Olympus D425, C170 User Manual [nl]

DIGITALE CAMERA
C-170 D-425
Shoot and Play!
Hand­leiding
NL
• Wij zijn u erkentelijk voor de aanschaf van deze digitale Olympus camera. U doet er goed aan om, voordat u uw nieuwe camera gaat gebruiken, de bijbehorende handleidingen aandachtig door te lezen teneinde u van een optimale prestaties en een langere gebruiksduur te verzekeren.
• Deze handleiding beschrijft de gevorderde technieken voor het fotograferen en weergeven van beelden, het aanpassen van functies of instellingen voor het overbrengen van in de camera opgeslagen beelden naar een computer, enzovoort.
• Bent u van plan belangrijke foto’s te gaan maken, bijvoorbeeld van een buitenlandse reis, overtuig u er dan van dat de camera goed werkt door enkele proefopnamen te maken.
• Omdat de in deze handleiding getoonde illustraties tijdens de ontwikkeling van de camera werden vervaardigd is het mogelijk dat deze afwijken van het uiteindelijke product.
Het waarmerk “CE“ garandeert dat dit product voldoet aan de richtlijnen van de Europese Unie voor wat betreft veiligheid, gezondheid, milieu­behoud en persoonlijke veiligheid van de gebruiker. Camera’s voorzien van het waarmerk “CE“ zijn bedoeld voor verkoop in Europa.
Handelsmerken
• IBM is een wettig gedeponeerd handelsmerk van International Business Machines Corporation.
• Microsoft en Windows zijn wettig gedeponeerde handelsmerken van Microsoft Corporation.
• Macintosh is een handelsmerk van Apple Computer Inc.
• Alle andere genoemde bedrijfs- en productnamen zijn wettig gedeponeerde handelsmerken en / of handelsmerken van de betreffende rechthebbenden.
• De in deze handleiding genoemde normen voor camera bestandssystemen zijn de door de Japan Electronics and Information Technology Industries Association (JEITA) opgestelde “Design Rule for Camera File System / DCF“-normen.
2
NL
Inhoud
Zo gebruikt u de camera ............................................... 4
Veiligheidsmaatregelen ................................................. 6
UITPAKKEN VAN DE DOOS
BATTERIJ IN DE CAMERA ZETTEN
INSCHAKELEN VAN DE CAMERA
FOTOGRAFEREN
BEELDEN WEERGEVEN ................................ 20
UITSCHAKELEN VAN DE CAMERA ..................25
Technische gegevens .................................................. 26
........................................17
............................11
..................12
....................15
NL
3
Navigatie
Zo gebruikt u de camera
Met een computer …
Installeert u op uw computer de software OLYMPUS Master, dan kunt u plezier beleven aan het bewerken, bekijken en printen van beelden die u vanaf uw camera binnenhaalt op de PC.
Met het interne geheugen of met een kaartje …
De foto’s die u met deze camera maakt, worden opgeslagen in het interne geheugen of op een xD-Picture Card. Door bij de foto’s op het kaartje ook de betreffende reserveringsgegevens voor het printen ervan op te slaan, kunt u de beelden laten printen door een fotospeciaalzaak, maar dat op een voor PictBridge geschikte printer ook zelf doen.
Met een printer …
Met een voor PictBridge geschikte printer kunt u de beelden rechtstreeks vanuit de camera printen.
4
NL
Gebruik van de direct werkende knoppen …
Met de direct werkende knoppen kunt u een andere camerafunctie kiezen, bij­voorbeeld wisselen tussen fotograferen en weergeven, en beelden wissen maar u kunt er ook de flitserfunctie mee kiezen. Een en ander maakt de bediening van deze camera wel heel eenvoudig.
Gebruik van de functieknop …
Met de functieknop kiest u uit tien verschillende motieven de functie met voor de heersende lichtomstandigheden optimale fotografische instellingen.
F
D
SLEEP
BACKUP
MEMORY FORMAT
X
PIXEL MAPPING
EXIT
1/3
2/3
0.0
PRINT MODE SELECT
30SEC
HQ
1MIN
PRINT
3MIN
2005.01.01
PRINT ORDER
10MIN
EXITEXIT
EXITEXIT
GO
SELECT
Gebruik van de pendelknop en de i-knop …
Met de pendelknop en de i-knop kunt u niet alleen menuopties kiezen en instellen, maar kunt u uw foto’s ook beeld voor beeld bekijken.
Gebruik van de menu’s …
De functies die verband houden met fotograferen en weergeven stelt u in vanuit de menu’s die in de monitor verschijnen.
NL
5
Veiligheidsmaatregelen
LET OP
OPEN SPANNINGEN
NIET OPENEN
LET OP: VERWIJDER, OM HET GEVAAR VAN EEN ELEKTRISCHE SCHOK TE
VOORKOMEN, NOOIT HET CAMERAHUIS (OF DE ACHTERWAND). IN HET INWENDIGE
VAN DE CAMERA BEVINDEN ZICH GEEN ONDERDELEN WAARAAN U ONDERHOUD
KUNT VERRICHTEN. LAAT DAT OVER AAN ERKENDE OLYMPUS SERVICETECHNICI.
Een driehoek met daarin een bliksemschicht met een pijlpunt, waarschuwt u voor de aanwezigheid in het inwendige van de camera van open elektrische spanningen die een gevaarlijke elektrische schok kunnen opleveren.
Een driehoek met daarin een uitroepteken vestigt uw aandacht op belangrijke aanwijzingen in de bij deze camera geleverde documentatie ten aanzien van de bediening en het onderhoud ervan.
WAARSCHUWING! STEL DE CAMERA, OM HET GEVAAR VAN BRAND OF ELEKTRISCHE SCHOK TE VOORKOMEN, NOOIT BLOOT AAN WATER EN GEBRUIK DE CAMERA OOK NIET IN OMGEVINGEN MET ZEER HOGE VOCHTIGHEID.
Algemene voorzorgsmaatregelen
Lees alle gebruiksaanwijzingen – Lees, voordat u het apparaat gaat gebruiken, alle
gebruiksaanwijzingen.
Bewaar deze handleiding – Berg alle aanwijzingen ten aanzien van de veiligheid en
de handleidingen zo op dat u ze ook later nog eens kunt raadplegen.
Volg waarschuwingen op – Lees alle waarschuwingen op het apparaat en die welke
in de handleidingen beschreven zijn aandachtig door en volg ze ook op.
Volg de aanwijzingen op – Volg alle ten aanzien van dit apparaat gegeven
aanwijzingen zorgvuldig op.
Schoonmaken – Trek voordat u het apparaat gaat schoonmaken altijd eerst de stekker
uit het stopcontact. Gebruik om het apparaat schoon te maken, uitsluitend een vochtige doek. Gebruik nooit vloeibare of aërosole reinigingsmiddelen, of welk soort organische oplosmiddelen dan ook, om het apparaat te reinigen.
Accessoires – Gebruik uit oogpunt van uw eigen veiligheid of om beschadigen van het
apparaat te voorkomen, uitsluitend de door Olympus geadviseerde accessoires.
Water en vocht – Gebruik het apparaat nooit in de buurt van water – badkuip,
keukenaanrecht, wasmachines, vochtige kelders, zwembad of in de regen. Voor de voorzorgsmaatregelen over weerbestendig uitgevoerde producten raadpleegt u in de betreffende handleidingen de paragrafen over de weerbestendigheid.
Plaats van opstelling – Leg het apparaat, om beschadiging ervan en om persoonlijk
letsel te voorkomen, nooit op een instabiel vlak, statief, beugel, tafel of wagentje. Volg de aanwijzingen hoe u het apparaat het beste kunt opstellen nauwgezet op en gebruik uitsluitend de door de fabrikant geadviseerde bevestigingsmiddelen.
Elektrische voedingbronnen – Sluit dit apparaat uitsluitend aan op de in de
technische gegevens beschreven elektrische voedingsbronnen. Bent u niet op de hoogte van de netspanning bij u ter plaatse, laat u dan informeren door de plaatselijke energieleverancier. Voor de wijze waarop u dit apparaat met batterijvoeding kunt gebruiken raadpleegt u de gebruiksaanwijzingen.
6
NL
Veiligheidsmaatregelen
Aarding en polariteit – Als dit apparaat kan worden gebruikt met een lichtnetadapter
van het voorgeschreven type, is het mogelijk dat de adapter is voorzien van een gepolariseerde netstekker (een netstekker waarvan de ene pen dikker is dan de andere). Deze veiligheidsmaatregel zorgt ervoor dat de stekker maar op één manier in het stopcontact past. Lukt het niet de stekker in het stopcontact te steken, dan trekt u hem eruit, keert de stekker om en steekt hem opnieuw in het stopcontact. Past de stekker dan nog niet, neem dan contact op met een elektroninstallateur en laat de netstekker vervangen.
Bescherming van het netsnoer – Leg het netsnoer zo dat er niet overheen gelopen
wordt. Zet geen zware voorwerpen op het netsnoer en wikkel het ook niet om de poot van een tafel of stoel. Houd het stopcontact waarop u dit apparaat aansluit, vrij van andere lichtnetadapters of netsnoeren van accessoires.
Onweer – Trek de stekker onmiddellijk uit het stopcontact als een onweer opsteekt
terwijl u de voorgeschreven lichtnetadapter gebruikt. Om schade als gevolg van netspanningpieken te voorkomen moet u de lichtnetadapter altijd onmiddellijk uit het stopcontact trekken en afkoppelen van de camera als u de camera niet gebruikt.
Overbelasting – Zorg ervoor dat u stopcontacten, verlengsnoeren en stopcontactlijsten
niet overbelast door er de stekkers van te veel andere apparaten in te steken.
Vreemde voorwerpen, gemorste vloeistoffen – Steek nooit metalen voorwerpen in
de camera, om persoonlijk letsel als gevolg van brand of elektrische schokken door aanrakingscontact met hoge elektrische spanningen in het inwendige van de camera te voorkomen. Gebruik de camera ook niet op plaatsen waar de kans bestaat dat er vloeistoffen op gemorst worden.
Warmte – Gebruik dit apparaat niet en berg het ook niet op in de buurt van
warmtebronnen zoals radiatoren, kachels of van wat voor soort apparatuur of huishoudelijke apparaat dan ook dat warmte ontwikkelt, met inbegrip van stereoversterkers.
Service – Laat alle service over aan erkend servicepersoneel. Probeert u het huis te
verwijderen of het apparaat te demonteren, dan loopt u het risico in aanraking te komen met gevaarlijke hoge spanningen.
Schade waarbij de hulp van servicepersoneel nodig is – Constateert u een van de
hieronder beschreven situaties terwijl u een voorgeschreven lichtnetadapter gebruikt, dan trekt u de stekker uit het stopcontact en roept u de hulp in van erkend servicepersoneel: a) Als een of andere vloeistof over het apparaat is gemorst, of er een of ander
voorwerp in is gevallen. b) Het apparaat blootgesteld is geweest aan water. c) Het apparaat niet normaal werkt, hoewel u de gebruiksaanwijzingen heeft
opgevolgd. Stel alleen de in de handleiding beschreven bedieningsorganen in
omdat onoordeelkundig gebruik van andere bedieningsorganen het apparaat kan
beschadigen, wat kostbare reparaties door erkend servicepersoneel technici
nodig zou kunnen maken. d) Als u het apparaat heeft laten vallen of het apparaat op een andere manier
beschadigd is. e) Het apparaat een duidelijk afwijkend prestatiepatroon laat zien.
NL
7
Veiligheidsmaatregelen
Vervangende onderdelen – Moeten onderdelen worden vervangen, overtuig u er dan
van dat het service center uitsluitend onderdelen gebruikt met dezelfde karakteristieke eigenschappen als de oorspronkelijke onderdelen, zoals geadviseerd door de fabrikant. Onoordeelkundig vervangen van onderdelen kan brand veroorzaken, een elektrische schok tot gevolg hebben of andere gevaarlijke situaties doen ontstaan.
Veiligheidscontrole – Vraag het servicepersoneel na een uitgevoerde reparatie een
veiligheidscontrole uit te voeren, zodat u kunt vaststellen dat het apparaat naar behoren functioneert.
WAARSCHUWING
Fotograferen of gebruik van materiaal waarop het auteursrecht van toepassing is kan schending van het auteursrecht betekenen. Olympus aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor ongeautoriseerd fotograferen, voor het gebruik van de apparatuur of voor handelingen die in strijd zijn met de rechten van belanghebbenden.
Iets over het auteursrecht
Alle rechten voorbehouden. Niets van dit geschreven materiaal of van de software mag zonder vooraf verkregen schriftelijke toestemming van Olympus in welke vorm of op welke manier dan ook – elektronisch, mechanisch, met inbegrip van fotokopiëren en opnemen of door het gebruik van welke soort informatie opslag- en zoeksystemen – worden gereproduceerd of gebruikt. Olympus aanvaardt geen enkele aansprakelijk ten aanzien van het gebruik van de in dit geschreven materiaal of in de software besloten informatie, of voor schade die voortvloeit uit de daarin besloten informatie. Olympus behoudt zich het recht voor de eigenschappen en de inhoud van deze publicatie of van de software zonder enige verplichting van de fabrikant of voorafgaande kennisgeving te wijzigen.
Voorzorgsmaatregelen bij de omgang met batterijen
Volg onderstaande belangrijke richtlijnen op om te voorkomen dat batterijen gaan lekken, oververhit raken, ontbranden, exploderen of elektrische schokken of verbandingen veroorzaken.
GEVAAR
• Gebruik uitsluitend NiMH-batterijen (in sommige landen meegeleverd met de camera) van het merk Olympus en het daarbij passende laadapparaat.
• Probeer nooit batterijen te verhitten en gooi ze ook niet in het vuur.
• Tref maatregelen bij het vervoeren of opbergen van batterijen om te voorkomen dat ze in aanraking komen met andere metalen objecten, zoals sieraden, pennen, paperclips, enzovoort.
• Berg batterijen nooit op op plaatsen waar ze blootgesteld kunnen worden aan direct zonlicht of aan hoge temperaturen zoals bijvoorbeeld in een afgesloten auto in de zon, in de buurt van warmtebronnen, enzovoort.
8
NL
Veiligheidsmaatregelen
• Volg altijd alle aanwijzingen met betrekking tot het gebruik van batterijen zorgvuldig op, om te voorkomen dat de batterijen gaan lekken of de contacten ervan beschadigd raken. Probeer nooit batterijen uit elkaar te halen of op een of andere manier aan te passen, bijvoorbeeld door er aan te solderen, enzovoort.
• Sluit een batterij nooit rechtstreeks aan op een stopcontact of op de sigarettenaansteker van uw auto.
• Is batterijvloeistof in uw ogen terecht gekomen, spoel uw ogen dan onmiddellijk overvloedig met schoon, stromend water en raadpleeg een arts.
• Berg batterijen altijd buiten het bereik van kleine kinderen. Heeft een kind per ongeluk een batterij doorgeslikt, raadpleeg dan onmiddellijk een arts.
WAARSCHUWING
• Houd batterijen altijd droog. Zorg ervoor dat batterijen niet in aanraking komen met zoet of zout water.
• Gebruik om te voorkomen dat batterijen gaan lekken, oververhit raken, brand veroorzaken of exploderen, uitsluitend het voor dit apparaat aanbevolen type batterijen.
• Gebruik nooit oude en nieuwe batterijen, geladen en ongeladen batterijen of batterijen van verschillend fabrikaat of capaciteit, enzovoort door elkaar.
• Probeer nooit alkaline, lithium of lithiumbatterijblokken van het type CR-V3 op te laden.
• Steek de batterijen vooral zoals beschreven in de handleiding in de camera. Zet nooit de batterijen met hun plus- en mincontacten verwisseld in de camera. Druk de batterijen nooit met kracht in het batterijcompartiment.
• Gebruik geen batterijen waarvan de isolatiemantel verdwenen of beschadigd is omdat de batterij daardoor kan gaan lekken, brand of letsel kan veroorzaken. Gebruik dergelijke batterijen niet, ook niet als u ze in die toetstand verkeerden toen u ze aanschafte.
• De volgende AA-formaat batterijen (R6) kunt u niet gebruiken.
Batterijen waarvan het batterijlichaam slechts gedeeltelijk of helemaal niet door een isolatie­mantel is bedekt.
Batterijen met een verhoogd mincontact
-, maar dat niet door de isolatie­mantel wordt afgedekt.
Batterijen met een vlak mincontact, dat niet geheel door de isolatie­mantel wordt afgedekt. (Dergelijke batterijen mag u niet gebruiken, ook niet als de mincontacten ­gedeeltelijk zijn bedekt.)
NL
9
Loading...
+ 19 hidden pages