Nikon COOLPIX P5000 User Manual [nl]

DIGITALE CAMERA
Gebruikshandleiding
Nl
Informatie vinden
Vind wat u zoekt in:
De inhoudsopgave
O
Items zoeken op functie of naam.
De
O
Weet u wat u wilt doen, maar kent u de naam van de functie niet? Zoek dan in de index met vragen en antwoorden.
O
Zoeken op trefwoord.
O
Als een waarschuwing wordt weergegeven in de zoeker of op de monitor, vindt u hier de oplossing.
O
Doet de camera niet wat u verwacht? Dan vindt u hier de oplossing.
Help
Met de ingebouwde Help-functie van de camera kunt u informatie over menuopties en andere onderwerpen opvragen. Zie pagina 7 voor meer informatie.
Informatie over handelsmerken
Macintosh, Mac OS en QuickTime zijn gedeponeerde handelsmerken van Apple Compu­ter, Inc. Microsoft en Windows zijn gedeponeerde handelsmerken van Microsoft Corpora­tion. Het SD-logo is een handelsmerk van de SD Card Association. Adobe en Acrobat zijn gedeponeerde handelsmerken van Adobe Systems Inc. PictBridge is een handelsmerk. De D-Lighting-technologie wordt geleverd door B Apical Limited. Alle andere handelsnamen die in deze handleiding of in andere documentatie bij uw Nikon-product worden vermeld, zijn handelsmerken of geregistreerde handelsmerken van hun respectieve eigenaars.
index met vragen en antwoorden
De index
Foutmeldingen
Problemen oplossen
Î
Î
Î
Î
Î
aBviii–ix
aB111–114
aB97–99
aB100–103
Symbolen en conventies
De volgende symbolen worden gebruikt om u in staat te stellen snel de informatie te vinden die u zoekt:
Dit symbool staat bij waarschuwingen die vóór gebruik moeten worden gele-
D
zen om schade aan de camera te voor­komen.
Dit symbool staat bij opmerkingen die moeten worden gelezen voordat u de
A
camera gaat gebruiken.
Dit symbool staat bij tips die aanvul­lende informatie geven over het
C
gebruik van de camera.
Dit symbool geeft aan dat elders in deze handleiding of in de Snelhandlei-
B
ding meer informatie kan worden gevonden.
Inleiding
Eerste stappen
Basisstappen voor foto's maken en weergeven
Onderwerpsstand
Standen P en T
De standen P, S, A en M
Meer over weergave
Films
Spraakopnamen
Aansluiting op een televisie, computer of printer
Menugids
Technische opmerkingen
i

Voor uw veiligheid

Lees de volgende veiligheidsvoorschriften goed door alvorens dit product in gebruik te nemen om zo schade aan het product of letsel bij uzelf of anderen te voorkomen. Bewaar deze veilig­heidsinstructies op een plaats waar alle gebruikers van dit product ze kunnen lezen.
De mogelijke gevolgen van het niet in acht nemen van de in dit hoofdstuk vermelde veiligheidsvoorschriften worden aangeduid door middel van het volgende symbool:
Dit symbool staat bij waarschuwingen die moeten worden gelezen voordat dit
A
Nikon-product in gebruik wordt genomen, zodat mogelijk letsel wordt voorkomen.
WAARSCHUWINGEN
Zet de camera bij storing uit
A
Wanneer u merkt dat de camera of de op­tionele lichtnetadapter rook of een vreem­de geur afgeeft, ontkoppel dan onmiddellijk de lichtnetadapter en/of ver­wijder de batterij. Wees hierbij voorzichtig om brandwonden te voorkomen. Het blij­ven gebruiken van de camera kan lichame­lijk letsel tot gevolg hebben. Neem nadat u de voeding heeft ontkoppeld of verwijderd contact op met uw dichtstbijzijnde Nikon­dealer om de camera te laten inspecteren.
Demonteer het apparaat niet
A
Het aanraken van de interne delen van de camera of lichtnetadapter kan leiden tot letsel. Reparaties mogen uitsluitend door bevoegde technici worden uitgevoerd. Als de camera of de lichtnetadapter door een val of ander ongelu k openbreekt, haalt u de stekker uit het stopcontact en verwij­dert u de batterij en laat u het product na­kijken door een door Nikon erkende servicedienst.
Gebruik de camera, batterijlader of licht-
A
netadapter niet in de buurt van ontvlambare gassen
Gebruik elektronische apparatuur niet in de buurt van ontvlambare gassen, omdat dit kan leiden tot ontploffingen of brand.
Wees voorzichtig met de camerariem
A
Hang de camerariem nooit om de nek van een baby of kind.
Buiten bereik van kinderen houden
A
Zorg ervoor dat kleine kinderen de batte­rijen of andere kleine onderdelen niet in hun mond kunnen stoppen.
Ga voorzichtig te werk als u batterijen gebruikt
A
Bij onjuist gebruik kunnen batterijen gaan lekken of ontploffen. Let op de volgende punten bij het gebruik van batterijen in combinatie met dit product:
• Schakel het apparaat uit voordat u de bat­terij verwisselt. Als u de lichtnetadapter gebruikt, haalt u de stekker uit het stop­contact.
• Gebruik uitsluitend oplaadbare Nikon EN-EL5 lithium-ion batterijen (meegele­verd). Gebruik de meegeleverde MH-61 batterijlader om de batterijen op te laden.
• Probeer de batterij niet ondersteboven of achterstevoren in de camera te plaatsen.
• U mag batterijen niet kortsluiten of uit el­kaar halen.
• Stel de batterij niet bloot aan vuur of bo­venmatige hitte.
• Dompel de batterij niet onder in water en zorg dat deze niet vochtig wordt.
• Zorg dat de beschermkap op de contact­punten is geplaatst wanneer u de batterij vervoert. Vervoer of bewaar de batterij niet bij metalen voorwerpen, zoals hals­kettingen of haarspelden.
• Een volledig ontladen batterij kan gaan lekken. Om schade aan het product te voorkomen, dient u de batterij te verwijde­ren wanneer deze leeg is.
• Stop onmiddellijk met het gebruik van de batterij wanneer zich een verandering voordoet, zoals verkleuring of vervorming.
• Spoel kleding of huid die in contact is ge­komen met vloeistof uit een beschadigde batterij onmiddellijk af met ruim water.
ii
Neem bij gebruik van de batterijlader de onder-
A
staande voorzorgsmaatregelen in acht
• Gebruik uitsluitend batterijladers die zijn bedoeld voor gebruik met dit product.
• Houd de batterijlader droog. Als u deze voorzorgsmaatregel niet in acht neemt, kan dit leiden tot brand of een elektrische schok.
• Verwijder stof op of bij de metalen onder­delen van de stekker met een droge doek. Als u dit nalaat en het product blijft gebrui­ken, kan dit brand veroorzaken.
• Raak het netsnoer niet aan en blijf uit de buurt van de adapter tijdens onweer. Als u deze voorzorgsmaatregel niet in acht neemt, kan dit leiden tot een elektrische schok.
• Voorkom beschadigingen of veranderin­gen aan het netsnoer. Trek de kabel niet met kracht los en buig deze niet. Plaats geen zware voorwerpen op de kabel en stel de kabel niet bloot aan hitte of vuur. Als de isolatie beschadigd raakt en de dra­den bloot komen te liggen, laat het net­snoer dan door een door Nikon erkende servicedienst nakijken. Als u deze voor­zorgsmaatregelen niet in acht neemt, kan dit leiden tot een elektrische schok.
Kijk niet door de zoeker naar de zon
A
Als u door de zoeker naar de zon of een an­dere sterke lichtbron kijkt, kan dit leiden tot permanent oogletsel.
Gebruik de juiste kabels
A
Gebruik voor aansluitingen uitsluitend de voor dit doel verkrijgbare of door Nikon meegeleverde kabels, zodat wordt vol­daan aan de productvoorschriften.
Wees voorzichtig met de bewegende delen
A
Pas op dat uw vingers of andere voorwer­pen niet bekneld raken in het objectief of andere bewegende delen.
Cd-rom’s
A
Speel de cd-rom’s die bij dit apparaat wor­den geleverd niet af op een audio-cd-spe­ler. Als u cd-rom’s afspeelt op een audio­cd-speler, kan dit leiden tot gehoor verlies of beschadiging van de apparatuur.
Wees voorzichtig bij gebruik van de flitser
A
Als u een flitser dicht bij de ogen van een te fotograferen persoon gebruikt, kan dit tijdelijk oogletsel veroorzaken. Wees extra voorzichtig bij het fotograferen van kleine kinderen. De flitser mag niet dichterbij worden gehouden dan één meter.
Flits niet terwijl de flitser met een persoon of
A
voorwerp in aanraking komt
Dit kan leiden tot brandwonden en/of het ontvlammen van kleding door de hitte van de flits.
Vermijd contact met v loeibare kristallen
A
Mocht het LCD-scherm breken, pas dan op voor letsel door gebroken glas en voor­kom dat de vloeibare kristallen uit de mo­nitor in aanraking komen met uw huid, ogen of mond.
iii

Mededelingen

• Geen enkel deel van de bij dit product geleverde handleidingen mag worden gereproduceerd, overgedragen, opgeslagen in een archiefsys­teem of in enige vorm worden vertaald naar enige taal, met enig middel, zonder vooraf­gaande schriftelijk toestemming van Nikon.
• Nikon behoudt zich het recht voor zonder voorafgaande aankondiging de specificaties van de hardware en software die in deze gebruikshandleidingen worden beschreven op elk gewenst moment te wijzigen.
• Nikon is niet aansprakelijk voor enige schade die voortvloeit uit het gebruik van dit pro­duct.
• Nikon heeft alles in het werk gesteld om te zorgen dat de informatie in deze handleidin­gen juist en volledig is en zou het op prijs stellen dat u de Nikon-importeur op de hoogte brengt van eventuele onjuistheden of omissies (zie de overige documentatie voor de adresgegevens).
iv
Symbool voor gescheiden inzameling in Europese landen
Dit symbool geeft aan dat dit product via gescheiden inzameling moet worden afgevoerd.
Het volgende is uitsluitend van toepassing voor gebruikers in Europese landen:
• Dit product dient gescheiden van het overige huisvuil te worden aangeboden bij een daar­toe geschikt inzamelingspunt.
• Neem voor meer informatie contact op met de leverancier of de gemeentelijke reinigings­dienst.
Mededelingen aangaande het verbod op kopiëren of reproduceren
Houd er rekening mee dat alleen al het bezit van materiaal dat digitaal is gekopieerd of gerepro­duceerd met behulp van een scanner, digitale camera of ander apparaat wettelijk strafbaar kan zijn.
• Voorwerpen die niet mogen worden gekopieerd of gereproduceerd
Kopieer of reproduceer geen papiergeld, munten, waardepapieren of obligaties van (plaatselijke) overheden, zelfs niet als derge­lijke kopieën of reproducties zijn voorzien van een stempel 'Voorbeeld' of 'Specimen'.
Het kopiëren of reproduceren van papier­geld, munten of waardepapieren die in het buitenland in omloop zijn, is verboden.
Tenzij vooraf door de overheid toestemming is verleend, is het kopiëren of reproduceren van ongebruikte, door de overheid uitgege­ven postzegels of briefkaarten verboden.
Het kopiëren of reproduceren van door de overheid uitgegeven (post)zegels en gecerti­ficeerde wettelijke documenten is verboden.
Wegwerpen van opslagmedia
Houd er rekening mee dat bij het wissen van foto's of het formatteren van opslagmedia, zoals geheugenkaarten of het interne camerageheugen, de oorspronkelijke beeldgegevens niet vol­ledig worden verwijderd. Met behulp van in de handel verkrijgbare software is het soms moge­lijk verwijderde bestanden op weggeworpen opslagmedia alsnog te herstellen, wat misbruik van persoonlijke beeldgegevens tot gevolg kan hebben. De gebruiker is zelf verantwoordelijk voor de privacybescherming met betrekking tot dergelijke gegevens.
Wis alle gegevens met behulp van speciale software, alvorens een opslagmedium weg te werpen of aan een ander over te doen. U kunt het medium ook eerst formatteren en vervolgens geheel vullen met beelden die geen persoonlijke informatie bevatten (bijvoorbeeld foto's van de lucht). Vergeet niet eventuele foto’s die u voor het welkomstscherm hebt geselecteerd te vervangen
B
84). Wees voorzichtig bij het fysiek vernietigen van opslagmedia om zo letsel te voorkomen.
(
Waarschuwingen met betrekking tot bepaalde
kopieën en reproducties
De overheid heeft waarschuwingen uitgevaar­digd met betrekking tot het kopiëren of repro­duceren van waardepapieren uitgegeven door commerciële instellingen (aandelen, wissels, cheques, cadeaubonnen en dergelijke), ver­voerspassen of coupons, behalve wanneer het gaat om een minimaal benodigd aantal kopieën voor zakelijk gebruik door een bedrijf. Eveneens niet toegestaan is het kopiëren of reproduceren van door de overheid uitgege­ven paspoorten, door overheidsinstanties en andere instellingen afgegeven vergunningen, identiteitsbewijzen en kaartjes, zoals pasjes en maaltijdbonnen.
• Auteursrechten
Het kopiëren of reproduceren van auteursrech­terlijk beschermde creatieve werken, zoals boe­ken, muziek, schilderijen, houtgravures, kaarten, tekeningen, films en foto's, wordt gereguleerd door de nationale en internationale auteurswet­geving. Gebruik dit product niet voor het maken van illegale kopieën of voor andere activiteiten die het auteursrecht schenden.
v
Inhoudsopgave
Voor uw veiligheid ...................................................................................................................................... ii
Mededelingen .............................................................................................................................................. v
Index met vragen en antwoorden ..................................................................................................... viii
Inleiding............................................................................................................................1
Onderdelen van de camera ..................................................................................................................... 2
Eerste stappen..................................................................................................................9
De batterij opladen..................................................................................................................................... 9
De batterij plaatsen ..................................................................................................................................10
De camera aan- en uitzetten .................................................................................................................12
Basisinstellingen ........................................................................................................................................ 12
Geheugenkaarten plaatsen ...................................................................................................................14
Basisstappen voor foto's maken en weergeven .......................................................... 16
U stand ........................................................................................................................................................16
Foto's weergeven ......................................................................................................................................22
De flitser gebruiken ..................................................................................................................................24
Foto's maken met de zelfontspanner.................................................................................................26
Een scherpstelstand kiezen ................................................................................................................... 27
Belichtingscorrectie ..................................................................................................................................28
Onderwerpsstand ..........................................................................................................29
Standen P en T ..........................................................................................................36
P (Anti-shake) stand .............................................................................................................................36
T stand voor Hoge gevoeligheid ...................................................................................................... 37
De standen P, S, A en M.................................................................................................. 38
Meer over weergave.......................................................................................................43
Meerdere foto's weergeven: Miniatuurweergave .........................................................................43
Foto's van dichtbij bekijken: Zoomweergave .................................................................................43
Geretoucheerde kopieën maken .........................................................................................................44
Spraakmemo's: Opnemen en afspelen .............................................................................................46
Films ................................................................................................................................ 47
Films opnemen...........................................................................................................................................47
Films afspelen .............................................................................................................................................50
Spraakopnamen............................................................................................................. 51
Aansluiting op een televisie, computer of printer ...................................................... 54
Foto's weergeven op een televisie ......................................................................................................55
Foto's weergeven op een computer...................................................................................................56
Foto's afdrukken ........................................................................................................................................60
vi
Menugids........................................................................................................................65
Opnameopties: Het opnamemenu ....................................................................................................65
j Beeldkwaliteit...................................................66
n Beeldformaat ....................................................66
C Beeld optimaliseren ..................................... 68
k Witbalans ............................................................ 70
n Gevoeligheid .................................................... 71
p Lichtmeting....................................................... 72
a Continu ................................................................73
L BSS ..........................................................................75
Weergaveopties: Het weergavemenu ............................................................................................... 80
J D-Lighting.........................................................44
M Printopdracht ................................................... 64
d Diashow............................................................... 81
j Wissen................................................................... 81
O Beveiligen ..........................................................81
Basisinstellingen: Het setup-menu .....................................................................................................83
a Menu's .................................................................. 83
P Snel opstarten.................................................. 83
s Welkomstscherm ...........................................84
W Datum...................................................................84
r Helderheid .........................................................85
h Datum afdrukken...........................................86
K Vibratiereductie...............................................87
B AF-hulplicht ...................................................... 87
0 Digitale zoom .................................................. 87
Technische opmerkingen .............................................................................................. 90
Optionele accessoires.............................................................................................................................. 90
Behandeling van uw camera ................................................................................................................ 94
Reinigen.................................................................................................................................................................................. 96
Opslag...................................................................................................................................................................................... 96
Foutmeldingen .......................................................................................................................................... 97
Problemen oplossen ..............................................................................................................................100
Bijlage..........................................................................................................................................................104
Specificaties ..............................................................................................................................................108
Index ............................................................................................................................................................111
a Auto bracketing.............................................. 75
G AF-veldstand..................................................... 76
E Autofocus-stand............................................. 76
t Flitsbelichtingcorrectie .............................. 78
o Flitsinstelling ..................................................... 78
d Vast diafragma ................................................. 78
h Ruisonderdrukking ....................................... 78
e Converter............................................................ 79
X Overspeelmarkering .................................... 82
Z Beeld verbergen............................................. 82
w Kleine kopie....................................................... 45
f Kopiëren ............................................................. 82
e Geluid instellen ............................................... 88
L Automatisch uit.............................................. 88
q Geheugen formatteren/
Q Geheugenkaart format. ..............................88
o Taal/Language ................................................. 88
m Interface............................................................... 89
N FUNC knop ........................................................ 89
V Standaardwaarden ....................................... 89
f Firmware-versie.............................................. 89
vii

Index met vragen en antwoorden

Vind wat u zoekt met behulp van deze index met vragen en antwoorden.
Algemene vragen
Vraag Trefwoord(en)
Wat betekenen deze aanduidingen? Monitor 4 Wat betekent deze waarschuwing? Foutmeldingen 97 Hoe krijg ik meer informatie over een menu? Help 7 Hoeveel lading bevat de batterij nog? Batterijniveau 16 Wat betekent 'belichting' en hoe werkt dit? Belichting 38 Welke accessoires zijn er beschikbaar voor mijn camera? Welke optionele converters kan ik gebruiken? Optionele converterlenzen 92 Welke optionele flitsers kan ik gebruiken? Optionele Speedlight 93
Welke geheugenkaarten kan ik gebruiken?
Hoe reinig ik de camera? De camera reinigen 96
Camera-instellingen
Vraag Trefwoord(en) B
Hoe voorkom ik dat de monitor wordt uitgeschakeld? Automatisch uit 88 Hoe zet ik de monitor aan en uit? De knop Q 8 Hoe pas ik de helderheid van de monitor aan? Helderheid 85 Hoe stel ik de klok in?
Hoe wijzig ik de tijdzone als ik op reis ben? Hoe herstel ik de standaardinstellingen? Standaardwaarden 89 Kan ik de menu's weergeven in een andere taal? Taal/Language 88 Hoe schakel ik het licht aan de voorkant van de camera uit (AF-hulplicht)? Hoe voorkom ik dat de camera een pieptoon weergeeft?
Optionele accessoires 90
Goedgekeurde geheugen­kaarten
Datum 84Hoe stel ik de klok in op de zomertijd?
AF-hulplicht 87
Geluid instellen 88
B
91
viii
Foto's maken
Vraag Trefwoord(en) B
Is er een gemakkelijke manier om kiekjes te maken? Is er een gemakkelijke manier om creatieve opna­men te maken? Hoe voorkom ik onscherpte bij inzoomen? P (antitrilling) stand 36 Hoe voorkom ik onscherpte bij fotograferen met weinig licht? Hoe kan ik films opnemen en afspelen? Films 47 Hoe kan ik geluid opnemen en afspelen? Spraakopnamen 51 Hoe gebruik ik de flitser? Flitsstand 24 Hoe gebruik ik de zelfontspanner? Zelfontspanner 26 Kan de camera scherpstellen op onderwerpen op zeer kleine of grote afstand? Kan ik foto's lichter of donkerder maken? Belichtingscorrectie 28 Hoe pas ik de belichting aan? standen P, S, A en M 38 Hoe verhoog ik de beeldkwaliteit? Hoe maak ik grotere foto's? Hoe kan ik meer foto's op de geheugenkaart opslaan?
U (auto) stand 16
S (Anti-shake) stand 29
T (Hoge gevoeligheid) stand 37
Scherpstelstand 27
Beeldkwaliteit en -formaat 66
Foto's weergeven, afdrukken en retoucheren
Vraag Trefwoord(en) B
Kan ik mijn foto's op de camera weergeven? Weergave op camera 22 Hoe verwijder ik een ongewenste foto? Afzonderlijke foto's wissen 22 Kan ik meerdere foto's tegelijk verwijderen? Wissen 81 Kan ik inzoomen op foto's om te controleren of ze scherp zijn? Kan ik foto's beveiligen tegen ongewild wissen? Beveiligen 81 Kan ik geselecteerde foto's verbergen? Beeld verbergen 82 Hoe maak ik details in schaduwen beter zichtbaar? D-Lighting 44 Kan ik foto’s uitsnijden? Uitgesneden kopieën 45 Kan ik foto’s kopiëren naar een kleiner formaat? Kleine kopie 45 Kan ik een spraakmemo over een foto opnemen? Spraakmemo's 46 Kan ik mijn foto's op televisie weergeven? Weergave op televisie 55 Hoe kopieer ik foto's naar mijn computer? Aansluiten op een computer 56 Kan ik foto's afdrukken zonder computer? PictBridge 60 Kan ik de datum afdrukken op mijn foto's? De opnamedatum afdruk ken 60
Hoe bestel ik professionele afdrukken?
Zoomweergave 43
Foto's afdrukken; printopdracht
60,
64
ix
Gebruik uitsluitend elektronische accessoires van het merk Nikon
Nikon COOLPIX-camera's zijn ontwikkeld volgens de hoogste technologische normen en bevatten complexe elektronische circuits. Alleen elektronische accessoires van het merk Nikon (inclusief batterijladers, batterijen, lichtnetadapters en flitsaccessoires), die door Nikon speciaal zijn gecertificeerd voor gebruik met deze digitale camera van Nikon, zijn ontwikkeld om binnen de operationele eisen en veiligheidseisen van deze elektroni­sche circuits te werken en zijn met het oog daarop getest en goedgekeurd.
H
ET GEBRUIK VAN ELEKTRONISCHE ACCESSOIRES DIE NIET DOOR NIK ON ZIJN VERVAARDI GD KAN DE
CAMERA
BESCH ADIGEN EN DE NIK ON-GARANTIE DOEN VERV ALLEN. Het gebruik van oplaadbare Li- ion batterijen zonder het holografische zegel van Nikon hieronder kan de normale wer­king van de camera verstoren of resulteren in batterijen die oververhit raken, ontvlam­men, breken of gaan lekken.
Neem voor meer informatie over originele Nikon-accessoires contact op met een door Nikon goedgekeurde leverancier.
Holografisch zegel: Dit zegel duidt aan dit apparaat een origineel Nikon-product is.
x
EN-EL5 oplaad­bare batterij

Inleiding

Gefeliciteerd met de aanschaf van een Nikon COOLPIX P5000 digitale camera. Deze gebruikshandleiding is geschreven om u maximaal plezier te laten beleven bij het fotograferen met deze digitale camera van Nikon. Lees alle instructies grondig door, zodat u optimaal gebruik van uw camera kunt maken en bewaar de instructies op een plaats waar iedereen die ermee werkt ze kan lezen.
A Voordat u bel angrijke foto’s gaat ma ken
Voordat u foto's gaat maken van belangrijke gelegenheden (zoals een huwelijk of reis), kunt u het beste enkele proefopnamen maken om te controleren of de camera goed werkt. Nikon is niet aansprakelijk voor schade of gederfde inkomsten als gevolg van een defect aan de camera.
C Permanente kennisoverdracht
Als onderdeel van Nikon's streven naar permanente kennisoverdracht via continue pro­ductondersteuning en -informatie, is er altijd nieuwe, bijgewerkte online informatie beschikbaar op de volgende websites:
Voor gebruikers in de VS: http://www.nikonusa.com/
Voor gebruikers i n Europa en Afrika: http://ww w.europe-nikon.com/support
Voor gebruikers in Azië, Oceanië en het Midden-Oosten: http://www.nikon-asia.com/
Bezoek deze sites voor de laatste productinformatie, tips, antwoorden op veelgestelde vra­gen (FAQ’s) en voor algemeen advies over digitale beeldverwerking en fotografie. Neem voor meer informatie contact op met de dichtstbijzijnde Nikon-vertegenwoordiging. Be­zoek de volgende URL voor de contactgegevens: http://nikonimaging.com/
Inleiding 1

Onderdelen van de camera

q
w
e
o
!0
!1
!2
!3
!4
r
!5!6!7
t
1 Instelschijf..............23, 29, 43, 48, 50, 52, 89
2 Camera-aan-lampje........................................ 16
3 Hoofdschakelaar............................................... 12
4 Keuzeknop ..............................................................6
5 Zoeker..................................................................... 18
6 Ingebouwde flitser .........................................24
7 Afdekkapje accessoireschoentje............93
8 Accessoireschoentje
(voor optionele flitser).................................. 93
9 Ontspanknop ............................................20–21
10 Oogje voor camerariem (×2).......................3
y
u
i
Objectief in opbergstand
!8
!9
11 Zoomknop...........................................................19
M (miniatuurweergave).............................43
O (zoomweergave).........................................43
L (help)....................................................................7
12 Kabelaansluiting............................... 55, 58, 61
13 Deksel aansluiting ...........................55, 58, 61
14
Dopje voor de voedingsaansluiting voor de optionele lichtnetadapterkit
.................90
15 Zelfontspannerlampje..........................26, 94
AF-hulpverlichting.................................. 25, 94
16 Microfoon............................................. 46, 47, 51
17 Objectiefring.......................................................92
18 Objectief.....................................................96, 108
19 Objectiefbescherming ................................. 94
2 Inleiding
i
u
o
q w e r t
y
!0
1 A (FUNC) knop ................................. 29, 48, 89
2 Q (monitor) knop ............................................. 8
3 G (weergave) knop...............................22, 23
4 F (menu) knop............29, 48, 53, 65, 80
5 I (wissen) knop................22, 43, 46, 50, 52
6 Lu idsprek er
7 Zoeker.....................................................................18
8 Flitserlampje .......................................................24
9 Autofocus (AF) lamp...................................... 20
10 Monitor ...........4–5, 16– 17, 18, 85, 96, 108
!3
!1
!2
!4
!6
!5
!7
11 Multi-selector........................................................7
12 B knop .....................................................................7
N (overspelen) knop....................................58
13 Statiefaansluiting
14 Deksel batterijvak/kaartsleuf............10, 14
15 Kaartsleuf..............................................................14
16 Batterijvak.............................................................10
17 Batterijvergrendeling.................................... 10
Het polskoord bevestigen
Bevestig het pols­koord zoals hier rechts is aangege­ven. Doe dit ook voor het tweede oogje.
Inleiding 3
De monitor
9999
1/125
F4.3
0h00m0 0s
De volgende aanduidingen kunnen tijdens opname en weergave op de monitor verschijnen (afhankelijk van de camera-instellingen).
Opname
#0
#1
ue
tw
@9@8
@7
@6
@5
qr
@4
1/125 F4.3
@3 @2
@0
1 Opnamestand.....................17, 29, 36, 37, 38
2 Belichtingsvergrendeling...........................35
3 Scherpstelstand................................................27
4 Zoomaanduiding.............................................19
5 Scherpstelaanduiding ..................................20
6 Interpolatie-indicator voor digitale
zoom........................................................................19
7 Flitsstand (ingebouwde flitser)................24
8 Flitsstand (optionele flitser).......................25
9 Aanduiding voor intern
geheugen.....................................................17, 21
10 Aanduiding batterijniveau......................... 16
11 ISO-gevoeligheid..................................... 25, 71
12 Vibratiereductie ................................................87
13 Scherpstelveld ...................................20, 33, 76
14 Zelfontspannerindicator .............................26
15 Aanduiding 'datum niet ingesteld' ......97
16 Tijdzoneaanduiding.......................................85
o!0yi
!1
!2 !3 !4
9999
99991/125
F4.3
!9
@1
0h00m00s
0h00m00s
!8
!5
!6
!7
17 Datum afdrukken/dagenteller................. 86
18 Resterend aantal opnamen...............16, 67
Filmduur................................................................47
19 Diafragma..................................... 38, 39, 41, 42
20 Belichtingsaanduiding .................................42
21 Sluitertijd....................................... 38, 39, 40, 42
22 Beeldkwaliteit.....................................................66
23 Beeldformaat......................................................66
24 Belichtingscorrectie .......................................28
25 Beeldoptimalisatie*...............................68– 69
26 Instelling converter*...................................... 79
27 Witbalans*............................................................ 70
28 Best Shot Selector (BSS)*............................75
29 Ruisonderdrukking*....................................... 78
30 Bracketing*.......................................................... 75
31 Continu-opnamestand*.............................. 73
* Wordt alleen weergegeven in de standen
P, S, A, M en T.
4 Inleiding
Weergave
0h00m0 0s
01/01/ 2007 00 :00
9999.J PG
9999/9 999
qw
01/01/2007 00:00
!9
!8
!7
!6
jjj
!4
!5
01/01/2007 00:00
9999.JPG
9999.JPG
9999/9999
9999/9999
!0
!2!3
!1
e r t
y
0h00m00s
0h00m00s
u
i
o
1 Opnamedatum .................................12–13, 84
2 Opnametijd .........................................12–13, 84
3 Aanduiding intern geheugen..................17
4 Aanduiding batterijniveau......................... 16
5 Bestandsnummer en -type ....................106
6 Volumeaanduiding.................................46, 50
7 Opnameaanduiding spraakmemo....... 46
8 Weergaveaanduiding spraakmemo ....46
9 Nr. huidig beeld/
totaal aantal beelden.................................... 22
Filmduur................................................................50
10 D-Lighting-pictogram .................................. 44
11 Aanduiding filmweergave.........................50
12 Pictogram spraakmemo.............................. 46
13 Beeldkwaliteit..................................................... 66
14 Beeldformaat...................................................... 66
15 Aanduiding kleine kopie............................. 45
16 Beveiligingspictogram................................. 81
17 Pictogram printopdracht............................ 64
18 Overspeelpictogram...................... 56, 82, 89
19 Filmaanduiding.................................................50
Inleiding 5
De keuzeknop
U selecteert een stand door het pictogram van die stand naar de markering naast de keuzeknop te draaien.
U Auto (B 16): Een een- voudige stand voor 'rich­ten en schieten' die wordt aanbevolen als u voor het eerst een digitale camera gebruikt.
P Anti-shake (B 36): Voor- komt of vermindert onscherpte door middel van vibratiereductie en de Best Shot Selector (BSS).
T Hoge gevoeligheid (B
37): Kies deze stand om onscherpte te voorkomen als er weinig licht op het onderwerp valt.
P, S , A, M (B 38): Kies deze standen als u meer con­trole wilt over sluitertijd en diafragma.
R Setup (B 83): Geeft het setup-menu weer, waarin u bijvoorbeeld de cameraklok kunt instellen en de helderheid van de monitor kunt aanpassen.
V Film (B 47): Kies een van de zeven filmstanden.
S Onderwerp (B 29): Maak spraakopnamen of kies een van de zestien onderwerpsstanden, die zijn afgestemd op onder­werpen of opnameom­standigheden en laat de rest aan de camera over.
6 Inleiding
De multi-selector
U gebruikt de multi-selector om te navigeren in de cameramenu's en om het menu voor de flitsstand, de zelfontspanner, de scherpstelstand of belichtings­correctie weer te geven.
Instellingen wijzigen (opnamestand)
Druk omhoog om het menu D (flitsstand) (B 24) weer te geven
Druk naar links om het menu
H (zelfontspanner) (B 26)
weer te geven
Druk omlaag om het menu
Navigeren door de cameramenu’s (B 65)
Druk naar links om terug te keren naar vorig menu of cursor naar links te verplaat­sen
of de cursor omhoog te verplaatsen
Druk naar rechts om het menu b (belichtingscorrec­tie) (B 28) weer te geven
Druk op het midden (B) om de selectie te maken
E (scherpstelstand) (B 27) weer te geven
of de cursor omlaag te verplaatsen
Druk omhoog om de cursor omhoog te verplaatsen
Druk naar rechts om een submenu weer te geven of de cursor naar rechts te ver­plaatsen
Druk op het midden (B) om de selectie te maken
Druk omlaag om de cursor omlaag te verplaatsen
C Hulp nodig?
Als op de monitor een vraagteken ('8') wordt weergege­ven, kunt u de zoomknop naar T (L) drukken om informa­tie over het geselecteerde menu-onderdeel op te roepen. Duw de zoomknop opnieuw naar T (L) om terug te keren naar het oorspronkelijke menu.
Inleiding 7
De Q knop
1/1 25
F4. 3
15/ 05/2 007 1 5:30
000 4.JP G
4/ 4
P
·
1/ 125
·
F4 .3
·
·
AU TO
100 NIKO N
000 4.JP G
Druk op de knop Q als u de aanduidingen op de monitor wilt verbergen of weergeven.
Opname
Hulpsjablonen
Huidige instellingen
(alleen in de standen P, T, P, S, A en M)
F4.3
9991/125
Alleen weergave door objectief
1/125 F4.3
Monitor uit (alleen in de standen P, S, A
en M). U kunt alleen foto's maken als
de camera is scherpgesteld.
Weergave
Foto-informatie
weergegeven
15/05/2007 15:30
15/05/2007 15:30
0004.JPG
0004.JPG
4/ 4
4/
Opnamegegevens weerge-
geven (zie hierna)
100NIKON
100NIKON
0004.JPG
0004.JPG
·· P
·
P 1/125
·
1/125 F4.3
·
F4.3 + 1.0
·
+ 1.0 AUTO
·
AUTO
Foto-informatie
verborgen
Opnamegegevens: Hiermee geeft u mapnaam, bestandsnaam, belichtingsstand, sluitertijd, diafragma, belichtingscorrectie, ISO-gevoeligheid en een histogram voor het huidige beeld weer. De opnamegegevens worden niet weergegeven als het huidige beeld een film is.
Belichtingsstand: P, S, A of M (B 38). P wordt ook weergegeven bij beelden die zijn vast-
gelegd in de standen A (auto), P (anti-shake), T (hoge gevoeligheid), en de onder­werpsstanden.
Histogram: Een grafiek die de verdeling van tonen aangeeft. De horizontale as komt
overeen met de helderheid van de pixels, waarbij links de donkere tonen en rechts de lichte tonen worden weergegeven. De verticale as geeft het aantal pixels met elk hel­derheidsniveau in de foto aan.
8 Inleiding

Eerste stappen

d

De batterij opladen

De camera gebruikt een oplaadbare EN-EL5 Li-ion batterij (meegeleverd). Laad de batterij op met de meegeleverde MH-61 batterijlader voordat u de batterij voor het eerst gebruikt of wanneer de batterij bijna leeg is.
Sluit de lader aan op het stopcontact
1
Sluit het netsnoer aan op de lader (c) en steek de stekker in een stopcontact (d). Het CHARGE­lampje gaat branden (e).
Plaats de batterij
2
Verwijder het beschermkapje en plaats de batte­rij zoals aangegeven, waarbij de uitstekende onderdelen op de batterij overeenkomen met de uitsparingen in de lader.
Laad de batterij op
3
Het CHARGE-lampje knippert terwijl de batterij wordt opgeladen. (Als het lampje snel knippert, ligt de temperatuur niet binnen het door de lader ondersteunde bereik van 5– 35 °C of is de batterij defect. Als de batterij defect is, haalt u de stekker van de lader onmiddellijk uit het stopcontact en laat u de batterij en de lader nakijken door een door Nikon erkende servicedienst.) Het duurt circa twee uur om een volledig lege batterij op te laden.
e
c
De batterij is volledig opgeladen als het CHARGE-lampje niet meer knippert. Verwijder de batterij en haal de stekker van de lader uit het stopcontact.
D De batterijlader
Lees de waarschuwingen op de pagina's ii-iii van deze handleiding en volg ze op. Alleen gebruiken met compatibele batterijen.
Eerste stappen 9

De batterij plaatsen

Plaats de batterij na het laden in de camera zoals hieronder wordt beschreven.
Open het klepje van het batterijvak/de geheu-
1
genkaartsleuf
Plaats de batterij
2
Plaats de batterij in de richting die wordt aange­geven op het label aan de binnenkant van het batterijvak. Bij het plaatsen van de batterij wordt de oranje batterijvergrendeling opzij geduwd. De batterij is volledig geplaatst als de vergrende­ling op zijn plaats terugklikt.
Batterijvergrendeling
D De batterij plaatsen
Als u probeer t de batterij ondersteboven of achterste­voren te plaatsen, kan dit schade aan de camera ver­oorzaken. Controleer of de batterij correct is geplaatst.
Sluit het klepje van het batterijvak/de geheu-
3
genkaartsleuf
D Batterijen
Lees de waarschuwingen en voorzorgsmaatregelen op de pagina's ii–iii en 95 van deze handleiding en neem ze in acht. De camera kan uitsluitend worden gebruikt met EN-EL5
batterijen. Probeer in geen geval andere typen te gebruiken. De optionele EH-62A licht­netadapterkit kan desgewenst worden gebruikt om de camera gedurende langere perio­den van stroom te voorzien (B 90). Gebruik in geen geval een lichtnetadapter van een ander merk of model. Als u deze waarschuwing negeert, kan dit leiden tot oververhitting van of schade aan de camera.
10 Eerste stappen
De batterij verwijderen
Zet de camera uit voordat u batterijen plaatst of ver­wijdert. U verwijdert de batterij door het deksel van het batterijvak/de kaartsleuf te openen en de batte­rijvergrendeling in de aangegeven richting te schui­ven. U kunt de batterij vervolgens met de hand verwijderen. De batterij kan zeer warm worden tij­dens gebruik, dus wees voorzichtig wanneer u de batterij verwijdert.
Eerste stappen 11

De camera aan- en uitzetten

Druk op de hoofdschakelaar om de camera aan te zetten. Het groene camera-aan-lampje gaat branden en de monitor wordt ingeschakeld. U zet de camera uit door nogmaals op de hoofdschakelaar te drukken
Als u de camera wilt aanzetten in de weergavestand, houdt u de knop G inge­drukt. (B 22).
.

Basisinstellingen

De eerste keer dat u de camera aanzet, verschijnt er een taalselectievenster. Gebruik de multi-selector om een taal te kiezen en de datum en tijd in te stellen zoals hierna wordt beschreven. (In de volgende stappen worden de gebruikte knoppen van de multi-selector in wit aangegeven.)
12
Zet de camera aan. Markeer de taal.
34
Er wordt een bevestigingsscherm weer-
gegeven.
Markeer Ja.
56
Het tijdzonemenu verschijnt.
* Als de zomertijd van kracht is, drukt u de multi-selector omlaag om Zomertijd te marke-
ren en drukt u vervolgens op B om deze optie te selecteren. Druk de multi-selector omhoog om terug te keren naar stap 5. Zie pagina 85 voor meer informatie over het in­en uitschakelen van de zomertijd.
12 Eerste stappen
*
Geef een wereldkaart met tijdzones
weer.
78
1/1 25
F4. 3
Selecteer uw tijdzone. Geef het menu Datum weer.
910
Stel de Dag in. (De volgorde van dag,
maand en jaar kan in sommige landen
afwijken.)
Selecteer Maand. Herhaal de stappen 9–
10 om de Maand, het Jaar, de uren en de
minuten in te stellen.
11 12
1/125 F4.3
Selecteer de gewenste datumnotatie. Stel de klok in en keer terug naar de
opnamestand.
F4.3
9991/125
Eerste stappen 13

Geheugenkaarten plaatsen

Foto's worden opgeslagen in het interne geheugen van de camera (circa 21MB) of op een verwisselbare SD-geheugenkaart (Secure Digital) (B 91). Het interne geheugen wordt alleen gebruikt om foto's op te slaan, weer te geven en te ver­wijderen als er geen geheugenkaart is geplaatst.
Een geheugenkaart plaatsen:
De camera uitzetten
1
Als het camera-aan-lampje brandt, drukt u op de hoofdschakelaar om de camera uit te zetten.
Plaats de geheugenkaart
2
Open het klepje van het batterijvak/de geheugen­kaartsleuf en schuif de geheugenkaart in de sleuf tot deze op zijn plaats klikt. Sluit het klepje.
D Geheugenkaarten plaatsen
Zorg dat de kaart correct is geplaatst. Als u de kaart ondersteboven of achterstevoren probeert te plaatsen, kan dit schade aan de camera of de kaart veroorzaken.
A Geheugenkaar ten
• Gebruik uitsluitend Secure Digital (SD) geheugenkaarten.
• Geheugenkaarten die zijn geformatteerd in een computer of een ander apparaat, moe­ten opnieuw worden geformatteerd in de camera voordat u de kaart kunt gebruiken voor opname of weergave (B 15, 88).
• Zet de camera uit voordat u geheugenkaarten plaatst of verwijdert. U mag het deksel voor het batterijvak en de kaartsleuf niet openen, de camera niet uitzetten en de stroom­bron niet verwijderen of loskoppelen terwijl de kaart wordt geformatteerd of terwijl gegevens worden opgeslagen, verwijderd of naar een computer worden gekopieerd. Als u deze waarschuwingen negeert, kan dit leiden tot gegevensverlies of beschadiging van de camera of de kaart.
• Haal geheugenkaarten niet uit elkaar en breng geen wijzigingen aan.
• Laat geheugenkaarten niet vallen, verbuig ze niet en stel ze niet bloot aan sterke schok­ken.
• Raak de metalen contactpunten van de kaart niet aan met uw vingers of metalen voor­werpen.
• Plak geen labels of stickers op geheugenkaarten.
• Voorkom blootstelling aan hoge temperaturen en laat geheugenkaarten niet in direct zonlicht of een gesloten auto liggen.
• Voorkom blootstelling aan een hoge vochtigheid of corrosieve gassen.
14 Eerste stappen
Een geheugenkaart verwijderen
Voordat u de geheugenkaart verwijdert, zet u de camera uit en controleert u of het camera-aan-
lampje uit is. Open het klepje van het batterijvak/de geheugenkaartsleuf, druk op de geheugenkaart, zodat deze er gedeeltelijk uitspringt, en verwijder de kaart daarna met de hand.
A Een geheugenkaart formatteren
Als het bericht rechts wordt weergegeven als de camera is ingeschakeld, moet u de geheugenkaart formatteren voor­dat u deze kunt gebruiken. Let op: tijdens het formatteren
worden alle foto's en andere gegevens op de geheugen­kaart permanent verwijderd. Maak daarom kopieën van
foto's die u wilt bewaren voordat u de kaart formatteert.
U start de formattering door de multi-selector omhoog te duwen om keren en daarna op
heugenkaart niet voordat het formatteren is voltooid.
B
te drukken.
Zet de camera niet uit en verwijder de batterij of de ge-
A Schrijfbeveiliging
SD-kaarten bevatten een schuifje voor schrijfbeveiliging. Als dit schuifje in de vergrendelde stand staat, is het niet mogelijk om foto's op te slaan of te wissen en kan de geheugenkaart niet worden geformatteerd.
Formatteren
Schrijfbeveiliging
te mar-
Eerste stappen 15

Basisstappen voor foto's maken en weergeven

1/1 25
F4. 3
U stand
In dit gedeelte wordt beschreven hoe u foto's maakt in de stand U (auto). Deze automatische stand voor 'richten en schieten' wordt aanbevolen als u voor het eerst een digitale camera gebruikt.
Selecteer de stand U
1
Draai de keuzeknop naar U.
Zet de camera aan
2
2.1 Zet de camera aan
Druk op de hoofdschakelaar om de camera aan te zetten. Het groene camera-aan-lampje gaat branden, de monitor wordt ingescha­keld en het objectief komt naar voren.
2.2 Controleer de aanduidingen op de monitor
Controleer het batterijniveau en het aantal resterende opnamen.
1/125 F4.3
F4.3
Resterend aantal
opnamen
* Afhankelijk van de capaciteit van het interne geheugen of de geheugenkaart
(B 14) en van de gekozen instellingen voor beeldkwaliteit (B 66) en beeld­formaat (B 66).
9991/125
*
Batterijaanduiding
GEEN
PICTOGRAM
J
N Le t op! Batte rij
bijna leeg!
Batterij is volledig opgeladen.
Batterij bijna leeg; u moet de batterij opladen of vervangen.
Batterij is leeg. Laad de batterij op of ver­vang de batterij.
C Automatisch uitschakelen (stand-by)
In de opnamestand wordt de monitor donkerder om de batterij te sparen als er gedu­rende circa vijf seconden geen handelingen worden uitgevoerd. De monitor wordt lichter wanneer de cameraknoppen worden gebruikt. Bij de standaardinstellingen wordt de monitor uitgeschakeld als er gedurende ongeveer een minuut geen handelingen worden uitgevoerd in de opname- en weergavestand (stand-by; B 88). Terwijl de camera stand- by staat, knippert het camera-aan-lampje en kunt u de monitor opnieuw inschakelen door de ontspanknop half in te drukken. De camera wordt automatisch uitgeschakeld als gedurende nog eens drie minuten geen handelingen worden uitgevoerd.
16 Basisstappen voor foto's maken en weergeven
In de stand U (auto) worden ook de volgende aanduidingen weerge-
1/1 25
F4. 3
1/1 25
F4. 3
geven.
Aanduiding intern geheugen: Als q wordt weerge- geven, worden foto’s opgeslagen in het interne
Opnamestand: 0 wordt weergegeven in de stand U (auto).
geheugen. Als een geheugenkaart is geplaatst, wordt het pictogram q niet weergegeven en worden foto’s op de geheugenkaart opgeslagen.
Beeldkwaliteit en -for­maat: Kies de beeldkwa-
liteit (B 66) en het formaat (B 66) die geschikt zijn voor het doel en het gebruik van
1/125 F4.3
F4.3
Vibratier eductie: K wordt weergegeven als vibra-
9991/125
tiereductie is ingescha­keld (zie onder).
de foto. De standaard­instellingen zijn nor­male beeldkwaliteit (NORM) met een beeld-
Diafragma (B 38)
formaat van of 3,648×2,736 (j).
Sluitertijd (B 38)
C Vibratiereductie
Wanneer vibratiereductie is ingeschakeld (de standaard-
instelling), corrigeert de camera kleine handbewegin-
gen die foto's onscherp kunnen maken bij een lange sluitertijd of als de camera is ingezoomd.
1/125 F4.3
F4.3
9991/125
C Beeldkwaliteit en -formaat
Als u in de stand U (auto) op de knop F drukt, worden opties weergegeven waar­mee u de beeldkwaliteit (j; B 66) en het formaat (n; B 66) kunt aanpassen.
Basisstappen voor foto's maken en weergeven 17
Kadreer het beeld
1/1 25
F4. 3
3
3.1 Maak de camera gereed
Houd de camera met beide handen stevig vast, waarbij u erop let dat uw vingers en andere voorwerpen zich niet voor het objec­tief, de flitser of de microfoon bevinden. Wanneer u portretfoto's wilt nemen waarbij u de camera 90° draait, houd dan de camera zo vast dat de flitser bovenaan zit.
3.2 Kadreer het beeld
Kadreer het beeld zo dat het hoofdonder­werp zich ongeveer in het midden van de monitor of de zoeker bevindt.
1/125 F4.3
F4.3
A De zoeker
Gebruik de zoeker om beelden te kadreren als het monitorbeeld door helder licht slecht zichtbaar is. Aangezien het beeld in de zoeker echter kan verschillen van het uiteindelijke beeld, dient u de monitor te gebruiken bij een afstand van ongeveer 1 m of minder bij een beeldformaat van 3,648 × 2,432 (h) of 3,584× 2,016 (9), of wanneer u een converter (apart verkrijgbaar; B 79, 90) of digitale zoom (B 19) gebruikt.
9991/125
18 Basisstappen voor foto's maken en weergeven
Loading...
+ 97 hidden pages