Harman kardon AVR 7000 User Manual [fi]

AVR 7000 Audio/video-viritinvahvistin
OMISTAJAN KÄSIKIRJA
Power for the digital revolution.
®
Sisältö
3 Johdanto 4 Turvallisuusohjeita 5 Etulevyn säätimet 7 Etulevyn näyttö
9 Takalevyn liitännät 11 Pääkauko-ohjaimen toiminnot 14 2. alueen kauko-ohjaimen toiminnot 15 Asennus ja kytkennät 20 Järjestelmän asennus 20 Kaiuttimien valinta ja sijoitus 21 Järjestelmän säätäminen 21 Valittuun ohjelmalähteeseen
liittyvät asetukset
21 Ohjelmalähdekohtaiset asetukset 22 Surround-asetukset 22 Kaiuttimien asetukset 24 Muiden ohjelmalähteiden asetukset 24 Valitusta ohjelmalähteestä
riippumattomat asetukset
24 Viiveajan asetukset 25 Jakotaajuus 25 Yötilan asetukset 25 Lähtötasojen säätö 27 Käyttö 27 Käytön perusteet 27 Ohjelmalähteen valinta 27 Säätimet ja kuulokkeet 27 Surround-tilan valinta 28 Surround-tilakaavio 29 Digitaalinen äänentoisto 31 Virittimen käyttö 32 RDS-järjestelmän käyttö 34 Kasetin nauhoittaminen 34 Lähtötasojen hienosäätö 34 6-kanavainen 5.1-tulo 34 Muistin varmistus 35 Erikoistoiminnot 35 Etulevyn tulo/lähtöliitännät 35 Näytön valaistus 35 Äänenvoimakkuuden esiasetus 36 Osittaisnäytön asetukset 37 Monihuonekäyttö 38 Kauko-ohjaimen ohjelmointi 38 Kauko-ohjaimen ohjelmointi koodeilla 38 Koodien lukeminen 39 Ohjelmoidut laitetoiminnot 39 Koodien ohjelmointi toisesta
kauko-ohjaimesta
40 Ohjelmoitujen koodien poistaminen 40 Makrojen ohjelmoiminen 41 Rinnakkainen äänenvoimakkuuden säätö 41 Ohjelmalähteen valitsimien
uudelleenohjelmointi
42 Toimintoluettelo 44 Ohjelmointikooditaulukot 50 Vianetsintäkaavio 50 Prosessorin nollaaminen 51 Tekniset tiedot
Vakuutus standardien täyttämisestä
Me, Harman Consumer International
2, route de Tours 72500 Château-du-Loir, RANSKA
vakuutamme omalla vastuullamme, että tässä omistajan käsikirjassa kuvattu tuote on allalueteltujen teknisten standardien mukainen:
EN 55013/6.1990 EN 55020/12.1994 EN 60065:1993 EN 61000-3-2/4.1995
Carsten Olesen
Harman Kardon Europe A/S
Merkintätavat
Jotta sinun olisi helpompi käyttää tätä käsikirjaa tutustuessasi kauko-ohjaimeen, etulevyn säätimiin ja takalevyn liitäntöihin, olemme käyttäneet tässä käsikirjassa tiettyjä merkintätapoja.
ESIMERKKI - (lihavoitu) viittaa kauko-ohjaimen tai etupaneelin painikkeeseen tai takapaneelin lii­täntään.
ESIMERKKI - (näytön teksti) viittaa etupaneelin näytössä näkyvään tekstiin.
1
– (neliön sisällä oleva numero) viittaa etulevyn säätimeen.
0
– (ovaalin sisällä oleva numero) viittaa kauko-ohjaimen säätimeen tai ilmaisimeen.
¡ – (ympyrän sisällä oleva numero) viittaa takalevyn liitäntään.
A
– (neliön sisällä oleva kirjain) viittaa etulevyn näytön ilmaisimeen.
å
– (soikion sisällä oleva kirjain) viittaa 2. huoneen kauko-ohjaimen painikkeeseen.
2 SISÄLLYS
Johdanto
Kiitos siitä, että valintasi oli Harman Kardon!
Harman Kardon AVR 7000-viritinvashvistimen hankinnan myötä sinulla on edessäsi monien vuosien kuuntelunautinto.AVR 7000 on erityi­sesti suunniteltu toistamaan elokuvien ääni­maailman jännitys yksityiskohtineen ja kuuntele­masi musiikin hienoimmatkin vivahteet. Sisäisten Dolby* Digital ja DTS
Decoding -dekoodaus­piirien ansiosta AVR 7000 toistaa kuusi erillistä audiokanavaa, joilla voidaan toistaa uusimpien DVD- ja LD-levyjen digitaaliset ääniraidat sekä digitaalisten televisiolähetysten digitaalinen ääni.
Vaikka AVR 7000:n sisällä monimutkaiset järjes­telmät joutuvatkin koville, jotta tämä kaikki on mahdollista, laitteen asennus ja käyttö on yksin­kertaista.Värikoodattujen liitäntöjen,ohjelmoita­van taustavalaistun, kauko-ohjaimen ja kuva­ruutuvalikoiden ansiosta AVR 7000-vastaanotin­ta on helppo käyttää. Saadaksesi eniten irti uudesta viritinvahvistimestasi suosittelemme, että käytät hetkisen tähän käsikirjaan tutustumi­seen. Näin varmistat, että liität kaiuttimet, ohjel­malähteet ja muut erilliset laitteet oikein. Kun käytät hetken eri säätimien toimintojen opette­luun, saat täyden hyödyn AVR 7000:n tarjoa­masta tehosta.
Jos sinulla on tähän tuotteeseen, sen asennuk­seen tai käyttöön liittyviä kysymyksiä, ota yhteys jälleenmyyjääsi.
Laitteen kuvaus ja ominaisuudet
AVR 7000 on markkinoiden monipuolisimpia ja parhaiten varusteltuja A/V-viritinvahvistimia, joka tarjoaa useita kuunteluvaihtoehtoja. Digitaalis­ten ohjelmanlähteiden toistamiseen soveltuvien Dolby Digital ja DTS -dekoodauksen lisäksi valit­tavana on useita analogisia surround-tiloja esi­merkiksi CD-levyjen, videoiden, televisiolähetys­ten ja AVR 7000-virittimen toistoon. Dolby Pro Logic*, Dolby 3 Stereo,Hall ja Theater-tilojen lisäksi se tarjoaa käyttöösi Harman Kardonin
ainutlaatuisen Logic7
©
-tilan, joka luo entistäkin laajemman ja täydellisemmän äänikentän ja entistäkin tarkemman äänen siirtymän.AVR 7000 on markkinoiden ainoa HDCD
©
-dekoo­dauksella varustettu vastaanotin. Se mahdol­listaa uskomattoman tarkan digitaalitoiston myös tavallisilla, ei-HDCD-yhteensopivilla CD- ja DVD-soittimilla. Harman Kardonin kehittämä
VMAx
-erikoispiiri luo laajan ja avaran ääniken­tän vaikka järjestelmässä on vain kaksi etukaiu­tinta.
Riippumatta järjestelmäsi laajuudesta tai edis­tyksellisyydestä, AVR 7000 täyttää tarpeesi.Viisi audio/video-tuloa, jotka pystyvät käsittelemään audiosignaalia, video- ja S-Video-signaalia, sekä kaksi RGB-videotuloa takaavat parhaan mahdol­lisen kuvanlaadun. Lisäksi AVR 7000 -viritinvah­vistimessa on kaksi audiotuloa, neljä digitaalista audiotuloa ja kaksi digitaalista audiolähtöä. Eril­linen 6-kanavainen tulo varmistaa yhteen­sopivuuden myös tuleviin äänentoistojärjestel­miin.
Ohjelmalähteet on helppo valita taustavalaistulla kauko-ohjaimella, jolla ohjaat AVR 7000 -viritin­vahvistimen lisäksi seitsemää muuta laitetta. Kauko-ohjauskoodit voidaan ohjelmoida joko kauko-ohjaimen sisäisestä tietokannasta tai toi­sesta kauko-ohjaimesta.
AVR 7000:n joustavuus ja teho eivät rajoitu vain yhteen tilaan. Edistyksellisen monihuonejär­jestelmän avulla voit kuunnella yhtä ohjelmaläh­dettä kuunteluhuoneessa ja toista toisessa huo­neessa. Halutessasi voit ohjata audiosignaalin sekä video- ja S-Video-signaalin toiseen huonee­seen ja ohjata kaikkia erillisen infrapunalinkin avulla. Toisen huoneen ohjauksen helpottami­seksi AVR 7000:n mukana toimitetaan 2. huo­neen kauko-ohjain.
AVR 7000-viritinvahvistimen tehokkaassa vahvistimessa on käytetty perinteistä Harman Kardon suurvirta-suunnittelufilosofiaa, jotta se pystyy toistamaan minkä tahansa ohjelma­materiaalin sisältämän dynamiikan.
Harman Kardon keksi High-Fidelity-viritinvahvis­timen yli neljäkymmentäseitsemän vuotta sitten. Huippuluokan ominaisuuksien ja piirisuunnitte­lun ansiosta AVR 7000 on epäilemättä yksi par­haista Harman Kardonin koskaan valmistamista viritinvahvistimista.
Sisäinen Dolby Digital- ja DTS-dekoo­daus Crystal Chip
©
-tekniikalla
Harman Kardon Logic 7- ja VMAx-tilat
HDCD-dekoodaus takaa markkinoiden
parhaan äänentoiston
RGB-videolähtö
Useita koaksiaalisia ja optisia digitaali-
tulo- ja lähtöliitäntöjä
Etulevyn liitäntöjä voi käyttää sekä tulo- että lähtöliitäntöinä
Taustavalaistu, ohjelmoitava kauko­ohjain
Kuvaruutuvalikko-ohjaus
6-kanavainen 5.1-tuloliitäntä, esi-
vahvistinlähtö ja päävahvistintulo mahdollistavat vaivattoman järjestel­män laajentamisen
Monipuolinen monihuonejärjestelmä erillisellä kauko-ohjaimella
JOHDANTO 3
Turvallisuusohjeita
Tärkeitä turvallisuusohjeita
Tarkista verkkojännite ennen käyttöönottoa
Uuden Harman Kardon AVR 7000 -viritinvah­vistimesi käyttöjännite on 220-240 V. Jos kytket viritinvahvistimen johonkin muuhun jännittee­seen aiheutat tulipalovaaran ja vastaanotin saat­taa vaurioitua.
Jos sinulla on kysymyksiä hankkimasi mallin käyttöjännitteestä tai asuinpaikkasi verkkojän­nitteestä, ota yhteys jälleenmyyjääsi ennen kuin kytket laitteen seinäpistorasiaan.
Älä käytä jatkojohtoja
Käytä ainoastaan laitteen mukana toimitettua virtajohtoa. Emme suosittele jatkojohtojen käyt­töä tämän laitteen kanssa. Kuten kaikkien mui­denkin sähkölaitteiden yhteydessä, älä vedä vir­tajohtoja mattojen alitse tai aseta raskaita esineitä niiden päälle.Vahingoittuneet virtajohdot on heti korvattava vaatimukset täyttävillä johdoilla.
Käsittele virtajohtoa varovaisesti
Kun irrotat virtajohtoa pistorasiasta, vedä pisto­tulpasta, älä johdosta. Jos laite on pidempään käyttämättömänä, irrota se pistorasiasta.
Älä avaa laitteen koteloa
Tämän laitteen sisällä ei ole käyttäjän huollet­tavia osia. Kotelon avaaminen aiheuttaa sähkö­iskun vaaran ja muutokset tuotteeseen aiheutta­vat takuun raukeamisen.Jos laitteen sisään jou­tuu vahingossa vettä tai metalliesine, esimerkiksi paperiliitin tai niitti, irrota laite heti pistorasiasta ja ota yhteyttä valtuutettuun huoltoliikkeeseen.
Sijoituspaikka
Sijoita laite tukevalle ja tasaiselle alustalle. Näin varmistat laitteen toiminnan ja vältät mahdolliset vaaratilanteet. Kun sijoitat lait­teen hyllylle varmista, että hylly ja sen kiinnik­keet kantavat laitteen painon.
Varmista, että laitteen ylä- ja alapuolella on riittävästi tuuletustilaa. Jos laite sijoitetaan kaappiin tai muuhun suljettuun tilaan varmis­ta, että ilman kierto kaapin sisällä on riittävä. Joissakin tapauksissa voi olla tarpeen asentaa tuuletin.
Älä sijoita laitetta pehmeälle alustalle.
Älä sijoita laitetta kuumiin tai kylmiin tiloihin,
suoraan auringonpaisteeseen tai lämmityslait­teen läheisyyteen.
Älä sijoita laitetta kosteisiin tiloihin.
Älä peitä laitteen yläpinnan tuuletusreikiä tai
aseta esineitä suoraan niiden päälle.
Puhdistus
Jos laite likaantuu, pyyhi se puhtaalla, pehmeällä kuivalla kankaalla. Puhdista laite tarvittaessa pehmeällä, mietoon saippuaveteen kastetulla kankaalla ja sen jälkeen puhtaalla kostealla kan­kaalla. Kuivaa pinnat lopuksi kuivalla kankaalla. ÄLÄ KOSKAAN käytä bentseeniä, tinneriä,alko­holia tai muita syttyviä puhdistusaineita. Älä käytä hankaavia puhdistusaineita, koska ne saattavat vaurioittaa laitteen pintaa.Vältä hyön­teismyrkyn käyttöä laitteen läheisyydessä.
Laitteen siirtäminen
Ennen kuin siirrät laitetta, irrota kaikki liitäntä­johdot ja varmista, että olet irrottanut sen pistorasiasta.
Pakkauksen purku
Pakkaus ja sen pehmusteet on suunniteltu erityi­sesti suojaamaan uutta viritinvahvistintasi iskuil­ta ja tärinältä kuljetuksen aikana. Säilytä pak­kaus ja kuljetustarvikkeet tulevaa kuljetustarvet­ta varten.
Voit litistää pakkauksen säilytystilan säästämi­seksi. Leikkaa varovasti saumoja peittävä teippi. Taita pakkaus litteäksi. Litistä samalla tavoin muuta pahviset pakkausmateriaalit. Pakkaus­materiaalit, joita ei voi litistää, tulee säilyttää pakkauksen yhteydessä muovipussissa.
Jos et halua säilyttää pakkausmateriaaleja, ota huomioon, että pakkaus ja muut pakkausmateri­aalit ovat kierrätettäviä. Ota ympäristö huomio­on ja toimita pakkauksen osat lähimpään kier­rätyspisteeseen.
4 TURVALLISUUSOHJEITA
VAROITUS
SÄHKÖISKUN VAARA
ÄLÄ AVAA
VAROITUS: JOTTA VÄLTÄT SÄHKÖISKUN VAARAN, ÄLÄ AVAA LAITTEEN KOTELOA. LAITTEESSA EI OLE KÄYTTÄJÄN HUOLLETTAVIA OSIA. LAITTEEN SAA HUOLTAA VAIN VALTUUTETTU HUOLTOLIIKE.
Tasasivuisen kolmion sisällä oleva sala­manuolitunnus on tarkoitettu varoitta­maan käyttäjää tuotteen kotelon sisäisistä eristämättömistä jännitteistä. Jännitteet saattavat olla niin voimakkaita, että ne aiheuttavat vakavan sähköiskun vaaran.
VAROITUS: LAITETTA EI SAA JÄTTÄÄ ALTTIIKSI SATEELLE TAI MUULLE KOSTEUDELLE, JOTTA SÄHKÖISKUN VAARA VÄLTETÄÄN.
Tasasivuisen kolmion sisällä oleva huu­tomerkki on tarkoittetu ilmoittamaan käyttäjälle, etta laitteeseen kuuluu käyt­töopas, jossa on tärkeitä tietoja laitteen käytöstä ja kunnossapidosta.
Etulevyn säätimet
9
)
!
@
#
$
%
^
&
Ó
3
4
5
6
7
8
1
2
(
*
Ô
Ò
Ú
Ûı
Ù
ˆ
1
Päävirtakatkaisija
2
Järjestelmän virtakytkin
3
Virran merkkivalo
4
Kuulokeliitäntä
5
Valintapainikkeet
6
Äänensävytilan valinta
7
Surround-tilan valinta
8
Virityspainike
9
Taajuusalueen valinta
)
Esiviritetyt asemat
1
Päävirtakatkaisija: tällä katkaisijalla
kytketään virta AVR 7000-viritinvahvistimeen. Kun katkaisin painetaan sisään, laite kytkeytyy valmiustilaan ja punainen virran merkkivalo
3
ympärille.Tätä katkaisijaa ON PAINETTAVA,jotta laite toimisi. Laite kytketään pois päältä ja kauko-ohjaimen käyttö estetään painamalla kat­kaisijaa, kunnes se ponnahtaa ulos ja katkaisijan yläpuolen ”OFF”-teksti on näkyvissä.
Huomaa: Normaalikäytössä tämän katkaisijan voi jättää ”ON”-asentoon.
2
katkaisija
mellä voidaan kytkeä AVR 7000 päälle ja val-
syttyy järjestelmän virtakytkimen
Järjestelmän virtakytkin: kun päävirta-
1
on sisäänpainettuna, tällä kytki-
2
!
Ohjelmalähteen valinta
@
RDS
#
Basson säätö
$
Video 4 -tulo
%
Video 4 -tilailmaisin
^
Diskantin säätö
&
Kanavatasapainon säätö
*
Äänenvoimakkuuden säätö
(
Tallennuspainike
Ó
Ohjelmalähteen ilmaisimet
miustilaan. Virran merkkivalo vihreäksi, kun laite on kytketty päälle.
3
Virran merkkivalo: merkkivalo palaa
punaisena, kun laite on valmiustilassa, ilmaisten, että laitteen voi kytkeä päälle.Kun laite on pääl­lä, merkkivalo palaa vihreänä.
4
nella AVR 7000:n lähtöä kuulokkeilla. Varmista, että kuulokkeissa on standardien mukainen 6,3 mm stereopistoke.Päähuoneen kaiuttimet ja kaikki esivahvistuslähdöt maattisesti pois päältä, kun liitäntään on kytket­ty kuulokkeet.
Kuulokeliitäntä: liitännän avulla voit kuun-
3
kytketään auto-
muuttuu
Ô
Viiveilmaisimet
Digitaalitulon valinta
Ò
Näyttö
Ú
Kanavan valinta
Û
Kaiuttimen valinta
Ù
Testiääni
ı
Surround-tilan ilmaisimet
ˆ
Kauko-ohjaimen vastaanotin
5
Valintapainikkeet: näillä painikkeilla voit
valita näytössä 7000:n säätötoimenpiteiden aikana.
6
Äänensävytilan valitsin: tällä painikkeella
kytket basson ja diskantin säädöt päälle/pois päältä. Kun painat painiketta niin, että teksti TONE ON tulee näyttöön diskanttisäätimien asetukset toistoon. Kun painat painiketta uudelleen niin, että teksti TONE OUT tulee näyttöön äänensävysäätimien asetukset eivät vaikuta toistoon.
M
näkyvät vaihtoehdot AVR
Ò
, basso- #ja
^
vaikuttavat
Ò
,
ETULEVYN SÄÄTIMET 5
Etulevyn säätimet
7
Surround-tilan valitsin: tällä painikkeella
voit vaihtaa surround-tilaa valitsemalla sen luet­telosta. Huomaa, että Dolby Digital ja DTS-tilat ovat valittavissa vain digitaalitulojen yhteydessä (katso lisätiedot surround-tiloista sivulta 28).
8
Virityspainike: paina painikkeen vasenta
reunaa, kun haluat virittää seuraavan pienem­män asemataaden ja vastaavasti oikeaa reunaa, kun haluat virittää suuremman asemataajuuden. Kun viritin vastaanottaa aseman, jonka signaali on riittävän voimakas kuuntelua varten, näyt-
töön
Ò
syttyy TUNED -ilmaisin U(katso
lisätiedot asemien virittämisestä sivulta 31).
9
AM/FM: tällä painikkeella valitaan AVR
7000:n ohjelmalähteeksi viritin. Kun painiketta painetaan kerran,AVR 7000 aloittaa viimeiseksi viritetyn aseman toistamisen. Kun painat sitä toisen kerran, toistettava taajuusalue (AM/FM) vaihtuu. Kun painiketta pidetään painettuna, virittimen toistotila vaihtuu tilojen mono/stereo välillä tai automaattisen/ käsivirityksen välillä (katso lisätiedot sivulta 31).
)
Esiviritettyjen asemien valitsin: tällä
painikkeella voit valita virittimen muistiin tallen­netun aseman. (Katso lisätiedot virittimen muis­tijärjestelmästä sivulta 32.)
!
Ohjelmalähteen valitsin: tällä painikkeel-
la voit vaihtaa ohjelmalähdettä valitsemalla sen luettelosta.
@
RDS: tällä painikkeella voit hakea näyttöön
RDS-järjestelmän vastaanottamia tietoja. (Katso lisätiedot RDS-järjestelmästä sivulta 32.)
#
Bassosäädin: tällä säätimellä voit muuttaa
oikean ja vasemman kanavan matalien taajuuk­sien tasoa jopa ±10 dB.Aseta tämä säädin miel­tymyksiisi ja huoneen akustiikkaan sopivalle tasolle.
$
Video 4 -tulot: näihin audio/video-tuloihin
voit kytkeä tilapäisesti videopelin tai kannetta­van audio/video-laitteen, kuten videokameran jne. Normaalikäytössä tämä liitäntä toimii tulo­liitäntänä, joka valitaan etulevyn ohjelmalähteen
valitsimella valitsimella
myös audio/video-lähtönä, jonka avulla toistet­tavan ohjelmalähteen signaali voidaan kopioida ulkoisella nauhurilla tai videokameralla. Liitännän tyyppi muutetaan tuloliitännästä lähtöliitännäksi kuvaruutuvalikoissa (katso lisätiedot video 4 -liitännän käyttämisestä lähtöliitäntänä sivulta 35.)
%
Video 4 -tilailmaisin: ilmaisin palaa
vihreänä silloin, kun liitäntä toimii tulona. Ilmaisin palaa punaisena, kun sitä käytetään lähtöliitäntänä ja osoittaa, että liitäntää käytetään nauhoittamiseen (katso lisätiedot video 4 -liitännästä sivulta 35.).
^
Diskanttisäädin: tällä säätimellä voit
muuttaa oikean/vasemman kanavan korkeiden taajuuksien tasoa jopa ±10 dB.Aseta tämä säädin mieltymyksiisi ja huoneen akustiikkaan sopivalle tasolle.
&
Kanavatasapainosäädin: tällä säätimellä
voit muuttaa oikean ja vasemman etukanavan suhteellista äänenvoimakkuutta.
*
Äänenvoimakkuuden säädin: käännä
säädintä oikealle äänenvoimakkuuden nos­tamiseksi ja vasemmalle sen laskemiseksi. Kun AVR 7000 on mykistettynä, äänenvoimakkuuden säätimen kiertäminen palauttaa laitteen automaattisesti normaaliin toistotilaan.
(
Tallennuspainike: tällä painikkeella tallen-
nat näytössä asennuksen ja säätötoimenpiteiden aikana. Painiketta käytetään myös näytön kirkkauden muuttamiseen (katso sivu 35).
!
tai kauko-ohjaimen video 4 -
Cç. Liitäntää voi käyttää
Ò
näytettävät asetukset muistiin
Ô
Viiveaika: tällä painikkeella käynnistät
viiveasetusten säätötoiminnon. (Katso lisätiedot viiveajan säätämisestä sivuilta 24-25.)
Digitaaliohjelmalähteen valitsin:
tällä painikkeella valitset ohjelmalähteeksi
optiseen
digitaalituloliitäntään kytketyn digitaalilaitteen. (Katso lisätiedot digitaalisesta äänentoistosta sivuilta 29.)
Ò
töä helpottavia viestejä ja tilailmoituksia. (Katso näytön täydellinen kuvaus sivuilta 7-8.)
Ú
nistät kanavien lähtötasojen säädön ulkoisen ohjelmalähteen avulla (katso lisätiedot lähtöta­sojen hienosäädöstä sivulta 33).
Û
käynnistät kuunteluhuoneen kaiuttimien sijoitus­paikkojen valintatoiminnon. (Katso lisätiedot asennuksesta ja säätötoimenpiteistä sivulta 22.)
Ù
kanavien lähtötasojen säädön sisäisen testiää­nen avulla (katso lisätiedot lähtötasojen säätämisestä sivulta 25).
ı
merkkivalo ilmaisee valitun surround-tilan.
ˆ
taanotin ottaa vastaan kauko-ohjaimen sig­naalit. Suuntaa kauko-ohjain vastaanotinta kohti. Älä peitä vastaanotinta, ellet ole asen­tanut järjestelmään ulkoista kauko-ohjaimen vastaanotinta.
·
tai koaksiaaliseen
Näyttö: näytössä on viritinvahvistimen käyt-
Kanavan valitsin: tällä painikkeella käyn-
Kaiuttimen valitsin: tällä painikkeella
Testiääni: tällä painikkeella käynnistät
Surround-tilan ilmaisimet: vihreä
Kauko-ohjaimen vastaanotin: tämä vas-
°
6 ETULEVYN SÄÄTIMET
Ó
Ohjelmalähteen ilmaisimet: vihreä
merkkivalo ilmaisee valitun ohjelmalähteen.
Etulevyn näyttö
A
B
C
D
F
M
N
J
L
K
P
Q
R
S
T
O
E
G
H
I
A
Bitstream
B
Dolby Digital
C
Koaksiaaliset digitaaliset ohjelmalähteet
D
Analogiset Dolby surround-tilat
E
Optiset digitaaliset ohjelmalähteet
F
Analoginen tulo
G
Hall
H
VMAx
I
Theater
J
Logic 7
A
Bitstream™ -ilmaisimet: nämä
ilmaisimet osoittavat signaalin tyypin, kun valit­tuna on digitaalinen ohjelmalähde (katso lisätiedot sivulta 30).
B
Dolby Digital -ilmaisin: tämä ilmaisin
palaa, kun vastaanotin toistaa Dolby Digital
- ohjelmalähdettä.
C
Koaksiaaliset ohjelmalähteet: tämä
ilmaisin palaa, kun valittuna on takalevyn koak­siaalisiin digitaalituloihin kytketty digitaaliohjel­malähde.
D
Analogisten Dolby surround -tilojen
ilmaisimet: ilmaisin palaa, kun käytössä on
jokin analogisista Dolby surround -tiloista.
E
Optiset ohjelmalähteet: tämä ilmaisin
palaa, kun valittuna on takalevyn optisiin digi­taalituloihin kytketty digitaaliohjelmalähde.
F
Analogiset ohjelmalähteet: tämä ilmaisin
palaa kun valittuna on takapaneelin analogisiin sisääntuloihin kytketty ohjelmalähde
G
Hall-tilan ilmaisin: tämä ilmaisin palaa,
kun valittuna on jokin Hall-tiloista. H VMAx ilmaisin: tämä ilmaisin palaa, kun
VMax -surround-tila on käytössä.
I
Theater-tilan ilmaisin: tämä ilmaisin
palaa, kun AVR 7000-viritinvahvistimen Theater­tila on käytössä.
K
DTS
L
Muistipaikan numero/torkkuajastin
M
Kuvaruutuvalikko
N
Yötila
O
Monihuone
P
Kaiuttimen/kanavan ilmaisin
Q
Torkkuilmaisin
R
Muistipaikan ilmaisin
S
Muisti
T
Stereo
J
Logic 7 ilmaisimet: nämä ilmaisimet pala-
vat, kun jokin Logic 7 tila on käytössä. LOGIC
7Cpalaa,kun käytössä on elokuvakatselutila ja LOGIC 7M, kun käytössä on musiikinkuunte-
lutila.
K
DTS-ilmaisin: ilmaisee DTS-dekoodaustilan.
L
Muistipaikan numero/torkkuajastin:
kun valittuna ohjelmalähteenä on viritin, numerot ilmaisevat viritetyn aseman muisti­paikan numeron (katso lisätiedot esiviritetyistä asemista sivulta 32). Torkkutoiminnon yhtey­dessä ne ilmaisevat jäljellä olevan ajan ennen kuin laite kytkeytyy valmiustilaan.
M
Kuvaruutuvalikon ilmaisin: tämä
ilmaisin palaa, kun kuvaruutuvalikko on käytössä. Se muistuttaa, että näytön muut ilmaisimet eivät ole toiminnassa yhtäaikaa kuvaruutuvalikon kanssa.
N
Yötilan ilmaisin: tämä ilmaisin palaa kun
AVR 7000 on yötilassa.Yötila säilyttää digitaali­ohjelmalähteiden toiston dynamiikan pienellä äänenvoimakkuudella toistettaessa.
O
Monihuoneilmaisin: tämä ilmaisin palaa,
kun monihuonejärjestelmä on käytössä. Huomaa, että se jää palamaan monihuonejär­jestelmän toimiessa, vaikka päähuoneen laitteis­to on valmiustilassa ja muut ilmaisimet ovat sammuneina (katso lisätiedot monihuonejär­jestelmästä sivulta 37).
U
Viritys
V
Automaattiviritys
W
Näyttö
X
Mykistys
Y
Liikennetiedote
Z
Radioteksti (RT)
AA
Kellonaika (CT)
AB
PTY
AC
RDS
P
Kanavan/kaiuttimen ilmaisimet: näillä
ilmaisimilla on ilmaistaan joko kanavakohtaisesti valittu kaiutintyyppi tai tulosignaalin tyyppi. Vasen, keski, oikea, vasen surround ja oikea sur­round-ilmaisin koostuvat kolmesta neliöstä. Lisäbasson ilmaisin koostuu yhdestä neliöstä. Keskimmäinen neliö syttyy, kun valittu kaiutin on tyyppiä “pieni” ja kaksi ulompaa neliötä syt­tyvät, kun valittu kaiutin on “suuri”. Jos keskikanavan ja surround-kanavien ilmaisimet eivät syty, kyseisille kanaville ei ole valittu kaiutintyyppiä (katso lisätiedot kaiutinjär­jestelmän konfiguroinnista sivulta 22). Keskimmäisen neliön sisällä näkyvä kirjain ilmaisee aktiivisen signaalin. Analogisten tulojen yhteydessä vain kirjaimet L ja R syttyvät ilmais­ten, että signaali on tavallinen stereosignaali. Digitaaliohjelmalähteiden yhteydessä ne ilmaise­vat digitaalisignaaliin sisältyvät kanavat. Ilmaisimet vilkkuvat, kun digitaalisignaalia ei vastaanoteta. Katso lisätiedot kanavailmaisi­mista sivulta 31.
Q
Torkkutila: tämä ilmaisin palaa, kun torkku-
tila on käytössä. Näytössä näkyvä numero on se aika minuuteissa, jonka kuluttua AVR 7000 menee valmiustilaan.
ETULEVYN NÄYTTÖ 7
Etulevyn näyttö
R
Muistipaikan ilmaisin: tämä ilmaisin
palaa, kun muistipaikan numero/torkkua-
jastin-ilmaisin
paikan numeron (katso lisätiedot virittimen muistijärjestelmästä sivulta 32).
S
Muisti-ilmaisin: tämä ilmaisin vilkkuu, kun
laitteen muistiin syötetään esivalittuja asemia tai muuta tietoa.
T
Stereoilmaisin: tämä ilmaisin palaa, kun
FM-asema vastaanotetaan stereona.
U
Viritys: tämä ilmaisin palaa, kun vastaan-
otettavan aseman signaali on riittävän voimakas kuuntelua varten.
V
Auto-ilmaisin: tämä ilmaisin syttyy,kun
viritin on automaattiviritystilassa.
W
Päänäyttö: tässä näytössä näkyy laitteen
toimintaa ja tilaan liittyviä tietoja, kuten tila, valittu ohjelmalähde, surround-tila, viritin, äänenvoimakkuuden taso ym.
X
Mykistys: tämän ilmaisin palaa, kun AVR
7000 -viritinvahvistimen ääni on mykistetty
mykistyspainikkeella
uudestaan, kun haluat palauttaa äänen takaisin kuuluviin.
L
osoittaa aseman muisti-
5
. Paina painiketta
Y
Liikennetiedote: tämä ilmaisin syttyy, kun
viritetty RDS-asema lähettää liikennetiedotteita (katso lisätiedot RDS-järjestelmästä sivulta 32).
Z
Radioteksti (RT): tämä ilmaisin palaa,kun
viritetty RDS-asema lähettää radiotekstisignaa­lin.
AA
Kellonaika (CT): tämä ilmaisin palaa, kun
viritetty RDS-asema lähettää CT-koodia (kellonai­ka).
AB
PTY: tämä ilmaisin palaa, kun viritetty
asema lähettää tietoa ohjelmatyypistä.
AC
RDS: tämä ilmaisin palaa, kun FM-asema
lähettää RDS-tietoa.
8 ETULEVYN NÄYTTÖ
Takalevyn liitännät
°
§
·
a
b
cdefghij
ª
£
¢
¡
-
USWITCHED 100W MAX
100W MAX SWITCHED
230V ~ 50Hz
AC OUTLETS
¡
AM-antenni
FM-antenni
£
6-kanavainen suoratuloliitäntä
¢
CD-tulo
RGB-videolähtö
§
Video 2 RGB-videotulo
DVD RGB-videotulo
Nauhuritulo
ª
Kaiutinliitännät
Nauhurilähtö
HUOMIO: Kaikki video-ohjelmalähteiden lähdöt ja tulot
fghij
numeroa osoittamaan kyseisen ohjelmalähteen liitäntöjä. Tästä syystä sama numero esiintyy lait­teen takapaneelissa useammin kuin kerran.
käyttävät samaa
Vahvistimen lähtö
Katkaisijalla ohjattu pistorasia
Ohjaamaton pistorasia
Virtajohto
Lisäbasson lähtö
Esivahvistimen lähtö
Digitaalinen audiolähtö
°
Koaksiaalinen digitaalitulo
·
Optinen digitaalitulo
a
Kauko-ohjaimen lähtö
b
Monihuonejärjestelmän IR-tulo
c
Kauko-ohjaimen tulo
d
Monihuonejärjestelmän lähtö
e
Televisiolähtö
f
Video 3 -tulo
g
Video 2 -tulo
h
Video 1 -lähtö
i
Video 1 -tulo
j
DVD-tulo
TAKALEVYN LIITÄNNÄT 9
Takalevyn liitännät
¡
AM-antenni: kytke laitteen mukana
toimitettu AM-antenni näihin liitäntöihin. Jos käytät ulkoista AM-antennia, kytke se AM ja GND-liitäntöihin antennin mukana toimitettujen ohjeiden mukaisesti.
FM-antenni: kytke tähän liitäntään FM
sisä- tai ulkoantenni.
£
6-kanavainen suoratuloliitäntä: kytke
tähän liitäntään ulkoisen digitaalisen monikanavadekooderin tuloliitännät.
¢
CD-liitännät: kytke tähän liitäntään CD-
soittimen tai CD-vaihtajan analogiset lähdöt.
RGB-videolähtö: kytke tähän liitäntään videoprojektoriin tai -monitoriin menevät RGB­johdot. Kun ohjelmalähteeksi valitaan RGB-
videotuloihin
signaali ohjataan myös tähän lähtöön.
§
Video 2 RGB-videotulo: kytke tähän
liitäntään S-kanavakonvertterin tai muun video­ohjelmalähteen RGB-videolähtö.
DVD RGB-videotulo: kytke tähän liitän-
tään DVD-soittimen RGB-videolähtö.
Huomaa: kaikkia RGB-videolähtöjä/tuloja voi­daan käyttää myös RGB-videosignaalien kytke­miseen. Kytke ne samalla tavoin kuin Y/Pr/Pb­signaalit liitäntöjen värikoodauksen mukaisesti. RGB-signaali voidaan kytkeä vain, jos käytössä on kolme RGB-johdinta eikä ohjelmalähde lähe­tä erillistä tahdistussignaalia.
Nauhuritulo: kytke tähän liitäntään ääni- nauhurin PLAY/OUT-liitäntä.
ª
Kaiutinliitännät: kytke nämä liitännät
kaiuttimien vastaaviin liitäntöihin.Varmista aina kaiuttimia kytkiessäsi, että noudatat oikeaa napaisuutta. Kytke AVR:n punainen liitin kaiutti­men punaiseen liittimeen ja musta mustaan (katso lisätiedot kaiuttimien kytkemisestä sivulta
15).
Nauhurilähtö: kytke tähän liitäntään ääni-
nauhurin REC/IN-liitännät.
Vahvistimen tulo: kun siltausjohdin poiste-
taan esivahvistimen lähtöjen nän väliltä, voit kytkeä näiden liitäntöjen avulla minkä tahansa ulkoisen 5.1-kanavaisen ohjel­malähteen eli dekooderin (2-kanavaisen ohjel­malähteen, kun käytetään vain näitä tuloja) lait­teen sisäisiin vahvistimiin. (Katso lisätiedot tämän liitännän käytöstä sivulta 18).
§¶
kytketty ohjelmalähde,
ja tämän liitän-
Ohjaamaton pistorasia: tätä pistorasiaa
voi käyttää minkä tahansa AV-laitteen jännite­lähteenä. Pistorasia on jännitteellinen riippumat­ta siitä, onko AVR 7000 kytketty päälle tai pois (valmiustilassa). Pistorasiaan ei ole kytketty jän­nitettä, kun AVR 7000 on kytketty täysin pois päältä päävirtakatkaisijalla
Katkaisijalla ohjattu pistorasia: tähän
liitäntään voit kytkeä laitteen, jonka haluat kytkeytyvän päälle silloin kun AVR 7000 kytketään päälle järjestelmän virtakytkimellä
Huomaa: Kumpaankaan näistä pistora­siosta
¤‹
ei saa kytkeä laitetta, jonka
virrankulutus on yli 100 W.
Virtajohto: kytke virtajohto seinäpisto-
rasiaan.
Subwoofer-lähtö: kytke tämä liitäntä
aktiivisen subwooferin linjatuloon. Jos järjestel­mässäsi on ulkoinen subwooferin vahvistin, kytke tämä liitäntä sen tuloihin.
Esivahvistimen lähdöt: kun siltausjohdin
poistetaan päävahvistimen tulojen tämän liitännän väliltä, nämä liitännät voidaan kytkeä ulkoiseen tehovahvistimeen.
Digitaalilähdöt: kytke tähän liitäntään
yhteensopivan tallentavan digitaalilaitteen, kuten CD-R- tai MD-soittimen tuloliitännät. (katso myös kohta Kasetin nauhoittaminen sivul­la 29.)
°
Koaksiaalinen digitaalitulo: kytke tähän
liitäntään HDTV-viritinvahvistimen tai DVD-, MD, LD- tai CD-soittimen koaksiaaliset digitaali­lähdöt. Laitteen signaali voi olla joko Dolby Digital (AC-3) -signaali, DTS-signaali tai tavalli­nen PCM-digitaalisignaali.
·
Optinen digitaalitulo: kytke tähän liitän-
tään HDTV-viritinvahvistimen tai DVD-, MD-, LD­tai CD-soittimen optiset digitaalilähdöt. Laitteen signaali voi olla joko Dolby Digital (AC-3) -sig­naali, DTS-signaali tai tavallinen PCM-digitaa­lisignaali.
a
Ulkoisen kauko-ohjauksen lähtö: tämän
liitännän avulla voit ohjata AVR 7000:n kauko­ohjaimella myös muita kauko-ohjattavia laittei­ta. Kytke tähän liitäntään Harman Kardonin tai yhteensopivien laitteiden ”IR IN” liitäntä.
1
.
2
ja
b
Monihuonejärjestelmän IR IN -liitäntä:
kytke tähän liitäntään toisen tilan infrapuna­vastaanottimen lähtö. Nyt voit ohjata myös toisesta tilasta käsin AVR 7000:n monihuone­järjestelmää.
c
Ulkoisen kauko-ohjauksen tulo: jos AVR
7000:n etulevyn kauko-ohjausanturi on peitet­tynä, voit ohjata laitteistoa myös ulkoisen IR-vas­taanottimen avulla. Kytke tähän liitäntään ulkoisen vastaanottimen lähdöt.
.
d
Monihuonelähdöt: kytke nämä liitännät
toisen huoneen tehovahvistimiin tai video­monitoreihin.
e
Tv-lähtöliitäntä: kytke nämä liitännät tele-
vision tai videoprojektorin video- tai S-Video­tuloihin. Voit nyt seurata monitorista kuvaruu­tunäytön valikoita ja minkä tahansa viritinvahvis­timen videovalitsimella valitsemasi video- tai S­Video-ohjelmalähteen lähtöä.
f
Video 3 -otot: kytke tämä liitäntä televisio-
virittimen, S-kanavamuuntimen, satelliittiviritti­men tai muun A/V-ohjelmalähteen audio/video­lähtöihin.
g
Video 2 -tuloliitännät: kytke näihin liitän-
töihin TV-virittimen, kotipäätteen, satelliittiviritin­vahvistimen tai muun audio/video-ohjelmaläh­teen audio- ja videolähdöt.
h
Video 1 -lähtöliitännät: kytke tähän liitän-
tään videonauhurin äänen sekä videon RECORD/IN-liitännät.
i
Video 1 -tuloliitännät: kytke tähän liitän-
tään videonauhurin äänen sekä videon PLAY/OUT-liitännät.
j
DVD-tuloliitännät: kytke tähän liitäntään
DVD- tai LD-soittimen äänilähdöt sekä video- tai S-Video-lähdöt.
Huomaa: kytke S-Video-ohjelmalähteen video­tai S-Video-lähdöt AVR 7000-viritinvahvistimeen, mutta älä kytke molempia samanaikaisesti, jottei kuvan laatu heikkene.
10 TAKALEVYN LIITÄNNÄT
Kauko-ohjaimen toiminnot
AVR 7000
MULTI-ROOMNIGHT
kardon
SLEEP
SURR.
CH.
SET
SPKR
MENU
SAT
AVR
ON
POWER
CH.
TEST
harman
CD
PREV.CH.
DELAY
5
0
43
9
DIRECT
8
LIGHT
M3
CLEAR
DWN-PRESET-UP
DIGITAL
21
6 CH.
76
OSD
M1
MEMORY
M2
a
k
m
o
b
l
n p
s
d
f
j
i
r
`
z
28
29
30
31
34
32
x
q
t
u
w
y
33
35
c
e
g
g
h
TAPE
DVD
T/V
MUTE
GUIDE
EXIT
VID 4
VID 3
VID 2
VID 1
AM/FM
TUN-M
M4
v
RDS
DWN-TUNING-UP
VOL.
VCRTV
AUX
0
Ohjelmoinnin ilmaisin
1
AVR-valitsin
2
CD/DVD-valitsimet
3
Virtapainike
4
Testiääni
5
Mykistys
⁄/¤
6 7 8 9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q         
-painikkeet Kanavan valinta/Näyttö Tallennuspainike
-painike Digitaaliohjelmalähteen valitsimet/Exit 6-kanavainen suoratuloliitäntä Ohjelmalähteen valitsimet AM/FM Viritystila Muisti Numeropainikkeet Makro 1/2 Kuvaruutunäyttö/info Taustavavalaistuksen painike Suoraviritys/makro 3 Tyhjennys/makro 4 Esiviritettyjen asemien selaus ylös/alas Viritys ylös/alas Toistopainikkeet eteen-/taaksepäin Yötila/Äänitys Monihuone/Pysäytys Viiveaika/Poisto
-painike Kaiuttimien valinta/menu Surround-tilan/televisiokanavan valitsin Äänenvoimakkuus Torkkutila Video-ohjelmalähteen valitsimet IR-lähetin Enter/RDS
Huomaa: Tässä kuvatut toimintojen nimet vastaavat kunkin painikkeen ohjaamia toimintoja AVR 7000-viritinvahvistimen yhteydessä. Useimmilla painikkeilla on lisätoi­mintoja muita laitteita ohjattaessa. Luettelon näistä toiminnoista löydät sivulta 34.
KAUKO-OHJAIMEN TOIMINNOT 11
Kauko-ohjaimen toiminnot
TÄRKEÄÄ: AVR 7000 -viritinvahvistimen kauko-
ohjain voidaan ohjelmoida ohjaamaan jopa kah­deksaa laitetta mukaanlukien AVR 7000. Muista painaa haluamaasi laitetta vastaavaa ohjatta-
van laitteen valitsinta
12
. AVR 7000:n kauko-ohjaimeen on ohjelmoitu val­miiksi sen ja useimpien Harman Kardon CD- ja DVD-soittimien ohjauskoodit. Näiden lisäksi voit ohjelmoida kauko-ohjaimen ohjaamaan lukuisia muita laitteita. Ennen kuin käytät kauko-ohjain­ta muiden laitteiden ohjaamiseen, sinun on ohjelmoitava kyseisen laitteen ohjauskoodit sivun 38-49 ohjeiden mukaisesti.
Muista myös, että monien kauko-ohjaimen pai­nikkeiden toiminto vaihtuu ohjattavasta laittees­ta riippuen. Seuraavassa on kuvattu pääasiassa ne toiminnot, joita käytetään AVR 7000:n ohjaa­miseen. (Lisätietoja painikkeiden vaihtoehtoisista toiminnoista löydät sivulta 39.)
0
Ohjelmointi-ilmaisin: tämä kolmevärinen
merkkivalo opastaa sinua, kun ohjelmoit kauko­ohjaimeen ohjauskoodeja muista kauko­ohjaimista (katso lisätiedot ohjelmoinnista sivul­ta 39).
1
AVR-valitsin: tällä painikkeella kauko-
ohjain asetetaan tilaan, jossa sillä ohjataan AVR 7000-vastaanotinta.Jos vastaanotin on valmiustilassa, painike kytkee sen päälle.
2
CD/TAPE/DVD-valitsimet: nämä
painikkeet aktivoivat kolme samanaikaista toimintoa. Ensiksi jos AVR ei ole vielä päällä, se kytketään päälle.Ohjelmalähteeksi valitaan painikkeessa näkyvä ohjelmalähde ja kolman­neksi kauko-ohjain asetetaan tilaan, jossa sillä voi ohjata kyseistä laitetta. Sinun on valittava AVR 7000 ohjattavaksi laitteeksi AVR-valit-
simella
1
, ennen kuin voit ohjata sen toim-
intoja kauko-ohjaimella.
3
Power Off: tällä painikkeella kytket lait-
teen valmiustilaan. Huomaa: tämä painike kytkee pois pääkuunteluhuoneen toiminnan, mutta mahdollinen monihuonejärjestelmä jää päälle.
4
Testiääni: tällä painikkeella aloitetaan AVR
7000-viritinvahvistimen lähtötasojen kalibrointi­toiminto. (Katso lisätiedot AVR 7000:n kalibroin­nista sivulta 25).
5
Mykistys: tällä painikkeella voit mykistää
AVR 7000:n tai ohjattavan television äänen. AVR 7000-kauko-ohjainta ohjelmoitaessa mykistyspainike ja ohjattavan laitteen valitsin
1
käynnistävät ohjelmointiprosessin.
(katso lisätiedot sivulta 38
⁄/¤
6
-painikkeilla näillä painikkeilla on
useita toimintoja. Yleisimmin niitä käytetään surround-tilan valitsemiseen. Kun haluat vaihtaa surround-tilaa, paina ensin SURR/CH painiketta
. Voit sitten selata näytössä
¤
-
Ò
näkyviä surround-tiloja. Painikkeilla myös nostet­aan ja lasketaan AVR 7000:n lähtötasoja, kun laite kalibroidaan sisäisen testiäänen tai ulkoisen ohjelmalähteen avulla. Lisäksi niillä asetetaan haluttu viiveaika viivepainikkeen
paina-
misen jälkeen.
7
Kanavanvalintapainike: tällä painikkeel-
la käynnistetään AVR 7000:n lähtötasojen säätö ulkoisen ohjelmalähteen avulla. Kun painiketta on painettu, valitse säädettävä kanava
painikkeilla ketta
tasolle
6
. Paina sitten tallennuspaini-
8
ja säädä lähtötasot haluamallesi
⁄/¤
-painikkeilla. (Katso lisätiedot
⁄/¤
-
sivulta 33.)
8
Tallennuspainike: tällä painikkeella tal-
lennetaan asetukset AVR 7000:n muistiin. Sitä käytetään myös viiveajan säädön, kaiuttimien konfiguroinnin ja kanavien lähtötasojen säädön yhteydessä.
9‹-painike: painikkeella muutetaan vali­kon vaihtoehtoja tai asetuksia valikko-ohjattuja (TV, VCR,DVD jne) laitteita ohjattaessa.
A
Digitaaliohjelmalähteen valitsin: tällä
painikkeella valitset ohjelmalähteeksi digitaali­tuloihin °·kytketyn laitteen. (Katso lisä­tietoja digitaaliohjelmalähteiden valitsemisesta sivulta 30.)
B
6-kanavainen suoratulo: tällä painik-
keella ohjelmalähteeksi valitaan takalevyn
6-kanavaiseen suoratuloliitäntään
£
kytketty laite.
C
Video-ohjelmalähteen valitsimet:
näillä painikkeilla valitset AVR:n ohjelmalähteeksi jonkin video-ohjelmalähteen. Näiden näppäinten painaminen standby-tilassa käynnistää AVR 7000:n.
D
AM/FM: tällä painikkeella ohjelmalähteeksi
valitaan AVR 7000:n viritin. Kun viritin on valittu­na, painikkeen painallus vaihtaa toistettavaa aaltoaluetta
E
Viritystila: tällä painikkeella valitaan viri-
tystila, automaattinen tai käsin. Kun painiketta painetaan niin, että näytön AUTO-ilmaisin
V
sammuu, virityspainikkeenN8≠paina­minen siirtää viritystaajuutta yhden taajuusaske­leen ylös- tai alaspäin. Kun valittuna aaltoaluee­na on FM ja aseman signaali on heikko,painik­keen painaminen vaihtaa vastaantulotilaksi mono ja näytön MONO-ilmaisin
S
syttyy.
(Katso lisätiedot sivulta 32.)
F
Muisti: tällä painikkeella tallennetaan
radioasema AVR 7000:n muistiin. Kun olet pai­nanut painiketta, muisti-ilmaisin
S
vilkkuu ja
sinulla on viisi sekuntia aikaa syöttää asemamu­istipaikan numero numeropainikkeilla
G
.
(Katso lisätiedot sivuilta 32.)
G
Numeropainikkeet: näillä numeropainik-
keilla voi syöttää esiviritettyjen asemapaikkojen numerot. Niillä voi myös syöttää kanavapaikan numeron, kun ohjattavaksi laitteeksi on valittu TV, VCR, kaapeli- tai satelliittipääte tai valita kappalenumeron CD-, DVD- tai LD-soittimien yhteydessä, riippuen kauko-ohjaimen ohjelmoin­nista.
H
M 1/2 -painikkeet: näillä painikkeilla ei
ole toimintoa AVR 7000:n yhteydessä, mutta ne ohjaavat useita muita toimintoja muiden laittei­den yhteydessä (katso toimintoluettelo, sivu 42) tai ne voidaan ohjelmoida ohjaamaan muita toimintoja (katso lisätiedot kauko-ohjaimen ohjelmoinnista sivulta 38.)
I
Kuvaruutuvalikko: tällä painikkeella voit
hakea näyttöön kuvaruutuvalikon.
J
Taustavalaistuksen painike: tällä painik-
keella käynnistät kauko-ohjaimen taustavalais­tuksen, joka helpottaa näppäinten lukemista hämärissä valaistusolosuhteissa.
K
Suora M3: kun ohjelmalähteenä on viritin,
tällä painikkeella voit virittää radioaseman suor­aan painamalla ensin painiketta ja syöttämällä sitten aseman taajuus numeropainikkeilla
G
. (Katso lisätiedot sivuilta 32.)
12 KAUKO-OHJAIMEN TOIMINNOT
90
min80min70min60min50min
40
min
30
min20min10min
OFF
Kauko-ohjaimen toiminnot
L
Tyhjennys/M 4 -painike: tällä painikkeel-
la ei ole toimintoa AVR 7000:n yhteydessä, mutta sillä voidaan ohjata CD- ja DVD-soittimien +10 ja tyhjennystoimintoja (katso toimintoluet­telo, sivu 42) tai se voidaan ohjelmoida ohjaa­maan muita toimintoja (katso lisätiedot kauko­ohjaimen ohjelmoinnista sivulta 38.)
M
Esiviritettyjen asemien selaus
ylös/alas: virittimen yhteydessä näitä painikke-
ita voi käyttää esiviritettyjen asemien selaamise­en ylös- ja alaspäin. Niitä käytetään myös PTY­tyypin valitsemiseen PTY-haun yhteydessä. (Katso lisätiedot virittimestä ja RDS-järjestelmäs­tä sivulta 32). Jos kauko-ohjain on ohjelmoitu ohjaamaan toista laitetta, kuten CD-soitinta, videonauhuria tai kasettinauhuria, näitä painik­keita käytetään tavallisesti videonauhan tai levyn kappaleen sisällä siirtymiseen. (Katso lisätiedot muiden laitteiden ohjaamisesta sivulta 38).
N
Viritys ylös/alas: virittimen yhteydessä
näillä painikkeilla siirrytään ylös- tai alaspäin valitulla aaltoalueella. Jos viritystilapainiketta
E
on painettu niin, että AUTO-ilmaisin
palaa, painikkeen painaminen virittää ylös- tai alaspäin seuraavan aseman, jonka signaali on riittävän voimakas kuuntelua varten. Kun AUTO-
ilmaisin
V
ei pala, painikkeen painaminen muuttaa viritystaajuutta yhden taajuusaskeleen ylös- tai alaspäin. (Katso lisätiedot sivulta 31).
O
Siirtopainikkeet: näillä painikkeilla ei ole
toimintoa AVR 7000:n yhteydessä, mutta ne voi­daan ohjelmoida ohjaamaan siirto eteen/taakse­päin toimintoja CD- tai DVD-soittimien, kasetti­nauhureita ja videonauhureita yhteydessä. (Katso lisätiedot kauko-ohjaimen ohjelmoinnista sivulta 38).
V
Viive/edellinen kanava: tällä painikkeel-
la käynnistät AVR 7000:n viiveaikojen säätötoi­minnon. Kun olet painanut painiketta, voit muut­taa viiveaikaa painamalla ensin tallennuspai-
niketta
8
ja sitten
⁄/¤
-painikkeita6.
Lopeta viiveajan säätö painamalla tallennuspai­niketta. (Katso lisätiedot sivulta 24).
›-painike: painikkeella muutetaan vali­kon vaihtoehtoja tai asetuksia valikko-ohjattuja (TV, VCR,DVD jne) laitteita ohjattaessa.
Kaiuttimien valinta: näillä painikkeilla
käynnistetään AVR 7000:n bassotoiston hallinta­järjestelmän mukautus äänentoistojärjestelmän kaiuttimiin sopivaksi. Kun olet painanut painiket­ta, valitse säädettävä kanava
la
6
. Paina sitten tallennuspainiketta
⁄/¤
-painikkeil-
8
ja valitse oikea kaiutintyyppi (Katso lisätiedot sivulta 23).
Surround-tilan valitsin: tällä painikkeella
vaihdetaan surround-tila. Paina painiketta ja val­itse haluamasi surround-tila
6
. Painiketta käytetään myös kanavan valit-
semiseen, kun ohjattavaksi laitteeksi
⁄/¤
-painikkeilla
on valittu TV,VCR,AUX tai SAT. Lisäksi sillä käynnis­tetään automaattihakutoiminto toisen kauko­ohjaimen ohjauskoodien ohjelmoinnin aikana (katso lisätiedot kauko-ohjaimen ohjelmoinnista sivulta 38.)
Äänenvoimakkuuden säätimet: näillä
painikkeilla voit nostaa tai laskea järjestelmän äänenvoimakkuutta.
Torkkupainike: tällä painikkeella AVR
7000 asetetaan torkkutilaan. Näytössä näkyvän ajan kuluttua AVR 7000 siirtyy automaattisesti valmiustilaan. Jokainen painikkeen painallus muuttaa aikaa seuraavassa järjestyksessä:
Torkkutila kytketään pois painamalla ja pitämäl­lä painiketta alhaalla noin 2 sekunnin ajan.
Huomaa, että painiketta käytetään myös kana­van valitsemiseen, kun ohjattavaksi laitteeksi
on valittu TV,VCR,AUX tai SAT.
Kun AVR 7000:n kauko-ohjain on ohjelmoitu ohjaamaan muita laitteita, tätä painiketta voidaan käyttää myös ”Auto Search”-toiminnon käynnis­tämiseen. (Katso lisätietoja kauko-ohjaimen ohjel­moimisesta sivulta 38).
Kauko-ohjattavan videolaitteen valit-
simet: näillä painikkeilla valitset ohjattavaksi
laitteeksi painikkeessa mainitun video-ohjelma­lähteen. (Katso lisätiedot kauko-ohjaimen ohjel­moinnista sivulta 34).
IR-lähetin: suuntaa lähetin AVR 7000-
viritinvahvistinta kohti.
RDS-painike: kun viritettynä on RDS-
asema, sen lähettämät tiedot saadaan näyttöön painamalla tätä painiketta. (Lisätietoja RDS-jär­jestelmästä sivulla 32).
Huomaa: Kun painettu painike on käytössä kyseisen laitteen yhteydessä, valintapainike
12
välähtää hetken punaisena
vahvistaen valintasi.
P
Yötila: tällä painikkeella kytketään päälle
yötila. Yötila on käytössä erikoiskoodattujen digitaaliohjelmalähteiden yhteydessä ja se parantaa keskikanavan (puhekanavan) kuulu­vuutta kuunneltaessa hiljaisella äänenvoimak­kuudella.
Q
Monihuone: tällä painikkeella kytket pääl-
le monihuonejärjestelmän tai käynnistät toisen huoneen ohjelmalähteen tai äänenvoimakkuu­den muuttamisen (Katso lisätiedot monihuone­järjestelmästä sivulta 37).
KAUKO-OHJAIMEN TOIMINNOT 13
Asennus ja kytkennät
å
ç
ƒ
©
˙
2. alueen kauko-ohjainta voidaan käyttää joko samassa huoneessa kuin AVR 7000 tai toisessa huoneessa edellyttäen, että sinne on asennettu infrapunavastaanotin ja se on kytketty AVR 7000
-viritinvahvistimen Multi IR -tuloon
å
OFF: päähuoneessa tämä painike kytkee
AVR-viritinvahvistimen valmiustilaan. Toisessa huoneessa se kytkee monihuonejärjestelmän pois päältä.
AVR-valitsin: tällä painikkeella kytket
päälle AVR 7000 -viritinvahvistimen. Laite kytkeytyy päälle ja aloittaa viimeisen valitun ohjelmalähteen toiston.
ç
Ohjelmalähteen valitsimet: kun AVR on
kytketty pois päältä, tämä painike kytkee sen päälle ja laite aloittaa valitun ohjelmalähteen toiston. Jos laite on jo päällä, ohjelmalähteeksi vaihtuu painiketta vastaava ohjelmalähde.
Siirtopainikkeet: näillä painikkeilla voit ohja­ta yhteensopivien Harman Kardon CD-, DVD- ja kasettisoittimien toisto-, tauko- ja seis-toiminto­ja.
Viritys ylös/alas - pikakelaus: kun ohjel-
malähteeksi on valittu viritin, voit näillä
I
painikkeilla selata valittua taajuusaluetta. Jos valittu ohjelmalähde on CD-, DVD- tai kasetti­soitin, painikkeet käynnistävät pikakelaus eteen­tai taaksetoiminnot.
b
.
ƒ
Muistipaikka ylös/alas - kappaleen
ohitus: kun ohjelmalähteeksi on valittu viritin,
voit näillä painikkeilla selata muistipaikkoihin tallennettuja asemia. Jos valittu ohjelmalähde on CD-, DVD- tai kasettisoitin, painikkeet käyn­nistävät kappaleen ohitus eteen- tai taakse­toiminnot.
©
Levyn ohitus: Jos valittu ohjelmalähde on
CD-, DVD- tai kasettisoitin, painikkeet käyn­nistävät levyn ohitus -toiminnon.
©
Äänenvoimakkuus: päähuoneessa tämä
painike nostaa tai laskee päähuoneen äänen­voimakkuutta. Toisessa huoneessa se nostaa tai laskee toisen huoneen äänenvoimakkuutta.
î
Mykistys: päähuoneessa tämä painike
mykistää hetkellisesti päähuoneen äänentoisto­järjestelmän. Toisessa huoneessa se mykistää hetkellisesti toiseen huoneeseen ohjattavan sig­naalin. Palaa takaisin alkuperäiseen tasoon painamalla painiketta uudelleen.
å
OFF
AVR-valitsin
ç
Ohjelmalähteen valitsimet
Siirtopainikkeet
Viritys ylös/alas / pikakelaus
ƒ
Muistipaikka ylös/alas / kappaleen ohitus
©
Levyn ohitus
˙
Äänenvoimakkuus
î
Mykistys
14 ASENNUS JA KYTKENNÄT
Huomaa: Kun 2. huoneen kauko-ohjainta
käytetään päähuoneessa, sillä voidaan ohjata AVR 7000 -viritinvahvistinta ja muita yhteen­sopivia Harman Kardon-laitteita. Toisessa huoneessa, joka on liitetty päähuoneeseen Multi IR -liitännällä painikkeilla päähuoneen laitteiden siirtotoimintoja. Virtakatkaisimet, ohjelmalähteen valitsimet, äänenvoimakkuuden säätimet, mykistyspainike
b
, kauko-ohjaimen siirto-
∂胩
voidaan ohjata
jne. ohjaavat toisen huoneen laitteita (katso lisätiedot monihuonejärjestelmästä sivulta 37.)
Asennus ja kytkennät
Järjestelmän asennus
Kun olet purkanut laitteen pakkauksestaan ja sijoittanut sen tukevalle alustalle, joka pystyy kannattamaan laitteen painon, sinun on kytket­tävä se järjestelmäsi audio- ja videolaitteisiin.
Audiolaitteiden kytkeminen
Suosittelemme, että käytät signaalin laadun säi­lyttämiseksi korkealaatuista audiokaapelia ohjel­malähteiden ja nauhureiden kytkemiseen.
Laite kannattaa aina irrottaa seinäpistokkeesta, kun kytket ääniohjelmalähteitä tai kaiuttimia. Näin et vahingossa lähetä audiosignaalia tai sig­naalipiikkiä kaiuttimiin, mikä saattaisi vahingoit­taa niitä.
1. Kytke CD-soittimen analogiset lähdöt CD-
tuloihin
Huomaa: kun CD-soittimessa on sekä kiinteät
että muuttuvat äänilähdöt kannattaa käyttää kiinteää lähtöä, ellei viritinvahvistimeen tuleva signaali ole niin alhainen, että toistossa on kohi­naa tai niin korkea,että signaali säröytyy.
2. Kytke kasettinauhurin, MD-, CD-R-soittimen tai muun nauhurin analogiset PLAY/OUT-liitän­nät nauhurituloihin giset REC/IN-liitännät AVR 7000:n nauhuri-
lähtöihin
3. Kytke digitaaliohjelmalähteiden tulot AVR 7000:n takalevyn vastaaviin liitäntöihin. Huomaa, että optisia ja koaksiaalisia digitaa- lituloja °· voidaan käyttää sekä Dolby Digi- tal ja DTS-ohjelmalähteen että tavallisen CD-, MD- tai LD-soittimen PCM (S/P-DIF)-signaalin kytkemiseen.
4. Kytke takalevyn koaksiaaliset tai optiset
digitaalilähdöt
soittimen digitaalituloihin.
5. Kokoa viritinvahvistimen mukana toimitettu AM-kehäantenni alla olevan kuvan mukaisesti. Kytke se AM- ja GND -liitäntöihin ¡ .
¢
.
.
CD-R-soittimen tai MD-
. Kytke nauhurin analo-
6. Kytke FM-antenni FM (75 Ω) -liitäntään FM-antenni voi olla ulkoinen kattoantenni, sisäl­lä pidettävä aktiivi- tai lanka-antenni tai liitäntä kaapelitelevisiojärjestelmään. Jos antenni tai lii­täntä on 300 kaksijohtimista kaapelia,sinun on käytettävä liitännässä 300/75 -adapteria.
7. Kytke etu-, keski- ja surround-kaiuttimet niitä vastaaviin kaiutinliittimiin
Käytä vain korkealaatuista kaiutinjohtoa varmis­taaksesi, että äänisignaalit tulevat kaiuttimille asti ilman, että äänen kirkkaus tai selkeys heik­kenee.Markkinoilla on useita eri johtomerkkejä ja johdon valintaan vaikuttavat kaiuttimen ja viritinvahvistimen välinen etäisyys, käyttämäsi kaiuttimen tyyppi, henkilökohtaiset mieltymyk­sesi ja muut tekijät. Jälleenmyyjältäsi saat tietoa oikean johdon valinnasta.
Alle 5 metrin pituisilla johdotuksilla voidaan käyttää 1,5 mm 1,0 mm merkittävää tehohävikkiä ja heikentää järjestel­män toistoa.
Seinien sisällä johdetuissa johdoissa tulee olla asianmukaiset merkinnät. Seinien sisäpuolelle suoritettavaa johdotusta koskevia asioita voit tiedustella asentajalta, joka tuntee asuinalueesi rakentamismääräykset.
Kun kytket johdot kaiuttimiin varmista, että noudatat oikeaa napaisuutta. Muista kytkeä “negatiivinen” tai “musta”johdin samaan lii­täntään sekä viritinvahvistimessa että kaiutti­messa. Vastaavasti kytke “positiivinen” tai “punainen” johdin samaan liitäntään sekä AVR 7000:ssä että kaiuttimessa.
Huomaa: Vaikka suurin osa kaiutinvalmistajista noudattaakin sovittua tapaa käyttää mustia lii­täntöjä negatiiviselle ja punaisia liitäntöjä positi­iviselle, jotkut valmistajat saattavat poiketa tästä. Varmista oikea vaihe ja paras mahdollinen toisto tarkastamalla kaiuttimen tunnistekilvestä tai käyttöohjeesta oikea napaisuus.Jos et tunne kaiuttimiesi napaisuutta, kysy neuvoa jälleen­myyjältäsi, ennen kuin jatkat asennusta, tai ota yhteys kaiuttimien valmistajaan.
2
2
kaiutinjohtoa, koska se voi aiheuttaa
ª
.
kaiutinjohtoa. Älä käytä alle
8. Vahvistimella varustetun subwooferin linjatu-
.
lot kytketään linjatasoiseen subwoofer-
lähtöön
subwoofer, liitäntä kytketään ensin tehovahvisti­meen, joka kytketään yhteen tai useampaan subwooferiin. Jos järjestelmässäsi on aktiivinen subwoofer, jossa ei ole linjatasoisia tuloja, noudata subwooferin käyttöohjeen kytkentä­ohjeita.
Kaiutinsarjat, joissa on kaksi satelliittikaiutinta ja passiivinen subwoofer on kytkettävä etukaiutin­liitäntöihin
. Jos järjestelmässäsi on passiivinen
ª
.
Videolaitteiden kytkeminen
Videolaitteiden liitännät suoritetaan samalla tavoin kuin audiolaitteiden liitännät. Suositte­lemme, että käytät korkealaatuista videokaapelia signaalin laadun säilyttämiseksi.
1. Kytke videonauhurin äänen ja videon
Play/Out-liitännät takalevyn video 1 -tuloi- hin i. Kytke videonauhurin äänen ja videon REC/IN -liitännät takalevyn video 1 -lähtöi-
hin
h
.
2. Kytke satelliittivirittimen, S-kanavamuuntimen, television tai muun videolaitteen analogiset audio/video-lähdöt video 2 -tuloihin
3. Kytke DVD- tai LD-soittimen analogiset audio­ja videolähdöt DVD-tuloon
4. Kytke CD- tai DVD-soittimen, satelliittiviritti­men, S-kanavamuuntimen, tai HDTV-muunti­men digitaaliset audiolähdöt vastaaviin opti­siin tai koaksiaalituloihin
5. Kytke viritinvahvistimen televisiolähdöt television tai videoprojektorin video- tai S­Video-tuloihin.
Huomaa: AVR 7000 pystyy käsittelemään sekä video- että S-Video-signaaleja. Se ei kuitenkaan pysty muuntamaan signaaleja tyypistä toiseen.
j
.
°·
g
.
.
e
Suosittelemme, että käytät samanpituisia johtoja kaiutinparien kytkemiseen. Eli kytke esimerkiksi vasen ja oikea etukaiutin tai vasen ja oikea sur­round-kaiutin samanpituisella johdolla, vaikka kaiuttimet olisivat eri etäisyydellä AVR 7000-viri­tinvahvistimesta.
ASENNUS JA KYTKENNÄT 15
6. Jos DVD-soittimessa ja monitorissa on RGB­signaaliliitännät, kytke DVD-soittimen RGB-sig­naaliliitännät DVD RGB-videotuloihin Vaikka videoliitännät tehdään RGB-videoliliitän­töjen avulla, audioliitännät on tehtävä joko ana­logisiin DVD-audiotuloihin siin tai optisiin digitaalituloihin
7. Jos järjestelmässäsi on muita RGB-laitteita, kytke ne video 2 RGB-videotuloon sen laitteen audioliitännät tulisi kytkeä joko
video 2 -tuloihin
ta tai optisista digitaaliotoista
8. Jos kytket videosignaalin RGB-videotuloihin, kytke RGB-signaalilähtö torin tai näytön RGB-videotuloihin.
g
j
tai johonkin koaksiaalisis-
television, projek-
.
tai koaksiaali-
°·
.
§
. Kysei-
°·
.
Huomautus videokytkennöistä:
• Jos videosignaali ohjataan RGB-videoliitäntöi­hin, kuvaruutuvalikko ei ole käytössä. Sinun on valittava valikkojen käyttöä varten television video- tai S-Video-tulo.
• AVR 7000:n RGB-videojärjestelmä on suun­niteltu DVD-soittimien ja vastaavien laitteiden standarditiedonsiirtonopeutta varten.Vaikka se saattaa toimia teräväpiirtosignaalien kanssa, kuvan laatu on hieman huonompi kuin jos signaali johdetaan suoraan DVD-soittimes­ta televisioon.
• AVR 7000 pystyy käsittelemään video-, S­Video ja RGB-videosignaaleja. Se ei kuitenkaan pysty muuntamaan video- tai S­Video-signaalia RGB-videosignaaliksi.
• RGB- tai videosignaalia ei voi muuntaa muihin formaatteihin. S-Video-signaalit voidaan muuntaa normaaliksi videosignaaliksi ja tois­taa videolähdön
e
avulla.
SCART A/V-liitännät
Edellä kuvattuja videolaitekytkentöjä varten videolaitteissasi on oltava RCA- ja/tai S-Video-lii­tännät kaikille audio- ja videoliitännöille.Tavalli­set toistavat videolaitteet (ei S-VHS tai Hi 8) tar­vitsevat 3 RCA-liitäntää, nauhoittavat/toistavat videolaitteet tarvitsevat jopa 6 RCA-liitäntää. Toistavissa S-Video-laitteissa (S-VHS, Hi 8) on oltava 2 RCA-liitäntää (audio) ja 1 S-Video-lii­täntä (video) ja nauhoittavissa/toistavissa lait­teissa 4 RCA-liitäntää (audio in/out) ja 2 S­Video-liitäntää (video in/out).
Useissa eurooppalaisvalmisteisissa videolaitteis­sa ei ole RCA-liitäntöjä kaikille audio- ja video­kanaville. Sen sijaan niissä on ns. Scart- eli Euro­AV-liitäntä, joka on suorakaiteen muotoinen 21­napainen pistoke.
Tässä tapauksessa tarvitset seuraavat Scart-RCA­sovittimet laitteiden kytkemiseen:
• Toistavat laitteet, kuten satelliittivirittimet, videonauhurit, DVD ja LD soittimet jne.vaati­vat Scart/3 RCA-sovittimen, katso kuva 1 (tavalliset videolaitteet) tai Scart/2 RCA + 1 S­Video -sovittimen, katso kuva 4 (S-Video-lait­teet).
• Hifivideonauhurit vaativat Scart/6 RCA-sovitti­men, katso kuva 3 (tavalliset videolaitteet) tai Scart/4 RCA + 2 S-Video -sovittimen, katso kuva 5 (S-Video-laitteet).Tutustu huolellisesti sovittimen käyttöohjeisiin, joiden avulla tunnis­tat RCA-liitäntöjen signaalit. Kytke äänitet­tävän signaalin liitännät AVR 7000:n lähtölii­täntöihin ja toistettavan signaalin liitännät AVR:n tuloihin. Kysy tarvittaessa neuvoa jäl­leenmyyjältäsi.
• Jos järjestelmässäsi on vain tavallisia videolait­teita, television kytkentä vaatii 3 RCA/Scart­sovittimen, katso kuva 3. Jos järjestelmässäsi on myös S-Video-laitteita, tarvitset lisäksi 2 RCA + 1 S-Video / Scart-sovittimen, katso kuva 6, joka kytketään television S-Video Scart-liitäntään.
Huomaa, että vain videoliitännät (keltainen RCA­liitin kuvassa 3 ja S-Video-liitin kuvassa 6) kytke­tään AVR 7000-viritinvahvistimen TV-lähtöön e. Pidä television äänenvoimakkuus pienimmäl­lä asetuksella.
16 ASENNUS JA KYTKENNÄT
Black
Yellow
Red
Scart/RCA-sovitin
Black
Red
Blue
Yellow
Green
White
Black
Yellow
Red
Rot
Schwarz
S-Video In
Schwarz
Rot
Blau Gelb
S-Video In
S-Video Out
Rot
Schwarz
S-Video Out
Kuva 1:
toistoa varten.
Signaalin suunta:
Scart RCA
Kuva 2:
Scart/RCA-sovitin
nauhoitusta/toistoa varten.
Signaalin suunta:
Scart RCA
Kuva 3:
RCA/Scart-sovitin
toistoa varten.
Signaalin suunta:
RCA Scart
Kuva 4:
Scart/S-Video-sovitin
toistoa varten.
Signaalin suunta:
Scart RCA
Kuva 5:
Scart/S-Video-sovitin
nauhoitusta/toistoa varten.
Signaalin suunta:
Scart RCA
Musta
Keltainen
Punainen
Musta Keltainen
Punainen
Musta Punainen
1
Sininen Keltainen
1
Vihreä Valkoinen
Punainen Musta
S-Video In
Musta Punainen
1
Sininen Keltainen
S-Video In S-Video Out
Huomautus RGB-signaalista SCART-kytkennöissä:
Jos laitteesi ohjaa RGB-signaalia SCART-liitän­tään (kuten useimmat DVD-soittimet) ja haluat käyttää tätä RGB-signaalia, sinun on kytkettävä kyseinen SCART-liitäntä suoraan televisioosi. Vaikka AVR 7000 pystyykin käsittelemään kolmikanavaista videosignaalia (kuten RGB-sig­naali), televisio vaatii lisäksi erillisen tahdistussig­naalin, jota AVR 7000 ei pysty käsittelemään eikä tuottamaan.
Scart/S-Video-sovitin
Kuva 6:
toistoa varten.
Signaalin suunta:
S-Video Out
RCA Scart
1)
Myös muut värit mahdollisia, mm. ruskea ja harmaa.
Tärkeää tietoa sovitinkaapeleista
Jos sovittimen RCA-liittimet on merkitty, kytke sekä äänen että kuvan IN-liittimet AVR 7000-viri­tinvahvistimen IN-liitäntöihin ja päinvastoin. Jos liittimiä ei ole merkitty, varmista signaalin kulkus­uunta yllä olevasta kaaviosta tai sovittimen ohjeista. Kysy tarvittaessa ohjeita jälleenmyyjäl­täsi.
Punainen
Musta
Tärkeää S-Video-liitännöistä:
1. Kytke S-Video-laitteista vain S-Video­annot/otot AVR 7000-viritinvahvistimeen. (Älä kytke molempia signaalityyppejä.) Poik­keuksena tästä on televisio,katso kohta 2.
2.AVR 7000 ei pysty muuntamaan tavallista videosignaalia S-Video-signaaliksi. Siksi sinun on kytkettävä molemmat liitännät television vastaaviin liitäntöihin. Muista valita televisios­sa oikea tulo.
ASENNUS JA KYTKENNÄT 17
Asennus ja kytkennät
Laitteisto- ja virtakytkennät
AVR 7000 on suunniteltu toimimaan joustavasti monihuonejärjestelmien, ulkoisten ohjauskom­ponenttien ja tehovahvistimien kanssa.
Pääkuunteluhuoneen kauko-ohjaimen vastaanotin
Jos AVR 7000-vastaanotin sijoitetaan savulasi­sen tai muunlaisen kaapinoven taakse, este voi estää kauko-ohjaimen vastaanotinta ottamasta vastaan komentoja.Voit siinä tapauksessa ohja­ta laitetta yhteensopivan Harman Kardon -laitte­en kautta tai käyttää ulkoista kauko-ohjaimen vastaanotinta. Kytke erillisen viritinvahvistimen lähtö takalevyn kauko-ohjaimen viritin-
vahvistimen tuloon
Tarvitset vain yhden ulkoisen viritinvahvistimen, vaikka esteet peittävät muutkin laitteet. Niitä voi ohjata tämän kauko-ohjaimen viritinvahvistimen kautta liittämällä Harman Kardonin tai yhteenso­pivien laitteiden Remote In -liitännät AVR 7000:n takalevyn kauko-ohjaimen viritinva-
hvistimen lähtöön
Huomaa: Kaikki ohjattavat laitteet on kytket-
tävä sarjaan. Kytke kunkin laitteen IR OUT -lii­täntä seuraavan laitteen IR IN -liitäntään.
Monihuonejärjestelmän infrapunalinkki
Monihuonejärjestelmän perustana on toisen huoneen ja AVR 7000 sijoitushuoneen yhdistä­minen johdolla infrapunaviritinvahvistimen, kai­uttimien ja/tai vahvistimen signaaleja varten.Toi­sen huoneen infrapunavastaanotin (ulkoinen IR­vastaanotin tai yhteensopiva infrapunaviritinva­hvistimella varustettu Harman Kardon -laite) kyt­ketään AVR 7000 -viritinvahvistimeen tavallisella koaksiaalikaapelilla. Kytke kaapeli (tai toisen huoneen viritinvahvistimen IR-lähtö) AVR 7000:n takalevyn Multi IR -tuloon
Jos päähuoneen laitteistoon kuuluu Harman Kardon -yhteensopivia ohjelmalähteitä, takale­vyn kauko-ohjauslähtö DVD-soittimen (ei kasettinauhurin) IR IN -liitän­tään. Nyt voit ohjata toisesta huoneesta myös päähuoneen ohjelmalähteiden toimintoja toisen huoneen ohjelmalähteen ja äänenvoimakkuuden lisäksi.
a
c
.
.
a
b
.
kytketään CD tai
Monihuonejärjestelmän audioliitännät
Riippuen toisen huoneen ja AVR 7000:n sijoitus­huoneen välisestä etäisyydestä, sinulla on kaksi vaihtoehtoa.
A. Vedä korkealaatuinen RCA-liittimin varustettu suojattu audioliitäntäkaapeli AVR 7000:n sijoi­tushuoneesta toiseen huoneeseen. Kytke toises­sa huoneessa liitäntäkaapeli stereotehovahvisti­meen ja liitä kaiuttimet vahvistimeen. Erillistä äänenvoimakkuuden säädintä ei tarvita, koska äänenvoimakkuutta voidaan säätää AVR 7000:n ja infrapunakauko-ohjauksen avulla. Kytke audi­oliitäntäkaapeli AVR 7000:n takalevyn moni-
huonelähtöihin
Huomaa: Järjestelmän automaattitoimintaa var-
ten toisen huoneen tehovahvistimessa on oltava signaalintunnistusominaisuus tai se on jätettävä jatkuvasti päälle.
B. Sijoita toisen huoneen kaiuttimia ohjaava vahvistin AVR 7000:n sijoitushuoneeseen ja kytkeä takalevyn monihuonelähdöt huoneen vahvistimen tuloihin. Käytä asianmuka­ista kaiutinjohtoa tehovahvistimen ja toisen huoneen kaiuttimien liittämiseen. Käytä poikkipinnaltaan vähintään 2,5 mm korkealaatuista kaiutinjohtoa pitkiin monihuoneasennuksiin.
AVR 7000 -viritinvahvistimen monihuonejär­jestelmä pystyy ohjaamaan joko S-Video- tai videosignaalin toiseen huoneeseen. Kytke toisen huoneen videokaapelit AVR:n takalevyn moni-
huonelähtöihin
johdotuksilla tavallinen S-Video-kaapeli ei ehkä ole riittävä kuvanlaadun säilyttämiseksi. Kysy jäl­leenmyyjältäsi vaihtoehtoisia S-Video-ratkaisuja. Kun yhdistettyä videosignaalia siirretään pitem­piä matkoja toiseen huoneeseen, suosittelemme, että käytät 2- tai 4-kertaisesti suojattua RG-6­kaapelia.
TÄRKEÄ HUOMAUTUS: Kaikkien seinien sisäl­lä kulkevien johtojen tulisi olla paikallisten rakennus ja sähkömääräysten mukaisia.Vältä häiriöt sijoittamalla audio- ja kaiutinjohdot niin, että ne eivät ole samansuuntaiset kuin tai kulje samalla tilassa kuin sähköjohdot. Jos sinulla monihuonejärjestelmän johdotusta koskevia kysymyksiä, saat lisätietoja jälleenmyyjältäsi, kokeneelta asentajalta tai hyväksytyltä sähkö­urakoitsijalta tai -asentajalta.
d
.
d
d
. Huomaa, että yli 10 metrin
toisen
2
Ulkoisen tehovahvistimen kytkennät
Haluttaessa voi AVR 7000:n yhteydessä käyttää ulkoisia tehovahvistimia, taajuuskorjaimia tai kaiutinjärjestelmiä, jotka on kytkettävä viritin­vahvistimen esivahvistimen ja vahvistimen väliin.
Irrota näiden kytkemistä varten siltausjohdin nii­den esivahvistimen lähtöjen tulojen
väliltä, joihin kyseinen laite halutaan liittää. Säilytä siltausjohtimet varmassa paikassa tulevaa tarvetta varten.
Kytke ulkoisen vahvistimen tulot takalevyn esi­vahvistimen lähtöihin men/prosessorin tulot takalevyn esivahvistimen lähtöihin tuloihin säädetään AVR:n säätimillä, vaikka vahvistimen tai taajuuskorjaimen säädöt saattavat vaikuttaa äänenvoimakkuusasetuksiin ja lähtötasoihin.
ja kytke sen lähdöt vahvistimen
. Huomaa, että äänenvoimakkuutta
ja vahvistimen
. Kytke taajuuskorjai-
18 ASENNUS JA KYTKENNÄT
Asennus ja kytkennät
Ulkoisen audiodekooderin kytkennät
AVR 7000 -viritinvahvistimeen voi liittää myös sisäisellä dekooderilla varustetun DVD-soittimen tai ulkoisen dekooderin, joka on tarkoitettu mui­hin digitaaliäänentoistojärjestelmiin kuin AVR:n oma sisäinen Dolby Digital- ja DTS-dekooderi. Kytke ulkoisen dekooderin lähdöt viritinvahvisti­men 6-kanavaisiin suoratuloihin ta, että kytket kanavat oikein.
Näitä liitäntöjä voi käyttää myös muiden laittei­den liittämiseen, kuten DVD-soittimet tai muut laitteet, joissa on sisäinen digitaalinen surround­dekooderi.Vaikka AVR 7000:n digitaaliset dekooderit tuottavatkin yleensä paremman äänentoiston kuin ulkopuoliset dekooderit, voit näiden liitäntöjen avulla liittää järjestelmääsi DVD-soittimen, jossa on sisäinen dekooderi ja 6­kanavaiset äänilähdöt.
£
. Varmis-
Virtakytkennät
Laitteessa on kaksi lisäpistorasiaa. Niitä voi käyt­tää muiden laitteiden jännitteensyöttöön, mutta niihin ei tulisi kytkeä suurta virtamäärää käyt­täviä laitteita, kuten tehovahvistimia. Kumpaankaan pistorasiaan kytketyn laitteen tehonkulutus ei saa olla yli 100 W.
Katkaisijalla ohjattuun pistorasiaan ‹ on kytketty jännite vain, kun AVR 7000 on kytketty päälle.Tämä pistorasia on tarkoitettu laitteille, joissa ei ole erillistä virtakatkaisijaa tai mekaa­nista virtakatkaisijaa, jonka voi jättää “ON” asentoon.
Huomaa: Monet audio- ja videolaitteet saatta­vat kytkeytyä vain valmiustilaan, kun ne on kytketty tähän pistorasiaan. Ne on silloin kytket­tävä erikseen päälle kauko-ohjaimella.
Ohjaamattomaan pistorasiaan
kytketty virta aina, kun AVR 7000 on kytketty pistorasiaan ja päävirtakatkaisin kytketty päälle.
Kun olet suorittanut kaikki kytkennät,työnnä laitteen virtajohdon pistotulppa 220/240 V pistorasiaan.
¤
1
on
on
ASENNUS JA KYTKENNÄT 19
Järjestelmän säätäminen
Right Front Speaker
Left Front
Speaker
No more
than 60 cm
Center Front Speaker
Kun kaikki ääni-, video- ja laitteistokytkennät on suoritettu, sinun on tehtävä vielä muutama säätötoimenpide. Hetki,jonka käytät laitteen säätöön ja kalibrointiin, lisää kuuntelunautintoa­si merkittävästi.
Kaiuttimien valinta
Riippumatta siitä, minkä merkkisiä kaiuttimia käytät, sinun tulisi käyttää samansointisia kaiut­timia vasempana ja oikeana etukaiuttimena sekä keskikaiuttimena. Näin muodostat saumattoman etuäänikentän ja vältät häiriöt, joita voi ilmetä, kun ääni siirtyy yhteensopimattomista kaiuttimis­ta toiseen.
Kaiuttimien sijoitus
Kaiuttimien sijoituksella on monikanavaisessa kotiteatterijärjestelmässä huomattava vaikutus äänentoiston laatuun.
Riippuen käyttämäsi keskikaiuttimen tyypistä ja televisiostasi, sijoita keskikaiutin suoraan televi­siosi ylä- tai alapuolelle tai keskelle ääntä läpäi­sevän valkokankaan taakse.
Kun olet asentanut keskikaiuttimen,sijoita vasen ja oikea etukaiutin niin, että ne ovat yhtä kauka­na toisistaan kuin keskikaiutin on kuuntelupai­kasta. Ihanneasennuksessa etukanavien kaiutti­mien diskanttikaiuttimet eivät ole yli 60 cm kor­keammalla tai matalammalla kuin keskikaiutti­men diskanttikaiutin.
Jos etukaiuttimet eivät ole magneettisuojattuja, ne tulisi sijoittaa vähintään 50 cm etäisyydelle televisiosta häiriöiden välttämiseksi.
Seuraamalla näitä suuntaviivoja huomaat, että joudut kokeilemaan useita laitteiden sijoittelu­mahdollisuuksia ennen kuin löydät etukaiutti­mien ihanteellisen paikan. Älä epäröi siirrellä kaiuttimia, kunnes järjestelmän toisto kuulostaa oikealta. Hae kaiuttimille paras paikka niin, että äänen siirtymä huoneen etupuolella on sauma­ton.
Surround-kaiuttimet tulisi sijoittaa huoneen sivuseinille tai hiukan kuuntelupaikan taka­puolelle niin, että kaiuttimen keskus on suunnat­tu kuuntelupaikkaa kohti.
Jos kaiuttimia ei käytännön syistä voi sijoittaa sivuseinille, ne tulisi sijoittaa takaseinälle, kuuntelupaikan taakse. Kaiuttimet tulisi sijoittaa enintään 2 metrin etäisyydelle kuuntelupaikan taakse.
Lisäbasson tuottama ääni ei ole suunnattua, joten ne voi sijoittaa lähes mihin tahansa huone­essa. Lisäbasson sijoitukseen vaikuttaa eniten huoneen koko ja muoto ja käytetyn subwooferin tyyppi. Sijoita subwoofer aluksi huoneen etu­osaan, noin 15 cm päähän seinästä tai huoneen nurkasta. Voit hakea subwooferin ihanteellista sijoituspaikkaa esim. seuraavasti:aseta subwoo­fer kuuntelupaikallesi ja etsi huoneesta se kohta, jossa subwooferin toisto kuulostaa parhaalta. Sijoita nyt subwooferin tähän kohtaan. Noudata subwooferin valmistajan ohjeita tai etsi kokeile­malla paras subwooferin sijoituspaikka kuuntelu­huoneessasi.
Keskikaiutin
Enintään
60 cm
Oikea etukaiutinVasen etukaiutin
A) Etukanavan kaiuttimen sijoitus, kun käy­tössä on televisio tai projektiotelevisio.
TV or Projection Screen
Televisio tai valkokangas
Center Front
Left Front
Vasen etukaiutin Oikea etukaiutin
Speaker
No more than 2 m
speakers are used
when rear-mounted
sijoitettu seinälle
jos kaiuttimet on
Enintään 2 metriä,
B) Vasemman ja oikean kaiuttimen välinen etäisyys tulisi olla yhtä suuri kuin katselu­etäisyyden. Voit myös kokeilla sijoittamalla vasemman ja oikean kaiuttimen hiukan keskikaiuttimen etupuolelle.
Keskikaiutin
Speaker
Optional Rear-Wall Mounting
Vaihtoehtoinen sijoitus takaseinälle
Right Front
Speaker
Riippuen huoneen akustiikasta ja kaiuttimien tyypistä toisto voi parantua, kun siirrät vasenta ja oikeaa etukaiutinta hiukan keskikaiuttimien etupuolelle. Jos mahdollista,sijoita kaikki etu­kaiuttimet niin, että ne on suunnattu korvan tasolle, kun istut kuuntelupaikassa.
20 JÄRJESTELMÄN SÄÄTÄMINEN
Järjestelmän säätäminen
Järjestelmän säätäminen
Kun olet sijoittanut kaiuttimet huoneeseen ja kyt­kenyt ne,sinun on lopuksi ohjelmoitava järjestel­mäsi kokoonpano viritinvahvistimen muistiin. AVR 7000 -viritinvahvistimessa on kaksi muistia. Toiseen ohjelmoidaan ohjelmalähdekohtaiset ase­tukset, kuten surround-tila, ja toiseen yleiset ase­tukset, kuten kaiuttimien lähtötasot, jakotaajuus ja surround-dekooderin käyttämät viiveajat.
Ennen kuin jatkat, nyt on oikea hetki käydä läpi järjestelmän kytkennät käsikirjan asennuskappa­leen avulla ja tarkistaa, että kytkennät on tehty oikein.
1. Kytke virtajohdon
pistotulppa
pistorasiaan.
2 Paina etulevyn päävirtakatkaisija
1
sisään.
Huomaa, että etulevyn katkaisijan ympärillä oleva virran merkkivalo
3
palaa punaisena ilmaisten, että laite on valmiustilassa.
3.Asenna laitteen mukana toimitetut (4) kolme AAA-paristoa kauko-ohjaimeen kuvan mukai­sesti. Noudata paristolokeron pohjassa näkyviä napaisuusmerkintöjä (+) ja (–).
4. Kytke AVR 7000 päälle painamalla etulevyn
virtakytkintä kauko-ohjaimen AVR-valitsinta
CD/TAPE/DVD-valitsinta valo
on päällä ja näytön
2
, ohjelmalähteen valitsinta !,
1
2
. Virran merkki-
3
muuttuu vihreäksi ilmaisten, että laite
Ò
valaistus syttyy.
tai
Kuvaruutuvalikoiden käyttö
Seuraavat säätötoimenpiteet on helpointa tehdä kuvaruutuvalikoiden avulla.Kuvaruudulla näet selkeästi järjestelmän nykyiset asetukset ja se hel­pottaa muiden asetusta tekemistä.
Kun haluat käyttää kuvaruutuvalikkoja laitteiston säätämiseen varmista ensin, että olet kytkenyt AVR 7000:n takalevyn TV-annon tai muun näyttölaitteen video- tai S-Video-tuloon. Jotta kuvaruutunäyttö näkyisi, näyttölaitteen oikea videotulo on oltava valittuna.
e
televisiosi
TÄRKEÄÄ: Kun käytät kuvaruutunäyttöä projek­tiotelevision yhteydessä, älä jätä kuvaruutunäyt­töä pitkäksi ajaksi päälle. Jos esimerkiksi valikoita tai videopelien liikkumatonta kuvaa pidetään pitkän aikaa näkyvissä näytöllä, kuva saattaa palaa kiinni kuvaputkeen.AVR 7000:n tai projek­tiotelevision takuu ei kata tällaisia vaurioita.
AVR 7000 -viritinvahvistimessa on kaksi kuvaruu­tunäyttötilaa, osittaisnäyttö ja kokonäyttö. Suosit­telemme, että käytät kokokuvaruutunäyttöä sää­tötoimenpiteitä tehdessäsi. Tällöin näet tilanäytöt ja vaihtoehtovalikot kuvaruudussa täydellisinä ja sinun on helpompi tarkastella eri vaihtoehtoja. Osittaisnäytössä viestit näkyvät kuvaruudulla vain yhdellä rivillä.
Kokonäyttö ja sen valikot ovat tavallisesti helpoin tapa tehdä erilaiset säätötoimenpiteet, sillä silloin näet vaihtoehtovalikot täydellisinä.Huomaa, että vaihtoehtoja ei näytetä näytössä
Ò W
, kun
kokonäyttö on käytössä. Kun kokonäyttö on käy-
tössä, näytössä OSD-ilmaisin
W
näkyy teksti OSD ON ja
M
syttyy.
Kun osittaisnäyttöä käytetään laitteen asetuspai­nikkeiden kanssa, näytössä näytetään yhdellä rivillä valittu vaihtoehto.Vaihtoehto näytetään myös näytössä W. Huomaa, että nuolinäppäi-
‹/›
miä
9
ei voi käyttää osittaisnäytön
yhteydessä. Asetukset tehdään painamalla halut­tua asetuspainiketta, kuten kaiutin
Û,
valitsemalla muutettava asetus,esim. keskikaiutin
valintapainikkeilla
malla asetus tallennuspainikkeella
5
⁄/¤
6
ja tallenta-
(8. Tämä
jälkeen asetus,esim pieni/suuri tehdään valinta­painikkeilla lennuspainikkeella
5
⁄/¤
6
ja tallennetaan tal-
(8.
Kuvaruutuvalikon avaaminen Kokonäyttö avataan painamalla OSD-painiketta
I
. Kun painiketta painetaan, kuvaruudulle
avautuu AUDIO SETUP -päävalikko (kuva 1).Asetukset tehdään sen alivalikoissa. Vali­kot näkyvät oletusasetuksena 20 sekunnin ajan viimeisen toimenpiteen jälkeen.Aikaa voi suuren­taa 50 sekuntiin ADVANCED SELECT ­valikon kohdassa FULL OSD TIME- OUT.
Osittaisnäyttökin on järjestelmän oletusasetukse­na, mutta se voidaan kytkeä pois päältä ADVANCED SELECT -valikossa (katso sivu 35). Osittaisnäyttöä käytettäessä asetukset voidaan tehdä suoraan etulevyn tai kauko-ohjai­men painikkeilla.
* AUDIO SETUP *
INPUT SETUP SURROUND SETUP SPEAKER SETUP OUTPUT ADJUST CHANNEL ADJUST MULTI-ROOM ADVANCED EXIT
Kuva 1
Valittuun ohjelmalähteeseen liittyvät asetukset
AVR 7000 -viritinvahvistimen edistyksellisen muis­tijärjestelmän ansiosta voit määritellä jokaiselle ohjelmalähteelle omat kaiutin-, digitaalitulo- ja surround-tila-asetukset. Voit siis määritellä tar­kasti miltä haluat kunkin ohjelmalähteen kuu­lostavan ja tallentaa sen muistiin.Voit muun muassa määritellä oman surround-tilan ja analo­gisen/digitaalisen tulon jokaiselle ohjelmalähteel­le tai määritellä niille omat kaiutinkokoonpanot, mikä vaikuttaa myös bassonhallintajärjestelmään. Kun olet kerran tehnyt nämä asetukset, ne ote­taan automaattisesti käyttöön aina, kun valitset kyseisen ohjelmalähteen.
Oletusasetuksena kaikki ohjelmalähteet ovat ana­logisia, surround-tilana on stereo,vasen ja oikea etukaiutin ovat “suuria” (surround-tiloissa muut kaiuttimet “pieniä”) ja subwoofer on kytketty. Sinun kannattaa aluksi muuttaa nämä asetukset vastaamaan laitteistosi kokoonpanoa niin,että analogiset/digitaaliset ohjelmalähteet on määri­telty oikein, asetukset vastaavat järjestelmän kai­uttimia ja surround-tilat vastaavat ohjelmalähdet­tä. Koska AVR 7000 tallentaa jokaisen ohjelmalä­hteen asetuksen omaan muistipaikkaansa muista erilleen, sinun on tehtävä nämä asetukset erilli­sesti jokaiselle ohjelmalähteelle. Kun olet kerran tehnyt nämä asetukset, niitä on muutettava vain, jos järjestelmäsi kokoonpano muuttuu.
Asetukset on helpointa ja nopeinta tehdä koko­näytön avulla niin, että käyt läpi kaikki ohjelma­lähteet yksi kerrallaan. Kun olet tehnyt ensimmäi­sen ohjelmalähteen asetukset, voit kopioida useimmat asetukset seuraavalle ohjelmalähteelle. Asetukset kannattaa tehdä AUDIO SETUP -pääva­likossa annetussa järjestyksessä, koska monissa asetuksissa tarvitaan edellisessä kohdassa määri­teltyjä tietoja.
JÄRJESTELMÄN SÄÄTÄMINEN 21
Järjestelmän säätäminen
Seuraavassa on kuvattu jokaista ohjelmalähdettä kohti tehtävät asetukset. Huomaa,jos asetukset tehdään yhdelle ohjelmalähteelle, ne on tehtävä kaikille ohjelmalähteille.
Ohjelmalähteen asetukset
Valitse aluksi ohjelmoitava ohjelmalähde. Paina ohjelmalähteen valitsinta
!
, kunnes ohjelmoi-
tavan ohjelmalähteen nimi välähtää näytössä
W
ja vihreä merkkivalo syttyy kyseiseen ohjel-
ma-lähteen ilmaisimeen
Ó
. Voit valita ohjel­malähteen myös suoraan kauko-ohjaimen ohjel­malähteen valitsimilla
2BCD
.
Kun haluat käyttää kokonäyttöä asetusten teke­miseen, paina kerran OSD-painiketta
I
niin,
että AUDIO SETUP -valikko (kuva 1) avautuu näyttöön. Kohdistin on aluksi INPUT SETUP -rivin kohdalla.Avaa valikko paina- malla tallennuspainiketta
8
, jolloin
INPUT SETUP -valikko (kuva 2) avau- tuu näyttöön. Valitse haluamasi ohjelmalähde
valintapainikkeilla
9
. Valittu ohjelmalä-
hde osoitetaan myös etulevyn ohjelmalähteen
ilmaisimilla
Ó
. Jos kyseisen ohjelmalähteen yhteydessä käytetään tavallista analogista kaksi­kanavaista tuloa, sinun ei tarvitse tehdä muita asetuksia.
INPUT :VIDEO 1 DIGITAL IN:ANALOG RETURN TO MENU
Kuva 2
Jos haluat haluat yhdistää yhden digitaali­lähdöistä valittuun ohjelmalähteeseen, paina kauko-ohjaimen
¤
-painiketta 6INPUT
SETUP -valikossa, jolloin kohdistin siirtyy DIGITAL IN -rivin kohdalle.Valitse
haluamasi digitaalitulo
‹/›
-painikkeilla
9
Jos haluat vaihtaa tuloliitännän analogiseksi, paina painiketta, kunnes teksti “analog” näkyy valikkorivillä. Kun rivillä näkyy oikea tuloliitäntä, paina kerran kauko-ohjaimen
6
niin, että kohdistin siirtyy RETURN TO
¤
-painiketta
MENU -rivin kohdalle ja paina tallennuspai- niketta
8
. Vaihtoehtoisesti voit painaa kerran
kauko-ohjaimen
-painiketta 6niin, että
kohdistin siirtyy INPUT-RIVINkohdalle ja valita toisen ohjelmoitavan oton
keilla
9
.
‹/›
-painik-
Voit koska tahansa muuttaa valittua digitaalitu­loa asetuspainikkeiden ja kuvaruutuvalikon avul­la. Paina etulevyn tai kauko-ohjaimen digitaali-
oton valitsinta
A. Valitse käytettävä tulo-
liitäntä viiden sekunnin sisällä etulevyn valinta­painikkeilla
5
tai kauko-ohjaimen
⁄/¤
-painik-
keilla6. Valittu tuloliitäntä näytetään näy­tössä
W
ja kuvaruudun alaosassa. Paina lopuksi
tallennuspainiketta
(I. Valinta tallennetaan
muistiin ja sitä käytetään valitun ohjelmalähteen yhteydessä, kunnes asetusta muutetaan seuraa­van kerran.
Surround-tilojen asetukset
Kun olet tehnyt tuloliitännän asetukset, sinun on seuraavaksi tehtävä kyseisen ohjelmalähteen yhteydessä käytettävät surround-tilan asetukset. Koska käytettävä surround-tila riippuu henkilö­kohtaisista mieltymyksistäsi, voit valita vapaasti lähes minkä tahansa surround-tilan. Aluksi kan­nattaa valita Dolby Pro Logic useimmille analogi­sille surround-tiloille ja Dolby Digital digitaali­ohjelmalähteille. CD-soittimien,kasettinauhurei­den ja virittimen tuloliitännöille kannattaa valita stereotila, jos se on sinulle mieluisin surround-tila stereo-ohjelmalähteiden yhteydessä, joissa ei luultavasti ole surround-koodattua materiaalia. Logic 7 Music -tila saattaa olla hyvä vaihtoehto stereomateriaalin kuunteluun.
Surround-asetukset on helpoin tehdä kokonäytön valikoiden avulla. Siirrä AUDIO SETUP ­valikon (kuva 1) kohdistin SURROUND SETUP -vaihtoehdon kohdalle
keilla
6
ja avaa valikko (kuvat 3 ja 4) paina-
malla tallennuspainiketta
* SURROUND SETUP *
SURROUND: SURR OFF
CENTER DELAY: MS SURR DELAY: MS CROSSOVER FREQ: 90HZ NIGHT:    RETURN TO MENU
Kuva 3
⁄/¤
8(.
.
-painik-
* SURROUND SETUP *
SURROUND: DOLBY DIGITAL CENTER DELAY: 0MS SURR DELAY: 00MS CROSSOVER FREQ: 90HZ NIGHT: OFF MID MAX RETURN TO MENU
Kuva 4
Koska kaikkien ohjelmalähteiden oletusasetukse­na on stereo, korostettuna vaihtoehtona on SURR OFF (kuva 3).Vaihda surround-tila haluamaksesi painamalla
9
, kunnes haluamasi tila näkyy korostetul-
‹/›
-painikkeita
la rivillä. Valittu surround-tila ilmaistaan myös etulevyn surround-tilan ilmaisimilla
ı
.
Huomaa, että kuvaruutuvalikon riveillä näkyy joko arvo tai viivoja riippuen siitä, voiko kyseistä parametria muuttaa. Esimerkiksi keskikanavan viivettä ja yötilan asetuksia voi muuttaa vain Dolby Digital -tilan yhteydessä ja viiveaikaa voi säätää vain Dolby Digital ja Dolby Pro Logic -tilo­jen yhteydessä. Jakotaajuutta voi säätää kaikissa tiloissa. Huomaa, että Dolby Digital- ja DTS-vaih­toehdot näkyvät vain, jos edellisessä kohdassa valittiin digitaalitulo. Ohjelmalähteestä riippu­mattomat viiveajan, jakotaajuuden ja yötilan asetukset kuvataan seuraavassa kappalessa sivulla 24.
Kaiuttimien asetukset
Näillä asetuksilla määritellään AVR 7000 -viritin­vahvistimeen kytkettyjen kaiuttimien tyyppi. Näi­den asetusten perusteella määräytyy mihin kaiut­timiin matalien taajuuksien signaali (basso) ohja­taan. Käytä LARGE-asetusta, kun kaiutin on perinteinen täyden alueen kaiutin, joka kykenee toistamaan alle 100 Hz:n taajuuksia. Käytä SMALL-asetusta, kun kaiuttimet ovat pienem­mät taajuusalueeltaan rajoitetut satelliittikaiutti­met, jotka eivät kykene toistamaan alle 100 Hz:n taajuuksia. Huom: jos käytät “pieniä” etukaiutti­mia, sinun kannattaa asentaa järjestelmääsi myös erillinen subwoofer toistamaan matalat taajuudet. Jos et ole varma mihin luokkaan kaiut­timesi kuuluvat, tarkasta kaiuttimien ominaisuu­det niiden käyttöohjeista tai ota yhteys jälleen­myyjääsi. Muista, että kaiuttimien kokoonpano voidaan määritellä erikseen jokaiselle ohjelmalä­hteelle.
22 JÄRJESTELMÄN SÄÄTÄMINEN
Järjestelmän säätäminen
Valitse Dolby Pro Logic -tila kaiuttimien konfigu­rointia varten. Huomaa, että kaikki nykyistä ohjelmalähdetta varten tehdyt asetukset kopioi­daan myös muihin surround-tiloihin.
Kaiuttimet on helpoin konfiguroida SPEA- KER SETUP -valikon avulla (kuva 5).
1. Avaa AUDIO SETUP -valikko OSD­painikkeella taa
I
¤-painiketta
(kuva 1). Paina sitten kaksi ker-
6
niin, että kohdistin on
SPEAKER SETUP -rivin kohdalla ja avaa valikko (kuva 5) tallennuspainikkeella
* SPEAKER SETUP *
LEFT/RIGHT: SMALL CENTER : SMALL SURROUND : SMALL SUBWOOFER : YES RETURN TO MENU
Kuva 5
8
2. Kun SPEAKER SETUP-valikko avautuu näyttöön, kuvaruutuvalikon kohdistin on aluksi ylimmän vaihtoehdon kohdalla LEFT/RIGHT, jolla määritellään kahden etukaiuttimen asetukset. Valitse sopiva vaihtoeh­to SMALL tai LARGE
9
edellä annettujen määrittelyjen mukai-
‹/›
-painikkeilla
sesti.
Kun asetuksena on SMALL, matalien taajuuk- sien signaali ohjataan vain subwooferin lähtöön. Jos valittuna on tämä vaihtoehto eikä järjestel­mään ole kytketty subwooferia, etukanavien sig­naalien yhteydessä ei kuulu matalia taajuuksia.
Kun asetuksena on LARGE, vasempaan ja oikeaan etukaiuttimeen ohjataan täyden alueen signaali ja kaikissa analogisissa surround-tiloissa etukanavien matalien taajuuksien signaali ohja­taan subwoofer-lähtöön.
Tärkeää: Jos käytössä on kahden etusatelliitti­kaiuttimen ja passiivisen subwooferin kaiutinsar­ja, se on kytkettävä etukaiutinliitäntöihin
ª
ja
etukaiuttimien asetuksena täytyy olla LARGE.
3. Kun olet suorittanut etukanavien säätämisen, siirrä kohdistin CENTER-vaihtoehdon kohdalle.
4. Valitse järjestelmääsi vastaava asetus nikkeilla
9
.
‹/›
-pai-
Kun valittuna on SMALL, keskikanavan mata- lien taajuuksien signaali ohjataan etukaiuttimiin (jos etukaiuttimien asetus on LARGE ja sub­woofer-lähdön asetus on OFF). Jos subwoofer­lähdön asetus on ON, signaali ohjataan vain sub­woofer-lähtöön.
Kun valittuna on LARGE, keskikanavan läh- töön ohjataan täyden alueen signaali ja subwoo­fer-lähtöön EI ohjata keskikanavan signaalia ana­logisissa ja digitaalisissa surround-tiloissa.
Kun valittuna on NONE, keskikanavan lähtöön
.
ei ohjata signaalia. Vastaanotin toimii Phantom­keskikanavatilassa ja keskikanavan informaatio ohjataan vasempaan ja oikeaan etukanavien läh­töön. Tätä tilaa käytetään silloin, kun järjestel­mässä ei ole keskikaiutinta.
5. Kun olet suorittanut keskikanavan säätämisen, siirrä kohdistin SURROUND-vaihtoehdon kohdalle.
6. Valitse järjestelmääsi vastaava asetus nikkeilla
9
.
Kun valittuna on SMALL, surround-kanavien matalien taajuuksien signaali ohjataan etukaiut­timiin (jos etukaiuttimien asetus on LARGE ja subwooferin asetus on OFF) tai subwooferin läh­töön, jos sen asetuksena on ON.Dolby ProLogic
-tilassa takakaiuttimiin ei ohjata matalien taa­juuksien signaalia.
Kun valittuna on LARGE, surround-kanavien lähtöön ohjataan täyden alueen signaali (kaikki analogiset ja digitaaliset surround-tilat) ja Hall ja Theater-tiloja lukuunottamatta subwooferin läh­töön EI ohjata surround-kanavien signaalia.
Kun valittuna on NONE, surround-kanavien signaali jaetaan vasempaan ja oikeaan etukana­vaan. Huomaa, että saat parhaan äänentoiston ilman surround-kaiuttimia, kun käytät Dolby 3 Stereo -tilaa Dolby ProLogic -tilan tilalla.
7. Kun olet suorittanut surround-kanavien säätä­misen, siirrä kohdistin SUBWOOFER-vaih- toehdon kohdalle.
8. Valitse järjestelmääsi vastaava asetus
‹/›
-painikkeilla
9
.
Valitse YES, jos järjestelmääsi on kytketty sub- woofer.
‹/›
-pai-
Valitse NO, jos järjestelmässäsi EI ole subwoofe- ria. Huomaa, jos subwooferia ei ole valittuna, alle 100 Hz:n taajuudet ohjataan vain etukaiuttimille. Tämä vaihtoehto ei ole valittavissa, jos etukaiut­timien tyypiksi asetettu SMALL.
Jos järjestelmässä on kahden tai useamman satelliittikaiuttimen ja subwooferin muodostama kaiutinsarja, subwoofer on kytkettävä etukaiutin­liitäntöihin ja subwoofer-asetuksena on oltava NO.
9. Kun olet suorittanut kaikki kaiuttimien säätötoimenpiteet, paina
¤
-painiketta 6ja
vahvista valinnat painamalla tallennuspainiketta
8
.
10. Voit muuttaa kaiutinasetuksia koska tahansa avaamatta kuvaruutuvalikkoa etulevyn kaiutti­men valintapainikkeella
Û. Näytön
W
alaosaan tulee teksti FNT SPEAKER.
Valitse säädettävä kaiutin viiden sekunnin
‹/›
sisällä
nikkeilla
-valintapainikkeilla 5tai
6
tai aloita molempien etukaiuttimi-
⁄/¤
-pai-
en säätötoimenpiteet painamalla tallennuspaini­ketta
(8.
Kuvaruutuvalikkoon ja näyttöön W tulee teksti
FNT LARGE tai FNT SMALL nykyi­sestä asetuksesta riippuen. Valitse haluamasi
‹/›
asetus
-valintapainikkeilla 5tai
painikkeilla
ketta
(8.
6
ja paina sitten tallennuspaini-
⁄/¤
-
Jos haluat muuttaa jonkin toisen kaiuttimen ase­tuksia, valitse kaiutin
⁄/¤
5
tai
lennuspainiketta
‹/›
asetus
⁄/¤
-valintapainikkeilla5tai
-painikkeilla 6ja vahvista valinta tal-
lennuspainikkeella
‹/›
-valintapainikkeilla
-painikkeilla 6ja paina tal-
(8. Valitse haluamasi
(8.
Valittu kaiutin ja sen asetukset osoitetaan myös kaiutin-/kanavailmaisimilla
P
. Jos pelkkä kaiutinpaikan kirjaimen sisältävä neliö on valaistuna, kaiuttimen asetuksena on SMALL. Jos sekä sisempi että ulommat neliöt on valaistu, kaiuttimen asetuksena on LARGE.
JÄRJESTELMÄN SÄÄTÄMINEN 23
Järjestelmän säätäminen
Jos kaiuttimen sijoituspaikan kohdalla ei pala mitään ilmaisimia, kyseisen kaiuttimen asetukse­na on NO tai NONE.
Huomaa, että nämä ilmaisimet palavat vain, kun asetuksia muutetaan osittaisnäyttötilassa.
Esimerkissä (kuva 6) vasemman ja oikean etukai­uttimen asetuksena on LARGE, keskikanavan, vasemman ja oikean surround-kanavan asetukse­na on SMALL ja subwooferin (LFE) asetuksena on YES.
LR
Kuva 6
Muiden ohjelmalähteiden asetukset
Kun olet tehnyt yhden ohjelmalähteen surround­asetukset, digitaaliasetukset ja määrittänyt kaiuttimien tyypit, siirry takaisin AUDIO
SETUP -valikkoon ja valitse INPUT SETUP -kohta. Tee sitten kaikkien käyttämi-
esi ohjelmalähteiden asetukset samalla tavoin. Useimmissa tapauksissa vain digitaalitulo- ja sur­round-asetukset muuttuvat. Kaiutinasetukset ovat yleensä samat ohjelmalähteestä huolimatta ja ne on helppo tehdä käyttämällä ensimmäisen ohjelmalähteen asetuksia.
Ohjelmalähteestä riippumattomat asetukset
Kun olet tehnyt kaikki edellä kuvatut asetukset kaikille järjestelmäsi ohjelmalähteille, seuraavat asetukset koskevat kaikkia ohjelmalähteitä.
Nämäkin asetukset on helpointa tehdä kuvaruu­tuvalikon avulla.Avaa AUDIO SETUP - valikossa SURROUND SETUP-valikko.
Valitusta surround-tilasta riippuen seuraava muu­tettava asetus on joko viiveaika tai jakotaajuus. Dolby Digital- ja Dolby ProLogic -tiloissa seu­raavaksi avautuu viiveajan asetusvalikko, muissa tiloissa avautuu jakotaajuuden asetusvalikko.
Viiveajan asetukset
Jos valittuna surround-tilana on Dolby Digital ja Dolby ProLogic, sinun on tehtävä viiveajan ase­tukset. Viiveaikaa ei voi säätää muissa tiloissa.
Huomaa: kun viiveaika on säädetty yhden ohjel­malähteen yhteydessä, samaa asetusta käytetään kaikkien muidenkin ohjelmalähteiden yhteydes­sä. Surround-tilan viiveaika-asetus tehdään vain joko Dolby Digital- tai Dolby PrLogic -tilassa. Molempien tilojen asetuksena käytetään auto­maattisesti samaa asetusta.
Etukaiuttimien ja surround-kaiuttimien erilainen etäisyys kuuntelupaikasta aiheuttaa sen, että etukaiuttimista ja surround-kaiuttimista tuleva ääni kuuluu kuuntelupaikassa eri aikaan. Voit korjata tätä eroa viiveajan asetuksilla.Viiveajan asetuksilla voit kompensoida kaiuttimien sijoi­tuspaikasta ja kuunteluhuoneen tai kotiteatterin akustisista ominaisuuksista aiheutuvia eroja.
Tehtaalla asetettu viive on sopiva useimpiin huoneisiin, mutta joissakin järjestelmissä etu- ja takakaiuttimien välinen poikkeava etäisyys saat­taa aiheuttaa tilanteen, jossa etukanavien ääni saapuu kuuntelupaikkaan eri aikaan kuin surround-kaiuttimien ääni.
Laske etu- ja takakaiuttimen viiveaika seuraa­vasti:
1. Mittaa etukaiuttimien ja kuuntelupaikan väli­nen etäisyys metreissä.
2. Mittaa surround-kaiuttimien ja kuuntelu/ katselupaikan välinen etäisyys metreissä.
3.Vähennä etäisyys takakaiuttimiin etukaiuttimi­en etäisyydestä ja kerro tulos kolmella.
a. Kun säädät Dolby Digital -surround-tilojen
viivettä, saamasi tulos on huoneen ihanne­viiveaika. Esimerkiksi jos etukaiuttimet ovat 3 metrin päässä ja takakaiuttimet ovat 1 metrin päässä, ihanneviiveaika on (3-1) x 3 = 6. Näin ollen Dolby Digital -tilan ihanneviiveaika on 6 ms.
b. Kun säädät Dolby Pro Logic surround-tilan
viiveaikaa, lisää edelliseen tulokseen 15. Esimerkiksi jos etukaiuttimet ovat 3 metrin päässä ja takakaiuttimet ovat 1 metrin päässä, ihanneviiveaika on (3-1) x 3 + 15=21. Näin ollen ProLogic
-tilan ihanneviiveaika on 20 ms.
Dolby Digital -tilassa voi säätää myös keskikana­van viiveaikaa, koska Dolby Digital -signaalien erillisluonteen vuoksi keskikanavan sijainti on erittäin tärkeä. Laske keskikanavan viiveaika seuraavasti: mittaa etäisyys kuuntelupaikasta keskikaiuttimeen ja toiseen etukaiuttimeen.
Jos etäisyys on sama, viiveaikaa ei tarvitse säätä ja keskikanavan viiveaika on 0. Jos etukaiuttimet ovat kauempana kuin keskikaiutin, sinun kannat­taa siirtää kaiuttimia jos mahdollista niin, että ne ovat yhtä kaukana kuuntelupaikasta.
Jos kaiuttimia ei voi siirtää, säädä viiveaika niin, että lisäät yhden millisekunnin keskikanavan vii­veaikaan jokaista 30 cm kohti, jonka etukaiutti­met ovat keskikaiutinta kauempana. Esimerkiksi jos etukaiuttimien etäisyys kuuntelupaikasta on 3 metriä ja keskikaiutin on 2,4 metrin etäisyydellä, viiveaika lasketaan kaavasta 300 -240 = 60 cm,eli oikea viiveasetus on 2 ms.
Siirry AUDIO SETUP -valikkoon (kuva
1). Avaa tarvittaessa kuvaruutuvalikko OSD-pai-
nikkeella
I
. Kun haluat muuttaa Dolby Digi-
tal -tilan viiveaika-asetuksia mukaan lukien keskikanavan viiveajan, paina tallennuspaini-
ketta
8
ja valitse jokin digitaalituloon liitetty ohjelmalähde sekä Dolby Digital surround-tila. Palaa sitten päävalikkoon ja siirry
nikkeella
6
ja tallennuspainikkeella
¤
-valintapai-
8
surround-valikkoon.Valitse Dolby Digital -tila ja paina kerran
¤
-valintapainiketta 6.
Koska valittuna tilana on Dolby Digital, kohdistin on CENTER DELAY -rivin kohdalla.
‹/›
Paina
-painikkeita
9
, kunnes edelli­sessä jaksossa laskettu viiveaika näkyy näytössä. Kun olet asettanut keskikanavan viiveen, paina
¤
kerran
-valintapainiketta6niin, että koh-
distin on SURR DELAY -rivin kohdalla.
‹/›
Paina
-painikkeita
9
, kunnes edellises­sä jaksossa laskettu viiveaika (kohta 3a) näkyy näytössä. Kun olet asettanut surround-tilan viive­en, siirry seuraavalle riville painamalla kerran
¤
-valintapainiketta 6.
24 JÄRJESTELMÄN SÄÄTÄMINEN
Huomaa: DTS, Logic 7, Hall ja Theater-tiloissa
käytetään kiinteää viiveaikaa, jota ei voi säätää.
Järjestelmän säätäminen
Voit muuttaa viiveajan asetuksia koska tahansa Dolby Digital- tai Dolby ProLogic -tilassa paina­malla etulevyn tai kauko-ohjaimen viiveaikapaini­ketta
Ôja tallennuspainiketta (8
Paina sitten sopiva viiveaika näkyy näytössä
⁄/¤
-painikkeita g5, kunnes
W
.
Jakotaajuus
Jakotaajuus on se taajuus,jota matalammat taa­juudet AVR 7000 erottaa audiosignaalista. Tämän asetuksen avulla voit sovittaa AVR:n bas­sonhallintajärjestelmän vastaamaan äänentoisto­laitteistoasi. Kun järjestelmään on kytketty sub­woofer, asetus määrittelee, mitkä taajuudet tois­tetaan subwooferin avulla ja mitkä muiden, ”pienten” kaiuttimien kautta.
Ennen asetusten määrittelemistä sinun on selvi­tettävä subwooferisi jakotaajuus.Tämä taajuus on ylin taajuus, jonka subwooferisi pystyy toista­maan. Tarkasta tiedot subwooferin käyttöohjees­ta ja etsi taajuusvaste subwooferin teknisistä tie­doista. Kyseisen kohdan suurempaa lukua tulee käyttää jakotaajuutena. Jos subwooferissasi on säädettävä jakotaajuus,aseta taajuudeksi 80, 90 tai 100 Hz ja valitse sama arvo AVR:n jakotaajuu­deksi.
Varmista, että kohdistin on CROSSOVER
FREQ -rivin kohdalla. Paina sitten nikkeita
9
, kunnes näytössä näkyy sopiva
‹/›
-pai-
arvo. Jos vaihtoehdoissa on ole täsmälleen sopi­vaa arvo, valitse lähin arvo.
Ellet tiedä oikeaa jakotaajuuutta etkä saa sitä selvitettyä, älä muuta oletusarvoa. Jos järjestel­män äänentoistossa on aukko,joka ilmenee epä­tasaisena siirtymänä basso- ja korkeiden taajuuk­sien välillä, anna jakotaajuudelle hieman kor­keampi arvo.
Dolby Digital -tilaa lukuunottamatta surround­tilojen asetukset on nyt tehty. Dolby Digital tila vaatii vielä yhden asetuksen. Siirrä kohdistin pää­valikon NIGHT MODE-riville.
Yötilan asetukset
Yötila on yksi Dolby Digital -tilan erikoisominai­suuksista, jolla voit rajoittaa elokuvan ääniraidan äänenvoimakkuutta huonontamatta sen dynaa-
.
mista aluetta tai selkeyttä. Sen avulla voit nauttia digitaalisesta äänentoistosta ilman, että voimak­kaat äänet häiritsevät naapureitasi. Yötilaa voi käyttää vain Dolby Digital -tilan yhteydessä.
Kun haluat muuttaa yötilan asetuksia kuvaruutu­valikossa, varmista, että kohdistin on oikealla kohdalla SURROUND SETUP -valikos-
sa. Valitse sitten haluamasi asetus keilla
9
.
OFF: kun tämä vaihtoehto on korostettuna, yötilatoiminto ei ole käytössä.
MID: kun tämä vaihtoehto on korostettuna, yötilatoiminto rajoittaa lievästi äänentoistoa.
MAX: kun tämä vaihtoehto on korostettuna, yötilatoiminto rajoittaa enemmän äänentoistoa.
Suosittelemme, että valitset aluksi MID-asetuk­sen ja valitset myöhemmin tarvittaessa MAX­tilan.
Huomaa, että voit muuttaa yötilan asetuksia aina kun Dolby Digital -ohjelmalähdettä toistetaan painamalla yötilapainiketta
P
. Kuvaruutuun ja näyttöön W tulee silloin teksti D-RANGE. Valitse haluamasi asetus kolmen sekunnin sisällä
⁄/¤
-painikkeilla ja palaa sitten päävalikkoon
tallennuspainikkeella
8
.
Lähtötasojen säätäminen
Lähtötasojen säätö on erittäin tärkeää oikean surround-toiston varmistamiseksi erityisesti Dolby Digital -viritinvahvistimissa kuten AVR 7000, koska oikein asetetut lähtötasot varmistavat, että kuulet äänikanavat oikeaan aikaan ja oikealla äänenvoimakkuudella.
Huomaa: Monille kuuntelijoille surround­kanavien toiminta on usein epäselvää. Monet olettavat, että äänen pitäisi kuulua koko ajan kaikista kaiuttimista. Suurimman osan ajasta sur­round-kaiuttimista kuuluu vähän tai ei ollenkaan ääntä. Tämä johtuu siitä, että niitä käytetään vain silloin, kun elokuvan ohjaaja tai äänileik­kaaja tarkoituksella ohjaa niihin ääntä luodakse­en tilavaikutelman tai tehosteen tai kun hän haluaa jatkaa toiminnan tilan etuosasta taka­osaan. Kun lähtötasot on säädetty oikein on nor­maalia, että surround-kaiuttimista kuuluu ääntä vain ajoittain. Surround-kaiuttimien äänenvoi­makkuuden keinotekoinen suurentaminen voi tuhota illuusion ympäröivästä äänikentästä, joka simuloi elokuvateatterissa tai konserttisalissa kuulemaasi ääntä.
‹/›
-painik-
TÄRKEÄÄ: Jokaisen digitaalisen ja analogisen
surround-tilan lähtötasot voidaan säätää erik­seen. Tällä voidaan kompensoida kaiuttimien välisiä tasoeroja, jotka saattavat vaihdella vali­tusta surround-tilasta riippuen tai nostaa tarvit­taessa yhden tai useamman kaiuttimen lähtö­tasoa.
Aloita säätö tarkastamalla, että olet kytkenyt kaikki kaiuttimet oikein. Pienennä äänenvoimak­kuus aluksi minimiin. Varmista, että kanava-
tasapainosäädin
&
on keskiasennossa eli
“kello 12”-asennossa.
Seuraavassa on kuvattu laitteen lähtötasojen säätö ja kalibrointi sisäisen testiäänen avulla. Lähtötasot voidaan säätää myös ulkoisen ohjel­malähteen avulla, katso lähtötasojen hienosäätö sivulla 33. Parhaan lopputuloksen varmistamisek­si sinun kannattaa istua suosikkikuuntelupaikas­sasi säätöjä tehdessäsi.
Lähtötasot on helpoin säätää kuvaruutuvalikon OUTPUT ADJUST -valikossa (kuva 7). Siirrä kohdistin
¤
-painikkeella6OUT-
PUT ADJUST-rivin kohdalle.Avaa sitten OUTPUT ADJUST -valikko tallennus-
painikkeella
Kuva 7
8
.
* OUTPUT ADJUST *
FRONT LEFT : 0dB CENTER : 0dB FRONT RIGHT: 0dB SURR RIGHT : 0dB SURR LEFT : 0dB RETURN TO MENU
Kun uusi valikko avautuu, testiääni alkaa kiertää kaiuttimesta toiseen myötäpäivään. Testiääni kuuluu jokaisesta kaiuttimesta kahden sekunnin ajan ennen kuin se siirtyy seuraavaan kaiuttime­en. Säädettävä kaiutin osoitetaan kuvaruutuvali­kossa vilkkuvalla kohdistimella.Nosta nyt äänen­voimakkuutta niin, että kuulet testiäänen sel­keästi.
JÄRJESTELMÄN SÄÄTÄMINEN 25
Järjestelmän säätäminen
TÄRKEÄÄ: Koska testiäänen voimakkuus on
huomattavasi pienempi kuin muu toistettava materiaali, äänenvoimakkuutta on pienennettävä kanavien säädön jälkeen ennen kuin palaat pää­valikkoon ja testiääni kytkeytyy pois päältä.
Huomaa: Tämä on hyvä hetki varmistaa, että kaiuttimet on kytketty oikein.Kun testiääni siirtyy kaiuttimesta toiseen, varmista, että ääni kuuluu näytön osoittamasta kaiuttimesta. Jos testiääni EI kuulu näytön osoittamasta kaiuttimesta, kytke AVR 7000 pois päältä päävirtakatkaisijasta
1
ja tarkista kaiuttimien johdotus ja että jokai-
nen kaiutin on kytketty oikeaan lähtöön.
Kun olet tarkistanut kaiuttimien kytkennät,anna testiäänen kuulua taas kaiuttimista ja kuuntele kuuluuko ääni jostain kaiuttimesta kovempana kuin muista. Käytä vasenta etukaiutinta vertailu­kaiuttimena ja säädä kaikkien kanavien toisto samalle tasolle kauko-ohjaimen
la
9
. Huomaa, kun painat näitä painikkei-
‹/›
-painikkeil-
ta jonkin kaiuttimen kohdalla, testiäänen kierto pysähtyy kyseiseen kaiuttimeen, jotta voit suorit­taa säädön. Testiäänen kierto jatkuu viiden sekunnin kuluttua siitä, kun vapautat painikkeen. Voit myös siirtää kuvaruutukohdistimen säädet­tävän kaiuttimen kohdalle kauko-ohjaimen
⁄/¤
-painikkeilla 6.
Jatka kaiuttimien lähtötasojen säätöä, kunnes kaikkien kaiuttimien äänenvoimakkuus on samalla tasolla. Huomaa, että lähtötasot pitää säätää kauko-ohjaimen
9
, ei äänenvoimakkuuden säätimillä.
‹/›
-painikkeilla
Huomaa: Lisäbasson lähtötasoja ei voi säätää
testiäänen avulla. Lisäbasson lähtötasot sääde­tään kappaleen ”Lähtötasojen hienosäätö” ohjeiden mukaisesti sivulla 33.
Kun olet säätänyt kaikkien kaikkien kanavien lähtötasot samalle tasolle, laske äänenvoimak­kuus
*enintään -40 desibeliin (muu-
ten musiikki kuuluu liian suurella äänenvoimak­kuudella). Poistu valikosta siirtämällä kohdistin RETURN TO MENU -rivin kohdalle
⁄/¤
-painikkeilla6ja kytke testiääni pois
päältä ja palaa päävalikkoon painamalla tallen­nuspainiketta
8
.
Lähtötasot voidaan säätää koska tahansa säätö­painikkeiden ja osittaisnäytön avulla.Aloita säätö
painamalla testiäänipainiketta
Ù4.
Testiääni alkaa välittömästi kiertää kaiutinjär­jestelmässä kuten edellisessä menetelmässä. Säädettävä kaiutin osoitetaan osittaisnäytössä,
näytössä
W
ja lisäksi säädettävän kaiuttimen
ilmaisin vilkkuu kaiutin/kanavailmaisimessa
P
. Nosta nyt äänenvoimakkuutta *
niin, että kuulet testiäänen selkeästi.
Säädä lähtötaso haluamallesi tasolle etulevyn
valintapainikkeilla
⁄/¤
-painikkeilla 6. Testiäänen kierto jatkuu
5
tai kauko-ohjaimen
viiden sekunnin kuluttua painikkeen vapauttami­sesta.
Kun olet säätänyt kaikkien kaikkien kanavien lähtötasot samalle tasolle, laske äänenvoimak­kuus
*noin -40 desibeliin ja lopeta
säätötoimenpide painamalla testiäänipainiketta
Ù4.
Säädetty lähtötaso koskee kaikkia ohjelmalähtei­tä mutta vain nykyistä surround-tilaa. Lähtötasot on säädettävä uudelleen muita surround-tiloja varten.Tällä voit kompensoida kaiuttimien välisiä lähtötasoeroja, jotka saattavat vaihdella sur­round-tiloittain tai nostaa tarvittaessa yhden kaiuttimen lähtötasoa.
Huomaa: lähtötasoja ei voi säätää VMAx- ja Surround Off -tiloissa, koska niissä ei käytetä sur­round-kanavia (joten kaiuttimien välillä ei voi olla tasoeroja). Voit kuitenkin säätää stereo-, VMAx­ja muiden surround-tilojen (ohjelmalähteestä riippumattomien) lähtötasoja hienosäädöllä, joka on kuvattu sivulla 33.
Kun olet tehnyt kaikki edellisillä sivuilla kuvatut säätötoimenpiteet, AVR 7000 on käyttövalmis. Järjestelmässä on toki muitakin säädettäviä ase­tuksia, mutta niihin sinun kannattaa ryhtyä vasta, kun olet käyttänyt laitteistoa hetken ja kuunnel­lut erilaisten ohjelmalähteiden ja materiaalien toistoa. Lisäasetukset on kuvattu käyttöohjeen sivulla 35-38. Ne ja kaikki käyttöönoton aikana tehdyt asetukset voidaan muuttaa koska tahan­sa. Kun lisäät tai muutat komponentteja tai kai­uttimia tai haluat muuttaa asetusta vastaamaan paremmin mieltymyksiäsi, muutat ne helposti edellisten sivujen ja sivujen 35-38 ohjeiden mukaan. Huomaa, että kaikki asetukset tallenne­taan AVR 7000:n muistiin, jossa ne säilyvät, vaik­ka järjestelmä kytketään pois päältä (paitsi muistin nollauksessa, katso sivu 51).Asetukset riippuvat joko valitusta ohjelmalähteestä (kaiutti­mien kokoonpano, analoginen/digitaalinen tulo, surround-tila), valitusta surround-tilasta (kaiutti­mien lähtötasot, viiveajat) tai ovat täysin riippu­mattomia ohjelmalähteistä tai surround-tiloista (jakotaajuus).
Nyt olet suorittanut kaikki asennus ja säätötoi­menpiteet ja voit nauttia parhaasta mahdollises­ta äänentoistosta. Nauti!
26 JÄRJESTELMÄN SÄÄTÄMINEN
Käyttö
90
min80min70min60min50min
40
min
30
min20min10min
OFF
Peruskäyttö
Kun olet suorittanut AVR 7000 -viritinvahvistime­si asennuksen ja säädöt, laitteen käyttö on help­poa. Seuraavat ohjeet auttavat sinua uuden viri­tinvahvistimesi käytössä.
• Kun käytät AVR 7000 -vastaanotinta ensim­mäistä kertaa, sinun on aluksi kytkettävä se
päälle etulevyn päävirtakatkaisijalla
Tämä asettaa laitteen valmiustilaan, jonka osoituksena järjestelmän virran merkkivalo palaa punaisena. Kun vastaanotin on valmiusti­lassa, voit aloittaa kuuntelun painamalla laitteen etulevyn järjestelmän virtakytkintä kauko-ohjaimen AVR-valitsinta Huomaa, että järjestelmän virran merkkivalo
3
muuttuu vihreäksi. Laite kytkeytyy päälle ja palautuu viimeksi valittuun ohjelmalähteeseen. Voit myös kytkeä laitteen päälle valmiustilasta painamalla mitä tahansa kauko-ohjaimen ohjelmalähteen valitsinta
2BCDç.
Huomaa: Jos kytket laitteen päälle kauko-ohjai­men CD, TAPE tai DVD-painikkeilla on valittava AVR 7000 ohjattavaksi laitteeksi AVR-valitsimella
1
.
Voit kytkeä laitteen pois päältä kuuntelun loput­tua painamalla etulevyn järjestelmän virta-
kytkintä ta
2
tai kauko-ohjaimen virtapainiket-
3å. Takalevyn ohjattuun pistorasiaan
kytketystä laitteesta kytkeytyy virta pois pääl­tä ja järjestelmän virran merkkivalo punaisena.
Kun kytket laitteen pois päältä kauko-ohjaimella, vastaanotin asettuu valmiustilaan, kuten virran
merkkivalon
3
punainen väri osoittaa.
Kun olet poissa kotoa pidemmän aikaa,kannat­taa aina kytkeä laite kokonaan pois päältä etule­vyn päävirtakatkaisijalla
1
.
Huomaa: kaikki muistiin asetetut asetukset saattavat kadota, jos laite on kytkettynä pois päältä päävirtakatkaisijasta
1
kon ajan.
• Voit ohjelmoida AVR 7000:n kytkeytymään automaattisesti pois päältä painamalla torkku-
painiketta
. Jokainen painikkeen painallus lisää ajastimen viiveaikaa seuraavassa järjestyk­sessä:
Ajastimen jäljellä oleva aika näkyy etulevyn
torkkuajastinilmaisimessa
L
kunnes asetettu aika on kulunut loppuun.
Ohjelmoidun viiveajan kuluttua vastaanotin kytkeytyy automaattisesti valmiustilaan.
1
2
tai
1∫.
2
, sinun
3
palaa
yli kahden vii-
ja se pienenee,
.
3
Etulevyn näytön valaistus himmenee puoleen, kun torkkutoiminto on kytketty päälle.Voit koska tahansa peruuttaa torkkutoiminnon painamalla ja pitämällä torkkupainiketta
, kunnes näyttö palaa normaalikirkkauteen ja torkkuajasti­men numerot häviävät näytöstä.
Ohjelmalähteen valinta
• Valitse toistettava ohjelmalähde kauko-ohjaimen ohjelmalähteen valitsimilla
2BCDç.
Huomaa: Jos kytket laitteen päälle kauko-ohjai­men CD, TAPE tai DVD-painikkeilla on valittava AVR 7000 ohjattavaksi laitteeksi AVR-valitsimella
1
.
• Voit myös valita ohjelmalähteen selaamalla ohjelmalähdeluetteloa etulevyn ohjelmaläh­teen valitsimella
!
.
• Etulevyn video 4 -tuloilla videopelin tai videokameran järjestelmääsi.
• Kun ohjelmalähde on vaihdettu, uusi ohjel­malähde näytetään hetken ajan kuvaruudun alareunassa. Ohjelmalähteen nimi näytetään
myös näytössä teen ilmaisin
W
ja kyseisen ohjelmaläh-
Ó
syttyy.
• Kun ohjelmalähde vaihtuu,AVR 7000 ottaa automaattisesti käyttöön säätötoimenpiteissä asetetut ohjelmalähdekohtaiset digitaalitulo-, surround-tila- ja kaiutinkokoonpanoasetukset.
• Kun valittuna on audio-ohjelmalähde (viritin, CD, nauhuri,6-kanavainen suoratulo), viimeisen valitun video-ohjelmalähteen signaali ohjataan
videolähtöihin 1
h
ja TV-lähtöihine.
Tämän ansiosta voit samanaikaisesti katsella ja kuunnella eri ohjelmalähteitä.
• Kun valittuna on video-ohjelmalähde, kyseisen ohjelmalähteen audiosignaali ohjataan kaiuttimi­in ja videosignaali ohjataanTV-lähtöihin voit katsella sitä AVR 7000 -viritinvahvistimeen kytketyllä televisiolla. Jos RGB-videosignaali on kytketty DVD
tai video 2 -tuloihin§,se
ohjataan RGB-videolähtöön televisiossa on valittuna oikea tuloliitäntä (RGB, video tai S-Video, katso sivu 17).
2
$
voit kytkeä
. Varmista, että
, sinun
e
ja
Säätimet ja kuulokkeet
• Säädä äänenvoimakkuus sopivalle tasolle etulevyn tai kauko-ohjaimen äänenvoimakkuu­den säätimillä
*˙
.
• Voit säätää etukanavien suhteellista äänen­voimakkuutta kanavatasapainosäätimellä
&
.
• Voit hiljentää tilapäisesti kaikki kaiuttimet painamalla mykistyspainiketta
5î. Tämä
kytkee pois päältä äänen kaiuttimista ja kuu­lokkeista, mutta ei vaikuta käynnissä olevaan äänitykseen tai kopiointiin. Kun järjestelmä on mykistetty, MUTE-ilmaisin
Ò
. Paina mykistyspainiketta 5î
X
syttyy näyttöön
uudelleen
palataksesi normaaliin kuunteluun.
• Säädä kuuntelun aikana toiston basso
diskantti
^
haluamallesi tasolle. Huomaa,että
#
ja
nämä säädöt eivät vaikuta 6-kanavaisen suora­tuloliitännän toistoon.
• Kun haluat kuunnella AVR 7000:n toistoa muokkaamattomana niin, että äänensävyn säädöt eivät vaikuta toistoon, paina äänen-
sävytilapainiketta
6
kerran tai kahdesti niin,
että TONE OUT näkyy hetken näytössä
W
. Ota äänensävyn säätö uudelleen käyttöön
painamalla äänensävytilapainiketta
6
ker-
ran tai kahdesti niin, että Tone In näkyy hetken näytössä
W
• Kun haluat kuunnella omassa rauhassa, liitä stereokuulokkeiden 6,3 mm stereopistoke etulevyn kuulokeliitäntään
4
. Kun kuulok-
keet on kytketty kuulokeliitäntään, teksti HEADPHONE rullaa kerran näytössä
W
kaiuttimet kytketään pois päältä. Kaiuttimiin ohjataan taas signaalia, kun kuulokkeet kytketään irti liitännästä.
Surround-tilan valitseminen
Eräs AVR 7000-viritinvahvistimen tärkeimmistä ominaisuuksista on sen kyky toistaa digitaalisten ohjelmalähteiden, analogisten matriisisurround­koodattujen ohjelmien ja tavallisten stereo-ohjel­mien täydellinen monikanavainen surround-ääni­kenttä.AVR 7000-viritinvahvistimessa on yhteensä kahdeksan erilaista kuuntelutilaa.
Surround-tilan valinta perustuu henkilökohtaisiin mieltymyksiin sekä toistettavaan ohjelmamateri­aaliin. Elokuvat tai televisio-ohjelmat, joissa on jonkin tärkeimmän surround-koodausmenetel­män logo, kuten esimerkiksi Dolby Surround,DTS Stereo tai Ultrastereo††, tulisi toistaa joko Dolby 3 Stereo, Dolby ProLogic tai Logic 7 Cinema sur­round-tiloissa, ohjelmamateriaalista riippuen.
ja
KÄYTTÖ 27
Käyttö
VIIVEAIKA-ALUE
Surround-tilakaavio
TILA
DOLBY DIGITAL
DTS
DOLBY PRO LOGIC
LOGIC 7 C (Cinema) LOGIC 7 M (Music)
OMINAISUUDET
Tätä tilaa käytetään vain, kun ohjelmalähdemateriaaliin on koodattu Dolby Digital -informaatiota. Siinä on viisi erillistä täyden kaistan äänikanavaa ja erityinen matalien taajuuksien kanava.
Tätä tilaa käytetään vain, kun ohjelmalähdemateriaaliin on koodattu DTS-informaatiota. Siinä on viisi erillistä täyden kaistan äänikanavaa ja erityinen matalien taajuuksien kanava.
Dolby ProLogic on surround-perustila. Se käyttää kaksikanavaiseen stereoäänitykseen koodattua informaatiota ja tuottaa sen avulla neljä erillistä kanavaa: vasen,keski, oikea ja yksikanavainen surround-kanava.Tämän tilan avulla voi toistaa tarkasti ohjelmat, joissa on Dolby Surround-, DTS Stereo-, Ultrastereo- tai muu surround-logo. Surround-koodattuja ohjelmalähteitä ovat hifivideo­kasetit, DVD-levyt ja LD-elokuvat, televisio- ja kaapeliohjelmat, radio-ohjelmat ja CD-äänilevyt. Dolby ProLogic -prosessointi tuottaa myös surround-tehosteen stereofonisesta ohjelmamateriaalis­ta, jossa ei ole surround-koodausta.
Pitkälle kehitetty surround-tila, joka tuo esille maksimaalisen määrän surround-informaatiota joko tavallisesta stereomateriaalista tai surround-äänellä varustetusta ohjelmamateriaalista. Kun tätä tilaa käytetään surround-äänitteen kanssa, signaalinkäsittely on tarkempaa varsinkin äänten sijainnin suh­teen, lisäksi äänen panoroinnit ja miksausefektit ovat paljon tasaisempia ja luonnollisemman kuuloisia kuin muilla surround-tiloilla. Logic 7 lisää myös äänikentän tilantuntua ja tarjoaa laajemman stereo­kuvan käytettäessä tavallista stereosignaalia, jossa on jo luonnostaan mukana tilainformatiota.Logic 7 Cinema -tila on hienosäädetty antamaan optimaalinen surroundäänikenttä elokuvia katseltaessa. Logic 7 Music -tila taas puolestaan käyttää dekoodausalgoritmia, joka sopii parhaiten musiikin kuunteluun.
Keski: 0-5 ms Oletus: 0 ms Surround: 0-15 ms Oletus: 0 ms
15-30 ms Oletus: 15 ms
15 ms - 30 ms Alkuasetus = 20 ms
Viiveaika ei ole säädettävissä
DOLBY 3 STEREO
TEATER
HALL 1 ja HALL 2
VMAx
SURROUND OFF (STEREO)
Dolby 3 Stereo käyttää surround-koodatun tai kaksikanavaisen stereolähetyksen sisältämää infor­maatiota keskikanavan signaalin luomiseen. Lisäksi ohjelman todellisuuden tunnetta lisätään sekoittamalla normaalisti takakanaviin ohjattu informaatio tarkasti vasemman ja oikean etukana­van informaatioon. Käytä tätä tilaa silloin, kun sinulla on keskikanavakaiutin, mutta ei surround­kaiuttimia.
Theater surround -prosessointi käyttää matriisisurround-dekoodausta elokuvateatterin tai teatterin äänentoiston simuloimiseen.
Hall-tilat simuloivat keskisuuren (Hall 1) tai suuren (Hall 2) konserttisalin rikkaan kaikuvan ilmapiirin luovaa monimutkaista suorien ja heijastuneiden äänien yhdistelmää.
Kun laitteistossasi on vain kaksi pääkaiutinta, Harmanin patentoima VMax -tila luo kolmiulotteisen äänikentän, jossa voit aistia ”virtuaalisen”keskikaiuttimen ja ”virtuaaliset” takakaiuttimet.
Tässä tilassa kaikki surround-käsittely on pois päältä ja se toistaa kaksikanavaisten stereolähe­tysten aidon vasemman ja oikean kanavan informaation.
Ei surround-kanavia
Viiveaika ei ole säädettävissä
Viiveaika ei ole säädettävissä
Ei surround-kanavia
Ei surround-kanavia
28 KÄYTTÖ
Käyttö
Kuitenkin luodaksesi laajemman, paremmin ympäröivän äänikentän sekä tarkemman äänen suunta-aistimuksen kaikilla analogisilla stereo- ja surroundäänitteillä, valitse Harman Kardonin ainutlaatuinen Logic 7 -tila. Se luo stereofonisen takatehosteäänen, joka kuulostaa ällistyttävän luonnolliselta (ääni, joka on äänitetty vasempaan takakanavaan kuuluu todellakin vain sieltä). Tärnä on dramaattinen parannus normaaliin Dolby ProLogic -tilaan verrattuna.
Huomaa: Jos ohjelmaan on kerran koodattu sur­round-informaatiota, siinä on matriisi niin kauan kun ohjelma lähetetään stereofonisena. Eli eloku­vat, joissa on surround-ääni, voidaan dekoodata analogisilla surround-tiloilla, kuten ProLogic tai Logic 7 edellyttäen, että ne lähetetään tavallisten televisioasemien, kaapeli- tai maksu-TV:n kautta tai satelliittilähetyksinä. Lisäksi yhä useammissa televisio-ohjelmissa, urheilulähetyksissä, radio­ohjelmissa ja musiikki-CD-äänitteissä on sur­round-ääni. Voit hakea luettelon näistä ohjelmis­ta Dolby Laboratories:n Internet-sivuilta osoit­teesta www.dolby.com.
Vaikka katselemasi ohjelman tiedoissa ei kerrota onko se äänitetty jotain surround-äänijärjestelmää käyttäen, voit yleensä havaita,että käyttämällä Pro Logic, Dolby 3 Stereo tai Logic 7 -surround­tiloja saat kuitenkin luotua kuulijat ympäröivän surround-äänikentän, koska kaikki stereosignaalit sisältävät yleensä jonkin verran tilainformaatiota. Suosittelemme myös kokeilemaan Theater-tilaa kuunnellessasi stereo-ohjelmamateriaalia, jossa ei ole surround-informaatiota (esim. iäkkäitä stereo­tai monoäänitteitä). Käyttäessäsi vain kahta pää­kaiutinta sinun tulisi valita Harmanin patentoima VMax -tila, joka pystyy muodostamaan virtuaali­sen, kolmiulotteisen tilantunnun vain kahden kaiuttimen avulla.
Surround-tila valitaan etulevyn tai kauko-ohjai­men painikkeilla. Kun haluat valita surround-tilan etulevyn painikkeilla, valitse haluamasi tila sur-
round-tilan valitsimella
7
. Kun haluat valita
surround-tilan kauko-ohjaimella, paina ensin
surround-tilan valitsinta
⁄/¤
tila
-painikkeilla 6. Kun painat painik-
keita, surround-tilan nimi näkyy näytössä kyseisen tilan ilmaisin
ja valitse sitten
W
B D G H I J K
ja
syttyy. Surround-tilan vaihtuessa valittu surround­tila osoitetaan myös etulevyn surround-tila
ilmaisimilla
ı
.
Huomaa, että Dolby Digital- tai DTS -tilan voi valita vain digitaalisen ohjelmalähteen yhteydes­sä. Digitaaliohjelmalähteiden yhteydessä AVR 7000 valitsee automaattisesti oikean tilan aikai­semmasta tilavalinnasta huolimatta. Lisätietoja digitaalisen ohjelmalähteen valitsemisesta löydät seuraavasta kappaleesta.
Kun haluat kuunnella aitoa kaksikanavaista stereotoistoa vasemman ja oikean kaiuttimen kautta (sekä mahdollinen subwoofer), seuraa edellä annettuja ohjeita, kunnes näytössä
W
näkyy teksti SURR OFF.
Dolby Digital -äänentoisto
Digitaalinen äänentoisto tarjoaa merkittäviä etuja vanhempiin järjestelmiin, kuten Dolby Pro­Logic -tilaan verrattuna. Ne toistavat viisi erillistä täyden alueen signaalia: vasen etu, keski, oikea etu, vasen surround ja oikea surround-kanava. Jokainen on täyden äänialueen kanava (20 Hz ­20 kHz), sen dynaaminen alue on huomattavasti laajempi ja signaali-kohinasuhteessa on tapahtu­nut huomattavaa parannusta. Näiden lisäksi digi­taalijärjestelmissä on erityinen matalien taajuuk­sien kanava.Tämä on .1-kanava 5.1 -järjestel­missä. Bassokanavakin on täysin erillinen, mutta koska sen taajuusalue on tarkoituksella rajoitet­tu, suunnittelijat ovat antaneet sille tämän nimi­tyksen.
Dolby Digital
Dolby Digital -surround-koodausta (aikaisemmin
®
AC-3
) käytetään DVD-levyillä, erikoiskoodatuilla LD-levyillä ja satelliittilähetyksissä sekä tulevassa HDTV-televisiojärjestelmässä.
Huomaa, että tarvitset erillisen, ulkoisen RF-de­modulaattorin, kun haluat toistaa AVR 7000-viri­tinvahvistimella LD-levyjen Dolby Digital -äänirai­taa. Kytke LD-soittimen RF-lähtö demodulaatto­riin ja kytke demodulaattorin digitaalilähtö AVR 7000:n optisiin tai koaksiaalituloihin DVD-levyjen ja DTS-koodattujen levyjen yhtey­dessä ei tarvita demodulaattoria.
DTS
DTS pystyy samoin kuin Dolby Digital toistamaan viisi täyden alueen signaalia. Vaikka sekä DTS että Dolby Digital ovat digitaalisia järjestelmiä, niissä on käytetty eri signaalinkoodausmenetel­mää. Siksi DTS ja Dolby Digital-järjestelmät vaati­vat omat dekoodauspiirinsä signaalin D/A-muun­toa varten.
DTS-koodausta on käytetty joillakin DVD- ja LD­levyillä sekä eräillä DTS-audiolevyillä. Voit toistaa DTS-audiolevyjä millä tahansa LD, CD tai DVD­soittimella, jossa on digitaalilähtö. DTS-LD-levyjä voi toistaa vain LD-soittimella ja DTS-DVD-levyjä voi toistaa vain DVD-soittimella. Sinun on vain kytkettävä soittimen lähtöliitäntä AVR 7000:n optiseen tai koaksiaalituloon
°·
°·
.
Kun haluat kuunnella DTS-koodatun DVD-levyn ääniraitaa, järjestelmässäsi on oltava DTS­yhteensopiva DVD-soitin.Yhteensopivuus ilmais­taan DTS-logolla soittimen etupaneelissa. Huomaa, että vanhemmat DVD-soittimet eivät ehkä pysty toistamaan DTS-koodattuja levyjä. Vika ei ole AVR 7000-viritinvahvistimessa vaan syynä on se, että jotkut DVD-soittimet eivät pysty ohjaamaan DTS-signaalia digitaalilähtöihin. Jos et ole varma pystyykö DVD-soittimesi toistamaan DTS-levyjä, tarkasta asia soittimen käyttöohjees­ta.
PCM äänentoisto
PCM (Pulse Code Modulation) on CD-levyillä, ei-Dolby Digital- tai DTS-levyillä ja joillakin PCM­koodatuilla DVD-levyillä käytetty kompressoima­ton digitaalinen äänijärjestelmä. AVR 7000:n digitaalipiirit kykenevät korkealaatuiseen digitaali-analogi-dekoodaukseen ja ne voi kytkeä suoraan CD- tai LD-soittimesi digitaaliääni­lähtöön (vain PCM ja DTS-koodatut LD-levyt; Dolby Digital -koodatut LD-levyt vaativat RF­sovittimen, katso sivu 25).
Laitteet voi kytkeä takalevyn optiseen tai koak-
siaaliseen -tuloon
°·
.
Kun haluat kuunnella PCM-digitaaliohjelmaläh­dettä, valitse ensin ohjelmalähde (esimerkiksi CD-soitin), jotta laitteen videosignaali ohjataan tv-lähtöön ja audiosignaali äänityslähtöihin. Paina sitten digitaalivalitsinta valitse kauko-ohjaimen tai etulevyn valintapainikkeilla5OPTI-
.
⁄/¤
Aja
-painikkeilla
CALtai COAX -tuloliitäntä niin, että se näkyy
päänäytössä nuspainikkeella
W
. Vahvista valinta tallen-
(8.
PCM-ohjelmalähteen toiston aikana PCM-ilmai­sin
A
palaa. PCM-toiston aikana voit valita minkä tahansa surround-tilan paitsi Dolby Digital tai DTS. Kun toistat HDCD-koodattua levyä AVR 7000:n digitaalituloon liitetyllä CD-soittimella (katso alla), surround-käsittely kannattaa kytkeä pois päältä (Surround Off), jotta saat täyden hyö­dyn HDCD-toistosta.
Voit käyttää PCM-ohjelmalähteiden yhteydessä myös Logic 7 -tilaa. Käytä Logic 7 C tai Cinema­tilaa, kun toistat surround-koodattua PCM-ohjel­malähdettä, kuten LD- tai CD-levyä.
Stereoäänitteiden yhteydessä Logic 7 M eli Music -tila luo laajemman äänikentän ja aidom­man surround-tilan.
HDCD
HDCD eli High Definition Compatible Digital erikoismenetelmä, jonka ansiosta AVR 7000 pystyy uskomattoman tarkkaan D/A-dekoodauk­seen miltä tahansa DVD- tai CD-levyltä, jopa tavallisilta ei-HDCD-levyiltä. DVD- tai CD-soitti­men on oltava kytkettynä AVR 7000:n digitaali­tuloihin.
6
®
on
KÄYTTÖ 29
Käyttö
Kun AVR 7000-viritinvahvistimella toistetaan CD­levyä, jossa on HDCD-logo,AVR 7000 pystyy hyö­dyntämään täydellisesti HDCD-levyn valmistuk­sessa käytetyn erikoismenetelmän. Erikoispiirit luova silloin uskomattoman upean, tarkan ja laa­dukkaan äänentoiston.
AVR 7000 tunnistaa automaattisesti HDCD­äänitteen ja etulevyn HDCD-ilmaisin
A
syttyy ilmaisten, että ohjelmalähde on
HDCD-levy.
HDCD-prosessointi on täysin yhteensopiva taval­listen CD-levyjen kanssa. HDCD-järjestelmän D/A-piirit ja HDCD-dekooderi korvaavat tässä viritinvahvistimessa muissa laitteissa käytetyt monoliittiset digitaalisuotimet ja tarjoavat paremman äänentoiston myös tavallisilla
CD-levyillä. Digitaaliohjelmalähteen valinta
Voit käyttää Dolby Digital -tilaa, kun sinulla on digitaaliäänilähde kytkettynä AVR 7000-viritin­vahvistimeen. Kytke DVD-soittimen, HDTV-viritin­vahvistimet, satelliittijärjestelmät ja CD-soittimen digitaalilähdöt AVR 7000:n takalevyn koaksiaali tai optisiin tuloihin analogista äänitystä varten kytke myös digitaali­sen ohjelmalähteen analogiset lähdöt AVR 7000:n takalevyn vastaaviin liitäntöihin (esim. DVD-soittimen analogiset stereolähdöt takalevyn DVD-tuloon
Kun toistat digitaaliohjelmalähdettä (esimerkiksi DVD), valitse ensin sen analoginen tulo kauko­ohjaimen tai etulevyn painikkeilla. Nyt laitteen videosignaali ohjataan televisiolähtöön ja ana­loginen audiosignaali ohjataan äänityslähtöihin. Valitse seuraavaksi DVD-soittimen digitaalitulo painamalla digitaaliohjelmalähteen valitsinta
Aja valitse oikea tulo (OPTICAL TAI COAXIAL) valintapainikkeilla
4
. Valittu tulo näytetään näytössä W tai kuvar­uutuvalikossa.Vahvista valinta tallennuspainikke­ella
8(. Huomaa, että digitaalituloon (esi-
merkiksi koaksiaalinen) liitetty laite säilyy valittu­na ohjelmalähteenä, kun se on tallennettu edel­lämainitulla tavalla eli sitä ei tarvitse valita uude­staan, kun valitset ohjelmalähdettä.
j
°·
. Varmuuden vuoksi ja
).
6
Digitaalitilan ilmaisimet
Kun digitaaliohjelmalähdettä toistetaan,AVR 7000 tunnistaa automaattisesti signaalin tyypin. Laite valitsee sitten automaattisesti sopivimman surround-tilan. Esimerkiksi DTS-signaalia toistet­taessa laite valitsee DTS-dekoodauksen ja Dolby Digital -signaalin yhteydessä Dolby Digital ­dekoodauksen. Kun laite havaitsee, että kyseessä on PCM-signaali, jota käytetään CD-, LD- ja joi­denkin DVD-musiikkilevyjen yhteydessä, laite antaa käyttäjän valita sopivan surround-tilan. Koska valittavat surround-tilat riippuvat digitaali­signaalin tyypistä, AVR 7000 ilmaisee eri tavoin minkä tyyppinen signaali on kyseessä. Ilmaisimet selvittävät valittavana olevat surround-tilat ja levylle tallennetun signaalin tyypin.
Digitaaliohjelmalähteiden yhteydessä etulevyn
bitstream-ilmaisin
signaalin tyypin:
AC-3: AC-3 ilmaisin syttyy, kun toistettava sig­naali on Dolby Digital -signaali. Valittavana on useita surround-tiloja riippuen valitusta äänirai­dasta ja levylle tallennettujen kanavien luku­määrästä. Huomaa, että digitaalisilta surround­koodatuilta ohjelmalähteistä voidaan äänittää yksi kanava ilman subwooferia (1.0 audio) tai kaikki viisi kanavaa ja subwoofer (5.1 audio) tai kaikki vaihtoehdot tältä väliltä (katso huomautus alla). 2.0 audio -vaihtoehtoa lukuunottamatta kaikkien vaihtoehtojen yhteydessä voidaan käyt­tää vain Dolby Digital ja VMAx-tiloja.Kun Dolby Digital -signaalissa on vain kaksi kanavaa (2.0), näissä kahdessa signaalissa (vasen ja oikea) on usein mukana Pro Logic surround-informaatiota. Tämän vaihtoehdon yhteydessä AVR 7000 valit­see automaattisesti Pro Logic -tilan. Voit halutes­sasi kytkeä sen pois päältä tai vaihtaa tilaksi VMAx-tilan.
DTS: DTS-ilmaisin syttyy, kun toistettava sig­naali on DTS-signaali. Vain DTS-tila on käytettä­vissä.
PCM: PCM-ilmaisin syttyy, kun toistettava sig­naali on tavallinen PCM-signaali.Tämä on taval­lisin CD- ja LD-levyillä käytetty signaalityyppi. PCM-signaalin yhteydessä voidaan käyttää kaik­kia muita surround-tiloja paitsi Dolby Digital ja DTS. Huomaa,että PCM-signaaliformaatti voi­daan valita DVD-soittimessa myös Dolby Digital
-ääniraitojen kanssa.Tällöin myös 2.0 Dolby Digi­tal -ääniraidat voidaan toistaa kaikissa surround­tiloissa, myös Logic 7 -tilassa.
A
osoittaa toistettavan
HDCD: HDCD-ilmaisin syttyy PCM-ilmaisimen yhteydessä, kun toistettava CD-levy on koodattu erityisellä HDCD-menetelmällä. HDCD-piiri käyt­tää 20-bittistä koodausta sekä muuta erikoispro­sessointia uskomattoman tarkkaa ja selkeää CD­toistoa varten (katso sivu 29). HDCD-prosessointi on käytössä vain Stereo ja Surround Off -tiloissa.
Bitstream-ilmaisimien lisäksi AVR 7000 -viritin­vahvistimessa on ainutlaatuinen kanavailmaisin, josta näet heti kuinka monta kanavaa digitaali­signaalissa on ja mahdolliset digitaalisignaalin häiriöt.
Nämä ilmaisimet ovat L/C/R/LS/LR-kirjaimet etu­levyn näytön neliöiden sisällä. Kun vastaanotettava signaali on tavallinen analoginen stereosignaali tai matriisi­koodattu surround-signaali, vain L- ja R-kirjaimet syttyvät. Tämä johtuu siitä, että analogisissa sig­naaleissa on vain vasen ja oikea kanava. Tämä koskee myös surround-koodattua signaalia, jossa surround-informaatio on liitetty vasemman ja oikean kanavan informaatioon.
Digitaalisignaali saattaa sisältää jopa kuusi erilli­stä kanavaa ohjelmamateriaalista, ohjelmaläh­teestä ja koodausmenetelmästä riippuen. Digi­taalisignaalia toistettaessa ilmaisimien kirjaimet syttyvät sen mukaan, mitä kanavia vastaanotet­tava signaali sisältää. Huomaa, että vaikka Dolby Digital -järjestelmää nimitetään usein 5.1-jär­jestelmäksi, kaikissa Dolby Digital DVD-levyissä tai muussa materiaalissa ei välttämättä ole 5+1 kanavaa. Dolby Digital -ääniraidalla varustettu DVD-levy saattaa joskus sytyttää vain L- ja R­ilmaisimet.
Huomaa: Monille DVD-levyille on äänitetty sekä
5.1- että 2.0-ääniraita. 2.0-raitaa käytetään usein muiden kielien tallentamiseen. Tarkasta aina DVD-levyllä oleva materiaali ennen sen tois­tamista. Useimmissa levyissä nämä tiedot kerro­taan levyn takakannessa olevalla kuvakkeella tai luettelolla. Jos levylle on äänitetty useampi ääni­raita, sinun on ehkä muutettava DVD-soittimesi asetuksia (yleensä Audio Select -painike tai levyn kuvaruutuvalikko),jotta voit kuunnella täydellistä
5.1-ääniraitaa AVR 7000 -viritinvahvistimella tai valita oikean ääniraidan ja kielen.2.0-ääniraitaa voidaan toistaa kaikissa surround-tiloissa, myös Logic 7 -tilassa (katso PCM-ilmaisin edellä). Sig­naalin tyyppi saattaa joskus muuttua DVD-levyn toiston aikana. Joskus erikoismateriaali on tallen­nettu 2.0-äänellä ja itse elokuva 5.1-äänellä. Niin kauan kuin DVD-soittimesi on asetettu käsit­telemään 6 kanavaa,AVR 7000 tunnistaa auto­maattisesti signaalin ja kanavien muutokset ja osoittaa ne ilmaisimilla.
Ò
kaiutin/kanavailmaisimen
P
30 KÄYTTÖ
Käyttö
Kaiutin/kanava-ilmaisimenPkirjaimet
välähtävät, kun signaali katkeaa.Tämä voi tapahtua, jos digitaaliohjelmalähde valitaan ennen toiston alkamista tai kun digitaaliohjelma­lähde, kuten DVD-soitin,asetetaan taukotilaan. Vilkkuvat ilmaisimet osoittavat, että toisto on keskeytynyt digitaalisignaalin katkeamisen vuoksi eikä AVR 7000:n vian vuoksi. Tämä on normaalia ja digitaalitoisto jatkuu heti, kun levyn toistoa jatketaan.
Yötila
Yksi Dolby Digital -järjestelmän erityisominai­suuksista on yötila, jonka avulla rajoitetaan AC­3-ohjelmalähteiden toiston huipputasoa
1
/4 - 1/3 rajoittamatta niiden dynaamista aluetta.Tämä estää äkilliset häiritsevän suuret äänenvoimak­kuuden vaihtelut heikentämättä digitaaliohjel­malähteen toiston laatua. Yötila on käytössä vain Dolby Digital -tilassa.
Kytke yötila päälle painamalla kauko-ohjaimen yötilapainiketta yötilassa osittaista vai täyttä rajoitusta
nikkeilla
⁄/¤
malla
W
näkyy teksti D-Range Off.Yötilailmaisin
P
. Valitse sitten käytetäänkö
⁄/¤
-pai-
6
. Kytke yötila pois päältä paina-
-painikkeita 6, kunnes näytössä
N
palaa, kun yötila on käytössä.
Voit myös tehdä yötilan rajoitusasetuksen Sur­round Setup -valikossa. Katso lisätiedot valikko­ohjelmoinnista sivulta 25.
TÄRKEÄÄ TIETOA DOLBY DIGITAL TOISTOSTA:
1. Kun digitaaliohjelmalähde on tauko-, kelaus eteenpäin- tai kappalehakutilassa, audiosignaali katkeaa hetkeksi,jolloin kirjaimet kaiutin/kana­vailmaisimissa
P
välähtävät. Tämä on nor-
maalia, eikä se tarkoita että AVR 7000 -viritin­vahvistimessa tai ohjelmalähteessä olisi vikaa. AVR 7000 palaa digitaalitoistoon heti, kun sig­naali on taas saatavilla eli kun laite palaa nor­maalitoistotilaan.
2. Vaikka AVR 7000 pystyykin dekoodaamaan lähes kaikki DVD-elokuvat, CD-levyt ja HDTV- lähetykset on mahdollista, että jotkut tulevat digitaaliohjelmalähteet eivät ole yhteensopivia AVR 7000:n kanssa.
3. Huomaa, ettei kaikissa digitaaliäänitteissä ole täyttä 5.1-kanavaista ääntä. Katso DVD-videon tai laserlevyn mukana tulleesta ohjelmaoppaasta, minkä tyyppinen ääni levyllä on. AVR 7000 tun­nistaa automaattisesti ohjelmalähteen digitaali­sen surround-koodauksen tyypin, näyttää sen tyy­pin bitstream-ilmaisimilla
maisimilla
P
ja säätää toiston sen mukaisesti.
A
ja kanavail-
4. Kun toistat Dolby Digital tai DTS -ohjelmaläh­dettä, et voi tavallisesti valita eräitä analogisia surround-tiloja, kuten Dolby ProLogic, Dolby 3 Stereo, Hall,Theater ja Logic 7.Tästä ovat poik­keuksena erikoisääniraidat (katso kohta AC-3 edellä) tai valikoidut signaaliformaatit (katso kohta PCM edellä).
5. Dolby Digital- tai DTS-ohjelmalähteen lähtöä ei voi äänittää nauhuri
tai vid 1hlähtöi-
hin kytketyillä laitteilla, jos ohjelmalähde on kyt­ketty vain AVR 7000:n digitaalituloihin. Ohjelma­lähteen analoginen kaksikanavainen signaali voi­daan äänittää kytkemällä ohjelmalähteen analo­giset audiolähdöt AVR 7000:n takalevyn vastaa­viin analogisiin tuloihin (kuten DVD). Tämä sig­naali voidaan äänittää, vaikka toistettava ohjel­malähde on digitaalituloon kytketty ohjelmaläh­de. Digitaalisignaalit ohjataan lisäksi digitaali-
lähtöihin
.
Virittimen käyttö
AVR 7000:n virittimen avulla voit kuunnella AM, FM ja FM Stereo -asemia sekä vastaanottaa RDS­informaatiota. Asemat voidaan virittää käsin tai tallettaa suosikkiasemiksi ja kutsua sitten kuulu­ville 30 muistipaikasta.
Aseman valinta
1. Valitse ohjelmalähteeksi viritin painamalla AM/FM-painiketta myös etulevyn ohjelmalähteen valitsimella taajuusalueen valitsimella
2. Valitse taajuusalue painamalla uudestaan
AM/FM-painiketta
simella
9
3. Valitse viritystila painamalla kauko-ohjaimen viritystilapainiketta taajuusaluevalitsinta sekunnin ajan.
Kun näytön AUTO-ilmaisin htyy vain niiden asemien kohdalle, jotka ovat riit­tävän voimakkaita kuuntelua varten.
Kun näytön AUTO-ilmaisin käsinviritystilassa ja pysähtyy jokaisen viritysaske­leen kohdalle.
4. Aloita asemien viritys painamalla virityspaini­ketta
8N. Kun näytössä palaa AUTO-ilmaisin
V
, viritin hakee jokaisella painikkeen painalluk­sella ylös- tai alaspäin seuraavan aseman, jonka signaali on riittävän voimakas kuuntelua varten. Automaattiviritystilassa viritin toistaa aseman stereo- tai monotilassa, samalla tavoin kuin ne lähetetään. Kun AUTO-ilmaisin tyspainikkeen kee viritystaajuutta yhden taajuusaskeleen.Pidä painiketta painettuna, kun haluat hakea jonkin tietyn aseman. Kun viritysilmaisin asema on viritetty ja sen tulisi kuulua selkeästi.
5. Asemat voi virittää myös painamalla suoraviri­tyspainiketta den numeropainikkeilla tetään heti, kun taajuuden kaikki neljä (<100 Mhz) tai viisi (>100 Mhz) numeroa on syötetty. Jos teet näppäilyvirheen taajuuden suorasyötön aikana, paina tyhjennyspainiketta syöttäminen alusta.
Huomaa: Jos stereoaseman FM-vastaantulo on heikko,voit parantaa äänenlaatua vaihtamalla vastaantulotilaksi MONO kauko-ohjaimen viri- tystilapainikkeella mällä etulevyn taajuusalueen valitsinta nettuna kahden sekunnin ajan, kunnes STE- REO-ilmaisin
D
. Voit valita virittimen
9
.
D
tai taajuusalueen valit-
.
E
tai pitämällä etulevyn
9
painettuna noin kahden
V
palaa, viritin pysä-
V
ei pala, viritin on
V
ei pala, viri-
8Npainaminen nostaa tai las-
U
syttyy,
K
ja syöttämällä aseman taajuu-
G
. Haluttu asema viri-
L
ja aloita
E
tai painamalla ja pitä-
T
sammuu.
9
!
pai-
tai
KÄYTTÖ 31
Käyttö
Asemamuistiin tallettaminen
Voit tallentaa AVR 7000:n muistiin yli 30 asemaa ja valita ne helposti etulevyn tai kaukosäätimen painikkeilla.
Kun haluat tallentaa aseman muistiin, viritä ensin asema ylläolevien vaiheiden mukaan.
Sitten:
1.Paina kauko-ohjaimen muistipainiketta Huomaa, että MUISTI-ilmaisin syttyy ja vilkkuu näytössä.
2. Paina viiden sekunnin sisällä haluamaasi muis­tipaikkaa vastaavia numeropainikkeita
3.Tallenna samalla tavoin muut viritetyt asemat.
Muistiin tallennettujen asemien valinta
Voit valita muistiin talletetun aseman käsin pai­namalla haluamaasi muistipaikkaa vastaavia
numeropainikkeita
• Voit selata muistiin tallennetut asemat yksi kerrallaan painamalla kauko-ohjaimen tai etule­vyn esiviritettyjen asemien valintapainikkeita
M
.
G
.
S
G
F
.
)
RDS-järjestelmän käyttö
AVR 7000-viritinvahvistimen ominaisuuksiin kuu­luu RDS (Radio Data System). RDS on käytössä monissa maissa. Järjestelmän avulla signaalin mukana voidaan lähettää lähettävän aseman tunnus tai tietoa lähetysverkosta,kuvaus aseman ohjelmatyypistä, asemaa koskevia tekstiviestejä, tietoja musiikkivalikoimasta ja oikea aika.
.
Kun yhä useammat FM-asemat on varustettu RDS-lähetysmahdollisuuksilla, AVR 7000 toimii myös helppokäyttöisenä kodin informaatio- ja viihdekeskuksena. Seuraava kappale auttaa sinua hyödyntämään RDS-järjestelmän ominaisuuksia.
RDS-viritys
Kun olet virittänyt FM-aseman ja sen lähetys sisältää RDS-informaatiota, AVR 7000 näyttää automaattisesti aseman tunnuksen ja näyttöön
W syttyy RDS-ilmaisin
RDS-näyttö
RDS-järjestelmän avulla asema voi lähettää runs­aasti tietoa aseman nimen lisäksi. Normaalissa RDS-tilassa näytössä näkyy aseman nimi, lähe­tysverkko tai aseman tunnuskirjaimet. Painamalla RDS-painiketta tämää RDS-informaatiota seuraavassa järjestyksessä:
• Aseman nimi (joidenkin asemien yhteydessä muutakin tietoa).
• Aseman taajuus.
• Ohjelmatyyppi (PTY) seuraavan luettelon mukaisesti. PTY-ilmaisin tietoja vastaanotetaan.
• Asemaa koskevaa erikoistietoa sisältävä radiotekstiviesti.Tämä viesti voi rullata näytössä eli viesti voi olla pidempi kuin näytön kahdeksan merkkiä. Signaalin laadusta riippuen saattaa kestää jopa 30 sekuntia ennen kuin viesti näkyy näytössä. Tänä aikana sana TEXT vilkkuu näytössä. RT-ilmaisin vastaanotetaan.
• Oikea aika. Huomaa,että saattaa kestää jopa kaksi minuuttia ennen kuin oikea aika näkyy näy­tössä. Tänä aikana sana TIME vilkkuu näytös­sä. CT-ilmaisin vastaanotetaan. Huomaa myös, että ajan tark­kuus riippuu lähettävästä radioasemasta, ei AVR 7000-viritinvahvistimesta.
AC
.
@voit selata aseman lähet-
AB
syttyy, kun näitä
Z
syttyy, kun radiotekstiä
AA
syttyy, kun aikatietoja
Kaikki RDS-asemat eivät lähetä kaikkia tietoja. Jos valittua RDS-tietoa ei lähetetä, näytössä W näkyy viesti NO TYPE, NO TEXT tai NO TIME.
RDS-toiminto vaatii kaikissa FM-tiloissa voimak­kaan signaalin. Jos vastaanotat vain osittaisen viestin tai RDS-ilmaisimet RDS, PTY, CT, RT tai
RT-ilmaisimet
muvat, säädä hitaasti antennia tai viritä toinen voimakkaampi RDS-asema.
Ohjelmahaku (PTY)
RDS-järjestelmän tärkeimpiä ominaisuuksia ovat ohjelmamateriaalin koodatut ohjelmatyyppikoo­dit (PTY), jotka ilmaisevat minkä tyyppistä ohjel­maa asema lähettää. Seuraava luettelo esittää ohjelmatyypin esittämiseen käytettävät lyhenteet ja PTY:n kuvauksen:
RDS ONLY: RDS-asema
TRAFFIC:liikennetiedotuksia ja kelitiedotuksia
NEWS: uutislähetyksiä
AFFAIRS: päivän tapahtumia
INFO: yleistietoa
SPORT: urheilutapahtumia
EDUCATE: koulu- ja koulutusohjelmia
DRAMA: näytelmiä ja kirjallisuusesityksiä
CULTURE: kulttuuriohjelmia
SCIENCE: tieteellisiä ja teknisiä ohjelmia
VARIED: viihdeohjelmia
POPM: popmusiikkia
ROCKM: rockmusiikkia
M.O.R.M.: helposti sulavaa musiikkia
LIGHTM: kevyttä klassista musiikkia
CLASSICS: vakavaa klassista musiikkia
OTHER M: muita musiikkityyppejä
WEATHER: säätiedotuksia
FINANCE: talousuutisia
CHILDREN: lastenohjelmia
AC AB AA Zsyttyvät ja sam-
32 KÄYTTÖ
SOCIAL: yhteiskunnallisia ohjelmia
RELIGION: uskonnollisia ohjelmia
PHONE IN: keskusteluohjelmia
TRAVEL: matkailu
Käyttö
LEISURE: vapaa-aika ja harrastukset
JAZZ: jazz-musiikkia
COUNTRY: country-musiikkia
NATION: kansanmusiikkia
OLDIES: ikivihreitä
FOLK M: folkmusiikkia
DOCUMENT: dokumenttiohjelmia
TEST: aseman lähettämä testivaroitusviesti
ALARM: varoituksia
Voit hakea tiettyä PTY:tä seuraavasti:
1. Paina RDS-painiketta
@, kunnes näytös-
W näkyy nykyinen PTY.
2. Kun PTY näkyy näytössä,voit selata valittavien PTY-tyyppien luetteloa painamalla esiviritetty-
jen kanavien valintapainikkeita
)M.Kun
haluat vain hakea seuraavan aseman, joka lähet­tää RDS-dataa, paina esiviritettyjen kanavien
valintapainiketta
)M, kunnes näytössä
näkyy teksti RDS ONLY.
3.Paina viritys ylös-/alaspainiketta
8N,
kunnes viritin aloittaa seuraavan sellaisen RDS­aseman haun, joka lähettää haluamaasi ohjelma­tyyppiä ja jonka signaali on riittävän voimakas kuuntelua varten.
4. Kun PTY-ilmaisin
AB
vilkkuu näytössä, viritin hakee kerran läpi koko FM-aaltoalueen sellaista asemaa, joka lähettää haluamaasi ohjelmatyyp­piä ja jonka signaali on riittävän voimakas kuun­telua varten. Jos viritin ei löydä sellaista asemaa, näytössä näkyy teksti NONE muutaman sekun­nin ajan ja viritin palautuu viimeiselle viritetylle FM-asemalle.
HUOMIO: Monet asemat eivät lähetä PTY­signaalia näytössä näkyy tällöin NONE.
Huomaa: eräät asemat lähettävät jatkuvasti lii­kennetiedotuksia. Erottuakseen liikennetiedotu­sasemiksi ne lähettävät jatkuvasti erikoiskoodia. Kun AVR 7000 vastaanottaa tämän koodin, näyt­töön syttyy TA-ilmaisin
Y
. Voit hakea näitä asemia valitsemalla PTY-koodiksi TRAFFIC. AVR 7000 löytää erikoiskoodin ansiosta nämä asemat, vaikka ne eivät lähettäisikään liikenne­tiedotuksia hakuhetkellä.
Kasetin äänittäminen
Normaalikäytössä kuunneltavaksi valittu audio­tai video-ohjelmalähde ohjataan äänityslähtöi­hin. Eli voit äänittää ohjelmaa, jota katsot tai kuuntelet, asettamalla nauhuri
h
-lähtöihin kytketyn laitteen äänitystilaan.
Kun takalevyn digitaalilähtöihin ty tallentava digitaalisoitin, voit tallentaa digitaa­lisignaalin CD-R-, MD- tai muulle digitaalimedial­le.
Huomaa:
• Digitaalilähtöihin ohjataan signaali vain digi­taalisia ohjelmalähteitä toistettaessa. Ne eivät muunna analogista signaalia digitaaliseksi tai muuta digitaalisignaalin formaattia. Lisäksi tal­lentavan soittimen täytyy olla yhteensopiva tal­lennettavan signaalin kanssa. Esimerkkinä CD­soittimen PCM-digitaalisignaali voidaan tallentaa CD-R- tai MD-levylle, Dolby Digital tai DTS-sig­naaleja ei voi. Dolby Digital- tai DTS -ohjelmaläh­teen lähtöä ei voi tallentaa, jos laite on kytketty vain AVR 7000:n digitaalituloihin. Kyseisen ohjel­malähteen analoginen lähtö on sitävastoin tal­lennettavissa.
• Dolby Digital- tai DTS -ohjelmalähteen lähtöä ei voi tallentaa, jos laite on kytketty vain AVR7000:n digitaalituloihin. Kyseisen ohjelma­lähteen kaksikanavainen analoginen signaali voidaan sitävastoin tallentaa (katso kohta 5, Tärkeää tietoa digitaalitoistosta edellisellä sivulla).
tai video 1
on kytket-
Lähtötasojen hienosäätö
AVR 7000-viritinvahvistimen normaali lähtötaso­jen säätö tehdään testiäänen avulla sivulla 25 kuvatulla tavalla. Joskus voi olla tarpeen säätää lähtötasoja muun ohjelmamateriaalin avulla, kuten testilevyn tai hyvin tuntemasi ohjelmama­teriaalin avulla. Lisäksi subwooferin sekä Stereo­ja VMAx-surround-tilojen lähtötasot voi säätää vain tällä toimenpiteellä.
Kun haluat säätää lähtötasot ohjelmamateriaalin avulla, valitse ensin surround-tila, jonka hieno­säädön haluat tehdä (katso HUOMAUTUS alla). Käynnistä sitten ohjelmamateriaalin toisto ja säädä vasemman ja oikean etukaiuttimen vertai­luäänenvoimakkuus äänenvoimakkuuden sääti­millä
*˙
Kun olet säätänyt vertailuäänenvoimakkuuden, paina kanavavalitsinta FRONT L LEV näkyy päänäytössä haluat muuttaa lähtötasoa, paina ensin tallen-
nuspainiketta
tasoa etulevyn valintapainikkeilla kauko-ohjaimen käytä äänenvoimakkuuden säätimiä tähän säätöön, koska se muuttaa vertailulähtötasoa.
Kun olet tehnyt muutokset tallenna asetukset
tallennuspainikkeella dettävää kanavaa etulevyn valintapainikkeil­la
5
tai kauko-ohjaimen
6
. Kun haluat säätää subwooferin lähtötasoa, paina etulevyn valintapainikkeita 5 tai kauko­ohjaimen WOOFER LEV näkyy näytössä kuvaruutuvalikossa (vain, jos subwoofer on kyt­ketty päälle).
Paina tallennuspainiketta kanavan nimi näkyy näytössä valikossa ja säädä lähtötaso kuten yllä.
Toista toimenpide tarvittaessa, kunnes olet säätänyt kaikkien kanavien lähtötasot. Kun kaikki säädöt on suoritettu, paina tallennuspainiket-
ta
8(kahdesti ja AVR 7000 palaa normaali-
toimintaan.
Ohjelmalähteiden lähtötasot voidaan säätää myös kuvaruutuvalikon avulla.Säädä aluksi äänenvoimakkuus miellyttäväksi Avaa sitten päävalikko OSD-painikkeella Siirrä kohdistin CHANNEL ADJUST -rivin kohdalle. Avaa valikko (kuva 8) tallennuspainikkeella
.
7Ú, kunnes teksti
8(ja nosta tai laske lähtö-
⁄/¤
-painikkeilla6. ÄLÄ
8(ja vaihda sää-
⁄/¤
-painikkeilla
⁄/¤
-painikkeita 6, kunnes teksti
8(, kun haluamasi
W
*˙
⁄/¤
-painikkeilla
W
. Jos
5
tai
W
tai
tai kuvaruutu-
.
I
6
8
.
.
KÄYTTÖ 33
Käyttö
* CHANNEL ADJUST *
FRONT LEFT : 0dB CENTER : 0dB FRONT RIGHT: 0dB SURR RIGHT : 0dB SURR LEFT : 0dB SUBWOOFER : 0dB RETURN TO MENU
Kuva 8
Kun valikko avautuu kuvaruutuun siirrä kohdistin seuraava säädettävän kanavan kohdalle. Säädä lähtötaso oikeaksi
‹/›
-painikkeilla
9
.
Kun olet tehnyt kaikki asetukset ja haluat tehdä muita asetuksia, siirrä kohdistin RETURN TO MENU -rivin kohdalle ja paina tallen­nuspainiketta
8
. Jos et halua tehdä muita ase-
tuksia, poistu kuvaruutuvalikosta OSD-painik-
keella
I
.
Huomaa: Jokaisen analogisen ja digitaalisen surround-tilan lähtötasot voit säätää erikseen. Jos haluat muuttaa tietyn tilan asetuksia, valitse tila ja tee säädöt kuten yllä.
Lähtötasojen muuttaminen edellä kuvatun hieno­säädön avulla muuttaa automaattisesti lähtöta­sojen säätövalikon arvot (kuva 7,sivu 25). Edellä kuvattu menettely on ainoa tapa, jolla voi säätää Stereo ja VMAx-tilojen lähtötasot (eli säätää VMAx-tilan lähtötasot samalle tasolle kuin muilla tiloilla).
Kuusikanavainen suoratulo
AVR 7000-vastaanotin on varten varustettu lii­tännöillä, joihin voi liittää myös tulevat dekoo­derit sellaisia formaatteja varten, joita AVR 7000 ei pysty käsittelemään. Dekooderi kytketään takalevyn 6-kanavaiseen suoratuloon sen voi valita ohjelmalähteeksi 6-kanavaisen
suoratulon valitsimella
B
. 6-kanavaiseen
suoratuloon kytketty laite voidaan valita ohjelma­lähteeksi painamalla etulevyn ohjelma-
lähteen valitsinta
DIRECT näkyy näytössä
!
, kunnes 6 CH
W
valo syttyy 6 CH-ilmaisimen viereen ohjelma- lähteen ilmaisimissa
Ó
.
Huomaa: Et voi valita surround-tilaa kun 6-kanavainen suoratulo on käytössä, koska ulkoi­nen dekooderi määrittää sen. Lisäksi äänitys­lähtöihin ei ohjata signaalia silloin, kun 6-kanavainen suoratuloliitäntä on käytössä.
£
ja
ja vihreä merkki-
Muistin varmistus
AVR 7000-viritinvahvistimessa on muistinvar­mistusjärjestelmä, joka varmistaa, että virittimen asetukset ja järjestelmäasetukset eivät häviä muistista sähkökatkoksen yhteydessä tai jos laite irrotetaan vahingossa pistorasiasta. Muistinvar­mistus kestää noin 2 viikkoa,jonka jälkeen kaikki tiedot on syötettävä uudestaan.
34 KÄYTTÖ
Monihuonetoiminta
AVR 7000 on varustettu useilla erikoisominai­suuksilla, jotka lisäävät laitteen monipuolisuutta. Vaikka vastaanotinta pystyy käyttämään ilman näitä ominaisuuksia, ne tarjoavat useita käteviä lisätoimintoja.
Etulevyn tulo/lähtöliitäntä
AVR 7000-viritinvahvistimen etulevyssä on tulo/lähtöliitäntä, joka helpottaa kannettavien soittimien, videopelien ja videokameroiden tilapäistä liittämistä järjestelmän ohjelmaläh­teeksi. Tavallisten vasemman ja oikean kanavan audioliitäntöjen ja videoliitännän lisäksi AVR 7000 -viritinvahvistimessa on myös S-Video
-liitäntä.
AVR 7000:n etulevyn liitäntöjä voi tarvittaessa käyttää myös lähtöliitäntöinä. Voit liittää niihin silloin kannettavan kasettinauhurin, MD-soitti­men, tallentavan CD-aseman tai tietokoneen toistettavan ohjelmalähteen tallennusta varten. Tätä ominaisuutta et löydä muista laitteista.
Normaalikäytössä etulevyn video 4 -liitännät
$
toimivat tuloliitäntöinä. Video 4 -ilmaisin
%
palaa silloin vihreänä.
Voit muuttaa video 4 -liitännän tilapäisesti läh­töliitännäksi ADVANCED SELECT ­valikossa (kuva 1).Avaa ensin päävalikko OSD- painikkeella CED SELECT -rivin kohdalle
nikkeilla
malla tallennuspainiketta
Kuva 9
I
. Siirrä kohdistin ADVAN-
⁄¤
-pai-
6
ja avaa valikko (kuva 9) paina-
8
.
* ADVANCED SELECT *
VIDEO 4: IN OUT VFD : FULL HALF OFF VOLUME DEFAULT :OFF ON DEFAULT VOL SET:25dB SEMI OSD :OFF ON SEMI OSD TIME OUT: 35 FULL OSD TIME OUT:20S RETURN TO MENU
Video 4 -liitännän oletusasetuksena on tulo. Kun haluat muuttaa ne tilapäisesti annoiksi, siirrä kohdistin VIDEO 4-rivin kohdalle ja paina
-painiketta niin, että sana OUTon
korostettuna. Etulevyn video 4 -ilmaisin
%
muuttuu samalla punaiseksi. Jos haluat tehdä muita asetuksia, siirrä kohdistin RETURN TO MENU -rivin kohdalle ja paina tallen­nuspainiketta
6
. Jos et halua tehdä muita
asetuksia, poistu kuvaruutuvalikosta OSD-pai-
nikkeella
I
.
Kun Video 4 -liitännät on muutettu lähtöliitännö­iksi, AVR 7000 -viritinvahvistimen tulosignaali ohjataan näihin liitäntöihin. Toisin kuin muihin äänitysliitäntöihin, näihin ohjataan vain analo­gisten ohjelmalähteiden signaali. Digitaaliohjel­malähteiden ja 6-kanavaisen suoratuloliitännän signaalia ei ohjata liitäntöihin.
Etulevyn liitäntöjen asetus on vain tilapäinen ja ne muuttuvat takaisin tuloliitännöiksi, kun AVR 7000 kytketään pois päältä. Kun haluat muuttaa ne tuloliitännöiksi kytkemättä vastaanotinta pois päältä, siirry kuvaruutuvalikkoon kuten edellä ja korosta sana INvideo 4 -rivillä.
Näytön valaistus
AVR 7000 -viritinvahvistimen etulevyn näytön
Ò
kirkkaus on oletusasetuksena sellainen, että se näkyy hyvin valaistussa huoneessa. Kotiteatte­rissa on kuitenkin joskus tarpeen himmentää näytön valaistusta tai kytkeä se jopa täysin pois päältä.
Kun haluat muuttaa näytön valaistusta tilapäi­sesti, sinun on muutettava näytön asetuksia ADVANCED SELECT -valikossa.Avaa ensin päävalikko OSD-painikkeella
I
. Siirrä
kohdistin ADVANCED SELECT-rivin
⁄/¤
kohdalle (kuva 9) painamalla tallennuspainiketta
-painikkeilla 6ja avaa valikko
8
.
Kun haluat muuttaa tilapäisesti näytön kirkkaut­ta, siirrä kohdistin VFD-rivin kohdalle ja paina
-painiketta niin, että haluamasi kirkkau-
saste on korostettuna. FULL-asetus vastaa normaalikirkkautta. HALFhimmentää näytön puoleen. OFF-asetuksella näytön
Ò
kaikki
ilmaisimet sammuvat.Vain ohjelmalähteen
ilmaisimet virran merkkivalo
Ó
, surround-tilan ilmaisimet ıja
3
jäävät palamaan.
Näytön valaistuksen kirkkautta voi muuttaa myös pitämällä tallennuspainiketta
(
painettu-
na, kunnes näyttöön tulee teksti VFD
FULL. Valitse viiden sekunnin sisällä halua- masi kirkkausaste valintapainikkeilla Vahvista valinta tallennuspainikkeella
5
(
.
Kun näytön valaistuksen kirkkautta on muutettu, asetus on voimassa kunnes sitä muutetaan seu­raavan kerran tai laite kytketään pois päältä.
Jos haluat tehdä muita asetuksia, siirrä kohdistin RETURN TO MENU -rivin kohdalle ja paina tallennuspainiketta
6
Jos et halua
tehdä muita asetuksia, poistu kuvaruutuvalikosta
OSD-painikkeella
I
.
Äänenvoimakkuuden esiasetus
Useimpien AV-viritinvahvistimien tavoin AVR 7000 kytkeytyy päälle samalle äänenvoimakkuu­delle kuin poiskytkettäessä.Voit halutessasi ohjelmoida sen kytkeytymään päälle tietyllä äänenvoimakkuudellä. Oletusasetuksena laite kytkeytyy päälle samalla äänenvoimakkuudella kuin poiskytkettäessä.Tätä asetusta voit muut­taa ADVANCED SELECT -valikossa. Avaa ensin päävalikko OSD-painikkeella Siirrä kohdistin ADVANCED SELECT- rivin kohdalle
⁄/¤
-painikkeilla 6ja avaa valikko (kuva 9) painamalla tallennuspainiket­ta
8
.
Siirrä kohdistin DEFAULT VOL SET- rivin kohdalle.Paina
-painiketta 6, kunnes sana ONon korostettuna kyseisen rivin kohdal­la. Aseta haluamasi äänenvoimakkuus
painikkeilla
9
. Asetusta ei voi muuttaa
äänenvoimakkuuden säätimillä. Huomaa: Koska äänenvoimakkuuden esiasetus-
ta ei voi testata asetusten teon aikana, sinun kannattaa määritellä haluamasi asetus ennen sen tekemistä. Kuuntele jotain ohjelmalähdettä ja säädä äänenvoimakkuus sopivalle tasolle äänenvoimakkuuden säätimillä olet löytänyt sopivan äänenvoimakkuuden, mer­kitse muistiin näytössä
W
näkyvä äänenvoi­makkuuden taso (tyypillisesti negatiivinen nume­ro esim. -25dB).Tee sitten asetukset valikossa
‹/›
-painikkeilla
9
.
.
⁄/¤
*˙
I
-
.Kun
.
MONIHUONETOIMINTA 35
Monihuonetoiminta
Toisin kuin muut tässä valikossa tehtävät ase­tukset, tämä asetus jää voimaan, kunnes se muutetaan seuraavan kerran, vaikka laite kytke­tään täysin pois päältä.
Jos haluat tehdä muita asetuksia, siirrä kohdistin RETURN TO MENU -rivin kohdalle ja
paina tallennuspainiketta
6
. Jos et halua
tehdä muita asetuksia, poistu kuvaruutuvalikosta OSD-painikkeella
I
.
Osittaisnäytön asetukset
Osittaisnäyttöjärjestelmässä kuvaruudun alareu­nassa näytetään yhdellä rivillä viesti, kun äänen­voimakkuuden, ohjelmalähteen, surround-tilan tai virittimen taajuusasetuksia muutetaan. Osittaisnäytön avulla saat tiedon säätötoimen­piteistä tai kauko-ohjaimella annetusta komen­noista, kun etulevyn näyttöä on vaikea nähdä. Voit halutessasi kytkeä osittaisnäytön tilapäisesti pois päältä ja säätää aikaa, jonka osittaisnäyttö näkyy kuvaruudussa.
Osittaisnäyttö kytketään pois päältä ADVANCED SELECT -valikossa.Avaa ensin päävalikko OSD-painikkeella
I
. Siirrä kohdistin ADVANCED SELECT-rivin kohdalle (kuva 9) painamalla tallennuspainiketta
⁄/¤
-painikkeilla6ja avaa valikko
8
.
Siirrä kohdistin SEMI OSD DEFAULT -rivin kohdalle. Paina
ketta
, kunnes sana OFF on korostettuna
-paini-
kyseisen rivin kohdalla.
Asetus on väliaikainen ja on voimassa niin kauan kunnes se muutetaan tai kunnes AVR kyt­ketään pois päältä. Kun laite kytketään pois päältä, asetukseksi palautuu oletusasetus ja osittaisnäyttö kytketään päälle.
Myös osittaisnäytön näyttöaika säädetään ADVANCED SELECT -valikossa. Siirry ADVANCED SELECT -valikkoon kuten edellisessä kohdassa ja siirrä kohdistin SEMI OSD TIMEOUT -rivin kohdalle.
‹/›
Paina
-painiketta
9
, kunnes halua­masi aika sekunteina näkyy kyseisen rivin koh­dalla. Toisin kuin muut tässä valikossa tehtävät asetukset, tämä asetus jää voimaan, kunnes se muutetaan seuraavan kerran, vaikka laite kytke­tään täysin pois päältä.
Jos haluat tehdä muita asetuksia, siirrä kohdistin RETURN TO MENU -rivin kohdalle ja paina tallennuspainiketta
6
. Jos et halua
tehdä muita asetuksia, poistu kuvaruutuvalikosta OSD-painikkeella
I
.
Kokonäytön näyttöajan asetukset
Kokonäyttöjärjestelmää käytetään AVR 7000 asennus- ja säätötoimenpiteissä. Säätötoimenpi­teet tehdään erilaisissa alivalikoissa.Valikoiden näyttöajan oletusasetuksena on 20 sekuntia. Tämä ajan kuluttua valikko häviää kuvaruudus­ta, jos käyttäjä ei ole tehnyt sinä aikana mitään toimenpiteitä. Näyttöaika on turvallisuusominai­suus, jolla estetään valikkotekstien palaminen kuvaruutuun tai videoprojektoriin.Tämä on mahdollista, ellei valikoita suljeta. Joillekin käyt­täjille tämä aika on kuitenkin liian lyhyt asetus­ten tekoa varten, joten sitä voi säätää.
Kokonäytön näyttöaika säädetään ADVAN- CED SELECT -valikossa.Avaa ensin pää­valikko OSD-painikkeella
I
. Siirrä kohdistin
ADVANCED SELECT -rivin kohdalle
⁄/¤
-painikkeilla 6ja avaa valikko (kuva 9)
painamalla tallennuspainiketta
8
.
Siirrä kohdistin FULL-OSD TIME- OUT-rivin kohdalle. Paina
9
, kunnes haluamasi aika sekunteina
‹/›
-painiketta
näkyy kyseisen rivin kohdalla.Toisin kuin muut tässä valikossa tehtävät asetukset, tämä asetus jää voimaan, kunnes se muutetaan seuraavan kerran, vaikka laite kytketään täysin pois päältä.
Jos haluat tehdä muita asetuksia, siirrä kohdistin RETURN TO MENU -rivin kohdalle ja paina tallennuspainiketta
6
. Jos et halua
tehdä muita asetuksia, poistu kuvaruutuvalikosta
OSD-painikkeella
I
.
36 MONIHUONETOIMINTA
Monihuonetoiminta
* MULTI-ROOM SETUP *
MULTI-ROOM:OFF ON MULTI IN :FM102.70MHZ MULTI VOL :25dB RETURN TO MENU
AVR 7000 toimii myös kehittyneen monihuone­järjestelmän hallintakeskuksena, jolla voidaan ohjata ulkoisia infrapunaohjaimia, kaiuttimia tai päätevahvistimia.Vaikka jotkut monihuone­järjestelmät vaativatkin erityiskoulutettua asen­tajaa, tavallinen tee-se-itse-mieskin pystyy asen­tamaan yksinkertaisen monihuonejärjestelmän.
Asennus
Monihuonejärjestelmän lähtökohtana on toisen huoneen ja AVR 7000:n sijoitushuoneen yhdis­täminen johdolla infrapunavastaanottimen, kaiuttimien ja vahvistimen signaaleja varten. Katso tarkemmat asennusohjeet sivulta 15.
Monihuonejärjestelmän asetukset
Kun olet tehnyt tarvittavat audio- ja infra­punakytkennät,AVR 7000 on säädettävä moni­huonekäyttöä varten.Avaa ensin päävalikko
OSD-painikkeella
MULTI ROOM -rivin kohdalle
nikkeilla
6
malla tallennuspainiketta
I
. Siirrä kohdistin
⁄/¤
-pai-
ja avaa valikko (kuva 10) paina-
8
.
Kuva 10
Kun MULTI ROOM-valikko tulee näyt­töön, kohdistin on aluksi MULTI ROOM­rivin kohdalla.Tällä asetuksella kytketään moni­huonejärjestelmä päälle ja pois. Kytke monihuo­nejärjestelmä päälle painamalla
keita
9
, kunnes rivillä näkyy korostettuna
/-painik-
sana ON. Jos et haluat kytkeä järjestelmää päälle tässä vaiheessa tai haluat siirtyä seuraa­vaan kohtaan paina kerran
6
niin, että kohdistin on MULTI
⁄/¤
-painiketta
IN-rivin kohdalla.
Paina sitten
‹/›
-painikkeita
9
, kunnes haluttu monihuonejärjestelmän audio-video­ohjelmalähde on korostettuna. Jos valitset pel­kän audio-ohjelmalähteen (CD, nauhuri,viritin), aikaisempi video-ohjelmalähde ohjataan moni­huonelähtöön
d
. Siirrä sitten kohdistin
MULTI VOL -rivin kohdalle.
‹/›
Paina
-painikkeita
9
, kunnes kuvaruudussa näkyy haluttu monihuonejärjestel­män äänenvoimakkuus. Älä käytä äänenvoimak­kuuden säätimiä asetuksen muuttamiseen. Kun olet tehnyt kaikki monihuonejärjestelmän asetukset, siirrä kohdistin RETURN TO MENU -rivin kohdalle ja paina tallennuspaini­ketta
6
. Jos et halua tehdä muita asetuksia,
poistu kuvaruutuvalikosta OSD-painikkeella
I
.
Monihuonejärjestelmän käyttö
Kytke monihuonejärjestelmä päälle painamalla
monihuonepainiketta
lennuspainiketta päälle tai pois
⁄/¤
Q
. Paina sitten tal-
8
. Kytke monihuonesyöttö
-painikkeilla 6.Kun monihuonejärjestelmä on kytketty päälle,näyt­töön
Ò
syttyy monihuoneilmaisin Oja pää-
näytössä
W
tai kuvaruudussa näkyy teksti MULTI ON. Tallenna asetus tallennuspai­nikkeella
8
.
Kun monihuonejärjestelmä on kytketty päälle, valikossa (kuva 10) valittu audio/video-ohjelma­lähde ohjataan takalevyn monihuonelähtöön
d
. Toisen huoneen äänenvoimakkuus on sää­detty samassa valikossa. Äänenvoimakkuutta voi säätää 2. alueen kauko-ohjaimen äänenvoimak­kuuden säätimellä tai monihuonelähtöön
d
kytketyn tehovahvistimen säätimillä.
Jos toiseen huoneeseen on asennettu ulkoinen infrapunavastaanotin (tai muu Harman Kardon
-laite, jossa on infrapunavastaanotin, katso sivu
18) ja se on liitetty AVR 7000:n monihuone-IR-
tuloon
b
, monihuonejärjestelmän voi kytkeä päälle tai sitä voi ohjata toisessa huoneessa 2. alueen kauko-ohjaimella tai muulla ohjelmoita­valla kauko-ohjaimella, johon on ohjelmoitu AVR 7000:n ohjauskoodit. Riippuen ohjelmoitavan kauko-ohjaimen tyypistä,AVR 7000:n moni- huonekoodit eivät ehkä sisälly sen koodikirjas­toon ja ne on ohjelmoitava kauko-ohjaimeen.
Kun monihuonejärjestelmä on kytketty päälle, AVR 7000:n virrankytkentä, ohjelmalähteen val­inta, äänenvoimakkuuden säätö, mykistys, radioasemien haku muistista ja viritys voidaan tehdään toisesta huoneesta AVR 7000:n Multiroom IR Input -liittimeen
b
liitetyn eril­lisen infrapunavastaanottimen kautta käyttämäl­lä 2. alueen kauko-ohjainta.Samaa ohjainta voidaan käyttää myös yhteensopivien Harman Kardon -cd-, kasetti- ja DVD-soittimien ohjaamiseen kun ne on yhdistetty toisiinsa kauko-ohjauskaapelilla
∂Ƀ
.
Kun monihuonejärjestelmä on kytketty päälle, se pysyy päällä, vaikka AVR 7000 asetetaan valmi­ustilaan kauko-ohjaimen Power Off -painikkeella
3
tai etulevyn virtapainikkeella2.Kun
haluat kytkeä monihuonejärjestelmän pois pääl­tä vaikka AVR 7000 on valmiustilassa, paina ensin monihuonepainiketta
lennuspainiketta nikkeita
ilmaisin
6
O
8
niin, että näytönÒMULTI-
sammuu ja kuvaruutunäytössä näkyy
Q
. Paina sitten
ja sitten tal-
⁄/¤
-pai-
teksti MUL ROOM OFF. Tallenna asetus ja kytke laite pois päältä painamalla tallennus-
painiketta
8
.
Vaikka AVR 7000 on kytketty pois päältä (valmiustilaan) ja monihuonejärjestelmä on pois päältä, monihuonejärjestelmä voidaan koska tahansa kytkeä päälle mistä tahansa huoneesta
monihuonepainikkeella
Q
.
MONIHUONETOIMINTA 37
Kauko-ohjaimen ohjelmointi
AVR 7000 -viritinvahvistin on varustettu tehok­kaalla kauko-ohjaimella, johon on AVR 7000:n koodien lisäksi ohjelmoitu useimpien nykyisten audio- ja videolaitemerkkien ohjauskoodit. Näitä ovat mm. CD-soittimet, kasettinauhurit, televisiot, S-kanavamuuntimet, videonauhurit, satelliittivirittimet ja muut kotiteatterilaitteet. Kun olet ohjelmoinut kauko-ohjaimeen järjestelmäsi muiden laitteiden ohjauskoodit, voit ohjata niitä kaikkia yhdellä yleiskauko-ohjaimella.
Kauko-ohjaimen koodiohjelmointi
AVR 7000:n kauko-ohjaimeen on ohjelmoitu tehtaala valmiiksi useimpien Harman Kardon kasetti-, CD- ja DVD-soitinten sekä CD-vaihtajin ohjauskoodit. Sen lisäksi voit ohjelmoida kauko-ohjaimen käyttämään monien muiden valmistajien laitteita noudattamalla jotain seuraavaksi esitettävistä ohjelmointitavoista.
Koodin suorasyöttö
Tämä on helpoin tapa ohjelmoida kauko-ohjain ohjaamaan toista laitetta.
1. Määrittele seuraavien sivujen taulukoiden avulla kolminumeroinen koodi tai koodit, jotka vastaavat ohjattavaa laitetta (esim. video­nauhuri, televisio) ja kyseistä laitemerkkiä. Jos kyseisen merkin kohdalla on useampia numeroita, merkitse muistiin eri vaihtoehdot.
2. Kytke ohjelmoitava laite päälle.
3. Paina ja pidä painettuna kyseisen laitteen
ohjelmalähteen valitsin
videonauhuri, televisio) ja paina samalla
mykistyspainiketta
painikkeita painettuna, kunnes punainen valo valintapainikkeen alla palaa jatkuvasti. Huomaa, että sinun on suoritettava seuraava vaihe sinä aikana kun valo palaa ja sinun on aloitettava 20 sekunnin kuluessa valon syttymisestä.
4. Jos ohjelmoitava laite voidaan kytkeä päälle ja pois kauko-ohjaimella, menettele seuraavasti:
a. Osoita kauko-ohjain ohjattavaa laitetta
kohti ja syötä kolminumeroinen koodi
numeropainikkeilla
va laite kytkeytyy pois päältä, koodi oli oikea. Paina uudelleen ohjattavan laitteen valitsinta valo välähtää kahdesti ennen kuin sammuu.
b. Jos laite EI kytkeydy pois päältä, jatka koodi-
en syöttämistä, kunnes laite sammuu. Kysei­nen koodi on oikea koodi. Paina uudelleen
ohjattavan laitteen valitsinta
ja huomaa, että punainen valo välähtää kahdesti ennen kuin sammuu.
2
2
(esim.
5
. Pidä molempia
G
. Jos ohjelmoita-
ja huomaa, että punainen
2
5. Ellei ohjelmoitavaa laitetta voi kytkeä päälle ja pois kauko-ohjaimella, menettele seuraavasti (enintään 20 sekuntia kohdan 3 jälkeen,muu­ten kohta 3 on toistettava).
a. Syötä ensin kolminumeroinen koodi nume-
ropainikkeilla leen ohjattavan laitteen valitsinta
2
siirtotoimintoa ohjaavaa painiketta, esim. tauko
P
tava laitteen toiminto käynnistyy,koodi on oikea.
b. Jos painikkeen toiminto ei käynnisty,suorita
kohdat 3 ja 5a edellä eri koodeilla, kunnes laite tottelee ohjausta.
6. Kokeile kaikkia kauko-ohjaimen toimintoja, jotta voit olla varma että laite toimii oikein. Muista, että valmistajat käyttävät useita eri­laisia koodiyhdistelmiä, joten kannattaa varmistaa, että virran ohjauksen lisäksi myös äänenvoimakkuuden, kanavan valinta ja siirto­ohjaimet toimivat oikein. Elleivät kaikki toimin­not toimi, sinun on kokeiltava toisella koodilla.
7. Jos laite ei reagoi mihinkään syöttämääsi
koodiin, tai jos laitteesi koodia ei löydy tämän käyttöohjeen taulukoista, tai jos kaikki toiminnot eivät toimi oikein, yritä kauko­ohjaimen ohjelmoimista ”Automaattihaulla”.
Huomautus AVR 7000:n kauko-ohjaimen käyttämisestä Harman Kardon CDR 2
-CD-tallentimen kanssa.
AVR 7000:n kauko-ohjaimeen on ohjelmoitu tehtaalla valmiiksi useimpien Harman Kardon cd­soitinten ohjauskoodit. Sen lisäksi kauko-ohjain pystyy käyttämään myös useimpia CDR 2 -CD­tallentimen toiminnoista (katso toimintolista sivulta 42), kun koodi “002” syötetään ohjatta­van laitteen valintanäppäimeen “CD” yllä esitetään. palauttaaksesi cd-soittimen toi­mintoja ohjaavat käskyt sinun tulee syöttää koodi “001”.
Automaattihaku
Jos ohjattavaa laitetta ei löytynyt ohjauskoodit­aulukoista tai jos taulukon koodi ei toimi laitteen yhteydessä, voit yrittää kauko-ohjaimen ohjelmo­intia automaattihakutoiminnolla seuraavasti:
1. Kytke ohjelmoitava laite päälle.
2. Paina kyseisen laitteen ohjelmalähteen
valitsinta visio) ja paina samalla mykistyspainiketta
5
. Pidä molempia painikkeita painettuna, kunnes punainen valo painikkeen alla palaa jatkuvasti. Huomaa, että sinun on suoritettava seuraava vaihe sinä aikana kun valo palaa ja sinun on aloitettava 20 sekunnin kuluessa valon syttymisestä.
G
ja paina sitten uudel-
. Paina seuraavaksi jotain laitteen
tai toisto flO
2
(esim. videonauhuri, tele-
. Jos ohjelmoi-
2
, kuten
3. Osoita kauko-ohjain ohjattavaa laitetta kohti.
Paina ja pidä Torkkunäppäin Tämä lähettää koodisarjan kauko-ohjaimen sisäisestä kooditietokannasta. Lähetys ilmaistaan ohjattavan laitteen valitsimen
2
välähdyksillä. Vapauta torkkupainike
heti kun ohjelmoitava laite kytkeytyy pois päältä. Huomaa, saattaa kestää useita minuut­teja, ennen kuin oikea koodi löytyy ja laite kytkeytyy pois päältä.
4. Ellei torkkupainiketta vapauteta ajoissa lait­teen kytkeydyttyä pois päältä, oikea koodi ohitetaan. Tällöin kauko-ohjain lähettää sarjan koodeja sisäänrakennetusta tietokannastaan, jolloin ohjattavan laitteen valitsimen alla oleva punainen valo välähtää jokaisen lähetetyn koodin jälkeen.Kun ohjelmoitava laite kytkeytyy pois päältä, vapauta torkku-
näppäin
löytymiseen ja laitteen kytkeytymiseen pois päälta voi kulua useita minuutteja. Jotta löydät jo löytyneen koodin uudelleen, kytke laittee­seen välittömästi virta uudelleen, ja kun ohjat­tavan laitteen valitsin leen punaisena, painele (älä pidä painettuna) surround-tilan valitsinta pääset selaamaan koodeja taaksepäin.Tarkka­ile laitetta jokaisen painalluksen jälkeen. Heti kun laite menee pois päältä, oikea koodi on löytynyt.
5. Paina uudelleen ohjattavan laitteen
valitsinta
valo välähtää kahdesti ennen kuin sammuu.
6. Kokeile kaikkia kauko-ohjaimen toimintoja ohjauksen toiminnan varmistamiseksi. Muista, että monet valmistajat käyttävät useita erilaisia koodiyhdistelmiä ja sinun kannattaa varmistaa, että virran poiskytkennän lisäksi myös äänenvoimakkuuden, kanavanvalinta ja kappalehakupainikkeet toimivat.Elleivät kaikki toiminnot toimi oikein, hae toinen koodi automaattihaulla tai syötä koodi suorasyöt­tömenetelmällä.
. Huomioi, että oikean koodin
2
ja huomaa, että punainen
2
toistuvasti, jolloin
painettuna.
vilkkuu edel-
Koodin lukeminen
Kun olet löytänyt oikean ohjauskoodin auto­maattihakutoiminnolla, sinun kannattaa lukea koodi ja merkitä se muistiin tulevaa tarvetta varten. Koodin avulla voit myös tarkastaa mikä laite kyseiselle painikkeelle on ohjelmoitu.
1. Paina ja pidä painettuna kyseisen laitteen
ohjelmalähteen valitsin kistyspainike
ita painettuna, kunnes punainen valo painikke­en alla palaa jatkuvasti. Huomaa, että sinun on suoritettava seuraava vaihe sinä aikana kun valo palaa ja sinun on aloitettava 20 sekunnin kuluessa valon syttymisestä.
5
2
ja my-
. Pidä molempia painikke-
38 KAUKO-OHJAIMEN OHJELMOINTI
Kauko-ohjaimen ohjelmointi
2. Paina digitaalivalitsinta4. Ohjattava laitteen valitsimen
ilmaisee kolminumeroisen koodin välähdyksil­lä. Jokaisen koodinumeron välillä on sekunnin pituinen tauko.Määrittele koodinumero laske­malla välähdysten lukumäärä taukojen välillä. Yksi välähdys tarkoittaa numeroa 1, kaksi välähdystä 2 jne. 0 ilmaistaan kymmenellä välähdyksellä.
Esimerkki: yksi välähdys,tauko, kuusi välähdystä, tauko,kymmenen välähdystä tarkoittavat koodia
160.
Merkitse tähän järjestelmäsi laitteiden koodit tulevaa tarvetta varten.
CD ______________ DVD______________
Nauhuri ____________________________
AUX ______________ SAT ______________
TV ______________ VCR ______________
2
merkkivalo
Ohjelmoidut laitetoiminnot
Kun AVR 7000:n kauko-ohjain on ohjelmoitu ohjaamaan toista laitetta, voit vaihtaa ohjattavaa laitetta painamalla kyseisen laitteen ohjelma-
lähteen valitsinta
painikkeita, painike välähtää punaisena ilmais­ten, että olet vaihtanut ohjattavaa laitetta.
Kun ohjaat muuta laitetta kuin AVR 7000, komennot eivät välttämättä vastaa tarkasti painikkeeseen merkittyä toimintoa. Eräät komentopainikkeet,kuten numeropainikkeet, toi­mivat samalla tavoin kuin AVR 7000:n yhteydes­sä. Toisten painikkeiden toiminta muuttuu niin, että niiden lähettämä komento vastaa painikkeen toista merkintää. Esimerkiksi, torkkunäppäin ja surround-tilan valintanäppäimet ylös/alas -näppäiminä käytettäessä useimpia televisioita, videonauhureita tai kaapelivirittimiä. Kanava ylös/alas -merkintä on painettu suoraan kauko-ohjaimeen. Samoin pätee myös tavallisille CD- ja kasettisoitinten, videonauhureiden sekä VDV-soitinten toiminnoille,jotka noudattavat näppäinten päälle painettuja standardimerkin­töjä.
Jotkin laitteet eivät kuitenkaan noudata näppäi­meen merkittyä toimintoa. Jotta tietäisit mitä toi­mintoa näppäin ohjaa, katso toimintoluetteloja sivuilla 34 ja 35. Käyttääksesi toimintoluetteloa oikein, katso ensin ohjattavan laitteen tyyppi (esim. CD,tv jne.). Sen jälkeen katso kauko-ohjai­men piirrosta sivulla 34. Huomioi, että jokainen näppäin on merkitty numerolla.
2

toimivat myös kanava
. Kun painat näitä
Etsi aluksi painikkeen numero toimintoluettelosta ja katso sitten ohjattavan laitteen saraketta. Esimerkiksi painike numero 22 on AVR 7000:n yhteydessä kaiutinpainike,mutta televisioiden, videonauhureiden ja satelliittivirittimien yhtey­dessä valikkopainike. Painike 34 on esiviritettyjen asemien selaus alaspäin AVR 7000:n yhteydessä, ohitus taaksepäin CD-soittimien yhteydessä ja sivu alaspäin eräiden S-kanavamuuntimien yhtey­dessä.
Sivulla 42/43 käytetyt, painikkeen toiminnon kuvaukseen käytetyt numerot ovat eri numeroita kuin muualla tässä käyttöohjeessa käytetyt numerot.
Toisten laitteiden ohjaaminen AVR 7000:n kauko-ohjaimella
• Valmistajat saattavat käyttää eri koodisarjoja samassa tuotteen eri versioissa. Siksi on tär­keää tarkistaa, että syötetty koodi ohjaa mahdollisimman montaa laitteen toimintoa. Jos koodi ohjaa vain muutamaa toimintoa, tarkista ohjaako jokin toinen koodi useampaa toimintoa.
• Tuotteesta ja merkistä riippuen toiminto­luettelossa luetellut toiminnot eivät välttämättä vastaa laitteen toimintaa. Merkitse siinä tapauksessa laitteen toiminto luetteloon tai pidä erillistä kirjaa eroista.
• Aina kun kauko-ohjaimen painiketta paine­taan, kyseisen laitteen ohjattavan laitteen
valitsimen
ilmaisin välähtää joidenkin painikkeiden, mutta ei kaikkien yhteydessä, vika ei ole kauko-ohjaimessa. Kyseiselle painikkeelle ei ole silloin ohjelmoitu mitään toimintoa.
2
tulisi välähtää. Jos
Lohjauskoodien ohjelmointi
toisesta kauko-ohjaimesta
Kauko-ohjaimen sisäisen koodikirjaston lisäksi siihen voi ohjelmoida koodeja, jotka eivät sisälly kirjastoon. Toiminnon avulla voit lisäksi kopioida koodit ohjelmoidusta laitteesta ja lisätä kauko­ohjaimeen toimintoja, joita ei sisälly valmiiksi ohjelmoituihin koodeihin. Ohjauskoodit ohjelmoi­daan tai siirretään AVR 7000:n kauko-ohjaimeen seuraavasti:
1. Aseta ohjattavan laitteen kauko-ohjaimen
etupää AVR:n kauko-ohjaimen IR-lähetintä vasten. Kauko-ohjainten välillä tulisi olla noin 2-8 cm.
2. Valitse ohjelmoitavaa laitetta ohjaava valitsin.
Se voi olla joku CD/TAPE/DVD-valitsimista tai jokin videovalitsimista .
2
3. Paina samanaikaisesti valittua ohjattavan lait­teen valitsinta
8
. Pidä molemmat painikkeet painettuina,
kunnes ohjelmoinnin ilmaisin punaiseksi. Vapauta molemmat painikkeet.
4. Paina 20 sekunnin sisällä AVR-kauko-ohjaimen ohjelmoitavaa painiketta. Ohjelmoinnin ilmai-
sin
0
tavan laitteen valitsimen merkkivalo sammuu. Voit ohjelmoida toisen kauko-ohjaimen koodin mille tahansa painikkeelle,paitsi AVR
CD/TAPE/DVD
-painikkeille.Päällekytkentätoiminto (jos se on eri kuin poiskytkentä, joka liitetään virtapainikkeese­en
3
valitsimiin sa painikkeeseen, jolla ei ole mitään toimintoa kyseisen laitteen yhteydessä, esim. testiääni
4
.
5. Kun ohjelmoinnin ilmaisin toisen kauko-ohjaimen ohjelmoitavaa painiketta. Vapauta painike, kun ohjelmoinnin ilmaisin muuttuu vihreäksi. Ohjelmoinnin ilmaisin alkaa taas vilkkua oranssina.
6. Paina viiden sekunnin sisällä uudelleen samaa painiketta varmistaaksesi, että koodi on ohjel­moitu oikein. Ohjelmoinnin ilmaisin välähtää kaksi kertaa vihreänä ja palaa sitten jatkuvasti oranssina ilmaisten, että ohjelmointi onnistui.
Huomaa: Jos ohjelmoinnin ilmaisin muuttuu punaiseksi kohdissa 5 tai 6, ohjelmointi epäon­nistui. Toista kohdat 3-6, mutta pidä kohdassa 5 toisen kauko-ohjaimen painiketta pidettynä muu­taman sekunnin sen jälkeen, kun ohjelmoinnin ilmaisin muuttuu vihreäksi. Jos ilmaisin vilkkuu yhä punaisena kohdissa 5 tai 6, koodia ei voi ohjelmoida.
7. Toista kohdat 4-6 kaikkien niiden painikkeiden kanssa, jotka haluat ohjelmoida toisesta kauko­ohjaimesta AVR 7000:n kauko-ohjaimeen.
8. Kun olet ohjelmoinut kaikki koodit AVR 7000:n kauko-ohjaimeen, paina ja pidä samanaikaisesti painettuna valittu ohjattavan laitteen valitsin
2
moinnin ilmaisin na. Vapauta sitten molemmat painikkeet.
2
ja tallennuspainiketta
0
muuttuu
vilkkuu kuuden sekunnin ajan ja ohjat-
1
,
2
, Video ja valaistus
), joka liittyy tavallisesti ohjelmalähteen
2
, voidaan liittää mihin tahan-
0
vilkkuu, paina
0
ja tallennuspainike 8, kunnes ohjel-
0
välähtää kahdesti oranssi-
J
0
KAUKO-OHJAIMEN OHJELMOINTI 39
Kauko-ohjaimen ohjelmointi
9. Toista kohdat 1-8 kaikkien muiden kauko­ohjaimien yhteydessä, jotka haluat ohjelmoida AVR 7000:n kauko-ohjaimeen.
Ohjelmoitujen koodien poistaminen
Voit poistaa AVR 7000 kauko-ohjaimen muistista yhden komennon, kaikki yhden laitteen komen­not tai kaikki kauko-ohjaimen muistiin tallenne­tut komennot. Huomaa,että valmiiksi ohjelmoi­tuja komentoja ei voi poistaa.
Voit poistaa yhden tiettyä laitetta ohjaavan ohjauskoodin kauko-ohjaimen muistista seuraa­vasti:
1. Paina samanaikaisesti kyseisen laitteen ohjattavan laitteen valitsinta lennuspainiketta ohjelmoinnin ilmaisin na ja ohjattavan laitteen valitsimen merkkivalo muuttuu punaiseksi.
2. Paina kauko-ohjaimen painiketta, joka vastaa poistettavaa komentoa. Ohjelmoinnin ilmaisin
0
alkaa vilkkua oranssina.
3. Paina valopainiketta sin
0
sen jälkeen jatkuvasti oranssina.Ohjattavan lait­teen valitsimen punainen merkkivalo syttyy.
4. Toista kohdat 2 ja 3 jokaisen painikkeen koh­dalla, jonka komennon haluat poistaa kauko­ohjaimen muistista.
5. Kun olet poistanut kaikki haluamasi koodit kauko-ohjaimen muistista, paina ja pidä painet­tuna samanaikaisesti ohjattavan laitteen valitsin
2
valmis, kun ohjelmoinnin ilmaisin välähtää kaksi kertaa ja sammuu ja ohjattavan laitteen valitsi­men punainen merkkivalo sammuu.
Voit poistaa kaikki tiettyä laitetta ohjaavat ohjaus­koodit kauko-ohjaimen muistista seuraavasti:
1. Paina samanaikaisesti kyseisen laitteen ohjat­tavan laitteen valitsinta nuspainiketta ohjelmoinnin ilmaisin na ja ohjattavan laitteen valitsimen merkkivalo muuttuu punaiseksi.
2. Paina ja pidä painettuna valopainike Vapauta painike, kun ohjelmoinnin ilmaisiin välä­htää punaisena viisi kertaa.
3. Ohjelmoinnin ilmaisin kaksi kertaa ohjattavan laitteen valitsimen punai­nen merkkivalo sammuu.
4. Kun ohjelmoinnin ilmaisin palaa taas jatku­vasti oranssina, kaikki kyseistä laitetta ohjaavat komentokoodit on nyt poistettu kauko-ohjaimen muistista. Ohjattavan laitteen valitsimen punai­nen merkkivalo syttyy.
8
. Vapauta painikkeet, kun
0
välähtää kaksi kertaa vihreänä ja palaa
ja tallennuspainike 8. Toimenpide on
8
. Vapauta painikkeet, kun
0
2
syttyy ja palaa oranssi-
J
. Ohjelmoinnin ilmai-
2
ja tallen-
syttyy ja palaa oranssi-
0
välähtää vihreänä
ja tal-
J
.
5. Lopeta toimenpide painamalla ja pitämällä painettuna samanaikaisesti ohjattavan laitteen valitsin ja tallennuspainike moinnin ilmaisin oranssina ja sammuu ja ohjattavan laitteen valit­simen
1
Voit poistaa kaikki kauko-ohjaimeen ohjelmoidut komentokoodit seuraavasti.
1. Paina ja pidä samanaikaisesti painettuna TV-
valitsin
moinnin ilmaisin
2. Kun ohjelmoinnin ilmaisin vihreänä, kerran oranssina ja sammuu.
3. Vapauta painikkeet. Kaikki käyttäjän ohjelmoi­mat komentokoodit on poistettu kauko-ohjaimen muistista.
0
punainen merkkivalo sammuu.
ja valopainike J, kunnes ohjel-
0
8
, kunnes ohjel-
välähtää kaksi kertaa
alkaa vilkkua punaisena.
0
välähtää kerran
Makrojen ohjelmointi
Makrojen avulla voit suorittaa nopeasti ja hel­posti usein toistuvat komentosarjat yhdellä painikkeen painalluksella, kauko-ohjaimen
virtapainikkeella
kahdeksan ohjelmoitua komentoa järjestyksessä, joten voit automatisoida järjestelmän päälleky­tkemisen, ohjelmalähteen vaihtamisen tai muun paljon käytetyn toimenpiteen. Huomaa, että makroissa voi käyttää vain kyseisiä laitteita ohja­avia esiohjelmoituja koodeja (kyseistä laitetta vastaavan ohjattavan laitteen valitsimen on välähdettävä, kun painiketta painetaan).AVR:n kauko-ohjain pystyy tallentamaan kolme erillistä makrokäskyjen sarjaa, yhden, joka liittyy AVR-
valintanäppäimeen
taan jatkossa nimellä makro1), toisen,joka liittyy
SAT-valintanäppäimeen
Ohjelmoidaksesi makron kauko-ohjaiman virta­painikkeeseen 4, toimi seuraavasti:
1. Paina samanaikaisesti mykistyspainiketta ja joko AVR 1- tai SAT-painiketta riippuen siitä, ohjelmoitko makroa 1 vai 2, kunnes punai­nen valo syttyy.
2. Paina virtapainiketta3.
3. Ohjelmoi enintään kahdeksan makroaskelta painamalla ensin haluamaasi laitetta vastaavaa ohjattavan laitteen valitsinta sitten komentopainiketta.Huomaa, että ohjatta­van laitteen muuttaminen valitsimilla lasketaan yhdeksi makroaskeleeksi.Valitun ohjelmalähteen
valitsimen
välähtää vahvistaen jokaisen painalluksen.
1
3
. Makro voi lähettää jopa
1
(tätä makroa kutsu-
(makro 2).
12
alla oleva merkkivalo
5
ja
HUOMAA: Kun syötät makro-ohjelmoinnin aikana ulkoisten laitteiden virrankytkemistoiminto­ja, paina mykistyspainiketta laitteissa, joissa virta kytketään päälle ja pois yhdestä painikkesta. Jos painikkeet ovat erilliset, katso alapuolella oleva huomautus “TÄRKEÄÄ”). ÄLÄ paina virta-painiketta AVR 7000:n sinun on painettava AVR-valitsinta
1
(joka siis valitsee viimeisimmän tulon) tai
jotakin ohjelmalähteen valitsinta CD, Tape tai DVD
2
(kytkevät siis asianomaisen ohjel-
malähteen). Sammutus tapahtuu painamalla mykistys-painiketta kytkeytyvät päälle painettaessa vastaavaa
ohjelmalähteen valitsinta
tapahtuu painamalla mykistys-painiketta
• Muista painaa ohjattavan laitteen näppäintä
12
laitetta ohjaavia käskyjä. Tämä on tarpeen myös AVR:ää ohjaaville käskyille varsinkin,jos se käyn­nistettiin jollain muulla ohjelmalähteen valitsi­mella (esim. CD, tape tai DVD
valitsimella
4. Kun kaikki käskyt on syötetty, paina torkku­näppäintätallentaaksesi ne. Punainen valo
ohjattavan laitteen valitsimen alla välähtää merkiksi kaksi kertaa.
Esimerkki: Ohjelmoidaksesi televisiosi, satelliit­tivirittimesi, kaapelivirittimesi ja AVR 7000:n käynnistymään, kun virtapainiketta painetaan, paina ja pidä alhaalla SAT
mykistysnäppäintä
valo syttyy SAT-näppäimen alle. Paina sitten virtapainiketta. Paina seuraavaksi AVR-valinta­näppäintä tai mitä tahansa ohjattavan laitteen
valitsinta
sesi käyttöön haluamasi ohjelmalähteen. Paina
TV-valintanäppäintä
ohjauksen ja mykistysnäppäintä sesi TV:n käynnistyksen. Lopuksi, paina AUX- valintanäppäintä
näppäintä men käynnistyksen. Paina torkkunäppäintä
5. Makro 1 otetaan käyttöön painamalla joko
AVR
painamalla sen jälkeen virtapainiketta Power button malla jotakin video-ohjelmalähteen valitsin-
ta TÄRKEÄÄ:
• Jos makro ohjelmoitiin AVR-valitsimella (makro 1), virtapainiketta 3ei voi käyttää enää laitteen itsensä tai CD/DVD-soittimen sammut­tamiseen, koska virtapainikkeen painallus AVR-
1
toistaa ohjelmoidun makron. Sama koskee makroa 2 eli kuvantoistolaitteiden virran sammut­tamista, jos makro on ohjelmoitu video-ohjel-
malähteen valitsimella
1
tallentaaksesi makron.
1
tai CD, TAPE, DVD
3
. Makro 2 otetaan käyttöön paina-
ja sen jälkeen virtapainiketta 3.
, CD-,TAPE- tai DVD-painikkeen 2jälkeen
5
ennen kuin lisäät makroon toista
1
.
käynnistääksesi AVR:n ja valitak-
5
valitaksesi kaapelivastaanotti-
5
(toimii vain
3
. Käynnistääksesi
. CD- tai DVD-soitin
2
. Sammutus
5
2
) kuin AVR-
1
(makro 2) ja
5
, kunnes punainen
valitaksesi TV:n
5
, valitak-
ja sen jälkeen mykistys-
2
painiketta, ja
1
.
.
40 KAUKO-OHJAIMEN OHJELMOINTI
Kauko-ohjaimen ohjelmointi
Jos makron tarkoituksena on kytkeä virta AVR 7000:ään, makro tulisi tehdä käyttämällä SAT- valitsinta kun AVR on jo valmiiksi päällä, sillä muutoin
AVR-painikkeen
virran eikä toteuta makroa 1.
• Edellä mainituista rajoituksista johtuen suosit­telemme, että käytät makroa 2 kaikkien laitteiden virran kytkemiseksi ja sopivien toimintojen valit­semiseksi, ja makroa 1 vain laitteiden sammut­tamiseen.
Poistaaksesi makro-ohjelmoinnin, seuraa ylläolevia kohtia 1, 2 ja 4,mutta älä huomioi kohtaa 3. Esimerkiksi,poistaaksesi Makro 1:n, paina AVR-valintanäppäintä
mykistysnäppäintä
punainen valo ohjattavan laitten valintanäppäi­men alla syttyy. Paina virtapainiketta sitten torkkunäppäintä ohjattavan laitteen valintanäppäimen alla välähtää kaksi kertaa merkiksi.
(makro 2). Käytä makroa 1 vain
1
painallus kytkee vain
1
5
yhtä aikaa, kunnes
. Punainen valo
ja
3
ja
Rinnakkainen äänenvoimakkuuden säätö
Kauko-ohjaimen voi ohjelmoida niin, että se ohjaa joko television tai AVR 7000:n äänenvoi-
makkuuden säädintä ketta
5
muiden kauko-ohjaimeen ohjel­moitujen laitteiden yhteydessä. Koska esimerkiksi AVR 7000 -vastaanotin todennäköisesti ohjaa äänentoistojärjestelmää televisiota katseltaessa, voit ohjelmoida kauko-ohjaimen ohjaamaan AVR 7000:n äänenvoimakkuuden säätöä, vaikka kauko-ohjaimen ohjattavaksi laitteeksi on valittu TV. Joko AVR 7000:n tai television äänenvoimak­kuuden säätö voidaan yhdistää muiden kauko­ohjaimella ohjattavien laitteiden ohjaamiseen.
Ohjelmoi kauko-ohjaimeen rinnakkainen äänen­voimakkuuden säätö seuraavasti:
1. Paina samanaikaisesti äänenvoimakkuuden
säätöön yhdistettävän laitteen ohjattavan
laitteen valitsinta niketta
5
simen punainen merkkivalo syttyy.
2. Paina äänenvoimakkuuden säädintä
3. Paina joko AVR1tai TV-valitsinta
riippuen siitä, kumman äänenvoimakkuuden säädön haluat yhdistää kyseisen laitteen ohjaukseen. Huomaa, että ohjattavan lait-
teen valitsimen
välähtää kaksi kertaa ja sammuu vahvistaen asetuksen tallennuksen.
Esimerkki: kun haluat, että kauko-ohjaimella voi ohjata AVR 7000:n äänenvoimakkuuden säätöä, vaikka kauko-ohjain on tv-tilassa, paina ensin samanaikaisesti TV-valitsinta
ja mykistyspainiketta5. Paina sen
jälkeen äänenvoimakkuuden lisäyspaini-
ketta
ja mykistyspaini-
2
ja mykistyspai-
, kunnes ohjattavan laitteen valit-
punainen merkkivalo
ja AVR-valitsinta 1.
.
Ohjattavan laitteen valitsimien uudelleenohjelmointi
Vaikka ohjattavan laitteen valitsimet ohjaavatkin yleensä kauko-ohjaimeen merkittyä laitetta, painike voidaan ohjelmoida ohjaamaan toisentyyppistä laitetta. Jos järjestelmässäsi on esimerkiksi kaksi videonauhuria, muttei satelliitti­vastaanotinta, voit ohjelmoida AUX-valitsimen
ohjaamaan toista videonauhuria. Ennen edellä kuvattuja ohjelmointivaiheita, joissa ohjel­mointi suoritetaan joko koodin tai automaatti­haun avulla, sinun on ohjelmoitava painikkeelle uusi laite seuraavasti:
1. Paina samanaikaisesti uudelleenohjelmoitavaa
ohjattavan laitteen valitsinta
mykistyspainiketta
laitteen valitsimen punainen merkkivalo syttyy.
2. Paina ohjelmoitavan laitteen ohjattavan lait-
teen valitsinta
3. Syötä kyseisen mallin kolminumeroinen
ohjauskoodi.
4.Tallenna asetus painamalla uudelleen kohdas-
sa 1 painettua ohjattavan laitteen valitsinta
2
.
Esimerkki: Kun haluat ohjata toista video­nauhuria AUX/SAT-painikkeella, paina ensin
AUX-valitsinta
5
, kunnes AUX-valitsimen punainen merkki-
valo syttyy.Paina sitten VCR-painiketta ja syötä kyseisen mallin koodi. Paina lopuksi uudelleen AUX-painiketta
5
, kunnes ohjattavan
2
.
ja mykistyspainiketta
2
2
ja
.
Huomaa: Jos haluat palauttaa kauko-ohjaimen alkuperäiseen tilaansa, kun olet kytkenyt äänen­voimakkuuden rinnakkaissäädön päälle, sinun on toistettava edelliset kohdat niin, että painat saman laitteen ohjattavan laitteen valitsinta kohdissa 1 ja 3.
KAUKO-OHJAIMEN OHJELMOINTI 41
1
234
5678
91214
10 11
21
18
23
25
28
31 32
26
29
34
13 15
16
20
17
27
30
33
35
22
19
24
36
37
38
39
40 41 42 43 44
45 46 47 48 49
50
55 54
51 52 53
56
AVR 500 EU
Nro. Painike CD (koodi 001) CDR (koodi 002) DVD 1AVR 2 CD Virta päälle Virta päälle 3 TAPE 4DVD Virta päälle 5SAT 6TV 7 VCR 8AUX 9 Virtapainike Virta pois päältä Virta pois päältä Virta pois päältä 10 Mykistys 11 Testisignaali Tuloliitännän valinta 12 Torkku/kanava ylös 13 Surr.tila/kanava alas 14 Äänenvoimakkuus ylös 15 Äänenvoimakkuus alas
16
/ + Ylös
¤¤
17
/ - Alas
18 19 20 Tallennus Enter 21 Kanava (punainen) Title 22 Kaiutintyyppi (vihreä) Esittelytoisto Valikko 23 Digitaalitulo (keltainen) Äänitys Tekstitys päälle/pois 24 Viive (sininen) Levykelkan avaus Levykelkan avaus Paluu 25 Video 1 Subwoofer päälle/pois 26 6-kanavainen suoratulo 27 28 Video 2 Kappale Levykelkan avaus 29 AM/FM 30 31 Video 3/levyn ohitus Levyn ohitus Levyn ohitus 32 Viritystilan valinta 33 34 Muistiin tallennus 35 36 37 38 39 40-49 1~0 1 – 0 1 – 0 1 – 0 50 Makro 1 / 1- Aikanäyttö Aikanäyttö Äänijärjestelmän valinta 51 Makro 2 / 2- Kertaus Kertaus Kuvakulman valinta 52 Makro 3 /aseman suoraviritys Satunnaistoisto Satunnaistoisto Kappaleen valinta 53 Makro 4 / tyhjennys (+10) Tyhjennys Tyhjennys 54 Taustavalaistus 55 Kuvaruutunäyttö Ohjelmointi 56 RDS-tiedot
/ - Vasemmalle
/ + Oikealle
ÎÎ
/II / yötila Tauko Tauko Tauko
/viritys alas Musiikkihaku taaksepäin Musiikkihaku taaksepäin Kuvahaku taaksepäin
/esiviritetty asema alas Kappalehaku taaksepäin Kappalehaku taaksepäin Hidas toisto taaksepäin
ÍÍ
/monihuonetoisto Pysäytys Pysäytys Pysäytys
/viritys ylös Musiikkihaku eteenpäin Musiikkihaku eteenpäin Kuvahaku eteenpäin
··
/esiviritetty asema ylös Kappalehaku eteenpäin Kappalehaku eteenpäin Hidas toisto eteenpäin
¤¤
¤¤
Toisto Toisto Toisto
Toistavan CD:n valinta Kappalehaku ylös Äänittävän CD:n valinta Kappalehaku alas
Äänenvoimakkuus ylös Äänenvoimakkuus alas
42 TOIMINTOLUETTELO
Toimintoluettelo
Nro. Painike TAPE VCR SAT TV
1AVR 2CD 3 TAPE 4DVD 5SAT 6TV 7 VCR 8AUX 9 Virtapainike Virta päälle, toisto Virta päälle, stand-by Virta päälle/pois 10 Mykistys Hidas toisto eteenpäin Mykistys Mykistys 11 Testisignaali Tv/vcr Tv/sat Tv/teksti-tv 12 Torkku/kanava ylös 13 Surr.tila/kanava alas 14 Äänenvoim. ylös 15 Äänenvoim. alas 16 17 18 19
/ + Tauko Video + Väri +
¤¤
/ - Pysäytys Video - Väri -
/ - Kelaus taaksepäin Audio -, sound - Kirkkaus +
/ + Kelaus eteenpäin Audio +, sound + Kirkkaus ­20 Tallennus Toisto, toisto x 2 Valikko, toistotila Muisti, M/S, I/II,A/B 21 Kanava (punainen) Kuvahaku taakse Länsi, antenni <<, vasen 13, 13-29, punainen (teksti-tv) 22 Kaiutintyyppi (vihreä) Kuvahaku eteen Itä, antenni >>, oikea 14, 14-30, vihreä (teksti-tv) 23 Digitaalitulo (keltainen) Äänitys Kallistus - 15, 15-31, keltainen (teksti-tv) 24 Viive (sininen) Eject, VISS/indeksimerkintä Kallistus + 16, 16-32, sininen (teksti-tv) 25 Video 1 QSR aloitus 15/31 Mix 26 6-kanavainen suoratulo kello/laskuri Teksti-tv 27
ÎÎ
/II/yötila Äänitys/tauko tyhjennys/peruutus/nollaus polarisaatio normaali, nollaus 28 Video 2 Autom. ajastintallennus, muisti 16/32 Pysäytys, pito 29 AM/FM Lisäys Laajenna 30
31 Video 3/levyn ohitus Näyttö Näyttö, asetusten palautus Torkkutila 32 Viritystilan valinta Pyyhi Tila, PIP 33
/viritys alas Kelaus taaksepäin Ajastin Tallennus, muisti Kontrasti ­34 Muistiin tallennus Automaatinen tracking, enter Peruuta, vaihda 35 36
37
38 39
/esiviritetty asema alas Siirto -, tracking -, siirto vasemmalle Alareunaan, sivu -, pysäytys
ÍÍ
/monihuonetoisto Pysäytys Laskurin nollaus 14/30 Tv,testikuva
/viritys ylös Kelaus eteenpäin Nauhanopeus, SP/LP 13/29 Kontrasti +
··
/esiviritetty asema ylös Siirto+, tracking+, siirto oikealle Yläreunaan, sivu +, sijainti 40-49 1~0 1-0, A-J 1-0,A-J 0/AV,0/10, A-J, kanava 1-10 50 Makro 1 / 1- 1-, 100, 11/27 11, 1*, 1-, 10+, 11-27 51 Makro 2 / 2- 12/38 12, 2*, 2-, 20+, 12-28 52 Makro 3 /aseman suoraviritys Ohjelmointi, valikko Ohjelmointi, valikko C/S, C/P, P/C, C, Ch/prog 53 Makro 4 / tyhjennys Tuloliitännän valinta, TV/AV Tila Aika,tekstiaika, aikasivu 54 Taustavalaistus 55 Kuvaruutunäyttö Asetus - Basso ­56 RDS-tiedot Asetus + Basso +
¤¤
¤¤
Kanava ylös Kanava ylös Kanava ylös Kanava alas Kanava alas Kanava alas Äänenvoim. ylös Äänenvoim. ylös, hienoviritys + Äänenvoimakkuus ylös Äänenvoim. alas Äänenvoim. alas,hienoviritys - Äänenvoimakkuus alas
Taaksepäintoisto Autom. kanavatallennus, kanavamuisti Ääni, stereo Paljasta
Toisto eteen QSR pituus Indeksi, 100
TOIMINTOLUETTELO 43
Ohjelmointikoodit: CD-soittimet
Ohjelmointikoodit: LD-soittimet
Valmistaja Ohjelmointikoodi
ADCOM 062 AIWA 089 170 187 AKAI 202 CARVER 167 041 135 138 139 050 203 DENON 205 226 HARMAN KARDON 047 033 208 001 002 JVC 022 136 163 KENWOOD 007 016 023 055 137 MARANTZ 107 044 MONDIAL 147 NAD 005 178 215 NAKAMICHI 218 ONKYO 030 038 062 168 169 OPTIMUS 049 085 PANASONIC 068 PIONEER 010 020 174 PHILIPS 041 REALISTIC 102 181 187 RCA 012 150 SHARP 051 173 SHERWOOD 096 166 SONY 097 126 133 225 TEAC 079 140 TECHNICS 068 172 YAMAHA 012 046 183 186
Ohjelmointikoodit: DVD-soittimet
Valmistaja Ohjelmointikoodi
DENON 014 HARMAN KARDON 018 JVC 012 LG 010 MAGNAVOX 013 MITSUBISHI 002 ONKYO 017 PANASONIC 003 PHILIPS 013 PIONEER 004 PROSCAN 005 006 RCA 005 006 SAMSUNG 011 015 SONY 007 TOSHIBA 008 YAMAHA 009 ZENITH 010 016
Valmistaja Ohjelmointikoodi
DAeWOO 024 DENON 030 GOLDSTAR 027 KENWOOD 025 MAGNAVOX 026 OPTIMUS 032 PANASONIC 021 PHILIPS 026 PIONEER 020 034 RCA 031 REALISTIC 032 SAMSUNG 023 029 SHARP 025 028 SONY 022 TECHNICS 021 TOSHIBA 025 YAMAHA 033
Ohjelmointikoodit: S-kanavamuuntimet
Valmistaja Ohjelmointikoodi Kauko-ohjaimen tyyppil
PIONEER 001 BR-200 AMERICAST 005 JERROLD 006 RT-J22 (CFT2200) JERROLD 007 RT-J550C PIONEER 002 BR-95 PIONEER 003 RT-P81/82 SCIENTIFIC-ATLANTIC 004 RT-S6X/USV86 TOCOM 010 RT-T7/T8 ZENITH 008 MN2500 ZENITH 009 RT-ZPMV
44 OHJELMOINTIKOODIT
Ohjelmointikoodit: satelliittivirittimet
Valmistaja Ohjelmointikoodi
ALBA 018 029 036 065 111 126 ALCATEL 013 014 ALDES 099 101 162 165 ALLSONIC 099 AMSTRAD 026 052 127 159 ANKARO 099 106 ARCON 020 136 ARISTONA 108 ARTHUR MARTIN 157 ASTON 144 ASTRA 124 160 BARCOM 106 BLAUPUNKT 083 BRUNS 099 BUSH 018 029 108 111 126 CABLETIME 002 007 038 CAMBRIDGE 030 116 CELLULARVISION 139 CH. MASTER 036 CHAPARRAL 053 CITY COM 042 CONDOR 021 CONNEXION CX 025 CONNEXIONS 084 089 158 DDC 036 DISK EXPRESS 029 084 106 DRAKE 071 085 091 092 095 117 135 DYNASAT 042 ECHOSTAR 017 057 062 097 105 121 122 128 148 ELTASAT 096 EMME ESSE 021 042 099 100 FAIT 042 FERGUSON 093 102 107 108 119 120 123 FINLUX 050 051 086 FRACARRO 042 043 110 149 FTE 020 044 140 FUBA 021 022 028 055 GALAXIS 099 GENERAL INSTRUMENT 175 GIUCAR RECORD 048 151 GOLDEN CABLE 019 GOLDSTAR 034 136 GRAETZ 150 161 GROTHUSEN 034 GRUNDIG 079 083 108 113 123 152 HINARI 036 HIRSCHMANN 032 050 079 HITACHI 086 HUTH 035 099 IMPERIAL 018 029 INGELEN 150 161 ITT 125 ITT-NOKIA 062 123 150 161 JEEMON 115 JERROLD 004 005 093 JOHANSSON 156
Valmistaja Ohjelmointikoodi
KATHREIN 042 140 141 153 158 KOSMOS 034 KRIESLER 108 LA SAT 021 LENCO 034 136 LUXOR 024 090 150 157 161 MACAB 163 MAGAI 140 MARANTZ 076 MASPRO 103 108 155 158 MATAV 019 MATSUSHITA 003 METZ 152 MINERVA 152 MORGANS 056 139 MULTISTAR 140 MURATO 034 NEC 072 081 087 129 NEIRU 136 NOKIA 150 161 NORSAT 094 OLYMPIC 099 OPTEX 041 ORBIT 037 ORIGO 018 PACE 008 015 104 108 120 123 134 PALCOM 027 028 154 PALSAT 066 PALTEC 028 PANASONIC 073 PHILIPS 032 060 075 076 178 PHOENIX 015 PHONOLA 108 PLANET 018 PROSAT 036 111 PTT TELCOM 026 PYE 108 QUADRAL 036 QUELLE 152 RADIOLA 108 RADIX 097 RAMIT 144 REDIFFUSION 081 094 RFT 039 SABA 029 098 145 SAISHO 074 SAKURA 015 109 112 SALORA 077 080 124 150 157 SAMSUNG 032 140 SAT 040 SAT PARTNER 034 SATCOM 026 035 SATECO 058 SATMASTER 035 SATPORTNER 136 SCHAUB LORENZ 150 161
OHJELMOINTIKOODIT 45
Ohjelmointikoodit: satelliittivirittimet
Ohjelmointikoodit: televisiot
Valmistaja Ohjelmointikoodi
SCHNEIDER 042 108 SCIENTIFIC ATLANTA 006 SENTRA 082 SIEMENS 079 083 152 SIERA 108 SILVA 034 136 SINTRACK 054 SKY 010 SKYMASTER 099 STAR TRAK EIGHT 174 STARCOM 004 STARSAT 140 STELLA 088 STRONG 066 118 STV 055 TACHNISAT 180 TANDBERG 049 TATUNG 078 130 T-CABLE TELETEXT 061 TECHNILAND 035 TECHNISAT 031 032 033 046 047 070 177 179 TELECOM 088 TELEFUNKEN 143 TELEMAX 059 TELESERVICE 011 012 TELESYSTEM 042 THORN-FERGUSON 064 093 102 107 108 119 120 123 133 TONNA EL. 035 TRIAD 034 180 TRIAX 023 UNIDEN 016 114 131 132 140 UNITED CABLE 004 V TECHNOLOGY 034 VETCH 067 VORTEC 032 142 143 WESTMINSTER 061 WINERSAT 156 WISI 037 045 063 068 069 097 ZENDER 140 176 ZENITH 091
OOhjelmointikoodit: televisiot
Valmistaja Ohjelmointikoodi
ADMIRAL 122 229 AIWA 046 AKAI 045 120 197 ALBA 180 192 ALBIRAL 178 ALCATEL 053 054 AMSTRAD 005 052 ARC EN CIEL 071 087 092 131 244 ARISTONA 108 120 122 136 169 216 218 ARTHUR MARTIN 132 164 185 191 194 197 206 211
Valmistaja Ohjelmointikoodi
ASA 002 122 135 146 148 174 229 ATLANTIC 108 170 AUDIOSONIC 133 AUSIND 132 AUTOVOX 049 108 128 135 136 137 140 146 196 214 BAIRD 017 233 BASICLINE 015 BAUR 029 BEKO 058 120 BLAUPUNKT 077 111 114 117 170 175 BOOTS 242 BRANDT 071 087 088 092 131 244 BRION VEGA 049 122 140 225 231 239 254 BRUNS 113 122 BSR 151 167 226 BUSH 076 192 200 205 CENTURY 102 112 122 221 247 CGE 004 038 112 150 153 200 221 226 247 CIHAN 168 182 CLARIVOX 113 178 183 CONDOR 108 170 CONTEC 237 CONTINENTAL EDISON 071 087 088 092 131 244 CROSLEY 004 112 122 150 161 CROWN 212 CTC CLATRONIC 103 DAEWOO 198 203 219 251 DECCA 008 108 159 163 168 177 189 DEGRAAF 081 179 DIXI 120 253 DRYNATRON 120 DUAL 108 152 DUAL-TEC 098 108 226 DUMONT 103 122 146 204 ELBE 035 038 039 178 252 ELBIT 168 ELCIT 103 104 105 119 122 161 208 226 ELMAN 103 226 ELTA 253 EMERSON 005 102 122 ERRES 120 169 EUROPHON 102 103 104 108 125 177 226 FERGUSON 012 088 090 130 139 146 160 178 216 FIDELITY 108 216 FINLANDIA 179 FINLUX 002 078 103 118 132 135 146 148 161 174
204 205 221 FISHER 036 113 122 126 161 247 FORGESTONE 216 FORMENTI 108 132 161 170 206 FORTRESS 248 FRABA 209 FRONTECH 133 FUJITSU 060 FUNAI 133 151 GBC 089 161 226 GEC 108 159 161 177 229 250
46 OHJELMOINTIKOODIT
Ohjelmointikoodit: televisiot
Valmistaja Ohjelmointikoodi
GELOSO 089 105 119 161 226 229 253 GENEXXA 180 GOLDSTAR 010 011 047 108 120 209 210 213 253 GOODMANS 076 120 159 213 GORENJE 181 247 GRAETZ 006 147 161 194 197 211 217 220 229 GRANADA 076 108 120 147 159 169 177 206 229 GREAT WALL 042 GRUNDIG 077 111 146 147 158 172 175 224 HANSEATIC 076 107 108 120 161 164 170 HANTAREX 104 HEMMERMANN 208 HIFIVOX 071 087 092 131 244 HINARI 005 076 100 123 176 253 HITACHI 020 033 076 078 081 108 131 143 161 164
167 184 185 226 229 234 240 244 250 HYPER 045 108 IMPERIAL 004 038 112 150 200 221 226 247 INGELEN 006 147 161 194 197 211 217 220 229 INNO HIT 025 045 102 104 108 123 213 253 INTER 182 INTERFUNK 107 120 122 131 147 161 169 197 211 217
240 IRRADIO 045 089 123 132 213 253 ITT 006 057 147 154 161 194 197 211 215 217
220 229 230 233 251 JET POINT 040 JVC 076 KTV 108 KAISUI 015 042 180 KARCHER 015 025 KENDO 102 KENNEDY 128 136 161 KORTING 085 122 151 170 KRIESLER 108 120 122 136 169 216 218 LENOIR 108 LOEWE OPTA 021 093 104 107 110 120 122 177 202 LOGIK 189 216 LUMA 120 191 229 LUXOR 147 164 179 185 191 197 217 230 233 243 MAGNADYNE 103 104 105 119 122 161 177 208 226 MAGNAFON 103 104 108 125 132 177 MARANTZ 120 MATSUI 005 108 157 159 189 192 229 238 253 MAXIMAL 176 McMICHAEL 250 MEMOREX 253 METZ 077 109 122 124 127 149 175 227 MINERVA 077 111 146 147 175 MISTRAL 216 MITSUBISHI 076 079 107 120 122 162 189 190 215 222
241 MIVAR 048 101 104 108 115 129 138 177 213 MULTITECH 103 108 177 247 MURPHY 229 NAGEL 041 NAONIS 094 098 128 136 167 229
Valmistaja Ohjelmointikoodi
NATIONAL 091 142 161 NEC 042 076 235 NECKERMANN 108 122 164 191 238 247 NEI 120 183 NIKKAI 159 180 NOBLEX 036 037 NOBLIKO 102 103 108 132 146 NOGAMATIC 071 087 092 131 244 NOKIA 006 057 147 154 161 194 197 211 215 217
220 229 230 233 251
NORDMENDE 026 071 075 087 092 096 131 140 188 223
240 244 OCEANIC 161 165 166 173 197 ONCEAS 108 OPTONICA 248 ORION 005 007 024 043 109 151 189 192 208 249
253 OSAKI 159 OSIO 213 OSUME 237 OTTO VERSAND 076 107 120 161 164 P.T ACTRON 168 PAEL 108 132 PANASONIC 074 091 097 142 156 161 193 195 207 PATHE CINEMA 108 170 178 226 PERDIO 159 PHILCO 004 038 074 112 122 150 161 200 221 226
247 PHILIPS 003 023 028 030 032 050 059 080 108 120
122 136 169 215 216 218 250 PHOENIX 108 132 161 170 206 PHONOLA 080 108 120 122 136 169 216 218 PIONEER 051 120 131 240 PRANDONI-PRINCE 102 104 132 177 229 PREMIER 200 PRINCE 102 104 132 229 PROTECH 120 133 PYE 108 120 122 136 169 215 216 218 QUASAR 103 104 125 132 213 QUELLE 107 108 111 120 132 135 146 147 148 170
172 174 175 189 197 204 205 211 RADIOLA 108 120 122 136 169 216 218 RADIOMARELLI 103 104 105 119 122 161 162 208 226 RANK 205 RBM 205 REDIFFUSION 116 162 197 229 REX 094 098 128 136 152 167 196 229 ROADSTAR 089 ROBOTRON 113 122 RTF 113 122 SABA 026 071 072 075 083 087 088 092 096 104
122 131 134 177 191 236 240 244 SAISHO 005 108 141 189 190 192 253 SALORA 055 132 164 185 191 194 197 206 211 230
233 243 SAMBERS 103 104 125 132 177 213 SAMPO 193
OHJELMOINTIKOODIT 47
Ohjelmointikoodit: televisiot Ohjelmointikoodit: videonauhurit
Valmistaja Ohjelmointikoodi
SAMSUNG 025 036 037 040 061 108 133 213 247 253 SANYO 006 009 014 017 076 099 113 159 174 189
201 233 237 247 SBR 120 169 215 216 250 SCHAUB LORENZ 006 147 161 194 197 211 217 220 229 SCHNEIDER 098 108 120 122 126 136 152 161 169 171
206 214 216 218 226 SEG 103 SEI 005 109 151 SELECO 038 094 098 128 136 152 167 196 229 SHARP 022 076 237 248 SIAREM 103 104 122 161 177 SICATEL 178 SIEMENS 014 077 081 111 170 175 237 SIERA 108 120 122 136 169 216 218 SILVER 133 SINGER 038 103 105 122 161 SINUDYNE 005 018 024 043 103 109 122 151 161 208 SONOKO 120 253 SONY 012 016 019 070 076 086 189 STERN 094 098 128 136 167 196 229 SUNKAI 043 TANDBERG 227 TANDY 108 153 159 180 248 TASHIKO 009 076 TATUNG 008 108 159 163 168 177 189 TEC 098 108 226 TELEAVIA 071 087 088 092 131 240 244 TELEFUNKEN 026 071 090 121 131 139 236 240 245 TELESERVICE 056 TELETECH 253 TELEVIDEON 108 132 161 170 206 TENSAI 120 THOMSON 026 031 046 071 075 087 088 092 131 240
244 THORN-FERGUSON 033 088 090 130 133 139 146 160 178 216
236 TOCOM 073 TOSHIBA 013 038 076 186 199 205 TRANS CONTINENTS 102 104 132 229 TRIUMPH 005 UHER 126 137 170 206 ULTRAVOX 102 103 108 122 161 191 UNIVERSUM 010 078 133 213 UNIVOX 178 VEGAVOX 221 VESTEL 183 VOXSON 122 229 WATSON 170 WATT RADIO 103 108 125 161 178 208 WEGA 076 WEGA COLOR 145 WHITE WESTINGHOUSE 108 170 WINTERNITZ 044 046 YOKO 108 ZANUSSI 094 098 128 136 167 196 229 ZOPPAS 094 098 128 136 167 229
Valmistaja Ohjelmointikoodi
AIWA 051 AKAI 023 030 036 043 142 166 168 179 ALBA 024 108 AMSTRAD 034 ANITSCH 025 ARC EN CIEL 043 044 166 ARISTONA 053 167 187 ASA 067 101 AWIA 034 043 BAIRD 043 179 BAUER˙BOSCH 042 046 BLAUPUNKT 042 046 162 167 174 183 187 BRANDT ELECTRONIQUE 043 044 166 BRIONVEGA 039 BSR 038 BUSH 024 108 C. EDISON 039 CANON 042 CAPEHART 108 CGE 034 043 166 CONTINENTAL EDISON 043 044 166 CRAIG 003 040 CURTISMATHES 107 109 DAEWOO 004 108 110 111 112 116 117 DAYTRON 108 DECCA 034 043 DEGRAAF 010 013 034 053 067 DUAL 043 166 DUMONT 010 034 067 DYNATECH 034 ELBE 031 EMERSON 006 027 034 107 109 145 FERGUSON 043 157 159 166 170 176 180 184 FIDELITY 034 FINLADIA 010 067 FINLUX 010 013 034 067 FISHER 003 010 014 029 FUNAI 034 GBC 169 GE 107 109 GELOSO 169 GENERAL 042 GOLDSTAR 012 101 106 GOODMANS 024 034 054 GRAETZ 039 043 044 158 166 182 GRANADA 010 014 067 187 GRUNDIG 042 046 067 162 167 173 174 175 187 HANSEATIC 046 HARMAN-KARDON 012 HIFIVOX 043 044 166 HINARI 006 024 144 150 169 HITACHI 013 020 034 043 146 163 IMPERIAL 034 172 INGELEN 043 044 166 182 INGERSOL 150 INNO HIT 169 ITT 014 039 043 044 158 166 179 182
48 OHJELMOINTIKOODIT
Ohjelmointikoodit: videonauhurit
Valmistaja Ohjelmointikoodi
JENSEN 043 JVC 002 043 044 048 159 166 KENWOOD 014 043 048 KRIESLER 053 167 187 KUBA 046 LLOYD 034 LOEWE OPTA 042 067 155 167 187 LOGIK 024 150 LUXOR 179 182 LXI 101 MAGNADYNE 039 MAGNASONIC 182 MAGNAVOX 107 109 MARANTZ 012 042 054 067 167 187 MATSUI 027 145 150 MEMOREX 003 010 014 034 053 101 METZ 042 046 167 174 181 187 MGA 059 MINERVA 162 174 187 MINOLTA 013 020 MITSUBISHI 047 048 059 148 MTC 034 040 MULTITECH 016 024 034 MURPHY 034 NAONIS 043 044 166 NATIONAL 183 NEC 012 031 043 048 166 NECKERMANN 006 039 042 043 166 187 NOBLIKO 187 NOGAMATIC 043 044 166 NOKIA 010 014 039 043 044 158 166 179 182 NORDMENDE 002 005 009 011 015 017 018 032 043 044
166 171 173 177 178 OPTONICA 053 054 ORION 006 026 027 028 060 145 150 OSAKI 034 101 OTTO VERSAND 046 P. CINEMA 042 PALLADIUM 039 042 PANASONIC 143 164 165 183 PATHE MARCONI 043 044 166 PENTAX 013 020 PERDIO 034 PHILIPS 037 041 042 045 053 054 067 152 155 167
187 PHONOLA 042 053 067 155 167 187 PIONEER 048 057 PORTLAND 108 PROLINE 034 PYE 042 053 067 155 167 187 QUARTZ 014 QUELLE 006 052 174 187 RADIOLA 053 167 187 RADIOMARELLI 039 RCA 107 109 REALISTIC 003 010 014 034 040 053 054 REX 043 044 166
Valmistaja Ohjelmointikoodi
S. LORENZ 039 SABA 002 007 008 009 011 017 018 043 044 166
178 SAISHO 006 027 145 150 163 SALORA 014 059 SAMSUNG 040 102 104 107 109 113 115 168 172 SANSUI 043 048 SANYO 003 010 014 035 050 145 182 SBR 067 152 155 SCHAUB LORENZ 043 044 158 166 182 SCHNEIDER 024 034 053 167 172 187 SEG 172 SEI-SINUDYNE 150 SELECO 043 044 166 SENTRA 108 SHARP 053 054 105 147 SHINTOM 024 SIEMENS 042 046 162 167 174 182 187 SIERA 053 167 187 SINUDYNE 150 SONY 052 056 058 149 154 STERN 043 044 166 STS 013 SUNKAI 145 SYLVANIA 034 059 SYMPHONIC 034 059 TASHIKO 034 TATUNG 034 043 TEAC 034 043 TEKNIKA 034 TELEAVIA 043 044 166 TELEFUNKEN 002 011 019 021 033 043 044 166 TENOSAL 024 THOMSON 011 015 043 044 166 THORN-FERGUSON 017 018 043 157 159 166 170 176 180 184 TOSHIBA 004 043 044 049 059 153 166 TOTEVISION 040 UHER 043 172 ULTRAVOX 039 UNITECH 040 UNIVERSUM 039 042 046 URANYA 039 VECTOR 012 VICTOR 043 048 VIDITAL 039 WESTING HOUSE 039 WARDS 107 109 YAMAHA 012 043 ZANUSSI 043 044 166 ZENDER 166 ZOPPAS 043 044
OHJELMOINTIKOODIT 49
Vianetsintäkaavio
OIRE SYY RATKAISU
Laite ei toimi, kun • Laite ei saa virtaa • Varmista, että virtajohto on kytketty jännitteelliseen pistorasiaan päävirtakatkaisijaa painetaan • Tarkista, onko pistorasia katkaisijalla ohjattu
Näytön valaistus syttyy,mutta ei • Ottoliitännöissä huono kosketus • Varmista, että kaikki tulo- ja kaiutinliitännät on tehty oikein ääntä eikä kuvaa Mykistys on kytketty päälle • Paina mykistyspainiketta
• Äänenvoimakkuuden säätö on pienellä • Nosta äänenvoimakkuuden tasoa
Ääni kuuluu, mutta etulevyn • Näytön valaistus on kytketty pois päältä • Muuta näytön valaistuksen asetuksia sivun 22 ohjeiden mukaan näytön valaistus ei syty niin,että sen asetuksena on VFD FULL
Ei ääntä yhdestäkään kaiuttimesta. • Vahvistin on suojaustilassa • Tarkista, onko kaiutinliitännöissä oikosulku viritinvahvistimen Merkkivalo virtakatkaisijan ympärillä oikosulun vuoksi tai kaiuttimien päässä palaa punaisena • Vahvistin on suojaustilassa sisäisten • Ota yhteys lähimpään Harman Kardon -huoltoliikkeeseen
toimintahäiriöiden vuoksi
Ei ääntä surround- tai • Väärä surround-tila • Valitse muu kuin Stereo-tila keskikaiuttimesta • Virheelliset asetukset • Tarkista kaiutintila
• Ohjelmamateriaali stereo- tai • Surround-dekooderi ei ehkä luo keski- tai takakanavien monofoninen informaatiota ei-koodatusta ohjelmamateriaalista
• Kaiuttimet on kytketty väärin • Tarkasta kaiutinliitännät tai käytä testiääntä liitäntöjen
tarkistamiseen (katso sivu 19)
Laite ei reagoi kauko-ohjaimen • Kauko-ohjaimen paristot heikot • Tarkista kauko-ohjaimen paristot komentoihin • Väärä ohjelmalähde valittuna • Paina AVR-valitsinta
• Kauko-ohjaimen vastaanotin on • Varmista,että kauko-ohjaimen ja kauko-ohjaimen peitetty viritinvahvistimen välillä ei ole esteitä
Viritin hurisee ajoittain • Paikallisia häiriöitä • Siirrä antenni pois tietokoneiden, loisteputkivalaisimien,
sähkömoottoreiden tai muiden sähkölaitteiden läheisyydestä
Kirjaimet vilkkuvat kanavailmaisimessa, • Digitaaliohjelmalähde pysäytetty • Jatka DVD-levyn toistoa ei digitaaliäänentoistoa • Tarkasta, että valittuna on oikea digitaalitulo
HDCD-koodattu levy ei sytytä • Jokin surround-tila käytössä • Valitse Surround Off -tila HDCD-ilmaisinta • Analoginen signaali käytössä • Kytke CD-soitin digitaalituloon ja valitse se ohjelmalähteeksi
Prosessorin nollaus
Jos laitteen toiminta tai sen näyttö on epänor­maali, syynä voi olla laitteen muistin tai mikro­prosessorin vääränlainen toiminta.
Korjaa toimintahäiriö seuraavasti:irrota laite ensin verkkojännitteestä ja odota vähintään kolme minuuttia. Kytke tauon jälkeen virtajohto ja tarkista laitteen toiminta. Jos laite toimii vie­läkin väärin, järjestelmän nollaus saattaa korjata vian.
Aloita AVR 7000:n järjestelmämuistin täydelli­nen tyhjennys mukaan lukien virittimen asema­muisti, lähtötasojen asetukset, viiveajat ja kaiut­timien asetukset kytkemällä laitteen aluksi val­miustilaan virtakytkimellä nettuna äänensävypainike kolmen sekunnin ajan.
Laite kytkeytyy automaattisesti päälle ja näytös­sä
W
näkyy teksti RESET. Muistin tyhjen- nyksen jälkeen sinun on tehtävä uudelleen kaik­ki järjestelmän säätötoimenpiteet.
2
. Paina ja pidä pai-
6
ja RDS-painike
Huomaa: Prosessorin nollaus tyhjentää laitteen muistista kaikki tehdyt kaiuttimia, lähtötasoja, surround-tiloja ja digitaalituloja koskevat ase­tukset sekä tyhjentää virittimen asemamuistin. Nollauksen jälkeen laite ottaa käyttöön tehdasa­setukset, ja sinun on tehtävä uudelleen kaikki
@
järjestelmän säätötoimenpiteet.
Jos järjestelmä ei vieläkään toimi oikein, syynä voi olla staattinen purkaus tai voimakkaat verkkojännitepiikit, jotka ovat vaurioittaneet muistia tai mikroprosessoria.
50 VIANETSINTÄKAAVIO
Jos nollaus ei poista ongelmaa, ota yhteys valtuutettuun Harma Kardon -huoltoliikkeeseen.
Tekniset tiedot
Vahvistinosa
Stereo-tila Jatkuva keskimääräinen teho (FTC)
110 W/kanava,20 Hz - 20 kHz: @ < 0,07 % THD, molemmat kanavat kuormitettuna, 8 kuorma
Viisikanavainen surround-tila Teho kanavaa kohden
Vasen/oikea etukanava: 100 W/kanava, @ < 0,07 % THD, 20 Hz - 20 kHz, 8
Keskikanava: 100 W, @ < 0,07 % THD, 20 Hz - 20 kHz, 8
Surround-kanavat: 100 W/kanava, @ < 0,07 % THD, 20 Hz - 20 kHz, 8 Ω kuormalla
Tuloherkkyys/impedanssi:
lineaarinen (High Level) 200 mV/47 k
Signaali-kohinasuhde (IHF-A) 95 dB Surround-järjestelmän rinnakkaisten kanavien erottelu
Analoginen dekoodaus (ProLogic jne.) 40 dB Dolby Digital (AC-3) 55 dB
DTS 55 dB
Taajuusvaste
@ 1W (+0 dB, -3 dB) 10 Hz - 100 kHz
Korkein hetkellinen virransyöttökyky (HCC) ±75A
TIM-särö Ei mitattavissa Nousunopeus 16µsec
Muutosnopeus 40 V/µsec**
FM-viritinosa
Taajuusalue 87,5-108,0 MHz Pienin antennisignaali IHF: 1,3 mV/13,2 dBf Signaali-kohinasuhde Mono/Stereo: 70/65 dB (DIN) Särö Mono/Stereo: 0.15/0.3% Stereoerottelu 35 dB @ 1 kHz Selektiivisyys ±300 kHz: 65 dB Peilitaajuusvaimennus 80 dB Välitaajuusvaimennus 90 dB
AM-viritinosa
Taajuusalue 520-1611 kHz Signaali-kohinasuhde 45 dB Pienin antennisignaali kehäantenni: 500 mV Särö 1 kHz, 50 % modulaatio:1 % Selektiivisyys ±9 kHz: 30 dB
Video-osa
Värijärjestelmät PAL/NTSC Tulotaso/impedanssi 1 Vp-p/75 Lähtötaso/impedanssi 1 Vp-p/75 Taajuusvaste 10 Hz - 8 MHz (-3 dB)
Yleistä
Käyttöjännite AC 220-240 V-50 Hz Tehonkulutus 125 W lepotilassa,
enintään 1100 W
Mitat (enintään):
Leveys 440 mm Korkeus 193 mm Syvyys 519 mm Paino 22,3 kg
Syvyysmittaan sisältyvät nupit, painikkeet ja liitännät Korkeusmittaan sisältyvät jalat ja kotelo. Kaikki oikeudet muutoksiin pidätetään.
Harman Kardon on rekisteröity tavaramerkki ja Power for the Digital Revolution on Harman Kardon Inc:n tavaramerkki.
* Valmistettu Dolby Laboratories Inc:n lisenssillä. Dolby, Pro Logic,AC-3 ja kaksois-D ovat Dolby Laboratories Inc:n tavaramerkkejä.Julkaisematonta luottamuksellista aineistoa © 1992-1999 Dolby Laboratories Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.
DTS ja DTS Surround ovat Digital Theater Systems, Inc -yhtiön tavaramerkkejä.
††
Ultrastereo on Ultrastereo Corp:n tavaramerkki.
VMax on Harman International Industries Inc:n tavaramerkki, ja on lisensoitu sovellus Cooper Bauck Transaural Stereo -patentista.
Logic 7 on Lexicon Inc:n rekisteröimä tavaramerkki.
HDCD on Pacific Microtronics -yhtiön rekisteröity tavaramerkki.
Crystal on Cirrus Logic Corp. -yhtiön rekisteröity tavaramerkki.
** Mitattu ilman tulon anti-slewing- ja lähdön isolation-piirejä.
TEKNISET TIEDOT 51
250 Crossways Park Drive,Woodbury, New York 11797 www.harmankardon.com Harman Consumer International: 2, route de Tours, 72500 Château-du-Loir, France © 1999 Harman Kardon, Incorporated Part No.:J93000502000
Loading...