Nikon COOLPIX P330 Reference Guide (all instructions) [tr]

Tr
Referans Kılavuz
DİJİTAL FOTOĞRAF MAKİNESİ
COOLPIX P330 Tavsiye Edilen Özellikler
Titreşim Azaltma..................................................................................................................A104
e
(Film) .................................................................................................................................A92
Sadece b (e film kayıt) düğmesine basarak da film kaydı yapabilirsiniz. Bir filmin renk tonlarını çekim moduna ve beyaz dengesi ayarlarına uygun olarak değiştirebilirsiniz. Ayrıca ağır çekim ve hızlı çekim filmlerde kaydedebilirsiniz.
GPS Fonksiyonu ......................................................................................................................A98
Fotoğraf makinesinin dahili GPS ünitesini kullanarak, çekilecek olan resimlere konum bilgilerini (enlem ve boylam) kaydedebilirsiniz.
Kablosuz Mobil Adaptörü İle Uyumlu (Ayrı Satılır)
Kablosuz Mobil Adaptörünü WU-1a bir USB/Ses ve görüntü konnektörüne bağlayabilirsiniz. Fotoğraf makinesini Wi-Fi (kablosuz LAN) bağlantısı ile, özel yazılımın kurulu olduğu tespit edilen akıllı cihazlara bağlayabilirsiniz. Daha fazla bilgi için web sitelerimize, ürün katalogumuza veya WU-1a kullanım kılavuzuna bakın.
Normal
veya
Etkin
olarak ayarlayabilirsiniz.
Etkin
öğesini seçtiğinizde, bir
Giriş
Fotoğraf Makinesinin Parçaları ve Ana İşlevleri
Çekim ve İzleme Temel Prensipleri
Çekim Özellikleri
İzleme Özellikleri
Filmlerin Kaydedilmesi ve İzlenmesi
GPS'in Kullanılması
Genel Fotoğraf Makinesi Ayarları
Referans Bölümü
Teknik Notlar ve Dizin
i

Giriş

Önce Bunu Okuyun

Nikon COOLPIX P330 dijital fotoğraf makinesi satın almış olduğunuz için sizi tebrik ederiz.
Giriş
Fotoğraf makinesini kullanmadan önce, lütfen “Güvenliğiniz İçin” ( ve bu el kitabında verilen bilgileri iyice öğrenin. Okuduktan sonra, lütfen bu el kitabını el altında bulundurun ve yeni fotoğraf makinenizin keyfini daha iyi çıkartabilmek için başvurun.
A
vi - viii) kısmındaki bilgileri okuyun
ii
Önce Bunu Okuyun

Bu El Kitabı Hakkında

Fotoğraf makinesini hemen kullanmak istiyorsanız, bkz. “Çekim ve İzleme Temel Prensipleri” (A12). Fotoğraf makinesi parçalarının adları ve başlıca işlevleri ile ilgili daha fazla bilgi için, bkz. “Fotoğraf Makinesinin Parçaları ve Ana İşlevleri” (
Diğer Bilgiler
Semboller ve Simgeler Bu el kitabında ihtiyacınız olan bilgiye daha kolay ulaşabilmeniz için, aşağıdaki semboller ve simgeler kullanılmıştır:
Simge Açıklama
B C
A/E/F
SD, SDHC ve SDXC bellek kartlarına bu el kitabında “bellek kartları” denmektedir.
Ürün satın alındığında var olan ayarlara “varsayılan ayarlar” denir.
Ekranda görüntülenen menü öğelerinin adları ve düğmelerin adları veya bilgisayar ekranında
Bu simge, fotoğraf makinesini kullanmadan önce okumanız gereken uyarı ve bilgileri gösterir.
Bu simge, kullanım öncesi okumanız gereken notları ve bilgileri gösterir.
Bu simgeler ilgili bilgileri içeren diğer sayfaları gösterir;
E
:“Referans Bölümü,” F: “Teknik Notlar ve Dizin.”
görüntülenen mesajlar koyu karakterlerle belirtilmiştir.
Bu el kitabında, ekrandaki göstergelerin daha rahat anlaşılabilmesi için bazen ekran görüntüsü örneklerindeki resimler çıkarılmaktadır.
Ekran içeriği ve fotoğraf makinesi resimleri gerçek üründen farklı olabilir.
A
1).
Giriş
iii
Önce Bunu Okuyun
Hologram:
Bu cihazın orijinal bir Nikon ürünü
olduğunu gösterir.

Bilgiler ve Önlemler

Yaşam Boyu Öğrenim
Nikon'un “Yaşam Boyu Öğrenim” adı altındaki ürün destek ve eğitimini, düzenli olarak güncellenmekte olan, aşağıdaki Nikon sitelerinden izleyebilirsiniz:
Giriş
A.B.D.'deki kullanıcılar için:
Avrupa ve Afrika'daki kullanıcılar için:
Asya, Okyanusya ve Orta Doğu'daki kullanıcılar için:
En son ürün haberleri, ipuçları, sıkça sorulan sorulara verilen yanıtlar, fotoğrafçılık ve dijital fotoğrafçılık hakkındaki güncellenmiş genel bilgilere ulaşmak için bu siteleri ziyaret etmeniz önerilir. Daha fazla bilgi almak için en yakın Nikon temsilcisine başvurabilirsiniz. İletişim bilgileri için aşağıdaki siteyi ziyaret edin:
http://imaging.nikon.com/
Yalnızca Nikon Marka Elektronik Aksesuar Kullanın
Nikon COOLPIX dijital fotoğraf makineniz en yüksek standartlarda tasarlanmıştır ve çok karmaşık elektronik sistemler içerir. Sadece Nikon tarafından bu Nikon dijital fotoğraf makinesi ile birlikte kullanılmak üzere onaylanmış olan Nikon marka elektronik aksesuarlar (pil şarj cihazları, piller, AC Şarj Adaptörleri ve AC adaptörleri de dahil olmak üzere) bu elektronik devrelerle güvenli şekilde kullanılmak üzere geliştirilmiş ve test edilmiştir.
N
IKON MARKA OLMAYAN ELEKTRONİK AKSESUAR TULLANIMI MAKİNENİZE ZARAR VEREBİLİR VE NIKON GARANTİSİNİ
GEÇERSİZ KILAR. Nikon hologramını taşımayan üçüncü taraf şarj edilebilir Li-ion pil kullanımı fotoğraf makinesinin normal kullanımını
etkileyebilir veya pillerin aşırı ısınması, alev alması, çatlaması veya sızıntı yapması ile sonuçlanabilir.
Nikon marka aksesuarlar hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için yerel Nikon Yetkili temsilcisine başvurun.
Önemli Çekimlerden Önce
Önemli olaylarda (evlenme törenleri veya seyahatler gibi), çekim yapmadan önce makinenizin doğru çalıştığından emin olmak için mutlaka deneme çekimleri gerçekleştirin. Nikon bu ürünün doğru çalışmamasından kaynaklanacak zararlardan veya kâr kayıplarından hiçbir şekilde sorumlu değildir.
El Kitapları Hakkında
Bu ürünle birlikte verilen el kitaplarının hiçbir bölümü, Nikon'un önceden verdiği yazılı izin olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, kopyalanamaz, bir geri kazanım sisteminde saklanamaz veya herhangi bir şekilde başka bir dile çevrilemez.
Nikon bu ürünün kullanımı sonucu oluşan hasarlara karşı sorumlu tutulamaz.
Nikon, bu belgelerde anlatılan donanım ve yazılımın teknik özelliklerini önceden haber vermeksizin istediği zaman değiştirme hakkını saklı tutar.
Bu belgelerdeki tüm bilgilerin net ve tam olmasına büyük bir özen gösterilmiştir, hata veya yanlışlıkları bölgenizdeki Nikon temsilcisine (adresler ayrıca temin edilir) bildirmenizi rica ederiz.
http://www.nikonusa.com/
http://www.europe-nikon.com/support/
http://www.nikon-asia.com/
iv
Önce Bunu Okuyun
Kopyalama ve Röprodüksiyon Yasağı Hakkında
Dijital ortamda veya tarayıcı, dijital fotoğraf makinesi veya benzeri cihazlar kullanılarak kopyalanmış veya röprodüksiyonu yapılarak çoğaltılmış herhangi bir materyali bulundurmanın bile suç kapsamına girebileceğini unutmayın.
Kopyalanması ve röprodüksiyonu kanunla yasaklanan materyal
Kağıt para, metal para, hükümet bonosu gibi değerli kağıtlar, üzerlerinde “Örnektir” yazısı bulunsa dahi kopyalanamaz ve röprodüksiyonu yapılamaz. Yabancı ülkelerde kullanılan kağıt para, metal para ve diğer değerli kağıtlar kopyalanamaz ve röprodüksiyonu yapılamaz. Devletin önceden alınan onayı olmaksızın, kullanılmamış posta pulu veya damgası ve devlet tarafından basılan posta kartları kopyalanamaz ve röprodüksiyonu yapılamaz.
Devlet tarafından veya kanunen sertifikalı belgelerde kullanılan damgalar kopyalanamaz veya röprodüksiyonu yapılamaz.
Bazı kopya ve röprodüksiyonlar hakkında uyarılar
Devlet, özel şirketler tarafından basılan değerli kağıtlar (hisse senetleri, faturalar, çekler, hediye sertifikaları), biletler ve serbest geçiş kartları veya bilet kuponlarına ilişkin, kopya veya röprodüksiyonlarla ilgili olarak, şirketin kullanımı için gerekli olan asgari sayıdaki kopya hariç, belirli kısıtlamalar getirmiştir. Ayrıca devlet tarafından verilen pasaportlar, kamu kuruluşlarından veya özel gruplardan alınan lisanslar, kimlik kartları, geçiş ve yemek kuponları gibi kuponlar da dahil olmak üzere her tür bilet için kopyalama ve röprodüksiyon yasağı söz konusudur.
Telif haklarına uygunluk
Kitap, müzik eseri, resim, ahşap baskı, harita, çizim, film ve fotoğraf gibi telif hakkı saklı yaratıcı çalışmaların kopyalanması veya röprodüksiyonu ulusal ve uluslararası telif hakkı yasalarına tabidir. Bu ürünü yasal olmayan kopyalar oluşturmak için veya telif hakkı yasalarını çiğneyecek şekilde kullanmayın.
Veri Depolama Cihazlarının Atılması
Resimlerin silinmesiyle ya da bellek kartı veya fotoğraf makinesinin dahili belleği gibi veri depolama cihazlarının formatlanmasıyla orijinal resim verilerinin tamamen silinmeyeceğini lütfen unutmayın. Silinmiş olan dosyaların, piyasada bulunabilen yazılımlar kullanılarak atılmış olan depolama cihazlarından alınıp görüntülenmesi ve kişisel resimlere ait verilerin art niyetli kişilerce kullanılması mümkündür. Bu gibi verilerin gizliliği kullanıcının sorumluluğundadır.
Veri depolama cihazlarını atmadan veya bir başka kişiye vermeden önce, piyasada bulunabilen temizleme yazılımlarıyla tüm verileri silin ya da cihazı formatladıktan sonra depolama cihazı tam dolana kadar boş gökyüzünün veya boş zeminin resimlerini çekin.
Resim seç
seçeneği için seçilen tüm resimleri de değiştirdiğinizden emin olun. Veri depolama cihazlarının imhası sırasında
yaralanmalara ve maddi hasara neden olmamak için gerekli dikkati gösterin. COOLPIX P330’da, bellek kartına kaydedilmiş olan günlük verileri diğer verilerle aynı şekilde işlem görür. Elde edilen ancak
bellek kartında saklanmayan günlük verilerini silmek için, öğesini seçin.
GPS seçenekleri (A
Günlük oluştur (A
98)
GPS verilerini kaydet
101) ➝
ayarını
Kapalı
Açılış ekranı
Günlüğü sonlandır ➝ Günlüğü sil
yapın ve sonra
ayarındaki (A103)
Giriş
v

Güvenliğiniz İçin

Nikon ürününüze zarar vermemek, kendinizi ya da başkalarını yaralamamak için, cihazı kullanmaya başlamadan önce aşağıdaki güvenlik talimatlarının tamamını okuyun. Bu güvenlik talimatlarını ürünü kullanacak olanların yakınında bulundurun.
Giriş
Bu simge, Nikon ürününüze zarar vermemek, kendinizi veya başkalarını yaralamamak için kullanım öncesi okumanız gereken uyarıları ve bilgileri gösterir.

UYARILAR

Arıza durumunda makineyi kapatın
Makinenizden veya AC Şarj Adaptöründen gelen duman veya normal olmayan bir kokuyla karşılaşırsanız, olası yanmayı engellemek için AC Şarj Adaptörünün fişini çekin ve pilleri hemen çıkarın. Kullanımın sürdürülmesi yangına veya elektrik şokuna neden olabilir. Güç kaynağını söktükten veya ayırdıktan sonra, tamir veya değişim için satıcınıza, Nikon yetkilisine ya da Nikon yetkili teknik servisine başvurun.
Parçalarına ayırmayın
Fotoğraf makinesinin ya da AC Şarj Adaptörünün iç parçalarıyla temas edilmesi, yaralanmalara neden olabilir. Onarım sadece yetkili teknisyenler tarafından gerçekleştirilmelidir. Düşme veya kaza sonucu makinenin veya AC Şarj Adaptörünün dağılması durumunda, ürünü fişten çektikten ve/ veya pilleri söktükten sonra makinenizi Nikon yetkili teknik servisine götürün.
Makinenizi veya AC Şarj Adaptörünü yanıcı gazların yakınında çalıştırmayın
Fotoğraf makinesinin propan ve gazolin gibi yanıcı gazların ve yanıcı spreylerin veya tozların olduğu bir yerde kullanmak patlama veya yangına neden olabilir.
Makine askısını dikkatli kullanın
Askıyı bebek ve çocukların boynuna takmayın.
Çocuklardan uzak tutun
Ürünleri çocukların erişemeyeceği bir yerde saklayın. Aksi takdirde yaralanmalar meydana gelebilir. Küçük çocukların pilleri ya da makinenin küçük parçalarını ağzına atmamasına dikkat edin.
Cihazlar açıkken veya kullanılıyorken fotoğraf makinesi, AC Şarj Adaptörü veya AC adaptörü ile uzun süre temas etmeyin.
Cihazların parçaları ısınabilir. Cihazları uzun süre deriyle doğrudan temas ettirmek düşük sıcaklıklarda yanıklarla sonuçlanabilir.
vi
Güvenliğiniz İçin
Pili kullanırken dikkatli olun
Yanlış kullanılması durumunda piller akabilir, aşırı ısınabilir veya patlayabilir. Ürünle kullandığınız pillerin bakımında aşağıdakilere dikkat edin:
Pilleri değiştirirken makinenin kapalı olmasına dikkat edin. AC Şarj Adaptörü / AC adaptörü kullanıyorsanız, mutlaka fişten çıkartın.
Sadece EN-EL12 Şarj edilebilir Li-ion Pil kullanın (ürünle birlikte verilir). Pili fotoğraf makinesinin içine koyup EH-69P AC Şarj Adaptörünü (ürünle birlikte verilir) bağlayarak şarj edin.
Pili takarken, baş aşağı veya geriye doğru takmayın.
Pillerin içini açmayın veya pilin yalıtımını ya da muhafazasını açmaya ya da parçalamaya teşebbüs etmeyin.
Pilleri aleve veya aşırı ısıya maruz bırakmayın.
Pilleri suya sokmayın, su sıçramamasına dikkat edin.
Pili taşırken terminal kapağını yerine takın. Kolye veya toka gibi metal nesnelerle aynı yerde taşımayın ve saklamayın.
Pil tam olarak boşaldığında akma eğilimi gösterir. Ürününüzün zarar görmesini engellemek için pil boşaldığında mutlaka makineden çıkartın.
Pilde renk değişimi veya deformasyon gibi herhangi bir farklılaşma gördüğünüzde derhal kullanımı durdurun.
Hasar görmüş pillerden sızan sıvının giysilere ya da cilde temas etmesi durumunda derhal bol suyla yıkayın.
AC Şarj Adaptörünü kullanırken aşağıdaki önlemleri alın
Kuru tutun. Aksi takdirde yangına veya elektrik çarpmasına neden olabilir.
Fişin metal parçalarının üzerindeki veya yakınındaki toz kuru bir bezle temizlenmelidir. Kullanımın sürdürülmesi yangına neden olabilir.
Yıldırım ve şimşek olayı görüldüğünde fişe dokunmayın veya AC Şarj Adaptörünün yanına gitmeyin. Bu öneriye uyulmaması elektrik çarpmasına neden olabilir.
Güç kablosuna zarar vermeyin, değiştirmeyin, zorla çekmeyin veya USB kablosunu bükmeyin, ağır nesneler altına koymayın, ısıya veya aleve maruz bırakmayın. Yalıtım hasar gördüğünde ve kablolar dışarı çıktığında, tamir veya değişim için satıcınıza, Nikon yetkilisine ya da Nikon yetkili teknik servisine başvurun. Aksi takdirde yangına veya elektrik çarpmasına neden olabilir.
Fişi veya AC Şarj Adaptörünü ıslak elle tutmayın. Bu öneriye uyulmaması elektrik çarpmasına neden olabilir.
Seyahat dönüştürücüleri, bir voltajdan diğerine dönüştürmek amacıyla tasarlanmış adaptörler veya DC'den AC'ye inverterler ile kullanmayın. Bu önleme gereken dikkat gösterilmezse, bu durum ürünün zarar görmesine veya aşırı ısınmasına ya da yangına yol açabilir.
Giriş
vii
Güvenliğiniz İçin
Uygun kablolar kullanın
Ürün uyumluluk şartlarına uygun olarak, giriş ve çıkış terminallerine yalnızca Nikon tarafından, bu
Giriş
amaçla kullanılmak üzere üretilen ve satılan kabloları takın.
Hareketli parçalara karşı dikkatli olun
Parmaklarınızın veya diğer nesnelerin objektif kapağı veya diğer hareketli parçalara takılmamasına dikkat edin.
CD-ROM’lar
Bu ürünle verilen CD-ROM'lar hiçbir şekilde müzik CD çalarlarında okutulmamalıdır. Bu CD-ROM'ların müzik CD çalarlarında çalıştırılması işitme kaybına veya cihazınızın bozulmasına neden olabilir.
Flaş kullanırken gerekli önlemleri alın
Flaşın fotoğrafını çektiğiniz kişinin gözüne patlaması geçici görme hasarına neden olabilir. Özellikle bebeklerin fotoğrafları çekilirken flaşın, konudan en az 1 m uzaklıkta olmasına dikkat edin.
Flaş bir kişiye veya nesneye temas ederken flaşa basmayın
Aksi takdirde bu durum yanıklara veya yangına neden olabilir.
Likit kristale dokunmayın
Ekranın kırılması durumunda, kırık camdan kaynaklanacak yaralanmalara karşı dikkatli olun ve ekrandaki likit kristalin tene veya göze değmemesine, ağza kaçmamasına büyük özen gösterin.
Uçakta veya hastanede kullanırken gücü kapatın
Uçaktayken kalkış ve iniş sırasında gücü kapatın. Ayrıca uçağa binmeden önce GPS izleme bilgisi kaydetme fonksiyonunu KAPALI olarak ayarlayın. Hastanedeyken kullanırken hastane talimatlarına uyunuz. Bu makinenin yaydığı elektromanyetik dalgalar uçağın elektronik sistemini ve hastane cihazlarını bozabilir. Fotoğraf makinesine takılıysa, bozulmanın nedeni olabilecek olan Eye-Fi kartı önceden çıkartın.
3D Resimler
Televizyonda, monitörde veya başka ekranlarda bu cihazla çekilmiş 3D resimleri sürekli olarak uzun süreler boyunca izlemeyin. Görsel sistemleri gelişmekte olan çocuklar kullanmadan önce, bir çocuk doktoruna veya göz doktoruna danışın ve önerilerini uygulayın. 3D resimleri uzun süre izlemek göz yorgunluğuna, mide bulantısına veya rahatsızlık hissedilmesine neden olabilir. Bu belirtilerden herhangi biri ortaya çıkarsa kullanıma son verin ve gerekiyorsa bir doktora danışın.
viii

Uyarılar

Avrupa'daki müşteriler için uyarılar
UYARILAR
PİL YANLIŞ TİPTE BİR PİLLE DEĞİŞTİRİLİRSE PATLAMA RİSKİ VARDIR.
KULLANILMIŞ PİLLER TALİMATLARA UYGUN OLARAK ATILMALIDIR.
Bu sembol bu ürünün ayrı bir şekilde toplanacağını belirtir. Aşağıdaki kural sadece Avrupa ülkelerindeki kullanıcılar için geçerlidir:
Bu ürün uygun bir toplama noktasında ayrı olarak toplanmalıdır. Evsel atık olarak atmayın.
Daha fazla bilgi için satıcınıza veya atık yönetiminden sorumlu yerel yetkililere başvurun.
Pilin üzerinde bulunan bu sembol, pilin ayrı olarak toplanması gerektiğini gösterir. Aşağıdaki kural sadece Avrupa ülkelerindeki kullanıcılar için geçerlidir:
Bu sembolle işaretlenmiş olsun olmasın, tüm piller uygun bir toplama noktasında ayrı olara k toplanmak üzere tasarlanmıştır. Evsel atık olarak atmayın.
Daha fazla bilgi için satıcınıza veya atık yönetiminden sorumlu yerel yetkililere başvurun.
Giriş
ix

<Önemli> GPS ile İlgili Notlar

Bu fotoğraf makinesinin yer adı verileri
GPS fonksiyonunu kullanmadan önce, “YER ADI VERİLERİ İÇİN KULLANICI LİSANS SÖZLEŞMESİ” (F15) kısmını mutlaka okuyun ve şartları kabul edin.
Giriş
Yer adı bilgileri (İlgilenilen Yerler: POI) Nisan 2012 tarihlidir. Yer adı bilgileri güncellenmeyecektir.
Yer adı bilgilerini sadece kılavuz olarak kullanın.
Yer adı bilgileri (İlgilenilen Yerler: POI) Çin Halk Cumhuriyeti (“Çin”) ve Kore Cumhuriyeti için COOLPIX P330'de verilmemiştir.
GPS Fonksiyonları
Fotoğraf makinesi tarafından ölçülen bilgileri sadece kılavuz amaçlı kullanın. Bu bilgiler bir uçağın, arabanın ve kişinin navigasyonu ya da zemin etüdü için kullanılamaz.
GPS seçenekleri menüsü içindeki
Açık
olarak ayarlandığında, GPS fonksiyonları fotoğraf makinesi kapatıldıktan sonra bile çalışmaya devam edecektir ( Bu üründen yayılan elektromanyetik dalgalar bir uçağın veya tıbbi ekipmanın ölçüm aygıtlarını etkileyebilir. Bu ürünün kullanılmasının yasak veya sınırlanmış olduğu uçakların havalandığı veya iniş yaptıkları sırada veya hastanedeyken, makineyi kapatın.
Yer bilgileri ile birlikte kaydedilen durağan resimlerdeki veya filmlerdeki bir kişinin kim olduğu belirlenebilir. Yer bilgileri ile birlikte kaydedilmiş durağan resimleri veya filmleri ya da GPS kayıt dosyalarını üçüncü bir tarafa aktarırken veya herkesin görebileceği, İnternet gibi bir ağa yüklerken çok dikkatli olun. “Veri Depolama Cihazlarının Atılması” (
Fotoğraf makinesinin yurtdışında kullanılması
GPS fonksiyonlu fotoğraf makinesini seyahat için yanınıza almadan önce, kullanımla ilgili kısıtlamalar olup olmadığını öğrenmek için seyahat acentenize veya gideceğiniz ülkenin elçiliğine danışın. Örneğin, Çin hükümetinin izni olmadan yer bilgi kayıtlarını kaydedemezsiniz. seçeneğini
GPS Çin ve Çin ile komşusu olan ülkeler arasındaki sınırlarda doğru şekilde çalışmayabilir (Aralık 2012 itibariyle).
Kapalı
A
99).
olarak ayarlayın.
GPS seçenekleri
GPS verilerini kaydet
A
öğesindeki
v) bölümünü mutlaka okuyun.
GPS verilerini kaydet
seçeneğini
Kapalı
GPS verilerini kaydet
olarak ayarlayın ve
seçeneği
x
İçindekiler
Giriş..................................................................................................................................................................................................... ii
Önce Bunu Okuyun.......................................................................................................................................................................... ii
Bu El Kitabı Hakkında .......................................................................................................................................................................................... iii
Bilgiler ve Önlemler............................................................................................................................................................................................. iv
Güvenliğiniz İçin............................................................................................................................................................................... vi
UYARILAR................................................................................................................................................................................................................... vi
Uyarılar ................................................................................................................................................................................................ ix
<Önemli> GPS ile İlgili Notlar....................................................................................................................................................... x
Fotoğraf Makinesinin Parçaları ve Ana İşlevleri................................................................................................................. 1
Fotoğraf Makinesinin Gövdesi ..................................................................................................................................................... 1
Fotoğraf Makinesi Askısının Takılması....................................................................................................................................................... 2
Kontrollerin Temel İşlevleri .............................................................................................................................................................................. 3
Temel Menü İşlemleri ...................................................................................................................................................................... 6
Ekran...................................................................................................................................................................................................... 8
Çekim ve İzleme Temel Prensipleri ...................................................................................................................................... 12
Hazırlık 1 Pili Takın......................................................................................................................................................................... 12
Hazırlık 2 Pili Şarj Edin.................................................................................................................................................................. 14
Hazırlık 3 Bir Bellek Kartı Yerleştirin......................................................................................................................................... 16
Dahili Bellek ve Bellek Kartları...................................................................................................................................................................... 17
Onaylı Bellek Kartları.......................................................................................................................................................................................... 17
1. Adım Fotoğraf Makinesini Açın............................................................................................................................................ 18
Fotoğraf Makinesinin Açılması ve Kapatılması.................................................................................................................................. 19
Görüntülenecek Dilin, Tarihin ve Saatin Ayarlanması................................................................................................................... 20
2. Adım Bir Çekim Modu Seçin.................................................................................................................................................. 22
Mevcut Çekim Modları..................................................................................................................................................................................... 23
3. Adım Bir Resmi Çerçevelendirin........................................................................................................................................... 24
Zoom Kullanımı.................................................................................................................................................................................................... 25
4. Adım Netleme ve Çekim......................................................................................................................................................... 26
5. Adım Resimleri İzleyin............................................................................................................................................................. 28
6. Adım İstenmeyen Resimleri Silin ......................................................................................................................................... 29
Giriş
xi
İçindekiler
Çekim Özellikleri ......................................................................................................................................................................... 31
A
(Otomatik) Modu ................................................................................................................................................................... 31
Sahne Modu (Sahneler İçin Uygun Çekim)........................................................................................................................... 32
Giriş
Her Sahnenin Açıklamasına Bakılması (Yardım Bilgileri).............................................................................................................. 32
Her Sahnenin Karakteristikleri...................................................................................................................................................................... 33
Ten Yumuşatmanın Kullanılması................................................................................................................................................................ 44
A, B, C, D i
Çoklu Seçici Kullanarak Ayarlanabilen Özellikler ............................................................................................................... 51
d
Fn (Fonksiyon) Düğmesi Kullanılarak Ayarlanabilen Özellikler..................................................................................... 68
Resim Kalitesinin ve Resim Boyutunun Değiştirilmesi..................................................................................................... 69
Birlikte Kullanılamayan Özellikler............................................................................................................................................. 74
Konuya Netleme Yapılması ........................................................................................................................................................ 79
Modları (Çekim İçin Pozlamanın Ayarlanması)........................................................................................ 45
(User Setting (Kullanıcı Ayarı) Modları) ............................................................................................................................ 49
Ayarlar ın i Modunda Kaydedilmesi...................................................................................................................................................... 50
Mevcut İşlevler...................................................................................................................................................................................................... 51
Flaş Kullanımı (Flaş Modları).......................................................................................................................................................................... 52
Otomatik zamanlama Kullanımı................................................................................................................................................................. 55
Gülümseyen Yüzlerin Otomatik Olarak Çekilmesi (Gülümseme Zamanl.)....................................................................... 56
Netleme Modunun Kullanılması................................................................................................................................................................ 58
Parlaklığın Ayarlanması (Pozlama Telafisi) ............................................................................................................................................ 60
Varsayılan Ayarlar Listesi.................................................................................................................................................................................. 61
(Menü) Düğmesi (Çekim Modu) Kullanılarak Ayarlanabilen Özellikler.......................................................... 64
Çekim Menüsündeki Seçenekler............................................................................................................................................................... 65
Resim kalitesi.......................................................................................................................................................................................................... 69
Resim Boyutu......................................................................................................................................................................................................... 71
Deklanşör Hızının Kontrol Mesafesi (A, B, C, D Modları)................................................................................................... 78
Hedef Bulan AF'nin Kullanılması................................................................................................................................................................ 79
Yüz Tanıma İşlevinin Kullanılması.............................................................................................................................................................. 80
Netleme Kilidi ........................................................................................................................................................................................................ 81
Otomatik Netleme.............................................................................................................................................................................................. 81
İzleme Özellikleri......................................................................................................................................................................... 82
İzleme Zoom İşlevi......................................................................................................................................................................... 82
Birkaç Resmin Görüntülenmesi (Küçük Resim İzleme ve Takvim Ekranı).................................................................. 83
d
(Menü) Düğmesi (İzleme Modu) Kullanılarak Ayarlanabilen Özellikler.......................................................... 84
Mevcut İzleme Menüleri................................................................................................................................................................................. 84
Resim Seçmek için Ekranın Kullanılması............................................................................................................................................... 86
Fotoğraf Makinesinin Bir Televizyona, Bilgisayara veya Yazıcıya Bağlanması.......................................................... 87
ViewNX 2 Kullanılması ................................................................................................................................................................. 88
Kuruluyor ViewNX 2........................................................................................................................................................................................... 88
Resimlerin Bilgisayara Aktarılması............................................................................................................................................................. 90
Resimlerin Görüntülenmesi.......................................................................................................................................................................... 91
xii
İçindekiler
Filmlerin Kaydedilmesi ve İzlenmesi.................................................................................................................................... 92
Film Kaydetme................................................................................................................................................................................ 92
d
(Menü) Düğmesi (Film Menüsü) Kullanılarak Ayarlanabilen Özellikler.......................................................... 96
Mevcut Film Menüleri....................................................................................................................................................................................... 96
Film İzleme....................................................................................................................................................................................... 97
GPS'in Kullanılması..................................................................................................................................................................... 98
GPS Veri Kaydının Başlatılması.................................................................................................................................................. 98
d
(Menü) Düğmesi (GPS Seçenekleri Menüsü) Kullanılarak Ayarlanabilen Özellikler ................................ 101
GPS Seçenekleri Menüsündeki Seçenekler...................................................................................................................................... 101
Genel Fotoğraf Makinesi Ayarları........................................................................................................................................ 103
Ayarlar Menüsü............................................................................................................................................................................. 103
Referans Bölümü.................................................................................................................................................................. E1
Manuel Netleme ile Resim Çekme.................................................................................................................................... E2
Kolay Panorama Özelliğinin Kullanılması (Çekim ve İzleme).................................................................................. E3
Kolay Panorama ile Resim Çekme.................................................................................................................................................... E3
Kolay Panorama Özelliğinin Görüntülenmesi (Kaydırma)................................................................................................. E5
Panorama Yardımının Kullanılması................................................................................................................................... E6
Bir Sekanstaki Resimlerin İzlenmesi................................................................................................................................. E8
Durağan Resimleri Düzenleme........................................................................................................................................
Özellikleri Düzenleme............................................................................................................................................................................ E10
k
Hızlı Rötuş: Kontrastın ve Doygunluğun Geliştirilmesi............................................................................................ E12
I
D-Lighting: Parlaklık ve Kontrastı Geliştirme................................................................................................................... E12
e
Ten Yumuşatma: Cilt Tonlarını Yumuşatma..................................................................................................................... E13
p
Filtre Efektleri: Dijital Filtre Efektlerinin Uygulanması................................................................................................... E14
g
Küçük Resim: Bir Resmin Boyutunun Küçültülmesi................................................................................................... E15
F
RAW (NRW) İşleme: NRW Resimlerinden JPEG Resimler Yaratma.............................................................. E15
a
Kes: Kesilmiş Kopya Yaratma...................................................................................................................................................... E17
Fotoğraf Makinesinin Bir TV'ye Bağlanması (Resimlerin TV'de Görüntülenmesi)......................................... E18
Fotoğraf Makinesinin bir Yazıcıya Bağlanması (Direct Print)................................................................................. E20
Fotoğraf Makinesinin bir Yazıcıya Bağlanması........................................................................................................................ E20
Resimlerin Ayrı Ayrı Basılması............................................................................................................................................................ E21
Birden Fazla Resmin Bastırılması ..................................................................................................................................................... E22
Filmlerin Düzenlenmesi...................................................................................................................................................... E25
Filmin Sadece İstenen Kısımlarının Çıkarılması...................................................................................................................... E25
Bir Filmin Karesini Durağan Resim Olarak Kaydetme......................................................................................................... E26
E
Giriş
10
xiii
Giriş
İçindekiler
Çekim Menüsü (A, B, C veya D Modu).................................................................................................................. E27
Resim Kalitesi ve Resim Boyutu....................................................................................................................................................... E27
Picture Control(COOLPIX Picture Control)................................................................................................................................ E27
Özel Picture Control (COOLPIX Özel Picture Control)........................................................................................................ E31
Beyaz Dengesi (Rengin Ayarlanması)........................................................................................................................................... E32
Ölçüm.............................................................................................................................................................................................................. E36
Sürekli Çekim .............................................................................................................................................................................................. E37
ISO Duyarlılığı ............................................................................................................................................................................................. E41
Pozlama Basamaklama.......................................................................................................................................................................... E42
AF Alanı Modu............................................................................................................................................................................................ E43
Otomatik Netleme Modu.................................................................................................................................................................... E47
Flaş Pozlama Telafisi ................................................................................................................................................................................ E48
Kumlanma Azaltma Filtresi................................................................................................................................................................. E48
Dahili ND Filtresi........................................................................................................................................................................................
Etkin D-Lighting........................................................................................................................................................................................ E50
User Settings Kaydet/User Settings Sıfırla................................................................................................................................. E50
Zoom Belleği...............................................................................................................................................................................................
Başlangıç Zoom Konumu.................................................................................................................................................................... E51
Film Menüsü........................................................................................................................................................................... E52
Film Seçenekleri........................................................................................................................................................................................ E52
Otomatik Netleme Modu.................................................................................................................................................................... E55
İzleme Menüsü ...................................................................................................................................................................... E56
a
Baskı Ayarları (DPOF Baskı Ayarları Oluşturma)............................................................................................................. E56
b
Slayt Gösterisi.................................................................................................................................................................................... E58
d
Koru........................................................................................................................................................................................................ E59
f
Resim Döndürme............................................................................................................................................................................ E59
E
Ses Notu.................................................................................................................................................................................................. E60
h
Kopyala (Dahili Bellek ile Bellek Kartı Arasında Kopyalama)................................................................................. E61
C
Sekans Ekranı Seçenekleri ......................................................................................................................................................... E62
x
Anahtar Resim Seç.......................................................................................................................................................................... E62
GPS Seçenekleri Menüsü ................................................................................................................................................... E63
GPS Seçenekleri......................................................................................................................................................................................... E63
İlgilenilen Yerler: (POI) (Yer Adı Bilgilerinin Kaydedilmesi ve Görüntülenmesi) ................................................. E64
Günlük Oluşturma (Hareket Bilgilerinin Günlüğünü Kaydetme)................................................................................
Günlüğü Göster......................................................................................................................................................................................... E67
Senkronizasyon.......................................................................................................................................................................................... E67
E
E
E
49
51
65
xiv
İçindekiler
Ayarlar Menüsü...................................................................................................................................................................... E68
Açılış Ekranı................................................................................................................................................................................................... E68
Saat Dilimi ve Tarih .................................................................................................................................................................................. E69
Ekran Ayarları...............................................................................................................................................................................................
Tarihi Bas (Resimlere Tarih ve Zamanın Basılması)............................................................................................................... E74
Titreşim Azaltma....................................................................................................................................................................................... E75
Hareket Algılama...................................................................................................................................................................................... E76
AF Yardımcısı............................................................................................................................................................................................... E77
Dijital Zoom................................................................................................................................................................................................. E77
Ses Ayarları ...................................................................................................................................................................................................
Otomatik Kapanma................................................................................................................................................................................. E78
Belleğin Formatlanması/Kartın Formatlanması..................................................................................................................... E79
Dil/Language.............................................................................................................................................................................................. E79
TV Ayarları .....................................................................................................................................................................................................
Bilgisayardan Şarj...................................................................................................................................................................................... E81
Av/Tv Seçimini Karıştır........................................................................................................................................................................... E83
Dosya Numaralamayı Başa Al........................................................................................................................................................... E83
Göz Kırpma Uyarısı ..................................................................................................................................................................................
Eye-Fi Yüklemesi....................................................................................................................................................................................... E85
Göstergeleri Tersine Çevir ................................................................................................................................................................... E85
Tümünü Sıfırla............................................................................................................................................................................................. E86
Donanım Yazılımı Sürümü.................................................................................................................................................................. E89
Hata Mesajları......................................................................................................................................................................... E90
Dosya ve Klasör Adları.........................................................................................................................................................
Opsiyonel Aksesuarlar......................................................................................................................................................... E97
E
E
E
E
E
71
Giriş
78
80
84
95
xv
İçindekiler
Teknik Notlar ve Dizin........................................................................................................................................................... F1
Ürünlerin Bakımı ....................................................................................................................................................................... F2
Giriş
Fotoğraf Makinesi.......................................................................................................................................................................................... F2
Pil............................................................................................................................................................................................................................. F3
AC Şarj Adaptörü........................................................................................................................................................................................... F4
Bellek Kartları.................................................................................................................................................................................................... F5
Makinenizin Bakımı.................................................................................................................................................................. F6
Temizlik................................................................................................................................................................................................................ F6
Saklama ............................................................................................................................................................................................................... F6
Sorun Giderme .......................................................................................................................................................................... F7
YER ADI VERİLERİ İÇİN KULLANICI LİSANS SÖZLEŞMESİ........................................................................................... F15
Teknik Özellikler ...................................................................................................................................................................... F19
Desteklenen Standartlar ........................................................................................................................................................................ F22
Dizin............................................................................................................................................................................................. F25
xvi

Fotoğraf Makinesinin Parçaları ve Ana İşlevleri

Flaş kalkık
Objektif kapağı kapalı
1
Askı için delik............................................................................ 2
2
Zoom kontrolü..................................................................... 25
f
: Geniş ................................................................... 25
g
: Tele....................................................................... 25
h
: Küçük resim izleme.................................... 83
i
: İzleme zoom................................................... 82
j
: Yardım................................................................ 32
3
Ayar kadranı................................................................. 3, 5, 45
4
Deklanşör............................................................................ 3, 26
5
Açma/kapama düğmesi/ açık lambası.................. 19
6
Çevirmeli ayar düğmesi.................................................. 22
7
Mikrofon (stereo) ........................................................ 85, 92
8
GPS anten
..................................................................99
9
Flaş............................................................................................... 52
10
K
(flaş açma) kontrolü..............................................52
11
Otomatik zamanlama lambası....................................55
AF yardımcı aydınlatması............................................ 104
12
Objektif
13
w
(işlev) düğmesi.............................................................4
14
Objektif kapağı

Fotoğraf Makinesinin Gövdesi

3421
85697
Fotoğraf Makinesinin Parçaları ve Ana İşlevleri
1
1211
13
10
14
1
Fotoğraf Makinesinin Gövdesi
1
Ekran......................................................................................8, 22
2k (seçeneği uygulama) düğmesi .......................3, 5
3
Dönebilen çoklu seçici
(çoklu seçici)*...................................................................... 3, 4
4c (izleme) düğmesi.............................................. 28, 97
5b (e film kayıt) düğmesi................................ 28, 92
6
Şarj lambası..........................................................14, E82
Flaş lambası............................................................................ 52
7
Hoparlör .................................................................85, 97, 104
8
Sehpa soketi
9
d
(menü) düğmesi......................................................6
10l (sil) düğmesi............................................................ 29,97
11
Pil yuvası/bellek kartı yuvası kapağı ................12, 16
12
Güç konektörü kapağı
(opsiyonel bir AC Adaptörü için)....................E97
13
Konektör kapağı........................................................... 14, 87
14
HDMI mikro konektör (D Tipi).....................................87
15
USB/Ses görüntü konektörü................................ 14, 87
1326
Fotoğraf Makinesinin Parçaları ve Ana İşlevleri
9121110 14
815
754
13
* Dönebilen çoklu seçici bu el kitabında bazen “çoklu seçici” olarak geçmektedir.

Fotoğraf Makinesi Askısının Takılması

* Askıyı sol veya sağ askı deliğinden geçirin ve askıyı takın.
2

Kontrollerin Temel İşlevleri

Çekim için
Fotoğraf Makinesinin Gövdesi
Kontrol Ana İşlev
Çekim modunu değiştirir. 22
Çevirmeli ayar düğmesi
Yakınlaştırmak için g (i) (telefoto zoom konumu), uzaklaştırmak için f (h) (geniş açı konumu) yönünde çevirin.
Zoom kontrolü
Çekim ekranı görüntülenirken:
Dönebilen çoklu seçici
Ayar kadranı
Ayar ekranını zamanlama/gülümseme zamanlayıcısı) için sola (J),
p o
görüntüleyebilirsiniz.
Çekim modu C veya D olduğunda: Diyafram değerini ayarlamak için dönebilen çoklu seçiciyi çevirin.
Ayar ekranı görüntülenirken:
H, I, J
çoklu seçiciyi çevirerek öğel eri seçin; k düğmesine basarak seçimi uygulayın.
Çekim modu A olduğunda: Esnek programı ayarlar.
Çekim modu B veya D olduğunda: Deklanşör hızını ayarlar.
Ayar ekranı görüntülenirken: Bir öğe seçer.
m
(netleme modu) için aşağıya (I) düğmesine ve (pozlama telafisi) için sağa (K) basarak
veya K düğmelerini kullanarak ya da dönebilen
A
Fotoğraf Makinesinin Parçaları ve Ana İşlevleri
25
51
(flaş modu) için yukarıya (H), n (otomatik
45, 47
6
45, 47
45, 47
6
d
(menü) düğmesi
Deklanşör
Menüyü görüntüler ve gizler. 6
Yarım basıldığında (yani hafif bir direnç hissettiğinizde basmayı bıraktığınızda): Netlemeyi ve pozlamayı ayarlar. Tam basıldığında (yani düğmeye sonuna kadar basarsanız): Deklanşörü serbest bırakır.
26
3
Fotoğraf Makinesinin Gövdesi
Fotoğraf Makinesinin Parçaları ve Ana İşlevleri
b (e
w
İzleme düğmesi
İzleme için
İzleme düğmesi
Zoom kontrolü
Dönebilen çoklu seçici
Kontrol Ana İşlev
Film kaydını başlatır ve durdurur. 92
film kayıt) düğmesi
Çekim modu
Sürekli
(işlev) düğmesi
Sil düğmesi
Kontrol Ana İşlev
görüntüler veya kapatır.
Resimlerin izlenmesi. 28
Kaydedilen en son resmi siler. 29
g(i
A, B, C, D
veya
Titreşim azaltma
Makine kapalıyken, izleme modunda makineyi açmak için bu düğmeyi basılı tutun. Çekim moduna geri döner.
) yönünde çevrildiğinde resmi büyütür; f (h) yönünde çevrildiğinde ise küçük resmi veya takvimi gösterir. Sesli not ve film oynatma için sesi ayarlayın.
İzleme ekranı görüntülenirken: Yukarı (H), sola (J), aşağı (I), sağa (K) basarak veya dönebilen çoklu seçiciyi çevirerek görüntülenen resmi değiştirin. Ayar ekranı görüntülenirken:
H, I, J
veya K düğmelerine basarak veya dönebilen çoklu seçiciyi çevirerek bir öğe seçin. Büyütülmüş resim görüntülenirken: Ekran konumunu taşır.
veya i olduğunda:
gibi ayar menülerini
A
68
A
19
28
82, 83
85, 97
28
6
82
4
Fotoğraf Makinesinin Gövdesi
Kontrol Ana İşlev
Histogramı, ton seviyesini ve çekim bilgilerini gösterir veya tam çerçeve izleme moduna döner.
Dizideki resimleri ayrı ayrı tam çerçeve içinde görüntüler.
Kolay panorama ile kaydedilmiş bir resme gider.
Filmleri oynatır.
Küçük resim işlevinden veya zoomlanmış resim ekranından
Seçeneği uygulama düğmesi
Ayar kadranı
d
(menü) düğmesi
Sil düğmesi
Deklanşör
tam çerçeve izleme moduna geçin.
Ayar ekranı görüntülenirken bir öğe seçin, seçimi uygulayın.
Büyütülmüş bir resmin büyütmesini değiştirir. 82
Menüyü görüntüler ve gizler. 6
Resimleri siler. 29
Çekim moduna geri döner.
28
28, 40, 97 83
6
A
E E
8 5
Fotoğraf Makinesinin Parçaları ve Ana İşlevleri
b (e
film kayıt) düğmesi
5

Temel Menü İşlemleri

25m 0 s
1/250
840
F5.6
Seçeneği uygulama
Menü görüntülendiğinde, çeşitli ayarlar değiştirilebilir.
1 d
Fotoğraf Makinesinin Parçaları ve Ana İşlevleri
2
düğmesine basın.
Çekim veya izleme modu gibi fotoğraf makinesinin durumuna uygun olan menü görüntülenir.
Çekim menüsü
Resim kalitesi
Resim boyutu Picture Control Özel Picture Control Beyaz dengesi Ölçüm Sürekli
1/250
25m 0s
25m 0s
840
840
F5.61/250
F5.6
Bir menü öğesini seçmek için çoklu seçiciyi kullanın.
H
veya I: Üstten veya alttan bir öğe seçin. Çoklu seçici
çevrilerek de bir öğe seçilebilir.
J
veya K: Soldan veya sağdan bir öğe seçin ya da menü
seviyeleri arasında dolaşın.
k
: Seçimi uygular. K düğmesine basılması da bir seçimi
uygular.
Daha fazla bilgi için bkz. “Menü Sekmeleri Arasında Geçiş” (A7)
3
Ayarları tamamladıktan sonra d düğmesine veya deklanşöre basın.
Çekim bilgi ekranını görüntülemek için deklanşöre basın.
C
Menü Görüntülenirken Ayar Kadranı İşlevleri ile İlgili Notlar
Menüler görüntülenirken ayar kadranının çevrilmesi, seçili bir öğenin seçili değerlerini değiştirmenizi sağlar. Ayar kadranı kullanılarak değiştirilemeyecek olan bazı ayar değerleri bulunmaktadır.
6
Temel Menü İşlemleri
Sekmeyi taşımak için J düğmesine basın.
Sekmeyi seçmek için H veya I düğmesine, seçimi uygulamak için
k
veya K düğmesine basın.
Sekmeler
Menü Sekmeleri Arasında Geçiş
Ayarlar menüsü (A103) gibi farklı bir menü görüntülemek üzere başka bir sekmeye geçmek için çoklu seçiciyi kullanın.
Çekim menüsü
Resim kalitesi
Resim boyutu Picture Control Özel Picture Control Beyaz dengesi Ölçüm Sürekli
Çekim menüsü
Resim kalitesi Resim boyutu Picture Control Özel Picture Control Beyaz dengesi Ölçüm Sürekli
Sekme Tipleri
Çekim için İzleme için
Çekim menüsü
Resim kalitesi
Resim boyutu Picture Control Özel Picture Control Beyaz dengesi Ölçüm Sürekli
A
sekmesi: Geçerli çekim modunda kullanılabilen ayarları görüntüler (A23). Etkin çekim moduna bağlı olar ak, görüntülenen sekme simgesi farklı olacaktır.
D
sekmesi:
Film kayıt ayarlarını görüntüler.
z
sekmesi:
GPS seçenekleri menüsü (A101) ayarlarını görüntüler.
z
sekmesi: Genel ayarları değiştirebileceğiniz ayarlar menüsünü (A103) görüntüler.
c
sekmesi:
İzleme modunda kullanılabilen ayarları görüntüler.
Ayarlar
İzleme menüsü
Hızlı rötuş
D-Lighting Ten yumuşatma Filtre efektleri Baskı ayarları Slayt gösterisi Koru
Açılış ekranı
Saat dilimi ve tarih Ekran ayarları
Tarihi bas Titreşim azaltma Hareket algılama AF yardımcısı
Fotoğraf Makinesinin Parçaları ve Ana İşlevleri
7

Ekran

1/2501/ 25 0 F5.6F5.6F5.61/250
25m 0s25m 0 s1125m 0s
99999 9
999999 99
999
9999
26
2836 27
38
2
1
9
7
17
22
18 19
10
14
12 13
16
15
63
99999 9999
8
37
44
46
47
43
42
48
45
39
23
24
25
20
21
45
40
41
303132333435
29
1/2 50
F5. 6
840
25m 0s
1/2 50
F5. 6
840
25m 0s
840
25m 0s
1/2 50
F5. 6
Çekim ve izleme sırasında ekranda görüntülenen bilgi, fotoğraf makinesinin ayarlarına ve kullanım durumuna göre değişiklik gösterebilir. Varsayılan ayarlarda, fotoğraf makinesi açıldığında ve makineyi çalıştırdığınızda bilgiler görüntülenir ve birkaç saniye sonra kapanır ( öğesindeki
Resim bilgisi Otomatik bilgi
olarak ayarlandığında).
Çekim için
Fotoğraf Makinesinin Parçaları ve Ana İşlevleri
Ekran ayarları (A
103)
8
1/250
F5.6
49
25m 0s
25m 0s
840
50
1/250
F5.6
25m 0s
25m 0s
840
25m 0s
25m 0s
1/250
F5.6
840
51
1
Çekim modu.................................................................. 22, 23
2
Netleme modu.....................................................................59
3
Zoom göstergesi.........................................................25, 59
4
Netleme göstergesi...........................................................27
5
AE/AF-L göstergesi...........................................43, E7,
6
Zoom belleği......................................................................... 66
7
Flaş modu................................................................................ 53
8
Flaş pozlama telafisi...........................................................66
9
Pil seviyesi göstergesi....................................................... 18
10
Titreşim azaltma simgesi.............................................104
11
Eye-Fi iletişim göstergesi.......................... 106, E85
12
Kayıt ekranı........................................................................... 102
13
GPS alımı ............................................................................... 100
14
Gürültü azaltma filtresi.....................................................66
15
Kmlnma azaltıcı seri çkm................................................35
16
Hareket algılama simgesi............................................ 104
17
“Tarih ayarlı değil” göstergesi........................... 21, 103
18
Tarihi bas................................................................................ 103
19
Gidilen yer gösterge.......................................................103
20
Film seçenekleri (normal hızda filmler).................96
21
Film seçenekleri (HS filmler).........................................96
22
Film süresi.............................................................92, E54
23
Resim kalitesi .........................................................................69
24
Resim boyutu........................................................................ 71
25
Kolay panorama...................................................................40
26
Kalan poz sayısı (durağan görüntüler)...........18, 73
27
Dahili bellek göstergesi...........................................18, 92
28
Diyafram değeri................................................................... 45
29
Netleme alanı (merkez için)..................................66, 81
30
Netleme alanı (manuel için)..........................37, 38, 66
31
Netleme alanı
(otomatik, hedef bulma AF için)................27, 66, 79
32
Netleme alanı (yüz tanıma,
evcil hayvan tanıma için)........................ 41, 56, 66, 80
33
Netleme alanı (konuyu izleme için)........................ 66
34
Merkez ağırlıklı alan........................................................... 65
35
Noktasal ölçüm alanı........................................................ 65
36
Deklanşör hızı ....................................................................... 45
37
ISO duyarlılığı......................................................66, E41
38
Pozlama telafisi değeri .................................................... 60
39
Pozlama göstergesi........................................................... 47
40
Etkin D-Lighting.................................................................. 66
41
Dahili ND filtresi................................................................... 66
42
COOLPIX Picture Control............................................... 65
43
Beyaz dengesi....................................................................... 65
44
Sürekli çekim modu.................................................. 41, 65
45
Arka plan aydınlatma (HDR)........................................ 39
46
Pozlama basamaklama...................................................66
47
Elde/Tripod......................................................................33, 36
48
Otomatik zamanlama...................................................... 55
Gülümseme zamanl.......................................................... 56
Otomatik serbest bırak.................................................... 41
49
Histogramlrı grntle/gizle........................... 103, E71
50
Kadraj kılavuz çizgilerinin
gösterilmesi/gizlenmesi............................ 103,
E
72
51
Yer adı bilgisi (POI bilgileri).........................................101
Ekran
Fotoğraf Makinesinin Parçaları ve Ana İşlevleri
9
Fotoğraf Makinesinin Parçaları ve Ana İşlevleri
999/ 99999 9/ 99 9
9999.JP9 999. JPG
23
9999.JPG
12:0012 :0012:00
999/ 999
1m 0s1m 0s
9999/999999 99 /9 99 9
999/ 99999 9/ 9 99
9999/9999
999/ 999
1m 0s1m 0s1m 0s
1m 0s
4
22
19
26
161718
12
11 12
89
10
13
14
7
b
a
3
15
20
21
6
5
24
25
15/05/201315 /05 /20 1315/05/2013
Tam çerçeve ekran (A28)
1
Kayıt tarihi ................................................................................20
2
Kayıt saati .................................................................................20
3
Ses notu göstergesi...........................................................85
4
Pil seviyesi göstergesi.......................................................18
5
Koruma simgesi....................................................................84
6
Eye-Fi iletişim göstergesi ..........................106, E85
7
Kayıtlı GPS bilgisi göstergesi......................................100
8
Küçük resim......................................................... 84, E15
9
Kes ............................................................................. 82, E17
10
Baskı ayarları simgesi.........................................................84
11
Resim kalitesi..........................................................................69
12
Resim boyutu.........................................................................71
13
Film seçenekleri............................................................92, 96
14
Kolay panorama göstergesi..........................................40
15
(a) Mevcut resim sayısı/ toplam resim sayısı.......28
(b) Film uzunluğu................................................................97
16
Dahili bellek göstergesi...................................................28
17
Kolay panorama izleme rehberi.........................E5
Sekans izleme rehberi..............................................E8
Film izleme rehberi............................................................97
18
Ses düzeyi göstergesi............................................... 85, 97
19
Yer adı bilgisi (POI bilgileri)......................................... 100
20
D-Lighting simgesi............................................................ 84
21
Hızlı rötuş simgesi ..............................................................84
22
Filtre efektleri simgesi.......................................................84
23
Ten yumuşatma simgesi ................................................ 84
24
Sekans ekranı (
Tek r esim le r
ayarlıyken)......................................E8
25
3D resim göstergesi.......................................................... 43
26
Dosya numarası ve tipi.........................................E95
Ekran
İzleme için
10
1
1/250 F5.6
1324
2
4
1
5
3
6789
10
11
Ton seviyesi bilgi ekranı1 (A28)
1
ISO duyarlılığı.........................................................................66
2
Pozlama telafisi değeri .....................................................60
3
Beyaz dengesi .......................................................................65
4
COOLPIX Picture Control................................................65
5
Resim kalitesi/Resim boyutu........................................69
6
Mevcut resim sayısı/toplam resim sayısı.............. 28
7
Diyafram değeri................................................................... 27
8
Deklanşör hızı........................................................................ 27
9
Çekim modu2........................................................................23
10
Ton seviyesi
3
11
Histogram
4
Görüntülenen histogramdan veya her ton seviyesi için yanıp sönen göstergeden aydınlatmalard aki ve gölgelerdeki kontrast ayrıntısını kontrol edebilirsiniz. Bu bilgiler resim parlaklığını pozlama telafisi gibi işlevler ile ayarlarken yönergeler sunar.
2
Çekim modu A,
3
Ton seviyesi parlaklık seviyesini gösterir. Dönebilen çoklu seçici J veya K düğmesine basarak kontrol edilecek
y, X
veya A seçildiğinde, A görüntülenir.
olan ton seviyesi seçildiğinde, resmin seçilen ton seviyesine karşılık gelen bölgesi yanıp söner. Bir önceki veya bir sonraki resmi görmek için, çoklu seçici H veya I düğmesine basın.
4
Histogram, resimdeki tonların dağılımını gösteren bir grafiktir. Koyu tonlar solda ve parlak tonlar sağda olmak üzere yatay eksen piksel parlaklığına denk gelir. Düşey eksen piksel sayılarını gösterir.
Ekran
Fotoğraf Makinesinin Parçaları ve Ana İşlevleri
11

Çekim ve İzleme Temel Prensipleri

Pil mandalı

Hazırlık 1 Pili Takın

1
Pil yuvası/bellek kartı yuvası kapağını açın.
Çekim ve İzleme Temel Prensipleri
2
Birlikte verilen pili takın (Şarj edilebilir Li-ion pil EN-EL12).
Turuncu pil mandalını ok (1) ile gösterilen yönde itmek için pili kullanın ve pili (2) tam olarak yerleştirin.
Pil doğru şekilde takıldığında, pil mandalı pili yerine oturtur.
B
Pilin Doğru Olarak Takılması
Pilin ters takılması fotoğraf makinesine zarar verebilir.
takıldığından emin olun.
3
Pil yuvası/bellek kartı yuvası kapağını kapatın.
İlk kullanımdan önce veya pil zayıfladığında pili şarj edin (A14).
Pilin doğru şekilde
12
Hazırlık 1 Pili Takın
Pilin Çıkarılması
Pil yuvası/bellek kartı yuvası kapağını açmadan önce, makineyi kapatın (
A
19) ve hem açık lambasının hem de ekranın kapalı olduğundan emin olun. Pili çıkarmak için, pil yuvası bellek kartı yuvası kapağını açın ve turuncu pil mandalını gösterilen yönde ( çıkarın (
2
).
B
Yüksek Sıcaklık Uyarısı
Fotoğraf makinesini kullandıktan sonra fotoğraf makinesi, pil ve bellek kartı ısınmış olabilir. Pili veya bellek kartını çıkartırken dikkatli olun.
B
Pil İle İlgili Notlar
Pili kullanmadan önce “Güvenliğiniz İçin” (Avi) uyarılarını mutlaka okuyun ve uygulayın.
Pili kullanmadan önce “Pil ” (F3) ile ilgili uyarıları mutlaka okuyun ve uygulayın.
1
) itin. Daha sonra, pili düz olarak
Çekim ve İzleme Temel Prensipleri
13

Hazırlık 2 Pili Şarj Edin

Şarj lambası
Elektrik prizi
USB Kablosu UC-E6 (ürünle birlikte verilir)
1
Birlikte verilen AC Şarj Adaptörünü hazırlayın EH-69P.
Fotoğraf makinenizle beraber eğer bir fiş adaptörü* temin edilmişse, fiş adaptörünü AC Şarj Adaptörü üzerindeki fişe takın. Yerine sağlam bir şekilde oturuncaya kadar fiş adaptörünü itin. İki cihaz birbirine bağlandığında, fiş adaptörünü zorla çıkarmaya kalkışmak ürüne zarar verebilir.
* Fiş adaptörünün şekli, makinenin satın alındığı ülkeye veya bölgeye bağlı olarak değişir.
AC Şarj Adaptörü Arjantin ve Kore'de fiş adaptörü takılı şekilde gelir.
Çekim ve İzleme Temel Prensipleri
2
Pilin fotoğraf makinesine takıldığından emin olun, ardından fotoğraf makinesini 1'den
3
'e sırayı takip ederek AC Şarj Adaptörüne bağlayın.
Fotoğraf makinesini kapalı tutun.
Kabloyu bağlarken fişin doğru yönde olduğundan emin olun. Kabloyu makineye bağlarken fazla kuvvet kullanmayın. Kabloyu ayırırken fişi belli bir açıyla çekmeyin.
Şarj başladığında, şarj lambası yavaş yavaş yeşil renkte yanıp söner.
Tamamen boş bir pili şarj etmek için yaklaşık 4 saat ve 30 dakika gerekir.
Pil tamamen şarj olduğunda şarj lambası söner.
14
Daha fazla bilgi için bkz. “Şarj Lambasının Anlaşılması” (A15).
3
AC Şarj Adaptörünü elektrik prizinden çıkartın ve USB kablosunu ayırın.
Hazırlık 2 Pili Şarj Edin
Şarj Lambasının Anlaşılması
Durum Açıklama
Yavaşça yanıp söner (yeşil)
Kapalı
Hızla yanıp söner (yeşil)
B
AC Şarj Adaptörü ile İlgili Notlar
AC Şarj Adaptörünü kullanmadan önce, “Güvenliğiniz İçin” (Avi) uyarı ve önlemlerini okuyup yerine getirdiğinizden emin olun.
Kullanmadan önce “AC Şarj Adaptörü” (F4) ile ilgili uyarıları mutlaka okuyun ve uygulayın.
B
Bilgisayar veya Pil Şarj Cihazı Kullanarak Şarj Etme
Şarj edilebilir Li-ion Pili EN-EL12 ayrıca fotoğraf makinesini bir bilgisayara bağlayarak da şarj edebilirsiniz (A87, 105).
EN-EL12, fotoğraf makinesi kullanılmadan Pil Şarj Cihazı MH-65 (ayrı olarak satılır; E97) ile şarj edilebilir.
C
Şarj Sırasında Fotoğraf Makinesinin Çalıştırılması
AC Şarj Adaptörü bağlıyken, açma/ kapama düğmesine bastığınızda bile fotoğraf makinesi açılmaz . Fotoğraf makinesini izleme modunda açmak ve resimlere bakmak için
C
AC Güç Kaynağı
Fotoğraf makinesini elektrik prizine takmak için AC Adaptörünü EH-62F (ayrı satılır; E97) kullanırken resim çekebilir ve görüntüleri izleyebilirsiniz.
Hiçbir şekilde farklı bir marka ya da EH-62F dışında bir model AC adaptörü kullanmayın. Bu uyarıya uyulmaması, fotoğraf makinesinin aşırı ısınması ya da hasarıyla sonuçlanır.
Pil şarj oluyor. Pil şarj olmuyor. Şarj etme işlemi sona erdiğinde, şarj lambası yeşil yanıp sönmeyi
keser ve kapanır.
Ortam sıcaklığı şarj işlemi için uygun değil. Pili iç mekanlarda 5 °C ila 35 °C ortam sıcaklığında şarj edin.
USB kablosu veya AC Şarj Adaptörü doğru şekilde bağlanmamış veya pil ile ilgili bir sorun var. USB kablosunu ayırın veya AC Şarj Adaptörünü çıkartın ve yeniden takın ya da pili değiştirin.
c
(izleme) düğmesini basılı tutun. Ancak çekim yapılamaz.
Çekim ve İzleme Temel Prensipleri
15

Hazırlık 3 Bir Bellek Kartı Yerleştirin

Bellek kartı yuvası
1
Açık lambasının ve ekranın kapalı olduğundan emin olun ve pil yuvası/bellek kartı yuvası kapağını açın.
Kapağı açmadan önce fotoğraf makinesinin kapalı olduğundan emin olun.
2
Çekim ve İzleme Temel Prensipleri
Bellek kartını takın.
Bellek kartı yerine oturuncaya kadar kaydırın.
B
Bellek Kartının Doğru Olarak Tak ıl ma sı
Bellek kartının ters takılması bellek kartına ya da fotoğraf makinesine zarar verebilir.
kartının doğru yönde takıldığından emin olun.
3
Pil yuvası/bellek kartı yuvası kapağını kapatın.
Bellek
B
Bellek Kartının Formatlanması
Diğer cihazlarda kullanılmış olan bir bellek kartını bu fotoğraf makinesine ilk kez takarken, mutlaka bu makineyle formatlayın.
Bir bellek kartı formatlandığında, kartta kayıtlı tüm veriler kalıcı olarak silinir.
formatlamadan önce saklamak istediğiniz tüm verilerin kopyasını aldığınızdan emin olun.
Bir bellek kartını formatlamak için, bellek kartını fotoğraf makinesinin içine yerleştirin, d düğmesine basın ve ayarlar menüsünden
B
Bellek kartı ile birlikte gelen belgelere ve “Ürünlerin Bakımı” içindeki “Bellek Kartları” (F5) bölümüne bakın.
Kartı formatla
Bellek Kartları İle İlgili Not
seçeneğini seçin (A103).
Bu nedenle, bellek kartını
16
Hazırlık 3 Bir Bellek Kartı Yerleştirin
Bellek Kartlarının Çıkarılması
Pil yuvası/bellek kartı yuvası kapağını açmadan önce, makineyi kapatın ve hem açık lambasının hem de ekranın kapalı olduğundan emin olun.
Kısmi olarak çıkarmak için, bellek kartına parmağınızla hafifçe bastırın (
1
) ve sonra düz olarak dışarı çekin (2).
B
Yüksek Sıcaklık Uyarısı
Fotoğraf makinesini kullandıktan sonra fotoğraf makinesi, pil ve bellek kartı ısınmış olabilir. Pili veya bellek kartını çıkartırken dikkatli olun.

Dahili Bellek ve Bellek Kartları

Resimler ve filmler de dahil olmak üzere, fotoğraf makinesinin verileri makinenin dahili belleğinde (yaklaşık 15 MB) ya da bellek kartında saklanabilir. Fotoğraf makinesinin dahili belleğini çekim veya izleme için kullanmadan önce bellek kartını çıkartın.

Onaylı Bellek Kartları

Aşağıdaki Secure Digital (SD) bellek kartları test edilmiş ve bu fotoğraf makinesinde kullanılmak üzere onaylanmıştır.
Bellek kartına film kaydı yaparken, SD hız sınıfı Sınıf 6 veya üzeri olan bir bellek kartının kullanılması tavsiye edilir. Kartın aktarım hızı yavaşsa, film kaydı beklenmeyen şekilde sona erebilir.
SD bellek kartları
SanDisk
TOSHI BA
Panasonic
Lexar
1
Bir kart okuyucusunu veya benzer bir cihazı kullanmadan önce cihazın 2 GB kartları desteklediğini doğrulayın.
2
SDHC uyumlu. Bir kart okuyucusunu veya benzer bir cihazı kullanmadan önce cihazın SDHC'i desteklediğini doğrulayın.
3
SDXC uyumlu. Bir kart okuyucusunu veya benzer bir cihazı kullanmadan önce cihazın SDXC'i desteklediğini doğrulayın.
Yukarıdaki kartların detayları için üretici ile temasa geçiniz.
2 GB
2 GB
2 GB
-
1
1
1
SDHC bellek kartları
4 GB, 8 GB, 16 GB, 32 GB 64 GB, 128 GB
4 GB, 8 GB, 16 GB, 32 GB 64 GB
4 GB, 8 GB, 16 GB, 32 GB 64 GB
4 GB, 8 GB, 16 GB, 32 GB 64 GB, 128 GB
2
SDXC bellek kartları
3
Çekim ve İzleme Temel Prensipleri
17

1. Adım Fotoğraf Makinesini Açın

1/2501/2 501/250 F5.6F5. 6F5.6
840840
25m 0s25m 0s25m 0s
840
Pil seviyesi göstergesi
Kalan poz sayısı
1
Fotoğraf makinesini açmak için açma/ kapama düğmesine basın.
Fotoğraf makinesini ilk kez açıyorsanız, bkz. “Görüntülenecek Dilin, Tarihin ve Saatin Ayarl anması” (A
Objektif uzar ve ekran açılır.
2
Çekim ve İzleme Temel Prensipleri
Pil seviyesini ve kalan poz sayısını kontrol edin.
Pil Seviyesi
b
B
N
Pil deşarj olmuş.
20).
Ekran Açıklama
Pil seviyesi yüksek.
Pil seviyesi düşük. Pili değiştirmek veya şarj etmek için hazırlıklı olun.
Resim çekilemiyor. Pili değiştirin ya da şarj edin.
Kalan Poz Sayısı
Kalan poz sayısı görüntülenir.
18
Bir bellek kartı takılı olmadığında, C görüntülenir ve resimler dahili belleğe (yaklaşık 15 MB) kaydedilir. Saklanabilecek resim sayısı, dahili belleğin ya da bellek kartının kalan kapasitesine ve resim kalitesine ve
resim boyutuna bağlıdır (A69). Resimde gösterilen kalan poz sayısı gerçek değerden farklı olabilir.
1. Adım Fotoğraf Makinesini Açın

Fotoğraf Makinesinin Açılması ve Kapatılması

Fotoğraf makinesi açıldığında, açık lambası (yeşil) yanar ve ekran açılır (ekran açıldığında, açık lambası kapanır).
Fotoğraf makinesini kapatmak için açma/kapama düğmesine basın. Hem ekran hem de açık lambası kapanır.
Fotoğraf makinesini izleme modunda açmak için c (izleme) düğmesini basılı tutun. Objektif açılmaz.
GPS seçenekleri menüsü içindeki
Açık
olarak ayarlandığında, GPS fonksiyonları fotoğraf makinesi kapatıldıktan sonra bile çalışmaya
devam edecektir (
C
Enerji Tasarrufu İşlevi (Otomatik Kapanma)
Bir süre hiçbir işlem yapılmazsa, ekran kapanır, fotoğraf makinesi bekleme moduna girer ve açık lambası yanıp söner. Bunu izleyen 3 dakika boyunca hiçbir işlem yapılmazsa makine otomatik olarak kapanır.
Bekleme modundan ekranı tekrar açmak için, aşağıdaki işlemlerden birini yapın.
- Açma/kapama düğmesine, deklanşöre,
- Çevirmeli ayar düğmesini çevirin.
Fotoğraf makinesinin bekleme moduna geçmeden önce beklemesi gereken süre, ayarlar menüsündeki (A103),
Otomatik kapanma
Çekim veya izleme modunu kullanırken, varsayılan olarak fotoğraf makinesi yaklaşık 1 dakika içinde bekleme moduna girer.
Opsiyonel AC Adaptör EH-62F (ayrı satılır) kullanıyorsanız, fotoğraf makinesi 30 dakika sonra bekleme moduna girer. Bu ayar değiştirilemez.
C
Pilin Bitmesi İle İlgili Not
Fotoğraf makinesi günlük verilerini (A101) kaydederken veya Wi-Fi bağlantısı kullanırken normalden daha hızlı tükenir.
A
kullanılarak değiştirilebilir.
99).
GPS seçenekleri
c
düğmesine veya b (e film kayıt) düğmesine basın.
öğesindeki
GPS verilerini kaydet
seçeneği
Çekim ve İzleme Temel Prensipleri
19
1. Adım Fotoğraf Makinesini Açın

Görüntülenecek Dilin, Tarihin ve Saatin Ayarlanması

Makine ilk açıldığında, dil seçimi ve makine saat ayarı için diyaloglar görüntülenir.
1
Arzu edilen dili seçmek için çoklu seçici H
I
düğmesine ve sonra k
veya düğmesine basın.
2
Evet
Çekim ve İzleme Temel Prensipleri
seçeneğini seçmek için H veya I düğmesine ve
k
düğmesine basın.
3 J
veya K düğmesine basarak yerel saat
k
diliminizi seçin ve
Yaz saati uygulamasının olduğu bölgelerde, yaz saati işlevini etkinleştirmek için basın. W görüntülenir. Yaz saati uygulaması işlevini devreden çıkartmak için I düğmesine basın.
4
Tarih ekranı sırasını seçmek için H ya da I ve k veya
K
düğmesine basın.
düğmesine basın.
H
düğmesine
Dil/Language
İptal
Saat dilimi ve tarih
Saat dilimi seç ve tarih ve saat ayarla?
Evet
Hayır
İptal
London Casablanca
Geri
Tarih biçimi
Yıl/Ay/Gün Ay/Gün/Yıl
Gün/Ay/Yıl
20
1. Adım Fotoğraf Makinesini Açın
5
Tarih ve saati ayarlamak için H, I, J veya K
k
düğmesine, ardından da
Bir öğe seçin: K veya J düğmesine basın (aşağıdaki sıraya göre seçerek: G (gün) ➝ A (ay) ➝ Y (yıl) ➝
İçerikleri ayarlayın: H veya I düğmesine basın. Tarih ve saat, çoklu seçici veya ayar kadranı çevrilerek de ayarlanabilir.
Ayarları doğrulayın:
düğmesine basın.
saat ➝ dakika
Dakika
alanını seçin ve k veya K düğmesine
).
Tarih ve saat
G
15
15
A Y
05 2013
10
basın.
6 H
veya I düğmesine basarak
k
düğmesine basın.
Ayarı bitirdikten sonra, objektif uzar ve çekim ekranı görüntülenir.
C
Saat Pili
Fotoğraf makinesinin saati dahili bir yedek pille çalışır. Ana pil makineye takıldığında ya da makine opsiyonel bir AC Adaptörüne bağlandığında, yedek pil 10 saatlik şarj süresinin ardından şarj olur. Yedek pil saati birkaç gün çalıştırır.
Fotoğraf makinesinin yedek pili biterse, makine açıldığında tarih ve saat ayarı ekranı görüntülenir. Tarihi ve saati yeniden ayarlayın. Daha fazla bilgi için bkz. Görüntülenecek Dilin, Tarihin ve Saatin Ayarlanması” (
C
Dil Ayarını ve Tarih ile Saati Değiştirme
Bu ayarları, ayarlar menüsündeki (A103)
Ayarlar menüsündeki makinenin saati bir saat ileri, işlev etkin olmadığında ise bir saat geri alınır.
Saat ve tarihi ayarlamadan çıkarsanız, çekim ekranı görüntülendiğinde O yanıp söner. Saat ve tarihi ayarlamak için ayarlar menüsündeki
Saat dilimi ve tarih
Saat dilimi ve tarih
Dil/Language
öğesinin
ayarını kullanın.
Evet
seçeneğini seçin ve
ve
Saat dilimi ve tarih
Saat dilimi
ayarında, yaz saati uygulaması işlevi etkin durumdayken
Tarih ve saat
A
20) bölümündeki 2. adım.
ayarlarını kullanarak değiştirebilirsiniz.
15/05/2013
Tamam?
Evet
Hayır
15:10
Düzenle
Çekim ve İzleme Temel Prensipleri
C
Basılan Resimlere Çekim Tarihinin Basılması
Çekim yapmadan önce tarihi ve saati ayarlayın.
Ayarlar menüsünden
Çekim tarihinin
Tarihi bas
öğesini ayarlayarak, çekim tarihini çekilen resimlerin üzerine basabilirsiniz.
Tarihi bas
ayarı kullanılmadan basılmasını istiyorsanız, ViewNX 2 yazılımını (A88) kullanarak bastırın.
21

2. Adım Bir Çekim Modu Seçin

1/2 50
F5. 6
840
25m 0s
Çekim modu simgesi
Çekim modunu seçmek için çevirmeli ayar düğmesini çevirin.
Aşağıda örnek olarak A (otomatik) modunda nasıl resim çekileceği gösterilmektedir. Çevirmeli ayar düğmesini
Çekim ve İzleme Temel Prensipleri
Fotoğraf makinesi A (otomatik) moduna geçer ve çekim modu simgesi A olarak değişir.
Daha fazla bilgi için bkz. “Ekran” (A8).
C
Karanlık koşullarda ya da konunun arkadan aydınlatıldığı durumlarda flaşa gereksinim duyulduğunda, flaşı kaldırmayı unutmayın (
A
Flaş İle Not
A
52).
konumuna getirin.
1/250
1/250 F5.6
F5.6
25m 0s
25m 0s
840
840
Otomatik mod
22

Mevcut Çekim Modları

A
(otomatik) modu (A31)
Detaylı ayarlara girmeden temel fotoğraf makinesi işlemleriyle kolayca çekim yapın.
i
User settings (Kullanıcı
ayarları) modu (
A
49)
Çekim için sık kullanılan ayar kombinasyonları kaydedilebilir. Kaydedilen ayarlar, çevirmeli ayar düğmesini sadece
i
konumuna
getirerek hemen alınabilir.
Sahne modu (A32)
Sahne modlarından biri seçildiğinde, resimler seçili sahne için optimize edilmiş ayarlar kullanılarak çekilir.
y
(Sahne): Sahne menüsünü kul lanarak istenen sahneyi seçin, fotoğraf mak inesinin ayarları seçilen sahne için otomatik olarak ideal hale getirilecektir. Otomatik sahne seçimi modunda fotoğraf makinesi daha basit çekimler için otomatik olarak optimum sahne modunu seçer. Özel efektler modunda, efektler resimlere çekim sırasında uygulanabilir.
Bir sahne seçmek için önce çevirmeli ayar düğmesini
y
seçeneğine çevirin ve d düğmesine
basın. Çoklu seçiciyle
H
veya I düğmesine ve sonra da k düğmesine basarak istenen sahneyi seçin.
X
(Gece manzarası): Gece manzaralarının ambiyansını yakalar.
A, B, C, D
modu (A45)
Deklanşör hızı ve diyafram değerini daha fazla kontrol edebilmek için bu modları seçin. Çekim koşullarına ve yapmak istediğiniz çekim türüne uygun ayarlar çekim menüsünden (A64) ayarlanabilir.
2. Adım Bir Çekim Modu Seçin
Çekim ve İzleme Temel Prensipleri
C
Çekim Sırasında Ayarların Değiştirilmesi
Çoklu Seçici Kullanarak Ayarlanabilen Özellikler ➝ A51
d
(Menü) Düğmesi Kullanılarak Ayarlanabilen Özellikler
-Çekim menüsü
-Ayarlar menüsü
Fn (Fonksiyon) Düğmesi Kullanılarak Ayarlanabilen Özellikler ➝ A68
➝ A
64, 96
➝ A
103
23

3. Adım Bir Resmi Çerçevelendirin

1/2501/2 501/250 F5.6F5. 6F5.6
840840840
25m 0s25m 0s25m 0s
1
Fotoğraf makinesini hazırlayın.
Parmaklarınızı, saçlarınızı, askı ve diğer nesneleri objektif, flaş, AF yardımcı aydınlatma ve mikrofondan uzak tutun.
“Dikey” konumda çekim yapmak için fotoğraf makinesini, flaş objektifin üzerinde olacak şekilde tutun.
Çekim ve İzleme Temel Prensipleri
2
Resmi çerçevelendirin.
Fotoğraf makinesini konuya doğrultun.
C
Tripod Kullanılması
Aşağıdaki durumlarda, makinenin titremesinin etkilerinden kaçınmak için bir tripod kullanılması tavsiye edilir:
- Karanlık bir yerde flaşsız çekim yaparken veya flaşın devre dışı bırakıldığı bir modda çekim yaparken
- Telefoto zoom konumunda çekim yaparken
Makine bir tripoda takılıyken resim çekmek için, ayarlar menüsünde (A103) ayarlanmalıdır.
Titreşim azaltma Kapalı
olarak
24

Zoom Kullanımı

Uzaklaştırma Yakınlaştırma
Optik zoom
Dijital zoom
Optik zoom işlemini etkinleştirmek için zoom kontrolünü çevirin.
Konunun çerçeve içerisinde daha büyük bir alanı kaplamasını istiyorsanız, yakınlaştırmak için doğru çevirin.
Çerçeve içerisinde görünen alanın artmasını istiyorsanız, uzaklaştırmak için
Zoomu yavaşça ayarlamak için kontrolü kısmen çevirirken, zoom
f
kontrolünü her iki yönden birine sonuna dek çevirmek zoom işlevini hızlı bir şekilde ayarlar (film kaydı esnası hariç).
Zoom kontrolü çevrildiğinde ekranın üst kısmında bir zoom göstergesi görüntülenir.
Zoom kontrolünün maksimum optik zoom oranında g konumuna getirilmesi dijital zoomu tetikler ve dijital zoom optik zoomun maksimum büyütmesinin yaklaşık 2× katı büyütme sağlayabilir.
C
Dijital Zoom ve Enterpolasyon
Dijital zoom kullanıldığınd a, zoom konumu zoom çubuğundaki V konumunu geçerse resim kalitesi düşmeye başlar. Resim boyutu (
Ayarlar menüsünde (A103) çalışmayacak şekilde ayarlamak mümkündür.
C
Daha fazla bilgi için bkz. “Zoom belleği” (A66).
Daha fazla bilgi için bkz. “Başlangıç zoom konumu” (A67).
A
71) küçüldükçe, V konumu sağa doğru ilerler.
Daha Fazla Bilgi
g
'ye (telefoto zoom konumu)
(geniş açı konumu) düğmesine basın.
Dijital zoom
kullanarak, dijital zoom işlevini
3. Adım Bir Resmi Çerçevelendirin
Çekim ve İzleme Temel Prensipleri
25

4. Adım Netleme ve Çekim

1/2 50
F5. 6
Netleme alanı
1
Netleme alanını ayarlamak için deklanşöre yarıya kadar basın.
“Yarım basma”, direnç hissedene kadar deklanşöre hafifçe basma ve o konumda tutma eylemidir.
Konu netlendiğinde, netleme alanı veya netleme göstergesi (
A
netleme göstergesi kırmızı olarak yanıp söndüğünde, konuya netleme yapılmaz. Deklanşöre yeniden yarım basın.
Çekim ve İzleme Temel Prensipleri
Daha fazla bilgi için bkz. “Netleme ve Pozlama” (A27)
2
Resim çekmek için deklanşöre sonuna kadar basın.
“Sonuna kadar basma” deklanşöre sonuna kadar basma eylemidir.
B
Resimlerin ve Filmlerin Kaydedilmesi ile İlgili Not
Resimlerin veya bir filmin kaydedilmesi sırasında kalan pozlama sayısını gösteren gösterge veya maksimum film süresini gösteren gösterge yanıp söner.
kapağını açmayın, pili veya bellek kartını çıkarmayın.
bellek kartı hasar görebilir.
8) yeşil yanacaktır. Netleme alanı veya
1/250
1/250 F5.6
Herhangi bir göstergenin yanıp sönmesi sırasında pil yuvasını/bellek kartı yuvası
Aksi takdirde, veri kaybı oluşabilir veya fotoğraf makinesi ya da
F5.6
C
AF yardımcı Aydınlatma
Karanlık yerlerde, deklanşöre yarım basıldığında, AF yardımcısı aydınlatması (A1, 104) yanabilir.
C
Hiçbir Çekimi Atlamadığınızdan Emin Olmak İçin
Bir çekim kaybedebileceğinize dair endişeniz varsa, deklanşöre yarım basmak yerine tam basın.
26
4. Adım Netleme ve Çekim
1/2 50
F5. 6
Deklanşör hızı Diyafram
değeri
Netleme ve Pozlama
Deklanşöre yarıya kadar basıldığında, fotoğraf makinesi netleme ve pozlamayı (deklanşör hızı ve diyafram değeri kombinasyonu) ayarlar. Netleme ve pozlama, deklanşör yarım basılı tutulduğu sürece kilitli kalır.
Dijital zoom işlevi devrede olduğunda, fotoğraf makinesi çerçevenin merkezindeki konuya netlenir ve netleme alanı görüntülenmez. Konu netlendiğinde, netleme göstergesi yeşil yanacaktır.
Fotoğraf makinesi belirli konulara netleme yapamayabilir. Daha fazla bilgi için bkz. “Otomatik Netleme” (
Otomatik modunda, fotoğraf makinesi 9 netleme alanı içinden en
A
81)
yakındaki konuyu kapsayan netleme alanını otomatik olarak seçer. Konuya netleme yapıldığında, netleme yapılan netleme alanları (9 alana kadar) yeşil renkte yanar.
1/250
1/250 F5.6
F5.6
Çekim ve İzleme Temel Prensipleri
A, B, C, D
alanlar çekim menüsündeki
Sahne modunda netleme için kullanılacak alanlar seçili sahneye göre değişiklik gösterebilir (A32).
B
Konu Fotoğraf Makinesine Çok Yakın
Makine netleme yapamıyorsa, netleme modunda p (makro yakın çekim) (A59) veya sahne modunda (
A
37) ile çekmeyi deneyin.
C
Daha Fazla Bilgi
Daha fazla bilgi için bkz. “Konuya Netleme Yapılması” (A79)
veya i modu seçildiğinde, netleme için kullanılacak
AF alanı modu (A
66) kullanılarak ayarlanabilir.
Yakın çekim
27

5. Adım Resimleri İzleyin

4
132
15: 30
000 4.JP G
15/ 05/2 013
Mevcut resim sayısı/ Toplam resim sayısı
1/250 F5.6
1324
1 c
(izleme) düğmesine basın.
İzleme moduna geçtiğinizde, tam çerçeve izleme modunda kaydedilen en son resim görüntülenecektir.
2
Önceki ve sonraki resimleri görebilmek için çoklu seçiciyi kullanın.
Çekim ve İzleme Temel Prensipleri
Önceki resimleri görmek için: H veya
Sonraki resimleri görmek için: I veya
Resimler, ayrıca çoklu seçici çevrilerek de seçilebilir.
Dahili belleğe kayıtlı resimleri izlemek için bellek kartını çıkartın. İzleme ekranında “Mevcut kare sayısı/ toplam kare sayısı” etrafında
C
görüntülenir.
Çekim moduna geri dönmek için, c düğmesine tekrar basın veya deklanşöre ya da b(e film kayıt) düğmesine basın.
C
Çekim Bilgilerinin Görüntülenmesi
Ton seviyesi ve çekim bilgilerini görüntülemek için tam çerçeve izleme modunda
k
düğmesine basın (A11). Tam çerçeve izleme moduna dönmek için k
düğmesine tekrar basın.
J
K
15/05/2013
15/05/2013
0004.JPG
0004.JPG
15:30
15:30
4
132
132
28
C
Resimlerin İzlenmesi
Yüz tanıma (A80) veya evcil hayvan tanıma (A41) kullanılarak çekilen resimler, yüzün konumuna göre tam çerçeve izleme modunda görüntülendiğinde otomatik olarak döner.
Bir resmin konumu izleme menüsündeki (A84)
Ayrı ayrı resimler halinde sürekli olarak çekilmiş bir resim sekansını görüntülemek için k düğmesine basın. Orijinal ekrana geri dönmek için çoklu seçicideki
Resimler, önceki veya sonraki resme geçtikten hemen sonra düşük çözünürlükte görüntülenebilir.
H
Resim döndürme
düğmesine basın (sekans ekranı hakkında daha fazla bilgi için bkz. E8).
seçeneği kullanılarak değiştirilebilir.

6. Adım İstenmeyen Resimleri Silin

Tüm resimler
Seçilmiş resimleri sil
Mevcut resim
Sil
1
Ekranda görüntülenen resmi silmek için l düğmesine basın.
2
İstenen silme yöntemini seçmek için, çoklu seçici H veya
I
düğmesine ve k düğmesine basın.
Mevcut resim
Bir sekansın anahtar resmi seçildiğinde, o sekanstaki tüm resimler silinir.
Seçilmiş resimleri sil
Daha fazla bilgi için bkz. “Seçilmiş Resimleri Sil Ekranıyla İşlem Yapmak” (A30).
Tüm resimler
Silmeden çıkmak için, d düğmesine basın.
3
Evet
k
düğmesine basın.
Resimler silindikten sonra geri yüklenemez.
İptal etmek amacıyla, düğmesine ve sonra k düğmesine basın.
B
Silme İşlemi İle İlgili Notlar
Resimler silindikten sonra geri yüklenemez. Önemli resimler silinmeden önce bir bilgisayara aktarılmalıdır.
Korumalı resimler silinemez (A84).
Bu fotoğraf makinesinde resimler silindiğinde, aynı zamanda kaydedilmiş olan hem RAW (NRW) hem de JPEG resimler silinir. Sadece RAW (NRW) veya JPEG resimleri silmek mümkün değildir.
Resimler sürekli çekim ile çekildiğinde, her resim serisi bir grup olarak işleme alınır (bir sekanstaki resimler) ve sadece bir gruptaki ilk resim (anahtar resim) varsayılan ayarda görüntülenir. Anahtar resim izleme sırasında Bir sekanstaki resimleri tek tek silmek için, için
k
düğmesine basın.
: Sadece seçilen resim silinir.
: Birden fazla resim seçilebilir ve silinebilir.
: Tüm resimler silinir.
seçeneğini seçmek için H ya da I düğmesine ve
Hayır
seçeneğini seçmek için H veya I
Resim kalitesi (A
l
69) ayarı
RAW (NRW) + Fine
düğmesine basılırsa, anahtar resmin sekansındaki tüm resimler silinebilir.
l
düğmesine basmadan önce, sekanstaki her resmi ayrı ayrı görüntülemek
veya
1 resim sil?
RAW (NRW) + Normal
Evet
Hayır
iken çekilmiş
Çekim ve İzleme Temel Prensipleri
C
Çekim Modundayken Son Çekilen Resmi Silme
Çekim modunda kullanırken, kaydedilen son resmi silmek için l düğmesine basın.
29
6. Adım İstenmeyen Resimleri Silin
Seçilmiş Resimleri Sil Ekranıyla İşlem Yapmak
1
Çoklu seçici J veya K düğmesine basıp silinecek bir
y
resim seçin ve sonra
H
düğmesine basın.
Seçimi iptal etmek için, y simgesini kaldırmak üzere I düğmesine basın.
Tam çerçeve izlemeye geri dönmek için zoom kontrolünü (A25)
g (i
) konumuna veya küçük resimler görüntülemek için f (h)
konumuna getirin.
2
Çekim ve İzleme Temel Prensipleri
Silmek istediğiniz tüm resimlere y ekleyin ve seçimi onaylamak için k düğmesine
seçeneğini görüntülemek için
basın.
Bir onay iletişim kutusu görüntülenir. Ekrandaki talimatları izleyin.
Seçilmiş resimleri sil
Geri
ON/OFF
30

Çekim Özellikleri

A
(Otomatik) Modu
Detaylı ayarlara girmeden temel fotoğraf makinesi işlemleriyle kolayca çekim yapın.
Makine, kompozisyona veya konuya göre otomatik netleme için netleme alanını seçer.
Makine, 9 netleme alanı içinden en yakındaki konuyu kapsayan netleme alanını otomatik olarak seçer. Konuya netleme yapıldığında, netleme yapılan netleme alanları (9 alana kadar) yeşil renkte yanar.
Daha fazla bilgi için bkz. “Netleme ve Pozlama“ (A27).
A
(Otomatik) Modu Ayarlarının Değiştirilmesi
Çoklu Seçici Kullanarak Ayarlanabilen Özellikler ➝ A51
d
(Menü) Düğmesi Kullanılarak Ayarlanabilen Özellikler
➝ A
- Resim Kalitesinin ve Resim Boyutunun Değiştirilmesi
➝ A
-Ayarlar menüsü
103
69
Çekim Özellikleri
31

Sahne Modu (Sahneler İçin Uygun Çekim)

y
(Sahne)
Sahne menüsünü görüntülemek için d düğmesine basın ve aşağıdaki çekim sahnelerinden birini seçin.
x
Otomatik sahne seçimi (varsayılan ayar) (A34)
k
Yakın çekim (A37)
b
Portre (A34)
u
Yiyecek (A38)
c
Manzara (A35)
l
Müze (A38)
d
Spor (A35)
m
Havai fişek gösterisi (A38)
e
Gece portresi (A36)
n
Siyah beyaz kopya (A38)
f
Parti/Kapalı mekan (A36)
o
Arka plan aydınlatma (A39)
Z
Kumsal (A36)
p
Panorama (A40)
z
Kar (A36)
O
Evcil hayvan portresi (A41)
h
Gün batımı (A36)
R
Özel efektler (A42)
i
Akşam karanlığı/şafak (A36)
s
3D fotoğrafçılık (A43)
Kumsal
Parti/Kapalı mekan
Gece portresi
Spor
Manzara
Portre
Otomatik sahne seçimi
Sahne menüsü
X
Gece manzarası (A33)
Çevirmeli ayar düğmesini X konumuna getirip resim çekin.
Çevirmeli ayar düğmesini veya sahne modunu kullanırken aşağıdaki sahnelerden biri seçilirse, resimler seçilen sahne için ideal hale getirilmiş ayarlar kullanılarak çekilir.
Çekim Özellikleri

Her Sahnenin Açıklamasına Bakılması (Yardım Bilgileri)

Sahne menüsünden istenen sahneyi seçin ve o sahnenin açıklamasını görüntülemek için zoom kontrolünü (
g(j
A
1) g (j) yönünde çevirin. Orijinal ekrana dönmek için zoom kontrolünü tekrar
) konumuna getirin.
C
Daha Fazla Bilgi
Daha fazla bilgi için bkz. “Temel Menü İşlemleri“ (A6).
32
Sahne Modu (Sahneler İçin Uygun Çekim)
Sahne Modu Ayarlarının Değiştirilmesi
Çoklu Seçici Kullanılarak Ayarlanabilen Özellikler ➝ A51
d
(Menü) Düğmesi Kullanılarak Ayarlanabilen Özellikler
➝ A
- Resim Kalitesinin ve Resim Boyutunun Değiştirilmesi
➝ A
-Ayarlar menüsü
103
69

Her Sahnenin Karakteristikleri

O
ile belirtilen sahne modlarında, düşük deklanşör hızı nedeniyle bir tripod kullanılması tavsiye
edilir.
Fotoğraf makinesini dengelemek için bir tripod kullanırken, ayarlar menüsünde (A103)
Titreşim azaltma
Flaş kullanılan sahne modlarında, çekimden (A52) önce flaşı kaldırmak için K (flaş açma) kontrolü indirdiğinizden emin olun.
X
Gece manzarası
Gece manzarası
Y
Elde
kumlanması ile fotoğraf çekmenize olanak sağlar.
- Deklanşöre tam basıldığında, resimler sürekli olarak çekili r ve fotoğraf makinesi tek bir resmi kaydetmek için bu resimleri birleştirir.
- Deklanşöre sonuna kadar basıldığında, durağan bir resim görüntülenene kadar fotoğraf makinesini hareket ettirmeden sabit tutun. Resmi çektikten sonra, ekran çekim ekranına geçmeden önce fotoğraf makinesini kapatmayın.
- Kaydedilen resimde görülen bakış açısı (yani çerçeve içinde görünen alan) çekim sırasında ekranda görünenden daha dar olacaktır.
Z
Tripod
-Ayarlar menüsünde azaltma kullanılmaz.
- Yavaş deklanşör hızlarında tek bir resim çekmek için deklanşöre sonuna kadar basın.
Deklanşöre yarım basıldığında, fotoğraf makinesi sonsuzluğa netleme yapar. Netleme alanı veya netleme göstergesi (
özelliğini
Kapalı
olarak ayarlayın.
öğesinde Y
(varsayılan ayar): Bu sizin makineyi elinizde tutuyor olsanız bile minimum makine titremesi ve
: Fotoğraf makinesi sabitlendiğinde bu modu seçin, örneğin bir tripod ile.
A
8) daima yeşil yanacaktır.
Elde
veya Z
Titreşim azaltma
Tri pod
seçeneğini seçmek için d düğmesine basın.
(A103)
Normal
veya
Etkin
olarak ayarlanmış olsa bile, titreşim
Çekim Özellikleri
33
Sahne Modu (Sahneler İçin Uygun Çekim)
e
Portre (bir veya iki kişinin yakın çekim resmi)
b
Portre (üç veya daha fazla kişinin resminin veya geniş bir arkaplan alanına sahip bir kompozisyonun çekilmesi)
f
Manzara
h
Gece portresi (bir veya iki kişinin yakın çekim resmi)
c
Gece portresi (üç veya daha fazla kişinin resminin veya geniş bir arkaplan alanına sahip bir kompozisyonun çekilmesi)
g
Gece manzarası Fotoğraf makinesi, X (Gece manzarası) (A33) öğesinde
Elde
seçili olduğundaki gibi, resimleri
aralıksız olarak çeker ve onları tek bir resim olarak birleştirir ve kaydeder.
i
Yakın çekim
j
Arka plan aydınlatma (insan olmayan konuların çekimi)
d
Arka plan aydınlatma (insan konuların çekimi)
d
Diğer çekim sahneleri
y M x
Daha basit bir çekim için bir resmi çerçevelerken, fotoğraf makinesi otomatik olarak en uygun sahneyi seçer.
Fotoğraf makinesi otomatik olarak bir sahne modu seçerken, çekim modu seçeneği o anda devrede olan sahne için değişir.
Çekim Özellikleri
Makine, kompozisyona göre otomatik netleme için netleme alanını seçer. Fotoğraf makinesi yüzleri algılar ve netler (
Dijital zoom kullanılamaz.
C
Çekim koşullarına göre, fotoğraf makinesi istenilen sahne modunu seçmeyebilir. Bu durumda, A (otomatik) moduna (
A
22) geçin ya da konu için en ideal sahne modunu manuel olarak seçin.
y M b
Fotoğraf makinesi bir yüzü algılar ve netler (A80).
Ten yumuşatma işlevi, konunun tenini daha yumuşak gösterir (A44).
Hiçbir yüz tespit edilemediğinde, fotoğraf makinesi çerçevenin merkezindeki konuyu netler.
Dijital zoom kullanılamaz.
34
Otomatik sahne seçimi
A
80).
Otomatik Sahne Seçimi Kullanarak Sahne Modu Seçme İle İlgili Not
Portre
Sahne Modu (Sahneler İçin Uygun Çekim)
y M c
c Manzara
Kmlnma azaltıcı seri çkm
- Deklanşöre tam basıldığında, resimler sürekli olarak çekilir ve fotoğraf makinesi tek bir resmi kaydetmek için
- Deklanşöre sonuna kadar basıldığında, durağan bir resim görüntülenene kadar fotoğraf makinesini hareket
- Kaydedilen resimde görülen bakış açısı (yani çerçeve içinde görünen alan) çekim sırasında ekranda
Tekli çekim
- Deklanşöre tam basıldığında, bir kare çekilir.
Deklanşöre yarım basıldığında, fotoğraf makinesi sonsuzluğa netleme yapar. Netleme alanı veya netleme göstergesi (
y M d
Fotoğraf makinesi çerçevenin merkezine netleme yapar.
Deklanşörü sonuna kadar basılı tutmaya devam ettiğinizde, saniyede yaklaşık10 kare hızı (fps) ile 10 resme kadar çekilir (resim kalitesi
Fotoğraf makinesi, deklanşöre yarıya kadar basılmadığında bile konuya netleme yapar. Fotoğraf makinesinin netleme yapma sesini duyabilirsiniz.
Netleme, pozlama ve renk her serinin ilk resminde belirlenen değerlere göre sabitlenir.
Sürekli çekimde kare hızı, mevcut resim kalitesi ile resim boyutu ayarlarına, kullanılan bellek kartına ve çekim koşullarına göre yavaşlayabilir.
Manzara
seçildiğinde görüntülenen ekrandan,
bu resimleri birleştirir.
ettirmeden sabit tutun. Resmi çektikten sonra, ekran çekim ekranına geçmeden önce fotoğraf makinesini kapatmayın.
görünenden daha dar olacaktır.
(varsayılan ayar): Resimleri belirginleştirilmiş hatlarla ve kontrastla kaydeder.
A
Spor
: Bu sizin minimum kumlanma ile net bir manzara çekebilmenizi sağlar.
8) daima yeşil yanacaktır.
Normal
ve resim boyutu F
Kmlnma azaltıcı seri çkm
4000×3000
olarak ayarlandığında).
veya
Tekli çekim
seçeneğini seçin.
Çekim Özellikleri
35
Sahne Modu (Sahneler İçin Uygun Çekim)
O
O
y M e
Görüntülenen ekranda e
Y Elde
Z Tripod
-Ayarlar menüsünde
Fotoğraf makinesi yavaş deklanşör hızı ile tek bir resim çeker. makinesi hızlı bir deklanşör hızı ayarlar.
Flaş daima patlar. Çekim yapmadan önce flaşı kaldırın.
Fotoğraf makinesi bir yüzü algılar ve netler (A80).
Ten yumuşatma özelliği, insanların ciltlerinin rengini daha yumuşak gösterir (A44).
Hiçbir yüz tespit edilemediğinde, fotoğraf makinesi çerçevenin merkezindeki konuyu netler.
Dijital zoom kullanılamaz.
y M f
Çekim Özellikleri
Fotoğraf makinesi çerçevenin merkezine netleme yapar.
Resimler fotoğraf makinesinin sarsıntısından kolayca etkilenebildiğinden, fotoğraf makinesini sabit tutun. Fotoğraf makinesini sabitlemek için bir tripod kullanırken, ayarlar menüsündeki (A103) öğesini
y M Z
Fotoğraf makinesi çerçevenin merkezine netleme yapar.
y M z
Fotoğraf makinesi çerçevenin merkezine netleme yapar.
y M h
Deklanşöre yarım basıldığında, fotoğraf makinesi sonsuzluğa netleme yapar. Netleme alanı veya netleme göstergesi (
Gece portresi
: Resim çekerken makineyi elinizde tutmak için bu modu seçin.
(varsayılan ayar): Fotoğraf makinesi sabitlendiğinde bu modu seçin, örneğin bir tripod ile.
azaltma kullanılmaz.
Elde
Kapalı
A
Gece portresi
(
A
seçildiğinde makinenin titremesini önlemek amacıyla çekim koşullarına uygun olarak biraz daha
Parti/Kapalı mekan
olarak ayarlayın.
Kumsal
Kar
Gün batımı
8) daima yeşil yanacaktır.
seçildiğinde, Y
103),
Titreşim azaltma Normal
Elde
veya Z
Tripod
öğesini seçin.
veya
Etkin
olarak ayarlanmış olsa bile, titreşim
Tripod
kullanılması ile karşılaştırıldığında, fotoğraf
Titreşim azaltma
y M i
Deklanşöre yarım basıldığında, fotoğraf makinesi sonsuzluğa netleme yapar. Netleme alanı veya netleme göstergesi (
Akşam karanlığı/şafak
A
8) daima yeşil yanacaktır.
36
Sahne Modu (Sahneler İçin Uygun Çekim)
y M k
k Yakın çekim
seçeneğini seçin.
Kmlnma azaltıcı seri çkm
- Deklanşöre tam basıldığında, resimler sürekli olarak çekilir ve fotoğraf makinesi tek bir resmi kaydetmek için
- Deklanşöre sonuna kadar basıldığında, durağan bir resim görüntülenene kadar fotoğraf makinesini hareket
- Fotoğraf makinesi sürekli çekim yaparken konu hareket ederse veya fotoğraf makinesi önemli ölçüde sarsılırsa
- Kaydedilen resimde görülen bakış açısı (yani çerçeve içinde görünen alan) çekim sırasında ekranda
Tekli çekim
- Deklanşöre tam basıldığında, bir kare çekilir.
Netleme modu (A58) ayarı, p (makro yakın çekim) olarak değiştirilir ve zoom otomatik olarak fotoğraf makinesinin çekim yapabileceği mümkün olan en yakın mesafedeki konuma ayarlanır.
Fotoğraf makinesinin netleme yaptığı netleme alanını kaydırabilirsiniz. Netleme alanını kaydırmak için k düğmesine basın ve ardından çoklu seçiciyi çevirin veya yapmak amacıyla, netleme alanı seçimini geçici olarak iptal etmek için k düğmesine basın ve her ayarı düzenleyin.
-Flaş modu (
- Otomatik zamanlama
- Pozlama telafisi
Fotoğraf makinesi, deklanşöre yarıya kadar basılmadığında bile konuya netleme yapar. Fotoğraf makinesinin netleme yapma sesini duyabilirsiniz.
Yakın çekim
sahne modu seçildiğinde, görüntülenen ekranda
: Bu ayar sizin minimum kumlanma ile net bir resim çekebilmenizi sağlar.
bu resimleri birleştirir.
ettirmeden sabit tutun. Resmi çektikten sonra, ekran çekim ekranına geçmeden önce fotoğraf makinesini kapatmayın.
görüntü bozulabilir, üst üste binebilir veya bulanık olabilir.
görünenden daha dar olacaktır.
(varsayılan ayar): Resimleri belirginleştirilmiş hatlarla ve kontrastla kaydeder.
Tekli çekim
olarak ayarlandığında)
Kmlnma azaltıcı seri çkm
H, I, J
veya K düğmesine basın. Aşağıdaki ayarları
veya
Tekli çekim
Çekim Özellikleri
37
Sahne Modu (Sahneler İçin Uygun Çekim)
25m 0s
1/2 50
840
F5. 6
O
y M u
Netleme modu (A58) ayarı, p (makro yakın çekim) olarak değiştirilir ve
Yiyecek
zoom otomatik olarak fotoğraf makinesinin çekim yapabileceği mümkün olan en yakın mesafedeki konuma ayarlanır.
Rengi, ayar kadranını çevirerek ayarlayabilirsiniz. Fotoğraf makinesi kapatıldıktan sonra bile renk ayarları makinenin belleğinde saklanır.
Fotoğraf makinesinin netleme yaptığı netleme alanını kaydırabilirsiniz. Netleme alanını kaydırmak için seçiciyi çevirin veya
k
H, I, J
düğmesine basın ve ardından çoklu
veya K düğmesine basın. Aşağıdaki ayarları yapmak amacıyla, netleme alanı seçimini geçici olarak iptal etmek için k düğmesine basın ve her ayarı düzenleyin.
-Renk
- Otomatik zamanlama
- Pozlama telafisi
Fotoğraf makinesi, deklanşöre yarıya kadar basılmadığında bile konuya netleme yapar. Fotoğraf makinesinin netleme yapma sesini duyabilirsiniz.
Çekim Özellikleri
y M l
Fotoğraf makinesi çerçevenin merkezine netleme yapar.
Deklanşöre tam basıldığında makine 10 resme kadar çeker ve serideki en net resim otomatik olarak seçilerek
Müze
kaydedilir (BSS (En İyi Çekim Seçici) (A65)).
y M m
Deklanşör hızı 4 saniyeye sabitlenir.
Fotoğraf makinesi sonsuza netlenir. Deklanşöre yarım basıldığında, netleme göstergesi (A8) her zaman yeşil
Havai fişek gösterisi
yanar.
y M n
Fotoğraf makinesi çerçevenin merkezine netleme yapar.
Yakındaki bir nesneyi çekerken, netleme modunda (A58) p (makro yakın çekim) ile çekim yapın.
Siyah beyaz kopya
1/250
1/250
F5.6
F5.6
25m 0s
25m 0s
840
840
38
Sahne Modu (Sahneler İçin Uygun Çekim)
y M o
o Arka plan aydınlatma
Arka plan aydınlatma
seçildiğinde görüntülenen ekranda, HDR ayarı kullanılarak
HDR
(yüksek dinamik aralık)
kompozisyonu ayarlanabilir.
HDR Kapalı
olarak ayarlı olduğunda (varsayılan ayar): Arkadan aydınlatılan konunun gölgede kalmasını
engellemek için flaş patlar. Resimleri flaş kaldırılmışken çeker.
HDR, Seviye 1-Seviye 3
çekerken kullanın. Parlak ve karanlık alanlar arasında fazla fark olmadığında karanlık alanlarda daha fazla fark olduğunda
Fotoğraf makinesi çerçevenin merkezine netleme yapar.
B
HDR İle İlgili Notlar
Tripod kullanılması tavsiye edilir. Fotoğraf makinesini dengelemek için bir tripod kullanırken, ayarlar menüsünde (A103)
Titreşim azaltma
Kaydedilen resimde görülen bakış açısı (yani çerçeve içinde görünen alan) çekim sırasında ekranda görünenden daha dar olacaktır.
Deklanşöre sonuna kadar basıldığında, fotoğraf makinesi sürekli olarak resim çeker ve sonraki iki resmi kaydeder.
- HDR olmayan kompozit resim
- HDR kompozit resim (aydınlık ve gölgeli yerlerdeki detay kaybı azaltılmıştır)
- Sadece bir resim kaydetmeye yetecek kadar bellek varsa, çekim esnasında D-Lighting ( karanlık alanlarının düzeltildiği bir resim, kaydedilen tek resimdir.
Deklanşöre sonuna kadar basıldığında, durağan bir resim görüntülenene kadar fotoğraf makinesini hareket ettirmeden sabit tutun. Resmi çektikten sonra, ekran çekim ekranına geçmeden önce fotoğraf makinesini kapatmayın.
Çekim koşullarına bağlı olarak parlak konuların çevresinde koyu gölgeler, koyu konuların çevresinde ise parlak alanlar görünebilir. Bunları seviye ayarını düşürerek telafi edebilirsiniz.
HDR, Seviye 1-Seviye 3
olarak ayarlandığında: Aynı kare içinde çok parlak ve çok karanlık alanlarla resim
Seviye 1
Seviye 3
seçeneğini seçin.
özelliğini
Kapalı
olarak ayarlayın.
A
olarak ayarlandığında dijital zoom kullanılamaz.
seçeneğini, parlak ve
84) ile işlem görmüş, resmin
Çekim Özellikleri
39
Sahne Modu (Sahneler İçin Uygun Çekim)
y M p
Görüntülenen ekranda p seçin.
Kolay panorama
panorama resim çekebilirsiniz.
- Çekim aralığı
- Deklanşöre sonuna kadar basın, parmağınızı düğmeden çekin ve ardından makineyi yavaşça yatay yönde hareket ettirin. Çekim, fotoğraf makinesi belirlenen çekim aralığını çektiğinde sona erer.
- Çekim başladığında, fotoğraf makinesi çerçevenin orta bölgesindeki konuyu netler.
- Zoom geniş açı konumunda sabitlenir.
- Kolay panorama ile kaydedilen resim tam çerçeve izleme modunda görüntülenirken basıldığında, fotoğraf makinesi görüntülenen alanı otomatik olarak kaydırır.
Bkz. “Kolay Panorama Özelliğinin Kullanılması (Çekim ve İzleme)” (E3).
Panorama yardımı
resim çekerken bu modu kullanın.
- Resimlerin birleşeceği yönü seçmek için, çoklu seçicide H, I, J veya K ve k düğmesine basın.
- İlk resmi çektikten sonra, ek yerlerini onaylarken gereken sayıda resim çekin. Çekimi bitirmek için, k düğmesine
Çekim Özellikleri
basın.
- Çekilen resimleri bir bilgisayara aktarın ve onları tek bir panoramada birleştirmek için yazılımını (A89) kullanın.
Daha fazla bilgi için bkz. “Panorama Yardımının Kullanılması” (E6).
B
Panorama Resimlerin Basılması İle İlgili Not
Panorama resimleri basarken, yazıcı ayarlarına bağlı olarak tam görünüm basılamayabilir. Buna ek olarak, yazıcıya bağlı olarak bastırma mevcut olmayabilir.
Daha fazla bilgi için, yazıcınızın el kitabına veya bir dijital fotoğraf laboratuarına danışın.
Panorama
Panorama
seçildiğinde, V
(varsayılan ayar): Fotoğraf makinesini sadece istediğiniz yöne doğru hareket ettirerek bir
Normal (180°)
(varsayılan ayar) veya
: Daha sonra bir bilgisayarda tek bir panorama oluşturmak üzere birleştirilebilecek bir dizi
Kolay panorama
Geniş (360°)
arasından seçilebilir.
veya U
Panorama yardımı
k
düğmesine
Panorama Maker
öğesini
40
Sahne Modu (Sahneler İçin Uygun Çekim)
1/2 50
F5. 6
840
25m 0s
y M O
Fotoğraf makinesi bir köpeğe veya kediye doğrultulduğunda, yüzünü algılar ve netler. Varsayılan ayarda fotoğraf
Evcil hayvan portresi
makinesi evcil hayvanı netlediğinde, deklanşör otomatik olarak serbest bırakılır (otomatik serbest bırak).
O Evcil hayvan portresi
-
Tek
: Bir defada tek bir resim çekilir
-
Sürekli
:Fotoğraf makinesi algılanan yüzü netlediğinde, saniyede yaklaşık 3 kare hızla otomatik olarak art arda
seçildiğinde görüntülenen ekrandan
Tek
veya
Sürekli
seçeneğini seçin.
3 resim çeker. Deklanşör manuel olarak bırakıldığında, deklanşörü sonuna kadar basılı tuttuğunuzda saniyede yaklaşık 3 kare hızla 5 resme kadar çekilir (resim kalitesi
Normal
ve resim boyutu F
4000×3000
olarak
ayarlandığında).
B
Otomatik Serbest Bırak
Otomatik serbest bırak
-
Y
: Fotoğraf makinesi bir evcil hayvanın yüzünü algıladığında, onu netler ve ardından deklanşörü otomatik olarak
serbest bırakır.
OFF
: Bir evcil hayvan yüzü algılansa bile, fotoğraf makinesi deklanşörü otomatik olarak serbest bırakmaz. Deklanşörü
­serbest bırakmak için deklanşöre basın. Fotoğraf makinesi insan yüzlerini de algılar ( hayvan yüzleri algılandığında, fotoğraf makinesi evcil hayvan yüzünü netler.
Aşağıdaki durumlarda,
- Evcil hayvan portresi otomatik bırakma kullanılarak sürekli çekim 5 kez tekrarladığında
- Dahili bellek ve bellek kartı dolduğunda
Otomatik serbest bırak
B
Netleme Alanı
Algılanan yüz sarı çift kenarlıkla (netleme alanı) çerçevelenir. Makine bu yüze netleme yaptığında, çift kenarlık yeşile döner.
Fotoğraf makinesi birden fazla köpek veya kedi yüzü algıladığında (en fazla 5), ekranda görüntülen en büyük yüz çift kenarlıkla (netleme alanı) ve diğerleri tek kenarlıkla çerçevelenir.
Hiçbir insan veya evcil hayvan yüzü tespit edilemediğinde, fotoğraf makinesi çerçevenin merkezindeki konuyu netler.
B
Evcil Hayvan Portresi İle İlgili Notlar
Dijital zoom kullanılamaz.
Konu-fotoğraf makinesi mesafesi, hareketli evcil hayvanların hızı, evcil hayvanların baktıkları yön ve yüzlerinin parlaklığı gibi bazı çekim koşullarında, makine bir yüzü tespit edemeyebilir veya bir kedi veya köpek dışındaki bir şeyin etrafında bir kenarlık görüntüleyebilir.
B
Evcil Hayvan Tanıma İşlevi Kullanılarak Çekilen Resimlerin Görüntülenmesi
İzleme sırasında, fotoğraf makinesi çekim sırasında tespit edilen evcil hayvan yüzünün konumuna göre resimleri otomatik olarak çevirir (sürekli çekim ile çekilen resimler hariç).
Zoom kontrolünü g (i) yönünde çevirerek tam çerçeve izleme modunda görüntülenen bir resmi yaklaştırırken, resim çekim sırasında tanımlanan evcil hayvanın yüzünün ortasından büyütülür (
ayarlarını değiştirmek için, J (n) çoklu seçiciye basın.
A
80). Hem insan hem de evcil
Otomatik serbest bı rak
ile çekim yapmaya devam etmek için, yeniden ayarlamak amacıyla çoklu seçiciye J (n) basın.
otomatik olarak
OFF
durumuna geçer.
A
82) (sürekli çekim ile çekilen resimler hariç).
1/250
1/250 F5.6
F5.6
25m 0s
25m 0s
840
840
Çekim Özellikleri
41
Sahne Modu (Sahneler İçin Uygun Çekim)
1/2 50
F5. 6
Kaydet
Düğme
y M R
Özel efektler
Çekim sırasında resimlere efekt uygulanabilir. Özel efektten biri çekim için seçilir.
Fotoğraf makinesi çerçevenin merkezine netleme yapar.
Seçenek Açıklama
Yumuşak (varsayılan ayar) Nostaljik sepya Yksek kontr. monokrom Fazla ışık Az ışık
Resmin geneline hafif bir bulanıklık ekleyerek resmi yumuşatır. Eski bir fotoğraf görünümü vermek için sepya tonu ekler ve kontrastı azaltır. Net kontrastlı siyah beyaz fotoğraf oluşturur. Resmin geneline parlak bir ton verir. Resmin geneline koyu bir ton verir. Sadece belirtilen renklerin kaldığı siyah beyaz bir resim yaratır.
Ayar kadranını çevirerek, ayar menüsünden tutmak istediğiniz bir
Çekim Özellikleri
rengi seçin. Aşağıdaki ayarları yapmak amacıyla, renk seçimini geçici olarak iptal etmek için k düğmesine basın ve
Seçici renk
her ayarı düzenleyin.
-Flaş modu (A52)
- Otomatik zamanlama (A55)
-Netleme modu (A58)
- Pozlama telafisi (A60)
Renk seçim ekranına geri dönmek için
k
düğmesine basın.
tekrar Kasten yüksek ISO duyarlılığıyla resim çekerek monoton (siyah-beyaz) resimler
Yüksek ISO monokrom
oluşturur. Düşük ışık koşullarında konu çekerken bu ayar etkindir.
Çekilen resimler kumlanma içerebilir (gelişigüzel aralıklı parlak renkli pikseller, sis veya çizgiler).
Silüet
Bir konunun parlak arka planlı siluet fotoğrafını oluşturur. Pozitif renkli bir resmi negatife ve negatif renkli bir resmi pozitife çevirerek
Çapraz işlem
alışılmadık renkte resimler yaratır.
Rengi seçmek için ayar kadranını çevirin.
Kaydet
Kaydet
1/250
1/250 F5.6
F5.6
B
Özel Efektler Modu Ayarları
Film seçenekleri (A96) h/u
seçilemez.
42
HS 480/4×
veya
Yumuşak
ayarlanak olarak ayarlandığında,
Nostaljik sepya
Sahne Modu (Sahneler İçin Uygun Çekim)
İptalİptalİptal
Kılavuz
y M s
Fotoğraf makinesi 3D uyumlu bir televizyonda veya monitörde üç boyutlu bir resim görünümü vermek için her
3D fotoğrafçılık
bir göz için bir resim çeker.
İlk kareyi çekmek amacıyla deklanşöre bastıktan sonra ekrandaki kılavuz konu ile üst üste binene kadar fotoğraf makinesini yatay olarak sağ tarafa hareket ettirin. Fotoğraf makinesi, konunun kılavuzla hizalandığını tespit eder etmez otomatik olarak ikinci resmi çeker.
Fotoğraf makinesinin netleme yaptığı netleme alanını kaydırabilirsiniz. Netleme alanını kaydırmak için k düğmesine basın ve ardından çoklu seçiciyi çevirin veya H, I, J veya K düğmesine basın. Aşağıdaki ayarları
k
yapmak amacıyla, netleme alanı seçimini geçici olarak iptal etmek için
düğmesine basın ve her ayarı
düzenleyin.
-Netleme modu (
A
(otomatik netleme) veya p (makro yakın çekim))
- Pozlama telafisi
Netleme, pozlama ve beyaz dengesi birinci kare çekildiğinde sabitlenir ve ekranda
Kaydedilen resimde görülen bakış açısı (yani çerçeve içinde görünen alan) çekim sırasında ekranda görünenden
R
görüntülenir.
daha dar olacaktır.
Bu modda çekilen resimler, resim kalitesi
Çekilen iki resim 3D resim olarak kaydedilir (MPO dosyası). İlk resim (sol göz resmi) de bir JPEG dosyası olarak
Normal
ve resim boyutu O1920×1080
olarak kaydedilir.
kaydedilir.
B
3D Fotoğrafçılık İle İlgili Notlar
Hareketli konular 3D fotoğrafçılık için uygun değildir.
Fotoğraf makinesi ile konu arasındaki mesafe arttıkça, resimlerdeki 3D hissi azalır.
Konu karanlık olduğunda veya ikinci resim tam olarak hizalanmadığında resimlerdeki 3D hissi azalır.
Loş ışıkta çekilen resimler kumlanma nedeniyle grenli gözükebilir.
Dijital zoom kullanılamaz.
İlk kare çekildikten sonra k düğmesine basıldığında veya fotoğraf makinesi kılavuzun konu üzerinde olduğunu 10 saniye içerisinde tespit edemediğinde işlem iptal edilir.
Fotoğraf makinesi ikinci resmi çekmez ve kılavuzu konuyla hizalamanıza rağmen çekimi iptal ederse, deklanşörü kullanarak çekim yapmayı deneyin.
Fotoğraf makinesi 3D film kaydedemez.
Çekim Özellikleri
43
Sahne Modu (Sahneler İçin Uygun Çekim)
C
3D Fotoğrafların İzlenmesi
3D resimler fotoğraf makinesinin ekranında 3D olarak izlenemezler. İzleme sırasında yalnızca sol göz resmi görüntülenir.
3D resimleri 3D izlemek için 3D uyumlu bir televizyon veya monitör gereklidir. 3D resimler, fotoğraf makinesi 3D uyumlu bir HDMI kablosu kullanılarak 3D uyumlu bir televizyona veya monitöre bağlanarak 3D izlenebilir (
Fotoğraf makinesini HDMI kablosu ile bağlarken, ayar menüsünden
HDMI: Otomatik
-
-
HDMI 3D çıkışı: Açık
Fotoğraf makinesi izleme için HDMI kablosuyla bağlandığında, ekranın 3D resimlerden 3D olmayan resimlere değiştirilmesi biraz zaman alabilir. 3D olarak izlenen resimler büyütülemez.
Televizyon veya monitörün ayarlarını yapmak için televizyonunuz veya monitörünüzle birlikte verilen kılavuzlara bakınız.
B
3D Resimlerin İzlenmesi İle İlgili Notlar
3D resimleri 3D uyumlu bir televizyonda veya monitörde uzun süre izlerken göz yorgunluğu veya mide bulantısı gibi rahatsızlıklar hissedebilirsiniz. Doğru kullanım için televizyonunuz veya monitörünüzle birlikte verilen kılavuzları dikkatlice okuyun.
Çekim Özellikleri
(varsayılan ayar) veya
(varsayılan ayar)
1080i
TV ayarları
için aşağıdakileri ayarlayın (A103).
A
87).

Ten Yumuşatmanın Kullanılması

Aşağıdaki çekim modlarında, deklanşör serbest bırakıldığında fotoğraf makinesi en fazla 3 adet yüzü tespit eder ve resmi kaydetmeden önce yüzdeki ten renginin daha yumuşak görünmesini sağlamak için işleme tabi tutar.
Sahne modunda
Ten yumuşatma kaydedilen resimlere de uygulanabilir (
B
Ten Yumuşatma İle İlgili Notlar
Resimlerin kaydedilmesi daha uzun sürebilir.
Bazı çekim koşullarında, istenen ten yumuşatma sonuçları elde edilemeyebilir ve ten yumuşatma resmin yüz olmayan alanlarına uygulanabilir.
Otomatik sahne seçimi (A
34),
Portre (A
A
84).
34) veya
Gece portresi (A
36)
44
A, B, C, D
1/2 50
F5. 6
840
25m 0s
Çoklu seçici
Ayar kadranı
Deklanşör hızı
Diyafram değeri
Modları (Çekim İçin Pozlamanın Ayarlanması)
Resimler, çekim koşullarına ve gereksinimlerine göre deklanşör hızının ve diyafram değerinin manuel olarak ayarlanmasının yanı sıra, çekim menüsü (
A
64) öğeleri ayarlanarak da daha kontrollü şekilde
çekilebilir.
Otomatik netleme için netleme alanı, d düğmesine bastıktan sonra
A, B, C
veya D sekmesinden seçilebilen
AF alanı modu
ayarına göre değişiklik gösterir.
AF alanı modu, Otomatik
(varsayılan ayar) olarak ayarlandığında, makine 9 netleme alanına sahiptir ve otomatik olarak en yakınındaki konuyu kapsayan netleme alanlarını seçer. Konuya netleme yapıldığında, netleme yapılan netleme alanları (9 alana kadar) yeşil renkte yanar.
Deklanşör hızını ve diyafram değerini ayarlayarak resimleri istenen parlaklıkta (pozlama) çekme işlemine “belirlenen pozlama” denir. Çekilecek resimlerdeki arkaplan netsizliğinin miktarı ve dinamizm hissi, pozlama yanı olsa bile deklanşör hızı ve diyafram değeri kombinasyonlarına göre değişiklik gösterebilir.
Ayar kadranını ve çoklu seçiciyi çevirerek, deklanşör hızını ve diyafram değerini ayarlayabilirsiniz.
25m 0s
25m 0s
F5.6
840
1/250
1/250 F5.6
Çekim Özellikleri
Pozlama modu
Programlanmış oto.
A
A
47)
pozl. ( Enstantene önclkl oto.
B
(
A
47)
Dyfrm önclkl oto. prog.
C
(A47)
D
Manuel (A47)
Değişken programın, deklanşör hızının veya diyafram değerinin ayar yöntemi ayar menüsünden
Av/Tv seçimini karıştır
kullanılarak değiştirilebilir (A103).
Deklanşör hızı (A78)
Otomatik olarak ayarlanır (değişken program ayar kadranı ile etkinleştirilir).
Ayar kadranı ile ayarlanır.
Otomatik olarak ayarlanır.
Ayar kadranı ile ayarlanır.
Diyafram değeri (A46)
Otomatik olarak ayarlanır.
Çoklu seçici ile ayarlanır.
Çoklu seçici ile ayarlanır.
45
A, B, C, D
Modları (Çekim İçin Pozlamanın Ayarlanması)
Deklanşör Hızının Ayarlanması
B
modunda, aralık maksimum 1/2000 ila 15 saniyedir.
D
modunda, aralık maksimum 1/2000 ila 60 saniyedir.
Daha fazla bilgi için bkz. “Deklanşör Hızının Kontrol Mesafesi (
1/1000 sn'den daha hızlı 1/30 sn'den daha yavaş
Diyafram Değerinin Ayarlanması
Çekim Özellikleri
C
ve D modlarında aralık f/1.8 ile 8 ( geniş açı konumu) ve f/5.6 ile 8 arasındadır (telefoto zoom
A, B, C, D
Modları)“ (A78).
konumu).
Büyük diyafram (Küçük f-değeri)
C
Diyafram değeri (F-değeri) ve Zoom
Büyük diyaframlar (küçük fdeğerleri ile ifade edilir) fotoğraf makinesine daha fazla ışık girmesine, küçük diyaframlar ise (büyük f-değerleri ile ifade edilir) daha az ışık girmesine izin verirler. Bu fotoğraf makinesinin zoom objektifinin diyafram değeri zoom konumuna göre değişir. Geniş açı konumuna ve telefoto zoom konumuna zoom yaparken, diyafram değerleri sırasıyla f/1.8 ve f/5.6’dur.
C
Dahili ND Filtresi
Konu çok parlaksa, ışığı azaltmak için çekim menüsünde (A64)
C i
(User settings (Kullanıcı ayarları)) Modu
Çevirmeli ayar düğmesi i (User settings (Kullanıcı ayarları)) moduna getirildiğinde bile A (Programlanmış oto. pozl.), B (Enstantene önclkl oto.), kullanılan ayar kombinasyonları (User settings (Kullanıcı ayarları)),
f/1.8
C
(Dyfrm önclkl oto. prog.) veya D (Manuel) modunda çekim yapabilirsiniz. Çekim için en sık
Küçük diyafram (Büyük f-değeri)
Dahili ND filtr esi
i (A
seçeneğini ayarlayın ve çekin.
50) içine kaydedilebilir.
f/8
46
A
840
25m 0s
1/1 25
F5. 6
1/1 25
F5. 6
840
25m 0s
1/2501/2 50 F5.6F5. 61/250 F5.6
840
840
25m 0s25m 0s25m 0s
1/1251/1 251/125 F5.6F5. 6F5.6
840
840
25m 0s25m 0s25m 0s
Pozlama göstergesi
(Programlanmış oto. pozl.)
A, B, C, D
Modları (Çekim İçin Pozlamanın Ayarlanması)
Pozlamanın fotoğraf makinesi tarafından otomatik kontrolü için kullanılı
r.
Pozlama değiştirilmeden, ayar kadranı çevrilerek farklı deklanşör hızı ve diyafram değeri kombinasyonları seçilebilir (“değişken program”). Değişken program devrede olduğunda, ekranın sol üst
1/125
1/125 F5.6
kısmında, mod göstergesinin ( (A)
görüntülenir.
Değişken programı iptal etmek için, ayar kadranını değişken program simgesi (A) görüntüden
A
) yanında değişken program işareti
F5.6
kaybolana kadar çevirin. Başka bir çekim modu seçmek veya fotoğraf makinesini kapatmak da değişken programı iptal eder.
B
(Enstantene önclkl oto.)
Yüksek bir deklanşör hızı ile hızlı hareket eden konuları çekebilir veya düşük deklanşör hızı ile hareket eden bir konunun hareketlerini vurgulayabilirsiniz.
Deklanşör hızı, ayar kadranı çevrilerek ayarlanabilir.
1/125
1/125 F5.6
F5.6
C
(Dyfrm önclkl oto. prog.)
Hem ön plan hem de arka plan dahil, konulara netleme yapmak için veya konunun arka planını kasıtlı olarak bulanıklaştırmak için kullanın.
Diyafram değeri çoklu seçici döndürülerek ayarlanabilir.
25m 0s
25m 0s
840
25m 0s
25m 0s
840
Çekim Özellikleri
D
(Manuel)
Pozlamayı çekim gerekliliklerine uygun olarak kontrol etmek için kullanın.
Diyafram değeri veya deklanşör hızı ayarlanırken, fotoğraf makinesi tarafından ölçülen pozlama değerinden sapma derecesi ekranın pozlama göstergesinde birkaç saniye görüntülenir. Sapma derecesi pozlama göstergesinde EV cinsinden görüntülenir (1/3 EV'lik artışlarla -2 ila +2 arası).
Deklanşör hızı ayar kadranı döndürülerek, diyafram değeri ise çoklu seçici çevrilerek ayarlanabilir.
47
A, B, C, D
B
B
ISO duyarlılığı (A
olarak sabitlenir.
Modları (Çekim İçin Pozlamanın Ayarlanması)
Çekim İle İlgili Notlar
Pozlama ayarladıktan sonra zoomlama yapılırsa, pozlama kombinasyonları veya diyafram değeri değişebilir. Konu çok karanlık veya çok parlak ise, uygun pozlamayı elde etmek mümkün olmayabilir. Bu gibi durumlarda, deklanşöre
yarım basıldığında deklanşör hızı göstergesi ve diyafram değeri göstergesi yanıp söner ( hariç). Deklanşör hızı ayarını veya diyafram değerini değiştirin. gibi ayarlar değiştirildiğinde, uygun pozlama elde edilebilir.
Dahili ND filtr esi (A
D
modunun kullanıldığı durumlar
66) veya
ISO duyarlılığı (A
ISO Duyarlılığı İle İlgili Notlar
66),
Otomatik
veya
Otomatik sabit aralık
olarak ayarlandığında, ISO hassasiyeti D modunda ISO 80
66)
A, B, C, D
Çoklu Seçici Kullanarak Ayarlanabilen Özellikler ➝ A51
d
Çekim Özellikleri
- Çekim menüsü
-Ayarlar menüsü
Fn (Fonksiyon) Düğmesi Kullanılarak Ayarlanabilen Özellikler ➝ A68
Modlarının Değiştirilmesi
(Menü) Düğmesi Kullanılarak Ayarlanabilen Özellikler
➝ A
64
➝ A
103
48
i
(User Setting (Kullanıcı Ayarı) Modları)
Çekim (User settings (Kullanıcı ayarları)) için sık kullanılan ayar kombinasyonları i seçeneğine kaydedilebilir. veya
Çevirmeli ayar düğmesini
kaydet
Daha fazla bilgi için bkz. “Ayarların (
A
A
(Programlanmış oto. pozl.), B (Enstantene önclkl oto.), C(Dyfrm önclkl oto. prog.)
D
(Manuel) modunda çekim mümkündür.
i
üzerine getirerek,
User settings
içinde kayıtlı ayarları alabilirsiniz.
i
Modunda Kaydedilmesi”
50).
Konuyu çerçeveleyin ve bu ayarlar ile çekin ya da ayarları gerektiği gibi değiştirin.
Çevirmeli ayar düğmesi i konumuna getirildiğinde alınan ayar kombinasyonları,
kaydet
içinden istediğiniz kadar değiştirilebilir.
Aşağıdaki ayarlar
i
' içine kaydedilebilir.
User settings
Genel ayar
Çekim modu A, B, C veya D (A45)
Zoom konumu (A25)
Flaş modu (A52)
Otomatik zamanlama (A55)
2
1
Netleme modu (A58)
Pozlama telafisi (A60)
Fn düğmesi (A68)
3
Çekim menüsü
Resim kalitesi (A69)
Resim boyutu (A71)
Picture Control (A65)
Özel Picture Control (A65)
Beyaz dengesi (A65)
Ölçüm (A65)
Sürekli (A65)
ISO duyarlılığı (A66)
1
Standart çekim modunu seçin. Mevcut değişken program (A olarak ayarlandığında), deklanşör hızı (B veya D olarak ayarlandığında) veya diyafram değeri (
2
Geçerli zoom konumu da kaydedilir.
3
Mevcut netleme mesafesi de E (manuel netleme) olarak ayarlandığında kaydedilecektir.
4
Ön ayarlı manuel değeri A, B, C, D ve i çekim modları için geçerlidir.
5
Mevcut netleme alanı konumu,
4
Başlangıç zoom konumu (A
AF alanı modu Manuel
Pozlama basamaklama (A66)
AF alanı modu (A66)
Otmtk netleme modu (A66)
Flaş pozlama telafisi (A66)
Gürültü azaltma filtresi (A66)
Dahili ND filtresi (A66)
Etkin D-Lighting (A66)
Zoom belleği (A66)
C
veya D olarak ayarlandığında) ayarları da kaydedilir.
olarak ayarlandığında kaydedilir.
5
67) seçilemez.
Çekim Özellikleri
49
i
(User Setting (Kullanıcı Ayarı) Modları)
Ayarların i Modunda Kaydedilmesi
1
Çevirmeli ayar düğmesini istenen pozlama moduna getirin.
A, B, C
i
2
Sıkça kullanılan bir çekim ayarları kombinasyonuna geçin.
3 d
Çekim Özellikleri
4
User settings kaydet
kullanın ve
B
Saat Pili
Dahili saat pili (A21) deşarj olduğunda, i’de kaydedilmiş olan ayarlar sıfırlanacaktır. Önemli ayarların bir kağıda yazılması tavsiye edilir.
veya D seçeneğine çevirin.
seçeneğine getirilmiş olsa bile ayarlar kaydedilebilir (fotoğraf makinesi ilk satın alındığında, A çekim modu varsayılan ayarları kaydedilir).
Kayıtlı ayarlar ile ilgili daha fazla bilgi için, bkz. A49.
düğmesine basın.
Çekim menüsü görüntülenir.
öğesini seçmek için, çoklu seçiciyi
k
düğmesine basın.
İşlem tamam
ekranı görüntülenir ve mevcut ayarlar kaydedilir.
Çekim menüsü
Etkin D-Lighting
User settings kaydet
User settings sıfırla Zoom belleği Başlangıç zoom konumu
C
User Settings için Sıfırlama
User settings sıfırla
Çekim modu: A (Programlanmış oto. pozl.)
Zoom konumu: Maksimum geniş açı konumu
Flaş modu: U (otomatik)
Netleme modu: A (otomatik netleme)
Pozlama telafisi: 0.0
Fn düğmesi:
Çekim menüsü: Her bir öğenin varsayılan ayarı ile aynıdır
seçiliyse, kullanıcı ayarları altında kayıtlı ayarlar şu şekilde sıfırlanır:
Sürekli
50

Çoklu Seçici Kullanarak Ayarlanabilen Özellikler

Otomatik zamanlama
Otomatik netleme
Otomatik
0.0
n
Otomatik zamanlama (A55)/
Gülümseme zamanl. (A56)
D
Netleme modu (A58)
o
Pozlama telafisi (A60)
m
Flaş modu (A52)
Aşağıdaki fonksiyonları çalıştırmak için çekim yaparken çoklu seçici H (m), J (n), I (D) veya K (
o
) düğmesine basın.
+0.3
0.0

Mevcut İşlevler

Mevcut işlevler, aşağıdaki gibi çekim moduna göre değişir.
Her çekim modundaki varsayılan ayar ile ilgili daha fazla bilgi için, bkz. “Varsayılan Ayarlar Listesi” (
A
61).
Flaş modu (A52)
m
Otomatik zamanlama (A55)
n
Gülümseme zamanl. (A56)
D
Netleme modu (A58)
o
Pozlama telafisi (A60)
1
Ayar, sahne moduna göre değişir. Daha fazla bilgi için bkz. “Varsayılan Ayarlar Listesi” (A61).
2
Çekim modu D olduğunda, pozlama telafisi kullanılamaz.
İşlev
A y,
w
X A, B, C, D, i
ww ww
1
ww ww
Çekim Özellikleri
Pozlama telasi
w
2
51
Çoklu Seçici Kullanarak Ayarlanabilen Özellikler

Flaş Kullanımı (Flaş Modları)

Flaşı kaldırarak flaşla resim çekebilirsiniz. Çekim koşullarına uygun flaş modunu ayarlayabilirsiniz.
1
Flaşı kaldırmak için K (flaş açma) kontrolünü indirin.
Flaş indirildiği zaman, flaşın çalışması iptal edilir ve S görüntülenir.
2
Çoklu seçici üzerindeki H (m flaş modu) düğmesine basın.
Çekim Özellikleri
3
İstediğiniz modu seçmek için çoklu seçiciyi kullanın ve
k
düğmesine basın.
Daha fazla bilgi için bkz. “Mevcut Flaş Modları” (A53).
Birkaç saniye içinde k düğmesine basılmazsa, seçim iptal edilir.
U
(otomatik) uygulandığında,
olsun, D sadece birkaç saniye görüntülenir (A103).
Resim bilgisi
ayarları ne olursa
Otomatik
4
Konuyu çerçevelendirin ve resmi çekin.
Deklanşöre yarım basıldığında flaş lambası flaşın durumunu gösterir.
- Açık: Deklanşör düğmesine sonuna kadar bastığınızda
- Yanıp sönüyor: Flaş şarj ediyor. Makine resim çekemez.
- Kapalı: Resim çekilirken flaş patlamayacaktır.
Pil azsa, flaş şarj ederken ekran kapanacaktır.
flaş patlar.
52
Çoklu Seçici Kullanarak Ayarlanabilen Özellikler
Mevcut Flaş Modları
Otomatik
U
Aydınlatma loş olduğunda flaş otomatik olarak patlar.
Oto. kırm. göz azaltma işlevi
V
Portreler için en iyi seçimdir. Portrelerde flaşın neden olduğu kırmızı göz etkisini azaltır (A54).
Dolgu flaşı
X
Konu ne kadar parlak olursa olsun, flaş her çekimde patlar. Gölgeleri ve arkadan ışık alan konuları “doldurmak” (aydınlatmak) için kullanın.
Yav aş s enk
Y
Dolgu flaşı yavaş deklanşör hızı ile birlikte kullanılır. Bu, geceleri veya soluk ışıkta çekilen insan konularının portreleri için uygundur. Flaş, ana konuyu aydınlatır; arka planı yakalamak için düşük deklanşör hızları kullanılır.
Arka perde senk
Z
Dolgu flaşı, deklanşöre basmadan patlar ve hareketli nesnelerin arkasında akan ışık efekti oluşturur.
C
Flaşı İndirme
Flaşı kullanmıyorken yavaşça bastırarak kapanmasını sağlayın
Çekim Özellikleri
C
Flaşın Etki Aralığı
Flaşın geniş açı konumu için yaklaşık 0,5 - 6,5 m'lik, telefoto zoom konumu içinse yaklaşık 0,5 - 2,5 m'lik (
Otomatik
olarak ayarlıyken) bir aralığı vardır.
ISO duyarlılığı
53
Çoklu Seçici Kullanarak Ayarlanabilen Özellikler
C
Flaş Modu Ayarı
Ayar, çekim moduna göre değişir. Ayrıntılı bilgi için, bkz. “Mevcut İşlevler” (A51) ve “Varsayılan Ayarlar Listesi” (A61).
Bazı özellikler diğer menü ayarları ile birlikte kullanılamaz. Daha fazla bilgi için bkz. “Birlikte Kullanılamayan Özellikler” (
A
74)
Aşağıdaki durumlarda etkin olan değişen flaş modu ayarı, fotoğraf makinesi kapalı bile olsa belleğine kaydedilir.
A, B, C
-Çekim modu
A
(otomatik) modunda V (oto. kırm. göz azaltma işlevi) seçildiğinde
-
C
Oto. Kırm. Göz Azaltma İşlevi
Bu fotoğraf makinesinde kullanılmaktadır.
Resim çekildikten sonra, makine “kırmızı göz” tespit ederse, Nikon'un Fotoğraf Makinesindeki Kırmızı Göz Azaltma İşlevi resmi kaydedilmeden önce işleme alır.
Resim çekerken aşağıdakilere dikkat edin:
Resmin kaydedilmesi için gereken süre biraz artar.
Çekim Özellikleri
Gelişmiş kırmızı göz azaltma işlevi bazı durumlarda istenen sonucu vermeyebilir.
Çok seyrek olarak, kırmızı göze tabi olmayan alanlar, gelişmiş kırmızı göz işlemesinden etkilenebilir. Böyle durumlarda, bir başka mod seçin ve tekrar deneyin.
veya D kullanıldığında
gelişmiş kırmızı göz azaltma (“Fotoğraf Makinesindeki Kırmızı Göz Azaltma İşlevi”)
özelliği
54
Çoklu Seçici Kullanarak Ayarlanabilen Özellikler
Otomatik zamanlama
1/2501/2 501/250 F5.6F5 .6F5.6
99

Otomatik zamanlama Kullanımı

Otomatik zamanlama, kendiniz de dahil, grup resimleri çekmek için ve deklanşöre basıldığında titreşimi azaltmak için kullanılır. Otomatik zamanlama işlevini kullanırken, tripod kullanmanız önerilir. Fotoğraf makinesini dengelemek için bir tripod kullanırken, ayarlar menüsünde ( ayarlayın.
1
Çoklu seçicideki J (n otomatik zamanlama) düğmesine basın.
2 n
10s
(veya n2s) modunu seçmek için çoklu seçiciyi
k
kullanın ve
n
n2s (2 saniye): makine sarsıntısını önlemek için uygundur.
Çekim modu sahne modunda ayarlanmışsa, Otomatik zamanlama kullanılamaz.
Otomatik zamanlama için seçilen mod görüntülenir.
Birkaç saniye içinde k düğmesine basılmazsa, seçim iptal edilir.
3
Resmi çerçevelendirin ve deklanşöre yarım basın.
Netliği ve pozlamayı ayarlayın.
4
Deklanşöre sonuna kadar basın.
Otomatik zamanlama başlar ve deklanşörün kaç saniye içerisinde serbest kalacağı görüntülenir. Geri sayım yapılırken otomatik zamanlama lambası yanıp söner. Deklanşör bırakıldıktan yaklaşık bir saniye önce lamba yanıp sönmeyi durdurur ve yanık kalır.
Deklanşöre basılıp bırakıldığında, otomatik zamanlama
OFF
Resim çekilmeden önce zamanlayıcıyı durdurmak için deklanşöre tekrar basın.
düğmesine basın.
10s
(10 saniye): grup resimleri için uygundur.
Y
(otomatik serbest bırak) görüntülenir (A41).
moduna geçer.
A
103)
Evcil hayvan portresi
Titreşim azaltma
olarak
özelliğini
Kapalı
olarak
Çekim Özellikleri
55
Çoklu Seçici Kullanarak Ayarlanabilen Özellikler
Gülümseme zamanl.
1/2 50
F5. 6
840
25m 0s

Gülümseyen Yüzlerin Otomatik Olarak Çekilmesi (Gülümseme Zamanl.)

Bu mod seçildiğinde, fotoğraf makinesi yüzleri tespit eder ve deklanşöre basmasanız bile deklanşör serbest kalır.
Bu işlev, çekim modu A (otomatik), A, B, C, D, i, sahne modu ise olduğunda kullanılabilir.
1
Çoklu seçicideki J (n otomatik zamanlama) düğmesine basın.
n
düğmesine basmadan önce, flaş modu, pozlama veya çekim
menüsü ayarları varsa değiştirin.
2 a
(gülümseme zamanl.) öğesini seçmek için, çoklu
k
seçiciyi kullanın ve
Çekim Özellikleri
Birkaç saniye içinde k düğmesine basılmazsa, seçim iptal edilir.
3
Resmi çerçeveleyin ve deklanşöre basmadan konunun
düğmesine basın.
gülümsemesini bekleyin.
Fotoğraf makinesi bir yüz tespit ettiğinde, yüzün etrafında sarı renkte çift kenarlık (netleme alanı) görüntülenir. Fotoğraf makinesi bu yüze netleme yaptığında, çift kenarlık bir an için yeşile döner ve netleme kilitlenir.
En fazla 3 adet yüz tanımlanabilir. Birden fazla yüz tanımlandığında, çerçevenin merkezine en yakın olan yüz çift sarı kenarlık ile ve diğerleri de tekli sarı kenarlık ile çerçevelenir.
Eğer fotoğraf makinesi çift kenarlık ile çerçevelenen yüzün gülümsediğini algılarsa, deklanşör otomatik olarak serbest kalır.
Deklanşör her bırakıldığında, yüz tanıma ve gülen yüz tanıma kullanılarak otomatik çekim tekrarlanır.
Portre
veya
Gece portresi
1/250
1/250 F5.6
F5.6
25m 0s
25m 0s
840
4
Çekimi bitirme.
Gülümseme tanıma işlevini iptal etmek ve çekimi bitirmek için, adım 1'e geri dönün ve seçin.
56
OFF
seçeneğini
Çoklu Seçici Kullanarak Ayarlanabilen Özellikler
B
Gülümseme Zamanl. İle İlgili Notlar
Dijital zoom kullanılamaz.
Bazı çekim koşullarında, yüzler ve gülen yüzler doğru şekilde tespit edilemeyebilir.
Daha fazla bilgi için bkz. “Yüz Tanıma İşlevi Kullanılarak Çekilen Resimlerin Görüntülenmesi” (A80)
Gülümseme zamanl., bazı çekim modları ile aynı anda kullanılamaz. Ayrıntılı bilgi için, bkz. “Mevcut İşlevler” (A51) ve “Varsayılan Ayarlar Listesi” (
Bazı özellikler diğer menü ayarları ile birlikte kullanılamaz. Daha fazla bilgi için bkz. “Birlikte Kullanılamayan Özellikler” (
A
74)
C
Otomatik Zamanlama Lambası Yanıp Söndüğünde
Fotoğraf makinesi bir yüz algıladığında, otomatik zamanlama lambası yanıp söner. Deklanşör serbest kaldıktan hemen sonra lamba yanıp söner.
C
Deklanşörün Manuel Olarak Bırakılması
Deklanşör, deklanşör düğmesine basılarak da serbest bırakılabilir. Hiçbir yüz tespit edilemediğinde, fotoğraf makinesi çerçevenin merkez bölgesindeki konuyu netler.
C
Daha Fazla Bilgi
Daha fazla bilgi için bkz. “Otomatik Netleme” (A81)
A
61).
Çekim Özellikleri
57
Çoklu Seçici Kullanarak Ayarlanabilen Özellikler

Netleme Modunun Kullanılması

İstenen sahneye göre bir netleme modu seçin.
1
Çoklu seçicide I (p netleme modu) düğmesine basın.
2
İstediğiniz modu seçmek için çoklu seçiciyi kullanın ve k düğmesine basın.
Daha fazla bilgi için bkz. “Mevcut Flaş Modları” (A59)
Birkaç saniye içinde k düğmesine basılmazsa, seçim iptal edilir.
Çekim Özellikleri
A
(otomatik netleme) uygulandığında,
olursa olsun, P sadece birkaç saniye görüntülenir (A103).
Resim bilgisi
Otomatik netleme
ayarları ne
58
Çoklu Seçici Kullanarak Ayarlanabilen Özellikler
Mevcut Flaş Modları
Otomatik netleme
A
Fotoğraf makinesi netlemeyi, konunun uzaklığına göre otomatik olarak ayarlar. Konudan objektife olan mesafe 30 cm veya daha fazla ya da maksimum telefoto zoom konumunda 50 cm veya daha fazla olduğunda kullanın.
Makro yakın çekim
D
Çiçeklerin veya küçük nesnelerin yakın çekiminde kullanın. Çekim yaparken konuya ne kadar yakın olabileceğiniz zoom konumuna bağlıdır.
F
ve zoom göstergesinin yeşil yandığı bir zoom konumunda, fotoğraf makinesi objektife 10 cm veya daha uzak olan konulara netleme yapabilir. G tarafından belirtilenden daha geniş açı zoom konumunda, objektife 3 cm veya daha uzak olan konulara netleme yapabilir.
Sonsuz
B
Pencere camının arkasından uzak sahneleri çekerken veya manzara resmi çekerken kullanın. Fotoğraf makinesi netlemeyi otomatik olarak sonsuza yakın ayarlar.
Fotoğraf makinesi yakındaki nesnelere netleme yapamayabilir.
Flaş patlamaz.
Manuel netleme
E
Netleme, objektiften 3 cm ile sonsuz uzaklık arasındaki herhangi bir konu için ayarlanabilir (E2). Fotoğraf makinesinin netleme yapabileceği en yakın mesafe zoom konumuna göre değişir.
Bu işlev, çekim modu A, B, C, D, i, sahne modu ise kullanılabilir.
B
Flaşla Çekim İle İlgili Not
Mesafe 50 cm'den az ise, flaş konunun tümünü tam olarak aydınlatamayabilir.
C
Netleme Modu Ayarı
Ayar, çekim moduna göre değişir. Ayrıntılı bilgi için, bkz. “Mevcut İşlevler” (A51) ve “Varsayılan Ayarlar Listesi” (A61).
Bazı özellikler diğer menü ayarları ile birlikte kullanılamaz. Daha fazla bilgi için bkz. “Birlikte Kullanılamayan Özellikler” (
A
74)
A, B, C
ve D çekim modlarında, değişen netleme modu ayarı makine kapatıldıktan sonra bile makinenin belleğinde
saklanır.
Spor
veya
Özel efektler
olduğunda
Çekim Özellikleri
C
Makro Yakın Çekim
Otmtk netleme modu (A
çalıştırılabilir ve uygun olarak ayarlar. Fotoğraf makinesinin netleme yapma sesini duyabilirsiniz.
D
66) özelliğini kullanamayan sahne modları gibi çekim modlarında,
(makro yakın çekim) ayarlıyken deklanşöre yarım basılmasa bile, fotoğraf makinesi netlemeyi duruma
Devamlı AF
özelliği
59
Çoklu Seçici Kullanarak Ayarlanabilen Özellikler
0.0
Histogram
Pozlama telafisi kılavuzu
Pozlama telafisi değeri
Ayar Açıklama
“+” taraf
Konuyu fotoğraf makinesi tarafından ayarlanan pozlamadan daha parlak yapar.
“-” taraf
Konuyu fotoğraf makinesi tarafından ayarlanan pozlamadan daha koyu yapar.
“0.0“
Pozlama telafisini iptal eder.
840
25m 0s

Parlaklığın Ayarlanması (Pozlama Telafisi)

Resim çekerken pozlama telafisini ayarlayarak, resmin genel parlaklığını ayarlayabilirsiniz.
1
Çoklu seçici üzerindeki K (o pozlama telafisi) düğmesine basın.
2
Bir telafi değeri seçmek için çoklu seçici H ya da
I
üzerine basın.
+0.3
Çekim Özellikleri
3 k
düğmesine basın.
k
düğmesine birkaç saniye içerisinde basılmazsa, seçim ayarlanır ve ayarlar menüsü kapanır.
Deklanşöre k düğmesine basmadan basıldığında bile, seçilen telafi değeri kullanılarak resim çekilebilir.
0.0
dışında bir pozlama telafisi değeri uygulandığında, ekranda değer H simgesi ile gösterilir.
4
Fotoğrafı çekmek için deklanşöre basın.
Pozlama telafisini kapatmak için, 1. adıma geri dönün ve değeri olarak değiştirin.
C
Pozlama Telafisi Değeri
A, B
veya C modunda uygulanan değiştirilmiş pozlama telafisi değeri makine
kapatıldıktan sonra bile makinenin hafızasında saklanır.
Çekim modu
60
Havai fişek gösterisi
kullanılamaz. Pozlama telafisi bir flaş kullanılırken ayarlandığında, telafi hem arka plan pozlamasına hem de flaş çıkışına uygulanır.
0.0
Pozlama telasi
0.0
25m 0s
25m 0s
840
sahne modu (A38) veya D (Manuel) modu (A47) olduğunda, pozlama telafisi
Çoklu Seçici Kullanarak Ayarlanabilen Özellikler
C
Histogramı kullanmak
Histogram, resimdeki tonların dağılımını gösteren bir grafiktir. Pozlama telafisi kullanırken ve flaşsız çekim yaparken bir kılavuz kullanın.
Koyu tonlar solda ve parlak tonlar sağda olmak üzere yatay eksen piksel parlaklığına denk gelir. Düşey eksen piksel sayılarını gösterir.
Pozlama telafisi değerini arttırmak renk dağılımını sağa, azaltmak ise sola kaydırır.

Varsayılan Ayarlar Listesi

Her çekim modundaki varsayılan ayar aşağıda anlatılmıştır.
Sahne modu ile ilgili benzer bilgiler sonraki sayfada bulunabilir.
Otomatik
1
45)
Flaş modu
(A52)
U U
U
Çekim modu
A
(Otomatik) (A31)
A, B, C, D (A i
(User settings (Kullanıcı ayarları)) (A49)
1
Flaş indirildiğinde, bir flaş modu ayarlayamazsınız.
2
Gülümseme zamanlayıcı da seçilebilir.
3
E
(manuel netleme) seçilemez.
zamanlama
(A55)
2
OFF
2
OFF
2
OFF
Netleme modu
(A58)
3
A
A
A
Pozlama telafisi
(A60)
0.0
0.0
0.0
Çekim Özellikleri
A, B, C
ve D
çekim modlarında uygulanan ayar, makine kapatıldıktan sonra bile makinenin
belleğinde saklanır (otomatik zamanlama hariç).
C
Birlikte Kullanılamayan Özellikler
Bazı özellikler diğer menü ayarları ile birlikte kullanılamaz (A74).
61
Çoklu Seçici Kullanarak Ayarlanabilen Özellikler
Sahne modundaki varsayılan ayarlar aşağıda anlatılmıştır.
1
Flaş modu
(A52)
X (A
33)
x (A
34)
b (A
34)
c (A
35)
d (A
35)
e (A
36)
f (A
36)
Z (A
36)
z (A
Çekim Özellikleri
36)
h (A
36)
i (A
36)
k (A
37)
u (A
38)
l (A
38)
m (A
38)
n (A
38)
o (A
39)
p (A
40)
O (A
41)
R (A
42)
s (A
43)
1
Flaş indirildiğinde, bir flaş modu ayarlayamazsınız.
2
Bu ayar değiştirilemez.
3
Bu ayar değiştirilemez. Fotoğraf makinesi otomatik olarak seçtiği sahne moduna uygun flaş modunu seçer.
4
Gülümseme zamanl. öğesi de seçilebilir.
5
A
(otomatik netleme) veya E (manuel netleme) seçilebilir.
6
Bu ayar değiştirilemez. Flaş modu yavaş senk ve kırmızı göz azaltma işlevi ile dolgu flaşı olarak sabitlenir.
7
Kırmızı göz azaltmalı flaş modu ile yavaş senk.'e geçebilir.
8
A
(otomatik netleme) veya D (makro yakın çekim) seçilebilir.
9
Kmlnma azaltıcı seri çkm
10
Flaş,
HDR Kapalı
şekilde ayarlandığında ise patlamaz.
11
Bu ayar
Kolay panorama
2
W
3
U V
2
W
2
W
6
V
7
V U U
2
W
2
W
9
W
2
W
2
W
2
W W
10
X/W
11
W
2
W
14
W
2
W
kullanıldığında, flaş patlamaz.
olarak ayarlandığında X (dolgu flaşı) öğesine sabitlenir ve
kullanıldığında değiştirilemez.
zamanlama
OFF OFF
4
OFF OFF
2
OFF
4
OFF OFF OFF OFF OFF OFF OFF OFF OFF
2
OFF OFF OFF
11
OFF
13
Y
OFF
2
OFF
Otomatik
(A55)
Netleme modu
(A58)
2
B
2
A
2
A
2
B
5
A
2
A
2
A
8
A
8
A
2
B
2
B
2
p
2
p
8
A
2
B
8
A
2
A
12
A
8
A A
8
A
HDR Kapalı
Pozlama telafisi
(A60)
0.0
0.0
0.0
0.0
0.0
0.0
0.0
0.0
0.0
0.0
0.0
0.0
0.0
0.0
2
0.0
0.0
0.0
0.0
0.0
0.0
0.0
seçeneğinden başka
62
Çoklu Seçici Kullanarak Ayarlanabilen Özellikler
12
Bu ayar
Kolay panorama
netleme), D (makro yakın çekim) veya B (sonsuzluk) seçilebilir.
13
Otomatik serbest bırak (A41) açık veya kapalı olarak ayarlanabilir. Otomatik zamanlama kullanılamaz.
14
Yüksek ISO monokrom
kullanıldığında değiştirilemez.
veya
Silüet
kullanıldığında, flaş patlamaz.
Panorama yardımı
kullanılırken A (otomatik
Çekim Özellikleri
63
d
25m 0s25m 0s25m 0s
1/2501/250
84084 0840
F5.6F5 .6F5.6
1/250
Sürekli
Ölçüm
Beyaz dengesi
Özel Picture Control
Picture Control
Resim boyutu
Resim kalitesi
Çekim menüsü
(Menü) Düğmesi (Çekim Modu) Kullanılarak Ayarlanabilen
Özellikler
Çekim menüsü çekim modundayken d düğmesine basılarak değiştirilebilir.
Mevcut işlevler, çekim moduna göre değişir.
İşlev
Resim kalitesi (A69) Resim boyutu (A71)
Çekim Özellikleri
Picture Control (A65) Özel Picture Control (A65) Beyaz dengesi (A65) Ölçüm (A65) Sürekli (A65) ISO duyarlılığı (A66) Pozlama basamaklama (A66) AF alanı modu (A66) Otmtk netleme modu (A66) Flaş pozlama telafisi (A66) Gürültü azaltma filtresi (A66) Dahili ND filtresi (A66) Etkin D-Lighting (A66) User settings kaydet (A66) User settings sıfırla (A66) Zoom belleği (A66) Başlangıç zoom konumu (A67)
1
Çevirmeli ayar düğmesi seçilebilir. Daha fazla bilgi için bkz. “Her Sahnenin Karakteristikleri” (
2
Bu işlev i modu kullanılırken ayarlanamaz.
C
Birlikte Kullanılamayan Özellikler
Bazı özellikler diğer menü ayarları ile birlikte kullanılamaz (A74).
C
Daha Fazla Bilgi
Daha fazla bilgi için bkz. “Temel Menü İşlemleri“ (A6).
64
y
olarak seçildiğinde, sahne tipi seçilebilir. Bazı sahne modlarında diğer ayarlar
A A, B, C, D, i ww w ww w
– – – – – – – – – – – – – – – – –
A
33).
w w w w w w w w w w w w w w w w
w
y
1,
X
– – – – – – – – – – – – – – – –
2
d
(Menü) Düğmesi (Çekim Modu) Kullanılarak Ayarlanabilen Özellikler

Çekim Menüsündeki Seçenekler

Seçenek Açıklama
Resim kalitesi
Resim boyutu
1
1
Picture Control (COOLPIX Picture Control)
Özel Picture Control (COOLPIX Özel Picture Control)
Beyaz dengesi
Ölçüm
Sürekli
1
1
1
Kaydedilecek resim kalitesini seçin (sıkıştırma oranı) (A69). varsayılan resim kalitesi ayarıdır.
Kaydedilecek resim boyutunu seçin (A71). F ayardır.
1
Çekim sahnesine veya tercihlerinize göre resim kaydetme ayarları değiştirir.
Standart
Görüntüleri çekim sahnesine veya tercihlerinize göre kaydetmek için resim düzenleme seçeneklerini ayarlayabilen COOLPIX Picture Control içinde özelleştirilmiş ayarları saklayabilmenize olanak sağlar.
Resimdeki renkleri gözle görülene en yakın olacak şekilde ayarlar.
Otomatik (normal)
kullanılabilse de, varsayılan ayar sonuçları tatmin edici değilse daha iyi sonuçlar elde etmek için gökyüzü koşullarına veya ışık kaynağına uygun olan beyaz dengesi ayarını kullanabilirsiniz.
Ön. belirl. byz ayarı için ön ayar değeri genellikle A, B, C, D ve i çekim modlarına uygulanır.
Konunun parlaklığını ölçmek için makinenin kullandığı yöntemi seçer. Fotoğraf makinesi parlaklık ölçümünü temel alarak, deklanşör hızı ile diyafram değerinin bir kombinasyonu olan pozlamayı ayarlar.
Matris
varsayılan ayardır.
Bir dizi resim çekmek için kullanılacak modu ayarlar.
Tek
varsayılan ayardır (yani bir seferde sadece tek bir resim çekilir).
Sürekli Y, Sürekli D, Ön çekim önbelleği
olduğunda, deklanşöre sonuna kadar basılıyken resimler arka arkaya çekilir.
Sürekli Y: 120 fps, Sürekli Y: 60 fps
ayarlıysa, deklanşöre sonuna kadar basıldığında belirtilen sayıda resim arka arkaya çekilir.
Aralıklı çekim
ayarlı olduğunda, deklanşöre sonuna kadar bir kez basıldığında resimler belirlenmiş olan aralıklarla arka arkaya çekilir.
4000×3000
varsayılan ayardır.
(varsayılan ayar) çoğu aydınlatma tipi için
veya
BSS (A
veya
Ardışık 16 çekim
30 sn., 1 dk., 5 dk.
Normal
varsayılan
38) ayarlı
veya
10 dk.
A
69
71
E
27
E
31
E
E
E
Çekim Özellikleri
32
36
37
65
d
(Menü) Düğmesi (Çekim Modu) Kullanılarak Ayarlanabilen Özellikler
Seçenek Açıklama
ISO duyarlılığı
Pozlama basamaklama
AF alanı modu
Çekim Özellikleri
Otmtk netleme modu
Flaş pozlama telafisi
Gürültü azaltma filtresi
Dahili ND filtresi
Etkin D-Lighting
User settings kaydet User settings sıfırla
Zoom belleği
A
Yüksek ISO duyarlıl ığı daha karanlık konuların resimlerini çekmenize olanak sağlar. Buna ek olarak, aynı parlaklığa sahip konularda bile, resimler daha hızlı deklanşör hızlarında çekilebilir ve makinenin titremesinin ve konunun
1
hareket etmesinin neden olduğu bulanıklık azaltılabilir. ISO duyarlılığı
Otomatik
(varsayılan ayar) olarak ayarlandığında, fotoğraf makinesi ISO
E
41
duyarlılığını otomatik olarak ayarlar.
D
(Manuel) modunda,
Otomatik
veya
Otomatik sabit aralık
seçili
ise ISO duyarlılığı ISO 80'e sabitlenir.
Pozlama (parlaklık) sürekli çekim sırasında otomatik olarak değişebilir.
Kapalı
varsayılan ayardır.
E
42
Fotoğraf makinesinin, otomatik netlemeyi kullanarak netleme alanını nasıl
1
Yüz önceliği (A (geniş)
80),
,
Konuyu izleme
Otomatik, Manuel, Merkez (normal), Merkez
veya
Hedef bulan AF (A
79) olarak
E
43
belirleyeceğini ayarlar.
Tek kare AF
deklanşöre yarıya kadar basıldığında netleme yapar. seçildiğinde, fotoğraf makinesi deklanşöre yarım basılmasa bile netleme
(varsayılan ayar) seçildiğinde, fotoğraf makinesi sadece
Devamlı AF
E
47
yapar. Fotoğraf makinesinin netleme yapma sesini duyabilirsiniz. Flaş seviyesini ayarlar. Flaş çok parlak veya çok karanlık olduğunda bu
seçeneği kullanın.
0.0
varsayılan ayardır.
Bir resmi kaydederken normalde gerçekleştirilen kumlanma azaltma
Normal
işlevinin gücünü ayarlar. Dahili ND filtres i için
seçin. Konunun çok parlak olmasından doğan aşırı pozlama gibi
1
durumlarında bu özelliği
varsayılan ayardır.
Açık, Otomatik
veya
Açık
olarak ayarlayın; böylece fotoğraf
Kapalı
(varsayılan ayar) öğesini
E
E
E
48
48
49
makinesine giren ışık miktarı azaltılır. Resim çekerken aydınlatmalardaki ve gölgelerdeki kontrast ayrıntısı
kaybını engeller.
Kapalı
varsayılan ayardır.
E
50
Mevcut ayarlar i (A49) çevirmeli ayar düğmesinde kaydedilir. 49
i
çevirmeli ayar düğmesinde kayıtlı ayarlar sıfırlanır. 50
Zoom kontrolü
Açık
olarak ayarlıyken çalıştırıldığında, makine kademeli olarak zoom objektifinin önceden ayarlanmış olan odak uzaklığına geçer (35 mm [135] formatlı görüş açısına eşdeğer).
Odak uzaklığı seçim ekranını görüntülemek için ve ardından
k
düğmesine basın. Açık [w]/Kapalı ayarını
Kapalı
varsayılan ayardır.
Açık
seçeneğini seçin
E
51
değiştirmek için k düğmesine basın, ardından seçimi uygulamak için
K
çoklu seçicide
düğmesine basın.
66
d
(Menü) Düğmesi (Çekim Modu) Kullanılarak Ayarlanabilen Özellikler
Seçenek Açıklama
Fotoğraf makinesi açıkken, zoom konumu zoom objektifinin önceden
Fn düğmesi
2
ayarlanmış olan odak uzaklığına geçer (35 mm [135] formatlı görüş açısına eşdeğer).
24 mm
varsayılan ayardır.
kullanılarak w (fonksiyon) düğmesine atanmışsa, çekim sırasında w (fonksiyon)
Başlangıç zoom konumu
1
Bu fonksiyon düğmesine basarak ayarlar menüsü ekranda gösterilebilir.
w
(fonksiyon) düğmesinin kullanılması ile ilgili detaylı bilgi için, bkz. A68.
2
Bu işlev i modu kullanılırken ayarlanamaz.
E
A
51
Çekim Özellikleri
67

Fn (Fonksiyon) Düğmesi Kullanılarak Ayarlanabilen Özellikler

Seçeneği uygulama
Aşağıdaki fonksiyonlar da, d düğmesine basarak ilgili menünün görüntülenmesi yerine w (fonksiyon) düğmesine basılarak ayarlanabilir.
Bu özellik, çekim modu A, B, C, D veya i olduğunda kullanılabilir.
Resim kalitesi (A69) Sürekli (A65) Resim boyutu (A71) ISO duyarlılığı (A66) Picture Control (A65) AF alanı modu (A66) Beyaz dengesi (A65) Dahili ND filtresi (A66) Ölçüm (A65) Titreşim azaltma (A104)
1
Çekim ekranını görüntülemek için w (fonksiyon) düğmesine basın.
U Fn düğmesi
(
Sürekli
Çekim Özellikleri
2
Menü öğesini seçmek için çoklu seçiciyi kullanın.
Başka bir fonksiyon atamak için, fonksiyon menüsünden U
düğmesi
görüntülenen menüden istenen fonksiyonu seçin.
fonksiyon menüsü ve w (fonksiyon) düğmesine en son atanan fonksiyonun ayar öğeleri
varsayılan ayardır) görüntülenir.
Tek
Fn
öğesini seçin ve k düğmesine basın. Sonra,
3
Fonksiyonun atanması bittiğinde, k düğmesine veya w (fonksiyon) düğmesine basın.
Fotoğraf makinesi, çekim ekranına geri döner.
68

Resim Kalitesinin ve Resim Boyutunun Değiştirilmesi

Kayıt için resim kalitesi (sıkıştırma oranı) ve resim boyutu seçilebilir.

Resim kalitesi

Daha yüksek bir resim kalitesi ayarı ile, daha fazla detaylara sahip bir ifade elde edilir, ancak dosya boyutu da büyüdüğünden kaydedilebilecek (
Çekim ekranı M d düğmesi (A6) M Çekim menüsü M Resim kalitesi öğesini görüntüleyin
A
73) resim sayısı azalır.
a
b
d
e
Seçenek
Fine
Normal (varsayılan ayar)
RAW (NRW) +
1, 2
Fine RAW (NRW) +
1, 2
Normal
Normal
ayarından daha iyi resim kalitesi.
Yaklaşık 1:4 sıkıştırma oranı Normal resim kalitesi, çoğu uygulama için uygundur.
Yaklaşık 1:8 sıkıştırma oranı
İki resim aynı anda k aydedilir: bir RAW (NRW) resim ve bi r üstün kaliteli JPEG resim.
İki resim aynı anda kaydedilir: bir RAW (NRW) resim ve bir normal kalitede JPEG resim.
Açıklama
Resim sensöründen ham veriler kaydedilir. Çekim yaptıktan sonra, izleme
F
RAW (NRW)
menüsündeki (A84)
1, 2
dosyaları oluşturabilirsiniz.
RAW (NRW)
RAW (NRW) işleme
seçildiğinde,
öğesini kullanarak JPEG resim
Resim boyutu F
4000×3000
olarak sıfırlanır.
Dosya formatı: RAW (NRW, Nikon'un kendi formatı)
1
RAW (NRW) resimler sahne modunda seçilemez.
2
Dahili bellekte resim saklanamaz çünkü dosya boyutu çok büyük.
C
COOLPIX P330 RAW (NRW) Resimler
Çekilen resmin uzantısı “.NRW”dir.
RAW (NRW) resimler basılamaz. yazıcılar kullanılarak veya dijital fotoğraf laboratuvarlarında basılmalarına olanak sağlar.
RAW (NRW) formatındaki resimler için, RAW (NRW) işleme dışında bir düzenleme işlemi gerçekleştirilemez. Bu tür resimleri düzenlemek için, önce
RAW (NRW) resimlerini bir bilgisayarda görüntüleyebilmek için ViewNX 2 bilgisayarda kurulu olmalıdır. Capture NX 2 programı da RAW (NRW) resimler ile uyumludur.
Birlikte verilen ViewNX 2 CD-ROM'u öğesini kullanarak ViewNX 2 programını bir bilgisayara yükleyin (bkz. “ViewNX 2 Kullanılması” ( ViewNX 2 kullanımı hakkında daha fazla bilgi için, ekrandaki talimatlara ve ViewNX 2 içinde bulunan yardım bilgisine bakınız.
RAW (NRW) işleme (A
RAW (NRW) işleme
A
88)).
85) ile JPEG resimler oluşturmak, resimlerin PictBridge uyumlu
kullanılarak JPEG resimler oluşturun ve sonra JPEG resimleri düzenleyin.
Çekim Özellikleri
69
Resim Kalitesinin ve Resim Boyutunun Değiştirilmesi
C
Resim Kalitesi Ayarı
Resim kalitesi ayarı, çekim ve izleme sırasında ekranda görüntülenen bir simgeyle gösterilir (A8 ila 10).
Resim kalitesi
Bu ayar ayrıca diğer çekim modları için de uygulanabilir (i ve modları hariç).
RAW (NRW) resimler sahne modunda kaydedilemez. Mod, diğer çekim modlarından sahne moduna geçtiğinde, resim kalitesi duruma uygun olarak aşağıdaki gibi değişir.
-
-
Resim kalitesi
zoom kullanılamaz.
Bazı özellikler diğer menü ayarları ile birlikte kullanılamaz. Daha fazla bilgi için bkz. “Birlikte Kullanılamayan Özellikler” (A74).
C
Aynı zamanda kaydedilen RAW (NRW) resim ve JPEG resim aynı dosya numarasını taşırlar, ancak “.NRW” ve “.JPG” (E95) şeklinde kendilerine özgü dosya uzantılarına sahiptirler.
Çekim Özellikleri
Fotoğraf makinesinde resimleri izlerken sadece JPEG resim görüntülenir.
JPEG resim l düğmesine basılarak silindiğinde, aynı anda kaydedilen RAW (NRW) resmin de silineceğini unutmayın.
C
Daha fazla bilgi için bkz. “Kalan Poz Sayısı” (A73).
Daha fazla bilgi için bkz. “Dosya ve Klasör Adları” (E95).
Resim kalitesi
RAW (NRW)
ayarlandığında, resim kalitesi
RAW (NRW) + Fine
seçeneği
seçilerek ve menüler görüntülenirken ayar kadranı çevrilerek değiştirilebilir.
Kolay panorama
Fine
olarak değişir.
veya
RAW (NRW) + Normal
RAW (NRW), RAW (NRW) + Fine
ayarlandığında, resim kalitesi sırasıyla
veya
RAW (NRW) + Normal
RAW (NRW) ve JPEG Resimlerin Aynı Anda Kaydedilmesi
Daha Fazla Bilgi
çekim modları ile
Fine
veya
olarak ayarlandığında, dijital
3D fotoğrafçılık
Normal
sahne
olarak değişir.
70
Resim Kalitesinin ve Resim Boyutunun Değiştirilmesi

Resim Boyutu

Kayıtlı resimler için resim boyutunu (piksel miktarı) ayarlayabilirsiniz. Resim ne kadar büyükse baskı boyutu da o derece büyür veya hafif ölçüde “grenli” görüntülenebilir, bu da kaydedilebilecek (
Çekim ekranı M d düğmesi (A6) M Çekim menüsü M Resim boyutu öğesini görüntüleyin
A
73) resimlerin sayısını sınırlandırır.
1
Seçenek
4000×3000
F
(varsayılan ayar)
E
3264×2448
L
2272×1704
B
1600×1200
f
640×480
u
3968×2232
O
1920×1080
I
3984×2656
H
3000×3000
1
Çekilen toplam piksel sayısı ve yatay ve dikey olarak çekilen piksellerin sayısı. Örnek: F
4000×3000
2
300 dpi çözünürlükte baskı boyutu. Baskı boyutları, baskı çözünürlüğü (dpi) tarafından piksel sayısına ayrılarak ve 2,54 cm ile çarpılarak hesaplanır. Fakat, aynı resim boyutunda, yüksek çözünürlükte basılan resimler belirtilen boyuttan daha küçük basılır ve düşük çözünürlükte basılanlar belirtilen boyuttan daha büyük basılır. RAW (NRW) resimlerin baskı boyutu, RAW (NRW) işlenmiş resimlerin resim boyutuna bağlı olarak farklılık gösterir (
A
85).
= 12 mega piksel, 4000 × 3000 piksel
En boy oranı
(yatay: dikey)
4:3 34 × 25
4:3 28 × 21
4:3 19 × 14
4:3 13 × 10
4:3 5 × 4
16:9 33 × 19
16:9 16 × 9
3:2 34 × 22
1:1 25 × 25
Baskı boyutu
2
(cm)
(yaklaşık)
Çekim Özellikleri
71
Resim Kalitesinin ve Resim Boyutunun Değiştirilmesi
C
Resim Boyutu Ayarı
Resim boyutu ayarı, çekim ve izleme sırasında ekranda görüntülenen bir simgeyle gösterilir (A8 ila 10).
Resim boyutu
Bu ayar ayrıca diğer çekim modları için de uygulanabilir (i ve sahne modları hariç).
RAW (NRW) resimlerden boyutu seçilebilir (en fazla 4000 × 3000 piksele kadar).
RAW (NRW) + Fine
Ancak
Bazı özellikler diğer menü ayarları ile birlikte kullanılamaz. Daha fazla bilgi için bkz. “Birlikte Kullanılamayan Özellikler” (
A
Çekim Özellikleri
Resim boyutu
u 3968×2232, O 1920×1080, I 3984×2656
74)
seçilerek ve menüler görüntülenirken ayar kadranı çevrilerek değiştirilebilir.
RAW (NRW) işleme (A
veya
RAW (NRW) + Normal
85) kullanarak JPEG resimler oluşturduğunuzda, JPEG resimlerin
seçildiğinde, JPEG resmin
Kolay panorama
veya H
3000×3000
çekim modları ile
Resim boyutu
ayarı yapılabilir.
öğelerini seçemezsiniz.
3D fotoğrafçılık
72
Resim Kalitesinin ve Resim Boyutunun Değiştirilmesi
Kalan Poz Sayısı
Aşağıdaki tablo, 4 GB bellek kartında kaydedilebilecek yaklaşık resim sayısını listeler. JPEG sıkıştırma nedeniyle, bellek kartları aynı kapasiteye sahip olsalar ve resim kalitesi ile resim boyutu ayarları aynı olsa bile, resmin kompozisyonuna bağlı olarak gerçekte kaydedilebilen resimlerin sayısı önemli ölçüde farklılık gösterir. Buna ek olarak, kaydedilebilecek resim sayısı bellek kartının markasına bağlı olarak da değişiklik gösterir.
Resim boyutu Resim kalitesi
4000×3000
F
3264×2448
E
2272×1704
L
1600×1200
B
640×480
f
3968×2232
u
1920×1080
O
3984×2656
I
3000×3000
H
Kalan poz sayısı 10.000 veya daha fazla ise, “9999” görüntülenir.
Bellek kartını çıkardıktan sonra, çekim sırasında dahili belleğe kaydedilebilecek pozlama sayısını
Fine Normal RAW (NRW)
Fine Normal
Fine Normal
Fine Normal
Fine Normal
Fine Normal
Fine Normal
Fine Normal
Fine Normal
ekranda belirten göstergeyi kontrol edin (yaklaşık 15 MB).
+ Fine
veya
RAW (NRW) + Normal
olarak ayarlandığında, dahili bellekte resim saklanamaz çünkü
Kalan poz sayısı (4 GB)
620
1110
140
930
1650
1880 3350
3650 6350
20.100
30.100
840
1500
3440 6030
710
1270
830
1470
Resim kalitesi RAW (NRW), RAW (NRW)
dosya boyutu çok büyüktür.
Çekim Özellikleri
C
1:1 Boyutundaki Resimlerin Basılması
1:1 olarak ayarlanmış boyuttaki resimleri bastırırken yazıcıyı “Kenarlık” ayarına getirin. Resimler yazıcıya bağlı olarak 1:1 oranında bastırılamayabilir. Yazıcının talimat kitapçığına bakın veya daha fazla bilgi için yazıcı yetkili satıcısıyla temasa geçin.
73

Birlikte Kullanılamayan Özellikler

Bazı özellikler diğer menü ayarları ile birlikte kullanılamaz.
Kısıtlanmış işlev Ayar Açıklama
Flaş modu
Otomatik zamanlama/ Gülümseme zamanl.
Çekim Özellikleri
Netleme modu
Resim kalitesi
Resim boyutu
Netleme modu (
A
58)
Sürekli (A65)
Pozlama basamaklama (
AF alanı modu (A66)
Gülümseme zamanl. (A56)
AF alanı modu (A66)
Sürekli (A65)
Resim kalitesi (A69)
Sürekli (A65)
B
(sonsuz) seçildiğinde, flaş kullanılamaz.
Sürekli Y, Sürekli D, Ön çekim önbelleği, Sürekli Y: 120 fps Sürekli Y: 60 fps, BSS
kullanılamaz. Flaş kullanılamaz.
A
66)
Konuyu izleme
zamanl. kullanılamaz.
Gülümseme zamanl. seçildiğinde, netleme modu A olarak sıfırlanır (otomatik netleme).
Konuyu izleme
kullanılmaz.
Ön çekim önbelleği Resim kalitesi
Sürekli Y: 120 fps (NRW), RAW (NRW) + Fine
kullanılamaz.
RAW (NRW)
olarak sabitlenir.
RAW (NRW) + Fine
seçildiğinde, JPEG resmin Ancak u veya
H 3000×3000
Ön çekim önbelleği
D
(2048 × 1536 piksel) olarak sabitlenir.
Sürekli Y: 120 fps Resim boyutu
Ardışık 16 çekim
D
(2560×1920 piksel) olarak sabitlenir.
veya
Ardışık 16 çekim
seçildiğinde, otomatik zamanlama/gülümseme
seçildiğinde, E (manuel netleme)
veya
Ardışık 16 çekim
öğesi
Normal
olarak sabitlenir.
veya
Sürekli Y: 60 fps
ve
seçildiğinde,
3968×2232, O 1920×1080, I 3984×2656
Resim boyutu F 4000×3000
veya
RAW (NRW) + Normal Resim boyutu
öğelerini seçemezsiniz.
seçildiğinde,
veya
Sürekli Y: 60 fps
öğesi A (1280 × 960 piksel) olarak sabitlenir.
seçildiğinde,
seçildiğinde, flaş
seçildiğinde,
seçildiğinde,
RAW (NRW) + Normal
ayarı yapılabilir.
Resim boyutu
Resim boyutu
öğesi
seçildiğinde,
öğesi
,
RAW
74
Kısıtlanmış işlev Ayar Açıklama
Ön çekim önbelleği, Sürekli Y: 120 fps, Sürekli Y: 60 fps
veya
Ardışık 16 çekim
Otomatik
olarak sabitlenir.
ISO duyarlılığı Otomatik Kapalı
dışında bir moda ayarlandığında, ISO duyarlılığı için
maksimum değer ISO 800 olarak ayarlanır.
Etkin D-Lighting Kapalı ISO duyarlılığı
kullanılamaz.
Çekim için
Monokrom
Otomatik (normal) Etkin D-Lighting Kapalı
Kontrast
ayarda
Etkin D-Lighting
ayarlandığında, Sürekli ve
Pozlama basamaklama
Sürekli
öğesi
Pozlama basamaklama
A
66)
Pozlama basamaklama
moda ayarlandığında,
Sürekli Y, Sürekli D, Ön çekim önbelleği
otomatik zamanlama aynı anda kullanılamaz. Otomatik zamanlama ayarlandığında, tek bir resim çekilir.
Fotoğraf makinesi gülümseyen yüzler algıladığında ve deklanşör bırakıldığında, sadece bir resim çekilir. seçildiğinde, sürekli çekim ayarlandığında, bir resim çekil dikten soran çekim otomatik olarak sona erer.
RAW (NRW), RAW (NRW) + Fine
seçildiğinde,
Ardışık 16 çekim Monokrom
kullanılamaz.
seçildiğinde,
öğesindeki
seçildiğinde,
olarak sabitlenir.
dışındaki bir ayara sahipse, manuel
ayarlanamaz.
öğesi
Kapalı
Ölçüm
seçeneği
Tek
dışında herhangi bir moda ayarlandığında,
seçeneği seçeneği
Sürekli
Tek
Sürekli Y: 120 fps, Sürekli Y: 60 fps, BSS
kullanılamaz.
seçili olduğunda
ISO duyarlılığı
Beyaz dengesi
Picture Control
Ölçüm
Sürekli/ Pozlama basamaklama
Sürekli (A65)
Etkin D-Lighting (
A
66)
Picture Control (A65)
Etkin D-Lighting
A
66)
( Etkin D-Lighting
(A66)
Sürekli (A65)/ Pozlama basamaklama (
Otomatik zamanlama
A
55)
(
Gülümseme zamanl.
A
56)
(
Resim kalitesi (A69)
Picture Control (
A
65)
Birlikte Kullanılamayan Özellikler
ve
BSS
öğesi
Yks 2
öğesi
ile
ise
ve
ISO duyarlılığı
olarak ve
Etkin D-Lighting
dışındaki bir moda ayarlandığında,
1600, 3200, Yks 1
Beyaz dengesi
dışında herhangi bir moda
Matris
seçeneğine sıfırlanır.
aynı anda kullanılamaz.
Kapalı
seçeneğine sıfırlanır.
Kapalı
ayar
Pozlama basamaklama
dışında herhangi bir
Tek
seçeneğine sıfırlanır .
veya
Ön çekim önbelleği
modunda çalışır. Aralıklı çekim
veya
RAW (NRW) + Normal
Çekim Özellikleri
75
Birlikte Kullanılamayan Özellikler
Kısıtlanmış işlev Ayar Açıklama
AF alanı modu
Çekim Özellikleri
Otmtk netleme modu
Etkin D-Lighting
Tarihi bas
Ses ayarları
Gülümseme zamanl. (A56)
Netleme modu
A
58)
(
Picture Control (A65)
Beyaz dengesi
A
65)
(
Gülümseme zamanl. (A56)
Netleme modu
A
58)
( AF alanı modu
(A66)
ISO duyarlılığı (A66)
Resim kalitesi (A69)
Sürekli (
A
65)
Sürekli (A65)
Pozlama basamaklama (A66)
Fotoğraf makinesi uygulanan bağımsız olarak yüz tanıma kullanarak resim çeker.
Konuyu izleme
için
B
(sonsuz) netleme modu olarak seçilirse, uygulanan AF alanı modu seçeneğine bakılmaksızın fotoğraf makinesi sonsuza netlenir.
E
(manuel netleme) ayarlandığında, AF alanı modu
ayarlanamaz.
Hedef bulan AF
olarak ayarlandığında, fotoğraf makinesi bir yüzü netler veya 9 netleme alanı içinden makineye en yakın konunun bulunduğu netleme alanlarını seçer.
Hedef bulan AF byz ayarı
,
Ampul ışığı, Floresan FL1, Floresan FL2
Floresan FL3
veya beyaz dengesi ince ayarı yapıldığında, fotoğraf makinesi bir yüzü netler veya 9 netleme alanı içinden makineye en yakın konunun bulunduğu netleme alanlarını seçer.
Otomatik netleme modu seçeneği, gülümseme zamanlayıcı seçildiğinde değiştirilemez.
Netleme modu netleme modu
Yüz önceliği
ayarını kullanarak çalışır.
ISO duyarlılığı
ayarlandığında,
RAW (NRW), RAW (NRW) + Fine
seçildiğinde, tarihi bas işlevi kullanılamaz.
Ön çekim önbelleği, Sürekli Y: 120 fps
seçildiğinde, tarihi bas işlevi kullanılamaz.
Sürekli Y, Sürekli D, Ön çekim önbelleği, Sürekli Y: 120 fps Sürekli Y: 60 fps, BSS
deklanşör sesi devre dışı kalır. Deklanşör sesi devre dışıdır.
AF alanı modu
dışında bir ayar seçildiğinde ve çekim
seçildiğinde ve
seçildiğinde ve
veya
Renk sıcaklığı seç
B
(sonsuz) olarak ayarlandığında, otomatik
Tek kare AF
seçildiğinde, otomatik netleme
seçeneği
Etkin D-Lighting
ayarını kullanarak çalışır.
1600, 3200, Yks 1
veya
Ardışık 16 çekim
seçeneğinden
Picture Control Monokrom
Beyaz dengesi Ön. belirl.
olarak ayarlandığında
Tek kare AF
veya
kullanılamaz. veya
RAW (NRW) + Normal
veya
,
Yks 2
olarak
Sürekli Y: 60 fps
seçildiğinde,
,
76
Birlikte Kullanılamayan Özellikler
Kısıtlanmış işlev Ayar Açıklama
Gülümseme zamanl.
Göz kırpma uyarısı
Dijital zoom
B
Dijital Zoom İle İlgili Notlar
Dijital zoom bazı çekim modları ile kullanılamaz.
Dijital zoom devredeyken, AF alanı modu veya ölçüm modu için mevcut olan seçenekler (E77) kısıtlıdır.
(A56)/Sürekli
A
65)/Pozlama
( basamaklama (
Gülümseme zamanl.
A
56)
( Netleme modu
(
A
58)
Resim kalitesi (A69)
Sürekli (A65) AF alanı modu
(A66)
Zoom belleği (
Gülümseme zamanl. kullanıldığında, seçeneğe ayarlandığında veya pozlama basamaklaması ayarlandığında, göz kırpma uyarısı gerçekleşmez.
A
66) Gülümseme zamanl. seçildiğinde dijital zoom kullanılamaz.
E
(manuel netleme) seçildiğinde, dijital zoom kullanılamaz.
RAW (NRW), RAW (NRW) + Fine
seçildiğinde dijital zoom kullanılamaz.
Ardışık 16 çekim Konuyu izleme
Zoom belleği
A
66) kullanılamaz.
seçildiğinde dijital zoom kullanılamaz.
seçildiğinde dijital zoom kullanılamaz.
seçeneği
veya
Açık
olarak ayarlandığında dijital zoom
Sürekli Tek
RAW (NRW) + Normal
dışındaki bir
Çekim Özellikleri
77
Birlikte Kullanılamayan Özellikler
Deklanşör Hızının Kontrol Mesafesi (A, B, C, D Modları)
Deklanşör hızının kontrol mesafesi ISO duyarlılığı ayarına göre değişiklik gösterir. Buna ek olarak, kontrol mesafesi aşağıdaki sürekli çekim ayarlarında değişir.
Ayar Kontrol mesafesi
Otomatik2, Otomatik sabit aralık
ISO 80, 100
ISO 200
ISO 400
ISO duyarlılığı (A66)
Çekim Özellikleri
1
ISO 800
ISO 1600
ISO 3200
Yks 1
Yks 2
Sürekli Y, Sürekli D, BSS 1/2000 - 1/8 sn Ön çekim önbelleği,
Ardışık 16 çekim Sürekli Y: 120 fps 1/4000 - 1/125 sn
Sürekli (A65)
Sürekli Y: 60 fps 1/4000 - 1/60 sn
Aralıklı çekim
1
ISO duyarlılığı ayarı sürekli çekim ayarına bağlı olarak kısıtlanır (A75).
2
D
modunda, ISO duyarlılığı ISO 80 olarak sabitlenir.
2
1/2000 - 1 sn (A, B, C modu)
D
1/2000 - 60 sn (
1/2000 - 15 sn (
modu)
A, B, C
modu)
1/2000 - 60 sn (D modu)
A, B, C
1/2000 - 8 sn ( 1/2000 - 60 sn (
D
modu)
modu)
1/2000 - 4 sn (A, B, C modu)
D
1/2000 - 60 sn (
1/2000 - 2 sn (
modu)
A, B, C
modu)
1/2000 - 30 sn (D modu)
A, B, C
1/2000 - 1 sn ( 1/2000 - 15 sn (
D
modu)
modu)
1/2000 - 1/2 sn (A, B, C modu) 1/2000 - 8 sn (D modu)
1/2000 - 1/4 sn (A, B, C modu) 1/2000 - 2 sn (D modu)
A, B, C
1/2000 - 1/8 sn (
modu)
1/2000 - 2 sn (D modu)
1/4000 - 1/30 sn
1/2000 - 1 sn (
A, B
veya C modunda ISO duyarlılığı ISO 3200 olarak ayarlandığında 1/2 sn’ye, ISO duyarlılığı Yks 1 olarak ayarlandığında 1/4 sn'ye ve ISO duyarlılığı Yks 2 olarak ayarlandığında ise 1/8 sn'ye kadar)
78

Konuya Netleme Yapılması

1/2501/2 501/250 F5.6F5 .6F5.6
Netleme alanı
1/2501/2 501/250 F5.6F5. 6F5.6
Netleme alanı
Netleme alanı veya netlemeyi ayarlamak için netleme aralığı, çekim moduna ve netleme moduna göre değişiklik gösterir (
A, B, C, D
alanı ayarlanabilir.

Hedef Bulan AF'nin Kullanılması

AF alanı modu A, B, C, D
bastığınızda aşağıdaki işlemler sırasında fotoğraf makinesi netlemeyi ayarlayacaktır.
Fotoğraf makinesi asıl konuyu tespit ettiğinde o konuyu netler. Konuya netleme yapıldığında, konunun boyutuna denk netleme alanları yeşil yanacaktır (birden fazla alan yanabilir). İnsan yüzü algılanırken fotoğraf makinesi öncelikli olarak bu yüze odaklanır.
Fotoğraf makinesinin 9 netleme alanı vardır ve asıl konuyu tespit etmediği takdirde fotoğraf makinesine en yakın konuyu barındıran netleme alanlarını otomatik olarak seçer. Konuya netleme yapıldığında, netleme yapılan netleme alanları yeşil renkte yanar.
B
Hedef Bulan AF ile İlgili Notlar
Çekim koşullarına bağlı olarak, fotoğraf makinesinin ana konu olarak tespit ettiği konu farklılık gösterebilir.
Fotoğraf makinesi aşağıdaki koşullarda ana konuyu uygun şekilde tanımayabilir:
- Konu çok karanlık veya çok aydınlık olduğunda
- Ana konunun renkleri net bir şekilde gözükmediğinde
- Çekimde ana konu ekranın kenarına gelecek şekilde çerçevelendiğinde
- Ana konu tekrar eden bir düzenden oluştuğunda
Aşağıdaki durumlarda, fotoğraf makinesi bir yüzü netler veya 9 netleme alanı içinden makineye en yakın konunun bulunduğu netleme alanlarını seçer:
-
Picture Control Monokrom
-
Beyaz dengesi Ön. belirl. byz ayarı, Ampul ışığı, Floresan FL1, Floresan FL2, Floresan FL3 seç
olarak ayarlandığında ya da beyaz dengesi ince ayarı yapıldığında
A
58).
veya i modunda, çekim menüsünden
veya i modunda
olarak ayarlandığında
Hedef bulan AF
AF alanı modu (A
66) seçilerek netleme
olarak ayarlanırsa, deklanşöre yarım
veya
Renk sıcaklığı
Çekim Özellikleri
79
Konuya Netleme Yapılması
1/2 50
F5. 6
840
25m 0s

Yüz Tanıma İşlevinin Kullanılması

Aşağıdaki ayarlarda, fotoğraf makinesi insan yüzlerine otomatik olarak netleme yapmak için yüz tanıma işlevini kullanır. Fotoğraf makinesi birden fazla yüz tespit ederse, netleme yapacağı yüzün etrafında çift kenarlık, diğer yüzlerin etrafında ise tek kenarlık görüntülenir.
1/250
F5.6
1/250 F5.6
25m 0s
25m 0s
840
A, B, C, D
alanı modu
seçilidir.
Otomatik sahne seçimi, Portre, Gece portresi
modları(
Çekim Özellikleri
a
*
a
B
C
veya i modunda
(A66) için
AF
Yüz önceliği
En fazla 12 Fotoğraf makinesine en yakın yüze göre
,
Evcil hayvan portresi*
A
32)
sahne
(Gülümseme zamanl.) (A56) En fazla 3 Çerçevenin merkezine en yakın yüz
Evcil hayvan portresi
makinesi insan yüzlerini tanıyacaktır (
Yüz önceliği
yarım basıldığında, fotoğraf makinesi otomatik olarak en yakınındaki konuyu içeren netleme alanlarını (en fazla 9) seçer.
Otomatik sahne seçimi Portre
veya
konuya netleme yapar.
(gülümseme zamanl.) seçiliyken herhangi bir yüz algılanmamasına rağmen deklanşöre yarım basarsanız, fotoğraf
makinesi çerçevenin merkezindeki konuya netleme yapar.
seçiliyken
Otomatik serbest bırak
A
kullanılırken, hiçbir yüz tespit edilmeden veya içinde hiç yüz olmayan bir çekimi çerçevelerken deklanşöre
seçildiğinde, makinenin hangi sahneyi seçtiğine bağlı olarak netleme alanı değişir.
Gece portresi
kullanılırken deklanşöre yarım basıldığında yüz tespit edilmezse, makine karenin merkezindeki
41).
özelliği
OFF
konumuna getirildiğinde, fotoğraf
Yüz Tanıma İle İlgili Notlar
Makinenin yüzleri tespit etme yeteneği, konunun makineye doğru bakıp bakmadığı gibi çeşitli faktörlere bağlıdır. Buna ek olarak, fotoğraf makinesi aşağıdaki koşullarda yüzleri tanımayabilir:
- Yüzler, güneş gözlüğü ya da diğer engellerle kısmen kapanmış olduğunda
- Yüzler, çerçevenin çok fazla ya da çok az bir bölümünü kapladığında Çerçevede birden fazla yüz varsa, fotoğraf makinesi tarafından tespit edilen yüzler ve makinenin netleme yapacağı yüz,
konunun baktığı yön de dahil olmak üzere çeşitli faktörlere bağlıdır. “Otomatik Netleme” (A81) kısmında anlatılanlar gibi bazı nadir durumlarda, çift kenarlık yeşile dönse bile konuya netleme
yapılmayabilir. Makine netleme yapmazsa, “Netleme Kilidi” (
A
81) işlevini deneyin.
Yüz Tanıma İşlevi Kullanılarak Çekilen Resimlerin Görüntülenmesi
İzleme sırasında, fotoğraf makinesi çekim sırasında algılanan yüzün konumuna göre resimleri otomatik olarak çevirir
Sürekli (A
( Zoom kontrolünü g (i) yönünde çevirerek tam çerçeve izleme modunda görüntülenen bir resmi yaklaştırırken,
resim çekim sırasında tespit edilen yüzün ortasından büyütülür (
65) veya
Pozlama basamaklama (A
66) ile çekilen resimler hariç).
A
82).
Ayar Tespit edilebilen yüz sayısı Netleme alanı (çift kenarlık)
80
Konuya Netleme Yapılması
1/2501/2501/250 F5.6F5.6F5.6
1/2501/2501/250 F5.6F5.6F5.6
1/2501/2501/250 F5.6F5.6F5.6
84084 0
840
25m 0s25m 0s25m 0s
Fotoğraf makinesini
kullanarak
netlenecek olan
konuyu çerçeveletin.
Deklanşöre yarım
basın.
Netleme alanının
yeşil renkte
olduğundan emin
olun.
Deklanşöre yarım
basmaya devam edin
ve resim
kompozisyonunu
yeniden oluşturun.
Çekim yapmak için deklanşöre
sonuna kadar
basın.

Netleme Kilidi

Netleme kilidini merkez dışındaki objeleri AF bölge modunda çekim yaparken kullanın.
Makine ve konu arasındaki mesafenin değişmediğinden emin olun.
Pozlama, deklanşör yarım basılı tutulduğu sürece kilitli kalır.

Otomatik Netleme

Otomatik netleme aşağıdaki durumlarda beklenildiği gibi çalışmayabilir. Bazı nadir durumlarda, netleme alanı ve netleme göstergesi yeşil yanmasına rağmen konu netlenmeyebilir.
Konu çok karanlıksa
Çok farklı parlaklıklarda nesneler sahnede yer alıyorsa (örneğin, konunun arkasındaki güneş nesnenin çok koyu görünmesine neden oluyorsa)
Konu ile etrafındakiler arasında kontrast yoksa (örneğin, konu beyaz bir gömlek giymiş ve beyaz bir duvarın önünde durmuşsa)
Fotoğraf makinesinden farklı uzaklıkta olan birden fazla nesne varsa (örneğin, bir kafes içindeki bir hayvan)
Aynı düzeni tekrarlayan konular (pencere panjurları, çok sayıda aynı şekle sahip pencereleri olan binalar vs.)
Konu çok hızlı hareket ediyorsa
Bu gibi durumlarda, birkaç kez tekrar netleme yapmak için deklanşöre yarıya kadar basmayı deneyin ya da başka bir konuya netleme yapın ve netleme kilidini kullanın. Netleme kilidini kullanırken, netlemenin kilitlediği fotoğraf makinesi ve konu arasındaki uzaklığın gerçek konunun uzaklığıyla aynı olduğundan emin olun.
Fotoğraf makinesi, manuel netleme kullanarak da netleme yapabilir (
A58,
E
2).
Çekim Özellikleri
81

İzleme Özellikleri

4/
132
000 4.JP G
15: 30
15/ 05/2 013
g
(i)
f
(h)
Resim yakınlaştırılır.
Resim tam çerçeve izleme
modunda görüntülenir.
Ekran konum kılavuzu

İzleme Zoom İşlevi

İzleme modunda büyütülecek resmi seçin ve zoom kontrolünü
g(i
) konumuna getirin.
15/05/2013
15/05/2013
15:30
15:30
0004.JPG
0004.JPG
4/
132
4/ 132
İzleme Özellikleri
İzleme Zoom İşlevi Sırasında Yapılan İşlemler
İşlev İşlem Açıklama
Büyütmenin ayarlanması
f(h
)/ g(i)
Zoom 10× katına kadar artar.
Zoom, ayar kadranı çevrilerek de ayarlanabilir.
Ekran konumunun taşınması
Kesme
Tam çerçeve izleme moduna dönüş
C
Yüz Tanıma veya Evcil Hayvan Tanıma Özelliği ile Kaydedilen Resimlerin Büyütülmesi
Yüz tanıma (A80) veya evcil hayvan tanıma (A41) kullanılarak çekilmiş resimler çekim sırasında tanınmış olan yüzün merkezinde büyütülür ( makinesi resim çekilirken birden fazla yüz tanırsa, farklı bir yüzü görüntülemek için Resmin yüz olmayan bir bölgesine zoom yapmak için zoom oranını değiştirin ve
82
Sürekli (A
d
k
65) veya
Pozlama basamaklama (A
Ekran konumunu taşır.
Resmin sadece görüntülenen alanını kesip ayrı bir dosya olarak kaydeder (E17).
Tam çerçeve izleme moduna döner.
66) ile kaydedilen resimler hariç). Fotoğraf
H, I, J
H, I, J
veya K düğmesini kullanın.
veya K düğmesine basın.
Loading...