Nikon COOLPIX 4300 User Manual [nl]

Nl
Nikons gids voor digitale fotografie met de
DIGITALE CAMERA
Overzicht
32
Gefeliciteerd met uw aanschaf van een digitale COOLPIX 4300 camera.
De documentatie bij dit product bestaat uit de onderstaande handleidingen. Lees alle aanwijzingen grondig door om het beste uit uw camera te halen.
Snelhandleiding
De Snelhandleiding begeleidt u stap voor stap bij het uitpakken en instellen van uw digitale Nikon-camera, het maken van uw eerste foto’s en het overspelen van de foto’s naar uw computer.
Gids voor digitale fotografie
In de Gids voor digitale fotografie (deze handleiding) treft u uitgebreide bedieningsvoorschriften voor uw camera aan.
Nikon View naslaggids
De Nikon View naslaggids staat in elektronisch formaat op de bij uw camera geleverde naslag-CD.
Dit pictogram staat bij waarschuwingen, informatie die u vóór gebruik dient te lezen om te voorkomen dat u uw camera beschadigt.
Dit pictogram staat bij tips, aanvullende informatie die van pas kan komen bij het gebruik van uw camera.
Dit pictogram staat bij opmerkingen, informatie die u dient te lezen voordat u uw camera gebruikt.
Symbolen
Om het vinden van bepaalde informatie te vergemakkelijken, worden in deze handleiding de volgende symbolen en weergavemethoden gebruikt:
5
Om schade aan uw Nikon-product en letsel bij uzelf en anderen te voorkomen, dient u de volgende veiligheidsvoorschriften geheel te lezen voordat u dit apparaat gebruikt. Bewaar deze voorschriften op een plaats waar ieder die het product gebruikt ze kan lezen.
De mogelijke gevolgen van het niet in acht nemen van de in dit hoofdstuk vermelde veiligheidsvoorschriften worden door middel van het volgende symbool weergegeven:
Kijk niet door de zoeker in de zon
Wanneer u door de zoeker recht in de zon of een andere sterke licht­bron kijkt, kan dit leiden tot blijvend oogletsel.
Schakel het apparaat bij storing onmiddellijk uit
Komt er rook of een ongewone geur uit het apparaat of de lichtnetadapter (apart verkrijgbaar), koppel de lichtnetadapter dan los en verwijder de batterij onmiddellijk. Pas daarbij op dat u zich niet brandt. Wanneer u doorgaat met het apparaat te gebruiken, kan dit leiden tot letsel. Nadat u de batterij heeft verwijderd, dient u het apparaat door een door Nikon erkende onderhoudsdienst te laten nakijken.
Gebruik het apparaat niet in de buurt van ontvlambaar gas
Gebruik elektronische apparatuur niet in de buurt van ontvlambaar gas, aangezien dit kan leiden tot ontploffingen of brand.
Houd de camerariem niet om uw nek
Indien u de camerariem om uw nek houdt, kan dit leiden tot verstikking. Let er vooral op dat de riem niet om de nek van een baby of kind wordt gedaan.
Demonteer het apparaat niet
Indien u de interne onderdelen van het apparaat aanraakt, kan dit leiden tot letsel. Bij storing dient het apparaat alleen door een daartoe bevoegde monteur te worden gerepareerd. Mocht het product openbarsten als gevolg van een val of ander ongeluk, verwijder dan de batterij en/of lichtnetadapter en laat het apparaat door een door Nikon erkende onderhoudsdienst nakijken.
Wees voorzichtig bij het hanteren van batterijen
Batterijen kunnen lekken of ont­ploffen wanneer u er onvoorzichtig mee omgaat. Neem de volgende voorzorgsmaatregelen in acht bij het hanteren van batterijen voor gebruik bij dit product:
• Zorg dat het product uitstaat voordat u de batterij vervangt. Zorg bij gebruik van een licht­netadapter dat deze losgekoppeld is.
• Gebruik alleen de bijgeleverde Nikon EN-EL1 lithium-ion batterij of een 2CR5 (DL245) lithium­batterij van 6V (apart verkrijgbaar).
• De EN-EL-1 is alleen bestemd voor gebruik bij bepaalde digitale Nikon-camera's. Gebruik de EN­EL-1 niet in apparaten die niet
Voor uw veiligheid
4
goedgekeurd zijn voor gebruik met deze batterij.
• Plaats de batterij niet verkeerd om in de camera.
• Sluit de batterij niet kort en demonteer hem niet.
• Stel de batterij niet bloot aan vuur of overmatige hitte.
• Dompel de batterij niet onder in water en zorg dat hij niet nat kan worden.
• Berg de batterij (tijdens vervoer en dergelijke) niet op bij metalen voorwerpen zoals kettingen en haarspelden.
• Volledig lege batterijen kunnen gaan lekken. Om schade aan het product te voorkomen dient u de batterij te verwijderen als hij leeg is.
• Als u de batterij niet gebruikt, plaats dan het beschermkapje op de batterij en berg hem op op een koele plaats.
• Onmiddellijk na gebruik, of wanneer het product gedurende langere tijd op batterijvoeding is gebruikt, kan de batterij heet zijn. Zet daarom de camera eerst uit en laat de batterij afkoelen voor­dat u hem uit de camera haalt.
• Bij gebruik van een 2CR5 (DL245) lithiumbatterij kan de handgreep van de camera merkbaar warm worden. Dit wijst niet op een storing.
• Stop onmiddellijk met het gebruik van de batterij als u veranderingen opmerkt, zoals verkleuring of vervorming van de batterij.
Gebruik geschikte kabels
Gebruik alleen de bijgeleverde kabels of speciaal voor dit doel bij Nikon verkrijgbare kabels voor aansluiting op in- en uitgaande contacten, om er zeker van te zijn
dat aan de productvoorschriften wordt voldaan.
Buiten bereik van kinderen houden
Let er vooral op dat baby’s geen batterijen of andere kleine onderdelen in hun mond kunnen stoppen.
Verwijderen van geheugenkaarten
Geheugenkaarten kunnen tijdens gebruik heet worden. Wees daar­om voorzichtig wanneer u de geheugenkaart uit de camera verwijdert.
CD-ROM’s
De CD-ROM’s waarop de software en handleidingen staan dienen niet op audio-CD-apparatuur te worden afgespeeld. Het spelen van CD­ROM’s op een audio-CD-speler kan leiden tot gehoorbeschadiging of schade aan de apparatuur.
Wees voorzichtig bij gebruik van de flitser
Het gebruik van een flitser dichtbij de ogen van uw onderwerp kan tijdelijk oogletsel veroorzaken. Let hier vooral op bij het fotograferen van baby’s, waarbij de flitser zich op minimaal één meter afstand van het onderwerp moet bevinden.
Gebruik van de zoeker
Wanneer u de keuzeknop of de zoomknop gebruikt terwijl u door de zoeker kijkt, pas dan op dat u niet per ongeluk uw vinger in uw oog steekt.
Voorkom aanraking met vloeibaar kristal
Stop onmiddellijk met het gebruik van de batterij als u veranderingen opmerkt, zoals verkleuring of vervorming van de batterij.
Dit pictogram staat bij waarschuwingen die u moet lezen voordat u uw Nikon-product gebruikt om eventueel letsel te voorkomen.
WAARSCHUWINGEN
Deze apparatuur is beproefd en voldoet aan de grenzen voor digitale apparatuur van klasse B, in overeenstemming met Deel 15 van de FCC­regels. Deze grenzen zijn ingesteld om redelijke bescherming te bieden tegen schadelijke storing bij in woningen opgestelde installaties. Deze apparatuur genereert en gebruikt radiofrequentie-energie en kan deze uitstralen. Indien deze apparatuur niet volgens de voorschriften wordt geïnstalleerd en gebruikt, kan zij schadelijke storing veroorzaken bij radiocommunicatie. Het kan echter niet worden gegarandeerd dat er bij een bepaalde installatie geen storing zal optreden. Als deze apparatuur schadelijke storing veroorzaakt bij radio- en televisieontvangst, wat kan worden vastgesteld door de apparatuur aan en uit te zetten, dan kan de gebruiker proberen de storing te verhelpen door één of meer van de volgende maatregelen te nemen:
• Stel de ontvangstantenne opnieuw af of verplaats hem.
• Vergroot de afstand tussen de apparatuur en de ontvanger.
• Sluit de apparatuur aan op een stopcontact op een ander circuit dan dat waarop de ontvanger is aangesloten.
• Raadpleeg uw dealer of een ervaren radio-/ televisiemonteur.
Opmerkingen
6
Mededeling voor klanten in Canada WAARSCHUWING
Deze digitale apparatuur van klasse B voldoet aan alle voorschriften van de Canadian Interference Causing Equipment Regulations.
• Voor de gehele of gedeeltelijke repro­ductie, verzending, transcriptie, opslag in een geautomatiseerd informatiebestand, of vertaling in welke taal dan ook, in welke vorm dan ook, en met welke middelen dan ook van de bij uw Nikon­product geleverde handleidingen is de voorafgaande schriftelijke toestemming van Nikon vereist.
• De hardware- en softwarespecificaties beschreven in deze handleidingen
kunnen te allen tijde zonder vooraf­gaande waarschuwing worden gewijzigd.
• Nikon is niet aansprakelijk voor schade als gevolg van het gebruik van dit product.
• Hoewel Nikon alles in het werk heeft gesteld om te zorgen dat de informatie in deze handleidingen juist en volledig is, stellen we het zeer op prijs als u de Nikon-importeur op de hoogte wilt stellen van eventuele onjuistheden of omissies (adres apart bijgeleverd).
Mededeling voor klanten in de VS
Verklaring radiofrequentiestoring van de Federal Communications Commission (FCC)
WAARSCHUWINGEN
Wijzigingen
Volgens de voorschriften van de FCC dient de gebruiker er van op de hoogte te worden gesteld dat even­tuele veranderingen of aanpassingen aan dit apparaat die niet expliciet door Nikon Corporation zijn goed­gekeurd er toe kunnen leiden dat de gebruiker niet langer bevoegd is de apparatuur te gebruiken.
Aansluitkabels
Gebruik alleen aansluitkabels die bij uw apparatuur zijn geleverd of door Nikon voor uw apparatuur worden verkocht. Bij gebruik van andere aansluitkabels kunnen de grenzen van de FCC-regels voor klasse B, Deel 15, worden overschreden.
Nikon Inc., 1300 Walt Whitman Road, Melville, New York 11747-3064, Verenigde Staten Tel.: +1 631-547-4200
Mededeling betreffende het verbod op kopiëren en reproduceren
Let er op dat alleen al het bezit van materiaal dat digitaal is gekopieerd of gereproduceerd door middel van een scanner, digitale camera of ander apparaat wettelijk strafbaar kan zijn.
• Voorwerpen die volgens de wet niet mogen worden gekopieerd of gereproduceerd
Kopieer of reproduceer geen papiergeld, munten, waardepapieren of overheidsobligaties, zelfs als dergelijke kopieën of reproducties voorzien zijn van een stempel “Specimen”.
Het kopiëren of reproduceren van papiergeld, munten of waardepapieren die in het buitenland in circulatie zijn is verboden.
Tenzij vooraf toestemming is verleend, is het kopiëren of reproduceren van ongebruikte door de overheid uitgegeven postzegels of briefkaarten verboden.
Het kopiëren of reproduceren van door de overheid uitgegeven zegels of van gecertificeerde, door de wet voorgeschreven documenten is verboden.
• Waarschuwingen m.b.t. zekere kopieën en reproducties
De overheid heeft waarschuwingen uitgevaardigd met betrekking tot het
kopiëren of reproduceren van waarde­papieren uitgegeven door commerciële instellingen (aandelen, wissels, cheques, cadeaucertificaten, etc.), reispassen of coupons, behalve wanneer het gaat om een minimaal benodigd aantal kopieën voor zakelijk gebruik door een bedrijf. Eveneens niet toegestaan is het kopiëren of reproduceren van door de overheid uitgegeven paspoorten, vergunningen afgegeven door overheidsinstanties en andere instellingen, identiteitskaarten en kaartjes zoals passen en maaltijd­couponnen.
• Auteursrechten
Het kopiëren of reproduceren van au­teursrechterlijk beschermde creatieve werken zoals boeken, muziek, schilde­rijen, houtgravures, kaarten, tekenin­gen, fi lms en foto’s is verboden, behalve indien bestemd voor privé­gebruik thuis of voor soortgelijk beperkte en niet-commerciële doeleinden. Gebruik dit product niet voor het maken van illegale kopieën of voor het schenden van het auteursrecht.
Handelsmerken
Apple, het Apple-logo, Macintosh, Mac OS, Power Macintosh, PowerBook en QuickTime zijn gedeponeerde handelsmerken van Apple Computer, Inc. Finder, Macintosh PC Exchange, Power Mac, iMac en iBook zijn handelsmerken van Apple Computer, Inc. IBM en IBM PC/AT zijn gedeponeerde handelsmerken van International Business Machines Corporation. PowerPC is een handelsmerk van International Business Machines en wordt gebruikt onder licentie. Microsoft is een gedeponeerd handelsmerk en Windows, MS-Windows en Windows NT zijn handelsmerken van Microsoft Corporation. Internet Explorer is een product van Microsoft Corporation. Pentium en i486 zijn handelsmerken van Intel Corporation. Internet is een handels­merk van Digital Equipment Corporation. Netscape en Netscape Navigator zijn gedeponeerde handelsmerken van Netscape Communications Corporation. CompactFlash is een handelsmerk van SanDisk Corporation. Lexar Media is een handelsmerk van Lexar Media Corporation. Adobe en Acrobat zijn gedeponeerde handelsmerken van Adobe Systems Inc. Zip is een gedeponeerd handelsmerk van Iomega Corporation in de VS en andere landen. Alle andere handelsnamen die in deze handleiding of in de andere bij uw Nikon-product geleverde documentatie worden vermeld, zijn handelsmerken of gedeponeerde handelsmerken van de betreffende houders.
7
9
Inhoud
Overzicht ............................................................................................................3
Voor uw veiligheid ...........................................................................................4-5
Opmerkingen ..................................................................................................6-7
Inleiding.......................................................................................11-22
Onderdelen van de COOLPIX 4300 ...........................................12-15
Eerste stappen ............................................................................16-22
1. Bevestig de camerariem en lensdop ......................................................16
2. Plaats de batterij in de camera..........................................................16-18
3. Plaats de geheugenkaart in de camera.............................................18-19
4. Kies een taal ..........................................................................................20
5. Stel de datum en tijd in.....................................................................21-22
Aan de slag.................................................................................23-38
Foto's maken ..............................................................................24-29
1. Maak de camera gebruiksklaar .........................................................24-25
2. Bepaal de compositie van uw foto....................................................26-27
3. Stel scherp en druk af............................................................................28
4. Zet de camera uit...................................................................................29
Uw foto's direct bekijken............................................................30-33
Snel weergeven...........................................................................................31
Schermvullend weergeven...........................................................................32
Thumbnails weergeven................................................................................33
Creatief fotograferen: selecteer een SCENE-stand ..................34-38
Meer dan kijken en knippen: de camerabesturingsknoppen ..39-54
Selectie opnamestand .....................................................................40
Scherpstelstand: de 2 knop ..............................................41-45
Zelfontspanner .......................................................................................42-43
Autofocusstand (continue AF/enkelvoudige AF)... ..................................44-45
Digitale zoom: de yt knop ..................................................46-47
Flitsstand: de 3 knop .............................................................48-49
Films maken .....................................................................................50
Belichtingscorrectie: de 1 knop ..................................................51
Bewaren of verwijderen: foto's snel weergeven.............................52
Gevoeligheid (ISO-equivalent) (alleen å) ...................................53
Handmatig scherpstellen (alleen å) ...........................................54
8
Foto's weergeven: weergave-opties........................................55-64
Schermvullend weergeven .....................................................................56-57
Thumbnails weergeven................................................................................58
Van dichtbij bekijken: inzoomen tijdens weergeven......................................59
Een kleine kopie van een foto maken: klein beeld ..................................60-61
Films afspelen .............................................................................................62
Foto-informatie.......................................................................................63-64
Aansluitingen: aansluiten op een extern apparaat.................65-68
Aansluiten op een computer .......................................................................66-67
Aansluiten op een televisie of videoapparaat ....................................................68
Menugids: cameramenu-opties..............................................69-129
Register voor menu-opties.........................................................70-75
Gebruik van de cameramenu’s ..................................................76-78
Menu’s bekijken...........................................................................................76
Een selectie maken .....................................................................................77
Menu's met meerdere bladzijden openen....................................................78
Het Setup-menu..........................................................................79-95
Het Setup-menu bekijken............................................................................79
Opslagcapaciteit effectief gebruiken: het menu Image Size and Quality....80-82
Foto’s overzichtelijk opbergen: het menu Folders...................................83-86
Monitoropties ..............................................................................................87
Zuinig met batterijen: Auto Off.....................................................................88
Bestandsnummering: Seq. Number ............................................................89
CF kaart formatteren: CF Card Format........................................................90
Camera-instellingen opslaan: Controls ........................................................90
Opnamebevestiging: Shot Confirm Lamp....................................................91
Foto-informatie- en kopieerinstelling: Pic Data/Transfer ..........................91-92
Datum .........................................................................................................92
Interface.................................................................................................92-94
Taal .............................................................................................................94
Standaardinstellingen terugzetten: Reset All ................................................95
1110
Dit hoofdstuk is als volgt onderverdeeld:
Onderdelen van de COOLPIX 4300
Het is handig om een boekenlegger bij dit onderdeel te leggen, zodat u het tijdens het lezen van de handleiding snel kunt raadplegen voor informatie over de benamingen en functies van de camera-onderdelen.
Eerste stappen
Voer voordat u de camera voor het eerst gebruikt de stappen op de volgende bladzijden uit.
Inleiding
Het Shooting-menu...................................................................96-116
Kleuren natuurgetrouw weergeven: White Balance ................................97-98
Licht meten: Metering .................................................................................99
Fotoseries maken: Continuous...........................................................100-101
Scherpere foto's krijgen: BSS (Best-Shot Selector) ...................................102
Contrast en helderheid wijzigen: Image Adjustment ..................................103
Contouren benadrukken: Image Sharpening .............................................104
Instelling voor optionele lensconverters: Lens ....................................105-106
Gevoeligheid wijzigen vanuit een menu: Sensitivity ....................................106
Belichtingsopties................................................................................106-110
Scherpstelopties ................................................................................111-113
Auto-Bracketing.................................................................................114-115
“Korrelige” foto's voorkomen: Noise Reduction .........................................116
Het Playback-menu ................................................................117-129
Foto's en printopdrachten verwijderen: Delete ...................................118-120
Een map selecteren voor weergave: Folders .............................................121
Automatisch weergeven: Slide Show .................................................122-123
Waardevolle foto's beveiligen: Protect.......................................................124
Foto's verbergen tijdens weergeven: Hide Image ......................................125
Printopdrachten aanmaken: Print Set ................................................126-127
Alle beelden selecteren voor kopiëren: Transfer .........................................128
Grootte voor kleine beelden kiezen: Small Pic ...........................................129
Technische gegevens: behandeling van uw camera,
opties en productondersteuning .........................................131-146
Optionele accessoires .............................................................................132-133
Behandeling van de camera en batterij ...................................................134-136
Productondersteuning via het internet ............................................................137
Problemen oplossen ...............................................................................138-143
Specificaties............................................................................................144-146
Trefwoordenregister................................................................148-151
Onderdelen van de
COOLPIX 4300
blz. 12-15
Eerste stappen
blz. 16-22
Bevestig de camerariem en lensdop
Plaats de batterij in de camera
Plaats de geheugenkaart in de camera
Kies een taal
Stel de datum en tijd in
16
16-18
18-19
20
21-22
Stap 1
Stap 2
Stap 3
Stap 4
Stap 5
Stap
Bladzijde
1312
1 Lampje rode-ogen-reductie/zelfontspanner .........................blz. 48/42
2 Ingebouwde flitser ....................................................................blz. 48
3 Batterijvakdeksel.......................................................................blz. 17
4 Ontgrendelknop batterijvakdeksel.............................................blz. 17
5 Zoeker......................................................................................blz. 26
6 Objectief.................................................................................blz. 144
7 Video-uitgang ...........................................................................blz. 68
8 Statiefmoer
9 Flitser-gereed lampje (rood).......................................................blz. 28
10 Autofocuslampje (groen) ...........................................................blz. 28
11 Zoeker......................................................................................blz. 26
12 1 (belichtingscorrectie/gevoeligheid)/5 knop ..................................
...................................................................blz. 51/53, 32, 33, 57, 58
13 2 (scherpstelstand/handmatig scherpstellen)/6 knop ...............
......................................................................................blz. 41/54/63
14 3 (flitsstand)/7 knop ....................................p. 49/32, 33, 57, 58
15 MENU-knop .......................................................................blz. 34, 76
16 QUICK p (snelweergave) knop...............................................blz. 30
17 Ontspanknop............................................................................blz. 28
18 Hoofdschakelaar.......................................................................blz. 24
19 Zoomknop..........................................................................blz. 26, 46
20 TRANSFER-knop......................................................................blz. 67
21 Oogje voor camerariem ............................................................blz. 16
22 Multi-selector
23 Deksel geheugenkaartsleuf.......................................................blz. 19
24 USB-aansluiting (onder beschermkapje) ...................................blz. 66
25 Gelijkstroomingang (onder beschermkapje) ..............................blz. 18
A Monitor....................................................................................blz. 14
B Keuzeknop ..............................................................................blz. 15
Inleiding – Onderdelen van de COOLPIX 4300
De onderdelen van de camera worden hieronder benoemd. Kijk voor meer informatie over de functie van elk onderdeel op de pagina die erachter staat.
Onderdelen van de COOLPIX 4300
1
5
2
6
3
7
4
8
15
Inleiding – Onderdelen van de COOLPIX 4300
B De keuzeknop
Een automatische stand voor het maken van snapshots door eenvoudig richten en afdrukken.
Bij deze stand heeft u keus uit 12 optimale instellingen­combinaties voor specifieke onderwerpen, zoals zonsondergangen of portretten.
Biedt u volledige controle over alle instellingen, inclusief de belichting.
In deze stand kunt u films van maximaal veertig seconden maken (zonder geluid).
In deze stand kunt u de basisinstellingen van de camera invoeren, zoals datum, tijd, etc.
Deze stand wordt gebruikt om foto’s weer te geven en te verwijderen
24
34
96
50
79
117
14
1 Onderwerpsprogramma............p. 34
2 Zelfontspanner ..........................p. 42
3 Zoomindicator .....................p. 26/46
4 Voortgangsbalk (Ultra HS).......p. 100
5 Pictogram “datum niet
ingesteld”*
1
..............................p. 22
6 Indicator handmatige
scherpstelling............................p. 54
7 Flitsstand ..................................p. 48
8 Naam huidige map *
2
................p. 86
9 Converterlens instelling ...........p. 105
10 Selectie beste opname ...........p. 102
11 Ruisonderdrukking..................p. 116
12 Belichtingsvergrendeling
(vergrendeling automatische
belichting/witbalans) ...............p. 110
13 Bracketing/
witbalans-bracketing...............p. 114
14 Continu-instelling ....................p. 100
15 Indicatie batterijconditie*
3
..........p. 25
16 Scherpstelpunt/
scherpstelveld ...................p. 99/112
17 Beeldverscherping ..................p. 104
18 Witbalans..................................p. 97
19 Gevoeligheid (ISO equivalent)....p. 53
20 Zwart-wit ................................p. 103
21 Beeldcorrectie ........................p. 103
22 Beeldgrootte.............................p. 82
23 Beeldkwaliteit............................p. 81
24 Lichtmeetmethode....................p. 99
25 Belichtingsmethode ................p. 107
26 Sluitertijd.................................p. 108
27 Belichtingsweergave (handmatige
belichtingsstand).....................p. 107
28 Diafragma ...............................p. 107
29 Belichtingscorrectie...................p. 51
30 Resterend aantal opnamen/
duur van de filmclip .............p. 25/50
A Monitor
In de opnamestanden verschijnen de volgende indicators op de monitor:
*1 Knippert wanneer de datum/tijd niet is ingesteld. *2 Niet zichtbaar als de mapnaam NIKON is. *3 Alleen getoond wanneer de batterijspanning onder een bepaald niveau zakt.
å
(handmatig)
m
(film)
SETUP
(setup)
p
(weergeven)
i
(onderwerp)
a
(automatisch)
Stand Blz.Beschrijving
1716
Stap 1 - Bevestig de camerariem en lensdop
Camerariem
Lensdop
• Bevestig de camerariem zoals aangegeven.
• Druk op de knopjes aan de zijkant van de lensdop om hem te plaatsen of te verwijderen.
• Wij raden u aan de lensdop met het bijgeleverde koordje aan de draagriem te bevestigen om kwijtraken te voorkomen.
Eerste stappen
3
Open het deksel van het batterijvak
• Druk de ontgrendelknop van het batterijvakdeksel in
, schuif het deksel in de richting van de pijl ¤ en klap het open ‹.
Stap 2 - Plaats de batterij in de camera
Uw camera wordt gevoed door één oplaadbare Nikon EN-EL1 lithium­ion batterij of een niet oplaadbare 2CR5 (DL245) lithiumbatterij (apart verkrijgbaar).
1
Laad de batterij op
• De EN-EL1 is bij fabricatie niet volledig opgeladen. Bij de camera wordt een batterijlader geleverd; aanbevolen wordt om de batterij vóór gebruik op te laden. Voorschriften voor het opladen van de batterij treft u aan in de gebruikshandleiding bij de batterijlader.
Inleiding – Eerste stappen
4
Plaats de batterij in de camera
• Plaats een volledig opgeladen EN-EL1 of een nieuwe 2CR5 (DL245) batterij in het batterijvak, zoals aangegeven op het etiket aan de binnenkant van het batterijvakdeksel.
EN-EL1 2CR5 (DL245)
5
Sluit het batterijvakdeksel
Lees de voorschriften bij de batterij
Lees alle waarschuwingen en voorschriften van de fabrikant van de batterij en volg deze op.
• Klap het deksel van het batterijvak dicht ⁄ en schuif het in de gesloten-stand ¤. Controleer of het deksel goed vergrendeld is om te voorkomen dat de batterij tijdens gebruik uit de camera valt.
2
Zet de camera uit
1918
Inleiding – Eerste stappen
De klokbatterij
De interne klok-kalender van de camera wordt gevoed door een afzonderlijke, oplaadbare stroombron, die wanneer nodig wordt opgeladen als de hoofd­batterij in de camera is geplaatst of de camera via een lichtnetadapter (apart verkrijgbaar) wordt gevoed. Na ongeveer tien uur opladen kan deze stroombron circa tien uur reservestroom leveren. Als de hoofdbatterij lang niet in de camera heeft gezeten of verwijderd wordt voordat het opladen voltooid is, kan er een knipperend pictogram op de monitor verschijnen, dat aangeeft dat de klok opnieuw ingesteld moet worden.
Alternatieve stroombronnen
Behalve met de bij uw camera geleverde oplaadbare Nikon EN-EL1 Li-ion batterij kan de COOLPIX 4300 ook worden gevoed met niet-oplaadbare 2CR5 (DL245) lithiumbatterijen, die bij veel winkels verkrijgbaar zijn. Om uw camera gedurende langere perioden van stroom te voorzien kunt u de EH-21 lichtnetadapter/batterijlader of de EH-53 lichtnetadapter (beide apart verkrijgbaar) gebruiken.
Lichtnetadapter aan-
sluiten op de gelijk-
stroomingang van de COOLPIX4300
1
Zet de camera uit
Stap 3 – Plaats de geheugenkaart in de camera
Uw digitale Nikon-camera gebruikt CompactFlash™ (CF) geheugenkaarten om foto's op te slaan (blz. 133).
2
Plaats de geheugenkaart in de camera
• Schuif het deksel van de kaartsleuf opzij
en klap het open ¤. Houd de kaart met de zijde met de pijl(en) naar u toe gericht en schuif hem met de pijl naar de camera gericht in de sleuf ‹ totdat hij stevig op zijn plaats zit en de eject­knop omhoog komt. Sluit het deksel van de kaartsleuf ›.
Terminals = Aansluitingen
Plaats de kaart met de aansluitpunten eerst en het label op de voorkant naar de achterwand van de camera gericht in de camera.
Front label = Label op voorkant van kaart
Inbrengrichting
Geheugenkaarten verwijderen
Geheugenkaarten kunnen zonder informatieverlies worden verwijderd als de camera uitstaat. Om geheugenkaarten te verwijderen dient u de camera uit te zetten en het deksel van de kaartsleuf te openen . Druk op de eject-knop om de kaart iets naar buiten te laten komen ¤ en verwijder de kaart met de hand uit de camera.
2120
Inleiding – Eerste stappen
Stap 4 – Kies een taal
De cameramenu’s en -berichten kunnen worden weergegeven in het Duits, Engels, Frans, Japans of Spaans.
Zet keuzeknop op SETUP
en zet de camera aan
1
Druk op MENU-knop om menu
SET-UP 2 op te roepen
2
Markeer “Language”
3
Kies een taal uit:
De: Deutsch (Duits) En : English (Engels) Fr : Français (Frans)
EI : Japan
Es : Español (Spaans)
5
Druk op > om de instelling
te maken
6
Geef opties weer
4
Stap 5 – Stel de datum en tijd in
Bij alle foto’s en films die u met uw digitale Nikon-camera maakt worden de opnametijd en -datum geregistreerd. Om de interne klok van de camera op de juiste tijd en datum in te stellen, dient u het setup-menu op te roepen, zoals beschreven bij stap 1-2 van “Kies een taal”. Voer daarna de onderstaande stappen uit:
Markeer “Date”
1
Markeer (Y) jaar, (M) maand, (D) dag, de uren of minuten (het geselecteer­de cijfer is rood en knippert)
3
Wijzig geselecteerde onderdeel
• Herhaal stap 3 en 4 tot alle onderdelen zijn ingesteld.
4
Geef menu “Date” weer
2
Markeer YMD
5
Kies volgorde waarin jaar, maand en dag worden getoond
6
23
Foto’s maken
blz. 24-29
Uw foto’s direct
bekijken
blz. 30-33
Creatief
fotograferen: selecteer een SCENE-stand
blz. 34-38
22
Knipperende klok pictogram
Foto’s gemaakt voordat de tijd en datum zijn ingesteld krijgen het tijdstempel “0000.00.00 0:00”. Als de tijd en datum niet zijn ingesteld, wordt er als de camera in de opnamestand staat een knipperende klok getoond in de rechter bovenhoek van de monitor.
Druk op >om de gewijzigde instellingen op te slaan en terug te keren naar SET-UP-menu.
7
Uw foto's direct bekijken
Hier leest u hoe u foto's kunt bekijken en verwijderen terwijl u uw volgende opname voorbereidt.
Creatief fotograferen: selecteer een SCENE-stand
Verken de creatieve mogelijkheden van de SCENE­stand.
Dit hoofdstuk bestaat uit drie onderdelen:
Foto’s maken
In dit onderdeel wordt u stap voor stap begeleid bij de basishandelingen van het fotograferen met de COOLPIX 4300.
Aan de slag
Maak de camera gebruiksklaar
Bepaal de compositie van uw foto
Stel scherp en druk af
Zet de camera uit
23-25
26-27
28
29
Stap 1
Stap 2
Stap 3
Stap 4
BladzijdeStap
2524
In dit gedeelte worden de basisstappen van het fotograferen in de a (automatische) stand beschreven. In deze automatische stand voor mak­kelijk fotograferen (kijken en knippen) worden de meeste instellingen door de camera geregeld, die reageert op de lichtomstandigheden en de afstand, zodat onder de meeste omstandigheden een optimaal resultaat wordt geproduceerd.
Foto’s maken
Basishandelingen
Stap 1 – Maak de camera gebruiksklaar (a stand)
1
Verwijder de lensdop
• Als u de camera aanzet zonder de lensdop te
verwijderen en de keuzeknop staat op a, i, å of m, dan verschijnt er een foutbericht op de monitor. Om het bericht te laten verdwijnen dient u de camera uit te zetten en de lensdop te verwijderen.
2
Zet de keuzeknop op a
3
Zet de camera aan
• Wanneer u de camera aanzet schuift het objectief uit en gaat het groene lampje naast de zoeker enkele seconden aan.
Aan de slag – Foto's maken
4
Controleer de indicators op de monitor
• Controleer voordat u een foto maakt of de batterij voldoende lading heeft (A) en hoeveel foto's u nog kunt maken voordat de geheugenkaart vol is (B).
De batterijconditie wordt als volgt weergegeven:
Camera functioneert normaal.
Als hierboven, behalve dat het aantal opnamen dat in de continustand (blz. 100) kan worden gemaakt beperkt is.
Ontspanknop buiten werking gesteld.
Batterij volledig opgeladen
Batterij bijna leeg. Laad de EN-EL1 zo snel mogelijk op of houd een nieuwe 2CR5 (DL245) batterij bij de hand.
Batterij leeg. Laad de EN-EL1 op en plaats deze terug in camera of gebruik een nieuwe 2CR5 (DL245) batterij.
• Als het bericht “Out of memory” op de monitor verschijnt, is de geheugenkaart vol. In dat geval moet u een aantal foto's verwijderen (blz. 118), een nieuwe geheugenkaart gebruiken of een lagere beeldkwaliteit of –grootte kiezen (blz. 82).
Sluimerstand
Om stroom te besparen gaat de camera over op de sluimerstand als er gedurende de periode opgegeven in het menu Auto Off geen handelingen zijn verricht (standaard 30 seconden; blz. 88). In de sluimerstand schakelt de monitor uit en zijn alle camerafuncties buiten werking gesteld. De camera staat dus min of meer uit. Om de camera weer aan te zetten dient u de ontspanknop half in te drukken.
Warning!!
Battery
exhausted
MM
Geen
Pictogram
Weergave Betekenis Camerastatus
2726
Aan de slag – Foto's maken
Stap 2 – Bepaal de beelduitsnede
1
Houd de camera klaar voor gebruik
2
Bepaal de zoomstand
• Bepaal de beelduitsnede van uw onderwerp met behulp van de zoomknop.
Druk op de W om uit te zoomen. Druk op de T om in te zoomen op uw onderwerp.
• Wanneer de camera helemaal is ingezoomd en u houdt T circa twee secon-
den lang ingedrukt, dan wordt het beeld met behulp van digitale zoom nog eens vier keer vergroot (blz. 46). Wanneer digitale zoom aan staat knippert het autofocuslampje naast de zoeker en wordt de zoomindicator geel om te waarschuwen dat u de beelduitsnede op de monitor moet bepalen.
Indicator op monitor geeft hoeveelheid zoom aan bij indrukken van T of W.
Zoom uit Zoom in
Houd niets voor de camera
Om te voorkomen dat uw foto donker of (gedeeltelijk) zwart wordt, dient u uw vingers en andere zaken niet voor het objectief of het flitsvenster te houden.
Monitor of zoeker?
Gebruik de monitor om in één oogopslag de camera-instellingen te kunnen controleren en tegelijkertijd te bekijken hoe de uiteindelijke foto er uit gaat zien. Dit is vooral belangrijk als het beeld door de zoeker niet precies overeenkomt met de uiteindelijke foto, bijvoorbeeld wanneer:
• u macro close-up gebruikt (blz. 42)
• uw onderwerp zich minder dan 1,5 m van de camera bevindt
• u digitale zoom gebruikt (blz. 46)
• u een optionele lensconverter voor groothoek of telefoto fotografie gebruikt
(blz. 105). Wanneer u de beelduitsnede in de zoeker bepaalt, kunt u stroom besparen door de monitor uit te zetten (zie hieronder). U kunt de zoeker ook gebruiken wanneer u door fel licht de weergave op de monitor niet goed kunt zien.
Besturing monitor
Met de knop op de multi-selector kunt u de monitor in de standen a en å besturen. Druk op om in de onderstaande volgorde door de monitor-
instellingen te lopen.
Indicators
zichtbaar
Indicators verborgen
Monitor uit
• U kunt de beelduitsnede bepalen via de monitor (A) of de zoeker (B).
• Om onscherpe foto’s door trillende handen te voorkomen, dient u de camera met twee handen stil te houden.
29
28
Aan de slag – Foto's maken
Stap 3 – Stel scherp en druk af
De COOLPIX 4300 heeft een tweetraps ontspanknop.
1
Stel scherp
• Druk de ontspanknop half in om scherp te stellen en de belichting in te stellen. In de a]-stand stelt de camera scherp op het onderwerp in het midden van het beeld. Controleer de indicatorlampjes (zie onderstaande tabel).
2
Neem de foto
• Om een foto te maken dient u de ontspanknop helemaal in te drukken.
Bij de opname wordt geflitst.
Camera kan niet scherpstellen op onderwerp. Gebruik scherpstelvergrendeling om scherp te stellen op een ander onderwerp op dezelfde afstand en bepaal opnieuw de uitsnede (blz. 45).
Onderwerp scherp.
Flitser niet nodig of uitgezet (“off”).
Flitser is aan het opladen. Haal vinger kort van de ontspanknop en probeer het opnieuw.
Stap 4 – Zet de camera uit
Wanneer u klaar bent met het gebruiken van de camera, zet de camera dan uit om de batterij te sparen.
Tijdens het opslaan van foto’s
Tijdens de opslag van de foto’s op de geheugenkaart knippert het autofocuslampje (groen).
Als u tijdens het opslaan van eerdere foto's nieuwe foto's maakt, worden deze in een tijdelijke geheugenbuffer bewaard. Wanneer de geheugenbuffer vol is, verschijnt er een zandloperpictogram (W) en wordt de ontspanknop buiten werking gesteld.
Terwijl Wwordt getoond of als het groene autofocuslampje knippert, dient u de camera niet uit te zetten, de geheugenkaart niet te verwijderen en de stroombron niet te verwijderen of los te koppelen.
Lampje Betekenis
Knippert
Knippert
snel
Aan
Aan
Uit
Autofocuslampje
(groen)
Flitser-gereed
lampje (rood)
3130
Met een digitale camera kunt u foto’s direct na het maken bekijken. Terwijl u uw volgende opname voorbereidt, kunt u het resultaat van eerdere opnamen bekijken en op basis daarvan de camera-instellingen wijzigen of een betere hoek kiezen.
Uw foto’s direct bekijken
• Druk de ontspanknop half in om het snel of schermvullend weergeven van gemaakte foto's te stoppen en scherp te stellen voor de volgende opname.
>>
Opnamestand Snelweergave
Meest recente foto wordt in linker boven­hoek van monitor getoond
Schermvullend
weergeven
Meest recente foto wordt schermvullend getoond
Aan de slag – Uw foto's direct bekijken
Snel weergeven
Wanneer u op de QUICK p knop drukt om beelden snel weer te geven, wordt de meest recente foto op de geheugenkaart in de linker bovenhoek van de monitor getoond.
U kunt de volgende handelingen uitvoeren:
Terugkeren naar opnamestand
Schermvullend bekijken huidige foto
Bekijken van andere foto’s
Ontspanknop
QUICK p
Druk op BeschrijvingVoor
Duw op <voor het bekijken van beelden gemaakt vóór de huidige foto en op>voor het bekijken van beelden gemaakt na de huidige foto. Houd de knop ingedrukt om snel naar het gewenste beeldnummer te gaan.
Ga over op schermvullend weergeven (zie volgende bladzijde), waarbij de huidige foto schermvullend wordt getoond.
Druk op de ontspanknop om terug te keren naar de opnamestand.
>
3332
Aan de slag – Uw foto's direct bekijken
Schermvullend weergeven
Druk in de snelweergavestand op de QUICK p knop om over te gaan op schermvullend weergeven. Het beeld dat in de snelweergavestand werd getoond wordt nu schermvullend weergegeven.
U kunt de volgende handelingen uitvoeren:
Terugkeren naar opnamestand
Selecteren van huidige foto voor overspelen naar computer
Bekijken van meerdere beelden
Verwijderen van huidige foto
Bekijken van andere foto’s
• Selecteer No om de
foto te bewaren.
• Selecteer Yes om de
foto te verwijderen.
Er verschijnt een bevestigingsdialoog. Duw op /op de multiselector om een optie te markeren en op > om de optie te selecteren.
Druk op de 7 knop om een set van maximaal negen thumbnails weer te geven (zie volgende bladzijde).
Beelden die geselecteerd zijn voor overspelen naar een computer worden voorzien van een D pictogram. Zet deze markering aan of uit om de beelden al dan niet te selecteren om op een later tijdstip naar een computer te kopiëren.
Druk op de QUICK p knop om het snel weergeven te beëindigen en terug te keren naar de opnamestand. Druk de ontspanknop half in om terug te keren naar de opnamestand en scherp te stellen.
Duw op < voor het bekijken van beelden gemaakt vóór de huidige foto en op > voor het bekijken van beelden gemaakt na de huidige foto. Houd de knop ingedrukt om snel naar het gewenste beeldnummer te gaan.
Thumbnails weergeven
Wanneer u bij het schermvullend weergeven van foto’s op de 7 knop drukt, verschijnt er een menu met negen thumbnails. Wanneer de thumbnails worden getoond kunt u de volgende handelingen uitvoeren:
Markeren van beelden
Veranderen van getoonde aantal foto's
Terugkeren naar de opnamestand
Selecteren van huidige foto voor overspelen naar een computer
Verwijderen van gemarkeerde foto
7/T (t)
5
TRANSFER
Ontspanknop/
QUICK p
knop
Druk bij het vertonen van negen thumbnails één maal op de 7 knop om vier thumbnails te bekijken. Druk op T (t) om “in te zoomen” van negen naar vier thumbnails, of om bij het vertonen van vier thumbnails het gemarkeerde beeld schermvullend weer te geven.
Beelden die geselecteerd zijn voor overspelen naar een computer worden voorzien van een D pictogram. Zet deze markering aan of uit om de beelden al dan niet te selecteren om op een later tijdstip naar een computer te kopiëren.
• Selecteer No om de
foto te bewaren.
• Selecteer Yes om de
foto te verwijderen.
Duw op < / > / ≤ / ≥ op de multi-selector om een thumbnail te markeren.
Voor meer informatie over:
Blz. 55-64 Foto's weergeven
5
(1)
Ontspanknop/
QUICK p
knop
TRANSFER
7
(3)
Voor Druk op Beschrijving Voor Druk op Beschrijving
Er verschijnt een bevestigingsdialoog. Duw op /op de multiselector om een optie te markeren en op > om de optie te selecteren.
Druk op de QUICK p knop om het snel weergeven te beëindigen en terug te keren naar de opnamestand. Druk de ontspanknop half in om terug te keren naar de opnamestand en scherp te stellen.
34 35
De COOLPIX 4300 biedt de keus uit twaalf onderwerpstanden voor veelgebruikte onderwerpen en opnamesituaties. Zo kiest u een onderwerp:
Zet de keuzeknop op SCENE en zet de camera aan
1 2
Druk op de MENU-knop om het SCENE-standmenu weer te geven
3
Duw op ≤/≥ om het gewenste compositietype te markeren
4
Aan de slag – creatief fotograferen
Creatief fotograferen: selecteer een SCENE-stand
Opmerking bij SCENE-stand
• Afhankelijk van het onderwerp kan het zijn dat de SCENE-stand niet altijd het gewenste resultaat oplevert. Als u niet tevreden bent met de foto's die u in de SCENE-stand heeft gemaakt, kies dan de a stand en probeer het opnieuw.
Wanneer u op de MENU-knop drukt om het SCENE-standmenu weer te geven, is het laatst geselecteerde compositietype gemarkeerd. Druk nogmaals op de MENU-knop om het menu te verlaten.
Duw op > om de selectie te maken en terug te keren naar de opnamestand
• De geselecteerde SCENE-stand wordt door middel van een pictogram op de monitor weergegeven.
• De beeldkwaliteit en -grootte kunnen vanuit het SETUP-menu worden gewijzigd (blz. 80).
Afhankelijk van het gekozen onderwerp kunnen er beperkingen gelden voor de flits­stand (blz. 48) en scherpstelstand (blz. 41). In de tabel met onderwerpopties op de volgende bladzijden staat welke flits- en scherpstelinstellingen bij elk onderwerp ge­bruikt kunnen worden. Als u niet weet wat een pictogram betekent, raadpleeg dan de onderstaande tabel:
Pictogram
Flitsstand (3)
Geen Automatisch
P Flitser uit
#
Automatisch met
rode-ogen-reductie
O Altijd flitsen (invulflits)
SLOW Langzame synchronisatie
Pictogram
Scherpstelstand (2)
Geen
Automatisch scherpstellen
(Auto)
0 Zelfontspanner
@ Oneindig
Macro close-up
0™
Macro close-up +
zelfontspanner
Bij onderwerpen waarbij de flitser automatisch uitschakelt (P) wordt de sluitertijd vertraagd en kunnen foto's onscherp worden door het trillen van de camera. Hoewel het aan te bevelen is om een statief te gebruiken, zijn er ook andere methoden die helpen voorkomen dat uw foto onscherp wordt. Kijk in de kolom “Cameratrilling” welke van de onderstaande maatregelen aanbevolen wordt.
*
Houd de camera stevig met beide handen vast met uw ellebogen tegen uw bovenlichaam geklemd.
**
Gebruik een statief of plaats de camera op een plat, stabiel oppervlak, bijvoorbeeld een muur of tafel.
3736
Aan de slag – creatief fotograferen
Geschikt voor portretten. Hoofdonderwerp steekt duidelijk af en achter­gronddetails zijn verzacht, waardoor de compositie diepte krijgt.
• Mate waarin achtergronddetails worden verzacht hangt af van hoeveelheid licht.
• Scherpstelveld kan handmatig met multi-selector worden ingesteld (blz. 112).
Geschikt voor foto's waarbij het hoofdonder­werp en de achtergrond natuurlijk in evenwicht zijn bij het maken van portretten buiten 's avonds.
Geschikt om kleurrijk de helderheid vast te leggen van onderwerpen als sneeuwvlakten, stranden of zonovergoten wateroppervlakken.
Geschikt voor heldere landschapsfoto's waarin de omtrekken, kleuren en contrasten van onder­werpen als wolken­krabbers en bossen worden versterkt.
s
Portrait (portret)
d
Party/Indoor
(feest/
binnen)
f
Night
Portrait
(nacht-
portret)
g
Beach/
Snow
(strand/
sneeuw)
h
Landscape
(landschap)
Elke
#
#
Elke
P
Auto,
0
Auto,
0
Auto,
0
Elke
0,
@
*
*
Geeft de warme kleuren van de zonsopgang en zonsondergang weer.
Door een lange sluitertijd worden adembenemende nachtelijke landschappen vastgelegd.
Geschikt voor foto's binnenshuis wanneer flits­fotografie niet is toege­staan (zoals in musea en kunstgalerieën) of in andere gevallen wanneer u geen flits wilt gebruiken.
• Op sommige plaatsen is fotograferen helemaal niet toegestaan. Vraag eerst om toestemming.
Er wordt een lange sluiter­tijd gebruikt om de steeds groter wordende lichtuit­barsting bij vuurwerk vast te leggen.
Geschikt voor het maken van close-up foto's van bloemen, insecten en andere kleine voorwerpen, waarbij de achtergrond artistiek onscherp is.
• Scherpstelveld kan handmatig met de multi­selector worden geselecteerd (blz. 112).
• Minimum scherpstelafstand hangt af van zoom­positie. Wanneer de camera op de grootste stand is ingezoomd, wordt de scherpstelstandindicator () op de monitor geel. In deze positie kan de camera scherpstellen op onderwerpen op slechts 4 cm afstand van het objectief.
l
Fireworks
Show
(vuurwerk)
z
Close Up
v
Museum
™,
0™
*
Onderwerp Beschrijving
3
(blz. 48)
2
(blz. 41)
Camera-
trilling
Onderwerp Beschrijving
3
(blz. 48)
2
(blz. 41)
Camera-
trilling
j
Sunset
(zons-
ondergang)
k
Night Landscape (nachtland-
schap)
P
Auto,
0, @
*
**
P
0, @
**
P
P
P
Auto,
0, ™,
0™
@
*
Geschikt voor foto's waarbij de achtergrond achter het onderwerp gedetailleerd is, of om het effect van kaarslicht en andere achtergrondverlichting binnenshuis vast te leggen.
39
Meer dan kijken
en knippen
In dit hoofdstuk treft u informatie aan over de meest gebruikte opname-instellingen, waaronder:
Opnamestand selecteren
Scherpstelstand
Digitale zoom
Flitsstand
Filmen
Belichtingscorrectie
Bewaren of verwijderen
Gevoeligheid (ISO-equivalent)
Handmatig scherpstellen
Opnamestand
selecteren
blz. 40
Scherpstelstand
blz. 41-45
Digitale zoom
blz. 46-47
Flitsstand blz. 48-49
Filmen blz. 50
Belichtings-
correctie
blz. 51
Bewaren of verwijderen
blz. 52
Gevoeligheid
(ISO-equivalent)
blz. 53
Handmatig
scherpstellen
blz. 54
Camerabesturings­knoppen
38
Geschikt voor het maken van duidelijke foto's van tekst of tekeningen op whiteboards, visitekaartjes of in andere gedrukte materialen. Zet de camera op macro close-up (blz. 42) om een onderwerp van dichtbij te fotograferen.
• In de autofocus stand is de minimale scherpstelafstand circa 70cm vanaf de lens.
• De minimale scherpstelafstand varieert met de zoomstand. Wanneer de Macro close-up stand is gekozen en de lens is maximaal uitgezoomd (grootste hoek), dan zal de () indicator geel worden. In deze positie kan de camera scherp­stellen op onderwerpen tot 4cm van de lens.
Geschikt voor wanneer een onderwerp van achteren wordt belicht, zodat de gelaatstrekken in de schaduw vallen, of wanneer uw onderwerp in de schaduw staat terwijl de achtergrond helder verlicht is. De flitser wordt automatisch ontstoken om de schaduwpartijen “in te vullen” (te verhelderen).
Elke Elke
O
Auto,
0
Ruisonderdrukking
Foto’s die zijn gemaakt bij een lange sluitertijd vertonen vaak “ruis”, in de vorm van her en der verspreide felgekleurde pixels. Dit effect valt vooral op in de donkere delen van de foto. Bij de instellingen Night Portrait (nachtportret) en Night Landscape (nachtlandschap) worden foto's gemaakt bij een sluitertijd van 1/4 sec. of langer bewerkt om deze ruis te verminderen (let er op dat het hierdoor langer duurt voordat de foto's op de geheugenkaart worden opgeslagen). Wanneer de ruisonderdrukking ingeschakeld is, verschijnt er NR op de monitor.
x
Copy
(kopie)
c
Backlight
(tegenlicht)
Onderwerp Beschrijving
3
(blz. 48)
2
(blz. 41)
Camera
trilling
4140
In dit gedeelte wordt beschreven wanneer u elk van de opnamestanden kunt gebruiken. Om een opnamestand te kiezen dient u de keuzeknop op de juiste stand te zetten.
Opnamestand selecteren
Meer dan kijken en knippen – opnamestand selecteren/scherpstelstand
In de tabel hieronder wordt toegelicht wanneer u elk van de opnamestanden kunt gebruiken.
Kies de juiste scherpstelstand voor uw onderwerp en compositie.
Camera stemt scherpstelling automatisch af op afstand tot onderwerp. Gebruik voor onderwerpen vanaf 30 cm <op grootste hoek>, of 60 cm <bij telefoto> afstand tot het objectief..
Combineert autofocus met een opnamevertraging van 10 sec. of 3 sec. Gebruik bij zelfportretten of om onscherpte door cameratrilling, veroorzaakt door het indrukken van de ontspanknop, te voorkomen.
Scherpstelling wordt vast ingesteld op oneindig, zodat de camera kan scherpstellen op vergezichten door voorwerpen op de voorgrond heen, b.v. door een raam. De flitser wordt uitgezet.
In de grootste zoomstand wordt het pictogram op de monitor geel en kan de camera scherpstellen op voorwerpen op slechts 4 cm afstand (gemeten vanaf het objectief). Gebruik voor close-ups.
Combineert macro close-up met een opnamevertraging van 10 sec. of 3 sec. Gebruik bij close-ups om onscherpte door cameratrilling, veroorzaakt door het indrukken van de ontspanknop, te voorkomen.
0™
Macro close-up +
zelfontspanner
Autofocus
0
Autofocus +
zelfontspanner
@
Oneindig
Macro close-up
Scherpstelstand
de 2 knop
Om een scherpstelstand te kiezen dient u de 2 knop herhaaldelijk in te drukken tot de monitor de gewenste instelling toont.
Een automatische stand voor eenvoudig richten en af­drukken. Gebruik voor snapshots. De
a
stand wordt ook aanbevolen voor foto's die later op een computer zullen worden geretoucheerd.
In deze stand worden de meeste camera-instellingen automatisch afgestemd
De diverse instellingen kunnen één voor één optimaal worden afgestemd op de compositie.
Voor films zonder geluid met een grootte van 320 x 240 pixels (QVGA). Het filmen start met een snelheid van circa 15 beelden/sec. bij het indrukken van de ontspanknop en eindigt na 40 sec. of wanneer de ontspanknop nogmaals wordt ingedrukt.
24
34
96
50
a
Handmatig
m
Film
i
SCENE
a
Auto
Stand Pagina
Instelling Beschrijving
Wanneer gebruiken
4342
Meer dan kijken en knippen – scherpstelstand
Macro close-up
In de grootste zoomstand, wanneer geel is, kunt u scherpstellen op onderwerpen op slechts 4 cm afstand van het objectief.
• Bij macro close-up is het aan te bevelen om de beelduitsnede via de monitor te bepalen.
• Hoewel de flitser in de macro close-up stand kan worden gebruikt, kan het zijn dat hij niet in staat is het hele onderwerp uit te lichten. Maak een testopname en controleer het resultaat op de monitor.
2
Selecteer een zelfontspannerstand
Zelfontspanner
1
Stel de camera op
• Plaats de camera op een statief (aanbevolen) of een plat, stabiel oppervlak.
Druk op de 2 knop tot 0 of ™0 op de monitor verschijnt.
Het zelfontspannerpictogram verschijnt op de monitor.
3
Start de zelfontspanner
• Bepaal de uitsnede zodanig dat uw hoofdonderwerp zich het dichtst bij de camera bevindt.
• Het zelfontspannerlampje naast het flitsvenster gaat knipperen wanneer u de ontspanknop indrukt, en blijft knipperen tot één seconde voordat de foto wordt gemaakt. Het zelfontspannerlampje blijft gedurende de laatste seconde continu branden als waarschuwing dat de sluiter op het punt staat te ontspannen.
• Om de zelfontspanner uit te zetten dient u bij 10 seconden vertraging tweemaal op de ontspanknop te drukken en bij 3 seconden vertraging eenmaal.
Druk eenmaal op de ontspan­knop
Zelfontspannerlampje knippert
Zelfontspannerlampje gaat branden
Druk tweemaal op de ontspan­knop
De timer op de monitor telt het aantal seconden af tot de foto wordt gemaakt.
Opmerking over het gebruik van de zelfontspanner
Wanneer u de zelfontspanner gebruikt bij een onderwerp dat zich niet in het midden bevindt, selecteer dan de optie Manual in FOCUS OPTIONS: AF- Area Mode å in de opnamestand (blz. 111). Selecteer vervolgens het juiste scherpstelveld en stel de zelfontspanner in. In plaats daarvan kunt u ook Close Up kiezen in de SCENE-stand, het juiste scherpstelveld selecteren en daarna de zelfontspanner instellen.
10 sec. 3 sec. 1 sec.
Opname
wordt
gemaakt
45
44
Meer dan kijken en knippen – scherpstelstand
Autofocusstand (continue AF/enkelvoudige AF)
Het autofocussysteem heeft twee standen. Welke van deze twee standen wordt gebruikt hangt af van of de monitor aan of uit staat. In de a stand, SCENE-stand of MOVIE-stand stelt de camera continu scherp terwijl de monitor aanstaat (continuous autofocus; blz. 113). Wanneer de monitor uitstaat, stelt de camera alleen scherp wanneer u de ontspanknop half indrukt (single autofocus; blz. 113). In beide gevallen wordt de scherpstelling vergrendeld bij het half indrukken van de ontspanknop, en blijft vergrendeld zolang de ontspanknop in deze stand wordt gehouden (Scherpstelvergrendeling; blz. 45).
In de å stand wordt enkelvoudig autofocus gebruikt ongeacht of de monitor aan of uit staat, hoewel u met het onderdeel Focus Options: Auto-focus Mode in het Shooting-menu continue autofocus kunt aanzetten als de monitor aanstaat (blz. 113).
Optimaal resultaat met autofocus
Autofocus werkt het best als:
• er contrast is tussen het onderwerp en de achtergrond. Het resultaat kan bijvoorbeeld tegenvallen als het onderwerp dezelfde kleur heeft als de achtergrond;
• het onderwerp gelijkmatig verlicht is.
Autofocus werkt niet goed als:
• u probeert tegelijkertijd scherp te stellen op twee of meer voorwerpen op verschillende afstanden van het objectief. Het resultaat kan bijvoorbeeld tegenvallen als u een voorwerp in een kooi fotografeert, aangezien de tralies van de kooi zich dichter bij de camera bevinden dan het hoofdonderwerp en zowel de tralies als het hoofdonderwerp zich in het scherpstelveld in het midden van het beeld bevinden;
• het onderwerp erg donker is (het onderwerp dient echter ook niet heel veel lichter dan de achtergrond te zijn);
• het onderwerp snel beweegt.
Als de camera niet automatisch kan scherpstellen, gebruik dan de scherpstelvergrendeling (blz. 45) om op een ander onderwerp op dezelfde afstand scherp te stellen.
1
Stel de camera scherp
Scherpstelvergrendeling
Afhankelijk van het effect dat u wilt bereiken kan het zijn dat uw onderwerp zich niet in het midden van de uiteindelijke compositie bevindt. In de a stand en in alle SCENE-standen (behalve Portrait (portret) en Close Up (close-up) (blz. 36, 37), stelt de camera automatisch scherp op het onderwerp in het midden van het beeld. Wanneer u de ontspanknop half indrukt en uw onder­werp zich niet in het midden van het beeld bevindt, dan stelt de camera scherp op de achtergrond, zodat het hoofdonderwerp onscherp kan zijn. Met de scherp­stelvergrendeling kunt u eerst op uw onderwerp scherpstellen en vervolgens opnieuw de compositie bepalen voordat u een foto maakt.
• Plaats het onderwerp in het midden van het beeld en druk de ontspanknop half in.
2
Controleer het autofocuslampje
• Controleer wanneer u de ontspanknop half indrukt of het autofocuslampje (groen) naast de zoeker continu brandt, wat betekent dat het onderwerp scherp is. De scherpstelling blijft vergrendeld zolang u de ontspanknop half ingedrukt houdt.
3
Bepaal de compositie opnieuw en maak een foto
• Houd de ontspanknop half ingedrukt en bepaal opnieuw de compositie van uw foto. Druk de ontspanknop helemaal in om een foto te maken.
Verander de afstand tussen de camera en het onderwerp niet wanneer de scherpstelvergrendeling van kracht is. Als uw onderwerp zich verplaatst, haal uw vinger dan van de ontspanknop en stel scherp op de nieuwe afstand.
4746
Meer dan kijken en knippen – digitale zoom
Digitale zoom
Wanneer u bij maximale zoom de T twee seconden ingedrukt houdt, wordt de digitale zoom geactiveerd.
Uw digitale Nikon-camera is voorzien van twee soorten zoom: optische zoom, waarbij het zoomobjectief van de camera wordt gebruikt om het onderwerp maximaal 3x te vergroten, en digitale zoom, waarbij beelden door middel van digitale bewerking nog eens maximaal 4 x kunnen worden vergroot, zodat u het beeld in het totaal maximaal 12x kunt vergroten.
Het digitale zoombereik van de zoomindicator wordt geel
Maximale optische zoom
2 sec.
indrukken
Het autofocuslampje knippert langzaam om aan te geven dat beelduitsnede niet nauwkeurig in de zoeker kan worden bepaald.
In het digitale zoombereik kan de camera worden in- en uitgezoomd door op de W en de T te drukken. Om de digitale zoom op te heffen, dient u op W te drukken tot de zoomindicator wit wordt, of de camera uit te zetten.
Digitale zoom
De knop
Optische en digitale zoom vergeleken
Bij digitale zoom wordt beeldinformatie van de beeldsensor van de camera digi­taal bewerkt, waardoor het centrale deel van het beeld wordt vergroot tot het het kader vult. In tegenstelling tot optische zoom, worden bij digitale zoom de details in de foto niet duidelijker. In plaats daarvan worden details die bij maximale optische zoom zichtbaar zijn vergroot, zodat een ietwat korrelig beeld ontstaat. Ook is bij digitale zoom het effect alleen zichtbaar op de monitor, en niet in de zoeker, zodat de monitor aan moet staan om digitale zoom te kunnen gebruiken.
Beperkingen bij digitale zoom
Digitale zoom kan alleen worden gebruikt als de monitor aan staat. Digitale zoom kan niet worden gebruikt wanneer:
• de monitor uit staat;
• de beeldkwaliteit op HI staat (blz. 81);)
Black&White geselecteerd is in het submenu Image Adjustment (blz. 103);
Multi-Shot 16 of Ultra HS geselecteerd is in het submenu Continuous (blz. 100).
Loading...
+ 53 hidden pages