Yamaha DJX-II User Manual [sv]

Bruksanvisning
Bruksanvisning
DJX-II
Bruksanvisning
1
2
Yamaha ansvarar inte för skador som orsakats av felaktigt hantering eller av att instrumentet modifierats, ej heller för data som förlorats eller förstörts av användaren.
FÖRSIKTIGHETSÅTGÄRDER
VAR VÄNLIG LÄS DETTA NOGA INNAN DU GÅR VIDARE
* Förvara denna text på säker plats för senare referens.
VARNING
Följ alltid de grundläggande försiktighetsåtgärder som anges nedan för att undvika risken för allvarliga skador eller t o m dödsfall på grund av elchock, kortslutning, åverkan eller brandrisk. Dessa försiktighetsåtgärder innefattar, men är inte begränsade till, följande:
• Öppna inte instrumentet eller försök ta isär de inre delarna eller modifiera dem på något sätt. Instrumentet innehåller inga delar som kräver någon service av användaren. Om något inte verkar vara som det skall, avbryt genast användandet och kontakta en auktoriserad Yamaha-tekniker för bedömning.
• Utsätt inte instrumentet för regn. Använd det inte i närhet av vatten eller ånga eller i annan fuktig miljö. Placera inga behållare med vätskor på eller i omedelbar närhet av instrumentet — att välta en dricka över frontpanelen är ett ögonblicks verk som kan orsaka stora skador.
• Om nätadapterns kabel eller dess kontakter börjar bli nötta eller trasiga,
om ljudet plötsligt försvinner medan du spelar, eller om det börjar ryka eller lukta konstigt — slå genast av strömbrytaren, drag ur sladden från eluttaget och låt en auktoriserad Yamaha-tekniker inspektera instrumentet.
• Använd endast korrekt nätadapter (Yamaha PA-5 eller någon annan av Yamaha rekommenderad adapter). Användning av fel nätadapter kan orsaka överhettning eller skador på instrumentet.
• Drag alltid ur nätkabeln från eluttaget innan du gör rent instrumentet. Berör aldrig nätkabel eller kontakt med våta händer.
• Kontrollera nätkontakten med jämna mellanrum och avlägsna smuts och damm som kan ha samlats på den.
FÖRSIKTIGT
Följ alltid de grundläggande försiktighetsåtgärder som anges nedan för att undvika risken för fysiska skador på dig själv eller andra, eller skador på instrumentet eller annan egendom. Dessa försiktighetsåtgärder innefattar, men är inte begränsade till, följande:
• Placera inte nätadaptern och dess kabel nära värmekällor som t ex värme­element eller liknande. Vik inte kabeln eller placera tunga föremål på den. Placera den heller inte så att man kan trampa på den eller rulla någonting över den.
• När nätkabeln dras ur eluttaget, håll alltid i själva kontakten och inte i kabeln. Kabeln kan skadas av att man drar i den.
• Drag ur nätkabeln om instrumentet inte används över en längre period, eller vid åska.
• Alla batterier skall sättas i enligt den befintliga +/- markeringen. Görs detta felaktigt kan det resultera i överhettning, brand eller batteriläckage.
• Byt alltid alla batterier samtidigt. Använd inte nya batterier tillsammans med gamla. Blanda inte heller olika typer av batterier, t ex alkaliska med brunstensbatterier, eller batterier av olika fabrikat, eller av olika typer (även om det är samma tillverkare), eftersom detta kan resultera i överhettning, brand eller batteriläckage.
• Tag ur batterierna om instrumentet inte skall användas över en längre period för att förhindra skador på grund av batteriläckage.
• Innan anslutningar görs till andra elektroniska apparater, slå av strömmen för samtliga apparater. Ställ alla volymkontroller på minimumnivå innan strömmen slås till eller från.
• Utsätt inte instrumentet för miljöer med extremt mycket damm eller vibra­tioner, extrem kyla eller värme (t ex direkt solljus, nära värmeelement eller i en bil dagtid) för att undvika risken för deformation av panelen eller skador på de interna komponenterna.
• Använd inte instrumentet nära elektriska apparater som TV, radio eller hög­talare då detta kan orsaka störningar.
• Placera instrumentet på ett stabilt underlag så att det inte riskerar att åka i golvet.
• Drag ur alla anslutna kablar innan instrumentet flyttas.
• Rengör instrumentet med en ren, torr trasa. Använd inte slipande rengörings­medel, vaxer, lösningsmedel eller kemiskt behandlade putsdukar. Placera inte förmål av plast eller vinyl på instrumentet eftersom det kan orsaka missfärgning av panelen.
• Placera inga tunga föremål på instrumentet. Använd aldrig överdrivet våld mot knappar, omkopplare eller uttag.
SPARA EGNA DATA
• Spara regelbundet data till en extern lagringsenhet som t ex Yamaha MDF3 MIDI Data Filer så slipper du riskera att förlora viktiga data på grund av tekniska fel eller felaktig hantering.
Slå alltid av strömmen när instrumentet inte används.
Se till att avyttra förbrukade batterier enligt gällande lokala bestämmelser.
1
3
Gratulerar till ditt köp av Yamaha DJX-II!
DJX-II är en komplett workstation för modern dansmusik som kan användas både som ett instrument
för liveframföranden och som en kraftfull produktionsresurs för musikskapande. Dess intuitiva användar-
interface med sin starkt DJ-influerade design är speciellt lämpat för just livespelningar.
Läs denna bruksanvisning noga under det att du spelar med din nya DJX-II så att du lär dig utnyttja
alla dess funktioner och finesser.
Packlista
• DJX-II
• Flerspråkig bruksanvisning (
Så här använder du denna bruksanvisning
Så här använder du denna bruksanvisning
Vad är DJX-II? ................................................................................................sida 5
Här presenteras DJX-II:s olika funktioner.
engelska, tyska, franska, spanska
)
Panelkontroller .....................................................................................sida 8
I detta avsnitt får du lära dig allt om DJX-II:s knappar och kontrollorgan.
Uppkoppling..............................................................................sida 12
Här förklarar vi hur du ansluter nätadaptern och hur du installerar batterier.
100 tips för dig som vill bli DJ!....................................sida 14
Detta långa avsnitt är den egentliga kärnan i hela denna bruksanvisning. Här får du steg för steg och i logisk följd lära dig allt du behöver veta om DJX-II och dess möjligheter. Varje enskilt tips tar dig ett steg närmare slutmålet — att bli en fullfjädrad DJ!
Bilaga................................................................................sida 74
Här hittar du diverse viktiga listor och tabeller som ljudlistan, listan över alla fabriksprogrammerade Patterns, DJX-II:s kompletta MIDI­dataformat och dess MIDI Implementation Chart.
Felsökning, felmeddelanden....................................................sida 74
Om DJX-II uppför sig konstigt, eller om du får problem med ljudet eller någon specifik operation — titta här först innan du kontaktar din Yamaha­handlare eller Yamaha Scandinavia. Här finns de vanligaste problemen och deras lösningar beskrivna på ett enkelt och lättförståeligt sätt.
Ordförklaringar...................................................................................sida 78
I detta avsnitt förklarar vi viktiga begrepp och nyckelord som berör både DJX-II och de musikgenrer den är avsedd för.
Sakregister...................................................................................................sida 80
Här finns i stort sett samtliga DJX-II:s begrepp, funktioner och operationer listade i alfa­betisk ordning med sidhänvisningar, vilket gör att du snabbt och enkelt hittar det du söker.
Illustrationer och avbildningar av datafönster i denna bruksanvisning är typexempel och kan ha ett annorlunda utseende än på ditt instrument.
4
2
Vad är DJX-II?
Vad är DJX-II?
Nya DJX-II är ett digitalt kraftpaket för DJ´s!
Om du gått och drömt om att kunna skapa och spela dina egna feta beats, ja då har du köpt precis rätt instrument! DJX-II är en digital DJ-maskin — ett nytt, revolutionerande instrument, där digitalteknikens precision och klockrena ljud förenats med ett häpnadsväckande enkelt och intuitivt användarinterface med analoglika kontrollorgan.
Alla kan lära sig använda DJX-II!
Om du har huvudet fullt av musik men inte musikalisk utbildning eller erfarenhet för att få ner den på CD, då har du chansen nu! Med DJX-II behöver du inte kunna några ackordtabeller, noter eller melodier — allt du behöver är en hygglig rytmkänsla, och DJX-II kan till och med hjälpa dig att utveckla den sidan hos dig också!
Låt DJX-II lära dig bli en fullfjädrad DJ!
Vare sig du är fullständig novis eller redan kommit en bit på vägen, kan DJX-II hjälpa dig att utvecklas som musiker. I "100 tips för dig som vill bli DJ!" får du steg för steg lära dig det mesta om de trick och yrkeshemligheter som proffsen använder sig av när de skapar och spelar häftig dans­musik. Varje enskilt tips tar dig ett steg närmare slutmålet — att bli en fullfjädrad DJ!
Låt oss nu ta en titt på DJX-II:s funktioner och möjligheter.
Pattern Player .........................................................................................sida 14
DJX-II har totalt 70 dynamiska rytmmönster — Patterns — speciellt framtagna för dansmusik. I fortsättningen kommer vi att använda begreppet Pattern i stället för mönster. Varje Pattern har 10 variationer — Variations — vilket också är vad vi kommer att kalla dem i fortsättningen.
Activator .................................................................................................sida 18
DJX-II har totalt 52 Activator-kit vilka vart och ett innehåller ett antal loopar, ljudeffekter och s k One Shot-fraser som du kan aktivera under det att du spelar.
Kraftfulla effekter ................................................................................... sida 22
DJX-II har massvis med ljudkontrollfunktioner, inklusive ett antal häftiga realtidseffekter. Använd effektomkopplaren och effektsektionens rattar för att manipulera soundet precis så som du vill ha det, under det att du spelar.
Automatisk tempojustering ..................................................................sida 67
Med denna avancerade funktion kan du synka DJX-II till dina favoriter på CD och vinyl! DJX-II kan nämligen "höra" det tempo som en ansluten CD- eller vinylspelare spelar med och därefter automatiskt ställa in sig själv, dvs det Pattern den just spelar, på samma tempo.
Ljud av extremt hög kvalitet .................................................................sida 28
DJX-II har en fullmatad uppsättning med dynamiska och realistiska ljud — 180 ljud, 23 trumset och ett speciellt samplingsljud för dina egna samplingar.
Sampler ..................................................................................................sida 53
DJX-II har en samplingsfunktion med vilken du kan sampla ett eget ljud — antingen via mikro­fon eller ett ljud från en CD- eller MD-spelare — som du kan spela via DJX-II:s SAMPLE PADS eller klaviaturen. Här kan du skapa egna ljudeffekter, loopar och One Shot-fraser.
Performance Recorder ..........................................................................sida 56
Med DJX-II:s Performance Recorder kan du spela in egna framföranden (totalt sex stycken) och lagra dem i Performance-minnet.
MIDI-kompatibilitet för ännu större exibilitet ....................................sida 96
Låt dina Patterns växa! Via MIDI kan du ansluta en extern MIDI-enhet till DJX-II (t ex en dator med MIDI-interface och sequencerprogram) och sända Patterns du skapat i sequencern till DJX-II som Pattern-data. Fortsätt sedan att jobba med dessa Patterns i DJX-II!
5
3
Innehåll
Packlista ........................................................4
Så här använder du denna bruksanvisning....4
Vad är DJX-II?................................................5
Innehåll ...............................................................6
Panelkontroller...................................................8
Frontpanel .....................................................8
Klaviaturens funktioner..............................10
Bakre panel och anslutningar....................11
Uppkoppling (strömförsörjning).....................12
Slå på strömmen ..............................................13
Databackup och initialisering .........................13
100 tips för dig som vill bli DJ! 14
Kapitel 1
Pattern Player Basics.............. 14
Tips 1 Jobba med Patterns ..............................................14
Tips 2 Mixa Main och Fill-in Patterns ...........................15
Tips 3 Landa på "ettan"! ..................................................15
Tips 4 Pröva andra Patterns............................................16
Tips 5 Backa, och stega fram...........................................17
Tips 6 Om Pattern-tempo...............................................17
Kapitel 2
Activator Basics ...................... 18
Tips 7 Jobba med Activator ............................................18
Tips 8 Loopar och One Shots.......................................... 18
Tips 9 Pröva Activator-kiten!.......................................... 19
Tips 10 Sätt ihop det hela!................................................. 20
Tips 11 Skapa intron med Activator................................. 20
Tips 12 Angående Activator Loop-tempo........................ 21
Kapitel 3
Live Effector Basics .................22
Tips 13 Vad är Live Effector? ............................................22
Tips 14 Distortion .............................................................23
Tips 15 Auto Pan ...............................................................23
Tips 16 Ring Modulation.................................................. 23
Tips 17 Flanger ..................................................................23
Tips 18 Phaser.................................................................... 24
Tips 19 Slice .......................................................................24
Tips 20 Delay .....................................................................24
Tips 21 Echo ......................................................................25
Tips 22 Lo-Fi...................................................................... 25
Tips 23 Wah....................................................................... 25
Kapitel 4
Isolator Basics ........................26
Tips 24 Det rätta soundet!................................................. 26
Kapitel 5
Klaviaturen ............................. 27
Tips 25 Spela på klaviaturen .............................................27
Tips 26 Pröva ljuden! ........................................................28
Kapitel 6
Part Mixer Basics ................... 29
Tips 27 Vad är en Part? ..................................................... 29
Tips 28 Remixa Parts......................................................... 29
Tips 29 Combination-tangenter....................................... 30
Tips 30 Koppla in alla Parts på en gång! .......................... 30
Tips 31 Jobba med instrumentala strukturer .................. 31
Kapitel 7
Part Selector .......................... 32
Tips 32 Välj en Part och skruva på soundet! ................... 32
Tips 33 Fler Combination-tangenter ............................... 32
Tips 34 Skruva på Activator-soundet också! ................... 33
Tips 35 Skruva på alla Parts på en gång! .......................... 33
Kapitel 8
Part Controller........................ 34
Tips 36 Cutoff och Resonance.......................................... 34
Tips 37 Justera Part-volymen ........................................... 35
Tips 38 Spela med Cutoff.................................................. 35
Kapitel 9
Key Shifter ............................. 36
Tips 39 Transponera tonarten.......................................... 36
Tips 40 Skapa dina egna ackordsföljder........................... 37
Kapitel 10
Ribbon Controller .................... 38
Tips 41 Scratcha på Ribbon!............................................. 38
Tips 42 Stoppa skivtallriken.............................................. 38
Kapitel 11
BPM/Tap Basics ....................... 39
Tips 43 Ändra tempot....................................................... 39
Tips 44 Återgå till originaltempot .................................... 39
Kapitel 12
Pattern Player Power Tips ...... 40
Tips 45 Hämta nytt Pattern och ny Variation
— på samma gång!............................................... 40
Tips 46 Stega upp till nästa Pattern och Variation.......... 41
Tips 47 Cool utro .............................................................. 41
Tips 48 Kreativt Fill-in 1................................................... 42
Tips 49 Kreativt Fill-in 2................................................... 42
Tips 50 Använd Activator som övergång till nästa
Variation............................................................... 42
Kapitel 13
Live Effector Power Tips.......... 43
Tips 51 Distortion ............................................................. 43
Tips 52 Auto Pan............................................................... 44
Tips 53 Ring Modulation.................................................. 44
Tips 54 Flanger .................................................................. 44
Tips 55 Phaser ................................................................... 45
Tips 56 Slice....................................................................... 45
Tips 57 Delay ..................................................................... 45
Tips 58 Echo ...................................................................... 46
Tips 59 Lo-Fi ..................................................................... 46
6
4
Innehåll
Tips 60 Wah....................................................................... 46
Tips 61 Effector-kontroll med en hand............................47
Tips 62 Isolator till max! ...................................................48
Kapitel 14
Part Mixer Power Tips ............ 49
Tips 63 Byt Part Mix med TOGGLE-tangenten ..............49
Tips 64 Cool intro .............................................................49
Tips 65 Sola en Part — på direkten!.................................50
Tips 66 Slå in en Part på "ettan"........................................50
Tips 67 "Expandera" Combination-tangenterna .............50
Kapitel 15
Part Controller Power Tips ....... 51
Tips 68 Instrumentala strukturer med Activator.............51
Tips 69 Mörka mixar och djupa groover
— skär ner med Cutoff! ....................................... 51
Tips 70 Snabbåterställning................................................ 52
Tips 71 Pitch Bend för klaviaturljud ................................52
Kapitel 16
Sampling ................................. 53
Tips 72 Sampla själv! .........................................................53
Tips 73 Radera samplingen............................................... 54
Tips 74 Loopar och One Shots.......................................... 54
Tips 75 Spela samplingar från klaviaturen....................... 55
Kapitel 17
Performance Recorder .............56
Tips 76 Spela in din egen Performance ............................ 56
Tips 77 Jamma med Performance Player......................... 57
Tips 95 Jobba med TOGGLE-tangenten i takt ................ 68
Tips 96 Synk-applikationer
— DJX-II som master.......................................... 68
Tips 97 Synk-applikationer
— DJX-II som slav............................................... 69
Tips 98 Hämta fler Patterns.............................................. 70
Tips 99 Bulksändning via MIDI ....................................... 71
Tips 100 Skapa dina egna Patterns ..................................... 72
Bilaga 74
Felsökning ........................................................74
Felmeddelanden...............................................76
Specifikationer .................................................77
Ordförklaringar.................................................78
Sakregister .......................................................80
Pattern-lista ......................................................82
Activator-lista ...................................................83
Ljudlista ............................................................84
Drum Kit-lista ...................................................86
MIDI Data Format .............................................89
MIDI Implementation Chart .............................96
Kapitel 18
BPM/Tap Power Tips .................58
Tips 78 Slå in en tempoändring........................................58
Tips 79 Starta Pattern med att slå in tempot....................58
Tips 80 Down and out!...................................................... 59
Tips 81 Kolla tempot......................................................... 59
Kapitel 19
Världen utanför.......................60
Tips 82 Bygg ut din DJ-anläggning...................................60
Tips 83 Stäng av högtalarna ..............................................61
Kapitel 20
DJ Performance
Master Class ...........................62
Tips 84 Kreativt Fill-in 3 ...................................................62
Tips 85 Breaka till en ny rytm........................................... 62
Tips 86 Byt trumkomp!..................................................... 63
Tips 87 Utro -tro -tro -tro.................................................63
Tips 88 Upp-och-ner, in-och-ut!...................................... 64
Tips 89 Bygg upp för ett Variation-byte........................... 64
Tips 90 Synka dina samplingar till Pattern ......................65
Tips 91 Spela Pattern och trigga Performance.................66
Tips 92 Återställ dina inställningar på direkten...............66
Tips 93 Ta pulsen............................................................... 67
Tips 94 Automatisk tempojustering................................. 67
7
5
P01
r
@0
t
y
!3
!4
!5
!7
o
!6
!9
u
i
!0
!1
!2
Panelkontroller
Frontpanel
q STANDBY/ON-omkopplare ...................... 13
Tryck på denna knapp för att slå på eller stänga av strömmen (intryckt knapp = strömmen på).
w MASTER VOLUME.................................... 13
Denna ratt bestämmer totalvolymen för DJX-II.
e DEMO-knapp
Denna knapp används för att spela demosångerna som demonstrerar alla sofistikerade möjligheter DJX-II har. Tr yck på DEMO-knappen för att starta eller stoppa demosångerna. Du kan välja demosång genom att vrida på dataratten samtidigt som du håller knappen intryckt.
r LIVE EFFECTOR-sektion ................... 22, 43
Detta är DJX-II!
Detta är DJX-II!
DJX-II har ett antal inbyggda effekter som påverkar totalljudet och kan manipuleras i realtid. Använd SELECT-knappen för att kalla upp en av de tio effek­terna, och använd sedan de två rattarna för att ändra effektdjupet och styrkan på effekten.
VOICE/KEYBOARD-knapp................. 10, 27
t
Denna knapp används för att sätta DJX-II:s klaviatur till Voice-läge. När strömmen slås på sätts DJX-II all­tid till Pattern-läge; ett tryck på denna knapp kopplar
8
då om klaviaturen till Voice-läge.
y PATTERN/ENTER-knapp.................... 10, 16
Denna knapp aktiverar Pattern-läge. Pattern-läge är DJX-II:s standardläge när strömmen slås på.
u ACTIVATOR-knapp................................... 18
Denna knapp används för att välja Activator.
i BPM/TAP-knapp ................................. 39, 58
Med denna knapp ändrar du tempot, BPM (Beats Per Minute), för valt Pattern eller Activator-kit. Varje Pattern i DJX-II är programmerat med ett visst normaltempo. Här kan du ändra tempot till valfritt värde mellan 32.0 och 280.0 BPM. Med denna knapp bestämmer du också om DJX-II skall använda sin egen, interna klocka eller om den skall slavas till en extern MIDI-klocka via MIDI IN­uttaget.
o Dataratt ..................................................... 16
Denna ratt används för att ändra värden och inställ­ningar för Pattern-nummer, Activator-nummer, BPM (tempo) och ljudnummer.
6
e
!8
w
q
Panelkontroller
!3 SAMPLER-knapp ......................................53
DJX-II har en kraftfull samplingsfunktion med vilken du kan spela in din egen röst eller ett akustiskt instru­ment via en mikrofon. Du kan också spela in ljudet från en CD-spelare eller någon annan extern ljudkälla. Du kan sedan spela upp det samplade ljudet via DJX­II:s SAMPLE PADS eller klaviatur. Använd SAMPLING/STOP-knappen för att spela in (sampla) önskat ljud, och trigga sedan den inspelade samplingen genom att trycka på någon av SAMPLE PADS 1-6, eller genom att spela på klaviaturen.
!4 INPUT LEVEL-ratt .....................................53
Använd denna ratt för att justera nivån på insignalen från en extern ljudkälla. När samplingsfunktionen används bestämmer INPUT LEVEL-ratten mikrofon­eller linjenivån. Den bestämmer också nivån på insig­nalen när Audio BPM Counter-funktionen används (se sidan 67).
!0 MIDI BULK SEND-knapp ..........................71
DJX-II låter dig sända dina egna Performance Recorder- och Sampler-data till en extern MIDI-enhet i form av bulkdata, där de kan lagras och senare återkallas. När du trycker på denna knapp sänds aktuell bulkdata i DJX-II via MIDI OUT till ansluten extern enhet.
AUDIO BPM COUNTER-knapp.................67
!1
DJX-II har en sofistikerad och mycket användbar funktion med vilken du kan synkronisera tempot i DJX-II med extern ljudkälla (t ex från en CD eller MD): Håll denna knapp intryckt under det att du spelar upp ljudet från den anslutna ljudkällan och justera innivån med INPUT LEVEL-ratten (14). DJX-II börjar då känna av inkommande tempo och justerar automa­tiskt Pattern-tempot till detta. Det nya, inkommande tempot visas i datafönstret.
!2 PATTERN STOP-knapp.............................14
Denna knapp stoppar uppspelning av Pattern­och Activator-loopar. Starta uppspelning av DJX-II:s Patterns genom att trycka på någon av PATTERN PLAYER-knapparna, och stoppa uppspelningen genom att trycka på PATTERN STOP-knappen.
!5 PART CONTROLLER-rattar................34, 51
Dessa rattar används för att justera volym, filter Cutoff och filter Resonance för enskilda Parts i Patterns.
RIBBON CONTROLLER ........................... 38
!6
RIBBON CONTROLLER är en tryckkänslig platta med vilken du kan kontrollera och förändra DJX-II:s sound genom att trycka och glida med ett finger på den. Använd SELECT-knappen för att välja vilken effekt du vill kontrollera.
!7 ISOLATOR-rattar....................................... 26
Med dessa tre rattar kan du ändra klangfärgen på ljudet i tre olika frekvensband: Low, Mid och High. Vrider du ratten åt höger höjs nivån vid det frekvens­bandet, och vrider du den åt vänster sänks nivån.
!8 PERFORMANCE RECORDER-knappar ...56
Med DJX-II kan du spela in dina framföranden som digital datainformation. Du kan spela in upp till sex separata Performances via knapparna RECORD och 1-6. När du vill spela upp en Performance trycker du helt enkelt på önskad knapp: 1-6.
!9 Klaviatur....................................................27
DJX-II:s klaviatur är inte bara en vanlig klaviatur för att spela melodier och ackord på — den har en rad andra funktioner också. För DJX-II:s alla DJ-funktioner fun­gerar klaviaturen även som en stor "knappbank" för kontroll av Patterns och diverse ljudparametrar.
Datafönster
@0
Här visas viktig information om inställningar och värden för DJX-II.
9
7
Panelkontroller
Klaviaturens funktioner
I ett konventionellt klaviaturinstrument används dess tangenter för att spela melodier och ackord. Men DJX-II är inget vanligt instrument, så när det gäller de dynamiska DJ-funktio­nerna är det bättre att tänka på klaviaturen som en flexibel kontrollpanel med knappar för att trigga och kontrollera Patterns och ljudparametrar. Beroende på valt operationsläge fungerar klaviaturen på två olika sätt, enligt nedanstående beskrivning.
Pattern-läge
................................................................................... När PATTERN/ENTER-knappen blinkar:
Detta är DJX-II:s standardläge när strömmen slås på. Använd Pattern-läge för att välja och spela Patterns. I detta läge skall du inte tänka på klaviaturen som en uppsättning vanliga tangenter
— tänk på den som en kontrollpanel med knappar och omkopplare för kontroll av Patterns och ljudparametrar!
KEY SHIFTER­sektion
Använd dessa tangen­ter för att ögonblickligen transponera tonarten för basstämmor och fraser i Pattern Parts och Activator-kit.
PA RT SELECTOR­sektion
Använd dessa tangen­ter för att välja det indi­viduella instrumentljud du vill skruva på med PART CONTROLLER­rattarna.
PA RT MIXER­sektion
Använd dessa tangen­terför att koppla in eller koppla bort indi­viduella instrument i Patterns under det att Pattern spelar.
PATTERN PLAYER- sektion
Använd dessa tangenter för att välja och starta olika Variation Patterns.
ACTIVATOR­sektion
Använd dessa tangenter för att krydda soundet med speciella loopar och One Shot-fraser.
Keyboard-läge
............................................................................När VOICE/KEYBOARD-knappen blinkar:
I detta läge fungerar klaviaturen som en vanlig klaviatur — för att spela melodier och ackord på.
10
8
Bakre panel och anslutningar
T
FÖRSIKTIGT
T
Panelkontroller
VARNING
• DJX-II får endast anslutas till en nät­adapter typ Yamaha PA-5 eller en annan av Yamaha godkänd nät­adapter.
Se sidan 12 för närmare detaljer.
Här ansluter du ett par vanliga stereohörlurar när du vill öva utan att bli störd, eller om du vill spela utan att själv störa. När du ansluter hörlurar till PHONES-uttaget stängs de inbyggda högtalarna automatiskt av.
FÖRSIKTIG
• Ta det lugnt med volymkontrollen när du lyssnar med hörlurar, speciellt om du sitter länge med lurar! Hög volym vid hörlurslyssning innebär alltid en risk för hörselskador.
• Anslut inte DJX-II till extern utrustning utan att först ha slagit av strömmen till samtliga berörda enheter. För att undvika risken för skador på anslutna högtalare vid strömpåslag bör du dessutom sätta alla volym­kontroller till minimum innan du slår på strömmen till någon enhet i anläggningen.
Via LINE OUT-uttagen kan du ansluta DJX-II till en extern ljudanläggning, t ex en keyboardförstärkare, en stereoan­läggning, en mixer eller en bandspelare.
Förstärkare
Dessa ingångar används för inspelning av en extern ljudkälla med samplingsfunktionen (se sidan 53).
Anslut en mikrofon till MIC-ingången för inspelning av sång och akustiska instrument.
Anslut en ljudkälla med linjenivå (t ex en CD-spelare eller ett kassettdäck) till LINE IN-ingången för inspel­ning av redan inspelat material.
DJX-II är även utrustad med MIDI för anslutning till MIDI-instrument och andra MIDI-enheter. Mer information om detta hittar du på sidan 68.
CD MD
FÖRSIKTIG
• Anslut aldrig en signal med linjenivå (CD-spelare, kassettdäck etc) till MIC-ingången! Gör du det kan DJX-II och dess samplingsfunk­tion skadas.
9
11
T
Uppkoppling
(strömförsörjning)
DJX-II kan strömförsörjas från antingen en nätadapter eller från batterier. Vi rekommen­derar dig att i första hand använda nätadapter eftersom det är miljövänligare än batterier (för att inte tala om hur mycket billigare det är). Men även om du enbart tänker använda nätadapter har batterier en viktig funktion i DJX-II, nämligen som strömkälla för databackup (se sidan 13).
Strömförsörjning via nätadapter • • • • • • • • • • • • • • • •
1
Se till att STANDBY/ON-omkopplaren på DJX-II är satt till STANDBY (=ej intryckt).
2
Anslut nätadapterns svagströmskontakt (den lilla runda kontakten) till DC IN-uttaget på DJX-II.
3
Anslut nätadapterns elkontakt till elnätet.
Så här kopplas nätadaptern bort: Sätt först STANDBY/ON-omkopplaren till STANDBY-läge, dra därefter ur nätadapterns elkontakt och koppla till sist bort nätadapterns svagströmskontakt från DC IN-uttaget på DJX-II.
Anm: Angående databackup utan ansluten nätadapter, se sidan 13.
VARNING
• Använd endast Yamaha PA-5 eller en annan av Yamaha godkänd nätadapter. Användning av andra adaptrar kan orsaka irreparabla skador på både DJX-II och adaptern i sig.
• Koppla bort nätadaptern när du inte använder DJX-II. Koppla alltid bort nätadaptern vid åskväder.
Strömförsörjning via batterier• • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • •
För batteridrift behöver DJX-II sex 1.5-volts batterier av typ SUM-1, R-20, "D"-storlek eller liknande. När batterierna börjar ta slut märker du det på att ljudvolymen blir lägre, att ljudet blir distorderat eller att andra problem uppstår.
Så här byter du batterier i DJX-II:
OBS
Ta bort locket till batterikammaren på instrumentets undersida.
1 2
Sätt i sex nya batterier enligt polaritetsmärkningen inuti batteri­kammaren.
3
Sätt tillbaks batterikammarlocket och se till att det snäpper på plats ordentligt.
• När man ansluter eller kopplar bort nätadaptern med batteri­erna sittande i återställs DJX-II till sina standardvärden.
• Om du vid batteridrift spelar på DJX-II med volymen i maxläge förkortas batteriernas livslängd avsevärt.
FÖRSIKTIG
• Byt ut förbrukade batterier mot en komplett uppsättning med sex färska batterier. Blanda ALDRIG gamla gamla och nya batterier.
• Använd inte olika slags batterier (t ex alkaliska och brunstensbatterier).
• Tag ur batterierna om DJX-II inte skall användas över en längre period för att förhindra skador på grund av batteriläckage.
12
10
Slå på strömmen
T
T
DJX-II är nu klar att användas och det är dags att slå på strömmen. Se bara först till att volymkontrollerna i alla berörda apparater är nerdragna till minimum.
0J'.
Sätt MASTER VOLUME­ratten till "min".
FÖRSIKTIG
• DJX-II är fortfarande spänningssatt (med minimal strömförbrukning) även när STANDBY/ ON-omkopplaren står i STANDBY-läge (=ej intryckt). Om du inte tänker använda DJX-II på ett tag bör du koppla bort nätadaptern. För att undvika risken för batteriläckage bör du i så fall även ta ur batterierna.
Slå på strömmen genom att trycka in STANDBY/ON-omkopplaren. Tryck på STANDBY/ON-omkopplaren igen för att stänga av DJX-II.
Databackup och initialisering
Förutom nedan angivna data återställs DJX-II:s panelinställningar till sina standardvärden när strömmen slås på. Nedan angivna data backas upp (dvs ligger kvar i minnet) så länge som DJX-II är ansluten till en spänningssatt nätdapter (såväl i STANDBY- som i ON-läge), eller — om nät­adaptern är bortkopplad — så länge det sitter en oförbrukad uppsättning batterier i DJX-II.
• User Pattern-data.................................................... sida 72
• Samplingsdata......................................................... sida 53
• Performance Recorder-data ................................... sida 56
Alla data i DJX-II kan initialiseras och återställas till de fabriksprogrammerade standardvärdena genom att man slår på strömmen med klaviaturens högsta tangent nertryckt (=tangenten längst till höger). När detta görs visas "Clr!" (=Clear) för ett ögonblick i datafönstret.
C|r'.
FÖRSIKTIG
• Vid initialisering av DJX-II raderas och/eller ändras samtliga ovan beskrivna inställningar.
• Om DJX-II skulle "hänga sig" eller på annat sätt börja uppföra sig konstigt, pröva då att göra en initialisering.
11
13
Detta är inte en bruksanvisning i vanlig bemärkelse! Men så är DJX-II heller inget
Detta är inte en bruksanvisning i vanlig bemärkelse! Men så är DJX-II heller inget
vanligt instrument. Den är ett litet tekniskt underverk, fullproppad med häftiga sound
vanligt instrument. Den är ett litet tekniskt underverk, fullproppad med häftiga sound
och lättanvända funktioner för modern dansmusik som sätter den i en klass för sig
och lättanvända funktioner för modern dansmusik som sätter den i en klass för sig
jämfört med det mesta på marknaden.
jämfört med det mesta på marknaden.
Dessa 100 heta tips kommer att hjälpa dig att få ut det mesta möjliga av DJX-II
Dessa 100 heta tips kommer att hjälpa dig att få ut det mesta möjliga av DJX-II
på kortast möjliga tid. Det är som om du skulle ha en DJ i världsklass vid din sida
på kortast möjliga tid. Det är som om du skulle ha en DJ i världsklass vid din sida
som delar med sig av sina trick och yrkeshemligheter. Ta dig gott om tid och pröva helst
som delar med sig av sina trick och yrkeshemligheter. Ta dig gott om tid och pröva helst
allting i tur och ordning. När du så småningom
allting i tur och ordning. När du så småningom
kommer till sidan 72 och tips 100 kommer du säkert
kommer till sidan 72 och tips 100 kommer du säkert
att själv bli förvånad över vad du kan åstadkomma.
att själv bli förvånad över vad du kan åstadkomma.
Är du beredd
Är du beredd?
?
Svårighetsgrader — arbeta dig upp!
.....................Elementära operationer
...............Standardfunktioner
.........Avancerade trick och tekniker
...Mästarklass
Kapitel 1
Pattern Player Basics
Här startar din DJ-utbildning! Patterns är grundstenarna i DJX-II:s sound — de utgör det rytmiska fundamentet för allting annat i denna dansmusikmaskin.
Tips
Det är här allting börjar! Tryck på någon av tangenterna i PATTERN PLAYER-sektionen och ett Pattern börjar ome-
delbart spela. Ett tryck på nästa tangent växlar direkt över till ett annat Pattern (ja, egentligen en Variation baserad på Main Pattern, grundmönstret).
Eftersom DJX-II börjar spela valt Pattern med en gång måste du se till att trycka på tangenten i takt med rytmen.
Öva nu på detta en stund — bättre sätt att träna timing och rytmkänsla får du leta efter! Tryck på PATTERN STOP för att stoppa Pattern-uppspelningen.
1
Jobba med Patterns
100 tips för dig som vill bli DJ!
100 tips för dig som vill bli DJ!
14
12
Kapitel 1 Pattern Player Basics
Fill-in Patterns
Main Patterns
Tips
Dags att börja mixa! Vart och ett av DJX-II:s Patterns har tio olika Variations — Main
och Fill-in Patterns. Main Patterns spelas med de grå tangenterna, och Fill-in Patterns spelas med de svarta tangenterna. Ett Fill-in Pattern används vanligtvis som ett dynamiskt break eller en över­gång, en s k brygga).
Högre Variation-nummer (1-10) betyder i regel mer energiska eller komplexa Patterns.
Lyssna noga igenom alla 10 Variations under varje Pattern-nummer och försök komma ihåg hur var och en låter. Spela sedan med dem och pröva dem i olika kombinationer.
2
Mixa Main och Fill-in Patterns
Tips
Nyckeln till bra timing är att veta exakt var "ettan" ligger, och "ettan" är det allra första slaget i ett Pattern. Men timing är förstås inte bara en fråga om att landa på "ettan". Det handlar också om att känna in alla grundslag i ett Pattern (fyra i ett vanligt 4/4-Pattern). DJX-II gör även detta enkelt för dig!
Kolla nu in följande: Medan ett Pattern spelar, blinkar punkten i BPM-visningen i datafönstret i takt med rytmen (en gång på varje betonat taktslag). Om BPM-visningen inte är aktiv, tryck på BPM/TAP-knappen.
Försök att slå in ett nytt Pattern exakt på "ettan". Du känner direkt när du lyckas med det!
3
Landa på ”ettan”!
en två tre fyr
Slå tangenten här!
Här är bästa stället att starta en ny Variation — direkt efter det att föregående Variation har spelat klart sin loop. Du måste vara mycket noga med att slå den nya tangenten exakt på "ettan", dvs inte ett ögonblick för tidigt eller för sent!
15
13
Tips
Pröva nu andra Patterns — det finns gott om dem i DJX-II! Du byter Pattern genom att trycka på PATTERN/ENTER-knappen och sedan vrida på dataratten. Håll ett öga på datafönstret så att du ser vad det är du väljer. De två siffrorna till vänster om punkten
visar numret för aktivt Pattern, medan de två blinkande siffrorna till höger om punkten visar det nya Pattern-numret. Vrid dataratten medurs för att stega uppåt bland numren, och moturs för att backa.
Men vänta! Nästa Pattern börjar inte spela förrän du trycker på PATTERN/ENTER igen! Vänta tills föregående Pattern spelat klart sin loop och tryck sedan på PATTERN/ENTER exakt på "ettan" (du minns väl Tips 3?). Nästa Pattern börjar nu direkt att spela!
4
Pröva andra Patterns
q
w
e
q
p01
Pröva andra Patterns (angående Pattern-tempo, se Tips 6)
Kategori # Pattern-namn Kommentar
TECHNO
DISCOMANIA 11 Disco House Modern disco. CLUB VIBES 17 Hard House Frenetisk Hard House. DRUM'N'BASS 34 Jazz D&B Direkt från hjärtat av London — slickt, jazzigt.
GANGSTA
FUNKY HIP HOP 59 Club Funk Hip Hop-kryddad Funk. OLD SKOOL 62 Scratchin’ Klassisk Hip Hop med en liten melodislinga i Variation 10. TRIP HOP 65 Deep Mörk, tung Trip Hop med suggestiv stämning.
01 Japan Beatz Energiska, elektroniska beats från fjärran östern. 05 Detroit Typisk House — det var här det började!
50 Light Cool Hip Hop-glidare från L.A. 52 Female Smooth´n´silky Hip Hop i R&B-stil.
w e
01.03 p03
Aktuellt Pattern — spelar nu.
Blinkar
Nytt Pattern nu aktivt och spelar!
Nytt Pattern — väntar i standby-läge.
16
14
Kapitel 1 Pattern Player Basics
Tips
Längst till höger i klaviaturens PATTERN PLAYER-sektion finns det två tangenter som är märkta PREV (Previous, föregående) och NEXT (nästa). Med dem kan du direkt välja föregående eller nästa Pattern-nummer. Slå PREV för att backa ett Pattern-nummer, och NEXT för att stega fram ett Pattern­nummer. Se upp med timingen — DJX-II byter Pattern så fort du slår tangenten!
5
Backa och stega fram
PREV/NEXT-tangenter
Tips
När du väl har startat ett Pattern är det i regel bäst att låta det spela i ett stadigt tempo — såvida det inte är speciella effekter och överraskande tempoändringar du är ute efter.
DJX-II tar faktiskt hand om detta för dig — automatiskt! Om du byter Pattern medan ett Pattern spelar förblir tempot, dvs BPM-värdet, detsamma. Om du däremot stoppar spelande Pattern och startar ett nytt kommer tempot att automatiskt anpassas till detta nya Pattern.
6
Om Pattern-tempo
Medan Pattern spelar ... När Pattern stoppas ...
01.03 01.03
Byt Pattern ...
... förblir tempot detsamma. ... anpassas tempot
till valt Pattern.
15
Byt Pattern ...
17
Kapitel 2
Activator Basics
Activator-sektionen ger dig en extra uppsättning med rytmer och sound som du kan använda för att förstärka, komplettera och hotta upp DJX-II:s Patterns.
Tips
Pröva Activator nu! Slå bara på One Shot 1-tangenten i Activator-sektionen, så börjar Activator ljuda direkt. Slå på Loop 1-tangenten, så startar en speciell fras. Stoppa frasen genom att trycka på samma tangent igen, eller genom att trycka på PATTERN STOP.
7
Jobba med Activator
Var och en av Activator-tangenterna triggar en viss rytm eller ett visst sound, och du kan givetvis lägga till dessa rytmer och sound medan Pattern spelar. Improvisera en stund med Activator-tangenterna.
DJX-II har totalt 52 olika Activator-kit, och varje kit har fem loopar och åtta s k One Shots. I nästa tips får du veta lite mer om vad loopar och One Shots är för något.
Tips
DJX-II har två olika slags Activator-sound: Loop och One Shot. Redan namnen säger en del om hur dessa sound uppför sig. En Loop börjar klinga när du trycker på någon av Loop-tangenterna (1-5), och ljudet fortsätter att klinga tills du trycker på samma tangent igen. One Shot (1-8) klingar bara så länger du håller tangenten nertryckt, och bara en gång — såvida du inte trycker ner tangenten upprepade gånger, förstås. Du kan stoppa alla Loop-ljud på en gång genom att trycka på PATTERN STOP.
Fortsätt nu att jobba med Activator-sektionen en stund och pröva olika loopar och One Shots medan Pattern spelar.
18
8
Loopar och One Shots
16
Kapitel 2 Activator Basics
Loopar One Shots
Tips
Som vi redan nämnt har DJX-II en massa olika Activator-kit. Välj nu ut ett par och lyssna igenom dem ordentligt. Tryck på ACTIVATOR (datafönstret visar "A 00") och vrid på dataratten för att byta Activator-nummer.
Activator-nummer 00 är ett speciellt kit som kallas "Auto". När Auto är valt medför ett Pattern-byte automatiskt att även Activator-kitet byts, nämligen till ett kit som bäst passar valt Pattern och dess Variations.
I resterande tips kommer vi att förkorta "Pattern x" till "Px", "Variation x" till "Vx", och "Activator x" till "Ax".
9
Pröva Activator-kiten!
A00
"A" står för "Activator"
För tillfället valt nummer
19
17
Tips
Starta ett Pattern och spela One Shots i takt med Pattern. Försök få in rytmen ordentligt, känn in de betonade taktslagen och lägg in One Shots på grundbeatet.
10
Sätt ihop det hela!
Tips
En del av hemligheten med riktigt bra dansspår är hur de börjar. Med DJX-II kan du skapa originella och spännande intron som garanterat får upp folk på dansgolvet!
Pröva denna intro! Här låter vi ett trumfill dra igång ett Main Pattern. Välj P09 och A05, och tryck därefter på Activator Loop 1. Låt Activator-loopen spela i två takter
(åtta taktslag). Stoppa loopen (genom att trycka på samma Loop-tangent igen) samtidigt som du startar Pattern (V1) genom att trycka på tangent 1 i PATTERN PLAYER-sektionen.
20
11
Skapa intron med Activator
18
q
w
Kapitel 2 Activator Basics
p09
A05
e
r
Tips
Normalt behöver du aldrig oroa dig för att Activator-loopar skall driva ur synk — DJX-II synkar automatiskt tempot i looparna med Pattern-tempot, och det är en väldigt smart funktion i DJX-II.
12
Angående Activator Loop-tempo
DJX-II kan dock inte synka dina loopar om du inte slår in dem rätt! Var därför noga med att slå in looparna exakt på taktslagen — precis som du gör med Pattern.
21
19
Kapitel 3
Live Effector Basics
DJX-II:s effekter är mycket mer än bara grädden på moset — de är kraftfulla verktyg som fullständigt kan förändra både sound och rytm!
Tips
13
Vad är Live Effector?
Live Effector ger dig en rik palett med realtidseffekter, och det är här som du verkligen kan skruva till dina beats! Alla ljud i DJX-II — Pattern, Activator och Sampler (se sidan 53) — är processade genom dessa mångsidiga ljudomformare. Du kan koppla in eller koppla bort effekterna i takt med rytmen. Du kan också justera en bestämd, förprogrammerad effektparameter (en för varje effekt) samt balansen (effektdjupet) för vald effekt, i realtid, under det att Pattern spelar.
• Så här låser du effekten i inkopplat läge:
En tänd lysdiod visar att effekten är vald. När effekten kopplas in börjar lysdioden blinka i takt med spelande Pattern.
Håll vippomkopplaren i läge ON och tryck på SELECT.
Koppla bort effekten genom att flippa till vippomkopplaren mot ON en gång.
Kopplar in eller kopplar bort effekten.
• För mycket av det goda på en gång?
Om du byter effekttyp medan en effekt jobbar, ett Pattern spelar och du kanske även spelar på klaviaturen — ja, då kan DJX-II:s processor bli över­belastad. Ljudet kan i så fall förändras på oväntade eller oönskade sätt. Du kan komma runt detta på två sätt: Genom att stoppa spelande Pattern och/eller sluta spela på klaviaturen ögonblicket innan du byter effekttyp, eller — vilket är bättre — genom att koppla bort effekten för ett ögonblick, byta effekttyp, och sedan koppla in den igen.
Teknisk notis:
Man kan byta effekttyp med effekten i låst, inkopplat läge. Det går dock inte att byta effekttyp när vippom­kopplaren manuellt hålls i läge ON.
Förändrar effektsoundet. Varje enskild effekt är programmerad med en bestämd, utvald parameter som du kontrollerar med denna ratt.
Med den här ratten ställer du in effekt­djupet, dvs balansen mellan direktljud och effekt. I läge "dry" är ljudet helt torrt och inget av effekten hörs. Ju mer du drar mot "wet", desto mer hörs av effekten i förhål­lande till direktljudet. OBS: När effekten är inkopplad och du vrider på BALANCE kan det generera brus.
Med SELECT-knappen växlar du mellan de olika effekttyperna. När du byter effekt­typ appliceras den nya effekttypen från och med nästa ton (med undantag för Slice).
22
q Starta Pattern eller Activator. w Välj önskad effekttyp, koppla in effekten
och skruva på rattarna.
e Stoppa Pattern eller Activator.
20
Kapitel 3 Live Effector Basics
Tips
Distorsion ( använd effekt. Med Distortion kan du "dista" ljudet — från mjuk grunge till stenhård dist. Ju mer du vrider CONTROL-ratten åt höger, desto hårdare dist.
Tips
Med denna effekt kan du få ljudet att sväva i rummet. Auto Pan får ljudet att röra sig mellan vänster och höger i stereobilden. Ju mer du vrider CONTROL­ratten mot "max", desto snabbare blir panoreringen. I maxläget låter det nästan som om ljudet är modulerat.
14
förvrängning,överstyrning
15
Distortion
) är en i de här musikgenrerna flitigt
Auto Pan
Tips
Ringmodulering är en ljudförändringsmetod från den klassiska elektronmusikens barndom på 50-talet. En frekvenser (eller frekvenspaket) genererar summan och differensen av de in­matade. Ring Modulator-effekten i DJX-II förändrar soundet dramatiskt, och även här är det CONTROL-ratten som bestämmer effektens karaktär. Ju mer du drar upp CONTROL-ratten, desto högre blir oscillatorfrekvensen som påverkar originalljudet — med ett alltmer skärande, metalliskt ljud som resultat.
Ett gott råd: Ring Modulator är en häftig effekt som man kan bli rätt så trött på i för stora doser, så spara den till väl valda ställen i din mix!
Tips
Flanger är en modulationsbaserad effekt som genererar ett svischande "tunnel"­sound. Genom att kontinuerligt ändra modulationshastigheten med CONTROL­ratten får du en karakteristiskt svepande, metallisk effekt — som när ett jetplan startar.
16
17
Ring Modulation
ringmodulator
är en krets, som utifrån två inmatade
Flanger
23
21
Tips
Phaser-effekten påminner om Flanger (se Tips 17), men den är mer subtil och inte lika dramatisk. Små doser med Phaser ger ljudet värme och rörelse. CONTROL-ratten bestämmer modulationshastigheten.
18
Phaser
Tips
Slice är en effekt som gör precis vad namnet säger — den hackar sönder och skivar upp ljudet. Även denna effekt kommer ursprungligen från den klassiska elektronmusikens verktygslåda, där apparaten som framställde den kallades
hackare
generator och en spänningsstyrd förstärkare). Slice är en intressant och över­raskande effekt som genererar nya rytmiska strukturer genom att släppa igenom och stänga av ljudet med varierande tidsintervall och hastighet, och du styr den med CONTROL-ratten.
(egentligen en s k pulsgenerator, som i princip bestod av en envelop-
Tips
Delay är en effekt som har hängt med så länge det funnits bandspelare. Delay betyder ju fördröjning, och den klassiska varianten är få en Delay-effekt att gå i takt med rytmen, och det kräver antingen en stunds experimenterande eller lite matematiska beräkningar. Men DJX-II:s Delay­inställningar behöver du varken pröva eller räkna dig fram till! DJX-II synkar nämligen delay-tiden med spelande tempo, och du behöver inte ens justera om delay-tiden med CONTROL-ratten när du ändrar tempot. CONTROL-ratten an­vänder du för att ändra den relativa delay-tiden så att den matchar den rytmiska effekt du är ute efter. DJX-II synkar till normala tidsvärden — sextondelar, åtton­delar, fjärdedelar, trioler, etc. Se även den närliggande Echo-effekten i Tips 21.
19
20
Slice
Delay
bandeko
. Oftast vill man
Se upp — när delay-tiden ändras (antingen med CONTROL-ratten eller genom tempoändring) kan ljudet bli lite brusigt.
24
22
Kapitel 3 Live Effector Basics
Tips
Liksom Delay (se Tips 20) genererar Echo repetitioner av ljudet för rytmiska effekter. Men här används CONTROL-ratten för att ändra antalet repetitioner (vilket även kallas denna effekt med Pattern-tempot.
Tips
Behöver du lite mer grunge i soundet, men inte lika styggt som Distortion? Med Lo-Fi kan du ge dina beats den rätta retro-känslan — en doft av gamla analoga burkar.
21
feedback
22
Echo
, eller
återkoppling
Lo-Fi
). DJX-II synkar förstås även
Tips
Wah är en svepande filtereffekt för funkiga spår. Använd CONTROL-ratten för att ändra hastigheten på filtersvepet. Dra upp den mot max för en vibrato­liknande effekt.
23
Wah
25
23
Kapitel 4
Isolator Basics
Med DJX-II:s Isolator kan du skräddarsy ditt sound — mjukt och fett, vasst och tunt, eller stort och mäktigt!
Tips
Tyngre botten? Krispig, skimrande topp? Med Isolator-rattarna kan skruva till soundet precis så som du vill ha det. Pröva t ex att vrida LOW- och HIGH-rattarna lite åt höger, så blir det genast lite mer punch i ljudet. Fortsätt att skruva tills du hittar det rätta soundet för just det du jobbar med för tillfället.
Var och en av dessa tre rattar kontrollerar var sitt frekvensband — bas (Low), mellanregister (Mid) och diskant (High). Omfånget för varje ratt är -12dB till +12dB, alltså ett omfång av ±24dB totalt.
Se upp när du skruvar — om Master Volume är vid eller nära max-läget kan det lätt dista när du också drar upp Isolator-rattarna mot max, dvs "boostar" dem.
Ett gott råd: Boosta inte i onödan! Vill du till exempel höja topp och botten får du samma resultat om du i stället sänker mellanregistret en aning.
24
Det rätta soundet!
26
Boostad botten, aningen höjd topp.
Low Mid High
Tunt, spretigt sound — nästan ingen bas, mycket bright och spröd topp.
Low Mid High
Rak kurva = normal­inställningar (mittlägen).
Low Mid High
24
Kapitel 5
Klaviaturen
Nästan gömd bland alla DJX-II:s häftiga funktioner hittar du faktiskt en helt vanlig klaviatur!
Tips
Trots att DJX-II:s klaviatur med sin annorlunda färgsättning inte riktigt ser ut som en vanlig klaviatur, kan den faktiskt fungera som en sådan också.
Tryck helt enkelt på VOICE/KEYBOARD-knappen för att kalla upp Keyboard-läget, så kan du spela på klaviaturen precis som på en vanligt klaviatur. När du vill gå tillbaks till DJX-II:s standardläge — Pattern Control — trycker du på PATTERN/ENTER-knappen.
Du kan växla mellan Keyboard-läge och Pattern Control-läge när som helst — även medan Pattern och Activator spelar.
25
Spela på klaviaturen
27
25
Kapitel 5 Klaviaturen
Tips
DJX-II är fullproppad med dynamiska och mycket realistiska ljud. Sätt dig nu en stund och spela med dem!
För att komma åt ljuden och spela med dem trycker du på VOICE/KEYBOARD-knappen (datafönstret visar "Vxxx", där "V" står för Voice). Välj sedan ljudnummer med dataratten.
26
Pröva ljuden!
U003
Indikerar valt ljud(nummer)
Pröva de här ljuden:
Kategori # Ljudnamn Kommentar HYPER MIX 000 DJX-II Diverse röster från olika världsdelar, plus scratchar från USA. SYNTH PAD 015 Wave 2001 Läcker syntpad med kraftigt filtersvep — bra för Trance och Chill-out. GUITAR 036 Dist. 5th Distat, metalliskt gitarrsound. SQUARE LEAD 054 Square Lead 2 Klassisk analog syntvågform.
SAW LEAD
ANALOG BASS
DRUM LOOP 177 Drum Loop H2 En slicad Hip-hop-loop på tangenterna C3-A3 — spela dem i valfri ordning
HYPER DRUM KIT 192 DJX Kit Olika trum- och percussionljud på nästan varenda tangent — plus ett par
056 Break it Fett solosyntljud — perfekt för Euro och Rave. 065 Saw Lead 2 Surrande analogsyntljud i typisk 80-talsstil. 092 Hyper Syntbasljud för alla möjliga stilar. 094 Dist-Syn Gnisslande, funktigt syntljud — bra för Acid.
för dina egna rytmer.
utflippade ljudeffekter. Här har du mycket att hämta för dina egna beats!
28
26
Kapitel 6
Part Mixer Basics
Vi är nu klara med grundfunktionerna i DJX-II, och det är det dags att gå vidare med Parts. Detta kapitel — och de två följande — handlar om hur man bygger upp intressanta arrangemang och instrumentala strukturer.
Tips
DJX-II:s Patterns består av åtta olika instrumentala stämmor — Parts: Kick (bastrumma), Snare (virveltrumma), Hi-Hat, Percussion (diverse slagverksinstrument) och tonala fraser, Phrases 1-3. Varje Part har sin unika funktion och sitt eget sound i rytmen.
DJX-II:s Part Mixer sätter dig i producentstolen. Här kan du i realtid lägga in Parts i mixen och ta bort dem från mixen. Part Mixer är med andra ord ett arrangemangsverktyg.
Trumsounden (Kick, Snare, Hi-Hat och Percussion) är utlagda på de gråa tangenterna i Part Mixer­sektionen, medan de tonala stämmorna (Bass, Phrases 1-3) är utlagda på de svarta tangenterna.
27
Vad är en Part?
Tips
Nu är det dags att börja arra om! Varje tryckning på en tangent i Part Mixer-sektionen kopplar in alternativt tystar respektive instrument.
När Pattern spelar blinkar indikatorerna ovanför Part-tangenterna för de Parts som hörs. När du stänger av en Part slocknar också dess indikator. Hur lätt som helst, inte sant! Detta är något du verkligen kommer att ha nytta av när du spelar live, eftersom du direkt ser vilka Parts som spelar.
Pröva detta nu! Tryck på Part Mixer-tangenterna för att koppla in Parts och stänga av dem. Försök lägga på minnet hur enskilda Parts låter, både ensamma och tillsammans med andra.
27
28
Remixa Parts
29
Loading...
+ 70 hidden pages