Nikon D2Hs Operating manual [nl]

De Nikon gids voor digitale fotografie
met de
digitale camera
Nl

Productdocumentatie

De documentatie bij dit product bestaat uit de onderstaande handleidingen. Lees alle aanwijzingen grondig door om het beste uit uw camera te halen.
Snelhandleiding
De Snelhandleiding begeleidt u stap voor stap bij het uitpakken en instellen van uw digitale Nikon-camera, het maken van uw eerste foto’s en het overspelen van de foto’s naar uw computer.
Gids voor digitale fotografi e
In de Gids voor digitale fotografi e (deze handleiding) treft u uitgebreide bedie- ningsvoorschriften voor uw camera aan.
Referentie-cd-rom voor PictureProject De referentie-cd-rom voor PictureProject bevat informatie over de installatie en het gebruik van PictureProject. Raadpleeg de Snelhandleiding voor instructies over het gebruik.
WAARSCHUWING: stof op het laagdoorlaatfi lter
Nikon doet al het mogelijke om te voorkomen dat er tijdens het productieproces en de verzending stof en dergelijke op het laagdoorlaatfi lter kunnen komen. De D2Hs is echter bestemd voor gebruik met verschillende objectieven en tijdens het verwisselen of verwijde­ren van het objectief kan er stof en dergelijke in de camera terechtkomen. Eenmaal in de camera kan dit stof zich aan het laagdoorlaatfi lter hechten en onder bepaalde omstandig­heden op foto's te zien zijn. Om te voorkomen dat er stof in de camera kan komen, dient u het objectief niet in een stoffi ge omgeving te verwisselen. Bescherm de camera wanneer er geen objectief bevestigd is, door de bijgeleverde dop van de camerabody terug te plaatsen. Verwijder daarbij eerst eventueel stof en andere vreemde deeltjes van de dop.
Als er vuil op het laagdoorlaatfi lter komt, maak het laagdoorlaatfi lter dan schoon zoals omschreven op pagina 244–245 van deze handleiding, of laat het laagdoorlaatfi lter schoon­maken door een door Nikon geautoriseerde onderhoudsdienst. Foto’s die zijn aangetast door de aanwezigheid van vuil op het laagdoorlaatfi lter kunnen geretoucheerd worden met behulp van Nikon Capture 4 versie 4.2.1 of hoger (beschikbaar via downloads voor kopers van Nikon Capture 4) of met opties voor het verbeteren van foto’s in software van sommige andere fabrikanten.

Hoe deze handleiding te lezen

Allereerst wordt gewezen op de waarschuwingen en opmerkingen op bladzijde ii-vii.
Lees vervolgens “Overzicht“ en “Eerste kennismaking met de camera“ om vertrouwd te raken met de in deze handleiding gebruikte weergavemethoden en de bena­ming van de diverse cameraonderdelen. Daarna kunt u de camera instellen zoals beschreven bij “Eerste stappen“.
Nu bent u klaar om foto’s te maken en weer te geven.
Heeft u eenmaal de basisprincipes van digitaal foto­graferen onder de knie, dan kunt u deze hoofdstukken raadplegen voor uitgebreide informatie over wanneer en hoe u de camerabesturingsknoppen kunt gebrui­ken.
Raadpleeg de volgende hoofdstukken voor meer informatie over de weergave...
...over het opnemen en afspelen van spraakmemo’s...
...over cameramenu’s en persoonlijke instellingen...
...over aansluiting op een computer, printer of tv...
...en over accessoires en probleemoplossing.
Eerste kennismaking met de camera
Eenvoudig fotograferen
Eenvoudig weergeven
Een opnamestand kiezen
Beeldkwaliteit en –grootte
Gevoeligheid (ISO-equivalent)
Zelfontspannerstand
Objectieven zonder CPU
Een GPS-eenheid gebruiken
Reset met twee knoppen
Meer over weergeven
Technische gegevens
Overzicht
Eerste stappen
Witbalans
Beeldcorrectie
Scherpstelling
Belichting
Flitsfotografi e
Intervalfotografi e
Spraakmemo’s
Menugids
Aansluitingen
i

Voor uw veiligheid

Om schade aan uw Nikon-product en letsel bij uzelf en anderen te voorkomen, dient u de volgende veiligheidsvoorschriften geheel te lezen voordat u dit apparaat gebruikt. Bewaar deze voorschriften op een plaats waar ieder die het product gebruikt ze kan lezen.
De mogelijke gevolgen van het niet in acht nemen van de in dit hoofdstuk vermelde veiligheidsvoorschriften worden door middel van het volgende symbool weergegeven:
Dit symbool staat bij waarschuwingen die u moet lezen voordat u uw Nikon­product gebruikt om eventueel letsel te voorkomen.
WAARSCHUWINGEN
Kijk niet door de zoeker in de zon
Wanneer u door de zoeker recht in de zon of een andere sterke lichtbron kijkt, kan dit leiden tot blijvend oogletsel.
Schakel het apparaat bij storing
onmiddellijk uit
Komt er rook of een ongewone geur uit het apparaat of de lichtnetadapter (apart verkrijgbaar), koppel de lichtnetadapter dan los en verwijder de batterij onmiddel­lijk. Pas daarbij op dat u zich niet brandt. Wanneer u doorgaat met het apparaat te gebruiken, kan dit leiden tot letsel. Nadat u de batterij heeft verwijderd, dient u het apparaat door een door Nikon erkende onderhoudsdienst te laten nakijken.
Gebruik het apparaat niet in de
buurt van ontvlambaar gas
Gebruik elektronische apparatuur niet in de buurt van ontvlambaar gas, aangezien dit kan leiden tot ontploffi ngen of brand.
Plaats de camerariem niet om de nek
van een baby of een kind
Het plaatsen van een camerariem om de nek van een baby of kind kan leiden tot verstikking.
ii
Demonteer het apparaat niet
Indien u de interne onderdelen van het apparaat aanraakt, kan dit leiden tot let­sel. Bij storing dient het apparaat alleen door een daartoe bevoegde monteur te worden gerepareerd. Mocht het product openbarsten als gevolg van een val of ander ongeluk, verwijder dan de bat­terij en/of lichtnetadapter en laat het apparaat door een door Nikon erkende onderhoudsdienst nakijken.
Wees voorzichtig bij het hanteren
van batterijen
Batterijen kunnen lekken of ontploffen wanneer u er onvoorzichtig mee omgaat. Neem de volgende voorzorgsmaatrege­len in acht bij het hanteren van batterijen voor gebruik bij dit product:
• Zorg ervoor dat het product is uitgescha­keld voor u de batterijen vervangt. Als u een lichtnetadapter gebruikt, dient u deze los te koppelen.
Gebruik alleen batterijen die goed-
gekeurd zijn voor gebruik bij deze apparatuur.
• Gebruik alleen CR1616 lithium-batterijen ter vervanging van de klokbatterij. Als u een ander type batterij gebruikt, kan deze ontploffen. Lever gebruikte batterijen in op de daarvoor bestemde plaatsen.
• Plaats batterijen niet ondersteboven of achterstevoren.
• U mag batterijen niet kortsluiten of uit elkaar halen.
• Stel batterijen niet bloot aan vuur of hoge temperaturen.
Dompel de batterij niet onder in water
en zorg dat hij niet nat kan worden.
• Volledig lege batterijen kunnen gaan lekken. Om schade aan het product te voorkomen, dient u lege batterijen te verwijderen.
• Stop onmiddellijk met het gebruik van een batterij als u veranderingen opmerkt, zoals verkleuring of vervorming.
• Plaats het afdekkapje op de contact­punten van EN-EL4 oplaadbare Li-ion­batterijen als u deze vervoert. Vervoer of bewaar batterijen niet samen met metalen objecten, zoals halskettingen of haarspelden.
• Als u EN-EL4 batterijen niet gebruikt, plaats het afdekkapje dan op de con­tactpunten en berg de batterijen op een koele plaats op.
• Direct na gebruik, of als het product gedurende langere tijd op batterijen is gebruikt, kan de EN-EL4 batterij heet zijn. Zet de camera daarom uit en laat de bat­terij afkoelen voor u deze verwijdert.
Gebruik geschikte kabels
Gebruik alleen de bijgeleverde kabels of speciaal voor dit doel bij Nikon verkrijg­bare kabels voor aansluiting op in- en uitgaande contacten, om er zeker van te zijn dat aan de productvoorschriften wordt voldaan.
Buiten bereik van kinderen houden
Let er vooral op dat baby’s geen bat­terijen of andere kleine onderdelen in hun mond kunnen stoppen.
Verwijderen van geheugenkaarten
Geheugenkaarten kunnen tijdens gebruik heet worden. Wees daarom voorzichtig wanneer u de geheugenkaart uit de camera verwijdert.
CD-ROM’s
De CD-ROM’s waarop de software en handleidingen staan dienen niet op audio-CD-apparatuur te worden afgespeeld. Het spelen van CD-ROM’s op een audio-CD-speler kan leiden tot gehoorbeschadiging of schade aan de apparatuur.
Wees voorzichtig bij gebruik van de
fl itser
Het gebruik van een fl itser dichtbij de ogen van uw onderwerp kan tijdelijk oogletsel veroorzaken. Let hier vooral op bij het fotograferen van baby’s, waarbij de fl itser zich op minimaal één meter afstand van het onderwerp moet bevinden.
Gebruik van de zoeker
Wanneer u de oogsterktecorrectie instelt terwijl u door de zoeker kijkt, pas dan op dat u niet per ongeluk uw vinger in uw oog steekt.
Voorkom aanraking met vloeibaar
kristal
Mocht de monitor breken, pas dan op voor letsel veroorzaakt door gebroken glas en voorkom dat het vloeibaar kristal uit de monitor in aanraking komt met de huid, ogen of mond.
iii

Behandeling van de camera en batterij

Laat de camera niet vallen
Bij sterke schokken of trillingen kan de camera storingen vertonen.
Houd de camera droog
Dit product is niet waterbestendig en kan sto­ringen vertonen bij onderdompeling in water of bij blootstelling aan een hoge luchtvochtigheid. Door roest van het interne mechanisme kan onherstelbare schade optreden.
Vermijd plotselinge temperatuurverschillen
Plotselinge temperatuurverschillen, zoals die zich voordoen bij het binnenkomen of verlaten van een verwarmd gebouw op een koude dag, kunnen condensatie in de camera veroorzaken. Om condensatie te voorkomen dient u de camera in de cameratas of een plastic zak te plaatsen voordat u hem aan plotselinge tempe­ratuurverschillen blootstelt.
Houd de camera uit de buurt van sterke mag­netische velden
U dient dit apparaat niet te gebruiken of op te bergen in de buurt van apparatuur die een sterke elektromagnetische straling of sterke magnetische velden produceert. Sterke statische ladingen of de magnetische velden die worden geproduceerd door bijvoorbeeld zendapparatuur kunnen storingen veroorzaken op de monitor, informatie op de geheugenkaart beschadigen en de interne schakelingen van het product aantasten.
Richt het objectief niet gedurende langere tijd op sterke lichtbronnen
Zorg er voor dat het objectief niet gedurende langere tijd is gericht op de zon of andere sterke lichtbronnen – niet tijdens gebruik en ook niet tijdens opslag van de camera. Intens licht kan de beeldsensor beschadigen, hetgeen een witte waas op opnamen geeft.
Raak het sluitergordijn niet aan
Het sluitergordijn is gemaakt van zeer dun materiaal, dat gemakkelijk beschadigd raakt. Oefen nooit druk op het gordijn uit, raak het nooit aan met reinigingshulpmiddelen en stel het nooit bloot aan de sterke luchtstroom van een compressor. Dit kan krassen, vervorming of scheuren veroorzaken.
iv
Wees voorzichtig bij het werken met alle bewegende onderdelen
Open en sluit de doppen en beschermkapjes van de batterij, kaart en aansluitingen voor­zichtig. Deze onderdelen raken gemakkelijk beschadigd.
Reinigen
• Gebruik bij het reinigen van de camera­body een blaaskwastje om stof en pluizen te verwijderen en veeg de camera vervolgens schoon met een zachte droge doek. Nadat u de camera op het strand of aan zee heeft gebruikt, dient u eventueel zand of zout met een licht met schoon water bevochtigde doek af te vegen en de camera daarna grondig te drogen. Heel soms komt het voor dat de LCD­weergave lichter of donkerder wordt door de statische elektriciteit geproduceerd door een borstel of doek. Dit wijst niet op een storing en de weergave wordt kort daarna weer nor­maal.
• Het objectief en spiegel zijn gemakkelijk te be­schadigen onderdelen. Stof en pluizen dient u voorzichtig met een blaaskwastje te verwijde­ren. Let er bij gebruik van een luchtspuitbus op dat u de bus verticaal houdt (wanneer u de bus schuin houdt, kan er vloeistof op de spie­gel terecht komen). Als er een vingerafdruk of andere vlek op het objectief zit, breng dan een beetje lensreiniger op een zachte doek aan en veeg het objectief voorzichtig schoon.
• Zie "Technische gegevens: Behandeling van uw camera" voor informatie over het reini­gen van het laagdoorlaatfi lter (
244).
Opbergen
• Om schimmel en meeldauw te voorkomen dient u de camera in een droge, goed geven­tileerde ruimte op te bergen. Wanneer u niet van plan bent de camera binnen afzienbare tijd te gebruiken, verwijder dan de batterij om lekkage te voorkomen en berg de camera op in een plastic tas met een droogmiddel. Plaats de cameratas echter niet in een plastic tas, aangezien het materiaal hierdoor kan worden aangetast. Let er ook op dat het droogmiddel na verloop van tijd zijn vermogen om vocht te absorberen verliest en daarom regelmatig dient te worden vervangen.
• Berg het apparaat niet op met nafta- of kamfermottenballen, dichtbij apparatuur die sterke magnetisch velden produceert, of in ruimten waar extreme temperaturen heersen, zoals bijvoorbeeld bij een kachel of in een afgesloten auto op een warme dag.
• Om schimmel en meeldauw te voorkomen dient u de camera tenminste één keer per maand tevoorschijn te halen, aan te zetten en de ontspanknop een paar keer in te druk­ken.
• Berg de batterij op op een koele, droge plaats. Plaats de beschermkap terug voordat u de batterij opbergt.
Opmerkingen over de monitor
• De monitor kan een aantal pixels bevatten die altijd oplichten of in het geheel niet oplichten. Dit is voor TFT LCD-monitoren gebruikelijk en wijst niet op een storing. Foto’s die met de camera zijn gemaakt worden hier niet door beïnvloed.
• Bij helder licht kunnen de beelden op de mo­nitor moeilijk te zien zijn.
• Oefen geen druk uit op de monitor, aange­zien dit schade of storing tot gevolg kan heb­ben. Stof of pluizen op de monitor kunnen worden verwijderd met een blaaskwastje. Vlekken kunnen worden verwijderd door het oppervlak zachtjes schoon te wrijven met een zachte doek of zeem.
• Mocht de monitor breken, pas dan op dat nie­mand zich verwondt aan het gebroken glas en dat het vloeibare kristal uit de monitor niet in aanraking komt met de huid, ogen of mond.
• Plaats de beschermkap terug op de monitor wanneer u de camera vervoert of onbewaakt achterlaat.
Schakel de camera uit voordat u de batterij verwijdert of de lichtnetadapter afkoppelt
Haal de stekker van de camera niet uit het stop­contact en verwijder de batterij niet wanneer de camera aanstaat, of wanneer er beelden worden opgeslagen in of verwijderd uit het geheugen. Wordt de stroom naar de camera onder deze omstandigheden abrupt onderbroken, dan kan dit leiden tot informatieverlies of beschadiging van de interne schakelingen of het geheugen.
Om te voorkomen dat de stroom per ongeluk wordt onderbroken, dient u het product niet van de ene plaats naar de andere te dragen terwijl de lichtnetadapter aangesloten is.
Batterijen
• Controleer de batterijconditie op het LCD­venster wanneer u de camera aanzet om te bepalen of de batterij vervangen moet wor­den. Wanneer de batterijspanningindicator knippert moet de batterij worden vervangen.
• Zorg dat u altijd een volledig opgeladen reser­vebatterij bij u heeft wanneer u bij belangrijke gelegenheden foto’s maakt. Afhankelijk van de locatie waar u zich bevindt kan het moei­lijk zijn om snel even een reservebatterij te kopen.
• Op koude dagen neemt de prestatie van bat­terijen vaak af. Zorg dat de batterij volledig opgeladen is voordat u bij koud weer buiten foto’s maakt. Bewaar een reservebatterij op een warme plaats en wissel de twee zo nodig om. Wanneer een koude batterij eenmaal op­gewarmd is, neemt het vermogen vaak weer wat toe.
• Mochten de batterijpolen vuil worden, veeg ze dan vóór gebruik schoon met een schone, droge doek.
• Plaats nadat u de batterij uit de camera heeft genomen het beschermkapje terug op de batterij.
Geheugenkaarten
• Schakel de stroom uit voordat u een ge­heugenkaart in de camera plaatst of uit de camera verwijdert. Als u een geheugenkaart inbrengt of verwijdert wanneer de stroom ingeschakeld is, kan hij onbruikbaar worden.
• Plaats de geheugenkaart zoals rechts afgebeeld in de camera. Wanneer u een geheugenkaart ondersteboven of ach­terstevoren in de camera plaatst, kunnen de camera en de kaart beschadigd raken.
v

Opmerkingen

• Voor de gehele of gedeeltelijke repro­ductie, verzending, transcriptie, opslag in een geautomatiseerd informatiebe­stand, of vertaling in welke taal dan ook, in welke vorm dan ook, en met welke middelen dan ook van de bij dit product geleverde handleidingen is de voorafgaande schriftelijke toestemming van Nikon vereist.
• Nikon behoudt zich het recht voor om de hardware- en softwarespecifi caties beschreven in deze handleidingen te allen tijde zonder voorafgaande waar­schuwing te kunnen wijzigen.
• Nikon is niet aansprakelijk voor schade als gevolg van het gebruik van dit pro­duct.
• Hoewel Nikon alles in het werk heeft gesteld om te zorgen dat de informatie in deze handleidingen juist en volledig is, stellen we het zeer op prijs als u de Nikon-importeur op de hoogte wilt stel­len van eventuele onjuistheden of omis­sies (adres apart bijgeleverd).
vi
Mededeling betreffende het verbod op kopiëren en reproduceren
Let er op dat alleen al het bezit van materiaal dat digitaal is gekopieerd of gerepro­duceerd door middel van een scanner, digitale camera of ander apparaat wettelijk strafbaar kan zijn.
• Voorwerpen die volgens de wet niet mogen worden gekopieerd of gere­produceerd
Kopieer of reproduceer geen papier­geld, munten, waardepapieren of overheidsobligaties, zelfs als dergelijke kopieën of reproducties voorzien zijn van een stempel “Voorbeeld”.
Het kopiëren of reproduceren van pa­piergeld, munten of waardepapieren die in het buitenland in circulatie zijn is verboden.
Tenzij vooraf toestemming is verleend, is het kopiëren of reproduceren van on­gebruikte door de overheid uitgegeven postzegels of briefkaarten verboden.
Het kopiëren of reproduceren van door de overheid uitgegeven zegels of van gecertifi ceerde, door de wet voorge­schreven documenten is verboden.
• Waarschuwingen m.b.t. zekere ko­pieën en reproducties
De overheid heeft waarschuwingen uitge­vaardigd met betrekking tot het kopiëren of reproduceren van waardepapieren uitgege­ven door commerciële instellingen (aande­len, wissels, cheques, cadeaucertifi caten, etc.), reispassen of coupons, behalve wan­neer het gaat om een minimaal benodigd aantal kopieën voor zakelijk gebruik door een bedrijf. Eveneens niet toegestaan is het kopiëren of reproduceren van door de over­heid uitgegeven paspoorten, vergunningen afgegeven door overheidsinstanties en an­dere instellingen, identiteitskaarten en kaart­jes zoals passen en maaltijdcouponnen.
• Auteursrechten
Het kopiëren of reproduceren van au­teursrechterlijk beschermde creatieve werken zoals boeken, muziek, schilde­rijen, houtgravures, kaarten, tekeningen, fi lms en foto’s is verboden middels nati­onale en internationale wetten. Gebruik dit product niet voor het maken van ille­gale kopieën of voor het inbreuk maken op de auteursrechten.
Het van de hand doen van gegevensdragers
Merk op dat bij het verwijderen van beelden of het formatteren van geheugenkaarten of andere apparaten voor gegevensopslag, de originele beelden niet volledig worden gewist. Verwijderde bestanden kunnen soms worden teruggehaald van gewiste gegevensdragers met behulp van commercieel beschikbare software, wat mogelijk kan resulteren in misbruik van persoonlijke beelden. Het is de verantwoording van de gebruiker om er voor te zorgen dat de privacy van dergelijk materiaal is gewaarborgd.
Voordat u een gegevensdrager weggooit of het eigendom aan een ander persoon overdraagt, kunt u de inhoud volledig wissen met behulp van speciaal hiertoe bestemde commercieel beschikbare software. Als alternatief is het mogelijk om de gegevensdrager te formatteren en deze vervolgens geheel te vullen met beelden die geen persoonlijke inhoud hebben (bijv. foto’s van een egale lucht). Zorg er ook voor dat u eventuele foto’s die voor de vooringestelde witbalans (
Neem de nodige voorzorgsmaatregelen in acht om verwonding of beschadiging van eigendommen te voorkomen indien u de gegevensdrager fysiek vernietigt.
57) zijn gebruikt vervangt.
vii

Inhoudsopgave

Voor uw veiligheid............................................................................................ ii
Behandeling van de camera en batterij ............................................................. iv
Opmerkingen................................................................................................... vi
Inleiding 1
Overzicht.......................................................................................................... 2
Eerste kennismaking met de camera ............................................................. 3
Eerste stappen ................................................................................................. 15
Stap 1—Bevestig de camerariem ...................................................................... 15
Stap 2—Plaats de batterij in de camera ............................................................ 16
Stap 3—Basisinstellingen.................................................................................. 17
Stap 4—Bevestig een objectief ......................................................................... 20
Stap 5—Plaats een geheugenkaart in de camera .............................................. 22
Instructies 25
Eenvoudig fotograferen ................................................................................. 26
Stap 1—Maak de camera gebruiksklaar............................................................ 27
Stap 2—Wijzig de camera-instellingen ............................................................. 29
Stap 3—Bepaal de uitsnede.............................................................................. 31
Stap 4—Stel scherp.......................................................................................... 32
Stap 5—Controleer de belichting ..................................................................... 33
Stap 6—Maak een foto.................................................................................... 34
Eenvoudig weergeven .................................................................................... 35
Foto’s maken 37
Gebruik van cameramenu’s ............................................................................ 39
Een opnamestand kiezen................................................................................ 41
Beeldkwaliteit en -grootte ............................................................................. 43
Beeldkwaliteit............................................................................................... 43
Beeldgrootte................................................................................................. 46
Gevoeligheid (ISO-equivalent)........................................................................ 50
Witbalans......................................................................................................... 52
Witbalans nauwkeurig instellen .................................................................... 54
Kleurtemperatuur kiezen .............................................................................. 56
Vooringestelde witbalans.............................................................................. 57
Beeldcorrectie.................................................................................................. 65
Contouren benadrukken: Verscherping......................................................... 65
Contrast wijzigen: Tooncompensatie............................................................. 66
Kleuren op het productieproces afstemmen: Kleurstand................................ 67
Kleuren beheersen: Kleurtoon aanpassen...................................................... 69
Scherpstelling .................................................................................................. 70
Scherpstelstand................................................................................................ 70
Selectie scherpstelveld...................................................................................... 72
viii
Autofocus ........................................................................................................ 74
AF-veldstand................................................................................................. 74
Scherpstelvergrendeling................................................................................ 78
Goede resultaten verkrijgen met autofocus................................................... 80
Handmatig scherpstellen .................................................................................. 81
Belichting......................................................................................................... 82
Lichtmeting...................................................................................................... 82
Belichtingsstand ............................................................................................... 83
Vergrendeling automatische belichting............................................................. 93
Belichtingscorrectie .......................................................................................... 95
Bracketing........................................................................................................ 96
Flitsfotografi e.................................................................................................. 104
DDL-fl itssturing ................................................................................................ 105
Compatibele fl itsers.......................................................................................... 107
Flitssynchronisatiestanden ................................................................................ 110
FV-vergrendeling .............................................................................................. 112
Flitsaansluitingen en -indicators........................................................................ 114
Intervalfotografi e............................................................................................ 115
Zelfontspannerstand ....................................................................................... 120
Objectieven zonder CPU ................................................................................. 121
Een GPS-eenheid gebruiken ........................................................................... 125
Reset met twee knoppen................................................................................ 126
Meer over weergeven 127
Enkel beeld weergeven..................................................................................... 128
Foto-informatie ................................................................................................ 129
Meerdere beelden bekijken: thumbnails weergeven ......................................... 132
Foto’s van dichtbij bekijken: zoom tijdens het weergeven ................................... 134
Foto’s beveiligen tegen verwijderen .................................................................. 135
Afzonderlijke foto’s verwijderen........................................................................ 136
Spraakmemo’s 137
Spraakmemo’s opnemen .................................................................................. 138
Spraakmemo’s afspelen.................................................................................... 142
ix
Menugids 145
Het weergavemenu......................................................................................... 146
Wissen ............................................................................................................. 146
Terugspeelmap ................................................................................................. 148
Diashow........................................................................................................... 149
Beeld verbergen ............................................................................................... 151
Printopdracht ................................................................................................... 153
Weergavestand ................................................................................................ 156
Beeld terugspelen............................................................................................. 156
Na verwijderen................................................................................................. 157
Draai portret .................................................................................................... 157
Het opnamemenu ........................................................................................... 158
Geh. bank opnamemenu.................................................................................. 159
Opnamemenu terugstellen............................................................................... 161
Actieve map..................................................................................................... 162
Naamgeving bestanden.................................................................................... 163
Beeldkwaliteit................................................................................................... 163
Beeldformaat ................................................................................................... 164
JPEG compressie............................................................................................... 164
RAW compressie .............................................................................................. 164
Witbalans......................................................................................................... 164
Ruisonderdrukking ........................................................................................... 165
Hoge ISO ruisond. ............................................................................................ 165
ISO................................................................................................................... 166
Verscherping .................................................................................................... 166
Tooncompensatie ............................................................................................. 166
Kleurstand........................................................................................................ 166
Kleurtoon aanpassen........................................................................................ 167
Intervalopnamen .............................................................................................. 167
Niet-CPU objectief............................................................................................ 167
Persoonlijke instellingen................................................................................. 168
Het Setup-menu .............................................................................................. 201
Formatteren ..................................................................................................... 202
LCD helderheid ................................................................................................ 203
Spiegel omhoog............................................................................................... 203
Videostand....................................................................................................... 204
Wereldtijd ........................................................................................................ 204
Taal (Language) ................................................................................................ 204
Beeld commentaar ........................................................................................... 205
Autom. beeldrotatie......................................................................................... 206
Spraakmemo.................................................................................................... 207
x
Overschrijf sprk. memo..................................................................................... 207
Knop spraakmemo........................................................................................... 207
Geluid afspelen ................................................................................................ 207
USB.................................................................................................................. 208
Stof referentienfoto.......................................................................................... 209
Batterij informatie ............................................................................................ 211
Draadloos LAN ................................................................................................. 211
Firmware versie ................................................................................................ 219
Aansluitingen 221
Weergeven op een televisie ........................................................................... 222
Aansluiten op een computer.......................................................................... 223
Aansluiten op een printer............................................................................... 226
Technische gegevens 231
Optionele accessoires...................................................................................... 232
Objectieven voor de D2Hs ................................................................................ 232
Andere accessoires........................................................................................... 235
Behandeling van uw camera .......................................................................... 241
Problemen oplossen........................................................................................ 246
Specifi caties ..................................................................................................... 249
Trefwoordenregister ....................................................................................... 254
xi
Handelsmerk-informatie
Macintosh, Mac OS en QuickTime zijn handelsmerken of gedeponeerde handelsmerken van Apple Computer, Inc. Microsoft en Windows zijn gedeponeerde handelsmerken van Microsoft Corporation. Pentium is een handelsmerk van Intel Corporation. CompactFlash is een handelsmerk van SanDisk Corporation. Microdrive is een gedeponeerd handelsmerk van Hitachi Global Storage Technologies in de Verenigde Staten en/of andere landen. Lexar Media is een handelsmerk van Lexar Media Corporation. PictBridge is een handelsmerk. Alle andere handelsnamen die in deze handleiding of in andere documentatie bij uw Nikon-product worden vermeld, zijn handelsmerken of gedepo­neerde handelsmerken van hun respectieve eigenaars.
xii

Inleiding

Voordat u begint
Dit hoofdstuk is als volgt onderverdeeld:
Overzicht
Hier wordt toegelicht hoe deze handleiding is inge­deeld en welke symbolen en weergavemethoden worden gebruikt.
Eerste kennismaking met de camera
Het is handig om dit gedeelte van een boekenlegger te voorzien, zodat u het tijdens het lezen van de handlei­ding snel kunt terugvinden voor informatie over de be­naming en functie van de diverse cameraonderdelen.
Eerste stappen
In dit gedeelte wordt beschreven welke stappen u uit­voert wanneer u de camera voor het eerst gebruikt: de batterij en geheugenkaart in de camera plaatsen, een objectief en de camerariem bevestigen en de datum, tijd en taal instellen.
1

Overzicht

Over deze handleiding
Gefeliciteerd met uw aanschaf van een Nikon D2Hs digitale spiegelrefl excamera (SLR) met verwisselbaar objectief. Het doel van deze handleiding is te zorgen dat u met
Inleiding—Overzicht
plezier fotografeert met uw digitale Nikon camera. Lees deze handleiding vóór gebruik grondig door en houd hem tijdens het gebruik van het product bij de hand.
Om het vinden van bepaalde informatie te vergemakkelijken, zijn de volgende symbo­len en weergavemethoden gebruikt:
Dit pictogram staat bij waarschuwingen, in­formatie die u vóór gebruik dient te lezen om te voorkomen dat u uw camera beschadigt.
Dit pictogram staat bij opmerkingen, informatie die u dient te lezen voordat u uw camera gebruikt.
Dit pictogram staat bij instellingen die u met behulp van de cameramenu’s kunt wijzigen.
Dit pictogram staat bij tips, aanvullen­de informatie die van pas kan komen bij het gebruik van uw camera.
Dit pictogram geeft aan dat er elders in deze handleiding meer informatie over dit onderwerp staat.
Dit pictogram staat bij instellingen die u met behulp van het menu Custom Settings nauwkeurig kunt afstellen.
Maak testopnamen
Voordat u bij belangrijke gelegenheden (zoals bruiloften of reizen) foto’s maakt, is het aan te bevelen om een testopname te maken om te controleren of de camera goed werkt. Nikon is niet aansprakelijk voor kosten of gederfde winst als gevolg van het niet goed functioneren van het product.
Levenslang leerproces
Als onderdeel van Nikons streven naar een levenslang leerproces waarbij Nikon continu pro­ductondersteuning en –informatie verschaft, is er on-line op de volgende sites altijd nieuwe, bijgewerkte informatie beschikbaar.
•Voor gebruikers in de VS: http://www.nikonusa.com/
•Voor gebruikers in Europa en Afrika: http//www.europe-nikon.com/support
•Voor gebruikers in Azië, Oceanië en het Midden-Oosten: http://www.nikon-asia.com/ Bezoek deze sites om op de hoogte te blijven van de laatste productinformatie, tips en antwoorden op veelgestelde vragen (FAQ’s), en voor algemeen advies over digitale beeld­weergave en fotografi e. Raadpleeg voor meer informatie uw dichtstbijzijnde Nikon-verte­genwoordiging. Zie de URL hieronder voor de contactgegevens: http://nikonimaging.com/
2

Eerste kennismaking met de camera

Besturingsknoppen en displays
Neemt u even de tijd om vertrouwd te raken met de bedieningsorganen en displays van de camera. Misschien vindt u het handig om een boekenlegger bij dit hoofdstuk te leggen om het gemakkelijk te kunnen terugvinden terwijl u de rest van de handleiding leest.
Inleiding—Eerste kennismaking met de camera
Camerabody
Bracketingknop ( ):
96, 101
Ontgrendeling keuzeknop:
Keuzeknop:
42
Oogje voor camerariem:
15
Flitssynchroni­satieknop ( ): 111
Instellingsvergren­delknop ( ) : 92
42
Filmvlakindicatie ( ): 81
Selectieknop lichtmeting: 82
Vergrendeling selectie­knop lichtmeting:
Accessoireschoentje:
114
82
Belichtingsstandknop ( Formatteerknop ( ): 23
Hoofdschakelaar:
Ontspanknop:
32, 34
Belichtingscor­rectieknop ( ): 95
Oogje voor camerariem:
15
LCD-venster
Oogsterkte­correctie­knop: 31
bovenop camera:
): 83
27
6
LCD-verlichting
Als u de aan-/uitknop op de stand houdt, worden de lichtmeters geactiveerd en licht het LCD-venster op, zodat u deze in het donker kunt afl ezen. Nadat u de aan-/uitknop loslaat, blijft de verlichting aan zolang de lichtmeters geactiveerd zijn of tot u de ontspanknop in­drukt.
3
Camerabody (vervolg)
Inleiding—Eerste kennismaking met de camera
Ontgrendelings­knop objectief:
21
Scherptedieptecontroleknop:
83
Secundaire instelschijf:
12
FUNC. knop:
197
Secundaire instelschijf voor verticale opna-
12
men: Ontspanknop voor verticale opnamen:
31
Selectieknop scherp­stelstand:
70
Sensor omgevingsverlichting:
52, 57 Zelfontspannerlampje: Flitssynchronisatieaansluiting:
114 10-pins afstandsbedieningsaan­sluiting:
Audio- / video- (A/V) aansluiting (onder beschermkap): 222 Ruimte voor doppen flitssynchronisatie­aansluiting en 10-pins afstandsbedienings­aansluiting (binnen­zijde deksel)
DC-ingang (onder beschermkap):
235 USB aansluiting
(onder beschermkap): 224 Vergrendeling batterijvakdeksel:
16
239
120
Aansluiting voor optionele WT-2/ 2A of WT-1/1A draadloze LAN­adapter (onder klepje): 235
Vergrendeling ontspanknop voor verticale opnamen: 31, 71
4
Statiefmoer
Oculairsluiterhendeltje: 31, 120
Verwijderknop ( Formatteerknop ( ): 23
Weergaveknop (
): 128
Monitor: 203, 241
Menuknop ( ):
39
Thumbnailknop ( ): 132
Beveiligknop ( ): 135 HELP-knop:
39
Enter-knop ( ): 40 Weergavezoom­knop
( ): 134
Speaker:
LCD-venster achterop camera:
): 35, 136
28,
143
9 Gevoeligheids­knop (ISO): 50
Beeldkwaliteit/grootte (QUAL) knop:
Witbalans (WB) knop:
52 – 64
Zoekeroculair:
44, 47
31, 236
AE/AF vergrendel­knop (
): 78, 93
Microfoon (
Microfoon:
AF-ON ( ) knop voor verticale opnamen: 71
138
AF-ON knop (
71
Hoofdinstel­schijf: 12
Multi selector:
14
Vergrendeling scherpstelselec­tieknop
: 72
Toegangslamp­je geheugen­kaart
: 22, 24
Selectieknop AF-veldstand:
74
Beschermkap geheugen­kaartsleuf
22
Ontgrendelknop beschermkap ge­heugenkaartsleuf (onder bescherm-
22
kap):
Hoofdinstelschijf voor verticale opnamen
12
) knop: 138
Inleiding—Eerste kennismaking met de camera
):
:
:
De speaker en microfoon
Houd magnetische voorwerpen, zoals microdrive-kaarten, niet in de buurt van de speaker of microfoon.
5
LCD-venster bovenop camera
Inleiding—Eerste kennismaking met de camera
1
2
3
4
5
6
9
10
11
7
8
14
15
16
17
18
12
13
19
20
21
22
23
6
1 Sluitertijd.................................... 83 – 92
Belichtingscorrectiewaarde ................95
Aantal opnamen bij bracketing..........96
Aantal intervallen bij
intervalfotografi e.............................117
Brandpuntsafstand
(objectief zonder CPU).....................121
Gevoeligheid (ISO-equivalent)............50
2 Pictogram sluitertijdvergrendeling .....92
3 Flexibel-programma-indicator ............85
4 Belichtingsstand ................................83
5 Geheugenkaartindicator ..............23, 28
6 Scherpstelveld ...................................72
AF-veldstand .............................. 74 – 77
7 Flitssynchronisatiestand ...................110
8 Aantal resterende opnamen ..............28
Aantal resterende opnamen voor
volraken geheugenbuffer ..................42
Indicator opnamestand....................224
9 Diafragmastopindicator ...............89, 91
10 Diafragma (f/-getal) .................... 83 – 92
Diafragma (aantal stops)..............89, 91
Bracketing-ophoogwaarde ........97, 101
Aantal opnamen per interval ...........117
Maximum diafragma
(objectief zonder CPU).....................122
PC-standindicator............................224
11 Batterij-indicator................................27
12 Opnameteller ....................................28
13 “K” (verschijnt bij geheugencapaciteit
voor meer dan 1000 opnamen) .........49
14 FV-vergrendelingsindicator...............112
15 Synchronisatie-indicator...................111
16 Klokbatterij-indicator .................19, 243
17 Aanduiding voor GPS-verbinding.....125
18 Belichtingscorrectie-indicator .............95
19 Indicator intervaltimer .....................117
20 Pictogram diafragmavergrendeling ....92
21 Indicator beeldcommentaar .............205
22 Indicator belichtingsbracketing ..........96
Indicator witbalansbracketing..........101
23 Elektronische analoge
belichtingsdisplay ..............................91
Belichtingscorrectie............................95
Bracketing-voortgangsindicator
................................................ 96 – 103
PC-standindicator............................224
Inleiding—Eerste kennismaking met de camera
7
LCD-venster achterop camera
Inleiding—Eerste kennismaking met de camera
1
2
3
8
9
4
5
6
7
10
11
12
13
8
1 Persoonlijke-instellingenbank...........171
2 “Remaining” (resterend)
indicator............................................28
3 Instellingenbank opnamemenu........159
4 Gevoeligheidsindicator (ISO) ..............50
Automatische
gevoeligheidsindicator.....................180
5 Gevoeligheid .....................................50
Gevoeligheid (hoge versterking) ........50
Aantal resterende opnamen ..............28
Lengte spraakmemo........................139
Fijnregelen witbalans.........................54
Nummer voorinstelling witbalans.......57
Kleurtemperatuur..............................56
PC-standindicator............................224
6 “K” (verschijnt bij geheugencapaciteit
voor meer dan 1000 opnamen) .........49
Kleurtemperatuurindicator ................56
7 Beeldkwaliteit....................................43
8 Beeldgrootte .....................................46
9 Witbalansbracketing-indicator .........101
10 Spraakmemo opname-indicator
(opnamestand) ................................140
11 Spraakmemo statusindicator ...........139
12 Spraakmemo opname-indicator.......138
13 Witbalansstand .................................52
Inleiding—Eerste kennismaking met de camera
9
De zoekerdisplay
Inleiding—Eerste kennismaking met de camera
1
21
22
2
3 4 5 6 7 8 9
16 17 18 19 20
10 11
12
13
23
24 25 26 27
14 15
10
1 Referentiecirkel (diameter 8 mm) voor
centrumgerichte lichtmeting..............82
2 Scherpstelpunt (scherpstelvelden) ......72
Spotmetingsdoelen ...........................82
3 Scherpstelindicator ......................32, 81
4 Lichtmeting .......................................82
5 Bracketing-indicator ..........................96
6 Vergrendeling automatische
belichting ..........................................93
7 Vergrendeling sluitertijd.....................92
8 Sluitertijd..................................... 83–92
9 Vergrendeling diafragma...................92
10 Diafragma (f/-getal) .....................83–92
Diafragma (aantal stops)..............89, 91
11 Belichtingsstand ................................83
12 Belichtingscorrectie-indicator.............95
13 Opnameteller ....................................28
Aantal resterende opnamen ..............28
Aantal resterende opnamen
voor volraken geheugenbuffer...........42
Belichtingscorrectiewaarde ................95
PC-standindicator............................224
14 “K” (verschijnt bij geheugencapaciteit
voor meer dan 1000 opnamen) .........49
15 Flitser-gereedindicator .....................114
16 Batterij-indicator................................27
17 FV-vergrendelingsindicator...............112
18 Synchronisatie-indicator...................111
19 Diafragmastopindicator ...............89, 91
20 Elektronische analoge
belichtingsdisplay ..............................91
Belichtingscorrectie............................95
21 Statusindicator spraakmemo ...........139
22 Witbalansbracketing-indicator .........101
23 Witbalansstand .................................49
24 Beeldgrootte .....................................46
25 Beeldkwaliteit....................................43
26 Gevoeligheidsindicator (ISO) ..............50
Automatische
gevoeligheidsindicator.....................180
27 Gevoeligheid (ISO-equivalent) ............50
Inleiding—Eerste kennismaking met de camera
11
De instelschijven
De hoofdinstelschijf en de secundaire instelschijf kunnen alleen of in combinatie met
Inleiding—Eerste kennismaking met de camera
andere besturingsknoppen worden gebruikt om diverse instellingen te wijzigen. Voor beter bedieningsgemak bij het maken van foto’s in de lange (portret) stand zitten er vlak bij de ontspanknop voor de verticale stand knoppen die dezelfde functies hebben als de hoofdinstelschijf en de secundaire instelschijf (
Secundaire instelschijf
Bracketing­knop
Flitssynchroni­satiestandknop
Instellingsver­grendelknop
Hoofdinstelschijf
Beeldkwaliteit en -grootte
Stel de beeldkwaliteit in ( 43).
31).
Belichtings­standknop
Belichtingscor­rectieknop
Gevoelig-
heidsknop
Beeld-
kwaliteit-/
grootteknop
Witba-
lansknop
Kies een beeldgrootte (
Witbalans
Kies een witbalansinstelling (
Stel de witbalans nauwkeurig af/kies een kleurtemperatuur/kies een vooringestelde wit­balans ( 53, 56, 57).
Gevoeligheid (ISO-equivalent)
Stel de gevoeligheid in (ISO-equivalent;
12
46).
52).
50).
Belichting
Kies een belichtingsstand ( 83–91).
Kies een combinatie van diafragma en sluiter­tijd (belichtingsstand P; 85).
Kies een sluitertijd (belichtingsstand S of M;
86, 90).
Kies een diafragma (belichtingsstand A of M;
88, 90).
Stel de belichtingscorrectie in ( 95).
Sluitertijdvergrendeling (belichtingsstand S of M; 92).
Diafragmavergrendeling (belichtingsstand A
92).
of M;
Zet bracketing aan of uit/selecteer aantal op­namen bij bracketing; ( 96, 101).
Inleiding—Eerste kennismaking met de camera
Flitsinstellingen
Selecteer de ophoogwaarde voor bracketing
97, 101).
(
Kies een fl itssynchronisatiestand voor een opti­onele fl itser ( 110).
13
De multi-selector
De multi-selector wordt gebruikt voor de volgende handelingen:
Inleiding—Eerste kennismaking met de camera
Menu-navigatie: Markeerbalk omhoog verplaatsen ( 40).
Help: Omhoog bladeren ( 39).
Fotograferen: Scherpstelveld boven het huidige scherpstelveld selecteren ( 72).
Weergave op volle grootte: Vorige beeld weergeven ( 35).
Thumbnail-weergave: Thumbnail boven de huidige thumbnail markeren ( 132).
Menu-navigatie: Annuleren en terugkeren naar vorige menu ( 40).
Fotograferen: Scherpstelveld links van huidige scherpstel­veld selecteren ( 72).
Weergave op volle grootte: Vorige bladzijde met foto-in­formatie weergeven ( 129).
Thumbnail-weergave: Thumb­nail links van huidige thumb­nail markeren ( 132).
Menu-navigatie: Markeerbalk omlaag verplaatsen ( 40).
Help: Omlaag bladeren ( 39).
Fotograferen: Scherpstelveld onder huidige scherp­stelveld selecteren ( 72).
Weergave op volle grootte: Volgende beeld weerge- ven ( 35).
Thumbnail-weergave: Thumbnail onder huidige thumbnail markeren ( 132).
Menu-navigatie: Gemarkeerde
Fotograferen: Middelste scherp-
Weergeven: Aantal getoonde
Menu-navigatie: Gemarkeerde
Fotograferen: Scherpstelveld
Weergave op volle grootte: Vol-
Thumbnail-weergave: Thumb-
onderdeel selecteren ( 40).
stelveld selecteren ( 72).
beelden wijzigen ( 132).
onderdeel selecteren of sub­menu weergeven ( 40).
rechts van huidige scherpstel­veld selecteren ( 72).
gende bladzijde met foto-infor­matie weergeven ( 129).
nail rechts van huidige thumb­nail markeren ( 132).
De multi- selector
U kunt de knop ook gebruiken om in de cameramenu’s gemarkeerde onderdelen te se­lecteren. In sommige gevallen kan het zijn dat de handelingen vermeld op deze pagina niet kunnen worden uitgevoerd.
14

Eerste stappen

Z
:
C
S
C
L
C
S
C
L
C
S
C
L
C
S
C
L
Voorbereidingen vóór gebruik
Voer de onderstaande stappen uit voordat u de camera voor het eerst gebruikt:
Stap 1 Bevestig de camerariem................................................................. 15
Stap 2 Plaats de batterij in de camera ...................................................... 16
ie voor meer informatie over batterijen en andere stroombronnen
• Technische gegevens: Optionele accessoires....................................... 235
• Behandeling van de camera en batterij............................................... iv–v
Stap 3 Basisinstellingen ............................................................................ 17–19
Zie voor informatie over het vervangen van de klokbatterij:
• Technische gegevens: Behandeling van uw camera............................ 243
Stap 4 Bevestig een objectief.................................................................... 20–21
Zie voor meer informatie over voor de D2Hs verkrijgbare objectieven:
• Technische gegevens: Optionele accessoires....................................... 232–234
Stap 5 Plaats een geheugenkaart in de camera........................................ 22–24
Zie voor meer informatie over compatibele geheugenkaarten:
• Technische gegevens: Goedgekeurde geheugenkaarten..................... 240
Zie voor meer informatie over geheugenkaarten formatteren:
• Het Setup-menu: Geheugenkaarten formatteren................................ 202
Stap 1—Bevestig de camerariem
Bevestig de camerariem stevig aan de twee oogjes van de camerabody, zoals hieronder afgebeeld.
Inleiding—Eerste stappen
15
2
Stap 2—Plaats de batterij in de camera
Inleiding—Eerste stappen
Uw camera wordt gevoed door één oplaadbare Nikon EN-EL4 lithium-ion batterij (bijgeleverd).
.1 Laad de batterij op
De EN-EL4 batterij is bij levering niet volledig opgeladen. Om zolang mogelijk te
2
kunnen fotograferen wordt aanbevolen om de batterij vóór gebruik volledig op te laden in de bijgeleverde MH-21 snellader (zie de gebruikshandleiding bij de MH-21 voor verdere informatie). Het duurt ongeveer 100 minuten om een lege batterij helemaal op te laden.
.2 Zet de camera uit
Zet de camera uit voordat u de batterij in de ca-
2
mera plaatst of uit de camera verwijdert.
.3 Open het deksel van het batterijvak
Zet de vergrendeling van het batterijvakdeksel
2
in de “open”-stand ( ) en verwijder het deksel.
.4
Bevestig het batterijvakdeksel aan de batterij
U hoeft het beschermkapje niet te verwijderen
2
om de batterij op te laden. Zie de aanwijzingen bij de EN-EL4 voor verdere informatie.
.5 Plaats de batterij in de camera
Plaats de batterij zoals rechts getoond in de
2
camera.
.6 Vergrendel het batterijvakdeksel
Controleer of het deksel goed gesloten is om te
2
voorkomen dat de batterij tijdens gebruik uit de camera valt.
Batterij verwijderen
Om de batterij te verwijderen zet u de camera uit en draait u de vergrendeling van het bat­terijvakdeksel in de open-stand ( ).
EN-EL4 oplaadbare Li-ion batterijen
De EN-EL4 deelt informatie met compatibele apparaten, waardoor de camera de status van de batterijlading kan weergeven in zes niveaus en de MH-21 zowel het huidige batterijni­veau correct kan weergeven als de batterij kan laden. De optie Batterij informatie in het menu Setup geeft informatie over batterijlading, gebruiksduur en het aantal genomen foto’s ( 211).
16
Loading...
+ 241 hidden pages