Hyundai I30 2018 Owner's Manual [no]

INSTRUKSJONSBOK
Bruk Vedlikehold Spesifikasjoner
All informasjon i denne instruksjonsboken gjelder for utgivelsestidspunktet. HYUNDAI forbeholder seg imidlertid retten til å gjøre endringer til enhver tid, slik at vi kan gjennomføre vår policy med kontinuerlig produktutvikling.
Du kan derfor finne materiale i denne håndboken som ikke gjelder for din spesielle bil.
FORSIKTIG: MODIFIKASJONER PÅ DIN HYUNDAI
Din HYUNDAI må ikke modifiseres på noen måte. Slike modifikasjoner kan virke negativt inn på ytelse, sikkerhet og holdbarhet på din HYUNDAI, og kan i tillegg ugyldiggjøre betingelsene i den begrensede garantien som gjelder for bilen. Noen modifikasjoner kan også være i konflikt med bestemmelsene som er gitt av Vegdirektoratet og andre myndigheter i ditt land.
TO-VEIS RADIO ELLER MOBILTELEFON- INSTALLASJONER
Bilen din er utstyrt med elektronisk innsprøytning og andre elektroniske komponenter. Det er mulig at en dårlig installert/justert to-veis radio eller mobiltelefon kan ha negativ innvirkning på de elektroniske systemene. Vi anbefaler derfor at du nøye følger radioprodusentens instruksjoner, eller tar kontakt med HYUNDAI-forhandleren din for forebyggende tiltak eller spesielle instruksjoner om hvordan du skal installere slike apparater.
F2
ADVARSLER FOR SIKKERHET OG SKADE PÅ BILEN
Denne instruksjonsboken omfatter informasjon med overskriftene FARE, ADVARSEL, FORSIKTIG og MERK.
Disse overskriftene har følgende betydning:
FARE
FARE indikerer en farlig situasjon, som hvis den ikke unngås, vil føre til død eller alvorlig personskade.
ADVARSEL
ADVARSEL indikerer en farlig situasjon, som hvis den ikke unngås, kan føre til død eller alvorlig personskade.
FORSIKTIG
FORSIKTIG indikerer en farlig situasjon, som hvis den ikke unngås, kan føre til mindre eller moderat personskade.
MERK
MERK indikerer en situasjon, som hvis den ikke unngås, kan føre til skade på bilen.
F3
FORORD
Gratulerer, og takk for at du valgte HYUNDAI. Vi setter pris på å få ønske deg velkommen til det stadig større antall av bevisste mennesker som kjører biler fra HYUNDAI. Vi er meget stolte av den avanserte ingeniørkunsten og høye kvaliteten i hver HYUNDAI vi bygger.
Instruksjonsboken vil gi deg innføring i egenskaper og bruk av din nye HYUNDAI. Hvis du skal bli kjent med din nye HYUNDAI, slik at du kan få full glede av den, må du lese denne instruksjonsboken før du kjører den nye bilen din.
Denne håndboken inneholder viktig sikkerhetsinformasjon og instruksjoner som skal gjøre deg kjent med betjening og sikkerhetsfunksjoner i den nye bilen din slik at du kan bruke den på en sikker måte.
Denne håndboken inneholder informasjon om vedlikehold som sikrer sikker drift av bilen. Vi anbefaler at du utfører alle reparasjoner og vedlikehold hos en autorisert HYUNDAI-forhandler. HYUNDAI-forhandlere er klare til å gi deg reparasjoner og vedlikehold av høy kvalitet, og også annen hjelp du måtte trenge.
Denne instruksjonsboken må betraktes som en permanent del av bilen din. Den må oppbevares i bilen slik at du kan slå opp i den når du vil. Håndboken skal også følge med bilen hvis du selger den, slik at den gir neste eier viktig informasjon om drift, sikkerhet og vedlikehold.
HYUNDAI MOTOR COMPANY
FORSIKTIG
Hvis du bruker drivstoff og smøremidler av dårlig kvalitet, som ikke tilfredsstiller HYUNDAIs spesifikasjoner, kan det føre til alvorlige skader på motor og drivverk. Du må alltid bruke drivstoff og smøremidler av høy kvalitet som tilfredsstiller spesifikasjonene som er gitt på side 8-7 i avsnittet om kjøretøyspesifikasjoner i instruksjonsboken.
Opphavsrett 2017 HYUNDAI Motor Company. Alle rettigheter forbeholdes. Ingen del av denne publikasjonen må reproduseres, lagres i noe datasystem eller overføres i noen form eller på noen måte uten forutgående skriftlig tillatelse fra HYUNDAI Motor Company.
F4
Innledning
SLIK BRUKER DU DENNE INSTRUKSJONSBOKEN
Vi ønsker å hjelpe deg til å oppnå mest mulig kjøreglede med bilen din. Instruksjonsboken kan være til god hjelp på mange måter.Vi anbefaler deg å lese hele instruksjonsboken nøye.Du må lese avsnittene med ADVARSEL og FORSIKTIG som finnes gjennom hele instruksjonsboken, for å minimere sjansen for død eller skade. Bildene gir i tillegg til teksten den beste forklaringen av hvordan du skal få glede av bilen. Ved å lese denne håndboken kan du lære om egenskaper, viktig sikkerhetsinformasjon, og kjøretips under forskjellige veiforhold.
Den generelle utformingen av denne instruksjonsboken inneholder også en innholdsfortegnelse. Bruk innholdsfortegnelsen når du leter etter et spesielt område eller emne. Den har en alfabetisk liste over all informasjon i håndboken.
Avsnitt: Denne instruksjonsboken har åtte kapitler pluss en innholdsfortegnelse. Hvert kapittel begynner med en kort liste over innholdet, så du kan med en gang se om avsnittet har den informasjonen du ønsker.
SIKKERHETSINFORMASJON
Din sikkerhet og andres sikkerhet er meget viktig. Denne brukerhåndboken gir deg mange forholdsregler angående sikkerhet og betjeningsprosedyrer.
Denne informasjonen varsler deg om potensielle faremomenter som kan skade deg eller andre, samt skade på bilen.
Det finnes sikkerhetsmeldinger på bilens merker og i denne håndboken beskrives disse faremomentene og hvordan du kan unngå eller redusere farene.
Advarsler og instruksjoner som finnes i denne håndboken er for din sikkerhet.
Hvis du ikke følger sikkerhetsadvarslene og instruksjonene, kan det føre til alvorlig personskade eller død.
Gjennom denne boken brukes FARE, ADVARSEL, FORSIKTIG, MERK og SYMBOL FOR SIKKERHETSADVARSEL.
Dette er symbolet for sikkerhetsadvarsel. Det brukes for å varsle deg om potensielle fysiske personskader.
Adlyd alle sikkerhetsmeldinger som følger dette symbolet for å unngå mulighet for personskade eller død. Symbolet for sikkerhetsadvarsel står forut for signalordene FARE, ADVARSEL og FORSIKTIG.
FARE
FARE indikerer en farlig situasjon, som hvis den ikke unngås, vil føre til død eller alvorlig personskade.
ADVARSEL
ADVARSEL indikerer en farlig situasjon, som hvis den ikke unngås, kan føre til død eller alvorlig personskade.
F5
Innledning
FORSIKTIG
FORSIKTIG indikerer en farlig situasjon, som hvis den ikke unngås, kan føre til mindre eller moderat personskade.
MERK
MERK indikerer en situasjon, som hvis den ikke unngås, kan føre til skade på bilen.
DRIVSTOFFANBEFALINGER
Bensinmotor
Blyfri
Vi anbefaler deg å bruke blyfri bensin med et oktantall på RON 95 / AKI 91 eller høyere, for maksimal ytelse på bilen.
Du kan bruke blyfri bensin med et oktantall på RON 91-94 / AKI 87-90, men det kan føre til ubetydelig reduksjon i ytelsen på bilen. (Bruk ikke metanolblandet drivstoff)
Den nye bilen er konstruert for å gi maksimal ytelse med BLYFRITT DRIVSTOFF, så vel som å minimere eksosutslippene og forurensing av tennpluggene.
FORSIKTIG
BRUK ALDRI BLYHOLDIG DRIVSTOFF. Hvis du bruker blyholdig drivstoff vil det skade katalysatoren og oksygen- sensoren i motorens kontroll- system og ha innvirkning på utslippskontrollen.
Du må aldri tilsette andre rensemidler for drivstoffsystem til drivstofftanken enn det som er spesifisert. (Vi anbefaler at du kontakter en autorisert HYUNDAI-forhandler for flere detaljer.)
ADVARSEL
Ikke "topp opp" etter at
fyllepistolen automatisk stenger ved påfylling.
Kontroller alltid at
drivstofflokket sitter godt på plass, for å hindre at det søles drivstoff ved en ulykke.
F6
Innledning
Bensin som inneholder alkohol og metanol
Gasohol er en blanding av bensin og etanol (også kjent som kornsprit), og bensin eller gasohol som inneholder metanol (også kjent som tre-sprit) blir markedsført sammen med eller i stedet for blyholdig eller blyfri bensin.
Du må ikke bruke gasohol som inneholder mer enn 10 % etanol, og du må ikke bruke bensin eller gasohol som inneholder metanol. Begge disse drivstoffene kan forårsake problemer med kjøreegenskapene og skade på drivstoffsystemet, motorstyringssys temet og utslippskontrollsystemet.
Bruk ikke gasohol av noe slag hvis det oppstår problemer med kjøreegenskapene.
Skade på bilen eller problemer med kjøreegenskapene kan ikke dekkes av fabrikantens garanti, hvis de er resultat av bruk av:
1. Gasohol som inneholder mer enn 10 % etanol.
2. Bensin eller gasohol som inneholder metanol.
3. Blyholdig drivstoff eller blyholdig gasohol.
FORSIKTIG
Bruk aldri gasohol som inneholder metanol. Bruk ikke
-
noe gasoholprodukt som svekker kjøreegenskapene.
Annet drivstoff
Bruk av drivstoff slik som:
- Silikon-drivstofftilsetning
- MMT-drivstofftilsetning (Magnanese, Mn)
- Ferrocene-drivstofftilsetning (jernbasert)
- Andre metalliskbaserte drivstoff tilsetninger
Kan føre til feiltenning i sylinderen, dårlig akselerasjon, motorkveling, skade på katalysatoren eller unormal forbrenning, og kan forårsake motorskade som resulterer i en kortere levetid for drivlinjen.
MERK
Skade på drivstoffsystemet eller ytelsesproblemer som skyldes bruk av disse drivstoffene dekkes kanskje ikke av den begrensede garantien på den nye bilen din.
-
F7
Innledning
Bruk av MTBE
HYUNDAI anbefaler at det ikke må brukes drivstoff som inneholder mer enn 15,0 % vol. MTBE (Methyl Tertiary Butyl Ether)
(oksygeninnhold 2,7 % vekt) på bilen din.
Drivstoff som inneholder MTBE over 15,0 % vol. (Oksygeninnhold med en vekt på 2,7 %) kan redusere bilens ytelse og produsere damplås eller føre til vanskelig start.
FORSIKTIG
Den begrensede garantien på den nye bilen din dekker ikke skade på drivstoffsystemet og ytelsesproblemer som skyldes bruk av drivstoff som inneholder metanol eller drivstoff med MTBE (Methyl Tertiary Butyl Ether)-innhold over 15,0 % vol. (Oksygeninnhold med en vekt på 2,7 %.)
Ikke bruk metanol
Du må ikke bruke drivstoff som inneholder metanol (tre-sprit) på bilen. Denne typen drivstoff kan redusere bilens ytelse og skade komponenter i drivstoffsystemet, motorstyringssystemet og utslippskontrollsystemet.
Drivstofftilsetninger
HYUNDAI anbefaler at du bruker blyfri bensin som har et oktantall på RON (Research Octane Number) 95 / AKI (Anti Knock Index) 91 eller høyere.
For kunder som ikke regelmessig bruker bensin av god kvalitet inkludert drivstofftilsetninger, og har startproblemer eller motoren ikke går jevnt, må det tilsettes en flaske med drivstofftilsetning på drivstofftanken hver 15 000 km.
Tilsetningene og informasjonen om hvordan du bruker dem kan du få hos en godkjent HYUNDAI-forhandler. Ikke bland med andre tilsetninger.
Kjøre i andre land
Hvis du skal kjøre bilen din i utlandet, må du forsikre deg om at:
• Overhold alle bestemmelser angående registrering og forsikring.
• Undersøk om godkjent drivstoff er tilgjengelig.
F8
Innledning
Dieselmotor
Diesel Drivstoff
Du må bare brukes kommersielt tilgjengelig dieseldrivstoff som oppfyller EN 590 eller sammenlign- bar standard på dieselmotoren. (EN står for "European Norm"). Du må ikke bruke marinediesel, fyringsolje eller drivstofftilsetninger som ikke er godkjent. Dette vil øke slitasjen og forårsake skade på motoren og drivstoffsystemet. Hvis du bruker ikkegodkjent drivstoff og/eller drivstofftilsetninger vil det føre til en begrensning i garantirettighetene.
Du må bruke dieseldrivstoff med cetantall høyere enn 51 på bilen din. Hvis det er tilgjengelig to dieseltyper, bruker du sommer- eller vinterdrivstoff i henhold til følgende temperaturforhold.
• Over -5°C ... Dieseldrivstoff til sommerbruk.
• Under -5°C ... Dieseldrivstoff til vinterbruk.
Hold øye med drivstoffnivået i tanken: Hvis motoren stopper av drivstoffmangel, må kretsene fylles helt opp før motoren kan startes igjen.
FORSIKTIG
Ikke la det komme bensin eller vann i tanken. Dette fører til at tanken må dreneres og rørene må utluftes for å unngå blokkering i innsprøytnings- pumpen og skader på motoren.
FORSIKTIG
Det anbefales å bruke godkjent autodieseldrivstoff på diesel- biler som er utstyrt med DPF­systemet.
Hvis du bruker dieseldrivstoff med mye svovel (mer enn 50 ppm svovel) og uspesifiserte tilsetninger, kan det forårsake at DPF-systemet skades og det kan komme utslipp av hvit røyk.
Biodiesel
Du kan bruke kommersiell dieselblanding som ikke inneholder mer enn 7 % biodiesel, også kjent som ”B7-diesel” på bilen, hvis den tilfredsstiller EN 14214 eller tilsvarende spesifikasjoner. (EN står for "European Norm"). Hvis du bruker biodrivstoff som overskrider 7 % som er laget av rapsfrømetylester (RME), fettholdig syremetylester (FAME), metylester av vegetabilsk olje (VME) etc. eller blander diesel som overskrider 7 % med biodiesel, vil det forårsake økt slitasje eller skade på motoren og drivstoff- systemet. Reparasjon eller skifting av slitte eller skadede komponenter på grunn av bruk av ikkegodkjent drivstoff vil ikke dekkes av fabrikantens garanti.
F9
Innledning
FORSIKTIG
Bruk ikke noe drivstoff,
verken diesel, B7-biodiesel eller annet, som ikke tilfredsstiller de siste spesifikasjonene fra petroleumsindustrien.
Bruk aldri noen drivstoff-
tilsetninger eller behandling som ikke er anbefalt eller godkjent av bilfabrikanten.
ENDRINGER PÅ BILEN
Denne bilen må ikke endres. Endringer på bilen kan påvirke ytelsen, sikkerhet eller holdbarhet og kan endatil føre til brudd på de offentlige utslippskravene.
Videre vil heller ikke skader eller ytelsesproblemer som skyldes noen form for modifikasjon dekkes under garanti.
• Hvis du bruker uautoriserte elektroniske enheter, kan det forårsake at bilen ikke fungerer normalt, skade på ledningsnett, utlading av batteri og brann. For din egen sikkerhet må du ikke anvende uautoriserte elektroniske enheter.
BILENS INNKJØRINGSPERIODE
Likevel følger her noen få enkle forholdsregler for de første 1000 km som kan være med å gi god ytelse, økonomi og lang levetid for bilen din.
• Kjør ikke med uforsvarlig høyt motorturtall.
• Hold motorhastigheten mellom 2000 og 4000 o/min. under kjøring.
• Hold ikke den samme hastigheten over en lengre periode, verken fort eller sakte. Du må variere motorhastigheten for riktig innkjøring av motoren.
• Unngå bråbremsing, unntatt i nødstilfeller, for at bremsene skal "sette seg" ordentlig.
• Kjør ikke med tilhenger de første
2.000 km som bilen brukes..
F10
RETURNERE BRUKTE BILER
HYUNDAI oppfordrer til en miljømessig sunn behandling av biler når de tas ut av drift. De tilbyr å ta tilbake din HYUNDAI ved avhending i samsvar med EU-direktivet for dette.
Du kan finne detaljert informasjon på den nasjonale hjemmesiden til HYUNDAI.
Innledning
F11
Bli kjent med bilen din
1
INNHOLDSFORTEGNELSE
Sikkerhetssystem for bilen
Bekvemmelighetsfunksjoner i bilen
Multimedia-system
Kjøre bilen
Slik gjør du i en nødssituasjon
Vedlikehold
Spesifikasjoner & Kundeinformasjon
Innholdsfortegnelse
2
3
4
5
6
7
8
I
F13
Bli kjent med bilen din
Utvendig oversikt (I)..............................................1-2
Utvendig oversikt (II).............................................1-3
Innvendig oversikt..................................................1-4
Instrumentpanel, oversikt (I)................................1-5
Instrumentpanel, oversikt (II)...............................1-6
Motorrommet..........................................................1-7
1
1
Bli kjent med bilen din
Bli kjent med bilen din
UTVENDIG OVERSIKT (I)
Sett forfra
1. Dørlåser ..................................................3-12
2. Panorama soltak.....................................3-34
3. Panser ....................................................3-39
4. Utvendig speil .........................................3-25
5. Hovedlys........................................3-86, 7-62
6. DRL (Kjørelys om dagen)..............3-94, 7-62
7. Tåkelys foran .................................3-91, 7-67
8. Viskerblader på frontrute .............3-101, 7-21
9. Parkeringshjelpsystem..........................3-110
10. Dekk og hjul..........................................7-27
1-2
Den aktuelle formen kan være annerledes enn på illustrasjonen.
OPDE016001
UTVENDIG OVERSIKT (II)
Sett bakfra
1
Bli kjent med bilen din
1. Drivstofflokk............................................3-42
2. Bakluke...................................................3-40
3. Viskerblad på bakvindu ...............3-101, 7-23
4. Defroster (isfjerner) ..............................3-113
5. Antenne ....................................................4-3
6. Kombinasjonslys bak..............................7-73
7. Høyt montert stopplys.............................7-77
8. Tåkelys bak ...................................3-92, 7-77
9. Tauekrok ...............................................3-106
10. Ryggekamera .....................................3-105
11. Parkeringshjelpsystem bak .................6-41
Den aktuelle formen kan være annerledes enn på illustrasjonen.
OPDE016002
1-3
Bli kjent med bilen din
INNVENDIG OVERSIKT
1. Innvendig dørhåndtak........................3-14
2. Minnesystem for førerstilling..............3-19
3. Folde inn utvendig speil ....................3-27
4. Utvendig speilkontroll ........................3-26
5. Bryter for elektrisk
vindusmekanisme..............................3-32
6. Brytere for el.-vindu ..........................3-29
7. Nivåbryter for hovedlys......................3-94
8. Belysningskontrollbryter på
instrumentpanelet..............................3-46
9. Blindsonesystem ..............................5-71
10.
Hjelpsystem for å holde kjørefilen varselsystem for å kjøre av fra
kjørefilen (LDWS) ..........................5-115
11. ESC AV-knapp ................................5-56
12. Sikringsboks....................................7-38
13. Ratt..................................................3-21
14. Tipping av ratt / rattstammeteleskop ..3-22
15. Utløserarm for panser......................3-39
16. Sete ..................................................2-4
/..5-107
1-4
Den aktuelle formen kan være annerledes enn på illustrasjonen.
OPDE016003
INSTRUMENTPANEL, OVERSIKT (I)
Den aktuelle formen kan være annerledes enn på illustrasjonen.
1. Instrumenter....................................3-45
2. Lyskontroll/blinklys ..........................3-86
3. Vindusvisker/spyler ......................3-101
4. Lydsystemkontroller på ratt/..............4-4
Bluetooth
handsfree-kontroller ..........................4-5
5. Hastighetsbegrenserkontroll/ ........5-123
Cruise control/ ..............................5-125
Avansert smart cruise control ......5-131
6. Horn................................................3-23
7. Frontkollisjonspute for sjåfør ..........2-48
8. Nøkkeltenningsbryter/ ......................5-7
Motor start/stopp-knapp..................5-11
9. Lydsystem/........................................4-9
Navigasjonssystem ..........................4-5
10. Nødblinklysbryter ............................6-2
11. Sentraldørlåsbryter ......................3-14
12. Manuelt klimakontrollsystem/......3-115
13. Frontkollisjonspute til passasjer....2-48
14. Hanskerom..................................3-143
15. Koppholder..................................3-145
16. Konsollboks ................................3-143
®
wireless-teknologi
Automatisk klimakontrollsystem..3-125
OPDE016005
1
Bli kjent med bilen din
1-5
Bli kjent med bilen din
INSTRUMENTPANEL, OVERSIKT (II)
A
■■TTyyppee A
■■TTyyppee B
1. Strømuttak ....................................3-147
®
2. Aux, USB og iPod
3. Trådløst ladesystem for
mobiltelefon ..................................3-149
4. Bryter for elektrisk
parkeringsbrems (EPB) ..................5-45
5 Auto Hold ........................................5-50
B
6. Setevarmer /
sete med luftventilasjon ..................2-19
7. Oppvarmet ratt ................................3-23
8. Kjørestillingsknapp ..........................5-69
9. Parkeringshjelpsystem,
PÅ-knapp/ ....................................3-110
Parkeringshjelpsystem bak,
AV-knapp ......................................3-108
10. AV-knapp for Idle Stop and Go
(Stopp og start teknologi) ..............5-63
11. Girspak på manuell girkasse ........5-21
12. Girspak på automatisk girkasse/....5-25
Girspak på girkasse med
dobbel clutch ................................5-32
..........................4-2
Motorrommet i bilen kan se annerledes ut i virkeligheten enn på illustrasjonen.
1-6
OPDE016004
MOTORROMMET
Bensinmotor (Kappa 1,0 T-GDI)
Bensinmotor (Kappa 1,4 T-GDI)
1
Bli kjent med bilen din
1. Motorens kjølevæskebeholder /
Lokk for motorens kjølevæske .............7-12
2. Bremse/clutchvæskebeholder ...........7-15
3. Luftfilter ..............................................7-18
4. Peilepinne for motorolje .....................7-10
5. Påfyllingslokk for motorolje ................7-10
6. Beholder til vindusspylervæske .........7-16
7. Sikringsboks.......................................7-39
8. Batteri.................................................7-23
Det aktuelle motorrommet i bilen din kan være annerledes enn på illustrasjonen.
OPDE076088/OPD076001
1-7
Bli kjent med bilen din
Bensinmotor (Kappa 1,4 MPI)
Bensinmotor (Gamma 1,6 MPI)
1. Motorens kjølevæskebeholder...........7-12
2. radiatorlokk ........................................7-13
3. Bremse/clutchvæskebeholder ...........7-15
4. Luftfilter ..............................................7-18
5. Peilepinne for motorolje .....................7-10
6. Påfyllingslokk for motoroljep ..............7-10
7. Beholder til vindusspylervæske .........7-16
8. Sikringsboks.......................................7-39
9. Batteri.................................................7-23
Det aktuelle motorrommet i bilen din kan være annerledes enn på illustrasjonen.
1-8
OPDE076089/OPDE076093
Dieselmotor (U2 1,6 TCI)
1
Bli kjent med bilen din
1. Motorens kjølevæskebeholder...........7-12
2. radiatorlokk ........................................7-13
3. Bremse/clutchvæskebeholder ...........7-15
4. Luftfilter ..............................................7-18
5. Peilepinne for motorolje .....................7-10
6. Påfyllingslokk for motoroljep ..............7-10
7. Beholder til vindusspylervæske .........7-16
8. Sikringsboks.......................................7-39
9. Batteri.................................................7-23
Det aktuelle motorrommet i bilen din kan være annerledes enn på illustrasjonen.
OPD076003
1-9
Sikkerhetssystem for bilen
Dette kapitlet gir deg viktig informasjon om hvordan du kan beskytte deg selv og passasjerene dine. Det forklarer hvordan du bruker setene og sikkerhetsbeltene riktig, og hvordan kollisjonsputene virker. I tillegg forklarer dette kapitlet hvordan du bruker barnesikringer riktig i bilen.
Viktige sikkerhetsregler........................................2-2
Bruk alltid sikkerhetsbeltet.............................................2-2
Sikre alle barn....................................................................2-2
Farer ved kollisjonsputer.................................................2-2
Uoppmerksomhet hos sjåføren.....................................2-2
Kontroller hastigheten .....................................................2-3
Hold bilen i god stand ......................................................2-3
Sete ..........................................................................2-4
Sikkerhetsregler ................................................................2-5
Forsete.................................................................................2-6
Baksete..............................................................................2-12
Hodestøtte ........................................................................2-15
Setevarmere og seter med luftventilasjon...............2-19
Sikkerhetsseler.....................................................2-23
Sikkerhetsregler ved bruk av sikkerhetsbelter .......2-23
Varsellampe, sikkerhetsbelte........................................2-24
Sikkerhetsselesystem.....................................................2-26
Ekstra sikkerhetsregler for sikkerhetsbelter...........2-32
Ta vare på sikkerhetsselene.........................................2-34
Barnesikringssystem .........................................2-35
Våre anbefalinger: Barn skal alltid sitte
i baksetet...........................................................................2-35
Velge et barnesetesystem (CRS).................................2-36
Montere et barnesetesystem (CRS)...........................2-38
Kollisjonspute - tilleggssikkerhetssystem .......2-46
Plassering av kollisjonsputene.....................................2-48
Slik virker kollisjonsputesystemet ..............................2-54
Dette kan du forvente etter at en kollisjonsputene
er utløst .............................................................................2-57
Hvorfor blir ikke kollisjonsputen utløst i en
kollisjon? ...........................................................................2-59
Vedlikeholde SRS.............................................................2-64
Tilleggssikkerhetsregler.................................................2-65
Advarselsmerke for kollisjonspute .............................2-65
2
Sikkerhetssystem for bilen
VIKTIGE SIKKERHETSREGLER
Du finner mange sikkerhetsregler og anbefalinger i dette avsnittet, og gjennom hele denne håndboken. Sikkerhetsreglene i dette avsnittet er blant de aller viktigste.
Bruk alltid sikkerhetsbeltet
Et sikkerhetsbelte er den beste beskyttelsen ved alle typer ulykker. Kollisjonsputene er designet som et tillegg til sikkerhetsbeltene, ikke en erstatning for dem. Så, selv om bilen er utstyrt med kollisjonsputer, sørg for at du og passasjerene dine ALLTID bruker sikkerhetsbeltene riktig.
Sikre alle barn
Alle barn under 13 år skal sitte riktig festet i et baksete, ikke i forsetet. Spedbarn og små barn skal sikres med et riktig barnesetesystem. Større barn skal bruke en sittepute med hofte/skulderbelte inntil de kan bruke sikkerhetsbeltet riktig uten sitteputen.
Farer ved kollisjonsputer
Mens kollisjonsputer kan spare liv, kan de også føre til fatale personskader for personer som sitter nær dem, eller som ikke er riktig sikret. Spedbarn, småbarn og korte voksne har størst risiko for å bli skadet av en kollisjonspute som utløses. Føl alle instruksjoner og advarsler i denne håndboken.
Uoppmerksomhet hos sjåføren
Uoppmerksomhet hos sjåføren er et alvorlig og potensielt dødelig faremoment, spesielt for uerfarne sjåfører. Sikkerhet skal være den første tanken for den som sitter bak rattet, og sjåfører må være observante på en rekke potensielle distraksjoner som kan strekke seg over gjenstander, spising, personlige funderinger, andre passasjerer og bruk av mobiltelefoner.
Sjåfører kan bli distrahert når de flytter blikket og oppmerksomheten bort fra veien eller hendene bort fra rattet for å fokusere på annet enn kjøringen. Slik kan du redusere faren for distraksjon og en ulykke:
• Still ALLTID inn mobile enheter (dvs. MP3-spillere, telefoner, navigas jonsenheter osv.) mens bilen er parkert eller trygt stoppet.
-
2-2
• Bruk BARE mobiltelefonen din når det er tillatt ved lov og forhold som gir sikker bruk. Skriv ALDRI tekstmeldinger eller e-post mens du kjører. De fleste land har lover som forbyr at sjåfører skriver tekstmeldinger. Noen land og byer har også forbud mot at sjåfører bruker håndholdte telefoner.
• La ALDRI bruken av en mobil enhet distrahere deg fra kjøringen. Du har et ansvar overfor passasjerene dine og andre på veien for alltid å kjøre sikkert, med hendene på rattet så vel som blikket og oppmerksomheten rettet på veien.
Kontroller hastigheten
For høy hastighet er en hovedfaktor ved personskader og dødsfall ved kollisjoner. Generelt gir høyere hastighet en høyere risiko, men alvorlige personskader kan også forekomme ved lavere hastigheter. Kjør aldri fortene enn det som er sikkert etter forholdene, uavhengig av hva som er merket som maksimumshastighet.
Hold bilen i god stand
Hvis et dekk eksploderer eller det skjer en mekanisk feil, kan det være ekstremt farlig. Hvis du skal redusere muligheten for slike problemer, kontroller dekktrykket regelmessig og utfør all rutinemessig vedlikeholdsservice.
2
Sikkerhetssystem for bilen
2-3
Sikkerhetssystem for bilen
SETE
Førerside
Manuell justering
Elektrisk justering
Passasjerside
Forsete
(1) Forover og bakover (2) Helling på seterygg (3) Høyde på setepute* (4) Korsryggstøtte (Førersete)* (5) Setevarmer*/Sete med luftventilasjon* (6) Hodestøtte
Baksete
(7) Armlene* (8) Folde seterygg (9) Hodestøtte (10) Frakte lang/smal last*
* : hvis montert
OPDE036001
2-4
Sikkerhetsregler
Justering av setene slik at dere sitter med en sikker, komfortabel stilling spiller en viktig rolle for fører- og passasjersikkerhet sammen med sikkerhetsbeltene og kollisjons- putene hvis det skjer en ulykke.
ADVARSEL
Ikke bruk sittepute som reduserer friksjonen mellom setet og passasjeren. Passasjerens hofter kan skli under hoftedelen på sikkerhetsbeltet ved en ulykke eller en bråstopp. Det kan føre til alvorlige eller livstruende innvendige skader, fordi sikkerhetsbeltet ikke kan fungere som det skal.
Kollisjonsputer
Du kan gjøre tiltak for å redusere faren for å bli skadet av en kollisjonspute som utløses. Hvis du sitter for nær en kollisjonspute økes faren for en skade dersom kollisjonsputen utløses. Flytt setet så langt bak som mulig fra kollisjonsputene foran, men du må fortsatt ha kontroll over bilen.
ADVARSEL
Hvis du skal redusere faren for alvorlig personskade eller død på grunn av en utløst kollisjonspute, ta følgende forholdsregler:
Juster førersetet så langt
bakover som mulig mens du beholder muligheten for å ha kontroll over bilen.
Juster det fremre passasjer-
setet så langt bakover som mulig.
(Fortsettelse)
(Fortsettelse)
Hold rattet i ringen med
hendene i stillingene kl. 9 og kl. 3 for å minimere faren for skader på hendene og armene.
Plasser ALDRI noe eller noen
mellom deg og kolli- sjonsputen.
Ikke la frontpassasjeren legge
føtter eller bein på dashbordet for å minimere faren for beinskader.
2
Sikkerhetssystem for bilen
2-5
Sikkerhetssystem for bilen
Sikkerhetsbelter
Fest alltid sikkerhetsbeltet før du starter en tur.
Passasjerene skal til enhver tid sitte oppreist og riktig festet.
Spedbarn og små barn må sikres med et riktig barnesetesystem. Barn som har vokst ut av seteputen og voksne må sikres med sikkerhetsbeltene.
ADVARSEL
Ta følgende forholdsregler når du justerer sikkerhetsbeltet:
Bruk ALDRI ett sikkerhetsbelte
for mer enn én person.
Sett alltid seteryggen oppreist
og plasser hoftedelen av sikkerhetsbeltet stramt og lavt over hoftene.
La ALDRI barn eller små
spedbarn sitte med et hoftebelte.
(Fortsettelse)
(Fortsettelse)
Ikke strekk sikkerhetsbeltet
over nakken, over skarpe kanter eller omplasser skulder- beltet bort fra kroppen.
Ikke la sikkerhetsbeltet blir
fastkilt eller opphengt.
Forsete
Forsetet kan justeres ved å bruke kontrollspaken (eller knappen) eller bryterne som er plassert på utsiden av seteputen. Før du kjører må setet justeres til riktig stilling for å ha god kontroll på rattet, pedalene og bryterne på instrumentpanelet.
ADVARSEL
Ta følgende forholdsregler når du justerer sikkerhetsbeltet:
Forsøk ALDRI å justere setet
mens bilen er i bevegelse. Setet kan reagere med uventet bevegelse og kan føre til at du mister kontrollen over bilen så det fører til en ulykke.
Ikke plasser noe under
forsetene. Løse gjenstander i sjåførens fotområdet kan komme i konflikt med bruk av fotpedalene. Dette kan forårsake en ulykke.
(Fortsettelse)
2-6
(Fortsettelse)
La ikke noe hindre normal
stilling og riktig låsing av seteryggen.
Ikke legg en sigarettenner på
gulvet eller i setet. Når du bruker setet kan gassen sive ut av tenneren og forårsake brann.
Vær meget forsiktig hvis du
må hente ut små gjenstander som har havnet under setene, eller mellom setet og midtkonsollen. Du kan komme til å skjære eller skade hendene dine på de skarpe kantene til setemekanismen.
Hvis det sitter passasjerer i
baksetene må du være forsiktig når du justerer stillingen på forsetet.
FORSIKTIG
Unngå personskade:
Ikke juster setet mens du
bruker sikkerhetsbeltet. Hvis du flytter seteputen forover kan det forårsake hardt trykk på buken.
Ikke la hendene eller fingrene
bli fanget i setemekanismen mens setet er i bevegelse.
Manuell justering
2
Sikkerhetssystem for bilen
OPDE036002
Justere forover og bakover
Flytte setet forover eller bakover:
1. Trekk opp justeringsspaken for seterammen og hold den.
2. Skyv setet til ønsket stilling.
3. Slipp spaken og påse at setet låses på plass. Bevege setet forover og bakover uten å bruke spaken. Hvis det beveger på seg, er det ikke ordentlig låst.
2-7
Sikkerhetssystem for bilen
OPDE036003
Helling på seteryggen
Legge ned seteryggen:
1. Rull knotten for seteryggen bakover.
2. Justere seteryggen til ønsket stilling.
Helle seteryggen Det kan være farlig å sitte i en
liggende stilling mens bilen er i bevegelse. Selv om du har sikkerhetsbeltet på, blir beskyttelsen fra sikkerhetssystemet (sikkerhets belter/kollisjonsputer) kraftig redusert når seteryggen ligger bakover.
ADVARSEL
Kjør ALDRI med seteryggen liggende når bilen er i bevegelse.
Kjøring med hellende seterygg øker faren for alvorlig eller stor personskade ved en kollisjon eller bråstopp.
Sjåfør og passasjerer skal ALLTID sitte godt tilbake i setene sine, bruke sikkerhetsbelte og ha seteryggen oppreist.
Sikkerhetsbeltene må ligge tett over hoftene og brystet for å virke som de skal. Når seteryggen ligger bakover, kan ikke skulderbeltet gjøre jobben sin fordi det ikke ligger stramt over brystet. I stedet vil det være foran
-
deg. Ved en ulykke kan du bli kastet mot sikkerhetsbeltet og få nakkeskader og andre skader.
Jo mer seteryggen heller, jo større fare er det for at hoftene til passasjeren vil skli under hoftebeltet og eller at passasjerens nakke kan treffe skulderbeltet.
2-8
Loading...
+ 611 hidden pages