vaisala GMD20 User Manual

GMD20/D CO2 -lähetin
Anturijärjestelmät U203fi-1.2
JOHDANTO
Vaisalan GMD20/D-lähettimissä on käy­tetty täysin uudenlaista CO2-anturi-
teknologiaa. Piipohjaisen CARBOCAP­anturin etuja ovat erinomainen stabiilius
sekä luotettava toiminta. GMD20/D­lähettimet ovat lähes huoltovapaita: suositeltu kalibrointiväli on viisi vuotta ilmastointisovelluksissa ja muissa vas­taavissa sisäasennuksissa. Suoritus­kykyiset GMD20/D-lähettimet sopivat erinomaisesti useisiin erilaisiin sovelluk­siin.
64
min 80 max 140
ASENNUS
GMD20/D-lähetinten anturiosa asenne­taan kanavan sisään. Mittapään ja kanavan seinän välinen etäisyys on helppo säätää asennuslaipan avulla. Asennuslaippa kiinnitetään neljällä ST.4.2x16-C-Z/A4m DIN 7981-ruuvilla. Kanavan pintaan porataan neljä läpimitaltaan 3,2 mm:n reikää ja niiden keskelle yksi 22...25 mm:n reikä (ks. allaolevaa kuvaa). Työnnä lähettimen putki asennuslaipan läpi ja säädä etäisyys sopivaksi.
42
22
Ø15
Kuva 1 GMD20/D-lähettimen ja asennuslaipan mitat millimetreinä
SÄHKÖISET KYTKENNÄT
Avaa lähettimen kansi ja poista näyttölevy, jos lähettimessä on sellainen. Työnnä kaapeli paketin mukana toi­mitettavan kumitulpan läpi seuraavien ohjeiden mukaisesti. Tee tulppaan kaapelia varten reikä ruuvimeisselillä tai vastaavalla ja työnnä tulppa sitten lähet­timen kannessa olevaan reikään. Kuori kaapelisuojaa muutaman millimetrin alalta ja työnnä kaapeli varovasti kumi­tulpan läpi niin, että voit kytkeä johtimet komponenttilevyn oikeassa reunassa olevaan ruuviliitinrimaan.
24 V:n nimellisjännite kytketään plus- ja miinusliitinten välille. Muut liittimet ovat analogialähtöjä varten. Yhteinen
42
maajohdin kytketään 0-liittimeen ja toinen johdin joko V-liittimeen (jännite­lähtö) tai mA-liittimeen (virtalähtö). Virtalähdön tyyppi valitaan kytkentä­palalla, joka on merkitty tekstillä 0/4mA (ks. kuva 2): 4...20mA valitaan jättämällä kytkentäpala paikoilleen (tehdasasetus) ja 0...20mA valitaan irrottamalla se. Jos näyttölevyn relelähtö otetaan käyttöön (vain GMD20D­lähettimessä), kytke johtimet näyttölevyn takana olevaan ruuviliitinrimaan ennen kuin asennat näyttölevyn takaisin lähetti­meen. Releen liipaisuarvo on tehdasetuk­sena 1000 ppm ja sitä voidaan muuttaa lisätarvikkeena saatavan 19222GM­ohjelman avulla. Kysy tarkempia tietoja Vaisalasta tai jälleenmyyjältämme. Jos GMD20-lähettimeen asennetaan lisätar-
GMD20/D CO2 -lähetin
Anturijärjestelmät U203fi-1.2
vikkeena saatava LonWorks-moduuli
tai relelähtö, katso niiden asennusohjeet tuotekohtaisista käyttöohjeista.
Lähettimen normaalin toiminnan aikana oikeassa alakulmassa oleva vihreä LED­merkkivalo (V10) vilkkuu. Jos lähetin itsediagnostiikkansa avulla havaitsee toiminnassa jotakin poikkeavaa, punai­nen LED-merkkivalo (V7) syttyy (ks. kuva 2).
Kuva 2 Sähkökytkennät ja LEDit V7, V10
HUOLTO JA YLLÄPITO
GMD20/D-lähettimet ovat erittäin stabiileja ja vaativat tuskin lainkaan huoltoa. Normaaleissa sisäolosuhteissa niiden suositeltava kalibrointiväli on viisi vuotta. Haluttaessa kalibrointi voidaan kuitenkin tarkistaa asennus­paikalla silloin tällöin Vaisalan helppo­käyttöisen, kannettavan CO2-näyttö­laitteen ja GM35001-kalibrointiputken avulla.
Jos lukema eroaa liikaa referenssi­arvosta, lähetin tulisi irrottaa ja lähettää Vaisalaan uudelleenkalibrointia varten. Kalibrointi voidaan tehdä myös Vaisalan 19222GM-ohjelmapaketin ja tarkkojen kalibrointikaasujen avulla.
Täydellisen tarkkuuden säilyttämiseksi lähetin on kalibroitava tarkoilla ja jäljitettävillä kalibrointikaasuilla stabii­leissa ympäristöolosuhteissa (lämpötila, paine). Tarkimmat kalibroinnit tehdään yleensä laboratorioissa; tällöin tarvitaan myös lämpötila- ja painekorjauksia. Vaisala tarjoaa asiakkailleen täyden huoltopalvelun. Kysy tarkempia tietoja Vaisalasta.
SYÖTTÖVAATIMUKSET
GMD20/D-lähettimet on suunniteltu toimimaan 24 VAC/VDC:n nimellis­jännitteellä. Teholähteen tulisi säilyttää jännite välillä 18...30 VDC tai 20...26 VAC kaikilla kuormilla ja kaikilla verkkojännitteillä. Syöttötulossa on puoliaaltotasasuuntaaja. Virtapiikkien välttämiseksi DC-lähde on suositeltava. Lähettimen keskikulutus on enintään 85 mA mutta normaalin toiminnan aikana voi esiintyä 170 mA:n piikkejä.
Loading...
+ 2 hidden pages