Nikon COOLPIX 885 User Manual [nl]

NL
Nikons gids voor digitale fotografie
met de
DIGITALE CAMERA
2
Productdocumentatie
3
De documentatie bij dit product bestaat uit de onderstaande handleidingen. Lees alle aanwijzingen grondig door om het beste uit uw camera te halen.
Snelhandleiding
De Snelhandleiding begeleidt u stap voor stap bij het uitpakken en opstellen van uw digitale Nikon-camera, het maken van uw eerste foto’s en het overspelen van de foto’s naar uw computer.
Gids voor digitale fotografie
In de Gids voor digitale fotografie (deze handleiding) treft u uitgebreide bedieningsvoorschriften voor uw camera aan.
Nikon View naslaggids
De Nikon View naslaggids staat in elektronisch formaat op de bij uw camera geleverde naslag-CD. Raadpleeg voor informatie over het lezen van de naslaggids het hoofdstuk “Naslag: Aansluitingen” in deze handleiding.
Om schade aan uw Nikon-product en letsel bij uzelf en anderen te voorkomen, dient u de volgende veiligheidsvoorschriften geheel te lezen voordat u dit apparaat gebruikt. Bewaar deze voorschriften op een plaats waar ieder die het product gebruikt ze kan lezen.
De mogelijke gevolgen van het niet in acht nemen van de in dit hoofdstuk vermelde veiligheidsvoorschriften worden door middel van de volgende symbolen weergegeven:
Kijk niet door de zoeker in de zon
Wanneer u door de zoeker recht in de zon of een andere sterke lichtbron kijkt, kan dit leiden tot blijvend oogletsel.
Schakel het apparaat bij storing onmiddellijk uit
Komt er rook of een ongewone geur uit het apparaat of de lichtnetadapter (apart verkrijgbaar), koppel de lichtnetadapter dan los en verwijder de batterij onmiddellijk. Pas daarbij op dat u zich niet brandt. Wanneer u doorgaat met het apparaat te gebruiken, kan dit leiden tot letsel. Nadat u de batterij heeft verwijderd, dient u het apparaat door een door Nikon erkende onderhoudsdienst te laten nakijken.
Gebruik het apparaat niet in de buurt van ontvlambaar gas
Gebruik elektronische apparatuur niet in de buurt van ontvlambaar gas, aangezien dit kan leiden tot ontploffingen of brand.
Houd de camerariem niet om uw nek
Indien u de camerariem om uw nek houdt, kan dit leiden tot verstikking. Let er vooral op dat de riem niet om de nek van een baby of kind wordt gedaan.
Voor uw veiligheid Voorzorgen aangaande camera en batterij
4
Dit symbool staat bij waarschuwingen die u moet lezen voordat u uw Nikon­product gebruikt om eventueel letsel te voorkomen.
Dit symbool staat bij waarschuwingen die u moet lezen voor u uw Nikon-product gebruikt om schade aan de apparatuur te voorkomen.
WAARSCHUWINGEN
5
Demonteer het apparaat niet
Indien u de interne onderdelen van het apparaat aanraakt, kan dit leiden tot letsel. Bij storing dient het apparaat alleen door een daartoe bevoegde monteur te worden gerepareerd. Mocht het product openbarsten als gevolg van een val of ander ongeluk, verwijder dan de batterij en/of lichtnetadapter en laat het apparaat door een door Nikon erkende onderhoudsdienst nakijken.
Wees voorzichtig bij het hanteren van batterijen
Batterijen kunnen lekken of ontploffen wanneer u er onvoorzichtig mee omgaat. Neem de volgende voorzorgsmaatregelen in acht bij het hanteren van batterijen voor gebruik bij dit product:
•Zorg dat het product uitstaat voordat u de batterij vervangt. Zorg bij gebruik van een lichtnetadapter dat deze losgekoppeld is.
•Gebruik alleen de bijgeleverde Nikon EN-EL1 lithium-ion batterij of een 2CR5 (DL245) lithiumbatterij van 6V.
•Plaats de batterij niet verkeerd om in de camera.
•Sluit de batterij niet kort en demonteer hem niet.
•Stel de batterij niet bloot aan vuur of overmatige hitte.
•Dompel de batterij niet onder in water en zorg dat hij niet nat kan worden.
•Berg de batterij (tijdens vervoer en dergelijke) niet op bij metalen voorwerpen zoals kettingen en haarspelden.
•Volledig lege batterijen kunnen gaan lekken. Om schade aan het product te voorkomen dient u de batterij te verwijderen als hij leeg is.
•Als u de batterij niet gebruikt, plaats dan het beschermkapje op de batterij en berg hem op op een koele plaats.
•Onmiddellijk na gebruik, of wanneer het product gedurende langere tijd op batterijvoeding is gebruikt, kan de batterij heet zijn. Zet daarom de camera eerst uit en laat de batterij afkoelen voordat u hem uit de camera haalt.
•Bij gebruik van een 2CR5 (DL245) lithiumbatterij kan de handgreep van de camera merkbaar warm worden. Dit wijst niet op een storing.
•Stop onmiddellijk met het gebruik van de batterij als u veranderingen opmerkt, zoals verkleuring of vervorming.
6
Gebruik geschikte kabels
Gebruik alleen de bijgeleverde kabels of speciaal voor dit doel bij Nikon verkrijgbare kabels voor aansluiting op in- en uitgaande contacten, om er zeker van te zijn dat aan de productvoorschriften wordt voldaan.
Buiten bereik van kinderen houden
Let er vooral op dat baby’s geen batterijen of andere kleine onderdelen in hun mond kunnen stoppen.
Verwijderen van geheugenkaarten
Geheugenkaarten kunnen tijdens gebruik heet worden. Wees daarom voorzichtig wanneer u de geheugenkaart uit de camera verwijdert.
CD-ROM’s
De CD-ROM’s waarop de software en handleidingen staan dienen niet op audio-CD-apparatuur te worden afgespeeld. Het spelen van CD-ROM’s op een audio-CD-speler kan leiden tot gehoorbeschadiging of schade aan de apparatuur.
Wees voorzichtig bij gebruik van de flitser
Het gebruik van een flitser dichtbij de ogen van uw onderwerp kan tijdelijk oogletsel veroorzaken. Let hier vooral op bij het fotograferen van baby’s. De flitser moet zich op minimaal één meter afstand van het onderwerp bevinden.
Gebruik van de zoeker
Wanneer u de keuzeknop of de zoomknop gebruikt terwijl u door de zoeker kijkt, pas dan op dat u niet per ongeluk uw vinger in uw oog steekt.
Voorkom aanraking met vloeibaar kristal
Mocht de monitor breken, pas dan op voor letsel veroorzaakt door gebroken glas en voorkom dat het vloeibaar kristal uit de monitor in aanraking komt met de huid, ogen of mond.
7
Houd de camera droog
Dit product is niet waterbestendig en kan storingen vertonen bij onderdompeling in water of bij blootstelling aan een hoge luchtvochtigheid. Door roest van het interne mechanisme kan onherstelbare schade optreden.
Verwijder zout, zand en stof
Wanneer u de camera aan zee of op het strand heeft gebruikt, veeg dan na afloop eventuele zand- of zoutresten weg met een licht bevochtigde doek en droog de camera vervolgens grondig.
Raak het objectief niet met uw vingers aan
De juiste manier om het objectief te reinigen wordt beschreven in “Technische opmerkingen: Zorg voor uw camera”.
Wees voorzichtig bij het werken met het objectief en alle bewegende onderdelen
Forceer het objectief, de batterij, de kaart en de aansluitingen nooit. Deze onderdelen raken gemakkelijk beschadigd.
Schakel de camera uit voordat u de batterij verwijdert of de lichtnetadapter afkoppelt
Haal de stekker van de camera niet uit het stopcontact en verwijder de batterij niet wanneer de camera aanstaat, of wanneer er beelden worden opgeslagen in of verwijderd uit het geheugen. Wordt de stroom naar de camera onder deze omstandigheden abrupt onderbroken, dan kan dit leiden tot informatieverlies of beschadiging van de interne schakelingen of het geheugen. Om te voorkomen dat de stroom per ongeluk wordt onderbroken, dient u het product niet van de ene plaats naar de andere te dragen terwijl de lichtnetadapter aangesloten is.
Laat de camera niet vallen
Bij sterke schokken of trillingen kan de camera storingen vertonen.
WAARSCHUWINGEN
8
Houd de camera uit de buurt van sterke magnetische velden
U dient dit apparaat niet te gebruiken of op te bergen in de buurt van apparatuur die een sterke elektromagnetische straling of sterke magnetische velden produceert. Sterke statische ladingen of de magnetische velden die worden geproduceerd door bijvoorbeeld zendapparatuur kunnen storingen veroorzaken op de monitor, informatie op de geheugenkaart beschadigen en de interne schakelingen van het product aantasten.
Vermijd plotselinge temperatuurverschillen
Plotselinge temperatuurverschillen, zoals die zich voordoen bij het binnenkomen of verlaten van een verwarmd gebouw op een koude dag, kunnen condensatie in de camera veroorzaken. Om condensatie te voorkomen dient u de camera in de cameratas of een plastic zak te plaatsen voordat u hem aan plotselinge temperatuurverschillen blootstelt.
Opmerkingen over de monitor
• De monitor kan een aantal pixels bevatten die altijd oplichten of in het geheel
niet oplichten. Dit is voor TFT LCD-monitoren gebruikelijk en wijst niet op een storing. Foto’s die met de camera zijn gemaakt worden hier niet door beïnvloed.
•Bij helder licht kunnen de beelden op de monitor moeilijk te zien zijn.
•De monitor wordt van achteren verlicht door een TL-buis. Mocht de
verlichting zwakker worden of gaan knipperen, raadpleeg dan de technische dienst van Nikon.
•Oefen geen druk uit op de monitor, aangezien dit schade of storing tot
gevolg kan hebben. Stof of pluizen op de monitor kunnen worden verwijderd met een blaaskwastje. Vlekken kunnen worden verwijderd door het oppervlak zachtjes schoon te wrijven met een zachte doek of zeem.
•Mocht het scherm breken, pas dan op dat niemand zich verwondt aan het
gebroken glas en dat het vloeibare kristal uit de monitor niet in aanraking komt met de huid, ogen of mond.
Batterijen
•Controleer het batterijniveau op de monitor wanneer u de camera aanzet om
te bepalen of de batterij vervangen moet worden. De batterij moet worden vervangen als de batterijniveau-indicator knippert.
•Zorg dat u altijd een volledig opgeladen reservebatterij bij u heeft wanneer u
bij belangrijke gelegenheden foto’s maakt. Afhankelijk van de locatie waar u zich bevindt kan het moeilijk zijn om snel even een reservebatterij te kopen.
Op koude dagen nemen de prestaties van batterijen vaak af. Zorg dat de batterij volledig opgeladen is voordat u bij koud weer buiten foto’s maakt. Bewaar een reservebatterij op een warme plaats en wissel de twee zo nodig om. Wanneer een koude batterij eenmaal opgewarmd is, neemt het vermogen vaak weer wat toe.
•Mochten de batterijpolen vuil worden, veeg ze dan vóór gebruik schoon met
een schone, droge doek.
9
CF geheugenkaarten
•Zet de camera uit voordat u CF geheugenkaarten in de camera plaatst of uit de camera verwijdert. Als de camera aanstaat wanneer u er een CF geheugenkaart in plaatst of uit verwijdert, kan de CF geheugenkaart onbruikbaar worden.
•Plaats CF geheugenkaarten in de camera zoals rechts hiernaast geïllustreerd. Als u kaarten ondersteboven of achterstevoren in de camera plaatst, kunnen de camera en de kaart beschadigd raken.
Opbergen
•Om schimmel en meeldauw te voorkomen dient u de camera in een droge, goed geventileerde ruimte op te bergen. Wanneer u niet van plan bent de camera binnen afzienbare tijd te gebruiken, verwijder dan de batterij om lekkage te voorkomen en berg de camera op in een plastic tas met een droogmiddel. Plaats de cameratas echter niet op in een plastic tas, aangezien het materiaal hierdoor kan worden aangetast. Let er ook op dat het droogmiddel na verloop van tijd zijn vermogen om vocht te absorberen verliest en daarom regelmatig dient te worden vervangen.
•Berg het apparaat niet op met nafta- of kamfermottenballen, dichtbij apparatuur die sterke magnetisch velden produceert, of in ruimten waar hoge temperaturen heersen, zoals bijvoorbeeld bij een kachel of in een afgesloten auto op een warme dag.
•Om schimmel en meeldauw te voorkomen dient u tenminste één keer per maand de camera uit de tas te halen, aan te zetten en de ontspanknop een paar keer in te drukken.
•Berg de batterij op op een koele, droge plaats.
Opmerkingen
10
•Voor de gehele of gedeeltelijke reproductie, verzending, transcriptie, opslag in een geautomatiseerd informatiebestand, of vertaling in welke taal dan ook, in welke vorm dan ook, en met welke middelen dan ook van de bij uw Nikon-product geleverde handleidingen is de voorafgaande schriftelijke toestemming van Nikon vereist.
•De hardware- en softwarespecificaties beschreven in deze handleidingen kunnen ten alle tijde zonder voorafgaande waarschuwing worden gewijzigd.
•Nikon is niet aansprakelijk voor schade als gevolg van het gebruik van dit product.
•Hoewel Nikon alles in het werk heeft gesteld om te zorgen dat de informatie in deze handleidingen juist en volledig is, stellen we het zeer op prijs als u de Nikon­importeur op de hoogte wilt stellen van eventuele onjuistheden of omissies (adres apart bijgeleverd).
Mededeling betreffende het verbod op kopiëren en reproduceren
Let er op dat alleen al het bezit van materiaal dat digitaal is gekopieerd of gereproduceerd door middel van een scanner, digitale camera of ander apparaat wettelijk strafbaar kan zijn
• Voorwerpen die volgens de wet niet mogen worden gekopieerd of gereproduceerd
Kopieer of reproduceer geen papiergeld, munten of waardepapieren van de overheid, zelfs als dergelijke kopieën of reproducties voorzien zijn van een stempel “Voorbeeld”. Het kopiëren of reproduceren van papiergeld, munten of waardepapieren die in het buitenland in circulatie zijn is verboden. Tenzij vooraf toestemming is verleend, is het kopiëren of reproduceren van ongebruikte door de overheid uitgegeven postzegels of briefkaarten verboden. Het kopiëren of reproduceren van door de overheid uitgegeven zegels of van gecertificeerde, door de wet voorgeschreven documenten is verboden.
• Waarschuwingen m.b.t. zekere kopieën en reproducties
De overheid heeft waarschuwingen uitgevaardigd met betrekking tot het kopiëren of reproduceren van waardepapieren uitgegeven door commerciële instellingen (aandelen, wissels, cheques, cadeaucertificaten, etc.), reispassen, of coupons, behalve wanneer het gaat om een minimaal benodigd aantal kopieën voor zakelijk gebruik door een bedrijf. Eveneens niet toegestaan is het kopiëren of reproduceren van door de overheid uitgegeven paspoorten, vergunningen afgegeven door overheidsinstanties en andere instellingen, identiteitskaarten en passen.
• Auteursrechten
Het kopiëren of reproduceren van auteursrechterlijk beschermde creatieve werken zoals boeken, muziek, schilderijen, houtgravures, kaarten, tekeningen, films en foto’s is verboden, behalve indien bestemd voor privé-gebruik thuis of voor soortgelijk beperkte en niet-commerciële doeleinden.
11
12
Handelsmerken
Apple, het Apple-logo, Macintosh, Mac OS, Power Macintosh, PowerBook en QuickTime zijn gedeponeerde handelsmerken van Apple Computer, Inc. Finder, Macintosh PC Exchange, Power Mac, iMac en iBook zijn handelsmerken van Apple Computer, Inc. IBM en IBM PC/AT zijn gedeponeerde handelsmerken van International Business Machines Corporation. PowerPC is een handelsmerk van International Business Machines Corporation, gebruikt onder licentie. Microsoft is een gedeponeerd handelsmerk en Windows, MS-Windows en Window NT zijn handelsmerken van Microsoft Corporation. Internet Explorer is een product van Microsoft Corporation. Pentium en i486 zijn handelsmerken van Intel Corporation. Internet is een handelsmerk van Digital Equipment Corporation. Netscape en Netscape Navigator zijn gedeponeerde handelsmerken van Netscape Communications Corporation. CompactFlash is een handelsmerk van SanDisk Corporation. Lexar Media is een handelsmerk van Lexar Media Corporation. Adobe en Acrobat zijn gedeponeerde handelsmerken van Adobe Systems Inc. Zip is een gedeponeerd handelsmerk van Iomega Corporation in de VS en andere landen. Alle andere handelsnamen die in deze handleiding of in de andere bij uw Nikon-product geleverde documentatie worden vermeld, zijn handelsmerken of gedeponeerde handelsmerken van de betreffende houders.
13
Een opmerking over electronisch gestuurde camera’s
In zeer zeldzame gevallen kan het voorkomen dat de monitor vreemde karakters toont en dat de camera stopt met functioneren. Meestal wordt dit fenomeen veroorzaakt door zeer sterke externe statische (ont)ladingen. Zet in zo’n geval de camera uit, verwijder de batterij en plaats hem opnieuw in de camera, en zet dan de camera weer aan. Wanneer u gebruik maakt van een netstroomadapter, koppel deze dan los en verbind hem weer met de camera, en zet vervolgens de camera weer aan. Indien de camera na bovengenoemde handelingen nog steeds niet goed functioneert dient u contact op te nemen met uw verkooppunt of de Nikon vertegenwoordiging in uw land. Merk op dat het uitvoeren van bovenbeschreven handeling tot gevolg kan hebben dat beelden die nog niet op de CF geheugenkaart waren opgeslagen op het moment dat de camera stopte met werken, verloren gaan. Beelden die reeds op de kaart opgeslagen waren worden niet beïnvloed.
Inhoudsopgave
Productdocumentatie.........................................................................................3
Voor uw veiligheid...........................................................................................4-9
Opmerkingen..............................................................................................10-13
Inleiding: voordat u begint........................................................17-39
Overzicht: over deze handleiding ..............................................18-19
Eerste kennismaking met de COOLPIX885:
Wat zit waar? Onderdelen van de COOLPIX885 ...................................20-21
Hoe werkt het? Bedieningsorganen en displays.....................................22-29
Menugids: Gebruik van de cameramenu’s................................30-39
Menu’s oproepen ........................................................................................31
Selectie maken............................................................................................32
Setup-menu openen ...................................................................................33
Register van menu-opties......................................................................34-39
Het SET-UP menu.............................................................................34-35
Het Shooting menu...........................................................................36-37
Het Playback menu ..........................................................................38-39
Basisprincipes: Beginnen..........................................................41-73
Eerste stappen: voorbereidingen vóór gebruik.........................42-53
1. Bevestig de camerariem.........................................................................43
2. Plaats de batterij in de camera..........................................................44-46
3. Plaats de CF geheugenkaart in de camera .......................................47-49
4. Controleer de batterijconditie .................................................................50
5. Kies een taal ..........................................................................................51
6. Stel de datum en tijd in .....................................................................52-53
Foto’s maken: Basishandelingen...............................................54-67
1. Maak de camera gebruiksklaar.........................................................55-56
2. Wijzig de camera-instellingen (optioneel) ................................................57
3. Bepaal de uitsnede...........................................................................58-59
4. Stel scherp en druk af.......................................................................60-61
5. Controleer het resultaat ..........................................................................62
6. Zet de camera uit...................................................................................62
7. Ondersteuning bij creatieve fotografie: een stand kiezen...................63-67
Weergeven en wissen: Direct weergeven..................................68-73
Direct weergeven ........................................................................................70
Schermvullend weergeven...........................................................................71
Thumbnail weergeven .................................................................................72
Beelden selecteren voor overspelen naar een computer.............................73
14
15
Hoe nu verder?
Wat er verder mogelijk is met uw digitale camera.............75-85
Hoe stuur ik foto’s naar familie en vrienden?:
Foto’s versturen via e-mail en Internet .................................76-81
Foto’s maken voor versturing via e-mail en Internet................................76-79
Beelden elektronisch versturen ..............................................................80-81
Hoe maak ik afdrukken?: Van beeldinformatie naar papier .....82-84
Foto’s maken om af te drukken ...................................................................82
Digital Print-Order Format (DPOF) ...............................................................83
Afdrukken vanaf verwijderbare media..........................................................84
Hoe vind ik mijn foto’s terug?:
Gebruik van beeldarchiveringssoftware.....................................85
Naslaghoofdstuk: de fijne kneepjes.......................................87-205
Meer dan kijken en knippen: Camerabesturingsknoppen ......88-101
Creatieve fotografie: een stand kiezen....................................................88-89
Uitsnede bepalen: optische en digitale zoom.........................................90-91
De juiste afstand: de scherpstelknop .....................................................92-94
Vertraagd afdrukken: de zelfontspanner.................................................95-96
Uw onderwerp bijlichten: de flitsknop ....................................................97-99
Heldere, donkere en contrastrijke onderwerpen: belichtingscorrectie........100
Scherpstelgebied kiezen: handmatige selectie scherpstelgebied ...............101
Camera-instellingen: Het SET-UP-menu................................102-125
Het SET-UP-menu bekijken.......................................................................102
Opslagcapaciteit effectief gebruiken: het Image Size and Quality menu
.....
103-107
Foto’s overzichtelijk opbergen: het FOLDERS-menu..........................108-112
Monitoropties.....................................................................................113-114
Zuinig met batterijen: het Auto Off menu...................................................115
Bestandsnummering: het Seq. Number menu...........................................116
CF geheugenkaarten formatteren: het CF Card Format menu...................117
Camera-instellingen opslaan: het CONTROLS-menu ................................118
Opnamebevestiging: het SHOT COMFIRM LAMP-menu ...........................119
Foto’s markeren voor overspelen: het Auto Transfer menu .................120-121
Datum en tijd: het Date menu ...................................................................122
Videonorm kiezen: het Video Mode menu.................................................122
Taal: het Language menu..........................................................................123
Standaardinstellingen terugzetten: het RESET ALL-menu..................124-125
Geavanceerde fotografie: Opties van het opnamemenu......126-154
16
Belichting handmatig instellen: Handmatige belichtingsstand .............127-129
Gevoeligheid instellen: ISO-waarde....................................................130-131
Scherpstellen op vooraf ingestelde afstand: handmatig scherpstellen
.....132-133
Het CSM-Opnamemenu.................................................................134-154
Kleuren natuurgetrouw weergeven: het WHITE BALANCE menu.......135-136
Licht meten: het METERING-menu....................................................137-138
Fotoseries maken: het Continuous menu ...........................................139-140
Scherpste foto’s uitkiezen: het BSS menu .................................................141
Contrast, helderheid en beeldtype: het IMAGE ADJUSTMENT-menu
....142-143
Contouren benadrukken: het Image Sharpening menu .............................144
Instellingen voor optionele lensconverters..........................................145-146
Gevoeligheid wijzigen vanuit een menu: het Sensitivity-menu....................147
Belichtingsopties................................................................................148-149
Scherpstelopties................................................................................150-151
Auto-Bracketing.................................................................................152-153
Ruisonderdrukking ....................................................................................154
Beelden weergeven: De weergavestand...............................155-177
Basisprincipes weergeven..................................................................156-162
Het Playback menu............................................................................163-175
Beelden weergeven op een televisie: uw camera aansluiten op
een TV/videoapparaat ........................................................................176-177
Aansluitingen: Uw camera en uw computer .........................178-186
Voordat u begint: Nikon View installeren ............................................179-180
Uw camera op uw computer aansluiten.............................................181-184
Beelden lezen vanaf CF-geheugenkaarten.........................................185-186
Technische gegevens: Zorg voor uw camera, opties en
productondersteuning ............................................................187-205
Zorg voor uw camera ................................................................................188
Accessoires...............................................................................................189
Ondersteuning op Internet.........................................................................190
Problemen oplossen..........................................................................191-193
Foutberichten.....................................................................................194-196
Specificaties.......................................................................................197-201
Trefwoordenregister................................................................202-205
17
Inleiding
Dit hoofdstuk is als volgt onderverdeeld:
Overzicht
In dit gedeelte wordt beschreven hoe deze handleiding is ingedeeld en wat de gebruikte symbolen en weergavemethoden betekenen.
Eerste kennismaking met de COOLPIX885
Het is handig om dit gedeelte van een boekenlegger te voorzien, zodat u het tijdens het lezen van de handleiding snel kunt terugvinden voor informatie over de benaming en functie van de diverse cameraonderdelen.
Menugids
In dit gedeelte wordt uitgelegd hoe u de menu’s gebruikt waarmee bepaalde camerafuncties worden bestuurd. Ook treft u hier een register met menuopties aan.
Overzicht
pag. 18-19
Eerste kennismaking
met de COOLPIX885
pag. 20-33
Menugids
pag. 34-39
Voordat u begint
18
Overzicht Over deze handleiding
Gefeliciteerd met de aanschaf van de COOLPIX885 digitale camera. De bedoeling van deze handleiding is om te zorgen dat u met uw COOLPIX885 met veel plezier digitale foto’s maakt. Er wordt niet alleen in uitgelegd hoe de camera werkt, maar ook waarom hij bepaalde kenmerken heeft, en hoe u deze kenmerken kunt gebruiken om onder allerlei verschillende omstandigheden te fotograferen.
In de “Inleiding” (dit hoofdstuk) worden de symbolen en weergavemethoden toegelicht die in deze handleiding worden gebruikt. Ook wordt hier een kort overzicht gegeven van de cameraonderdelen en de menu’s, dat u kunt raadplegen bij het lezen van de rest van de handleiding.
De inleiding wordt gevolgd door het hoofdstuk “Basisprincipes”, waarin nieuwe gebruikers leren hoe ze met de camera eenvoudigweg foto’s kunnen maken. Als u voornamelijk geïnteresseerd bent in de eenvoud en de snelle resultaten van digitale fotografie, dan heeft u wellicht hieraan genoeg.
Nadat u een paar foto’s heeft genomen, leest u in “hoe nu verder” hoe u ze naar familie en vrienden kunt e-mailen, hoe u ze kunt afdrukken met behulp van digitale printopdrachten die u met de camera creëert en hoe u uw foto’s opbergt en terugvindt met beeldarchiveringssoftware. Ook worden hier tips gegeven voor het maken van foto’s voor elektronische verzending en voor het printen van foto’s met een desktop kleurenprinter.
Tenslotte komen in het hoofdstuk getiteld “Naslag” alle aspecten van digitaal fotograferen met de COOLPIX885 aan de orde, inclusief creatief fotograferen met behulp van de zelf in te stellen camerastanden, flitsfotografie en close-up-fotografie, filmclips maken en handmatige regeling van belichting, contrast en scherpte. Daarnaast wordt besproken hoe u uw camera moet onderhouden, hoe u problemen oplost en welke accessoires verkrijgbaar zijn.
19
Inleiding—Overzicht
Levenslang leerproces
Als onderdeel van Nikons streven naar een levenslang leerproces waarbij Nikon continu productondersteuning en informatie verschaft, is er on-line op de volgende sites altijd nieuwe, bijgewerkte informatie beschikbaar.
•voor gebruikers in de VS: http://www.nikonusa.com/
•voor gebruikers in Europa: http://www.nikon-euro.com/
•voor gebruikers in Azië, Oceanië, het Midden-Oosten en Afrika: http://www.nikon-asia.com/
Bezoek deze sites om op de hoogte te blijven van de laatste productinformatie, tips en antwoorden op veelgestelde vragen (FAQ’s), en voor algemeen advies over digitale beeldweergave en fotografie. Raadpleeg voor meer informatie uw dichtstbijzijnde Nikon vertegenwoordiger. Zie de URL hieronder voor de contactgegevens:
http://www.nikon-image.com/eng/
20
Neemt u even de tijd om vertrouwd te raken met de bedieningsorganen en displays van de camera. Misschien vindt u het handig om een boekenlegger bij dit hoofdstuk te leggen om het gemakkelijk te kunnen terugvinden terwijl u de rest van de handleiding leest.
Wat zit waar? Onderdelen van de COOLPIX885
De onderdelen van de camera worden hieronder benoemd. Kijk voor meer informatie over de functie van elk onderdeel naar de vermelde pagina’s.
De functies van de door middel van een letter aangegeven bedieningsorganen en displays worden in het volgende hoofdstuk toegelicht.
Eerste kennismaking met de COOLPIX885
De cameraonderdelen en hun functies
21
1 Lampje rode-ogen-reductie/Zelfontspannerlampje........pag. 98/95
2 Ingebouwde flitser ........................................................pag. 97
3 Batterijdeksel................................................................pag. 44
4 Schuifje batterijdeksel...................................................pag. 44
5 Zoekervenster...............................................................pag. 58
6 Objectief (lensklep) .......................................................pag. 197
7 Video-uitgang...............................................................pag. 176
8 Statiefmoer
9 Rode LED.....................................................................pag. 22
10 Groene LED .................................................................pag. 22
11 Oogje voor camerariem................................................pag. 43
12 Gelijkstroomingang voor lichtnetadapter
(apart verkrijgbaar) ........................................................pag. 46/176
13 Deksel CF geheugenkaartsleuf .....................................pag. 47
A Zoeker .........................................................................pag. 22
B Monitor........................................................................pag. 23
C Hoofdschakelaar .........................................................pag. 24
D Ontspanknop...............................................................pag. 24
E Keuzeknop ..................................................................pag. 25
F Multi-selector ..............................................................pag. 26
G Zoomknop...................................................................pag. 27
H TRANSFER-knop.........................................................pag. 27
I QUICK p knop..........................................................pag. 28
J 1/5-knop................................................................pag. 28
K 2/6-knop ..........................................................pag. 29
L 3/7-knop.............................................................pag. 29
M MENU-knop ................................................................pag. 29
Inleiding—Eerste kennismaking met de COOLPIX885
22
U kunt de uitsnee van een foto bepalen met de zoeker of met de monitor. Let er op dat de beelduitsnede bij een afstand van minder dan
1.5 m op de uiteindelijke foto enigszins verschilt van het beeld dat u in de zoeker ziet. Gebruik daarom de monitor als uw onderwerp zich dichtbij de camera bevindt.
De twee lampjes naast de zoeker geven u informatie over de status van de camera.
Lampje Betekenis
Aan Er zal bij de opname worden geflitst.
Knippert Flitser is aan het opladen (pag. 99).
Uit
Flitser niet nodig of uitgeschakeld.
Aan Scherpstelling in orde.
Knippert snel
Camera kan niet scherpstellen op onderwerp in midden van beeld. Gebruik scherpstelvergrendeling (pag. 61).
Knippert normaal
Camera slaat beeld(en) op CF geheugenkaart op. Kaart niet verwijderen en voedingsbron niet verwijderen of loskoppelen wanneer het groene lampje knippert.
Knippert langzaam
Digitale zoom (pag. 90) in werking. Gebruik monitor.
Hoe werkt het? Bedieningsorganen en displays
A De zoeker
Rood lampje (flitssignaal)
Groen lampje (autofocus­signaal)
Groen lampje
Rood lampje
23
1 Onderwerpsprogramma.........pag. 63
2 Zelfontspanner.......................pag. 95
3 Zoomindicator........................pag. 90
4 Digitale zoom.........................pag. 90
5
Datum niet ingesteld-icoon*1..pag. 52
6 Afstand handmatige
scherpstelling.........................pag. 132
7 Flits-stand..............................pag. 98
8 Naam huidige map*
2
..............pag. 108
9 Converterlens instelling ..........pag. 145
10 Selectie beste opname ..........pag. 141
11 Belichtingsvergrendeling
(vergrendeling automatische
belichting/witbalans)...............pag. 148
12 Auto-Bracketing ....................pag. 152
13 Continu-instelling ...................pag. 139
14 Indicatie batterijconditie*
3
.......pag. 50
15 Scherpstelveld................pag. 137/101
16 Beeldverscherping .................pag. 144
17 W itbalans ...............................pag. 135
18
Gevoeligheid (ISO equivalent)
..pag. 130
19 Beeld aanpassen/zwart-wit....pag. 142
20 Beeldgrootte..........................pag. 106
21 Beeldkwaliteit.........................pag. 104
22 Lichtmeetmethode.................pag. 137
23 Belichtingsmethode ...............pag. 148
24 Sluitertijd................................pag. 128
25 Belichtingsweergave (handmatige
belichtingsstand) ....................pag. 128
26 Diafragma ..............................pag. 127
27 Belichtingscorrectie ................pag. 100
28 Resterend aantal opnamen/
duur van de filmclip ..........pag. 56/160
23
Inleiding—Eerste kennismaking met de COOLPIX885
B De monitor
Net als de zoeker kan de monitor worden gebruikt om de beelduitsnede van een foto te bepalen. De monitor geeft het beeld weer zoals het objectief van de camera het ziet, vergezeld van iconen die de status van diverse camera-functies aangeven (zie de lijst hiernaast). De monitor wordt ook gebruikt om beelden te vertonen bij direct weergeven (pag. 70) en weergeven (pag. 155).
In de opnamestanden verschijnen de volgende
aanduidingen op de monitor:
*1 Deze icoon verschijnt op de monitor wanneer de datum en tijd niet ingesteld zijn. *2 Niet zichtbaar als de mapnaam NIKON is. *3 Alleen getoond wanneer de batterijspanning onder een bepaald niveau zakt.
1112
8
9
10
12
13
3 4 5 6 7
22 23 24 25 26 27 28
14
15
16
17
18
19
20
21
24
Met de hoofdschakelaar zet u de camera aan en uit. Wanneer de camera aanstaat, gaat het groene lampje naast de zoeker branden en wordt de objectiefschuif geopend. De schuif wordt automatisch gesloten als de camera wordt uitgezet.
C De hoofdschakelaar
De Coolpix885 heeft een tweetraps ontspanknop. Druk de ontspanknop half in om de automatische scherpstelling te activeren ⁄.
Wanneer de camera scherpgesteld is op het onderwerp in het midden van de monitor gaat het groene lampje naast de zoeker branden. De scherpstelling blijft vergrendeld zolang u de knop half ingedrukt houdt (scherpstelvergrendeling).
Druk de ontspanknop helemaal in om een foto te maken ¤.
D De ontspanknop
1
2
25
Inleiding—Eerste kennismaking met de COOLPIX885
E De keuzeknop
Icoon Stand
a
Automatisch
i Onderwerp
CSM Custom
m Film
SETUP Setup
p
Weergeven
Beschrijving
Een automatische stand voor eenvoudig richten en afdrukken.
Deze zeven standen worden gebruikt voor specifieke onderwerpen, zoals zonsondergangen en portretten.
Biedt u volledige controle over alle instellingen, inclusief de belichting
In deze stand kunt u films van maximaal veertig seconden maken (zonder geluid).
In deze stand kunt u de basis instellingen van de camera maken, zoals datum, tijd, etc.
Deze stand wordt gebruikt om foto’s weer te geven en te wissen.
pag.
55
63
126
89
102
155
26
De multi-selector wordt gebruikt om diverse handelingen uit te voeren: om de beelduitsnede te bepalen, om beelden door te bladeren bij (direct) weergeven, en om door de cameramenu’s te navigeren en de weergave op de monitor te regelen.
Richting
Situatie
Fotograferen zonder scherpstelveld indicatoren
Op volle grootte terugspelen/ direct weergeven
Fotograferen met scherp­stelveld indicatoren aan*
Gebruik menu’s
Fotograferen met scherp­stelveld indicatoren aan*
Op volle grootte terugspelen/ direct weergeven/ schermvullend weergeven
Gebruik menu’s Fotograferen met scherp-
stelveld indicatoren aan* Op volle grootte terugspelen/
direct weergeven/ schermvullend weergeven
Gebruik menu’s
Functie
Aan- en uitzetten camera; camera-instellingen verbergen of weergeven.
Scherpstelveld omhoog bewegen
Markeerveld omhoog verplaatsen
Scherpstelveld naar links bewegen
Toon het beeld, inclusief het kleine beeld, dat is opgeno­men voor het huidige beeld
Terugkeren naar het vorige menu Scherpstelveld naar rechts
bewegen Toon het beeld, inclusief het
kleine beeld, dat is opgeno­men na het huidige beeld
Maak een selectie
pag.
158
101
32
101
156
70 71
32
101
156
70 71
32
F De multi-selector
27
Inleiding—Eerste kennismaking met de COOLPIX885
Richting
Situatie
Fotograferen met scherp­stelveld indicatoren aan*
Op volle grootte terugspelen/ direct weergeven
Gebruik menu’s
Functie
Scherpstelveld naar beneden bewegen
Maak een bestand met een klein beeld
Markeerbalk omlaag verplaatsen
pag.
101
76
32
De overspeelknop (TRANSFER) wordt gebruikt om beelden te selecteren voor overspelen en om geselecteerde beelden over te spelen van de camera naar een computer waar Nikon View op draait.
Wanneer u beelden weergeeft op de cameramonitor, kunt u de TRANSFER-knop gebruiken om films en foto’s te selecteren die
op een later tijdstip naar de computer wilt overspelen (pag. 73). Wanneer de camera is aangesloten op een computer waar Nikon View op draait
worden bij het indrukken van de TRANSFER-knop alle geselecteerde beelden naar de computer overgespeeld (pag. 80).
Gebruik de zoomknop om de uitsnede van uw foto’s te bepalen. Gebruik de W om uit te zoomen op uw onderwerp, zodat de opname een groter gebied bestrijkt. Gebruik de T om in te zoomen op uw onderwerp, zodat kleine onderwerpen of onderwerpen die ver weg zijn het beeld vullen (pag. 90)
Wanneer een beeld schermvullend wordt weergegeven kunt u op T (T) drukken om in te zoomen op dat beeld. Druk op W om de zoom op te heffen (pag. 161).
G De Zoomknop
H De TRANSFER-knop
* Scherpstelveld indicatoren worden weergegeven wanneer “Manual” is
geselecteerd in “Focus Options > AF Area Mode” in het CSM Shooting menu, of wanneer Portret (pag. 65) of Close-up (pag. 67) is geselecteerd in de Scene stand.
28
Tijdens het fotograferen kunt u de direct-weergeven knop (QUICK p) gebruiken om tijdens het voorbereiden van een opname de vorige fotos nog even te bekijken (pag. 70).
I De Quick Review p knop
De functies die bestuurd worden door de 1/5 knop zijn afhankelijk van de gekozen gebruiksinstelling en de knoppencombinatie.
J De 1/75 knop
Handeling Pag.
1 +
100
1 +
128
1 +
127
1 +
130
71-72,
5
Indrukken
156,
162
Functie
Belichtings-
correctie
Sluitertijd
Diafragma
Gevoeligheid
(ISO-equivalent)
Per beeld wissen
Stand
AUTO, SCENE, CSM
(alleen belichtingsstand P)
CSM (alleen
belichtingsstand M)
CSM (alleen
belichtingsstand M)
CSM
p, schermvullend direct
terugspelen of thumbnails
weergeven in stand
AUTO, SCENE of CSM
29
Inleiding—Eerste kennismaking met de COOLPIX885
De functies die bestuurd worden door de 2/6 knop zijn afhankelijk van de gekozen gebruiksinstelling en de knoppencombinatie.
K 2/6 knop
Handeling Pag.
2 Indrukken 92
2 + 132
6 Indrukken 158
Functie
Scherpstelstand
Handmatige
scherpstel-
afstand
Weergave
foto-informatie
Stand
AUTO, SCENE, CSM
CSM
p
(Terugspelen)
Tijdens het fotograferen bestuurt de flitsknop (3) de ingebouwde flitser (pag. 97).
Bij het op volle grootte weergeven van beelden wordt bij het indrukken van deze knop een menu van negen of vier thumbnails van de beelden op de CF geheugenkaart getoond, waarop u kunt kiezen welke beelden u wilt weergeven of wissen (pag. 72, 162).
L 3/7 knop
Druk op de MENU-knop om het menu voor de huidige gebruiksstand weer te geven. Als dit menu uit meer dan één bladzijde bestaat, dient u nogmaals op de MENU-knop te drukken om naar de volgende bladzijde te gaan. Wanneer de laatste bladzijde van het menu wordt getoond, kunt u het menu verlaten door opnieuw op de MENU-knop te drukken.
M De MENU-knop
30
Sommige instellingen kunnen worden gewijzigd met behulp van de menu’s die op de monitor verschijnen. Welke opties beschikbaar zijn hangt af van de gebruiksstand. In de AUTO stand en de filmstand kan er geen menu worden gebruikt.
Menugids
Gebruik van de cameramenu’s
Stand Pag.
SETUP 102
CSM
(Custom)
134
i 63
p 163
Menu
SET-UP
SHOOTING
MENU
SCENE
PLAYBACK
MENU
Beschrijving
Basisinstelling camera (b.v. instellingen beeldkwaliteit en –grootte, formatteren CF geheugenkaarten, instellen tijd en datum)
Geavanceerde opnamemogelijkheden (b.v. witbalans, lichtmeting).
Selectie van de scène uit een menu met 12 creatieve opnamesituaties.
Afspeelmogelijkheden zoals het wissen van geselecteerde beelden, en het kiezen van beelden voor overdracht naar de computer.
Loading...
+ 176 hidden pages