Hyundai I30 2018 Owner's Manual [tr]

TANITMA VE KULLANMA KILAVUZU
Çalıştırma Bakım Teknik Özellikler
Bu Tanıtma ve Kullanma Kılavuzu içinde yer alan bütün bilgiler, yayın tarihinde geçerlidir. Bununla birlikte, HYUNDAI, yürütülmekte olan kesintisiz ürün geliştirme politikası doğrultusunda, herhangi bir zamanda değişiklik yapma hakkını saklı tutar.
Bu tanıtma ve kullanma kılavuzu, bu aracın tüm modelleri için geçer­lidir, opsiyonel ve standart donanımların açıklama ve tanımlarını içermektedir. Sonuç olarak, aracınızda bulunmayan bazı özellikler bu kılavuzda açıklanmış olabilir.
F2
HYUNDAI'niz hiçbir şekilde modifiye edilmemelidir. Bu tür modifikasyonlar HYUNDAI'nizin performansını, emniyetini ve dayanıklılığını olumsuz yönde etkileyebilir ve buna ek olarak, aracın sınırlı garanti şartlarını ihlal edebilir. Bazı modifikasyonlar aynı zamanda Ulaştırma Bakanlığı ve ülkenizdeki diğer devlet kurumlarının belirlediği yönetmelikleri de ihlal edebilir.
Aracınız elektronik yakıt enjeksiyonu ve diğer elektronik parçalar ile donatılmıştır. Uygun takılmamış/ayarlanmamış telsiz radyo veya cep telefonunun aracınızdaki elektronik sistem­leri olumsuz yönde etkilemesi mümkündür. Bu nedenle, böyle bir cihaz takmayı düşündü­ğünüzde, radyo imalatçı firma talimatına dikkatle uymanızı, alınacak önlemler veya dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında HYUNDAI yetkili servisine başvurmanızı öneririz.
DİKKAT: HYUNDAI'NİZİN MODİFİYE EDİLMESİ
ALICI-VERİCİ RADYO CİHAZI VEYA MOBİL (CEP)
TELEFON MONTAJI
F3
Bu kılavuzda, TEHLİKE, UYARI, DİKKAT ve NOT başlıkları altında bazı bilgilere yer veril­mektedir.
Bu başlıklar, aşağıdaki anlamlarda kullanılmaktadır:
GÜVENLİK VE ARAÇ HASARI UYARILARI
TEHLİKE, kaçınılmadığı takdirde, cid­di derecede yaralanmaya veya ölüme neden olacak tehlikeli bir durumu gösterir.
TEHLİKE
UYARI, kaçınılmadığı takdirde, ciddi derecede yaralanmaya veya ölüme neden olabilecek tehlikeli bir durumu gösterir.
DİKKAT, kaçınılmadığı takdirde, kü­çük veya orta derecede yaralanmaya neden olabilecek tehlikeli bir durumu gösterir.
DİKKAT
NOT, kaçınılmadığı takdirde, araç hasa­rına neden olabilecek tehlikeli bir duru­mu gösterir.
NOT
UYARI
F4
ÖNSÖZ
Tebrikler, HYUNDAI'yi seçtiğiniz için teşekkür ederiz. Sayıları giderek artan seçkin Hyundai sürücüleri arasına katılma­nızdan büyük kıvanç duymaktayız. İleri mühendislik ve yüksek kalite ile üretilen bu aracı sizlerin kullanımına sunmaktan gurur duymaktayız.
Tanıtma ve Kullanma Kılavuzunuz, size yeni HYUNDAI aracınızın özelliklerini ve çalışma şeklini tanıtmaktadır. Yeni HYUNDAI aracınızı daha iyi tanıyabilmek için , aracınızın Tanıtma ve Kullanma Kılavuzunu sürüş öncesi dikkatlice oku­yunuz, böylece tam anlamıyla keyifli sürüşler gerçekleştirebilirsiniz.
Bu kılavuz, aracınızı güvenli bir şekilde kullanabilmeniz için, aracınızın kullanım ve güvenlik özelliklerini tanımanızı amaçlayan önemli güvenlik bilgilerini içermektedir.
Bu kılavuz ayrıca aracın güvenli bir şekilde çalışmasını sağlayacak olan bakım ile ilgili bilgileri de içerir. Aracınızın bütün servis ve bakımlarının HYUNDAI yetkili servisi tarafından gerçekleştirilmesi önerilir. HYUNDAI servisleri üstün kalitede servis ve bakım sağlamanın yanı sıra, gereksinim duyulabilecek diğer yardım ve bakımları da sağlayacaklardır.
Bu tanıtma ve kullanma kılavuzu aracınızın ayrılmaz bir parçası olarak kabul edilmeli ve istediğiniz zaman başvurabil­meniz için araçta bulundurulmalıdır. Bu kullanım kılavuzu, aracı satmanız durumunda sizden sonraki sahibine önemli çalıştırma, güvenlik ve bakım bilgilerini sağlamak üzere araçla birlikte verilmelidir.
HYUNDAI ASSAN OTOMOTİV SAN. TİC. A.Ş.
Telif Hakkı 2018 HYUNDAI Motor Company'ye aittir. Her hakkı saklıdır. Bu yayının herhangi bir kısmı önceden HYUNDAI'nin yazılı izni olmaksızın çoğaltılamaz, bilgi erişim sistemine yüklenemez veya herhangi bir şekilde başka yere aktarılamaz.
Ciddi motor ve şanzıman hasarları, HYUNDAI teknik özelliklerine uymayan zayıf kaliteli yakıtların ve yağla­rın kullanılmasından meydana gelmektedir. Tanıtım ve Kullanma Kılavuzunun 8-7 no'lu sayfasında bulunan Araç Teknik Özelliklerinde listelenen yüksek kaliteli yakıtları ve yağları kullanmanızı tavsiye ederiz.
DİKKAT
Aracınızdan mümkün olduğunca büyük bir sürüş keyfi almanızı sağla­mak istiyoruz. Tanıtma ve Kullanma Kılavuzu size birçok yönden yardım­cı olabilir. Tüm kılavuzu okumanızı önemle tavsiye ederiz. Ölüm veya yaralanma olasılığını en düşük sevi­yeye indirmek için kılavuzdaki UYARI ve DİKKAT bölümleri mutlaka okun­malıdır.
Bu kılavuzda, resimlerle desteklenen metinler sayesinde aracınızdan nasıl keyif alacağınız en iyi şekilde anlatıl­mıştır. Kılavuzunuzu okuyarak özel­likleri, önemli emniyet bilgilerini ve değişik yol koşullarında sürüş ipuçla­rını öğrenebilirsiniz.
Kılavuzun genel planı İçindekiler tab­losunda verilmiştir. Özel bir konu veya özel bir bölüm ile ilgileniyorsa­nız fihristi kullanınız; fihrist, kılavuzu­nuzdaki tüm bilgilerin alfabetik bir lis­tesini vermektedir.
Bölümler: Bu kılavuz sekiz bölüm ve bir fihristten oluşmaktadır. Her bölüm içindekilerin kısa bir listesi ile başlar, böylece bir bakışta istediğiniz bilginin o bölümde olup olmadığı anlaşılabilir.
Sizin ve diğer kişilerin güvenliği çok önemlidir. Bu Tanıtma ve Kullanma Kılavuzu size birçok güvenlik önlemi ve kullanım prosedürünü gösterir. Bu bilgiler size, başkalarına ve aynı za­manda aracınıza zarar verebilecek potansiyel tehlikelere karşı sizi uya­rır.
Araç üzerindeki etiketlerde ve bu kı­lavuzda bulunan güvenlik mesajları bu tehlikeleri ve riskleri ortadan kal­dırmak veya azaltmak için neler yapılması gerektiğini tanımlamakta­dır.
Bu kılavuzda yer alan uyarı ve tali­matlar sizin güvenliğiniz içindir. Talimat ve uyarılara dikkat edilme­mesi ciddi yaralanmalara veya ölüme neden olabilir.
Bu kılavuzda TEHLİKE, UYARI, DİK­KAT, NOT ve GÜVENLİK ALARM SEMBOLÜ kullanılmıştır.
Bu, güvenlik alarm sembolü­dür. Sizi potansiyel yaralanma tehlikelerine karşı uyarmak için kullanılmıştır. Olası yara­lanma ve ölümleri engellemek için, bu sembolle gösterilen bütün güvenlik mesajlarına uyunuz. Güvenlik alarm sem­bolü TEHLİKE, UYARI ve DİKKAT sözcüklerinin önünde yer alır.
BU KILAVUZUN KULLANIMI
GÜVENLİK MESAJLARI
F5
Giriş
TEHLİKE, kaçınılmadığı takdir­de, ciddi derecede yaralanmaya veya ölüme neden olacak tehli­keli bir durumu gösterir.
TEHLİKE
UYARI, kaçınılmadığı takdirde, ciddi derecede yaralanmaya ve­ya ölüme neden olabilecek teh­likeli bir durumu gösterir.
UYARI
F6
Giriş
NOT, kaçınılmadığı takdirde, araç hasarına neden olabilecek tehlike­li bir durumu gösterir.
Benzinli motor
Kurşunsuz
En iyi araç performansı için RON (Oktan sayısı) 95 oktan değerli / AKI (Vuruntu önleme indeksli) 91 değerli ya da daha yüksek değerli kurşunsuz benzin kullanmanızı tavsiye ederiz. RON 91-94/AKI 87-90 oktan değerli kurşunsuz benzin de kullanabilirsiniz ancak bu benzin aracın performan­sında hafif bir düşmeye neden olabi­lir (Metanol karışımlı yakıtlar kullan­mayınız).
Yeni aracınız, KURŞUNSUZ BEN­ZİN ile azami performans elde edile­cek ve aynı zamanda egzoz emisyo­nunu ve bujilerin bozulmasını en alt seviyeye indirecek şekilde tasarlan­mıştır.
NOT
Yakıt alırken pompa otomatik
olarak durduktan sonra daha fazla doldurmaya çalışmayı­nız.
Bir kaza durumunda yakıt sı-
zıntısını önlemek için daima depo dolum kapağının sıkıca kapatıldığını kontrol ediniz.
UYARI
ASLA KURŞUNLU BENZİN KUL­LANMAYINIZ. Kurşunlu benzin kullanımı katalitik konvertör için zararlıdır ve motor kontrol siste­minin oksijen sensörüne hasar vererek emisyon kontrolünü et­kiler.
Yakıt deposuna asla belirtilen­den başka bir yakıt sistemi temizleme maddesi eklemeyiniz (Detaylar için HYUNDAI yetkili servisine danışmanızı öneririz).
DİKKAT
DİKKAT, kaçınılmadığı takdirde, küçük veya orta derecede yara­lanmaya neden olabilecek tehli­keli bir durumu gösterir.
DİKKAT
YAKIT GEREKSİNİMLERİ
F7
Giriş
Araç hasarı veya sürüşle ilgili prob­lemler aşağıdakilerin kullanımı sonu­cu meydana gelirse, üreticinin garan­tisi geçerli olmayabilir:
1. Etanol içeren gasohol kullanımı.
2. Metanol içeren benzin veya gaso­hol kullanımı.
3. Kurşunlu benzin veya kurşunlu ga­sohol kullanımı.
Diğer katkılı yakıtlar
- Silikon katkılı yakıt,
- Manganez (Mn) katkılı yakıt,
- Demir-bazlı katkılı yakıt,
- Diğer metalik katkılı yakıtların
kullanılması, araç veya motor hasarı­na neden olabilir veya tıkanma, yan­lış ateşleme, zayıf hızlanma, moto­run stop etmesi, katalizör erimesi, anormal korozyon, kullanım ömrü­nün azalması, vb. sorunlara yol aça­bilir.
Bu yakıtlardan birinin kullanımının neden olduğu yakıt sistemi hasar­ları veya performans sorunları Sınırlı Yeni Araç Garantisi kapsa­mının dışında kalabilir.
NOT
Asla Metanol içeren gasohol kullanmayınız. Sürüşü zayıfla­tan herhangi bir gasohol ürünü­nün kullanımına son veriniz.
DİKKAT
F8
Giriş
Metanol Kullanmayınız
İçinde metanol (odun alkolü) bulunan yakıtları aracınızda kullanmamanız gerekir. Bu tür yakıt araç performan­sını düşürür ve yakıt sistemi, motor kontrol sistemi ve emisyon kontrol sistemi parçalarının hasar görmesi­ne yol açar.
Yakıt Katkı Maddeleri
HYUNDAI, RON (Araştırma Oktan Sayısı) 95 / AKI (Anti Vuruntu indek­si) 91 oktan derecesine sahip kur­şunsuz benzin kullanmanızı önerir. İçinde düzenli olarak yakıt katkı mad­desi bulunan kaliteli benzin kullan­mayan, çalıştırma problemi olan ve motoru düzgün çalışmayan müşteri­ler için, her 15.000 km mesafede ya­kıt deposuna bir şişe HYUNDAI marka katkı maddesi ilave edilir. Katkı maddelerini, nasıl kullanılaca­ğına dair bilgiler ile birlikte, HYUNDAI yetkili servisinizde bulabilirsiniz. Başka katkı maddelerini yakıta karış­tırmayınız.
Yabancı ülkelerde kullanım
Hyundai'nizi yabancı ülkelerde kulla­nacaksanız, aşağıdaki durumlara dikkat ediniz:
• Yönetmelik ve sigorta ile ilgili bütün kuralları yerine getiriniz.
• Aracınız için uygun yakıtı temin edebileceğinizden emin olunuz.
Dizel Motor
Dizel yakıt
Dizel motor, sadece ticari amaçlı, EN 590 veya buna denk bir standarda uygun dizel yakıtı ile çalıştırılmalıdır. (EN "Avrupa Normu" kısaltmasıdır). Deniz motoru dizel yakıtı, ısıtma yağ­ları veya onaylanmamış yakıt katkıla­rı kullanmayınız, bunlar motor ve yakıt sisteminde aşınmayı arttırır. Onaylanmamış yakıtların ve/veya ya­kıt katkılarının kullanımı garanti hak­larınızın sınırlanmasıyla sonuçlanır.
Hyundai araçlarında setan numarası 51'den yukarı olan dizel yakıtı kulla­nılır. İki tip dizel yakıt varsa, aşağıda verilen sıcaklık koşullarına uygun yaz ve kış yakıtı kullanınız.
• 5°C’nin üzeri ... Yaz tipi dizel yakıt.
• -5°C’nin altı ... Kış tipi dizel yakıt.
Yakıt deposundaki yakıt seviyesine dikkat ediniz. Yanlış yakıt kullanımı nedeniyle motor durursa, yeniden çalıştırma için yakıt devresi tamamen boşaltılmalıdır.
F9
Giriş
Yakıt deposu içine benzin veya su girmemesine dikkat ediniz. Aksi taktirde, enjeksiyon pom­pası arızası ve motor hasarına karşı önlem için depo boşaltıl­malı ve yakıt hatlarında hava alma işlemi yapılmalıdır.
DİKKAT
DPF [Dizel Partikül Filtresi] sis­temi bulunan dizel araçlarda, EN590 düşük kükürt seviyeli dizel yakıtı kullanılması tavsiye edilir.
Y
üksek sülfür (50 ppm sülfür­den fazla] içeren dizel yakıtı ve üretici tarafından onaylanma­mış katkı maddeleri kullanırsa­nız, bu DPF sisteminin hasar görmesine ve beyaz duman çık­masına neden olabilir.
DİKKAT
Petrol endüstrisinin en son
şartnamesine uymayan her­hangi bir yakıtı asla kullanma­yınız.
Araç üreticisinin onaylamadı-
ğı veya önermediği herhangi bir yakıt katkısını asla kullan­mayınız
DİKKAT
F10
Giriş
Bu araçta modifikasyon yapılmamalı­dır. Aracınıza yapacağınız modifikas­yonlar onun performansını, güvenliği ve dayanıklılığını etkileyebilir, hatta yasal güvenlik ve emisyon kuralları­na da aykırı olabilir.
Ayrıca, modifikasyondan kaynakla­nan hasar veya performans sorunla­rı garanti kapsamında değildir.
• İzin verilmeyen elektronik cihazlar kullanırsanız, bu durum aracın anormal çalışmasına, kablo hasa­rına, akünün boşalmasına ve yan­gına neden olabilir. İzin verilmeyen elektronik cihazları, güvenliğiniz için kullanmayınız.
İlk 1.000 km'de bazı basit önlemler alarak aracınızın performansını, eko­nomisini ve ömrünü uzatabilirsiniz.
• Motoru zorlamayınız.
• Sürüş sırasında, motor devrini (da­kikada devir sayısı) 2.000 dev/dk. ile 4.000 dev/dk. arasında tutunuz.
• Uzun süre aynı hızda gitmeyiniz; ya hızlanınız ya da yavaşlayınız. Motorun açılması için değişken motor devrine ihtiyaç vardır.
• Fren performansını muhafaza etmek için, acil durumlar dışında, ani duruşlardan kaçınınız.
• İlk 2.000 km sırasında römork çek­meyiniz.
ÖTA, kriterlere uyan aracın araç kul­lanıcısı tarafından üreticinin belirttiği yerlere aracını teslim ederek, çevre uyum şartlarını yerine getirmiş onay­lı merkezlerde imha, geri dönüşüm ve geri kazanım yapılması uygula­malarıdır.
Temel ilke müşterinin aracını herhan­gi bir ücret ödemeden, kolaylıkla ula­şabileceği yetkili bir temsilciye aracı­nı teslim etmesi ve bertaraf formunu almasıdır. Bu konuda daha detaylı bilgiyi HYUNDAI bayilerinden alabilir­siniz.
ARACIN RODAJ İŞLEMİ
ARAÇ MODİFİKASYONU ÖMRÜNÜ TAMAMLAMIŞ
ARAÇLARIN (ÖTA) GERİ DÖNÜŞÜMÜ
1
2
3
4
5
6
7
8
F
Bir Bakışta Aracınız
Aracınızın Güvenlik Sistemi
Aracınızın Kullanışlı Özellikleri
Multimedya Sistemi
Aracınızı Sürerken
Acil Durumda Yapılması Gerekenler
Bakım
Teknik Özellikler ve Kullanıcı Bilgileri
Fihrist
İÇİNDEKİLER
Bir Bakışta Aracınız
1
Bir Bakışta Aracınız
1
Dış görünüş (I)...........................................................1-2
Dış görünüş (II) .........................................................1-3
İç görünüş ..................................................................1-4
Gösterge paneline genel bakış (I) ............................1-5
Gösterge paneline genel bakış (II)...........................1-6
Motor bölümü............................................................1-7
1-2
DIŞ GÖRÜNÜŞ (I)
Bir Bakışta Aracınız
1. Kapı kilitleri ...........................................3-11
2. Panoramik açılır tavan ...........................3-32
3. Motor kaputu..........................................3-37
4. Dış dikiz aynası......................................3-23
5. Far.................................................3-83, 7-86
6. DRL (Gündüz farları) ....................3-91, 7-86
7. Ön sis lambası..............................3-88, 7-91
8. Ön cam silecek lastikleri...............3-97, 7-46
9. Park sensörü sistemi ..........................3-106
10. Lastikler ve Jantlar................................7-42
OPDE016001
n Önden görünüş
Gerçek şekil resimdekinden farklı olabilir.
1-3
Bir Bakışta Aracınız
DIŞ GÖRÜNÜŞ (II)
1
1. Yakıt deposu kapağı ..............................3-40
2. Bagaj kapağı..........................................3-38
3. Arka cam silecek lastikleri ............3-97, 7-36
4. Buz Çözücü..........................................3-109
5. Anten........................................................4-3
6. Arka lamba grubu...................................7-88
7. Üçüncü fren lambası..............................7-93
8. Arka sis lambası ...........................3-89, 7-92
9. Arka park sensörü ...............................3-102
10. Geri görüş kamerası ..........................3-101
11. Çekme kancası ....................................6-40
OPDE016002
n Arkadan görünüş
Gerçek şekil resimdekinden farklı olabilir.
1-4
Bir Bakışta Aracınız
İÇ GÖRÜNÜŞ
1. İç dikiz aynası .................................. 3-12
2. Sürücü koltuk pozisyonu
hafıza sistemi .....................................3-17
3. Dış dikiz aynası katlama ....................3-25
4. Dış dikiz aynası kontrolü ...................3-24
5. Elektrikli cam kilitleme düğmesi ........3-30
6. Elektrikli cam düğmeleri ....................3-27
7. Far Yükseklik Ayar Sistemi ............... 3-91
8. Gösterge paneli aydınlatma kontrol
düğmesi..............................................3-44
9. Kör Nokta Uyarı Sistemi ....................5-70
10. Şerit Tutma Yardım Sistemi
(LKAS) ............................................5-106
Şerit Takip Uyarı Sistemi (LDWS)...5-114
11. ESC sistemi kapatma tuşu ...............5-55
12. Sigorta kutusu .................................. 7-53
13. Direksiyon simidi ...............................3-19
14. Direksiyon simidi ayar/teleskopik
ayar kolu ...........................................3-20
15. Motor kaputu açma kolu ..................3-37
16. Koltuk .................................................2-4
OPDE016003
Gerçek şekil resimdekinden farklı olabilir.
1-5
Bir Bakışta Aracınız
1
GÖSTERGE PANELİNE GENEL BAKIŞ (I)
1. Gösterge paneli..................................3-43
2. Işık kontrolü / Dönüş sinyalleri ...........3-83
3. Silecek/Cam Yıkayıcı .........................4-52
4. Direksiyon simidi ses sistemi
kumandaları .........................................4-4
Bluetooth
®
telefon bağlantısı
eller serbest..........................................4-5
5. Hız sabitleyici kumandaları .............5-122
Hız sınırlayıcı kumandaları
kumandaları .....................................5-124
Gelişmiş hız kontrol kumandaları.....5-130
6. Korna .................................................3-21
7. Sürücü ön hava yastığı ..................... 2-47
8. Kontak anahtarı yuvası ........................5-7
Motor Çalıştırma/Durdurma düğmesi.5-11
9. Ses sistemi...........................................4-9
Navigasyon sistemi ..............................4-5
10. Dörtlü flaşör anahtarı ..........................6-2
11. Merkezi Kapı Kilitleme düğmesi ...... 3-13
12. Manuel klima kontrol sistemi............3111
Otomatik klima kontrol sistemi ...... 3-121
13. Yolcu ön hava yastığı....................... 2-47
14. Torpido gözü ..................................3-138
15. Bardak tutucu ............................... 3-140
16. Konsol kutusu ................................ 3-138
OPDE016005
Gerçek şekil resimdekinden farklı olabilir.
1-6
GÖSTERGE PANELİNE GENEL BAKIŞ (II)
Bir Bakışta Aracınız
1. Güç çıkışı ....................................... 3-142
2. Aux, USB ve iPod ...............................4-2
3. Kablosuz cep telefonu şarj sistemi...3-144
4. Elektronik el freni (EPB) düğmesi..... 5-44
5. Auto Hold sistemi ...............................5-49
6. Koltuk ısıtıcısı/Havalandırmalı
koltuk..................................................2-19
7. Isıtmalı direksiyon simidi ....................3-21
8. Sürüş modu tuşu................................5-68
9. Park sensörü AÇMA tuşu.................3-106
Arka park sensörü KAPATMA tuşu ..3-104
10. ISG (Rölantide Dur/Kalk)
kapatma tuşu ....................................5-62
11. Düz vites kolu ...................................5-20
12. Otomatik vites kolu/ ..........................5-24
DCT şanzıman vites kolu..................5-31
OPDE016004
Gerçek şekil resimdekinden farklı olabilir.
nnAA TTiippi
i
nnBB TTiippi
i
1-7
Bir Bakışta Aracınız
1
MOTOR BÖLÜMÜ
1. Motor soğutma suyu deposu..............7-27
2. Fren/debriyaj hidroliği deposu ...........7-30
3. Hava filtresi .......................................7-32
4. Motor yağı çubuğu ............................7-25
5. Motor yağı dolum kapağı .................7-25
6. Ön cam yıkama suyu deposu ...........7-31
7. Sigorta kutusu ................................... 7-54
8. Akü ....................................................7-38
OPDE076088/OPD076001
Araçtaki gerçek kabin bölümü şekildekinden farklı olabilir.
n
Benzinli Motor (Kappa 1.0 T-GDI)
n Benzinli Motor (Kappa 1.4 T-GDI)
1-8
Bir Bakışta Aracınız
1. Motor soğutma suyu deposu..............7-27
2. Radyatör kapağı ................................7-28
3. Fren/debriyaj hidroliği deposu ...........7-30
4. Hava filtresi .......................................7-32
5. Motor yağı çubuğu ............................7-25
6. Motor yağı dolum kapağı .................7-25
7. Ön cam yıkama suyu deposu ...........7-31
8. Sigorta kutusu ................................... 7-54
9. Akü .....................................................7-38
OPDE076089/OPDE076093
Araçtaki gerçek kabin bölümü şekildekinden farklı olabilir.
n
Benzinli Motor (Kappa 1.4 MPI)
n Benzinli Motor (Gamma 1.6 MPI)
1-9
Bir Bakışta Aracınız
1
1. Motor soğutma suyu deposu..............7-27
2. Radyatör kapağı ................................7-28
3. Fren/debriyaj hidroliği deposu ...........7-30
4. Hava filtresi .......................................7-32
5. Motor yağı çubuğu ............................7-25
6. Motor yağı dolum kapağı .................7-25
7. Ön cam yıkama suyu deposu ............7-31
8. Sigorta kutusu ................................... 7-54
9. Akü .....................................................7-38
OPD076003
Araçtaki gerçek kabin bölümü şekildekinden farklı olabilir.
n
Dizel Motor (U2 1.6 TCI)
Aracınızın Güvenlik Sistemi
2
Önemli güvenlik önlemleri .......................................2-2
Emniyet kemerinizi daima takınız.................................2-2
Tüm çocuklara emniyet kemeri takınız ........................2-2
Hava yastığı tehlikeleri ...................................................2-2
Sürücünün dikkatinin dağılması....................................2-2
Hız kontrolü .....................................................................2-3
Aracınızın güvenli durumda tutulması .........................2-3
Koltuklar....................................................................2-4
Güvenlik önlemleri ..........................................................2-5
Ön koltuklar.....................................................................2-6
Arka koltuklar ...............................................................2-12
Koltuk başlığı.................................................................2-15
Koltuk ısıtıcıları ve havalandırmalı koltuklar............2-19
Emniyet kemerleri...................................................2-22
Emniyet kemeri güvenlik önlemleri.............................2-22
Emniyet kemeri uyarı lambası.....................................2-23
Emniyet kemeri koruma sistemi ..................................2-25
İlave emniyet kemeri güvenlik önlemleri....................2-31
Emniyet kemerlerinin bakımı ......................................2-33
Çocuk emniyet sistemi ............................................2-34
Çocuk Emniyet Sisteminin Seçimi...............................2-35
Çocuk Emniyet Sisteminin Montajı.............................2-37
Hava yastığı - İlave güvenlik sistemi.....................2-46
Hava yastıkları nerede? ................................................2-48
Hava yastıkları sistemi nasıl çalışır? ...........................2-53
Bir hava yastığı açıldıktan sonra ne olur?..................2-57
Hava yastığım çarpışmada neden açılmadı? ..............2-58
SRS bakımı.....................................................................2-63
İlave güvenlik önlemleri................................................2-64
Hava yastığı uyarı etiketleri .........................................2-64
Bu bölüm kendinizi ve yolcularınızı nasıl koruyacağınız hakkında önemli bilgiler içermektedir. Koltuk ve emniyet kemerlerinizi nasıl doğru kullanacağınızı ve hava yastıklarınızın nasıl çalıştığını açıklamaktadır. Ayrıca, bu bölüm aracınızdaki bebekleri ve çocukları doğru şekilde nasıl oturtacağınızı açıklamaktadır.
2-2
Bu bölümde ve kılavuzun bütününde birçok güvenlik önlemi ve önerileri bulacaksınız. Bu bölümdeki güvenlik önlemleri, en önemli önlemler ara­sında bulunmaktadır.
Emniyet kemerinizi daima takınız
Emniyet kemeri, tüm kaza tipleri için en iyi korunma yönteminizdir. Hava yastıkları emniyet kemerlerinin yerini almak için değil, onlara destek olmak için tasarlanmıştır. Bu nedenle, aracı­nız hava yastıkları ile donatılmış olmasına rağmen, DAİMA sizin ve yolcularınızın emniyet kemerlerinin takıldığından ve bunun doğru şekilde yapıldığından emin olunuz.
Tüm çocuklara emniyet kemeri takılmalıdır
13 yaş altındaki bütün çocuklar ara­cınızda ön koltuğa değil, arka koltu­ğa ve doğru şekilde korunmuş olarak oturtulmalıdır. Bebeklerin ve küçük çocukların uygun bir Çocuk Emniyet Sistemi ile güvenli bir şekilde koltuğa bağlanması gerekir. Daha büyük çocuklar için, çocuk koltuğu olmadan emniyet kemerini kullanabilecekleri duruma gelinceye kadar, kucak/omuz kemerli bir çocuk koltuğu kullanma­lıdır.
Hava yastığı tehlikeleri
Hava yastıkları hayat kurtarırken, bir yandan da onlara çok yakın oturan veya kemerleri doğru şekilde takıl­mamış yolcular için ciddi hatta ölüm­cül yaralanmalara da neden olabilir. Bebekler, küçük çocuklar ve kısa boylu yetişkinler açılan bir hava yas­tığından en büyük yaralanma riski taşıyan gruptur. Bu kılavuzdaki bütün talimat ve uyarılara uyunuz.
Sürücünün dikkatinin dağılması
Sürücünün dikkatinin dağılması, özellikle deneyimsiz sürücüler için ciddi ve potansiyel olarak ölümcül bir tehlike oluşturur. Direksiyondayken güvenlik en öncelikli husus olmalı ve sürücüler uyku hali, nesnelere ulaş­maya çalışma, bir şeyler yeme, kişi­sel bakım, diğer yolcular, ve cep tele­fonu kullanma gibi pek çok potansiyel dikkat dağıtıcının farkında olmalıdır.
Gözlerini ve dikkatlerini yoldan ayır­dıklarında veya araç kullanma dışın­daki faaliyetlere odaklanmak üzere ellerini direksiyondan çektiklerinde, sürücülerin dikkatleri dağılabilir. Dik­kat dağılmasını ve kaza riskinizi azaltmak için:
• Taşınabilir cihazlarınızı (MP3 çalar, telefon, navigasyon cihazları, vb.) DAİMA aracınız park halindeyken veya güvenli şekilde dururken ayarlayınız.
ÖNEMLİ GÜVENLİK UYARILARI
Aracınızın Güvenlik Sistemi
2-3
Aracınızın Güvenlik Sistemi
• Taşınabilir cihazınızı SADECE ka­nunların izin verdiği ve şartların gü­venli kullanıma olanak verdiği zamanlarda kullanınız. Araç sürer­ken ASLA mesaj veya e-posta göndermeyiniz. Birçok ülkede sü­rücülerin araç kullanırken mesaj atmasını yasaklayan kanunlar var­dır. Bazı ülkeler ve şehirler sürücü­lerin telefonlarını elde tutarak kul­lanmasını da yasaklamaktadır.
• Mobil cihaz kullanarak sürüş dikka­tinizi ASLA dağıtmayınız. Yolcula­rınıza ve yoldaki diğer kişilere karşı daima elleriniz direksiyonda, göz­leriniz ve dikkatiniz yolda olacak şekilde güvenli şekilde araç sürme sorumluluğunuz vardır.
Araç hızının kontrolü
Çarpışma yaralanmaları ve ölümleri­nin önemli bir nedeni aşırı hızdır. Genel olarak, hız ne kadar yüksek olursa risk de o kadar yüksektir, ancak düşük hızlarda da ciddi yara­lanmalar meydana gelebilir. İzin veri­len azami hızdan bağımsız olarak, asla mevcut koşullar için güvenli olandan daha hızlı şekilde araç kul­lanmayınız.
Aracınızın güvenli durumda tutulması
Patlayan bir lastik veya mekanik bir arıza son derecede tehlikeli olabilir. Bu tür sorunların meydana gelme olasılığını azaltmak için, lastik hava­larını ve durumunu sık sık kontrol ediniz ve bütün periyodik bakımları yaptırınız.
2
2-4
KOLTUKLAR
Aracınızın Güvenlik Sistemi
OPDE036001
Ön koltuk
(1) İleri ve geri (2) Koltuk arkalığı açısı (3) Koltuk minderi yüksekliği * (4) Bel desteği (Sürücü koltuğu)* (5) Koltuk ısıtıcı*/Havalandırmalı koltuk* (6) Koltuk başlığı
Arka koltuk
(7) Kol dayanağı* (8) Koltuk arkalığı katlama (9) Koltuk başlığı (10) Uzun/ince yük taşıma düzeni*
*: varsa
n Sürücü tarafı
n El ile ayarlama
n Otomatik ayarlama
n Yolcu tarafı
2-5
Aracınızın Güvenlik Sistemi
2
Güvenlik önlemleri
Koltukları güvenli ve rahat bir pozis­yonda oturacak şekilde ayarlamak, kaza sırasında emniyet kemerleri ve hava yastıklarıyla birlikte sürücü ve yolcu güvenliğinin sağlanmasında önemli bir rol oynar.
Hava yastıkları
Açılmış bir hava yastığı yüzünden yaralanma riskini azaltmak için ön­lemler alabilirsiniz. Bir hava yastığına çok yakın oturmak, hava yastığının açılması durumunda yaralanma riski­ni büyük ölçüde arttırır. Koltuğunuzu ön hava yastıklarından mümkün ol­duğu kadar geriye ancak yine de ara­cın kontrolünü sağlayabileceğiniz bir noktaya kadar çekiniz.
Koltuk ile yolcu arasındaki sür­tünmeyi azaltan bir minder kul­lanmayınız. Kaza sırasında veya ani bir duruşta, yolcunun göv­desi emniyet kemeri ile koltuk arasından kayabilir.
Emniyet kemeri düzgün şekilde çalışamayacağı için, ciddi veya ölümcül yaralanmalar meydana gelebilir.
UYARI
Açılan hava yastığının oluştura­cağı ölüm veya ciddi yaralanma riskini azaltmak için, aşağıdaki önlemleri alınız:
Sürücü koltuğunu, aracın
kontrolünü sağlayabileceğiniz şekilde, mümkün olduğu ka­dar geriye çekiniz.
Ön yolcu koltuğunu mümkün
olduğu kadar geriye doğru ayarlayınız.
(Devam ediyor)
UYARI
(Devam ediyor)
Ellerinizin ve kollarınızın yara-
lanma riskini minimuma indir­mek için, direksiyon simidini saat 9 ve 3 konumlarında tutu­nuz.
ASLA hava yastığı ile aranıza
herhangi bir şey veya kişiyi yerleştirmeyiniz.
Bacak yaralanması riskini mi-
nimuma indirmek için, ön yol­cunun ayak veya bacaklarını göğüs paneline koymasına izin vermeyiniz.
2-6
Aracınızın Güvenlik Sistemi
Emniyet kemerleri
Herhangi bir yolculuğa başlamadan önce daima emniyet kemerinizi bağ­layınız.
Yolcular her zaman dik ve kemerleri doğru şekilde takılmış olarak oturma­lıdır. Bebeklerin ve küçük çocukların uygun Çocuk Emniyet Sistemleri ile güvenli bir şekilde bağlanması gere­kir. Çocuk koltuğuna oturamayacak kadar büyümüş çocuklar ve yetişkin­ler emniyet kemeri ile koltuğa bağ­lanmalıdır.
Ön koltuklar
Ön koltuk, kontrol kolu veya koltuk minderinin dış tarafında bulunan kol­tuk kumanda düğmeleri kullanılarak ayarlanabilir. Sürüş öncesinde, direk­siyon simidi, pedallar ve gösterge paneli üzerindeki düğmelere en ra­hat erişimi sağlayacak şekilde koltuk ayarını yapınız.
Emniyet kemerinizi ayarlarken aşağıdaki önlemleri alınız:
Bir emniyet kemerini birden
fazla yolcu için ASLA kullan­mayınız.
Koltuk arkalığını daima dik,
emniyet kemerinin kucak bö­lümü basenin alt kısmına tam oturacak şekilde konumlandı­rınız.
(Devam ediyor)
(Devam ediyor)
Çocukların veya küçük bebek-
lerin bir yolcunun kucağında oturmasına ASLA izin verme­yiniz.
Emniyet kemerini boynunuz-
dan ve keskin kenarlardan geçirmeyiniz veya omuz kayı­şını vücudunuzdan uzak şekil­de yönlendirmeyiniz.
Emniyet kemerinin tutulması-
na veya dolanmasına izin ver­meyiniz.
UYARI
Koltuğunuzu ayarlarken aşağı­daki önlemleri alınız:
Araç hareket halinde iken,
ASLA koltuğu ayarlamaya ça­lışmayınız. Koltuk beklenme­yen bir hareket yaparak araç kontrolünü kaybetmenize, bu da bir kazaya neden olabilir.
Ön koltukların altına herhangi
bir şey koymayınız. Sürücü­nün ayak bölümünde duran nesneler pedalların kullanıl­masını engelleyebilir ve bir kazaya neden olabilir.
(Devam ediyor)
UYARI
2-7
Aracınızın Güvenlik Sistemi
El ile ayarlama
İleri veya geri ayarlama
Koltuğu ileri ve geri hareket ettirmek için:
1. Koltuk kaydırma ayar kolunu yuka­rı çekiniz ve tutunuz.
2. Koltuğu istediğiniz pozisyona kay­dırınız.
3. Kolu bırakınız ve koltuğun yerine kilitlendiğinden emin olunuz. Kolu kullanmaksızın ileri veya geri ha­reket ediniz. Koltuk hareket eder­se, düzgün şekilde kilitlenmemiş demektir.
2
Yaralanmaları önlemek için:
Emniyet kemerinizi takarken
koltuğunuzu ayarlamayınız. Koltuk minderini öne doğru hareket ettirmek karın bölge­nize kuvvetli basınç uygulaya­bilir.
Koltuğu hareket ettirirken el-
lerinizin veya parmaklarınızın koltuk mekanizmalarına takıl­mamasına veya sıkışmaması­na dikkat ediniz.
DİKKAT
(Devam ediyor)
Herhangi bir şeyin koltuk ar-
kalığının normal pozisyonunu ve düzgün bir şekilde kilitlen­mesini engellemesine izin ver­meyiniz.
Zemine veya koltuk üzerine
çakmak koymayınız. Koltuğu hareket ettirdiğiniz zaman, çakmaktan gaz kaçabilir ve yangına neden olabilir.
Koltukların altına veya koltuk-
la orta konsol arasına sıkışan küçük nesneleri alırken çok dikkatli olunuz. Koltuk meka­nizmasının keskin kenarları elinizi kesilebilir veya yarala­yabilir.
Arka koltuklarda oturan kişiler
varsa, ön koltuk konumunu ayarlarken dikkatli olunuz.
OPDE036002
2-8
Koltuk arkalığı eğimi
Koltuk arkalığını yatırmak için:
1. Koltuk arkalığı topuzunu geriye doğru döndürünüz.
2. Koltuk arkalığını istediğiniz pozis­yona getiriniz.
Koltuk arkalığını yatırma
Araç hareket halinde iken koltuk arkalığı yatırılmış konumda oturmak tehlikeli olabilir. Toka takılı olsa bile, emniyet sisteminizin (emniyet kemer­leri ve/veya hava yastıkları) koruma­sı, koltuk arkalığını yatırmanızla önemli ölçüde azalır.
Emniyet kemerlerinin düzgün çalış­ması için baseninize ve göğsünüze sıkıca oturması gerekir. Koltuk arkalı­ğı yatırıldığı zaman, emniyet kemeri göğsünüze tam oturmayacağı için görevini yapamaz. Emniyet kemeri gövdenizi tutmayacağı için yararlı olamaz. Bir kaza sırasında, boyun yaralanmasına ve diğer başka yara­lanmalara neden olacak şekilde em­niyet kemerinden öne kayabilirsiniz.
Koltuk arkalığı ne kadar geri yatarsa, yolcunun kucak kemerinin altından kayması veya boynunun omuz keme­rine çarpması olasılığı da o derece artar.
Aracınızın Güvenlik Sistemi
OPDE036003
Araç hareket halinde iken, ASLA koltuk arkalığı yatırılmış durum­da seyahat etmeyiniz.
Yatık durumdaki bir koltukta oturmak, çarpışma veya ani durma halinde ciddi veya ölüm­cül şekilde yaralanma olasılığı­nızı arttırır.
Sürücü ve yolcular DAİMA arka­larına yaslanmış olarak, emni­yet kemerleri takılı ve koltukları dik durumda oturmalıdır.
UYARI
Loading...
+ 634 hidden pages