Yamaha PSR-530 User Manual [it]

Nederlandstalige Handleiding
VOORZORGSMAATREGELEN
LEES ALLES ZORGVULDIG DOOR VOOR U VERDER GAAT
* Bewaar deze voorzorgsmaatregelen op een veilige plaats voor later.
WAARSCHUWING
Volg altijd de algemene voorzorgsmaatregelen op die hieronder worden opgesomd om te voorkomen dat u gewond raakt of zelfs sterft als gevolg van elektrische schokken, kortsluiting, schade, brand of andere gevaren. De voorzorgsmaatregelen houden in, maar zijn niet beperkt tot:
Open het instrument niet, haal de interne onderdelen niet uit elkaar en modificeer het instrument niet. Het instrument bevat geen door de gebruiker te vervangen onderdelen. Als het instrument stuk schijnt te zijn, stop dan met het gebruiken van het instrument en laat het nakijken door gekwalificeerd Yamaha personeel.
Stel het instrument niet bloot aan regen, gebruik het niet in de buurt van water of natte omstandigheden, plaats geen voorwerpen op het instru­ment die vloeistoffen bevatten die in de openingen kunnen vallen.
Als het snoer van de adaptor beschadigd is of stuk gaat, als er plotse­ling geluidsverlies is in het instrument, of als er plotseling een geur of rook uit het instrument komt, moet u het instrument onmiddellijk uitzet­ten, de stekker uit het stopcontact halen en het instrument na laten kijken door gekwalificeerd Yamaha personeel.
Gebruik alleen de gespecificeerde adaptor (PA-7G of aanverwante, door Yamaha aangeraden) adaptor. Het gebruik van een verkeerde adaptor kan schade veroorzaken aan het instrument, te wijten aan oververhitting.
Haal altijd de stekker uit het stopcontact voor u het instrument schoon­maakt. Haal nooit een stekker uit het stopcontact als u natte handen hebt.
Controleer zo nu en dan de stroomstekker, en verwijder stof en viezig­heid die zich verzamelt op de stekker.
PAS OP!
Volg altijd de algemene voorzorgsmaatregelen op die hieronder worden opgesomd om te voorkomen dat u gewond raakt of zelfs sterft als gevolg van elektrische schokken, kortsluiting, schade, brand of andere gevaren. De voorzorgsmaatregelen houden in, maar zijn niet beperkt tot:
Plaats het stroomsnoer niet in de buurt van warmtebronnen zoals ver­warming en kachels, verbuig of beschadig het snoer niet, plaats geen zware voorwerpen op het snoer, leg het snoer uit de weg, zodat nie­mand er op trapt, er over kan struikelen en zodat er geen zware voor­werpen over heen kunnen rollen.
Als u de stekker uit het stopcontact haalt moet u altijd aan de stekker trekken, nooit aan het snoer. Aan het snoer trekken kan het beschadi­gen.
Sluit het instrument niet aan op een stopcontact die een T-Plug bevat. Dit kan resulteren in een verminderde geluidskwaliteit en het stopcon­tact oververhitten.
Haal het instrument uit het stopcontact als u het lange tijd niet gebruikt, of tijdens onweer.
De batterijen moeten in het instrument zitten volgens de +/- polariteit markeringen. Doet u dit verkeerd kan oververhitting, brand of lekkende batterijen het resultaat zijn.
Vervang batterijen altijd tesamen. Meng geen oude en nieuwe batte­rijen. Meng ook geen verschillende soorten batterijen zoals alkaline en mangaan batterijen, batterijen van verschillende merken, of verschil­lende typen batterijen van dezelfde fabrikant, aangezien dit kan resulte­ren in oververhitting, brand of lekkende batterijen.
Voordat u het instrument aansluit op andere elektronische componen­ten moet u alle betreffende apparatuur uitzetten. Voordat u alle betref­fende apparatuur aanzet moet u alle volumes op minimum zetten.
Stel het instrument niet bloot aan overdreven schokken of stof, extreme koude of warme omstandigheden (zoals in direct zonlicht, bij de verwar­ming of in de auto) om verkleuren te voorkomen aan het paneel of schade aan de interne elektronica.
Gebruik het instrument niet in de buurt van elektrische produkten zoals televisies, radio's of speakers, aangezien deze interferentie kunnen veroorzaken die de prestaties van de andere apparatuur kunnen beïn­vloeden.
Plaats het instrument niet op een onstabiele plek waar deze kan vallen.
Verwijder alle kabels alvorens het instrument te verplaatsen.
Gebruik bij het schoonmaken van het instrument een droge, schone doek. Gebruik geen oplosmiddelen, schoonmaakmiddelen of chemi-
Plaats het instrument niet op een onstabiele plek waar iemand er overheen kan vallen.
Verwijder alle kabels, aangesloten adaptor en andere kabels alvorens het instrument te verplaatsen.
Gebruik een zachte droge doek bij het schoonmaken van het instru­ment. Gebruik geen verdunners, oplosmiddelen, schoonmaakmiddelen of chemische schoonmaakdoekjes. Plaats daarbij ook geen voorwerpen van vinyl op plastic op het instrument, daar dit het paneel of toetsenbord kan verkleuren.
Leun niet op, en plaats geen zware voorwerpen op het instrument, ga voorzichtig om met de knoppen, schakelaars en aansluitingen.
Gebruik alleen de standaard van dit instrument. Bij het bevestigen van de standaard moet u alleen gebruik maken van de meegeleverde schroe­ven. Doet u dit niet kan er schade ontstaan aan de interne componenten of er voorzorgen dat het instrument valt.
Gebruik het instrument niet te lang op een niet comfortabel geluids­niveau aangezien dit permanent gehoorverlies op kan leveren. Als u gehoorverlies constateert of geruis in uw oren, neem dan contact op met een K.N.O.-arts.
USER DATA OPSLAAN
Bewaar frequent gegevens op floppy disk, om te voorkomen dat u belang-
rijke data kwijtraakt door een bedieningsfout of stuk gaan van het apparaat.
Yamaha kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor schade die is te wijten
aan onzorgvuldig gebruik of modificaties die zijn aangebracht aan het instrument,
Doe het instrument altijd uit als u het niet gebruikt. Gooi batterijen niet zo maar weg, maar volg de lokale regels omtrent het
weggooien van batterijen.
of data die kwijt is geraakt of vernietigd.
Gefeliciteerd!
VOICE R2 VOICE R1
51 1
REGISTRATION
U bent de trotse bezitter van een verfijnd elektronisch keyboard. De Yamaha PSR-530 PortaTone combineer t het meest geavanceerde klankopwekkingssysteem met uiterst moderne digital elektronica en kenmerken om u fantastische geluidskw aliteit en muzikaliteit te bieden. Een groot grafisch display en eenvoudig te bedienen interface vergemakkelijken tevens de bedienbaarheid van dit geavanceerde instrument.
Om het meeste uit uw Portatone en zijn uitgebreide functies te halen, raden wij u aan deze handleiding goed door te lezen en de diverse functies uit te proberen. Bewaar de handleiding op een veilige plek zodat u deze later nog kunt vinden..
Belangrijke Kenmerken
Aanslaggevoelig toetsenbord met 61 toet­sen voor een breed bereik in dynamische muzi­kale expressie.
Een buitengewone set van 200 paneel voices en 12 drum kits, met een volledige set v an 480 XG voices.
De Voice set functie selecteer t automa­tisch de juiste parameter instelling van de paneel voices.
Geavanceerde begeleiding technologie geeft u 100 volledig-georchistreerd begeleidingsstylen om hetgeen u speelt te bege­leiden.
De One Touch Setting functie selecteert automatisch de juiste voice, effect, en andere instellingen van de geselecteerde begeleiding stijl — het enige wat u hoeft te doen is een stijl selecteren en spelen.
Het grote multifunctionele LCD scherm maakt het makkelijker om parameters te selecte­ren en te edit’ten.
Het Registratie geheugen slaat uw favo­riete paneel instelling op, zodat u deze - als u het nodig heeft - direct op kunt roepen.
De Digitale effecten geven diepte en am­biance aan uw geluid.
2
Met de Virtual Arranger functie kunt u aan iedere bestaande begeleidingsstylen akkoord­schema’s toe voegen voor een muzikaler verfijnde begeleiding.
De Minus-One and Repeat functies zijn ideaal om nieuwe songs te leren of uw vingervlugheid te verbeteren.
MULTI PAD
Met de Song opname functie kunt u vier melodiesporen en een begeleidingsspoor opne­men.
Met de User Style functie kunt u originele
begeleidingsstijlen creëren.
Met de Multi Pads kunt u korte ritmes en melodieuze sequences opnemen en afspelen waarmee u impact en variatie aan uw performan­ces geeft.
U kunt optioneel verkrijgbare Yamaha Muziek cartridges inpluggen voor leuke automa­tische performance, toets oefeningen, en extra begeleidingsstijlen.
Het ingebouwde versterker- en luidspre­ker systeem geeft top kwaliteit geluid zonder dat daarvoor extra apparatuur nodig is.
Een aantal MIDI functies voor uitgebreide muzikale tevredenheid (General MIDI Systeem Level 1 en Yamaha XG compatibel).
GM Systeem Level 1
“GM Systeem Level 1” is een toevoeging aan de MIDI standaard die ervoor zorgt dat alle GM-compatibel mu­ziek data identiek op een ander GM-compatibele toon generator afgespeeld wordt, onafhankelijk van de fabri­kant. Het GM teken staat afgebeeld op alle software en hardware produkten die “GM systeem Level 1” onder­steunen.
De PSR-530 ondersteund GM Systeem Level 1.
Meegeleverd
• PSR-530
XG
XG is een nieuw MIDI formaat ontworpen door YA­MAHA die het “GM Systeem Level 1” formaat sterk verbeterd en uitbreid door het toevoegen van een groter aantal top kwaliteit geluiden plus relatief uitgebreide effecten functies, en daarnaast ook nog volledig GM compatibel te zijn.
De PSR-530 ondersteund ook het XG formaat.
• Muziek Cartridge
• Muziek standaard
• Gebruikers handleiding
3
Inhoud
Paneel Knoppen 6
De Muziek Standaard.................................................. 7
Basic Display Handelingen 8
De Display Iconen ...........................................................8
De Menu’s ......................................................................10
Shortcuts .............................................................11
Voorbereidingen 12
Stroomvoorziening........................................................12
Het gebruik van een optionele AC adaptor............12
Het gebruik van batterijen .....................................12
Aansluitingen ................................................................13
De Hoofdtelefoon aansluiing .................................13
SUSTAIN Aansluiting.............................................13
De AUX OUT R en L/L+R Jacks............................13
MIDI IN/OUT en TO HOST Aanlsuitingen .............13
Digitale Effecten 36
Reverb ............................................................................36
Het Reverb effekt aan of uit zetten ..............................36
Een Reverb Type Selecteren .......................................37
Reverb Return Level....................................................38
Chorus............................................................................38
Het Chorus Effect aan of uit zetten .............................38
Een Chorus Type Selecteren.......................................39
Chorus Return Level ...................................................39
DSP.................................................................................40
Het DSP Effekt aan of uit zetten..................................41
Een DSP Type Selecteren ...........................................41
DSP Return Level........................................................42
Harmony.........................................................................42
Het Harmony Effekt aan of uit zetten ..........................43
Een Harmony Type Selecteren....................................43
Het Harmony Volume Aanpassen ...............................44
The Pitch Bend Wiel 45
Het Pitch Bend Bereik Instellen ...................................45
De Demonstratie-Songs 14
De PSR-530 Bespelen 16
De Voices van de PSR-530............................................16
Een Woord over de “R1”, “R2”, en “L” Voices .........16
Voices Selecteren en Bespelen ...................................17
Toetsenbord Percussie ..........................................19
De Dual Voice Mode ......................................................19
De Split Voice Mode ......................................................20
Het Splitpunt veranderen van de SPLIT VOICE..........21
Begeleiding 22
Gebruik Maken van de Begeleiding ............................... 22
De Synchro Stop Funktie .......................................... 26
De Virtuele Arranger gebruiken ...................................27
Begeleidingsspoor Mute’n ...........................................27
Individuele sporen Mute’n......................................28
Volume van de Begeleiding Instellen ..........................28
Het Begeleidingssplitpunt Veranderen .......................29
Interactie tussen de BEGELEIDING
en SPLIT VOICE Splitpunten............................... 30
De Vingerzetting modi in de Begeleiding....................30
De Stop Begeleiding Functie .................................... 34
One T ouch Setting.........................................................34
Transponeren 46
De T ranspose Instellen .................................................46
Registratie Geheugen 47
De Paneel Instellingen Registreren .............................47
Het Oproepen van P aneel Instellingen........................48
De Begeleiding “Freeze” Funktie.................................48
De Multi Pads 49
Een MULTI PAD Set Selecteren....................................49
De MULTI PADs Bespelen.............................................50
De CHORD MATCH Funktie Aan/Uit Zetten ................51
Songs Afspelen 52
De Song Afspeel Procedure.........................................52
Song V olume Instelling.................................................53
Spelen vanaf Een Specifieke Maat ..............................54
Oefenen met Part-Uitschakeling..................................55
Spoor Toewijzen voor Part Uitschakeling ....................55
Herhaaldelijk Afspelen..................................................57
4
Songs Opnemen 58
De Song Opname Procedure .......................................59
Over Opnemen met
Digitale Effecten ................................................... 62
Song Data Wissen .........................................................63
Een Volledige Song Wissen ........................................63
Geselecteerde Melodie Sporen Wissen ......................63
Stijlen Opnemen 64
De Stijl Opname Procedure..........................................64
Drums Wissen .............................................................68
Quantize’n ...................................................................69
User Style Data Wissen ................................................70
Een Volledige Stijl Wissen ...........................................70
Geselecteerde Stijl Sporen Wissen.............................70
MIDI Functies 86
Wat is MIDI?...................................................................86
MIDI Aansluitingen/TO HOST Aansluiting ............88
Wat kunt u met MIDI......................................................88
Aansluiten op een Computer
(TO HOST Aansluiting/HOST SELECT Schakelaar)90
Aansluiten via de PSR-530 MIDI Aansluitingen ....90
Aansluiten via de TO HOST Aansluiting................91
De PSR-530 MIDI Funkties............................................92
Verstuur Kanaal & Verstuur Spoor .........................92
Ontvangst Kanaal & Ontvangst Mode ...................93
Local Control ......................................................... 94
Clock......................................................................94
Bulk Data Versturen...............................................95
Oorspronkelijke Data Versturen .............................95
Multi Pad Opname 71
MUTI PAD Opname Procedure .....................................71
MULTI PAD Data Wissen ...............................................74
Een Volledige Pad Set Wissen ....................................74
Geselecteerde MULTI PADs Wissen ...........................74
Muziek Cartridges Gebruiken 75
Een Muziek Cartridge Installeren ..........................75
Music Cartridge Handling Precautions ...................75
Cartridge Songs ............................................................76
Cartridge Songs Afspelen ...........................................76
Cartridge Begeleidingsstijlen ......................................77
Revoicen 78
De R1, R2, en L Voices Revoicen .................................78
Een Stijl Revoicen .........................................................80
Een User Song Revoicen..............................................81
Appendix
PSR-530 Display MENU/SUB MENU Structuur...........96
Data Backup & Initializeren ..........................................98
Data Initializeren....................................................98
Voice Lijst ......................................................................99
Maximum Polyfonie ...............................................99
Drum Kit Lijst...............................................................104
Over Digitale Effecten (Reverb/Chorus/DSP) ...........106
Als een DSP type is
Geselecteerd als Systeem Effect ....................106
Als een DSP type is
Geselecteerd als Insertie Effect ......................107
Troubleshooting (‘in de problemen’).............................109
MIDI Data Formaat.......................................................110
MIDI Implementation Chart ........................................122
Specificaties ................................................................124
Index.............................................................................125
Algemene Funkties 83
Aanslaggevoeligheid .............................................84
Pitch Bend Bereik ..................................................84
Algehele Stemming ...............................................84
Scale (toonladder) Stemming ................................84
Song Transpositie ..................................................85
Metronoom ............................................................85
Split Voice Splitpunt...............................................85
Begeldingssplitpunt ...............................................85
Vingerzetting Mode................................................85
Voice Set ...............................................................85
5
F
Paneel Knoppen
Aansluitingen op de Bovenkant
q STAND BY/ON Schakelaar........................... pag. 14
w MASTER VOLUME Schuif............................ pag. 14
e DEMO Knop ..................................................pag. 14
r TEMPO Knop................................................pag. 23
t TRANSPOSE Knoppen ................................ pag. 46
y BEGELEIDING/SONG VOLUME
Knoppen.................................................. pag. 28, 53
u AUTO BEGELEIDING SECTION
• AUTO BEGELEIDING
ON/OFF Knop ............................................pag. 23
• SYNC STOP Knop..................................... pag. 26
• SYNC START Knop ................................... pag. 24
• INTRO Knop .............................................. pag. 24
• MAIN/AUTO FILL A & B Knoppen.............. pag. 24
• ENDING Knop............................................pag. 26
i RECORD Knop ................................. pag. 59, 65, 71
o START/STOP Knop........................... pag. 15, 24, 26
@1
8BEAT
16BEAT
6/8 BALLAD
STAND BY ON
22 SLOW ROCK 2 23 6/8 BALLAD
24 DANCE POP 1 25 DANCE POP 2 26 TECHNO 27 EUROBEAT 28 EURO HOUSE 29 HIP HOP 30 SYNTH BOOGIE
31 70S DISCO 32 DISCO TROP 33 POLKA POP
34 8BT ROCK BLD 35 16BT ROCK BLD 36 HARD ROCK 37 ROCK SHUFFLE 38 6/8HVY ROCK 39 US ROCK 40 16BEAT ROCK
41 R&B
1 8BEAT POP 1 2 8BEAT POP 2 3 8BT UPTEMPO 4 8BT STANDARD 5 FOLKROCK 6 POP ROCK 1 7 POP ROCK 2 8 8BEAT MEDIUM 9 8BEAT BALLAD 10 EPIC BALLAD 11 PIANO BALLAD
12 16BEAT POP 13 16BT SHUFFLE 1 14 16BT SHUFFLE 2 15 16BT BALLAD 1 16 16BT BALLAD 2 17 16BT BALLAD 3 18 FUNK 1 19 SOUL BALLAD 20 FUSION BALLAD
21 SLOW ROCK 1
q
MASTER
VOLUME
MIN MAX
46
AUTO
47B148
M
u
y
H
C2
w
36 37
CLICK
C1
39
41F14238
40
S
T
D1
R
E1
43
44
L
G145A1
ACCOMPANIMENT
L
42 FUNK 2 43 SOUL
DANCE
44 GOSPEL SHUFFLE 45 6/8 GOSPEL 46 4/4 BLUES
ROCK & ROLL 47 ROCK&ROLL 1 48 ROCK&ROLL 2 49 BOOGIE 50 TWIST
DISCO
ROCK
RHYTHM & BLUES
C & W 51 BLUEGRASS 1 52 BLUEGRASS 2 53 COUNTRY 2/4 54 8BT COUNTRY 55 COUNTRY ROCK 56 COWBOY BOOG 57 C BALLAD 58 C SHUFFLE 59 C WALTZ
AMERICAS 60 CAJUN 61 BANDA
e
TRANSPOSE
t
ACCOMPANIMENT/SONG VOLUME
ON/ OFF
SYNC
SYNC
STOP
START
50
49
M
D2
r
TEMPO
INTRO
52E253F255
51
H
62 MARIACHI 63 TEJANO 64 CUMBIA
TRAD JAZZ 65 SWING 66 B B SWING 67 B B BALLAD 68 JAZZ QUARTET 69 DIXIELAND
CONTEMP JAZZ 70 COOL JAZZ 71 JAZZ BALLAD 72 JAZZ WALTZ 73 FUSION
LATIN 74 BOSSA NOVA 1 75 BOSSA NOVA 2 76 BOSSA NOVA 3 77 SALSA 78 SAMBA 79 MAMBO 80 BEGUINE 81 MERENGUE
!0
DIGITAL EF
REVERB
HACHORUS
DSP
MAIN/AUTO FILL
AB
54
H
L
G2
!0 DIGITALE EFFEKT GEDEELTE
• REVERB Knop........................................... pag. 36
• CHORUS Knop ..........................................pag. 38
• DSP Knop .................................................. pag. 41
• VARIATION Knop.......................................pag. 41
• HARMONY Knop .......................................pag. 43
!1 DISPLAY&VERWANTE KNOPPEN
• DISPLAY ......................................................pag. 8
• MENU Knoppen .........................................pag. 10
• SUB MENU Knoppen.................................pag. 10
• VOICE Knop .............................................. pag. 10
• STYLE Knop .............................................. pag. 10
• SONG Knop ...............................................pag. 10
• CARTRIDGE Knop .................................... pag. 10
• REVOICE Knop ......................................... pag. 78
• TRACK Knoppen ............... pag. 19, 20, 28, 60, 79
!2 REGISTRATIE GEHEUGEN GEDEELTE
• MEMORY Knop ......................................... pag. 48
• 1, 2, 3, 4 Knoppen......................................pag. 48
• FREEZE Knop ........................................... pag. 48
!3 ONE TOUCH SETTING Knop.......................pag. 35
!4 NUMMER Knoppen ...................................... pag. 17
!5 + en – Knoppen....................................... pag. 15, 17
!6 Data Dial ....................................................... pag. 18
@2
!7 MUZIEK CARTRIDGE Gleuf......................... pag. 75
!8 KEYBOARD GEDEELTE
• DUAL VOICE Knop....................................pag. 19
• SPLIT VOICE Knop ................................... pag. 20
!9 MULTI PAD GEDEELTE
• STOP Knop................................................ pag. 50
• 1, 2, 3, 4 Knoppen................................pag. 50, 72
@0 Toetsenbord .................................................. pag. 18
@1 PITCH BEND Wheel ..................................... pag. 45
@2 Hoofdtelefoon aansluiting.............................. pag. 13
TO HOST
@3
6
Paneel Knoppen
82 BOLERO LENTO 83 ESPAGNOLE
CARIBBEAN 84 REGGAE 12 85 POP REGGAE
BALLROOM LATIN 86 CHA CHA 87 RHUMBA 88 PASODOBLE 89 TANGO
BALLROOM STD 90 FOXTROT 91 JIVE
MARCH & WALTZ 92 MARCH 1 93 MARCH 2 94 6/8 MARCH 95 POLKA 96 STANDARD WALTZ 97 POP WALTZ 98 GERMAN WALTZ 99 VIEN WALTZ 100 MUSETTE
ECT
RMONY
START/STOP
ENDING
i
/
o
57A259B260
5856
MLMHC
L
PANEL VOICE
1~18
PIANO
19~30
!5
31~57 58~73 74~88 89 ~100 101 ~118 119 ~126 127 ~140 141 ~155 156 ~163 164 ~181 182 ~200
201 ~212
CHROMATIC PERCUSSION ORGAN GUITAR BASS SOLO STRINGS ENSEMBLE SOLO BRASS BRASS ENSEMBLE REED PIPE SYNTH LEAD SYNTH PAD
DRUM KITS
!4
123
456
809
7
NO YES
!1
001
MEMORY
MULTI PAD
OVERALL
REVOICE
REGIST
DIGITAL EFFECT
0
REVERB TRANSPOSE
116
HARMONY TEMPO
CHORUS DSP
RHYTHM
RHYTHM1BASS CHORD1CHORD2PAD PHRASE1PHRASE
MIDI
2
MELODY
MELODY MELODY MELODY
1234
MINUS ONE SPLIT DUAL
!2
REGISTRATION MEMORY
GrandPno
VOICE L VOICE R2 VOICE R1
76 101 1
AB
ONE TOUCH
REPEAT
SETTING
FREEZE
VARIATION
REGISTRATION
1234
SYNC
FINGERING
STOP
ACCOM-
PANIMENT
MEASURE
MULTI PAD
1234
mM
VOICE VOICE VOICE
LR2R1
TRACK
VOICE
1
STYLE
7
2
SONG
FREEZE STOP
4321
62
61
1
C3
64E365
63
R
H
1
D3
66
68
S
R
F367G369A3
71B372
70
R
C
2
2
!3
74
73
H
L
C4
76E477
H75L
D4
H
F4
XG VOICE
213 ~255
PIANO
256 ~271
CHROMATIC PERCUSSION
272 ~307
ORGAN
308 ~336
GUITAR
337 ~378
BASS
379 ~390
STRINGS
391 ~424
ENSEMBLE
425 ~ 456
BRASS
457 ~469
REED
470 ~477
PIPE 478 ~513 SYNTH LEAD 514 ~542
SYNTH PAD 543 ~598
SYNTH EFFECTS 599 ~619
ETHNIC 620 ~642
PERCUSSIVE 643 ~651
SOUND EFFECTS 652 ~692 SFX
!6
MUTLI PAD
21
79
78
H L
L
G481A4
!9
80
SHORTCUT
REGIST MEMORY REGIST BANK
MULTI PAD SET
MULTI PAD STOP
REVERB TYPE
REVERB
CHORUS TYPE
CHORUS
HARMONY TYPE
HARMONY
DSP TYPE
DSP
DSP TYPE
VARIATION
FINGERING
ACMP ON / OFF
REVOICE R2
DUAL VOICE
REVOICE L
SPLIT VOICE
PRESS AND HOLD FOR A WHILE.
KEYBOARD
DUAL VOICE
SPLIT VOICE
43
PSR-530
83B484
82
85
H
L
C5
!8
!7
86
88E589
87
H
D5
91
90 9492
L
F5
G593A595B596C6
@0
PC-1 PC-2
Mac MIDI
• • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • •
MIDI
OUT R
INHOST SELECT
• • • • • • • • • • • • • • • • • •
AUX OUT
L/L+RSUSTAIN
@4 @5 @6 @7 @8
Aansluitingen op de Achterkant
@3 TO HOST Connector.....................................pag. 88
@4 HOST SELECT Schakelaar .......................... pag. 90
@5 MIDI IN en OUT Aansluitingen ...................... pag. 88
@6 SUSTAIN Aansluiting ....................................pag. 13
@7 AUX OUT R, L/L+R Aansluitingen ................ pag. 13
@8 DC IN 10-12V Aansluiting ............................. pag. 12
DC IN 10-12V
De Muziek Standaard
De PSR-530 wordt geleverd met een muziek standaard die u vast kunt zetten door het in de sleuf aan de achterkant van het regelpaneel te steken.
7
Basis Display handelingen
Het LCD paneel van de PSR-530 is een groot en multifunctioneel display dat zowel een aantal belangrijke parameters toont als toegang ertoe geeft. Basis handelingen van de display en de MENU en SUB MENU knoppen, en de betekenis v an de iconen in de displa y, worden hieronder kort uitgelegd.
De Display Iconen
CART (Cartridge) Verschijnt als er een song of stijl van de Muziek Cartridge geselecteerd is (pag.
76).
XG
V erschijnt als een v an de XG v oices v an de PSR-530 geselecteerd is (pag. 16).
REVERB
V erschijnt als het REVERB effekt aan staat (pag. 36).
HARMONY
Verschijnt als het HARMONY effekt aan staat (pag. 43).
CHORUS
V erschijnt als het CHORUS effekt aan staat (pag. 38).
TRANSPOSE
0
De huidige transpose waarde (pag. 46).
VOICE L VOICE R2 VOICE R1
VOICE L, VOICE R2, en VOICE R1
Hier worden de voice nummers van de huidig gese­lecteerde L (Linkerhand), R2 (Rechterhand 2) en R1 (Rechterhand 1) getoond (page 16).
76 101 1
001
REVERB TRANSPOSE
HARMONY TEMPO
CHORUS DSP
RHYTHM
RHYTHM
1
GrandPno
VOICE L VOICE R2 VOICE R1
0
116
VARIATION
BASS CHORD1CHORD2PAD PHRASE1PHRASE
2
76 101 1
AB
REPEAT
FREEZE
REGISTRATION
1234
SYNC STOP
ONE TOUCH
FINGERING
SETTING
MEASURE
MULTI PAD
1234
7
mM
1
2
8
116
VARIATION
DSP
TEMPO
Toont het huidige tempo van de begeleiding/song playback (page
23).
DSP
V erschijnt als het DSP effekt aan staat (pag. 41).
DSP VARIATION
Verschijnt als het DSP variation effekt aan staat (pag. 41).
MELODY
MELODY MELODY MELODY
1234
MINUS ONE SPLIT DUAL
ACCOM-
PANIMENT
VOICE VOICE VOICE
LR2R1
Basis Display Handelingen
AB
ONE TOUCH
SETTING
1234
FREEZE
1234
REPEAT
T oont de “A” en “B” repeat punten als u een herhalend stuk programmeert, of REPEAT PLAY nu aan of uit staat (pag. 57).
ONE TOUCH SETTING
Verschijnt als de ONE TOUCH SET­TING functie is geactiveerd (pag. 34).
REGISTRATION 1 … 4 (Registratie geheugen)
Toont het huidig geselecteerde RE­GISTRATIE GEHEUGEN of ONE TOUCH SETTING nummer (pag. 47).
FREEZE
Verschijnt als de REGISTRATIE GEHEUGEN “FREEZE” functie aan staat (pag. 48).
MULTI PAD 1 … 4
T oont het huidig spelende MUL TI P AD nummer (pag. 50).
BEAT
1
mM
Knippert op het huidige tempo en toont de huidige beat tijdens afspe­len van een begeleiding of song. (page 25)
MEASURE
Toont de huidige maat nummer tij­dens het afspelen of opnemen van een song (pag. 54).
SYNC STOP
Verschijnt als de AUTO BEGELEI­DING SYNC STOP functie aan staat (pag. 26).
VINGERZETTING
Toont de huidig geselecteerde vingerzetting mode (pag. 30).
CHORD
Toont het huidige akkoord tijdens het afspelen van een A UTO BEGE-
7
LEIDING of opnemen/afspelen van een song (pag. 25).
RHYTHM
RHYTHM
1
MELODY
RHYTHM
1
BASS CHORD1CHORD2PAD PHRASE1PHRASE
2
MELODY MELODY MELODY
1234
MINUS ONE SPLIT DUAL
RHYTHM
BASS CHORD1CHORD2PAD PHRASE1PHRASE
2
ACCOM-
VOICE VOICE VOICE
PANIMENT
LR2R1
2
BEGELEIDINGSSPOREN
De bovenste rij van 8 iconen lichten op om aan te ge ven welke van de 8 mogelijke begeleidingssporen er bij het afspelen van de begeleiding gebruikt worden. Zij worden ook gebruikt om bij de REVOICE functie de sporen (tracks) te specificeren (pag. 27).
VOLUME
Deze iconen tonen het huidige volume (eigenlijk geluidsterkte) voor ieder begeleidingspoor tijdens het afspelen van een begeleidingsspoor ,het volume van de melodie en begeleiding tijdens het afspelen, en het volume van de R1, R2 en L voices (pag. 16).
MELODIE SPOREN 1 … 4, BEGELEIDINGSSPOOR
Deze iconen tonen de aan/uit status van ieder song spoor, en worden gebruikt om voor het opnemen sporen te selecteren (pag.
2
60). Ze w orden ook gebruikt om bij de REVOICE functie sporen te specificeren (pag. 81).
MELODY
MELODY MELODY MELODY
1234
MINUS ONE SPLIT DUAL
ACCOM-
VOICE VOICE VOICE
PANIMENT
LR2R1
VOICE L, VOICE R2, VOICE R1
Deze iconen tonen de aan/uit status van de L, R2, en R1 voices als de DUAL V OICE en/of SPLIT V OICE functies gebruikt worden (pag. 16). Ze worden ook gebruikt om bij de REVOICE functie sporen te specificeren (pag. 79).
9
Basis Display handelingen
De menu’s
Met de knoppen rechts van de display kunt u direct een van de vier hoofdmenu’s van de PSR-530 oproepen: VOICE, STYLE, SONG, of CARTRIDGE. De huidig geselecteerde menu wordt met een driehoekje naast de tekst in de display weergegeven. Naast de menu’ s en functies die u direct met de PSR-530 paneel knoppen kunt selecteren, zijn er een aantal belangrijke “achtergrond” functies die u met de MENU en SUB MENU [] en [] knoppen kunt selecteren.
REGIST
MEMORY
MULTI PAD
MIDI
DIGITAL EFFECT
OVERALL
001
REVERB TRANSPOSE
HARMONY TEMPO
CHORUS DSP
RHYTHM
1
GrandPno
VOICE L VOICE R2 VOICE R1
76 101 1
AB
116
RHYTHM
2
0
REPEAT
FREEZE
REGISTRATION
1234
SYNC
VARIATION
STOP
BASS CHORD1CHORD2PAD PHRASE1PHRASE
ONE TOUCH
SETTING
FINGERING
MEASURE
MULTI PAD
1234
mM
1
7
2
VOICE
STYLE
SONG
MELODY
MELODY MELODY MELODY
1234
MINUS ONE SPLIT DUAL
ACCOM-
VOICE VOICE VOICE
PANIMENT
LR2R1
Met de MENU [] en [] knoppen kunt u volgende menu’s selecteren: REGISTRATION MEMORY, MULTI PAD, MIDI, DIGITAL EFFECT, of OVERALL. De huidig geselecteerde MENU categorie wordt met een driehoekje rechts in de display aangegeven. Alle weergegeven menu categorieën kunt u selecteren door zo vaak nodig op de MENU [] of [] te drukken totdat het driehoekje in de display naast de naam van de gewenste categorie staat. Zodra een menu geselecteerd is, kunt u met de SUB MENU [] en [] knoppen de juiste functie selecteren. De SUB MENU functies worden in de bijbehorende hoofdstukken in deze handlei­ding gedetailleerd besproken.
10
Basis Display Handelingen
Shotcuts
Om de bediening zo eenvoudig mogelijk te maken, heeft de PSR-530 een aantal “Shortcuts” die het mogelijk maken om direct naar een aantal functies te springen zonder dat u daarbij de MENU en SUB MENU knoppen nodig heeft. Al deze “shortcuts” werken op dezelfde manier: Houd een paneel knop enkele seconden ingedrukt om naar de gewenste functie te gaan. Als u bijvoorbeeld de [REVERB] knop ingedrukt houdt, springt u direct naar de REVERB type selectie functie. De “shortcut” knoppen en de functies die ze oproepen staan op het paneel van de PSR-530, bij de linker bovenhoek van de display. De shorcuts worden ook door de handleiding heen beschreven.
REVERB
Reverb
11
Voorbereidingen
Dit gedeelte bevat informatie over het opstellen van uw PSR-530 en het voorbereiden om te gaan spelen. Lees onderstaande gedeelte goed door voordat u uw PSR-530 gaat gebruiken.
Stroomvoorziening
Pas Op
Hoewel de PSR-530 op zowel batterijen als een optionele AC adapter werkt, raad Yamaha de milieuvriendelijke AC adapter aan. Volg de onderstaande instructies omtrent de voeding die u van plan bent te gaan gebruiken.
Het gebruik van een Optionele AC adapter
Stop de DC uitgang kabel van een optionele Yamaha PA-7G A C adapter aan op de DC IN 10-12V aansluiting op de achterkant van de PSR-530, stop daarna de Adapter (of de A C kabel van de adapter) in een nabij gele gen stopcontact. De interne batterijen worden automatisch uitgeschakeld bij gebruik van een AC adaptor.
DC IN 10-12V
PA-6
Het gebruik van Batterijen
Bij het gebruik van batterijen op de PSR-530 heeft u zes 1.5V SUM-1, “D” size, R­20 of vergelijkbare batterijen nodig.
Als de batterijen vervangen moeten worden verschijnt de boodschap “LoBattry” in de display, het volume wordt zachter, het geluid kan vervormd klinken, en kunt u andere problemen tegenkomen. Zet, als dit gebeurd, de PSR-530 uit en vervang de batterijen of maak gebruik van een AC Adapter.
Vervang de batterijen als volgt:
z Open het batterij klepje aan de onderkant van het instrument.
x Plaats zes nieuwe batterijen, en let daarbij goed op de polariteit markeringen aan
de binnenkant van de het batterij gedeelte.
c Sluit het batterij klepje, en zorg ervoor dat het goed op zijn plaats klikt..
• Verbreek nooit de stroomvoorziening (bijv. de batterijen of AC adaptor verwijde­ren) tijdens een op­name op de PSR-530! Hierdoor kunt u uw data verliezen.
Pas Op
• Gebruik ALLEEN een Yamaha PA-7G AC Adaptor (of andere door Yamaha aange­raden adapter) om uw instrument van stroom te voorzien. Het gebruik van an­dere adaptors kan permanente schade aan zowel de adapter als de PSR-530 ver­oorzaken.
Pas Op
• Vervang de batterijen als ze op raken; ver­vang ze door een complete set nieuwe. MENG nooit oude en nieuwe batterijen.
• Gebruik nooit andere soorten batterijen (bijv. alkaline of man­gaan).
• Haal, om mogelijke schade door lek­kende batterijen te voorkomen, de batte­rijen uit het instrument als u deze langere tijd niet gebruikt.
12
• Door het inpluggen van de AC adapter terwijl er batterijen geplaatst zijn, worden de standaard (de­fault) instellingen van de PSR-530 terugge­zet.
Aansluitingen
De Hoofdtelefoon aansluiting
U kunt op deze aansluiting een standaard hoofdtelefoon aansluiten zodat u alleen
kunt oefenen of ‘s avonds laat kunt spelen. Het ingebouwde stereo luidsprekersysteem wordt automatisch uitgeschakeld zodra u een hoofdtelefoon aansluit op de PHONES aansluiting.
SUSTAIN Aansluiting
Voorbereidingen
U kunt voor sustain aansturing op de achterkant van de PSR-530 een optionele FC4
of FC5 voetschakelaar op de SUSTAIN aansluiting aansluiten. De voetschakelaar functioneert als een demp pedaal op een piano - druk deze in voor sustain, en laat hem los voor normaal geluid.
SUSTAIN
De AUX OUT R en L/L+R Jacks
Met de AUX OUT R en L/L+R kunt u de PSR-530 aansluiten op een keyboard
versterker, hifi systeem, mengpaneel, of cassette deck. Als u uw PSR-530 op een mono geluidsssysteem aan wilt sluiten, sluit u deze aan op de L/L+R aansluiting. Als u een stekker alleen in de L/L+R aansluiting stopt, worden de linker- en rechterkanalen samengevoegd en via de L/L+R uitgestuurd, zodat u geen geluid van de PSR-530 verliest.
• • • • • • • • • • • • • • • • • •
AUX OUT
L/L+R
R
N.B.
• Zorg ervoor dat u de voetschakelaar niet in­drukt als u de PSR-530 aanzet. Als u dit wel doet, wordt AAN/UIT status van de voet­schakelaar omge­draaid.
Stereo
Systeem
MIDI IN/OUT en TO HOST Aansluitingen
Zie pagina 88.
13
De Demonstratie-Songs
Y
Als de PSR-530 volledig opgesteld is, kunt u naar de voorgeprogrammeerde demonstratie­songs luisteren. Er zijn in totaal 12 demonstratie songs aanwezig.
Het instrument aanzetten
1
Druk op de [STAND BY/ON] knop om de PSR-530 aan te zetten.
STAND B ON
Stel het volume in
2
Draai de [MASTER VOLUME] knop ongeveer een kwart omhoog (met
de klok mee) vanuit de minimum positie. U kunt de [MASTER VOLUME] knop later tijdens het spelen altijd nog verder instellen.
MASTER
VOLUME
MIN MAX
Pas Op
• Zelfs als de POWER schake­laar in de “STAND BY” positie staat, stroomt er een klein beetje stroom door het instru­ment. Als u de PSR-530 lan­gere tijd niet gebruikt, zorg er dan voor dat u de AC adaptor uit het stopkontakt haalt, en/ of de batterijen uit het instru­ment haalt.
N.B.
• Als de PSR-530 op maximaal volume staat en er batterijen ge­bruikt worden, gaan de batte­rijen minder lang mee.
14
Druk op de [DEMO] Knop
3
Druk op de [DEMO] knop om de demo af te spelen. Het SONG menu van
de PSR-530 wordt automatisch geselecteerd en de naam en het nummer van de eerste demo song verschijnt op de bovenste re gel van de display . De demo start automatisch. De demo songs worden achter elkaar herhaaldelijk afgespeeld, tot u deze stopt.
01
PeterGun
N.B.
• U kunt tijdens de demonstratie songs meespelen op het toet­senbord van de PSR-530.
• De volume iconen veranderen tijdens de demonstratie afhan­kelijk van de ingevoerde data op ieder spoor.
De Demonstratie-Songs
Naar een andere Demo-Song gaan
4
U kunt tijdens de demonstratie naar iedere willekeurige demo song gaan door op
de [–] en [+] knoppen te drukken. Het afspelen begint dan bij de geselecteerde song.
123
456
02
R&B
De Demo Stoppen
5
7
8
0
NO YES
9
Druk op de [DEMO] of [START/STOP] knop om het afspelen van de demo
songs te stoppen.
START/STOP
/
N.B.
• U kunt de Demo - als deze net gestopt is -weer op­nieuw starten door op de [START/STOP] knop te drukken. In dit geval wordt de geselecteerde demo song tot het eind afgespeeld en stopt deze daarna auto­matisch.
• Omdat het afspelen van de demo automatisch het SONG menu selecteert, blijft het SONG menu actief totdat het afspelen gestopt wordt. Om na het stoppen van de demo bijvoorbeeld voices te selecteren en te bespelen, moet u op de [VOICE] knop drukken om naar het VOICE menu te gaan. Ditzelfde geldt voor andere menu’s.
15
De PSR-530 Bespelen
De Voices van de PSR-530
De PSR-530 bevat twee v oice sets: De “paneel” voices en Percussie kits, en de XG voices. De paneel voices bestaan uit “gestemde” (pitched) voices (voice nummers 1 t/m 200) en 12 percussie kits (nummers 201 t/m 212), en de XG voice set bevat 480 voices (voice nummers 213 t/m 692).
Paneel voices 1… 200 Paneel drum kits 201… 212 XG voices 213… 692
Zie de “Voice Lijst” op pag. 99.
Een Woord over de “R1”, “R2”, en “L” Voices
U kunt met de PSR-530 drie voices tegelijk selecteren: “R1” (Rechter hand 1), “R2”, (Rechterhand 2) en “L” (Linkerhand). U kunt alleen de “R1” voice gebruiken als u een enkele voice over het gehele bereik van het toetsenbord bespeelt. Als u daarentegen de DUAL VOICE en/of SPLIT VOICE mode gebruikit (beschreven op pag. 19 en 20), worden de “R2” en/of “L” voice ook gebruikt. De nummers van de huidig geselecteerde R1, R2, en L voices worden ook op de display paneel getoond.
VOICE L VOICE R2 VOICE R1
R1 Voice + R2 Voice
L Voice
L Voice
(Split Voice Mode + Dual Voice Mode)
76 101 1
R1 Voice
R1 Voice
R1 Voice + R2 Voice
VOICE VOICE VOICE
LR2R1
SPLIT DUAL
VOICE VOICE VOICE
LR2R1
SPLIT DUAL
VOICE VOICE VOICE
LR2R1
SPLIT DUAL
VOICE VOICE VOICE
LR2R1
SPLIT DUAL
16
De R2 en L voices worden in de DUAL VOICE EN SPLIT VOICE gedeelten wat uitvoeriger besproken. Op dit moment beschrijven we alleen hoe u de R1 voice selecteert.
De PSR-530 Bespelen
Voices Selecteren en Bespelen
Zo selecteert en speelt u met de paneel voices.
Het VOICE Menu Selecteren
1
Druk op de [VOICE] knop zodat het indicatie driehoekje aan de rechterkant v an de
display naast “VOICE” komt te staan. De naam en nummer van de huidig geselec­teerde “R1” voice verschijnt boven in de display zodra VOICE menu geselecteerd wordt.
001
Selecteer een Paneel Voice
2
U kunt de voices van de PSR-530 met behulp v an [–] en [+] knoppen, de numerieke
knoppen, de data dial, of de [VOICE] knop selecteren.
De [–] en [+] Knoppen
U kunt met deze knoppen - als het VOICE menu geselecteerd is - de voices van de PSR-530’s selecteren. Druk kort op een van de knoppen om de stap voor stap vooruit/achteruit door de voices te lopen, of houd de knop ingedrukt om snel vooruit/achteruit door de voices te scrollen.
002
GrandPno
VOICE R1
BritePno
VOICE R1
1
VOICE
78
0
2
NO YES
9
De Nummer Knoppen
U kunt met de numerieke knoppen direct een voice nummer inge ven, zonder dat u daarbij door de voices hoeft heen te lopen. Om bijvoorbeeld voice nummer 109 (TremoloStrs) te selecteren, hoeft u alleen de [1], [0], en [9] knoppen achter elkaar in te drukken.
123
456
109
Trem.Str
VOICE R1
109
78
0
NO YES
9
17
Het Bespelen van de PSR-530
U kunt voice nummers die uit één of twee digits bestaan ingeven zonder eerst een nul in te geven. Om bijvoorbeeld voice nummer “23” (SteelDrums) te selecteren, druk u eerst op de [2] knop gevolgd door de [3] . De balken onder het voice n ummer knippert dan even, totdat de PSR-530 het geselecteerde voice nummer herkend. U kunt voice nummers die uit één of twee digits bestaan ook mét de nul ervoor ingeven: “23” kunt u bijvoorbeeld als “023” ingeven door de [0], [2], en [3]
023
knoppen achter elkaar in te geven. In dit ge val wordt het v oice nummer direct door de PSR-530 herkend.
De Data Dial
U kunt met de data dial voices selecteren door de dial met de klok mee te draaien om het voice nummer te verhogen, of tegen-de-klok-in om het voice nummer te verlagen.
SteelDrm
VOICE R1
23
123
456
78
0
NO YES
9
De [VOICE] Knop
Een druk op de [VOICE] knop verhoogt het v oice nummer. Druk kort om het v oice nummer met één te verhogen, of houd deze ingedrukt om te scrollen.
VOICE
De voice bespelen & volume instellen
3
U kunt nu het geselecteerde voice op het toetsenbord van uw PSR-530 bespelen. U kunt met de [MASTER VOLUME] knop het totale volume instellen.
Als de Voice Set funktie (pag. 85) “aan” staat als er een paneel voice geselecteerd wordt, worden de bijbehorende “R2” en “L” voices (m.a.w. DU AL V OICE en SPLIT VOICE modus) en digitale effecten enz. ook automatisch geselecteerd.
MASTER
VOLUME
MIN MAX
N.B.
• De XG voices van de PSR-530’s worden op dezelfde manier gese­lecteerd als de paneel voices.
• Zodra u een XG voice selecteert verschijnt het XG icoon onder het voice nummer in de display.
• Zie Pagina 99 voor een complete lijst met pa­neel en xg voices.
18
Toetsenbord Percussie
Het Bespelen van de PSR-530
Als u één van de 12 DRUM KIT voices selecteerd, (Voice nummers 201 t/m
212), kunt u diverse drum en percussie instrumenten op het toetsenbord bespelen. De drum en percussie instrumenten die afgespeeld worden staan onder iedere toets met een symbool aangegeven.
201
De Drum Kits
201 Standaard Kit1 202 Standaard Kit2 203 Room Kit 204 Rock Kit 205 Electronic Kit 206 Analog Kit
Std.Kit1
VOICE R1
207 Dance Kit 208 Jazz Kit 209 Brush Kit 210 Classic Kit 211 SFX Kit 1 212 SFX Kit 2
201
VOICE
N.B.
• Het HARMONY effekt (pag. 42) kunt u niet aanzetten als er voor de “R1” voice een drum kit geselecteerd is , en wordt automatisch uit­geschakeld als er een drum kit geselecteerd wordt.
• De TRANSPOSE pa­rameter (pag. 46) heeft geen effekt op de drum kit voices.
• Zie pag. 104 voor een complete lijst met alle toetstoewijzingen van de percussie en drum instrumenten
De Dual Voice Mode
Als de DUAL VOICE mode geselecteerd is kunt u twee v oices (de R1 en R2 voices)
tegelijk over het gehele bereik van het toetsenbord bespelen.
Met de [DU AL VOICE] knop kunt u de DUAL VOICE mode aan/uit zetten. Als
de DUAL VOICE mode aan staat zijn zowel het R1 als R2 icoon in de display zichtbaar. Druk nogmaals op de [DU AL VOICE] knop om de DUAL VOICE mode uit te zetten: het R2 icoon verdwijnt en alleen het R1 icoon blijft zichtbaar.
VOICE VOICE VOICE
LR2R1
DUAL
U kunt de R2 voice ook naar wens met de R2 TRA CK knop aan of uit zetten, maar
dan alleen als er een rand om de voice iconen staat, of in Song mode en de demonstratie songs.
MELODY
MELODY MELODY MELODY
1234
MINUS ONE
ACCOM-
PANIMENT
DUAL VOICE
VOICE VOICE VOICE
LR2R1
DUAL
N.B.
• U kunt de R1/R2 voice instellingen met de REVOICE funktie naar wens veranderen, zie pag. 78 .
• U kunt de R1 voice niet uit zetten.
• U kunt de DUAL voice mode en SPLIT voice mode ook tegelijkertijd gebruiken, zoals hier­onder beschreven wordt. In dit geval wordt de L voice op het linker gedeelte van het toet­senbord gespeeld, en worden zowel de R1 als R2 voice of de rechter­hand van het toetsen­bord bespeeld. Zie “De SPLIT Voice Mode” gedeelte hieronder voor meer informatie.
TRACK
19
De PSR-530 Bespelen
De Split Voice Mode
Met de SPLIT VOICE mode kunt u met uw linker- en rechterhand verschillende voices bespelen. Zo zou u bijvoorbeeld met de linkerhand (L voice) een bas kunnen bespelen terwijl u met uw rechterhand (R1 of R1 en R2 voice) een piano bespeelt. Het “split punt” staat standaard ingesteld op B2 (noot nummer 59), maar kun u op instellen iedere willekeurige toets op het toetsenbord.
Split Punt (59)
U schakelt de SPLIT V OICE mode in door op de [SPLIT VOICE] knop te drukken. Als deze aangezet wordt, gaat de L icoon samen met de R1 en R2 iconen in de display branden. Druk nogmaals op de [SPLIT VOICE] knop om de SPLIT VOICE mode weer uit te zetten: Het L icoon gaat dan uit en blijft alleen de R voice zichtbaar.
VOICE VOICE VOICE
LR2R1
SPLIT
SPLIT VOICE
U kunt de L voice ook met de TRA CK knop onder de display aan of uitschakelen, maar dan alleen als er een rand om de voice iconen staat, in Song mode of de demonstratie songs.
N.B.
• U kunt de L/R1/R2 voice instelling met be­hulp van de REVOICE funktie naar wens ver­anderen, zie pag. 78 .
• U kunt het split punt zoals hieronder be­schreven naar wens veranderen.
• U kunt de SPLIT voice mode en DUAL voice mode ook tegelijkertijd gebruiken, zoals hier­onder beschreven wordt. In dit geval wordt de L voice op het linker gedeelte van het toet­senbord gespeeld, en worden zowel de R1 als R2 voice op het rechter gedeelte van het toet­senbord bespeeld. Zie het “De DUAL Voice Mode” gedeelte hieron­der voor meer informa­tie.
MELODY
MELODY MELODY MELODY
1234
MINUS ONE
ACCOM-
PANIMENT
TRACK
VOICE VOICE VOICE
LR2R1
SPLIT
20
Het Split punt veranderen van de SPLIT VOICE
U kunt het SPLIT V OICE split punt naar wens op iedere willekeurige toets v an uw
PSR-530 toetsenbord zetten.
Selecteer de SPLIT VOICE Split Punt Funktie
1
U kunt met de MENU [] en [] knoppen aan de links van de display het
aanwijsdriehoekje op “OVERALL” zetten.
MIDI
DIGITAL EFFECT
OVERALL
De PR-530 Bespelen
Selecteer met de SUB MENU [] en [] knoppen de “S.Split” funktie in het
OVERALL menu. Het MIDI noot nummer dat overeenkomt met het huidige split punt wordt boven in de display weergegeven.
Naar Wens Instellen
2
059
S.Split
Druk simpelweg op de toets waar u het splitpunt wilt hebben. Het toets nummer van
de door u ingedrukt toets verschijnt boven in de display naast “S.Split”. U kunt, om het splitpunt te veranderen, ook de [–] en [+] knoppen, numerieke toetsen, of data dial gebruiken. De laagste toets op het toetsenbord is nummer “36” (C1), nummer “60” is de middelste C (C3), en nummer “96” is de hoogste C (C5). U kunt het split punt op een ieder nummer van 0 tot 127 instellen, waardoor u het split punt buiten bereik van het PSR-530 toetsenbord (bijv. voor MIDI toepassingen) kunt instellen.
123
456
7
8
0
9
N.B.
• De split punt toets wordt de hoogste toets in het linker hand gedeelte van het toetsenbord.
• Het standaard split punt (59) kunt u direct op­roepen door de [–] en [+] knoppen tegelijk in te drukken.
• Zie pag. 30 voor de overeenkomst tussen het SPLIT VOICE split punt en het AUTO ACCOMPANIMENT SPLIT PUNT.
• Als u het split punt in­stelt, m.a.w. als “S.Split” getoond wordt, hoort u geen geluid als u een toets indrukt op het toetsenbord, maar kunt u alleen het split punt ingeven .
21
Begeleiding
De PSR-530 bevat 100 verschillende begeleidingsstijlen waarmee u volledig georkestreerde of alleen-ritme begeleidingen tot uw beschikking heeft. Het uitgebreide BEGELEIDING systeem van de PSR-530 biedt automatische basloopjes en akkoord ondersteuning die perfect bij de geselecteerde begeleidingsstijl passen.
Als de automatische begeleiding aanstaat, wordt het gespecificeerde linkergedeelte van het toetsenbord het begeleidingsgedeelte, waar akkoorden automatisch herk end worden en de basis worden voor de begeleiding in de geselecteerde stijl.
BEGELEIDING splitpunt (54)
“Begeleiding”
sectie
Gebruik Maken van de Begeleiding
Selecteer het Style Menu
1
Druk, om het STYLE menu te selecteren, op de [STYLE] knop (het indicatie
driehoekje naast “STYLE” in de display). De naam en nummer van de huidig geselecteerde stijl verschijnt dan boven in de display, en het begeleidingsspoor en volume iconen worden dan omlijnd.
001
REVERB TRANSPOSE
HARMONY TEMPO
CHORUS DSP
RHYTHM
1
MELODY
8BtPop1
VOICE L VOICE R2 VOICE R1
76 101 1
0
REPEAT
REGISTRATION1MULTI PAD
116
SYNC
FINGERING
STOP
BASS CHORD1CHORD2PAD PHRASE1PHRASE
RHYTHM
2
MELODY MELODY MELODY
1234
ACCOM-
PANIMENT
MEASURE
1
2
VOICE VOICE VOICE
LR2R1
DUAL
VOICE
STYLE
SONG
22
Selecteer een Stijl
2
Begeleiding
De PSR-530 bevat 100 stijlen die u met de [–] en [+] knoppen, numerieke toetsen,
data dial of [STYLE] knop kunt selecteren (deze knoppen werken hier hetzelfde als bij het selecteren van een voice — zie pag. 17). De stijlen staan in de STYLE lijst boven het regelpaneel van het instrument.
123
456
7
Zet de Begeleiding aan
3
8
0
9
STYLE
Druk op de AUTO ACCOMPANIMENT [ON/OFF] knop zodat het lampje gaat
branden.
ON/ OFF
ACCOMPANIMENT
AUTO
N.B.
• Zie pag. 77 voor meer details over het selec­teren van cartridge stij­len .
N.B.
• Als BEGELEIDING uit staat, hoort u alleen rit­mische begeleiding (drums en percussie).
Stel het Tempo in
4
Als u een andere stijl kiest als de begeleiding niet speelt, wordt het “standaard” tempo voor de bewuste stijl geselecteerd en wordt het op de display getoond in Beats per minute (BPM). Als de begeleiding speelt, blijft het tempo onveranderd als u een andere stijl selecteert.
U kunt met de TEMPO [] en [] knoppen het tempo tussen de 32 en 280 beats per minute instellen. Druk kort op de knop om het tempo stap voor stap te veranderen, of houdt deze ingedrukt om sneller door de waarden te scrollen.
Als één van de TEMPO knoppen ingedrukt wordt, verschijnt automatisch het huidige tempo voor korte tijd in de display. In deze tijd kunt u met de [–] en [+]
TEMPO
120
REVERB TRANSPOSE
HARMONY TEMPO
Tempo
VOICE L VOICE R2 VOICE R1
76 101 1
0
REPEAT
REGISTRATION1MULTI PAD
120
MEASURE
knoppen, numerieke toetsen, of data dial het tempo instellen. Het standaard tempo voor de geselecteerde stijl kunt ten alle tijde oproepen door de TEMPO [] en [] knoppen tegelijk in te drukken (of door de [–] en [+] knoppen tegelijk in te drukken als het tempo op de display getoond wordt).
23
Begeleiding
Start de Begeleiding
5
Er zijn enkele manieren om de begeleiding te starten:
Direct
Druk op de [ST ART/ST OP] knop. Het ritme begint direct te spelen zonder de bas en akkoorden. De huidig geselecteerde sectie MAIN [A] of [B] begint te spelen.
START/STOP
/
Start met een Intro gevolgd door sectie MAIN A
Druk op de [INTRO] knop zodat het lampje gaat branden, druk op de MAIN/ AUTO FILL [A] knop (dit hoeft niet als het lampje hiervan al knippert), en druk op [START/STOP].
SYNC
STOP
SYNC
START
MAIN/AUTO FILL ENDINGINTRO
AB
N.B.
• Als het onmogelijk is om sec­tie MAIN A of B te selecteren voordat u start - kijk dan in hieronder bij “7. Naar wens sectie MAIN A of B selecte­ren,” .
SYNC
STOP
SYNC
START
MAIN/AUTO FILL ENDINGINTRO
START/STOP
/
AB
Start met een Intro gevolgd door sectie MAIN B
Druk op de [INTRO] knop zodat het lampje gaat branden, druk op de MAIN/ AUTO FILL [B] knop (dit hoeft niet als het lampje hiervan al knippert), en druk op [START/STOP].
SYNC
STOP
SYNC
START
MAIN/AUTO FILL ENDINGINTRO
AB
START/STOP
/
Gesynchroniseerd Starten
Iedere bovenstaande manier kan door op de [SYNC ST AR T] knop te drukken synchroon gestart worden met de eerste noot die links op het toetsenbord gespeeld word (m.a.w. toetsen links van en inclusief het splitpunt - normaal
54).
SYNC
STOP
SYNC
START
MAIN/AUTO FILL ENDINGINTRO
AB
N.B.
• Als u de [SYNC START] knop indrukt terwijl de begeleiding speelt, stopt de begeleiding en gaat de synchro start mode aan.
• U kunt met de [INTRO] knop zelfs terwijl de begeleiding speelt een INTRO sectie se­lecteren.
24
• Het split punt van de begelei­ding kunt u met de “accSpPnt” funktie in het OVERALL menu wijzigen — zie pag.29.
Begeleiding
Door op de [SYNC ST ART] knop te drukk en wordt de begeleiding gestart als de eerste noot of het eerste akkoord gespeeld wordt. Druk op de [SYNC START] knop en de gewenste [INTRO] en [MAIN/AUTO FILL] knoppen voor een complete gesynchroniseerde start met intro. Als een synchrone start methode geselecteerd is, knippert de BEAT indicator op het huidige tempo. De Synchro start methode kunt u uitzetten door vóór het starten van de begeleiding de [SYNC START] knop nogmaals in te drukken.
SYNC
SYNC
STOP
START
Speel op het Begeleidingsgedeelte van het toetsenbord
6
MAIN/AUTO FILL ENDINGINTRO
AB
Zodra u links een akkoord speelt dat de PSR-530 “herkend”, begint de PSR­530 automatisch het akkoord te spelen samen met het geselecteerde ritme en bas loopje. De naam van het huidige akkoord verschijnt in de display . De begeleiding blijft zelfs spelen als u uw vingers van de toetsen afhaalt (tenzij de Synchro Stop funktie aan staat — pag. 26).
ATION MULTI PAD
N.B.
• Als het BEGELEIDING split punt op een ander punt ligt als het SPLIT VOICE split punt, kunt u - als de begeleidingsfunktie aan staat
- de L voice tussen deze twee punten bespelen.
• Als het BEGELEIDING split punt op hetzelfde punt ligt als het SPLIT VOICE split punt, kunt u - als de begeleidingsfunktie niet aan staat - de L voice links van deze twee punten bespelen.
N.B.
• De PSR-530 heeft verschei­dene vingerzetting modes waarmee u akkoorden op verschillende manieren kunt spelen. Zie “De Vingerzetting modes van Begeleiding” op pag. 30 voor meer info.
7
FINGERING
mM
De Beat Indicator
De vier stippen van de BEAT indicator tonen u het geselecteerde tempo en maat, zoals onderstaande illustratie laat zien.
4/4 time 3/4 time
1ste tik 2de tik 3de tik 4de tik
Selecteer naar Wens Sectie MAIN A of B
7
De MAIN A en MAIN B secties kunt u tijdens het afspelen selecteren door op
de corresponderende knop te drukken. Als u tijdens het afspelen op de MAIN/ AUT O FILL [A] of [B] knop drukt, genereert de PSR-530 automatisch de juiste “fill-in” (één van de vier typen: AA, AB, B A, of BB) waarna hij vloeiend naar de volgende - al is deze hetzelfde- geselecteerde sectie gaat. Als u bijvoorbeeld op de MAIN/AUTO FILL [A] knop drukt terwijl sectie MAIN A aan het spelen is, wordt een fill-in gespeeld, en wordt er vervolgd met sectie MAIN A. Als u een andere sectie selecteert, begint de fill-in direct en wordt er begonnen met de nieuwe sectie, tenzij u tijdens de laatste halve beat van de maat op de MAIN/
N.B.
• Als de PSR-530 aangezet wordt, wordt automatisch sec­tie MAIN A geselecteerd.
• De indicator van de uiteinde­lijke sectie (MAIN A or B) gaat tijdens de fill-in knipperen. Tijdens het knipperen kunt u deze nog veranderen door op de juiste MAIN/AUTO FILL [A] of [B] knop te drukken.
25
Begeleiding
AUT O FILL [A] of [B] knop drukt. hierdoor begint de fill-in op de eerste tik van de volgende maat.
Stop de Begeleiding
8
U kunt de begeleiding ten alle tijde stoppen door op de [START/ST OP]
knop te drukken. Druk op de [ENDING] knop als u naar de ending sectie wilt gaan en wilt stoppen.
START/STOP
/
SYNC
STOP
SYNC
STOP
SYNC
START
SYNC
START
MAIN/AUTO FILL ENDINGINTRO
AB
MAIN/AUTO FILL ENDINGINTRO
AB
N.B.
• De ending sectie begint automa­tisch zodra u op de [ENDING] knop drukt, als de begeleiding de eerste maat speelt. De ending sectie be­gint bij de volgende maat als de begeleiding bij de tweede of hogere maat is.
• Als u de [INTRO] knop indrukt terwijl de ending gespeeld word, begint de intro nadat de ending is gestopt.
De Synchro Stop Funktie
Als de Synchro Stop funktie aan staat, stopt het afspelen van de begelei­ding zodra u de toetsen van het begeleidingsgedeelte van het toetsenbord loslaat. De begeleiding begint weer zodra u een akkoord aanslaat. De BEAT indicators gaan knipperen op het moment dat de begeleiding gestopt is.
U zet de Synchro Stop funktie aan door op de [SYNC STOP] knop te drukken. Het SYNC STOP icoon verschijnt in de display . Druk nogmaals op de [SYNC STOP] knop om de Synchro Stop funktie uit te zetten.
• Sommige INTRO en ENDING sec­ties spelen hun eigen akkoorden­schema’s in met huidig geselec­teerde akkoord.
• Als u de MAIN/AUTO FILL [A] of [B] knop indrukt terwijl de ENDING speelt, wordt er een toepasselijke fill-in gebruikt, gevolgd door de ge­selecteerde MAIN A of B.
• Het volume van de begeleiding kunt u onafhankelijk van het voice vo­lume instellen. Dit doet u met de ACCOMPANIMENT/SONG VO­LUME [▼] en [▲] knoppen (pag.
28).
• Door het indrukken van de [ENDING] knop tijdens het afspelen van de ending wordt het tempo verlaagd (ritardando).
N.B.
• U kunt de Synchro Stop funktie niet uitzetten als de FULL KEYBOARD BEGELEIDING vingerzetting mode geselecteerd is. De Synchro Stop funktie wordt automatisch uitgezet zodra FULL KEYBOARD BEGELEI­DING vingerzetting mode geselec­teerd word.
26
SYNC
STOP
REPEAT
GISTRATION MULTI PAD
SYNC
FINGERING
STOP
MEASURE
1
Begeleiding
De Virtuele Arranger gebruiken
Als u de Vir tuele Arranger funktie samen met de Begeleiding funktie gebruikt, worden de akkoorden die u speelt door het toepassen van akkoordvariaties iets levendiger en “speelser” gemaakt.
Selecteer het Stijl Menu
1
Druk op de [STYLE] knop om het STYLE menu te activeren (het aanwijzings­driehoekje komt rechts in de display naast “STYLE” te staan).
STYLE
Selecteer de Virtuele Aranger Funktie
2
N.B.
• Als u de [SYNC STOP] en [SYNC START] knoppen tegelijk in­drukt, kunt u de Virtu­ele Arranger tussen aan en uit schakelen. De huidige aan/uit sta­tus wordt links boven in de display getoond. (De aan/uit display ver­dwijnt na enkele secon­den naar de laatste display status ).
Selecteer met de SUB MENU [] en [] knoppen de “VirtArng” funktie. De
huidig aan/uit status wordt links boven in de display getoond.
on
VirtArng
Gebruik de [–] en [+] knoppen of de data dial om “on” (aan) of “off” (Uit) te
selecteren.
Begeleidingsspoor Mute’n
De PSR-530 heeft acht begeleidingssporen — RHYTHM 1, RHYTHM 2, BASS, CHORD 1, CHORD 2, P AD, PHRASE 1, en PHRASE 2 — die u geheel kunt instellen en als het ware de “orkestratie” kunt bewerken, en daarmee het totale geluid van de begeleiding kunt veranderen. Als er een stijl geselecteerd wordt, gaan de iconen v oor de sporen waar data in staan automatisch branden.
Wat zijn de Begeleidingssporen
N.B.
• U kunt met de REVOICE funktie indi­viduele voices, volume, en andere parameters van een spoor veran­deren — zie pag. 80.
RHYTHM 1 & 2 Dit zijn de ritme sporen. De RITME sporen produceren de drum en
percussie geluiden.
BASS Het BAS spoor speelt altijd een basloopje, maar de voice verandert
afhankelijk van de geselecteerde stijl naar akoestische bas , synth bas, tuba, enz.
CHORD 1 & 2 Deze sporen produceren ritmisch de akkoorden van iedere stijl. Hier
vind u zoal de guitaar, piano, en dergelijke instrumenten.
P AD Dit spoor speelt lange akkoorden (indien nodig), en maakt gebruik van
aanhoudende geluiden zoals strijkers, orgel, koor, enz.
PHRASE 1 & 2 Hier komt de muzikale verfraaiing vandaan. De PHRASE sporen
worden gebruikt voor snelle blazer “punches”, arpeggio akkoorden, of andere dingen die de begeleiding interessant maakt.
27
Begeleiding
Individuele Sporen Mute’n
U kunt, individuele begeleidingsporen AAN of UIT zetten, door op de TRACK
knop bij het bijbehorende spoor te drukken. Het icoon van het spoor verdwijnt als het ge-mute is.
RHYTHM
MELODY
1
BASS CHORD1CHORD2PAD PHRASE1PHRASE
RHYTHM
2
MELODY MELODY MELODY
1234
ACCOM-
PANIMENT
2
VOICE VOICE VOICE
LR2R1
DUAL
TRACK
Volume van de Begeleiding Instellen
Als het STYLE menu geselecteerd is (m.a.w. het begeleidingsspoor en volume
icoon brandt), kunt u het volume van de begeleiding met de ACCOMPANIMENT/ SONG VOLUME [] en [] knoppen aanpassen. Als één v an de knoppen ingedrukt wordt verschijnt het huidige volume van de huidige begeleiding enkele seconden boven in de display . Het bereik van het begeleidingsv olume gaat van “0” (geen geluid) tot “127” (maximum volume). De standaard instelling is “100”. Druk op ACCOMP ANIMENT/SONG VOLUME [] om het volume te verlagen en op [] om het volume te verhogen. Druk kort voor één stap, of houd deze ingedrukt om sneller te scrollen.
28
ACCOMP ANIMENT/SONG V OLUME
100
REVERB TRANSPOSE
HARMONY TEMPO
CHORUS DSP
RHYTHM
1
MELODY
AccVol
VOICE L VOICE R2 VOICE R1
76 101 1
0
REPEAT
REGISTRATION1MULTI PAD
116
SYNC
FINGERING
STOP
BASS CHORD1CHORD2PAD PHRASE1PHRASE
RHYTHM
2
MELODY MELODY MELODY
1234
ACCOM-
PANIMENT
MEASURE
1
2
VOICE VOICE VOICE
LR2R1
DUAL
Zolang het volume van de begeleiding zichtbaar is, kunt u ook met de [–] en [+]
knoppen, numerieke toetsen, of data dial het volume instellen.
Het Begeleiding Split punt veranderen
U kunt het begeleidings split punt over het gehele toetsenbord van de PSR-530 naar
wens instellen.
Selecteer de Begeleiding Split punt funktie
1
U kunt met de MENU [] en [] knoppen aan de linkerkant van de display het
aanwijsdriehoekje op “OVERALL” zetten.
MIDI
DIGITAL EFFECT
OVERALL
Begeleiding
Selecteer met de SUB MENU [] en [] knoppen de “AccSpPnt” funktie in het
OVERALL menu. Het MIDI noot nummer dat overeenkomt met het huidige splitpunt wordt boven in de display naast “AccSpPnt” weergegeven.
Naar Wens Instellen
2
054
AccSpPnt
Druk simpelweg op de toets waar u het splitpunt wilt hebben. Het toets nummer van de door u ingedrukte toets verschijnt boven in de display naast “AccSpPnt”. U kunt, om het splitpunt te veranderen, ook de [–] en [+] knoppen, numerieke toetsen, of data dial gebruiken. De laagste toets op het toetsenbord is nummer “36” (C1), nummer “60” is de middelste C (C3), en nummer “96” is de hoogste C (C5). U kunt het split punt op een ieder nummer van 0 tot 127 instellen, waardoor u het splitpunt buiten bereik van het PSR-530 toetsenbord (bijv. voor MIDI toepassingen) kunt instellen.
123
456
7
8
0
9
N.B.
• De splitpunt toets wordt de hoogste toets in het linkerhandgedeelte van het toetsenbord.
• Het standaard splitpunt (54) kunt u direct op­roepen door de [–] en [+] knoppen tegelijk in te drukken.
• Als u het splitpunt in­stelt, m.a.w. als “AccSpPnt” getoond wordt, hoort u geen geluid als u een toets indrukt op het toetsen­bord, maar kunt u al­leen het splitpunt ingeven .
29
Loading...
+ 98 hidden pages