Kia Cee D 2014 Owner's Manual [no]

Kia - sselskapet
Takk for at du er blitt eier av en ny Kia.
Som en global bilprodusent med fokus på å bygge høykvalitetsbiler til rimelige priser, arbeider Kia Motors hardt for å gi deg en service som overgår forventningene dine og gir deg en flott kundeopplevelse.
Hos våre Kia-forhandlere vil du oppleve vårt løfte om "Family-like Care" som vekker følelser av varme, gjestfrihet og tillit – følelsen av å bli tatt vare på av mennesker som bryr seg.
All informasjon i denne instruksjonsboken er korrekt ved tidspunktet for utgivelse. Imidlertid forbeholder Kia seg retten til å foreta endringer når som helst, slik at våre retningslinjer om kontinuerlig produktforbedring kan gjennomføres.
Denne håndboken gjelder for alle modeller av denne bilen og inneholder beskrivelser og forklaringer av både tilleggsutstyr og standardutstyr. Derfor kan du komme over materiale i denne håndboken som ikke er aktuelt for din spesifikke Kia-modell.
Lykke til med bilen og opplevelsen av Kias "Family-like Care"!
JD NOR FOREWORD.QXP 8/12/2013 10:39 AM Page 1
i
Takk for at du har valgt en Kia. Denne håndboken vil gjøre deg kjent med drift, vedlikehold og sikkerhetsinformasjon som gjelder den nye bilen.
Den er ledsaget av en garanti- og vedlikeholdsbok som gir deg viktig informasjon om alle garantier for bilen din. Kia oppfordrer deg til å lese disse publikasjonene nøye og følge anbefalingene som et bidrag til å sikre god og trygg bruk av den nye bilen din.
Kia tilbyr et stort utvalg av tilleggsutstyr, komponenter og funksjoner for de ulike modellene. Derfor kan det hende at noe av utstyret som er beskrevet i denne håndboken, og likeledes noen av de ulike illustrasjonene, ikke er aktuelle for akkurat den bilen du har.
Opplysningene og spesifikasjonene i denne håndboken var korrekte på trykketidspunktet. Kia forbeholder seg retten til å innstille eller forandre spesifikasjoner eller designvarianter når som helst, uten forvarsel og uten forpliktelser. Hvis du har spørsmål, anbefaler vi å ta kontakt med en autorisert Kia-forhandler.
Kia har en genuin og vedvarende interesse av at du opplever ekte kjøreglede og er fornøyd med din Kia.
© 2013 Kia Motors Slovakia s.r.o. Med enerett. All reproduksjon, elektronisk eller mekanisk, herunder fotokopiering, opptak eller alle former for
lagring i lagrings- og gjenfinningssystemer eller oversettelse, helt eller delvis, er ikke tillatt uten skriftlig tillatelse fra Kia Motors Slovakia s.r.o.
FFoorroorrdd
JD NOR FOREWORD.QXP 8/12/2013 10:39 AM Page 2
ii
1
2
3
4
5
6
7
8
I
Innledning
Bli kjent med bilen din
Sikkerhetssystem for bilen
Bilen egenskaper
Kjøre bilen
Slik gjør du i en nødssituasjon
Vedlikehold
Spesifikasjoner & Kundeinformasjon
Innholdsfortegnelse
Innholdsfortegnelse
JD NOR FOREWORD.QXP 8/12/2013 10:39 AM Page 3
Innledning
Slik bruker du denne instruksjonsboken . . . . . . . 1-2
Drivstoffanbefalinger. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1-2
• Bensinmotor . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1-2
• Dieselmotor . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1-4
Bilens innkjøringsperiode . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1-5
1
JD NOR 1.QXP 8/12/2013 10:40 AM Page 1
Innledning
21
Vi ønsker å hjelpe deg til å oppnå mest mulig kjøreglede med bilen din. Instruksjonsboken kan være til god hjelp på mange måter. Vi anbefaler deg å lese hele instruksjonsboken nøye. Du må lese avsnittene med ADVARSEL og FORSIKTIGHET som finnes gjennom hele instruksjonsboken, for å minimere sjansen for død eller skade.
Bildene gir i tillegg til teksten den beste forklaringen av hvordan du skal håndtere bilen. Ved å lese denne håndboken kan du lære om egenskaper, viktig sikkerhetsinformasjon, og kjøretips under forskjellige veiforhold.
Den generelle utformingen av denne instruksjonsboken inneholder også en innholdsfortegnelse. Bruk innholdsfortegnelsen når du ser etter et spesielt område eller emne: den har en alfabetisk liste over all informasjon i denne instruksjonsboken.
Avsnitt: Denne instruksjonsboken har åtte avsnitt pluss innholdsfortegnelse. Hvert avsnitt begynner med en kort liste over innholdet, så du kan med en gang se om avsnittet har den informasjonen du ønsker.
Du vil finne ADVARSEL, FORSIKTIGHET og MERK i forskjellige steder i denne instruksjonsboken. Disse gjelder for din personlige sikkerhet. Du bør lese nøye gjennom og følge ALLE prosedyrene og anbefalingene som er gitt i ADVARSEL, FORSIKTIGHET og MERK.
MERK
MERK indikerer interessant eller nyttig informasjon.
Bensinmotor
Blyfri
Vi anbefaler deg å bruke blyfri bensin (95 oktan eller høyere), for maksimal motoreffekt. Bensinen må tilfredsstille kravene til EN 228 og ha en såkalt AKI (Anti Knock Index) på 91 eller høyere. Du kan bruke blyfri bensin med et oktantall på 91-94 oktan, men det kan føre til en liten reduksjon av motoreffekten.
Den nye bilen er konstruert for å gi maksimal ytelse med BLYFRITT DRIVSTOFF, så vel som å minimere eksosutslippene og forurensing av tennpluggene.
SLIK BRUKER DU DENNE INSTRUKSJONSBOKEN
ADVARSEL
ADVARSEL indikerer en situasjon som kan medføre alvorlig personskade eller død, hvis advarselen ignoreres.
FORSIKTIG
FORSIKTIGHET indikerer en situasjon som kan skade bilen hvis det ikke utvises forsiktighet.
DRIVSTOFFANBEFALINGER
JD NOR 1.QXP 8/12/2013 10:40 AM Page 2
13
Innledning
Bensin som inneholder alkohol og metanol
Gasohol er en blanding av bensin og etanol (også kjent som kornsprit), og bensin eller gasohol som inneholder metanol (også kjent som tre-sprit) blir markedsført sammen med eller i stedet for blyholdig eller blyfri bensin.
Du må ikke bruke gasohol som inneholder mer enn 10 % etanol, og du må ikke bruke bensin eller gasohol som inneholder metanol. Begge disse drivstoffene kan forårsake problemer med kjøreegenskapene og skade drivstoffsystemet.
Bruk ikke gasohol av noe slag hvis det oppstår problemer med kjøreegens
-
kapene. Skade på bilen eller problemer med
kjøreegenskapene kan ikke dekkes av fabrikantens garanti, hvis de er resultat av bruk av:
1. Gasohol som inneholder mer enn 10 % etanol.
2. Bensin eller gasohol som inneholder metanol.
3. Blyholdig drivstoff eller blyholdig gasohol.
ADVARSEL
• Ikke "topp opp" etter at fyllepistolen automatisk stenger ved påfylling.
• Kontroller alltid at drivstofflokket sitter godt på plass, for å hindre at det søles drivstoff ved en ulykke.
FORSIKTIG
BRUK ALDRI BLYHOLDIG DRIV- STOFF. Hvis du bruker blyholdig drivstoff vil det skade katalysatoren og oksygensensoren i motorens kontrollsystem og ha innvirkning på utslippskontrollen.
Du må aldri tilsette andre rensemidler for drivstoffsystem til drivstofftanken enn det som er spesifisert. Vi anbefaler at systemet kontrolleres hos en autorisert Kia­forhandler.
FORSIKTIG
Bruk aldri gasohol som inneholder metanol. Bruk ikke noe gasohol
-
produkt som svekker kjøreegens- kapene.
JD NOR 1.QXP 8/12/2013 10:40 AM Page 3
Innledning
41
Bruk av MTBE
Vi anbefaler at drivstoff som inneholder MTBE (Methyl Tertiary Butyl Ether) over 15,0 % vol. (Oksygeninnhold med en vekt på 2,7 %) ikke må brukes på bilen din.
Drivstoff som inneholder MTBE over 15,0 % vol. (Oksygeninnhold med en vekt på 2,7 %) kan redusere bilens ytelse og produsere damplås eller føre til vanskelig start.
Ikke bruk metanol
Du må ikke bruke drivstoff som inneholder metanol (tre-sprit) på bilen. Denne typen drivstoff kan redusere bilens ytelse og skade komponentene i drivstoffsystemet.
Drivstofftilsetninger
Kia anbefaler at du bruker bensin av god kvalitet som tilfredsstiller europeisk drivstoffstandard (EN228) eller tilsvarende.
For kunder som ikke regelmessig bruker bensin av god kvalitet inkludert drivstofftilsetninger, og har startproblemer eller motoren ikke går jevnt, må det tilsettes en flaske med drivstofftilsetning på drivstofftanken hver 15 000 km. Tilsetningene og informasjonen om hvordan du bruker dem kan du få hos en godkjent Kia-forhandler. Ikke bland med andre tilsetninger.
Kjøre i andre land
• Du kjenner alle bestemmelser angående registrering og forsikring.
• Undersøk om godkjent drivstoff er tilgjengelig.
Dieselmotor
Dieseldrivstoff
Du må bare brukes kommersielt tilgjengelig dieseldrivstoff som oppfyller EN 590 eller sammenlignbar standard på dieselmotoren. (EN står for "European Norm"). Du må ikke bruke marinediesel, fyringsolje eller drivstofftilsetninger som ikke er godkjent. Dette vil øke slitasjen og forårsake skade på motoren og drivstoffsystemet. Hvis du bruker ikke­godkjent drivstoff og/eller drivstoff
-
tilsetninger vil det føre til en begrensning i garantirettighetene. Du må bruke dieseldrivstoff med cetantall høyere enn 51 på bilen din. Hvis det er tilgjengelig to dieseltyper, bruker du sommer- eller vinterdrivstoff i henhold til følgende temperaturforhold.
• Over -5 °C ... Dieseldrivstoff til
sommerbruk.
• Under -5 °C ... Dieseldrivstoff til
vinterbruk.
Hold øye med drivstoffnivået i tanken : Hvis motoren stopper av drivstoffmangel, må kretsene fylles helt opp før motoren kan startes igjen.
FORSIKTIG
Den begrensede garantien på den nye bilen din dekker ikke skade på drivstoffsystemet og ytelses
-
problemer som skyldes bruk av drivstoff som inneholder metanol eller drivstoff med MTBE (Methyl Tertiary Butyl Ether)-innehold over 15,0 % vol. (Oksygeninnhold med en vekt på 2,7 %.)
JD NOR 1.QXP 8/12/2013 10:40 AM Page 4
15
Innledning
Biodiesel
Du kan bruke kommersiell dieselblanding som ikke inneholder mer enn 7 % biodiesel, også kjent som "B7-diesel" på bilen, hvis den tilfredsstiller EN 14214 eller tilsvarende spesifikasjoner. (EN står for "European Norm"). Hvis du bruker biodrivstoff som overskrider 7 % som er laget av rapsfrømetylester (RME), fettholdig syremetylester (FAME), metylester av vegetabilsk olje (VME) etc. eller blander diesel som overskrider 7 % med biodiesel, vil det forårsake økt slitasje eller skade på motoren og drivstoffsystemet. Reparasjon eller skifting av slitte eller skadede komponenter på grunn av bruk av ikke­godkjent drivstoff vil ikke dekkes av fabrikantens garanti.
Det trengs ingen spesiell innkjørings
-
periode. Likevel følger her noen få enkle forholdsregler for de første 1000 km som kan være med å gi god ytelse, økonomi og lang levetid for bilen din.
• Kjør ikke med uforsvarlig høyt
motorturtall.
• Hold motorhastigheten mellom 2000
og 4000 o/min. under kjøring.
• Hold ikke den samme hastigheten over
en lengre periode, verken fort eller sakte. Du må variere motorhastigheten for riktig innkjøring av motoren.
• Unngå bråbremsing, unntatt i
nødtilfeller, for at bremsene skal "sette seg" ordentlig.
• La ikke motoren gå på tomgang i mer
enn 3 minutter om gangen.
• Kjør ikke med tilhenger de første 2000
km som bilen brukes.
FORSIKTIG
Ikke la det komme bensin eller vann i tanken. Dette fører til at tanken må dreneres og rørene må utluftes for å unngå blokkering i innsprøytnings
-
pumpen og skader på motoren.
FORSIKTIG - Dieseldrivstoff
(Hvis det er montert DPF)
Det anbefales å bruke godkjent autodieseldrivstoff på dieselbiler som er utstyrt med DPF-systemet. Hvis du bruker dieseldrivstoff med mye svovel (mer enn 50 ppm svovel) og uspesifiserte tilsetninger, kan det forårsake at DPF-systemet skades og det kan komme utslipp av hvit røyk.
FORSIKTIG
Bruk ikke noe drivstoff, verken diesel, B7-biodiesel eller annet, som ikke tilfredsstiller de siste spesifikasjonene fra petroleums
-
industrien.
Bruk aldri noen drivstoff
-
tilsetninger eller behandling som ikke er anbefalt eller godkjent av bilfabrikanten.
BILENS INNKJØRINGSPERIODE
JD NOR 1.QXP 8/12/2013 10:40 AM Page 5
Bli kjent med bilen din
Utvendig oversikt (foran) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 2-2
Utvendig oversikt (bak) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 2-3
Innvendig oversikt . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 2-4
Instrumentpanel, oversikt . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 2-5
Motorrommet . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 2-6
2
JD NOR 2.QXP 8/12/2013 10:40 AM Page 1
Bli kjent med bilen din
22
UTVENDIG OVERSIKT (FORAN)
1. Demonterbar tauekrok foran...................6-29
2. Vindusvisker foran ................................4-119
3. Utvendige speil .......................................4-44
4. Dørlås .....................................................4-17
5. Hovedlys......................................4-111, 7-78
6. Tåkelys foran ........................................4-116
7. Panser ...................................................4-28
8. Dekk og hjul............................................7-43
OJD012001
Den aktuelle formen kan være annerledes enn på illustrasjonen.
JD NOR 2.QXP 8/12/2013 10:40 AM Page 2
23
Bli kjent med bilen din
UTVENDIG OVERSIKT (BAK)
1. Takantenne ...........................................4-172
2. Defroster i bakvindu .............................4-127
3. Visker bak.............................................4-122
4. Dørlås .....................................................4-17
5. Parkeringshjelpsystem bak.....................4-92
6. Barnesikring på dørlås bak.....................4-21
7. Drivstoffpåfylling .....................................4-30
8. Slepekrok bak.........................................6-29
9. Kombinasjonslampe bak.........................7-91
10. Håndtakbryter i bakluke .......................4-22
11. Høyt montert stopplys...........................7-96
12. Ryggekamera .....................................4-110
OJD012002
Den aktuelle formen kan være annerledes enn på illustrasjonen.
JD NOR 2.QXP 8/12/2013 10:40 AM Page 3
Bli kjent med bilen din
42
INNVENDIG OVERSIKT
1. Sete..........................................................3-2
2. Innvendig dørhåndtak ............................4-18
3. Elektrisk vindusbryter ............................4-24
4. Elektrisk vinduslåsbryter........................4-26
5. Utløserarm for panser ............................4-28
6. Folde inn utvendig speil ........................4-45
7. Utvendig speilkontroll ............................4-44
8. Nivåbryter for frontlys ..........................4-117
9. Belysningskontrollsystem på
instrumentpane ............................4-47, 4-61
10. AV-knapp for Idle Stop and Go
(Stopp og start teknologi) ....................5-15
11. Aktiv ØKO (ECO)-knapp ......................5-32
12. Knapp for kjørefeltvarslingssystemet ......5-59
13. Knapp for oppvarmet ratt ....................4-38
14. Lysstyring/blinklys ..............................4-112
15. Ratt ......................................................4-37
16. Visker/Spyler ......................................4-119
17. Girspak ......................................5-20, 5-23
18.Tippe- og uttrekkspak på rattet ............4-38
19. Sikringsboks ........................................7-54
OJD012003
Den aktuelle formen kan være annerledes enn på illustrasjonen.
Type A
Type B
JD NOR 2.QXP 8/12/2013 10:40 AM Page 4
25
Bli kjent med bilen din
INSTRUMENTPANEL, OVERSIKT
OJD012004
Den aktuelle formen kan være annerledes enn på illustrasjonen.
1. Instrumentpanel ........................4-46, 4-59
2. Horn ...................................................4-39
3. Lydkontroll på rattet..........................4-173
4. Cruise control-bryter ..........................5-51
Bryter for fartsbegrenser ....................5-56
Omstillingsbryter for
instrumentgruppevisning ....................4-61
5. Kollisjonspute på førersiden...............3-50
6. Tenningsbryter eller MOTOR
START/STOPP-knapp...................5-5, 5-9
7. Nødblinklysbryter..............................4-110
8. Lydsystem ........................................4-172
9. Setevarmer.........................................3-12
10. Bryter for sentrallås..........................4-19
11. ESC AV-knapp .................................5-44
12. Klimakontrollsystem............4-128, 4-137
13. Sigarettenner..................................4-156
14. Aux (Tilleggs)-, USB- og iPod-port ....4-160
15. Strømuttak......................................4-159
16. Frontkollisjonspute til passasjer .......3-50
17. Hanskerom.....................................4-153
JD NOR 2.QXP 8/12/2013 10:40 AM Page 5
Bli kjent med bilen din
62
MOTORROMMET
OJD072001/OJD072002
Motorrommet i bilen kan se annerledes ut i virkeligheten enn på illustrasjonen.
1. Påfyllingslokk for motorolje................7-25
2. Bremse/clutch væskebeholder..........7-30
3. Positiv batteriterminal ........................7-40
4. Negativ batteriterminal ......................7-40
5. Sikringsboks ......................................7-54
6. Luftfilter..............................................7-33
7. Radiatorlokk.......................................7-29
8. Ekspansjonstank for kjølevæske .......7-28
9. Peilepinne for motorolje.....................7-25
10. Beholder for vindusspylervæske .......7-31
Bensinmotor (GDI)
Bensinmotor (MPI)
JD NOR 2.QXP 8/12/2013 10:41 AM Page 6
27
Bli kjent med bilen din
1. Påfyllingslokk for motorolje................7-25
2. Bremse/clutch væskebeholder..........7-30
3. Positiv batteriterminal ........................7-40
4. Negativ batteriterminal ......................7-40
5. Sikringsboks ......................................7-54
6. Luftfilter..............................................7-33
7. Radiatorlokk.......................................7-29
8. Ekspansjonstank for kjølevæske .......7-28
9. Peilepinne for motorolje.....................7-25
10. Beholder for vindusspylervæske .......7-31
OJD073077R
Motorrommet i bilen kan se annerledes ut i virkeligheten enn på illustrasjonen.
Bensinmotor (T-GDI)
JD NOR 2.QXP 8/12/2013 10:41 AM Page 7
Bli kjent med bilen din
82
OJD072003
Motorrommet i bilen kan se annerledes ut i virkeligheten enn på illustrasjonen.
Dieselmotor
1. Påfyllingslokk for motorolje................7-25
2. Bremse/clutch væskebeholder..........7-30
3. Positiv batteriterminal ........................7-40
4. Negativ batteriterminal ......................7-40
5. Sikringsboks ......................................7-54
6. Luftfilter..............................................7-33
7. Radiatorlokk.......................................7-29
8. Ekspansjonstank for kjølevæske .......7-28
9. Peilepinne for motorolje.....................7-25
10. Beholder for vindusspylervæske .......7-31
11. Drivstoffilter ....................................7-32
JD NOR 2.QXP 8/12/2013 10:41 AM Page 8
Sikkerhetssystem for bilen
Sete. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3-2
• Forsete . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3-4
• Memorysystem for førersete . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3-8
• Baksete . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3-14
Sikkerhetsseler . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3-20
• Varsel for sikkerhetsbelte . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3-21
• Hofte-/skulderbelte . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3-23
• Sikkerhetsbeltestrammer . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3-25
• Forholdsregler ved bruk av sikkerhetsbelter . . . . . . 3-27
• Ta vare på sikkerhetsbeltene . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3-30
Barnesikringssystem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3-31
• Bruke barnesikringssystem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3-33
Kollisjonspute – tilleggssikkerhetssystem . . . . . . 3-42
• Ikke installer et barnesete på
forsetepassasjererens sete . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3-44
• Varsling og indikator for kollisjonspute . . . . . . . . . . 3-45
• SRS-komponenter og funksjoner. . . . . . . . . . . . . . . . 3-47
• Kollisjonspute for sjåfør og passasjer foran. . . . . . . 3-50
• Sidekollisjonspute . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3-55
• Gardinkollisjonspute. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3-56
• Vedlikeholde SRS . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3-63
• Tilleggssikkerhetsregler . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3-64
• Advarselsmerke for kollisjonspute . . . . . . . . . . . . . . 3-65
3
JD NOR 3.QXP 8/12/2013 10:41 AM Page 1
Sikkerhetssystem for bilen
23
Førersete
(1) Setejustering, forover/bakover (2) Helling på seterygg (3) Setejustering, høyde (4) Korsryggstøtte* (5) Setevarme* (6) Justering av hodestøtte (7) Sete for enkel innstigning
(bare for bil med 3 dører)
Passasjersete foran
(8) Setejustering, forover/bakover (9) Helling på seterygg (10) Setejustering, høyde* (11) Korsryggstøtte* (12) Setevarme* (13) Sete for enkel innstigning
(bare for bil med 3 dører)
(14) Justering av hodestøtte
Baksete
(15) Armlene* (16) Justering av hodestøtte (17) Delt sammenleggbart baksete
* :
hvis montert
SETE
OJD033001
Type A
Type B
JD NOR 3.QXP 8/12/2013 10:42 AM Page 2
33
Sikkerhetssystem for bilen
MERK
Hvis du kommer ut for en kollisjonsulykke, kan forsetet bli skadet. I dette tilfellet anbefaler vi at du får setesystemet kontrollert hos en autorisert Kia-forhandler.
ADVARSEL - Løse
gjenstander
Løse gjenstander i fotområdet til sjåføren kan hindre bruk av fotpedalene, dette kan forårsake en ulykke. Ikke plasser noe under forsetene.
ADVARSEL - Førersete
• Forsøk aldri å justere setet under kjøring. Dette kan resultere i at du mister kontrollen, og føre til ulykke eller død, alvorlig personskade eller skade på eiendom.
• La ikke noe hindre normal stilling på seteryggen. Hvis du oppbevarer noen gjenstand mot seteryggen eller annet sted som hindrer riktig låsing av en seterygg, kan det resultere i alvorlig skade ved bråstopp eller kollisjon.
• Kjør alltid med seteryggen oppreist og plasser sikkerhetsbeltet stramt og lavt over hoftene. Dette er den beste stillingen for å beskytte deg ved en ulykke.
• For å unngå unødvendige og kanskje alvorlige skader med kollisjonspute, må du sitte så langt bak rattet som mulig, samtidig som du ivaretar komfortabel kontroll av bilen. Vi anbefaler at brystet er minst 25 cm fra rattet.
ADVARSEL
- Sjåføren er ansvarlig for passasjeren foran
Hvis bilen kjøres med forseteryggen lagt ned, kan det føre til alvorlig personskade ved en ulykke. Hvis forsetet har seteryggen nede ved en ulykke, kan passasjerens hofter skli under hoftebeltet. Dette gir stor belastning mot den ubeskyttede buken. Det kan føre til alvorlige innvendige skader. Sjåføren må påse at passasjeren foran har seteryggen i oppreist stilling når bilen er i bevegelse.
ADVARSEL
Ikke bruk sittepute som reduserer friksjonen mellom setet og passasjeren. Passasjerens hofter kan skli under hoftedelen på sikkerhetsbeltet ved en ulykke eller en bråstopp. Det kan føre til alvorlige eller livsfarlige innvendige skader, fordi sikkerhetsbeltet ikke kan fungere normalt.
JD NOR 3.QXP 8/12/2013 10:42 AM Page 3
Sikkerhetssystem for bilen
43
Forsete
Manuell justering
Forover og bakover
Flytte setet forover eller bakover:
1. Dra i setejusteringsspaken under forkanten av seteputen og hold den.
2. Skyv setet til ønsket stilling.
3. Slipp spaken og påse at setet låses på plass.
Juster setet før kjøring, og påse at det er låst ordentlig ved å prøve å bevege setet forover og bakover uten å bruke spaken. Hvis det beveger på seg, er det ikke ordentlig låst.
ADVARSEL - Seterygger
bak
• Seteryggen bak må låses ordentlig. Hvis ikke, kan passasjerer og gjenstander bli kastet forover og føre til alvorlig personskade eller død ved en bråstopp eller kollisjon.
• Bagasje og annen last bør legges flatt ned i lasteområdet. Hvis gjenstandene er store, tunge eller må stables, må de sikres. Det må under ingen omstendigheter stables last som er høyere enn seteryggene. Hvis disse advarslene ikke følges, kan det føre til alvorlig personskade eller død ved en bråstopp, kollisjon eller velt.
• Det må ikke sitte passasjerer i lasteområdet eller sitte eller ligge på seteryggene som er felt ned, mens bilen er i bevegelse. Alle passasjerer må sitte riktig i setene og sikres ordentlig under kjøring.
• Når seteryggen stilles tilbake til opprinnelig stilling, må den låses ordentlig ved å skyve den forover og bakover.
ADVARSEL
Etter at setet er justert, må du alltid kontrollere om det er låst på plass. Dette gjør du ved å forsøke å bevege setet forover eller bakover uten å løsne låsespaken. Plutselige eller uventede bevegelser av førersetet kan forårsake at du mister kontroll over bilen, noe som kan resultere i en ulykke.
ADVARSEL
• Vær meget forsiktig slik at hender eller andre gjenstander ikke blir sittende fast i setemekanismen når du beveger setet.
• Ikke legg en sigarettenner på gulvet eller i setet. Når du bruker setet kan gassen sive ut av tenneren og forårsake brann.
OJD032002
JD NOR 3.QXP 8/12/2013 10:42 AM Page 4
35
Sikkerhetssystem for bilen
Helling på seteryggen
Drei kontrollknappen forover eller bakover for å bevege seteryggen til ønsket stilling.
Høyde på seteputen (hvis montert)
Skyv spaken som sitter på utsiden av seteputen opp eller ned, for å endre høyden på seteputen.
• Skyv spaken ned flere ganger, for å senke seteputen.
• Skyv spaken opp flere ganger, for å heve seteputen.
Korsryggstøtte (hvis montert)
Du kan justere korsryggstøtten ved å trykke på bryteren for korsryggstøtte på siden av setet.
1. Trykk på den fremre delen av bryteren for å øke støtten, eller den bakre delen av bryteren for å redusere støtten.
2. Slipp bryteren når den får stillingen som ønskes.
OJD032003 OJD032004
OJD032055
JD NOR 3.QXP 8/12/2013 10:42 AM Page 5
Sikkerhetssystem for bilen
63
Automatisk justering (hvis montert)
Forsetet kan justeres med kontroll- knappene som er plassert på utsiden av seteputen. Før du kjører må setet justeres til riktig stilling for å ha god kontroll på rattet, pedalene og bryterne på instrumentpanelet.
Forover og bakover
1. Skyv kontrollbryteren forover eller bakover for å bevege setet til ønsket stilling.
2. Slipp bryteren når setet får den stillingen som ønskes.
FORSIKTIG
• Det elektriske setet drives av en elektrisk motor. Stopp betjeningen når justeringen er fullført. Overdreven bruk kan skade det elektriske utstyret.
• Det elektriske setet forbruker mye elektrisk strøm når det er i drift. Hvis du vil hindre unødvendig belastning på ladesystemet, må du ikke justere det elektriske setet lengre enn nødvendig mens motoren ikke er i gang.
• Ikke bruk to eller flere elektriske setebrytere samtidig. Hvis du gjør dette kan det føre til feil i den elektriske setemotoren eller elektriske komponenter.
ADVARSEL
Det elektriske setet kan betjenes med tenningen AV.
Derfor skal ikke barn forlates uten tilsyn i bilen.
OJD032005
JD NOR 3.QXP 8/12/2013 10:42 AM Page 6
37
Sikkerhetssystem for bilen
Helling på seteryggen
1. Skyv kontrollbryteren forover eller bakover for å bevege seteryggen til ønsket vinkel.
2. Slipp bryteren når setet får den stillingen som ønskes.
Høydejustering på sete (hvis montert)
1. Dra den fremre delen av kontroll
-
bryteren opp for å heve eller ned for å senke frontdelen av seteputen. Dra den bakre delen av kontrollbryteren opp for å heve eller ned for å senke bakdelen av seteputen.
2. Slipp bryteren når setet får den stillingen som ønskes.
Korsryggstøtte (hvis montert)
Du kan justere korsryggstøtten ved å trykke på bryteren for korsryggstøtte på siden av setet.
1. Trykk på den fremre delen av bryteren for å øke støtten, eller den bakre delen av bryteren for å redusere støtten.
2. Slipp bryteren når den får stillingen som ønskes.
OJD032006 OJD032007 OJD032008
JD NOR 3.QXP 8/12/2013 10:42 AM Page 7
Sikkerhetssystem for bilen
83
Memorysystem for førersete (hvis montert, for automatisk sete)
Memorysystemet for førersetet kan lagre og hente opp førerseteposisjonen med ett enkelt knappetrykk. Ved å lagre ønsket posisjon i systemminnet, kan forskjellige førere flytte førersetet basert på sin kjørepreferanse. Hvis batteriet kobles fra, blir posisjonsminnet slettet, og førerseteposisjonen må gjenopprettes i systemet.
Lagring av posisjoner i minnet ved hjelp av knappene på døren
Lagring av førerens setestillinger
1.Flytt girspaken til P eller N (for
automatisk girkasse) eller fri (nøytral) (for manuell girkasse) mens motorens start/stopp-knapp er på eller tenningslåsen er på.
2.Juster førersetet slik at det er
komfortabelt for føreren.
3.Trykk på SET-knappen på
kontrollpanelet. Systemet avgir en pipetone.
4.Trykk på en av minneknappene (1 eller
2) innen 5 sekunder etter at du har trykket på SET-knappen. Systemet vil avgi to pipetoner når stillingen er lagret i minnet.
OJD032054
ADVARSEL
Prøv aldri å bruke memorysystemet for førersetet mens bilen er i bevegelse.
Dette kan føre til at du mister kontrollen og forårsaker en ulykke som medfører død, alvorlig personskade eller materielle skader.
JD NOR 3.QXP 8/12/2013 10:42 AM Page 8
39
Sikkerhetssystem for bilen
Hente opp stillinger fra minnet
1.Flytt girspaken til P eller N (for automatisk girkasse) eller fri (nøytral) (for manuell girkasse) mens motorens start/stopp-knapp er på eller tenningslåsen er på.
2.For å hente opp posisjonen i minnet må du trykke på ønsket minneknapp (1 eller 2). Systemet avgir en pipetone, deretter justeres førersetet automatisk til lagret posisjon.
Justering av bryteren for førersetet mens systemet henter opp den lagrede posisjonen vil føre til at bevegelsen stopper opp og beveger seg i retningen som styrebryteren beveges.
Enkel tilgangsfunksjon (hvis montert)
Systemet flytter førersetet automatisk som følger:
• Uten smartnøkkelsystem
- Systemet flytter førersetet bakover når tenningsnøkkelen er tatt ut og førerdøren er åpnet.
- Systemet flytter førersetet fremover når tenningsnøkkelen er satt inn.
• Med smartnøkkelsystem
- Systemet flytter førersetet bakover når motor start/stopp-knappen har forandret stilling fra OFF og førerdøren er åpnet.
- Det flytter førersetet forover når motorens start/stopp-knapp settes i ACC- eller START-posisjon.
Du kan aktivere eller deaktivere denne funksjonen. Se "Brukerinnstillinger" i kapittel 4.
ADVARSEL
Vær forsiktig når du henter opp justeringsminnet mens du sitter i bilen. Skyv setebryteren umiddelbart til ønsket posisjon hvis setet beveger seg for langt i en retning.
JD NOR 3.QXP 8/12/2013 10:42 AM Page 9
Sikkerhetssystem for bilen
103
Hodestøtte
Førersetet og passasjersetet foran er utstyrt med hodestøtte for å gi sikkerhet og komfort til passasjerene.
Hodestøtten gjør det ikke bare komfortabelt for sjåføren og passasjeren foran, men den hjelper også til å beskytte hodet og nakken ved en kollisjon.
Justere forover og bakover (hvis montert)
Hodestøtten kan justeres forover i tre forskjellige stillinger, ved å skyve hodestøtten forover til ønsket stilling. Hvis du vil justere hodestøtten til bakerste stilling, skyver du den til stillingen lengst forover og så slipper du den. Juster hodestøtten slik at den støtter hodet og nakken ordentlig.
OPA039052
OJD032009
ADVARSEL
• Hodestøtten skal justeres slik at midten av hodestøtten står på samme høyde som midten av tyngdepunktet på passasjerens hode. Dette gir maksimal effektivitet ved en ulykke. Tyngdepunktet for de fleste mennesker er generelt lik høyden på toppen av øynene.
Juster også hodestøtten så nær hodet som mulig. Bruk av en pute som holder kroppen bort fra seteryggen anbefales ikke, av denne grunn.
• Bilen må ikke brukes hvis hodestøtten er tatt av. Det kan oppstå alvorlig personskade ved en ulykke. Hodestøttene kan gi beskyttelse mot nakkeskader når de er justert riktig.
• Du må ikke justere stillingen på hodestøtten til sjåføren mens bilen er i bevegelse.
JD NOR 3.QXP 8/12/2013 10:42 AM Page 10
311
Sikkerhetssystem for bilen
Justere høyden opp og ned
Skyv hodestøtten opp til ønsket stilling (1), for å heve den. Trykk på og hold inn utløserknappen (2) på hodestøtten og senk den til ønsket stilling (3), for å senke hodestøtten.
Demontering og montering
Løft hodestøtten så langt som det går, trykk så på utløserknappen (1) mens du trekker oppover (2), for å fjerne hodestøtten.
Sett stengene til hodestøtten (3) inn i hullene mens du trykker på låseknappen (1), for å montere hodestøtten igjen. Juster så til ønsket høyde.
OJD032010 OJD032011
ADVARSEL
Pass på at låsen til hodestøtten står i stilling etter justering, for å beskytte passasjerene.
JD NOR 3.QXP 8/12/2013 10:42 AM Page 11
Sikkerhetssystem for bilen
123
Setevarmer (hvis montert)
Setevarmeren skal varme opp forsetene i kaldt vær. Når tenningsbryteren står i PÅ-stilling, slås hver av bryterne på, for å varme opp fører- og passasjersetet.
I mildt vær eller under forhold hvor det ikke trengs setevarmer, må bryterne stå i "OFF" (AV)-stilling.
• Hver gang du trykker på knappen endres temperaturinnstillingen i setet slik:
• Setevarmeren går som standard til AV­stilling når tenningsbryteren slås på.
MERK
Når bryteren for setevarme står i PÅ­stilling, slår oppvarmingssystemet seg automatisk av eller på, avhengig av setetemperaturen.
OJD032012
AV HØY ( ) MID ( )
LAV ( )
FORSIKTIG - Skade på
sete
• Når setene skal rengjøres må du ikke bruke organiske løsemidler som tynner, rensebensin, alkohol eller bensin. Det kan skade overflaten på varmeapparatet eller setene.
• Hvis du skal hindre overoppheting av setevarmeren, må du ikke plassere noe på setene som isolerer mot varme, slik som tepper, puter eller setetrekk mens setevarmeren er i drift.
• Tunge eller skarpe gjenstander må ikke plasseres på seter som er utstyrt med setervarmere. Det kan oppstå skade på setevarmerkom
-
ponentene.
ADVARSEL
- Setevarmerforbrenninger
Passasjerene må være forsiktige når de bruker setevarmerne på grunn av at det blir meget varmt, eller det kan føre til forbrenninger. Passasjerene må være i stand til å kjenne om setet er i ferd med å bli for varmt, og å slå setevarmeren av. Setevarmeren kan føre til forbrenning selv ved lave temperaturer, spesielt hvis den brukes over lengre tid.
Sjåføren må være spesielt oppmerksom over for følgende type passasjerer:
1. Spedbarn, barn, eldre eller handikappede personer, eller sykehuspasienter
2. Personer med følsom hud eller de som lett får forbrenning
3. Trette personer
4. Berusede personer
5. Personer som tar medisiner som kan forårsake døsighet eller at de sovner (sovepiller, kuldetabletter, etc.)
JD NOR 3.QXP 8/12/2013 10:42 AM Page 12
313
Sikkerhetssystem for bilen
Lomme på seterygg (hvis montert)
Det er lomme på baksiden av seteryggen på fremre passasjersete og førersetet.
Komme inn i baksetet (bare for bil med 3 dører)
For å komme inn i eller ut av baksetet bør setet til sjåføren eller passasjeren foran foldes ned og setet bør skyves.
1. Fold ned forseteryggen ved å dra opp setespaken for innstigning og skyv forsetet forover.
ADVARSEL - Lomme på
seterygg
Legg ikke tunge eller skarpe gjenstander i lommene på seteryggene. Ved en ulykke kan de løsne fra lommen og skade passasjerene i bilen.
OJD032013
OJD033064E
OJD033065
Førersete
Passasjersete foran
JD NOR 3.QXP 8/12/2013 10:42 AM Page 13
Sikkerhetssystem for bilen
143
2. Still inn forlengelsesføringen på sikkerhetsbeltet i stillingen (3).
3. Når du har kommet inn eller ut, skyver du setet bakover mens du holder i nakkestøtten og så skyver du seteryggen bakover. Så stiller du inn forlengelsesføringen til sikkerhets
-
beltet til stillingen (1) eller (2).
Baksetet
Hodestøtte
Baksetet (ene) er utstyrt med hodestøtte i alle sittestillinger for å gi sikkerhet og komfort til passasjerene.
Hodestøtten gjør det ikke bare komfortabelt for passasjerene, men den hjelper også til å beskytte hodet og nakken ved en kollisjon.
OGDE033103 OPA039053
*
* hvis montert
ADVARSEL
• Hodestøtten skal justeres slik at midten av hodestøtten står på samme høyde som midten av tyngdepunktet på passasjerens hode. Dette gir maksimal effektivitet ved en ulykke. Tyngdepunktet for de fleste mennesker er generelt lik høyden på toppen av øynene. Juster også hodestøtten så nær hodet som mulig. Vi anbefaler av denne grunn ikke å bruke en pute som holder kroppen borte fra seteryggen.
• Bilen må ikke brukes hvis hodestøtten er tatt av, fordi det kan oppstå alvorlig personskade ved en ulykke. Hodestøttene kan gi beskyttelse mot nakkeskader når de er justert riktig.
JD NOR 3.QXP 8/12/2013 10:42 AM Page 14
Loading...
+ 560 hidden pages