Nikon D2Xs Instructions for use [no]

Nikon Guide til Digital Fotografering
med
DIGITAL KAMERA
No

Produktbeskrivelse

Bruksanvisningene som er nevnt nedenfor er en del av dokumentasjonen for dette produktet. Følg anvisningene nøyaktig, så får du størst mulig utbytte av kameraet.
Hurtigguiden Hurtigguiden veileder deg gjennom prosessen med å pakke ut og klargjø-
re kameraet, ta de første bildene og overføre bildene til datamaskinen.
Håndbok i digital fotografering Håndboken i digital fotografering – denne bruksanvisningen – gir en full-
stendig veiledning i bruk av kameraet.
Referanse-CD for PictureProject Referanse-CD-en for PictureProject inneholder informasjon om installasjon og bruk av PictureProject. Se Hurtigveiledning for visningsinstruksjoner.
FORSIKTIG: Fremmedlegemer på mikrofi lteret
Nikon er nøye med å hindre at det kommer fremmedlegemer på mikrofi lteret under produksjon og transport. Men D2Xs er konstruert for bruk med utskiftbare objektiver, og det betyr at det kan komme skitt inn i kameraet når objektiver tas av eller byttes. Når skitten først er kommet inn i kameraet, kan den feste seg på mikrofi lteret og bli synlig på bildene under visse forhold. Dette er noen forholdsregler mot at skitt skal komme inn i kameraet: Ikke bytt objektiv i støvete omgivelser, sett alltid på kamera­husdekselet når det ikke er objektiv på kameraet, og pass på at dekselet er fritt for støv og andre fremmedlegemer når det settes på.
Hvis fremmedlegemer kommer i kontakt med mikrofi lteret, rengjør du det som be­skrevet på side 256-257 i denne håndboken. Du kan også få det rengjort av Nikon­autorisert servicepersonell. Fotografi er som påvirkes gjennom fremmedlegemer på mikrofi lteret, kan retusjeres ved hjelp av Capture NX (tilgjengelig separat), eventuelt med retusjeringsfunksjonene i et annet bildebehandlingsprogram.

Om denne bruksanvisningen

Gjør deg først kjent med advarsler, forsiktighetsregler og notater på side ii-vii.
Les deretter “Oversikt” og “Bli kjent med kameraet” for å bli fortrolig med de begreper som brukes i denne bruksanvisningen, og navnene på kameraets enkelte deler. Deretter gjøres grunninnstillinger som beskrevet under “De første trinn”.
Nå er du klar til å fotografere og spille av bilder.
Høyhastighetsbeskjæring
Velge en fotograferingsmodus
Bildekvalitet og størrelse
Når du mestrer det grunnleggende med digital fotografering, kan du lese disse seksjonene for å få komplett informasjon om når og hvordan de forskjellige kamerakontrollene kan brukes.
Slå opp i disse kapitlene hvis du vil vite mer om avspilling…
…om opptak og avspilling av talebeskjeder
…om kameramenyer og egne innstillinger
…om tilkobling til en datamaskin, skriver eller TV…
…og om tilleggsutstyr og feilsøking.
Overlapping/multieksponering
Nullstilling med to knapper
Oversikt
Bli kjent med kameraet
De første trinn
Enkel fotografering
Enkel avspilling
ISO-følsomhet
Hvitbalanse
Bildejustering
Fokusering
Eksponering
Blitzfotografering
Beskjære bilder
Intervallfotografering
Selvutløseren
Objektiver uten CPU
Bruke en GPS-enhet
Mer om avspilling
Talebeskjeder
Oversikt over menyene
Tilkoblinger
Tekniske notater
i

For sikkerhets skyld

Unngå å ødelegge kameraet eller å skade deg selv eller andre. Les disse sik­kerhetsforskriftene i sin helhet før utstyret tas i bruk, og ha dem alltid tilgjen­gelig for alle som bruker kameraet.
Konsekvensene av å overse forholdsreglene angis med følgende symboler:
Dette ikonet angir en advarsel. Det er informasjon som bør leses før kameraet tas i bruk.
ADVARSLER
Ikke se på solen gjennom søkeren
Det å se på solen eller en annen sterk lyskilde gjennom søkeren kan forårsake varig synsskade.
Skru av øyeblikkelig hvis det er funk-
sjonsfeil
Hvis det kommer røyk eller uvanlig lukt fra utstyret, hurtigladeren eller strøma­dapteren (tilgjengelig separat), kobler du fra strømadapteren og fjerner batteriet umiddelbart. Pass på at du ikke brenner deg. Fortsatt bruk kan forårsake skader. Etter at du har tatt ut batteriet, tar du med utstyret til et Nikon-autorisert verk­sted for inspeksjon.
Må ikke brukes nær antennelige gasser
Elektronisk utstyr må ikke brukes i nær­heten av antennelige gasser. Det kan forårsake eksplosjon eller brann.
Ikke ha bærestroppen rundt halsen på
barn
Spesielt viktig for spedbarn. Hvis bære­troppen ligger rundt halsen kan den i ekstreme tilfeller forårsake kvelning.
Ikke demonter
Hvis du berører de interne komponen­tene i kameraet eller hurtigladeren, kan du skade deg. Ved en feilfunksjon må produktet bare repareres av en kvalifi sert tekniker. Hvis produktet brytes opp som følge av et fall eller annet uhell, fjerner du batteriet og/eller strømadapteren. Ta deretter produktet med til et Nikon-au­torisert verksted for inspeksjon.
Riktig håndtering av batterier
Batterier kan springe lekk eller eksplodere hvis de behandles feil. Pass på å følge disse forholdsreglene når du håndterer batterier til dette produktet:
• Sørg for at produktet er slått av før du bytter batterier. Hvis du bruker batteri­eliminator, må du kontrollere at den er frakoblet.
• Bruk bare batterier som er godkjent for bruk i dette kameraet.
• Bruk bare CR1616 litiumbatterier når du bytter klokkebatteri. Bruk av andre batte­rityper innebærer en fare for eksplosjon. Kast batteriene ifølge anvisningene.
• Ikke prøv å sette inn batterier opp-ned eller baklengs.
• Ikke kortslutt eller demonter batterier.
• Ikke utsett batterier for åpen ild eller overdreven varme.
• Batteriet må ikke nedsenkes i vann eller utsettes for vann.
ii
• Det kan oppstå lekkasjer når batterier er helt utladet. For å unngå skade på produktet må du fjerne batteriene når de er tomme for strøm.
• Avslutt bruken umiddelbart hvis bat­teriene endrer seg på noen måte, for eksempel ved at de misfarges eller endrer form.
• Sett på terminaldekselet når du transpor­terer EN-EL4a oppladbare li-ion-batterier. Ikke transporter eller oppbevar batteriene sammen med metallgjenstander som hals­kjeder eller hårnåler.
• Når EN-EL4a-batterier ikke er i bruk, setter du på terminaldekselet og oppbevarer dem kjølig.
• Umiddelbart etter bruk, eller når produktet har vært på batteristrøm i lengre tid, kan EN-EL4a-batteriet bli varmt. Før du tar ut batteriet, slår du av kameraet og lar batteriet få tid til å bli kaldt.
Følg forholdsreglene ved håndtering av
hurtigladeren
• Hold den tørr. Hvis du ikke følger denne forholdsregelen, kan det begynne å brenne, eller du kan få elektrisk støt.
• Fjern støv på eller nær støpselets metall­deler med en tørr duk. Fortsatt bruk kan forårsake brann.
• Ikke ta på strømledningen eller gå nær laderen når det tordner. Hvis du ikke følger denne forholdsregelen, kan du få elektrisk støt.
• Ikke prøv å skade, modifi sere, trekke hardt i eller bøye strømledningen. Ikke plasser den under tunge gjenstander eller utsett den for hete eller fl ammer. Hvis isolasjonen skades og metalltrådene stikker ut, tar du den med til et Nikon­autorisert verksted for inspeksjon. Hvis du ikke følger disse forholdsreglene, kan det begynne å brenne, eller du kan få elektrisk støt.
• Ikke ta på støpselet eller laderen med våte hender. Hvis du ikke følger denne forholdsregelen, kan du få elektrisk støt.
Bruk riktige kabler
For oppkobling via inn- og utgangstermi­nalene skal det bare brukes de kablene som følger med eller selges av Nikon til dette formålet.
Hold utstyret utenfor barns rekkevidde
Pass spesielt godt på at barn ikke får sjansen til å putte batteriet eller andre smådeler i munnen.
Bytte av lagringskort
Lagringskortene kan bli varme under bruk. Vær varsom når lagringskortet tas ut av kameraet.
CD ROM’er
CD ROM’ene som programvaren og bruksanvisningene ligger på skal ikke avspilles på vanlige CD-spillere. Avspilling på musikkanlegg for CD kan forårsake hørselsskader eller ødelegge utstyret.
Forsiktig med blitzen
Hvis blitzen avfyres på kort hold mot øyne kan den forårsake midlertidig synssvek­kelse. Vær særlig påpasselig med barn og bruk blitzen på minst én meters avstand fra motivet.
Bruk av søkeren
Pass på at du ikke stikker fi ngeren i øyet når du holder øyet inntil søkeren mens du forandrer diopterinnstillingen.
Unngå kontakt med fl ytende krystaller
Hvis skjermen skulle knuses er det viktig å hindre at fl ytende krystall kommer i berø­ring med hud eller trenger inn i øyne eller munnen. Pass også på knust glass!
iii

Stell av kamera og batteri

Hold fast
Funksjonsfeil kan oppstå hvis kameraet ut­settes for harde støt eller vibrasjoner.
Hold det tørt
Kameraet er ikke vanntett. Det kan derfor oppstå funksjonsfeil hvis det nedsenkes i vann eller utsettes for høy fuktighet. Rust på innvendige mekanismer kan forårsake skade som kan være umulig å reparere.
Unngå raske temperaturforandringer
Plutselige temperaturforandringer, for ek­sempel når man går inn i eller ut av et varmt hus på en kald dag, kan forårsake kondens på innsiden av kameraet. Den enkleste måten å unngå kondens på, er å legge ka­meraet i en tett veske eller plastpose før det utsettes for brå temperaturforandringer.
Unngå sterke magnetfelter
Kameraet bør ikke brukes eller lagres i nær­heten av utstyr som genererer sterk elektro­magnetisk stråling eller magnetfelter. Sterke statiske ladninger eller magnetfelter produ­sert av utstyr som radiosendere kan påvirke skjermen, skade data som er lagret på kor­tet, eller påvirke kameraets indre kretser.
Ikke rør lukkergardinen
Lukkergardinen er ekstremt tynn og lett å skade. Lukkergardinen må under ingen omstendighet presses på, stikkes i med ren­seutstyr eller utsettes for sterkt lufttrykk fra trykkluftboks. Slike handlinger kan skrape opp, deformere eller rive i stykker gardinen.
Rett ikke objektivet i lang tid mot sterke lyskilder
Både når kamaeraet brukes og når det lagres er det viktig å unngå at objektivet rettes mot solen eller andre sterke lyskilder over lang tid. Intenst lys kan skade bildebrikken slik at bildene virker hvite og uskarpe.
iv
Alle bevegelige deler skal behandles med forsiktighet
Bruk aldri makt på deksler til batterikammer, kortspalte eller kontakter. Disse delene er særlig utsatt for skader.
Rensing
Fjern støv og rusk fra kamerahuset med en
blåsebørste og tørk det deretter forsiktig med en myk, tørr klut. Etter at kameraet har vært brukt på stranden eller ved sjøen bør eventuell sand eller salt tørkes av med en lett fuktet (ferskvann!) klut, før kameraet tørkes grundig. I noen sjeldne tilfeller kan det forekomme at blåsebørsten eller pus­sekluten forårsaker statisk elektrisitet som gjør at LCD-displayene blir mørkere eller lysere. Dette innebærer ingen funksjonsfeil og displayene fungere snart normalt igjen.
• Når du renser objektivet og speilet må du være klar over at disse delene er svært sårbare. Bruk en blåsebørste av den ty­pen som selges i fotobutikker for å fjerne støv eller hår. Hvis du bruker aerosolboks må den holdes vertikalt, fordi vipping av boksen kan føre til at det spruter væske fra boksen på speilet. Fingeravtrykk på objektivet fjernes ved å gni av objektivet eller søkeren med en myk klut fuktet med rensevæske for objektiver.
• Se ”Tekniske notater: Stell av kameraet” for nærmere opplysninger om rensing av mikrofi lteret ( 256).
Lagring
• For å unngå mugg bør kameraet oppbe­vares på et tørt sted med god ventilasjon. Hvis det ikke skal brukes på lang tid: ta ut batteriene for å unngå lekkasjer og lagre kameraet i en plastpose sammen med tørkeperler. Kameraetuiet må derimot ikke lagres i plastpose, det kan skade materia­let. Vær klar over at tørkeperler etter hvert mister sin absorpsjonsevne og må byttes ut med jevne mellomrom.
Kameraet må ikke lagres sammen med
naftalin eller kamfer (møllmiddel), nær elektriske apparater som genererer sterke magnetfelter, eller på steder med ekstreme temperaturer, for eksempel ved ovnen. Ikke legg igjen kameraet i bilen på varme dager.
• Kameraet bør tas ut av lagring minst en gang i måneden for å unngå mugg. Skru på kameraet og utløs lukkeren noen gan­ger før det legges tilbake.
• Batteriet lagres best på et tørt og kjølig sted. Sett på terminaldekslene før batteriet legges bort.
Om skjermen
• Skjermen kan inneholde noen få punkter (piksler) som alltid lyser, eller som ikke lyser. Dette er en karakteristisk egenskap ved alle TFT LCD-skjermer og innebærer ingen funksjonsfeil. Bilder som er tatt med kameraet påvirkes ikke.
• Bildet på skjermen kan være vanskelige å se i sterkt lys.
•Trykk på skjermen kan forårsake skade el­ler funksjonsfeil. Støv eller hår på skjermen fjernes best med blåsebørste. Flekker kan fjernes ved å gni overfl aten lett med en myk klut eller semsket lær.
• Hvis skjermen skulle knuses er det viktig å hindre at fl ytende krystall kommer i berø­ring med hud eller trenger inn i øyne eller munnen. Pass også på knust glass!
• Sett på skjermdekselet når kameraet trans­porteres eller ligger uten tilsyn.
Skru av kameraet før batteriet byttes eller nettadapteret tas ut
Ikke trekk ut kontakten eller ta ut batteriet mens kameraet er på, eller mens bilder regis­treres eller slettes fra minnet. Hvis strømmen kuttes under slike forhold kan det føre til tap av data eller medføre skade på indre kretser eller minnet. Ikke bær rundt på kameraet mens nettadapteret er tilkoblet, så unngår du utilsiktet strømavbrudd.
Batterier
• Når kameraet skrus på: kontroller batteritil­standen som vises på skjermen for å se om batteriet bør byttes. Batteriet bør byttes hvis batterivarselet blinker.
• Ha alltid et fulladet reservebatteri klart un­der viktige begivenheter. Noen steder kan det være vanskelig å skaffe riktig batteri på kort varsel.
• Batterier har en tendens til å svekkes i kulde. Det er derfor viktig at batterier som skal brukes i kulde er fulladet. Ha et reservebatteri på et varm sted og bytt om nødvendig mellom de to. Kalde batterier gjenvinner vanligvis noe av sin styrke når de varmes opp.
• Hvis batteripolene er blitt skitne bør de tørkes av med en ren og tørr klut før de brukes.
• Husk å sette på terminaldekslene når bat­teriet er tatt ut av kameraet.
Lagringskort
• Skru av strømmen før lagringskortet settes inn eller tas ut. Hvis lagringskort settes inn eller tas ut mens strømmen er på, kan de bli ubrukelige.
• Sett inn lagringskortet som vist på illustrasjonen til høyre. Hvis kortet settes inn opp-ned eller baklengs kan kameraet eller kortet ta skade.
v

Notater

• Ingen deler av bruksanvisningene som følger med dette produktet kan repro­duseres, overføres, omgjøres til annet format, lagres i et arkivsystem, eller på noen måte oversettes til noe språk i noen som helst form, uten skriftlig til­latelse fra Nikon.
• Spesifi kasjoner for programmer og utstyr som er beskrevet i disse bruksanvisnin­gene kan forandres uten varsel.
• Nikon bærer intet ansvar for skader som skyldes bruk av dette produktet.
• Det er nedlagt et stort arbeid for å sikre at opplysningene i bruksanvisningene er nøyaktige og fullstendige. Dersom du likevel skulle fi nne feil eller mangler, ber vi deg ta kontakt med Interfoto AS.
vi
Om forbud mot kopiering eller reproduksjon
Det å være i besittelse av materiale som er kopiert digitalt eller reprodusert med scan­ner, digitalkamera eller annen innretning, kan i seg selv være straffbart.
• Gjenstander som det er forbudt ved lov å kopiere eller reprodusere
Ikke kopier eller reproduser papirpenger, mynter, statsobligasjoner eller andre ver­dipapirer, selv om det dreier seg om ek­semplarer som er stemplet ”Prøve”.
Det er forbudt å kopiere eller reproduse­re papirpenger, mynter eller verdipapirer som sirkuleres i et fremmed land.
Uten forhåndstillatelse fra regjeringen er det forbudt å kopiere eller reprodusere ubrukte frimerker eller postkort som er utstedt av regjeringen.
Kopiering eller reproduksjon av offent­lige stempler, samt av dokumenter som ved lovpålegg skal være offentlig bekref­tet, er forbudt.
• Vær varsom med kopiering og re­produksjon av visse dokumenter
Regjeringen har utstedt advarsler om kopiering eller reproduksjon av verdipa­pirer utstedt av private selskaper ( aksjer, veksler, gavekort, etc), sesongkort og tippekuponger. Unntak gjelder for det minimum av kopier som er nødvendig for selskapets egen bruk. Det er forbudt å kopiere eller reprodusere pass utstedt av politiet, lisenser utstedt av offentlige organer eller private grupper, identitets­kort og billetter.
• Respekter opphavsretten
Det er forbudt å kopiere eller reprodu­sere åndsverker som er opphavsrettslig beskyttet. Det gjelder for eksempel: bøker, musikk, maleri og skulptur, kart, tegninger, fi lmer og fotografi er. Unntak gjelder for privat bruk i hjemmet eller for lignende begrenset og ikke-kom­mersiell bruk.
Vedrørende sletting av lagringsenheter
Vennligst vær oppmerksom på at å slette bilder eller å formattere minnekort (eller andre lagringsenheter) ikke nødvendigvis fullstendig fjerner bildedata. Slettede fi ler kan i enkelte tilfeller bli rekonstruerte ved hjelp av programvare. Data på minnekort og andre lagringsenheter er brukerens ansvar.
Før du overlater en lagringsenhet til en annen person kan det derfor være lurt å benytte spesiell programvare for å totalt slette informasjon på lagringsenheten (
60). Vis aktsomhet dersom du velger å fysisk ødelegge lagringsenheten for å unngå personskade.
vii

Innholdsfortegnelse

For sikkerhets skyld ......................................................................................... ii
Stell av kamera og batteri .............................................................................. iv
Notater............................................................................................................. vi
Innledning 1
Oversikt............................................................................................................ 2
Bli kjent med kameraet................................................................................... 3
De første trinn ................................................................................................. 15
Trinn 1—fest bærestroppen.............................................................................. 15
Trinn 2—legg i batteriet ................................................................................... 16
Trinn 3—grunnleggende oppsett...................................................................... 17
Trinn 4—sett på objektiv .................................................................................. 20
Trinn 5—sett inn lagringskortet ........................................................................ 22
Opplæring 25
Enkel fotografering......................................................................................... 26
Trinn 1—klargjør kameraet............................................................................... 27
Trinn 2—juster kamerainnstillingene ................................................................. 29
Trinn 3—komponer bildet ................................................................................ 31
Trinn 4—fokuser .............................................................................................. 32
Trinn 5—kontroller eksponeringen.................................................................... 33
Trinn 6—ta bildet ............................................................................................. 34
Enkel avspilling................................................................................................ 35
Fotografering 37
Bruk av kameramenyene ................................................................................ 39
Høyhastighetsbeskjæring ............................................................................... 41
Valg av opptaksfunksjon ................................................................................ 43
Bildekvalitet og størrelse ................................................................................ 45
Bildekvalitet...................................................................................................... 45
Bildestørrelse.................................................................................................... 48
ISO-følsomhet.................................................................................................. 52
Hvitbalanse ...................................................................................................... 55
Finjustering av hvitbalansen.............................................................................. 57
Valg av fargetemperatur................................................................................... 59
Forvalgt hvitbalanse.......................................................................................... 60
Bildejustering................................................................................................... 68
Bedre kantskarphet: Image Sharpening (Bildeskarphet)..................................... 68
Kontrastjustering: Tone Compensation (Tonekompensasjon)..................................... 69
Tilpasning av fargene til arbeidsgangen: Color space (Fargerom)....................................... 70
Tilpasse farger i forhold til motivet: Color mode (Fargemodus) ...................................... 72
Fargenyanser: Hue Adjustment (Nyansejustering).............................................. 73
viii
Fokusering ....................................................................................................... 74
Fokusfunksjon.................................................................................................. 74
Valg av fokusfelt............................................................................................... 76
Autofokus........................................................................................................ 78
AF søkefeltfunksjon ...................................................................................... 78
Fokuslås........................................................................................................ 82
Gode resultater med autofokus .................................................................... 84
Manuell fokusering .......................................................................................... 85
Eksponering..................................................................................................... 86
Lysmåling......................................................................................................... 86
Eksponeringskontroll........................................................................................ 87
Eksponeringslås................................................................................................ 97
Eksponeringskompensasjon.............................................................................. 99
Alternative opptak ........................................................................................... 100
Blitzfotografering ........................................................................................... 108
Kompatible blitsenheter ................................................................................... 108
Blitzsynkronisering............................................................................................ 112
FV-lås ............................................................................................................... 114
Blitzkontakter og indikatorer ............................................................................ 116
Overlapping/multieksponering ...................................................................... 118
Beskjære bilder................................................................................................ 123
Intervallfotografering ..................................................................................... 125
Selvutløseren ................................................................................................... 130
Objektiver uten CPU........................................................................................ 131
Bruke en GPS-enhet ........................................................................................ 135
Nullstilling med to knapper............................................................................ 136
Mer om avspilling 137
Avspilling av enkeltbilde ................................................................................... 138
Opptaksdata .................................................................................................... 139
Vis fl ere bilder: Miniatyrvisning......................................................................... 142
Se nærmere på sakene: avspilling med zoom.................................................... 144
Beskytt bilder mot sletting................................................................................ 145
Sletting av enkeltbilder..................................................................................... 146
Talebeskjeder 147
Opptak av talebeskjeder................................................................................... 148
Avspilling av talebeskjeder................................................................................ 152
ix
Oversikt over menyene 155
Avspillingsmenyen........................................................................................... 156
Delete (Sletting)................................................................................................ 156
Playback folder (Avspillingsmappe) ................................................................... 158
Slide Show (Lysbildeshow)................................................................................ 159
Hide image (Skjul bilder)................................................................................... 161
Print Set (Utskriftsbestillinger)........................................................................... 163
Display Mode (Kontroll av opptaksdata)............................................................ 166
Image Review (Hurtigvisning)............................................................................ 166
After Delete (Etter sletting)............................................................................... 167
Rotate Tall (Roter høyt) ..................................................................................... 167
Opptaksmenyen .............................................................................................. 168
Shooting Menu Bank (Menyen for banker med opptaksinnstillinger)................. 169
Reset Shooting Menu (Tilbakestilling av opptaksmenyen)................................... 171
Active Folder (Aktiv mappe).............................................................................. 172
File Naming (Filnavn) ........................................................................................ 173
Image Quality (Bildekvalitet) ............................................................................. 174
Image Size (Bildestørrelse) ................................................................................ 174
Hi-Speed Crop (Høyhastighetsbeskjæring) ........................................................ 174
JPEG Compression (JPEG-komprimering) .......................................................... 174
RAW Compression (Råfi lkompresjon)................................................................ 175
White Balance (Hvitbalanse) ............................................................................. 175
Long Exp. NR (Lang eksp. støyreduksjon).......................................................... 175
High ISO NR (Høyt ISO-nr) ................................................................................ 176
ISO Sensitivity (ISO-følsomhet).......................................................................... 176
Image Sharpening (Oppskarping)...................................................................... 176
Tone Compensation (Kontrastjustering) ............................................................ 176
Color Space (Fargerom).................................................................................... 177
Color Mode (Fargemodus)................................................................................ 177
Hue Adjustment (Fargenyanser)........................................................................ 177
Image Overlay (Bildeoverlapping)...................................................................... 177
Multiple Exposure (Multieksponeringer)............................................................ 177
Trim (Beskjære)................................................................................................. 178
Interval Timer Shooting (Intervallfotografering)................................................. 178
Non-CPU Lens Data (Data om objektiver uten CPU).......................................... 178
Egne innstillinger ............................................................................................ 179
Setup–menyen ................................................................................................. 213
Format ............................................................................................................. 214
LCD Brightness (LCD-lysstyrke) ......................................................................... 215
Mirror Lock-up (Speillås)................................................................................... 215
Video Mode (Videomodus)............................................................................... 216
x
World Time (Verdenstid)................................................................................... 216
Language (Språk) ............................................................................................. 216
Image Comment (Bildekommentar).................................................................. 217
Auto Image Rotation (Automatisk bilderotering)............................................... 218
Recent Settings (Nylige innstillinger) ................................................................. 219
Voice Memo (Talememo).................................................................................. 219
Voice Memo Overwrite (Overskrive talememo).................................................. 219
Voice Memo Button (Talememoknapp) ............................................................. 220
Audio Output (Lydutdata)................................................................................. 220
USB.................................................................................................................. 220
Dust Off Ref Photo (Referansebilde for støvfjerning) ......................................... 221
Battery Info (Batteriinformasjon)....................................................................... 223
Wireless LAN (Trådløse nettverk)....................................................................... 223
Bildeautentifi sering........................................................................................... 231
Lagre/laste innstillinger..................................................................................... 232
Firmware Version (Fastvareversjon) ................................................................... 232
Dataoverføring 233
Avspilling på fjernsyn...................................................................................... 234
Tilkobling til datamaskin ................................................................................ 235
Koble til en skriver .......................................................................................... 238
Tekniske notater 243
Ekstrautstyr ...................................................................................................... 244
Objektiver til D2Xs............................................................................................ 244
Annet tilbehør for D2Xs ................................................................................... 247
Stell av kameraet............................................................................................. 253
Problemer og løsninger .................................................................................. 258
Spesifi kasjoner................................................................................................. 261
Hurtiglader / oppladbart batteri........................................................................ 265
Stikkordregister ............................................................................................... 271
xi
Var emerker
Macintosh, Mac OS og QuickTime er varemerker eller registrerte varemerker som tilhører Apple Computer, Inc. Microsoft og Windows er registrerte varemerker som tilhører Microsoft Corporation. Pentium er et varemerke som tilhører Intel Corporation. CompactFlash er et varemerke som tilhører SanDisk Corporation. Microdrive er et registrert varemerke som tilhører Hitachi Global Storage Technologies i USA og/eller andre land. Lexar Media er et varemerke som tilhører Lexar Media Corporation. PictBridge er et varemerke. Alle andre varenavn som er nevnt i denne hånd­boken eller annen dokumentasjon som følger med Nikon-produktet, er varemerker eller registrerte varemerker som tilhører de respektive eierne.
xii

Innledning

Kom i gang
Dette kapitlet er inndelt i følgende seksjoner:
Oversikt
Les dette for å bli kjent med hvordan bruksanvis­ningen er lagt opp, og for å få en forklaring på symboler og begreper som brukes.
Bli kjent med kameraet
Sett bokmerke i dette avsnittet og bruk det som referanse når du leser videre i bruksanvisningen – her er opplysninger om de forskjellige kamera­delenes navn og funksjon.
De første trinn
Gir en detaljert beskrivelse av hvordan du går frem for å bruke kameraet første gang: ilegging av batteri og lagringskort, montering av objektiv og bærestropp, og innstilling av dato, tid og språk.
1

Oversikt

Om denne bruksanvisningen
Takk for at du valgte Nikon D2Xs digitalt speilrefl ekskamera med utskiftbare objektiver. Denne bruksanvisningen er skrevet for at du skal få størst mulig
Innledning—bli kjent med kameraet
glede av nyanskaffelsen. Les bruksanvisningen grundig før du bruker kame­raet, og ha den alltid for hånden.
For å gjøre det lettere å fi nne informasjon, er følgende symboler og begreper brukt:
Vis varsomhet. Det er informasjon som bør leses før bruk for å unngå skade på kameraet.
Notater. Det er nyttig informasjon som bør leses før kameraet tas i bruk.
Markerer innstillinger som kan jus­teres ved å bruke kameramenyene.
Ta noen prøvebilder
Ta noen prøvebilder for å kontrollere at kameraet fungerer normalt før det brukes til viktige anledninger som brylluper og jubileer. Nikon påtar seg intet ansvar for skade eller inntektstap som skyldes funksjonsfeil.
Livslang læring
For Nikon er begrepet livslang læring en forpliktelse til kontinuerlig produktstøtte og kunnskapsformidling. Oppdatert informasjon er derfor tilgjengelig over Internett på følgende adresser:
• For brukere i USA: http://www.nikonusa.com/
• For brukere i Europa og Afrika: http://www.europe-nikon.com/support
• For brukere i Asia, Oseania og Midtøsten: http://www.nikon-asia.com/ Vi anbefaler å besøke disse nettstedene ofte for å få den nyeste produktinformasjo­nen, nyttige tips og svar på spørsmål som brukerne ofte stiller, samt generelle råd om digital fotografering. Om ønskelig kan Interfoto AS bistå med ytterligere opplysninger. Kontaktadressene fi nner du her: http://nikonimaging.com/
Angir råd. Det er tilleggsinformasjon som kan være til god nytte når du bruker kameraet.
Angir at det fi nnes mer informasjon om dette andre steder i bruksanvi­singen eller i hurtigguiden.
Angir innstillinger som kan fi njuseres fra menyen over egne innstillinger.
2

Bli kjent med kameraet

Kontroller og displayer
Bruk litt tid på å bli kjent med kontroller og displayer. Vi anbefaler å sette bokmerke her for å fi nne tilbake til oversikten når du leser resten av bruksan­visningen.
Introduction—bli kjent med kameraet
Kamerahuset
Alternative eksponeringer ( ): 100, 105
Frigjøring av lås til funksjonsvel­ger: 44
Funksjons­velger:
Festeøye for bæ­restropp:
Valg av blit­zynkronisering (
Lås for kommandohjul (
15
) : 113
): 96
44
Fokusplanmerke
): 85
(
Lysmålervalg:
Tilbehørssko:
116
86
Lås for lysmålervalg:
Valg av eksponeringskontroll
): 87
( Formatering ( ): 23
Strømbryter: 27
Diopterjus­teing: 31
86
Utløser:
Eksponerings kompensasjon (
Festeøye for bæ­restropp:
Øvre kontroll­pael:
32, 34
): 99
15
6
Skjermbelysningen
Når du holder strømbryteren i -posisjon, aktiveres lysmålerne og kontrollpanelets bakgrunnsbelysning (LCD-belysningen) slik at displayet kan leses i mørket. Når strøm­bryteren slippes, forblir belysningen på så lenge kameraets lysmålere er aktive, eller inntil utløserknappen slippes.
3
Kamerahuset, fortsatt:
Introduction—bli kjent med kameraet
Frigjøringsknapp for objektivet:
Dybdeskarphetskontroll: 87
Underkommandohjul:
FUNC-knappen:
208
Underkommandohjul for vertikal fotogra­fering:
21
12
Fokusfunksjonsvelger:
74
12
Fotocelle for måling av lyset i omgivelsene: 55, 60
Selvutløserlampe: 130 Synkrokontakt: 116 10-pinners fjernstyringsuttak:
251
Audio/video (A/V)-kontakt (under dekselet): Rom for deksler til synkrokontakt og 10-pinners fjernsty­ringsuttak (på innsi­den av dekselet) Likestrømskontakt (under dekselet):
USB-kontakt (under dekselet):
236
Låsehendel for batterideksel:
16
234
247
Kontakt for valgfri trådløs LAN-adapter (under dekse­let):
247
Utløser for vertikal fotografering: 31
Frigjøring av lås for utløser til vertikal fotografering: 31, 75
4
Stativfeste
Hendel for søkergardin: 31, 130
Sletting ( Formatering (
Avspilling (
138
Skjermen: 215, 253
Menyene (
39
Miniatyrer ( ): 142
Beskytt bilder ( ): 145 Hjelp-knapp:
39
Enter ( Avspilling med zoom ( ): 144
Høyttaler: 153
Bakre kontrollpanel
ISO-følsomhet (ISO-knappen):
52
): 35, 146
): 23
):
28,
):
): 40
: 9
Bildekvalitet/størrelse (QUAL):
46, 49
Hvitbalanse (WB):
55–67
Søkeråpning:
AE/AF-lås (
82, 97
Mikrofonknapp (
Mikrofon:
31, 248
):
AF-ON ( fotografering: 75
148
AF-ON (
Hovedkomman­dohjul: 12
Multivelger:
Lås for fokus­velger:
Adgangslampe for lagrings­kort
Valg av AF søkefeltfunk sjon:
Deksel til spalte for lagrings­kort
Utløser for deksel til spalte for la­gingskort (under dekselet):
Hovedkommandohjul for vertikal fotogra­ering: 12
) for vertikal
): 148
Introduction—bli kjent med kameraet
): 75
14
76
: 22, 24
78
: 22
22
Høyttaleren og mikrofonen
Ikke la magnetiske innretninger, som microdrive-kort, komme nær innpå den inne­bygde høyttaleren eller mikrofonen.
5
Øvre kontrollpanel
Introduction—bli kjent med kameraet
1
2
3
4
5
6
9
10
11
7
8
14
15
16
17
18
19
12
13
20
21
22
23
24
25
6
1 Lukkertid .................................87–96
Grad av eksponeringskompensasjon
.................................................... 99
Antall opptak i serie med alternative
eksponeringer............................. 100
Antall intervaller for
intervallopptak............................ 127
Brennvidde (objektiv uten CPU)... 131
ISO-følsomhet............................... 52
“Opptatt”-indikator...................... 42
2 Låsing av lukkertid........................ 96
3 Fleksiprogram............................... 89
4 Eksponeringskontroll .................... 87
5 Lagringskort ........................... 23, 28
6 Fokusfelt....................................... 76
AF søkefeltfunksjon .................78–81
7 Blitzsynkronisering...................... 112
8 Antall gjenværende eksponeringer
.................................................... 28
Antall nye bilder som kan tas før
bufferminnet er fullt ..................... 44
Opptaksfunksjon ........................ 236
9 Blenderstopp .......................... 93, 95
10 Blenderåpning (f/-verdi) ...........87–96
Blenderåpning (antall trinn)..... 93, 95
Justeringstrinn for alternative
eksponeringer..................... 101, 105
Antall opptak per intervall........... 125
Største blenderåpning
(objektiv uten CPU)..................... 133
PC-bruk ...................................... 236
11 Batteristyrke ................................. 27
12 Telleverk ....................................... 28
13 “K” (vises når det er kapasitet til fl ere
enn 1000 eksponeringer).............. 51
14 FV-lås (blitzens lysstyrke) ............. 114
15 Blitzsynkronisering ...................... 113
16 Klokkebatteriet ..................... 19, 255
17 Indikator for GPS-tilkobling ......... 135
18 Indikator for høyhastighetsbeskjæring
.................................................... 41
19 Eksponeringskompensasjon aktiv... 99
20 Intervallutløser............................ 127
21 Indikator for multieksponering.... 121
22 Blenderlås..................................... 96
23 Bildekommentar ......................... 217
24 Alternative eksponeringer........... 100
Alternative hvitbalanser .............. 105
25 Analog eksponeringsanvisning...... 95
Eksponeringskompensasjon .......... 99
Progresjon for alternative
eksponeringer......................100–107
PC-bruk ...................................... 236
Introduction—bli kjent med kameraet
7
Bakre kontrollpanel
Introduction—bli kjent med kameraet
1
2
3
8
9
4
5
6
7
10
11
12
13
8
1 Bank for egne innstillinger .......... 182
2 “Gjenværende”............................ 28
3 Bank for innstillinger i opptaksme-
nyen........................................... 169
4 Indikator for ISO-følsomhet........... 52
Automatisk indikator for ISO-følsomhet
5 ISO-følsomhet............................... 52
ISO-følsomhet (høy tilvekst) .......... 52
Antall gjenværende
eksponeringer............................... 28
Lengde på talebeskjed ................ 149
Finjustering av hvitbalanse ............ 57
Forvalgt hvitbalanseverdi............... 60
Fargetemperatur........................... 59
............................. 191
PC-bruk ...................................... 236
6 “K” (vises når det er kapasitet til fl ere
enn 1000 eksponeringer).............. 51
Indikator for fargetemperatur ....... 59
7 Bildekvalitet.................................. 45
8 Bildestørrelse ................................ 48
9 Alternative hvitbalanser .............. 105
10 Opptak av talebeskjed
(opptaksfunksjon) ....................... 149
11 Status for talebeskjeder .............. 149
12 Opptaksfunksjon for
talebeskjeder .............................. 150
13 Hvitbalansefunksjon...................... 55
Introduction—bli kjent med kameraet
9
Søkerdisplayet
Introduction—bli kjent med kameraet
1
22
2
3 4 5 6 87 9 10
17 18 19 20 21
11 12
High-Speed Crop (Høyhastighetsbeskjæring)
Når On (På) er valgt for High-speed crop (Høyhastig­hetsbeskjæring), vises høyhastighetsbeskjæringen i det gjennomsiktige området i søkeren.
13
14
23
24
25 26 27 28
15 16
10
Høyhastighetsbeskjæring
1 8 mm sirkel – referanse for
sentrumsdominert lysmåling ......... 85
2 Fokusklammer (fokusfelter)........... 76
Målefelter for punktmåling ........... 86
3 Fokusindikator........................ 32, 85
4 Lysmåling...................................... 86
5 Alternative eksponeringer........... 100
6 Eksponeringslås (AE-L) .................. 97
7 Svart-hvitt-indikator...................... 72
8 Lukkertidslås................................. 96
9 Lukkertid .................................87–96
10 Blenderlås..................................... 96
11 Blenderåpning (f/-verdi) ...........87–96
Blenderåpning (antall trinn)..... 93, 95
12 Eksponeringskontroll .................... 87
13 Eksponeringskompensasjon .......... 99
14 Telleverk ....................................... 28
Antall gjenværende eksponeringer
.................................................... 28
Antall nye bilder som kan tas før buf-
ferminnet er fullt .......................... 44
Grad av eksponeringskompensasjon
.................................................... 99
PC-bruk ...................................... 236
15 “K” (vises når det er kapasitet til fl ere
enn 1000 eksponeringer).............. 51
16 Blitzens klarsignal ....................... 116
17 Batteristyrke ................................. 27
18 FV-lås.......................................... 114
19 Blitzsynkronisering ...................... 113
20 Blenderstopp .......................... 93, 95
21 Analog eksponeringsanvisning...... 95
Eksponeringskompensasjon .......... 99
22 Status for talebeskjeder .............. 149
23 Alternative hvitbalanser .............. 105
24 Hvitbalansefunksjon...................... 51
25 Bildestørrelse ................................ 48
26 Bildekvalitet.................................. 45
27 Indikator for ISO-følsomhet........... 52
Automatisk indikator for ISO-følsomhet
28 ISO-følsomhet............................... 52
............................... 191
Introduction—bli kjent med kameraet
Intet batteri
Når batteriet er helt tømt eller det ikke er lagt i batteri, blir displayet i søkeren mørkt. Det er normalt og innebærer ingen funksjonsfeil. Søkerdisplayet blir normalt igjen når det legges i et fulladet batteri.
11
Kommandohjulene
Hovedkommandohjulet og underkommandohjulet brukes alene eller i kom-
Introduction—bli kjent med kameraet
binasjon med andre kamerakontroller for å justere en lang rekke innstillinger. For å gjøre det lettere å fotografere vertikalt, har kameraet egne innstil­lingshjul for vertikal fotografering. Disse har de samme funksjonene som de vanlige hoved- og underkommandohjulene og ligger like ved utløseren for opptak i høydeformat (
Alternative eksponeringer
Blitzsynkroni­sering
Låseknapp for kommandohjul
Bildekvalitet og størrelse
Hvitbalanse
31).
Underkommandohjul
Ekspone­ringskontroll
Eksponerings­kompensasjon
Hovedkommandohjul
Still inn bildekvalitet ( 45).
Velg bildestørrelse ( 48).
Velg hvitbalanseinnstilling ( 55).
Bildekvalitet/
størrelse
ISO-
følsomhet
Hvitba-
lanse
ISO-følsomhet
12
Finjuster hvitbalansen/velg fargetemperatur/ velg en forvalgt hvitbalanse ( 56, 59, 60).
Angi ISO-følsomhet
52).
Eksponering
Velg eksponeringskontroll ( 87–95).
Introduction—bli kjent med kameraet
Velg en kombinasjon av blenderåpning og lukkertid (eksponeringskontroll P, 89).
Velg lukkertid (eksponeringskontroll S eller M, 90, 94).
Blitzinnstillinger
Velg blenderåpning (eksponeringskontroll A eller M,
Still inn eksponeringskompensasjon ( 99).
Lukkertidslås (eksponeringskontroll S eller M, 96).
Blenderlås (eksponeringskontroll A eller M,
96).
Aktiver eller kanseller alternative ekspo­neringer/velg antall opptak i serien med alternative eksponeringer ( 100, 105).
Velg justeringstrinn for alternative ekspone­ringer (
Velg blitzsynkronisering (
92, 94).
101, 105).
112).
13
Multivelgeren
Multivelgeren brukes til følgende operasjoner:
Introduction—bli kjent med kameraet
Navigering i menyer: Flytt fremhevet felt opp (
40).
Hjelp: Rull opp (
Opptak: Velg fokusfeltet over det gjeldende (
76).
Avspilling på full skjerm: Vis forrige bilde ( 35).
Miniatyrvisning: Fremhev miniatyrbildet over det
gjeldende ( 142).
Navigering i menyer: Kansel-
ler og gå tilbake til forrige meny ( 40).
Opptak:Velg fokusfeltet til
venstre for det gjeldende (
76).
Avspilling på full skjerm: Vis
forrige side med opptaksdata ( 139).
Miniatyrvisning:Fremhev
miniatyrbildet til venstre for det gjeldende ( 142).
Navigering i menyer: Flytt fremhevet felt ned (
40).
Hjelp: Rull opp ( 39).
Opptak: Velg fokusfeltet under det gjeldende (
76).
Avspilling på full skjerm: Vis neste bilde ( 35).
Miniatyrvisning: Fremhev miniatyrbildet under
det gjeldende ( 142).
39).
Navigering i menyer: Velg
fremhevet alternativ ( 40).
Opptak: Velg sentrum fokus-
felt ( 76).
Avspilling: Forandre antall
bilder som vises ( 142).
Navigering i menyer: Velg
fremhevet alternativ eller vis undermeny ( 40).
Opptak: Velg fokusfeltet til
høyre for det gjeldende (
76).
Avspilling på full skjerm: Vis
neste side med opptaksdata ( 139).
Miniatyrvisning: Fremhev mi­niatyrbildet til høyre for det gjeldende ( 142).
Multivelgeren
-knappen kan også brukes til å velge alternativer som er fremhevet i kameramenyer. Det kan forekomme noen tilfeller der de operasjonene som er listet opp på denne siden ikke gjelder.
14

De første trinn

C
S
C
L
C
S
C
L
C
S
C
L
C
S
C
L
Gjør kameraet klart til bruk
Før kameraet brukes første gang, må du gjøre det som er beskrevet nedenfor:
Trinn 1 Fest bærestroppen ......................................................................... 15
Trinn 2 Legg i batteriet .............................................................................. 16
For nærmere opplysninger om batterier og alternative strømkilder, se:
• Tekniske notater: ekstrautstyr .............................................................
• Stell av kamera og batteri................................................................... iv–v
Trinn 3 Grunnleggende oppsett ................................................................. 17–19
For nærmere opplysninger om bytte av klokkebatteri, se:
• Tekniske notater: stell av kameraet.....................................................
Trinn 4 Sett på objektiv .............................................................................. 20–21
For nærmere opplysninger om objektiver som kan brukes på D2Xs, se:
• Tekniske notater: ekstrautstyr .............................................................
Trinn 5 Sett inn lagringskort ...................................................................... 22–24
For nærmere opplysninger om hvilke lagringskort som kan brukes, se:
• Tekniske notater: godkjente lagringskort ............................................
For nærmere opplysninger om formatering av lagringskort, se:
• Setupmenyen: formatering av lagringskort ......................................... 214
Trinn 1—fest bærestroppen
Fest bærestroppen som vist, i begge festehullene.
247
255
244–246
252
Innledning—de første trinn
15
2
Trinn 2—legg i batteriet
Innledning—de første trinn
D2Xs kan brukes med det inkluderte oppladbare Nikon EN-EL4a-litiumionbatteriet eller et valgfritt EN-EL4-batteri.
.1 Lade batteriet
EN-EL4a er ikke fulladet ved levering. Du får maksimal opptakstid ved å
2
lade batteriet i den inkluderte MH-21-hurtigladeren før bruk ( Det tar ca. 145 minutter å fullade batteriet når det er helt tomt.
.2 Skru av kameraet
2
Skru av kameraet før batteriet legges i eller tas ut.
.3 Ta av batteridekselet
2
Skyv smekklåsen på batteridekselet til åp­ningsstilling ( ) og ta av dekselet.
.4 Sett dekselet på batteriet
2
Batteriet kan lades opp med dekselet på plass. For nærmere detaljer, se instruksjo­nene som følger med EN-EL4a.
.5 Legg i batteriet
2
Legg i et fulladet batteri med kontaktene som vist til høyre.
.6 Lukk batteridekselet
2
Se til at dekselet alltid er riktig låst, så batte­riet ikke kommer ut av stilling under bruk.
266).
Uttagning av batteriet
Når batteriet skal tas ut: skru av kameraet og drei låsehendelen for batteridekselet til åpningsstilling ( ).
EN-EL4a oppladbare li-ion- batterier
EN-EL4a deler informasjon med kompatible enheter slik at kameraet kan vise batteriets ladetilstand i seks nivåer og MH-21 kan vise gjeldende nivå og lade batteriet samtidig. Valget Battery info (Batteriinformasjon) på menyen Setup (Oppsett) gir detaljer om batteriets ladetilstand, batteriets levetid og antall bilder som er tatt ( 223).
16
Loading...
+ 258 hidden pages