Nikon COOLPIX 2500 User Manual [nl]

Nl
De gids voor digitale fotografie
met de
digitale camera
Nl
Het gebruik van uw camera in één overzicht
Stap 1—Maak de camera gereed
Voorbereiding Eerste stappen 16
Camera setup
Stap 2—Foto's maken
Creatieve fotografie (onderwerpsprogramma's)
Stap 3—Speel ze af...
...en wis ongewenste opnamen...
Eerste stappen Camera setup
Basisprincipes: Foto's makenSnapshots (auto-stand) 24
Creatief aan de slag
Foto's maken: De detailsSpeciale opnamen en films 51
Weergeven en wissen... tijdens het fotograferen 31
Standaard weergave... na het fotograferen 78
Houden of wissen...onmiddellijk 58
Weergeven en wissen...tijdens het fotograferen 31
Standaard weergave...tijdens het weergeven 78
Beelden wissenOpnamen tegelijk wissen 86
16 69
36
Stap 4—Installeer de camera-software
Snelstartgids (meegeleverd)Installeer de software
Leer werken met Nikon View 5
Stap 5—Speel beelden over naar de computer
Nikon View 5 Naslaghand­leiding (op CD)
AansluitingenBeelden overspelen 41

Product-documentatie

De documentatie voor dit product omvat onderstaande gebruiks­handleidingen. Lees alle instructies goed door, opdat u uw camera opti­maal zult gebruiken.
Snelhandleiding
De Snelhandleiding begeleidt u bij het gereedmaken van uw Nikon digitale camera, het maken van de eerste fo­to's, het installeren van de software en het overspelen van beelden naar de computer.
Gids voor digitale fotografie
De Gids voor digitale fotografie (deze gebruikshandleiding) geeft complete gebruiksinstructies voor uw camera.
Nikon View 5 Naslaghandleiding
De Nikon View 5 Naslaghandleiding staat in elektronisch formaat op de naslag-CD die bij uw camera is ge­leverd. Kijk voor informatie over het bekijken van de Naslaghandleiding, onder ”Aansluitingen” in deze ge­bruiksaanwijzing.
Overzicht
De COOLPIX 2500 leren kennen
Menugids
Eerste stappen
Foto's maken
Weergeven en wissen
Creatief aan de slag
Aansluitingen
Meer dan doorsnee-foto's
Camera-instellingen optimaliseren
Camera Setup
Standaard weergave
Het weergavemenu
Technische informatie
Index
i

Voor uw veiligheid

Om schade aan uw Nikon product of letsel bij uzelf of anderen te voorkomen dient u de nu volgende veiligheidsvoorschriften goed door te lezen voordat u de camera gaat gebruiken. Bewaar deze veiligheidsinstructies op een plaats waar alle gebruikers ze kunnen vinden.
De mogelijke gevolgen van het niet in acht nemen van de in dit hoofdstuk vermelde veiligheidsvoorschriften worden door middel van de volgende sym­bolen weergegeven:
Dit symbool staat bij waarschuwingen, informatie die u moet lezen voor­dat u uw Nikon-product gebruikt om eventueel letsel te voorkomen.
WAARSCHUWINGEN
Schakel het apparaat bij storing onmiddellijk uit
Indien er rook of een ongewone geur uit het apparaat of de lichtnetadapter (apart verkrijgbaar) komt, koppel de lichtnetadapter dan los en verwijder de batterij onmiddellijk. Pas daarbij op dat u zich niet brandt. Wanneer u doorgaat het apparaat te gebruiken, kan dit leiden tot letsel. Nadat u de batterij hebt verwijderd, dient u het apparaat door een door Nikon er­kende onderhoudsdienst te laten na­kijken.
Gebruik het apparaat niet in de buurt van ontvlambaar gas
Gebruik elektronische apparatuur niet in de buurt van ontvlambaar gas, aan­gezien dit kan leiden tot ontploffin­gen of brand.
Wees voorzichtig met de camera­riem
Indien u de camerariem om uw hals houdt kan er gevaar voor verstikking optreden. Houd de riem niet om de hals van een baby of kind.
ii
Demonteer het apparaat niet
Indien u de interne onderdelen van het apparaat aanraakt, kan dit leiden tot letsel. Bij storing dient het appa­raat alleen door een daartoe be­voegde monteur te worden gerepa­reerd. Mocht het product open­barsten als gevolg van een val of an­der ongeluk, verwijder dan de batte­rij en/of lichtnetadapter en laat het apparaat door een door Nikon er­kende reparatiedienst nakijken.
Wees voorzichtig bij het hanteren van batterijen
Batterijen kunnen lekken of ontplof­fen wanneer u er onvoorzichtig mee omgaat. Neem de volgende voor­zorgsmaatregelen in acht bij het han­teren van batterijen voor gebruik bij dit product:
• Zorg dat het product uitstaat voordat u de batterij vervangt. Zorg bij gebruik van een lichtnetadapter dat deze los­gekoppeld is.
•Gebruik alleen de bijgeleverde Nikon EN-EL2 lithium-ion batterij (meegeleverd).
•Probeer de batterij niet onderstebo­ven of achterstevoren in de camera te plaatsen.
•Sluit de batterij niet kort en demon­teer hem niet.
• Stel de batterij niet bloot aan vuur of overmatige hitte.
Dompel de batterij niet onder in water en zorg dat hij niet nat kan worden.
•Berg de batterij (tijdens vervoer) niet op bij metalen voorwerpen zoals hals­kettingen en haarspelden.
•Volledig ontladen batterijen kunnen gaan lekken. Om schade aan het product te voorkomen dient u de bat­terij te verwijderen als hij leeg is.
Als u de batterij niet gebruikt, plaats dan het beschermkapje op de batterij en berg hem op een koele plaats op.
•Onmiddellijk na gebruik, of wanneer het product gedurende langere tijd op batterijvoeding is gebruikt, kan de bat­terij heet zijn. Zet daarom de camera eerst uit en laat de batterij afkoelen voordat u hem uit de camera haalt.
•Stop onmiddellijk met het gebruik van de batterij als u verandering opmerkt, zoals verkleuring of vervorming.
Gebruik geschikte kabels
Gebruik alleen de bijgeleverde kabels of speciaal voor dit doel bij Nikon ver­krijgbare kabels voor aansluiting op in­en uitgaande contacten, om te verze­keren dat aan de productvoorschriften wordt voldaan.
Het objectiefgedeelte
Houd uw vingers niet tussen het rote­rende objectiefgedeelte en de camera­body. Uw vingers zouden klem kunnen komen te zitten en daardoor verwon­dingen oplopen. Wees extra oplettend in de nabijheid van kleine kinderen.
• Om te voorkomen dat uw vingers of uw vel in de ruimte tussen het objectiefgedeelte en de camerabody bekneld raken, dient u het objectief­gedeelte terug te draaien voordat u de camera meeneemt.
Buiten bereik van kinderen hou­den
Zorg ervoor dat baby's geen batterijen of andere kleine onderdelen in hun mond kunnen stoppen.
Verwijderen van geheugen­kaarten
Geheugenkaarten kunnen tijdens ge­bruik heet worden. Wees daarom voorzichtig wanneer u geheugen­kaarten uit de camera verwijdert.
CD-ROMs
De CD-ROMs waarop de software en handleidingen staan dienen niet op audio-CD-apparatuur te worden af­gespeeld. Het spelen van CD-ROM's op een audio-CD-speler kan leiden tot gehoorverlies of schade aan de appa­ratuur.
Wees voorzichtig bij gebruik van de flitser
Het gebruik van een flitser dichtbij de ogen van personen kan tijdelijke ver­mindering van het gezichtsvermogen veroorzaken. Let hier vooral op bij het fotograferen van baby's. De flitser moet zich op minimaal één meter af­stand van het onderwerp bevinden.
Voorkom aanraking met vloeibaar kristal
Mocht de monitor breken, pas dan op voor letsel veroorzaakt door gebroken glas; voorkom dat het vloeibare kris­tal uit de monitor in aanraking komt met huid, ogen of mond.
iii

Verzorging van camera en batterij

Houd de camera droog
Dit product is niet waterbestendig en kan storingen vertonen bij onderdompeling in water of bij blootstelling aan een hoge vochtigheidsgraad. Door roest van het in­terne mechanisme kan onherstelbare schade optreden.
Houd de camera vrij van zout, zand en stof
Wanneer u de camera aan zee of op het strand heeft gebruikt, veeg dan na afloop eventuele zand- of zoutresten weg met een licht bevochtigde doek en droog de camera vervolgens grondig.
Raak het objectief niet met uw vingers aan
De juiste manier om het objectief te reini­gen wordt beschreven in “Technische in­formatie: Verzorging van uw camera”.
Wees voorzichtig bij het hanteren van het objectief en alle bewegende onderdelen
Oefen geen kracht uit op het objectief en de deksels van batterij, geheugenkaart en aansluitingen. Deze onderdelen zijn ge­makkelijk te beschadigen.
Schakel de camera uit voordat u de bat­terij verwijdert of de lichtnetadapter afkoppelt
Haal de stekker van de camera niet uit het stopcontact en verwijder de batterij niet terwijl de camera aanstaat, of terwijl er beel­den worden opgeslagen of gewist. Onder deze omstandigheden kan een stroom­onderbreking leiden tot informatieverlies of beschadiging van de interne schakelingen of het geheugen. Om te voorkomen dat de stroom per ongeluk wordt onderbroken, dient u het product als de lichtnetadapter aangesloten is niet te verplaatsen.
Laat de camera niet vallen
Bij sterke schokken of trillingen kan de ca­mera storingen vertonen.
Houd de camera uit de buurt van sterke magnetische velden
U dient dit apparaat niet te gebruiken of op te bergen in de buurt van apparatuur die een sterke elektromagnetische straling of sterke magnetische velden produceert. Sterke sta­tische ladingen of de magnetische velden die worden geproduceerd door bijvoorbeeld zendapparatuur kunnen storingen veroorza­ken op de monitor, informatie op de geheugenkaart beschadigen, en de interne schakelingen van het product aantasten.
Vermijd plotselinge temperatuur­verschillen
Plotselinge temperatuurverschillen, zoals die zich voordoen bij het binnenkomen of verlaten van een verwarmd gebouw op een koude dag, kunnen condensatie in de ca­mera veroorzaken. Om condensatie te voorkomen dient u de camera in de cameratas of een plastic zak te plaatsen voordat u hem aan plotselinge temperatuurverschillen blootstelt.
Opmerkingen over de monitor
•De monitor kan een aantal pixels bevat­ten die altijd oplichten of juist niet op­lichten. Dit is normaal voor TFT LCD-mo­nitoren en wijst niet op een storing. Fo­to's die met de camera zijn gemaakt worden hier niet door beïnvloed.
• Bij helder licht kunnen de beelden op de monitor moeilijk te zien zijn.
De monitor wordt van achteren verlicht door een LED-systeem. Mocht de verlichting zwakker worden of gaan knipperen, raad­pleeg dan de technische dienst van Nikon.
• Oefen geen druk uit op de monitor, aan­gezien dit schade of storing tot gevolg kan hebben. Stof of pluizen op de monitor kunnen worden verwijderd met een blaas­kwastje. Vlekken kunnen worden verwij­derd door het oppervlak licht schoon te wrijven met een zachte doek of zeem.
iv
•Mocht het scherm breken, pas dan op dat niemand zich verwondt aan het ge­broken glas en dat het vloeibare kristal uit de monitor niet in aanraking komt met de huid, ogen of mond.
Smear
Wanneer u heldere lichtpunten in beeld hebt kunnen komeet-achtige lichtsporen op de monitor te zien zijn. Dit fenomeen, “smear” genaamd, heeft geen gevolgen voor de opname en is evenmin het gevolg van een defect. In filmopnamen kan zich wel enige smear voordoen.
Batterijen
• Controleer het batterijniveau op de mo­nitor wanneer u de camera aanzet om te bepalen of de batterij vervangen moet worden. De batterij moet worden vervan­gen als de batterijcontrole-aanduiding knippert.
•Zorg dat u altijd een volledig opgeladen reservebatterij bij u hebt wanneer u bij belangrijke gelegenheden foto's maakt. U zult niet overal in de gelegenheid zijn snel even reservebatterijen te kopen.
• Op koude dagen neemt de capaciteit van batterijen vaak af. Zorg dat de batterij volledig opgeladen is voordat u bij koud weer buiten foto's maakt. Bewaar een reservebatterij op een warme plaats en wissel de twee zo nodig om. Wanneer een koude batterij eenmaal opgewarmd is, neemt de capaciteit vaak weer wat toe.
•Mochten de batterijpolen vuil zijn, veeg ze dan vóór gebruik schoon met een schone, droge doek.
Geheugenkaarten
• Zet de camera uit voordat u geheugen­kaarten in de camera plaatst of uit de camera verwijdert. Als de camera aan­staat wanneer u er een geheugenkaart in plaatst of uit verwijdert, kan de geheugenkaart onbruikbaar worden.
Plaats geheugen­kaarten in de camera zoals rechts hiernaast geïllustreerd. Als u kaarten onderstebo­ven of achterstevoren in de camera probeert te plaatsen kan beschadiging optreden.
Opbergen
Om schimmel en meeldauw te voorkomen dient u de camera in een droge, goed ge­ventileerde ruimte op te bergen. Wanneer u niet van plan bent de camera binnen afzienbare tijd te gebruiken, verwijder dan de batterij om lekkage te voorkomen en berg de camera op in een plastic tas met een droogmiddel. Plaats de cameratas ech­ter niet op in een plastic zak, aangezien het materiaal hierdoor kan worden aan­getast. Let er ook op dat het droogmiddel na verloop van tijd zijn vermogen om vocht te absorberen verliest en daarom regelma­tig dient te worden vervangen.
• Berg het apparaat niet op bij nafta- of kamfermottenballen, dichtbij apparatuur die sterke magnetisch velden produceert, of in ruimten die worden blootgesteld aan hoge temperaturen, zoals bijvoor­beeld bij een kachel of in een afgesloten auto op een warme dag.
•Om schimmel en meeldauw te voorko­men dient u tenminste één keer per maand de camera uit de opslag te halen, aan te zetten en de ontspanknop een paar keer in te drukken.
• Bewaar de batterij op een koele, droge plaats.
v

Opmerkingen

•Voor de gehele of gedeeltelijke reproductie, verzending, transcriptie, op­slag in een geautomatiseerd gegevensbestand, of vertaling in welke taal dan ook, in welke vorm dan ook, en met welke middelen dan ook van de bij uw Nikon-product geleverde handleidingen is de voorafgaande schrif­telijke toestemming van Nikon vereist.
•De hardware- en softwarespecificaties beschreven in deze handleidingen kunnen te allen tijde zonder voorafgaande waarschuwing worden gewij­zigd.
• Nikon is niet aansprakelijk voor schade als gevolg van het gebruik van dit product.
• Nikon heeft alles in het werk gesteld om te zorgen dat de informatie in deze handleidingen juist en volledig is; wij stellen het zeer op prijs als u de Nikon-importeur in uw regio op de hoogte zou willen brengen van even­tuele vergissingen of omissies.
Opmerking over elektronisch gestuurde camera's
In zeer uitzonderlijke gevallen kunnen er ongewone lettertekens op de monitor ver­schijnen, waarbij de camera ophoudt te functioneren. Meestal is dit het gevolg van een sterke externe elektrische ontlading. Zet de camera uit, haal de batterij eruit en plaats hem terug, en zet de camera weer aan; werkt u met de lichtnetadapter (apart lever­baar), zet dan de camera uit, ontkoppel de lichtnetadapter, sluit de lichtnetadapter weer aan en zet de camera weer aan. Is de storing hiermee niet te verhelpen, neem dan contact op met uw handelaar of de technische dienst van Nikon. Het als boven be­schreven stroomloos maken van de camera kan niet voorkomen dat beeldinformatie verloren gaat die op het moment dat de storing optrad nog niet was opgeslagen. Op de geheugenkaart opgeslagen informatie wordt niet aangetast.
vi
Mededeling betreffende het verbod op kopiëren en reproduceren
Let er op dat alleen al het bezit van materiaal dat digitaal is gekopieerd of gereproduceerd door middel van een scanner, digitale camera of ander apparaat wettelijk strafbaar kan zijn.
•Voorwerpen die niet mogen worden gekopieerd of gereproduceerd
Kopieer of reproduceer geen papiergeld, munten, waardepapieren of obligaties van de (plaatselijke) overheid, zelfs als derge­lijke kopieën of reproducties voorzien zijn van een stempel “Voorbeeld” of “Speci­men”.
Het kopiëren of reproduceren van papier­geld, munten of waardepapieren die in het buitenland in circulatie zijn is verboden.
Tenzij vooraf toestemming is verleend door de overheid, is het kopiëren of reproduce­ren van ongebruikte, door de overheid uit­gegeven postzegels of briefkaarten verbo­den.
Het kopiëren of reproduceren van door de overheid uitgegeven zegels of van gecertificeerde, door de wet voorgeschre­ven documenten is verboden.
•Waarschuwingen m.b.t. zekere ko­pieën en reproducties
De overheid heeft waarschuwingen uitge­vaardigd met betrekking tot het kopiëren of reproduceren van waardepapieren uit­gegeven door commerciële instellingen (aandelen, wissels, cheques, cadeau­certificaten, etc.), reispassen, of coupons, behalve wanneer het gaat om een mini­maal benodigd aantal kopieën voor zake­lijk gebruik door een bedrijf. Eveneens niet toegestaan is het kopiëren of reproduce­ren van door de overheid uitgegeven pas­poorten, vergunningen afgegeven door overheidsinstanties en andere instellingen, identiteitskaarten, en kaartjes, zoals pas­jes en maaltijdbonnen.
• Auteursrechten
Het kopiëren of reproduceren van auteurs­rechterlijk beschermde creatieve werken zoals boeken, muziek, schilderijen, hout­gravures, kaarten, tekeningen, films en fo­to's is verboden, behalve indien bestemd voor privé-gebruik thuis of voor soortgelijk beperkte en niet-commerciële doeleinden.
Handelsmerken
Apple, het Apple-logo, Macintosh, Mac OS, Power Macintosh, PowerBook en QuickTime zijn gedepo­neerde handelsmerken van Apple Computer, Inc. Finder, Power Mac, iMac en iBook zijn handelsmerken van Apple Computer, Inc. IBM is een gedeponeerd handelsmerk van International Business Machines Corporation. Microsoft en Windows zijn gedeponeerde handelsmerken van Microsoft Corporation. Inter­net is een handelsmerk van Digital Equipment Corporation. CompactFlash is een handelsmerk van SanDisk Corporation. Lexar Media is een handelsmerk van Lexar Media Corporation. Adobe en Acrobat zijn gede­poneerde handelsmerken van Adobe Systems Inc. Zip is een gedeponeerd handelsmerk van Iomega Corporation in de VS en andere landen. Alle andere handelsnamen die in deze handleiding of in de andere bij uw Nikon-product geleverde documentatie worden vermeld, zijn handelsmerken of gedeponeerde handelsmerken van de betreffende houders.
vii

Inhoud

Product-documentatie .................................................................................... i
Voor uw veiligheid .......................................................................................... ii
Verzorging van camera en batterij .................................................................. iv
Opmerkingen ................................................................................................. vi
Inleiding: Voordat u begint............................................................................. 1
Overzicht: Over deze gebruikshandleiding .................................................. 2
De COOLPIX 2500 leren kennen: De onderdelen van de camera en hun
functies ............................................................................................................ 4
Waar zit het – Onderdelen van de COOLPIX 2500........................................... 4
Hoe werkt het – Bedieningsorganen en displays ............................................. 6
Menugids: Index van de menu-opties ........................................................... 9
Basisprincipes: Voorbereiding ........................................................................ 15
Eerste stappen: Uw camera gebruiksklaar maken ....................................... 16
Stap 1—Draagkoord bevestigen ..................................................................... 16
Stap 2—Batterij en geheugenkaart plaatsen ................................................... 16
Stap 3—Batterijconditie controleren ............................................................... 18
Stap 4—Taal kiezen ........................................................................................ 20
Stap 5—Tijd en datum instellen ...................................................................... 22
Foto's maken: Basishandelingen ................................................................... 24
Stap 1—Camera klaarmaken .......................................................................... 24
Stap 2—Kies stand ................................................................................ 25
Stap 3—Camera-instellingen aanpassen (optie) .............................................. 26
Stap 4—Beelduitsnede bepalen ...................................................................... 26
Stap 5—Scherpstellen en afdrukken ............................................................... 28
Stap 6—Berg de camera op ............................................................................ 30
Weergeven en wissen: Snelweergave ........................................................... 31
Snelweergave ................................................................................................. 32
Schermvullende weergave .............................................................................. 32
Thumbnail-weergave ...................................................................................... 34
Creatief aan de slag: Onderwerpsstanden ................................................... 36
Aansluitingen: Uw camera en uw computer ................................................. 41
Voordat u begint: Nikon View 5 installeren ..................................................... 42
De verbinding maken: Aansluiten op uw computer ......................................... 44
viii
Foto's maken: De details ................................................................................. 51
Meer dan doorsnee-foto's: Camera-instellingen .......................................... 52
, , of Movie: opnamestand kiezen ................................................... 52
Flitsopnamen: de knop ................................................................................ 53
Vertraagd ontspannen: zelfontspannerstand kiezen ........................................ 55
Foto's uitkaderen: optische en digitale zoom .................................................. 57
Houden of wissen: opnamen terugzien ........................................................... 58
Camera-instellingen optimaliseren: De -stand ........................................ 59
Effectief geheugengebruik: Beeldkwaliteit en -grootte .................................... 60
Belichting aanpassen: Exp. +/– ........................................................................ 63
Kleuren zuiver houden: White Balance ............................................................ 64
Foto's in serie maken: Continuous .................................................................. 66
Scherpere foto's maken: BSS (Best Shot Selector) ............................................ 67
Beeldverscherping: Image Sharpening ............................................................. 68
Camera-setup: Het SET-UP-menu ................................................................... 69
Monitor-helderheid instellen: Brightness ......................................................... 72
Geheugenkaarten formatteren: CF Card Format.............................................. 72
Tijd en datum instellen: Date .......................................................................... 73
Zuinig met stroom: Auto Off .......................................................................... 73
Taal kiezen: Language ..................................................................................... 74
USB-protocol kiezen: USB ............................................................................... 74
Standaardinstellingen oproepen: Reset All (alleen stand) ........................ 76
Beelden weergeven: Weergavestand ............................................................ 77
Standaard weergave: Schermvullend en thumbnails-weergave ................. 78
Het weergavemenu: Beelden beheren ......................................................... 85
Beelden wissen: Delete ................................................................................... 86
Prints bestellen: Print Set ................................................................................ 88
Waardevolle foto’s beveiligen: Protect ............................................................. 90
Alle beelden voor overspelen markeren: Auto Transfer .................................... 91
Technische informatie: Camera-onderhoud, opties en informatie .............. 93
Verzorging van uw camera ............................................................................. 94
Accessoires ..................................................................................................... 95
Ondersteuning op internet ............................................................................. 96
Problemen oplossen ....................................................................................... 96
Specificaties .................................................................................................... 103
Index ................................................................................................................. 106
ix
x

Inleiding

Voordat u begint
Dit hoofdstuk is als volgt onderverdeeld:
Overzicht
In dit gedeelte wordt beschreven hoe deze handlei­ding is ingedeeld en wat de gebruikte symbolen en weergavemethoden betekenen.
De COOLPIX 2500 laren kennen
Het is handig om dit gedeelte van een boekenlegger te voorzien, zodat u het tijdens het lezen van de handleiding snel kunt terugkijken bij informatie over de benaming en functie van de diverse camera­onderdelen.
Menugids
In dit gedeelte wordt uitgelegd hoe u de menu's gebruikt waarmee bepaalde camerafuncties wor­den bestuurd. Ook treft u hier een register met menu-opties aan.
Overzicht
2–3
De COOLPIX 2500 leren kennen
4–8
Menugids
9–14
1

Overzicht

Over deze gebruikshandleiding
Gelukgewenst met uw aanschaf van de COOLPIX 2500 digitale camera. Deze gebruikshandleiding is erop gericht u maximaal plezier te geven in het maken
Inleiding—Overzicht
van digitale opnamen met uw COOLPIX 2500. Lees deze handleiding goed door en zorg ervoor dat u hem bij het gebruik van de camera onder handbe­reik hebt.
Gebruik uisluitend Nikon elektronische accessoires
Uw Nikon COOLPIX digitale camera is volgens de hoogste technologische standaards ontwikkeld en bevat complexe elektronische circuits. Alleen elek­tronische accessoires van het merk Nikon (inclusief batterijladers, batterijen en lichtnetadapters), die door Nikon speciaal zijn gecertificeerd voor gebruik met uw digitale camera's, zijn ontwikkeld om binnen de operationele en veiligheidseisen van deze elektronische circuits te werken en zijn met het oog daarop getest en goedgekeurd.
HET GEBRUIK VAN NIET-NIKON ELEKTRONISCHE ACCESSOIRES KAN UW CAMERA BESCHADIGEN EN
DE NIKON-GARANTIE DOEN VERVALLEN.
KAN
Neem voor meer informatie over originele Nikon-accessoires contact op met uw handelaar of de importeur.
2
Om het vinden van bepaalde informatie te vergemakkelijken, zijn de volgende symbolen en weergavemethoden gebruikt:
Deze icoon staat bij waarschu­wingen: informatie die u moet lezen om schade aan uw came­ra te voorkomen.
Deze icoon staat bij tips: aanvul­lende informatie die van pas kan komen bij het gebruik van uw camera.
Inleiding—Overzicht
Deze icoon staat bij opmerkin­gen: informatie die u dient te le­zen voordat u uw camera ge­bruikt.
Deze icoon geeft aan dat er el­ders in deze handleiding meer informatie over dit onderwerp staat.
Levenslang leerproces
Als onderdeel van Nikons streven naar een levenslang leerproces waarbij Nikon continu productondersteuning en –informatie verschaft, is er online op de volgende sites altijd nieuwe, bijgewerkte informatie beschikbaar.
•voor gebruikers in de VS: http://www.nikonusa.com/
•voor gebruikers in Europa: http://www.nikon-euro.com/
•voor gebruikers in Azië, Oceanië, het Midden-Oosten en Afrika:
http://www.nikon-asia.com/
Bezoek deze sites voor de laatste productinformatie, tips en antwoorden op veelgestelde vragen (FAQ's), en voor algemeen advies over digitale beeld­weergave en fotografie. Raadpleeg voor meer informatie uw dichtstbijzijnde Nikon vertegenwoordiger. Zie de URL hieronder voor de contactgegevens:
http://www.nikon-image.com/eng/
3

De COOLPIX 2500 leren kennen

De onderdelen van de camera en hun functies
Neem even de tijd om vertrouwd te raken met de bedieningsorganen en displays van de camera. Het is handig deze bladzijde van een boekenlegger te voor-
Inleiding—De COOLPIX 2500 leren kennen
zien, zodat u hem vanuit een ander deel van deze handleiding snel terugvindt.
Waar zit het—Onderdelen van de COOLPIX 2500
De onderdelen van de camera worden hieronder genoemd. Kijk voor infor­matie over de bijbehorende functies op de genoemde bladzijden.
A1
45 3 2
1 Ontspanknop .................. 28, 29
2 Oogje voor draagkoord ......... 16
3 Ingebouwde flitser ................ 53
4 Objectief ................. 18, 26, 103
5 Zelfontspannerlampje ............ 55
6
Zoomknoppen ( / ) .................
........................... 27, 57, 80 ,81
7 Schuif deksel ......................... 17
4
8 Deksel batterijruimte/kaartsleuf
............................................. 17
9 Ontgrendeling deksel (te gebrui-
ken wanneer lichtnetadapter EH-
60 wordt gebruikt) .......... 19, 95
10 USB-aansluiting
(onder deksel) ....................... 45
11
Knop /SMALL PIC. .....
12 knop .................. 59, 70, 85
31, 82
Inleiding—De COOLPIX 2500 leren kennen
17
15 13 12 1116
13 / knop ..... 36, 46, 79, 80
14 Statiefaansluiting
15 / knop ....... 33-34, 53, 78, 80
16 Flitsgereedlampje .................. 28
17 Antislip-grip
B
C
6
1014
A Keuzeschakelaar...................... 6
B Monitor ................................... 6
C Multi-selector .......................... 8
7
8
9
5
Hoe werkt het—Bedieningsorganen en displays
Inleiding—De COOLPIX 2500 leren kennen
A De keuzeschakelaar
Met de keuzeschakelaar kiest u de gebruiksstand en schakelt u de camera in en uit. Kies om foto's en films te maken ( 52), (weergave­stand) om ze weer te geven ( 78). Zet de keuze­schakelaar in de stand OFF wanneer u de camera verder niet meer gebruikt.
B De monitor
Op de monitor bekijkt u het beeld voordat u een foto maakt. In de stand ziet u het beeld dat het objectief van de camera ziet, met daarbij symbolen die de status van de camera doorgeven.
13245
17 16
15 14 13
NORMAL
1600
15
89101112
1 Zoomaanduiding ................... 57
2
Scherpstelaanduiding1........... 28
3 Opname-aanduiding ............. 29
4 Symbool ”Date not set”2...... 23
5 Symbool cameratrilling3........ 54
6
7
Aanduiding batterijcapaciteit4.. 19
6 7 Aanduiding zelfontspanner ... 55 8 Resterend aantal opnamen
............................................. 25
9 Belichtingscorrectie ............... 63
10 Flitsstand ............................... 53
11 Beeldkwaliteit ........................ 61
12 Beeldgrootte ......................... 62
13 Gevoeligheidsaanduiding ...... 54
14 Best Shot Selector (BSS) ......... 67
Continu-stand ....................... 66
15 Beeldverscherping ................. 68
16 Witbalans .............................. 64
17 Opname-methode ........... 25, 36
stand
Weergavestand
1Verschijnt alleen wanneer ontspanknop half wordt
ingedrukt.
2Verschijnt wanneer klok-kalender niet is ingesteld.
6
3Verschijnt alleen bij lange sluitertijden. 4Verschijnt alleen wanneer de batterij bijna leeg is.
De monitor wordt ook gebruikt om de gemaakte opnamen weer te geven. Wanneer een beeld schermvullend wordt weergegeven, verschijnt ook de opname-informatie in beeld.
11 10
NORMAL
1600
0012/0015
789
1
1 Huidige map ......................... 49
2
2 Bestandsnummer en –type .... 49
3
3 Aanduiding batterijconditie
4
4
5 6
Overspeelsymbool..
5 Printopdracht-symbool .......... 88
6 Beveiligingssymbool .............. 90
*
.. 19
33, 34, 44, 79
7 Nummer huidige opname/
totaal aantal opnamen
8 Beeldkwaliteit ........................ 61
9 Beeldgrootte ......................... 62
10 Opnametijdstip ...................... 22
11 Opnamedatum ...................... 22
*Verschijnt alleen wanneer batterij bijna leeg is.
Monitorweergave regelen
Om de camera-instellingen of de foto-informatie te verbergen drukt u de multi-selector naar links. Druk de multi-selector een tweede maal naar links om de informatie weer zichtbaar te maken.
Inleiding—De COOLPIX 2500 leren kennen
Informatie
zichtbaar
1600
NORMAL
Informatie verborgen
15
7
CDe multi-selector
Inleiding—De COOLPIX 2500 leren kennen
De multi-selector wordt gebruikt om door camera­menu's te navigeren, om bij weergave door de opnamen te bladeren of om opnamen te selecte­ren ( 78), en om de informatie op de monitor te regelen. In de stand wordt de multi-selector ook gebruikt om de opnamestand te selecteren en om de zelfontspanner aan en uit te zetten.
Zelfontspanner aan/uit ( 55)
Druk omhoog om het zelfontpanner-menu weer te geven, druk om-
ONON
hoog of omlaag om een
OFFOFF
optie te doen oplichten. Druk naar rechts om het menu te verlaten.
Aanduidingen aan/uit
( 7)
Druk hier om de aan­duidingen zichtbaar te maken of te verbergen.
8
Selectie opnamestand
( 52)
Druk omlaag om het opname­menu weer te geven, druk omhoog of omlaag om een optie te markeren. Druk rechts om het menu te verlaten.

Menugids

Index van de menu-opties
Een aantal instellingen wordt uitgevoerd met behulp van menu's die op de monitor verschijnen. Welke opties beschikbaar zijn is afhankelijk van de gebruiksstand en, in de stand, van de gekozen opnamestand ( 52).
Menu OmschrijvingStand
In de stand (auto) en de onderwerpsstan-
10,
59–
63
11, 59–
68
SHOOTING
den wordt het SHOOTING-menu (opname) ge­bruikt om beeldkwaliteit en –grootte in te stel­len en de belichting te corrigeren bij zeer lich­te, zeer donkere of contrastrijke onderwerpen.
De stand (handinstelling) geeft u volledi­ge controle over de camera-instellingen. Naast de instellingen die in de auto- en onderwerps­standen beschikbaar zijn, zijn er in het hand­matige SHOOTING-menu vier geavanceerde opname-opties.
Inleiding—Menugids
SET-UP
PLAY
BACK
In de filmstand (
Het SET-UP-menu, dat toegankelijk is vanuit het SHOOTING-menu, bevat vier opties voor fun­damentele camera-instellingen (zoals datum en tijd, de keuze van de menu-taal).
Het PLAY-BACK-menu bevat opties voor het be­heren van de opnamen die op de geheugenkaart zijn opgeslagen, zoals het wissen van geselec­teerde opnamen of het selecteren van beelden voor printen of overspelen naar de computer.
52, 98) is geen menu beschikbaar.
12, 69–
76
13,
71 72, 85–
91
9
SHOOTING MENU
Inleiding—Menugids
SELECT
OFF
MENU
IMAGE QUALITY
SET
SELECT
OFF
MENU
IMAGE SIZE
SET
SELECT
OFF
MENU
EXP.+/
SET
SELECT
OFF
MENU
Het SHOOTING-menu / Onderwerpsstanden
Drukt u op de MENU-knop wanneer de keuzeschake­laar op staat, dan verschijnt het SHOOTING-menu. In de stand (auto) en de onderwerpsstanden be­vat dit menu drie basis-opname-opties.
SET
IMAGE QUALITY (Beeldkwaliteit) Kies FINE voor printen en vergroten, BASIC voor compacte bestanden.
61
IMAGE SIZE (Beeldgrootte)
Kies kleine formaten voor e-mail of internet, grote maten voor printen.
62
FINE
NORMAL
BASIC
1600
1280 1024
640
EXP. +/– (Belichtingscorrectie)
Voor aanpassingen bij lichte, donke­re of contrastrijke onderwerpen.
Kies instellingen van –2,0 tot +2,0 LW
63
10
SHOOTING MENU
SELECT
OFF
MENU
IMAGE QUALITY FINE
NORMAL
BASIC
SELECT
OFF
MENU
IMAGE SIZE
SELECT
OFF
MENU
WHITE BALANCE
SELECT
OFF
MENU
EXP.+/
SELECT
OFF
MENU
CONTINUOUS
Single
Continuous Multi-Shot 16
SELECT
OFF
MENU
BEST SHOT SELECTOR
On
Off
SELECT
OFF
MENU
IMAGE SHARPENING
Auto
High Norm
al
w
Lo
ff
O
SELECT
OFF
MENU
Het SHOOTING-menu
In de stand (handinstelling) bevat het SHOOTING­menu vier geavanceerde opname-opties, naast de drie basis-opties die in de auto- en opnamestanden beschik­baar zijn.
SET
IMAGE QUALITY (Beeldkwaliteit) Kies FINE voor printen en vergroten, BASIC voor compacte bestanden.
SET
IMAGE SIZE (Beeldgrootte)
Kies kleine formaten voor e-mail of internet, grote maten voor printen.
SET
WHITE BALANCE (Witbalans)
Pas aan het heersende licht aan, voor neutrale kleuren.
SET
64
EXP. +/– (Belichtingscorrectie)
Voor aanpassingen bij lichte, donke­re of contrastrijke onderwerpen.
SET
CONTINUOUS (Continu)
Maak serie-opnamen of maak colla­ges van zestien achtereenvolgende foto's.
SET
BEST SHOT SELECTOR (BSS)
Te gebruiken wanneer foto's door tril­ling onbruikbaar zouden worden.
SET
IMAGE SHARPENING
(Verscherping)
Versterk of verzacht contouren in uw foto's.
SET
68
FINE
NORMAL
61
BASIC
1600
1280 1024
62
A
640
Auto
White Bal Preset Fine Incandescent
Kies instellingen van –2,0 tot +2,0 LW
63
66
On
Off
67
Auto
High Normal
Inleiding—Menugids
Fluorescent Cloudy Speedlight
Single
Continuous Multi-Shot 16
Low Off
11
SET-UP Brightness CF Card Format
Inleiding—Menugids
Date Auto Off Language USB Reset All
MENU
MENU
MENU
MENU
Brightness CF Card Format Date
Auto Off
Language USB Reset All
MENU
Brightness CF Card Format Date Auto Off
Language
USB Reset All
MENU
Brightness CF Card Format Date Auto Off Language
USB
Reset All
MENU
MENU
SELECT
OFF
BRIGHTNESS
SELECT
OFF
CF CARD FORMAT
WARNING ! All images will be deleted !
No
Format
SELECT
OFF
DATE
SELECT
OFF
AUTO OFF
SELECT
OFF
LANGUAGE
SELECT
OFF
USB
PTP
Mass Storage
SELECT
OFF
RESET ALL
Reset all settings to default values
No
Reset
SELECT
OFF
SET
SET
SET
SET
SET
SET
SET
12
Het Set-Up-menu
/
/ Onderwerpsstanden
Het Set-Up-menu, dat toegankelijk is vanuit het SHOO­TING-menu, bevat opties voor de werking van de camera.
SET
Brightness (Helderheid)
Voor aanpassing van de helderheid van de monitor.
72
CF Card Format
(Kaart formatteren)
Formatteert geheugenkaarten voor gebruik in uw camera.
Maximum
(Vijf niveaus)
Minimum
No
Format
72
Date (Datum)
Stel datum en tijd in.
Jaar (Y), maand (M), dag (D), uur, minuut, volg­orde weergave voor
22–23
Auto Off (Automatische uitschakeling)
Geef op hoe lang de monitor ingeschakeld blijft voordat hij automatisch wordt uitge­schakeld om energie te sparen.
Language (Taal)
Kies de taal die wordt gebruikt voor meldingen en menu's.
20–21
jaar, maand en dag.
30 s
1m 5m
30 m
73
De (Duits)
En (Engels)
Fr (Frans)
USB
Kies een overspeel-protocol voor ver­binding van de camera met de com­puter.
PTP
Mass Storage
75
Reset All (Alles terugzetten) (alleen
stand).
Met Reset All worden de instellingen terug­gezet op hun standaardwaarde.
No
Reset
76
(Japans)
Es (Spaans)
DELETE
Delete
Print Set Protect Auto Transfer CF Card Format Brightness
OFF
MENU
DELETE
Selected Images
All Images
SELECT
OFF
MENU
PRINT SET
Print set
Delete print set
SELECT
OFF
MENU
PROTECT
SELECT SET
AUTO TRANSFER
All ON
All OFF
SELECT
OFF
MENU
CF CARD FORMAT
WARNING ! All images will be deleted !
No
Format
SELECT
OFF
MENU
BRIGHTNESS
SELECT
OFF
MENU
Het Weergavemenu
Drukt u als de keuzeschakelaar op staat op de MENU-knop, dan verschijnt het PLAY-BACK-menu, dat opties bevat voor het beheren van de beelden op de geheugenkaart.
SELECT
SET
Delete (Wissen)
Wist alle of geselecteerde beelden.
SET
Print Set (Printinstelling)
Selecteer beelden om te printen met een DPOF-compatible systeem.
SET
Protect (Beveiliging)
Beveilig bepaalde beelden zodat ze niet per abuis kunnen worden gewist.
QUICK
DONE
Auto Transfer (Automatisch overspelen)
Markeer alle opnamen voor overspelen naar een computer, of verwijder de overspeel­markering van alle beelden.
SET
CF Card Format
(Kaart formatteren)
Formatteert geheugenkaarten voor gebruik in uw camera.
SET
Brightness (Helderheid)
Voor aanpassing van de helderheid van de monitor.
SET
86–87
88–89
90
91
73
72
Selected Images All Images
Print set Delete print set
Selecteer te beveiligen beelden, Beveiligde beel­den worden gemarkeerd met het
symbool.
All ON
All OFF
No
Format
Maximum
(Vijf niveaus)
Minimum
Inleiding—Menugids
13
Het onderwerpsmenu ( en standen)
Uw Nikon digitale camera biedt keuze uit twaalf onderwerps- of scènestanden.
Inleiding—Menugids
Kiest u een van deze standen uit het SCENE-menu, dan worden de camera­instellingen automatisch zo gekozen dat er voor het betreffende onderwerp optimale resultaten worden verkregen; het spaart u de moeite alle instellin­gen stuk voor stuk zelf uit te voeren.
Stand Omschrijving
Portrait
(Portret)
Party/Indoor
(Party/Binnen)
Night Potrait
(Nachtportret)
Beach/Snow
(Strand/Sneeuw)
Landscape
(Landschap)
Sunset
(Zonsondergang)
Night Landscape
(Nachtlandschap)
Om de achtergrond zichtbaar te houden en het effect van de aanwezige verlichting te behouden.
Voor portretten 's avonds buiten, als de achter­grond goed zichtbaar moet blijven.
Voor lichte onderwerpen als sneeuwlandschappen, stran­den, of door de zon beschenen wateroppervlakken.
Om details, contouren, kleur en contrast te benadrukken in vergezichten, bosopnamen en andere landschapsfoto's.
Om de uitgesproken kleuren van een zonsop- of ondergang te behouden.
Voor het maken van landschappen of vergezich­ten bij nacht.
37Voor portretfoto's.
37
38
38
38
39
39
Museum
Fireworks Show
(Vuurwerk)
Close Up
(Reproductie)
Back Light
(Tegenlicht)
14
Copy
39Te gebruiken wanneer flitsen niet is toegestaan.
Om de fraaie lichtuitbarstingen van vuurwerk vast te leggen.
Om van dichtbij bloemen, insecten en andere kleine onderwerpen in levendige kleuren vast te leggen.
Voor het vastleggen van teksten of notities/tekeningen op een whi­teboard, en voor het opnemen uit een boek of ander drukwerk.
Te gebruiken wanneer het licht van achter het onderwerp komt, waardoor details in de schaduw dreigen weg te vallen.
39
40
40
40

Basisprincipes

Voorbereiding
Dit hoofdstuk bestaat uit de volgende vier delen:
Eerste stappen
In dit gedeelte wordt beschreven welke stappen u moet uitvoeren wanneer u uw camera voor het eerst gebruikt.
Foto’s maken
In dit gedeelte worden de basisprincipes van het fotograferen met de COOLPIX 2500 stap voor stap uitgelegd.
Weergeven en wissen
Hier leert u hoe u beelden weergeeft en wist terwijl u uw volgende opname voorbereidt.
Creatief aan de slag
Verken hier de mogelijkheden van de onderwerps­standen.
Eerste stappen
16–23
Foto’s maken
24–30
Weergeven en wissen
31–35
Creatief aan de slag
36–40
15

Eerste stappen

Uw camera gebruikslaar maken
Voordat u uw camera voor de eerste maal gebruikt dient u onderstaande stappen te volgen:
Basisprincipes—Eerste stappen
Draagkoord bevestigen 16STAP 1 Batterij en geheugenkaart plaatsen 16–17STAP 2 Batterijniveau controleren 18–19STAP 3 Taal kiezen 20–21STAP 4 Tijd en datum instellen 22–23STAP 5
Stap 1—Draagkoord bevestigen
Met het draagkoord behoedt u de camera tegen vallen. Bevestig het als afge­beeld aan de camera en draag het om uw hals.
Pas de lengte aan voor dragen
om uw nek.
Stap 2—Batterij en geheugenkaart plaatsen
Uw camera wordt gevoed door één oplaadbare Nikon EN-EL2 lithium-ion batterij, die u kunt laden met de meegeleverde MH-60 batterijlader. Voor de opslag van uw foto's maakt de camera gebruik van CompactFlashTM geheugen­kaarten.
.1 Laad de batterij op
2
De bij uw camera geleverde oplaadbare Nikon EN-EL2 lithium-ion bat­terij is bij aflevering niet volledig opgeladen. Aanbevolen wordt om de batterij vóór gebruik op te laden. Voorschriften voor het opladen van de batterij treft u aan in de gebruikshandleiding bij de batterijlader.
.2 Zet de camera uit
2
Voordat u de batterij of de geheugenkaart plaatst moet u er zeker van zijn dat de keuze­schakelaar in de stand ”OFF” staat.
16
.3 Open het deksel van batterijruimte en kaartsleuf
2
Zet de schuif in de richting van het symbool (A1) zodat de rode stip zichtbaar is (A2), wat aangeeft dat het deksel ontgrendeld is. Schuif het deksel naar buiten (B) en klap hem open (C).
2 L E
-
A B
.4
Plaats batterij en geheugenkaart
2
Plaats een volledig geladen EN-EL2 batterij en
zorg ervoor dat de plaatsing van de ”+”
en ”–”
contacten overeenkomt met de af-
C
A
N E
2 L E
­N E
beelding aan de onderkant van het deksel van de kaart/batterijruimte (A). Plaats de geheugenkaart zoals aangegeven bij de ope-
2 L E
­N
B
E
ning van de kaartsleuf (B); schuif hem naar binnen toe totdat hij stevig op z'n plaats zit (de kaart zit op z'n plaats wanneer de bo­venzijde van de kaart gelijk ligt met de bovenkant van de uitwerpknop en de uitwerphendel naar buiten komt.
.5 Sluit het deksel van de batterijruimte/kaartsleuf
2
Sluit het deksel van de batterijruimte/kaartsleuf (A, B) en beweeg de schuif in de richting van het symbool totdat de rode stip niet meer zichtbaar is, wat aangeeft dat het deksel vergrendeld is (C). Om te voorkomen dat batterij of geheugenkaart losraken dient u erop te letten dat het deksel goed is vergrendeld.
Basisprincipes—Eerste stappen
EL 2
­EN
A B C
Geheugenkaarten formatteren
De bij uw camera geleverde geheugenkaart is al geformatteerd; andere geheugen­kaarten moet u, voordat u ze voor het eerst gebruikt, eerst formatteren. Informa­tie over formatteren vindt u bij ”Camera Setup: CF-kaart formatteren” ( 72).
17
Stap 3—Batterijconditie controleren
Controleer voordat u de camera gebruikt de batterijconditie op de monitor.
Basisprincipes—Eerste stappen
.1 Draai het objectiefgedeelte in de opnamepositie
3
Draai voordat u gaat fotograferen het objectiefgedeelte in de opnamepositie, zo­als rechts afgebeeld. Vergeet u dit en zet u de keuzeschakelaar in de stand, dan ver­schijnt er een boodschap op de monitor. Draait u het objectiefgedeelte in de opname­positie, dan verdwijnt de boodschap.
.2 Zet de camera aan
3
Zet de keuzeschakelaar op .
Lees de batterij-informatie
Lees de informatie en waarschuwingen die bij de batterij worden gele­verd goed door.
Het objectiefgedeelte
Wilt u het objectiefgedeelte verstellen, verdraai het dan rustig; gebruik geen extra kracht. Pas op dat niet uw vingers, haar of kleding tussen objectief­gedeelte en camera klem raken.
Verwijderen van de geheugenkaart
Wanneer de camera uit staat kunt u de geheugen­kaart verwijderen zonder gevaar voor verlies van informatie. Zet voor het verwijderen van de kaart de camera uit en open het deksel van de batterij/ kaartruimte (1). Druk op de uitwerpknop om de kaart iets naar buiten te laten komen (2), en ver­wijder vervolgens de kaart met de hand.
18
1
2
Loading...
+ 90 hidden pages