Harman kardon AVR 360, AVR 460 User Manual [fi]

AVR 460 AVR 360
AUDIO/VIDEO RECEIVER
KÄYTTÄJÄN OHJEKIJRA – Erikoistoiminnot
2
TURVALLISUUSOHJEITA
TÄRKEÄT TURVALLISUUSOHJEET
Lue nämä ohjeet
Säilytä nämä ohjeet
Huomioi kaikki varoitukset
Seuraa kaikkia ohjeita
Älä käytä laitetta veden lähellä
Puhdista vain kuivalla liinalla
Älä peitä ilmanvaihtokanavia. Asenna valmistajan ohjeiden mukaisesti.
Älä asenna veden tai lämmönlähteiden, kuten pattereiden, lämmittimien,
hellojen tai muiden laitteiden, lähellä.
Älä unohda polarisoidun tai maadoitetun pistokkeen tarkoitusta. Polarisoidulla pistokkeella on kaksi piikkiä, joista toinen on leveämpi. Maadoitetussa pistokkeessa on kaksi piikkiä ja kolmas maadoitushaara. Leveä piikki tai haara on sinun turvallisuutesi vuoksi. Jos mukana olevat pistokkeet eivät sovi pistorasiaasi , kysy sähkömieheltä korvaavaa pistoketta.
Suojaa virtajohtoa sen päälle astumiselta tai puristumiselta, erityisesti
10.
pistokkeiden, jatkojohtojen ja kohdalla sekä kohdalla, josta johto eroaa laitteesta.
11.
Käytä vain valmistajan spesifioimia liitteitä/lisävarusteita.
Käytä ainoastaan valmistajan määrittelemää tai laitteen mukana
12.
myytävää kärryä, jalustaa, kolmijalkaa, kannatinta tai pöytää. Käytettäessä kärryä, ole varovainen liikuttaessasi kärry/ laiteyhdistelmää välttyäksesi kaatumisesta seuraavilta onnettomuuksilta.
Ota tämän laitteen pistoke pois pistorasiasta ukkosilmalla ja kun sitä ei
13.
käytetä pitkään aikaan.
14.
Viittaa kaikki huolto koulutetuille huoltohenkilöille. Huoltoa tarvitaan, kun laite on vahingoittunut millä tavalla tahansa, kuten virtajohto tai pistoke on vahingoittunut, päälle on kaatunut nestettä tai muita tavaroita, laite on altistunut sateelle tai kosteudelle, se ei toimi normaalisti, tai se on pudotettu.
Älä altista tätä laitetta pisaroinnille tai loiskeille ja varmista, ettei mitään
15.
nesteillä täytettyä astiaa, kuten vaaseja, ole asetettu laitteen päälle.
16.
Kytkeäksesi tämän laitteen täysin verkkovirrasta, irroita virtalähdejohdon pistoke pistorasiasta.
17.
Virtalähdejohdon verkkovirtapistoke voi pysyä valmiiksi käytettävänä.
Älä altista paristoja tai akkuja auringonpaisteelle, tulelle tai muulle
18.
kuumuudelle.
Kolmion sisällä oleva salamatunnus osoittaa, että laitteen sisällä on eristämättömiä kohtia, joiden suuri jännite saattaa aiheuttaa vaarallisen sähköiskun.
Kolmion sisällä oleva huutomerkki osoittaa, että pakkauksessa on erityisen tärkeitä käyttö- tai huolto-ohjeita kohteeseen liittyen.
KÄYTTÖTURVALLISUUTEEN LIITTYVÄÄ TIETOA
Varmista sähköverkon sopivuus ennen käyttöä
AVR 460/AVR 360 kytketään sähköverkkoon, jonka jännite on 230-240 V (AC). Epäsopivasta sähköverkosta voi aiheutua vaaratilanne ja jopa tulipalo. Lisäksi laite saattaa rikkoutua.
Pyydä tarvittaessa jälleenmyyjältä lisätietoja laitteesi sähköntarpeesta ja selvitä paikallisen sähköverkon ominaisuudet ennen laitteen kytkemistä pistorasiaan.
Älä käytä jatkojohtoja
Käytä vain laitteen vakiovarusteisiin kuuluvaa virtajohtoa, jotta vältät turvallisuusriskin. Jatkojohtoja ei kannata käyttää. Älä sijoita sähköjohtoja maton tai muun peitteen alle ja estä johdon joutuminen puristuksiin. Vaihda vahingoittunut johto välittömästi uuteen. Uuden johdon pitää täyttää kaikki valmistajan asettamat laatuvaatimukset, joten se kannattaa hankkia valtuutetusta huoltopalvelusta.
Käsittele virtajohtoa (AC) huolellisesti
Irrota virtajohto pistorasiasta vetämällä varovasti pistokkeesta, älä johdosta. Laite kannattaa irrottaa sähköverkosta, kun sitä ei aiota käyttää pitkään aikaan.
Älä avaa laitekoteloa
Laitteen sisällä ei ole käyttäjän huollettavia osia. Kotelon avaamisesta saattaa aiheutua sähköisku, ja laitteeseen tehdyt muutokset mitätöivät takuun. Jos laitteen sisään joutuu vettä tai metalliesineitä, kuten paperiliitin, johdonpätkä tai niitti, irrota laite heti sähköverkosta ja ota yhteys valtuutettuun huoltoon.
VAROITUS
saattavat aiheuttaa tulipalon tai sähköiskun.
: Älä altista laitetta sateelle tai muulle kosteudelle, sillä ne
HUOMAA
: Tämä omistajan käsikirja kuvaa harman/ kardon AVR 460/AVR 360 -viritinvahvistinten erikoistoiminnot. Käyttöohje sisältää myös muistiinpanosivuja, joihin voit tehdä henkilökohtaisia muistiinpanoja laitteen kytkentään ja säätöihin liittyen. Ole hyvä ja lue laitteesi mukana tulleet peruskäyttöohjeet ennen kuin siirryt tähän erikoistoiminnot kattavaan käsikirjaan.
3
SUOMI
SI SÄLTÖ ja -OMINAISUUDET
ERIKOISTOIMINNOT
4
Äänenkäsittely ja Surround-ääni
4
Analogiset äänisignaalit
4
Digitaaliset äänisignaalit
4
Surround-tilat
5
Dolby® Surround -asetukset
6
Kaiutinasetukset
8
Äänensävyt
9
Videosäädöt
9
Videotilat
1 0
Muokatun kuvan asetusten säätäminen
1 1
Monihuonetoiminto
1 1
Monihuonejärjestelmän käyttö
1 1
Järjestelmän asetukset
1 2
Kaukosäätimen lisäasetukset
1 3
Suorittimen tehdasasetusten palautus
1 3
Muisti
1 4
LIITE
2 7
TEKNISET TIEDOT
2 7
Tavaramerkit
Rekisteröi AVR 460/AVR 360 internet-osoitteessa www.harmankardon. com.
HUOMAA
Rekisteröinnin ansiosta saat halutessasi tiedotteita uusista tuotteista ja/tai mielenkiintoisia mainoksia.
: Rekisteröintiin tarvitaan laitteen sarjanumero.
Harman Kardon AVR 460/AVR 360
7.1 -kanavainen Audio/Video-viritinvahvistin
Vahvistin
AVR 460 : 60 W x 7, seitsemän täysimittaista kanavaa kahdeksan ohmin kuormille, 20 Hz - 20 kHz, <0,07% THD, 420 W kokonaisteho. AVR 360: 55 W x 7, 385 W kokonaisteho
Suurvirtatekniikka, ultralaajakaistavahvistin, vähäinen negatiivinen takaisinkytkentä
Täysin erilliset vahvistinpiirit
Quadruple-crossover-bassokäsittely
Dual 32-bit TI DA 710 DSP -suorittimet
192 kHz / 24 bit AD- ja DA-muunnos
96 kHz Upconversion -muunnos
Dolby® Volume -prosessointi
Surround-toimintatilat
Dolby Digital EX, Dolby Digital Plus, Dolby TrueHD
Dolby Pro Logic® II ja IIx (Movie, Music ja Game), jopa 96 kHz
Harman Virtual Speaker
Harman Headphone
DTS-HD High resolution Audio™, DTS-HD Master Audio™
DTS® (5.1, DTS Stereo, DTS-ES® 6.1 Discrete ja Matrix)
DTS 96/24™ (DTS Stereo)
DTS Neo:6® (Cinema 5-, 6- ja 7-kanavainen; Music 5-, 6- ja 7-kanavainen), jopa 96 kHz
Logic 7® (Movie, Music ja Game), jopa 96 kHz
5- ja 7-kanavainen Stereo, jopa 96 kHz
Surround Off (DSP- ja analogipiirin ohitus)
4
ERIKOISTOIMINNOT
AVR 460/AVR 360 -viritinvahvistimen toiminta tapahtuu suurelta osin automaattisesti, eikä sinun tarvitse juurikaan säätää laitetta. AVR 460/AVR 360 -viritinvahvistin voidaan muokata järjestelmäsi ja mieltymystesi mukaisesti. Tässä erikoistoimintokäsikirjassa kuvataan käytettävissäsi olevia erikoissäätöjä.
ÄÄNENKÄSITTELY JA SURROUNDÄÄNI
Lähteiden äänisignaalit on koodattu eri formaatteihin jotka vaikuttavat sekä äänenlaatuun että käytettävissä olevaan kaiuttimien määrään surround­tilassa. Voit myös valita toisen surround-tilan käsisäätöisesti, silloin kun se on käytettävissä.
Analogiset äänisignaalit
Analogiset äänisignaalit koostuvat yleensä kahdesta kanavasta: vasen ja oikea. AVR 460/AVR 360 -viritinvahvistin sisältää kolme soittotilaa:
Analoginen ohitustila
1. : 2-kanavainen signaali siirretään suoraan lähdön kautta äänenvoimakkuuden säätöön ilman digitointia tai prosessointia basson hallintaa surround-äänentoistoa varten. Valitaksesi analogisen ohitustilan:
Analogiset audiotulot tulee olla valittuna lähteeksi. Tarvittaessa voit a) painaa kauko-ohjaimen Info-näppäintä ja käyttää selataksesi audiotuloja lähteiden asetuksista.
Äänen säädöt tulee poistaa käytöstä asettamalla äänen säätö pois b) päältä. Paina Audio Effects -näppäintä siirtyäksesi sävysäätöihin.
2-kanavainen stereotila tulee olla valittuna. Paina Surround Modes c)
-näppäintä siirtyäksesi STEREO-asetusriville Surround Mode
-alavalikossa. Paina OK-näppäintä valitaksesi 2-kanavaisen stereon.
HUOMAA
stereotila on valittuna, audio soitetaan analogisessa ohitustilassa.
Analogiset surround-tilat: 2. AVR 460/AVR 360 pystyy käsittelemään 2-kanavaisia äänisignaaleita tuottaakseen monikanavaisen surround­äänikentän vaikkei tallenteeseen olisikaan koodattu surround-ääntä. Laitteen tiloihin kuuluu muun muassa Dolby Pro Logic II/IIx -tilat, Dolby Virtual Speaker -tilat, DTS Neo:6 -tilat, Logic 7 -tilat sekä Stereotilat.
: Bridge II -lähteen audio on analogista. Kun 2-kanavainen
KL
-painikkeita
Digitaaliset äänisignaalit
Digitaaliset äänisignaalit tarjoavat suuremman kapasiteetin, jonka avulla keski- ja surround-kanavatieto voidaan koodata suoraan signaaliin. Tuloksena on parempi äänenlaatu ja hämmästyttävän hyvä suuntaavuus, sillä jokainen kanava toistetaan erillisenä.
Silloinkin, kun vain kaksi kanavaa on koodattuna, digitaalisen signaalin ansiosta voidaan käyttää korkeampaa näytteenottotaajuutta joka tuottaa enemmän yksityiskohtia. Korkeatarkkuusäänitykset kuulostavat erityisen häiriöttömiltä, erityisesti korkeilla taajuuksilla.
Surround Modes
Surround-tilan valinta riippuu sisään tulevan äänisignaalin muodosta sekä omista mieltymyksistä. Taulukko A12 sisältää lyhyen kuvauksen jokaisesta surround-tilasta ja näyttää sisään tulevan signaalin tyypit tai digitaalisista bittivirroista joiden kanssa tilaa voidaan käyttää. Lisätietoja Dolby- ja DTS­tiloista saat yritysten verkkosivuilta: www.dolby.com ja www.dtsonline.com.
Jos asiassa on epäselvyyttä, DVD-levyn kannesta voit tarkistaa, mitä surround-tiloja levyllä on. Yleensä levyn vähemmän tärkeät osiot, kuten trailerit, lisämateriaalit tai levyvalikko, ovat käytettävissä vain Dolby Digital
2.0- (2-kanavainen) tai 2-kanavaisessa PCM-tilassa. Jos itse elokuva toistuu ja näyttö ilmoittaa jonkin surround-tilan saatavuudesta, etsi levyn valikosta ääni- tai kielivalintaosiota. Varmista myös, että DVD-soittimesi äänilähtö on asetettu antamaan ulos alkuperäistä bittivirtaa, ei vain 2-kanavaista PCM:ää. Pysäytä levyn toisto ja tarkista DVD-soittimen valikkojärjestelmä.
Tietylle tulosignaalille on valittavissa vain rajoitettu määrä surround-tiloja. Vaikka kaikki AVR 460/AVR 360:n kaikki surround-tilat eivät ole koskaan käytettävissä, yleensä tietylle tulolle on käytettävissä laaja valikoima tiloja.
Monikanavatallenteita on yleensä 5.1-, 6.1- tai 7.1-muodoissa.. Kanavat
5.1-kanavaisessa tallenteessa ovat etuvasen, etuoikea, keski, surround vasen, surround oikea ja LFE. LFE-kanava merkitään ”.1”, mikä ilmaisee, ettei se kata koko taajuusaluetta, vaan rajoittuu mataliin taajuuksiin.
6.1-kanavaiset tallenteet lisäävät yhden surround- takakanavan ja
7.1-kanavaiset tallenteet taas lisäävät vasemman ja oikean surround­takakanavan 5.1-kanavaiseen kokoonpanoon. Uudet äänimuodot ovat saatavissa 7.1-kanavaisina. AVR 460/AVR 360 pystyy soittamaan uudet äänimuodot, tarjoten entistä jännittävämmän kotiteatterikokemuksen.
HUOMAA
surround-takakanavien tulee olla käytössä. Katso Kaiutinasetukset -osio sivulla 6 saadaksesi lisätietoja.
Digitaalisia muotoja ovat Dolby Digital 2.0 (vain kaksi kanavaa), Dolby Digital 5.1, Dolby Digital EX (6.1), Dolby Digital Plus (7.1), Dolby TrueHD (7.1), DTS-HD High-Resolution Audio (7.1), DTS-HD Master Audio (7.1), DTS
5.1, DTS-ES (6.1 Matrix ja Discrete), DTS 96/24 (5.1), 2-kanavaiset PCM-tilat 32kHz, 44,1kHz, 48kHz tai 96kHz sekä 5.1 tai 7.1 monikanavainen PCM.
Kun digitaalisignaali vastaanotetaan, AVR 460/AVR 360 tunnistaa koodaustyypin ja kanavien määrän, joka näkyy lyhyesti etupaneelin näytössä kolmella numerolla kauttaviivalla erotettuna (esim. “3/2/.1”).
: Jotta voidaan käyttää 6.1- ja 7.1- kanavaisia surround-tiloja
5
SUOMI
ERIKOISTOIMINNOT
Ensimmäinen numero kertoo signaalin etukanavien määrän:
“1” tarkoittaa monofonista äänitystä, yleensä vanhempaa ohjelmaa, joka on
digitaalisesti remasteroitu tai harvemmin uutta ohjelmaa, jonka ohjaaja on valinnut tällaisen erikoistehosteen.
“2” tarkoittaa, että signaalissa on vasen ja oikea kanava, muttei keskikanavaa.
“3” tarkoittaa, että kaikki kolme etukanavaa (vasen, oikea ja keski) ovat
käytössä.
Toinen numero ilmaisee, onko signaalissa surround- kanavia:
“0” tarkoittaa, että surround-tietoa ei ole.
“1” ilmaisee, että käytössä on surround-matriisisignaali.
“2” ilmaisee erillistä vasenta ja oikeaa surround-kanavaa.
“3” on käytössä DTS-ES –bittivirtojen kanssa ja ilmaisee, että vasemman
ja oikean surround-sivukanavan lisäksi käytössä on erillinen surround­takakanava.
“4” on käytössä 7.1-kanavaisten digitaalimuotojen kanssa ja ilmaisee,
että käytössä on kaksi erillistä surround-sivukanavaa ja kaksi erillistä surround-takakanavaa.
Kolmas numero ilmaisee LFE-kanavaa:
“0” tarkoittaa, että LFE-kanavaa ei ole.
“.1” tarkoittaa, että LFE-kanava on käytössä.
6.1-kanavaiset signaalit – Dolby Digital EX sekä DTS-ES Matrix ja Discrete – sisältävät lipun, joka kertoo viritinvahvistimelle, että surround-takakanava tulee purkaa, joka näytetään muodossa 3/2/.1 EX-ON Dolby Digital EX
-materiaalissa ja 3/3/.1 ES-ON DTS-ES -materiaalissa.
Dolby Digital 2.0 -signaalit voivat sisältää myös Dolby Surround -lipun DS-ON tai DS-OFF, riippuen siitä sisältääkö 2-kanavainen bittivirta vain stereotietoa vai yhdistetyn monikanavaohjelman, jonka AVR:n Dolby Pro Logic - purkulaite osaa purkaa. Oletuksena signaalit toistetaan Dolby Pro Logic Iix Movie –tilassa.
Vastaanotettaessa PCM-signaalia näyttöön tulee PCM-viesti ja sen jälkeen signaalin näytteenottotaajuus (32kHz, 44,1kHz, 48kHz tai 96kHz).
Kun signaalissa on vain kaksi kanavaa - vasen ja oikea - voidaan signaali purkaa muille kanaville käyttäen analogisia surround-tiloja. Jos haluat käyttää muuta surround-muotoa kuin sitä, jossa signaali on digitaalisesti koodattu, voit avata Surround Modes -valikon painamalla Surround Modes –näppäintä (ks. kuva 29).
Auto Select -valinta käyttää tulosignaalin omaa digitaalista koodausta, esim. Dolby Digital, DTS, Dolby TrueHD tai DTS-HD Master Audio. Kaksikanavaisella materiaalilla AVR ottaa oletuksena käyttöön Logic 7 Movie –tilan. Jos käytät mieluummin toista surround- tilaa, valitse valikosta sopiva rivi: Virtual Surround, Stereo, Movie, Music tai Video Game. Paina OK-näppäintä vaihtaaksesi tilan.
Jokaisella rivillä on surround-oletustilansa:
Virtual Surround
: Dolby Virtual Speaker Reference
Stereo
: 7-kanavainen stereo
Movie
: Logic 7 Movie
Music
: Logic 7 Music
Video Game
: Logic 7 Game
Voit vaihtaa kunkin rivin asetusta eri surround-tilaan. Uusien tilojen valikoima riippuu järjestelmäsi kaiuttimien määrästä.
Virtual Surround
: Dolby Virtual Speaker Reference tai Wide
Stereo
: 2-kanavainen stereo, 5-kanavainen stereo tai 7-kanavainen stereo
Movie
: Logic 7 Movie, DTS Neo:6 Cinema, Dolby Pro Logic II Movie, Dolby Pro Logic IIx Movie
Music
: Logic 7 Music, DTS Neo:6 Music, Dolby Pro Logic II Music, Dolby Pro Logic IIx Music
Video Game
: Logic 7 Game, Dolby Pro Logic II Game, Dolby Pro Logic IIx Game
Kun olet ohjelmoinut surround-oletustilan kullekin ohjelmatyypille, valitse vain ko. rivi Surround Modes -valikosta aina, kun haluat ohittaa AVR:n automaattisen surround-tilan valinnan. AVR käyttää samaa surround-tilaa, kun lähde valitaan seuraavan kerran.
Tarkista liitteen Taulukosta A12 saadaksesi lisätietoja siitä, mitkä surround­tilat ovat käytettävissä eri bittivirtojen kanssa.
Dolby Surround -asetukset
Dolby-tiloille on valittavissa tiettyjä lisäasetuksia. Kun Dolby Pro Logic II tai IIx Music -tilat on valittuna, valitse Edit -alavalikko säätääksesi Center Width, Dimension ja Panorama -asetuksia. Katso Kuva 29.
Kuva 29 - Dolby Pro Logic II/IIx Music Mode -asetukset
Center Width
etukaiuttimen kautta. Korkeampi numero (7:ään asti) kohdistaa puhetiedon tiukasti keskikanavaan. Matalammat numerot laajentavat äänikenttää. Vaihda asetusta
Dimension
”siirtää” ääntä huoneen etu- tai takaosaan. Asetus “0” on neutraali oletus. Asetus “F-3” siir tää äänen enimmäkseen huoneen etuosaan, kun taas “R-3” siirtää äänen enimmäkseen taaksepäin. Vaihda asetusta
Panorama
äänestä siirretään surround-kaiuttimiin, jolloin saadaan ympäröivä tehostevaikutelma. Kukin OK-näppäimen painallus vaihtaa asetuksen päälle tai pois.
: Tämä asetus vaikuttaa siihen, miltä puhe kuulostaa kolmen
M N
-näppäimillä.
: Tämä asetus vaikuttaa surround-äänen syvyyteen, jolloin voit
M N
-näppäimillä.
: Kun Panorama-tila on asennossa ON, osa etukaiuttimien
6
ERIKOISTOIMINNOT
KAIUTINASETUKSET
AVR 460/AVR 360 on suunniteltu toimimaan joustavasti lähes kaikkien saatavilla olevien kaiuttimien kanssa.
EzSet/EQ tunnistaa automaattisesti kunkin kaiuttimen ominaisuudet ja optimoi AVR 460/AVR 360:n suorituskyvyn järjestelmääsi. Jos jostakin syystä et voi ajaa EzSet/EQ:ta tai jos haluat vielä muokata asetuksia, voit käyttää Manual Speaker Setup -valikoita.
Ennen käsiasetusten alkua sijoita kaiuttimet oikeisiin kohtiin kaiutinten sijoitus -osion ohjeiden mukaisesti ja yhdistä ne AVR:ään. Saadaksesi selville kaiutinten taajuusvasteen, katso kaiutinten käyttöopas tai tutustu valmistajan verkkosivuihin. Vaikka lähtötason mittaus voidaan tehdä korvakuulolta, paikallisesta elektroniikkaliikkeestä hankittu SPL­(äänenpaine-)mittari on tarkempi mittausväline.
Suosittelemme tallentamaan kokoonpanoasetukset oikeille paikoilleen Taulukoihin A3 - A11 liitteessä, mikäli ne tulee syöttää uudelleen järjestelmän nollauksen jälkeen, tai jos AVR:n päävirtakytkin kytketään pois tai laite on irrotettuna verkkovirrasta yli neljän viikon ajan.
HUOMAA
korkeampi videoresoluutio nähdäksesi kokoonpanoa helpottavat grafiikat.
VAIHE YKSI – Kaiutinten jakotaajuuden määrittäminen
Ilman EzSet/EQ:ta AVR 460/AVR 360 ei voi tunnistaa, montako kaiutinta siihen on kytketty, tai määrittää niiden ominaisuuksia. Tarkista kaiuttimen tekniset tiedot ja etsi taajuusvaste, joka annetaan yleensä alueena, esim. 100Hz – 20kHz (±3dB). Kirjoita ylös alin taajuus, jonka pääkaiuttimet voivat toistaa (100Hz esimerkissä) ja merkitse se liitteen Taulukkoon A3 kaiuttimen jakotaajuudeksi. Se ei siis ole sama kuin kaiuttimen tiedoissa ilmoitettu jakotaajuus. Kirjoita ylös subwooferin elementin koko.
Viritinvahvistimen basson hallinta määrittää millä kaiuttimilla viritinvahvistin toistaa matalataajuiset äänet (basson) lähteestä. Jos lähetät matalimmat äänet pienille satelliittikaiuttimille, et kuule niitä kovin hyvin, ja kaiutin voi jopa rikkoutua jos sen suorituskyky ylitetään. Jos lähetät korkeimmat nuotit subwooferille, et välttämättä kuule niitä ollenkaan.
Oikealla bassonhallinnalla AVR 460/AVR 360 jakaa lähdesignaalin jakotaajuuden kohdalla. Kaikki jakotaajuuden yläpuolella oleva informaatio toistetaan satelliittikaiuttimella ja kaikki jakotaajuuden alapuolinen informaatio toistetaan subwooferilla. Näin jokainen järjestelmäsi kaiutin toimii parhaimmillaan ja tarjoaa nautittavan äänikokemuksen.
: Kun käytät AVR:n Speaker Setup -valikoita, valitse 720p tai
VAIHE KOLME – Manual Setup -valikko
Olet nyt valmis ohjelmoimaan säädöt viritinvahvistimeen. On parasta istua tavallisessa kuuntelupaikassa ja säätää huone mahdollisimman hiljaiseksi.
Viritinvahvistimen ja videonäytön ollessa päällä paina kauko-ohjaimen AVR­näppäintä, jolloin valikkojärjestelmä tulee näyttöön. Siirrä kohdistin Speaker Setup -riville painamalla OK-näppäintä. Katso Kuva 20 peruskäyttöohjeista.
Jos olet ajanut EzSet/EQ-prosessin, sen tulokset on tallennettu. Jos haluat hienosäätää EzSet/EQ:n tuloksia tai konfiguroida AVR 460/AVR 360
-viritinvahvistimen asetukset aivan alusta, valitse Manual Setup. Näkyviin tulee kuvassa 30 näkyvä näyttö.
Kuva 30 – Speaker Setup Position -valikko
HUOMAA
alaosan mukaisesti. Voit tallentaa nykyiset asetukset valitsemalla Back­vaihtoehdon.
Tehdäksesi kaiutinten asetukset uudelleen alusta, valitse Reset-vaihtoehto.
Parhaiden tulosten saavuttamiseksi, tee kaiutinten asetukset seuraavassa järjestyksessä: Kaiutinten määrä, jakotaajuus (koko), subwooferin tila, etäisyys ja tason säätö.
Kaiutinten määrä
Siirrä kohdistin Number of Speakers -riville ja paina OK-näppäintä. Katso Kuva
31.
L
-näppäimellä, ja tuo Speaker Setup -valikko näyttöön
: Kaikissa kaiutinasetusvalikoissa on Back-valinta Kuvan 30
VAIHE KAKSI – Mittaa kaiutinten etäisyys
Paras tilanne olisi, että kaikki kaiuttimet olisivat sijoitettuna ympyrään, yhtä kauaksi kuuntelupaikasta. Huoneesi ei kuitenkaan ehkä vastaa ihannetta, ja jotkin kaiuttimet on ehkä pitänyt sijoittaa toisia kauemmas. Äänet, joiden tulisi saapua samaan aikaan eri kaiuttimista, puuroutuvat saapuessaan eri aikoihin.
Käytä AVR:n Distance/Delay -säätöä, jolla vahvistin voi kompensoida kaiutinten todellisia sijainteja.
Mittaa kunkin kaiuttimen etäisyys kuuntelupaikkaan ja kirjoita se liitteen Taulukkoon A4. Vaikka kaikki kaiuttimet olisivat yhtä kaukana kuuntelupaikasta, kaiutinten etäisyys tulee syöttää vaiheen kolme mukaisesti.
Kuva 31 – Number of Speakers -valikko
Ohjelmoi oikea asetus kullekin ryhmälle: ON jos kaiuttimet ovat käytössä järjestelmässä, OFF, jos kaiuttimia ei ole asennettu. Etuvasen ja -oikea kaiutin ovat aina ON-tilassa, eikä niitä voi kytkeä pois. Järjestelmän asetuksiin tehdyt muutokset näkyvät ruudun yläreunassa lukevassa kaiutinten kokonaismäärässä.
7
SUOMI
ERIKOISTOIMINNOT
Surround-takakaiutinten asetuksissa on kolmas vaihtoehto: Zone 2. AVR 460/AVR 360 kykenee monialuetoimintaan, jossa kaiutinpari voidaan sijoittaa toiseen huoneeseen. AVR 460/AVR 360:n määritettävien surround­takavahvistimen avulla monialuetoiminta on helpompaa kuin koskaan, sillä erillistä päätevahvistinta ei enää tarvita. Valitse vain tältä riviltä Zone 2 ja kytke surround-takakaiutinten lähdöt toisessa huoneessa oleviin kaiuttimiin. Päähuone asetetaan automaattisesti käyttämään jopa 5.1-kanavaista ääntä. Lisätietoja on Monialuetoimintaosiossa.
HUOMAA
ei aseteta EzSet/EQ II:ssa. Käyttääksesi kaiuttimia pääkuuntelualueella, säädä ne "On" -tilaan ja suorita EzSet/EQ II 7.1-kanavaiselle järjestelmälle. Mikäli kaiuttimia käytetään ainoastaan monialuetoiminnan aikana, säädä ne käsisäätöisesti alla olevien ohjeiden mukaisesti.
Tämän valikon asetukset vaikuttavat kaiutinten asetusprosessin loppuvaiheisiin sekä eri surround-tilojen käytettävyyteen eri aikoina.
Kun olet valmis, valitse Back-valinta tai käytä Back/Exit-näppäintä.
: Kun surround-takakaiuttimet on kytketty Zone 2 -tilaan, niitä
Adjust Crossover Frequencies -valikko
Kun olet ohjelmoinut järjestelmässä olevien kaiuttimien määrän, AVR palaa Manual Speaker Setup Position –valikkoon (ks. Kuva 30). Siirry Crossover (Size) –riville ja paina OK-näppäintä, jolloin näyttöön tulee Adjust Crossover Frequencies -valikko (ks. kuva 32).
Subwooferin tila
Siirrä kohdistin Sub Mode –riville. Subwooferin asetus riippuu siitä, miten ohjelmoit etuvasemman ja -oikean kaiuttimen.
Jos asetit etukaiuttimien jakotaajuuden numerona, subwoofer-asetus on LFE, eikä sitä voi muuttaa. Kaikki matalataajuuksinen informaatio lähetetään aina subwooferille. Jos sinulla ei ole subwooferia, suosittelemme, että päivität kaiuttimet koko äänialueen toistaviin tai hankit järjestelmään subwooferin heti kun mahdollista.
Jos asetit etukaiuttimet arvoon LARGE, voit valita subwooferille yhden kolmesta eri asetuksesta.
L/R+LFE
: Tämä asetus lähettää kaiken matalataajuuksisen
informaation subwooferille, myös sellaisen, joka normaalisti toistettaisiin etuvasemmalla ja -oikealla kaiuttimella, sekä erityisen matalataajuustehostekanavan (LFE) tiedot.
Off
: Valitse tämä asetus mikäli et käytä subwooferia. Kaikki
matalataajuuksinen informaatio lähetetään etuvasemmalle ja
-oikealle kaiuttimelle.
LFE
: Tämä asetus toistaa vasemman ja oikean kanavan
matalataajuusinformaation etukanavilla, ja ohjaa vain LFE-kanavan tiedon subwooferille.
HUOMAA
valitse sopiva jakotaajuus numerona Main Speaker -kohdasta, jolloin subwoofer asetetaan automaattisesti LFE-tilaan.
: Jos käytät Harman Kardon HKTS -sarjan kaiutinjärjestelmää,
Kuva 32 – Adjust Crossover Frequencies -valikko
AVR näyttää vain ne kaiutinryhmät, jotka ohjelmoit Number of Speakers –valikossa.
Katso Taulukosta A3 kunkin kaiuttimen jakotaajuus. Pääkaiuttimille tämä on siis alin taajuus, jonka ne toistavat hyvin.
Valitse kullekin pääkaiuttimelle jokin seitsemästä jakotaajuudesta: 40Hz, 60Hz, 80Hz, 100Hz, 120Hz, 150Hz tai 200Hz. Jos jakotaajuus on alle 40 Hz, valitse ensimmäinen vaihtoehto ”Large”. Tämä asetus ei viittaa kaiuttimen fyysiseen kokoon, vaan sen taajuusvasteeseen – kyseessä on siis ns. kokoäänialueen kaiutin.
Määritä subwooferin elementin koko: 8, 10, 12 tai 15 tuumaa (20, 25, 30 tai 38 cm). AVR asettaa subwooferin jakotaajuudeksi 100Hz, mutta se käyttää elementin kokoa hienosäädössä. Kirjoita asetuksesi muistiin liitteen Taulukkoon A3.
Kun olet valmis, valitse Back-valinta tai paina Back/Exit-näppäintä.
Adjust Speaker Distance -valikko
Kaiutinten sijoittaminen eri etäisyydelle kuuntelupaikasta voi puurouttaa äänen, koska ääniä kuullaan haluttua aiemmin tai myöhemmin.
Vaikka kaikki kaiuttimet olisivat samalla etäisyydellä kuuntelupaikasta, älä ohita tätä valikkoa.
Siirrä Manual Speaker Setup –valikossa kohdistin Distance-riville ja paina Set OK -näppäintä, jolloin näyttöön tulee Adjust Speaker Distance –valikko. Katso Kuva 33.
Kuva 33 – Adjust Speaker Distance -valikko
Tässä valikossa sinun tulee syöttää etäisyys kustakin kaiuttimesta kuuntelupaikkaan. Mittasit etäisyyden vaiheessa kaksi, mittaa kaiutinten etäisyydet, ja kirjoitit sen liitteen Taulukkoon A4 (ks. sivu 15).
Mittayksikön oletus on jalka. Jos haluat vaihtaa yksikön metreiksi, palaa AVR:n päävalikkoon. Valitse System Settings -valikko ja vieritä sitten alas kohtaan General Setup ja valitse Unit of Measure -rivi.. Paina OK-näppäintä vaihtaaksesi asetuksen.
Valitse kaiutin ja käytä vaihtelevat 0 ja 10 metrin välillä, mutta oletuksena kaikille kaiuttimille on 3 metriä.
M N
-näppäimiä muokataksesi etäisyyttä. Arvot
HUOMAA
monihuonejärjestelmän käyttöön et voi säätää näiden viiveasetuksia.
: Kun surround-takakanavat on määritetty
8
ERIKOISTOIMINNOT
VAIHE NELJÄ – Kanavien lähtötasojen määrittäminen käsin
Perinteisessä kaksikanavaisessa viritinvahvistimessa kanavatasapainosäädin vaikuttaa stereokuvaan säätämällä vasemman ja oikean kanavan suhteellista äänenvoimakkuutta.
Kun kanavia on jopa seitsemän ja lisänä on subwoofer, äänikuvasta tulee kriittisempi ja monimutkaisempi. Tarkoitus on varmistaa, että kukin kanava kuuluu kuuntelupaikkaan samalla äänenvoimakkuudella.
EzSet/EQ hoitaa tämän tärkeän vaiheen puolestasi yksinkertaisesti ja automaattisesti. Jos kuitenkin haluat tehdä säädöt käsin, AVR:n Adjust Speaker Levels -valikon kautta voit tehdä niin, joko käyttäen järjestelmän testiääntä tai toistaen lähdemateriaalia.
Varmista, että kaikki kaiuttimet on kytketty oikein.1.
Säädä kaiuttimien määrä, jakotaajuus, etäisyys ja subwooferin tila 2. jokaiselle järjestelmäsi kaiuttimelle vaiheen kolme kuvauksen mukaisesti.
Mittaa kanavien tasot voidaan mitata seuraavilla tavoilla ja voit säätää 3. kanavien tasoja Adjust Speaker Levels -valikon avulla:
Suosittelemme käyttämään kädessä pidettävää SPL-mittaria, joka a) käyttää C-Weighting, Slow -asteikkoa. Yritä säätää jokainen kanava niin, että mittarin lukema on 75dB.
Korvakuulolta. Yritä säätää tasot niin, että kaikki kanavat kuulostavat b) yhtä kovilta.
Jos käytät kädessä pidettävää SPL-mittaria lähdemateriaalin, kuten c) testilevyn tai muun äänen kanssa, toista sitä nyt ja säädä AVR:n pää­äänenvoimakkuus siten, että mittari näyttää 75 dB lukemaa.
Ota valikkojärjestelmä esille painamalla Setup-painiketta ja siirry sitten Speaker Setup -riville. Ota esiin Speaker Setup -valikko painamalla OK-painiketta. Valitse Manual Setup, paina OK-painiketta ja siirry sitten Level Adjust -riville. Ota esiin Adjust Speaker Levels -valikko painamalla OK-painiketta. Katso Kuva 34.
Kuva 34 – Adjust Speaker Levels -valikko
Kaikki kaiutinkanavat tulevat näyttöön nykyisine tasoasetuksineen.
Reset Levels: Jos haluat aloittaa nollaamalla kaikki tasot tehtaan oletukseen 0dB, selaa valikkoa tälle riville asti ja paina OK-näppäintä. Tasot nollataan.
Jos haluat asettaa tasot käyttäen AVR 460/AVR 360:n sisäistä testiääntä, säädä TEST TONE –riviä seuraavasti:
Test Tone
määritysprosessi painamalla toistuvasti OK-näppäintä, jolla valitaan asetus OFF, AUTO tai MANUAL. Aina kun siirrät kohdistimen pois ruudun kanavaluetteloalueelta, asetus muuttuu arvoon OFF, mikä pysäyttää testiäänen.
Kun asetus on arvossa AUTO, testiääni liikkuu automaattisesti kaikille kanaville, pysähtyen muutamaksi sekunniksi kunkin kanavan kohdalla ja siirtyen sitten seuraavalle usean sekunnin kuluttua. Liikettä ilmaisee korostuspalkki. Voit säätää minkä tahansa kanavan tasoa kun testiääni on sen kohdalla. Voit myös siirtää kohdistimen toiselle riville milloin tahansa
Kun asetus on arvossa MANUAL, testiääni ei siirry seuraavalle kanavalle, ennen kuin siirrät sen
Individual Channels
asetukseen, siirry kullekin kanavalle ja säädä halutuksi välillä –10dB ja +10dB.
Kun olet säätänyt kaiuttimien tasot, valitse Back-valinta tai käytä Back/Exit­näppäintä. Kirjoita asetuksesi muistiin liitteen Taulukkoon A3.
: Tämä rivi määrittää, onko testiääni käytössä. Aloita tasojen
M N
-näppäimillä,
KL
-näppäimillä, jolloin testiääni seuraa kohdistinta.
KL
-näppäimillä.
: Jos käytät ulkoista lähdettä lähtötasojen
M N
-näppäinten avulla taso
AUDIO EFFECTS
Muokataksesi muita äänen asetuksia, kuten äänen sävyä suorituskyvyn parantamiseksi, paina Audio Effects - näppäintä avataksesi Audio Effects valikon (ks. Kuva 26 peruskäyttöohjeessa). Valikkoon voidaan siirtyä myös Setup Source -valikon kautta painamalla Info Settings -painiketta ja valitsemalla Audio Effects.
HUOMAA
erikseen.
Dolby Volume
Volume -prosessoinnista ja sen eduista. Katso Taulukosta A3 samalta sivulta selitykset jokaiselle Dolby Volume -asetuksista.
Tone Control
käytettävissä. Kun asetus on pois, äänensävyn säätimet ovat nollassa, eikä niihin tehdä muutoksia. Kun asetus on päällä, basso- ja diskanttitaajuuksia korostetaan tai leikataan sävysäätöjen mukaisesti. Kun käytössä on analoginen äänilähde ja valittuna on 2- kanavainen stereotila, Tone Control –asetuksen asettaminen asentoon Off siirtää laitteen analogiseen ohitustilaan.
Treble ja Bass
lämpömittarin asetusta keskiosassa.
LFE Trim
ollessa käytössä. Asetuksen oletuksena on 0 dB. Voit laskea tasoa enintään 10 dB painamalla
MP3 Enhancer
kuin MP3-äänelle voit valita sen asetukseksi päällä tai jättää voimaan pois­oletusasetuksen.
EQ On/Off
hienosäätöasetukset jotka saatiin EzSet/EQ II:n avulla. Asetukset tallennetaan myöhempää käyttöönottoa varten.
Kun olet valmis, paina Audio Effects -painiketta tai Back/Exit-painiketta.
: Audio Effects -asetukset vaikuttavat jokaiseen lähteeseen
: Katso peruskäyttöohjeen sivulta 29 lisätietoja Dolby
: Tämä asetus määrittää, ovatko diskantin ja basson säätimet
: Nosta tai laske matalia taajuuksia jopa 10dB säätämällä
M N
-näppäimillä. Oletusarvo on 0dB, lämpömittarin
: Vaimentaa subwooferin voimakkuutta. Toimii vain LFE-kanavan
M N
painikkeita; asetuksena näkyy negatiivinen luku.
: Enhancer: Voimistaa MP3-raitojen taajuusaluetta. Muulle
: Tämä asetus ottaa käyttöön tai poistaa käytöstä
9
SUOMI
ERIKOISTOIMINNOT
VIDEOKUVAN SÄÄTÄMINEN
AVR 460/AVR 360 -viritinvahvistimessa on suorituskykyinen DCDi by Faroudja
-videoprosessointipiiri. Tuleva videosignaali voidaan parantaa 1080 p:n resoluutioon asti (1080i:hin komponenttivideolähdöillä) ja näin saada aikaan erinomainen videolaatu myös analogisilla videolähteillä. Faroudja­yrityksen kehittämä DCDi Cinema Dual 3D kampasuodatin ja 10-bittinen videoprosessointi pitävät huolen siitä, että rajalinjoja ei näy ja kuvioinnit näkyvät paremmin vähemmällä prosessoinnilla.
Kiitos ”Torino”-videokäsittelypiirin voidaan ruutugrafiikat esittää korkealla tarkkuudella ja yhdistää tulevaan videokuvaan. Näin saadaan teräviä, selviä viestejä ja voit jatkaa ohjelman katsomista järjestelmän säädön aikana.
Videoprosessori luo automaattisesti parhaan mahdollisen kuvan joka perustuu videomonitorisi suorituskykyyn ja tulevaan lähdevideoon. Voit kokeilla Videotilat-valikkoa ja pyrkiä vielä parantamaan kuvaasi.
Video Modes
Kun olet säätänyt videonäyttösi kuvan asetukset, voidaan AVR:n kautta tehdä tarvittaessa lisäsäätöjä kuvan parantamiseksi. Siirry asetuksiin Video Modes –valikosta. Paina Video Modes –näppäintä, jolloin kuvan 35 mukainen ruutu tulee näyttöön. Valikkoon voidaan siirtyä myös Info Settings -valikosta.
HUOMAA
erikseen.
Kuva 35 – Video Modes -valikko
Video Mode
näytölle ilman mitään käsittelyä. Videon skaalaamista ei voida kytkeä pois päältä, mutta valitsemalla HDMI Bypass -tilan Info Settings -valikosta lähteelle, joka on kytketty johonkin laitteen HDMI-tuloista, siirtää videon suoraan HDMI-tulosta HDMI-lähtöön, ohittaen videon prosessoinnin.
Valitsemalla jonkin näistä käsittelyvalinnoista voit optimoida kuvan nykyiselle ohjelmalle tekemällä säätöjä kirkkauteen, kontrastiin, väriin ja terävyyteen:
Sports
: Urheilutapahtumille.
Nature
: Ulkona, luonnonolosuhteissa kuvatuille ohjelmille.
Movie
: Elokuville ja monille tv-lähetyksille.
Custom
: Sallii kuvan asetusten käsisäädön. Säätimet Brightness (kirkkaus), Contrast (kontrasti), Color (väri) ja Sharpness (terävyys) tulevat ruutuun liukusäätiminä, joiden arvot vaihtelevat välillä 0 - 100. Jokaisen säädön oletusarvo on 50. Voit muuttaa kunkin asetuksen arvoa
-näppäimillä.
Picture Adjust
kuvasuhdetta. Näytettäessä laajakuvaa (16:9) perinteisen kuvasuhteen (4:3) laitteella käytetään kirjelaatikkomuotoa. Mustat palkit voivat ilmestyä kuvan päälle ja alle.
Näytettäessä perinteisen kuvasuhteen kuvaa laajakuvalaitteella mustat tai harmaat palkit voivat ilmestyä kuvan oikealle ja vasemmalle puolelle.
: Video Modes -asetukset vaikuttavat jokaiseen lähteeseen
: Oletusasetus Processor Off siirtää kuvasignaalin suoraan
M N
: Tällä asetuksella voit vaihtaa näytetyn kuvan
Plasma- ja CRT-monitorit voivat kärsiä ”palamisesta” kun sama kuva, kuten vaaka- tai pystypalkit, jäävät näytölle pitkäksi aikaa. Tämän asetuksen avulla voit säätää kuvaa niin, että se täyttää koko näyttöruudun. Korosta valinta ja paina OK-painiketta. Jokainen asetusta. Paina OK-näppäintä vaihtaaksesi asetuksen.
Auto Fit
: AVR säätää automaattisesti kuvan sopivaksi näytön ominaisuuksille.
Height Fit
: Säätää kuvan niin, että sen päällä ja alla ei näy palkkeja. Sivuissa voi olla palkkeja.
Width Fit
: Säätää kuvan niin, että sivuilla ei näy palkkeja. Kuvan päällä ja alla voi olla palkkeja.
Zoom 1x
: Näyttää kuvan siten, kuin se tulee lähteestä. Jos kuva on 4:3-kuvasuhteessa, se saatetaan näyttää pystypalkeilla laajakuvanäytössä. Jos kuva on 16:9-kuvasuhteessa, se saatetaan näyttää kirjelaatikkotilassa perinteisen kuvasuhteen (4:3) näyttölaitteella.
Zoom 2x ja Zoom 3x
: Venyttää kuvaa niin, että se täyttää koko ruudun. Kuvan uloimmat osat saattavat leikkautua pois.
Kokeile vapaasti tätä asetusta kullekin lähteelle, kunnes löydät joka ohjelmalle miellyttävän näyttömuodon.
Overscan
tapana varata niin sanottu ylisuuri pyyhkäisy, jonka näkee uudemmilla teräväpiirtonäytöillä, vaikka tätä ei pystynyt havaitsemaan vanhemmissa analogisissa televisioissa. Koska kaikki näytöt eivät kuitenkaan pysty näyttämään tätä kehyksen osaa, ohjaajat välttävät sijoittamasta tärkeää tietoa tälle alueelle. Voit kytkeä tämän asetuksen päälle jos näyttösi pystyy näyttämään ylisuuren pyyhkäisyn välttääksesi näkemästä mustaa reunusta kuvan ympärillä, mikä voi aiheuttaa ei-toivottua "palamista" joillain plasma­ja CRT-näytöillä. AVR kytkee tämän asetuksen pois päältä oletusarvoisesti silloin, kun lähdelaite kytketään johonkin HDMI-tuloista. Asetus kytketään oletusarvoisesti päälle kun lähde kytketään johonkin analogisista videotuloista.
Advanced Video Settings
Advanced Video Modes –alivalikko (ks. kuva 36). Tämä valikko ei ole käytössä silloin kun videoprosessori (Video Mode -asetus) on kytketään pois päältä.
Kuva 36 – Advanced Video Modes -valikko
: Historiallisista syistä johtuen, videokuvan ympärille on
KL
-painikkeiden painallus muuttaa
: Paina N- tai OK-näppäintä, jolloin avautuu
Loading...
+ 19 hidden pages