Nikon D40X Instructions for use [no]

.IKON'UIDETIL$IGITAL&OTOGRAFERING
MED
$)')4!,+!-%2!
.O

Her finner du det

Finn det du ser etter i:
Innholdsfortegnelsen
Finn elementer etter funksjon eller menynavn.
Stikkordregisteret for spørsmål og svar (Q&A Index)
Hvis du vet hva du vil gjøre, men ikke vet funksjonsnavnet: Finn det i stikkordre­gisteret ”spørsmål og svar”.
Stikkordregisteret Se side 123–125
Søk ved hjelp av nøkkelord.
Se side vii–ix
Feilmeldinger Se side 111–112
Hvis en advarsel vises i kontrollpanelet, søkeren eller skjermen, finner du løs­ningen her.
Feilsøking Se side 108–110
Oppfører kameraet seg uventet? Finn løsningen her.
Hjelp
Bruk kameraets innebygde hjelpefunksjon for å få hjelp til elementer i menyen eller andre emner. Se side 3 hvis du vil ha mer informasjon.
Innledning
Opplæring Fotografering og avspilling
Mer om fotografering (alle moduser)
Modusene P, S, A og M
Referanse
Mer om avspilling
Koble til en datamaskin, skriver eller TV
Avspillingsalternativer: Avspillingsmenyen
Fotograferingsalternativer: Fotomenyen
Menyveiviser
Egne innstillinger
Grunnleggende kamerainnstillinger: Oppsettmenyen
Opprette retusjerte kopier: Retusjeringsmenyen
Tekniske merknader
i

For din sikkerhet

Du kan forhindre skade på deg selv eller Nikon-produktet ved å lese følgende sikkerhetsregler i sin hel­het før du bruker dette utstyret. Oppbevar disse sikkerhetsanvisningene et sted der alle brukere av produktet kan lese dem.
Konsekvensene av å overse forholdsreglene som er oppført i denne delen, angis med følgende sym­bol:
Dette ikonet angir advarsler. For å forhindre eventuelle skader, leser du alle advarslene før du bruker dette Nikon-produktet.
ADVARSLER
Ikke se på solen gjennom søkeren
Det kan oppstå permanent synssvekkelse hvis du ser på solen eller andre sterke lyskilder gjennom søkeren.
Bruke søkerens diopterkontroll
Når du håndterer søkerens diopterkontroll med øyet inntil søkeren, må du passe på at du ikke ved et uhell får fingeren i øyet.
Slå av utstyret øyeblikkelig ved funksjonsfeil
Hvis du merker røyk eller uvanlig lukt fra utstyret eller strømadapteren (tilgjengelig separat), kobler du fra strømadapteren og fjerner batteriet umiddelbart. Vær forsiktig slik at du unngår brannskader. Fortsatt bruk kan forårsake skader. Etter at du har tatt ut batteriet, tar du med utstyret til et Nikon-autorisert verksted for inspeksjon.
Ikke demonter kameraet
Hvis du berører produktets interne deler, kan det føre til skader. Ved feilfunksjon må produktet bare repareres av en kvalifisert tekniker. Hvis produktet åpner seg som følge av et fall eller annet uhell, fjerner du batteriet og/ eller strømadapteren. Ta deretter produktet med til et Nikon-autorisert verksted for inspeksjon.
Må ikke brukes i nærheten av antennelige gasser
Elektronisk utstyr må ikke brukes i nærheten av anten­nelige gasser. Det kan forårsake eksplosjon eller brann.
Holdes utenfor barns rekkevidde
Hvis du ikke følger denne forholdsregelen, kan skade oppstå.
Ikke plasser stroppen rundt halsen på barn
Hvis du plasserer bærestroppen rundt halsen på et barn, kan det hende at barnet kveles.
Forholdsregler ved håndtering av batterier
Batterier kan lekke eller eksplodere hvis de ikke håndte­res riktig. Overhold følgende forholdsregler når du håndterer batterier som brukes i dette produktet:
• Bruk kun batterier som er godkjent for bruk i dette utstyret.
• Ikke kortslutt eller demonter batteriet.
• Sørg for at produktet er slått av før du bytter batteri. Hvis du bruker en strømadapter, passer du på at den ikke er koblet til.
• Ikke prøv å sette inn batteriet opp-ned eller baklengs.
• Ikke utsett batteriet for åpen ild eller sterk varme.
• Batteriet må ikke senkes ned i vann eller utsettes for vann.
• Sett på batteripoldekselet når du transporterer batte­riet. Batteriet må ikke transporteres eller oppbevares sammen med metallgjenstander, for eksempel hals­bånd eller hårnåler.
• Batteriet er mer utsatt for lekkasje når det er helt utla­det. For å unngå skader på kameraet må du passe på å ta batteriet ut av kameraet når det er utladet.
• Når batteriet ikke er i bruk, setter du på batteripoldek­selet og oppbevarer det tørt og kjølig.
• Batteriet kan være varmt like etter bruk eller når pro­duktet har blitt brukt med batterikraft over en lang periode. Slå av kameraet, og la batteriet nedkjøles før du tar det ut.
• Avbryt bruken øyeblikkelig hvis du merker at batteriet har blitt misfarget, deformert eller endret på andre måter.
Forholdsregler ved håndtering av hurtigladeren
• Hold produktet tørt. Hvis du ikke følger denne for­holdsregelen, kan det resultere i brann eller elektrisk støt.
• Støv på eller i nærheten av metalldelene på støpselet bør fjernes med en tørr klut. Fortsatt bruk kan forårsake brann.
• Ikke håndter strømkabelen eller kom i nærheten av laderen under tordenvær. Hvis du ikke følger denne for­holdsregelen, kan det resultere i elektrisk støt.
• Du må ikke skade, endre, dra i eller bøye strømkabelen med makt. Ikke plasser strømkabelen under tunge objekter, eller utsett den for varme eller ild. Hvis isola­sjonen skades og metalltrådene blir ubeskyttet, tar du strømkabelen med til et Nikon-autorisert verksted for inspeksjon. Hvis du ikke følger denne forholdsregelen, kan det resultere i brann eller elektrisk støt.
• Ikke håndter støpselet eller laderen når du er våt på hendene. Hvis du ikke følger denne forholdsregelen, kan det resultere i elektrisk støt.
ii For din sikke rhet
Bruk riktige kabler
Når du kobler til kabler, må du bare bruke k abler som leve­res eller selges av Nikon til dette formålet, for å overholde produktbestemmelsene.
CD-ROM-plater
CD-ROM-platene som programvaren og håndbøkene ligger på, må ikke spilles av i en musikk-CD-spiller. Hvis du spiller av CD-ROM-plater i en musikk-CD-spiller, kan du bli utsatt for hørselsskader eller skade utstyret.
Unngå kontakt med flytende krystaller
Hvis skjermen knuses, er det viktig at du unngår å få flytende krystaller fra skjermen på huden eller i øynene eller mun­nen. Pass også på at du ikke skjærer deg på knust glass.
Vær forsiktig når du bruker blitsen
Ikke bruk blitsen når blitsvinduet berører en person eller en gjenstand. Hvis du ikke følger denne forholds­regelen, kan dette resultere i brannsår eller brann.
Hvis du fyrer av blitsen i kort avstand fra motivets øyne, kan den forårsake midlertidig synssvekkelse. Vær spesi­elt oppmerksom når du skal fotografere småbarn. Da må blitsen være minst én meter fra motivet.
Notater
• Ingen deler av håndbøkene som følger med dette produk­tet, kan reproduseres, overføres, omskrives, lagres i et gjen­hentingssystem eller oversettes til et annet språk i noen som helst form, uansett metode, uten å innhente skriftlig tillatelse fra Nikon på forhånd.
• Nikon forbeholder seg retten til når som helst og uten var­sel å endre spesifikasjonene for maskinvaren og program­varen som er beskrevet i disse håndbøkene.
• Nikon kan ikke holdes ansvarlig for skader som skyldes bruk av dette produktet.
• Selv om vi har gjort alt vi kan for å sørge for at informasjo­nen i håndbøkene er nøyaktig og fullstendig, setter vi pris på om du kan melde fra om eventuelle feil eller mangler til Interfoto AS.
Notater iii
Symbol for separat kassering i europeiske land
Dette symbolet angir at dette produktet skal kasseres separat.
Det følgende gjelder bare for kunder i europeiske land:
• Dette produktet er beregnet for separat kassering ved et passende kasseringssted. Ikke kasser dette produktet sammen med vanlig husholdningsavfall.
• Hvis du vil ha mer informasjon, kontakter du forhandleren eller de lokale myndighetene som har ansvaret for avfallshåndtering.
Merknad om forbud mot kopiering eller reproduksjon
Det å være i besittelse av materiale som er kopiert digitalt eller reprodusert med skanner, digitalkamera eller annen innret­ning, kan i seg selv være straffbart.
• Gjenstander som det er forbudt ved lov å kopiere eller reprodusere
Ikke kopier eller reproduser papirpenger, mynter, verdipa­pirer, obligasjoner utstedt av stat eller annen myndighet, selv om slike kopier eller reproduksjoner merkes “non-spe­cimen” eller tilsvarende.
Kopiering eller reproduksjon av sedler, mynter eller verdi­papirer i sirkulasjon i utlandet, er forbudt.
Med mindre tillatelse er forhåndsinnhentet fra myndighe­tene, er det forbudt å kopiere eller reprodusere ubrukte fri­merker eller postkort som er utstedt av myndighetene.
Det er forbudt å kopiere eller reprodusere frimerker utstedt av myndighetene og dokumenter med lovmessig sertifise­ring.
Kassering av datalagringsenheter
Vær oppmerksom på at selv om du sletter bilder eller formaterer minnekort eller andre datalagringsenheter, slettes ikke de opprinnelige bildedataene fullstendig. Slettede filer kan noen ganger gjenopprettes fra kasserte lagringsenheter ved hjelp av kommersiell programvare. Dette kan potensielt føre til misbruk av personlige bildedata. Det er brukerens ansvar å sørge for at dataene er sikret.
Før du kasserer en datalagringsenhet eller overfører eierskapet til en annen person, bør du slette alle dataene ved hjelp av kommersiell programvare for sletting, eller formatere enheten og deretter fylle den opp med bilder som ikke inneholder privat informasjon (for eksempel bilder av blå himmel). Pass også på at du erstatter eventuelle bilder som er valgt for hvit­balanseinnstillinger og for Info display format (Format for infoskjerm)> Wallpaper (Bakgrunn). Du må passe nøye på å unngå skade når du fysisk ødelegger datalagringsenheter.
Informasjon om varemerker
Macintosh, Mac OS og QuickTime er registrerte varemerker som tilhører Apple Computer, Inc. Microsoft og Windows er registrerte varemerker som tilhører Microsoft Corporation. SD-logoen er et varemerke som tilhører SD Card Association. SDHC-logoen er et varemerke. Adobe, Acrobat og Adobe Reader er registrer te varemerker som tilhører Adobe Systems Inc. PictBridge er et varemerke. Alle andre varemerker som nevnes i denne håndboken eller annen dokumentasjon som fulgte med Nikon-produktet, er varemerker eller registrerte varemerker for de respektive eierne.
• Vær forsiktig med kopiering og reproduksjon av visse dokumenter
Myndighetene har utstedt forholdsregler om kopier eller reproduksjoner av verdipapirer utstedt av private selskaper (aksjer, veksler, sjekker, gavekort, osv.), transportbevis (f.eks. månedskort o.l.) eller klippekort, unntatt når et minimum av nødvendige kopier skal tilveiebringes for forretnings­messig bruk av et firma. Det er forbudt å kopiere eller reprodusere pass utstedt av politiet, lisenser utstedt av offentlige organer eller private grupper, identitetskort og billetter.
• Overhold opphavsretten
Kopiering eller reproduksjon av opphavsrettslig beskyttet arbeid som bøker, musikk, malerier, tresnitt, trykk, kart, teg­ninger, filmer og fotografier er regulert av nasjonale og internasjonale opphavsrettslige lover. Ikke bruk dette kameraet til å lage ulovlige kopier eller krenke andres opp­havsrett.
iv Notater

Innholdsfortegnelse

For din sikkerhet ....................................................................ii
Notater .................................................................................... iii
Stikkordregisteret for spørsmål og svar
(Q&A Index).........................................................................vii
Innledning
Bli kjent med kameraet ...................................................... 2
De første trinnene ................................................................ 8
Montere et objektiv ......................................................................... 8
Lade opp og sette inn batteriet............................................... 9
Grunnleggende oppsett ............................................................11
Sette inn minnekort ......................................................................12
Justere søkerens fokus .................................................................14
Opplæring
"Pek-og-skyt"-fotografering ( -modus) ...................15
Kreativ fotografering
(Digitale Vari-programmer)...........................................18
Enkel avspilling....................................................................20
Referanse
Mer om fotografering (alle moduser) ...................22
Fotoinformasjonsskjermen .............................................22
Fokus.......................................................................................23
Fokusmodus.......................................................................................23
AF-områdemodus ..........................................................................24
Valg av fokusområde.....................................................................25
Fokuslås.................................................................................................26
Manuell fokusering ........................................................................28
Bildekvalitet og-størrelse.................................................29
Bildekvalitet ........................................................................................30
Bildestørrelse......................................................................................30
Fotograferingsmodus .......................................................32
Selvutløseren og fjernkontrollen...........................................33
Bruke den innebygde blitsen.........................................34
ISO-følsomhet......................................................................37
Nullstilling med to knapper............................................38
Modusene P, S, A og M ...........................................39
Modus P (programautomatikk).....................................40
Modus S (lukkerprioritert automatikk) .......................41
Modus A (blenderprioritert automatikk) ...................42
Modus M (Manuell)............................................................43
Eksponering .........................................................................45
Lysmåling.............................................................................................45
Autoeksponeringslås ....................................................................46
Eksponeringskompensasjon ....................................................47
Blitskompensasjon .........................................................................48
Hvitbalanse...........................................................................49
Mer om avspilling ..................................................50
Vise bilder på kameraet....................................................50
Fotoinformasjon ..............................................................................51
Vise flere bilder: Miniatyravspilling.......................................52
Se nærmere på sakene: Avspillingszoom ........................53
.........................................................1
.......................................................15
.........................................................21
Beskytte bilder mot sletting..................................................... 54
Slette individuelle bilder ............................................................54
Koble til en datamaskin, skriver eller TV...............55
Koble til en datamaskin....................................................55
Før du kobler til kameraet .........................................................55
Koble til USB-kabelen................................................................... 55
Skrive ut bilder ....................................................................57
Skrive ut via direkte USB-tilkobling...................................... 57
Vise bilder på TV .................................................................62
Menyveiviser
Bruke kameramenyene....................................................63
Avspillingsalternativer: Avspillingsmenyen..............65
Delete (Slett)...................................................................................... 65
Playback folder (Avspillingsmappe).................................... 66
Rotate tall (Roter høyt) ................................................................ 66
Slide show (Lysbildefremvisning)......................................... 67
Print set (DPOF) (Utskriftsbestilling (DPOF)) .................. 67
Fotograferingsalternativer: Fotomenyen...................68
Optimize image (Optimalisere bilde)
(modusene P, S, A og M)........................................................... 68
Image quality (Bildekvalitet) .................................................... 70
Image siize (Bildestørrelse) ....................................................... 70
White balance (Hvitbalanse)
(modusene P, S, A og M)........................................................... 70
ISO sensitivity (ISO-følsomhet)............................................... 73
Noise reduction (Støyredusering) ........................................73
Egendefinerte innstillinger.............................................74
R: Reset (Nullstilling)...................................................................... 74
1: Beep (Pipesignal) ....................................................................... 74
2: Focus mode (Fokusmodus)................................................. 75
3: AF-area mode (AF-områdemodus) ................................ 75
4: Shooting mode (Fotograferingsmodus).....................75
5: Metering (Lysmåling)
(bare modusene P, S, A og M) ...............................................75
6: No memory card? (Minnekort mangler?)...................75
7: Image review (Bildevisning)................................................ 75
8: Flash compensation (Blitskompensasjon)
(bare modusene P, S, A og M) ...............................................76
9: AF-assist (AF-hjelpelys)
(alle moduser unntatt og )...........................................76
10: ISO auto (ISO-automatikk)
(bare modusene P, S, A og M) ...............................................76
11: /Fn button ( /Fn-knapp) ...........................................77
12: AE-L/AF-L..................................................................................... 77
13: AE lock (AE-lås) ......................................................................... 77
14: Built-in flash (Innebygd blits)
(bare modusene P, S, A og M) ...............................................78
15: Auto off timers (Timer for auto av................................ 78
16: Self-timer (Selvutløser) ........................................................ 79
17: Remote on duration ............................................................. 79
Grunnleggende kamerainnstillinger:
Oppsettmenyen................................................................80
................................................... 63
Innholdsfortegnelse v
CSM/Setup menu
(Egendefinerte innstillinger/Oppsettmenyen)...........80
Format memory card (Formater minnekortet).............81
Info display format (Format for infoskjerm) ....................81
Auto shooting info (Automatisk fotoinformasjon).....83
World time (Verdenstid)..............................................................83
LCD brightness (LCD-lysstyrke) ..............................................83
Vide mode (Videomodus) .........................................................83
Language (Språk) ............................................................................84
Image comment (Bildekommentar) ...................................84
USB...........................................................................................................84
Folders (Mapper) .............................................................................85
File no. sequence (Filnummersekvens).............................86
Mirror lock-up (Speillås opp)....................................................86
Firmware version (Fastvareversjon)......................................86
Dust off ref phot (Referansebilde for støvfjerning).....87
Auto image rotation (Automatisk bilderotering) ........88
Opprette retusjerte kopier:
Retusjeringsmenyen........................................................89
D-lighting.............................................................................................90
Red-eye correction (Rød øye-korrigering) ......................91
Trim (Beskjæring) ...........................................................................91
Monochrome (Monokrom) ...................................................... 92
Filter effects (Filtereffekter)........................................................ 92
Small picture (Lite bilde) ............................................................92
Image overlay (Bildeoverlapping) ........................................ 94
Tekniske merknader
Ekstrautstyr...........................................................................96
Objektiver ............................................................................................ 97
Eksterne blitsenheter ................................................................... 99
Annet tilbehør ............................................................................... 102
Tilbehør til D40x-kameraet .................................................... 103
Pleie av kameraet ............................................................ 104
Vedlikeholde kameraet og batteriet:
Forholdsregler ............................................................................. 106
Feilsøking ........................................................................... 108
Feilmeldinger og indikatorer................................................ 111
Tillegg.................................................................................. 113
Spesifikasjoner ................................................................. 119
Stikkordregister
....................................... 96
............................................ 123
vi Innholdsfortegnelse

Stikkordregisteret for spørsmål og svar (Q&A Index)

Finn det du leter etter, ved hjelp av stikkordregisteret "spørsmål og svar".
Generelle spørsmål
Spørsmål Nøkkelfrase Side
Hvordan bruker jeg menyene? Bruke menyene 63–64 Hvordan får jeg mer informasjon i en meny? Hjelp 3
Hva betyr disse skjermvisningene? Skjerm, søker
Hva betyr denne advarselen? Feilmeldinger og skjermvisninger 111–112 Hvor mange flere bilder kan jeg ta med dette minnekortet? Antall gjenværende eksponeringer 29, 116 Hvor mye er igjen av batteriet før det er utladet? Batterinivå 15 Hva betyr "eksponering", og hvordan fungerer den? Eksponering 39 Hva gjør jeg med øyemuslingen til søkeokularet? Selvutløser, fjernkontroll 7, 33 Hvilke blitsenheter (ekstrautstyr) kan jeg bruke? Blitsenheter (ekstrautstyr) 99 Hvilke objektiver kan jeg bruke? Objektiver 97 Hvilket tilbehør er tilgjengelig til kameraet mitt? Tilbehør til D40x-kameraet 96 Hvilke minnekort kan jeg bruke? Godkjente minnekort 102 Hva slags programvare er tilgjengelig til kameraet mitt? Tilbehør til D40x-kameraet 103 Hvem kan reparere eller undersøke kameraet mitt? Vedlikeholde kameraet x Hvordan renser jeg kameraet eller objektivet? Rense kameraet 104
Kameraoppsett
Spørsmål Nøkkelfrase Side
Hvordan fokuserer jeg gjennom søkeren? Søkerfokus 14 Hvordan forhindrer jeg at skjermen slår seg av? Hvordan forhindrer jeg at visningene for lukkerhastighet og
blenderåpning slår seg av? Hvordan stiller jeg klokken på kameraet?
Hvordan endrer jeg tidssoner når jeg reiser? Hvordan justerer jeg lysstyrken på skjermen? LCD-lysstyrke 83 Hvordan gjenoppretter jeg standardinnstillingene? Nullstilling med to knapper 38 Hvordan slår jeg av lyset foran på kameraet? AF-hjelpelys 76 Hvordan endrer jeg selvutløserforsinkelsen? Selvutløser 33 Hvordan endrer jeg forsinkelsen med fjernkontroll? Fjernkontroll 33 Hvordan forhindrer jeg at kameraet avgir pipesignaler? Pipesignal 74
Hvordan viser jeg alle elementene i menyene?
Kan jeg vise menyene på et annet språk? Språk 84 Hvordan unngår jeg at filantallet nullstilles når jeg setter inn et
nytt minnekort? Hvordan unngår jeg at ulike bilder blir gitt samme filnavn?
Beredskapsmodus 78
Verdenstid 11, 83Hvordan stiller jeg klokken til sommertid?
Egendefinerte innstillinger-menyen / Oppsettmenyen
Filantallsekvens 86
5–6,
81–82
80
Stikkordregisteret for spørsmål og svar (Q&A Index) vii
Fotografering
Spørsmål Nøkkelfrase Side
Finnes det en enkel måte å ta øyeblikksbilder? Automodus 15 Finnes det en enkel måte å ta mer kreative bilder?
Hva gjør jeg hvis fotografering med blits er forbudt? Automodus (blits av) Hvordan fremhever jeg et portrettmotiv? Portrettmodus Hvordan tar jeg gode landskapsbilder? Landskapmodus Hvordan tar jeg øyeblikksbilder av barna mine? Barnemodus Hvordan ”fryser" jeg et motiv i bevegelse? Sportmodus Hvordan tar jeg nærbilder av små gjenstander? Nærbildemodus Kan jeg ha kveldsbakgrunn på portrettbildene? Nattportrett-modus
Hvordan endrer jeg kamerainnstillinger ved hjelp av fotoinfor­masjonsskjermen?
Hvordan tar jeg mange bilder i rask rekkefølge? Kan jeg ta selvportrett? 33 Finnes det en fjernkontroll til dette kameraet? 33 Hvordan justerer jeg eksponeringen? Eksponering; modusene P, S, A, og M 39
Hvordan ”fryser" jeg motiver i bevegelse, eller gjør de uskarpe? Hvordan gjør jeg bakgrunnsdetaljer uskarpe? Kan jeg gjøre bilder lysere eller mørkere? Eksponeringskompensasjon 47 Hvordan bruker jeg tidseksponering? Langtidseksponeringer 44
Hvordan bruker jeg blitsen?
Hvordan unngår jeg at blitsen avfyres? Hvordan unngår jeg røde øyne? Reduksjon av rød øyerefleks 35 Kan jeg ta bilder i svakt lys uten blitsen? ISO-følsomhet 37
Kan jeg kontrollere fokuseringen på kameraet? Autofokus 23
Hvordan fokuserer jeg på et motiv i bevegelse? Fokusmodus 23 Hvordan velger jeg hvor kameraet skal fokusere? Fokusområde 25
Kan jeg endre komposisjon etter fokuseringen? Fokuslås 26 Hvordan forbedrer jeg bildekvaliteten? Hvordan tar jeg større bilder? Hvordan får jeg plass til flere bilder på minnekortet? Kan jeg ta bilder for e-post i en mindre størrelse?
Moduser for Digitale Vari-programmer
18
19
Fotoinformasjonsskjerm 22
32
Fotomodus
S
-modus (lukkerprioritert automatikk)
A
-modus (blenderprioritert automatikk)
Blitsfotografering, blitsmodus 34Kan blitsen utløses automatisk når det er nødvendig?
Bildekvalitet og-størrelse 29–30
41 42
viii Stikkordregisteret for spørsmål og svar (Q&A Index)
Vise, skrive ut og retusjere bilder
Spørsmål Nøkkelfrase Side
Kan jeg vise bildene mine på kameraet? Kameraets avspillingsmodus 50 Kan jeg vise mer informasjon om bilder? Fotoinformasjon 51 Hvorfor blinker deler av bildene? Fotoinformasjon, det viktigste 52 Hvordan kvitter jeg meg med uønskede bilder? Slette individuelle bilder 54 Kan jeg slette flere bilder på en gang? Slett 65 Kan jeg zoome inn på bilder for å kontrollere at de er i fokus? Avspillingszoom 53 Kan jeg gjøre noe for å hindre at bilder slettes ved et uhell? Beskytte 54 Finnes det et automatisk avspillingsalternativ (”lysbildefremvis-
ning”)? Kan jeg vise bildene mine på TV-skjermen? TV-avspilling 62 Hvordan kopierer jeg bilder til datamaskinen? Koble til en datamaskin 55 Hvordan skriver jeg ut bilder? Skrive ut bilder 57
Kan jeg skrive ut bilder uten en datamaskin? Skrive ut via USB 57
Kan jeg skrive ut datoen på bildene?
Hvordan får jeg profesjonelle utskrifter? Utskriftsbestilling 61 Hvordan fremhever jeg skyggedetaljer? D-lighting 90 Kan jeg få bort røde øyne? Rød øye-korrigering 91 Kan jeg beskjære bildene mine på kameraet? Beskjæring 91 Kan jeg lage en svart/hvitt-kopi av et bilde? Monokrom 92 Kan jeg lage en kopi med andre farger? Filtereffekter 92 Kan jeg lage en liten kopi av et bilde? Lite bilde 92 Kan jeg legge to bilder over hverandre for å lage ett bilde? Bildeoverlapping 94
Lysbildefremvisning 67
Tidsstempel, DPOF (Digital Print Order Format)
59, 61
Stikkordregisteret for spørsmål og svar (Q&A Index) ix
Livslang læring
Som et ledd i Nikons policy om livslang læring ved produktstøtte og utdanning, vil du finne kontinuerlig oppdatert informasjon på følgende Internett-områder:
• For brukere i USA: http://www.nikonusa.com/
• For brukere i Europa og Afrika: http://www.europe-nikon.com/support
• For brukere i Asia, Oseania og Midtøsten: http://www.nikon-asia.com/ Disse nettstedene inneholder oppdatert informasjon om produkter, nyttige tips, svar på vanlige spørsmål fra bru­kerne og generelle råd om digital bildebehandling og fotografering. Du kan finne mer informasjon hos den lokale Nikon-representanten. Du finner kontaktinformasjon ved å gå til URL-adressen nedenfor: http://nikonimaging.com/
x

Innledning

Takk for at du valgte et digitalt Nikon D40x speilreflekskamera med utskiftbare objektiver. Denne hånd­boken er skrevet for at du skal få større glede av å fotografere med det digitale Nikon-kameraet. Les denne håndboken grundig før du tar kameraet i bruk, og ha den alltid tilgjengelig når du bruker kameraet.
For å gjøre det enklere å finne informasjonen du trenger, brukes følgende symboler og begreper:
Dette ikonet angir forsiktighetsregler og informa­sjon du må lese før du bruker kameraet, for å unngå at det blir skadet.
Dette ikonet angir merknader og informasjon du bør lese før du bruker kameraet.
Dette ikonet angir innstillinger du kan justere ved å bruke kameramenyene.
Objektiv
Autofokus støttes bare med AF-S-og AF-I-objektiver. I denne håndboken brukes et 18–55 mm f/3,5–5,6 GII ED AF-S DX Zoom Nikkor-objektiv ( 122) som illustrasjon.
Dette ikonet angir tips og tilleggsinformasjon som kan være nyttig når du bruker kameraet.
Dette ikonet angir at du finner mer informasjon andre steder i denne håndboken eller i hurtig-
veiledningen.
Dette ikonet angir innstillinger du kan finjustere på menyen Egendefinerte innstillinger.
쐇쐇쐇 쐋쐋쐋

1. Brennviddeskala 2.
4. Bakre deksel: 8 5. CPU-kontakter: 45 6. A-M-funksjonsbryter: 8, 28
7. Zoomring 8. Fokusring: 28 9. Objektivdeksel
Markeringspunkt for brennviddeskala
쐏쐏쐏쐄쐄쐄쐂쐂쐂쐆쐆쐆쐊쐊쐊쐎쐎쐎
3. Påsettingsmerke: 8
Innledning 1

Bli kjent med kameraet

Bruk litt tid på å bli kjent med kamerakontrollene og-visningene. Det kan være lurt å sette bokmerke i denne delen og slå opp i den mens du leser gjennom resten av håndboken.
Kamerahuset
1 Infrarød mottaker ....................................................................... 33 10 Deksel til tilbehørsskoen........................................................ 99
2 Strømbryter....................................................................................... 4 11 Tilbehørssko til blitsenhet (ekstrautstyr) ...................... 99
3 Utløserknapp ................................................................................ 17 12 (blitsmodus)-knapp .......................................................... 34
4 Knapp for (eksponeringskompensasjon) ............ 47 (blitskompensasjon)-knapp .....................................48
(blenderåpning)-knapp .................................................. 43
Blitskompensasjon..................................................................... 48
5 (fotoinformasjon)-knapp ............................................... 22 15 Videokontakt................................................................................. 62
z (nullstilling)-knapp ............................................................... 38
6 AF-hjelpelys.................................................................................... 23 17 USB-kontakt ........................................................................... 55, 58
Selvutløserlys ................................................................................ 33
Lampe for reduksjon av rød øyerefleks.........................35 (funksjon)-knapp ............................................................... 77
7 (fokalplanmerke) ................................................................. 28 19 Utløserknapp for objektivet.................................................... 8
8 Programhjul ......................................................................................4 20 Påsettingsmerke til objektiv ................................................... 8
9 Innebygd blits............................................................................... 34
13 Hull for bærestropp...................................................................... 7
14 Deksel for kontakt .......................................................55, 58, 62
16 Nullstillingsbryter.....................................................................108
18 (selvutløser)-knapp............................................................ 33
2 Innledning: Bli kjent med kameraet


6 Hull for bærestropp...................................................................... 7
7 Multivelger
*
8 Deksel for minnekortspor ..................................................... 12
9 (slett)-knapp ................................................................... 20, 54
10 Lampe for minnekortaktivitet............................................. 12
11 Deksel for strømkontakt (ekstrautstyr)........................103
12 Lås for batterideksel.................................................................. 10
13 Batterideksel........................................................................10, 103
14 Stativhull
15 Skjerm................................................................................... 6, 50, 82
16 (avspillingszoom) ................................................................ 53
(innstilling)-knapp ............................................................ 22
z (nullstilling)-knapp............................................................... 38
17 (miniatyr)-knapp .................................................................. 52
1 DK-16 øyemusling for søkerokular......................................7 (hjelp)-knapp
2 Søkerokular................................................................................ 5, 14 18 (meny)-knapp ........................................................................ 63
3 Diopterjustering.......................................................................... 14 19 (avspilling)-knapp ....................................................... 20, 50
4 (AE-L-/AF-L)-knapp ...................................................... 46, 77
(beskyttelse)-knapp........................................................... 54
5 Kommandohjul......................................................................... 115
* Multivelger
Multivelgeren brukes til å navigere i menyene og til avspilling.
Vis mer fotoi nformasjon Avspilling ( 51)
Flytt markøren opp Menyer/fotoinformasjon ( 22, 63)
Trykk opp
Vis forrige foto
Trykk til høyre
Tilbake til forrige meny
Avbryt
Try kk til
venstre
Try kk ned
Vis mer fotoi nformasjon Velg
Flytt markøren ned
Hjelp
Hvis du vil vite mer om gjeldende modus eller menyelement, trykker du på ­knappen. Hjelp vises på skjermen når du trykker på -knappen. For å rulle ned­over skjermen trykker du opp eller ned på multivelgeren. Et blinkende -ikon angir at du kan vise hjelp om en feil eller et annet problem på skjermen, ved å trykke på -knappen.
Innledning: Bli kjent med kameraet 3
Vis neste foto
Vis undermeny
Retusjer bildet ( 89)
Programhjulet
D40x-kameraet inneholder følgende tolv fotomodi:
Avanserte moduser (Eksponeringsmoduser)
Velg disse modusene for å få full kontroll over kamerainnstillingene.
P— Programmed auto (Programautomatikk): 40 S —Shutter-priority auto (Lukkerprioritert automatikk): 41
A— Aperture-pr iority auto (Blenderprioriter t automatikk): 42
M —Manual (Manuell): 43
Pek-og-skyt-moduser (Digitale Vari-programmer)
Når du velger et Digitalt Vari-program, blir innstillingene automatisk optimalisert til det valgte moti­vet, noe som gjør kreativ fotografering så enkelt som å rotere programhjulet.
—Auto: 15 —A uto (flash off (blits av)): 18 — Portrait (Portrett): 18 — Landscape (Landskap): 18
— Child (Barn): 19 — Sports (Sport): 19 — Close up (Nærbilde): 19 — Night portrait (Nattportrett): 19
Strømbryteren
Strømbryteren brukes for å slå kameraet på og av.
Av
4 Innledning: Bli kjent med kameraet
Søkerdisplayet
1
2 3 54 6 7 8 9 10 11
12
13
14
15 16
1 Fokusklammer (fokusfelt)....................... 14, 16, 24, 25, 26 10 Antall gjenværende eksponeringer ..................... 15, 116
2 Fokusindikator.......................................................................16, 26 Antall bilder som gjenstår før
3 Fokusområdevisning................................ 14, 16, 24, 25, 26
minnebufferen er full..................................................... 32, 116
AF-områdemodus ......................................................................24 Registrering av forvalgt hvitbalanseverdi ....................71
4 Autoeksponeringslås (AE-lås)..............................................46 Verdi for eksponeringskompensasjon ...........................47
5 Indikator for fleksiprogram....................................................40 Verdi for blitskompensasjon.................................................48
6 Lukkerhastighet .................................................................. 39–44 Indikator for PC-tilkobling .....................................................56
7 Blenderåpning (f-nummer).......................................... 39–44 Modusindikator for referansebilde for
8 Indikator for blitskompensasjon.....................48, 78, 101
støvfjerning.....................................................................................87
9 Indikator for eksponeringskompensasjon...................47 11 Blits klar-indikator .......................................................................17
12 Batteriindikator.............................................................................15
13 Elektronisk-analog eksponeringsvisning......................43
Eksponeringskompensasjon................................................47
14 Indikator for ISO AUTO.....................................................37, 76
15 ”K” (vises når antall gjenværende bilder er
over 1000 eksponeringer)
16 Varselindikator ......................................................................3, 111
Søkeren
Reaksjonstiden og lysstyrken i søkeren kan variere med temperaturen. Dette er normalt og tyder ikke på funksjonsfeil.
Minnekort med stor kapasitet
Når det er nok minne igjen på minnekortet til å ta tusen eller flere bilder med gjel­dende innstillinger, vises antall gjenværende eksponeringer i tusen, rundet ned til nærmeste hundre. (Hvis det for eksempel er plass til omtrent 1160 eksponeringer, vises eksponeringsantallet som 1,1K)
Innledning: Bli kjent med kameraet 5
Fotoinformasjonsskjerm
Hvis du vil vise kamerainnstillingene, trykker du på -knappen. Følgende fotoinformasjon vises på skjermen. Se side 22 hvis du vil ha mer informasjon om å endre kamerainnstillingene.
1
5
2
3
6
4
7
8
9
10
11
25
1 Fokusområdevisning.................................14, 16, 24, 25, 26 13 Lysmålingsmetode.................................................................... 45
AF-områdemodus...................................................................... 24
14 AF-områdemodus ..................................................................... 24
2 Lukkerhastighet...................................................................39–44 15 Fokusmodus.................................................................................. 23
3 Elektronisk-analog eksponeringsvisning..................... 43 16 Fotograferingsmodus.............................................................. 32
Eksponeringskompensasjon ............................................... 47
17 ISO-følsomhet .............................................................................. 37
4 Blenderåpning (f-nummer)..........................................39–44 18 Hvitbalansemodus .................................................................... 49
5 Modus...................................................................................................4 19 Bildestørrelse................................................................................. 30
6 Lukkerhastighet-visning 20 Bildekvalitet .................................................................................. 30
7 Blenderåpning-visning 21 Batteriindikator ............................................................................ 15
8 Verdi for blitskompensasjon ................................................ 48 22 Indikator for pipesignal .......................................................... 74
9 Blitsmodus......................................................................................35 23 Optimalisere bildeindikator ................................................. 68
10 Verdi for eksponeringskompensasjon ...........................47 24 Indikator for automatisk ISO-følsomhet .............. 37, 76
11 Hjelpindikator..................................................................................3 25 Indikator for manuell blitskontroll ...................................78
12 Antall gjenværende eksponeringer..................... 15, 116 Blitskompensasjonsindikator for
Registrering av forvalgt hvitbalanseverdi.................... 71
blits (ekstrautstyr).....................................................................101
Indikator for PC-modus .......................................................... 56
Merk: Visningen ovenfor vises når Graphic (Grafisk) er valgt for Info display format (Format for infoskjerm). Se side 81 hvis du vil se andre visningsformat.
22212324
20
19
18
17
16
15
14
13
12
Visning av lukkerhastighet og blenderåpning
Disse visningene gir en visuell indikasjon på lukkerhastighet og blenderåpning.
Høy lukkerhastighet, stor blenderåpning
Langsom lukkerhastighet, liten blenderåpning
(lavt f/-nummer)
6 Innledning: Bli kjent med kameraet
(høyt f/-nummer)
Tilbehør som følger med
Søkerdiopteret DK-5
Fest søkerdiopteret DK-5 hvis du skal fotografere med selvutløser ( 33) eller fjernkontroll ( 33). Før du fester DK-5 eller annet søkertilbehør (
102), fjerner du søkerdiopteret DK-16. Hold kameraet fast når du tar av søkerdiopteret.
Bærestroppen til kameraet
Fest bærestroppen som vist nedenfor.
Hurtigladeren MH-23 ( 122)
Hurtigladeren MH-23 brukes til det medfølgende EN-EL9-batteriet.
LADE-lampen Støpsel til strømadapter
Strøminngang Veggstøpsel (fasongen kan variere, avhengig av salgs-
land)
Oppladbart EN-EL9 litiumion-batteri ( 103, 121)
EN-EL9-batteriet brukes til D40x-kameraet.
Bruk av oppladbare litiumionbatterier fra leverandører som ikke har det holografi-
Negativ pol
Signalkontakt
Positiv pol
Batteripoldeksel
ske Nikon-merket vist ovenfor, kan påvirke kameraets normale funksjon eller resul­tere i at batteriene overopphetes, tar fyr, sprekker eller lekker.
Innledning: Bli kjent med kameraet 7

De første trinnene

Montere et objektiv
Autofokus støttes bare med AF-S-og AF-I-objektiver. Du må passe på at det ikke kommer støv i kame­raet når du skifter ut objektiver.
Slå av kameraet, og ta av kamerahusdekselet.
1
Ta av objektivets bakre deksel.
Plasser objektivet i kameraets bajonettfatning og roter objektivet i
2
vist retning til det festes på plass med et klikk, mens du justerer påset­tingsmerket på objektivet etter påsettingsmerket på kamerahuset.
Hvis objektivet er utstyrt med en A-M- eller M/A-M-bryter, velger du A (autofokus) eller M/A (autofokus med manuell prioritering).
Demontere objektiver
Pass på at kameraet er slått av når du tar av eller bytter objektiver. Trykk på og hold nede utløserknappen for objektivet mens du dreier det med urviseren for å ta det av. Når du har fjernet objektivet, setter du på objektivets bakre deksel og kamera­husdekselet.
Blenderring
Hvis objektivet har en blenderring, låser du blenderåpningen på minimumsinnstillingen (høyeste f-nummer). Se håndboken for objektivet hvis du vil ha mer informasjon.
8 Innledning: De første trinnene
Lade opp og sette inn batteriet
Det medfølgende EN-EL9-batteriet er ikke ladet ved levering. Lad batteriet ved hjelp av den medføl­gende hurtigladeren MH-23, som beskrevet nedenfor.
Lad batteriet.
1
1.1 Ta av batteripoldekselet.
1.2 Koble strømkabelen til laderen, og sett støpselet i stikkontakten.
1.3
Sett batteriet i laderen. riet lades. Det tar omtrent 90 minutter å lade et utladet batteri helt opp.
CHARGE
(LADE)-lampen blinker mens batte-
1.4 Batteriet er oppladet når CHARGE
Ta batteriet ut av laderen, og trekk ut laderen.
Batteriet og laderen
Les og følg advarslene og anvisningene på side ii–iii og 106 sjoner fra batteriprodusenten.
Ikke bruk batteriet i omgivelsestemperaturer under 0°C eller over 40°C. Når batteriet lades opp, må temperaturen ligge på mellom 5 og 35°C. For å oppnå beste resultat, bør du lade batteriet med en temperatur på over 20°C. Bat­terikapasiteten kan reduseres hvis batteriet lades eller brukes i lavere temperaturer.
(LADE)
-lampen slutter å blinke.
107 i denne håndboken og eventuelle advarsler og instruk-
Innledning: De første trinnene 9
Sett inn batteriet.
2
2.1 Når du har kontrollert at strømbryteren er av, åpner du batteri-
dekselet.
2.2 Sett inn et helt oppladet batteri som vist til høyre. Lukk batteri-
dekselet.
Ta ut batte riet
Slå av kameraet før du tar ut batteriet. Når batteriet ikke er i bruk, setter du på batteripoldekselet for å forhindre at batteriet kortslutter.
10 Innledning: De første trinnene
Grunnleggende oppsett
2
3
6
8
9
Første gang du slår på kameraet, vises dialogboksen for valg av språk på skjermen, som vist i trinn 1. Følg trinnene under for å velge språk og angi klokkeslett og dato. Du kan ikke ta noen bilder før du har stilt klokken på kameraet.
1
Slå på kameraet. Velg språk.
4
Vis kart over verdens tidssoner.* Velg lokal tidssone.
* UTC (Feltet UTC) viser tidsforskjellen mellom en valgt tidssone og koordinert universaltid (UTC) i timer.
5
Vis alternativer for sommertid. Fremhev On (På) hvis det er sommertid.
7
Vis datomenyen. Trykk til venstre eller høyre på multivelgeren for å
Avslutt og gå til fotomodusen.
Bruke kameramenyene
Språkmenyen vises automatisk bare første gang du slår på kameraet. Se Menyveiviseren ( 63) hvis du vil ha mer informasjon om vanlig menybetjening.
velge element, og trykk opp eller ned for å endre.
Bruk alternativet World time (Verdenstid) i oppsett­menyen ( 83) hvis du vil nullstille klokken på kame­raet, velge en ny tidssone, slå sommertid på eller av eller velge rekkefølgen du vil vise år, måned og dato.
Innledning: De første trinnene 11
Sette inn minnekort
Kameraet lagrer bilder på Secure Digital (SD)-minnekort (fås kjøpt separat). Se “Godkjente minnekort” hvis du vil ha informasjon om godkjente minnekort ( 102).
Sett inn et minnekort.
1
1.1 Slå av kameraet og åpne dekselet til kortet før du setter inn eller
tar ut minnekort.
1.2 Skyv minnekortet inn som vist til høyre til det festes på plass
med et klikk. Lampen for minnekortaktivitet lyser i omtrent et sekund. Lukk dekselet for minnekortet.
Front
Ta ut minnekort
1. Kontroller at lampen for minnekortaktivitet er av.
2. Slå av kameraet, og åpne dekselet for minnekort.
3. Try kk ko rtet inn for å løse det ut (
c). Deretter kan du ta kortet ut for hånd (d).
12 Innledning: De første trinnene
Minnekort må formateres i kameraet før første gangs bruk. Merk at når du formaterer et minne-
2
kort, slettes alle bildene og eventuelle andre data det inneholder. Pass på at du kopierer alle data­ene du vil beholde, til en annen lagringsenhet før du formaterer kortet.
2.1 2.2
Slå på kameraet. Vis menyer.*
* Hvis menyelementet er fremhevet, trykker du til venstre på multivelgeren for å fremheve ikonet for den
gjeldende menyen.
2.3 2.4
Fremhev . Plasser markøren i oppsettmenyen.
2.5 2.6
Fremhev Format memory card
(Formater minnekortet).
Vis alternativene.
2.7 2.8
Fremh ev Ye s (Ja). Kortet formateres. Ikke slå av kameraet eller ta ut
Format memory card (Formatere minnekortet)
Bruk kameraets alternativ Format memory card (Formater minnekortet) til å formatere minnekort. Kortets ytelse kan reduseres hvis det formateres i en datamaskin.
Bryteren for skrivebeskyttelse
SD-kort er utstyrt med en bryter for skrivebeskyttelse som hindrer tap av data. Når denne bryteren er i ”låse”-posisjon, vil kameraet vise en advarsel om at bilder ikke kan tas eller slettes, og minnekortet kan ikke formateres.
minnekortet eller batteriet før formateringen er
fullført og oppsettmenyen vises.
Bryter for skrivebeskyttelse
Innledning: De første trinnene 13
Justere søkerens fokus
Du komponerer bilder i søkeren. Kontroller at søkeren er i skarp fokus før du tar bilder. Du kan justere søkeren ved å fjerne objektivdekselet, og der­etter flytte kontrollen for diopterjustering opp og ned til fokusklammene er i skarp fokus. Når du håndterer diopterjusteringskontrollen med øyet inntil søkeren, må du passe på at du ikke får fingrene eller fingerneglene dine i øyet.
Fokusklammer
Automåler av
Ved standardinnstillingene slås søkeren og fotoinformasjonsskjermen av hvis ingen operasjoner utføres i omtrent åtte sekunder (automåler av). Dette reduserer belastningen av batteriet. Trykk utløseren halvveis ned for å aktivere visningen i søkeren igjen ( 17).
8s
Eksponeringsmålere på Eksponeringsmålere av Eksponeringsmålere på
Tidsrommet før eksponeringsmålerne slås av automatisk, kan justeres ved å bruke Egendefinert innstilling 15 (Auto off timers (Timer for auto av); 78).
14 Innledning: De første trinnene

Opplæring

Fotografering og avspilling
"Pek-og-skyt"-fotografering ( -modus)
Denne delen tar for seg hvordan du tar bilder i (auto)-modus, en automatisk ”pek-og-skyt"-modus der mesteparten av innstillingene kontrolleres av kameraet i samsvar med fotograferingsforholdene.
Slå på kameraet.
1
1.1 Ta av objektivdekselet, og slå på kameraet. Skjermen slås på og
søkerskjermen lyser.
1.2 Hvis skjermen er av, trykker du på -knappen for å vise fotoin-
formasjon. Kontroller batterinivået som forklart nedenfor.
Skjerm Søkeren Bes krivelse
Batteriet er helt oppladet. Batteriet er delvis utladet.
Batteriet er nesten utladet. Batteriet må snart lades.
(blinker) (blinker)
Hvis fotoinformasjonen ikke vises når du trykker på -knappen, er batteriet utladet. Lad batteriet.
Utløseren er deaktivert. Lad batteriet.
1.3 Antall bilder som kan lagres på minnekortet, vises i fotoinforma-
sjonsskjermen og søkeren. Kontroller hvor mange eksponeringer som gjenstår.
Hvis det ikke er nok minne til å lagre flere bilder med gjeldende innstillinger, blinker skjermen som vist til høyre. Du kan ikke ta flere bilder før du har byttet minnekortet eller slettet bilder ( 20, 65).
Roter programhjulet til (automodus).
2
Opplæring: “Pek-og-skyt”-fotografering ( -modus) 15
Du komponerer bilder i søkeren.
3
3.1 Hold kameraet som vist.
Holde kameraet
Hold håndtaket i høyre hånd og la kamerahuset eller objektivet hvile i venstre hånd. Støtt albuene forsiktig mot kroppen, og plasser den ene foten litt foran den andre for å holde overkroppen i ro.
3.2 Komponer et bilde i søkeren med hovedmotivet plassert i ett av
de tre fokusområdene.
Bruke et zoomobjektiv
Bruk zoomringen til å zoome inn motivet slik at det fyller en større del av bildefeltet, eller zoom ut for å øke det synlige feltet i det ferdige bildet (velg større brennvidde for å zoome inn, og mindre brennvidde for å zoome ut).
Fokusområde
Zoom inn
Zoome ut
Fokuser og ta bilde.
4
4.1 Trykk utløseren halvveis ned. Kameraet velger automatisk det
fokusområdet som inneholder motivet som er nærmest kame­raet, og fokuserer på dette motivet. Hvis motivet er mørkt, kan det hende at AF-hjelpelyset tennes for å støtte fokuseringen og blitsen spretter opp. Skjermen slås av.
Når fokuseringen er fullført, blir det valgte fokusområdet fremhe­vet, du hører en pipelyd og fokusindikatoren (z) vises i søkeren. Antall eksponeringer som kan lagres i minnebufferen (“r”; 32), vises i søkeren når du trykker utløseren halvveis ned.
16 Opplæring: “Pek-og-skyt”-fotografering ( -modus)
4.2 Trykk utløserknappen helt ned i en jevn bevegelse for å utløse
lukkeren og ta bildet. Lampen for minnekortaktivitet ved siden av kortspordekselet lyser. Ikke løs ut minnekortet eller fjern eller
koble fra strømkilden før lampen er slukket og bildet er tatt.
Når fotograferingen er ferdig, slår du av kameraet.
5
Utløserknappen
Kameraet har en totrinns utløserknapp. Kameraet fokuserer og skjermen slås av når du trykker utløseren halvveis ned. Hvis motivet er stillestående (eller hvis enkelt-servo autofokus er valgt i modusene P, S, A eller M 23), hører du en pipelyd og fokus låses. Trykk utløseren helt ned for å ta bildet.
Fokuser Ta bilde
Den innebygde blitsen
Hvis mer belysning er nødvendig for å få korrekt eksponering i -modus, vil den innebygde blitsen stilles inn automatisk når utløseren er trykt halvveis ned (hvis du vil unngå at blitsen avfyres i lav belysning, velger du Auto-modus (blits av)). Blit­sens avstandsområde varierer i henhold til blenderåpningen og ISO-følsomheten ( 117); fjern objektivdekselet når du bruker blitsen. Hvis blits er nødvendig, kan bilder bare tas når indikatoren ( ) viser at blitsen er klar. Hvis du ikke kan ta bildet og indikatoren ikke vises, fjerner du fingeren fra utløserknappen og prøver igjen.
Ta blitsen ned i lukket stilling ved å trykke den forsiktig ned til den går i lås med et klikk. Dermed sparer du strøm når du ikke bruker den. Se side 34 hvis du vil ha mer informasjon om bruk av blitsen.
Opplæring: “Pek-og-skyt”-fotografering ( -modus) 17

Kreativ fotografering (Digitale Vari-programmer)

D40x-kameraet tilbyr syv Digitale Vari-programmoduser i tillegg til . Valg av program optimaliserer automatisk innstillingene slik at det passer det valgte motivet, og gjør kreativ fotografering så enkelt som å dreie programhjulet.
Modus Beskrivelse
Auto (flash off (blits av)) For bilder som ikke bruker blitsen. Portrait (Portrett) For portretter. Landscape (Landskap) For naturlige og skapte landskap. Child (Barn) For bilder av barn. Sports (Sport) For motiver i bevegelse. Close up (Nærbilde) For nærbilder av blomster, insekter og andre små gjenstander. Night portrait (Nattportrett) For portretter tatt i svak belysning.
Slik tar du bilder i Digitale Vari-programmoduser:
Roter programhjulet for å velge en Digital Vari-programmodus.
1
Komponer et bilde i søkeren, fokuser og ta bildet.
2
Digitale Vari-programmoduser blir beskrevet nedenfor.
Auto (flash off (blits av))
Den innebygde blitsen slås av. Brukes når blitsfotografering er forbudt, til å fotografere barn uten bruk av blits eller for å fange inn naturlig lys i svak belysning. Kameraet velger det fokusområdet som inneholder det nær­meste motivet. AF-hjelpelyset lyser for å støtte fokuseringen når belysnin­gen er dårlig.
Portrait (Portrett)
Brukes for portretter med myke, naturlige hudtoner. Kameraet velger det fokusområdet som inneholder det nærmeste motivet. Hvis motivet er langt fra bakgrunnen eller du bruker et telefotoobjektiv, blir bakgrunnsde­taljene mykere for å gi komposisjonen dybdefornemmelse.
Landscape (Landskap)
For klare landskapsbilder. Kameraet velger det fokusområdet som inne­holder det nærmeste motivet, og den innebygde blitsen og AF-hjelpely­set slås av automatisk.
18 Opplæring: Kreativ fotografering (Digitale Vari-programmer)
Child (Barn)
Bruk til å ta øyeblikksbilder av barn. Klær og bakgrunnsdetaljer vises klart mens hudtoner blir myke og naturlige. Kameraet velger det fokusområdet som inneholder det nærmeste motivet.
Sports (Sport)
Høye lukkerhastigheter fryser bevegelse for dynamiske sportsbilder der hovedmotivet er klart fremhevet. Kameraet fokuserer kontinuerlig når utløseren er trykket halvveis inn, og finner motivet i det midtre fokusom­rådet. Hvis motivet beveger seg ut av det midtre fokusområdet, vil kame­raet fortsette å fokusere basert på informasjon fra andre fokusområder. Utgangsfokusområde kan velges med multivelgeren. Den innebygde blitsen og AF-hjelpelyset slås av automatisk.
Close up (Nærbilde)
For nærbilder av blomster, insekter og andre små gjenstander. Kameraet fokuserer automatisk på motivet i det midterste fokusområdet. Andre fokusområder kan velges ved å bruke multivelgeren. Bruk av stativ anbe­fales for å unngå uskarphet.
Night portrait (Nattportrett)
For å skape en naturlig balanse mellom hovedmotivet og bakgrunnen for portretter som tas i svak belysning. Kameraet velger det fokusområdet som inneholder det nærmeste motivet. Bruk av stativ anbefales for å unngå uskarphet.
Den innebygde blitsen
Hvis mer belysning er nødvendig for å få korrekt eksponering i -, -, -, eller -modus, blir den innebygde blitsen stilt inn automatisk når utløseren er trykt halvveis ned. Hvis du vil ha mer informasjon om å velge blitsmo­dus, leser du ”Bruke den innebygde blitsen”, ( 34).
Opplæring: Kreativ fotografering (Digitale Vari-programmer) 19

Enkel avspilling

Bildene vises automatisk på skjermen når du har tatt dem. Batterinivået og antall gjenværende eksponeringer vises også.
Hvis ingen bilder vises på skjermen, kan det siste bildet vises ved å trykke på -knappen, ( 50).
Du kan vise flere bilder ved å rotere kommandohjulet eller trykke til høyre eller venstre på multivelgeren.
Når du vil avslutte avspillingen og gå tilbake til fotograferingsmodus, tryk­ker du utløseren halvveis ned.
Slette uønskede bilder
Trykk på -knappen hvis du vil slette bildet som vises på skjermen. Det vises en bekreftelsesdialogboks. Trykk på -knappen på nytt hvis du vil slette bildet og gå tilbake til avspilling. Trykk på -knappen hvis du vil avslutte uten å slette bildet.
20 Opplæring: Enkel avspilling

Referanse

Denne delen bygger videre på opplæringen og handler om mer avanserte alternativer for fotografe­ring og avspilling.
Mer om fotografering (alle moduser): 22
Bruke fotoinformasjonsskjermen Fotoinformasjonsskjermen: 22
Ta bilde av et motiv i bevegelse eller fokusere manuelt
Justere bildekvalitet og-størrelse
Ta ett bilde av gangen, ta mange bilder på en gang i serie, eller bruke selvutløseren eller en fjernkontroll
Bruke den innebygde blitsen
Øke ISO-følsomheten når lysforholdene er dårlige
Gjenopprette standardinnstillingene
Bildekvalitet og-størrelse: 29
Fotograferingsmodus: 32
Bruke den innebygde blitsen: 34
Nullstilling med to knapper: 38
Modusene P, S, A og M: 39
La kameraet velge lukkerhastighet og blenderåpning
Fryse motiver i bevegelse eller gjøre dem uskarpe Modus S (lukkerprioritert automatikk): 41
Velge om du vil gjøre bakgrunnsdetaljer uskarpe
Velge lukkerhastighet og blenderåpning manuelt
Velge hvordan kameraet skal måle eksponering, låse eksponering, justere eksponering og blitsverdi
Få fargene til å se naturlige ut Ta bilder under uvanlige lysforhold
Les Menyveiviseren hvis du vil ha mer informasjon om andre handlinger som bare kan utføres i modusene P, S, A og M, for eksempel egendefinere skarphet, kontrast, fargemetning og nyanse (”Optimaliser bilde”, 68, 69).
Modus P (programautomatikk): 40
Modus A (blenderprioritert automatikk): 42
Modus M (Manuell): 43
Mer om avspilling: 50
Vise bilder på kameraet
Du finner andre avspillingsalternativer i Menyveiviseren ( 65–67).
Vise bilder på kameraet: 50
Koble til en datamaskin, skriver eller TV: 55
Kopiere bilder til en datamaskin
Skrive ut bilder
Vise bilder på TV
Koble til en datamaskin: 55
Fokus: 23
ISO-følsomhet: 37
Eksponering: 45
Hvitbalanse: 49
Skrive ut bilder: 57
Vise bilder på TV: 62
Referanse 21

Mer om fotografering (alle moduser)

2
3
6

Fotoinformasjonsskjermen

Hvis du trykker på -knappen, vises fotoinformasjon på skjermen. Du kan også vise fotoinformasjon ved å trykke på i fotomodus, på i modusene P, S eller A, på / (hvis ikke hvitbalanse er valgt for Egendefi- nert innstilling 11 i Digitale vari-programmodus; 77), eller ved å trykke på når blitsen er aktivert. Fotoinformasjon vises også etter at utløserk­nappen er utløst når On (På) er valgt for Auto shooting info (Automatisk fotoinformasjon) ( 83), og rett etter at kameraet er slått på. Hvis du vil skjule fotoinformasjonen, trykker du på -knappen igjen. Visningsforma­tet avhenger av alternativet som er valgt for Info display format (Format for infoskjerm) i oppsettmenyen ( 81).
-knappen kan brukes til å endre innstillingene som vises på fotoinfor-
masjonsskjermen.
1
Vis fotoinformasjonen. Valgt innstilling fremheves.
Fremhev ønsket innstilling. Innstillinger som ikke er tilgjengelige i gjeldende modus, vises i grått og kan ikke velges.
4 5
Vis alternativene for den fremhevede innstillingen. Fremhev ønsket alternativ.
* Trykk på for å gå tilbake til trinn 3 uten å endre innstillingen.
7
Velg alternativet. Gjenta trinn 3–6 for å endre andre inn-
stillinger, eller trykk på for å gå tilbake til trinn 1.
22 Referanse: Mer om fotografering (alle moduser)/Fotoinformasjonsskjermen
Ta bilder. Skjermen slås av mens du trykker på
*
utløseren.

Fokus

Fokus kan justeres automatisk (se “Fokusmodus” nedenfor) eller manuelt ( 28). Brukeren kan også velge fokusområdet for automatisk eller manuell fokus ( 24, 25), eller bruke fokuslås til å fokusere og komponere bilder på nytt etter fokusering ( 26).
Fokusmodus
Kontroller som brukes
Velg hvordan kameraet fokuserer. AF-S og AF-C er bare tilgjengelig i modusene P, S, A og M.
Fokusmodus Beskrivelse
Auto-servo AF
AF-A
(standardinnstilling)
AF-S Enkeltbilde-AF For stillestående motiver. Fokus låses når du trykker utløseren halvveis ned.
AF-C Kontinuerlig AF
MF Manuell fokus Brukeren fokuserer manuelt ( 28).
Kameraet velger automatisk enkeltbilde-autofokus når motivet er stillestående, og kon­tinuerlig autofokus når motivet er i bevegelse.
For motiver i bevegelse. Kameraet fokuserer kontinuerlig mens utløseren trykkes halv­veis ned. Lukkerresponsen blir prioritert, noe som betyr at utløseren noen ganger utlø­ses før fokusindikatoren (z) vises i søkeren.
AF-hjelpelyset
Hvis motivet er dårlig belyst, tennes AF-hjelpelyset automatisk når utløseren tryk­kes halvveis ned. AF-hjelpelyset lyser ikke i kontinuerlig AF eller manuell fokusmo­dus, i modusene , eller hvis det midtre fokusområdet ikke er valgt eller hvis Off (Av) er valgt som egendefinert innstilling 9 (AF assist (AF-hjelp)). Fokuserings­lyset har en rekkevidde på ca. 0,5–3,0m. Når du bruker fokuseringslyset, bør du bruke et objektiv med en brennvidde på 24–200 mm, og fjerne objektivdekselet.
2— Focus mode (Fokusmodus) ( 75)
Fokusmodus kan også velges fra menyen Egendefinerte innstillinger.
Referanse: Mer om fotografering (alle moduser)/Fokus 23
AF-områdemodus
Kontroller som brukes
Velg hvordan fokusområdet velges i autofokusmodus. Denne innstillingen har ingen effekt i manuell fokusmodus.
Alternativ Beskrivelse
Closest subject
(Nærmeste motiv)
Dynamic area
(Dynamisk område)
Single area
(Enkeltområde)
Kameraet velger automatisk fokusområdet hvor motivet er nærmest kameraet. Standard for modusene
Fotografen velger fokusområde manuelt, men hvis motivet forlater valgt fokusområde bare for et kort øyeblikk, vil kameraet fokusere basert på informasjon fra andre fokusområder. Bruk til motiver med uberegnelige bevegelser. Valgt automatisk når programhjulet roteres til .
Brukeren velger fokusområde ved hjelp av multivelgeren. Kameraet fokuserer bare på moti­vet i det valgte fokusområdet. Bruk til stillestående motiver. Valgt automatisk når programhju­let roteres til .
P, S, A
og M; automatisk valgt når programhjulet roteres til , , , , eller .
Informasjon i søkeren
AF-områdemodus vises i søkeren som følger:
Nærmeste motiv Dynamisk område Enkeltområde
3— AF-area mode (AF-områdemodus) ( 75)
AF-områdemodus kan også velges fra menyen Egendefinerte innstillinger.
24 Referanse: Mer om fotografering (alle moduser)/Fokus
Valg av fokusområde
På D40x kan du velge mellom tre fokusområder. Kameraet velger ved standardinnstillinger fokusom­råde automatisk, eller det fokuserer på motivet i det midterste fokusområdet. Imidlertid kan fokusom­rådet også velges manuelt for å komponere bilder med hovedmotivet plassert hvor som helst i bildefeltet.
Ved standardinnstillingene velges fokusområdet automatisk i modu-
1
sene , , , , , , P, S, A og M. Hvis du vil aktivere manuelt fokusvalg i disse modiene, velger du Single area (Enkeltområde) eller Dynamic area (Dynamisk område) for AF-områdemodus i fotoinfor­masjonsskjermen ( 24).
Trykk til venstre eller til høyre på multivelgeren for å fremheve fokus-
2
området i søkeren eller fotoinformasjonsskjermen. Det valgte fokus­området fremheves igjen når utløseren er trykt halvveis ned.
Kontroller som brukes Multivelger
Referanse: Mer om fotografering (alle moduser)/Fokus 25
Fokuslås
Fokuslåsen kan brukes til å endre komposisjonen etter fokusering, slik at det blir mulig å fokusere på et motiv som ikke vil være i et fokusområde i den endelige komposisjonen. Du kan også bruke den når autofokussystemet ikke er i stand til å fokusere ( 27). Enkeltområde eller dynamisk område AF anbe­fales når du bruker fokuslås ( 24).
Fokuslåsen kan brukes med et hvilket som helst fokusområde. Plasser
1
motivet i valgt fokusområde, ( 25) og trykk utløseren halvveis ned for å starte fokuseringen.
Kontroller at fokusindikatoren (z) vises i søkeren. Fokus låses automa-
2
tisk når fokusindikatoren vises, og forblir låst mens utløseren trykkes halvveis ned. Fokus kan også låses ved å trykke på AE-L/AF-L-knappen mens utløseren trykkes halvveis ned. Fokuset forblir låst mens du hol­der knappen AE-L/AF-L nede, selv om du senere flytter fingeren fra utløseren.
Komponer bildet på nytt, og ta deretter bildet.
3
Du kan ikke bruke utløseren til å låse fokus i -modus ( 19), kontinuerlig fotomodus ( 32), eller kontinuerlig servo autofokus ( 23), eller når kontinuerlig servo autofokus er valgt i auto-servo AF (
23). Bruk AE-L/AF-L-knappen til å låse fokus. Ved andre innstillinger forblir fokus låst mellom bildene hvis utløserknappen er trykt halvveis ned.
Kontroller som brukes Utløserknappen/AE-L/AF-L-knappen
12— AE-L/AF-L ( 77)
Dette alternativet kontrollerer virkemåten for AE-L/AF-L-knappen.
26 Referanse: Mer om fotografering (alle moduser)/Fokus
Få gode resultater med autofokus
Autofokus fungerer ikke bra ved forholdene som er oppført nedenfor. Utløseren kan bli deaktivert hvis kameraet ikke klarer å fokusere under disse forholdene, eller det kan hende fokusindikatoren (z) vises og kameraet lager kan­skje en pipelyd, slik at utløseren utløses selv om motivet ikke er i fokus. I slike tilfeller kan du bruke manuell fokus ( 28) eller fokuslåsen ( 26) til å fokusere på et annet motiv på samme avstand og deretter komponere bildet på nytt.
Det er lite eller ingen kontrast mel­lom motivet og bakgrunnen (moti­vet har for eksempel samme farge som bakgrunnen).
Fokusområdet inneholder moti­ver som er i ulike avstander fra kameraet (hvis motivet for eksem­pel er i et bur).
Motivet domineres av regelmessige geometriske mønstre (for eksempel en rad med vinduer i en skyskraper).
Motivet virker mindre enn fokusområ­det (hvis fokusområdet for eksempel inneholder både motiv i forgrunnen og bygninger på avstand).
Fokusområdet inneholder områ­der med lysskarphet i skarp kon­trast (hvis motivet for eksempel er halvt i skygge).
Motivet inneholder mange små detaljer (for eksempel en blomster­eng eller andre motiver som er små eller mangler variasjon i lys­styrke).
Referanse: Mer om fotografering (alle moduser)/Fokus 27
Manuell fokusering
Kontroller som brukes
Bruk dette alternativet når kameraet ikke er i stand til å fokusere korrekt med autofokus. Hvis du vil fokusere manuelt, velger du manuell fokusmo­dus og justerer objektivets fokuseringsring til bildet som vises på mattski­ven i søkeren, er i fokus. Du kan ta bilder når som helst, til og med når bildet ikke er i fokus.
Når du bruker et objektiv med A-M-velger, velger du M når du vil fokusere manuelt. Du kan justere fokus manuelt på objektiver som støtter M/A (autofokus med manuell prioritet) når du stiller objekti­vet på M eller M/A. Du finner flere detaljer i dokumentasjonen til objektivet ditt.
Den elektroniske avstandsmåleren
Hvis objektivet har en maksimal blenderåpning på f/5,6 eller hurtigere, kan du bruke fokusindikatoren i søkeren til å bekrefte om delen av motivet i det valgte fokusområdet er i fokus. Når du har plassert motivet i det aktive fokusområdet, tryk­ker du utløseren halvveis ned og dreier objektivets fokuseringsring til fokusindika­toren (z) vises. Legg merke til at hvis autofokus ikke fungerer bra på et motiv (
27), kan fokusindikatoren vises når motivet ikke er i fokus. Kontroller at bildet i søke­ren er i fokus før du tar bilder.
Fokusplanposisjon
Du finner avstanden mellom motivet og kameraet ved å måle fra fokusplanmerket på kamerahuset. Avstanden mellom objektivets monteringsflens og fokusplanet er 46,5 mm.
28 Referanse: Mer om fotografering (alle moduser)/Fokus

Bildekvalitet og-størrelse

Bildekvaliteten og-størrelsen avgjør hvor mye plass hvert enkelt bilde tar på minnekortet. Større bilder med høyere kvalitet kan skrives ut i større størrelser, men de krever også mer minne. Dermed er det ikke plass til så mange slike bilder på minnekortet.
Bildekvalitet og-størrelse Stor filstørrelse
JPEG Fine
Høy< Bildekvalitet> Lav
JPEG Normal
JPEG Basic
Liten filstørrelse Liten Medium Stor
Liten< Bildestørrelse> Stor
Endringer av bildekvalitet og-størrelse gjenspeiles i antall gjenværende eksponeringer som vist i fotoinformasjonsskjermen og søkeren ( 5, 6). Den omtrentlige maksimale filstørrelsen på enkeltbilder og totale antall bilder som kan tas ved den valgte innstillingen, vises også i fotoinforma­sjonsskjermen mens alternativene for bildekvalitet eller størrelse vises (
30). Den faktiske filstørrelsen og minnekortkapasiteten kan variere. Typiske filstørrelser angis på side
116.
Referanse: Mer om fotografering (alle moduser)/Bildekvalitet og-størrelse 29
Bildekvalitet
Kontroller som brukes
Kameraet støtter følgende alternativer for bildekvalitet (de første fire er oppført i synkende rekkefølge etter bildekvalitet og filstørrelse):
Alternativ Format Beskrivelse
RAW NEF
FINE
NORM
(standard­innstilling)
BASIC
RAW+ B NEF +JPEG Det tas to bilder, ett med innstillingen NEF (RAW) og ett med innstillingen JPEG Basic.
JPEG
Komprimert Raw-data fra bildesensoren lagres direkte på minnekortet. Velg for bilder som skal retusjeres på en datamaskin.
Bilder komprimeres til mindre enn NORM, og gir høyere bildekvalitet. Komprimeringsfor­hold: omtrent 1:4.
Beste valg i de fleste situasjoner. Komprimeringsforhold: omtrent 1:8.
Mindre filstørrelse som passer til e-post eller Internett. Komprimeringsforhold: omtrent 1: 16.
Bildestørrelse
Kontroller som brukes
Bildestørrelsen måles i piksler. Følgende alternativer er tilgjengelige:
Bildestørrelse Størrelse (piksler) Omtrentlig størrelse ved utskrift på 200 dpi
L (standardinnstilling) 3872× 2592 49,2 ×32,9cm
M 2896×1944 36,8× 24,7cm
S 1936 ×1296 24,6× 16,5cm
Merk deg at det aktuelle valget for bildestørrelse ikke påvirker størrelsen av NEF (RAW)-bilder. Når NEF­bilder vises på en datamaskin, er de på 3872×2592 piksler.
30 Referanse: Mer om fotografering (alle moduser)/Bildekvalitet og-størrelse
NEF (RAW)/RAW+B
Du kan vise NEF (RAW)-filer på en datamaskin ved hjelp av Capture NX (tilgjengelig separat; 103) eller program­varen PictureProject, som følger med. NEF (RAW)-bilder kan ikke skrives ut fra de fleste utskriftstjenester eller ved direkte USB-tilkobling. Bruk PictureProject eller Capture NX til å skrive ut NEF (RAW)-bilder. Når bilder som tas med innstillingen RAW +B, vises på kameraet, er det bare JPEG-bildet som vises. Når du sletter bilder som er tatt med denne innstillingen, blir både NEF- og JPEG-bildene slettet.
Capture NX ( 103)
Capture NX (tilgjengelig separat) leter automatisk etter oppdateringer hvis du har Internett-forbindelse ved opp­start. Pass på at du oppdaterer til den siste versjonen før du viser NEF (RAW)-filer.
Filnavn
Bildene lagres som bildefiler med navn etter formen ”DSC_nnnn.xxx”, der nnnn er et firesifret tall mellom 0001 og 9999 som tilordnes automatisk i stigende rekkefølge, og xxx er en av følgende filtyper på tre bokstaver: “NEF” for NEF (RAW)-bilder eller “JPG” for JPEG-bilder. Filer som inneholder referansedata for referansebilde for støvfjerning har filtypen “.NDF” ( 87). NEF- og JPEG-filene som lagres med innstillingen RAW+ B, har samme filnavn, men ulike filtyper. Små kopier som opprettes med alternativet lite bilde i retusjeringsmenyen, har filnavn som begynner på ”SSC_” og ender med forlengelsen ".JPG" (f. eks. "SSC_0001.JPG"), mens bilder som lagres med de andre alternati­vene i retusjeringsmenyen, har filnavn som begynner med "CSC" (f. eks. "CSC_0001.JPG"). Bilder som er tatt med innstillingene Optimize Image (Optimaliser bilde) > Custom (Egendefinert) > Color Mode (Fargemodus) i II (AdobeRGB) ( 69), har navn som begynner med et understrekingstegn (e.g., “_DSC0001.JPG”).
Bildekvalitet ( 30)/bildestørrelse ( 30)
Bildekvalitet og-størrelse kan også stilles ved å brukes alternativene Image quality (Bildekvalitet) og Image size (Bildestørrelse) i fotomenyen.
1 1— /Fn button ( /Fn-knapp) ( 77)
Bildekvalitet og-størrelse kan også stilles ved å bruke kommandohjulet.
Referanse: Mer om fotografering (alle moduser)/Bildekvalitet og-størrelse 31

Fotograferingsmodus

Kontroller som brukes
Fotomodusen bestemmer hvordan kameraet tar bilder: ett av gangen, i kontinuerlig serie, med tids­innstilt utløserforsinkelse eller med en fjernkontroll.
Modus Beskri velse
Enkeltbilde (standardinnstilling)
Kontinuerlig (seriemodus)
10 s
Selvutløser
Fjernkontroll med
2 s
forsinkelse Fjernkontroll med
hurtig respons
11— /Fn button ( /Fn-knapp) ( 77)
Hvis Self-timer (Selvutløser) (standardalternativet) er valgt for Egendefinert innstilling 11 ( /Fn button ( /Fn-knappen)), kan du også velge selvutløsermodus ved å trykke på selvutløserknappen.
Kameraet tar ett bilde hver gang du trykker ned utløseren.
Når du holder utløserknappen nede, tar kameraet opptil 3 bilder per sekund. Bare ett bilde blir tatt hvis blitsen avfyres; velg Automodus (blits av) ( 18) eller slå blitsen av ( 35) for fotografering i serie. Du oppnår den raskeste bildefrekvensen ved å velge manuell fokus ( 28), dreie programhjulet til S eller M og velge en lukkerhastighet på
1
/250s eller raskere ( 41, 43), og bruke standardinnstillinger på alle andre innstillinger.
Bruk til selvportretter eller for å redusere uskarphet som følge av kamerabevegelse (
33). Fjernkontroll ML-L3 er nødvendig (ekstrautstyr). Bruk til selvportretter ( 33).
Fjernkontroll ML-L3 er nødvendig (ekstrautstyr). Bruk for å redusere uskarphet som følge av kamerabevegelse ( 33).
Minnebufferen
Kameraet har en minnebuffer for midlertidig lagring, slik at du kan fortsette å ta bilder mens bildene lagres på min­nekortet. Når bufferen er full, deaktiveres lukkeren helt til nok data har blitt overført til minnekortet, slik at det blir plass til et nytt bilde i bufferen. I kontinuerlig modus fortsetter fotograferingen til opptil 100 bilder, selv om hastig­heten reduseres når bufferen er full. Se tillegget hvis du vil ha informasjon om antall bilder du kan lagre på en min­nebuffer.
Omtrentlig antall bilder du kan lagre i minnebufferen med gjeldende innstillinger, finner du i visningen for eksponeringsantall i søkeren mens du holder utløseren nede.
32 Referanse: Mer om fotografering (alle moduser)/Fotograferingsmodus
Selvutløseren og fjernkontrollen
Selvutløseren eller fjernkontrollen ML-L3 (ekstrautstyr) kan brukes til selvportretter.
Monter kameraet på et stativ, eller plasser kameraet på en stabil, flat
1
overflate.
Velg en av følgende fotomoduser:
2
Modus Beskrivelse
Selvutløser
10 s
Fjernkontroll med
2 s
forsinkelse Fjernkontroll med
hurtig respons
Komponer bildet. Hvis du bruker fjernkontrollen når kameraet er i autofokusmodus, kan du kon-
3
trollere fokus ved å trykke utløseren halvveis ned.
Ta av øyemuslingen til søkerokularet og sett inn den medfølgende
4
øyemuslingen DK-5 som vist. Dette forhindrer at lysinntrenging via søkeren påvirker eksponeringen.
Ta bildet.
5
Selvutløser: Trykk utløseren halvveis ned for å fokusere, og trykk den deretter helt ned for å starte selvutløseren. Selvutløserlyset begynner å blinke, og stanser to sekunder før bildet blir tatt.
Lukkeren utløses ca. 10s etter at kameraet har fokusert.
Lukkeren utløses ca. 2s etter at kameraet har fokusert.
Lukkeren utløses når kameraet fokuserer.
Fjernkontroll: Sikt senderen på ML -L3 på den infrarøde mottakeren på kameraet fra en avstand på 5 m eller mindre, og trykk på utløserknap­pen på ML -L3. I forsinkelse med fjernkontrollmodus, vil selvutløser­lampen lyse i omtrent to sekunder før lukkeren utløses. I modusen fjernkontroll med hurtig respons, vil selvutløserlampen lyse etter at lukkeren er utløst.
Selvutløsermodus avsluttes etter at bildet er tatt eller når kameraet slås av. Enkeltbilde eller kontinuer­lig fotomodus gjenopprettes automatisk når selvutløsermodus avsluttes.
Referanse: Mer om fotografering (alle moduser)/Fotograferingsmodus 33

Bruke den innebygde blitsen

Kontroller som brukes
Kameraet støtter en mengde blitsmoduser for fotografering av motiver i svak belysning eller bak­grunnsbelysning. Tilgjengelige blitsmoduser avhenger av modusen som er valgt med programhjulet. Merk at den innebygde blitsen kan ikke brukes i modusene , eller . Standard blitsinnstilling for Digitale Vari-programmoduser gjenopprettes automatisk når programhjulet roteres til en ny innstilling eller kameraet er slått av.
Bruke den innebygde blitsen: Modusene , , , og
Roter programhjulet til , , , eller .
1
Velg en blitsmodus.
2
Ta bilder. Med mindre (av) er valgt, stilles blitsen inn når utløseren
3
er trykt halvveis inn, og avfyres når du tar et bilde.
Bruke den innebygde blitsen: Modusene P, S, A og M
Roter programhjulet til P, S, A eller M.
1
Trykk på -knappen for ta opp blitsen.
2
Velg en blitsmodus.
3
Velg en lysmålingsmetode og tilpass eksponeringen.
4
Ta bilder. Blitsen avfyres hver gang du tar et bilde. Hvis du ikke vil at blitsen skal avfyres, tar du den
5
ned.
Slik tar du ned den innebygde blitsen:
Ta blitsen ned i lukket stilling ved å trykke den forsiktig ned til den går i lås med et klikk. Dermed sparer du strøm når du ikke bruker den.
34 Referanse: Mer om fotografering (alle moduser)/Bruke den innebygde blitsen
Blitsmodus
Tilgjengelig blitsmodus avhenger av den gjeldende modusen du har valgt med programhjulet.
, , ,
Auto Automatisk synkronisering med lav lukkerhastighet
Auto +
reduksjon
av rød øye-
Av Av
refleks
P, A S, M
Utfyllingsblits Utfyllingsblits
Bak gardin +
Reduksjon
av rød øye-
refleks
synkronise­ring med lav lukkerhastig
*
het
Reduksjon
av rød øye-
refleks
Automatisk synkronisering med lav lukker­hastighet + reduksjon av rød øyerefleks
Synkronise­ring mot bakre gardin
Lav synkronisering +
Reduksjon av rød øyerefleks
Synkronisering med lav lukkerhastighet
* SLOW (LAV) vises når kommandohjulet er utløst.
Blitsmodusene blir beskrevet nedenfor.
AUTO (automatisk blits): Når belysningen er svak og motivet er i bakgrunnsbelysning, vil blitsen stilles inn automa-
tisk og avfyres når det er nødvendig når utløseren er trykket halvveis inn.
(reduksjon av rød øyerefleks): Den kan brukes når du vil ta et selvportrett. AF-hjelpelyset lyser før blitsen avfy­res, og dermed reduseres rød øyerefleks.
SLOW (LAV) (synkronisering med lav lukkerhastighet): Lukkerhastigheten blir automatisk lavere for å fange inn belysning om natten, eller under lav belysning. Brukes for å inkludere bakgrunnslys i portretter.
REAR (BAKRE) (synkronisering mot bakre gardin): Blitsen avfyres like før lukkeren lukkes, slik at det dannes en strøm av lys bak motiver i bevegelse. Hvis dette ikonet ikke vises, avfyres blitsen automatisk når lukkeren åpnes.
-knappen
Du kan også velge blitsmodus ved å trykke på -knappen og rotere kommando­hjulet. I modiene P, S, A og M trykker du på -knappen en gang for å heve blitsen, og deretter velger du en blitsmodus ved å trykke på -knappen og rotere kom­mandohjulet.
Egendefinerte innstillinger ( 76, 78)
Bruk Egendefinert innstilling 10 (ISO auto (ISO-automatikk)) for å justere følsomhe­ten for optimal blitseffekt. Egendefinert innstilling 14 (Built-in flash (Innebygd blits)) kan brukes for manuell blitskontroll.
Referanse: Mer om fotografering (alle moduser)/Bruke den innebygde blitsen 35
Den innebygde blitsen
Bruk med CPU-objektiver med brennvidder på 18 til 300 mm eller objektiver uten CPU med brennvidder på 18 til 200 mm ( 97–98). Fjern dekselet til objektivet for å unngå skygger. Objektiver som blokkerer slik at motivet ikke ser AF-hjelpelyset, kan forhindre lampen fra å redusere rød øyerefleks. Blitsen har en minimumsavstand på 60 cm, og kan ikke brukes med objektiver med makro-zoom.
Hvis blitsen avfyres i kontinuerlig fotograferingsmodus ( 32), tas det bare ett bilde hver gang du trykker på utlø­seren.
Når den innebygde blitsen har blitt brukt i mange påfølgende bilder, kan det hende utløseren deaktiveres et kort øyeblikk, slik at den beskyttes. Du kan fortsette å bruke blitsen etter en kort pause.
Hvis du ønsker mer informasjon om blitsenheter (ekstrautstyr), leser du ”Blitsenheter (ekstrautstyr)” ( 99) Se “Blits­kompensasjon” hvis du vil ha mer informasjon om å kontrollere blitsverdien ( 48).
Synkronisering mot bakre gardin
Vanligvis avfyres blitsen når lukkeren åpnes (”synkronisering mot fremre gardin”, se under til venstre). Med synkroni­sering mot bakre gardin avfyres blitsen like før lukkeren stenges, slik at det dannes en strøm av lys bak et motiv i bevegelse.
Synkronisering mot fremre gardin Synkronisering mot bakre gardin
36 Referanse: Mer om fotografering (alle moduser)/Bruke den innebygde blitsen

ISO-følsomhet

Kontroller som brukes
Bilder som er tatt med lave lukkerhastigheter, har en tendens til å være uskarpe. Hvis ISO-følsomheten heves over grunninnstillingen på tilsvarende ISO 100, kan den samme eksponeringen oppnås med høyere lukkerhastigheter, noe som hindrer uskarphet. ISO-følsomheten kan settes til verdier mellom ISO 100 og ISO 1600 i trinn på 1EV, med en høyere følsomhetsinnstilling på HI 1 som er tilgjengelig for ISO tilsvarende 3200. (auto) og Digitale Vari-programmoduser har også en Auto-innstilling som lar kameraet automatisk øke følsomheten når belysningen er dårlig eller redusere følsomheten ved sterk belysning. Hvis du roterer programhjulet fra P, S, A eller M til , eller velger en digital Vari-programmo- dus, gjenopprettes automatisk standard ISO-følsomhet til Auto.
Føls omhet
ISO-følsomhet er det digitale motstykket til filmhastighet. Jo høyere ISO-følsomheten er, jo mindre lys trengs for en eksponering, slik at du kan bruke høyere lukkerhastigheter eller mindre blenderåpninger. På samme måte som fil­mer med høy hastighet har en tendens til å bli kornete, har bilder som er tatt med høy ISO-følsomhet, en tendens til å bli flekkete.
ISO sensitivity (ISO-følsomhet) ( 73)
ISO-følsomhet kan også stilles ved å bruke alternativet ISO sensitivity (ISO-følsomhet) i fotomenyen.
10— ISO auto (ISO-automatikk) ( 76)
Dette alternativet kan brukes til å aktivere automatisk ISO-følsomhetskontroll i modusene P, S, A og M. Når HI 1 er valgt, deaktiveres automatisk ISO-følsomhetskontroll.
1 1— /Fn button ( /Fn-knapp) ( 77)
ISO-følsomhet kan også stilles ved å bruke kommandohjulet.
Referanse: Mer om fotografering (alle moduser)/ISO-følsomhet 37

Nullstilling med to knapper

Kontroller som brukes: -knapp + -knapp
Du kan gjenopprette kamerainnstillingene som vises nedenfor, til stan­dardverdier ved å holde nede - og -knappene samtidig i over 2 sek­under (disse knappene er merket med et grønt punkt). Skjermen slås av en kort stund mens innstillingene nullstilles. Dette påvirker ikke de egen­definerte innstillingene.
Alternativ Standardinnstilling Alternativ Standardinnstilling
Bildekvalitet ( 30) JPEG Normal Lysmåling ( 45) Matrise
Bildestørrelse ( 30) Stor Blitskompensasjon ( 48) ±0
Hvitbalanse ( 49)
ISO-følsomhet ( 37)
, Digitalt Vari-program Auto Blitsmodus ( 34)
P, S, A, M 100
Fotograferingsmodus ( 32) Enkeltbilde
Fokusmodus ( 23) AF-A P, S, A, M Utfyllingsblits
AF-områdemodus ( 24) Fleksiprogram ( 40) Av
, , , , , , P, S, A, M
* Finjustering ( 70) nullstilles.
*
Auto
Nærmeste motiv
Dynamisk område
Enkeltområde
Eksponeringskompensasjon
( 47)
, , ,
Automatisk synkroni-
sering med lav lukker-
±0
Auto
hastighet
Standardinnstillinger
Du finner en oversikt over standardinnstillingene i tillegget ( 113).
38 Referanse: Mer om fotografering (alle moduser)/Nullstilling med to knapper
Modusene P, S, A og M
Modusene P, S, A, og M gir kontroll over flere avanserte innstillinger, som eksponering ( 45), hvitba- lanse og bildeoptimalisering. Hver av disse modusene gir deg en eller annen form for kontroll over luk­kerhastighet og blenderåpning:
Modus Beskrivelse
Programautomatikk
P
( 40)
Lukkerprioritert
S
automatikk ( 41) Blenderprioritert
A
automatikk ( 42)
M Manuell ( 43)
Blenderring til objektiv
Når du bruker et CPU-objektiv med en blenderring, låser du blenderringen på den minste blenderåpningen (høyeste f­nummer). G-objektiver har ikke blenderring.
Objektiver uten CPU kan bare brukes i eksponeringsmodus M, når blenderåpning kan justeres manuelt med blender- ringen til objektivet (i andre moduser deaktiveres utløseren). Kameraets eksponeringsmåler og en rekke andre funksjoner kan ikke brukes ( 97).
10— ISO auto (ISO-automatikk) ( 76)
Dette alternativet kan brukes til å aktivere automatisk ISO-følsomhetskontroll i modusene P, S, A og M.
Lukkerhastighet og blenderåpning
Du kan oppnå samme eksponering med ulike kombinasjoner av lukkerhastigheter og blenderåpning. Det gir deg muligheten til å fryse motiver i bevegelse eller gjøre dem uskarpe, og kontrollere dybdeskarpheten. Følgende illus­trasjon viser hvordan lukkerhastighet og blenderåpning påvirker eksponeringen.
Kameraet velger lukkerhastighet og blenderåpning for optimal eksponering. Denne modusen anbefales til øyeblikksbilder og andre situasjoner der det er liten tid til å jus­tere kamerainnstillingene.
Du velger lukkerhastighet, og kameraet velger blenderåpning for å oppnå beste resul­tat. Bruk for å fryse motiver i bevegelse eller gjøre dem uskarpe.
Du velger blenderåpning, og kameraet velger lukkerhastighet for å oppnå beste resul­tat. Bruk for å gjøre bakgrunnen uskarp, eller få forgrunnen og bakgrunnen i fokus.
Du velger både lukkerhastighet og blenderåpning. Still lukkerhastigheten til ”bulb” eller "--" for langtidseksponeringer.
Lukkerhastighet Blenderåpning
Høy lukkerhastighet Liten blenderåpning (høyt f-/nummer)
Lav lukkerhastighet Stor blenderåpning (lavt f/-nummer)
Referanse: Modusene P, S, A og M 39

Modus P (programautomatikk)

I denne modusen justerer kameraet automatisk lukkerhastighet og blenderåpning på en måte som gir optimalt resultat i de fleste situasjoner. Denne modusen anbefales til øyeblikksbilder og andre situa­sjoner hvor du vil overlate til kameraet å stille inn lukkerhastighet og blenderåpning.
Slik fotograferer du med programautomatikk:
Drei programhjulet til P.
1
Komponer et bilde, fokuser og ta bildet.
2
Fleksiprogram
Du kan velge forskjellige kombinasjoner av lukkerhastighet og blenderåpning i modusen P, ved å dreie kommandohjulet (fleksiprogram). Roter programhjulet mot høyre for å få store blenderåpninger (lave f-/numre) som gjør bakgrunnsdetaljene uskarpe, eller høye lukkerhastigheter som “fryser” bevegelse. Roter programhjulet mot venstre for å få små blenderåpninger (høye f/-numre) som øker dybdeskarp­heten, eller lave lukkerhastigheter som gjør bevegelsene uskarpe. Alle kombinasjo­nene gir samme eksponering. Når du bruker et fleksiprogram, vises en -indikator i søkeren. Hvis du vil gjenopprette standardinnstillingene for lukkerhastighet og blenderåpning, dreier du kommandohjulet til indikatoren ikke vises lenger, velger en annen modus eller slår av kameraet.
40 Referanse: Modusene P, S, A og M/Modus P (programautomatikk)

Modus S (lukkerprioritert automatikk)

Når lukkerprioritert automatikk brukes, velger du lukkerhastigheten fra verdier mellom 30 s og ¼000 s mens blenderåpningen som gir optimal eksponering, velges automatisk. Du bruker lave lukkerhastig­heter for å antyde bevegelse ved å gjøre motiver i bevegelse uskarpe, og du bruker høye lukkerhastig­heter for å ”fryse” bevegelse.
Slik fotograferer du med lukkerprioritert automatikk:
Drei programhjulet til S.
1
Roter kommandohjulet til den ønskede lukkerhastigheten vises i
2
søkeren (lukkerhastighet kan også vises på skjermen ved å trykke på
-knappen).
Komponer et bilde, fokuser og ta bildet.
3
Lukkerhastighet og kamerabevegelse
For å unngå uskarphet fra kamerabevegelse bør lukkerhastigheten være høyere enn det motsatte av objektivets brennvidde, i sekunder (når du for eksempel bruker et objektiv med en brennvidde på 300 mm, velger du en luk­kerhastighet som er høyere enn ter. Hvis du vil unngå uskarphet, kan du forsøke å øke ISO-følsomheten ( 37) ved å bruke den innebygde blitsen ( 34) eller en ekstern blits (ekstrautstyr) ( 99), sette kameraet på et stativ eller bruke et objektiv med vibrasjons­reduksjon ( VR).
1
/300 s). Det anbefales at du bruker et stativ når du tar bilder til lave lukkerhastighe-
Referanse: Modusene P, S, A og M/Modus S (lukkerprioritert automatikk) 41

Modus A (blenderprioritert automatikk)

Når blenderprioritert automatikk brukes, velger du blenderåpningen mellom det som er minimum og maksimum for objektivet, mens lukkerhastigheten som gir optimal eksponering, velges automatisk. Små blenderåpninger (høye f-numre) øker dybdeskarpheten, slik at både hovedmotivet og bakgrun­nen kommer i fokus. Store blenderåpninger (lave f/-numre) gjør bakgrunnsdetaljene mykere.
Slik fotograferer du med blenderprioritert automatikk:
Drei programhjulet til A.
1
Roter kommandohjulet til den ønskede blenderåpningen vises i
2
søkeren (blenderåpningen kan også vises på skjermen ved å trykke på -knappen).
Komponer et bilde, fokuser og ta bildet.
3
42 Referanse: Modusene P, S, A og M/Modus A (blenderprioritert automatikk)

Modus M (Manuell)

Med manuell eksponeringsmodus velger du selv både lukkerhastighet og blenderåpning. Du kan stille lukkerhastigheten til verdier mellom 30 sekunder og ¼ lenge du vil, for lengre langtidseksponeringer ( ). Du kan stille blenderåpningen til verdier mel­lom minimums- og maksimumsverdiene for objektivet.
Slik tar du bilder med manuell eksponeringsmodus:
Drei programhjulet til M.
1
Roter kommandohjulet for å velge en lukkerhastighet (se illustrasjonen nedenfor til venstre). For
2
å stille inn blenderåpningen (nedenfor til høyre) roterer du kommandohjulet mens du trykker på
( )-knappen (hvis du vil vise lukkerhastighet og blenderåpning på skjermen, trykker du på
-knappen). Kontroller eksponeringen i de elektronisk-analoge visningene for eksponering (se
merknad nedenfor).
000 s, eller du kan holde lukkeren åpen så
Komponer et bilde, fokuser og ta bildet.
3
Elektronisk-analog eksponeringsvisning
Hvis et objektiv med CPU er montert og en annen lukkerhastighet enn er valgt, vil de elektronisk-analoge eksponeringsvisningene i søkeren og fotoinformasjonsskjermen vise om bildene kommer til å bli under- eller over­eksponerte med gjeldende innstillinger. Hvis grensene til lysmålesystemet overskrides, blinker skjermene.
Skjerm Beskrivelse
Optimal eksponering.
Hvis indikatoren er til høyre for 0, blir bildet undereksponert. Visningen til venstre viser at bil­det blir undereksponert med
Hvis indikatoren er til venstre for 0, blir bildet overeksponert. Visningen til venstre indikerer at bildet blir overeksponert med over 2 EV.
Når On (På) er valgt for Egendefinert innstilling 10 (ISO auto (ISO-automatikk); 76), justeres ISO-følsomheten automatisk for å kompensere for endringer i blenderåpning og lukkerhastighet. Resultatet er at endringene i luk­kerhastighet og blenderåpning ikke påvirker den elektronisk-analoge eksponeringsskjermen.
1
/3 EV.
Referanse: Modusene P, S, A og M/Modus M (Manuell) 43
Langtidseksponeringer
Du kan bruke lukkerhastigheter med ”bulb” og "--" for bilder av lys i bevegelse, stjernene, nattlandskap eller fyrverkeri, med langtidseksponering. Du kan bruke et stativ eller en fjernkontroll (ekstrautstyr) ( 33, 103) for å unngå at bildene blir uskarpe på grunn av kamerabevegelser.
Lukkerhastighet Beskrivelse
bulb Lukkeren forblir åpen mens du holder utløseren nede.
Fjernkontroll er nødvendig (ekstrautstyr). Velg modus M, velg en lukkerhastighet med "bulb", og
--
Bruk et helt oppladet batteri eller strømadapteren EH-5 eller EH-5a sammen med en EP-5-strømadap­terkontakt ( 103). Merk at støy kan forekomme i lange eksponeringer. Før du tar bilde, velger du On (På) for alternativet Noise reduction (Støyredusering) i fotomenyen.
velg deretter fjernkontroll med forsinkelse eller fjernkontroll med hurtig respons ( 33). Lukkeren åpnes når du trykker på utløseren på fjernkontrollen og forbliråpen i 30 minutter eller til du trykker på utløserknappen en gang til.
35s, f/25
44 Referanse: Modusene P, S, A og M/Modus M (Manuell)

Eksponering

Lysmåling
Kontroller som brukes
Lysmålingsmetoden bestemmer hvordan kameraet angir eksponering. Du kan velge mellom følgende alternativer hvis du roterer programhjulet til P, S, A eller M (matrisemåling brukes i andre moduser):
Metode Beskrivelse
Matrise
Sentrumsdominert
Punkt
Anbefales for de fleste situasjoner. Kameraet måler et stort område og stiller umiddel­bart inn eksponering i henhold til lysskarphet, farge, avstand og komposisjon for å oppnå et resultat som ser naturlig ut.
Kameraet måler hele rammen, men det midterste området får mest fokus. Klassisk måling for portretter.
Kameraet måler bare eksponering i det aktive fokusområdet (hvis Closest subject (Nærmeste motiv) er valgt for AF-area mode (AF-områdemodus) ( 24), vil kameraet måle det midtre fokusområdet). Sørger for at motivet eksponeres riktig, til og med når bakgrunnen er mye lysere eller mørkere.
Lysmåling
Lysmåling er bare tilgjengelig med CPU-objektiver. I matriselysmåling stilles eksponeringen ved hjelp av en 420­felts RGB-føler. Bruk et objektiv av type G eller D for å oppnå resultater med avstandsinformasjon (3D fargematrise- måling II; 97). Med andre CPU-objektiver inkluderes ikke 3D-avstandsinformasjon, (fargematrisemåling II).
CPU-objektiver kjennetegnes med CPU-kontaktene. Objektiver av type G og D kjennetegnes med en bokstav på objektivrøret. Type G-objektiver er ikke utstyrt med en objektivblenderring.
CPU-objektiv Objektiv type G Objektiv type D
5— Metering (Lysmåling) ( 75)
Du kan også velge lysmåling fra menyen Egendefinerte innstillinger.
Referanse: Modusene P, S, A og M/Eksponering 45
Autoeksponeringslås
Hvis motivet ikke befinner seg i det målte området når du bruker sentrumsdominert eller punktlysmå­ling, baseres eksponeringen på lysforholdene i bakgrunnen. Det kan føre til at hovedmotivet under­eller overeksponeres. Dette kan unngås ved å bruke autoeksponeringslås.
Velg modus P, S eller A og velg sentrumsdominert eller punktlysmåling (eksponeringslås har ingen
1
effekt i modus M).
Plasser motivet i det valgte fokusområdet (når du bruker sentrums-
2
dominert lysmåling, plasserer du motivet i det midterste fokusområ­det). Trykk utløseren halvveis ned og bekreft at fokusindikatoren (z) vises i søkeren. Med utløserknappen halvveis nede og motivet plas­sert i fokusområdet trykker du deretter på AE-L/AF-L-knappen for å låse eksponeringen.
Når eksponeringslåsen er aktivert, vises indikatoren EL i søkeren.
Komponer og ta bildet på nytt uten å slippe knappen AE/AF-L.
3
Kontroller som brukes AE-L/AF-L-knapp
Justere lukkerhastighet og blenderåpning
Du kan endre følgende innstillinger uten å endre den målte verdien for eksponering mens eksponeringslåsen er aktivert.
Modus Innstilling
Programautomatikk Lukkerhastighet og blenderåpning (fleksiprogram; 40)
Lukkerprioritert automatikk Lukkerhastighet
Blenderprioritert automatikk Blenderåpning
De nye verdiene kan bekreftes i søkeren og i fotoinformasjonsskjermen. Vær oppmerksom på at lysmålemetoden ikke kan endres mens eksponeringslåsen er i bruk (forandringer i lysmålingen trer i kraft når låsen frigjøres).
12— AE-L/AF-L ( 77)
Dette alternativet kontrollerer virkemåten for AE-L/AF-L-knappen.
13— AE lock (AE-lås) ( 77)
Dette alternativet kontrollerer om utløserknappen låser eksponeringen.
46 Referanse: Modusene P, S, A og M/Eksponering
Eksponeringskompensasjon
Kontroller som brukes
Eksponeringskompensasjon brukes til å endre eksponeringen med opptil ±5 EV i trinn på 1/3EV, slik at bildene blir lysere eller mørkere. Den kan bare brukes i modusene P, S og A, og er mest effektiv når den brukes sammen med sentrumsdominert lysmåling eller punktlysmåling ( 45). Som en tommelfin­gerregel blir det kanskje nødvendig med positiv kompensasjon når hovedmotivet er mørkere enn bakgrunnen, og negative verdier når hovedmotivet er lysere enn bakgrunnen.
Eksponeringskompensasjon vises i fotoinformasjonsskjermen. Normal eksponering kan gjenopprettes ved å angi ±0 for eksponeringskompen­sasjonen. Eksponeringskompensasjonen blir ikke tilbakestilt når kameraet er slått av.
–1EV Ingen eksponeringskompensasjon +2EV
-knappen
Eksponeringskompensasjon kan også justeres ved å trykke på -knappen og rotere programhjulet til ønsket verdi vises i søkeren eller fotoinformasjonsskjermen (bare modusene P, S og A). Søkerskjermen vises til høyre.
Referanse: Modusene P, S, A og M/Eksponering 47
–0,3EV
+2,0EV
Blitskompensasjon
Kontroller som brukes
Blitskompensasjon (kan bare brukes i modusene P, S, A og M) brukes til å endre blitseffekten fra –3 EV til +1EV, i trinn på 1/3EV, slik at lysskarpheten på hovedmotivet i forhold til bakgrunnen, endres. Du kan øke blitseffekten hvis du vil gjøre hovedmotivet lysere, eller du kan redusere den for å unngå uøn­skede høylys eller refleksjoner.
Blitskompensasjon vises i fotoinformasjonsskjermen. Normal blitseffekt kan gjenopprettes ved å angi ±0,0 for blitskompensasjonen. Blitskompen­sasjonen blir ikke nullstilt når kameraet er slått av.
Blitskompensasjon kan også brukes med blitsenhetene SB-400, SB-800, SB-600, SU-800 ( 99).
( )-knappe n
Blitskompensasjonen kan også justeres ved å trykke på knappene ( ) og , og rotere kommandohjulet til ønsket verdi vises i søkeren eller fotoinformasjons­skjermen. Søkerskjermen vises til høyre.
8— Flash compensation (Blitskompensasjon) ( 76)
Du kan også justere blitskompensasjonen fra menyen Egendefinerte innstillinger.
48 Referanse: Modusene P, S, A og M/Eksponering
–3,0EV
+0,7EV

Hvitbalanse

Kontroller som brukes
Hvitbalanse gjør at fargene forblir upåvirket av fargen på lyskilden. Automatisk hvitbalanse anbefales for de fleste lyskilder, men andre verdier kan velges avhengig av lyskilden om nødvendig. Du kan velge mellom følgende alternativer i modusene P, S, A og M (Auto velges automatisk i digitale Vari-Program- moduser):
Alternativ Beskrivelse
Auto
Incandescent
(Glødelampe) Fluorescent
(Fluorescerende) Direct sunlight
(Direkte sollys)
Flash (Blits) Brukes med den innebygde blitsen eller Nikon-blitsenheter (ekstrautstyr). Cloudy (Overskyet) Brukes i dagslys i overskyet vær. Shade (Skygge) Brukes i dagslys når motivene er i skyggen. White balance preset
(Forvalgt hvitbalanse)
Kameraet stiller inn hvitbalansen automatisk. Anbefales for de fleste situasjoner.
Brukes i glødelampebelysning.
Brukes i fluorescerende belysning.
Brukes når motivene belyses av direkte sollys.
Bruk en grå eller hvit gjenstand eller et eksisterende bilde som referanse for hvitbalanse ( 70).
White balance (Hvitbalanse) ( 70)
I tillegg til å velge hvitbalanse kan alternativet White balance (Hvitbalanse) i fotomenyen brukes til å finjustere hvitbalanse, måle hvitbalanseinnstillinger eller kopiere en verdi for hvitbalanseinnstillinger fra et bilde som er tatt tidligere.
1 1— /Fn button ( /Fn-knapp) ( 77)
Hvitbalanse kan også stilles inn ved å bruke kommandohjulet.
Referanse: Modusene P, S, A og M/Hvitbalanse 49

Mer om avspilling

Vise bilder på kameraet

Trykk på -knappen hvis du vil vise de siste bildene på skjermen. Bilder som er tatt i "høy" (stående) retning, vises i stående retning som vist til høyre.
Du kan utføre følgende handlinger under fullskjermsavspilling:
Hvis du vil Bruk Beskrivelse
Vise flere bilder eller
Vise foto
informasjon
Zoome inn et bilde
Slette et bilde Slett gjeldende bilde ( 54).
Beskytte et bilde ( ) Beskytt gjeldende bilde ( 54).
Vise miniatyrer Vis flere bilder ( 52).
Avslutte og gå til
fotomodusen
Vise menyer Vise menyer ( 63).
Retusjere et bilde Retusjer kopier av eksisterende bilder ( 89).
Vise
fotoinformasjon
Utløser eller
Trykk til høyre på multivelgeren eller drei kommandohjulet til høyre for å vise bilder i den rekkefølgen de ble tatt. Trykk til venstre på multivelgeren eller drei kommandohjulet til venstre for å vise bilder i motsatt rekkefølge.
Trykk opp eller ned på multivelgeren for å vise informasjon om gjeldende bilde ( 51).
Zoom inn gjeldende bilde ( 53).
Trykk på -knappen eller trykk utløseren halvveis ned når du vil gå tilbake til fotomodus.
Vis fotoinformasjon ( 22).
Auto image rotation (Automatisk bilderotering) ( 88)/Rotate tall (Roter høyt) ( 66)
Disse alternativene kontrollerer om bilder tatt i "høy" (stående) retning skal roteres for visning på skjermen under avspilling.
7— Image review (Bildevisning) ( 75)
Velg om du vil vise bilder etter hvert som de blir tatt.
15— Auto off timers (Timer for auto av) ( 78)
Velg hvor lenge skjermen skal stå på før den blir automatisk slått av for å spare strøm.
50 Referanse: Mer om avspilling/Vise bilder på kameraet
Fotoinformasjon
Fotoinformasjon legges oppå bilder som vises i fullskjermsavspilling. Trykk opp eller ned på multivel­geren for å gå gjennom følgende informasjon: Filinformasjon Fotodata side 1 Fotodata side 2 Retusjeringslogg (bare retusjerte kopier) Høylys RGB-histogram Filinformasjon.
Filinformasjon
1 Beskyttelsesstatus...........................54 5 Filnavn................................................... 31
2 Indikator for retusjering ..............89 6 Bildekvalitet ...................................... 30
3 Bildenummer/totalt
antall bilder
7 Opptaksdato ..............................11, 83
8 Opptaksklokkeslett ................11, 83
4 Mappenavn........................................85 9 Bildestørrelse..................................... 30
1 2 3
Fotodata, side 1
1 Beskyttelsesstatus...........................54 7 Modus...................................................... 4
2 Indikator for retusjering ..............89 8 Eksponeringskompensasjon... 47
3 Kameranavn 9 Brennvidde............................................ 1
4 Lysmåling........................................... 45 10 Blitsmodus...................................78, 99
5 Lukkerhastighet ...................... 39–44 11 Bildenummer/totalt
6 Blenderåpning......................... 39–44
antall bilder
Fotodata, side 2
1 Beskyttelsesstatus...........................54 7 Tonekompensasjon ...................... 69
2 Indikator for retusjering ..............89 8 Skarphet............................................... 69
3 Bildeoptimalisering........................68 9 Fargemodus/nyanser................... 69
4 ISO-følsomhet1................................37 10 Metning................................................ 69
5 Hvitbalanse/finjustering
av hvitbalanse ...........................49, 70
6 Bildestørrelse/bildekvalitet .......30
1.Vises i rødt hvis ISO-følsomheten ble modifisert fra valgt verdi av ISO.
2.Bare de første 15 bokstavene vises.
Retusjeringslogg
1
1 Beskyttelsesstatus.................................................................................................................. 54
2 Indikator for retusjering ..................................................................................................... 89
3 Retusjeringslogg: Lister opp endringer som er gjort på bildet ved å
bruke alternativene i retusjeringsmenyen ( 89). Begynn med den siste endringen.
4 Bildenummer / totalt antall bilder
1.Vises hvis bildet ble opprettet ved å bruke alternativene i retusjeringsme­nyen.
11 Bildekommentar2.......................... 84
12 Bildenummer/totalt
antall bilder
4
7 8 5 9
1 2
3
5 7
9
1 2
3
5 7
9
11
1 2
6
4 6
8
10
11
4 6 8
10
12
3
4
Referanse: Mer om avspilling/Vise bilder på kameraet 51
Bildehøylys
Bildehøylys er de lyseste delene av bildet. Detaljer kan forsvinne (”utvaskes”) fra områder med bildehøylys som er overeksponert.
1 Beskyttelsesstatus.................................................................................................................. 54
2 Indikator for retusjering ..................................................................................................... 89
3 Høylys (angis med en blinkende ramme) 4 Bildenummer / totalt antall bilder
Histogram
Et histogram er et diagram som viser fordelingen av toner i bildet. Den vann­rette aksen angir lysstyrken, med mørke piksler til venstre og lyse piksler til høyre. Den loddrette aksen viser antall piksler for hver lysstyrke i bildet. Merk deg at kameraets histogrammer er kun veiledende og kan avvike fra de som vises i bildeprogrammer.
1 Beskyttelsesstatus...........................54 3 Bildenummer/totalt
2 Indikator for retusjering ..............89
antall bilder
4 Histogram
Vise flere bilder: Miniatyravspilling
Hvis du vil vise "kontaktark" med fire eller ni bilder, trykker du på knappen
i fullskjermsavspilling. Du kan utføre følgende handlinger mens du
viser miniatyrer:
Hvis du vil Bruk Beskrivelse
Vise flere bilder per
side
Vise færre bilder per
side
Vise foto Vis det fremhevede bildet i full størrelse.
Øk antall bilder du vil vise fra ett (fullskjermsavspilling) til fire, eller fra fire til ni.
Reduser antall bilder du vil vise fra ni til fire, eller fra fire til ett (fullskjerms­avspilling).
1 2
1 2
3
4
3
4
Fremheve bilder
eller
Bruk multivelgeren eller kommandohjulet til å fremheve bilder.
Slette et bilde Slett det fremhevede bildet ( 54).
Beskytte et bilde ( ) Beskytt det fremhevede bildet ( 54).
Avslutte og gå til
fotomodusen
Utløser eller
Trykk på -knappen eller trykk utløseren halvveis ned når du vil gå til­bake til fotomodus.
Vise menyer Vise menyer ( 63).
Vise
fotoinformasjon
Vis fotoinformasjon ( 22).
52 Referanse: Mer om avspilling/Vise bilder på kameraet
Se nærmere på sakene: Avspillingszoom
Trykk på knappen hvis du vil zoome inn et bilde i fullskjermsavspilling. Du kan utføre følgende handlinger:
Hvis du vil Bruk Beskrivelse
Zoome inn og ut
Vise andre områder
av bildet
Vise andre bilder
Avbryte zooming Gå tilbake til fullskjermsavspilling.
Slette et bilde Slett gjeldende bilde ( 54).
Beskytte et bilde ( ) Beskytt gjeldende bilde ( 54).
Avslutte og gå til
fotomodusen
Vise menyer Vise menyer ( 63).
Vise
fotoinformasjon
/
Utløser eller
Trykk på for å zoome inn til maksimum av omtrent 25 × (store bilder), 19× (medium bilder) eller 13 × (små bilder). Trykk på for å zoome ut. til høyre på multivelgeren mens bildet er zoomet inn, for å vise områder på bildet som ikke er synlig på skjermen. Hold multi­velgeren nede hvis du vil rulle raskt til andre områder av bildet. Navige­ringsvinduet vises når zoomeforholdet endres. Det synlige området på skjermen indikeres av en gul ramme.
Drei kommandohjulet hvis du vil vise samme område av andre bilder med gjeldende zoomeforhold.
Trykk på -knappen eller trykk utløseren halvveis ned når du vil gå tilbake til fotomodus.
Vis fotoinformasjon ( 22).
Trykk opp, ned, til venstre eller
Referanse: Mer om avspilling/Vise bilder på kameraet 53
Beskytte bilder mot sletting
I fullskjerms-, zoome- og miniatyravspilling kan knappen brukes til å beskytte bilder fra å bli slettet ved et uhell. Beskyttede filer kan ikke slettes ved hjelp av knappen eller valget Delete (Slett) på avspillingsmenyen, og har DOS-statusen "read-only" (skrivebeskyttet) når de vises på en Windows­datamaskin. Vær oppmerksom på at beskyttede filer blir slettet når minnekortet formateres ( 13, 81).
Hvis du vil beskytte bildet som vises i fullskjermsavspilling eller zoomav­spilling, eller bildet som er fremhevet i miniatyrlisten, trykker du på knap­pen . Bildet merkes med ikonet .
Hvis du vil fjerne beskyttelsen fra bildet, slik at det kan slettes, trykker du på knappen når bildet vises i full bildeavspilling eller zoomavspilling, eller når det er fremhevet i miniatyrlisten.
Slette individuelle bilder
Hvis du vil slette bildet som vises i fullskjermsavspilling eller zoomavspil­ling, eller bildet som er fremhevet i miniatyrlisten, trykker du på knappen
. En bekreftelsesdialogboks vises. Trykk på knappen igjen for å slette
bildet. Trykk på -knappen hvis du vil avslutte uten å slette bildet.
Delete (Slett) ( 65)
Dette alternativet kan brukes til å slette flere bilder.
54 Referanse: Mer om avspilling/Vise bilder på kameraet

Koble til en datamaskin, skriver eller TV

Koble til en datamaskin

Du kan bruke den medfølgende USB-kabelen til å koble kameraet til en datamaskin. Så snart kameraet er tilkoblet, kan PictureProject brukes til å kopiere fotografier til datamaskinen, der du kan organisere, retusjere og skrive dem ut.
Før du kobler til kameraet
Installer PictureProject fra installasjons-CD-en som følger med. Kontroller at kamerabatteriet er helt oppladet, for å sikre at dataoverføringen ikke avbrytes. Er du i tvil, lader du opp batteriet før du kobler til kameraet. Eller du kan bruke strømadapteren EH-5 eller EH-5a sammen med en EP-5-strømadapter­kontakt ( 103).
Før du kobler til kameraet, velger du elementet USB i kameraets oppsett­meny, og velger et USB-alternativ som forklart nedenfor.
Operativsystem på datamaskinen
Windows Vista (32-biters-utgavene Home Basic/Home
Premium/Business/Enterprise/Ultimate)
Windows XP (Home Edition/Professional)
Mac OS X versjon 10.3.9 eller 10.4.x
Windows 2000 Professional
* Se webområdene som er oppført på side x hvis du vil ha oppdatert informasjon om operativsystemer som støt-
tes.
†Ikke velg MTP/PTP. Hvis MTP/PTP er valgt når du kobler til kameraet, vises maskinvareveiviseren i Windows. Klikk
Cancel (Avbryt) for å avslutte veiviseren, og koble deretter fra kameraet, og velg Mass Storage.
*
USB
Velg MTP/PTP eller
Mass Storage
(Masselagring)
Velg Mass Storage
(Masselagring)
Koble til USB-kabelen
Slå på datamaskinen, og vent til den har startet opp.
1
Slå av kameraet.
2
Koble til USB-kabelen som vist. Ikke bruk makt eller prøv å skyve inn kontaktene på skrå. Koble
3
kameraet direkte til datamaskinen. Ikke koble til kabelen via en USB-hub eller et tastatur.
Referanse: Koble til en datamaskin, skriver eller TV/Koble til en datamaskin 55
Slå på kameraet. Datamaskinen oppdager kameraet automatisk og
4
viser PictureProject Transfer. Hvis Mass Storage (Masselagring) er valgt for USB, viser skjermen og søkeren indikatorene til høyre (når MTP/PTP er valgt, vises de vanlige fotoindikatorene).
Overfør bilder til datamaskinen ved hjelp av PictureProject. Se referanseveiledningen for PicturePro-
5
ject (på CD) hvis du vil ha mer informasjon.
Hvis MTP/PTP er valgt for USB, kan du slå av kameraet og koble fra USB-kabelen når overførin-
6
gen er fullført. Hvis Mass Storage (Masselagring) er valgt, må du først fjerne kameraet fra syste­met som beskrevet nedenfor.
Windows Vista/Windows XP
Klikk på ikonet “Safely Remove Hardware” (Trygg fjerning av maskin­vare) på oppgavelinjen ( ), og velg Safely remove USB Mass Sto- rage Device (Trygg fjerning av USB-masselagringsenhet).
Windows 2000 Professional
Klikk på ikonet ”Unplug or Eject Hardware” (Koble fra eller løs ut mas­kinvare) på oppgavelinjen ( ), og velg Stop USB Mass Storage Device (Stopp USB-masselagringsenhet).
Mac OS X
Dra kameravolumet (“NIKON D40X”) til papirkurven.
Under overføring
Ikke slå av kameraet eller fjern eller koble fra USB-kabelen mens overføringen pågår.
Camera Control Pro
Camera Control Pro (tilgjengelig separat; 103) kan brukes til å betjene kameraet fra en datamaskin. Før du kobler til kameraet, setter du kameraets USB-alternativ ( 84) til MTP/PTP. Når du kjører Camera Control Pro, vises ”PC” i søkeren og fotoinformasjonsskjermen.
Capture NX leter automatisk etter oppdateringer hvis du har Internett-forbindelse ved oppstart. Pass på at du opp­daterer til den siste versjonen.
56 Referanse: Koble til en datamaskin, skriver eller TV/Koble til en datamaskin

Skrive ut bilder

Du kan skrive ut bilder ved å bruke en av følgende metoder:
• Koble kameraet til en skriver, og skriv ut JPEG-bilder direkte fra kameraet (se nedenfor).
• Sett inn minnekortet i en skriver med kortspor (se i skriverhåndboken hvis du vil ha mer informa­sjon). Hvis skriveren støtter DPOF ( 117), kan du velge hvilke bilder du vil skrive ut ved hjelp av Print set (DPOF) (Utskriftbestilling (DPOF)) ( 61).
• Ta med minnekortet til en leverandør av fremkallingstjenester eller et servicesenter for digitale utskrifter. Hvis senteret støtter DPOF ( 117), kan du velge hvilke bilder du vil skrive ut ved hjelp av Print set (DPOF) (Utskriftbestilling (DPOF)) ( 61).
• Overfør bildene ( 55) og skriv dem ut fra en datamaskin ved hjelp av PictureProject eller Capture NX (er å få separat; 103). Merk at dette er den eneste tilgjengelige metoden for å skrive ut RAW (NEF)-bilder.
Skrive ut via direkte USB-tilkobling
JPEG-bilder kan skrives ut direkte fra et kamera som er koblet til en PictBridge-skriver ( 117). Når du tar bilder for utskrift via direkte USB-forbindelse i modusene P, S, A og M, velger du Ia (sRGB) eller IIIa (sRGB) for Custom (Egendefinert)> Color mode (Fargemodus)-alternativet i Optimize image (Opti­maliser bilde)-menyen ( 68).
Ta b ild er
Velg bildene du vil skrive ut ved hjelp av
Print set (DPOF) (Utskriftsbestilling (DPOF)) ( 61)
Velg MTP/PTP i kameraets USB-meny, og koble kameraet til skriveren ( 58)
Skrive ut bilder
av gangen ( 59)
Skrive ut via direkte USB-tilkobling
Hvis det oppstår en feil under utskriftsprosessen, viser kameraet dialogboksen til høyre. Når du har kontrollert skriveren, trykker du opp eller ned på multivelgeren for å fremheve Continue (Fortsett) og trykker på OK for å starte utskriftsprosessen igjen. Velg Cancel (Avbryt) for å avslutte uten å skrive ut de gjenværende sidene.
Du kan ikke skrive ut RAW (NEF)-bilder via direkte USB-forbindelse. NEF (RAW)-bil­der vises i dialogboksen for utskriftsvalg ( 60), men kan ikke velges.
Skriv ut mange bilder ( 60) Lag indeksutskrifter ( 60)
Koble fra USB-kabelen
Referanse: Koble til en datamaskin, skriver eller TV/Skrive ut bilder 57
Koble til skriveren
Kontroller at batteriet er helt oppladet før du skriver ut. Er du i tvil, lader du opp batteriet eller bruker strø­madapteren EH-5 ellereller EH-5a sammen med en EP-5-strømadapterkontakt (selges separat, 103).
Still kameraets USB-alternativ til MPT/PTP ( 84).
1
Slå på skriveren.
2
Slå av kameraet.
3
Koble til USB-kabelen som vist. Ikke bruk makt eller prøv å skyve inn kontaktene på skrå.
4
Slå på kameraet. En velkomstskjerm vises, og deretter vises avspil-
5
lingsvisningen i PictBridge. Fortsett til “Skrive ut ett bilde om gangen” ( 59) eller “Skrive ut flere bilder” ( 60).
Trykk til venstre eller høyre på multivelgeren hvis du vil vise flere bilder, eller trykk på og hold nede -knappen for å zoome inn på det gjeldende bildet ( 53). Hvis du vil vise seks bilder om gangen, trykker du på -knappen. Bruk multivelgeren til å fremheve bilder, eller trykk på på nytt for å vise det fremhevede bildet på full skjerm.
58 Referanse: Koble til en datamaskin, skriver eller TV/Skrive ut bilder
Skrive ut ett bilde om gangen
Trykk på OK for å skrive ut det valgte bildet i avspillingsvisningen i Pict­Bridge. Menyen til høyre vises. Trykk opp eller ned på multivelgeren for å fremheve et alternativ, og trykk deretter mot høyre for å velge.
Alternativ Beskrivelse
Menyen til høyre vises. Trykk opp eller ned på multivelgeren for å
Page size
(Sidestør-
relse)
No. of copies
(Antall kopier)
Border
(Ramme)
Time stamp
(Tidsstempel)
velge sidestørrrelse fra Printer default (Standard skriver) (stan- dardinnstillingen for sidestørrelse på gjeldende skriver), 3.5x5in., 5x7in., 100 x150 mm, 4x6in., 8x10in., Letter, A3 eller A4, og trykk deretter på OK for å velge og gå tilbake til utskriftsmenyen.
Menyen til høyre vises. Trykk multivelgeren opp eller ned for å velge antall kopier (maksimalt 99), og trykk deretter på OK for å velge og gå tilbake til utskriftsmenyen.
Menyen til høyre vises. Trykk multivelgeren opp eller ned for å velge utskriftstype fra Printer default (Standard skriver) (standardinnstil­ling for gjeldende skriver), Print with border (Skriv ut med ramme) (skriv ut bildet med hvit ramme) eller No border (Ingen ramme). Trykk deretter på OK for å velge, og gå tilbake til utskrifts­menyen.
Menyen til høyre vises. Trykk multivelgeren opp eller ned for å velge Printer default (Standard skriver) (standardinnstilling for gjel­dende skriver), Print time stamp (Skriv ut tidsstempel) (skriv ut klokkeslett og dato for opptak på bildet) eller No time stamp (Uten tidsstempel). Trykk deretter på OK for å velge, og gå tilbake til utskriftsmenyen.
Menyen til høyre vises. For å avslutte uten å beskjære bildet, merker du No cropping (Ingen beskjæring), og trykker på OK. For å beskjære bildet, merker du Crop (Beskjæring), og trykker til høyre på multivelgeren.
Cropping
(Beskjæring)
Hvis du velger Crop (Beskjæring) , vises dialogboksen til høyre. Bruk knappene og for å velge beskjæringsstørrelsen og bruk mul­tivelgeren til å velge hvor du vil beskjære. Trykk på OK for å gå tilbake til utskriftsmenyen.
Fremhev Start printing (Start utskriften) og trykk på OK når du vil starte utskriften. Du kan avbryte uskriften når som helst ved å trykke på OK mens utskriften pågår. Avspillingsvisningen i PictBridge vises når utskriften er fullført.
Sidestørrelse, Ramme og Tidsstempel
Velg standardinnstilling for gjeldende skriver hvis du vil skrive ut med gjeldende skriverinnstillinger. Bare alternati­ver som støttes av gjeldende skriver, kan velges.
Referanse: Koble til en datamaskin, skriver eller TV/Skrive ut bilder 59
Skrive ut flere bilder
2
3
Hvis du vil skrive ut mange valgte bilder eller lage en indeksutskrift med alle JPEG-bildene som miniatyrer, trykker du på -knappen i avspillings­visningen til PictBridge. Menyen til høyre vises. Trykk opp eller ned på multivelgeren for å fremheve et alternativ, og trykk deretter mot høyre for å velge.
Alternativ Beskrivelse
Print select
(Skriv ut utvalg)
Print (DPOF)
(DPOF-utskrift)
Index print
(Indeksutskrift)
Skriv ut valgte bilder (se nedenfor).
Skriv ut gjeldende DPOF utskriftsordre ( 61).
Opprett en indeksutskrift av alle JPEG-bildene (maksimalt 256). Bekreftelsesdialogvinduet til høyre vises; trykk på OK for å vise menyen med utskriftsalternativene. Velg alternativer for sidestør­relse, ramme og tidsstempel som beskrevet på forrige side (en advarsel vises hvis den valgte sidestørrelsen er for liten). Fremhev Start printing (Start utskriften) og trykk på OK når du vil starte utskriften. PictBridge-menyen vises når utskriften er fullført.
Skrive ut valgte fotografier
Når du velger Print select (Skriv ut utvalg), åpnes menyen som vises i trinn 1.
1
Bla gjennom bildene. Hvis du vil vise gjeldende bilde
på full skjerm, trykker du på og holder nede
-knappen.
4
Avbryte utskriften
Trykk på OK for å avbryte utskriften og gå tilbake til avspillingsvisningen i PictBridge.
Velg gjeldende bilde, og still inn antall utskrifter til 1.
Angi antall papirkopier (opptil 99). Hvis du vil opp­heve valg av et bilde, trykker du ned på multivelgeren når antall utskrifter er 1. Gjenta trinn 1–3 hvis du vil velge flere bilder.
Vis utskriftsalternativer. Velg alternativer for sidestør­relse, ramme og tidsstempel som beskrevet på side
59. Når du vil skrive ut de valgte bildene, fremhever du Start printing (Start utskriften) og trykker OK . Pict­Bridge-menyen vises når utskriften er fullført.
60 Referanse: Koble til en datamaskin, skriver eller TV/Skrive ut bilder
Valgte bilder er merket med -ikonet.
Opprette en DPOF-utskriftsordre: Utskriftsbestilling
2
Print set (DPOF) (Utskriftsbestilling (DPOF))-alternativet i avspillingsmenyen brukes for å opprette digitale utskriftsordrer for PictBridge-kompatible skrivere og enheter som støtter DPOF. Hvis du velger Print set (DPOF) (Utskriftsbestilling (DPOF)) fra avspillingsmenyen, vises menyen i trinn 1.
1
Fremh ev Select/set (Velg/ innstilling). Vis dialogboksen for valg.
Velg bilder og angi antall utskrifter som forklart i trinn 1–3 på forrige side. Merk at RAW
3
(NEF)-bilder ikke kan velges for utskrift.
4
For å skrive ut gjeldende utskriftsordre når kameraet er koblet til en PictBridge-skriver, velger du Print (DPOF) (DPOF-utskrift) i PictBridge-menyen, og følger trinnene i “Skrive ut valgte fotografier” for å
endre og skrive ut gjeldende ordre ( 60). Alternativene DPOF datotrykk og datatrykk støttes ikke når du skriver ut via direkte USB-forbindelse. For å skrive ut opptaksdatoen på bilder i gjeldende utskrifts­ordre, bruker du PictBridge Time stamp (Tidsstempel)-alternativet.
Vis alternativene. Fremhev alternativ, og trykk multi­velgeren til høyre:
Data imprint (Datatrykk): Skriv ut lukkerhastighet og
blenderåpning på alle bilder i utskriftsrekkefølge.
Imprint date (Datotrykk): Skriv ut opptaksdato på alle
bilder i utskriftsrekkefølge.
For å fullføre utskriftsordren og avslutte, merker du Done (Ferdig), og trykker på OK.
Utskriftsbestilling
Print set (DPOF) (Utskriftsbestilling (DPOF))-alternativet er ikke tilgjengelig hvis det ikke er nok plass til å lagre utskriftsordren på minnekortet.
Hvis bilder blir slettet når du bruker en datamaskin etter at utskriftsordren er opprettet, vil ordren kanskje ikke bli riktig skrevet ut.
Referanse: Koble til en datamaskin, skriver eller TV/Skrive ut bilder 61

Vise bilder på TV

Du kan bruke en EG-D100 videokabel (fåes separat; 103) til å koble kameraet til en TV eller video­spiller for avspilling eller opptak. Det anbefales at du bruker strømadapteren EH-5 eller EH-5a sammen med en EP-5-strømadapterkontakt for lengre avspilling ( 103).
Velg riktig videomodus ( 83).
1
Slå av kameraet. Slå alltid av kameraet før du kobler til eller fra video-
2
kabelen.
Koble til videokabelen som vist.
3
Kobles til videoenheten Kobles til kameraet
Still inn TV-apparatet på videokanalen.
4
Slå på kameraet og trykk på for å starte avspillingen. Under avspil-
5
lingen vises bilder på TV-skjermen eller tas opp på videobånd. Skjer­men på kameraet forblir av.
62 Referanse: Koble til en datamaskin, skriver eller TV/Vise bilder på TV

Menyveiviser

Bruke kameramenyene

Du finner de fleste alternativene for fotografering, avspilling og oppsett på kameramenyene. Trykk på knappen for å vise menyene.
Du kan velge mellom menyer for avspil­ling, fotografering, egendefinerte inn­stillinger, oppsett og retusjering (se nedenfor)
Hvis ikonet "?" vises, kan du få hjelp med gjeldende element ved å trykke på
Meny Beskrivelse
Playback (Visning) Shooting (Fotografering) Brukes til å justere fotoinnstillinger ( 68).
Custom Settings
(Egendefinerte innstillinger)
Setup (Oppsett) Brukes til å formatere minnekort og utføre grunnleggende kameraoppsett ( 80). Retouch (Retusjering) Retusjer kopier av eksisterende bilder ( 89).
Brukes til å justere avspillingsinnstillinger og håndtere bilder ( 65).
Brukes til å angi egendefinerte kamerainnstillinger ( 74).
Glideren viser plassering i gjeldende meny
De gjeldende innstillingene for alter­nativene angis med ikoner
Det gjeldende menyelementet frem­heves
Bruk multivelgeren og knappen OK til å navigere gjennom menyene på kameraet.
Flytt markøren opp
Øk verdien
Trykk opp
Try kk til
Tilbake til forrige meny Vis undermeny
Try kk til
venstre
Trykk ned
høyre
Velg
Flytt markøren ned
Reduser verdien
Menyveiviser/ Bruke kameramenyene 63
Slik endrer du menyinnstillingene:
2
3
678
1
Vis menyene. Fremhev ikonet for den gjeldende menyen.
Velg menyen.
4 5
Plasser markøren på den valgte menyen. Fremhev menyelementet.
Vis alternativene. Fremhev alternativet.
Du kan ikke velge menyelementer som vises i grått.
Velg alternativet.
Når du vil gå ut av menyene og gå tilbake til fotomodus, trykker du utløseren halvveis ned. Skjermen slås av.
64 Menyveiviser /Bruke kameramenyene

Avspillingsalternativer: Avspillingsmenyen

2
Avspillingsmenyen inneholder følgende alternativer (de viste alternati­vene kan variere hvis My menu (Min meny) er valgt for alternativet CSM/ Setup menu (Egendefinerte innstillinger/Oppsettmenyen) i oppsettme­nyen; 80). Se “Bruke kameramenyene” ( 63) hvis du ønsker mer infor­masjon om hvordan du bruker menyene.
Alternativ Beskrivelse
Delete (Slett) Slett alle eller valgte bilder. 65
Playback folder (Avspillingsmappe) Velg en mappe for avspilling. 66
Rotate tall (Roter høyt) Roter høyt (retning for portrett) under avspilling. 66
Slide show (Lysbildefremvisning) Spill av bildene i en automatisk lysbildefremvisning. 67
Print set (DPOF) (Utskriftsbestilling (DPOF)) Velg fotografiene du vil skrive ut. 67
Delete (Slett)
Menyen Slett inneholder følgende alternativer:
Alternativ Beskrivelse
Selected
(Utvalgte)
All (Alle) Slett alle bildene i mappen som er valgt for avspilling.
Hvis det er mange bilder som skal skrives ut, kan det hende det tar litt tid før utskriften er fullført.
Slett valgte bilder (se nedenfor).
Velge flere bilder
Slik velger du flere bilder til sletting:
1
Fremhev et bilde. Hvis du vil vise hele det fremhe-
vede bildet, trykker du på -knappen.
Gjenta trinn 1–2 for å velge flere bilder. Når du
3
skal oppheve valget av et bilde, fremhever du det og trykker ned på multivelgeren.
Velg det fremhevede bildet.
Valget vises som ikoner.
4
Full før.
Menyveiviser /Avspillingsalternativer: Avspillingsmenyen 65
Playback folder (Avspillingsmappe)
Velg en mappe for avspilling:
Alternativ Beskrivelse
Bare bildene i mappen som er valgt under Fol ders (Mapper) i opp-
Current
(Gjeldende)
(standard-
innstilling)
All (Alle) Spill av fotografier i alle mapper på minnekortet.
settmenyen, vises under avspilling. Dette alternativet velges auto­matisk når du tar et bilde. Hvis du setter inn et minnekort og velger dette alternativet før du har tatt noen bilder, vises en melding om at mappen ikke inneholder noen bilder, under avspilling. Velg All (Alle) for å starte avspillingen.
Når du skal velge mappen du vil lagre nye bilder i, bruker du alternativet Folders (Mapper) i oppsett­menyen ( 85).
Rotate tall (Roter høyt)
Velg On (På) for å rotere høyt bilder som skal vises på kameraskjermen. Bil­der som er tatt med valget Off (Av) i Auto image rotation (Automatisk bilderotering) ( 88), vises i "bred" retning (landskap).
66 Menyveiviser /Avspillingsalternativer: Avspillingsmenyen
Slide show (Lysbildefremvisning)
Lag en lysbildefremvisning av bildene i gjeldende avspillingsmappe. Føl­gende alternativer er tilgjengelige:
Alternativ Beskrivelse
Frame interval
(Bildeintervall)
Start Start lysbildefremvisningen.
Følgende operasjoner kan utføres under en lysbildefremvisning:
Hopp tilbake/hopp fremover
Vise fotoinformasjon Endre fotoinformasjonen som vises ( 51).
Avbryte lysbildefremvisningen
Avslutte og gå til
avspillingsmenyen
Avslutte og gå til
avspillingsmodusen
Avslutte og gå til fotomodusen Utløseren Trykk utløseren halvveis ned for å gå tilbake til fotomodusen.
Vise fotoinformasjon Vis fotoinformasjon ( 22).
Dialogboksen til høyre vises når presentasjonen er ferdig eller når du tryk­ker på -knappen for å ta en pause i avspillingen. Velg Restart (Start på nytt) for å starte presentasjonen på nytt, eller Exit (Avslutt) for å gå tilbake til avspillingsmenyen.
Velg hvor lenge hvert bilde skal vises.
Hvis du vil Bruk Beskrivelse
Trykk til venstre på multivelgeren for å gå tilbake til forrige bilde, og trykk til høyre for å gå til neste bilde.
midlertidig
Avbryt lysbildefremvisningen midlertidig.
Avslutt lysbildefremvisningen og gå tilbake til avspillingsmenyen.
Avslutt lysbildefremvisningen og gå tilbake til fullskjermsavspilling ( 50) eller miniatyravspilling ( 52).
Print set (DPOF) (Utskriftsbestilling (DPOF))
Velg Select/set (Velg/ sett) for å velge bilder du vil skrive ut på en Pict­Bridge-skriver eller en DPOF-kompatibel enhet ( 57). Velg Deselect all? (Fjern alle?) for å fjerne alle bilder fra den gjeldende utskriftsordren.
Menyveiviser /Avspillingsalternativer: Avspillingsmenyen 67

Fotograferingsalternativer: Fotomenyen

O
W
Fotograferingsmenyen inneholder følgene alternativer (de viste alternati­vene kan variere hvis My menu (Min meny) er valgt for alternativet CSM/ Setup menu (Egendefinerte innstillinger/Oppsettmenyen) i oppsettme­nyen; 80). Se “Bruke kameramenyene” ( 63) hvis du ønsker mer infor­masjon om hvordan du bruker menyene.
Alternativ Beskrivelse
Optimize image (Optimalisere bildet)
Image quality (Bildekvalitet) Velg bildekvalitet. 70
Image size (Bildestørrelse) Velg bildestørrelsen. 70
White balance (Hvitbalanse)
ISO sensitivity (ISO-følsomhet) Øk følsomheten når lysforholdene er dårlige. 73
Noise reduction (Støyredusering) Reduser støy ved høy ISO-følsomhet og lave lukkerhastigheter. 73
* Bare tilgjengelig i modusene P, S, A, og M.
Optimize image (Optimalisere bilde) (modusene P, S, A og M)
Optimaliser kontraster, skarphet og andre innstillinger etter hvordan bildet skal brukes eller etter hvil­ken bildescene.
Alternativ Beskrivelse
Normal (standard) Anbefales for de fleste situasjoner.
N
Softer (Mykere)
S
Vivid (Livlig)
VI
More vivid (Livligere)
VI
Portr ait (Portrett) Reduserer kontrasten samtidig som hud i portrettmotiver får en naturlig tekstur.
PO
Black-and-white (Svart-hvitt) Ta bi lde r i s var t-hvi tt.
B
Custom (Egendefinert) Velge alternativer for egendefinert bildeoptimalisering ( 69).
*
Optimaliser bilder i samsvar med bildescenen. 68–69
*
Juster fargene etter lyskilden. 70
Gjør kanter mykere, og gir naturlige resultater som passer portretter eller retusje­ring på en datamaskin.
Forsterker metningen, kontrasten og bildeskarpheten for å gi livfulle bilder med livlige rød-, grønn- og blåfarger.
Maksimerer metning, kontrast og bildeskarphet for å gi klare bilder uten skarpe konturer.
Bildeoptimalisering
Bruk et objektiv av typen G eller D for å få best resultat. Resultatene optimaliseres for gjeldende fotograferingsfor­hold og varierer med eksponeringen og hvor i rammen motivet er plassert. For å få jevne resultater av en serie bil­der, velger du Custom (Egendefinert) og velger en annen innstilling enn Auto for bildeskarphet, tonekompensasjon og metning.
Andre innstillinger enn Custom (Egendefinert) bruker fargerommet sRBG.
Color Space (Fargerom)
Fargerommet bestemmer utvalget av farger som er tilgjengelig for fargegjengivelse. sRGB er til generell bruk, mens Adobe RGB brukes i forlagsvirksomhet og i trykkerivirksomhet.
68 Menyveiviser /Fotograferingsalternativer: Fotomenyen
Egendefinere alternativer for bildeforbedring: Egendefinert
Velg Custom (Egendefinert) for å utføre separate justeringer til følgende alternativer. Når innstillin­gene er justert, fremhever du Done (Ferdig), og trykker på OK.
Image sharpening (Bildeskarphet): Velg hvor skarpe konturene skal være under fotograferingen. Velg høye innstillinger for skarpe konturer, lave innstillinger for myke konturer. Standardinnstilling: Automatisk.
Tone compensation (Tonekompensasjon): Kontroller kontrasten. Lavere innstillinger hindrer tap av detaljer i høylys under skarp belysning eller i direkte sollys. Høyere innstillinger bevarer detaljer i tåket landskap og andre motiver med lav kontrast. Velg Custom (Egendefinert) for å velge en brukerdefinert tonekurve som er opprettet ved hjelp av Camera Con­trol Pro (tilgjengelig separat; 103). Les brukerveiledningen til Camera Control Pro hvis du vil ha mer informasjon. Standardinnstilling: Automatisk.
Color mode (Fargemodus): Kontroller fargegjengivelsen. Bilder som er tatt i modiene Ia og IIIa er tilpasset fargerommet sRGB og passer til utskrift eller til bruk i nåværende tilstand, uten videre endringer. Velg Ia til por­trettbilder og IIIa til natur- eller landskapsbilder. Modus II er tilpasset Adobe RGB fargerom, som støtter et større omfang farger enn sRGB. Velg modus II for fotografier som skal behandles eller retusjeres betyde­lig. Standardinnstilling: IIIa (sRGB).
Saturation (Metning): Bestem fargelivligheten. Velg Moderate (Moderat) for mindre fargemetning, Enhanced (Forsterket) for mer livlige farger. Standardinnstilling: Automatisk.
Hue adjustment (Nyansejustering): Nyansene kan justeres mellom –9° til +9° i trinn på 3° (gradene refererer til fargehjulet som ofte brukes for å forklare nyanser). Positive verdier gjør at rødt blir mer oransje, grønt blir mer blått, og blåfarger blir mer lilla. Negative verdier gjør at rødt blir mer lilla, blåfarger grønnere, og grønnfarger blir gulere. Standardinnstilling: ±0.
Farge modus
Modusene Ia og IIIa anbefales for bilder som skal skrives ut uten endringer eller vises i programmer som ikke støtter fargestyring. Hvis programmet støtter fargestyring, velger du fargerommet Adobe RGB når du åpner bilder tatt i modus II.
Menyveiviser /Fotograferingsalternativer: Fotomenyen 69
Image quality (Bildekvalitet)
Velg bildekvalitet ( 30).
Image size (Bildestørrelse)
Velg bildestørrelse ( 30).
White balance (Hvitbalanse) (modusene P, S, A og M)
Ni alternativer er tilgjengelig for hvitbalanse. Se "Referanse: Hvitbalanse” ( 49).
Finjustering av hvitbalansen
Ved andre innstillinger enn White balance preset (Hvitbalanseinnstillinger), kan hvitbalansen finjus­teres med ±3 i trinn på 1 (se side 118 i tillegget for tilsvarende fargetemperaturer). Velg lavere verdier hvis du vil at bildene skal virke litt gulere eller rødere; og høyere verdier for å gi bilder en blå fargetone.
Hvis du velger et annet alternativ enn forhåndsinnstilt i hvitbalanseme­nyen, vises menyen til høyre. Trykk opp eller ned på multivelgeren for å velge en verdi for finjustering. Trykk på OK for å velge og gå tilbake til fotomenyen. Ved andre innstillinger enn ±0, vises a “+” eller a “–” ved siden av ikonet for hvitbalanse på fotoinformasjonsskjermen.
Forvalgt hvitbalanse
Du kan bruke hvitbalanseinnstillinger når du ikke oppnår ønsket resultat med andre innstillinger, eller for at hvitbalansen skal passe med verdien som ble brukt i et tidligere bilde. Du kan angi hvitbalanse­innstillingene på to måter:
Metode Beskrivelse
Direkte måling
Kopiering fra eksisterende
bilde
En nøytral grå eller hvit gjenstand plasseres under belysningen som skal brukes i det endelige bildet, og hvitbalansen beregnes deretter av kameraet ( 71).
Hvitbalansen kopieres fra bilde til minnekortet ( 72).
70 Menyveiviser /Fotograferingsalternativer: Fotomenyen
Måle verdien for forvalgt hvitbalanse
Plasser en nøytral grå eller hvit gjenstand under belysningen som skal brukes i det endelige bil-
1
det. Et grått standardkort kan brukes som referanse i studioer. Du må ikke endre eksponering fra verdien som er valgt av kameraet. Når du tar bilder i modus M, bruker du den elektronisk-analoge visningen for å velge optimal eksponering.
Vis fotomenyen og velg White balance (Hvitbalanse) > White
2
balance preset (Hvitbalanseinnstillinger) (hvis du vil fortsette direkte til trinn 4 uten å vise fotomenyen, velger du White balance preset (Hvitbalanseinnstillinger) for hvitbalanse i fotoinformasjonsskjermen som beskrevet på side 49, og trykk på OK).
Fremhev Measure (Mål), og trykk til høyre på multivelgeren. Menyen
3
til høyre vises. Fremhev Ye s (Ja) og trykk på OK (hvis du vil stille hvitba­lansen til den verdien som ble målt sist og gå tilbake til fotomodusen, fremhever du No (Nei) og trykker på OK ).
Meldingen “Ta bilde av hvit eller grå gjenstand som fyller søkeren
4
under fotobelysning” vises. Når meldingen forsvinner, blinker visnin­gene for søkeren og fotoinformasjonsskjermen for hvitbalanse som vist til høyre. Hvis du vil avslutte uten å måle en forhåndsinnstilt verdi, trykker du på og velger et annet valg for hvitbalanse.
Ram inn referansegjenstanden slik at du ikke ser noe annet i søkeren,
5
og trykk utløseren halvveis ned. Du kan måle hvitbalansen selv om kameraet ikke er i fokus.
Hvis kameraet klarte å måle en verdi for hvitbalanse, vises meldingen
6
“Data er hentet”. Hvitbalansen stilles automatisk til den målte verdien. Ingen bilder blir tatt.
Hvis advarselen til høyre vises, klarte ikke kameraet å måle hvitbalan­sen. Gå tilbake til trinn 2 og beregn hvitbalansen på nytt.
1 1— /Fn button ( /Fn-knapp) ( 77)
Hvis White balance (Hvitbalanse) er valgt for Egendefinert innstilling 11 ( /Fn button (/Fn-knappen)), vises indikatorene fra trinn 4 hvis du trykker på Fn-knappen i ca. 2 sekunder når hvitbalanseinnstillinger er valgt. Mål en verdi for hvitbalanseinnstillinger som beskrevet i trinn 5–6.
Menyveiviser /Fotograferingsalternativer: Fotomenyen 71
Kopiere hvitbalanse fra et bilde
2
3
678
En hvitbalanseverdi som er kopiert fra et eksisterende bilde, kan brukes til forvalgt hvitbalanse. Velg White balance (Hvitbalanse)>White balance preset (Forvalgt hvitbalanse) i fotomenyen. Menyen vist i trinn 1 vises.
1
Fremh ev Use photo (Bruke bilde).
* For å bruke siste målte verdi ( 71), fremhever du Measure (Mål) og trykker til høyre på multivelgeren.
*
Vis gjeldende kildefoto.
4
Fremhev Select image (Velg bilde).
† Hvis du skal bruke gjeldende kildefoto, fremhever du This image (Dette bildet) og trykker på OK.
Vis listen over mapper.
5
Fremhev mappen. Vis fotografiene i gjeldende mappe.
Fremhev et bilde. ‡ Hvis du vil vise det valgte bildet i full
størrelse, trykker du på og holder nede -knappen.
‡ Bildene som vises, kan også være de som ble tatt med et annet kamera, men det er bare bildene som ble tatt
med D40x-kameraet som kan brukes som kilde til forvalgt hvitbalanse.
Merk at hvis en ny hvitbalanseverdi er målt, blir hvitbalansen satt til den målte verdien, selv om Use photo (Bruk bilde) er valgt i menyen for forvalgt hvitbalanse.
Sett forvalgt hvitbalanse til verdien for det fremhe-
vede bildet, og gå tilbake til fotomenyen.
72 Menyveiviser /Fotograferingsalternativer: Fotomenyen
ISO sensitivity (ISO-følsomhet)
Justere ISO-følsomheten ( 37).
Noise reduction (Støyredusering)
Fotografier tatt med høy følsomhet eller med lukkerhastigheter på 8 s eller langsommere, kan behandles for å redusere “støy” i form av flekker eller lyse piksler i vilkårlig avstand. Velg mellom følgende alternativer:
Alternativ Beskrivelse
Fotografier tatt med ISO-følsomhet over ISO 400 eller med lukkerhastigheter på omtrent 8s eller lang­sommere, kan behandles for å redusere støy. I kontinuerlig fotomodus reduseres hastigheten og kapasi­teten til minnebufferen. (Ved lukkerhastigheter på 8 s eller langsommere, vises ”Jobbnr" nederst i
On (På)
søkeren i et tidsrom som tilsvarer omtrent en halv til en gang gjeldende lukkerhastighet. Du kan ta nye bilder når ”Jobbnr" forsvinner fra skjermen. Støyredusering utføres ikke hvis kameraet slås av før behandlingen er fullført).
Off (Av)
Støyredusering slås av ved ISO-følsomheter på 800 eller lavere. Det blir likevel utført minimal støyredu­sering når ISO-følsomheten er over 800.
Menyveiviser /Fotograferingsalternativer: Fotomenyen 73

Egendefinerte innstillinger

Egendefinerte innstillinger brukes for å egendefinere kamerainnstillingene slik at de tilpasses individuelle ønsker. Følgende alternativer er tilgjengelige
Simple
når menu (Egendefinerte innstillinger/Oppsettmenyen)
80):
R Reset (N ullstille) 74 4Shooting mode (Fotomodus) 75 1 Beep (Pipesignal) 74 5 Metering (Lysmåling) 75 2Focus mode (Fokusmodus) 75 6No memory card? (Minnekort mangler?) 75 3AF-area mode (AF-områdemodus) 75
For å vise følgende alternativer, velger du Full (Detaljert) i CSM/Setup menu (Egendefinerte innstil­linger/Oppsettmenyen):
7Image review (Bildevisning) 75 13 AE lock (AE-lås) 77 8 Flash compensation ( Blitskompensasjon) 76 14 Built-in flash (Innebygd blits) 78 9 AF-a ssist (AF-hjelp) 76 15 Auto off timers (Timer for auto av) 78
10 ISO auto (ISO-automatikk) 76 16 Self-timer (Selvutløser) 79 11 /Fn button ( /Fn-kn app) 77 17 Remote on duration (Ventetid for fjernkontroll) 79 12 AE-L/AF-L 77
(Enkel) (standardinnstillingen) er valgt under
i oppsettmenyen (
Alternativ Alternativ
Alternativ Alternativ
R: Reset (Nullstilling)
Velg Ye s (Ja) for å gjenopprette de egendefinerte innstillingene til stan­dardverdier. Du finner en oversikt over standardinnstillingene i tillegget ( 113).
CSM/Setup
1: Beep (Pipesignal)
Ved standardinnstillingen On (På), hører du et pipesignal når kameraet fokuserer i AF-enkeltservo (AF-S, eller når du fotograferer stillestående motiver i AF-A autofokusmodus), mens selvutløseren teller ned i modu­sene selvutløser og fjernkontroll med forsinkelse ( 33), eller når et bilde blir tatt i modusen fjernkontroll med hurtig respons ( 33). Det er ikke noe pipesignal når Off (Av) er valgt. Gjeldende innstilling vises på fotoin­formasjonsskjermen: vises når pipesignalet er på, og vises når det er av ( 6).
74 Menyveiviser /Egendefinerte innstillinger
2: Focus mode (Fokusmodus)
Velg en fokusmodus ( 23).
3: AF-area mode (AF-områdemodus)
Velg hvordan kameraet skal velge fokusområde i autofokusmodus ( 24,
25).
4: Shooting mode (Fotograferingsmodus)
Velg blant modusene enkeltbilde, kontinuerlig, selvutløser og fjernkon­troll ( 32).
5: Metering (Lysmåling) (bare modusene P, S, A og M)
Velg hvordan kameraet skal måle eksponeringen ( 45).
6: No memory card? (Minnekort mangler?)
Hvis standardinnstillingen Release locked (Utløser låst) er valgt, deakti­veres utløseren når det ikke er satt inn noe minnekort. Velg Enable rele- ase (Aktiver utløser) for å aktivere utløseren når det ikke er satt inn noe minnekort. Bilder vises på skjermen med navnet ”Demo”, men de blir ikke lagret.
7: Image review (Bildevisning)
Hvis standardinnstillingen On (På) er valgt, vises bildene automatisk på skjermen etter at de er tatt (hvor lenge bildene skal vises på skjermen, avhenger av alternativet som ble valgt i Egendefinert innstilling 15: Auto off timers (Timer for auto av)). Hvis Off (Av) er valgt, vises bildene på skjermen ved at du trykker på -knappen.
Menyveiviser /Egendefinerte innstillinger 75
8: Flash compensation (Blitskompensasjon) (bare modusene P, S, A og M)
Juster blitsverdien ( 48).
9: AF-assist (AF-hjelpelys) (alle moduser unntatt og )
Hvis On (På) (standardinnstillingen) er valgt og motivet er dårlig belyst, lyser AF-hjelpelyset når det er nødvendig for å bidra til fokuseringen (
23). Velg Off (Av) for å deaktivere AF-hjelpelyset. Merk at når AF-hjelpely-
set er av, kan det hende kameraet ikke klarer å fokusere med autofokus hvis motivet er dårlig belyst.
10: ISO auto (ISO-automatikk) (bare modusene P, S, A og M)
Hvis standardinnstillingen Off (Av) er valgt, forblir ISO-følsomheten fast ved den verdien som ble valgt av fotografen ( 37). Hvis On (På) er valgt, justeres ISO-følsomheten automatisk hvis optimal eksponering ikke kan oppnås ved den valgte verdien (blitsverdien justeres deretter). Maksi­mumsverdien for automatisk ISO-følsomhet kan velges ved å bruke alter­nativet Max. sensitivity (Maks følsomhet). I modusene P og A justeres følsomheten bare hvis bildet ville blitt undereksponert ved den lukkerhastigheten som ble valgt under Min. shutter speed (Min. lukkerhastighet) (du kan bruke lavere lukkerhastigheter hvis du ikke oppnår optimal eksponering ved den verdien som er valgt for maks. følsomhet).
Når On (På) er valgt, vises ISO-AUTO i søkeren og fotoinformasjonsskjermen. Med mindre du bruker blits, lyser disse indikatorene når følsomheten endres fra verdien valgt av brukeren. Støy er vanlig ved høy følsomhet.
ISO auto
Automatisk ISO-kontroll kan ikke velges ved en ISO-følsomhet på HI 1. Når blits brukes kan det hende at motiver i forgrunnen undereksponeres i bilder som blir tatt med lange lukkertider, i dagslys eller mot en lys bakgrunn. I slike tilfeller velger du en annen blitsmodus enn sakte synkronisering, eller du velger modusen A eller M og en større blenderåpning.
76 Menyveiviser /Egendefinerte innstillinger
11: /Fn Button ( /Fn-knapp)
Velg funksjonen som utføres av Fn-knappen.
Alternativ Beskrivelse
Self-timer (Selvutløser)
(standardinnstilling)
Shooting mode (Fotomodus)
Image quality/size
(Bildekvalitet/størrelse)
ISO sensitivity (ISO-følsomhet)
White balance (hvit balanse)
Try kk på Fn-knappen for å velge selvutløsermodus (
33). Try kk på Fn-knappen, og drei kommandohjulet for å
velge fotomodus ( 32). Try kk på Fn-knappen, og drei kommandohjulet for å
velge bildekvalitet og-størrelse ( 29). Try kk på Fn-knappen, og drei kommandohjulet for å
velge ISO-følsonhet ( 37). Try kk på Fn-knappen, og drei kommandohjulet for å
velge hvitbalanse (bare modusene P, S, A og M; 49).
Ved andre innstillinger enn standardinnstillingen Self-timer (Selvutløser), viser fotoinformasjonsskjer­men et -ikon til venstre for innstillingen, som kan justeres ved å trykke på Fn-knappen og rotere kommandohjulet (bare visningen “Klassisk”; 81).
12: AE-L/AF-L
Velg funksjonen som utføres av AE-L/AF-L-knappen.
Alternativ Beskrivelse
AE/AF lock (AE/A F-lås)
(standardinnstilling)
AE lock only (Bare AE-lås) Eksponering låses når AE-L/AF-L-knappen er trykt inn. Fokus påvirkes ikke. AF lock only (Bare AF-lås) Fokus låses når AE-L/AF-L-knappen er trykt inn. Eksponering påvirkes ikke.
AE lock hold (Hold AE-lås)
AF-ON (AF-PÅ) AE-L /AF-L-knappen starter autofokus. Utløseren kan ikke brukes for å fokusere.
Både fokus og eksponering låses når AE-L/AF-L-knappen er trykt inn.
Eksponering låses når AE-L/AF-L-knappen er trykt ned, og holder seg låst til knappen tryk­kes ned på nytt, lukkeren slippes eller lysmåleren slår seg av.
13: AE lock (AE-lås)
Hvis standardalternativet Off (Av) er valgt, blir eksponeringen ikke låst ved å trykke utløserknappen halvveis ned. Hvis du velger On (På), låses eksponeringen når du trykker utløseren halvveis ned.
Menyveiviser /Egendefinerte innstillinger 77
14: Built-in flash (Innebygd blits) (bare modusene P, S, A og M)
Velg en blitskontrollmodus for den innebygde blitsen eller den eksterne blitsen SB-400 (ekstrautstyr).
TTL (standardinnstilling): Blitseffekten justeres automatisk etter fotografe­ringsforholdene.
Manual (Manuell): Blitsen fyres av til verdien som er valgt på menyen til høyre. Når den brukes med full kraft har den innebygde blitsen et ledetall på 13 (ISO 100, m, 20°C).
Et -ikon blinker i søkeren og fotoinformasjonsskjermen når Manual (Manuell) er valgt.
Blitsen SB-400 (ekstrautstyr)
Når du monterer den ekstra blitsen SB-400, brukes Egendefinert innstilling 14 til å velge blitskontrollmodus for SB-400, og navnet endres til Optional speedlight (Ekstra blits).
15: Auto off timers (Timer for auto av)
Velg hvor lenge skjermen og eksponeringsmålerne ( 14) skal være på når ingen handlinger utføres. Batteriet varer lenger hvis du velger en kor­tere forsinkelse for auto av.
Alternativ Beskrivelse
Short (Kort)
Normal
(standardinn-
stilling)
Long (Lang)
Custom
(Egendefinert)
Skjermen og eksponeringsmålerne forblir på i 4 sekunder. Når Image review (Bildevisning) er på, vises bildene på skjermen i 4 sekunder når de er tatt ( 75).
Skjermen og eksponeringsmålerne forblir på i 8 sekunder. Når Image review (Bildevisning) er på, vises bildene på skjermen i 4 sekunder når de er tatt ( 75).
Skjermen forblir på i 20 s, eksponeringsmålerne i 1 minutt. Når Image review (Bildevisning) er på, vises bildene på skjermen i 20 s når de er tatt ( 75).
Velg forsinkelse for skjerm av og bildevisningstid fra 4 s, 8 s, 20 s, 1 minutt og 10 minutter. Velg for­sinkelse for automatisk lysmåling av fra 4 s, 8 s, 20 s, 1 minutt eller 30 minutter.
Merk at fotoinformasjonsskjermen slår seg av automatisk når eksponeringsmålerne slår seg av. Når du bruker en fjernkontroll ( 33) forblir skjermen og eksponeringsmålerne på i det tidsrommet du valgte i Egendefinert innstilling 17 (Remote on duration (Ventetid for fjernkontroll); 79).
Auto av
Uansett hvilken innstilling du har valgt, slår ikke , eksponeringsmålerne seg av automatisk når kameraet er koblet til strømadapteren EH-5 eller EH-5a med en EP-5-strømadapterkontakt ( 103). Kameraet slår seg ikke av automatisk når det er koblet til en datamaskin ( 55) eller en PictBridge-skriver ( 57).
78 Menyveiviser /Egendefinerte innstillinger
16: Self-timer (Selvutløser)
Velg varigheten til utløserforsinkelsen i selvutløsermodus ( 33). Stan­dardinnstillingen er 10 s.
17: Remote on duration (Ventetid for fjernkontroll)
Velg hvor lenge kameraet skal vente på signal fra fjernkontrollen før for­sinkelse med fjernkontroll eller modus med hurtig respons avsluttes (
33). Velg en kortere forsinkelse for at batteriet skal ha lengre levetid. Stan-
dardinnstillingen er ett minutt.
Menyveiviser /Egendefinerte innstillinger 79

Grunnleggende kamerainnstillinger: Oppsettmenyen

Oppsettmenyen inneholder alternativene som er vist nedenfor (de viste alternativene kan variere hvis My menu (Min meny) er valgt for alternati­vet CSM/Setup menu (Egendefinerte innstillinger/Oppsettmenyen)). Se ”Bruke kameramenyene” ( 63) hvis du vil ha mer informasjon om hvor­dan du bruker menyene.
Følgende alternativer er tilgjengelig når (Enkel) (standardinnstilling) er valgt i
menu
(Egendefinerte innstillinger/Oppsettmenyen):
Alternativ Alternativ
(Egendefinerte innstillinger/Oppsettmenyen)
Format m emory ca rd (Formater minnekortet) 81 Mirror lock-up (Speillås opp) 86
Info display format (Format for infoskjerm) 81–82 Firmware version (Fastvareversjon) 86
Auto shooting info (Automatisk fotoinformasjon) 83 Dust off ref photo (Referansebilde for støvfjerning) 87
CSM/Setup menu
World time (Verdenstid) 83 Auto im age rotation (Automatisk bilderotering) 88
LCD brightness (LCD-lysstyrke) 83
Video mode (Videomodus) 83
Language (Språk) 84
Image comment (Bildekommentar) 84
USB 84
Simple
CSM/Setup
80–81
For å vise følgende ekstra alternativer, velger du Full (Detaljert) i CSM/Setup menu (Egendefi­nerte innstillinger/Oppsettmenyen):
Folde rs (Mapper) 85
File no. sequence (Filnummersekvens) 86
CSM/Setup menu (Egendefinerte innstillinger/Oppsettmenyen)
Velg alternativene som vises i menyene.
Alternativ Beskrivelse
Simple (Enkel)
(standard-
innstilling)
Full (Detaljert) Viser alle alternativene.
My menu
(Min meny)
For å velge menyelementer som skal vises i My menu (Min meny):
1
Viser bare grunnleggende alternativer i Egendefinerte innstillinger ( 74) og oppsettmenyene (se ovenfor). Andre menyer viser alle alternativene.
Viser bare valgte alternativer.
Fremhev My menu (Min meny), og trykk til høyre på multivelgeren. En liste over menynavn vises.
Fremhev et menynavn og trykk til høyre på multivelgeren. Elemen-
2
tene i den valgte menyen føres opp som vist til høyre (bildet viser ele­mentene som er oppført når avspillingsmenyen er valgt). Du kan ikke velge elementet CSM/Setup menu (Egendefinerte innstillinger/ Oppsettmenyn) i oppsettmenyen.
80 Menyveiviser /Grunnleggende kamerainnstillinger: Oppsettmenyen
Trykk opp eller ned på multivelgeren for å fremheve elementer, og
3
trykk deretter til høyre for å velge eller oppheve. Fremhevede ele­menter er merket med et kontrollmerke.
Fremhev Done (Fullført) og trykk på OK for å gå tilbake til listen over
4
menynavn som er vist i trinn 1. Gjenta trinn 2–3 for å redigere flere menyer.
Fremhev Done (Fullført) i listen over menynavn og trykk på OK for å gå
5
tilbake til oppsettmenyen.
Format memory card (Formater minnekortet)
Velg Ye s (Ja) for å formatere minnekortet. Merk at dette sletter alle bildene og eventuelle andre data kortet inneholder. Pass på at du kopierer alle data­ene du vil beholde, til en annen datamaskin før du formaterer kortet.
Formatere minnekort
Ikke slå av kameraet eller fjern minnekortet mens formatering utføres.
Info display format (Format for infoskjerm)
Velg ett av følgende formater for fotoinformasjonsskjerm for Digitale Vari­programmoduser ( , , , , , , og ) og modusene P, S, A og M. Merk at hvis du velger Classic (Klassisk), endres også bakgrunnsfargen for menyene. Wallpaper (Bakgrunnsbilde) bruker samme menybakgrunn som Graphic (Grafisk) format.
Classic (Klassisk) Graphic (Grafisk) Wallpaper (Bakgrunnsbilde)
Menyveiviser /Grunnleggende kamerainnstillinger: Oppsettmenyen 81
Classic (Klassisk)-formatet er vist nedenfor.
1
2
3
4
7
6
5
8
11
10
9
12
13
14
23
22
21
20
19
18
17
16
15
1 Modus...................................................................................................4 10 Elektronisk-analog eksponeringsvisning..................... 43
2 Lukkerhastighet...................................................................39–44 Eksponeringskompensasjon ............................................... 47
3 Automatisk indikator for ISO-følsomhet ...................... 76 11 Blenderåpning (f-nummer).......................................... 39–44
4 Optimalisere bildeindikator ................................................. 68 12 Blitsmodus...................................................................................... 35
5 Fokusområdevisning.................................14, 16, 24, 25, 26 13 Verdi for eksponeringskompensasjon........................... 47
AF-områdemodus...................................................................... 24
14 Hjelpindikator..................................................................................3
6 Indikator for pipesignal........................................................... 74 15 Verdi for blitskompensasjon................................................ 48
7 Batteriindikator ............................................................................ 15 16 Lysmålingsmetode.................................................................... 45
8 Antall gjenværende eksponeringer..................... 15, 116 17 AF-områdemodus ..................................................................... 24
Registrering av forvalgt hvitbalanseverdi.................... 71
Indikator for PC-modus .......................................................... 56
18 Fokusmodus.................................................................................. 23
19 Fotograferingsmodus .............................................................. 32
9 Indikator for manuell blitskontroll ...................................78 20 ISO-følsomhet .............................................................................. 37
Blitskompensasjonsindikator for
blits (ekstrautstyr) .................................................................... 101
21 Hvitbalansemodus.................................................................... 49
22 Bildestørrelse................................................................................. 30
23 Bildekvalitet .................................................................................. 30
Utformingen til formatet Wallpaper (Bakgrunnsbilde) er det samme som Graphic (Grafisk), bortsett fra at et brukervalgt bilde vises i bakgrunnen,
og lukkerhastigheten og blenderåpningen vises ikke ( 6). Slik velger du et bilde til formatet Wallp ape r (Bakgrunnsbilde):
Fremhev Select wallpaper (Velg bakgrunnsbilde) og trykk til høyre
1
på multivelgeren. Bildene på minnekortet vises som vist til høyre.
Trykk til venstre eller høyre på multivelgeren for å fremheve et bilde.
2
Hvis du vil vise det fremhevede bildet på full skjerm, trykker du på, og holder nede, -knappen.
Trykk på knappen OK for å velge det fremhevede bildet og gå tilbake til oppsettmenyen. Kame-
3
raet lagrer det nye bakgrunnsbildet og bruker det i fotoskjermen hver gang du velger Wallpaper (Bakgrunnsbilde). Eventuelle eksisterende bakgrunnsbilder (inkludert standardbildet som kom med kameraet) slettes når du velger et nytt bilde, og kan ikke gjenopprettes. Du kan ikke vise bakgrunnsbildet under avspilling, eller kopiere det til et minnekort.
82 Menyveiviser /Grunnleggende kamerainnstillinger: Oppsettmenyen
Auto shooting info (Automatisk fotoinformasjon)
Velg om du vil vise fotoinformasjon automatisk i skjermen i Digital Vari­programmodus ( , , , , , , og ) eller modusene P, S, A og M. Velg On (På) for å vise fotoinformasjon automatisk når utløseren er utløst. Hvis Egendefinert instilling 7 (Bildevisning) er av, vises også fotoin­formasjonen når du har tatt et bilde. Hvis du stadig kontrollerer kamera­innstillingene, kan du slå på Auto shooting info (Automatisk fotoinformasjon). Merk at selv om On (På) er valgt, slår skjermen seg av når utløseren holdes nede.
World time (Verdenstid)
Still inn kameraklokken til gjeldende dato og klokkeslett.
Alternativ Beskrivelse Time zone
(Tidssone)
Date (Dato)
Date format
(Dato format)
Daylight saving
time
(Daylight sommertid)
Velg tidssonen. Kameraet stilles automatisk til tidspunktet i den valgte tidssonen.
Still kameraklokken ( 11). Still klokken jevnlig for å passe på at den er korrekt.
Velg rekkefølgen du vil vise dato, måned og år.
Slå av eller på sommertid Klokken stilles automatisk en time frem eller en time tilbake.
LCD brightness (LCD-lysstyrke)
Juster lysstyrken på skjermen mellom –2 (mørkest) og +2 (lysest).
Video mode (Videomodus)
Velg NTSC når du kobler kameraet til en NTSC-TV eller en videospiller. Velg PAL når du kobler kameraet til en PAL-videoenhet.
Klokkebatteriet
Kameraklokken får strøm fra en uavhengig strømkilde som lades etter behov når hovedbatteriet er satt inn, eller kameraet får strøm fra strømadapteren EH-5 eller EH-5a med en EP-5-strømadapterkontakt ( 103). Etter lading i tre dager har klokken nok strøm for omtrent én måned. Hvis ikonet ”Klokken er ikke stilt” blinker på skjermen, er klokkebatteriet utladet, og klokken er nullstilt til midnatt 1. januar 2007. Still klokken til riktig dato og klokkeslett.
Menyveiviser /Grunnleggende kamerainnstillinger: Oppsettmenyen 83
Language (Språk)
Velg hvilket språk kameramenyer og meldinger skal vises på, blant:
De Deutsch Tysk Pt Português Portugisis k En Engelsk Engelsk Ru Russisk Es Español Spansk Sv Svenska Svensk Fi Suomi Finsk Tradisjonell kinesisk Fr Franç ais Fransk Forenklet kinesisk It Italiano Italiensk Japansk Nl Nederlands Nederlandsk Koreansk Pl Polski Polsk
Image comment (Bildekommentar)
Legg en kommentar til bildene når du tar dem. Kommentarene kan vises i Capture NX (tilgjengelig separat; 103) eller PictureProject.
Done (Fullført): Lagre endringene, og gå tilbake til oppsettmenyen.
Inputcomment (Sett inn kommentar): Følgende dialogboks vises. Skriv inn
en kommentar som beskrevet nedenfor.
Bildekommentar
Tas tatu rf elt et: Bruk multivelgeren til å fremheve bokstaver, og trykk på OK for å velge.
Navnefeltet: Kommentaren vises her. Roter kommandohjulet for å flytte markø­ren.
Kommentarene kan inneholde opptil trettiseks tegn. Eventuelle ekstra tegn slettes. Hvis du vil slette tegnet ved gjeldende markørposisjon, trykker du på -knappen. Trykk på for å lagre endringene og gå tilbake til bilde­kommentarmenyen, eller trykk på for å gå ut uten å endre kommentaren.
Attach comment (Legg ved kommentar): En kommentar legges til alle fotografier tatt med dette alter-
nativet avmerket. Fremhev dette alternativet, og trykk til høyre på multivelgeren for å merke av eller fjerne merket.
USB
Velg et USB-alternativ til en datamaskin eller en PictBridge-skriver. Velg MTP/PTP når du kobler til en PictBridge-skriver eller bruker Camera Con­trol Pro (tilgjengelig separat). Se ”Koble til en datamaskin ”hvis du ønsker mer informasjon om å velge et USB-alternativ til bruk med PictureProject ( 55).
84 Menyveiviser /Grunnleggende kamerainnstillinger: Oppsettmenyen
Folders (Mapper)
Opprett, gi nytt navn til eller slett mapper, eller velg mappen du vil lagre de nye bildene i.
Select folder (Velg mappe): Velg mappen som nye bilder skal lagres i.
Gjeldende mappe
(standardmappe)
ND40X
New (Ny): Opprett en ny mappe og navngi den som beskrevet i ”Gi navn til mapper” nedenfor.
Rename (Gi nytt navn): Velg en mappe fra en liste og gi den et nytt navn som beskrevet i ”Gi navn til
mapper” nedenfor.
Delete (Slett): Slett alle tomme mapper på minnekortet.
Gi navn til mapper
Tas tatu rf elt et: Bruk multivelgeren til å fremheve bokstaver, og trykk på OK for å velge.
Navnefeltet: Mappenavnet vises her. Roter kommandohjulet for å flytte markø­ren.
Mappenavnene kan inneholde opptil 5 tegn. Eventuelle ekstra tegn slettes. Hvis du vil slette tegnet ved gjel­dende markørposisjon, trykker du på -knappen. Trykk på for å lagre endringene og gå tilbake til oppsett­menyen, eller trykk på for å gå ut uten å opprette en ny mappe eller endre mappenavnet.
Andre mapper (i alfabetisk rekkefølge)
Mappenavn
På minnekortet blir mappenavnet etterfulgt av et tresifret mappenummer som blir automatisk tildelt av kameraet (f.eks. 100ND40X). Hver mappe kan inneholde opptil 999 bilder. Når du tar bilder, lagres de i mappen med det høy­este mappenummeret med det valgte navnet. Hvis du tar et bilde når den gjeldende mappen er full eller innehol­der et bilde med nummer 9999, oppretter kameraet en ny mappe ved å legge 1 til det gjeldende mappenummeret (for eks., 101ND40X). Kameraet behandler mapper med samme navn men ulike mappenummer, som samme mappe. Hvis for eksempel mappen NIKON er valgt under Velg mappe, blir bildene i alle mappene som heter NIKON (100NIKON, 101NIKON, 102NIKON, osv), synlige når Current (Gjeldende) er valgt for Playback folder (Avspillingsmappe) ( 66). Hvis du gir nytt navn på mappene, endres alle mappene med samme navn, men map­penumrene beholdes.
Menyveiviser /Grunnleggende kamerainnstillinger: Oppsettmenyen 85
File no. sequence (Filnummersekvens)
Velg hvordan kameraet gir navn til filer.
Off (Av) (standardinnstilling): Filnummereringen nullstilles til 0001 når du
oppretter en ny mappe, formaterer minnekortet eller setter inn et nytt minnekort i kameraet.
On (På): Filnummereringen fortsetter fra sist brukte nummer når du opp-
retter en ny mappe, formaterer minnekortet eller setter inn et nytt min­nekort i kameraet. Hvis du tar et bilde når den gjeldende mappen inneholder et bilde med nummeret 9999, opprettes en ny mappe automatisk, og filnummereringen begynner på nytt fra
0001.
Reset (Nullstill): Som med On (På), bortsett fra at filnummereringen begynner på nytt fra 0001 med
neste bilde som blir tatt (hvis den gjeldende mappen allerede inneholder bilder, opprettes en ny mappe).
Filnummerering
Hvis den gjeldende mappen har nummeret 999, eller inneholder 999 bilder eller et bilde med nummeret 9999, deaktiveres lukkerutløseren og skjermen og søkeren viser at kortet er fullt. Hvis File no. sequence (Filnummersekvens) er på, slår du den av og formaterer minnekortet eller setter et nytt minnekort i kameraet.
Mirror lock-up (Speillås opp)
Låse speilet i øvre posisjon for inspeksjon eller rengjøring av mikrofilteret som beskytter bildesensoren ( 105).
Firmware version (Fastvareversjon)
Vis kameraets gjeldende fastvareversjon.
86 Menyveiviser /Grunnleggende kamerainnstillinger: Oppsettmenyen
Dust off ref photo (Referansebilde for støvfjerning)
Dette alternativet brukes til å skaffe referansedata for støvfjerningsfunk­sjonen Image Dust Off i Capture NX (tilgjengelig separat). (Hvis du vil ha mer informasjon, ser du i brukerhåndboken for Capture NX).
Fremhev On (På) og trykk på OK. Meldingen til høyre vises, og ”rEF"
1
vises i søkeren.
Rett objektivet mot en lys, konturløs gjenstand på ti centimeters avstand slik at du ikke ser noe
2
annet i søkeren, og trykk utløseren halvveis ned. I autofokusmodus stilles fokus automatisk til uendelig. I modusen for manuell fokusering stiller du selv fokus til uendelig.
Trykk utløserknappen helt ned for å vise referansedata for Image Dust
3
Off. Skjermen slås av når du trykker ned utløseren.
Hvis referansegjenstanden er for lys eller for mørk, klarer kanskje ikke kameraet å skaffe referansedata for Image Dust Off (Støvfjerning), og meldingen til høyre vises. Velg en annen referansegjenstand, og gjenta fremgangsmåten fra trinn 1.
Referansebilde for støvfjerning
Alternativet Referansebilde for støvfjerning er bare tilgjengelig med CPU-objektiver. Du anbefales å bruke et objektiv med brennvidde på minst 50 mm. Zoom helt inn hvis du bruker et zoomobjektiv.
Det samme referansebildet kan brukes til fotografier tatt med forskjellige objektiver eller med forskjellige blenderåpninger. Du kan ikke vise referansebilder i bildeprogramvare. Når du viser referansebilder for støvfjerningsfunksjonen på kameraet, ser du et rutemønster på skjermen. Histogram og høylys vises ikke.
Støvfjerning brukes til å redusere virkningene av støv i NEF (RAW)-bilder. Se bruksanvisningen til Capture NX hvis du vil ha mer informasjon.
Menyveiviser /Grunnleggende kamerainnstillinger: Oppsettmenyen 87
Auto image rotation (Automatisk bilderotering)
Når du tar bilder mens On (På) (standardalternativet) er valgt, inneholder bildene informasjon om kameraretning, slik at du kan rotere dem automa­tisk under avspilling ( 50) eller når du viser dem i Capture NX (tilgjengelig separat 103) eller Picture Project.
*
Følgende retninger registreres:
Landskap (bred)
retning
* I kontinuerlig modus ( 32) gjelder retningen som registreres for første bilde, for alle bildene i samme serie, selv
om kameraretningen endres under fotograferingen.
Kameraet rotert 90°
med urviseren
Kameraet rotert 90°
mot urviseren
Kameraretningen registreres ikke når du velger Off (Av). Velg dette alternativet når du tar bilder med objektivet pekende opp eller ned.
88 Menyveiviser /Grunnleggende kamerainnstillinger: Oppsettmenyen
Loading...