Biltema 17-221 User Manual

ÖVERHANDSFRÄS
HÅNDOVERFRES
YLÄJYRSIN
OVERFRÆSER
1200 W
Art. 17-221
Art. 17-221
© 2008 Biltema Nordic Services AB
© 2008 Biltema Nordic Services AB
2
Art. 17-221
Art. 17-221
ÖVERHANDSFRÄS
1200 W
Läs igenom och förstår hela manualen innan maskinen börjar användas. Spara manualen på säker plats för framtida bruk.
TEKNISKA DATA
Modellbeteckning: . . . Överhandsfräs 1200 W
Spänning: . . . . . . . . . . 230 V ~ 50 Hz
Säkring elnät: . . . . . . . 10 A
Effekt: . . . . . . . . . . . . . 1200 W
Varvtalsreglering: . . . . Elektronisk, steglös
Varvtal, obelastad: . . . 11500–30000 rpm
Max. fräsdjup: . . . . . . 50 mm
Max. fräsdiameter: . . . 35 mm Chuck/spännhylsa: . . 6 och 8 mm
Ljudtryck LPA: . . . . . . 86 dB
Ljudvolym LWA: . . . . . 97 dB
Vibrationer: . . . . . . . . . 3,64 m/s
Isolationsklass: . . . . . . II
Skyddsklass: . . . . . . . IP 20
Mått: . . . . . . . . . . . . . . 350 x 200 x 300 mm
Vikt: . . . . . . . . . . . . . . 3,1 kg
Bullernivån vid arbete kan överskrida 85 dB(A). Använd hörselskydd!
ANVÄNDNINGSOMRÅDE
Överhandsfräs 1200 W är avsedd för fräsning i trä- och plastmaterial, exempelvis vid tillverk­ning av skyltar och lister, fasning av dörrar och luckor m.m.
ALLMÄNNA SÄKERHETSANVISNINGAR
VARNING!
Läs denna manual i sin helhet. Underlåtenhet att följa föreskrifterna i manualen kan leda till elstöt, brand och/eller allvarlig personskada.
VARNING! Avsikten med säkerhetssymbo­lerna är att göra användaren uppmärksam på möjliga faror. Säkerhetssymbolerna och
dess förklaringar skall göra dig uppmärksam och förstående. Själva säkerhetsvarningen eli­minerar EJ eventuell fara. Instruktionerna eller varningarna som ges är EJ någon ersättning för normala olycksförbyggande åtgärder.
SÄKERHETSSYMBOLER
OBS/CAUTION: Indikerar på en even­tuell farlig situation som, om den inte undviks, kommer att resultera i mindre eller måttlig ska­da. Symbolen kan även användas för att göra användaren uppmärksam på farlig användning som kan orsaka maskinskada.
VARNING/WARNING: Indikerar på en potentiellt farlig situation som, om den inte undviks, kommer att resultera i allvarlig olycka eller i värsta fall död.
FARA/DANGER: Indikerar på en omedelbar farlig situation som, om den inte undviks, kommer att reslultera i allvarlig skada eller död.
OBS!
Var alltid riskmedveten. Låt inte din vana vid maskinen leda till att du nonchalerar dess risker.
SPARA MANUALEN FÖR FRAMTIDA BEHOV.
INNAN MASKINEN ANVÄNDS
Arbetsområde
1. Håll arbetsområdet rent och väl upplyst.
Skräpiga arbetsbänkar och mörka områden innebär risk för olyckor.
2. Kör inte elektriska maskiner i explosiva
miljöer, t.ex. vid förekomst av brandfarlig vätska, gas eller damm. Elektriska maskiner avger gnistor som kan antända dammet eller ångorna.
3. Se till att barn och andra intresserade hålls
borta från arbetsområdet.
4. När maskinen inte används ska den förva-
ras på en torr och låst plats, oåtkomlig för barn.
Elsäkerhet
1. Maskinen är av dubbelisolerad typ, vilket eliminerar behovet av att maskinen måste vara försedd med elsladd och stickkontakt för anslutning till ett jordat vägguttag.
2. Undvik att komma i kontakt med jordade ytor, såsom t.ex. rör, radiatorer och kylan­läggningar. Du löper större risk att få en elstöt om din kropp är jordad.
3. Exponera inte elektriska maskiner för regn eller våta förhållanden. Vatten som tränger in i en elektrisk maskin kan leda till ökad risk för elstöt.
4. Använd inte maskinen i närheten av lätt antändbara vätskor eller gaser.
5. Misshandla inte sladden. Bär aldrig ma­skinen i sladden och dra inte i sladden för att dra ut stickproppen ur vägguttaget. Se till att sladden inte utsätts för värme, olja, vassa kanter eller rörliga delar. Skadad elsladd skall omedelbart bytas ut med mot­svarande originalkabel och får endast bytas ut av behörig elektriker. Skadad elsladd ökar risken för elstöt.
6. Vid användning av elektriska maskiner utomhus skall alltid en förlängningssladd godkänd och avsedd för utomhusbruk användas. En sådan förlängningssladd minskar risken för elstöt.
7. Använd alltid jordfelsbrytare vid all använd­ning av elmaskiner, speciellt utomhus.
8. Reparation av maskinen får endast utföras av behörig elektriker.
9. Arbetet går säkrare och snabbare med korrekt maskinval. Välj därför alltid korrekt typ av maskin för det arbete du skall utföra. Pressa inte en maskin med liten kapacitet att utföra ett arbete som kräver en maskin med större kapacitet. Använd inte maskinen till sådant den inte är avsedd för.
10. Se till att alla skyddsanordningar fungerar korrekt. Ev. skyddsanordningar får EJ plockas bort eller kopplas bort.
11. Koppla bort maskinen från eluttaget så snart den inte används, innan service eller justeringar sker, samt vid byte av tillbehör.
12. Lämna aldrig maskinen obevakad vid arbete. Släpp inte uppmärksamheten förrän maskinen stannat helt. Bryt sedan ström­men.
13. För säkerhet i arbetet, använd om så går tvingar eller skruvstycke för att hålla arbetsstycket på plats. Det är säkrare än
att använda handen, dessutom får du båda händerna lediga för att sköta maskinen.
Personlig säkerhet
1. Var uppmärksam, se på det du arbetar med och använd sunt förnuft vid användning av elektriska maskiner. Använd inte maskinen om du är trött eller påverkad av droger, alkohol eller mediciner. Ett ögonblick av bristande uppmärksamhet vid användning av elektriska maskiner kan räcka för att du skall skadas allvarligt.
2. Använd lämpliga kläder. Använd inte löst sittande kläder och bär inga smycken. Använd hårnät om du har långt hår. Se till att hålla hår, kläder och handskar borta från rörliga delar. Löst sittande kläder, smycken och långt hår kan fastna i rörliga delar. Halksäkra skor rekommenderas.
3. Undvik oavsiktlig start. Se till att start­knappen inte är intryckt när stickproppen sätts in i vägguttaget. Det inbjuder till olyckor att bära maskinen med ngret på startknappen och att sätta stickproppen i vägguttaget på maskiner med startknappen intryckt.
4. Tag bort inställningsnycklar och justerverk­tyg. Gör det till en vana att alltid kontrollera att inställningsnycklar och justerverktyg är borttagna från maskinen före start. En nyckel som sitter kvar på en roterande del av maskinen kan orsaka personskador.
5. Sträck dig inte. Se till att alltid stå stadigt och ha balans. Bra fotfäste och balans ger bättre kontroll över maskinen i oväntade situationer.
6. Använd säkerhetsutrustning. Använd alltid skyddsglasögon. OBS: Vanliga glasögon och solglasögon är ej skyddsglasögon. Andningsskydd, halksäkra skor, hjälm och hörselskydd skall användas när så är til­lämpligt.
Speciella säkerhetsinstruktioner vid arbete med överhandsfräs
Se till att frässtålet är ordentligt monterat r innan maskinen startas. Se till att strömbrytaren är i läge ”OFF” innan r maskinen ansluts till vägguttaget. Använd alltid personlig säkerhetsutrustning r såsom andningsskydd, skyddsglasögon och hörselskydd. Sågspån från vissa träslag kan orsaka cancer vid inandning.
3
© 2008 Biltema Nordic Services AB
© 2008 Biltema Nordic Services AB
4
Art. 17-221
Art. 17-221
Långt, hängande hår måste knytas upp eller r hållas på plats med i ett hårnät. Använd ej löst sittande klädsel eller löst hängande smycken som kan fastna i roterande delar på maskinen. Se till att maskinens elkabel alltid leds bort r från maskinens baksida på ett säkert sätt. Håll maskinen med båda händerna då ma-r skinen används.
ÖVERSIKTSBILD
ON/OFF-strömbry tare/säkerhetsknapp3.
Höger handtag4.
Spånstos17.
Skruv (2 s t.)16.
Schablongejd18.
Chuck/spännhylsa (6 mm)7.
Mutte r för spännhylsa 8. (spännmutter)
Låsratt för ins tällning 11. av djupstopp
Fast nyckel15.
Innan arbetet påbörjas, kontrollera så att ar-r betsstycket inte innehåller några spik, skruv eller andra lösa föremål. Vidrör ALDRIG frässtålet då det roterar.r Efter avslutat arbete, låt maskinen återgå till r sitt övre ursprungsläge och stäng av. Skydda maskinen från slag.r
Låsvred för fräsdjup12.
Vänster handtag2.
Djupmått9.
Visare djupstoppsinställning13.
Spindellåsning14.
Bottenplatta6.
Vridbar t mothåll för just ering av fräsdjupe t i 10. 7 fasta lägen
Parallellanhåll19.
Vingmutter21.
Cirkelanhåll20.
5
Tumvred för elektro-1. nisk varvtalsreglering
Låsratt för 5. parallellanhåll
© 2008 Biltema Nordic Services AB
SYMBOLER
Använd
hörselskydd
Överensstämmer med gällande säkerhetsstandarder
Använd ¨
skyddsglasögon
Använd
dammskyddsmask
Dubbelisolerad
MONTERINGSANVISNING
Uppackning
VARNING! För att reducera risken för skada p.g.a. oönskad start eller elstöt, anslut ej maskinen till något eluttag under uppackning och montering. Stickkontakten skall alltid vara borttagen från eluttaget vid service eller byte av tillbehör.
Maskinen levereras komplett i en kartong.
Plocka ur maskinen och alla lösa delar från r förpackningen. Placera alla delar på en stabil arbetsyta och r kontrollera så att allt nns med.
Lista över medföljande delar
Överhandsfräs . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1 st.
Parallellanhåll . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1 st.
Schablongejd . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1 st.
Cirkelanhåll med vingmutter . . . . . . . . .1 st.
Skruvar . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 2 st.
Spånstos . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1 st.
Spännhylsa (6 mm) . . . . . . . . . . . . . . . . 2 st.
Spännhylsa (8 mm) . . . . . . . . . . . . . . . . 2 st.
Fast nyckel . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .1 st.
Manual . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1 st.
OBS: Innan du börjar montera samman maski­nen, kontrollera så att alla delar nns med och att de inte är transportskadade. Om någon del saknas, montera ej ihop maskinen. Ibland kan smådelar försvinna i emballaget. Släng ej något packmaterial förrän maskinen är ihopmonterad. Kontrollera i emballaget om någon del saknas.
OBS: Om någon del saknas, använd EJ maskinen förrän den saknade delen monte­rats/ersatts. Underlåtenhet att göra detta kan resultera i allvarlig skada.
© 2008 Biltema Nordic Services AB
Skruva fast spånstosen (17) över maskinens bottenplatta (6) med hjälp av de båda medföl­jande skruvarna.
ANVÄNDNINGS- OCH HANDHAVANDEINSTRUKTIONER
Montering/demontering av frässtål och spännhylsa
VARNING: Maskinen måste vara avstängd och bortkopplad från eluttaget innan underhåll eller justering på maskinen sker. Vi rekommenderar att använda skyddshand­skar vid byte av frässtål.
Frässtål med snabbstålsskär är lämpliga för fräsning i vissa mjuka material, såsom mjukt trä och plast. Frässtål med hårdmetallsskär är lämpliga för fräsning i hårt trä, laminerade bänkskivor m.m.
Endast frässtål med max. tillåten rotations­hastighet som är lika eller överstiger maskinens obelastade maximala varvtal får användas. Använd endast frässtål med max. diameter Ø 32 mm.
OBS: Maskinen levereras med en Ø 8 mm
spännhylsa monterad i chucken. Två extra spännhylsor med Ø 6 mm och en med Ø 8 mm medföljer.
MONTERING/DEMONTERING
Försäkra dig om att maskinen stannat r ordentligt och att frässtålet svalnat. Lossa stickkontakten från eluttaget.r För att undvika risk för personskada, använd r alltid skyddshandskar eller använd en tjock trasa. Lossa spännmuttern (8) genom att trycka r in spindellåsningen (14) och sedan vrida spännmuttern (8) med hjälp av den fasta nyckeln (15). Skruva av muttern och kontrollera att korrekt r storlek på spännhylsa är monterad med av­seende av axeldiametern på det frässtål som skall monteras. Underlåtenhet att göra så kan leda till allvarlig skada eftersom frässtålet inte kommer att vara säkert fastsatt i spännhylsan och kan lossna då maskinen startas. Montera spännhylsan i chucken; detta går r ibland lättare om överhandsfräsen trycks ner till max. djup.
6
Art. 17-221
Art. 17-221
Montera spännmuttern (8) och drag fast den r för hand. Kontrollera att frässtålet är vasst och r montera det i spännhylsan, se till att axeln bottnar ordentligt i spännhylsan. Minst 20 mm av frässtålets axel skall vara instucket i spännhylsan. Drag fast spännmuttern (8) genom att trycka r in spindellåsningen (14) och dra sedan åt spännmuttern (8) med hjälp av den fasta nyckeln (15). Släpp spindellåsningen (14).r
OBS: Drag ALDRIG åt spännmuttern (8) utan att först något frässtål monterats i spännhyl­san. Använd aldrig frässtål med slöa skär.
Försäkra dig om att spindellåsningens me­kanism frikopplats, att frässtålet sitter fast ordentligt i spännhylsan samt att den fasta nyckeln plockats bort innan maskinen startas.
INSTÄLLNING AV FRÄSDJUP
VARNING! Se alltid till att överhandsfräsen är avstängd och bortkopplad från eluttaget innan fräsdjupet justeras.
Placera maskinen på ett plant underlag och r lossa låsvredet för fräsdjup (12). Tillåt djupmåttet (9) att komma i kontakt med r det av fräsdjupets fasta lägen (10) som valts. Lossa låsvredet (12) och sänk maskinen tills r frässtålet nuddar vid det plana underlaget. Drag åt låsvredet (12) för att bibehålla fräs-r stålets position så att det precis bara nuddar vid det plana underlaget. Var uppmärksam på avläsningen på djup-r måttets (13) visare. Lyft upp djupmåttet (9) och drag åt låsratten r (11). Skillnaden i avstånd mellan den nya mät-r ningen och den ursprungliga mätningen kommer att vara likvärdig med fräsdjupet. Lossa låsvredet (12) och lyft upp maskinen.r
När man gör efterföljande fräsarbete, så kommer det slutliga fräsdjupet att uppnås när djupmåttet (9) nuddar vid det av fräsdjupets fasta lägen (10) som valts. Fräsdjupets fasta lägen (10) kan ställas in i 7 olika lägen. Genom att vrida på mothållet är det möjligt att snabbt och enkelt ställa in överhandsfräsen för olika fräsdjup. Detta är särskilt användbart vid fräs-
ning i era steg, då avverkningen är för stor för att ta det i ett steg.
ANSLUTNING TILL VÄGGUTTAG
Nätspänningen måste överensstämma med märkspänningen på maskinens maskinskylt.
IN- OCH URKOPPLING AV MASKINEN (ON/OFF)
När maskinen är inställd och klar för fräsning, anslut den till eluttaget. För att starta maskinen, tryck in ON/OFF­strömbrytaren (3) och håll den intryckt. För att stänga av maskinen, släpp ON/OFF­strömbrytaren (3).
VARNING! Se till att frässtålet stannat
helt innan du lägger ifrån dig maskinen.
ELEKTRONISK VARVTALSREGLERING
För att öka eller minska maskinens varvtal, r vrid på tumvredet (1). Varvtalet ökar allt eftersom siffrorna på r skalan ökar. Justera varvtalet så att det passar till det r material som ska fräsas. Överhandsfräsen arbetar snabbare och r jämnare om rätt varvtal är inställt för den typ av material som skall bearbetas. Bestäm det optimala varvtalet genom att r först göra en provfräsning. Vanligtvis väljs max. varvtal vid fräsning i r mjuka träslag och ett lägre varvtal vid fräs­ning i plast och hårda träslag.
OBS: Genom att använda korrekt varvtal för det specika arbetet så ökar livslängden på frässtålet och resultatet blir bättre.
ANVÄNDNING AV ÖVERHANDSFRÄSEN
Följ säkerhetsanvisningarna.r Placera aldrig maskinen på ett arbetsstycke r när frässtålet roterar, eftersom den då kan studsa iväg (kick-back) eller skada arbets­stycket. Försäkra dig om att arbetsstycket är ordent-r ligt förankrat och inte kan röra sig. Använd tvingar eller liknande anordningar för att säkra arbetsstycket. Greppa maskinen på ett säkert sätt med r båda händerna och för den stadigt och jämnt över arbetsstycket.
7
© 2008 Biltema Nordic Services AB
Överbelasta inte maskinen eller frässtålet.r Använd endast skarpslipade och oskadade r frässtål. Vid användning av slöa frässtål kan maskinen r överbelastas och arbetsstycket överhettas. Stäng av maskinen och låt den stanna helt r innan den plockas bort från arbetsstycket. Koppla alltid bort maskinen från vägguttaget r efter avslutat arbete.
FRÄSNING
Montera lämpligt frässtål och ställ in fräs-r djupet. Placera bottenplattan (6) på arbetsstycket r och se till att frässtålet inte kommer i kontakt med materialet som ska fräsas. Anslut maskinen till vägguttaget.r Starta maskinen med ON/OFF-strömbryta-r ren (3) och tillåt den att komma upp i max. varvtal. Lossa låsvredet (12) och tryck maskinen r sakta nedåt tills djupstoppet greppar in. Drag fast låsvredet (12) igen. r För maskinen med försiktig och jämn rörelse r längs med arbetsstycket tills fräsningen är klar. För inte maskinen snabbare än vad den hinner avverka. Efter avslutat arbete, släpp upp maskinen/r frässtålet och stäng av den.
Vid kantfräsning, så ska arbetsstyckets yta r vara placerad så att det hamnar till vänster om frässtålet i fräsriktningen. Håll konstant och jämnt tryck på maskinen. r Se dock till att inte trycket blir för stort så att r varvtalet sjunker markant. Minska i så fall trycket. I hårda träslag eller liknande material kan det r vara nödvändigt att bearbeta arbetsstycket i era omgångar med olika djupinställningar. För yttre fräsning ska maskinen föras i r moturs riktning och för inre fräsning i medurs riktning.
© 2008 Biltema Nordic Services AB
OBS:
Om maskinen förs för snabbt framåt så kan det resultera i frässpår av dålig kvalitet och det kan även skada frässtålet eller maskinens motor. Om maskinen förs för sakta framåt så kan det resultera i brända eller på annat sätt fördär­vade frässpår. Korrekt fräshastighet beror dels på frässtålets storlek, dels på arbetsstyckets material och slutligen på fräsdjupet. Prova först en provfräsning i samma material som arbets­stycket.
OBS: Håll alltid maskinen med hjälp av båda händerna.
OBS: Om så är möjligt, försök att spänna fast arbetsstycket med hjälp av tvingar etc.
FRÄSNING MED HJÄLP AV PARALLELLANHÅLL
Parallellanhållet (19) är ett effektivt hjälp-r medel för att fräsa raka linjer vid avfasning eller spontning, samt vid fräsning av tunna arbetsstycken. Lossa låsrattarna (5) och stick in parallel-r lanhållets båda styrskenor i bottenplattans motsvarande öppningar. Parallellanhållet (19) ska monteras på maski-r nens högra sida i förhållande till fräsnings­riktningen. Justera avståndet mellan parallellanhållet och r fräsen till önskat avstånd och drag åt låsrat­tarna (5). För sedan maskinen med mjuk och jämn rö-r relse framåt, samtidigt som det anbringas ett lätt sidotryck med hjälp av parallellanhållet. Arbeta inte fortare än avd maskinen hinner avverka. Om avståndet mellan arbetsstyckets kant r och fräspositionen överstiger kapaciteten på parallellanhållet eller om arbetsstycket inte är rakt, fäst en planka, list eller läkt på arbets­stycket med hjälp av en tving eller dylikt som ett hjälpanhåll. För sedan den raka kanten på maskinens r bottenplatta längs med plankan, regeln eller listen. För alltid maskinen mot frässtålets rotations-r riktning.
8
Art. 17-221
Art. 17-221
ANVÄNDNING AV ADAPTER FÖR SPÅNSUG (SPÅNSTOS)
Spånstosen (17) kopplas till dammsugare/r spånsug för att avlägsna spånet som upp­står under arbetet. Fäst spånstosen (17) över maskinens botten-r platta (6) med hjälp av de båda medföljande skruvarna. Anslut sedan slangen på lämplig dammsu-r gare eller spånsug till spånstosens motsva­rande anslutning. Försäkra dig om att spånstosen och an-r slutningsslangen inte hindrar dig från att se arbetsstycket. Spånstosen kan monteras så att dammsuga-r ranslutningen kan vara både på vänster och höger sida.
OBS: Vissa frässtål av större modell går inte att använda i kombination med spånstosen.
Schablongejd
Schablongejden (18) kan användas på olika sätt:
Vid upprepning eller kopiering av speciella r designer eller mönster. I kombination med olika schabloner vid fräs-r ning av mönster.
Om du önskar göra din egen schablon, görs den bäst av plywood. Använd en bit plywood som är lika tjock som (eller något tjockare) schablongejden. Tillåt schablongejdens tjock­lek i den nya schablonen för att arbetsstycket ska kunna fräsas till korrekt storlek.
OBS: Använd alltid spånstosen vid arbete med schablongejd. Håll konstant och jämnt tryck på maskinen. Se dock till att inte trycket blir för stort så att varvtalet sjunker markant. Beroende på arbetsstyckets material kan det vara nödvändigt att avverka i era etapper med större fräsdjup för varje etapp.
Cirkelanhåll
Plocka bort en av styrskenorna från parallel-r lanhållet (19). Tryck fast cirkelanhållets (20) styrtapp på r styrskenans ena ände och drag fast med hjälp av vingmuttern (21). Stick in styrskenans andra ände i en av de r båda öppningarna på maskinens botten­platta. Placera cirkelanhållets(20) styrtapp i centrum r
av den önskade cirkeln/bågen. Justera styrskenan så att radien blir den r önskade, samt drag fast med hjälp av låsrat­ten (5).
”Frihands”- fräsning
Maskinen kan också användas för fri-r handsfräsning utan att något parallellanhåll används. Undvik dock detta om arbetet går att utföra med hjälp av anhåll. Bearbeta inte mer än vad maskinen hinner r avverka. Försäkra dig om att maskinen förblir i vågrät r position. Överdrivet hårt tryck kan skada kanten på r arbetsstycket.
Förlängningskabel
Välj förlängningskabel med korrekt kabela-r rea. Förlängningskabel med felaktig kabelarea r kan orsaka överhettning av maskinens elmotor. Endast godkända förlängningskablar får r användas.
Längd på förläng­ningskabeln
Kabelarea som krävs
Upp till 15 m längd 1,5 mm 15 – 40 m 2,5 mm
FÖRVARING
Förvara maskinen i ett dammfritt och torrt utrymme, oåtkomligt för barn och övriga obe­höriga.
REPARATION OCH UNDERHÅLL
Koppla alltid bort maskinen från vägguttaget innan byte av frässtål eller någon form av underhåll eller reparation sker.
Var 50:e timma eller vid behov:
Rengör motorns kylluftintag med damm-r sugare, mjuk borste eller tryckluft (använd skyddsutrustning). För övrig rengöring, använd en lätt fuktad r trasa, ev. med mild tvållösning som ej är skadlig för plastdetaljerna. VARNING: t Vatten får absolut ej tränga in i maskinen, detta kan orsaka kortslutning. Smörj regelbundet alla rörliga delar.r
MILJÖSKYDD
Återvinn oönskat material i stället för att slänga det bland hushållssoporna. Alla maskiner, tillbehör och förpackningsma­terial skall sorteras och lämnas till en återvin­ningscentral och där kasseras på ett miljövän­ligt sätt.
9
© 2008 Biltema Nordic Services AB
© 2008 Biltema Nordic Services AB
10
Loading...
+ 11 hidden pages