Yamaha CVP-201 User Manual [sv]

Bruksanvisning
VIKTIGT
Kontrollera nätspänningen
Försäkra Dig om att den nätspänning Du tänker ansluta till överensstämmer med det volttal som finns angivet på typplåten som sitter på undersidan av instrumentet. Det kan förekomma en spänningsväljare på instrumen­tets undersida nära nätkabeln. Se i sådana fall till att denna är inställd på rätt spänning. Spänningsväljaren är inställd på 240V när instrumentet levereras. Använd en vanlig skruvmejsel för att vrida spänningsväljaren till önskat läge.
FÖRSIKTIGHETSÅTGÄRDER
VAR VÄNLIG LÄS DETTA NOGA INNAN DU GÅR VIDARE
* Förvara denna text på säker plats för senare referens.
VARNING
Följ alltid de grundläggande försiktighetsåtgärder som anges nedan för att undvika risken för allvarliga skador eller t o m dödsfall p gr av elchock, kortslutning, åverkan eller brandrisk. Dessa försiktighetsåtgärder innefattar, men är inte begränsade till, följande:
•Öppna inte instrumentet eller försök ta isär de inre delarna eller modifiera dem på något sätt. Instrumentet innehåller inga delar som kräver någon service av användaren. Om något skulle tyckas vara felaktigt, avbryt genast användandet och kontakta kvalificerad Yamaha personal för bedömning.
•Exponera inte instrumentet för regn, använd det inte nära vatten eller ånga eller fuktig miljö, eller placera behållare som innehåller vätskor som kan riskera spillas i någon öppning på instrumentet.
•Om nätkabeln eller dess kontakt blir nött eller trasig, om ljudet plötsligt försvinner medan man spelar, eller främmande lukt eller rök observeras, slå
FÖRSIKTIGT
Följ alltid de grundläggande försiktighetsåtgärder som anges nedan för att undvika risken för fysiska skador på Dig själv eller andra, eller skador på instrumentet eller annan egendom. Dessa försiktighetsåtgärder innefattar, men är inte begränsade till, följande:
genast av strömbrytaren, drag ur sladden ur eluttaget och låt inspektera instrumentet av kvalificerad Yamaha personal.
•Använd endast den spänning som anges för instrumentet. Den spänning som gäller finns angiven på instrumentets typplåt.
•Innan instrumentet rengöres, drag alltid ur nätkabeln från eluttaget. Hantera aldrig nätkabel och kontakt med våta händer.
•Kontrollera den elektriska kontakten med jämna mellanrum och avlägsna all smuts och damm som kan ha samlats.
•Placera inte nätkabeln nära varma källor som t ex värmeelement, eller liknande och böj inte överdrivet eller på annat sätt skada kabeln. Placera inte heller tunga föremål på den, eller placera den så att man kan trampa, eller rulla någonting över den.
•När kabeln dras ur eluttaget, håll alltid i själva kontakten och inte i kabeln. Kabeln kan skadas av att man drar i den.
•Drag ur nätkabeln om instrumentet inte används över en längre period, eller vid åska.
•Innan anslutningar görs till andra elektroniska apparater, slå av strömmen för alla apparaterna. Ställ alla volymer på minimum nivå innan strömmen slås till eller från.
•Utsätt inte instrumentet för miljöer med extremt mycket damm eller vibrationer, extrem kyla eller värme (t ex direkt solljus, nära värmeelement eller i en bil under dagtid) för att undvika risken för deformation av panelen eller skador på de interna komponenterna.
•Använd inte instrumentet nära elektriska produkter som TV, radio eller hög­talare då detta kan orsaka störningar.
•Placera inte instrumentet på instabilt underlag så att det riskerar att falla omkull.
•Drag ur alla anslutna kablar innan instrumentet flyttas.
•Rengör instrumentet med en ren, torr trasa. Använd inte slipande rengörings­medel, vaxer, lösningsmedel eller kemiskt behandlade putsdukar. Dessutom, placera inte förmål av plast eller vinyl eftersom dessa kan missfärga panel eller klaviatur.
•Lägg inte hela Din tyngd över instrumentet eller placera tunga föremål på det och använd inte överdrivet våld mot knappar, omkopplare eller anslut­ningar.
•Var försiktig så att Du inte klämmer fingrarna och stick inte in hand eller fingrar under lockets öppning.
•Stick aldrig in eller tappa papper, metall eller andra föremål i öppningen mellan lock och klaviatur. Om detta händer, slå omedelbart av strömmen, drag nätkabeln ur eluttaget och låt inspektera instrumentet av kvalificerad Yamaha personal.
•Placera inte instrument tätt intill en vägg (lämna minst 3 cm till väggen) eftersom detta kan orsaka otillräcklig luftcirkulation, och risk att instrumentet blir överhettat.
•Läs noga den bifogade beskrivningen kring hur instrumentet monteras. Felaktigheter i sammansättningen kan orsaka skador på såväl instrument som person.
SPARA EGNA DATA
•Spara alltid data till floppy disk med jämna mellanrum, för att undvika att förlora viktiga data p gr av tekniska fel eller felaktig hantering.
Yamaha ansvarar inte för skador orsakade av felaktigt hantering eller modifiering av instrumentet, eller för data som förlorats eller förstörts.
Slå alltid av strömmen när instrumentet inte används.
1
CVP-201
3
Tack för att Du valt Yamaha Clavinova! Vi rekommenderar att Du läser denna bruksanvisning noggrant så att Du kan dra full nytta av de avancerade och praktiska funktioner som finns i Clavinova. Vi rekom­menderar också att Du förvarar bruksanvisningen på säker och lättillgänglig plats för framtida referens.
Medföljande tillbehör
Music Software Collection Disk (och nothäfte)
Denna diskett innehåller prov på olika inspelade melodier att spelas på Clavinova, samt MIDI drivrutiner för datorer.
Floppy Disk
Tom diskett för Dina egna inspelningar.
Bruksanvisning
Denna manual innehåller kompletta instruktioner kring hur Du hanterar Din Clavinova.
Varumärken:
•Apple och Macintosh är varumärken för Apple
•Illustrationer och den LCD textruta som illustreras i denna instruktionsbok är endast avsedd som instruktion och kan utseendemässigt skilja sig från vad Du ser på Din Clavinova.
•Obehörig kopiering av upphovsskyddat material, annat än för användarens personliga bruk, är förbjudet.
Computer, Inc.
•IBM-PC/AT är varumärke för International Business Machines Corporation.
•Windows är registrerat varumärke för Microsoft Corporation.
•Rättigheterna till alla andra varumärken tillhör respektive tillverkare.
Panelens logotyper
De s k ”logotyper” som finns trycka på panelen på Clavinova anger de standarder och format den kan hantera och dess speciella funktioner som ingår.
GM System Level 1
”GM System Level 1” är ett tillägg till MIDI standarden som garanterar att all GM-kompatibel musikdata blir korrekt uppspelad av varje GM-kompatibel tongenerator, oavsett fabrikat.
XG Format
XG är ett nytt MIDI format skapat av Yamaha. Detta utgör på ett anmärkningsvärt sätt en förbättring och vidarutveckling av ”GM Level System 1” standarden genom att ge större utbud av högkvalitativa ljud plus avsevärt större möjligheter till effekt­hantering, fortfarande fullt kompatibelt med GM. Genom att använda XG ljuden i Clavinova blir det möjligt att spela in XG-kompatibla Song filer.
Disk Orchestra Collection
DOC är ytterligare ett ljudallokeringsformat som är kompatibelt med en lång rad Yamaha instrument och MIDI apparater, inklusive Clavinova serien.
Style File Format
Style File Format (SFF) är Yamahas originalformat för ackompan­jemangsmönster som arbetar med ett unikt konverteringssystem och ger ackompanjemangsautomatik av högsta kvalitet för en stor mängd olika ackordstyper. Clavionva använder SFF internt, läser SFF disketter som finns som extra tillbehör och skapar SFF stilar med hjälp av Custom Style funktionen.
XF Format
Yamaha XF formatet förstärker SMF (Standard MIDI File) standarden med större funktionalitet och är öppen för framtida expansion. Clavinova är kapabel att visa sångtexter i textrutan när en XF fil med sådan data spelas. (SMF är det vanligaste format som används för MIDI sequence filer. Clavinova är kompatibel med SMF i såväl format 0 som 1, och spelar in ”Song” data med SMF format 0.)
4
CVP-201
2
○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○
Funktioner i Clavinova
Lättanvänd LCD textruta
LCD textrutan (tillsammans med tillhörande knappar kirng denna) ger en perfekt och logisk
kontroll över de olika funktionerna i Clavinova (sid 16).
En stor källa av förnämliga, realistiska ljud
CVP-201 har ett enormt utbud av autentiska och dynamiska ljud och Du finner 195 originalljud, 480 XG ljud och 12 trumset/SFX uppsättningar. Dessa inkluderar exceptionellt naturtrogna piano-, stråk- och brassljud, speciellt den uttrycksfulla ”Sweet Trumpet”. Du kan även spela realistiska trummor och andra rytminstrument direkt från klaviaturen (sid 31).
Uppspelning av Song disketter
Clavinova kan spela upp olika typer av disketter med färdiginspelad musik som finna att tillgå i handeln. Med sådan typ av mjukvara kan Du t ex spela som pianosolist till fullt kompletta orkersterarrangemang (sid 93). Om mjukvaran innehåller sångtext kan denna avläsas i Clavinovas LCD textruta.
Speciella Guide funktioner som gör det lätt att lära spela
LCD textrutan och Guide-lamporna kan, med därför avsedd diskettmjukvara, hjälpa Dig att lära spela genom att visa när och var de rätta tonerna skall spelas. Systemet kan i tre olika steg hjälpa Dig att snabbt och lätt behärska varje melodi (sid 105).
Inspirerande och dynamiskt automatiskt ackompanjemang
Auto Accompaniment i Clavinova ger Dig ett komplett, mycket musikaliskt och innehållsrikt ackompanjemang i den stil Du önskar och enligt de ackord Du spelar (sid 57). Det finns även ett stort urval av ”Pianist” stilar som gör att Du får renodlat pianoackompanjemang (sid 58). Du kan välja bland 160 fabriksprogrammerade stilar, eller skapa Dina helt egna (sid 73).
Lättillgängliga inställningar för olika slags musikstilar
Clavinova erbjuder flera olika sätt att ändra panelens inställningar utan minsta besvär. Du kan använda One Touch Setting funktionen för att välja mellan fyra olika ljud-, effekt- och andra inställningar lämpade för varje ackompanjemangsstil (sid 72). Med hjälp av Music Database kan Du välja mellan 463 uppsättningar av ljud- och stilinställningar, valbara efter titel eller stil (sid 67). Du kan till och med spara Dina egna panelinställningar och direkt återkalla dessa senare med den praktiska Registration funktionen (sid 89).
Lättskötta inspelningsfunktioner
Beroende på hur skicklig klaviaturspelare Du är, och vad Du föredrar, kan Du använda en rad olika inspelningsmetoder: Quick inspelning, Track inspelning och Chord Sequence (för stegvis inspelning av ackord för ackompanjemanget). (Se sid 110.)
Praktiskt TO HOST anslutning för direktkoppling till datorer
Clavinova kan användas som en högkvalitativ ljudkälla för uppspelning av musikalisk mjukvara via datorer. Det kan också användas som ”master keyboard” för att programmera och skapa musik med dator (se sid 160).
3
CVP-201
5
Innehåll
○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○
KAPITEL 1:
Förberedelser
Om denna bruksanvisning 8 Hantering av diskettstation och disketter 9 Ställ iordning Clavinova 10
Notstället..........................................................................................10
Lock.................................................................................................10
Slå till och från strömmen................................................................11
Hörlurar............................................................................................11
Övriga anslutningar..........................................................................11
Panelkontroller och anslutningar 12 Spela Demo melodierna 14
KAPITEL 2:
Grundläggande hantering
Använd LCD textrutans kontroller 16
Välj en funktion................................................................................16
Ändra en inställning.........................................................................17
Ändra en inställning i en meny-visning............................................18
Visa en annan sida..........................................................................19
Återställ ett funktionsvärde...............................................................19
Använd funktioner i rätvinkliga rutor.................................................20
Återgå till normalvisning...................................................................21
Använd Direct Access funktionen....................................................21
Justera volymen 23
Justera den totala volymen..............................................................23
Justera volymen för ackompanjemang eller Song...........................23
Ställ volymen för klaviaturen............................................................23
Justera nivån för stämmor i ackompanjemang eller Song...............24
Använd Metronome 25
Använd Metronome..........................................................................25
Ändra Metronome inställningarna....................................................26
Använd Hjälp läget 27
KAPITEL 3:
Ljud
Välja ljud 29
Välj ett ljud från VOICE SELECT visningen.....................................29
Välj ljud från normalvisningen..........................................................30
Keyboard Percussion.......................................................................31
Ändra klaviaturinställningar för grundljudet......................................31
Spela två ljud samtidigt — Dual-läge 33
Välj det andra ljudet.........................................................................33
Ändra grundljudet i Dual-läge..........................................................33
Ändra klaviaturinställningar för det andra ljudet...............................34
Lämna Dual-läget.............................................................................35
Spela två ljud inom olika omfång på klaviaturen — Split-läge 36
Välj det vänstra ljudet.......................................................................36
Ändra grundljudet i Split-läge...........................................................36
Ändra klaviaturinställningar för det vänstra ljudet............................37
Använd Dual och Split funktionerna samtidigt.................................39
Lämna Split-läget.............................................................................39
Använd pedalerna 40
Dämpar pedal (höger)......................................................................40
Sostenuto pedal (mitten)..................................................................40
Piano pedal (vänster).......................................................................40
KAPITEL 4:
Reverb och andra effekter
Reverb 41
Koppla Reverb till eller från..............................................................41
Ändra Reverb inställningarna...........................................................41
Chorus 44
Ändra Chorus inställningarna...........................................................44
Effekter för ljuden 46
Koppla till effekter............................................................................46
Ändra Effect inställningarna.............................................................46
KAPITEL 5:
Ackompanjemangsstilar
(rytm och Auto Accompaniment)
Välj ackompanjemangsstilar 49
Välj en Style.....................................................................................49
Spela med ackompanjemangsstilar 51
Variera stilen....................................................................................51
Starta ackompanjemangsstilen........................................................52
Stoppa ackompanjemangsstilen......................................................55
Spela med Auto Accompaniment 57
Använd Auto Accompaniment..........................................................57
Starta Auto Accompaniment............................................................58
Stoppa Auto Accompaniment..........................................................58
Ändra Auto Accompaniment inställningar........................................59
Justera nivån för individuella stämmor.............................................65
Övriga Auto Accompaniment funktioner 67
Music Database...............................................................................67
Harmony..........................................................................................69
One Touch Setting...........................................................................72
Skapa Dina egna stilar 73
Spela in en Custom Style.................................................................73
Övriga Custom Style funktioner.......................................................80
Spela upp Dina Custom Styles........................................................84
Meddelanden i Custom Style läge...................................................84
Använd Style Files 86
Om Yamaha Style File Format.........................................................86
Ladda stilar från diskett....................................................................86
Spela upp laddade Style Files.........................................................88
6
CVP-201
4
○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○
KAPITEL 6:
Registreringar
Använd Registration (registrera och återkalla panelinställningar)
Lagra en panelinställning.................................................................89
Återkalla en registrerad panelinställning..........................................90
Skydda panelinställningar................................................................91
KAPITEL 7:
Song kontroll
Song uppspelning 93
Song uppspelning............................................................................93
Bortkoppling av stämmor.................................................................97
Fördelning av spår till 1/RIGHT och 2/LEFT samt ljudval................98
Total volymkontroll vid Song uppspelning........................................99
Justering av spårens inställningar..................................................100
Ändra inställningar i MIXER visningen...........................................100
Repeteringsfunktioner....................................................................101
Övriga uppspelningskontroller.......................................................103
Spela upp andra typer av musikdata.............................................104
Guide kontroll 105
Guidemetoder och Pianorulle........................................................105
Använd Guide funktion...................................................................106
Övriga Guide-relaterade funktioner................................................108
Song inspelning 110
Förbered inspelning: Disk formatering...........................................111
Quick inspelning.............................................................................112
Track inspelning (inspelning på flera spår)....................................115
Lägg till nya spår............................................................................118
Punch-in/out inspelning..................................................................118
89
Disk 139
FUNCTION [DISK 1] visning — sida 4...........................................139
FUNCTION [DISK 2] visning — sida 5...........................................142
FUNCTION [DISK 3] visning — sida 6...........................................144
FUNCTION [DISK 4] visning — sida 7...........................................145
FUNCTION [DISK 5] visning — sida 8...........................................146
MIDI 147
FUNCTION [MIDI 1] visning — sida 9...........................................147
FUNCTION [MIDI 2] visning — sida 10.........................................148
FUNCTION [MIDI 3] visning — sida 11.........................................149
FUNCTION [MIDI 4] visning — sida 12.........................................150
Backup 152
FUNCTION [BACKUP 1] visning — sida 13..................................152
FUNCTION [BACKUP 2] visning — sida 14..................................153
Utility 154
FUNCTION [MICRO TUNING] visning — sida 15.........................154
FUNCTION [SCALE TUNING] visning — sida 16.........................155
KAPITEL 9:
Anslutningar
Ljudanslutningar 158
Hörlurar..........................................................................................158
Audio in- och utgångar...................................................................158
Dataanslutningar 160
Anslut MIDI utrustning....................................................................160
Anslut dator....................................................................................160
Bilagor
Chord Sequence 121
Övriga Chord Sequence funktioner................................................124
Övriga Record Edit funktioner 126
Setup Memory................................................................................126
Song Name....................................................................................127
Track Edit.......................................................................................128
Initial Edit (ändra ursprungsdata)...................................................130
Göra inställningar i INITIAL EDIT visningen..................................131
Inspelning utan diskett 133
Beträffande CVP MEMORY Song.................................................133
KAPITEL 8:
Utility funktioner
Keyboard 136
FUNCTION [KEYBOARD 1] visning — sida 1...............................136
FUNCTION [KEYBOARD 2] visning — sida 2...............................137
Pedal 138
FUNCTION [PEDAL] visning — sida 3..........................................138
Lista över effekttyper 162 Meddelanden 165 Felsökning 170 MIDI och datakompatibilitet 172 Montering 174 Register 179
5
CVP-201
7
KAPITEL 1: Förberedelser
Om denna bruksanvisning
I detta kapitel förklaras de noteringsregler som används i denna bruksanvisning.
Klammer [ ].................................................................................................................
Namnen för knappar på panelen, skjutkontroller och anslutningar som förekommer på Din Clavinova anges inom klammer. T ex, DEMO-knappen förklaras som [DEMO] i denna bruksanvisning
Fet text...........................................................................................................................
Fet text syftar på förekomster och funktioner som anges i LCD text­rutan, såväl som de motsvarande LCD knapparna (d v s knapparna direkt nedanför eller till vänster och höger om dessa). Till exempel, meningen ”Välj RIGHT1 VOICE” betyder att Du skall trycka på knappen direkt under ”RIGHT1 VOICE” angivelsen i nederkanten av textrutan.
DEMO
HELP
○○○○○○○○○○○○○○
Pilar i förklaringar kring operationer............................................
Olika typer av pilar användes för att skilja mellan steg som skall göras och det resultat som uppnås.
Stegen i en operation
♥ ➾ ♣ … Denna pil indikerar att efter det att gjorts,
skall göras.
Resultatet av en operation
♥ ➔ ♠ … Denna pil indikerar att göres blir resultatet ♠.
8
CVP-201
6
Hantering av diskettstation och disketter
Försiktighetsåtgärder
Se till att hantera disketter och diskettstation varsamt. Följ de viktiga anvisningarna nedan.
Typ av diskett
3,5" 2DD och 2HD disketter kan användas.
Att sätta i och ta ur diskett...........................
För att sätta i en diskett i diskettstationen:
Håll den med etikettsidan vänd uppåt och dess metallucka vänd mot diskettstationens öppning. Skjut därefter in den helt tills den klickar på plats och utkastarknappen sticker ut.
DISK IN USE
För att ta ur en diskett:
Försäkra Dig först om att diskettstationen inte arbetar ([DISK IN USE] lampan skall vara släckt). Tryck utkastar­knappen i botten lugnt och bestämt; disketten hoppar ut automatiskt. Tag sedan ur disketten för hand.
DISK IN USE lampa
DISK IN USE
Försök aldrig trycka ut en diskett eller slå av strömmen under en läs- eller skrivoperation! Detta kan skada såväl diskett som diskettstation!
Om utkastarknappen inte tryckts ordentligt eller för snabbt kanske mekanismen inte fungerar korrekt och disketten fastnar halvvägs. Om detta inträffar, försök inte att dra ur disketten. Detta kan skada diskettstationens
mekanism och/eller disketten. Försök istället trycka utkastarknappen ännu en gång eller tryck in disketten igen och gör om proceduren noggrant.
Se till att ta ur disketten ur diskettstationen innan strömmen bryts. En diskett som lämnas i diskett­stationen över längre period suger lätt åt sig damm och smuts som kan orsaka läs/skrivfel.
○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○
Rengöring av diskettstationens
läs/skrivhuvud...........................................................
Rengör läs/skrivhuvudet regelbundet. Instrumentet är utrustat med ett avancerat magnetiskt läs/skrivhuvud som efter långvarigt bruk kan bli nedsmutsat med damm eller andra partiklar som kan orsaka datafel.
För att hålla diskettstationen i gott skick rekommen­derar vi att regelbundet rengöra med en Dry-type­Head Cleaning Disk som kan anskaffas i de flesta databutiker eller hos Din Yamaha-handlare.
Öppna eller stäng aldrig locket när en disk sticker ut från diskettstationen (d v s i uttryckt läge). Locket kan komma i kontakt med disken och det finns risk för att den eller t o m diskettstationen kan skadas.
Sätt aldrig i någonting annat än en diskett i diskett­stationen. Andra föremål kan orsaka skador.
Beträffande disketter..........................................
Skötsel av disketter:
Placera aldrig tunga föremål på disketter eller böj dem på något sätt. Förvara alltid disketter i sitt etui när de inte används.
Lämna aldrig diskett i miljöer utsatta för starkt direkt solljus, extremt höga eller låga temperaturer eller hög fuktighet.
Öppna aldrig diskettens metallucka för hand eller peta på diskettens interna ytor.
Håll disketter borta från starka magnetfält som kan avges från högtalare, TV, motorer, etc, eftersom detta kan orsaka att data raderas helt eller delvis och göra disketten oläsbar.
Använd aldrig en diskett med deformerat hölje eller metallucka.
Sätt aldrig på något annat än därför avsedda etiketter och se till att dessa appliceras korrekt.
Skydda Dina data:
För att skydda data från ofrivillig radering,
ställ skyddstappen i ”protect” läge (hålet öppet).
Data backup
För maximal säkerhet rekommenderar vi starkt att
Du har två kopior av viktiga data på separata disketter. Det bästa är att dessa två förvaras skilda från varandra. På så sätt har Du tillgång till Dina data även om en disk blir förstörd eller försvinner. För att göra en backup diskett, använd Disk Copy funktionen på sid 142.
7
CVP-201
9
Notstället
Ställ iordning Clavinova
För att resa upp notstället:......................................................................
ZFäll upp notstället och drag det mot Dig så långt det går.
XFäll ner de två metallstöden som finns till höget och vänster
på noställets baksida.
CSkjut tillbaka notstället så att det vilar mot metallstöden.
Såsom visas i illustrationen kan vinkeln för notstället ställas i tre olika lägen beroende på mot vilket metallstöd man väljer. Välj samma läge för såväl höger som vänster stöd.
För att sänka ner notstället:...................................................................
ZDrag notstället mot Dig så långt det går.
○○○○○○○○○○○○○○○○○
Lock
Akta så att Du inte klämmer fingrarna när Du öppnar eller stänger locket.
XFäll upp de två metallstöden på baksidan.
CFäll ner notstället försiktigt till liggande position.
VARNING
Försök inte använda notstället i halv-upprest position. Försäkra Dig också om när det sänks, att detta görs fullständigt.
För att öppna locket:......................................................................................
ZLyft locket något (inte för mycket).
XSkjut bakåt för att öppna.
För att stänga locket:.....................................................................................
ZDrag locket mot Dig.
10
XSänk det försiktigt över tangenterna.
VARNING
Håll locket med båda händer när Du för det fram eller tillbaka och släpp det inte förrän det är fullständigt öppet eller stängt. Akta så att Du inte klämmer Dina (eller andras) fingrar mellan lock och möbel.
Placera inga föremål ovanpå locket. Små föremål som placerats på locket kan falla in i instrumentet och kan kanske inte nås. Detta kan orsaka elavbrott, kortslutning, brand eller annan allvarlig skada på instrumentet.
8
CVP-201
○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○
Slå till och från strömmen
ZAnslut nätkabeln.
Anslut ena änden av nätkabeln till AC INLET på undersidan av Clavinova och den andra änden till ett vägguttag.
XTryck på [POWER] knappen till vänster om klaviaturen.
Strömmen slås på och LCD textrutan visar det vi kallar ”Normal-
POWER
visning”. (Ljudet för Grand Piano och ackompanjemangsstilen 8Beat 1 blir automatiskt valt.) Signallampan som är placerad till
vänster på klaviaturdelens framkant lyser.
Ställ iordning Clavinova
CONTRAST
MASTER VOLUME
Hörlurar
Standard stereohörlursuttag
VOLUME
ACMP/SONG
MAX
MIN
VOLUME
PHONES
MAX
MIN
CJustera LCD.
Om LCD textrutan är svår att läsa, justera kontrasten med [CONTRAST] knappen till vänster om textrutan.
VJustera volymen.
Använd [MASTER VOLUME] skjutkontrollen för att justera volymen till en lagom nivå.
Tryck [POWER] ännu en gång för att slå av strömmen.
Såväl textrutan som signallampan kommer att slockna.
Ett par stereohörlurar (extra tillbehör) kan anslutas till ett av
[PHONES] uttagen. När hörlurar är anslutna kopplas det interna högtalarsystemet automatiskt bort. Eftersom Clavinova har två PHONES uttag kan två par hörlurar anslutas och följaktligen kan två personer lyssna samtidigt.
Övriga anslutningar
Din Clavinova är utrustad med en rad olika uttag och anslutningar som gör det möjligt att ansluta den till andra ljud- och MIDI-utrust­ningar. Dessa anslutningar är placerade till vänster på den bakre panelen.
MIDI
IN
OUT
AUX INRRAUX OUT
L/L+RL/L+R
9
THRU
HOST SELECT
TO HOSTPEDAL
PC-2
PC-1
MIDI
Mac
Du kan ansluta andra instrument som Du vill återge genom Clavinovas högtalare till AUX IN uttagen, eller skicka Clavinovas ljud till yttre högtalare genom AUX OUT uttagen. Använd MIDI anslutning­arna om Du vill att Clavinova skall kontrollera — eller bli kontrollerad av — andra MIDI instrument. Det finns t o m en TO HOST anslutning som gör att Du kan koppla Clavinova direkt till en persondator.
Se till att slå av strömmen när Du ansluter eller kopplar bort annan utrustning. Se instruktioner i kapitel 9 i denna bruksanvisning för detaljer.
CVP-201
11
Panelkontroller och anslutningar
MIDI
OUT
AUX IN
AUX OUT
RR
L/L+RL/L+R
J K
L
IN
THRU
HOST SELECT
PC-1
MIDI
: z
x
TO HOSTPEDAL
PC-2
Mac
○○○○○
21
CVP-201
H
PHONES
MASTER VOLUME
VOLUME
MAX
MIN
ACMP/SONG
VOLUME
3
DEMO
MAX
HELP
4
ACMP ON
MIN
9
ANCEL
C1D1E1F1G1A1B1C2D2E2F2G2A2B2C3D3E3
B0A0G0F0E0D0C0B-1A-1
Volume sektion
1[MASTER VOLUME].......................................sid 23
2[ACMP/SONG VOLUME ]...............................sid 23
3[DEMO]............................................................sid 14
4[HELP].............................................................sid 27
Accompaniment Style sektion
5STYLE knappar...............................................sid 49
6[DISK/CUSTOM]..............................................sid 73
7[MUSIC DATABASE].......................................sid 67
8[HARMONY]....................................................sid 69
Auto Accompaniment sektion
9[ACMP ON]......................................................sid 57
0[INTRO]............................................................sid 54
![MAIN A]..........................................................sid 51
@[MAIN B]..........................................................sid 51
#[MAIN C]..........................................................sid 51
$[MAIN D]..........................................................sid 51
%[ENDING].........................................................sid 55
^[FADE IN/OUT]..........................................sid 55, 56
Metronome sektion
&[METRONOME]...............................................sid 25
*TEMPO [–], [+]................................................sid 25
8BEAT
16BEAT DANCE
SWING/
LATIN
JAZZ
INTRO
MAIN A
5
STYLE
BALLAD
BALL-
COUNTRY
ROOM
AUTO ACCOMPANIMENT
AUTO FILL
MAIN B
MAIN C
ROCK/
TRAD/ WALZ
MAIN D
R&B
PIANIST
CUSTOM
ENDING
6
7
MUSIC
DATABASE
HARMONYDISK
FADE
IN
/
OUT
&
METRONOME RESET
8
TAP SYNCHRO START/STOP
START/STOP
*
TEMPO
0 ! @ # $ % ^ ( ) q
w
CONTRAST
BEAT
e
MIXER
FUNCTION
r t
DIRECT ACCESS
PAGE
u o
i
Start/Stop sektion
([TAP]................................................................sid 53
e[SYNCHRO].....................................................sid 53
)[START/STOP]..........................................sid 52, 55
Textrutans kontrollsektion
w[CONTRAST]...................................................sid 11
e[BEAT] lampor.................................................sid 52
r[FUNCTION]..................................................sid 136
t[MIXER]............................................................sid 24
yLCD textruta....................................................sid 16
uPAGE [<], [>].................................................sid 19
i[DIRECT ACCESS].........................................sid 21
oLCD knappar...................................................sid 18
p[EXIT]...............................................................sid 21
QDataratt............................................................sid 17
W[–], [+]...............................................................sid 17
Song Control sektion
E[SONG]............................................................sid 94
R[PLAY/STOP]...................................................sid 95
T[REC].............................................................sid 113
Y[PAUSE].........................................................sid 103
U[REW]............................................................sid 103
I[FF]................................................................sid 103
y
12
10
CVP-201
○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○
c
v
b
S
d
DUAL
REVERB
SPLIT
EFFECT
f h
REGIST­RATION
A
DISK IN USE
ONE TOUCH SETTING
g
Q
EXIT
p W
SONG
E
PAUSE REW FF
Y
EASY PLAY
SONG CONTROL
PLAY/ STOP
R U
GUIDE CONTROL
NEXT NOTE
REC
PIANO E. PIANO GUITAR
T
BRASS
I
SOUND REPEAT
1
/
SAX FLUTE
234
VOICE
s
SYNTHE-
ORGAN
SIZER
PER-
BASS
REGISTRATION/ONE TOUCH SETTING
CUSSION
ENSEMBLE
BANK
O P a j k l ;
STRINGS/
CHOIR
BANK
XG
Panelkontroller och anslutningar
D
G
F
POWER
F3G3A3B3C4D4E4F4G4A4B4C5D5E5F5G5A5B5C6
Guide Control sektion
O[EASY PLAY].................................................sid 105
P[NEXT NOTE]................................................sid 105
a[SOUND REPEAT]........................................sid 106
Voice sektion
sVOICE knappar...............................................sid 29
d[DUAL].............................................................sid 33
f[SPLIT].............................................................sid 36
L[PEDAL]..................................................sid 176-177
:MIDI [IN], [OUT], [THRU]..............................sid 160
z[HOST SELECT]............................................sid 160
x[TO HOST].....................................................sid 160
Pedaler
cPiano pedal......................................................sid 40
vSostenuto pedal..............................................sid 40
bDämpar pedal..................................................sid 40
g[REVERB]........................................................sid 41
h[EFFECT].........................................................sid 46
Registration/One Touch Setting sektion
j[1] till [4].....................................................sid 72, 90
k[BANK –]..........................................................sid 89
l[BANK +]..........................................................sid 89
;[REGISTRATION]............................................sid 90
A[ONE TOUCH SETTING]................................sid 72
S[DISK IN USE] lampa........................................sid 9
DDiskettstation (3.5”)...........................................sid 9
F[POWER].........................................................sid 11
GKlaviaturens guide lampor............................sid 109
Anslutningar
H[PHONES]......................................................sid 158
JAUX IN [L/L+R], [R].......................................sid 158
KAUX OUT [L/L+R], [R]...................................sid 159
D6E6F6G6A6B6C7
11
CVP-201
13
Spela Demo melodierna
Clavinova innehåller totalt 50 demonstrationsstycken: 4 kompletta demomelodier, 24 specialstycken som presenterar olika ljud och 22 som presenterar olika stilar. Lyssna till dem för att få en uppfattning om vad Clavinova är kapabel till.
ZKalla fram demospelningsläge....................................
Tryck [DEMO]. Lamporna för STYLE och VOICE knapparna
kommer att blinka kontinuerligt och DEMO visas i textrutan.
DEMO
HELP
XVälj önskat PLAY läge.................................................................................
○○○○○○○○○○○○○○○○○○
Välj önskat PLAY läge genom att trycka LCD knappen längst till
höger. Du kan välja mellan följande tre lägen:
ALL
RANDOM
SINGLE
Alla melodierna spelas upp i tur och ordning och börjar med den melodi Du för tillfället valt. Uppspelningen repeteras kontinuerligt tills man stoppar.
Alla melodierna spelas upp i slumpmässig ordning och börjar med den melodi Du för tillfället valt. Uppspelningen fortsätter kontinuerligt tills man stoppar.
Endast den valda melodin spelas upp en gång och därefter stoppar demonstrationsuppspelningen.
CVälj melodi och starta uppspelningen......................................
Så snart Du valt melodi kommer demon att spelas upp automatiskt enligt det valda PLAY läget. Det finns tre olika typer av demomelodier enligt nedan:
(A)
För att lyssna på en av de kompletta demomelodierna, tryck en av LCD knapparna motsvarande 1 - 4 i textrutan.
Numret för den aktuella melodi som valts blir markerat under
uppspelningen.
OBS
• Du kan också starta demouppspel­ningen, med början från den första kompletta demomelodin, genom att trycka [START/STOP] eller [PLAY/ STOP] knappen.
• För en komplett lista över demo­melodierna i Clavinova, se sidan 9 i den flerspråkiga Reference Booklet.
14
12
CVP-201
○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○
(B)För att lyssna till en demomelodi för ett ljud, tryck den
VOICE knapp som motsvarar önskat ljud.
Uppspelning startar med demomelodin för det valda ljudet.
Lampan för motsvarande VOICE knapp blinkar.
VOICE
PIANO E. PIANO GUITAR
/
BRASS
SAX
FLUTE
SYNTHE-
SIZER
BASS
PER-
CUSSION
ORGAN
ENSEMBLE
STRINGS/
CHOIR
XG
DUAL
SPLIT
REVERB
EFFECT
Spela Demo melodierna
OBS
Det finns två demomelodier för varje ljudkategori. Tryck den blinkande knappen en andra gång för att hoppa till den andra melodin.
(C) För att lyssna till en demomelodi för en stil, tryck den
STYLE knapp som motsvarar önskad stil.
Uppspelning startar med demomelodin för den valda stilen.
Lampan för motsvarande STYLE knapp blinkar.
8BEAT
SWING/
JAZZ
STYLE
16BEAT DANCE
LATIN
BALLAD
COUNTRY
BALL­ROOM
ROCK/
R&B
TRAD/ WALZ
PIANIST
CUSTOM
MUSIC
DATABASE
HARMONYDISK
VJustera volymen................................................................................................
Använd [MASTER VOLUME] skjutkontrollen för att justera
volymen.
BStoppa demouppspelningen...............................................................
För att stoppa uppspelningen, tryck antingen [START/STOP]
eller [PLAY/STOP] knappen, eller den LCD knapp som motsvarar den aktuella melodi som spelas.
NLämna Demo läget..........................................................................................
Tryck [DEMO] ännu en gång (eller [EXIT]) för att lämna
demonstrationsfunktionen.
OBS
Det finns två demomelodier för varje kategori av stil. Tryck den blinkande knappen en andra gång för att hoppa till den andra melodin.
OBS
[ACMP/SONG VOLUME] kontrollen kan inte användas.
OBS
Att ändra melodi under uppspelning:
Tryck LCD en knapp, en VOICE knapp eller en STYLE knapp för att välja annan melodi; melodin ändras då. När ALL eller RANDOM valts som PLAY läge, kommer Clavinova att fortsätta med en annan melodi när den valda melodin spelats klart.
Spela på klaviaturen tillsammans med demouppspelningen.
Du kan spela på klavuiaturen samtidigt som demomelodin spelas upp.
Det går även att ändra tempo (sid 25) och använda [REW], [FF] och [PAUSE] knapparna. När Du spelar 3. Lyric Demo kommer
OBS
Data för demomelodierna sänds inte ut via [MIDI OUT] anslutningen. Det Du själv spelar på klaviaturen sänds emellertid.
Clavinova att visa sångtexten så att Du även kan sjunga (och spela) samtidigt. Guide funktionen (sid 105) kan också användas när 4.GUIDE Demo melodin spelas upp. Ljudet kan emellertid inte ändras när demo spelas upp.
13
CVP-201
15
KAPITEL 2:
Grundläggande hantering
Använd LCD textrutans kontroller
Du kommer ständigt att hänvisas till LCD textrutan när Du hanterar Din Clavinova. Detta kaptiel består av en kort handledning som hjälper Dig att avläsa LCD textrutan och använda de kontroller som relateras till denna.
Välj en funktion
Många av Clavinovas funktioner visas i nedre delen av textrutan. Normalvisningen, som illustreras nedan, innehåller två funktioner: KBD VOL och RIGHT1 VOICE. Dessa företeelser anges i en rektangel med rundade hörn, vilket betyder att de representerar inställningar som kan ändras.
○○○○○
OBS
Normalvisning
Kom ihåg att ”normalvisning” är det som först visas när Du slår på strömmen.
Du måste emellertid först välja en funktion innan Du kan ändra dess inställning. I normalvisningen är RIGHT1 VOICE funktionen markerad, vilket indikerar att detta är den aktuella funktion som är vald.
För att välja en funktion, tryck och släpp omedelbart LCD knappen direkt nedanför denna funktion. Du kan t ex välja KBD VOL genom att trycka LCD knappen längst till vänster.
Tryck för att välja.
OBS
Markerade företeelser
Vald funktion blir markerad (d v s vit text mot mörk bakgrund).
OBS
LCD knappar
De fem LCD knapparna nedanför LCD textrutan representerar olika funktioner, beroende på innehållet i textrutan.
16
14
CVP-201
○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○
Ändra en inställning
Det finns flera sätt att ändra en funktions värde. Här är de två
huvudsakliga sätten:
Använd LCD textrutans kontroller
Använd dataratten eller [-] och [+] knapparna.....................
Så snart Du valt en funktion, kan Du ändra dess inställning med
dataratten eller [-] och [+] knapparna. Eftersom Du just valt KBD VOL, prova och vrid dataratten eller tryck [-] knappen tills värdet står på 0.
KBD VOL funktionen ställer volymen för klaviaturen. När Du
ställer denna på 0 kommer Du att finna att klaviaturen inte återger något ljud, oavsett hur högt Du ställer [MASTER VOLUME] skjutkontrollen.
Använd LCD knapparna...............................................................................
Du kan också öka en inställning genom att helt enkelt trycka och hålla nere motsvarande LCD knapp. För ögonblicket, eftersom Du senare vill kunna höra vad klaviaturen återger, tryck och håll nere LCD knappen längst till vänster tills värdet för KBD VOL är tillbaka på 127.
OBS
Du kan trycka [-] och [+] knapparna med korta, upprepade tryckningar för att göra små ändringar av värdet, eller hålla dem nertryckta för snabb, kontinuerlig ändring.
OBS
Se sid 23 för detaljer kring KBD VOL funktionen.
OBS
Detta förklarar varför Du, som tidigare nämnts, snabbt skall släppa upp LCD knappen när Du väljer en funktion: det kan hända att Du ökar ett värde som Du egenligen vill minska!
Håll nere för att öka.
Så snart Du fått tillbaka volymen för klavituren till normalt värde, kan Du fortsätta för att lära Dig en rad andra sätt att ändra inställningar.
15
CVP-201
17
Använd LCD textrutans kontroller
○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○
Ändra en inställning i en meny-visning
Du kan använda vilken som helst av metoderna i föregående beskrivning för att välja aktuellt ljud. Bara tryck och håll RIGHT1 VOICE knappen nere, eller använd dataratten eller [+] knappen för att bläddra fram bland ljuden. Lyssna gärna på några av dem medan Du håller på ...
Problemet med denna metod är att det kan bli svårt att finna det ljud Du söker — Clavinova har ju trots allt mer än 600 ljud! Du föredrar förmodligen en meny-visning för att lättare se de olika valmöjligheter som finns. Prova nu att trycka [PIANO] knappen.
PIANO E. PIANO GUITAR
SYNTHE-
SIZER
När Du trycker en av VOICE knapparna ändras LCD textrutans visning till en lista över ljud som ingår i den valda kategorin. Du skall nu kunna se en lista över pianoljud.
Använd LCD knapparna..............................................................................................
Varje pianoljud visas i listan som en separat funktion i en rektangel med rundade hörn. Detta innebär att Du kan använda LCD knapparna för att välja ett ljud, precis som Du gjorde för att välja KBD VOL och RIGHT1 VOICE funktionerna i början av denna handledning.
OBS
Voice
Voice är helt enkelt beteck­ningen för de ljud som används i Clavinova.
OBS
Se sid 29 för mer detaljer kring ljudval.
18
Tryck en LCD knapp för att välja motsvarande ljud.
Använd dataratten eller [-] och [+] knapparna....................................
Det finns ett annat sätt att välja ljud vid denna visning. Du kan använda dataratten eller [-] och [+] knapparna för att ändra valet. Tryck [-] knappen eller vrid dataratten motsols för att välja ljud åt vänster; tryck [+] knappen eller vrid dataratten medsols för att välja ljud åt höger.
Kom ihåg att dataratten eller [-] och [+] knapparna bara kan användas för funktioner när meny-visning är framme. I andra visningar kommer dessa kontroller att ändra värdet för den aktuella funktion som valts.
Prova gärna att välja olika pianoljud i denna visning innan Du går vidare till nästa steg.
CVP-201
OBS
Meny-visningar
Meny-visningar används bara för två olika ändamål: för att välja ett ljud, såsom visas här, eller för att välja en ackompan­jemangsstil (sid 49).
Använd dataratten eller [-] och [+] knapparna för att välja ett ljud.
16
○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○
Visa en annan sida
Använd LCD textrutans kontroller
När Du i föregående steg provade olika pianoljud, kanske Du över­raskades av att alla ljudnamn plötsligt byttes ut till en helt ny uppsättning ljud. Speciellt sker detta när Du valt ljudet längst till höger i textrutan (Midi Grand), och då vrider dataratten medsols eller trycker [+] knappen.
Detta sker på grund av att CVP-201 har fler pianoljud än vad som får plats i textrutan. När någon funktion i Clavinova har mer innehåll än vad som får plats på en sida, delas funktionen upp på två eller flera visnings­sidor. VOICE SELECT Piano visningen består av två visningssidor, enligt nedan:
PAGE
Använd PAGE knapparna för att växla mellan sidor.
När en visning är uppdelad på flera sidor, kan Du använda PAGE (= SIDA) knapparna för att byta sida. Prova: tryck [<] knappen för att visa sida 1, eller [>] knappen för att visa sida 2. Så snart textrutan visar önskad sida, kan Du använda LCD knapparna för att välja ett ljud från denna sida, enligt beskrivningen i föregående steg.
OBS
Visningssidor
En del visningar är uppdelade på två eller flera sidor, vilket indikeras av överlappan­de rutor i övre högra hörnet av textrutan. Siffran i denna ruta anger den aktuella sida som visas.
Återställ ett funktionsvärde
När Du ändrat en funktions värde, upptäcker Du kanske ett Du skulle vilja återställa det till sitt utgångsläge. För att demonstrera detta måste vi ta en titt på en annan av Clavinovas visningar. Tryck [FUNCTION] knappen.
FUNCTION
MIXER
Denna knapp kallar fram en av Clavinovas FUNCTION visningar. Du kan använda denna visning för att stämma och transponera klaviaturen.
TUNE funktionen i denna visning motsvaras av två LCD knappar märkta och . Du kan använda dessa knappar för att stämma klaviaturen upp eller ner. Tryck och håll nere knappen (eller använd dataratten eller [-] knappen) för att stämma ner klaviaturen så långt det går.
17
OBS
Standardinställningar
• Funktionerna i Clavinova är inställda på ett givet standardvärde eller en standardinställning när instrumentet levereras. Dessa värden eller inställ­ningar kallas standardinställningar.
• En funktions standardinställning och dess möjliga varianter, anges normalt i marginalen vid respektive funktioners kapitel i denna bruksanvisning.
• Du kan också använda Recall funk­tionen (sid 153) för att när som helst återkalla standardinställningar.
OBS
Se sid 136 för detaljer kring TUNE och TRANSPOSE funktionerna.
CVP-201
19
Använd LCD textrutans kontroller
○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○
Om Du nu spelar några toner märker Du säkert att Din Clavinova är
ganska lågt stämd. Låt oss nu tänka oss att Du vill återställa klaviaturen
till standardstämningen 440,0 Hz. Du skulle kunna använda
knappen
(eller dataratten eller [+] knappen) för att återställa värdet till sin standard, men det finns ett enklare sätt:
När en funktion är programmerad med en standardinställning, kan
Du återställa till detta värde genom att trycka båda
and
knapparna
(eller båda [-] och [+] knapparna) samtidigt. Prova och gör detta nu.
När nu klaviaturen är korrekt stämd, kan vi gå vidare till nästa
operation.
OBS
Det förekommer funktioner vars inställningar inte återgår till standard­inställning genom att trycka ▲ och knapparna (eller [-] och [+] knapparna) samtidigt.
20
Använd funktioner i rätvinkliga rutor
Om Du tittar i övre högra hörnet av LCD textrutan, kan Du se att FUNCTION visningen består av flera visningssidor. Tryck PAGE knappen en gång för att öppna upp nästa sida som har rubriken FUNC­TION [KEYBOARD 2]. Vi använder funktionerna på denna sida för att förklara nästa operation.
Förutom FIXED VELOCITY funktionen, som är vald i denna visning, har FUNCTION [KEYBOARD 2] sidan två funktioner inom vanliga, rätvinkliga rutor: KEY TOUCH och VOICE SETTING. Sådana funktioner väljes inte; en tryckning på motsvarande LCD knapp ändrar istället inställningen direkt utan att funktionen först måste väljas.
CVP-201
[>]
OBS
FIXED VELOCITY funktionen förklaras på sid 137.
18
○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○
Använd LCD textrutans kontroller
Genom att trycka LCD knappen under KEY TOUCH, t ex, kan Du ställa Clavinovas känslighet med hänsyn till Ditt anslag. Värdet som visas i rutan växlar från NORMAL till SOFT, därefter FIXED och sedan
HARD — men FIXED VELOCITY funktionen förblir vald.
VOICE SETTING funktionen bestämmer huruvida reverb, chorus,
effekter och andra inställningar skall väljas automatiskt så snart man väljer ett nytt ljud. Den fungerar lite annorlunda: när Du trycker LCD knappen växlar den markerade inställningen mellan AUTO och MANUAL. Återigen, FIXED VELOCITY förblir vald.
Det finns andra typer av funktioner som visas i rutor med rätvinkliga hörn, som de Du använde när Du valde en demonstrationsmelodi i Demo läget (se sid 14). Det viktiga att komma ihåg beträffande dessa funktio­ner är att Du inte väljer dem — Du utför dem.
Vi är nu klara att gå tillbaka till normalvisningen. Ställ emellertid först tillbaka KEY TOUCH och VOICE SETTING funktionerna till NORMAL respektive AUTO.
OBS
För mer detaljer kring KEY TOUCH funktionen, se sid 137.
OBS
För med detaljer kring VOICE SETTING funktionen, se sid 137.
Återgå till normalvisning
För att lämna aktuell visning, tryck [EXIT] knappen.
EXIT
Normalvisningen skall visa namnet för det senaste pianoljud Du valde i VOICE SELECT Piano visningen.
Använd Direct Access funktionen
Den sista funktion vi måste förklara är Direct Access. Med hjälp av [DIRECT ACCESS] knappen kan Du hoppa direkt till visningar och sidor med speciellt användbara funktioner. När Du trycker [DIRECT
ACCESS] visas ett ”Press a button to display correspond- ing settings” (= ”Tryck en knapp för att visa motsvarande inställ-
ningar”) meddelande i LCD textrutan.
DIRECT ACCESS
OBS
Vanligtvis kan Du använda [EXIT] knappen för att komma tillbaka till normalvisningen. I en del fall kommer Du emellertid istället till föregående visning. När så sker, tryck ännu en gång på [EXIT], och Du återfår normalvisningen.
19
CVP-201
21
Använd LCD textrutans kontroller
○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○
Detta meddelande kommer att ligga kvar och visas under cirka tre sekunder. Tryck den knapp som motsvarar den funktion Du vill ha visat, innan meddelandet försvinner.
Här är en lista över sidor Du kan nå med Direct Access:
[DIRECT ACCESS] plus: Visas: Se sid:
[HARMONY] HARMONY 69 [ACMP ON] [METRONOME] METRONOME 26
Någon VOICE knapp KEYBOARD [RIGHT2]
[DUAL] KEYBOARD [RIGHT2] 34 [SPLIT] KEYBOARD [LEFT] 37
[REVERB]
[EFFECT] [REGISTRATION]
(4)
(4)
ACCOMPANIMENT MODE
(1)
KEYBOARD [RIGHT1]
KEYBOARD [LEFT]
REVERB 41 REVERB DEPTH 43 EFFECT 46 EFFECT DEPTH 48 REGISTRATION [FREEZE]
(2)
(3)
59
31 31 31
91
OBS
Du kan också trycka önskad knapp medan [DIRECT ACCESS] hålles nertryckt.
OBS
(1)
När RIGHT1 VOICE är valt i normal-
visningen.
(2)
När RIGHT2 VOICE är valt i normal-
visningen.
(3)
När LEFT VOICE är valt i normal-
visningen.
(4)
Väljer den sida som senast visades.
Några ord om meddelanden
För att förenkla hanteringen visar Clavinova olika meddelanden (som meddelandet som visas i samband med Direct Access enligt beskrivningen ovan) som antingen uppmanar Dig till nästa operation, ber om bekräftelse eller informerar Dig att senaste operationen inte genomförts, är ogiltig eller oriktig. När ett sådant meddelande visas, följ de instruktioner som anges. För detaljer och förklaringar av varje meddelande, se bilagan ”Meddelanden” på sid 165.
Spara Dina ändringar
Nu när Du börjat lära Dig hur man ändrar inställningar i Clavinova, undrar Du kanske om den kommer att minnas de ändringar Du gjort, även sedan strömmen slagits av. Svaret är ja — men Du måste ange vilka inställningar Du vill skall bli ihågkomna.
Som standard kommer Clavinova att glömma det mesta av Dina inställningar. Det finns två sätt att ange vilka inställningar Du vill skall kommas ihåg:
Du kan registrera Dina inställningar med Registration funktionen (sid 89). Så snart Du registrerat Dina inställningar,
kan Du återkalla dem när som helst med ett par enkla knapptryckningar.
Du kan instruera Clavinova att komma ihåg speciella inställningar när strömmen slås av, så att dessa blir återkallade när strömmen åter slås på. För att göra detta måste Du ändra inställningar i Backup funktionen (sid 152).
22
CVP-201
Justera volymen
○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○
Clavinova har två skjutkontroller för justering av den totala volymen och volymen för ackompanjemang eller uppspelning av inspelad musik — Song. Det finns också inställningar Du kan använda för att justera volymen för klaviaturen och volymerna för varje stämma i det automatiska
ackompanjemanget eller Song.
VOLUME
MASTER
ACMP/SONG
VOLUME
VOLUME
MAX
MAX
MIN
MIN
VOLUME
MASTER
ACMP/SONG
VOLUME
VOLUME
MAX
MAX
MIN
MIN
STYLE
ROCK/ R&B
16BEAT DANCE
8BEAT
SWING/
LATIN
JAZZ
INTRO
MAIN A
BALLAD
BALL-
TRAD/
COUNTRY
ROOM
WALZ
AUTO ACCOMPANIMENT
AUTO FILL
MAIN B
MAIN D
MAIN C
PIANIST
CUSTOM
ENDING
DEMO
HELP
ACMP ON
ANCEL
CONTRAST
MUSIC
TEMPO
DATABASE
BEAT
METRONOME RESET
MIXER
FUNCTION
HARMONYDISK
START/STOP
FADE IN
/
OUT
TAP SYNCHRO START/STOP
DIRECT ACCESS
PAGE
Justera den totala volymen
SONG CONTROL
PLAY/ STOP
SONG
PAUSE REW FF
GUIDE CONTROL
EXIT
EASY PLAY
NEXT NOTE
REC
SOUND REPEAT
PIANO E. PIANO GUITAR
SAX
/
BASS
BRASS
FLUTE
REGISTRATION/ONE TOUCH SETTING
234
1
SYNTHE­SIZER
PER-
CUSSION
VOICE
STRINGS/
DUAL
ORGAN
REVERB
CHOIR
XG
ENSEMBLE
SPLIT
EFFECT
ONE TOUCH
REGIST-
SETTING
RATION
BANK
BANK
Använd skjutkontrollen
[MASTER VOLUME] för att ställa totalvolymen för Clavinova.
MASTER VOLUME
VOLUME
ACMP/SONG
MAX
VOLUME
MAX
OBS
• [MASTER VOLUME] kontrollen bestämmer också utgångsnivån på signalen i [PHONES] uttaget.
• Ingående signaler vid AUX IN uttaget påverkas också av [MASTER VOLUME] inställningen; utgående signaler via AUX OUT påverkas emellertid inte.
MIN
MIN
Justera volymen för ackompanjemang eller Song
Använd skjutkontrollen
[ACMP/SONG VOLUME] för att ställa volymen för det automatiska ackompanjemanget och Song.
MASTER VOLUME
VOLUME
ACMP/SONG
MAX
MIN
VOLUME
MAX
MIN
OBS
Denna kontroll har ingen inverkan på volymen för det Du framför på klaviaturen.
Ställ volymen för klaviaturen
Välj KBD VOL i normal-
visningen och använd sedan dataratten eller [-] och [+] knapparna för att ändra klaviatur­volymen.
CVP-201
23
Justera volymen
○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○
Justera nivån för stämmor i ackompanjemang eller Song
Kalla fram MIXER visning genom att trycka [MIXER]. I Mixer
visning kan olika volymer inom ackompanjemangsautomatiken och enskilda stämmor i en Song justeras individuellt. Tryck [MIXER] ännu en gång (eller [EXIT]) för att återgå till föregående visning.
Det finns två typer av mixer visning, enligt nedan.
Mixer för det automatiska ackompanjemanget
Denna MIXER visning kommer fram när Du inte är i Song läge.
Se ”Justera nivån för individuella stämmor” (sid 65) för detaljer.
Song Mixer
Denna MIXER visning kommer fram i Song läge. Se ”Justering av
spårens inställningar” (sid 100) för detaljer.
24
22
CVP-201
Använd Metronome
○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○
Clavinova har en praktiskt metronome funktion som är idealisk när man vill öva. Proceduren för att ställa metronomens tempo kan också användas för uppspel­ningstempo för det automatiska ackompanjemanget (sid 49) och Song (sid 93).
CONTRAST
MUSIC
TEMPO
DATABASE
BEAT
METRONOME RESET
MIXER
FUNCTION
HARMONYDISK
START/STOP
FADE IN
/
OUT
TAP SYNCHRO START/STOP
DIRECT ACCESS
PAGE
METRONOME
VOLUME
MASTER
ACMP/SONG
VOLUME
VOLUME
MAX
MAX
MIN
MIN
STYLE
ROCK/
R&B
DEMO
8BEAT
16BEAT DANCE
PIANIST
BALLAD
SWING/
BALL-
TRAD/
LATIN
COUNTRY
JAZZ
ROOM
WALZ
HELP
ACMP ON
ANCEL
CUSTOM
AUTO ACCOMPANIMENT
AUTO FILL
ENDING
INTRO
MAIN B
MAIN D
MAIN A
MAIN C
Använd Metronome
Du kan starta metronomen och ställa tempo från vilken visning som helst, inklusive normalvisningen.
Starta och stoppa metronomen..........................................................
För att starta metronomen trycker Du helt enkelt [METRONOME]
knappen.
METRONOME RESET
[METRONOME] lampan lyser och metronomen börja ticka i takt
(vilket också indikeras av den första BEAT lampan).
CONTRAST
BEAT
Tryck [METRONOME] knappen ännu en gång för att stoppa
metronomen.
Justera Tempo.......................................................................................................
Det aktuella tempot, som indikeras i vänstra kanten av textrutan, beror på den valda stilen (se sid 49). För att ändra tempot, tryck TEMPO [-] och [+] knapparna.
METRONOME RESET
Långsammare Snabbare
Tempoindikeringen vid normalvisningen blir markerad och tempot
ändras.
Du kan antingen göra en kort tryckning på TEMPO [-] eller [+] knappen för att ändra tempots värde med ett steg, eller hålla knappen nertryckt för en kontinuerlig ändring.
När tempot är markerat i textrutan kan Du också använda dataratten eller [-] och [+] knapparna för att ställa tempot.
TEMPO
TEMPO
SONG CONTROL
PLAY/ STOP
SONG
PAUSE REW FF
GUIDE CONTROL
EXIT
EASY PLAY
NEXT NOTE
REC
SOUND REPEAT
PIANO E. PIANO GUITAR
/
SAX
BASS
BRASS
FLUTE
REGISTRATION/ONE TOUCH SETTING
234
1
SYNTHE­SIZER
PER-
CUSSION
VOICE
STRINGS/
DUAL
ORGAN
REVERB
CHOIR
XG
ENSEMBLE
SPLIT
EFFECT
ONE TOUCH
REGIST-
SETTING
RATION
BANK
BANK
OBS
• Metronomen kan också användas vid uppspelning av det automatiska ackompanjemanget (sid 49) eller i Song läge (sid 93).
• Metronomen kan inte användas när man spelar diskettmjukvara som spelats in i fritt tempo (se sid 96).
OBS
Tempo
• Omfång: 32 - 280
• Standardinställning: Beror på vilken Style.
OBS
Återkalla standardinställning för tempot
Du kan återkalla det fabriksprogram­merade standardtempot för vald stil genom att trycka på båda TEMPO [-] och [+] knapparna samtidigt.
OBS
I samband med Style eller Song
uppspelning…
• Om en Style eller Song startas medan metronomen är igång, kommer metronomen att fortsätta ljuda tillsammans med stilen eller melodin.
• I samband med Style eller Song uppspelning kommer metronomen att följa dess taktart istället för BEAT inställningen.
• Metronomen stoppar när stilen eller melodin stoppar.
CVP-201
25
Använd Metronome
○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○
Ändra Metronome inställningarna
Du kan ändra metronomens taktart och volym med hjälp av
inställningarna vid METRONOME sidan.
Visa metronomeinställningarna.........................................................
För att visa METRONOME sidan, tryck [DIRECT ACCESS],
sedan [METRONOME].
DIRECT ACCESS
METRONOME visningen kommer fram.
METRONOME RESET
TEMPO
Ställ BEAT (taktart)...........................................................................................
Använd BEAT (Om BEAT funktionen är markerad kan Du också ändra dess inställningar med dataratten eller [-] och [+] knapparna.
När NORMAL valts klickar metronomen i aktuellt tempo utan några taktslagsmarkeringar.
När BEAT ställs på 2, 3, 4 eller 5, markeras första slaget i varje takt med en klocka.
och
knapparna för att ändra taktarten.
OBS
BEAT
• Inställningar: NORMAL, 2 - 5
• Standardinställning: NORMAL
26
Ställ metronome volymen.........................................................................
Använd VOLUME och knapparna för att ändra metronomens volym. Om VOLUME funktionen är markerad kan Du också ändra dess inställning med dataratten eller [-] och [+] knapparna.
Volymen för metronomen bestäms av såväl VOLUME funktionen som [ACMP/SONG VOLUME] skjutkontrollen (med undantag för Song läge då volymen för metronomen inte påverkas av skjutkontrollen). Om Du använder skjutkontrollen påverkas också uppspelningsvolymen för det automatiska ackompanjemanget (sid 50).
CVP-201
OBS
VOLUME
• Omfång: 0 - 127
• Standardinställning: 64
24
Använd Hjälp läget
○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○
Hjälp läget är ett bekvämt sätt att finna förklaringar för de huvud­sakliga funktionerna i Clavinova. Du kan välja önskat ämne från en meny som visas i LCD textrutan, eller trycka någon av knap­parna på panelen för att få information, relaterad till dess funktion.
HELP
ZZ
ZKalla fram Hjälp läget...................................................
ZZ
VOLUME
MASTER
ACMP/SONG
VOLUME
VOLUME
MAX
MAX
MIN
MIN
STYLE
ROCK/
DEMO
ACMP ON
R&B
8BEAT
16BEAT DANCE
PIANIST
BALLAD
SWING/
BALL-
TRAD/
LATIN
COUNTRY
JAZZ
ROOM
WALZ
HELP
ANCEL
CUSTOM
AUTO ACCOMPANIMENT
AUTO FILL
INTRO
ENDING
MAIN B
MAIN D
MAIN A
MAIN C
CONTRAST
MUSIC
TEMPO
DATABASE
BEAT
METRONOME RESET
MIXER
FUNCTION
HARMONYDISK
START/STOP
FADE
/
OUT
IN
TAP SYNCHRO START/STOP
DIRECT ACCESS
PAGE
EXIT
Tryck [HELP] knappen.
DEMO
HELP
HELP visning kommer fram.
SONG CONTROL
SONG
PAUSE REW FF
GUIDE CONTROL
EASY PLAY
NEXT NOTE
PLAY/ STOP
REC
SOUND REPEAT
PIANO E. PIANO GUITAR
SAX
/
BASS
BRASS
FLUTE
REGISTRATION/ONE TOUCH SETTING
234
1
SYNTHE-
SIZER
PER-
CUSSION
VOICE
STRINGS/
DUAL
ORGAN
REVERB
CHOIR
SPLIT
EFFECT
XG
ENSEMBLE
ONE TOUCH
REGIST-
SETTING
RATION
BANK
BANK
OBS
När Hjälp läget är aktiverat kan inga andra operationer utföras.
XVälj språk om så önskas..........................................................................
Välj önskat språk för hjälpfunktionen (ENGLISH, JAPANESE
GERMAN, FRENCH eller SPANISH — svenska finns tyvärr inte
[övers. anm]), genom att trycka den fjärde LCD knappen.
CVälj ett ämne för hjälp.................................................................................
Använd SELECT och LCD knapparna för att välja ett av de
åtta ämnena i menyn.
Hjälp ämnen
Basic Operations • Accompaniment
Demo Songs Song Playback
Voices Song Recording
Styles Functions
Det valda ämnet markerasTryck LCD knappen under ENTER för att aktivera Ditt val.Första sidan för den valda hjälpinformationen visas.
OBS
Valt språk får alltid backup, även efter att strömmen slagits av.
CVP-201
27
Använda Hjälp läget
○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○
VBläddra bland sidorna och läs hjälpinformationen.....
Använd den fjärde LCD knappen för att bläddra framåt bland sidorna. Den tredje LCD knappen kan användas om Du vill gå tillbaka och läsa tidigare sidor.
BLämna ämnet........................................................................................................
Tryck LCD knappen under EXIT för att gå tillbaka till menyn för Hjälp ämnen. Du kan välja ett annat Hjälp ämne, eller annan panelknapp och läsa igenom andra Hjälp ämnen.
NLämna Hjälp läget............................................................................................
Du kan när som helst lämna Hjälp läget och gå tillbaka till normal­visningen genom att helt enkelt trycka [HELP].
DEMO
HELP
28
26
CVP-201
KAPITEL 3: Ljud
Välja ljud
○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○
Clavinova har ett enormt utbud av förnämliga, verklighetstrogna ljud som inkluderar piano, stråk- och brassinstrument. Det finns också en Keyboard Percussion funktion som gör att Du kan spela realistiska trummor och andra rytminstrument direkt via klaviaturen.
VOLUME
MASTER
ACMP/SONG
VOLUME
VOLUME
MAX
MAX
MIN
MIN
STYLE
ROCK/ R&B
DEMO
8BEAT
16BEAT DANCE
PIANIST
BALLAD
SWING/
BALL-
TRAD/
LATIN
COUNTRY
JAZZ
ROOM
WALZ
HELP
ACMP ON
ANCEL
CUSTOM
AUTO ACCOMPANIMENT
AUTO FILL
ENDING
INTRO
MAIN B
MAIN D
MAIN A
MAIN C
CONTRAST
MUSIC
TEMPO
DATABASE
BEAT
METRONOME RESET
MIXER
FUNCTION
HARMONYDISK
START/STOP
FADE IN
/
OUT
TAP SYNCHRO START/STOP
DIRECT ACCESS
PAGE
SONG CONTROL
PLAY/ STOP
SONG
PAUSE REW FF
GUIDE CONTROL
EXIT
EASY PLAY
NEXT NOTE
Typer av ljud:
• Clavinova ljud : 195
• XG ljud : 480
• Trum/SFX uppsättningar : 12
REC
SOUND
REPEAT
PIANO E. PIANO GUITAR
SAX
/
BASS
BRASS
FLUTE
REGISTRATION/ONE TOUCH SETTING
234
1
VOICE
SYNTHE-
STRINGS/
DUAL
REVERB
ORGAN
SIZER
CHOIR
PER-
XG
ENSEMBLE
SPLIT
EFFECT
CUSSION
ONE TOUCH
REGIST-
SETTING
RATION
BANK
BANK
* Se sid 5 i den flerspråkiga Reference Booklet för en komplett lista
över ljuden.
* Ljuden i Clavinova är uppdelade i tolv grupper eller kategorier,
som motsvaras av de tolv VOICE knapparna på panelen.
PIANO E. PIANO GUITAR
SAX
BRASS
FLUTE
VOICE
SYNTHE-
SIZER
/
PER-
BASS
CUSSION
ORGAN
ENSEMBLE
STRINGS/
CHOIR
XG
DUAL
SPLIT
REVERB
EFFECT
Välj ett ljud från VOICE SELECT visningen
ZVälj ljudgrupp....................................................................................................
Välj önskad ljudgrupp genom att trycka motsvarande
VOICE knapp.
VOICE SELECT visning kommer fram.
VOICE
PIANO E. PIANO GUITAR
SAX
/
BRASS
FLUTE
BASS
SYNTHE-
SIZER
PER-
CUSSION
ORGAN
ENSEMBLE
STRINGS/
CHOIR
XG
DUAL
SPLIT
REVERB
EFFECT
OBS
Lämna visningen
För att återgå till normalvisning, tryck [EXIT].
OBS
Backup för det valda ljudet
• När strömmen slås på kommer Grand Piano ljudet att väljas automatiskt. Om Backup­funktionen (sid 152) står i ON kommer emellertid det sist valda ljudet att väljas automatiskt.
• Det sist valda ljudet i varje grupp kommer att ligga kvar i minnet, även efter att strömmen slagits av, när Backup-funktionen (sid 152) står i ON.
27
CVP-201
29
Välja ljud
○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○
XVälj ljud.......................................................................................................................
Välj önskat ljud genom att trycka motsvarande LCD knapp.
Dataratten eller [-] och [+] knapparna kan också användas.
Varje VOICE SELECT visning har två eller flera sidor. Använd
PAGE [<] och [>] knapparna för att kalla fram de olika sidorna.
CSpela med det valda ljudet....................................................................
Justera volymen med hjälp av [MASTER VOLUME] skjutkontrollen.
Välj ljud från normalvisningen
Du kan också välja ljud genom att använda RIGHT1 VOICE
funktionen i normalvisningen.
OBS
Automatiska ljudrelaterade inställningar
När man väljer ett ljud väljs automatiskt också de bäst lämpade reverb, chorus samt effekter och andra inställningar för detta speciella ljud. Med hjälp av VOICE SETTING funktionen (sid 137) kan Du koppla bort detta, så att dessa inställ­ningar inte väljs automatiskt.
ZVälj RIGHT1 VOICE funktionen.........................................................
Om RIGHT1 VOICE funktionen inte redan är markerad, tryck den
fjärde LCD knappen så att den blir markerad.
XVälj ljudet...................................................................................................................
Välj ljudet med hjälp av dataratten eller [-] och [+] knapparna. Du kan också hålla nere knappen för RIGHT1 VOICE och på så sätt kontinuerligt flytta framåt bland ljuden. (När man väljer ljud på detta sätt sker det inte bara från en specifik grupp, utan från samtliga ljud.)
CSpela med det valda ljudet.....................................................................
Justera volymen med hjälp av [MASTER VOLUME] skjut­kontrollen.
OBS
Beträffande Ensemble ljuden
Ensemble ljuden i Clavinova är ljud som är speciellt innehållsrika eftersom de i sig är färdiga kombinationer av två ljud, vilket alltså erhålles utan att Dual läget (sid 33) behöver aktiveras. Tryck [Ensemble] knappen för att få en meny av dessa sammansatta ljud.
OBS
Beträffande XG ljuden
Yamaha’s XG format utgör en betydande förbättring av GM (General MIDI) System Level 1 formatet. Det ger tillgång till fler ljud och variationer, och dessutom större kontroll över ljuden och dess effekter. XG garanterar också kompatibilitet med framtida instrument och mjukvaror.
• Tryck [XG] knappen för att få en meny av XG ljuden.
• För att visa XG ljuden för en specifik kategori, håll [XG] knappen nertryckt och tryck VOICE knappen för önskad kategori.
30
28
CVP-201
○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○
Keyboard Percussion
Välja ljud
Clavinova har tio trumuppsättningar och två SFX (= ljudeffekter) uppsättningar, s k ”kits”, som återfinnes på sidorna 3 till 5 i [PERCUS­SION] ljudgruppen. När ett trum- eller SFX-kit är valt blir olika trum­mor, rytminstrument och speciella ljudeffekter fördelade till individuella tangenter och Du kan spela dessa olika ljud direkt på klaviaturen.
De olika trummor och rytminstrument som representeras av Standard Kit är indikerade med symboler över respektive tangenter.
Se Drum/key Assignment List på sid 10 i den flerspråkiga Reference Booklet för en komplett lista över ljuden i varje trum/SFX-uppsättning.
VOICE
GUITAR
BASS
SYNTHE-
SIZER
CUSSION
PER-
ORGAN
ENSEMBLE
Ändra klaviaturinställningar för grundljudet
Du kan använda inställningarna i KEYBOARD [RIGHT1] visningens sida för att ändra volym, oktav och panorering för ljud som valts för RIGHT1 VOICE funktionen.
OBS
• När ljudet för ett trumkit valts, kommer endast de tangenter som har en trum- eller rytminstrumentsymbol över tangenten att ljuda.
• När ljudet för ett SFX kit valts kommer tangenter som inte fördelats för något ljud inte att återge något ljud.
• Transpose (sid 136), Tune (sid 136) och Octave (sid 32, 34 och 38) funk­tionerna påverkar inte trum/SFX kit.
OBS
De inställningar Du gör vid denna sida påverkar varje ljud Du väljer med RIGHT1 VOICE funktionen. Det går inte att göra olika inställningar för varje ljud.
Visa klaviaturinställningarna för grundljudet...................
ZOm Du spelar i Dual eller Split läge, försäkra Dig om att RIGHT1
VOICE är valt i normalvisningen.
XTryck [DIRECT ACCESS] följt av vilken VOICE knapp som helst.
KEYBOARD [RIGHT1] visning kommer fram.
VOICE
DIRECT ACCESS
PIANO E. PIANO GUITAR
/
BRASS
SAX
FLUTE
SYNTHE-
SIZER
BASS
PER-
CUSSION
ORGAN
ENSEMBLE
STRINGS/
CHOIR
XG
OBS
Du kan växla mellan KEYBOARD [RIGHT1] sida och [RIGHT2] (sid 34) eller [LEFT] (sid 37) visning med hjälp av PAGE [<] och [>] knapparna.
DUAL
SPLIT
REVERB
EFFECT
29
CVP-201
31
Loading...
+ 150 hidden pages