Nikon COOLPIX L110 User's manual [ro]

APARAT FOTO DIGITAL
Manualul utilizatorului
Informaţii privind mărcile comerciale
Microsoft, Windows şi Windows Vista sunt mărci comerciale înregistrate sau mărci
comerciale ale Microsoft Corporation din Statele Unite ale Americii şi/sau alte ţări.
Macintosh, Mac OS şi QuickTime sunt mărci comerciale ale Apple Inc.
Adobe şi Acrobat sunt mărci comerciale înregistrate ale Adobe Systems Inc.
Siglele SD şi SDHC sunt mărci comerciale ale SD-3C, LLC.
HDMI, sigla ( ) şi High-Definition Multimedia Interface sunt mărci comerciale sau mărci comerciale înregistrate ale HDMI Licensing LLC.
Toate celelalte nume de mărci din acest manual sau alte documente oferite împreună cu produsul dumneavoastră Nikon sunt mărci comerciale sau mărci comerciale înregistrate ale deţinătorilor respectivi.
AVC Patent Portfolio License
Acest produs este licenţiat pe baza AVC Patent Portfolio License pentru utilizarea personală, în scopuri nelucrative de către un client pentru (i) codificarea materialelor video în conformitate cu standardul AVC („AVC video”) şi/sau (ii) decodificarea materialelor video AVC codificate de un client angajat într-o activitate personală, fără scop lucrativ şi/sau care a fost obţinut de la un furnizor de materiale video licenţiat pentru furnizarea materialelor video AVC. Nicio licenţă nu este acordată sau implicată pentru alte utilizări. Puteţi beneficia de informaţii suplimentare de la MPEG LA, L.L.C. Vizitaţi http://www.mpegla.com.
Introducere
Primii paşi
Noţiuni elementare de fotografiere şi redare: G Easy Auto Mode (mod automat facil)
Mai multe despre fotografiere
Mai multe despre redare
Editarea imaginilor
Înregistrarea şi redarea filmelor
Conectarea la televizoare, computere şi imprimante
Configurarea aparatului foto
Indicaţii privi nd întreţinerea aparatulu i foto şi condiţiile generale de utilizare
Note tehnice
i

Pentru siguranţa dumneavoastră

Pentru a preveni deteriorarea produsului dumneavoastră Nikon sau pentru a nu vă răni pe dumneavoastră sau pe alţii, citiţi în întregime următoarele precauţii privind siguranţa înainte de a utiliza acest echipament. Păstraţi aceste instrucţiuni privind siguranţa într-un loc unde toţi care utilizează produsul să îl poată citi.
Consecinţele care pot rezulta din nerespectarea precauţiilor prezentate în această secţiune sunt indicate de simbolul următor:
Această pictogramă marchează avertismente, informaţii care trebuie citite înainte de a utiliza acest produs Nikon pentru a preveni posibile răniri.

AVERTISMENTE!

Opriţi aparatul în cazul unei defecţiuni
În cazul în care observaţi fum sau un miros neobişnuit provenind de la aparatul foto sau de la adaptorul CA, deconectaţi adaptorul şi scoateţi acumulatorul imediat, având grijă să nu vă ardeţi. Continuarea utilizării ar putea conduce la rănire. După îndepărtarea sau deconectarea sursei de alimentare electrice, duceţi echipamentul la o reprezentanţă de service autorizată Nikon pentru verificări.
Nu demontaţi
Atingerea părţilor interne ale aparatului foto sau a adaptorului CA poate conduce la rănire. Reparaţiile trebuie efectuate de tehnicieni calificaţi. În cazul în care aparatul foto sau adaptorul CA se sparg ca rezultat al unei căderi sau al unui alt accident, duceţi produsul la o reprezentanţă de service autorizată Nikon pentru verificări, după ce aţi deconectat produsul şi/sau aţi scos acumulatorul.
Nu utilizaţi aparatul foto sau adaptorul CA în prezenţa gazului inflamabil
Nu utilizaţi echipamente electronice în prezenţa gazului inflamabil, deoarece acest lucru poate produce explozii sau incendii.
Manevraţi cu grijă cureaua aparatului
Nu treceţi niciodată cureaua în jurul gâtului unui copil de vârstă fragedă sau al unui copil.
Păstraţi la distanţă de copii
Trebuie să aveţi o grijă deosebită astfel încât copii de vârstă fragedă să nu introducă în gură acumulatorul sau alte piese de mici dimensiuni.
ii
Pentru siguranţa dumneavoastră
Acordaţi atenţie manevrării acumulatorilor
Acumulatorii pot prezenta scurgeri sau pot exploda dacă sunt manevraţi necorespunzător. Respectaţi precauţiile următoare când manevraţi acumulatorii utilizaţi pentru acest produs:
Opriţi produsul înainte de a înlocui acumulatorii. Dacă utilizaţi un adaptor CA, asiguraţi-vă că nu este conectat.
Utilizaţi numai baterile aprobate pentru a fi utilizate cu acest produs (A 14). Nu combinaţi acumulatorii vechi cu cei noi, nici mărci sau tipuri diferite de acumulatori.
La încărcarea bateriilor Ni-MH reîncărcabile Nikon EN-MH2, utilizaţi numai încărcătorul specificat şi încărcaţi simultan patru baterii. La înlocuirea bateriilor cu baterii EN-MH2-B2 (comercializate separat), cumpăraţi două seturi (în total patru baterii).
Bateriile reîncărcabile EN-MH2 se vor utiliza exclusiv pentru aparatele foto digitale Nikon şi sunt compatibile cu COOLPIX L110.
Introduceţi acumulatorii în poziţia corectă.
Nu scurtcircuitaţi, nu demontaţi acumulatorii şi nu încercaţi să scoateţi sau să rupeţi izolaţia sau învelişul acumulatorului.
Nu expuneţi acumulatorii la flacără sau la căldură excesivă.
Nu îl introduceţi în apă şi nu îl expuneţi acţiunii acesteia.
Nu transportaţi şi nu depozitaţi împreună cu obiecte metalice precum lănţişoare sau ace de păr. Acumulatorii tind să prezinte scurgeri
atunci când sunt complet descărcaţi. Pentru a evita deteriorarea produsului, asiguraţi-vă că aţi scos acumulatorii când aceştia sunt goliţi complet.
Încetaţi să mai utilizaţi aparatul imediat dacă observaţi o modificare a acumulatorilor, precum decolorarea sau deformarea. Dacă lichidul unor acumulatori deterioraţi
intră în contact cu îmbrăcămintea sau pielea, clătiţi imediat cu multă apă.
Respectaţi precauţiile următoare când manevraţi încărcătorul de acumulatori (disponibil separat)
Păstraţi uscat. În cazul nerespectării acestei precauţii pot rezulta incendii sau şocuri electrice.
Praful depus pe sau în apropierea părţilor metalice ale conectorului trebuie îndepărtat cu o cârpă uscată. Continuarea utilizării ar putea conduce la incendii.
Nu manevraţi cablul de alimentare şi nu vă apropiaţi de încărcătorul acumulatorului în timpul furtunilor cu descărcări electrice. În cazul nerespectării acestei precauţii pot rezulta şocuri electrice.
Nu deterioraţi, nu modificaţi, nu forţaţi
şi nu îndoiţi cablul de alimentare, nu îl puneţi sub obiecte grele şi nu-l expuneţi la căldură sau flacără. În cazul în care izolaţia este deteriorată şi firele sunt expuse, duceţi-l la o reprezentanţă de service autorizată Nikon pentru verificări. În cazul nerespectării acestor precauţii pot rezulta incendii sau şocuri electrice.
Nu manevraţi conectorul sau încărcătorul bateriei cu mâinile ude. În cazul nerespectării acestei precauţii pot rezulta şocuri electrice.
Nu utilizaţi cu convertori sau adaptoare de călătorie proiectate pentru a converti tensiunea sau cu inversoare CC-CA. Nerespectarea acestor precauţii poate duce la avarierea produsului, la supraîncălzire sau incendii.
iii
Pentru siguranţa dumneavoastră
Utilizaţi cabluri corespunzătoare
Când conectaţi cabluri la fişele de intrare şi ieşire, utilizaţi doar cablurile oferite sau vândute de Nikon în acest scop, pentru a menţine conformitatea cu reglementările referitoare la produs.
Manevraţi cu grijă piesele în mişcare
Aveţi grijă să nu vă prindeţi degetele sau diferite obiecte în capacul obiectivului sau în alte piese în mişcare.
CD-ROM-uri
CD-ROM-urile furnizate împreună cu acest dispozitiv nu trebuie redate în echipamente pentru CD-uri audio. Redarea CD-ROM-urilor pe un CD player audio poate provoca pierderea auzului sau deteriorarea echipamentului.
Acordaţi atenţie utilizării bliţului
Utilizarea bliţului în apropierea ochilor subiectului poate produce probleme temporare de vedere. Fiţi foarte atenţi atunci când fotografiaţi copiii, bliţul trebuie să se afle la cel puţin 1 m de subiect.
Nu acţionaţi bliţul când fereastra bliţului atinge o persoană sau un obiect
În cazul nerespectării acestei precauţii se pot produce arsuri sau incendii.
Evitaţi contactul cu cristalele lichide
În cazul în care monitorul se sparge, trebuie evitată rănirea provocată de geamul spart şi pentru a împiedica contactul cristalelor lichide cu piele a sau intrarea în ochi sau piele.
Dacă utilizaţi aparatul într-un avion sau într-un spital, închideţi aparatul.
Opriţi aparatul dacă vă aflaţi în interiorul unui avion în timpul unei decolări sau a unei aterizări, închideţi aparatul. Dacă vă aflaţi într-un spital respectaţi instrucţiunile spitalului. Undele electromagnetice emise de acest aparat foto pot interfera cu sistemele electronice ale avionului sau cu instrumentele din spital.
iv

Note

Simbol pentru colectarea separată în ţările europene
Acest simbol indică faptul că acest produs urmează a fi colectat separat.
Următoarele sunt valabile doar pentru utilizatorii din ţările europene:
Acest produs este conceput pentru colectarea separată la un punct de colectare corespunzător. Nu casaţi acest produs ca pe un deşeu domestic.
Pentru mai multe informaţii, contactaţi dealerul sau autorităţile locale responsabile de reglementarea colectării deşeurilor.
Simbolul de pe baterie indică faptul că bateria trebuie colectată separat faţă de alte deşeuri.
În ţările europene se aplică următoarele reglementări:
Toate bateriile, fie că sunt marcate cu acest simbol sau nu, sunt proiectate pentru colectarea separată la un centru adecvat de colectare. Nu aruncaţi la un loc cu deşeurile menajere.
Pentru mai multe informaţii, contactaţi distribuitorul sau autorităţile locale care se ocupă de gestionarea deşeurilor.
v
Cuprins
Pentru siguranţa dumneavoastră ...................................................................................................ii
AVERTISMENTE! .......................................................................................................................................................ii
Note ........................................................................................................................................................... v
Introducere ............................................................................................................................................1
Despre acest manual ...........................................................................................................................1
Informaţii şi precauţii ...........................................................................................................................2
Componentele aparatului foto ........................................................................................................4
Corpul aparatului foto ........................................................................................................................................4
Ridicarea şi coborârea bliţului încorporat ..............................................................................................6
Fixarea curelei aparatului foto şi capacul obiectivului ...................................................................7
Monitorul ....................................................................................................................................................................8
Operaţiuni elementare ......................................................................................................................10
Butonul A (mod fotografiere) ..................................................................................................................10
Butonul c (redare) ..........................................................................................................................................10
Butonul b (înregistrare film)s ...................................................................................................................10
Selectorul multiplu ............................................................................................................................................11
Butonul d ..........................................................................................................................................................12
Trecerea de la o filă la alta .............................................................................................................................12
Afişaje ajutătoare ................................................................................................................................................13
Despre butonul de declanşare ...................................................................................................................13
Primii paşi ............................................................................................................................................14
Introducerea acumulatorului ..........................................................................................................14
Acumulatori recomandaţi .............................................................................................................................14
Pornirea şi oprirea aparatului foto ............................................................................................................14
Setarea limbii, datei şi orei afişajului ............................................................................................16
Introducerea cardurilor de memorie ...........................................................................................18
Scoaterea cardurilor de memorie ............................................................................................................19
vi
Cuprins
Noţiuni elementare de fotografiere şi redare: G Easy Auto Mode
(mod automat facil) .........................................................................................................................20
Pasul 1 Porniţi aparatul foto şi selectaţi modul G (Easy Auto) (automat facil) ...........20
Indicatoare afişate în modul G (automat facil) ..............................................................................21
Pasul 2 Încadrarea unei fotografii .................................................................................................22
Folosirea zoomului ............................................................................................................................................23
Pasul 3 Focalizarea şi fotografierea ..............................................................................................24
Pasul 4 Vizualizarea şi ştergerea imaginilor ...............................................................................26
Vizualizarea imaginilor (Mod redare) ......................................................................................................26
Ştergerea imaginilor .........................................................................................................................................26
Easy auto mode (mod automat facil) ...........................................................................................28
Utilizarea bliţului .................................................................................................................................29
Fotografierea cu autodeclanşator ................................................................................................32
Reglarea luminozităţii: compensare expunere ........................................................................33
Mai multe despre fotografiere ..................................................................................................... 34
Selectarea modului fotografiere ....................................................................................................34
Fotografierea adecvată scenei (mod scenă) .............................................................................35
Selectarea unui mod scenă ..........................................................................................................................35
Caracteristici ..........................................................................................................................................................36
Realizarea fotografiilor pentru imagini panoramice .....................................................................42
Capturarea automată a feţelor zâmbitoare (modul portret inteligent) ..........................44
Fotografierea continuă la viteză ridicată (Sport Continuous (sport continuu)) ...........46
Modul Sport Continuous (sport continuu) .........................................................................................47
Modul automat ....................................................................................................................................48
Modul macro .........................................................................................................................................................49
Meniul de fotografiere (mod automat) ................................................................................................50
Afişarea meniului Shooting (Fotografiere) ..........................................................................................50
A Image Mode (Mod imagine) (calitate imagine/dimensiune imagine) ......................51
B White Balance (Balans de alb) ............................................................................................................53
C Continuous (continuu) ............................................................................................................................55
E ISO Sensitivity (sensibilitate ISO) .......................................................................................................56
F Color Options (Opţiuni culoare) .........................................................................................................57
Parametrii aparatului foto care nu pot fi definiţi simultan ........................................................58
vii
Cuprins
Mai multe despre redare ................................................................................................................59
Utilizarea modului redare cadru întreg .......................................................................................59
Vizualizarea mai multor fotografii: redarea miniaturilor ......................................................60
Afişarea calendar .................................................................................................................................................61
Să privim mai atent: zoom redare .................................................................................................62
Meniu redare ........................................................................................................................................63
a Print Set (Set imprimare) .........................................................................................................................64
b Slide Show (Diapozitive) .........................................................................................................................66
c Delete (Ştergere) ..........................................................................................................................................67
Editarea imaginilor ........................................................................................................................... 69
Funcţiile de editare a imaginilor ....................................................................................................69
Editarea imaginilor .............................................................................................................................70
I D-Lighting: sporirea luminozităţii şi a contrastului ................................................................70
g Imagine mică: redimensionarea imaginilor ................................................................................71
o Decuparea: crearea unei copii prin decupare ............................................................................72
Înregistrarea şi redarea filmelor ..................................................................................................73
Înregistrarea filmelor .........................................................................................................................73
Meniul film ..............................................................................................................................................................75
D Movie Options (Opţiuni film) ...............................................................................................................77
I Autofocus Mode (Mod focalizare automată) .............................................................................78
Y Wind Noise Reduction (Reducere zgomot produs de vânt) ...........................................78
Redarea filmelor ..................................................................................................................................79
Ştergerea filmelor ...............................................................................................................................................79
Conectarea la televizoare, computere şi imprimante ......................................................... 80
Conectarea la TV ..................................................................................................................................80
Conectarea la computer ...................................................................................................................82
Înainte de a conecta aparatul foto ..........................................................................................................82
Transferul fotografiilor de pe aparatul foto pe un calculator ..................................................83
Conectarea la imprimantă ...............................................................................................................87
Conectarea aparatului foto şi a imprimantei .....................................................................................88
Imprimarea imaginilor una câte una ......................................................................................................89
Imprimarea mai multor imagini ................................................................................................................90
viii
Cuprins
Configurarea aparatului foto .......................................................................................................93
Meniul setare ........................................................................................................................................93
a Menus (Meniuri) ...........................................................................................................................................96
c Welcome Screen (Ecran de întâmpinare) ....................................................................................97
d Date (Dată) ......................................................................................................................................................98
e Monitor Settings (Setări monitor) .................................................................................................101
f Date Imprint (Imprimare dată) .........................................................................................................103
g Vibration Reduction (Reducere vibraţii) ....................................................................................104
U Motion Detection (Detecţie mişcare) ..........................................................................................105
h AF Assist (Asistenţă AF) ........................................................................................................................106
i Sound Settings (Setări sunet) ...........................................................................................................107
k Auto Off (Oprire automată) ................................................................................................................108
l Format Memory (Formatare memorie)/m Format Card (Formatare card) .........109
n Language (Limbă) ....................................................................................................................................110
H TV Settings (Setări TV) ............................................................................................................................110
d Blink Warning (Avertizare clipire) ...................................................................................................111
p Reset All (Reiniţializare totală) ...........................................................................................................112
s Battery Type (Tip baterie) ....................................................................................................................114
d Protect (Protejare) ..................................................................................................................................114
f Rotate Image (Rotire fotografie) .....................................................................................................115
h Copy (Copiere): copiaţi fotografiile din memoria internă pe un card
de memorie şi invers .....................................................................................................................................116
r Firmware Version (Versiune firmware) .......................................................................................117
ix
Cuprins
Indicaţii privind întreţinerea aparatului foto şi condiţiile generale de utilizare ......118
Întreţinerea aparatului foto ..........................................................................................................118
Curăţarea ..............................................................................................................................................................120
Depozitarea aparatului .................................................................................................................................121
Note tehnice .....................................................................................................................................122
Accesorii opţionale ..........................................................................................................................122
Carduri de memorie aprobate ................................................................................................................122
Nume fişier imagine şi nume dosar ...........................................................................................123
Mesaje de eroare ..............................................................................................................................124
Localizarea defecţiunilor ............................................................................................................... 128
Specificaţii ..........................................................................................................................................133
Standarde acceptate .....................................................................................................................................136
Index .....................................................................................................................................................137
x

Introducere

Despre acest manual

Vă mulţumim că aţi cumpărat aparatul foto digital COOLPIX L110. Acest manual a fost redactat pentru a vă ajuta să vă bucuraţi de fotografiile efectuate cu aparatul dumneavoastră foto digital Nikon. Citiţi acest manual cu atenţie înainte de utilizare şi păstraţi-l într-un loc unde toţi care utilizează produsul să îl poată citi.
Simboluri şi convenţii
Pentru a uşura identificarea informaţiilor de care aveţi nevoie, sunt utilizate următoarele simboluri şi convenţii:
Această pictogramă marchează atenţionări, informaţii care trebuie citite
B
înainte de utilizare pentru a preveni deteriorarea aparatului foto.
Această pictogramă marchează sugestiile, informaţii suplimentare care
D
se pot dovedi de ajutor când utilizaţi aparatul foto.
Introducere
Această pictogramă marchează note, informaţii care trebuie citite
C
înainte de utilizare aparatului foto.
Această picto gramă indică faptul că mai multe informaţii sunt disponibile în altă
A
secţiune a acestui manual sau în
start rapid
.
Ghid
Notaţii
Un card de memorie Secure Digital (SD) este numit în continuare ca un „card de memorie”. Setarea la momentul achiziţiei este numită în continuare „setare implicită”.
Numele elementelor meniului afişat pe monitorul aparatului foto şi numele
butoanelor sau mesajelor afişate pe monitorul computerului sunt indicate prin paranteze litere aldine.
Mostre ecran
În acest manual, imaginile sunt omise uneori din mostrele de afişaj astfel încât indicatorii monitorului să fie prezentaţi mai clar.
Ilustraţii şi afişaj ecran
Ilustraţiile şi afişajele text prezentate în acest manual pot diferi de afişajele reale.
C Carduri de memorie
Imaginile realizare cu acest aparat foto pot fi salvate în memoria internă a aparatului sau pe carduri de memorie amovibile. Dacă este introdus un card de memorie, toate imaginile noi vor fi salvate pe cardul de memorie, iar operaţiile de ştergere, redare şi formatare vor fi aplicate numai imaginilor de pe cardul de memorie. Cardul de memorie trebuie să fie scos înainte de ca memoria internă să poată fi formatată sau utilizată pentru a salva, şterge sau vizualiza imaginile.
1

Informaţii şi precauţii

Învăţare continuă
În cadrul angajamentului „Învăţare continuă” al Nikon pentru sprijin continuu şi educare privind produsele, informaţii actualizate permanent sunt disponibile pe următoarele sit-uri:
Introducere
Pentru utilizatorii din S.U.A.: http://www.nikonu sa.com/
Pentru utilizatorii din Europa şi Africa: http ://www.europe-nikon.com/support/
Pentru utilizatorii din Asia, Oceania şi Orientul Mijlociu: http://www.nikon-asia.com/
Vizitaţi aceste sit-uri pentru a vă păstra la curent cu cele mai noi informaţii despre produse, sugestii, răspunsuri la întrebări frecvente (FAQ) şi sfaturi generale privind prelucrarea imaginilor digitale şi a fotog rafiilor. Puteţi beneficia de inf ormaţii suplimentare de la repre zentanţa locală Nikon. Consulta ţi adresa URL de mai jos pentru informaţiile de contact:
http://imaging.nikon.com/
Utilizaţi doar accesorii electronice marca Nikon
Aparatele foto Nikon COOLPIX sunt concepute la cele mai înalte standarde şi includ circuite electronice complexe. Vor fi folosite numai accesorii electronice având marca Nikon (inclusiv încărcătoarele pentru baterii, bateriile şi adaptoarele de c.a.) certificate de Nikon special pentru acest aparat foto digital Nikon, fiind proiectate şi testate pentru a funcţiona conform cerinţelor operaţionale şi de siguranţă ale acestui dispozitiv electronic.
UTILIZAREA ALTOR ACCESORII ELECTRONICE DECÂT NIKON POT DETERIORA APARATUL FOTO
ŞI POT ANULA GARANŢIA Pentru mai multe informaţii despre accesoriile marca Nikon, contactaţi un dealer local autorizat Nikon.
Înainte de efectuarea fotografiilor importante
Înainte de a face fotografii la ocazii importante (de exemplu la nunţi sau înainte de a pleca în călătorie), faceţi o fotografie de test pentru a verifica dacă aparatul foto funcţionează corect. Nikon nu va fi responsabil pentru deteriorările sau pierderea de profituri care pot rezulta ca urmare a funcţionării defectuoase a produsului.
Despre manuale
Nicio parte a manualelor incluse furnizate împreună cu acest produs nu poate fi reprodusă,
transmisă, transcrisă, stocată pe un mediu portabil şi nu poate fi tradusă în nicio limbă, sub nicio formă, cu niciun mijloc fără permisiunea prealabilă scrisă Nikon.
Nikon îşi rezervă drepturile de a modifica specificaţiile sau echipamentele hardware şi software-ul
descrise în aceste manuale oricând şi fără notificare prealabilă.
Nikon nu va fi responsabil pentru deteriorările rezultate din utilizarea acestui produs.
Am depus toate eforturile pentru a ne asigura că informaţiile cuprinse în aceste manuale sunt
corecte şi complete şi am aprecia dacă aţi raporta orice erori sau omisiuni reprezentanţei Nikon din zona dumneavoastră (adresa oferită separat).
NIKON.
2
Informaţii şi precauţii
Notă cu privire la interzicerea copierii sau reproducerii
Reţineţi că simpla posesie a materialului care a fost copiat sau reprodus digital cu ajutorul unui scaner, aparat digital foto sau a altui dispozitiv poate fi pedepsită prin lege.
Elemente interzise prin lege spre a fi copiate sau reproduse
Nu copiaţi şi nu reproduceţi bancnote, monede, titluri, bonduri guvernamentale sau bonduri guvernamentale locale chiar dacă astfel de copii sau reproduceri sunt ştampilate ca fiind „Mostre”. Copierea sau reproducerea bancnotelor, monedelor sau a titlurilor de valoare care circulă într-o ţară străină sunt interzise. Copierea sau reproducerea de timbre emise de guvern şi de documente aprobate prin lege este interzisă.
Atenţionări privind anumite copii sau reproduceri
Guvernul a emis atenţionări privind copiile sau reproducerile de titluri emise de companii private (acţiuni, facturi, cecuri, bonuri valori, etc.), bonurile de schimb sau cupoanele, cu excepţia unui număr minim de copii necesare vor fi oferite de o companie în scop comercial. De asemenea, nu copiaţi şi nu reproduceţi paşapoarte emise de guvern, licenţe emise de agenţii publice şi grupuri private, carduri de identificare şi tichete, precum permise şi bonuri de masă.
Respectarea notelor privind copyright-ul
Copierea sau reproducerea de creaţii protejate de copyright precum cărţile, muzica, picturile, gravuri în lemn, hărţi, desene, filme şi fotografii este reglementată de legile naţionale şi internaţionale privind copyright-ul. Nu utilizaţi acest produs în scopul efectuării de copii ilegale sau pentru a încălca legile copyright-ului.
Casarea dispozitivelor de stocare a datelor
Reţineţi că ştergerea de imagini sau formatarea dispozitivelor de stocare a datelor precum cardurile de memorie sau memoria încorporată a aparatului foto nu şterge complet datele originale ale imaginii. Fişierele şterse pot fi uneori recuperate din dispozitivele de stocare casate utilizând software disponibil în comerţ, ceea ce poate duce la utilizarea rău intenţionată a datelor personale conţinute de imagini. Asigurarea confidenţialităţii unor astfel de date intră în responsabilitatea utilizatorului.
Înainte de a casa un dispozitiv de stocare a datelor sau de a transfera proprietatea unei alte persoane, ştergeţi toate datele utilizând un software pentru ştergere disponibil în comerţ sau formataţi dispozitivul şi umpleţi-l complet cu imagini care nu conţin informaţii private (de exemplu fotografii cu cer liber). De asemenea, asiguraţi-vă că aţi înlocuit imaginile selectate pentru ecranul de întâmpinare (A 97). Aveţi grijă să evitaţi rănirea sau deteriorarea de bunuri când distrugeţi fizic dispozitivele de stocare date.
Introducere
3

Componentele aparatului foto

Corpul aparatului foto

Introducere
1314
Buton de zoom .............................................23
f : lat ........................................................23
g : tele .....................................................23
1
h : redare miniaturi .........................60
i : zoom redare ................................62
j : ajutor ................................................13
2 Buton declanşare ........................................24
Indicator luminos autodeclanşator ........... 32
3
Dispozitiv iluminare
asistenţă AF .......................................... 25, 106
Comutator alimentare/Indicator
4
luminos aparat pornit .................... 20, 108
5 Difuzor ................................................................79
4321
765
8
9
10
11
12
6 Microfon încorporat (stereo) ................73
7 Buclă pentru curea aparat foto ..............7
8 Bliţ încorporat ...........................................6, 29
9 Miniconector HDMI ....................................80
Conector USB şi ieşire audio/
10
video ....................................................80, 83, 88
11 Capac pini ........................................80, 83, 88
12 Obiectiv ...............................................120, 133
Conector de intrare cc (pentru
13
adaptorul CA de la Nikon, disponibil
.....................................................15, 122
separat) Capac conector intrare curent
14
continuu ...........................................................15
4
Componentele aparatului foto
1 Monitor .................................................................8
2 Selector multiplu .........................................11
3 Buton A (mod fotografiere) ...............10
4 Buton b (înregistrare film) ...................10
5 Bec bliţ ...............................................................29
6 Buton k (aplică selecţia) .......................11
7 Butonul c (redare) ...........................10, 26
8 Buclă pentru curea aparat foto...............7
4321
7658
10 911
12 13 14
Capac cameră acumulator/
9
fantă card de memorie ....................14, 18
10 Buton l (ştergere) .............................26, 79
11 Buton d .......................12, 50, 63, 75, 94
12 Mufă montare trepied
13 Cameră acumulator ...................................14
14 Fantă card de memorie ...........................18
Introducere
5
Componentele aparatului foto

Ridicarea şi coborârea bliţului încorporat

Ridicarea bliţului încorporat.
Introducere
Pentru mai multe informaţii despre parametrii bliţului, consultaţi „Utilizarea bliţului” (A 29).
Coborârea bliţului încorporat.
Împingeţi bliţul încorporat cu atenţie pentru a coborî bliţul atunci când acesta nu este folosit.
6
Componentele aparatului foto

Fixarea curelei aparatului foto şi capacul obiectivului

Fixaţi capacul obiectivului de cureaua aparatului foto şi apoi fixaţi cureaua de aparatul foto (în două locuri).
Introducere
B Capac obiectiv
Înainte de a începe să faceţi fotografii, scoateţi capacul obiectivului.
Atunci când nu faceţi fotografii, de exemplu dacă aparatul este oprit sau în timp ce transportaţi
aparatul foto, montaţi capacul obiectivului pentru a proteja lentilele obiectivului.
7
Componentele aparatului foto
1
m 0 0 s
1
m 0 0 s
F3 .5
1/ 125
+1 .0
9 9 9
99 9
9 9 9 9
10
32 00

Monitorul

Următoarele indicatoare pot fi afişate pe monitor în timpul efectuării fotografiilor şi redării (afişajul diferă în funcţie de setările curente ale aparatului foto).
Introducere
Indicatorii şi informaţiile despre fotografie afişate în timpul fotografierii şi redării se vor opri după câteva secunde (A 101).
Fotografierea
4 5
7
9 10
8
11 12
25
27
26
28
10
123
6
24
+1.0
+1.0
23
22
1
Mod fotografiere*.........20, 34, 44, 46, 48, 73
2 Mod macro ..................................................... 49
3 Indicator zoom ......................................23, 49
4 Indicator AE/AF-L ........................................ 43
5 Indicator focalizare .....................................24
6 Mod bliţ ............................................................29
7 Indicator încărcare acumulator .......... 20
8
Pictograma reducere vibraţii (fotografii statice) ...... 21, 104
9 Pictograma detecţie mişcare .....21, 105
10
Reducere zgomot produs de vânt .............78
11 Indicator „Dată nesetată” .....................124
12
Indicator Travel destination (destinaţie) ...... 98
13 Date imprint (Imprimare dată) .........103
14 Opţiuni film .....................................................77
15 Mod imagine .................................................51
*
Diferă în funcţie modul de fotografiere curent. Pentru detalii, consultaţi secţiunile pentru fiecare mod.
8
3200
1/125
F3.5
999
999
21
20
17
18
16
999
999
9999
9999
1
m00s
1m00s 1
m00s
1m00s
a
b
19
a Număr expuneri rămase
16
(imagini statice) ..................................... 20
b Lungime film ...........................................73
17 Indicator memorie internă .................... 21
18 Diafragmă ........................................................ 24
19 Zonă focalizare ......................................22, 24
20 Zonă focalizare (detecţie faţă) .....22, 24
21 Viteză de declanşare.................................. 24
22
ISO sensitivity (Sensibilitate ISO) ..........30, 56
23 Valoare compensare expunere .......... 33
24 Color options (Opţiuni culoare) ......... 57
25 Mod balans alb ............................................. 53
26 Mod declanşare continuă ...................... 55
27
Modurile sport cu declanşare continuă ........47
28 Indicator autodeclanşator ..................... 32
13
14
15
Redare
1 5 /0 5 /2 0 10 12 : 00 9 9 99 . JP G
999/ 999
999 / 9 99
999 9/ 9 99 9
1 m 00 s 1 m 00 s
11
14 13
12
15/05/2010 12:00
15/05/2010 12:00
9999.JPG
9999.JPG
12
Componentele aparatului foto
4
3
Introducere
10
999
999/ 999
8
9
5 6
7
999
999/ 999
999
9999/9999
1m00s
a
b
1m00s
1 Data înregistrării .......................................... 16
2 Ora înregistrării ............................................. 16
3 Volum ................................................................. 79
4 Indicator încărcare acumulator .......... 20
5 Opţiuni film* ................................................... 77
6 Image mode (Mod imagine)* ..............51
a Număr curent de cadre/
7
număr total de cadre .........................26
b Lungime film ........................................... 79
* Pictogramele afişate variază în funcţie de setările din modul de fotografiere.
8 Indicator memorie internă .................... 26
9 Indicator redare film ..................................79
10 Pictogramă ordine imprimare ............ 64
11 Imagine mică ................................................. 71
12 Pictogramă D-Lighting ............................ 70
13 Pictogramă protejare .............................114
14 Număr şi tip fişier ......................................123
9

Operaţiuni elementare

Butonul A (mod fotografiere)
Apăsaţi pe A în modul redare pentru a accesa
Introducere
Apăsaţi pe A în modul fotografiere pentru a afişa
Butonul c (redare)
În timpul modului fotografiere, aparatul foto intră
Dacă aparatul foto este oprit, ţineţi apăsat c
Butonul b (înregistrare film)s
Apăsaţi pe butonul b (înregistrare film) în modul
Apăsaţi pe butonul b (înregistrare film) în modul
modul fotografiere.
meniul de selectare a modului fotografiere şi pentru a schimba modul fotografiere (A 34).
în modul redare la apăsarea butonului c.
pentru a porni aparatul foto în modul redare.
fotografiere pentru a începe înregistrarea filmului. Pentru a opri înregistrarea apăsaţi din nou pe butonul b (înregistrare film).
redare pentru a accesa modul fotografiere.
10
Operaţiuni elementare
15 /0 5 /2 01 0 1 5: 3 0 00 04 . JP G
44
Î

Selectorul multiplu

Această secţiune descrie utilizările standard ale selectorului multiplu pentru a selecta modurile, opţiunile de meniu şi pentru a confirma selecţia. Acţionaţi selectorul multiplu apăsând în sus, jos, dreapta, stânga sau apăsând pe k.
Pentru fotografiere
Afişaţi m meniul (mod bliţ) (A29)/selectează elementul de mai sus.
Introducere
Afişaţi n meniul (autodeclanşator) (A 32).
Afişaţi meniul o (compensare expunere) (A 33).
Self-timer
Confirmaţi selecţia.
Afişaţi p meniul (mod macro) (A 49)/selectaţi elementul de mai sus.
Pentru redare
15/05/2010 15:30
0004.JPG
Afişaţi fotografia anterioară.
Afişaţi fotografia următoare.
Pentru ecranul cu meniul
Selectaţi elementul de mai sus.
Selectaţi elementul din stânga/revenire la ecranul anterior.
Selectaţi elementul de mai jos.
Confirmaţi selecţia (Avansaţi la ecranul următor).
Selectaţi elementul din dreapta/ treceţi la următorul ecran (confirmaţi selecţia).
Shooting menu
Image mode
White balance
Continuous ISO sensitivity Color options
Exit
C Note despre selectorul multiplu
n acest manual, H, I, J şi K sunt folosite uneori pentru a indica partea de sus, de jos, din stânga şi
din dreapta a selectorului multiplu care trebuie acţionată.
44
11
Operaţiuni elementare
Butonul d
Apăsaţi d pentru a afişa meniul modului selectat.
Folosiţi selectorul multiplu pentru a confirma setările (A 11).
Introducere
Selectaţi o filă din stânga monitorului pentru a afişa meniul corespunzător.
Pentru a ieşi din afişarea meniului, apăsaţi din nou d.
Afişat când există mai multe elemente de meniu anterioare.
Afişat când există unul sau mai multe elemente de meniu de urmărit.
Sunt afişate meniurile disponibile pentru modul curent. Afişarea meniului film (în timpul fotografierii). Afişează meniul de setare.
Afişat când meniul conţine două sau mai multe pagini.
Set up AF assist
Motion detection
AF assist
Sound settings
Auto off Format memory Language
Exit
Selectaţi un element şi apăsaţi pe k
K
sau pe selectorul multiplu
pentru a
trece la următorul set de opţiuni.
Shooting menu
Image mode
White balance
Continuous ISO sensitivity Color options
Exit
Auto
O
Exit
Apăsaţi k sau selectorul multiplu K pentru a confirma selecţia.

Trecerea de la o filă la alta

Shooting menu
Image mode
White balance Continuous ISO sensitivity Color options
Exit
Pentru a selecta fila, apăsaţi selectorul multiplu J.
Shooting menu
Image mode White balance Continuous ISO sensitivity Color options
Exit
Apăsaţi selectorul multiplu
HI
pentru a selecta o filă
k
sau
şi apăsaţi
K.
Pentru a afişa filele, apăsaţi selectorul multiplu J până când meniul este afişat în următoarele moduri.
Easy auto mode (mod automat facil), scene mode (mod scenă) şi smart portrait mode (portret inteligent)
12
Movie
Movie options
Autofocus mode Wind noise reduction
Exit
Se va afişa meniul selectat.
Operaţiuni elementare

Afişaje ajutătoare

Rotiţi butonul de zoom spre g (j) dacă M/j este afişat în partea din dreapta jos a ecranului meniului pentru a vizualiza o descriere a opţiunii din meniu selectate.
Pentru a reveni la meniul original, rotiţi din nou butonul zoom spre g (j).
Continuous
Choose single frame, continuous mode, BSS (camera chooses sharpest shot in series), or multi-shot 16.
BackExit

Despre butonul de declanşare

Aparatul foto are un buton de declanşare cu două poziţii. Pentru a stabili focalizarea şi expunerea, apăsaţi butonul de declanşare până la jumătate, oprindu­vă când simţiţi rezistenţă. Focalizarea şi expunerea rămân blocate atunci când butonul de declanşare este păstrat în această poziţie. Pentru a declanşa şi a fotografia, apăsaţi uşor butonul de declanşare până la capăt. Nu apăsaţi cu putere pe butonul de declanşare deoarece puteţi provoca tremuratul aparatului şi imaginile vor fi neclare.
Introducere
Apăsaţi butonul declanşatorului până la jumătate pentru a seta focalizarea şi expunerea.
Apăsaţi butonul de declanşare până la capăt pentru a fotografia.
13

Primii paşi

Introducerea acumulatorului

1 Deschideţi capacul camerei acumulatorului/
fantei cardului de memorie.
Înainte de a deschide capacul camerei acumulatorilor/fantei cardului de memorie, ţineţi aparatul invers pentru a preveni căderea bateriilor.
Primii paşi
2 Introduceţi setul de acumulatori
Verificaţi dacă bornele pozitive (+) şi negative (-) ale acumulatorilor sunt orientate corect aşa cum este prezentat pe eticheta din camera acumulatorilor şi apoi introduceţi acumulatorii.
3 Închideţi capacul camerei acumulatorului/fantei
cardului de memorie.

Acumulatori recomandaţi

Patru baterii cu litiu FR6/L91 (tip AA) (incluse)
Patru baterii alcaline LR6/L40 (tip AA)
Patru acumulatori reîncărcabili Ni-MH (nichel metal hidrid) EN-MH2

Pornirea şi oprirea aparatului foto

După ce aţi scos capacul obiectivului, apăsaţi comutatorul de alimentare pentru a porni aparatul foto. Indicatorul luminos aparat pornit (verde) se aprinde pentru o perioadă scurtă de timp, apoi monitorul se va deschide. Apăsaţi din nou comutatorul de alimentare pentru a opri aparatul foto. Când aparatul foto se opreşte, atât indicatorul luminos aparat pornit cât şi monitorul se vor stinge.
c
Dacă aparatul foto este oprit, ţineţi apăsat foto în modul redare (
14
A
26).
pentru a porni aparatul
3
1
2
1
2
Introducerea acumulatorului
B Scoaterea acumulatorilor
Înainte de a deschide capacul camerei acumulatorilor/fantei cardului de memorie, opriţi aparatul foto şi verificaţi dacă indicatorul luminos şi monitorul sunt oprite.
B Măsuri suplimentare de securitate referitoare la acumulatori
Citiţi şi respectaţi avertismentele şi precauţiile (A iii, 119).
Citiţi şi respectaţi avertizările pentru acumulator de la pagina iii şi secţiunea „Acumulatorul”
(A 119), înainte de utilizarea acumulatorului.
Nu combinaţi baterii vechi cu baterii noi sau baterii de diferite mărci sau tipuri.
Nu pot fi utilizate bateriile care au următoarele defecte:
Primii paşi
Baterii cu defecte de izolaţie
Baterii a căror izolaţie nu acoperă zona din jurul terminalului negativ.
Bateriile al căror terminal negativ este plat
B Note privind acumulatorii reîncărcabili Ni-MH EN-MH2
Dacă utilizaţi acumulatori EN-MH2 cu COOLPIX L110, încărcaţi acumulatorii simultan, câte patru, folosind încărcătorul de acumulatori MH-73 (A 114, 122).
B Tipul de acumulatori
Pentru a îmbunătăţi performanţele acumulatorului, selectaţi tipul de acumulator instalat în prezent în aparat (A114) din meniul de setare ( În setările implicite este definit tipul de acumulator inclus la cumpărare. Dacă utilizaţi orice alt tip de baterie, porniţi aparatul şi modificaţi setările.
A
93) pentru a corespunde cu tipul de acumulatori introduşi în aparatul foto.
C Baterii alcaline
Performanţele bateriilor alcaline pot diferi foarte mult în funcţie de producător. Alegeţi o marcă cunoscută.
C Surse alternative de alimentare
Pentru a alimenta aparatul foto încontinuu pentru perioade lungi de timp, utilizaţi un adaptor ca EH-67 (comercializat separat) (
A
nerespectării acestei precauţii poate apărea fenomenul de supraîncălzire sau aparatul foto se poate deteriora.
122). Nu utilizaţi, în nicio circumstanţă o altă marcă sau un alt model de adaptor CA. În cazul
C Auto off (oprire automată) (modul veghe)
Dacă pentru o anumită perioadă de timp nu va fi efectuată nicio operaţiune, monitorul se va opri, indicatorul luminos aparat pornit va lumina intermitent, iar aparatul foto va intra în modul veghe. După alte trei minute, funcţia de oprire automată va opri aparatul automat.
Dacă în timpul redării sau fotografierii, nu va fi efectuată nicio operaţiune timp de 30 de secunde (setare implicită), aparatul foto va intra în modul veghe.
În modul repaus, monitorul este închis şi indicatorul luminos aparat pornit va lumina intermitent; puteţi deschide monitorul apăsând pe oricare din următoarele butoane: comutatorul alimentare, declanşatorul, butonul A, butonul c sau butonul b (înregistrare film)
Durata de timp după care aparatul foto intră în modul stare de veghe este definită în setările opţiunii Auto off (oprire automată) (A 108) din meniul de setare (A 93).
C Lens error (Eroare obiectiv)
Dacă este afişat mesajul reporniţi aparatul de fotografiat.
Lens error
(Eroare obiectiv), verificaţi dacă aţi scos capacul obiectivului, apoi
15

Setarea limbii, datei şi orei afişajului

Când aparatul foto este pornit pentru prima oară, se afişează un ecran pentru selectarea limbii şi a datei.
1 Apăsaţi comutatorul de alimentare pentru a
porni aparatul foto.
Primii paşi
Indicatorul luminos aparat pornit (verde) se aprinde pentru o perioadă scurtă de timp şi monitorul se va deschide.
Scoateţi capacul obiectivului.
2 Folosiţi selectorul multiplu pentru
a alege limba dorită şi apăsaţi k.
Pentru informaţii privind utilizarea selectorului multiplu, consultaţi „Selectorul multiplu” (A 11).
3 Alegeţi Yes (Da) şi apăsaţi pe k.
Dacă este selectat No (Nu), data şi ora nu vor fi setate.
4 Apăsaţi pe J sau K pentru a selecta fusul orar
local (numele oraşului) (A 100) şi apoi apăsaţi pe k.
D Ora de vară
Pentru a folosi aparatul foto în zonele în care se foloseşte ora de vară, apăsaţi pe
H
Dacă opţiunea oră de vară este selectată, semnul W apare sus pe monitor. Pentru a dezactiva ora de vară, apăsaţi pe I.
16
din fus orar local, în pasul 4 pentru a activa ora de vară.
Date
Cancel
London Casablanca
Back
London Casablanca
Back
Set time and date?
Yes
No
Setarea limbii, datei şi orei afişajului
5 Modificarea datei şi orei.
Apăsaţi H sau I pentru a edita elementul selectat.
Apăsaţi K pentru a muta cursorul în următoarea
ordine. D -> M -> Y -> Hour (oră) -> Minute -> D M Y
Apăsaţi J pentru a reveni la elementul anterior.
6 Alegeţi ordinea în care sunt afişate ziua, luna
şi anul şi apăsaţi pe k sau K.
Setările definite sunt aplicate.
7 Verificaţi dacă a fost scos capacul obiectivului,
apoi apăsaţi A.
Se va afişa meniul de selectare a modului fotografiere.
8 Atunci când este afişat Easy auto mode (mod
automat facil), apăsaţi k.
Aparatul foto intră în modul fotografiere şi puteţi face fotografii în modul Easy auto mode (mod automat facil) (A 20).
Apăsaţi pe selectorul multiplu H sau I înainte de k pentru a schimba modul fotografiere (A 34).
Date
01
01
00 00
Date
15
05
15 10
Press this button in shooting mode for shooting­mode selection menu.
Easy auto mode
Edit
Edit
YDM
2010
Primii paşi
YDM
2010
D Modificarea datei şi a orei, imprimare dată
Pentru a modifica data şi ora, selectaţi Date (Dată) din Date (Dată) (A 98) din meniul de setare (A 93) şi urmaţi instrucţiunile din pasul 5 de mai sus.
Pentru a modifica fusul orar şi setările orei de vară, selectaţi Time zone (Fus orar) din Date (Dată) din meniul de setare (A 98, 99).
Pentru a imprima data fotografierii pe imagini la momentul realizării fotografiilor, verificaţi dacă aţi definit data şi ora, apoi definiţi Date imprint (Imprimare dată) (A 103) din meniul de setare.
17

Introducerea cardurilor de memorie

Fotografiile sunt salvate în memoria internă a aparatului foto (aproximativ 43 MB) sau pe carduri de memorie amovibile Secure Digital (SD) (disponibile separat) (
Dacă în aparatul foto se introduce un card de memorie, imaginile vor fi automat salvate pe cardul de memorie, iar imaginile salvate pe cardul de memorie pot fi redate, şterse sau transferate. S coateţi cardul de memorie pentru a salva imaginile în memoria internă sau pentru a reda, şterge sau transfera fotografii din memoria internă.
Primii paşi
A
122).
1 Verificaţi dacă indicatorul luminos aparat
pornit şi monitorul sunt oprite înainte de a deschide capacul camerei acumulatorului/ fantei cardului de memorie.
Nu uitaţi să opriţi aparatul foto înainte de a deschide capacul camerei acumulatorului/capacul fantei cardului.
Înainte de a deschide capacul camerei acumulatorilor/ fantei cardului de memorie, ţineţi aparatul invers pentru a preveni căderea bateriilor.
2 Introduceţi cardul de memorie.
Împingeţi cardul de memorie corect până când se blochează cu un clic.
Închideţi capacul camerei acumulatorului/fantei cardului de memorie.
B Introducerea cardurilor de memorie
Introducerea greşită a cardului de memorie poate deteriora aparatul foto sau cardul de memorie. Cardul de memorie
trebuie să fie orientat corect.
3
1
2
18
Loading...
+ 126 hidden pages