Konica minolta DIMAGE Z6 User Manual [fi]

Konica Minolta Customer Support:
www.konicaminoltasupport.com
Konica Minolta Photo World:
www.konicaminoltaphotoworld.com
Liity Konica Minolta Photo World – palveluun tänään ilmaiseksi, ja astu
Konica Minolta – valokuvauksen kiehtovaan maailmaan.
Rekisteröidy nyt ja säästä 29,99 EUR.
© 2005 Konica Minolta Photo Imaging, Inc. under the Berne Convention
Printed in Germany 9979 2806 56/12984
and the Universal Copyright Convention.
KÄYTTÖOHJE
2 3Ennen aloittamista
Kiitos kun ostit tämän digitaalikameran. Varaa aikaa tämän käyttöohjeen lukemiseen, jotta voit nauttia uuden kamerasi kaikista ominaisuuksista. Tarkista pakkauslista ennen tämän tuotteen käyttämistä. Jos jotain puuttuu, ota heti yhteys kamerakauppiaaseesi.
DiMAGE Z6 -digitaalikamera Kaulahihna NS-DG7000 Objektiivinsuojus LF-243 Salamakengän suoja SC-1000 SD-muistikortti AV-kaapeli AVC-700 USB-kaapeli USB-3 4 AA alkaliparistoa Digitaalikameran ohjelmisto-CD Konica Minoltan kansainvälinen takuutodistus
Tämä tuote on suunniteltu toimimaan Konica Minoltan valmistamien ja markkinoimien varusteiden kanssa. Sellaisten varusteiden ja laitteiden käyttö, joilla ei ole Konica Minoltan hyväksyntää, voi johtaa epätyydyttävään toimintaan tai laitteen ja sen varusteiden vaurioitumiseen.
Tämä käyttöohje sisältää tietoja tuotteista ja varusteista, jotka ovat myynnissä painoajankohtana. Jos haluat tietoa sellaisten tuotteiden yhteensopivuudesta, joita ei ole mainittu tässä käyttöohjeessa, ota yhteyttä Konica Minolta -huoltoon.
Vaikka näiden tietojen paikkansapitävyys onkin pyritty kohtuullisen hyvin varmistamaan, Konica Minolta ei ole vastuussa eikä korvausvelvollinen mistään tässä ohjekirjassa olevista virheistä tai puutteista.
Varmista, että olet lukenut ja ymmärtänyt kaikki varoitukset, ennen kuin käytät tätä tuotetta.
Jos paristoja käytetään virheellisesti, niistä saattaa vuotaa haitallisia liuoksia, ne saattavat ylikuumeta tai räjähtää, mikä voi aiheuttaa omaisuus- tai henkilövahinkoja. Ota seuraavat varoitukset todesta.
• Käytä ainoastaan tässä ohjekirjassa mainittuja paristoja
• Älä aseta paristoja navat väärin päin (+/–).
• Älä käytä kuluneilta tai vaurioituneilta näyttäviä paristoja.
• Älä altista paristoja tulelle, korkeille lämpötiloille, vedelle tai kosteudelle.
• Älä yritä uudelleenladata, oikosulkea tai purkaa paristoja.
• Älä säilytä paristoja metallituotteiden läheisyydessä tai sisällä.
• Älä käytä yhdessä erityyppisiä, -merkkisiä tai -ikäisiä paristoja tai paristoja, joiden varaustasot poikkeavat toisistaan.
• Kun lataat ladattavia paristoja, käytä vain suositeltua laturia.
• Älä käytä vuotavia paristoja. Jos saat silmääsi paristojen sisältämää nestettä, huuhtele silmä runsaalla määrällä vettä ja ota yhteyttä lääkäriin. Jos saat ihollesi tai vaatteillesi paristojen sisältää nestettä, huuhtele alue runsaalla määrällä vettä.
• Peitä paristojen navat hävitettäessä teipillä oikosulun estämiseksi; noudata paristojen hävittämisessä aina paikallisia määräyksiä.
VAROITUS
• Käytä aina vain käsikirjassa määriteltyä verkkovirtalaitetta ja vain laitteessa ilmoitetulla jännitealueella. Vääränlaisesta verkkovirtalaitteesta tai jännitteestä aiheutuva tulipalo tai sähköisku saattaa aiheuttaa vahinkoja tai vammoja.
• Älä pura tätä tuotetta osiinsa. Tuotteen sisällä olevan korkeajännitevirtapiirin koskettaminen saattaa aiheuttaa vammauttavan sähköiskun.
• Poista paristot tai irrota verkkovirtalaite sähköverkosta välittömästi, jos kamera putoaa maahan tai siihen kohdistuu isku, jonka seurauksena kameran sisus ja erityisesti salamayksikkö paljastuu. Salamassa on korkeajännitevirtapiiri, joka saattaa aiheuttaa vammauttavan sähköiskun. Jatkuva vaurioituneen tuotteen käyttö saattaa aiheuttaa vammoja tai tulipalon.
Oikea ja turvallinen käyttöEnnen aloittamista
Konica Minolta on Konica Minolta Holdings, Inc.:n tavaramerkki. DiMAGE on Konica Minolta Photo Imaging, Inc.:n tavaramerkki. Apple, Macintosh ja Mac OS ovat Apple Computer, Inc.:n rekisteröityjä tavaramerkkejä. Microsoft, Windows ja Windows XP ovat Microsoft Corporationin rekisteröityjä tavaramerkkejä. Windowsin virallinen nimi on Microsoft Windows Operating System. Pentium on Intel Corporationin rekisteröity tavaramerkki. Power PC on International Business Machines Corporationin tavaramerkki. QuickTime ja QuickTime logo ovat lisenssin perusteella käytettyjä Apple Computer Inc.:n rekisteröityjä tavaramerkkejä. EasyShare on rekisteröity tavaramerkki tai Eastman Kodak Companyn Yhdysvalloissa ja muissa maissa rekisteröity tavaramerkki. Kaikki muut tuotemerkit ja tuotteiden nimet ovat omistajiensa tavaramerkkejä tai rekisteröityjä tavaramerkkejä.
4 5Oikea ja turvallinen käyttö
• Pidä paristot ja helposti nielaistavat pikkuosat poissa pienten lasten ulottuvilta. Jos lapsi nielaisee esineen, ota yhteys lääkäriin.
• Säilytä tätä tuotetta lasten ulottumattomissa. Varo etteivät kamera tai sen osat vahingoita paikalla olevia lapsia.
• Älä väläytä salamaa suoraan kohti silmiä. Se saattaa vahingoittaa näköä.
• Älä väläytä salamaa kohti ajoneuvojen kuljettajia. Se saattaa häiritä heitä tai aiheuttaa hetkellistä sokeutumista, jolloin seurauksena voi olla onnettomuus.
• Älä käytä näyttöä ohjatessasi ajoneuvoa tai kävellessäsi. Seurauksena voi olla onnettomuus.
• Älä käytä tätä tuotetta kosteassa ympäristössä äläkä märillä käsillä. Jos tuotteeseen pääsee nestettä, poista paristot tai irrota verkkovirtalaite sähköverkosta ja lopeta laitteen käyttö. Jatkuvasta nesteille altistuneen tuotteen käytöstä saattaa seurata tulipalo tai sähköisku, mikä voi aiheuttaa vahinkoja tai vammoja.
• Älä käytä tuotetta helposti syttyvien kaasujen tai nesteiden kuten bensiinin tai tinnerin läheisyydessä. Älä käytä tuotteen puhdistamisessa helposti syttyviä tuotteita kuten alkoholia, bensiiniä tai tinneriä. Helposti syttyvien puhdistusaineiden ja liuottimien käyttö voi aiheuttaa räjähdyksen tai tulipalon.
• Älä irrota verkkovirtalaitetta verkkojohdosta vetämällä. Pidä kiinni verkkovirtalaitteesta, kun poistat sen pistorasiasta.
• Älä vahingoita, väännä, muokkaa äläkä kuumenna verkkovirtalaitteen johtoa äläkä aseta sen päälle painavia esineitä. Vaurioitunut johto saattaa aiheuttaa tulipalon tai sähköiskun, jolloin seurauksena voi olla vahinkoja tai vammoja.
• Jos tuotteesta lähtee outoa hajua, lämpöä tai savua, lopeta sen käyttö. Poista paristot välittömästi ja varo, ettet polta itseäsi, sillä paristot kuumenevat käytön aikana. Jatkuva vaurioituneen tuotteen käyttö saattaa aiheuttaa vammoja tai tulipalon.
• Toimita tuote tarvittaessa Konica Minolta -huoltoon korjattavaksi.
• Älä suuntaa objektiivia suoraan kohti aurinkoa; seurauksena voi olla tulipalo. Pidä objektiivinsuojus kiinnitettynä, kun objektiivia ei käytetä.
• Älä käytä äläkä säilytä tuotetta kuumassa tai kosteassa paikassa kuten auton hansikaslokerossa tai tavaratilassa. Tämä saattaa vahingoittaa tuotetta ja paristoja, mikä saattaa aiheuttaa kuumuudesta, tulipalosta, räjähdyksestä tai paristonesteen vuotamisesta johtuvia palovammoja tai muita vammoja.
• Jos paristot vuotavat, lopeta laitteen käyttö.
• Objektiivi vetäytyy kameran sisään, kun kamera kytketään pois päältä. Sisään vetäytyvään linssiputkeen koskeminen saattaa aiheuttaa vammoja.
• Kameran lämpötila nousee, kun kameraa käytetään yhtäjaksoisesti pitkiä aikoja. Palovammoja on syytä varoa.
• Palovammoja saattaa syntyä, jos muistikortti tai paristot poistetaan välittömästi pitkän yhtäjaksoisen käytön jälkeen. Käännä kamera pois päältä ja odota, että se jäähtyy.
• Älä väläytä salamaa, jos se koskettaa ihmisiä, eläimiä tai esineitä. Salamayksiköstä lähtee suuri määrä energiaa, mikä saattaa aiheuttaa palovammoja.
• Älä anna minkään painaa LCD-näyttöä. Vaurioitunut näyttö voi aiheuttaa vammoja, ja näytön sisältämä neste voi aiheuttaa tulehduksen. Jos näytön sisältämää nestettä pääsee iholle, huuhtele alue runsaalla määrällä vettä. Jos silmiin pääsee näytön sisältämää nestettä, huuhtele silmät runsaalla määrällä vettä ja ota yhteyttä lääkäriin.
• Kun käytät verkkovirtalaitetta, laita pistoke tukevasti pistorasiaan.
• Älä käytä verkkovirtalaitetta, jos johto on vahingoittunut
• Älä peitä verkkovirtalaitetta. Seurauksena voi olla tulipalo.
• Älä tuki pääsytietä verkkovirtalaitteelle; tämä voi estää yksikön irrottamisen verkosta hätätilanteissa.
• Irrota verkkovirtalaite pistorasiasta puhdistuksen ajaksi tai kun tuote ei ole käytössä.
VAROITUS
6 7
SISÄLLYSLUETTELO
Kameran perustoiminnot selostetaan sivuilla 12-33. Tässä ohjekirjan osiossa selostetaan kameran osat, kameran saattaminen käyttökuntoon ja kameran perustoiminnot kuvien tallennuksessa, toistossa ja poistamisessa.
Monia tämän kameran ominaisuuksista hallitaan valikkojen avulla. Valikon navigointiosiot kuvaavat tiivistetyssä muodossa, miten valikon asetuksia voi muuttaa. Asetusten kuvaukset ovat heti navigointiosioiden jälkeen.
Tästä ohjekirjasta
Osien nimet .........................................................................................................................................10
Alkuvalmistelut .....................................................................................................................................12
Kamerahihnan ja objektiivinsuojuksen kiinnittäminen.............................................................12
Paristojen laittaminen kameraan .............................................................................................13
Paristojen varauksen ilmaisin..................................................................................................14
Automaattinen virrankatkaisu..................................................................................................14
Kameran kytkeminen verkkovirtalaitteeseen (valinnaisvaruste) ..............................................15
Muistikortin vaihtaminen .........................................................................................................16
Kameran ja näyttöjen käynnistäminen ....................................................................................17
Päivämäärän ja kellonajan asettaminen..................................................................................18
Valikkokielen valitseminen.......................................................................................................19
Peruskuvaus ........................................................................................................................................20
Kameran käsittely....................................................................................................................20
Zoomobjektiivin käyttö ............................................................................................................20
Automaattinen kuvaus.............................................................................................................21
Peruskuvaus............................................................................................................................22
Automaattinen digitaalisen aiheohjelman valinta ....................................................................23
Tarkennuslukitus......................................................................................................................24
Tarkennusalue..........................................................................................................................24
Tarkennuksenilmaisimet ..........................................................................................................25
Tarkennuksen erikoistilanteet ..................................................................................................25
Salamakuvaustavat .................................................................................................................26
Salaman kantama – automaattinen kuvaustila .......................................................................27
Laukaisutärähdyksen varoitus.................................................................................................27
i+painike ...................................................................................................................................28
Näytön kirkkauden säätö ........................................................................................................28
Digitaaliset aiheohjelmat .........................................................................................................29
Toiston perustoiminnot.........................................................................................................................30
Yhden kuvan toisto ja histogramminäyttö...............................................................................30
Kuvien katselu ja kiertäminen..................................................................................................31
Yksittäisten kuvien poistaminen..............................................................................................31
i+painike ...................................................................................................................................32
Suurentava toisto ....................................................................................................................33
Kuvaus – erikoistoiminnot....................................................................................................................34
Kuvaustavan näyttö.................................................................................................................34
Makro ......................................................................................................................................35
Ohjelmoitu (P) valotustapa ......................................................................................................36
Aukon esivalinta – A................................................................................................................36
Valotusajan esivalinta – S........................................................................................................37
Käsisäätöön (M) perustuva valotustapa..................................................................................38
Kohinanvaimennus ..................................................................................................................39
Videokuvaus ............................................................................................................................40
Valotuskorjaus.........................................................................................................................41
Tarkennusalueen valinta ..........................................................................................................42
Lisävarustesalaman liittäminen ...............................................................................................43
Kuvausvalikoissa liikkuminen ..................................................................................................44
Kuvanottotavat ........................................................................................................................46
Itselaukaisin .....................................................................................................................47
Sarjakuvauksen käyttäminen...........................................................................................48
Sarjakuvauksesta.............................................................................................................49
UHS progressiivinen kuvaus............................................................................................50
Haarukointi.......................................................................................................................52
Mikä on Ev?.............................................................................................................................53
Kuvakokoko ja kuvanlaatu .....................................................................................................54
Auto DSP.................................................................................................................................56
Kuvanvakaus ..........................................................................................................................56
Tarkennustavat ........................................................................................................................58
Automaattitarkennus........................................................................................................58
Käsintarkennus ................................................................................................................59
Valkotasapaino........................................................................................................................60
Automaattinen valkotasapaino .......................................................................................60
Esisäädetty valkotasapaino .............................................................................................60
Räätälöity valkotasapaino ...............................................................................................61
Kiinteä automaattitarkennus....................................................................................................62
Salamakuvaustapa ..................................................................................................................62
Salamakorjaus.........................................................................................................................62
Valomittaustavat......................................................................................................................63
Valoherkkyys – ISO..................................................................................................................64
Salaman kantama ja kameran herkkyys .................................................................................64
8 9Sisällysluettelo
Väritila......................................................................................................................................65
Kontrasti ..................................................................................................................................65
Terävyys...................................................................................................................................66
Räätälöidyt näppäintoiminnot .................................................................................................67
Kuvanopeus.............................................................................................................................68
Tiedostokoot videokuvauksessa.............................................................................................68
Videokuvaustapa.....................................................................................................................69
Toisto – erikoistoiminnot ......................................................................................................................70
Videoiden toistaminen.............................................................................................................70
Videoleikkeen yksittäiskuvan tallentaminen ............................................................................71
Toistovalikossa liikkuminen .....................................................................................................72
Kuvanvalintanäyttö..................................................................................................................74
Delete (poista)..........................................................................................................................75
Format (alusta).........................................................................................................................76
Lukitus.....................................................................................................................................77
Videon editointi........................................................................................................................78
Kopio ja sähköpostikopio........................................................................................................80
Kopiointi...........................................................................................................................81
Sähköpostikopio..............................................................................................................81
Diaesitys ..................................................................................................................................82
Tietoja DPOF:stä .....................................................................................................................84
DPOF-asetukset......................................................................................................................84
Päiväyksen merkitseminen......................................................................................................85
Indeksikuva-arkki ....................................................................................................................85
Kuvien katselu televisiosta ......................................................................................................86
Asetusvalikko .......................................................................................................................................87
Asetusvalikon avaaminen .......................................................................................................87
Asetusvalikossa liikkuminen ...................................................................................................88
LCD-näytön kirkkaus...............................................................................................................90
Automaattinen virrankatkaisu..................................................................................................90
Välitön toisto............................................................................................................................91
Objektiivin lisävaruste..............................................................................................................91
Kiel .........................................................................................................................................92
Tiedostonumeromuisti.............................................................................................................92
Kansionimi...............................................................................................................................92
Päivämäärän ja kellonajan asettaminen..................................................................................93
Päiväyksen merkintä ...............................................................................................................94
Perusasetusten palautus (Reset default).................................................................................95
Äänimerkit................................................................................................................................97
Tarkennuksenilmaisin ..............................................................................................................97
Sulkimen äänitehoste (Shutter FX)..........................................................................................97
Äänenvoimakkuus ...................................................................................................................97
Videoulostulo...........................................................................................................................98
Tiedonsiirtotapa.......................................................................................................................98
Digitaalinen zoom....................................................................................................................99
Itselaukaisimen viive................................................................................................................99
Tiedonsiirtotila....................................................................................................................................100
Järjestelmävaatimukset.........................................................................................................100
Kameran liittäminen tietokoneeseen .....................................................................................101
Liittäminen käyttöjärjestelmiin Windows 98 ja 98SE ............................................................103
Automaattinen asennus.................................................................................................103
Manuaalinen asennus....................................................................................................103
Muistikortin kansiorakenne ...................................................................................................106
Automaattinen virrankatkaisu – tiedonsiirtotila .....................................................................107
Kameran käsittely..................................................................................................................108
Muistikortin vaihto ................................................................................................................110
QuickTimen järjestelmävaatimukset......................................................................................110
Ajuriasennuksen poisto – Windows ......................................................................................111
PictBridge..............................................................................................................................112
Tietoja tulostusvirheistä.........................................................................................................113
PictBridge-valikossa liikkuminen...........................................................................................114
Kodak EasyShare -ohjelma...................................................................................................118
DiMAGE Master Lite..............................................................................................................120
Liite .......................................................................................................................................122
Vianetsintä.............................................................................................................................122
Hoito ja säilytys .....................................................................................................................124
Kameran hoito ...............................................................................................................124
Säilytys...........................................................................................................................124
Puhdistus.......................................................................................................................124
LCD-näytön hoito ..........................................................................................................125
Paristot...........................................................................................................................125
Tekijänoikeudet ..............................................................................................................125
Muistikortit .....................................................................................................................126
Käyttölämpötilat ja -olosuhteet......................................................................................127
Ennen tärkeitä tapahtumia ja matkoja...........................................................................127
Kysymykset ja huolto.....................................................................................................127
Lyhyt johdatus valokuvaukseen ............................................................................................129
Tekniset tiedot .......................................................................................................................130
1110 Osien nimet
* Tämä kamera on monimutkainen optinen laite. Näiden pintojen puhtaudesta tulee huolehtia. Lue
hoitoa ja säilytystä koskeva osio tämän käyttöohjeen lopusta (s.122).
Osien nimet
Laukaisin
Objektiivi*
Itselaukaisimen merkkivalo (s. 47)
Salama (s. 26)
Hihnan kiinnike (s. 12)
Jalustan istukka on kamerarungon pohjassa.
Mikrofoni
USB / AV / DC liitännän kansi
Etsin* (s. 17)
LCD-näyttö*
Toiminnan merkkivalo
Valotustavan valintakiekko (s. 21, 29, 36 - 40)
Salamakenkä (s. 43)
Säädin
Zoomauskytkin (s. 20)
Valikkopainike
Pikakatselu/Poisto-painike (s. 30, 31)
Informaatiopainike (s. 28, 32)
Tilanvalintakytkin
Pääkatkaisin
Salamakuvaustapapainike (s. 26)
Makropainike (s. 35)
Diopterinsäätökiekko
(s. 17)
Kaiutin
Paristokotelon kansi (s. 13)
Korttilokeron kansi (s. 16)
1312 Alkuvalmistelut
ALKUVALMISTELUT
Paristojen asettaminen kameraan
Aseta paristot paristokotelon sisäpuolella olevan kaavion mukaisesti. Tarkista, että plus- ja miinusnavat tulevat oikein päin.
Avaa paristokotelon kansi työntämällä kantta kohti kameran reunaa (1), jolloin turvasalpa avautuu. Nosta kansi auki (2).
Tässä digitaalikamerassa käytetään neljää AA-kokoista alkali- tai Ni-MH-paristoa. Älä käytä muuntyyppisiä AA-paristoja. Paristoja vaihdettaessa kameran tulee olla kytkettynä pois päältä.
Sulje paristokotelon kansi ja lukitse turvasalpa työntämällä kantta kohti kameran runkoa.
Kun paristot on asennettu, näyttöön saattaa ilmestyä ajan ja päivämäärän asetusta koskeva viesti. Kellonaika ja päivämäärä asetetaan asetusvalikon osiossa 2 (s. 18).
Pidä aina hihna kaulasi ympärillä, jottei kamera putoaisi. Lisävarusteena on saatavissa myös nahkainen kaulahihna, NS-DG1000. Sen saatavuus vaihtelee alueittain.
Hihnan ja objektiivisuojuksen kiinnittäminen
Objektiivinsuojus irrotetaan ja kiinnitetään painamalla lukitusnastoja etusormella ja peukalolla. Pidä suojus aina päällä, kun kameraa ei käytetä.
Työnnä objektiivinsuojuksen hihnan toinen pieni silmukka suojuksessa olevan kiinnikkeen läpi (1). Työnnä toinen silmukka edellisen silmukan läpi ja kiristä hihna (2).
Työnnä kaulahihnan pää objektiivinsuojuksen hihnan ja kamerassa olevan hihnan kiinnikkeen läpi (3).
Työnnä hihna soljen läpi sisäpuolelta kuvan osoittamalla tavalla (4). Toista sama hihnan toisen pään osalta.
2
3
1
4
1
2
3
Huomautuksia
Kun ladatut paristot on ensimmäistä kertaa asetettu kameraan, niiden pitää antaa olla siellä 24 tuntia; tänä aikana kameran virran ei tarvitse olla kytkettynä. Paristot lataavat sisäisen pariston, joka säilyttää asetukset, kun kamera on laitettu pois päältä
14 15Alkuvalmistelut
PARISTOJEN VARAUKSEN ILMAISIN
Täyden varauksen ilmaisin – paristoissa on täysi varaus. Tämä osoitin näkyy
näytössä kolmen sekunnin ajan, kun kamera on päällä.
Vajaan pariston ilmaisin – paristojen varaus on vähissä. Paristot tulisi vaihtaa mahdollisimman pian.
Kamerassa on automaattinen paristojen varauksen ilmaisin. Kun kameran virta on kytkettynä, paristojen varauksen ilmaisin näkyy näytössä. Jos näyttö on tyhjä, paristot saattavat olla lopussa tai ne on virheellisesti asennettu.
Kameran kytkeminen verkkovirtalaitteeseen (valinnaisvaruste)
Automaattinen virrankatkaisu
Paristojen säästämiseksi kamera sammuttaa näytöt ja tarpeettomat toiminnot, jos mitään toimenpidettä ei tehty minuuttiin. Virran saa palautettua painamalla laukaisimen puoliväliin tai painamalla pääkytkintä tai säädintä. Automaattisen virrankatkaisun ajankohdan voi säätää asetusvalikon osiosta 1 (s. 87, 88, 90).
Jos mitään toimenpidettä ei tehdä 30 minuuttiin, kamera menee automaattisesti pois päältä. Laita kamera päälle painamalla pääkytkintä.
Vajaan pariston varoitus – paristojen varaus on lähes lopussa. Näytön osoitin on punainen. Paristot tulisi vaihtaa mahdollisimman pian. Tämä varoitus tulee näkyviin automaattisesti ja pysyy näytöllä, kunnes paristot on vaihdettu. Kun varauksen määrä laskee tämän tason alapuolelle, viesti ”Battery exhausted” näkyy hetken, ennen kuin kamera sammuu. Jos vajaan pariston varoitus on näkyvissä, kaikki toiminnot, esimerkiksi progressiivinen kuvanottotapa, videokuvaus ja kuvanvakausjärjestelmä, eivät käytettävissä.
Verkkovirtalaite AC-11 mahdollistaa kameran virran ottamisen verkkopistorasiasta. Verkkovirtalaite on suositeltava, kun kamera on liitettynä tietokoneeseen tai sitä muuten käytetään runsaasti.
Avaa liitännän kansi (1) ja työnnä verkkovirtalaiteen pienoisliitin tasavirtaliitäntään (2).
Työnnä verkkovirtalaitteen verkkopistoke pistorasiaan.
Laita kamera pois päältä aina, ennen kuin vaihdat virtalähdettä.
1
2
Huomautuksia
16 17Alkuvalmistelut
Muistikortin vaihto
Kamerassa tulee olla SD-muistikortti tai multimediakortti, jotta se toimisi. Jos kamerassa ei ole muistikorttia, näytöllä näkyy varoitus ”No card”. Lisätietoja muistikorteista on sivulla 126.
Sammuta aina kameran virta ja tarkista, että merkkivalo ei pala ennen kuin poistat muistikortin; kortti voi muutoin vaurioitua tai tietoja voidaan menettää.
1. Avaa kameran alaosassa oleva korttikotelon kansi
2. Työnnä muistikortti korttilokeron perälle saakka ja päästä irti; kortin tulee kiinnittyä lokeroon. Aseta kortti niin, että sen nimiöpuoli osoittaa kameran takaosaan päin. Työnnä kortti aina suorassa sisään. Älä koskaan työnnä korttia väkisin kameraan. Jos kortti ei mene kameraan, tarkista, että se on oikein päin.
3. Kortti poistetaan kamerasta painamalla muistikorttia, jolloin se vapautuu. Sen jälkeen kortin voi vetää ulos kamerasta. Ole varovainen poistaessasi korttia, sillä se voi kuumentua käytössä.
4. Sulje paristokotelon kansi.
Toisessa kamerassa käytetyn muistikortin voi joutua formatoimaan, ennen kuin sitä voi käyttää. Jos näkyville tulee viesti ”Unable to use card”, kortti on alustettava kameran avulla. Muistikortin voi alustaa toistotilan valikon osiosta 1 (s. 76). Kun kortti alustetaan, kaikki sillä olevat tiedot häviävät peruuttamattomasti. Jos näkyviin tulee ”Card error” viesti, sulje ikkuna painamalla säätimen keskipainiketta; tarkista viimeisimmät yhteensopivuustiedot Konica Minoltan kotisivulta:
Pohjois-Amerikka: http://kmpi.konicaminolta.us/ Eurooppa: http://www.konicaminoltasupport.com
Kameran ja näyttöjen käynnistäminen
Laita kamera päälle painamalla pääkytkintä. Uusi painallus sammuttaa kamerasta virran.
Kun kamera käynnistetään, LCD-näytölle ilmestyy kuvanvakauksen ilmaisin.
Pääkytkimen vieressä on toimintatavan kytkin. Kytkimellä valitaan, halutaanko käyttää kuvaustilaa vai toistotilaa ja monitoria vai etsintä.
Kuvaustila (Monitorinäyttö) – kameralla voi ottaa kuvia ja näyttö näkyy suoraan monitorista.
Kuvaustila (Etsinnäyttö) – kameralla voi ottaa kuvia, ja näyttökuvaa katsotaan etsimen kautta. Etsimessä on diopterisäädin. Katso etsimen läpi ja käännä diopterisäädintä, kunnes etsinkuva näyttää terävältä.
2 3
1
4
2
1
Toistotila (Monitorinäyttö) – kuvia voi toistaa ja niitä voi muokata. Näyttö näkyy suoraan monitorista.
Kun haluat käyttää etsintä toistotilassa, paina salamakuvaustavan näppäintä ja pidä se alas painettuna (1) ja paina sitten informaationäppäintä (i+) (2) ja pidä se alas painettuna, kunnes näyttö siirtyy etsimeen.
MM / DD / YYYY
0 : 0
18 19Alkuvalmistelut
Korosta valikon valikkokielivaihto alas-näppäimellä.
Suorita toimenpide loppuun painamalla säätimen keskinäppäintä.
Valitse muutettava asetus vasen/oikea-painikkeilla.
Muuta asetusta ylös/alas-painikkeilla.
Aseta kello ja kalenteri keskipainikkeella.
Päivämäärän ja kellonajan asettaminen
Kun muistikortti ja paristot on asetettu kameraan ensimmäistä kertaa, kameran kello ja kalenteri on asetettava. Otettujen kuvien kuvatietojen mukana tallentuu myös niiden ottopäivä ja -aika.
Jos kellonaikaa ja päivämäärää ei ole asetettu, tätä koskeva viesti näkyy aina kameraa käynnistettäessä. Tämä viesti näkyy myös, jos kellonaika ja päivämäärä asetetaan uudelleen, kun kamera on pitkän aikaa ollut käyttämättömänä ja ilman paristoja.
Korosta nykyinen kielivaihtoehto painamalla oikeanpuoleista näppäintä.
Päivämäärän ja kellonajan asetusvalikko
Date/Time set
:enter
Set date and time?
NoYes
Valikkokielen valitseminen
Alueesta riippuen myös valikkokielen voi joutua valitsemaan. Avaa valikko painamalla menu-näppäintä (1). Valikon ulkoasu riippuu kameran säätimien asennosta.
Liikkuminen valikossa on helppoa. Säätimen ylös/alas­näppäimet liikuttavat kursoria ja muuttavat valikon asetuksia. Valikkovaihtoehdot valitaan ja säädöt asetetaan säätimen keskipainikkeella.
Valitse ”Yes” säätimen (1) vasen/oikea-painikkeilla. ”No” peruu toimenpiteen.
Avaa päivämäärän ja kellonajan asetusvalikko painamalla säätimen keskinäppäintä.
Päivämäärän ja kellonajan asetusvalikko voidaan avata asetusvalikon osiosta 2.
Digital
Korosta valikon yläosassa oleva ”Setup” säätimen oikean puoleisella näppäimellä.
Image Quality Auto D
Drive mode Image size Quality Auto DSP Anti-shake
Drive m
Disp + Exp.
On
Standard
2816x2112
Single
Avaa asetusvalikko (setup) painamalla säätimen keskinäppäintä.
Valitse kieli säätimen ylös/alas -näppäimillä.
:sel.:move
1
2
1
Japanese
LCDbrightness Power save
•English
Inst.playback
Language
Deutsch
2005 . 1. 1
LCDbrightness Power save Inst.Playback
Language English
None
Off
1 min.
-
Lens acc.
Lens acc.
20 21Peruskuvaus
PERUSKUVAUS
Käytitpä etsintä tai LCD-monitoria, tartu kameraan tukevasti oikealla kädellä ja tue kameran runkoa vasemmalla kädellä. Pidä kyynärpäät sivuilla ja jalat hartioiden leveyden verran harallaan, jotta kamera pysyy vakaana. Varo peittämästä objektiivia kädelläsi tai hihnalla.
Kameran käsittely
Tässä osiossa selostetaan kameran peruskäyttö. Tutustu huolellisesti tässä osiossa selostettuihin toimintoihin, ennen kuin siirryt käyttöohjeen muihin osioihin.
Automaattinen kuvaus
Käännä valotustavan kytkin automaattikuvauksen asentoon (1); kaikki kameran toiminnot ovat nyt automaattisia. Automaattitarkennus, valotus ja kuvanmuodostusjärjestelmät toimivat yhdessä ja tuottavat kauniita tuloksia vaivattomasti.
Vaikka monet kameran järjestelmät toimivat tässä tilassa automaattisesti, joitain toimintoja on mahdollista muuttaa. Seuraavasta luettelosta näkyy, mitä muutoksia automaattikuvauksessa on mahdollista tehdä.
Zoomobjektiivin käyttö
Objektiivia säädetään zoomauskytkimellä (1). Kytkimen työntäminen oikealle (T) zoomaa objektiivin tele-asentoon. Kytkimen työntäminen vasemmalle (W) zoomaa objektiivin laajakulma-asentoon.
Zoomausasteikosta näkyy zoomin likimääräinen asento. Jos digitaalinen zoom on käytössä, asteikon keltainen osuus näyttää digitaalisen zoomauksen määrän.
Laita kamera päälle. Laita toimintatavan kytkin kuvausasentoon.
Zoomausasteikko
1
1
Toiminnot, joita voidaan muuttaa painikkeilla:
• Salamakuvaustapa (s. 26)
• Makrotila (s. 35)
• Näyttötapa (i+) (s. 28)
Toiminnot, joita voidaan muuttaa automaattikuvausvalikosta:
• Kuvanottotapa (s. 46)
• Kuvakoko (s. 54).
• Kuvanlaatu (s. 54).
• Automaattinen digitaalisen aiheohjelman valinta (s. 23)
• Kuvanvakaus (s. 56)
2322 Peruskuvaus
Ota kuva painamalla laukaisin loppuun saakka.
Esimerkissä on käytössä automaattinen kuvaus. Elokuvausta lukuun ottamatta muiden valotustapojen käyttö on samanlaista. Automaattinen digitaalisen aiheohjelman valinta on käytettävissä vain automaattikuvauksessa.
Sijoita aiheesi haluamaasi paikkaan tarkennusalueella. Varmista, että kohde on objektiivin tarkennusetäisyydellä (s. 24). Jos kohde on hyvin lähellä, käytä makrokuvausta (s. 35).
Peruskuvaus
Lukitse tarkennus ja valotus painamalla laukaisin puoliväliin. Automaattitarkennuksen ilmaisin (a) näkyy osoittamassa kohdetta. Automaattinen digitaalisen aiheohjelman valinta valitsee sopivan valotustavan; ks. seuraava sivu.
Monitorissa näkyvä tarkennuksenilmaisin (b) varmistaa tarkennuksen lukittuneen. Jos ilmaisin on punainen, kamera ei kyennyt paikallista­maan kohdetta. Toista edelliset vaiheet, kunnes ilmaisin on valkoinen. Valotusaika (c) ja aukko (d) tulevat näkyviin ja muuttuvat mustiksi osoituksena siitä, että valotus on lukittunut.
a b
c d
Merkkivalo syttyy osoittamaan, että kuvatiedostoa siirretään muistikortille. Älä koskaan poista muistikorttia tiedonsiirron aikana.
Automaattinen digitaalisen aiheohjelman valinta (Auto DSP)
Automaattinen digitaalisen aiheohjelman valinta valitsee joko ohjelmoidun automaattivalotuksen tai yhden neljästä digitaalisesta aiheohjelmasta. Digitaaliset aiheohjelmat optimoivat kameran säädöt erilaisille olosuhteille ja kohteille. Automaattinen digitaalisen aiheohjelman valinta toimii vain automaattikuvauksessa ja sen voi laittaa pois päältä automaattikuvauksen valikosta. Tietoa valotuksen haarukoinnista on sivulla 29.
Rivi harmaita ilmaisimia näytön yläosassa osoittaa, että automaattinen digitaalisen aiheohjelman valinta on käytössä. Sijoita kohde tarkennusalueelle; toimenpiteet ovat samat kuin peruskuvauksen yhteydessä sivulla 22 selostetut.
Paina laukaisin puoliväliin; automaattitarkennusjärjestelmä paikallistaa aiheen, ja automaattinen digitaalisen aiheohjelman valinta valitsee aiheohjelman. Jos mitään ilmaisimia ei näy, ohjelmoitu automaattivalotus on käytössä. Ota kuva painamalla laukaisin loppuun saakka. Pitele kameraa vakaasti, jos auringonlaskuohjelma on valittuna, sillä valotusaika voi olla pitkä.
Ohjelmoitu valotus (digitaalisten aiheohjelmien ilmaisimet katoavat näkyvistä)
Henkilökuva
Urheilu
Maisema
Auringonlasku
Otettavaa kuvaa voi katsella etukäteen pitämällä laukaisinta alas painettuna kuvan ottamisen jälkeen. Myös välitöntä kuvankatselutoimintoa voi käyttää (s. 91).
Huomautuksia
25Peruskuvaus
LCD-näytön oikeassa alakulmassa oleva tarkennuksenilmaisin näyttää tarkennuksen tilan. Kuvan voi ottaa, vaikka kamera ei pystyisikään tarkentamaan aihetta.
Joissain tilanteissa kamera ei pysty tarkentamaan. Jos automaattitarkennus järjestelmä ei pysty tarkentamaan kohteeseen, tarkennuksenilmaisin muuttuu punaiseksi. Tällöin tarkennus voidaan lukita pääkohteen kanssa samalla etäisyydellä olevaan toiseen kohteeseen, jonka jälkeen kuvan voi sommitella uudelleen ennen kuvan ottamista.
Tarkennusalueella olevan kohteen kontrasti on heikko.
Kohde on liian tumma.Kaksi eri etäisyyksillä olevaa kohdetta ovat tarkennusalueella päällekkäin.
Kohteen lähellä on hyvin kirkas esine tai alue.
Digitaalista urheilukuvausohjelmaa käytettäessä kamera tarkentaa jatkuvasti, kun laukaisin on painettu puoliväliin; tarkennusalueen rajausmerkit muuttuvat punaisiksi. Pidä kohde punaisten merkkien rajaamalla alueella. Tarkennuslukitusta ei voi käyttää.
Jos automaattitarkennusjärjestelmä ei pysty tarkentamaan kohteeseen, tarkennuksen voi lukita toiseen, pääkohteen kanssa samalla etäisyydellä olevaan kohteeseen, tai kameran voi tarkentaa käsin, kun digitaalisen aiheohjelman valinta tai ohjelmoitu valotustapa (P) on käytössä (s. 36).
Tarkennuksenilmaisimet
Tarkennuksen erikoistilanteet
24
Tarkennuslukitus estää automaattitarkennuksen. Sitä voi käyttää, kun aihe on kuvan laidalla tai kun erikoistilanne estää kameraa tarkentamasta kohteeseen (s. 25).
Sommittele aihe uudelleen kuva-alueella nostamatta sormeasi laukaisimelta. Ota kuva painamalla laukaisin loppuun saakka.
Tarkennuslukitus (Focus lock)
Sijoita kohde tarkennusalueelle. Paina laukaisin puoliväliin ja pidä se siinä.
Tarkennus lukittunut.
Ei voi tarkentaa. Kohde on liian lähellä, tai erikoistilanne estää automaattitarkennusjärjestelmää tarkentamasta.
Tarkennusalue
Teleasento - 1,6 m - ääretön
Kaikki etäisyydet on laskettu objektiivin etupinnasta. Makrokuvausalue on esitetty sivulla 35.
Laajakulma-asento - 0,6 m - ääretön
Tarkennus varmistettu (tiloissa P, A, S ja M, kiinteässä automaattitarkennuksessa ja digitaalisella urheilukuvaus-aiheohjelmalla ). Valotus säätyy jatkuvasti.
• Kun tarkennus on säätynyt, automaattitarkennustunnistin näkyy päivittyvässä kuvassa ja näyttää tarkennuspisteen sijainnin.
• Tarkennuksenilmaisin näyttää, että tarkennus on lukittu. Valotusaika ja himmenninarvo muuttuvat valkoisista mustiksi osoittamaan, että valotus on lukittunut.
Sisäänrakennettu salamalaite otetaan käyttöön nostamalla se ylös (1). Salamalaite pannaan pois päältä painamalla se alas. Kun salaman tilailmaisin on punainen, salama latautuu; odota että se muuttuu valkoiseksi, ennen kuin otat kuvan.
Salamakuvaustapaa muutetaan nostamalla salama ylös ja painamalla salamakuvaustavan näppäintä (2) niin, että haluttu salamakuvaustapa on näkyvissä.
Automaattisalama – salama välähtää automaattisesti niukassa valossa ja vastavalo-olosuhteissa.
Punasilmäisyyden vähennys – salama välähtää useita kertoja ennen pääsalamaa vähentääkseen punasilmäisyysvaikutusta, joka johtuu valon heijastumisesta verkkokalvolta. Käytä niukassa valossa ihmisiä ja eläimiä kuvattaessa. Esisalamat pienentävät kuvattavien pupilleja.
Täytesalama – salama välähtää aina kuvaa otettaessa riippumatta vallitsevan valon määrästä. Täytesalamaa voi käyttää voimakkaasta suorasta valosta tai auringonvalosta aiheutuvien jyrkkien varjojen vähentämiseen.
Hidas täsmäys – salaman valo ja vallitseva valo tasapainottuvat. Käytä hidasta täsmäystä saadaksesi tumman taustan mukaan kuvaan yksityiskohtineen. Pyydä kuvattavia olemaan liikkumatta salaman välähdyksen jälkeen; suljin saattaa edelleen olla auki taustan valottamiseksi. Koska valotusaika voi olla pitkä, jalustan käyttö on suositeltavaa.
Salama pois päältä – salama on alhaalla, eikä voi välähtää.
26 Peruskuvaus
Automaattinen salama
Täytesalama
Hidas täsmäys
Automaattinen salama ja punasilmäisyyden vähennys
Salamakuvaustavat
27
Jos valotusaika on liian pitkä vakaaseen käsivarakuvaukseen, niin riippumatta siitä onko kuvanvakaus päällä vai ei (s. 56), laukaisutärähdyksen varoitus ilmestyy näytölle. Laukaisutärähdys näkyy käden vähäisestä liikkeestä aiheutuvana kuvan lievänä epäterävyytenä, ja se näkyy voimakkaampana teleasennossa kuin laajakulma-asennossa. Kuvan voi ottaa, vaikka varoitus onkin näkyvissä. Jos varoitus näkyy, laita kamera jalustalle, käytä kameran salamaa tai zoomaa laajakulmalle niin, että varoitus häviää.
Laukaisutärähdyksen varoitus
Salaman kantama – automaattinen kuvaus
Kamera säätelee salaman tehoa automaattisesti. Kohteen tulee olla salaman kantamalla, jotta kuvat valottuisivat oikein. Etäisyydet on ilmoitettu objektiivin edestä mitattuina. Optisesta järjestelmästä johtuen salaman kantama ei ole sama objektiivin laajakulma-asennossa ja teleasennossa.
Täytesalama
Teleasento - 1,2 - 2,2 m
Laajakulma-asento - 0,2 - 3,6 m
Laukaisutärähdyksen varoitus
Salama pois päältä
Jos salaman valo riitti kohteen valaisemiseen, salaman tehon ilmaisin korvaa hetkeksi salamakuvaustavan ilmaisimen kuvan ottamisen jälkeen.
Salaman tehon ilmaisin
2
1
Monitorikuvan kirkkautta voi säätää. Kirkkaustason voi säätää erikseen etsimelle ja monitorille. Käännä toimintatavan valitsin haluamaasi asentoon. Pidä informaationäppäin (i+) alhaalla niin, että LCD:n kirkkausnäyttö avautuu.
Säädä kirkkautta vasen/oikea-näppäimillä, näytön kuva säätyy vastaavasti. Aseta kirkkaustaso painamalla säätimen keskinäppäintä tai poistu näytöstä tekemättä muutoksia painamalla menu ­näppäintä.
28 Peruskuvaus 29
Informaatiopainikkeen (i+) painaminen muuttaa monitorinäyttöä Järjestys on seuraava: standardinäyttö, reaaliaikainen histogrammi ja pelkkä päivittyvä kuva.
Standardinäyttö Pelkkä päivittyvä
kuva.
Informaatiopainike
i+Painike
Näytön kirkkauden säätäminen
Set LCD brightness
:adjust
:enter
Low High
Digitaaliset aiheohjelmat
Urheilu – käytetään nopean liikkeen vangitsemiseen käyttämällä mahdollisimman lyhyttä
valotusaikaa. Automaattitarkennusjärjestelmä tarkentaa jatkuvasti; ks. sivu 25. Salamaa käytettäessä kohteen tulee olla salaman kantamalla (s. 27).
Auringonlasku – optimoitu tuottamaan rikas- ja lämminsävyisiä auringonlaskukuvia. Älä suuntaa kameraa kohti aurinkoa pitkiksi ajoiksi, kun aurinko on horisontin yläpuolella. Auringon voima saattaa vahingoittaa CCD:tä. Laita kamera pois päältä ja objektiivinsuojus paikalleen otosten välillä.
Yöhenkilökuva – syvien, hienovaraisten yönäkymien kuvaukseen. Jalustan käyttö on suositeltavaa. Salaman kanssa käytettäessä aiheen ja taustan valotukset pysyvät tasapainossa. Salamaa voi käyttää vain kuvattaessa lähellä olevia kohteita, esim. henkilökuvauksessa; punasilmäisyyden vähennys ei ole käytössä. Pyydä kuvattavia pysymään paikallaan päävälähdyksen jälkeen; suljin saattaa edelleen olla auki taustan valottamiseksi.
Maisema – optimoitu tuottamaan teräviä, värikkäitä maisemakuvia. Käytetään kuvattaessa näkymiä ulkona kirkkaassa valossa.
Digitaaliset aiheohjelmat optimoivat kameran valotuksen, valkotasapainon ja kuvankäsittelyjärjestelmät erityisolosuhteita ja
-aiheita varten. Valitse haluamasi aiheohjelma kääntämällä valotustavan valintakiekkoa; käyttöön tuleva ohjelma näkyy näytön vasemmassa alakulmassa.
Henkilökuva – optimoitu tuottamaan lämpimiä, pehmeitä ihon sävyjä ja hieman epätarkka tausta. Useimmat henkilökuvat onnistuvat parhaiten teleobjektiiviasennossa; pitkä polttoväli ei liioittele kasvonpiirteitä ja kapeampi terävyysalue pehmentää taustan. Käytä suorassa auringonvalossa kiinteää salamaa tai taustavaloa voimakkaiden varjojen vähentämiseksi.
Valotustavan ilmaisin
Reaaliaikainen histogrammi näyttää päivittyvän kuvan likimääräisen kirkkausjakauman. Histogrammi ei voi näyttää salamavalon vaikutusta. Otetun kuvan histogrammi voi poiketa reaaliaikaisesta histogrammista.
Reaaliaikainen histo­grammi
Kuvia voi katsella pikakatseluna (Quick View) ja toistotilassa. Tämä jakso selostaa molempien perustoiminnot. Toistotilassa on myös muita toimintoja, ks. sivu 70.
Kuvia voi katsella toistotilassa, kun toimintatavan valitsin on asetettu toistolle (1).
Kuvia voi katsella kuvaustilassa painamalla pikakatselu/poisto­painiketta (2).
3130 Toiston perustoiminnot
TOISTON PERUSTOIMINNOT
Yhden kuvan toisto ja histogramminäyttö
Kuvauspäivämäärä
Kuvanumero / kuvien kokonaismäärä
Lukituksen ilmaisin (s. 77)
DPOF-ilmaisin (s. 84)
Kuvakoko (s. 54). Kuvanlaatu (s. 54).
Kuvaus-
aika
Valotusaika
Himmenninarvo
Valkotasapaino­asetus (s. 60)
Valoherkkyys asetus (s. 64)
Valotuskorjauksen määrä (s. 41)
Kansionimi
Kansionumero - tiedostonumero
Histogrammi
Tilanilmai
sin
Histogrammi näyttää kuvan valoisuusjakauman mustasta (vasemmalla) valkoiseen (oikealla). Kukin 256 pystyviivasta osoittaa kyseisen valoarvon suhteellisen osuuden kuvassa. Histogrammin avulla voi arvioida valotusta, mutta se ei anna tietoa väreistä.
Pikakatselu/Poi sto-painike
Pikakatselu- ja toistotilassa kuvia voi selata säätimen vasen/oikea-näppäimillä.
Näkyvillä olevan kuvan voi poistaa. Poistettua kuvaa ei voi palauttaa.
Näkyvillä olevan kuvan voi poistaa painamalla pikakatselu/poisto-painiketta. Näkyviin tulee varmennusnäkymä.
Poista kuva painamalla säätimen keskipainiketta.
Korosta ”Yes” vasen/oikea -näppäimillä. ”No” peruu toimenpiteen.
Kuvien katselu ja kiertäminen
Histogramminäyttö saadaan esille painamalla säätimen ylös-näppäintä. Yksittäiseen kuvaan voi palata painamalla alas-painiketta.
Yksittäisten kuvien poistaminen
Videoilmaisin (s. 40)
Sähköpostikopion ilmaisin (s. 80)
Suurennos (s. 33)
Delete this frame?
Yes No
2
1
Pystykuvan voi kääntää painamalla alas­näppäintä. Toiminnolla on kolme eri asentoa: 90° vastapäivään, 90° myötäpäivään ja horisontaalisesti.
Pikakatselusta pääsee kuvaustilaan painamalla menu-painiketta tai painamalla laukaisin puoliväliin.
Suurentava toistotila käynnistetään painamalla zoomauskytkimen oikeaa puolta (T) suurennettavan kuvan ollessa näytössä. Suurennuksen määrä näkyy LCD ­näytössä.
Suurennusta lisätään työntämällä zoomauskytkintä oikealle (T). Suurennusta vähennetään työntämällä zoomin vipua vasemmalle (W).
32 33Kuvankatselun perustoiminnot
Suurentava toisto
Kuvaa voi vierittää säätimen nelisuuntanäppäimillä (2). Vieritettäessä näytössä olevat nuolet häviävät, kun kuvan reuna on saavutettu.
Pikakatselun (QV) yhden kuvan katselussa tai toistotilassa liikkumattoman kuvan voi suurentaa alkaen 1,2-kertaisesta suurennuksesta. Maksimisuurennus riippuu kuvan koosta. 640x480-kokoiset kuvat voidaan suurentaa kaksinkertaisiksi ja 2816x2112-kokoiset 4,4-kertaisiksi.
Suurentavasta toistotilasta poistutaan painamalla menu -näppäintä.
Informaatiopainikkeen (i+) avulla voi vaihtaa näkymää täysistä tiedoista pelkkään kuvaan.
Indeksikuvien katselussa säätimen nelisuuntanäppäimet liikuttavat keltaista kehystä. Kun kuva on korostettuna kehyksellä, kuvan päivämäärä, lukitus- ja tulostustilanne ja otosnumero näkyvät näytön alaosassa. Korostettuna olevan kuvan voi poistaa pikakatselu/poisto-näppäimellä (s. 31). Videoleikkeen voi toistaa painamalla säätimen keskinäppäintä. Kun näyttöpainiketta painetaan uudelleen, korostettuna oleva kuva näkyy yhden kuvan katselussa.
Informaatiopainikkeella (i+) voi säätää näyttötapaa. Jokainen näppäimen painallus tuo esille järjestyksessä seuraavan näyttötavan: täydet tiedot, pelkkä kuva, indeksikuvat.
i+Painike
Näytön oikeassa yläkulmassa oleva paikannin osoittaa kuvasta näytettävän alueen.
Täydet tiedot
Indeksikuvat
Informaatiopainike
Pelkkä kuva
Jos kuvan koko on suurempi kuin 640x480, siirrä zoomauskytkintä oikealle (T) suurimmalla suurennoksella, jolloin voit katsella kuvaa lähemmin noin kaksinkertaisessa koossa.
3534 Kuvaus – erikoistoiminnot
KUVAUS – ERIKOISTOIMINNOT
Tässä osiossa selostetaan tallennuksen erikoistoiminnot. Lue peruskuvausosio ennen kuin siirryt tähän osioon.
3. Salamakuvaustavan osoitin (s. 26)
7. Valkotasapainon osoitin (s. 60)
8. Kameran herkkyyden (ISO) näyttö (s. 64)
11. Valonmittaustavan osoitin (s. 63)
12. Valotusajan näyttö
13. Aukkonäyttö
25. Digitaalisen zoomin näyttö (s. 99)
19. Kuvansiirtotavan osoitin (s. 46)
17. Päiväyksen merkinnän osoitin (s. 94)
18. Otoslaskuri (s. 55)
26. Väritilan ilmaisin (s. 65)
24. Kuvakoon näyttö (s. 54)
23. Kuvanlaadun osoitin (s. 54)
2. Tilanilmaisin
10. Valotustavan osoitin (s. 36 - 38)
14. Makrokuvauksen osoitin (s. 35)
9. Valotuskorjauksen näyttö (s. 41)
4. Salamakorjauksen ilmaisin (s. 62)
Kuvaustavan näyttö
1. Laajakulmalisäkkeen ilmaisin (s. 91)
5. Terävyysnäyttö (s. 66)
6. Kontrasti (s. 65)
20. Kuvanvakauksen ilmaisin (s. 56)
15. Tarkennustavan osoitin (s. 58)
22. Paristojen varauksen ilmaisin (s. 14)
Makro
Laajakulma-asento: 0,1 - 1 m Teleasento: 1,2 - 2,5 m
Supermakron ilmaisin
Käytettävissä on kaksi makrokuvaustapaa: supermakro ja standardimakro. Supermakro mahdollistaa tarkennuksen jopa 1 cm:n etäisyydelle objektiivista. Kun supermakro on valittuna, objektiivi zoomautuu automaattisesti kiinteälle polttovälille, eikä sitä voi muuttaa. Standardimakrolla zoomin käyttö on mahdollista. Lyhin tarkennusetäisyys vaihtelee polttovälistä riippuen, ks. alla.
Valitse makrokuvaus painamalla makronäppäintä (1). Toimintatapojen järjestys seuraava: standardimakro, supermakro ja makro pois päältä.
Alla olevasta taulukosta näkyvät supermakron ja standardimakron kuvausalueet. Kaikki etäisyydet on laskettu objektiivista etupinnasta.
1 - 100 cm
Supermakro
Standardimakro
A. Tarkennusalue B. Pistemittausalue (s. 63)
1
1
2 3
4 5
10
6
11 12 13 14 15 16 17
18
19
20
21
22
23
24
2526
A
B
16. Tarkennuksenilmaisimet (s. 25)
21. Laukaisutärähdyksen varoitus (s. 27)
8
7 9
Valotusaika ja aukko eivät säätele vain valotusta. Valotusaika määrittelee, kuinka terävänä liikkuva aihe näkyy. Aukko säätelee kuvan syväterävyyttä eli kameran edessä terävänä näkyvää aluetta. Lisätietoja valotuksen säädöstä on osiossa Lyhyt johdatus valokuvaukseen sivulla 129.
Kuvaaja valitsee aukon, ja kamera asettaa oikeaan valotukseen tarvittavan valotusajan. Kun aukon esivalinta otetaan käyttöön, näytöllä näkyvä himmenninarvo muuttuu siniseksi ja sen viereen ilmestyy kaksoisnuoli. Salamakuvaustavaksi voi valita (a) täytesalaman, (b) täytesalaman ja punasilmäisyyden vähennyksen tai (c) pitkän salamatäsmäyksen ja punasilmäisyyden vähennyksen (s. 26).
36 Kuvaus – erikoistoiminnot
Ohjelmoitu valotustapa säätelee sekä valotusaikaa että aukkoa oikean valotuksen takaamiseksi. Tämä valotustapa mahdollistaa kuvaamisen ilman, että kuvaajan tarvitsee huolehtia valotusasetuksista. Valotusaika ja aukko näkyvät näytöllä, kun laukaisin painetaan puoliväliin. Jos valotusaika ja aukko muuttuvat punaisiksi, aiheen valotus ei ole mahdollista kameran valotusalueella.
Ohjelmoitu (P) valotustapa
Säädä aukko säätimen ylös/alas -näppäimillä (1). Aukkoa voi muuttaa 1/3 aukon portain. Käynnistä valotusjärjestelmä painamalla laukaisin puoliväliin; aukkoa vastaava valotusaika näkyy näytöllä.
Kuvaaja valitsee valotusajan, ja kamera asettaa oikeaan valotukseen tarvittavan aukon. Kun valotusajan esivalinta otetaan käyttöön, valotusajan näyttö muuttuu siniseksi ja sen viereen ilmestyy kaksoisnuoli. Valotusaika voidaan valita 1/1000 sekunnin ja 4 sekunnin väliltä. Jos valotusaika ei sovi kameran aukkoalueelle, aukkonäyttö muuttuu punaiseksi. Salamakuvaustavaksi voi valita (a) täytesalaman, (b) täytesalaman ja punasilmäisyyden vähennyksen tai (c) pitkän salamatäsmäyksen ja punasilmäisyyden vähennyksen (s. 26).
Koska suurin aukko ei ole sama laajakulmalla ja telellä, aukko muuttuu automaattisesti, kun objektiivia zoomataan. Jos aukko ei sovi kameran valotusaika-alueelle, valotusajan näyttö muuttuu punaiseksi monitorissa.
Valitse valotusaika säätimen (1) ylös/alas-näppäimillä. Käynnistä valotusjärjestelmä painamalla laukaisin puoliväliin; valotusaikaa vastaava aukko näkyy näytöllä.
Aukon esivalintaan perustuva (A) valotustapa
Valotusajan esivalintaan(S) perustuva valotustapa
Kuvausvihjeitä
37
1
1
Laukaisutärähdyksen varoitus (s. 27) ei näy valotustavalla S. Jos valittuna on pitkä valotusaika, kamera suorittaa kuvakohinan vaimennuksen; prosessoinnin aikana voi näkyä viesti. Lisätietoja kohinanvaimennuksesta on sivulla 39.
Käsisäätöä käytettäessä valotusajat ja aukot voidaan valita yksilöllisesti. Tämä valotustapa ohittaa valotusjärjestelmän ja antaa kuvaajalle täyden vapauden määritellä valotus.
38 Kuvaus – erikoistoiminnot
Muuta valotusaikaa säätimen ylös/alas-näppäimillä.
39
Käsisäätöön (M) perustuva valotustapa
Valotukseen tehdyt muutokset näkyvät näytön päivittyvässä kuvassa. Valotusaika- ja aukkonäytöt muuttuvat laukaisinta puoliväliin painettaessa punaisiksi, jos valitut asetukset ali- tai ylivalottavat kuvaa huomattavasti. Jos näytön kuva on musta, lisää valotusta niin, että kuva tulee näkyviin; vähennä valotusta, jos näytön kuva on valkoinen.
Valotuksen käsisäätöä käytettäessä kameran herkkyysasetukseksi tulee ISO 100. Kameran herkkyyttä voi muuttaa kuvaustilan valikon osiossa 3 (s. 64) Salamakuvaustavaksi voi valita (a) täytesalaman, (b) täytesalaman ja punasilmäisyyden vähennyksen tai (c) pitkän salamatäsmäyksen ja punasilmäisyyden vähennyksen (s. 26), mutta salamavalon vaikutus ei näy päivittyvässä kuvassa.
Laukaisutärähdyksen varoitus (s. 27) ei näy valotustavalla M. Jos valittuna on pitkä valotusaika, kamera suorittaa kuvakohinan vaimennuksen; prosessoinnin aikana voi näkyä viesti. Lisätietoja kohinanvaimennuksesta on sivulla 39.
Muuta aukkoa säätimen vasen/oikea-näppäimillä.
Kohinaa voi ilmetä pitkillä valotusajoilla, suurilla herkkyysarvoilla (ISO) tai kuumissa olosuhteissa. Näissä tapauksissa kohinanvaimennusta sovelletaan kuvaan automaattisesti. Näytölle ilmestyy viesti, jos kohinanvaimennusprosessi kestää kauan. Tämän viestin ollessa näkyvissä kameralla ei voi kuvata.
Kohinanvaimennus
Processing...
Jos kamera on kuumentunut, kohinanvaimennusta saatetaan käyttää useammin kuin normaalioloissa. Tämä voi vaikuttaa kuvanottotaajuuteen. Anna kameran jäähtyä ennen kuin otat kuvia.
Huomautuksia
Konica Minoltan historiaa
Innovatiivisuus ja luovuus ovat Minoltan menestyksen kulmakiviä. Electro-zoom X edusti kokeellista kamerasuunnittelua ja sai paljon huomiota osakseen Photokina-messuilla vuonna 1966.
Electro-zoom X oli elektronisesti ohjattu, aukon esivalinnalla varustettu, mekaaninen järjestelmäkamera, jossa oli 30 - 120 mm:n f/3,5 zoomobjektiivi ja jolla 16 mm:n filmillä saattoi ottaa kaksikymmentä 12 x 17 mm:n kokoista kuvaa. Laukaisin ja paristolokero ovat kädensijassa. Kamerasta valmistettiin vain muutamia prototyyppejä, ja se on eräs Minoltan harvinaisimmista kameroista.
Loading...
+ 46 hidden pages