Kia Picanto 2012 Owner's Manual [da]

TA eng foreword:AM eng foreword.qxd 17-05-2011 16:48 Side 1
Virksomheden Kia
Tak, fordi De nu er blevet ejer af en ny bil fra Kia!
Kia er en global virksomhed, som fremstiller biler af høj kvalitet til kon­kurrencedygtige priser, og vi ønsker også, at vores kundeservice skal overstige Deres forventninger.
Hos vores Kia-forhandlere vil du opleve imødekommenhed, gæstfrihed og professionalisme fra mennesker, som arbejder ud fra vores løfte om “Family-Like Care” til vores kunder.
Oplysningerne i denne instruktionsbog er gældende på udgivelsestids­punktet. Kia forbeholder sig ret til at foretage ændringer til enhver tid for at følge vores politik om løbende forbedringer.
Vi håber, at De vil blive glad for Deres nye bil og for vores kundeservice!
TA eng foreword:AM eng foreword.qxd 17-05-2011 16:48 Side 2
F o r o r d
Tak, fordi De har valgt en Kia-bil. Husk på, at Deres autoriserede Kia-forhandler er den, der
kender bilen bedst, når De har brug for service. Forhandleren har specialiserede mekanikere, det anbefa­lede specialværktøj og originale Kia-reservedele og vil arbejde på at sikre, at De er fuldt tilfreds med bilen.
Da efterfølgende ejere også vil få brug for disse vigtige oplysninger, beder vi Dem om at lade denne instrukti­onsbog blive i bilen, hvis den skulle blive solgt videre.
Instruktionsbogen indeholder alle oplysninger om brug og vedligeholdelse af Deres nye bil samt om sikkerhed. Den suppleres af et hæfte om garanti og vedligeholdelse, der indeholder vigtige oplysninger om alle garantier ved­rørende bilen. Vi anbefaler, at De læser disse vejlednin­ger omhyggeligt og følger de givne anvisninger for at sikre, at Deres nye bil bliver et behageligt og sikkert bekendtskab.
Kia tilbyder mange forskellige valgmuligheder, kompo­nenter og funktioner i de forskellige modeller. Noget af det beskrevne udstyr og de forskellige illustrationer i denne instruktionsbog kan derfor afvige fra udstyret i Deres bil.
Oplysningerne og specifikationerne i denne vejledning var nøjagtige på trykningstidspunktet. Kia forbeholder sig ret til at udelade og ændre specifikationer eller design på et hvilket som helst tidspunkt uden varsel og uden at pådrage sig nogen forpligtigelse. Henvend Dem altid til Deres autoriserede Kia-forhandler, hvis De har spørgs­mål.
Vi vil fortsat bestræbe os på at sikre, at De bevarer køre­glæden og tilfredsheden med Deres Kia-bil.
© 2011 Kia Motors Corp. Alle rettigheder forbeholdes. Indholdet af denne bog må
ikke gengives, hverken helt eller delvist, på nogen måde ved hjælp af elektroniske eller mekaniske hjælpemidler, f.eks. fotokopiering eller optagelse, oversættes eller gem­mes i et informationsopbevarings- og hentningssystem uden skriftlig tilladelse fra Kia Motors Corporation.
Trykt i Danmark
i
TA eng foreword:AM eng foreword.qxd 17-05-2011 16:48 Side 3
Indholdsfortegnelse
Introduktion
Bilen ved første øjekast
Bilens sikkerhedsfunktioner
Bilens funktioner
Kørsel i bilen
I nødstilfælde
Vedligeholdelse
Specifikationer og forbrugeroplysninger
Indeks
1
2
3
4
5
6
7
8
I
ii
TA eng foreword:AM eng foreword.qxd 17-05-2011 16:48 Side 4
Forord
1
2
3
4
5
6
7
8
9
41
TA eng 1:YF eng 1.qxd 17-05-2011 16:48 Side 1
1
Sådan bruges denne instruktionsbog / 1-2 Brændstofkrav / 1-2 Råd om tilkørsel / 1-4 Kontrollamper på instrumentpanelet / 1-5
TA eng 1:YF eng 1.qxd 17-05-2011 16:48 Side 2
Introduktion
SÅDAN BRUGES DENNE INSTRUKTIONSBOG
Vi ønsker at hjælpe Dem med at få størst mulig fornøjelse af bilen. Instruktions­bogen kan hjælpe Dem på mange måder. Vi anbefaler, at De læser hele instruktionsbogen. De bør som minimum læse de afsnit i bogen, der er markeret med ADVARSEL eller FORSIGTIG, for at mindske risikoen for skader eller døds­fald.
Teksten i instruktionsbogen suppleres af illustrationer, der hjælper med at forklare bilens funktioner. Bogen indeholder oplysninger om bilens funktioner, vigtige sikkerhedsoplysninger og gode råd om kørsel under forskellige vejforhold.
Bogens overordnede inddeling i kapitler fremgår af indholdsfortegnelsen. Brug indekset, hvis De leder efter et bestemt emne, da det indeholder en alfabetisk liste over alle oplysningerne i bogen.
Kapitler: Bogen er inddelt i otte kapitler og et indeks. Hvert kapitel begynder med en kort oversigt over indholdet, så De hurtigt kan se, om det pågældende kapi­tel indeholder de oplysninger, De har brug for.
Instruktionsbogen indeholder forskellige ADVARSLER, FORSIGTIG-noter og BEMÆRK-noter. Advarslerne og noter­ne er medtaget for at øge Deres per­sonlige sikkerhed. De bør grundigt læse og rette Dem efter ALLE de procedurer og anbefalinger, der findes i disse ADVARSLER, FORSIGTIG-noter og BEMÆRK-noter.
ADVARSEL
En ADVARSEL orienterer om en situ­ation, der kan resultere i kvæstelser, alvorlig personskade eller død, hvis advarslen ignoreres.
FORSIGTIG
En FORSIGTIG-note orienterer om en situation, der kan resultere i skade på bilen, hvis noten ignoreres.
zz=
En BEMÆRK-note indeholder interes­sante eller nyttige oplysninger.
BEM
ÆRK
BRÆNDSTOFKRAV
Benzinmotor
Blyfri
Til Europa
For at sikre at bilen kører optimalt, anbe­faler vi, at De bruger blyfri benzin med et oktantal på 95 eller højere, som lever op til standarden EN228.
De kan bruge blyfri benzin med et oktan­tal på 91-94, men det vil nedsætte bilens ydeevne.
Undtagen Europa
Brug kun blyfri benzin med et oktantal på 91 eller højere.
Bilen er konstrueret, så der opnås maksi­mal ydeevne med BLYFRI BENZIN. Blyfri benzin giver ligeledes mindre udstød­ningsforurening og mindre tilsmudsning af tændrørene.
21
TA eng 1:YF eng 1.qxd 17-05-2011 16:48 Side 3
Introduktion
FORSIGTIG
BRUG ALDRIG BLYHOLDIG BEN­ZIN. Blyholdig benzin kan ødelægge katalysatoren helt, beskadige motorkontrolsystemets iltsensor og påvirke emissionskontrollen.
Brug aldrig andre additiver til rengøring af brændstofsystemet end dem, som Kia anbefaler. (Kontakt en autoriseret Kia-forhandler for at få yderligere oplysninger).
ADVARSEL
• Forsøg aldrig at påfylde mere brændstof, når påfyldningspi sto ­len har lukket automatisk.
• Kontrollér altid, at brændstofdæk­slet er monteret korrekt, for at forhindre, at der løber brændstof ud på jorden i tilfælde af en ulykke.
Blyholdig benzin (hvis udstyret hermed)
I nogle lande er bilen designet til at bruge blyholdig benzin. En autoriseret Kia-for­handler kan fortælle Dem, om bilen skal bruge blyholdig benzin eller ej.
Oktantallet for blyholdig benzin er det samme som for blyfri benzin.
Benzin, der indeholder alkohol og/eller metanol
Gasohol, der er en blanding af benzin og ethanol (også kendt som ethylalkohol), og benzin eller gasohol, der indeholder metanol (også kendt som træsprit), kan nogle steder købes sammen med eller i stedet for blyholdig eller blyfri benzin.
Brug ikke gasohol, der indeholder mere end 10 % ethanol, og brug ikke benzin eller gasohol, der indeholder metanol. Disse brændstoffer kan give motorpro­blemer og beskadige brændstofsyste­met.
Undlad at bruge gasohol, hvis der opstår motorproblemer.
Skader på bilen eller motorproblemer, der skyldes brug af følgende brændstof­fer, dækkes muligvis ikke af producen­tens garanti:
1. Gasohol, der indeholder mere end 10 % ethanol.
2. Benzin eller gasohol, der indeholder me ­tanol.
3. Blyholdig benzin eller blyholdig gasohol.
FORSIGTIG
Brug aldrig gasohol, der indeholder metanol. Undlad at bruge gasohol­produkter, der giver motorproble­mer.
13
TA eng 1:YF eng 1.qxd 17-05-2011 16:48 Side 4
Introduktion
Brug af MTBE
KIA anbefaler, at De undlader at bruge brændstof, der indeholder over 15 % MTBE (methyl-tertiær-butylether) med et iltindhold på 2,7 %, i bilen.
Brændstof, der indeholder mere end 15 % MTBE (iltindhold 2,7 %) kan nedsætte motorens ydeevne og medføre damplås eller startvanskeligheder.
FORSIGTIG
Den begrænsede garanti på bilen dækker muligvis ikke skader på brændstofsystemet og problemer med motoreffekten, der skyldes brug af brændstof, som indeholder metanol eller mere end 15 % MTBE (methyl-tertiær-butylether) med et iltindhold på 2,7 %.
Brug ikke metanol
Brug ikke brændstof, der indeholder met­anol (træsprit), i bilen, da denne type brændstof kan nedsætte motorens yde­evne og beskadige brændstofsystemets komponenter.
Additiver
Kia anbefaler, at De bruger benzin af høj kvalitet, som lever op til de europæiske brændstofstandarder (EN228) eller til­svarende.
Kunder, som ikke regelmæssigt bruger benzin og additiver af høj kvalitet, og hvor motoren ikke kører jævnt, bør tilføre en flaske additiv for hver 15.000 km. De kan købe additiver og få information om bru­gen af dem hos Deres autoriserede Kia­forhandler. De må ikke blandes med andre additiver.
RÅD OM TILKØRSEL
Der kræves ingen særlig tilkørselsperio­de. Ved at følge nogle få, enkle forholds­regler de første 1.000 km kan bilens yde­evne, økonomi og levetid dog øges.
• Undgå fuld gas.
• Hold motorhastigheden (omdrej nings ­tallet) mellem 2.000 og 4.000 o/min under kørslen.
• Kør ikke med den samme hastighed i lang tid, uanset om det er hurtigt eller langsomt. For at tilkøre motoren kor­rekt skal hastigheden varieres.
• For at tilkøre bremserne korrekt bør De undgå hårde opbremsninger, undtagen i nødstilfælde.
• Lad ikke motoren gå i tomgang i mere end 3 minutter ad gangen.
• Kør ikke med anhænger de første
2.000 km.
Kørsel i udlandet
Hvis De skal køre i udlandet med bilen, skal De
• sørge for at overholde alle bestem­melser vedrørende indregistrering og forsikring.
• kontrollere, at De kan købe egnet brændstof til bilen.
41
TA eng 1:YF eng 1.qxd 17-05-2011 16:48 Side 5
KONTROLLAMPER PÅ INSTRUMENTPANELET
Advarselslampe for parkerings­bremse og bremsevæske
Introduktion
Advarselslampe for fejlfunktionAdvarselslampe for airbag*
Advarselslampe for ABS*
Advarselslampe for sikkerheds­sele
Kontrollampe for blinklys
Kontrollampe for fjernlys
Kontrollampe for nærlys
Kontrollampe for baglygter
Kontrollampe for tågeforlygter*
Kontrollampe for tågebaglygter*
Advarselslampe for lavt olietryk
Ü De kan få en mere detaljeret forklaring under “Instrumentgruppe” i kapitel 4.
Advarselslampe for lade ­system
Advarselslampe for åben bag­klap
Advarselslampe for åben dør
Startspærreindikator
Advarselslampe for nøgle*
KNA
P
Advarselslampe for lav batteri ­stand i smart key*
Kontrollampe for gearposition*
Kontrollampe for gearskifte, manuelt gear*
Advarselslampe for lavt brænd­stofniveau
Kontrollampe for ESP*
Kontrollampe for ESP OFF*
Advarselslampe for høj hastig-
120
km/h
hed*
Advarselslampe for elektronisk servostyring (EPS)*
Advarselslampe for kølervæske­temperatur
ECO-indikator*
ECO
Kontrollampen AUTO STOP
til ISG-systemet*
Kontrollampe for brændstoftype*
* Hvis udstyret hermed
15
TA eng 1:YF eng 1.qxd 17-05-2011 16:48 Side 6
Introduktion
61
TA eng 2:YF eng 2.qxd 17-05-2011 16:48 Side 1
Bilen ved første øjekast
Oversigt over interiøret / 2-2 Oversigt over instrumentpanelet / 2-3 Motorrum / 2-4
2
TA eng 2:YF eng 2.qxd 17-05-2011 16:49 Side 2
Bilen ved første øjekast
OVERSIGT OVER INTERIØRET
1. Dørlåseknap......................................4-15
2. Centrallåskontakt*.............................4-16
3. Elrudekontakter * ..............................4-20
4. Elrudelåsekontakt* ............................4-23
5. Styrekontakt til sidespejl *.................4-38
6. Styrekontakt til indfoldning af
sidespejl*...........................................4-39
7. Udløserhåndtag til motorhjelm..........4-25
8. Udløserhåndtag til tankklap ..............4-27
9. Rat ....................................................4-34
10. Ratindstillingsgreb *........................4-35
11. Højderegulering af forlygter*...........4-69
12. Knap til deaktivering af
ISG-system*....................................5-12
13. Omskifter til benzindrift ...................5-14
14. ESP OFF-knap*..............................5-35
15. Knap til opvarmet rat* .....................4-35
16. Sikringspanel ..................................7-52
17. Bremsepedal...................................5-30
18. Speeder
* Hvis udstyret hermed
OTA010001L
22
TA eng 2:YF eng 2.qxd 17-05-2011 16:49 Side 3
OVERSIGT OVER INSTRUMENTPANELET
Bilen ved første øjekast
1. Instrumentgruppe .............................4-41
2. Horn .................................................4-36
3. Airbag til fører* .................................3-46
4. Kontaktarm til lys og blinklys............4-64
5. Kontaktarm til visker/vasker .............4-70
6. Tændingslås* eller knappen ENGINE
START/STOP*...............................5-4, 5-6
7. Kontakt til havariblink......................4-62, 6-2
8. Lydanlæg* ......................................4-103
9. Varme- og ventilationsanlæg *4-77, 4-86
10. Gearstang* ............................5-21, 5-24
11. Rattets knapper til lydanlægget*..4-104
12. Airbag til passager* ........................3-46
13. Handskerum ...................................4-96
14. Parkeringsbremse ..........................5-31
15. Strømudtag* ...................................4-99
16. Cigarettænder*................................4-97
17. Sædeopvarmning* ............................3-7
18. Knæairbag til fører*.........................3-46
* Hvis udstyret hermed
OTA010002
23
TA eng 2:YF eng 2.qxd 17-05-2011 16:49 Side 4
Bilen ved første øjekast
MOTORRUM
åå
1,25 benzin
åå
1,0 benzin
åå
1,0 bi-fuel
1. Kølervæskebeholder ...............................................7-25
2. Kølerdæksel ............................................................7-26
3. Bremsevæskebeholder ...........................................7-27
4. Luftfilter ...................................................................7-31
5. Oliepind, motorolie ..................................................7-22
6. Oliepåfyldningsdæksel ............................................7-22
7. Sprinklervæskebeholder .........................................7-30
8. Sikringspanel...........................................................7-52
9. Pluspol på batteri ....................................................7-38
10. Minuspol på batteri................................................7-38
11. Oliepind, automatgear * ........................................7-28
* Hvis udstyret hermed
Ü Bilens faktiske motorrum kan se anderledes ud end på
illustrationen.
OTA010004L/OTA010003L/OTA010005L
42
TA eng 3:YF eng 3.qxd 17-05-2011 16:50 Side 1
Sæder / 3-2 Sikkerhedsseler / 3-15 Barnestol / 3-28 Airbags / 3-39
Bilens sikkerhedsfunktioner
3
TA eng 3:YF eng 3.qxd 17-05-2011 16:50 Side 2
Bilens sikkerhedsfunktioner
SÆDER
Førersæde
(1) Forlæns og baglæns (2) Ryglænets hældning (3) Sædejustering, højde* (4) Sædeopvarmning * (5) Nakkestøtte
Forreste passagersæde
(6) Forlæns og baglæns (7) Ryglænets hældning (8) Sædeopvarmning * (9) Nakkestøtte
Bagsæde
(10) Nakkestøtte* (11) Nedfældning af ryglæn*
* : Hvis udstyret hermed
OTA030001L
23
TA eng 3:YF eng 3.qxd 17-05-2011 16:50 Side 3
Bilens sikkerhedsfunktioner
ADVARSEL løse gen-
stande
Løse genstande ved førerens fødder kan påvirke betjeningen af pedaler­ne og muligvis føre til trafikuheld. Anbring aldrig genstande under for­sæderne.
ADVARSEL – når sædet
rettes op
Når ryglænet sættes tilbage til opret position, skal De holde fast i ryg­lænet og kontrollere, at der ikke er andre passagerer tæt på sædet. Hvis De sætter ryglænet tilbage uden at holde fast i det og styre det, kan det springe fremad og ramme en person, hvilket kan medføre per­sonskade.
ADVARSEL førerens
ansvar for passager­erne
Kørsel med ryglænet lagt ned kan medføre alvorlig personskade eller død i tilfælde af et trafikuheld. Hvis et sæde ligger ned ved en ulykke, kan passagerens hofte glide under hofteselen, hvilket resulterer i en kraftig påvirkning af underlivet, der ikke er beskyttet. Det kan medføre alvorlig personskade eller død. Føreren skal råde passagererne til at holde ryglænet i opret position, når bilen er i bevægelse.
ADVARSEL
Brug ikke en siddepude, som redu­cerer friktionen mellem sædet og passageren. Passagerens hofter kan glide ind under hofteselen i tilfælde af en pludselig opbremsning eller en ulykke. Det kan medføre alvorlig personskade, fordi selen ikke kan fungere efter hensigten.
ADVARSEL - førersæde
• Forsøg aldrig at justere sædet, mens bilen er i bevægelse. Det kan medføre, at føreren mister herredømmet over bilen med død, alvorlig personskade eller materi­elskade til følge.
• Genstande i bilen må aldrig påvir­ke ryglænets normale position. Hvis der anbringes genstande mod ryglænet, eller ryglænets låsemekanisme ikke kan fungere korrekt, kan det medføre alvorlig personskade eller død i tilfælde af en pludselig opbremsning eller et sammenstød.
• Ryglænet skal altid være i opret position under kørslen, og hofte­selen skal altid sidde lavt og tæt omkring hoften. Denne position giver den bedste beskyttelse i tilfælde af en ulykke.
• For at undgå unødvendige airbag­skader med risiko for alvorlig per­sonskade skal De altid sidde så langt som muligt fra rattet, idet De dog skal sørge for at have fuld kontrol over bilen. Vi anbefaler, at De sidder, så Deres brystkasse altid er mindst 250 mm fra rattet.
33
TA eng 3:YF eng 3.qxd 17-05-2011 16:50 Side 4
Bilens sikkerhedsfunktioner
ADVARSEL - bagsæde-
ryglæn
• Bagsæderyglænet skal fastgøres korrekt, da passagerer og genstan­de ellers kan blive kastet fremad i tilfælde af pludselige opbremsnin­ger eller sammenstød, hvilket kan medføre alvorlig personskade eller død.
• Bagage og andet gods skal lægges på gulvet i bagagerummet. Hvis genstandene er store, tunge eller skal stables, skal de fastgøres. Bagagen må under ingen oms­tændigheder stables højere end ryglænene. Hvis disse advarsler ikke følges, kan det resultere i alvor­lig personskade eller død i tilfælde af pludselige opbremsninger, sam­menstød eller rulninger.
• Passagererne må aldrig sidde eller ligge i bagagerummet eller på sam­menfoldede ryglæn, mens bilen er i bevægelse. Alle passagerer skal sidde korrekt i sæderne og være fastspændt korrekt under kørslen.
• Når sæderyglænet rettes op igen, skal De kontrollere, at det er fast­gjort korrekt ved at skubbe det frem og tilbage.
(Fortsættes)
(Fortsat)
• Undgå forbrændinger – fjern ikke tæppet i bagagerummet, da emis­sionskontrolsystemet under gul­vet bliver meget varmt.
ADVARSEL
Efter justering af sædet skal De altid kontrollere, at sædet er fastlåst, ved at forsøge at bevæge det frem eller tilbage uden at bruge udløserhånd­taget. Hvis sædet pludselig bevæ­ger sig under kørslen, kan De miste herredømmet over bilen, hvilket kan resultere i en ulykke.
ADVARSEL
• Pas på, at hænder eller andet ikke fanges i sædemekanismen, når sædet flyttes.
• Læg aldrig en lighter på gulvet eller sædet. Når De flytter sædet, kan der komme gas ud af lighte­ren og forårsage brand.
OTA030002L
Manuel justering af førersæde
Forlæns og baglæns
Sådan flyttes sædet frem eller tilbage:
1. Løft op i udløserhåndtaget, og hold det oppe.
2. Kør sædet frem eller tilbage til den ønskede position.
3. Slip håndtaget, og kontrollér, at sædet er fastlåst.
Juster sædet, inden De kører, og kontrol­lér, at sædet er fastlåst korrekt, ved at prøve at skubbe det frem og tilbage uden at bruge udløserhåndtaget. Hvis sædet bevæger sig, er det ikke fastlåst korrekt.
43
TA eng 3:YF eng 3.qxd 17-05-2011 16:50 Side 5
Ryglænets hældning
Sådan lægges ryglænet tilbage:
1. Læn Dem lidt frem, og løft op i udlø­serhåndtaget.
2. Læn Dem forsigtigt tilbage i sædet, og skub ryglænet til den ønskede positi­on.
3. Slip håndtaget, og kontrollér, at ryg­lænet er fastlåst. (Håndtaget SKAL sættes tilbage i den oprindelige positi­on, før ryglænet låses).
Sædejustering, højde (førersæde)
Skub grebet på ydersiden af sædet op eller ned for at ændre sædehyndens højde.
• Skub grebet nedad flere gange for at sænke sædehynden.
• Træk grebet opad flere gange for at hæve sædehynden.
Bilens sikkerhedsfunktioner
OPA039052OTA030003L OTA030004L
Nakkestøtte
Fører- og forsædepassagersædet er udstyret med nakkestøtte af hensyn til sikkerheden og komforten.
Nakkestøtten er komfortabel for fører og forsædepassager og hjælper desuden med at beskytte hoved og hals i tilfælde af sammenstød.
35
TA eng 3:YF eng 3.qxd 17-05-2011 16:51 Side 6
Bilens sikkerhedsfunktioner
ADVARSEL
• For at yde den bedst mulige beskyttelse i tilfælde af en ulykke skal nakkestøtten justeres, så midten af nakkestøtten er i samme højde som hovedets tyng­depunkt. Som en tommelfingerre­gel kan De regne med, at tyngde­punktet er lige over øjnene. Indstil også nakkestøtten, så den er så tæt på hovedet som muligt. Af samme grund bør De ikke bruge puder, der holder kroppen på afstand af ryglænet.
• Kør ikke i bilen, hvis nakkestøtter­ne er fjernet, da det kan resultere i alvorlig personskade på passa­gererne i tilfælde af en ulykke. Hvis nakkestøtterne er justeret korrekt, kan de forebygge nakke­skader.
• Indstil ikke førerens nakkestøtte, mens bilen kører.
Justering af højden
Nakkestøtten hæves ved at trække den op til den ønskede position (1). Nakke­støtten sænkes ved at holde udløser­knappen (2) på nakkenstøttens sokkel inde og sænke nakkestøtten til den ønskede position (3).
OTA030005L
OTA030006L
Afmontering og montering
Hvis De vil afmontere nakkestøtten, skal De hæve den så meget som muligt og derefter trykke på udløserknappen (1), mens De trækker nakkestøtten opad (2).
For at montere nakkestøtten igen, skal De sætte nakkestøttens stænger (3) ind i hullerne på soklen, samtidigt med at De holder udløserknappen inde (1). Indstil den derefter til den passende højde.
ADVARSEL
Kontroller, at nakkestøtten er fast­låst i den korrekte position, efter at De har indstillet den, så den yder beskyttelse.
63
TA eng 3:YF eng 3.qxd 17-05-2011 16:51 Side 7
HNF2041-1 OTA030008
Aktiv nakkestøtte (hvis udstyret hermed)
Den aktive nakkestøtte er designet til at bevæge sig fremad og opad i tilfælde af påkørsel bagfra. Det er med til at forhin­dre, at førerens og forsædepassagerens hoveder presses bagud, så risikoen for skader på hals og nakke reduceres.
ADVARSEL
Der kan forekomme en åbning mel­lem sædet og udløserknappen til nakkestøtten, når De sætter Dem i sædet eller trækker i det. Pas på ikke at få fingrene eller andet i klem­me i åbningen.
Sædeopvarmning (hvis udstyret hermed)
Sædeopvarmningen opvarmer forsæder­ne i koldt vejr. Sæt tændingslåsen i posi­tionen ON, og tryk på en af knapperne for at opvarme førersædet eller passa­gersædet.
Sørg for, at knapperne er i slukket positi­on i mildt vejr, og når der ikke er brug for funktionen.
• For hvert tryk på knappen ændres tem­peraturen i sædet som følger:
• Sædevarmen slås automatisk fra, når bilens motor startes.
OFF HIGH ( ) LOW ( )
Bilens sikkerhedsfunktioner
zz=
BEM
ÆRK
Når sædeopvarmningen er tændt, slås varmesystemet i sædet automatisk til eller fra afhængigt af sædetemperatu­ren.
FORSIGTIG
• Brug ikke organiske opløsnings­midler, f.eks. fortynder, benzin og sprit, ved rengøring af sæderne, da det kan skade overfladen på opvarmningssystemet eller sæderne.
• For at forhindre overophedning af sædeopvarmningen må De ik ke anbringe tæpper, puder el ­ler sædebetræk på sædet, mens sædeopvarmningen er aktiv.
• Anbring ikke tunge eller skarpe genstande på sæder med sædeop­varmning, da det kan medføre ska­der på sædeopvarmningskompo­nenterne.
37
TA eng 3:YF eng 3.qxd 17-05-2011 16:51 Side 8
Bilens sikkerhedsfunktioner
ADVARSEL – forbrænding
på grund af sædeop­varmning
Passagererne skal være meget for­sigtige med at bruge sædeopvarm­ningen på grund af risikoen for over­ophedning og forbrændinger. Pas ­sa gererne skal være i stand til at føle, hvis sædet bliver for varmt, og til at slå sædeopvarmningen fra. Føreren skal være særligt opmærk­som på følgende typer passagerer:
1. Spædbørn, børn, ældre, handi­cappede og ambulante patienter
2. Personer med følsom hud, eller som let bliver forbrændt
3. Meget trætte personer
4. Personer under indflydelse af alkohol
5. Personer under indflydelse af medicin, der forårsager døsighed eller søvnighed (sovepiller, forkø­lelsesmedicin etc.)
Lomme i sæderyg (hvis udstyret hermed).
Der er lommer i sæderyggen på førersæ­det og på forsædepassagerens sæde.
Put ikke tunge eller skarpe genstan­de i lommerne på sæderyggene. I tilfælde af en ulykke kan de gøre sig fri af lommen og forårsage person­skade.
OTA030009
ADVARSEL - lommer i
sæderyg
OTA030010
Opbevaringsboks under passager­sæde (hvis udstyret hermed)
Boksen åbnes ved at løfte op i håndtaget og trække boksen fremad.
ADVARSEL brændbare
materialer
Opbevar ikke lightere, gasflasker eller andre brændbare eller eksplo­sive materialer i opbevaringsbok­sen. Disse genstande kan bryde i brand og/eller eksplodere, hvis tem­peraturen i bilen er meget høj i læn­gere tid.
83
TA eng 3:YF eng 3.qxd 17-05-2011 16:51 Side 9
Bilens sikkerhedsfunktioner
ADVARSEL
• Genstande i opbevaringsrummet
kan bevæge sig under kørslen. Sørg derfor for at pakke dem på en sådan måde, at de ikke forår­sager støj eller udgør en potentiel sikkerhedsrisiko, når bilen kører.
• Hold altid opbevaringsrummet
lukket under kørslen. Anbring ikke så mange genstande i opbeva­ringsrummet, at det ikke kan luk­kes ordentligt.
FORSIGTIG
Undgå tyveri – efterlad aldrig værdi­genstande i opbevaringsrummet.
Opbevaringsrummet kan bruges til at opbevare mindre genstande, som føreren eller passagererne skal bruge.
OPA039053
Justering af bagsæde
Nakkestøtte (hvis udstyret hermed)
Bagsæderne er udstyret med nakkestøt­ter af hensyn til sikkerheden og komfor­ten.
Nakkestøtterne er komfortable for passa­gererne og hjælper desuden med at beskytte hoved og hals i tilfælde af sam­menstød.
ADVARSEL
• For at yde den bedst mulige beskyttelse i tilfælde af en ulykke skal nakkestøtten justeres, så midten af nakkestøtten er i samme højde som hovedets tyng­depunkt. Som en tommelfingerre­gel kan De regne med, at tyngde­punktet er lige over øjnene. Indstil også nakkestøtten, så den er så tæt på hovedet som muligt. Af samme grund bør De ikke bruge puder, der holder kroppen på afstand af ryglænet.
• Kør ikke i bilen, uden at nakke ­støtterne er monteret. Det kan medføre alvorlig personskade i tilfælde af en ulykke. Hvis nakke ­støtterne er justeret korrekt, kan de forebygge alvorlige nakkeska­der.
39
TA eng 3:YF eng 3.qxd 17-05-2011 16:51 Side 10
Bilens sikkerhedsfunktioner
Justering af højden (hvis udstyret hermed)
Nakkestøtten hæves ved at trække den op til den ønskede position (1). Nak ­kestøtten sænkes ved at holde udløser ­knappen (2) på nakkenstøttens sokkel inde og sænke nakkestøtten til den ønskede position (3).
Afmontering og montering (hvis udstyret hermed)
Hvis De vil afmontere nakkestøtten, skal De hæve den så meget som muligt og derefter trykke på udløserknappen (1), mens De trækker opad (2).
For at montere nakkestøtten igen, skal De sætte nakkestøttens stænger (3) ind i hullerne på soklen, samtidigt med at De holder udløserknappen inde (1). Indstil den derefter til den passende højde.
Kontroller, at nakkestøtten er fast­låst i den korrekte position, efter at De har indstillet den, så den yder beskyttelse.
ADVARSEL
Nedfældning af bagsæde (hvis udstyret hermed)
Bagsæderyglænet (og hynderne) kan nedfældes for at gøre det lettere at trans­portere lang bagage eller øge bilens bagagekapacitet.
ADVARSEL
Formålet med de nedfældelige bag­sæderyglæn (eller hynder) er at gøre det muligt at transportere læn-
OTA030012OTA030011
gere genstande, end bilen ellers ville have plads til.
Der må ikke sidde passagerer på de nedfældede ryglæn, mens bilen er i bevægelse. Det er ikke er en sikker siddeplads, og det er ikke muligt at bruge sikkerhedsseler, hvilket kan resultere i alvorlig personskade eller død i tilfælde af en ulykke eller hård opbremsning. Genstande, der transporteres på et nedfældet sæderyglæn, må aldrig være højere end forsæderyglænene, da det kan medføre, at lasten glider fremad og forårsager materiel- eller person­skade ved pludselige opbremsnin­ger.
103
TA eng 3:YF eng 3.qxd 17-05-2011 16:51 Side 11
Bilens sikkerhedsfunktioner
Sådan nedfældes bagsædehynden og ryglænet:
Bagsæderyglænet kan slås ned for at give ekstra bagageplads og adgang til bagagerummet.
• Ryglænet slås op ved at løfte det og skubbe det tilbage, indtil det klikker på plads.
• Når ryglænet skubbes tilbage til lodret position, skal De sætte sikkerhedsse­lerne på plads, så de kan bruges af bagsædepassagererne.
ADVARSEL
Undlad at folde bagsædet, hvis det medfører, at førersædet ikke kan indstilles i en kørestilling, som pas­ser til føreren. En hård opbremsning eller et sammenstød kan forårsage personskade.
OTA030013
1. Indstil det forreste ryglæg til lodret position, og skub sædet fremad.
FORSIGTIG
• Kontrollér, at forsæderne er rykket helt frem, før bagsædet foldes. Hvis der ikke er nok plads til, at bagsædet kan foldes, må det aldrig foldes med magt. Det kan forårsage skade på nakkestøtter­ne og på sædernes øvrige dele.
• Sørg for, at sikkerhedsselen er ude af holderen, før De trækker i den. Hvis De trækker i sikkerheds­selen, mens den er i holderen, kan delene tage skade.
• Brug kun holderen, når der ikke sidder nogen på bagsædet, eller når bagsædet skal slås ned.
2. Sæt seletungen ind i holderen for at undgå, at sikkerhedsselen bliver be ­skadiget.
3 11
TA eng 3:YF eng 3.qxd 17-05-2011 16:51 Side 12
Bilens sikkerhedsfunktioner
å Type A
OSA037009
å Type B
OSA037036
å Type A
å Type B
OSA037010
OSA037037
å Type A
OSA037011
å Type B
OSA037038
3. Løft forenden af sædepuden (1). 4. Løft bagenden af sædepuden (2). 5. Flyt sædepuden med et fast greb (3).
123
TA eng 3:YF eng 3.qxd 17-05-2011 16:51 Side 13
Bilens sikkerhedsfunktioner
å Type A
OSA037012
6. Sænk nakkestøtten så meget som muligt (4).
7. Træk i udløserhåndtaget (4).
OSA037019
å Type A
OSA037014
å Type B
OSA037039
8. Fold ryglænet fremad og nedad (5), (6).
3 13
TA eng 3:YF eng 3.qxd 17-05-2011 16:51 Side 14
Bilens sikkerhedsfunktioner
ADVARSEL
Hvis førersædet ikke kan indstilles i en kørestilling, som passer til føre­ren, efter at bagsædet er foldet, skal det stilles tilbage til sin normale position, da det ellers kan medføre øget personskade i forbindelse med en hård opbremsning eller et sam­menstød.
Sådan rettes bagsædet op:
1. Løft ryglænet, og skub det tilbage, ind­til det klikker på plads.
2. Flyt sædehynden, og skub den nedad til den korrekte position.
3. Sæt sikkerhedsselen på bagsædet til­bage i den korrekte position.
ADVARSEL
Når ryglænet skubbes tilbage til opret position,
skal De passe på ikke at beskadige sikkerhedsselen eller låsen. Sørg for, at sikkerhedsselen eller låsen ikke kommer i klemme i bagsædet. Kontrollér, at ryglænet er fastlåst korrekt i opret position, ved at skub­be toppen af ryglænet tilbage. Hvis ryglænet ikke er fastlåst korrekt, kan det blive nedfældet i tilfælde af en ulykke eller en pludselig opbrems­ning, så bagagen bliver slynget ind i kabinen, hvilket kan forårsage alvor­lig personskade eller død.
FORSIGTIG – beskadi-
gelse af selelåse på bagsædet
Når De folder bagsædet, skal De anbringe selelåsen mellem bagsæ­deryglænet og sædehynden. Det kan forhindre, at selelåsen bliver beskadiget af ryglænet eller baga­gen.
FORSIGTIG – sikkerheds-
seler på bag sæderne
Husk at anbringe skulderselerne på bagsædet i deres oprindelige positi­on, når bagsæderyglænet rettes op.
ADVARSEL - bagage
Bagage skal altid fastspændes for at forhindre, at den kastes gennem bilen ved et eventuelt sammenstød og forårsager skader på bilens pas­sagerer. Undlad at anbringe bagage på bagsædet, da den ikke kan fast­spændes og kan ramme forsæde­passagererne i tilfælde af et sam­menstød.
ADVARSEL – pålæsning af
bagage
Sørg for, at motoren er slukket, at gearvælgeren står i positionen P (automatgear) eller i 1. gear (manu­elt gear), og at parkeringsbremsen er trukket, når bilen læsses eller tømmes for bagage. Hvis De ikke gør dette, kan bilen bevæge sig, hvis gearvælgeren ved et uheld flyt­tes til en anden position.
143
TA eng 3:YF eng 3.qxd 17-05-2011 16:51 Side 15
SIKKERHEDSSELER
Sikkerhedsselesystem
ADVARSEL
• Selerne skal altid bruges, når bilen er i bevægelse, så de giver den bedst mulige beskyttelse.
• Selerne fungerer bedst, når ryg­lænene står i opret position.
• Børn på 12 år og derunder skal altid fastspændes korrekt på bag­sædet. Børn må aldrig sidde på forsædet. Hvis et barn på over 12 år skal sidde på forsædet, skal barnet bruge selen korrekt, og sædet skal skubbes så langt tilba­ge som muligt.
• Skulderselen må aldrig sidde under armen eller bag ryggen. Hvis selen sidder forkert, kan det resultere i alvorlig personskade ved en eventuel ulykke. Skul der ­selen skal sidde midt på skulde­ren på tværs af kravebenet.
(Fortsættes)
(Fortsat)
• Selen må ikke være snoet. En snoet sele yder ikke tilstrækkelig beskyttelse, og den kan endda give snitsår i tilfælde af et sam­menstød. Kontrollér, at selen er lige og ikke er snoet.
• Pas på ikke at beskadige sikker­hedsselen eller de tilhørende komponenter. Hvis selen eller andre dele bliver beskadiget, skal de udskiftes.
Sikkerhedsselerne er beregnet til at påvirke knoglerne i kroppen og skal sidde lavt på hoften og/eller bryst­kassen og skuldrene alt efter selety­pe. Undgå at anbringe hofteselen hen over underlivet.
Selerne skal sidde så stramt som muligt for at kunne yde optimal beskyttelse. De skal dog ikke sidde så stramt, at det er ubehageligt.
Hvis selen sidder løst, forringes beskyttelsen af passageren dra­stisk.
ADVARSEL
Bilens sikkerhedsfunktioner
(Fortsat) Sørg for, at selen ikke kommer i kon-
takt med poleremiddel, olie, kemika­lier og især batterisyre. Brug i stedet mild sæbe og vand ved rengøring. Selen skal udskiftes, hvis den bliver flosset, snavset eller beskadiget.
Det er meget vigtigt at udskifte selen, hvis den har været i brug under et alvorligt sammenstød, også selvom der ikke er nogen syn­lige skader på selen. Selen må ikke være snoet, når den er i brug. Hver sele må kun bruges af én person ad gangen. Det er farligt at fastspænde et barn, der sidder på skødet af en anden passager, med selen.
(Fortsættes)
3 15
TA eng 3:YF eng 3.qxd 17-05-2011 16:51 Side 16
Bilens sikkerhedsfunktioner
ADVARSEL
• Selerne må ikke ændres på en måde, der forhindrer rullesyste­met i at holde selen stram eller forhindrer brugeren i selv at stramme sikkerhedsselen.
• Når De spænder sikkerhedsselen, skal De passe på ikke at sætte seletungen i selelås, som hører til et andet sæde. Det kan medføre, at sikkerhedsselen ikke yder Dem den tilsigtede beskyttelse.
• Undlad at løsne sikkerhedsselen eller spænde og løsne sikker­hedsselen gentagne gange under kørslen. Det kan medføre, at føre­ren mister herredømmet over bilen med død, alvorlig person­skade eller materielskade til følge.
• Når De spænder sikkerhedsselen, skal De være opmærksom på, at den ikke anbringes over genstan­de, som er hårde, eller som nemt går i stykker.
• Kontroller, at der ikke er fremmed­legemer i selelåsen. Det kan med­føre, at sikkerhedsselen ikke kan spændes korrekt.
Advarsel om sikkerhedssele
Type A
Advarselslampen for sikkerhedssele blin­ker i ca. 6 sekunder, når tændingslåsen drejes til positionen ON, som en påmin­delse til føreren, uanset om selerne er spændt eller ej.
Hvis førerens sikkerhedssele låses op, mens tændingslåsen er i positionen ON, blinker advarselslampen igen i ca. 6 sekunder. Hvis førerens sikkerhedssele ikke er spændt, når tændingslåsen drejes til ON, eller hvis den låses op, når tændingslås­en er drejet til ON, lyder advarselslyden for sikkerhedsselen i cirka 6 sekunder. Lyden standser med det samme, hvis sikkerhedsselen spændes. (hvis udstyret hermed)
1GQA2083
OTA030050L
Type B
For
Advarselslampen til førerens og forsæ­depassagerens sikkerhedssele lyser i ca. 6 sekunder som en påmindelse, når tændingslåsen drejes til positionen ON, uanset om selerne er spændt eller ej.
Hvis førerens eller forsædepassagerens sikkerhedssele ikke er spændt, når tændingslåsen drejes til ON, eller hvis den låses op, når tændingslåsen er dre­jet til ON, lyser den tilhørende advarsels­lampe for sikkerhedssele, indtil selen er spændt.
Hvis sikkerhedsselen ikke spændes, og hastigheden overstiger 9 km/t, blinker eller lyser advarselslampen, indtil hastig­heden sænkes til under 6 km/t.
163
Loading...
+ 392 hidden pages