Hyundai I30 2016 Owner's Manual [no]

All informasjon i denne instruksjonsboken gjelder for utgivelses- tidspunktet. Hyundai forbeholder seg imidlertid retten til å gjøre endringer til enhver tid, slik at vi kan gjennomføre vår policy med kontinuerlig produktutvikling.
Denne håndboken gjelder for alle modeller av denne bilen og omfatter beskrivelser og forklaringer til både ekstra- og standardutstyr. Du kan derfor finne materiale i denne håndboken som ikke gjelder for din spesielle bil.
IINNSSTTRRUUKKSSJJOONNSSBBOOKK
Bruk Vedlikehold Spesifikasjoner
GDe NOR FOREWORD.QXP 1/6/2015 3:43 PM Page 1
F2
Din Hyundai må ikke modifiseres på noen måte. Slike modifikasjoner kan virke negativt inn på ytelse, sikkerhet og holdbarhet på din Hyundai, og kan i tillegg ugyldiggjøre betingelsene i den begrensede garantien som gjelder for bilen. Noen modifikasjoner kan også være i konflikt med bestemmelsene som er gitt av Vegdirektoratet og andre myndigheter i ditt land.
Bilen din er utstyrt med elektronisk innsprøytning og andre elektroniske komponenter. Det er mulig at en dårlig installert/justert to-veis radio eller mobiltelefon kan ha negativ innvirkning på de elektroniske systemene. Vi anbefaler derfor at du nøye følger radioprodusentens instruksjoner, eller tar kontakt med Hyundai-forhandleren din for forebyggende tiltak eller spesielle instruksjoner om hvordan du skal installere slike apparater.
FORSIKTIG: MODIFIKASJONER PÅ DIN HYUNDAI
TO-VEIS RADIO ELLER MOBILTELEFON- INSTALLASJONER
GDe NOR FOREWORD.QXP 1/6/2015 3:43 PM Page 2
F3
Denne håndboken omfatter informasjon med overskriftene ADVARSEL, FORSIKTIG og MERK. Disse overskriftene har følgende betydning:
MERK
Dette angir en interessant eller nyttig informasjon.
ADVARSLER FOR SIKKERHET OG SKADE PÅ BILEN
ADVARSEL
Dette betyr at et forhold kan føre til skade, alvorlig personskade eller død for deg eller andre personer, dersom advarselen ikke tas hensyn til. Følg de rådene som har denne advarselen.
FORSIKTIG
Dette betyr at et forhold kan føre til skade på bilen eller utstyret dersom ikke du ikke tar hensyn til forsiktighetsmerknaden. Følg de rådene som har denne forsiktighetsmerknaden.
GDe NOR FOREWORD.QXP 1/6/2015 3:43 PM Page 3
F4
FORORD
Takk for at du valgte Hyundai. Vi setter pris på å få ønske deg velkommen til det stadig større antall av bevisste mennesker som kjører biler fra Hyundai.Vi er meget stolte av den avanserte teknikken og høye kvaliteten som vi bygger inn i hver Hyundai som vi produserer.
Instruksjonsboken vil gi deg innføring i egenskaper og bruk av din nye Hyundai. Vi anbefaler at du leser den grundig, fordi informasjonen her kan i stor grad bidra til du blir godt tilfreds med den nye bilen din.
Produsenten anbefaler også at du utfører alle reparasjoner og vedlikehold på bilen hos en autorisert Hyundai-forhandler.
HYUNDAI MOTOR MANUFACTURING CZECH S.R.O
Merk : Fremtidige eiere vil også trenge informasjonene i denne håndboken. Hvis du selger denne Hyundai-bilen, må du la
håndboken følge med bilen til deres bruk. Takk!
Opphavsrett 2015 Hyundai Motor Manufacturing Czech s.r.o.. Alle rettigheter forbeholdes. Ingen del av denne publikasjonen må reproduseres, lagres i noe datasystem eller overføres i noen form eller på noen måte uten forutgående skriftlig tillatelse fra Hyundai Motor Company.
FORSIKTIG
Hvis du bruker drivstoff og smøremidler av dårlig kvalitet, som ikke tilfredsstiller Hyundais spesifikasjoner, kan det føre til alvorlige skader på motor og drivverk. Du må alltid bruke drivstoff og smøremidler av høy kvalitet som tilfredsstiller spesifikasjonene som er gitt på side 8-7 i avsnittet om kjøretøyspesifikasjoner i instruksjonsboken.
GDe NOR FOREWORD.QXP 1/6/2015 3:43 PM Page 4
1
2
3
4
5
6
7
8
I
Innledning
Bli kjent med bilen din
Sikkerhetssystem for bilen
Bilen egenskaper
Kjøre bilen
Slik gjør du i en nødssituasjon
Vedlikehold
Spesifikasjoner & Kundeinformasjon
Innholdsfortegnelse
Innholdsfortegnelse
GDe NOR FOREWORD.QXP 1/6/2015 3:43 PM Page 5
Innledning
Slik bruker du denne instruksjonsboken. . . . . . . . 1-2
Drivstoffanbefalinger . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1-2
• Bensinmotor . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1-2
• Bensin som inneholder alkohol og metanol . . . . . . . . 1-3
• Annet drivstoff. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1-4
• Bruk av MTBE . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1-4
• Ikke bruk metanol. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1-4
• Drivstofftilsetninger . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1-4
• Kjøre i andre land . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1-4
• Dieselmotor . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1-5
• Biodiesel . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1-5
Bilens innkjøringsperiode . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1-6
Returnere brukte biler (For europa) . . . . . . . . . . . 1-6
1
GDe NOR 1.QXP 12/9/2015 9:33 PM Page 1
Innledning
21
Vi ønsker å hjelpe deg til å oppnå mest mulig kjøreglede med bilen din. Instruksjonsboken kan være til god hjelp på mange måter. Vi anbefaler deg å lese hele instruksjonsboken nøye. Du må lese avsnittene med ADVARSEL og FORSIKTIGHET som finnes gjennom hele instruksjonsboken, for å minimere sjansen for død eller skade.
Bildene gir i tillegg til teksten den beste forklaringen av hvordan du skal håndtere bilen. Ved å lese denne håndboken kan du lære om egenskaper, viktig sikkerhetsinformasjon, og kjøretips under forskjellige veiforhold.
Den generelle utformingen av denne instruksjonsboken inneholder også en innholdsfortegnelse. Bruk innholdsfortegnelsen når du ser etter et spesielt område eller emne: den har en alfabetisk liste over all informasjon i denne instruksjonsboken.
Avsnitt: Denne instruksjonsboken har åtte avsnitt pluss innholdsfortegnelse. Hvert avsnitt begynner med en kort liste over innholdet, så du kan med en gang se om avsnittet har den informasjonen du ønsker.
Du vil finne ADVARSEL, FORSIKTIGHET og MERK i forskjellige steder i denne instruksjonsboken. Disse gjelder for din personlige sikkerhet. Du bør lese nøye gjennom og følge ALLE prosedyrene og anbefalingene som er gitt i ADVARSEL, FORSIKTIGHET og MERK.
MERK
MERK indikerer interessant eller nyttig informasjon.
Bensinmotor
Blyfri
Vi anbefaler deg å bruke blyfri bensin med et oktantall på RON (Research Octane Number) 95 / AKI (Anti Knock Index) 91 eller høyere, for maksimal ytelse på bilen. (Bruk ikke metanol
-
blandet drivstoff.) Du kan bruke blyfri bensin med et
oktantall på RON 91~94 men det kan føre til ubetydelig reduksjon i ytelsen på bilen.
Den nye bilen er konstruert for å gi maksimal ytelse med BLYFRITT DRIVSTOFF, så vel som å minimere eksosutslippene og forurensing av tennpluggene.
SLIK BRUKER DU DENNE INSTRUKSJONSBOKEN
ADVARSEL
ADVARSEL indikerer en situasjon som kan medføre alvorlig personskade eller død, hvis advarselen ignoreres.
FORSIKTIG
FORSIKTIGHET indikerer en situasjon som kan skade bilen hvis det ikke utvises forsiktighet.
DRIVSTOFFANBEFALINGER
GDe NOR 1.QXP 12/9/2015 9:33 PM Page 2
13
Innledning
Bensin som inneholder alkohol og metanol
Gasohol er en blanding av bensin og etanol (også kjent som kornsprit), og bensin eller gasohol som inneholder metanol (også kjent som tre-sprit) blir markedsført sammen med eller i stedet for blyholdig eller blyfri bensin.
Du må ikke bruke gasohol som inneholder mer enn 10 % etanol, og du må ikke bruke bensin eller gasohol som inneholder metanol. Begge disse drivstoffene kan forårsake problemer med kjøreegenskapene og skade på drivstoffsystemet, motorstyringssystemet og utslippskontrollsystemet.
Bruk ikke gasohol av noe slag hvis det oppstår problemer med kjøreegens
-
kapene. Skade på bilen eller problemer med
kjøreegenskapene kan ikke dekkes av fabrikantens garanti, hvis de er resultat av bruk av:
1. Gasohol som inneholder mer enn 10 % etanol.
2. Bensin eller gasohol som inneholder metanol.
3. Blyholdig drivstoff eller blyholdig gasohol.
ADVARSEL
• Ikke "topp opp" etter at fyllepistolen automatisk stenger ved påfylling.
• Kontroller alltid at drivstofflokket sitter godt på plass, for å hindre at det søles drivstoff ved en ulykke.
FORSIKTIG
BRUK ALDRI BLYHOLDIG DRIV- STOFF. Hvis du bruker blyholdig drivstoff vil det skade katalysatoren og oksygensensoren i motorens kontrollsystem og ha innvirkning på utslippskontrollen.
Du må aldri tilsette andre rensemidler for drivstoffsystem til drivstofftanken enn det som er spesifisert. Vi anbefaler at systemet kontrolleres hos en autorisert HYUNDAI-forhandler.
FORSIKTIG
Bruk aldri gasohol som inneholder metanol. Bruk ikke noe gasohol
-
produkt som svekker kjøreegens- kapene.
GDe NOR 1.QXP 12/9/2015 9:33 PM Page 3
Innledning
41
Annet drivstoff
Bruke drivstoff slik som:
- Drivstoff som inneholder silikon (Si)
- Drivstoff som inneholder MMT (Mangan, Mn)
- Drivstoff som inneholder Ferrocene (Fe), og
- Drivstoff som inneholder andre metalliske tilsetninger,
kan gjøre skade på kjøretøyet og motoren, eller kan føre til blokkering, feiltenning, dårlig akselerasjon, at motoren kveles, at katalysatoren smelter, unormal korrosjon, reduksjon av levetiden e.l.
Feilindikatorlampen (MIL) vil også kunne tennes.
MERK
Skade på drivstoffsystemet eller problemer med ytelsen, som er forårsaket av bruk av denne typen drivstoff, vil kanskje ikke dekkes av nybilgarantien.
Bruk av MTBE
Vi anbefaler at drivstoff som inneholder MTBE (Methyl Tertiary Butyl Ether) over 15,0 % vol. (Oksygeninnhold med en vekt på 2,7 %) ikke må brukes på bilen din.
Drivstoff som inneholder MTBE over 15,0 % vol. (Oksygeninnhold med en vekt på 2,7 %) kan redusere bilens ytelse og produsere damplås eller føre til vanskelig start.
Ikke bruk metanol
Du må ikke bruke drivstoff som inneholder metanol (tre-sprit) på bilen. Denne typen drivstoff kan redusere bilens ytelse og skade komponenter i drivstoffsystemet, motorstyringssystemet og utslippskontrollsystemet.
Drivstofftilsetninger
HYUNDAI anbefaler at du bruker blyfri bensin som har et oktantall på RON (Research Octane Number) 95 / AKI (Anti Knock Index) 91 eller høyere (for Europa) eller oktantall på RON (Research Octane Number) 91 / AKI (Anti-Knock Index) 87 eller høyere (unntatt Europa).
For kunder som ikke regelmessig bruker bensin av god kvalitet inkludert drivstofftilsetninger, og har startproblemer eller motoren ikke går jevnt, må det tilsettes en flaske med drivstofftilsetning på drivstofftanken hver 15 000 km. Tilsetningene og informasjonen om hvordan du bruker dem kan du få hos en godkjent HYUNDAI-forhandler. Ikke bland med andre tilsetninger.
Kjøre i andre land
• Du kjenner alle bestemmelser angående registrering og forsikring.
• Undersøk om godkjent drivstoff er tilgjengelig.
FORSIKTIG
Den begrensede garantien på den nye bilen din dekker ikke skade på drivstoffsystemet og ytelses
-
problemer som skyldes bruk av drivstoff som inneholder metanol eller drivstoff med MTBE (Methyl Tertiary Butyl Ether)-innehold over 15,0 % vol. (Oksygeninnhold med en vekt på 2,7 %.)
GDe NOR 1.QXP 12/9/2015 9:33 PM Page 4
15
Innledning
Dieselmotor
Dieseldrivstoff
Du må bare brukes kommersielt tilgjengelig dieseldrivstoff som oppfyller EN 590 eller sammenlignbar standard på dieselmotoren. (EN står for "European Norm"). Du må ikke bruke marinediesel, fyringsolje eller drivstofftilsetninger som ikke er godkjent. Dette vil øke slitasjen og forårsake skade på motoren og drivstoffsystemet. Hvis du bruker ikke­godkjent drivstoff og/eller drivstoff
-
tilsetninger vil det føre til en begrensning i garantirettighetene. Du må bruke dieseldrivstoff med cetantall høyere enn 51 på bilen din. Hvis det er tilgjengelig to dieseltyper, bruker du sommer- eller vinterdrivstoff i henhold til følgende temperaturforhold.
• Over -5 °C ... Dieseldrivstoff til
sommerbruk.
• Under -5 °C ... Dieseldrivstoff til
vinterbruk.
Hold øye med drivstoffnivået i tanken : Hvis motoren stopper av drivstoffmangel, må kretsene fylles helt opp før motoren kan startes igjen.
Biodiesel
Du kan bruke kommersiell dieselblanding som ikke inneholder mer enn 7 % biodiesel, også kjent som ”B7-diesel” på bilen, hvis den tilfredsstiller EN 14214 eller tilsvarende spesifikasjoner. (EN står for "European Norm"). Hvis du bruker biodrivstoff som overskrider 7 % som er laget av rapsfrømetylester (RME), fettholdig syremetylester (FAME), metylester av vegetabilsk olje (VME) etc. eller blander diesel som overskrider 7 % med biodiesel, vil det forårsake økt slitasje eller skade på motoren og drivstoffsystemet. Reparasjon eller skifting av slitte eller skadede komponenter på grunn av bruk av ikke­godkjent drivstoff vil ikke dekkes av fabrikantens garanti.
FORSIKTIG
Ikke la det komme bensin eller vann i tanken. Dette fører til at tanken må dreneres og rørene må utluftes for å unngå blokkering i innsprøytnings
-
pumpen og skader på motoren.
FORSIKTIG - Dieseldrivstoff
(Hvis det er montert DPF)
Det anbefales å bruke godkjent autodieseldrivstoff på dieselbiler som er utstyrt med DPF-systemet. Hvis du bruker dieseldrivstoff med mye svovel (mer enn 50 ppm svovel) og uspesifiserte tilsetninger, kan det forårsake at DPF-systemet skades og det kan komme utslipp av hvit røyk.
FORSIKTIG
Bruk ikke noe drivstoff, verken diesel, B7-biodiesel eller annet, som ikke tilfredsstiller de siste spesifikasjonene fra petroleums
-
industrien.
Bruk aldri noen drivstoff
-
tilsetninger eller behandling som ikke er anbefalt eller godkjent av bilfabrikanten.
GDe NOR 1.QXP 12/9/2015 9:33 PM Page 5
Innledning
61
Det trengs ingen spesiell innkjørings- periode. Likevel følger her noen få enkle forholdsregler for de første 1000 km som kan være med å gi god ytelse, økonomi og lang levetid for bilen din.
• Kjør ikke med uforsvarlig høyt
motorturtall.
• Hold motorhastigheten mellom 2000
og 4000 o/min. under kjøring.
• Hold ikke den samme hastigheten over
en lengre periode, verken fort eller sakte. Du må variere motorhastigheten for riktig innkjøring av motoren.
• Unngå bråbremsing, unntatt i
nødtilfeller, for at bremsene skal "sette seg" ordentlig.
• Kjør ikke med tilhenger de første 2000
km som bilen brukes.
HYUNDAI organiserer en miljømessig forsvarlig behandling for biler som skal kasseres og tilbyr å ta tilbake din HYUNDAI bil som skal kasseres i henhold til European Union (EU)-direktiv for biler som skal kasseres.
Du kan få detaljert informasjon på din nasjonale HYUNDAI hjemmeside.
BILENS INNKJØRINGSPERIODE RETURNERE BRUKTE BILER
(FOR EUROPA)
GDe NOR 1.QXP 12/9/2015 9:33 PM Page 6
Bli kjent med bilen din
Utvendig oversikt (foran) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 2-2
Utvendig oversikt (bak) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 2-3
Innvendig oversikt . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 2-4
Instrumentpanel, oversikt . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 2-5
Motorrommet . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 2-6
2
GDe NOR 2.QXP 1/6/2015 3:44 PM Page 1
Bli kjent med bilen din
22
UTVENDIG OVERSIKT (FORAN)
1. Demonterbar tauekrok foran...................6-39
2. Vindusvisker foran ................................4-131
3. Utvendige speil .......................................4-45
4. Dørlås .....................................................4-17
5. Hovedlys...............................................4-125
6. Tåkelys foran ........................................4-128
7. Panser ...................................................4-29
8. Dekk og hjul............................................7-29
OGD011001
Den aktuelle formen kan være annerledes enn på illustrasjonen.
GDe NOR 2.QXP 1/6/2015 3:45 PM Page 2
23
Bli kjent med bilen din
UTVENDIG OVERSIKT (BAK)
1. Takantenne ...........................................4-183
2. Defroster i bakvindu .............................4-139
3. Visker bak.............................................4-131
4. Dørlås .....................................................4-17
5. Parkeringshjelpsystem bak.....................4-94
6. Barnesikring på dørlås bak.....................4-21
7. Drivstoffpåfylling .....................................4-31
8. Slepekrok bak.........................................6-39
9. Kombinasjonslampe bak.........................7-71
10. Håndtakbryter i bakluke .......................4-22
11. Høyt montert stopplys...........................7-75
12. Ryggekamera .....................................4-121
OGD011002
Den aktuelle formen kan være annerledes enn på illustrasjonen.
GDe NOR 2.QXP 1/6/2015 3:45 PM Page 3
Bli kjent med bilen din
42
INNVENDIG OVERSIKT
1. Sete..........................................................3-2
2. Innvendig dørhåndtak ............................4-18
3. Elektrisk vindusbryter ............................4-25
4. Elektrisk vinduslåsbryter........................4-27
5. Utvendig speilkontroll ............................4-46
6. Folde inn utvendig speil ........................4-47
7. Utløserarm for panser............................4-29
8. Nivåbryter for frontlys ..........................4-129
9. Belysningskontrollsystem på
instrumentpane ......................................4-51
10. AV-knapp for Idle Stop and Go
(Stopp og start teknologi) ....................5-16
11. PÅ/AV-knapp for oppvarmet ratt ..........4-40
12. Lane departure warning system
(LDWS) (varselsystem for å kjøre
av fra kjørefilen)* ..................................5-65
13. Aktiv ØKO (ECO)-knapp......................5-40
14. Ratt ......................................................4-39
15. Lysbryter ............................................4-124
16. Visker/Spyler......................................4-131
17. Tippe- og uttrekkspak på rattet............4-39
18. Sikringsboks ........................................7-40
19. Girspak på manuell girkasse/
Girspak på automatisk girkasse/ Girspak på girkasse med dobbel clutch
............................................5-23/5-26/5-32
* : hvis montert
OGDE015005
Den aktuelle formen kan være annerledes enn på illustrasjonen.
GDe NOR 2.QXP 1/6/2015 3:46 PM Page 4
25
Bli kjent med bilen din
INSTRUMENTPANEL, OVERSIKT
OGDE011004
Den aktuelle formen kan være annerledes enn på illustrasjonen.
1. Instrumentpanel .................................4-49
2. Horn ...................................................4-39
3. Lydkontroll på rattet* ........................4-184
4. Cruisekontroll-bryter /
Hastighetsbegrenser-bryter* ......5-61/5-69
5. Kollisjonspute på førersiden*..............3-51
6. Tenningsbryter* eller MOTOR
START/STOPP-knapp* ................5-6/5-10
7. Lydsystem*.......................................4-183
8. Kollisjonspute på/av-indikator,
passasjerside foran ............................3-47
9. Bryter for sentrallås............................4-18
10. Nødblinklys.....................................4-122
11. ESC AV-knapp .................................5-52
12. Sikkerhetsbelteadvarsel,
passasjerside ...................................3-21
13. Klimaanlegg .........................4-141/4-150
14. Setevarmer*/Seteavkjøling* .....3-11/3-12
15. Sigarettenner* ................................4-168
16. Aux (Tilleggs)-, USB- og
IPod-port* .......................................4-172
17. Strømuttak* ....................................4-171
18. Frontkollisjonspute til passasjer*......3-51
19. Hanskerom.....................................4-165
* : hvis montert
GDe NOR 2.QXP 1/6/2015 3:46 PM Page 5
Bli kjent med bilen din
62
MOTORROMMET
OGDE071001/OGD075071
Motorrommet i bilen kan se annerledes ut i virkeligheten enn på illustrasjonen.
1. Påfyllingslokk for motorolje................7-11
2. Bremse/clutch* væskebeholder.........7-15
3. Positiv batteriterminal ........................7-25
4. Negativ batteriterminal ......................7-25
5. Sikringsboks......................................7-40
6. Luftfilter..............................................7-18
7. Radiatorlokk.......................................7-14
8. Ekspansjonstank for kjølevæske .......7-13
9. Peilepinne for motorolje.....................7-10
10. Beholder for vindusspylervæske .....7-16
* : hvis montert
Bensinmotor - 1,6 GDI
Bensinmotor - 1,6 T-GDI
GDe NOR 2.QXP 1/6/2015 3:47 PM Page 6
27
Bli kjent med bilen din
OGD075001/OGDE071070
Motorrommet i bilen kan se annerledes ut i virkeligheten enn på illustrasjonen.
1. Påfyllingslokk for motorolje................7-11
2. Bremse/clutch* væskebeholder.........7-15
3. Positiv batteriterminal ........................7-25
4. Negativ batteriterminal ......................7-25
5. Sikringsboks......................................7-40
6. Luftfilter..............................................7-18
7. Radiatorlokk.......................................7-14
8. Ekspansjonstank for kjølevæske .......7-13
9. Peilepinne for motorolje.....................7-10
10. Beholder for vindusspylervæske .....7-16
* : hvis montert
Bensinmotor - 1,6 MPI
Bensinmotor - 1,4 MPI
GDe NOR 2.QXP 1/6/2015 3:47 PM Page 7
28
Bli kjent med bilen din
OGDE075120
Motorrommet i bilen kan se annerledes ut i virkeligheten enn på illustrasjonen.
1. Påfyllingslokk for motorolje................7-11
2. Bremse/clutch* væskebeholder.........7-15
3. Positiv batteriterminal ........................7-25
4. Negativ batteriterminal ......................7-25
5. Sikringsboks......................................7-40
6. Luftfilter..............................................7-18
7. Radiatorlokk.......................................7-14
8. Ekspansjonstank for kjølevæske .......7-13
9. Peilepinne for motorolje.....................7-10
10. Beholder for vindusspylervæske .....7-16
11. Drivstoffilter ....................................7-17
* : hvis montert
Dieselmotor
GDe NOR 2.QXP 1/6/2015 3:48 PM Page 8
Sikkerhetssystem for bilen
Sete. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3-2
• Forsete . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3-5
• Setevarmer . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3-11
• Seteavkjøling . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3-12
• Baksete . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3-15
Sikkerhetsseler . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3-20
• Sikkerhetsselesystem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3-20
• Varsel for sikkerhetsbelte . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3-21
• Hofte-/skulderbelte . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3-23
• Sikkerhetsbeltestrammer. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3-26
• Forholdsregler ved bruk av sikkerhetsbelter . . . . . . 3-28
• Ta vare på sikkerhetsbeltene . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3-31
Barnesikringssystem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3-32
Kollisjonspute – tilleggssikkerhetssystem . . . . . . 3-43
• Ikke installer et barnesete på forsetepassasjererens
sete . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3-46
• Varsling og indikator for kollisjonspute . . . . . . . . . . 3-46
• SRS-komponenter og funksjoner. . . . . . . . . . . . . . . . 3-48
• Kollisjonspute for sjåfør og passasjer foran. . . . . . . 3-51
• Sidekollisjonspute . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3-56
• Gardinkollisjonspute. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3-57
• Vedlikeholde SRS . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3-64
• Tilleggssikkerhetsregler . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3-65
• Advarselsmerke for kollisjonspute . . . . . . . . . . . . . . 3-66
3
GDe NOR 3.QXP 1/6/2015 3:49 PM Page 1
Sikkerhetssystem for bilen
23
Førersete
(1) Setejustering, forover/bakover (2) Helling på seterygg (3) Setejustering, høyde (4) Korsryggstøtte* (5) Setevarme*/ Seteavkjøling
(sete med luftventilasjon)* (6) Justering av hodestøtte (7) Sete for enkel innstigning
(bare for bil med 3 dører)
Passasjersete foran
(8) Setejustering, forover/bakover (9) Helling på seterygg (10) Setevarme*/ Seteavkjøling
(sete med luftventilasjon)* (11) Justering av hodestøtte (12) Sete for enkel innstigning
(bare for bil med 3 dører)
Baksete
(13) Armlene* (14) Justering av hodestøtte (15) Delt sammenleggbart baksete *
hvis montert
SETE
OGDE035001
Type A
Type B ■ Type C
Type A
Type B
GDe NOR 3.QXP 1/6/2015 3:50 PM Page 2
33
Sikkerhetssystem for bilen
ADVARSEL - Løse
gjenstander
Løse gjenstander i fotområdet til sjåføren kan hindre bruk av fotpedalene, dette kan forårsake en ulykke. Ikke plasser noe under forsetene.
ADVARSEL - Førersete
• Forsøk aldri å justere setet under kjøring. Dette kan resultere i at du mister kontrollen, og føre til ulykke eller død, alvorlig personskade eller skade på eiendom.
• La ikke noe hindre normal stilling på seteryggen. Hvis du oppbevarer noen gjenstand mot seteryggen eller annet sted som hindrer riktig låsing av en seterygg, kan det resultere i alvorlig skade ved bråstopp eller kollisjon.
• Kjør alltid med seteryggen oppreist og plasser sikkerhetsbeltet stramt og lavt over hoftene. Dette er den beste stillingen for å beskytte deg ved en ulykke.
• For å unngå unødvendige og kanskje alvorlige skader med kollisjonspute, må du sitte så langt bak rattet som mulig, samtidig som du ivaretar komfortabel kontroll av bilen. Vi anbefaler at brystet er minst 25 cm fra rattet.
ADVARSEL
- Sjåføren er ansvarlig for passasjeren foran
Hvis bilen kjøres med forseteryggen lagt ned, kan det føre til alvorlig personskade ved en ulykke. Hvis forsetet har seteryggen nede ved en ulykke, kan passasjerens hofter skli under hoftebeltet. Dette gir stor belastning mot den ubeskyttede buken. Det kan føre til alvorlige innvendige skader. Sjåføren må påse at passasjeren foran har seteryggen i oppreist stilling når bilen er i bevegelse.
ADVARSEL
Ikke bruk sittepute som reduserer friksjonen mellom setet og passasjeren. Passasjerens hofter kan skli under hoftedelen på sikkerhetsbeltet ved en ulykke eller en bråstopp. Det kan føre til alvorlige eller livsfarlige innvendige skader, fordi sikkerhetsbeltet ikke kan fungere normalt.
GDe NOR 3.QXP 1/6/2015 3:50 PM Page 3
Sikkerhetssystem for bilen
43
ADVARSEL - Seterygger
bak
• Seteryggen bak må låses ordentlig. Hvis ikke, kan passasjerer og gjenstander bli kastet forover og føre til alvorlig personskade eller død ved en bråstopp eller kollisjon.
• Bagasje og annen last bør legges flatt ned i lasteområdet. Hvis gjenstandene er store, tunge eller må stables, må de sikres. Det må under ingen omstendigheter stables last som er høyere enn seteryggene. Hvis disse advarslene ikke følges, kan det føre til alvorlig personskade eller død ved en bråstopp, kollisjon eller velt.
• Det må ikke sitte passasjerer i lasteområdet eller sitte eller ligge på seteryggene som er felt ned, mens bilen er i bevegelse. Alle passasjerer må sitte riktig i setene og sikres ordentlig under kjøring.
• Når seteryggen stilles tilbake til opprinnelig stilling, må den låses ordentlig ved å skyve den forover og bakover.
ADVARSEL
Etter at setet er justert, må du alltid kontrollere om det er låst på plass. Dette gjør du ved å forsøke å bevege setet forover eller bakover uten å løsne låsespaken. Plutselige eller uventede bevegelser av førersetet kan forårsake at du mister kontroll over bilen, noe som kan resultere i en ulykke.
ADVARSEL
• Vær meget forsiktig slik at hender eller andre gjenstander ikke blir sittende fast i setemekanismen når du beveger setet.
• Ikke legg en sigarettenner på gulvet eller i setet. Når du bruker setet kan gassen sive ut av tenneren og forårsake brann.
• Hvis det sitter passasjerer i baksetene må du være forsiktig når du justerer stillingen på forsetet.
• Vær meget forsiktig hvis du må hente ut små gjenstander som har havnet under setene, eller mellom setet og midtkonsollen. Du kan komme til å skjære eller skade hendene dine på de skarpe kantene til setemekanismen.
GDe NOR 3.QXP 1/6/2015 3:50 PM Page 4
35
Sikkerhetssystem for bilen
Forsete
Manuell justering
Forover og bakover
Flytte setet forover eller bakover:
1. Dra i setejusteringsspaken under forkanten av seteputen og hold den.
2. Skyv setet til ønsket stilling.
3. Slipp spaken og påse at setet låses på plass.
Juster setet før kjøring, og påse at det er låst ordentlig ved å prøve å bevege setet forover og bakover uten å bruke spaken. Hvis det beveger på seg, er det ikke ordentlig låst.
Helling på seteryggen
Drei kontrollknappen forover eller bakover for å bevege seteryggen til ønsket stilling.
Høyde på seteputen (hvis montert)
Skyv spaken som sitter på utsiden av seteputen opp eller ned, for å endre høyden på seteputen.
• Skyv spaken ned flere ganger, for å senke seteputen.
• Skyv spaken opp flere ganger, for å heve seteputen.
OGDE031002 OGDE031003 OGDE031004
GDe NOR 3.QXP 1/6/2015 3:50 PM Page 5
Sikkerhetssystem for bilen
63
Automatisk justering (hvis montert)
Forsetet kan justeres med kontroll- knappene som er plassert på utsiden av seteputen. Før du kjører må setet justeres til riktig stilling for å ha god kontroll på rattet, pedalene og bryterne på instrumentpanelet.
Forover og bakover
1. Skyv kontrollbryteren forover eller
bakover for å bevege setet til ønsket stilling.
2. Slipp bryteren når setet får den
stillingen som ønskes.
ADVARSEL
Det elektriske setet kan betjenes med tenningen AV.
Derfor skal ikke barn forlates uten tilsyn i bilen.
FORSIKTIG
• Det elektriske setet drives av en elektrisk motor. Stopp betjeningen når justeringen er fullført.
Overdreven bruk kan skade det elektriske utstyret.
• Det elektriske setet forbruker mye elektrisk strøm når det er i drift. Hvis du vil hindre unødvendig belastning på ladesystemet, må du ikke justere det elektriske setet lengre enn nødvendig mens motoren ikke er i gang.
• Ikke bruk to eller flere elektriske setebrytere samtidig. Hvis du gjør dette kan det føre til feil i den elektriske setemotoren eller elektriske komponenter.
OGDE033007
GDe NOR 3.QXP 1/6/2015 3:50 PM Page 6
37
Sikkerhetssystem for bilen
Helling på seteryggen
1. Skyv kontrollbryteren forover eller bakover for å bevege seteryggen til ønsket vinkel.
2. Slipp bryteren når setet får den stillingen som ønskes.
Høydejustering på sete (hvis montert)
1. Dra den fremre delen av kontroll
-
bryteren opp for å heve eller ned for å senke frontdelen av seteputen. Dra den bakre delen av kontrollbryteren opp for å heve eller ned for å senke bakdelen av seteputen.
2. Slipp bryteren når setet får den stillingen som ønskes.
Korsryggstøtte (hvis montert)
Du kan justere korsryggstøtten ved å trykke på bryteren for korsryggstøtte på siden av setet.
1. Trykk på den fremre delen av bryteren for å øke støtten, eller den bakre delen av bryteren for å redusere støtten.
2. Slipp bryteren når den får stillingen som ønskes.
OGDE033006 OGDE033005 OGDE033008
GDe NOR 3.QXP 1/6/2015 3:50 PM Page 7
Sikkerhetssystem for bilen
83
Hodestøtte
Førersetet og passasjersetet foran er utstyrt med hodestøtte for å gi sikkerhet og komfort til passasjerene.
Hodestøtten gjør det ikke bare komfortabelt for sjåføren og passasjeren foran, men den hjelper også til å beskytte hodet og nakken ved en kollisjon.
Justere forover og bakover (hvis montert)
Hodestøtten kan justeres forover i tre forskjellige stillinger, ved å skyve hodestøtten forover til ønsket stilling. Hvis du vil justere hodestøtten til bakerste stilling, skyver du den til stillingen lengst forover og så slipper du den. Juster hodestøtten slik at den støtter hodet og nakken ordentlig.
OPA039052
ADVARSEL
• Hodestøtten skal justeres slik at midten av hodestøtten står på samme høyde som midten av tyngdepunktet på passasjerens hode. Dette gir maksimal effektivitet ved en ulykke. Tyngdepunktet for de fleste mennesker er generelt lik høyden på toppen av øynene.
Juster også hodestøtten så nær hodet som mulig. Bruk av en pute som holder kroppen bort fra seteryggen anbefales ikke, av denne grunn.
• Bilen må ikke brukes hvis hodestøtten er tatt av. Det kan oppstå alvorlig personskade ved en ulykke. Hodestøttene kan gi beskyttelse mot nakkeskader når de er justert riktig.
• Du må ikke justere stillingen på hodestøtten til sjåføren mens bilen er i bevegelse.
OGD031011
GDe NOR 3.QXP 1/6/2015 3:50 PM Page 8
39
Sikkerhetssystem for bilen
Justere høyden opp og ned
Skyv hodestøtten opp til ønsket stilling (1), for å heve den. Trykk på og hold inn utløserknappen (2) på hodestøtten og senk den til ønsket stilling (3), for å senke hodestøtten.
Demontering/Montering
Slik tar du av hodestøtten:
1. Legg seteryggen (2) bakover ved hjelp av spaken eller bryteren for regulering av seteryggen (1).
2. Hev hodestøtten så langt opp som den kan gå.
3.Trykk på utløserknappen for hodestøtten (3) mens du drar hodestøtten opp (4).
OGD031009
OYFH034205
FORSIKTIG
Hvis du legger ned seteryggen mot fronten med hodestøtten og seteputen hevet, kan hodestøtten komme i kontakt med solskjermen eller andre deler i bilen.
OGDE033100
OGDE033102
Type A
Type B
GDe NOR 3.QXP 1/6/2015 3:50 PM Page 9
Sikkerhetssystem for bilen
103
Sette hodestøtten på igjen:
1. Sett stengene til hodestøtten (2) inn i hullene mens du trykker på utløserknappen (1).
2. Legg seteryggen (4) bakover ved hjelp av spaken eller bryteren for regulering av seteryggen (3).
3. Juster hodestøtten til riktig høyde.
ADVARSEL
La IKKE noen sitte i setet når hodestøtten er tatt av.
OGDE033101
OGDE033103
Type A
Type B
ADVARSEL
Pass alltid på at hodestøtten låser seg i stilling etter montering og juster den ordentlig.
GDe NOR 3.QXP 1/6/2015 3:50 PM Page 10
311
Sikkerhetssystem for bilen
Setevarmer (hvis montert)
Setevarmeren skal varme opp forsetene i kaldt vær. Når tenningsbryteren står i PÅ-stilling, slås hver av bryterne på, for å varme opp fører- og passasjersetet.
I mildt vær eller under forhold hvor det ikke trengs setevarmer, må bryterne stå i “OFF” (AV)-stilling.
• Hver gang du trykker på knappen endres temperaturinnstillingen i setet slik:
- Type A, B
- Type C
• Setevarmeren går som standard til AV­stilling når tenningsbryteren slås på.
MERK
Når bryteren for setevarme står i PÅ­stilling, slår oppvarmingssystemet seg automatisk av eller på, avhengig av setetemperaturen.
OGDE035077
Type C
OGDE031015
OGDE031014
Type A
Type B
AV → HØY ( ) → LAV ( )
AV HØY ( ) MIDTRE ( )
LAV ( )
GDe NOR 3.QXP 1/6/2015 3:50 PM Page 11
Loading...
+ 530 hidden pages