Lenco TFT-711 User Manual [nl]

LENCO TFT-711 NEDERLANDS
GEBRUIKSAANWIJZING
®
LENCO
TFT-711
LENCO TFT-711 NEDERLANDS
Informatie over copyright
©2007 LENCO. Alle rechten voorbehouden. Dit document mag niet in zijn geheel of gedeeltelijk worden gereproduceerd, opgeslagen in een terugzoeksysteem, in enige vorm of op enigerlei wijze worden overgedragen middels een elektronisch, mechanisch, fotokopieer-, opname- of ander systeem, of tot elektronische of door een apparaat leesbare vorm worden teruggebracht zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Car Radio GmbH.
TFT-711 en LENCO zijn geregistreerde handelsmerken van LENCO. De logo’s, standaarden, software en/of productnamen die hierin staan vermeld zijn handelsmerken van de fabrikant en de uitgever en worden uitsluitend ter identificatie gebruikt.
Disclaimer
De uitgevers en auteur aanvaarden geen enkele verantwoordelijkheid voor het gebruik dat van dit materiaal wordt gemaakt noch voor de beslissingen die op basis ervan worden genomen. Daarnaast aanvaardt LENCO geen aansprakelijkheid, expliciet dan wel impliciet, met betrekking tot dit product, de volledigheid, juistheid, verhandelbaarheid of geschiktheid ervan voor enig bepaald gebruik. Noch de uitgever noch iemand anders die betrokken is geweest bij het ontwerpen, maken of afleveren van het materiaal zal om enige reden verantwoordelijk worden gehouden. LENCO mag te allen tijde verbeteringen en/of wijzigingen doorvoeren aan de producten en/of opties zoals beschreven in dit document zonder voorafgaande mededeling.
Alle merk- en productnamen die in dit document worden gebruikt zijn handelsmerken of geregistreerde handelsmerken van de desbetreffende bedrijven. De merk- en productnamen worden uitsluitend gebruikt op redactionele wijze en voor het nut van dergelijke bedrijven. Geen enkel gebruik hiervan noch het gebruik van enige handelsnaam is bedoeld om er goedkeuring aan te hechten, anderszins dan voor de relevantie voor het document.
Productspecificaties kunnen zonder voorafgaande mededeling worden gewijzigd
www.lenco-audiovideo.com
WEEE (richtlijn omtrent afval van elektrische en elektronische apparatuur)
Als u op enig moment in de toekomst dit product bij het vuilnis wilt zetten, let er dan op dat: Afval van elektrische producten niet bij het huishoudafval dienen te worden gezet. Recycle het apparaat bij de daartoe geëigende instantie. Neem contact op met uw lokale overheden of leverancier voor een recyclebedrijf.
Batterij/batterijen bij het afval doen
Controleer de plaatselijke verordeningen omtrent het verwerken van batterijen of neem contact op met het gemeentehuis of uw afvalverwerkingsbedrijf of met de winkel waar u het product heeft gekocht.
De batterij/batterijen mogen nooit bij het normale afval worden aangeboden. Gebruik een batterijverwerkingsinstantie in uw omgeving of gemeenschap als deze er is.
LENCO TFT-711 NEDERLANDS
Geachte klant,
Hartelijk dank voor de aanschaf van de TFT-711. De TFT-711 is een ultramoderne, draagbare digitale televisie die ontworpen is om digitale, DVB-T standaard (digitale video-uitzendingen vanaf land) TV en radioprogramma’s te ontvangen. We wensen u vele uren kijkplezier bij het kijken naar de televisie en luisterplezier bij het luisteren naar de radio. Er is bij het ontwerp en de fabricage van dit product rekening gehouden met uw persoonlijke veiligheid; ieder onjuist gebruik of onjuiste bediening kan echter leiden tot een elektrische schok, brand en/of mogelijke andere gevaren. Om deze gevaren te voorkomen wordt ten zeerste aangeraden deze gebruiksaanwijzing grondig door te lezen en de volgende voorzorgsmaatregelen te treffen:
BELANGRIJKE VOORZORGSMAATREGELEN
VOORZORGSMAATREGELEN M.B.T. DE VEILIGHEID
- Om het risico op een elektrische schok te vermijden dient u de behuizing van het apparaat niet te
openen; gevaarlijke stroomspanningen kunnen in het apparaat aanwezig zijn.
- Stel het apparaat niet bloot aan regen of vocht en mors er geen vloeistof op of in, en bedien het product niet als uw handen nat zijn, in een vochtige omgeving, in de buurt van water of in de buurt van voorwerpen die met water gevuld zijn (zoals vazen) om iedere vorm van elektrische schok of kortsluiting te voorkomen.
- Bedien het product nooit wanneer het vanuit een koude omgeving naar een warme omgeving wordt verplaats en andersom. Er kan zich vocht in het apparaat vormen en als gevolg daarvan functioneert het mogelijk niet juist.
- Stop nooit vreemde voorwerpen in één van de openingen van het apparaat, teneinde iedere schade of kans op elektrische schok te vermijden.
- In geval van disfunctioneren dient u het product uitsluitend door een erkend en gekwalificeerd servicecentrum te laten repareren. Open de behuizing niet zelf.
- Maak het apparaat niet met alcohol schoon maar met een zachte en droge doek, en uitsluitend wanneer het apparaat van de stroomvoorziening is afgesloten.
- Zoals iedere digitale terminal met een LCD-scherm is het TFT LCD-scherm extreem fragiel; het is gemaakt van glas en breekbaar. De uiterste zorg dient in acht te worden genomen met betrekking tot uw apparaat, aangezien u onder geen enkele garantie gedekt bent tegen mechanische schade als gevolg van schokken tegen of het laten vallen van het apparaat.
- Installeer het apparaat niet in de buurt van andere elektrische apparatuur. Plaats het apparaat nooit op een ander elektrisch apparaat omdat de oververhitting die daarvan het gevolg is de componenten voortijdig kan doen slijten.
- Neem bij onweer al uw elektrische apparaten uit het stopcontact - ze kunnen aan schade blootstaan die door geen enkele garantie is gedekt.
- Plaats dit product niet op een instabiele kar, standaard, statief, steun of tafel. Het product zou kunnen vallen, hetgeen ernstig letsel en ernstige schade aan het product veroorzaakt.
- Dit product dient niet te worden geplaatst in een inbouwinstallatie zoals een boekenkast of rek, tenzij er voldoende ventilatie is.
VOORZORGSMAATREGELEN M.B.T. DE BEDIENING
- Sluit uitsluitend aan op een 12V gelijkstroomaansluiting.
- Gebruik uitsluitend oplaadbare NiMH-batterijen.
- Vermijd dat het product in direct zonlicht staat, op plaatsen met een hoog stofgehalte, hoge temperaturen (boven 40ºC) of hoge luchtvochtigheid (meer dan 90%).
- Schakel het product niet kort achter elkaar aan en uit. Als u het apparaat uitzet, wacht u tenminste 10 seconden voordat u het apparaat weer aanzet.
WAARSCHUWING!
Dit draagbare apparaat is uitsluitend ontworpen voor stationair gebruik, b.v. op een bureau of tafel. Hoewel het afhankelijk is van het DVB-T gebied waarin u zich bevindt, kan het apparaat ook worden gebruikt als u het beweegt. Het is echter niet ontworpen of bedoeld om zo te worden gebruikt, en een goede en constante kwaliteit van een TV-signaal kan niet worden gegarandeerd. Dit behoort tot het normaal functioneren van het apparaat en is geen defect.
LET OP
- Verwerk lege batterijen als afval conform de bepalingen in uw land
- Ontwerp en specificaties kunnen verschillen in de gebruiksaanwijzing van het product dat u werkelijk in gebruik heeft.
- Kijk nooit televisie als u een voertuig of vaartuig bestuurt!
LENCO TFT-711 NEDERLANDS
INHOUDSOPGAVE
BELANGRIJKE VOORZORGSMAATREGELEN........................................................ 2
VOORBEREIDING VOORDAT US DE TFT-711 GEBRUIKT..................................... 3
Uitpakken en de inhoud controleren ....................................................................... 3
BEDIENINGSREFERENTIEGIDS.............................................................................. 4
De TFT-711............................................................................................................. 4
De infrarood afstandsbediening.............................................................................. 4
INSTALLATIE VAN DE ACTIVE DASC ANTENNE.................................................... 5
INSTALLATIE VAN EEN ANDERE PASSIEVE ANTENNE........................................ 6
Kalibratie/richten van een huisantenne................................................................... 6
INSTALLATIE AAN EEN TELEVISIESET EN EEN EXTERNE AV-BRON................. 7
INSTALLATIE VAN EEN AC/DC ADAPTER EN BATTERIJEN.................................. 8
Bediening met batterij ............................................................................................. 8
BASISBEDIENING AFSTANDSBEDIENING.............................................................. 9
Knop aan/uit op de TFT-711 ................................................................................... 9
Stand-by knop op infrarode afstandsbediening....................................................... 9
LCD-scherm............................................................................................................ 9
4:3........................................................................................................................... 9
VOLUME UIT (MUTE)............................................................................................. 9
Nummertoetsen 0... 9:............................................................................................. 9
▼▲►◄ toetsen..................................................................................................... 9
Knop TV/RAD ......................................................................................................... 9
AV-MODUS........................................................................................................... 10
MENU ................................................................................................................... 10
FAV of of ► ...................................................................................................... 10
EPG / ZOOM......................................................................................................... 10
VOL / VOL..................................................................................................... 10
INFO / ? ................................................................................................................ 10
EXIT...................................................................................................................... 10
Knop Ondertiteling ................................................................................................ 10
PROG INFO.......................................................................................................... 10
TEXT..................................................................................................................... 10
Knop AUDIO ......................................................................................................... 11
OK......................................................................................................................... 11
ROOD, GROEN, GEEL, BLAUW.......................................................................... 11
BASISBEDIENING TFT-711..................................................................................... 11
Knop aan/uit op de TFT-711 ................................................................................. 11
CH+ / OK / CH- ................................................................................................... 11
INFO ..................................................................................................................... 11
TV/RD ................................................................................................................... 11
FAV....................................................................................................................... 11
AV ......................................................................................................................... 12
LCD - helderheid, contrast, kleurverzadiging en kleurtintaanpassing ................... 12
VOL+ / VOL- ......................................................................................................... 12
VOLUME UIT (MUTE)........................................................................................... 12
BESCHRIJVING MENU / INSTELLINGEN............................................................... 13
Eerste keer instellen ............................................................................................. 13
Gebruik van navigatieknop in hoofdmenu............................................................. 14
Hoofdmenu ........................................................................................................... 15
Instellingen............................................................................................................ 15
LENCO TFT-711 NEDERLANDS
Regionale instellingen ....................................................................................... 16
OSD-instellingen ............................................................................................... 16
Instellingen voor Kinder beveiliging ................................................................... 18
Audio-/video-instellingen ................................................................................... 18
Installatie............................................................................................................... 19
Zenders zoeken................................................................................................. 19
Automatisch zenders zoeken ............................................................................ 19
Handmatig zenders zoeken............................................................................... 20
Geavanceerde zoekinstellingen ........................................................................ 21
Antenne-instellingen.......................................................................................... 21
Logische zendernummering LCN.......................................................................... 22
Zendersortering................................................................................................. 22
Televisie- of radiohoofdlijst bewerken................................................................ 23
Favoriete televisie- of radiolijst bewerken.......................................................... 24
Instellingen terugzetten ..................................................................................... 25
Herinstallatie...................................................................................................... 26
Systeeminformatie ................................................................................................ 27
SCHERMINFORMATIE EN EPG ............................................................................. 27
Televisie- of radiohoofdlijst.................................................................................... 27
Info-banner............................................................................................................ 28
Elektronische programmagids (EPG).................................................................... 29
Bediening teletekst................................................................................................ 31
Zenderinformatie................................................................................................... 32
Radiomodus.......................................................................................................... 33
AFKORTINGEN EN WOORDENLIJST (TER INFORMATIE)................................... 34
TECHNISCHE SPECIFICATIES .............................................................................. 36
TFT-711 ................................................................................................................ 36
DVB-T ONTVANGSTTIPS........................................................................................ 38
BEDIENING KPN DIGITENNE SMART CARD ........................................................ 40
Hoe plaatst u de Smartcard in de TFT-711........................................................... 40
Betaal TV instellingen ........................................................................................... 42
Abonnementsstatus .............................................................................................. 42
PPV Evenementstatus.......................................................................................... 43
Zenderbeveiliging.................................................................................................. 43
Veilige zenders via een abonnement.................................................................... 43
Veilige zenders via een PIN-code van de Smartcard............................................ 43
De PIN-code van de Smartcard activeren en deactiveren .................................... 44
Over Conax CA..................................................................................................... 45
Zenders wisselen.................................................................................................. 46
Waarschuwingsschermen..................................................................................... 46
Zenderkeuze leeftijdsinstellingen.......................................................................... 47
Abonnement beëindigd......................................................................................... 47
HELP DESK SERVICE............................................................................................. 48
LENCO TFT-711 NEDERLANDS
VOORBEREIDING VOORDAT US DE TFT-711 GEBRUIKT
Uitpakken en de inhoud controleren
Controleer of de volgende onderdelen en accessoires zich in de ontvangen verpakking bevinden:
TFT-711
1x afstandsbediening met CR 2025 batterij
1x DASC Active antenne
1x Audio-/videokabel
1x AC/DC adapter
1x 12Vdc sigarettenaanstekerplug
1x 5 meter mini coax­verlengsnoer
(Optioneel) Een Smart Card van KPN Digitenne TV
Deze gebruiksaanwijzing
Pagina 3 van 48
LENCO TFT-711 NEDERLANDS
BEDIENINGSREFERENTIEGIDS
De TFT-711
1. INFO
2. TV / RADIO
3. FAVORIETENLIJSTEN
4. AV/DVB-T MODUS
5. LCD AAN/UIT
6. VOLUME OMHOOG
7. VOLUME OMLAAG
8. VOLUME UIT (MUTE)
9. AUDIO / VIDEO INPUT
10. AUDIO / VIDEO OUTPUT
11. HOOFDTELEFOON OUTPUT
12. SMART CARD LADE
13. OPEN CA SIM LADE
14. INPUT 12V GELIJKSTROOM
15. INPUT IEC ANTENNE
16. KANAAL OMHOOG / KANAAL OMLAAG (druk) OK
17. geen functie
18. STROOM AAN/UIT
De infrarood afstandsbediening
1. VOLUME UIT (MUTE)
2. 4:3 / 16:9 RATIO
3. LCD AAN/UIT
4. STANDBY STROOM AAN/UIT
5. NUMERIEKE TOETSEN [0...9]
6. KANAAL OMHOOG
7. MENU INSTELLINGEN
8. OK / SIGNAALINFO
9. PIJL NAAR LINKS
10. KANAALINFO / [?] VOOR TELETEKST
11. KANAAL OMLAAG
12. DVB-T ONDERTITELING/TELETEKST ROOD
13. PROGRAMMAINFO/TELETEKST GROEN
14. TELETEKST / TELETEKST GEEL
15. DVB-T GELUIDSKANAAL/TELETEKST BLAUW
16. VOLUME OMLAAG
17. MENU EXIT / ÉÉN STAP TERUG
18. VOLUME OMHOOG
19. PIJL NAAR RECHTS
20. EPG/TELETEKST INZOOMEN
21. FAVORIETENLIJSTEN/TELETEKST+SCHERM
22. AV/DVB-T MODUS
23. TV / RADIO MODUS
Pagina 4 van 48
g
p
of de ontvangst verb
etert
LENCO TFT-711 NEDERLANDS
INSTALLATIE VAN DE ACTIVE DASC ANTENNE
Dankzij het batterijvak en de DASC-antenne kan de TFT-711 als televisie worden gebruikt in de tuin, bij de bushalte, op het terras van een restaurant, of waar u ook maar wilt, zonder stroomvoorziening of antennekabel.
De DASC-antenne (digitale actieve signaalontvanger) biedt een interferentievrije ontvangst en een helder beeld. Sluit de DASC-antenne aan op de antenne­input ANT (IN) en schakel de TFT-711 AAN.
De DASC-antenne beweegt in alle richtingen en is in iedere richting even gevoelig. Omdat de TFT-711 zelf echter een antenne met grondvlak vormt zal de DASC iets gevoeliger zijn in matige ontvangstgebieden en specifieke richtingen. Dit is ook afhankelijk van de positie van de TFT-711 ten opzichte van de DVB-T uitzendtoren. Draai de TFT-711 langzaam om te zien
.
Draagbare ontvangst is uitsluitend mogelijk in die gebieden waar een DVB­T signaal kan worden ontvangen. Let op: obstakels zoals muren, bomen
en voertuigen blokkeren TV-golven, dus ontvangst zal beter zijn in open ruimten. hem NIET in de buurt van water of in de regen.
Gebruik de TFT-711 uitsluitend buiten als het droog is. Gebruik
Als u de TFT-711 in een goede DVB-T ontvangstruimte binnenshuis gebruikt kunt u de DASC-antenne direct op de antenne-input aansluiten. Als het resultaat van de ontvangst niet bevredigend is,installeert u de antenne zoals hieronder staat aangegeven
Zie pagina 37 voor DVB-T
ontvangsttips
In verschillende DVB-T gebieden worden de DVB-T signalen met een horizontale polarisatie uitgezonden. Hoewel de DASC­antenne in alle richtingen richt, kunt u in bepaalde gevallen betere signalen ontvangen als u de antenne horizontaal
laatst.
LET OP:
Als u de TFT-711 binnenshuis gebruikt of als u in een ontvangstgebied bent waar de DVB­T signalen niet zo sterk zijn of in een kamer met aluminium zonneschermen of bedekte ramen, gebruik dan het 5 meter lange coax­verlengsnoer en plaats de DASC-antenne dichtbij het venster of zelfs buiten het venster voor een betere ontvan
st.
Pagina 5 van 48
LENCO TFT-711 NEDERLANDS
INSTALLATIE VAN EEN ANDERE PASSIEVE ANTENNE
Voor gebruik binnenshuis kan de TFT-711 worden aangesloten op een buitenantenne. Let erop dat de TV-antenne die van het dak komt direct op de daartoe bestemde ANT (IN) input dient te worden aangesloten. Als het snoer van uw antennekabel te kort is, gebruikt u het antenneverlengsnoer dat is meegeleverd of optionele IEC-uitbreiders die in winkels te koop zijn. Als uw antenne of verbindingssnoer van het IEC-type is, schroeft u de IEC-male/F­female stevig aan de IEC-female/F-male connectoren vast. Bevestig het verlengstuk aan ANT (IN) en het antennesnoer aan het verlengstuk. Als uw antenneconnector van het F-type is, schroeft u dit stevig aan het IEC-male/F-female verlengstuk vast en verbindt u het antennesnoer met AV (IN).
Let erop dat de TFT-711 niet dient te worden aangesloten op een kabeltelevisiesysteem of op een antenne met een gesloten dipool. Voorkom ook dat zich kortsluiting kan voordoen bij de connector(en) of de coaxkabel. Als een onjuiste antenne is aangesloten of kortsluiting optreedt, wordt op de antenne-input het volgende bericht getoond:
Fout in de Antenne voeding. Verwijder de antenne of antenne kabel en
schakel de unit uit. Kijk in de gebruiksaanwijzing voor hulp.
Zet de TFT-711 uit. Sluit de antenne of het snoer af en controleer op onregelmatigheden of kortsluiting. Als een passieve antenne wordt gebruikt, zet u de antennestroom op UIT in het instellingenmenu Installatie - Kanaal zoeken - Antenne instellingen.
Kalibratie/richten van een huisantenne
Als geen kanalen worden gevonden met behulp van een normale huisantenne is het waarschijnlijk dat deze richt naar een transmitter die alleen analoge signalen verzendt. Als het gebied waar u zich bevindt gedekt wordt door digitale transmissie (DVB-T zone) is dit omdat de uitzendingen vanaf een andere transmitter afkomstig zijn, en dient de richting van uw antenne te worden aangepast.
Let op: niet alle bestaande antennes die worden gebruikt voor analoge ontvangst van tv- kanalen kunnen voor digitale ontvangst worden gebruikt. Als u twijfelt, schaf dan een
UHF/VHF directionele antenne aan die een aanzienlijk bereik heeft (tenminste 15 dB) en sluit deze op de ANT (IN) op de TFT-711 aan. Voer nu een automatische kanaalkeuze uit (zoals verderop in deze gebruiksaanwijzing beschreven). Als geen kanalen worden gevonden draait u de antenne een achtste slag verder en voert u nog een automatische kanaalkeuze uit. Als u geen kanalen vindt, gaat u verder door de antenne nogmaals een achtste slag te draaien en te zoeken bij iedere stap. Uiteindelijk zou u verschillende nieuwe kanalen moeten ontvangen.
Pagina 6 van 48
LENCO TFT-711 NEDERLANDS
INSTALLATIE AAN EEN TELEVISIESET EN EEN EXTERNE AV-BRON
De TFT-711 kan worden gebruikt als een digitale ontvanger/set-top box (STB). Ofwel u sluit de DASC-antenne aan op de antenne-input ANT (IN) of u verbindt de TFT-711 met de externe huisantenne. 1) AV OUT (audio en video) dienen dan te worden aangesloten op de AV-input op het televisietoestel met de meegeleverde AV-kabel. Sluit de TFT-711 aan op de stroom via de adapter. Als uw televisietoestel geen AV-input heeft, kunt u een AV/SCART­adapter gebruiken (niet standaard meegeleverd).
2) AV-input wordt gebruikt om externe videobronnen op de TFT-711 aan te sluiten, zoals game pads of consoles, digitale (video-)camera’s, DVD-spelers, enz., enz. Druk op de knop AV of AV-modus om naar een aangesloten bron over te schakelen. Druk één van deze knoppen nogmaals in om naar de DVB-T modus terug te keren.
3) Een headset of hoofdtelefoon aansluiten om privé naar geluid te luisteren.
Pagina 7 van 48
LENCO TFT-711 NEDERLANDS
INSTALLATIE VAN EEN AC/DC ADAPTER EN BATTERIJEN
Sluit de kleine connector van de AC/DC adapter aan op de DC 12V-verbinding aan de linkerzijde van de TFT-711. Forceer of buig de plug niet; dit kan de connector beschadigen.
Sluit de AC/DC adapter aan op een stroomvoorziening van 100~240V AC / 50~60Hz
Bediening met batterij
Aan de achterzijde van de TFT-711 treft u het batterijvak aan. Open het klepje van het batterijvak door het zachtjes naar beneden te schuiven. Plaats 6 oplaadbare AA NiMH­batterijen zoals hierboven aangegeven (2300mAh aanbevolen). Zorg ervoor dat de batterijen worden ingelegd overeenkomstig de polariteitsrichting zoals boven aangegeven. Het omdraaien van de polariteit kan tot schade leiden. Het wordt niet aanbevolen om normale alkaline AA-batterijen te gebruiken vanwege de stroombehoefte van de TFT-711. Alkalinebatterijen hebben een korte levensduur en kunnen mogelijk lekken, hetgeen schade aan het apparaat veroorzaakt die niet onder de garantie valt.
Let op: Zorg dat de verbindingen of de batterij geen kortsluiting veroorzaken; dit kan het apparaat of de batterij beschadigen en kan leiden tot het te hoog opladen van de batterij. Dit kan brand veroorzaken. Tijdens het gebruik worden de batterijen warm; dit is normaal. Als het apparaat gedurende een lange periode niet wordt gebruikt, neemt u de batterijen uit of trekt u de stekker uit het stopcontact, en sluit u de antenne of het kabelsysteem af. Dit voorkomt schade aan het product als gevolg van bliksem en/of schommelingen in de stroomvoorziening. De TFT-711 laadt GEEN batterijen op die zich in het batterijvak bevinden.
Pagina 8 van 48
LENCO TFT-711 NEDERLANDS
BASISBEDIENING AFSTANDSBEDIENING
Knop aan/uit op de TFT-711
Schuif de schakelaar naar de ON positie om de stroom van de TFT-711 op AAN te zetten. Om de stroom volledig uit te schakelen, schuift u de knop aan/uit in de positie UIT.
Stand-by knop op infrarode afstandsbediening
De knop “Stand-by” wordt gebruikt om de TFT-711 in de stand-by modus te zetten; het apparaat staat nog steeds onder stroom. Als het apparaat op batterijen loopt, zal het nog steeds stroom uit de batterijen gebruiken. Om de stroom volledig uit te schakelen, schuift u de POWER knop op de TFT-711 naar de positie UIT.
Let op: Als het apparaat op ON staat, duurt de opstartprocedure 1 à 2 seconden en gedurende deze tijd zal het LCD-scherm zwart blijven. Dit is normaal.
LCD-scherm
Druk op deze knop om uitsluitend het LCD-scherm uit te zetten. U kunt nu uitsluitend naar het geluid luisteren. Als u het LCD-scherm uitzet, vermindert dit het stroomverbruik en zal het leiden tot een langere levensduur van de batterijen. Dit is een bijzonder handige voorziening als u in de radiomodus bent.
4:3
Druk op deze knop voor de juiste schermratio. Er zijn gewoonlijk drie verschillende uitzendratio’s voor TV-signalen, nl. 4:3, 16:9 en 16:9 breedbeeld. Als het apparaat 16:9­signalen ontvangt, ziet u het volledige scherm. Als het apparaat 16:9 breedbeeldsignalen ontvangt, zult u zwarte balken aan de boven- en onderzijde van het scherm zien. Druk op deze knop om het TV-beeld op volledig scherm te tonen. Als het apparaat een 4:3-signaal ontvangt, toont het het beeld op volledig scherm; dit betekent dat het beeld wordt uitgerekt om het aan het 16:9-schermformaat aan te passen. Om een 4:3 TV-signaal in het originele formaat wilt zien drukt u deze knop nogmaals in. Toggle-sequentie: origineel signaal
16:9 volledig 4:3 origineel signaal
VOLUME UIT (MUTE)
Druk op de knop Mute om het volume uit te schakelen. Het pictogram MUTE verschijnt op het LCD-scherm. Om terug te keren drukt u Mute nogmaals in.
Nummertoetsen 0... 9:
De nummertoets kan worden gebruikt om direct het programmanummer in te voeren, of om de toegangscode voor ouderlijk toezicht in te voeren. Om kanaal 12 te kiezen, drukt u achter elkaar eerst op de [1] en vervolgens direct op de [2].
▼▲►◄ toetsen
Navigatieknop, om naar links, rechts, omhoog of omlaag in de menukeuzes te navigeren. Druk op de knop [CH] om een kanaal hoger te zappen, druk op [CH] om naar een vorig kanaal te zappen.
Knop TV/RAD
Druk deze knop in om tussen TV- en radioprogramma’s te schakelen. Als het uitgezonden DVB-T signaal helemaal geen radioprogramma's bevat, wordt het scherm gedurende korte tijd zwart en keert het apparaat terug naar de TV-modus. (beschikbaarheid van radio wordt niet door alle aanbieders ondersteund)
Pagina 9 van 48
LENCO TFT-711 NEDERLANDS
AV-MODUS
Druk op deze knop om te schakelen tussen DVB-T en een extern verbonden Audio/video­input zoals een digitale (video-)camera, game console, DVD-speler en dergelijke.
MENU
Druk op de knop “Menu” om het hoofdmenu te openen.
FAV of of
Druk op deze knoppen om de hoofdlijst van de televisie en de favorietenlijsten 1-4 op te roepen, en om een snelle navigatie door de opgeslagen televisie- en radioprogramma’s mogelijk te maken. Scroll naar de gewenste keuze met de knoppen of en druk op de knop [OK] om naar het gewenste programma te zappen.
In de modus Teletekst: Schakelt de teletekstweergave naar de transparante modus en weer terug.
EPG / ZOOM
Druk op deze knop om de tijden uit de Elektronische Programma Gids (EPG) in te voeren.
Als u in de modus Teletekst bent, schakelt deze knop de teletekstweergave naar dubbele hoogte; schakel tussen de bovenste en onderste helft van het teletekstscherm door de knop achtereenvolgens in te drukken. Druk nogmaals op de knop voor een normale Teletekst op volledig scherm.
VOL / VOL
Druk op deze knop om het volume tussen 0 en 20 omhoog of omlaag te zetten. Standaardvolumeinstelling is 10.
INFO / ?
Druk op deze knop om de informatie over het programma dat momenteel speelt te bekijken (snelle EPG).
In de modus Teletekst (?): druk deze knop in om de verborgen informatie op een TXT-pagina te tonen.
EXIT
De knop Exit wordt gebruikt om terug te keren uit de verschillende submenu’s naar een hoger niveau in de menustructuur of om de menumodus te verlaten.
Knop Ondertiteling
De knop Ondertiteling activeert de met de DVB-T verbonden ondertitels (indien beschikbaar gesteld door de aanbieder). Kies de gewenste ondertiteling met de pijltjestoetsen en druk op OK.
PROG INFO
Druk op deze knop om de informatie over het programma dat momenteel speelt te bekijken (snelle EPG).
TEXT
Druk op deze knop om de Teletekstmodus te benaderen (indien beschikbaar en ondersteund door de aanbieder).
Pagina 10 van 48
LENCO TFT-711 NEDERLANDS
Knop AUDIO
Met behulp van de knop AUDIO kunt u, indien beschikbaar, de geluidstaal die wordt weergegeven kiezen. Feedback naar de gebruiker wordt gegeven middels een OSD-melding, bv. “English” of “Deutsch”. Kies de gewenste taalstream en druk op OK.
OK
Als u zich in menukeuzes bevindt, drukt u op OK om uw keuze te bevestigen. Als u televisie kijkt of naar de radio luistert, drukt u op OK om korte zenderinformatie te krijgen. Druk nogmaals op OK binnen 5 seconden om volledige zenderinformatie te krijgen (video PID, audio PID, frequentie, bandbreedte, signaalsterkte, signaalkwaliteit). Druk nogmaals op OK of wacht ±5 seconden om naar het normale televisiescherm terug te keren.
ROOD, GROEN, GEEL, BLAUW
Bij verscheidene menu-items staan de kleuren van de knoppen voor een bepaalde functie; zie hiervoor het menu-item in deze gebruiksaanwijzing. In de modus Teletekst kunnen de kleurknoppen worden gebruikt voor snelle paginakeuzes. (indien beschikbaar en ondersteund door de aanbieder)
BASISBEDIENING TFT-711
Knop aan/uit op de TFT-711
Schuif de schakelaar naar de ON positie om de stroom van de TFT-711 op AAN te zetten. Om de stroom volledig uit te schakelen, schuift u de knop aan/uit in de positie UIT. Let op:
Als het apparaat op ON staat, duurt de opstartprocedure 1 à 2 seconden en gedurende deze tijd zal het LCD-scherm zwart blijven. Dit is normaal.
CH+ / OK / CH-
Schuif de knop [CH] omhoog om naar een kanaal hoger te zappen, druk op [CH -] om naar een vorig kanaal te zappen. Het beste gebruik maakt u van deze knop door met een platte vinger over de schakelaar te wrijven. Als u probeert de knop met uw vingertopje de schuiven, kan het moeilijk zijn om van zender te wisselen.
Druk op deze knop voor de functie OK. Als u zich in menukeuzes bevindt, drukt u op deze knop om uw keuze te bevestigen. Als u televisie kijkt of naar de radio luistert, drukt u op deze knop om korte zenderinformatie te krijgen. Druk nogmaals binnen 5 seconden op deze knop om volledige zenderinformatie te krijgen (video PID, audio PID, frequentie, bandbreedte, signaalsterkte, signaalkwaliteit). Druk nogmaals op de knop of wacht ±5 seconden om naar het normale televisiescherm terug te keren.
INFO
Druk op deze knop om de informatie over het programma dat momenteel speelt te bekijken (snelle EPG).
TV/RD
Druk deze knop in om tussen TV- en radioprogramma’s te schakelen. Als het uitgezonden DVB-T signaal helemaal geen radioprogramma's bevat, wordt het scherm gedurende korte tijd zwart en keert het apparaat terug naar de TV-modus. (beschikbaarheid van radio wordt niet door alle aanbieders ondersteund)
FAV
Druk op deze knoppen om de hoofdlijst van de televisie en de favorietenlijsten 1-4 op te roepen, en om een snelle navigatie door de opgeslagen televisie- en radioprogramma’s
Pagina 11 van 48
LENCO TFT-711 NEDERLANDS
mogelijk te maken. Scroll naar de gewenste keuze met de knoppen CH+ of CH- en druk op de knop [OK] om naar het gewenste programma te zappen.
In de modus Teletekst: Schakelt de teletekstweergave naar de transparante modus en weer terug.
AV
Druk op deze knop om te schakelen tussen DVB-T en een extern verbonden Audio/video­input zoals een digitale (video-)camera, game console, DVD-speler en dergelijke.
LCD - helderheid, contrast, kleurverzadiging en kleurtintaanpassing
Druk op deze knop om uitsluitend het LCD-scherm uit te zetten. U kunt nu uitsluitend naar het geluid luisteren. Als u het LCD-scherm uitzet, vermindert dit het stroomverbruik en zal het leiden tot een langere levensduur van de batterijen. Dit is een bijzonder handige voorziening als u in de radiomodus bent.
Druk de LCD-knop en houd deze ingedrukt totdat u het LCD-instellingenscherm ziet. U kunt aanpassingen maken voor wat betreft helderheid, contrast, kleurverzadiging en kleurtintaanpassing. Druk op de knoppen VOL+ of VOL- om de geluidssterkte te verhogen of te verlagen. Druk nogmaals op de LCD-knop om naar de volgende keuze te springen. Als binnen 5 seconden niets wordt gedaan, zal het scherm automatisch verdwijnen.
VOL+ / VOL-
Druk op deze knop om het volume tussen 0 en 20 omhoog of omlaag te zetten. Standaardvolumeinstelling is 10.
VOLUME UIT (MUTE)
Druk op de knop Mute om het volume uit te schakelen. Het pictogram MUTE verschijnt op het LCD-scherm. Om terug te keren drukt u Mute nogmaals in.
Pagina 12 van 48
LENCO TFT-711 NEDERLANDS
BESCHRIJVING MENU / INSTELLINGEN
Eerste keer instellen
Het menu First Time Installation (eerste installatie) wordt getoond als u de TFT-711 voor het eerst aanzet, of na een volledige reset - herinstallatie en de eerste opstartprocedure. Dit scherm verschijnt slechts een maal, maar kan worden aangepast in het menu Regionale instellingen. De setup spreekt hoofdzakelijk voor zichzelf en gekozen menu-items worden duidelijk in de menuschermen uitgelegd.
Taalkeuze: Kies de door u gewenste taal met de pijlknoppen ► / . Druk vervolgens de knop omlaag in. Let op: In het submenu Taal kunnen vele talen worden gekozen. Als
“Deutsch” wordt gekozen, worden alle menu’s, submenu’s en berichten in het Duits getoond.
Landkeuze: Kies het land waar u bent en het apparaat zal beginnen de DVB-T signalen te scannen. Afhankelijk van de taalkeuze zal de landnaam ook wijzigen. Druk vervolgens de knop omlaag in.
Begin met zoeken van zenders: Druk op de knop OK. Het apparaat begint met het scannen van de DVB-T frequentie en u ziet “Zoeken…” knipperen.
Zoeken….
Pagina 13 van 48
LENCO TFT-711 NEDERLANDS
Als de automatische zenderzoekmodus eenmaal is gestart, laat het volgende scherm informatie zien omtrent de voortgang van het zoeken, alsmede de programma's die gevonden zijn. De ontvangstparameters frequentie en bandbreedte, de signaalsterkte van de zender, het aantal televisie- en radioprogramma's, alsmede de namen van de programma's worden getoond.
Let op: Als bijvoorbeeld Australië als land is gekozen, worden de juiste parameters voor bandbreedte en frequentie automatisch gekozen.
Wacht a.u.b. totdat de automatische zenderzoekmodus beëindigd is. Als u het zoeken van zenders wilt beëindigen, drukt u op de RODE knop om te stoppen. Als de automatische zenderzoekmodus is voltooid, drukt u op de BLAUWE knop om het menu af te sluiten. De informatie over de gevonden zenders wordt automatisch in het geheugen opgeslagen. De TFT-711 schakelt naar het eerst gevonden programma en speelt de inhoud van dit programma af. Als het automatisch zoeken is stopgezet (RODE knop), worden de resultaten niet opgeslagen.
Gebruik van navigatieknop in hoofdmenu
Knop Functie
ROOD Menu-item afhankelijke functie GROEN Menu-item afhankelijke functie
GEEL Sluit het submenu en gaat één menuniveau terug BLAUW
EXIT OK Bevestig uw keuze
PIJL OMHOOG
PIJL OMLAAG
PIJL NAAR RECHTS Scrollt door de menu-items
Verlaat het menu direct en keert terug naar de modus televisiekijken Gaat één keuze terug of, in het hoofdmenu, sluit het instellingenmenu af
Ga naar het menu-item boven de huidige selectie. Als het eerste item uit de lijst is gekozen, springt de selectie naar het laatste item op de lijst. Ga naar het volgende menu-item van de lijst onder de huidige selectie. Als het laatste item uit de lijst is gekozen, springt de selectie naar het eerste item op de lijst.
PIJL NAAR LINKS Scrollt achteruit door de menu-items
Gebruik deze knoppen om te navigeren door de volgende instellingenmenu’s:
Pagina 14 van 48
LENCO TFT-711 NEDERLANDS
Hoofdmenu
Druk op de knop MENU om het hoofdmenu te openen. Het hoofdmenu is het beginpunt voor het wijzigen van alle mogelijke instellingen. De lijst van menu’s en submenu’s, evenals de interactie tussen de menu’s worden in de loop van deze gebruiksaanwijzing meer in detail vermeld.
Druk op de knop EXIT of de BLAUWE knop om naar het televisiebeeld terug te keren. Kies de gewenste menukeuze en druk op OK om het submenu te openen.
Instellingen
In het instellingenmenu kunnen de volgende submenu’s worden gekozen. Regionale instellingen, OSD-instellingen, instellingen voor ouderlijk toezicht, Betaal TV instellingen, audio-/video-instellingen. Kies de gewenste menukeuze en druk op OK om het submenu te openen.
Druk op de GELE knop of de knop EXIT om één niveau in het submenu terug te gaan, of druk op de BLAUWE knop om naar het televisiebeeld terug te keren.
Pagina 15 van 48
LENCO TFT-711 NEDERLANDS
Regionale instellingen
In dit submenu kan de taal naar uw keuze worden ingesteld voor het menu, het geluid en de DVB-T ondertiteling. Het wijzigen van de Taal zal de menu-items onmiddellijk in de desbetreffende taal wijzigen. Kies de Audiotaal van uw keuze; als deze taal beschikbaar is in de audio-stream zal het de taal zijn die u hoort bij het televisiebeeld. Standaard is de Ondertitelingstaal op UIT gezet. Kies de Ondertitelingstaal van uw keuze; als deze taal beschikbaar is in het DVB-T signaal zal het worden weergegeven bij het televisiebeeld. Let
op: De beschikbaarheid van meerdere audiosignalen of DVB-T ondertiteling is afhankelijk van de aanbieder en is mogelijk niet voor alle zenders beschikbaar.
Stel de Tijdszone in op het gebied waar de TFT-711 wordt gebruikt. De huidige tijd wordt verzonden met de DVB-T signalen en is gebaseerd op de GMT-tijdszone. Tijdens de wintertijd zet u de Zomertijd op UIT om de juiste tijd weer te geven. Tijdens de zomertijd zet u de Zomertijd op AAN om de juiste tijd weer te geven.
Druk op de GELE knop of de knop EXIT om één niveau in het submenu terug te gaan, of druk op de BLAUWE knop om naar het televisiebeeld terug te keren.
OSD-instellingen
Pagina 16 van 48
LENCO TFT-711 NEDERLANDS
In dit submenu kunnen de instellingen voor de On-Screen-Display (OSD, weergave op het scherm) informatie worden ingesteld. Kies bij Info weergavetijd het aantal seconden (3, 5 of 10 seconden) dat een menu-item op het scherm zal verschijnen, waarna het automatisch verdwijnt. van uw keuze in Design modus.
Het uiterlijk van het menu kan in een andere kleur worden gewijzigd. Kies de kleur
LCN-zendernummering staat standaard op AAN om televisiezenders met hun Logical Channel Number (logisch zendernummer) in te stellen. Afhankelijk van het DVB-T gebied en de aanbieder hebben televisiezenders een toegewezen en vooraf gedefinieerd logisch zendernummer. Als LCN-zendernummering op UIT wordt gezet, krijgen de gevonden televisiezenders een zendernummer op volgorde van hun frequentie en zullen ze in die volgorde op te hoofdlijst van de televisie worden getoond. Als de LCN-zendernummering op AAN staat en LCN-informatie is bij de ontvangst beschikbaar, worden de zenders met hun respectievelijke LCN-nummer getoond. Zie het hoofdstuk LCN voor meer informatie.
De Signaalbalk kan continu op het scherm worden getoond als deze keuze op AAN staat. De standaardinstelling is UIT en de signaalbalk wordt niet op het scherm getoond. De signaalbalk toont de signaalkwaliteit en de kracht van het bereik. Dit is in het bijzonder handig als u een (buiten-)antenne tijdens de installatie aanpast. Terwijl u een (buiten-) antenne kalibreert of richt worden de kracht van het signaalveld en de kwaliteit stijgen of verminderen. Richt de antenne op zo’n manier dat de maximale kracht van bereik en kwaliteit worden getoond.
Druk op de GELE knop of de knop EXIT om één niveau in het submenu terug te gaan, of druk op de BLAUWE knop om naar het televisiebeeld terug te keren.
.
Als er geen DVB-T signaal aanwezig is, laat de signaalbalk geen indicatie zien en is de antenne doorgestreept.
Pagina 17 van 48
LENCO TFT-711 NEDERLANDS
Instellingen voor Kinder beveiliging
De TFT-711 wordt geleverd met een Functie voor ouderlijk toezicht. Deze functie staat standaard op UIT. De geheime code (PIN) staat standaard op 0000. Wij raden u aan deze code te wijzigen. Als de Aanzet blokkering op AAN staat en de TFT-711 wordt UIT gezet, wordt u de volgende keer dat u de TFT-711 AAN zet gevraagd om de PIN-code in te voeren. Nummertoetsen “0 ... 9” dienen te worden gebruikt om de PIN-code in te voeren. Als de PIN­code juist is, start het apparaat op. Als de PIN-code onjuist is, wordt gevraagd de juiste PIN­code alsnog in te voeren.
Let op: Bewaar uw nieuwe, geheime PIN-code op een veilige plaats. Als u eenmaal een nieuwe code heeft ingevoerd en u zich de code niet meer herinnert, kan de TFT-711 alleen opgestart worden met de Super Pin.
Audio-/video-instellingen
In dit submenu kan het vooraf ingestelde volumeniveau worden ingesteld in de volgorde
LAAG MIDDEN HOOG.
Druk op de GELE knop of de knop EXIT om één niveau in het submenu terug te gaan, of druk op de BLAUWE knop om naar het televisiebeeld terug te keren.
Pagina 18 van 48
LENCO TFT-711 NEDERLANDS
Installatie
Het submenu Installatie maakt het mogelijk de automatische of handmatige zoekmodus te herhalen, zenders te sorteren, instellingen terug te zetten naar fabrieksinstellingen, of het systeem volledig terug te zetten (herinstallatie).
Druk op de GELE knop of de knop EXIT om één niveau in het submenu terug te gaan, of druk op de BLAUWE knop om naar het televisiebeeld terug te keren.
Zenders zoeken
Kies Zenders zoeken en druk op OK om het submenu te openen met de verschillende zoekmodi.
Automatisch zenders zoeken
Kies Automatisch Kanaal zoeken en druk op OK. Het zoeken begint automatisch. De grafische gebruikersinterface van de automatische zoekmodus is reeds uitgelegd in het hoofdstuk Eerste keer instellen.
Pagina 19 van 48
LENCO TFT-711 NEDERLANDS
Handmatig zenders zoeken
Het is mogelijk om zenders in te stellen die niet passen in het standaard RF-zenderraster dat voor verschillende landen is geïmplementeerd. Kies Frequentie en druk op OK. Zenderfrequentie kan handmatig worden ingesteld met behulp van de nummertoetsen “0 ... 9”, b.v. 578000. Als een onjuiste frequentie wordt ingevoerd wordt de laatst ingegeven frequentie of een standaardfrequentie gebruikt voor het scannen.
Kies Bandbreedte om 7 of 8 MHz te kiezen, afhankelijk van het DVB-T netwerk in uw omgeving.
Kies Handmatig kanaal zoeken en druk op OK om het zoeken naar zenders te starten.
Het zoeken begint onmiddellijk voor de gekozen frequentie en gevonden zenders worden getoond. De grafische gebruikersinterface van de handmatige zoekmodus is gelijk aan de automatische zoekmodus die reeds is uitgelegd in het hoofdstuk Eerste keer instellen.
Richten van buitenantenne bij handmatig zoeken
U dient tenminste één frequentie en bandbreedte te weten waarop zenders in uw omgeving worden doorgegeven. (b.v. frequentie 578MHz op bandbreedte 8MHz) Begin met scannen zoals hierboven beschreven. Wacht een paar seconden en kijk naar het grafische display van signaalniveau. Als geen enkele indicatie wordt getoond, draait u de antenne om het signaal te maximaliseren. Druk op de GELE knop of de knop EXIT om terug te keren in het handmatige zoekmenu en de zoeksequentie nogmaals te starten. Als u de richting van de transmitter benadert zou het signaalniveau dienen te stijgen en als zenders worden gevonden, worden ze in de lijst getoond.
Als het signaalniveau nooit stijgt, komt dit omdat het zendernummer dat u heeft gekozen onjuist is, of omdat de doorgifte te ver is voor uw (directionele) antenne, of omdat er geen DVB-T doorgifte in uw omgeving is.
Pagina 20 van 48
LENCO TFT-711 NEDERLANDS
Geavanceerde zoekinstellingen
In dit submenu is het mogelijk om speciale functies in de zoekmodus te kiezen. De keuze kan worden gemaakt met behulp van de PIJLTJES toetsen.
*FTA = Free-To-Air (open) zenders
Modus Keuze 1 Keuze 2 Keuze 3
Zoek soort dienst Radio en Televisie
FTA en
Zoek soort scrambling
betaaltelevisie (Pay)
Uitsluitend Televisie Uitsluitend betaaltelevisie (Pay)
Uitsluitend Radio
Uitsluitend FTA
Zoek toevoegmodus Toevoegen Vervangen Alle wissen Zoek sorteermodus Geen sortering LCN-sortering Geen sortering
Antenne-instellingen
In dit submenu kan de antennestroom op AAN of UIT worden gezet. AAN is de standaardwaarde en betekent dat er 5 Volt op de IEC-antenneconnector staat. Voor actieve antennes zoals de DASC-antenne dient deze keuze op AAN te worden gezet. Voor het gebruik van passieve of buitenantennes dient deze keuze op UIT te worden gezet.
Pagina 21 van 48
LENCO TFT-711 NEDERLANDS
Logische zendernummering LCN
Als zich een logische zendernummering bevindt op het doorgegeven DVB-T signaal en LCN staat op AAN, én LCN-sortering is gekozen, dan worden de zenders gesorteerd en op volgorde gezet overeenkomstig hun LCN-nummer. De zenders worden getoond op de hoofdlijst van de televisie, en wel als volgt (LCN-modus staat aan en LCN-sortering staat aan):
1 CH1 2 CH2 3 CH3 4 TV5 (zenders met LCN eerst, LCN-modus is AAN, LCN-sortering is AAN)
CNN ZDF (gevolgd door zenders zonder LCN) ... enz.
Als LCN wordt aangezet maar er geen zendernummer beschikbaar is op het signaal, wordt de vermelding zonder nummers vóór de zender getoond, bijvoorbeeld:
CH1 CH2 CH3 TV5 Enz. (zenders zonder LCN en LCN-modus staat AAN)
Als LCN uit staat zullen de zenders vermoedelijk niet in deze volgorde worden getoond. Bij het zoeken naar zenders wordt de zendervolgorde gebaseerd op de frequentievolgorde, en wel als volgt:
1 CH1 2 TV5 3 CH3 4 CH2 5 ZDF 6 CNN (LCN-modus staat uit)
Zendersortering
In dit submenu kunnen de televisie- en radiozenderlijsten worden gesorteerd of bewerkt. Op basis van de televisie- of radiozenderlijsten kunnen persoonlijke favoriete programmalijsten worden gemaakt.
Pagina 22 van 48
LENCO TFT-711 NEDERLANDS
Televisie- of radiohoofdlijst bewerken
Kies Televisiehoofdlijst bewerken en druk op OK.
In dit submenu kunnen de zenders in de volgorde naar uw keuze worden geplaatst. Kies de zender van uw keuze en druk op OK.
Vervolgens beweegt u de gekozen zender naar de volgorde van uw keuze met de ▼of ▲ pijl en drukt u op OK. De gekozen zender wordt nu verplaatst naar het gewenste zendernummer. Herhaal deze handelingen voor alle zenders die u wilt verplaatsen.
Kies een zender, druk op OK en druk op de RODE knop om een zender uit de zenderlijst te verwijderen. Let er op dat wanneer een zender is verwijderd en u deze weer aan de lijst wilt toevoegen, u opnieuw het zoeken naar zenders dient uit te voeren.
Druk op de GELE knop of de knop EXIT om één niveau in het submenu terug te gaan, of druk op de BLAUWE knop om de zendervolgorde op te slaan en naar het televisiebeeld terug te keren.
De Radiohoofdlijst kan op dezelfde manier worden bewerkt.
Pagina 23 van 48
LENCO TFT-711 NEDERLANDS
Favoriete televisie- of radiolijst bewerken
Kies Favoriete televisielijst bewerken en druk op OK.
Er zijn vier favorietenlijsten beschikbaar waarin televisiezenders kunnen worden opgeslagen. Dit is vooral handig in gebieden waar voor dezelfde televisiezenders verschillende frequenties worden gebruikt. TV1 is bijvoorbeeld te vinden op frequentie 474MHz in regio 1 en op 578MHz in regio 2. TV1 staat tweemaal vermeld in de Televisiehoofdlijst met de overeenkomstige frequentie. In dit menu kunt u de zenders in de respectievelijke favorietenlijst opslaan, dus TV1 met frequentie 474MHz wordt opgeslagen in Favorietenlijst 1, en TV1 met frequentie 578MHz in Favorietenlijst 2. Als u naar deze gebieden reist, is het niet nodig een nieuwe zenderscan uit te voeren. U kiest gewoon uw favorietenlijst en kiest de zender die u wilt bekijken.
Kies Favoriete televisielijst 1 en druk op OK.
Vervolgens scrollt u naar de gewenste zender met de ▼of ▲ pijl en drukt u op OK om de gekozen zender naar de favorietenlijst te verplaatsen. Druk op de pijl om van de Televisiehoofdlijst naar de Favoriete televisielijst te verplaatsen. Om de favorietenlijst te sorteren op de zendervolgorde van uw keuze, kiest u de zender die u wilt verplaatsen en drukt u op OK. Verplaats de zender naar het gewenste zendernummer met de ▼of ▲ pijl en druk op OK. De gekozen zender wordt nu verplaatst naar het gewenste zendernummer. Herhaal deze handelingen voor alle zenders die u wilt verplaatsen.
Pagina 24 van 48
LENCO TFT-711 NEDERLANDS
Kies een zender in de Favoriete televisielijst en druk op de RODE knop om een zender uit de zenderlijst te verwijderen. Let er op dat wanneer een zender is verwijderd en u deze weer aan de lijst wilt toevoegen, u opnieuw het zoeken naar zenders dient uit te voeren. Druk op de GELE knop of de knop EXIT om één niveau in het submenu terug te gaan, of druk op de BLAUWE knop om de zendervolgorde op te slaan en naar het televisiebeeld terug te keren.
De Favoriete radiolijst kan op dezelfde manier worden bewerkt.
Instellingen terugzetten
In het installatiemenu kiest u Reset Instellingen en drukt u op OK. Het volgende scherm wordt getoond.
Druk op de GROENE knop om alle instellingen terug te zetten naar de standaard fabrieksinstellingen. Alle gescande en opgeslagen zenders blijven in het geheugen bewaard. Druk op de RODE knop om deze handeling te beëindigen.
Nadat u de GROENE knop heeft ingedrukt, wordt u gevraagd de Super PIN-code in te voeren. Voer 32168 in met de nummertoetsen; de procedure om terug te zetten begint nu. Druk tweemaal op de RODE knop om deze handeling te beëindigen voordat u de Super PIN­code invoert. Let op: nadat u de laatste 8 heeft ingevoerd lijkt het alsof er niets gebeurt; het
apparaat is evenwel bezig met terugzetten op de achtergrond. Schakel het apparaat NIET UIT en verwijder ook het stroomsnoer niet; dit kan het apparaat mogelijk beschadigen en leiden tot onjuist functioneren.
Pagina 25 van 48
LENCO TFT-711 NEDERLANDS
Herinstallatie
In het installatiemenu kiest u Herinstallatie en drukt u op OK. Het volgende scherm wordt getoond.
Druk op de GROENE knop om alle instellingen terug te zetten naar de standaard fabrieksinstellingen. Alle gescande en opgeslagen zenders blijven in het geheugen bewaard. Druk op de RODE knop om deze handeling te beëindigen.
Nadat u de GROENE knop heeft ingedrukt, wordt u gevraagd de Super PIN-code in te voeren. Voer 32168 in met de nummertoetsen; de procedure om terug te zetten begint nu. Druk tweemaal op de RODE knop om deze handeling te beëindigen voordat u de Super PIN­code invoert. Let op: nadat u de laatste 8 heeft ingevoerd lijkt het alsof er niets gebeurt; het
apparaat is evenwel bezig met terugzetten op de achtergrond. Schakel het apparaat NIET UIT en verwijder ook het stroomsnoer niet; dit kan het apparaat mogelijk beschadigen en leiden tot onjuist functioneren.
Nadat de herinstallatie is beëindigd verschijnt het scherm Eerste keer instellen. Voor een juiste werking wordt het aanbevolen om het apparaat UIT te zetten met behulp van de knop aan/uit (18). Wacht een aantal seconden en zet het apparaat weer AAN. Het scherm Eerste keer instellen wordt getoond. Zie het hoofdstuk Eerste keer instellen voor meer details.
Pagina 26 van 48
LENCO TFT-711 NEDERLANDS
Systeeminformatie
Kies dit submenu uit het hoofdmenu om de systeeminformatie van de TFT-711 te bekijken. Een scherm zoals hieronder wordt getoond. Let op: de informatie die op uw apparaat wordt
getoond kan afwijken van wat op deze afbeelding staat.
SCHERMINFORMATIE EN EPG
Televisie- of radiohoofdlijst
Druk op de knop FAV of op de ◄ of ► pijltjesknop; het menu Televisiehoofdlijst wordt geopend. Als u één van deze knoppen achtereenvolgens indrukt, bent u in staat om van te verspringen van Televisiehoofdlijst Favoriete televisielijst 1 Favoriete televisielijst 2 Favoriete televisielijst 3 Favoriete televisielijst 4. Het programma waar u momenteel naar kijkt licht op. De pijltjesknoppen ▲ of▼ of de CH+ of CH- knoppen worden gebruikt om een ander programma te kiezen.
In de radiomodus werkt deze procedure op gelijke wijze.
Pagina 27 van 48
LENCO TFT-711 NEDERLANDS
Info-banner
Telkens als u van zender verwisselt verschijnt automatisch een informatie-banner dat de informatie voor het huidige en volgende televisieprogramma toont en aanvullende informatie biedt omtrent het gekozen programma:
1) Huidige tijd
2) Beschikbaarheid van teletekst
3) Beschikbaarheid van meerdere audio kanalen (talen)
4) Beschikbaarheid van (meerdere) ondertiteling(en)
5) Informatie over de gekozen favorietenlijst
6) $-teken dat een betaalde televisiezender aangeeft
7) Zendernaam
8) Zendernummer
9) Begintijd en tijdsduur van het huidige programma
10) Begintijd en tijdsduur van het volgende programma
u t s r q p o n
$
v
w
Tijdens een televisie- of radioprogramma kan de “Info-banner” worden geactiveerd door op de OK knop te drukken. De banner wordt gedurende enkele seconden getoond en verdwijnt automatisch.
Als het pictogram Teletekst zichtbaar is, drukt u op de GELE knop om de teletekstpagina's te benaderen.
Als het pictogram Multiple audio zichtbaar is, drukt u op de BLAUWE knop om één van de beschikbare audiotalen te kiezen. De beschikbare talen worden op het scherm getoond. Bijvoorbeeld ENGELS en DUITS. Kies één van de streams en druk op OK. Als ONBEKEND wordt getoond, betekent dit dat er ofwel geen tweede audio-stream is of dat er geen informatie is over het soort taal dat beschikbaar is.
Als het pictogram Ondertiteling wordt getoond, drukt u de RODE knop in om één van de beschikbare DVB-T ondertitelingstalen te kiezen. De beschikbare talen worden op het scherm getoond. Bijvoorbeeld ENGELS en DUITS. Kies één van de ondertitelingstalen en druk op OK. Als ONBEKEND wordt getoond, betekent dit dat er ofwel geen DVB-T ondertiteling is of dat er geen informatie is over het soort taal dat beschikbaar is.
Druk op de GROENE knop of op de knop INFO / ? om de EPG-informatie van het huidige programma te tonen.
Pagina 28 van 48
LENCO TFT-711 NEDERLANDS
Als de programmainformatie lang is en de beschikbare grootte van de pagina overschrijdt, wordt ze op twee of zelfs meerdere pagina’s getoond. Gebruik de knoppen en om naar de volgende pagina te springen.
Druk nogmaals op de GROENE knop om de volgende programmainformatie te bekijken. Druk op de knop EXIT of de BLAUWE knop om naar het televisiebeeld terug te keren.
Let op: De beschikbaarheid van programmainformatie is afhankelijk van de aanbieder en is mogelijk niet beschikbaar voor alle zenders.
Elektronische programmagids (EPG)
In de televisie- of radiomodus drukt u op de EPG-knop om de zevendaagse EPG te starten.
Let op: De beschikbaarheid van programmainformatie is afhankelijk van de aanbieder en is mogelijk niet beschikbaar voor alle zenders.
Zoals u in de rechterbovenhoek van het scherm kunt zien, is het programma CNN gekozen. De getoonde informatie is gebaseerd op de DVB EIT- planning die wordt uitgezonden door het televisiestation of de zendgemachtigde. De eerste dag van het getoonde schema is vandaag. De informatie voor de gekozen uitzending bestaat uit: begintijd, korte omschrijving, eindtijd en duur, verstreken tijd, en beoordeling.
Pagina 29 van 48
LENCO TFT-711 NEDERLANDS
Druk op de GROENE knop om toegang te krijgen tot uitzendingen tijdens de volgende (zeven) dagen (alleen indien doorgegeven door de televisiezender of de zendgemachtigde). Hieronder treft u een voorbeeld aan van evenementen Volgende dag. Druk vervolgens op de GROENE knop om de evenementen van de gekozen dag te bekijken. Druk op de RODE knop om naar de vorige dag terug te gaan. Druk op de GELE knop om naar de huidige dag en het huidige programma terug te gaan.
In onderstaande EPG-opsomming gebruikt u de knop om naar de televisiezenderlijst te schakelen. De knoppen ▲en ▼ stellen u in staat naar een andere televisiezender uit de huidige lijst te schakelen. Kies de televisiezender van uw keuze en druk op OK. De desbetreffende EPG-informatie wordt nu geladen; dit kan enige seconden duren. Dit wordt ook aangegeven middels de blauwe voortgangsbalk die u op het scherm ziet. Druk op de knop om terug te keren naar de evenementenlijst. Het huidige programma wordt opgelicht.
De knoppen ▲en ▼ stellen u in staat naar een andere uitzending uit de huidige lijst te schakelen. Druk op de knop OK en een aanvullend scherm verschijnt om aanvullende informatie over het gekozen programma te tonen.
Druk op de GELE knop of de knop EXIT om één niveau in het EPG-menu terug te gaan, of druk op de BLAUWE knop om naar het televisiebeeld terug te keren.
Pagina 30 van 48
LENCO TFT-711 NEDERLANDS
Bediening teletekst
De TFT-711 ondersteunt teletekst tot L2.5 decodering met VBI gegevensherinvoering.
Let op: De TFT-711 ondersteunt geen Interactive Text (MHEG5) zoals algemeen wordt gebruikt in het Verenigd Koninkrijk.
Druk op de gele TEXT knop terwijl u een televisiezender kijkt en de teletekstpagina’s worden geladen.
Let op: De beschikbaarheid van teletekst is afhankelijk van de aanbieder en is mogelijk niet beschikbaar voor alle zenders.
Druk op de knop EXIT om verder te gaan met gewoon televisiekijken.
De grootte van het teletekstscherm kan worden geschakeld tussen normaal en dubbele hoogte. Druk een maal op de knop EPG/ZOOM om in te zoomen op de bovenkant van de teletekstpagina die voor staat. Druk nogmaals op de knop EPG/ZOOM om in te zoomen op de onderkant van de teletekstpagina die voor staat. Druk nogmaals op EPG/ZOOM om terug te keren naar een volledige pagina.
ZOOM BOVENKANT ZOOM ONDERKANT
Afhankelijk van de aanbieder ziet u rode, groene, gele en blauwe informatie aan de onderkant van het scherm. Druk op de desbetreffende kleurenknop op de afstandsbediening om naar de teletekstinformatiepagina’s te springen die door de kleur worden aangegeven.
Pagina 31 van 48
LENCO TFT-711 NEDERLANDS
Druk op de knop FAV om de transparante modus van de teletekstweergave te activeren. Teletekst wordt nu samen met het televisiesignaal getoond.
Op sommige teletekstpagina’s (zoals puzzelpagina’s) is er verborgen informatie. Deze informatie kan worden getoond door op de knop INFO / ? te drukken.
Zenderinformatie
Terwijl u naar de televisie aan het kijken of naar de radio aan het luisteren bent, drukt u de knop OK eenmaal in. U ziet het Info-banner op het scherm. Druk nogmaals op de knop OK voordat het Info-banner verschijnt, en het volgende scherm wordt gedurende enkele seconden getoond.
Getoond worden de video PID (packet identifier (pakkettype)), de audio PID, de zenderfrequentie en bandbreedte, evenals het Info-banner en de indicatorbalk kracht van bereik/signaalkwaliteit.
De video PID bepaalt de gegevens sub-stream die het videosignaal bevatten. Radiosignalen, die per definitie geen enkel videosignaal bevatten, hebben de waarde 8191 (dit betekent: leeg) in de video PID.
Pagina 32 van 48
LENCO TFT-711 NEDERLANDS
Als er gedurende enkele seconden geen interactie plaatsvindt of als de knop OK nogmaals wordt ingedrukt, zal het normale televisiekijken hervat worden.
Als in het menu OSD-instellingen de Signaalbalk op AAN is gezet, wordt de bovenstaande informatie getoond telkens als u van zender wisselt. Na een paar seconden verdwijnt de informatie automatisch, maar de signaalbalk blijft wel zichtbaar op het scherm.
Radiomodus
Druk op de knop TV/RAD om naar de DVB-T radiomodus te schakelen.
Let op: De beschikbaarheid van DVB-T radio is afhankelijk van de aanbieder en is misschien niet beschikbaar voor alle zenders in uw omgeving.
Alle informatie en instellingen zoals beschreven voor de televisiemodus zijn ook beschikbaar voor de radiomodus, met uitzondering van teletekst.
Druk nogmaals op de knop TV/RAD om naar de televisiemodus terug te keren.
In de radiomodus drukt u op LCD om het LCD-scherm uit te zetten en stroom te besparen. Om het LCD-scherm weer aan te zetten drukt u nogmaals op de LCD-knop.
Pagina 33 van 48
LENCO TFT-711 NEDERLANDS
AFKORTINGEN EN WOORDENLIJST (TER INFORMATIE)
24-uurs zenders
Conditional Access CA
Carrier-to-Noise Ratio (C/N of CNR, restmodulatie)
COFDM
DASC
Digitaal
Digital Video Broadcast (DVB, digitale videouitzending)
DVB-T
EPG
ETSI
FTA = Free-To-Air (open) zenders (FTA)
Forward Error Correction (FEC, voorwaartse foutcorrectie)
Beveiligingsinterval
ISO International Organization for Standardization. Een internationaal lichaam voor standaarden,
ITU-R
LCN MFN (Multi Frequency Network, multi-frequentie netwerk)
Moving Picture Experts Group (MPEG, groep van experts aangaande bewegende beelden)
MPEG-1 & MPEG-2
Zenders die uitsluitend op bepaalde uren van de dag uitzenden. Afhankelijk van de netwerkaanbieder is de zenderinformatie beschikbaar in de DVB-T stream en is de TFT-711 ontvanger geprogrammeerd om deze zenders in de televisie- of radiolijst te vermelden na een automatische of handmatige scan. Voorwaardelijke toegang heeft betrekking op methoden die het programma of privé-gegevens scramblen of coderen, zodat deze uitsluitend door ‘geautoriseerde’ gebruikers mogen worden ontvangen. Een meting van de ontvangen modulatiesterkte gerelateerd aan de sterkte van achtergrondgeluiden bij de ontvangstinput. Een methode van gecodeerde OFDM gebruikt door DVB voor digitale televisieopnamen op de grond (zie OFDM). Digital Active Signal Collector (digitale actieve signaalontvanger). Een speciaal ontworpen mini actieve antenne om DVB-T signalen op draagbare ontvangers te ontvangen. Aard van signalen gebruikt bij moderne doorgifte. Vergeleken met analoog verstopt digitaal het spectrum minder (alle beschikbare frequenties). Met constante bandbreedte, zendt digitaal meer zenders uit dan analoog. Digitale zenders bestaan reeds meerdere jaren via de kabel en de satelliet. Op den duur zullen ze analoge kanalen met doorgifte op aarde vervangen. Opmerking: dezelfde zender kan zowel in analoge als digitale vorm worden doorgegeven. De digitale videouitzending is een consortium van fabrikanten, onderzoeksinstituten en televisie- en radiouitzendorganisaties dat in principe in Europa is gevestigd maar zich over de hele wereld verspreidt. Het project heeft een aantal met elkaar verbonden uitzendstandaarden voor satelliet, kabel, en landlijn ontwikkeld. Afkorting van Digital Video Broadcasting Terrestrial = digitale videouitzending via landlijn. Televisieontvangst is uitsluitend mogelijk in doorgiftegebieden van DVB-T. De specificatie van de DVB-T landlijn digitale televisie-uitzending is gebaseerd op een doorgiftesysteem van met COFDM gecodeerde programma's als MPEG-pakketten. Het is goedgekeurd door de Steering Board (toezichthouder) in december 1995 en vervolgens geaccepteerd door ETSI (Europees instituut voor telecommunicatienormen) als Europese standaard. De werkzaamheden waren gebaseerd op een set gebruikerseisen afkomstig van de Commerciële Module Landlijn van het DVB-project. DVB-leden hebben aan de technische ontwikkeling van DVB-T bijgedragen via de DTTV-SA (digitale televisie over land - systeemaspecten) van de Technische module. Elektronische programmagids. Televisie- en radiobedrijven die DVB gebruiken geven programmeringsinformatie door middels Event Information Tables (EIT, uitzendingsinformatietabellen). Deze tabellen kunnen van verschillend formaat zijn en bevatten onmiddellijke informatie (EIT nu/straks, ook bekend als EIT pf - present/following) en in een beperkt aantal gevallen toekomstige programmainformatie (bekend als EIT schema) - gerelateerd aan de transport-stream die de EIT of andere transport-streams (van de uitzender) dragen. European Telecommunication Standards Institute (Europees instituut voor telecommunicatienormen), het belangrijkste afgifteorgaan voor Europese standaarden. FTA-aanbieders bieden hun programma’s en het daaraan gerelateerde materiaal, daar waar dit kan worden ontvangen, gratis aan het publiek aan. Dit in tegenstelling tot een abonnement of betaalde uitzendingen waar een bijdrage per kijker/luisteraar wordt berekend om toegang tot het materiaal te krijgen. FTA-aanbieders kunnen door de overheid, de gemeenschap of commercieel (via reclame) gesponsord zijn. Methoden om de mogelijkheid foutvrije gegevens van een doorgifte- of opslagsysteem terug te halen, gewoonlijk door extra gegevens toe te voegen (over de gegevens met betrekking tot het laadvermogen) vóór de doorgifte. Bij DVB-T bijvoorbeeld kan een systeem van FEC dat als ‘Viterbi’ of ‘binnenste’ codering wordt aangeduid, worden ingesteld op verschillende niveaus van 7/8 tot 1/2, waarbij 1/2 de meeste foutbescherming biedt. Nadere foutbescherming die bekend staat als Reed­Solomon voegt een verdere 16 bytes toe aan het 188-bytes MPEG-2 transport-streampakket, waarbij de nieuwe pakketgrootte op 204 bytes uitkomt. Teneinde steeds dezelfde zendersignalen te gebruiken alsmede reflecties die niet tegelijkertijd bij de ontvanger aankomen, wordt het eerste deel van het doorgegeven signaal niet voor gegevensoverdracht gebruikt. Dit deel wordt de beveiligingsinterval genoemd en kan op diverse lengtes worden ingesteld, zoals 1/4, 1/8, 1/16 of 1/32.
gebruikelijk bekend als de Internationale standaardiseringorganisatie. International Telecommunication Union Radio communication (Internationale telecommunicatieunie afdeling radiocommunicatie). Een internationaal lichaam voor standaarden en onderdeel van de ITU, gevestigd in Genève, dat de algemeen erkende uitgever van standaarden voor het uitzenden van radio- en televisie-doorgiftestandaarden is, alsmede van standaarden met betrekking tot internationale programma-uitwisseling. Logical Channel Number (logisch zendernummer) Een netwerk van DVB-T stations dat verschillende radiofrequentiezenders gebruikt.
Een vrijwillig lichaam van het ISO/IEC Joint Technical Committee (gezamenlijk technisch comité van ISO/IEC), subcomité 29/werkgroep 11, die standaarden heeft ontworpen en blijft ontwerpen voor digitale gecomprimeerde bewegende beelden en daarmee verbonden geluid. MPEG-standaarden worden gepubliceerd in de documentenseries ISO/IEC 11172 (MPEG-1) en ISO/IEC 13818 (MPEG-
2). Zie ook de voorafgaande uitleg (MPEG). Dit zijn de meest algemeen in gebruik zijnde video- en audiocompressieschema’s van vandaag de dag. MPEG-1 werd gebruikt voor een lagere gegevensratiovideo op vroege CDi’s en VCD’s. MPEG-2 biedt een betere kwaliteit (tegen hogere gegevensratio's) en wordt gebruikt in een veelheid van professionele en consumentenapplicaties op het gebied van land-, satelliet- en kabeluitzendingen, alsmede voor DVD.
Pagina 34 van 48
LENCO TFT-711 NEDERLANDS
MPEG-1 laag II audio
Multiplexer (Mux)
NorDig
On-Screen Display (OSD, weergave op scherm) Orthogonal Frequency Division Multiplexing (OFDM, orthogonale frequentieverdelings­stapeling)
Pakketidenficator (PID)
Phase Alternate Line (PAL, fase-alternerende lijn)
Polarisatie
Quadrature Amplitude Modulation (QAM, kwadratuur­amplitudemodulatie) Quadrature Phase-Shift Keying (QPSK, kwadratuur fase-verschuivings keying)
Service multiplex and transport (stapeling en transport onderhouden)
Service-informatie (SI)
SFN (Single Frequency Network, enkelvoudige frequentienetwerk)
Transmitter
Transport-stream (TS)
Transport-stream pakketten
UHF-kanaal
Vertical Blanking Interval (VBI, verticale onderdrukkingsinterval)
VHF-kanaal
De gecomprimeerde audiostandaarden van MPEG-1 werden in de Internationale Standaard ISO/IEC 11172-3 in 1993 gepubliceerd. Dit hield zich bezig met geluidscodering van mono en twee-kanaals stereo, op sample-frequenties die over het algemeen voor hoge-kwaliteits audio worden gebruikt ( 48, 44.1 en 32 kHz). In vergelijking met Laag 1 is Laag 2 in staat meer van de signaalredundantie te verwijderen en de psycho-akoestische drempel op een efficiëntere manier te gebruiken. De ontwikkeling van audiostandaarden voor MPEG-2 hebben geresulteerd in de Internationale Standaard ISO/IEC 13818-3 van 1995. Een fysiek apparaat dat in staat is gegevens in te voeren in en gegevens te extraheren uit een MPEG-2 transport-stream. Een Scandinavische organisatie die een algemeen platform specificieert voor digitale televisie die in de Noord-Europese regio (Denemarken, Finland, IJsland, Noorwegen en Zweden) wordt gebruikt. De NorDig testspecificaties (NorDig Unified 1.0.2) worden beschouwd als een van de meeste strikte in de wereld en worden door veel aanbieders, netwerkoperators en fabrikanten van ontvangers nageleefd. Op het scherm weergeven van het menu voor de gebruikersinstellingen van de bedieningsparameters van de ontvanger. Heeft ook betrekking op het weergeven van keuzes en interactie met de ontvanger en/of het programma. Een modulatiesysteem dat gebruik maakt van een zeer groot aantal separate frequentiedragers, waarvan ieder een klein deel draagt van de totale informatie-inhoud die dient te worden verstuurd. Op DVB gebaseerde digitale televisie-uitzendingen maken gebruik van gecodeerd OFDM
Een unieke integere waarde die wordt gebruikt om elementaire streams van een programma in een enkelvoudige of meervoudige programma MPEG-2 stream te identificeren. Is vervat in iedere 4­bytes pakket-header (13-bits). Een analoog coderingssysteem voor kleurentelevisie. Te combineren met analoge monochrome systemen van dezelfde scanratio’s. Het heeft een hoge-frequentie sub-carrier die twee kleuren componentsignalen draagt, vergelijkbaar met de principes die bij NTSC worden gebruikt, maar wisselt de fase van één van de kleurensignalen af zodat de ontvanger de kleurenfouten zonder vertraging kan corrigeren. Richting van de golf die wordt uitgezonden door de transmitter. De meerderheid van emissies zijn horizontaal, sommige zijn verticaal. Een methode voor het moduleren van digitale signalen naar een radiofrequentiedragersignaal waarbij zowel de amplitude als fasecodering worden betrokken.
Een methode voor het moduleren van digitale signalen naar een radiofrequentiedragersignaal met behulp van vier-fase stadia om twee digitale bits te coderen.
Bij een MPEG-systeem wordt met ‘service multiplex and transport’ de verdeling van de digitale gegevens-stream in ‘pakketten’ van informatie bedoeld, alsmede de manier op het op unieke wijze benoemen van ieder pakket of pakkettype. Evenzo de geschikte methoden om deze video- en gegevensstream pakketten te stapelen met audiogegevensstream pakketten en hulpgegevens stream-pakketten tot een enkelvoudige gegevens-stream die bestaat uit een sequentie van 188­bytes transportpakketten. Bij een MPEG gegevens-stream is Service-informatie (SI) bijgesloten in een DVB MPEG-2 transport­stream, om de gebruiker te helpen bij de keuze van diensten en/of evenementen in de digitale stapeling, alsmede opdat de ontvanger zichzelf automatisch kan configureren voor de gekozen dienst. Informatie die in SI is opgeslagen maakt de identificatie van diensten en evenementen mogelijk voor de gebruiker, en kunnen ook informatie bevatten omtrent de diensten die door verschillende stapelingen en zelfs andere netwerken worden aangeboden. SI-gegevens vullen de programma-specifieke informatie (PSI) tabellen aan door andere gegevens aan te bieden om het automatisch fijnafstellen van decoders mogelijk te maken, alsmede informatie die bedoeld is om aan de gebruiker te tonen. Over het algemeen vergroot SI de relevante PSI en breidt deze uit, zoals gespecificeerd in ISO/IEC 13818-1 (MPEG-2 systemen), evenals de programma-associatie tabel (PAT) en de programmamap tabel (PMT). Een netwerk van gesynchroniseerde DVB-T stations die hetzelfde radiofrequentiekanaal delen en identieke signalen uitzenden.
Hoogspanningsmast voorzien van antennes die kanalen nogmaals uitzendt (digitaal of analoog) en waarop directionele antennes dienen te worden gericht. Opmerking: een transmitter hoeft niet noodzakelijkerwijs alle beschikbare zenders door te geven. Bij MPEG-2 een pakket-gebaseerde methode van stapelen in een enkelvoudige stream, één of meer in pakket aangeboden elementaire streams waarbij elke stream bestaat uit gerelateerde streams van verschillende inhoud. Deze inhoud kan video, audio of andere informatie zijn, zoals teletekst of ondertitelingen in bitmaps. Een manier om de continue stream van MPEG-gecomprimeerde video, audio en andere gegevens in stukken te delen, voor het gemak waarmee ze via de diverse overdrachtssystemen, zoals een uitzending, kunnen worden doorgegeven. In MPEG-2 is de pakketlengte 188-bytes, inclusief een 4­bytes header die een ‘PID’ bevat ter identificatie. Het 184-bytes laadvermogen bevat mogelijk geen gegevens omtrent PES-pakketten (d.i. video, audio, enz.), informatie over het formaat van de inhoud (PSI) en/of aanpassingsvelden of aanvullende bytes. Bij UHF zijn de kanalen genummerd tussen 21 en 69 tegen een frequentiebereik van 470 tot 582 MHz (band IV) en 582 tot 862 MHz (band V) Aanwezig in conventionele, niet-gecomprimeerde televisiesignalen wordt deze onzichtbare ruimte aan de bovenzijde van het televisiebeeld nu gebruikt om aanvullende gegevens, zoals teletekst inclusief gesloten titels, mee te zenden.
Bij VHF zijn de kanalen genummerd tussen 5 en 12 tegen een frequentiebereik van 174 tot 230 MHz (band III)
Pagina 35 van 48
LENCO TFT-711 NEDERLANDS
TECHNISCHE SPECIFICATIES
TFT-711
Geniet van het kijken naar de digitale Digitenne televisie of het luisteren naar de radio
Deze modern ontworpen pockettelevisie is uw ideale reispartner en is geschikt voor de ontvangst van digitale DVB-T (Digitenne) televisie en -radiozenders op het werk, thuis, buiten tijdens een picknick of waar u ook maar bent. Gebruik het apparaat met NiMH AA-batterijen (niet meegeleverd) of op een 12V gelijkstroomaansluiting met de AC/DC-adapter en geniet van het kijken naar uw favoriete televisiezenders of het luisteren naar uw favoriete radiomuziek - overal, op ieder moment.
Opmerking: Het apparaat dient uitsluitend te worden gebruikt in landen en gebieden waar een dekking voor DVB-T-signalen bestaat (ook bekend als DTT - TNT - TDT).
Voorzieningen:
7-inch DVB-T ontvanger voor ontvangst van Free To Air (open) digitale DVB-T televisie- en radiosignalen.
Ondersteunt logische zendernummering (LCN)
Speciale taalkaraktersets voor menu’s en DVB-T ondertiteling (Frans, Fins, enz.)
Ondersteunt meerdere audio-streams
Vier favorietenlijsten voor televisie en radio
Indicator voor signaalkwaliteit en -sterkte
Teletekst (L2.5) met 1000 pagina’s geheugen
Volledige elektronische programmagids (EPG nu/straks)
Aanvullende audio/video-input, om het apparaat te gebruiken als een TFT-kleuren LCD-scherm in combinatie met
een mobiele DVD-speler, camcorder of game-console
Composiet video-output & stereo/audio-output
Gemakkelijk te navigeren en te begrijpen meertalig OSD (informatie op scherm)
Infrarode afstandsbediening
Ingebouwde hoge-kwaliteits stereoluidsprekers
3,5 mm hoofdtelefoonuitgang
Normale IEC-connector voor externe antenne
Werkt met AC/DC-adapter op 12V gelijkstroom (min. 1000mA) of 6x AA NiMH-batterijen
Digitale actieve signaalontvangstantenne (DASC) voor sterke signaalontvangst van DVB-T-signalen (horizontaal en
verticaal)
Bedieningstemperatuur: temp.: 0ºC ~ +70ºC
Opslagtemperatuur: temp.: -30~ +80°C
Inclusief:
AC/DC-adapter
Infrarood afstandsbediening
CR2025 IR batterij
Audio-/videokabel
Gebruiksaanwijzing
DASC-antenne
5 meter mini-coax verlengsnoer
12V gelijkstroom sigarettenaanstekersnoer
Processor:
Ingebouwde 32-bits RISC-processor
Transport-stream filteren en uitpakken
DVB-descrambling
Video: voldoet aan ISO/IEC 13818-2 MPEG-2 Video MP@ML & ISO/IEC 11172-2 MPEG-1
Audio: ISO/ IEC 13818-3 MPEG-2 laag I, II audio decoderen
Sample-frequentie: 32KHz, 44.1 KHz, 48 KHz
Hoge-prestaties 2-D grafische versterker
COFDM-demodulator:
Vierde generatie
Ultieme DVB-T digitale ontvangst overeenkomstig ETS 300 744
Voldoet aan de relevante internationale DVB-T ontvangerspecificaties: NorDig-Unified v1.0.2, DTG, EICTA en andere
Allernieuwste digitale filteringstechnieken
Superieure digitale en aangrenzende zenderprestaties (> 40 dB QEF)
Hoge-prestatie A/D-converter en PLL (Phase Lock Loop)
Exceptionele prestaties onze multi-pad en dynamische echo-omstandigheden
Ondersteunt Single Frequency Network (SFN’s, netwerken met één frequentie) en ontvangst binnenshuis
UHF- en VHF-bandscan in <20s
Module QPSK, QAM16, QAM64
Golfvorm COFDM
Demodulatie: QPSK, QAM 16, QAM 64
Modus: 2K, 8K
Beschermingsinterval 1/4, 1/8, 1/16, 1/32
FEC 1/2, 2/3, 2/4, 5/6, 7/8
Pagina 36 van 48
LENCO TFT-711 NEDERLANDS
Digitale DVB-T tuner:
Mini-tuner
Band III, IV en V (174~860 MHz frequentiebereik - VHF/UHF)
Band 7MHz of 8MHz
Inputniveau: -85 ~ -12dBm
Input-impedantie: 75 Ohm
Actieve 5V gelijkstroom IEC-verbinding (beschermd)
AV-input / -output, hoofdtelefoon-output:
Video-outputniveau: 1.0 Vp-p
Video-outputimpendantie: 75 Ohm
Audio-output frequentiebereik: 20Hz ~ 20KHz
7-inch TFT kleuren-LCD
7-inch breedbeeld (16:9) TFT kleuren-LCD (analoog)
Hoge resolutie: 1440 (480x3) x 234 pixels
Anti-reflectie tegen daglicht
Energiebesparende LED-achtergrondtechnologie
DASC-ANTENNE:
Wat is de DASC-technologie?
DASC is de afkorting van Digital Active Signal Collector (digitale actieve signaalontvanger) en is een antennetechnologie die in Europa is ontwikkeld voor de TFT-711 voor krachtige ontvangst van de DVB-T-signalen, alsmede om de bezwaren van passieve antennes terzijde te schuiven. Metalen (staaf-)antennes zijn niet ontworpen voor de ontvangst van breedbeeld, hebben geen ingebouwde filters en hebben geen versterker. Ontvangst is uitsluitend mogelijk in gebieden waar een sterk en helder DVB-T-signaal is. Zelfs dan kan de ontvangst worden verstoord (wat leidt tot trillende of bevroren beelden en schelle geluiden). Als een versterker wordt gebruikt bij een metalen staafantenne zal deze de ontvangst niet verbeteren - het zal uitsluitend al het geluid versterken, wat alles nog erger maakt. De DASC-antenne schakelt al deze ergernissen uit met een speciale versterker en speciale ingebouwde filters, die de ontvangst aanzienlijk verbeteren en leiden tot een exceptioneel betere ontvangst, zelfs in die gebieden waar ontvangst moeilijk is.
Het grote verschil tussen een passieve en een actieve antenne kan worden geconstateerd in die gebieden waar de signalen zwak worden of moeilijk te ontvangen ten gevolge van de echo’s in het signaal. Dat laatste gebeurt vaak in dichtbevolkte gebieden met hoge gebouwen, zoals de vele flatgebouwen in bijvoorbeeld Spanje. Ten tweede zult u dit merken in die gebieden waar de aanbieders hun netwerk voor ontvangst van het DVB-T-sginaal met buitenantennes hebben opgezet.
De DASC-antenne is uitstekend geschikt voor de TFT-711 en kent de volgende belangrijkste eigenschappen:
Breedbandontvangst op miniatuurformaat (150 – 900Mhz)
Kan op eenvoudige wijze aan de TFT-711 worden bevestigd
Zeer effectieve ontvangst van passief signaal voor hoge signaal-naar-geluid ratio
Laag-geluids geïntegreerde versterker
Geoptimaliseerde interne winst van 14dB
Laagdrempelige filtering voor het onderdrukken van GSM, DECT, en andere aanbieders >862MHz
Hoogdrempelige filtering voor het onderdrukken van impulsief geluid, publieke uitzendingen <470MHz
Ontvangt DVB-T-signalen omni-directioneel (in alle richtingen)
Ontvangt DVB-T-signalen op band III, IV en V (6, 7 en 8 MHz)
Ontvangt DVB-T-signalen in horizontale en verticale uitzendmodi
IEC-connector met laag verlies
Afmetingen
Apparaat: 187x120x37mm
Gewicht
Apparaat: ±550 gr (zonder batterijen)
Pagina 37 van 48
APPA
LENCO TFT-711 NEDERLANDS
DVB-T ONTVANGSTTIPS
DVB-T-ontvangst is afhankelijk van de ontvangstgebieden. Ieder land dat een DVB-T-netwerk heeft opgezet, heeft het anders dan andere landen opgezet. In werkelijkheid hebben de meeste landen hun netwerk voor de ontvangst van DVB-T-signalen opgezet met buitenantennes. Alleen in een bepaalde radius kunnen de transmitter DVB-T-signalen binnen een gebouw worden ontvangen. Zelfs dan hangt het van de constructie van het gebouw af, evenals van de omgeving. Er zijn landen die DVB-T­signalen met meer dan 100 MegaWatt uitzenden, en er zijn landen die op 10MegaWatt uitzenden - en alles daar tussenin. Bovendien kunnen signalen worden uitgezonden met horizontale of verticale polarisatie, of een mix van die twee, alsmede op band III, IV en V. Momenteel zenden alleen Duitsland en Australië ook op band III uit. Er zijn veel tests gehouden in Europa met verschillende antennes, en men heeft ontdekt dat de ontvangst met een metalen staafantenne niet goed noch optimaal is. De metalen staafantenne is niet gemaakt voor breedbeeldontvangst.
Ontvangst binnenshuis hangt volledig af van het DVB-T-netwerk en hoe dit is opgezet. Zelfs als een netwerk is gemaakt voor ontvangst binnenshuis, hangt het nog af van hoe de locatie is. Als u ramen heeft met zonneschermen of spiegelramen, blokkeren deze lagen in werkelijkheid de DVB-T-signalen. Betonnen gebouwen, ijzeren dakbedekking, verlaagde plafonds, hoge gebouwen in de buurt, bruggen, bomen, enz. kunnen alle van invloed zijn op de juiste ontvangst binnenshuis.
Als u de TFT-711 in een goede DVB-T ontvangstruimte buitenshuis of binnenshuis gebruikt, kunt u de DASC-antenne direct op de antenne-input aansluiten. De DASC-antenne biedt een interferentie-vrije ontvangst en een helder beeld.
De DASC-antenne beweegt in alle richtingen en is in iedere richting even gevoelig. Daarom maakt het in goede DVB-T-signaalgebieden niet uit waar de antenne naar “wijst” en de richting van het apparaat zelf is niet van invloed.
In zwakkere DVB-T-gebieden
In zwakkere ontvangstgebieden zal de DASC-antenne een beetje gevoeliger zijn met betrekking tot de richting van het apparaat, omdat de TFT-711 zelf een grondstation vormt en afhankelijk is van de positie van het apparaat ten opzichte van de DVB-T-uitzendtoren; draai de TFT-711 langzaam om te zien of de ontvangst verbetert. (Doe dit alleen als de DASC-antenne direct op het apparaat is geplaatst.)
De toren draaien
Situatie twee (apparaat verplaatst)
Draai het apparaat in een richting en kijk of er verbetering bij de ontvangst van zenders is; draai het nogmaals in een andere richting om de andere zenders te ontvangen.
In extreme situaties moet het apparaat 180 graden worden gedraaid.
TOREN
SIGNAALRICHTING
RAAT
Pagina 38 van 48
LENCO TFT-711 NEDERLANDS
In verschillende DVB-T gebieden worden de DVB-T signalen met een horizontale polarisatie uitgezonden. Hoewel de DASC-antenne in alle richtingen richt, kunt u in bepaalde gevallen betere signalen ontvangen als u de antenne horizontaal plaatst.
Het coax-verlengsnoer gebruiken
Als u de TFT-711 binnenshuis gebruikt of als u in een ontvangstgebied bent waar de DVB-T signalen niet zo sterk zijn of in een kamer met aluminium zonneschermen of bedekte ramen of u slechte ontvangst heeft, gebruik dan het 5 meter lange coax-verlengsnoer en plaats de DASC-antenne dichtbij het venster of zelfs buiten het venster voor een betere ontvangst. Het coax-snoer is speciaal gemaakt en is een klasse A breedbandkabel. Het uiteinde van de kabel past over de DASC-antenne om een waterdichte verbinding tegen spatwater te vormen.
Let erop dat DVB-T-signalen dicht bij de grond zwakker zijn dan signalen hoger boven de grond. In theorie begint een goed signaal op ong. 1,25 meter boven de grond.
Plaats de antenne nooit dichtbij metalen voorwerpen, computers, stereo-installaties, televisietoestellen, telefoons of enige huishoudelijke apparatuur, aangezien dit de ontvangstkwaliteit kan beïnvloeden.
Pagina 39 van 48
LENCO TFT-711 NEDERLANDS
BEDIENING KPN DIGITENNE SMART CARD
De TFT-711 is voorzien van een Smartcard-lezer (type SIM-formaat) en heeft ingebouwde Conax Conditional Access (CA, voorwaardelijke toegang) software om gescrambelde betaalde televisiezenders te decoderen van KPN Digitenne TV. Voor het kijken naar betaalde televisiezenders is een aanmelding bij KPN Digitenne TV nodig, alsmede een CA-Smartcard.
De TFT-711 maakt gebruik van het nieuwste type Smartcard met een uitdrukbare SIM-kaart.
Voorbeeld van een normale Smartcard SIM-kaart, uitgedrukt
Hoe plaatst u de Smartcard in de TFT-711
Aan de linkerzijde van de TFT-711 bevindt zich de kleine Smartcard-lade. Onder deze lade bevindt zich een klein gaatje. Buig een grote paperclip open of gebruik een klein precisieschroevendraaiertje dat in het gaatje past. Druk vervolgens de paperclip of de schroevendraaier in dit gaatje, om de lade te openen.
Druk om te openen
Pagina 40 van 48
LENCO TFT-711 NEDERLANDS
Neem het laatje volledig uit de TFT-711. Plaats de kleine Smartcard met de goudkleurige contactpuntjes naar boven in het laatje.
LET OP: Plaats geen SIM-kaart voor een mobiele telefoon in de lade en het aparaat. Dit kan het apparaat en/of de SIM-kaart beschadigen.
Schuif de lade met de Smartcard voorzichtig terug in de TFT-711; de goudkleurige contactpuntjes dienen naar voren te wijzen. Druk de lade stevig op haar plaats.
De Smartcard is nu juist aangebracht in het apparaat en functioneert als het abonnement is geactiveerd.
Het wordt aanbevolen om de zenders opnieuw te scannen; zie hiervoor het hoofdstuk Installatie van deze gebruiksaanwijzing. Betaalde televisiezenders laten een dollarteken ($) zien achter de zendernaam, om aan te geven dat deze zenders gecodeerd zijn. Bij voorbeeld: Discovery Channel $
Als de Smartcard niet juist geplaatst, defect of verwijderd is als een gecodeerde zender wordt gekozen, verschijnt het volgende scherm:
Geen kaart ingevoerd
Pagina 41 van 48
LENCO TFT-711 NEDERLANDS
Betaal TV instellingen
Druk op MENU op de afstandsbediening en ga naar het menu Instellingen Betaal TV instellingen en het menu Betaalde televisiezenders zal verschijnen zoals hieronder
afgebeeld:
Druk op de GELE knop of de knop EXIT om één niveau in het submenu terug te gaan, of druk op de BLAUWE knop om de keuze op te slaan.
Abonnementsstatus
Kies Abonnementsstatus met de pijltjes▼of ▲ en druk op OK. Het volgende menuscherm wordt getoond waarbij de huidige abonnementsstatus wordt getoond. De getoonde informatie is afhankelijk van de aanbieder van het abonnement.
Druk op de GELE knop of de knop EXIT om één niveau in het submenu terug te gaan, of druk op de BLAUWE knop om de keuze op te slaan.
Pagina 42 van 48
LENCO TFT-711 NEDERLANDS
PPV Evenementstatus
Kies PPV (Pay Per View) Evenementstatus met de pijltjes▼of ▲ en druk op OK. Het volgende menuscherm wordt getoond waarbij de huidige evenementstatus wordt getoond. De getoonde informatie is afhankelijk van de aanbieder van het abonnement alsmede van de beschikbaarheid van evenementen.
Druk op de GELE knop of de knop EXIT om één niveau in het submenu terug te gaan, of druk op de BLAUWE knop om de keuze op te slaan.
Zenderbeveiliging
Zenders kunnen op twee verschillende niveaus worden beveiligd:
1) Via de aanbieder van het abonnement
2) Via de PIN-code van de meegeleverde Smartcard
Het veiligste beveiligingsniveau is via het abonnement, en daarna via de Smartcard.
Veilige zenders via een abonnement
Normale abonnementen bevatten geen erotische filmzenders voor boven de 18 jaar en/of andere bijzondere zenders waarvoor een speciaal abonnement nodig is. Een aanbieder van een abonnement zal deze speciale zenders normaliter beveiligen en ze uitsluitend aanbieden als u deze zenders heeft besteld. Let op: als een beveiligde zender wordt gekozen, wordt gevraagd om een PIN-code in te voeren.
Veilige zenders via een PIN-code van de Smartcard
Druk op MENU op de afstandsbediening en ga naar het menu Instellingen Betaal TV instellingen; kies CA PIN wijzigen. Het volgende scherm verschijnt:
Pagina 43 van 48
LENCO TFT-711 NEDERLANDS
Voer de originele (huidige) PIN-code in. Meestal is deze PIN-code 1234. Het wordt aanbevolen om deze standaard meegeleverde PIN-code te wijzigen. Nadat de PIN-code is ingevoerd, voert u de NIEUWE PIN in volgens onderstaand menu:
Nadat de NIEUWE PINCODE is ingevoerd, wordt een bevestiging van de NIEUWE PINCODE gevraagd. Voer de NIEUWE PINCODE nogmaals in. Druk nu op OK ter bevestiging. bevestigd. Het volgende scherm verschijnt:
De nieuwe PIN-code is succesvol opgeslagen als de nieuwe PIN-code juist is
Druk op de GELE knop of de knop EXIT om één niveau in het submenu terug te gaan, of druk op de BLAUWE knop om de keuze op te slaan.
Opmerking: Schrijf uw nieuw ingevoerde PIN-code op en berg deze veilig op. Als u de nieuwe PIN-code niet meer weet kan de Smartcard alleen worden ontgrendeld en van een nieuwe standaard PIN-code worden voorzien door de aanbieder van uw abonnement.
De PIN-code van de Smartcard activeren en deactiveren
Als een speciaal zenderabonnement wordt besteld, zoals een erotische zender, dan is deze zender standaard met de PIN-code van de Smartcard beveiligd. De beveiliging kan worden opgeheven door de leeftijdsinstellingen te wijzigen.
Druk op MENU op de afstandsbediening en ga naar het menu Instellingen Betaal TV instellingen; kies Leeftijdsclassificatie.
Pagina 44 van 48
LENCO TFT-711 NEDERLANDS
De PIN-code dient te worden ingevoerd om het menu Leeftijdsinstellingen te veranderen. Voer de standaard PIN-code 1234 in als deze PIN-code niet gewijzigd is in een persoonlijke PIN-code zoals hierboven beschreven.
Als een onjuiste PIN-code wordt ingevoerd, wordt de tekst ONJUISTE CA PIN getoond in bovenstaand scherm. Nadat de juiste PIN-code is ingevoerd, kunt u de Huidige kaartstatus veranderen.
Standaard is de instelling op G, algemeen publiek, ingesteld hetgeen betekent dat speciale zenders met een PIN-code zijn beveiligd en dat deze PIN-code dient te worden ingevoerd voordat de zender kan worden bekeken.
Kies de gewenste leeftijdsinstellingen met de pijltjestoetsen ◄of ►, alsmede volgens het advies van de aanbieder van uw abonnement (bijvoorbeeld: X = erotiek) om de PIN-code voor deze speciale zenders te deactiveren.
Kies met de pijltjestoetsen ▼of ▲ Wijzig kaartniveau en druk op OK. Aan de onderkant en in het midden van het scherm verschijnt Leeftijdsclassificatie is veranderd, hetgeen betekent dat de leeftijdsinstelling gewijzigd is.
Om de PIN-code nogmaals voor de speciale zenders te activeren, zet u de Leeftijdsinstellingen terug naar G.
Druk op de GELE knop of de knop EXIT om één niveau in het submenu terug te gaan, of druk op de BLAUWE knop om de keuze op te slaan.
Opmerking: Afhankelijk van uw aanbieder kunnen sommige zenders wellicht instellingen hebben zoals in bovenstaand menu getoond. Zie hiervoor de instructies van uw abonnement om de juiste leeftijdsinstellingen te kiezen om uw PIN-code te deactiveren.
Over Conax CA
Kies Over Conax CA met de pijltjes ▼or ▲ en druk op OK; het volgende menuscherm wordt getoond waarop de huidige Interfaceversie, nummer van het Smartcard abonnement, het aantal sessies, de landindicator en het CA-systeem ID worden getoond. De getoonde informatie is afhankelijk van de aanbieder van het abonnement.
Pagina 45 van 48
LENCO TFT-711 NEDERLANDS
Druk op de GELE knop of de knop EXIT om één niveau in het submenu terug te gaan, of druk op de BLAUWE knop om de keuze op te slaan.
Zenders wisselen
Het wisselen van zenders (zappen) tussen open zenders gaat snel en is gelijk aan de analoge televisie-zapervaring. Wisselen van een open zender naar een betaalde zender ($) of van een betaalde zender ($) naar een andere betaalde zender ($) zal langzamer gaan, omdat informatie uit het signaal dient te worden vergeleken met de kaart alsmede gedecodeerd, zodat de gekozen zender gedecodeerd kan worden bekeken. Het wisselen van zenders kan tot 2 seconden duren voordat u een televisiebeeld ziet. Dit is geen defect, maar het normaal functioneren van het apparaat.
Waarschuwingsschermen
De volgende waarschuwingsschermen kunnen worden getoond op het scherm, afhankelijk van de oorzaak van de situatie, het abonnement van de aanbieder en het netwerk van de aanbieder.
Geen kaart ingestoken
Onjuiste Conax-kaart
Onjuiste kaart
Communicatie met kaart mislukt
Geen toegang
Bestellen
Voer CA PIN-code in om te bestellen:
Begin met kijken
Resterend aantal minuten:
Voer CA PIN-code in om te beginnen met kijken:
Geen toegang - geografische blackout
Leeftijdslot
Huidig kaartniveau
Huidige programmawaardering
Voer CA PIN-code in om te ontgrendelen
Geen toegang - netwerk geblokkeerd
Pagina 46 van 48
LENCO TFT-711 NEDERLANDS
Zenderkeuze leeftijdsinstellingen
Als een zender wordt gekozen die als Leeftijdszender X is gewaardeerd en de Leeftijdsgrens is lager ingesteld, wordt het volgende scherm getoond:
Voer de CA PIN-code in die meegeleverd is dan wel de nieuw gemaakt CA PIN-code om het door Leeftijdsgrens afgeschermde kanaal te zien. In sommige gevallen ziet u het onderstaande scherm enkele seconden, vanwege het feit dat de zenderinformatie gecontroleerd wordt voordat de zender wordt geopend om te bekijken. Dit scherm zal ook worden getoond als een onjuiste PIN-code wordt ingevoerd. Om nogmaals een PIN-code in te voeren drukt u op CH+ of CH- om heen en weer te schakelen tussen zenders. De PIN­code wordt nogmaals gevraagd.
Als de Leeftijdsinstelling op X staat ingesteld en een Leeftijdszender wordt gekozen, begint het programma zonder dat om een PIN-code wordt gevraagd.
Opmerking: Een abonnement op zenders voor volwassenen bij uw aanbieder KPN Digitenne is nodig om deze zenders te zien.
Abonnement beëindigd
Als een abonnementsperiode beëindigd is, verschijnt tevens het Geen toegang bericht wanneer een betaalde televisiezender wordt gekozen, dan wel wanneer deze wordt gekozen terwijl het abonnement verloopt.
Neem contact op met uw KPN Digitenne TV omtrent uw abonnement en de activering van uw Smartcard.
Pagina 47 van 48
LENCO TFT-711 NEDERLANDS
HELP DESK SERVICE
Lenco biedt een extra service in de vorm van een helpdesk, deze is telefonisch en per e-mail te bereiken, natuurlijk blijft de mogelijkheid om contact op te nemen met uw plaatselijke dealer bestaan.
10 tips voordat u met de helpdesk belt:
1) Neem voor u gaat bellen de handleiding goed door.
2) Let op dat het apparaat correct is aangesloten, en dat eventuele batterijen nog voldoende opgeladen zijn.
3) Controleer nogmaals de functie waarvoor U de helpdesk wilt raadplegen.
4) Noteer eventuele foutmeldingen en systeemboodschappen en wanneer deze optreden.
5) Probeer, indien er geen probleem of foutmelding verschijnt, een korte omschrijving van het probleem te formuleren.
6) Wanneer een probleem zich voor doet na het aansluiten op apparatuur anders dan door Lenco geleverd, controleer dan of het probleem zich ook voordoet na het aansluiten op andere apparatuur.
7) Raadpleeg eventueel de FAQ (veelgestelde vragen lijst) op onze website www.lenco­audiovideo.com Op onze website kunt u via de link “contact” ook mailen naar onze helpdesk.
8) Zorg dat u uw volledig ingevulde garantiebewijs + aankoopbon bij de hand heeft.
9) Zorg ervoor dat het model nummer van uw Lenco-apparaat bekend is. Deze staat vermeld op het apparaat en op de verpakking.
10) Zorg er voor dat het apparaat bedrijfsklaar is zodat het advies van onze helpdesk meteen kan worden toegepast.
TELEFONISCHE HELPDESK : 0900 – BELLENCO
0900-(23553626)
De helpdesk is bereikbaar van Maandag t/m Vrijdag van 09:00 tot 18:00 uur.
Let op: Na het verstrijken van uw garantieperiode (zie garantiekaart) dient u contact op te nemen met uw winkelier, deze kan u verder adviseren. De telefonische helpdesk zal u in geval van een noodzakelijke reparatie doorverwijzen naar uw plaatselijke winkelier.
Deze service geldt voor aankopen gedaan in Nederland.
Pagina 48 van 48
€45 ct/pm
LENCO TFT-711 NEDERLANDS
Pagina 49 van 48
Loading...