Nikon COOLPIX AW130 Reference Manual (Complete Instructions) [ro]

APARAT FOTO DIGITAL
Manual de referinţă
Ro
Introducere
i
Cuprins
Pregătirea pentru fotografiere
Fotografierea de bază şi operaţiunile de redare
Caracteristici de fotografiere
Caracteristici ale redării imaginilor
Înregistrarea şi redarea filmelor
Utilizarea meniurilor
Utilizarea funcţiilor pentru datele locaţiei/Afişarea hărţilor
Utilizarea funcţiei Wi-Fi (LAN fără fir)
Conectarea aparatului foto la un televizor, la o imprimantă sau la un
computer
xx
1
6
12
21
59
71
78
132
146
150
Note tehnice
159

Introducere

Citiţi mai întâi cele de mai jos

Pentru a atinge performanţa maximă a acestui produs Nikon, citiţi cu atenţie „Pentru siguranţa dumneavoastră” (Avi–viii), „<Important> Rezistenţă la şocuri, Impermeabilitate, Rezistenţă la praf, Condensare” (Aix), „<Important> Note despre funcţiile datelor locaţiilor (GPS/GLONASS, busolă electronică)” (Axv) şi „Wi-Fi (Reţea LAN fără fir)” (Axviii) şi toate celelalte instrucţiuni şi păstraţi-le la îndemână pentru a putea fi citite de toţi cei care utilizează aparatul foto.
Dacă doriţi să începeţi să folosiţi aparatul foto imediat, consultaţi „Pregătirea
pentru fotografiere” (A6) şi „Fotografierea de bază şi operaţiunile de redare” (A12).

Alte informaţii

Simboluri şi convenţii
Simbol Descriere
Această pictogramă indică atenţionări şi informaţii care trebuie citite
B
înainte de utilizarea aparatului foto. Această pictogramă indică note şi informaţii care trebuie citite
C
înainte de utilizarea aparatului foto. Această pictogramă indică alte pagini care conţin informaţii
A
relevante.
SD, SDHC şi SDXC sunt numite în acest manual drept „carduri de memorie”.
Setarea la momentul achiziţiei este numită în continuare „setare implicită”.
Numele elementelor meniului afişat pe monitorul aparatului foto şi numele
butoanelor sau mesajelor afişate pe monitorul computerului sunt indicate prin litere aldine.
În acest manual, imaginile sunt omise uneori din capturile de ecran astfel încât indicatoarele monitorului să fie prezentate mai clar.
Introducere
i

Prinderea curelei aparatului foto destinată utilizării pe uscat

Scoateţi cureaua destinată utilizării pe uscat înainte de a utiliza camera în mediul subacvatic.
Introducere
ii

Informaţii şi precauţii

Învăţare continuă
În cadrul angajamentului „Învăţare continuă” al companiei Nikon pentru asistenţă şi educaţie permanentă, pe următoarele site-uri web sunt disponibile informaţii actualizate permanent:
Pentru utilizatorii din S.U.A.: http://www.nikonusa.com/
Pentru utilizatorii din Europa: http://www.europe-nikon.com/support/
Pentru utilizatorii din Asia, Oceania, Orientul Mijlociu şi Africa:
http://www.nikon-asia.com/
Vizitaţi aceste site-uri web pentru a fi la curent cu cele mai noi informaţii despre produse, sugestii, răspunsuri la întrebări frecvente (FAQ) şi sfaturi generale privind prelucrarea imaginilor digitale şi a fotografiilor. Puteţi beneficia de informaţii suplimentare de la reprezentanţa locală Nikon. Vizitaţi site-ul web de mai jos pentru informaţii de contact.
http://imaging.nikon.com/
Utilizaţi numai accesorii electronice marca Nikon
Aparatele foto Nikon COOLPIX sunt concepute la cele mai înalte standarde şi includ circuite electronice complexe. Numai accesoriile e lectronice marca Nikon (inclusiv încărcătoarele de acumulatori, acumulatoarele, adaptoarele de încărcare la curent alternativ, adaptoarele la reţeaua electrică şi cablurile USB) certificate de Nikon special pentru utilizarea cu acest aparat foto digital Nikon sunt create şi testate pentru utilizarea conform cerinţelor de funcţionare şi de siguranţă ale acestui sistem de circuite electronice.
UTILIZAREA ALTOR ACCESORII ELECTRONICE DECÂT NIKON POATE DETERIOR A APARATUL
FOTO ŞI POATE ANULA GARANŢIA Utilizarea acumulatorilor reîncărcabili Li-ion de la terţe părţi care nu poartă sigiliu holografic
Nikon poate interfera cu modul normal de funcţionare a aparatului foto sau poate conduce la supraîncălzirea, aprinderea, spargerea sau scurgerea lichidului din acumulatori.
Sigiliul holografic: identifică acest dispozitiv ca fiind un produs autentic Nikon.
Pentru mai multe informaţii despre accesoriile marca Nikon, contactaţi un distribuitor local autorizat Nikon.
Înainte de efectuarea imaginilor importante
Înainte de a realiza imagini la ocazii importante (cum ar fi nunţile sau înainte de a lua aparatul într-o călătorie), realizaţi câteva imagini de probă pentru a vă asigura că aparatul foto funcţionează normal. Compania Nikon nu poate fi considerată responsabilă pentru daunele sau pierderea profiturilor care pot rezulta din funcţionarea defectuoasă a produsului.
NIKON.
Introducere
iii
Despre manuale
Nicio parte a manualelor furnizate împreună cu acest produs nu poate fi reprodusă,
transmisă, transcrisă, stocată pe un mediu portabil şi nu poate fi tradusă în nicio limbă, sub nicio formă, cu niciun mijloc, fără permisiunea prealabilă scrisă de la Nikon.
Ilustraţiile şi conţinutul de pe monitor prezentate în acest manual pot diferi de cele
corespunzătoare acestui produs.
Introducere
Nikon îşi rezervă drepturile de a modifica specificaţiile sau echipamentele hardware şi
programele software descrise în aceste manuale oricând şi fără notificare prealabilă.
Nikon nu îşi asumă răspunderea pentru deteriorările rezultate din utilizarea acestui
produs.
Am depus toate eforturile pentru a ne asigura că informaţiile cuprinse în aceste manuale
sunt corecte şi complete şi am aprecia dacă aţi raporta orice erori sau omisiuni reprezentanţei Nikon din zona dumneavoastră (adresa oferită separat).
Notă cu privire la interzicerea copierii sau reproducerii
Reţineţi că simpla posesie a materialului care a fost copiat sau reprodus digital cu ajutorul unui scaner, aparat digital foto sau al altui dispozitiv poate fi pedepsită prin lege.
Articole a căror copiere sau reproducere este interzisă prin lege
Nu copiaţi şi nu reproduceţi bancnote, monede, titluri, obligaţiuni guvernamentale sau obligaţiuni guvernamentale locale chiar dacă astfel de copii sau reproduceri sunt ştampilate cu „Mostră”. Copierea sau reproducerea bancnotelor, monedelor sau titlurilor care circulă într-o ţară străină este interzisă. Fără permisiunea prealabilă a guvernului, copierea sau reproducerea de mărci poştale sau cărţi poştale neutilizate emise de guvern este interzisă.
Copierea sau reproducerea de timbre emise de guvern şi de documente aprobate prin lege este interzisă.
Atenţionări privind anumite copii sau reproduceri
Guvernul a emis atenţionări privind copiile sau reproducerile de titluri emise de companii private (acţiuni, chitanţe, cecuri, tichete cadou etc.), bonurile de schimb sau cupoanele, cu excepţia unui număr minim de copii necesare ce vor fi oferite de o companie în scop comercial. De asemenea, nu copiaţi şi nu reproduceţi paşapoarte emise de guvern, licenţe emise de agenţii publice şi grupuri private, carduri de identificare şi tichete, precum permise şi bonuri de masă.
Respectarea notelor privind drepturile de autor
Copierea sau reproducerea de creaţii protejate prin drepturi de autor precum cărţile, muzica, picturile, gravuri în lemn, hărţi, desene, filme şi fotografii este reglementată de legile naţionale şi internaţionale privind drepturile de autor. Nu utilizaţi acest produs în scopul efectuării de copii ilegale sau pentru a încălca legile dreptului de autor.
iv
Casarea dispozitivelor de stocare a datelor
Reţineţi că ştergerea de imagini sau formatarea dispozitivelor de stocare a datelor precum cardurile de memorie sau memoria încorporată a aparatului foto nu şterge complet datele originale ale imaginii. Fişierele şterse pot fi uneori recuperate din dispozitivele de stocare casate utilizând un software disponibil în comerţ, ceea ce poate duce la utilizarea rău intenţionată a datelor personale conţinute de imagini. Asigurarea confidenţialităţii unor astfel de date intră în responsabilitatea utilizatorului.
Înainte de a renunţa la un dispozitiv de stocare a datelor sau de a transfera proprietatea unei alte persoane, ştergeţi toate datele utilizând un software pentru ştergere disponibil în comerţ sau setaţi Înregistrare date locaţie în Opţiuni date loc aţie din meniul cu opţiunile datelor locaţiei (A78) la Dezactivată după formatarea dispozitivului şi umpleţi-l complet cu imagini care nu conţin informaţii private (de exemplu, imagini cu cer liber). Aveţi grijă să evitaţi rănirea sau deteriorarea de bunuri când distrugeţi fizic dispozitivele de stocare date.
Pentru COOLPIX AW130, datele jurnalului salvate pe cardul de memorie sunt trat ate la fel ca toate datele. Pentru a şterge datele jurnalului obţinute, dar nu şi stocate pe cardul de memorie, selectaţi Creare jurnal M Încheiere toate jurnalele M Ştergere jurnale.
Pentru a şterge setările Wi-Fi, selectaţi Restaurare set. implicite în meniul cu opţiunile Wi-Fi (A78).
Marcaj de conformitate
Urmaţi procedura de mai jos pentru a afişa unele dintre marcajele de conformitate pe care le respectă aparatul foto.
Apăsaţi pe butonul d M pictograma de meniu z M Marcaj de conformitate M butonul
k
Introducere
v

Pentru siguranţa dumneavoastră

Pentru a preveni deteriorarea produsului dumneavoastră Nikon sau pentru a nu vă răni pe dumneavoastră sau pe alţii, citiţi în întregime următoarele precauţii privind siguranţa înainte de a utiliza acest echipament. Păstraţi aceste instrucţiuni privind
Introducere
siguranţa la îndemâna tuturor persoanelor care utilizează produsul. Consecinţele care pot rezulta din nerespectarea precauţiilor prezentate în această secţiune sunt indicate de simbolul următor:
Această pictogramă marchează atenţionări, informaţii care trebuie citite înainte de a utiliza acest produs Nikon pentru a preveni eventualele accidentări.

AVERTISMENTE

Opriţi aparatul în cazul unei defecţiuni
În cazul în care observaţi fum sau un miros neobişnuit provenind de la aparatul foto sau de la adaptorul de încărcare la curent alternativ, deconectaţi adaptorul de încărcare la curent alternativ şi scoateţi acumulatorul imediat, având grijă să nu vă ardeţi. Continuarea utilizării ar putea conduce la rănire. După îndepărtarea sau deconectarea sursei de alimentare electrice, duceţi echipamentul la o reprezentanţă de service autorizată Nikon pentru verificări.
Nu demontaţi
Atingerea părţilor interne ale aparatului foto sau a adaptorului de încărcare la curent alternativ poate cauza rănire. Reparaţiile trebuie efectuate de tehnicieni calificaţi. În cazul în care aparatul foto sau adaptorul de încărcare la curent alternativ se sparg ca rezultat al unei căderi sau al unui alt accident, duceţi produsul la o reprezentanţă de service autorizată Nikon pentru verificări, după ce aţi deconectat produsul şi/sau aţi scos acumulatorul.
Nu utilizaţi aparatul foto sau adaptorul de încărcare la curent alternativ în prezenţa unui gaz inflamabil
Nu utilizaţi echipamente electronice în prezenţa gazului inflamabil, deoarece acest lucru poate produce explozii sau incendii.
Scoateţi cureaua atunci când utilizaţi aparatul foto în mediul subacvatic
Răsucirea curelei aparatului foto în jurul gâtului poate duce la sufocare.
Manevraţi cu grijă cureaua aparatului foto
Nu treceţi niciodată cureaua în jurul gâtului unui copil.
Nu lăsaţi produsul la îndemâna copiilor
Trebuie să aveţi o grijă deosebită astfel încât copiii de vârstă fragedă să nu introducă în gură acumulatorul sau alte piese de mici dimensiuni.
vi
Nu rămâneţi în contact cu aparatul foto, cu adaptorul de încărcare la curent alternativ sau cu adaptorul la reţeaua electrică pe perioade lungi în timp ce dispozitivele sunt pornite sau în uz
Unele componente ale dispozitivului se încing. În cazul în care dispozitivul este în contact cu pielea perioade lungi de timp, se pot produce arsuri uşoare.
Nu lăsaţi produsul în locuri în care va fi expus la temperaturi foarte ridicate, cum ar fi un automobil închis sau în lumina directă a soarelui
În cazul nerespectării acestei precauţii pot rezulta defecţiuni sau incendii.
Utilizaţi sursa de alimentare corectă (acumulatorul, adaptorul de încărcare la curent alternativ, adaptorul la reţeaua electrică, cablu USB)
Utilizarea altei surse de alimentare decât cele furnizate sau comercializate de Nikon poate conduce la deteriorări sau defecţiuni.
Manevraţi cu atenţie acumulatorul
Acumulatorul poate prezenta scurgeri, se poate supraîncălzi sau poate exploda dacă este manipulat incorect. Respectaţi precauţiile următoare când manevraţi acumulatorul utilizat pentru acest produs:
Opriţi produsul înainte de a înlocui acumulatorul. Dacă utilizaţi adaptorul de încărcare la curent alternativ/adaptorul la reţeaua electrică, asiguraţi-vă că acesta este deconectat.
Utilizaţi numai un acumulator li-ion EN-EL12 (inclus). Încărcaţi acumulatorul folosind un aparat foto care acceptă încărcarea acumulatorului. Pentru a efectua această operaţiune, folosiţi adaptorul de încărcare la curent alternativ EH-71P/ EH-73P (inclus) şi cablul USB UC-E21 (inclus). Încărcătorul de acumulator MH-65 (disponibil separat) poate fi utilizat pentru încărcarea acumulatorului fără a folosi aparatul foto.
Când introduceţi acumulatorul, nu încercaţi să îl introduceţi răsturnat sau cu polaritatea inversată.
Nu scurtcircuitaţi, nu demontaţi acumulatorul şi nu încercaţi să scoateţi sau să rupeţi izolaţia sau carcasa acumulatorului.
Nu expuneţi acumulatorul la flacără sau la căldură excesivă.
Nu îl introduceţi în apă şi nu îl expuneţi acţiunii acesteia.
Introduceţi bateria într-o pungă de plastic etc. pentru a izola bornele înainte de a
o transporta. Nu transportaţi şi nu depozitaţi acumulatorul împreună cu obiecte metalice precum coliere sau ace de păr.
Acumulatorul poate prezenta scurgeri când este complet descărcat. Pentru a evita deteriorarea produsului, asiguraţi-vă că aţi scos acumulatorul când acesta este golit complet.
Încetaţi să mai utilizaţi aparatul imediat dacă observaţi o modificare a acumulatorului, precum decolorarea sau deformarea.
Dacă lichidul unui acumulator deteriorat intră în contact cu îmbrăcămintea sau pielea, clătiţi imediat cu apă din belşug.
Respectaţi precauţiile următoare când manevraţi adaptorul de încărcare la curent alternativ
Păstraţi uscat. În cazul nerespectării acestei precauţii pot rezulta incendii sau şocuri electrice.
Introducere
vii
Praful depus pe sau în apropierea părţilor metalice ale conectorului trebuie îndepărtat cu o cârpă uscată. Continuarea utilizării ar putea conduce la incendii.
Nu umblaţi la priză şi nu vă apropiaţi de adaptorul de încărcare la curent alternativ în timpul furtunilor cu descărcări electrice. În cazul nerespectării acestei precauţii pot rezulta şocuri electrice.
Nu deterioraţi, nu modificaţi, nu forţaţi şi nu îndoiţi cablul USB, nu îl puneţi sub
Introducere
obiecte grele şi nu îl expuneţi la căldură sau flăcări. În cazul în care izolaţia este deteriorată şi firele sunt expuse, duceţi-l la o reprezentanţă de service autorizată Nikon pentru verificări. În cazul nerespectării acestor precauţii pot rezulta incendii sau şocuri electrice.
Nu manevraţi conectorul sau adaptorul de încărcare la curent alternativ cu mâinile ude. În cazul nerespectării acestei precauţii pot rezulta şocuri electrice.
Nu utilizaţi cu convertizoare de voiaj sau adaptoare proiectate pentru transformarea tensiunii sau invertoare CC-CA. Nerespectarea acestor precauţii poate deteriora produsul sau cauza supraîncălzirea sau un incendiu.
Utilizaţi cabluri corespunzătoare
Când conectaţi cabluri la fişele de intrare şi ieşire, utilizaţi doar cablurile livrate sau vândute de Nikon în acest scop, pentru a menţine conformitatea cu reglementările referitoare la produs.
Manevraţi cu grijă piesele în mişcare
Aveţi grijă să nu prindeţi degetele sau diferite obiecte în piesele aflate în mişcare.
Utilizarea bliţului aproape de ochii subiectului poate afecta temporar vederea
Bliţul nu trebuie declanşat la mai puţin de 1 m de subiect. O atenţie deosebită trebuie acordată la fotografierea copiilor mici.
Nu acţionaţi bliţul când fereastra bliţului atinge o persoană sau un obiect
În cazul nerespectării acestei precauţii pot rezulta arsuri sau incendii.
Respectaţi instrucţiunile personalului navigant sau spitalicesc Nu atingeţi direct aparatul foto pentru un timp îndelungat la
temperatura de 0°C sau mai coborâtă
Dacă pielea intră în contact cu piesele metalice etc., poate rezulta vătămarea pielii. Purtaţi mănuşi etc.
Utilizaţi cu atenţie lumina filmului
Nu priviţi direct în lumina filmului. Acest lucru poate afecta ochii sau vederea.
viii

<Important> Rezistenţă la şocuri, Impermeabilitate, Rezistenţă la praf, Condensare

Citiţi instrucţiunile următoare şi pe cele furnizate în „Îngrijirea produsului” (A160).

Note despre rezistenţa la şocuri

Acest aparat foto a trecut de testul efectuat de Nikon (testul căderii de la o înălţime de 210 cm pe un panou de placaj gros de 5 cm) conform cu MIL-STD 810F Method
516.5-Shock*.
Acest test nu garantează impermeabilitatea aparatului foto sau faptul că aparatul foto nu se poate defecta, oricare ar fi condiţiile.
Modificarea aspectului, cum ar fi exfolierea vopselei şi deformarea porţiunii în care a suportat şocul căderii nu fac parte din testul efectuat de Nikon.
* Standard al metodei de testare utilizate de Departamentul Apărării din S.U.A.
În acest test al căderii sunt lăsate să cadă 5 aparate foto în 26 de direcţii (8 margini, 12 colţuri şi 6 feţe) de la o înălţime de 122 cm pentru a exista garanţia că între unul şi cinci aparate foto trec de acest test (dacă apare vreo defecţiune în timpul testării, sunt testate alte cinci aparate foto pentru a exista garanţia că sunt îndeplinite criteriile de testare pentru unul până la cinci aparate foto).
Nu supuneţi aparatul foto la şocuri puternice, vibraţii sau presiune scăpându-l, lovindu-l sau aşezând obiecte grele pe acesta.
Nerespectarea acestor precauţii poate duce la deformarea aparatului foto, la deteriorarea garniturilor de etanşare sau la infiltrarea apei în aparatul foto, rezultând funcţionarea defectuoasă a acestuia.
Nu utilizaţi aparatul foto în mediu subacvatic la o adâncime mai mare de 30 m.
Nu lăsaţi aparatul foto în apă sub presiune, cum ar fi apa de la robinet.
Nu vă aşezaţi cu aparatul foto în buzunarul pantalonilor.
Nu introduceţi cu forţa aparatul foto în geantă.

Note despre impermeabilitate şi rezistenţa la praf

Aparatul foto se încadrează în categoria 8 de impermeabilitate JIS/IEC (IPX8) şi în categoria 6 a rezistenţei la praf JIS/IEC (IP6X) şi permite realizarea imaginilor subacvatice la o adâncime de 30 m până la 60 de minute.*
Această evaluare nu garantează impermeabilitatea aparatului foto sau faptul că aparatul foto nu se poate defecta, oricare ar fi condiţiile.
* Această evaluare indică faptul că aparatul foto a fost conceput pentru a rezista la presiunea
specificată a apei pentru perioada de timp specificată atunci când aparatul foto este utilizat în conformitate cu metodele stabilite de Nikon.
Introducere
ix
Dacă aparatul foto este supus unor şocuri, vibraţii sau presiuni excesive cauzate de scăparea, lovirea sau aşezarea unor obiecte grele pe acesta, nu mai poate fi garantată impermeabilitatea.
Dacă aparatul foto este expus la şocuri, vă recomandăm să consultaţi distribuitorul sau reprezentantul de service autorizat de Nikon pentru a confirma impermeabilitatea (serviciu cu plată).
- Nu scăpaţi aparatul foto, nu îl loviţi de obiecte dure, cum ar fi stâncile, şi nu îl
Introducere
aruncaţi în apă.
- Nu utilizaţi aparatul foto în mediu subacvatic la o adâncime mai mare de 30 m.
- Nu lăsaţi aparatul foto în apă sub presiune, cum ar fi apa de la praguri sau
cascade.
- Este posibil ca garanţia oferită de Nikon să nu acopere problemele provocate de
pătrunderea apei în aparatul foto din cauza utilizării neadecvate.
Dacă apa pătrunde în aparatul foto, încetaţi imediat să îl mai utilizaţi. Ştergeţi apa de pe aparatul foto şi duceţi-l imediat la reprezentantul de service autorizat de Nikon.
Impermeabilitatea acestui aparat foto este asigurată numai pentru apa dulce (piscine, râuri şi lacuri) şi apa de mare.
Interiorul aparatului foto nu este etanş. Apa pătrunsă în aparatul foto poate duce la ruginirea componentelor, ceea ce duce la costuri mari pentru reparaţii sau daune iremediabile.
Accesoriile nu sunt etanşe.
Dacă un lichid, cum ar fi picăturile de apă,
ajunge pe exteriorul aparatului foto sau în locaşul acumulatorului/capacul fantei cardului de memorie, ştergeţi-l imediat cu o lavetă moale şi uscată. Nu introduceţi un card de memorie ud sau un acumulator ud în aparatul foto. Dacă locaşul acumulatorului/capacul fantei cardului de memorie este deschis sau închis într-un mediu umed, subacvatic sau aproape de o cădere a apă, acest lucru poate duce la pătrunderea apei în interiorul aparatului foto, rezultând funcţionarea defectuoasă a acestuia. Nu deschideţi sau închideţi capacul cu mâinile ude. Acest lucru poate duce la pătrunderea apei în aparatul foto sau poate duce la funcţionarea defectuoasă a acestuia.
x
Dacă ajung substanţe străine pe exteriorul aparatului foto sau în interiorul locaşului acumulatorului/capacului fantei cardului de memorie (în locuri precum învelişul galben impermeabil, balamalele fantei cardului de memorie sau bornele), îndepărtaţi-le imediat cu ajutorul unei suflante. Dacă ajung substanţe străine pe învelişul impermeabil în interiorul locaşului acumulatorului/capacului fantei cardului de memorie, îndepărtaţi-le imediat cu ajutorul periei incluse. Nu utilizaţi peria inclusă pentru nimic altceva decât curăţarea învelişului impermeabil.
Dacă în aparatul foto ajung substanţe străine cum ar fi uleiul de bronzat, loţiunea de plajă, apa de la izvoarele termale, amestecurile de prafuri pentru baie, detergentul, săpunul, solvenţii organici, uleiul sau alcoolul ştergeţi-le imediat. Acest lucru poate duce la deteriorarea exteriorului aparatului foto.
Nu lăsaţi aparatul foto la temperaturi joase în regiuni cu climă rece sau la temperaturi ridicate, de peste 40°C (mai ales în locuri expuse la lumina directă a soarelui, în habitaclul unei maşini, pe o ambarcaţiune, pe plajă sau lângă aparate de încălzit) pentru o perioadă îndelungată. Acest lucru poate duce la pierderea etanşeităţii.

Înainte de a utiliza aparatul foto în mediul subacvatic

Scoateţi cureaua destinată utilizării pe uscat înainte de a utiliza camera în mediul subacvatic.
1. Asiguraţi-vă că nu există substanţe străine în interiorul locaşului acumulatorului/capacului fantei cardului de memorie.
Substanţele străine, cum ar fi nisipul, praful sau firele de păr din interiorul
locaşului acumulatorului/capacului fantei cardului de memorie vor fi eliminate cu o suflantă.
Lichidele, cum ar fi picăturile de apă, din interiorul locaşului acumulatorului/
capacului fantei cardului de memorie se vor şterge cu o lavetă moale şi uscată.
2. Asiguraţi-vă că învelişul impermeabil al locaşului acumulatorului/ capacului fantei cardului de memorie nu este crăpat sau deformat.
Etanşeitatea învelişului impermeabil poate începe să se deterioreze după un an.
Dacă învelişul impermeabil începe să se deterioreze, consultaţi distribuitorul sau reprezentantul de service autorizat de Nikon.
Asiguraţi-vă că învelişul impermeabil nu s-a desprins de pe aparatul foto.
3. Asiguraţi-vă că locaşul acumulatorului/capacului fantei cardului de memorie este bine închis.
Rotiţi zăvorul capacului locaşului acumulatorului/fantei cardului de memorie
până când se fixează la locul său. Asiguraţi-vă că nu s-a prins şnurul subţire al curelei aparatului foto.
Asiguraţi-vă că indicatorul zăvorului arată starea „Close” (Închis).
Introducere
xi

Note despre utilizarea aparatul foto în mediul subacvatic

Respectaţi precauţiile următoare pentru a preveni pătrunderea apei în aparatul foto.
Nu vă scufundaţi cu aparatul foto la o adâncime a apei mai mare de 30 m.
Introducere
Nu utilizaţi continuu aparatul foto în mediul subacvatic mai mult de 60 de minute.
Utilizaţi aparatul foto în intervalul de temperatură a apei cuprins între 0°C şi 40°C
atunci când îl utilizaţi în mediul subacvatic.
Nu utilizaţi aparatul foto la izvoarele termale.
Nu deschideţi sau închideţi capacul locaşului acumulatorului/fantei cardului de
memorie în mediul subacvatic.
Nu supuneţi aparatul foto la şocuri atunci când îl utilizaţi în mediul subacvatic. Nu săriţi în apă cu aparatul foto şi nu îl supuneţi la presiuni mari ale apei, cum ar fi pragurile sau cascadele.
Acest aparat foto nu pluteşte în apă. Aveţi grijă să nu scăpaţi aparatul în mediul subacvatic.

Curăţarea aparatul foto după utilizarea în mediul subacvatic

Într-un interval de 60 de minute după utilizarea aparatului foto în mediul subacvatic sau pe plajă, utilizaţi o lavetă moale înmuiată puţin în apă dulce pentru a şterge nisipul, praful sau sarea şi uscaţi temeinic. Dacă lăsaţi aparatul foto într-un mediu umed în care pe acesta se depun particule de sare sau alte substanţe străine, acest lucru poate duce la deteriorare, decolorare, corodare, miros urât sau pierderea impermeabilităţii. Procedura de curăţare descrisă mai jos se recomandă pentru a asigura funcţionarea pe termen lung a aparatului foto.
Înainte de a curăţa aparatul foto, îndepărtaţi temeinic picăturile de apă, nisipul, particulele de sare sau alte substanţe străine de pe mâini, corp şi din păr.
Vă recomandăm să curăţaţi aparatul foto în interior pentru a evita locurile în care poate fi expus la stropi de apă sau nisip.
Nu deschideţi locaşul acumulatorului/capacul fantei cardului de memorie până când nu aţi îndepărtat cu apă toate substanţele străine şi aţi şters umezeala.
xii
1. Păstraţi închis locaşul acumulatorului/capacul fantei cardului de memorie şi spălaţi aparatul foto cu apă dulce.
Scufundaţi aparatul foto într-un vas puţin adânc plin cu apă dulce (cum ar fi apa de la robinet sau fântână, care nu conţine sare) timp de 10 minute.
Dacă butoanele sau comutatoarele
nu funcţionează corect, probabil că pe suprafaţa acestora există substanţe străine. Deoarece acest lucru poate duce la defecţiuni, scufundaţi aparatul foto în apă dulce şi scuturaţi-l în apă suficient pentru a îndepărta substanţele străine de pe acesta.
Atunci când scufundaţi aparatul foto în apă, este posibil să iasă câteva bule de
aer din orificiile de scurgere a apei din aparatul foto, cum ar fi cele de la microfon şi difuzoare. Acest lucru nu reprezintă o defecţiune.
2. Ştergeţi picăturile de apă cu o lavetă moale şi uscată şi uscaţi aparatul foto într-un loc umbrit şi bine ventilat.
Lăsaţi aparatul foto la uscat pe o lavetă uscată.
Apa va ieşi din orificiile microfonului sau difuzoarelor.
Nu uscaţi aparatul foto cu aer fierbinte de la un uscător de păr sau de la
uscătoarele de haine.
Nu utilizaţi substanţe chimice (cum ar fi benzina, diluantul, alcoolul sau
substanţele de curăţat), săpunul sau detergenţi neutri. Dacă învelişul impermeabil sau corpul aparatului foto se deformează, va fi afectată impermeabilitatea.
3. După ce v-aţi asigurat că nu există picături de apă pe aparatul foto, deschideţi locaşul acumulatorului/capacul fantei cardului de memorie şi ştergeţi cu grijă apa sau nisipul rămas în interiorul aparatului foto cu o lavetă uscată şi moale.
Dacă deschideţi capacul înainte de a usca temeinic aparatul foto, este posibil ca
picăturile de apă să cadă pe cardul de memorie sau pe acumulator. De asemenea, picăturile de apă pot pătrunde în interiorul locaşului acumulatorului/capacului fantei cardului de memorie (în locuri cum ar fi învelişul impermeabil, balamalele, fanta cardului de memorie sau bornele). Dacă se întâmplă acest lucru, ştergeţi apa cu o lavetă moale şi uscată.
Dacă închideţi capacul şi este ud în interior, acest lucru poate duce la
depunerea condensului şi funcţionarea defectuoasă.
Dacă orificiile microfonului sau difuzoarelor sunt astupate cu picături de apă,
sunetul poate fi distorsionat.
- Ştergeţi apa cu o lavetă moale şi uscată.
- Nu introduceţi obiecte ascuţite prin orificiile microfonului sau difuzorului. Dacă aparatul foto este deteriorat în interior, va fi afectată impermeabilitatea.
Consultaţi „Curăţarea” (A164) pentru mai multe informaţii.
Introducere
xiii

Note despre temperatura de funcţionare, umiditate şi condensare

Funcţionarea acestui aparat foto a fost testată la temperaturi cuprinse între −10°C şi +40°C.
Dacă utilizaţi aparatul foto în regiuni cu climă rece sau la altitudini mari, respectaţi
Introducere
precauţiile următoare.
Randamentul acumulatorului (număr de imagini realizate şi durata de fotografiere) va scădea temporar. Păstraţi aparatul foto şi acumulatorul calde în interiorul unui recipient izoterm sau sub haine înainte de utilizare.
Dacă aparatul foto este foarte rece, randamentul poate să scadă temporar, de exemplu, monitorul poate fi mai închis decât normal imediat după pornirea aparatului foto sau se pot produce imagini reziduale.
Dacă pe exteriorul aparatului rămâne zăpadă sau picături de apă, ştergeţi-le imediat.
- Dacă butoanele sau comutatoarele sunt îngheţate, este posibil să nu
funcţioneze normal.
- Dacă orificiile microfonului sau difuzoarelor sunt astupate cu picături de apă,
sunetul poate fi distorsionat.
Condiţiile mediului de funcţionare, cum ar fi temperatura şi umiditatea, pot provoca aburirea (condensarea) în interiorul monitorului sau obiectivului. Acesta nu este un defect şi nu înseamnă funcţionarea defectuoasă a aparatului foto.
În general, condiţiile de mediu sunt cauza formării condensului în interiorul aparatului foto.
Aburirea (condensul) poate să apară în interiorul monitorului sau obiectivului în următoarele condiţii de mediu în care există schimbări bruşte de temperatură sau umiditate ridicată.
Aparatul este scufundat brusc în apă cu temperatură joasă după ce a stat pe uscat într-un loc cu temperatură ridicată, cum ar fi plaja sau în lumina directă a soarelui.
Aparatul foto este introdus într-un loc cald, cum ar fi în interiorul unei clădiri din mediul rece de afară.
Locaşul acumulatorului/capacul fantei cardului de memorie este deschis sau închis într-un mediu cu umiditate ridicată.
Eliminarea condensului
Deschideţi locaşul acumulatorului/capacul fantei cardului de memorie după oprirea aparatului foto într-un loc în care temperatura ambiantă este stabilă (evitaţi locurile cu temperatură ridicată/umiditate ridicată, nisip sau praf). Pentru a elimina condensul, scoateţi acumulatorul şi cardul de memorie şi lăsaţi aparatul foto cu locaşul acumulatorului/capacul fantei cardului de memorie deschis pentru ca aparatul foto să ajungă la temperatura ambiantă.
Dacă nu dispare condensul, consultaţi distribuitorul sau reprezentantul de service autorizat de Nikon.
xiv

<Important> Note despre funcţiile datelor locaţiilor (GPS/GLONASS, busolă electronică)

Datele hărţii/numelor locaţiilor acestui aparat foto
Înainte de a utiliza funcţiile datelor locaţiilor, citiţi „ACORD DE LICENŢĂ PENTRU UTILIZATORI PRIVIND DATELE PENTRU HĂRŢI ŞI NUMELE LOCAŢIILOR” (A187) şi acceptaţi termenii.
Informaţiile hărţilor şi numelor locaţiilor (puncte de interes: POI) sunt din aprilie
2014. Informaţiile hărţilor şi numelor locaţiilor nu vor fi actualizate.
Detaliile formaţiunilor geologice sunt afişate în mod simplificat, conform scării hărţii. Scara hărţii şi nivelul de detaliere a datelor locaţiilor variază în funcţie de ţară şi regiune. Dacă altitudinea creşte, scările orizontală şi verticală afişate pe monitor variază, deci formaţiunile geologice diferă faţă de formaţiunile efective. Utilizaţi informaţiile hărţilor şi numelor locaţiilor numai în scop orientativ.
Datele detaliate ale hărţilor şi informaţiile numelor locaţiilor (puncte de interes: POI) ale Republicii Populare Chineze („China”) şi ale Republici Coreea nu sunt furnizate pentru COOLPIX AW130.
Note despre funcţiile de înregistrare a datelor locaţiilor şi înregistrarea jurnalelor
Dacă Înregistrare date locaţie în Opţiuni date locaţie din meniul cu opţiunile datelor locaţiei se setează la Activată sau în timp ce înregistrează jurnale, funcţiile de înregistrare a datelor locaţiilor şi înregistrarea jurnalelor vor funcţiona în continuare, chiar şi după oprirea aparatului foto (A132).
O persoană poate fi identificată în imaginile statice sau în filmele care au fost înregistrate cu datele locaţiei. Aveţi grijă atunci când transferaţi imagini st atice sau filme înregistrate cu datele locaţiei sau fişiere cu jurnale către terţi sau atunci când le încărcaţi într-o reţea, cum ar fi internetul, în care pot fi văzute în mod public. Citiţi „Casarea dispozitivelor de stocare a datelor” (Av).
Introducere
xv
Note despre funcţiile de măsurare
COOLPIX AW130 este un aparat foto. Nu utilizaţi aparatul foto ca dispozitiv de navigare sau ca instrument de măsurare.
Utilizaţi informaţiile (cum ar fi direcţia, altitudinea şi adâncimea apei) măsurate de aparatul foto numai în scop orientativ. Nu utilizaţi aceste informaţii pentru navigare pentru o aeronavă, o maşină sau o persoană sau pentru aplicaţiile de
Introducere
cercetare a terenului.
Dacă utilizaţi aparatul foto pentru alpinism, drumeţii sau în mediul subacvatic, luaţi separat cu dvs. o hartă, un dispozitiv de navigare sau un instrument de măsurare.
Utilizarea aparatului foto în străinătate
Înainte de a lua cu dvs. aparatul foto cu funcţiile datelor locaţiilor în călătoriile în străinătate, consultaţi agenţia de voiaj sau ambasada ţării pe care o vizitaţi pentru a vă confirma dacă există sau nu restricţii de utilizare. De exemplu, în China nu puteţi înregistra jurnale cu datele locaţiilor fără aprobarea guvernului. Setaţi Înregistrare date locaţie la Dezactivată.
Este posibil ca datele locaţiilor să nu funcţioneze corect în China şi la graniţa Chinei cu ţările învecinate (decembrie 2014).
xvi

Note

Avertismente pentru clienţii din Europa
ATENŢIONĂRI
RISC DE EXPLOZIE DACĂ ACUMULATORUL ESTE ÎNLOCUIT CU UN TIP INCORECT.
CASAŢI ACUMULATORII UZAŢI CONFORM INSTRUCŢIUNILOR.
Acest simbol indică faptul că echipamentele electrice şi electronice trebuie colectate separat.
Următoarele vizează doar utilizatorii din ţările europene:
Acest produs este proiectat pentru colectarea separată la un centru adecvat de colectare. Nu aruncaţi la un loc cu deşeurile menajere.
Colectarea separată şi reciclarea ajută la conservarea resurselor naturale şi la prevenirea consecinţelor negative asupra sănătăţii umane şi mediului care ar putea rezulta din cauza eliminării incorecte.
Pentru mai multe informaţii, contactaţi distribuitorul sau autorităţile locale responsabile cu gestionarea deşeurilor.
Acest simbol de pe acumulator indică faptul că acumulatorul trebuie colectat separat.
Următoarele vizează doar utilizatorii din ţările europene:
Toţi acumulatorii, fie că sunt marcaţi cu acest simbol sau nu, sunt proiectaţi pentru colectarea separată la un centru adecvat de colectare. Nu aruncaţi la un loc cu deşeurile menajere.
Pentru mai multe informaţii, contactaţi distribuitorul sau autorităţile locale responsabile cu gestionarea deşeurilor.
Introducere
xvii

Wi-Fi (Reţea LAN fără fir)

Acest produs se supune Reglementărilor privind administrarea exporturilor din Statele Unite şi trebuie să obţineţi aprobare a guvernului Statelor Unite dacă exportaţi sau re-exportaţi acest produs către o ţară căreia Statele Unite i-a impus embargou pe
Introducere
bunuri. Ţările următoare se află sub embargou: Cuba, Iran, Coreea de Nord, Sudan şi Siria. Deoarece ţările în cauză se pot schimba, contactaţi Ministerul Comerţului din Statele Unite pentru cele mai recente informaţii.
Restricţiile privind dispozitivele fără fir
Dispozitivul de emisie-recepţie fără fir inclus în acest produs este conform cu reglementările privind transmisia fără fir din ţara în care se efectuează vânzarea şi nu este destinat utilizării în alte ţări (produsele achiziţionate în Uniunea Europeană (U.E.) sau în Asociaţia Europeană a Liberului Schimb (E.F.T.A.) se pot utiliza oriunde în cadrul U.E. şi E.F.T.A.). Nikon nu îşi asumă răspunderea în cazul utilizării în alte ţări. Utilizatorii care nu sunt siguri asupra ţării de origine în care s-a efectuat vânzarea vor consulta centrul local de service Nikon sau reprezentanţa de service autorizat Nikon. Această restricţie este valabilă numai pentru funcţionarea fără fir şi nu pentru alte moduri de utilizare a produsului.
Declaraţie de conformitate (Europa)
Prin prezenta, Nikon Corporation declară că aparatul foto digital COOLPIX AW130 este în conformitate cu cerinţele esenţiale şi alte prevederi relevante ale Directivei 1999/5/CE. Declaraţia de conformitate se poate consulta la adresa http://imaging.nikon.com/support/pdf/DoC_AW130.pdf.
xviii
Precauţii la utilizarea transmisiilor radio
Reţineţi întotdeauna că transmisia sau recepţia radio a datelor poate fi interceptată de terţi. Reţineţi că Nikon nu îşi asumă răspunderea pentru scurgeri de date sau informaţii care pot să apară în timpul transferului de date.
Gestionarea informaţiilor personale şi exonerarea de răspundere
Informaţiile de utilizator înregistrate şi configurate pe produs, inclusiv setările conexiunii LAN fără fir şi alte informaţii personale, pot fi deteriorate sau pierdute ca urmare a erorilor de funcţionare, electricităţii statice, accidentelor, funcţionării defectuoase, reparaţiilor sau manipulării. Păstraţi întotdeauna copii separate cu informaţiile importante. Nikon nu îşi asumă răspunderea pentru daunele directe sau indirecte sau pentru pierderea profitului ca urmare a deteriorării sau pierderii conţinutului şi nu se pot atribui companiei Nikon.
Înainte de a casa acest produs sau de a-l transfera altui utilizator, efectuaţi Resetare totală în meniul de setare (A78) pentru a şterge toate informaţiile de utilizator înregistrate şi configurate pe produs, inclusiv setările conexiunii LAN fără fir şi alte informaţii personale.
Introducere
xix
Cuprins
Introducere................................................................................................................... i
Citiţi mai întâi cele de mai jos................................................................................................. i
Alte informaţii.................................................................................................................................................. i
Prinderea curelei aparatului foto destinată utilizării pe uscat.......................................... ii
Cuprins
Informaţii şi precauţii ........................................................................................................ ........................ iii
Pentru siguranţa dumneavoastră ...................................................................................... vi
AVERTISMENTE.............................................................................................................................................. vi
<Important> Rezistenţă la şocuri, Impermeabilitate, Rezistenţă la praf,
Condensare................................................................................................................................ ix
Note despre rezistenţa la şocuri ........................................................................................................ ix
Note despre impermeabilitate şi rezistenţa la praf................................................................ ix
Înainte de a utiliza aparatul foto în mediul subacvatic........................................................ xi
Note despre utilizarea aparatul foto în mediul subacvatic ............................................. xii
Curăţarea aparatul foto după utilizarea în mediul subacvatic ...................................... xii
Note despre temperatura de funcţionare, umiditate şi condensare ....................... xiv
<Important> Note despre funcţiile datelor locaţiilor (GPS/GLONASS, busolă
electronică) ............................................................................................................................... xv
Note ........................................................................................................................................... xvii
Wi-Fi (Reţea LAN fără fir) ................................................................................................... xviii
Componentele aparatului foto............................................................................. 1
Corpul aparatului foto............................................................................................................. 1
Monitorul ..................................................................................................................................... 3
Mod fotografiere .......................................................................................................................................... 3
Mod redare....................................................................................................................................................... 5
Pregătirea pentru fotografiere ............................................................................. 6
Introduceţi acumulatorul şi cardul de memorie............................................................ 6
Scoaterea acumulatorului sau a cardului de memorie ........................................................ 7
Cardurile de memorie şi memoria internă ................................................................................... 7
Încărcarea acumulatorului..................................................................................................... 8
Porniţi aparatul foto şi setaţi limba afişajului, data şi ora......................................... 10
Fotografierea de bază şi operaţiunile de redare.......................................... 12
Fotografierea cu cu modul Selector aut. scene ........................................................... 12
Folosirea zoomului................................................................................................................................... 14
Butonul de declanşare ........................................................................................................................... 14
Redarea imaginilor ................................................................................................................. 15
xx
Ştergerea imaginilor .............................................................................................................. 16
Schimbarea modului de fotografiere .............................................................................. 18
Utilizarea bliţului, autodeclanşatorului etc. .................................................................. 19
Înregistrarea filmelor ............................................................................................................. 19
Control acţiune ........................................................................................................................ 20
Afişarea imaginii următoare sau anterioare în modul de redare în cadru întreg
.............................................................................................................................................................................. 20
Utilizarea meniului Acţiune................................................................................................................. 20
Reglarea afişării hărţii .............................................................................................................................. 20
Caracteristici de fotografiere............................................................................... 21
Modul x (Selector aut. scene) .......................................................................................... 21
Modul scenă (fotografiere adecvată pentru scene) ................................................... 23
Sfaturi şi note ............................................................................................................................................... 24
Realizarea filmelor cu perioadă de înregistrare ...................................................................... 28
Fotografiere cu Panoramă simplă................................................................................................... 30
Redarea cu Panoramă simplă............................................................................................................ 32
Modul Efecte speciale (aplicarea efectelor la fotografiere) ..................................... 33
Modul Portret inteligent (intensificarea feţelor persoanelor la fotografiere) ... 34
Utilizarea opţiunii Cronometru zâmbet ...................................................................................... 35
Utilizarea opţiunii Colaj autoportret .............................................................................................. 36
Modul Prezentare film scurt (combinarea clipurilor cu filme pentru a crea filme
scurte) ......................................................................................................................................... 38
Modul A (Automat)............................................................................................................. 42
Utilizarea cursorului pentru creativitate ...................................................................................... 43
Modul Bliţ .................................................................................................................................. 44
Autodeclanşator...................................................................................................................... 46
Modul Macro (Realizarea fotografiilor cu prim-planuri) ........................................... 47
Compensare expunere (Reglarea luminozităţii).......................................................... 48
Setări implicite (bliţ, autodeclanşator etc.).................................................................... 49
Focalizarea................................................................................................................................. 51
Utilizarea detectării feţelor .................................................................................................................. 51
Utilizarea estompării pielii.................................................................................................................... 52
Utilizarea funcţiei Găsire ţintă AF..................................................................................................... 53
Subiecte inadecvate pentru focalizare automată................................................................. 54
Blocarea focalizării .................................................................................................................................... 55
Funcţii care nu pot fi utilizate simultan în timpul fotografierii .............................. 56
Cuprins
Caracteristici ale redării imaginilor ................................................................... 59
Zoom redare............................................................................................................................. 59
Redarea miniaturilor/afişarea calendarului ................................................................... 60
Modul Listare după dată ...................................................................................................... 61
xxi
Vizualizarea şi ştergerea imaginilor capturate prin fotografiere continuă
(secvenţă) .................................................................................................................................. 62
Vizualizarea imaginilor dintr-o secvenţă ..................................................................................... 62
Ştergerea imaginilor dintr-o secvenţă ......................................................................................... 63
Editarea imaginilor (imagini statice) ................................................................................ 64
Înainte de a edita imagini .................................................................................................................... 64
Efecte rapide: modificarea nuanţei sau a tonalităţii ........................................................... 64
Retuşare rapidă: îmbunătăţirea contrastului şi a saturaţiei ............................................ 65
Cuprins
D-Lighting: îmbunătăţirea luminozităţii şi a contrastului ................................................ 66
Corecţie ochi roşii: corectarea ochilor roşii la fotografierea cu bliţ ........................... 66
Retuşare cosmetică: intensificarea feţelor persoanelor..................................................... 67
Imprimare date: imprimarea informaţiilor, cum ar fi altitudinea şi direcţia,
măsurate de busola electronică în imagini ............................................................................. 68
Imagine mică: reducerea dimensiunii unei imagini ............................................................ 69
Tăiere: crearea unei copii tăiate........................................................................................................ 70
Înregistrarea şi redarea filmelor......................................................................... 71
Realizarea imaginilor statice în timpul înregistrării filmelor ................................... 74
Operaţiuni în timpul redării filmelor................................................................................ 75
Editarea filmelor ...................................................................................................................... 76
Extragerea numai a porţiunii dorite dintr-un film................................................................. 76
Salvarea unui cadru dintr-un film ca imagine statică ......................................................... 77
Utilizarea meniurilor............................................................................................... 78
Meniul de fotografiere (pentru modul A (automat)) .............................................. 80
Mod imagine (dimensiune imagine şi calitate)...................................................................... 80
Balans de alb (reglarea nuanţei)....................................................................................................... 82
Fotografiere continuă............................................................................................................................. 84
Sensibilitate ISO.......................................................................................................................................... 87
Mod zonă AF................................................................................................................................................ 88
Mod focalizare autom. ........................................................................................................................... 91
Meniul pentru portret inteligent....................................................................................... 92
Colaj autoportret ...................................................................................................................................... 92
Ochi deschişi................................................................................................................................................ 93
Meniu redare ............................................................................................................................ 94
Marcare pentru încărcare Wi-Fi ....................................................................................................... 94
Prezentare diapozitive ........................................................................................................................... 95
Protejare.......................................................................................................................................................... 96
Rotire imagine ............................................................................................................................................ 96
Copiere (Copierea între cardul de memorie şi memoria internă)............................... 97
Opţiuni afişare secvenţă ....................................................................................................................... 98
Ecranul de selectare a imaginilor .................................................................................................... 99
xxii
Meniul pentru filme ............................................................................................................ 100
Opţiuni film................................................................................................................................................ 100
Mod zonă AF............................................................................................................................................. 104
Mod focalizare autom. ........................................................................................................................ 105
VR film ........................................................................................................................................................... 106
Lumină film ............................................................................................................................................... 106
Reducere zgomot vânt....................................................................................................................... 107
Cadenţă cadre ......................................................................................................................................... 107
Meniul opţiunilor Wi-Fi ...................................................................................................... 108
Utilizarea tastaturii pentru introducerea textului ............................................................... 109
Meniul cu opţiunile datelor locaţiei .............................................................................. 110
Opţiuni date locaţie.............................................................................................................................. 110
Unităţi de distanţă ................................................................................................................................ 111
Calculare distanţă................................................................................................................................... 112
Puncte de interes (POI) (Înregistrarea şi afişarea informaţiilor numelor
locaţiilor)...................................................................................................................................................... 113
Creare jurnal .............................................................................................................................................. 114
Vizualizare jurnal ..................................................................................................................................... 115
Setare ceas după satelit .................................................................................................................... 115
Busolă electronică.................................................................................................................................. 116
Opţiuni altitudine/adâncime .......................................................................................................... 118
Meniul de setare................................................................................................................... 119
Fus orar şi dată ......................................................................................................................................... 119
Setări monitor........................................................................................................................................... 121
Înregistrare dată ...................................................................................................................................... 123
VR fotografie.............................................................................................................................................. 124
Asistenţă AF ............................................................................................................................................... 125
Zoom digital ............................................................................................................................................. 125
Setări sunet ................................................................................................................................................ 126
Bliţ subacvatic ......................................................................................................................................... 126
Răspuns control acţiune .................................................................................................................... 127
Control acţiune redare ...................................................................................................................... 127
Acţiuni hartă.............................................................................................................................................. 128
Oprire automată .................................................................................................................................... 128
Formatare card/Formatare memorie......................................................................................... 129
Limba/Language ................................................................................................................................... 129
Încărcare de la computer .................................................................................................................. 130
Resetare totală ......................................................................................................................................... 131
Marcaj de conformitate ..................................................................................................................... 131
Versiune firmware ................................................................................................................................. 131
Cuprins
xxiii
Utilizarea funcţiilor pentru datele locaţiei/Afişarea hărţilor ................. 132
Înregistrarea datelor locaţiei fotografierii în imagini ........................................................ 132
Jurnalele înregistrărilor ....................................................................................................................... 132
Afişarea unei hărţi .................................................................................................................................. 132
Înregistrarea datelor locaţiei în imagini....................................................................... 133
Afişarea locaţiei de fotografiere (mod redare) ..................................................................... 136
Afişarea poziţiei curente pe hartă (mod fotografiere) ..................................................... 138
Utilizarea indicatorului de altitudine/adâncime....................................................... 140
Cuprins
Înregistrarea jurnalelor cu datele deplasării .............................................................. 141
Terminarea înregistrării jurnalelor şi salvarea acestora pe un card de
memorie ...................................................................................................................................................... 143
Afişarea datelor despre locaţie înregistrare pe o hartă................................................... 144
Afişaţi Jurnale altit./adâncime sub formă de grafic........................................................... 145
Utilizarea funcţiei Wi-Fi (LAN fără fir) ............................................................ 146
Instalarea software-ului pe dispozitivul inteligent .................................................. 146
Conectarea dispozitivului inteligent la aparatul foto ............................................. 147
Preselectarea imaginilor de pe aparatul foto pe care doriţi să le transferaţi pe
un dispozitiv inteligent...................................................................................................... 149
Conectarea aparatului foto la un televizor, la o imprimantă sau la un
computer................................................................................................................. 150
Conectarea aparatului foto la un televizor (redarea pe un televizor) ............... 152
Conectarea aparatului foto la o imprimantă (imprimare directă)...................... 153
Conectarea aparatului foto la o imprimantă......................................................................... 153
Imprimarea imaginilor una câte una ......................................................................................... 154
Imprimarea mai multor imagini .................................................................................................... 155
Utilizarea software-ului ViewNX 2 (Transferul imaginilor pe un
computer)............................................................................................................................... 157
Instalarea software-ului ViewNX 2............................................................................................... 157
Transferul imaginilor pe un computer ...................................................................................... 157
Note tehnice........................................................................................................... 159
Îngrijirea produsului ........................................................................................................... 160
Aparatul foto ............................................................................................................................................. 160
Acumulatorul............................................................................................................................................ 161
Adaptorul de încărcare la curent alternativ ........................................................................... 162
Carduri de memorie ............................................................................................................................. 163
Curăţarea şi depozitarea ................................................................................................... 164
Curăţarea..................................................................................................................................................... 164
xxiv
Depozitarea ............................................................................................................................................... 164
Mesaje de eroare.................................................................................................................. 165
Localizarea defecţiunilor ................................................................................................... 170
Nume fişiere........................................................................................................................... 180
Accesorii opţionale.............................................................................................................. 182
Ataşarea bliţului Speedlight subacvatic................................................................................... 183
ACORD DE LICENŢĂ PENTRU UTILIZATORI PRIVIND DATELE PENTRU HĂRŢI ŞI
NUMELE LOCAŢIILOR.......................................................................................................... 187
Specificaţii .............................................................................................................................. 192
Carduri de memorie aprobate ....................................................................................................... 197
Index......................................................................................................................................... 199
Cuprins
xxv
xxvi

Componentele aparatului foto

1
Buclă pentru curea aparat foto........... ii
2
Buton declanşare......................................13
3
Comutator alimentare/Indicator
luminos aparat pornit............................10
4
Antenă poziţionare .............................. 133
5
Bliţ...................................................................... 44
6
Indicator luminos autodeclanşator
.............................................................................46
Dispozitiv iluminare asistenţă AF
Lumină film...............................................106
7
Obiectiv
8
Microfon (stereo).............................. 38, 71
9
N-Mark (antenă NFC).................147, 149
10
Zăvor capac locaş acumulator/fantă
card memorie ................................................6
11
Buton deblocare capac locaş
acumulator/fantă card memorie.......6
12
Înveliş etanş ..................................................xi
13
Balama...............................................................xi
14
Microconector USB...............................150
15
Microconector HDMI (Tip D)..........150

Corpul aparatului foto

1345 67
2
15
14
13
Componentele aparatului foto
10
1112 9
8
1
Componentele aparatului foto
1
Buclă pentru curea aparat foto........... ii
2
Monitor OLED (monitor)*.......................3
3
Control zoom..............................................14
f : unghi larg.................................14
g : telefotografie ......................... 14
h : redare miniaturi.................... 60
i : zoom redare...........................59
j : ajutor...........................................23
4
Indicator luminos de încărcare........... 8
Bec bliţ ............................................................44
5
Buton b (e înregistrare film)........ 19
6
Buton c (redare).................................... 15
7
Buton k (aplică selecţia).................... 78
8
Selector multiplu......................................78
9
Buton l (ştergere).................................. 16
10
Buton d (meniu).................................78
11
Buton A (mod fotografiere)
...............................18, 21, 23, 33, 34, 38, 42
12
Montură trepied
13
Difuzor
14
Buton V (activitate în exterior).......20
15
Buton Z (Wi-Fi)...........................147, 149
16
Buton U (hartă) ...........................136, 138
1213141516
56 7
11
134
2
8
10 9
* Numit şi „monitor” în acest manual.
2
Loading...
+ 202 hidden pages