Kia Stinger 2018 Owner's Manual [sv]

Kia, FÖRETAGET

Tack för att du har valt en bil från Kia. Vi
är en stor global fordonstillverkare som fokuserar på prisvärda, högkvalitativa produkter. Kia Motors ambition är också att erbjuda alla Kia-ägare en service som överträffar förväntningarna.
I alla våra verkstäder kan du räkna med att få ett gott mottagande. Din bil tas hand om av specialutbildade servicetekniker i enlighet med vårt löfte i vår internationella slogan "Family-like Care".
All information i den här instruktionsboken var aktuell vid trycktillfäl‐ let. Kia förbehåller sig dock rätten att när som helst göra ändringar i enlighet med vår policy om kontinuerliga förbättringar.
Instruktionsboken innehåller beskrivningar och förklaringar avseende din bilmodell och dess utrustningsnivåer, både standardutrustning och tillval. Det kan därför finnas vissa avsnitt i instruktionsboken som inte gäller just din bil.
Välkommen till Kias värld med "Family-like Care"!
Tack för att du har valt en Kia. I
den här instruktionsboken kan du läsa om funktioner, underhåll och säkerhetsinformation för din nya bil. Den medföljande garanti- och serviceboken ger viktig information om de garantier som gäller för ditt fordon. Läs des‐ sa böcker noggrant och följ Kias anvisningar och rekommendationer så att du får mesta möjliga glädje av din nya bil och kan hantera den på ett säkert sätt.
Kia erbjuder en mängd valmöjligheter, tillbehör och funktioner för de olika modellerna. Därför kan det hända att viss utrustning som beskrivs i instruktionsboken, och de bilder som visas, inte gäller för din bil.
Informationen och specifikationerna i den här instruktionsboken var aktuella vid trycktillfället. Kia förbehåller sig rätten att när som helst ändra specifikationer eller konstruktioner utan föregående meddelande och utan vidare förpliktelser. Om du har frågor rekommenderar Kia att du hör av dig till en godkänd Kia-återförsäljare/service‐ partner.
Kia är mycket angeläget om att din Kia-bil fortsätter att vara till största glädje och tillfredsställelse.
© 2017 Kia MOTORS Corp. Med
ensamrätt. All reproduktion av denna handbok, såväl elektronisk som mekanisk, inklusive kopiering, lagring i något informationshanteringssystem eller översättning av hela eller delar av handboken är för‐ bjudet såvida inte ett skriftligt tillstånd har erhållits från Kia MOTORS Corporation.
Tryckt i Korea
Förord
ii

Innehållsförteckning

Inledning
1
En snabb överblick
2
Säkerhetsfunktioner i bilen
3
Lär känna bilen
4
Tips för körning
5
Om något händer
6
Underhåll
7
Specifikationer och kundinformation
8
Alfabetiskt register
I
iii
iv
Så här använder du instruktionsboken................................. 1-02
Bränsler
ekommendationer......................................................1-03
Bensinmotor.......................................................................... 1-03
Inkörning av bilen...................................................................... 1-05
Risk för brännskador vid parkering eller när man
stannar fordonet...................................................................1-06

Inledning

1

SÅ HÄR ANVÄNDER DU INSTRUKTIONSBOKEN

Vi vill att du ska få största möjliga gläd‐ je med din bil. Instruktionsboken kan vara till hjälp på många olika sätt. Vi re‐ kommenderar att du läser igenom hela instruktionsboken. Läs alla avsnitt mar‐ kerade med VARNING och VIKTIGT i in‐ struktionsboken för att minska risker för allvarliga eller livshotande skador. Bilderna är ett komplement till texten för att ytterligare förklara hur du nytt‐ jar din bil. Genom att läsa instruktions‐ boken får du information om olika funktioner, viktig säkerhetsinformation och körtips för olika typer av väglag. En översikt över innehållet i instruk‐ tionsboken finns i Innehåll. Använd In‐ dex när du söker ett speciellt område eller ämne. Index är en lista i bokstavs‐ ordning med all information i instruk‐ tionsboken. Avsnitt: Instruktionsboken är indelad i nio avsnitt samt ett index. Varje avsnitt inleds med en kort innehållsförteckning så att du snabbt kan avgöra om avsnit‐ tet innehåller den information som du söker.
Du hittar stycken med signalorden VARNING, VIKTIGT och OBSERVERA i in‐ struktionsboken. VARNING anger infor‐ mation som är viktig för din personliga säkerhet. Läs igenom och iaktta ALLA föreskrifter och rekommendationer som anges under VARNING, VIKTIGT och OBSERVERA.
VARNING
VARNING indikerar en situation som kan
medföra materiell skada, per‐ sonskada eller livsfara om varningen skulle ignoreras.
VIKTIGT
VIKTIGT indikerar en situation som kan
medföra materiell skada om in‐
formationen ignoreras.
OBSERVERA
OBSERVERA indikerar att stycket in‐ nehåller
intressant och värdefull in‐
formation.
Inledning
1-02

BRÄNSLEREKOMMENDATIONER

Bensinmotor

Blyfritt
Europa Blyfri bensin med oktantalet 95 eller
högre bör användas för att bilen ska fungera optimalt. Det går även att använda blyfri bensin med oktantalet RON 91 ~ 94/ AKI 87~90, men det innebär en något redu‐ cerad effekt. (Använd inte bränsle med metanoltillsats.)
Ej Europa Din nya Kia-bil är konstruerad för blyfri
bensin med oktantalet 91 eller högre. (Använd inte bränsle med metanoltill‐ sats.) Din nya bil är konstruerad för bästa prestanda med BLYFRI BENSIN samt minimerade avgasutsläpp och risker för igensättning av tändstiften.
VIKTIGT
ANVÄND ALDRIG BLYAT BRÄNSLE. Blyat
bränsle skadar katalysatorn
(Fortsättning)
(Fortsättning)
och motorns syresensor och det på‐ v
erkar avgasreningen. Fyll aldrig på andra bränsleadditiv i bränsletanken än de specificerade. (Kia rekommenderar att du rådfrå‐ gar en godkänd Kia-återförsäljare/ servicepartner för information.)
VARNING
• Avsluta tankningen när pump‐
handtaget löser ut.
• Kontrollera alltid att tanklocket
sitter
ordentligt för att förhindra att bränsle läcker ut i händelse av olycka.
Blyat (i förekommande fall)
För vissa marknader ges motorn en konstruktion som kräver blyad bensin. Hör med en Kia-återförsäljare/service‐ partner om du misstänker att du behö‐ ver blyad bensin till din bil. Oktantalet för blyad bensin är detsam‐ ma som för blyfri.
Bensin med etanol eller metanol
E-bränsle, en blandning av bensin och etanol (t.ex. E85) och bensin som inne‐ håller metanol (även känt som träsprit) marknadsförs som ersättning för blyad eller blyfri bensin. Använd inte mer än 10 % etanol i ben‐ sinen och använd inte bensin eller E­bränsle som innehåller metanol. Båda dessa bränslen kan orsaka driftproblem och skada bränsle-, motorkontroll- och avgasreningssystemen. Om driftproblem uppkommer ska du genast sluta att använda E-bränsle. Skador på bilen eller driftproblem om‐ fattas inte av tillverkarens garanti om felet har orsakats av:
1. E-bränsle med mer än 10 % etanol.
2. Inblandning av metanol.
3. Blyat bränsle.
VIKTIGT
Använd aldrig bensin med tillsats av metanol.
Använd aldrig bensinpro‐ dukter som innehåller etanol och på‐ verkar bilens köregenskaper.
1-03
1
Inledning
Andra bränslen
Används bränslen som t.ex.
-
innehåller föreningar med kisel (Si)
-
eller mangan (Mn),
-
järn (Fe) eller
-
Andra metaller kan skador på bilen och motorn orsakas. Det kan leda till proppar, misständning, svag accelera‐ tion, motorstopp, katalysatorskada, onormal korrosion, förkortad livs‐ längd osv. Motorkontrollampan (MIL) kan också tändas.
OBSERVERA
Det är inte säkert att skador på bränslesystemet
eller problem orsa‐ kade av dessa bränslen omfattas av nybilsgarantin.
Användning av MTBE
Kia rekommenderar att bränslen med MTBE (Methyl Tertiary Butyl Ether) över 15,0 % vol. (syrehalt över 2,7 % vikt) inte används för din bil.
Bränslen som innehåller MTBE över 15,0
% vol. (syrehalt 2,7 % vikt) kan försämra bilens motoreffekt och göra den svårstartad.
VIKTIGT
Din nybilsgaranti kanske inte täcker skador
på bränslesystemet och pre‐ standaproblem som orsakas av bränslen som innehåller metanol el‐ ler bränslen som innehåller över 15,0 % vol. (syrehalt 2,7 % vikt) MTBE (Methyl Tertiary Butyl Ether).
Använd inte metanol
Bränsle som innehåller metanol (trä‐ sprit) får inte användas i bilen. Den här typen av bränsle kan orsaka driftpro‐ blem och skada bränsle-, motorkont‐ roll- och avgasreningssystemet.
Bränsleadditiv
Kia rekommenderar att du använder blyfri bensin som har oktanhalten RON (Research Octane Number) 95 / AKI (Antiknock Index) 91 eller högre (i Euro‐ pa) eller oktanhalten RON (Research Octane Number) 91 / AKI (Antiknock In‐ dex) 87 eller högre (utanför Europa).
Om du inte regelbundet använder kvali‐ tetsbränsle
med tillsats av bränsleaddi‐ tiv och har problem med att starta mo‐ torn, eller om motorn går orent, bör du tillsätta en flaska bränsleadditiv var 15 000:e km (Europa, Australien och Nya Zeeland)/10 000:e km () (ej Europa, Australien och Nya Zeeland, Kina) / 5 000 km (för Kina och Brasilien). Bränsleadditiv säljs hos professionella Kia-återförsäljare där du även kan få information om hur de används. Kia re‐ kommenderar att du besöker en god‐ känd Kia-återförsäljare/servicepartner. Blanda inte med andra tillsatser.
Användning i andra länder
Om du tänker köra bilen i ett annat land ska du:
• Följa alla lokala regler gällande regi‐ strering och försäkring.
• Försäkra dig om att lämpligt bränsle finns tillgängligt.
Inledning
1-04

INKÖRNING AV BILEN

Någon egentlig inkörningsperiod behövs inte. Följ dock nedanstående anvisning‐ ar under de första 1 000 km så för‐ bättrar du bilens prestanda, ekonomi och livslängd.
• Rusa aldrig motorn.
• Håll motorvarvtalet under 3000 varv/min.
• Kör med varierat motorvarvtal. An‐ vänd inte samma varvtal, vare sig högt eller lågt, under längre perioder. Ett varierande motorvarvtal behövs för att motorn ska köras in på bästa sätt.
• Undvik häftiga inbromsningar för att bromsarna ska slitas in på rätt sätt.
• Kör inte med släp förrän bilen körts minst 2 000 km.
1-05
1
Inledning

RISK FÖR BRÄNNSKADOR VID PARKERING ELLER NÄR MAN STANNAR FORDONET.

• Parkera, eller stanna inte nära lättan‐ tändliga saker så som löv, papper, olja och däck. Sådana saker som placeras när avgassystemet kan bli en brand‐ fara.
• När en motor går på tomgång vid höga varvtal med bakdelen av fordo‐ net mot en vägg kan värmen ifrån avgasröret orsakar missfärgningar eller brand. Håll tillräckligt med ut‐ rymme mellan bakre delen av fordo‐ net och väggen.
• Var noga med att inte vidröra avgas/ katalysator-systemen medan mo‐ torn är på, eller direkt efter att mo‐ torn stängts av. Det finns risk för brännskador eftersom systemen är extremt varma.
Inledning
1-06
Exteriöröversikt.........................................................................2-02
Interiöröv
ersikt..........................................................................2-04
Översikt över instrumentpanelen...........................................2-05
Motorrum................................................................................... 2-07

En snabb överblick

2

EXTERIÖRÖVERSIKT

1. Motorhuv.................................................................. sid. 4-31
2.
Strålkastare (Lär känna bilen).............................. sid. 4-95
Strålkastare (Underhåll)........................................ sid. 7-64
3. Hjul och däck............................................................ sid. 7-31
Hjul och däck............................................................ sid. 8-09
4. Yttre backspegel.......................... .......................... sid. 4-46
5. Brett sotltak.............................. .............................. sid. 4-36
6. Vindrutetorkarblad (Lär känna bilen)................ sid. 4-102
Vindrutetorkarblad (Underhåll)............................ sid. 7-25
7. Fönster.................................. .................................. sid. 4-27
8. Parkeringsvarning framåt.................. .................. sid. 4-86
En snabb överblick
2-02
1. Dörrlås................................... ................................... sid. 4-12
2.
Tanklucka................................ ................................ sid. 4-33
3. Bakre kombinationslampa (underhåll)................ sid. 7-64
4. Högt monterat bromsljus (underhåll)........ ........ sid. 7-64
5. Baklucka................................. ................................. sid. 4-16
Baklucka................................. ................................. sid. 4-22
6. Antenn.................................................................... sid. 4-139
7. Backkamera.............................. .............................. sid. 4-92
8. Driften av parkeringsvarningen framåt.............. sid. 4-83
Parkeringsvarning framåt.................. .................. sid. 4-86
2-03
2
En snabb överblick

INTERIÖRÖVERSIKT

1. Inre dörrhandtag.......................... .......................... sid. 4-13
2.
Knapp för förarsätets lägesminne...................... sid. 3-09
3. Elfönsterhissknapp........................ ........................ sid. 4-27
4. Centrallåsomkopplare............................................ sid. 4-13
5. Låsknapp för elfönsterhissar................................ sid. 4-29
6. Eljustering av ytterbackspegel.............. .............. sid. 4-46
7. Infällning av sidospeglar.................... .................... sid. 4-47
8. Tanklucksöppning......................... ......................... sid. 4-33
9. Knapp för att öppna elmanövrerad baklucka.. .. sid. 4-17
10. Instrumentpanelbelysningens reglage................ sid. 4-50
11. PÅ/AV-knapp för BCW.................... .................... sid. 5-110
12. På/av-knapp för LKAS (filföljningsassistanssystem)
........................................ ........................................ sid. 5-103
13. Ratt..................................... ..................................... sid. 4-41
14. Spak för höjd-/längdjusterbar ratt...................... sid. 4-41
15. Inre säkringspanel......................... ......................... sid. 7-40
16. Bromspedal.............................................................. sid. 5-36
17. Parkeringsbromspedal..................... ..................... sid. 5-37
18. Motorhuvsöppning.................................................. sid. 4-31
19. Säte..................................... ..................................... sid. 3-02
En snabb överblick
2-04

ÖVERSIKT ÖVER INSTRUMENTPANELEN

1. Förarens frontkrockkudde.................. .................. sid. 3-51
2.
Signalhorn................................................................ sid. 4-43
3. Mätare, varnings- och kontrollampor........ ........ sid. 4-49
4. Torkar- och spolningsspak.................................. sid. 4-102
5. ENGINE START/STOP (motor start/stopp)-knapp......
................................................................................... sid. 5-07
6. Farthållare................................................................ sid. 5-66
Manuell farthållare........................ ........................ sid. 5-71
Smart Cruise Control med stop-&-go........ ........ sid. 5-78
7. Varningsblinkers...................................................... sid. 6-02
8. Automatisk klimatanläggning.............. .............. sid. 4-114
9. Växelväljare automatisk........................................ sid. 5-12
Växelspak på automat (växla med kabel).......... sid. 5-20
10. Knapp för eluppvärmd ratt................. ................. sid. 4-43
11. ISG-knapp................................ ................................ sid. 5-94
12. Knapp för övervakning av omgivningen (AVM-sy‐
stem).................................... .................................... sid. 4-93
13. Sitsvärme............................... ............................... sid. 4-130
Luftventilerat säte....................... ....................... sid. 4-132
14. EPB-knapp (elektronisk parkeringsbroms)........ sid. 5-39
15. Auto Hold-knapp.......................... .......................... sid. 5-44
16. På/av-knapp för parkeringsvarning framåt... ... sid. 4-86
17. Förvaringsfack i mittkonsol................................ sid. 4-126
18. USB-laddare............................. ............................. sid. 4-133
19. Trådlös laddare för mobiltelefon........... ........... sid. 4-134
20. Handskfack.............................. .............................. sid. 4-126
21. Passagerarens frontkrockkudde.......................... sid. 3-51
2-05
2
En snabb överblick
22. Strömuttag............................................................ sid. 4-132
23.
Integrerat kontrollsystem i Drive Mode-läget.. sid. 5-98
24. Antisladdsystem (ESC)..................... ..................... sid. 5-49
En snabb överblick
2-06

MOTORRUM

1. Kylvätskebehållare........................ ........................ sid. 7-16
2.
Kylarlock................................. ................................. sid. 7-16
3. Påfyllningshål för motorolja................ ................ sid. 7-12
4. Mätsticka för motoroljenivå................ ................ sid. 7-12
5. Bromsvätskebehållare..................... ..................... sid. 7-19
6. Säkringsbox.............................................................. sid. 7-40
7. Spolarvätskebehållare............................................ sid. 7-20
8. Luftfilter................................. ................................. sid. 7-23
2-07
2
En snabb överblick
1. Kylvätskebehållare........................ ........................ sid. 7-16
2.
Kylarlock................................. ................................. sid. 7-16
3. Påfyllningshål för motorolja................ ................ sid. 7-14
4. Mätsticka för motoroljenivå................ ................ sid. 7-14
5. Bromsvätskebehållare..................... ..................... sid. 7-19
6. Säkringsbox.............................................................. sid. 7-40
7. Spolarvätskebehållare............................................ sid. 7-20
8. Luftfilter................................. ................................. sid. 7-23
En snabb överblick
2-08
Säten........................................................................................... 3-02
Inställning av framsäte - manuellt....................................
3-05
Inställning av framsäte - elmanövrerat ...........................3-06
Minne för förarposition .......................................................3-09
Återställning av minnet för förarposition.........................3-10
Nackskydd (framsätet)........................................................3-11
Ryggstödsficka .....................................................................3-13
Inställning av baksäte...........................................................3-14
Säkerhetsbälten........................................................................ 3-18
Bältessystem.........................................................................3-18
Skötsel av säkerhetsbälten.................................................3-28
Bilbarnstolar (CRS)....................................................................3-30
Vår rekommendation: barn sitter alltid i baksätet......... 3-30
Välja bilbarnstol (CRS).......................................................... 3-30
Montera en bilbarnstol (CRS).............................................. 3-32
ISOFIX-fästen och överrem (ISOFIX-fästsys‐
tem) för barn.........................................................................3-32
Krockkudde - SRS .................................................................... 3-43
Hur krockkuddesystemet fungerar................................... 3-44
Varningslampa krockkudde................................................. 3-47
SRS-komponenter och -funktioner...................................3-48
Förarens och passagerarens krockkuddar........................3-51
Sidokrockkudde..................................................................... 3-56
Sidokrockgardin.....................................................................3-58
SRS-underhåll........................................................................3-64
Ytterligare säkerhetsföreskrifter...................................... 3-65
Lägga till eller ändra utrustning i en bil med
krockkuddar........................................................................... 3-66
Varningsetikett för krockkudde..........................................3-66
Aktiv motorhuv .........................................................................3-67
Aktivering av aktiv motorhuv..............................................3-67
Situationer när den aktiva motorhuven inte löser ut.....3-68
Fel på aktiv motorhuv.......................................................... 3-69

Säkerhetsfunktioner i bilen

3

SÄTEN

Förarsäte
1.
Minne för förarposition
*
2. Framåt och bakåt
3. Ryggstödets lutning
4. Sitsens höjd
5. Svankstöd
6.
Dynans förlängning
*
7.
Styrning av sätets svankstöd
*
8. Nackstöd
Främre passagerarsäte
9. Framåt och bakåt
10. Ryggstödets lutning
11. Sitsens höjd
12.
Svankstöd
*
13. Nackstöd
Baksäte
14. Armstöd
15. Nackstöd
16.
Spak för ryggstödsfällning
*
*
: i för
ekommande fall
Säkerhetsfunktioner i bilen
3-02
VARNING
n
Lösa för
emål
Lösa föremål vid förarens fötter ris‐ kerar att hindra användningen av pedalerna och orsaka en olycka. Pla‐ cera inte något under framsätena.
VARNING
n
Fälla upp säten
Håll
i ryggstödet och res upp det långsamt när du återställer det till upprätt läge och kontrollera att det inte finns passagerare i närheten av sätet. Om du inte håller i ryggstödet kan det oväntat fjädra framåt och eventuellt orsaka personskada.
VARNING
n
Förar
ens ansvar för passage‐
rarna
Om du färdas i en bil och har bakåt‐ lutat ryggstöd kan det medföra all‐ varliga och till och med livshotande
(Fortsättning)
(Fortsättning)
skador vid en kollision. Om sätet är nedfällt
vid en olycka kan passagera‐ ren glida under midjebältet och ma‐ gen kan utsättas för stora tryck‐ krafter. Allvarliga och livshotande inre skador kan uppstå. Föraren ska se till att passagerarna sitter med upprätt ryggstöd när bilen är i rörel‐ se.
VARNING
Sitt inte på t.ex. en kudde som mins‐ kar
friktionen mellan sätet och krop‐ pen. En passagerare kan glida under midjebältet vid en olycka eller ett häftigt stopp. Om säkerhetsbältena inte tillåts fungera på avsett sätt kan allvarliga eller livshotande ska‐ dor bli följden.
VARNING
n
Förarsäte
(Fortsättning)
(Fortsättning)
• Försök aldrig att justera sätet me‐ dan
bilen är i rörelse. Det kan leda till att du tappar kontrollen och fö‐ rorsakar en olycka. Det kan med‐ föra livsfara eller risk för allvarliga person- och materialskador.
• Se till att inget hindrar ett normalt läge
på ryggstöden. Förvara inte bagage på ett sådant sätt att ryggstöden inte kan spärras i sitt läge. Det kan i annat fall innebära livsfara eller risk för allvarliga per‐ sonskador vid ett häftigt stopp el‐ ler en olycka.
• Ryggstödet ska alltid vara i upp‐ rätt
position under färd och midje‐ bältet ska ha god passning runt passagerarens nedre höftparti. Det ger det bästa skyddet i hän‐ delse av en olycka.
• För att undvika onödiga och allvar‐ liga
skador från krockkudden ska du alltid sitta så långt bak som möjligt från ratten utan att din kontroll över bilen försämras. Det är lämpligt att ha ett avstånd till ratten på minst 25 cm.
3-03
3
Säkerhetsfunktioner i bilen
VARNING
n
Ryggstöd i baksätet
• Ryggstöden i baksätet måste alltid vara
spärrade. I annat fall riskerar passagerare och last att kastas framåt. Allvarliga eller livshotande skador kan bli följden vid en kraftig inbromsning eller kollision.
• Bagage och annan last ska läggas på
golvet i bagageutrymmet. Sto‐ ra, tunga eller staplade föremål måste förankras. Under inga omständigheter får lasten staplas högre än ryggstö‐ den. I annat fall utsätt de åkande för livsfara eller risk för allvarliga personskador i händelse av ett häftigt stopp, kollision eller volt‐ ning.
• Inga passagerare får färdas i ba‐ gageutrymmet
eller ligga på ett nedfällt ryggstöd under färd. Alla passagerare ska sitta rätt och vara ordentligt fastspända under färd.
• När du har rest upp ett ryggstöd ska
du kontrollera att det är or‐ dentligt spärrat genom att skjuta det framåt och bakåt.
(Fortsättning)
(Fortsättning)
• Ta inte bort mattan i bagageut‐ rymmet.
I annat fall finns risk för brännskador. Avgasreningen som sitter under golvet genererar kraftig värme.
VARNING
När du har ställt in sätet ska du kon‐ trollera
att det är ordentligt spärrat genom att försöka skjuta det framåt eller bakåt utan att använda spärrs‐ paken. Om förarsätet ändrar läge plötsligt och oväntat kan du förlora kontrollen över bilen vilket kan resul‐ tera i en olycka.
VARNING
• Ställ inte in sätet medan du har
säker
hetsbältet på dig. När du flyttar sätet framåt kan du utsät‐ tas för ett kraftigt tryck mot ma‐ gen.
(Fortsättning)
(Fortsättning)
• Var försiktig så att du inte kläm‐ mer
dig, eller något föremål, i sä‐ tesmekanismen när du flyttar sä‐ tet.
• Låt aldrig en cigarettändare ligga på
golvet eller sätet. När du flyttar sätet kan gas läcka ut ur tändaren och orsaka en brand.
• Var extra försiktig när du ställer in sätet
om det finns passagerare i
baksätet.
• Var försiktig när du tar upp något för
emål som har fastnat under sä‐ tet eller mellan sätet och mittkon‐ solen. Vassa delar i sätesmekanis‐ men är en olycksrisk.
VIKTIGT
n
För
eskrifter för sätesklädsel
• Var försiktig när du arbetar på sitsskyddet.
Det kan uppstå kort‐ slutning och bortkoppling, vilket kan leda till oljud, skada i ventila‐ tionssystemet, och möjligen elds‐ våda.
(Fortsättning)
Säkerhetsfunktioner i bilen
3-04
(Fortsättning)
• Se upp för kablar eller luftventiler när
sitsskyddet dras på eller när sitsen täcks med plastskydd. Kort‐ slutning kan ske och kan leda till eldsvåda.

Sitslädrets funktioner

• Lädr
et är gjort av en djurhud som går igenom en speciell process som gör det möjligt att använda. Eftersom det är ett naturämne har varje del olika tjocklek och densitet. Rynkor kan förekomma som ett na‐ turligt resultat av sträckningar och krympningar, beroende på tempera‐ tur och fuktighet.
• Sitsen är gjord av resårtyg för att förbättra komforten.
• Delarna som kommer i kontakt med kroppen är kurvade och sidorna för stödområdet är högt, vilket ger kom‐ fort och stabilitet.
• Rynkor kan uppkomma naturligt av användande. Produkten är inte felak‐ tig.
VIKTIGT
• Rynkor eller repor som uppkom‐ mer
naturligt vid användning täcks
inte av garantin.
• Bälten med metalldelar, dragked‐ jor
eller nycklar i bakfickan kan
skada tyget i sätet.
• Var noga med att inte sätet blir vått.
Det kan förändra lädrets na‐
turliga form.
• Jeans eller kläder som man blekas kan k
ontaminera ytan på tyget.
Inställning av framsäte ­manuellt
Framåt och bakåt
Så här flyttar du sätet framåt eller ba‐ kåt:
1. L
yft reglaget för sätets förskjut‐ ning i längdled uppåt och håll kvar det i detta läge.
2. Skjut sätet till lämpligt läge.
3. Släpp reglaget och kontrollera att sätet är spärrat.
3-05
3
Säkerhetsfunktioner i bilen
Ställ in sätet innan du börjar köra och k
ontrollera att sätet är spärrat genom att försöka flytta det framåt eller ba‐ kåt utan att använda reglaget. Sätet är inte ordentligt spärrat om du kan flytta det.
Ryggstödets lutning
Luta ryggstödet:
1. Luta
ryggstödet något framåt och
lyft ryggstödsreglaget.
2. Luta dig bakåt mot ryggstödet till lämpligt läge.
3. Släpp
reglaget och kontrollera att ryggstödet är spärrat. (Reglaget MÅSTE återgå till sitt ursprungliga läge för att ryggstödet ska vara spärrat.)
Inställning av framsäte ­elmanövr
erat (i förekommande
fall)
Framsätet går att ställa in med regla‐ gen på sitsens utsida. Innan du startar bilen ställer du in sätet i ett bekvämt läge så att det är lätt att nå ratten, pe‐ dalerna och reglagen på instrumentpa‐ nelen.
VARNING
Det elmanövrerade sätet kan manö‐ vreras när ENGINE START/STOP (motor start/stopp)-knappen står på läget OFF. Lämna därför aldrig barn oövervaka‐ de i bilen.
VIKTIGT
• Elmanövreringen drivs via en sepa‐ rat
elmotor. Använd den endast medan du ställer in sätet. Överdri‐ ven användning kan skada elmo‐ torn.
• Elmanövrerad inställning av sätet kräv
er stor strömförbrukning. För att förhindra att batteriet laddas ur ska du tänka på att använda manövreringsfunktionen sparsamt innan du startar motorn.
• Tryck endast på en knapp i taget. I annat
fall kan det bli fel på elmo‐ torn eller andra elektriska kompo‐ nenter.
Säkerhetsfunktioner i bilen
3-06
Framåt och bakåt
Skjut reglaget framåt eller bakåt för att flytta
sätet till önskat läge. Släpp regla‐
get när inställningen känns bra.
Ändra sitsen (för förarsätet- i förekommande fall)
För att flytta framdelen av kudden framåt:
1. T
ryck på främre delen av kontroll‐ knappen för att flytta säteskudden till önskad längd.
2. Släpp reglaget när sitsen är i öns‐ kad längd.
För att flytta framdelen av kudden ba‐ kåt:
1. Tryck på bakre delen av kontroll‐ knappen för att flytta säteskudden till önskad längd.
2. Släpp
reglaget när sitsen är i öns‐
kad längd.
Ryggstödets lutning
Skjut reglaget framåt eller bakåt för att flytta
ryggstödet till önskad vinkel. Släpp reglaget när inställningen känns bra.
3-07
3
Säkerhetsfunktioner i bilen
Sitshöjd
Dra reglagets framkant uppåt för att lyfta
främre delen av sätet och sänk genom att istället trycka reglaget ned‐ åt. Dra reglagets bakkant uppåt för att lyfta sätet och sänk genom att istället trycka reglaget nedåt. Släpp reglaget när inställningen känns bra.
Svankstöd
Svankstödet kan ställas in genom att trycka
på svankstödsreglaget på sidan
av sätet.
1. Tryck framtill (1) på reglaget för att öka svankstödet och baktill (2) för att minska det.
2. Släpp reglaget när inställningen känns bra.
3. Tryck upptill (3) på reglaget för att höja svankstödet och nedtill (4) för att sänka det.
4. Släpp reglaget när inställningen känns bra.
Styrning av sätets svankstöd (i förekommande fall)
1. V
rid justeringsknappen medurs, hö‐ ger/vänster säteskudde kommer justeras inåt. Vrid knappen moturs, säteskudden kommer att justeras utåt.
2. För att justera kuddens höjd till maximum i standardläge, tryck på knappen i 8 sekunder. Släpp på knappen efter det, eftersom den inte längre förändrar höjden, även om du använder knappen.
3. När väl justeringen är gjord kan du lämna knappen där den är.
Säkerhetsfunktioner i bilen
3-08
Minne för förarposition (i för
ekommande fall, vid elektrisk
manövrering)
Minnessystemet för förarpositionen är det
som gör att förarsätet, ratten och ytterspeglar, instrumentpaneler och HUD (head-up-skärmen) kan styras med en knapptryckning, och låter för‐ aren återställa memorerade positioner och automatiskt kontrollera dem. För‐ arsätet/ratt/ ytter speglar: plats In‐ strumentpanel: ljusstyrka HUD (Head up-skärm), höjd, rotation och ljusstyrka.
VARNING
Hämta inte sparade inställningar när bilen är i rör
else. Det kan leda till att du tappar kon‐ trollen och förorsakar en olycka. Det kan medföra livsfara eller risk för allvarliga person- och materialska‐ dor.
Spara inställningar i minnet genom att trycka på knapparna på dörren
Spara förarens sitsinställningar
1. Tryck på parkeringsknappen medan ENGINE START/STOP (motor start/ stopp)-knapp är PÅ.
2. Ställ in förarsätet och ytterback‐ speglarna och HUD-systemet på lämpligt sätt för föraren.
3. Tryck på knappen SET på kontroll‐ panelen. Du hör en signal från sy‐ stemet.
4. Tryck på någon av minnesknappar‐ na (1 eller 2) inom 4 sekunder efter att du har tryckt på SET-knappen. Du hör två signaler från systemet när inställningarna har registrerats i minnet.
Hämta inställningar från minnet
1. T
ryck på parkeringsknappen medan ENGINE START/STOP (motor start/ stopp)-knapp är PÅ.
2. Tryck på minnesknappen (1 eller 2) för att hämta inställningarna från minnet. Du hör en signal från sy‐ stemet och förarsätet justeras au‐ tomatiskt enligt de registrerade in‐ ställningarna.
Om inställningsreglaget används medan den automatiska inställningen pågår avbryts automatiken och sätet ställs istället in enligt reglaget.
VARNING
Var försiktig när du hämtar inställ‐ ningar från minnet och sitter i fordo‐ net.
Skjut omedelbart sätets inställ‐ ningsreglage till lämplig position om sätet rör sig för långt åt något håll.
3-09
3
Säkerhetsfunktioner i bilen
Funktion för lättare insteg (i förekommande fall)
För att göra det enklare för föraren att komma in och ut ur fordonet, kommer förarsätet att justeras bakåt så långt som anges i Användarinställningarna på Instrumentpanelen. Det här sker när förardörren öppnas och ENGINE START/ STOP (motor start/stopp)-knappen är av med växelspaken i P-läge (parker‐ ing). Men, om avståndet mellan fram‐ sätena och baksätena är för nära var‐ andra kanske inte förarsätet justeras bakåt. Ratten flyttas upp. Med ratten så högt upp som det går och så långt fram som går, kommer ratten på regelbunden ba‐ sis för att identifiera rätt avstånd och justera sin egen position. Förarsätet och ratten kommer att flyt‐ tas tillbaka till originalposition när för‐ aren stänger dörren med en smart‐ nyckel i fickan, och ENGINE START/ STOP (motor start/stopp)-knappen är i läget OFF eller ACC. Funktionen kan aktiveras/inaktiveras. Se “Användarinställningar” sid 4-61.

Återställning av minnet för förarposition

Om minnessystemet för förarpositio‐ nen inte fungerar ska systemet startas om enligt följande. Hur man startar:
1. Stanna bilen och öppna förardörren med ENGINE START/STOP (motor start/stopp)-knappen i läget ON och den automatiska växelspaken i läget P (parkering).
2. Dra förarsätet framåt så långt som möjligt och ha bilbältet så rakt som möjligt och används förarsätets ju‐ stering framåt/bakåt och vinkeln på sätesryggen (svank), med de rörli‐ ga knapparna.
3. Tryck på knappen SET och knappen för sätesrörelser i 2 sekunder sam‐ tidigt.
Uppstart i processen:
1. Uppstarten börjar när larmet låter.
2. Sätet och sätesryggen kommer au‐ tomatiskt att flyttas bakåt. Larml‐ judet kommer att fortsätta medan systemet används.
3. Uppstarten kommer att bli helt in‐ ställd när sätet och sätesryggen flyttas till mitten, med larmljudet högre. Om, dock, följande fall sker
kommer uppstartsprocessen att sluta och larmet slutar låta också.
- När
man trycker på förarposi‐
tionsminnesknappen
- När man trycker på justerings‐ knappen för förarsätets höjd
- Vid återställning av växelspaken ifrån positionen P (parkering) till andra positioner
- När körhastigheten överskrider 3 km/h
- När förarens dörr är stängd
Säkerhetsfunktioner i bilen
3-10
Loading...
+ 512 hidden pages