Behringer DSP9024 User Manual [fi]

PRO DSP9024
®
Pikaopas
Versio 1.0 Joulukuu 2001
SUOMI
ULTRA-DYNE
www.behringer.com
TURVALLISUUSOHJEET
VAROITUS: Älä poista kantta (tai takaosaa) sähkäiskuvaaran
vähentämiseksi. Sisällä ei ole käyttäjän huollettavia osia; käänny huollossa ammattilaisen puoleen.
HUOMIO: Älä jätä tätä laitetta alttiiiksi vesisateelle tai kosteudelle
vähentääksesi tulipalon tai sähköiskun.
Tämä symboli, aina esiintyessään, hälyttää kotelon sisäpuolella olevasta eristämättömän, vaarallisen jännitteen läsnäolosta - jännitteestä, joka voi olla
Tämä symboli, aina esiintyessään, hälyttää oheisessa kirjallisuudessa olevista tärkeistä käyttö- ja huolto-
ohjeista. Lue käsikirja. riittävä muodostamaan sähköiskun vaaran.
YKSITYIKOHT AISET TURV ALLISUUSOHJEET :
Kaikki turvallisuus- ja käyttöohjeet tulee lukea ennen laitteen käyttöä.
Säilytä ohjeet:
Turvallisuus - ja käyttöohjeet tulee säilyttää tulevaa käytöä varten.
Huomiovaroitukset:
Kaikkia laitteessa ja käyttöohjeessa olevia varoituksia tulee noudattaa.
Seuraa ohjeita:
Kaikkia toiminta - ja käyttäjän ohjeita tulee noudattaa.
Vesi ja kosteus:
Laitetta ei tule käyttää lähellä vettä (esim, lähellä kylpyammetta, vesiallasta, tiskiallasta, pyykkiastiaa, kosteassa kellarikerroksessa, tai lähellä uima-allasta jne.).
Ilmastointi:
Laite tulee sijaita niin, että että sen sijainti tai paikka ei häiritse sen kunnollista ilmastointia. Laite ei tule esimerkiksi sijaita sängyllä, sohvan peitolla, tai samanlaisella pinnalla, joka voi tukkia ilmastointiaukot, tai sitä ei saa laittaa sisäänrakennettuun asennukseen, kuten kirjahylly tai kaappi, joka voi haitata ilman virtausta ilmastointiaukkojen kautta.
Lämpö:
Laitteen tulee sijaita erillään lämpölähteistä, kuten lämpöpatterit, lämmön säätäjät, uunit tai muu laite (mukaan lukien vahvistimet), jotka tuottavat lämpöä
Teholähde:
Laite tulee kytkeä sen tyyppiseen teholähteeseen, joka on kuvattu käyttöohjeissa tai merkitty laitteeseen.
Maadoitus tai napaisuus:
V aotoimet tulee suorittaa niin, että maadoitusta t ai laitteen polarisaationapoja ei tuhota.
Sähköjohtimen suojaaminen:
Sähköjohdot tulee reitittää niin, että niiden päälle ei ole astuttavissa tai niitä ei ole litistetty päälle laitetuilla esineillä tai pantu niitä vastaan, osoittaen erityistä huomiota johdoille ja tulpille, sopiviin liintinrasioihin ja pisteeseen, jossa ne lähtevät ulos laitteesta.
Puhdistaminen:
Laite tulee puhdistaa ainoastaan valmistajan suositusten mukaisesti
Käyttämättömät jaksot:
Laitteen sähköjohto tulee irrottaa pistoraisiasta, kun se jätetään käyttämättömäksi pitkäksi aikaa.
Esineiden ja nesteiden sisäänmeno:
On huolehdittava, että esineitä ei putoa sisään reikien kautta eikä nesteitä kaadu koteloon.
Huolta tarvitseva vahinko:
Ammattitaitoisen henkilökunnan tulee huoltaa laite, kun:
- sähköjohto tai liitin on vaurioitunut; tai
- esineitä on pudonnut tai nestettä on kaatunut sisään laitteeseen; tai
- laite on joutunut sateelle alttiiksi; tai
- laite ei näytä toimivan normaalisti tai se osoittaa tuntuvan muutoksen suorituskyvassä; tai
- laite on pudonnut, tai kotelo on vaurioitunut.
Huoltaminen:
Käyttäjän ei tule pyrkiä huoltamaan laitetta itse enempää kuin käyttöohjeissa on kuvattu. Kaikessa muussa huollossa tulee kääntyä ammattitaitoisen huoltohenkolöstön puoleen.
Tämä ohje on suojattu tekijänoikeudella. Kaikki monistaminen, tai jokainen lisäpainos, myös lyhennyksenä, ja jokainen kuvien jäljennös, myös muutetussa tilassa, on sallittu ainoastaan
BEHRINGER Spezielle Studiotechnik GmbH:in kirjallisella suostumuksella. BEHRINGER, UL TRA-DYNE, UL TRAMIZER ja VIRTUOSO ovat rekisteröityjva tavaramerkkejä.
BEHRINGER Spezielle Studiotechnik GmbH, Hanns-Martin-Schleyer-Str. 36-38, 47877 Willich-Münchheide II, Saksa
© 2001 BEHRINGER Spezielle Studiotechnik GmbH.
Puh. +49 (0) 21 54 / 92 06-0, Faksi +49 (0) 21 54 / 92 06-30
UL TRA-DYNE PRO DSP9024
1. JOHDANTO
Olet hankkinut täysin digitaalisen, DSP-pohjaisen BEHRINGER ULTRA-DYNE PRO äänentyöstölaitteen, johon on integroitu 24-bittiset A/D- ja D/A-muuntimet. Käytetyt äärimmäisen tehokkaat DSP-prosessorit pystyvät suorittamaan kaikki mahdolliset toiminnot sekunnin murto-osissa; ohjelmisto päättää työstötavasta.
BEHRINGER ULTRA-DYNE PRO -laitteessa on kaksi kanavaa, joita voidaan käyttää joko toisistaan riippumattomina tai ohjelmistoon kytkettynä.
Seuraavien ohjeiden tarkoituksena on tutustuttaa sinut aluksi käytettyihin erikoiskäsitteisiin,
jotta oppisit tuntemaan hankkimasi laitteen kaikki toiminnot. Lue käyttöohje huolellisesti ja säilytä se myöhempää tarvetta varten.
1.1 Ennen kuin aloitat
ULTRA-DYNE PRO pakattiin tehtaalla hyvin, jotta se ei vaurioituisi kuljetuksessa. Jos pakkauslaatikossa siitä huolimatta näkyy vaurioita, tarkista heti, näkyykö laitteessa olevan vahinkoja.
ÄLÄ lähetä laitetta takaisin meille mahdollisten vaurioiden löytyessä, vaan ilmoita vaurioista
ehdottomasti ensin kauppiaalle ja laitteen kuljettaneelle yritykselle, sillä muuten kaikki vahingonkorvausvaateet raukeavat.
BEHRINGER ULTRA-DYNE PRO -laitetta varten tarvitaan 2 korkeusyksikköä, kun se asennetaan 19 tuuman räkkiin. Huomioi, että jätät n. 10 cm vapaata tilaa taustapuolen liitäntöjä varten.
Huolehdi riittävästä ilmansaannista Älä aseta ULTRA-DYNE PRO -laitetta esim. pääteasteen päälle, jotta laitteen ylikuumeneminen vältettäisiin.
Ennen kuin liität ULTRA-DYNE PRO -laitteen sähköverkkoon, tarkista huolellisesti, että laite on
säädetty oikealle syöttöjännitteelle.
Verkkoliitäntä suoritetaan toimitukseen sisältyneellä verkkokaapelilla kylmälaiteliitäntään. Kaapeli on vaadittavien turvallisuusmääräysten mukainen.
Huomaa, että kaikkien laitteiden on ehdottomasti oltava maadoitettuja. Oman turvallisuutesi
vuoksi verkkokaapelia sekä laitteiden maadoitusta ei missään tapauksessa saa poistaa tai tehdä vaikutuksettomaksi.
BEHRINGER ULTRA-DYNE PRO -laitteessa on vakiovarusteena elektroniset servo-symmetroidut sisään- ja ulostulot. Kytkentäjärjestelmä mahdollistaa hurinan automaattisen vaimennuksen symmetristen signaaleiden yhteydessä ja laitteen ongelmattoman käytön jopa korkeimpien äänentasojen yhteydessä. Ulkoisesti indusoitu verkkohurina jne. saadaan näin tukahdutettua tehokkaasti. Niinikään automaattisesti toimiva servotoiminto tunnistaa epäsymmetristen pistokkeiden liitännän ja muuttaa nimellistasoa sisäisesti, jotta sisään- ja ulostulosignaalin välille ei pääse syntymään tasoeroja (6 bB korjaus).
Digitaaliset sisään- ja ulostulot (AES/EBU-liitännät) on toteutettu kelluvina ja symmetrisinä. Korkealaatuisen muuntajan käyttö takaa signaaleiden häiriöttömän ja jännitteettömän ohjauksen. MIDI-liitännät (IN/OUT/THRU) suoritetaan standardoitujen DIN-pistoliitäntöjen kautta. Myös tietojensiirto tapahtuu kuormituksettomasti optoeristimen kautta.
1. JOHDANTO
3
UL TRA-DYNE PRO DSP9024
1
2
3
4
1.2 Käyttöelementit
Kuva 1.1: UL TRA-DYNE PRO -laitteen etupuoli
ULTRA-DYNE PRO -laitteessa on neljä modusnäppäintä, neljä valonäppäintä, neljä nuolinäppäintä ja yksi MIDI-valvonta-LED. Kaikki tiedot nähdään LED-valaistusta 240 x 64 pisteen näytöstä.
Kuva 1.2: Etupuolen käyttöelementit
PROCESS-näppäintä painamalla saat helposti ja nopeasti kaikki virtuaalisen siirtosäätimen kautta
suoritettavat ohjelmatoiminnot. Täällä voit kutsua, tallentaa ja editoida ohjelmia helposti ja selkeästi. Tehtaalla suoritetut ULTRA-DYNE PRO -laitteen esiasetukset (presets) ovat hyvä lähtökohta erinäisille sovelluksille. Yhdessä VIRTUOSO ja ULTRAMIZER automaattitoimintojen kanssa voit sovittaa ne erittäin helposti audiomateriaaliisi. Manuaalisia asetuksia varten pääset ensimmäisellä Process-tasolla kaikkien kaistojen parametreihin yhtä aikaa. Toisella tasolla voit käyttää valittuihin kaistoihin vaikuttavia säätimiä. Täältä löydät myös putki- ja Exciter-toimintojen (TUBE) työstöä koskevan sivun.
Kun painat METER-näppäintä, näyttöön ilmestyy monitasonäyttö, joka ilmoittaa yksittäisten kaistojen tasot sekä sisään- ja ulostulosinaalin tasot. Sen lisäksi näytetään kulloisetkin tasomuutokset alkuperäissignaaliin nähden.
Vaihduttaessa PROCESS-käyttötavasta METER-käyttötapaan viimeksi käytetty siirtosäädin jää
toimintaan. Kyseistä parametriä voidaan muuttaa edelleenkin pystysuorilla nuolinäppäimillä, ja signaalintyöstön vaikutusta voidaan seurata vastaavasta näytöstä.
Painamalla IN/OUT-näppäintä ULTRA-DYNE PRO kytketään signaalin reitille (LED:n vihreä valo palaa) tai pois signaalin reitiltä (Bypass, LED:n valo ei pala). LED:n vilkkuminen punaisena ilmoittaa ylivuodosta (Overflow) DSP:ssä ja toimii yliohjauksen osoittimena. LED reagoi myös silloin, kun sisääntulo- ja ulostulotaso on täysin kunnossa, mutta kun ilmaantuu prosessorin sisäinen ylivuoto. Jos tämä LED on usein punainen, tulisi sisääntulotasoa alentaa.
SETUP-näppäimellä päästään kahdelle SETUP-tasolle, jotka on tarkoitettu niille, jotka haluavat editoida jokaista parametriä numeerisesti yksittäin. Painamalla SETUP-näppäintä nopeasti päästään ensimmäiselle SETUP-tasolle, jolla ULTRA-DYNE PRO -laitteen kaikkia mahdollisia parametrejä voidaan editoida koko arvoalueella (vertaa luku 2.1.4).
Toiselle SETUP-tasolle päästään painamalla SETUP-näppäintä noin kahden sekunnin ajan. Sieltä löytyvät laitteen kaikki perusasetukset kuten esimerkiksi sisääntulosignaalilähteen valinta, seurantataajuus, salasanasuojaus, MIDI-konfiguraatio jne.
4
1. JOHDANTO
UL TRA-DYNE PRO DSP9024
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
Näytön vasemmalla puolella on allekkain neljä niinsanottua valonäppäintä (SOFTKEYS), jotka on merkitty kirjaimilla A, B, C ja D. Näiden näppäinten toiminto määritellään käyttöohjelmiston kautta. Kulloinenkin toiminto ilmoitetaan näytössä vastaavan näppäimen vieressä piktogrammilla tai tekstillä. Yksittäisiä piktogrammeja ja niihin liittyviä toimintoja kuvaillaan yksityiskohtaisesti luvussa 2.
Laitteen etupuolen keskiosassa on LED-valaistu 240 x 64 pisteen NÄYTTÖ (display). Näytön vieressä oikealla on MIDI-LED, joka näyttää MIDI-tietojen sisääntulon. Näytön oikealla puolella sijaitsevat NUOLINÄPPÄIMET. Niiden avulla muunmuassa valitaan (vaakasuora)
näytössä näkyvät siirtosäätimet tai käytetään (pystysuora) näitä säätimiä. Sen lisäksi niillä voidaan valita parametrikenttiä SETUP-valikossa.
Aina, kun vastakkaista nuolinäppäintä painetaan toisen näppäimen painamisen lisäksi, ensinnä
painettu näppäin tehoaa nopeammin.
Kuva 1.3: UL TRA-DYNE PRO -laitteen taustapuolen elementit
SULAKEPIDIN/JÄNNITTEEN VALINTA. Tarkista ennen laitteen liittämistä sähköverkkoon, että
jännitenäyttö vastaa paikallista verkkojännittettä. Sulake on ehdottomasti vaihdettava toiseen samantyyppiseen sulakkeeseen. Tietyissä laitteissa sulakepidin voidaan asettaa kahteen asentoon, jotta jännite voidaan säätää 230 voltiksi tai 115 voltiksi. Muista, että kun haluat käyttää laitetta Euroopan ulkopuolella 115 voltin jännitteellä, on käytettävä korkeampiarvoista sulaketta. (Katso luku "ASENNUS")
POWER-kytkimellä kytket ULTRA-DYNE PRO -laitteen toimintaan. VERKKOLIITÄNTÄ. Liitä laite jänniteverkkoon ainoastaan laitteen mukana olevalla verkkokaapelilla.
Varmista myös, että pistorasiassa on maadoitus- tai suojajohdin. Sitä EI saa katkaista hurinan välttämiseksi. Käytä hurinan esiintyessä mieluummin DI-rasioita (esim. BEHRINGER ULTRA-DI), jotta suojatoiminto säilyy.
ANALOGISET SISÄÄNTULOT (INPUT). ULTRA-DYNE PRO -laitteen sisääntulot on toteutettu
symmetrisinä XLR- ja jakkiholkkeina ja kestävät enintään +22 dBu Line-tason. Mikrofonisignaalit on siis esivahvistettava ensin esim. mikserin kautta.
ANALOGISET ULOSTULOT (OUTPUT). ULTRA-DYNE PRO -laitteen analogiset ulostulot ovat myös symmetrisiä XLR- ja jakkiholkkeja. Maksimaalinen ulostulotaso on +16 dBu ja se ilmoitetaan sisäisessä näytössä (DIGIMAX).
AES/EBU SISÄÄNTULOT (lisävaruste). Tähän voidaan asentaa lisävarusteena saatava XLR-naaras­holkkina toteutettu digitaalinen liitäntä.
AES/EBU ULOSTULOT (lisävaruste). Tähän asennetaan XLR-uros-holkkina toteutettu digitaalisen liitännän ulostulo. AES/EBU-lisävaruste siirtää 24 bitin levyisiä tietosanoja 32, 44,1 tai 48 kHz:llä.
MIDI IN, OUT ja THRU. Nämä liitännät mahdollistavat ULTRA-DYNE PRO -laitteen MIDI-kauko-ohjauksen. SARJANUMERO. Ole hyvä ja täytä jälleenmyyjältä saamasi takuukortti kokonaan. Lähetä se meille 14
päivän kuluessa ostopäivästä, sillä muutoin menetät laajennetun takuuvaatimuksesi.
1. JOHDANTO
5
UL TRA-DYNE PRO DSP9024
2. KÄYTTÖ
2.1 ULTRA-DYNE PRO -laitteen käytön periaatteet
Monipuolisten parametriasetusten perusteella ULTRA-DYNE PRO -laitteelle kehiteltiin uusi käyttökonsepti, joka mahdollistaa oleellisten parametrien muuttamisen muutaman yksinkertaisen vaiheen avulla sekä jokaisen yksittäisen parametrin hienosäädön ja optimaalisen sovittamisen ohjelmamateriaaliin sopivaksi.
ULTRA-DYNE PRO -laitteen käyttö voi tapahtua neljällä eri tasolla:
1. Ohjelmatasolla valitsemalla ja sovittamalla esiasetuksia (presets).
2. Editointitasolla, joka mahdollistaa melkein kaikkien parametrien helpon editoinnin.
3. METER-valikossa, jossa tason graafisen esityksen lisäksi on mahdollisuus editointiin.
4. SETUP-valikossa, jossa useammalla tekstisivulla päästään kunkin kanavan kuuden taajuuskaistan kaistakohtaisiin parametreihin.
2.1.1 Ohjelmataso
ULTRA-DYNE PRO -laitteessa on yli 100 ohjelmamuistia, joista osaan on tallennettu tehtaalla laadittuja ohjelmia. Näissä ohjelmissa on monia erilaisia perusasetuksia, jotka kattavat suuren osan kaikista mahdollisista sovelluksista. Nämä ohjelmat voidaan kutsua hyvin nopeasti ja käytännössä ne tuottavat useimmissa tapauksissa hyviä tuloksia. Itse laadittujen asetusten tallentaminen ja kutsuminen myöhempänä ajankohtana on luonnollisestikin myös mahdollista.
2.1.2 Editointitaso
Editointitasolla tehtaalla laadittuja ohjelmia voidaan sovittaa käytettyyn ohjelmamateriaaliin sopivaksi. Editointi-ikkunassa näytetään kahdeksan siirtosäädintä, joilla ohjelmia voidaan muuttaa. Erikoisuutena on,
että siirtosäätimet eivät saa aikaan parametrien absoluuttisia muutoksia vaan muuttavat niitä suhteellisesti ja että säätöalue sallii vain järkevät asetukset (rajaus on voimassa vain tehtaalla asetetuissa ohjelmissa ja ohjelmissa, jotka laaditaan tehtaalla asetettujen ohjelmien pohjalta).
2.1.3 Meter-taso
Meter-tasolla näytetään yksittäisen kuuden kaistan kaikki sisään- ja ulostulotasot. Se lisäksi taso tarjoaa mahdollisuuden parametrien editointiin ja muutosten aikaansaaman vaikutuksen valvontaan mittarin avulla.
2.1.4 Setup-taso
Setup-tasolla voidaan editoida ULTRA-DYNE PRO -laitteen kaikkia käytettävissä olevia parametrejä koko arvoalueella. Tulos voi sen mukaisesti olla mitä tahansa "kummallisen", "hämmästyttävän" ja "nerokkaan" välillä. Myös täysin uusien sovellusten luominen on mahdollista. Siitä syystä Setup soveltuu erityisesti eksperteille ja kokeilunhaluisille.
Editointitason ohjelmiin ja parametreihin päästään painamalla PROCESS-näppäintä.
6
2. KÄYTTÖ
UL TRA-DYNE PRO DSP9024
2.2 "PROCESS" käyttötapa
Päällekytkennän jälkeen ULTRA-DYNE PRO -laite on "PROCESS" -käyttötavassa.
Kuva 2.1: <PROCESS> -valikko
Tässä moduksessa voit kutsua <MEMORY> -valikon, jossa voit ladata tai tallentaa ohjelmia. Sen lisäksi pääset suoraan ULTRA-DYNE PRO -laitteen yksittäisten toimintojen tärkeimpiin parametreihin. Voit myös aktivoida VIRTUOSO-toiminnon suoraan <PROCESS> -valikosta. Tämän toiminnon yhteydessä ULTRA-DYNE PRO analysoi ohjelmamateriaalia ja sovittaa automaattisesti kompressori-parametrit. Kun siirtosäädintä siirretään, näkyviin tulee informaatioikkuna, joka ilmoittaa valitun parametrin tarkan nimikkeen ja arvon. Valonäppäimellä C (EDIT) pääset kaistakohtaisille editointitasoille, joilla voit asettaa erikseen kaikkien kuuden kaistan Gate- ja kompressoriparametrit. Valonäppäin D (TUBE) mahdollistaa pääsyn putkisimulaatio- ja Ex­citer-parametreihin.
2.2.1 Parametrien edi tointi
Parametrijako ja lyhenteiden merkitys näkyy taulukossa 2.1.
Näytön t ek s ti Toiminto Param etri Säät öalue Oletus arvot
GTH Gate Threshold -90 ... -40 dB, OF F O FF CTH Threshold -70 ... 0 dB , O FF OFF
CRA Ratio 1:1 ... 88:1, INF:0 01:01
CAT Attac k Time 0 ... 250 m s 0 m s CRT Release Time 0,05 ... 5 s 5 s
ULT Ultramizer Process 0 ...100 0
OUT Outgain Gain -24 ... +24 dB 0 dB
LTH Limiter Threshold -36 ... 0 dB , O FF 0 dB
<PROCESS> valikon viisi ensimmäistä parametriä ovat kaikissa kuudessa kaistassa. Kolme viimeistä tietoa koskevat sitä vastoin koko taajuusaluetta. Parametrien määritelmät löydät luvuista 2.4.1 ja 2.4.2.
Compressor
T aul. 2.1: Säätimen toiminnot "PROCESS"-moduksessa
Jos muutat parametrejä <PROCESS> valikossa, muutokset vaikuttavat kaikkiin kuuteen kaistaan.
2.2.2 Ohjelmanhallinta
Ohjelmaan taltioidaan kaikki signaaleihin vaikuttavien parametrien asetukset. Siihen ei tallenneta yleisiä laiteasetuksia kuten esimerkiksi sisääntulojen ja MIDI-liitännän konfiguraatiota eli kaikkia asetuksia, jotka suoritetaan Setup-tasolla 2. ULTRA-DYNE PRO -laitteessa on yli 100 ohjelmapaikkaa, joissa on sekä tehtaalla laaditut esiasetukset että tarpeeksi tilaa omille luomuksillesi.
2. KÄYTTÖ
7
Loading...
+ 16 hidden pages