Hyundai I10 2017 Owner's Manual [tr]

OM-IA-17A-T󳞇rk󳝵e
TANITMA VE KULLANMA KILAVUZU
Çalıştırma Bakım Teknik özellikler
Bu Tanıtma ve Kullanma Kılavuzu içinde yer alan bütün bilgiler, yayın tari­hinde geçerlidir. Bununla birlikte, Hyundai, yürütülmekte olan kesintisiz ürün geliştirme politikası doğrultusunda, herhangi bir zamanda değişiklik yapma hakkını saklı tutar.
Bu el kitabı, tüm Hyundai modelleri için geçerlidir, opsiyonel ve standart donanımların açıklama ve tanımlarını içermektedir. Sonuç olarak, aracınız­da bulunmayan bazı özellikler bu kılavuzda, açıklanmış olabilir.
F2
Hyundai’nizde herhangi bir şekilde tadilat yapılmamalıdır. Bu tür modifikasyonlar Hyundai’nizin per­formansını, emniyetini ve dayanıklılığını olumsuz yönde etkileyebilir ve buna ek olarak, aracın sınırlı garanti şartlarını ihlal edebilir. Bazı modifikasyonlar aynı zamanda Ulaştırma Bakanlığı ve ülkenizde­ki diğer devlet kurumlarının belirlediği yönetmelikleri de ihlal edebilir.
Aracınız elektronik yakıt enjeksiyonu ve diğer elektronik parçalar ile donatılmıştır. Uygun takılma­mış/ayarlanmamış telsiz radyo veya cep telefonunun elektronik sistemleri etkilemesi mümkündür. Bu nedenle, böyle bir cihaz takmayı düşündüğünüzde, radyo imalatçı firma talimatına dikkatle uymanız veya alınacak önlemler veya özel talimat açısından HYUNDAI yetkili servisine başvurmanızı öneririz.
DİKKAT: HYUNDAI’NİZDE TADİLAT YAPILMASI
ALICI-VERİCİ RADYO CİHAZI VEYA MOBİL (CEP) TELEFON MONTAJI
F3
Bu kılavuzda, UYARI, DİKKAT ve NOT başlıkları altında bazı bilgilere yer verilmektedir. Bu başlıklar, aşağıdaki anlamlarda kullanılmaktadır:
] NOT
Bu başlık altında ilginç ve yararlı bilgiler sunulmaktadır.
EMNİYET VE ARAÇ HASARI UYARILARI
UYARI
Uyulmaması durumunda, aracınızda bir hasar oluşabileceği veya sizin veya araçta bulu­nanlar için ciddi yaralanma veya ölüm riski taşıyan bir durum olduğunu gösterir. Uyarı bölümlerinde verilen önerileri yerine getiriniz.
DİKKAT
Uyulmaması durumunda, aracınızda veya onun bir parçasında hasar ile sonuçlanabilecek bir durum olduğunu gösterir. Dikkat bölümlerinde verilen önerileri yerine getiriniz.
F4
ÖNSÖZ
Hyundai’yi seçtiğiniz için teşekkürler. Sayıları giderek artan seçkin Hyundai sürücüleri arasına katılmanızdan büyük kıvanç duy­maktayız. Bütün Hyundai araçlarının ileri mühendislik ve yüksek kaliteli üretiminden büyük bir gurur duymaktayız.
Tanıtma ve Kullanma Kılavuzunuz, size yeni Hyundai aracınızın özelliklerini ve çalışma şeklini tanıtmaktadır. Bunu dikkatle oku­manızı öneririz, çünkü içindeki bilgiler yeni araç almaktan duyacağınız memnuniyete büyük ölçüde katkıda bulunacaktır.
Üretici ayrıca aracınızın servis ve bakımlarının HYUNDAI yetkili servisi tarafından gerçekleştirilmesini önermektedir.
HYUNDAI ASSAN OTOMOTİV SAN. VE TİC. A.Ş.
Not: Aracın sonraki sahiplerinin de kılavuzda yer alan bilgilere gereksinim duyacaklarını göz önünde bulundurarak, aracınızı satar-
ken, lütfen Tanıtma ve Kullanma Kılavuzunu da araçta bırakınız. Teşekkür ederiz.
Telif Hakkı 2017 Hyundai Motor ASSAN Ltd. Şirketine aittir. Tüm hakları saklıdır. Bu yayının herhangi bir kısmı önceden Hyundai Motor ASSAN Ltd. Şirketinin yazılı izni olmaksızın çoğaltılamaz, bilgi erişim sistemine yüklenemez veya herhangi bir başka şekil­de bir başka yere aktarılamaz.
KULLANIM ÖMRÜ 10 (ON) YILDIR.
DİKKAT
Hyundai teknik özelliklerine uymayan kalitesi kötü yakıt ve yağların kullanılması ciddi motor ve şanzıman hasarlarına neden olabilir. Bu nedenle mutlaka Tanıtma ve Kullanma Kılavuzu Araç Teknik Özellikleri bölümünde Sayfa 8-6’da lis­telenen özelliklere uygun yakıt ve yağlar kullanmalısınız.
1
2
3
4
5
6
7
8
F
Giriş
Bir bakışta aracınız
Aracınızın güvenlik özellikleri
Aracınızın özellikleri
Aracınızı sürerken
Acil durumda yapılması gerekenler
Bakım
Teknik özellikler & Kullanıcı bilgileri
Fihrist
İçindekiler
Giriş
Bu kılavuzun kullanımı . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1-2
Yakıt gereksinimleri. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1-3
Aracın rodaj işlemi. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1-6
1
Giriş
21
Aracınızdan tatminkar bir sürüş keyfi al­manıza yardımcı olmak istiyoruz. Tanıt­ma ve Kullanma Kılavuzunuz size birçok yönden yardımcı olabilir. Tüm kılavuzu okumanızı önemle tavsiye ederiz. Ölüm veya yaralanma olasılığını en düşük se­viyeye indirmek için kılavuzdaki UYARI ve DİKKAT bölümlerini mutlaka okuma­lısınız.
Bu kılavuzda, resimlerle desteklenen metinler sayesinde aracınızdan nasıl ke­yif alacağınız anlatılmıştır. Kılavuzunuzu okuyarak özellikleri, önemli emniyet bilgi­lerini ve değişik yol koşullarında sürüş ipuçlarını öğrenirsiniz.
Kılavuzun genel planı İçindekiler tablo­sunda verilmiştir. Özel bir konu veya özel bir bölüm ile ilgileniyorsanız fihristi kulla­nınız; fihrist, kılavuzunuzdaki tüm bilgile­rin alfabetik bir listesini verir.
Bölümler: Bu kılavuz sekiz bölüm ve bir fihristten oluşmaktadır. Her bölüm içinde­kilerin kısa bir listesi ile başlar, böylece bir bakışta istediğiniz bilginin o bölümde olup olmadığını anlarsınız.
Bu kılavuzda değişik UYARI’lar, DİK­KAT’ler ve NOT’lar bulacaksınız. Bunlar sizin kişisel emniyetinizi artırmak için hazırlanmıştır. Bu UYARI’lar, DİKKAT’ler ve NOT’larda verilen tüm prosedür ve önerileri dikkatle okumalı ve bunlara uy­malısınız.
] NOT
NOT başlığı altında ilgili ve yararlı bil­giler sunulmaktadır.
BU KILAVUZUN KULLANIMI
UYARI
UYARI, eğer uyulmazsa zarar, ciddi yaralanma ve ölümle sonuçlana­bilecek bir durumu belirtir.
DİKKAT
DİKKAT, eğer buna uyulmazsa ara­cınızın hasar görmesiyle sonuçla­nabilecek bir durumu belirtir.
13
Giriş
Kurşunsuz Benzin
Avrupa için
En iyi araç performansı için RON (Oktan sayısı) 95 oktan değerli / AKI (Vuruntu önleme indeksli) 91 değerli ya da daha yüksek değerli kurşunsuz benzin kullan­manızı tavsiye ederiz. (Metanol karışım­lı yakıtlar kullanmayınız.)
RON 91-94/AKI 87-90 oktan değerli kur­şunsuz benzin de kullanabilirsiniz ancak bu benzin aracın performansında hafif bir düşmeye neden olabilir.
Avrupa hariç
Yeni aracınız sadece RON (Araştırma Oktan Sayısı) 91 / AKI (Vuruntu Önleme İndeksi) 87 veya daha yüksek oktan kur­şunsuz benzin kullanılacak şekilde tasar­lanmıştır. (Metanol karışımlı yakıtlar kul­lanmayınız.)
Yeni aracınız, KURŞUNSUZ BENZİN ile azami performans elde edilecek ve aynı zamanda egzoz emisyonunu ve bujilerin bozulmasını en alt seviyeye indirecek şekilde tasarlanmıştır.
YAKIT GEREKSİNİMLERİ
DİKKAT
ASLA KURŞUNLU BENZİN KUL­LANMAYINIZ. Kurşunlu benzin kul­lanımı katalitik konvertör için zarar­lıdır ve motor kontrol sisteminin ok­sijen sensörüne hasar vererek emisyon kontrolünü etkiler.
Yakıt deposuna asla belirtilenden başka bir yakıt sistemi temizleme maddesi eklemeyiniz (Detaylar için HYUNDAI yetkili servisine başvur­manızı öneririz.).
UYARI
• Yakıt alırken pompa otomatik ola­rak durduktan sonra daha fazla doldurmaya çalışmayınız.
• Bir kaza durumunda yakıt sızıntı­sını önlemek için daima depo kapağının emniyetli şekilde kapa­tıldığını kontrol ediniz.
Giriş
41
Alkol ve metanol içeren benzin
Bir benzin ve etanol karışımı (ayrıca tahıldan üretilmiş alkol olarak anılır) olan gasohol ve benzin veya gasohol içeren methanol (ayrıca odun alkolü olarak anı­lan), kurşunlu veya kurşunsuz benzin ile birlikte veya onun yerine kullanılmak üzere pazarlanmaktadır.
%10’dan fazla etanol içeren gasohol kul­lanmayınız ve metanol içeren benzin ve­ya gasohol kullanmayınız. Bu yakıtların her ikisi de sürüşle ilgili problemlere ne­den olabilir ve yakıt sistemine, motor kontrol sistemine ve emisyon kontrol sis­temine hasar verebilir.
Sürüş ile ilgili problemler meydana çıktığı zaman, gasohol kullanmaya devam etmeyiniz. Araç hasarı veya sürüşle ilgili problemler aşağıdakilerin kullanımı so­nucu meydana gelirse, üretici garantisi geçerli olmayabilir:
1. %10’dan fazla etanol içeren gasohol.
2. Metanol içeren benzin veya gasohol.
Diğer yakıtlar
Bu yakıtlar;
- Silikon (Si) içeren yakıt,
- MMT (Manganez, Mn) içeren yakıt,
- Ferrosen (Fe) içeren yakıt ve
- Diğer metalik katkılı yakıtların kullanıl­ması,
araç veya motor hasarına neden olabilir veya tıkanma, yanlış ateşleme, zayıf hız­lanma, motorun stop etmesi, katalizör erimesi, anormal korozyon, kullanım ömrünün azalması, vb. sorunlara yol açabilir.
Ayrıca Motor Arıza Lambası da (MIL) yanabilir.
] NOT
Bu yakıtlardan birinin kullanımının ne­den olduğu yakıt sistemi hasarları veya performans sorunları Yeni Araç Sınırlı Garantisi kapsamının dışında kalabilir.
DİKKAT
Asla Metanol içeren gasohol kullan­mayınız. Sürüşü zayıflatan herhangi bir gasohol ürününün kullanımına son veriniz.
15
Giriş
MTBE’nin kullanılması
HYUNDAI olarak biz, hacmen %15,0’dan fazla (Oksijen içeriği ağırlığın %2,7’si) MTBE (Metil Tertiri Bütil Eter) içeren ya­kıtların aracınızda kullanılmamasını öne­ririz.
Hacmen %15,0’dan fazla (Oksijen içeriği ağırlığın %2,7’si) MTBE içeren yakıt araç performansını düşürebilir ve buhar tıkan­masına veya zor çalışmaya neden ola­bilir.
Metanol Kullanmayınız
İçinde metanol (odun alkolü) bulunan ya­kıtları aracınızda kullanmamanız gerekir. Bu tür yakıt araç performansını düşürür ve yakıt sistemi, motor kontrol sistemi ve emisyon kontrol sistemi parçalarının ha­sar görmesine yol açar.
Daha temiz hava için benzin
HYUNDAI, daha temiz havaya katkı amacıyla, motorda birikinti oluşumunu önlemeye yardımcı olan deterjan katkılı yakıt kullanmanızı önermektedir. Bu tür benzinler motorun daha temiz çalışması­na ve Emisyon Kontrol Sistemi perfor­mansının artmasına katkıda bulunurlar.
Yabancı ülkelerde kullanım
Hyundai'nizi yabancı ülkelerde kullana­caksanız, aşağıdaki durumlara dikkat ediniz:
• Yönetmelik ve sigorta ile ilgili bütün ku­ralları yerine getiriniz.
• Aracınız için uygun yakıtı temin edebi­leceğinizden emin olunuz.
DİKKAT
Yeni aracınızın Sınırlı Garantisi, me­tanol veya hacmen %15,0’dan fazla (Oksijen içeriği ağırlığın %2,7’si) MTBE (Metil Tertiri Bütil Eter) içe­ren yakıtların kullanımı nedeniyle yakıt sisteminde oluşan hasarları ve performans problemlerini kapsa­mayabilir.
DİKKAT
Hyundai’nizin garantisi, metanol veya içinde metanol bulunan yakıt kullanımı nedeniyle ortaya çıkan yakıt sistemi hasarlarını ve perfor­mans sorunlarını kapsamıyor ola­bilir.
Giriş
61
Yakıt Katkı Maddeleri
HYUNDAI, RON (Araştırma Oktan Sayı­sı) 95 / AKI (Anti Vuruntu İndeksi) 91 ok­tan derecesine sahip (Avrupa için) veya RON (Araştırma Oktan Sayısı) 91 / AKI (Anti Vuruntu İndeksi) 87 veya daha yük­sek oktan derecesine sahip (Avrupa hari­ci) kurşunsuz benzin kullanmanızı önerir.
Özel bir rodaj sürecine gerek yoktur. İlk
1.000 km’de birkaç basit önlemi takip ederek aracınızın performansını, ekono­misini ve ömrünü uzatabilirsiniz.
• Motoru zorlamayınız.
• Sürüş sırasında, motor devrini (dakika­da devir sayısı) 2.000 dev./dk. ile 4.000 dev./dk. arasında tutunuz.
• Uzun süre aynı hızda gitmeyiniz; ya hızlanınız ya da yavaşlayınız. Motorun açılması için değişken motor devrine ihtiyaç vardır.
• Frenlerin düzgün şekilde oturması için, acil durumlar dışında, ani duruşlardan kaçınınız.
HYUNDAI, ömrünü tamamlamış araçla­rın çevreye duyarlı bir işleme tabi tutul­masını desteklemekte ve ömrünü ta­mamlamış Hyundai araçlarınızı Avrupa Birliği (AB) Ömrünü Tamamlamış Araçlar Yönergesi uyarınca geri alma hizmetini sunmaktadır.
Ülkenizin HYUNDAI giriş sayfasından detaylı bilgi alabilirsiniz.
ARACIN RODAJ İŞLEMİ ÖMRÜNÜ TAMAMLAMIŞ
ARAÇLAR (ÖTA)’IN GERİ DÖNÜŞÜMÜ (AVRUPA İÇİN)
Bir bakışta aracınız
Dış görünüş (Ön) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 2-2
Dış görünüş (Arka). . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 2-3
İç görünüş . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 2-4
Gösterge paneline genel bakış. . . . . . . . . . . . . . . . . 2-6
Motor bölümü. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 2-8
2
Bir bakışta aracınız
22
DIŞ GÖRÜNÜŞ (ÖN)
1. Ön çıkartılabilen çekme kancası ............6-28
2. Ön cam silecekleri..................................4-72
3. Dış dikiz aynası ......................................4-41
4. Kapı kilitleme..........................................4-15
5. Farlar ......................................................4-66
6. Ön sis lambası .......................................4-69
7. Kaput .....................................................4-29
8. Lastik ve jant ..........................................7-37
OIA016001
Gerçek şekil resimdekinden farklı olabilir.
23
Bir bakışta aracınız
DIŞ GÖRÜNÜŞ (ARKA)
OIA016002
Gerçek şekil resimdekinden farklı olabilir.
1. Tavan anteni.........................................4-104
2. Arka cam buz çözücü.............................4-79
3. Arka silecek............................................4-73
4. Kapı kilitleme..........................................4-15
5. Geri park asistanı sistemi.......................5-50
6. Arka kapı çocuk koruma kilidi ................4-20
7. Yakıt dolumu ...........................................4-31
8. Arka çekme kancası...............................6-29
9. Arka lamba grubu...................................7-69
10. Üçüncü fren lambası ............................7-71
Bir bakışta aracınız
42
İÇ GÖRÜNÜŞ
1. Kapı kilitli/kilitsiz tuşu........................4-16
2. Dış dikiz aynası kontrol düğmesi*.....4-42
3. Otomatik cam kilit düğmesi* .............4-27
4. Otomatik cam tuşları* .......................4-23
5. Merkezi kapı kilitleme sistemi*..........4-19
6. Far yükseklik ayar sistemi* ...............4-70
7. Gösterge paneli aydınlatması..........4-45
7. Geri park asistanı tuşu*....................5-45
8. LDWS tuşu*.......................................5-35
9. FCW Tuşu*........................................5-33
10. ESC OFF tuşu*................................5-27
11. Isıtmalı direksiyon simidi..................4-39
12. Direksiyon simidi yatırma kolu*........4-39
13. Sigorta kutusu..................................7-52
14. Kaput açma kolu..............................4-29
15. Fren pedalı.......................................5-21
16. Gaz pedalı................................5-6, 5-10
17. Yakıt dolum kapağı açma kolu ........4-31
* : varsa
OIA016003
n Soldan Direksiyonlu
Gerçek şekil resimdekinden farklı olabilir.
25
Bir bakışta aracınız
1. Kapı kilitli/kilitsiz tuşu........................4-16
2. Dış dikiz aynası kontrol düğmesi*.....4-42
3. Otomatik cam kilit düğmesi* .............4-23
4. Otomatik cam tuşları* .......................4-25
5. Merkezi kapı kilitleme sistemi*..........4-19
6. Far yükseklik ayar sistemi* ...............4-70
7. Gösterge paneli aydınlatması ...........4-45
8. LDWS tuşu* ......................................5-35
9. FCW Tuşu*........................................5-33
10. ESC OFF tuşu*................................5-27
11. Isıtmalı direksiyon simidi..................4-39
12. Direksiyon simidi yatırma kolu*........4-39
13. Sigorta kutusu..................................7-52
14. Debriyaj pedalı*........................5-6, 5-10
15. Fren pedalı.......................................5-21
16. Gaz pedalı................................5-6, 5-10
17. Kaput açma kolu..............................4-29
18. Yakıt dolum kapağı açma kolu ........4-31
* : varsa
OIA016003R
n Sağdan Direksiyonlu
Gerçek şekil resimdekinden farklı olabilir.
Bir bakışta aracınız
62
GÖSTERGE PANELİNE GENEL BAKIŞ
1. Gösterge paneli.................................4-44
2. Far kontrolü / Dönüş sinyalleri ..........4-66
3. Silecekler/Cam yıkama.....................4-72
4. Uzaktan Kumandalı Kontrol* ..........4-105
5. Korna ................................................4-40
6. Sürücü ön hava yastığı*....................3-41
7. Yolcu ön hava yastığı........................3-41
8. Direksiyon simidi...............................4-38
9. Kontak anahtarı...........................5-5, 5-7
10. Dörtlü flaşör düğmesi.........................6-2
11. Yol bilgisayarı düğmesi*...................4-49
12. Radyo/CD Çalar ............................4-105
13. Klima kontrol sistemi*.............4-80, 4-88
14. Çakmak............................................4-99
15. Aux, USB ve i-Pod girişleri*...........4-106
16. Vites kolu................................5-12, 5-15
17. El freni kolu......................................5-22
18. Torpido gözü....................................4-98
* : varsa
OIA016004
n Soldan Direksiyonlu
Gerçek şekil resimdekinden farklı olabilir.
27
Bir bakışta aracınız
1. Gösterge paneli.................................4-44
2. Far kontrolü / Dönüş sinyalleri ..........4-66
3. Silecekler/Cam yıkama.....................4-72
4. Uzaktan Kumandalı Kontrol* ..........4-105
5. Korna ................................................4-40
6. Sürücü ön hava yastığı*....................3-41
7. Yolcu ön hava yastığı........................3-41
8. Direksiyon simidi...............................4-38
9. Kontak anahtarı...........................5-5, 5-7
10. Dörtlü flaşör düğmesi.........................6-2
11. Yol bilgisayarı düğmesi*...................4-49
12. Radyo/CD Çalar ............................4-105
13. Klima kontrol sistemi*.............4-80, 4-88
14. Çakmak............................................4-99
15. Aux, USB ve i-Pod girişleri*...........4-106
16. Vites kolu................................5-12, 5-15
17. El freni kolu......................................5-22
18. Torpido gözü....................................4-98
* : varsa
OIA016004R
n Sağdan Direksiyonlu
Gerçek şekil resimdekinden farklı olabilir.
MOTOR BÖLÜMÜ
1. Motor soğutma suyu
genleşme tankı ..............................7-26
2. Motor yağı dolum kapağı ..................7-24
3. Fren/Debriyaj hidroliği deposu ..........7-28
4. Hava filtresi .......................................7-32
5. Sigorta kutusu...................................7-54
6. Pozitif akü terminali...........................7-40
7. Negatif akü terminali .........................7-40
8. Ön cam yıkama suyu haznesi ..........7-31
9. Radyatör kapağı................................7-27
10. Motor yağı çubuğu...........................7-24
11. Otomatik şanzıman çubuğu* ...........7-29
* : varsa
n Benzinli Motor
OIA013005
h Araçtaki gerçek motor bölümü şekildekinden farklı olabilir.
28
Bir bakışta aracınız
Aracınızın güvenlik özellikleri
KOLTUKLAR . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3-2
• Ön koltuk ayarı . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3-5
• Arka koltuk ayarı . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3-9
EMNİYET KEMERLERİ. . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3-14
• Emniyet kemeri koruma sistemleri . . . . . . . . . . . . . . 3-14
• Ön Gerdiricili Emniyet Kemeri . . . . . . . . . . . . . . . . . 3-19
• İlave emniyet kemeri güvenlik önlemleri . . . . . . . . . 3-21
• Emniyet kemerlerinin bakımı . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3-24
ÇOCUK KORUMA KOLTUĞU
SİSTEMİ (ÇKS) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3-25
• Çocuklar daima arkada . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3-25
• Çocuk Koruma Koltuğu Sisteminin (ÇKS) Seçimi . 3-26
• Çocuk Koruma Koltuğu Sistemi (ÇKS) Montajı . . 3-28
HAVA YASTIĞI - İLAVE GÜVENLİK
SİSTEMİ . . . . . . . . . . . . . . . 3-38
• Sürücü ve yolcu ön hava yastığı. . . . . . . . . . . . . . . . . 3-41
• Yan darbe hava yastıkları . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3-42
• Hava yastıkları sistemi nasıl çalışır? . . . . . . . . . . . . 3-43
• Bir hava yastığı açıldıktan sonra ne beklenir?. . . . . 3-48
• Yolcu Ön Hava Yastığı AÇIK/KAPALI Düğmesi. . 3-48
• Çocuk koltuğunu ön yolcu koltuğuna
yerleştirmeyiniz . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3-50
• Çarpışmada hava yastığım neden açılmadı? . . . . . . 3-50
• SRS Bakımı . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3-56
• İlave güvenlik önlemleri . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3-57
• Hava yastığı uyarı etiketleri . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3-58
3
Aracınızın güvenlik özellikleri
23
Ön koltuklar
(1) İleri veya geri (2) Koltuk arkalığı açısı (3) Koltuk minderi yükseklik ayarı
(Sürücü koltuğu)* (4) Koltuk başlığı (5) Koltuk ısıtıcı*
Arka koltuklar
(6) Koltuk katlama (7) Koltuk başlığı
* : varsa
KOLTUKLAR
OIA033001
n
Soldan Direksiyonlu
33
Aracınızın güvenlik özellikleri
Ön koltuklar
(1) İleri veya geri (2) Koltuk arkalığı açısı (3) Koltuk minderi yükseklik ayarı
(Sürücü koltuğu)* (4) Koltuk başlığı (5) Koltuk ısıtıcı*
Arka koltuklar
(6) Koltuk katlama (7) Koltuk başlığı
* : varsa
OIA033001R
n
Sağdan Direksiyonlu
Aracınızın güvenlik özellikleri
43
UYARI - Sürücü koltuğu
Araç hareket halinde iken, hiçbir
zaman koltuğu ayarlamaya çalış-
mayınız. Bu durum, araç hakimiye-
tini kaybetmenize neden olur ve
ölüm, ciddi yaralanma ve hasar ile
sonuçlanabilecek bir kazaya yol
açabilirsiniz.
Koltuk arkalığının normal pozisyo-
nunu herhangi bir şeyin etkilemesi-
ne izin vermeyiniz. Eşyaları koltuk
sırtına dayalı olarak yerleştirmek
veya koltuk sırtının düzgünce kilit-
lenmesini başka bir şekilde engel-
lemek, ani duruşlarda veya çarpış-
malarda ciddi veya ölümcül ya-
ralanmaya neden olabilir.
Aracınızı daima koltuğunuz dik po-
zisyonda ve emniyet kemerinizin
kucak bölümü kalçaya tam otur-
muş şekilde sürünüz. Bu, bir kaza
durumunda sizi koruyacak en iyi
pozisyondur.
Gereksiz ve muhtemelen şiddetli
hava yastığı yaralanmalarını önle-
mek için, daima araca rahatça ku-
manda edebileceğiniz şekilde di-
reksiyondan mümkün olduğu kadar
geride oturunuz. Sürücülerin gö-
ğüsleri ile direksiyon simidinin or-
tası arasında en az 25 cm uzaklık
olması önerilir.
UYARI - Koltuğu
dikleştirme
Koltuğu dik pozisyonuna getirir­ken, sırt kısmını tutunuz ve yavaşça pozisyona getiriniz ve koltuk etra­fında kimsenin bulunmadığından emin olunuz. Koltuk tutulmadan ve kontrolsüz olarak dikleştirilirse, koltuğun arkası ileri fırlayabilir ve çarptığı kişinin yaralanmasına ne­den olabilir.
UYARI - Başıboş duran
nesneler
Sürücünün ayak bölümünde boşta duran nesneler pedalların kullanıl­masını engelleyebilir ve muhteme­len bir kazaya neden olabilir. Ön koltukların altına herhangi bir şey koymayınız.
UYARI - Sürücünün ön
koltuktaki yolcu sorumluluğu
Araçta ön koltuk yatırılmış şekilde gitmek, bir kaza durumunda ciddi veya ölümcül yaralanmaya neden olabilir. Bir kaza anında eğer ön koltuk yatırılmış durumdaysa, otu­ran kişinin baseni emniyet keme­rinin kucak bölümünün altından kayarak korumasız karın bölgesine aşırı kuvvet uygulayabilir. Ciddi ve­ya ölümcül iç yaralanmalar oluşabi­lir. Sürücü, araç hareket halindey­ken koltuğunu dik durumda tutması için öndeki yolcuyu uyarmalıdır.
35
Aracınızın güvenlik özellikleri
Ön koltuk ayarı
İleri veya geri
Koltuğu ileri ve geri hareket ettirmek için:
1. Koltuk kaydırma ayar kolunu yukarı çekiniz ve tutunuz.
2. Koltuğu istediğiniz pozisyona kaydı­rınız.
3. Kolu bırakınız ve koltuğun yerine kilit­lendiğinden emin olunuz.
Koltuğu hareket etmeden önce ayarlayı­nız ve kolu kullanmadan ileri geri hareket et-tirmeye çalışarak koltuğun emniyetli şekilde kilitlendiğinden emin olunuz. Koltuk hareket ederse, düzgün şekilde kilitlenmemiş demektir.
Koltuk arkalığı açısı
Koltuk arkalığını yatırmak için:
1. Hafifçe öne doğru eğiliniz ve koltuk ar­kalığı yatırma kolunu yukarı kaldırınız.
2. Dikkatle arkanıza yaslanınız ve kol­tuğun arkalığını istediğiniz pozisyona ayarlayınız.
3. Kolu bırakın ve koltuk arkalığının yeri­ne kilitlendiğinden emin olunuz (Kol­tuk arkalığının kilitlenmesi için kolun orijinal konumuna dönmesi GERE­KİR.).
OBA033003
OBA033002
OIA033002
n A Tipi
n B Tipi
Aracınızın güvenlik özellikleri
63
Koltuk yükseklik ayarı (sürücü koltuğu için) (varsa)
Koltuk yüksekliğini değiştirmek için, kolu yukarı veya aşağı itiniz.
• Koltuk minderini alçaltmak için kolu bir­kaç kez aşağı itiniz.
• Koltuğu yükseltmek için, kolu birkaç kez yukarı çekiniz.
Koltuk başlığı
Sürücü ve ön yolcu koltuklarında, otura­nın güvenliği ve rahatı için bir koltuk baş­lığı bulunmaktadır.
Başlık, sürücü ve ön yolcuya sadece rahatlık sağlamakla kalmaz, bir çarpışma esnasında başı ve boynu korumaya da yardım eder.
OPA039052
UYARI
Bir kaza sırasında ölüm veya ciddi yaralanma riskini azaltmak için, koltuk başlıklarını ayarlarken aşağı­daki önlemleri alınız:
• Aracı çalıştırmadan ÖNCE, daima tüm yolcuların koltuk başlıklarını düzgün şekilde ayarlayınız.
• Koltuk başlığı çıkarılmış bir kol­tukta hiç kimsenin yolculuk etme­sine ASLA izin vermeyiniz.
• Başlıkların ortası gözlerin tepe­siyle aynı yüksekliğe gelecek şe­kilde koltuk başlıklarını ayarlayı­nız (Bkz. şekil).
• Araç hareket halindeyken sürücü koltuk başlığını ASLA ayarlama­yınız.
• Koltuk başlığını mümkün oldu­ğunca yolcunun başına yakın ola­cak şekilde ayarlayınız. Vücudu koltuk arkalığından uzaklaştıran bir koltuk minderi kullanmayınız.
OBA033004
37
Aracınızın güvenlik özellikleri
İleri veya geri ayarlama
Koltuk başlığı, öne doğru istenen konu­ma çekilerek üç farklı konumda öne doğ­ru ayarlanabilir. Koltuk başlığını en geri konuma doğru ayarlamak için sırtlığı öne, en uç konuma doğru tamamen çekiniz ve bırakınız.
Yüksekliği yukarı aşağı ayarlama
Koltuk başlığını yükseltmek için, istenen konuma (1) doğru yukarı çekiniz. Başlığı alçaltmak için başlık desteğindeki ser­best bırakma tuşunu (2) basılı tutunuz, başlığı istediğiniz pozisyona (3) indiriniz.
OBA033005OIA033003
DİKKAT
Koltuk sırtlığını koltuk başlığı ve koltuk minderi kaldırılmış olarak öne doğru yatırırsanız, koltuk baş­lığı güneşliğe veya aracın diğer par­çalarına temas edebilir.
OYFH034205
Aracınızın güvenlik özellikleri
83
Çıkartılması/Tekrar takılması
Koltuk başlığını çıkartmak için, çıkabildiği kadar başlığı yükseltiniz ve daha sonra, başlığı yukarı çekerken (2) bırakma tuşu­na (1) basınız.
Koltuk başlığını yeniden takmak için, ser­best bırakma düğmesine (1) basarak başlık çubuklarını (3) deliklere yerleştiri­niz. Sonra uygun yüksekliğe ayarlayınız.
Koltuk ısıtıcıları (varsa)
Motor çalışır durumda iken, sürücü koltu­ğu veya ön yolcu koltuğunu ısıtmak için ilgili düğmelerden birini itiniz.
Normal havalarda veya koltuk ısıtma işle­mi istenmediğinde, düğmeler kapalı du­rumda tutulmalıdır.
Svice her bastığınızda, koltuk ısı ayarı aşağıdaki şekilde değişir:
Koltuk ısıtıcısı kontak ON konumuna ge­tirildiğinde OFF durumuna döner.
] NOT
Koltuk ısıtıcısı ON durumundayken, koltuktaki ısıtma sistemi koltuk ısısına bağlı olarak otomatik olarak kapanır veya açılır.
OIA036013
OFF (KAPALI
HIGH (HIZLI) ( )
MIDDLE (ORTA) ( )
LOW (YAVAŞ) ( )
OBA033006
UYARI
Koltuk başlığını tekrar takıp, düz­gün şekilde ayarladıktan sonra dai­ma kilitlenmesini sağlayınız.
39
Aracınızın güvenlik özellikleri
Koltuk cebi (varsa)
Koltuk arkalığı cebi sürücü ve ön yolcu koltuklarının arkasında bulunur.
Yolcu koltuğu alt tablası (varsa)
Tablayı açmak için, tablayı yukarı ve dı­şarı doğru çekiniz.
Arka koltuk ayarı
Koltuk başlığı
Arka koltuk (lar) oturanın güvenliği ve konforu için, tüm oturma konumlarında koltuk başlıkları ile donatılmıştır.
Başlık, yolculara sadece rahatlık sağla­makla kalmaz, bir çarpışma esnasında başı ve boynu korumaya da yardım eder.
OPA039053
UYARI - Yanıcı maddeler
Tablaya sigara çakmağı veya ben­zeri yanıcı/patlayıcı maddeler koy­mayınız. Araç uzun sürelerle yük­sek sıcaklığa maruz kaldığı tak­dirde bu maddeler tutuşabilir ve/ve­ya patlayabilir.
OIA0330010
UYARI - Koltuk cebi
Koltuk cebine ağır veya keskin nes­neler koymayınız. Bir kaza sırasın­da cepten düşebilir ve araçta bulu­nanları yaralayabilirler.
OIA0330025
Aracınızın güvenlik özellikleri
103
Yüksekliği yukarı aşağı ayarlama
Koltuk başlığını yükseltmek için, istenen konuma (1) doğru yukarı çekiniz. Başlığı alçaltmak için başlık desteğindeki ser­best bırakma tuşunu (2) basılı tutunuz, başlığı istediğiniz pozisyona (3) indiriniz.
Çıkartılması/Tekrar takılması
Koltuk başlığını çıkartmak için, çıkabildi­ği kadar başlığı yükseltiniz ve daha sonra, yukarı çekerken (2) bırakma tuşu­na (1) basınız.
Koltuk başlığını yeniden takmak için, ser­best bırakma düğmesine (1) basarak başlık çubuklarını (3) deliklere yerleştiri­niz. Sonra uygun yüksekliğe ayarlayınız.
OIA0330011 OIA0330012
UYARI
Koltuk başlığını tekrar takıp, düz­gün şekilde ayarladıktan sonra dai­ma kilitlenmesini sağlayınız.
UYARI
Bir kaza sırasında ölüm veya ciddi yaralanma riskini azaltmak için, koltuk başlıklarını ayarlarken aşağı­daki önlemleri alınız:
• Aracı çalıştırmadan ÖNCE, daima tüm yolcuların koltuk başlıklarını düzgün şekilde ayarlayınız.
• Koltuk başlığı çıkarılmış bir kol­tukta hiç kimsenin yolculuk etme­sine ASLA izin vermeyiniz.
• Başlıkların ortası gözlerin tepe­siyle aynı yüksekliğe gelecek şe­kilde koltuk başlıklarını ayarlayı­nız (Bkz. şekil).
• Koltuk başlığını mümkün oldu­ğunca yolcunun başına yakın ola­cak şekilde ayarlayınız. Vücudu koltuk arkalığından uzaklaştıran bir koltuk minderi kullanmayınız.
Loading...
+ 402 hidden pages