Harman kardon AVR 3500 User Manual [fi]

AVR 3500 Audio/video-viritinvahvistin
OMISTAJAN KÄSIKIRJA
AVR 3500
RDS
DTS MP3 PCM
3ST
OSD DSP
SL
SR
VMAx NF LOGIC 7 CMPL II
KHz
MHz
OPT123
COAX123
ANALOG
AUTORDS TA
TUNED ST
MEM
Power for the Digital Revolution
®
2 SISÄLLYS
3 Johdanto 4 Turvallisuusohjeita 4 Pakkauksen purku 5 Etulevyn säätimet 7 Etulevyn näyttö
9 Takalevyn liitännät 11 Kauko-ohjaimen toiminnot 14 Asennus ja kytkennät 14 Audiolaitteiden kytkeminen 14 Videolaitteiden kytkeminen 15 SCART A/V -liitännät 16 Virtakytkennät 17 Kaiuttimien valinta ja sijoitus 18 Järjestelmän säätäminen 18 Ensimmäinen käynnistys ja kuvaruutu-
valikoiden käyttö
18 Ohjelmalähdekohtaiset asetukset 19 Ohjelmalähteen asetukset 19 Kaiutinasetukset 20 Surround-tilojen asetukset 21 Muiden ohjelmalähteiden asetukset 21 Ohjelmalähteestä riippumattomat ase-
tukset
21 Viiveajan asetukset 22 Yökuuntelutilan asetukset 22 Lähtötasojen säätäminen 22 EzSet-järjestelmän käyttö 23 Lähtötasojen säätö käsin 25 Käyttö 25 Peruskäyttö 25 Ohjelmalähteen valinta 25 Kuulokkeiden käyttö 26 Surround-tilakaavio 27 Surround-tilan valitseminen 27 Dolby Digital -äänentoisto 28 Digitaaliohjelmalähteen valinta 28 Digitaalitilan ilmaisimet 29 Yökuuntelutila 29 Äänittäminen 30 Lähtötasojen hienosäätö 30 6-kanavatulo 30 Muistinvarmennus 31 Virittimen käyttö 32 RDS-järjestelmän käyttö 34 Erikoistoiminnot 34 Näytön kirkkauden säätö 34 Äänenvoimakkuuden esiasetus 35 Osittaisnäytön asetukset 35 Kokonäytön aika-asetus 36 Kauko-ohjaimen ohjelmointi 36 Kauko-ohjaimen koodiohjelmointi 37 Makrojen ohjelmointi 38 Ohjelmoidut laitetoiminnot 38 Rinnakkainen äänenvoimakkuuden
ohjaus
39 Rinnakkainen kanavavalinta 39 Rinnakkainen erillislaitteiden ohjaus 39 Kauko-ohjaimen muistin tyhjennys 40 Toimintoluettelo 42 Kauko-ohjauskoodit 52 Vianetsintäkaavio 53 Tekniset tiedot
Sisältö
Merkintätavat
Jotta sinun olisi helpompi käyttää tätä käsikirjaa tutustuessasi kauko-ohjaimeen, etulevyn säätimiin ja takalevyn liitäntöihin, olemme käyttäneet tässä käsikirjassa tiettyjä merkintätapoja.
ESIMERKKI - (lihavoitu) viittaa kauko-ohjaimen tai etulevyn painikkeeseen tai takalevyn liitäntään.
ESIMERKKI - (näytön teksti) viittaa etulevyn näytössä näkyvään tekstiin.
1
– (neliön sisällä oleva numero) viittaa etulevyn säätimeen.
0
– (ovaalin sisällä oleva numero) viittaa kauko-ohjaimen säätimeen tai ilmaisimeen.
0
– (ympyrän sisällä oleva numero) viittaa takalevyn liitäntään.
A
– (neliön sisällä oleva kirjain) viittaa etulevyn näytön ilmaisimeen.
Vakuutus standardien täyttämisestä
We, Harman Consumer International
2, route de Tours 72500 Château-du-Loir, FRANCE
vakuutamme omalla vastuullamme, että tässä omistajan käsikirjassa kuvattu tuote on allalueteltujen teknisten standardien mukainen:
EN 55013/6.1990
EN 55020/12.1994
EN 60065:1993
EN 61000-3-2/4.1995
Carsten Olesen
Harman Kardon Europe A/S
8/01
JOHDANTO 3
Johdanto
Kiitos siitä, että valintasi oli Harman Kardon!
Harman Kardon AVR 3500-viritinvahvistimen hankinnan myötä sinulla on edessäsi monien vuosien kuuntelunautinto.AVR 3500 on erityi­sesti suunniteltu toistamaan elokuvien ääni­maailman jännitys yksityiskohtineen ja kuuntele­masi musiikin hienoimmatkin vivahteet. Sisäisten Dolby* Digital ja DTS
-dekoodauspiirien ansios­ta AVR 3500 toistaa kuusi erillistä audio­kanavaa, joilla voidaan toistaa uusimpien DVD­ja LD-levyjen digitaaliset ääniraidat sekä digi­taalisten televisiolähetysten digitaalinen ääni.
Vaikka AVR 3500:n sisällä monimutkaiset jär­jestelmät joutuvatkin koville, jotta tämä kaikki on mahdollista, laitteen asennus ja käyttö on yksinkertaista.Värikoodattujen liittimien, ohjel­moitavan kauko-ohjaimen ja kuvaruutu­valikoiden ansiosta AVR 3500-viritinvahvistinta on helppo käyttää. Saadaksesi eniten irti uudes­ta laitteestasi suosittelemme, että luet tämän käsikirjan huolellisesti läpi. Näin varmistat, että liität kaiuttimet, ohjelmalähteet ja muut erilliset laitteet oikein. Kun käytät hetken eri säätimien toimintojen opetteluun, saat täyden hyödyn AVR 3500:n ominaisuuksista.
Jos sinulla on tähän tuotteeseen, sen asennuk­seen tai käyttöön liittyviä kysymyksiä, ota yhteys jälleenmyyjääsi.
Kuvaus ja toiminnot
AVR 3500 kuuluu markkinoiden monipuolisim­piin ja suorituskykyisimpiin AV-viritinvahvistimiin. Dolby Digital- ja DTS-dekoodereiden lisäksi lait­teessa on useita analogisia surround-tiloja, joita voi käyttää sellaisten ohjelmalähteiden kanssa kuin CD, videonauhuri,tv-ääni ja tietysti laitteen sisäinen FM/AM-viritin.Vain Harman Kardon tar­joaa uusimman Dolby ProLogic II -dekooderin, Dolby 3 Stereon, 5 Ch Stereon sekä Hall- ja Theater-tilojen lisäksi Logic 7 -järjestelmän, joka luo entistä laajemman ja vaikuttavamman äänikentän tehosteille ja panoroinneille.
Kaikkien muiden hienouksien lisäksi AVR 3500 kuuluu niihin harvoihin viritinvahvistimiin, jotka purkavat jopa MP3-tiedostoja.Voit siis kuunnella uusimpia hittejä suoraan tietoverkoista liittämäl­lä tietokoneesi Harman Kardon -viritinvahvis­timeen.
Toinen Harman Kardonin erikoisuus on VMAx
.
Tämä patentoitu järjestelmä muokkaa ääniken­tästä entistä ilmavamman jopa silloin, kun käytössä on vain kaksi etukaiutinta.
Sen lisäksi, että AVR 3500 tarjoaa paljon eri­laisia kuuntelutoimintoja, laite on helppo muokata erilaisten kaiuttimien ja kuunteluolo­suhteiden mukaan.
Kaiutinasetukset on helppo tehdä havainnolli­sista kuvaruutuvalikoista, samoin tuloliitäntöjen määrittely ja viiveaikojen säätö, minkä jälkeen ainutlaatuinen EzSet™-järjestelmä mittaa jär­jestelmän kaiutintasot ja kalibroi äänikanavat automaattisesti parhaisiin arvoihin.
Mahdollisimman joustavan toiminnan saamisek­si AVR 3500 sisältää peräti viiden videolaitteen tuloliitännät, kaikki sekä komposiitti- että S­Video-versiona. Kaikkiaan kuusi digitaalista tulo­liitäntää mahdollistavat kaikkien kuviteltavissa olevien digitaalisten ohjelmalähteiden joustavan käytön. Digitaalisia tallentimia varten laitteessa on sekä koaksiaalinen että optinen digi­taalilähtö. Kaksi videolähtöä ja kuusikanavainen tuloliitäntä varmistavat, että AVR 3500
-vahvistin on ajanmukainen tulevaisuudessakin uusien formaattien ilmestyessä markkinoille.
AVR 3500 -viritinvahvistimen tehokkaassa vahvistimessa on käytetty perinteistä Harman Kardon suurvirta-suunnittelufilosofiaa, jotta se pystyy toistamaan minkä tahansa ohjelma­materiaalin sisältämän dynamiikan.
Harman Kardon keksi high fidelity -viritinvahvis­timen yli neljäkymmentäseitsemän vuotta sitten. Huippuluokan ominaisuuksien ja piirisuunnit­telun ansiosta AVR 3500 kuuluu valmistajansa hienoimpiin tuotteisiin kautta aikojen.
Crystal
®
Chip -tekniikalla toteutetut
Dolby Digital ja DTS-dekooderit
Harman Kardonin ainutlaatuiset Exclusive Logic 7 ja VMAx -toiminnot
Dolby Laboratory -yrityksen uusin ProLogic II -dekoodaustekniikka.
MP3-dekoodaus sopivien tietokoneiden
ja MP3-soittimien kanssa
-kauko-ohjaus säätää
automaattisesti eri kanavien äänitasot
Etulevy on varustettu digitaalituloilla,
joihin saa helposti kytkettyö erilaisia oheislaitteita, esimerkiksi kannettavan MP3-soittimen tai pelikonsolin.
Monipuoliset digitaalitulot ja -lähdöt
Havainnolliset kuvaruutuvalikot ja
-näyttö
Tuloliitäntä kuusikanavaiselle ohjel-
malähteelle kuten SACD- tai DVD­Audio-soitin, jokin muu surround­dekooderilla varustettu laite tai ulkoinen surround-dekooderi.
Kauko-ohjain tunnistaa useiden
laitteiden ohjauskoodit
TM
VAROITUS
SÄHKÖISKUN VAARA
ÄLÄ AVAA
VAROITUS: JOTTA VÄLTÄT SÄHKÖISKUN VAARAN, ÄLÄ AVAA LAITTEEN KOTELOA. LAITTEESSA EI OLE KÄYTTÄJÄN HUOLLETTAVIA OSIA. LAITTEEN SAA HUOLTAA VAIN VALTUUTETTU HUOLTOLIIKE.
Tasasivuisen kolmion sisällä oleva sala­manuolitunnus on tarkoitettu varoitta­maan käyttäjää tuotteen kotelon sisäisistä eristämättömistä jännitteistä. Jännitteet saattavat olla niin voimakkaita, että ne aiheuttavat vakavan sähköiskun vaaran.
VAROITUS: LAITETTA EI SAA JÄTTÄÄ ALTTIIKSI SATEELLE TAI MUULLE KOSTEUDELLE, JOTTA SÄHKÖISKUN VAARA VÄLTETÄÄN.
Tasasivuisen kolmion sisällä oleva huu­tomerkki on tarkoittetu ilmoittamaan käyttäjälle, etta laitteeseen kuuluu käyt­töopas, jossa on tärkeitä tietoja laitteen käytöstä ja kunnossapidosta.
4 TURVALLISUUSOHJEITA
Turvallisuusohjeita
Tärkeitä turvallisuusohjeita
Tarkista verkkojännite ennen käyttöönottoa
Uuden Harman Kardon AVR 3500 -viritinvah-vis­timesi käyttöjännite on 220-240 V. Jos kytket vir­itinvahvistimen johonkin muuhun jännittee-seen aiheutat tulipalovaaran ja vastaanotin saattaa vaurioitua.
Jos sinulla on kysymyksiä hankkimasi mallin käyttöjännitteestä tai asuinpaikkasi verkkojän­nitteestä, ota yhteys jälleenmyyjääsi ennen kuin kytket laitteen seinäpistorasiaan.
Älä käytä jatkojohtoja
Käytä ainoastaan laitteen mukana toimitettua virtajohtoa. Emme suosittele jatkojohtojen käyt­töä tämän laitteen kanssa. Kuten kaikkien muidenkin sähkölaitteiden yhteydessä, älä vedä virtajohtoja mattojen alitse tai aseta raskaita esineitä niiden päälle.Vahingoittuneet virtajohdot on heti korvattava vaatimukset täyttävillä johdoilla.
Käsittele virtajohtoa varovaisesti
Kun irrotat virtajohtoa pistorasiasta, vedä pisto­tulpasta, älä johdosta. Jos laite on pidempään käyttämättömänä, irrota se pistorasiasta.
Älä avaa laitteen koteloa
Tämän laitteen sisällä ei ole käyttäjän huollet­tavia osia. Kotelon avaaminen aiheuttaa sähkö­iskun vaaran ja muutokset tuotteeseen aiheutta­vat takuun raukeamisen.Jos laitteen sisään jou­tuu vahingossa vettä tai metalliesine, esimerkiksi paperiliitin tai niitti, irrota laite heti pistorasiasta ja ota yhteyttä valtuutettuun huoltoliikkeeseen.
Sijoituspaikka
Sijoita laite tukevalle ja tasaiselle alustalle. Näin varmistat laitteen toiminnan ja vältät mahdolliset vaaratilanteet. Kun sijoitat lait­teen hyllylle varmista, että hylly ja sen kiin­nikkeet kantavat laitteen painon.
Varmista, että laitteen ylä- ja alapuolella on riittävästi tuuletustilaa. Jos laite sijoitetaan kaappiin tai muuhun suljettuun tilaan varmista, että ilman kierto kaapin sisällä on riittävä. Joissakin tapauksissa voi olla tarpeen asentaa tuuletin.
Älä sijoita laitetta pehmeälle alustalle.
Älä sijoita laitetta kuumiin tai kylmiin tiloihin,
suoraan auringonpaisteeseen tai lämmityslait­teen läheisyyteen.
Älä sijoita laitetta kosteisiin tiloihin.
Älä peitä laitteen yläpinnan tuuletusreikiä tai
aseta esineitä suoraan niiden päälle.
Puhdistus
Jos laite likaantuu, pyyhi se puhtaalla, pehmeällä kuivalla kankaalla. Puhdista laite tarvittaessa pehmeällä, mietoon saippuaveteen kastetulla kankaalla ja sen jälkeen puhtaalla kostealla kankaalla. Kuivaa pinnat lopuksi kuivalla kankaalla. ÄLÄ KOSKAAN käytä bentseeniä,tin­neriä, alkoholia tai muita syttyviä puhdistusainei­ta. Älä myöskään käytä hankaavia puhdistu­saineita, koska ne saattavat vaurioittaa laitteen pintaa. Vältä hyönteismyrkyn käyttöä laitteen läheisyydessä.
Laitteen siirtäminen
Ennen kuin siirrät laitetta, irrota kaikki liitäntä­johdot ja varmista, että olet irrottanut sen pistorasiasta.
Pakkauksen purku
Pakkaus ja sen pehmusteet on suunniteltu eri­tyisesti suojaamaan uutta viritinvahvistintasi iskuilta ja tärinältä kuljetuksen aikana. Säilytä pakkaus ja kuljetustarvikkeet tulevaa kuljetus­tarvetta varten.
Voit litistää pakkauksen säilytystilan säästämiseksi. Leikkaa varovasti saumoja peit­tävä teippi. Taita pakkaus litteäksi. Litistä samal­la tavoin muuta pahviset pakkausmateriaalit. Pakkausmateriaalit, joita ei voi litistää,tulee säi­lyttää pakkauksen yhteydessä muovipussissa.
Jos et halua säilyttää pakkausmateriaaleja, ota huomioon, että pakkaus ja muut pakkaus-mate­riaalit ovat kierrätettäviä. Ota ympäristö huomioon ja toimita pakkauksen osat lähim­pään kierrätyspisteeseen.
ETULEVYN SÄÄTIMET 5
1
Päävirtakatkaisija: tällä katkaisijalla
kytketään virta AVR 3500-viritinvahvistimeen. Kun katkaisin painetaan sisään, oranssin värinen LED-ilmaisin
3
syttyy järjestelmän vir-
takytkimen
2
ympärille.Tätä katkaisijaa ON PAINETTAVA, jotta laite toimisi. Laite kytketään pois päältä ja kauko-ohjaimen käyttö estetään painamalla katkaisijaa, kunnes se ponnahtaa ulos ja katkaisijan yläpuolen ”OFF”-teksti on näkyvissä.
HUOMAA: Päävirtakatkaisija jätetään normaa­listi päälle ja laitetta käytetään järjestelmän vir­takytkimestä.
2
Järjestelmän virtakytkin: kun päävirta-
katkaisija
1
on sisäänpainettuna, tällä
kytkimellä voidaan kytkeä AVR 3500 päälle ja valmiustilaan. Virran merkkivalo
3
muuttuu
vihreäksi, kun laite on kytketty päälle.
3
Virtailmaisin: tämä LED-ilmaisin palaa
oranssin värisenä kun laite on valmiustilassa. Ilmaisin muuttuu vihreäksi kun laite kytketään käyttöön järjestelmän virtakytkimestä.
4
Kuulokeliitäntä: liitännän avulla voit kuun-
nella AVR 3500:n ääntä kuulokkeilla. Varmista, että kuulokkeissa on standardien mukainen 6,3 mm stereoplugi. Huomaa, että kaiuttimet mykistyvät automaattisesti kytkiessäsi kuulok­keet viritinvahvistimeen.
5
Valintapainikkeet: näillä painikkeilla voit
valita näyttöruudussa
Ú
näkyvät vaihtoehdot
AVR 3500:n säätötoimenpiteiden aikana.
6
Äänensävypiirin valitsin: kytke laitteen
äänensävyn ja stereobalanssin säätöpiirit käyt­töön painamalla tästä niin, että TONEIN
-teksti syttyy näyttöruutuun
Ú
. Tällöin
basso
^
ja diskantti*-säätimet sekä
balanssisäädin
&
kytkeytyvät toimintaan.
Kun painiketta painetaan niin,että TONE OUT syttyy näyttöruutuun
Ú
, lähtevä sig­naali on “suora” eli mainituilla säädöillä ei ole vaikutusta ääneen.
Etulevyn säätimet
1 2 3 4 5 6 7 8 9 )
! @ # $ % ^ & * ( Ó
Ô  Ò Ú Û Ù ı ˆ ˜
Päävirtakytkin Järjestelmän virtakytkin Virran merkkivalo Kuulokeliitäntä Valitsinpainikkeet Äänensävypiirin valitsin Surround-valitsin Virityspainike Taajuusalueen valitsin Pikavalintojen valitsin
Ohjelmalähteen valitsin RDS-painike Optinen digitaalitulo 3 Koaksiaalinen digitaalitulo 3 Video 4 -tuloliitännät Bassosäädin Balanssisäädin Diskanttisäädin Voimakkuussäädin Set-painike
Ohjelmalähteen ilmaisimet Viivepiirin painike Digitaalitulon valitsin Näyttöruutu Kanavien valitsinpainike Kaiuttimien valitsinpainike Testiäänipainike Surround-tilan ilmaisimet Kauko-ohjaimen ikkuna
4
1
3
5
7
8
9
)
!
@
#
$
%
^
* &
(
29
2
6
Ò
ˆ
Ù
AVR 3500
ı
Û
Ú
Ô
Ó
RDS
2
DTS HDCD MP3 PCM
MULTI3ST
OSD DSP
SL
SBL
SBR
SR
VMAx NF LOGIC 7 CMPL
II
KHz MHz
RDS
OPT123
COAX123
ANALOG
TA
AUTO
TUNED ST
MEM
II
6 ETULEVYN SÄÄTIMET
Etulevyn säätimet
7
Surround-tilan valitsin: tällä painikkeella
voit vaihtaa surround-tilaa valitsemalla sen luet­telosta. Huomaa, että Dolby Digital ja DTS-tilat ovat valittavissa vain digitaalitulojen yhteydessä (katso lisätiedot surround-tiloista sivulta 26).
8
Virityspainike: paina painikkeen vasenta
reunaa, kun haluat virittää seuraavan pienem­män asemataajuuden ja vastaavasti oikeaa reunaa, kun haluat virittää suuremman ase­mataajuuden. Kun viritin vastaanottaa aseman, jonka signaali on riittävän voimakas kuuntelua varten, näyttöön
Ú
syttyy TUNED -ilmaisin
L
(katso lisätiedot radioasemien virittämisestä
sivulta 31).
9
AM/FM: tällä painikkeella valitaan AVR
3500:n ohjelmalähteeksi sisäänrakennettu viri­tin. Kun painiketta painetaan kerran, AVR 3500 kytkeytyy viimeksi viritetyn aseman toistoon. Kun painat sitä toisen kerran, toistettava taajuusalue (AM/FM) vaihtuu. Kun painiketta pidetään alhaalla, virittimen toistotila vaihtuu tilojen mono/stereo välillä tai automaattisen/käsivirityk­sen välillä (katso lisätiedot sivulta 31).
)
Pikavalintojen valitsin: rullaa tällä
painikkeella alas tai ylös virittimen pikavalintoi­hin tallennettujen asemien listaa (katso lisätiedot pikavalintojen ohjelmoinnista sivulta
31).
!
Ohjelmalähteen valitsin: tällä painikkeel-
la voit vaihtaa ohjelmalähdettä valitsemalla sen luettelosta.
@ RDS-valitsin: painele tätä näppäintä halutessasi katsella RDS-järjestelmän välittämiä erilaisia viestejä (katso lisätiedot RDS-jär­jestelmästä sivulta 32).
#
Optinen digitaalitulo 3: Liitä tähän pistok-
keeseen audio- tai videolaitteen optinen digitaali­lähtö. Suojaa liitin vakiona tulevalla kumitulpalla aina kun se ei ole käytössä, jotta liittimeen ei kerry sen suorituskykyä häiritsevää pölyä.
$
Koaksiaalinen digitaalitulo 3: liitäntää
käytetään normaalisti digitaalisena tulona kan­nettaville audiolaitteille, videokonsoleille tai muille tuotteille, jotka on varustettu koaksi­aalisella digitaaliliitännällä.
%
Video 4 -tuloliitännät: näihin etulevyn
liittimiin voi kytkeä tilapäisesti esimerkiksi videokameran tai pelikonsolin.
^
Bassosäädin: voit nostaa tai laskea
stereokanavien bassotaajuuksia tällä säätimellä jopa 10 desibelin verran. Säädä bassoja oman makusi tai kuunteluhuoneesi akustiikan mukaan.
&
Balanssisäädin: aseta tällä säätimellä
vasemman ja oikean kanavan keskinäinen taso oikeaksi.
Huomaa: Surround-kuuntelussa tämän sääti­men on oltava keskiasennossa eli “klo 12”.
*
Diskanttisäädin: voit nostaa tai laskea
stereokanavien diskanttitaajuuksia tällä säätimellä jopa 10 desibelin verran. Säädä diskantit oman makusi tai kuunteluhuoneesi akustiikan mukaan.
(
Voimakkuussäädin: käännä tätä nuppia
myötäpäivään, jos haluat nostaa äänen­voimakkuutta ja vastapäivään, jos haluat laskea sitä. Jos laitteen mykistystoiminto on päällä, äänenvoimakkuuden säätimen kääntäminen kyt­kee mykistyksen automaattisesti pois.
Ó
Set-painike: tehtyäsi säätöjä laitteen käyt-
töönotossa tai eri asetuksissa paina tätä näppäin­tä halutessasi tallentaa näyttöruudussa
Ú
näkyvän säätöasetuksen AVR 3500:n muistiin. Painikkeella valitaan myös haluttu näytön kirkkaustaso (katso lisätiedot sivulta 31).
Ô
Ohjelmalähteen ilmaisimet: vihreä LED-
ilmaisin palaa sen tuloliitännän kohdalla, joka on valittu AVR 3500 -viritinvahvistimen ohjel­malähteeksi.
Viive: paina tätä painiketta halutessasi
päästä säätämään laitteen sisäistä viivepiiriä (katso lisätiedot sivulta 20).
Ò
Digitaalitulon valitsin: jos kuuntelet digi-
taalista ohjelmalähdettä, valitse tästä optinen
# O
tai koaksiaalinen
$ A
digitaalitu-
lo. (katso lisätiedot sivuilta 27-29).
Ú
Näyttöruutu: tämä suurikokoinen näyttö
tarjoaa viestejä ja ilmaisimia, jotka helpottavat sinua laitteen käytössä (katso tarkempi selvitys näytön toiminnoista sivuilta 7–8).
Û
Kanavien valitsinpainike: paina tästä
painikkeesta halutessasi käynnistää eri äänikanavien lähtötasojen säädön käyttäen ulkopuolista äänilähdettä (katso lisätiedot sivul­ta 30).
Ù
Kaiuttimien valitsinpainike: paina tästä
painikkeesta halutessasi valita säädettäväksi huoneesi kaiuttimia koskevat asetukset (katso lisätiedot sivulta 19).
ı
Testiäänipainike: paina tästä painikkeesra
alkaessasi säätää eri äänikanavien tasoja käyt­täen apuna sisäistä testiäänigeneraattoria (katso lisätiedot äänikanavien tasosäädöistä sivulta
22).
ˆ
Surround-tilan ilmaisimet: vihreä LED-
valodiodi ilmaisee, mikä surround-monikanavati­la on kulloinkin käytössä.
˜
Kauko-ohjaimen ikkuna: tämän ikkunan
taakse sijoitettu anturi vastaanottaa kauko­ohjaimen lähettämät infrapunaisen signaalin. Suuntaa säädin kohti ikkunaa. Älä peitä ikku­naa, jollet käytä ulkopuolista kauko-ohjausta.
A B C D E F G H
I J K L M N O P
Q R S T U V W X
ETULEVYN NÄYTTÖ 7
Etulevyn näyttö
DTS MP3 PCM
A
K
M
R
S
Q
N
V
U
T
F
H
I
J
C
D
O
E G P L
B
X
W
3ST
OSD DSP
SL
SR
VMAx NF LOGIC 7 CMPL II
KHz
MHz
OPT123
COAX123
ANALOG
AUTORDS TA
TUNED ST
MEM
Bittivirran ilmaisimet Optisen tuloliitännän ilmaisimet DTS-ilmaisin Dolby Digital -ilmaisin Koaksiaalisen tuloliitännän ilmaisimet Dolby Pro Logic -ilmaisin Analogisen tuloliitännän -ilmaisin Dolby 3 Stereo -ilmaisin
VMAx-tilan ilmaisin Koaksiaalisten digitaalitulojen ilmaisimet Logic 7 -tilan ilmaisin Viritysilmaisin OSD-ilmaisin Näyttöruutu Yökuuntelutilan ilmaisin Auto-ilmaisin
Kaiuttimien/kanavien ilmaisimet Pikavalinnan ja uniajastuksen näyttö Pikavalinta-ilmaisin Uniajastin-ilmaisin Memory-ilmaisin Stereo-ilmaisin RDS-järjestelmän ilmaisin Liikennetiedotustilan ilmaisin
A
Bittivirran ilmaisimet: kun digitaalinen ohjel-
malähde on valittu, joku näistä ilmaisimista palaa ilmaisten valitun digitaalisen signaalin tyypin.
B
Optisen tuloliitännän ilmaisimet: nämä
ilmaisimet palavat kun ohjelmalähteenä on optisen digitaalituloon kytketty laite.
C
DTS-ilmaisin: tämä ilmaisin palaa kun DTS-
monikanavaääni on valittu.
D
Dolby Digital -ilmaisin: tämä ilmaisin
palaa kun Dolby Digital -monikanavaääni on valittu.
E
Koaksiaalisten digitaalitulojen
ilmaisimet: nämä ilmaisimet palavat kun ohjel-
malähteenä on koaksiaaliseen digitaalituloon kytketty laite.
F
Dolby Pro Logic II -ilmaisin: tämä
ilmaisin palaa kun Dolby Pro Logic II ­monikanavaääni on valittu.
G
Analogisen tuloliitännän ilmaisin: tämä
ilmaisin palaa kun ohjelmalähteenä on analo­giseen tuloon kytketty laite.
H
Dolby 3 Stereo -ilmaisin: tämä ilmaisin
palaa kun Dolby 3 Stereo on valittu. Näytössä on ST-ilmaisin (stereo), jos olet valinnut ”Surround Off” -vaihtoehdon.Silloin mikään sur­round-toiminto ei ole käytössä ja vahvistin on stereotilassa.
I
VMAx-tilailmaisin: tämä ilmaisin palaa
kun VMAx-tila on käytössä. VMAx F merkit­see, että Far Field VMAx on valittu; VMAxN merkitsee, että Near Field VMAx on valittu (katso lisätiedot sivulta 26).
J
DSP-tilan ilmaisin: Ilmaisin palaa aina kun
jokin digitaalisen signaalinmuokkausjär­jestelmän (DSP) tuottamista tiloista on aktiivise­na. Näitä ovat esimerkiksi Hall1-, Hall 2-, Theater- ja 5 Channel Stereo -tilat.
K
Logic 7 -tilan ilmaisin: nämä ilmaisimet
palavat Logic 7 -tilan ollessa käytössä.
LOGIC 7C viittaa Logic 7 Cinema -tilaan ja LOGIC 7M viittaa Logic 7 Music -tilaan
(katso lisätiedot sivulta 26).
L
Viritysilmaisin: tämä ilmaisin kertoo, että löy-
detty taajuus on signaalivoimakkuudeltaan riittävä hyvätasoiseen radiokuunteluun.
M
OSD-ilmaisin: kun OSD-valikko on
käytössä, tämä ilmaisin osoittaa sinulle,että tämän näytön muut ilmaisimet eivät ole käytössä.
N
Näyttöruutu: tämä näyttöruutu kertoo lait-
teen tilaa, tuloliitäntöjä, surround-tiloja,viritintä, äänenvoimakkuutta ja muita laitteen toimintoja koskevia viestejä.
O
Yökuuntelutilan ilmaisin: tämä ilmaisin
palaa, kun AVR 3500 on kytketty yökuunteluun (Night). Tällöin laite korjaa digitaalisen äänen dynamiikan vastaamaan hiljaista äänen­voimakkuutta.
P
Auto-ilmaisin: tämä ilmaisin kertoo, että
virittimen automaattinen viritys on käytössä.
Q
Kaiuttimien ja kanavien ilmaisimet:
Nämä monitoimi-ilmaisimet näyttävät, mitä kaiut­timia on valittu tai millaisessa kokoonpanossa laitteen vahvistinkanavia käytetään.Vasen, keski, oikea, oikea surround ja vasen surround ilmais­taan kukin kolmiosaisena laatikkona, subwoofer puolestaan yhtenä. Keskimmäinen osa laatikosta palaa kun valittuna on “Small”, kaksi ulommaista kun valittuna on “Large”. Kun mikään laatikoiden osista ei pala, kyseistä kaiutinyksikköä ei ole valit­tu (katso lisätiedot sivulta 19). Laatikoiden keskiosan kirjain ilmaisee palaessaan, että kyseinen kaiutin on käytössä. Tavallisessa analo­gisessa stereotoistossa vain L ja R palavat. Digitaalisessa toistossa ne ilmaisimet syttyvät, joita vastaavaa signaalia ohjelmalähde lähettää. Kun kirjain vilkkuu, digitaalisessa signaalissa on katkos (katso lisätiedot sivulta 28).
R
Pikavalinnan ja uniajastuksen näyttö:
Kun viritin on käytössä, valitun pikavalinnan numero näkyy tässä ruudussa (katso lisätiedot sivulta 31). Kun uniajastin on kytketty päälle, numerot näyttävät jäljelläolevia minuutteja ennen laitteen kytkeytymistä valmiustilaan.
8 ETULEVYN NÄYTTÖ
Etulevyn näyttö
S
Pikavalinta-ilmaisin: Tämä ilmaisin palaa
kun viritin on kytketty näyttäen, että
Pikavalinnan ja uniajastuksen näyttö
R
näyttää valitun pikavalinnan numeroa (katso lisätiedot sivulta 31).
T Uniajastin-ilmaisin: tämä ilmaisin palaa uniajastuksen ollessa kytkettynä.Pikavalinnan ja uniajastuksen näyttö ilmaisee, kuinka monen minuutin päästä AVR 3500 sammuu eli kytkeytyy valmiustilaan (katso lisätiedot sivulta
25).
U
Memory-ilmaisin: tämä ilmaisin vilkkuu
kun pikavalintoja tai muita asetuksia tallen­netaan virittimen muistiin.
V Stereo-ilmaisin: tämä ilmaisin näyttää, että FM-asema lähettää stereofonista ohjelmaa.
W RDS-järjestelmän ilmaisin: Ilmaisin ker- too, että valittu radioasema lähettää RDS-tiedot­teita.
X Liikennetiedotustilan ilmaisin: Ilmaisin kertoo,että valittu RDS-radioasema lähettää ajoittain liikenne- ja kielitiedotteita (Lue lisäti­etoja RDS-järjestelmästä sivulta 32).
TAKALEVYN LIITÄNNÄT 9
Takalevyn liitännät
AC INPUT
~230V/50HZ A
TAPE
FRONT SPKRS (8Ω)
RIGHT LEFT
CENTER
SPKR (8Ω)
6 CH. DIRECT INPUT
ANTENNA
DIGITAL IN
DIGITAL OUT
VID 3 VID 3
VID 2 VID 2
OPT
OPT
COAX
COAX
VID 1 VID 1
DVD DVD
CD
MON.
OUT
IN
OUT
AM
GND
FM 75
IN
OUT
1
2
1
2
IN
OUT
IN
OUT
IN
OUT
L R
CENTER SL FL
SUBWOOFER SR FR
L R
VIDEO S-VIDEO
+
+
SURR. SPKRS (8Ω)
SERIAL NO.
RIGHT LEFT
°
·
a
b
c
d
e
g
¢
§
SUBWOOFER
f
h
¡
£
∞ ¶
ª
i
MODEL NO. AVR 3500
NORTHRIDGE
CALIFORNIA, USA
MADE IN CHINA
AC OUTLETS
~230V/50Hz
UNSWITCHED / 100W MAX
SWITCHED / 50W MAX
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A B
C D E F G H I J K L M N
O P Q R
Nauhuritulot Nauhurilähdöt Video 1 -audiotulot AM-antennitulo Video 1 -audiolähdöt DVD-audiotulot FM (ULA) -antennitulo CD-tulot 6-kanavainen tulo Digitaaliset audiolähdöt Optiset digitaalitulot Subwoofer-lähtö
Videomonitorilähdöt Etu/keski-kaiutinlähdöt Surround-kaiutinlähdöt Kytketty AC-lähtö Kytkeytymätön AC-lähtö AC-verkkojohto DVD-videotulot Video 1 -videolähdöt Video 3 -videotulot Video 2 -videotulot Video 2 -videolähdöt Video 1 -videotulot
Koaksiaaliset digitaalitulot Video 3 -audiotulot Video 2 -audiotulot Video 2 -audiolähdöt
0
Nauhuritulot: kytke näihin liittimiin ääni-
nauhurin PLAY/OUT-liittimistä tulevat johdot.
1
Nauhurilähdöt: kytke näihin liittimiin ääni-
nauhurin RECORD/INPUT-liittimistä tulevat johdot.
2
Video 1 -audiotulot: kytke näihin liittimiin
videonauhurin tai muun videolaitteen PLAY/OUT-audioliittimistä tulevat johdot.
3
AM-antennitulo: kytke näihin liittimiin vakio-
varusteisiin kuuluva AM-antennisulmukka. Jos käytät ulkoista AM-antennia, kytke sen johdot AM-jaGND-liittimiin antennin käyttöohjeen mukaisesti.
4
Video 1 -audiolähdöt: kytke näihin liit-
timiin videonauhurin tai minkä tahansa tallenti­men RECORD/INPUT-liittimistä tulevat johdot.
5
DVD-audiotulot: kytke näihin liittimiin
DVD-soittimen tai muun videolaitteen analogi­sista äänilähdöistä tulevat johdot.
6
FM (ULA) -antennitulo: kytke tähän liit-
timeen joko vakiovarusteisiin kuuluva antennijohto tai erillisantenni, esimerkiksi taloyhtiön keskusan­tenni.
7
CD-tulot: kytke näihin liittimiin CD-soitti-
men tai CD-vaihtajan analogisista lähdöistä tule­vat johdot.
8
6-kanavainen tulo: jos käytät moni-
kanavaisen äänen purkamiseen ulkopuolista dekooderia, kytke sen analogisista audio­lähdöistä tulevat johdot näihin liittimiin.
9
Digitaaliset audiolähdöt: kytke näihin
liittimiin digitaaliseen CD-R- tai MiniDisc-tallen­timeen lähtevät johdot.
A
Koaksiaaliset digitaalitulot: kytke näihin
liittimiin DVD-soittimen, digitaalisen satelliit­tivirittimen, LD-soittimen, MD-soittimen tai CD­soittimen koaksiaalisesta digitaalilähdöstä tuleva johto. Signaali voi olla Dolby Digital,DTS tai tavallinen PCM (eli CD-soittimen käyttämä sig­naali). Älä kytke näihin liittimiin LD-soittimen RF­liitännästä tulevaa johtoa.
B
Subwoofer-lähtö: kytke tähän liitäntään
aktiivisen subwooferin linjatasoiseen tuloliitän­tään menevä johto. Jos käytät erillistä sub­wooferin päätevahvistinta, kytke tähän liitäntään sen tuloliitäntään menevä johto.
10 TAKALEVYN LIITÄNNÄT
Takalevyn liitännät
C
Videomonitori-lähdöt: kytke näihin liit-
timiin television tai videomonitorin komposiittitu­loon ja/tai S-Video-tuloon menevä johto katsoak­sesi ruudusta viritinvahvistimen valikkoja sekä mitä tahansa viritinvahvistimen läpi kulkevia videolähteitä.
D
Etu/keski-kaiutinlähdöt: kytke näihin liit-
timiin etu/keski-kaiuttimiin menevät (+)- ja (–)­johdot. Tarkista kaikissa kaiutinliitännöissä, että kytket punaiset (+) -johdot sekä AVR 3500:n että kaiuttimien punaisiin (+) -liittimiin ja vas­taavasti mustat (–) -johdot sekä AVR 3500:n että kaiuttimien mustiin (–) -liittimiin (katso lisätiedot sivulta 14).
E
Surround-kaiutinlähdöt: kytke näihin liit-
timiin surround-kaiuttimiin menevät (+)- ja (–)­johdot. Tarkista kaikissa kaiutinliitännöissä, että kytket punaiset (+) -johdot sekä AVR 3500:n että kaiuttimien punaisiin (+) -liittimiin ja vas­taavasti mustat (–) -johdot sekä AVR 3500:n että kaiuttimien mustiin (–) -liittimiin (katso lisätiedot sivulta 14).
F
Kytketty AC-lähtö: voit kytkeä tähän pis-
tokkeeseen minkä tahansa audio- tai videolait­teen, jonka haluat kytkeytyvän päälle tai pois vir­itinvahvistimen järjestelmän virta-
kytkimestä
2
.
G
Kytkemätön AC-lähtö: voit kytkeä tähän
pistokkeeseen minkä tahansa audio- tai video­laitteen, jonka virta pysyy päällä niin kauan, kun AVR 3500 päävirtakytkin
1
on päällä.
Huomaa: Kaikkien AC-lähtöihin kytkettyjen lait­teiden yhteinen virrankulutus ei saa ylittää 100 wattia. Älä siis kytke esimerkiksi televisiota näi­hin pistokkeisiin.
H
AC-virtajohto: kytke laite verkkovirtaan
tällä johdolla.
I
DVD-videotulot: kytke näihin liittimiin
DVD-soittimesta tai muusta videolaitteesta tule­va komposiitti- tai S-Video-johto.
J
Video 1 -videolähdöt: kytke näihin liitti-
miin kuvanauhurin RECORD/INPUT-liittimiin menevä komposiitti- tai S-Video-johto.
K
Video 3 -videotulot: kytke näihin liittimiin
minkä tahansa videolaitteen PLAY/OUT-liit- timistä tuleva komposiitti- tai S-Video-johto.
L
Video 2 -videotulot: kytke näihin liittimiin
minkä tahansa videolaitteen PLAY/OUT-liit- timistä tuleva komposiitti- tai S-Video-johto.
M
Video 2 -videolähdöt: kytke näihin liitti-
miin kuvanauhurin tai muun videotallentimen RECORD/INPUT-liittimiin menevä komposiitti­tai S-Video-johto.
N
Video 1 -videotulot: kytke näihin liittimiin
minkä tahansa videolaitteen PLAY/OUT-liit- timistä tuleva komposiitti- tai S-Video-johto.
O
Optiset digitaalitulot: kytke näihin liitti-
miin DVD-soittimen, digitaalisen satelliittiviritti­men, LD-soittimen, MD-soittimen tai CD-soitti­men optisesta digitaalilähdöstä tuleva johto. Signaali voi olla Dolby Digital, DTS tai tavallinen PCM (eli CD-soittimen käyttämä signaali).
P
Video 3 -audiotulot: kytke näihin liittimiin
videonauhurin tai muun videolaitteen PLAY/OUT-audioliittimistä tulevat johdot.
Q
Video 2 -audiotulot: kytke näihin liittimiin
videonauhurin tai muun videolaitteen PLAY/OUT-audioliittimistä tulevat johdot.
R
Video 2 -audiolähdöt: kytke näihin liittimi-
in videonauhurin tai minkä tahansa tallentimen
RECORD/INPUT-liittimistä tulevat johdot.
Huomaa: Käytä videokytkennöissä JOKO video-
TAI S-Video-liitäntää, älä molempia samanaikaisesti. Muutoin videossa voi esiintyä häiriöitä.
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q           
KAUKO-OHJAIMEN TOIMINNOT 11
Kauko-ohjaimen toiminnot
Power On -painike (virta päälle) IR-lähettimen ikkuna Ohjelmointi/SPL-ilmaisin Power Off -painike (virta pois) Tulovalitsimet AVR-valitsin AM/FM-valitsin EzSet-järjestelmän mittausmikrofoni Testiäänipainike Uniajastin Surround-tilan valitsin Yökuuntelun valitsin Äänikanavan valitsin
⁄/¤
-painikkeet
-painike Set-painike Digitaalitulojen ohjaus Numeropainikkeet Viritystavan valitsin Suoravirityksen valitsin Viritys ylös/alas OSD-painike Makropainikkeet Erillislaitteiden ohjauspainikkeet CD/DVD-soittimen hakupainikkeet RDS-valitsin Pikavalintojen selaus Poistopainike Muistipainike Viive/kanava-valitsin
-painike Kaiutinvalitsin Spare-painike,ei käyttöä tässä laitteessa Äänenvoimakkuus ylös/alas TV/Video-valitsin SPL-ilmaisimen valitsin 6-kanavatulon valitsin Mykistyspainike
Huomaa: Tässä kuvatut toimintojen nimet vastaavat kunkin painikkeen ohjaamia toimintoja AVR 3500-viritinvahvistimen yhteydessä. Useimmilla painikkeilla on lisätoimintoja muita laitteita ohjattaessa. Luettelon näistä toiminnoista löydät sivulta 40-41.
POWER
AVR
AM/FM
VCR
6 CH.
ON
OFF
SLEEP
SURR.
CH.
G
U
I
D
E
C
H
.
E
X
I
T
D
I
G
I
T
A
L
M
E
N
U
S
P
K
R
P
R
E
V
.
C
H
D
E
L
A
Y
S
E
T
T
U
N
-
M
M
E
M
R
D
S
O
S
D
D
I
R
E
C
T
T
U
N
I
N
G
P
R
E
S
E
T
C
L
E
A
R
D
W
N
U
P
TEST
NIGHT
3500
S
K
I
P
a
bc
d
e
f
g
h
i
j
k
l
m
n
o
q
n
s
r
t
u
v
w
`
32
30
29
DVD
CD
TAPE
VID 2
TV
CBL/SAT
VID 4VID 1
VID 3
SPL
1
2
3
4
7
6
5
9
0
8
M
2
M
3
M
4
M
1
28
VOL.
37
36
35
34
33
31
38
z
x
y
TM
p
12 KAUKO-OHJAIMEN TOIMINNOT
Kauko-ohjaimen toiminnot
TÄRKEÄ HUOMAUTUS: AVR 3500:n kauko-
ohjain voidaan ohjelmoida ohjaamaan jopa seit­semää muuta laitetta. Ennen ohjaimen käyttöä muista painaa sen laitteen tulovalitsinta
4
jota haluat käyttää. AVR 3500:n kauko-ohjain on ohjelmoitu tehtaalla ohjaamaan AVR 3500:n lisäksi useimpia Harman Kardonin valmistamia CD- ja DVD-soittimia ja kasettinauhureita. Ohjaimessa hallitsee myös suuren määrän muun­merkkisiä laitteita, koska siihen on esiohjelmoitu ohjauskoodeja, ja kaiken lisäksi ohjaimelle voidaan jopa opettaa muiden ohjainten käskyjä. Ennen kuin alat käyttää muita laitteita, tutki ohjaimen mahdollisuudet sivuilta 36.
On hyvä muistaa, että monien ohjaimen painikkeiden toiminta riippuu tulovalinnasta. Tällä sivulla kerrotut toiminnot ovat ohjaimen näppäinten alkuperäistoimintoja (katso lisätiedot vaihtoehdoista sivulta 40).
0
Power On -painike: kytke tästä virta
kuunnellaksesi sitä laitetta, joka on viimeksi val­ottu painamalla tulovalitsinta
4
(paitsi
nauhuri).
1
IR-lähettimen ikkuna: osoita tämä ikkuna
kohti AVR 3500 -viritinvahvistinta varmistaaksesi, että ohjaimen painalluksia vastaavat infrapunasig­naalit menevät perille.
2
Ohjelmointi/SPL-ilmaisin: tämä 3-väri-
nen ilmaisin ohjaa sinut ohjaimen ohjelmointi- ja opetustoiminnoissa. Sitä käytetään myös tasomittarina ohjaimen EzSet-toiminnassa (katso lisätiedot kanavien lähtötasojen säätämisestä sivulta 23 ja kauko-ohjaimen ohjelmoinnista sivulta 33).
3
Power Off -painike: sammuta AVR 3500
tai muu kauko-ohjaukseen valittu laite paina­malla tätä painiketta. Huomaa,että näin sammu­tat päähuoneen toiminnot, mutta jos käytössä on monihuonetoiminto, se pysyy päällä.
4
Tulovalitsimet: näiden painikkeiden käyt-
tö aktivoi kolme toimintoa samanaikaisesti. Ensiksi, jos AVR on pois päältä, se kytkeytyy päälle.Toiseksi AVR valitsee sen ohjelmalähteen jota vastaavaa tuloliitännän painiketta paine­taan. Kolmanneksi se vaihtaa kauko-ohjaimella ohjattavaa laitetta. Kun olet painanut tällaista painiketta muista painaa AVR-valitsinta
5
jotta voisit ohjata AVS-viritinvahvistinta.
5
AVR-valitsin: tämän näppäimen painallus
kytkee ohjaimen takaisin AVR:n ohjaukseen. Jos AVR on valmiustilassa, se kytkeytyy päälle painet­taessa tätä näppäintä.
6
AM/FM-valitsin: paina tätä näppäintä
halutessasi kuunnella AVR:n sisäänrakennetua viritintä. Jos viritin on jo käytössä, painikkeella valitaan AM- tai FM-aaltoalue.
7
Ez Set-j ärjestelmän mittausmikrofoni:
Älä peitä tätä mikrofonia käyttäessäsi EzSet-jär­jestelmää (katso lisätiedot sivulta 26).
8
Testiäänipainike: aloita AVR 3500:n
lähtökanavien tasojen säätö painamalla tästä näppäimestä (katso lisätiedot sivulta 22).
9
Uniajastin: kytke AVR tästä painikkeesta
uniajastukseen eli sammumaan automaattisesti määrätyn ajan kuluttua. Jokainen näppäimen painallus vaihtaa aikaa seuraavassa järjestyk­sessä:
Kytke uniajastin pois painamalla samaa painiket­ta vähintään 2 sekuntia. Huomaa, että samaa painiketta käytetään myös kanavan vaihtamiseen, kun ohjauksen kohteeksi on valittu TV, VCR tai SAT.
A
Surround-tilan valitsin: paina tätä
painiketta halutessasi vaihtaa surround-tilaa. Kun olet painanut tästä, jatka painamalla
⁄/¤
-painikkeita D(katso lisätiedot sivulta 27). Huomaa, että samaa painiketta käytetään myös kanavan vaihtamiseen, kun ohjauksen kohteeksi on valittu TV, VCR tai SAT tulovalitsimista
4
.
B
Yökuuntelun valitsin: kytke tästä
painikkeesta yökuuntelu päälle.Toiminto on käytössä vain Dolby Digital -äänisignaalilla ja sen tarkoitus on säilyttää keskikanavan (eli vuoropuhelua toistavan kanavan) selkeys pianillä äänitasoilla (katso lisätiedot sivulta 29).
C
Äänikanavan valitsin: tästä painikkeesta
aloitetaan AVR 3500:n äänikanavien säätäminen käytettäessä ulkoista äänilähdettä. Kun olet painanut tästä, jatka painamalla
⁄/¤
-painikkeita
D
valitaksesi säädettävän äänikanavan ja paina
seuraavaksi Set-painiketta
F
. Säädä sitten vali-
tun kanavan äänitaso painamalla
⁄/¤
(katso
lisätiedot sivulta 30).
D
⁄/¤
-painikkeet: nämä painikkeet ovat
monikäyttöisiä. Useimmin niitä käytetäänm sur­round-tilan valinnassa, jolloin on ensin painettava
SURR/CH
¤
-näppäintä A. Selaa tiloja näytön
Ú
listalta ja valitse haluamasi. Näillä painikkeilla säädetään myös äänikanavien tasot sekä sisäistä että ulkoista testiääntä käytettäessä. Kolmas käyt­tötarkoitus on viiveaikojen säätö sen jälkeen, kun olet painanut viive-näppäintä
.
Kun AVR 3500:n kauko-ohjain ohjelmoidaan toisen laitteen ohjauskoodeille,näillä painikkeilla käynnistetään automaattinen haku (“Auto Search”(katso lisätiedot sivulta 39).
E‹-painike: tällä painikkeella vaihdetaan valikkorivi tai asetus joidenkin säätöprosessien aikana.
F
Set-painike: tällä painikkeella asetukset
tallennetaan AVR 3500:n muistiin. Painiketta käytetään myös viiveajan, kaiutinkokoonpanon ja äänikanavien tasojen säätämisessä.
G
Digitaalitulojen ohjaus: tällä painikkeel-
la ohjaat digitaaliset ohjelmalähteet haluttuihin tuloihin
#$OA
(katso lisätiedot sivulta
28).
H
Numeropainikkeet: näillä painikkeilla
voit naputella virittimeen halutun taajuuden. Niillä valitaan myös kanava käytettäessä ohjaimella muita ohjelmalähteitä, esimerkiksi televisiota, sekä valitaan kappaleet CD-, DVD- ja LD-soitossa.
I
Viritystavan valitsin: valitse tästä
painikkeesta automaattinen tai käsiviritys. Kun näytössä oleva AUTO-ilmaisin
P
sammuu,
voit muuttaa taajuutta viritys-painikkeilla
K8. Kun FM (ULA) on valittuna ja AUTO -
ilmaisin
P
palaa, tällä painikkeella vastaanotto voidaan muuttaa monoksi, jolloin heikompien asemien ääni kuuluu paremmin (katso lisätiedot sivulta 31).
90
min80min70min60min50min
40
min
30
min20min10min
OFF
KAUKO-OHJAIMEN TOIMINNOT 13
J
Suoravirityksen valitsin: paina ensin
tätä painiketta halutessasi syöttää virittimeen haluamasi radioaseman taajuuden. Painalluksen jälkeen näppäile taajuus numeropainikkeilla
H
(katso lisätiedot sivulta 31).
K
Viritys ylös/alas: virittimen ollessa valit-
tuna nämä painikkeet käynnistävät asemavirityk­sen ylös tai alas valittua taajuusaluetta. Jos viri-
tystavan valitsinta
I
on painettu tai jos
etulevyn aaltoalue-painiketta
@
on painettu
niin, että AUTO-ilmaisin
P
palaa, jomman kum­man näppäimen painallus käynnistää seuraavan käyttökelpoisen asemataajuuden automaattisen haun. Jos AUTO-ilmaisin
P
EI PALA, voit virittää näillä painikkeilla taajuutta pienin askelin (katso lisätiedot sivulta 31).
L
OSD-painike: kytke tällä painikkeella
kuvaruutunäyttö (OSD = On Screen Display), jotta voit säätää AVR 3500:n asetuksia.
M
Makropainikkeet: paina näistä halutes-
sasi tallentaa tai kutsua esiin makron, joka on esiohjelmoitu, kaukosäätimen muistiin tallennet­tu komentojen sarja (katso lisätiedot sivulta 37).
N
Erillislaitteiden ohjaus: näillä painikkeil-
la ei ole mitään tekemistä AVR:n kanssa, mutta ne voidaan ohjelmoida käynnistämään erilaisia CD- ja DVD-soittimien toistotoimintoja, ja vas­taavia toimintoja audio- ja videonauhureissa (katso lisätiedot sivulta 36).
O
DV/DVD-soittimien hakupainikkeet:
näillä painikkeilla ei ole mitään tekemistä AVR:n kanssa, mutta ne voidaan ohjelmoida käyn­nistämään CD- ja DVD-soittimien ja -vaihtajien levyjen tai kappaleiden hakuja.
P
RDS-valitsin: paina tästä halutessasi nähdä
AVR 3500:n virittimen sisältämän RDS-toiminnon välittämiä viestejä (katso lisätiedot sivulta 32).
Q
Pikavalintojen selaus: virittimen ollessa
valittuna voit selata näistä painikkeista AVR 3500:n muistiin tallennettuja radioasemien pikavalintoja. Jos CD tai DVD on valittu tuloval-
itsimista
4
, painikkeilla ohjataan hidastettua
toistoa (DVD) tai ”+10” (CD).
Poistopainike: pyyhi tällä painikkeella
vikanäppäilyt syöttäessäsi radiotaajuuksia asemien suoravalinnassa.
Muistipainike: tallenna tällä painikkeella
haluamasi radioasemat AVR 3500:n pikavalintoi­hin. Painettuasi näet MEMORY-ilmaisimen
U
vilkkuvan, jolloin sinulla on 5 sekuntia aikaa naputella sisään haluamasi pikavalinnon numero käyttäen numeropainikkeita
H
(katso
lisätiedot sivulta 31).
Viive/kanava-valitsin: aloita tästä
painikkeesta AVR 3500:n sisäänrakennettujen viivepiirien mahdollistamien viiveaikojen säätäminen. Painalluksen jälkeen viiveaika säädetään painamalla ensin Set-painiketta
F
ja käyttämällä sitten
⁄/¤
-painikkeita D. Lopeta säätö painamalla uudelleen Set-painiket­ta (katso lisätiedot sivulta 21).
›-näppäin: paina tästä halutessasi muut­taa säätöä tehdessäsi lukuisia AVR:n asetuksia.
Kaiutinvalitsin: paina tästä halutessasi
aloittaa AVR 3500:n bassonhallintajärjestelmän säätämisen käyttämäsi kaiuttimien mukaan. Kun olet painanut kerran, valitse haluamasi äänikanava
⁄/¤
-painikkeilla D. Paina Set -
painiketta
F
ja valitse sitten haluamasi
kaiutintyyppi (katso lisätiedot sivulta 19).
Spare-painike: tällä painikkeella ei ole
käyttöä AVR 3500:ssa, mutta sillä kytketään eräiden HK-viritinvahvistimien monihuone­toiminto ja DVD-soittimien Sub-toiminto.
Äänenvoimakkuus ylös/alas: säädä
äänenvoimakkuus näillä painikkeilla.
TV/Video-valitsin: tällä painikkeella ei ole
mitään tekemistä AVR:n kanssa, mutta se on hyödyllinen käytettäessä samalla toiminnolla varustettua videolaitetta, esimerkiksi videonauhuria tai DVD-soitinta. Katso lisätiedot kyseisten laitteiden käyttöohjeista.
SPL-ilmaisimen valitsin: tämä painike
käynnistää AVR 3500:n EzSet-toiminnon, jolla voit nopeasti ja tarkasti säätää laitteen äänikanavien lähtötasot. Pidä painike alhaalla 3 sekuntia ja päästä se sitten ylös.Testiääni alkaa kiertää äänikanavissa ja ohjelmointi-ilmaisin
2
vaihtaa väriä.Tässä vaiheessa EzSet säätää automaattisesti kanavian tasot samansuuruisik­si, mikä näkyy ohjelmointi-ilmaisimen värin vaih­tumisessa vihreäksi joka kanavan kohdalla. Paina painiketta uudelleen halutessasi palata normaalikuunteluun (katso lisätiedot sivulta 22).
6-kanavatulon valitsin: valitse tästä painikkeesta 6-kanavaiseen tuloon
8
kytket-
ty ohjelmalähde.
Mykistyspainike: mykistä tästä painikkeesta hetkellisesti AVR 3500 tai televisio­vastaanotin sen mukaan, kumpi ohjelmalähde on valittuna ohjattavaksi.
Kun AVR 3500:n kauko-ohjainta ohjelmoidaan toisen laitteen ohjaukseen, toimenpide käynnis­tetään painamalla tätä painiketta tulovalitsi-
men
4
kanssa (katso lisätiedot sivulta 36).
Huomaa: aina kun joku ohjaimen painikkeista vaikuttaa valittuun laitteeseen, vastaava tulo-
valitsin
45
välkähtää merkiksi punaisena.
Kauko-ohjaimen toiminnot
14 ASENNUS JA KYTKENNÄT
Järjestelmän asennus
Kun olet purkanut laitteen pakkauksestaan ja sijoittanut sen tukevalle alustalle, joka pystyy kannattamaan laitteen painon, sinun on kytket­tävä se järjestelmäsi audio- ja videolaitteisiin.
Audiolaitteiden kytkeminen
Suosittelemme, että käytät signaalin laadun säi­lyttämiseksi korkealaatuista audiokaapelia ohjel­malähteiden ja nauhureiden kytkemiseen.
Laite kannattaa aina irrottaa seinäpistokkeesta, kun kytket ääniohjelmalähteitä tai kaiuttimia. Näin et vahingossa lähetä audiosignaalia tai sig­naalipiikkiä kaiuttimiin, mikä saattaisi vahingoit­taa niitä.
Tärkeä huomautus: Liittimien tunnistamisen varmistamiseksi ja asennuksen helpottamiseksi kaikki liittimet on värikoodattu uuden EIA/CEA­863-normin mukaisesti seuraavalla tavalla:
Kaiuttimien liitännät ja audiosignaalin tulo- ja lähtöliitännät: valkoinen (vasen, vasen etukaiutin) ja punainen (oikea, oikea etukaiutin). Kaiutinliitäntä: vihreä (keskikaiutin),sininen (vasen surround-kaiutin) ja harmaa (oikea surround-kaiutin). Audiosignaalin lähtöliitäntä: purppura (subwoofer). Komposiittivideosignalin tulo- ja lähtöliitäntä: keltainen. Digitaalinen äänisignaalin tulo-ja lähtöliitäntä: oranssi.
1. Kytke CD-soittimen analogiset lähdöt CD-
tuloihin
7
.
Huomaa: Kun CD-soittimessa on sekä kiinteät että muuttuvat äänilähdöt kannattaa käyttää kiinteää lähtöä, ellei viritinvahvistimeen tuleva signaali ole niin alhainen, että toistossa on kohi­naa tai niin korkea, että signaali säröytyy.
2. Kytke kasettidekin, MD-soittimen, CD-R-soitti­men tai muun audiolaitteen analogiset lähtölii­tännät nauhurituloihin (Tape Input)
0
.
Kytke analogiset tuloliitännät AVR 3500:n
nauhurilähtöihin (Tape Output)
1
.
3. Kytke digitaalisten ohjelmalähteiden lähdöt AVR 3500:n taka- tai etulevyssä oleviin digi­taalisiin tuloliitäntöihin. Huomaa, että optisia ja koaksiaalisia digitaalituloja
OA#$
voidaan käyttää sekä Dolby Digital ja DTS-ohjel­malähteen että tavallisen CD-, MD- tai LD-soitti­men PCM (S/P-DIF)-signaalin kytkemiseen.
4. Kytke takalevyn koaksiaaliset tai optiset
digitaalilähdöt
9
CD-R-soittimen tai MD-
soittimen digitaalituloihin.
5. Kokoa viritinvahvistimen mukana toimitettu AM-kehäantenni alla olevan kuvan mukaisesti. Kytke se AM- ja GND -liitäntöihin
3
.
6. Kytke ULA- eli FM-antenni FM (75 Ω) ­liitäntään
6
. FM-antenni voi olla ulkoinen kat­toantenni, sisällä pidettävä aktiivi- tai lanka­antenni tai liitäntä kaapeliverkkoon tai yhteisan­tenniin. Jos antenni tai tai sen liitäntä on 300 kaksijohtimista kaapelia, sinun on käytettävä liitännässä 300/75 -adapteria.
7. Kytke etu-, keski- ja surround-kaiuttimet niitä vastaaviin kaiutinliittimiin
DE
.
Käytä vain korkealaatuista kaiutinjohtoa varmis­taaksesi, että äänisignaalit tulevat kaiuttimille asti ilman, että äänen kirkkaus tai selkeys heikkenee.Markkinoilla on useita eri johtomerkkejä ja johdon valintaan vaikuttavat kaiuttimen ja viritinvahvistimen välinen etäisyys, käyttämäsi kaiuttimen tyyppi, henkilökohtaiset mieltymyksesi ja muut tekijät. Jälleenmyyjältäsi saat tietoa oikean johdon valinnasta.
Riippumatta kaapelin valmistajasta suosit­telemme, että käytät kaiutinkaapelina monijo­htimista kuparijohtoa, jonka poikkipinta on yli 2 mm
2
.
Seinien sisällä johdetuissa johdoissa tulee olla asianmukaiset merkinnät. Seinien sisäpuolelle suoritettavaa johdotusta koskevia asioita voit tiedustella asentajalta, joka tuntee asuinalueesi rakentamismääräykset.
Kun kytket johdot kaiuttimiin varmista, että nou­datat oikeaa napaisuutta. Muista kytkeä “negatiivinen” tai “musta”johdin samaan liitäntään sekä viritinvahvistimessa että kaiut­timessa. Vastaavasti kytke “positiivinen” tai “punainen” johdin samaan liitäntään sekä AVR 3500:ssä että kaiuttimessa.
Huomaa: Vaikka suurin osa kaiutinvalmistajista noudattaakin sovittua tapaa käyttää mustia liitäntöjä negatiiviselle ja punaisia liitäntöjä posi­tiiviselle, jotkut valmistajat saattavat poiketa tästä. Varmista oikea vaihe ja paras mahdollinen toisto tarkastamalla kaiuttimen tunnistekilvestä tai käyttöohjeesta oikea napaisuus.Jos et tunne kaiuttimiesi napaisuutta, kysy neuvoa jälleen­myyjältäsi ennen kuin jatkat asennusta, tai ota yhteys kaiuttimien valmistajaan.
Suosittelemme, että käytät samanpituisia johtoja kaiutinparien kytkemiseen. Eli kytke esimerkiksi vasen ja oikea etukaiutin tai vasen ja oikea sur­round-kaiutin samanpituisella johdolla, vaikka kaiuttimet olisivat eri etäisyydellä AVR 3500-vir­itinvahvistimesta.
8. Vahvistimella varustetun subwooferin linjatu­lot kytketään linjatasoiseen subwoofer-
lähtöön
B
. Jos järjestelmässäsi on passiivinen subwoofer, liitäntä kytketään ensin tehovahvis­timeen, joka kytketään yhteen tai useampaan subwooferiin. Jos järjestelmässäsi on aktiivinen subwoofer, jossa ei ole linjatasoisia tuloja, nou­data subwooferin käyttöohjeen kytkentä-ohjeita.
Huomaa: Jos sinulla on kahden etusatelliitti­kaiuttimen ja subwooferin sarja, kytke etukaiut­timet kaiutinlähtöihin
D
,ei subwooferin
lähtöön
B
.
Videolaitteiden kytkeminen
Videolaitteiden liitännät suoritetaan samalla tavoin kuin audiolaitteiden liitännät. Suosittelemme, että käytät korkealaatuista videokaapelia signaalin laadun säilyttämiseksi.
1. Kytke videonauhurin audio- ja videolähdöt takalevyn Video 1- tai Video 2 -tuloihin
2LNQ
. Videonauhurin tuloliitännät on yhdistettävä Video 1- tai Video 2 -lähtöihin
4JMR
.
2. Kytke satelliittivirittimen, kaapeliboksin tai television analogiset audiolähdöt Video 2-
LQ
tai (jos ei jo varattu) Video 3-tuloon
KP
.
3. Kytke DVD- tai LD-soittimen analogiset audio­ja videolähdöt DVD-tuloon
5I
.
4. Kytke viritinvahvistimen televisiolähdöt
C
television tai videoprojektorin video- tai S-Video­tuloihin.
Huomautus videokytkennöistä:
• RGB- tai videosignaalia ei voi muuntaa muihin formaatteihin. S-Video-signaalit voidaan muun­taa normaaliksi videosignaaliksi ja toistaa
videolähdön
C
avulla.
Asennus ja kytkennät
ASENNUS JA KYTKENNÄT 15
Asennus ja kytkennät
SCART A/V-liitännät
Edellä kuvattuja videolaitekytkentöjä varten videolaitteissasi on oltava RCA- ja/tai S-Video­liitännät kaikille audio- ja videoliitännöille.Taval­liset toistavat videolaitteet (ei S-VHS tai Hi 8) tarvitsevat 3 RCA-liitäntää, nauhoittavat/toistavat videolaitteet tarvitsevat jopa 6 RCA-liitäntää.Tois­tavissa S-Video-laitteissa (S-VHS, Hi 8) on oltava 2 RCA-liitäntää (audio) ja 1 S-Video-liitäntä (video) ja nauhoittavissa/toistavissa laitteissa 4 RCA­liitäntää (audio in/out) ja 2 S-Video-liitäntää (video in/out).
Useissa eurooppalaisvalmisteisissa videolaitteissa ei ole RCA-liitäntöjä kaikille audio- ja videokanav­ille. Sen sijaan niissä on ns. Scart- eli Euro-AV­liitäntä (suorakaiteen muotoinen 21-napainen liit­intyyppi).
Tässä tapauksessa tarvitset seuraavat Scart-RCA­sovittimet laitteiden kytkemiseen:
• Toistavat laitteet, kuten satelliittivirittimet, videonauhurit, DVD ja LD soittimet jne.vaati-vat Scart/3 RCA-sovittimen, katso kuva 1 (tavalliset videolaitteet) tai Scart/2 RCA + 1 S-Video ­sovittimen, katso kuva 4 (S-Video-laitteet).
• Hifivideonauhurit vaativat Scart/6 RCA-sovitti­men, katso kuva 3 (tavalliset videolaitteet) tai Scart/4 RCA + 2 S-Video -sovittimen, katso kuva 5 (S-Video-laitteet).Tutustu huolellisesti sovittimen käyttöohjeisiin, joiden avulla tunni­stat RCA-liitäntöjen signaalit. Kytke äänitet­tävän signaalin liitännät AVR 3500:n lähtöliitän­töihin ja toistettavan signaalin liitännät AVR:n tuloihin. Kysy tarvittaessa neuvoa jäl­leenmyyjältäsi.
• Jos järjestelmässäsi on vain tavallisia videolait­teita, television kytkentä vaatii 3 RCA/Scart­sovittimen, katso kuva 3. Jos järjestelmässäsi on myös S-Video-laitteita, tarvitset lisäksi 2 RCA + 1 S-Video / Scart-sovittimen, katso kuva 6, joka kytketään television S-Video Scart­liitäntään.
Huomaa, että vain videoliitännät (keltainen RCA­liitin kuvassa 3 ja S-Video-liitin kuvassa 6) kytketään AVR 3500 -viritinvahvistimen monito-
rilähtöön
C
. Pidä television äänenvoimakkuus
pienimmällä asetuksella.
Tärkeää tietoa sovitinkaapeleista
Jos sovittimen RCA-liittimet on merkitty, kytke sekä äänen että kuvan IN-liittimet AVR 3500-viritin­vahvistimen IN-liitäntöihin ja päinvastoin. Jos liittim­iä ei ole merkitty, varmista signaalin kulkusuunta yllä olevasta kaaviosta tai sovittimen ohjeista. Kysy tarvittaessa ohjeita jälleenmyyjältäsi.
Black
Yellow
Red
Kuva 1:
Scart/RCA-sovitin
toistoa varten.
Signaalin suunta:
Scart RCA
Black
Red
Blue
Yellow
Green
White
Kuva 2:
Scart/RCA-sovitin
nauhoitusta/toistoa
varten.
Signaalin suunta:
Scart RCA
Black
Yellow
Red
Kuva 3:
RCA/Scart-sovitin
toistoa varten.
Signaalin suunta:
RCA Scart
Rot
Schwarz
S-Video In
Kuva 4:
Scart/S-Video-sovitin
toistoa varten.
Signaalin suunta:
Scart RCA
Schwarz
Rot
Blau
Gelb
S-Video In
S-Video Out
Kuva 5:
Scart/S-Video-sovitin
nauhoitusta/toistoa
varten.
Signaalin suunta:
Scart RCA
Rot
Schwarz
S-Video Out
Kuva 6:
Scart/S-Video-sovitin
toistoa varten.
Signaalin suunta:
RCA Scart
Musta
Keltainen
Punainen
Musta
Punainen
Sininen
1
Keltainen
Vihreä
1
Valkoinen
Musta
Keltainen
Punainen
Punainen
Musta
S-Video In
Punainen
Musta
S-Video Out
Musta
Punainen
Sininen
1
Keltainen
S-Video In
S-Video Out
1)
Myös muut värit mahdollisia, mm. ruskea ja harmaa.
Tärkeää S-Video-liitännöistä:
1. Kytke S-Video-laitteista vain S-Video-annot/otot AVR 3500-viritinvahvistimeen.(Älä kytke molem­pia signaalityyppejä.) Poikkeuksena tästä on tele­visio, katso kohta 2.
2. Useimpien AV-laitteiden lailla AVR 3500 ei muuta videosignaalia S-Video-signaaliksi tai toisinpäin. Siksi sinun on kytkettävä molemmat liitännät television vastaaviin liitäntöihin. Muista valita televisiossa oikea tulo.
Tärkeä huomautus SCART-Cinch-sovit­timien käyttäjille:
Kun videolaite kytketään televisioon Scart­johtimella, kaapelissa kulkee ohjelman lisäksi erityisiä ohjaussignaaleja. Tällainen signaali kyt­kee television automaattisesti Scart-kaapelia käyttävälle ohjelmalähteelle heti kun se käynnis­tetään. Lisäksi DVD-soittimien signaali muuttaa automaattisesti television kuvasuhteeksi ohjel­malähteen perusteella 4:3 tai 16:9 (järjestelmä toimii 16:9-televisioiden tai 16:9-toiminnolla varustettujen 4:3-televisioiden kanssa) ja kytkee liitännän RGB-tilaan (riippuen DVD-soittimen asetuksista). Sovittimia käytettäessä nämä erikoissignaalit eivät välity,vaan käyttäjän on tehtävä valinnat käsin.
16 ASENNUS JA KYTKENNÄT
Asennus ja kytkennät
Virtakytkennät
Laitteessa on kaksi lisäpistorasiaa. Niitä voi käyt­tää muiden laitteiden jännitteensyöttöön, mutta niihin ei tulisi kytkeä suurta virtamäärää käyt­täviä laitteita, kuten tehovahvistimia tai televi­siota. Kokonaistehonotto kytkeytymättömästä
AC-virtalähdöstä
G
saa olla enimmillään 100
wattia ja kytketystä AC-lähdöstä
F
enintään
50 wattia.
Kytkettyyn pistorasiaan
F
on kytketty jän­nite vain silloin, kun AVR 3500 on kytketty päälle.Tämä pistorasia on tarkoitettu laitteille, joissa ei ole erillistä virtakatkaisijaa tai mekaanista virtakatkaisijaa, jonka voi jättää “ON” asentoon.
Huomaa: Monet audio- ja videolaitteet saatta­vat kytkeytyä vain valmiustilaan, kun ne on kytketty tähän pistorasiaan. Ne on silloin kytket­tävä erikseen päälle kauko-ohjaimella.
Kytkemättömään pistorasiaan
G
on kytket-
ty virta aina, kun AVR 3500 on kytketty pistorasi­aan ja päävirtakatkaisin
1
on kytketty
päälle.
Kun olet suorittanut kaikki kytkennät,työnnä laitteen virtajohdon pistotulppa 220/240 V pis­torasiaan.
ASENNUS JA KYTKENNÄT 17
Asennus ja kytkennät
Kaiuttimien valinta
Riippumatta siitä, minkä merkkisiä kaiuttimia käytät, sinun tulisi käyttää samansointisia kaiut­timia vasempana ja oikeana etukaiuttimena sekä keskikaiuttimena. Näin muodostat saumattoman etuäänikentän ja vältät häiriöt, joita voi ilmetä, kun ääni siirtyy yhteensopimattomista kaiut­timista toiseen.
Kaiuttimien sijoitus
Kaiuttimien sijoituksella on monikanavaisessa kotiteatterijärjestelmässä huomattava vaikutus äänentoiston laatuun.
Riippuen käyttämäsi keskikaiuttimen tyypistä ja televisiostasi, sijoita keskikaiutin suoraan televi­siosi ylä- tai alapuolelle tai keskelle ääntä läpäi­sevän valkokankaan taakse.
Kun olet asentanut keskikaiuttimen,sijoita vasen ja oikea etukaiutin niin, että ne ovat yhtä kaukana toisistaan kuin keskikaiutin on kuun­telupaikasta. Ihanneasennuksessa etukanavien kaiuttimien diskanttikaiuttimet eivät ole yli 60 cm korkeammalla tai matalammalla kuin keskikaiuttimen diskanttikaiutin.
Jos etukaiuttimet eivät ole magneettisuojattuja, ne tulisi sijoittaa vähintään 50 cm etäisyydelle televisiosta häiriöiden välttämiseksi. Huomaa, että useimmat kaiuttimet eivät ole magneet­tisuojattuja. Jopa täydellisissä surround-kaiutin­sarjoissa saattaa vain keskikaiutin olla magneet­tisuojattu.
Riippuen huoneen akustiikasta ja kaiuttimien tyypistä toisto voi parantua, kun siirrät vasenta ja oikeaa etukaiutinta hiukan keskikaiuttimien etupuolelle. Jos mahdollista,sijoita kaikki etu­kaiuttimet niin, että ne on suunnattu korvan tasolle, kun istut kuuntelupaikassa.
Seuraamalla näitä suuntaviivoja huomaat, että joudut kokeilemaan useita laitteiden sijoittelu­mahdollisuuksia ennen kuin löydät etukaiutti­mien ihanteellisen paikan. Älä epäröi siirrellä kaiuttimia, kunnes järjestelmän toisto kuulostaa oikealta. Hae kaiuttimille paras paikka niin, että äänen siirtymä huoneen etupuolella on sauma­ton.
Surround-kaiuttimet tulisi sijoittaa huoneen sivu­seinille tai hiukan kuuntelupaikan taka­puolelle niin, että kaiuttimen keskus on suunnat­tu kuuntelupaikkaa kohti.
Jos kaiuttimia ei käytännön syistä voi sijoittaa sivuseinille, ne tulisi sijoittaa takaseinälle, kuuntelupaikan taakse. Kaiuttimet tulisi sijoittaa enintään 2 metrin etäisyydelle kuuntelupaikan taakse.
Lisäbasson tuottama ääni ei ole suunnattua, joten ne voi sijoittaa lähes mihin tahansa huoneessa. Lisäbasson sijoitukseen vaikuttaa eniten huoneen koko ja muoto ja käytetyn sub­wooferin tyyppi. Sijoita subwoofer aluksi huoneen etuosaan, noin 15 cm päähän seinästä tai huoneen nurkasta. Voit hakea subwooferin ihanteellista sijoituspaikkaa esim. seuraavasti: aseta subwoofer kuuntelupaikallesi ja etsi huoneesta se kohta, jossa subwooferin toisto kuulostaa parhaalta.
Sijoita nyt subwooferin tähän kohtaan. Noudata subwooferin valmistajan ohjeita tai etsi kokeile­malla paras subwooferin sijoituspaikka kuun­teluhuoneessasi.
Right Front Speaker
Left Front
Speaker
No more than
60cm
Center Front Speaker
A) Etukanavien kaiuttimien sijoitus, kun käytössä on televisio tai projektiotelevisio.
B) Vasemman ja oikean etukaiuttimen välisen etäisyyden tulisi olla yhtä suuri kuin katselu­etäisyys. Voit myös kokeilla sijoittamalla vasem­man ja oikean kaiuttimen hiukan keskikaiutti­men etupuolelle.
Keskikaiutin
Enintään
60 cm
Oikea etukaiutinVasen etukaiutin
Televisio tai valkokangas
Keskikaiutin
Vasen etukaiutin Oikea etukaiutin
Enintään 2 metriä,
jos kaiuttimet on
sijoitettu seinälle
Vaihtoehtoinen sijoitus takaseinälle
TV or Projection Screen
Center Front
Left Front
Speaker
No more than 2m
speakers are used
when rear-mounted
Speaker
Optional Rear-Wall Mounting
Right Front
Speaker
18 JÄRJESTELMÄN SÄÄTÄMINEN
Järjestelmän säätäminen
Järjestelmän säätäminen
Kun kaiuttimet on sijoitettu kuunteluhuonee­seen ja kytketty viritinvahvistimeen, on jäljellä vielä järjestelmän hienoviritys ja tehtyjen ase­tusten tallennus laitteen muisteihin. AVR 3500 sisältää kaksi erilaista muistijärjestelmää näille asetuksille.Toiset asetukset kytkeytyvät valitun tuloliitännän ohjauksella (esimerkiksi surround­tilat), toiset toimivat tuloliitännöistä riippumatta (esimerkiksi eri kaiutinten äänitasot ja surround
-tilojen viivepiirit).
Ennen kuin jatkat viritinvahvistimesi käyttöönot­toa, käy läpi äänentoistojärjestelmäsi muut kytkennät ja tarkista, että ne on tehty oikein.
1. Kytke virtajohdon
H
kosketin
pistorasiaan.
2 Paina etulevyn päävirtakatkaisija
1
sisään. Huomaa, että etulevyn katkaisijan ympärillä oleva virran merkkivalo
3
palaa oranssinvärisenä ilmaisten, että laite on valmiustilassa.
3. Asenna laitteen mukana toimitetut (3) kolme AAA-paristoa kauko-ohjaimeen kuvan mukaises­ti. Noudata paristolokeron pohjassa näkyviä napaisuusmerkintöjä (+) ja (–).
4. Kytke AVR 3500 päälle painaen joko jär-
jestelmän virtakytkintä
2
tai tulovalintaa
!
laitteen etulevyssä, tai AVR-valitsinta
5
tai jotakin tulovalitsinta
46
kauko-
ohjaimessa. Virtailmaisimen
3
väri vaihtuu
vihreäksi ilmaisemaan laitteen päälläoloa, ja
näyttöruutuun
Ú
syttyy valo.
Kuvaruutuvalikoiden käyttö
Seuraavat säätötoimenpiteet on helpointa tehdä kuvaruutuvalikoiden avulla. Kuvaruudulla näet selkeästi järjestelmän nykyiset asetukset ja se helpottaa muiden asetusta tekemistä.
Kun haluat käyttää kuvaruutuvalikkoja laitteiston säätämiseen varmista ensin, että olet kytkenyt AVR 3500:n takalevyn monitorilähdön
C
televisiosi tai muun näyttölaitteen video- tai S­Video-tuloon. Jotta kuvaruutunäyttö näkyisi, näyttölaitteen oikea videotulo on oltava valit­tuna.
TÄRKEÄÄ: Kun käytät kuvaruutunäyttöä projek­tiotelevision yhteydessä, älä jätä näyttöä pitkäksi ajaksi päälle. Jos esimerkiksi valikoita tai videopelien liikkumatonta kuvaa pidetään pitkän aikaa näkyvissä näytöllä, kuva saattaa palaa kiinni kuvaputkeen.AVR 3500:n tai projek­tiotelevision takuu ei kata tällaisia vaurioita.
AVR 3500 -viritinvahvistimessa on kaksi kuva­ruutunäyttötilaa, osittaisnäyttö ja kokonäyttö. Suosittelemme, että käytät kokokuvaa säätö­toimenpiteitä tehdessäsi. Tällöin näet tilanäytöt ja vaihtoehtovalikot kuvaruudussa täydellisinä ja sinun on helpompi tarkastella eri vaihtoehtoja. Osittaisnäytössä viestit näkyvät kuvaruudulla vain yhdellä rivillä.
Huomaa, että vaihtoehtoja ei näytetä etulevyn
näytössä
ÚN
, kun kokonäyttö on käytössä.
Kun kokonäyttö on käytössä, etulevyn näytössä
N
näkyy teksti OSD ON ja OSD-ilmaisin
M
syttyy.
Kun osittaisnäyttöä käytetään laitteen asetus­painikkeiden kanssa, näytössä näytetään yhdellä rivillä valittu vaihtoehto.Vaihtoehto näytetään myös näytössä
N
.
Kuvaruutuvalikon avaaminen Kokonäyttö avataan painamalla OSD-painiketta
L
. Kun painiketta painetaan, kuvaruudulle MASTER MENU (kuva 1). Asetukset tehdään sen alivalikoissa.Valikot näkyvät ole­tusasetuksena 20 sekunnin ajan viimeisen toimenpiteen jälkeen.Aikaa voi suurentaa 50 sekuntiin ADVANCED SELECT -valikon kohdassa FULL O SD TIMEOUT (Katso sivu 35).
Osittaisnäyttökin on järjestelmän oletusasetuk­sena, mutta se voidaan kytkeä pois päältä ADVANCED SELECT -valikossa (katso sivu 35). Osittaisnäyttötilassa voit tehdä pika­asetuksia painamalla etulevyn tai kauko­ohjaimen erikoispainikkeita alla hahmotellun luettelon mukaisesti. Huomaa, että näitä pika­asetuksia et voi tehdä kokonäyttötilassa.
Kuva 1
Ohjelmalähdekohtaiset asetukset
AVR 3500 -viritinvahvistimen edistyksellisen muistijärjestelmän ansiosta voit määritellä jokaiselle ohjelmalähteelle omat kaiutin-, digi­taalitulo- ja surround-tilan asetukset. Voit siis määritellä tarkasti miltä haluat kunkin ohjel­malähteen kuulostavan ja tallentaa sen muistiin. Voit muun muassa määritellä oman surround­tilan ja analogisen/digitaalisen tulon jokaiselle ohjelmalähteelle tai määritellä niille omat kaiutinkokoonpanot, mikä vaikuttaa myös bas­sonhallintajärjestelmään. Kun olet kerran tehnyt nämä asetukset, ne otetaan automaattisesti käyttöön aina, kun valitset kyseisen ohjelmaläh­teen.
Oletusasetuksena kaikki ohjelmalähteet ovat analogisia, surround-tilana on stereo,vasen ja oikea etukaiutin ovat “suuria” (surround-tiloissa muut kaiuttimet “pieniä”) ja subwoofer on kytketty. Sinun kannattaa aluksi muuttaa nämä asetukset vastaamaan laitteistosi kokoonpanoa niin, että analogiset/digitaaliset ohjelmalähteet, kaiutintyypit ja ohjelmalähteelle sopiva sur­round-toimintatila on määritelty oikein. Koska AVR 3500 tallentaa jokaisen ohjelmalähteen asetuksen omaan muistipaikkaansa muista erilleen, sinun on tehtävä nämä asetukset erillis­esti jokaiselle ohjelmalähteelle. Kun olet kerran tehnyt nämä asetukset, niitä on muutettava vain, jos järjestelmäsi kokoonpano muuttuu.
Asetukset on helpointa ja nopeinta tehdä kokonäytön avulla niin, että käyt läpi kaikki ohjelma-lähteet yksi kerrallaan. Kun olet tehnyt ensimmäisen ohjelmalähteen asetukset, voit kopioida useimmat asetukset seuraavalle ohjel­malähteelle.Asetukset kannattaa tehdä AUDIO SETUP -päävalikossa annetussa järjestyksessä, koska monissa asetuksissa tarvitaan edellisessä kohdassa määriteltyjä tietoja.
Seuraavana esitellyt kohdat määrittävät yksilöl­liset asetukset kullekin ohjelmalähteelle. Muista, että asetukset ovat voimassa vain kyseiselle ohjelmalähteelle, joten asetukset tulee tehdä jokaiselle käytössä olevalle ohjelmalähteelle erikseen.
* MASTER MENU *
INPUT SETUP SURROUND SETUP SPEAKER SETUP OUTPUT ADJUST CHANNEL ADJUST ADVANCED EXIT
JÄRJESTELMÄN SÄÄTÄMINEN 19
Ohjelmalähteen asetukset
Valitse aluksi ohjelmoitava ohjelmalähde. Paina ohjelmalähteen valitsinta
!
, kunnes ohjel-
moitavan ohjelmalähteen nimi välähtää
näytössä
N
ja vihreä merkkivalo syttyy
kyseiseen ohjelma-lähteen ilmaisimeen
Ô
. Voit valita ohjelmalähteen myös suoraan kauko­ohjaimen ohjelmalähteen valitsimilla
46
.
Kun haluat käyttää kokonäyttöä asetusten tekemiseen, paina kerran OSD-painiketta
L
niin, että MASTER MENU -valikko (kuva 1) avautuu näyttöön. Kohdistin on aluksi INPUT SETUP -rivin kohdalla.Avaa valikko painamalla tallennuspainiketta
F
,
jolloin INPUT SETUP -valikko (kuva 2) avautuu näyttöön.Valitse haluamasi
ohjelmalähde valintapainikkeilla
E
.
Valittu ohjelmalähde osoitetaan myös etulevyn ohjelmalähteen ilmaisimilla
Ô
. Jos kyseisen ohjelmalähteen yhteydessä käytetään tavallista analogista kaksikanavaista tuloa, sinun ei tarvitse tehdä muita asetuksia.
Kuva 2
Jos haluat haluat linkittää yhden digitaali­lähdöistä valittuun ohjelmalähteeseen, paina kauko-ohjaimen
¤
-painiketta DINPUT
SETUP -valikossa, jolloin kohdistin siirtyy DIGITAL IN -rivin kohdalle.Valitse halu-
amasi digitaalitulo
‹/›
-painikkeilla
E
.Jos haluat vaihtaa tuloliitännän analogiseksi, paina painiketta, kunnes teksti ANALOG näkyy valikkorivillä. Kun oikea tulo näkyy, painele
¤ -
painiketta
D
kunnes -osoitin on rivin
RETURN T O MENU kohdalla. Paina sitten Set-painiketta
F
.
Määritelläksesi tiettyyn ohjelmalähteeseen linkit­tyvän digitaalisen tuloliitännän paina digitaali-
tulon valitsinta
ÒGetulevyssä tai kauko-
ohjaimessa. Tee valintasi 5 sekunnin sisällä käyt­täen etulevyn valitsinpainikkeita
5
tai
kauko-ohjaimen
/¤ -painikkeita
D
kunnes haluamasi tuloliitäntä näkyy näytössä
N
tai AVR 3500 -viritinvahvistimeen kytketyn
videomonitorin näytössä. Tallenna uusi asetus painamalla Set-painiketta
F
.
Kaiutinasetukset
Tässä valikossa AVR 3500:lle annetaan tietoa käytettävistä kaiuttimista. Näiden asetusten perusteella määräytyy mihin kaiuttimiin matalien taajuuksien signaali (basso) ohjataan. Käytä LARGE-asetusta, kun kaiutin on perinteinen täyden alueen kaiutin, joka kykenee toistamaan alle 100 Hz:n taajuuksia. Käytä SMALL-ase- tusta, kun kaiuttimet ovat pienemmät taaju­usalueeltaan rajoitetut satelliittikaiuttimet, jotka eivät kykene toistamaan alle 100 Hz:n taajuuk­sia. Huomaa, että käyttäessäsi ”pieniä” etukaiuttimia (vasen ja oikea etukaiutin) tarvit­set subwooferin toistamaan matalat bas­soäänet. Ellet ole varma miten kaiuttimesi tulisi luokitella, tarkasta käyttöohjeesta niiden taa­juusvaste tai ota yhteyttä kaiuttimiesi jälleen­myyjään. Muista, että kaiutinasetukset pitää tehdä jokaiselle ohjelmalähteelle erikseen.
Kaiutinasetukset on parasta tehdä Dolby Pro Logic II -tilassa. Painele siksi etulevyn Surround
Mode Selector
7
-painiketta kunnes näyttö
kertoo laitteen olevan jossakin Pro Logic II ­tiloista. Vaihtoehtoisesti paina Surround Mode
Selector
A
-painiketta ja valitse
⁄/¤
-
painikkeilla
D
jokin Pro Logic II -tiloista. Huomaa, että kaiutinasetukset kopioituvat sovel­tuvilta osiltaan kaikkiin kyseisen ohjelmalähteen surround-toimintatiloihin, joten sinun pitää määrittää kaiutinasetukset uudelleen ainoastaan toisille ohjelmalähteille.
1. Kaiuttimet on helpoin ryhmitellä SPEAK- ER SETUP -valikon avulla (kuva 3). Jos tämä valikko ei ole ruudullasi edellisten säätöjen vuoksi, paina OSD-painiketta
L
, jolloin saat
näyttöön MASTER MENU -valikon (kuva
1). Paina sitten kaksi kertaa
¤ -painiketta
D
saadaksesi osoittimen SPEAKER SETUP -riville. Paina nyt Set-painiketta
F
saadaksesi SPEAKER SETUP
-valikon näkyviin (kuva 3).
Kuva 3
2. Kun SPEAKERSETUP -valikko näkyy, osoitin
on ylimmäisen kaiutinrivin kohdalla,
osoittaen riviä LEFT/RIGHT, millä asete- taan oikea vaihtoehto vasemmalle ja oikealle etukaiuttimelle. Jos haluat muuttaa nykyistä ase­tusta, painele
/-painikkeita
E
kunnes joko LARGE tai SMALL syttyy. Katso eri asetusten ominaisuudet allaolevista kappaleista.
Kun asetuksena on SMALL, matalien taa- juuksien signaali ohjataan vain subwooferin lähtöön. Jos valittuna on tämä vaihtoehto eikä järjestelmään ole kytketty subwooferia, etukanavien signaalien yhteydessä ei kuulu matalia taajuuksia. Tämä asetus ei ole voimassa stereotilassa, sillä ääni toistuu mahdollisimman puhtaana, kun signaali ei kulje turhaan DSP­piirin jakosuotimen kautta.
Kun asetuksena on LARGE, vasempaan ja oikeaan etukaiuttimeen ohjataan koko äänikaista. Bassotaajuudet saattavat silti ohjautua sub­wooferiin, riippuen tämän saman valikon SUBWOOFER-rivin asetuksesta.
Tärkeää: Jos käytössä on kahden etusatelliit­tikaiuttimen ja passiivisen subwooferin kaiutin­sarja, se on kytkettävä etukaiutinliitäntöihin
D
ja etukaiuttimien asetuksena täytyy olla LARGE.
3. Kun olet suorittanut etukanavien säätämisen, siirrä kohdistin CENTER -vaihtoehdon kohdalle.
4. Valitse järjestelmääsi vastaava asetus
‹/›
-
painikkeilla
E
.
Kun valittuna on SMALL, keskikanavan matalien taajuuksien signaali ohjataan etukaiut­timiin (jos etukaiuttimien asetus on LARGE ja subwoofer-lähdön asetus on OFF). Jos sub­woofer-lähdön asetus on ON, signaali ohjataan vain subwoofer-lähtöön.
Kun valittuna on LARGE, keskikaiuttimelle syötetään koko äänialueen kattava signaali. Analogisissa tai digitaalisissa surround-toim­intatiloissa (paitsi Pro Logic II Music Mode -tila) keskikanavan signaalia EI tällöin syötetä sub­woofer-kanavaan.
Kun valittuna on NONE, keskikanavaan ei syötetä lainkaan signaalia. Vahvistin asettuu keskikaiuttimen osalta niin sanottuun phantom­tilaan, jolloin keskikanavan sisältö syötetään vasempaan ja oikeaan etukanavaan ja bas­soäänet ohjataan lisäksi subwoofer-kanavaan sikäli kun valikon SUBWOOFER -riville on valittu asetuksen arvoksi SUB L/R+ LFE (ohjeet jäljempänä). Tämä toimintatila on tarpeen ellei laitteistossa ole keskikaiutinta. Huomaa, että Logic 7 surround -tilassa keskikaiutin on välttämätön, mutta Logic 7M toimii mainiosti ilman keskikaiutintakin.
5. Kun olet suorittanut keskikanavan säätämisen, siirrä kohdistin SURROUND- vaihtoehdon kohdalle.
6. Valitse järjestelmääsi vastaava asetus
‹/›
-
painikkeilla
E
.
Järjestelmän säätäminen
* INPUT SETUP *
INPUT :VIDEO 1 DIGITAL IN:ANALOG RETURN TO MENU
* SPEAKER SETUP *
LEFT/RIGHT: SMALL CENTER : SMALL SURROUND : SMALL SUBWOOFER : SUB RETURN TO MENU
20 JÄRJESTELMÄN SÄÄTÄMINEN
Järjestelmän säätäminen
Kun valittuna on SMALL, kaikissa digitaalisis- sa surround-tiloissa matalat surround-kanavien äänet ohjataan etukaiuttimille, mikäli subwoofer ei ole käytössä. Jos subwoofer on käytössä bassoäänet ohjataan sille.Analogisissa surround­tiloissa takakanavien bassoäänet ohjataan toi­mintatilan, subwooferin ja etukaiuttimien asetusten perusteella sopivaan osoitteeseen.
Kun valittuna on LARGE, surround-kanavien lähtöön ohjataan täysi taajuuskaista (kaikki ana­logiset ja digitaaliset surround-tilat) ja Hall ja Theater-tiloja lukuunottamatta subwooferin lähtöön EI ohjata surround-kanavien bassosig­naalia.
Kun valittuna on NONE, surround-kanavien signaali jaetaan vasempaan ja oikeaan etukanavaan. Huomaa, että saat parhaan äänen­toiston ilman surround-kaiuttimia, kun käytät Dolby 3 Stereo -tilaa Dolby ProLogic II -tilan ase­masta.
7. Kun olet suorittanut surround-kanavien säätämisen, siirrä kohdistin SUBWOOFER- vaihtoehdon kohdalle.
8. Valitse järjestelmääsi vastaava asetus
‹/›
-painikkeilla
E
.
Subwooferia koskevat asetukset määräytyvät osin muiden kaiuttimien ja erityisesti vasemman ja oikean etukaiuttimen asetuksista.
Jos vasemman ja oikean etukaiuttimen asetus on SMALL, subwooferin asetus on automaat- tisesti SUB, eli subwoofer on päällä.
Jos vasemman ja oikean etukaiuttimen asetus on LARGE, valittavissa on kolme vaihto- ehtoa:
• Jos AVR 3500-viritinvahvistimeen ei ole kytket­ty subwooferia, painele kauko-ohjaimen
/
painikkeita
E
niin että NONE -teksti syt­tyy näytölle.Tällöin kaikki bassotaajuudet ohjau­tuvat vasempaan ja oikeaan etukaiuttimeen.
• Jos AVR 3500 -viritinvahvistimeen on kytketty subwoofer, voit ohjata bassotoiston vasempaan ja oikeaan etukaiuttimeen.Tällöin subwoofer toimii vain silloin, kun digitaalinen tulosignaali sisältää erityisen LFE-bassokanavan.Tämä toim­intotila antaa sinun hyödyntää sekä vasemman että oikean etukanavan että subwooferin basso­toistoa. Valitse tila painelemalla kauko-ohjaimen
/-painikkeita
E
niin että SUB
(LFE) -teksti syttyy näytölle.
• Jos AVR 3500 -viritinvahvistimeen on kytketty subwoofer, voit ohjata bassotoiston sekä sub­wooferiin että vasempaan ja oikeaan etukaiut­timeen tulosignaalista riippumatta. Painele täl­löin kauko-ohjaimen
/-painikkeita
E
niin että SUB L/R+LFE -teksti syttyy näytölle. Kun tämä tila on valittu, vasempaan ja oikeaan etukaiuttimeen ohjautuu täysi taaju­uskaista, ja subwooferiin ohjautuu se bas­sokaista, joka on määrätty subwooferin jakotaa­juuden valikossa.
9. Kun olet suorittanut kaikki kaiuttimien säätötoimenpiteet, paina
¤
-painiketta Dja
vahvista valinnat painamalla Set-painiketta
F
.
10. Voit muuttaa kaiutinasetuksia koska tahansa avaamatta kuvaruutuvalikkoa etulevyn kaiut-
timien valintapainikkeella
Ù. Näytön
Y
alaosaan tulee teksti FNT SPKR.
Valitse säädettävä kaiutin viiden sekunnin sisällä
‹/›
-painikkeilla5tai
⁄/¤
-
painikkeilla
D
tai aloita molempien etukaiut-
timien säätötoimenpiteet painamalla tallennus-
painiketta
ÓF.
Kun Set-painiketta
ÓFon painettu ja jär-
jestelmä on valmis etukaiutinasetuksen vaihtoon, kuvaruutuvalikkoon ja näyttöön
N
tulee teksti F-LARGE tai F-SMALLL nykyisestä ase­tuksesta riippuen. Valitse haluamasi asetus
‹/›
-
painikkeilla
5
tai
⁄/¤
-painikkeilla Dja
Set-painiketta
ÓF.
Jos haluat muuttaa jonkin toisen kaiuttimen asetuksia, valitse kaiutin
‹/›
-painikkeilla
5
tai
⁄/¤
-painikkeilla Dja paina
Set-painiketta
ÓF. Valitse haluamasi
asetus
‹/›
-painikkeilla5tai
⁄/¤
-
painikkeilla
D
ja vahvista valinta Set-
painikkeella
ÓF.
Valittu kaiutin ja sen asetukset osoitetaan myös kaiutin/kanavailmaisimilla
Q
. Jos pelkkä kaiutinpaikan kirjaimen sisältävä neliö on valais­tuna, kaiuttimen asetuksena on SMALL. Jos sekä sisempi että ulommat neliöt on valaistu, kaiutti­men asetuksena on LARGE.
Jos kaiuttimen sijoituspaikan kohdalla ei pala mitään ilmaisimia, kyseisen kaiuttimen asetukse­na on NO (ei päällä).
Huomaa: Nämä ilmaisimet eivät ole näkyvissä muuttaessasi kaiutinvalikon asetuksia kokonäyt­tötilassa.
Esimerkissä (kuva 4) vasemman ja oikean etukaiuttimen asetuksena on LARGE, keskikana­van, vasemman ja oikean surround-kanavan ase­tuksena on SMALL ja subwooferin (LFE) asetuk­sena on YES.
Kuva 4
Surround-tilojen asetukset
Tehtyäsi kaiutinasetukset, sinun tulee seuraavaksi valita surround-tila, jota haluat käyttää kyseisen ohjelmalähteen kanssa. Koska käytettävä sur­round-tila riippuu henkilö-kohtaisista mieltymyk­sistäsi, voit valita vapaasti lähes minkä tahansa surround-tilan. Sivulla 26 löytyvä surround-tilojen taulukko opastaa sinua parhaan vaihtoehdon valinnassa.Aluksi kannattaa valita Dolby Pro Logic II useimmille analogisille surround-tiloille ja Dolby Digital digitaalisille ohjelmalähteille. CD­soittimien, kasettinauhureiden ja virittimen tuloli­itännöille kannattaa valita stereotila, koska se on todennäköisesti paras kuuntelutila tila stereofon­isten ohjelmalähteiden yhteydessä, joissa ei ole surround-koodattua materiaalia. 5 Channel Stereo- tai Logic 7 Music saattavat olla hyviä vai­htoehtoja stereofonisen materiaalin kuunteluun.
Surround-asetukset on helpoin tehdä kokonäytön valikoiden avulla. Siirrä MASTER MENU - valikon (kuva 1) kohdistin SURROUND SETUP -vaihtoehdon kohdalle
⁄/¤
­painikkeilla Dja avaa valikko (kuvat 5 ja 6) painamalla tallennuspainiketta F.
Kuva 5
Kuva 6
LR
* SURROUND SETUP *
SURROUND: SURR OFF
CENTER DELAY: ##MS SURR DELAY: ##MS NIGHT: ### ### ### RETURN TO MENU
* SURROUND SETUP *
SURROUND: DOLBY DIGITAL CENTER DELAY: 0MS SURR DELAY: 00MS NIGHT: OFF MID MAX RETURN TO MENU
JÄRJESTELMÄN SÄÄTÄMINEN 21
Koska kaikkien ohjelmalähteiden oletusasetukse­na on stereo, korostettuna vaihtoehtona on SURR OFF (kuva 5). Vaihda surround-tila haluamaksesi painamalla
‹/›
-painikkeita
E
, kunnes haluamasi tila näkyy korostetul-
la rivillä. Valittu surround-tila ilmaistaan myös etulevyn surround-tilan ilmaisimilla
ˆ
.
Huomaa, että kuvaruutuvalikon riveillä näkyy joko arvo tai viivoja riippuen siitä, voiko kyseistä parametria muuttaa. Esimerkiksi Center Delay­(keskikanavan viive) ja Night Mode (yökuuntelu­tila) -kohdat ovat säädettävissä vain Dolby Digital -tilassa, ja Delay Time (viiveaika) -asetusta voi muuttaa vain Dolby Digital- sekä Dolby Pro Logic II -tiloissa. Huomioi myös,että Dolby Digital- tai DTS-järjestelmät ovat käytettävissä vain silloin, kun olet aiemmin valinnut ohjel­malähteen tulokanavaksi digitaalisen väylän (Kuva 6). Ohjelmalähteestä riippumattomien viive- ja yökuunteluasetusten tekeminen neu­votaan tämän sivun seuraavassa kappaleessa.
Voit muuttaa ohjelmalähteelle valittua surround­tilaa koska tahansa ilman kokonäytölle ilmestyviä valikoita. Pidä tällöin etulevyn Surround Mode
Selector
7
-painiketta painettuna kunnes näytölle ilmestyy haluamasi toimintatilan ilmaisin. Voit muuttaa toimintatilaa myös paina­malla kerran Surround Mode Selector
A
­painiketta ja valitsemalla sopivan surround-ase­tuksen nuolipainikkeilla
⁄/¤
D
.
Muiden ohjelmalähteiden asetukset
Valittuasi ensimmäistä ohjelmalähdettä varten analogisen tai digitaalisen tulokanavan, oikeat kaiutintyypit ja sopivan surround-tilan palaa
MASTER MENU -valikon INPUT SETUP -riville ja tee vastaavat asetukset
muillekin ohjelmalähteille. Useimmissa tapauksis­sa sinun täytyy muuttaa vain digitaalisen ohjel­malähteen ja surround-tilan asetuksia. Kaiutintyypit pysyvät sen sijaan yleensä samoina, joten niiden määrittäminen sujuu nopeasti ensimmäiselle ohjelmalähteelle tehtyjen määri­tysten perusteella. Halutessasi voit kuitenkin vali­ta erilaiset kaiutinasetukset jokaiselle ohjel­malähteelle erikseen.
Ohjelmalähteestä riippumattomat asetukset
Kun olet tehnyt kaikki edellä kuvatut asetukset kaikille järjestelmäsi ohjelmalähteille, seuraavat asetukset koskevat kaikkia ohjelmalähteitä.
Viiveajan asetukset
Jos valittuna surround-tilana on Dolby Digital ja Dolby ProLogic II, sinun on tehtävä viiveajan ase­tukset. Viiveaikaa ei voi säätää muissa tiloissa.
Tärkeä huomautus: Kun viiveaika on säädetty yhden ohjelmalähteen yhteydessä, samaa asetus­ta käytetään kaikkien muidenkin ohjelmalähtei­den yhteydessä. Surround-tilan viiveajan asetus tehdään vain joko Dolby Digital- tai Dolby Pro­Logic II -tilassa. Molempien tilojen asetuksena käytetään automaattisesti samaa asetusta.
Etukaiuttimien ja surround-kaiuttimien erilainen etäisyys kuuntelupaikasta aiheuttaa sen, että etukaiuttimista ja surround-kaiuttimista tuleva ääni kuuluu kuuntelupaikassa eri aikaan. Voit korjata tätä eroa viiveajan asetuksilla.Viiveajan asetuksilla voit kompensoida kaiuttimien sijoitus­paikasta ja kuunteluhuoneen tai kotiteatterin akustisista ominaisuuksista aiheutuvia eroja.
Tehtaalla asetettu viive on sopiva useimpiin huoneisiin, mutta joissakin järjestelmissä etu- ja takakaiuttimien välinen poikkeava etäisyys saat­taa aiheuttaa tilanteen, jossa etukanavien ääni saapuu kuuntelupaikkaan eri aikaan kuin sur­round-kaiuttimien ääni.
Tahdista etu- keski- ja surround-kanavat tarvit­taessa seuraavalla tavalla:
1. Mittaa etukaiuttimien ja kuuntelupaikan väli­nen etäisyys metreissä.
2. Mittaa surround-kaiuttimien ja kuuntelu/ katselupaikan välinen etäisyys metreissä.
3. Vähennä etäisyys takakaiuttimiin etukaiut­timien etäisyydestä ja kerro tulos kolmella.
a. Kun säädät Dolby Digital -surround-tilojen
viivettä, saamasi tulos on huoneen ihannevi­iveaika. Esimerkiksi jos etukaiuttimet ovat 3 metrin päässä ja takakaiuttimet ovat 1 metrin päässä, ihanneviiveaika on (3-1) x 3 = 6. Näin ollen Dolby Digital -tilan ihanneviiveaika on 6 ms.
b. Määrittäessäsi viiveaikaa Dolby Pro Logic II -
tilaa varten lisää edellisessä laskelmassa saatuun lukemaan 15, jolloin saat tulokseksi optimaalisen viiveajan. Esimerkiksi jos etukaiut­timet ovat 3 metrin päässä ja takakaiuttimet ovat 1 metrin päässä, ihanneviiveaika on (3-1) x 3 + 15=21. Näin ollen Dolby ProLogic II -tilan ihanneviiveaika on 20 ms.
Huomaa: DTS, Logic 7, 5CH Stereo-, Hall ja The­ater-tiloissa käytetään kiinteää viiveaikaa, jota ei voi säätää.
Dolby Digital -tilassa voi säätää myös keskikana­van viiveaikaa, koska Dolby Digital -signaalien erillisluonteen vuoksi keskikanavan sijainti on erittäin tärkeä. Laske keskikanavan viiveaika seu­raavasti: mittaa etäisyys kuuntelupaikasta keskikaiuttimeen ja toiseen etukaiuttimeen.
Jos etäisyydet ovat samoja, kaikki on kunnossa, ja keskikanavan viiveajaksi kannattaa jättää arvo nolla. Jos etukaiuttimet ovat kauempana kuin keskikaiutin, sinun kannattaa siirtää kaiuttimia jos mahdollista niin, että ne ovat yhtä kaukana kuuntelupaikasta.
Jos kaiuttimia ei voi siirtää, säädä viiveaika niin, että lisäät yhden millisekunnin keskikanavan viiveaikaan jokaista 30 cm kohti, jonka etukaiut­timet ovat keskikaiutinta kauempana. Esimerkiksi jos etukaiuttimien etäisyys kuuntelupaikasta on 3 metriä ja keskikaiutin on 2,4 metrin etäisyydellä, viiveaika lasketaan kaavasta 300 -240 = 60 cm, eli oikea viiveasetus on 2 ms.
Viiveajan säätämiseksi jatka MASTER MENU -valikossa (kuva 1). Jos et ole siinä, kutsu valikko esiin painamalla OSD-painiketta
L
. Halutessasi säätää viivettä Dolby Digital ­tilassa (säätö käsittää keskikanavan, surround­kaiuttimien viive Dolby ProLogic II varten säätyy automaattisesti), paina Set-painiketta
F
ja valitse mikä tahansa digitaaliseen tuloon linkitet­ty tuloliitäntä sekä Dolby Digital -tila (valitun tulon surround-tila näkyy Surround-tilan
ilmaisimissa
ˆ
laitteen etulevyssä), ja palaa
sitten päävalikkoon. Paina
¤-painiketta
D
,
sitten Set-painiketta
F
päästäksesi surround
setup -valikkoon ja paina kerran
¤-painiketta
D
.
Järjestelmän säätäminen
22 JÄRJESTELMÄN SÄÄTÄMINEN
Järjestelmän säätäminen
Kun Dolby Digital -tila on valittu, -osoitin pysähtyy CENTER DELAY -riville. Painele
/-painikkeita
E
kunnes saat näyttöön edellä kuvatun laskentakaavan pohjal­ta syntyneen viivearvon. Kun CENTER DELAY on syötetty, paina kerran
¤ -
painiketta
D
siirtyäksesi SURR DELAY ­riville surround-kaiuttimien viiveasetusta varten. Painele
/-painikkeita
E
kunnes saat näyttöön edellä kuvatun laskentakaavan pohjal­ta syntyneen viivearvon Dolby Digital -tilalle. Kun viiveet on asetettu, paina
¤ -painiketta
D
kerran siirtyäksesi seuraavalle riville. (Yökuuntelutila, katso alla).
Huomaa, että viiveasetuksia voi tehdä milloin tahansa Dolby Digital- tai Dolby ProLogic II
-tiloissa painettaessa viive-painiketta etulevyssä
tai kauko-ohjaimessa . Paina
seuraavaksi etulevyn
/Selector-valinta-
painikkeita
5
tai kauko-ohjaimen
⁄/¤
-
painikketta n valitaksesi keski-tai takakanavat asetusten kohteeksi. Paina lopuksi Set-asetus-
painiketta
ÓF. Seuraava vaihe on painaa
/¤-painikeita n kauko-ohjaimessa tai
valintapainikkeita
5
etulevyssä kunnes
haluttu symboli syttyy näyttöruutuun
N
.
Yökuuntelu-tilan asetukset
Yökuuntelu on yksi Dolby Digital -tilan erikois­ominaisuuksista, jolla voit rajoittaa elokuvan ääniraidan äänenvoimakkuutta huonontamatta sen dynaamista aluetta tai selkeyttä. Sen avulla voit nauttia digitaalisesta äänentoistosta ilman, että voimakkaat äänet häiritsevät naapureitasi. Huomaa, että yökuuntelutila on mahdollinen vain kuunneltaessa ohjelmaa Dolby Digital
-surround-tilassa.
Kun haluat muuttaa yötilan asetuksia kuvaruutu­valikossa, varmista, että kohdistin on oikealla kohdalla SURROUND SETUP
-valikossa. Valitse sitten haluamasi asetus
‹/›
-painikkeilla
E
.
OFF: kun tämä vaihtoehto on korostettuna, yökuuntelutoiminto ei ole käytössä.
MID: kun tämä vaihtoehto on korostettuna, yökuuntelutoiminto rajoittaa lievästi äänentoistoa.
MAX: kun tämä vaihtoehto on korostettuna, yökuuntelutoiminto rajoittaa enemmän äänentoistoa.
Suosittelemme, että kokeilet ensin yökuunteluti­lan MID-asetusta ja tehostat toimintoa vasta tarpeen tullen aktivoimalla MAX-asetuksen.
Huomaa, että voit säätää yökuuntelua milloin tahansa Dolby Digital -surround-tilassa paina­malla ensin Night-painiketta
B
. Painalluksen jälkeen televisiokuvan alaosaan sekä näyttöruu­tuun
N
ilmestyy merkintä D-R (Dynamic Range = dynamiikka-alue) sekä valittavana ole­vat asetusvaihtoehdot (MID,MAX, OFF). Valitse sopiva vaihtoehto viiden sekunnin sisällä
⁄/¤
-
nuolipainikkeiden
D
avulla ja hyväksy valintasi
Set-painikkeella
F
.
Kun kaikki surround-asetukset on tehty, paina
/¤-painikkeita
D
niin että -osoitin siir-
tyy RETURN T O MENU -riville ja palaa sitten päävalikkoon painamalla Set-painiketta
F
.
Lähtötasojen säätäminen
Lähtötasojen säätö on erittäin tärkeää oikean surround-toiston varmistamiseksi erityisesti Dolby Digital -viritinvahvistimissa kuten AVR 3500, koska oikein asetetut lähtötasot varmista­vat, että kuulet äänikanavat oikeaan aikaan ja oikealla äänenvoimakkuudella.
Huomaa: Monille kuuntelijoille surround­kanavien toiminta on usein epäselvää. Monet olettavat, että äänen pitäisi kuulua koko ajan kaikista kaiuttimista. Suurimman osan ajasta surround-kaiuttimista kuuluu vähän tai ei ollenkaan ääntä. Tämä johtuu siitä, että niitä käytetään vain silloin, kun elokuvan ohjaaja tai äänileikkaaja tarkoituksella ohjaa niihin ääntä luodakseen tilavaikutelman tai tehosteen tai kun hän haluaa jatkaa toiminnan tilan etuosasta takaosaan. Kun lähtötasot on säädetty oikein on normaalia, että surround-kaiuttimista kuuluu ääntä vain ajoittain. Surround-kaiuttimien äänenvoimakkuuden keinotekoinen suurentami­nen voi tuhota illuusion ympäröivästä ääniken­tästä, joka simuloi elokuvateatterissa tai kon­serttisalissa kuulemaasi ääntä.
TÄRKEÄÄ: Jokaisen digitaalisen ja analogisen surround-tilan lähtötasot voidaan säätää erik­seen. Tällä voidaan kompensoida kaiuttimien välisiä tasoeroja, jotka saattavat vaihdella valitusta surround-tilasta riippuen tai nostaa tarvittaessa yhden tai useamman kaiuttimen lähtö-tasoa. Huomaa, että surround-tilaa koskevat säädöt ovat voimassa kaikille ohjelmalähteille.
Aloita säätö tarkastamalla, että olet kytkenyt kaikki kaiuttimet oikein. Pienennä äänen­voimakkuus aluksi minimiin. Varmista, että
balanssisäädin
&
on keskiasennossa eli
“kello 12”-asennossa.
EzSet-järjestelmän käyttö
Harman Kardonin ainutlaatuinen EzSet-kauko­ohjain mahdollistaa AVR 3500:n äänikanavien tasojen säätämisen nopeasti ja tarkasti, ilman erillisen äänenpainemittarin käyttämistä. Käsisäätö on sekin tietysti mahdollinen. Kuuntelupaikalla tapahtuva automaattisäätö on kuitenkin helpoin ja lähes aina käyttökelpoisin tapa. Tee säätö näin:
1. Varmista, että kaikki kaiutinkanavat on asial­lisesti asetettu “large” ja “small” -asetusten osalta ja kytke sitten kuvaruutuvalikko pois.
2. Säädä äänenvoimakkuus noin tasoon -15, mikä ilmaistaan näyttöruudussa
N
.
3. Valitse mikä tahansa tuloliitäntä, joka on valit­tu Dolby ProLogic II -tilaan. Muista tehdä sama säätö muillakin surround-tiloihin asetetuilla tuloliitännöillä.
4. Tee ensin ei-automaattinen kokeilu: kytke viri­tinvahvistimen sisäinen testigeneraattori päälle painamalla testipainiketta
8
. Kuulet testiäänen kiertävän kaiutinkanavia myötäpäivään.
Varmista kuuntelemalla, että ääni tulee vuorotellen niistä kaiuttimista, joiden symbolit näet näyttöruudussa
N
, sekä lähtötason säätövalikossa seuraavalla sivulla kuvassa numero seitsämän havainnollistetulla tavalla. Jos soiva kaiutin ja symboli eivät vastaa toisiaan, sammuta virta päävirtakytkimestä
1
ja tarkista kaiutinkaapeleiden kytkentä. Korjaa virheet. Mykistä lopuksi testiääni painamalla
testipainiketta
8
uudelleen.
5. Pidä kauko-ohjainta edessäsi noin kyynärvar­ren etäisyydellä ja varmista, ettet peitä EzSet­mikrofonia
7
kauko-ohjaimen päässä. Suuntaa ohjain kohti AVR 3500 -viritinvahvistin­ta (älä pitele ohjainta pystyssä kuten tavallista mikrofonia).
6. Pidä SPL-ilmaisimen valitsin
pohjassa
3 sekunnin ajan. Vapauta painike kun
Ohjelmointi/SPL-ilmaisin
2
lakkaa vilkku­masta ja kuulet testiäänen vasemmasta etukaiuttimesta.
7. Nyt EzSet-piiri aloittaa toimintansa säätäen jokaisen kanavan lähtötason niin, että prosessin loputtua kaikkien kanavien tasot ovat yhtenevät vertailutason kanssa. Toimenpide voi kestää joitakin minuutteja, riippuen tarvittavasta säätö­jen määrästä.
JÄRJESTELMÄN SÄÄTÄMINEN 23
8. Säädön aikana näet kulloinkin säädettävän kanavan symbolin sekä kuvaruutunäytössä (jos sellainen on käytössä) että näyttöruudussa
N
, vaihdellen lähtötason lukeman (suhteessa vertailutasoon) kanssa. Säätämisen edistyessä muutama asia tapahtuu samanaikaisesti:
• Säädettävänä oleva kanava vilkkuu kaiut-
timien/kanavan ilmaisimessa
Q
.Jos testiääni kuuluu muusta kaiuttimesta kuin näyt­tö ilmoittaa, kaiutinkytkennöissä on vikaa. Sammuta säätäminen painamalla testi-
painiketta
8
KAHDESTI. Sammuta sitten lait-
teen virta ja tarkista kaiuttimien kytkennät takalevyn kaiutinlähdöistä
DE
.
• Säätäessään aluksi vasenta etukanavaa EzSet­toiminto hakee itselleen vertailutason, mikä ilmaistaan FL-merkillä television kuvaruudulla sekä näyttöruudussa
N
. Säädön aikana testiääni saattaa sykkiä tai naksahdella EsZet­toiminnon muuttaessa äänenvoimakkuutta. Tämä kuuluu normaalina osana järjestelmän toimintaan.
• Kun muita kanavia säädetään, kanavan nimi ja asetuksen ero vertailutasoon näkyvät kuvaruu­tunäytössä (jos kytketty) ja etulevyn näyttö-
ruudussa
N
. Tason muuttuessa kauko-
ohjaimen ohjelmointi/SPL-ilmaisin
2
vaih­taa väriä ilmaisten säädetyn tason suhteessa vertailutasoon. Punainen väri ilmaisee tason ole­van liian korkean, oranssi puolestaan sen olevan liian matalan. Kun ilmaisimen väri vaihtuu vihreäksi, taso on oikea,ja testiääni siirtyy seu­raavaan kanavaan.
• Kun säätö on tehty, punainen LED-ilmaisin kauko-ohjaimen AVR-valitsimen
5
alla vilkkuu. Tämä on normaalia ja ilmaisee, että EzSet on toiminnassa.
9. Testikohinan käytyä läpi kaikki kanavat se toistaa kierroksensa määrittäen kullekin kanavalle lopullisen tason.
10. Säädön jälkeen AVR-valitsimen merkki-
valo
5
vilkahtaa kahdesti ja sammuu, testiääni mykistyy ja AVR 3500 -viritinvahvistin palaa normaaliin toimintatilaan.
Lähtötasojen säätö käsin
Kanavien lähtötasoja voidaan säätää myös käsin, joko tarkistamalla niiden taso äänen­painemittarin avulla tai käyttämällä säätöapuna EzSet-kauko-ohjainta.
Käsin tehtävä tasonsäätö käy näppärimmin OUTPUT ADJUST -valikosta (kuva 7). Jos olet jo päävalikossa, paina
¤-painiketta
D
kunnes osoitin on rivillä OUTPUT
ADJUST. Jos et ole päävalikossa, paina
OSD-painiketta
L
saadaksesi MASTER
MENU -päävalikon esiin (kuva 1). Paina sitten
¤-painiketta
D
kolme kertaa saadaksesi
osoittimen
Output adjust -riville. Paina Set-
painiketta
F
saadaksesi OUTPUT
ADJUST -valikon ruutuun.
Kuva 7
Kun uusi valikko avautuu, testiääni alkaa kiertää kaiuttimesta toiseen myötäpäivään. Testiääni kuuluu jokaisesta kaiuttimesta kahden sekunnin ajan ennen kuin se siirtyy seuraavaan kaiut­timeen. Säädettävä kaiutin osoitetaan kuvaruu­tuvalikossa vilkkuvalla kohdistimella. Nosta nyt äänenvoimakkuutta niin, että kuulet testiäänen selkeästi.
TÄRKEÄÄ: Koska testiäänen voimakkuus on huomattavasti pienempi kuin muu toistettava materiaali, äänenvoimakkuutta on pienennet­tävä kanavien säädön jälkeen ennen kuin palaat päävalikkoon ja testiääni kytkeytyy pois päältä.
Kun olet tarkistanut kaiuttimien kytkennät,anna testiäänen kuulua taas kaiuttimista ja kuuntele, kuuluuko ääni jostain kaiuttimesta kovempana kuin muista. Käytä vasenta etukaiutinta ver­tailukaiuttimena ja säädä kaikkien kanavien toisto samalle tasolle kauko-ohjaimen
‹/›
-
painikkeilla
E
. Huomaa, kun painat näitä painikkeita jonkin kaiuttimen kohdalla, testiäänen kierto pysähtyy kyseiseen kaiut­timeen, jotta voit suorittaa säädön.Testiäänen kierto jatkuu viiden sekunnin kuluttua siitä, kun vapautat painikkeen.Voit myös siirtää kuvaruu­tuosoittimen säädettävän kaiuttimen kohdalle kauko-ohjaimen
⁄/¤
-painikkeilla D.
Jatka kaiuttimien lähtötasojen säätöä, kunnes kaikkien kaiuttimien äänenvoimakkuus on samalla tasolla. Huomaa, että lähtötasot pitää säätää kauko-ohjaimen
‹/›
-painikkeilla
E
, ei äänenvoimakkuuden säätimillä.
Voit käyttää käsisäädön apuna EzSet-kauko­ohjaimen äänitasomittaria. Kytke toiminto päälle painamalla SPL-ilmaisimen valintaa
testiäänen kiertäessä kaiutinkanavissa.
Ohjelmointi/SPL-ilmaisin
2
vaihtaa väriä tason mukaan. Säädä taso edellä kuvatulla tavalla kunnes LED-merkkivalo palaa vihreänä kaikissa kanavissa. Valon ollessa punainen äänenvoimakkuus on liian suuri, kullanruskea väri taas kertoo tason olevan liian alhainen. Paina lopuksi SPL-ilmaisimen valinta
­painiketta sammuttaaksesi äänitasomittarin ja valoilmaisimet.
Huomaa: Subwooferin lähtötasoa ei voi säätää testiäänen avulla, vaan bassotaso säädetään kappaleen ”Lähtötasojen hienosäätö” ohjeiden mukaisesti sivulla 30.
Järjestelmän säätäminen
* OUTPUT ADJUST *
FRONT LEFT : 0dB CENTER : 0dB FRONT RIGHT: 0dB SURR RIGHT : 0dB SURR LEFT : 0dB RETURN TO MENU
24 JÄRJESTELMÄN SÄÄTÄMINEN
Järjestelmän säätäminen
Kun kaikki kaiutinkanavat on tasoiltaan säädetty samoiksi, säädä äänenvoimakkuutta
(
alaspäin noin lukemaan -40dB,muutoin kuunte­lutason voimakkuus musiikilla saattaa yllättää. Poistu valikosta painelemalla
/¤-painikkeita
D
kunnes osoitin on rivillä RETURN
TO MENU, ja palaa sitten päävalikkoon
painamalla Set-painiketta
F
.
Lähtötasot voidaan säätää koska tahansa säätö­painikkeiden ja osittaisnäytön avulla.Aloita säätö painamalla testiäänipainiketta
ı8. Testiääni alkaa välittömästi kiertää
kaiutinjärjestelmässä kuten edellisessä menetelmässä. Säädettävä kaiutin osoitetaan osittaisnäytössä, näytössä
N
ja lisäksi säädet-
tävän kaiuttimen ilmaisin vilkkuu kaiutin/
kanavailmaisimessa
Q
. Nosta nyt äänen-
voimakkuutta
(niin, että kuulet testiää-
nen selkeästi.
Säädä lähtötaso haluamallesi tasolle etulevyn
valintapainikkeilla
5
tai kauko-ohjaimen
/-painikkeilla
E
. Testiäänen kierto jatkuu viiden sekunnin kuluttua painikkeen vapauttamisesta.
Kun kaikki kaiutinkanavat on tasoiltaan säädetty samoiksi, säädä äänenvoimakkuutta
(
alaspäin noin lukemaan -40dB,muutoin kuunte­lutason voimakkuus musiikilla saattaa yllättää. Sammuta testiääni testiäänipainikkeella
ı8.
Säädetty lähtötaso koskee kaikkia ohjel­malähteitä mutta vain nykyistä surround-tilaa. Lähtötasot on säädettävä uudelleen muita sur­round-tiloja varten.Tällä voit kompensoida kaiuttimien välisiä lähtötasoeroja, jotka saatta­vat vaihdella surround-tiloittain. Voit myös nos­taa tarvittaessa tietyn kaiuttimen lähtötasoa.
Huomaa: Lähtötasoja ei voi säätää VMAx- ja Surround Off -tiloissa, koska niissä ei käytetä surround-kanavia (joten kaiuttimien välillä ei voi olla tasoeroja). Voit kuitenkin säätää stereo-, VMAx- ja muiden surround-tilojen (ohjelmaläh­teestä riippumattomien) lähtötasoja hienosäädöllä, joka on kuvattu sivulla 30.
Kun olet tehnyt kaikki edellisillä sivuilla kuvatut säätötoimenpiteet, AVR 3500 on käyttövalmis. Järjestelmässä on toki muitakin säädettäviä ase­tuksia, mutta niihin sinun kannattaa ryhtyä vasta, kun olet käyttänyt laitteistoa hetken ja kuunnellut erilaisten ohjelmalähteiden ja materi­aalien toistoa. Lisäasetukset on kuvattu käyttö­ohjeen sivulla 34-35. Ne ja kaikki käyttöönoton aikana tehdyt asetukset voidaan muuttaa koska tahansa. Kun lisäät tai muutat komponentteja tai kaiuttimia tai haluat muuttaa asetusta vas­taamaan paremmin mieltymyksiäsi, muutat ne helposti tämän oppaan ohjeiden mukaan. Huo­maa, että kaikki asetukset tallennetaan AVR 3500:n muistiin, jossa ne säilyvät, vaikka jär­jestelmä kytketään pois päältä (paitsi suoritti­men nollauksessa, katso sivu 48).Asetukset ohjautuvat joko valitun tuloliitännän mukaan (kaiutinryhmitys, analogi/digitaalitulot,surround­tila) tai valitun surround-tilan perusteella (kaiut­timien tasot), kuten edellisillä sivuilla kuvattiin.
Nyt olet suorittanut kaikki asennus ja säätö­toimenpiteet ja voit nauttia parhaasta mahdollis­esta äänentoistosta. Nauti!
KÄYTTÖ 25
Käyttö
Peruskäyttö
Kun olet suorittanut AVR 3500 -viritinvahvis­timesi asennuksen ja säädöt, laitteen käyttö on helppoa. Seuraavat ohjeet auttavat sinua uuden viritinvahvistimesi käytössä.
Kytkeminen päälle ja pois
• Kun käytät AVR 3500 -vastaanotinta ensim­mäistä kertaa, sinun on aluksi kytkettävä se päälle etulevyn päävirtakatkaisijalla
1
.
Tämä asettaa laitteen valmiustilaan, jonka osoituksena järjestelmän virran merkkivalo
3
palaa oranssinvärisenä. Kun vastaanotin on
valmiustilassa, voit aloittaa kuuntelun painamal­la laitteen etulevyn järjestelmän virtakytkin-
2
tai kauko-ohjaimen AVR-valitsinta 5.
Huomaa, että järjestelmän virran merkkivalo
3
muuttuu vihreäksi. Laite kytkeytyy päälle ja palautuu viimeksi valittuun ohjelmalähteeseen. Voit myös kytkeä laitteen päälle valmiustilasta painamalla mitä tahansa kauko-ohjaimen tuli-
valitsinta
46
.
Huomaa: Painettuasi jotakin tulovalitsinta
4
(paitsi VID4) kytkeäksesi laitteen päälle, paina
AVR-valitsinta
5
halutessasi ohjailla viritin-
vahvistimen toimintoja.
Voit kytkeä laitteen pois päältä kuuntelun loput­tua painamalla etulevyn järjestelmän virta-
kytkintä
2
tai kauko-ohjaimen virta-
painiketta
3
. Takalevyn kytkettyyn pistora-
siaan
F
liitetystä laitteesta kytkeytyy virta pois
päältä ja järjestelmän virran merkkivalo
3
palaa punaisena.
Kun kytket laitteen pois päältä kauko-ohjaimella, vastaanotin asettuu valmiustilaan, kuten virran
merkkivalon
3
punainen väri osoittaa.
Kun olet poissa kotoa pidemmän aikaa, kannat­taa aina kytkeä laite kokonaan pois päältä etulevyn päävirtakatkaisijalla
1
.
Huomaa: Laitteen muistit tyhjenevät, jos virta katkaistaan päävirtakytkimestä
1
yli
kahdeksi viikoksi.
Uniajastimen käyttö
• Voit ohjelmoida AVR 3500:n kytkeytymään automaattisesti pois päältä painamalla unia-
jastinpainiketta
9
. Jokainen painikkeen painallus lisää ajastimen viiveaikaa seuraavassa järjestyksessä:
Ajastimen jäljellä oleva aika näkyy etulevyn uni-
ajastuksen näytössä
R
ja se pienenee,
kunnes asetettu aika on kulunut loppuun.
Kun ohjelmoitu aika on kulunut, viritinvahvistin sammuu automaattisesti valmiustilaan. Huomaa, että etulevyn valaistus himmenee puoleen unis­jastimen ohjelmoinnissa. Halutessasi peruuttaa toiminnon pidä uniajastinpainike
9
painet-
tuna kunnes näyttöruudun
N
kirkkaus on jälleen normaali ja uniajastimen viiveaika palau­tuu arvoon nolla.
Ohjelmalähteen valinta
• Valitse toistettava ohjelmalähde kauko­ohjaimen tulovalitsimilla
46
.
Huomaa: Painettuasi jotakin tulovalitsinta
4
(paitsi VID4) kytkeäksesi laitteen päälle, paina
AVR-valitsinta
5
halutessasi ohjailla viritin-
vahvistimen toimintoja.
• Voit myös valita ohjelmalähteen selaamal- la ohjelmalähdeluetteloa etulevyn ohjel­malähteen valitsimella
!
.
• Kun ohjelmalähdettä vaihdetaan,AVR 3500 kytkee automaattisesti valittuun digitaalituloon (jos valittu), surround-tilaan ja kaiutinyhdis­telmään jotka on määritelty kyseiselle ohjel­malähteelle.
• Etulevyn Video 4 -tuloilla
%
voit kytkeä
pelikonsolin tai videokameran järjestelmääsi.
• Kun ohjelmalähde on vaihdettu, uusi ohjel­malähde näytetään hetken ajan kuvaruudun alareunassa. Ohjelmalähteen nimi näytetään
myös näytössä
N
ja kyseisen ohjelmaläh-
teen ilmaisin
Ô
syttyy.
• Valittaessa puhtaita audiotuloja (viritin, CD, nauhuri, 6-kanavainen tulo) viimeksi käytetty videotulo ohjautuu Video 1 ja Video 2 -
lähtöihin
JM
(paitsi Video 1 -tulo) ja
videomonitorilähtöihin
C
. Tämä mahgdol­listaa samanaikaisen katselun ja kuuntelun eri ohjelmalähteistä.
• Kun valittuna on video-ohjelmalähde, kyseisen ohjelmalähteen audiosignaali ohjataan kaiut­timiin ja videosignaali ohjataan videomonito-
rilähtöihin
C
ja voit katsella sitä AVR 3500 ­viritinvahvistimeen kytketyllä televisiolla tai videomonitorilla.
Kuulokkeiden käyttö
• Säädä äänenvoimakkuus sopivalle tasolle etulevyn tai kauko-ohjaimen äänenvoimakkuu­den säätimillä
(.
• Voit säätää etukanavien suhteellista äänen­voimakkuutta kanavatasapainosäätimellä
&
.
• Voit hiljentää tilapäisesti kaikki kaiuttimet painamalla mykistyspainiketta
. Tämä kytkee pois päältä äänen kaiuttimista ja kuulokkeista, mutta ei vaikuta käynnissä olevaan äänitykseen tai kopiointiin. Paina mykistyspainiketta
uudelleen palataksesi normaaliin kuunteluun.
• Säädä kuuntelun aikana toiston basso ^ja
diskantti
*
haluamallesi tasolle. Huomaa, että nämä säädöt eivät vaikuta 6-kanavaisen suora-tuloliitännän toistoon.
• Säätääksesi AVR 3500:n toiston mahdollisim­man suoraksi, voit kytkeä äänensävyn ja stereo­balanssin säätöpiirit pois painamalla äänen-
sävypiirin valitsinta
6
kerran tai kaksi niin,
että sanat Tone Out syttyvät hetkeksi
näyttöruutuun
N
. Ota äänensävyn säätö
uudelleen käyttöön painamalla äänensävytila-
painiketta
6
kerran tai kahdesti niin, että
Tone In näkyy hetken näytössä
N
.
• Kun haluat kuunnella omassa rauhassa, liitä stereokuulokkeiden 6,3 mm stereopistoke etulevyn kuulokeliitäntään
4
. Kun kuulok-
keet on kytketty kuulokeliitäntään, teksti HEADPHONE rullaa kerran näytössä
N
ja kaiuttimet kytkeytyvät pois päältä. Kaiuttimiin ohjautuu taas signaali, kun kuulokkeet kytketään irti liitännästä.
90
min80min70min60min50min
40
min
30
min20min10min
OFF
26 KÄYTTÖ
Käyttö
Surround-tilakaavio
TILA
DOLBY DIGITAL
DTS
DOLBY PRO LOGIC II
LOGIC 7 C (Cinema) LOGIC 7 M (Music)
DOLBY 3 STEREO
THEATER
HALL 1 HALL 2
VMAx Near VMAx Far
5-Channel Stereo
SURROUND OFF (STEREO)
OMINAISUUDET
Tätä tilaa käytetään vain, kun ohjelmaan on koodattu Dolby Digital -informaatiota. Siinä on viisi erillistä täyden kaistan äänikanavaa ja erityinen matalien taajuuksien kanava.
Tätä tilaa käytetään vain, kun ohjelmaan on koodattu DTS-informaatiota. Siinä on viisi erillistä täy­den kaistan äänikanavaa ja erityinen matalien taajuuksien kanava.
Dolby Pro Logic II on uusin versio maineikkaasta, Dolby Laboratory -yrityksen kehittämästä surround-tekniikasta, joka muodostaa tai dekoodaa erilliset signaalit sekä matriisisurround­koodatusta että perinteisestä stereo-ohjelmasta vasemmalle ja oikealle etukanavalle, keskikanavalle sekä oikealle ja vasemmalle surround-kanavalle. Dolby Pro Logic II Movie on tehty erityisesti matriisisurround-menetelmällä äänitettyjen elokuvaääniraitojen toistamiseen järjestelmän muodostaessa itsenäiset signaalit kuuntelutilan takaosan vasemmalle ja oikealle puolelle sekä lisäksi keskelle. Pro Logic II Music -tila on tarkoitettu musiikin kuunteluun, joka on tallennettu joko matriisisurround- tai tavallisessa stereomuodossa. Music-tila muodostaa itsenäiset signaalit kuuntelutilan takaosan vasemmalle ja oikealle puolelle. Pro Logic II Emulation
-tila luo kiehtovan viisikanavaisen surround-äänimaiseman perinteisestä stereomateriaalista.
Pitkälle kehitetty surround-tila, joka tuo esille maksimaalisen määrän surround-informaatiota joko tavallisesta stereomateriaalista tai surround-äänellä varustetusta ohjelmamateriaalista. Kun tätä tilaa käytetään surround-äänitteen kanssa, signaalinkäsittely on tarkempaa varsinkin äänten sijainnin suh­teen. Lisäksi äänen panoroinnit ja miksausefektit ovat paljon tasaisempia ja luonnollisemman kuuloisia kuin muilla surround-tiloilla. Logic 7 lisää myös äänikentän tilantuntua ja tarjoaa laajemman stereo­kuvan käytettäessä tavallista stereosignaalia, jossa on jo luonnostaan mukana tilainformatiota.Logic 7 Cinema -tila on hienosäädetty antamaan optimaalinen surround-äänikenttä elokuvia katseltaessa. Logic7 Music -tila taas käyttää dekoodausalgoritmia, joka sopii parhaiten musiikin kuunteluun.
Dolby 3 Stereo käyttää surround-koodatun tai kaksikanavaisen stereolähetyksen sisältämää infor­maatiota keskikanavan signaalin luomiseen. Lisäksi ohjelman todellisuuden tunnetta lisätään sekoittamalla normaalisti takakanaviin ohjattu informaatio tarkasti vasemman ja oikean etukana­van informaatioon. Käytä tätä tilaa silloin, kun sinulla on keskikanavakaiutin, mutta ei surround­kaiuttimia.
THEATER-tila luo tunteen teatterille tyypillisestä akustisesta äänimaisemasta niin strereo- kuin jopa monoäänestä.
HALL-tilat muodostavat stereo- ja monosignaalista äänikentän, joka muistuttaa pientä (HALL 1) ja keskisuurta (HALL 2) konserttisalia.
Kun laitteistossasi on vain kaksi pääkaiutinta, Harmanin patentoima VMax -tila luo kolmiulotteisen äänikentän, jossa voit aistia ”virtuaalisen”keskikaiuttimen ja ”virtuaaliset” takakaiuttimet. Valitse VMAx N eli “Near Field”, jos kuuntelupaikkasi on alle 1,5 metrin etäisyydellä kaiuttimista. Valitse VMAx F eli “Far Field” jos kuuntelupaikkasi on yli 1,5 metrin etäisyydellä kaiuttimista.
Tässä toimintotilassa hyödynnetään monien kaiuttimien toisto tavallisen stereoäänitteen kuun­telussa, mikä on usein erittäin toimiva ratkaisu esimerkiksi juhlissa.Vasemman kanavan informaa­tio kuuluu vasemman puolen etu- ja takakanavista, oikean kanavan informaatio vastaavasti oikean puolen kaiuttimista. Keskikaiuttimen ääni koostuu yhteensummatusta, samanvaiheisesta vasem­man ja oikean puolen materiaalista.
Tässä tilassa kaikki surround-käsittely on pois päältä ja se toistaa kaksikanavaisten stereolähetys­ten aidon vasemman ja oikean kanavan informaation.
VIIVEAIKA-ALUE
Keski: 0-5 ms Oletus: 0 ms Surround: 0-15 ms Oletus: 0 ms
Viiveaika ei ole säädettävissä
Movie- ja Emulation-tila: 10 ms – 25 ms Oletus: 10 ms Music-tila: 0 ms – 15 ms Oletus: 0 ms
Viiveaika ei ole säädettävissä
Ei surround-kanavia
Viiveaika ei ole säädettävissä
Viiveaika ei ole säädettävissä
Ei surround-kanavia
Ei viivesäätöjä.
Ei surround-kanavia
KÄYTTÖ 27
Käyttö
Surround-tilan valitseminen
Eräs AVR 3500 -viritinvahvistimen tärkeimmistä ominaisuuksista on sen kyky toistaa digitaalisten ohjelmalähteiden, analogisten matriisisurround­koodattujen ohjelmien ja tavallisten stereo­ohjelmien täydellinen monikanavainen surround­äänikenttä.AVR 3500 -viritinvahvistimessa on yhteensä 15 erilaista kuuntelutilaa.
Surround-tilan voi valita omien mieltymysten mukaisesti aivan kuten kuunneltavan ohjelmankin. Elokuvat, CD-levyt ja televisio-ohjelmat, jotka on varustettu jollakin merkittävimpiin surround-jär­jestelmiin viittaavista logoista, kuten Dolby Surround, on kuitenkin tarkoitettu toistettaviksi joko Dolby Pro Logic II Movie- (elokuvat), Dolby Pro Logic II Music- (musiikki) tai Harman Kardonin kehittämässä erityisessä Logic 7 Movie -tilassa. Nämä järjestelmät luovat surround-koodatusta ohjelmasta täydellisen 5.1-äänentoiston, jossa myös takakanavat toistuvat stereofonisesti vastat­en täysin äänitystilannetta (esimerkiksi takavasem­malta tallennettu ääni kuuluu ainoastaan vasem­masta takakanavasta. Lue lisätietoja sivun 26 kaaviosta). Jos laitteistossa ei ole takakaiuttimia, sinun kannattaa valita Dolby 3 Stereo -tila kaikkien surround-äänitteiden kuunteluun.
Huomaa, että vahvistin siirtyy automaattisesti Dolby Digital Pro Logic II Movie -tilaan (Myös Dolby Digital -tila on käytettävissä), jos jonkin digitaaliväylän kautta välittyy Dolby Digital 2.0 ­ohjelmaa (esimerkiksi DVD-levyn D.D.2.0-äänirai­dat), johon on koodattu Dolby Pro Logic -infor­maatio. Pro Logic II Movie dekoodaa myös näistä äänitteistä täydellisen 5.1-kanavaisen surround­äänikentän (Lue lisätietoja Dolby Digital -jär­jestelmästä sivulta 28).
Dolby Pro Logic II Music-, Dolby Pro Logic Emulation- tai Harman Kardonin ainutlaatuinen Logic 7 Music -tila luovat täyteläisiä ääni­maisemia ja erotelevia panorointeja sekä ylilen­toja kaikista analogisista stereoäänitteistä. Havaitset myös merkittävän parannuksen aikaisempaan Pro Logic I -äänentoistoon verrat­tuna.
Huomaa: Jos ohjelmaan on kerran koodattu sur­round-informaatiota, siinä on matriisi niin kauan kun ohjelma lähetetään stereofonisena. Eli eloku­vat, joissa on surround-ääni, voidaan dekoodata analogisilla surround-tiloilla, kuten Dolby Pro Logic II tai Logic 7 edellyttäen, että ne lähetetään tavallisten televisioasemien, kaapeli- tai maksu­TV:n kautta tai satelliittilähetyksinä. Lisäksi yhä useammissa televisio-ohjelmissa, urheilulähetyk­sissä, radio-ohjelmissa ja musiikki-CD-äänitteissä on surround-ääni. Voit hakea luettelon näistä ohjelmista Dolby Laboratories:n Internet-sivuilta osoitteesta www.dolby.com.
Vaikka kuunneltavan materiaalin ei kerrottaisikaan sisältävän surround-tietoa, kannattaa kokeilla eri-
laisia surround-tiloja. Dolby Pro Logic II, Dolby 3 Stereo tai Logic 7 parantavat usein toiston laatua, jos stereo-äänitteessä on mukana luonnollista akustiikkaa. Jos tilantuntua ei ole lainkaan, viritin­vahvistimen Theater, Hall ja 5CH Stereo -tilat saat­tavat lisätä kuuntelunautintoa (5CH Stereo on tehokas erityi-sesti vanhemmilla, korostetun stere­ofonisilla äänitteillä). Monotallenteiden elävöit­tämiseen suosittelemme Theater ja Hall -tiloja. Jos käytät kuuntelussa vain kahta etukaiutinta, suosit­telemme Harmanin patentoimaa VMAx-tilaa, joka tarjoaa virtuaalisen kolmiulotteisen toiston kahdel­la kaiuttimella.
Surround-tila valitaan etulevyn tai kauko­ohjaimen painikkeilla. Kun haluat valita sur­round-tilan etulevyn painikkeilla, valitse halua­masi tila surround-tilan valitsimella
7
.Kun
haluat valita surround-tilan kauko-ohjaimella, paina ensin surround-tilan valitsinta
A
ja
valitse sitten tila
⁄/¤
-painikkeilla D.Kun
painat painikkeita, surround-tilan nimi näkyy näytössä
N
ja kyseisen tilan ilmaisin
C D F
H I J K M
syttyy. Surround-tilan vaihtues-
sa valittu surround-tila osoitetaan myös etulevyn
surround-tilan ilmaisimilla
ˆ
.
HUOMAA: Suorittaessasi valintaa surround-tilo­jen nimet näkyvät vuorotellen kuvaruudun alare­unassa sekä näyttöruudussa
N
. Paina
⁄/¤
-
painikkeita
D
sopivan tilan kohdalla tai
muuten valinta jää tekemättä.
Huomaa, että Dolby Digital- tai DTS -tilan voi valita vain digitaalisen ohjelmalähteen yhtey­dessä. Digitaaliohjelmalähteiden yhteydessä AVR 3500 valitsee automaattisesti oikean tilan aikaisemmasta tilavalinnasta huolimatta. Lisätietoja digitaalisen ohjelmalähteen valit­semisesta löydät seuraavasta kappaleesta.
Kun haluat kuunnella aitoa kaksikanavaista stereotoistoa vasemman ja oikean kaiuttimen kautta (sekä mahdollinen subwoofer), seuraa edellä annettuja ohjeita, kunnes näytössä
N
näkyy teksti SURR OFF.
Dolby Digital -äänentoisto
Digital Audio -käsite on ratkaiseva edistysaskel monikanavaisessa äänentoistossa vanhoihin analo­gisiin matriisisurround-järjestelmiin verrattuna. Digitaaliset monikanavatekniikat toistavat viisi erillistä täyden alueen signaalia: vasen etu, keski, oikea etu, vasen surround ja oikea surround­kanava. Jokainen on täyden äänialueen kanava (20 Hz -20 kHz), sen dynaaminen alue on huo­mattavasti laajempi ja signaali-kohinasuhteessa on tapahtunut huomattavaa parannusta. Näiden lisäksi digitaalijärjestelmissä on erityinen matal­ien taajuuksien kanava.Tämä on .1-kanava 5.1 ­järjestelmissä. Bassokanava on täysin erillinen, mutta koska sen taajuusalue on tarkoituksella rajoitettu, suunnittelijat ovat antaneet sille tämän nimityksen.
Dolby Digital
Dolby Digital (tunnetaan myös alkuperäisellä nimellään AC-3
®
) on DVD-levyjen vakiotekniikka. Sitä esiintyy myös erikoiskoodatuilla LD-levyillä ja digitaalisissa satelliittilähetyksissä. Dolby Digital on osa tulevaa teräväpiirtotelevisiota (HDTV).
Huomaa, että tarvitset erillisen, ulkoisen RF-de­modulaattorin, kun haluat toistaa AVR 3500-vir­itinvahvistimella LD-levyjen Dolby Digital -ääni­raitaa. Kytke LD-soittimen RF-lähtö demodulaat­toriin ja kytke demodulaattorin digitaalilähtö AVR 3500:n optisiin tai koaksiaalituloihin
OA#$
. DVD-levyjen ja DTS-koodattujen
levyjen yhteydessä ei tarvita demodulaattoria.
DTS
DTS pystyy Dolby Digitalin tavoin toistamaan viisi täyden alueen signaalia. Vaikka sekä DTS että Dolby Digital ovat digitaalisia järjestelmiä, niissä on käytetty eri koodausmenetelmää. Siksi DTS ja Dolby Digital-järjestelmät vaativat omat dekoodauspiirinsä signaalin D/A-muuntoa varten.
DTS-koodattua ääntä löytyy tietyiltä DVD- ja LD­levyiltä sekä audio-DTS-CD-levyiltä, joita voit soittaa kaikilla LD, DVD tai CD-soittimilla.DTS­LD-levyt sopivat LD-soittimiin ja DTS-DVD-levyt DVD-soittimiin. Kytke soitin AVR 3500:n optisiin tai koaksiaalituloihin
OA#$
.
Voidaksesi kuunnella DTS-koodattuja DVD-levyjä DVD-soittimen pitää pystyä välittämään levyjen DTS-signaali. Tämän merkkinä soittimissa on DTS-logo.Vanhimmat DVD-soittimet eivät vält­tämättä kelpaa DTS-äänikoodattujen DVD-levyjen toistoon. Tämä ei ole AVR 3500:n ongelma. Jos epäilet oman soittimesi DTS-kelpoisuutta, tutki asia soittimen käyttöohjeesta tai ota yhteys soit­timen myyjään.
Huomioi, että jotkut DVD-soittimet on säädetty tehtaalla niin, että ne lähettävät ainoastaan Dolby Digital -signaalia. Varmista DTS-signaalin tulo AVR-vahvistimelle tarkistamalla DVD-soitti­men valikkoasetuksista, että se lähettää myös DTS-signaalia.
PCM äänentoisto
PCM (Pulse Code Modulation) on CD-levyillä ja joillakin muilla laserluentaisilla levyillä käytetty kompressoimaton digitaalinen äänijärjestelmä. AVR 3500:n digitaalipiirit kykenevät korkealaa­tuiseen digitaali-analogi-dekoodaukseen, ja voit kytkeä viritinvahvistimeen CD- tai LD-soittimesi digitaalilähdöt (vain PCM ja DTS-koodatut LD­levyt: Dolby Digital -koodatut LD-levyt vaativat RF-sovittimen, katso Dolby Digital -kohta edellä).
28 KÄYTTÖ
Käyttö
Digitaalisissa liitännöissä voi käyttää joko takalevyn optisia tai koaksiaalisia tuloliitäntöjä
OA
tai etylevyn digitaalisia tuloja
#$
.
Kun haluat kuunnella PCM-digitaaliohjel­malähdettä, valitse ensin ohjelmalähde (esimerkiksi CD-soitin), jotta laitteen videosig­naali ohjataan tv-lähtöön ja audiosignaali ääni­tyslähtöihin. Paina sitten digitaalitulon val-
itsinta
ÒGja valitse kauko-ohjaimen
⁄/¤
-
painikkeilla
D
tai etulevyn valinta-
painikkeilla
5
OPTICAL tai COAX -tulo-
liitäntä niin, että se näkyy päänäytössä
N
.
Vahvista valinta Set-painikkeella
ÓF.
PCM-ohjelmalähteen toiston aikana PCM­ilmaisin
A
palaa. Voit valita toistotilaksi minkä tahansa sivuilla 26 ja 27 esitellyistä surround­tiloista lukuunottamatta Dolby Digital- ja DTS­tilaa.
MP3-äänentoisto
AVR 3500 on yksi harvoista A/V-viritinvahvis­timista, jotka toistavat myös MP3-koodattuja äänitiedostoja, joita käytetään varsinkin tietoverkoissa ja kannettavissa MP3-soittimissa. Myös jotkut uudet CD- ja DVD-soittimet pystyvät toistamaan MP3-muotoisia tiedostoja. AVR 3500 tarjoaa tarkemman MP3-dekoodauksen ja lait­teen monipuoliset tilatoiminnot sekä tehokkaan äänentoiston tälle uudelle musiikkitekniikalle, josta on aikaisemmin päässyt nauttimaan tietokoneiden suhteellisen vaatimattomalla kaiutintekniikalla.
MP3-toiston käynnistämiseksi yhdistä tietokoneen äänikortin tai MP3-kelpoisen CD/DVD-soittimen digitaalilähtö joko takalevyn
digitaalituloihin
OA
tai etulevyn digitaali-
tuloihin
#$
. Kun MP3-toisto kytketään
päälle, MP3 bittivirran ilmaisin
A
syttyy ja
ääni alkaa kuulua.
Huomaa:
• AVR 3500 purkaa vain MP3-signaalin (MPEG 1/Layer 3). Se ei pura muita tietokoneissa käytet­tyjä äänitiedostoja.
• AVR 3500:n MP 3 DSP -tila edellyttää MP 3 SPDIF-bittivirran.Tällä hetkellä vain muutamat tuotteet tarjoavat tämän, mutta järjestelmien kehittyessä SPDIF yleistyy.
• Digitaalinen audiosignaali voidaan tuoda optiseen tai koaksiaaliseen liitäntään, mutta sen on oltava MP3 SPDIF-muotoinen. USB- tai sar­japortin signaali ei kelpaa, vaikka se sisältäisikin MP3-bittivirran. Jos sinulla on epäilystä tietokoneesi äänikortin liitännöistä, lue kortin käyttöohje tai ota yhteyttä tietokoneesi myyjään.
Digitaaliohjelmalähteen valinta
Voit käyttää Dolby Digital -tilaa, kun sinulla on digitaaliäänilähde kytkettynä AVR 3500-viritin­vahvistimeen. Kytke DVD-soittimen, HDTV-viritin­vahvistimet, satelliittijärjestelmät ja CD-soittimen digitaalilähdöt AVR 3500:n takalevyn koaksi- aaliin tai optisiin tuloihin
OA#$
.Var­muuden vuoksi ja analogista äänitystä varten kytke myös digitaalisen ohjelmalähteen analo­giset lähdöt AVR 3500:n takalevyn vastaaviin liitäntöihin (esim. DVD-soittimen analogiset stereolähdöt takalevyn DVD-tuloon
5
).
Kun haluat toistaa DVD:n kaltaista digitaalista ohjelmalähdettä, valitse ensin sen tuloliitäntä etulevyn tai kauko-ohjaimen painikkeilla syöt­tääksesi soittimen videosignaalin (jos sellainen on) televisiomonitoriin ja analogisen audiosig­naalin mahdolliseen äänentallennukseen. Jos DVD-soittimen tuloon ei ole asetettu tiettyä digi­taalitulos (katso lisätiedot sivulta 21), valitse käyttämäsi digitaalitulo painamalla ensin digi-
taalitulon valitsinta
GÒja sitten
⁄/¤
-painikkeitaDkaukosäätimessä tai valitsin­painikkeita
5
etulevyssä. Valinnan mukaan
optisen tai koaksiaalisen digitaalitulon ilmaisin syttyy näyttöruudun
N
merkkeinä, digitaalitu-
lon ilmaisimena
BE
tai kuvaruudussa. Digitaalisen signaalin tullessa AVR 3500 tun­nistaa sen tyypin automaattisesti (Dolby Digital, DTS, MP3 tai CD-soittimien PCM).Bittivirran
ilmaisin
A
palaa näyttöruudussa Úilmais-
ten, että signaali on kelvollinen. Huomaa, että digitaalinen tuloliitäntää pysyy linkittyneenä valittuun ohjelmalähteeseen (esimerkiksi DVD) niin kauan kuin se on määritel­ty uudelleen. Toisin sanoen sinun ei tarvitse joka kerta erikseen asettaa digitaalituloa valitulle ohjelmalähteelle.
Digitaalitilan ilmaisimet
AVR 3500 tunnistaa automaattisesti siihen syöte­tyn digitaalisen signaalin bittivirran ja valitsee tämän perusteella oikean surround-tilan. Esimerkiksi DTS-bittivirta ohjaa DTS-kytkentää, ja Dolby Digital -signaali puolestaan Dolby Digital ­dekooderin toimintaa. Kun laite tunnistaa PCM­signaalin, joka on CD:n käyttämä signaalityyppi, se antaa käyttäjän valita surround-tilan vapaasti. Koska käytössä olevien surround-tilojen valikoima määräytyy digitaalisen signaalin tyypistä, AVR 3500 on varustettu monipuolisilla ilmaisimilla, jotka auttavat sinua pysymään perillä tallenteiden sisällöstä ja viritinvahvistimen toiminnasta.
Digitaalisten ohjelmalähteiden yhteydessä etulevyn bittivirran ilmaisin
A
osoittaa tois-
tettavan signaalin tyypin:
: DOLBY D ilmaisin syttyy, kun toistetta-
va signaali on Dolby Digital -signaali.Valittavana on useita surround-tiloja riippuen valitusta ääni­raidasta ja levylle tallennettujen kanavien lukumäärästä. Huomaa, että digitaalisilta sur­round-koodatuilta ohjelmalähteistä voidaan äänittää yksi kanava ilman subwooferia (1.0 audio) tai kaikki viisi kanavaa ja subwoofer (5.1 audio) tai kaikki vaihtoehdot tältä väliltä (katso huomautus alla). 2.0 audio -vaihtoehtoa luku­unottamatta kaikkien vaihtoehtojen yhteydessä voidaan käyttää vain Dolby Digital ja VMAx-tilo­ja. Kun Dolby Digital -signaalissa on vain kaksi kanavaa (2.0), näissä kahdessa signaalissa (vasen ja oikea) on usein mukana ProLogic sur­round-informaatiota. Tällaisessa tapauksessa AVR 3500 -vahvistin asettuu automaattisesti Dolby Pro Logic II Movie -tilaan (Dolby Digital
-tilan lisäksi), mutta voit valita myös Vmax-tilan. Jos D.D.2.0-signaali ei sisällä Pro Logic -infor­maatiota vahvistin asettuu automaattisesti Dolby Digital -tilaan. Voit tällöinkin valita myös Pro Logic II -tilan (Vain Music- tai Emulation-tilat ovat suositeltavia) tai Vmax-tilan.
DTS: DTS-ilmaisin syttyy, kun toistettava sig­naali on DTS-signaali. Vain DTS-tila on käytet­tävissä.
PCM: PCM-ilmaisin syttyy, kun toistettava sig­naali on tavallinen PCM-signaali.Tämä on taval­lisin CD- ja LD-levyillä käytetty signaalityyppi. PCM-signaalin yhteydessä voidaan käyttää kaikkia muita surround-tiloja paitsi Dolby Digital ja DTS. Huomaa,että PCM-signaaliformaatti voidaan valita DVD-soittimessa myös Dolby Digi­tal -ääniraitojen kanssa (mutta ei monikanavaise­na).Tällöin myös 2.0 Dolby Digital -ääniraidat voidaan toistaa kaikissa surround-tiloissa, myös Logic 7 -tilassa.
MP3: kun MP3-ilmaisin palaa, laitteeseen tulee MPEG 1/Layer 3 -tyyppinen digitaalisignaali, joka on yleisin tietokoneissa käytetty äänikompressio. Kun laite tunnistaa MP3-bittivirran, toisto kytkey­tyy automaattisesti stereoll (surround pois). Surround-tilat eivät ole käytössä MP3-toistossa.
KÄYTTÖ 29
Bittivirran ilmaisimen lisäksi AVR 3500
sisältää joukon ainutlaatuisia ilmaisimia, jotka kertovat kuinka monikanavainen signaali on käytössä ja onko digitaalinen signaali kunnossa.
Nämä ilmaisimet ovat L/C/R/SL/SR/LFE-kirjaimet etulevyn näytön
Ú
kaiutin/kanavailmaisi-
men
Q
neliöiden sisällä. Kun vastaanotettava signaali on tavallinen analoginen stereosignaali tai matriisikoodattu surround-signaali, vain L- ja R-kirjaimet syttyvät. Tämä johtuu siitä, että anal­ogisissa signaaleissa on vain vasen ja oikea kanava.Tämä koskee myös surround-koodattua signaalia, jossa surround-informaatio on liitetty vasemman ja oikean kanavan informaatioon.
Digitaalisignaali saattaa sisältää jopa kuusi eril­listä kanavaa ohjelmamateriaalista, ohjelmaläh­teestä ja koodausmenetelmästä riippuen. Digi­taalisignaalia toistettaessa ilmaisimien kirjaimet syttyvät sen mukaan, mitä kanavia vastaanotet­tava signaali sisältää. Huomaa, että vaikka Dolby Digital -järjestelmää nimitetään usein 5.1-jär­jestelmäksi, kaikissa Dolby Digital DVD-levyissä tai muussa materiaalissa ei välttämättä ole 5+1 kanavaa. Dolby Digital -ääniraidalla varustettu DVD-levy saattaa joskus sytyttää vain L- ja R­ilmaisimet.
Huomaa: Monille DVD-levyille on äänitetty sekä
5.1- että 2.0-ääniraita. 2.0-raitaa käytetään usein muiden kielien tallentamiseen. Tarkasta aina DVD-levyllä oleva materiaali ennen sen tois­tamista. Useimmissa levyissä nämä tiedot kerro­taan levyn takakannessa olevalla kuvakkeella tai luettelolla. Jos levylle on äänitetty useampi ääni­raita, sinun on ehkä muutettava DVD-soittimesi asetuksia (yleensä Audio Select -painike tai levyn kuvaruutuvalikko), jotta voit kuunnella täydellistä
5.1-ääniraitaa AVR 3500 -viritinvahvistimella tai valita oikean ääniraidan ja kielen.(”2.0”-ääni­raitoja voi kuunnella myös Pro Logic II- tai Vmax­tiloissa, kuten sivun 28 Dolby Digital -luvussa on kerrottu). Signaalin tyyppi saattaa joskus muut­tua DVD-levyn toiston aikana. Joskus erikoisma­teriaali on tallennettu 2.0-äänellä ja itse elokuva
5.1-äänellä. Niin kauan kuin DVD-soittimesi on asetettu käsittelemään 6 kanavaa,AVR 3500 tunnistaa automaattisesti signaalin ja kanavien muutokset ja osoittaa ne ilmaisimilla.
Kaiutin/kanava-ilmaisimen
Q
kirjaimet välähtävät, kun signaali katkeaa.Tämä voi tapahtua, jos digitaalinen ohjelmalähde valitaan ennen toiston alkamista tai kun digitaalinen ohjelmalähde, kuten DVD-soitin,asetetaan taukotilaan.Vilkkuvat ilmaisimet osoittavat, että toisto on keskeytynyt digitaalisignaalin katkeamisen vuoksi eikä AVR 3500:n vian vuoksi. Tämä on normaalia ja digitaalitoisto jatkuu heti, kun levyn toistoa jatketaan.
Yökuuntelutila
Yksi Dolby Digital -järjestelmän erityisominai­suuksista on yökuuntelutila, joka mahdollistaa Dolby Digital -ohjelmalähteiden toiston säilyttäen vuoropuhelun ymmärrettävyyden pienilläkin ääni­tasoilla. Toiminnossa rajoitetaan tehohuippuja ja nostetaan matalia tasoja
1/4 - 1/3. Tämä estää
äkilliset häiritsevän suuret äänenvoimakkuuden vaihtelut heikentämättä digitaaliohjelmalähteen toiston laatua. Yötila on käytössä vain Dolby Digital -tilassa.
Yökuuntelutila kytketään Dolby Digital -kooda­tuissa DVD-ohjelmissa painamalla kauko­ohjaimen yökuuntelun valitsinta
B
.
Seuraavaksi valitaan
/¤-painikkeilla
D
joko keskialueen tai koko kaistan yökuuntelutila.
Yökuuntelutilan poiskytkemiseksi painele
/¤-
painikkeita
D
kunnes näet näyttöruudussa
N
tekstin D-R OFF.Kun toiminto on päällä,
yökuuntelutilan ilmaisin
O
palaa.
Surround-asetusvalikosta voit määritellä, että vahvistin siirtyy valitsemaasi yökuuntelutilaan aina Dolby Digital -tilan aktivoituessa. Katso lisätiedot valikko-ohjelmoinnista sivulta 22.
TÄRKEÄÄ TIETOA DIGITAALITOISTOSTA
1. Kun digitaalinen ohjelmalähde on tauko-, kelaus- tai kappalehakutilassa, audiosignaali katkeaa hetkeksi,jolloin kirjaimet kaiutin/
kanavailmaisimissa
Q
välähtävät. Tämä on normaalia eikä tarkoita, että AVR 3500 -viritin­vahvistimessa tai ohjelmalähteessä olisi vikaa. AVR 3500 palaa digitaalitoistoon heti, kun signaali on taas saatavilla eli kun laite palaa normaalitoistotilaan.
2. Vaikka AVR 3500 pystyykin dekoodaamaan lähes kaikki DVD-elokuvat, CD-levyt ja HDTV­lähetykset on mahdollista, että jotkut tulevaisuu­den digitaaliset ohjelmalähteet eivät ole yhteen­sopivia AVR 3500:n kanssa.
3. Huomaa, etteivät kaikki digitaalisesti koodatut ohjelmat tai kaikki DVD-levyn audioraidat vält­tämättä ole 5.1-kanavaisia. Katso DVD-videon tai laserlevyn mukana tulleesta ohjelmaoppaasta, minkä tyyppinen ääni levyllä on. AVR 3500 tun­nistaa automaattisesti ohjelmalähteen digi­taalisen surround-koodauksen tyypin, näyttää sen tyypin bittivirran ilmaisimilla
A
ja
kanavailmaisimilla
Q
säätäen toiston sen
mukaisesti.
4. Kun toistat Dolby Digital tai DTS -ohjel­malähdettä, et voi tavallisesti valita eräitä analo­gisia surround-tiloja, kuten Dolby ProLogic II, Dolby 3 Stereo, Hall,Theater ja Logic 7.Tästä ovat poikkeuksena erikoisääniraidat (katso edel­lisen sivun Dolby Digital -osuus) tai datafor­maattia (katso edellisen sivun DTS-osuus).
5. Kun toistettavana on Dolby Digital tai DTS­ohjelma, analoginen tallennus ei ole mahdollinen
nauhuri
1
, Video 1 tai Video 2 -lähdöistä
4R
, jos ohjelmalähde on kytketty vain digi­taalisin liitännöin. Jos laite on kytketty myös analogisiin tuloihin (esimerkiksi DVD), sen ääni voidaan tallentaa miksattuna stereoksi. Lisäksi digitaaliset signaalit kulkevat laitteen läpi digi-
taalisiin äänilähtöihin
9
.
Äänittäminen
Normaalisti parhaillaan toistettava audio- tai videolähde ohjautuu suoraan AVR 3500:n lähtö­liitäntöihin, joten voit tallentaa saman ohjelman kytkemällä nauhurilähtöihin
1
tai Video 1 ja
2 -lähtöön
R
liitetyn laitteen tallennukselle.
Kun digitaalinen tallennin on kytketty mihin tahansa digitaaliseen audiolähtöön
9
, voit tallentaa digitaalisesti käyttäen CD-R-, MiniDisc­tai muuta digitaalista tallenninta. Huomaa, että digitaalisignaali ohjautuu sekä koaksiaaliin että optisiin sähtöihin samanaikaisesti, riippumatta valitusta digitaalisesta tulosta.
Huomaa:
• Digitaalilähtöihin ohjataan signaali vain digi­taalisia ohjelmalähteitä toistettaessa. Ne eivät muunna analogista signaalia digitaaliseksi tai muuta digitaalista signaalia toisentyyppiseksi (esimerkiksi Dolby Digital -signaalia PCM-muo­toon tai päinvastoin). Koaksiaalinen signaali muut­tuu kuitenkin optiseksi ja päinvastoin.
• Digitaalisen tallentimen täytyy kyetä ymmärtämään lähtösignaalia moitteettomasti. Voit esimerkiksi äänittää CD-soittimen digitaalista PCM-signaalia CD-R- tai MiniDisc-levylle, mutta sen sijaan Dolby Digital- tai DTS-signaalin tallennus ei näillä tallennusjärjestelmillä onnistu.
• Analogisen äänityksen tekeminen Dolby Digital- tai DTS-ohjelmista ei ole mahdollista, jos ohjelmalähde on kytketty vain AVR 3500:n digi­taaliseen tuloon. Kyseisen ohjelmalähteen kak­sikanavainen analoginen signaali voidaan kuitenkin tallentaa (katso “Tärkeää tietoa digi­taalitoistosta” edellisellä sivulla, kohta 5).
Käyttö
30 KÄYTTÖ
Käyttö
Lähtötasojen hienosäätö
AVR 3500-viritinvahvistimen normaali lähtötaso­jen säätö tehdään testiäänen avulla sivulla 22-23 kuvatulla tavalla. Joskus voi olla tarpeen säätää lähtötasoja muun ohjelmamateriaalin avulla, kuten testilevyn tai hyvin tuntemasi ohjelmama­teriaalin avulla. Lisäksi subwooferin sekä Stereo­ja VMAx-surround-tilojen lähtötasot voi säätää vain tällä toimenpiteellä.
Jos haluat säätää lähtötasot pelkästään tietyn ohjelmamateriaalin sekä näyttöruudun
N
tai osittaisnäytön avulla, valitse ensin surround-tila, jonka hienosäädön haluat tehdä (katso HUO­MAUTUS alla). Käynnistä sitten ohjelmamateri­aalin toisto ja säädä vasemman ja oikean etukaiuttimen vertailuäänenvoimakkuus äänen­voimakkuuden säätimillä
(.
Kun olet säätänyt vertailuäänenvoimakkuuden, paina kanavavalitsinta
CÛ, kunnes teksti
FL LEVEL näkyy päänäytössä
N
viiden sekunnin tai kuvaruutunäytössä kolmen sekunnin ajan. Jos haluat muuttaa lähtötasoa, paina ensin
tallennuspainiketta
FÓja nosta tai laske
lähtötasoa etulevyn valintapainikkeilla
5
tai
kauko-ohjaimen
⁄/¤
-painikkeillaD. ÄLÄ
käytä äänenvoimakkuuden säätimiä tähän säätöön, koska se muuttaa vertailulähtötasoa.
Kun olet tehnyt muutokset tallenna asetukset
Set-painikkeella
FÓja vaihda säädet-
tävää kanavaa etulevyn valintapainikkeilla
5
tai kauko-ohjaimen
⁄/¤
-painikkeilla D.
Kun haluat säätää subwooferin lähtötasoa, paina etulevyn valintapainikkeita
5
tai kauko-
ohjaimen
⁄/¤
-painikkeita D, kunnes teksti
SW LEVEL näkyy näytössä
Y
tai kuvaruu­tuvalikossa (vain, jos subwoofer on kytketty päälle).
Paina tallennuspainiketta
FÓ, kun haluamasi
kanavan nimi näkyy näytössä
N
tai kuvaruutu-
valikossa ja säädä lähtötaso kuten yllä.
Toista edellä kuvattuja toimenpiteitä kunnes kaikki tarvittavien kanavien tasot on säädetty. Paina lopuksi tallennuspainiketta
F
Ó
kahdesti, jolloin AVR 3500 -vahvistin asettuu normaaliin toimintatilaan.
Käyttäessäsi lähtötasojen säätöön testilevyä tai ulkoista signaaligeneraattoria voit hyödyntää kauko-ohjaimen EzSet-toimintoa oikeiden lähtö­tasojen (SPL) löytämiseksi. Käynnistä tällöin ensin testisignaalin toisto ja aktivoi kauko-ohjaimen äänitunnistin painamalla lyhyesti SPL-ilmaisi-
men valitsinta
. Kun testisignaali kuuluu
vasemmasta etukaiuttimesta säädä vertailutaso nostamalla äänenvoimakkuutta voimakkuus-
säätimellä
(kunnes kaukosäätimen
ohjelmointi/SPL-ilmaisin
2
palaa vihreänä.
Kun testisignaali siirtyy kaiuttimeen, jonka tasoa
haluat säätää ohjelmointi/SPL-ilmaisimen
2
väri saattaa muuttua riippuen kyseisen kanavan voimakkuudesta. Säädä taso aikaisem­min kuvatulla tavalla kunnes LED-valo palaa vihreänä ja toista toimenpiteet muillekin kana­ville kunnes kaikkien kanavien merkkivalo on vihreä. Merkkivalon ollessa punainen taso on liian korkea, ja valon ollessa kullanruskea taso on liian alhainen. Kun kaikkien kanavien tasot ovat sopivat, paina SPL-ilmaisimen valitsinta
kytkeäksesi äänitunnistimen ja merkkivalon pois käytöstä.
Kanavan lähtötaso voidaan säätää myös kuva­ruutuvalikon avulla.Aseta ensin äänenvoimak­kuus sopivalle tasolle voimakkuussäätimellä
(. Kutsu sitten MASTER MENU
-valikko esiin OSD-painikkeella
L
. Painele ¤
-painiketta Dkunnes ruudussa näkyvä osoitin
on CHANNEL ADJUST -rivillä.
Aktivoi CHANNEL ADJUST -valikko (kuva 8) Set-painikkeella
F
.
Kuva 8
Kun valikko avautuu kuvaruutuun siirrä kohdistin seuraavan säädettävän kanavan kohdalle. Säädä lähtötaso oikeaksi
‹/›
-painikkeilla
E
.
Kun olet tehnyt kaikki asetukset ja haluat tehdä muita asetuksia, siirrä kohdistin RETURN TO MENU -rivin kohdalle ja paina tallennus­painiketta
F
. Jos et halua tehdä muita asetuk-
sia, poistu kuvaruutuvalikosta OSD-painikkeella
L
.
Huomaa: Jokaisen analogisen ja digitaalisen surround-tilan lähtötasot voit säätää erikseen. Jos haluat muuttaa tietyn tilan asetuksia, valitse tila ja tee säädöt kuten yllä.
Lähtötasojen muuttaminen edellä kuvatun hienosäädön avulla muuttaa automaattisesti lähtötasojen säätövalikon arvot (kuva 7, sivu 23). Edellä kuvattu menettely on ainoa tapa, jolla voi säätää Stereo ja VMAx-tilojen lähtötasot (eli säätää VMAx-tilan lähtötasot samalle tasolle kuin muilla tiloilla).
6-kanavatulo
AVR 3500-viritinvahvistin on varten varustettu liitännöillä, joihin voi liittää myös tulevat dekoo­derit sellaisia formaatteja varten, joita AVR 3500 ei pysty käsittelemään. Dekooderi kytketään takalevyn 6-kanavatuloon
8
ja sen voi valita
ohjelmalähteeksi 6-kanavatulon valitsimella
. 6-kanavatuloon kytketty laite voidaan valita
ohjelmalähteeksi painamalla etulevyn ohjel-
malähteen valitsinta
!
, kunnes 6CH
näkyy näytössä
N
ja vihreä merkkivalo syttyy 6
CH-ilmaisimen viereen ohjelmalähteen
ilmaisimissa
Ô
.
Huomaa: Et voi valita surround-tilaa kun 6-kanavatulo on käytössä, koska ulkoinen dekooderi määrittää sen. Lisäksi äänityslähtöihin ei ohjata signaalia silloin, kun 6-kanavatulo on käytössä. Sävysäädöt
^*
ja balanssi-
säätö
&
eivät myöskään ole käytettävissä.
Muistinvarmennus
AVR 3500-viritinvahvistimessa on muistinvar­mennus joka pitää huolen siitä, että virittimen asetukset ja järjestelmäasetukset eivät häviä muistista sähkökatkoksen yhteydessä tai jos laite irrotetaan vahingossa pistorasiasta. Muistinvar­mennus kestää noin 2 viikkoa, jonka jälkeen kaikki laitteen muisteissa olleet asetukset on syötettävä uudestaan.
* CHANNEL ADJUST *
FRONT LEFT : 0dB CENTER : 0dB FRONT RIGHT : 0dB SURR RIGHT : 0dB SURR LEFT : 0dB SUBWOOFER : 0dB CHANNEL RESET: OFF ON RETURN TO MENU
KÄYTTÖ 31
Käyttö
Virittimen käyttö
AVR 3500:n virittimen avulla voit kuunnella AM-, FM- ja FM Stereo -asemia sekä vastaanot­taa RDS-informaatiota. Asemat voidaan virittää käsin tai tallentaa pikavalintoihin, joita on 30.
Aseman valinta
1. Valitse viritin ohjelmalähteeksi painamalla AM/FM-painiketta
6
. Voit valita virittimen
myös etulevyn ohjelmalähteen valitsimella
!
tai taajuusalueen valitsimella 9.
2. Valitse taajuusalue painamalla uudestaan AM/FM-painiketta
6
. Voit myös käyttää taa-
juusalueen valitsinta
9
.
3. Valitse viritystila painamalla kauko-ohjaimen viritystilapainiketta
I
tai pitämällä etulevyn
taajuusaluevalitsinta
9
pohjassa 3 sekunnin
ajan valitaksesi käsi- tai automaattivirityksen.
Kun näytön AUTO-ilmaisin
P
palaa, viritin pysähtyy vain niiden asemien kohdalle, jotka ovat riittävän voimakkaita kuuntelua varten.
Kun näytön AUTO-ilmaisin
P
ei pala, viritin on käsiviritystilassa ja taajuus vaihtuu vain askeltaen.
4. Aloita asemien viritys painamalla viritys­painiketta
8K. Kun näytössä palaa AUTO-
ilmaisin
P
, viritin hakee jokaisella painikkeen painalluksella ylös- tai alaspäin seuraavan ase­man, jonka signaali on riittävän voimakas kuun­telua varten.Automaattiviritystilassa viritin välit­tää aseman stereo- tai monotilassa, samalla tavoin kuin ne lähetetään. Kun AUTO-ilmaisin
P
ei pala, virityspainikkeen 8K
painami­nen nostaa tai laskee viritystaajuutta yhden taa­juusaskeleen. Pidä painiketta painettuna, kun haluat hakea jonkin tietyn aseman. Kun viri-
tysilmaisin
L
syttyy, asema on viritetty ja sen
tulisi kuulua selkeästi.
5. Asemat voi virittää myös painamalla suoraviri­tyspainiketta
J
ja syöttämällä aseman taajuu-
den numeropainikkeilla
H
. Haluttu asema virittyy heti, kun taajuuden kaikki neljä (<100 Mhz) tai viisi (>100 Mhz) numeroa on syötetty. Jos teet näppäilyvirheen taajuuden suorasyötön aikana, paina tyhjennyspainiketta
ja
aloita syöttäminen alusta.
Huomaa: Jos stereoaseman kuuluvuus on heikko, voit parantaa äänenlaatua vaihtamalla vastaanottotilaksi MONO kauko-ohjaimen viri- tystilapainikkeella
I
tai painamalla ja pitämäl-
lä etulevyn taajuusalueen valitsinta
9
painet­tuna kahden sekunnin ajan, kunnes STEREO-ilmaisin
V
sammuu.
Pikavalintojen käyttö
Voit tallentaa AVR 3500:n pikavalintoihin jopa 30 radiotaajuutta ja valita ne helposti etulevyn tai kaukosäätimen painikkeilla.
Kun haluat tallentaa aseman pikavalintaan, viritä ensin asema ylläolevien vaiheiden mukaan.
Tee näin seuraavaksi:
1. Paina kauko-ohjaimen muistipainiketta
. Huomaa, että MEMORY-ilmaisin
U
syttyy ja vilkkuu näytössäÚ.
2. Valitse 5 sekunnin aikana numeronäppäi-
millä
H
sen pikavalinnan numero, johon halu-
at tallentaa löydetyn radioaseman taajuuden. Kun olet syöttänyt numeron, se näkyy pikaval- inta/uniajastin-ilmaisimessa
R
.
3. Tallenna samalla tavoin muut viritetyt asemat.
Muistiin tallennettujen asemien valinta
Voit valita muistiin talletetun aseman käsin painamalla haluamaasi pikavalintaa vastaavia
numeropainikkeita
H
.
• Voit selata muistiin tallennetut asemat yksi kerrallaan painamalla kauko-ohjaimen tai etulevyn pikavalintojen valintapainikkeita
)Q.
32 KÄYTTÖ
Käyttö
RDS-järjestelmän käyttö
AVR 3500-viritinvahvistimen ominaisuuksiin kuuluu RDS (Radio Data System), joka on käy­tössä monissa maissa. Järjestelmän avulla radio­signaalin mukana voidaan välittää lähettävän aseman tunnus tai tietoa lähetysverkosta,kuvaus aseman ohjelmatyypistä, tekstiviestejä, tietoja musiikkivalikoimasta ja oikea aika.
Kun yhä useammat FM-asemat on varustettu RDS-lähetystekniikalla, AVR 3500 toimii myös helppokäyttöisenä kodin informaatio- ja viihde­keskuksena. Seuraava kappale auttaa sinua hyödyntämään RDS-järjestelmän ominaisuuksia.
RDS-viritys
Kun olet virittänyt FM-aseman ja sen lähetys sisältää RDS-informaatiota, AVR 3500 näyttää automaattisesti aseman tunnuksen ja näyttöön
N
syttyy RDS-ilmaisinW.
RDS-näyttö
RDS-järjestelmän avulla asema voi lähettää run­saasti tietoa aseman nimen lisäksi. Normaalissa RDS-tilassa näytössä näkyy aseman nimi, lähe­tysverkko tai aseman tunnuskirjaimet. Painamal­la RDS-painiketta
@Pvoit selata aseman
lähettämää RDS-informaatiota seuraavassa järjestyksessä:
• Aseman nimi (joidenkin asemien yhteydessä muutakin tietoa).
• Aseman taajuus.
• Ohjelmatyyppi (PTY) seuraavan luettelon below..
• Radiotekstiviesti, joka voi rullata näytössä eli viesti voi olla pidempi kuin näytön kahdeksan merkkiä. Signaalin laadusta riippuen saattaa kestää jopa 30 sekuntia ennen kuin viesti näkyy näytössä. Tänä aikana sana TEXT vilkkuu näytössä.
• Oikea aika. Huomaa,että saattaa kestää jopa kaksi minuuttia ennen kuin oikea aika näkyy näytössä. Tänä aikana sana TIME vilkkuu näy­tössä. Huomaa myös,että ajan tarkkuus riippuu lähettävästä radioasemasta, ei AVR 3500 -viritin­vahvistimesta.
Kaikki RDS-asemat eivät lähetä kaikkia tietoja. Jos valittua RDS-tietoa ei lähetetä, näytössä
N
näkyy viesti NO TYPE, N O TEXT tai NO TIME.
RDS-toiminto vaatii kaikissa FM-tiloissa voimak­kaan signaalin. Jos vastaanotat vain osittaisen viestin tai RDS-ilmaisimet RDS
W
syttyvät ja sammuvat, säädä hitaasti antennia tai viritä toi­nen voimakkaampi RDS-asema.
Ohjelmahaku (PTY)
RDS-järjestelmän tärkeimpiä ominaisuuksia ovat ohjelmamateriaalin koodatut ohjelmatyyppikoo­dit (PTY), jotka ilmaisevat minkä tyyppistä ohjel­maa asema lähettää. Seuraava luettelo esittää ohjelmatyypin esittämiseen käytettävät lyhenteet ja PTY:n kuvauksen:
RDS ONLY: RDS-asema
TRAFFIC: liikennetiedotuksia ja kelitiedotuksia
NEWS: uutislähetyksiä
AFFAIRS: päivän tapahtumia
INFO: yleistietoa
SPORT: urheilutapahtumia
EDUCATE: koulu- ja koulutusohjelmia
DRAMA: näytelmiä ja kirjallisuusesityksiä
CULTURE: kulttuuriohjelmia
SCIENCE: tieteellisiä ja teknisiä ohjelmia
VARIED: viihdeohjelmia
POPM: popmusiikkia
ROCKM: rockmusiikkia
M.O.R.M.: helposti sulavaa musiikkia
LIGHTM: kevyttä klassista musiikkia
CLASSICS: vakavaa klassista musiikkia
OTHER M: muita musiikkityyppejä
WEATHER: säätiedotuksia
FINANCE: talousuutisia
CHILDREN: lastenohjelmia
SOCIAL: yhteiskunnallisia ohjelmia
RELIGION: uskonnollisia ohjelmia
PHONE I N: keskusteluohjelmia
TRAVEL: matkailu
LEISURE: vapaa-aika ja harrastukset
KÄYTTÖ 33
Käyttö
JAZZ: jazz-musiikkia
COUNTRY: country-musiikkia
NATION: kansanmusiikkia
OLDIES: ikivihreitä
FOLKM: folkmusiikkia
DOCUMENT: dokumenttiohjelmia
TEST: aseman lähettämä testivaroitusviesti
ALARM: varoituksia
Voit hakea tiettyä PTY:tä seuraavasti:
1. Paina RDS-painiketta
@P, kunnes näy-
tössä
N
näkyy nykyinen PTY.
2. Kun PTY näkyy näytössä,voit selata valittavi­en PTY-tyyppien luetteloa painamalla pikava-
lintojen valitsinta
)Q. Kun haluat vain
hakea seuraavan aseman,joka lähettää RDS­dataa, paina pikavalintojen valitsinta
)Q, kunnes näytössä näkyy teksti RDS ONLY.
3. Paina virityspainiketta
8K, kunnes viri-
tin aloittaa seuraavan sellaisen RDS-aseman haun, joka lähettää haluamaasi ohjelmatyyppiä ja jonka signaali on riittävän voimakas hyvä­laatuiseen kuunteluun.
4. Viritin hakee kerran läpi koko FM-aaltoalueen sellaista asemaa, joka lähettää haluamaasi ohjelmatyyppiä ja jonka signaali on riittävän voi­makas kuuntelua varten. Jos viritin ei löydä sel­laista asemaa, näytössä näkyy teksti NONE muutaman sekunnin ajan ja viritin palautuu vii­meiselle viritetylle FM-asemalle.
Huomaa: Monet asemat eivät lähetä PTY­signaalia näytössä näkyy tällöin NONE.
Huomaa: Eräät asemat lähettävät jatkuvasti liikennetiedotuksia. Erottuakseen liikennetiedo­tusasemiksi ne lähettävät jatkuvasti erikoiskoo­dia. Kun AVR 3500 vastaanottaa tämän koodin, näyttöön syttyy TA-ilmaisin
X
. Voit hakea näitä asemia valitsemalla PTY-koodiksi TRAFFIC. AVR 3500 löytää erikoiskoodin ansiosta nämä asemat, vaikka ne eivät lähettäisikään liikenne-tiedotuksia hakuhetkellä.
34 ERIKOISTOIMINNOT
Erikoistoiminnot
TAVR 3500 on varustettu useilla erikoisomi­naisuuksilla, jotka lisäävät laitteen monipuolisu­utta. Vaikka vastaanotinta pystyy käyttämään ilman näitä ominaisuuksia, ne tarjoavat useita käteviä lisätoimintoja.
Näytön kirkkauden säätö AVR 3500 -viritinvahvistimen etulevyn näyttö­ruudun
Ú
kirkkaus on oletusasetuksena sell­ainen, että se näkyy hyvin valaistussa huoneessa. Kotiteatterissa on kuitenkin joskus tarpeen himmentää näytön valaistusta tai kytkeä se jopa täysin pois päältä.
Kun haluat muuttaa näytön valaistusta tilapäis­esti, sinun on muutettava näytön asetuksia ADVANCED SELECT -valikossa.Aloita säätäminen kutsumalla esiin MASTER MENU -valikko painamalla OSD -näppäintä
L
. Paina sitten ⁄-painiketta Dkahdesti
kunnes
osoitin on ADVANCED -rivillä.
Kutsu ADVANCED SELECT -valikko (kuva 9) painamalla Set-painiketta
F
.
Kuva 9
Kun haluat muuttaa tilapäisesti näytön kirkkaut­ta, siirrä kohdistin VFD-rivin kohdalle ja paina
-painikettaniin, että haluamasi
kirkkausaste on korostettuna. FULL-asetus vastaa normaalikirkkautta. HALFhimmentää näytön puoleen. OFF-asetuksella näytön
Ú
kaikki ilmaisimet sammuvat.Vain ohjelmaläh- teen ilmaisimet
Ô
, surround-tilan
ilmaisimet
ˆ
ja virran merkkivalo
3
jäävät palamaan.
Jos haluat tehdä tässä valikossa muita asetuksia, painele
⁄/¤
-painikkeitaDkunnes ›-
osoitin on halutulla rivillä tai RETURN T O MENU -rivillä ja paina Set-painiketta
F
.
Jos muita asetuksia ei tarvitse tehdä, palaa nor­maalikäyttöön painamalla OSD-painiketta
L
.
Näytön valaistuksen kirkkautta voi muuttaa myös pitämällä Set-painike
Ó
pohjassa,
kunnes näyttöön
N
tulee teksti VFD
FULL. Valitse viiden sekunnin sisällä halua-
masi kirkkaus valintapainikkeilla
5
. Vahvista
valinta Set-painikkeella
Ó
.
Näytön valaistuksen kirkkauden uusi asetus on voimassa, kunnes sitä muutetaan seuraavan ker­ran tai laite kytketään pois päältä.
Äänenvoimakkuuden esiasetus
Useimpien AV-viritinvahvistimien tavoin AVR 3500 kytkeytyy päälle samalle äänenvoimakku­udelle kuin se oli poiskytkettäessä.Voit halutes­sasi ohjelmoida laitteen kytkeytymään päälle tietyllä äänenvoimakkuudella. Oletusasetuksena laite kytkeytyy päälle samalla äänenvoimakku­udella kuin poiskytkettäessä.Tätä asetusta voit muuttaa ADVANCED SELECT ­valikossa. Aloita säätäminen kutsumalla esiin MASTER MENU -valikko painamalla OSD -näppäintä
L
. Paina sitten ⁄-painikettaDkahdesti
kunnes
-osoitin on ADVANCED -rivillä.
Kutsu ADVANCED SELECT -valikko (kuva 9) painamalla Set-painiketta
F
.
Siirrä kohdistin VOLUME DEFAULT
-rivin kohdalle. Paina
-painikettaD,
kunnes sana ONon korostettuna kyseisen rivin kohdalla.Aseta haluamasi äänenvoimakkuus
⁄/¤
-painikeilla
E
. Asetusta ei voi
muuttaa äänenvoimakkuuden säätimillä.
Huomaa: Koska äänenvoimakkuuden esiasetus­ta ei voi testata asetusten teon aikana, sinun kannattaa määritellä haluamasi asetus ennen sen tekemistä. Kuuntele jotain ohjelmalähdettä ja säädä äänenvoimakkuus sopivalle tasolle
äänenvoimakkuuden säätimillä
(.
Kun olet löytänyt sopivan äänenvoimakkuuden, merkitse muistiin näytössä
N
näkyvä äänen­voimakkuuden taso (tyypillisesti negatiivinen numero esim. -25 dB).Tee sitten asetukset valikossa
‹/›
-painikkeilla
E
.
Muista tässä valikossa tehtävistä asetuksia poiketen tämä asetus jää voimaan, kunnes se muutetaan seuraavan kerran, vaikka laite kytketään pois päältä.
Jos haluat tehdä tässä valikossa muita asetuksia, painele
⁄/¤
-painikkeitaDkunnes ›-
osoitin on halutulla rivillä tai RETURN T O MENU -rivillä ja paina Set-painiketta
F
.
Jos muita asetuksia ei tarvitse tehdä, palaa nor­maalikäyttöön painamalla OSD-painiketta
L
.
* ADVANCED SELECT *
VFD :FULL HALF OFF VOLUME DEFAULT:OFF ON DEFAULT VOL SET:#25dB SEMI OSD :OFF ON SEMI OSD TIME OUT: 35 FULL OSD TIME OUT:205 RETURN TO MENU
ERIKOISTOIMINNOT 35
Osittaisnäytön asetukset
Osittaisnäyttöjärjestelmässä kuvaruudun alare­unassa näytetään yhdellä rivillä viesti, kun äänenvoimakkuuden, ohjelmalähteen, surround­tilan tai virittimen taajuusasetuksia muutetaan. Osittaisnäytön avulla saat tiedon säätötoimen­piteistä tai kauko-ohjaimella annetusta komen­noista, kun etulevyn näyttöä on vaikea nähdä. Voit halutessasi kytkeä osittaisnäytön tilapäisesti pois päältä ja säätää aikaa, jonka osittaisnäyttö näkyy kuvaruudussa.
Osittaisnäyttö kytketään pois päältä ADVANCED SELECT -valikossa. Aloita säätäminen kutsumalla esiin MASTER MENU -valikko painamalla OSD -näppäintä
L
. Paina sitten ⁄-painiketta Dkahdesti
kunnes
osoitin on ADVANCED -rivillä.
Kutsu ADVANCED SELECT -valikko (kuva 9) painamalla Set-painiketta
F
.
Siirrä kohdistin SEMI OSD DEFAULT
-rivin kohdalle. Paina
-painiketta
, kunnes sana OFF on korostettuna kyseisen rivin kohdalla.
Asetus on väliaikainen ja on voimassa niin kauan kunnes se muutetaan tai kunnes AVR kytketään pois päältä. Kun laite kytketään pois päältä, asetukseksi palautuu oletusasetus ja osittaisnäyttö kytketään päälle.
Myös osittaisnäytön näyttöaika säädetään ADVANCED SELECT -valikossa. Siirry ADVANCED SELECT -valikkoon kuten edellisessä kohdassa ja siirrä kohdistin SEMI OSD TIME OUT -rivin kohdalle. Paina
‹/›
-painiketta
E
, kunnes halua­masi aika sekunteina näkyy kyseisen rivin kohdalla.Toisin kuin muut tässä valikossa tehtävät asetukset, tämä asetus jää voimaan, kunnes se muutetaan seuraavan kerran, vaikka laite kytketään täysin pois päältä.
Jos haluat tehdä tässä valikossa muita asetuksia, painele
⁄/¤
-painikkeitaDkunnes ›-
osoitin on halutulla rivillä tai RETURN T O MENU -rivillä ja paina Set -painiketta
F
.
Jos muita asetuksia ei tarvitse tehdä, palaa nor­maalikäyttöön painamalla OSD-painiketta
L
.
Kokonäytön aika-asetus
Kokonäyttöjärjestelmää käytetään AVR 3500 asennus- ja säätötoimenpiteissä. Säätötoimenpiteet tehdään erilaisissa alivalikois­sa. Valikoiden näyttöajan oletusasetuksena on 20 sekuntia. Tämä ajan kuluttua valikko häviää kuvaruudusta, jos käyttäjä ei ole tehnyt sinä aikana mitään toimenpiteitä. Näyttöaika on tur­vallisuusominaisuus, jolla estetään valikkotek­stien palaminen kuvaruutuun tai videoprojektori­in. Tämä on mahdollista, ellei valikoita suljeta. Joillekin käyttäjille tämä aika on kuitenkin liian lyhyt asetusten tekoa varten, joten sitä voi säätää.
Kokonäytön aika säädetään ADVANCED SELECT -valikossa. Säädön aloittamiseksi paina OSD-painiketta
L
kutsuaksesu
MASTER MENU -valikon näyttöön. Paina
-painikettaDkahdesti, kunnes osoitin ¤
ADVANCED -rivillä. Paina Set-painiketta
F
päästäksesi ADVANCED
SELECT-valikkoon (kuva 9).
Siirrä kohdistin FULL OSD TIME OUT - rivin kohdalle. Paina
‹/›
-painiketta
E
, kunnes haluamasi aika sekunteina näkyy kyseisen rivin kohdalla.Toisin kuin muut tässä valikossa tehtävät asetukset, tämä asetus jää voimaan, kunnes se muutetaan seuraavan ker­ran, vaikka laite kytketään täysin pois päältä.
Jos haluat tehdä tässä valikossa muita asetuksia, painele
⁄/¤
-painikkeita Dkunnes ›-osoitin
on halutulla rivillä tai RETURN T O MENU -rivillä ja paina Set-painiketta
F
.
Jos muita asetuksia ei tarvitse tehdä, palaa nor­maalikäyttöön painamalla OSD-painiketta
L
.
Erikoistoiminnot
36 KAUKO-OHJAIMEN OHJELMOINTI
Kauko-ohjaimen ohjelmointi
AVR 3500 -viritinvahvistin on varustettu tehokkaalla kauko-ohjaimella, johon on AVR 3500:n koodien lisäksi ohjelmoitu useimpi­en nykyisten audio- ja videolaitemerkkien ohjauskoodit. Näitä ovat mm. CD-soittimet, kasettinauhurit, televisiot, satelliittivirittimet, videonauhurit ja muut kotiteatterilaitteet. Kun olet ohjelmoinut kauko-ohjaimeen järjestelmäsi muiden laitteiden ohjauskoodit, voit siirtää useimmat muut kauko-ohjaimet varastoon ja hallita laitteistoa Harman Kardonin omalla kauko-ohjaimella.
Kauko-ohjaimen koodiohjelmointi
AVR 3500:n kauko-ohjaimeen on ohjelmoitu tehtaala valmiiksi useimpien Harman Kardon kasetti-, CD- ja DVD-soitinten sekä CD-vaihtajin ohjauskoodit. Sen lisäksi voit ohjelmoida kauko-ohjaimen käyttämään monien muiden valmistajien laitteita noudattamalla jotain seuraavaksi esitettävistä ohjelmointitavoista.
Huomaa: Tulovalitsinta Video 4
4
ei voi
ohjelmoida koodeilla, koska se toimii vain AVR:n tulona. AVR-valitsimessa
5
voidaan käyttää
vain oletuskoodia "001".
Koodin suorasyöttö
Tämä on helpoin tapa ohjelmoida kauko-ohjain ohjaamaan toista laitetta.
1. Etsi seuraavien sivujen taulukoiden avulla kolminumeroinen koodi tai koodit, jotka vastaa­vat ohjattavaa laitetta (esim. videonauhuri,tele­visio) ja kyseistä laitemerkkiä. Jos kyseisen merkin kohdalla on useampia numeroita, merk­itse muistiin eri vaihtoehdot.
2. Kytke ohjelmoitava laite päälle.
3. Paina ja pidä alhaalla samanaikaisesti haluttua laitetta vastaava tulovalitsin
4
ja mykisty-
spainike
. Kun ohjelmointi/SPL-
ilmaisin
2
vaihtuu väriltään oranssiksi ja alkaa vilkkua, vapauta molemmat painikkeet. On tärkeää, että teet seuraavan toimenpiteen seu­raavien 20 sekunnin aikana.
4. Jos kauko-ohjattavan laitteen virtakytkin on kaukosäädettävissä, seuraa näitä ohjeita:
a. Osoita ohjain kohti haluttua laitetta ja syötä
ensimmäinen kolminumeroinen koodi sisään
numeropainikkeilla
H
. Jos laite sammuu,
olet löytänyt oikean koodin.Paina uudelleen
tulovalitsinta
4
, ja katso,että punainen
valo valitun tulovalitsimen alla vilkuttaa varmistukseksi kolme kertaa ennen sammu­mista.
b. Jos valittu laite EI sammu, kokeile muita
kolminumeroisia koodeja, kunnes oikea löytyy eli laitteen virta kytkeytyy pois.Paina uudelleen
tulovalitsinta
4
ja katso, että punainen
valo valitun tulovalitsimen alla vilkuttaa varmistukseksi kolme kertaa ennen sammu­mista.
5. Jos valitun laitteen virtakytkintä ei voi kaukosäätää, seuraa näitä ohjeita (20 sekunnin sisällä 3. kohdan jälkeen, muutoin sinun on tois­tettava ensin kohta 3):
a. Syötä ensimmäinen kolminumeroinen koodi
sisään numeropainikkeilla
H
ja paina
uudelleen tulovalitsinta
4
again. Paina
kaukosäätimestä mitä tahansa erillislaitteen ohjauspainiketta, esimerkiksi Pause tai Play
N
.Jos laite tottelee käskyä, olet löytänyt
oikean koodin.
b. Jos laite ei tottele ohjaustoimintoja, toista
kohtia 3 and 5a syöttämällä uusia koodeja, jotka on listattu kyseisen laitemerkin riville tämän ohjeen luettelossa, kunnes saat laitteen tottelemaan.
6. Kokeile kaikkia kauko-ohjaimen toimintoja, jotta voit olla varma että laite toimii oikein. Muista, että valmistajat käyttävät useita erilaisia koodiyhdistelmiä, joten kannattaa varmistaa, että virran ohjauksen lisäksi myös äänenvoimakkuu­den säätö, kanavan valinta ja erillislaitteiden ohjaus toimivat oikein. Elleivät kaikki toiminnot toimi, sinun on kokeiltava toisella koodilla.
7. Jos laite ei reagoi mihinkään syöttämääsi koodiin, tai jos laitteesi koodia ei löydy tämän käyttöohjeen taulukoista, tai jos kaikki toimin­not eivät toimi oikein, yritä kauko-ohjaimen ohjelmoimista automaattihaulla.
Huomaa käyttäessäsi AVR 3500 -ohjainta Harman Kardon CD-tallentimen kanssa
Laite on tehtaalla ohjelmoitu ohjaamaan Harman Kardon CD-soittimia. Se hallitsee kuitenkin myös useimmat CD-tallennin CDR 2:n ja CDR 20:n toiminnot (katso listaus sivulla 40) kun koodi ”002” on syötetty CD-valitsin-
painikkeeseen
4
ylläkuvatulla tavalla. CD­soittimen koodi on käyttöä varten palautettava esiasetetuksi (”001”).
Automaattihaku
Jos ohjattavaa laitetta ei löytynyt ohjauskoodi­taulukoista tai jos taulukon koodi ei toimi lait­teen yhteydessä, voit yrittää kauko-ohjaimen ohjelmointia automaattihakutoiminnolla seu­raavasti:
1. Kytke ohjelmoitava laite päälle.
2. Paina ja pidä alhaalla samanaikaisesti haluttua laitetta vastaava tulovalitsin
4
ja mykistys-
painike
. Kun ohjelmointi/SPL-
ilmaisin
2
vaihtuu väriltään oranssiksi ja alkaa vilkkua, vapauta molemmat painikkeet. On tärkeää, että teet seuraavan toimenpiteen seu­raavien 20 sekunnin aikana.
3. Etsiäksesi ohjattavaa laitetta vastaavaa koodia osoita ohjain kohti laitetta, ja pidä sen jälkeen painettuna
-painikeD. Tällöin ohjain lähet-
tää sarjan koodeja ohjaimen sisäisestä tieto­pankista. Uuden lähetetyn koodin merkiksi punainen valo välähtää vastaavan tulovalinnan
4
alla. Ohjattavan laitteen sammuessa vapauta
heti
-painike D, koska oikea koodi on löy-
tynyt. Huomaa, että koodin hakeminen saattaa kestää minuutin tai enemmänkin.
4. Jos
-painike vapautetaan liian myöhään,
oikea koodi saattaa mennä ohi.Tämän vuoksi kannattaa tehdä toimintatesti: kytke laite uudelleen päälle ja, punaisen valon palaessa
tulovalitsimessa
4
, paina ⁄-painiketta
D
kerran ja sitten kerran myös ¤-painiketta
D
. Jos ohjattava laite sammuu, oikea koodi on löytynyt, jos ei sammu, menit koodiluettelossa yhden yli. Löytääksesi uudelleen oikean koodin painele (älä pidä alhaalla)
¤
-painiketta
D
(punaisen valon palaessa tulovalitsimessa
4
) hypätäksesi koodeja takaisinpäin.Tarkkaile samalla ohjattavan laitteen toimintaa. Oikea koodi on löytynyt laitteen sammuessa.
5. Paina uudelleen tulovalitsinta
4
, ja katso,
että punainen valo valitun tulovalitsimen alla vilkuttaa varmistukseksi kolme kertaa ennen sam­mumista.
6. Kokeile kaikkia kauko-ohjaimen toimintoja ohjauksen toiminnan varmistamiseksi. Muista, että monet valmistajat käyttävät useita erilaisia koodiyhdistelmiä ja sinun kannattaa varmistaa, että virran poiskytkennän lisäksi myös äänenvoimakkuuden, kanavanvalinta ja kappale­hakupainikkeet toimivat. Elleivät kaikki toiminnot toimi oikein, hae toinen koodi automaattihaulla tai syötä koodi suorasyöt­tömenetelmällä.
KAUKO-OHJAIMEN OHJELMOINTI 37
Kauko-ohjaimen ohjelmointi
Makrojen ohjelmointi
Makrojen avulla voit suorittaa nopeasti ja hel­posti usein toistuvat komentosarjat yhdellä painikkeen painalluksella. Makro voi lähettää jopa 19 ohjelmoitua komentoa järjestyksessä, joten voit automatisoida järjestelmän päällekytkemisen, ohjelmalähteen vaihtamisen tai muun paljon käytetyn toimenpiteen. AVR:n kauko-ohjain pystyy tallentamaan viisi erillistä makrokäskyjen sarjaa, yhden, joka toteutuu
Power On -virtapainikkeesta
0
ja neljä
muuta, jotka toteutuvat makropainikkeista
M
.
1. Paina samanaikaisesti mykistyspainiketta
ja ohjelmoitavaa makropainikettaMtai
Power On -virtapainiketta
0
samanaikaisesti. Huomaa, että viimeksi valittu
tulovalitsin palaa punaisena ja että ohjel­mointi/SPL-ilmaisin
2
vilkkuu oranssina.
2. Syötä makron askeleet sisään painelemalla painikkeita oikeassa järjestyksessä.Jokainen makro voi sisältää peräti 19 askelta, mutta jokainen painallus, mukaan lukien laitteen valin­ta, lasketaan askeleeksi. Ohjelmointi/SPL-
ilmaisin
2
vilkkuu vihreänä vahvistaen
jokaisen painalluksen.
Huomaa: Kun ohjelmoit virran kytkemistä päälle tai pois, paina mykistyspainiketta
.
ÄLÄ PAINA todellista virtakytkintä.
• Muista aina painaa halutun laitteen tulo-
valitsinta
4
ennen kuin muutat toiseen lait-
teeseen. Tämä koskee myös AVR-valitsinta
5
niin kauan, kuin se ei pala punaisena ja haluat ohjelmoida AVR:n toimintoja makroon.
3. Kun kaikki askeleet on syötetty sisään, paina
uniajastinpainiketta
9
. Punainen valo
tulovalitsimen
45
alapuolella vilkahtaa
ja sammuu.
Esimerkki: Ohjelmoidaan M1 -painike
M
niin, että se kytkee päälle AVR 400:n, television ja satelliittivirittimen:
• Paina M1-painiketta
M
ja mykistys-
painiketta
samanaikaisesti ja vapauta sitten
molemmat.
• Katso, että ohjelmointi/SPL-ilmaisin vilkkuu oranssina.
• Paina AVR-valitsinta
5
.
• Paina mykistyspainiketta
tallentaaksesi
AVR:n virrankytkentäkäskyn.
• Paina VID 2 -tulovalitsinta
4
osoitteeksi
seuraavalle käskylle “tv päälle”.
• Paina mykistyspainiketta
tallentaaksesi
television virrankytkentäkäskyn.
• Paina VID 3 -tulovalitsinta
4
osoitteeksi
seuraavalle käskylle “satelliittiviritin päälle”.
• Paina mykistyspainiketta
tallentaaksesi
satelliittivirittimen virrankytkentäkäskyn.
• Paina uniajastinpainiketta
9
komentosar­jan lopuksi tallentaaksesi koko makron ohjaimen muistiin.
Kun olet toteuttanut kuvatun makron, jokainen M1-painikkeen painallus toteuttaa ohjelmoidut virrankytkennät.
Makrokomentojen poisto
Halutessasi pyyhkiä tekemäsi makrot ohjaimen muistista tee näin:
1. Paina mykistyspainiketta
ja sitä
makropainiketta
M
, jonka sisältämän
komentosarjan haluat poistaa.
2. Katso, että ohjelmointi/SPL-ilmaisin vilkkuu oranssina ja AVR-valitsimen
5
alla oleva
LED-ilmaisin vaihtuu punaiseksi.
3. Paina 10 sekunnin aikana Surround-tilan
valitsinta
A
.
4. Punainen LED-ilmaisin AVR-valitsimen alla sammuu ja ohjelmointi/SPL-ilmaisin
2
vai­htuu vihreäksi ja vilkuttaa kolme kertaa ennen sammumistaan.
5. Ohjelmointi/SPL-ilmaisimen
2
sam-
muessa makro on poistettu.
38 KAUKO-OHJAIMEN OHJELMOINTI
Kauko-ohjaimen ohjelmointi
Ohjelmoidut laitetoiminnot
Kun AVR 3500:n kauko-ohjain on ohjelmoitu ohjaamaan toista laitetta, voit vaihtaa ohjat­tavaa laitetta painamalla kyseisen laitteen tulo-
valintaa
4
. Kun painat näitä painikkeita, painike välähtää punaisena ilmaisten, että olet vaihtanut ohjattavaa laitetta.
Kun ohjaat muuta laitetta kuin AVR 3500, komennot eivät välttämättä vastaa tarkasti painikkeeseen merkittyä toimintoa. Eräät komentopainikkeet, kuten numeropainikkeet, toimivat samalla tavoin kuin AVR 3500:n yhtey­dessä. Toisten painikkeiden toiminta muuttuu niin, että niiden lähettämä komento vastaa painikkeen toista merkintää.
Esimerkiksi, uniajastin ja surround-tilan valin­tanäppäimet toimivat myös kanava ylös/alas ­näppäiminä käytettäessä useimpia televisioita, videonauhureita tai kaapelivirittimiä. Kanava ylös/alas -merkintä on painettu suoraan kauko­ohjaimeen. Samoin pätee myös tavallisille CD- ja kasettisoitinten, videonauhureiden sekä DVD­soitinten toiminnoille, jotka noudattavat näp­päinten päälle painettuja standardimerkintöjä.
Jotkin laitteet eivät kuitenkaan noudata näp­päimeen merkittyä toimintoa. Jotta tietäisit mitä toimintoa näppäin ohjaa, katso toimintoluettelo­ja sivuilla 40. Käyttääksesi toimintoluetteloa oikein, katso ensin ohjattavan laitteen tyyppi (esim. CD,tv jne.). Huomaa, että ohjaimen kaikki painikkeet on numeroitu.
Halutessasi selvittää, mikä painike vastaa eri laitteiden toimintoja, etsi painikkeen numero toi­mintolistalta ja katso sitten valitun laitteen sarakkeesta vastaava toiminto. Esimerkiksi painike 54 on AVR 3500:ssa makro 2 , mutta se on suosikkikanavien valitsin monissa satelliit­tivirittimissä. Painike 32 kytkee viiveen AVR 3500:ssa, mutta toimii CD-soittimissa levypesän avauksessa ja sulkemisessa.
Huomaa, ettei toimintolistoilla käytetty painikenumerointi ole sama kuin tämän käyttöo­hjeen muu painikkeita koskeva numerointi.
Toisten laitteiden ohjaaminen AVR 3500:n kauko-ohjaimella
• Valmistajat saattavat käyttää eri koodisarjoja samassa tuotteen eri versioissa. Siksi on tärkeää tarkistaa, että syötetty koodi ohjaa mahdollisim­man montaa laitteen toimintoa. Jos koodi ohjaa vain muutamaa toimintoa, tarkista, ohjaako jokin toinen koodi useampaa toimintoa.
• Tuotteesta ja merkistä riippuen toimintoluette­lossa luetellut toiminnot eivät välttämättä vastaa laitteen toimintaa. Merkitse siinä tapauksessa laitteen toiminto luetteloon tai pidä erillistä kir­jaa eroista.
• Aina kun kauko-ohjaimen painiketta paine­taan, kyseisen laitteen tulovalinnan
4
tulee välähtää. Jos ilmaisin välähtää joidenkin painikkeiden, mutta ei kaikkien yhteydessä,vika ei ole kauko-ohjaimessa. Kyseiselle painikkeelle ei ole silloin ohjelmoitu mitään toimintoa.
• Laitteen mukana tuleva kauko-ohjain on ohjel­moitu valmistushetken viimeisimpien tietojen mukaan, mutta se välttämättä koske tulevia laite­sukupolvia.
Rinnakkainen äänenvoimakkuu­den ohjaus
Kauko-ohjaimen voi ohjelmoida niin, että se ohjaa joko television tai AVR:n äänenvoimakkuuden
säätöä
ja mykistystäminkä tahansa
muun kuuden laitteen yhteydessä. Koska esimer­kiksi AVR 3500 todennäköisesti ohjaa äänentois­tojärjestelmää televisiota katseltaessa, voit ohjel­moida kauko-ohjaimen ohjaamaan AVR 3500:n äänenvoimakkuuden säätöä, vaikka kauko­ohjaimen ohjattavaksi laitteeksi on valittu TV. Joko AVR 3500:n tai television äänenvoimakkuuden säätö voidaan yhdistää muiden kauko-ohjaimella ohjattavien laitteiden ohjaamiseen.
Ohjelmoi kauko-ohjaimen rinnakkainen äänen­voimakkuuden säätö seuraavasti:
1. Paina samanaikaisesti äänenvoimakkuuden säätöön yhdistettävän laitteen tulovalitsinta
4
ja mykistyspainikettakunnes ohjat-
tavan laitteen tulovalitsimen alla oleva punainen valo palaa. Katso, että ohjelmointi/SPL-ilmaisin
2
vilkuttaa oranssina.
2. Paina äänenvoimakkuus ylös-painiketta
ja katso, että ohjelmointi/SPL-ilmaisin
2
lopettaa vilkkumisen ja jää oranssiksi.
3. Paina joko AVR-valitsinta
5
tai tulo-
valitsinta
4
riippuen siitä, minkä äänen-
voimakkuussäätimen haluat rinnakkaistoiminnolle.
Ohjelmointi/SPL-ilmaisin vilkuttaa vihreätä kolme kertaa ja sammuu sitten vahvistaen käskyn.
Esimerkki: Jos haluat käyttää AVR:n äänen­voimakkuussäädintä vaikka ohjain on valittu ohjaamaan televisiota, paina ensin Video/TV-
tulovalitsinta
4
ja samanaikaisesti mykisty-
spainiketta
. Paina seuraavaksi äänen-
voimakkuus ylös-painiketta
ja perään
AVR-valitsinta
5
.
Huomaa: Kun haluat palata takaisin normaaliti­laan sinun on toistettava edellinen niin, että painat Video/TV-tulovalintaa vaiheissa yksi ja kolme.
KAUKO-OHJAIMEN OHJELMOINTI 39
Rinnakkainen kanavavalinta
Kauko-ohjaimen voi ohjelmoida niin, että se ohjaa joko valitun laitteen kanavanvalintaa minkä tahansa muun kuuden laitteen ohjaustoim­intojen yhteydessä. Haluat esimerkiksi vaihtaa videonauhuria katsellessa satelliittivirittimen kanavaa tarvitsematta vaihtaa ohjausta videosta satelliittivirittimeen.
Ohjelmoi kauko-ohjaimen rinnakkainen kanavan­valinta seuraavasti:
1. Paina samanaikaisesti kanavan vaihtoon käytettävän laitteen tulovalitsinta
4
ja
mykistyspainiketta
kunnes ohjattavan lait-
teen tulovalitsimen alla oleva punainen valo palaa. Katso, että ohjelmointi/SPL-ilmaisin
2
vilkut-
taa oranssina.
2. Paina äänenvoimakkuus alas -painiketta
ja katso, että ohjelmointi/SPL-ilmaisin
2
lopettaa vilkkumisen ja jää oranssiksi.
3. Paina joko AVR-valitsinta
5
tai tulo-
valitsinta
4
riippuen siitä, minkä kanavaa
vaihtavan laitteen haluat rinnakkaistoiminnolle. Ohjelmointi/SPL-ilmaisin vilkuttaa vihreätä kolme kertaa ja sammuu sitten vahvistaen käskyn.
Esimerkki: Haluat vaihtaa television kanavia kauko-ohjaimen ollessa videokäytössä. Paina ensin samanaikaisesti VID 1/VCR-tulovalintaa
4
ja mykistyspainiketta. Seuraavaksi
vapauta painikkeet ja paina äänenvoimakkuus
alas -painiketta
ja sen jälkeen VID 2/TV-
tulovalintaa
4
.
Huomaa: Kun haluat palata takaisin normaaliti­laan sinun on toistettava edellinen niin, että painat VID 1/VCR-tulovalintaa vaiheissa yksi ja kolme.
Transport Control Punch-Through
Kauko-ohjaimen voi ohjelmoida niin, että voit käyttää erillislaitteiden ohjauspainikkeita
N
(toisto, pysäytys, pikakelaukset eteen ja taakse, tauko ja tallennus), joilla käytetään videonauhuria, CD-soitinta tai DVD-soitinta samanaikaisesti ohjatessasi jotakin muuta kuudesta laitteesta.
Voit esimerkiksi television katselun aikana käynnistää tai sammuttaa videokasetin tai DVD­levyn tarvitsematta vaihtaa ohjauksen kohdetta.
Ohjelmoi kauko-ohjaimen rinnakkainen erillislait­teiden ohjaus seuraavasti:
1. Paina samanaikaisesti ohjattavan erillislaitteen
tulovalitsinta
4
ja mykistyspainiketta
kunnes ohjattavan laitteen tulovalitsimen alla
oleva punainen valo palaa. Katso, että ohjelmoin-
ti/SPL-ilmaisin
2
vilkuttaa oranssina.
2. Paina toistopainiketta
N
ja katso, että
ohjelmointi/SPL-ilmaisin
2
lopettaa vilkku-
misen ja jää oranssiksi.
3. Paina joko AVR-valitsinta
5
tai tulo-
valitsinta
4
riippuen siitä, minkä erillislaitteen
haluat rinnakkaistoiminnolle. Ohjelmointi/SPL- ilmaisin vilkuttaa vihreätä kolme kertaa ja sam­muu sitten vahvistaen käskyn.
Esimerkki: Jos haluat käyttää CD-soittimen koneistoa kauko-ohjaimen ohjatessa televisiota, paina samanaikaisesti VID 2/TV-tulovalintaa
4
ja mykistyspainiketta. Seuraavaksi
vapauta painikkeet ja paina toistopainiketta
N
ja sen jälkeen CD-tulovalintaa 4.
Huomaa: Kun haluat palata takaisin normaaliti-
laan sinun on toistettava edellinen niin, että painat VID 2/TV-tulovalintaa vaiheissa yksi ja kolme.
Huomaa: Ennen kuin ohjelmoit rinnakkaisia toimintoja varmista, että olet toteuttanut kaikki haluttujen laitteiden ohjaamiseen tarvittavat ohjelmointitoiminnot.
Kauko-ohjaimen muistin tyhjennys
Vaihtaessasi laitteita tai lisättyäsi laitteita jär­jestelmääsi haluat ehkä aloittaa kauko-ohjaimen ohjelmoinnin uudelleen, ilman sisäänsyötettyjä eri laitteiden ohjauskoodeja, makroja ja rinnakkaisia ohjauksia, joita olet aikojen kuluessa tehnyt. Tällöin on helpointa palata alkuperäisiin tehdasasetuksiin ja komentokoodeihin. Muista, että kun tyhjennät ohjaimen muistit, kaikki komentosi ovat peruuttamattomasti mennyttä.
1. Paina jotakin tuloliitäntää
4
ja numeroa
”O“
H
samanaikaisesti kunnes
ohjelmointi/SPL-ilmaisin
2
alkaa vilkkua
oranssina.
2. Paina numeropainiketta ”3“
H
kolme kertaa.
3. Tulovalinnan
4
alla oleva punainen LED-
ilmaisin sammuu ja ohjelmointi/SPL-ilmaisin
2
lakkaa vilkkumasta ja vaihtuu vihreäksi.
4. Ohjelmointi/SPL-ilmaisin
2
pysyy vihreänä kunnes ohjain on palautunut tehdasase­tuksiin. Huomaa, että tämä saattaa viedä jonkin aikaa, riippuen sisäänsyötettyjen komentojen määrästä.
5. Kun ohjelmointi/SPL-ilmaisin
2
sammuu,
ohjain on palautunut tehdasasetuksiin.
Kauko-ohjaimen ohjelmointi
40 TOIMINTOLUETTELO
Toimintoluettelo
No. Painikkeen nimi AVR-toiminto DVD CD/CDR
1 Power On Virta päälle Virta päälle Virta päälle 2 Power Off Virta pois Virta pois Virta pois 3 Mute Mykistys 4 AVR AVR-valitsin 5 DVD DVD-valitsin DVD-valitsin 6 CD CD-valitsin CD-valitsin 7 Tape Nauhurivalitsin 8 VID 1 Video 1 -tulo
9 VID 2 Video 2 -tulo 10 VID 3 Video 3 -tulo 11 VID 4 Video 4 -tulo 12 AM/FM Viritinvalitsin 13 6 Ch. Select 6-kanavatulon valitsin 14 SPL SPL 15 Sleep Uniajastin 16 Test Testiääni -/tulovalinta 17 TV TV/DVD -/CDP-valinta 18 Volume Up Voimakkuus ylös Voimakkuus ylös 19 Surround Select
Surround-tilan valinta
-/CDR-valinta
20 Night Yökuuntelutilan valinta Tekstitys on/ei 21 Spare (ei käytössä) 22 Volume Down Voimakkuus alas Voimakkuus alas 23 Channel/Guide Kanavasäätö Otsikko 24
Siirrä/säädä ylös Ylös
25 Speaker/Menu Kaiuttimien säätö Valikko Kappaleselaus/­26
Siirrä/säädä vasemmalle Vasen
27 Set Aseta Syötä 28
Siirrä/säädä oikealle Right
29 Digital/Exit
Digitaalitulon valinta
Open/Close
30
¤
Siirrä/säädä alas Down
31 Delay/Prev. Ch. Viiveen säätö Paluu Avaa/sulje 32 1 111 33 2 222 34 3 333 35 4 444 36 5 555 37 6 666 38 7 777 39 8 888 40 Tun-M Viritintila Kohtaus Toisto 41 9 999 42 0 000 43 Memory Muisti Ääniraita Aika/CDR-näyttö 44 Tune Up Viritys ylös 45 Direct Suora taajuusvalinta Kuvakulma Satunnaissoitto 46 Clear Poisto Poisto Poisto 47 Preset Up Pikavalinta seuraava Hidastus eteen +10/- 48 Tune Down Viritys alas -/
seuraava kappale
49 OSD OSD 50 RDS RDS Select Levyn ohitus Levyn ohitus 51 Preset Down
Pikavalinta edellinen
Hidastettu toisto taakse
52 M1 53 M2 54 M3 55 M4 56 Rewind Pikatoisto taakse Pikatoisto taakse 57 Play Toisto Toisto 58 Fast Forward Pikatoisto eteen Pikatoisto eteen 59 Record -/tallennus 60 Stop Seis Seis 61 Pause Tauko Tauko 62 Skip Down Haku – Haku – 63 Skip Up Haku + Haku +
3500 3500
1
4
5
6
7
8
9
10
11
13
17
21
22
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
62
63
59
60
61
23
14
15
16
20
19
18
12
2
3
TOIMINTOLUETTELO 41
Toimintoluettelo
No. Painikkeen nimi Nauhuri VCR (VID 1) TV (VID 2) CBL (VID 3) SAT(VID 3)
1 Power On Virta päälle Virta päälle Virta päälle Virta päälle Virta päälle 2 Power Off Virta pois Virta pois Virta pois Virta pois Virta pois 3 Mute Mykistys 4 AVR 5 DVD 6 CD 7 Tape Nauhurivalinta 8 VID 1 VCR-valinta
9 VID 2 TV-valinta 10 VID 3 VID 3 -valinta 11 VID 4 12 AM/FM 13 6 Ch. Select 14 SPL 15 Sleep Kanava + Kanava + Kanava + Kanava + 16 Test 17 TV TV/VCR TV/VCR TV/Cable TV/Sat 18 Volume Up Voimakkuus ylös Voimakkuus ylös 19 Surround Select Kanava – Kanava – Kanava – 20 Night 21 Spare 22 Volume Down Voimakkuus alas 23 Channel/Guide Info/opas Info/opas 24
Ylös Ylös Ylös Ylös
25 Speaker/Menu Valikko Valikko Valikko Valikko 26
Vasen Vasen Vasen Vasen
27 Set Syötä Syötä Syötä Syötä 28
Oikea Oikea Oikea Oikea
29 Digital/Exit Poistu Poistu Poistu Poistu 30
¤
Alas Alas Alas Alas
31 Delay/Prev. Ch. Edellinen kanava Edellinen kanava Edellinen kanava 32 1 1111 33 2 2222 34 3 3333 35 4 4444 36 5 5555 37 6 6666 38 7 7777 39 8 8888 40 Tun-M 41 9 9999 42 0 0000 43 Memory 44 Tune Up 45 Direct 46 Clear Poisto Poisto Poisto Poisto 47 Preset Up 48 Tune Down 49 OSD OSD OSD OSD OSD 50 RDS 51 Preset Down 52 M1 Peruutus Uniajastin PPV Peruutus 53 M2 Suosikki Suosikki 54 M3 Ohitus Seuraava 55 M4 Musiikki Vaihtoehto 56 Rewind Takaisinkelaus Takaisinkelaus Päivä – Päivä – 57 Play Toisto Toisto 58 Fast Forward Pikakelaus eteen Pikakelaus eteen Päivä + Päivä + 59 Record Äänitys/äänitystauko Nauhoitus 60 Stop Seis Seis 61 Pause Tauko 62 Skip Down Selaus – Sivu – Sivu – 63 Skip Up Selaus + Sivu + Sivu +
42 KAUKO-OHJAUSKOODIT
Kauko-ohjauskoodit: TV
Valmistaja (merkki) Koodinumero (3-numeroinen)
ADMIRAL 023 088 105 AIWA 110 AKAI 011 020 022 042 053 056 089 093 AKURA 020 ALBA 020 040 ARC EN CIEL 017 019 024 056 059 ARCAM 017 ARISTONA 022 023 025 033 047 048 060 086 ASA 012 023 088 096 AUTOVOX 025 044 088 BANG & OLUFSEN 088 BASIC LINE 020 BAUR 075 076 077 102 BEKO 022 BLAUPUNKT 011 075 076 077 BRANDT ELECTRONIQUE 017 019 024 056 059 BRION VEGA 023 088 BRUNS 023 088 BUSH 010 020 040 043 092 BUSH(UK) 044 CENTURY 023 088 CGE 105 CIHAN 032 COMTEL 032 CONTEC 010 CONTINENTAL EDISON 017 019 024 056 059 CROSLEY 023 088 DAEWOO 022 DANSAI 022 DECCA 032 091 DECCA(UK) 038 DEGRAAF 015 DIXI 022 DORIC 029 DUMONT 023 088 096 DUMONT-FINLUX 012 044 DYNATRON 020 022 ELBE 095 105 ELCIT 023 032 EMERSON 023 088 ERRES 022 033 FENNER 022 FERGUSON 001 024 047 062 075 076 077 099 FIDELITY 047 FIDELITY(UK) 099 FINLANDIA 018 FINLUX 012 044 088 096 FISHER 023 043 088 FORGESTONE 047 099 FORMENTI 088 FORMENTI-PHOENIX 088 GBC 043 GEC(UK) 061 GOLDSTAR 022 GOODMANS 010 022 043 GORENJE 034 124
KAUKO-OHJAUSKOODIT 43
Kauko-ohjauskoodit: TV (jatkoa)
Valmistaja (merkki) Koodinumero (3-numeroinen)
GRANADA 010 018 022 029 033 104 GRANADA(UK) 043 GRUNDIG 011 075 076 077 096 HANSEATIC 010 020 022 043 HIFIVOX 017 019 024 056 059 080 HINARI 010 020 043 HITACHI 010 012 015 018 024 026 035 043 055 056 058 059 061 066 069 080 082 085
093 094 101 IMPERIAL 105 INNO HIT 068 INTERFUNK 020 022 023 024 033 056 088 104 INTERVISION 111 113 114 115 116 117 118 119 121 ITT 040 046 092 100 ITT-NOKIA 040 058 092 100 JVC 010 043 047 053 056 092 KARCHER 012 068 KATHREIN 034 124 KENNEDY 025 KNEISSEL 105 KORTING 023 088 KRIESLER 022 023 025 033 047 048 060 LOEWE 027 LOEWE OPTA 020 022 023 088 LOGIK 038 047 091 099 LUMA 022 LUXOR 058 MAGNADYNE 023 088 MANESTH 022 MARANTZ 022 MARELLI 088 MARK 022 MATSUI 001 020 038 040 043 091 METZ 011 023 075 076 077 088 MINERVA 011 075 076 077 096 MITSUBISHI 007 010 011 013 020 022 023 029 034 038 039 043 046 050 057 075 076 077 079
082 083 089 090 091 092 124 NATIONAL 018 NEC 010 043 NECKERMANN 023 078 088 102 NOKIA 040 046 092 100 NORDMENDE 009 017 019 024 053 056 059 069 080 093 094 ORION 038 040 091 OTTO VERSAND 010 020 022 043 075 076 077 078 092 102 PANASONIC 018 085 PATHE' MARCONI 017 019 024 056 059 PHILCO 023 088 105 PHILIPS 008 014 020 022 023 025 027 032 033 046 047 048 054 060 061 067 068 070
071 078 084 086 088 095 097 099 100 104 107 108 PHOENIX 088 PIONEER 020 022 024 056 069 PROLINE 020 PROTECH 022 QUELLE 011 012 020 022 038 044 075 076 077 096 RADIOLA 022 023 025 033 047 048 060 078 097 RADIOMARELLI 022 023 029 082 083 088 RBM(UK) 044
44 KAUKO-OHJAUSKOODIT
Kauko-ohjauskoodit: TV (jatkoa)
Valmistaja (merkki) Koodinumero (3-numeroinen)
REDIFFUSION 029 082 083 REX 022 025 RFT 122 123 124 125 126 127 RTF 023 SABA 009 017 019 023 024 056 059 069 080 088 093 094 SALORA 018 058 SAMSUNG 022 068 SANYO 010 012 023 038 043 091 092 SBR 022 033 046 047 061 084 086 SCHNEIDER 022 023 025 033 047 048 060 078 086 097 SELECO 022 025 105 SHARP 010 043 SIEMENS 010 011 015 075 076 077 SINGER 023 088 105 SONY 006 010 016 038 043 062 064 065 091 102 103 106 SOUND WAVE 020 STERN 022 025 TANDBERG 023 056 080 TELEFUNKEN 024 056 059 069 TENSAI 022 THOMSON 003 005 009 017 019 024 040 044 053 056 059 069 072 074 080 082 093 094 THORN 047 099 THORN-FERGUSON 024 047 099 102 103 TOSHIBA 001 010 037 042 043 044 063 092 096 105 TRISTAR 099 TRIUMPH 044 UHER 044 ULTRAVOX 023 088 UNIVERSUM 012 075 076 077 102 VOXSON 023 088 WATSON 075 076 077 WEGA 010 043 088 WEGA COLOR 023 WELTBLICK 022 WESTINGHOUSE 022 ZANUSSI 022 025
KAUKO-OHJAUSKOODIT 45
Kauko-ohjauskoodit: videonauhuri
Valmistaja (merkki) Koodinumero (3-numeroinen)
AIWA 039 044 055 073 116 121 148 152 AKAI 044 053 090 092 103 149 155 ALBA 061 068 073 121 AMSTRAD 039 107 148 ANITECH 155 ARC EN CIEL 044 090 ARISTONA 049 091 109 ASTRA 148 ASTRO SOUND 155 ATLANTIC 155 AUDIOSONIC 165 166 BANG & OLUFSEN 044 155 BAUR 054 155 156 157 158 BLAUPUNKT 091 098 107 109 129 137 147 BRANDT ELECTRONIQUE 044 090 BRAUN 147 BUSH 061 068 073 121 CANON 147 CONDOR 155 CROWN 009 061 068 CROWN/ONWA 148 DAEWOO 009 061 068 069 155 DECCA 039 044 048 148 155 DECCA(UK) 054 DEGRAAF 015 018 039 049 054 148 DUAL 044 090 148 155 DUMONT 015 039 054 148 155 DYNATECH 039 148 ELBE 036 148 ELTA 148 EMERSON 011 032 039 062 073 127 148 155 FERGUSON 001 044 083 085 090 094 100 104 108 122 131 135 138 FINLADIA 015 054 FINLUX 015 018 019 039 044 049 053 054 103 107 143 146 147 148 149 FISHER 015 019 032 FUJITSU 148 FUNAI 039 148 GARANADA(UK) 107 GBC(UK) 054 GOLDSTAR 036 055 148 155 GOODMANS 039 050 054 055 061 068 073 148 155 155 GRAETZ 044 090 GRANADA 015 019 049 109 147 149 155 GRANADA(UK) 018 054 GRUNDIG 054 091 098 109 143 HANSEATIC 054 155 HARMAN/KARDON 036 HIFIVOX 044 090 HITACHI 018 025 039 044 074 087 090 138 149 IMPERIAL 039 096 148 155 INTERFUNK 054 155 INTERVISION 148 155 ITT 015 019 044 090 103 ITT-NOKIA 015 019 044 090 103 149 155 JENSEN 044
46 KAUKO-OHJAUSKOODIT
Kauko-ohjauskoodit: videonauhurit (jatkoa)
Valmistaja (merkki) Koodinumero (3-numeroinen)
JVC 044 047 085 090 135 KARCHER 054 155 KENDO 103 KENWOOD 019 044 047 KOERTING 155 KUBA 147 148 LLOYD 039 148 LOEWE OPTA 054 082 091 109 155 MAGNAVOX 062 MARANTZ 036 050 054 073 091 109 MEMOREX 015 019 039 049 055 148 METZ 091 098 109 MINERVA 098 109 MITSUBISHI 047 053 054 076 098 154 155 MULTITECH 039 054 068 098 148 155 NATIONAL 107 NEC 036 044 047 090 NECKERMANN 011 019 044 054 090 109 127 155 156 157 158 NESCO 148 NOKIA 015 019 044 090 103 NORDMENDE 039 044 047 090 OPTONICA 049 050 ORION 011 032 073 127 148 155 OSAKI 039 055 148 155 OTTO VERSAND 054 098 147 155 156 157 158 PALLADIUM 148 PANASONIC 088 089 107 129 137 147 148 PATHE' MARCONI 044 090 PHILIPS 006 041 043 049 050 054 082 091 109 145 146 155 PIONEER 047 054 113 145 PROLINE 039 148 QUELLE 011 044 048 054 055 098 107 109 127 RADIOLA 049 091 109 RCA 062 REALISTIC 015 019 039 049 050 147 148 REX 044 090 ROADSTAR 055 148 SABA 009 044 047 090 SALORA 019 053 SAMSUNG 009 054 057 062 066 067 092 096 155 SANSUI 044 047 SANYO 015 019 073 149 SBR 054 082 SCHAUB LORENZ 044 090 SCHNEIDER 039 049 054 091 096 109 148 155 SEG 096 148 SELECO 044 090 155 SHARP 049 050 058 148 SIEMENS 019 091 098 109 SINGER 155 SONY 039 048 051 052 077 081 156 157 158 SUNSTAR 039 148 SUPERTEC 148 155 SYLVANIA 039 053 148 TANDBERG 032 127 TEAC 039 044 148
KAUKO-OHJAUSKOODIT 47
Kauko-ohjauskoodit: videonauhurit (jatkoa)
Valmistaja (merkki) Koodinumero (3-numeroinen)
TEC 148 155 TECHNICS 107 147 TELEFUNKEN 044 090 TELERENT 147 148 TENSAI 148 155 THOMSON 044 047 090 THORN 044 085 090 135 THORN-FERGUSON 044 083 085 090 094 100 104 108 131 135 149 155 156 157 158 TOSHIBA 009 044 053 080 090 153 155 TRANSONIC 155 UHER 044 096 ULTRAVOX 155 UNIVERSUM 147 148 149 155 156 157 158 WATSON 155 WELTBLICK 155 YAMAHA 036 044 YOKO 098 148 155 ZANUSSI 044 090 ZENDER 090
Kauko-ohjauskoodit: kaapeli-tv-boksit
Valmistaja (merkki) Koodinumero (3-numeroinen)
BT CABLE 007 CABLETIME 008 011 012 016 CLYDE CABLE VISION 017 DECSAT CANAL 010 FILMNET 018 019 020 FRANCE TELECOM 013 021 GEC 017 JERROLD 001 022 PHILIPS 023 PIONEER 002 SAMSUNG 002 024 SATBOX 004 SCIENTIFIC ATLANTA 005 006 025 026 TELESERVICE 011 TUDI 027 UNITED CABLE 001 VISIOPASS 009 WESTMINSTER CABLE 007
48 KAUKO-OHJAUSKOODIT
Kauko-ohjauskoodit: satelliittivirittimet
Valmistaja (merkki) Koodinumero (3-numeroinen)
AIWA 441 AKAI 333 ALBA 301 411 AMSTRAD 432 ANKARO 421 ASTRO 476 477 478 479 480 481 482 483 BARCOM 421 BLAUPUNKT 338 390 BUSH 348 406 BUSH(UK) 353 ECHOSTAR 347 FERGUSON 345 348 352 353 363 364 367 406 411 424 FINLUX 309 310 FTE 380 FUBA 314 347 421 GOODMANS 411 GRUNDIG 338 353 367 390 HITACHI 406 411 ITT 367 ITT-NOKIA 367 KATHREIN 301 333 380 390 KOSMOS 380 LOEWE 475 LEMON 474 LORENZEN 461 462 463 464 465 MARANTZ 333 MASPRO 353 406 METZ 390 MINERVA 390 MITSUBISHI 390 MULTISTAR 380 NEC 330 336 346 373 NOKIA 367 NORSAT 346 OTTO VERSAND 390 PACE 348 353 363 364 367 424 PACE MSS SERIES 367 PANASONIC 331 424 PHILIPS 319 332 333 353 421 424 QUADRAL 466 467 468 469 470 471 472 473 QUELLE 390 RADIOLA 353 RADIX 347 RADIX 347 SAMSUNG 380 427 432 SAT 427 SCHNEIDER 353 SIEMENS 338 390 SKY MASTER 433 SKYLAB 421 TECHNISAT 347 TELECOM 341 TELEFUNKEN 383 THORN-FERGUSON 323 345 348 352 353 363 364 367 VORTEC 432 442
KAUKO-OHJAUSKOODIT 49
Kauko-ohjauskoodit: satelliittivirittimet (jatkoa)
Valmistaja (merkki) Koodinumero (3-numeroinen)
WISI 304 322 326 327 347 427 ZEHNDER 380 427 ZENITH 344
Kauko-ohjauskoodit: CD-tallennin
Valmistaja (merkki) Koodinumero (3-numeroinen)
HARMAN KARDON 002
Kauko-ohjauskoodit: CD-soittimet
Valmistaja (merkki) Koodinumero (3-numeroinen)
AIWA 072 111 118 156 170 ARCAM 217 221 AKAI 050 177 184 AUDIOMECA 221 BSR 044 CALIFORNIA AUDIO 015 109 CAPETRONIC 070 CROWN 042 DENON 187 188 213 FISHER 055 068 FUNAI 126 GOLDSTAR 016 087 GRUNDIG 217 221 225 226 227 228 HAITAI 099 214 HARMAN KARDON 001 025 054 190 218 219 HITACHI 093 JVC 176 195 196 KENWOOD 030 062 078 079 148 151 176 178 181 KYOCERA 012 LINN 217 221 LUXMAN 077 102 MAGNAVOX 039 113 MARANTZ 058 084 191 192 193 MBL 184 062 MCINTOSH 194 MITSUBISHI 032 MERIDIAN 217 221 MITSUMI 152 NAD 013 074 197 198
50 KAUKO-OHJAUSKOODIT
Kauko-ohjauskoodit: CD-soittimet (jatkoa)
Valmistaja (merkki) Koodinumero (3-numeroinen)
NAKAMICHI 199 200 201 229 NAIM 217 221 NEC 069 ONKYO 037 038 045 046 171 175 202 203 PANASONIC 015 075 109 119 158 183 204 PHILIPS 039 138 149 209 PIONEER 071 094 100 112 123 131 161 162 215 PRIMARE 059 PROTON 210 REALISTIC 058 093 095 104 105 108 164 166 REVOX 221 SAMSUNG 028 SANSUI 047 081 157 172 SANYO 033 068 082 095 168 SHARP 058 105 114 151 159 167 180 181 SHERWOOD 003 041 058 105 133 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 SIGNATURE 040 SONY 212 103 115 116 118 132 139 163 205 206 207 208 217 T&A 218 222 TEAC 011 058 085 086 106 107 110 121 137 146 154 TECHNICS 244 245 246 247 248 249 250 THETA DIGITAL 039 THOMSON 217 252 THORENS 217 221 TOSHIBA 013 074 097 151 155 173 UNIVERSUM(QUELLE) 217 219 220 221 223 224 VICTOR 120 YAMAHA 019 031 053 061 135 169
Kauko-ohjauskoodit: Kasettinauhuri
Valmistaja (merkki) Koodinumero (3-numeroinen)
HARMAN KARDON 001
KAUKO-OHJAUSKOODIT 51
Kauko-ohjauskoodit: DVD-soittimet
Valmistaja (merkki) Koodinumero (3-numeroinen)
APEX DIGITAL 061 DENON 019 051 GE 003 004 GOLDSTAR 005 HARMAN KARDON 001 JVC 006 LG 005 055 064 MAGNAVOX 056 MARANTZ 059 MITSUBISHI 023 NAD 062 ONKYO 009 048 PANASONIC 024 030 044 PHILIPS 056 PIONEER 041 065 PROCEED 060 PROSCAN 003 004 RCA 003 004 SAMSUNG 053 054 SHARP 028 SONY 043 045 THOMPSON 003 004 TOSHIBA 009 058 YAMAHA 030 063 ZENITH 005 055 064
52 VIANETSINTÄKAAVIO
Vianetsintäkaavio
Suorittimen nollaus
Jos laitteen toiminta tai sen näyttö on epänor­maali, syynä voi olla laitteen muistin tai mikro­prosessorin vääränlainen toiminta.
Korjaa toimintahäiriö seuraavasti:irrota laite ensin verkkojännitteestä ja odota vähintään kolme minuuttia. Kytke tauon jälkeen virtajohto ja tarkista laitteen toiminta. Jos laite toimii vieläkin väärin, järjestelmän nollaus saattaa kor­jata vian.
Aloita AVR 3500:n järjestelmämuistin täydellinen tyhjennys mukaan lukien virittimen asemamuisti, lähtötasojen asetukset, viiveajat ja kaiuttimien asetukset kytkemällä laitteen aluksi valmiustilaan virtakytkimellä
2
. Paina seuraavaksi äänen-
sävypiirien kytkintä
6
ja RDS-painiketta
@
samanaikaisesti.
Laite kytkeytyy automaattisesti päälle ja näytössä
N
näkyy teksti RESET. Muistin tyhjennyksen jälkeen sinun on tehtävä uudelleen kaikki jär­jestelmän säätötoimenpiteet.
Huomaa: Suorittimen nollaus tyhjentää laitteen muistista kaikki tehdyt kaiuttimia, lähtötasoja, surround-tiloja ja digitaalituloja koskevat ase­tukset sekä tyhjentää virittimen asemamuistin. Nollauksen jälkeen laite ottaa käyttöön tehdasasetukset, ja sinun on tehtävä uudelleen kaikki järjestelmän säätötoimenpiteet.
Jos järjestelmä ei vieläkään toimi oikein, syynä voi olla staattinen purkaus tai voimakkaat verkkojännitepiikit, jotka ovat vaurioittaneet muistia tai suoritinta.
Jos nollaus ei poista ongelmaa, ota yhteys valtuutettuun Harma Kardon -huoltoliikkeeseen.
OIRE SYY RATKAISU
Laite ei käynnisty painaessasi • Laite ei saa virtaa • Varmista, että virtajohto on kytketty jännitteelliseen pistorasiaan
päävirtakytkintä
1
• Tarkista, onko pistorasia katkaisijalla ohjattu
Näytön valaistus syttyy, mutta ei • Ottoliitännöissä huono kosketus • Varmista, että kaikki tulo- ja kaiutinliitännät on tehty oikein ääntä eikä kuvaa Mykistys on kytketty päälle • Paina mykistyspainiketta
• Äänenvoimakkuuden säätö on pienellä • Nosta äänenvoimakkuuden tasoa
Ääni kuuluu, mutta etulevyn • Näytön valaistus on kytketty pois päältä • Muuta näytön valaistuksen asetuksia sivun 34 ohjeiden mukaan näytön valaistus ei syty niin, että sen asetuksena on VFD FULL
Mistään kaiuttimesta ei kuulu ääntä, • Vahvistin on suojaustilassa • Tarkista, onko kaiutinliitännöissä oikosulku viritinvahvistimen ja järjestelmän virtakytkimen
2
oikosulun vuoksi tai kaiuttimien päässä
ympärillä oleva merkkivalo on punainen • Vahvistin on suojaustilassa sisäisten • Ota yhteys lähimpään Harman Kardon -huoltoliikkeeseen
toimintahäiriöiden vuoksi
Ei ääntä surround- tai • Väärä surround-tila • Valitse muu kuin stereo-tila keskikaiuttimesta • Virheelliset asetukset • Tarkista kaiutintila
• Ohjelmamateriaali stereo- tai • Surround-dekooderi ei ehkä luo keski- tai takakanavien monofoninen informaatiota ei-koodatusta ohjelmamateriaalista
• Kaiuttimet on kytketty väärin • Tarkasta kaiutinliitännät tai käytä testiääntä liitäntöjen
tarkistamiseen (katso sivu 23)
Laite ei reagoi kauko-ohjaimen • Kauko-ohjaimen paristot heikot • Tarkista kauko-ohjaimen paristot komentoihin • Väärä ohjelmalähde valittuna • Paina AVR-valitsinta
5
• Kaukosäädin on katveessa • Varmista, että kauko-ohjaimen ja viritinvahvistimen
välillä ei ole esteitä
Viritin hurisee ajoittain • Paikallisia häiriöitä • Siirrä antenni pois tietokoneiden, loisteputkivalaisimien,
sähkömoottoreiden tai muiden sähkölaitteiden läheisyydestä
Kanavailmaisimien
Q
kirjaimet • Digitaalinen ohjelmalähde pysäytetty • Jatka DVD-levyn toistoa vilkkuvat ja digitaalisen ohjelman • Tarkasta, että valittuna on oikea digitaalitulo toisto loppuu
TEKNISET TIEDOT 53
Tekniset tiedot
Vahvistinosa
Stereotila Jatkuva keskimääräinen teho (FTC)
50 W/kanava,20 Hz - 20 kHz: @ < 0,07 % THD, molemmat kanavat kuormitettuna, 8 kuorma
Viisikanavainen surround-tila Teho kanavaa kohden
Vasen/oikea etukanava: 40 W/kanava, @ < 0,07 % THD, 20 Hz - 20 kHz, 8
Keskikanava: 40 W, @ < 0,07 % THD, 20 Hz - 20 kHz, 8
Surround-kanavat: 40 W/kanava, @ < 0,07 % THD, 20 Hz - 20 kHz, 8 kuormalla
Tuloherkkyys/impedanssi:
lineaarinen (High Level) 200 mV/47 k Signaali-kohinasuhde (IHF-A) 95 dB Surround-järjestelmän kanavaerotus
Analoginen dekoodaus
(ProLogic jne.) 40 dB
Dolby Digital (AC-3) 55 dB
DTS 55 dB Taajuusvaste
@ 1W (+0 dB, -3 dB) 10 Hz - 100 kHz Korkein hetkellinen
virransyöttökyky (HCC) ±25A TIM-särö Ei mitattavissa Nousunopeus 16 µsec
Muutosnopeus 40 V/µsec
FM-viritinosa
Taajuusalue 87,5-108,0 MHz Pienin antennisignaali IHF: 1,3 mV/13,2 dBf Signaali-kohinasuhde Mono/stereo: 70/65 dB (DIN) Särö Mono/stereo: 0.15/0.3% Stereoerottelu 35 dB @ 1 kHz Selektiivisyys ±300 kHz: 65 dB Peilitaajuusvaimennus 80 dB Välitaajuusvaimennus 90 dB
AM-viritinosa
Taajuusalue 520-1611 kHz Signaali-kohinasuhde 45 dB Pienin antennisignaali kehäantenni: 500 mV Särö 1 kHz, 50 % modulaatio: 1 % Selektiivisyys ±9 kHz: 30 dB
Video-osa
Värijärjestelmät PAL/NTSC Tulotaso/impedanssi 1 Vp-p/75 Lähtötaso/impedanssi 1 Vp-p/75 Taajuusvaste 10 Hz - 8 MHz (-3 dB)
Yleistä
Käyttöjännite AC 220-240 V-50 Hz Tehonkulutus 72 W lepotilassa,
enintään 580 W (Kaksi kanavaa käytössä)
Mitat (enintään):
Leveys 440 mm Korkeus 166 mm Syvyys 435 mm Paino 14,1 kg
Syvyysmittaan sisältyvät nupit, painikkeet ja liitännät Korkeusmittaan sisältyvät jalat ja kotelo. Kaikki oikeudet muutoksiin pidätetään.
Harman Kardon on rekisteröity tavaramerkki ja Power for the Digital Revolution on Harman Kardon Inc:n tavaramerkki.
on Harman International Industries, Inc.-yhtiön omistama tavaramerkki.
(Patent No.5,386,478).
* Valmistettu Dolby Laboratories Inc:n lisenssillä. Dolby, Pro Logic II,AC-3 ja kaksois-D ovat Dolby Laboratories Inc:n tavaramerkkejä.Julkaisematonta luottamuksellista aineistoa © 1992-1999 Dolby Laboratories Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.
DTS ja DTS Surround ovat Digital Theater Systems, Inc -yhtiön tavaramerkkejä.
††
Ultrastereo on Ultrastereo Corp:n tavaramerkki.
VMax on Harman International Industries Inc:n tavaramerkki, ja on lisensoitu sovellus Cooper Bauck Transaural Stereo -patentista.
Logic 7 on Lexicon Inc:n rekisteröimä tavaramerkki.
Crystal on Cirrus Logic Corp. -yhtiön rekisteröity tavaramerkki.
TM
250 Crossways Park Drive,Woodbury, New York 11797 www.harmankardon.com Harman Consumer International: 2, route de Tours, 72500 Château-du-Loir, France © 2001 Harman Kardon, Incorporated Part No.:AVR 3500 OM
Loading...