Hyundai I30 N 2018 Owner's Manual [da]

INSTRUKTIONSBOG
Betjening Vedligeholdelse Specifikationer
Al information i denne instruktionsbog er gældende på udgivelsestidspunktet. HYUNDAI forbeholder sig imidlertid ret til at foretage ændringer på et hvilket som helst tidspunkt, så vi kan leve op til vores politik om fortsatte produktforbedringer.
Denne instruktionsbog gælder for alle modeller af denne bil og indeholder beskrivelser og forklaringer på ekstraudstyr samt standardudstyr.
Derfor kan De finde materiale i denne instruktionsbog, der ikke gælder for Deres specifikke bil.
FORSIGTIG: ÆNDRINGER AF DERES HYUNDAI
Deres HYUNDAI må ikke ændres på nogen som helst måde. Eventuelle ændringer kan have en negativ virkning på Deres HYUNDAI's ydeevne, sikkerhed og levetid og kan desuden være en overtrædelse af betingelserne for bilens begrænsede fabriksgaranti. Visse ændringer kan også overtræde Deres lands færdselslovgivning etc.
TILSLUTNING AF WALKIE-TALKIE ELLER MOBILTELEFON
Deres bil er udstyret med elektronisk brændstofindsprøjtning og andre elektroniske komponenter. Der er en risiko for, at en walkie-talkie eller mobiltelefon, der ikke er tilsluttet/indstillet korrekt, kan have en negativ påvirkning på de elektroniske systemer. Derfor anbefaler vi, at De nøje følger radiofabrikantens instruktioner eller rådfører Dem med Deres HYUNDAI-forhandler for at få forholdsregler eller specielle instruktioner, hvis De vælger at tilslutte et af disse produkter.
F2
ADVARSEL OM SIKKERHED OG SKADE PÅ BILEN
Denne instruktionsbog indeholder information under overskrifter som FARE, ADVARSEL, FORSIGTIG OG BEMÆRK. Disse overskrifter betyder følgende:
FARE
FARE betyder en farlig situation, der kan resultere i dødsfald eller alvorlig personskade, hvis den ikke undgås.
ADVARSEL
ADVARSEL betyder en farlig situation, der kan resultere i dødsfald eller alvorlig personskade, hvis den ikke undgås.
FORSIGTIG
FORSIGTIG betyder en farlig situation, der kan resultere i mindre eller moderate kvæstelser, hvis den ikke undgås.
BEMÆRK
BEMÆRK betyder en situation, der kan resultere i skade på bilen, hvis den ikke undgås.
F3
FORORD
Tillykke med Deres nye bil, og tak fordi De valgte en HYUNDAI. Det glæder os at byde Dem velkommen i det voksende antal af fremragende personer, der kører HYUNDAI. Vi er stolte af det avancerede design og formgivning i hver eneste HYUNDAI.
Instruktionsbogen vil introducere Dem til Deres nye HYUNDAI's udstyr og funktioner. For at blive helt fortrolig med Deres nye HYUNDAI, så De får fuld glæde af den, bedes De inden kørslen læse denne instruktionsbog omhyggeligt.
Instruktionsbogen indeholder vigtig information og instruktion om sikkerhed, der har til hensigt at gøre Dem fortrolig med kontrolknapper og sikkerhedsudstyr, så De kan køre sikkert i Deres bil.
Instruktionsbogen indeholder også information om vedligeholdelse med henblik på forbedring af bilens sikkerhedsfunktioner. Vi anbefaler, at al service og vedligeholdelse på Deres bil udføres på et autoriseret HYUNDAI­værksted. HYUNDAI's værksteder er parate til at yde service, vedligeholdelse og al anden nødvendig assistance af høj kvalitet.
Denne instruktionsbog bør indgå som en permanent del af Deres bil og skal opbevares i bilen, så De kan slå op i den på et hvilket som helst tidspunkt. Instruktionsbogen skal følge med bilen, hvis De sælger den, så den næste ejer får vigtig information om betjening, sikkerhed og vedligeholdelse.
HYUNDAI MOTOR COMPANY
FORSIGTIG
Hvis der bruges brændstof og smøremidler af dårlig kvalitet, som ikke overholder HYUNDAI's specifikationer, kan det resultere i alvorlig skade på motor og transmission. De skal altid bruge brændstof og smøremidler af høj kvalitet, der overholder specifikationerne anført på side 8-6 i afsnittet med bilens specifikationer i denne instruktionsbog.
Copyright 2017 HYUNDAI Motor Company. Alle rettigheder forbeholdt. Det er forbudt at reproducere, lagre i en database eller et søgesystem, der kan kaldes frem eller overføre dele af denne publikation under nogen som helst form eller på nogen som helst måde uden forudgående skriftlig tilladelse fra HYUNDAI Motor Company.
F4
INSTRUKTIONSBOGEN
BRUG AF
Introduktion
SIKKERHEDSBESKEDER
Vi ønsker at hjælpe Dem med at få den størst muligt køreglæde af Deres bil, De kan få hjælp af Deres instruktionsbog på mange måder. Vi anbefaler kraftigt, at De læser hele instruktionsbogen. For at mindske risikoen for dødsfald eller tilskadekomst bedes De læse afsnittene i instruktionsbogen med overskrifterne ADVARSEL og FORSIGTIG.
Illustrationerne kompletterer teksten i denne instruktionsbog og forklarer, hvordan De får mest glæde af Deres bil. Ved at læse i instruktionsbogen får De information om funktioner, vigtige sikkerhedsinstruktioner og tip til kørsel under forskellige vejforhold.
Instruktionsbogens indhold fremgår af indholdsfortegnelsen. Brug indekset, når De søger efter et bestemt område eller emne; hvor der findes en alfabetisk liste over al information i instruktionsbogen.
Afsnit: Denne instruktionsbog har otte afsnit samt et indeks. Hvert afsnit begynder med en kort oversigt over indholdet, så De hurtigt kan se, om et afsnit indeholder den information, De søger.
Deres og andres sikkerhed er meget vigtig. Denne instruktionsbog giver Dem mange sikkerhedsinstruktioner og information om betjeningsproce- durer. Informationen advarer om potentielle farer, hvor De eller andre kan komme til skade, eller hvor Deres bil kan tage skade.
Sikkerhedsbeskeder på labels i bilen samt i denne instruktionsbog beskriver disse farer, og hvad der skal gøres for at undgå eller nedsætte risikoen.
Alle advarsler og instruktioner i denne instruktionsbog gives for Deres sikkerheds skyld. Hvis De undlader at følge disse sikkerheds- advarsler og -instruktioner, kan det medføre alvorlig tilskadekomst eller dødsfald.
Gennem hele instruktionsbogen er der brugt udtryk som FARE, ADVARSEL, FORSIGTIG, BEMÆRK samt ADVARSELSTREKANTEN.
Dette er advarselstrekanten. Den bruges for at advare om en potentiel risiko for at komme fysisk til skade. Ret Dem efter alle sikkerhedsbe- skederne, der følger efter denne trekant for at undgå mulig tilskadekomst eller dødsfald. Sikkerhedstrekanten står foran signalordene FARE, ADVARSEL og FORSIGTIG.
FARE
FARE angiver en farlig situation, der vil resultere i dødsfald eller alvorlig tilskadekomst, hvis den ikke undgås.
ADVARSEL
ADVARSEL angiver en farlig situation, der kunne resultere i dødsfald eller alvorlig tilskade­komst, hvis den ikke undgås.
F5
Introduktion
BRÆNDSTOFKRAV
FORSIGTIG
FORSIGTIG angiver en farlig situation, der kunne resultere i mindre eller moderat tilskade­komst.
BEMÆRK
BEMÆRK angiver en situation, der kunne resultere i skade på bilen, hvis den ikke undgås.
Blyfri
For at Deres bil skal opnå optimal ydeevne anbefaler vi, at De bruger blyfri benzin med et oktantal på 95 iht. RON (Research Octane Number) / 91 eller højere iht. AKI (Anti Knock Index).
FORSIGTIG
Brug af blyfri benzin med et oktantal under 95 kan resultere i tab af motorkraft og skade på motoren.
FORSIGTIG
BRUG ALDRIG BLYHOLDIGT BRÆNDSTOF. Brug af blyholdigt brændstof er skade- ligt for katalysatoren, der vil beskadige oxygensensoren i motorens kontrolsystem og påvirke emissionskontrollen.
Påfyld aldrig andre rensemidler i brændstoftanken end de foreskrevne. (Vi anbefaler, at De rådfører De, med et autoriseret HYUNDAI-værksted).
F6
Deres nye bil er designet til at opnå den maksimale ydeevne med BLYFRI BENZIN, ligesom det giver renere udstødning og renere tændrør.
ADVARSEL
Fyld aldrig ekstra på, efter at
påfyldningen er stoppet automatisk.
Husk altid at kontrollere, at
brændstofdækslet er sikkert påsat, så der ikke spildes brændstof ved et uheld.
Introduktion
Blyholdigt brændstof (hvis monteret)
I nogle lande skal bilen køre på blyholdigt benzin. Hvis De skal til at bruge blyholdig benzin, anbefaler vi, at De rådfører Dem på et autoriseret HYUNDAI-værksted.
Oktantallet for blyholdig benzin er det samme som for blyfri benzin.
Benzin indeholdende alkohol og methanol
Blandet benzin, en blanding af benzin og ethanol, samt benzin eller blandet benzin, der indeholder methanol (også kendt som træsprit) markedsføres på lige fod med eller i stedet for blyholdig og blyfri benzin.
Undlad at bruge blandet benzin, der indeholder mere end 10% ethanol og undlad at bruge benzin eller blandet benzin, der indeholder metanol. Begge disse brændstoffer kan forringe køreegenskaberne og beskadige brændstofsystemet, motorens kontrolsystem samt emissionskontrolsystemet.
De skal høre op med at bruge blandet benzin af enhver art, hvis der opstår forringede køreegenskaber.
Skade på bilen eller forringede køreegenskaber dækkes måske ikke af fabriksgarantien, hvis disse er resultatet af brugen af:
1. Blandet benzin indeholdende mere end 10% ethanol.
2. Benzin eller blandet benzin, der indeholder methanol.
3. Blyholdig benzin eller blyholdig blandet benzin.
FORSIGTIG
Brug aldrig blandet benzin, der indeholder methanol. De skal høre op med brugen af alle typer af blandet benzin, der skader køreegenskaberne.
Andre brændstof-typer
Brug af additiver som fx:
- brændstofadditiv med silikone
- brændstofadditiver indeholdende MMT (Magan, Mn)
- brændstofadditiv indeholdende ferrocene (jernbaseret)
- andre metalliske brændstof­additiver
kan resultere i fejltænding i cylindre- ne, dårlig acceleration, motorstop, skade på katalysatoren, eller unormal korrosion, samt forårsage beskadigelse af motoren, hvilket giver nedsat levetid i motor og trans- mission.
BEMÆRK
Skade på brændstofsystemet eller forringet ydeevne som følge af brug af sådanne brændstoffer dækkes måske ikke af Deres begrænsede nyvognsgaranti.
F7
Introduktion
Brug af MTBE
HYUNDAI anbefaler, at De undgår brug af brændstof, med et indhold af MTBE (Methyl Tertiær Butyl Ether) på over 15,0% vol. (Oxygen-indhold 2,7% vægt) i Deres bil.
Brændstoffer, der indeholder MTBE på mere end 15,0% vol. (Oxygen­indhold 2,7% vægt) kan nedsætte bilens ydeevne og forårsage dampdannelse eller give vanskelig­heder ved start.
FORSIGTIG
Deres bils begrænsede ny- vognsforsikring dækker måske ikke skade på brændstofsyste- met eller nedsat ydeevne, der er forårsaget af brug af brænd­stoffer indeholdende MTBE (Methyl tertiær Butyl Ether) med over 15,0% vol. (Oxygen­indhold 2,7% vægt.)
Brug ikke methanol
Brændstof, der indeholder methanol (træsprit), må ikke bruges i Deres bil. Denne type brændstof kan nedsætte bilens ydeevne og beskadige komponenter i brændstofsystemet, motorens kontrolsystem samt i emissionskontrolsystemet.
Brændstofadditiver
HYUNDAI anbefaler at der anvendes Blyfri Oktan 95 benzin på køretøjet / AKI (Anti Knock Index) 91 eller højere. Hvis der ikke jævnligt anvendes benzin af god kvalitet indeholdende brændstof additiver, og har start problemer eller urolig motorgang, anbefales det at tilsætte en flaske additiv i benzin tanken i henhold til vedligeholdelses planen (henviser til kapitel 7, "Normal Vedligeholdelses Plan"). Additiver kan købes hos Deres autoriserede HYUNDAI-værksted, hvor De også kan få information om, hvordan de bruges. Må ikke blandes med andre additiver.
Kørsel i udlandet
Hvis De skal køre med bilen i udlandet, skal De sikre, at De:
• Overholder alle love vedrørende indregistrering og forsikring.
• Undersøger, at der kan købes brændstof af acceptabel kvalitet.
F8
Introduktion
ÆNDRINGER PÅ BILEN BILENS TILKØRINGSPROCES
RETURNERING AF BRUGTE BILER (FOR EUROPA)
• Der må ikke foretages ændringer på bilen. Ændringer på bilen kunne påvirke dens køreevne, sikkerhed eller levetid, og kan overtræde lovgivningen om sikkerhed og udledninger.
Dertil kommer, at beskadigelse eller forringet ydeevne, der er et resultat af eventuelle ændringer, måske ikke dækkes under garantien.
• Hvis De bruger uoriginalt elektronisk tilbehør, kan det forårsage, at bilen kører unormalt, får skade på ledningssystemet, at batteriet aflades, og at der opstår brand. For en sikkerheds skyld bør De ikke bruge uoriginalt elektronisk tilbehør.
Ved at følge nogle få enkle forholdsregler for de første 1.000 km kan De forbedre Deres bil ydeevne, økonomi og levertid.
• Undlad at speede motorens om- drejninger op.
• Under kørslen holdes Deres bils motorhastighed (rpm eller omdrejninger pr. minut) under 3.000 rpm.
• Undlad at holde den samme hastighed i længere tid ad gangen, uanset om De kører hurtigt eller langsomt. Det er nødvendigt at køre med varierende hastighed for at køre motoren rigtigt til.
• Undlad hårde opbremsninger, undtagen i nødstilfælde, så bremserne kan slides jævnt.
• Undlad at køre med trailer inden for bilens første kørte 2.000 km.
• Undlad at bruge igangsætnings- kontrol under indkøringsprocessen.
HYUNDAI bidrager til en miljømæssig korrekt behandling af udtjente biler og tilbyder at tilbagetage Deres brugte HYUNDAI i overensstemmelse med EU's direktiv om skrotning af brugte biler.
De kan få mere information på HYUNDAI's danske hjemmeside.
F9
Deres bils udseende
1
INDHOLDSFORTEGNELSE
Bilens sikkerhedssystem
Praktiske funktioner i Deres bil
Multimediasystemet
Sådan køres Deres bil
Hvad skal der gøres i en nødsituation
Vedligeholdelse
Specifikationer & Forbrugerinformation
Indeks
2
3
4
5
6
7
8
I
Deres bils udseende
Oversigt over eksteriør (I)....................................1-2
Oversigt over eksteriør (II)...................................1-3
Oversigt over interiøret ........................................1-4
Oversigt over instrumentpanel (I).......................1-5
Oversigt over instrumentpanel (II)......................1-6
Motorrum ................................................................1-7
1
1
Deres bils udseende
OVERSIGT OVER EKSTERIØR (I)
Deres bils udseende
Forfra
1. Dørlåse ...................................................3-12
2. Panorama soltag.....................................3-35
3. Motorhjelm..............................................3-40
4. Udvendige sidespejle .............................3-26
5. Forlygter ........................................3-85, 7-53
6. DRL (Kørelys om dagen) ..............3-92, 7-53
7. Forreste viskeblade.......................3-98, 7-21
8. Parkeringassistance-System................3-107
9. Dæk og fælge..................................7-27, 8-4
1-2
Den aktuelle form kan variere I forhold til illustration.
OPDEN017001
OVERSIGT OVER EKSTERIØR (II)
Bagfra
1
Deres bils udseende
1. Brændstofdæksel ...................................3-44
2. Bagklap...................................................3-42
3. Bagrude viskeblad.........................3-98, 7-22
4. Defroster...............................................3-124
5. Antenne ....................................................4-2
6. Baglygter ................................................7-57
7. Højt monteret stoplygte ..........................7-60
8. Bageste tågelygte .........................3-90, 7-59
9. Baglæns parkering-System..................3-103
10. Bak Kamera........................................3-102
11. Trækkrog...............................................6-41
Den aktuelle form kan variere I forhold til illustration.
OPDEN017002
1-3
Deres bils udseende
OVERSIGT OVER INTERIØRET
1. Indvendig dørhåndtag........................3-14
2. Sidespejlets foldekontakt ..................3-28
3. Sidespejlets indstillingskontakt ........3-27
4. Elrudernes låsekontakt......................3-33
5. Elrudekontakter ................................3-30
6. Kontrolknap til belysning
i instrumentpanelet ..........................3-48
7. Vognbaneassistentsystem
(LKAS) / ............................................5-67
Vognbaneassistent advarsel system
(LDWS)..............................................5-76
8. Sikringsboks ......................................7-39
9. Rat ....................................................3-22
10. Vipning af rattet/
teleskopisk ratstamme ....................3-23
11. Motorhjelm udløserhåndtaget..........3-40
12. Sæde ................................................2-4
1-4
Den aktuelle form kan variere I forhold til illustration.
OPDEN017003
OVERSIGT OVER INSTRUMENTPANEL (I)
1. Instrumentpanel ..............................3-47
2. Lygtekontrol/blinklys ......................3-85
3. Vinduesvisker/-vasker ....................3-98
4. Rattets kontrolknapper til
audiosystemet/ ................................4-3
Bluetooth
hånd-fri kontrol. ................................4-4
5. Cruise kontrol (fartpilot) ..................5-85
6. Førerairbag ....................................2-48
7. Tændingslås/ ..................................5-6
Motorens start/stopknap ..................5-9
8. Audiosystemet/ ................................4-8
Navigationssystemet ........................4-4
9. Kontakt til havariblinklys....................6-2
10. Centrallåse kontakten ..................3-14
11. Automatisk klimakontrolsystem ..3-111
12. Passagerairbag ............................2-48
13. Handskerum................................3-127
14. Konsolboks..................................3-127
®
wireless teknologi
1
Deres bils udseende
Den aktuelle form kan variere I forhold til illustration.
OPDEN017005
1-5
OVERSIGT OVER INSTRUMENTPANEL (II)
Deres bils udseende
1. Strømudtag ..................................3-131
2. Tilbehør, USB og iPod
3. Trådløs opladning af mobil
telefon ..........................................3-133
4. Sædevarme ....................................2-20
5. Opvarmet rat ..................................3-24
6. ESC -systemets afbryderknap........5-31
7. Parkeringsassistent ON kontakt/ ..3-107
Baglæns parkerings assistent
OFF kontakt ..................................3-105
8. Autostop (ISG) OFF kontakt ..........5-46
9. Manuel gearkasse gearstang ........5-16
10. Kørefunktionskontakt ....................5-42
11. N-knap ..........................................5-43
®
....................4-2
1-6
Den aktuelle form kan variere I forhold til illustration.
OPDEN017004
MOTORRUM
1
Deres bils udseende
1. Kølervæskebeholder / kølerdæksel.....7-11
2. Bremse/koblingsvæske beholder.........7-15
3. Luftfilter ................................................7-17
4. Motoroliens målepind.............................7-9
5. Motoroliens påfyldningsdæksel .............7-9
6. Forrudens sprinklervæskebeholder .....7-16
7. Sikringsboks.........................................7-40
8. Batteri...................................................7-23
Bilens faktiske motorrum kan være forskellig fra illustrationen.
OPDEN077088
1-7
Bilens sikkerhedssystem
Dette afsnit giver vigtig information om, hvordan De beskytter Dem selv og Deres passagerer. Det forklarer, hvordan sæder og sikkerhedsseler bruges korrekt, og hvordan airbaggen fungerer. Desuden forklarer afsnittet, hvordan De anbringer spædbørn og større børn korrekt i autostole i Deres bil.
Vigtige sikkerhedsforanstaltninger.....................2-2
Hav altid sikkerhedsselen fastspændt ........................2-2
Alle børn skal være fastspændt ..................................2-2
Airbaggens risici ................................................................2-2
Hvis føreren får bortledt opmærksomheden fra
kørslen .............................................................................2-2
Kontrollér hastigheden ...................................................2-3
Hold Deres bil i sikker stand .........................................2-3
Sæde ........................................................................2-4
Sikkerhedsforanstaltninger ...........................................2-5
Forsæder.............................................................................2-6
Bagsæder ..........................................................................2-12
Nakkestøtte ......................................................................2-16
Sædevarmere ..................................................................2-20
Sikkerhedsseler ...................................................2-22
Sikkerhedsforholdsregler for sikkerhedsseler ........2-22
Advarselslampe for sikkerhedsselen..........................2-23
Sikkerhedsselesystemet ................................................2-26
Ekstra sikkerhedsforskrifter for sikkerhedsseler ..2-31
Pleje af sikkerhedsselerne...........................................2-34
Barnesikkerhedsstol (CRS).................................2-35
Vi anbefaler: Børn altid på bagsædet........................2-35
Valg af autostole (CRS) ................................................2-36
Installering af en autostol (CRS).................................2-38
Airbag - supplerende sikkerhedssystem..........2-46
Hvor er airbaggene? .....................................................2-48
Hvordan fungerer airbagsystemet? ..........................2-53
Hvad sker der, når en airbag er udløst .....................2-57
Hvorfor udløstes min airbag ikke ved en kollision?....2-59
SRS-pleje ..........................................................................2-64
Yderligere sikkerhedsforanstaltninger ......................2-65
Airbag'ens advarselsmærkat........................................2-66
2
VIGTIGE SIKKERHEDSFORANSTALTNINGER
Bilens sikkerhedssystem
De finder mange sikkerheds­foranstaltninger og –anbefalinger i hele dette afsnit og i hele instruktionsbogen. Sikkerheds­foranstaltningerne i dette afsnit er blandt de vigtigste.
Hav altid sikkerhedsselen fastspændt
En sikkerhedssele er Deres bedste beskyttelse i alle typer af ulykker. Airbaggene er beregnet som et supplement til sikkerhedsselerne, men de kan ikke erstatte dem. Så selvom bilen er udstyret med airbags, skal De ALTID sikre, at både De selv og Deres passagerer sidder korrekt fastspændt i sikkerhedsseler.
Alle børn skal være fastspændt
Alle børn under 13 år skal sidde fastspændt på bagsædet, ikke på forsædet. Spædbørn og lidt større børn skal være fastspændt i en rigtig autostol. Større børn skal sidde på en selepude med en sikkerhedssele over skødet/skulderen, indtil de kan sidde rigtigt i en sikkerhedssele uden en selepude.
Airbaggens risici
Hvor airbags kan redde liv, kan de også forvolde alvorlige eller livsfarlige legemsbeskadigelser for personer, der sidder for tæt på dem, eller som ikke sidder fastspændt i en sikkerhedssele. Spædbørn, lidt større børn og voksne af ringe højde har den største risiko for at blive skadet af en udløsende airbag. Følg alle instruktioner og advarsler i denne instruktionsbog.
Hvis føreren får bortledt opmærksomheden fra kørslen
Hvis føreren får bortledt opmærksomheden fra kørslen, udgør det en alvorlig og potentielt livsfarlig risiko, især for uerfarne førere. Sikkerheden skal være i fokus, når man sidder bag et rat, og føreren skal være klar over de mange potentielle situationer, hvor føreren kan få bortledt opmærksomheden, som fx pga. træthed, eller ved at række ud efter genstande, at spise under kørslen, at rette på sit udseende, af bilens øvrige passagerer eller pga. brugen af mobiltelefoner.
Føreren kan få bortledt opmærksom- heden, når vedkommende fjerner øjnene og opmærksomheden fra trafikken eller tager hænderne bort fra rattet for at beskæftige sig med andet end kørslen. For at nedsætte risikoen for at få bortledt opmærksomheden og dermed forårsage en ulykke, skal De:
2-2
• ALTID indstille funktionerne i Deres mobiltelefon (fx. MP3­afspiller, telefon, navigation etc.), når Deres bil holder parkeret et sikkert sted.
• KUN bruge mobiltelefonen i situationer, hvor det er lovligt og sikkert. ALDRIG læse/sende sms’er eller e-mails under kørslen. I de fleste lande er det forbudt ved lov at læse/sende sms’er under kørslen. I nogle lande og byer er det også forbudt, at føreren taler i håndholdt telefon under kørslen.
• De må ALDRIG lade Dem distrahere af brugen af mobilt udstyr under kørslen. De har ansvaret for Deres passagerer og andre trafikanter på vejen, og skal altid køre sikkert med begge hænder på rattet og opmærksomheden på vejen.
Kontrollér hastigheden
For høj hastighed er en stor risikofaktor for personskade og dødsfald ved ulykker. Generelt gælder det, at jo højere hastigheden er, jo større er risikoen, men ulykker med alvorlig personskade kan også ske ved lavere hastigheder. De skal altid afpasse hastigheden til de aktuelle forhold, uanset hvad den maksimale hastighed er på stedet.
Hold Deres bil i sikker stand
Hvis et dæk punkterer, eller der opstår en mekanisk fejl under kørslen, kan det være yderst farligt. For at nedsætte risikoen for at det sker, skal De kontrollere Deres dæktryk og dækkenes tilstand jævnligt og få udført alle de regelmæssige, planlagte vedligehol­delsesarbejder.
2
Bilens sikkerhedssystem
2-3
SÆDE
Bilens sikkerhedssystem
Førersæde
Manuel indstilling
Elektrisk indstilling
Passagersædet
Forsæde
(1) Fremad og tilbage (2) Ryglænets vinkel (3) Sædehøjde* (4) Sæde pude længde* (5) Lændestøtte* (6) Sædevarmer* (7) Nakkestøtte
Bagsæder
(8) Armlæn* (9) Nedfoldning af ryglænet (10) Nakkestøtte (11) Kørsel med lang/small last.*
* : hvis monteret
OPDEN037001
2-4
Sikkerhedsforanstaltninger
De skal indstille sæderne, så De sidder sikkert og komfortabelt, hvilket spiller en vigtig rolle for førerens og passagerernes sikkerhed på lige fod med sikkerhedsselerne og airbaggene, hvis en ulykke skulle ske.
ADVARSEL
De må ikke sidde på en pude, hvilket nedsætter friktionen mellem sæde og passager. Passagerens underkrop kan glide ud under sikkerhedsselens hoftesele ved en ulykke eller en pludselig opbremsning.
Det kan medføre alvorlige eller livsfarlige, indvendige kvæstel- ser, fordi sikkerhedsselen i sådan en situation ikke kan yde den rigtige beskyttelse.
Airbags
De kan selv gøre noget for at nedsætte risikoen for at blive skadet af en airbag, der udløses. Hvis De sidder for tæt på en airbag, øges risikoen for at komme til skade, hvis airbaggen udløses. Flyt sædet så langt tilbage som muligt fra airbaggen foran, samtidig med, at De stadig har fuld kontrol over bilen.
ADVARSEL
For at nedsætte risikoen for at komme alvorligt til skade eller at dø på grund af en udløsende airbag, skal De tage følgende forholdsregler:
Skub førersædet så langt
tilbage som muligt, samtidig med at De stadig kan styre bilen.
Indstil forreste passagersæde
så langt bagud som muligt.
(fortsat)
(fortsat)
For at nedsætte risikoen for
skader i hænder og arme skal De holde i rattets kant med hænderne svarende til kl. 9 og 15 på en urskive.
De må ALDRIG anbringe noget
eller nogen mellem Dem selv og airbaggen.
De må ikke lade
forsædepassageren støtte fødder eller ben på instrumentpanelet, hvilket vil nedsætte risikoen for skade på benene.
2
Bilens sikkerhedssystem
2-5
Bilens sikkerhedssystem
Sikkerhedsseler
De skal altid fastspænde sikkerheds- selen, inden køreturen begynder.
Passagerer skal altid sidde i opret stilling og fastspændt i sikkerheds- sele. Spædbørn og lidt større børn skal sidde fastspændt i en rigtig autostol. Børn, der er vokset fra en selepude, og voksne skal sidde med sikkerhedsselerne fastspændt.
ADVARSEL
De skal tage følgende forholdsregler, når De justerer sikkerhedsselen:
De må ALDRIG bruge én
sikkerhedssele til flere personer.
Sæderyggen skal altid være i
opret stilling, og sikkerhedsselens hoftesele skal ligge tæt henover underkroppen.
Småbørn eller babyer må
ALDRIG sidde på skødet af en passager under kørslen.
(fortsat)
(fortsat)
De må ikke lade
sikkerhedsselen ligge hen over halsen eller skarpe kanter, og De må ikke føre skulderselen væk fra Deres krop.
De må ikke lade sikkerheds-
selen komme i klemme eller blive viklet sammen.
Forsæder
Det forreste sæde kan justeres ved hjælp af betjeningshåndtaget (eller knap) eller kontakter der er placeret udvendig på sædehynden. Inden De kører, skal De indstille sædet i den rigtige stilling, så De let kan nå rattet, fodpedalerne og kontrolknapperne på instrumentpanelet.
ADVARSEL
Tag følgende forholdsregler, når De indstiller sædet:
De må ALDRIG forsøge at
indstille sædet under kørslen. Sædet kunne reagere uventet, så De mister herredømmet over bilen, og der kunne ske en ulykke.
De må ikke anbringe ting
under forsæderne. Løse genstande på gulvet omkring førerens fødder kunne hindre betjeningen af fodpedalerne og medføre en ulykke.
(fortsat)
2-6
(fortsat)
De må ikke lade genstande
komme i klemme ved sæderyggen, der forhindrer låsning af sæderyggens stilling.
De må ikke lægge en lighter
på gulvet eller sædet. Når De indstiller sædet, kan der lække gas ud af lighteren, som kan antænde en brand.
De skal være meget forsigtig,
når De samler småting op, der er kommet ind under sæderne eller ned mellem sædet og midterkonsollen. De kan får hænderne skåret af sædemekanismens skarpe kanter.
Hvis der sidder passagerer på
bagsæderne, skal De være forsigtig, når De indstiller forsædets position.
FORSIGTIG
Forebyggelse af personskade:
De må ikke indstillet sædet,
mens De har sikkerhedsselen spændt fast. Hvis De kører sædet fremad, kan sikkerhedsselen udøve et stærkt tryk på Deres krop.
De skal passe på ikke at få
hænder eller fingre i klemme i sædernes indstillings­mekanisme, når sædet køres frem eller tilbage.
Manuel indstilling
2
Bilens sikkerhedssystem
OPDEN037002
Indstilling fremad og tilbage
For at bevæge sædet fremad eller tilbage:
1. Træk op i sædets indstillings- håndtag og hold fast i det.
2. Skub sædet til den ønskede position.
3. Slip håndtaget og kontrollér, at sædet er låst fast ved at forsøge at bevæge det fremad og tilbage uden at løfte op i håndtaget. Hvis sædet bevæger sig, er det ikke låst rigtigt fast.
2-7
Bilens sikkerhedssystem
OPDEN037003
Ryglænets vinkel
Sådan foldes ryglænet ned:
1. Kør sæderyggens drejeknap til- bage.
2. Juster sædet tilbage til den posi- tion, som De ønsker.
Tilbagelænet ryglæn
Det kan være farligt at sidde tilbagelænet, mens bilen kører. Selvom sikkerhedsselen er spændt fast, er sikkerhedsselens og airbaggens virkning stærkt reduceret, hvis De læner sædets ryglæn tilbage.
ADVARSEL
De må aldrig køre med tilbagelænet ryglæn under kørslen.
Kørsel med et tilbagelænet ryglæn øger risikoen for alvorlig tilskadekomst eller dødsfald i tilfældet af kollision eller en pludselig opbremsning.
Fører og passagerer skal altid sidde godt tilbage i deres sæder, med selen rigtigt på og med ryglænet i opret stilling.
Sikkerhedsselen skal ligge tæt hen over Deres hofter og brystkasse for at yde den rigtige beskyttelse. Hvis sædets ryglæn er lænet tilbage, kan skulderselen ikke yde den rigtige beskyttelse, fordi den ikke vil ligge fast hen over Deres brystkasse. I stedet vil sikkerhedsselen ligge foran Dem. Ved en ulykke, kan De blive kastet ind mod sikkerhedsselen, hvilket kan give skade på halsen og andre kropsdele.
Jo mere sædets ryglæn er tilbagelænet, jo større risiko er der for, at passagerens underkrop glider under hofteselen, eller at passage- rens hals rammer skulderselen.
2-8
Elektrisk indstilling
ADVARSEL
OPDEN037004 OPDEN037070
Sædehyndens højde (hvis monteret)
Justering af sædehyndens højde:
• Tryk ned på håndtaget flere gange
for at sænke sædehynden.
• Træk op i håndtaget flere gange for
at hæve sædehynden.
Lændestøtte (hvis monteret)
Lændestøtten kan justeres ved at trykke på lændestøttens kontakt.
• Tryk på den forreste del af kontakten (1) for at øge støtten, eller den bagerste del af kontakten (2) for at mindske støtten.
• For at flytte støttens position op eller ned trykkes på kontakten (3) eller (4). Lændestøtten kan ikke flyttes op eller ned, når lændestøtten er i den bagerste position. For at bruge systemet i dette tilfælde øges støtten lidt ved at trykke på den forreste del af kontakten (1).
De må ALDRIG lade børn sidde i bilen uden opsyn. De vil kunne betjene sædeindstillingen, mens motoren er slukket.
BEMÆRK
Forebyggelse af beskadigelse af sæderne:
• De skal altid stoppe med at indstille sædet, når det er kommet så langt frem eller tilbage, som det kan komme.
• De må ikke fortsætte med at indstille sæderne længere end nødvendigt, mens bilens motor er slukket. Det kan medføre, at batteriet tømmes unødigt for strøm.
• De må ikke indstille to eller flere sæder på samme tid. Det kan medføre en funktionsfejl i det elektriske system.
2
Bilens sikkerhedssystem
2-9
Bilens sikkerhedssystem
Tilbagelænet ryglæn
At sidde i en tilbagelænet stilling under kørslen kan være farligt. Selvom sikkerhedsselen er spændt fast, er sikkerhedsselens og airbaggens virkning stærkt reduceret, hvis De læner sædets ryglæn tilbage.
ADVARSEL
OPDEN037005 OPDEN037006
Indstilling fremad og tilbage
Sådan bevæges sædet fremad eller tilbage:
1. Skub kontrolkontakten fremad eller tilbage.
2. Slip kontakten, når sædet er i den ønskede position.
2-10
Ryglænets hældning
Tilbagelæning af ryglænet:
1. Skub kontrolkontakten fremad eller bagud for at indstille ryglænet til den ønskede vinkel.
2. Slip kontakten, når ryglænet har nået den ønskede stilling.
De må ALDRIG sidde med ryglænet tilbagelænet, mens bilen kører.
Hvis de sidder med tilbagelænet ryglæn, øges Deres risiko for at få alvorlige eller livsfarlige kvæstelser i tilfælde af en kollision eller kraftig opbremsning.
Føreren og passagererne skal ALTID sidde godt tilbage i deres sæder, med sikkerhedsselen spændt fast, og med ryglænet i opret stilling.
Sikkerhedsselen skal ligge tæt hen over Deres hofter og brystkasse for at yde den rigtige beskyttelse. Hvis sædets ryglæn er lænet tilbage, kan skulderselen ikke yde den rigtige beskyttelse, fordi den ikke vil ligge fast hen over Deres brystkasse. I stedet vil sikkerhedsselen ligge foran Dem. Ved en ulykke, kan De blive kastet ind mod sikkerhedsselen, hvilket kan give skade på halsen og andre kropsdele.
Jo mere sædets ryglæn er tilbagelænet, jo større risiko er der for, at passagerens underkrop glider under hofteselen, eller at passage- rens hals rammer skulderselen.
OPDEN037007 OPDEN037071
Sædehyndens højde (hvis monteret)
Sådan ændres sædehyndens højde:
1. • Træk den forreste del af
kontrolkontakten op for at hæve, eller tryk den ned for at sænke sædehyndens forreste del.
• Træk den bagerste del af
kontrolkontakten op for at hæve, eller tryk den ned for at sænke sædehyndens højde.
2. Slip kontakten, når sædet har nået den ønskede position.
2
Bilens sikkerhedssystem
Sæde pude længde (hvis monteret)
Ændring af sædehyndens længde:
1. Træk op i håndtaget for at øge hyndens længde, eller træk ned i håndtaget for at forkorte hyndens længde.
2. Slip kontakten, når hynden når den ønskede position.
2-11
Bilens sikkerhedssystem
OPDEN037008
Lændestøtte (hvis monteret)
Lændestøtten kan indstilles ved at trykke på lændestøttens kontakt.
• Tryk på den forreste del af kontakten (1) for at øge støtten eller på den bagerste del af kontakten (2) for at mindske støtten.
• For at flytte støttens position op eller ned trykkes på kontakten (3) eller (4). Lændestøtten kan ikke flyttes op eller ned, når lændestøtten er i den bagerste position. For at bruge systemet i dette tilfælde øges støtten lidt ved at trykke på den forreste del af kontakten (1).
Lomme på ryglænets bagside (hvis monteret)
OPDEN037074
Der findes lommer på bagsiden af forsædernes ryglæn.
FORSIGTIG
Undgå at anbringe tunge eller skarpe ting i ryglænenes lommer. Ved en ulykke kan sådanne ting ryge ud af lommen og forårsage skade på bilens passagerer.
Bagsæder
Nedfældning af bagsædet
Bagsæderne kan foldes ned for at skabe plads til langt gods eller øge bagagerumskapaciteten i bilen.
ADVARSEL
Passagerer må under
kørslen aldrig sidde ovenpå bagsæder, der er foldet ned, da disse ikke egner sig som siddeplads og sikkerhedsselerne ikke kan bruges. Passagererne kan komme alvorligt til skade eller dø i tilfælde af en ulykke eller en pludselig opbremsning.
Ting, der ligger ovenpå
nedfoldede bagsæder må ikke nå længere op end til den øverste kant af forsædernes ryglæn. I modsat fald kan sådanne ting glide fremad ved en pludselig opbremsning og forvolde skade på personer eller ting.
2-12
2
Bilens sikkerhedssystem
OPDEN037018 OPDEN037019
Sådan foldes bagsædets ryglæn ned:
1. Indstil forsædets ryglæn i opret
stilling og om nødvendigt skub forsædet fremad.
2. Sænk bagsædets nakkestøtte til
laveste position.
OPDEN037020
3. Anbring sikkerhedsselen ud i en yderposition, inden de folder ryglænet ned, så De undgår, at sikkerhedsselen kommer i klemme under ryglænet.
OPDEN037021
4. Træk op i ryglænets foldehåndtag (1), derefter foldes ryglænet frem mod bilens forende.
2-13
Loading...
+ 477 hidden pages