Pentax K-50 User guide [tr]

SLR Dijital Fotoğraf Makinesi
Kullanım Kılavuzu
K-50
K
Fotoğraf makinenizden en iyi performansı elde etmek için fotoğraf makinesini kullanmadan önce lütfen Kullanım Kılavuzunu okuyunuz.
Bu PENTAX K-50 Dijital Fotoğraf Makinesini satın aldığınız için teşekkür ederiz. Tüm özelliklerinden ve fonksiyonlarından en iyi şekilde faydalanabilmek için, fotoğraf makinesini kullanmadan önce lütfen bu kılavuzu okuyun. Fotoğraf makinesinin tüm kapasitesini anlamanıza yardımcı olması açısından değerli olabilecek bu kılavuzu emniyetli bir yerde saklayın.
Kullanabileceğiniz objektifler Genellikle, bu fotoğraf makinesi ile kullanılabilecek objektifler DA, DA L, D FA ve FA J objektifleri ve açıklık halkasında bir s olan objektiflerdir. Başka bir objektifi veya aksesuarı kullanma ile ilgili olarak bkz s.58 ve s.278.
Telif Hakkı
K-50 kullanılarak çekilen kişisel kullanım dışındaki herhangi bir görüntü, Telif Hakları Kanunu uyarınca izinsiz kullanılamaz. Kişisel amaçlar doğrultusunda gösterilerde, sunumlarda resim çekerken, çekilen resimlerin sergilenmesinde kısıtlama getirilecek durumlar olabileceği için, lütfen hassasiyet gösteriniz. Telif hakkı almak amacıyla çekilen görüntüler, Telif Hakları Kanununda belirtildiği üzere, bu amacın dışında kullanılamaz olup bu konuda da hassasiyet gösterilmelidir.
Ticari Markalar
Windows Vista ve Windows, Microsoft Corporation’ın Amerika Birleşik Devletleri ve diğer ülkelerdeki ticari markasıdır. Windows Vista, Microsoft Corporation’ın Amerika Birleşik Devletleri ve/veya diğer ülkelerdeki tescilli ticari markası veya ticari markasıdır. Macintosh, Mac OS ve QuickTime, Amerika Birleşik Devletleri ve diğer ülkelerde kayıtlı olan Apple Inc.'in ticari markalarıdır. Intel, Intel Core ve Pentium, Intel Corporation’ın Amerika Birleşik Devletleri ve diğer ülkelerdeki ticari markalarıdır. SDXC logosu SD-3C, LLC’nin bir ticari markasıdır. Eye-Fi, Eye-Fi logosu ve Eye-Fi Bu ürün, Adobe Systems Incorporated lisansı altındaki DNG teknolojisine sahiptir. DNG logosu Adobe Systems Incorporated’in Amerika Birleşik Devletleri ve/veya diğer ülkelerdeki tescilli ticari markası veya ticari markasıdır.
Diğer ticari markaların tümü, ilgili sahiplerinin mülkiyetindedir.
Bu ürün PRINT Image Matching III'ü desteklemektedir. PRINT Image Matching özelliğine sahip dijital fotoğraf makineleri, yazıcılar ve programlar fotoğrafçıların amaçlarına daha yakın görüntüler elde etmelerine yardımcı olur. Bazı fonksiyonlar, PRINT Image Matching III ile uyumlu olmayan yazıcılarda kullanılamamaktadır. Telif Hakkı 2001 Seiko Epson Corporation. Tüm Hakları Mahfuzdur. PRINT Image Matching, Seiko Epson Corporation'ın bir ticari markasıdır. PRINT Image Matching logosu, Seiko Epson Corporation'ın bir ticari markasıdır.
Bu ürün aşağıdaki durumlar için AVC Patent Portföy Ruhsatı altında onaylanmıştır; bir tüketicinin kişisel kullanımı için veya (i) AVC standardı (“AVC video”) ile uyumlu video kodlamak ve/veya (ii) bir kişisel faaliyetle iştigal eden bir tüketici tarafından kodlanmış ve/veya AVC videosu sağlamak üzere onaylanmış olan bir video tedarikçisinden elde edilen AVC videosunun kodunu çözmek üzere bir ücret karşılığı gerçekleştirilmeyen diğer kullanımlar. Diğer herhangi bir kullanım için hiçbir izin verilmez veya belirtilemez. İlave bilgiler MPEG LA, L.L.C.’den edinilebilir. Bkz. http://www.mpegla.com.
connected
Eye-Fi,Inc. ticari markalarıdır.
Bu fotoğraf makinesinin kullanıcılarına
• Bu fotoğraf makinesini güçlü elektromanyetik radyasyon veya manyetik alanlar üreten aygıtların yakınında kullanmayınız veya konumlamayınız. Radyo ileticiler gibi aygıtlar tarafından üretilen güçlü statik yükler veya manyetik alanlar monitörün çalışmasını kesintiye uğratabilir, kayıtlı olan verileri hasara uğratabilir veya fotoğraf makinesinin dahili devrelerini etkileyip bunun bozulmasına neden olabilir.
• Monitörde kullanılan sıvı kristal panel, son derece hassas bir teknoloji kullanılarak üretilmiştir. İşlevsel piksel seviyesinin % 99,99 ya da daha yüksek olmasına karşın, % 0,01 ya da daha az sayıda pikselin çalışmayabileceği ya da çalışmamaları gerekirken çalışabilecekleri ihtimalini göz önünde bulundurunuz. Ancak, bunun kaydedilen görüntü üzerinde herhangi bir etkisi bulunmamaktadır.
• Bu kılavuzdaki resimlerin ve monitörün ekran görüntülerinin, gerçekteki durumlarından farklı olma ihtimali mevcuttur.
• Bu kılavuzda, SD Bellek Kartları, SDHC Bellek Kartları, SDXC Bellek Kartları ve Eye-Fi Kartlarından “SD Bellek Kartları” olarak bahsedilir.
• Bu kılavuzda kullanılan, “bilgisayar(lar)” genel terimi bir Windows PC’ye veya bir Macintosh’a işaret edecektir.
• Bu fotoğraf makinesinde D-LI109 pil veya dört AA pilli opsiyonel AA pil yuvası D-BH109 kullanılabilir. Bu kılavuzda, aksi belirtilmediği müddetçe, hem D-LI109 ve hem de D-BH109’dan bundan sonra pil olarak bahsedilmektedir. Yukarıda bahsedilenler hariç olmak üzere, “pil(ler)” genel teriminden, bu fotoğraf makinesi ve bunun aksesuarları için kullanılan herhangi bir pil anlaşılmalıdır.
Fotoğraf Makinenizin Güvenli Biçimde Kullanımı için
1
Bu fotoğraf makinesinin güvenliği konusunda azami dikkati sarfettik. Bu fotoğraf makinesini kullanırken, aşağıdaki sembollerle gösterilmiş unsurlar hakkında özel bir dikkat göstermenizi rica ediyoruz.
Uyarı
Dikkat
Bu sembol, bu maddenin gözardı edilmesi halinde ciddi kişisel yaralanmaların ortaya çıkabileceğini göstermektedir.
Bu sembol, bu maddenin gözardı edilmesi halinde küçük ve orta ölçekli kişisel yaralanmaların veya maddi kayıpların ortaya çıkabileceğini göstermektedir.
2
Fotoğraf Makinesi Hakkında
Uyarı
• Fotoğraf makinesini sökmeyiniz ya da değişikliğe uğratmayınız. Fotoğraf makinesinin içinde elektrik çarpması riski oluşturabilecek yüksek voltaj alanları mevcuttur.
• Düşmeden ya da fotoğraf makinesine verilen başka bir hasardan ötürü fotoğraf makinesinin iç kısmı ortaya çıkarsa bu kısımlara asla dokunmayınız. Elektrik çarpması riski bulunmaktadır.
• Resimler çektiğiniz esnada fotoğraf makinesini güneşe veya diğer güçlü ışık kaynaklarına doğrultmayınız veya fotoğraf makinesini objektif kapağı takılı iken doğrudan güneş ışığının altında bırakmayınız. Aksi halde fotoğraf makinesi bozulabilir veya bir yangına yol aşabilir.
• Objektif üzerinden güneşe veya diğer güçlü ışık kaynaklarına bakmayınız. Aksi halde görüş yeteneğinde kayıp ortaya çıkabilir veya gözleriniz tamamen zarar görebilir.
• Kullanım esnasında duman ya da garip bir koku gibi herhangi bir düzensizlik oluşması halinde derhal kullanıma son veriniz, pili ya da AC adaptörü çıkarınız ve en yakın PENTAX Servis Merkezi ile irtibat kurunuz. Kullanıma devam etme, bir yangın ya da elektrik çarpmasına neden olabilir.
Dikkat
• Flaş patlatılırken parmağınızı flaşın üzerine yerleştirmeyiniz. Yanık oluşabilir.
• Flaş patlatılırken flaşın üzerini bir giysi ile kapatmayınız. Renk bozulması ortaya çıkabilir.
• Fotoğraf makinesinin bazı kısımları kullanım esnasında ısınacaktır. Söz konusu bölgelerin uzun süre tutulması halinde düşük ısı yanıklarının meydana gelme riski mevcuttur.
• Monitörün zarar görmesi halinde, cam parçacıklarına dikkat ediniz. Ayrıca, sıvı kristalin cildinize, gözlerinize ya da ağzınıza temas etmesine izin vermeyiniz.
• İçinde bulunduğunuz kişisel faktörlere veya fiziksel koşullara bağlı olarak, fotoğraf makinesinin kullanımı kaşınma, pişme veya kabarmalara yol açabilir. Herhangi bir anormal durum karşısında fotoğraf makinesinin kullanımına son verin ve derhal bir tıbbi yardıma başvurun.
Pil Şarj Cihazı ve AC Adaptörü Hakkında
Uyarı
• Her zaman bu fotoğraf makinesi için özel olarak geliştirilen pil şarj cihazını ve AC adaptörü belirtilen elektrik akımı ve voltaj ile kullanınız. Bu fotoğraf makinesine has olmayan bir pil şarj cihazının veya AC adaptörün kullanımı ya da bu özel pil şarj cihazı veya AC adaptörün belirtilen elektrik akımı veya voltaj değerleri dışında kullanımı yangına, elektrik çarpmasına ya da fotoğraf makinesinin bozulmasına yol açabilir. Belirlenmiş olan voltaj 100 - 240V AC şeklindedir.
• Ürünü parçalarına ayırmayınız ya da üründe değişiklik yapmayınız. Bu durum yangın ya da elektrik şokuna neden olabilir.
• Üründen duman ya da değişik bir koku gelmesi veya diğer herhangi bir anormal durum karşısında, hemen ürünün kullanımına son veriniz ve bir PENTAX Servis Merkezine başvurunuz. Kullanıma devam etme, bir yangın ya da elektrik çarpmasına neden olabilir.
• Ürünün içerisine su kaçması halinde, PENTAX Servis Merkezine başvurunuz. Kullanıma devam etme, bir yangın ya da elektrik çarpmasına neden olabilir.
• Pil şarj cihazının ve AC adaptörün kullanımı esnasında bir şimşek çakması veya fırtına olayı gerçekleşiyorsa, elektrik fişini prizden çekiniz ve kullanıma son veriniz. Kullanıma devam edilmesi halinde ürün hasar görebilir ve yangın ya da elektrik şoku ortaya çıkabilir.
• Tozlanması halinde, elektrik kablosunun fişini siliniz. Biriken toz yangına neden olabilir.
• Tehlike riskini önlemek için, yalnızca CSA/UL sertifikalı elektrik kablosu seti kullanınız, kablo Tip SPT-2 ya da daha ağır olup minimum NO.18 AWG bakırdır; tek ucu dökümlü erkek ilave fiş başlıklı (bir NEMA özelliği ile belirlenmiş) ve diğer ucu da dökümlü dişi konektör gövdeli (bir IEC endüstriyel olmayan tip özelliği ile belirlenmiş) ya da eşitidir.
Dikkat
• AC kablosu üzerine sert nesneler yerleştirmeyiniz veya düşürmeyiniz veya bunu sert bir şekilde çekmeyiniz. AC kablosunun hasar görmesi halinde bir PENTAX Servis Merkezine başvurunuz.
• Kablo takılı halde iken, AC kablosunun uçlarına dokunmayınız veya kısa devre yaptırmayınız.
• Elleriniz ıslakken elektrik kablosunu tutmayınız. Aksi halde elektrik şoku ortaya çıkabilir.
• Ürünü düşürmeyiniz veya sert darbelere maruz bırakmayınız. Bu, ürünün kırılmasına neden olabilir.
• D-BC109 pil şarj cihazını, D-LI109 şarj edilebilir lityum-iyon pil dışında hiçbir pili şarj etmek için kullanmayınız. Diğer pil türlerinin şarj edilmeye çalışılması halinde, patlama veya ısınma ortaya çıkabilir veya pil şarj cihazı bozulabilir.
3
Şarj Edilebilir Lityum-İyon Pil Hakkında
Uyarı
• Pilde oluşacak bir sızıntının gözlerinize temas etmesi halinde gözlerinizi ovuşturmayınız. Gözlerinizi temiz su ile yıkayıp vakit kaybetmeden tıbbi yardıma başvurunuz.
Dikkat
• Bu fotoğraf makinesi ile yalnızca belirtilen pili kullanınız. Diğer pillerin kullanımı patlamaya veya yangına neden olabilir.
• Pilin içini sökmeyiniz. Pilin içinin sökülmesi patlama veya sızıntıya neden olabilir.
4
• Isınması ya da duman çıkması halinde, pili fotoğraf makinesinden derhal çıkarınız. Bu işlem esnasında kendinizi yakmama hususunda dikkatli olunuz.
• Telleri, saç tokalarını ve diğer metal nesneleri pilin + ve - temas noktalarından uzak tutunuz.
• Pili kısa devre yapmayın veya pili ateşe atmayınız. Bu bir patlama veya yangına neden olabilir.
• Cildinize ya da giysinize herhangi bir şekilde pil sızıntısının temas etmesi halinde, bu, ciltte tahrişe neden olabilir. Bulaşan alanları tamamen su ile yıkayınız.
• D-LI109 Pil Kullanımı Hakkında Önlemler: YALNIZCA BELİRTİLMİŞ OLAN ŞARJ CİHAZINI KULLANINIZ.
-YAKMAYINIZ.
-SÖKMEYİNİZ.
- KISA DEVRE YAPMAYINIZ.
- YÜKSEK SICAKLIKLARA (140°F / 60°C) MARUZ BIRAKMAYINIZ.
AA Pillerin Kullanımı Hakkında
Uyarı
• Pilde oluşacak bir sızıntının gözlerinize temas etmesi halinde gözlerinizi ovuşturmayınız. Gözlerinizi temiz su ile yıkayıp vakit kaybetmeden tıbbi yardıma başvurunuz.
Dikkat
• Seçmeli AA pil yuvası D-BH109 kullanıldığında, dört AA alkalin, AA lityum veya AA Ni-MH piller kullanılabilir. Burada belirtilenlerin haricindeki pilleri kullanmayınız. Diğer tipte pillerin kullanılması sonucunda fotoğraf makinesi zayıf şekilde işlev görebilir ya da piller infilak edebilir ya da bir yangına neden olabilir.
• Piller, bunların üzerinde işaretlenmiş olan kutuplara göre (+) ve (-) doğru şekilde yerleştirilmelidir. Pillerin yanlış şekilde yerleştirilmesi bir patlamaya veya yangına sebep olabilir.
• Pilleri değiştirme esnasında, farklı markalardan, türlerden ya da kapasitelerden pilleri bir arada kullanmayınız. Ayrıca, eski pilleri yenileri ile birlikte kullanmayınız. Pilleri yanlış takılması, bir infilaka veya yangına neden olabilir.
• Pilleri kısa devre yapmayınız ya da ateşe atmayınız. Pilleri sökmeyiniz. Piller patlayabilir veya tutuşabilir.
• Şarj edilebilir Ni-MH pillerin haricindeki pilleri şarj etmeyiniz. Piller infilak edebilir veya tutuşabilir. Bu fotoğraf makinesinde kullanılabilecek AA piller arasında, Ni-MH pillerin haricindeki piller şarj edilemez.
• Fotoğraf makinesi açık halde iken pil kapağını açmayınız ya da pilleri çıkarmayınız.
• Fotoğraf makinesini uzun bir süre kullanmamayı planlıyorsanız pilleri fotoğraf makinesinden çıkarınız. Pillerde sızıntı oluşabilir.
• Cildinize ya da kıyafetinize herhangi bir şekilde pil sızıntısının temas etmesi halinde, bu, ciltte tahrişe neden olabilir. Bulaşan alanları tamamen su ile yıkayınız.
• Isınmaları ya da duman çıkarmaları halinde, pilleri hemen fotoğraf makinesinden çıkarınız. Bu işlem esnasında kendinizi yakmamaya özen gösteriniz.
Fotoğraf Makinesini ve bunun Aksesuarlarını Çocukların Erişiminden Uzak Tutunuz
Uyarı
• Fotoğraf makinesini ve aksesuarlarını küçük çocukların erişebileceği yerlere yerleştirmeyiniz.
1. Eğer ürün kazara düşerse veya kullanılırsa, ciddi kişisel yaralanmalara neden
olabilir.
2. Askının boynun etrafına sarılması boğulmaya neden olabilir.
3. Pil ya da SD Bellek Kartları gibi küçük bir aksesuarın yanlışlıkla yutulması riskini
ortadan kaldırmak için, bunları çocukların erişiminden uzak tutunuz. Bir aksesuarın kazara yutulması halinde derhal tıbbi yardıma başvurunuz.
Kullanım Esnasında Uygulanacak Bakım
Fotoğraf Makinenizi Kullanmadan Önce
• Seyahat halinde iken, ürün paketi içerisinde tedarik edilmiş olan Dünya Servis Ağı listesini de yanınıza alınız. Yurtdışındayken sorunlarla karşılaşmanız halinde bu sizin için faydalı olacaktır.
• Fotoğraf makinesi uzun bir müddet kullanılmadığında, özellikle önemli resimler çekmeden önce (örneğin bir düğünde ya da seyahat ederken) fotoğraf makinesinin hala düzgün çalışıp çalışmadığını kontrol ediniz. Fotoğraf makinenizin ya da kayıt ortamı (SD Bellek Kartı) v.b’nin kötü çalışmasından dolayı görüntüler ve sesler gibi bir kaydın içeriğinin kaydı, izlenmesi ve fotoğraf makinenizden bir bilgisayara verilerin aktarılması garanti edilemez.
5
Pil ve Şarj Cihazı Hakkında
• Pili ideal koşullarda muhafaza edebilmek için, bunu tam şarjlı olarak veya yüksek sıcaklıklara maruz kalacak şekilde depolamaktan kaçınınız.
• Eğer pil takılı ise ve fotoğraf makinesi uzun bir süre kullanılmayacaksa, pilin şarjı kendiliğinden boşalacak ve pilin ömrü kısalacaktır.
• Pilin kullanımdan bir gün önce veya kullanım gününde şarj edilmesi tavsiye edilmektedir.
• Bu fotoğraf makinesi ile birlikte tedarik edilen AC kablosu, özellikle pil şarj cihazı D-BC109 ile kullanılmak üzere geliştirilmiştir. Başka cihazlarla kullanmayınız.
6
Fotoğraf Makinenizin Taşınması ve Kullanımı ile ilgili Önlemler
• Fotoğraf makinesini yüksek ısılara veya yüksek neme maruz bırakmayınız. Isı değerleri çok yükselebileceğinden dolayı fotoğraf makinesini bir araç içinde bırakmayınız.
• Fotoğraf makinesini güçlü titreşimlere, darbelere veya basınca maruz bırakmayınız. Fotoğraf makinesini motorsikletlerin, otomobillerin veya gemilerin titreşiminden korumak için bir yastık kullanınız.
• Fotoğraf makinesinin kullanımı için ısı aralığı -10°C ila 40°C (14°F ila 104°F) arasındadır.
• Yüksek ısılarda monitör siyah renk alabilir ancak normal ısı seviyelerine erişildiğinde normal rengine döner.
• Monitör düşük ısılarda daha yavaş reaksiyon gösterebilir. Bu, likit kristal özelliklerinden dolayıdır ve bir arıza değildir.
• Ani ısı değişiklikleri fotoğraf makinesinin içinde ve dışında nem yoğunlaşmasına neden olacaktır. Fotoğraf makinesini çantanızın ya da bir plastik çantanın içine yerleştiriniz ve fotoğraf makinesi ve çevre ısısı eşitlendiğinde çantadan çıkarınız.
• Çöp, çamur, kum, toz, su, zehirleyici gazlar ye da tuzlarla temastan kaçınınız. Bunlar fotoğraf makinesinin bozulmasına yol açabilir. Fotoğraf makinesine düşen yağmur veya su damlacıklarını silerek kurulayınız.
• Monitöre aşırı bir güçle bastırmayınız. Kırılmasına ya da arızalanmasına neden olabilir.
• Bir tripod kullandığınız esnada tripod yuvasındaki vidayı aşırı sıkmamaya dikkat ediniz.
Fotoğraf Makinenizin Temizlenmesi
• Fotoğraf makinesini tiner, alkol ya da benzin gibi organik solventler ile temizlemeyiniz.
• Objektif veya vizörde biriken tozları almak için bir objektif fırçası kullanınız. Objektife zarar verebileceğinden dolayı temizleme için asla bir sprey kullanmayınız.
• CMOS sensörün profesyonel temizleme işlemi için lütfen PENTAX Servis Merkezi ile irtibat kurunuz. (Bu ücrete tabidir.)
• Fotoğraf makinesinin yüksek performansını muhafaza etmek için her bir veya iki yılda bir periyodik tetkikler yaptırmanız tavsiye edilir.
Fotoğraf Makinenizin Saklanması
• Fotoğraf makinesini koruyucular veya kimyasal maddelerle birlikte muhafaza etmeyiniz. Yüksek ısılarda ve yüksek nemde saklanması, fotoğraf makinesi üzerinde küf oluşmasına neden olabilir. Fotoğraf makinesini kabından çıkarınız ve kuru, iyi havalandırmalı bir yerde saklayınız.
• Fotoğraf makinesini, statik elektrik veya elektrik enterferansına maruz kalabileceği ortamlarda kullanmaktan veya saklamaktan kaçınınız.
• Fotoğraf makinesini doğrudan güneş ışığında veya ani sıcaklık veya yoğunlaşma değişimine maruz kalınabilen ortamlarda kullanmaktan veya saklamaktan kaçınınız.
SD Bellek Kartları Hakkında
• SD Bellek Kartı bir yazma-koruma düğmesi ile donatılmıştır. Düğmenin LOCK kısmına getirilmesi, karta yeni veriler kaydedilmesini, kayıtlı verilerin silinmesini ve kartın fotoğraf makinesi veya bilgisayar tarafından formatlanmasını önler.
• Fotoğraf makinesinde kullanımdan hemen sonra çıkarılması halinde SD Bellek Kartı sıcak olabilir.
• Karta erişim durumundayken SD Bellek Kartını çıkarmayınız veya gücü kapatmayınız. Aksi halde veriler kaybolabilir veya kart zarar görebilir.
• SD Bellek Kartını bükmeyiniz veya sert darbelere maruz bırakmayınız. Kartı sudan ve yüksek sıcaklıklardan uzakta muhafaza ediniz.
• Biçimlendirme esnasında SD Bellek Kartını çıkartmayınız. Kartta hasar oluşabilir ve kullanılamaz hale gelebilir.
• SD Bellek Kartı içerisindeki veriler aşağıdaki durumlarda silinebilir. Silinen veriler ile ilgili olarak aşağıdaki durumlar çerçevesinde hiçbir sorumluluk kabul etmemekteyiz
1. SD Bellek Kartı kullanıcı tarafından yanlış kullanıldığında.
2. SD Bellek Kartı statik elektrik veya elektrik enterferansına maruz bırakıldığında.
3. SD Bellek Kartı uzun bir süre kullanılmadığı zaman.
4. karta erişim durumundayken SD Bellek Kartı veya pil yerinden çıkarıldığında.
• Eğer SD Bellek Kartı uzun bir süre kullanılmazsa, içerisindeki kayıtlı veriler okunamaz hale gelebilir. Önemli verileri bilgisayarınıza düzenli olarak yedeklediğinizden emin olunuz.
• Yeni SD Bellek Kartlarını biçimlendiriniz. Daha önce diğer fotoğraf makinelerinde veya cihazlarda kullanılan SD Bellek Kartlarını da biçimlendiriniz.
• Bir SD Bellek Kartında kayıtlı olan verilerin silinmesi veya SD Bellek Kartının biçimlendirilmesinin, orijinal verileri tamamen silmeyeceğini not ediniz. Silinmiş olan dosyalar, bazen piyasadan satın alınabilen programlar kullanılarak geri kazanılabilmektedir. Eğer SD Bellek Kartınızı elden çıkarmak, başkasına vermek veya satmak istiyorsanız, kart üzerindeki verilerin tamamen silinmiş olduğundan veya kişisel ya da hassas bilgiler içeriyorsa bunun tamamen ortadan kaldırılmış olduğundan emin olunuz.
• SD Bellek Kartınızdaki veriler sizin sorumluluğunuzdadır.
Yazma-koruma
anahtarı
7
8
Eye-Fi Kartlar Hakkında
• Bir dahili kablosuz LAN ("Eye-Fi kart") içeren SD Bellek Kartı, bu fotoğraf makinesi ile birlikte kullanılabilir.
• Kablosuz LAN üzerinden fotoğrafların aktarılması için, bir erişim noktasına ve bir İnternet bağlantısına ihtiyaç duyulur. Ayrıntılar için, Eye-Fi web sitesine bakın. (http://www.eye.fi).
• En yeni yazılım bilgisine güncellenmiş olan Eye-Fi kartları kullanın.
• Uçaklarda olduğu gibi kablosuz LAN aygıtlarının kullanımının sınırlanmış veya yasaklanmış olduğu yerlerde [Eye-Fi] kısmını [Kapalı] olarak ayarlayın veya bir Eye-Fi kart kullanmayın.
• Eye-Fi kartlar yalnızca kartın satın alınmış olduğu ülkede kullanılabilir. Eye-Fi kart kullanımını hüküm altına alan tüm yerel kanunlara uyun.
• Bu fotoğraf makinesinde, Eye-Fi kartın iletişim işlevini etkin kılan/devredışı bırakan bir işlev mevcut olup, tüm Eye-Fi kart işlevlerinin çalışabilirliğini garanti edememekteyiz.
• Kartın nasıl kullanılacağı ile ilgili ayrıntılar için, Eye-Fi kart kılavuzuna bakın.
• Eye-Fi kartlarla ilgili her türlü arıza veya sorunla ilgili olarak lütfen Eye-Fi kartın üreticisi ile irtibat kurun.
Kullanıcı Kaydı Hakkında Size daha iyi hizmet verebilmemiz açısından, fotoğraf makinesi ile birlikte tedarik edilmiş
olan CD-ROM’da ya da PENTAX web sitesinde bulunan kullanıcı kaydını tamamlamanızı rica ediyoruz. Ayrıntılar için bkz. s.255. İşbirliğiniz için teşekkür ederiz.
İçerik
Fotoğraf Makinenizin Güvenli Biçimde Kullanımı için .......................... 1
Kullanım Esnasında Uygulanacak Bakım ............................................ 5
İçerik .................................................................................................... 9
Kullanım Kılavuzunun İçeriği.............................................................. 15
Fotoğraf Makinenizi Kullanmadan Önce 17
Paket İçeriğinin Kontrol Edilmesi ................................................... 18
Çalışan Parçaların İsimleri ve İşlevleri........................................... 19
Çekim Modu....................................................................................... 20
Oynatım Modu ................................................................................... 23
Monitör Ekranı.................................................................................... 25
Vizör................................................................................................... 37
Fonksiyon Ayarları Nasıl Değiştirilir............................................... 40
Doğrudan Tuşların Kullanımı ............................................................. 40
Kontrol Panelinin Kullanılması ........................................................... 41
Menülerin Kullanımı ........................................................................... 43
Başlarken 47
Askının Takılması ..........................................................................48
Pilin Takılması ............................................................................... 49
Lityum-iyon Pilin Kullanılması ............................................................ 49
AA Pillerin Kullanılması...................................................................... 52
AC Adaptörün Kullanımı .................................................................... 54
Bir SD Bellek Kartının Takılması/Çıkarılması ................................ 56
Bir Objektif Takılması .................................................................... 58
Vizör Diyopterinin Ayarlanması...................................................... 60
Fotoğraf Makinesinin Açılması ve Kapatılması.............................. 61
Başlangıç Ayarları ......................................................................... 62
Ekran Dilinin Ayarlanması.................................................................. 62
Tarih ve Saatin Ayarlanması.............................................................. 64
9
10
Temel İşlemler 67
Temel Çekim İşlemi .......................................................................68
Fotoğraf Makinesinin İdeal Ayarları Kendiliğinden Seçmesi .............. 68
Dahili Flaşın Kullanılması .............................................................. 72
Flaş Modunun Ayarlanması ............................................................... 72
Dahili Flaşın Kullanılması................................................................... 75
Fotoğrafların Gözden Geçirilmesi .................................................. 76
Fotoğrafların İzlenmesi ...................................................................... 76
Tek bir Fotoğraf Silme........................................................................ 77
Çekim Fonksiyonları 79
Çekim İşlevleri Nasıl Kullanılır ....................................................... 80
Doğrudan Tuşlar Ayar Ögeleri ........................................................... 80
Kayıt Modu Menüsü Ögeleri .............................................................. 81
Video Menüsü Ögeleri ....................................................................... 85
Özel Ayar Menüsü Ögeleri................................................................. 86
Uygun Çekim Modunun Seçilmesi................................................. 89
Otomatik Fotoğraf Modları ................................................................. 90
Sahne Modları.................................................................................... 91
Pozlama Modları ................................................................................ 94
Alarmın Kurulması ......................................................................... 95
Hassasiyetin Ayarlanması.................................................................. 95
Pozlama Modunun Değiştirilmesi....................................................... 97
Pozlamanın Ayarlanması ................................................................. 101
Çekimden önce Pozlamanın Kilitlenmesi (AE Kilidi) ........................ 105
Ölçme Metodunun Seçilmesi ........................................................... 106
Fotoğraf Parazitinin Azaltılması (Parazit Azaltma)........................... 107
Odaklama .................................................................................... 110
Odak Modunun Ayarlanması ........................................................... 110
Odaklama Noktasının Seçilmesi (AF Noktası)................................. 113
Live View esnasında Kontrast AF Ayarı........................................... 115
Odağın Kontrol Edilmesi .................................................................. 118
Odağı Manuel olarak Ayarlamak için (Manuel Odak) ...................... 119
AF İnce Ayarı ................................................................................... 121
Alan Derinliğinin Kontrol Edilmesi (Ön İzleme)............................ 123
Optik Ön İzlemenin Görüntülenmesi ................................................ 123
Dijital Ön İzlemenin Görüntülenmesi................................................ 124
Fotoğraf Makinesi Sarsılmasının Önlenmesi üzere
Shake Reduction İşlevinin Kullanılması....................................... 125
Shake Reduction Fonksiyonu Kullanarak Resim Çekme................. 125
Zamanlayıcı ile Çekim...................................................................... 128
Bir Uzaktan Kumanda Ünitesi ile Çekim (Opsiyonel) ....................... 129
Sürekli Olarak Fotoğraf Çekme ................................................... 132
Sürekli Çekim................................................................................... 132
Aralıklı Çekim................................................................................... 133
Çoklu-pozlama ................................................................................. 136
Videolar kaydetme....................................................................... 138
Video Kaydı için Ayarların Değiştirilmesi ......................................... 138
Videoların Kaydedilmesi .................................................................. 140
Aralıklı Video.................................................................................... 142
Videoların Görüntülenmesi .............................................................. 145
Videoların Düzenlenmesi ................................................................. 147
Çekim Ayarları 149
Bir Dosya Formatı Ayarlama........................................................ 150
Dosya Formatı ................................................................................. 151
JPEG Piksel Ayarı............................................................................ 152
JPEG Kalite Ayarı ............................................................................ 152
Renk Alanı ....................................................................................... 152
Beyaz Dengesinin Ayarlanması................................................... 153
Beyaz Dengesinin Manuel Olarak Ayarlanması............................... 156
Renk Isısı ile Beyaz Dengesinin Ayarlanması ................................. 158
Fotoğrafların Düzeltilmesi ............................................................ 159
Parlaklık Ayarı.................................................................................. 159
Yüksek Dinamik Menzil Fotoğraf Çekimi ......................................... 160
Objektif Düzeltme............................................................................. 162
Oluşturma Ayarı............................................................................... 164
Fotoğraf Son Tonunun Ayarlanması............................................ 166
Özel Fotoğraf ................................................................................... 166
Dijital Filtre ....................................................................................... 170
Düğme/E-kadran Fonksiyonlarının Kişiselleştirilmesi .................. 173
E-kadranların Kullanım Ayarı........................................................... 173
V/Y Düğme İşletiminin Ayarlanması......................................... 176
=/L Düğme İşletiminin Ayarlanması...................................... 178
Sıkça Kullanılan Ayarların Kaydedilmesi ..................................... 180
Ayarların Kaydedilmesi .................................................................... 180
Kayıtlı USER Ayarlarının Kontrol Edilmesi....................................... 183
Kayıtlı USER Ayarlarının Kullanımı.................................................. 184
Fabrika Ayarlarına Geri Dönülmesi (Reset) ..................................... 185
11
12
Oynatım Fonksiyonları ve Fotoğraf Düzenleme 187
Oynatım/Düzenleme İşlevleri Nasıl Kullanılır............................... 188
Oynatım Modu Paleti Ögeleri........................................................... 188
Oynatım Menüsü Ögeleri ................................................................. 190
Oynatım Ekran Metodunun Ayarlanması..................................... 191
Oynatım Fonksiyonlarının Seçilmesi ........................................... 192
Fotoğrafların Büyütülmesi................................................................ 192
Birden Çok Fotoğrafın Görüntülenmesi ........................................... 193
Fotoğrafların Sürekli Şekilde İzlenmesi............................................ 196
Fotoğrafların Döndürülmesi ............................................................. 198
Birkaç Fotoğraf Silme ..................................................................199
Seçilen Fotoğrafların Silinmesi ........................................................ 199
Bir Klasör Silme ............................................................................... 200
Tüm Fotoğrafların Silinmesi............................................................. 201
Fotoğrafların İşlemden Geçirilmesi .............................................. 202
Kaydedilen Piksel ve Kalite Seviyesinin Değiştirilmesi
(Boyutlandırma) ............................................................................... 202
Fotoğrafın Bir Kısmının Kesilmesi (Kırpma)..................................... 203
Fotoğrafların Dijital Filtrelerle İşlemden Geçirilmesi......................... 204
Birkaç Fotoğrafın Birleştirilmesi (İndeks) ......................................... 209
RAW Fotoğrafları Geliştirme........................................................211
Bir RAW Fotoğrafının Geliştirilmesi ................................................. 211
Birçok RAW Fotoğrafının Geliştirilmesi............................................ 213
Fotoğraf Makinesinin bir AV Cihazına Bağlanması ..................... 215
Fotoğraf Makinesinin bir Video Giriş Terminaline Bağlanması ........ 215
Video Çıkış Formatının Ayarlanması ............................................... 216
İlave Ayarların Değiştirilmesi 217
Ayar Menüsü Nasıl Kullanılır .......................................................218
Ayar Menüsü Ögeleri ....................................................................... 218
Fotoğraf Makinesi Ayarları...........................................................220
Ses Efektleri, Tarih ve Saat ve Ekran Dilinin Ayarlanması .............. 220
Monitörün ve Menü Ekranlarının Ayarlanması................................. 224
Pil Ayarları........................................................................................ 229
Fotoğraf Makinesinde Kaydetmek üzere Ayarların Seçilmesi
(Bellek)............................................................................................. 230
Fotoğraf Makinesi Ayarlarının Sıfırlanması...................................... 232
Fotoğraf Makinesi Sürüm Bilgisinin Kontrol Edilmesi....................... 233
Dosya Yönetimi Ayarları ..............................................................235
Bir SD Bellek KartınınBiçimlendirilmesi ........................................... 235
Fotoğrafların Silinmeye Karşı Korunması (Koruma) ........................ 236
Klasör İsimlendirme Sisteminin Ayarlanması ................................... 237
Yeni Klasörler Oluşturma................................................................. 239
Dosya İsminin Belirlenmesi.............................................................. 239
Fotoğrafçı Bilgilerinin Ayarlanması .................................................. 241
Bir Eye-Fi Kartın Kullanımı............................................................... 243
DPOF Ayarlarının Belirlenmesi........................................................ 246
Bilgisayarla Bağlantı 249
Çekilen Fotoğrafların bir Bilgisayarda İşlemden Geçirilmesi ....... 250
Fotoğrafların bir Bilgisayara Kaydedilmesi .................................. 251
USB Bağlantı Modunun Ayarlanması .............................................. 251
Fotoğraf Makinesi ve bir Bilgisayarın Bağlanması ........................... 252
Tedarik Edilmiş olan Programın Kullanımı................................... 253
Programın Kurulumu........................................................................ 253
Flaşın Kullanılması 257
Dahili Flaşın Kullanılması ............................................................ 258
Her bir Pozlama Modunda Flaş Özellikleri ....................................... 258
Düşük-hızlı Senk. Flaşın Kullanımı .................................................. 258
Dahili Flaş Kullanıldığı zaman Mesafe ve Açıklık ............................ 259
Harici bir Flaşın Kullanımı (Opsiyonel) ........................................ 261
P-TTL Otomatik Flaşın Kullanımı..................................................... 262
Yüksek hızlı Senk. Flaş.................................................................... 263
Kablosuz Modda Flaş Kullanımı ...................................................... 264
Harici bir Flaşın bir Uzatma Kablosu ile Bağlanması ....................... 267
Kontrast Kontrolü Senk Flaşın Kullanımı ......................................... 268
13
14
Ek 269
Fabrika Ayarları ........................................................................... 270
Çeşitli Objektif Kombinasyonlarıyla Mevcut olan İşlevler............. 278
Odak Uzunluğunun Ayarlanması ..................................................... 281
Açıklık Halkasının Kullanılması........................................................ 282
CMOS Sensörün Temizlenmesi .................................................. 283
CMOS Sensörün Sarsılması ile Tozun Kaldırılması (Toz Sökme)........ 283
Bir Üfleyici ile Toz Sökme ................................................................ 284
GPS Ünitesinin Kullanımı ............................................................ 286
Gök Cisimlerinin Fotoğrafının Çekilmesi (YILDIZ TAKİPÇİSİ)......... 287
Hata Mesajları ............................................................................. 289
Sorun Giderme ............................................................................ 292
Temel Özellikler........................................................................... 295
İndeks .......................................................................................... 303
GARANTİ POLİÇESİ ................................................................... 311
Kullanım Kılavuzunun İçeriği
Bu Kullanım Kılavuzu aşağıdaki bölümlerden oluşmaktadır.
15
1 Fotoğraf Makinenizi Kullanmadan Önce
Tedarik edilmiş olan aksesuarları ve çalışan parçaların isimlerini ve fonksiyonlarını açıklar.
2 Başlarken
Fotoğraf makinesinin satın alınmasından resim çekimine kadar yapılacak adımları açıklar. Bu bölümü okuduğunuzdan ve talimatları takip ettiğinizden emin olunuz.
3 Temel İşlemler
Fotoğrafların çekimi ve izlenmesi ile ilgili temel işlemleri açıklar.
4 Çekim Fonksiyonları
Çekimle ilgili fonksiyonları açıklar.
5 Çekim Ayarları
Dosya biçimi gibi çekim ayarlarının değiştirilmesi için işlemleri açıklar.
6 Oynatım Fonksiyonları ve Fotoğraf Düzenleme
Fotoğrafların izlenmesi ve düzenlenmesi ile ilgili çeşitli işlemleri açıklar.
7 İlave Ayarların Değiştirilmesi
Monitör ekran ayarları ve fotoğraf klasör isimlendirme sistemi gibi genel fotoğraf makinesi ayarlarını ve dosya yönetim ayarlarını açıklar.
8 Bilgisayarla Bağlantı
Fotoğraf makinesinin bir bilgisayara nasıl bağlanabileceğini anlatır ve tedarik edilmiş olan programla ilgili kurulum talimatları ve genel bir bakış sunar.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
9 Flaşın Kullanılması
Dahili flaşın ve harici flaşların nasıl kullanılacağını açıklar.
10Ek
Sorunların giderilme prosedürünü açıklar ve çeşitli kaynaklar sunar.
16
Bu Kullanım Kılavuzunda kullanılan sembollerin anlamları aşağıda açıklanmaktadır.
1
Bu kılavuzda, çoklu seçicideki ok tuşları aşağıdaki şekilde işlev göstermektedir.
İlgili bir işlemi açıklayan referans sayfa numaralarını gösterir.
Kullanışlı bilgileri gösterir.
Fotoğraf makinesinin kullanılması esnasında alınması gereken önlemleri gösterir.
1 Fotoğraf Makinenizi
Kullanmadan Önce
Kullanımdan önce ürün paketinin içindekileri ve çalışan parçaların isimlerini ve işlevlerini kontrol edin.
Paket İçeriğinin Kontrol Edilmesi ............................18
Çalışan Parçaların İsimleri ve İşlevleri ...................19
Fonksiyon Ayarları Nasıl Değiştirilir ........................40
18
Paket İçeriğinin Kontrol Edilmesi
Aşağıdaki aksesuarlar fotoğraf makinenizle birlikte tedarik edilmiştir. Tüm aksesuarların dahil edilmiş olduğunu kontrol edin.
1
Fotoğraf Makinenizi Kullanmadan Önce
Hot shoe kapağı FK
(Fotoğraf makinesinde
kuruludur)
Askı
O-ST132
AC kablosu
Vizör lastiği F makinesinde kuruludur)
Şarj Edilebilir Lityum-İyon
R (fotoğraf
Pil D-LI109
USB kablo
I-USB7
Gövde yuva kapağı
(fotoğraf makinesinde
kuruludur)
Pil şarj cihazı
D-BC109
Program (CD-ROM)
S-SW138
Kullanım Kılavuzu
(bu kılavuz)
Çalışan Parçaların İsimleri ve İşlevleri
Mikrofon
Fotoğraf düzlem göstergesi
AF yardım ışığı
Objektif yuva indeksi
(kırmızı nokta)
Zamanlayıcı ışığı/
Uzaktan kumanda
alıcısı
Hot shoe
Diyopter ayar kolu
Vizör
Monitör
Kart erişim ışığı
Askı halkası
Ayna
AF bağlaştırıcı
Objektif veri temas noktaları
Dahili flaş
Hoparlör
Askı halkası
SD Bellek Kartı yuvası
Kart kapağı
Terminal kapağı
Kablo serbest bırakma terminali
19
1
Fotoğraf Makinenizi Kullanmadan Önce
VIDEO/PC çıkış
terminali
Terminal kapağı
Tripod soketi
Bağlantı kablosu kapağı Pil kapağı kilit açma düğmesi
Pil kapağı
* İkinci resimde, fotoğraf makinesi, Hot shoe kapağı FK ve Vizör lastiği FR kısmı
çıkarılmış olarak gösterilmektedir.
Eğer terminal kapakları ve bağlantı kablosu kapağı düzgün bir şekilde kapatılmazsa, fotoğraf makinesinin toz geçirmezlik ve su geçirmezlik özellikleri geçerliliğini yitirecektir.
20
Çekim Modu
Burada hangi parçaların çekim esnasında nasıl çalıştığını öğrenebilirsiniz.
1
Fotoğraf Makinenizi Kullanmadan Önce
Burada her bir parçanın fabrika ayarı anlatılmıştır ancak bazı parçaların çoklu işlevi mevcuttur ve seçilen ayara bağlı olarak farklı şekilde çalışır.
1
7
2 3
4 5
8 9
6
0
a
c d
e f
g
b
h
1 m (EV Telafisi) düğmesi
EV telafi değerini ayarlamak üzere basınız. (s.101)
Ayarı değiştirmek üzere, m düğmesine basmadan önce veya düğmeye bastığınız esnada arka e-kadranı (S) çevirin.
2 d (Yeşil) düğme
Ayarlanmakta olan değerleri resetlemek üzere basınız.
3 Deklanşör düğmesi
Fotoğraf çekimi için basın. (s.70)
4 Ana düğme
Fotoğraf makinesini açıp kapatmak için hareket ettirin. (s.61)
5 Ön e-kadran (R)
Ayarlı değeri değiştirir. Bir menü ekranı görüntülendiği
zaman menüyü değiştirebilirsiniz. (s.43)
6 Objektif kilit açma düğmesi
Bir objektifi çıkarmak üzere basın. (s.59)
7 Mod kadranı
Çekim modunu değiştirir. (s.89)
8 E (Flaş açma) düğmesi
Dahili flaşın çıkması için basın. (s.75)
9 V/Y düğmesi
Bu düğmeye bir fonksiyon atayabilirsiniz. (s.176)
0 Odak modu düğmesi
Odak modunu değiştirir. (s.110)
a U/i (Live View) düğmesi
Live View görüntüsü belirir. (s.27)
Hızlı İzleme esnasında fotoğrafı siler. (s.70)
b M düğmesi
Kontrol panelini görüntüler. (s.29) Bekleme modunda görüntülenen bilgilerin türünü değiştirmek için buna tekrar basın. (s.30)
c Arka e-kadran (S)
Obtüratör hızı, diyafram açıklığı ve EV telafisi değerlerini ayarlar. (s.98)
Kontrol paneli görüntülendiğinde ayarları değiştirebilirsiniz. (s.42)
Bir menü ekranı görüntülendiği zaman menüyü değiştirebilirsiniz. (s.43)
d =/L düğmesi
Hedefe odaklanmak veya pozlama değerini kilitlemek üzere bu düğme fonksiyonunu seçebilirsiniz. (s.105, s.178)
e Q (Oynatım) düğmesi
Oynatım moduna geçiş yapar. (s.76)
21
1
Fotoğraf Makinenizi Kullanmadan Önce
22
f 4 düğmesi
1
Fotoğraf Makinenizi Kullanmadan Önce
Kontrol paneli veya bir menü ekranı görüntülendiği zaman, seçilen ögeyi teyit etmek için bu düğmeye basın.
[AF Aktif Alanı] ve [Kontrast AF] ayarlarının her ikisi de [Seç] olarak belirlendiğinde, otomatik odaklama (AF) noktasını veya alanı etkin kılmak veya devredışı bırakmak üzere bu düğmeye basın. (s.114, s.117)
Fotoğraf makinesi \ modundayken veya Live View esnasında odak kilitlenmişken, görüntüyü monitörde büyütmek üzere bu düğmeye basın. (s.118)
g Çoklu seçici (2345)
Hassasiyet/Beyaz Dengesi/Flaş Modu/Geçiş Modu ayar menüsünü görüntüler. (s.80)
Kontrol paneli veya bir menü ekranı görüntülendiği zaman, imleci hareket ettirmek veya ayarlı ögeyi değiştirmek için bu düğmeye basın.
h 3 düğmesi
[A Kayıt Modu 1] menüsünü görüntüler (s.81). Bir önceki ekrana dönmek için bir menü ekranı görüntülendiği zaman bu düğmeye basın. (s.43)
Oynatım Modu
Burada hangi parçaların oynatım sırasında kullanıldığını ve bunların nasıl çalıştığını öğrenebilirsiniz.
1 2
3 4
5
7
8 9
23
1
Fotoğraf Makinenizi Kullanmadan Önce
6
1 m (EV Telafisi) düğmesi
En son çekilen fotoğrafın dosya formatı JPEG olduğu zaman ve bunun verileri hala ara bellekte kalmış olduğunda, fotoğrafı RAW formatında kaydetmek üzere bu düğmeye basın. (s.76)
2 Deklanşör düğmesi
Çekim moduna geçiş yapmak için yarıya kadar basın.
0 a
3 Ana düğme
Fotoğraf makinesini açıp kapatmak için hareket ettirin. (s.61)
4 Ön e-kadran (R)
Bir sonraki veya bir önceki fotoğrafı görüntülemek için bunu kullanın. (s.76)
5 U/i (Silme) düğmesi
Fotoğrafları silmek için basın. (s.77)
24
6 M düğmesi
Oynatım modunda görüntülenen bilgilerin türünü değiştirir. (s.31)
7 Arka e-kadran (S)
1
Fotoğraf Makinenizi Kullanmadan Önce
Bir fotoğrafı büyütmek veya eş zamanlı olarak pek çok fotoğrafı görüntülemek için bunu kullanın (s.192, s.193).
8 Q (Oynatım) düğmesi
Çekim moduna geçiş yapar.
9 4 düğmesi
Menüde ya da oynatım ekranında seçtiğiniz ayarı teyit eder.
0 Çoklu seçici (2345)
İmleci hareket ettirmek veya menü veya oynatım ekranında ayarlanmış olan ögeyi değiştirmek için bunu kullanın. Tek kare ekranında iken, oynatım modu paletinin görüntülenmesi üzere çoklu seçicinin (3) düğmesine basın. (s.188)
a 3 düğmesi
[Q Oynatım 1] menüsünü görüntüler (s.190).
Monitör Ekranı
12 8
128
İpt al
Dur um Ekr anı
OK
Öze l Foto ğraf Par lak
Fotoğraf makinesinin durumuna bağlı olarak monitörde çeşitli bilgiler belirir.
Monitörün parlaklık seviyesi ve rengi ayarlanabilir. (s.225)
Çekim Modu
Bu fotoğraf makinesi ile, vizörden baktığınız esnada veya monitörde görüntüyü izlerken resimler çekebilirsiniz. Vizörü kullandığınız zaman, monitörde görüntülenen durum ekranını ve çekim esnasında vizör göstergelerini kontrol edin. Vizörü kullanmadığınız zaman, çekim esnasında monitörde Live View ekranını görüntüleyin. Durum ekranı ve Live View görüntüsü görüntülendiği zaman fotoğraf makinesi “bekleme modundadır”. “Kontrol panelini” görüntülemek ve ayarları değiştirmek üzere bekleme modunda M düğmesine basın. (s.29) Eğer kontrol paneli görüntülendiği esnada M düğmesine basarsanız, bekleme modunda görüntülenen bilgilerin türünü seçebilirsiniz. (s.30)
25
1
Fotoğraf Makinenizi Kullanmadan Önce
1/
90 4.0F
200
Bekleme modu (durum ekranı)
Özel Fotoğraf Parlak
MM
128
128
Kontrol paneli Çekim Bilgileri
Durum Ekranı
MENU
İptal
OK
Görüntü seçim ekranı
OK
26
+1.0
G1A1
123/999
Durum ekranı
Vizörle çekim için ayarlar görüntülenir. (Burada görüntülenen ögelerin tümü anlatım amaçlı olarak kullanılmıştır. Gerçek ekran bundan farklı olabilir.)
1
Fotoğraf Makinenizi Kullanmadan Önce
1/
2000 1600
+1.0
1 Çekim Modu (s.89) 2 AE Kilidi (s.105) 3 GPS konumlama durumu 4 Özel Fotoğraf (s.166) 5 YDM Çekimi (s.160)/
Dijital Filtre (s.170) 6 Odak modu (s.110) 7 AE Ölçme (s.106) 8 Shake Reduction (s.126)/
Ufuk Düzeltme (s.127) 9 Pil seviyesi (s.53) 10 Ön/arka e-kadran kılavuzu 11 Obtüratör hızı 12 Diyafram açıklık değeri 13 Hassasiyet (s.95) 14 EV Telafisi (s.101)/Pozlama
Parantezleme (s.102)
G1A1
5.6F
123/999
123
10
10 14
10
21 22 24
2625
456789
11
13
15
10
17
23
16 18 20
12
19
2827
15 EV çubuk ölçeği 16 Hassasiyet (s.95) 17 Flaş Modu (s.72) 18 AF noktası (s.113) 19 Geçiş Modu (s.80) 20 Beyaz Dengesi (s.153) 21 Flaş Pozlama Telafisi (s.74) 22 Beyaz Dengesi ince ayarı (s.155) 23 Eye-Fi iletişimi durumu (s.243) 24 Aralıklı Çekim veya Çoklu-pozlama
esnasındaki çekim sayısı 25 Dosya Formatı (s.151) 26 JPEG Piksel Ayarı (s.152) 27 JPEG Kalite Ayarı (s.152) 28 Kaydedilebilir fotoğraf sayısı/
| düğmesi kılavuzu
* Gösterge 3 yalnızca opsiyonel GPS ünitesi fotoğraf makinesine takılı ve
çalışıyor olduğunda belirir. (s.286)
* Gösterge 23 yalnızca Eye-Fi kart kullanımda olduğu zaman belirir. M, Eye-Fi
iletişiminin bekleme modunda olduğunu gösterir, L Eye-Fi’nin bağlı olmadığını gösterir ve Eye-Fi iletişimi esnasında simge canlanır.
Eğer 30 saniye içerisinde hiçbir işlem gerçekleştirilmezse durum ekranı kaybolacak ve ayrıca çekimden hemen sonra 2 saniye sonra da kaybolacaktır. Bunu tekrar görüntülemek üzere M düğmesine basın.
Live View
001/999
1/
2000
F2.8
1600
[
9999
]
+1.7
EV
1/
2000
F2.8
1600
[
9999
]
±0
EV
U/i düğmesine basıldığında Live View görüntülenir. Monitörde fotoğraf oluşumunu kontrol ederken fotoğraflar çekebilirsiniz. (Burada görüntülenen ögelerin tümü anlatım amaçlı olarak kullanılmıştır. Gerçek ekran bundan farklı olabilir.)
27
123 456789
11
001/999
12 13
EV
F2.8
+1.7
1600
14
1/
2000
20 21 22 24 2623
1 Çekim Modu (s.89) 2 Flaş Modu (s.72)/
Kayıt Sesi Seviyesi (s.139) 3 Geçiş Modu (s.80) 4 Beyaz Dengesi (s.153) 5 Özel Fotoğraf (s.166) 6 YDM Çekimi (s.160)/
Dijital Filtre (s.170) 7 Odak modu (s.110) 8 AE Ölçme (s.106) 9 Shake Reduction (s.126)/
Ufuk Düzeltme (s.127)/
Movie SR (s.139) 10 Pil seviyesi (s.53) 11 GPS konumlama durumu 12 Eye-Fi iletişimi durumu (s.243) 13 Sıcaklık uyarısı
±0
[
9999
25
10
15 16
17 18
EV
19
]
1/
2000
F2.8
1600
14 Histogram (s.35) 15 Aralıklı Çekim veya Çoklu-pozlama
esnasındaki çekim sayısı 16 Elektronik Seviye 17 Aralıklı Çekim (s.133)/
Çoklu-pozlama (s.136) 18 AF çerçevesi 19 | düğme kılavuzu 20 AE Kilidi (s.105) 21 Obtüratör hızı 22 Diyafram açıklık değeri 23 EV çubuk ölçeği 24 Hassasiyet (s.95) 25 Kaydedilebilir fotoğraf sayısı/
kaydedilebilir video süresi 26 Yüz algılama çerçevesi
[
9999
1
Fotoğraf Makinenizi Kullanmadan Önce
]
* Gösterge 11 yalnızca opsiyonel GPS ünitesifotoğraf makinesine takılı ve
çalışıyor olduğunda belirir. (s.286)
* Gösterge 12 yalnızca Eye-Fi kart kullanımda olduğu zaman belirir. M, Eye-Fi
iletişiminin bekleme modunda olduğunu gösterir, L Eye-Fi’nin bağlı olmadığını
gösterir ve Eye-Fi iletişimi esnasında simge canlanır. * Gösterge 16, Elektronik Seviye etkin kılındığında görüntülenir. (s.224) * Gösterge 18 beyaz olarak görüntülenir. Nesne odakta olduğu zaman yeşile,
nesne odakta olmadığı zaman kırmızıya döner. Odak modu düğmesi \ olarak
ayarlandığında görüntülenmez. (s.71)
28
* Gösterge 26 için, [Kontrast AF] [Yüz Algılama] olarak ayarlandığı zaman çoklu
yüz algılama çerçeveleri görüntülenir. Bir ana yüz algılama çerçevesi sarı
olarak, diğerleri ise beyaz olarak görüntülenir. (s.115)
• Eğer nesnenin parlaklığı düşük veya yüksekse, Live View’deki fotoğraf,
1
Fotoğraf Makinenizi Kullanmadan Önce
gerçek fotoğraftan farklı olabilir.
• Eğer Live View esnasında ışık kaynağında herhangi bir değişiklik meydana gelirse, monitördeki görüntü titreşir. [R Ayar 2] menüsündeki [Titreme Azaltma] dahilinde güç frekansını bölgenizde kullanılmakta olana ayarlayarak titreşimi kesebilirsiniz.
• Eğer Live View esnasında fotoğraf makinesi konumu hızlı bir şekilde değiştirilirse, fotoğraf uygun parlaklıkla görüntülenemeyebilir. Çekim öncesinde ekranın sabit olarak kalmasını bekleyin.
• Karanlık yerlerde kullanıldığında Live View fotoğrafında parazit oluşabilir.
• Hassasiyet ne kadar yüksek olursa, monitör görüntüsü ve/veya çekilen fotoğrafta o kadar parazit ve renk bozulması ortaya çıkabilir.
• Eğer uzun bir süre boyunca çekim yapmaya devam ederseniz, fotoğraf makinesinin dahili sıcaklığı artabilir ve sonuçta daha düşük kaliteli fotoğraflar ortaya çıkabilir. Çekim yapmadığınız zamanlarda fotoğraf makinesini kapatmanız tavsiye edilmektedir. Fotoğraf kalitesinde bir düşüş oluşmasını engellemek için, uzun pozlamalı çekimler ve video kayıtları yaparken fotoğraf makinesinin soğuması için yeterli zaman bırakın.
• Eğer fotoğraf makinesinin dahili sıcaklığı yükselirse, l (sıcaklık uyarısı) görüntülenir ve Live View mevcut olmayabilir. Böyle bir durumda, çekimi sona erdirin veya vizörü kullanın.
[A Kayıt Modu 4] menüsündeki [Live View] dahilinde Live View ekran ayarlarını değiştirebilirsiniz. (s.116)
Loading...
+ 287 hidden pages