Nikon COOLPIX L101 User Manual [nl]

.L
.L
$E.IKONGIDSVOORDIGITALEFOTOGRAFIE
METDE
DIGITALECAMERA
Handelsmerk-informatie
Macintosh, Mac OS en QuickTime zijn gedeponeerde handelsmerken van Apple Computer, Inc. Microsoft en Windows zijn gedeponeerde handelsmerken van Microsoft Corporation. Het SD-logo is een handelsmerk van de SD Card Association. Adobe en Acrobat zijn gedeponeerde handelsmerken van Adobe Systems Inc. PictBridge is een handelsmerk. De D-Lighting-technologie wordt geleverd door Apical Limited. Gezicht prioriteit-AF technologie is verstrekt door Identix®. Alle andere handelsnamen die in deze handleiding of in andere documentatie bij uw Nikon-product worden vermeld, zijn handelsmerken of gedeponeerde han­delsmerken van hun respectieve eigenaars.
Symbolen en conventies
Om het vinden van bepaalde informatie te verge­makkelijken zijn de volgende symbolen gebruikt:
Inleiding
Dit pictogram staat bij waarschuwingen: in­formatie die belangrijk is om schade aan de camera te voorkomen.
Dit pictogram staat bij opmerkingen: infor­matie die gelezen dient te worden voordat de camera wordt gebruikt.
Dit pictogram staat bij tips: aanvullende in­formatie die van pas kan komen bij het ge­bruik van de camera.
Dit pictogram geeft aan dat er elders in deze handleiding of in de Snelhandleiding meer informatie over dit onderwerp staat.
Geheugenkaarten
Foto’s die u met deze camera maakt kunnen worden opgeslagen in het interne geheugen van de camera of op verwisselbare geheugenkaarten. Zit er een ge­heugenkaart in de camera, dan worden alle nieuwe foto’s op de geheugenkaart opgeslagen; wis-, weer­gave- en formatteerhandelingen gelden dan alleen voor de opnamen op de geheugenkaart. De geheu­genkaart moet worden verwijderd voordat u het in­terne geheugen kunt formatteren of gebruiken voor opslaan, wissen of bekijken van foto’s.
Basisstappen voor foto’s maken en weergeven
Onderwerps- en fi lmstanden
Foto’s weergeven op de camera
Aansluiting op een televisie, computer of printer
Basisinstellingen: het setup-menu
Opnameopties: het opnamemenu
Weergaveopties: het weergavemenu
Filmopties: het fi lmmenu
Technische opmerkingen
i

Voor uw veiligheid

Lees om schade aan het Nikon product of letsel bij uzelf te voorkomen de nu volgende veiligheidsvoorschriften goed door alvorens het product te gebruiken. Bewaar deze veiligheidsvoorschriften op een plaats waar gebruikers van het product er kennis van kunnen nemen.
De mogelijke gevolgen van het niet in acht nemen van de in dit hoofdstuk vermelde veiligheidsvoorschriften worden door middel van het volgende symbool weergegeven:
Dit symbool staat bij waarschuwingen die moeten worden gelezen voordat het Nikon-product wordt gebruikt, om mogelijk letsel te voorkomen.
WAARSCHUWINGEN
Zet de camera bij storing uit
Indien er rook of een ongewone geur uit de camera of de lichtnetadapter komt, koppel de lichtnetadapter dan los en verwijder de batterij onmiddellijk. Let hierbij op dat u geen brandwonden oploopt. Als u de ca­mera blijft gebruiken, kan dit tot letsel lei­den. Nadat de batterij is verwijderd, dient het apparaat door een door Nikon erkende servicedienst te worden nagekeken.
Demonteer het apparaat niet
Als u de interne delen van het product aanraakt, kan dit tot letsel leiden. Repara­ties mogen alleen door bevoegde tech­nici worden uitgevoerd. Als de camera als gevolg van een val of een ander ongeluk openbreekt, haalt u de stekker uit het stop­contact en/of verwijdert u de batterijen en laat u het product nakijken door een door Nikon erkende servicedienst.
Gebruik de camera of lichtnetadapter niet in de
buurt van ontvlambare gassen
Gebruik elektronische apparatuur niet in de buurt van ontvlambaar gas, aangezien dit kan leiden tot ontploffi ngen of brand.
Wees voorzichtig met de camerariem
Doe de camerariem niet rond de hals van een kind.
Buiten bereik van kinderen houden
Zorg ervoor dat kleine kinderen geen bat­terijen of andere kleine onderdelen in hun mond kunnen stoppen.
ii
Ga voorzichtig te werk als u batterijen gebruikt
Batterijen kunnen lekken of ontploff en
wanneer ze verkeerd worden gebruikt. Let op de volgende punten bij het gebruik van de batterijen voor dit product:
• Schakel het apparaat uit voordat u de bat­terijen verwisselt. Als u een lichtnetadapter gebruikt, zorg er dan voor dat de stekker uit het stopcontact is gehaald.
• Gebruik alleen de batterijen die worden vermeld op pagina 6 van deze handleiding. Gebruik geen andere soorten batterijen. Gebruik geen oude en nieuwe batterijen of batterijen van verschillende merken of typen door elkaar.
• Laad en gebruik elk paar oplaadbare Nikon EN-MH1-B2 NiMH-batterijen samen als set. Gebruik geen batterijen uit verschillende sets.
• Plaats batterijen in de juiste richting.
• U mag de batterijen niet kortsluiten of uit elkaar halen of proberen het omhulsel te verwijderen of open te breken.
• Stel batterijen niet bloot aan vuur of hoge temperaturen.
• Dompel de batterijen niet onder in water en stel ze niet bloot aan water.
• Vervoer of bewaar batterijen niet samen met metalen objecten, zoals halskettingen of haarspelden.
• Volledig lege batterijen kunnen gaan lek­ken. Zorg dat u batterijen verwijdert wan­neer deze leeg zijn om beschadiging van het product te voorkomen.
• Als u merkt dat de batterijen er anders uitzien, bijvoorbeeld een andere kleur heb­ben of vervormd zijn, dient u het gebruik onmiddellijk te staken.
• Als vloeistof uit beschadigde batterijen in contact komt met kleding of huid, wast u deze onmiddellijk met veel water.
Neem bij het gebruik van de batterijlader de on-
derstaande voorzorgsmaatregelen in acht
Als een MH-71-batterijlader bij de camera
wordt geleverd, dient u de volgende voor­zorgsmaatregelen in acht te nemen:
• Houd de lader droog. Als u deze voorzorgs­maatregel niet in acht neemt, kan dit brand of een elektrische schok veroorzaken.
• Stof op of bij de metalen onderdelen van de stekker dient te worden verwijderd met een droge doek. Als u het product in dit geval blijft gebruiken, kan dit brand veroor­zaken.
• Raak de voedingskabel niet aan en blijf uit de buurt van de batterijlader tijdens on­weer. Als u deze voorzorgsmaatregel niet in acht neemt, kan dit leiden tot een elek­trische schok.
• Voorkom beschadigingen of veranderin­gen aan het netsnoer. Trek de kabel niet met kracht los en buig deze niet. Zet geen zware voorwerpen op de kabel en stel de kabel niet bloot aan hitte of vuur. Als de iso­latie beschadigd raakt en de draden bloot komen te liggen, laat de kabel dan door een door Nikon erkende servicedienst na­kijken. Als u deze voorzorgsmaatregelen niet in acht neemt, kan dit brand of een elektrische schok veroorzaken.
• Raak de stekker of de batterijlader niet met natte handen aan. Als u deze voorzorgs­maatregel niet in acht neemt, kan dit lei­den tot een elektrische schok.
Gebruik de juiste kabels
Gebruik voor de aansluitingen uitsluitend de door Nikon voor dit doel meegeleverde kabels, zodat aan de technische voorwaar­den wordt voldaan.
Wees voorzichtig met de bewegende delen
Pas op dat uw vingers of andere voorwer­pen niet bekneld raken tussen de objectief­bescherming of andere bewegende delen.
Cd-roms
De cd-rom’s die bij dit apparaat worden geleverd, mogen niet worden afgespeeld op een audio-cd-speler. Als u de cd-rom’s afspeelt op een audio-cd-speler, kan dit lei­den tot gehoorverlies of beschadiging van de apparatuur.
Wees voorzichtig met gebruik van de fl itser
Het gebruik van de fl itser dichtbij iemands gezicht kan tot tijdelijke schade aan het ge­zichtsvermogen leiden. Bij foto’s van kleine kinderen is extra voorzichtigheid geboden; ga niet dichterbij dan één meter.
Flits niet als de fl itser met een persoon of voor-
werp in aanraking is
Het kan leiden tot brandwonden en/of het ontvlammen van kleding door de hitte van de fl its.
Voorkom aanraking met vloeibaar kristal
Mocht de LCD-monitor breken, pas dan op voor letsel veroorzaakt door gebroken glas; voorkom dat het vloeibare kristal uit de monitor in aanraking komt met huid, ogen of mond.
iii
Opmerkingen
• Voor de gehele of gedeeltelijke reproductie, transmissie, transcriptie, opslag in een geau­tomatiseerd gegevensbestand, of vertaling in welke taal dan ook, in welke vorm dan ook, en met welke middelen dan ook van de bij het Nikon-product geleverde handleidingen, is de voorafgaande schriftelijke toestemming van Nikon vereist.
• Nikon behoudt zich het recht voor zonder voorafgaande aankondiging de specifi caties van de hardware en software die in deze ge­bruikshandleidingen worden beschreven op elk gewenst moment te wijzigen.
• Nikon is niet aansprakelijk voor schade die voortkomt uit het gebruik van dit product.
• Nikon heeft alles in het werk gesteld om te zor­gen dat de informatie in deze handleidingen juist en volledig is; wij stellen het zeer op prijs als de Nikon-importeur op de hoogte wordt gebracht van eventuele fouten of omissies.
Symbool voor gescheiden inzameling zoals dat wordt gebruikt in Europese landen
Dit symbool betekent dat dit product apart moet worden ingezameld.
Het volgende is alleen van toepassing op gebruikers in Europa:
• Dit product dient gescheiden ingezameld te worden op een daartoe bestemd inzamel­punt. Niet wegwerpen bij het normale huisvuil.
• Neem voor meer informatie contact op met het verkooppunt, of met de lokale instan­tie die verantwoordelijk is voor het verwerken van afval.
iv
Mededeling betreff ende het verbod op kopiëren en reproduceren
Let er op dat alleen al het bezit van materiaal dat digitaal is gekopieerd of gereproduceerd door mid­del van een scanner, digitale camera of ander apparaat wettelijk strafbaar kan zijn.
• Voorwerpen die niet mogen worden gekopieerd of gere­produceerd
Kopieer of reproduceer geen papiergeld, munten, waardepapieren of obligaties van de (plaatselijke) overheid, zelfs als dergelijke kopieën of reproducties voorzien zijn van een stempel “Voorbeeld” of “Specimen”.
Het kopiëren of reproduceren van papiergeld, munten of waardepapieren die in het buiten­land in circulatie zijn is verboden.
Tenzij vooraf toestemming is verleend door de overheid, is het kopiëren of reproduceren van ongebruikte, door de overheid uitgegeven postzegels of briefkaarten verboden.
Het kopiëren of reproduceren van door de overheid verstrekte (post) zegels en gecertifi ­ceerde wettelijke documenten is verboden.
Het van de hand doen van gegevensdragers
Merk op dat bij het formatteren of bij het verwijderen van beelden van geheugenkaarten of van het inter­ne geheugen van een camera, de originele beelden niet volledig worden gewist. Verwijderde bestanden kunnen soms worden teruggehaald van gewiste gegevensdragers met behulp van commercieel beschik­bare software, wat mogelijk kan resulteren in misbruik van persoonlijke beelden. Het is de verantwoording van de gebruiker om er voor te zorgen dat de privacy van dergelijk materiaal is gewaarborgd.
Voordat u een gegevensdrager weggooit of het eigendom aan een ander persoon overdraagt, kunt u de inhoud volledig wissen met behulp van speciaal hiertoe bestemde commercieel beschikbare software. Als alternatief is het mogelijk om de gegevensdrager te formatteren en deze vervolgens geheel te vullen met beelden die geen persoonlijke inhoud hebben (bijv. foto’s van een egale lucht). Zorg er ook voor dat u eventuele foto’s die voor het welkomstscherm van de camera zijn gebruikt vervangt.
Neem de nodige voorzorgsmaatregelen in acht om verwonding of beschadiging van eigendommen te voorkomen indien u de gegevensdrager fysiek vernietigt.
• Waarschuwingen m.b.t. zekere kopieën en reproducties
De overheid heeft waarschuwingen uitgevaar­digd met betrekking tot het kopiëren of repro­duceren van waardepapieren uitgegeven door commerciële instellingen (aandelen, wissels, cheques, cadeaucertifi caten, etc.), reispassen, of coupons, behalve wanneer het gaat om een minimaal benodigd aantal kopieën voor zakelijk gebruik door een bedrijf.
Eveneens niet toegestaan is het kopiëren of re­produceren van door de overheid uitgegeven paspoorten, vergunningen afgegeven door overheidsinstanties en andere instellingen, identiteitskaarten, en kaartjes, zoals pasjes en maaltijdbonnen.
• Auteursrechten
Het kopiëren of reproduceren van auteursrech­terlijk beschermde creatieve werken zoals boe­ken, muziek, schilderijen, houtgravures, kaarten, tekeningen, fi lms en foto’s is geregeld in nationale en internationale auteurswetgeving. Gebruik dit product niet voor het maken van illegale kopieën of voor het schenden van het auteursrecht.
v

Inhoud

Voor uw veiligheid ..............................................................................................................................................................ii
Inleiding 1
Onderdelen van de camera ...................................................................................................................... 2
De monitor ..................................................................................................................................................... 4
Eerste stappen ..............................................................................................................................................6
Batterijen plaatsen ............................................................................................................................................................. 6
Basisinstellingen .................................................................................................................................................................. 7
Geheugenkaarten plaatsen .......................................................................................................................................... 9
Basisstappen voor foto’s maken en weergeven 10
De stand
Foto’s weergeven .......................................................................................................................................13
De fl itser gebruiken ...................................................................................................................................14
Foto’s maken met de zelfontspanner .................................................................................................15
Macro close-upstand ................................................................................................................................16
Belichtingscorrectie ..................................................................................................................................16
Onderwerps- en fi lmstanden 17
Onderwerpsstand ......................................................................................................................................17
Assistentiestanden ...........................................................................................................................................................18
Andere onderwerpen ....................................................................................................................................................22
Filmstand ......................................................................................................................................................25
Foto’s weergeven op de camera 26
Meerdere foto’s weergeven: miniatuurweergave ........................................................................................26
Foto’s wissen ........................................................................................................................................................................26
Foto’s van dichtbij bekijken: zoomweergave ..................................................................................................27
Contrast verbeteren: D-Lighting .............................................................................................................................28
Spraakmemo’s: opnemen en afspelen ................................................................................................................29
Films afspelen ......................................................................................................................................................................30
Aansluiting op een televisie, computer of printer 31
Beelden weergeven op een televisie ..................................................................................................31
Beelden weergeven op een computer ..............................................................................................31
Foto’s afdrukken .........................................................................................................................................34
Menu’s 39
Basisinstellingen: het setup-menu ......................................................................................................41
Welkomstscherm ..............................................................................................................................................................41
Datum ......................................................................................................................................................................................42
Monitorinstellingen .........................................................................................................................................................43
Datum afdrukken ..............................................................................................................................................................44
Geluid instellen ..................................................................................................................................................................45
Waarschuwing vaag ........................................................................................................................................................45
Automatisch uit .................................................................................................................................................................45
vi
.................................................................................................................................................10
Geheugen formatteren/Geh.-krt. format. ..........................................................................................................46
Taal .............................................................................................................................................................................................46
Interface ..................................................................................................................................................................................46
Standaardwaarden ...........................................................................................................................................................47
Batterijtype ...........................................................................................................................................................................47
Menu’s ......................................................................................................................................................................................47
Firmware versie ..................................................................................................................................................................47
Opnameopties: het opnamemenu ......................................................................................................48
Beeld kwal/form ................................................................................................................................................................48
Witbalans ...............................................................................................................................................................................49
Lichtmeting ..........................................................................................................................................................................50
Continu ...................................................................................................................................................................................51
BSS ..............................................................................................................................................................................................51
Kleuropties ............................................................................................................................................................................52
AF-veld stand ......................................................................................................................................................................52
Scherpstel-stand ...............................................................................................................................................................52
Weergaveopties: het weergavemenu .................................................................................................54
Printopdracht ......................................................................................................................................................................54
Diashow ..................................................................................................................................................................................54
Wissen ......................................................................................................................................................................................55
Beveiligen ..............................................................................................................................................................................55
Overspeelmarkering .......................................................................................................................................................55
Kleine kopie ..........................................................................................................................................................................56
Kopiëren .................................................................................................................................................................................56
Filmopties: het fi lmmenu ........................................................................................................................57
Filmopties ..............................................................................................................................................................................57
Scherpstel-stand ...............................................................................................................................................................57
Technische opmerkingen 58
Optionele accessoires ..............................................................................................................................58
Verzorging van uw camera .....................................................................................................................59
Reinigen ..................................................................................................................................................................................60
Opslag ......................................................................................................................................................................................60
Foutmeldingen ...........................................................................................................................................61
Problemen oplossen .................................................................................................................................63
Bijlage .............................................................................................................................................................66
Specifi caties .................................................................................................................................................70
Index ...............................................................................................................................................................72
vii
Nikon COOLPIX camera’s zijn ontwikkeld volgens de hoogste technologische standaards
Gebruik uitsluitend Nikon elektronische accessoires
en bevatten complexe elektronische circuits. Alleen elektronische accessoires van het merk Nikon (inclusief batterijladers, batterijen en lichtnetadapters), die door Nikon speciaal zijn gecertifi ceerd voor gebruik met deze digitale camera, zijn ontwikkeld om binnen de opera­tionele eisen en veiligheidseisen van deze elektronische circuits te werken en zijn met het oog daarop getest en goedgekeurd.
HET GEBRUIK VAN NIET-NIKON ELEKTRONISCHE ACCESSOIRES KAN LEIDEN TOT SCHADE AAN UW CAMERA EN KAN UW
RECHT OP GARANTIE DOEN VERVALLEN.
Neem voor meer informatie over originele Nikon-accessoires contact op met handelaar of importeur.
viii

Inleiding

Gefeliciteerd met de aanschaf van deze COOLPIX L1/L101 digitale camera. Deze gebruikshandleiding is erop gericht de gebruiker maximaal plezier te geven in het maken van digitale opnamen met deze Nikon digitale camera. Lees deze hand­leiding voor gebruik goed door en bewaar hem waar iedereen die de camera ge­bruikt hem kan vinden.
De documentatie voor dit product omvat ook de onderstaande handleidingen. Lees alle instructies grondig door om er zeker van te zijn dat u de camera optimaal benut.
Snelhandleiding: In de Snelhandleiding wordt uitgelegd hoe u uw digitale Nikon
camera uitpakt en instelt, hoe u de eerste foto’s maakt en hoe u deze overspeelt naar een computer.
PictureProjec Naslaggids (op cd-rom): De PictureProject Naslaggids bevat informatie
over het gebruik van de software PictureProject die bij de camera wordt geleverd. Voor informatie over het weergeven van deze handleiding raadpleegt u de Snel- handleiding.
In de illustraties in deze handleiding en in de Snelhandleiding wordt de COOLPIX L1 gebruikt.
Voordat er belangrijke opnamen worden gemaakt
Voordat er foto’s worden gemaakt van belangrijke gebeurtenissen (zoals een huwelijk of een reis) is het aan te raden testopnamen te maken om vast te stellen of de camera goed werkt. Nikon is niet aansprakelijk voor schade of gemiste opbrengsten als gevolg van een defect aan de camera.
Permanente educatie
Als onderdeel van Nikons streven naar permanente educatie, waarbij Nikon continue pro­ductondersteuning en -informatie verschaft, is er online op de volgende sites altijd nieuwe, bijgewerkte informatie beschikbaar:
• Voor gebruikers in Europa en Afrika: http//www.europe-nikon.com/support
• Voor gebruikers in de V.S.: http://www.nikonusa.com/
• Voor gebruikers in Azië, Oceanië en het Midden-Oosten: http://www.nikon-asia.com/
Bezoek deze sites voor de laatste productinformatie, tips en antwoorden op veelgestelde vra­gen (FAQ’s), en voor algemeen advies over digitale beeldweergave en fotografi e. Raadpleeg voor meer informatie de dichtstbijzijnde Nikon vertegenwoordiger. Zie de URL hieronder voor de contactgegevens:
http://nikonimaging.com/
Inleiding
1

Onderdelen van de camera

Hoofdschakelaar (
Inleiding
Ontspanknop
12)
(
Oogje voor polskoord
Klepje over voedingskabel­aansluiting voor optionele lichtnetadapter (
58)
Camera-aan-
lampje ( 10)
10)
Deksel batterijruimte
(
7, 9)
Microfoon
25, 29)
(
Geheugenkaartsleuf ( 9)
Batterijruimte (
Luidspreker (
29, 30, 45)
Ingebouwde fl itser
Objectiefbescherming
7)
14)
(
Zelfontspanner­lampje (
15)
Objectief (
11)
Objectiefbe-
scherming
gesloten
Bevestiging van het polskoord
Bevestig het polskoord zoals hier rechts is aangegeven.
2
Monitor
( 4–5, 10, 13)
Flitserlampje
( 14)
Keuzeknop
(
10, 17, 25)
(automatische
stand) ( 10)
(onderwerps-
stand) ( 17)
(fi lmstand)
( 25)
Zoomknop (
(miniatuurweergave): 26
11). Zie ook:
• (zoomweergave): 27
• (help): 40
Inleiding
(MENU) knop (
39)
Multi-selector ( 7, 39)
(wissen) knop
( 13, 26, 27)
Klepje over aanslui-
31, 32, 35)
ting (
Statiefaansluiting
(weergave) knop
( 13, 26)
Het klepje over de
aansluiting vervangen
Kabelaansluiting ( 31, 32, 35)
De multi-selector
Duw de multi-selector omhoog, omlaag, naar links of naar rechts om foto’s en menuopties te markeren en druk vervolgens op het midden om uw keuze te selecteren. De knoppen van de multi-selector worden ook gebruikt voor het volgende:
: Menu voor fl itsstand weergeven ( 14)
: Menu voor zelfontspan-
ner weergeven ( 15)
: Menu voor macrostand
weergeven ( 16)
: Menu voor belichtingscorrectie
weergeven ( 16)
: D-Lighting uitvoeren ( 28)
: Foto’s overspelen ( 31–32)
3

De monitor

100NIKON
00: 0 0
9999.JPG
10. 1 0.2 0 05
:Start
1. AUTO
999 9
De volgende aanduidingen kunnen tijdens het fotograferen en afspelen worden weergegeven (de werkelijke informatie hangt af van de camera-instellingen):
Opname
Inleiding
21
22
32 4
Weergave
6
7
8 9
10
11
20
17
1
+
+
1.
1.0
15 14
5
101010
0
AUTO
AUTO
9999
9999
12
AUTO
13
1
3
2
4
9
5 6
7 8
14
19 18
17 16 15
16
10.10.2005
10.10.2005
00:00
00:00
13 12 10
9999/99999999/9999
:Start
:Start
100NIKON
100NIKON
9999.JPG
9999.JPG
11
1819
4
1 Opnamestand ......................................10, 17, 25
2 Belichtingsvergrendeling ..............................24
3 Zoomaanduiding
.......................................11, 16
4 Scherpstelaanduiding .....................................12
5 Aanduiding batterijniveau ...........................10
6 Aanduiding intern geheugen/
geheugenkaart .......................................................9
7 Pictogram voor cameratrilling .................12
8 Aanduiding “datum niet ingesteld” .........61
9 Tijdzoneaanduiding .........................................42
10 Aanduiding voor zelfontspanner .............15
11 Datum afdrukken/dagenteller ...................44
12 Aantal resterende opnamen ...............10, 67
Filmduur ..........................................................25, 67
13 Flitsstand .................................................................14
14 Scherpstelvelden .......................................12, 52
15 Belichtingscorrectie ..........................................16
16 Beeld kwal/form .........................................48, 67
17 Gevoeligheid ........................................................12
18 Continu-opnamestand ..................................51
19 Best Shot Selector (BSS) .................................51
20 Macro close-upstand .......................................16
21 Witbalans ................................................................49
22 Kleuroptie ...............................................................52
Inleiding
1 Huidige map .........................................................68
2 Bestandsnummer en –type .........................68
3 Aanduiding intern geheugen /
geheugenkaart .......................................................9
4 Aanduiding batterijconditie ........................10
5 D-Lighting gids ...................................................28
6 Volume-aanduiding .................................29, 30
7 Spraakmemo opname-hulp .......................29
8 Spraakmemo weergave-hulp ....................29
9 Huidig opnamenummer/
totaal aantal beelden
Lengte fi lmclip .....................................................30
10 D-Lighting pictogram .....................................28
11 Filmweergave-aanduiding ...........................30
12 Spraakmemo pictogram ...............................29
13 Beeld kwal/form .................................................48
14 Film-aanduiding .................................................30
15 Beveiligingspictogram ....................................55
16 Pictogram printopdracht ..............................38
17 Overspeelpictogram ................................ 32, 55
18 Opnametijdstip ................................................7–8
19 Opnamedatum ................................................7–8
5

Eerste stappen

Batterijen plaatsen

De camera gebruikt twee AA-batterijen. Afhankelijk van het land of de regio waarin het product is gekocht, bevat het pakket ofwel alkalinebatterijen of een MH-71 bat­terijlader met oplaadbare EN-MH1-B2-batterijen.
Inleiding
Laad de batterijen op (alleen EN-MH1-B2-batterijen)
1
Als de camera is geleverd met een batterijlader en oplaadbare Nikon EN-MH1-B2 NiMH­batterijen, laadt u de batterijen zoals hieronder wordt beschreven. Als de camera is gele­verd met twee alkalinebatterijen, gaat u verder met stap 2 op de volgende pagina.
1.1 Sluit de lader aan op het stopcontact
Sluit het netsnoer aan op de lader (햲햲) en steek de stekker in een stopcontact (햳햳). Het CHARGE-lampje brandt (햴햴).
1.2 Laad de batterijen op
Plaats de batterijen zoals wordt aangegeven op de lader. Het CHARGE-lampje knippert. De batterij is volledig opgeladen als het CHARGE­lampje niet meer knippert.
Het duurt ongeveer tweeënhalf uur om twee nieuwe of volledig lege batterijen op te laden.
Batterijen
Lees de waarschuwingen en voorzorgsmaatregelen op de pagina’s ii–iii en 59 van deze hand­leiding en volg ze op. De camera kan worden gebruikt met AA (LR6) alkalinebatterijen, oplaad-
bare Nikon EN-MH1-B2 NiMH-batterijen, ZR6-oxy-nikkelbatterijen en FR6/L91 lithiumbatte­rijen. Gebruik geen oude en nieuwe batterijen of batterijen van verschillende merken of typen door elkaar. Batterijen met de volgende defecten kunnen niet worden gebruikt:
Afbladderende of beschadigde isolatie
EN-MH1-B2-batterijen
Laad EN-MH1-B2-batterijen op voordat u ze voor het eerst gebruikt. Laad ze op en gebruik ze als set: laad batterijen niet een voor een op en gebruik geen batterijen uit verschillende sets. Let erop dat batterijen sneller leeg raken wanneer ze nieuw zijn of gedurende een langere periode niet zijn gebruikt. De batterijen behouden hun lading langer nadat ze meerdere malen zijn gebruikt en op­nieuw zijn opgeladen. ‘Geheugeneff ecten’ die leiden tot een lagere batterijcapaciteit kunnen worden vermeden door de batterijen regelmatig te verversen zoals wordt beschreven in de bijlage
6
Isolatie die niet doorloopt tot de negatieve pool
Vlakke nega­tieve pool
( 69)
.
Plaats de batterijen
2
Staat de camera uit?
Controleer of het camera-aan-lampje uitstaat voordat u batterijen plaatst of verwijdert.
2.1 Open de batterijruimte
Houd de camera ondersteboven om te voor-
komen dat de batterijen eruit vallen.
2.2 Plaats de batterijen
Plaats de batterijen zoals wordt aangegeven.
2.3 Sluit de batterijruimte
Het menu Batterijtype
Controleer nadat u de batterijen hebt geplaatst of de optie die is geselecteerd voor
Batterijtype in het setup-menu overeenstemt met het gebruikte type batterij ( 47).

Basisinstellingen

De eerste keer dat u de camera aanzet, verschijnt er een menu voor taalselectie. Kies een taal en stel de datum en tijd in zoals hieronder wordt beschreven.
De multi-selector
In de volgende stappen wordt de multi-selector gebruikt. De knoppen die nodig zijn om een taak uit te voeren worden in zwart aangegeven. Als meer dan één knop is gemarkeerd, kunt u elk van de gemarkeerde knoppen gebruiken. Zo wordt ‘duw de multi-selector omhoog of omlaag’ aangegeven zoals in de illustratie rechts.
Inleiding
1
Zet de camera aan.
2
Markeer de taal.
7
AUTO
3
4
Inleiding
Er verschijnt een bevestigingsscherm.
* Als de zomertijd van kracht is, duwt u de multi-selector omlaag om Zomertijd te selecteren
en drukt u op het midden van de multi-selector.
5
Geef een wereldkaart met tijdzones weer.
7
Het menu DATUM verschijnt.
9
Selecteer Maand. Herhaal de stappen 8–9 om
Maand, Jaar, uren en minuten te wijzigen.
Het menu TIJDZONE verschijnt.
6
Selecteer uw tijdzone.
8
Stel de Dag in. (De volgorde van Dag, Maand en Jaar kan in sommige gebieden afwijken.)
10
Markeer D M J.
*
11
Selecteer de gewenste datumnotatie.
8
12
AUTO
AUTO
Verlaat het menu DATUM. De camera is
nu gereed voor gebruik
66

Geheugenkaarten plaatsen

ONGEFORMATT. KAART
Formatteren
IngestldIngestldIngestld
Nee
Foto’s worden opgeslagen in het interne geheugen van de camera (ongeveer 10 MB) of op een verwisselbare SD-geheugenkaart (Secure Digital) ( 58). Het in­terne geheugen wordt alleen gebruikt om foto’s op te nemen en te verwijderen als er geen geheugenkaart is geplaatst.
Een geheugenkaart plaatsen:
Zet de camera uit
1
Controleer of het camera-aan-lampje uitstaat voor­dat u een geheugenkaart plaatst of verwijdert.
Plaats de geheugenkaart
2
Open de batterijruimte waarbij u de camera onderste­boven houdt om te voorkomen dat de batterijen eruit vallen. Plaats de geheugenkaart zoals wordt aangege­ven, tot deze op zijn plaats klikt. Sluit de batterijruimte.
Zet de camera aan
3
Als er geen bericht op de monitor wordt weergege­ven, is de camera klaar voor gebruik.
Als het bericht rechts wordt weergegeven, moet u de geheugenkaart formatteren voordat u deze kunt gebruiken. Houd er rekening mee dat bij het formatteren alle foto’s en andere gegevens op de geheugenkaart permanent worden verwijderd. Maak daarom kopieën van foto’s die u wilt bewaren voordat u de kaart formatteert.
U start de formattering door de multi-selector naar rechts te duwen om Formattteren te markeren en op het midden van de multi-selector te drukken. Zet de camera niet uit en
verwijder de batterijen of de geheugenkaart niet voordat het formatteren is voltooid.
Inleiding
Een geheugenkaart verwijderen
Voordat u een geheugenkaart verwijdert, zet u de camera uit en controleert u of het camera- aan-lampje uit is. Open het klepje over de batterijruimte en duw op de geheugenkaart, zodat deze gedeeltelijk uitspringt. U kunt de kaart daarna met de hand uit de camera verwijderen.
Schrijfbeveiliging
SD-kaarten bevatten een schui e voor schrijfbeveiliging. Als dit schui e in de vergrendelde stand staat, is het niet mogelijk om foto’s op te slaan of te wissen en kan de geheugenkaart niet worden geformatteerd.
Schrijfbeveiliging
9
AUTOAUTOAUTO
66

Basisstappen voor foto’s maken en weergeven

De stand

In dit gedeelte wordt beschreven hoe u foto’s maakt in de stand (automatisch). Deze automatische stand voor ‘richten en schieten’ wordt aanbevolen als u voor het eerst een digitale camera gebruikt.
Selecteer de stand
1
Schuif de keuzeknop naar .
Basisstappen voor foto's maken en weergeven
Zet de camera aan
2
2.1 Zet de camera aan
Het camera-aan-lampje gaat branden en de monitor wordt ingeschakeld. U kunt de came­ra uitzetten door nogmaals op de hoofdscha­kelaar te drukken. Verwijder de batterijen niet terwijl het camera-aan-lampje brandt.
2.2 Controleer de aanduidingen op de monitor
Controleer het batterijniveau en het aantal resterende opnamen.
Aanduiding Batterijniveau
GEEN PICTO-
GRAM
LET OP!
BATTERIJ
BIJNA LEEG!
Batterijen volledig opgeladen.
Batterijen bijna leeg; houd reser­vebatterijen bij de hand.
Batterijen bijna leeg. Vervang de batterijen.
Aantal resterende
opnamen ( 67)
Automatisch uitschakelen (stand-by)
Als er gedurende ongeveer een minuut geen handelingen worden uitgevoerd, wordt de mo­nitor automatisch uitgeschakeld en wordt de camera stand-by gezet om de batterijen te spa­ren. Terwijl de camera stand-by staat, knippert het camera-aan-lampje en kunt u de monitor opnieuw inschakelen door de ontspanknop half in te drukken. De camera wordt automatisch uitgeschakeld als gedurende nog eens drie minuten geen handelingen worden uitgevoerd.
10
Kadreer het beeld
AUTOAUTOAUTO
66
3
3.1 Maak de camera gereed
Houd de camera met beide handen stevig vast, waarbij u erop let dat uw vingers en an­dere voorwerpen zich niet voor het objectief, de fl itser of de microfoon bevinden.
3.2 Kadreer het beeld
Kadreer het onderwerp ongeveer in het mid­den van de monitor.
Basisstappen voor foto's maken en weergeven
Zoom
Gebruik de knop om het onderwerp op de moni­tor te kadreren. Druk op om uit te zoomen, waardoor het zichtbare gebied groter wordt. Druk ops om tot 5 × in te zoomen, zodat het onderwerp een groter deel van het beeld vult. Als u ongeveer twee seconden op drukt bij 5 × zoom, wordt de digitale zoom ingeschakeld, waarna u het onderwerp tot 4 × verder kunt vergroten, wat een totale vergroting van 20 × oplevert. Let erop dat in tegenstelling tot bij optische zoom, bij digitale zoom de details in de foto niet duidelijker worden. In plaats daarvan worden details die bij 5 × zoom zichtbaar zijn gewoon vergroot, waardoor een ietwat ‘korrelig’ beeld ontstaat.
Uitzoomen Inzoomen
De zoomaanduiding wordt geel wanneer digitale zoom is ingeschakeld.
11
Stel scherp en druk af
AUTOAUTOAUTO
66
55
WAARSCHUWING! BEELDWAARSCHUWING! BEELD KAN ONSCHERP ZIJN.KAN ONSCHERP ZIJN. WILT U HET OPSLAAN?WILT U HET OPSLAAN?
WAARSCHUWING! BEELD KAN ONSCHERP ZIJN. WILT U HET OPSLAAN?
Ja
Nee
:Ingestld:Ingestld:Ingestld
4
4.1 Stel scherp
Druk de ontspanknop half in. De camera kiest het scherpstelveld ( 4–5) met het onder­werp dat zich het dichtst bij de camera be­vindt. Als de camera kan scherpstellen op dit onderwerp, worden de scherpstelaanduiding (AF) en het scherpstelveld in groen weerge-
Basisstappen voor foto's maken en weergeven
geven. Als deze rood knipperen, kan de ca­mera niet scherpstellen. Wijzig de compositie en probeer het opnieuw.
4.2 Maak de foto
Druk de ontspanknop helemaal in om de foto te maken. De fl itser kan worden geactiveerd als er weinig licht op het onderwerp valt.
De ontspanknop
U stelt de scherpstelling en de belichting in door de ont­spanknop half in te drukken, waarbij u stopt zodra u weer­stand voelt (). De scherpstelling en de belichting worden vergrendeld terwijl u de ontspanknop in deze stand inge­drukt houdt. U ontspant de sluiter en maakt een foto door de ontspanknop helemaal in te drukken (). Druk niet te hard. Als de camera beweegt terwijl u op de ontspanknop drukt, kan dit ertoe leiden dat de foto onscherp is.
Wanneer er weinig licht is
Als er weinig licht is en de fl itser is uitgeschakeld, wordt het pictogram weergegeven als waarschuwing dat de fo­to’s onscherp kunnen zijn door een lange sluitertijd. Als het pictogram ISO wordt weergegeven, is de gevoeligheid ver­hoogd ter compensatie van de geringe hoeveelheid licht en kunnen foto’s ‘ruis’ bevatten in de vorm van her en der verspreide, felgekleurde puntjes. De camera kan foto’s be­werken om de ruis te verminderen. Hierbij wordt de opslag­tijd verdubbeld.
Als de waarschuwing die u hier rechts ziet wordt weerge­geven nadat een foto is gemaakt, is de foto mogelijk on­scherp. Selecteer Nee om terug te keren zonder de foto op te slaan.
12

Foto’s weergeven

100NIKON
15 :30
0005.JPG
10 .10 .20 05
Wis 1 beeld(en)?
:Ingestld
Druk op de knop om een foto op de monitor weer te geven. Gebruik de multi-selector om andere foto’s te bekijken: duw de multi-selector omlaag of naar rechts om foto’s te bekijken in de volgorde waarin ze zijn opgeslagen. Duw omhoog of naar links om foto’s in omgekeerde volgorde weer te geven. Houd de multi­selector ingedrukt als u snel naar de gewenste foto wilt bladeren. Foto’s kunnen kort met een lage resolutie worden weergegeven terwijl ze uit het geheugen wor­den gelezen.
Druk nogmaals op de knop de opnamestand.
Ongewenste foto’s wissen
Druk op de knop om de foto te wissen die op de monitor wordt weergegeven. Er wordt een bevesti­gingscherm weergegeven. Markeer een van de volgen­de opties en druk op het midden van de multi-selector:
Nee: afsluiten zonder de foto te wissen
Ja: de foto wissen.
om terug te keren naar
10.10.2005
10.10.2005
15:30
15:30
Wis 1 beeld(en)?
Wis 1 beeld(en)?
Nee
Ja
100NIKON
100NIKON
0005.JPG
0005.JPG
5/55/5
:Ingestld
:Ingestld
Basisstappen voor foto's maken en weergeven
Tijdens de opname
Het pictogram of knippert terwijl foto’s worden opgeslagen. Als u de geheugenkaart of de batterijen verwijdert terwijl deze pictogrammen knipperen, kan dit een nadelig eff ect op de foto’s hebben of de camera of kaart beschadigen.
Automatische stand
Naast de opties voor de fl itser, de zelfontspanner en macro-close-up die op pagina 14-16 worden beschreven, biedt de stand instellingen zoals beeldformaat, fotokleur en witbalans regelen ( 48–53).
(automatisch) een menu met opnameopties die
13
De fl itser gebruiken
AUTO
:Ingestld
AUTO
:Ingestld
De fl itser heeft een bereik van 0,5–3,5 m wanneer de camera helemaal is uitgezoomd. Het bereik bij maximale zoom is 0,5–2,0 m. De volgende fl itsstanden zijn beschikbaar:
Stand Omschrijving
AUTO Automatisch Bij weinig licht wordt automatisch de fl itser gebruikt.
Automatisch met rode-ogencorrectie Uit De fl itser wordt niet gebruikt, ook niet bij weinig licht.
Basisstappen voor foto's maken en weergeven
Invulfl its
Lange sluitertijd
Vermindert ‘rode ogen’ in portretten (zie hieronder).
De fl itser wordt bij elke foto gebruikt. Gebruik deze stand om schadu­wen en onderwerpen met tegenlicht ‘in te vullen’ (te verlichten). De fl itser verlicht het hoofdonderwerp. De lange sluitertijd wordt ge­bruikt om ’s nachts of bij weinig licht de achtergrond vast te leggen.
Flitser
:Ingestld
AUTO
AUTO
:Ingestld
1
Geef de opties weer.
3
Rode-ogen-reductie
De camera maakt gebruik van geavanceerde rode-ogen-reductie. Flitspulsen van lage in­tensiteit zorgen ervoor dat de pupillen van personen zich verkleinen voordat u de fl itsfoto maakt. Constateert de camera dat op de foto toch nog rode ogen voorkomen, dan be­werkt hij de foto om het eff ect verder te verminderen (“In-Camera Red-Eye Fix” (ingebouw­de rode-ogen-correctie; houd er rekening mee dat de tijd voor opslag van de foto iets lan­ger kan worden). Deze stand wordt niet aanbevolen als een snelle sluiterrespons is vereist; worden de gewenste resultaten niet gerealiseerd, probeer dan een andere fl itsinstelling.
Het fl itserlampje
Het fl itserlampje geeft de fl itsstatus aan wanneer de ont­spanknop half wordt ingedrukt.
Aan: fl itser wordt gebruikt wanneer de foto wordt gemaakt.
Knippert: fl itser wordt opgeladen. Wacht enkele secon-
den en probeer het opnieuw.
Uit: fl itser wordt niet gebruikt wanneer de foto wordt gemaakt.
14
2
Selecteer de stand.
Maak een selectie. (Als u het menu wilt sluiten zonder de stand te wijzigen, wacht u twee se­conden). De selectie wordt aangegeven met een pictogram onder in de monitor. De selectie voor de stand zelfs als de camera wordt uitgeschakeld.
66
wordt opgeslagen in het geheugen,
Flitser
AUTO
AUTO
:Ingestld
:Ingestld

Foto’s maken met de zelfontspanner

OFF
:Ingestld
OFF
AUTO
AUTO
AUTO
De camera is voorzien van een zelfontspanner van tien seconden voor zelfportret­ten. Zet bij gebruik van de zelfontspanner de camera op een statief (aanbevolen) of op een vlakke, horizontale ondergrond.
1
OFF
OFF
OFF
ON
Zelfontspanner
Geef de opties weer.
3
101010
AUTO
AUTO
Maak een selectie. (Als u het menu wilt
sluiten zonder de stand te wijzigen, wacht u
twee seconden). De selectie wordt aangege-
ven door een pictogram op de monitor.
5
99
AUTO
AUTO
2
4
66
Stel scherpstelling en belichting in.
Start de zelfontspanner. Het aantal resteren­de seconden voordat de sluiter wordt geac­tiveerd, wordt weergegeven op de monitor. Als u de zelfontspanner wilt stoppen voor­dat de foto is genomen, drukt u nogmaals
66
op de ontspanknop.
Het lampje van de zelfontspanner knippert tot één se­conde voordat de foto wordt genomen en blijft tijdens de laatste seconde branden om aan te geven dat de foto bijna wordt genomen.
Zelfontspanner
Markeer ON.
OFF
OFF
OFF
:Ingestld
:Ingestld
101010
Basisstappen voor foto's maken en weergeven
66
ON
AUTO
AUTO
15

Macro close-upstand

AUTO
1.
:Ingestld
:Ingestld
AUTO
OFF
:Ingestld
AUTO
:Ingestld
OFF
De stand Macro close-up wordt gebruikt om foto’s van voorwerpen te maken tot op een afstand van slechts 4 cm.
OFF
OFF
1
OFF
Macro close-up
OFF
ON
:Ingestld
:Ingestld
2
OFF
Macro close-up
OFF
ON
:Ingestld
:Ingestld
Basisstappen voor foto's maken en weergeven
Geef de opties weer.
3
Maak een selectie. (Als u het menu wilt slui­ten zonder de stand te wijzigen, wacht u
Markeer ON.
twee seconden). De selectie wordt aange­geven door een pictogram op de monitor.
AUTO
AUTO
66
4
Kadreer de foto. De minimale scherpstelaf­stand hangt af van de zoompositie. Als de zoom wordt aangepast tot het pictogram groen wordt, kan de camera scherpstellen tot op een afstand van slechts 4 cm.
AUTO
AUTO
66
Stel scherp en druk af. Houd er rekening mee dat de fl itser bij afstanden van min-
5
der dan 50 cm mogelijk niet het gehele onderwerp kan uitlichten. Als de fl itser wordt gebruikt, controleert u het resultaat na elke opname.

Belichtingscorrectie

U gebruikt belichtingscorrectie om het hele beeld lichter of donkerder te maken.
Opnamecomp.
00
+1.3
+1.0
+0.7
16
1
Geef de opties weer.
3
Opnamecomp.
+0.3
– 0.3
00
+
+
1.
1.0
0
2
:Ingestld
:Ingestld
0
Markeer de optie.
Maak een selectie. (Als u het menu wilt sluiten zonder de selectie te wijzigen, wacht u twee se­conden.) Als een positieve waarde is geselecteerd, wordt de foto lichter. Als een negatieve waarde is
AUTO
AUTO
geselecteerd, wordt de foto donkerder. Het picto-
66
gram wordt weergegeven op de monitor.
:Ingestld
:Ingestld
Loading...
+ 58 hidden pages