APPLE iPod touch with iPhone 2.2 User Manual [fi]

iPod touch
Käyttöopas

Sisältö

5 Luku 1: Alkuun pääseminen 5 Mitä tarvitaan 5 iPod touchin rekisteröinti 6 Synkronoiminen iTunesin kanssa 10 Sähköposti-, yhteystieto- ja kalenteritunnukset 12 Määrittelyproilien asentaminen 13 iPod touchn irrottaminen tietokoneesta
14 Luku 2: Perusteet 14 iPod touch yhdellä silmäyksellä 16 Koti-näyttö 19 Painikkeet 21 Kosketusnäyttö 23 Näytön näppäimistö 27 Yhteyden muodostaminen internetiin 28 Akku 29 iPod touchin puhdistaminen 29 iPod touchin uudelleenkäynnistäminen ja nollaaminen
2
30 Luku 3: Musiikki ja video 30 Musiikin, videoiden ja muun sisällön hankkiminen 32 Musiikki ja muu äänisisältö 38 Videot 40 Nukkumisajastimen asettaminen 40 Selauspainikkeiden vaihtaminen
42 Luku 4: iTunes ja App Store 42 iTunes Wi-Fi Music Store 47 App Store 52 Ostetun sisällön synkronointi 53 Ostosten varmistaminen 53 Tunnuksen päivittäminen
54 Luku 5: Safari 54 Verkkosivujen katsominen 57 Etsiminen verkosta 57 Kirjanmerkit 58 Verkkoleikkeet
59 Luku 6: Mail 59 Sähköpostitunnusten käyttöönotto 59 Sähköpostin lähettäminen 60 Sähköpostin tarkistaminen ja lukeminen 64 Sähköpostin järjestäminen
65 Luku 7: Muut ohjelmat 65 Kartat 71 YouTube 74 Valokuvat 78 Kalenteri 82 Yhteystiedot 83 Pörssi 84 Sää 85 Muistio 86 Laskin 88 Kello 90 Nike + iPod
91 Luku 8: Asetukset 91 Wi-Fi 92 VPN 92 Hae uudet tiedot 93 Kirkkaus 93 Yleiset 99 Musiikki 100 Video 100 Valokuvat 100 Mail, yhteystiedot, kalenterit 104 Safari 105 Nike + iPod
106 Liite A: Vianmääritys 106 Yleiset 107 iTunes ja synkronointi 109 Ääni, musiikki ja video 110 iTunes Storet
Sisältö 3
11 0 Safari, sähköposti ja yhteystiedot 111 iPod touchin varmuuskopioiminen 113 iPod touchin ohjelmiston päivittäminen ja palauttaminen 11 4 iPod touchin käytettävyysominaisuudet
11 5 Liite B : Muut resurssit 11 5 Turvallisuus-, ohjelmisto- ja huoltotiedot 11 6 iPod touchlle optimoitu käyttöopas 11 6 Tietoja hävittämisestä ja kierrättämisestä
4 Sisältö
Alkuun pääseminen
1
·
VAROITUS: Lue vahinkojen välttämiseksi kaikki tämän oppaan käyttöohjeet
ja turvallisuusohjeet Tärkeitä tuotetietoja -oppaasta osoitteesta www.apple.com//support/manuals/ipodtouch, ennen kuin käytät iPod touchia.

Mitä tarvitaan

iPod touchin käyttämiseen tarvitaan:
Macintosh tai PC, jossa on USB 2.0 -portti ja jokin seuraavista käyttöjärjestelmistä: Â
Mac OS X 10.4.10 tai uudempi  Windows XP Home tai Professional, jossa on Service Pack 2 tai uudempi Â
Windows Vista Home Premium, Business, Enterprise tai Ultimate  Tietokoneessa näyttö, jonka tarkkuus on 1024 x 768 tai suurempi  iTunes 8.0.2 tai uudempi, joka on saatavilla osoitteesta  www.itunes.com//download iTunes Store -tunnus (jotta voit tehdä ostoksia iTunes Wi-Fi Music Storessa tai App Â
Storessa) Internet-yhteys tietokoneessa (laajakaistaa suositellaan) Â

iPod touchin rekisteröinti

Ennen kuin voit käyttää iPod touchin ominaisuuksia, iPod touch on otettava käyttöön iTunesin avulla. Voit myös rekisteröidä iPod touchin ja luoda iTunes Store -tunnuksen (käytettävissä osassa maita), jos sinulla ei vielä ole sellaista.
iPod touchin rekisteröinti:
1 Hae ja asenna uusin iTunes osoitteesta www.itunes.com//download.
2 Liitä iPod touch Macissa tai PC:ssä olevaan USB 2.0 -porttiin iPod touchin mukana
tulleella kaapelilla.
5
3 Noudata iTunesissa näytölle tulevia ohjeita iPod touchin rekisteröimiskesi ja
tietokoneesi yhteystietojen, kalenterien ja kirjanmerkkien synkronoimiseksi iPod touchiin.

Synkronoiminen iTunesin kanssa

Kun sinulla on iPod touch, voit helposti käyttää musiikkiasi, videoitasi, hakemiasi ohjelmia ja muuta iTunes-kirjaston sisältöä. iTunes voi synkronoida iPod touchiin kaikki nämä tiedot ja lisäksi myös yhteystietosi, kalenterisi ja selaimen kirjanmerkkisi.
Synkronoinnin käyttöönotto
Voit määrittää iTunesin synkronoimaan haluamasi tiedot:
musiikin ja äänikirjat  Elokuvat  TV-ohjelmat  podcastit  valokuvat  yhteystiedot – nimet, puhelinnumerot, osoitteet, sähköpostiosoitteet ja muuta  kalenterit – tapaamiset ja tapahtumat  sähköpostitunnukset  verkkosivujen kirjanmerkit  iTunes Storesta ostetut tai haetut ohjelmat Â
Voit säätää synkronointiasetuksia koska tahansa, kun iPod touch on liitettynä tietokoneeseen.
6 Luku 1 Alkuun pääseminen
Musiikki, äänikirjat, podcastit, videosisältö ja ostetut ohjelmat synkronoidaan iTunes-kirjastosta. Jos iTunesissa ei ole sisältöä, voit helposti ostaa tai tilata sisältöä iTunes Storesta (käytettävissä osassa maita) ja hakea sen iTunesiin. Voit myös lisätä iTunes-kirjastoon musiikkia CD-levyiltäsi. Lisätietoja iTunesista ja iTunes Storesta saat avaamalla iTunesin ja valitsemalla Ohjeet > iTunes-ohjeet.
Yhteystiedot, kalenterit ja verkkosivujen kirjanmerkit synkronoidaan tietokoneen ohjelmien kanssa seuraavassa osiossa kerrotulla tavalla. Yhteytiedot ja kalenterit synkronoidaan molempiin suuntiin tietokoneen ja iPod touchin välillä. iPod touchssa tehdyt uudet tietueet tai muutokset synkronoidaan tietokoneelle ja päinvastoin. Myös verkkosivukirjanmerkit synkronoidaan molempiin suuntiin. Valokuvia voidaan synkronoida ohjelmasta tai kansiosta.
Sähköpostiasetukset voidaan synkronoida vain tietokoneen sähköpostiohjelmasta iPod touchiin. Tämä mahdollistaa sähköpostitunnusten muokkaamisen iPod touchssa vaikuttamatta tietokoneen sähköpostiasetuksiin.
Huomaa: Voit myös luoda sähköpostitunnuksia suoraan iPod touchssa. Katso ”Sähköposti-, yhteystieto- ja kalenteritunnukset” sivulla 10 .
iPod touchssa iTunes Wi-Fi Music Storesta tai App Storesta ostetut kohteet synkronoidaan iTunes-kirjastoon. Voit myös ostaa tai hakea musiikkia ja ohjelmia iTunes Storesta tietokoneelle ja synkronoida ne iPod touchiin.
Voit halutessasi asettaa iPod touchin synkronoimaan vain osan tietokoneen sisällöstä. Saatat esimerkiksi haluta synkronoida vain tietyt musiikkisoittolistat tai vain katsomattomat videopodcastit.
Tärkeää: Voit liittää ja synkronoida vain yhden iPod touchin kerrallaan. Irrota edellinen
laite ennen uuden liittämistä. Sinun pitää olla kirjautuneena tietokoneelle ennen iPod touchin liittämistä. Jos synkronoit PC:llä useamman kuin yhden iPod touchin tai iPodin samalla käyttäjätunnuksella, sinun on käytettävä samoja synkronointiasetuksia molemmille.
iTunes-synkronoinnin käyttöönotto:
1 Liitä iPod touch tietokoneeseen ja avaa iTunes (jos se ei avaudu automaattisesti).
2 Valitse iPod touch iTunesin sivupalkista.
3 Määrittele synkronointiasetukset kaikissa asetusosioissa.
Seuraavassa osiossa on kuvaukset eri asetusosioista.
Huomaa: Jos asetat iPod touchin synkronoimaan yhteystietoja, kalentereita tai kirjanmerkkejä MobileMen tai Microsoft Exchangen kanssa, kyseisten kohteiden synkronointi poistetaan käytöstä iTunesissa. Katso ”Tunnusten luominen” sivulla 10.
4 Osoita näytön oikeassa alakulmassa Käytä.
Luku 1 Alkuun pääseminen 7
Oletuksena ”Avaa iTunes, kun tämä iPod liitetään” on valittuna.
iTunesin iPod touch -asetusosiot
Seuraavat osiot tarjoavat yleiskatsausksen kaikista iPod touchin asetusosioista. Lisätietoja saat avaamalla iTunesin ja valitsemalla Ohjeet > iTunes-ohjeet.
Yhteenveto-osio
Valitse ”Avaa iTunes, kun tämä iPod liitetään”, jos haluat iTunesin avautuvan ja synkronoivan iPod touchin automaattisesti aina, kun liität sen tietokoneeseen. Poista tämän vaihtoehdon valinta, jos haluat synkronoida osoittamalla Synkronoi-painiketta iTunesissa. Lisätietoja automaattisen synkronoinnin estämisestä löytyy kohdasta ”Automaattisen synkronoinnin estäminen” sivulla 10.
Valitse ”Synkronoi vain valitut kappaleet ja videot”, jos haluat synkronoida vain iTunes­kirjastossa yksitellen valitut kohteet.
Ota automaattinen synkronointi pois käytöstä musiikin ja videoiden asetusosioissa valitsemalla ”Hallitse musiikkia ja videoita käsin”. Katso ”Sisällön hallitseminen käsin” sivulla 31.
Musiikki-, Elokuvat-, TV-ohjelmat- ja Podcastit-osiot
Valitse näissä osioissa media, jota haluat synkronoida. Voit synkronoida kaiken musiikin, ja kaikki elokuvat, TV-ohjelmat ja podcastit tai valita soittolistat ja kohteet, jotka haluat iPod touchiin.
Jos haluat katsella vuokraelokuvia iPod touchissa, siirrä ne iPod touchiin käyttäen Elokuvat-osiota iTunesissa.
8 Luku 1 Alkuun pääseminen
Jos iPod touchssa ei ole tarpeeksi tilaa kaikelle medialle, iTunes kysyy, haluatko luoda erityisen soittolistan. iTunes luo soittolistan puolestasi ja asettaa sen synkronoitavaksi iPod touchin kanssa.
Valokuvat-osio
Voit synkronoida valokuvia iPhoto 4.0.3:n tai uudemman tai Aperturen kanssa Macilla tai Adobe Photoshop Album 2.0:n tai uudemman tai Adobe Photoshop Elements
3.0:n tai uudemman kanssa PC:llä. Voit myös synkronoida valokuvat mistä tahansa tietokoneen kansiosta, joka sisältää valokuvia.
Tiedot-osio
Tiedot-osiossa voit määrittää yhteystietojen, kalentereiden, sähköpostitunnusten ja verkkoselaimen synkronointiasetukset.
Yhteystiedot  Voit synkronoida yhteystiedot muun muassa seuraavista ohjelmista: Mac OS X:n
Osoitekirja, Microsoft Entourage, Yahoo!:n osoitekirja ja Googlen osoitekirja Macissa tai Yahoo!:n osoitekirja, Googlen osoitekirja, Windowsin osoitekirja (Outlook Express), Vistan yhteystiedot tai Microsoft Outlook 2003 tai 2007 PC:ssä. (Macissa voit synkronoida useiden ohjelmien yhteystiedot. PC:ssä voit synkronoida yhteystiedot vain yhden ohjelman kanssa kerralla.)
Jos haluat synkronoida Yahoo!:n osoitekirjasta, voit lisätä uudet sisäänkirjautumistiedot osoittamalla Valinnat, kun muutat Yahoo!:n käyttäjätunnusta tai salasanaa synkronointiasetusten määrittämisen jälkeen.
Kalenterit  Voit synkronoida seuraavien ohjelmien kalentereita: iCal ja Microsoft Entourage
Macissa tai Microsoft Outlook 2003 tai 2007 PC:ssä. (Macissa voit synkronoida useiden ohjelmien kalenterit. PC:ssä voit synkronoida kalenterit vain yhden ohjelman kanssa kerralla.)
Sähköpostitunnukset  Voit synkronoida sähköpostitunnusten asetuksia Mailista Macilla ja Microsoft
Outlook 2003:sta tai 2007:stä tai Outlook Expressistä PC:llä. Tunnusten asetukset siirretään vain tietokoneelta iPod touchiin. iPod touchssa sähköpostitunnukseen tekemäsi muutokset eivät vaikuta tietokoneen tunnukseen.
Huomaa: Yahoo!:n sähköpostitunnuksen salasanaa ei tallenneta tietokoneelle, joten sitä ei voida synkronoida ja se on syötettävä iPod touchiin. Valitse Asetuksissa ”Mail, yhteystiedot, kalenterit”, kosketa Yahoo!:n tunnusta ja syötä salasana.
Verkkoselain  Voit synkronoida Safarin kirjanmerkit Macissa tai Safarin tai Microsoft Internet
Explorerin kirjanmerkit PC:ssä. Lisävalinnat Â
Luku 1 Alkuun pääseminen 9
Nämä valinnat antavat sinun korvata iPod touchin tietoja tietokoneen tiedoilla seuraavan synkronoinnin aikana.
Ohjelmat-osio
Ohjelmat-osiossa voit määritellä, mitkä App Store -ohjelmat haluat asentaa iPod touchiin. Suoraan iPod touchiin haetut ohjelmat varmuuskopioidaan iTunes­kirjastoon synkronoitaessa. Jos poistat ohjelman iPod touchista, voit asentaa sen tästä osiosta, kunhan se oli varmuuskopioitu.
Automaattisen synkronoinnin estäminen
Saatat haluta estää iPod toucha synkronoimasta automaattisesti, kun liität iPod touchin johonkin muuhun tietokoneeseen kuin siihen, jonka kanssa yleensä synkronoit sen.
iPod touchin automaattisen synkronoinnin poistaminen käytöstä: Liitä iPod touch tietokoneeseen. Valitse iTunesin sivupalkista iPod touch ja osoita Yhteenveto-välilehteä. Poista valinta ”Avaa iTunes, kun tämä iPod liitetään”. Voit aina synkronoida osoittamalla Synkronoi-painiketta.
Kaikkien iPhonien ja iPod touchien automaattisen synkronoinnin estäminen: Valitse iTunesissa iTunes > Asetukset (Macilla) tai Muokkaa > Asetukset (PC:llä), osoita Laitteet ja valitse ”Poista käytöstä kaikkien iPhonien ja iPodien automaattinen synkronointi”.
Jos tämä valintaneliö on valittuna, iPod touch ei synkronoi automaattisesti, vaikka ”Avaa iTunes, kun tämä iPod liitetään” olisi valittuna Yhteenveto-osiossa.
Automaattisen synkronoinnin estäminen kerran asetuksia muuttamatta: Avaa iTunes. Kun liität iPod touchin tietokoneeseen, pidä Komento- ja Optio-näppäimiä (Macilla) tai Vaihto- ja Control-näppäimiä (PC:llä) painettuna, kunnes näet iPod touchin sivupalkissa.
Manuaalisesti synkronoiminen: Valitse iTunesin sivupalkista iPod touch ja osoita ikkunan oikeassa alakulmassa olevaa Synkronoi-painiketta. Jos synkronointiasetuksia on muutettu, osoita Käytä.

Sähköposti-, yhteystieto- ja kalenteritunnukset

iPod touch toimii MobileMen, Microsoft Exchangen ja monien muiden suosittujen sähköpostijärjestelmien kanssa.
Tunnusten luominen
MobileMe ja Microsoft Exchange eivät tarjoa ainoastaan sähköpostia vaan myös yhteys- ja kalenteritietoja, jotka voidaan synkronoida iPod touchiin automaattisesti ja langattomasti. MobileMe voi myös synkronoida iPod touchin kirjanmerkit Safarin kanssa Macissa tai Safarin tai Microsoft Internet Explorerin kanssa PC:ssä. MobileMe, Exchange ja muut sähköpostitunnukset luodaan suoraan iPod touchssa.
10 Luku 1 Alkuun pääseminen
iPod touch käyttää Exchange ActiveSync -protokollaa sähköpostin, kalentereiden ja yhteystietojen synkronoimiseen seuraavien Microsoft Exchange -versioiden kanssa:
Exchange Server 2003 Service Pack 2 Â Exchange Server 2007 Service Pack 1 Â
iPod touch syöttää automaattisesti useimmat asetukset monille suosituille sähköpostitunnuksille.
Jos sinulla ei vielä ole sähköpostitunnusta, voit hankkia sellaisen ilmaiseksi osoitteesta www.yahoo.com, www.google.com tai www.aol.com. Voit myös kokeilla MobileMetä ilmaiseksi 60 päivää. Siirry osoitteeseen www.me.com.
Tunnuksen lisääminen iPod touchiin:
1 Kosketa iPod touchin kotinäytössä Asetukset.
2 Kosketa ”Mail, yhteystiedot, kalenterit” ja kosketa Lisää tunnus.
3 Kosketa tunnuksen tyyppiä:
Microsoft Exchange  MobileMe  Google-sähköposti  Yahoo! Mail  AOL  Muu Â
4 Syötä tunnuksen tiedot ja kosketa Tallenna.
Saat tarvittavat tiedot palveluntarjoajalta tai järjestelmän ylläpitäjältä. Exchange-tunnukset: Anna koko sähköpostiosoitteesi, domainisi (ei pakollinen),
käyttäjänimesi, salasanasi ja kuvaus. Kuvaus voi olla mitä vain haluat. iPod touch tukee Microsoftin Autodiscovery-palvelua, joka käyttää käyttäjänimeäsi
ja salasanaasi Exchange-palvelimen osoitteen määrittämiseen. Jos palvelinosoitetta ei voida määrittää, sinua pyydetään kirjoittamaan se. (Kirjoita koko osoite Palvelin­kenttään.) Kun olet yhteydessä Exchange-palvelimeen, saat ehkä kehotuksen vaihtaa pääsykoodin palvelimen sääntöjä vastaavaksi.
5 Jos olet lisäämässä MobileMe- tai Exchange-tunnusta, valitse sähköposti, yhteystiedot,
kalenterit ja kirjanmerkit (vain MobileMe) synkronoitaviksi koskettamalla. Exchange­tunnuksella voit myös valita, kuinka monen päivän sähköpostit haluat synkronoida iPod touchiin. Kosketa sitten Tallenna.
Tärkeää: Jos synkronoit yhteystiedot tai kalenterit Exchange- tai MobileMe-tunnusta
käyttäen, yhteystietojen ja kalenterien synkronointi otetaan pois käytöstä iTunesissa. Kaikki iPod touchin yhteys- ja kalenteritiedot korvataan MobileMe- tai Exchange­tunnuksen yhteys- ja kalenteritiedoilla.
Luku 1 Alkuun pääseminen 11
Push-tunnukset
MobileMe-, Microsoft Exchange- ja Yahoo! Mail -tunnukset ovat ns. push-tunnuksia. Kun uutta tietoa on saatavilla, kuten kun uusi sähköpostiviesti saapuu, tiedot toimitetaan automaattisesti iPod touchiin. (Hakemiseen perustuvissa palveluissa sitä vastoin sähköpostiohjelman täytyy tarkistaa säännöllisin väliajoin palveluntarjoajalta, onko uusia viestejä saapunut ja pyytää, että ne toimitetaan.) MobileMe ja Exchange käyttävät push-tekniikkaa myös yhteystietojen, kalenterien ja kirjanmerkkien (vain MobileMe) synkronoimiseen, jos kyseiset kohteet on valittu tunnuksen asetuksissa.
Synkronoitavat tiedot siirretään automaattisesti langattoman yhteyden kautta; iPod toucha ei tarvitse liittää tietokoneeseen synkronointia varten. iPod touch voi vastaanottaa lähetettyjä tietoja Wi-Fi-verkossa vain, kun iPod touch on hereillä (näyttö on päällä tai iPod touch on liitetty tietokoneeseen tai virtalähteeseen).
Määrittelyproilien asentaminen
Jos olet yrityskäyttäjä, voit ehkä ottaa käyttöön tunnuksia ja muita kohteita
iPod touchssa asentamalla määrittelyproilin. Määrittelyproilit tarjoavat järjestelmän
ylläpitäjille nopean tavan asettaa iPod touch toimimaan yrityksen, oppilaitoksen tai
organisaation tietojärjestelmien kanssa. Määrittelyproili saattaa esimerkiksi asettaa
iPod touchin käyttämään Microsoft Exchange -palvelimia työpaikalla ja mahdollistaa iPod touchin käyttää Exchange-sähköpostia, -kalentereita ja -yhteystietoja.
Määrittelyproilit voivat määritellä useita iPod touchin asetuksia kerralla. Määrittelyproili saattaa Esimerkiksi määritellä Microsoft Exchange -tunnuksen,
VPN-tunnuksen ja varmenteet yrityksen verkon ja tietojen suojattuun käyttöön.
Määrittelyproili saattaa laittaa pääsykoodin päälle, mikä edellyttää pääsykoodin
luomista ja syöttämistä iPod touchin käyttöä varten.
Järjestelmän ylläpitäjä saattaa jakaa määrittelyproileja sähköpostilla tai sijoittamalla
ne suojatulle verkkosivulle.
Määrittelyproilin asentaminen:
1 Avaa sähköpostiviesti iPod touchssa tai hae määrittelyproili järjestelmän ylläpitäjän
neuvomalta verkkosivustolta.
2 Kun määrittelyproili aukeaa, kosketa Asenna.
3 Syötä salasanat ja muut tiedot ohjeiden mukaan.
Tärkeää: Sinua saatetaan pyytää varmistamaan, että määrittelyproili on luotettava.
Jos olet epävarma, varmista asia järjestelmän ylläpitäjältä ennen määrittelyproilin
asentamista.
Määrittelyproilin asetuksia ei voi muuttaa. Jos haluat muuttaa näitä asetuksia, sinun on ensin poistettava määrittelyproili tai asennettava päivitetty määrittelyproili.
12 Luku 1 Alkuun pääseminen
Proilin poistaminen: Valitse Asetuksissa Yleiset > Proili, valitse määrittelyproili ja
kosketa Poista.
Määrittelyproilin poistaminen poistaa asetukset ja kaikki muut määrittelyproilin
asentamat tiedot iPod touchista.

iPod touchn irrottaminen tietokoneesta

Jos iPod touch ei juuri synkronoi tietokoneen kanssa, voit irrottaa sen tietokoneesta koska tahansa.
Kun iPod touch synkronoi tietokoneen kanssa, iPod touchin näytöllä lukee ”Synkronoidaan”. Jos irrotat iPod touchin ennen kuin synkronointi valmistuu, kaikkia tietoja ei välttämättä siirretä. Kun iPod touch lopettaa synkronoinnin, iTunesissa lukee ”iPod touchin synkronointi on suoritettu”.
Synkronoinnin kumoaminen: Vedä iPod touchin liukusäädintä.
Luku 1 Alkuun pääseminen 13
Nukkumispainike
Äänenvoimakkuuspainikkeet
Kuulokeportti
Telakkaliitäntä
Wi-Fi-antenni
Kotipainike
Sisäinen kaiutin
Kosketusnäyttö
Ohjelmasymbolit
Tilapalkki
Perusteet

iPod touch yhdellä silmäyksellä

2
14
iPod touchin mukana tulevat lisävarusteet
Dock Connector–USB-kaapeli
Stereokuulokkeet
Kiillotusliina
iPod
Varuste Käyttötarkoitus
Stereokuulokkeet Kuuntele musiikkia, äänikirjoja, podcasteja ja
videoita.
Telakkaliitäntä–USB -kaapeli Liitä iPod touch kaapelilla tietokoneeseen
synkronointia ja akun lataamista varten tai virtalähteeseen akun lataamista varten. Kaapelia voidaan käyttää lisävarusteena saatavan telakan kanssa tai se voidaan liittää suoraan iPod touchiin.
Kiillotusliina Puhdista iPod touchin näyttö.
Tilasymbolit
Näytön yläreunassa olevat tilapalkin symbolit antavat tietoa iPod touchista:
Tilasymboli Merkitys
Wi-Fi Näyttää, että iPod touch on yhteydessä
internetiin Wi-Fi-verkon kautta. Mitä enemmän palkkeja, sitä parempi yhteys. Katso sivu 91.
Verkkoliikenne Verkkoliikenne on käynnissä. Jotkin
muiden valmistajien ohjelmat voivat myös käyttää tätä symbolia aktiivisen prosessin ilmaisemiseen.
VPN Olet yhteydessä verkkoon VPN:ää
käyttäen. Katso ”Verkko” sivulla 94.
Luku 2 Perusteet 15
Tilasymboli Merkitys
Lukko Näyttää, että iPod touch on lukittu. Katso
sivu 19.
Toisto Näyttää, että kappaletta, äänikirjaa tai
podcastia toistetaan. Katso sivu 32.
Muistutus Näyttää, että muistutus on asetettu. Katso
sivu 89.
Akku Näyttää akun jäljellä olevan varauksen tai
latauksen tilan. Katso sivu 28.

Koti-näyttö

Painamalla Koti-painiketta pääset milloin tahansa Koti-valikkoon, jossa ovat iPod touch -ohjelmasi. Voit avata minkä tahansa ohjelman koskettamalla sitä.
iPod touchin ohjelmat
iPod touchin mukana tulevat seuraavat ohjelmat:
Kuuntele kappaleita, äänikirjoja ja podcasteja. Luo On-The-Go-soittolistoja tai käytä Genius-ominaisuutta luodaksesi automaattisesti soittolistoja kirjastossasi olevista samankaltaisista kappaleista.
Musiikki
Katsele ostettuja tai vuokrattuja elokuvia, musiikkivideoita, videopodcasteja ja TV­ohjelmia liikkeellä ollessasi. Tai yhdistä iPod touch televisioosi katsoaksesi sen sisältöä suurelta näytöltä (televisioon yhdistäminen edellyttää erikseen hankittavaa kaapelia).
Videot
Katsele kuvia, jotka on siirretty tietokoneesta tai tallennettu iPod touchssa. Katsele niitä pysty- tai vaakasuorassa. Katso kuvia tarkemmin zoomaamalla niitä. Katso kuvaesitys. Lähetä valokuvia sähköpostitse, lisää niitä MobileMe-galleriaan, lisää niitä
Valokuvat
iTunes
16 Luku 2 Perusteet
yhteystietoihin ja käytä niitä taustakuvina.
Etsi kohteita iTunes Wi-Fi Music Storen musiikkivalikoimasta tai selaa, kokeile ja osta uusia julkaisuja, top ten -kappaleita ja -albumeja ynnä muuta. Virtaustoista ja hae videoita. Valituissa Starbuckseissa voit selvittää, mikä kappale kahvilassa soi, ja ostaa sen heti. Voit myös selata, esikuunnella ja ostaa muita kappaleita, jotka kuuluvat Starbucks-kokoelmiin.
App Store
Safari
Kalenteri
Mail
Yhteystiedot
Etsi App Storesta iPod touch -ohjelmia, joita voit ostaa tai hakea Wi-Fi-yhteyttä käyttäen. Lue tai kirjoita arvosteluja suosikkiohjelmistasi. Hae ja asenna ohjelmia Koti­valikkoon.
Selaa verkkosivustoja Wi-Fi-yhteydellä. Käännä iPod touch vaaka-asentoon laajakuvakatselua varten. Zoomaa sisään tai ulos kaksoiskoskettamalla – Safari sovittaa verkkosivusarakkeen automaattisesti iPod touchin näytölle lukemisen helpottamiseksi. Synkronoi kirjanmerkit tietokoneesi Safarin tai Microsoft Internet Explorerin kanssa. Voit lisätä Safarin verkkoleikkeitä Koti-näyttöön, jotta pääset nopeasti suosikkiverkkosivustoillesi. Tallenna kuvia verkkosivustoilta valokuvakirjastoosi.
Katsele MobileMe-, iCal-, Microsoft Entourage-, Microsoft Outlook- tai Microsoft Exchange -kalentereita. Syötä tapahtumia iPod touchiin ja ne synkronoidaan takaisin tietokoneen kalenteriin. Aseta muistutuksia tapahtumille, tapaamisille ja töiden määräajoille.
iPod touch toimii MobileMen, Microsoft Exchangen ja monien muiden suosittujen sähköpostijärjestelmien, kuten Yahoo! Mailin, Google-sähköpostin ja AOL:n, sekä useimpien tavallisten POP3- ja IMAP-sähköpostijärjestelmien kanssa. Katso
PDF:iä ja muita liitteitä Mailissa. Tallenna liitteinä olevat valokuvat ja graikka
valokuvakirjastoosi.
Käytä MobileMestä, Mac OS X:n osoitekirjasta, Yahoo!:n osoitekirjasta, Googlen osoitekirjasta, Windowsin osoitekirjasta (Outlook Express), Microsoft Outlookista tai Microsoft Exchangesta synkronoituja yhteystietoja. Etsi, lisää, muuta tai poista yhteystietoja, jotka synkronoidaan takaisin tietokoneeseen.
Toista YouTuben verkkokokoelman videoita. Etsi mitä tahansa videota tai selaa esittelyssä olevia, suosittuja, viimeksi päivitettyjä ja parhaiksi arvioituja videoita.
YouTube
Seuraa osakkeidesi tietoja internetistä automaattisesti päivitettynä.
Pörssi
Katsele karttoja, satelliittikuvia tai hybridinäkymää paikoista ympäri maailmaa. Katso tarkemmin suurentamalla karttaa. Löydä nykyinen likimääräinen sijaintisi. Hanki yksityiskohtaisia reittiohjeita ja liikennetietoja. Löydä alueen yrityksiä.
Kartat
Luku 2 Perusteet 17
Sää
Kello
Laskin
Muistio
Asetukset
Nike + iPod
Katso säätiedot ja kuuden päivän sääennuste. Lisää suosikkikaupunkejasi ja saat niiden säätiedot nopeasti.
Katso ympäri maailmaa olevien kaupunkien aikoja – luo kellot suosikkikaupungeillesi. Aseta yksi tai useampi muistutus. Käytä sekuntikelloa tai aseta lähtölaskenta.
Summaa, vähennä, kerro ja jaa. Käytä iPod touchin tieteellisiä funktioita kääntämällä se sivuttain.
Kirjoita liikkeellä ollessasi muistiinpanoja - muistutuksia, kauppalistoja, nerokkaita ideoita. Lähetä niitä sähköpostilla.
Säädä kaikkia iPod touchin asetuksia kätevästi yhdestä paikasta. Aseta äänenvoimakkuuden rajoitus kuuntelumukavuuden varmistamiseksi. Aseta taustakuva ja näytön kirkkaus ja tee verkko-, sähköposti-, web-, musiikki-, video-, valokuva­ja muita asetuksia. Paranna turvallisuutta asettamalla automaattinen lukitus ja pääsykoodi. Rajoita pääsyä mahdollisesti loukkaavaan iTunes-sisältöön ja tiettyihin ohjelmiin. Nollaa iPod touch.
Kun Nike + iPod on otettu käyttöön Asetuksissa, se tekee iPod touchista harjoituskumppanisi. Seuraa vauhtiasi, kuluvaa aikaa ja matkaa eri harjoittelukerroilla ja valitse kappale, josta saat potkua harjoitteluun. (Edellyttää oikeanlaisia Nike-kenkiä ja Nike + iPod Sensor -tunnistinta, jotka myydään erikseen. Ei saatavilla ensimmäisen sukupolven iPod touchille.)
Huomaa: Ohjelmien toiminnallisuudessa voi olla eroja riippuen ostomaasta ja
-alueesta ja iPod touchin käytöstä.
Koti-näytön muokkaaminen
Voit muokata Koti-näytön symboleiden järjestystä, mukaan lukien näytön alareunassa olevat Dock-symbolit. Voit halutessasi järjestellä ne usealla Koti-näytölle.
Symboleiden järjestyksen muuttaminen:
1 Kosketa jotakin Koti-näytön symbolia, kunnes symbolit alkavat liikkua.
2 Järjestä symboleita vetämällä niitä.
3 Tallenna asettelu painamalla Koti -painiketta.
Voit myös lisätä Koti-näyttöön linkkejä suosikkiverkkosivuillesi. Katso ”Verkkoleikkeet” sivulla 58.
18 Luku 2 Perusteet
Uusien Koti-näyttöjen luominen: Kun järjestät symboleita, vedä symbolia kohti
Nukkumispainike
näytön oikea reunaa, kunnes uusi näyttö tulee näkyville. Voit palata alkuperäiseen näyttöön pyyhkäisemällä ja vetää enemmän symboleita uudelle näytölle.
Voit luoda enintään yhdeksän näyttöä. Dockin yläpuolella olevat pisteet osoittavat näyttöjen määrän ja näytön, jota tällä hetkellä katselet.
Toiseen Koti-näyttöön vaihtaminen: Pyyhkäise vasemmalle tai oikealle tai kosketa pistejonon vasemmalle tai oikelle puolelle.
Ensimmäiseen Koti-valikkoon palaaminen: Paina Koti-painiketta . Koti-näytön nollaaminen oletusasetteluun: Valitse Asetukset > Yleiset > Nollaa ja
kosketa Palauta Koti-näyttö.

Painikkeet

iPod touch käynnistetään ja sammutetaan ja sen äänenvoimakkuutta säädetään muutamalla helppokäyttöisellä painikkeella.
Nukkumispainike
Kun et käytä iPod touchia, voit lukita sen.
Kun iPod touch on lukittu, mitään ei tapahdu, jos kosketat sen näyttöä.
iPod touch lukkiutuu oletuksena automaattisesti, jos et kosketa näyttöä minuuttiin.
Luku 2 Perusteet 19
Lukitse iPod touch. Paina nukkumispainiketta.
Äänenvoimakkuuden lisäys
Äänenvoimakkuuden vähennys
Avaa iPod touch Paina Koti
vedä liukusäädintä.
Sammuta iPod touch kokonaan Paina nukkumispainiketta muutaman sekunnin
ajan, kunnes näytölle tulee punainen liukusäädin, ja vedä liukusäädintä.
Laita iPod touch päälle Paina nukkumispainiketta, kunnes Apple-logo
tulee näytölle.
-painiketta tai nukkumispainiketta ja
Katso tietoja iPod touch lukkiutumisajan muuttamisesta kohdasta ”Automaattilukitus” sivulla 95. Tietoja iPod touchin asettamisesta vaatimaan pääsykoodi avaamiseen löytyy kohdasta ”Pääsykoodi” sivulla 95.
Äänenvoimakkuuspainikkeet
Kun kuuntelet kappaleita, elokuvia tai muuta mediaa, iPod touchin sivulla olevilla painikkeilla säädetään median äänenvoimakkuutta. Muulloin painikkeilla säädetään äänenvoimakkuutta merkkiäänille ja muille äänitehosteille.
Huomaa: Ensimmäisen sukupolven iPod touchissa ei ole äänenvoimakkuuspainikkeita.
VAROITUS: Tärkeitä tietoja kuulovaurioiden välttämisestä löytyy Tärkeitä tuotetietoja
-oppaasta osoitteesta www.apple.com//support/manuals/ipodtouch.
Voit säätää äänenvoimakkuutta iPod touchin sivulla olevilla painikkeilla.
Jos haluat asettaa äänenvoimakkuusrajat iPod touchin musiikille ja videoille, katso ”Musiikki” sivulla 99.
20 Luku 2 Perusteet

Kosketusnäyttö

iPod touchin kosketusnäytöllä näkyvät säätimet muuttuvat dynaamisesti sen mukaan, mitä olet tekemässä.
Ohjelmien avaaminen
Ohjelman avaaminen: Kosketa symbolia.
Koti-näyttöön palaaminen: Paina näytön alla olevaa Koti -painiketta.
Rullaaminen
Rullaa vetämällä ylös tai alas. Joissakin näytöissä, esimerkiksi verkkosivuilla, voit rullata myös sivusuunnassa.
Rullaus vetämällä sormea näytöllä ei valitse kohteita tai ota mitään käyttöön.
Selaa nopeasti pyyhkäisemällä.
Luku 2 Perusteet 21
Hakemisto
Voit odottaa, että rullaus pysähtyy, tai koskettaa mitä tahansa näytön osaa, jolloin rullaus pysähtyy välittömästi. Rullauksen lopettaminen koskettamalla näyttöä ei valitse kohdetta tai ota mitään käyttöön.
Jos haluat rullata nopeasti luettelon, verkkosivun tai sähköpostin yläreunaan, kosketa tilapalkkia.
Luettelot
Joissakin luetteloissa on oikealla puolella hakemisto.
Kohteiden löytäminen hakemistollisesta luettelosta: Siirry tietyllä kirjaimella alkaviin kohteisiin koskettamalla kirjainta. Selaa hakemistoa nopeasti vetämällä sormea luetteloa pitkin.
Kohteen valitseminen: Kosketa kohdetta luettelossa. Luettelosta riippuen kohdetta koskettamalla voi tehdä eri asioita, kuten avata
uuden luettelon, toistaa kappaleen, avata sähköpostin tai tuoda näkyviin henkilön yhteystiedot.
Edelliseen luetteloon palaaminen: Kosketa vasemmassa yläkulmassa olevaa takaisin­painiketta.
22 Luku 2 Perusteet
Näkymän suurentaminen ja pienentäminen
Kun katselet valokuvia, verkkosivuja, sähköposteja tai karttoja, voit suurentaa tai pienentää näkymää. Liikuta sormiasi yhteen tai erilleen. Voit suurentaa valokuvia ja verkkosivuja kaksoiskoskettamalla (kosketa kahdesti nopeasti) ja pienentää niitä kaksoiskoskettamalla uudelleen. Voit suurentaa karttoja kaksoiskoskettamalla ja pienentää niitä koskettamalla kerran kahdella sormella.

Näytön näppäimistö

Käytä näytöllä näkyvää näppäimistöä tekstin, kuten yhteystietojen, tekstiviestien ja verkko-osoitteiden syöttämiseen.
Kirjoittaminen
Käyttämästäsi ohjelmasta riippuen älykäs näppäimistö voi kirjoittaessasi automaattisesti ehdottaa korjauksia kirjoitusvirheiden välttämiseksi.
Tekstin syöttäminen:
1 Tuo näppäimistö näkyviin koskettamalla tekstikenttää esimerkiksi muistiinpanossa tai
uudessa yhteystiedossa.
2 Kosketa näppäimistön näppäimiä.
Aloita kirjoittaminen etusormella. Harjoituksen myötä voit alkaa kirjoittaa nopeammin käyttämällä molempia peukaloitasi.
Kirjoittaessasi kirjaimet tulevat näkyviin sormesi yläpuolelle. Jos kosketat väärää näppäintä, voit liu'uttaa sormen oikean kirjaimen kohdalle. Kirjain tulee näytölle vasta, kun nostat sormen painikkeelta.
Luku 2 Perusteet 23
Isojen kirjainten kirjoittaminen Kosketa vaihtonäppäintä ennen kirjaimen
kirjoittamista.
Pisteen ja välilyönnin kirjoittaminen nopeasti Kaksoiskosketa välilyöntipainiketta. (Ominaisuus
voidaan asettaa käyttöön tai pois käytöstä kohdassa Asetukset > Yleiset > Näppäimistö.)
Isojen kirjainten ottaminen käyttöön Kaksoiskosketa vaihtonäppäintä
Vaihtonäppäin muuttuu siniseksi ja kaikki kirjoittamasi kirjaimet ovat isoja. Ota isot kirjaimet pois käytöstä koskettamalla Vaihtonäppäintä. (Ominaisuus voidaan asettaa käyttöön tai pois käytöstä kohdassa Asetukset > Yleiset > Näppäimistö.)
Numeroiden, välimerkkien tai symboleiden näyttäminen
Näppäimistöstä puuttuvien kirjainten ja symbolien kirjoittaminen
Kosketa numeronäppäintä symbolinäppäintä kirjoittamista varten.
Pidä kirjaimen tai symbolin perusmuotoa painettuna ja valitse sitten muunnelma liu'uttamalla.
lisämerkkien ja -symbolien
.
. Kosketa
Kansainväliset näppäimistöt
iPod touch tarjoaa näppäimistöt tekstin kirjoittamiseen monilla eri kielillä. Katso tuettujen näppäimistöjen koko luettelo osoitteesta www.apple.com//ipodtouch/specs.html.
Kansainvälisten näppäimistöjen asettaminen käyttöön ja pois:
1 Valitse Asetuksissa Yleiset > Maakohtaiset > Näppäimistöt.
2 Ota käyttöön haluamasi näppäimistöt. Kielet, joissa on useampi kuin yksi näppäimistö,
kuten japani ja kiina, osoittavat käytettävissä olevien näppäimistöjen määrän. Valitse näppäimistö kielelle koskettamalla.
24 Luku 2 Perusteet
Näppäimistön vaihtaminen, jos käytössä on useampia näppäimistöjä
Japanilaisella kana-näppäimistöllä kirjoittaminen
Japanilaisella QWERTY-näppäimistöllä kirjoittaminen
Korean kirjoittaminen Kirjoita Hangul-kirjaimia kaksiosaisella korean
Yksinkertaistetun kiinan kirjoittaminen pinyin­järjestelmällä
Yksinkertaistetun tai perinteisen kiinan kirjoittaminen käsin
Vaihda näppäimistöjä koskettamalla . Kun kosketat symbolia, käyttöön otetun näppäimistön nimi näkyy hetken.
Valitse tavut Kana-näppäimistöstä. Saat näkyviin lisää tavuvaihtoehtoja koskettamalla nuolinäppäintä ja valitsemalla ikkunasta toisen tavun tai sanan.
Kirjoita QWERTY-näppäimistöllä japanilaisia tavuja. Ehdotetut tavut tulevat näkyviin kirjoittaessasi. Valitse tavu koskettamalla sitä.
näppäimistöllä. Kirjoita kaksoiskonsonantit ja vokaaliyhdistelmät pitämällä kirjainta painettuna ja valitsemalla sitten äänneyhdistelmän merkki liu'uttamalla.
Kirjoita kiinaa pinyin-järjestelmällä QWERTY­näppäimistöllä. Ehdotetut kiinalaiset kirjoitusmerkit tulevat näkyviin kirjoittaessasi. Voit valita merkin koskettamalla sitä tai jatkaa pinyin­järjestelmällä kirjoittamista tuodaksesi näkyviin lisää merkkivaihtoehtoja.
Kirjoita kiinalaisia merkkejä sormellasi kosketuslevylle. Kun kirjoitat merkin viivoja, iPod touch tunnistaa ne ja näyttää vastaavat merkit luettelossa lähin vastine ylimpänä. Kun valitset jonkin merkin, sen kaltaiset merkit tulevat näkyviin luettelossa lisävaihtoehtoina.
Joitakin monimutkaisia merkkejä voi kirjoittaa yksinkertaisempia merkkejä yhdistämällä. Jos esimerkiksi kirjoitat ensin (kala) ja sitten (harjas) merkkiluetteloon tulee näkyviin merkki (osa Hongkongin kansainvälisen lentokentän nimestä), ja sen vieressä on nuoli. Voit korvata kirjoittamasi merkit merkkiä koskettamalla.
Kun yksinkertaistetun tai perinteisen kiinan käsinkirjoitus on käytössä, voit kirjoittaa kiinalaisia merkkejä sormella kuten kuvassa:
Luku 2 Perusteet 25
Sanakirja
Ehdotettu sana
iPod touchissa on monille kielille sanakirja kirjoittamista helpottamaan. Sopiva sanakirja tulee automaattisesti käyttöön, kun valitset tuetun näppäimistön.
Katso tuettujen kielten luettelo osoitteesta www.apple.com//ipodtouch/specs.html.
iPod touch käyttää aktiivista sanakirjaa korjausten ehdottamiseen ja kirjoitettavan sanan täydentämiseen. Sinun ei tarvitse keskeyttää kirjoittamista, jos haluat hyväksyä ehdotetun sanan.
Sanakirjan ehdotusten hyväksyminen tai hylkääminen:
m Jos haluat hylätä ehdotetun sanan, kirjoita sana loppuun ja hylkää ehdotus
koskettamalla x-painiketta ennen kuin kirjoitat mitään muuta. Aina kun hylkäät ehdotetun sanan, iPod touch alkaa todennäköisemmin hyväksymään sinun sanasi.
m Jos haluat käyttää ehdotettua sanaa, kirjoita välilyönti, välimerkki tai rivinvaihto.
Automaattisen korjauksen asettaminen käyttöön tai pois: Valitse Yleiset > Näppäimistö ja aseta Automaattinen korjaus käyttöön tai pois käytöstä. Oletusarvoisesti Automaattinen korjaus on käytössä.
Huomaa: Jos kirjoitat kiinaa tai japania, kosketa jotakin ehdotetuista vaihtoehdoista.
Tekstin muokkaaminen: Tuo suurennettu näkymä näkyviin koskettamalla ja pitämällä ja sijoita kirjoituskohta vetämällä.
26 Luku 2 Perusteet

Yhteyden muodostaminen internetiin

iPod touch muodostaa yhteyden internetiin Wi-Fi-verkkojen kautta. iPod touch voi liittyä AirPort-verkkoon tai muuhun Wi-Fi-verkkoon kotona, työpaikalla tai Wi­Fi-yhteyspisteissä ympäri maailmaa. Kun iPod touch liittyy Wi-Fi-verkkoon, joka on yhteydessä internetiin, se käyttää yhteyttä automaattisesti, kun käytät Mailia, Safaria, YouTubea, Pörssiä, Karttoja, Säätä, App Storea tai iTunes Wi-Fi Music Storea.
Langattomaan verkkoon liittyminen
Voit ottaa Wi-Fi:n käyttöön ja liittyä langattomiin verkkoihin Wi-Fi-asetuksissa.
Wi-Fi:n laittaminen päälle: Valitse Asetukset > Wi-Fi ja laita Wi-Fi päälle. Wi-Fi-verkkoon liittyminen: Valitse Asetukset > Wi-Fi, odota hetki iPod touchin
etsiessä kantaman sisällä olevia verkkoja ja valitse verkko (joihinkin Wi-Fi-verkkoihin liittyminen on maksullista). Syötä tarvittaessa salasana ja kosketa Liity (salasanan vaativien verkkojen kohdalla näkyy lukkosymboli ).
Kun olet liittynyt Wi-Fi-verkkoon manuaalisesti, iPod touch liittyy siihen automaattisesti aina, kun se on kantaman sisällä. Jos kantaman sisällä on useampi kuin yksi aiemmin käytetty verkko, iPod touch liittyy siihen, jota on käytetty viimeksi.
Kun iPod touch on yhteydessä Wi-Fi-verkkoon, näytön yläreunassa olevan tilapalkin Wi­Fi-symboli näyttää yhteyden voimakkuuden. Mitä enemmän palkkeja, sitä parempi yhteys.
Tietoja Wi-Fi-asetusten määrittelystä löytyy kohdasta ”Wi-Fi” sivulla 91.
Luku 2 Perusteet 27

Akku

Latautuu Latautunut
iPod touchssa on sisäinen ladattava akku.
Akun lataaminen
VAROITUS: Tärkeitä turvallisuusohjeita iPod touchin akun lataamiseen on Tärkeitä
tuotetietoja -oppaassa osoitteessa www.apple.com//support/manuals/ipodtouch.
Akun lataaminen ja iPod touchin synkronoiminen: Liitä iPod touch tietokoneeseen käyttäen mukana tulevaa USB-kaapelia.
Tärkeää: iPod touchin akku voi latautumisen sijasta tyhjentyä, jos iPod touch
on liitettynä tietokoneeseen, joka on pois päältä tai nukkumis- tai valmiustilassa. iPod touchin akkua ei voi ladata FireWire-liitäntää käyttävällä virtalähteellä.
Näytön oikeassa yläkulmassa oleva symboli näyttää akun latauksen tilan.
Jos synkronoit tai käytät iPod toucha samalla, kun lataat sen akkua, lataaminen saattaa kestää pidempään. iPod touch voidaan ladata myös käyttäen Applen USB-virtalähdettä, joka myydään erikseen.
Tärkeää: Jos iPod touchin akku on hyvin tyhjä, se saattaa näyttää toisen seuraavista
kuvista, mikä tarkoittaa, että iPod toucha on ladattava mahdollisesti jopa 10 minuuttia ennen kuin sitä voidaan käyttää. Jos iPod touchin akku on äärimmäisen tyhjä, näyttö saattaa pysyä pimeänä jopa 2 minuuttiin asti ennen kuin toinen hyvin tyhjää akkua osoittavista kuvista tulee näkyviin.
28 Luku 2 Perusteet
tai
Akun käyttöajan maksimoiminen
iPod touchissa käytetään litium-ioniakkuja. Tietoja iPod touchin akun käyttöajan ja käyttöiän maksimoimisesta on osoitteessa www.apple.com//batteries.
Akun vaihtaminen
Ladattavien akkujen latauskertojen määrä on rajallinen, ja akku voidaan joutua lopulta vaihtamaan uuteen. iPod touchin akku ei ole käyttäjän vaihdettavissa; sen voi vaihtaa vain valtuutettu palveluntarjoaja. Lisätietoja on osoitteessa www.apple.com//support/ipod/service/battery.

iPod touchin puhdistaminen

Jos haluat puhdistaa iPod touchin, irrota kaikki kaapelit ja sammuta iPod touch (pidä nukkumispainiketta painettuna ja liu'uta näytöllä näkyvää liukusäädintä). Käytä pehmeää, hieman kostutettua, nukkaamatonta kangasta. Vältä kosteuden joutumista aukkoihin. Älä käytä ikkunanpuhdistusaineita, kodin puhdistusaineita, aerosolisuihkeita, liuottimia, alkoholia, ammoniakkia tai hankausaineita iPod touchin puhdistamiseen.

iPod touchin uudelleenkäynnistäminen ja nollaaminen

Jos jokin asia ei toimi oikein, iPod touchin uudelleenkäynnistäminen tai nollaaminen todennäköisesti ratkaisee ongelman.
iPod touchin uudelleenkäynnistäminen: Paina nukkumispainiketta, kunnes punainen liukusäädin tulee näkyviin näytölle. Sammuta iPod touch liu'uttamalla sormea liukusäätimen yli. Voit laittaa iPod touchin takaisin päälle painamalla nukkumispainiketta, kunnes Apple-logo tulee näkyviin.
iPod touchin nollaaminen: Pidä nukkumis- ja Koti-painikkeita painettuna samanaikaisesti vähintään 10 sekuntia, kunnes Apple-logo tulee näkyviin.
Lisää vianmääritysohjeita löytyy kohdasta Liite A, ”Vianmääritys,” sivulla 106.
Luku 2 Perusteet 29
Musiikki ja video
3
iPod touch synkronoituu tietokoneesi iTunesin kanssa, jotta siihen siirtyvät iTunes­kirjastoosi kootut kappaleet, videot ja muu sisältö. Tietoja musiikin ja muun median lisäämisestä iTunes-kirjastoon saat avaamalla iTunesin ja valitsemalla Ohjeet > iTunes­ohjeet.

Musiikin, videoiden ja muun sisällön hankkiminen

Voit hankkia iPod touchiin musiikkia, videoita ja podcasteja asettamalla tietokoneesi iTunesin synkronoimaan kirjastosi sisältöä tai voit hallita iPod touchiin siirtämääsi mediaa käsin.
30
Sisällön synkronoiminen iTunesista
Saat musiikkia, videoita ja muuta sisältöä iPod touchiin synkronoimalla sisältöä iTunesista. Voit synkronoida kaiken mediasi tai valita tiettyjä kappaleita, videoita ja podcasteja.
iTunesin asettaminen synkronoimaan iPod-sisältöä:
1 Liitä iPod touch tietokoneeseen.
2 Valitse iPod touch iTunesin sivupalkista.
3 Valitse Musiikki-, Elokuvat-, TV-ohjelmat ja Podcastit-välilehdillä vain sisältö, jonka
haluat siirtää iPod touchiin. Voit esimerkiksi asettaa iTunesin synkronoimaan valitut musiikkisoittolistat ja kolme uusinta jaksoa suosikkivideopodcastistasi.
4 Osoita Käytä.
Vain iPod touchin tukemiin muotoihin koodatut kappaleet ja videot siirretään iPod touchiin. Jos haluat tietoja iPod touchin tukemista muodoista, katso ”Kappale, video tai muut kohteet eivät toistu” sivulla 109.
Jos iTunes-kirjastossasi on enemmän kappaleita kuin iPod touchiin mahtuu, iTunes ehdottaa erityisen soittolistan luomista iPod touchin synkronointia varten. iTunes täyttää soittolistan valikoimalla kirjastosi sisällöstä. Voit lisätä tai poistaa soittolistan kappaleita ja synkronoida uudestaan.
Jos kuuntelet osan podcastista tai äänikirjasta, tieto pysäytyskohdasta synkronoituu myös, kun synkronoit sisältöä iTunesin kanssa. Jos alat kuunnella tiedostoa iPod touchissa, voit jatkaa kohdasta, johon jäit iTunesissa tietokoneellasi – ja päinvastoin.
Jos haluat lisätietoja iTunesin käytöstä musiikin ja muun median siirtämiseksi tietokoneellesi, katso ”Mitä tarvitaan” sivulla 5.
Sisällön hallitseminen käsin
Kun hallitset sisältöä käsin, voit valita juuri ne musiikkikappaleet, videot ja podcastit, jotka haluat iPod touchiin.
iPod touchin asettaminen sisällön hallitsemiseksi käsin:
1 Liitä iPod touch tietokoneeseen.
2 Valitse iPod touch iTunesin sivupalkista.
3 Osoita Yhteenveto-välilehteä ja valitse ” Hallitse musiikkia ja videoita käsin”.
4 Osoita Käytä.
Kohteiden lisääminen iPod touchiin: Vedä kappale, video, podcast tai soittolista
iTunes-kirjastostasi iPod touchiin (sivupalkissa). Voit valita useita kohteita yhtä aikaa lisättäviksi Vaihto-osoittamalla tai Komento-osoittamalla.
iTunes synkronoi sisällön välittömästi. Jos poistat valinnan ”Hallitse musiikkia ja videoita käsin”, käsin lisäämäsi sisältö poistuu iPod touchista, kun iTunes synkronoi sisältöä seuraavan kerran.
Kohteiden poistaminen iPod touchista: Kun iPod touch on liitetty tietokoneeseen, valitse iPod touch -symboli iTunesin sivupalkista. Tuo sisältö näkyviin osoittamalla kolmiota symbolin vasemmalla puolella. Valitse sisältöalue, kuten Musiikki tai Elokuvat ja valitse sitten kohteet, jotka haluat poistaa, ja paina näppäimistön poistonäppäintä (Delete).
Kohteen poistaminen iPod touchista ei poista sitä iTunes-kirjastosta.
Tärkeää: Jos poistat kohteen iTunesista, se poistuu myös iPod touchista, kun
synkronoit seuraavan kerran.
Musiikin ja podcastien hakeminen
Voit käyttää iTunes Wi-Fi Music Storea iPod touchssa ostaaaksesi ja hakeaksesi musiikkikappaleita ja albumeita suoraan iPod touchiin. Voit myös virtaustoistaa ja hakea ääni- ja videopodcasteja. Katso ”iTunes Wi-Fi Music Store” sivulla 42.
Luku 3 Musiikki ja video 31
Ostetun sisällön siirtäminen toiseen tietokoneeseen
Voit siirtää toisen valtuutetun tietokoneen Tunes-kirjastoon iPod touchissa olevaa sisältöä, joka on ostettu yhdellä tietokoneella iTunesia käyttäen. Tietokoneella täytyy olla valtuutus iTunes-tunnuksellasi hankitun sisällön toistamiseen. Voit valtuuttaa tietokoneen avaamalla iTunesin kyseisellä tietokoneella ja valitsemalla Store > Valtuuta tietokone.
Ostetun sisällön siirtäminen: Liitä iPod touch tietokoneeseen. iTunes kysyy, haluatko siirtää ostetun sisällön.
Videoiden muuntaminen iPod touchia varten
Voit lisätä iPod touchiin muita kuin iTunes Storesta ostettuja videoita, esimerkiksi Macissa iMoviella tehtyjä videoita tai internetistä hakemiasi ja iTunesiin lisäämiäsi videoita.
Jos yrität lisätä videon iTunesista iPod touchiin ja näkyviin tulee viesti, ettei videota voi toistaa iPod touchissa, voit muuntaa videon.
Videon muuntaminen iPod touchissa toimivaksi: Valitse video iTunes-kirjastossasi ja valitse Lisäasetukset > Luo iPod- tai iPhone-versio. Lisää sitten muunnettu video iPod touchiin.

Musiikki ja muu äänisisältö

Tarkan Multi-Touch-näytön ansiosta kappaleiden kuunteleminen iPod touchilla on yhtälailla näköelämys kuin kuuloelämys. Voit rullata soittolistoja tai selata albumikuvitusta Cover Flow'ssa.
Voit kuunnella ääntä sisäisestä kaiuttimesta (vain toisen sukupolven iPod touchissa) tai kuulokeporttiin liitetyistä kuulokkeista. Kun kuulokkeet on liitetty, kaiuttimesta ei tule ääntä.
VAROITUS: Tärkeitä tietoja kuulovaurioiden välttämisestä löytyy Tärkeitä tuotetietoja
-oppaasta osoitteesta www.apple.com//support/manuals/ipodtouch.
Kappaleiden toistaminen
Kokoelman selaaminen: Kosketa Soittolistat, Artistit tai Kappaleet. Jos haluat selata
albumeja, äänikirjoja, kokoelmia, säveltäjiä, lajeja tai podcasteja, kosketa Muut­painiketta.
Kappaleen toistaminen: Kosketa kappaletta.
Kappaleen toiston hallitseminen
Kun toistat kappaletta, näkyviin tulee Nyt toistetaan -näyttö.
32 Luku 3 Musiikki ja video
Seuraava/kelaus eteenpäin
Toisto/tauko
Raitaluettelo
Takaisin
Edellinen/kelaus
taaksepäin
Äänenvoimakkuus
Kappaleen keskeyttäminen Kosketa painiketta tai paina mikrofonipainiketta
iPod touchin kuulokkeissa.
Toiston jatkaminen Kosketa painiketta
tai paina
mikrofonipainiketta iPod touchin kuulokkeissa.
Äänenvoimakkuuden säätäminen Vedä äänenvoimakkuuden liukusäädintä tai käytä
painikkeita iPod touchin sivulla.
Musiikkikappaleen tai äänikirjan tai podcastin
Kosketa
.
kappaleen aloittaminen alusta
Siirtyminen seuraavaan tai edelliseen musiikkikappaleeseen tai äänikirjan tai podcastin kappaleeseen
Kosketa painiketta
kaksi kertaa siirtyäksesi edelliseen kappaleeseen. Kosketa painiketta siirtyäksesi seuraavaan kappaleeseen tai paina mikrofonipainiketta iPod touchin kuulokkeissa nopeasti kaksi kertaa.
Kelaus taaksepäin tai kelaus eteenpäin Pidä painettuna
tai . Mitä kauemmin pidät säädintä painettuna, sitä nopeammin kappale kelautuu taakse- tai eteenpäin.
iPodin selauslistaan palaaminen Kosketa
. Tai pyyhkäise oikealle albumin
kannen yli.
Nyt toistetaan -näyttöön palaaminen Kosketa Nyt toistetaan.
Kappaleen sanoituksen näyttäminen Kosketa albumin kantta kappaleen toiston
aikana. (Sanoitus näkyy vain, jos olet lisännyt sen kappaleelle iTunesin Tiedot-ikkunaa käyttäen.)
Voit tuoda toistosäätimet näkyviin milloin tahansa, kun kuuntelet musiikkia ja käytät muuta ohjelmaa – ja jopa silloin, kun iPod touch on lukittuna – kaksoispainamalla Koti­painiketta .
Luku 3 Musiikki ja video 33
Jos käytät ohjelmaa, toistosäätimet tulevat näkyviin ohjelman päälle. Kun olet
Toistopalkki
Uudelleentoisto
Toistopaikka
Sekoitus
Genius
käyttänyt säätimiä, voit sulkea ne tai siirtyä Nyt toistetaan -näyttöön koskettamalla Musiikki-painiketta. Jos iPod touch on lukittu, säätimet tulevat näytölle ja katoavat automaattisesti, kun niiden käyttäminen lopetetaan.
Lisäsäätimet
Kosketa Nyt toistetaan -näytössä albumin kantta.
Uudelleentoiston, Geniuksen ja sekoituksen säätimet ja edistymispalkki tulevat näkyviin. Näet kuluneen ja jäljellä olevan ajan ja kappaleen numeron. Myös kappaleen sanoitus näkyy, jos olet lisännyt sen iTunesissa.
iPod touchin asettaminen toistamaan kappaleita uudelleen
Siirtyminen tiettyyn kohtaan kappaleessa Vedä toistopaikkaa toistopalkilla.
Genius-soittolistan tekeminen Kosketa
iPod touchin asettaminen sekoittamaan kappaleita
Kosketa painiketta . Kosketa painiketta uudelleen, jos haluat, että iPod touch toistaa uudelleen vain nykyistä kappaletta.
= iPod touch on asetettu toistamaan uudelleen kaikkia nykyisen albumin tai listan kappaleita.
= iPod touch on asetettu toistamaan nykyistä kappaletta yhä uudelleen.
= iPod touchia ei ole asetettu toistamaan kappaleita uudelleen.
. Genius-soittolista tulee näkyviin. Katso
”Geniuksen käyttö iPod touchissa” sivulla 36.
Kosketa painiketta uudelleen, jos haluat asettaa iPod touchin toistamaan kappaleita järjestyksessä.
= iPod touch on asetettu sekoittamaan kappaleet.
= iPod touch on asetettu toistamaan kappaleita järjestyksessä.
. Kosketa painiketta
34 Luku 3 Musiikki ja video
Minkä tahansa soittolistan, albumin tai muun kappaleluettelon raitojen sekoittaminen
Kosketa Sekoitus-painiketta luettelon yllä. Jos esimerkiksi haluat sekoittaa kaikki iPod touchin kappaleet, valitse Kappaleet > Sekoitus.
Riippumatta siitä, onko iPod touch asetettu sekoitustilaan, jos kosketat Sekoitus-painiketta kappaleluettelon yllä, iPod touch toistaa luettelon kappaleet satunnaisessa järjestyksessä.
Albumien kansien selaaminen Cover Flow'ssa
Kun selaat musiikkia, voit kääntää iPod touchin sivuttain nähdäksesi iTunes-sisällön Cover Flow'ssa ja selataksesi musiikkiasi albumikuvituksina.
Sisällön katsominen Cover Flow'ssa Käännä iPod touch sivuttain.
Albumien kansien selaaminen Vedä tai pyyhkäise vasemmalle tai oikealle.
Albumin raitojen katsominen Kosketa kantta tai painiketta
Tietyn raidan toistaminen Kosketa raitaa. Rullaa raitoja vetämällä ylös tai
alas.
Palaminen kanteen Kosketa otsikkopalkkia. Tai kosketa painiketta
uudelleen.
Nykyisen kappaleen toistaminen tai keskeyttäminen
Luku 3 Musiikki ja video 35
Kosketa stereokuulokkeita, paina mikrofonipainiketta.
tai . Tai jos käytät mukana tulevia
.
Albumin kaikkien raitojen katsominen
Arviointi-
palkki
Palaa Nyt toistetaan
-näyttöön
Albumin raidat
Kaikkien nykyisen kappaleen albumin raitojen katsominen: Kosketa Nyt toistetaan
-näytössä painiketta . Toista raita koskettamalla sitä. Palaa Nyt toistetaan -näyttöön koskettamalla albumin kannen miniatyyria.
Voit antaa kappaleille arviointeja raitaluettelonäkymässä. Voit käyttää arviointeja luodaksesi iTunesissa älykkäitä soittolistoja, joihin päivittyvät dynaamisesti esimerkiksi parhaiksi arvioimasi kappaleet.
Kappaleen arvioiminen: Anna kappaleelle nollasta viiteen tähteä vetämällä peukaloasi arviointipalkilla.
Geniuksen käyttö iPod touchissa
Genius luo automaattisesti soittolistoja kirjastosi kappaleista, jotka ovat samankaltaisia kuin toistettava kappale. Se on kuin sisäänrakennettu DJ, joka tuntee makusi niin hyvin, että osaa luoda juuri sinulle sopivan sekoituksen. Voidaksesi käyttää Geniusta iPod touchissa sinun on ensin otettava Genius käyttöön iTunesissa ja synkronoitava sitten iPod touch iTunesin kanssa. Genius on ilmainen palvelu, mutta se edellyttää iTunes Store -tunnusta. Voit luoda Genius-soittolistoja iTunesissa ja synkronoida niitä sitten iPod touchiin. Voit myös luoda Genius-soittolistoja suoraan iPod touchissa.
Genius-soittolistan luominen iPod touchissa:
1 Kosketa Soittolistat ja kosketa Genius.
2 Kosketa kappaletta luettelossa. Genius lisää soittolistaan kappaleita kyseisen kappaleen
perusteella.
Voit myös luoda parhaillaan toistettavaan kappaleeseen pohjautuvan Genius­soittolistan. Kosketa Nyt toistetaan -näkymässä albumin kantta tuodaksesi näkyviin lisäsäätimet ja kosketa sitten painiketta .
Genius-soittolistan tallentaminen: Kosketa soittolistassa Tallenna. Soittolista tallennetaan Soittolistat-valikkoon valitsemasi kappaleen nimellä.
Voit luoda ja tallentaa niin monta Genius-soittolistaa kuin haluat. Jos tallennat iPod touchissa luodun soittolistan, se synkronoidaan takaisin iTunesiin, kun seuraavan kerran liität laitteen tietokoneeseen.
Genius-soittolistan päivittäminen: Kosketa soittolistassa Päivitä.
36 Luku 3 Musiikki ja video
Soittolistan päivittäminen luo valitsemaasi kappaleeseen pohjautuvan uuden soittolistan eri kappaleista. Voit päivittää minkä tahansa soittolistan riippumatta siitä, onko se luotu iTunesissa ja synkronoitu iPod touchiin vai luotu suoraan iPod touchissa.
Genius-soittolistan tekeminen uuden kappaleen pohjalta: Kosketa soittolistassa Uusi ja valitse sitten uusi kappale.
Tallennetun Genius-soittolistan poistaminen: Jos soittolista on tallennettu suoraan iPod touchissa, kosketa Muokkaa ja kosketa sitten Poista soittolista.
Kun Genius-soittolista on synkronoitu iTunesiin, et voi poistaa sitä suoraan iPod touchissa. Voit muokata soittolistan nimeä, lopettaa synkronoinnin tai poistaa soittolistan iTunesissa.
On-The-Go-soittolistojen luominen
On-The-Go-soittolistan luominen:
1 Kosketa soittolistat ja kosketa On-The-Go.
2 Selaa kappaleita näytön alalaidassa olevia säätimiä käyttäen. Lisää kappale tai video
soittolistaan koskettamalla. Jos haluat lisätä minkä tahansa kappaleluettelon kaikki kappaleet, kosketa ”Lisää kaikki kappaleet” luettelon yllä.
3 Kun olet valmis, kosketa Valmis.
Kun luot On-The-Go-soittolistan ja synkronoit sitten iPod touchin tietokoneesi kanssa, soittolista tallennetaan iPod touchiin ja iTunes-kirjastoon ja poistetaan sitten iPod touchista. Ensimmäinen soittolista tallennetaan nimellä ”On-The-Go 1”, toinen nimellä ”On-The-Go 2” ja niin edelleen. Saat soittolistan takaisin iPod touchiin valitsemalla iPod touchin iTunesin sivupalkissa, osoittamalla Musiikki-välilehteä ja asettamalla soittolistan synkronoitavaksi.
On-The-Go-soittolistan muokkaaminen: Kosketa Soittolistat, On-The-Go, Muokkaa ja tee jokin seuraavista:
 Siirrä kappaletta luettelossa ylös- tai alaspäin vetämällä symbolia kappaleen
vieressä.
 Poista kappale soittolistasta koskettamalla symbolia kappaleen vieressä ja
koskettamalla sitten Poista. Kappaleen poistaminen On-The-Go-soittolistasta ei poista sitä iPod touchista.
 Tyhjennä koko soittolista koskettamalla Tyhjennä soittolista.  Lisää kappaleita koskettamalla symbolia .
Luku 3 Musiikki ja video 37

Videot

Skaalaus
Toisto/tauko
Kelaus eteenpäinAloita alusta/
kelaus taaksepäin
Toistopää
Äänenvoimakkuus
Selauspalkki
Gnarls Barkleyn Run on saatavilla iTunesin kautta valituissa maissa
Voit katsella iPod touchissa videosisältöä, kuten elokuvia, musiikkia, musiikkivideoita ja videopodcasteja. Jos videossa on kappaleita, voit siirtyä seuraavaan tai edelliseen kappaleeseen tai tuoda näkyviin luettelon ja aloittaa toiston haluamastasi kappaleesta. Jos videossa on kielivaihtoehtoja, voit valita äänen kielen tai asettaa tekstitykset näkyviin.
Videoiden toistaminen
Videon toistaminen: Kosketa Videot ja kosketa videota. Toistosäätimien tuominen näkyviin: Saat säätimet näkyviin koskettamalla näyttöä.
Voit kätkeä ne koskettamalla uudelleen.
Videon toiston ohjaaminen
Videot toistetaan laajakuvamuodossa, jotta näytöstä saa täyden hyödyn.
Videon toistaminen ja keskeyttäminen Kosketa tai .
Äänenvoimakkuuden säätäminen Vedä äänenvoimakkuuden liukusäädintä.
Videon aloittaminen alusta Vedä toistopaikka toistopalkin vasempaan
Siirtyminen edelliseen tai seuraavaan kappaleeseen (jos käytettävissä)
38 Luku 3 Musiikki ja video
reunaan tai kosketa painiketta ole kappaleita.
Kosketa painiketta kappaleeseen. Kosketa painiketta seuraavaan kappaleeseen.
siirtyäksesi edelliseen
, jos videossa ei
siirtyäksesi
Toiston aloittaminen halutusta kappaleesta (jos käytettävissä)
Kelaus taaksepäin tai kelaus eteenpäin Pidä painettuna
Siirtyminen tiettyyn kohtaan videossa Vedä toistopaikkaa toistopalkilla.
Videon katselun lopettaminen ennen sen loppumista
Videon skaalaaminen näytön täyttäväksi tai näytölle mahtuvaksi
Äänen vaihtoehtoisen kielen valinta (jos käytettävissä)
Tekstitysten näyttäminen tai kätkeminen (jos käytettävissä)
Kosketa painiketta ja valitse sitten kappale luettelosta.
tai .
Kosketa Valmis. Tai paina Koti-painiketta
Koskettamalla painiketta täyttämään näytön. Koskettamalla painiketta
saat videon mahtumaan näytölle. Voit myös vaihtaa näytön täyttämisen ja näytölle mahtumisen välillä kaksoiskoskettamalla videota.
Kun skaalaat videon täyttämään näytön, sivut tai ylälaita saattavat leikkaantua pois näkyvistä. Kun skaalaat videon mahtumaan näytölle, videon sivuilla tai ylä- ja alapuolella saattavat näkyä mustat palkit.
Kosketa painiketta luettelosta.
Kosketa painiketta tekstitysluettelosta kieli tai valitse Pois.
saat videon
ja valitse kieli Ääni-
ja valitse sitten
Vuokraelokuvien katseleminen
Voit vuokrata elokuvia iTunes Storesta ja katsella niitä iPod touchilla. Voit käyttää iTunesia elokuvien vuokraamiseen ja niiden siirtämiseen iPod touchiin. (Vuokraelokuvat eivät ole saatavissa kaikilla alueilla.)
.
Vuokraelokuvat toimivat vain rajoitetun ajan. Jäljellä oleva aika, jonka kuluessa vuokraelokuva on katsottava loppuun, näkyy sen otsikon luona. Elokuvat poistetaan automaattisesti, kun ne vanhenevat. Tarkista vanhenemisajat iTunes Storesta ennen elokuvan vuokraamista.
Vuokraelokuvien siirtäminen iPod touchiin: Liitä iPod touch tietokoneeseen. Valitse sitten iPod touch iTunesin sivupalkissa, osoita Elokuvat ja valitse vuokraelokuvat, jotka haluat siirtää. Tietokoneen on oltava yhteydessä internetiin.
Vuokraelokuvan katsominen: Valitse Videot ja valitse elokuva.
Videoiden katseleminen televisiossa
Voit liittää iPod touchin televisioon ja katsella videoitasi suuremmalta näytöltä. Käytä Apple Component AV Cable -kaapelia, Apple Composite AV Cable -kaapelia tai hyväksyttyä iPod touch -yhteensopivaa kaapelia. Voit myös käyttää näitä kaapeleita yhdessä Apple Universal Dock -telakan kanssa liittääksesi iPod touchin televisioon. (Apple Universal Dock -telakkaan kuuluu kaukosäädin, jolla voit hallita toistoa matkan päästä.) Applen kaapelit ja telakat voi ostaa erikseen osoitteesta www.apple.com//ipodstore.
Luku 3 Musiikki ja video 39
Videoiden poistaminen iPod touchista
Voit poistaa videoita iPod touchista säästääksesi tilaa.
Videon poistaminen: Pyyhkäise videoluettelossa vasemmalle tai oikealle videon yli ja kosketa sitten Poista.
Kun poistat videon (muun kuin vuokraelokuvan) iPod touchista, se ei poistu iTunes­kirjastostasi ja voit synkronoida videon myöhemmin uudelleen iPod touchiin. Jos et halua poistettua videota takaisin iPod touchiin, aseta videon synkronointi pois iTunesissa. Katso ”Mitä tarvitaan” sivulla 5.
Tärkeää: Jos poistat vuokraelokuvan iPod touchista, se poistetaan lopullisesti, etkä voi
siirtää sitä takaisin tietokoneelle.

Nukkumisajastimen asettaminen

Voit asettaa iPod touchin lopettamaan musiikin tai videoiden toistamisen tietyn ajan kuluttua.
Nukkumisajastimen asettaminen: Valitse Koti-valikossa Kello > Ajastin ja valitse tuntien ja minuuttien määrä pyyhkäisemällä. Kosketa ”Ajan loppuessa”, valitse ”Laita iPod nukkumaan” ja käynnistä sitten ajastin koskettamalla Aloita-painiketta.
Kun ajastimen aika loppuu, iPod touch lopettaa musiikin tai videon toiston, sulkee avoimet ohjelmat ja lukitsee näytön.

Selauspainikkeiden vaihtaminen

Voit korvata Soittolistat-, Artistit-, Kappaleet- tai Videot-selauspainikkeet näytön alalaidassa useammin käyttämilläsi painikkeilla. Jos esimerkiksi kuuntelet usein podcasteja, etkä katso paljoa videoita, voit korvata Videot-painikkeen Podcastit­painikkeella.
Selauspainikkeiden vaihtaminen: Kosketa Muut, kosketa Muokkaa ja vedä painike näytön alareunaan sen painikkeen päälle, jonka haluat korvata.
40 Luku 3 Musiikki ja video
Voit järjestää alareunassa olevia painikkeita vetämällä niitä vasemmalle tai oikealle. Kun olet valmis, kosketa Valmis. Pääset milloin tahansa käyttämään korvaamiasi painikkeita koskettamalla Muut-painiketta.
Luku 3 Musiikki ja video 41
iTunes ja App Store
4

iTunes Wi-Fi Music Store

Voit etsiä, selata, esikuunnella, ostaa ja hakea iTunes Wi-Fi Music Storen kappaleita suoraan iPod touchissa. Voit kuunnella äänipodcasteja tai katsella videopodcasteja iTunes Wi-Fi Music Storesta joko virtaustoistona internetistä tai hakemalla ne suoraan iPod touchiin.
Jotta voit käyttää iTunes Wi-Fi Music Storea kappaleiden ja albumien hankkimiseen, iPod touchin on oltava yhteydessä Wi-Fi-verkkoon, joka on yhteydessä internetiin. Podcasteja voi virtaustoistaa ja hakea sekä matkapuhelindataverkon että Wi-Fi-verkon kautta. Katso ”Yhteyden muodostaminen internetiin” sivulla 27.
42
Voidaksesi ostaa kappaleita iTunes Wi-Fi Music Storesta (saatavilla vain osassa maita) Wi-Fi-verkon kautta tarvitset iTunes Store -tunnuksen. Jos sinulla ei vielä ole iTunes Store -tunnusta, luo tunnus avaamalla iTunes tietokoneellasi ja valitsemalla Store > Luo tunnus.
Podcastien toistamiseen tai hakemiseen ei tarvita iTunes Store -tunnusta.
Kappaleiden, albumien ja podcastien löytäminen
Selaamalla esittelyssä olevia poimintoja näet uudet julkaisut ja iTunes Wi-Fi Music Storen suositukset. Selaamalla Top Ten -listoja, näet useiden kategorioiden suosituimmat kappaleet ja albumit. Näet Podcasts-osiossa luettelon esittelyssä olevista podcasteista. Jos etsit tiettyä kappaletta, albumia, artistia tai podcastia, käytä etsimistoimintoa.
Esittelyssä olevien kappaleiden ja albumien selaaminen: Kosketa Esittelyssä­painiketta ja valitse kategoria näytön ylälaidasta.
Top Ten -kappaleiden ja albumien selaaminen: Kosketa Top Ten, valitse kategoria ja kosketa Top Songs tai Top Albums.
Podcastien selaaminen: Kosketa Podcasts. Videopodcastit on merkitty symbolilla . Näet luettelon jaksoista koskettamalla podcastia.
Luku 4 iTunes ja App Store 43
Kappaleiden, albumien ja podcastien etsiminen: Kosketa Etsi, kosketa etsintäkenttää,
kirjoita yksi tai useampi sana ja kosketa sitten Etsi. Hakutulokset on ryhmitelty albumeihin, kappaleisiin ja podcasteihin.
Albumin kappaleiden katsominen: Kosketa albumia. Kappaleen albumin katsominen: Kaksoiskosketa kappaletta. Podcastin jaksotietojen katsominen: Kosketa podcastin otsikkoa.
Starbucks-valikoimien selaaminen
Jos liityt Starbucksin Wi-Fi-verkkoon valituissa Starbucks-kahviloissa (vain Yhdysvalloissa), Esittelyssä-kohdan viereen näytön alalaitaan tulee Starbucks-symboli. Koskettamalla Starbucks-symbolia voit katsoa, mikä kappale kahvilassa soi ja selata esiteltyjä Starbucks-kokoelmia.
Voit katsoa valikoitujen Starbucks-kahviloiden luetteloa osoitteessa www.apple.com/itunes/starbucks.
44 Luku 4 iTunes ja App Store
Parhaillaan soivan kappaleen katsominen: Kosketa Starbucks. Parhaillaan soiva
kappale näkyy näytön yläreunassa. Koskettamalla kappaletta näet albumin, jolla kappale on, ja muut albumin kappaleet.
Äskettäin soitettujen kappaleiden ja muiden Starbucks-soittolistojen katsominen: Kosketa Starbucks ja valitse sitten Recently Played tai jokin Starbucks-
soittolistoista.
Kappaleiden tai albumien ostaminen
Kun löydät iTunes Wi-Fi Music Storesta kappaleen tai albumin, josta pidät, voit ostaa sen ja hakea sen iPod touchiin. Voit esikuunnella kappaletta ennen ostamista varmistaaksesi, että se on haluamasi kappale. Valituissa Starbucks-kahviloissa (vain Yhdysvalloissa) voit myös esikuunnella ja ostaa parhaillaan soivan kappaleen ja muita Starbucks-kokoelmien kappaleita.
Kappaleen esikuunteleminen: Kosketa kappaletta.
Kappaleen tai albumin ostaminen ja hakeminen:
1 Kosketa hintaa ja kosketa sitten Buy Now.
Jos olit kirjautuneena sisään iTunes Store -tunnuksellasi, kun viimeksi synkronoit iPod touchin, sinun ei tarvitse kirjoittaa tunnustasi. Muussa tapauksessa sinua pyydetään kirjoittamaan tunnuksesi.
2 Kirjoita salasanasi ja kosketa OK.
Ostoksesi laskutetaan iTunes Store -tunnukseltasi. Jos teet lisää ostoksia seuraavan viidentoista minuutin aikana, sinun ei tarvitse syöttää salasanaasi uudelleen.
Jos olet aikaisemmin ostanut albumin kappaleita, näkyviin tulee ilmoitus. Jos haluat ostaa koko albumin, mukaan lukien jo ostamasi kappaleet, kosketa Osta. Jos haluat ostaa puuttuvat kappaleet yksitellen, kosketa Kumoa.
Joissakin albumeissa on bonussisältöä, joka haetaan tietokoneesi iTunes-kirjastoon. Kaikkea bonussisältöä ei haeta suoraan iPod touchiin.
Luku 4 iTunes ja App Store 45
Kappaleiden tai albumien hakemisen tilan katsominen: Kosketa Tiedostohaut.
Keskeytä tiedostohaku koskettamalla .
Voit sammuttaa iPod touchin tai poistua Wi-Fi-verkon kantaman alueelta, kun ostettujen kohteiden hakeminen on kesken. iPod touch aloittaa tiedostohaun uudelleen, kun iPod touch seuraavan kerran liittyy internetiin yhteydessä olevaan Wi-Fi-verkkoon. Tai jos avaat iTunesin tietokoneellasi, iTunes hakee tiedostot iTunes­kirjastoosi (jos tietokone on yhteydessä internetiin).
Ostetut kappaleet lisätään iPod touchin Ostetut-soittolistaan. Jos poistat Ostetut­soittolistan, iTunes luo uuden, kun ostat kohteen iTunes Wi-Fi Music Storesta.
Podcastien virtaustoistaminen tai hakeminen
Voit kuunnella äänipodcasteja tai katsella videopodcasteja virtaustoistona internetistä iTunes Wi-Fi Music Storen kautta. Voit myös hakea ääni- ja videopodcasteja iPod touchiin. iPod touchiin hakemasi podcastit synkronoidaan iTunes-kirjastoosi, kun liität iPod touchin tietokoneeseesi.
Podcastin virtaustoistaminen: Kosketa podcastin otsikkoa. Äänipodcastit tulevat näkyviin uudessa ikkunassa, jossa on toistosäätimet.
Videopodcastit tulevat näkyviin laajakuvanäkymässä, jossa on toistosäätimet.
Podcastin hakeminen: Kosketa Ilmainen-painiketta ja kosketa sitten Hae. Haetut podcastit näkyvät podcastien luettelossa Musiikki-ohjelmassa.
Haetun podcastin kuunteleminen tai katsominen: Kosketa Musiikki-ohjelmassa näytön alalaidassa Podcastit (sinun on ehkä ensin kosketettava painiketta Muut) ja kosketa sitten podcastia. Videopodcastit näkyvät myös videoluettelossa.
Muiden jaksojen hankkiminen haetusta podcastista: Kosketa Musiikki-ohjelman podcastien luettelossa kyseistä podcastia ja kosketa sitten Lisää jaksoja.
46 Luku 4 iTunes ja App Store
Podcastin poistaminen: Pyyhkäise Musiikki-ohjelman podcastien luettelossa kyseisen
podcastin yli vasemmalle tai oikealle ja kosketa sitten Poista. Podcastien hakemisen tilan katsominen: Kosketa Tiedostohaut.
Keskeytä tiedostohaku koskettamalla .
Voit sammuttaa iPod touchin tai poistua Wi-Fi-verkon kantaman alueelta, kun podcastien hakeminen on kesken. iPod touch aloittaa tiedostohaun uudelleen, kun iPod touch seuraavan kerran liittyy internetiin yhteydessä olevaan Wi-Fi-verkkoon.

App Store

Voit etsiä, selata, arvioida, ostaa ja hakea App Storen ohjelmia suoraan iPod touchissa. iPod toucha käyttäen App Storesta haetut ja asennetut ohjelmat synkronoidaan iTunes-kirjastoosi, kun seuraavan kerran synkronoit iPod touchin tietokoneesi kanssa. Voit myös asentaa ohjelmia, jotka olet ostanut ja hakenut tietokoneellasi iTunesia käyttäen, kun synkronoit iPod touchin.
Jotta voisit käyttää App Storea, iPod touchin on liityttävä Wi-Fi-verkkoon, joka on yhteydessä internetiin. Katso ”Yhteyden muodostaminen internetiin” sivulla 27. Tarvitset myös iTunes Store -tunnuksen (saatavilla monissa maissa) voidaksesi hakea ohjelmia. Jos sinulla ei ole iTunes Store -tunnusta, luo tunnus avaamalla iTunes tietokoneellasi ja valitsemalla Store > Luo tunnus.
Selaaminen ja etsiminen
Selaamalla esittelyssä olevia valikoimia näet uudet julkaisut ja App Storen suositukset. Selaamalla Top 25 -listaa näet suosituimmat ohjelmat. Jos etsit tiettyä ohjelmaa, käytä etsimistoimintoa.
Esittelyssä olevien ohjelmien selaaminen: Kosketa Esittelyssä-painiketta ja valitse kategoria näytön ylälaidasta.
Luku 4 iTunes ja App Store 47
Selaaminen kategorioittain: Lajityypit ja valitse sitten lajityyppi. Valitse lajityypin
sisällä järjestämistapa.
25 suosituimman ohjelman selaaminen: Kosketa Top 25 ja rullaa sitten ohjelmaluetteloa.
48 Luku 4 iTunes ja App Store
Ohjelmien etsiminen: Kosketa Etsi, kosketa etsintäkenttää, kirjoita yksi tai useampi
sana ja kosketa sitten Etsi.
Tiedot-näyttö
Saat mistä tahansa ohjelmasta lisätietoja koskettamalla. Näet esimerkiksi ohjelman hinnan ja arvioinnit.
Jos olet jo asentanut ohjelman, hinnan paikalla Tiedot-näytössä lukee ”Asennettu”.
Ohjelman iTunes-tietosivun linkin lähettäminen sähköpostissa: Osoita Tiedot-näytön alaosassa Kerro ystävälle.
Luku 4 iTunes ja App Store 49
Arvosteluiden lukeminen: Osoita Tiedot-näytön alaosassa Arvostelut. Ongelman raportoiminen: Osoita Tiedot-näytön alaosassa Raportoi ongelma. Valitse
luettelosta ongelma tai kirjoita omat kommenttisi ja kosketa Raportoi.
Ohjelmien hakeminen
Kun löydät App Storesta haluamasi ohjelman, voit ostaa ja ladata sen iPod touchiin. Jos ohjelma on ilmainen, voit ladata sen maksutta ilmoitettuasi iTunes-tunnuksesi tiedot.
Kun haet ohjelmaa, se asennetaan välittömästi iPod touchiin.
Ohjelmien ostaminen ja hakeminen:
1 Kosketa hintaa (tai kosketa Free), kosketa sitten Buy Now.
Jos olit kirjautuneena sisään iTunes Store -tunnuksellasi, kun viimeksi synkronoit iPod touchin, sinun ei tarvitse kirjoittaa tunnustasi. Muussa tapauksessa sinua pyydetään kirjoittamaan tunnuksesi.
2 Kirjoita salasanasi ja kosketa OK.
Hakemasi ostokset laskutetaan iTunes Store -tunnukseltasi. Jos haet lisää seuraavan viidentoista minuutin aikana, sinun ei tarvitse syöttää salasanaasi uudelleen.
Ohjelmien hakemisen tilan katsominen: Kun aloitat ohjelman hakemisen, sen symboli näkyy Koti-valikossa ja ilmaisee hakemisen ja asennuksen tilan.
Voit sammuttaa iPod touchin tai poistua verkkoyhteyden kantaman alueelta. iPod touch aloittaa tiedostohaun uudelleen, kun iPod touch seuraavan kerran liittyy internetiin yhteydessä olevaan Wi-Fi-verkkoon.
50 Luku 4 iTunes ja App Store
App Store -ohjelmien poistaminen
Voit poistaa App Storesta asentamiasi ohjelmia. Jos poistat ohjelman, ohjelmaan liittyvät tiedot eivät enää ole saatavilla iPod touchissa, vaikka asentaisit ohjelman uudestaan.
Voit asentaa uudestaan minkä tahansa ohjelman iTunes-kirjastostasi, kunhan olet varmuuskopioinut ohjelman synkronoimalla sen tietokoneesi kanssa. Jos yrität poistaa ohjelman, jota ei ole varmuuskopioitu tietokoneellesi, näkyviin tulee varoitus.
App Store -ohjelmien poistaminen:
1 Pidä ohjelman symbolia painettuna Koti-valikossa, kunnes se alkaa liikkua.
2 Kosketa poistettavan ohjelman kulmassa olevaa x-merkkiä.
3 Kosketa Poista ja tallenna asettelu painamalla Koti-painiketta .
Kun haluat poistaa ohjelmaan liittyvät tiedot, käytä iPod touch -asetusten Poista kaikki sisältö ja asetukset -komentoa. Katso ”iPod touchin nollaaminen” sivulla 98.
Arvostelujen kirjoittaminen
Voit kirjoittaa ja lähettää arvostelujasi ohjelmista suoraan iPod touchssa.
Arvostelun kirjoittaminen:
1 Osoita Tiedot-näytön alaosassa Arvostelut.
2 Kosketa Arvostelut-näytöllä Kirjoita arvostelu.
3 Valitse tähtien määrä (1–5) ohjelman arvosteluasi varten, arvostelun nimi ja valinnaiset
arvostelukommentit. Jos olet kirjoittanut arvosteluita aikaisemminkin, lempinimikenttä on jo valmiiksi täytetty. Muutoin sinua pyydetään luomaan arvostelijan lempinimi.
4 Kosketa Lähetä.
Sinun on oltava kirjautuneena iTunes Store -tunnuksellesi, jotta voit lähettää arvosteluita.
Luku 4 iTunes ja App Store 51
Ohjelmien päivittäminen
Aina kun käytät App Storea, se tarkistaa päivitykset asentamiisi ohjelmiin. Oletusarvoisesti App Store tarkistaa päivitykset myös automaattisesti viikoittain. App Store -symboli ilmoittaa saatavilla olevien ohjelmapäivitysten yhteismäärän.
Jos päivitys on saatavilla ja käytät App Storea, Päivitykset-näyttö tulee välittömästi näkyviin. Jotkin ohjelmapäivitykset ovat ilmaisia ja ne haetaan ja asennetaan automaattisesti, kun päätät päivittää ohjelman. Jos ohjelmien päivitykset ovat uusia versioita, ne voidaan ostaa tai hakea App Storen kautta iPod touchiin tai iTunes Storen kautta tietokoneellesi.
Ohjelman päivittäminen:
1 Kosketa näytön alareunassa Päivitykset.
2 Kosketa ohjelmaa nähdäksesi lisätietoa päivityksestä.
3 Kosketa Päivitä.
Kaikkien ohjelmien päivittäminen: Kosketa näytön alareunassa Päivitykset ja kosketa
sitten Päivitä kaikki.
Jos yrität päivittää toisella iTunes Store -tunnuksella ostettua ohjelmaa, sinua pyydetään kirjoittamaan kyseinen tunnus ja salasana.

Ostetun sisällön synkronointi

iTunes synkronoi iPod touchiin haetut tai ostetut kappaleet, albumit, podcastit ja ohjelmat automaattisesti iTunes-kirjastoon, kun iPod touch liitetään tietokoneeseen. Näin voit kuunnella haettuja kohteita tietokoneellasi, ja sinulla on varmuuskopio, jos poistat ohjelmia tai ostettua sisältöä iPod touchista.
Kappaleet synkronoidaan “Purchased on <iPod touch>in nimi” -soittolistaan. iTunes luo soittolistan, ellei sitä ole. iTunes kopioi ostoksesi myös Ostetut-soittolistaan, jota iTunes käyttää tietokoneellasi tekemiä ostoksia varten, mikäli kyseinen soittolista on olemassa ja se on asetettu synkronoitumaan iPod touchin kanssa.
Haetut podcastit synkronoidaan iTunes-kirjaston podcastien luetteloon.
Haetut ohjelmat varmuuskopioidaan, kun seuraavan kerran synkronoidaan iTunesin kanssa. Myöhemmin vain ohjelmatiedot tallennetaan, kun synkronoidaan iTunesin kanssa.
Ohjelmat synkronoidaan iTunes-kirjastossasi olevaan Ohjelmat-luetteloon. iTunes luo luettelon, ellei sitä ole olemassa.
52 Luku 4 iTunes ja App Store

Ostosten varmistaminen

Voit varmistaa iTunesin avulla, että kaikki musiikki, videot, ohjelmat ja muut iTunes Wi­Fi Music Storesta tai App Storesta ostamasi ohjelmat ovat iTunes-kirjastossasi. Sinun kannattaa ehkä tehdä tämä, jos hakeminen keskeytyi.
Ostosten varmistaminen:
1 Varmista, että tietokoneessasi on internet-yhteys päällä.
2 Valitse iTunesissa Store > Etsi ladattavia tiedostoja.
3 Syötä iTunes Store -tunnuksesi ja salasana ja osoita sitten Tarkista.
Ostokset, jotka eivät vielä ole tietokoneellasi, haetaan.
Ostetut-soittolistassa näkyvät kaikki ostoksesi. Koska kuitenkin voit lisätä tai poistaa tässä listassa olevia kohteita, se ei ehkä ole tarkka. Kun haluat nähdä kaikki ostoksesi, varmista, että olet kirjautuneena tunnuksellesi, valitse Store > Näytä tunnukseni ja osoita Purchase History.

Tunnuksen päivittäminen

iPod touch saa iTunes Store -tunnustietosi iTunesista. Voit katsella ja muuttaa iTunes Store -tunnustietojasi käyttäen tietokoneellasi olevaa iTunesia.
iTunes Store -tunnustietojen katsominen ja muuttaminen: Valitse iTunesissa Store > Näytä tunnukseni
Sinun täytyy olla kirjautuneena iTunes Store -tunnuksellesi. Jos ”Näytä tunnukseni” ei näy iTunes Store -valikossa, valitse Store > Kirjaudu.
Musiikin tai ohjelmien ostaminen toisella iTunes Store -tunnuksella: Kirjaudu kyseiselle tunnukselle, kun otat yhteyden iTunes Wi-Fi Music Storeen tai kun hankit tai haet ohjelman App Storesta.
Luku 4 iTunes ja App Store 53
Safari
5
Safarin avulla voit surata verkossa ja katsella verkkosivuja iPod touchilla samaan tapaan kuin tietokoneella. Voit luoda kirjanmerkkejä iPod touchissa ja synkronoida kirjanmerkit tietokoneen kanssa. Lisää verkkoleikkeitä suosikkisivustoistasi suoraan Koti-valikkoon nopeaa käyttöä varten.
Jotta voisit käyttää Safaria, iPod touchin on liityttävä Wi-Fi-verkkoon, joka on yhteydessä internetiin. Katso ”Yhteyden muodostaminen internetiin” sivulla 27.

Verkkosivujen katsominen

Voit katsoa verkkosivuja joko pysty- tai vaakanäkymässä. Kun käännät iPod touchia, myös verkkosivu käännetään ja sovitetaan näytölle.
54
Verkkosivujen avaaminen
Verkkosivun avaaminen: Kosketa osoitekenttää (otsikkopalkin vasemmalla puolella),
kirjoita verkko-osoite ja kosketa Mene-painiketta. Jos osoitekenttä ei ole näkyvissä, kosketa näytön yläreunan tilapalkkia.
Kun kirjoitat, näkyviin tulee kirjoittamallasi tavalla alkavia verkko-osoitteita. Ne ovat kirjanmerkkejä tai äskettäin avaamiasi sivuja. Siirry sivulle koskettamalla osoitetta. Jos etsimäsi verkko-osoite ei ole luettelossa, jatka kirjoittamista.
Osoitekentän tyhjentäminen: Kosketa osoitekenttää ja kosketa sitten .
Zoomaus ja rullaaminen
Lähentäminen ja loitontaminen: Tekstipalsta suurenee koko näytölle
kaksoiskoskettamalla palstaa. Pienennä näkymän kohteet kaksoiskoskettamalla uudelleen.
Voit myös suurentaa tai pienentää kuvaa käsin nipistämällä.
Verkkosivun rullaaminen Vedä ylös, alas tai sivuille. Rullatessa voit
koskettaa ja vetää mitä tahansa sivun osaa ilman, että linkit avautuvat.
Verkkosivun kehyksen rullaaminen Voit rullata verkkosivun kehystä kahdella
sormella. Rullaa koko verkkosivua yhdellä sormella.
Verkkosivun alkuun siirtyminen Kosketa iPod touchin näytön yläreunassa olevaa
tilapalkkia.
Verkkosivuilla navigoiminen
Verkkosivujen linkit vievät tyypillisesti toisaalle verkossa.
Verkkosivulla olevan linkin seuraaminen: Kosketa linkkiä.
iPod touchissa näkyvät linkit voivat myös näyttää sijainnin Kartoissa tai luoda sähköpostiviestin, jossa on valmiina vastaanottajan osoite. Pääset takaisin Safariin, kun linkki avaa toisen ohjelman, painamalla Koti-painiketta ja koskettamalla Safari.
Luku 5 Safari 55
Linkin kohdeosoitteen katsominen Pidä sormea linkin päällä. Osoite avautuu sormesi
viereen. Voit pitää sormea kuvan päällä, jolloin näet, onko siinä linkkiä.
Verkkosivun lataamisen pysäyttäminen Kosketa painiketta
Verkkosivun lataaminen uudelleen Kosketa painiketta
Edelliselle tai seuraavalle sivulle palaaminen Kosketa
Palaaminen äskettäin katsotulle sivulle Kosketa
historialuettelo koskettamalla Tyhjennä.
Verkkosivun osoitteen lähettäminen sähköpostilla
Kuvan tai valokuvan tallentaminenvalokuvakirjastoon
Kosketa
Pidä kuvaa painettuna ja kosketa Tallenna kuva
-painiketta.
tai näytön alareunassa.
ja kosketa Historia. Tyhjennä
ja kosketa Lähetä sivun linkki.
.
.
Useiden sivujen avaaminen
Sinulla voi olla enintään kahdeksan verkkosivua avoinna samaan aikaan. Jotkin linkit avaavat automaattisesti uuden sivun sen sijaan, että ne korvaisivat nykyisen sivun.
Sivusymbolin sisällä näytön alalaidassa näkyvä numero kertoo, kuinka monta sivua on auki. Jos symbolissa ei näy numeroa, vain yksi sivu on auki. Esimerkki:
= yksi sivu on auki
= kolme sivua on auki
Uuden sivun avaaminen: Kosketa ja Uusi sivu. Toiselle sivulle siirtyminen: Kosketa ja pyyhkäise vasemmalle tai oikealle. Kosketa
sivua, jota haluat katsoa.
Sivun sulkeminen Kosketa ja . Et voi sulkea sivua, jos se on ainoa auki oleva sivu.
56 Luku 5 Safari
Tekstin syöttäminen ja lomakkeiden täyttäminen
Joillakin verkkosivuilla on täytettäviä tekstikenttiä ja lomakkeita.
Näppäimistön avaaminen näytölle Kosketa tekstikenttää.
Siirtyminen toiseen tekstikenttään Kosketa toista tekstikenttää tai kosketa Seuraava-
tai Edellinen-painiketta.
Lomakkeen lähettäminen Kun olet täyttänyt lomakkeen, kosketa Avaa- tai
Etsi-painiketta. Useimmilla sivuilla on linkki, jota koskettamalla lomake lähetetään.
Näppäimistön sulkeminen ilman, että lomaketta lähetetään
Kosketa Valmis.

Etsiminen verkosta

Safarin oletusarvoinen hakukone on Google. Voit myös hakea Yahoo!:lla.
Etsiminen verkosta:
1 Kosketa etsintäkenttää (otsikkopalkissa oikealla).
2 Kirjoita sana tai lause, joka kuvaa etsimääsi, ja kosketa sitten Google.
3 Avaa verkkosivu koskettamalla hakutulosluettelon linkkiä.
Safarin asettaminen käyttämään Yahoo!:ta: Valitse Koti-valikosta Asetukset > Safari >
Hakukone ja valitse Yahoo!.

Kirjanmerkit

Voit merkitä verkkosivuja, joilla haluat käydä myöhemmin uudelleen, kirjanmerkeillä.
Verkkosivun merkitseminen kirjanmerkillä: Avaa sivu ja kosketa . Kosketa sitten Lisää kirjanmerkki.
Kun tallennat kirjanmerkin, voit muokata sen nimeä. Oletusarvoisesti kirjanmerkit tallennetaan Kirjanmerkkien ylimmälle tasolle. Valitse toinen kansio koskettamalla Kirjanmerkit-painiketta.
Jos käytät Safaria Macissa tai Safaria tai Microsoft Internet Exploreria PC:ssä, voit synkronoida iPhonen kirjanmerkit tietokoneen verkkoselaimen kirjanmerkkien kanssa.
Kirjanmerkkien synkronoiminen tietokoneen kanssa:
1 Liitä iPod touch tietokoneeseen.
2 Valitse iPod touch iTunesin sivupalkista.
3 Osoita Tiedot-välilehteä, valitse Selaimen alla ”Synkronoi … kirjanmerkit” ja osoita
Käytä.
Katso ”Synkronoiminen iTunesin kanssa” sivulla 6.
Luku 5 Safari 57
Kirjanmerkkien synkronoiminen MobileMen kanssa: Valitse iPod touchin asetuksissa
MobileMe-tunnuksen alta Kirjanmerkit. Katso ”Tunnusten luominen” sivulla 10 . Kirjanmerkiksi merkityn verkkosivun avaaminen: Kosketa ja valitse sitten
haluamasi kirjanmerkki tai kosketa kansiota nähdäksesi sen sisältämät kirjanmerkit. Kirjanmerkin tai kirjanmerkkikansion muokkaaminen: Kosketa , valitse
kirjanmerkin sisältävä kansio tai kansio, jota haluat muokata ja kosketa Muokkaa. Tee sitten jokin seuraavista:
 Luo uusi kansio koskettamalla Uusi kansio.  Poista kirjanmerkki tai kansio koskettamalla ja koskettamalla sitten Poista.  Vaihda kirjanmerkin tai kansion paikkaa vetämällä .
 Muokkaa kirjanmerkin tai kansion nimeä tai osoitetta tai siirrä se eri kansioon
koskettamalla sitä.
Kun olet valmis, kosketa Valmis.

Verkkoleikkeet

Lisäämällä verkkoleikkeitä Koti-valikkoon pääset nopeasti suosikkiverkkosivustoillesi. Verkkoleikkeet näkyvät Koti-valikossa symboleina, ja voit järjestellä ne muiden symbolien sekaan. Katso ”iPod touchin ohjelmat” sivulla 16 .
Verkkoleikkeen lisääminen: Avaa verkkosivu ja kosketa . Kosketa sitten Lisää Koti­valikkoon.
Avatessasi verkkoleikkeen, Safari kohdentaa ja rullaa automaattisesti verkkosivun kohtaan, jonka tallensit verkkoleikkeeksi. Näkyvää aluetta käytetään myös verkkoleikkeen symbolissa Koti-valikossa, ellei verkkosivulla ole valmiina omaa symbolia.
Kun lisäät verkkoleikkeen, voit muokata sen nimeä. Jos nimi on liian pitkä (enemmän kuin 10 merkkiä), se saatetaan näyttää lyhennettynä Koti-valikossa.
Verkkoleikkeet eivät ole kirjanmerkkejä, eivätkä siten synkronoidu MobileMen tai iTunesin kautta.
Verkkoleikkeen poistaminen:
1 Pidä symbolia painettuna Koti-valikossa, kunnes se alkaa liikkua.
2 Kosketa poistettavan verkkoleikkeen kulmassa olevaa x-merkkiä.
3 Kosketa Poista ja tallenna asettelu painamalla Koti-painiketta .
58 Luku 5 Safari
Mail
6
Mail toimii Mobilemen, Microsoft Exchangen ja monien suosituimpien sähköpostijärjestelmien – esimerkiksi Yahoo! Mailin, Google-sähköpostin ja AOL:n kanssa sekä useimpien tavallisten POP3- ja IMAP-sähköpostijärjestelmien kanssa. Voit
lähettää ja vastaanottaa sähköpostiviesteihin sisällytettyjä valokuvia ja graikkaa ja
katsoa PDF:iä ja muita liitteitä.
Voidaksesi hakea ja lähettää viestejä Mailissa iPod touchin on liityttävä Wi-Fi-verkkoon, joka on yhteydessä internetiin. Katso ”Yhteyden muodostaminen internetiin” sivulla 27.

Sähköpostitunnusten käyttöönotto

Voit ottaa sähköpostitunnuksen käyttöön iPod touchissa jommallakummalla seuraavista tavoista:
Käytä iTunesissa iPod touch -asetusten osiota ja synkronoi  sähköpostitunnusasetukset tietokoneeltasi. Katso ”Synkronoiminen iTunesin kanssa” sivulla 6.
Ota tunnus käyttöön suoraan iPod touchissa. Katso ” Â Tunnusten luominen” sivulla 10.

Sähköpostin lähettäminen

Voit lähettää sähköpostiviestin kenelle tahansa, jolla on sähköpostiosoite.
Viestin kirjoittaminen ja lähettäminen:
1 Kosketa painiketta .
2 Kirjoita nimi tai sähköpostiosoite Vastaanottaja-kenttään tai kosketa painiketta
lisätäksesi nimen yhteystiedoistasi.
Kun kirjoitat sähköpostiosoitetta, kirjoitusta vastaavat sähköpostiosoitteet näkyvät luettelossa kentän alla. Lisää osoite koskettamalla sitä. Voit lisätä nimiä koskettamalla rivinvaihtoa tai painiketta .
59
Huomaa: Jos kirjoitat viestiä Microsoft Exchange -tunnukseltasi ja pääset käyttämään
Lukemattomien sähkö­postien määrä saapuneiden kansioissa
Global Address List (GAL) -luetteloasi, iPod touchin yhteystiedoissa olevat sopivat osoitteet näkyvät ensin, ja sen jälkeen näkyvät sopivat GAL-osoitteet.
3 Kosketa kenttää Kopio/Piilokopio/Lähettäjä, jos haluat lähettää viestin muille kopiona
tai piilokopiona tai vaihtaa tunnusta, jolta lähetät sen. Jos sinulla on enemmän kuin yksi sähköpostitunnus, voit koskettaa Lähettäjä-kenttää ja vaihtaa tunnusta, jolta lähetät viestin.
4 Kirjoita aihe ja kirjoita sitten viesti.
Voit siirtyä kentästä toiseen koskettamalla rivinvaihtoa.
5 Kosketa Lähetä.
Valokuvan lähettäminen viestissä Valitse Valokuvissa valokuva, kosketa painiketta
ja kosketa Lähetä sähköpostilla -painiketta.
Valokuva lähetetään käyttäen oletussähköpostitunnustasi (katso ”Mail” sivulla 102).
Viestiluonnoksen tallentaminen myöhemmin täydennettäväksi
Viestiin vastaaminen Kosketa painiketta
Viestin lähettäminen edelleen Avaa viesti, kosketa painiketta
Kosketa Kumoa-painiketta ja kosketa sitten Tallenna-painiketta. Viesti tallennetaan Luonnoksiin.
. Jos haluat vastata vain lähettäjälle, kosketa Vastaa-painiketta, ja jos haluat vastata lähettäjälle ja kaikille vastaanottajille, kosketa Vastaa kaikille -painiketta. Kirjoita vastausviestisi ja kosketa Lähetä­painiketta.
Alkuperäiseen viestiin liitettyjä tiedostoja tai kuvia ei lähetetä takaisin.
ja kosketa Välitä-painiketta. Lisää yksi tai useampi sähköpostiosoite, kirjoita viestisi ja kosketa Lähetä-painiketta.
Kun lähetät viestin edelleen, voit sisällyttää alkuperäisen viestin tiedostot tai kuvat.

Sähköpostin tarkistaminen ja lukeminen

Mail-symboli näyttää saapuneiden viestien postilaatikoissa olevien lukemattomien viestien kokonaismäärän. Muissa postilaatikoissa saattaa olla muita lukemattomia viestejä.
60 Luku 6 Mail
Kunkin tunnuksen näytössä näkyy lukemattomien viestien lukumäärä sen kussakin
Lukemattomien viestien määrä
Kosketa tähän
nähdäksesi kaikki
sähköpostitunnuksesi
Lukemattomat viestit
postilaatikossa.
Näet viestit koskettamalla postilaatikkoa. Lukemattomien viestien vieressä on sininen pallo .
Kun avaat postilaatikon, Mail hakee uusimpia viestejä niin paljon, kuin Mail-asetuksissa on määritelty, mikäli viestejä ei ole jo haettu automaattisesti. (Katso ”Mail” sivulla 102.)
Useampien viestien hakeminen: Rullaa viestiluettelon alareunaan ja kosketa ”Lisää viestejä”.
Viestin lukeminen: Kosketa postilaatikkoa ja kosketa sitten viestiä. Kosketa viestin näkymässä painiketta tai nähdäksesi seuraavan tai edellisen viestin.
Viestin tietyn kohdan suurentaminen Suurenna viestin osaa kaksoiskoskettamalla.
Pienennä näkymän kohteet kaksoiskoskettamalla uudelleen.
Tekstisarakkeen sovittaminen näytölle Kaksoiskosketa tekstiä.
Viestin koon muuttaminen käsin Voit suurentaa ja pienentää näkymää
nipistämällä.
Luku 6 Mail 61
Linkin seuraaminen Kosketa linkkiä.
Hae liite koskettamalla
Tekstilinkit on tavallisesti alleviivattu ja merkitty sinisellä. Monet kuvat ovat myös linkkejä. Linkki voi viedä verkkosivulle, avata kartan tai avata uuden sähköpostiviestin, jossa on valmiina vastaanottajan osoite.
Verkko- ja karttalinkit avaavat Safarin tai Kartat iPod touchissa. Voit palata sähköpostiviestiin painamalla Koti-painiketta ja koskettamalla Mail­painiketta.
Linkin kohdeosoitteen katsominen Pidä sormea linkin päällä. Osoite avautuu sormesi
viereen.
iPod touch näyttää useimmat kuvaliitteet (JPEG, GIF ja TIFF) sähköpostiviestin tekstin rinnalla. iPod touch pystyy toistamaan monia ääniliitteitä (esimerkiksi MP3, AAC, WAV ja AIFF). Voit hakea ja katsoa saamaasi viestiin liitettyjä tiedostoja (esimerkiksi PDF, verkkosivu, teksti, Pages-, Keynote-, Numbers- ja Microsoft Word-, Excel- ja PowerPoint­dokumentit).
Liitetiedoston avaaminen: Kosketa liitettä. Se haetaan iPod touchiin ja avataan.
Voit katsella liitteitä pysty- tai vaakasuunnassa. Jos iPod touch ei tue liitetiedoston muotoa, näet tiedoston nimen, mutta et voi avata sitä. iPod touch tukee seuraavia dokumenttityyppejä:
.doc Microsoft Word
.docx Microsoft Word (XML)
.htm verkkosivu
.html verkkosivu
62 Luku 6 Mail
.key Keynote
.numbers Numbers
.pages Pages
.pdf Esikatselu, Adobe Acrobat
.ppt Microsoft PowerPoint
.pptx Microsoft PowerPoint (XML)
.txt teksti
.vcf yhteystiedot
.xls Microsoft Excel
.xlsx Microsoft Excel (XML)
Valokuvaliitteen tallentaminen valokuvakirjastoon: Pidä kuvaa painettuna ja kosketa
Tallenna kuva -painiketta.
Uusien viestien etsiminen Valitse postilaatikko tai kosketa painiketta
milloin tahansa.
Viestin kaikkien vastaanottajien katsominen Kosketa Lisätiedot-painiketta.
Näet vastaanottajan yhteystiedot koskettamalla nimeä tai sähköpostiosoitetta. Kosketa sitten sähköpostiosoitetta tai tekstiviestiä ottaaksesi yhteyttä henkilöön. Voit kätkeä vastaanottajat koskettamalla Kätke.
Sähköpostin vastaanottajan lisääminen yhteystietoluetteloon
Viestin merkitseminen lukemattomaksi Avaa viesti ja kosketa ”Merkitse lukemattomaksi”.
Kosketa viestiä, ja kosketa tarvittaessa Lisätiedot­painiketta, niin näet vastaanottajat. Kosketa sitten nimeä tai sähköpostiosoitetta ja kosketa ”Luo yhteystieto” tai ”Lisää yhteystietoon”.
Viestin vieressä postilaatikkoluettelossa näkyy sininen pallo
, kunnes avaat sen uudelleen.
Tapaamiskutsun avaaminen: Kosketa kutsua.
Voit katsoa järjestäjän ja muiden osallistujien yhteystiedot, asettaa muistutuksen, lisätä tapahtumaan muistiinpanoja ja lisätä kommentteja vastaukseesi, joka lähetetään järjestäjälle sähköpostitse. Voit hyväksyä kutsun, hyväksyä sen alustavasti tai kieltäytyä siitä. Katso ”Kokouskutsuihin vastaaminen” sivulla 79.
Push-ominaisuuden asettaminen päälle tai pois: Valitse Asetuksissa ”Hae uudet tiedot” ja kosketa sitten Lähetä-painiketta. Katso ”Hae uudet tiedot” sivulla 92.
Luku 6 Mail 63

Sähköpostin järjestäminen

Tuo poistopainike näkyviin pyyhkäise­mällä oikealle tai vasemmalle viestin yli.
Voit poistaa viestejä yksi kerrallaan tai valita joukon ja poistaa sen kerralla. Voit myös siirtää viestejä postilaatikosta toiseen.
Viestin poistaminen: Avaa viesti ja kosketa painiketta . Tai kosketa Muokkaa­painiketta ja kosketa painiketta viestin vieressä.
Voit poistaa viestin myös suoraan postilaatikon viestiluettelosta pyyhkäisemällä vasemmalle tai oikealle viestin aiheen päällä ja koskettamalla Poista-painiketta.
Useiden viestien poistaminen: Kun katsot viestiluetteloa, kosketa Muokkaa-painiketta, valitse viestit, jotka haluat poistaa, ja kosketa Poista-painiketta.
Viestin siirtäminen toiseen postilaatikkoon tai kansioon: Kun katsot viestiä, kosketa painiketta ja valitse sitten viestilaatikko tai kansio.
Useiden viestien siirtäminen: Kun katsot viestiluetteloa, kosketa Muokkaa-painiketta, valitse viestit, jotka haluat siirtää, kosketa Siirrä-painiketta ja valitse postilaatikko tai kansio.
64 Luku 6 Mail
Muut ohjelmat
7

Kartat

Kartat-ohjelma tarjoaa karttoja, satelliittikuvia ja hybridinäkymiä eri paikoista monissa maailman maissa. Voit hankkia yksityiskohtaisia ajo-ohjeita ja katsoa liikennetietoja. Voit etsiä nykyisen (likimääräisen) sijaintisi ja käyttää nykyistä sijaintiasi saadaksesi ajo­ohjeet toiseen paikkaan tai toisesta paikasta sijaintiisi.
Kun haluat käyttää karttoja, iPod touchin täytyy liittyä Wi-Fi-verkkoon, joka on internet­yhteydessä. Katso ”Yhteyden muodostaminen internetiin” sivulla 27.
VAROITUS: Lisätietoja turvallisesta ajotavasta ja navigoinnista saat Tärkeitä
tuotetietoja -oppaasta osoitteessa www.apple.com//support/manuals/ipodtouch.
1
Sijaintien etsiminen ja katseleminen
Sijainnin löytäminen ja kartan katseleminen
1 Tuo näppäimistö esiin koskettamalla hakukenttää.
2 Kirjoita osoite, risteys, alue, maamerkki, kirjanmerkki, yhteystieto tai postinumero.
3 Kosketa Etsi.
Nasta ilmaisee sijainnin. Koskettamalla nastaa näet sijainnin nimen ja kuvauksen.
1 Kartat, ohjeet ja sijaintitiedot ovat riippuvaisia muiden tahojen keräämistä tiedoista ja tarjoamista palveluista. Nämä
tietopalvelut voivat muuttua ja niitä ei ehkä ole saatavilla kaikilla alueilla. Tästä johtuen karttoja, ohjeita tai sijaintitietoja ei
ehkä ole saatavilla tai ne voivat olla epätarkkoja tai epätäydellisiä. Lisätietoja saat osoitteesta www.apple.com//ipodtouch.
Jotta sijaintisi voidaan ilmoittaa, tiedot kerätään muodossa, joka ei tunnista sinua henkilökohtaisesti. Jos et halua tällaisia tietoja kerättävän, älä käytä ominaisuutta. Ominaisuuden käyttämättä jättäminen ei vaikuta iPod touchin toiminnallisuuteen.
65
Kosketa painiketta saadaksesi sijaintitietoja tai reittiohjeita tai lisätäksesi sijaintisi kirjanmerkkeihin tai yhteystietoluetteloon
Kartan osan suurentaminen Nipistä karttaa kahdella sormella. Tai
kaksoiskosketa kohtaa, jonka haluat suurentaa. Kaksoiskoskettamalla uudelleen voit suurentaa vielä enemmän.
Pienentäminen Nipistä karttaa. Tai kosketa karttaa kahdella
sormella. Koskettamalla uudelleen kahdella sormella voit pienentää vielä enemmän.
Kartan toiseen osaan panoroiminen tai rullaaminen
Vedä ylös, alas, vasemmalle tai oikealle.
Hae nykyinen sijaintisi: Kosketa painiketta .
iPod touch käyttää Sijaintipalveluita likimääräisen sijaintisi määrittämiseen. Sijaintipalvelut käyttää paikallisten Wi-Fi-verkkojen tietoja (jos sinulla on Wi-Fi kytkettynä päälle). Mitä tarkempia tietoja saadaan, sitä tarkemmin sijaintisi ilmoitetaan. Tämä ominaisuus ei ole käytettävissä kaikkialla.
Jos Sijaintipalvelut on pois päältä, sinulta pyydetään lupaa kytkeä se päälle. Et voi paikallistaa nykyistä sijaintiasi, jos Sijaintipalvelut on pois päältä. Katso ”Sijaintipalvelut” sivulla 95.
Likimääräinen sijaintisi ilmoitetaan ympyrän avulla. Ympyrän koko riippuu siitä, kuinka tarkasti sijaintisi voidaan määrittää. Jos vedät karttaa ja kosketat uudestaan, iPod touch keskittää kartan takaisin omaan sijaintiisi.
Huomaa: Voit pidentää akun kestoa poistamalla Sijaintipalvelut käytöstä silloin, kun et käytä niitä. Valitse Asetuksissa Yleiset > Sijaintipalvelut.
66 Luku 7 Muut ohjelmat
Lisätyn nastan käyttäminen: Kosketa ja kosketa Lisää nasta.
Nasta lisätään kartalle ja voit vetää sen haluamaasi paikkaan.
Nastan siirtäminen nopeasti näytöllä näkyvään sijaintiin: Kosketa ja kosketa Korvaa nasta.
Satelliitti- ja hybridinäkymien käyttäminen: Kosketa ja kosketa sitten Satelliitti tai Hybridi nähdäksesi satelliitti- tai hybridinäkymän.
Luku 7 Muut ohjelmat 67
Palaa karttanäkymään koskettamalla Kartta.
Yhteystietoluettelossa olevan henkilön osoitteen katseleminen
Sijainnin lisääminen yhteystietoluetteloon Etsi sijainti, kosketa sen kohdalla olevaa nastaa,
Kosketa hakukentässä , kosketa Yhteystiedot ja valitse yhteystieto.
Jotta voit etsiä sijainnin näin, yhteystiedon on sisällettävä vähintään yksi osoite. Jos yhteystiedossa on useampi kuin yksi osoite, valitse osoite, jonka haluat etsiä. Voit etsiä osoitteen sijainnin myös koskettamalla osoitetta suoraan Yhteystiedoissa.
kosketa nimen tai kuvauksen vieressä ”Lisää yhteystietoihin” ja kosketa sitten ”Luo uusi yhteystieto” tai ”Lisää yhteystietoon”.
, kosketa
Sijaintien asettaminen kirjanmerkeiksi
Voit asettaa sijainnin kirjanmerkiksi, jos haluat löytää sen uudestaan myöhemmin.
Sijainnin merkitseminen kirjanmerkillä: Etsi sijainti, kosketa sitä osoittavaa nastaa ja kosketa nimen tai kuvauksen vieressä ja kosketa sitten Tiedot-näytön alaosassa ”Lisää kirjanmerkkeihin”.
Kirjanmerkillä merkityn tai äskettäin katsotun sijainnin katsominen: Kosketa hakukentässä ja kosketa sitten Kirjanmerkit tai Äskeiset.
Reittiohjeiden hankkiminen
Voit saada yksityiskohtaiset ajo-ohjeet määränpäähäsi.
Reittiohjeiden hankkiminen:
1 Kosketa Reittiohjeet.
2 Syötä alku- ja loppusijainnit Alku- ja Loppu-kenttiin. iPod touch aloittaa oletuksena
nykyisestä likimääräisestä sijainnista (jos käytettävissä). Kosketa kummassa tahansa kentässä ja valitse sijainti Kirjanmerkeistä (joissa ovat mukana lukien nykyinen likimääräinen sijainti ja nastan sijainti, jos ne ovat käytettävissä), Äskeisistä tai Yhteystiedoista.
68 Luku 7 Muut ohjelmat
Esimerkiksi, jos ystäväsi osoite on yhteystietoluettelossa, voit koskettaa Yhteystiedot­painiketta ja koskettaa ystävän nimeä sen sijaan, että joutuisit kirjoittamaan hänen osoitteensa.
Jos haluat reittiohjeet päinvastaiseen suuntaan, kosketa painiketta .
3 Kosketa Reitti (jos olet syöttänyt sijainnin käsin).
4 Tee jokin seuraavista:
 Jos haluat nähdä ohjeet yksi vaihe kerrallaan, kosketa Aloita-painiketta ja kosketa
sitten nähdäksesi matkan seuraavan vaiheen. Pääset takaisin koskettamalla .
 Jos haluat nähdä kaikki reittiohjeet luettelona, kosketa ja kosketa sitten Luettelo.
Näet kartan mistä tahansa matkan osuudesta koskettamalla sitä luettelossa. Palaa yleiskuvaan koskettamalla Reitin yleiskatsaus.
Arvioitu matka ja matka-aika näkyvät näytön yläreunassa. Jos käytettävissä on liikennetietoja, ajoaikaa muutetaan niiden mukaan.
Saat reittiohjeita myös etsimällä sijainnin kartalla, koskettamalla siihen osoittavaa nastaa, koskettamalla painiketta ja koskettamalla sitten Ohjeet tänne- tai Ohjeet täältä -painiketta.
Alku- ja loppupisteiden vaihtaminen paluuohjeiden saamiseksi: Kosketa . Jos ei ole näkyvissä, kosketa Luettelo-painiketta ja kosketa sitten Muokkaa-
painiketta. Edellisten reittiohjeiden katsominen: Kosketa hakukentässä ja kosketa sitten
Äskeiset.
Luku 7 Muut ohjelmat 69
Liikennetietojen näyttäminen
Harmaa = Tietoja ei ole saatavilla
Punainen = alle 40 km/h
Keltainen = 40 - 80 km/h
Vihreä = yli 80 km/h
Jos käytettävissä on liikennetietoja, voit näyttää ne kartalla.
Liikennetietojen näyttäminen ja kätkeminen: Kosketa ja kosketa sitten Näytä liikenne tai Kätke liikenne.
Valtatiet on värikoodattu liikenteen kulun mukaan:
Jos valtatiet eivät näy värikoodattuina, sinun on ehkä suurennettava karttaa tasolle, jossa valtatiet näytetään, tai liikennetietoja ei ole saatavilla alueelta.
Yritysten löytäminen ja yhteyden ottaminen niihin
Yritysten löytäminen alueelta:
1 Etsi sijainti - esimerkiksi katuosoite, kaupunki tai maa - tai rullaa sijaintiin kartalla.
2 Kirjoita yrityksen tyyppi tekstikenttään ja kosketa Hae.
Vastaavat sijainnit merkitään nastoilla. Esimerkiksi, jos etsit kartalta kaupungin, kirjoitat ”elokuvat” ja osoitat Etsi, kaupungin elokuvateatterit merkitään nastoilla.
Näet yrityksen nimen ja kuvauksen koskettamalla sen nastaa. Yritysten etsiminen ennen sijainnin etsimistä: Kokeile seuraavia:
restaurants san francisco  apple inc new york Â
Yritykseen soittaminen tai reittiohjeiden hankkiminen: Kosketa yritystä merkitsevää nastaa ja kosketa sitten nimen vieressä.
70 Luku 7 Muut ohjelmat
Hanki reittiohjeet
Vieraile sivustolla
Koskettamalla painiketta
näet yhteystiedot
Sitten voit tehdä jonkin seuraavista:
Kosketa sähköpostiosoitetta lähettääksesi sähköpostia osoitteeseen tai verkko- Â osoitetta vieraillaksesi osoitteessa.
Reittiohjeita saat koskettamalla Ohjeet tänne tai Ohjeet täältä. Â Jos haluat lisätä yrityksen yhteystietoluetteloon, rullaa alaspäin ja kosketa ”Luo Â
yhteystieto” tai ”Lisää yhteystietoon”.
Haussa löytyneiden yritysten katsominen: Kosketa Kartta-näytöllä Luettelo. Näet sijainnin koskettamalla yritystä. Näet yrityksen tiedot myös koskettamalla
yrityksen vieressä.

YouTube

YouTubessa on ihmisten eri puolilta maailmaa lähettämiä lyhyitä videoita. (Ei saatavilla kaikilla kielillä, eikä ole käytettävissä kaikilla alueilla.)
Kun haluat käyttää YouTubea, iPod touchin on liityttävä Wi-Fi-verkkoon, joka on internet-yhteydessä. Katso ”Yhteyden muodostaminen internetiin” sivulla 27.
Videoiden etsiminen ja katseleminen
Voit selata YouTubea tai etsiä videoita, joita haluat katsoa.
Videoiden selaaminen: Kosketa Esittelyssä, Suositut tai Kirjanmerkit. Tai kosketa Muut­painiketta, jolloin voit selata hakukriteereillä Uusimmat, Parhaat tai Historia
 Esittelyssä: YouTuben henkilökunnan arvostelemia ja esittelemiä videoita.  Suositut: YouTuben eniten katsottuja videoita. Kosketa vaihtoehtoa Kaikki, jolloin
näet kaikkien aikojen katsotuimmat videot tai Tänään tai Tällä viikolla, jolloin näet kuluvan päivän tai viikon katsotuimmat videot.
 Kirjanmerkit: Merkitsemäsi videot.  Uusimmat: YouTubeen äskettäin lisättyjä videoita.
Luku 7 Muut ohjelmat 71
 Parhaat: YouTube-katsojien parhaiksi arvioituja videoita. Voit arvostella videoita
Seuraava/kelaus eteenpäin
Toisto/tauko
Lähetä sähköpostia
Skaalaus
Tiedostohaun edistyminen
Äänenvoimakkuus
Edellinen/kelaus
taaksepäin
Aseta
kirjanmerkiksi
Toistopää
Selauspalkki
osoitteessa www.youtube.com.
 Historia: Viimeisimmät katsomasi videot.
Videon etsiminen
1 Kosketa Etsi ja kosketa sitten YouTube-hakukenttää.
2 Kirjoita sana tai lause, joka kuvaa etsimääsi, ja kosketa sitten Etsi. YouTube näyttää
videoiden otsikoihin, kuvauksiin, tageihin ja käyttäjänimiin perustuvat tulokset.
Videon toistaminen: Kosketa videota. Videota aletaan hakea iPod touchiin ja edistymispalkki tulee näkyviin. Kun videota
on haettu riittävästi, sitä aletaan toistaa. Voit myös koskettaa aloittaaksesi videon toiston.
Videon toiston ohjaaminen
Kun videon toisto alkaa, säätimet häviävät näkyvistä, jolloin ne eivät häiritse videon katselua.
Videosäätimien näyttäminen ja kätkeminen: Kosketa näyttöä.
Videon toistaminen ja keskeyttäminen Kosketa tai .
Äänenvoimakkuuden säätäminen Vedä äänenvoimakkuuden liukusäädintä. Tai käytä
Videon aloittaminen alusta Kosketa
Seuraavaan tai edelliseen videoon siirtyminen Kosketa
72 Luku 7 Muut ohjelmat
Kelaus taaksepäin tai kelaus eteenpäin Pidä painettuna
Siirtyminen tiettyyn kohtaan videossa Vedä toistopaikkaa toistopalkilla.
Videon katselun lopettaminen ennen sen loppumista
iPod touchin kyljessä olevia painikkeita.
videoon. Kosketa videoon.
Kosketa Valmis. Tai paina Koti-painiketta
.
kahdesti siirtyäksesi edelliseen
siirtyäksesi seuraavaan
tai .
.
Videon skaalauksen vaihtaminen näytön täyttämisen ja näytölle sovittamisen välillä.
Videon merkitseminen kirjanmerkiksi Kosketa
Videon linkin lähettäminen sähköpostissa Kosketa
Videon lisätietojen katsominen ja vastaavien videoiden selaaminen
Kaksoiskosketa videota. Saat videon koko näytön kokoiseksi koskettamalla näytölle koskettamalla
videon vieressä ja kosketa Kirjanmerkki. Voit myös aloittaa videon toiston ja koskettaa painiketta merkittyjä videoita koskettamalla Kirjanmerkit.
videon vieressä ja kosketa Jaa. Voit myös aloittaa videon toiston ja koskettaa painiketta
Toista koko video, kosketa Valmis videotoiston aikana tai kosketa
iPod touch näyttää videon arvostelun, kuvauksen, lisäyspäivämäärän ja muut tiedot. Näet myös luettelon vastaavista videoista ja voit katsoa niitä koskettamalla.
.
tai voit sovittaa sen
.
. Katso kirjanmerkeiksi
videon vieressä.
Selauspainikkeiden vaihtaminen
Voit korvata Esittelyssä-, Suositut-, Kirjanmerkit- ja Etsi-painikkeet näytön alareunassa muilla, useammin käyttämilläsi painikkeilla. Jos esimerkiksi katsot parhaaksi arvioituja videoita paljon mutta et usein katso esiteltyjä videoita, voit korvata Esittelyssä­painikkeen Parhaat-painikkeella.
Selauspainikkeiden vaihtaminen: Kosketa Muut, kosketa Muokkaa ja vedä painike näytön alareunaan sen painikkeen päälle, jonka haluat korvata.
Voit järjestää alareunassa olevia painikkeita vetämällä niitä vasemmalle tai oikealle. Kun olet valmis, kosketa Valmis.
Luku 7 Muut ohjelmat 73
Kun haet videoita, kosketa Muut-painiketta, jolloin piilossa olevat selauspainikkeet tulevat näkyviin.
Omien videoiden lisääminen YouTubeen
Saat tietoja omien videoidesi lisäämisestä YouTubeen menemällä osoitteeseen www.youtube.com ja koskettamalla Help-linkkiä.

Valokuvat

iPod touchissa voit kantaa valokuvasi mukana, jotta voit jakaa ne perheesi, ystäviesi ja liikekumppaniesi kanssa.
Valokuvien synkronointi tietokoneen kanssa
iTunes voi synkronoida valokuvat seuraavien ohjelmien kanssa:
 Mac: iPhoto 4.0.3 tai uudempi, tai Aperture  PC: Adobe Photoshop Album 2.0 tai uudempi, tai Adobe Photoshop Elements 3.0 tai
uudempi
Katso ”Mitä tarvitaan” sivulla 5.
Valokuvien katseleminen
Tietokoneelta synkronoituja kuvia voidaan katsella Valokuvissa.
Valokuvien katseleminen
1 Valokuvat-osiossa:
Katso kaikki valokuvat koskettamalla Valokuvakirjastoa. Â Kosketa mitä tahansa valokuva-albumia tai albumia nähdäksesi vain sen sisältämät Â
valokuvat.
2 Näet valokuvan koko näytöllä koskettamalla miniatyyrikuvaa.
Säätimien näyttäminen ja kätkeminen: Näet säätimet koskettamalla valokuvaa koko
näytön tilassa. Voit kätkeä ne koskettamalla uudelleen.
74 Luku 7 Muut ohjelmat
Kuvan katsominen vaakasuunnassa: Käännä iPod touch sivuttain. Kuva kääntyy
automaattisesti oikein päin, ja jos se on vaakasuora kuva, se suurenee täyttämään näytön.
Valokuvan tietyn kohdan suurentaminen: Kaksoiskosketa aluetta, jota haluat suurentaa. Pienennä näkymän kohteet kaksoiskoskettamalla uudelleen. Voit myös suurentaa tai pienentää kuvaa nipistämällä.
Valokuvan panorointi: Vedä valokuvaa. Seuraavan tai edellisen valokuvan katsominen: Pyyhkäise vasemmalle tai oikealle.
Saat säätimet näkyviin myös koskettamalla näyttöä ja koskettamalla sitten tai .
Luku 7 Muut ohjelmat 75
Kuvaesitykset
Voit katsella valokuviasi kuvaesityksenä taustamusiikin kanssa.
Valokuvien katsominen kuvaesityksenä: Valitse valokuva-albumi ja kosketa . Voit myös koskettaa aloittaaksesi kuvaesityksen, kun katsot yksittäistä kuvaa. Jos ei
ole näkyvissä, kosketa kuvaa, niin säätimet tulevat näkyviin.
Kuvaesityksen pysäyttäminen: Kosketa näyttöä. Kuvaesityksen asetukset: Valitse Asetuksissa Valokuvat ja aseta seuraavia asetuksia:
 Aseta kunkin kuvan näkymisaika koskettamalla Toista jokaista kuvaa ja valitsemalla
aika.
 Aseta siirrostehosteet kuvasta toiseen siirryttäessä koskettamalla Siirros ja valitsemalla
siirrostyyppi.
 Aseta kuvaesityksen uudelleentoistaminen valitsemalla Toista päälle tai pois.  Aseta kuvien näyttäminen satunnaisessa järjestyksessä valitsemalla Sekoita päälle tai
pois.
Musiikin toistaminen kuvaesityksen aikana: Toista iPodissa kappaletta ja valitse Koti­näytöstä Valokuvat ja aloita kuvaesitys.
Taustakuva
Näet taustakuvan, kun avaat iPod touchin.
Valokuvan asettaminen taustakuvaksi:
1 Valitse mikä tahansa valokuva, kosketa ja kosketa sitten Käytä taustakuvana .
2 Panoroi valokuvaa vetämällä ja zoomaa nipistämällä, kunnes valokuva näyttää siltä
kuin haluat.
3 Kosketa Aseta.
Voit myös valita useista iPod touchin mukana tulevista taustakuvista valitsemalla Koti­näytössä Asetukset > Taustakuva > Taustakuva.
76 Luku 7 Muut ohjelmat
Kuvien tallentaminen sähköpostiviestistä tai verkkosivulta
Voit lisätä sähköpostiviestiin liitettyjä tai verkkosivulla olevia kuvia Valokuvakirjastoosi.
Valokuvan lisääminen Valokuvakirjastoon: Pidä valokuvaa painettuna ja kosketa Tallenna kuva.
Kuva lisätään Valokuvakirjastoon. Voit siirtää kuvia tietokoneen valokuvaohjelmaan liittämällä iPod touchin tietokoneeseen.
Valokuvan lähettäminen sähköpostilla
Valokuvan lähettäminen sähköpostilla: Valitse mikä tahansa valokuva ja kosketa ja
kosketa sitten Lähetä sähköpostilla. iPod touch on asetettava sähköpostia varten ja sen on liityttävä internet-yhteydessä
olevaan Wi-Fi-verkkoon. Katso ”Sähköpostitunnusten käyttöönotto” sivulla 59.
Valokuvan lähettäminen MobileMe-galleriaan
Jos sinulla on MobileMe-tunnus, voit lähettää valokuvia iPod touchista suoraan luomaasi galleriaan. Voit myös lähettää valokuvia jonkun toisen MobileMe-galleriaan, jos kyseinen henkilö on sallinut kuvien lisäämisen sähköpostitse.
Ennen valokuvien lähettämistä galleriaan:
Ota MobileMe-tunnus käyttöön iPod touchissa  Julkaise MobileMe-galleria ja salli valokuvien lähettäminen sähköpostitse  Liity Wi-Fi-verkkoon, joka on internet-yhteydessä Â
Lisätietoja gallerian luomisesta on MobileMe-ohjeissa.
Valokuvan lähettäminen galleriaan: Valitse mikä tahansa valokuva, kosketa ja kosketa sitten Lähetä MobileMehen.
Valokuvan lisääminen yhteystietoon
Voit lisätä valokuvan yhteystietoon.
Valokuvan lisääminen yhteystietoon:
1 Valitse mikä tahansa valokuva iPod touchissa ja kosketa .
2 Kosketa Yhdistä yhteystietoon ja valitse yhteystieto.
3 Säädä kuvan paikkaa ja kokoa, kunnes se näyttää siltä kuin haluat.
Panoroi valokuvaa vetämällä ja lähennä ja loitonna nipistämällä.
4 Kosketa Käytä.
Voit lisätä valokuvan yhteystietoon myös Yhteystiedoissa koskettamalla Muokkaa­painiketta ja koskettamalla kuvasymbolia.
Luku 7 Muut ohjelmat 77

Kalenteri

Kalenterissa voit katsella tapahtumia jatkuvana luettelona tai päivittäin tai kuukausittain ryhmiteltyinä. Voit synkronoida iPod touchin tietokoneella olevien kalentereiden kanssa. Voit tehdä, muokata ja peruuttaa tapaamisia iPod touchissa ja synkronoida ne takaisin tietokoneelle. Jos sinulla on Microsoft Exchange -tunnus, voit vastaanottaa kokouskutsuja ja vastata niihin.
Kalentereiden synkronointi
Voit synkronoida kalenterin kummalla tahansa seuraavista tavoista:
iTunesin iPod touch -asetusosioita käyttämällä voit synkronoida iPod touchin iCalin  tai Microsoft Entouragen kanssa Macilla tai Microsoft Outlook 2003:n tai 2007:n kanssa PC:llä, kun se liitetään tietokoneeseen. Katso ”Synkronoiminen iTunesin kanssa” sivulla 6.
Valitse iPod touchin Asetuksista Kalenterit MobileMe- ja Microsoft Exchange Â
-tunnuksille, joiden kalenterit haluat synkronoida langattomasti. Katso ”Tunnusten luominen” sivulla 10 .
Kun haluat synkronoida kalentereita, iPod touchin on liityttävä internet-yhteydessä olevaan Wi-Fi-verkkoon. Katso ”Yhteyden muodostaminen internetiin” sivulla 27.
Kalenteritapahtumien lisääminen iPod touchiin
Voit myös syöttää ja muokata kalenteritapahtumia suoraan iPod touchissa.
Tapahtuman lisääminen: Kosketa , syötä tapahtuman tiedot ja kosketa Valmis. Voit syöttää seuraavia tietoja:
Nimi  Sijainti  Alku- ja loppuaika (tai Koko päivä, jos kyseessä on koko päivän tapahtuma)  Toistokerrat - ei koskaan tai päivän, viikon, kahden viikon, kuukauden tai vuoden Â
välein Muistutusaika - viidestä minuutista kahteen päivään ennen tapahtumaa  Kun asetat muistutuksen, näkyviin tulee 2. muistutuksen vaihtoehto. Kun muistutus
aktivoituu, iPod touch näyttää viestin. Voit myös asettaa iPod touchin toistamaan äänen (katso alta).
Tärkeää: Jos olet matkoilla, iPod touch ei välttämättä muistuta sinua oikeaan
paikalliseen aikaan. Jos haluat asettaa oikean ajan käsin, katso ”Päiväys ja aika” sivulla 97.
Muistio Â
78 Luku 7 Muut ohjelmat
Voit valita, mihin kalenteriin lisäät tapahtuman, koskettamalla Kalenteria.
Tapaamiskutsujen määrä
Kirjoitussuojatut kalenterit eivät näy luettelossa.
Tapahtuman muokkaaminen Kosketa tapahtumaa ja kosketa sitten Muokkaa-
painiketta.
Tapahtuman poistaminen Kosketa tapahtumaa, kosketa Muokkaa-
painiketta, selaa alaspäin ja kosketa Poista tapahtuma -painiketta.
Kokouskutsuihin vastaaminen
Jos sinulla on Microsoft Exchange -tunnus iPod touchissa ja kalenterit käytössä, voit vastaanottaa kokouskutsuja ja vastata niihin. Kun saat kutsun, kokous näkyy kalenterissa katkoviivalla ympäröitynä. Näytön oikeassa alakulmassa oleva -symboli ja kotinäytön Kalenteri-symboli osoittavat uusien kutsujen kokonaismäärän. Kun haluat vastaanottaa kutsuja ja vastata niihin, iPod touchin on liityttävä Wi-Fi-verkkoon, joka on internet-yhteydessä.
Kutsuun vastaaminen Kalenterissa:
1 Kosketa kutsua kalenterissa tai tuo Tapahtuma-näyttö näkyviin koskettamalla ja
kosketa kutsua.
Luku 7 Muut ohjelmat 79
Näet kokouksen järjestäjän yhteystiedot koskettamalla painiketta Kutsujana. Jos  haluat lähettää sähköpostiviestin järjestäjälle, kosketa sähköpostiosoitetta.
Näet muut kokoukseen osallistuvat henkilöt koskettamalla Osallistujat. Â Koskettamalla nimeä näet osallistujan yhteystiedot. Jos haluat lähettää sähköpostiviestin osallistujalle, kosketa sähköpostiosoitetta.
Jos haluat, että iPod touch muistuttaa kokouksesta, kosketa Muistutus. Â Jos haluat lisätä kommentteja kokouksen järjestäjälle lähetettävään Â
sähköpostivastaukseen, kosketa Lisää kommentteja. Kommentit näkyvät myös kokouksen Tiedot-näytössä.
Huomautukset ovat tapahtuman järjestäjän lisäämiä.
2 Kosketa Hyväksy, Ehkä tai Kieltäydy.
Kun hyväksyt kutsun, hyväksyt kutsun alustavasti tai kieltäydyt kutsusta, vastaussähköposti, joka sisältää mahdollisesti lisäämäsi kommentit, lähetetään järjestäjälle.
Jos hyväksyt kutsun tai hyväksyt kutsun alustavasti, voit muuttaa vastaustasi myöhemmin. Jos haluat muuttaa kommenttejasi, kosketa Lisää kommentteja.
Exchange-kokouskutsut lähetetään myös sähköpostiviestissä, josta voit avata kokouksen Tiedot-näytön Mailista.
Sähköpostiviestissä olevan kokouskutsun avaaminen: Kosketa kutsua.
80 Luku 7 Muut ohjelmat
Merkkiäänet
Pisteellä merkityille päiville on tapahtumia
Lisää tapahtuma
Vaihda näkymää
Valitun päivän
tapahtumat
Siirry tähän päivään
Vastaa kalenterikutsuun
Kalenterimerkkiäänten asettaminen: Valitse Asetuksissa Yleiset > Äänet ja kytke sitten Kalenteriäänet päälle. Jos Kalenteriäänet on pois päältä, iPod touch näyttää viestin, kun tapahtuma lähestyy, mutta se ei kuitenkaan ilmaise siitä millään äänellä.
Kutsujen merkkiäänet: Valitse Asetuksissa ”Mail, yhteystiedot, kalenterit”. Ota Kalentereissa ”Näytä uudet kutsut” käyttöön koskettamalla sitä.
Kalenterin katsominen
Kalenterissa voit katsella tapahtumia luettelona tai päivittäin tai kuukausittain ryhmiteltyinä. Kaikkien synkronoitujen kalenteriesi tapahtumat näkyvät samassa kalenterissa iPod touchissa.
Näkymän vaihtaminen: Kosketa Luettelo, Päivä tai Kk.
 Luettelonäkymä: Kaikki tapaamisesi ja tapahtumasi näkyvät rullattavassa luettelossa.  Päivänäkymä: Näet päivän tapahtumat rullaamalla ylös tai alas. Kosketa tai
nähdäksesi edellisen tai seuraavan päivän tapahtumat.
 Kuukausinäkymä: Näet päivän tapahtumat koskettamalla päivää. Kosketa tai
nähdäksesi edellisen tai seuraavan kuukauden.
Tapahtuman tietojen katsominen: Kosketa tapahtumaa.
Luku 7 Muut ohjelmat 81

Yhteystiedot

Yhteystietojen tuominen ja synkronointi
Voit lisätä yhteystietoja iPod touchiin:
synkronoimalla yhteystiedot tietokoneen ohjelmien kanssa iTunesissa (katso  ”Synkronoiminen iTunesin kanssa” sivulla 6)
ottamalla MobileMen tai Microsoft Exchange -tunnuksen käyttöön iPod touchssa  niin, että sen yhteystiedot ovat käytössä (katso ”Tunnusten luominen” sivulla 10 )
asentamalla Exchange-tunnuksen määrittelevän proilin, jossa ovat käytössä Â
yhteystiedot (katso ”Määrittelyproilien asentaminen” sivulla 12 ) syöttämällä yhteystietoja suoraan iPod touchiin Â
Yhteystietojen etsiminen
Voit etsiä etunimiä, sukunimiä ja yritysten nimiä iPod touchin yhteystiedoista. Jos olet ottanut käyttöön Microsoft Exchange -tunnuksen iPod touchissa, voit ehkä etsiä myös yrityksesi Global Address List (GAL) -luettelosta organisaation yhteystietoja.
Kun syötät etsintätietoja, niitä vastaavia yhteystietoja alkaa tulla näkyviin heti, kun aloitat kirjoittamisen.
Yhteystietojen etsiminen: Kosketa Yhteystiedoissa etsintäkenttää jonkin yhteystietoluettelon yläpuolella ja syötä etunimi, sukunimi tai yrityksen nimi.
GAL-luettelosta etsiminen: Kosketa Ryhmät, kosketa luettelon alla Hakemistot ja syötä etunimi, sukunimi tai yrityksen nimi.
GAL-yhteystietoja ei voi muokata eikä tallentaa iPod touchiin.
Yhteystietojen hallinta iPod touchissa
Yhteystiedon lisääminen iPod touchiin: Kosketa Yhteystiedot ja kosketa .
Yhteystiedon poistaminen Valitse Yhteystiedoissa yhteystieto ja kosketa
Yhteystiedon lisääminen näppäimistöstä Kosketa Näppäimistöä ja kosketa sitten painiketta
Yhteystietojen muokkaaminen Valitse Yhteystiedoissa yhteystieto ja kosketa
82 Luku 7 Muut ohjelmat
Muokkaa-painiketta. Rullaa alas ja kosketa Poista yhteystieto -painiketta.
. Kosketa luo Uusi yhteystieto ja syötä tiedot tai kosketa Lisää yhteystietoon ja valitse yhteystieto.
Muokkaa-painiketta. Lisää kohde koskettamalla painiketta painiketta
. Poista kohde koskettamalla .
Tauon lisääminen numeroon Kosketa painiketta ja kosketa Tauko-
painiketta. Tauot näkyvät pilkkuina, kun numero tallennetaan.
Valokuvan lisääminen yhteystietoon:
1 Kosketa Yhteystiedot ja valitse haluamasi yhteystieto.
2 Kosketa Muokkaa-painiketta ja kosketa Lisää kuva tai kosketa olemassa olevaa kuvaa.
3 Kosketa Valitse Valokuva ja valitse valokuva.
4 Vedä ja skaalaa kuvaa haluamallasi tavalla.
5 Kosketa Käytä.

Pörssi

Pörssissä näet tuoreimmat saatavilla olevat tiedot valitsemistasi osakkeista. Kun haluat käyttää Osakkeita, iPod touchin on liityttävä Wi-Fi-verkkoon, joka on internet­yhteydessä. Katso ”Yhteyden muodostaminen internetiin” sivulla 27.
Osaketietojen katseleminen
Osaketiedot päivitetään aina kun avaat Pörssi-ohjelman ja olet yhteydessä internetiin. Osaketiedot saattavat olla jäljessä todellisesta tilanteesta jopa 20 minuuttia.
Osakkeen, indeksin tai rahaston lisääminen osakeohjelmaan:
1 Kosketa ja kosketa sitten .
2 Syötä symboli, yrityksen nimi, indeksi tai rahaston nimi ja kosketa Etsi.
3 Valitse kohde hakuluettelosta.
Osakkeen kehityksen esittäminen pidemmällä tai lyhyemmällä aikavälillä: Kosketa
osakesymbolia ja kosketa sitten 1pv, 1vk, 1kk, 3kk, 6kk, 1v tai 2v. Kuvaaja muuttuu ja näyttää kehityksen päivän, viikon, kuukauden, kolmen kuukauden, kuuden kuukauden, vuoden tai kahden vuoden aikana.
Osakkeen poistaminen: Kosketa ja osakkeen vieressä ja kosketa sitten Poista. Osakkeiden järjestäminen: Kosketa . Vedä sitten osakkeen vieressä oleva uuteen
paikkaan luettelossa. Muutoksen näyttäminen rahana tai prosentteina: Kosketa muutosta ilmaisevaa
numeroa. Voit vaihtaa takaisin koskettamalla sitä uudelleen. Kosketa vaihtoehtoisesti ja kosketa % tai Numerot.
Luku 7 Muut ohjelmat 83
Lisätietoja
Kuuden päivän ennuste
Nykyinen lämpötila
Vallitseva säätila
Tämän päivän ylin ja
alin lämpötila
Lisää ja poista kaupunkeja
Tallennettujen kaupunkien määrä
Osakkeen tietojen katsominen Yahoo.com:ista: Valitse osake ja kosketa . Näet osakkeeseen liittyviä uutisia, tietoja, verkkosivustoja ja muuta hyödyllistä.
Sää
Käytä Säätä katsoaksesi nykyisen lämpötilan ja kuuden päivän sääennusteen suurkaupungeissa ympäri maailmaa. Kun haluat käyttää Säätä, iPod touch on liityttävä Wi-Fi-verkkoon, joka on internet-yhteydessä. Katso ”Yhteyden muodostaminen internetiin” sivulla 27.
Säätietojen katseleminen
Katso valitun kaupungin nykyinen sää koskettamalla Sää-symbolia Koti-näytössä.
Jos sääpaneeli on vaaleansininen, kaupungissa on päivä eli kello 6 - 18. Jos paneeli on tummanpurppura, kaupungissa on yö eli kello 18 - 6.
Kaupungin lisääminen:
1 Kosketa ja kosketa sitten .
2 Syötä kaupungin nimi tai postinumero ja kosketa Etsi.
3 Valitse hakuluettelosta kaupunki.
Toiseen kaupunkiin vaihtaminen: Pyyhkäise vasemmalle tai oikealle tai kosketa
pistejonon vasemmalle tai oikelle puolelle. Sääpaneelin alareunassa olevat pisteet kertovat tallennettujen kaupunkien lukumäärän.
84 Luku 7 Muut ohjelmat
Kaupunkien järjesteleminen: Kosketa ja vedä sitten kaupungin vieressä oleva
uuteen paikkaan luettelossa.
Kaupungin poistaminen: Kosketa ja kosketa kaupungin vieressä ja kosketa sitten Poista.
Lämpötilan esittäminen fahrenheit- tai celsiusasteina: Kosketa ja kosketa sitten °F tai °C.
Lisätietojen hankkiminen säästä
voit katsoa yksityiskohtaisemman säätiedotuksen, kaupunkiin liittyviä uutisia ja verkkosivustoja ja paljon muuta.
Kaupungin tietojen katsominen Yahoo.com:ista: Kosketa .

Muistio

Muistiinpanojen kirjoittaminen ja lukeminen
Muistiinpanot listataan lisäyspäivämäärän mukaan niin, että uusin on ylimpänä. Luettelossa näkyy muutama sana jokaisen muistiinpanon alusta.
Muistiinpanon lisääminen: Kosketa ja kirjoita muistiinpano ja kosketa Valmis. Muistiinpanon lukeminen: Kosketa muistiinpanoa. Kosketa tai nähdäksesi
edellisen tai seuraavan muistiinpanon.
Muistiinpanon muokkaaminen: Tuo näppäimistö esiin koskettamalla muistiinpanoa. Muistiinpanon poistaminen: Kosketa muistiinpanoa ja kosketa sitten .
Muistiinpanojen lähettäminen sähköpostissa
Muistiinpanon lähettäminen sähköpostilla: Kosketa muistiinpanoa ja kosketa sitten
.
Jotta voit lähettää muistiinpanon sähköpostilla, sähköpostin täytyy olla otettuna käyttöön iPod touchissa. Katso ”Sähköpostitunnusten käyttöönotto” sivulla 59.
Luku 7 Muut ohjelmat 85

Laskin

Laskimen käyttäminen
Kosketa Laskimen numeroita ja toimintoja aivan kuten tavallisessa taskulaskimessa. Kun kosketat summa-, vähennys-, kerto- tai jakopainiketta, painikkeen ympärille tulee valkoinen rengas suoritettavan toiminnon merkiksi. Käännä iPod touchia tehdäksesi siitä tieteislaskimen.
Tavalliset muistitoiminnot
 C: Näytettävä luku nollataan.  MC: Muisti nollataan.  M+: Näytettävä luku lisätään muistissa olevaan lukuun. Jos muistissa ei ole lukua,
näytöllä oleva luku lisätään muistiin.
 M-: Näytettävä luku vähennetään muistissa olevasta luvusta.  MR: Näytettävä luku korvataan muistissa olevalla luvulla. Jos painikkeen ympärillä
on valkoinen rengas, muistiin on tallennettu luku.
Tallennettu luku säilyy muistissa, kun vaihdat tavallisen ja tieteellisen laskimen välillä.
Tieteellisen laskimen painikkeet
Käännä iPod touch poikittain tehdäksesi siitä tieteislaskimen.
2nd Vaihtaa trigonometristen funktioiden (sin, cos, tan, sinh, cosh ja tanh) painikkeet
käänteisfunktioiksi (sin funktioksi log2 ja funktion e painikkeet palautuvat alkuperäisiksi funktioiksi.
( Avaa sulkulausekkeen. Lausekkeita voidaan asettaa sisäkkäin.
) Sulkee sulkulausekkeen.
86 Luku 7 Muut ohjelmat
-1
, cos-1, tan-1, sinh-1, cosh
x
funktioksi 2x. Kun kosketat 2nd-painiketta uudelleen,
-1
ja tanh-1). Se vaihtaa funktion ln
% Laskee prosenttiarvot, lisää korotukset ja vähentää alennukset. Laske prosenttiarvo
käyttämällä painiketta yhdessä kertopainikkeen (x) kanssa. Esimerkiksi 8 % arvosta 500 lasketaan seuraavasti
500 x 8 % = josta saadaan tulos 40. Lisää korotus tai vähennä alennus käyttämällä painiketta yhdessä summapainikkeen
(+) tai vähennyspainikkeen (-) kanssa. Esimerkiksi 500 €:n tuotteen koko hinta 8 %:n myyntiveron kanssa lasketaan seuraavasti
500 + 8 % = josta saadaan tulos 540.
1/x Antaa arvon käänteisluvun desimaalimuodossa.
2
x
3
x
x
y
Antaa arvon neliön.
Antaa arvon kuution.
Koskettamalla painiketta arvojen välissä ensimmäinen arvo korotetaan toisen arvon potenssiin. Esimerkiksi 3
x
4 =
3 y
4
lasketaan seuraavasti:
josta saadaan tulos 81.
x! Laskee arvon kertoman.
Laskee arvon neliöjuuren.
x
y Käyttämällä painiketta arvojen välissä lasketaan y:n x. juuri. Esimerkiksi 4√81 lasketaan
seuraavasti
x
y 4 =
81 josta saadaan tulos 3.
log Antaa arvon 10-kantaisen logaritmin.
sin Laskee arvon sinin.
sin
-1
Laskee arvon arkussinin. (Käytettävissä 2nd-painikkeella.)
cos Laskee arvon kosinin.
cos
-1
Laskee arvon arkuskosinin. (Käytettävissä 2nd-painikkeella.)
tan Laskee arvon tangentin.
tan
-1
Laskee arvon arkustangentin. (Käytettävissä 2nd-painikkeella.)
ln Laskee arvon luonnollisen logaritmin.
log2 Laskee arvon 2-kantaisen logaritmin. (Käytettävissä 2nd-painikkeella.)
sinh Laskee arvon hyperbelisinin.
sinh
-1
Laskee arvon käänteisen hyperbelisinin. (Käytettävissä 2nd-painikkeella.)
cosh Laskee arvon hyperbelikosinin.
cosh
-1
Laskee arvon käänteisen hyperbelikosinin. (Käytettävissä 2nd-painikkeella.)
Luku 7 Muut ohjelmat 87
tanh Laskee arvon hyperbelitangentin.
-1
tanh
x
e
x
2
Rad Trigonometrisissä funktioissa käytetään radiaaneja.
Deg Trigonometrisissä funktioissa käytetään asteita.
π Syöttää arvon π (3,141592653589793...).
EE Operaattori, joka kertoo näytetyn arvon kymmenellä seuraavaksi syöttämäsi arvon
Rand Arpoo satunnaisluvun väliltä 0 - 1.
Laskee arvon käänteisen hyperbelitangentin. (Käytettävissä 2nd-painikkeella.)
Kosketa painiketta arvon syöttämisen jälkeen korottaaksesi vakion ”e” (2,718281828459045...) arvon potenssiin.
Laskee luvun kaksi näytetyn arvon potenssiin. Esimerkiksi 10 2x = 1024. (Käytettävissä 2nd-painikkeella.)
potenssiin.

Kello

Kellossa voit katsoa eri paikkojen ajan, asettaa muistutuksen, käyttää ajanottoa ja asettaa ajastimen.
Maailmankellot
Voit lisätä useita kelloja, jotka näyttävät eri aikavyöhykkeiden ja suurkaupunkien ajat.
Kellojen katsominen: Kosketa Maailmankello.
Jos kellon tausta on valkoinen, on kaupungissa päivä. Jos kellon pinta on musta, kaupungissa on yö. Jos sinulla on yli neljä kelloa, voit selata niitä pyyhkäisemällä.
Kellon lisääminen:
1 Kosketa Maailmankello.
2 Kosketa ja kirjoita sitten kaupungin nimi.
Kaupungit, jotka sopivat kirjoittamaasi, tulevat näkyviin alle.
3 Lisää kaupungin kello koskettamalla kaupunkia.
Jos et löydä haluamaasi kaupungia, kokeile samalla aikavyöhykkeellä olevaa suurta kaupunkia.
Kellon poistaminen: Kosketa Maailmankello ja Muokkaa. Kosketa sitten kellon vieressä ja kosketa Poista.
Kellojen järjesteleminen: Kosketa Maailmankello ja Muokkaa. Vedä sitten kellon vieressä oleva uuteen paikkaan luettelossa.
88 Luku 7 Muut ohjelmat
Muistutukset
Voit määrittää useita muistutuksia. Määritä muistutus toistumaan valitseminasi päivinä tai aseta se kuulumaan vain kerran.
Muistutuksen asettaminen
1 Kosketa Muistutus ja kosketa .
2 Voit säätää seuraavia asetuksia:
 Aseta muistutus toistumaan tiettyinä päivinä koskettamalla Toista ja valitsemalla
päivät.
 Valitse muistutuksen soittoääni koskettamalla Ääni.  Aseta torkkutoiminnon käyttömahdollisuus valitsemalla Torkku päälle tai pois. Jos
torkkutoiminto on päällä ja kosketat Torkku-painiketta hälytyksen soidessa, hälytys loppuu ja kytkeytyy uudelleen päälle kymmenen minuutin kuluttua.
 Voit antaa muistutukselle kuvauksen Koskettamalla Merkki. iPod touch näyttää
kuvauksen hälytyksen soidessa.
Jos vähintään yksi muistutus on asetettu ja se on käytössä, iPod touchin näytön yläreunassa olevassa tilapalkissa näkyy .
Muistutuksen laittaminen päälle tai pois päältä: Kosketa Muistutus ja laita haluamasi muistutus päälle tai pois päältä. Jos muistutus on pois päältä, se ei hälytä, jollet laita sitä takaisin päälle.
Jos muistutus on asetettu kuulumaan vain kerran, se kytkeytyy automaattisesti pois päältä, kun se on hälyttänyt. Voit kytkeä muistutuksen uudestaan päälle.
Muistutuksen asetusten muuttaminen: Kosketa Muistutus ja Muokkaa ja kosketa sitten muistutuksen vieressä, jota haluat muuttaa.
Muistutuksen poistaminen: Kosketa Muistutus ja Muokkaa ja kosketa sitten muistutuksen vieressä ja kosketa Poista.
Ajanotto
Tapahtuman ajan mittaaminen Ajanotolla:
1 Kosketa Ajanotto.
2 Käynnistä ajanotto koskettamalla Aloita.
 Tallenna kierrosaikoja koskettamalla Kierros joka kierroksen jälkeen.  Keskeytä ajanotto koskettamalla Pysäytä. Jatka koskettamalla Aloita-painiketta.  Nollaa ajanotto koskettamalla Nollaa, kun ajanotto on keskeytetty.
Jos aloitat ajanoton ja siirryt toiseen iPod touch -ohjelmaan, ajanotto jatkuu taustalla.
Luku 7 Muut ohjelmat 89
Ajastin
Ajastimen asettaminen: Kosketa Ajastin ja aseta tuntien ja minuuttien määrä
pyyhkäisemällä. Käynnistä ajastin koskettamalla Aloita.
Äänen valitseminen: Kosketa Ajan loppuessa. Nukkumisajastimen asettaminen: Aseta ajastin ja kosketa Ajan loppuessa ja valitse
Laita iPod nukkumaan. Kun otat nukkumisajastimen käyttöön, iPod touch lopettaa musiikin tai videon
toistamisen, kun aika on kulunut loppuun.
Jos aloitat ajastimen ja siirryt toiseen iPod touch -ohjelmaan, ajastus jatkuu taustalla.

Nike + iPod

Ollessaan aktivoituna asetuksissa Nike + iPod -ohjelma näkyy Koti-valikossa erikseen myytävän Nike + iPod -tunnistimen ohjaamista varten. Nike + iPod ei ole saatavilla ensimmäisen sukupolven iPod touchissa. Katso Nike + iPod -dokumentaatiosta ohjeita Nike + iPodin aktivoinnista ja käytöstä.
90 Luku 7 Muut ohjelmat
Asetukset
8
Asetuksilla voit muokata iPod touchin ohjelmia, asettaa päivämäärän ja ajan, määritellä verkkoyhteyden ja syöttää muita asetuksia iPod touchille.

Wi-Fi

Wi-Fi-asetukset määrittelevät, käyttääkö iPod touch paikallisia Wi-Fi-verkkoja internet­yhteyden muodostamiseen.
Wi-Fin ottaminen käyttöön ja poistaminen käytöstä: Valitse Wi-Fi ja ota Wi-Fi käyttöön tai poista se käytöstä.
Wi-Fi-verkkoon liittyminen: Valitse Wi-Fi, odota hetki iPod touchin etsiessä kantaman sisällä olevat verkot ja valitse verkko. Syötä tarvittaessa salasana ja kosketa Liity­painiketta. (Verkot, jotka vaativat salasanan, on merkitty lukkosymbolilla .)
Kun olet liittynyt Wi-Fi-verkkoon käsin, iPod touch liittyy siihen automaattisesti aina, kun se on kantaman sisällä. Jos kantaman sisällä on useampi kuin yksi aiemmin käytetty verkko, iPod touch liittyy siihen, jota on käytetty viimeksi.
Kun iPod touch on liittynyt Wi-Fi-verkkoon, näytön yläreunan tilapalkissa oleva Wi-Fi­symboli näyttää signaalin voimakkuuden. Mitä enemmän palkkeja, sitä parempi signaali.
iPod touchin asettaminen kysymään, haluatko liittyä uuteen verkkoon: Valitse Wi-Fi ja ota ”Vahvista liittyminen” käyttöön tai poista se käytöstä.
Kun yrität käyttää internetiä, esimerkiksi käyttämällä Safaria tai Mailia, etkä ole aiemmin käytetyn Wi-Fi-verkon kantaman sisällä, tämä valinta käskee iPod touchia etsimään toista verkkoa. iPod touch näyttää luettelon kaikista käytettävissä olevista Wi-Fi-verkoista, joista voit valita. (Verkot, jotka vaativat salasanan, on merkitty lukkosymbolilla.) Jos ”Vahvista liittyminen” on pois käytöstä, sinun on liityttävä verkkoon käsin muodostaaksesi internet-yhteyden, jos aikaisemmin käytetty verkko ei ole käytettävissä.
91
Verkon unohtaminen niin, että iPod touch ei liity siihen automaattisesti: Valitse Wi-
Fi ja kosketa verkon vieressä, johon olet liittynyt aiemmin. Kosketa sitten ”Unohda tämä verkko”.
Suljettuun Wi-Fi-verkkoon liittyminen: Jos haluat liittyä Wi-Fi-verkkoon, joka ei näy etsittyjen verkkojen luettelossa, valitse Wi-Fi > Muu ja syötä verkon nimi. Jos verkko vaatii salasanaa, kosketa Suojaus-painiketta, valitse verkon käyttämä turvallisuusmenetelmä ja kirjoita salasana.
Sinun on tiedettävä verkon nimi, pääsykoodi ja suojaustyyppi voidaksesi liittyä suljettuun verkkoon.
Jotkin langattomat verkot saattavat vaatia syöttämään lisäasetuksia, kuten käyttäjätunnuksen tai staattisen IP-osoitteen. Kysy verkon ylläpitäjältä käytettävistä asetuksista.
Wi-Fi-verkkoon liittymisen asetusten muuttaminen: Valitse Wi-Fi ja kosketa
verkon vieressä.
VPN
Tämä asetus tulee näkyviin, kun iPod touch on määritelty käyttämään VPN:ää, ja mahdollistaa VPN:n ottamisen käyttöön ja poistamisen käytöstä. Katso ”Verkko” sivulla 94.

Hae uudet tiedot

Tämä asetus mahdollistaa push-toiminnon ottamisen käyttöön ja poistamisen käytöstä MobileMessä, Microsoft Exchangessa, Yahoo! Mailissa ja muissa push-toimintoa tukevissa tunnuksissa, jotka olet määritellyt iPod touchiin. Push-tunnukset toimittavat uudet tiedot automaattisesti iPod touchiin, kun uusi tieto saapuu palvelimelle (viivettä voi olla jonkin verran). Jotta työnnetyt tiedot voidaan hakea tai synkronoida, iPod touchin täytyy liittyä internet-yhteydessä olevaan Wi-Fi-verkkoon. Saatat haluta poistaa push-toiminnon käytöstä sähköpostien ja muiden tietojen toimittamisen keskeyttämiseksi tai akun säästämiseksi.
Kun Push-asetus on pois päältä ja jos tunnukset eivät tue push-toimintoa, tiedot voidaan edelleen hakea eli iPod touch voi tarkistaa palvelimelta, onko uusia tietoja saatavilla. Hae uudet tiedot -asetuksella voit määritellä, kuinka usein tietoja pyydetään. Jotta akku kestäisi mahdollisimman pitkään, tietoja ei kannata hakea liian usein.
Push-toiminnon ottaminen käyttöön: Kosketa ”Hae uudet tiedot” ja ota push­tekniikka käyttöön koskettamalla Lähetä.
Tietojen hakemisen aikavälin asettaminen: Kosketa ”Hae uudet tiedot” ja valitse, kuinka usein haluat hakea tietoja kaikille tunnuksille.
Akku kestää pidempään, jos haet harvemmin.
92 Luku 8 Asetukset
Aseta haku- tai push-asetukset yksittäisiä tunnuksia varten: Kosketa Hae uudet
tiedot -kohdassa Lisävalinnat ja kosketa sitten tunnusta.
Push-toiminnon asettaminen pois tai Hae käsin -tilaan Hae uudet tiedot -näytöllä ohittaa yksittäiset tunnusasetukset.

Kirkkaus

Näytön kirkkaus vaikuttaa akun kestävyyteen. Voit pidentää iPod touchin akun kestoa himmentämällä näyttöä tai käyttämällä automaattista kirkkauden säätöä.
Näytön kirkkauden säätäminen: Valitse Kirkkaus ja vedä liukusäädintä. iPod touchin asettaminen säätämään näytön kirkkautta automaattisesti: Valitse
Kirkkaus ja laita ”Säädä automaattisesti” päälle tai pois päältä. Jos automaattinen kirkkaudensäätö on käytössä, iPod touch säätää näytön kirkkautta valaistusolosuhteiden mukaan käyttäen sisäistä ympäristön valoisuuden tunnistinta.

Yleiset

Yleiset-asetukset sisältävät päiväyksen ja ajan ja turvallisuus-, verkko- ja muut asetukset, jotka vaikuttavat useampaan kuin yhteen ohjelmaan. Täältä löydät myös tietoja iPod touchista ja voit nollata iPod touchin sen oletusasetuksiin.
Tietoja
Valitsemalla Yleiset > Tietoja saat tietoja iPod touchista, mukaan lukien:
kappaleiden, videoiden ja valokuvien määrän  kokonaistallennuskapasiteetin  vapaan tilan  ohjelmistoversion  sarja- ja mallinumerot  Wi-Fi-osoitteet  lakitiedot Â
Taustakuva
Kun avaat iPod touchin, näkyviin tulee taustakuva. Voit valita iPod touchin mukana tulleen kuvan tai kuvan, jonka olet synkronoinut iPod touchiin tietokoneelta.
Taustakuvan asettaminen: Valitse Taustakuva ja valitse kuva.
Luku 8 Asetukset 93
Äänet
Säätää merkkiäänten voimakkuutta: Valitse Yleiset > Äänet ja vedä liukusäädintä.
Tai jos mikään musiikkikappale tai video ei toistu, käytä iPod touchin sivulla olevia äänenvoimakkuuspainikkeita.
Huomaa: Valitse ensimmäisen sukupolven iPod touchissa Yleiset > Äänet ja valitse, haluatko äänitehosteiden toistuvan sisäisen kaiuttimen kautta vai kuulokkeiden kautta vai molempien.
Merkkiäänen ja tehosteiden äänten asettaminen: Valitse Yleiset > Äänet ja kytke kohteet päälle tai pois päältä.
Voit asettaa iPod touchin toistamaan äänen, kun:
saat sähköpostiviestin  lähetät sähköpostiviestin  sinulla on tapaaminen, josta olet asettanut muistutuksen  lukitset iPod touchin  kirjoitat näppäimistöllä Â
Verkko
Verkkoasetuksia voidaan käyttää VPN-yhteyden määrittelemiseen tai Wi-Fi-asetusten käyttämiseen.
Uuden VPN-määrittelyn lisääminen: Valitse Yleiset > Verkko > VPN > Lisää VPN­määrittely.
VPN mahdollistaa yksityisten tietojen turvallisen välittämisen julkisten verkkojen kautta. VPN saattaa olla tarpeen esimerkiksi työsähköpostien käyttämiseen iPod touchissa.
iPod touch voi muodostaa yhteyden VPN-verkkoihin, jotka käyttävät L2TP-, PPTP- tai Cisco IPSec -protokollaa. VPN toimii sekä Wi-Fi- että matkapuhelindataverkkoyhteydellä.
Kysy verkon ylläpitäjältä käytettävistä asetuksista. Useimmissa tapauksissa, jos olet määritellyt VPN:n tietokoneelle, voit käyttää samoja VPN-asetuksia iPod touchissa.
Kun olet syöttänyt VPN-asetukset, Asetukset-valikon ylimmälle tasolle tulee näkyviin VPN-asetus, josta voit ottaa VPN:n käyttöön tai poistaa sen käytöstä.
VPN-määrittelyn muuttaminen: Valitse Yleiset > Verkko > VPN ja kosketa määrittelyä, jota haluat muuttaa.
VPN:n ottaminen käyttöön tai poistaminen käytöstä: Kosketa Asetukset ja ota VPN käyttöön tai poista se käytöstä.
VPN-määrittelyn poistaminen: Valitse Yleiset > Verkko > VPN, kosketa määrittelyn oikealla puolella olevaa sinistä nuolta ja kosketa määrittelynäytön alareunassa Poista VPN.
Wi-Fi:n käyttäminen: Katso ”Wi-Fi” sivulla 91.
94 Luku 8 Asetukset
Sijaintipalvelut
Sijaintipalvelut mahdollistavat ohjelmien, kuten Karttojen kerätä ja käyttää tietoja, jotka kertovat sijaintisi. Sijaintipalvelut eivät yhdistä kerättyjä tietoja henkilötietoihin. Oma likimääräinen sijaintisi määritellään paikallisten Wi-Fi-verkkojen tietojen avulla (jos sinulla on Wi-Fi kytkettynä päälle).
Voit ottaa Sijaintipalvelut pois käytöstä, jos et halua käyttää ominaisuutta. Jos poistat sijaintipalvelut käytöstä, sinulta kysytään, haluatko ottaa ne käyttöön, kun jokin ohjelma yrittää käyttää kyseistä ominaisuutta.
Sijaintipalveluiden ottaminen käyttöön tai poistaminen käytöstä: Valitse Yleiset > Sijaintipalvelut ja ota sijaintipalvelut käyttöön tai poista ne käytöstä.
Voit pidentää akun kestoa poistamalla Sijaintipalvelut käytöstä silloin, kun et käytä niitä.
Automaattilukitus
iPod touchin lukitseminen sammuttaa näytön virran säästämiseksi ja iPod touchin tahattoman käytön estämiseksi.
iPod touchin lukkiutumiseen kuluvan ajan asettaminen: Valitse Yleiset > Automaattilukitus ja valitse aika.
Pääsykoodi
iPod touch ei oletuksena vaadi syöttämään pääsykoodia sen avaamiseen.
Pääsykoodin asettaminen: Valitse Yleiset > Pääsykoodi, syötä nelinumeroinen pääsykoodi ja syötä pääsykoodi uudelleen sen varmistamista varten. iPod touch vaatii tämän jälkeen pääsykoodin lukituksen avaamista tai pääsykoodilukitusasetusten näyttämistä varten.
Pääsykoodin poistaminen käytöstä: Valitse Yleiset > Pääsykoodi, syötä nykyinen pääsykoodi, kosketa ”Poista pääsykoodi käytöstä” ja syötä pääsykoodisi uudestaan.
Pääsykoodin vaihtaminen: Valitse Yleiset > Pääsykoodi, syötä pääsykoodi ja kosketa ”Vaihda pääsykoodi”. Syötä pääsykoodisi uudestaan ja syötä sen jälkeen uusi pääsykoodi kaksi kertaa.
Jos unohdat pääsykoodin, iPod touchin ohjelmisto on palautettava. Katso ”iPod touchin ohjelmiston päivittäminen ja palauttaminen” sivulla 113 .
Pääsykoodin kysymiseen kuluvan ajan asettaminen: Valitse Yleiset > Pääsykoodi ja syötä pääsykoodisi. Kosketa ”Vaadi pääsykoodia” ja valitse, kuinka kauan iPod touch saa olla käyttämättömänä, ennen kuin sen avaamiseksi pitää syöttää pääsykoodi.
Pyyhi tiedot kymmenen epäonnistuneen pääsykoodin syöttöyrityksen jälkeen: Valitse Yleiset > Pääsykoodi, syötä pääsykoodisi ja aseta Pyyhi data käyttöön
koskettamalla.
Luku 8 Asetukset 95
Kymmenen epäonnistuneen pääsykoodin syöttöyrityksen jälkeen asetuksesi palautetaan oletusarvoihinsa ja kaikki iPod touchssa olevat tiedot ja media poistetaan ylikirjoittamalla iPod touchin tiedot.
Tärkeää: iPod touchia ei voida käyttää, kun tietoja ylikirjoitetaan. Tämä saattaa
kestää tunnista neljään tuntiin tai pidempäänkin iPod touchin tallennuskapasiteetista riippuen.
Rajoitukset
Voit asettaa rajoituksia iPod-sisällölle tai joidenkin ohjelmien käytölle iPod touchissa. Esimerkiksi vanhemmat voivat rajoittaa mahdollisesti loukkaavan musiikin näkymistä soittolistoilla tai ottaa YouTuben kokonaan pois käytöstä.
iTunes Storesta ostettu mahdollisesti loukkaava sisältö kätketään. Sisällön tarjoajat (esimerkiksi levy-yhtiöt) merkitsevät sisällön mahdollisesti loukkaavaksi, kun sitä myydään iTunes Storessa.
Safarin käyttö on estetty ja sen symboli on poistettu Koti-näytöstä. Verkkoa ei voi selata eikä verkkoleikkeitä voi käyttää.
YouTuben käyttö on estetty ja sen symboli on poistettu Koti-näytöstä.
Rajoitusten asettaminen:
1 Valitse Yleiset > Rajoitukset ja kosketa Ota rajoitukset käyttöön.
2 Syötä nelinumeroinen pääsykoodi.
3 Syötä pääsykoodi uudelleen.
4 Aseta haluamasi rajoitukset koskettamalla yksittäisiä rajoituksia. Oletusarvoisesti
kaikki säätimet ovat käytössä (ei rajoitusta). Aseta kohde pois käytöstä, eli ota rajoitus käyttöön, koskettamalla sitä.
96 Luku 8 Asetukset
iTunes Wi-Fi Music Storen käyttö on estetty ja sen symboli on poistettu Koti-näytöstä. Sisältöä ei voi kokeilla, ostaa tai hakea.
App Storen käyttö on estetty ja sen symboli on poistettu Koti-näytöstä. Et voi asentaa ohjelmia iPod touchiin.
Kaikkien rajoitusten poistaminen käytöstä: Valitse Yleiset > Rajoitukset ja syötä pääsykoodi. Kosketa Poista rajoitukset käytöstä -painiketta ja syötä pääsykoodi uudelleen.
Jos unohdat pääsykoodin, iPod touchin ohjelmisto on palautettava iTunesista. Katso ”iPod touchin ohjelmiston päivittäminen ja palauttaminen” sivulla 113 .
Päiväys ja aika
Nämä asetukset vaikuttavat näytön yläreunan tilapalkissa, maailmankelloissa ja kalentereissa näytettävään aikaan.
iPod touchin asettaminen käyttämään 24- tai 12-tuntista kelloa: Valitse Yleiset > Päivämäärä ja aika ja ota ”24 tunnin kello” käyttöön tai poista se käytöstä. (Ei käytettävissä kaikissa maissa.)
Päivämäärän ja ajan asettaminen: Valitse Yleiset > Päivämäärä ja aika . Kosketa Aikavyöhyke-painiketta ja syötä aikavyöhykkeellä olevan suurkaupungin nimi. Kosketa Päiväys ja aika -paluupainiketta ja kosketa sitten Aseta päiväys ja aika -painiketta ja syötä päiväys ja aika.
Näppäimistö
Automaattisen korjauksen asettaminen käyttöön tai pois: Valitse Yleiset >
Näppäimistö ja aseta Automaattinen korjaus käyttöön tai pois käytöstä. Jos valitsemasi kielen oletusnäppäimistölle on käytettävissä sanakirja, oletusarvoisesti
iPod touch ehdottaa automaattisesti korjauksia ja kokonaisia sanoja samalla, kun kirjoitat.
Automaattisten isojen alkukirjainten ottaminen käyttöön tai poistaminen käytöstä:
Valitse Yleiset > Näppäimistö ja ota ”Isot alkukirjaimet” käyttöön tai poista ne käytöstä. iPod touch muuttaa oletuksena virkkeen päättävää välimerkkiä tai rivinvaihtoa
seuraavan sanan ensimmäisen kirjaimen isoksi kirjaimeksi. Isojen kirjainten lukituksen ottaminen käyttöön: Valitse Yleiset > Näppäimistö ja ota
”Salli Caps Lock” käyttöön tai poista se käytöstä. Jos isojen kirjainten lukitus on käytössä ja kaksoiskosketat näppäimistön
vaihtonäppäintä , kaikki kirjoittamasi kirjaimet ovat isoja. Vaihtonäppäin muuttuu siniseksi, kun isojen kirjainten lukitus on käytössä.
Oikotien “.” ottaminen käyttöön tai poistaminen käytöstä: Valitse Yleiset > Näppäimistö ja ota “.”-oikotie käyttöön tai poista se käytöstä.
“.” -oikotietä käytettäessä voit kaksoiskoskettaa välilyöntipainiketta, jolloin kirjoitetaan piste ja sitä seuraava välilyönti. Tämä on oletusarvoisesti päällä.
Kansainvälisten näppäimistöjen ottaminen käyttöön tai poistaminen käytöstä:
Valitse Yleiset > Näppäimistö > Kansainväliset näppäimistöt ja valitse haluamasi näppäimistö.
Luku 8 Asetukset 97
Jos käyttöön on valittu useampi kuin yksi näppäimistö, vaihda näppäimistöjen välillä koskettamalla painiketta , kun kirjoitat. Kun kosketat painiketta, käyttöön otetun näppäimistön nimi näkyy hetken. Katso ”Kansainväliset näppäimistöt” sivulla 24.
Maakohtaiset
Maakohtaisilla asetuksilla voit asettaa iPod touchin kielen, ottaa käyttöön tai poistaa käytöstä eri kielten näppäimistöjä ja asettaa paikallisia päivämäärä-, kellonaika- ja puhelinnumeromuotoja.
iPod touchin kielen asettaminen: Valitse Yleiset > Maakohtaiset > Kieli, valitse haluamasi kieli ja kosketa Valmis.
Kansainvälisten näppäimistöjen asettaminen käyttöön ja pois:Valitse Yleiset > Maakohtaiset > Näppäimistöt ja ota haluamasi näppäimistöt käyttöön.
Jos käyttöön on valittu useampi kuin yksi näppäimistö, vaihda näppäimistöjen välillä koskettamalla painiketta , kun kirjoitat. Kun kosketat painiketta, käyttöön otetun näppäimistön nimi näkyy hetken. Katso ”Kansainväliset näppäimistöt” sivulla 24.
Päivämäärä-, kellonaika- ja puhelinnumeromuotojen asettaminen: Valitse Yleiset > Maakohtaiset > Alueen muoto ja valitse alueesi.
iPod touchin nollaaminen
Kaikkien asetusten nollaaminen: Valitse Yleiset > Nollaa ja kosketa ”Nollaa kaikki
asetukset”. Kaikki asetukset nollataan. Tietoja, kuten yhteystietoja ja kalentereita, tai mediaa, kuten
kappaleita ja videoita, ei poisteta. Kaiken sisällön ja asetusten poistaminen: Liitä iPod touch tietokoneeseen tai
virtalähteeseen. Valitse Yleiset > Nollaa ja kosketa ”Poista kaikki sisältö ja asetukset”. Tämä ominaisuus nollaa kaikki asetukset oletusarvoihinsa ja poistaa kaikki
iPod touchin tiedot ja median ylikirjoittamalla iPod touchiin tallennetut tiedot.
Tärkeää: iPod touchia ei voida käyttää, kun tietoja ylikirjoitetaan. Tämä saattaa
kestää tunnista neljään tuntiin tai pidempäänkin iPod touchin tallennuskapasiteetista riippuen.
Näppäimistön sanakirjan nollaaminen: Valitse Yleiset > Nollaa ja kosketa ”Nollaa näppäimistön sanakirja”.
Näppäimistön sanakirjaan lisätään sanoja, kun kirjoittaessasi hylkäät iPod touchin ehdottamia sanoja. Kosketa sanaa, jos haluat hylätä korjauksen ja lisätä sanan näppäimistön sanakirjaan. Näppäimistön sanakirjan nollaaminen poistaa kaikki lisäämäsi sanat.
Verkkoasetusten nollaaminen: Valitse Yleiset > Nollaa ja kosketa ”Nollaa verkkoasetukset”.
98 Luku 8 Asetukset
Kun nollaat verkkoasetukset, aikaisemmin käytettyjen verkkojen luettelosi ja VPN­asetuksesi poistetaan. Wi-Fi otetaan pois käytöstä ja takaisin käyttöön, mikä katkaisee yhteyden verkkoon. Wi-Fi- ja Vahvista liittyminen -asetukset jätetään käyttöön.
Kotinäytön asettelun nollaaminen: Valitse Yleiset > Nollaa ja kosketa ”Palauta Koti­näyttö”.
Sijaintivaroitusten nollaaminen: Valitse Yleiset > Nollaa ja kosketa ”Nollaa sijaintivaroitukset”.
Sijaintivaroitukset ovat ohjelmien, kuten Karttojen, pyyntöjä käyttää sijaintipalveluja kyseisissä ohjelmissa. iPod touch lakkaa esittämästä varoitusta ohjelmasta, kun kosketat toisen kerran OK. Jos haluat jatkaa varoituksia, kosketa ”Nollaa sijaintivaroitukset”.

Musiikki

Musiikki-asetuksia käytetään kappaleissa, podcasteissa ja äänikirjoissa.
iTunesin asettaminen toistamaan kappaleet samalla äänenvoimakkuudella: Valitse tietokoneen iTunes-ohjelmassa Macissa iTunes > Asetukset tai PC:ssä Muokkaa > Asetukset ja osoita sitten Toisto ja valitse Äänenvoimakkuuden tasaus.
iPod touchin asettaminen noudattamaan iTunesin äänenvoimakkuuden asetuksia (äänenvoimakkuuden tasaus): Valitse Musiikki ja kytke Voimakkuuden tasaus päälle.
Voit asettaa äänikirjat toistumaan tavallista nopeammin, jolloin kuulet ne nopeammin tai hitaammin, jolloin kuulet ne selvemmin.
Äänikirjan toistonopeuden asettaminen: Valitse Musiikki > Äänikirjan nopeus ja valitse sitten Hitaampi, Normaali, tai Nopeampi.
Taajuuskorjaimen käyttäminen säätämään iPod touchin äänensävyä tiettyyn tyyliin sopivaksi : Valitse Musiikki > Taajuuskorjain ja valitse asetus.
Voimakkuusrajan asettaminen musiikille ja videoille: Valitse Musiikki >
Voimakkuusraja ja vedä liukusäädintä asettaaksesi enimmäisvoimakkuuden. Estä asetusten muuttaminen määrittämällä koodi koskettamalla Lukitse
voimakkuusraja -painiketta.
VAROITUS: Tärkeitä tietoja kuulovaurioiden välttämisestä löytyy Tärkeitä tuotetietoja
-oppaasta osoitteesta www.apple.com//support/manuals/ipodtouch.
Luku 8 Asetukset 99

Video

Videoasetukset koskevat videosisältöä, vuokraelokuvat mukaan lukien. Voit määrittää, mistä viimeksi katsomasi videon toistoa jatketaan, ottaa selostuksen käyttöön tai pois käytöstä ja asettaa iPod touchin toistamaan videoita televisiosta.
Toiston jatkamistavan asettaminen: Valitse Video > Aloita toisto ja valitse sitten, aloitetaanko aiemmin aloittamiesi videoiden toistaminen alusta vai jatketaanko niitä keskeytyskohdasta.
Selostuksen kytkeminen päälle tai pois: Valitse Video ja kytke Selostus (tekstitys huonokuuloisille) päälle tai pois päältä.
TV-ulostulo
Käytä näitä asetuksia määrittämään, kuinka iPod touch toistaa videot televisiossasi. Jos haluat lisätietoja iPod touchin käytöstä videoiden toistamiseen televisiossa, katso ”Videoiden katseleminen televisiossa” sivulla 39.
Laajakuvan kytkeminen päälle ja pois päältä: Valitse Video ja kytke Laajakuva päälle tai pois päältä.
TV-signaalin asettaminen NTSC- tai PAL-muotoon: Valitse Video > TV-signaali ja valitse NTSC tai PAL.
NTSC ja PAL tarkoittavat televisiolähetyksen standardeja. iPod touch näyttää NTSC 480p/PAL 576p:n, kun se on liitetty televisioon komponenttikaapelin avulla tai NTSC 480i/PAL 576i:n käytettäessä komposiittikaapelia. Televisiosi käyttää näistä jompaakumpaa, riippuen alueesta, jolta se on ostettu. Jos et ole varma, kumpaa standardia televisiosi käyttää, tarkista asia televisiosi dokumentaatiosta.

Valokuvat

Määritä Valokuvat-asetuksissa, kuinka valokuvasi näkyvät kuvaesityksissä.
Yksittäisen kuvan esitysajan asettaminen: Valitse Valokuvat > Toista jokaista kuvaa ja valitse haluamasi ajan pituus.
Siirrostehosteen asettaminen: Valitse Valokuvat > Siirros ja valitse haluamasi siirrostehoste.
Kuvaesitysten toistaminen alusta: Valitse Valokuvat ja kytke Toista päälle tai pois päältä.
Valokuvien asettaminen näkymään järjestyksessä tai sekoitettuna: Valitse Valokuvat ja kytke Sekoita päälle tai pois päältä.

Mail, yhteystiedot, kalenterit

Voit käyttää Mail, yhteystiedot, kalenterit -asetuksia iPod touchin tunnusten käyttöönottoon ja muokkaamiseen:
Microsoft Exchange Â
10 0 Luku 8 Asetukset
Loading...