fanuc 0i Mate-MB Operation Manual

0 (0)

FANUC Serisi 0i Mate---MB

OPERATÖR KILAVUZU

B---63864TR/03

GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Bu bölümde, CNC birimlerinin kullanımına ilişkin güvenlik önlemleri açıklanmıştır. Bir CNC birimiyle donatılmış makinelerin güvenli bir şekilde çalışmalarını sağlamak için bu önlemlerin kullanıcılar tarafından alınması gereklidir (bu bölümdeki tüm açıklamalarda bu yapılandırma varsayılmıştır). Bazı önlemlerin yalnızca belirli fonksiyonlara ilişkin olduğunu ve bu nedenle belirli CNC birimleri için geçerli olmayabileceklerini akılda tutunuz.

Kullanıcıların, makine üreticisi tarafından sağlanan ilgili kılavuzda açıklandığı şekilde, makineye ilişkin güvenlik önlemlerine de uymaları gerekir. Makineyi çalıştırmaya veya makinenin çalışmasını kontrol etmek için bir program yaratmaya kalkışmadan önce, operatörün bu kılavuzun ve makine üreticisi tarafından sağlanan ilgili kılavuzun içindekileri tam olarak öğrenmesi gerekir.

İçindekiler

1.

UYARI, DİKKAT VE NOT TANIMLARI . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

g---2

2.

GENEL UYARILAR VE DİKKAT UYARILARI . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

g---3

3.

PROGRAMLAMAYLA İLİŞKİLİ UYARILAR VE DİKKAT UYARILARI . . . . . . . . . . . .

g---5

4.

KULLANIMLA İLİŞKİLİ UYARILAR VE DİKKAT UYARILARI . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

g---7

5.

GÜNLÜK BAKIMLA İLİŞKİLİ UYARILAR . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

g---9

g- 1

GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

B---63864TR/03

1 UYARI, DİKKAT VE NOT TANIMLARI

Bu kılavuz, kullanıcıyı koruma ve makinenin zarar görmesini önleme amaçlı güvenlik önlemleri içerir. Önlemler, güvenlikle ilişkilerine göre Uyarı ve Dikkat Uyarısı olarak sınıflandırılmıştır. Ayrıca, tamamlayıcı bilgiler Not olarak açıklanmıştır. Makineyi kullanmaya başlamadan önce Uyarı, Dikkat Uyarısı ve Notları tümüyle okuyunuz.

UYARI

Onaylanan prosedür uygulanmazsa kullanıcının yaralanması veya hem kullanıcının yaralanması hem de donanımın zarar görmesi tehlikesi olması durumunda geçerlidir.

DİKKAT

Onaylanan prosedür uygulanmazsa, donanımın zarar görmesi tehlikesi olması durumunda geçerlidir.

NOT

Notlar, Uyarı ve Dikkat Uyarıları dışında kalan tamamlayıcı bilgileri belirtmek için kullanılır.

` Bu kılavuzu dikkatlice okuyun ve güvenli bir yerde saklayınız.

g- 2

B---63864TR/03 GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

2 GENEL UYARILAR VE DİKKAT UYARILARI

UYARI

1.Önce makinenin çalışmasını kontrol etmeden, makineyi bir iş parçası üzerinde kullanmaya hiçbir zaman kalkışmayınız. Bir üretim çalışması başlatmadan önce, örneğin tek bloğu, besleme hızını yüzdesel ayarları veya makine kilidi fonksiyonunu kullanma yoluyla bir deneme çalışması yaparak veya makineyi bir takım veya iş parçası takılı olmadan çalıştırarak, makinenin doğru şekilde çalışğından emin olunuz. Makinenin doğru şekilde çalışğının doğrulanmaması, makinenin beklenmedik şekilde davranmasıyla sonuçlanarak iş parçasına ve/veya makineye zarar verebilir veya kullanıcının yaralanmasına neden olabilir.

2.Makineyi çalıştırmadan önce, girilen verileri tümüyle kontrol ediniz.

Makinenin hatalı şekilde belirtilen verilerle çalıştırılması, makinenin beklenmedik şekilde davranmasıyla sonuçlanarak iş parçasına ve/veya makineye zarar verebilir veya kullanıcının yaralanmasına neden olabilir.

3.Belirtilen besleme hızının amaçlanan işlem için uygun olduğundan emin olunuz. Genellikle, her makine için izin verilen bir maksimum besleme hızı vardır. Uygun besleme hızı, amaçlanan işleme göre değişir. İzin verilen maksimum besleme hızını belirlemek için, makineyle birlikte sağlanan kılavuza bakınız. Doğru hızdan farklı bir hızda çalıştırılması, makinenin beklenmedik şekilde davranmasına ve iş parçasının ve/veya makinenin zarar görmesine veya kullanıcının yaralanmasına neden olabilir.

4.Bir takım kompanzasyon fonksiyonunu kullanırken, kompanzasyonun yönünü ve miktarını tam olarak kontrol ediniz. Makinenin hatalı şekilde belirtilen verilerle çalıştırılması, makinenin beklenmedik şekilde davranmasıyla sonuçlanarak iş parçasına ve/veya makineye zarar verebilir veya kullanıcının yaralanmasına neden olabilir.

5.CNC ve PMC parametreleri fabrikada ayarlanır. Genellikle bu parametreleri değiştirmek gerekmez. Bununla birlikte, bir parametreyi değiştirmekten başka bir alternatif yoksa, değişikliği yapmadan önce parametrenin fonksiyonunu tam olarak anladığınızdan emin olunuz. Bir parametrenin doğru şekilde ayarlanmaması, makinenin beklenmedik şekilde davranmasıyla sonuçlanarak iş parçasına ve/veya makineye zarar verebilir veya kullanıcının yaralanmasına neden olabilir.

6.Makineyi çalıştırdıktan hemen sonra, konum ekranı veya alarm ekranı CNC biriminde görünmeden MDI panosu üzerindeki tuşlardan hiçbirine dokunmayınız.

MDI panosu üzerindeki tuşlardan bazıları bakıma veya diğer özel işlemlere tahsis edilmiştir. Bu tuşlardan herhangi birine basılması, CNC birimini normalden farklı bir duruma getirebilir. Makinenin bu durumda başlatılması, beklenmedik şekilde davranmasına neden olabilir.

7.CNC birimiyle birlikte sağlanan operatör kılavuzu ve programlama kılavuzu, isteğe bağlı fonksiyonlar dahil, makinenin fonksiyonlarının genel bir açıklamasını sağlar. İsteğe bağlı fonksiyonların bir makine modelinden diğerine farklılık göstereceğini akılda tutunuz. Bu nedenle, kılavuzlarda açıklanan bazı fonksiyonlar gerçekte belirli bir model için kullanılabilir olmayabilir. Şüpheniz varsa, makinenin teknik özelliklerini kontrol ediniz.

g- 3

GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

B---63864TR/03

 

 

UYARI

8.Bazı fonksiyonlar, makine üreticisinın isteği üzerine gerçekleştirilmiş olabilir. O tür fonksiyonları kullanırken, kullanımlarına ilişkin ayrıntılar ve ilişkili dikkat uyarıları için, makine üreticisi tarafından sağlanan kılavuza bakınız.

NOT

Programlar, parametreler ve makro değişkenleri, CNC birimindeki kalıcı bellekte depolanır. Genellikle, makine kapatılsa bile, bunlar korunurlar. Bununla birlikte, bu tür veriler yanlışlıkla silinebilir veya hata kurtarmanın bir parçası olarak kalıcı bellekteki tüm verilerin silinmesi gereği ortaya çıkabilir.

Yukarıdakilerin olmasına karşı önlem olarak ve silinen verilerin hızlı bir şekilde geri yüklenmesini sağlamak için önemli tüm verileri yedekleyiniz ve yedekleme kopyasını güvenli bir yerde saklayınız.

g- 4

B---63864TR/03 GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

3 PROGRAMLAMAYLA İLİŞKİLİ UYARILAR VE DİKKAT UYARILARI

Bu bölüm, programlamayla ilişkili önemli güvenlik önlemlerini kapsar. Programlama yapmaya başlamadan önce, içerikleri hakkında bilgi sahibi olmak için, sağlanan operatör kılavuzunu ve programlama kılavuzunu dikkatlice okuyunuz.

UYARI

1. Koordinat sistemi ayarı

Bir koordinat sistemi hatalı şekilde oluşturulursa, programın tersi geçerli bir taşıma komutu vermesinin sonucu olarak makine beklenmedik şekilde davranabilir.

Bu tür beklenmedik bir işlem takıma veya makineye zarar verebilir veya kullanıcının yaralanmasına neden olabilir.

2. Doğrusal olmayan enterpolasyona göre konumlandırma

Doğrusal olmayan enterpolasyona göre konumlandırma (keskin ve uç noktalar arasında doğrusal olmayan harekete göre konumlandırma) yaparken, programlamayı gerçekleştirmeden önce takım yolunun dikkatlice doğrulanması gerekir.

Konumlandırma hızlı traversi içerir. Takım işparçasıyla çarpışırsa, bu durum takıma veya makineye zarar verebilir veya kullanıcının yaralanmasına neden olabilir.

3. Döndürme ekseni gerektiren fonksiyon

Kutupsal koordinat enterpolasyonu veya normal yönlendirmeli (dik) kontrol programlarken, döndürme ekseninin hızına dikkat ediniz. İşparçasının sağlam bir şekilde tutturulmuş olmaması durumunda, hatalı programlama, döndürme ekseninin hızının, merkezkaç kuvvetinin aynanın iş parçası üzerindeki kavrayışını kaybetmesine neden olacak şekilde aşırı yükselmesine neden olabilir.

Bu tür kazalar takıma veya makineye zarar verebilir veya kullanıcının yaralanmasına neden olabilir.

4. İnç/metrik dönüştürme

İnç ve metrik girişler arasında geçişyapılması, işparçası orijini ofseti, parametre ve geçerli konum gibi veri ölçü birimlerini dönüştürmez. Bu nedenle, makineyi çalıştırmadan önce, hangi ölçü birimlerinin kullanılmakta olduğunu belirleyiniz. Geçersiz veri belirtilerek bir işlem yapılmaya kalkışıldığında, bu durum takıma veya makineye zarar verebilir veya kullanıcının yaralanmasına neden olabilir.

5. Sabit yüzey hızı kontrolü

Sabit yüzey hızı kontrolüne maruz bir eksen iş parçası koordinat sisteminin orijinine yaklaşğında, işmili hızı aşırı yükselebilir. Bu nedenle, izin verilen maksimum hız için bir değer belirtmek gereklidir. İzin verilen maksimum hızın hatalı belirtilmesi takıma veya makineye zarar verebilir veya kullanıcının yaralanmasına neden olabilir.

g- 5

GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

B---63864TR/03

 

 

UYARI

6. Darbe kontrolü

Makineyi çalıştırdıktan sonra, gerektiği şekilde bir manüel referans konumu geri dönüşü gerçekleştiriniz. Manüel referans konumu geri dönüşü gerçekleştirilmeden darbe kontrolü yapılamaz. Darbe kontrolü devre dışı bırakıldığında, bir darbe sınırı aşılsa bile alarm verilmeyeceğini ve bu nedenle takımın, makinenin veya iş parçasının zarar görebileceğini veya kullanıcının yaralanabileceğini aklınızda tutunuz.

7. Takım durağı çakışma kontrolü

Otomatik işlem sırasında belirtilen takım verilerine dayalı olarak bir takım durağı çakışma kontrolü yapılır. Takım özelliği kullanılmakta olan takımla eşleşmezse, çakışma kontrolü doğru şekilde yapılamaz ve takım veya makine zarar görebilir veya kullanıcı yaralanabilir. Gücü açtıktan veya manüel olarak bir takım durağı seçtikten sonra, her zaman otomatik işlem başlatınız ve kullanılacak takımın takım numarasını belirtiniz.

8. Mutlak/artışlı mod

Mutlak değerlerle yaratılan bir program artışlı modda çalıştırılırsa veya bunun tersi olursa, makine beklenmedik şekilde davranabilir.

9. Düzlem seçimi

Dairesel enterpolasyon, sarmal enterpolasyon veya bir hazır çevrim için hatalı bir düzlem belirtilirse, makine beklenmedik şekilde davranabilir. Ayrıntılar için ilgili fonksiyonların açıklamalarına bakınız.

10. Tork sınırı atlaması

Bir tork sınırı atlaması yapmadan önce, tork sınırını uygulayınız. Tork sınırı gerçekten uygulanmadan bir tork sınırı atlaması belirtilirse, bir atlama yapılmadan önce bir taşıma komutu yürütülür.

11. Programlanabilir ikiz görüntü

Programlanabilir bir ikiz görüntü etkinleştirildiğinde, programlanmış işlemlerin önemli ölçüde farklı olacağını akılda tutunuz.

12. Kompanzasyon fonksiyonu

Kompanzasyon fonksiyonu modunda makine koordinat sistemine dayalı bir komut veya bir referans konumu geri dönüş komutu çalıştırılırsa, kompanzasyon geçici olarak iptal edilir ve bu da makinenin beklenmedik şekilde davranmasıyla sonuçlanır.

Bu nedenle, yukarıdaki komutlardan herhangi birini çalıştırmadan önce kompanzasyon fonksiyonu modunu her zaman iptal ediniz.

g- 6

B---63864TR/03 GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

4 KULLANIMLA İLİŞKİLİ UYARILAR VE DİKKAT UYARILARI

Bu bölümde, makinelerin kullanımına ilişkin güvenlik önlemleri açıklanmıştır. Makinenizi çalıştırmadan önce, içerikleri hakkında bilgi sahibi olmak için, sağlanan operatör kılavuzunu ve programlama kılavuzunu dikkatlice okuyunuz.

UYARI

1. Manüel işlem

Makineyi manüel olarak çalıştırırken, takımın ve iş parçasının geçerli konumunu belirleyiniz ve hareket ekseninin, yönünün ve besleme hızının doğru şekilde belirtildiğinden emin olunuz. Makinenin hatalı şekilde çalıştırılması takıma veya makineye zarar verebilir veya kullanıcının yaralanmasına neden olabilir.

2. Manüel referans konumu geri dönüşü

Makineyi çalıştırdıktan sonra, gerektiği şekilde manüel referans konumu geri dönüşü gerçekleştiriniz. Makine önce manüel referans konumu geri dönüşü gerçekleştirilmeden çalıştırılırsa, beklenmedik şekilde davranabilir. Manüel referans konumu geri dönüşü gerçekleştirilmeden darbe kontrolü yapılamaz.

Makinenin beklenmedik şekilde davranması takıma veya makineye zarar verebilir veya kullanıcının yaralanmasına neden olabilir.

3. Manüel sayısal komut

Manüel sayısal komut verirken, takımın ve işparçasının geçerli konumunu belirleyiniz ve hareket ekseninin, yönünün ve komutun doğru şekilde belirtildiğini ve girilen değerlerin geçerli olduğunu belirleyiniz.

Makineyi geçersiz bir komut belirterek çalıştırmaya kalkışmak, takıma, makinenin kendisine, iş parçasına zarar verebilir veya operatörün yaralanmasına neden olabilir.

4. El çarkı ile ilerleme

El çarkı ile ilerleme, kolun 100 gibi büyük bir ölçek faktörü uygulanarak döndürülmesi takımın ve masanın hızlı şekilde hareket etmesine neden olur. Kolun dikkatsiz şekilde kullanılması takıma ve/veya makineye zarar verebilir veya kullanıcının yaralanmasına neden olabilir.

5. Devre dışı bırakılmış yüzdesel ayar

Diş çekme, hassas kılavuz çekme veya diğer kılavuz çekme türleri sırasında yüzdesel ayar devre dışı bırakılırsa (bir makro değişkenindeki özelliğe göre), hız öngörülemez ve takım, makine veya iş parçası zarar görebilir veya operatör yaralanabilir.

6. Orijin/önceden ayarlama işlemi

Genel olarak, makine bir programın kontrolü altında çalışırken hiçbir zaman bir orijin/önceden ayarlama işlemi yapmayınız. Yaparsanız, makinenin beklenmedik şekilde davranması takıma veya makineye zarar verebilir veya kullanıcının yaralanmasına neden olabilir.

g- 7

GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

B---63864TR/03

 

 

UYARI

7. İş parçası koordinat sistemi kaydırma

Manüel müdahale, makine kilidi veya ikiz görüntü oluşturma, iş parçası koordinat sisteminin kaymasına neden olabilir. Makineyi bir programın kontrolü altında çalıştırmadan önce, koordinat sistemini dikkatlice doğrulayınız.

İş parçası koordinat sisteminde herhangi bir kaydırma için pay bırakılmadan makine bir programın kontrolü altında çalıştırılırsa, makine beklenmedik şekilde davranabilir ve bu durum takıma, makineye veya işparçasına zarar verebilir veya operatörün yaralanmasına neden olabilir.

8. Yazılım operatörünün panosu ve menü anahtarları

Yazılım operatörünün panosunu ve menü anahtarları MDI panosuyla birlikte kullanılarak, mod değiştirme, yüzdesel ayar değeri değiştirme ve jog beslemesi komutları gibi makine operatörünün panosu tarafından desteklenmeyen işlemler belirtmek mümkündür.

Bununla birlikte, MDI panosu tuşları yanlışlıkla çalıştırılırsa makinenin beklenmedik şekilde davranabileceğini ve bu durumda takımın, makinenin veya iş parçasının zarar görebileceğini veya kullanıcının yaralanabileceğini aklınızda tutunuz.

9. Manüel müdahale

Makinenin programlı çalıştırılması sırasında manüel müdahale yapılırsa, makine yeniden başlatıldığında takım yolu değişebilir. Bu nedenle, manüel müdahalenin ardından makineyi yeniden başlatmadan önce, manüel mutlak anahtarların, parametrelerin ve mutlak/artışlı komut modunun ayarlarını doğrulayınız.

10. Besleme tutma, yüzdesel ayar ve tek blok

Besleme tutma, besleme hızını yüzdesel ayar ve tek blok fonksiyonları, özel makro sistemi değişkeni #3004 kullanılarak devreden çıkarılabilir. Bu durumda makineyi çalıştırırken dikkatli olunuz.

11. Kuru çalışma

Genellikle, makinenin çalışmasını doğrulamak için kuru çalışma kullanılır. Kuru çalışma sırasında, makine, ilgili programlanmışbesleme hızından farklı olan kuru çalışma hızında çalışır. Kuru çalışma hızının bazen programlanan besleme hızından yüksek olabileceğini aklınızda tutunuz.

12. MDI modunda kesici ve takım ucu radyus kompanzasyonu

Kesici veya takım ucu radyus kompanzasyonu uygulanmadığından, MDI modunda bir komutla belirtilen bir takım yoluna özel dikkat gösteriniz. Kesici veya takım ucu radyus kompanzasyonu modunda otomatik çalışmaya müdahale etmek için MDI’dan bir komut girildiğinde ve sonrasında otomatik çalıştırma sürdürüldüğünde, takım yoluna özel dikkat gösteriniz. Ayrıntılar için ilgili fonksiyonların açıklamalarına bakınız.

13. Program düzenleme

Makine durdurulur ve sonrasında parça işleme programı düzenlenirse (değiştirme, ekleme veya silme), parça işlemenin o programın kontrolü altında sürdürülmesi durumunda makine beklenmedik şekilde davranabilir. Genel olarak, bir parça işleme programı kullanımdayken o programdan komutları değiştirmeyiniz, eklemeyiniz veya silmeyiniz.

g- 8

B---63864TR/03 GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

5 GÜNLÜK BAKIMLA İLİŞKİLİ UYARILAR

UYARI

1. Bellek yedek pilinin değiştirilmesi

Yalnızca onaylanmış güvenlik ve bakım eğitimi almış personel bu çalışmayı yapabilir. Pilleri değiştirirken, yüksek voltaj yüklü devrelere (yalıtım amaçlı bir kapakla işaretlenmiş ve tutturulmuş) dokunmamaya dikkat edin).

Üstü kapalı olmayan yüksek voltaj yüklü devrelere dokunulması, çok tehlikeli elektrik çarpması riski taşır.

NOT

şarıdan güç uygulanmadığında bile programlar, ofsetler ve parametreler gibi verileri tutması gerektiğinden, CNC belleğinin içindekileri korumak için piller kullanılır.

Pil voltajı düşerse, makinenin operatör panosunda veya ekranında düşük pil voltajı alarmı görüntülenir.

şük pil voltajı alarmı görüntülendiğinde, pilleri bir hafta içinde değiştiriniz. Değiştirmezseniz, CNC belleğinin içindekiler kaybedilir.

Pil değiştirme prosedürünün ayrıntıları için, kullanım kılavuzunun veya programlama kılavuzunun bakım bölümüne bakınız.

g- 9

GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

B---63864TR/03

 

 

UYARI

2. Mutlak pulse coder pilinin değiştirilmesi

Yalnızca onaylanmış güvenlik ve bakım eğitimi almış personel bu çalışmayı yapabilir. Pilleri değiştirirken, yüksek voltaj yüklü devrelere (yalıtım amaçlı bir kapakla işaretlenmiş ve tutturulmuş) dokunmamaya dikkat edin).

Üstü kapalı olmayan yüksek voltaj yüklü devrelere dokunulması, çok tehlikeli elektrik çarpması riski taşır.

NOT

Mutlak pulse coder, mutlak konumunu korumak için pilleri kullanır.

Pil voltajı düşerse, makinenin operatör panosunda veya ekranında düşük pil voltajı alarmı görüntülenir.

şük pil voltajı alarmı görüntülendiğinde, pilleri bir hafta içinde değiştiriniz. Değiştirmezseniz, pulse coder tarafından tutulan mutlak konum verileri kaybedilir.

Pil değiştirme prosedürüne ilişkin ayrıntılar için FANUC Servo Motor αi serisine bakınız.

g- 10

B---63864TR/03

GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

 

 

UYARI

3. Sigortanın değiştirilmesi

Bununla birlikte, yanmış bir sigortayı değiştirmeden önce, sigortanın yanma nedenini saptamak ve ortadan kaldırmak gereklidir.

Bu nedenle, yalnızca onaylanmış güvenlik ve bakım eğitimi almış personel bu çalışmayı yapabilir.

Kabin açıkken bir sigortayı değiştirirken, yüksek voltaj yüklü devrelere (yalıtım amaçlı bir kapakla işaretlenmiş ve tutturulmuş) dokunmamaya dikkat edin).

Üstü kapalı olmayan yüksek voltaj yüklü devrelere dokunulması, çok tehlikeli elektrik çarpması riski taşır.

g- 11

B---63864TR/03

İçindekiler

GÜVENLİK ÖNLEMLERİ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

g---1

I. GENEL

 

1. GENEL . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

3

1.1

CNC MAKİNESİ GENEL İŞLEM AKIŞI . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

6

1.2

BU KILAVUZUN OKUNMASIYLA İLGİLİ DİKKAT EDİLECEKLER . . . . . . . . . . . . . . .

8

1.3

ÇEŞİTLİ TÜRDE VERİLERLE İLGİLİ DİKKAT UYARILARI . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

8

II. PROGRAMLAMA

 

1. GENEL . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

11

1.1

İŞ PARÇASI PARÇALARI BOYUNCA TAKIM HAREKETİ ŞEKLİ---

 

 

ENTERPOLASYON . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

12

1.2

BESLEME---BESLEME FONKSİYONU . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

14

1.3

PARÇA ÇİZİMİ VE TAKIM HAREKETİ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

15

1.3.1 Referans Konumu (Makineye Özel Konum) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

15

1.3.2 Parça Çizimiyle İlgili Koordinat Sistemi ve CNC Tarafından

 

 

Belirtilen Koordinat Sistemi --- Koordinat Sistemi . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

16

1.3.3 Takımı Hareket Ettirmek için Komut Boyutlarının Gösterilmesi --- Mutlak, Artışlı Komutlar . . . .

19

1.4

KESME HIZI --- İŞ MİLİ HIZI FONKSİYONU . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

20

1.5

ÇEŞİTLİ PARÇA İŞLEME İŞLEMLERİ İÇİN KULLANILAN TAKIMIN SEÇİMİ ---

 

 

TAKIM FONKSİYONU . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

21

1.6

MAKİNE İŞLEMLERİ İÇİN KOMUT --- ÇEŞİTLİ FONKSİYON . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

22

1.7

PROGRAM YAPILANDIRMASI . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

23

1.8

TAKIM ŞEKLİ VE PROGRAMA GÖRE TAKIM HAREKETİ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

26

1.9

TAKIM HAREKET ARALIĞI --- DARBE . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

27

2. KONTROL EDİLEN EKSENLER . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

28

2.1

KONTROL EDİLEN EKSENLER . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

29

2.2

EKSEN ADI . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

29

2.3

ARTIŞ SİSTEMİ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

30

2.4

MAKSİMUM DARBE . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

30

3. ÖN HAZIRLIK FONKSİYONU (G FONKSİYONU) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

31

4. ENTERPOLASYON FONKSİYONLARI . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

36

4.1

YERLEŞTİRME (G00) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

37

4.2

TEK YÖNE KONUMLANDIRMA (G60) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

39

4.3

DOĞRUSAL ENTERPOLASYON (G01) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

41

4.4

DAİRESEL ENTERPOLASYON (G02,G03) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

42

4.5

SARMAL ENTERPOLASYON (G02,G03) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

46

4.6

DİŞ ÇEKME (G33) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

47

4.7

ATLAMA FONKSİYONU (G31) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

49

4.8

YÜKSEK HIZLI ATLAMA SİNYALİ (G31) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

51

i- 1

İçindekiler

B---63864TR/03

 

 

5. BESLEME FONKSİYONLARI . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

52

5.1

GENEL . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

53

5.2

HIZLI TRAVERS . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

55

5.3

KESME BESLEMESİ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

56

5.4

KESME BESLEME HIZI KONTROLÜ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

59

 

5.4.1 Kesin Durdurma (G09, G61) Kesme Modu (G64) Kılavuz Çekme Modu (G63) . . . . . . . . . . . . . .

60

 

5.4.2 Otomatik Köşe Yüzdesel Ayar . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

61

 

5.4.2.1 İç Köşeler için Otomatik Yüzdesel Ayar (G62) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

61

 

5.4.2.2 Dahili Dairesel Kesme Besleme Hızı Değişikliği . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

64

5.5

AYNI YERDE KALMA (G04) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

65

6. REFERANS KONUMU . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

66

6.1

REFERANS KONUMU GERİ DÖNÜŞÜ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

67

7. KOORDİNAT SİSTEMİ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

72

7.1

MAKİNE KOORDİNAT SİSTEMİ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

73

7.2

İŞ PARÇASI KOORDİNAT SİSTEMİ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

74

 

7.2.1 İş Parçası Koordinat Sistemi Ayarlama . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

74

 

7.2.2 İş Parçası Koordinat Sistemi Seçme . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

75

 

7.2.3 İş Parçası Koordinat Sistemini Değiştirme . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

76

 

7.2.4 İş Parçası Koordinat Sistemi Önceden Ayarlama (G92.1) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

79

 

7.2.5 İş Parçası Koordinat Sistemleri Ekleme (G54.1 veya G54) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

81

7.3

YEREL KOORDİNAT SİSTEMİ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

83

7.4

DÜZLEM SEÇİMİ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

85

8. KOORDİNAT DEĞERİ VE BOYUT . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

86

8.1

MUTLAK VE ARTIŞLI PROGRAMLAMA (G90, G91) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

87

8.2

KUTUPSAL KOORDİNAT KOMUTU (G15, G16) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

88

8.3

İNÇ/METRİK DÖNÜŞÜM (G20, G21) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

91

8.4

ONDALIK BASAMAK PROGRAMLAMA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

92

9. İŞ MİLİ HIZI FONKSİYONU (S FONKSİYONU) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

93

9.1

İŞ MİLİ HIZININ BİR KODLA BELİRTİLMESİ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

94

9.2İŞ MİLİ HIZI DEĞERİNİN DOĞRUDAN BELİRTİLMESİ

 

(S5---BASAMAK KOMUTU) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

94

9.3

SABİT YÜZEY HIZI KONTROLÜ (G96, G97) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

95

10.TAKIM FONKSİYONU (T FONKSİYONU) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

98

10.1

TAKIM SEÇİM FONKSİYONU . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

99

10.2

TAKIM ÖMRÜ YÖNETİMİ FONKSİYONU . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

100

 

10.2.1 Takım Ömrü Yönetimi Fonksiyonu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

101

 

10.2.2 Takım Ömrü Yönetim Verileri Kaydetme, Değiştirme ve Silme . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

102

 

10.2.3 Bir Parça İşleme Programında Takım Ömrü Yönetim Komutu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

105

 

10.2.4 Takım Ömrü . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

108

i- 2

B---63864TR/03

İçindekiler

 

 

11.YARDIMCI FONKSİYON . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 109

11.1 YARDIMCI FONKSİYON (M FONKSİYONU) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 110 11.2 TEK BİR BLOK İÇERİSİNDE BİRDEN ÇOK M KOMUTU . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 111 11.3 İKİNCİ YARDIMCI FONKSİYONLAR (B KODLARI) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 112

12.PROGRAM YAPILANIŞI . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

113

12.1 PROGRAM BÖLÜMLERİ HARİCİNDEKİ PROGRAM BİLEŞENLERİ . . . . . . . . . . . . . . 115 12.2 PROGRAM BÖLÜMÜ YAPILANIŞI . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 118 12.3 ALT PROGRAM (M98, M99) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 124

13.PROGRAMLAMAYI BASİTLEŞTİREN FONKSİYONLAR . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 128

13.1

HAZIR ÇEVRİM . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

129

 

13.1.1

Yüksek hızda Gaga Delme Periyodu (G73) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

133

 

13.1.2

Sol Elle Kılavuz Çekme Periyodu (G74) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

135

 

13.1.3

İnce Baralama Periyodu (G76) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

137

 

13.1.4

Delme Periyodu, Nokta Delme (G81) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

139

 

13.1.5

Delme Periyodu Sayaç Baralama Periyodu (G82) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

141

 

13.1.6

Gaga Delme Periyodu (G83) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

143

 

13.1.7

Küçük delikli gaga delme periyodu (G83) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

145

 

13.1.8

Kılavuz çekme Periyodu (G84) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

149

 

13.1.9

Baralama Periyodu (G85) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

151

 

13.1.10

Baralama Periyodu (G86) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

153

 

13.1.11

Geri Baralama Periyodu (G87) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

155

 

13.1.12

Baralama Periyodu (G88) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

157

 

13.1.13

Baralama Periyodu (G89) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

159

 

13.1.14

Hazır Çevrim İptal (G80) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

161

13.2

HASSAS KILAVUZ ÇEKME . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

164

 

13.2.1

Hassas Kılavuz Çekme (G84) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

165

 

13.2.2

Sol Elle Hassas Kılavuz Çekme Çevrimi (G74) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

168

 

13.2.3

Gaga Hassas Kılavuz Çekme Çevrimi (G84 veya G74) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

171

 

13.2.4

Hazır Çevrim İptal (G80) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

173

13.3 İSTEĞE BAĞLI AÇILI PAH KIRMA VE KÖŞE YUVARLAMA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

174

13.4 HARİCİ HAREKET FONKSİYONU (G81) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

177

14.KOMPANZASYON FONKSİYONU . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 178

14.1

TAKIM UZUNLUĞU OFSETİ (G43, G44, G49) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

179

 

14.1.1

Genel . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

179

 

14.1.2 Takım Uzunluğu Ofseti Modunda G53, G28 ve G30 Komutları . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

184

14.2

OTOMATİK TAKIM UZUNLUĞU ÖLÇÜMÜ (G37) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

187

14.3

TAKIM OFSETİ (G45---G48) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

191

14.4

KESİCİ KOMPANZASYONU C’YE GENEL BAKIŞ (G40---G42) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

196

14.5

KESİCİ KOMPANZASYONU C’NİN AYRINTILARI . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

202

 

14.5.1

Genel . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

202

 

14.5.2

Başlatmada Takım Hareketi . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

203

 

14.5.3 Ofset Modunda Takım Hareketi . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

207

 

14.5.4 Ofset Modu İptalinde Takım Hareketi . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

221

 

14.5.5

Çakışma Kontrolü . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

227

 

14.5.6 Kesici Kompanzasyonu ile Aşırı Kesme . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

232

 

14.5.7

MDI’dan Giriş Komutu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

235

 

14.5.8 Kesici kompanzasyonu C modunda G53, G28, G30 ve G29 komutları . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

236

 

14.5.9 Köşe Dairesel Enterpolasyon (G39) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

254

i- 3

İçindekiler

B---63864TR/03

 

 

14.6TAKIM KOMPANZASYONU DEĞERLERİ, KOMPANZASYON DEĞERLERİ

SAYISI VE DEĞERLERİ PROGRAMDAN GİRME (G10) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 257 14.7 ÖLÇEKLENDİRME (G50, G51) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 259 14.8 KOORDİNAT SİSTEMİ DÖNÜŞÜ (G68, G69) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 264 14.9 PROGRAMLANABİLİR İKİZ GÖRÜNTÜ (G50.1, G51.1) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 270

15.ÖZEL MAKRO . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 272

15.1

DEĞİŞKENLER . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

273

15.2

SİSTEM DEĞİŞKENLERİ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

277

15.3

ARİTMETİK VE MANTIKSAL İŞLEM . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

285

15.4

MAKRO YÖNERGELERİ VE NC YÖNERGELERİ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

290

15.5

GENİŞLEME VE TEKRARLAMA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

291

15.5.1

Koşulsuz Genişleme (GOTO Yönergesi) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

291

15.5.2

Koşullu Genişleme (IF Yönergesi) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

292

15.5.3

Tekrarlama (WHILE Yönergesi) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

293

15.6

MAKRO ÇAĞRI . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

296

15.6.1

Kolay Çağrı (G65) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

297

15.6.2

Modal Çağrı (G66) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

301

15.6.3

G Kodu Kullanılarak Makro Açılması . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

303

15.6.4

M Kodu Kullanılarak Makro Çağrı . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

304

15.6.5

M Kodu Kullanılarak Alt Program Çağrıma . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

305

15.6.6

T Kodu Kullanılarak Alt Program Çağrıma . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

306

15.6.7

Örnek Program . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

307

15.7

MAKRO YÖNERGELERİNİ İŞLEME . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

309

15.7.1

NC yönergeleri ve makro yönergeleri yürütme ayrıntıları . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

309

15.7.2

Sistem değişkenlerini kullanırken dikkat . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

311

15.8

ÖZEL MAKRO PROGRAMLARINI KAYDETME . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

314

15.9

SINIRLAMALAR . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

315

15.10

HARİCİ ÇIKIŞ KOMUTLARI . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

316

15.11

KESME TİPİ ÖZEL MAKRO . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

320

15.11.1

Belirtme Yöntemi . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

321

15.11.2

Fonksiyonun Ayrıntıları . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

322

16.MODEL VERİSİ GİRİŞ FONKSİYONU . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 330

16.1 MODEL MENÜSÜNÜN GÖRÜNTÜLENMESİ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 331 16.2 MODEL VERİ EKRANI . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 335

16.3MODEL VERİSİ GİRİŞ FONKSİYONU İÇİN KULLANILACAK

KARAKTERLER VE KODLAR . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 339

17.PROGRAMLANABİLİR PARAMETRE GİRİŞİ (G10) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 341 18.FS10/11 ŞERİT BİÇİMİ KULLANILARAK BELLEK İŞLEMİ . . . . . . . . . . . . . . . . . . 343

19.YÜKSEK HIZDA KESME FONKSİYONLARI . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 344

19.1 YAY YARIÇAPINA GÖRE BESLEME HIZI KENETLEME . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 345 19.2 GELİŞMİŞ ÖNİZLEME KONTROLÜ (G08) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 346 19.3 AI GELİŞMİŞ ÖNİZLEME KONTROLÜ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 348

i- 4

B---63864TR/03

İçindekiler

 

 

III. İŞLEM

1. GENEL . .

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

365

1.1

MANÜEL İŞLEM . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

366

1.2

PROGRAMLAMA İLE TAKIM HAREKETİ – OTOMATİK İŞLEM . . . . . . . . . . . . . . . . . .

368

1.3

OTOMATİK İŞLEM . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

369

1.4

BİR PROGRAMIN TEST EDİLMESİ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

371

 

1.4.1 Makineyi Çalıştırarak Kontrol Etme . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

371

 

1.4.2 Makineyi Çalıştırmadan Konum Gösterim Değişiminin Görüntülenmesi . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

372

1.5

BİR PARÇA PROGRAMININ DÜZENLENMESİ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

373

1.6

VERİNİN GÖRÜNTÜLENMESİ VE AYARLANMASI . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

374

1.7

GÖRÜNTÜ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

377

 

1.7.1

Program Görüntüsü . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

377

 

1.7.2

Geçerli Konum Görüntüsü . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

378

 

1.7.3

Alarm Görüntüsü . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

378

 

1.7.4 Parça Sayım Görüntüsü, Yürütme Süresi Görüntüsü . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

379

 

1.7.5

Grafik Görüntüsü . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

379

1.8

VERİ GİRİŞ/ÇIKIŞI . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

380

2. İŞLETİMSEL CİHAZLAR . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

381

2.1

AYARLAMA VE EKRAN BİRİMLERİ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

382

 

2.1.1

9I Siyah Beyaz CRT/MDI Birimi . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

383

 

2.1.2

7.2I Monokrom LCD/MDI birimi . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

383

2.2

KLAVYENİN AÇIKLAMASI . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

384

2.3

FONKSİYON TUŞLARI VE YAZILIM TUŞLARI . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

386

 

2.3.1

Genel Ekran İşlemleri . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

386

 

2.3.2

Fonksiyon Tuşları . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

387

 

2.3.3

Yazılım Tuşları . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

388

 

2.3.4

Tuş Girişi ve Giriş Arabelleği . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

404

 

2.3.5

Uyarı Mesajları . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

405

 

2.3.6

Yazılım Tuşu Yapılanışı . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

405

2.4

HARİCİ G/Ç CİHAZLARI . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

406

 

2.4.1

FANUC Handy File . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

408

 

2.4.2

FANUC Floppy Cassette . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

408

 

2.4.3

FANUC FA Card . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

409

 

2.4.4

FANUC PPR . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

409

 

2.4.5

Taşınabilir Şerit Okuyucusu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

410

2.5

GÜÇ AÇIK/KAPALI . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

411

 

2.5.1

Gücün açılması . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

411

 

2.5.2

Gücün Açık Olduğu Durumda Ekran . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

412

 

2.5.3

Güç Kesme . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

413

3. MANÜEL İŞLEM . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

414

3.1

MANÜEL REFERANS KONUMU GERİ DÖNÜŞÜ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

415

3.2

JOG BESLEME . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

417

3.3

ARTIŞLI BESLEME . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

419

3.4

EL ÇARKI İLE İLERLEME . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

420

3.5

MANÜEL MUTLAK AÇIK VE KAPALI . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

423

i- 5

İçindekiler

B---63864TR/03

 

 

4. OTOMATİK İŞLEM . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 428

4.1 BELLEK İŞLEMİ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 429 4.2 MDI İŞLEMİ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 432 4.3 DNC İŞLEMİ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 436 4.4 PROGRAM YENİDEN BAŞLATMA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 439 4.5 PROGRAMLAMA FONKSİYONU . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 446 4.6 ALT PROGRAM ÇAĞIRMA FONKSİYONU (M198) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 451 4.7 MANÜEL EL ÇARKI İLE ARAYA GİRME . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 453 4.8 İKİZ GÖRÜNTÜ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 456 4.9 MANÜEL MÜDAHALE VE GERİ DÖNDÜRME . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 458

5. TEST İŞLEMİ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

460

5.1 MAKİNE KİLİDİ VE YARDIMCI FONKSİYON KİLİDİ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 461 5.2 BESLEME HIZI YÜZDESEL AYARI . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 463 5.3 HIZLI TRAVERS YÜZDESEL AYAR . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 464 5.4 KURU ÇALIŞMA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 465 5.5 TEK BLOK . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 466

6. GÜVENLİK FONKSİYONLARI . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 468

6.1 ACİL KAPATMA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 469 6.2 AŞIRI HAREKET . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 470 6.3 DEPOLANMIŞ DARBE KONTROLÜ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 471

7. ALARM VE ÖZ TEŞHİS FONKSİYONLARI . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 475

7.1 ALARM GÖRÜNTÜSÜ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 476 7.2 ALARM GEÇMİŞİ GÖRÜNTÜSÜ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 478 7.3 ÖZ TEŞHİS EKRANIYLA KONTROL ETME . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 479

8. VERİ GİRİŞ/ÇIKIŞI . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 482

8.1

DOSYALAR . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

483

8.2

DOSYA ARAMA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

485

8.3

DOSYA SİLME . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

487

8.4

PROGRAM GİRİŞİ/ÇIKIŞI . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

488

 

8.4.1

Program Girilmesi . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

488

 

8.4.2

Program Çıkarılması . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

491

8.5

OFSET VERİLERİ GİRİŞİ VE ÇIKIŞI . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

493

 

8.5.1

Ofset Verilerinin Girilmesi . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

493

 

8.5.2

Ofset Verilerinin Çıkarılması . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

494

8.6PARAMETRELERİN VE ARALIK HATASI KOMPANZASYON VERİLERİ

GİRİLMESİ VE ÇIKARILMASI . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 495

8.6.1

Parametrelerin Girilmesi . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

495

8.6.2

Parametrelerin Çıkarılması . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

496

8.6.3

Aralık Hatası Kompanzasyon Verilerinin Girilmesi . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

497

8.6.4

Aralık Hatası Kompanzasyon Verilerinin Çıkarılması . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

498

8.7 ÖZEL MAKRO ORTAK DEĞIŞKENLERİ GİRİLMESİ/ÇIKARILMASI . . . . . . . . . . . . . .

499

8.7.1

Özel makro ortak değişkenleri girilmesi . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

499

8.7.2

Özel makro ortak değişkenleri çıkarılması . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

500

i- 6

B---63864TR/03

İçindekiler

 

 

8.8 FLOPPY CASSETTE DİZİNİNİ GÖRÜNTÜLEME . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 501

8.8.1

Dizin Görüntüleme . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

502

8.8.2

Dosyaları Okuma . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

505

8.8.3

Programların Çıkarılması . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

506

8.8.4

Dosyaları Silme . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

507

8.9 BELİRTİLEN BİR GRUP İÇİN BİR PROGRAM LİSTESİ ÇIKARMA . . . . . . . . . . . . . . . .

509

8.10 TÜM G/Ç EKRANINDA VERİ GİRİŞİ/ÇIKIŞI . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

510

8.10.1

Giriş/Çıkışla İlişkili Parametreleri Ayarlama . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

511

8.10.2

Programların Girilmesi ve Çıkarılması . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

512

8.10.3

Parametrelerin Girilmesi ve Çıkarılması . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

517

8.10.4

Ofset Verilerinin Girilmesi ve Çıkarılması . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

519

8.10.5

Özel Makro Ortak Değişkenlerinin Çıkarılması . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

521

8.10.6

Disket Dosyalarının Girilmesi ve Çıkarılması . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

522

8.11 BELLEK KARTI KULLANILARAK VERİ GİRİŞİ/ÇIKIŞI . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

527

9. PROGRAMLARI DÜZENLEME . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

539

9.1

KELİME EKLEME, DEĞİŞTİRME VE SİLME . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

540

 

9.1.1

Kelime Arama . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

541

 

9.1.2 Bir Programın Başlangıcına Gitme . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

543

 

9.1.3

Bir Kelime Ekleme . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

544

 

9.1.4

Kelime Değiştirme . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

545

 

9.1.5

Kelime Silme . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

546

9.2

BLOKLARI SİLME . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

547

 

9.2.1

Bir Bloğu Silme . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

547

 

9.2.2 Birden Çok Bloğu Silme . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

548

9.3

PROGRAM NUMARASI ARAMASI . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

549

9.4

SIRA NUMARASI ARAMASI . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

550

9.5

PROGRAMLARI SİLME . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

552

 

9.5.1 Tek Bir Program Silme . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

552

 

9.5.2

Tüm Programları Silme . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

552

 

9.5.3 Bir Aralık Belirterek Birden Fazla Programı Silme . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

553

9.6

GENIŞLETİLMİŞ PARÇA PROGRAM DÜZENLEME FONKSİYONU . . . . . . . . . . . . . . .

554

 

9.6.1

Tüm Programı Kopyalama . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

555

 

9.6.2 Bir Programın Parçasını Kopyalama . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

556

 

9.6.3 Bir Programın Parçasını Taşıma . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

557

 

9.6.4

Program Birleştirme . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

558

 

9.6.5 Kopyalama, Taşıma ve Birleştirme için Tamamlayıcı Açıklama . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

559

 

9.6.6 Kelimelerin ve Adreslerin Değiştirilmesi . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

561

9.7

ÖZEL MAKROLARI DÜZENLEME . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

563

9.8

ARKA PLANDA DÜZENLEME . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

564

9.9

PAROLA FONKSİYONU . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

565

10.PROGRAMLARI YARATMA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 567

10.1 PROGRAMLARIN MDI PANOSU KULLANILARAK YARATILMASI . . . . . . . . . . . . . . . . 568 10.2 SIRA NUMARALARININ OTOMATİK OLARAK EKLENMESİ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 569 10.3 PROGRAMLARI TEACH MODUNDA YARATMA (PLAYBACK) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 571

i- 7

İçindekiler

B---63864TR/03

 

 

11.VERİLERİN AYARLANMASI VE GÖRÜNTÜLENMESİ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 574

11.1

FONKSİYON TUŞU

İLE GÖRÜNTÜLENEN EKRANLAR . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

581

 

11.1.1

İş Koordinat Sistemindeki Konum Görüntüsü . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

582

 

11.1.2

İlgili Koordinat Sisteminde Konum Ekranı . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

583

 

11.1.3

Genel Konum Ekranı

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

585

 

11.1.4

İş Parçası Koordinat Sisteminin Önceden Ayarlanması . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

586

 

11.1.5

Gerçek Besleme Hızı Gösterimi . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

587

 

11.1.6

Yürütme Süresi ve Parça Sayımı Gösterimi . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

589

 

11.1.7

İşletim Monitör Ekranı . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

590

11.2

FONKSİYON TUŞU

İLE GÖRÜNTÜLENEN EKRANLAR

 

 

(BELLEK MODUNDA VEYA MDI MODUNDA) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

592

 

11.2.1

Program İçeriği Görüntüleme . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

593

 

11.2.2

Mevcut Blok Gösterim Ekranı . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

594

 

11.2.3

Sıradaki blok gösterim ekranı . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

595

 

11.2.4

Program Kontrol Ekranı . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

596

 

11.2.5

MDI İşlemi için Program Ekranı . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

597

11.3

FONKSİYON TUŞU

İLE GÖRÜNTÜLENEN EKRANLAR

 

 

(DÜZENLEME MODUNDA) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

598

 

11.3.1

Kullanılan Belleğin ve Bir Programlar Listesinin Görüntülenmesi . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

598

 

11.3.2

Belirli bir Grup için bir Program Listesinin Görüntülenmesi . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

602

11.4

FONKSİYON TUŞU

İLE GÖRÜNTÜLENEN EKRANLAR . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

605

 

11.4.1

Takım Ofset Verisinin Ayarlanması ve Görüntülenmesi . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

606

 

11.4.2

Takım Uzunluğu Ölçümü . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

608

 

11.4.3

Ayar Verilerinin Görüntülenmesi ve Girilmesi . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

610

 

11.4.4

Sıra numarasının karşılaştırması ve durdurma . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

612

 

11.4.5

Yürütme Süresi, Parça Sayımı ve Sürenin Görüntülenmesi ve Ayarlanması . . . . . . . . . . . . . . . . . .

614

 

11.4.6

İş Parçası Ofset Değerinin Görüntülenmesi ve Ayarlanması . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

616

 

11.4.7

Ölçülen İş Parçası Orijin ofsetinin Doğrudan Girişi . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

617

 

11.4.8

Özel Makro Ortak Değişkenlerin Görüntülenmesi ve Ayarlanması . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

619

 

11.4.9

Model Verilerini ve Model Menüsünü Görüntüleme . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

620

 

11.4.10

Yazılım Operatörünün Panelinin Görüntülenmesi ve Ayarlanması . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

622

 

11.4.11

Takım Ömrü Yönetimi Verisinin Görüntülenmesi ve Ayarlanması . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

624

 

11.4.12

Uzatılmış Takım Ömrü Yönetiminin Görüntülenmesi ve Ayarlanması . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

627

11.5

FONKSİYON TUŞU

İLE GÖRÜNTÜLENEN EKRANLAR . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

632

 

11.5.1

Parametrelerin Görüntülenmesi ve Ayarlanması . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

633

 

11.5.2

Aralık Hatası Kompanzasyon Verisinin Görüntülenmesi ve Ayarlanması . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

635

11.6VERİ AYARLAMASI VEYA GİRİŞ/ÇIKIŞ İŞLEMİ İÇİN PROGRAM NUMARASI,

SIRA NUMARASI VE DURUM VE UYARI MESAJLARININ GÖRÜNTÜLENMESİ . . 637

 

11.6.1 Program Numarası ve Sıra Numarasının Görüntülenmesi . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

637

 

11.6.2 Veri Ayarlaması veya Giriş/Çıkış İşlemi İçin Durum ve Uyarıların görüntülenmesi . . . . . . . . . . . .

638

11.7

FONKSİYON TUŞU

İLE GÖRÜNTÜLENEN EKRANLAR . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

640

 

11.7.1 Harici Operatör Mesaj Geçmişi Ekranı . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

640

11.8

EKRANIN TEMİZLENMESİ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

642

 

11.8.1 Ekran Görüntüsünün Silinmesi . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

642

 

11.8.2 Otomatik Silme Ekranı Gösterimi . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

643

i- 8

B---63864TR/03

İçindekiler

 

 

12.GRAFİK FONKSİYONU . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 644

12.1 GRAFİK GÖRÜNTÜLEME . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 645 12.2 DİNAMİK GRAFİK GÖRÜNTÜSÜ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 651

12.2.1 Yol Çizimi . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

651

13.YARDIM FONKSİYONU . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

660

IV. MANUAL GUIDE 0i

1. MANUAL GUIDE 0i . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

667

1.1

GENEL BAKIŞ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

668

1.2

GİRİŞ

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

669

1.3

PROGRAM YARATMA İŞLEMLERİ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

670

 

1.3.1

Başlatma . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

670

 

1.3.2

Başlatma . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

671

 

1.3.3 Yeni Bir Parça Programının Oluşturulması . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

672

 

1.3.4

İşlem Desteği . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

674

 

1.3.5

G---kodu Desteği . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

676

 

1.3.6

M---kodu Desteği . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

679

1.4

HAZIR ÇEVRİM PARÇA İŞLEME . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

681

 

1.4.1

İşlem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

682

 

1.4.2 Her Bir Hazır Çevrim için Veri . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

684

1.5

KONTUR PROGRAMLAMA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

699

 

1.5.1

Kontur Programlama İşlemleri . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

700

 

1.5.2 Kontur Şekil Verisi Ayrıntıları . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

709

 

1.5.3

Kontur Hesaplama Ayrıntıları . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

711

 

1.5.4

Yardımcı Hesaplama Ayrıntıları . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

722

 

1.5.5

Diğerleri . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

732

1.6 PARAMETRE . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 734 1.7 ALARMLAR . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 735

V. BAKIM

1. PİL DEĞİŞTİRME YÖNTEMİ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

739

1.1 KONTROL BİRİMİ PİLİNİN DEĞİŞTİRİLMESİ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 740 1.2 MUTLAK PULSE CODER PİLİ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 743 1.3 AYRI MUTLAK PULSE CODERLER İÇİN PİL (6 V DC) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 750

EK

A. BANT KODU LİSTESİ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 757 B. FONKSİYON VE BANT BİÇİMİ LİSTESİ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 760 C. KOMUT DEĞERİ ARALIĞI . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 765 D. NOMOGRAFLAR . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 767

i- 9

İçindekiler

B---63864TR/03

 

 

D.1 HATALI DİŞ AÇILAN UZUNLUK . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 768 D.2 HATALI DİŞ UZUNLUĞUNUN BASİT HESAPLAMASI . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 770 D.3 KÖŞEDE TAKIM YOLU . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 772 D.4 DAİRE KESME İŞLEMİNDE YARIÇAP YÖN HATASI . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 775

E. GÜÇ AÇILDIĞINDA, SİLİNDİĞİNDE VE RESETLENDİĞİNDE DURUM . . . . . . . 776 F. KARAKTER KODLARI KARŞILIK TABLOSU . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 778 G. ALARM LİSTESİ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 779

i- 10

I. GENEL

fanuc 0i Mate-MB Operation Manual

B---63864TR/03

GENEL

1. GENEL

1 GENEL

Bu kılavuz aşağıdaki bölümlerden oluşur:

Bu kılavuz hakkında

I. GENEL

 

 

 

Bölüm düzeni, uygulanabilir modeller, ilişkili kılavuzlar ve bu

 

kılavuzun okunmasına ilişkin notlar açıklanmıştır.

 

II. PROGRAMLAMA

 

 

Her bir fonksiyon açıklanmıştır: NC dilinde fonksiyon program-

 

lamak için kullanılan biçim, özellikler ve kısıtlamalar. Görüşmeli

 

otomatik

programlama fonksiyonuyla bir

program yaratıl-

 

ğında,

görüşmeli otomatik programlama

fonksiyonu için

 

kılavuza bakınız (Tablo 1).

 

III. İŞLEM

Bir makinenin manüel ve otomatik olarak çalıştırılması, veri giriş ve çıkış prosedürleri ve bir programın düzenlenmesine ilişkin prosedürler açıklanmıştır.

IV. BAKIM

Pillerin değiştirilmesine ilişkin prosedürler açıklanmıştır.

EK

Şerit kodları, geçerli veri aralıkları ve hata kodları listelenmiştir.

Bu kılavuzda açıklanan bazı fonksiyonlar bazı ürünler için geçerli olmayabilir. Ayrıntılar için AÇIKLAMALAR kılavuzuna (B---63832EN) bakınız.

Bu kılavuzda, parametreler ayrıntılı olarak açıklanmamıştır. Bu kılavuzda sözü edilen parametrelerle ilgili ayrıntılar için parametrelere ilişkin kılavuza (B---63840EN) bakınız.

Bu kılavuzda, tüm isteğe bağlı fonksiyonlar açıklanmıştır. Makine üreticisi tarafından yazılan kılavuzda sisteminize eklenen seçeneklere bakınız.

Bu kılavuzda yer alan modeller ve kısaltmaları şunlardır:

Ürün adı

 

Kısaltmalar

FANUC Serisi 0i Mate---MB

0i Mate---MB

Serisi 0i Mate

3

1. GENEL

GENERAL

B---63864TR/03

 

 

 

Özel simgeler

D IP_

D ;

Series 0i---B/0i Mate---B’nin ilişkili kılavuzları

Bu kılavuzda aşağıdaki simgeler kullanılmıştır:

X__ Y__ Z (PROGRAMLAMADA kullanılır) gibi bir eksen bileşimini gösterir.

Bir bloğun sonunu gösterir. Gerçekte, ISO kodu LF veya EIA kodu CR’ye karşılık gelir.

Aşağıdaki tabloda, Serisi 0i---B ve 0i Mate---

B ile ilişkili kılavuzlar

listelenmiştir. Bu kılavuz, bir yıldızla(*) gösterilmiştir.

 

 

 

 

Özellik

 

 

Kılavuz adı

 

 

 

 

 

 

numarası

DESCRIPTIONS

B

---63832EN

 

CONNECTION MANUAL (HARDWARE)

B---

63833EN

 

CONNECTION MANUAL (FUNCTION)

B---

63833EN

---1

Series 0i---TB OPERATÖR KILAVUZU

B---

63834TR

 

Series 0i ---MB OPERATÖR KILAVUZU

B---

63844TR

 

Series 0i Mate---

TB OPERATÖR KILAVUZU

B---

63854TR

 

Series 0i Mate---

MB OPERATÖR KILAVUZU

B---

63864TR

*

MAINTENANCE MANUAL

B---

63835EN

 

PARAMETER MANUAL

B---

63840EN

 

PMC

 

 

 

 

PMC Ladder Language PROGRAMMING MANUAL

B---

61863E

 

PMC C Language PROGRAMMING MANUAL

B---

61863E---

1

Servo Motor αi series’in

Aşağıdaki tabloda, Servo Motor αi Serisi ile

ilişkili kılavuzlar

ilişkili kılavuzları

listelenmiştir.

 

 

Kılavuz adı

Özellik numarası

 

FANUC AC SERVO MOTOR αi series DESCRIPTIONS

B---65262EN

 

FANUC AC SERVO MOTOR αi series

B---65270EN

 

PARAMETER MANUAL

 

 

FANUC AC SPINDLE MOTOR αi series DESCRIPTIONS

B---65272EN

 

FANUC AC SPINDLE MOTOR αi series

B---65280EN

 

PARAMETER MANUAL

 

 

FANUC SERVO AMPLIFIER αi series DESCRIPTIONS

B---65282EN

 

FANUC SERVO MOTOR αi series

B---65285EN

 

MAINTENANCE MANUAL

 

4

B---63864TR/03 GENEL 1. GENEL

Servo Motor β series’in

Aşağıdaki tabloda, Servo Motor β series ile

ilişkili kılavuzlar

ilişkili kılavuzları

listelenmiştir.

 

 

Kılavuz adı

Özellik numarası

 

FANUC SERVO MOTOR β series DESCRIPTIONS

B---65232EN

 

FANUC SERVO MOTOR β series

B---65235EN

 

MAINTENANCE MANUAL

 

 

FANUC SERVO MOTOR β series (I/O Link Option)

B---65245EN

 

DESCRIPTIONS

 

5

1. GENEL

GENERAL

B---63864TR/03

 

 

 

1.1

CNC MAKİNESİ GENEL İŞLEM AKIŞI

Parçayı CNC makinesi kullanarak işlerken, önce programı hazırlayınız, sonra CNC makinesini programı kullanarak çalıştırınız.

1)Önce, CNC makinesini çalıştırmak için programı bir parça çiziminden hazırlayın.

Programın nasıl hazırlanacağı Bölüm II’de açıklanmıştır. PROGRAMLAMA.

2)Program, CNC sistemine okunacaktır. Sonra, iş parçalarını ve takımları makineye takın ve takımları programlamaya göre çalıştırın. Son olarak, asıl parça işlemeyi gerçekleştiriniz.

CNC sisteminin nasıl çalıştırılacağı Bölüm III’te açıklanmıştır. ÇALIŞTIRMA.

Parça

Parça

 

çizimi

programlama

 

 

CNC

MAKİNE

BÖLÜM II PROGRAMLAMA

BÖLÜM III İŞLETİM

Asıl programlamadan önce, parçanın makinede nasıl işleneceğine ilişkin parça işleme planını yapınız.

Parça işleme planı

1.İş parçalarının parça işleme aralığının belirlenmesi

2.İş parçalarını makineye takma yöntemi

3.Her kesme işleminde parça işleme sırası

4.Parça işleme takımları ve parça işleme

Her parça işleme işleminde parça işleme yöntemine karar veriniz.

Parça işleme işlemi

Parça işleme prosedürü

1.Parça işleme yöntemi: Kaba

Yarı Son

2.Parça işleme takımları

3.Parça işleme koşulları: Besleme Hızı Kesme derinliği

4.Takım yolu

1

2

3

Kesme

Kenar kesme

Delik parça

besleme

işleme

 

6

Loading...
+ 814 hidden pages