Pentax X5 User guide [tr]

TUR
Dijital Kamera
Kullanıcı Kılavuzu
En iyi performansı garanti etmek için, lütfen makineyi kullanmadan önce Kullanıcı Kılavuzunu okuyunuz. TÜRKÇE TANITIM VE KULLANIM KILAVUZU
Bu PENTAX Dijital Kamerayı satın aldığınız için teşekkür ederiz. Kameranın tüm özelliklerinden ve fonksiyonlarından en iyi şekilde faydalanabilmek için, kamerayı kullanmadan önce lütfen bu kılavuzu okuyunuz. Kameranın tüm imkanlarını anlamanıza yardımcı olması ısından değerli olabilecek bu kılavuzu emniyetli bir yerde saklayınız.
Telif Hakları
PENTAX Dijital Kamera ile, kişisel kullanım dışında herhangi bir amaç için çekilen görüntüler, Telif Hakkı kanunu uyarınca izinsiz kullanılamaz. Kişisel amaçlar doğrultusunda gösterilerde, sunumlarda resim çekerken, çekilen resimlerin sergilenmesinde kısıtlama getirilecek durumlar olabileceği için, lütfen hassasiyet gösteriniz. Telif hakkı almak amacıyla çekilen görüntüler, Telif Hakları Kanunu’nda belirtildiği üzere, bu amacın dışında kullanılamaz olup bu konuda da hassasiyet gösterilmelidir.
Ticari Markalar
• SDXC logosu bir SD-3C, LLC ticari markasıdır.
• HDMI, HDMI logosu ve High-Definition Multimedia Interface; HDMI Licensing,
LLC şirketinin Amerika Birleşik Devletleri ve/veya diğer ülkelerde ticari markaları veya tescilli ticari markalarıdır.
• Eye-Fi, Eye-Fi logosu ve Eye-Fi connected, Eye-Fi, Inc şirketinin ticari
markalarıdır.
•ArcSoft
• Microsoft, Windows ve Windows Vista, Microsoft Corporation’ın Amerika
• Macintosh ve Mac OS, Amerika Birleşik Devletleri ve diğer ülkelerde kayıtlı olan
• Intel, Intel Core ve Pentium, Intel Corporation’ın Amerika Birleşik Devletleri ve
•Diğer tüm markalar ya da ürün adları, bunların ilgili firmalarının ticari ya da
®
veya diğer ülkelerdeki tescilli ticari markası veya ticari markasıdır.
Birleşik Devletleri ve diğer ülkelerdeki tescilli ticari markalarıdır.
Apple Inc.’in ticari markalarıdır.
diğer ülkelerdeki ticari markalarıdır. Bu ürün; tüketicinin kişisel ve karşılığında bir ücret beklenmeyen kullanım amacıyla (i) AVC Standardıyla (“AVC Video”) uyumlu video kodlaması ve/veya (ii) tüketici tarafından kişisel kullanımında kodlanan ve/veya AVC Video satma lisansına sahip video tedarikçisinden alınan AVC Video kodunu çözmesi için AVC patent portföyü lisansı çerçevesinde lisanslıdır. Diğer kullanım amaçları için dolayl MPEG LA, LLC’den ayrıntılı bilgi alabilirsiniz. Bkz. http://www.mpegla.com.
tescilli ticari markalarıdır.
ve buna ait olan logo ArcSoft firmasının Amerika Birleşik Devletleri ve/
ı veya dolaysız herhangi bir lisans verilmemektedir.
• Bu ürün PRINT Image Matching III’ü desteklemektedir. PRINT Image Matching
özelliğine sahip dijital kameralar, yazıcılar ve programlar, fotoğrafçıların amaçlarına daha yakın görüntüler elde etmelerine yardımcı olur. Bazı işlevler, PRINT Image Matching III uyumlu olmayan yazıcılarda kullanılamaz. Telif Hakkı 2001 Seiko Epson Corporation. Tüm Hakları Saklıdır. PRINT Image Matching, Seiko Epson Corporation’ın bir ticari markasıdır. PRINT Image Matching logosu, Seiko Epson Corporation’ın bir ticari markasıdır.
Ürün Kaydı Hakkında
Size daha iyi hizmet verebilmemiz açısından, kamera ile birlikte verilen CD-ROM’da ya da PENTAX web sitesinde bulunan ürün kayıt işlemini tamamlamanızı rica ediyoruz. İşbirliğiniz için teşekkür ederiz. Daha fazla bilgi için bkz “Bilgisayarla Bağlantı” (s.181).
Bu kameranın kullanıcıları için bilgiler:
• Bu cihazı güçlü radyasyon veya manyetik alanlar üreten cihazların yakınında kullanmayınız veya saklamayınız. Radyo vericiler gibi cihazların ürettiği güçlü statik yükler veya manyetik alanlar ekranın işleyişini etkileyebilir, kaydedilmiş olan verileri hasara uğratabilir ya da ürünün iç devrelerini etkileyerek kameranın kullanılamaz hale gelmesine neden olabilir.
• Kameranın monitöründe kullanılan sıvı kristal panel, son derece hassas bir teknoloji kullanılarak üretilmiştir. İşlevsel piksel seviyesinin % 99,99 ya da daha yüksek olmasına karşın, % 0,01 ya da daha az sayıda pikselin çalışmayabileceği ya da çalışmamaları gerekirken çalışabilecekleri ihtimalini göz önünde bulundurunuz. Ancak, bunun kaydedilen görüntü üzerinde herhangi bir etkisi bulunmamaktadır.
•Bu kılavuzdaki resimlerin ve ekran görüntülerinin, asıllarından farklı olma ihtimali mevcuttur.
•Bu kılavuzda, SD Hafıza Kartları, SDHC Hafıza Kartları ve SDXC Hafıza Kartları SD Hafıza Kartları olarak anılmaktadır.
•Bu kılavuzda kullanılan “bilgisayar(lar)” terimi ya bir Windows PC’yi ya da bir Macintosh’u tarif etmektedir.
•Bu kılavuzda kullanılan “pil(ler)” terimi, bu kamera ve aksesuarları için kullanılan her tür pil anlamına gelir.

Kameranızın Güvenli bir Biçimde Kullanımı

Bu kameranın güvenliği konusunda azami dikkati sarfettik. Bu kamerayı kullanırken, aşağıdaki sembollerle gösterilmiş unsurlar hakkında özel bir dikkat göstermenizi rica ediyoruz.
Uyarı
Dikkat
Bu sembol, bu maddenin dikkate alınmaması halinde ciddi kişisel yaralanmaların ortaya çıkabileceğini göstermektedir.
Bu sembol, bu maddenin dikkate alınmaması halinde küçük veya orta ölçekli kişisel yaralanmaların veya mal kaybının ortaya çıkabileceğini göstermektedir.
1
Kamera Hakkında
Uyarı
• Kamerayı sökmeyiniz ya da üzerinde değişiklik yapmayınız. Kamera içinde elektrik çarpması riski oluşturabilecek yüksek voltaj alanları mevcuttur.
•Düşme nedeniyle ya da kameraya verilen başka bir hasar yüzünden kameranın iç kısmı ortaya çıkarsa bu kısımlara asla dokunmayınız. Elektrik çarpması riski bulunmaktadı r.
• Kameranın askısını boynunuza dolamak tehlikelidir. Küçük çocukların askıyı boyunlarına dolamamalarına dikkat ediniz.
•Kullanım esnasında duman ya da garip bir koku gibi herhangi bir anormal durum oluşması halinde derhal kullanmayı bırakınız, pilleri çıkarınız ve en yakın PENTAX Servis Merkezi ile irtibat kurunuz. Bu tür durumlarda kameranın kullanımına devam edilmesi halinde yangın ç elektrik şoku meydana gelebilir.
ıkabilir ya da
Dikkat
•Flaş patlatılırken parmağınızı flaşın üzerine yerleştirmeyiniz. Parmağınız yanabilir.
•Flaş patlatılırken flaşın üzerini bir giysi ile kapatmayınız. Renk bozulmasına neden olabilir.
• Kameranın bazı kısımları kullanım esnasında ısınır. Söz konusu bölgelerin uzun süre tutulması halinde düşük ısıdan kaynaklanan yanıkların meydana gelme riski mevcuttur.
•Ekranın hasar görmesi halinde, cam parçacıklarına dikkat ediniz. Ayrıca, sıvı kristalin cildinize, gözlerinize ya da ağzınıza temas etmesine izin vermeyiniz.
İçinde bulundu kameranın kullanımı kaşınmaya, pişiklere veya su toplamasına yol açabilir. Herhangi bir anormal durum karşısında kameranın kullanımına son veriniz ve derhal bir tıbbi yardıma başvurunuz.
ğunuz kişisel faktörlere veya fiziksel koşullara bağlı olarak,
AC Adaptörü Hakkında
Uyarı
Her zaman bu kamera için özel olarak geliştirilmiş, belirli bir güç ve voltaja sahip AC adaptörünü kullanınız. Bu kameraya özel AC adaptörünün kullanılmaması veya belirtilmemiş güç ya da voltaja sahip özel bir
2
AC adaptörünün kullanılması, yangına, elektrik çarpmasına veya kameranın arızalanmasına neden olabilir. Ürün için tanımlanmış voltaj 100 - 240V AC’dir.
• AC adaptörünü sökmeyiniz veya üzerinde değişiklik yapmayınız. Bu durum yangın ya da elektrik şokuna neden olabilir.
• AC adaptöründen duman ya da değişik bir koku gelmesi veya diğer herhangi bir anormal durum karşısında, hemen kullanıma son verip en yakın PENTAX Servis Merkezine başvurunuz. Bu tür durumlarda adaptörün kullanımına devam edilmesi, yangına ya da elektrik çarpmasına neden olabilir.
• AC adaptörünün içerisine su kaçması halinde, PENTAX Servis Merkezine başvurunuz. Bu tür durumlarda adaptörün kullanımına devam edilmesi, yangına ya da elektrik çarpmasına neden olabilir.
• AC adaptörünün kullanımı sırasında bir yıldırım çakması görürseniz ve şimşek sesi işitirseniz, güç fişini fişten çekin ve kullanıma son verin. Adaptörün kullanılmaya devam edilmesi ürünün zarar görmesine, yangın ya da elektrik çarpmasına neden olabilir.
• Tozlanması halinde, AC adaptörünü silerek temizleyiniz. Fiş üzerinde toplanan toz bir yang
ına neden olabilir.
Dikkat
• AC kablosu üzerine ağır nesneler koymayınız veya düşürmeyiniz ya da kabloyu zorla bükmeye çalışmayınız. Aksi halde kabloya zarar verebilirsiniz. Kablonun hasar görmesi halinde bir PENTAX Servis Merkezine başvurunuz.
• Kablo takılı halde iken, AC kablosunun uçlarına dokunmayınız veya kısa devre yaptırmayınız.
•Güç fişini ıslak elle tutmayınız. Bu durum elektrik çarpmasına neden olabilir.
• AC adaptörünü düşürmeyiniz veya sert darbelere maruz bırakmayınız. Bu cihazın kırılmasına neden olabilir.
• Tehlike riskini azaltmak için, yalnızca bir ucu SPT-2 tipi ya da daha ağır, minimum NO.18 AWG bakırdan, kalıplı erkek fiş (NEMA düzenlemesine uygun) ve diğer ucu da kalıplı dişi konektör gövdesine sahip (IEC endüstriyel olmayan tiplere ait düzenlemelere uygun) ya da eşdeğeri bir CSA/UL sertifikalı
elektrik besleme kablosu seti kullanınız.
Piller Hakkında
Uyarı
• Pilleri küçük çocukların erişemeyecekleri bir yerde sakladığınızdan emin olunuz. Pilin ağza sokulması bir elektrik şokuna neden olabilir.
3
• Pillerde oluşacak bir sızıntının gözlerinize temas etmesi halinde gözlerinizi ovuşturmayınız. Gözlerinizi temiz su ile yıkayıp vakit kaybetmeden tıbbi yardıma başvurunuz.
Dikkat
• Bu kamerada dört adet AA alkalin, AA lityum veya AA Ni-MH pil kullanılır. Burada belirtilenlerden farklı piller kullanmayın. Bundan farklı pil türleri kullanmak kameranın kötü çalışmasına neden olabilir, piller patlayabilir veya bir yangına neden olabilir.
Şarj edilebilir Ni-MH pillerden farklı piller kullanmayın. Piller patlayabilir veya alev alabilir. Bu kamerada Ni-MH piller dışında kullanılan AA piller şarj edilemez.
• Pili sökmeyiniz. Pilin sökülmesi, patlama veya sızıntıya neden olabilir.
• Pilleri değiştirirken farklı markada, türde veya kapasitede pilleri birlikte kullanmayın. Ayrıca eski pilleri yeni pillerle birlikte kullanmayın. Pillerin yanlış şekilde yerleştirilmesi bir patlamaya veya yangına sebep olabilir.
• Piller, üzerlerinde yer alan (+) ve (-) işaretlerine dikkat ederek, doğru şekilde yerleştirilmelidir. Pillerin yanlış şekilde yerleştirilmesi bir patlamaya veya yangına sebep olabilir.
• Pillerin ısınması ya da pillerden duman çıkması halinde, pilleri kameradan derhal çıkarınız. Bu işlem esnasında kendinizi yakmamaya dikkat ediniz.
• Pilleri kısa devre yapmayınız veya pilleri ateşe atmayınız. Bu bir patlama veya yangına neden olabilir.
• Pillerde oluşacak bir sızıntının cildinize ya da kıyafetinize temas etmesi halinde, etkilenen alanları tamamen su ile yıkayınız.
Kamera ve Aksesuarlarını Küçük Çocukların Erişemeyecekleri Bir Yerde Saklayınız
Uyarı
• Kamera ve aksesuarlarını küçük çocukların erişebilecekleri yerlere koymayın.
1. Eğer cihaz düşerse veya yanlış bir şekilde kullanılırsa, ciddi boyutta
yaralanmalara neden olabilir.
2. Kamera askısının boyna dolanması boğulmaya neden olabilir.
3. Pillerin veya SD Hafıza Kartı gibi küçük aksesuarların yanlışlıkla
yutulması riskini ortadan kaldırmak için, bunları küçük çocukların erişemeyeceği yerlerde saklayın. Bir aksesuarın yanlışlıkla yutulması halinde, hemen tıbbi yardıma başvurun.
4

Kullanım Esnasında Uygulanacak Bakım Önlemleri

Kameranızı Kullanmadan Önce
• Seyahat ettiğiniz zaman, ürün paketiyle birlikte verilen Dünya Servis Ağını listesini yanınıza alınız. Yurtdışındayken sorunlarla karşılaşmanız halinde bu sizin için kullanışlı olacaktır.
• Kamera uzun bir müddet kullanılmadığında, özellikle önemli resimler çekmeden önce (örneğin bir düğündeyken ya da seyahat esnasında) kameranın hala düzgün çalışıp çalışmadığını kontrol ediniz. Kamera ya da kayıt ortamınızdaki (SD Hafıza Kartı) herhangi bir hatadan dolayı kayıt, oynatma ya da bilgisayara veri transferi mümkün değilse, kaydın içeriği garanti edilemez.
• Kameranın üzerindeki objektif değiştirilebilir değildir. Objektif yerinden çı
karılamaz.
Kameranızın Taşınması ve Kullanımı ile ilgili Önlemler
Kamerayı yüksek ısılara veya yüksek neme maruz bırakmayınız. Isı değerleri
• çok yükselebileceğinden dolayı kamerayı bir araç içinde bırakmayınız.
• Kamerayı güçlü titreşimlere, darbelere veya basınca maruz bırakmayınız. Kamerayı motosikletlerin, otomobillerin veya gemilerin titreşiminden korumak için bir yastık kullanınız. Kamera ciddi titreşimlere, darbelere veya basınca maruz kalırsa, kamerayı en yakın PENTAX Servis Merkezine götürün ve kontrol ettirin.
Kameranın kullanımı için ısı aralığı 0°C ila 40°C (32°F ila 104°F) arasındadır.
• Ekran yüksek ısılarda siyah olarak belirebilir ancak normal ısı seviyelerine erişildiğinde normal rengine geri dönecektir.
• Ekran düşük ısılarda daha yavaş tepki verebilir. Bu, likit kristal özelliklerinden dolayıdır ve bir arıza oluştuğu anlamına gelmez.
•Ani ısı değişiklikleri kameranın içinde ve dışında nem yoğunlaşmasına neden olacaktır. Kamerayı çantanızın ya da bir plastik çantanın içine yerleştiriniz, kamera ile ortamın ısısı eşitlendiğinde çantadan çıkarınız.
• Çöp, çamur, kum, toz, su, zehirleyici gazlar ye da tuzla temastan kaçınınız. Bunlar kameranın bozulmasına yol açabilir. Kameran veya su damlacıklarını kurulayınız.
• Ekrana aşırı güçle bastırmayın. Kırılmasına ya da arızalanmasına neden olabilir.
• Bir tripod kullandığınız esnada tripod vidasını aşırı sıkmamaya dikkat ediniz.
ın üzerindeki yağmur
5
Kameranızın Temizlenmesi
Yazma-koruma
anahtarı
•Bu kamerayı, tiner, alkol ya da benzin gibi organik solventler ile temizlemeyiniz.
• Objektifin üzerinde biriken tozları almak için bir objektif fırçası kullanınız. Objektife zarar verebileceğinden dolayı temizleme için asla bir sprey kullanmayınız.
Kameranızın Saklanması
• Kamerayı koruyucular veya kimyasal maddelerle birlikte muhafaza etmeyiniz. Yüksek ısılarda ve yüksek nemde saklanması, kamera üzerinde küf oluşmasına neden olabilir. Kamerayı kabından çıkarınız ve kuru, iyi havalandırmalı bir yerde saklayınız.
• Kamerayı, statik elektrik veya elektrik enterferansına maruz kalabileceği ortamlarda kullanmaktan veya saklamaktan kaçınınız.
• Kamerayı direkt güneş ışığında, ani sıcaklık veya yoğunlaşma değişimine maruz kalabileceği ortamlarda kullanmaktan veya saklamaktan kaçın
• Kameranın yüksek performansını muhafaza etmek için her yıl veya iki yılda bir periyodik tetkikler yaptırmanız tavsiye edilir.
ınız.
Diğer Önlemler
•SD Hafıza Kartı bir yazma-koruma ğmesi ile donatılmıştır. Düğmenin LOCK (Kilitli) ayarına getirilmesi, karta yeni veriler kaydedilmesini, kayıtlı verilerin silinmesini ve kartın kamera veya bilgisayar tarafından formatlanmasını önler. Kart yazma-korumalı olduğu zaman ekranda r belirir.
• Kamera kullanımından hemen sonra SD Hafıza Kartı yerinden çıkarılırken dikkatli olunmalıdır, kart sıcak olabilir.
• Karta veri kaydedilirken veya karttaki veriler oynatılırken, ya da kamera USB kablosu ile bilgisayara bağlıyken, pil/kart kapağını kapalı SD Hafıza Kartını çıkartmayınız veya kamerayı kapatmayınız, aksi halde veriler kaybolabilir veya kart zarar görebilir.
• SD Hafıza Kartını bükmeyiniz veya sert darbelere maruz bırakmayınız. Kartı sudan ve yüksek sıcaklıktan uzak yerlerde muhafaza ediniz.
tutunuz ve
6
• Biçimlendirme sırasında SD Hafıza Kartını çıkarmayınız, bu hareket kartın zarar görmesine ve kullanılamaz hale gelmesine sebep olabilir.
• SD Hafıza Kartı içerisindeki veriler aşağıdaki durumlarda kaybolabilir. Silinen veriler ile ilgili hiçbir sorumluluk kabul etmemekteyiz (1) SD Hafıza Kartı, kullanıcı tarafından yanlış kullanıldığında, (2) SD Hafıza Kartı, statik elektrik veya elektrik enterferansına maruz
kaldığında, (3) SD Hafıza Kartı uzun bir süre kullanılmadığı zaman. (4) karta erişim gerçekleştirilirken SD Hafıza Kartı çıkartıldığında veya
piller çıkartıldığı
nda.
•Eğer kart uzun bir süre kullanılmazsa, içerisindeki kayıtlı veriler okunamaz
hale gelebilir. Önemli verileri bilgisayarınıza düzenli olarak yedeklediğinizden emin olunuz.
•Kullanılmamış veya başka bir kamerada kullanılmış olan SD Hafıza
Kartlarını formatlamak için bu kamerayı kullanınız. Bkz. “Hafızayı Formatlama” (s.160).
• Verileri sildiğinizde veya SD Hafıza Kartlarını ya da dahili hafızayı formatladığınızda, orijinal bilgilerin tamamen silinmediğine lütfen dikkat edin. Bazı durumlarda silinen dosyalar, ticari olarak satılan yazılımlar yardımıyla kurtarılabilir. Bu tarz verilerin gizliliğini korumak kullanıcının sorumluluğundadır.
7

İçindekiler

Kameranızın Güvenli bir Biçimde Kullanımı .....................................1
Kullanım Esnasında Uygulanacak Bakım Önlemleri ........................ 5
İçindekiler .........................................................................................8
Kullanım Kılavuzunun İçeriği ..........................................................15
Kamera Özellikleri ...............................................................................16
Paketin İçindekilerin Kontrol Edilmesi.............................................19
Parça İsimleri .................................................................................. 20
İşlevsel Parçaların İsimleri .............................................................. 21
Ekran İşaretleri ...............................................................................22
Başlarken 29
Objektif Kapağının ve Askının Takılması .......................................... 29
Kameraya Güç Verilmesi.................................................................... 30
Pillerin Takılması ............................................................................30
AC Adaptörünün Kullanımı .............................................................32
Bir SD Hafıza Kartının Takılması .......................................................34
Kameranın Açılıp Kapatılması ...........................................................36
Kameranın Oynatım Modunda Açılması.........................................37
Başlangıç Ayarları ...............................................................................38
Ekran Dilinin Değiştirilmesi .............................................................38
Tarih ve Saat Ayarı.........................................................................41
Vizör Diyopterini Ayarlamak ..............................................................43
Genel İşlemler 44
ğme Fonksiyonlarının Anlaşılması ............................................... 44
A Modu ......................................................................................... 44
Q Modu ........................................................................................46
A Modu ve Q Modu Arasında Geçiş Yapma .............................. 48
8
Kamera Fonksiyonlarının Ayarlanması.............................................49
Menülerin Kullanımı ........................................................................ 49
Menü Listesi ...................................................................................52
Fotoğraf Çekimi 56
Fotoğraf Çekimi................................................................................... 56
Kamerayı Tutmak ........................................................................... 56
Ekranın Konumunu Ayarlamak ....................................................... 56
Fotoğraf Çekimi ..............................................................................57
Yüz Tespiti Fonksiyonunun Kullanımı ............................................ 61
Özel Ayarlarda Resim Çekimi (Program Modu) .............................62
Temel Modda Fotoğraflar Çekme (Green Modu) ...........................62
Zoom’un Kullanımı.......................................................................... 64
Pozlamayı Ayarlamak.....................................................................66
Çekim Modu Seçimi ............................................................................68
Resim Modları ................................................................................68
H Modları .................................................................................... 69
Pozlama Modları.............................................................................71
Çeşitli Çekim Yöntemleri.................................................................... 72
Fotoğraflarınızı Çerçeveleyin (Çerçeve Oluşturma Modu) .............72
Geniş Dijital Fonksiyonunun Kullanımı (Geniş Dijital Modu) .......... 73
Panoramik Resimler Çekme (Dijital Panorama Modu) ...................75
Evcil Hayvanınızın Fotoğrafının Çekilmesi (Evcil Hayvan Modu)...77
a (Manuel Pozlama) Modunu Kullanmak ...................................... 79
A (USER) Modunu Kullanmak...................................................80
Çekim Fonksiyonlarının Ayarlanması ...............................................82
Flaş Modu Seçimi ...........................................................................82
Geçiş Modunun Seçilmesi ..............................................................84
Odak Modunun Seçilmesi............................................................... 86
[A Kayıt Modu] menüsünün Ayarlanması ..................................... 88
Otomatik Odak Ayarları
Fotoğraf Tonunu Ayarlamak ...........................................................90
nı Seçmek .................................................88
9
Kaydedilen Piksel Sayısı Seçimi ....................................................91
Fotoğrafların Kalite Seviyesini Seçmek ..........................................92
Beyaz Dengesinin Ayarlanması...................................................... 93
AE Ölçme Ayarı ..............................................................................95
Hassasiyetin Ayarlanması .............................................................. 96
AUTO ISO Menzilinin Ayarlanması ................................................97
Flaş Çıkışını Telafi Etmek İçin ........................................................97
Parlaklığın Telafi Edilmesi (D-Menzil Ayarı) ................................... 98
Sarsıntı Azaltma Fonksiyonunu Ayarlama......................................98
Yüz Tespiti Fonksiyonuna Geçiş .................................................... 99
Göz Kırp. Tarama Fonksiyonunu Ayarlama ................................. 100
Hızlı İzleme Ayarı .........................................................................101
Fotoğraf Keskinlik Ayarı (Keskinlik) ..............................................101
Renk Doygunluk/Ton Ayarı (Doygunluk/Tonlama) .......................102
Fotoğraf Kontrast Ayarı (Kontrast)................................................102
Tarih Baskı sı Fonksiyonunun Ayarlanması ..................................103
IQ Geliştirici İşlemeyi Ayarlamak ..................................................103
Yeşil Düğmenin Ayarlanması .......................................................104
Filmlerin Kaydedilmesi.....................................................................107
Film Modu Seçimi .........................................................................107
Bir Film Kaydetme ........................................................................109
Film düğmesini kullanarak bir Filmi Hı
zla kaydetmek...................110
Zaman Atlamalı Video İşlevini Kullanmak ....................................111
Yüksek Hızlı Video İşlevini Kullanmak..........................................112
[C Film] menüsünün Ayarlanması...............................................112
Filmler için Kaydedilen Piksel Sayısı ve Kare Sayısı Seçimi ........113
Movie SR (Film Sarsıntı Azaltma) Fonksiyonunun
Ayarlanması ...........................................................................114
Film Kaydı Sırasında Rüzgar Seslerini Bastırma
(Rüzgar Bastırma)..................................................................114
Ayarların Saklanması (Hafıza)..........................................................115
10
Fotoğrafların İzlenmesi ve Silinmesi 117
Fotoğrafların İzlenmesi.....................................................................117
Fotoğrafların İzlenmesi .................................................................117
Filmlerin Oynatılması....................................................................118
Çoklu-Fotoğraf Ekranı ..................................................................119
Oynatım Fonksiyonunun Kullanımı ...............................................121
Slayt Gösterimi .............................................................................123
Fotoğrafın Döndürülmesi .............................................................. 125
Zoom’lu Oynatım ..........................................................................126
Fotoğrafların Silinmesi .....................................................................127
Tek bir Fotoğraf Silme ..................................................................127
Seçilen Fotoğrafların Silinmesi .....................................................127
Tüm Fotoğrafların Silinmesi..........................................................129
Fotoğrafları Silmeye Karşı Koruma (Koruma) ..............................129
Kameranın AV Cihazına Bağlanması ..............................................132
Kamerayı bir Video Giriş Terminaline Bağlamak ..........................132
Kamerayı HDMI Terminaline Bağlamak .......................................134
Fotoğraf Baskısı ve Düzenlenmesi 135
Fotoğrafların Düzenlenmesi.............................................................135
Fotoğraf Boyutunun Değiştirilmesi (Yeniden Boyutlandır)............135
Fotoğrafların Kırpılması ................................................................136
Bir Fotoğrafın Kullanıcı Tarafından Seçilen Bir Bölümünü
Uzatma (Uzatma Filtresi) .......................................................137
Bir Yüzün Daha Küçük Görünmesi İçin Fotoğrafların İşlenmesi...138
Dijital Filtrelerin Kullanılması ........................................................140
HDR Filtresinin Kullanılması ......................................................... 143
Bir Kolaj Görüntü Oluşturmak .......................................................143
Bir Kırmızı Göz Efektinin Telafisi ..................................................147
Bir Çerçeve Ekleme (Çerçeve Oluşturma) ................................... 148
Filmlerin Düzenlenmesi ................................................................151
Fotoğraf Kopyalama ..................................................................... 154
11
Baskı Servisi Seçimi (DPOF)............................................................157
Tek bir Fotoğraf Yazdırma ............................................................ 157
Bütün Fotoğrafların Basılması ......................................................159
Ayarlar 160
Kamera Ayarları ................................................................................160
[W Ayar] Menüsünü Değiştirmek ..................................................160
Hafızayı Formatlama ....................................................................160
Ses Ayarlarının Değiştirilmesi.......................................................161
Tarih ve Saatin Değiştirilmesi .......................................................162
Dünya Saati Ayarı .........................................................................164
Menüde Metin Boyutunu Ayarlamak.............................................166
Ekran Dilinin Değiştirilmesi ...........................................................167
Klasör İsimlendirme Sisteminin Değiştirilmesi ..............................167
Dosya İsimlendirme Sisteminin Değiştirilmesi .............................. 170
Video Çıkış Formatının Değiştirilmesi .......................................... 171
HDMI Video Çıkış Formatını n Seçilmesi ......................................172
Eye-Fi İletişimi Ayarlamak ............................................................173
Ekran Parlaklık Ayarı Yapmak ......................................................174
Güç Tasarrufu Fonksiyonunun Kullanımı .....................................174
Otomatik Kapanma Fonksiyonu Ayarı ..........................................175
Hızlı Zoom İşlevinin Ayarlanması
Kılavuz Ekranını Ayarlamak .........................................................176
Pil Türünü Ayarlamak ...................................................................176
Başlangıç Ekranının Değiştirilmesi ...............................................177
Görüntü Sensöründe Bozuk Piksellerin Düzeltilmesi
(Piksel Haritalama) .................................................................178
Oynatım Kısayolunu Ayarlamak ...................................................179
Fabrika Ayarlarına Geri Dönülmesi (Sıfırlama)............................. 179
.................................................176
12
Bilgisayarla Bağlantı 181
Bilgisayarla Bağlantı .........................................................................181
USB Bağlantı Modu Ayarı.............................................................181
Kamera ve Bilgisayar Bağlantısı...................................................182
Kameranın Bilgisayar ile Bağlantısı nın Kesilmesi ........................183
Üniteyle Birlikte Verilen Yazılımın Kullanılması .............................184
Sistem Gereklilikleri ......................................................................184
Programın Kurulumu ....................................................................185
MediaImpression Yazılımının Windows Üzerinde Kullanı mı ........ 188
MediaImpression Yazılımının Macintosh Üzerinde Kullanımı ......190
Bir Eye-Fi Kartı İle Fotoğraf Aktarımı ..............................................192
Ek 194
Her bir Çekim Modu için Mevcut Fonksiyonlar ..............................194
Mesajlar..............................................................................................199
Sorun Giderme ..................................................................................201
Başlangıç Ayarları .............................................................................203
Dünya Saati Şehir Listesi .................................................................208
Temel Özellikler.................................................................................209
GARANTİ POLİÇESİ ..........................................................................214
İndeks.................................................................................................219
13
Bu kılavuzda, dört-yollu düğmenin kullanılması için gerekli olan yöntem
4
3
5
2
aşağıdakilerde görüldüğü gibi resimlerle gösterilmektedir.
Bu Kullanım Kılavuzunda bulunan sembollerin anlamları aşağıda ıklanmaktadır.
14
1
A modu
Q modu
ilgili işlemin bir açıklamasının referans sayfa numarasını gösterir.
bilinmesi faydalı olacak bilgileri gösterir.
kameranın kullanılması esnasında alınması gereken önlemleri gösterir.
Bu, fotoğrafların çekimi ve filmlerin kaydedilmesi için kullanılan moddur. Bu kılavuzda, fotoğraf çekimi için kullanılan mod “fotoğraf çekim modu” ve film kaydı için kullanılan mod “film modu” olarak belirtilmektedir.
Bu, fotoğrafların izlenmesi ve filmlerin oynatılması için kullanılan moddur.

Kullanım Kılavuzunun İçeriği

Bu Kullanım Kılavuzu aşağıdaki bölümlerden oluşmaktadır.
1Başlarken –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Bu bölümde kamerayı satın aldıktan sonra fotoğraf çekmeye başlamadan önce yapmanız gerekenler açıklanmaktadır. Bu bölümü okuduğunuzdan ve talimatları izlediğinizden emin olun.
2 Genel İşlemler––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Bu bölümde düğme fonksiyonları ve menüler gibi sürekli kullanılan özellikler açıklanmaktadır. Daha fazla ayrıntı için, aşağı daki ilgili bölümlere başvurunuz.
3 Fotoğraf Çekimi ––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Bu bölümde farklı fotoğraf çekme yöntemlerinin ve ilgili fonksiyonların nasıl kullanılacağııklanmaktadır.
4 Fotoğrafların İzlenmesi ve Silinmesi –––––––––––––––––––––––
Bu bölümde çekilen fotoğraflar, ses dosyaları ve filmlerin kamera veya TV ekranından nasıl izlenebileceği ve kameradan fotoğrafların nasıl silinebileceği açıklanmaktadır.
5 Fotoğraf Baskısı ve Düzenlenmesi–––––––––––––––––––––––––
Bu bölüm kameradaki fotoğrafların nasıl düzenleneceği ve bunları nasıl bastırılacağınııklar.
6 Ayarlar––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Bu bölümde kamera ile ilgili fonksiyonların nasıl ayarlanacağııklanmıştır.
7 Bilgisayarla Bağlantı ––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Bu bölümde kameranın bir bilgisayara nasıl bağlanabileceği açıklanmakta ve sunulmuş olan programla ilgili kurulum talimatları ve genel bir bakış sunulmaktadı r.
8 Ek––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Bu bölümde sorun giderme anlatılmakta ve çeşitli kaynaklar sunulmaktadır.
1
2
3
4
5
6
7
8
15

Kamera Özellikleri

Çekim Modu Paletinde bir çekim modu kılavuzu ve
Yürütme Modu Paletinde bir oynatım modu kılavuzu birkaç saniye için görüntülenir (s.68, s.121).
Green Modunu, kolayca standart fotoğraflar çekmek için
kullanı nız (s.62).
Bu kamera, temel resim çekmeye ek olarak, farklı koşullara uyum sağlamak üzere çeşitli çekim modlarına sahiptir. Bu bölümde kameranızdaki ana özelliklerin pek çoğunun nasıl yapılacağı ıklanmaktadır. Kamera işlemleri hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için her bir işlevle ilgili sayfaya bakın.
Kolay-Kullanılan Çekim ve Yürütme Fonksiyonları!
Bu kameranın kullanıcı-dostu tasarımı, yalnızca birkaç düğme ile kolay kullanıma imkan verir. Yalnızca ilgili simgeyi seçerek, çekim modunu (s.68) seçebilir ve durum bazında ideal ayarları belirleyebilir veya oynatım modunu (s.121, s.135) seçebilir ve çeşitli oynatım ve düzenleme işlevlerinin tadını çıkarabilirsiniz. Ekrandaki bir kılavuz her bir moddaki mevcut fonksiyonları ve bunların nasıl kullanılacağını kontrol etmenize imkan verir.
16
Portre Çekimleri için Kusursuz!
Yüz Tespiti fonksiyonu (s.61)İnsanların göz alıcı resimlerini çekmek için modlar (s.68)
Fotoğraflarınızı çerçevelerle
dekore etmek için
Bu kamera, çekiminizdeki yüzlere odaklanan, yüzler için odağı ve pozlamayı otomatik olarak ayarlayan bir “Yüz Tespiti” fonksiyonuna sahiptir. Çekim başına 32’ye kadar insanı tanıyabilir*, böylece harika grup çekimleri yapmanıza da imkan verir. Konulardan biri veya daha fazlası gülümsediğinde deklanşör otomatik olarak serbest bırakılır, ya da size birinin göz kırptığına dair bilgi verilir; böylece çok sayıda çekim yapıp, en beğendiğinizi seçebilirsiniz.
* Ekranda 31 adede kadar yüz tespit çerçevesi görüntülenebilir.
Resimlerinize Eğlenceli Çerçeveler Ekleyin!
Bu kamera ile fotoğraf çekerken, çekici çerçevelere sahip çekimler oluşturmak üzere orijinal eğlenceli çerçeve seçenekleri arasından seçim yapabilirsiniz (s.72). Çektiğiniz resimlere çerçeveler de ekleyebilirsiniz. Resim içerisinde nesnenin konumunu ayarlayıp, çerçeve şekli ve boyutu ile eşleştirmek üzere resim boyutunu ayarlayın. Artık nesnenin çerçeveye uyup uymadığı konusunda endişelenmenize gerek yok (s.148).
Verilerinizi Takvim Formatında Görüntüleyin!
Bu kamera ile, kayıtlı fotoğrafları ve filmleri takvim formatında tarih bazında görüntüleyebilirsiniz (s.120). Bu, görüntülemek istediğiniz fotoğraf veya filmi hızlı bir şekilde bulmanıza imkan verir.
17
Gelişmiş Film Kayıt Fonksiyonları
Gelişmelerini günlük olarak kayıt altına almak üzere çocuklarınızın ve evcil hayvanlarınızın eğlenceli filmlerini çekmek için kamerayı kullanın (s.107).
Yeniden Boyutlandırma (s.135), Kırpma (s.136), Dijital
Filtre (s.140) ve Kırmızı Göz Düzenleme (s.147) gibi fotoğraf işleme özellikleri kullanılabilir.
Bir filmi ikiye veya daha fazla parçaya bölebilir veya bir
filmin içerisinde bulunan herhangi bir sahneyi fotoğraf olarak kaydedebilirsiniz (s.151).
Bu kamera üzerinde bulunan “Movie SR” işlevi, film kaydı sırasında kamera sarsıntısını azaltmanıza imkan verir (s.114). Filmleri 1920 × 1080 piksel (16:9) Tam HD formatında (s.113) kaydedebilir ve kamerayı ticari olarak satılan bir HDMI kablosuna (s.132) bağlayarak AV cihazlarında yüksek kalitede filmler izleyebilirsiniz.
Bir Bilgisayar olmaksızın Fotoğrafların Tadının Çıkarılması için Kamera dahilinde Pek Çok İşlev!
Bu kamera, kamerayı bilgisayarınıza bağlamadan fotoğrafları izlemenize ve düzenlemenize imkan veren pek çok işleve sahiptir. Fotoğraflar veya filmler çekmek ve düzenlemek için ihtiyacınız olan tek şey kameranız (s.135).
18

Paketin İçindekilerin Kontrol Edilmesi

Kamera
X-5
Yazılım (CD-ROM)
S-SW129
Kullanıcı Kılavuzu
(bu kılavuz)
(*) ile işaretlenmiş olan öğeler opsiyonel aksesuarlar olarak ayrıca satılmaktadır.
Askı
O-ST92 (*)
Dört AA alkalin pil USB kablosu
Hızlı Kılavuz
Objektif kapağı
O-LC129 (*)
I-USB7 (*)
19

Parça İsimleri

bğmesi
Objektif
Zamanlayıcı lambası (yardımcı AF ışığı)
DC terminali
Askı halkası
Bilgisayar/AV terminali
HDMI terminali (Tip D)
Terminal kapağı
Mikrofon
Hoparlör
Uzaktan kumanda alıcısı
Diyopter ayarlama kadranı
Flaş (depolanmış)
Vizör
Zoom mandalı
Mod kadranı
Ekran
Açma/kapatma düğmesi/Güç lambası
mğmesi
Askı halkası
Deklanşör ğmesi
Ön
Geri
PC/AV
20
Alt kısım
Pil/kart kapağı
Tripod soketi
Pil/kart kapağı kilit mandalı
e-kadran
4ğmesi
Yeşil/iğmesi
Dört-yollu kontrol düğmesi
3ğmesi
3ğmesi
Qğmesi
4ğmesi
Film düğmesi

İşlevsel Parçaların İsimleri

ğmelerin fonksiyonları ile ilgili bilgi için “Düğme Fonksiyonlarını n Anlaşılması” (s.44 - s.48) kısmına bakınız.
21

Ekran İşaretleri

14 :2 5
38
09 /0 9/ 201 2
Bilgi Yok
Histogram + BilgiNormal Ekran
Kılavuz Ekranı
383838
A Modunda Ekran
Ekran çekim modunda fotoğrafın çekim koşulları gibi bilgileri görüntüler. 3ğmesine her bastığınızda ekran aşağıdaki sırayla değişir: “Normal Ekran”, “Histogram + Bilgi”, “Kılavuz Ekranı” ve “Bilgi Yok”.
38
38
3
09/09/2012
09/09/2012
14:25
14:25
22
3
3
•Çekim modu 9 (Green) modu olarak
ayarlı olduğunda, ekran monitörü sağdaki gibi görüntülenir. 3 ğmesine basarak ekrandaki bilgileri değiştiremezsiniz.
• Vizörü kullanarak resim seçmek için 4
ğmesine basarak monitör ekranından vizöre geçin. Monitör ekranına geçmek için düğmeye tekrar basın.
3
Fotoğraf Çekim Modu
A A
(Tüm ekran öğeleri burada anlatım amaçlı olarak görüntülenmektedir.)
“Normal Ekran” seçildiği zaman A1 ila A16 ve B1 belirir. “Histogram + Bilgi” seçildiğinde tüm simgeler görüntülenir.
belirir.
B1
A7 A8 A9 A12A11
A1 A2
A3 B1
“Bilgi Yok” seçildiği zaman yalnızca
A10
3838
A15 A16
16
M
B2 B3 B4 B5
A4
5 6
1/250
1/250 F3.5
F3.5
2005/03/252005/03/25
+1.0+1.0
200200
14:2514:25
B6 B7
A13 A14
Çekim modu (s.68)
A1
Yüz Tespiti simgesi (s.61)
A2
D-Menzil Ayarı simgesi (s.98)
A3
Shake Reduction simgesi (s.98)
A4
Obtüratör Hızı
A5
Diyafram açıklığı
A6
Flaş Modu (s.82)
A7
Geçiş Modu (s.84)
A8
Odak Modu (s.86)
A9
Eye-Fi iletişim durumu (s.173)
A10
Dijital Zoom/Akıllı Zoom simgesi
A11
(s.64) Hafıza durumu (s.37)
A12
EV Telafisi (s.66)
A13
Tarih Baskısı ayarı (s.103)
A14
Kalan fotoğraf depolama
A15
kapasitesi Pil seviye göstergesi (s.32)
A16
Odak çerçevesi (s.58)
B1
Kaydediln Piksel (s.91)
B2
Kalite Seviyesi (s.92)
B3
Beyaz Dengesi (s.93)
B4
AE Ölçme (s.95)
B5
Hassasiyet (s.96)
B6
Histogram (s.27)
B7
*A2, [A Kayıt Modu] menüsündeki [Yüz Tespiti] ayarına göre değişir.
I [Yüz Tespiti] [Açık] olarak ayarlandı ğında J [Yüz Tespiti] [Gülüş] olarak ayarlandığında
[Kapalı] olarak ayarlanırsa, A2’de hiçbir şey görünmez.
23
*A3, [A Kayıt Modu] menüsündeki [D-Menzil Ayarı] öğesine göre değişir.
[Vurgu Telafisi] O (Açık) olarak ayarlandığında
P
[Gölge Telafisi] O (Açık) olarak ayarlandığında
Q
Hem [Vurgu Telafisi] hem de [Gölge Telafisi] O (Açık) olarak
O
ayarlandığında
Eğer hem [Vurgu Telafisi] hem de [Gölge Telafisi] için P (Kapalı) ayarı yapılırsa, A3’te hiçbir şey görünmez.
* A4 için, [A Kayıt Modu] menüsünde [Shake Reduction] için
[Sensör Kaydırma] veya [İkili] ayarı yapıldığında deklanşöre yarıya kadar basılırsa M görünür. [Shake Reduction] için [Kapalı ayarı] yapıldığında l görünür.
* Çekim modu için a veya E ayarı yapıldığında (kayıtlı çekim modu
a olduğunda) A5 ve A6 her zaman görünür. Diğer çekim modlarında bunlar sadece deklanşöre yarıya kadar basıldığında görünür.
* A10, dahili bir kablosuz LAN (Eye-Fi kartı) içeren bir SD Hafıza Kartı
kullanılırken iletişim durumuna göre değişir. (Gösterge yok) Eye-Fi kartı desteklenmiyor
MN İletişim gerçekleştiriliyor MO İletişim kurulması için bekleniyor MP Eye-Fi iletişimine izin verilmiyor MQ Sürümün tarihi geçmiş
* Çekim modu için b (Otomatik Resim) seçimi yapıldığında deklanşöre
yarıya kadar basarsanız, “Kılavuz Ekranı” veya “Bilgi Yok” seçimi yapılmış olsa bile, otomatik olarak seçilen çekim modu A1’de görünür (s.59).
* “Normal Ekran” seçildiği zaman B7 yerine geçerli tarih ve saat
(s.22) belirir.
* “Normal Ekran”da, dünya saati ayarı sırasında B7 yerine X görünür. * Çekim moduna bağlı olarak bazı göstergeler beliremeyebilir.
24
Q Modunda Ekran
Düz enle
Düz enle
Düz enle
09 /0 9/ 201 2
09 /0 9/ 201 2
Normal Ekran
Bilgi Yok
Histogram + Bilgi
Ekran, oynatım modunda fotoğrafın çekim bilgilerini görüntüler. 3 ğmesine her bastığınızda ekran aşağıdaki sırayla değişir.
09/09/2012
09/09/2012
Düzenle
3
3
09/09/2012
09/09/2012
Düzenle
3
Düzenle
25
Oynatım Modu
Düzenle
09 / 09 /2 0 12
(Tüm ekran öğeleri burada anlatım amaçlı olarak görüntülenmektedir.)
Ekran, çekim koşulları gibi bilgileri gösterir. “Normal Ekran” veya “Histogram + Bilgi” seçildiği zaman A1’den A10’a kadar belirir. B1’den B8’e yalnızca “Histogram + Bilgi” seçildiğinde görüntülenir.
09/09/2012
09/09/2012
Düzenle
Yüz Tespiti simgesi (s.61)
A1
Oynatım Modu
A2
Q :Fotoğraf (s.117)
h : Zaman Atlamalı Video
(s.111)
K :Film (s.118)
Pil seviye göstergesi (s.32)
A8
Çekim tarih ve saati (s.41)
A9
Dört-yollu düğme kılavuzu
A10
Kaydediln Piksel (s.91)
B1
Beyaz Dengesi (s.93)
B2
Kalite Seviyesi (s.92)
B3
g :Yüksek Hızlı Video (s.112)B4AE Ölçme (s.95) Eye-Fi iletişim durumu (s.173)
A3
Hafıza durumu (s.37)
A4
Klasör numarası (s.167)
A5
Dosya numarası
A6
Koruma simgesi (s.129)
A7
Hassasiyet (s.96)
B5
Obtüratör hızı
B6
Diyafram açıklığı
B7
Histogram (s.27)
B8
*A1 yalnızca fotoğraf çekilmiş olduğu zaman Yüz Tespit fonksiyonu
çalıştıysa belirir.
* “Normal Ekran”da, eğer iki saniye için hiçbir işlem yapılmazsa A8 ve
A9 kaybolur.
* A10, “Bilgi Yok” seçildiği zaman bile belirir, ancak iki saniye için hiçbir işlem
yapılmazsa ekrandan kaybolur. “Normal Ekran” veya “Histogram + Bilgi” içerisinde iki saniye boyunca hiçbir işlem yapılmazsa, yalnızca “Düzenle” ekrandan kaybolur.
26
Kılavuz İşaretler
Piksel sayısı
Parlaklık(Karanlık) (Parlak)
Karanlık fotoğraf Düzgün fotoğraf Parlak fotoğraf
Kullanım esnasında her bir kullanılabilir düğme/tuş işletimi için ekranda aşağıdaki gibi bir kılavuz belirir.
2 Dört-yollu düğme (2) / e-kadran 3 Dört-yollu düğme (3) 4 Dört-yollu düğme (4)Deklanşör düğmesi 5 Dört-yollu düğme (5)
MENU
3ğmesi 3ğmesi
SHUTTER
4ğmesi
OK
i Yeşil/iğmesi
X /
DISP
Histogramın Kullanımı
Histogram, bir fotoğrafın parlaklık dağılımını gösterir. Yatay eksen parlaklığı (sola doğru koyu, sağa doğru açık) ve dikey eksen piksel sayısını temsil eder. Çekimden önceki ve sonraki histogramın şekli size parlaklığın ve kontrastın doğru olup olmadığını söyler; pozlamayı ayarlamanızın gerekip gerekmediğine veya resmi tekrar çekip çekmemeye karar vermenize imkan verir.
Pozlamayı Ayarlamak 1s.66
Parlaklığın Anlaşılması
E
ğer parlaklık doğruysa, grafik orta kısımda tepe noktasını gösterir. Eğer fotoğraf düşük pozlanmışsa, grafiğin tepe noktası solda, eğer aşırı pozlanmışsa, tepe noktası sağda olur.
27
Fotoğraf düşük pozlandığı zaman, soldaki kısım kesilir (koyu kısımlar) ve fotoğraf aşırı pozlandığı zaman sağdaki kısım kesilir (parlak kısımlar).
Kontrastın Anlaşılması
Kontrastın dengeli olduğu fotoğraflarda grafik aşamalı olarak zirve noktası oluşturur. Kontrastında çok büyük fark ve orta-seviye parlaklığı şük miktarlı olan resimlerde grafik her iki tarafta zirve noktası oluşturur ancak fotoğrafların ortasında batar.
28
Loading...
+ 198 hidden pages