Nikon COOLPIX L110 Operating manual [nl]

DIGITALE CAMERA
Gebruikshandleiding
Informatie over handelsmerken
Microsoft, Windows en Windows Vista zijn gedeponeerde handelsmerken of
handelsmerken van Microsoft Corporation in de Verenigde Staten en/of andere landen.
Macintosh, Mac OS en QuickTime zijn handelsmerken van Apple Inc.
Adobe en Acrobat zijn gedeponeerde handelsmerken van Adobe Systems Inc.
PictBridge is een handelsmerk.
HDMI, ( ) logo en High-Definition Multimedia Interface, zijn handelsmerken of gedeponeerde handelsmerken van HDMI Licensing LLC.
Alle andere handelsnamen die in deze handleiding of in andere documentatie bij uw Nikon-product worden vermeld, zijn handelsmerken of geregistreerde handelsmerken van hun respectieve eigenaars.
AVC Patent Portfolio License
Dit product is gelicentieerd onder de AVC Patent Portfolio License voor het persoonlijk en niet-commercieel gebruik door een consument om (i) video te coderen in overeenstemming met de AVC-standaard (“AVC-video”) en/of (ii) AVC-video te decoderen die door een consument werd gecodeerd in het kader van een persoonlijke en niet-commerciële activiteit en/of werd verkregen van een videoleverancier die over een licentie beschikt om AVC-video aan te bieden. Er wordt geen licentie verleend of gesuggereerd voor enig ander gebruik. Voor meer informatie kunt u terecht bij MPEG LA, L.L.C. Zie http://www.mpegla.com.
Inleiding
Eerste stappen
Basisstappen voor foto's maken en weergeven: G Eenvoudige autostand
Meer over opnemen
Meer over weergave
Opname bewerken
Films opnemen en weergeven
Aansluiting op een televisie, computer of printer
Basisinstellingen
Opmerkingen over de behandeling en het algemene gebruik van de camera
Technische opmerkingen
i

Voor uw veiligheid

Om schade aan het Nikon-product of letsel bij uzelf of anderen te voorkomen, verzoeken wij u de volgende veiligheidsvoorschriften goed door te lezen alvorens dit product in gebruik te nemen. Bewaar deze veiligheidsinstructies op een plaats waar alle gebruikers van dit product deze kunnen lezen.
De mogelijke gevolgen van het niet in acht nemen van de in dit hoofdstuk vermelde veiligheidsvoorschriften worden aangeduid door middel van het volgende symbool:
Dit symbool staat bij waarschuwingen die moeten worden gelezen voordat dit Nikon-product in gebruik wordt genomen, zodat mogelijk letsel wordt voorkomen.

WAARSCHUWINGEN

Zet de camera bij storing uit
Indien er rook of een ongewone geur uit de camera of de lichtnetadapter komt, koppel de lichtnetadapter dan los en verwijder de batterijen onmiddellijk. Let hierbij op dat u geen brandwonden oploopt. Als u de camera blijft gebruiken, kan dit tot letsel leiden. Nadat de batterij is verwijderd, dient het apparaat door een door Nikon erkende servicedienst te worden nagekeken.
Demonteer het apparaat niet
Het aanraken van de interne delen van de camera of lichtnetadapter kan leiden tot letsel. Reparaties mogen uitsluitend door bevoegde technici worden uitgevoerd. Als de camera of de lichtnetadapter door een val of ander ongeluk openbreekt, haalt u de stekker uit het stopcontact en/of verwijdert u de batterijen en laat u het product nakijken door een door Nikon erkende servicedienst.
ii
Gebruik de camera of lichtnetadapter niet in de buurt van ontvlambare gassen
Gebruik elektronische apparatuur niet in de buurt van ontvlambare gassen, omdat dit kan leiden tot ontploffingen of brand.
Wees voorzichtig met de camerariem
Hang de camerariem nooit om de nek van een baby of kind.
Buiten bereik van kinderen houden
Zorg ervoor dat kleine kinderen de batterijen of andere kleine onderdelen niet in hun mond kunnen stoppen.
Voor uw veiligheid
Wees voorzichtig met batterijen
Batterijen kunnen lekken of ontploffen wanneer ze verkeerd worden gebruikt. Let op de volgende punten bij het gebruik van de batterijen voor dit product:
Schakel het apparaat uit voordat u de batterij verwisselt. Als u een lichtnetadapter gebruikt, zorg er dan voor dat de stekker uit het stopcontact is verwijderd.
Gebruik alleen batterijen die zijn goedgekeurd voor gebruik in dit apparaat (A 14). Gebruik geen oude en nieuwe batterijen of batterijen van verschillende merken of typen door elkaar.
Gebruik bij het laden van EN-MH2 oplaadbare Nikon NiMH-batterijen alleen de gespecificeerde oplader en laad de batterijen met vier tegelijk op. Schaf bij het vervangen van de batterijen door batterijen EN-MH2-B2 (afzonderlijk verkrijgbaar), twee sets (in totaal vier batterijen) aan.
De oplaadbare batterijen EN-MH2 zijn uitsluitend bestemd voor gebruik met digitale camera’s van Nikon en zijn compatibel met COOLPIX L110.
Plaats batterijen in de juiste richting.
U mag de batterijen niet kortsluiten
of uit elkaar halen, of de isolatie of het omhulsel verwijderen of openbreken.
Stel batterijen niet bloot aan vuur of hoge temperaturen.
Dompel de batterijen niet onder in water en zorg dat ze niet vochtig worden.
Vervoer of bewaar de batterijen niet bij metalen voorwerpen, zoals halskettingen of haarspelden.
Volledig lege batterijen kunnen gaan lekken. Om schade aan het product te voorkomen, dient u de batterijen te verwijderen wanneer deze leeg zijn.
Stop onmiddellijk met het gebruik van de batterijen wanneer zich een verandering voordoet, zoals verkleuring of vervorming.
Spoel kleding of huid die in contact is gekomen met vloeistof uit beschadigde batterijen onmiddellijk af met ruim water.
Neem bij het gebruik van de batterijlader (apart leverbaar) de onderstaande voorzorgsmaatregelen in acht
Houd de batterijlader droog. Als u deze voorzorgsmaatregel niet in acht neemt, kan dit leiden tot brand of een elektrische schok.
Verwijder stof op of bij de metalen onderdelen van de stekker met een droge doek. Als u dit nalaat en het product blijft gebruiken, kan dit brand veroorzaken.
Raak het netsnoer niet aan en blijf uit de buurt van de batterijlader tijdens onweer. Als u deze voorzorgsmaatregel niet in acht neemt, kan dit leiden tot een elektrische schok.
iii
Voor uw veiligheid
Voorkom beschadigingen of veranderingen aan het netsnoer. Trek de kabel niet met kracht los en buig deze niet. Plaats geen zware voorwerpen op de kabel en stel de kabel niet bloot aan hitte of vuur. Als de isolatie beschadigd raakt en de draden bloot komen te liggen, laat het netsnoer dan door een door Nikon erkende servicedienst nakijken. Als u deze voorzorgsmaatregelen niet in acht neemt, kan dit brand of een elektrische schok veroorzaken.
Raak de stekker of de batterijlader niet met natte handen aan. Als u deze voorzorgsmaatregel niet in acht neemt, kan dit leiden tot een elektrische schok.
Gebruik niet met reisadapters of adapters die ontworpen werden om een voltage naar een ander voltage om te zetten of met een omzetter van gelijkstroom naar wisselstroom. Deze voorzorgsmaatregel niet naleven, kan leiden tot schade aan het product of oververhitting of brand veroorzaken.
Gebruik de juiste kabels
Gebruik voor aansluitingen uitsluitend de voor dit doel meegeleverde of bij Nikon verkrijgbare kabels, zodat wordt voldaan aan de productvoorschriften.
Wees voorzichtig met de bewegende delen
Pas op dat uw vingers of andere voorwerpen niet bekneld raken tussen de objectiefbescherming of andere bewegende delen.
iv
Cd-rom’s
Speel de cd-rom’s die bij dit apparaat worden geleverd niet af op een audio-cd­speler. Als u cd-rom’s afspeelt op een audio­cd-speler, kan dit leiden tot gehoorverlies of beschadiging van de apparatuur.
Wees voorzichtig met gebruik van de flitser
Als u een flitser dicht bij de ogen van een te fotograferen persoon gebruikt, kan dit tijdelijk oogletsel veroorzaken. Wees extra voorzichtig bij het fotograferen van kleine kinderen. De flitser mag niet dichterbij worden gehouden dan één meter.
Flits niet als het flitsvenster met een persoon of voorwerp in aanraking komt
Als u deze voorzorgsmaatregel niet in acht neemt, kan dit brand of brandwonden veroorzaken.
Vermijd contact met vloeibarre kristallen
Als de monitor beschadigd raakt, dient u erop te letten dat u zich niet verwondt aan de glassplinters en te voorkomen dat de vloeibare kristallen in de monitor in aanraking komen met uw huid, ogen of mond.
Schakel het toestel uit bij gebruik binnen een vliegtuig of ziekenhuis
Als u zich in een vliegtuig bevindt, schakelt u het toestel uit tijdens vertrek en landing. Volg de instructies van het ziekenhuis bij gebruik van het toestel binnen een ziekenhuis. De elektromagnetische golven die worden uitgestraald door deze camera kunnen de elektronische systemen van het vliegtuig of de instrumenten in het ziekenhuis verstoren.

Mededelingen

Symbool voor gescheiden inzameling in Europese landen
Dit symbool geeft aan dat dit product via gescheiden inzameling moet worden afgevoerd.
Het volgende is uitsluitend van toepassing voor gebruikers in Europese landen:
Dit product dient apart te worden ingeleverd bij een aangewezen inzamelingspunt. Werp dit product niet weg als huishoudelijk afval.
Neem voor meer informatie contact op met de leverancier of de gemeentelijke reinigingsdienst.
Dit symbool op de batterij duidt aan dat de batterij afzonderlijk moet ingezameld worden.
Het volgende is alleen van toepassing op gebruikers in Europese landen:
Alle batterijen, al dan niet voorzien van dit symbool, moeten afzonderlijk worden ingezameld op een geschikt inzamelpunt. Gooi niet samen met het huishoudelijk afval weg.
Neem voor meer informatie contact op met de leverancier of de gemeentelijke reinigingsdienst.
v
Inhoudsopgave
Voor uw veiligheid................................................................................................................................. ii
WAARSCHUWINGEN.............................................................................................................................................ii
Mededelingen......................................................................................................................................... v
Inleiding...................................................................................................................................................1
Over deze handleiding......................................................................................................................... 1
Informatie en voorzorgsmaatregelen ............................................................................................ 2
Onderdelen van de camera................................................................................................................4
De camerabody .......................................................................................................................................................4
De ingebouwde flitser in- of uitklappen ..................................................................................................6
De camerariem en de objectiefdop bevestigen.................................................................................7
De monitor .................................................................................................................................................................8
Basisfuncties ..........................................................................................................................................10
A knop (opnamestand).................................................................................................................................10
c knop (weergave)..........................................................................................................................................10
b knop (filmopname)......................................................................................................................................10
De multi-selector .................................................................................................................................................11
d knop .................................................................................................................................................................12
Overschakelen tussen tabbladen ..............................................................................................................12
Helpschermen .......................................................................................................................................................13
De ontspanknop ..................................................................................................................................................13
Eerste stappen.................................................................................................................................... 14
De batterijen plaatsen........................................................................................................................14
Bruikbare batterijen............................................................................................................................................14
De camera aan- en uitzetten ........................................................................................................................14
Taal, datum en tijd instellen.............................................................................................................16
Een geheugenkaart plaatsen...........................................................................................................18
Een geheugenkaart verwijderen................................................................................................................19
vi
Inhoudsopgave
Basisstappen voor foto's maken en weergeven: G Eenvoudige autostand .............. 20
Stap 1: Zet de camera aan en selecteer de stand G (Eenvoudige autostand) .............20
Aanduidingen in de stand G (eenvoudige autostand) .............................................................21
Stap 2: Het beeld kadreren ...............................................................................................................22
De zoom gebruiken ...........................................................................................................................................23
Stap 3: Scherpstellen en afdrukken ...............................................................................................24
Stap 4: Foto's weergeven en wissen .............................................................................................26
Foto's weergeven (weergavestand) ........................................................................................................26
Afbeeldingen wissen.........................................................................................................................................26
Eenvoudige autostand.......................................................................................................................28
De flitser gebruiken.............................................................................................................................29
Foto's maken met de zelfontspanner...........................................................................................32
De helderheid aanpassen: belichtingscompensatie...............................................................33
Meer over opnemen......................................................................................................................... 34
Opnamestand selecteren..................................................................................................................34
Onderwerpafhankelijke opnamestanden (onderwerpstand) .............................................35
Een onderwerpstand selecteren................................................................................................................35
Functies......................................................................................................................................................................36
Foto's maken voor een panorama............................................................................................................42
Automatisch glimlachende gezichten vastleggen (stand Slim portret)..........................44
Continu fotograferen op hoge snelheid (sport continu).......................................................46
Menu Sport continu .........................................................................................................................................47
Autostand ...............................................................................................................................................48
Macrostand..............................................................................................................................................................49
Opnamemenu (automatische stand) .....................................................................................................50
Het opnamemenu weergeven ...................................................................................................................50
A Beeldkwal./form (beeldkwaliteit/beeldformaat).......................................................................51
B Witbalans (tint aanpassen) ....................................................................................................................53
C Continu...............................................................................................................................................................55
E ISO-gevoeligheid .........................................................................................................................................56
F Kleuropties........................................................................................................................................................57
Camera-instellingen die niet tegelijkertijd kunnen worden ingeschakeld .....................58
vii
Inhoudsopgave
Meer over weergave......................................................................................................................... 59
Schermvullende weergave...............................................................................................................59
Meerdere afbeeldingen weergeven: miniatuurweergave ....................................................60
Kalenderweergave..............................................................................................................................................61
Foto's van dichtbij bekijken: zoomweergave ............................................................................62
Weergavemenu ....................................................................................................................................63
a Afdrukopdracht .............................................................................................................................................64
b Diashow.............................................................................................................................................................66
c Wissen ..................................................................................................................................................................67
Opname bewerken...........................................................................................................................69
Functie voor bewerken van opnamen .........................................................................................69
Opnamen bewerken ...........................................................................................................................70
I D-Lighting: Helderheid en contrast verbeteren........................................................................70
g Kleine afbeelding: Het beeldformaat aanpassen.....................................................................71
o Uitsnede: Een uitgesneden kopie maken.......................................................................................72
Films opnemen en weergeven..................................................................................................... 73
Films opnemen .....................................................................................................................................73
Filmmenu .................................................................................................................................................................75
D Filmopties..........................................................................................................................................................77
I Autofocus-stand............................................................................................................................................78
Y Windruisreductie ........................................................................................................................................78
Films afspelen........................................................................................................................................79
Films wissen............................................................................................................................................................79
Aansluiting op een televisie, computer of printer................................................................. 80
Aansluiten op een televisie ..............................................................................................................80
Aansluiten op een computer ...........................................................................................................82
Voordat u de camera aansluit......................................................................................................................82
Foto's overzetten vanaf een camera naar een computer ..........................................................83
Aansluiten op een printer .................................................................................................................87
De camera op de printer aansluiten........................................................................................................88
Afbeeldingen één voor één afdrukken..................................................................................................89
Meerdere afbeeldingen afdrukken...........................................................................................................90
viii
Inhoudsopgave
Basisinstellingen................................................................................................................................ 93
Setup-menu ...........................................................................................................................................93
a Menu's.................................................................................................................................................................96
c Welkomstscherm..........................................................................................................................................97
d Datum..................................................................................................................................................................98
e Monitorinstellingen ................................................................................................................................101
f Datumstempel ............................................................................................................................................103
g Vibratiereductie .........................................................................................................................................104
U Bewegingsdetectie...................................................................................................................................105
h AF-hulplicht .................................................................................................................................................106
i Geluidsinstellingen ..................................................................................................................................107
k Automatisch uit.......................................................................................................................................... 108
l Geheug. formatteren/m Geheugenkaart form...................................................................... 109
n Taal/Language.............................................................................................................................................110
H TV-instellingen ...........................................................................................................................................110
d Knipperwaarsch. ........................................................................................................................................111
p Standaardwaarden ...................................................................................................................................112
s Batterijtype ....................................................................................................................................................114
d Beveiligen ....................................................................................................................................................114
f Beeld draaien ...............................................................................................................................................115
h Kopiëren: kopiëren van de geheugenkaart naar het interne geheugen. ..............116
r Firmware-versie.........................................................................................................................................117
ix
Inhoudsopgave
Opmerkingen over de behandeling en het algemene gebruik van de camera.......118
Behandeling van uw camera ........................................................................................................ 118
Reinigen..................................................................................................................................................................120
Opslag......................................................................................................................................................................121
Technische opmerkingen.............................................................................................................122
Optionele accessoires...................................................................................................................... 122
Goedgekeurde geheugenkaarten .........................................................................................................122
Namen voor afbeeldingsbestanden en mappen .................................................................. 123
Foutmeldingen .................................................................................................................................. 124
Problemen oplossen........................................................................................................................ 128
Specificaties ........................................................................................................................................ 133
Ondersteunde standaarden....................................................................................................................... 136
Index......................................................................................................................................................137
x

Inleiding

Over deze handleiding

Hartelijk dank voor het aanschaffen van een Nikon COOLPIX L110 digitale camera. Deze gebruikshandleiding is geschreven om u maximaal plezier te laten beleven bij het fotograferen met deze digitale camera van Nikon. Lees deze handleiding goed door voordat u de camera gaat gebruiken en bewaar de handleiding op een plaats waar alle gebruikers van het toestel deze kunnen vinden.
Symbolen en conventies
De volgende symbolen worden gebruikt om u in staat te stellen snel de informatie te vinden die u zoekt:
Dit symbool staat bij waarschuwingen die vóór gebruik moeten worden
B
gelezen om schade aan de camera te voorkomen.
Dit symbool staat bij opmerkingen die moeten worden gelezen voordat
C
u de camera gaat gebruiken.
Definities
Met "geheugenkaart" wordt een SD-geheugenkaart (Secure Digital) bedoeld.
Met "standaardinstelling" wordt de instelling bij aankoop bedoeld.
De namen van de menuonderdelen die op de cameramonitor verschijnen en
de namen van knoppen of meldingen die op de computermonitor verschijnen, worden vet weergegeven.
Schermvoorbeelden
In sommige schermvoorbeelden in deze handleiding zijn afbeeldingen weggelaten om aanduidingen op de monitor duidelijker weer te geven.
Illustraties en monitorweergave
De illustraties en monitorteksten in deze handleiding kunnen afwijken van uw camera en de monitorteksten op uw camera.
Dit symbool staat bij tips die aanvullende info rmatie geven over
D
het gebruik van de camera.
Dit symbool geeft aan dat elders in deze handleiding of in de
A
Snelhandleiding meer informatie beschikbaar is.
Inleiding
C Geheugenkaarten
Foto's die met deze camera zijn gemaakt, kunnen worden opgeslagen in het interne geheugen van de camera of op verwisselbare geheugenkaarten. Als een geheugenkaart is geplaatst, worden alle nieuwe opnamen op de geheugenkaart opgeslagen en worden wis-, afspeel- en formatteringsbewerkingen uitsluitend toegepast op de geheugenkaart. De geheugenkaart moet worden verwijderd voordat het interne geheugen kan worden geformatteerd of gebruikt voor het opslaan, wissen of bekijken van foto's.
1

Informatie en voorzorgsmaatregelen

Permanente kennisoverdracht
Als onderdeel v an Nikon’s streven naar permanente kennisoverdracht via continue productonder steuning en -informatie is er altijd nieuwe, bijgewerkte informatie online beschikbaar op de volgende websites:
Inleiding
Voor gebruikers in de VS: http://www.nikonusa.com/
Voor gebruikers in Europa en Afrika: http://www.europe-nikon.com /support/
Voor gebruikers in Azië, Oceanië en het Midden-Oosten: http://www.nikon-asia.com/
Bezoek deze sites voor de nieuwste productinformatie, tips, antwoorden op veelgestelde vragen (FAQ’s) en algemeen advies over digitale beeldverwerking en fotografie. Neem voor meer informatie contact op met de dichtstbijzijnde Nikon vertegenwoordiging. Bezoek de volgende URL voor de contactgegevens:
http://imaging.nikon.com/
Gebruik uitsluitend elektronische accessoires van het merk Nikon
Nikon COOLPIX-camera’s zijn ontwikkeld volgens de hoogste technologische normen en bevatten complexe elektronische circuits. Alleen elektronische accessoires van het merk Nikon (inclusief batterijladers, batterijen en lichtnetadapters), die door Nikon speciaal zijn g ecertificeerd voor gebruik met deze digitale camera van Nikon, zijn ontwikkeld om binnen de operationele eisen en veiligheidseisen van deze elektronische circuits te werken en zijn met het oog daarop getest en goedgekeurd.
HET GEBRUIK VAN ELEKTRONISCHE ACCESSOIRES DIE NIET DOOR NIKON ZIJN VERVAARDIGD KAN
DE CAMERA BESCHADIGEN EN DE Neem voor meer informatie over originele Nikon accessoires contact op met een door Nikon
goedgekeurde leverancier.
Voordat u belangrijke foto’s gaat maken
Maak, voordat u foto's gaat maken tijdens belangrijke gebeurtenissen (zoals bruiloften) of voordat u de camera meeneemt op reis, een testopname om er zeker van te zijn dat de camera correct werkt. Nikon is niet aansprakelijk voor schade of gederfde inkomsten als gevolg van een defect aan de camera.
Over de handleidingen
Geen enkel onderdeel van de bij dit product geleverde handleidingen mag worden
gereproduceerd, overgedragen, getranscribeerd, worden opgeslagen in een archiefsysteem of in enige vorm worden vertaald naar enige taal, met enig middel, zonder voorafgaande schriftelijk toestemming van Nikon.
Nikon behoudt zich het recht voor zonder voorafgaande aankondiging de specificaties van de
hardware en software die in deze gebruikshandleidingen worden beschreven op elk gewenst moment te wijzigen.
Nikon is niet aansprakelijk voor enige schade die voortvloeit uit het gebruik van dit product.
Nikon heeft alles in het werk gesteld om te zorgen dat de informatie in deze handleidingen juist
en volledig is en zou het op prijs stellen dat u de Nikon importeur op de hoogte brengt van eventuele onjuistheden of omissies (zie de overige documentatie voor de adresgegevens).
NIKON GARANTIE DOEN VERVALLEN.
2
Informatie en voorzorgsmaatregelen
Mededelingen aangaande het verbod op kopiëren of reproduceren
Houd er rekening mee dat alleen al het bezit van materiaal dat digitaal is gekopieerd of gereproduceerd met behulp van een scanner, digitale camera of ander apparaat wettelijk strafbaar kan zijn.
Materiaal dat niet mag worden gekopieerd of gereproduceerd
Kopieer of reproduceer geen papiergeld, munten, waardepapieren of obligaties van (plaatselijke) overheden, zelfs niet als dergelijke kopieën of reproducties zijn voorzien van een stempel "Voorbeeld" of "Specimen". Het kopiëren of reproduceren van bankbiljetten, munten of waardepapieren die in een ander land in omloop zijn, is verboden. Tenzij vooraf door de overheid toestemming is verleend, is het kopiëren of reproduceren van ongebruikte, door de overheid uitgegeven postzegels of briefkaarten verboden. Het kopiëren of reproduceren van door de overheid uitgegeven (post)zegels en gecertificeerde wettelijke documenten is verboden.
Waarschuwingen met betrekking tot bepaalde kopieën en reproducties
De overheid heeft waarschuwingen uitgevaardigd met betrekking tot het kopiëren of reproduceren van waardepapieren uitgegeven door commerciële instellingen (aandelen, wissels, cheques, cadeaubonnen en dergelijke), vervoerspassen of coupons, behalve wanneer het gaat om een minimaal benodigd aantal kopieën voor zakelijk gebruik door een bedrijf. Eveneens niet toegestaan is het kopiëren of reproduceren van door de overheid uitgegeven paspoorten, door overheidsinstanties en andere instellingen afgegeven vergunningen, identiteitsbewijzen en kaartjes, zoals pasjes en maaltijdbonnen.
Auteursrechten
Het kopiëren of reproduceren van auteursrechterlijk beschermde creatieve werken, zoals boeken, muziek, schilderijen, houtgravu res, kaarten, tekeningen, films en foto’s, wordt gereguleerd door de nationale en internationale auteurswetgeving. Gebruik dit product niet voor het maken van illegale kopieën of voor andere activiteiten die het auteursrecht schenden.
Wegwerpen van opslagmedia
Houd er rekening mee dat bij het wissen van foto’s of het formatteren van opslagmedia, zoals geheugenkaarten of het interne camerageheugen, de oorspronkelijke beeldgegevens niet volledig worden verwijderd. Met behulp van in de handel verkrijgbare software is het soms mogelijk verwijderde bestanden op weggeworpen opslagmedia alsnog te herstellen, wat misbruik van persoonlijke beeldgegevens tot gevolg kan hebben. De gebruiker is zelf verantwoordelijk voor de privacybescherming met betrekking tot dergelijke gegevens.
Wis alle gegevens met behulp van speciale software, alvorens een opslagmedium weg te werpen of aan een ander over te doen. U kunt het medium ook eerst formatteren en vervolgens geheel vullen met beelden die geen persoonlijke informatie bevatten (bijvoorbeeld foto’s van de lucht). Vergeet niet eventuele foto’s die u voor het welkomstscherm hebt geselecteerd te vervangen (A 97). Wees voorzichtig bij het fysiek vernietigen van opslagmedia en voorkom letsel en beschadiging van eigendommen.
Inleiding
3

Onderdelen van de camera

De camerabody

Inleiding
1314
Zoomknop ......................................................23
f : groothoek ......................................23
g : tele .....................................................23
1
h : miniatuurweergave .................60
i : zoomweergave ..........................62
j : help ...................................................13
2 Ontspanknop .................................................24
Zelfontspannerlampje .............................32
3
AF-hulpverlichting ...........................25, 106
Hoofdschakelaar/
4
Camera-aan-lampje ........................20, 108
5 Luidspreker .....................................................79
4321
765
8
9
10
11
12
6 Ingebouwde microfoon (stereo) .......73
7 Oogje voor polsriem ....................................7
8 Ingebouwde flitser ................................6, 29
9 HDMI-miniconnector ................................80
USB-aansluiting en audio/
10
video-uitgang ................................80, 83, 88
11 Klepje over aansluiting .............80, 83, 88
12 Objectief ............................................. 120, 133
DC-ingang (voor lichtnetadapter die
13
apart leverbaar is door Nikon)
14 Afdekking DC-ingang ...............................15
.........15, 122
4
Onderdelen van de camera
1 Monitor .................................................................8
2 Multi-selector .................................................11
3 A (opnamestand)-knop ........................10
4 b (filmopname)-knop ............................10
5 Flitserlampje ...................................................29
6 k (selectie toepassen)-knop ..............11
7 c (weergave)-knop .........................10, 26
8 Oogje voor polskoord ..................................7
4321
7658
10 911
12 13 14
9 Deksel batterijvak/kaartsleuf ........14, 18
10 l (wissen)-knop ..................................26, 79
11 d knop ......................... 12, 50, 63, 75, 94
12 Statiefaansluiting
13 Batterijvak .........................................................14
14 Kaartsleuf ..........................................................18
Inleiding
5
Onderdelen van de camera

De ingebouwde flitser in- of uitklappen

De ingebouwde flitser uitklappen
Inleiding
Zie "De flitser gebruiken" (A 29) voor meer informatie over flitserinstellingen.
De ingebouwde flitser inklappen.
Druk de ingebouwde flitser voorzichtig naar beneden om de ingebouwde flitser in te klappen als u deze niet gebruikt.
6
Onderdelen van de camera

De camerariem en de objectiefdop bevestigen

Bevestig de objectiefdop aan de camerariem en bevestig vervolgens de riem aan de camera (op twee plaatsen).
Inleiding
B Objectiefdop
Verwijder de objectiefdop voordat u een foto maakt.
Als u geen foto's maakt, bijvoorbeeld wanneer het apparaat is uitgeschakeld, of wanneer u de
camera met u meedraagt, bre ngt u de objectiefdop op de camera aan om de lens te beschermen .
7
Onderdelen van de camera
1
m 0 0 s
1
m 0 0 s
F3 .5
1/ 125
+1 .0
9 9 9
9 9 9
9 9 9 9
10
32 00

De monitor

De volgende aanduidingen kunnen tijdens opname en weergave op de monitor verschijnen (afhankelijk van de camera-instellingen).
Inleiding
De aanduidingen en foto-informatie op de monitor tijdens opname en weergave worden slechts enkele seconden weergegeven (A 101).
Opname
4 5
7
9 10
8
11 12
25
27
26
28
10
123
6
24
+1.0
+1.0
23
22
1
Opnamestand*.............20, 34, 44, 46, 48, 73
2 Macro-stand ...................................................49
3 Zoomaanduiding .................................23, 49
4 Aanduiding AE/AF-L ................................. 43
5 Scherpstelaanduiding .............................. 24
6 Flits-stand ........................................................ 29
7 Aanduiding batterijniveau .................... 20
8
Pictogram voor vibratiereductie (stilstaande beelden)
9
Pictogram voor bewegingsdetectie
10 Windruisreductie ......................................... 78
11
Aanduiding "datum niet ingesteld" ........124
12
Aanduiding voor reisbestemming ........98
13 Datumstempel ...........................................103
14 Filmopties ........................................................77
15 Beeldkwal./form ........................................... 51
*
Varieert afhankelijk van de geselecteerde opnamestand. Raadpleeg de gedeelten over de desbetreffende stand voor meer informatie.
8
.....21, 105
3200
20
....21, 104
1/125
F3.5
999
999
21
18
17
16
9999
9999
1
m00s
1m00s 1
m00s
1m00s
19
a Aantal resterende opnamen
16
(stilstaande beelden) ......................... 20
b Filmduur .................................................... 73
17 Aanduiding intern geheugen ............. 21
18 Diafragma ........................................................24
19 Scherpstelveld .......................................22, 24
20
Scherpstelveld (gezichtsdetectie) ...... 22, 24
21 Sluitertijd...........................................................24
22 ISO-gevoeligheid .................................30, 56
23 Belichtingscompensatiewaarde ........33
24 Kleuropties ......................................................57
25 Witbalansinstelling .................................... 53
26 Continu-opnamestand ........................... 55
27 Type continu sportmodus .................... 47
28 Aanduiding zelfontspanner ................. 32
999
999
13
14
a
b
15
Weergave
1 5 /0 5 /2 0 10 12 : 00 9 9 99 . JP G
999/ 9 9 9
99 9 / 99 9
99 9 9/ 99 9 9
1 m 00 s 1 m 00 s
11
14 13
12
15/05/2010 12:00
15/05/2010 12:00
9999.JPG
9999.JPG
12
Onderdelen van de camera
4
3
Inleiding
10
999
999/ 999
8
9
5 6
7
999
999/ 999
999
9999/9999
1m00s
a
b
1m00s
1 Opnamedatum ............................................16
2 Opnametijdstip ............................................16
3 Volume ..............................................................79
4 Aanduiding batterijniveau .................... 20
5 Filmopties* ...................................................... 77
6 Beeldkwal./form* ......................................... 51
a Nummer huidig beeld/
7
totaal aantal beelden ......................... 26
b Filmduur .....................................................79
* De weergegeven pictogrammen variëren afhankelijk van de instellingen in de
opnamestand.
8 Aanduiding intern geheugen ............. 26
9 Aanduiding filmweergave .................... 79
10 Pictogram Afdrukopdracht ...................64
11 Kleine afbeelding ........................................ 71
12 Pictogram D-Lighting .............................. 70
13 Beveiligingspictogram ..........................114
14 Bestandsnummer en -type .................123
9

Basisfuncties

A knop (opnamestand)

Inleiding

c knop (weergave)

b knop (filmopname)

Druk op A in de weergavestand om naar de
opnamestand te gaan.
Druk op A in de opnamestand om het menu
met opnamestanden weer te geven en de opnamestand te wijzigen (A 34).
Tijdens het opnemen kan de camera in de
weergavestand worden gezet door op c te drukken.
Als de camera uit staat, kunt u deze aanzetten in
de weergavestand door c ingedrukt te houden.
Druk op de knop b (filmopname) in de
opnamestand om het opnemen van een film te starten. Druk nogmaals op de knop b (filmopname) om het opnemen te stoppen.
Druk op de knop b (filmopname) in de
weergavestand om naar de opnamestand te gaan.
10
Basisfuncties
15 /0 5 /2 01 0 1 5: 3 0 00 04 . JP G
44

De multi-selector

In dit hoofdstuk wordt beschreven hoe u met de multi-selector eenvoudig standen en menuopties selecteert en uw selectie bevestigt. Gebruik de multi-selector door deze omhoog, omlaag, naar rechts of naar links te drukken, of door op k te drukken.
Voor opname
Menu m (flits-stand) weergeven (A29)/de bovenliggende optie selecteren.
Menu n (zelfontspanner) weergeven (A 32).
Menu p (macro-stand) weergeven (A 49)/de onderliggende optie selecteren.
Voor weergave
Menu o (belichtingscompen satie) weergeven (A 33).
Selectie toepassen.
Zelfontspanner
15/05/2010 15:30
0004.JPG
Inleiding
Het vorige beeld weergeven.
Het volgende beeld weergeven.
Voor het menuscherm
De bovenliggende optie selecteren.
De optie links selecteren/ teruggaan naar de vorige optie.
De onderliggende optie selecteren.
C Opmerkingen over de multi-selector
Selectie toepassen (naar het volgende scherm gaan).
Het item rechts selecteren/ naar het volgende scherm gaan (selectie toepassen).
In de handleiding worden H, I, J en K soms gebruikt om het omhoog, omlaag, naar links of naar rechts drukken van de multi-selector aan te geven.
Opnamemenu
Beeldmodus
Witbalans
Continu
ISO-waarde
Kleuropties
Sluiten
44
11
Basisfuncties
d knop
Druk op d om het menu voor de geselecteerde stand weer te geven.
Gebruik de multi-selector om instellingen toe te passen (A 11).
Inleiding
Selecteer een tabblad aan de linkerkant om het bijbehorende menu weer te geven.
Verlaat de menuweergave door nogmaals op d te drukken.
Verschijnt als er meerdere menuopties voorafgaan.
Verschijnt als er een of meer menuopties volgen.
Menu's die beschikbaar zijn voor de huidige stand worden weergegeven. Het filmmenu weergeven (tijdens opname). Het setup-menu weergeven.
Verschijnt als het menu twee of meer pagina's beslaat.
Set-up AF-hulplicht
Bewegingsdetectie
AF-hulplicht
Geluidsinstellingen
Automatisch uit
Geheug. formatteren
Taal/Language
Sluiten
Druk op k of op K van de multi-selector om naar de volgende reeks opties te gaan.
Opnamemenu
Beeldmodus
Witbalans
Continu
ISO-waarde
Kleuropties
Sluiten
Automatisch
Uit
Sluiten
Druk op k of op K van de multi-selector om de selectie toe te passen.

Overschakelen tussen tabbladen

Opnamemenu
Beeldmodus
Witbalans
Continu
ISO-waarde
Kleuropties
Sluiten
Druk op J van de multi­selector om het tabblad te markeren.
Opnamemenu
Beeldmodus
Witbalans
Continu
ISO-waarde
Kleuropties
Sluiten
Druk op HI van de multi-selector om een tabblad te selecteren en druk
k
vervolgens op
of K.
U kunt de tabbladen weergeven door op J van de multi-selector te drukken terwijl het menu wordt weergegeven in de volgende standen.
Eenvoudige autostand, onderwerpstand en slimme portretstand
12
Film
Filmopties
Autofocus-stand Windruisreductie
Sluiten
Het geselecteerde menu wordt weergegeven.
Basisfuncties

Helpschermen

Draai de zoomknop naar g (j) wanneer M/j rechtsonder op het menuscherm wordt weergegeven om een beschrijving van de geselecteerde menuoptie weer te geven.
Zet de zoomknop nogmaals op g (j) om terug te keren naar het oorspronkelijke menu.
Continu
Kies enkelvoudige modus,
continumodus, BSS (de camera kiest
het scherpste beeld uit een reeks) of
multi-shot 16.
TerugSluiten

De ontspanknop

De camera heeft een ontspanknop die werkt in twee fasen. U stelt de scherpstelling en de belichting in door de ontspanknop half in te drukken, waarbij u stopt zodra u weerstand voelt. De scherpstelling en de belichting worden vergrendeld zolang u de ontspanknop in deze stand ingedrukt houdt. Druk de ontspanknop helemaal in om de sluiter te ontspannen en een foto te maken. Druk de ontspanknop niet te hard in. Dit kan cameratrilling en onscherpe opnamen tot gevolg hebben.
Inleiding
Druk de ontspanknop half in om de scherpstelling en de belichting in te stellen.
Druk de ontspanknop helemaal in om de foto te maken.
13

Eerste stappen

De batterijen plaatsen

1 Open het deksel van het batterijvak/de kaartsleuf.
Houd de camera ondersteboven voordat u het deksel van het batterijvak/de ka artsleuf opent om te voorkomen dat de batterijen eruit vallen.
Eerste stappen
2 De batterijen plaatsen
Controleer of de plus- (+) en minpool (–) correct zijn geplaatst zoals aangegeven op het label vooraan in het batterijvak en plaats de batterijen.
3 Sluit het deksel van het batterijvak/de kaartsleuf.

Bruikbare batterijen

Vier FR6/L91 (AA-type) lithiumbatterijen (meegeleverd)
Vier LR6/L40 (AA-type) alkalinebatterijen
Vier EN-MH2 oplaadbare nikkelmetaalhydridebatterijen (Ni-MH)

De camera aan- en uitzetten

Verwijder de objectiefdop en druk op de hoofdschakelaar om de camera aan te zetten. Het camera-aan-lampje (groen) brandt kort, waarna de monitor wordt ingeschakeld. Druk nogmaals op de hoofdschakelaar om de camera uit te zetten. Als de camera wordt uitgeschakeld, worden zowel het camera-aan-lampje als de monitor uitgeschakeld.
Als de camera uit staat, kunt u deze aanzetten in de weergavestand (
A
26) door c ingedrukt te houden.
14
3
1
2
1
2
De batterijen plaatsen
B De batterijen verwijderen
Zet de camera uit en controleer of het camera-aan-lampje en de monitor uit zijn voordat u het deksel van het batterijvak/de kaartsleuf opent.
B Extra voorzorgsmaatregelen met betrekking tot batterijen
Lees de waarschuwingen en opmerkingen en neem deze in acht (A iii, 119).
Lees voordat u de batterij gebruikt de waarschuwingen voor de batterij op pagina iii en in het
gedeelte "De batterij" (A 119), en neem ze in acht. Gebruik geen oude en nieuwe batterijen of batterijen van verschillende merken of typen door elkaar.
Batterijen met de volgende defecten kunnen niet worden gebruikt:
Eerste stappen
Afbladderende batterijen
Batterijen waarvan de isolatie het gebied rond de minpool niet afdekt.
Batterijen met een platte minpool
B Opmerkingen over de oplaadbare NiMH-batterijen EN-MH2
Bij gebruik van batterijen EN-MH2 in de COOLPIX L110, laadt u de NiMH-batterijen met vier tegelijk op met behulp van batterijlader MH-73 (A 114, 122).
B Batterijtype
U verbetert de prestaties van de batterijen door het type batterij dat momenteel in de camera is geplaatst (A 114) te selecteren in het setup-menu (A 93). De standaardinstelling is het type batterij dat bij aan schaf is meegeleverd. Als een ander type batterij wordt gebruikt, schakelt u de camera in en wijzigt u de instelling.
C Alkalinebatterijen
De prestaties van alkalinebatterijen kunnen sterk variëren afhankelijk van de fabrikant. Kies een betrouwbaar merk.
C Alternatieve voedingsbronnen
Als u de camera gedurende langere perioden continu van stroom wilt voorz ien, maakt u gebruik van een EH-67 lichtnetadapter (afzonderlijk verkrijgbaar) (A 122). Gebruik in geen geval een lichtnetadapter van een ander merk of model. Als u deze voorzorgsmaatregel niet in acht neemt, kan dit leiden tot oververhitting of beschadiging van de camera.
C Automatische uitschakeling (stand-bystand)
Als de camera gedurende een vooraf ingestelde tijdsduur niet wordt bediend, gaat de monitor uit, knippert het camera-aan-lampje en wordt de stand-bystand van de camera geactive erd. Na nog eens drie minuten wordt de camera automatisch uitgeschakeld via de functie Automatisch uit.
Tijdens opnemen of weergeven wordt de camera op stand-by gezet als gedurende 30 seconden geen bewerking wordt uitgevoerd (standaardinstelling).
In de stand-bystand is de monitor uitgeschakeld en knippert het camera-aan-lampje. U kunt de monitor inschakelen door op een van de volgende knoppen te drukken: hoofdschakelaar, ontspanknop, knop A, knop c of knop b (filmopname).
De tijdsduur waarna de camera zichzelf in de stand-bystand zet, wordt bepaald door de instelling Automatisch uit (A 108) in het setup-menu (A 93).
C Lensfout
Als
Lensfout
camera vervolgens opnieuw in.
wordt weergegeven, controleert u of de objectiefdop is verwijderd en schakelt u de
15

Taal, datum en tijd instellen

De eerste keer dat u de camera aanzet, verschijnt een scherm voor taalselectie en instelling van de datum voor de interne klok.
1 Druk op de hoofdschakelaar om de camera
aan te zetten.
Eerste stappen
Het camera-aan-lampje (groen) brandt kort en de monitor wordt ingeschakeld.
Verwijder de objectiefdop.
2 Gebruik de multi-selector om de
gewenste taal te selecteren en druk op k.
Zie "De multi-selector" (A 11) voor meer informatie over het gebruik van de multi­selector.
3 Selecteer Ja en druk op k.
Als u Nee selecteert, worden datum en tijd niet ingesteld.
4 Druk op J of K om uw lokale tijdzone
(plaatsnaam) (A 100) te kiezen en druk vervolgens op k.
D Zomertijd
Als u de camera gebruikt in een gebied waarin zomertijd wordt gebruikt, drukt u op activeren.
Wanneer zomertijd is geselecteerd, wordt W weergegeven boven in de monitor. U kunt de instelling voor de zomertijd vrijgeven door op I te drukken.
16
H
in de eigen tijdzone in stap 4 om de zomertijd te
Datum
Tijd/datum instellen?
Annuleren
London
Casablanca
Terug
London
Casablanca
Terug
Ja
Nee
Taal, datum en tijd instellen
5 Wijzig de datum en tijd.
Druk op H of I om het gemarkeerde item te
bewerken.
Druk op K om de cursor in deze volgorde te
verplaatsen: D -> M -> J -> Uur -> Minuut -> D M J
Druk op J om terug te keren naar de vorige optie.
6 Kies de volgorde waarin de dag, de maand en
het jaar worden weergegeven en druk op k of K.
De instellingen worden toegepast.
7 Controleer of de objectiefdop is verwijderd en
druk vervolgens op A.
Het menu met opnamestanden wordt weergegeven.
8 Als Eenvoudige autostand wordt
weergegeven, drukt u op k.
De opnamestand wordt geactiveerd op de camera en u kunt foto's maken in de Eenvoudige autostand (A 20).
Druk op H of I van de multi-selector voordat u op k drukt om over te schakelen naar een andere opnamestand (A 34).
Datum
01
01
00 00
Datum
15
05
15 10
Druk in opname­stand op de knop om het menu met opnamestanden weer te geven.
Eenvoudige autostand
JDM
2010
Bewerk.
JDM
2010
Bewerk.
Eerste stappen
D De datum en tijd wijzigen, Datumstempel
Wijzig de datum en tijd door Datum te selecteren bij Datum (A 98) in het setup-menu (A 93)
en de instructies vanaf stap 5 hierboven te volgen.
Wijzig de tijdzone en instellingen voor zomertijd door Tijdzone te selecteren bij Datum in het
setup-menu (A 98, 99).
Als u de opnamedatum wilt afdrukken op opnamen tijdens het maken van foto's, controleert u of
de datum en tijd zijn ingesteld en stelt u vervolgens Datumstempel (A 103) in het setup-menu in.
17

Een geheugenkaart plaatsen

Opnamen worden opgeslagen in het interne geheugen van de camera (circa 43 MB) of op een verwisselbare SD-geheugenkaart (Secure Digital, apart verkrijgbaar) (
Als een geheugenkaart in de camera is geplaatst, worden opnamen automatisch op de geheugenkaart opges lagen en kunnen opnamen op de geh eugenkaart worden weergegeven, gewist of overgezet. Verwijder de geheugenkaart als u opnamen in het interne geheugen wilt opslaan of opnamen uit het interne geheugen wilt weergeven, wissen of overzetten.
Eerste stappen
A
122).
1 Controleer of het camera-aan-lampje en de
monitor uit zijn en open het deksel van het batterijvak/de kaartsleuf.
Zet de camera uit voordat u het deksel van het batterijvak/de kaartsleuf opent.
Houd de camera ondersteboven voordat u het deksel van het batterijvak/de kaartsleuf opent om te voorkomen dat de batterijen eruit vallen.
2 Plaats de geheugenkaart.
Duw de geheugenkaart in de sleuf tot deze op zijn plaats klikt.
Sluit het deksel van het batterijvak/de kaartsleuf.
B Een geheugenkaart plaatsen
Als u de geheugenkaart ondersteboven of achterstevoren plaatst, kan dit de camera of de kaart beschadigen. Let erop
dat u de geheugenkaart correct plaatst.
3
1
2
18
Loading...
+ 126 hidden pages