Nikon COOLPIX AW110 Reference Manual (Complete Instructions) [ro]

Ro
Manual de referinţă
APARAT FOTO DIGITAL
Funcţii recomandate pentru COOLPIX AW110
p
Efecte rapide ....................................................................................................... A48
Puteţi aplica diverse efecte la imagini imediat după declanşarea obturatorului. În timp ce verificaţi rezultatele finale pe ecranul de examinare al fiecărui efect, puteţi crea o imagine care să corespundă scenei sau preferinţelor dumneavoastră. De asemenea, puteţi aplica ulterior efectele la imagini apăsând pe butonul
Diverse caracteristici utile la utilizarea în exterior
Funcţia GPS ........................................................................................................... A82
Puteţi înregistra pe imaginile pe care le fotografiaţi informaţiile referitoare la poziţie (latitudinea şi longitudinea) cu ajutorul dispozitivului GPS intern al aparatului foto. De asemenea, puteţi înregistra pe imaginile pe care le fotografiaţi informaţiile legate de numele locaţiei (POI: Puncte de interes) şi un jurnal care conţine informaţiile de deplasare.
Afişajul hărţii ........................................................................................................ A85
Puteţi afişa pe ecran locaţia curentă sau locaţia de fotografiere folosind hărţile interne ale aparatului foto şi informaţiile legate de numele locaţiei.
Afişarea indicatorului de altitudine şi adâncime................................................ A87
Puteţi afişa altitudinea sau adâncimea apei pe ecranul de fotografiere, apoi puteţi înregistra aceste date pe imaginile pe care le fotografiaţi. Altitudinea se afişează cu ajutorul barometrului intern al aparatului foto. Întrucât altitudinea se modifică odată cu presiunea atmosferică, folosiţi opţiuni GPS pentru a corecta valoarea altitudinii de fiecare dată înainte de utilizarea indicatorului de altitudine. Se recomandă să corectaţi altitudinea manual.
Funcţia Wi-Fi (LAN fără fir)...................................................................................... A91
Puteţi folosi funcţia internă Wi-Fi a aparatului foto pentru transferarea automată a imaginilor pe care le fotografiaţi la dispozitivul inteligent sau pentru operarea aparatului foto prin intermediul software-ului specific al dispozitivului inteligent.
k
în timpul redării.
Corecţie alt./adâncime
din meniul de
Introducere
Componentele aparatului foto şi funcţiile principale
Informaţii de bază despre fotografiere şi redare
Funcţiile de fotografiere
Funcţiile de redare
Înregistrarea şi redarea filmelor
Utilizarea GPS-ului/Afişarea hărţilor
Utilizarea funcţiei Wi-Fi (LAN fără fir)
Configurarea generală a aparatului foto
Secţiunea de referinţe
Note tehnice şi index
i

Introducere

Citiţi mai întâi

Vă mulţumim pentru achiziţionarea acestui aparat foto digital Nikon COOLPIX AW110.
Introducere
Înainte de a folosi aparatul foto, citiţi informaţiile din secţiunile „Pentru siguranţa dumneavoastră” ( praf, condensarea, GPS-ul” ( cu informaţiile furnizate în acest manual. După parcurgerea manualului, păstraţi-l la îndemână şi consultaţi-l pentru a vă bucura pe deplin de noul dumneavoastră aparat foto.
A
vi), „<Important> Rezistenţa la şocuri, etanşeitatea la apă, etanşeitatea la
A
x) şi „Funcţia Wi-Fi (Reţea LAN fără fir)” (Axvii) şi familiarizaţi-vă
ii
Citiţi mai întâi

Despre acest manual

Dacă doriţi să începeţi să folosiţi aparatul foto imediat, consultaţi „Informaţii de bază despre fotografiere şi redare” ( Consultaţi „Componentele aparatului foto şi funcţiile principale” ( informaţii despre denumirile şi funcţiile principale ale componentelor aparatului foto.
Alte informaţii
Simboluri şi convenţii Pentru a facilita găsirea informaţiilor de care aveţi nevoie, în acest manual sunt utilizate următoarele simboluri şi convenţii:
Pictogramă Descriere
B
C
A/E/F
Cardurile de memorie SD, SDHC şi SDXC sunt denumite „carduri de memorie” în acest manual.
Setarea la momentul achiziţiei este numită în continuare „setare implicită”.
Numele elementelor din meniurile afişate pe ecranul monitorului şi numele butoanelor sau mesajele afişate pe monitorul computerului sunt scrise cu caractere aldine.
În acest manual, imaginile sunt omise uneori din exemplele de ecrane ale monitorului astfel încât indicatoarele care apar pe monitor să fie prezentate mai clar.
Ilustraţiile care prezintă conţinutul monitorului sau aparatul foto pot fi diferite de produsul real.
A
14).
A
1) pentru mai multe
Această pictogramă indică atenţionări şi informaţii care trebuie citite înainte de folosirea aparatului foto.
Această pictogramă atrage atenţia asupra informaţiilor care ar trebui citite înainte de utilizarea aparatului foto.
Aceste pictograme indică alte pagini care conţin informaţii relevante;
E
: „Secţiunea de referinţe”, F: „Note tehnice şi index”.
Introducere
iii
Citiţi mai întâi
Sigiliu holografic:
identifică acest dispozitiv
ca un produs autentic Nikon.

Informaţii şi precauţii

Învăţare continuă
În cadrul angajamentului „Învăţare continuă” al Nikon pentru asistenţă şi educaţie privind produsele, pe următoarele site-uri sunt disponibile informaţii actualizate permanent:
Introducere
Pentru utilizatorii din SUA.:
Pentru utilizatorii din Europa şi Africa:
Pentru utilizatorii din Asia, Oceania şi Orientul Mijlociu:
Vizitaţi aceste site-uri pentru a vă păstra la curent cu cele mai noi informaţii despre produse, sugestii, răspunsuri la întrebări frecvente (FAQ) şi sfaturi generale privind prelucrarea imaginilor digitale şi a fotografiilor. Puteţi beneficia de informaţii suplimentare de la reprezentanţa locală Nikon. Vizitaţi site-ul de mai jos pentru informaţiile de contact:
http://imaging.nikon.com/
Utilizaţi doar accesorii electronice marca Nikon
Aparatele foto Nikon COOLPIX sunt concepute la cele mai înalte standarde şi includ circuite electronice complexe. Doar accesoriile electronice marca Nikon (inclusiv încărcătoarele de acumulatoare, acumulatoarele şi adaptoarele la reţeaua electrică) certificate de Nikon special pentru folosirea cu acest aparat foto digital Nikon sunt create şi testate pentru a funcţiona în limitele cerinţelor de operare şi siguranţă ale acestui sistem de circuite electronice.
U
TILIZAREA ALTOR ACCESORII ELECTRONICE DECÂT NIKON POATE DETERIORA APARATUL FOTO ŞI POATE
ANULA GARANŢIA Utilizarea acumulatorilor Li-ion de altă marcă şi fără sigiliul holografic Nikon poate împiedica funcţionarea normală
a aparatului foto sau poate cauza supraîncălzirea, aprinderea, perforarea acumulatorilor, precum şi apariţia scurgerilor de lichid din aceştia.
Pentru mai multe informaţii despre accesoriile marca Nikon, contactaţi un dealer local autorizat Nikon.
Înainte de efectuarea fotografiilor importante
Înainte de efectuarea fotografiilor cu ocazia unor evenimente importante (precum nunţi sau înainte de a merge cu aparatul foto într-o călătorie) efectuaţi o fotografie test pentru a vă asigura că aparatul foto funcţionează normal. Nikon nu va fi responsabil pentru deteriorările sau pierderea de profituri care pot rezulta ca urmare a funcţionării defectuoase a produsului.
Despre manuale
Nicio parte a manualel or furnizate împreună cu acest produs nu poate fi reprodusă, transmisă, transcrisă, s tocată pe un s istem de recupera re sau tra dusă în altă li mbă, sub nicio formă, prin niciun mijloc, fără permisiunea în scris acordată în prealabil de Nikon.
Nikon nu va fi răspunzător pentru daunele care pot decurge din utilizarea acestui produs.
Nikon îşi rezervă dreptul de a mod ifica oricând şi fără notificare prealabilă specificaţiile componentelor hardwa re şi ale software-ului descrise în documentaţie.
Deşi s-au depus toate eforturile pentru a garanta corectitudinea şi caracterul complet al informaţiilor cuprinse în documentaţie, am aprecia dacă aţi aduce la cunoştinţa reprezentantului Nikon din zona dumneavoastră posibilele erori sau omisiuni (adresa este furnizată separat).
http://www.nikonusa.com/
N
IKON.
http://www.europe-nikon.com/support/
http://www.nikon-asia.com/
iv
Citiţi mai întâi
Notă cu privire la interzicerea copierii sau reproducerii
Reţineţi că simpla posesie a materialului care a fost copiat sau reprodus digital cu ajutorul unui scaner, aparat foto digital sau al altui dispozitiv poate fi pedepsită prin lege.
Elemente interzise prin lege spre a fi copiate sau reproduse
Nu copiaţi şi nu reproduceţi bancnote, monede, titluri, bonduri guvernamentale sau bonduri guvernamentale locale chiar dacă astfel de copii sau reproduceri sunt ştampilate ca fiind „Mostre”. Copierea sau reproducerea bancnotelor, monedelor sau titlurilor care circulă într-o ţară străină este interzisă. Fără permisiunea prealabilă a guvernului, copierea sau reproducerea de mărci poştale sau cărţi poştale neutilizate emise de guvern este interzisă.
Copierea sau reproducerea de timbre emise de guvern şi de documente aprobate prin lege este interzisă.
Atenţionări privind anumite copii sau reproduceri
Guvernul a emis atenţionări privind copiile sau reproducerile de titluri emise de companii private (acţiuni, facturi, cecuri, bonuri valori etc.), bonurile de schimb sau cupoanele, cu excepţia unui număr minim de copii necesare ce vor fi oferite de o companie în scop comercial. De asemenea, nu copiaţi şi nu reproduceţi paşapoarte emise de guvern, licenţe emise de agenţii publice şi grupuri private, carduri de identificare şi tichete, precum permise şi bonuri de masă.
Respectarea notelor privind copyright-ul
Copierea sau reproducerea de creaţii protejate de copyright precum cărţile, muzica, picturile, gravuri în lemn, hărţi, desene, filme şi fotografii este reglementată de legile naţionale şi internaţionale privind copyright-ul. Nu utilizaţi acest produs în scopul efectuării de copii ilegale sau pentru a încălca legile copyright-ului.
Casarea dispozitivelor de stocare a datelor
Reţineţi că ştergerea imaginilor sau formatarea dispozitivelor de stocare a datelor precum cardurile de memorie sau memoria încorporată a aparatului foto nu şterge complet datele originale ale imaginii. Fişierele şterse pot fi une ori re cupera te din dispo zitive le de s tocare casat e util izând s oftwa re dis ponib il în co merţ, ceea c e poate duce l a utilizarea rău intenţionată a datelor personale conţinute de imagini. Asigurarea confidenţialităţii unor astfel de date intră în responsabilitatea utilizatorului. Înainte de a casa un dispozitiv de stocare a datelor sau de a transfera proprietatea unei alte persoane, ştergeţi toate datele cu ajutorul unui software de ştergere disponibil în comerţ sau setaţi
Opţiuni GPS (A
pământului până la umplerea dispozitivului de stocare. De asemenea, asiguraţi-vă că înlocuiţi toate imaginile selectate pentru opţiunea evitaţi rănirea sau deteriorarea de bunuri când distrugeţi fizic dispozitivele de stocare date.
În cazul aparatului foto COOLPIX AW110, datele jurnalului salvat pe cardul de memorie sunt prelucrate în acelaşi mod ca alt e date . Pentr u a şte rge da tele ju rnalu lui ob ţinut, dar ca re nu a fost s tocat p e card ul de m emori e, sele ctaţi
Creare jurnal ➝ Încheiere toate jurnalele ➝ Ştergere jurnale
Puteţi şterge setarea
88) la
Dezactivată
Selectaţi o imagine
Opţiuni Wi-Fi (A
după ce formataţi dispozitivul, apoi fotografiaţi cerul sau suprafaţa
din cadrul setării
96) folosind funcţia
Ecran de întâmpinare (A
.
Resetare totală
Înregistrare date GPS
94). Aveţi grijă să
din meniul de configurare.
din
Introducere
v

Pentru siguranţa dumneavoastră

Pentru a preveni deteriorarea produsului dumneavoastră Nikon sau pentru a nu vă răni pe dumneavoastră sau pe alţii, citiţi în întregime următoarele precauţii privind siguranţa înainte de a utiliza acest echipament. Păstraţi aceste instrucţiuni privind siguranţa într-un loc unde
Introducere
toţi cei care utilizează produsul să le poată citi.
Această pictogramă marchează avertismente, informaţii care trebuie citite înainte de a utiliza acest produs Nikon pentru a preveni posibile răniri.

AVERTISMENTE

Opriţi aparatul în cazul unei defecţiuni
În cazul în care obser vaţi că aparatul foto sau încărcătorul de acumulator degajă fum sau un miros neobişnuit, deconectaţi încărcătorul de acumulator şi scoateţi acumulatorul imediat, având grijă să nu vă ardeţi. Continuarea utilizării ar putea duce la rănire. După îndepărtarea sau deconectarea sursei de alimentare electrică, duceţi echipamentul la un reprezentant de service autorizat Nikon pentru verificări.
Nu demontaţi
Atingerea componentelor interne ale aparatului foto sau ale încărcătorului de acumulator poate provoca răniri. Reparaţiile trebuie să fie efectuate doar de către tehnicieni calificaţi. În cazul în care aparatul foto sau încărcătorul de acumulator se sparg în urma căderii sau a altui accident, predaţi produsul la un reprezentant de service autorizat Nikon pentru verificări, după ce aţi deconectat produsul şi/sau aţi scos acumulatorul.
Nu utilizaţi aparatul foto sau încărcătorul de acumulator în prezenţa gazelor inflamabile
Folosirea aparatului foto în prezenţa gazelor inflamabile, de exemplu propan sau benzină, precum şi a spray-urilor sau pulberilor
inflamabile poate produce explozii sau incendii.
Scoateţi cureaua când folosiţi aparatul foto în mediul subacvatic
Răsucirea curelei aparatului foto în jurul gâtului poate duce la sufocare.
Manevraţi cu grijă cureaua aparatului
Nu treceţi niciodată cureaua în jurul gâtului unui nou-născut sau al unui copil.
Păstraţi la distanţă de copii
Nu păstraţi produsele la îndemâna copiilor. În caz contrar, există riscul ca aceştia să sufere vătămări corporale. Trebuie să aveţi o grijă deosebită astfel încât nou-născuţii să nu introducă în gură acumulatorul sau alte piese de mici dimensiuni.
Nu atingeţi aparatul foto, încărcătorul de acumulator sau adaptorul la reţeaua electrică o perioadă îndelungată în timp ce dispozitivele sunt pornite sau sunt utilizate.
Unele componente ale dispozitivelor se încing. În cazul în care dispozitivele sunt în contact cu pielea perioade lungi de timp, se pot produce arsuri uşoare.
vi
Pentru siguranţa dumneavoastră
Procedaţi cu atenţie când manevraţi acumulatorul
Acumulatorul poate prezenta scurgeri, se poate supraîncălzi sau poate exploda dacă este manevrat incorect. Respectaţi precauţiile următoare când manevraţi acumulatorul utilizat pentru acest produs:
Înainte de a înlocui acumulatorul, opriţi produsul. Dacă utilizaţi încărcătorul de acumulator/adaptorul la reţeaua electrică, asiguraţi-vă că este scos din priză.
Folosiţi numai acumulatorul li-ion EN-EL12 (inclus în pachet). Încărcaţi acumulatorul introducându-l în încărcătorul de acumulator MH-65 (inclus în pachet).
Când introduceţi acumulatorul, nu încercaţi să îl introduceţi răsturnat sau cu polaritatea inversată.
Nu demontaţi acumulatorul şi nu încercaţi să scoateţi sau să rupeţi izolaţia sau carcasa acestuia.
Nu expuneţi acumulatorul la flacără sau la căldură excesivă.
Nu îl introduceţi în apă şi nu îl expuneţi acţiunii acesteia.
Puneţi la loc capacul pentru terminal atunci când transportaţi acumulatorul. Nu transportaţi şi nu depozitaţi împreună cu obiecte metalice precum lănţişoare sau ace de păr.
Acumulatorul poate prezenta scurgeri când este complet descărcat. Pentru a evita deteriorarea produsului, asiguraţi-vă că aţi scos acumulatorul când acesta este golit complet.
Încetaţi să mai utilizaţi aparatul imediat dacă observaţi o modificare a acumulatorului, precum decolorarea sau deformarea.
Dacă lichidul unui acumulator deteriorat intră în contact cu îmbrăcămintea sau pielea, clătiţi imediat cu apă din belşug.
Respectaţi următoarele precauţii când manevraţi încărcătorul de acumulator
Păstraţi uscat. În cazul nerespectării acestei precauţii pot rezulta incendii sau şocuri electrice.
Praful depus pe sau în apropierea părţilor metalice ale conectorului trebuie îndepărtat cu o cârpă uscată. Continuarea utilizării poate provoca incendii.
Nu manevraţi ştecherul şi nu vă apropiaţi de încărcătorul de acumulator în timpul furtunilor cu descărcări electrice. În cazul nerespectării acestei precauţii, puteţi suferi şocuri electrice.
Nu modificaţi, deterioraţi, forţaţi sau îndoiţi cablul USB, nu îl amplasaţi sub obiecte grele şi nu îl expuneţi la căldură sau foc. În cazul în care izolaţia este deteriorată şi firele sunt expuse, duceţi-l la un reprezentant de service autorizat Nikon pentru verificări. În cazul nerespectării acestor precauţii pot rezulta incendii sau şocuri electrice.
Nu manevraţi ştecherul sau încărcătorul de acumulator cu mâinile ude. În cazul nerespectării acestei precauţii, puteţi suferi şocuri electrice.
Nu utilizaţi aparatul cu adaptoare sau convertoare de călătorie destinate realizării conversiei de la o tensiune la alta sau cu invertoare curent contin uu - curent alternativ. Nerespectarea acestei precauţii poate duce la deteriorarea produsului sau poate cauza supraîncălzire sau incendiu.
Utilizaţi cabluri corespunzătoare
Când conectaţi cabluri la fişele de intrare şi ieşire, utilizaţi doar cablurile oferite sau vândute de Nikon în acest scop, pentru a menţine conformitatea cu reglementările referitoare la produs.
Introducere
vii
Pentru siguranţa dumneavoastră
Manevraţi cu grijă piesele mobile
Aveţi grijă să nu vă prindeţi degetele sau alte obiecte în apărătoarea obiectivului sau în
Introducere
alte piese mobile.
CD-ROM-uri
CD-ROM-urile livrate împreună cu acest dispozitiv nu trebuie redate în echipamente pentru CD-uri audio. Redarea CD-ROM-urilor pe un CD player audio poate provoca pierderea auzului sau deteriorarea echipamentului.
Procedaţi cu atenţie când utilizaţi bliţul
Utilizarea bliţului aproape de ochii subiectului poate provoca afectarea temporară a vederii. O atenţie deosebită trebuie acordată la fotografierea copiilor, caz în care bliţul nu trebuie să fie declanşat la mai puţin de 1 metru de subiect.
Nu acţionaţi bliţul când fereastra bliţului atinge o persoană sau un obiect
În cazul nerespectării acestei precauţii pot rezulta arsuri sau incendii.
Opriţi alimentarea atunci când vă aflaţi în avion sau într-un spital
Opriţi alimentarea când vă aflaţi în avion, în timpul decolării şi aterizării. De asemenea, înainte de a vă îmbarca într-un avion, DEZACTIVAŢI funcţia de înregistrare a informaţiilor de urmărire prin GPS. Opriţi înregistrarea tuturor jurnalelor. Atunci când utilizaţi aparatul foto într-un spital, urmaţi instrucţiunile spitalului. Undele electromagnetice emise de acest aparat foto pot perturba funcţionarea sistemelor electronice ale avionului sau a instrumentelor folosite în spital.
Scoateţi dinainte cardul Eye-Fi din aparatul foto (dacă a fost introdus), deoarece acesta poate cauza perturbări.
Nu atingeţi direct aparatul foto dacă acesta a fost expus la temperaturi de 0°C sau mai mici pentru o perioadă lungă de timp
Dacă pielea intră în contact cu componente metalice etc., puteţi suferi răniri la nivelul pielii. Purtaţi mănuşi etc.
Şoferii nu au voie să utilizeze aparatul foto în timpul conducerii vehiculului.
Folosirea aparatului foto poate provoca un accident rutier.
Procedaţi cu grijă când folosiţi lumina pentru film
Nu priviţi direct în lumina pentru film. În caz contrar, puteţi suferi leziuni oculare sau tulburări de vedere.
Imaginile 3D
Nu vizionaţi continuu, pentru perioade extinse de timp, imagini 3D înregistrate cu acest dispozitiv, indiferent dacă vizionarea se face pe un ecran de televizor, pe un monitor sau pe alt tip de afişaj. În cazul copiilor al căror sistem vizual este încă în curs de maturizare, consultaţi un pediatru sau un oftalmolog înainte de utilizare şi urmaţi instrucţiunile acestora. Vizionarea prelungită a imaginilor 3D poate cauza oboseală oculară, greaţă sau disconfort. Întrerupeţi utilizarea dacă se manifestă vreunul dintre aceste simptome şi consultaţi un medi c dacă este cazul.
viii

Note

Note pentru clienţii din Europa
ATENŢIONĂRI
EXISTĂ RISCUL DE EXPLOZIE ÎN CAZUL ÎN CARE ACUMULATORUL ESTE ÎNLOCUIT CU UNUL DE TIP INCORECT.
ARUNCAŢI ACUMULATORII UZAŢI ÎN CONFORMITATE CU INSTRUCŢIUNILE.
Acest simbol indică faptul că acest produs urmează a fi colectat separat. Următoarele vizează doar utilizatori din ţările europene:
Acest produs este conceput pentru colectarea separată la un punct de colectare corespunzător. Nu aruncaţi la un loc cu deşeurile menajere.
Pentru mai multe informaţii, contactaţi distribuitorul sau autorităţile locale responsabile cu gestionarea deşeurilor.
Acest simbol de pe baterie indică faptul că bateria trebuie colectată separat. Următoarele vizează doar utilizatori din ţările europene:
Toate bateriile, fie că sunt marcate cu acest simbol sau nu, sunt proiectate pentru colectarea separată la un centru adecvat de colectare. Nu aruncaţi la un loc cu deşeurile menajere.
Pentru mai multe informaţii, contactaţi distribuitorul sau autorităţile locale responsabile cu gestionarea deşeurilor.
Introducere
ix

<Important> Rezistenţa la şocuri, etanşeitatea la apă, etanşeitatea la praf, condensarea, GPS-ul

Asiguraţi-vă că citiţi instrucţiunile următoare, precum şi instrucţiunile furnizate în secţiunea „Întreţinerea produselor” (
Introducere

Note privind rezistenţa la şocuri

Acest aparat foto a trecut testul intern Nikon (test de cădere de la înălţimea de 202 cm pe un panou de placaj de 5 cm grosime) conform specificaţiilor standardului MIL-STD 810F Method
516.5-Shock*. Acest test nu garantează faptul că aparatul foto este etanş la apă sau că la aparatul foto nu vor surveni defecţiuni sau probleme indiferent de condiţii. Modificările legate de aspect, de exemplu exfolierea vopselei şi deformarea porţiunii supuse şocului la cădere nu fac obiectul testului intern Nikon.
* Standardul Departamentului Apărării al SUA pentru metoda de testare.
În cadrul acestui test, 5 aparate foto sunt lăsate să cadă în 26 de direcţii (8 margini, 12 colţuri şi 6 feţe) de la o înălţime de 122 cm pentru a garanta trecerea testului de unul până la cinci aparate foto (dacă pe parcursul testului se observă un defect, se testează alte cinci aparate foto pentru a se asigura faptul că unul până la cinci aparate foto îndeplinesc criteriile de testare).
b
Nu supuneţi aparatul foto la şocuri, vibraţii sau presiune excesivă prin scăpare sau lovire.
Nerespectarea acestei prevederi poate fi cauza infiltrării apei în interiorul aparatului foto, ceea ce duce la funcţionare defectuoasă.
Nu folosiţi aparatul foto la o adâncime mai mare de 18 m sub apă.
Nu expuneţi aparatul foto la presiune ţinându-l sub un jet puternic de apă.
Nu vă aşezaţi atunci când aparatul foto se află în buzunarul pantalonilor. Nu introduceţi aparatul foto cu forţa într-o geantă umplută până la refuz.

Note privind etanşeitatea la apă şi etanşeitatea la praf

Aparatul foto are un grad de etanşeitate la apă echivalent clasei IEC/JIS 8 (IPX8) şi un grad de etanşeitate la praf echivalent clasei IEC/JIS 6 (IP6X) şi poate fi folosit pentru fotografierea subacvatică la o adâncime de 18 m timp de aproximativ 60 de minute.* Această clasificare nu garantează faptul că aparatul foto este etanş la apă sau că la aparatul foto nu vor surveni defecţiuni sau probleme indiferent de condiţii.
* Această clasificare indică faptul că aparatul foto a fost conceput să reziste presiunii hidrostatice specificate în
perioada de timp specificată atunci când este utilizat în conformitate cu metodele definite de Nikon.
b
Dacă aparatul foto este supus şocurilor, vibraţiilor sau presiunii excesive, ca urmare a căderii sau lovirii, etanşeitatea la apă nu este garantată.
Dacă aparatul foto este supus şocurilor, se recomandă să luaţi legătura cu distribuitorul sau reprezentantul de service autorizat Nikon pentru a confirma că aparatul foto este în continuare etanş la apă (serviciu contra cost).
-
Nu folosiţi aparatul foto la o adâncime mai mare de 18 m sub apă.
-
Nu expuneţi aparatul foto la presiunea apei utilizându-l în vâltori sau cascade.
-
Garanţia oferită de Nikon poate să nu acopere defectele cauzate de infiltrarea apei în aparatul foto ca urmare a manevrării necorespunzătoare.
x
F
2).
<Important> Rezistenţa la şocuri, etanşeitatea la apă, etanşeitatea la praf, condensarea, GPS-ul
Acest aparat foto a fost conceput să fie etanş la apă numai în cazul utilizării în apă dulce (piscine, râuri şi lacuri) şi în apă de mare.
Partea interioară a acestui aparat foto nu este etanşă la apă. Infiltrarea apei în interiorul aparatului foto poate avea ca rezultat funcţionarea defectuoasă.
Accesoriile nu sunt etanşe la apă.
Dacă pe suprafaţa exterioară a aparatului foto sau sub capacul camerei acumulatorului/fantei cardului de memorie se preling lichide, de exemplu picături de apă, ştergeţi-le imediat cu o cârpă moale şi uscată. Nu introduceţi în aparatul foto un card de memorie ud sau un acumulator ud. În cazul în care capacul camerei acumulatorului/ fantei cardului de memorie este deschis sau închis în condiţii de umiditate ridicată, în apropierea apei sau sub apă, în interiorul aparatului foto se poate infiltra apa, ceea ce duce la funcţionare defectuoasă. Nu deschideţi sau închideţi capacul cu mâinile ude. În caz contrar, în interiorul aparatului foto se poate infiltra apa sau aparatul poate funcţiona defectuos.
Dacă o substanţă străină rămâne lipită pe suprafaţa exterioară a aparatului foto sau pe suprafaţa interioară a capacului camerei acumulatorului/fantei cardului de memorie (de exemplu pe garnitura galbenă de etanşare la apă, pe balamale, pe fanta cardului de memorie sau pe terminale), înlăturaţi-o imediat cu ajutorul unei suflante. Dacă o substanţă străină rămâne lipită pe garnitura de etanşare la apă din interiorul capacului camerei acumulatorului/fantei cardului de memorie, înlăturaţi-o cu ajutorul periei incluse în pachet. Nu folosiţi peria inclusă în pachet pentru alte operaţiuni decât curăţarea garniturii de etanşare la apă.
Dacă aparatul foto intră în contact cu substanţe străine, cum ar fi ulei bronzant, loţiune pentru plajă, substanţe minerale, sare de baie, detergent, săpun, solvenţi organici, ulei sau alcool, îndepărtaţi-le imediat prin ştergere.
Nu ţineţi aparatul foto timp îndelungat în condiţii de temperatură scăzută, în regiuni cu climat rece sau în condiţii de temperatură ridicată, de 40°C sau mai mare (mai ales în locuri expuse luminii directe a soarelui, în interiorul unei maşini, într-o barcă, pe plajă sau în apropierea aparatelor de încălzire). În caz contrar, etanşeitatea la apă a aparatului foto poate fi compromisă.
Introducere
xi
<Important> Rezistenţa la şocuri, etanşeitatea la apă, etanşeitatea la praf, condensarea, GPS-ul

Înainte de a utiliza aparatul foto în mediul subacvatic

Scoateţi cureaua pentru utilizare pe uscat înainte de a folosi aparatul foto în mediul subacvatic.
1. Asiguraţi-vă că sub capacul camerei acumulatorului/fantei cardului de memorie nu se găsesc substanţe străine.
Introducere
Orice substanţă străină aflată sub capacul camerei acumulatorului/fantei cardului de memorie, de exemplu nisip, praf sau fire de păr, trebuie să fie îndepărtată cu ajutorul unei suflante.
Lichidele, de exemplu picăturile de apă, prelinse sub capacul camerei acumulatorului/ fantei cardului de memorie trebuie să fie şterse cu o cârpă moale şi uscată.
2. Asiguraţi-vă că garnitura de etanşare la apă (A1) a capacului camerei acumulatorului/fantei cardului de memorie nu este crăpată sau deformată.
Capacitatea de etanşare la apă a acestei garnituri poate să înceapă să se diminueze după un an. Dacă garnitura de etanşare la apă începe să se deterioreze, consultaţi distribuitorul sau reprezentantul de service autorizat Nikon.
3. Verificaţi închiderea corectă a capacului camerei acumulatorului/fantei cardului de memorie.
Rotiţi zăvorul capacului camerei acumulatorului/fantei cardului de memorie până când se blochează cu un clic. Asiguraţi-vă că şnurul subţire al curelei aparatului foto nu rămâne prins sub capac.
Asiguraţi-vă că indicatorul zăvorului este îndreptat spre „Închis”.

Note privind utilizarea aparatul foto în mediul subacvatic

Respectaţi măsurile de precauţie de mai jos pentru a nu permite infiltrarea apei în interiorul aparatului foto.
Nu faceţi scufundări în apă mai adâncă de 18 m când aveţi aparatul foto la dumneavoastră.
Nu folosiţi aparatul foto continuu sub apă timp de 60 de minute sau mai mult.
Folosiţi aparatul foto pentru fotografiere subacvatică numai în apă cu temperatura între 0°C şi 40°C.
Nu folosiţi aparatul foto în izvoare termale.
Nu deschideţi sau închideţi capacul camerei acumulatorului/fantei cardului de memorie sub apă.
Nu supuneţi aparatul foto la şocuri când îl utilizaţi în mediul subacvatic. Nu săriţi în apă cu aparatul foto şi nu îl folosiţi în condiţii de presiune ridicată a apei, de exemplu în vâltori sau cascade.
Aparatul foto nu pluteşte în apă. Aveţi grijă să nu îl scăpaţi când fotografiaţi sub apă.
xii
<Important> Rezistenţa la şocuri, etanşeitatea la apă, etanşeitatea la praf, condensarea, GPS-ul

Curăţarea aparatului foto după ce a fost utilizat în mediul subacvatic

După ce folosiţi aparatul foto sub apă, curăţaţi-l în decursul a 60 de minute. Lăsarea aparatul foto în stare udă, cu particule de sare sau alte substanţe străine pe suprafaţa sa, poate duce la defectarea aparatului, la apariţia decolorării, a ruginii, a unui miros neplăcut sau la compromiterea etanşeităţii la apă.
Înainte de a curăţa aparatul foto, îndepărtaţi în totalitate picăturile de apă, nisipul, particulele de sare sau alte substanţe străine de pe mâinile, corpul sau părul dumneavoastră.
Se recomandă ca aparatul foto să fie curăţat într-o încăpere; astfel se evită posibilitatea de expunere a aparatului foto la apă pulverizată sau nisip.
Nu deschideţi capacul camerei acumulatorului/fantei cardului de memorie decât după ce toate substanţele străine au fost îndepărtate de pe suprafaţa aparatului foto prin spălare cu apă şi umezeala a fost ştearsă.
1. Lăsaţi închis capacul camerei acumulatorului/fantei cardului de memorie şi spălaţi aparatul foto cu apă proaspătă.
Scufundaţi aparatul foto timp de 10 minute într-un vas puţin adânc, umplut cu apă curată (de exemplu apă de la robinet sau apă de izvor care nu conţine sare).
Dacă butoanele sau comutatoarele nu funcţionează corespunzător, este posibil ca la suprafaţa aparatului foto să fi aderat substanţe străine. Întrucât acestea pot cauza funcţionarea defectuoasă, scufundaţi aparatul foto în apă proaspătă şi agitaţi-l cât este necesar pentru ca substanţele străine să se desprindă.
În momentul în care aparatul foto este scufundat în apă, câteva bule de aer pot urca la suprafaţă din găurile de scurgere a apei prevăzute pe corpul aparatului, cum ar fi orificiile din microfon sau difuzoare. Aceasta nu este o defecţiune.
2. Îndepărtaţi picăturile de apă prin ştergere cu o cârpă moale şi uscată şi lăsaţi aparatul foto să se usuce într-un loc bine ventilat şi umbrit.
Aşezaţi aparatul foto pe o cârpă uscată. Apa se va scurge din orificiile existente în microfon sau difuzoare.
Nu uscaţi aparatul foto ţinându-l sub jetul de aer fierbinte al unui uscător de păr sau de haine.
Nu folosiţi substanţe chimice (cum ar fi benzină, diluant, alcool sau substanţe de curăţat), săpun sau detergenţi neutri. Dacă garnitura de etanşare la apă sau corpul aparatului foto se deformează, capacitatea de etanşare la apă se va diminua.
Introducere
xiii
<Important> Rezistenţa la şocuri, etanşeitatea la apă, etanşeitatea la praf, condensarea, GPS-ul
3. După ce vă asiguraţi că pe suprafaţa aparatului foto nu există picături de apă, deschideţi capacul camerei acumulatorului/fantei cardului de memorie şi ştergeţi cu grijă toate urmele de apă sau nisip răm ase în interior, cu o cârpă moale şi uscată.
Dacă deschideţi capacul înainte ca aparatul foto să fie uscat în totalitate, picăturile de apă
Introducere
pot cădea pe cardul de memorie sau pe acumulator. Picăturile de apă se pot infiltra şi sub capacul camerei acumulatorului/fantei cardului de memorie (în locuri precum garnitura de etanşare la apă, balamalele, fanta cardului de memorie sau terminale). În acest caz, îndepărtaţi apa prin ştergere cu o cârpă moale şi uscată.
În cazul în care capacul este închis şi interiorul este ud, se poate forma condens sau aparatul foto poate funcţiona defectuos.
Dacă orificiile microfonului sau ale difuzorului sunt astupate cu picături de apă, calitatea sunetului se poate deteriora sau sunetul se poate auzi distorsionat.
-
Îndepărtaţi apa prin ştergere cu o cârpă moale şi uscată.
-
Nu introduceţi obiecte ascuţite în orificiile prevăzute în microfon sau difuzor. Dacă interiorul aparatului foto se deteriorează, capacitatea de etanşare la apă se va diminua.
Pentru mai multe informaţii, consultaţi „Curăţarea” (F7).
xiv
<Important> Rezistenţa la şocuri, etanşeitatea la apă, etanşeitatea la praf, condensarea, GPS-ul

Note privind condensul şi limitele de temperatură şi umiditate pentru funcţionare

Funcţionarea acestui aparat foto a fost testată la temperaturi între -10°C şi +40°C. Când utilizaţi aparatul foto în regiuni cu climat rece, respectaţi următoarele măsuri de precauţie. Păstraţi aparatul foto şi acumulatorii de rezervă într-un loc cald înainte de întrebuinţare.
Randamentul acumulatorilor (numărul de imagini fotografiate şi timpul de fotografiere) va scădea temporar.
Dacă aparatul foto este în stare foarte rece, eficienţa poate scădea temporar, de exemplu monitorul poate fi mai întunecat decât de obicei imediat după pornirea aparatului foto sau se pot afişa imagini reziduale.
Dacă pe suprafaţa exterioară a aparatului foto rămân fulgi de zăpadă sau picături de apă, ştergeţi-le imediat.
-
Dacă butoanele sau comutatoarele sunt îngheţate, este posibil să nu funcţioneze corect.
-
Dacă orificiile microfonului sau ale difuzorului sunt astupate cu picături de apă, calitatea sunetului se poate deteriora sau sunetul se poate auzi distorsionat.
b
Factorii de mediu, cum ar fi temperatura şi umiditatea, pot produce înceţoşarea (condens) suprafeţei interioare a monitorului sau a obiectivului. Aceasta nu apare din cauza funcţionării necorespunzătoare a aparatului foto şi nu constituie un defect.
b
Condiţiile de mediu care favorizează apariţia condensului în interiorul aparatului foto
Înceţoşarea (condensul) poate apărea pe suprafaţ a interioară a monitorului sau a obiectivului în condiţiile de mediu menţionate mai jos, care includ modificări bruşte ale temperaturii sau umiditate ridicată.
Aparatul foto este scufundat brusc în apă cu temperatură scăzută după ce a fost utilizat pe uscat, la temperatură ridicată.
Aparatul foto este adus într-un loc cald, de exemplu într-o clădire, după ce a fost utilizat în exterior, în condiţii de temperatură scăzută.
Capacul camerei acumulatorului/fantei cardului de memorie este deschis sau închis într-un mediu cu umiditate ridicată.
b
Îndepărtarea condensului
După ce aţi oprit aparatul foto, deschideţi capacul camerei acumulatorului/fantei cardului de memorie într-un loc cu temperatură ambientală constantă (evitaţi locurile cu temperatură/umiditate ridicată, expuse la nisip sau praf). Pentru a îndepărta condensul, scoateţi acumulatorul şi cardul de memorie şi lăsaţi aparatul foto cu capacul camerei acumulatorului/fantei cardului de memorie deschis, ceea ce îi permite să se adapteze la temperatura ambientală.
În cazul în care condensul nu dispare, consultaţi distribuitorul sau reprezentantul de service autorizat Nikon.
Introducere
xv
<Important> Rezistenţa la şocuri, etanşeitatea la apă, etanşeitatea la praf, condensarea, GPS-ul

Note privind funcţiile GPS

b
Datele pentru hărţi/numele locaţiilor din acest aparat foto
Înainte de a utiliza funcţia GPS, asiguraţi-vă că aţi citit „ACORD DE LICENŢĂ PENTRU UTILIZATORI PRIVIND DATELE PENTRU HĂRŢI ŞI NUMELE LOCAŢIILOR” (
Introducere
termenii de utilizare.
Versiunea hărţilor şi a informaţiilor legate de numele locaţiilor (punctele de interes: POI) este din aprilie 2012. Hărţile şi informaţiile legate de numele locaţiilor nu vor fi actualizate.
Detaliile formaţiunilor geologice sunt afişate schematic, la scara hărţii. S cara unei hărţi şi nivelul de detaliere a informaţiilor privind locaţia sunt diferite şi depind de ţară şi regiune. Odată cu creşterea latitudinii, scara orizontală şi verticală afişată pe monitor variază, prin urmare formaţiunile geologice afişate nu le reflectă pe cele reale. Folosiţi hărţile şi datele legate de numele locaţiei numai cu titlu informativ.
Datele detaliate ale hărţilor şi informaţiile legate de numele locaţiei (puncte de interes: POI) pentru Republica Populară Chineză („China”) şi Republica Coreea nu sunt furnizate pentru COOLPIX AW110.
b
Note privind funcţiile GPS şi înregistrarea jurnalelor
Atunci când opţiuni GPS sau în timpul înregistrării jurnalelor, funcţiile GPS şi înregistrarea jurnalului vor continua să fie active chiar şi după oprirea aparatului foto ( Undele electromagnetice emise de acest aparat foto pot perturba funcţionarea sistemelor electronice ale avionului sau a instrumentelor folosite în spital. Dacă utilizarea aparatului foto este interzisă sau restricţio nată în timpul decolării şi aterizării avioanelor sau în incinta unui spi tal, opriţi înregistrarea jurnalului, setaţi
Din imaginile statice sau filmele înregistrate cu informaţii privind locaţia se poate stabili identitatea unei persoane. Procedaţi cu atenţie atunci când transferaţi unei terţe persoane imagini statice, filme înregistrate cu informaţii privind locaţia sau fişiere GPS sau când le încărcaţi într-o reţea, de exemplu pe internet, unde pot fi vizualizate de oricine. Asiguraţi-vă că citiţi „Casarea dispozitivelor de stocare a datelor” (
b
Note privind funcţiile de măsurare
COOLPIX AW110 este un aparat foto. Nu folosiţi acest aparat foto ca dispozitiv de navigaţie sau instrument de măsurare.
Folosiţi informaţiile măsurate de aparatul foto (de exemplu direcţia, altitudinea şi adâncimea apei) doar ca îndrumare. Nu utilizaţi aceste informaţii pentru pilotarea unui avion, conducerea unui vehicul sau a unei persoane sau pentru aplicaţii topografice.
Când folosiţi aparatul foto în ascensiuni montane, drumeţii sau în mediul subacvatic, asiguraţi-vă că mai luaţi o hartă, un dispozitiv de navigaţie sau un alt instrument de măsurare.
b
Utilizarea aparatului foto în străinătate
Înainte de a lua aparatul foto cu GPS într-o călătorie în străinătate, consultaţi agenţia de voiaj sau ambasada ţării pe care doriţi să o vizitaţi pentru a avea certitudinea că în ţara respectivă nu există restricţii legate de utilizare. De exemplu, în China este interzisă înregistrarea jurnalelor cu informaţii privind locaţia fără permisiune acordată de guvern. Setaţi
Este p osibil c a GPS -ul să nu func ţioneze corespu nzător î n Chi na şi la gra niţele d intre Chin a şi ţ ările învecinate (din decembrie 2012).
xvi
Înregistrare date GPS
A
v).
Înregistrare date GPS
este setată la
Înregistrare date GPS
la
Dezactivată
.
F
18) şi confirmaţi că sunteţi de acord cu
Activată
în
A
la
Dezactivată
Opţiuni GPS
83).
din meniul de
, apoi opriţi aparatul foto.

Funcţia Wi-Fi (Reţea LAN fără fir)

Acest produs se supune reglementărilor administraţiei pentru export din Statele Unite şi aveţi obligaţia de a obţine aprobarea guvernului Statelor Unite dacă exportaţi sau re-exportaţi acest produs într-o ţară pentru care Statele Unite a instituit embargou asupra mărfurilor. Ţările următoare se află sub embargou: Cuba, Iran, Coreea de Nord, Sudan şi Siria. Deoarece lista ţărilor vizate poate suferi modificări, contactaţi Ministerul Comerţului din Statele Unite pentru cele mai recente informaţii.
Restricţii privind dispozitivele fără fir
Dispozitivul de emisie-recepţie fără fir inclus în acest produs este conform cu reglementările privind dispozitivele fără fir din ţara de comercializare şi nu este destinat utilizării în alte ţări (produsele achiziţionate în UE sau EFTA se pot utiliza oriunde în cadrul UE şi EFTA). Nikon nu îşi asumă responsabilitatea pentru utilizarea în alte ţări. Utilizatorii care nu cunosc cu certitudine ţara iniţială de comercializare sunt sfătuiţi să consulte centrul local de service Nikon sau reprezentantul de service autorizat Nikon. Această restricţie se aplică numai funcţionării fără fir, nu şi altor utilizări ale produsului.
Introducere
xvii
Funcţia Wi-Fi (Reţea LAN fără fir)
Precauţii la utilizarea transmisiilor radio
Reţineţi întotdeauna că transmisia sau recepţia radio a datelor poate fi interceptată de terţi. Reţineţi că Nikon nu răspunde pentru scurgerile de date sau informaţii care pot avea loc în timpul transferului de date.
Introducere
Utilizarea funcţiei Wi-Fi (LAN fără fir) poate provoca interferenţe undelor radio, ceea ce duce la reducerea vitezei de comunicare sau la deconectarea reţelei. Dacă aveţi probleme cu conexiunea, opriţi utilizarea funcţiei Wi-Fi (LAN fără fir).
Banda de frecvenţe operaţională a acestui echipament este utilizată de echipamente industriale, ştiinţifice, comerciale şi medicale, printre care se numără cuptoare cu microunde, staţii radio de proximitate pentru identificarea unităţilor mobile folosite în liniile de producţie ale fabricilor şi staţii radio ale amatorilor (numite în continuare „altă staţie”). 1. Înainte de utilizarea acestui echipament, verificaţi dacă în apropiere funcţionează o altă staţie. 2. În eventualitatea în care acest echipament intră în interferenţă supărătoare prin unde radio cu altă staţie, schimbaţi imediat frecvenţa de funcţionare sau încetaţi emisia undelor radio prin oprirea alimentării etc. 3. Dacă aveţi întrebări ulterioare, contactaţi un centru de service Nikon sau un reprezentant autorizat de service Nikon.
xviii
Funcţia Wi-Fi (Reţea LAN fără fir)
Gestionarea informaţiilor personale şi exonerarea de răspundere
Informaţiile utilizatorului înregistrate şi configurate în produs, inclusiv setările conexiunii LAN fără fir şi alte informaţii personale pot fi modificate sau pierdute ca urmare a erorilor de funcţionare, electricităţii statice, accidentelor, defecţiunilor, reparaţiilor sau altor manipulări. Păstraţi întotdeauna copii separate cu informaţiile importante. Nikon nu răspunde de deteriorarea sau pierderea profitului directă sau indirectă ca urmare a modificării sau pierderii conţinutului care nu i se poate atribui companiei Nikon.
Înainte de a casa acest produs sau de a-l transfera altui proprietar, se recomandă să aplicaţi opţiunea de resetare din
Resetare totală
din meniul de configurare (A94) pentru a şterge toate informaţiile utilizatorului, înregistrate şi configurate cu produsul, inclusiv setările conexiunii LAN fără fir şi alte informaţii personale.
Nikon nu îşi asumă responsabilitatea pentru cheltuielile cu comunicaţiile provenite din accesarea neautorizată a unei reţele LAN fără fir publice aparţinând unor terţi sau pentru orice alte daune rezultate din furtul produsului.
Nikon nu îşi asumă responsabilitatea pentru daunele provenite din utilizarea neautorizată a adreselor de e-mail stocate în aparatul foto care urmare a furtului produsului.
Introducere
xix
Cuprins
Introducere .................................................................................................................................................................. ii
Citiţi mai întâi ................................................................................................................................................................. ii
Introducere
Despre acest manual.................................................................................................................................................................... iii
Informaţii şi precauţii.................................................................................................................................................................... iv
Pentru siguranţa dumneavoastră ......................................................................................................................... vi
AVERTISMENTE................................................................................................................................................................................. vi
Note .................................................................................................................................................................................. ix
<Important> Rezistenţa la şocuri, etanşeitatea la apă, etanşeitatea la praf, condensarea,
GPS-ul................................................................................................................................................................................ x
Note privind rezistenţa la şocuri............................................................................................................................................. x
Note privind etanşeitatea la apă şi etanşeitatea la praf........................................................................................... x
Înainte de a utiliza aparatul foto în mediul subacvatic.......................................................................................... xii
Note privind utilizarea aparatul foto în mediul subacvatic................................................................................. xii
Curăţarea aparatului foto după ce a fost utilizat în mediul subacvatic....................................................... xiii
Note privind condensul şi limitele de temperatură şi umiditate pentru funcţionare ....................... xv
Note privind funcţiile GPS...................................................................................................................................................... xvi
Funcţia Wi-Fi (Reţea LAN fără fir) ........................................................................................................................ xvii
Componentele aparatului foto şi funcţiile principale .................................................................................. 1
Corpul aparatului foto................................................................................................................................................ 1
Principalele funcţii ale elementelor de control............................................................................................................. 3
Prinderea curelei pentru utilizare pe uscat a aparatului foto............................................................................... 6
Utilizarea adaptorului pentru filtru şi metoda de ataşare....................................................................................... 6
Utilizarea butonului V (activitate în exterior) (Control acţiune) ...................................................................... 7
Operaţiuni de bază în meniuri ................................................................................................................................ 8
Ecranul monitorului .................................................................................................................................................. 10
Informaţii de bază despre fotografiere şi redare.......................................................................................... 14
Procedura de pregătire 1 Încărcarea acumulatorului ................................................................................... 14
Procedura de pregătire 2 Introducerea acumulatorului.............................................................................. 16
Procedura de pregătire 3 Introducerea unui card de memorie ................................................................ 18
Memoria internă şi cardurile de memorie.................................................................................................................... 19
Carduri de memorie aprobate.............................................................................................................................................. 19
Pasul 1 Pornirea aparatului foto............................................................................................................................ 20
Pornirea şi oprirea aparatului foto...................................................................................................................................... 21
Setarea datei, orei şi limbii afişajului ................................................................................................................................. 22
Pasul 2 Selectarea unui mod de fotografiere................................................................................................... 24
Modurile de fotografiere disponibile............................................................................................................................... 25
Pasul 3 Încadrarea unei imagini............................................................................................................................ 26
Folosirea zoomului....................................................................................................................................................................... 27
Pasul 4 Focalizarea şi fotografierea...................................................................................................................... 28
Pasul 5 Redarea imaginilor..................................................................................................................................... 30
Pasul 6 Ştergerea imaginilor nedorite ................................................................................................................ 31
xx
Cuprins
Funcţiile de fotografiere........................................................................................................................................ 33
Modul G (Automat facil)....................................................................................................................................... 33
Modul scenă (fotografierea adecvată pentru scene).................................................................................... 34
Vizualizarea descrierii fiecărei scene (informaţii de ajutor)................................................................................. 34
Caracteristicile fiecărei scene ................................................................................................................................................ 35
Modul Efecte speciale (aplicarea efectelor la fotografiere)......................................................................... 44
Modul Portret inteligent (fotografierea figurilor zâmbitoare)................................................................... 45
Utilizarea funcţiei Estompare piele.................................................................................................................................... 46
Modul A (Automat)............................................................................................................................................... 47
Utilizarea funcţiei Efecte rapide........................................................................................................................................... 48
Funcţiile care pot fi setate prin intermediul selectorului multiplu .......................................................... 49
Funcţiile disponibile.................................................................................................................................................................... 49
Utilizarea bliţului (modurile bliţ).......................................................................................................................................... 50
Utilizarea funcţiei Autodeclanşator................................................................................................................................... 52
Utilizarea Modului macro ........................................................................................................................................................ 53
Reglarea luminozităţii (Compensare expunere)........................................................................................................ 54
Lista setărilor implicite............................................................................................................................................................... 55
Funcţiile care pot fi setate prin intermediul butonului d (meniu) (Modul fotografiere)........... 57
Opţiunile disponibile în Meniul fotografiere (modul A (Automat))......................................................... 58
Opţiunile disponibile în meniul Portret inteligent................................................................................................... 59
Funcţii care nu sunt disponibile simultan ......................................................................................................... 60
Focalizarea pe subiect.............................................................................................................................................. 62
Utilizarea funcţiei de detectare a feţelor........................................................................................................................ 62
Blocarea focalizării........................................................................................................................................................................ 63
Focalizare automată.................................................................................................................................................................... 64
Funcţiile de redare................................................................................................................................................... 65
Zoomul de redare ...................................................................................................................................................... 65
Vizualizarea mai multor imagini (redarea miniaturilor şi afişarea calendarului)................................. 66
Selectarea anumitor tipuri de imagini pentru redare................................................................................... 67
Modurile de redare disponibile........................................................................................................................................... 67
Trecerea de la un mod de redare la altul....................................................................................................................... 67
Funcţiile care pot fi setate prin intermediul butonului d (meniu) (Modul redare)...................... 68
Meniurile de redare disponibile.......................................................................................................................................... 69
Folosirea ecranului pentru selectarea imaginilor...................................................................................................... 71
Conectarea aparatului foto la televizor, computer sau imprimantă........................................................ 72
Utilizarea ViewNX 2................................................................................................................................................... 73
Instalarea ViewNX 2..................................................................................................................................................................... 73
Transferarea imaginilor pe computer............................................................................................................................... 75
Vizualizarea imaginilor............................................................................................................................................................... 76
Introducere
xxi
Cuprins
Înregistrarea şi redarea filmelor.......................................................................................................................... 77
Înregistrarea filmelor................................................................................................................................................ 77
Funcţiile care pot fi setate prin intermediul butonului d (meniu) (Meniul film).......................... 80
Introducere
Meniul film disponibil................................................................................................................................................................ 80
Redarea filmelor ......................................................................................................................................................... 81
Utilizarea GPS-ului/Afişarea hărţilor.................................................................................................................. 82
Pornirea înregistrării datelor GPS......................................................................................................................... 82
Afişarea hărţilor........................................................................................................................................................... 85
La folosirea modului de fotografiere ................................................................................................................................ 85
La folosirea modului de redare............................................................................................................................................ 86
Utilizarea indicatorului de altitudine şi adâncime......................................................................................... 87
Funcţiile care pot fi setate prin intermediul butonului
(Meniul de opţiuni GPS)........................................................................................................................................... 88
Meniul de opţiuni GPS disponibil....................................................................................................................................... 88
d
(meniu)
Utilizarea funcţiei Wi-Fi (LAN fără fir)................................................................................................................ 91
Funcţiile care pot fi folosite utilizând Wi-Fi....................................................................................................... 91
Instalarea software-ului pe dispozitivul inteligent........................................................................................ 91
Conectarea dispozitivului inteligent la aparatul foto ................................................................................... 92
Configurarea generală a aparatului foto......................................................................................................... 94
Meniul configurare.................................................................................................................................................... 94
xxii
Cuprins
Secţiunea de referinţe...................................................................................................................................... E1
Utilizarea setării Panoramă simplă (fotografiere şi redare)................................................................... E2
Fotografierea cu setarea Panoramă simplă........................................................................................................... E2
Vizualizarea imaginilor înregistrate cu setarea Panoramă simplă (deplasarea)...............................
Modul Fotografii favorite .................................................................................................................................. E5
Adăugarea imaginilor la albume.................................................................................................................................. E5
Redarea imaginilor din albume.................................................................................................................................... E6
Eliminarea imaginilor din albume............................................................................................................................... E6
Schimbarea pictogramei pentru albumul cu fotografii favorite.............................................................. E7
Modul Sortare automată................................................................................................................................... E8
Modul Listare după dată ................................................................................................................................. E10
Redarea imaginilor dintr-o secvenţă........................................................................................................... E11
Editarea imaginilor statice.............................................................................................................................. E13
Funcţiile de editare............................................................................................................................................................ E13
Efecte rapide: aplicarea efectelor la imagini ...................................................................................................... E15
Retuşare rapidă: îmbunătăţirea contrastului şi a saturaţiei....................................................................... E16
D-Lighting: îmbunătăţirea luminozităţii şi a contrastului.......................................................................... E16
Retuşare cosmetică: estomparea tonurilor pielii faciale, micşorarea feţei sau mărirea
ochilor........................................................................................................................................................................................ E17
Imprimare dată: imprimarea informaţiilor pe imagini, de exemplu altitudinea şi
direcţia stabilită de busola electronică ................................................................................................................. E18
Imagine mică: reducerea dimensiunii unei imagini...................................................................................... E18
Tăiere: crearea unei copii tăiate................................................................................................................................. E19
Conectarea aparatului foto la un televizor (vizionarea imaginilor pe ecranul
unui televizor) .....................................................................................................................................................
Conectarea aparatului foto la o imprimantă (imprimare directă)....................................................
Conectarea aparatului foto la o imprimantă..................................................................................................... E22
Imprimarea imaginilor individuale..........................................................................................................................
Imprimarea mai multor imagini................................................................................................................................
Editarea filmelor ................................................................................................................................................. E27
Extragerea anumitor secţiuni din film................................................................................................................... E27
Meniul fotografiere (modul A (Automat))............................................................................................. E29
Mod imagine (dimensiunea şi calitatea imaginii) .......................................................................................... E29
Balans de alb (reglarea nuanţei)................................................................................................................................ E31
Modul de declanşare Continuu................................................................................................................................. E33
Sensibilitate ISO...................................................................................................................................................................
Mod zonă AF ......................................................................................................................................................................... E37
Utilizarea modului Urmărire subiect.......................................................................................................................
Mod focalizare autom...................................................................................................................................................... E40
Efecte rapide.......................................................................................................................................................................... E41
E
E E
E E
E
E
Introducere
4
20 22
23 24
36
39
xxiii
Cuprins
Meniul Portret inteligent................................................................................................................................. E42
Mod imagine (dimensiunea şi calitatea imaginii) .......................................................................................... E42
Estompare piele................................................................................................................................................................... E42
Cronometru zâmbet......................................................................................................................................................... E42
Introducere
Ochi deschişi.........................................................................................................................................................................
Meniul Film........................................................................................................................................................... E44
Opţiuni film............................................................................................................................................................................ E44
Deschidere cu segment HS..........................................................................................................................................
Mod focalizare automată...............................................................................................................................................
Lumină film............................................................................................................................................................................. E49
Reducere zgomot vânt ................................................................................................................................................... E49
Meniul redare ...................................................................................................................................................... E50
Ordine imprimare (crearea unei ordini de imprimare DPOF).................................................................. E50
Prezentare diapozitive..................................................................................................................................................... E53
Protejare...................................................................................................................................................................................
Rotire imagine......................................................................................................................................................................
Notă vocală.............................................................................................................................................................................
Copiere (copierea din memoria internă pe cardul de memorie şi invers)......................................
Opţiuni afişare secvenţă................................................................................................................................................. E57
Alegere imagine importantă....................................................................................................................................... E57
Meniul Opţiuni GPS........................................................................................................................................... E58
Opţiuni GPS............................................................................................................................................................................ E58
Unităţi de distanţă.............................................................................................................................................................. E59
Calculare distanţă............................................................................................................................................................... E60
Puncte de interes (POI) (înregistrarea şi afişarea informaţiilor legate de numele
locaţiei)......................................................................................................................................................................................
Creare jurnal (înregistrarea jurnalului cu informaţii de deplasare)....................................................... E62
Vizualizare jurnal..................................................................................................................................................................
Sincronizare............................................................................................................................................................................
Busolă electronică..............................................................................................................................................................
Opţiuni altitudine/adâncime ......................................................................................................................................
Meniul configurare............................................................................................................................................ E68
Ecran de întâmpinare....................................................................................................................................................... E68
Fus orar şi dată...................................................................................................................................................................... E69
Setări monitor.......................................................................................................................................................................
Imprimare dată (imprimarea datei şi orei pe imagini)................................................................................. E73
Reducere vibraţii.................................................................................................................................................................
Detecţie mişcare.................................................................................................................................................................
Asistenţă AF............................................................................................................................................................................ E76
Zoom digital ..........................................................................................................................................................................
Setări sunet.............................................................................................................................................................................
E
E E
E E E E
E
E E E E
E
E E
E E
43
48 48
54 54 55 56
61
64 65 66 67
71
74 75
76 77
xxiv
Cuprins
Răspuns control acţiune................................................................................................................................................. E77
Control acţiune redare.................................................................................................................................................... E78
Oprire automată.................................................................................................................................................................. E78
Formatare memorie/Formatare card..................................................................................................................... E79
Limba/Language ................................................................................................................................................................
Setări TV....................................................................................................................................................................................
Avertizare clipire..................................................................................................................................................................
Opţiuni Wi-Fi..........................................................................................................................................................................
Încărcare Eye-Fi.................................................................................................................................................................... E84
Resetare totală...................................................................................................................................................................... E85
Versiune firmware............................................................................................................................................................... E88
Mesaje de eroare................................................................................................................................................ E89
Numele fişierelor şi folderelor.......................................................................................................................
Accesorii opţionale............................................................................................................................................
E E
E E
E E
79
Introducere
80 81 82
94 96
xxv
Cuprins
Note tehnice şi index......................................................................................................................................... F1
Întreţinerea produselor........................................................................................................................................ F2
Introducere
Aparatul foto............................................................................................................................................................................... F2
Acumulatorul.............................................................................................................................................................................
Încărcătorul de acumulator...............................................................................................................................................
Cardurile de memorie........................................................................................................................................................... F6
Întreţinerea aparatului foto ................................................................................................................................ F7
Curăţarea....................................................................................................................................................................................... F7
Depozitarea................................................................................................................................................................................. F8
Localizarea defectelor .......................................................................................................................................... F9
ACORD DE LICENŢĂ PENTRU UTILIZATORI PRIVIND DATELE PENTRU HĂRŢI ŞI
NUMELE LOCAŢIILOR......................................................................................................................................... F18
Specificaţii.............................................................................................................................................................. F22
Standarde acceptate .......................................................................................................................................................... F26
Index........................................................................................................................................................................ F28
F F
4 5
xxvi

Componentele aparatului foto şi funcţiile principale

1
Buclă pentru curea aparat foto...........................6
2
Buton declanşare.................................................3, 28
3
Comutator alimentare/indicator luminos
aparat pornit................................................................21
4
Bliţ.......................................................................................50
5
Antenă GPS...................................................................82
6
Indicator luminos autodeclanşator...............52
Dispozitiv de iluminare asistenţă AF.............95
Dispozitiv iluminare pentru filme...................80
7
Antenă Wi-Fi (LAN fără fir)...................................91
8
Obiectiv
9
Micro conector HDMI (tip D) .............................72
10
Balama.............................................................................. xi
11
Garnitură de etanşare la apă............................... xi
12
Conector USB/audio video.................................72
13
Buton deblocare zăvor capac cameră
acumulator/fantă card memorie.............16, 18
14
Zăvor capac cameră acumulator/fantă
card memorie......................................................16, 18
15
Microfon (stereo)...............................................69, 77

Corpul aparatului foto

1345 67
2
1411 1310 129
8
Componentele aparatului foto şi funcţiile principale
15
1
Corpul aparatului foto
13
32
14567 8
121110
9
14 15
1
Buclă pentru curea aparat foto...........................6
2
Difuzor
........................................................69
, 81, 95
3
Monitor OLED (monitor)* ............................10, 24
4
Control zoom..............................................................27
f
: larg................................................................27
g
: tele................................................................27
h
: redare miniaturi ....................................66
i
: zoom redare............................................65
j
: ajutor...........................................................34
5
Bec bliţ.............................................................................50
6
Buton b (e înregistrare film).......................77
7
Buton c (redare)......................................... 3, 4, 30
8
Buton k (aplică selecţia)................................. 3, 4
9
Selector multiplu.................................................... 3, 4
10
Buton U (hartă)........................................................85
11
Buton V (activitate în exterior).........................7
12
Montură trepied
13
Buton A (mod fotografiere)...........................24
14
Buton d (meniu)...................8, 57, 68, 80, 88
15
Buton l (ştergere)..........................................31, 81
Componentele aparatului foto şi funcţiile principale
* Monitorul OLED este numit uneori „monitor” în acest manual.
2
Loading...
+ 222 hidden pages