Omron 3G3MV User Manual [fi]

Cat. No. I527-FI2-01
SYSDRIVE 3G3MV
Taajuusmuuttaja
Käyttäjän opas
Kiitämme SYSDRIVE 3G3MV-sarjan tuotteeseen kohdistuneesta valinnastasi. Asianmukainen käsittely ja käyttö takaa tuotteen kunnollisen toiminnan ja suori­tusarvojen säilymisen, pidentää kestoikää ja auttaa ehkäisemään tapaturmia. Kehotamme lukemaan tämän käsikirjan perinpohjaisesti sekä käsittelemään ja käyttämään tuotetta huolella.

HUOMAUTUKSIA

1. Tässä käsikirjassa on selostettu tuotteen toiminnot ja sen käyttö yhdessä muiden tuotteidenkanssa. Lukijan tulee lähteä siitä, etteivät mitkään tässä käsikirjassa selostamatta jätetyt asiat ole mahdollisia.
2. Vaikka tuote on pyritty dokumentoimaan huolella, kehotamme esittämään OMRON-edustajalle tätä käsikirjaa koskevia parannusehdotuksia.
3. Tämän tuotteen suojakansien alla on osia, joiden koskettaminen saattaa olla vaarallista. Älä missään tapauksessa yritä avata suojakansia. Yrityk­sestä saattaa olla seurauksena jopa kuolemaan johtavahenkilövahinko tai tuotteen vaurioituminen. Älä koskaan yritä korjata tai purkaa tuotetta.
4. Suosittelemme seuraavien varoitusten lisäämistä kaikkiin itse laadittaviin ohjekirjoihin,jotkakoskevatsitäjärjestelmääjohontuoteonmääräasentaa.
S Korkeajännitteisiä laitteita koskevat varoitukset. S Varoitukset, jotka koskevat tuotteen liitäntänapojen koskettamista tehon-
syötönkatkaisunjälkeen. (Nämä liitäntänavat ovatjännitteellisetvieläsen jälkeenkin, kun tehonsyöttö on katkaistu.)
5. Tuotteenteknisiäominaisuuksiapyritäänparantamaanjatkuvasti; tekninen erittely ja toiminnot saattavat siksi muuttua ilman ennakkoilmoitusta.
Ennen pakkauksesta purkamista tarkistettavat kohteet
Tarkista seuraavat kohteet ennen tuotteen ottamista pois kuljetus­pakkauksestaan:
S Onko toimitettu tuote oikea (ts. ovatko mallinumero ja tekninen erittely ti-
lauksen mukaiset)?
S Näkyykö tuotteessa kuljetusvaurioita? S Onko havaittavissa irrallaan olevia ruuveja tai pultteja ?
KÄYTTÄ JÄN
KÄSIKIRJA
SYSDRIVE 3G3MV
Taajuusmuuttaja
-SARJA
Huomautus:
OMRON:in tuotteet on tarkoitettu ammatillisesti pätevän käyttäjän käyttöön, käytettäväksi asianmukaisia menettelytapoja noudattaen ja vain tässä käsikirjassa selostettuihin käyttötar­koituksiin.
Tässä käsikirjassa on noudatettu seuraavanlaista varoitusten ilmaisu- ja luokittelukäytäntöä. Suhtaudu vakavasti kaikkiin varoituksissa esitettyihin tietoihin. Varoituksissa annettujen oh­jeiden laiminlyönnistä saattaa olla seurauksena henkilö- tai omaisuusvahinkoja.
VAARA
!
VAROITUS
!
Varo
!
Ilmaisee tilannetta, johon liittyvä välitön vaara johtaa kuolemaan tai vakavaan loukkaantumiseen, ellei sitä vältetä.
Ilmaisee tilannetta, johon liittyvä mahdollinen vaara saattaa johtaa kuolemaan tai vakavaan loukkaantumiseen, ellei sitä vältetä.
Ilmaiseetilannetta, johon liittyvä mahdollinen vaara saattaa johtaa lievään tai lievää vakavampaan loukkaantumiseen tai omaisuusvahinkoihin.
Viittaukset OMRON-tuotteisiin
OMRON:in kaikki tuotenimet on esitetty tässä käsikirjassa Isoilla Alkukirjaimilla. Sana ”Unit” (= yksikkö) on tässä käsikirjassa mahdollisesti esiintyessään myös kirjoitettu Isolla Alkukir­jaimella, jos se liittyy johonkin OMRON-tuotteeseen, riippumatta siitä, esiintyykö sana lain­kaan tuotteen varsinaisessa nimessä tai nimikkeessä.
Lyhenne ”Ch”, joka esiintyy joidenkin tuotteiden näytöllä ja joissakin OMRON-tuotteissa, tar­koittaa usein ”sanaa” (engl. ”word”) ja saattaa esiintyä tässä dokumentissa lyhenteenä ”Wd”.
Lyhenne ”PLC” tarkoittaa ohjelmoitavaa logiikkaa.
Visuaaliset apukeinot
Seuraavanlaisten, käsikirjan vasemmanpuoleisessa marginaalissa esiintyvien otsikoiden tarkoituksena on helpottaa erityyppisten tietojen paikallistamista.
Huom!
!
Ilmaisee tuotteen tehokkaan ja helpon käytön kannalta erityisen kiinnostavaa tietoa.
OMRON, 1999
Julkaisija varaa itselleen kaikki oikeudet. Mitään tämän julkaisun osaa ei saa jäljentää, tallentaa hakujärjestel­miin tai siirtää missään muodossa tai millään mekaanisilla, elektronisilla, v alokopiointi-, äänitys- tai vastaavil­la keinoilla ilman ennalta haettua OMRON:in kirjallista lupaa.
Julkaisija ei vastaa tässä julkaisussa olevien tietojen käytön mahdollisesti aiheuttamista patenttiloukkauksista. Koska OMRON pyrkii jatkuvasti edelleen parantamaan tuotteittensa ominaisuuksia ja laatua, voivat tässä käsi­kirjassa esitetyt tiedot muuttua ilman ennakkoilmoitusta. Tämä käsikirja on laadittu kaikella mahdollisella huolella. OMRON ei silti vastaa siinä mahdollisesti olevista virheistä tai puutteista. Julkaisija ei myöskään vastaa tässä julkaisussa annettujen tietojen käytöstä mahdollisesti aiheutuvista vahingoista.

Yleiset varoitukset

Noudata seuraavia varoituksia käyttäessäsi SYSDRIVE-taajuusmuuttajia ja niihin liittyviä oheislaitteita.
Tässä käsikirjassa saattaa olla kuvia, joissa tuotteen suojakannet on irrotettu tuotteen osien yksityiskohtaista kuvaamista varten. Varmista, että nämä suojakannet ovat paikoillaan en­nen kuin tuotetta käytetään.
Ota yhteyttä OMRON-edustajaan ennen kuin otat käyttöön pitkään varastossa seisseen tuotteen.
VAROITUS
!
VAROITUS
!
VAROITUS
!
VAROITUS
!
VAROITUS
!
Varo
!
Älä kosketa taajuusmuuttajan sisäosia. Sähköiskun vaara!
Käyttö-, huolto- ja tarkastustoimiin saa ryhtyä vasta kun tehonsyöttö on kytketty POIS päältä, on varmistuttu, etteivät CHARGE-merkkivalo (tai tilaa ilmaisevat merkkivalot) pala ja on odotettu etukannessa mainittu varoaika. Muutoin on olemassa sähköiskun vaara!
Älä vahingoita, vedä, saata rasitukseen tai taivuta jyrkästi kaapeleita äläkä laske niiden päälle raskaita esineitä. Sähköiskun vaara!
Älä kosketa moottorin pyöriviä osia toiminnan aikana. Loukkaantumisen vaara!
Älä tee muutoksia tuotteeseen. Henkilövahinkojen ja/tai laitteen vaurioitumisen vaara.
Tuotettaei saa säilyttää taikäyttääseuraavanlaisissapaikoissaeikäasentaa sellai­siin. Muutoin on olemassa sähköiskun, tulipalon tai laitteen vaurioitumisen vaara.
S Suoralle auringonpaisteelle alttiit kohteet. S Kohteet, joiden lämpötila tai suhteellinen ilmankosteus ei ole teknisessä eritte-
lyssä annetuissa rajoissa.
S Kohteet, joissa esiintyy ilman kosteuden tiivistymistä vedeksi voimakkaiden
lämpötilanvaihteluiden johdosta.
S Kohteet, joissa esiintyy korroosiota aiheuttavia tai tulenarkoja kaasuja. S Kohteet, joissa esiintyy tulenarkoja aineita. S Pölyiset (erityisesti metallipölypitoiset)kohteet tai kohteet, joissa esiintyy suoloja. S Vedelle, öljylle tai kemikaaleille alttiit kohteet. S Kohteet, joissa esiintyy iskuja tai tärinää.
!
!
!
Varo
Varo
Varo
Äläkosketataajuusmuuttajanjäähdytyslevyä,jarruvastustatai jarruvastusyksikköä taiservomoottoriatehonsyötönollessapäällätaitehonsyötönjälkeisen varoajanku­luessa. Palovammojen vaara korkeiden pintalämpötilojen johdosta!
Älätee eristyslujuustestejätaajuusmuuttajanmillekäänosille.Tuotteenvaurioitumi­sen tai toimintahäiriöiden vaara!
Varaudu seuraavanlaisten asennuskohteiden ongelmiin tarkoituksenmukaisin ja riittävin varotoimenpitein. Muutoin on olemassa laitevaurioiden vaara.
S Staattiselle sähkölle tai muille häiriötekijöille alttiit kohteet. S Voimakkaille sähkömagneettisille kentille tai magneettikentille alttiit kohteet. S Mahdolliselle radioaktiiviselle säteilylle alttiit kohteet. S Sähkötehoa kehittävien laitteiden välittömässä läheisyydessä olevat kohteet.
Kuljetusta ja siirtoja koskevat varoitukset
!
!
!
Varo
Varo
Varo
Äläsiirrätaajuusmuuttajaa sen etukannesta tai -paneelista kiinni pidellen vaan pidä kiinni sen jäähdytyslevystä.
Älä saata kaapeleita vedonalaisiksi. Tuotteen vaurioitumisen taitoimintahäiriöiden vaara.
Käytä silmukkaruuveja pelkän taajuusmuuttajan nostamiseen. Käytettäessä niitä myöskoneikonpainonnostamiseen seuraahenkilövahinkojenja/taitoimintahäiriöi­den vaara.
Asennusta koskevat varoitukset
!
!
!
Varo
Varo
Varo
Asenna tuote oikein päin ja jätä sen ja ohjauspaneelin ja muiden laitteiden välille riittävät etäisyydet. Tulipalon ja/tai toimintahäiriöiden vaara!
Älä päästä vieraita esineitä tunkeutumaan tuotteen sisälle. Tulipalon ja/tai toimin­tahäiriöiden vaara!
Älä saata tuotetta iskurasitustenalaiseksi. Tuotteen vaurioitumisen tai toimintahäi­riöiden vaara!
!
!
Varo
Varo
Järjestäkoneikonpuolelleasianmukainenpysäytyslaite turvallisuuden varmistami­seksi (seisontajarru ei ole turvallisuuden varmistamiseentarkoitettu pysäytyslaite). Henkilövahinkojen vaara!
Järjestä laitteistoon ulkoinen hätä-seis-kytkin, jonka avulla toiminta ja tehonsyöttö voidaan katkaista välittömästi. Hätä-seis-kytkimen puuttumisesta seuraa hen­kilövahinkojen vaara!
Johdotusta koskevat varoitukset
VAROITUS
!
VAROITUS
!
VAROITUS
!
Johdotuksen tekoon saa ryhtyä vasta kun tehonsyöttö on varmasti katkaistu. Sähköiskun vaara!
Johdotuksen saa tehdä vain asianmukaisen pätevyyden omaava sähköasentaja. Ammattitaidottomasti tehdystä johdotuksesta seuraa sähköiskun ja/tai tulipalon vaara.
Käyttöönottoon saa ryhtyä vasta kun hätä-seis--kytkimen piiri on johdotettu. Henkilövahinkojen vaara!
VAROITUS
!
Maadoita taajuusmuuttaja maadoitusliitännästään, maadoitusresistanssi enintään 100"(200 V AC -luokka) tai enintään 10"(400 V AC -luokka). Maadoittamatta jättämisestä tai epäasianmukaisesta maadoituksesta seuraa sähköiskun vaara.
!
Varo
Asenna ulkoiset johdonsuojakytkimet ja järjestä muu tarvittava suojaus ulkoisen johdotuksen oikosulkuja vastaan. Tulipalon vaara!
!
Varo
Varmista, että taajuusmuuttajan nimellinen tulojännite vastaa syöttävän vaihto­sähköverkon jännitettä. Tulipalon, henkilövahingon ja/tai toimintahäiriöiden vaara!
!
Varo
Kytke taajuusmuuttajan jarruvastus ja jarruvastusyksikkö käsikirjassa selostetulla tavalla. Tulipalon vaara!
!
Varo
Tee johdotusvirheettömästi ja luotettavalla tavalla. Henkilövahingon ja/tai tuotteen vaurioitumisen vaara!
Varo
Varmista, että riviliittimen ruuvit tulevat kiristetyiksi kunnolla. Tulipalon, henkilö-
!
vahingon ja/tai tuotteen vaurioitumisen vaara!
Varo
Älä kytke syöttävää sähköverkkoa taajuusmuuttajan lähtönapoihin U, V ja W.
!
Taajuusmuuttajan vaurioitumisen tai toimintahäiriöiden vaara!
Käyttöä sekä säätöjä ja asetuksia koskevat varoitukset
VAROITUS
!
Kytke taajuusmuuttajan tehonsyöttö päälle vasta kun etukansi, riviliittimien suojakannet, pohjakansi, ohjauspaneeli ja lisävarusteet on asennettu paikoilleen. Sähköiskun vaara!
VAROITUS
!
VAROITUS
!
VAROITUS
!
VAROITUS
!
VAROITUS
!
VAROITUS
!
Älä irrota etukantta, riviliittimien suojakansia, pohjakantta, ohjauspaneelia ja lisävarusteita laitteen tehonsyötön ollessa päällä. Sähköiskun vaara!
Älä käytä ohjauspaneelia tai kytkimiä märin tai kostein käsin. Sähköiskun vaara!
Älä kosketa taajuusmuuttajan sisäosia. Sähköiskun vaara!
Pysyttele loitolla koneikosta käytettäessä uudelleenkäynnistys vikatapauksessa
-toimintoa, koska vikahälytyksen johdosta pysähtynyt laitteistovoi käynnistyä äkki­arvaamatta. Henkilövahinkojen vaara!
Pysyttele loitolla koneikosta tehonsyötön palatessa tehonsyöttökatkoksen jälkeen välttääksesi vaaran, joka aiheutuu odottamatta tapaht uvasta uudelleen­käynnistymisestä(mikäliasetukset ontehtysiten, ettälaitevoikäynnistyäuudelleen hetkellisen tehonsyöttökatkoksen jälkeen). Henkilövahinkojen vaara!
Järjestä laitteistoonerillinen hätä-seis-kytkin,koska ohjauspaneelin STOP-painike toimii vain tietyillä toimintojen asetuksilla. Henkilövahinkojen vaara!
VAROITUS
!
Huolehdi ehdottomasti, että RUN-signaali on kyt ket t y POIS PÄÄLTÄ ennen tehonsyötön päällekytkemistä, hälytyksen kuittaamista tai LOCAL/REMOTE­valintakytkimen (paikallis-/etäohjaus) asennon muuttamista. Henkilövahinkojen vaara RUN-signaalin kytkeytyessä päälle!
!
Varo
Varmista moottoreiden ja koneikkojen sallitut nopeusalueet ennen käyttöönottoa, koska taajuusmuuttajannopeutta on helppo muuttaasuuremmaksi. Tuotteenvau­rioitumisen vaara!
!
!
Varo
Varo
Järjestä tarvittaessa erillinen paikoillaanpitojarru. Henkilövahinkojen vaara!
Älä suorita signaalien tarkistuksia taajuusmuuttajan ollessa toiminnassa. Hen­kilövahinkojen ja/tai tuotteen vaurioitumisen vaara!
!
Varo
Älä muuta asetuksia huolettomasti tai huolimattomasti. Henkilövahinkojen ja/tai tuotteen vaurioitumisen vaara!
Huoltoa ja tarkastuksia koskevat varoitukset
VAROITUS
!
VAROITUS
!
VAROITUS
!
Älä kosketa taajuusmuuttajan liitäntänapoja tehonsyötön ollessa päällä.
Huolto- tai tarkastustoimiin saa ryhtyä vasta kun tehonsyöttö on kytketty POIS päältä, on varmistuttu, etteivät CHARGE-merkkivalo (tai tilaa ilmaisevat merkki­valot) pala ja on odotettu etukannessa mainittu varoaika. Sähköiskun vaara!
Huolto-, tarkastus- ja osien vaihtotöitä saavat suorittaa vain tehtävään valtuutetut henkilöt. Sähköiskun ja/tai henkilövahinkojen vaara!
VAROITUS
!
Varo
!
Varo
!
Älä yritä purkaa taajuusmuuttajaaosiin tai korjata sitä. Sähköiskun ja/tai loukkaan­tumisen vaara!
Käsittele taajuusmuuttajaa varovasti siinä olevien puolijohdekomponenttien ar­kuuden johdosta. Huolimattomasta käsittelystä saattaa olla seurauksena toimin­tahäiriöitä.
Äläteemuutoksiajohdotukseen, irrota liittimiä tai ohjauspaneelia tai vaihdajäähdy­tystuulettimia tehonsyötön ollessa päällä. Henkilövahinkojen ja/tai toimintahäiriöi­den vaara!
Varoitustarrat
Tuotteeseen on kiinnitetty varoitustarroja oheisen kuvan mukaisesti. Pidä huolta, että niissä annettuja ohjeita noudatetaan.
H
Varoitustarrat
H
Varoitustarrojen sisältö
Varoitustarra
Ennen pakkauksesta purkamista suoritettavat tarkistukset
H
Tuotteen tarkastaminen
Tarkista välittömästi toimituksen tapahduttua, että toimitettu SYSDRIVE 3G3MV­taajuusmuuttaja on tilauksen mukainen.
Mikäli tuotteessa ilmenee ongelmia, ota välittömästi yhteyttä tuotteen myyneeseen OMRON-edustajaan tai lähimpään OMRON-asiakaspalveluun.
D
Tyyppikilven tarkistaminen
Taajuusmuuttajan malli Tulon erittely Lähdön erittely
D
Mallimerkinnän tarkistaminen
3G3MV-A4007
Suurimman liitettävän moottorin teho Jänniteluokka Asennustapa Sarjan nimi: 3G3MV-sarja
Suurimman taajuusmuuttajaan liitettävän moottorin teho
001 0,1 (0,1) kW 002 0,2 (0,25/0,37) kW 004 0,4 (0,55) kW 007 0,75 (1,1) kW 015 1,5 (1,5) kW 022 2,2 (2,2) kW 030 3,0 (3,0) kW 040 4,0 (3,7/4,0) kW 055 5,5 (5,5) kW 075 7,5 (7,5) kW
Huom!
Sulkeissa olevat luvut koskevat Euroopassa käytettäviä moottoreita.
Jänniteluokka
2 3-vaiheinen 200 V AC -syöttö
(200 V -luokka)
B 1-vaiheinen 200 V AC -syöttö
(200 V -luokka)
4 3-vaiheinen 400 V AC -syöttö
(400 V -luokka)
Asennustapa
A Umpinainen, seinälle
asennettava
D
Vaurioiden tarkastaminen
Tarkistataajuusmuuttajanyleinen ulkoinen kuntokuljetuksessamahdollisesti syntynei­den vaurioiden ja naarmujen suhteen.
H
Lisävarusteiden tarkistaminen
Huomioi, että tämä käsikirja on ainoa 3G3MV-taajuusmuuttajan mukana toimitettava lisävaruste. Käyttäjän on itse hankittava kiinnitysruuvit ja muut tarvittavat lisäosat.

Sisällysluettelo

Luku 1. Yleiskatsaus 1-1...............................
1-1 Toiminta 1-2.....................................................
1-2 Nimikkeistö 1-5...................................................
Luku 2. Rakenne 2-1..................................
2-1 Asennus 2-2......................................................
2-1-1 Mitat 2-2...................................................
2-1-2 Asennusolosuhteet 2-5........................................
2-1-3 Kansien irrotus ja asennus 2-7..................................
2-2 Johdotus 2-10.....................................................
2-2-1 Riviliitinrima 2-11............................................
2-2-2 Liitännät 2-17................................................
2-2-3 Päävirtapiirin johdotus 2-18.....................................
2-2-4 Ohjauspiirin riviliittimien johdotus 2-33...........................
2-2-5 EMC-direktiivin mukaisuus 2-35.................................
Luku 3. Käyttö- ja valvontatoimintojen valmistelu 3-1......
3-1 Nimikkeistö 3-2...................................................
3-1-1 Osien ja niiden toimintojen nimitykset 3-2........................
3-1-2 Käytön suuntaviivat 3-4.......................................
3-2 Parametrien kopiointi- ja varmennustoiminto 3-10........................
3-2-1 Asetettujen arvojen kopiointi- ja varmennusparametri 3-10............
3-2-2 Parametrien kopiointimenttely 3-11...............................
3-2-3 Parametrien lukemisen eston valinta
(koskien lukemista digitaalisen ohjauspaneelin EEPROM-muistista) 3-18..
3-2-4 Parametrien kopiointi- tai varmennusvirheet 3-19....................
Luku 4. Koeajo 4-1....................................
4-1 Koeajomenettely 4-4...............................................
4-2 Käyttöesimerkki 4-6...............................................
Luku 5. Peruskäyttö 5-1................................
5-1 Alkuasetukset 5-2.................................................
5-1-1 Parametrien kirjoituksen eston valinta / parametrien alustus (n001) 5-2.
5-1-2 Säätötavan asetus (n002) 5-3...................................
5-2 Käyttö vektorisäätöisenä 5-5.........................................
5-3 Käyttö V/f -säätöisenä 5-7..........................................
5-3-1 Moottorin nimellisvirran asetus (n036) 5-7........................
5-3-2 V/f--ominaiskäyrän asetus (n011 ... n017) 5-7......................
5-4 Ohjaustavan valinta: paikallis-/etäohjaus 5-9............................
5-5 Toimintakäskyn valinta 5-10..........................................
5-6 Taajuusohjearvon asetus 5-11.........................................
5-6-1 Taajuusohjearvon valinta 5-11...................................
5-6-2 Taajuusohjearvon ylä- ja alaraja-arvot 5-12.........................
5-6-3 Analogiatulon asetukset 5-13....................................
5-6-4 Taajuusohjearvon asetus paneelin painikkeista 5-16..................
5-6-5 Taajuusohjearvojen asetus pulssijonotulon kautta 5-21................
i
Sisällysluettelo
5-7 Kiihdytys- ja hidastusaikojen asetus 5-23................................
5-8 Suunnanvaihdon eston valinta 5-26....................................
5-9 Pysäytystavan valinta 5-27...........................................
5-10 Monitoimi-I/O:t 5-28...............................................
5-10-1 Monitoimitulot 5-28...........................................
5-10-2 Monitoimilähdöt 5-32.........................................
5-11 Monitoimi-analogialähtö ja pulssimuotoinen valvontalähtö 5-34.............
5-11-1 Monitoimi-analogialähdön asetukset (n065 ... n067) 5-34.............
5-11-2 Pulssimuotoisen valvontalähdön asetukset (n065 ja n150) 5-35.........
Luku 6. Kehittyneet käyttötoiminnot 6-1..................
6-1 Tarkan vektorisäädön vaatimat asetukset ja säädöt 6-2....................
6-1-1 Tarkan vektorisäädön vaatimat asetukset 6-2.......................
6-1-2 Lähtömomentin asetus vektorisäädöllä 6-3........................
6-2 Energiaa säästävä säätötapa 6-6......................................
6-2-1 Käyttö energiaa säästävällä säätötavalla 6-6.......................
6-2-2 Energiansäästöasetusten teko 6-7................................
6-3 PID-säätö 6-13....................................................
6-3-1 PID-säädön sovelluksia 6-13....................................
6-3-2 PID-säädön toiminta 6-14......................................
6-3-3 PID-säädön tyypit 6-14........................................
6-3-4 PID-säädön lohkokaavio 6-16...................................
6-3-5 PID-säädön ohjearvon ja takaisinkytkentäarvon tuloliitäntöjen valinta 6-17
6-3-6 PID-säädön asetukset 6-18......................................
6-3-7 PID-parametrien muokkaus 6-22.................................
6-3-8 PID-parametrien hienosäätö 6-23................................
6-4 Kytkentätaajuuden asetus 6-25........................................
6-5 DC-jarrutus 6-28...................................................
6-6 Jumisuoja 6-30....................................................
6-7 Ylimomentin ilmaisu 6-34...........................................
6-8 Momentin kompensointi 6-36.........................................
6-9 Jättämän kompensointi 6-38..........................................
6-10 Muut toiminnot 6-40................................................
6-10-1 Digitaalisen ohjauspaneelin irrottamisen ilmaisu 6-40................
6-10-2 Moottorin suojaustoiminnot (n037 ja n038) 6-40....................
6-10-3 Jäähdytystuulettimen toiminta (n039) 6-41.........................
6-10-4 Toiminta hetkellisen tehonsyöttökatkoksen sattuessa (n081) 6-41.......
6-10-5 Uudelleenkäynnistys vikatilanteessa (n082) 6-42....................
6-10-6 Taajuushyppy (n083 ... n086) 6-43...............................
6-10-7 Taajuuden ilmaisu 6-44........................................
6-10-8 YLÖS/ALAS-taajuuskäskyn tallennus (n100) 6-46..................
6-10-9 Vikahistoria (n178) 6-48.......................................
Luku 7. Tiedonsiirto 7-1...............................
7-1 Taajuusmuuttajan asetukset 7-2......................................
7-1-1 Tiedonsiirtoehtojen asetukset 7-2................................
ii
Sisällysluettelo
7-1-2 RUN-käskyn antotavan valinta (n003) 7-5........................
7-1-3 Taajuusohjearvotulon valinta (n004) 7-5..........................
7-1-4 Monitoimitulojen asetus (n050 ... n056) 7-6.......................
7-2 Sanomapohjaisen tiedonsiirron perusformaatit 7-8.......................
7-3 DSR-sanoma ja palaute 7-11..........................................
7-3-1 Datan luku (toiminnon koodi: 03 Hex) 7-11........................
7-3-2 Datan kirjoitus / yleisen sanoman kirjoitus (toiminnon koodi: 10 Hex) 7-13
7-3-3 Paluusilmukan testaus (toiminnon koodi: 08 Hex) 7-16...............
7-4 Enter-käsky 7-19...................................................
7-5 Tiedonsiirtodatan asetus 7-20.........................................
7-6 Rekisterien numeroiden allokointitiedot 7-22............................
7-6-1 I/O-toiminnot 7-22............................................
7-6-2 Valvontatoiminto 7-24.........................................
7-7 Tiedonsiirtovirheiden koodit 7-27.....................................
7-8 Testaus itsediagnostiikan avulla 7-29...................................
7-9 Tiedonsiirto ohjelmoitavan logiikan (PLC) kanssa 7-30....................
7-9-1 Käytettävissä oleva ohjelmoitava logiikka ja oheislaite 7-30...........
7-9-2 Tiedonsiirtoväylän johdotus 7-33.................................
7-9-3 Protokollamakrotoiminto pääpiirteissään 7-34......................
7-9-4 Projektitiedoston luominen 7-38.................................
7-9-5 Kosketinkaavio-ohjelma 7-48...................................
7-9-6 Tiedonsiirron vasteaika 7-53....................................
Luku 8. Huolto- ja kunnossapitotoimet 8-1................
8-1 Suojaus- ja diagnostiikkatoiminnot 8-2................................
8-1-1 Vikailmoituksen ilmaisu (vakavat viat) 8-2........................
8-1-2 Varoituksen ilmaisu (ei-vakavat viat) 8-9.........................
8-2 Vianhaku 8-14.....................................................
8-2-1 Parametrien asetuksen epäonnistuminen 8-14.......................
8-2-2 Moottori ei pyöri 8-14.........................................
8-2-3 Moottori pyörii väärään suuntaan 8-17............................
8-2-4 Moottori ei kehitä vääntömomenttia tai kiihdytys käy liian hitaasti 8-17..
8-2-5 Vektorisäätöisenä suurella nopeudella toimivan taajuusmuuttajan
nopeuden tarkkuus on heikko 8-17...............................
8-2-6 Moottorin hidastusaika on liian pitkä 8-18.........................
8-2-7 Nostokäytössä kuorma putoaa kytkettäessä jarru
päälle 8-18..................................................
8-2-8 Moottori ylikuumenee 8-19.....................................
8-2-9 Ohjausjärjestelmässä tai AM-radiolaitteissa esiintyy häiriöitä
taajuusmuuttajaa käynnistettäessä 8-20............................
8-2-10 Vikavirtasuoja laukeaa taajuusmuuttajaa käynnistettäessä 8-20.........
8-2-11 Mekaaniset värähtelyt 8-21.....................................
8-2-12 Vakaa PID-säätö tai ohjaus ei onnistu 8-22.........................
8-2-13 Värähtelyä energiaa säästävällä säätötavalla 8-22....................
8-2-14 Moottori pyörii taajuusmuuttajan seis --komennon jälkeen 8-23.........
8-2-15 Ylijännitteen ilmaisu (OV) ja pysähdys moottoria käynnistettäessä 8-23..
8-2-16 Lähtötaajuus ei nouse taajuusohjearvoon saakka 8-23................
iii
Sisällysluettelo
8-3 Huolto, kunnossapito ja tarkastukset 8-24...............................
Luku 9. Tekninen erittely 9-1...........................
9-1 Taajuusmuuttajan tekninen erittely 9-2.................................
9-2 Valinnais- ja lisävarusteiden tekninen erittely 9-6........................
9-2-1 Valinnais- ja lisävarusteiden (optioiden) luettelo 9-6.................
9-2-2 CompoBus/D-tiedonsiirtoyksikkö 9-7............................
9-2-3 Skaalattava käyntinopeusmittari 9-8.............................
9-2-4 Jarruvastus 9-9..............................................
9-2-5 EMC-direktiivin vaatimukset täyttävä häiriönvaimennussuodatin 9-11...
Luku 10. Parametrien luettelo 10.......................
Luku 11. Taajuusmuuttajan ja moottorin yhteensopivuus 11.
iv
Yleiskatsaus
1
1-1 Toiminta 1-2 Nimikkeistö
Luku 1
,p,
(kotelointi
luoka
n
IP20mukainen)
,p,
(kotelointi
luoka
n
IP20mukainen)
,p,
(kotelointi
luoka
n
IP20mukainen)
Yleiskatsaus
Luku 1

1-1 Toiminta

SYSDRIVE3G3MV-sarjanmonitoimitaajuusmuuttajatovatavoimella vek­toriohjauksella ja V/f-ohjauksella varustettuja taajuusmuuttajia. 3G3MV-taajuusmuuttajat täyttävät EU-direktiivit ja maailmanlaajuista käyttöä koskevat UL/cUL -standardien vaatimukset. Lisäksi 3G3MV-sarjan taajuusmuuttajissa on runsaasti monipuolisia ja helppokäyttöisiä,käyttömukavuuttalisääviäohjaus-,verkko-jaI/O-toimin­toja.
H
SYSDRIVE 3G3MV -taajuusmuuttajamallit
!Saatavissaovat seuraavat 200V-luokan(3- ja 1-vaiheiset 200 V AC) ja 400 V -luokan
(3-vaiheiset 400 V AC) 3G3MV -mallit.
Nimellisjännite Kotelointiluokka Liitettävän
moottorin maks.
3-vaiheinen, 200 V AC Umpinainen,
seinälle asennettava tyyppi
1-vaiheinen, 200 V AC Umpinainen,
seinälle asennettava tyyppi
3-vaiheinen, 400 V AC Umpinainen,
seinälle asennettava tyyppi
0,1 (0,1) kW 3G3MV-A2001 0,2 (0,25) kW 3G3MV-A2002 0,4 (0,55) kW 3G3MV-A2004 0,75 (1,1) kW 3G3MV-A2007 1,5 (1,5) kW 3G3MV-A2015 2,2 (2,2) kW 3G3MV-A2022 4,0 (4,0) kW 3G3MV-A2040 5,5 (5,5) kW 3G3MV-A2055 7,5 (7,5) kW 3G3MV-A2075 0,1 (0,1) kW 3G3MV-AB001 0,2 (0,25) kW 3G3MV-AB002 0,4 (0,55) kW 3G3MV-AB004 0,75 (1,1) kW 3G3MV-AB007 1,5 (1,5) kW 3G3MV-AB015 2,2 (2,2) kW 3G3MV-AB022 4,0 (4,0) kW 3G3MV-AB040 0,2 (0,37) kW 3G3MV-A4002 0,4 (0,55) kW 3G3MV-A4004 0,75 (1,1) kW 3G3MV-A4007 1,5 (1,5) kW 3G3MV-A4015 2,2 (2,2) kW 3G3MV-A4022 3,0 (3,0) kW 3G3MV-A4030 4,0 (4,0) kW 3G3MV-A4040 5,5 (5,5) kW 3G3MV-A4055 7,5 (7,5) kW 3G3MV-A4075
Malli
teho
Huom!
1-2
Sulkeissa olevat luvut ilmaisevat Euroopassa käytettäviä moottoreita.
Yleiskatsaus
H
Tehokkaat vääntömomenttiominaisuudet
3G3MVonOMRONinavoimellavektoriohjauksellavarustettukompaktitaajuusmuutta­ja. Ohjaustavalla moottorin vääntömomentiksi saadaan 150 % moottorin nimellismo­mentista taajuudella 1 Hz.
Moottoristasaadaanparempi vääntömomentti pienillätaajuuksilla.Avoinvektoriohjaus vaimentaa kuormasta aiheutuvia käyntinopeuden vaihteluita.
V/F-ohjauksella laitteissa on täysin automaattinen momentin korotustoiminto, jolla saadaan tehokkaat moottorin käyttöominaisuudet.
Nopea virranrajoitustoiminto vaimentaa suuren vastamomentin aiheuttamia ylivirtoja taaten moottorin juohevan toiminnan.
H
Mukavuutta lisäävät, helppokäyttöiset toiminnot
!Digitaalisen ohjauspaneelin taajuudensäätönuppi FREQUENCY helpottaa käyttöä.
Oletusasetuksena on taajuusohjearvon anto tätä nuppia käyttäen.
!Digitaalisessa ohjauspaneelissa on parametrien hallintaahelpottava parametrien ko-
piointitoiminto.
Luku 1
!Huolto on helppoa. Jäähdytystuuletin on helposti vaihdettavissa. Tuulettimen kes-
toikää voidaan pidentää pitämällä sitä käynnissä vain taajuusmuuttajan ollessa toi­minnassa.
!Taajuusmuuttajassa on ohjaustransistori jarruvastuksen liittämistä varten. !Laitteessa oleva syöksyvirran estopiiri ehkäisee kosketinten kiinnihitsautumista tulo-
napoja syöttävissä tehonsyöttöpiireissä.
H
Kansainväliset standardit (EU-direktiivit ja UL/cUL-standardit)
3G3MV-taajuusmuuttaja täyttää EU-direktiivien ja UL/cUL-standardien maailman­laajuista käyttöä koskevat vaatimukset.
Luokittelu Sovellettavat standardit
EU-direktiivit
UL/cUL UL508C
H
Yhteensopiva CompoBus/D:n ja RS-422/485:n kanssa
!3G3MVtukeeRS-422-jaRS-485-tiedonsiirtoaja onMODBUS-tiedonsiirtoprotokollan
mukainen, jotenverkkojen rakentaminen protokollamakrojatai ohjelmoitavaan logiik­kaan (OMRON SYSMAC) asennettua ASCII-yksikköä käyttäen on helppoa. MOD­BUS-tiedonsiirtoprotokolla on AEG Schneider Automationin tavaramerkki.
EMC-direktiivi EN50081-2 ja EN50082-2
Pienjännitedirektiivi prEN50178
!3G3MV on liitettävissä 3G3MV-PDRT1-SINV CompoBus/D -tiedonsiirtoyksikköön.
3G3MV-taajuusmuuttajaanonsaatavissaCompoBus/D-tiedonsiirtoon tarkoitettuetä­I/O-toiminto, joka takaa helppoudessaan aivan vakio-I/O-tiedonsiirtoa vastaavan tie­donsiirron. CompoBus/D-tiedonsiirto mahdollistaa avoimiin verkkoihin tarkoitetun DeviceNet­tiedonsiirtoprotokollan mukaisena myös useamman valmistajan laitteita sisältävien verkkojen rakentamisen.
1-3
Yleiskatsaus
Luku 1
Huom!
H
Käsittelee monenlaisia I/O-signaaleja
Laitekäsittelee monenlaisiaja monentyyppisissäsovelluksissa käytettäviäI/O-signaa­leja alla kuvatulla tavalla.
!Analoginen jänniteviestitulo: 0 ... 10 V !Analoginen virtaviestitulo: 4 ... 20 tai 0 ... 20 mA !Pulssijonotulo: 0,1 ... 33,0 kHz (parametroitava) !Valvontalähdöksi on valittavissa monitoimi-analogialähtö tai pulssijonolähtö.
H
Harmonisten yliaaltojen vaimennus
Laite on kytkettävissä DC-kuristimiin, jolloin harmonisten yliaaltojen vaimennus on tehokkaampaa kuin tavanomaisia AC-kuristimia käytettäessä.
Harmonisten yliaaltojen vaimennusta voidaan parantaa edelleen käyttämällä DC- ja AC-kuristinten yhdistelmää.
MODBUS- ja CompoBus/D-tiedonsiirtoa ei voida käyttää samanaikaisesti.
1-4
Yleiskatsaus

1-2 Nimikkeistö

H
Etupaneeli
Etupaneelin kiinnitys­ruuvi
Luku 1
Operointipaneeli
AJO-tilan ilmaisin
HÄLYTYS­merkkivalo
Riviliittimien kansi
Neljä kiinnitys­reikää
Huom!
Etukansi
Pohjakansi
Missään seuraavista 200 V -malleista ei ole riviliittimien kantta eikä kiinnitys­reikiä, vaan etukansi toimii riviliittimien kantena ja kiinnitysreikien tilalla on kaksi U:n muotoista lovea. 3G3MV-A2001(0,1 kW),3G3MV-A2002(0,2kW), 3G3MV-A2004 (0,4 kW) ja 3G3MV-A2007 (0,75 kW) 3G3MV-AB001(0,1kW),3G3MV-AB002(0,2kW)ja 3G3MV-AB004(0,4 kW)
1-5
Yleiskatsaus
H
Operointipaneeli
Datanäyttö Yksin-
kertaistetut LED-merkki­valot
Käyttö­painikkeet
Ulkonäkö Nimi Toiminto
Datanäyttö Näyttää asiayhteyden mukaisia tietoja kuten
taajuusohjearvon, lähtötaajuuden ja parametreille asetetut arvot.
TAAJUUDEN säätönuppi
Nupin avulla säädetään taajuusohjearvoa välillä 0 Hz ... maksimitaajuus.
Luku 1
TAAJUUDEN säätönuppi
FREF-merkkivalo Taajuusohjearvoa voidaan valvoa tai se voidaan
asettaa tämän merkkivalon palaessa.
FOUT-merkkivalo Taajuusmuuttajan lähtötaajuutta voidaan valvoa
tämän merkkivalon palaessa.
IOUT-merkkivalo Taajuusmuuttajan lähtövirtaa voidaan valvoa
tämän merkkivalon palaessa.
MNTR-merkkivalo Parametrien U01 ... U18 avulla asetettuja arvoja
valvotaan tämän merkkivalon palaessa.
F/R-merkkivalo Pyörimissuunta voidaan valita tämän merkki-
valon palaessa käytettäessä taajuusmuuttajaa RUN-painikkeen avulla.
LO/RE-merkkivalo Tämän merkkivalon palaessa voidaan valita,
käytetäänkö taajuusmuuttajaa digitaalisen ohjauspaneelin vai asetettujen parametrien avulla.
Huom!
PRGM-merkkivalo Parametreja n001 ... n179 voidaan asettaa tai
valvoa tämän merkkivalon palaessa.
Tämän merkkivalon tilaa voidaan tarkkail­lavain taajuusmuuttajan käydessä. Kaikki RUN-käskyt (AJO) jätetään huomioimatta
1-6
Huom!
Taajuusmuuttajan ollessa käynnissä voi­daan parametreja ainoastaan valvoa ja vain muutamia niistä voidaan muuttaa. Kaikki RUN-käskyt (AJO) jätetään huo­mioimatta tämän merkkivalon palaessa.
Yleiskatsaus
Ulkonäkö ToimintoNimi
Toimintatila­painike
Arvon lisäys­painike
Luku 1
Vaihtaa yksinkertaistettuja (asetus- ja valvonta-) LED-merkkivaloja vuorojärjestyksessä.
Asetettu parametri kumoutuu painettaessa tätä painiketta ennen parametrin voimaan saattamista.
Suurentaa painettaessa monitoimivalvonnan tai parametrin numeroa tai parametrin asetusarvoa.
Arvon vähennys­painike
Enter-painike Saattaa voimaan syötetyt (asetetut tai muutetut)
RUN-painike (AJO) Käynnistää taajuusmuuttajan, kun 3G3MV:n
STOP/RESET­painike (SEIS/PALAUTUS)
Pienentää painettaessa monitoimivalvonnan tai parametrin numeroa tai parametrin asetusarvoa.
monitoimivalvonnan tai parametrin numeron ja sisäisen datan arvot.
käyttö tapahtuu digitaalisen ohjauspaneelin avulla.
Pysäyttää taajuusmuuttajan, ellei parametria n007 ole asetettu siten, että STOP-painike deaktivoituu. Toimii palautus-painikkeena virhetoiminnon sattuessa (RUN-käsky täytyy olla pois päältä).
1-7
Rakenne
2
2-1 Asennus 2-2 Johdotus
Luku 2
j
(g)
Rakenne
Luku 2

2-1 Asennus

2-1-1 Mitat

3G3MV-A2001 ... 3G3MV-A2007 (0,1 ... 0,75 kW), tulojännite 3-vaiheinen
D
200 V AC 3G3MV-AB001 ... 3G3MV-AB004 (0,1 ... 0,4 kW), tulojännite 1-vaiheinen 200 V AC
Nimellisjännite Malli 3G3MV-
3-vaiheinen 200 V AC
1--vaiheinen 200 V AC
A2001 76 3 noin 0,6 A2002 76 3 noin 0,6 A2004 108 5 noin 0,9 A2007 128 5 noin 1,1 AB001 76 3 noin 0,6 AB002 76 3 noin 0,7 AB004 131 5 noin 1,0
Mitat (mm)
D t
Paino (kg)
2-2
jD(g)
Rakenne
3G3MV-A2015 ... 3G3MV-A2022 (1,5 ... 2,2 kW), tulojännite 3-vaiheinen
D
Luku 2
200 V AC 3G3MV-AB007 ... 3G3MV-AB015 (0,75 ... 1,5 kW), tulojännite 1-vaiheinen 200 V AC 3G3MV-A4002 ... 3G3MV-A4022 (0,2 ... 2,2 kW), tulojännite 3-vaiheinen 400 V AC
4 reikää, Ø 5
Nimellisjännite Malli 3G3MV-
3-vaiheinen 200 V AC
1-vaiheinen 200 V AC
3-vaiheinen 400 V AC
A2015 131 noin 1,4 A2022 140 noin 1,5 AB007 140 noin 1,5 AB015 156 noin 1,5 A4002 92 noin 1,0 A4004 110 noin 1,1 A4007 140 noin 1,5 A4015 156 noin 1,5 A4022 156 noin 1,5
Mitat (mm)
Paino (kg)
2-3
jD(g)
jD(g)
Rakenne
3G3MV-A2040 (4,0 kW), tulojännite 3-vaiheinen 200 V AC
D
3G3MV-AB022 (2,2 kW), tulojännite 1-vaiheinen 200 V AC 3G3MV-A4030 (3,0 kW), tulojännite 3-vaiheinen 400 V AC 3G3MV-A4040 (4,0 kW), tulojännite 3-vaiheinen 400 V AC
4 reikää, Ø 5
Luku 2
Nimellisjännite Malli 3G3MV-
3-vaiheinen 200 V AC A2040 143 noin 2,1 1-vaiheinen 200 V AC AB022 163 noin 2,2 3-vaiheinen 400 V AC A4030 143 noin 2,1 3-vaiheinen 400 V AC A4040 143 noin 2,1
3G3MV-AB040 (4,0 kW), tulojännite 1-vaiheinen 200 V AC
D
4 reikää, Ø 5
Mitat (mm)
Paino (kg)
Nimellisjännite Malli 3G3MV-
1-vaiheinen, 200 V AC AB040 180 noin 2,9
2-4
Mitat (mm)
Paino (kg)
esjäea3G3Dao(g)
Rakenne
3G3MV-A2055 ... -A2075 (5,5 ... 7,5 kW) tulojännite 3-vaihe 200 V AC
D
Luku 2
3G3MV-A4055 ... -A4075 (5,5 ... 7,5 kW) tulojännite 3-vaihe 400 V AC
2kpl,! 6
Nimellisjännite Malli 3G3MV-
3-vaihe 200 V AC A2055 170 n. 4,6 3-vaihe 200 V AC A2075 170 n. 4,8 3-vaihe 400 V AC A4055 170 n. 4,8 3-vaihe 400 V AC A4075 170 n. 4,8
Mitat (mm)
Paino (kg)
2-5
Rakenne

2-1-2 Asennusolosuhteet

Luku 2
Varo!
!
Varo!
!
Varo!
!
Varo!
!
Varo!
!
Varmista, että taajuusmuuttaja tulee asennetuksi oikein päin ja sen sekä operointipaneelin tai muiden laitteiden väliset etäisyydet ovat määritystenmukaiset.Toisin menettelystävoi ollaseurauksenatuli­palo tai toimintahäiriö.
Älä päästä mitään vieraita esineitä tunkeutumaan taajuusmuutta­jaan.Vieraiden esineidensisäänpääsystä voiolla seurauksenatuli­palo tai toimintahäiriö
Älä altista taajuusmuuttajaa voimakkaille iskuille. Iskut saattavat vaurioittaa taajuusmuuttajaa tai aiheuttaa toimintahäiriöitä.
Varmista moottorin/koneikon puoli asianmukaisella pysäyttimellä (paikoillaanpitojarruei oleturvallisuuden kannaltariittävä pysäytin). Asianmukaisen pysäyttimen puute saattaa johtaa henkilövahinkoi­hin.
Varusta laitteisto ulkoisella hätä-seis-kytkimellä, joka mahdollistaa välittömän toiminnan pysäyttämisen ja tehonsyötön katkaisun. Hätä-seis-kytkimen puute saattaa johtaa henkilövahinkoihin.
2-6
Rakenne
Asennusasento ja mitat
H
Asenna taajuusmuuttaja siten, että seuraavat ehdot täyttyvät.
"
Ympäristölämpötila, käyttö (paneeliasennus): --10#C ... 50#C Suhteellinen ilmankosteus: 95 % tai vähemmän (ei tiivistyvää kosteutta)
Taajuusmuuttajan asennuskohteen tulee olla puhdas, öljysumuton ja pölytön. Vaih-
"
toehtoisesti taajuusmuuttaja on asennettava umpinaiseen paneeliin siten, että se on täysin suojassa pölyltä.
Huolehdi taajuusmuuttajaa asennettaessa ja käytettäessä erityisesti, ettei taajuus-
"
muuttajan sisään pääse metallijauhetta, öljyä, vettä tai muita vieraita materiaaleja. Älä asenna taajuusmuuttajaa palavalle (puu- tms.) pinnalle.
"
Asennussuunta
H
Asenna taajuusmuuttaja pystysuoralle pinnalle siten, että sen nimikilven kirjaimet
"
osoittavat ylöspäin.
Luku 2
Mitat
H
Jätä taajuusmuuttajaa asennettaessa sen ympärille aina tyhjää tilaa seuraavan
"
kaavion mukaisesti, jotta taajuusmuuttajan hukkalämpö pääsee poistumaan.
W = min. 30 mm
Taajuus­muuttaja
Taajuus­muuttaja
Taajuus­muuttaja
min. 100 mm Ilma
Side
min. 100 mm Ilma
Ympäristölämpötilan hallinta
H
Taajuusmuuttaja tulisi sen luotettavan toiminnan edesauttamiseksi asentaa
"
ympäristöön, jossa ei esiinny hyvin suuria lämpötilanvaihteluja. Käytä taajuusmuuttajaa suljettuun kaappiin, koteloon tms. asennettaessa jäähdytys-
"
tuuletinta tai ilmastointilaitteistoa, jokapitää ilmanlämpötilan arvon 50#C alapuolella. Taajuusmuuttajan elektrolyyttikondensaattoreiden kestoikä pitenee pidettäessä lait­teen sisäinen lämpötila mahdollisimman alhaisena.
2-7
Loading...
+ 283 hidden pages