Nikon COOLPIX A10 Reference Manual (Complete Instructions) [ro]

APARAT FOTO DIGITAL
Manual de referinţă
Introducere
Componentele aparatului foto
Pregătirea pentru fotografiere
Utilizarea aparatului foto
Utilizarea meniurilor
Conectarea aparatului foto la un televizor, la un calculator sau la o imprimantă
Secţiunea de referinţă
Note tehnice şi index
i

Introducere

Citiţi mai întâi aceste informaţii

Introducere
Vă mulţumim pentru achiziţionarea aparatului foto digital Nikon COOLPIX A10. Înainte de a utiliza aparatul, vă rugăm să citiţi cu atenţie informaţiile din „Pentru siguranţa dumneavoastră” (A vii-x) şi să vă familiarizaţi cu informaţiile din acest manual. După ce aţi terminat de citit, vă rugăm să păstraţi acest manual la îndemână pentru a-l putea consulta de câte ori aveţi nevoie pentru a vă bucura pe deplin de noul dumneavoastră aparat foto.

Fixarea curelei aparatului foto

1
2

Despre acest manual

Dacă doriţi să utilizaţi imediat aparatul foto, consultaţi „Pregătirea pentru fotografiere” (A 6) şi „Utilizarea aparatului foto” (A 13).
Pentru a afla detalii despre elementele componente ale aparatului foto şi despre informaţiile afişate pe monitor, consultaţi „Componentele aparatului foto” (A 1).
ii
Alte informaţii
Simboluri şi convenţii Pentru a simplifica procesul de căutare a informaţiilor de care aveţi nevoie, în acest manual sunt utilizate următoarele simboluri şi convenţii:
Pictograme Descriere
B
C
A/E/F
În acest manual, cardurile de memorie SD, SDHC şi SDXC sunt numite „carduri de memorie”.
Setările aparatului foto la momentul cumpărării sunt numite „setări implicite”.
Denumirile elementelor de meniu afişate pe monitorul aparatului foto şi denumirile butoanelor
sau denumirile mesajelor afişate pe monitorul unui computer apar în manual cu caractere aldine.
În acest manual, imaginile pot fi uneori omise în mostrele de afişaj pentru ca indicatoarele de pe monitor să poată fi ilustrate mai clar.
Figurile şi capturile de ecran prezentate în acest manual pot să difere faţă de produsul dumneavoastră.
Această pictogramă indică atenţionările şi inform aţiile pe care trebuie să le citiţi înainte de a utiliza aparatul foto.
Această pictogramă indică notele şi informaţiile pe care trebuie să le citiţi înainte de a utiliza aparatul foto.
Aceste pictograme indică alte pagini care conţin informaţii relevante; E: „Secţiunea de referinţă”, F: „Note tehnice şi index”.
Introducere
iii

Informaţii şi precauţii

Învăţare continuă
În cadrul angajamentului „Învăţare continuă” al Nikon pentru asistenţă şi educaţie permanentă, pe următoarele site-uri sunt disponibile informaţii actualizate permanent:
Introducere
Pentru utilizatorii din S.U.A.: http://www.nikonusa.com/
Pentru utilizatorii din Europa: http://www.europe-nikon.com/support/
Pentru utilizatorii din Asia, Oceania, Orientul Mijlociu și Africa: http://www.nikon-asia.com/
Vizitaţi aceste site-uri pentru a fi la curent cu cele mai noi informaţii despre produse, sugestii, răspunsuri la întrebări frecvente (FAQ) şi sfaturi generale privind prelucrarea imaginilor digitale şi a fotografiilor. Puteţi beneficia de informaţii suplimentare de la reprezentanţa locală Nikon. Vizitaţi site-ul de la adresa de mai jos pentru informaţiile de contact.
http://imaging.nikon.com/
Utilizaţi numai accesorii electronice marca Nikon
Aparatele foto Nikon COOLPIX sunt concepute la cele mai înalte standarde şi includ circuite electronice complexe. Numai accesoriile electronice marca Nikon (inclusiv încărcătoarele de acumulatori, acumulatorii, adaptoarele la reţeaua electrică şi cablurile) certificate în mod specific de Nikon pentru a fi utilizate cu acest aparat foto digital Nikon sunt fabricate şi s-a dovedit că funcţionează în conformitate cu normele de funcţionare şi de siguranţă ale acestui dispozitiv electronic.
UTILIZAREA ALTOR ACCESORII ELECTRONICE DECÂT NIKON POATE DETERIORA APARATUL FOTO ŞI POATE
ANULA GARANŢIA
Pentru mai multe informaţii despre accesoriile marca Nikon, contactaţi un distribuitor local autorizat Nikon.
Înainte de efectuarea fotografiilor importante
Înainte de efectuarea fotografiilor la ocazii importante (cum ar fi nunţile, sau înainte de a lua aparatul foto într-o excursie), faceţi o fotografie test pentru a vă asigura că aparatul foto funcţionează normal. Nikon nu va fi responsabil pentru deteriorările sau pierderea de profituri care pot rezulta ca urmare a funcţionării defectuoase a produsului.
NIKON.
iv
Despre manuale
Nicio parte a manualelor incluse furnizate împreună cu acest produs nu poate fi reprodusă, transmisă,
transcrisă, stocată pe un mediu portabil şi nu poate fi tradusă în nicio limbă, sub nicio formă, cu niciun mijloc, fără permisiunea prealabilă scrisă de la Nikon.
Nikon îşi rezervă drepturile de a modifica specificaţiile sau echipamentele hardware şi programele
software descrise în aceste manuale oricând şi fără notificare prealabilă.
Nikon nu va fi responsabil pentru deteriorările rezultate din utilizarea acestui produs.
Am depus toate eforturile pentru a ne asigura că informaţiile cuprinse în aceste manuale sunt corecte şi
complete şi am aprecia dacă aţi raporta orice erori sau omisiuni reprezentanţei Nikon din zona dumneavoastră (adresa oferită separat).
Notă cu privire la interzicerea copierii sau reproducerii
Reţineţi că simpla posesie a materialului care a fost copiat sau reprodus digital cu ajutorul unui scaner, aparat digital foto sau a altui dispozitiv poate fi pedepsită prin lege.
Articole a căror copiere sau reproducere este interzisă prin lege
Nu copiaţi şi nu reproduceţi bancnote, monede, titluri, obligaţiuni guvernamentale sau obligaţiuni guvernamentale locale chiar dacă astfel de copii sau reproduceri sunt ştampilate ca fiind „Mostre”. Copierea sau reproducerea bancnotelor, monedelor sau titlurilor care circulă într-o ţară străină este interzisă. Fără permisiunea prealabilă a guvernului, copierea sau reproducerea de mărci poştale sau cărţi poştale neutilizate emise de guvern este interzisă.
Copierea sau reproducerea de timbre emise de guvern şi de documente aprobate prin lege este interzisă.
Atenţionări privind anumite copii sau reproduceri
Guvernul a emis atenţionări privind copiile sau reproducerile de titluri emise de companii private (acţiuni, chitanţe, cecuri, tichete cadou etc.), abonamentele la mijloace de transport în comun sau cupoanele, cu excepţia unui număr minim de copii necesare ce vor fi oferite de o companie în scop comercial. De asemenea, nu copiaţi şi nu reproduceţi paşapoarte emise de guvern, licenţe emise de agenţii publice şi grupuri private, cărţi de identitate şi tichete, precum permise şi bonuri de masă.
Respectarea notelor privind drepturile de autor
Copierea sau reproducerea de creaţii protejate de copyright precum cărţile, muzica, picturile, gravuri în lemn, hărţi, desene, filme şi fotografii este reglementată de legile naţionale şi internaţionale privind drepturile de autor. Nu utilizaţi acest produs în scopul efectuării de copii ilegale sau pentru a încălca legile drepturilor de autor.
Introducere
v
Casarea dispozitivelor de stocare a datelor
Reţineţi că ştergerea de imagini sau formatarea dispozitivelor de stocare a datelor precum cardurile de memorie sau memoria încorporată a aparatu lui foto n u şterge c omplet da tele originale ale imaginii. Fişierele şterse pot fi uneori recuperate din dispozitivele de stocare casate utilizând un software disponibil în comerţ, ceea ce poate duce la utilizarea rău intenţionată a datelor personale conţinute de imagini. Este responsabilitatea utilizatorului să asigure confidenţialitatea datelor de acest tip.
Introducere
Înainte de a renunţa la un dispozitiv de stocare a datelor sau de a transfera proprietatea unei alte persoane, ştergeţi toate datele utilizând un software pentru ştergere disponibil în comerţ sau formataţi dispozitivul şi umpleţi-l complet cu imagini care nu conţin informaţii priv ate (de exemplu fotografii cu cer liber). Aveţi grijă să evitaţi rănirea sau deteriorarea de bunuri când distrugeţi fizic dispozitivele de stocare date.
vi

Pentru siguranţa dumneavoastră

Pentru a preveni deteriorarea produsului dumneavoastră Nikon sau pentru a nu vă răni pe dumneavoastră sau pe alţii, citiţi în întregime următoarele precauţii privind siguranţa înainte de a utiliza acest echipament. Păstraţi aceste instrucţiuni privind siguranţa la îndemâna tuturor persoanelor care utilizează produsul.
Această pictogramă marchează atenţionările, informaţii care trebuie citite înainte de a utiliza acest produs Nikon pentru a preveni eventualele accidentări.

AVERTISMENTE

Opriţi aparatul în cazul unei defecţiuni
În cazul în care observaţi fum sau un miros neobişnuit provenind de la aparatul foto sau de la adaptorul la reţeaua electrică, deconectaţi adaptorul şi scoateţi acumulatorul imediat, având grijă să nu vă ardeţi. Continuarea utilizării ar putea conduce la rănire. După îndepărtarea sau deconectarea sursei de alimentare electrice, duceţi echipamentul la o reprezentanţă de service autorizată Nikon pentru verificări.
Nu demontaţi
Atingerea părţilor interne ale aparatului foto sau ale adaptorului la reţeaua electrică poate conduce la rănire. Reparaţiile trebuie efectuate de tehnicieni calificaţi. În cazul în care
aparatul foto sau adaptorul la reţeaua electrică se sparg ca rezultat al unei căderi sau al unui alt accident, duceţi produsul la o reprezentanţă de service autorizată Nikon pentru verificări, după ce aţi deconectat produsul şi/sau aţi scos acumulatorul.
Nu utilizaţi aparatul foto sau adaptorul la reţeaua electrică în prezenţa gazului inflamabil
Nu utilizaţi echipamente electronice în prezenţa gazului inflamabil, deoarece acest lucru poate produce explozii sau incendii.
Manevraţi cu grijă cureaua aparatului
Nu treceţi niciodată cureaua în jurul gâtului unui bebeluş sau al unui copil.
Introducere
vii
Păstraţi la distanţă de copii
Trebuie să aveţi o grijă deosebită astfel încât copiii de vârstă fragedă să nu introducă în gură bateriile sau alte piese de mici dimensiuni.
Introducere
Nu rămâneţi în contact cu aparatul foto, încărcătorul acumulatorului sau adaptorul la reţeaua electrică pe perioade lungi în timp ce dispozitivele sunt pornite sau în uz
Unele componente ale dispozitivelor se încing. În cazul în care dispozitivele sunt în contact cu pielea perioade lungi de timp, se pot produce arsuri uşoare.
Nu lăsaţi produsul în spaţii în care va fi expus la temperaturi extrem de ridicate, de exemplu în interiorul unui automobil sau sub acţiunea directă a luminii solare
Nerespectarea acestei instrucţiuni poate provoca deteriorarea aparatului sau un incendiu.
viii
Acordaţi atenţie la manevrării acumulatorilor
Acumulatorii pot prezenta scurgeri sau pot exploda dacă sunt manevraţi necorespunzător. Respectaţi precauţiile următoare când manevraţi acumulatorii utilizaţi pentru acest produs:
Opriţi produsul înainte de a înlocui acumulatorii. Dacă utilizaţi un adaptor la reţeaua electrică, asiguraţi-vă că nu este conectat.
Utilizaţi doar acumulatori aprobaţi pentru utilizarea cu acest produs (A 7). Nu combinaţi acumulatorii vechi cu cei noi, nici mărci sau tipuri diferite de acumulatori.
Dacă acumulatorii reîncărcabili Nikon Ni-MH EN-MH2 (EN-MH2-B2 sau EN-MH2-B4) au fost cumpăraţi separat, încărcaţi şi utilizaţi fiecare din aceşti acumulatori ca pe un set. Nu combinaţi acumulatorii din seturi diferite.
Acumulatorii reîncărcabili EN-MH2 se vor utiliza numai împreună cu aparatele digitale Nikon şi sunt compatibili cu COOLPIX A10.
Introduceţi acumulatorii în poziţia corectă.
Nu scurtcircuitaţi, nu demontaţi acumulatorii şi nu încercaţi să scoateţi sau să rupeţi izolaţia sau învelişul acumulatorului.
Nu expuneţi acumulatorii la flacără sau la căldură excesivă.
Nu introduceţi acumulatorii în apă şi nu îi supuneţi acţiunii acesteia.
Nu transportaţi şi nu depozitaţi împreună cu obiecte metalice precum lănţişoare sau ace de păr.
Acumulatorii tind să prezinte scurgeri atunci când sunt complet descărcaţi. Pentru a evita deteriorarea produsului, asiguraţi-vă că aţi scos acumulatorii când aceştia sunt goliţi complet.
Încetaţi să mai utilizaţi aparatul imediat dacă observaţi o modificare a acumulatorilor, precum decolorarea sau deformarea.
Dacă lichidul unor acumulatori deterioraţi intră în contact cu îmbrăcămintea sau pielea, clătiţi imediat cu multă apă.
Respectaţi precauţiile următoare când manevraţi încărcătorul de acumulatori (disponibil separat)
Păstraţi încărcătorul uscat. În cazul nerespectării acestei precauţii pot rezulta incendii sau şocuri electrice.
Praful depus pe sau în apropierea părţilor metalice ale conectorului trebuie îndepărtat cu o cârpă uscată. Continuarea utilizării ar putea conduce la incendii.
Nu manevraţi cablul de alimentare şi nu vă apropiaţi de încărcătorul acumulatorului în timpul furtunilor cu descărcări electrice. În cazul nerespectării acestei precauţii pot rezulta şocuri electrice.
Nu deterioraţi, nu modificaţi, nu forţaţi şi nu îndoiţi cablul de alimentare, nu îl puneţi sub obiecte grele şi nu-l expuneţi la căldură sau flacără. În cazul în care izolaţia este deteriorată şi firele sunt expuse, duceţi-l la o reprezentanţă de service autorizată Nikon pentru verificări. În cazul nerespectării acestor precauţii pot rezulta incendii sau şocuri electrice.
Nu manevraţi conectorul sau încărcătorul de acumulatori cu mâinile ude. În cazul nerespectării acestei precauţii pot rezulta şocuri electrice.
Nu utilizaţi cu convertori sau adaptoare de călătorie proiectate pentru a converti tensiunea sau cu inversoare CC-CA. Nerespectarea acestor precauţii poate duce la avarierea produsului, la supraîncălzire sau incendii.
Introducere
ix
Utilizaţi cabluri corespunzătoare
Când conectaţi cabluri la fişele de intrare şi ieşire, utilizaţi doar cablurile livrate sau vândute de Nikon în acest scop, pentru a
Introducere
menţine conformitatea cu reglementările referitoare la produs.
Nu atingeţi piesele în mişcare ale obiectivului
În cazul nerespectării acestei precauţii se pot produce accidente.
Manevraţi cu grijă piesele în mişcare
Aveţi grijă să nu prindeţi degetele sau diferite obiecte în capacul obiectivului sau în alte piese în mişcare.
Acordaţi atenţie utilizării bliţului
Utilizarea bliţului aproape de ochii subiectului poate provoca afectarea temporară a vederii. Nu folosiţi bliţul la o distanţă mai mică de 1 m faţă de subiect. Acordaţi o atenţie specială la fotografierea bebeluşilor.
Nu acţionaţi bliţul când fereastra bliţului atinge o persoană sau un obiect
În cazul nerespectării acestei precauţii pot rezulta arsuri sau incendii.
Evitaţi contactul cu cristalele lichide
În cazul în care monitorul se sparge, trebuie evitată rănirea provocată de geamul spart şi trebuie împiedicat contactul cristalelor lichide cu pielea sau pătrunderea acestora în ochi sau în gură.
Respectaţi instrucţiunile personalului de pe liniile aeriene şi din spitale
x

Note

Avertismente pentru clienţii din Europa
Acest simbol indică faptul că echipamentele electrice şi electronice trebuie colectate separat.
Următoarele sunt valabile doar pentru utilizatorii din ţările europene:
Acest produs este conceput pentru colectarea separată la un punct de colectare corespunzător. Nu casaţi acest produs ca pe un deşeu domestic.
Colectarea separată şi reciclarea ajută la conservarea resurselor naturale şi la prevenirea consecinţelor negative asupra sănătăţii umane şi mediului care ar putea rezulta din cauza eliminării incorecte.
Pentru mai multe informaţii, contactaţi distribuitorul sau autorităţile locale responsabile de reglementarea colectării deşeurilor.
Simbolul de pe baterii indică faptul că bateriile trebuie colectate separat faţă de alte deşeuri.
În ţările europene se aplică următoarele reglementări:
Toate bateriile, fie că sunt marcate cu acest simbol sau nu, sunt proiectate pentru colectarea separată la un centru adecvat de colectare. Nu aruncaţi la un loc cu deşeurile menajere.
Pentru mai multe informaţii, contactaţi distribuitorul sau autorităţile locale care se ocupă de gestionarea deşeurilor.
Introducere
xi
Cuprins
Introducere........................................................... ii
Citiţi mai întâi aceste informaţii ............................. ii
Introducere
Fixarea curelei aparatului foto................................... ii
Despre acest manual ...................................................... ii
Informaţii şi precauţii.................................................... iv
Pentru siguranţa dumneavoastră ...................... vii
AVERTISMENTE................................................................. vii
Note ................................................................................ xi
Componentele aparatului foto..................... 1
Corpul aparatului foto............................................... 1
Monitorul ....................................................................... 3
Modul fotografiere.......................................................... 3
Modul redare ...................................................................... 5
Pregătirea pentru fotografiere...................... 6
Introducerea acumulatorilor şi a cardului de
memorie......................................................................... 6
Acumulatorii recomandaţi......................................... 7
Scoaterea bateriilor sau a cardului de
memorie ................................................................................ 8
Memoria internă şi cardurile de memorie........ 8
Pornirea aparatului foto şi definirea limbii de
afişare, a datei şi a orei .............................. ................ 9
xii
Utilizarea aparatului foto .............................. 13
Fotografierea în modul Selector automat
scenă............................................................................. 13
Folosirea zoomului....................................................... 15
Butonul de declanşare ............................................... 15
Redarea imaginilor ........................ .......................... 17
Ştergerea imaginilor ............................................... 18
Utilizarea bliţului şi a autodeclanşatorului ..... 20
Funcţiile de fotografiere................................ 21
Schimbarea modului de fotografiere ............... 21
Înregistrarea şi redarea filmelor .......................... 23
Utilizarea meniurilor ....................................... 25
Conectarea aparatului foto la un televizor,
la un calculator sau la o imprimantă......... 27
Metode de conectare ............................................. 27
Transferul imaginilor pe un computer
(ViewNX-i) .................................................................. 29
Instalarea ViewNX-i....................................................... 29
Transferul imaginilor pe un computer............. 30
Secţiunea de referinţă ............................... E1
x Mod (Selector automat scenă) ................ E3
Modul scenă (fotografierea în funcţie de
scenă) ................................................... ................... E4
Sfaturi şi note.............................................................. E5
Modul efecte speciale (aplicarea efectelor
speciale la fotografiere) ................................. ... E7
Modul portret inteligent (capturarea imaginilor
cu feţe zâmbitoare) ......................................... ... E8
Modul A (automat) ....................................... E10
Funcţiile care pot fi definite folosind selectorul
multiplu............................... ................................. E11
Utilizarea bliţului.................................................... E11
Utilizarea autodeclanşatorului...................... E14
Utilizarea modului macro................................. E15
Reglarea luminozităţii (Compensare
expunere)................................................................... E16
Setări implicite ........................................................ E17
Funcţii care nu pot fi utilizate simultan.... E19
Focalizare.................................. ........................... E20
Utilizarea funcţiei de detectare a feţei..... E20
Utilizarea funcţiei estompare piele............ E21
Subiecte care nu pot fi fotografiate folosind
focalizarea automată........................................... E21
Blocarea focalizării ................................................ E22
Zoom redare.............................. ......................... E23
Redarea miniaturilor, afişarea calendar .... E24
Editarea imaginilor statice ............................ E25
nainte de a începe editarea imaginilor
Î Efecte rapide: Modificarea setărilor definite
pentru Nuanţă sau Dispoziţie........................ E26
D-Lighting: îmbunătăţirea luminozităţii şi a
contrastului............................................................... E27
Estompare piele: estomparea tonurilor
pielii................................................................................ E28
Imagine mică: reducerea dimensiunilor unei
imagini ......................................................................... E29
Tăiere: Crearea unei copii tăiate................... E30
Conectarea aparatului foto la televizor
(vizualizarea imaginilor pe televizor) ........ E31
Conectarea aparatului foto la o imprimantă
(imprimare directă).. ........................................ E32
Conectarea aparatului foto la o
imprimantă................................................................ E32
Imprimarea separată a imaginilor............... E33
Imprimarea mai multor imagini................... E35
Înregistrarea filmelor ...................................... E37
Redarea filmelor ............................................... E39
Opţiuni disponibile în meniurile de
fotografiere ...................... .................................. E41
Meniul de fotografiere (pentru modul
A (automat)) ................................................... E42
Definirea setărilor modului imagine
(dimensiunea şi calitatea imaginii)............. E42
Balans de alb (ajustare nuanţă)..................... E44
Declanşare continuă............................................ E46
Sensibilitate ISO...................................................... E47
........... E25
Introducere
xiii
Meniul portret inteligent ............................... E48
Estompare piele..................................................... E48
Cronometru zâmbet ........................................... E48
Ochi deschişi............................................................ E49
Meniul de redare............................................... E50
Introducere
Prezentare diapozitive........................................ E50
Protejare...................................................................... E51
Rotire imagine......................................................... E53
Copiere (copiere între memoria internă şi
cardul de memorie)............................................. E54
Meniul pentru film...................................... ...... E55
Opţiuni film............................................................... E55
Mod focalizare autom........................................ E56
Meniul de configurare..................................... E57
Fus orar şi dată........................................................ E57
Setări monitor.......................................................... E60
Înregistrare dată..................................................... E62
VR electronic ............................................................ E63
Setări sunet ............................................................... E64
Oprire automată .................................................... E64
Formatare memorie/Formatare card........ E65
Limba/Language................................................... E65
Mod video.................................................................. E65
Resetare totală......................................................... E66
Tip baterie.................................................................. E66
Versiune firmware................................................. E67
Mesaje de eroare......... ...................................... E68
Denumirea fişierelor ........................................ E71
Accesorii opţionale........................................... E72
Note tehnice şi index.................................. F1
Întreţinerea produsului ...................................... F2
Aparatul foto ................................................................ F2
Acumulatori.................................................................. F4
Carduri de memorie................................................ F6
Curăţarea şi depozitarea................................... . F7
Curăţarea ........................................................................ F7
Depozitarea aparatului foto................................ F7
Localizarea defectelor ........................................ F8
Specificaţii........... .................................................. F15
Cardurile de memorie recomandate......... F19
Index ....................................................................... F21
xiv

Componentele aparatului foto

Apărătoare obiectiv
închisă
1 Buton declanşare........................................................14
2
Control zoom................................................................15
f : unghi larg........................................................15
g : telefotografie.................................................15
h : redare miniaturi..........................17, E24
i : zoom redare .................................17, E23
j : ajutor ............................................................E4
3
Comutator alimentare/indicator luminos
aparat pornit....................................................................9
4 Indicator luminos autodeclanşator........ E14
5 Bliţ........................................................................20, E11
6 Apărătoare obiectiv
7 Microfon ..................................................................E37
8 Obiectiv
9
Capac conector de alimentare (pentru conectarea la adaptorul la reţeaua electrică)
.......................................................................................E72
10 Buclă pentru curea aparat foto............................ii

Corpul aparatului foto

2
1
910
3
4
5
8
Componentele aparatului foto
6
7
1
1
1 Bec bliţ......................................................................E13
2 b (buton e înregistrare film)......... 23, E37
3
A buton (mod fotografiere)
........................21, E3, E4, E7, E8, E10
4 c buton (redare)......................................................17
5 Selector multiplu........................................................25
6 k buton (aplică selecţia)......................................25
7 d buton (meniu) ..................................................25
8 l buton (ştergere)...................................................18
9
Capac locaş acumulator/fantă card de
memorie.............................................................................6
10 Conector ieşire USB/audio/video.................... 27
11 Capac conector...........................................................27
12 Montură trepied ..................................................F17
13 Difuzor ......................................................................E39
14 Monitor................................................................................3
14
2 3
4 5
6
Componentele aparatului foto
13
11
10
7 8
9
12
2

Monitorul

PR E
10
9 99
2 9m 0s
F 3.2
1 /2 5 0
9 99
9 99 9
+1.0
10
AF
Informaţiile afişate pe monitor se modifică în funcţie de setările aparatului şi de modul de utilizare. În mod implicit, informaţiile sunt afişate când aparatul foto este pornit prima dată şi în timp ce
utilizaţi aparatul foto, iar informaţiile vor fi ascunse după câteva secunde (dacă pentru Informaţii fotografie este selectată opţiunea Afişare automată info din Setări monitor (A 25, E60) din meniul de configurare).

Modul fotografiere

2
22
PRE
25 24
19
26
28 27
10
23
21
20
18
3
1
10
4
1/250
5
AF
F3.2
151617
+1.0
29m 0s
999
12
8
9 10
999
9999
6
7
11
Componentele aparatului foto
1314
3
Componentele aparatului foto
1 Mod fotografiere.........................................................21
2 Mod bliţ ...........................................................20, E11
3 Mod macro....................................................20, E15
4 Indicator zoom............................................15, E15
5 Indicator focalizare ....................................................14
6 Opţiuni film...........................................................E55
7 Mod imagine........................................................E42
8 Pictogramă VR electronic.............................E63
9 Valoare compensare expunere.........20, E16
10 Durată înregistrare film rămasă ........23, E37
11
Număr de expuneri rămase (imagini statice)
................................................................................................11
12 Indicator memorie internă....................................11
13 Zonă de focalizare......................................................14
14
Zonă de focalizare (detectare faţă, detectare
animal de casă)................................14, E6, E8
15 Deschidere diafragmă.............................................15
16 Timp de expunere.....................................................15
17 Sensibilitate ISO................................................ E47
18 Indicator încărcare acumulator......................... 11
19 Inscripţionare dată............................................E62
20
Indicator „Dată nesetată” indicator
..... 9, E57
21 Pictogramă Destinaţie călătorie................E57
22 Mod balans de alb.............................................E44
23 Estompare piele..................................................E48
24 Mod declanşare continuă...............E6, E46
25 Pictogramă ochi deschişi..............................E49
26 Indicator autodeclanşator....................20, E14
27 Cronometru zâmbet........................................E48
28
Declanşare automată portret animal de casă
......................................................................................... E6
4

Modul redare

999/999 999/999
999 9
/
999 99999/9999
29m
0s29m
0s
29
m 0s29m
0s
9 99 9 . JP G9999.JPG
1 5/ 1 1 /2 0 16 12 : 0 015/11/2016 12:00
9 99 / 9 99999/999
1234 5
6
7
8
9
10
1112
1314
15
16
17
1 Pictogramă protejare......................................E51
2 Pictogramă estompare piele......................E28
3 Pictogramă efecte rapide.............................E26
4 Pictogramă D-Lighting ..................................E27
5 Indicator memorie internă...................................... 8
6
Număr imagine curentă/număr total de imagini
7 Durată film
8 Indicator volum ..................................................E39
9 Mod imagine........................................................E42
10 Opţiuni film....................................................23, E55
11 Pictogramă imagine mică............................E29
12 Pictogramă tăiere..............................E23, E30
13 Indicator redare film.................................23, E39
14 Indicator efecte rapide...........................17, E26
15 Ora şi data fotografierii..............................................9
16 Indicator încărcare acumulator......................... 11
17 Număr şi tip fişier ...............................................E71
Componentele aparatului foto
5

Pregătirea pentru fotografiere

Fantă card de memorie
2
1

Introducerea acumulatorilor şi a cardului de memorie

1 Deschideţi capacul locaşului acumulatorului/fantei
cardului de memorie.
Întoarceţi aparatul de fotografiat pentru a evita căderea acumulatorilor.
Pregătirea pentru fotografiere
2 Introduceţi acumulatorii şi cardul
de memorie.
Verificaţi dacă bornele pozitive (+) şi negative (–) ale acumulatorilor sunt orientate corect şi introduceţi acumulatorii.
Verificaţi orientarea corectă şi împingeţi cardul de memorie până când acesta se fixează pe poziţie; veţi auzi un declic.
B Aveţi grijă, cardul de memorie
trebuie să fie introdus în direcţia corectă
Introducerea cardului de memorie cu cealaltă parte sau invers poate deteriora aparatul foto şi cardul de memorie.
3 Închideţi capacul locaşului acumulatorului/fantei
cardului de memorie.
6
2
1

Acumulatorii recomandaţi

Acumulatori a căror izolare nu acoperă zona din jurul bornei negative
Acumulatori care se
descojesc
Acumulatori la care borna negativă este plată
Două baterii alcaline LR6/L40 (tip AA) (baterii incluse)*
Două baterii cu litiu FR6/L91 (tip AA)
Doi acumulatori Ni-MH (nichel metal hidrură) reîncărcabili EN-MH2
* Performanțele bateriilor alcaline pot să difere foarte mult în funcție de marcă. Cu toate că bateriile sunt
prezentate în acest manual ca fiind „incluse”, în funcție de țara sau de regiunea din care aparatul foto a fost cumpărat, este posibil ca bateriile să nu fie incluse.
B Note referitoare la acumulatori
Nu combinaţi acumulatorii vechi cu cei noi, nici mărci sau tipuri diferite de acumulatori.
Nu utilizaţi acumulatori cu următoarele defecte:
B Formatarea cardurilor de memorie
La prima introducere în acest aparat foto a unui card de memorie utilizat într-un alt dispozitiv, acesta trebu ie să fie formatat cu acest aparat foto. Introduceţi cardul în aparatul foto, apăsaţi pe butonul d şi selectaţi Formatare card (A 25, E65) din meniul de configurare.
Pregătirea pentru fotografiere
7

Scoaterea bateriilor sau a cardului de memorie

Opriţi aparatul foto şi asiguraţi-vă că indicatorul luminos aparat pornit şi monitorul s-au stins şi apoi deschideţi capacul acumulatorului/fantei cardului de memorie.
Împingeţi cu atenţie cardul de memorie în aparatul foto (1) pentru a scoate parţial cardul (2).
B Avertizare temperatură ridicată
Este posibil ca aparatul foto, bateriile şi cardul de memorie să fie fierbinţi imediat după utilizarea aparatului foto.
Pregătirea pentru fotografiere

Memoria internă şi cardurile de memorie

Datele din aparatul foto, inclusiv imaginile şi filmele, pot fi salvate atât în memoria internă a aparatului foto cât şi pe un card de memorie. Pentru a utiliza memoria internă a aparatului foto, scoateţi cardul de memorie.
12
8

Pornirea aparatului foto şi definirea limbii de afişare, a datei şi a orei

La prima pornire a aparatului foto, vor fi afişate ecranul de selectare a limbii şi ecranul de selectare a datei şi a orei pentru ceasul intern al aparatului foto.
Dacă ieşiţi fără a defini data şi ora, pictograma O va lumina intermitent când ecranul de
fotografiere este afişat.
1 Apăsaţi pe comutatorul de alimentare pentru a
porni aparatul foto.
Monit orul se va des chide î n mome ntul î n care a paratu l foto este pornit.
Apăsaţi din nou pe comutatorul de alimentare pentru a opri aparatul foto.
2 Utilizaţi selectorul multiplu
HI pentru a selecta limba dorită şi apăsaţi pe butonul k.
3 Utilizaţi HI pentru a selecta Da şi apăsaţi pe
butonul k.
Limba/Language
Anulare
Alegeţi fusul orar şi setaţi data şi ora?
Da
Nu
Anulare
Pregătirea pentru fotografiere
9
4 Utilizaţi JK pentru a selecta fusul
orar de reşedinţă şi apăsaţi pe
London, Casablanca
butonul k.
Apăsaţi pe H pentru a activa ora de vară (timp economisire lumină zi) (pictograma W va fi afişată deasupra hărţii). Pentru dezactivare, apăsaţi pe I.
Înapoi
5 Utilizaţi HI pentru a selecta formatul pentru dată şi apăsaţi pe butonul
Pregătirea pentru fotografiere
k.
6 Definiţi data şi ora şi apăsaţi pe butonul k.
Utilizaţi JK pentru a selecta un câmp şi apoi utilizaţi HI pentru a defini data şi ora.
Selectaţi câmpul corespunzător minutelor şi apăsaţi pe butonul
k pentru a confirma valoarea definită.
Dată şi oră
LZhm
01 01
7 Când ecranul de confirmare este afişat, utilizaţi HI pentru a selecta Da şi
apăsaţi pe butonul k.
8 Apăsaţi pe butonul A (mod fotografiere).
Dată şi oră
A
2016 00 00
Editare
Apăsaţi pe acest buton în modul fotograere pentru a accesa meniul de selectare a modului
.
de fotograere
Editare
10
9 Utilizaţi HI pentru a selecta Selector aut.
1 90 0
1 5m 0s
Indicator încărcare
acumulator
Număr de expuneri rămase
Ecranul de fotografiere
Pictogramă
mod
fotografiere
scene şi apăsaţi pe butonul k.
Aparatul va intra în modul fotografiere şi veţi putea fotografia în modul Selectare automată scenă.
În timpul fotografierii, puteţi verifica indicatorul de încărcare al acumulatorului şi numărul de expuneri rămase.
- Indicator încărcare acumulator
b: bateria este încărcată. B: bateria este descărcată. Pregătiţi-vă să
înlocuiţi bateriile.
- Număr de expuneri rămase
Este afişat numărul de imagini care pot fi efectuate. Pictograma C va fi afişată dacă în aparatul foto nu este introdus niciun card de memorie, iar imaginile vor fi salvate în memoria internă.
Selector aut. scene
15m 0s
1900
Pregătirea pentru fotografiere
11
C Funcţia Oprire automată
Dacă nu utilizaţi aparatul foto timp de circa 30 de secunde, monitorul se va închide, aparatul foto va intra în modul veghe, iar indicatorul luminos aparat pornit va lumina intermitent. Dacă aparatul rămâne în modul veghe timp de aproximativ trei minute, atunci acesta se va închide.
Timpul după care aparatul foto intră în modul veghe poate fi modificat folosind setarea Oprire automată (A 25, E64) din meniul de configurare.
În timp ce aparatul foto este în modul veghe, monitorul se va aprinde dacă efectuaţi una din următoarele operaţii:
Apăsaţi pe comutatorul de alimentare, butonul de declanşare, butonul A (mod fotografiere), butonul
c (redare) sau pe butonul b (e înregistrare film)
Pregătirea pentru fotografiere
C Modificarea setărilor definite pentru limbă şi a celor definite pentru dată şi oră
Puteţi modifica aceste setări folosind setările pentru Limba/Language şi Fus orar şi dată din meniul de configurare z (A 25).
Puteţi activa sau dezactiva funcţia Timp economisire lumină zi (oră de vară) din meniul de configurare z selectând Fus orar şi dată şi apoi Fus orar. Apăsaţi pe selectorul multiplu K şi apoi pe H pentru a activa funcţia Timp economisire lumină zi (oră de vară) şi pentru a da ceasul înainte cu o oră, sau pe I pentru a dezactiva funcţia şi pentru a da ceasul înapoi cu o oră.
C Bateria ceasului
Ceasul aparatului foto este alimentat d e la o baterie de rezervă încorporată. Bateria de rezervă se încarcă în timp ce bateriile principale sunt introduse în aparat sau în timp ce aparatul foto este conectat la un adaptor la reţeaua electrică, opţional, şi poate asigura câteva zile de funcţionare după aproximativ zece ore de încărcare.
Dacă bateria de rezervă s-a descărcat, la pornirea aparatului va fi afişat ecranul de configurare a datei şi a orei. Definiţi din nou data şi ora. Pentru informaţii suplimentare, consultaţi pasul 3 (A 9) din „Pornirea aparatului foto şi definirea limbii de afişare, a datei şi a orei”.
12

Utilizarea aparatului foto

Micşorare Mărire

Fotografierea în modul Selector automat scenă

1 Ţineţi aparatul foto fix.
Nu acoperiţi cu degetele şi cu alte obiecte obiectivul, bliţul, microfonul şi difuzorul.
La fotografierea în orientare „pe înalt” (portret), asiguraţi-vă că bliţul se află deasupra obiectivului.
2 Încadraţi fotografia.
Acţionaţi butonul control zoom pentru a schimba poziţia de zoom (A 15).
Dacă aparatul foto stabileşte automat modul scenă, pictograma modului fotografiere se va schimba.
Utilizarea aparatului foto
13
3 Apăsaţi butonul de declanşare până la jumătate
F 3.2
1 /2 5 0
Zonă de focalizare
(A 15).
Dacă subiectul este focalizat, zona de focalizare se va aprinde şi va avea culoarea verde.
Mai multe zone de focalizare pot fi aprinse şi pot avea culoarea verde.
Dacă utilizaţi zoomul digital, aparatul foto va focaliza subiectul aflat în centrul cadrului, iar zona de focalizare nu va fi afişată. Dacă aparatul foto a focalizat, indicatorul de focalizare (A 3) se va aprinde şi va avea culoarea verde.
Dacă zona de focalizare sau indicatorul de focalizare luminează intermitent, aparatul nu poate focaliza. Modificaţi compoziţia şi încercaţi să apăsaţi din nou butonul de declanşare până la jumătate.
Utilizarea aparatului foto
4 Fără să ridicaţi degetul, apăsaţi butonul de
declanşare până la capăt (A 15).
1/250
F 3.2
14
Loading...
+ 115 hidden pages