Nikon COOLPIX A300 Reference Manual (Complete Instructions) [ro]

APARAT FOTO DIGITAL
Manual de referinţă
Citiţi cu atenţie acest manual înainte de a folosi aparatul foto.
Pentru a vă asigura că folosiţi aparatul foto în mod corespunzător, aveţi grijă să citiţi capitolul „Pentru siguranţa dumneavoastră” (de la paginavi).
Ro

Căutarea rapidă a subiectelor

Puteţi reveni la această pagină atingând sau făcând clic pe în par tea drea ptă, j os, în o rice pagină.

Subiecte principale

Introducere........................................................................................................................................iii
Cuprins ................................................................................................................................................ ix
Componentele aparatului foto....................................................................................................1
Noţiuni de bază ................................................................................................................................. 7
Operaţiuni de bază pentru fotografiere şi redare...............................................................14
Conectarea la un dispozitiv inteligent (SnapBridge).........................................................21
Caracteristici de fotografiere......................................................................................................30
Caracteristici ale redării imaginilor...........................................................................................64
Filme....................................................................................................................................................75
Conectarea aparatului foto la un televizor, la o imprimantă sau la un computer
...............................................................................................................................................................80
Utilizarea meniului.........................................................................................................................90
Note tehnice.................................................................................................................................. 133

Subiecte frecvente

Pentru siguranţa
dumneavoastră
Modul Portret
inteligent
Conectarea la un
dispozitiv inteligent
Editarea imaginilor
(imagini statice)
Selectarea unui
mod de
fotografiere
Depanarea
ii
Modul Efecte
speciale
Index

Introducere

Citiţi mai întâi cele de mai jos

Vă mulţumim pentru achiziţionarea aparatului foto digital Nikon COOLPIX A300.

Simboluri şi convenţii utilizate în acest manual

Atingeţi sau faceţi clic pe în partea dreaptă, jos, a fiecărei pagini pentru a afişa
„Căutarea rapidă a subiectelor” (Aii).
Simboluri
Simbol Descriere
Această pictogramă indică atenţionări şi informaţii care trebuie citite înainte
B
de utilizarea aparatului foto. Această pictogramă indică note şi informaţii care trebuie citite înainte de
C
utilizarea aparatului foto.
A Această pictogramă indică alte pagini care conţin informaţii relevante.
SD, SDHC şi SDXC sunt numite în acest manual drept „carduri de memorie”.
Smartphone-urile şi tabletele se numesc „dispozitive inteligente” în acest manual.
Setarea la momentul achiziţiei este numită în continuare „setare implicită”.
Numele elementelor meniului afişat pe ecranul aparatului foto şi numele butoanelor sau
mesajelor afişate pe monitorul computerului sunt indicate prin litere aldine.
În acest manual, imaginile sunt omise uneori din capturile de ecran astfel încât indicatoarele ecranului să fie prezentate mai clar.
Introducere
Citiţi mai întâi cele de mai jos
iii

Informaţii şi precauţii

Învăţarea continuă
În cadrul angajamentului „Învăţare continuă” al companiei Nikon pentru asistenţă şi educaţie permanentă, pe următoarele site-uri web sunt disponibile informaţii actualizate permanent:
Pentru utilizatorii din S.U.A.: http://www.nikonusa.com/
Pentru utilizatorii din Europa: http://www.europe-nikon.com/support/
Pentru utilizatorii din Asia, Oceania, Orientul Mijlociu şi Africa: http://www.nikon-asia.com/
Vizitaţi aceste site-uri web pentru a fi la curent cu cele mai noi informaţii despre produse, sugestii, răspunsuri la întrebări frecvente (FAQ) şi sfaturi generale privind prelucrarea imaginilor digitale şi a fotografiilor. Puteţi beneficia de informaţii suplimentare de la reprezentanţa locală Nikon. Vizitaţi site-ul web de mai jos pentru informaţii de contact.
http://imaging.nikon.com/
Utilizaţi numai accesorii electronice marca Nikon
Aparatele foto Nikon COOLPIX sunt concepute la cele mai înalte standarde şi includ circuite electronice complexe. Numai accesoriile electronice marca Nikon (inclusiv încărcătoarele de acumulatori, acumulatorii, adaptorul de încărcare la reţeaua electrică şi cablurile USB) certificate de Nikon special pentru utilizarea cu acest aparat foto digital Nikon sunt create şi testate pentru utilizarea conform cerinţelor de funcţionare şi de siguranţă ale acestui sistem de circuite electronice.
UTILIZAREA ALTOR ACCESORII ELECTRONICE DECÂT NIKON POATE DETERIORA APARATUL FOTO
ŞI POATE ANULA GARANŢIA Utilizarea acumulatorilor reîncărcabili Li-ion de la terţe părţi care nu poartă sigiliu holografic Nikon
poate interfera cu modul normal de funcţionare a aparatului foto sau poate conduce la supraîncălzirea, aprinderea, spargerea sau scurgerea lichidului din acumulatori.
Sigiliul holografic: identifică acest dispozitiv ca fiind un produs autentic Nikon.
Pentru mai multe informaţii despre accesoriile marca Nikon, contactaţi un distribuitor local autorizat Nikon.
Înainte de efectuarea imaginilor importante
Înainte de a realiza imagini la ocazii importante (cum ar fi nunţile sau înainte de a lua aparatul într-o călătorie), realizaţi câteva imagini de probă pentru a vă asigura că aparatul foto funcţionează normal. Compania Nikon nu poate fi considerată responsabilă pentru daunele sau pierderea profiturilor care pot rezulta din funcţionarea defectuoasă a produsului.
NIKON.
Introducere
Citiţi mai întâi cele de mai jos
iv
Despre manuale
Nicio parte a manualelor furnizate împreună cu acest produs nu poate fi reprodusă, transmisă,
transcrisă, stocată pe un mediu portabil şi nu poate fi tradusă în nicio limbă, sub nicio formă, cu niciun mijloc, fără permisiunea prealabilă scrisă de la Nikon.
Ilus traţi ile şi c onţin utul d e pe ecr an pre zentat e în ac est man ual po t difer i de ce le cor espunz ătoar e
acestui produs.
Nikon îşi rezervă drepturile de a modifica specificaţiile sau echipamentele hardware şi
programele software descrise în aceste manuale oricând şi fără notificare prealabilă.
Nikon nu îşi asumă răspunderea pentru deteriorările rezultate din utilizarea acestui produs.
Am depus toate eforturile pentru a ne asigura că informaţiile cuprinse în aceste manuale sunt
corecte şi complete şi am aprecia dacă aţi raporta orice erori sau omisiuni reprezentanţei Nikon din zona dumneavoastră (adresa oferită separat).
Respectaţi notele privind drepturile de autor
În temeiul legislaţiei privind dreptul de autor, lucrările care fac obiectul dreptului de autor fotografiate sau înregistrate cu aparatul foto nu pot fi utilizate fără permisiunea deţinătorului dreptului de autor. Sunt aplicabile excepţii pentru utilizarea în scopuri personale, reţineţi însă că şi utilizarea în scopuri personale poate fi restricţionată în cazul fotografiilor şi înregistrărilor realizate la expoziţii sau spectacole.
Casarea dispozitivelor de stocare a datelor
Reţineţi că ştergerea de imagini sau formatarea dispozitivelor de stocare a datelor precum cardurile de memorie sau memoria încorporată a aparatului foto nu şterge complet datele originale ale imaginii. Fişierele şterse pot fi uneori recuperate din dispozitivele de stocare casate utilizând un software disponibil în comerţ, ceea ce poate duce la utilizarea rău intenţionată a datelor personale conţinute de imagini. Asigurarea confidenţialităţii unor astfel de date intră în responsabilitatea utilizatorului.
Înainte de a casa un dispozitiv de stocare a datelor sau de a-l trece în proprietatea unei alte persoane, efectuaţi operaţiunea Resetare totală din meniul de setare (A91) pentru a reseta setările aparatului foto. După aceea, ştergeţi toate datele cu ajutorul unui software de ştergere din comerţ sau efectuaţi operaţiunea Formatare card/Formatare memorie din meniul de setare pentru a formata dispozitivul, apoi umpleţi-l complet cu imagini care nu conţin informaţii (de exemplu, imagini cu cerul liber).
Aveţi grijă să evitaţi rănirea sau deteriorarea de bunuri când distrugeţi fizic cardurile de memorie.
Marcaj de conformitate
Urmaţi procedura de mai jos pentru a afişa unele dintre marcajele de conformitate pe care le respectă aparatul foto.
Apăsaţi pe butonul d M pictograma de meniu z M Marcaj de conformitate M butonul k
Introducere
Citiţi mai întâi cele de mai jos
v

Pentru siguranţa dumneavoastră

Pentru a preveni deteriorarea bunurilor sau rănirea dumneavoastră sau a celorlalţi, citiţi în totalitate capitolul „Pentru siguranţa dumneavoastră” înainte de a folosi acest produs.
Păstraţi aceste instrucţiuni de siguranţă într-un loc în care vor putea fi citite de către toţi cei care folosesc acest produs.
În cazul nerespectării precauţiilor marcate cu
PERICOL
AVERTIZARE
ATENŢIE
A nu se utiliza în timpul mersului sau al manevrării unui autovehicul. Nerespectarea acestei precauții poate duce la accidente sau vătămări.
A nu se demonta sau modifica acest produs. A nu se atinge componentele interne care devin vizibile în urma căderii sau a unui alt accident. Nerespectarea acestor precauţii poate duce la electrocutare sau vătămare.
În cazul în care sesizaţi anomalii, cum ar fi faptul că produsul scoate fum, emite căldură sau mirosuri neobişnuite, deconectaţi imediat acumulatorul sau sursa de alimentare. Continuarea operării ar putea provoca incendiu, arsuri sau alte vătămări.
A se menţine uscat. A nu se manipula cu mâinile ude. A nu se manipula ştecărul cu mâinile ude. Nerespectarea acestor precauţii ar putea provoca incendiu sau electrocutare.
Nu lăsaţi pielea în contact prelungit cu acest produs cât timp este pornit sau conectat la priză. Nerespectarea acestei precauţii ar putea cauza arsuri la temperatură scăzută.
Nu folosiţi acest produs în prezenţa prafului sau a gazelor inflamabile, cum ar fi propan, benzină sau aerosoli. Nerespectarea acestei precauţii ar putea provoca explozie sau incendiu.
Nu îndreptaţi bliţul către operatorul unui autovehicul. Nerespectarea acestei precauţii ar putea duce la accidente.
această pictogramă există un risc ridicat de deces sau vătămare gravă.
În cazul nerespectării precauţiilor marcate cu această pictogramă se poate produce decesul sau vătămarea gravă.
În cazul nerespectării precauţiilor marcate cu această pictogramă se pot produce vătămări sau daune materiale.
AVERTIZARE
Introducere
Pentru siguranţa dumneavoastră
vi
A nu se lăsa produsul la îndemâna copiilor. Nerespectarea acestei precauţii ar putea cauza vătămări sau defectarea produsului. În plus, reţineţi că elementele componente de mici dimensiuni prezintă pericol de sufocare. În cazul în care un copil înghite orice componentă a acestui produs, solicitaţi imediat asistenţă medicală.
Nu înnodaţi, înfăşuraţi sau răsuciţi curelele în jurul gâtului. Nerespectarea acestei precauţii ar putea duce la accidente.
Nu folosiţi acumulatori, încărcătoare sau adaptoare la reţeaua electrică care nu sunt indicate în mod specific spre a fi folosite cu acest produs. Când se utilizează acumulatori, încărcătoare şi adaptoare la reţeaua electrică indicate spre a fi folosite cu acest produs:
- Nu deteri oraţi, modificaţi, trageţi cu forţă sau îndoiţi firele şi cablurile, nu le puneţi sub
obiecte grele şi nu le expuneţi la căldură sau la flacără deschisă.
- Nu utilizaţi convertoare sau adaptoare de voiaj, concepute pentru a transforma de la
o tensiune la alta, sau cu invertoare de la c.c. la c.a.
Nerespectarea acestor precauţii ar putea provoca incendiu sau electrocutare.
Nu manipulaţi ştecărul când produsul se încarcă sau când folosiţi adaptorul la reţeaua electrică în timpul furtunilor cu descărcări electrice. Nerespectarea acestei precauţii ar putea duce la electrocutare.
Nu manipulaţi cu mâinile goale în locuri expuse la temperaturi foarte mari sau foarte scăzute. Nerespectarea acestei precauţii ar putea cauza arsuri sau degerături.
ATENŢIE
Opriţi produsul când utilizarea acestuia este interzisă. Dezactivaţi funcţiile fără fir atunci când utilizarea echipamentelor fără fir este interzisă. Emisiile de radiofrecvenţă ale acestui produs ar putea interfera echipamentele de la bordul aeronavelor sau din spitale sau din alte unităţi medicale.
Scoateţi acumulatorul şi deconectaţi adaptorul la reţeaua electrică dacă produsul nu va fi folosit o perioadă îndelungată. Nerespectarea acestei precauţii ar putea provoca incendiu sau defectarea produsului.
Nu atingeţi componentele mobile ale obiectivului sau alte componente mobile. Nerespectarea acestei precauţii ar putea cauza vătămări.
Nu declanşaţi bliţul în contact cu sau în imediata apropiere a pielii sau a altor obiecte. Nerespectarea acestei precauţii ar putea cauza arsuri sau incendiu.
Nu lăsaţi produsul perioade îndelungate în locuri în care va fi expus la tempera turi foart e mari, cum ar fi într-un automobil închis sau la lumina directă a soarelui. Nerespectarea acestei precauţii ar putea provoca incendiu sau defectarea produsului.
Introducere
Pentru siguranţa dumneavoastră
vii
PERICOL pentru acumulatori
Nu manipulaţi necorespunzător acumulatorii. Nerespectarea următoarelor precauţii ar putea duce la scurgeri din acumulatori sau la supraîncălzirea, fisurarea sau aprinderea acestora:
- Folosiţi numai acumulatori aprobaţi pentru utilizarea în acest produs.
- Nu expuneţi acumulatorii la flacără deschisă sau la căldură în exces.
- Nu dezasamblaţi.
- Nu scurtcircuitaţi terminalele prin atingerea acestora de lănţişoare, agrafe de păr sau
alte obiecte din metal.
- Nu expuneţi acumulatorii sau produsele în care aceştia sunt introduşi la şocuri fizice
puternice.
Nu încercaţi să reîncărcaţi acumulatorii EN-EL19 utilizând un aparat foto sau un încărcător care nu a fost conceput special pentru a reîncărca acumulatorii EN-EL19. Nerespectarea acestei precauţii ar putea duce la scurgeri din acumulatori sau la supraîncălzirea, fisurarea sau aprinderea acestora.
Dacă lichidul din acumulator intră în contact cu ochii, clătiţi cu multă apă curată şi solicitaţi imediat asistenţă medicală. Acţionarea cu întârziere ar putea cauza vătămări ale ochilor.
AVERTIZARE pentru acumulatori
A nu se lăsa acumulatorii la îndemâna copiilor. În cazul în care un copil înghite un acumulator, solicitaţi imediat asistenţă medicală.
Nu introduceţi acumulatorii în apă şi nu îi expuneţi la ploaie. Nerespectarea acestei precauţii ar putea provoca incendiu sau defectarea produsului. Dacă produsul se udă, uscaţi-l imediat cu un prosop sau un obiect similar.
Încetaţi imediat folosirea în cazul în care observaţi orice modificări la acumulatori, cum ar fi decolorare sau deformare. Opriţi încărcarea acumulatorilor EN-EL19 dacă aceştia nu se încarcă în perioada de timp specificată. Nerespectarea acestei precauţii ar putea duce la scurgeri din acumulatori sau la supraîncălzirea, fisurarea sau aprinderea acestora.
Înainte de a-l arunca, izolaţi terminalele acumulatorului cu bandă izolatoare. Este posibil să se producă supraîncălzire, fisurare sau incendiu în cazul în care obiecte metalice intră în contact cu terminalele. Reciclaţi sau aruncaţi acumulatorii în conformitate cu reglementările locale.
Dacă lichidul din acumulator intră în contact cu pielea sau hainele unei persoane, clătiţi imediat zona afectată cu multă apă curată. Nerespectarea acestei precauţii ar putea cauza iritarea pielii.
Introducere
Pentru siguranţa dumneavoastră
viii
Cuprins
Căutarea rapidă a subiectelor........................................................................................... ii
Subiecte principale ..................................................................................................................................................... ii
Subiecte frecvente....................................................................................................................................................... ii
Introducere............................................................................................................................. iii
Citiţi mai întâi cele de mai jos ........................................................................................................... iii
Simboluri şi convenţii utilizate în acest manual....................................................................................... iii
Informaţii şi precauţii ................................................................................................................................................ iv
Pentru siguranţa dumneavoastră .................................................................................................... vi
Componentele aparatului foto......................................................................................... 1
Corpul aparatului foto .......................................................................................................................... 2
Monitorul................................................................................................................................................... 4
Pentru fotografiere ...................................................................................................................................................... 4
Pentru redare .................................................................................................................................................................. 6
Noţiuni de bază...................................................................................................................... 7
Modul de prindere a curelei aparatului foto................................................................................. 8
Introducerea acumulatorului şi a cardului de memorie ........................................................... 9
Scoaterea acumulatorului sau a cardului de memorie......................................................................... 9
Cardurile de memorie şi memoria internă ................................................................................................... 9
Încărcarea acumulatorului ................................................................................................................ 10
Configurarea aparatului foto............................................................................................................ 12
Operaţiuni de bază pentru fotografiere şi redare.................................................... 14
Realizarea imaginilor ........................................................................................................................... 15
Înregistrarea filmelor ........................................................................................................................... 17
Redarea imaginilor ............................................................................................................................... 18
Ştergerea imaginilor ............................................................................................................................ 19
Ecranul de selectare a imaginilor pentru ştergere................................................................................ 20
Conectarea la un dispozitiv inteligent (SnapBridge).............................................. 21
Instalarea aplicaţiei SnapBridge ...................................................................................................... 22
Conectarea aparatului foto şi a unui dispozitiv inteligent..................................................... 23
Dezactivarea şi activarea conexiunii fără fir .............................................................................................. 26
Încărcarea imaginilorși fotografierea de la distanță ................................................................ 27
Încărcarea imaginilor............................................................................................................................................... 27
Fotografierea de la distanţă................................................................................................................................ 28
ix
Cuprins
Dacă în iOS se afişează un dialog referitor la conexiunile Wi-Fi ................................................... 28
Dacă nu reuşiţi să încărcaţi imaginile ........................................................................................................... 29
Caracteristici de fotografiere........................................................................................... 30
Selectarea unui mod de fotografiere ............................................................................................ 31
Modul A (Automat)........................................................................................................................... 32
Utilizarea cursorului pentru creativitate ...................................................................................................... 32
Modul x (Selector aut. scene)........................................................................................................ 34
Modul scenă (fotografiere adecvată condiţiilor de fotografiere)........................................ 35
Sfaturi şi note despre modul scenă ............................................................................................................... 36
Utilizarea estompării pielii.................................................................................................................................... 38
Fotografierea în modul Asistenţă panoramă ........................................................................................... 39
Redarea în modul Asistenţă panoramă ....................................................................................................... 41
Modul Efecte speciale (aplicarea efectelor la fotografiere) ................................................... 42
Modul Portret inteligent (intensificarea feţelor persoanelor la fotografiere)................. 44
Utilizarea opţiunii Cronometru zâmbet ...................................................................................................... 46
Utilizarea opţiunii Colaj autoportret.............................................................................................................. 47
Setarea funcţiilor de fotografiere cu selectorul multiplu ....................................................... 49
Mod Bliţ .................................................................................................................................................... 50
Autodeclanşator.................................................................................................................................... 52
Modul Macro (Realizarea fotografiilor cu prim-planuri) ......................................................... 54
Compensare expunere (Reglarea luminozităţii)........................................................................ 55
Folosirea zoomului............................................................................................................................... 56
Focalizarea .............................................................................................................................................. 57
Butonul de declanşare ........................................................................................................................................... 57
Utilizarea funcţiei Găsire ţintă AF..................................................................................................................... 57
Utilizarea detectării feţelor .................................................................................................................................. 58
Subiecte inadecvate pentru focalizare automată................................................................................. 59
Blocarea focalizării .................................................................................................................................................... 60
Setări implicite (bliţ, autodeclanşator etc.).................................................................................. 61
Funcţii care nu pot fi utilizate simultan în timpul fotografierii ............................................ 63
Caracteristici ale redării imaginilor ............................................................................... 64
Zoom redare........................................................................................................................................... 65
Redarea miniaturilor/afişarea calendarului ................................................................................. 66
Modul Listare după dată .................................................................................................................... 67
Editarea imaginilor (imagini statice) .............................................................................................. 68
Înainte de a edita imagini .................................................................................................................................... 68
Efecte rapide: modificarea nuanţei sau a tonalităţii............................................................................. 68
Retuşare rapidă: îmbunătăţirea contrastului şi a saturaţiei ............................................................. 69
D-Lighting: îmbunătăţirea luminozităţii şi a contrastului................................................................. 69
Corecţie ochi roşii: corectarea ochilor roşii la fotografierea cu bliţ ............................................ 70
Cuprins
x
Retuşare cosmetică: intensificarea feţelor persoanelor..................................................................... 71
Imagine mică: reducerea dimensiunii unei imagini............................................................................ 73
Tăiere: crearea unei copii tăiate........................................................................................................................ 74
Filme......................................................................................................................................... 75
Operaţiuni de bază pentru înregistrarea şi redarea filmelor ................................................ 76
Operaţiuni în timpul redării filmelor.............................................................................................. 79
Conectarea aparatului foto la un televizor, la o imprimantă sau la un
computer................................................................................................................................ 80
Utilizarea imaginilor............................................................................................................................. 81
Vizualizarea imaginilor pe un televizor......................................................................................... 82
Imprimarea imaginilor fără computer .......................................................................................... 83
Conectarea aparatului foto la o imprimantă............................................................................................ 83
Imprimarea imaginilor una câte una............................................................................................................. 84
Imprimarea mai multor imagini ....................................................................................................................... 85
Transferul imaginilor pe un computer (ViewNX-i).................................................................... 87
Instalarea software-ului ViewNX-i................................................................................................................... 87
Transferul imaginilor pe un computer......................................................................................................... 87
Utilizarea meniului.............................................................................................................. 90
Operaţiunile meniului......................................................................................................................... 91
Ecranul de selectare a imaginilor .................................................................................................................... 93
Liste de meniu ....................................................................................................................................... 94
Meniul de fotografiere ........................................................................................................................................... 94
Meniul pentru portret inteligent..................................................................................................................... 95
Meniul pentru filme ................................................................................................................................................. 95
Meniul de redare ....................................................................................................................................................... 96
Meniul reţea.................................................................................................................................................................. 96
Meniul de setare ........................................................................................................................................................ 97
Meniul de fotografiere (Opţiuni frecvente de fotografiere).................................................. 98
Mod imagine (dimensiune şi calitate imagine)...................................................................................... 98
Meniul de fotografiere (modul A (automat)) ....................................................................... 100
Balans de alb (reglarea nuanţei).................................................................................................................... 100
Fotografiere continuă.......................................................................................................................................... 102
Sensibilitate ISO....................................................................................................................................................... 103
Mod zonă AF............................................................................................................................................................. 104
Mod focalizare autom. ........................................................................................................................................ 107
Meniul pentru portret inteligent.................................................................................................. 108
Colaj autoportret .................................................................................................................................................... 108
Ochi deschişi ............................................................................................................................................................. 109
Meniu redare ....................................................................................................................................... 110
Cuprins
xi
Marcare pentru încărcare .................................................................................................................................. 110
Prezentare diapozitive......................................................................................................................................... 111
Protejare....................................................................................................................................................................... 112
Rotire imagine.......................................................................................................................................................... 112
Copiere (Copierea între cardul de memorie şi memoria internă)............................................ 113
Meniul pentru filme .......................................................................................................................... 114
Opţiuni film ................................................................................................................................................................ 114
Mod focalizare autom. ........................................................................................................................................ 115
VR film............................................................................................................................................................................ 116
Reducere zgomot vânt....................................................................................................................................... 116
Meniul reţea......................................................................................................................................... 117
Utilizarea tastaturii pentru introducerea textului............................................................................... 118
Meniul de setare................................................................................................................................. 119
Fus orar şi dată ......................................................................................................................................................... 119
Setări monitor........................................................................................................................................................... 121
Înregistrare dată ...................................................................................................................................................... 123
VR fotografie.............................................................................................................................................................. 124
Asistenţă AF ............................................................................................................................................................... 125
Zoom digital.............................................................................................................................................................. 125
Setări sunet................................................................................................................................................................. 126
Oprire automată ..................................................................................................................................................... 126
Formatare card/Formatare memorie......................................................................................................... 127
Limba/Language .................................................................................................................................................... 128
Comentariu imagine ............................................................................................................................................ 128
Informaţii drept de autor................................................................................................................................... 129
Date de locaţie......................................................................................................................................................... 130
Mod video................................................................................................................................................................... 130
Încărcare de la computer .................................................................................................................................. 131
Resetare totală.......................................................................................................................................................... 132
Marcaj de conformitate...................................................................................................................................... 132
Versiune firmware .................................................................................................................................................. 132
Note tehnice....................................................................................................................... 133
Note ........................................................................................................................................................ 134
Note despre funcţiile de comunicare fără fir........................................................................... 135
Îngrijirea produsului ......................................................................................................................... 137
Aparatul foto ............................................................................................................................................................. 137
Acumulatorul................................................................................................................... ......................................... 138
Adaptorul de încărcare la curent alternativ ........................................................................................... 139
Carduri de memorie ............................................................................................................................................. 140
Curăţarea şi depozitarea ................................................................................................................. 141
Curăţarea ..................................................................................................................................................................... 141
Cuprins
xii
Depozitarea................................................................................................................................................................ 141
Mesaje de eroare................................................................................................................................ 142
Depanarea............................................................................................................................................ 146
Nume fişiere......................................................................................................................................... 155
Accesorii opţionale ........................................................................................................................... 156
Specificaţii ............................................................................................................................................ 157
Carduri de memorie care se pot utiliza .................................................................................................... 161
Index....................................................................................................................................................... 163
Cuprins
xiii

Componentele aparatului foto

Corpul aparatului foto .................................................................................................................... 2
Monitorul............................................................................................................................................. 4
Componentele aparatului foto
1

Corpul aparatului foto

2453
6
1
10
9
11
12
88
7
Apărătoare obiectiv închisă
1
Buton de declanşare .......................................16
2
Control zoom.......................................................56
f: unghi larg.................................................56
g: telefotografie............................................56
h: redare miniaturi...................................66
i: zoom redare..............................................65
3
Comutator alimentare/Indicator luminos
aparat pornit.........................................................12
4
Bliţ...............................................................................50
5
Indicator luminos autodeclanşator........53
Dispozitiv iluminare asistenţă AF
6
Obiectiv
7
Apărătoare obiectiv
8
Microfon încorporat
9
Capac conector alimentare (pentru conectarea adaptorului la reţeaua electrică opţional)
10
Buclă pentru curea aparat foto................... 8
11
Capac conector...................................................81
12
Conector ieşire USB/audio/video............81
Corpul aparatului foto
Componentele aparatului foto
2
13
1
Indicator luminos de încărcare.................10
Bec bliţ .....................................................................50
2
Buton b (e înregistrare film).................17
3
Buton A (mod fotografiere)
.......................................................31, 32, 35, 42, 44
4
Buton c (redare).............................................18
5
Selector multiplu...............................................91
6
Buton k (aplică selecţia).............................91
7
Buton l (ştergere)...........................................19
8
Buton d (meniu)..........................................91
9
Capac locaş acumulator/
fantă card memorie............................................9
10
Montură trepied..............................................159
11
Difuzor
12
Monitor ......................................................................4
13
N-Mark (antenă NFC).......................................23
12
1
2 3
4 5
6
7 8
11 10
Componentele aparatului foto
Corpul aparatului foto
3
9

Monitorul

999
999 9
AFAFAE /A F- L
999
29m
0s
10
F3 .7
1/ 25 0
+ 1. 0
40 0
1
Mod fotografiere.................31, 32, 35, 42, 44
2
Mod bliţ...................................................................50
3
Mod macro............................................................54
4
Indicator zoom............................................54, 56
5
Indicator focalizare...........................................16
6
Indicator AE/AF-L ..............................................40
7
Opţiuni film........................................................114
8
Mod imagine........................................................98
9
Asistenţă panoramă.........................................39
10
Pictogramă VR fotografie...........................124
11
Pictogramă VR film.........................................116
12
Reducere zgomot vânt ...............................116
13
Valoare compensare expunere.................55
14
Durată rămasă pentru înregistrarea
filmului..............................................................76, 77
15
Număr de expuneri rămase
(imagini statice) ..................................................16
16
Indicator memorie internă...........................16
17
Număr f/..................................................................57
18
Timp de expunere.............................................57
Informaţiile afişate pe ecranul de fotografiere sau redare depind de setările aparatului foto şi de starea de utilizare. În mod implicit, informaţiile sunt afişate la pornirea aparatului foto şi în timpul utilizării acestuia şi se dezactivează după câteva secunde (atunci când Informaţii fotografie se setează la Afişare automată info în Setări monitor (A121)).

Pentru fotografiere

2
356
1
4
AE/AF-L
7
8
10
400
Componentele aparatului foto
Monitorul
1/250
10
11 12 13
+1.0
29m
0s
14
F3.7
F3.7
1718
999
999
16
4
9999
9
15
2
10
PR E
5
33
999
29m
0s
10
F3 .7
1/ 25 0
+ 1. 0
40 0
19
Zonă focalizare (găsire ţintă AF).... 57, 105
20
Zonă focalizare (manuală sau centrală)
........................................................................... 60, 104
21
Zonă focalizare (detectare faţă, detectare animal de casă)..38, 44, 58, 104
22
Zonă focalizare (urmărire subiect)
.........................................................................105, 106
23
Date de locaţie.................................................130
24
Pictogramă Destinaţie călătorie............ 119
25
Sensibilitate ISO...............................................103
26
Indicator încărcare acumulator................ 16
27
Înregistrare dată.............................................. 123
28
Indicator „Dată nesetată”...........................147
29
Indicator comunicare Bluetooth..........117
30
Mod avion ...........................................................117
31
Indicator comunicare Wi-Fi......................117
32
Soft..............................................................................44
33
Balans de alb......................................................100
34
Fond de ten...........................................................44
35
Nuanţă......................................................................32
36
Estompare piele..................................................44
37
Intensitate ......................................................32, 44
38
Mod declanşare continuă..........................102
39
Pictogramă Ochi deschişi..........................109
40
Din mână/trepied..............................................36
41
Indicator luminos autodeclanşator........52
42
Cronometru zâmbet........................................46
43
Colaj autoportret................................................47
44
Declanşare automată......................................37
PRE
41
40
36 35 34
10
27
44 43 42
39 38
2
5
10
37
32
30 29 28
31
400
24
1/250
23
25
F3.7
F3.7
29m
+1.0
0s
999
19202122
26
Monitorul
Componentele aparatului foto
5

Pentru redare

29m00 s 29m00 s
999 / 999
999 9 / 999 9
15/ 11/2 016 15:3 0
999 9. JPG
999 / 999
1
Pictogramă Listare după dată....................67
2
Pictogramă Protejare.................................... 112
3
Pictogramă Retuşare cosmetică...............71
4
Pictogramă Efecte rapide.............................68
5
Pictogramă D-Lighting.................................. 69
6
Pictogramă Retuşare rapidă........................69
7
Pictogramă Corecţie ochi roşii..................70
8
Indicator memorie internă.......................... 16
9
Număr imagine curentă/ număr total de imagini
10
Durată film sau durată de redare scursă
11
Mod imagine........................................................98
12
Asistenţă panoramă.........................................39
13
Opţiuni film ........................................................114
14
Pictogramă Imagine mică............................73
15
Pictogramă Tăiere......................................65, 74
16
Indicator volum ..................................................79
17
Ghid efecte rapide
18
Ghid redare Asistenţă panoramă Ghid redare film
19
Ora înregistrării
20
Data înregistrării
21
Indicator încărcare acumulator.................16
22
Indicator de conectare a adaptorului de încărcare la curent alternativ
23
Număr şi tip fişier............................................155
24
Indicator date locaţie înregistrate........ 130
1
24 23
22 21
2 3456 7
9999. JPG 15/11/2016 15:30
20
19
18
8
999 / 999
9999 / 9999
11
999 / 999
29m00s 29m00s
12 13
14 15
1617
9
10
Componentele aparatului foto
Monitorul
6

Noţiuni de bază

Modul de prindere a curelei aparatului foto ..........................................................................8
Introducerea acumulatorului şi a cardului de memorie.....................................................9
Încărcarea acumulatorului ..........................................................................................................10
Configurarea aparatului foto......................................................................................................12
Noţiuni de bază
7

Modul de prindere a curelei aparatului foto

Noţiuni de bază
Modul de prindere a curelei aparatului foto
8
Introducerea acumulatorului şi a cardului de
Zăvor acumulator Fantă card de memorie
memorie
Cu bornele pozitivă şi negativă ale acumulatorului orientate corect, mutaţi zăvorul
portocaliu al acumulatorului (3) şi introduceţi complet acumulatorul (4).
Glisaţi cardul de memorie până când se blochează cu un clic (5).
Aveţi grijă să nu introduceţi acumulatorul sau cardul de memorie invers, deoarece
provoca o defecţiune.
B Formatarea unui card de memorie
Atunci când introduceţi prima oară în aces t aparat foto un card de memorie care a fost utilizat cu alt dispozitiv, formataţi cardul de memorie cu acest aparat foto.
Reţineţi că formatarea unui card de memorie şterge definitiv toate imaginile şi alte date de pe cardul de memorie. Asiguraţi-vă că faceţi copii ale imaginilor pe care doriţi să le
păstraţi înainte de a formata cardul de memorie.
Introduceţi cardul de memorie în aparatul foto, apăsaţi pe butonul d şi selectaţi Formatare card în meniul de setare (A91).

Scoaterea acumulatorului sau a cardului de memorie

Opriţi aparatul foto şi asiguraţi-vă că indicatorul luminos pentru aparat pornit şi ecranul sunt oprite şi deschideţi capacul locaşului acumulatorului/fantei cardului memorie.
Deplasaţi zăvorul acumulatorului pentru a scoate acumulatorul.
Apăsaţi cu grijă pe cardul de memorie în aparatul foto pentru a-l scoate parţial.
Aveţi grijă atunci când manevraţi aparatul foto, acumulatorul şi cardul de memorie
imediat după utilizarea aparatului foto deoarece pot fi fierbinţi.

Cardurile de memorie şi memoria internă

Datele aparatului foto, inclusiv imaginile şi filmele, se pot salva pe un card de memorie sau în memoria internă a aparatului foto. Pentru a utiliza memoria internă a aparatului foto, scoateţi cardul de memorie.
9
Noţiuni de bază

Introducerea acumulatorului şi a cardului de memorie

Încărcarea acumulatorului

Cablu USB (inclus)
Priză electrică
Adaptor de încărcare la curent alternativ
Indicator
luminos de
încărcare
Dacă este inclus un adaptor de priză* împreună cu aparatul foto, conectaţi-l în siguranţă la adaptorul de încărcare la curent alternativ. După conectarea celor două componente, încercarea de a îndepărta forţat adaptorul de priză poate cauza deteriorarea produsului.
* Forma adaptorului de priză variază în funcţie de ţara sau regiunea din care a fost
achiziţionat aparatul foto. Acest pas se poate omite dacă adaptorul de priză este legat în permanenţă la adaptorul de încărcare la curent alternativ.
Încărcarea începe atunci când aparatul foto este conectat la o priză electrică în timp ce acumulatorul este inserat, ca în ilustraţie. Indicatorul luminos de încărcare clipeşte la intervale lungi în timp ce acumulatorul se încarcă.
La terminarea încărcării, indicatorul luminos de încărcare se stinge. Deconectaţi adaptorul de încărcare la curent alternativ de la priza electrică şi deconectaţi cablul USB. Timpul de încărcare al unui acumulator complet consumat este de aproximativ 2 ore şi 40 minute.
Acumulatorul nu se poate încărca dacă indicatorul luminos de încărcare clipeşte rapid din cauza unuia dintre motivele descrise mai jos.
- Temperatura ambiantă nu este adecvată pentru încărcare.
- Cablul USB sau adaptorul de încărcare la curent alternativ nu s-a conectat corect.
- Acumulatorul este deteriorat.
Noţiuni de bază
Încărcarea acumulatorului
10
B Note despre cablul USB
Verificaţi forma şi direcţia fişelor şi nu introduceţi sau scoateţi fişele înclinându-le.
B Pornirea aparatului foto în timpul încărcării
Dacă apăsaţi pe comutatorul de alimentare în timpul încărcării cu adaptorul de încărcare la curent alternativ, aparatul foto porneşte în modul de redare şi se pot reda imaginile realizate. Nu este posibilă fotografierea.
C Încărcarea utilizând un computer sau un încărcător de acumulator
De asemenea, puteţi încărca acumulatorul conectând aparatul foto la un computer.
Puteţi utiliza încărcătorul de acumulator MH-66 (disponibil separat) pentru a încărca
acumulatorul fără a utiliza aparatul foto.
Noţiuni de bază
Încărcarea acumulatorului
11

Configurarea aparatului foto

Selector multiplu
Buton k (aplicare selecţie)
Sus
Jos
Stânga
Dreapta
Comutator alimentare
Buton d
Limba/Language
Anulare
Ulterior
Setare
Utilizaţi SnapBridge pt. a trimite fotogr. către disp. intelig. şi a le partaja online.
Pentru a ignora acest ecran şi a seta SnapBridge ulterior din Meniu reţea, apăsaţi „MENU”.
1 Apăsaţi comutatorul de alimentare pentru a porni aparatul foto.
Folosiţi selectorul multiplu pentru a selecta şi a regla setările.
Va fi afişat un dialog de selectare a limbii. Utilizaţi HI
de pe selectorul multiplu pentru a evidenţia o limbă şi apăsaţi pe butonul k pentru selectare.
Limba poate fi schimbată oricând folosind opţiunea
Limba/Language din meniul setare (A91).
2 Când se afişează dialogul din dreapta,
apăsaţi pe butonul d sau k, conform indicaţiilor de mai jos.
Când vă conectaţi prin fir la un dispozitiv inteligent: Apăsaţi pe d pentru a trece la pasul 3.
Când vă conectaţi fără fir la un dispozitiv inteligent: Apăsaţi pe butonul k. Consultaţi „Conectarea la un dispozitiv inteligent (SnapBridge)” (A21) pentru detalii privind procedura de configurare.
3 Utilizaţi HI pentru a alege Da când Alegeţi fusul orar şi setaţi
data şi ora? Se afişează şi apăsaţi pe butonul k.
Noţiuni de bază
Configurarea aparatului foto
12
4 Evidenţiaţi fusul orar de reşedinţă şi
apăsaţi pe butonul k.
Pentru a activa ora de vară, apăsaţi pe H. Ceasul este setat cu o oră înainte şi în partea de sus a hărţii se afişează W. Apăsaţi I pentru a dezactiva ora de vară.
ÎnapoiÎnapoi
5 Utilizaţi HI pentru a alege formatul datei şi apăsaţi pe butonul k. 6 Introduceţi data şi ora curente şi apăsaţi pe
butonul k.
Utilizaţi JK pentru a evidenţia elementele şi utilizaţi HI pentru schimbare.
Apăsaţi pe butonul k pentru a seta ceasul.
Dată şi oră
Z
L
7 Când vi se solicită, alegeţi Da şi apăsaţi pe butonul k.
Ecranul de fotografiere apare la terminarea configurării.
Puteţi schimba fusul orar şi puteţi seta ceasul intern al aparatulu i foto în Fus orar şi dată
din meniul de setare (A91).
A
h m
EditareEditare
Noţiuni de bază
Configurarea aparatului foto
13

Operaţiuni de bază pentru fotografiere şi redare

Realizarea imaginilor.....................................................................................................................15
Înregistrarea filmelor.....................................................................................................................17
Redarea imaginilor.........................................................................................................................18
Ştergerea imaginilor......................................................................................................................19
14
Operaţiuni de bază pentru fotografiere şi redare

Realizarea imaginilor

Depărtare Apropiere
Aici, ca exemplu, este utilizat modul x(selector aut. scene). În modul x (selector aut. scene), aparatul foto recunoaşte automat condiţiile de fotografiere când încadraţi o imagine, făcând mai uşoară realizarea imaginilor cu setări potrivite scenei.
1 Ţineţi aparatul foto nemişcat.
Ţineţi degetele şi alte obiecte la distanţă de obiectiv, de bliţ, de dispozitivul de iluminare pentru asistenţă AF, de microfon şi de difuzor.
Atunci când fotografiaţi în orientarea portret („pe înălţime”), rotiţi aparatul foto în aşa fel încât bliţul să fie situat deasupra obiectivului.
2 Încadraţi fotografia.
Deplasaţi butonul de control al zoomului pentru a modifica poziţia obiectivului pentru zoom.
Operaţiuni de bază pentru fotografiere şi redare
Realizarea imaginilor
15
Dacă aparatul foto recunoaşte condiţiile de
8m
0s8m
0s
140 01400
Pictogramă mod fotografiere
Indicator încărcare acumulator
Număr de
expuneri
rămase
F3 .7F3 .7F3.71/ 25 01/250
fotografiere, pictograma modului de fotografiere se schimbă corespunzător.
Indicator încărcare acumulator
b: nivelul de încărcare a acumulatorului este ridicat. B: nivelul de încărcare a acumulatorului este scăzut.
Număr de expuneri rămase
C se afişează atunci când nu s-a introdus un card de memorie în aparatul foto, iar imaginile se salvează în memoria internă.
3 Apăsaţi butonul de declanşare până la
jumătate.
A apăsa butonul de declanşare până la jumătate înseamnă a menţine butonul apăsat până la punctul în care simţiţi o uşoară rezistenţă.
Atunci când subiectul este focalizat, zona de focalizare sau indicatorul de focalizare se afişează de culoare verde.
Când utilizaţi zoomul digital, aparatul foto focalizează în centrul cadrului şi zona de focalizare nu este afişată.
Dacă zona de focalizare sau indicatorul de focalizare clipeşte, aparatul foto nu poate focaliza. Modificaţi compoziţia şi încercaţi să apăsaţi din nou butonul de declanşare până la jumătate.
4 Fără a ridica degetul, apăsaţi butonul de
declanşare până la capăt.
B Note despre salvarea imaginilor sau filmelor
Indicatorul care prezintă numărul de expuneri rămase sau indicatorul care prezintă durata de înregistrare rămasă clipeşte în timpul salvării imaginilor sau filmelor. Nu deschideţi capacul
camerei acumulatorului/fantei cardului de memorie şi nu scoateţi acumulatorul sau cardul de memorie cât timp indicatorul clipeşte. În caz contrar, se pot pierde date sau se poate
deteriora aparatul foto sau cardul de memorie.
16
Operaţiuni de bază pentru fotografiere şi redare
Realizarea imaginilor
C Funcţia Oprire automată
Dacă nu se efectuează operaţiuni timp de circa un minut, ecranul se dezactivează, aparatul foto trece în modul de veghe, apoi indicatorul luminos pentru aparat pornit clipeşte. Aparatul foto se opreşte după ce rămâne în modul de veghe timp de circa trei minute.
Pentru a reactiva ecranul în timp ce aparatul foto este în modul de veghe, efectuaţi o operaţiune, cum ar fi apăsarea pe comutatorul de alimentare sau pe butonul de declanşare.
C La utilizarea unui trepied
Vă recomandăm să utilizaţi un trepied pentru a stabiliza aparatul foto în următoarele situaţii:
- Când fotografiaţi în lumină slabă în modul bliţ (A49), setaţi la W (dezactivat)
- Dacă zoomul se află în poziţia pentru telefotografie
Dacă utilizaţi un trepied pentru a stabiliza aparatul foto în timpul fotografierii, setaţi VR fotografie la Dezactivată în meniul de setare (A91) pentru a preveni eventualele erori
provocate de această funcţie.

Înregistrarea filmelor

Afişaţi ecranul de fotografiere şi apăsaţi pe butonul b (e înregistrare film) pentru a porni înregistrarea unui film. Apăsaţi din nou pe butonul b (e) pentru a încheia înregistrarea.
Pentru a reda un film, selectaţi un film în modul de redare
în cadru întreg şi apăsaţi pe butonul k.
Operaţiuni de bază pentru fotografiere şi redare
Înregistrarea filmelor
17

Redarea imaginilor

Afişarea imaginii anterioare
Afişarea imaginii următoare
15/1 1/20 16 15:3 0
0004 . JPG
4 / 4
3.0
1 / 201 / 20
1 Apăsaţi pe butonul c (redare)
pentru a intra în modul redare.
Dacă menţineţi apăsat butonul c în timp
ce aparatul foto este dezactivat, aparatul foto se activează în modul de redare.
2 Utilizaţi selectorul multiplu pentru a
selecta o imagine de afişat.
Menţineţi apăsat butonul HIJK pentru a derula
rapid imaginile.
Pentru a reveni la modul de fotografiere, apăsaţi pe
butonul A sau pe butonul de declanşare.
Atunci când e se afişează în modul de redare în
cadru întreg, puteţi apăsa pe butonul k pentru a aplica un efect imaginii.
Mutaţi butonul de control al zoomului
spre g (i) în modul de redare în cadru întreg pentru a mări o imagine.
În modul de redare în cadru întreg, mutaţi butonul de control al zoomului spre f (h) pentru a comuta la modul de redare a miniaturilor şi pentru a afişa mai multe imagini pe ecran.
Operaţiuni de bază pentru fotografiere şi redare
Redarea imaginilor
4 / 4
0004. JPG
15/11/2016 15:30
3.0
18

Ştergerea imaginilor

1 Apăsaţi pe butonul l (ştergere)
pentru a şterge imaginea afişată în mod curent pe ecran.
2 Utilizaţi selectorul multiplu HI pentru a
selecta metoda de ştergere dorită şi apăsaţi pe butonul k.
Pentru a ieşi fără ştergere, apăsaţi pe butonul d.
Ştergere
Imagine curentă
Ştergere imagini selectate
Toate imaginile
3 Selectaţi Da şi apăsaţi pe butonul k.
Imaginile şterse nu pot fi recuperate.
C Ştergerea imaginii realizate în modul de fotografiere
Când utilizaţi modul de fotografiere, apăsaţi pe butonul l pentru a şterge ultima imagine salvată.
Ştergeţi 1 imagine?
Da
Nu
Operaţiuni de bază pentru fotografiere şi redare
Ştergerea imaginilor
19

Ecranul de selectare a imaginilor pentru ştergere

Ştergere imagini selectate
ÎnapoiÎnapoi
Ştergere imagini selectate
ÎnapoiÎnapoi
1 Utilizaţi selectorul multiplu JK pentru a
selecta imaginea pe care doriţi să o ştergeţi.
Mişcaţi butonul de control al zoomului (A2) spre g (i) pentru a comuta la redarea în cadru întreg, sau la f (h) pentru a comuta la redarea miniaturilor.
2 Utilizaţi HI pentru a selecta ON sau
OFF.
Dacă s-a selectat ON, sub imaginea selectată se afişează o pictogramă. Repetaţi paşii 1 şi 2 pentru a selecta alte imagini.
3 Apăsaţi pe butonul k pentru a aplica selecţia imaginilor.
Este afişat un dialog de confirmare. Urmaţi instrucţiunile de pe ecran pentru funcţionare.
Operaţiuni de bază pentru fotografiere şi redare
Ştergerea imaginilor
20

Conectarea la un dispozitiv inteligent (SnapBridge)

Instalarea aplicaţiei SnapBridge................................................................................................22
Conectarea aparatului foto şi a unui dispozitiv inteligent ..............................................23
Încărcarea imaginilorși fotografierea de la distanță ..........................................................27
21
Conectarea la un dispozitiv inteligent (SnapBridge)

Instalarea aplicaţiei SnapBridge

Când instalaţi aplicaţia SnapBridge pe dispozitivul inteligent şi stabiliţi o conexiune fără fir între aceasta şi aparatul foto compatibil cu SnapBridge, puteţi încărca imaginile realizate cu aparatul foto pe dispozitivul inteligent sau puteţi utiliza dispozitivul inteligent pentru a declanşa obturatorul aparatului foto (A27).
Acest manual descrie procedurile pentru versiunea 2.0 a aplicaţiei SnapBridge. Utilizaţi cea mai recentă versiune a aplicaţiei SnapBridge. Procedurile de funcţionare pot să varieze în funcţie firmware-ul aparatului foto, de versiunea aplicaţiei SnapBridge sau de sistemul de operare al dispozitivului inteligent.
Consultaţi manualul dispozitivului inteligent pentru detalii privind funcţionarea acestuia.
1 Instalaţi aplicaţia SnapBridge pe dispozitivul inteligent.
Descărcaţi aplicaţia din Apple App Store® pentru iOS şi din Google PlayTM pentru
TM
Android
. Căutaţi „snapbridge” şi instalaţi-o.
Vizitaţi site-ul de descărcare respectiv pentru informaţii suplimentare privind versiunile acceptate ale sistemului de operare.
„Aplicaţia SnapBridge 360/170” nu poate fi utilizată cu acest aparat foto.
2 Activaţi Bluetooth şi Wi-Fi pe dispozitivul inteligent.
Utilizaţi aplicaţia SnapBridge pentru conectare la aparatul foto. Nu vă puteţi conecta din ecranul setărilor pentru Bluetooth de pe dispozitivul in teligent.
C Ecranele din aplicaţia SnapBridge
1 Puteţi vedea notificările de la Nikon şi meniul Ajutor al
aplicaţiei SnapBridge şi puteţi configura setările aplicaţiei.
2 În primul rând stabiliţi setările de conectare pentru
dispozitivele inteligente şi aparatele foto.
3 Puteţi vizualiza, şterge sau partaja imaginile descărcate din
aparatul foto.
132
22
Conectarea la un dispozitiv inteligent (SnapBridge)
Instalarea aplicaţiei SnapBridge
Conectarea aparatului foto şi a unui dispozitiv
Ulterior
Setare
Utilizaţi SnapBridge pt. a trimite fotogr. către disp. intelig. şi a le partaja online.
Pentru a ignora acest ecran şi a seta SnapBridge ulterior din Meniu reţea, apăsaţi „MENU”.
inteligent
Utilizaţi un acumulator încărcat suficient pentru ca aparatul foto să nu se închidă în timpul procedurii.
Introduceţi în aparatul foto un card de memorie cu spaţiu liber suficient.
1 Pe aparatul foto: selectaţi Meniu reţea
(A91) M Con. la disp. inteligent şi apăsaţi pe butonul k.
Se afişează ecranul de la pasul 2 când porniţi aparatul foto pentru prima dată. Acest pas nu este necesar în astfel de cazuri.
2 Pe aparatul foto: apăsaţi pe butonul k
când se afişează ecranul prezentat în dreapta.
Se afişează un dialog care vă solicită să alegeţi dacă utilizaţi funcţia NFC. Dacă veţi utiliza funcţia NFC, atingeţi antena NFC a dispozitivului inteligent de
Y (N-mark) de pe aparatul foto. Când se afişează Start pairing? (Porniţi împerec herea?) pe dispozitivul
inteligent, atingeţi OK şi treceţi la pasul 7. Dacă nu veţi utiliza funcţia NFC, apăsaţi pe butonul k.
3 Pe aparatul foto: verificaţi dacă se afişează
ecranul prezentat în dreapta.
Pregătiţi dispozitivul inteligent şi continuaţi cu pasul următor.
Mod avion
Con. la disp. inteligent
Opţiuni trimit. automată
Wi-Fi
Bluetooth
Restaurare set. implicite
Dispozitive cu NFC activat: atingeţi aparatul foto de dispozitivul inteligent. Dispozitive fără NFC: apăsaţi „OK”.
Aplicaţia
Aparat foto
Pe dispozitivul inteligent, accesaţi magazinul de aplicaţii şi căutaţi SnapBridge. După instalare, deschideţi aplicaţia SnapBridge.
Anulare
Următ.Anulare
Conectarea la un dispozitiv inteligent (SnapBridge)

Conectarea aparatului foto şi a unui dispozitiv inteligent

23
4 Pe dispozitivul inteligent: lansaţi aplicaţia
SnapBridge şi atingeţi Pair with camera (Împerechere cu aparatul foto).
Când se afişează dialogul pentru selectarea aparatului foto, atingeţi aparatul foto la care doriţi să vă conectaţi.
Dacă nu v-aţi conectat la aparatul foto atingând Skip (Omitere) în partea de sus, în dreapta, a ecranului când aţi lansat aplicaţia SnapBridge pentru prima dată, atingeţi Pair with camera (Împerechere cu aparatul foto) în fila A şi
continuaţi cu pasul 5.
5 Pe dispozitivul inteligent: atingeţi numele
aparatului foto în ecranul Pair with camera (Împerechere cu aparatul foto).
Pentru iOS, dacă la conectare apare un dialog care explică procedura, confirmaţi detaliile şi atingeţi Understood (Am înţeles) (dacă nu s-a afişat, derulaţi în josul ecranului). Atingeţi din nou numele aparatului foto când se afişează ecranul de selectare a unui accesoriu (afişarea numelui aparatului foto poate să dureze).
6 Pe aparatul foto/
dispozitivul inteligent: verificaţi dacă aparatul foto şi dispozitivul inteligent afişează acelaşi număr (şase cifre).
Pentru iOS, este posibil ca numărul să nu se afişeze pe dispozitivul inteligent, în funcţie de versiunea sistemului de operare. Continuaţi cu pasul 7 în astfel de cazuri.
Cod autentif.
123456
Verificaţi dacă acelaşi cod de autentificare este afişat pe dispozitivul inteligent şi apăsaţi OK.
OKAnulareAnulare
7 Pe aparatul foto/dispozitivul
inteligent: apăsaţi pe butonul k de pe aparatul foto şi atingeţi PAIR (ÎMPERECHERE) în aplicaţia SnapBridge.
24
Conectarea la un dispozitiv inteligent (SnapBridge)
Conectarea aparatului foto şi a unui dispozitiv inteligent
8 Pe aparatul foto/dispozitivul inteligent:
Următ.
Aparatul foto şi dispozitivul inteligent sunt conectate! SnapBridge va trimite fotografiile către dispozitivul inteligent pe măsură ce sunt realizate.
finalizaţi setările de conectare.
Pe aparatul foto: apăsaţi pe butonul k când se afişează ecranul prezentat în dreapta.
Pe dispozitivul inteligent: atingeţi OK când se afişează dialogul care indică faptul că s-a realizat împerecherea.
9 Pe aparatul foto: urmaţi instrucţiunile de pe ecran pentru a finaliza
procesul de setare.
Pentru a înregistra datele de locaţie împreună cu fotografiile, selectaţi Da când se afişează Descărcaţi datele de locaţie de pe dispozitivul inteligent?. Activaţi pe dispozitivul inteligent funcţiile datelor de locaţie şi activaţi Synchronize location data (Sincronizare date de locaţie) în fila A M Auto link options (Opţiuni de corelare automată) din aplicaţia SnapBridge.
Puteţi sincroniza ceasul intern al aparatului foto cu ora de pe dispozitivul inteligent selectând Da când se afişează Sincronizaţi ceasul intern cu dispozitivul inteligent?. Activaţi Synchronize clocks (Sincronizare ceasuri) în fila A M Auto link opti ons
(Opţiuni de corelare automată) din aplicaţia SnapBridge.
Conectarea aparatul foto şi a dispozitivului inteligent s-a încheiat. Imaginile statice realizate cu aparatul foto sunt încărcare automat pe dispozitivul inteligent.
C Pentru a afla mai multe despre utilizarea aplicaţiei SnapBridge
Consultaţi secţiunea de ajutor online pentru detalii privind modul de utilizare a aplicaţiei SnapBridge (după conectare, consultaţi meniul M Help (Ajutor) al aplicaţiei SnapBridge).
http://nikonimglib.com/snbr/onlinehelp/en/index.html
Conectarea la un dispozitiv inteligent (SnapBridge)
Conectarea aparatului foto şi a unui dispozitiv inteligent
25
C Dacă nu aţi reuşit să vă conectaţi
Dacă aparatul foto afişează Nu s-a conectat. la conectare.
- Apăsaţi pe butonul k şi repetaţi procedura de la pasul 2 din „Conectarea aparatului foto şi a unui dispozitiv inteligent ” (A23) pentru a vă reconecta.
- Apăsaţi pe butonul d pentru a revoca conectarea.
Problema poate fi rezolvată prin relansarea aplicaţiei. Închideţi de tot aplicaţia SnapBridge, apoi atingeţi din nou pictograma aplicaţiei pentru a o lansa. Când se lansează aplicaţia, repetaţi procedura de la pasul 1 din „Conectarea aparatului foto şi a unui dispozitiv inteligent” (A23).
Dacă aparatul foto nu se poate conecta şi apare o eroare în iOS, este posibil ca aparatul foto să fie înregistrat ca dispozitiv în iOS. Lansaţi aplicaţia setărilor pentru iOS şi anulaţi înregistrarea dispozitivului (numele aparatului foto) în astfel de cazuri.

Dezactivarea şi activarea conexiunii fără fir

Utilizaţi oricare dintre metodele următoare pentru a dezactiva sau activa conexiunea.
Comutaţi setarea în Meniu reţea M Mod avion din aparatul foto. Îl puteţi seta la
Activată pentru a dezactiva toate funcţiile de comunicare în locurile în care sunt
interzise comunicaţiile fără fir.
Comutaţi setarea în Meniu reţea M Bluetooth M Conexiune din aparatul foto.
Comutaţi setarea în fila A M Auto link options (Opţiuni de corelare automată) M
Auto link (Corelare automată) din aplicaţia SnapBridge. Puteţi reduce consumul acumulatorului dispozitivului inteligent dezactivând această setare.
26
Conectarea la un dispozitiv inteligent (SnapBridge)
Conectarea aparatului foto şi a unui dispozitiv inteligent

Încărcarea imaginilorși fotografierea de la distanță

Încărcarea imaginilor

Există trei modalităţi de încărcare a imaginilor.
Filmele înregistrate cu acest aparat foto nu pot fi încărcate.
Încărcaţi automat imaginile pe dispozitivul inteligent când sunt
1, 2
realizate.
Selectaţi imaginile în aparatul foto şi încărcaţi-le pe dispozitivul
1, 2
inteligent.
Utilizaţi dispozitivul inteligent pentru a selecta imaginile în aparatul foto şi pentru a le descărca pe dispozitivul inteligent.
1
Dimensiunea imaginilor încărcate este de 2 megapixeli.
2
Când Meniu reţea M Bluetooth M Trimitere când este oprit din aparatul foto este setată la Activată, imaginile sunt încărcate automat pe dispozitivul inteligent, chiar dacă aparatul foto este oprit.
3
În funcţie de versiunea iOS, trebuie să selectaţi SSID-ul aparatului foto când atingeţi OK. Consultaţi „Dacă în iOS se afişează un dialog referitor la conexiunile Wi-Fi” (A28) pentru informaţii suplimentare.
B Note privind conectarea prin Wi-Fi
Dacă dispozitivul inteligent trece în modul stare de veghe sau comutaţi de la aplicaţia SnapBridge la altă aplicaţie, conexiunea Wi-Fi va fi întreruptă.
Nu puteţi folosi unele funcţii ale aplicaţiei SnapBridge în timpul conectării prin Wi-Fi. Pentru a revoca o conexiune prin Wi-Fi, atingeţi fila A M F M Yes (Da).
Meniu reţea în aparatul foto M Trimitere când se fotogr. M setaţi Imagini statice la Da.
Meniu redare în aparatul foto M utilizaţi Marcare pentru încărcare pentru selectarea imaginilor.
Fila A din aplicaţia SnapBridge M atingeţi Download pictures (Descărcare imagini).
Se afişează un dialog referitor la conexiunile Wi-Fi. Atingeţi
3
OK
şi selectaţi imaginile.
27
Conectarea la un dispozitiv inteligent (SnapBridge)
Încărcarea imaginilorși fotografierea de la distanță

Fotografierea de la distanţă

Puteţi atinge fila A din aplicaţia SnapBridge M Remote photography (Fotografiere de la distanţă) pentru a declanşa obturatorul aparatului foto folosind un dispozitiv inteligent.
Urmaţi instrucţiunile din aplicaţia SnapBridge pentru a comuta la o conexiune Wi-Fi. În
iOS, se poate afişa un dialog referitor la conexiunile Wi-Fi. În astfel de cazuri, consultaţi „Dacă în iOS se afişează un dialog referitor la conexiunile Wi-Fi” (A28).

Dacă în iOS se afişează un dialog referitor la conexiunile Wi-Fi

În mod normal, aplicaţia SnapBridge se conectează la aparatul foto şi la dispozitivul inteligent prin Bluetooth. Totuşi, comutaţi la conexiunea Wi-Fi când utilizaţi Download pictures (Descărcare imagini) sau fotografierea de la distanţă. În funcţie de versiunea iOS, trebuie să comutaţi manual conexiunea. În astfel de cazuri, utilizaţi procedura următoare pentru a seta conexiunea.
1 Notaţi-vă SSID-ul aparatului foto (numele
aparatului foto implicit) şi parola afişate pe ecranul dispozitivului inteligent, apoi atingeţi View options (Opţiuni vizualizare).
Puteţi schimba SSID-ul sau parola utilizând Meniu reţea M Wi-Fi M Tip de conexiune Wi-Fi în aparatul foto. Pentru a vă
proteja confidenţialitatea, vă recomandăm să schimbaţi regulat parola. Dezactivaţi conexiunea fără fir când schimbaţi parola (A26).
2 Selectaţi în lista conexiunilor SSID-ul pe care l-aţi
notat la pasul 1.
Când stabiliţi o conexiune fără fir pentru prima dată, introduceţi parola pe care aţi notat-o la pasul 1, având grijă să introduceţi corect literele mari şi mici. Introducerea parolei nu este necesară după prima conectare.
Conexiunea Wi-Fi este finalizată când se afişează G lângă SSID- ul aparatului foto, ca în ecranul din dreapta. Reveniţi la aplicaţia SnapBridge şi utilizaţi-o.
28
Conectarea la un dispozitiv inteligent (SnapBridge)
Încărcarea imaginilorși fotografierea de la distanță

Dacă nu reuşiţi să încărcaţi imaginile

Dacă este întreruptă conexiunea în timp ce încărcaţi imaginile cu ajutorul funcţiei
Trimitere când se fotogr. sau Marcare pentru încărcare din aparatul foto, conexiunea şi încărcarea imaginilor pot fi reluate de unde aţi rămas când opriţi şi reporniţi aparatul foto.
Este posibil să puteţi încărca revocând conexiunea şi restabilind-
o. Atingeţi fila A din aplicaţia SnapBridge M D M Forget camera (Omitere cameră) M aparatul foto pe care doriţi să îl revocaţi M Yes (Da)* pentru a revoca conexiunea şi urmaţi instrucţiunile din „Conectarea aparatului foto şi a unui dispozitiv inteligent” (A23) pentru a restabili o conexiune.
* Pentru iOS, se va afişa un dialog privind înregistrarea. Lansaţi aplicaţia setărilor pentru iOS şi
anulaţi înregistrarea dispozitivului (numele aparatului foto).
B Note despre încărcarea imaginii și fotografierea de la distanță
Când utilizaţi aparatul foto, este posibil ca încărcarea să fie revocată sau să nu puteţi încărca imagini sau să fotografiaţi de la distanţă.
Când pe aparatul foto sunt configurate setările listate mai jos, nu puteţi încărca imagini sau fotografia de la distanţă. Modificaţi setările sau comutaţi la modul de redare.
- Cont inuu în modul A (automat)
- Sport, Asistenţă panoramă sau Portret animal de casă (când se setează la V Continuu )
în modul scenă
- Cola j autopor tret sau când Ochi deschişi se setează la Activat în modul po rtret inteligent
29
Conectarea la un dispozitiv inteligent (SnapBridge)
Încărcarea imaginilorși fotografierea de la distanță

Caracteristici de fotografiere

Selectarea unui mod de fotografiere ......................................................................................31
Modul A (Automat).....................................................................................................................32
Modul x (Selector aut. scene)..................................................................................................34
Modul scenă (fotografiere adecvată condiţiilor de fotografiere)..................................35
Modul Efecte speciale (aplicarea efectelor la fotografiere).............................................42
Modul Portret inteligent (intensificarea feţelor persoanelor la fotografiere)...........44
Setarea funcţiilor de fotografiere cu selectorul multiplu.................................................49
Mod Bliţ..............................................................................................................................................50
Autodeclanşator .............................................................................................................................52
Modul Macro (Realizarea fotografiilor cu prim-planuri)...................................................54
Compensare expunere (Reglarea luminozităţii) .................................................................55
Folosirea zoomului.........................................................................................................................56
Focalizarea ........................................................................................................................................57
Setări implicite (bliţ, autodeclanşator etc.) ...........................................................................61
Funcţii care nu pot fi utilizate simultan în timpul fotografierii......................................63
Caracteristici de fotografiere
30

Selectarea unui mod de fotografiere

Sunt disponibile modurile de fotografiere descrise mai jos.
x Selector aut. scene
Aparatul foto recunoaşte automat condiţiile de fotografiere când încadraţi o imagine, făcând mai uşoară realizarea imaginilor cu setări potrivite scenei.
b Modul scenă
Setările aparatului foto sunt optimizate după scena pe care o selectaţi.
D Efecte speciale
Aplicaţi efecte imaginilor în timpul fotografierii.
F Portret inteligent
Utilizaţi retuşare cosmetică pentru a intensifica figurile persoanelor în timpul fotografierii şi utilizaţi funcţia cronometru zâmbet sau colaj autoportret pentru a realiza imagini.
A Mod automat
Se utilizează pentru fotografierea de ordin general. Setările se pot modifica pentru a corespunde condiţiilor de fotografiere şi tipului de fotografie pe care doriţi să o realizaţi.
1 La afişarea ecranului de
fotografiere, apăsaţi pe butonul A (modul Fotografiere).
2 Utilizaţi selectorul multiplu
Selector aut. scene
HI pentru a selecta un mod de fotografiere şi apăsaţi pe butonul k.
Dacă se selectează modul scenei sau
modul efectelor speciale, apăsaţi pe K pentru a selecta un mod al scenelor sau al efectelor înainte de a apăsa pe butonul k.
C Afişare ajutor
Descrierile funcţiilor sunt afişate în timpul schimbării modului de fotografiere sau în timpul afişării ecranului de setare.
Puteţi afişa sau ascunde descrierile utilizând Afişare ajutor în Setări monitor din meniul de setare.
31
Caracteristici de fotografiere
Selectarea unui mod de fotografiere
Modul A (Automat)
Se utilizează pentru fotografierea de ordin general. Setările se pot regla pentru a corespunde condiţiilor de fotografiere şi tipului de fotografie pe care doriţi să o realizaţi.
Intraţi în modul de fotografiere M butonul A (mod fotografiere) M modul A (automat) M butonul k
Puteţi modifica modul în care aparatul foto selectează zona cadrului în care se face
focalizarea modificând setarea Mod zonă AF (A104). Setarea implicită este Găsire ţintă AF (A57).
Funcţii disponibile în modul A (Automat)
Cursor pentru creativitate (A32)
Mod bliţ (A50)
Autodeclanşator (A52)
Mod macro (A54)
Meniu fotografiere (A98)

Utilizarea cursorului pentru creativitate

Puteţi regla luminozitatea (compensare expunere), intensitate şi nuanţă în timpul fotografieri.
Intraţi în modul de fotografiere M butonul A (mod fotografiere) M modul A (automat) M butonul k
1 Apăsaţi pe selectorul multiplu K.
Caracteristici de fotografiere
Modul A (Automat)
32
2 Utilizaţi JK pentru a selecta un element.
Cursor
Histogramă
F Nuanţă: reglaţi nuanţa (spre roşu/spre albastru) a
întregii imagini.
G Intensitate: reglaţi intensitatea întregii imagini.
o Luminozitate (Exp. +/-): reglaţi luminozitatea
întregii imagini.
Luminozitate (Exp. +/-)
3 Utilizaţi HI pentru a regla nivelul.
Puteţi examina rezultatele pe ecran.
Pentru a seta alt element, reveniţi la pasul 2.
Selectaţi y Ieşire pentru a ascunde cursorul.
Pentru a anula toate setările, selectaţi P Resetare şi
apăsaţi pe butonul k. Reveniţi la pasul 2 şi reglaţi din nou setarea.
Lu
minozitate (Exp. +/-)
4 Apăsaţi pe butonul k la terminarea setării.
Setările sunt aplicate şi aparatul foto revine la ecranul de fotografiere.
C Setările cursorului pentru creativitate
Este posibil ca această funcţie să nu fie disponibilă pentru a fi utilizată în combinaţie cu alte funcţii (A63).
Setările pentru luminozitate (compensare expunere), intensitate şi nuanţă salvate în memoria aparatului foto chiar şi după închiderea acestuia.
Pentru mai multe informaţii, consultaţi „Utilizarea histogramei” (A55).
Caracteristici de fotografiere
Modul A (Automat)
33
Modul x (Selector aut. scene)
Aparatul foto recunoaşte automat condiţiile de fotografiere când încadraţi o imagine, făcând mai uşoară realizarea imaginilor cu setări potrivite scenei.
Intraţi în modul de fotografiere M butonul A (mod fotografiere) M modul x (selector aut. scene) M butonul k
Dacă aparatul foto recunoaşte automat condiţiile de fotografiere, pictograma modului de fotografiere afişată în ecranul de fotografiere se schimbă corespunzător.
e Portret (pentru a realiza portrete în prim-plan pentru una sau două persoane)
Portret (pentru a realiza portrete pentru un număr mare de persoane sau imagini în
b
care fundalul ocupă o mare parte din cadru)
f Peisaj
Portret de noapte (pentru a realiza portrete în prim-plan pentru una sau două
h
persoane) Portret de noapte (pentru a realiza portrete pentru un număr mare de persoane sau
c
imagini în care fundalul ocupă o mare parte din cadru)
g Peisaj noapte i Close-up j Iluminare fundal (pentru a realiza fotografii cu alte subiecte decât persoane)
d Iluminare fundal (pentru a realiza fotografii cu portrete)
d Alte scene
B Note privind modul x (Selector aut. scene)
În unele condiţii de fotografiere, aparatul foto poate să nu selecteze setările dorite. În acest caz, selectaţi alt mod de fotografiere (A31).
Dacă se aplică zoomul digital, pictograma modului de fotografiere se schimbă la d.
Funcţii disponibile în modul x (Selector aut. scene)
Mod bliţ (A50)
Autodeclanşator (A52)
Compensare expunere (A55)
Mod imagine (A98)
Caracteristici de fotografiere
Modul x (Selector aut. scene)
34

Modul scenă (fotografiere adecvată condiţiilor de fotografiere)

La selectarea unei scene, setările aparatului foto se optimizează automat pentru scena selectată.
Intraţi în modul de fotografiere M butonul A (mod fotografiere) M b (a doua pictogramă de sus*) M K M HI M selectaţi o scenă M butonul k
* Se afişează pictograma ultimei scene selectate.
b Portret (setare implicită) i Crepuscul/Răsărit
1, 2
c Peisaj
2
(A36) k Close-up (A36)
d Sport e Portret de noapte f Petrecere/Interior
2
Z Plajă
z Zăpadă
2, 3
h Apus
1
Aparatul foto focalizează la infinit.
2
Aparatul foto focalizează pe zona din centrul cadrului.
3
Se recomandă utilizarea unui trepied, deoarece timpul de expunere este lung. Când utilizaţi un trepied pentru stabilizarea aparatului foto în timpul fotografierii, setaţi VR fotografie (A124) la Dezactivată în meniul de setare.
3
2
(A36) m Foc de artificii
2
j Peisaj noapte
u Mâncare (A36)
o Iluminare fundal2 (A37)
U Asistenţă panoramă (A39)
O Portret animal de casă (A37)
1, 2, 3
1, 3
1, 2, 3
(A36)
(A37)
35
Caracteristici de fotografiere
Modul scenă (fotografiere adecvată condiţiilor de fotografiere)

Sfaturi şi note despre modul scenă

8m
0s
140 0
d Sport
Când butonul de declanşare este menţinut apăsat la jumătate, aparatul foto realizează până la circa 6 imagini continuu cu o frecvenţă de aproximativ 1,1 fps (când modul de imagine este setat la x).
Cadenţa de cadre pentru fotografierea continuă poate varia în funcţie de setările modului imagine curent, de cardul de memorie utilizat sau de condiţiile de fotografiere.
Focalizarea, expunerea şi nuanţa sunt fixate la valorile definite la prima imagine din fiecare serie.
f Petrecere/Interior
Pentru a evita efectele tremuratului aparatului foto, ţineţi aparatul foto nemişcat. Când utilizaţi un trepied pentru stabilizarea aparatului foto în timpul fotografierii, setaţi VR fotografie (A124) la Dezactivată în meniul de setare.
j Peisaj noapte
În ecranul afişat după selectarea opţiunii j Peisaj noapte, selectaţi u Din mână sau w Trepied.
u Din mână (setare implicită): selectaţi această opţiune pentru a realiza imagini mai clare şi cu mai puţin zgomot, chiar dacă aparatul este ţinut în mână.
w Trepied: selectaţi această opţiune dacă utilizaţi un trepied sau alte mijloace pentru a stabiliza aparatul foto în timpul fotografierii.
- Reducerea vibraţiilor este dezactivată chiar dacă VR fotografie din meniul de setare (A124)
s-a setat la Activată.
k Close-up
Modul macro este activat (A54), iar aparatul foto focalizează automat în poziţia cea mai apropiată în care poate focaliza.
Puteţi deplasa zona de focalizare. Apăsaţi pe butonul k, utilizaţi selectorul multiplu HIJK pentru a deplasa zona de focalizare şi apăsaţi pe butonul k pentru a aplica setarea.
u Mâncare
Modul macro este activat (A54), iar aparatul foto focalizează automat în poziţia cea mai apropiată în care poate focaliza.
Puteţi regla nuanţa utilizând selectorul multiplu HI. Setarea nuanţei se salvează în memoria aparatului foto chiar şi după închiderea aparatului foto.
Puteţi deplasa zona de focalizare. Apăsaţi pe butonul k, utilizaţi selectorul multiplu HIJK pentru a deplasa zona de focalizare şi apăsaţi pe butonul k pentru a aplica setarea.
8m
1400
0s
36
Caracteristici de fotografiere
Modul scenă (fotografiere adecvată condiţiilor de fotografiere)
m Foc de artificii
Timpul de expunere este fixat la patru secunde.
Zoomul este limitat la patru poziţii fixe.
o Iluminare fundal
Bliţul se declanşează întotdeauna.
O Portret animal de casă
Când îndreptaţi aparatul foto spre un câine sau o pisică, aparatul foto detectează faţa animalului şi focalizează pe ea. În mod implicit, dec lanşatorul este eliberat imediat atunci când se detectează figura unui câine sau a unei pisici (declanşare automată).
În ecranul afişat după selectarea opţiunii O Portret animal de casă, selectaţi U Unică sau V Continuu.
- U Unică: de fiecare dată când se detectează figura unui câine sau a unei pisici, aparatul foto
realizează o imagine.
- V Cont inuu: de fiecare dată când se detectează figura unui câine sau a unei pisici, aparatul
foto realizează continuu trei imagini.
B Declanşare automată şi Temporizator autoportret
Apăsaţi pe selectorul multiplu J (n) pentru a modifica setările din Declanşare automată şi Temporizator autoportret.
- Y: aparatul foto detectează faţa unui câine sau a unei pisici şi declanşează automat.
- r5s: aparatul foto detectează faţa unui câine, a unei pisici sau a unui om. Declanşatorul este
eliberat automat la 5 secunde după apăsarea butonului de declanşare.
- OFF: aparatul foto nu declanşează automat obturatorul, chiar dacă detectează faţa unui câine,
a unei pisici sau a unui om. Apăsaţi butonul de declanşare.
Declanşare automată se setează la OFF după realizarea a cinci serii.
Fotografierea mai este posibilă apăsând pe butonul de declanşare, indiferent de setarea
Declanşare automată. Dacă se selectează V Continuu, puteţi realiza imagini continuu în timp ce ţineţi apăsat până la capăt butonul de declanşare.
37
Caracteristici de fotografiere
Modul scenă (fotografiere adecvată condiţiilor de fotografiere)
B Zonă focalizare
8m
0s8m
0s
140 01400
Când aparatul foto detectează o faţă, faţa se afişează într-un chenar galben. Când aparatul foto focalizează pe o faţă afişată într-un chenar dublu (zona de focalizare), chenarul dublu devine verde. Dacă nu detectează nicio faţă, aparatul foto va focaliza pe subiectul aflat în centrul cadrului.
În unele condiţii de fotografiere, este posibil să nu se detecteze faţa animalului de casă, iar în chenar să apară alt subiect.

Utilizarea estompării pielii

Dacă obturatorul este eliberat în timpul utilizării unuia din modurile de fotografiere listate mai jos, aparatul foto va detecta până la trei feţe umane şi va procesa imaginea pentru a atenua tonurile pielii (până la trei feţe).
Mod portret inteligent (A44)
- Se poate regla valoarea efectului Estompare piele.
Modul x (selector aut. scene) (A34)
Portret sau modul scenă Portret de noapte (A35)
Imaginilor salvate li se pot aplica funcţii de editare precum Estompare piele, utilizând Retuşare cosmetică (A71) chiar şi după fotografiere.
B Note despre funcţia de estompare a pielii
Este posibil ca salvarea imaginilor după fotografiere să dureze mai mult timp decât de obicei.
În anumite condiţii de fotografiere, este posibil să nu se obţină rezultatele dorite la estomparea
pielii şi este posibil ca estomparea pielii să fie aplicată pe zone din imagine în care nu se află feţe.
38
Caracteristici de fotografiere
Modul scenă (fotografiere adecvată condiţiilor de fotografiere)

Fotografierea în modul Asistenţă panoramă

8m
0s
140 0
8m
0s
140 0
Utilizarea unui trepied simplifică încadrarea imaginii. Atunci când utilizaţi un trepied pentru a stabiliza aparatul foto în timpul fotografierii, setaţi VR fotografie (A124) la Dezactivată în meniul de setare.
Intraţi în modul de fotografiere M butonul A (mod fotografiere) M b (a doua pictogramă de sus*) M K M HI M U (Asistenţă panoramă) M butonul k
* Se afişează pictograma ultimei scene selectate.
1 Utilizaţi selectorul multiplu JK pentru a
selecta direcţia de unire a imaginilor şi apăsaţi pe butonul k.
Dacă este cazul, aplicați setările modului Bliţ (A50), autodeclanşatorului (A52), modului Macro (A54) şi cele de compensare a expunerii (A55) din acest pas.
Apăsaţi pe butonul k pentru a selecta din nou direcţia.
8m
1400
2 Încadraţi prima porţiune a scenei
panoramei şi realizaţi prima imagine.
Aparatul foto focalizează pe subiectul din centrul cadrului.
Circa o treime a imaginii este afişată translucidă.
Pentru a anula fotografierea, apăsaţi pe butonul k.
8m
1400
3 Realizaţi următoarea fotografie.
Potriviţi marginea imaginii următoare astfel încât o treime a cadrului să se suprapună cu imaginea următoare şi apăsaţi pe butonul de declanşare.
0s
0s
39
Caracteristici de fotografiere
Modul scenă (fotografiere adecvată condiţiilor de fotografiere)
ÎncheiereÎncheiere
4 Apăsaţi pe butonul k la terminarea
fotografierii.
Aparatul foto revine la pasul 1.
Încheiere
B Note despre modul Asistenţă panoramă
În seria unei panorame se pot realiza şi combina cel mult trei imagini. Fotografierea automată se termină după realizarea celei de-a treia imagini.
Este posibil ca o imagine panoramică să nu se salveze dacă porţiunea transparentă a unei imagini nu este aliniată corect cu subiectul atunci când realizaţi a doua imagine.
Zona imaginii văzute în imaginea salvată este mai mică decât cea văzută pe ecran la momentul fotografierii.
Dacă fotografierea se încheie imediat după realizarea primei imagini, aparatul foto nu poate derula redarea imaginii (A41).
Fotografierea seriei panoramei se termină dacă funcţia de oprire automată (A126) iniţiază modul de veghe în timpul fotografierii. Vă recomandăm să setaţi scurgerea duratei permise la o setare mai mare, înainte de activarea funcţiei de oprire automată.
Nu se pot şterge imagini dacă fotografiaţi în modul Asistenţă panoramă. Dacă fotografiaţi o imagine nouă, reveniţi la pasul 1 şi porniţi de la capăt.
C Indicatorul R
În modul scenă Asistenţă panoramă, expunerea, balansul de alb şi focalizarea pentru toate imaginile unei panorame sunt fixate la valorile primei imagini din fiecare serie.
Când se realizează prima imagine, se afişează R pentru a indica faptul că expunerea, balansul de alb şi focalizarea sunt blocate.
Încheiere
40
Caracteristici de fotografiere
Modul scenă (fotografiere adecvată condiţiilor de fotografiere)

Redarea în modul Asistenţă panoramă

0004 . JPG
4 / 4
15/1 1/20 16 15:3 0
Comutaţi la modul de redare (A18), afişaţi o imagine realizată cu modul Asistenţă panoramă în modul de redare în cadru întreg şi apăsaţi pe butonul k pentru a derula imaginea în direcţia utilizată la fotografiere.
Comenzile de redare sunt afişate pe ecran în timpul redării. Utilizaţi selectorul multiplu JK pentru a selecta o
comandă, apoi apăsaţi pe butonul k pentru a efectua operaţiunile descrise mai jos.
0004. JPG
15/11/2016 15:30
4 / 4
Funcţie
Derulare rapidă înapoi
Derulare înainte
Pauză E
Încheiere G Comutaţi la modul de redare în cadru întreg.
Pictogramă
A Ţineţi apăsat butonul k pentru a derula repede înapoi.
B Ţineţi apăsat butonul k pentru a derula repede înainte.
Întrerupeţi redarea. Operaţiunile enumerate mai jos se pot efectua în timpul pauzei.
C Ţineţi apăsat butonul k pentru a derula înapoi.
D Ţineţi apăsat butonul k pentru a derula.
F Reluaţi derularea automată.
Descriere
B Note despre imaginile modului Asistenţă panoramă
Imaginea nu se poate edita pe acest aparat foto.
Este posibil ca acest aparatul foto să nu poată derula sau să mărească imaginile capturate cu
modul Asistenţă panoramă utilizând altă marcă sau alt model de aparat foto digital.
B Note referitoare la imprimarea imaginilor panoramice
Este posibil să nu se poată imprima întreaga imagine din cauza setărilor imprimantei. În plus, este posibil ca tipul de imprimantă utilizat să nu poată imprima panorame.
Caracteristici de fotografiere
Modul scenă (fotografiere adecvată condiţiilor de fotografiere)
41

Modul Efecte speciale (aplicarea efectelor la fotografiere)

Aplicaţi efecte imaginilor în timpul fotografierii.
Intraţi în modul de fotografiere M butonul A (mod fotografiere) M D (a treia pictogramă de sus*) M K M HI M selectaţi un efect M butonul k
* Se afişează pictograma ultimului efect selectat.
Tip Descriere
D Soft (setare implicită)
E Sepia no stalgică
F Monocr. contrast
ridicat
I Color sele ctiv
l Artă pop
o Procesare
încrucişată m Efect 1 ap. foto
jucărie n Efect 2 ap. foto
jucărie
b Oglindă
Aparatul foto focalizează pe zona din centrul cadrului.
Dacă se selectează Color selectiv sau Procesare
încrucişată, utilizaţi selectorul multiplu HI pentru a selecta culoarea dorită şi apăsaţi pe butonul k pentru aplicarea culorii. Pentru a modifica selectarea culorilor, apăsaţi din nou pe butonul k.
Atenuează imaginea adăugând o uşoară estompare întregii imagini.
Adaugă un ton sepia şi reduce contrastul pentru a simula calităţile unei fotografii vechi.
Modifică imaginea în alb şi negru şi îi conferă un contrast clar.
Creează o imagine în alb şi negru în care rămâne numai culoarea specificată.
Măreşte saturaţia culorilor din întreaga imagine pentru a crea un aspect mai luminos.
Conferă imaginii un aspect misterios pe baza unei anumite culori.
Conferă întregii imagini o nuanţă galbenă şi întunecă zona periferică a imaginii.
Reduce saturaţia culorilor din întreaga imagine şi întunecă zona periferică a imaginii.
Creează o imagine simetrică bilaterală în care jumătatea dreaptă este o imagine inversată în oglindă a jumătăţii stângi.
42
Caracteristici de fotografiere
Modul Efecte speciale (aplicarea efectelor la fotografiere)
Salvare
Funcţii disponibile în modul Efecte speciale
Mod bliţ (A50)
Autodeclanşator (A52)
Mod macro (A54)
Compensare expunere (A55)
Mod imagine (A98)
43
Caracteristici de fotografiere
Modul Efecte speciale (aplicarea efectelor la fotografiere)
Modul Portret inteligent (intensificarea feţelor
Estompare piele
Cursor
Efect
persoanelor la fotografiere)
Puteţi realiza o fotografie cu funcţia retuşare cosmetică pentru a intensifica feţele persoanelor.
Intraţi în modul de fotografiere M butonul A (mod fotografiere) M modul F Portret inteligent M butonul k
1 Apăsaţi pe selectorul multiplu K.
2 Aplicaţi un efect.
Utilizaţi JK pentru a selecta efectul dorit.
Utilizaţi HI pentru a selecta valoarea efectului.
Puteţi aplica mai multe efecte simultan.
B Estompare piele, l Fond de ten, Q Soft,
G Intensitate, o Luminozitate (Exp. +/-)
Selectaţi y Ieşire pentru a ascunde cursorul.
După confirmarea efectului dorit, apăsaţi pe butonul
k pentru a le aplica.
3 Încadraţi fotografia şi apăsaţi pe butonul de declanşare.
B Note privind modul Portret inteligent
Valoarea efectului poate să difere între imaginea din ecranul de fotografiere şi imaginea salvată.
44
Caracteristici de fotografiere

Modul Portret inteligent (intensificarea feţelor persoanelor la fotografiere)

Funcţii disponibile în modul Portret inteligent
Retuşare cosmetică (A44)
Cronometru zâmbet (A46)
Colaj autoportret (A47)
Mod bliţ (A50)
Autodeclanşator (A52)
Meniul portret inteligent (A108)
45
Caracteristici de fotografiere
Modul Portret inteligent (intensificarea feţelor persoanelor la fotografiere)

Utilizarea opţiunii Cronometru zâmbet

Intraţi în modul de fotografiere M butonul A (mod fotografiere) M modul F Portret inteligent M butonul k
Dacă apăsaţi pe selectorul multiplu J pentru a selecta a Cronometru zâmbet şi apăsaţi pe butonul k, aparatul foto se declanşează automat de fiecare dată când se detectează o faţă zâmbitoare.
Setaţi funcţia retuşare cosmetică înainte de a selecta
cronometru zâmbet (A44).
Atunci când apăsaţi pe butonul de declanşare pentru a
realiza o fotografie, funcţia cronometru zâmbet este terminată.
Cronometru zâmbet
B Note referitoare la Cronometru zâmbet
În anumite condiţii de fotografiere, este posibil ca aparatul foto să nu poată detecta feţe sau zâmbete (A58). Butonul de declanşare se poate utiliza şi pentru fotografiere.
C Când indicatorul luminos pentru autodeclanşator clipeşte
La utilizarea cronometrului pentru zâmbet, indicatorul luminos pentru autodeclanşator clipeşte când aparatul foto detectează o faţă şi clipeşte rapid imediat după eliberarea obturatorului.
46
Caracteristici de fotografiere
Modul Portret inteligent (intensificarea feţelor persoanelor la fotografiere)

Utilizarea opţiunii Colaj autoportret

15/1 1/20 16 15:3 0
0005 . JPG
5 / 5
Colaj autoportret
Aparatul foto poate realiza o serie de patru sau nouă imagini la anumite intervale şi le salvează ca imagine formată dintr-un singur cadru (o imagine de colaj).
0005. JPG
15/11/2016 15:30
Intraţi în modul de fotografiere M butonul A (mod fotografiere) M modul F Portret inteligent M butonul k
1 Apăsaţi pe selectorul multiplu J pentru a
selecta n Colaj autoportret şi apăsaţi pe butonul k.
Este afişat un dialog de confirmare.
Atunci când apăsaţi pe butonul d şi selectaţi Colaj
autoportret înainte de a apăsa pe J, puteţi configura setările pentru Număr de fotografii, Interval şi Sunet declanşator (A108).
Dacă doriţi să aplicaţi funcţia retuşare cosmetică în timpul fotografierii, setaţi efectul înainte de a selecta colaj autoportret (A44).
5 / 5
47
Caracteristici de fotografiere
Modul Portret inteligent (intensificarea feţelor persoanelor la fotografiere)
2 Fotografiaţi.
Da
Nu
Doriţi să salvaţi?
Dacă apăsaţi pe butonul de declanşare, porneşte un cronometru (circa cinci secunde) şi obturatorul este declanşat automat.
Aparatul foto se declanşează automat pentru fotografiile rămase. Este pornit un cronometru cu circa trei secunde înainte de fotografiere.
Numărul fotografiilor este indicat de simbolul U pe ecran. Are culoarea verde în timpul fotografierii şi devine alb după fotografiere.
3 Selectaţi Da şi apăsaţi pe butonul k.
S-a salvat imaginea colajului.
Fiecare imagine realizată se salvează ca imagine
individuală, separată de imaginea colajului.
B Note referitoare la Colaj autoportret
Dacă apăsaţi pe butonul de declanşare înainte ca aparatul foto să realizeze acel număr de fotografii specificat, fotografierea este revocată şi imaginea colajului nu se salvează. Fotografiile realizate înainte de anularea fotografierii sunt salvate ca imagini separate.
Este posibil ca această funcţie să nu fie disponibilă pentru a fi utilizată în combinaţie cu alte funcţii (A63).
2
48
Caracteristici de fotografiere
Modul Portret inteligent (intensificarea feţelor persoanelor la fotografiere)

Setarea funcţiilor de fotografiere cu selectorul multiplu

Când se afişează ecranul de fotografiere, puteţi apăsa pe selectorul multiplu H (m) J (n) I (p) K (o) pentru a seta funcţiile descrise mai jos.
m Mod Bliţ
Puteţi selecta un mod de bliţ adecvat condiţiilor de fotografiere.
n Autodeclanşator
Aparatul foto declanşează obturatorul la 10, 2 sau 5 secunde după ce apăsaţi pe butonul de declanşare.
p Mod macro
Utilizaţi modul macro când realizaţi imagini în prim-plan.
o Compensare expunere
Puteţi ajusta luminozitatea globală a imaginii.
Funcţiile care se pot seta depind de modul de fotografiere.
49
Caracteristici de fotografiere
Setarea funcţiilor de fotografiere cu selectorul multiplu

Mod Bliţ

Puteţi selecta un mod de bliţ adecvat condiţiilor de fotografiere.
1 Apăsaţi pe selectorul multiplu H (m).
2 Selectaţi modul bliţ dorit (A51) şi apăsaţi
pe butonul k.
Dacă nu aţi apăsat pe butonul k, selecţia se anulează.
C Becul bliţului
Starea bliţului se poate confirma apăsând la jumătate butonul de declanşare.
- Activat: bliţul se va declanşa la apăsarea completă a
butonului de declanşare.
- Clipeşte: bliţul se încarcă. Aparatul foto nu poate realiza
imagini.
- Oprit: bliţul nu se declanşează când se realizează o fotografie.
Dacă acumulatorul este descărcat, ecranul se stinge cât timp bliţul se încarcă.
Automat
Caracteristici de fotografiere
Mod Bliţ
50
Moduri bliţ disponibile
Automat
U
Bliţul se declanşează atunci când este cazul, cum ar fi iluminarea slabă.
Indicatorul modului bliţ se afişează numai imediat după activarea ecranului de fotografiere.
Autom. cu reducere ochi roşii
V
Reduce efectul de ochi roşii din portrete provocat de bliţ.
Dezactivat
W
Bliţul nu se declanşează.
Vă recomandăm să utilizaţi un trepied pentru a stabiliza aparatul foto atunci când fotografiaţi în zone întunecoase.
Bliţ de umplere
X
Bliţul se declanşează la fiecare realizare a unei fotografii. Utilizaţi pentru a „umple” (ilumina) umbre şi subiecte cu fundal luminos.
Sincronizare lentă
Y
Mod adecvat pentru portrete de seară sau de noapte care includ o privelişte de fundal. Bliţul de umplere se declanșează pentru a ilumina subiectul principal; sunt utilizaţi timpi de expunere lungi pentru captarea fundalului în timpul nopţii sau în cazul unei lumini slabe.
B Note despre utilizarea bliţului
Dacă utilizaţi bliţul în timp ce zoomul este la poziţia de unghi larg, zonele periferice ale imaginii pot să apară întunecate, în funcţie de distanţa faţă de subiect.
Încercaţi să deplasaţi puţin zoomul spre telefotografie pentru a corecta problema.
C Setarea modului bliţ
Este posibil ca setarea să nu fie disponibilă cu unele moduri de fotografiere (A61).
Setarea aplicată în modul A (automat) este salvată în memoria aparatului foto chiar şi după
închiderea acestuia.
C Reducere ochi roşii
Dacă aparatul foto detectează ochi roşii în momentul salvării unei imagini, zona afectată este procesată pentru reducerea ochilor roşii înainte de salvarea imaginii.
Reţineţi următoarele în timpul fotografierii:
Pentru salvarea imaginilor este necesar mai mult timp decât în mod normal.
Este posibil ca efectul de reducere a ochilor roşii să nu producă rezultatul dorit în unele situaţii.
În cazuri rare, reducerea ochilor roşii poate fi aplicată în zone ale unei imagini în care nu este
necesară. În aceste cazuri, selectaţi alt mod pentru bliţ şi realizaţi fotografia din nou.
Caracteristici de fotografiere
Mod Bliţ
51

Autodeclanşator

Aparatul foto este echipat cu un autodeclanşator care se declanșează după circa 10, 2 sau 5 secunde de la apăsarea butonului de declanşare.
Când utilizaţi un trepied pentru stabilizarea aparatului foto în timpul fotografierii, setaţi VR
fotografie (A124) la Dezactivată în meniul de setare.
1 Apăsaţi pe selectorul multiplu J (n).
2 Selectaţi n10s, n2s sau r5s şi apăsaţi
Autodeclanşator
pe butonul k.
n10s (10 secunde): se utilizează în ocazii importante,
de exemplu la nunţi.
n2s (2 secunde): se utilizează pentru a preveni
tremuratul aparatului foto.
r5s (5 secunde): se utilizează pentru autoportrete
(temporizator autoportret).
Dacă nu aţi apăsat pe butonul k, selecţia se anulează.
Când modul de fotografiere este modul scenă Portret animal de casă, se afişează
Y (declanşare automată) şi r5s (temporizator autoportret) (A37). Nu se pot utiliza n10s şi n2s.
Dacă modul de fotografiere este cel pentru portret inteligent, mai puteţi utiliza
a Cronometru zâmbet ( A46), n Colaj autoportret (A47) sau r5s Temporizator autoportret pe lângă n10s şi n2s.
3 Încadraţi fotografia şi apăsaţi butonul de declanşare până la
jumătate.
Focalizarea şi expunerea sunt setate.
52
Caracteristici de fotografiere
Autodeclanşator
4 Apăsaţi butonul de declanşare
F3 .7
1/ 25 0
9
până la capăt.
Începe numărătoarea inversă. Indicatorul luminos al autodeclanşatorului clipeşte şi apoi străluceşte constant timp de circa o secundă înainte de a declanşa obturatorul.
Atunci când obturatorul este eliberat, autodeclanşatorul este setat la OFF.
Pentru a opri numărătoarea inversă, apăsaţi din nou pe butonul de declanşare.
9
F3.7
F3.7
1/250
Caracteristici de fotografiere
Autodeclanşator
53
Modul Macro (Realizarea fotografiilor cu prim­planuri)
Utilizaţi modul macro când realizaţi fotografii în prim-plan.
1 Apăsaţi pe selectorul multiplu I (p).
2 Selectaţi ON şi apăsaţi pe butonul k.
Dacă nu aţi apăsat pe butonul k, selecţia se anulează.
Mod macro
3 Mutaţi butonul de control al zoomului
pentru a seta raportul de zoom la o poziţie în care F şi indicatorul de zoom au culoarea verde.
Când raportul de zoom este setat la o poziţie în care indicatorul de zoom are culoarea verde, aparatul foto poate focaliza pe subiecte apropiate la circa 9 cm de obiectiv. Când zoomul se află la poziţia în care se afişează G, aparatul foto poate focaliza pe subiecte apropiate la circa 2 cm de obiectiv.
C Setarea modului Macro
Este posibil ca setarea să nu fie disponibilă cu unele moduri de fotografiere (A61).
Dacă setarea este aplicată în modul A (automat) va rămâne salvată în memoria aparatului foto
chiar şi după închiderea acestuia.
54
Caracteristici de fotografiere

Modul Macro (Realizarea fotografiilor cu prim-planuri)

Compensare expunere (Reglarea luminozităţii)

Compensare expunere
Histogramă
Puteţi ajusta luminozitatea globală a imaginii.
1 Apăsaţi pe selectorul multiplu K (o).
2 Selectaţi o valoare de compensare şi
apăsaţi pe butonul k.
Pentru a face imaginea mai luminoasă, setaţi o valoare pozitivă (+).
Pentru a face imaginea mai întunecată, setaţi o valoare negativă (–).
Valoarea de compensare se aplică chiar fără a apăsa pe butonul k.
Dacă modul de fotografiere este cel pentru portret inteligent, se afişează ecranul retuşare cosmetică în locul celui de compensare a expunerii (A44).
Dacă modul de fotografiere este cel pentru A (automat), se afişează cursorul pentru creativitate în locul ecranului de compensare a expunerii (A32).
C Valoarea compensării expunerii
Este posibil ca setarea să nu fie disponibilă cu unele moduri de fotografiere (A61).
Dacă setarea este aplicată în modul A (automat) va rămâne salvată în memoria aparatului foto
chiar şi după închiderea acestuia.
C Utilizarea histogramei
O histogramă este un grafic care prezintă distribuţia tonurilor în imagine. Se utilizează ca ghidaj atunci când se foloseşte compensarea expunerii şi fotografierea fără bliţ.
Axa orizontală corespunde luminozităţii pixelilor, cu tonuri închise spre stânga şi tonuri deschise spre dreapta. Axa verticală prezintă numărul de pixeli.
Creşterea valorii de compensare a expunerii translatează distribuţia tonurilor spre dreapta, iar scăderea acesteia translatează distribuţia tonurilor spre stânga.
Caracteristici de fotografiere
Compensare expunere (Reglarea luminozităţii)
55

Folosirea zoomului

Unghi larg
Telefotografie
Zoom
optic
Zoom
digital
Când mutaţi butonul de control al zoomului, se schimbă poziţia obiectivului zoomului.
Pentru a mări: deplasaţi spre g
Pentru a micşora: deplasaţi spre f
Când porniţi aparatul foto, zoomul se deplasează la poziţia maximă de unghi larg.
Indicatorul de zoom se afişează în ecranul de
fotografiere atunci când se deplasează butonul de control al zoomului.
Zoomul digital, care vă permite să măriţi şi mai mult
subiectul până la aproximativ 4× raportul de zoom optic maxim, poate fi activat prin mişcarea şi menţinerea butonului de controlul al zoomului la g când aparatul foto este transfocat la poziţia maximă de zoom optic.
C Zoom digital
Indicatorul de zoom devine albastru la activarea zoomului digital şi devine galben când mărirea zoomului este crescută şi mai mult.
Indicatorul de zoom este albastru: calitatea imaginii nu este redusă semnificativ prin utilizarea Zoomului fin dinamic.
Indicatorul de zoom este galben: pot exista cazuri în care calitatea imaginii se reduce considerabil.
Indicatorul rămâne albastru pe o plajă mai largă atunci când dimensiunea imaginii este mai mică.
Este posibil ca indicatorul de zoom să nu devină albastru dacă se utilizează anumite setări de
fotografiere continuă sau alte setări.
Folosirea zoomului
Caracteristici de fotografiere
56

Focalizarea

F3 .7
1/ 25 0
Zone de focalizare
F3 .7
1/ 25 0
Zone de focalizare
Zona de focalizare variază în funcţie de modul de fotografiere.

Butonul de declanşare

Pentru a seta focalizarea şi expunerea (timpul de expunere şi
Apăsaţi la jumătate
Apăsaţi până la capăt

Utilizarea funcţiei Găsire ţintă AF

Dacă Mod zonă AF (A104) din modul A (automat) se setează la Găsire ţintă AF, aparatul foto focalizează în maniera descrisă mai jos când apăsaţi butonul de declanşare până la jumătate.
Aparatul foto detectează subiectul principal şi
focalizează pe aceasta. Atunci când subiectul este focalizat, zona de focalizare se afişează de culoare verde. Dacă detectează o faţă umană, aparatul foto setează automat prioritatea de focalizare pe aceasta.
Dacă nu detectează niciun subiect principal, aparatul
foto selectează automat una sau mai multe dintre cele nouă zone de focalizare conţinând subiectul cel mai apropiat de aparatul foto. Atunci când subiectul este focalizat, zonele de focalizare focalizate sunt afişate de culoare verde.
numărul f/), apăsaţi uşor pe butonul de declanşare până când simţiţi o uşoară rezistenţă. Focalizarea şi expunerea rămân blocate atunci când butonul de declanşare este apăsat până la jumătate.
Apăsaţi butonul de declanşare până la capăt pentru a elibera obturatorul şi realiza o imagine. Nu utilizaţi forţă la apăsarea pe butonul de declanşare, deoarece acest lucru poate conduce la tremuratul aparatului foto şi imagini neclare. Apăsaţi uşor butonul de declanşare.
F3.7
F3.7
1/250
F3.7
F3.7
1/250
Caracteristici de fotografiere
Focalizarea
57
B Note despre Găsire ţintă AF
8m
0s
140 0
În funcţie de condiţiile de fotografiere, subiectul determinat de aparatul foto ca fiind subiectul principal poate varia.
Este posibil să nu se detect eze subiectul principal dacă se utilizează anumite setări pentru Balans de alb.
Este posibil ca aparatul foto să nu detecteze subiectul principal corect în următoarele situaţii:
- Când subiectul este foarte întunecat sau foarte luminos
- Când subiectul principal nu are culori clar definite
- Când fotografia este încadrată în aşa fel încât subiectul principal se află la una din marginile
ecranului
- Când subiectul principal este compus dintr-un model repetitiv

Utilizarea detectării feţelor

În următoarele moduri de fotografiere, aparatul foto utilizează detectarea feţei pentru a focaliza automat pe feţele persoanelor.
e/b Portret, h/c Portret de noapte sau
d Iluminare fundal în modul x (selector aut. scene)
(A34)
Modul scenă Portret sau Portret de noapte (A35)
Modul Portret inteligent (A44)
Când Mod zonă AF (A104) din modul A (automat)
(A32) se setează la Prioritate faţă.
Dacă aparatul foto detectează mai multe feţe, în jurul feţei pe care se focalizează aparatul foto se va afişa un chenar dublu, iar în jurul celorlalte feţe se vor afişa chenare simple.
Dacă butonul de declanşare este apăsat la jumătate când nu este detectată nicio faţă:
În modul x (selector aut. scene), zona de focalizare se modifică în funcţie de scenă.
În modurile scenă Portret şi Portret de noapte sau în modul portret inteligent, aparatul
foto focalizează în centrul cadrului.
În modul A (automat), aparatul foto selectează zona de focalizare care conţine
subiectul cel mai apropiat de aparatul foto.
8m
1400
0s
B Note privind funcţia de detectare a feţelor
Capacitatea aparatului foto de a detecta feţe depinde de o multitudine de factori, printre care direcţia în care feţele privesc.
Aparatul foto nu poate detecta feţe în următoarele situaţii:
- Când feţele sunt parţial ascunse de ochelari de soare sau sunt obstrucţionate în alt fel
- Când feţele ocupă prea mult sau prea puţin din cadru
58
Caracteristici de fotografiere
Focalizarea

Subiecte inadecvate pentru focalizare automată

Este posibil ca aparatul foto să nu focalizeze conform aşteptărilor în următoarele situaţii. În cazuri rare, este posibil ca subiectul să nu se afle în zona de focalizare în ciuda faptului că zona de focalizare sau indicatorul de focalizare se afişează de culoare verde:
Subiectul este foarte întunecat
În condiţiile de fotografiere sunt incluse obiecte cu luminozităţi foarte diferite (de ex.
soarele aflat în spatele subiectului va face ca subiectul să fie puternic umbrit)
Nu există contrast între subiect şi fundal (de ex. când subiectul unui portret, purtând o
cămaşă albă, stă în faţa unui zid alb)
Câteva obiecte sunt la distanţe diferite faţă de aparatul foto (de ex. subiectul este în
interiorul unei cuşti)
Subiecte cu modele repetitive (jaluzele, clădiri cu mai multe rânduri de ferestre cu forme
similare etc.)
Subiectul se deplasează rapid
În situaţiile de mai sus, încercaţi să apăsaţi până la jumătate butonul de declanşare pentru a focaliza din nou de câteva ori sau focalizaţi pe un alt subiect poziţionat la aceeaşi distanţă faţă de aparatul foto, ca şi subiectul dorit şi utilizaţi funcţia de blocare focalizare (A60).
Caracteristici de fotografiere
Focalizarea
59

Blocarea focalizării

F3 .7F3 .7
1/ 25 0
F3 .7F3 .7
1/ 25 0
Fotografierea cu blocarea focalizării se recomandă atunci când aparatul foto nu activează zona de focalizare care conţine subiectul dorit.
1 Setaţi Mod zonă AF la Centrală în modul A (automat) (A104). 2 Poziţionaţi subiectul în centrul
cadrului şi apăsaţi butonul de declanşare până la jumătate.
Aparatul foto focalizează pe subiect şi zona de focalizare este afişată de culoare verde.
De asemenea, expunerea este blocată.
1/250
F3.7
3 Fără a ridica degetul, compuneţi din nou
imaginea.
Asiguraţi-vă că păstraţi aceeaşi distanţă între aparatul foto şi subiect.
F3.7
1/250
4 Apăsaţi butonul de declanşare până la
capăt pentru a fotografia.
Caracteristici de fotografiere
Focalizarea
60

Setări implicite (bliţ, autodeclanşator etc.)

Mai jos sunt enumerate setările implicite pentru fiecare mod de fotografiere.
Bliţ
Autodeclanşator
(A52)
1
Dezactivată
x (selector aut. scene)
(A50)
U
C (scenă)
b (portret) V Dezactivată
c (peisaj)
d (sport)
e (portret de noapte)
f (petrecere/interior)
W
W
V
V
3
3
4
5
Dezactivată
Dezactivată3Dezactivată Dezactivată
Dezactivată
Z (plajă) U Dezactivată
z (zăpadă) U Dezactivată
h (apus)
i (crepuscul/răsărit)
j (peisaj noapte)
3
W
3
W
3
W
Dezactivată
Dezactivată
Dezactivată
k (close-up) W Dezactivată
u (mâncare)
m (foc de artificii)
o (iluminare fundal)
3
W
3
W
3
X
Dezactivată
Dezactivată3Dezactivată30,0 Dezactivată
U (asistenţă panoramă) W Dezactivată Dezactivată 0,0
O (portret animal de casă)
3
W
6
Y
Macro
(A54)
2
Dezactivată
3
Dezactivată
3
Dezactivată
3
3
Dezactivată
3
Dezactivată
3
Dezactivată
3
Dezactivată
3
Dezactivată
3
Dezactivată
3
Dezactivată
3
Activată
3
Activată
3
Dezactivată
Dezactivată 0,0
Compensare
expunere
(A55)
0,0
0,0
0,0
0,0
0,0
0,0
0,0
0,0
0,0
0,0
0,0
0,0
0,0
3
0,0
Caracteristici de fotografiere
Setări implicite (bliţ, autodeclanşator etc.)
61
Bliţ
(A50)
Autodeclanşator
(A52)
Macro
(A54)
Compensare
expunere
(A55)
R (efecte speciale) W Dezactivată Dezactivată 0,0
7
F (portret inteligent) U Dezactivată
Dezactivată3–
A (automat) U Dezactivată Dezactivată
1
Aparatul foto selectează automat modul bliţ corespunzător pentru modul scenă selectat. W (dezactivat) se poate selecta manual.
2
Nu poate fi modificată. Dacă este selectată setarea i, aparatul foto intră în modul macro.
3
Nu poate fi modificată.
4
Nu poate fi modificată. Setarea pentru modul bliţ este fixată la bliţ de umplere cu reducere a ochilor roşii.
5
Se poate comuta la sincronizarea lentă cu modul de reducere a ochilor roşii.
6
Nu se poate utiliza autodeclanşatorul de n10s şi n2s. Declanşarea automată (A37) ş i cronometrul autoportretului (A37) se pot activa sau dezactiva.
7
a Cronometru zâmbet (A46), n Colaj autoportret (A47), sau r5s Temporizator autoportret se pot utiliza pe lângă autodeclanşatorul de n10s şi n2s.
8
Se afişează ecranul retuşării cosmetice (A44).
9
Se afişează cursorul pentru creativitate (A32).
8
9
Caracteristici de fotografiere
Setări implicite (bliţ, autodeclanşator etc.)
62

Funcţii care nu pot fi utilizate simultan în timpul fotografierii

Unele funcţii nu pot fi utilizate cu alte opţiuni de meniu.
Funcţie
restricţionată
Mod bliţ
Autodeclanşator Mod zonă AF (A104)
Mod macro Mod zonă AF (A104)
Mod imagine Sensibilitate ISO (A103)
Balans de alb
Mod zonă AF Zoom digital (A125)
Ochi deschişi Colaj autoportret (A47)
Zoom digital Mod zonă AF (A104)
Opţiune Descriere
Continuu (A102)
Ochi deschişi (A109)
Nuanţă (Utilizând cursorul pentru creativitate) (A32)
Când se selectează Continuu, nu se poate utiliza bliţul.
Când Ochi deschişi este setat la Activat, nu se poate utiliza bliţul.
Când se selectează Urmărire subiect, nu se poate utiliza autodeclanşatorul.
Când se selectează Urmărire subiect, nu se poate utiliza modul macro.
Când se selectează 3200, se poate selecta numai setarea modului de imagine r 2272×1704, q 1600×1200 sau O 640×480. Dacă se selecte ază altă setare a unui mod de imagine, cu excepţia celor de mai sus, setarea modului de imagine se modifică automat la r 2272×1704 dacă Sensibilitate ISO se setează la 3200.
Dacă Nuanţă se reglează utilizând cursorul pentru creativitate, setarea Balans de alb nu este disponibilă în meniul de fotografiere.
Când este aplicat zoomul digital, aparatul foto va focaliza în centrul cadrului, indiferent de setarea Mod zonă AF.
Dacă se setează Colaj autoportret, opţiunea Ochi deschişi este dezactivată.
Dacă se selectează Urmărire subiect, nu se poate utiliza zoomul digital.
B Note privind zoomul digital
În funcţie de modul de fotografiere sau de setările curente, este posibil ca zoomul digital să nu fie
disponibil (A125).
Când este aplicat zoomul digital, aparatul foto focalizează pe subiectul aflat în centrul cadrului.
63
Caracteristici de fotografiere
Funcţii care nu pot fi utilizate simultan în timpul fotografierii

Caracteristici ale redării imaginilor

Zoom redare.....................................................................................................................................65
Redarea miniaturilor/afişarea calendarului...........................................................................66
Modul Listare după dată..............................................................................................................67
Editarea imaginilor (imagini statice)........................................................................................68
Caracteristici ale redării imaginilor
64

Zoom redare

3.0
15/1 1/20 16 1 5:30
0004 . JPG
4 / 4
g
(i)
f
(h)
Imaginea este mărită.Redare cadru întreg
Ghid zonă afişată
Mutarea butonului de control al zoomului spre g (i zoom redare) în modul de redare în cadru întreg (A18) măreşte imaginea.
4 / 4
0004. JPG
15/11/2016 15:30
Puteţi modifica raportul de mărire mutând butonul de control al zoomului spre f (h) sau g (i).
Pentru a vizualiza o altă zonă a imaginii, apăsaţi pe selectorul multiplu HIJK.
Când se afişează o imagine mărită sau micşorată, apăsaţi pe butonul k pentru a reveni la
modul de redare în cadru întreg.
3.0
C Tăierea imaginilor
Când se afişează o imagine mărită sau micşorată, puteţi apăsa pe butonul d pentru a tăia imaginea, pentru a include numai partea vizibilă, şi pentru a o salva ca fişier separat (A74).
Caracteristici ale redării imaginilor
Zoom redare
65

Redarea miniaturilor/afişarea calendarului

1 /
20
15/11 /201 6 15 :30
0004. JPG
1 / 20
27
26
25
24
23
21
20
18
17
16
15
14
13
12
11
10
9
8
7
6
5544332
1
4
Redare miniaturiRedare cadru întreg Afişare calendar
g
(i)
f
(h)
g
(i)
f
(h)
Mutarea butonului de control al zoomului spre f (h redare miniaturi) în modul de redare în cadru întreg (A18) afişează imagini ca miniaturi.
1 /
20
0004. JPG
15/11/2016 15:30
Puteţi modifica numărul de miniaturi afişate mutând butonul de control al zoomului spre
f (h) sau g (i).
În timp ce utilizaţi modul de redare a miniaturilor, apăsaţi pe selectorul multiplu
HIJK pentru a selecta o imagine, apoi apăsaţi pe butonul k pentru a afişa imaginea respectivă în modul de redare în cadru întreg.
În timp ce utilizaţi modul de afişare a calendarului, apăsaţi pe HIJK pentru a selecta o dată, apoi apăsaţi pe butonul k pentru a afişa imaginile realizate în ziua respectivă.
B Note despre afişarea calendarului
Imaginile realizate când data aparatului foto nu este setată sunt considerate imagini realizate pe 1 ianuarie 2016.
1 / 20
Sun
6
13
20
20
27
27
Tue
M
on
7
14
1413
21
21
282828 292929 303030
2016
1
8
15
15
4
11
Sat
F
ri
W
ed
Thu
2
10
9
12
12
10
11
11
16
16
18
18
191919
17
17
26
24
26
24
25
25
23
23222222
Caracteristici ale redării imaginilor
Redarea miniaturilor/afişarea calendarului
66

Modul Listare după dată

Apăsaţi pe butonul c (mod redare) M butonul c M C Listare după dată M butonul k
Utilizaţi selectorul multiplu HI pentru a selecta o dată şi apoi apăsaţi pe butonul k pentru a reda imaginile realizate în data selectată.
Funcţiile din meniul de redare (A110) se pot utiliza pentru imaginile din data de fotografiere selectată (exceptând Copiere).
Când se afişează ecranul de selectare a datei de fotografiere, sunt disponibile operaţiunile următoare.
-Butonul d: Sunt disponibile funcţiile de
fotografiere enumerate mai jos.
Prezentare diapozitive
Protejare*
* Aceleaşi setări se pot aplica tuturor imaginilor realizate în data selectată.
-Butonul l: Şterge toate imaginile realizate în data selectată.
Listare după dată
B Note privind modul listare după dată
Pot fi selectate până la cele mai recente 29 de date. Dacă există imagini pentru mai mult de 29 de
date, toate imaginile salvate anterior celor mai recente 29 de date vor fi combinate în Altele.
Se pot afişa cele mai recente 9.000 de imagini.
Imaginile realizate când data aparatului foto nu este setată sunt considerate imagini realizate pe 1
ianuarie 2016.
Caracteristici ale redării imaginilor
Modul Listare după dată
67

Editarea imaginilor (imagini statice)

15/1 1/20 16 15:3 015/11/2016 15:30
0004 . JPG0004. JPG
4
/
4
AnulareAnulare Verific.Verific.
Efecte rapide
Pictură Ilustraţie foto Portret soft
Portret (color + alb-negru)
Ochi de peşte Filtru stea

Înainte de a edita imagini

Pe acest aparat foto puteţi edita imagini cu uşurinţă. Copiile editate sunt salvate ca fişiere separate.
Copiile editate sunt salvate cu aceeaşi dată şi oră ca şi originalul.
C Restricţii la editarea imaginilor
O imagine se poate edita de cel mult 10 ori.
Este posibil să nu puteţi edita imagini de o anumită dimensiune sau cu anumite funcţii de editare.

Efecte rapide: modificarea nuanţei sau a tonalităţii

Procesaţi imagini cu o diversitate de efecte.
Pictură, Ilustraţie foto, Portret soft, Portret (color + alb-negru), Ochi de peşte, Filtru stea sau Efect de miniaturizare se numără printre opţiunile care se pot selecta.
1 Afişaţi imaginea căreia doriţi să îi aplicaţi
un efect în modul de redare cadru întreg şi apăsaţi pe butonul k.
2 Utilizaţi selectorul multiplu HIJK
pentru a selecta efectul dorit şi apăsaţi pe butonul k.
Mişcaţi butonul de control al zoomului (A2) spre g (i) pentru a comuta la redarea în cadru întreg, sau la f (h) pentru a comuta la redarea miniaturilor.
Pentru a ieşi fără a salva imaginea editată, apăsaţi pe butonul d.
3 Selectaţi Da şi apăsaţi pe butonul k.
Se creează o copie editată.
Caracteristici ale redării imaginilor
Editarea imaginilor (imagini statice)
68

Retuşare rapidă: îmbunătăţirea contrastului şi a saturaţiei

D-Lighting
OK
Anulare
Apăsaţi pe butonul c (mod redare) M selectaţi o imagine M butonul d M Retuşare rapidă M butonul k
Utilizaţi selectorul multiplu HI pentru a
Retuşare rapidă
selecta nivelul efectului aplicat şi apăsaţi pe butonul k.
Versiunea editată se afişează în dreapta.
Pentru a ieşi fără a salva copia, apăsaţi pe J.
Normal

D-Lighting: îmbunătăţirea luminozităţii şi a contrastului

Apăsaţi pe butonul c (mod redare) M selectaţi o imagine M butonul d M D-Lighting M butonul k
Utilizaţi selectorul multiplu HI pentru a selecta OK şi apăsaţi pe butonul k.
Versiunea editată se afişează în dreapta.
Pentru a ieşi fără a salva copia, selectaţi Anulare şi apăsaţi pe
butonul k.
ValoareValoare
Caracteristici ale redării imaginilor
Editarea imaginilor (imagini statice)
69

Corecţie ochi roşii: corectarea ochilor roşii la fotografierea cu bliţ

Apăsaţi pe butonul c (mod redare) M selectaţi o imagine M butonul d M Corecţie ochi roşii M butonul k
Examinaţi rezultatul şi apăsaţi pe butonul k.
Pentru a ieşi fără a salva copia, apăsaţi pe selectorul multiplu
J.
Corecţie ochi roşii
SalvareÎnapoi
B Note despre corecţia ochilor roşii
Corecţia ochilor roşii se poate aplica numai imaginilor în care se detectează ochi roşii.
Corecţia ochilor roşii se poate aplica animalelor de casă (câini sau pisi ci), chiar dacă ochii acestora
nu sunt roşii.
Este posibil ca efectul de corecţie a ochilor roşii să nu producă rezultatul dorit în anumite imagini.
În cazuri rare, corecţia ochilor roşii poate fi aplicat în zone ale unei imagini în care nu este
necesară.
Caracteristici ale redării imaginilor
Editarea imaginilor (imagini statice)
70

Retuşare cosmetică: intensificarea feţelor persoanelor

Apăsaţi pe butonul c (mod redare) M selectaţi o imagine M butonul d M Retuşare cosmetică M butonul k
1 Utilizaţi selectorul multiplu HIJK
Selectare subiect
pentru a selecta faţa pe care doriţi să o retuşaţi şi apăsaţi pe butonul k.
Dacă s-a detectat o singură faţă, treceţi la pasul 2.
2 Utilizaţi JK pentru a selecta efectul,
Faţă mică
utilizaţi HI pentru a selecta nivelul efectului şi apăsaţi pe butonul k.
Puteţi aplica mai multe efecte simultan. Reglaţi sau verificaţi setările pentru toate efectele înainte de a apăsa pe butonul k.
F (Faţă mică), B (Estompare piele), l (Fond de ten), m (Reducere strălucire), E (Ascundere cearcăne), A (Ochi mari), G (Ochi albiţi), n (Fard), o (Rimel), H (Dinţi albiţi), p (Ruj), D (Obraji
îmbujoraţi)
Apăsaţi pe butonul d pentru a reveni la ecran, pentru a selecta o persoană.
3 Examinaţi rezultatul şi apăsaţi pe butonul
ÎnapoiÎnapoi
Examinare
k.
Pentru a modifica setările, apăsaţi pe J pentru a reveni la pasul 2.
Pentru a ieşi fără a salva imaginea editată, apăsaţi pe butonul d.
ÎnapoiÎnapoi
Salvare
Caracteristici ale redării imaginilor
Editarea imaginilor (imagini statice)
71
4 Selectaţi Da şi apăsaţi pe butonul k.
Se creează o copie editată.
B Note privind retuşarea cosmetică
Feţele se pot edita numai pe rând. Pentru a retuşa altă faţă din aceeaşi imagine, selectaţi copia editată a imaginii şi efectuaţi modificările suplimentare.
În funcţie de direcţia în care privesc feţele sau de luminozitatea feţelor, este posibil ca aparatul foto să nu le detecteze cu acurateţe sau ca funcţia de retuşare co smetică să nu se aplice conform aşteptărilor.
Dacă nu se detectează feţe, se afişează o avertizare şi ecranul revine la meniul de redare.
Funcţia de retuşare cosmetică este disponibilă numai pentru imaginile realizate la o sensibilitate
ISO de 1600 sau mai mică şi la o dimensiunea a imaginii de 640 × 480 sau mai mare.
Doriţi să salvaţi?
Da
Nu
Caracteristici ale redării imaginilor
Editarea imaginilor (imagini statice)
72

Imagine mică: reducerea dimensiunii unei imagini

Da
Nu
Creaţi un fişier de imagine mică?
Apăsaţi pe butonul c (mod redare) M selectaţi o imagine M butonul d M Imagine mică M butonul k
1 Utilizaţi selectorul multiplu HI pentru a
selecta dimensiunea de copiere dorită şi apăsaţi pe butonul k.
Imaginile realizate cu o setare a modului imaginii de
z 5120×2880 sunt salvate la dimensiunea de 640 × 360, iar imaginile realizate cu o setare a modului imaginii de s 3864×3864 sunt salvate la 480 × 480. Apăsaţi pe butonul k pentru a trece a pasul 2.
2 Selectaţi Da şi apăsaţi pe butonul k.
Este creată o copie editată (raport de compresie de aproximativ 1:8).
Imagine mică
Caracteristici ale redării imaginilor
Editarea imaginilor (imagini statice)
73

Tăiere: crearea unei copii tăiate

3.03.0
1 Mutaţi butonul de control al zoomului pentru a mări imaginea
(A65).
2 Reglaţi imaginea pentru a afişa numai
porţiunea pe care doriţi să o păstraţi, apoi apăsaţi pe butonul d (meniu).
Rotiţi butonul de control al zoomului spre g (i) sau f (h) pentru a regla nivelul de mărire. Setaţi un
raport de mărire la care se afişează u.
Utilizaţi selectorul multiplu HIJK pentru a derula la porţiunea de imagine pe care doriţi să o afişaţi.
3 Verificaţi dacă s-a afişat zona de decupare
Decupare
dorită, apoi apăsaţi pe butonul k.
Salvare
4 Selectaţi Da şi apăsaţi pe butonul k.
Se creează o copie editată.
C Dimensiune imagine
Formatul de imagine (raportul orizontal şi vertical) al unei imagini tăiate este identic cu cel al imaginii originale.
O imagine decupată la dimensiunea 320 × 240 sau mai mică se afişează la o dimensiune mică în ecranul de redare.
74
Caracteristici ale redării imaginilor
Editarea imaginilor (imagini statice)
Salvaţi această imagine aşa cum este afişată?
Da
Nu

Filme

Operaţiuni de bază pentru înregistrarea şi redarea filmelor ..........................................76
Operaţiuni în timpul redării filmelor........................................................................................79
Filme
75
Operaţiuni de bază pentru înregistrarea şi
8m
0s
140 0
Durată rămasă pentru
înregistrarea filmului
2m3
0s
15/1 1/20 16 15:3 0
0010 . AVI
10s
Opţiuni film
redarea filmelor
1 Afişaţi ecranul de fotografiere.
Verificaţi timpul rămas pentru înregistrarea filmului.
8m
1400
2 Apăsaţi pe butonul b (e înregistrare film)
pentru a porni înregistrarea filmului.
Aparatul foto focalizează pe subiectul din centrul cadrului.
2m3
0s
3 Apăsaţi din nou pe butonul b (e înregistrare film) pentru a încheia
înregistrarea.
4 Selectaţi un film în redarea în cadru întreg
şi apăsaţi pe butonul k pentru a-l reda.
O imagine cu o pictogramă a opţiunilor filmului reprezintă un film.
10s
0s
76
Filme

Operaţiuni de bază pentru înregistrarea şi redarea filmelor

0010. AVI
15/11/2016 15:30
Cadrul filmului
Zona cuprinsă într-un film variază în funcţie de setările Opţiuni film din meniul filmului.
Dacă Informaţii fotografie în Setări monitor (A121) din meniul de setare se setează
la Cadru film+auto. info, puteţi confirma zona care va fi cuprinsă într-un film înainte de a începe înregistrarea.
Durată maximă pentru înregistrarea filmului
Fiecare fişier de film în parte nu poate depăşi dimensiunea de 2 GB sau durata de 29 de minute, chiar dacă există suficient spaţiu liber pe cardul de memorie pentru o înregistrare mai lungă.
Durata rămasă pentru înregistrare pentru un singur film este afişată în ecranul de filmare.
Durata efectivă rămasă pentru înregistrare poate varia în funcţie de conţinutul filmului,
mişcarea subiectului sau tipul cardului de memorie.
Pentru înregistrarea filmelor se recomandă cardurile de memorie SD catalogate cu
categoria de viteză 6 (A161). Înregistrarea filmului se poate opri în mod neaşteptat dacă se utilizează un card de memorie cu catalogări mai mici ale clasei de viteză.
B Temperatura aparatului foto
Aparatul foto se poate înfierbânta dacă înregistraţi filme timp îndelungat sau dacă aparatul foto este utilizat într-un spaţiu în care temperatura este ridicată.
Dacă interiorul aparatului foto devine extrem de fierbinte în timpul înregistrării filmelor, aparatul foto va opri automat înregistrarea. Este afişată durata de timp rămasă până când aparatul foto opreşte înregistrarea (B10s). După ce aparatul foto opreşte înregistrarea, se opreşte şi el. Lăsaţi aparatul foto oprit până când interiorul aparatului foto se răceşte.
77
Filme
Operaţiuni de bază pentru înregistrarea şi redarea filmelor
Note despre înregistrarea filmelor
B Note despre salvarea imaginilor sau filmelor
Indicatorul care prezintă numărul de expuneri rămase sau indicatorul care prezintă durata de înregistrare rămasă clipeşte în timpul salvării imaginilor sau filmelor. Nu deschideţi capacul
camerei acumulatorului/fantei cardului de memorie şi nu scoateţi acumulatorul sau cardul de memorie cât timp indicatorul clipeşte. În caz contrar, se pot pierde date sau se poate
deteriora aparatul foto sau cardul de memorie.
B Note despre filmele înregistrate
Este posibil să existe o anumită degradare a calităţii imaginii când se utilizează zoomul digital.
Este posibil să se înregistreze sunetele produse de acţionarea butonului de control al zoo mului, a
zoomului, deplasarea unităţii de focalizare automată a obiectivului, reducerea vibraţiei pentru film şi acţionarea diafragmei când se modifică luminozitatea.
Petele (A138) vizibile pe ecran la înregistrarea filmelor se vor înregistra împreună cu filmele. Vă recomandăm să evitaţi obiectele strălucitoare cum ar fi soarele, reflexiile soarelui şi luminile electrice la înregistrarea filmelor.
În funcţie de distanţa faţă de subiect sau de nivelul de zoom aplicat, pot să apară dungi colorate pe subiecţii cu modele repetitive (ţesături, ferestre cu zăbrele etc.) în timpul înregistrării şi redării filmului. Acest lucru survine când modelul din subiect şi configuraţia senzorului de imagine interferează între ele; aceasta nu este o defecţiune.
B Note despre reducerea vibraţiilor în timpul înregistrării filmelor
Dacă VR film din meniul filmului (A116) se setează la Activată (hibridă), unghiul de câmp (adică zona vizibilă din cadru) se îngustează în timpul înregistrării filmului.
Dacă utilizaţi un trepied pentru a stabiliza aparatul foto în timpul fotografierii, setaţi VR film la Dezactivată pentru a preveni eventualele erori provocate de această funcţie.
B Note despre focalizarea automată pentru înregistrarea filmelor
Este posibil ca focalizarea automată să nu funcţioneze conform aşteptărilor (A59). În acest caz, încercaţi următoarele:
1. Setaţi Mod focalizare autom. din meniul pentru filme la AF unic (setare implicită) înainte de a
porni înregistrarea filmului.
2. Încadraţi alt subiect (poziţionat la aceeaşi distanţă faţă de aparatul foto ca şi subiectul dorit) în
centrul cadrului, apăsaţi pe butonul b (e înregistrare film) pentru a începe înregistrarea şi modificaţi compoziţia.
78
Filme
Operaţiuni de bază pentru înregistrarea şi redarea filmelor

Operaţiuni în timpul redării filmelor

4s
Indicator volum
4s
În timpul pauzei
Pentru a regla volumul, mutaţi butonul de control al zoomului (A2).
Comenzile de redare sunt afişate pe ecran. Operaţiunile descrise mai jos se pot efectua utilizând
selectorul multiplu JK pentru a selecta o comandă şi apăsând apoi pe butonul k.
Funcţie
Derulare rapidă înapoi
Derulare rapidă înainte
Pauză E
Încheiere G Reveniţi la modul de redare în cadru întreg.
Pictogramă
A Ţineţi apăsat butonul k pentru a derula filmul înapoi.
B Ţineţi apăsat butonul k pentru a derula rapid filmul înainte.
Întrerupeţi redarea. Operaţiunile enumerate mai jos se pot efectua în timpul pauzei.
Derulaţi filmul înapoi cu un cadru. Ţineţi apăsat butonul k
C
pentru a derula continuu înapoi.
Derulaţi filmul înainte cu un cadru. Ţineţi apăsat butonul k
D
pentru a derula continuu înainte.
F Reluaţi redarea.
Descriere
79
Filme
Operaţiuni în timpul redării filmelor

Conectarea aparatului foto la un televizor, la o imprimantă sau la un computer

Utilizarea imaginilor ......................................................................................................................81
Vizualizarea imaginilor pe un televizor ..................................................................................82
Imprimarea imaginilor fără computer ....................................................................................83
Transferul imaginilor pe un computer (ViewNX-i)..............................................................87
80
Conectarea aparatului foto la un televizor, la o imprimantă sau la un computer

Utilizarea imaginilor

Deschideţi capacul conectorului.
Introduceţi fişa.
Conector ieşire USB/audio/ video
Pe lângă utilizarea aplicaţiei SnapBridge, pentru a beneficia din plin de imaginile realizate, le mai puteţi utiliza în diverse modalităţi conectând aparatul foto la dispozitivele descrise mai jos.
Vizualizarea imaginilor pe un televizor
Imaginile şi filmele realizate cu aparatul foto se pot vizualiza pe un televizor. Metodă de conectare: conectaţi fişele video şi audio ale unui cablu audio video opţional la mufele intrare ale televizorului.
Imprimarea imaginilor fără a utiliza un computer
Dacă conectaţi aparatul foto la o imprimantă compatibilă PictBridge, puteţi imprima imagini fără a utiliza un computer. Metodă de conectare: conectaţi aparatul foto direct la portul USB al imprimantei folosind cablul USB.
Transferul imaginilor pe un computer (ViewNX-i)
Puteţi transfera imagini şi filme pe un computer pentru a le vizualiza şi edita. Metodă de conectare: conectaţi aparatul foto la portul USB al computerului folosind cablul USB.
Înainte de conectare la un computer, instalaţi ViewNX-i pe computer.
B Note despre conectarea cablurilor la aparatul foto
Asiguraţi-vă că aţi oprit aparatul foto înainte de a conecta sau deconecta cablurile. Verificaţi forma şi direcţia fişelor şi nu introduceţi sau sco ateţi fişele înclinându-le.
Asiguraţi-vă că acumulatorul aparatului foto este încărcat suficient. Dacă utilizaţi adaptorul la reţeaua electrică EH-62G (comercializat separat), acest aparat foto poate fi alimentat de la o priză de curent. Nu utilizaţi, în nicio situaţie, un alt adaptor la reţeaua electrică decât EH-62G. Nerespectarea acestei precauţii poate cauza supraîncălzirea sau defectarea aparatului foto.
Pentru informaţii despre metodele de conectare şi operaţiile ulterioare, consultaţi documentaţia dispozitivului, în plus faţă de acest document.
81
Conectarea aparatului foto la un televizor, la o imprimantă sau la un computer
Utilizarea imaginilor

Vizualizarea imaginilor pe un televizor

Galben Alb
1 Opriţi aparatul foto şi conectaţi-l la televizor.
Conectaţi fişa galbenă a jack-ului de intrare video şi fişa albă la jack-ul de intrare audio de la televizor.
Verificaţi forma şi direcţia fişelor şi nu introduceţi sau scoateţi fişele înclinându-le.
2 Setaţi intrarea televizorului la intrarea video externă.
Pentru detalii consultaţi documentaţia furnizată cu televizorul.
3 Ţineţi apăsat butonul c (redare) pentru a
porni aparatul foto.
Imaginile se afişează la televizor.
Ecranul aparatului foto nu porneşte.
82
Conectarea aparatului foto la un televizor, la o imprimantă sau la un computer
Vizualizarea imaginilor pe un televizor

Imprimarea imaginilor fără computer

Selecţie imprimare
Utilizatorii imprimantelor compatibile cu PictBridge pot conecta aparatul foto direct la imprimantă şi imprima imagini fără a utiliza un computer.

Conectarea aparatului foto la o imprimantă

1 Porniţi imprimanta. 2 Opriţi aparatul foto şi conectaţi-l la imprimantă utilizând cablul USB.
Verificaţi forma şi direcţia fişelor şi nu introduceţi sau scoateţi fişele înclinându-le.
3 Aparatul foto porneşte automat.
Pe ecranul aparatului foto se afişează ecranul de pornire PictBridge (1), urmat de ecranul Selecţie imprimare (2).
83
Conectarea aparatului foto la un televizor, la o imprimantă sau la un computer
Imprimarea imaginilor fără computer
B Dacă nu se afişează ecranul de pornire PictBridge
PictBridge
Copii
Format hârtie
Pornire imprimare
imprimări
Dacă selectaţi Automată pentru Încărcare de la computer (A131), este posibil ca imprimarea de imagini prin conectarea directă a aparatului foto la unele imprimante să nu poată fi realizată. Dacă nu se afişează ecranul de pornire PictBridge după pornirea aparatului foto, opriţi-l şi deconectaţi cablul USB. Setaţi Încărcare de la computer la Dezactivată şi reconectaţi aparatul foto la imprimantă.

Imprimarea imaginilor una câte una

1 Utilizaţi selectorul multiplu JK pentru a
selecta imaginea dorită şi apăsaţi pe butonul k.
Mişcaţi butonul de control al zoomului spre f (h) pentru a comuta la redarea miniaturilor sau la g (i) pentru a comuta la redarea în cadru întreg.
2 Utilizaţi HI pentru a selecta Copii şi
apăsaţi pe butonul k.
Utilizaţi HI pentru a selecta numărul de copii dorit (maximum nouă) şi apăsaţi pe butonul k.
3 Selectaţi Format hârtie şi apăsaţi pe
butonul k.
Selectaţi formatul de hârtie dorit şi apăsaţi pe butonul
k.
Pentru a imprima cu setarea formatului hârtiei configurată pe imprimantă, selectaţi Implicit.
Opţiunile formatului de hârtie disponibile pe aparatul foto variază în funcţie de imprimanta utilizată.
4 Selectaţi Pornire imprimare şi apăsaţi pe
butonul k.
Porneşte imprimarea.
Selecţie imprimare
PictBridge
imprimări
Pornire imprimare
Copii
Format hârtie
PictBridge
imprimări
Pornire imprimare
Copii
Format hârtie
Conectarea aparatului foto la un televizor, la o imprimantă sau la un computer
Imprimarea imaginilor fără computer
84

Imprimarea mai multor imagini

Selecţie imprimare
1 La afişarea ecranului Selecţie imprimare,
apăsaţi pe butonul d (meniu).
2 Utilizaţi selectorul multiplu HI pentru a
selecta Format hârtie şi apăsaţi pe butonul k.
Selectaţi formatul de hârtie dorit şi apăsaţi pe butonul
k.
Pentru a imprima cu setarea formatului hârtiei configurată pe imprimantă, selectaţi Implicit.
Opţiunile formatului de hârtie disponibile pe aparatul foto variază în funcţie de imprimanta utilizată.
Pentru a ieşi din meniul de imprimare, apăsaţi pe butonul d.
3 Selectaţi Selecţie imprimare sau Imprim.
toate imaginile şi apăsaţi pe butonul k.
Conectarea aparatului foto la un televizor, la o imprimantă sau la un computer
Imprimarea imaginilor fără computer
85
Meniu imprimare
Selecţie imprimare
Imprim. toate imaginile
Format hârtie
Meniu imprimare
Selecţie imprimare
Imprim. toate imaginile
Format hârtie
Selecţie imprimare
Selectaţi imaginile (până la 99) şi numărul de copii (până la 9) pentru fiecare.
Utilizaţi selectorul multiplu JK pentru a selecta imagini şi utilizaţi HI pentru a specifica numărul de copii de imprimat.
Imaginile selectate pentru imprimare sunt indicate de M şi de numărul de copii de imprimat. Pentru a anula selecţia imprimării, setaţi numărul de copii la
0.
Mişcaţi butonul de control al zoomului spre g (i) pentru a comuta la redarea în cadru întreg, sau la f (h) pentru a comuta la redarea miniaturilor.
Apăsaţi pe butonul k la terminarea setării. Când se afişează ecranul de confirmare a numărului de copii, selectaţi Pornire imprimare şi apăsaţi pe butonul k pentru a porni imprimarea.
Selecţie imprimare
ÎnapoiÎnapoi
Imprim. toate imaginile
Este imprimată o copie pentru fiecare din imaginile salvate în memoria internă sau pe cardul de memorie.
Când se afişează ecranul de confirmare a numărului de copii, selectaţi Pornire
imprimare şi apăsaţi pe butonul k pentru a porni imprimarea.
86
Conectarea aparatului foto la un televizor, la o imprimantă sau la un computer
Imprimarea imaginilor fără computer

Transferul imaginilor pe un computer (ViewNX-i)

Instalarea software-ului ViewNX-i

ViewNX-i este un software gratuit care vă permite să transferaţi imagini şi filme pe computer pentru a le vizualiza şi edita.
Pentru a instala ViewNX-i, descărcaţi cea mai recentă versiune a programului de instalare ViewNX-i de pe site-ul web următor şi urmaţi instrucţiunile de pe ecran pentru a termina instalarea. ViewNX-i: http://downloadcenter.nikonimglib.com Pentru cerinţele de sistem şi alte informaţii, consultaţi site-ul web Nikon din regiunea dvs.

Transferul imaginilor pe un computer

1 Pregătiţi cardul de memorie care conţine imaginile.
Puteţi utiliza oricare dintre metodele de mai jos pentru a transfera imagini de pe cardul de memorie pe un computer.
Fanta cardului de memorie SD/cititorul de carduri: introduceți cardul de memorie în
fanta cardului de pe computer sau în cea a cititorul de carduri (disponibil în comerţ) conectat la computer.
Conectare USB directă: opriţi aparatul foto şi verificaţi dacă este inserat cardul de
memorie în aparatul foto. Conectaţi aparatul foto la computer utilizând cablul USB. Aparatul foto porneşte automat.
B Note despre conectarea aparatului foto la un computer
Deconectaţi de la computer toate celelalte dispozitive alimentate prin USB. Conectarea simultană a aparatului foto şi a altor dispozitive alimen tate prin USB la acelaşi computer poate determina funcţionarea defectuoasă a aparatului foto sau un consum excesiv de energie de la computer, ceea ce ar putea cauza deteriorarea aparatului foto sau a cardului de memorie.
87
Conectarea aparatului foto la un televizor, la o imprimantă sau la un computer
Transferul imaginilor pe un computer (ViewNX-i)
Loading...