Nikon D1X Operating manual [nl]

Nl
Gebruikshandleiding
Gefeliciteerd met uw aanschaf van de Nikon D1x digitale camera. Het doel van deze handleiding is ervoor te zorgen dat u aan het gebruik van deze digitale spiegelreflexcamera maximaal plezier en profijt beleeft. U vindt erin hoe de camera werkt, en hoe bepaalde functies kunnen worden gebruikt om foto's onder verschillende omstandigheden te maken. De handleiding is verdeeld in de volgende hoofdstukken:
•Voorbereiding ................................................................................. blz. 1–18
In dit hoofdstuk worden de symbolen en weergavemethoden besproken die in deze handleiding worden gebruikt. Tevens wordt een overzicht gegeven van de namen en functies van de bedieningsorganen en symbolen.
• Basisprincipes .................................................................................. blz. 19–50
In dit hoofdstuk leert u hoe u rechttoe-rechtaan kunt fotograferen. Na het lezen ervan weet u genoeg over uw camera om te kunnen genieten van de eenvoud en directheid van digitale fotografie.
•Naslaggids ........................................................................................ blz. 51–154
Net als in het voorgaande hoofdstuk worden de stappen die u moet uitvoeren voor het maken en weergeven van foto’s in de meest logische volgorde besproken, maar dit keer worden de onderwerpen uitgebreider behandeld. Bij het weergeven van foto's wordt ook besproken hoe u foto's op een computer of televisie kunt bekijken.
•Persooonlijke Instellingen en andere menu's ........................... blz. 155–191
In dit hoofdstuk worden de Persoonlijke Instellingen besproken en wordt een index van de cameramenu's gegeven.
•Technische gegevens ...................................................................... blz. 193–223
Raadpleeg dit hoofdstuk voor informatie over accessoires, verzorging van uw camera, het oplossen van problemen en specificaties.
ii
•Voor uw veiligheid ........................................................... iv–v
• Aandacht voor camera en voeding ..............................
•Opmerkingen ....................................................................
•Inhoudsopgave ..................................................................
•Overzicht ........................................................................... blz. 2–3
• Eerste kennismaking met uw camera .......................... blz. 4–18
• Eerste stappen .................................................................. blz. 20–31
•Foto's maken..................................................................... blz. 32–50
• Geavanceerde fotografie ................................................ blz. 52–119
•Weergeven ........................................................................ blz. 120–147
• Camera aansluiten op een computer .......................... blz. 148–154
•Persoonlijke Instellingen ................................................. blz. 156–185
vi–viii
ix–xi
xii–xiv
• Andere cameramenu's .................................................... blz. 186–191
•Verzorging van uw camera ............................................. blz. 194–197
• Optionele accessoires .................................................... blz. 198–207
•Problemen oplossen ........................................................ blz. 208–211
• Specificaties ....................................................................... blz. 212–219
•Index ................................................................................... blz. 220–223
iii

Voor uw veiligheid

Om schade aan uw Nikon-product en letsel bij uzelf en anderen te voorkomen, dient u voordat u dit apparaat gebruikt de volgende veiligheidsvoorschriften goed door te nemen. Bewaar deze voorschriften op een plaats waar eenieder die het product gebruikt er kennis van kan nemen.
De mogelijke gevolgen van het niet in acht nemen van de in dit hoofdstuk vermelde veiligheidsvoorschriften worden door middel van de volgende symbolen weergegeven:
Dit symbool staat bij waarschuwingen, informatie die u moet lezen voordat u uw Nikon-product gebruikt om eventueel letsel te voorkomen.
WAARSCHUWINGEN
Kijk niet door de zoeker in de zon
Wanneer u door de zoeker recht in de zon of een andere sterke lichtbron kijkt, kan dit leiden tot blijvend oogletsel.
Schakel apparaat bij storing onmiddellijk uit
Komt er rook of een ongewone geur uit het apparaat of de netstroomadapter (als accessoire leverbaar), koppel de netstroomadapter dan los en verwijder de batterijen onmiddellijk. Pas daarbij op dat u zich niet brandt. Wanneer u doorgaat het apparaat te gebruiken, kan dit leiden tot letsel. Na verwijdering van de batterijen dient u het apparaat door een door Nikon erkende Technische Dienst te laten nakijken.
Gebruik het apparaat niet in de buurt van ontvlambaar gas
Gebruik electronische apparatuur niet in de buur t van ontvlambaar gas, aangezien dit kan leiden tot ontploffingen of brand.
Doe de camerariem niet om uw hals
Om de hals dragen van de camerariem kan leiden tot verstikking. Let er vooral op dat de riem niet om de hals van een baby of kind wordt gelegd.
Demonteer het apparaat niet
Aanraking van inwendige onderdelen van het apparaat kan leiden tot letsel. Bij storing mag het apparaat alleen door een daartoe bevoegde monteur worden gerepareerd. Komt het binnenwerk als gevolg van een val of ander ongeluk bloot te liggen, verwijder dan de batterij en/of wisselstroomadapter en laat het apparaat door een door Nikon erkende Technische Dienst nakijken.
iv
Wees voorzichtig bij het gebruik van batterijen
Wanneer u er verkeerde dingen mee doet kunnen batterijen lekken of ontploffen. Neem bij het werken met batterijen de volgende voorzorgsmaatregelen in acht:
• Zorg dat het product uit staat voordat u de batterij plaatst of verwijdert. Zorg bij gebruik van een wisselstroomadapter dat deze losgekoppeld is.
•Vreemde stoffen op de polen van de batterij—zoals transpiratievocht of olie—kunnen tot een gebrekkig of niet werkend contact leiden. Reinig de batterij voor plaatsing grondig met een zachte droge doek.
•Wordt het product gedurende langere tijd op batterijvoeding gebruikt, dan kan de batterij heet worden. Denk daaraan wanneer u de batterij uit het apparaat verwijdert.
• Gebruik alleen batterijen die voor gebruik bij dit apparaat zijn goedgekeurd.
• Stel de batterij niet bloot aan vuur of overmatige hitte of vocht. Sluit de batterij niet kort en demonteer hem niet.
Gebruik geschikte snoeren
Gebruik alleen de bijgeleverde snoeren of speciaal voor dit doel bij Nikon verkrijgbare snoeren voor aansluiting op in- en uitgaande aansluitpunten, om zeker te zijn dat aan de productvoorschriften wordt voldaan.
Buiten bereik van kinderen houden
Zorg er voor dat baby's geen batterijen of andere kleine onderdelen in hun mond kunnen stoppen.
Verwijderen van geheugenkaarten
Geheugenkaarten kunnen tijdens gebruik heet worden. Wees daarom voorzichtig wanneer u een geheugenkaart uit de camera verwijdert.
CD-ROM's
De CD-ROM's waarop de software en handleidingen staan dienen niet op audio-CD-apparatuur te worden afgespeeld. Het spelen van CD-ROM's op een audio-CD-speler kan leiden tot gehoorverlies of schade aan de apparatuur.
Gebruik flitser
Het gebruik van een flitser dichtbij de ogen van een mens of dier kan blijvend oogletsel veroorzaken. Let hier vooral op bij het fotograferen van baby's; dan moet de flitser zich op minimaal één meter afstand van het onderwerp bevinden.
Vermijd aanraking met vloeibaar kristal
Mocht de LCD-monitor breken, pas dan op voor letsel door gebroken glas en voorkom dat het vloeibaar kristal uit de LCD-monitor in aanraking komt met de huid, ogen of mond.
v

Aandacht voor camera en voeding

Niet laten vallen
Bij sterke schokken of trillingen kan de werking van camera en objectief ontregeld raken.
Droog houden
Dit product is niet waterbestendig en kan bij onderdompeling in water of bij blootstelling aan een hoge vochtigheidsgraad storingen vertonen. Roest kan de mechanismen onherstelbaar aantasten.
Plotselinge temperatuurverschillen vermijden
Plotselinge temperatuurverschillen, zoals zich voordoen bij het binnenkomen of verlaten van een verwarmd gebouw op een koude dag, kunnen condensatie in het apparaat veroorzaken. Om condensatie te voorkomen dient u het apparaat in zijn koffer of een plastic tas te plaatsen voordat u het aan plotselinge temperatuurverschillen blootstelt.
Weghouden bij sterke magnetische velden
U dient deze apparatuur niet te gebruiken of op te bergen in de buurt van apparaten die sterke electromagnetische straling of magnetische velden produceren. Sterke statische ladingen of de magnetische velden afkomstig van bijvoorbeeld zendapparatuur kunnen storingen veroorzaken in de LCD-monitor, data op de geheugenkaarten beschadigen en de interne circuits van het product aantasten.
Sluitergordijn niet aanraken
Het sluitergordijn is gemaakt van zeer dun materiaal, dat makkelijk beschadigd raakt. Oefen nooit druk op het gordijn uit, raak het nooit aan met reinigingshulpmidddelen of andere voor­werpen, en stel het nooit bloot aan de sterke luchtstroom uit een compressor. Het kan leiden tot krassen, vervorming of scheuren.
Reinigen
•Wanneer u het camerahuis schoonmaakt, gebruik dan gecomprimeerde lucht om stof en pluizen te verwijderen en wrijf het vervolgens zachtjes na met een zachte, droge doek. Veeg nadat u uw camera op het strand heeft gebruikt eventueel zand of zout weg met een licht met zuiver water bevochtigde doek en droog uw camera daarna grondig. Het kan voorko­men dat de statische electriciteit die wordt geproduceerd door een borstel of doek de LCD-vensters doet oplichten of verdonkeren. Dit wijst niet op een storing, en de weergave wordt weldra weer normaal.
• Denk er bij het reinigen van objectief en spiegel aan dat deze componenten snel beschadigd raken. Stof en pluizen dienen voorzichtig te worden weggeblazen. Wanneer u een lucht­spuitbus gebruikt, houd de bus dan verticaal (door de bus scheef te houden kan er vloeistof op de spiegel terechtkomen). Zit er een vingerafdruk of andere vlek op het objectief, breng dan een beetje lensreiniger aan op een zachte doek en veeg het objectief voorzichtig schoon.
•Zie "Technische gegevens: Onderhoud van uw camera" voor informatie over het reinigen van het low-pass filter.
vi
Opslag
• Om schimmel en meeldauw te voorkomen dient u het apparaat in een droge, goed geven­tileerde ruimte op te bergen. Wanneer u het product lange tijd niet gebruikt, verwijder dan de batterij om lekkage te voorkomen en berg de camera op in een plastic zak met een droogmiddel. Berg de camerakoffer echter niet op in een plastic tas, aangezien het materiaal hierdoor kan worden aangetast. Let er ook op dat een droogmiddel na verloop van tijd zijn absorptievermogen verliest en daarom regelmatig moet worden vervangen.
• Berg het apparaat niet op met nafta- of kamfermottenballen, dichtbij apparatuur die sterke magnetisch velden produceert, of in ruimten die worden blootgesteld aan hoge temperatu­ren, zoals bijvoorbeeld bij een kachel of in een auto op een warme dag.
• Om schimmel en meeldauw te voorkomen dient u tenminste één keer per maand de camera uit de opslag te halen, aan te zetten en de ontspanknop een paar keer in te drukken.
• Berg de batterij op op een koele, droge plaats.
•Voordat u uit de camera afkomstige EN-4 battery packs opbergt, dient u de beschermkap die de laadcontacten beschermt terug te plaatsen.
LCD-monitor
• De LCD-monitor kan een aantal pixels bevatten die altijd oplichten of nooit oplichten. Dit is gewoon voor TFT LCD-monitoren en wijst niet op een storing. Gemaakte opnamen wor­den hier niet door beïnvloed.
•Bij helder licht kunnen de beelden op de LCD-monitor moeilijk te zien zijn.
• Oefen geen druk uit op de LCD-monitor, aangezien dit schade of storing tot gevolg kan hebben. Stof of pluizen op de LCD-monitor kunt u verwijderen met een blaaskwastje. Vlek­ken kunt u verwijderen door het oppervlak met een zachte doek of zeem licht schoon te wrijven.
•Mocht het scherm breken, pas dan op dat niemand zich verwondt aan het gebroken glas en dat het vloeibare kristal uit de LCD-monitor niet in aanraking komt met huid, ogen of mond.
•Plaats de beschermkap terug op de LCD-monitor wanneer u de camera vervoert of onbeheerd achterlaat.
• Raak de batterijpolen niet aan met andere metalen voorwerpen. Houd de batterijpolen schoon.
vii
Aandacht voor camera en voeding (vervolg)
Schakel de camera uit voordat u de batterij verwijdert of de wisselstroomadapter afkoppelt
Haal de stekker van het product niet uit het contact en verwijder de batterij niet terwijl de camera aanstaat, of terwijl de camera opnamen opslaat of wist. Wordt de stroomtoevoer onder deze omstandigheden abrupt onderbroken, dan kan gegevensverlies optreden of kun­nen interne schakelingen of het geheugen beschadigd raken. Om stroomonderbreking te voor­komen moet u de camera niet verplaatsen als hij op de wisselstroomadapter aangesloten is.
Houd altijd een volle reservebatterij paraat
Bij belangrijke gelegenheden moet u altijd een volledig opgeladen reservebatterij meenemen. Niet elke locatie biedt de gelegenheid snel even batterijen op te laden.
Op koude dagen neemt het vermogen van batterijen vaak af. Zorg dat de batterij volledig opgeladen is wanneer u bij koud weer buiten foto's maakt. Bewaar een reser vebatterij op een warme plaats en wissel de twee zo nodig om. Wanneer een koude batterij eenmaal opge­warmd is, neemt het vermogen vaak weer wat toe.
viii

Opmerkingen

•Voor de gehele of gedeeltelijke reproductie, verzending, transcriptie, opslag in
een geautomatiseerd gegevensbestand, of vertaling in welke taal, in welke vorm, en met welke middelen ook van de bij uw Nikon product geleverde handleidin­gen is de voorafgaande schriftelijke toestemming van Nikon vereist.
• De hardware- en softwarespecificaties beschreven in deze handleidingen kunnen
ten alle tijde zonder voorafgaande waarschuwing worden gewijzigd.
•Nikon is niet aansprakelijk voor schade als gevolg van het gebruik van dit product.
Hoewel Nikon alles in het werk heeft gesteld om te zorgen dat de informatie in deze handleidingen juist en volledig is, stellen we het zeer op prijs als u de Nikon­importeur op de hoogte zou willen stellen van eventuele vergissingen of omissies.
ix
Opmerkingen (vervolg)
Mededeling betreffende het verbod op kopiëren en reproduceren
Let er op dat alleen al het bezit van materiaal dat digitaal is gekopieerd of gereprodu­ceerd door middel van een scanner, digitale camera of ander apparaat wettelijk straf­baar kan zijn.
•Voorwerpen die volgens de wet niet mogen worden gekopieerd of gereprodu­ceerd
Kopieer of reproduceer geen papiergeld, munten, waardepapieren of obligaties van de (plaatselijke) overheid, zelfs als dergelijke kopieën of reproducties voor­zien zijn van een stempel "specimen".
Het kopiëren of reproduceren van papiergeld, munten of waardepapieren die in het buitenland in circulatie zijn is verboden.
Tenzij vooraf toestemming is verleend door de overheid, is het kopiëren of re­produceren van ongebruikte door de overheid uitgegeven postzegels of brief­kaarten verboden.
Het kopiëren of reproduceren van door de overheid uitgegeven zegels of van gecertificeerde, door de wet voorgeschreven documenten is verboden.
•Waarschuwingen m.b.t. zekere kopieën en reproducties
Houd rekening met wetten aangaande kopiëren of reproduceren van waarde­papieren uitgegeven door commerciële instellingen (aandelen, wissels, cheques, cadeaucertificaten, etc.), reispassen, of coupons. Het kopiëren of reproduceren van door de overheid uitgegeven paspoorten, vergunningen afgegeven door overheidsinstanties en andere instellingen, identiteitskaarten, en kaartjes, zoals pasjes en maaltijdbonnen, is vaak niet toegestaan.
• Auteursrechten
Het kopiëren of reproduceren van auteursrechterlijk beschermde creatieve wer­ken zoals boeken, muziek, schilderijen, houtgravures, kaarten, tekeningen, films en foto’s is verboden middels nationale en internationale wetten. Gebruik dit product niet voor het maken van illegale kopieën of voor het inbreuk maken op de auteurs­rechten.
x
Handelsmerken
Apple, het Apple-logo, Macintosh, Mac OS, Power Macintosh en PowerBook zijn gedeponeerde handelsmerken van Apple Computer, Inc. Finder en Power Mac zijn handelsmerken van Apple Computer, Inc. IBM en IBM PC/AT zijn gedeponeerde handelsmerken van International Business Machines Corporation. Microdrive is een handelsmerk van International Business Machines Corporation. PowerPC is een handelsmerk van International Business Machines Corporation, gebruikt onder licentie. Microsoft is een gedeponeerd handelsmerk en Windows, MS-Windows en Window NT zijn handelsmerken van Microsoft Corporation. Pentium is een handelsmerk van Intel Corporation. CompactFlash is een handelsmerk van SanDisk corporation. Alle andere handelsnamen die in deze handleiding of in de andere bij uw Nikon-product geleverde documentatie worden vermeld, zijn handelsmerken of gedeponeerde han­delsmerken van de betreffende houders.
xi
Inhoudsopgave
Over deze handleiding .................................................................................................................... ii
Voor uw veiligheid ............................................................................................................................. iv
Aandacht voor camera en voeding .......................................................................................... vi
Opmerkingen ........................................................................................................................................ ix
Voorbereiding ...................................................................................... 1
Overzicht .......................................................................................................................2
Eerste kennismaking met uw camera ..................................................................... 4
Basisprincipes ...................................................................................... 19
Eerste stappen ............................................................................................................. 20
Stap 1: Batterij in camera plaatsen .......................................................................................... 22
Stap 2:Objectief bevestigen ....................................................................................................... 24
Stap 3: Geheugenkaart inbrengen ........................................................................................... 26
Stap 4:Taal kiezen ............................................................................................................................. 28
Stap 5:Tijd en datum instellen .................................................................................................. 30
Foto's maken ................................................................................................................ 32
Stap 0:Voor u begint ...................................................................................................................... 34
Stap 1: Camera-instellingen ......................................................................................................... 36
Stap 2: Beelduitsnede bepalen................................................................................................... 43
Stap 3: Scherpstellen ....................................................................................................................... 44
Stap 4: Belichting controleren .................................................................................................... 46
Stap 5: Foto maken .......................................................................................................................... 47
Stap 6:Resultaat controleren ..................................................................................................... 48
Naslaggids ............................................................................................ 51
Geavanceerde fotografie ........................................................................................... 52
Opnamestanden ................................................................................................................................. 52
Beeldkwaliteit ........................................................................................................................................ 56
Gevoeligheid (ISO-equivalent) ...................................................................................................62
Witbalans ................................................................................................................................................ 64
Automatische scherpstelling ......................................................................................................... 70
xii
Selectie scherpstelveld ..................................................................................................................... 73
AF-veldfunctie....................................................................................................................................... 74
Scherpstelvergrendeling .................................................................................................................. 78
Goede resultaten verkrijgen met automatische scherpstelling ................................ 80
Handmatige scherpstelling ............................................................................................................ 81
Lichtmeting ............................................................................................................................................. 82
Belichtingsmethode ........................................................................................................................... 84
Belichtingsvergrendeling .................................................................................................................. 96
Belichtingscorrectie ............................................................................................................................ 98
Auto-bracketing ................................................................................................................................... 100
Zelfontspanner ..................................................................................................................................... 103
Dioptrie-aanpassing ........................................................................................................................... 104
LCD-verlichting .................................................................................................................................... 105
Visuele scherptedieptecontrole ................................................................................................. 106
Positie brandpunt ............................................................................................................................... 107
TTL-flitsfotografie ............................................................................................................................... 108
Flitsaansluitingen en -indicaties .................................................................................................... 109
Flitsmethoden ....................................................................................................................................... 110
Compatible flitsers ............................................................................................................................. 112
De FUNC-toets .................................................................................................................................. 116
Bestandsnummering .......................................................................................................................... 117
Fotograferen met GPS .................................................................................................................... 118
Weergeven ................................................................................................................... 120
Weergave-opties ................................................................................................................................. 120
Basisprincipes weergeven .............................................................................................................. 122
Opties weergavemenu .................................................................................................................... 134
Opties Setup-menu ........................................................................................................................... 143
Weergeven op een televisie ........................................................................................................ 146
Camera aansluiten op een computer ..................................................................... 148
Software voor de D1x .................................................................................................................... 150
Foto's lezen van geheugenkaarten ........................................................................................... 154
xiii
Inhoudsopgave (vervolg)
Persoonlijke Instellingen en andere menu's ..................................... 155
Persoonlijke Instellingen ............................................................................................. 156
Andere cameramenu's ............................................................................................... 186
Technische gegevens ........................................................................... 193
Verzorging van uw camera........................................................................................ 194
Optionele accessoires ............................................................................................... 198
Problemen oplossen.................................................................................................... 208
Specificaties .................................................................................................................. 212
Index .............................................................................................................................. 220
xiv
Over dit hoofdstuk

VOORBEREIDING

•Overzicht .............. blz. 2–3
• Eerste kennismaking met uw
camera ..................... blz. 4–18
In dit hoofdstuk worden de symbolen en weergavemethoden besproken die in deze handleiding worden gebruikt. Tevens wordt een overzicht gegeven van de namen en functies van de bedieningsorganen en symbolen.
1

Overzicht

Het doel van deze handleiding is om te zorgen dat u maximaal plezier en profijt hebt van het fotograferen met deze geavanceerde digitale spiegelreflexcamera. De D1x biedt:
VOORBEREIDING—OVERZICHT
• een 23,7 mm × 15,6 mm grote CCD-opname-element van 5,47 miljoen pixels, geschikt om beeldbestanden van 3008 × 1960 pixels vast te leggen (2000 × 1312 pixels is ook mogelijk)
•nieuwe 3D-digitale matrix-beeldsturing met 3D-kleuren-matrixlichtmeting, door­de-lens (TTL) witbalans en tooncorrectie voor nauwkeurige belichtingsregeling, automatische witbalansaanpassing en optimale kleurprecisie
•keus uit twee kleurprofielen (één geoptimaliseerd voor de sRGB kleurruimte, één voor de Adobe RGB kleurruimte), zodat gebruikers een kleurruimte kunnen kiezen die op hun work-flow aansluit
• een verhoogde opnamefrequentie van circa drie beelden per seconden voor maximaal negen achtereenvolgende opnamen (zes opnamen in RAW-stand)
• een menu van 0-36 Persoonlijke Instellingen die naar gelang uw keuze via de LCD-monitor instelbaar zijn in het Engels, Frans, Duits of Japans
•verliesloze compressie van RAW-beelddata, zodat u meer beelden op één geheugenkaart kunt opslaan (zonder dat de beeldkwaliteit wordt aangetast) en beelden sneller kunt overspelen
Onderhoud van uw camera
Uw camera is een precisieapparaat dat regelmatig dient te worden onderhouden. Aanbevolen wordt om uw camera ten minste elke een tot twee jaar door een erkende Nikon Technische Dienst te laten nakijken, en elke 3 tot 5 jaar een complete onderhoudsbeurt te laten geven (merk op dat hiervoor betaald dient te worden). Regelmatig laten nakijken en onderhouden van uw camera is vooral aan te bevelen wanneer u uw camera professioneel gebruikt. Op het moment dat u uw camera ter controle aanbiedt, raden wij u aan alle vaak gebuikte accessoires, zoals lenzen en flitsers, mede aan te bieden.
Gebruik uisluitend Nikon elektronische accessoires
Uw Nikon digitale camera is volgens de hoogste technologische standaards ontwikkeld en bevat complexe elektronische circuits. Alleen elektronische accessoires van het merk Nikon (inclusief batterijladers, oplaadbare batterijen en lichtnetadapters), die door Nikon speciaal zijn gecertificeerd voor gebruik met uw Nikon digitale camera, zijn ontwikkeld om binnen de operationele en veiligheids­eisen van deze elektronische circuits te werken en zijn met het oog daarop getest en goedgekeurd.
HET
GEBRUIK VAN NIET-NIKON ELEKTRONISCHE ACCESSOIRES KAN UW CAMERA BESCHADIGEN EN KAN DE NIKON
GARANTIE DOEN VERVALLEN
Neem voor meer informatie over originele Nikon-accessoires contact op met uw handelaar of de importeur.
.
2
-
Om het vinden van de informatie gemakkelijker te maken worden de volgende symbolen en methoden van weergave gebruikt:
Dit icoon staat bij waarschuwingen: informatie die u moet lezen voordat u uw camera gebruikt om schade aan het apparaat te voorkomen.
Dit icoon staat bij opmerkingen: informatie die u moet lezen voordat u uw camera gebruikt.
Dit icoon staat bij tips: aanvullende informatie die van pas kan komen wan­neer u uw camera gebruikt.
Dit icoon geeft aan dat er elders in deze handleiding meer informatie staat.
Dit symbool staat bij instellingen die u met behulp van de cameramenu's kunt afstellen.
Dit symbool staat bij camera-instellingen die kunnen worden ingesteld met de Persoonlijke Instelling (en) waarnaar het getal verwijst dat na het symbool volgt.
Nieuw exemplaar van deze handleiding
Mocht u deze handleiding kwijtraken, dan kunt u tegen betaling bij de importeur of een er­kende Technische Dienst een nieuw exemplaar bestellen.
Maak testopnamen
Voordat u bij belangrijke gelegenheden (zoals bruiloften of reizen) foto's maakt, is het aan te bevelen om met testopnamen te controleren of de camera goed werkt. Nikon is niet aansprakelijk voor kosten of verlies die eventueel voortvloeien uit het niet goed functioneren van het product.
Levenslang leerproces
VOORBEREIDING—OVERZICHT
Als onderdeel van Nikons streven naar een "levenslang leerproces" waarbij Nikon continu productondersteuning en –informatie verschaft, is er on-line up-to-date informatie beschikbaar op de volgende sites:
•voor gebruikers in de VS: http://www.nikonusa.com/
•voor gebruikers in Europa: http://www.nikon-euro.com/
•voor gebruikers in Azië, Oceanië, het Midden-Oosten en Afrika: http://www.nikon-asia.com/ Bezoek deze sites om op de hoogte te blijven van de laatste productinformatie en algemeen advies over digitale beeldweergave en fotografie.
Raadpleeg voor meer informatie uw dichtstbijzijnde Nikon-vertegenwoordiger.
http://www.klt.co.jp/Nikon/Network/index.html
3

Eerste kennismaking met uw camera

Neem even de tijd met uw camera vertrouwd te raken.
VOORBEREIDING—EERSTE KENNISMAKING MET UW CAMERA
Camerahuis
10
11
12
13
1
2
3
4
5
6
7
8
9
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
4
1 AF-schakelaar .................................. blz. 70
2 Ontgrendelknop voor objectief .. blz. 25
3 Beschermkapje gelijkstroomingang
en video-uitgang ........................... blz. 146
4 10—polige
afstandsbedieningaansluiting ...... blz. 206
5 Zelfontspannerlampje ................. blz. 103
6 Synchronisatiecontact voor
externe flitser ............................... blz. 109
7 Ontgrendeling keuzeschijf ............ blz. 13
8 Oogje voor camerariem ............... blz. 12
9 Keuzeschijf ....................................... blz. 13
10 To ets bracketing ................. blz. 100, 217
11 Flitstoets ......................................... blz. 110
12 Gevoeligheidstoets ........................ blz. 62
13 Accessoireschoentje .................... blz. 109
14 Knop visuele
scherptedieptecontrole .............. blz. 106
15 Secundaire instelschijf ................... blz. 14
16 Aan/uit-schakelaar .......................... blz. 23
17 Ontspanknop ..................... blz. 44–47, 78
18 Toets lichtmeetmethode ....... blz. 84–93
Formatteertoets ............................. blz. 27
19 Belichtingscorrectietoets ...... blz. 98, 217
20 Oogje voor camerariem ............... blz. 12
21 LCD-scherm bovenop camera ....... blz. 8
22 Ontgrendeling selectieknop
lichtmeetmethode .......................... blz. 82
23
Selectieknop lichtmeetmethode .....
24 Indicatie brandpunt ...................... blz. 107
25 Dioptrie-instelknop ..................... blz. 104
blz. 82
VOORBEREIDING—EERSTE KENNISMAKING MET UW CAMERA
5
Eerste kennismaking met uw camera (vervolg)
Camerahuis (vervolg)
VOORBEREIDING—EERSTE KENNISMAKING MET UW CAMERA
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
44
40
41
42
45
46
47
MENU
C
N
U
F
43
48
49
50
51
6
26 Hendel oculairsluiter ................... blz. 103
27 Wis-/formatteer-toets .......... blz. 27, 129
28 Monitortoets ........................ blz. 120, 123
29 LCD-monitor .................... blz. vii, 17, 120
30 Vergrendeling battery pack .......... blz. 22
31 MENU-toets .................................... blz. 17
32 FUNC-toets ............................ blz. 18, 116
33 Beveiligingstoets ........................... blz. 132
34 Thumbnail-toets ........................... blz. 122
35 Witbalans-toets .............................. blz. 64
36 LCD-venster achterop camera ...... blz. 8
37 Zoekeroculair
38 Vergrendelingstoets automatische
belichting/scherpstelling .......... blz. 78, 96
39 AF-starttoets (AF-ON) ................ blz. 72
40 Hoofdinstelschijf ............................. blz. 14
41 Multi-selector ................... blz. 16, 73, 124
42 Ve rgrendeling multi-selector ....... blz. 73
43 Beschermkapje
interface-aansluiting ............ blz. 119, 148
44 Toegangslampje geheugenkaart ... blz. 47
45
Beschermkapje
CompactFlash-kaartsleuf ................
46 Ontgrendeling kaartsleufkapje
(onder kapje)................................... blz. 26
47 Ontspanknop
(verticale opnamen) ....................... blz. 43
48 Vergrendeling ontspanknop
(verticale opnamen) ....................... blz. 43
49 Hoofdinstelschijf
(verticale opnamen) ....................... blz. 14
50 AF-start-toets (AF-ON)
(verticale opnamen) ....................... blz. 72
51 Statiefaansluiting
blz. 26
VOORBEREIDING—EERSTE KENNISMAKING MET UW CAMERA
7
Eerste kennismaking met uw camera (vervolg)
LCD-venster bovenop camera
VOORBEREIDING—EERSTE KENNISMAKING MET UW CAMERA
1
2
3
4
11
10
12
13
5
6
7
8
9
LCD-venster achterop camera
1
2
3
4
14
15
16
17
18
5
6
7
8
8
1
Aanduiding sluitertijdvergrendeling
........................................................... blz. 94
2 Jaar-/maand-indicator .................. blz. 217
3 Aanduiding klok-batterij ............... blz. 31
4 Belichtingscorrectie-indicator ..... blz. 98
5 Bracketing-indicator .................... blz. 100
6 Belichtingsmethode ................ blz. 84–93
7 Aanduiding Flexibel Programma . blz. 85
8 Flitsmethode ................................. blz. 110
9 Electronische analoge
belichtingsaanduiding ..................... blz. 92
Belichtingscorrectie ....................... blz. 98
10 Dag-aanduiding ............................. blz. 217
GPS-signaalaanduiding ................. blz. 118
VOORBEREIDING—EERSTE KENNISMAKING MET UW CAMERA
11 Sluitertijd .................................... blz. 86, 91
Belichtingscorrectie ....................... blz. 98
Datum en tijd ................................ blz. 217
12 Diafragmaweergave.................. blz. 88, 91
Weergave-indicatie ...................... blz. 120
13 Indicatie diafragmavergrendeling
........................................................... blz. 94
14 Aantal resterende opnamen ........ blz. 34
PC-stand-indicatie ........................ blz. 149
15 Nummer huidige beeld ................. blz. 27
16 Batterij-indicatie ............................. blz. 23
17 Aanduiding
CompactFlash-geheugenkaart ..... blz. 27
18 Scherpstelveld ................................. blz. 73
1
Indicatie Persoonlijke Instellingen ......
159
2 Zwartwitstand ................................ blz. 59
3 Aanduiding beeldkwaliteit ............ blz. 59
4 Gevoeligheid.................................... blz. 62
Aantal resterende opnamen ........ blz. 34
Bestandstype ................................... blz. 59
Nummer Persoonlijke Instellingen
......................................................... blz. 159
blz.
5 Gevoeligheidsindicatie................... blz. 62
6 Geheugenkaartindicatie ................ blz. 34
7 Witbalans ......................................... blz. 64
8 Beeldkwaliteit (beeldformaat) ..... blz. 60
9
Eerste kennismaking met uw camera (vervolg)
Informatie in de zoeker
VOORBEREIDING—EERSTE KENNISMAKING MET UW CAMERA
1
2
34 5 67 8
14131211109
10
1
Referentiecirkel (diameter 12 mm) voor centrumgerichte lichtmeting
........................................................... blz. 83
2 Scherpstelkaders
(scherpstelvelden) .......................... blz. 73
Spotmeetvelden .............................. blz. 83
3 Scherpstelindicatie ......................... blz. 45
4 Sluitertijdvergrendeling ................. blz. 94
5 Diafragmavergrendeling ................ blz. 94
6 Belichtingsmethode ................ blz. 84–93
7 Indicatie belichtingscorrectie....... blz. 98
8 Flitsklaarlampje ............................. blz. 109
VOORBEREIDING—EERSTE KENNISMAKING MET UW CAMERA
9 Lichtmeetsysteem .......................... blz. 83
Batterij-indicatie ............................. blz. 23
10 Vergrendeling automatische
belichting .......................................... blz. 96
11 Sluitertijd .................................... blz. 86, 91
12 Diafragma ................................... blz. 88, 91
13 Electronische analoge
belichtingsaanduiding ..................... blz. 92
Belichtingscorrectie ....................... blz. 98
14 Opnameteller .................................. blz. 34
Aantal resterende opnamen ........ blz. 53
Belichtingscorrectiewaarde.......... blz. 98
11
Eerste kennismaking met uw camera (vervolg)
C
D
-
R
O
M
C
D
-
R
O
M
C
D
-
R
O
M
C
D
-
R
O
M
C
D
-
R
O
M
Accessoires
VOORBEREIDING—EERSTE KENNISMAKING MET UW CAMERA
Uw camera wordt geleverd inclusief de volgende accessoires:
Body-dop BF-1A
BM-1
beschermkap
Videokabel EG-D1 Camerariem
AN-D1X*
LCD-monitor
Nl
O
R
M
-
D
C
C
D
-
M
R
O
O
R
M
-
D
C
C
D
-
M
R
O
O
R
M
-
D
Gebruikshandleiding
(deze handleiding)
C
Nikon View CDGebruikshandleiding D1x
Naslag-CD
(bevat
Gebruikshandleiding
Nikon View)
* De camerariem bevat leer, wat bij schuring of langdurige aanraking met een vochtig voorwerp
kan verbleken.
Bevestigen van de camerariem
Bevestig de camerariem stevig aan de twee oogjes van het camerahuis, zoals hieron­der afgebeeld.
12
De keuzeschijf
Om de gebruiksstand te kiezen drukt u de ontgrendelknop van de keuzeschijf in en zet u de keuzeschijf in de gewenste stand.
Stand Beschrijving
Zelfontspanner
S
Enkelbeeld
C
Continu
PLAY
Weergave
PC
PC-stand
Gebruik deze stand om trillingsonscherpte als gevolg van het afdrukken te voorkomen of om foto's van uzelf te nemen.
Elke keer als de ontspanknop wordt ingedrukt neemt de ca­mera één foto.
Zolang de ontspanknop ingedrukt wordt gehouden blijft de camera opnamen maken.
Deze stand wordt gebruikt voor het bekijken en wissen van foto's die op de geheugenkaart zijn opgeslagen.
Deze stand wordt gebruikt als de camera is aangesloten op een computer.
VOORBEREIDING—EERSTE KENNISMAKING MET UW CAMERA
blz. 103
blz. 52
blz. 52
blz. 120
blz. 148
13
Eerste kennismaking met uw camera (vervolg)
Knoppen en instelschijven
VOORBEREIDING—EERSTE KENNISMAKING MET UW CAMERA
De hoofd- en subinstelschijven worden gebruikt in combinatie met de toetsen op de boven- en achterkant van de camera om diverse instellingen af te stellen. Voor het nemen van rechtopstaande (portretformaat) foto's bevindt er zich vlakbij de ontspan­knop een gemakkelijk toegankelijke schijf met dezelfde functies als de hoofdinstel­schijf.
ISO-toets
Auto-bracketing-toetss
Flitstoets
MENU-toets
FUNC-toets
Voor
WITBALANS
kiezen witbalansinstelling
Nauwkeurig instellen witbalans/ voorkeuze witbalanswaarde se­lectere
GEVOELIG-
HEID
instellen gevoeligheid (ISO-equi­valent)
druk op
draai
Subinstelschijf
belichtingscorrectie
belichtingsmethode
Toets
Toets
Hoofdinstelschijf
Witbalanstoets
Thumbnail-toets
en bekijk
blz.
64
blz.
66
blz.
62
14
Voor
kiezen van belichtingsmethode
druk op
MODE
draai
en bekijk
VOORBEREIDING—EERSTE KENNISMAKING MET UW CAMERA
blz.
84–
93
kiezen van diafragma-sluitertijd­combinatie (programma-auto­matiek)
kiezen sluitertijd (sluitertijd­voorkeuze of handmatige belichtingsregeling)
BELICHTING
kiezen diafragma (diafragma­voorkeuze of handmatige belichtingsregeling)
instellen of opheffen auto­bracketing
kiezen van aantal opnamen en belichtingscorrectie voor auto­bracketing
kiezen van belichtings­correctiewaarde
FLITSER
instellen van de flitsmethode(bij gebruik van Nikon Speedlight)
blz.
85
blz. 86,
90
blz. 88,
90
blz.
100
blz.
100
blz.
98
blz.
110
15
Eerste kennismaking met uw camera (vervolg)
Gebruik multi-selector
VOORBEREIDING—EERSTE KENNISMAKING MET UW CAMERA
Door de multi-selector omhoog, omlaag, naar links of naar rechts te duwen kunt u de volgende handelingen uitvoeren.
Duw
Menuonderdelen markeren
Duw de multi-selector omhoog of omlaag om menuonderdelen of –opties te markeren.
Menuonderdelen selecteren
Duw de multi-selector naar rechts om het gemarkeerde menuonderdeel of de gemarkeerde optie te selecteren (bij sommige menu's kunt u geen onderdeel of optie selecteren door de multi-selector naar rechts te duwen). Wanneer u een menuonderdeel selecteert verschijnt er soms een nieuw submenu met opties.
Terugkeren naar vorige menu zonder onderdeel of optie te selecteren
Duw de multi-selector naar links om terug te keren naar het vorige menu zonder een onderdeel of optie te selecteren (sommige menu's kunt u niet verlaten door de multi-selector naar links te duwen).
Scherpstelgebied kiezen
Duw de multi-selector omhoog, omlaag, naar links of naar rechts om één van de vijf scherpstelgebieden te kiezen.
Thumbnails markeren
Duw de multi-selector omhoog, omlaag, naar links of naar rechts om een thumbnail in de thumbnailweergave of op een thumbnailmenu te markeren.
Handeling
16
Loading...
+ 208 hidden pages