Delonghi MW 663 F User Manual [nl]

1
BESCHRIJVING VAN HET BEDIENINGSPANEEL
1. Display tijd en functies
2. Toets : instelling klok
3. Toets COMBI FUNCTION functieselectie
5. Toets FAN
6. Toets MICRO
7. Toets AUTO MENÙ: snelle opgeslagen bereidingen.
8. Knop TIME ADJUST: instelling automatisch ontdooien, gewicht en bereidingsduur.
12.Toets STOP/CANCEL : stop van bereiding en wissen van instellingen.
13. Toets START/+1 min : start van bereiding en snel verwarmen.
103
2
3
4
5
6 7
8
9
10
A
B
E
F
G
H
C
D
I
BESCHRIJVING
A Weerstand grill B Bedieningspaneel C Deksel uitgang microgolven D Pen draaiplateau E Binnenkant deur F Lage grill G Hoge grill H Draaiplateau I Houder voor draaiplateau
104
HFST. 1 – ALGEMEEN 1.1 Belangrijke veiligheidsvoorschriften..............................pag. 106
1.2 Technische gegevens ..................................................pag. 107
1.3 Installatie en elektrische aansluiting .............................pag. 107
1.4 Bijgeleverde accessoires..............................................pag. 108
1.5 Servies dat geschikt is voor de magnetron ...................pag. 109
1.6 Algemene voorschriften en raadgevingen voor het
gebruik van de magnetron..........................................pag. 110
HFST. 2 – GEBRUIK VAN DE BEDIENINGSKNOPPEN EN INSTELLING VAN DE FUNCTIES
2.1 Instelling van de klok .................................................pag. 111
2.2 Instelling van de functie MICRO .................................pag. 112
Automatisch ontdooien ...............................................pag. 112
Voedsel warm houden, verwarmen, bereiden...............pag. 113
2.3 Instelling van de functie FAN.......................................pag. 118
2.4 Instelling van de functie GRILL .....................................pag. 120
2.5 Instelling van de COMBI FUNCTION functies ...............pag. 122
2.6 Instelling van twee achtereenvolgende bereidingswijzen ....pag. 123
2.7 Instelling van AUTO MENÙ.........................................pag. 124
2.8 Snel verwarmen ........................................................pag. 125
2.9 Kinderbeveiliging .......................................................pag. 125
2.10Uitgestelde start..........................................................pag. 125
HFST. 3 – ONDERHOUD EN REINIGING
3.1 Reiniging ...................................................................pag. 126
3.2 Onderhoud................................................................pag. 127
BELANGRIJKE INFORMATIE VOOR DE CORRECTE VERWERKING VAN HET PRODUCT IN OVEREENSTEMMING MET DE EUROPESE RICHTLIJN 2002/96/EC
Aan het einde van zijn nuttig leven mag het product niet samen met het gewone huishoudelijke afval worden verwerkt.Het moet naar een speciaal centrum voor gescheiden afvalinzameling van de gemeente worden gebra­cht, of naar een verkooppunt dat deze service verschaft. Het apart verwerken van een huishoudelijk apparaat voorkomt mogelijke negatieve gevolgen voor het milieu en de gezondheid die door een ongeschikte verwerking ontstaan en zorgt ervoor dat de materialen waaruit het apparaat bestaat teruggewonnen kunnen worden om een aanmerkelijke besparing van energie en grondstoffen te verkrijgen. Om op de verplichting tot gescheiden verwerking van elektrische huishoudelijke apparatuur te wijzen, is op het product het symbool van een doorgekruiste vuilnisbak aangebracht.
105
INHOUDSOPGAVE
1.1 BELANGRIJKE VEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN
Lees deze aanwijzingen aandachtig door en bewaar ze voor latere raadpleging. N.B. Deze magnetron is ontworpen voor het ontdooien, verwarmen en bereiden van voedsel in huiselijke omgeving. De magnetron mag niet gebruikt worden voor andere doeleinden en mag op geen enkele manier gewijzigd of eigenhandig gerepareerd worden.
1) ATTENTIE: Indien de deur of de deurafdichtingen beschadigd zijn, dient de magnetron niet gebruikt te wor­den zolang hij niet door een vakbekwaam technicus wordt gerepareerd (opgeleid door de fabrikant of de Klantendienst van de verkoper).
2) ATTENTIE: Om enig gevaar te vermijden, dient uitsluitend opgeleid personeel onderhouds- of repara­tiewerkzaamheden uit te voeren die de verwijdering van beveiligingen tegen de blootstelling aan micro­golven met zich meebrengen.
3) ATTENTIE: Verwarm geen vloeistoffen of ander voedsel in verzegelde ver­pakkingen die kunnen ontploffen. Kook of verwarm geen eieren in hun schaal, omdat deze kunnen ontploffen, zelfs aan het einde van de bereidingstijd.
4) ATTENTIE: Sta aan kinderen het gebruik van de magnetron zonder toezicht uit­sluitend toe wanneer ze passende aanwijzingen hebben ontvangen, zodat ze de magnetron in alle veiligheid kunnen gebruiken en zich bewust zijn van de geva­ren die verbonden zijn aan onkundig gebruik. Laat kinderen niet in de buurt van de werkende magnetron komen (gevaar op brandwonden).
5) ATTENTIE: wanneer het apparaat op de gecombineerde wijze wordt gebruikt, mogen kinderen het alleen onder toezicht van een volwassene gebruiken, in ver­band met de hoge temperaturen die zich ontwikkelen.
6) Probeer niet de magnetron met open deur te laten werken, door de veiligheid­svoorzieningen onklaar te maken.
7) Zet de magnetron niet aan indien voorwerpen van welke aard dan ook tussen de voorkant van de magnetron en de deur blijven steken. Houd de binnenkant van de deur (E) altijd schoon met behulp van een vochtige doek en niet-schu­rende schoonmaakmiddelen. Zorg ervoor dat er geen vuil of voedselresten tus­sen de voorkant van de magnetron en de deur blijven zitten.
8) Houd rekening met het volgende, wanneer de deur open is: zet geen zware voorwerpen op de deur en trek de handgreep niet te hard omlaag, omdat het apparaat kan omkantelen. Zet geen warme schalen of schotels (die u bijvoor­beeld net uit de oven hebt gehaald) op de deur.
9) Zet de magnetron niet aan indien het netsnoer of de stekker beschadigd zijn. Dit kan elektrische schokken veroorzaken. Indien het netsnoer beschadigd is, dient het te worden vervangen door de fabrikant, in een erkend Servicecentrum of in elk geval door een vakbekwaam technicus, teneinde elk risico te vermijden.
10)Indien men rook uit de magnetron ziet ontsnappen, het apparaat uitschakelen
of de stekker uit het stopcontact halen; de magnetrondeur niet openen om eventuele vlammen te smoren.
11)Gebruik uitsluitend keukengerei dat geschikt is voor de magnetron. Om over­verhitting, en dientengevolge brandgevaar te voorkomen, is het aan te raden de magnetron in de gaten te houden wanneer voedsel bereid wordt in wegwerp­bakjes van plastic, karton of ander brandbaar materiaal, of tijdens het verwar­men van kleine hoeveelheden voedsel.
12)Dompel het draaiplateau niet onder in water wanneer het zeer warm is. De ther­mische schok zou het draaiplateau namelijk kunnen breken.
13)Wanneer de functies “Alleen MAGNETRON” en “GECOMBINEERD MAGNE­TRON” worden gebruikt, mag de magnetron niet voorverwarmd worden (zon­der voedsel) en ook niet ingeschakeld worden wanneer hij leeg is, aangezien vonken kunnen ontstaan.
14) Controleer, alvorens de oven te gebruiken, of het gebruikte serviesgoed en scha­len geschikt zijn voor de magnetron (zie hoofdstuk “Servies dat geschikt is voor de magnetron”).
15)Tijdens het gebruik wordt het apparaat warm. Raak niet de verwarmingsele­menten in de magnetron aan.
fig. 4
fig. 5
fig. 1
fig. 2
fig. 3
106
HOOFDSTUK 1 – ALGEMEEN
107
HOOFDSTUK 1 – ALGEMEEN
1.2 TECHNISCHE GEGEVENS
• ENERGIEVERBRUIK (Normen CENELEC HD 376) Om 200 °C te bereiken 0,3 kWh Om een temperatuur van 200 °C gedurende 1 uur te behouden 1,1 kWh Totaal verbruik 1,4 kWh
• GELEVERD VERMOGEN MAGNETRON: 900W (IEC705) Raadpleeg voor meer gegevens het typeplaatje op de achterkant van het apparaat. Dit apparaat is
conform de EEG-richtlijnen 89/336 en 92/31 inzake Elektromagnetische Compatibiliteit, en de verordening (EG) nr. 1935/2004 van 27/10/2004 inzake materialen en voorwerpen bestemd om met levensmiddelen in contact te komen.
1.3 INSTALLATIE EN ELEKTRISCHE AANSLUITING
1) Haal de magnetron uit zijn verpakking en verwijder de beschermende ver­pakking van het draaiplateau (H) en van de bijbehorende houder (I) en alle accessoires. Controleer of de pen van het draaiplateau (D) correct in zijn zit­ting in het midden van het draaiplateau is ingebracht.
2) Maak de binnenkant schoon met een vochtige, zachte doek.
3) Controleer of het apparaat geen beschadigingen tijdens het transport heeft opgelopen, en vooral of de deur perfect open en dicht gaat.
4) Zet het apparaat op een stabiel werkvlak op een hoogte van minstens 85 cm, buiten het bereik van kinderen, aangezien de glazen deur hoge temperaturen kan bereiken tijdens het gebruik.
16)Tijdens het verwarmen van vloeistoffen (water, koffie, melk, enz.) kan het gebeuren dat, door het uitge-
steld bereiken van het kookpunt, de vloeistof onverwachts begint te koken, overloopt en brandwonden veroorzaakt. Om dit te voorkomen, dient men alvorens met het opwarmen van de vloeistof te beginnen, een plastic lepeltje of een glazen staafje in de kop of beker te zetten (fig. 4). Hanteer in elk geval de kop of beker op voorzichtige wijze.
17)Verwarm geen likeuren met een hoog alcoholpercentage of een grote hoeveelheid olie, aangezien deze
vlam kunnen vatten.
18)De inhoud van zuigflessen en potjes babyvoeding moet na het verwarmen worden omgeroerd of
geschud, en de temperatuur moet worden gecontroleerd vóór het verbruik, om brandwonden te voorko­men. Het is raadzaam het voedsel te schudden of om te roeren, om een gelijkmatige verdeling van de temperatuur te verkrijgen. Indien in de handel verkrijgbare sterilisatie-apparaten voor zuigflessen wor­den gebruikt, moet ALTIJD worden gecontroleerd, voordat de magnetron wordt ingeschakeld, of de hou­der gevuld is met de door de fabrikant aangegeven hoeveelheid water.
18)Een slechte reiniging van de magnetron kan een verslechtering van de oppervlakken veroorzaken. Dit kan de
levensduur van het apparaat beïnvloeden en mogelijke risicosituaties voor de gebruiker opleveren.
N.B.: Wanneer het apparaat voor de eerste keer wordt ingeschakeld, is het normaal dat u geduren­de ca. 10 minuten een geur van “nieuw” en wat rook waarneemt. Dit wordt uitsluitend veroorzaakt door de aanwezigheid van beschermende middelen die op de weerstanden zijn aangebracht.
25 cm
5 cm
fig. 6
Bij sommige modellen is het maximum geleverd vermogen, in WATT, ook aangegeven op het symbool hiernaast, dat op het apparaat is aangebracht.
GELEVERD VERMOGEN
Het in WATT geleverde vermogen van uw magnetron is vermeld aan de achterkant van het apparaat, bij het
opschrift MICRO OUTPUT. Wanneer u de tabellen raadpleegt, dient u altijd rekening te houden met het vermogen van uw magnetron! Dit zal ook nuttig zijn bij het gebruik van receptenboeken voor magnetrons die in de handel verkrijgbaar zijn.
5) Controleer, nadat het apparaat op het werkvlak is geplaatst, of er een ruim-
te van ongeveer 5 cm tussen de omtrek van het apparaat en de muren aan de zijkant en aan de achterkant, en een vrije ruimte van minstens 25 cm aan de bovenkant van de oven overblijft (fig. 6).
6) Zet vooral niets bovenop de magnetron en controleer of de sleuven voor de afvoer van lucht en stoom (aan de bovenkant, onderkant en achterkant van het apparaat) NOOIT AFGEDEKT worden (fig. 7).
7) Plaats de houder (I) in het midden van zijn cirkelvormige zitting en plaats hie­rop het draaiplateau (H). De pen (D) moet samenvallen met zijn zitting in het midden van het draaiplateau.
N.B.: plaats de magnetron niet bovenop of in de buurt van warmtebronnen (bijvoorbeeld op de koelkast) (fig. 8).
8) Sluit het apparaat uitsluitend aan op een stopcontact van minstens 16A. Contro­leer bovendien of de hoofdschakelaar van uw woning een capaciteit van min­stens 16A heeft, om te voorkomen dat deze onverwachts in werking treedt tijdens de werking van de magnetron.
9) Plaats het apparaat zodanig dat de stekker en het stopcontact ook na installatie makkelijk bereikbaar zijn.
10) Controleer, alvorens het apparaat te gebruiken, of de spanning van het elektriciteitsnet dezelfde is als die aan­geduid op het typeplaatje van het apparaat en of het stopcontact voorzien is van een efficiënte aardleiding:
de Fabrikant wijst alle aansprakelijkheid af voor het niet in acht nemen van dit voorschrift.
1.4 BIJGELEVERDE ACCESSOIRES
108
HOOFDSTUK 1 – ALGEMEEN
LAGE GRILL
Functie FAN:
voor alle traditionele bereidingswij­zen, met name de bereiding van zoete nagerechten.
HOGE GRILL
Functie GRILL:
voor alle soorten van grilleren
DRAAIPLATEAU
Het draaiplateau moet voor alle functies gebruikt worden
COMBI FUNCTION functies:
voor de snelle bereiding van vlees, aardappels, sommige zoete nage­rechten die rijzen en gegratineerde gerechten (vb. lasagne).
fig. 8
USCITA
ARIA
ENTRATA
ARIA
USCITA
ARIA
fig. 7
UITGANG
LUCHT
UITGANG
LUCHT
INGANG
LUCHT
109
HOOFDSTUK 1 – ALGEMEEN
1.5 SERVIES DAT GESCHIKT IS VOOR DE MAGNETRON
Voor de functies “alleen magnetron” en de gecombineerde functies kunnen alle soorten servies van glas (beter indien pyrex), aardewerk, porselein en terracotta gebruikt worden, voor zover deze niet van decoraties of onderdelen van metaal voorzien zijn (gouden randjes, handvaten, pootjes). Het is ook mogelijk serviesgoed van hittebestendig plastic te gebruiken, maar uitsluitend voor de bereidingen “alleen magnetron”. Mocht u echter twijfels hebben over het gebruik van bepaald serviesgoed, dan kunt u deze eenvoudige test uitvoeren: plaats het serviesgoed leeg in de oven gedurende 30 seconden en op het maximumvermogen (func­tie “alleen magnetron”). Als het serviesgoed koud blijft of slechts licht opwarmt, betekent dit dat het geschikt is voor gebruik in de magnetron. Als het daarentegen zeer warm wordt (of er ontstaan vonken), dan is het niet geschikt. Het is ook mogelijk om serviesgoed van hittebestendig plastic te gebruiken. Voor kort opwarmen kunnen ook papieren servetjes, kartonnen schalen en plastic "wegwerp"-borden als ondergrond gebruikt worden. Wat vorm en afmeting betreft, is het noodzakelijk dat deze het correct draaien van het draaiplateau niet belemmeren. Serviesgoed van metaal, hout en kristal en biezen mandjes zijn niet geschikt voor gebruik in de magnetron. Onthoud dat het mogelijk is, aangezien de microgolven het voedsel en niet het serviesgoed verwarmen, het voedsel rechtstreeks te bereiden op het bord waarop het eten wordt geserveerd, waardoor het gebruik van pannen, en dientengevolge het afwassen daarvan, vermeden kan worden. Houd er echter rekening mee dat zeer heet voedsel warmte kan afgeven aan het bord, waardoor het gebruik van pannenlappen nodig kan zijn. Als de magnetron is ingesteld op de functies “FAN”, “GRILL” of “FAN + GRILL”, kan al het serviesgoed dat geschikt is voor gebruik in de oven gebruikt worden Houdt u zich in elk geval aan hetgeen aangegeven in de volgende tabel:
Metalen
serviesgoed
Papier of
karton
Plastic
Aluminiumfolie
Terracotta
Vuurvast
aardewerk
PyrexGlas
NEEJAJANEEJAJAJAJA
NEENEENEENEEJAJAJANEE
JANEENEEJAJAJAJANEE
Functie MICRO
Functie
FAN+MICRO MICRO+GRILL
Functie
FAN FAN+GRILL
1.6 ALGEMENE VOORSCHRIFTEN EN RAADGEVINGEN VOOR HET GEBRUIK VAN DE MAGNETRON
110
HOOFDSTUK 1 – ALGEMEEN
Microgolven zijn elektromagnetische stralingen die in de natuur voorkomen in de vorm van lichtgevende golven (bijvoorbeeld: zonlicht) die in de magnetron uit alle richtingen in de etenswaren binnendringen en de water-, vet - en suiker­moleculen verwarmen. Alleen in de etenswaren wordt de warmte snel gevormd, terwijl het serviesgoed alleen indirect verwarmd wordt door de overdracht van warmte door het warme voedsel. Dit voorkomt dat het voedsel aanbakt; daarom is het mogelijk heel weinig vet (in sommige gevallen helemaal geen vet) te gebruiken tijdens het bereidingsproces. Omdat er weinig vet gebruikt wordt, wordt de voedselbereiding in de magnetron als zeer gezond en diëtisch verantwoord beschouwd. Bovendien vindt de bereiding, in vergelijking met de traditionele kooksystemen, plaats bij een minder hoge temperatuur, waardoor de etenswaren minder vocht verliezen, met als gevolg een beter behoud van de voedingswaarde en de smaak van het voedsel.
Fundamentele regels voor de correcte bereiding van het voedsel in de magnetron
1) De bereiding is in hoge mate verbonden aan de grootte en gelijkmatigheid van het te bereiden voedsel: een ragout is eerder dan een rollade klaar, omdat ragout uit meerdere kleinere, gelijkmatige stukjes vlees bestaat. Om de tijden op de juiste manier in te stellen dient men er, bij het raadple­gen van de tabellen op de volgende bladzijden, rekening mee te houden dat indien een grotere hoeveelheid voedsel dan aangegeven wordt gebruikt, ook de bereidingstijd in verhouding verlengd dient te worden, en vice versa. Het is belangrijk de “rusttijden” in acht te nemen: met rusttijd wordt de tijd bedoeld waarin het voedsel na bereiding moet rusten om een verdere ver­spreiding van de warmte in het voedsel toe te laten. Zo neemt bijvoorbeeld de temperatuur van vlees met ongeveer 5-8°C toe gedurende de rusttijd. De rusttijden kunnen ook in acht genomen worden buiten de magnetron.
2) Een van de belangrijkste handelingen is het meerdere malen omroeren tij- dens de bereidingstijd: dit om een gelijkmatige verspreiding van de tempe­ratuur te verkrijgen en hierdoor de bereidingstijd te verkorten.
3) Het is ook aan te raden het voedsel om te keren tijdens de bereidingstijd: dit geldt vooral voor grote (rollade, hele kip…) en kleine stukken vlees (kippen­borst, ragout…).
4) Etenswaren met een vel, schil of schaal (vb. appels, aardappelen, toma-
ten, worst, vis) dienen met een vork op meerdere plaatsen ingeprikt te worden, zodat de damp kan ontsnappen en het vel of de schil niet open­barst (Fig. 9).
5) Indien meerdere porties van hetzelfde voedsel bereid worden, bijvoorbeeld gekookte aardappelen, deze in een ring in een vuurvaste schaal schikken om een gelijkmatige bereiding te verkrijgen (fig. 10).
6) Hoe lager de temperatuur van het voedsel is op het moment dat het in de magnetron wordt gezet, des te langer de bereidingstijd is. Voedsel op kamertemperatuur zal eerder gaar zijn dan voedsel dat uit de koelkast komt.
7)
Zet voor de bereiding het serviesgoed altijd in het midden van het draaiplateau.
8) De vorming van condensvocht in de magnetron en in de buurt van de deur en de luchtuitgang is volkomen normaal. Om dit te verminderen, kan men
het voedsel afdekken met plastic folie, ovenpapier, een glazen deksel of eenvoudigweg een omgekeerd bord. Bovendien worden etenswaren met
een hoog vochtgehalte (vb. groenten) beter gaar indien afgedekt. Door de etenswaren af te dekken, houdt men ook de binnenkant van de magnetron schoon. Gebruik alleen plastic folie dat geschikt is voor de magnetron.
9) Bereid geen eieren in hun schaal (fig. 11): de druk die in het ei ontstaat doet het ei ontploffen, zelfs aan het einde van de bereidingstijd. Warm geen gekookte eieren op, tenzij het roerei betreft.
10)Voordat men voedsel in afgesloten of verzegelde verpakkingen verwarmt of klaarmaakt, dient men niet te vergeten de verpakking te openen. De druk in de verpakking kan namelijk dermate oplopen, dat er gevaar bestaat op ont­ploffing, ook na afloop van de bereidingstijd.
fig. 9
fig. 10
fig. 11
Loading...
+ 17 hidden pages