Harman kardon HS 100 User Manual [fi]

Power for the Digital Revolution
®
HS 100 Kotiteatterijärjestelmä
OMISTAJAN KÄSIKIRJA
2 SISÄLTÖ
Sivu
3
4 Turvaohjeet 4 Pakkauksen purku 5 Termejä 6 Etulevyn ohjaimet 7 Etulevyn näyttö 8 Takalevyn liitännät
9 Kauko-ohjain 11 Perustietoa 11 Tietoa tästä käsikirjasta 11 Tietoa aluekoodeista
Asennus ja kytkennät 12
Järjestelmän asennus
12 Audiolaitteen kytkeminen 12 Videolaitteen kytkeminen 12 Erillisen audiolaitteen kytkentä 13 Kaiuttimien sijoitus 13 Ensimmäinen käynnistys 13 Virtajohdon kytkentä
Toiston perusteet 14
Valmistelu ja lataus
14 Levyn toisto 14 Kappaleen, nimikkeen tai jakson ohitus 14 Nopeutettu toisto / Pikahaku 14 Pysäytyskuva ja kuva kuvalta toisto (vain
DVD)
14 Hidastettu toisto (vain DVD) 14 Surround-toimintatila
Järjestelmän muokkaus 15
Perusasetukset
15 Asetusvalikko (SETUP) 15 Järjestelmäasetukset 15 Näytön kieli 15 Ensisijainen tekstityskieli 15 Näytön sammutusviive 15 Työkalurivin näkymisaika 15 Katselunesto 15 Levyntunnistus 15 PBC-toistonohjaus 15 Näytönsäästäjä 15 Kuvakulmailmaisin 15 Ääniasetukset 15 Ensisijainen kieli 16 Dynamiikan rajoitus 16 Äänisäädöt 16 Viiveen yksikkö 16 Sävynsäätö 16 Basso 16 Diskantti 16 DVD-äänitila 16 Äänisäädöt 16 Viive 16 Lähtötason säätö 16 Kuva-asetukset 16 Kuvasuhde 16 Televisionormi 16 Pyyhkäisytapa 16 Videolähtö 16 SCART-lähtö 16 Kuvasäädöt
Testikuva 17
Testikuvan käyttö
17 Televisiokuvan säätö testikuvan avulla
Sisältö
Merkintätavat
Jotta sinun olisi helpompi käyttää tätä käsikirjaa tutustuessasi kauko-ohjaimeen, etulevyn säätimiin ja takalevyn liitäntöihin, olemme käyttäneet tässä käsikirjassa tiettyjä merkintätapoja.
ESIMERKKI - (lihavoitu) viittaa kauko-ohjaimen tai etulevyn painikkeeseen tai takalevyn liitäntään.
ESIMERKKI - (OCR-kirjasin) viittaa etulevyn näytössä näkyvään tekstiin.
– (neliön sisällä oleva numero) viittaa etulevyn säätimeen.
0
– (ovaalin sisällä oleva numero) viittaa kauko-ohjaimen säätimeen tai ilmaisimeen.
– (ympyrän sisällä oleva numero) viittaa takalevyn liitäntään.
A – (neliön sisällä oleva kirjain) viittaa etulevyn näytön ilmaisimeen.
Soitinvalikko (PLAYER) 18
Työkalurivin käyttö
18 Soitinvalikko 18 Informaatiovalikon tietokentät 18 Ohjelmoitu toisto
Radiovalikko (RADIO) 19
Asemaluettelon järjestäminen
19 Radioaseman pikavalinta 19 Pikavalintaan tallennetun radioaseman poisto 19 RDS-aseman tunnus 19 Virittimen surround-tila
DVD-kielikoodit 21
Kielikoodit
Vianetsintä 22
Vianetsintä
Sanasto 24
Sanasto
Tekniset tiedot 25
Tekniset tiedot
Vakuutus standardien täyttämisestä
Harman Consumer Group International 2, route de Tours 72500 Château-du-Loir, FRANCE
Vakuutamme omalla vastuullamme, että tässä omis­tajan käsikirjassa kuvattu tuote on
allalueteltujen
teknisten standardien mukainen:
EN 55013:2001 + A1:2003 EN 55020:2002 + A1:2003 EN 61000-3-2:2000 EN 61000-3-3:1995 + A1:2001 EN 60065:2002
Jurjen Amsterdam
Harman Consumer Group International
06/05
Näytön todelliset tekstit tai osoittimet saattavat näyttää hiukan erilaisilta kuin tämän käsikirjan kuvissa. Toimintojen suorittaminen ei kuitenkaan riipu esimerkiksi siitä, onko teksti kirjoitettu isoilla vai pienillä kirjaimilla.
JOHDANTO 3
SUOMI
Johdanto
Kiitos siitä, että valintasi oli Harman Kardon!
Harman Kardon HS 100 -kotiteatterijärjestelmä tuottaa sinulle iloa pitkälle tulevaisuuteen.
HS 100 on todellinen uuden vuosituhannen monikanavajärjestelmä, joka luo kotiisi elokuvien jännittävät äänimaisemat ja musiikin upeat vivahteet.
HS 100 on helppokäyttöinen, jotta voit vaivatta nauttia kaikista digitaalitekniikan suomista eduista. Lue ohjeet huolella saadaksesi täyden hyödyn uudesta järjestelmästäsi. Kun käytät hetken toimintojen ja hallintalaitteiden opetteluun, saat täyden hyödyn HS 100 -kotiteatterijärjestelmän monipuolisista ominaisuuksista. Jos sinulla on tuotteeseen, asennukseen tai käyttöön liittyviä kysymyksiä, ota yhteys jälleenmyyjääsi tai asennuspalveluun. Heiltä saat parhaiten paikalliset olosuhteet tuntevaa tietoa.
Kuvaus ja toiminnot
HS 100 on eräs markkinoiden monipuolisim mista kotiteatterijärjestelmistä sisältäen AV-keskusyksikön, DVD Audio -soittimen ja täydellisen 5.1-kaiutinjärjestelmän. Digitaalisia ohjelmalähteitä varten laitteessa on sekä Dolby Digital- että DTS-dekooderi. Dolby Pro Logic II -toiminto puolestaan soveltuu matriisikoodatulle surround-ohjelmalle tai stereoäänitteille, kun ohjelmalähteenä on esimerkiksi CD-soitin, videonauhuri, televisio tai keskusyksikön oma FM-viritin.
Monipuolisuutta lisää se, että voit päivittää laitteen käyttöohjelmiston internetin kautta. Uusimman tekniikan ansiosta saat täyden hyö­dyn nykyaikaisesta HS-järjestelmästä, sillä soitin on varustettu kehittyneillä 10-bittisillä videosig­naalin digitaalisesta analogiseen -muuntimilla (DAC) sekä komposiittivideo-, S-Video- ja RGB­videolähdöillä (SCART-liitännän kautta välittyvä RGB-signaali). DVD -soittimen edistykselliset videolähdöt mahdollistavat NTSC ja PAL DVD
-järjestelmän mukaisen ensiluokkaisen kuvan katselun yhteensopivilla teräväpiirtotelevisioilla.
Monipuolisilla ohjelmointimahdollisuuksilla on helppoa ohjelmoida vaikka koko illan mittainen nautinto. Soitettaessa DVD-levyjä,selkeät kuvaruutunäytöt ja symbolit tekevät kieli-, ääniraita-, tekstitys- ja kuvasuhdevalinnoista helppoja ja lapsilukko mahdollistaa sen, että voit kontrolloida, mitä levyjä perheen nuorimmat voivat katsoa.
Soitin voi soittaa levyjä, jotka on varustettu seuraavilla logoilla:
Tällä laitteella soitettavat levyt voivat olla hal­kaisijaltaan joko 8 tai 12 cm.
• DVD-AUDIO
• DVD
• DVD-RW
• DVD+R
• DVD+RW
• CD
• CD-R
• CD-RW
• VCD
• S-VCD HUOMAUTUS: Tiettyjen levyjen formaattierojen
vuoksi joillakin levyillä saattaa olla yhdistettynä useampia formaatteja, jotka eivät ole yhteen­sopivia DVD -soittimen kanssa. Vaikka DVD ­soitin on erittäin monipuolinen soitin, kaikille levyille ei ole tallennettu täydellistä DVD-materi­aalia. DVD -soitin pystyy esimerkiksi toistamaan ja käsittelemään levyjä, joilla on tallennettu use­ampia kuvakulmia.Toiminto on kuitenkin käytet­tävissä vain, jos levylle on tallennettu useampia kuvakulmia. Lisäksi DVD -soitin pystyy toista­maan levylle tallennetut Dolby Digital ja DTS­ääniraidat, mutta käytettävissä olevien ääniraito­jen määrä ja tyyppi vaihtelevat levyittäin.Tarkista levyn kannesta onko levylle tallennettu halua­masi ominaisuus tai ääniraita.
CD-R-, CD-RW-, WMA-, JPEG-, MP3, VCD/SVCD, DVD-R-,DVD+R-, DVD-RW- ja DVD+RW-levyjen toistomahdollisuus voi vaihdella riippuen levyn ja tallennukseen käytetyn laitteen laadusta.
Ohjelmiston päivitys internetin kautta
Harman Kardon DVD -soittimen toimintoja ohjaavan käyttöjärjestelmän voi päivittää kokonaisuudessaan internetin kautta, mikäli ohjelmistoon tehdään parannuksia tai siihen kehitetään lisäominaisuuksia. Uuden ohjelmiston voi ladata osoitteesta www.harmankardon.com/International/. Sinun tarvitsee vain tallentaa uusi käyttöjärjestelmä CD-R-levylle ja asettaa levy DVD -soittimeen ohjelmiston automaattista päivi­tystä varten.
Toistaa monien video- ja audioforaat­tien mukaisia levyjä, kuten DVD Video, VCD, CD Audio, CD-R/RW, DVD-R/RW, DVD+R/RW ja MP3.
DVD-Audio-levyllä äänen yksityiskohdat erottuvat tarkasti, dynamiikka on erittäin laaja ja sointi on todella luonnollinen.
DVD-Audio-toiston monipuolisiin säätötoimintoihin kuuluvat kaiutinase­tukset sekä lähtötasojen ja viiveaikojen säädöt
Videosignaalille huippulaadukkaat 10-bittiset D/A-muuntimet, jatkuva pyyhkäisy ja komponenttivideolähdöt
Dolby Digital- ja DTS- signaalin syöttö sekä optisesta että koaksiaalisesta digitaalilähdöstä
Kätevä kuvaruutunäyttö
MP3- ja Windows
®
WMA -audiotiedosto-
jen sekä JPEG-kuvatiedostojen toisto
MP3- ja JPEG-tiedostojen samanaikainen toisto
Audio- ja videotoiston monipuoliset ohjelmointitoiminnot
Lapsilukolla voidaan estää sopimat­tomien elokuvien katselu
Monipuoliset kielen, ääniraidan ja tekstityksen valintamahdollisuudet
Kuvakulman valintatoiminto niille DVD­levyille, joille kuvakulmia on tallennettu useita
Ergonominen kauko-ohjain
Monipuoliset digitaaliset tulot ja lähdöt
Valikkojen kuvaruutunäyttö
TÄRKEÄÄ TIETOA:
Lue tämän käsikirjan lisäksi kaiutinjärjestelmän käyttöohjeet. Noudata kaikkia ohjeita, jotta laitteet toimivat kunnolla ja niiden käyttö on turvallista.
Käytä HS 100-keskusyksikköä vain pakettiin kuuluvan kaiutinjärjestelmän kanssa, jottei keskusyksikkö tai kaiuttimet viotu. Ohjeiden vastainen mitätöi takuun.
Kaikki järjestelmäasetukset on valmiiksi tehty jo tehtaalla. Sinun tarvitsee vain asettaa levy levypesään, istahtaa mukavaan asentoon ja nauttia upeasta kotiteatterielämyksestä.
Saatat kuitenkin haluta muuttaa joitakin asetuk­sia. Siksi käsikirjan loppupuolella kuvaillaan
2
HUOMAUTUS: Tämä soitin on suunniteltu ja valmistettu käyttäen hyväksi useimmille DVD­levyille koodattua alueinformaatiota (Region Management Information). Soittimella voi toistaa
vain sellaisia DVD-levyjä, joille on koodattu aluekoodi 2 tai joilla ei ole aluekoodi-informaa­tiota. DVD-soitin ei toista levyä, jos levylle on koodattu jokin muu kuin aluekoodi 2.
4 JOHDANTO
Johdanto
kaikki asetukset ja neuvotaan niiden muut­tamiseen tarvittavat toimenpiteet.
Tämä järjestelmä on suunniteltu siten, että sinä voit nauttia vuosien huolettomasta käyttö­mukavuudesta ilman sanottavaa huolenpitoa. Järjestelmän kaikkien osien toimivuus on tarkastettu tehtaalla. Jos kuitenkin havaitset ongelmia laitteiston asennuksessa tai toiminnas­sa, lue käsikirjan lopussa oleva vianetsintäosio ennen kuin otat yhteyttä valtuutettuun Harman Kardon-kauppiaaseen.
Tärkeitä turvallisuusohjeita
Tarkista verkkojännite ennen käyttöönottoa
Uuden Harman Kardon HS 100 -viritinvahvisti­mesi käyttöjännite on 220-240 V. Jos kytket viri­tinvahvistimen johonkin muuhun jännitteeseen aiheutat tulipalovaaran ja vastaanotin saattaa vaurioitua.
Jos sinulla on kysymyksiä hankkimasi mallin käyt­töjännitteestä tai asuinpaikkasi verkkojännit­teestä, ota yhteys jälleenmyyjääsi ennen kuin kytket laitteen seinäpistorasiaan.
Älä käytä jatkojohtoja
Käytä ainoastaan laitteen mukana toimitettua virtajohtoa. Emme suosittele jatkojohtojen käyt­töä tämän laitteen kanssa. Kuten kaikkien muidenkin sähkölaitteiden yhteydessä, älä vedä virtajohtoja mattojen alitse tai aseta raskaita esineitä niiden päälle.Vahingoittuneet virtajohdot on heti korvattava vaatimukset täyttävillä johdoilla.
Käsittele virtajohtoa varovaisesti
Kun irrotat virtajohtoa pistorasiasta, vedä pisto­tulpasta, älä johdosta. Jos laite on pidempään käyttämättömänä, irrota se pistorasiasta.
Älä avaa laitteen koteloa
Tämän laitteen sisällä ei ole käyttäjän huollet­tavia osia. Kotelon avaaminen aiheuttaa sähkö­iskun vaaran ja muutokset tuotteeseen aiheutta­vat takuun raukeamisen.Jos laitteen sisään jou­tuu vahingossa vettä tai metalliesine, esimerkiksi paperiliitin tai niitti, irrota laite heti pistorasiasta ja ota yhteyttä valtuutettuun huoltoliikkeeseen.
Sijoituspaikka
Sijoita laite tukevalle ja tasaiselle alustalle. Näin varmistat laitteen toiminnan ja vältät mahdolliset vaaratilanteet. Kun sijoitat laitteen hyllylle varmista, että hylly ja sen kiinnikkeet kantavat laitteen painon.
Varmista, että laitteen ylä- ja alapuolella on riittävästi tuuletustilaa. Jos laite sijoitetaan kaappiin tai muuhun suljettuun tilaan varmista, että ilman kierto kaapin sisällä on riittävä. Joissakin tapauksissa voi olla tarpeen asentaa tuuletin.
Älä sijoita laitetta pehmeälle alustalle.
Älä sijoita laitetta kuumiin tai kylmiin tiloihin,
suoraan auringonpaisteeseen tai lämmityslait­teen läheisyyteen.
Älä sijoita laitetta kosteisiin tiloihin.
Älä peitä laitteen yläpinnan tuuletusreikiä tai
aseta esineitä suoraan niiden päälle.
Puhdistus
Jos laite likaantuu, pyyhi se puhtaalla, pehmeällä kuivalla kankaalla. Puhdista laite tarvittaessa pehmeällä, mietoon saippuaveteen kastetulla kankaalla ja sen jälkeen puhtaalla kostealla kankaalla. Kuivaa pinnat lopuksi kuivalla kankaalla. ÄLÄ KOSKAAN käytä bentseeniä,tin­neriä, alkoholia tai muita syttyviä puhdistusainei­ta. Älä myöskään käytä hankaavia puhdistu­saineita, koska ne saattavat vaurioittaa laitteen pintaa. Vältä hyönteismyrkyn käyttöä laitteen läheisyydessä.
Laitteen siirtäminen
Ennen kuin siirrät laitetta, irrota kaikki liitäntä­johdot ja varmista, että olet irrottanut sen pistorasiasta.
Pakkauksen purku
Pakkaus ja sen pehmusteet on suunniteltu eri­tyisesti suojaamaan uutta viritinvahvistintasi iskuilta ja tärinältä kuljetuksen aikana. Säilytä pakkaus ja kuljetustarvikkeet tulevaa kuljetus­tarvetta varten.
Voit litistää pakkauksen säilytystilan säästämiseksi. Leikkaa varovasti saumoja peit­tävä teippi. Taita pakkaus litteäksi. Litistä samalla tavoin muuta pahviset pakkausmateriaalit. Pakkausmateriaalit, joita ei voi litistää,tulee säi­lyttää pakkauksen yhteydessä muovipussissa.
Jos et halua säilyttää pakkausmateriaaleja, ota huomioon, että pakkaus ja muut pakkaus-mate­riaalit ovat kierrätettäviä. Ota ympäristö huomioon ja toimita pakkauksen osat lähimpään kierrätyspisteeseen.
Tekijänoikeus
Audiovisuaaliset ohjelmat saattavat sisältää teki­jänoikeuslailla suojattua materiaalia, jota ei saa kopioida ilman tekijänoikeuden haltijan lupaa. Tutustu voimassa oleviin tekijänoikeuslakeihin.
Kopiointisuojaus
Tämä DVD-soitin on varustettu MacroVision­kopiosuojausjärjestelmällä. Jos kopioinnin­estokoodilla varustettu DVD-levy kopioidaan videokasetille, koodi estää ohjelman toistumisen normaalisti kuvanauhurilla.
Moitteettoman toiminnan varmistaminen
Keskusyksikkö sisältää suurta tarkkuutta vaativaa huippuelektroniikkaa. Lukupäähän tai levyase­maan kerääntynyt lika tai niiden kuluminen saat­taa heikentää kuvanlaatua. Huonoimmassa tapauksessa sekä kuva että ääni jäävät toistu­matta. Moitteettoman toiminnan varmistamiseksi laite tulee huollattaa (puhdistus ja tiettyjen osien uusinta) 1000 käyttötunnin välein. Huomaa, että huoltovälin pituus riippuu käyttöolosuhteista (lämpötila, kosteus, pöly).
Älä yritä puhdistaa lukupäätä itse. Pakkauksen purku
Tarkasta,että pakkaus sisältää seuraavat osat:
• HS 100 -keskusyksikkö (1)
• HKTS 7/230 -kaiutinjärjestelmä
• Kauko-ohjain (1)
• AAA-paristot (2)
• SCART-AV-kaapeli
• FM-antenni (1)
• Omistajan käsikirja (1)
VAROITUS
SÄHKÖISKUN VAARA
ÄLÄ AVAA KOTELOA
VAROITUS: VÄLTTYÄKSESI SÄHKÖISKULTA ÄLÄ AVAA KOTELOA, SILLÄ SEN SISÄLLÄ EI OLE KÄYTTÄJÄN HUOLLETTAVIA OSIA. ANNA VALTUUTETUN HUOLTOPALVELUN SUORITTAA KAIKKI HUOLTOTYÖT.
VAROITUS: LAITETTA EI SAA JÄTTÄÄ ALTTIIKSI SATEELLE TAI MUULLE KOSTEUDELLE, JOTTA SÄHKÖISKUN VAARA VÄLTETÄÄN.
Tasasivuisen kolmion sisällä oleva sala­manuolitunnus on tarkoitettu varoitta­maan käyttäjää tuotteen kotelon sisäisistä eristämättömistä jännitteistä. Jännitteet saattavat olla niin voimakkaita, että ne aiheuttavat vakavan sähköiskun vaaran.
Kolmion sisällä oleva huutomerkki ilmoittaa, että käyttöohjeissa on erityisen tärkeitä käyttö- tai huolto-ohjeita kohteeseen liittyen.
TERMEJÄ 5
SUOMI
Termejä
DVD-soittimet muistuttavat monilta ominaisuuk­siltaan ja tekniikaltaan tavallisia CD-soittimia, ja siksi monet termit ja toimintaperiaatteet saattavat olla sinulle tuttuja CD-soittimien tai laserlevysoittimien ansiosta. Ensi kertaa DVD­tekniikkaan tutustuville eräät DVD-soittimen toimintaan ja käyttöön liittyvät termit saattavat olla tuntemattomia. Seuraavat selitykset selventävät DVD-tekniikkaa ja auttavat sinua saamaan kaiken irti DVD-levyn ja DVD
-soittimen tarjoamasta hienouksista. DVD-levyille mahtuu olennaisesti enemmän
tietoa kuin aikaisemmin markkinoille tulleiden formaattien levyille. DVD-Video-levyillä suurin osa tallennuskapasiteetista käytetään MPEG 2
-videokuvan ja monikanavaisen Dolby Digital­ja/tai DTS-äänen tallentamiseen. Näissä for­maateissa tieto on tallennettu niin sanotusti pakatussa muodossa. DVD-Audio-levyillä sen sijaan pääosa tallennuskapasiteetista on varattu vain musiikkitiedostoille, joiden informaatiota ei ole pakattu lainkaan. Sen ansiosta DVD-levylle tallennettu musiikki soi yhtä laadukkaana kuin alkuperäinen studiossa tehty master-äänite. PCM-muotoisen signaalin erottelutarkkuus voi olla jopa 24-bittiä näytetaajuuden ollessa peräti 192 kHz.
DVD-Audio-järjestelmän 24-bittisen tarkkuuden ansiosta äänitteen pienetkin yksityiskohdat erottuvat merkittävästi aiempaa selkeämmin. Siinä musiikki-informaatio koodataan 24 numeroisina ykkösten ja nollien merkkijonoina, mikä tuottaa yhteensä 16 77 216 mahdollista vaihtoehtoa.Vertailun vuoksi mainittakoon, että nyt jo hieman vanhahtavan CD-levyn 16-bit­tisessä järjestelmässä vaihtoehtojen määrä on vain vain 65 536. Koska näytetaajuus on 196 kHz, musiikin nopeatkin muutokset saadaan kuu­luviin, mikä mahdollistaa entistä laajemman dynamiikan ja jopa 96 kHz:iin ulottuvan taajuus­vasteen. Ihmiskorva ei kykene suoranaisesti kuulemaan näin korkeita ääniä, mutta niiden ansiosta ääni kuulostaa kokonaisuudessaan aiempaa luonnollisemmalta ja avarammalta.
Kuvasuhde: Videokuvan leveys suhteessa sen korkeuteen. Perinteisen videonäytön leveys on neljä yksikköä ja korkeus kolme yksikköä ja sen kuvasuhde on siis 4:3. Laajakuvanäyttöjen leveyden suhde korkeuteen on 16:9, jolloin kuva muistuttaa elokuvateatterin valkokangasta. Ohjelmamateriaali voi olla tallennettu DVD­levylle molemmissa kuvasuhteissa ja voit lisäksi ohjelmoida DVD -soittimen toistamaan sen kum­massa tahansa kuvasuhteessa levylle tallennetusta materiaalista riippuen.
Nimike: Nimike on DVD-levyllä oleva suuri kokonaisuus, kuten elokuva tai muu ohjelma. Yhteen nimikkeeseen voi sisältyä suuri määrä jaksoja. Useimmilla levyillä on vain yksi nimike, mutta joillakin saattaa olla useampia.
Jakso: DVD-levyn sisältö on jaettu jaksoihin ja niistä koostuviin nimikkeisiin. Jaksoja voidaan verrata CD-levyn kappaleisiin.
RGB-video: Tämä on uudentyyppinen tapa siirtää videosignaali ilman häiriöitä, joita tavalli­nen komposiittivideo aiheuttaa. RGB:ssä kuva jaetaan kolmeen osaväriin, punaiseen (Red), vihreään (Green) ja siniseen (Blue). SCART-liitti­men RGB-liitännällä kuvan tarkkuus on parempi ja häiriöt kuten moiré-ilmiö ruudutetulla pintakuviolla saadaan poistettua. Jotta voisit käyttää parempilaatuista RGB-kuvaa, täytyy käyttämässäsi näytössä olla RGB-tuloliitäntä esimerkiksi SCART-liittimessä.
Progressiivinen pyyhkäisy: DVD -soitin on varustettu progressive scan -videolähdöillä, joita tarvitaan teräväpiirtotelevision ja projektorin yhteydessä. Ennen DVD-järjestelmää mikään kuluttajille tarkoitettu tallennusmuoto ei pystynyt tallentamaan, siirtämään ja toistamaan videoita täydellisen tarkasti. Normaalisti signaalia kom­pressoidaan eli pakataan analogisesti (lomitus): ensin ruudulle piirtyy kaikki parittomat linjat ja vasta sitten parilliset linjat. Siten vain puolet videokuvasta on näkyvissä kerrallaan,jolloin kokonainen kuva muodostuu vasta katsojan aivoissa. Tämä ei tuota ongelmaa, jos ohjelmaa katsotaan pienellä televisiolla eikä videossa ole runsaasti liikettä. Suuri kuvaruutu ja nopeasti liikkuva kuva sen sijaan paljastavat järjestelmän rajoitukset. DVD-levyn valtavan tallennuskapa­siteetin ansiosta kuva voidaan tallentaa alkuperäisen kaltaisena, jolloin kuvan parittomat ja parilliset linjat voidaan piirtää ruudulle yhtä aikaa. Useimmat televisiot eivät kuitenkaan pysty käsittelemään tällaista signaalia, joten kaikki tämän hetken DVD-soittimet syöttävät lomittaista signaalia. Harman Kardon DVD on yksi harvoista soittimista, joille edellämainittu yhtenäisen kuvan piirto on mahdollista (NTSC ja PAL) yhteensopivia televisioita, CRT-projektoreita sekä plasma-, LCD­ja DLP-näyttöjä varten. Sen ansiosta kuva on 40 % kirkkaampi kuin perinteisessä televisiossa ja yksityiskohdat erottuvat hämmästyttävän terävinä ilman näkyviä pyyhkäisyjuovia tai liikkeistä johtuvia epämääräisyyksiä. DVD -soitin on tietenkin varustettu myös perinteisillä Y/Pr/Pb­video-, SCART-, S-Video- ja komposiittivide­olähdöillä, joten se soveltuu erinomaisesti myös perinteisen television tai projektorin ohjelmaläh­teeksi.
Monta kuvakulmaa: DVD-levyille voidaan tallentaa jopa neljä eri kuvakulmaa samasta kohtauksesta. Kun levylle on tallennettu useampi kuvakulma, sitä voi vaihtaa katselun aikana kuvakulmapainikkeella. Huomaa, että tällä hetkellä vain harvalla levyllä on käytetty tätä tekniikkaa ja silloinkin vain lyhyen aikaa tietyssä kohdassa levyä.Tuottajat käyttävät yleensä pientä symbolia tai graafista kuviota ruudulla kertoakseen, että näkyvässä kohtauksessa on mahdollisuus valita useampi kuvakulma.
Reading (luentatila): Tämä ilmoitus näkyy soittimen ruudulla kun olet juuri ladannut levyn. Se ilmaisee, että soitin tarkastaa ensin levyn tyypin määrittääkseen onko se CD- vai DVD-levy ja hakee levyltä sitten sen sisältöä koskevan tiedon, kuten kielet, kuvasuhde, tekstitys, nimikkeiden määrä jne.Sisältötietojen lukeminen kestää yleensä hetken aikaa.
Resume (jatkotila): DVD -soittimen pysäytyspainike toimii hieman eri tavoin kuin mihin olet tottunut CD-soittimien yhteydessä. Tavallisessa CD-soittimessa pysäytyspainike pysäyttää nimensä mukaisesti levyn toiston ja toistopainike aloittaa levyn toiston alusta. DVD ­soittimessa sinulla on kaksi vaihtoehtoa DVD­levyjä toistettaessa. Kun painat pysäytyspainiketta kerran toisto pysähtyy, mutta laite siirtyy oikeasti jatkotilaan. Eli voit kytkeä laitteen pois päältä ja kun painat toistopainiketta seuraavan kerran levyn toisto jatkuu siitä kohdasta, johon se pysäytettiin.Tämä on kätevää, kun katsot elokuvaa ja sinun on keskeytettävä sen katsominen,mutta haluat jatkaa seuraavalla kerralla samasta kohdasta. Kun painat pysäytyspainiketta kahdesti,laite pysähtyy samalla tavoin kuin CD-soitin ja levyn toisto alkaa toistopainikkeen painalluksella alusta
Termejä
6 ETULEVYN SÄÄTIMET
Etulevyn ohjaimet
Näyttö: Näytön tekstit ja ilmaisimet
helpottavat HS 100 -keskusyksikön käyttöä.
1
Power/Standby (virtakytkin; käyttöti-
la/valmiustila): Virtakytkimen ensimmäinen
painallus kytkee HS 100 -järjestelmän käyttö- ja toinen valmiustilaan. Käyttötilassa virtakytkimen ympärillä oleva virtailmaisin palaa sinisenä.
2
Open/Close (avaa/sulje levypesä): Tällä
näppäimellä avaat ja suljet levypesän.
3
Play (toisto): Tällä näppäimellä käynnistät
tai keskeytät levyn toiston.
4
Source (ohjelmalähde): Painele
näppäintä, kunnes valittuna on haluamasi ohjelmalähde.
5
STOP: Kun painat painiketta kerran, laite
siirtyy lepotilaan, jolloin toisto pysäytetään, mutta toistopainike jatkaa toistoa samasta kohdasta ellei levylautasta avata tai levyä vaihdeta. Laite jatkaa toistoa samasta kohdasta vaikka se kytkettäisiin välillä päältä. Kun haluat pysäyttää toiston ja aloittaa toiston alusta, paina näppäintä kahdesti.
6
Skip (ohitus taaksepäin): Tällä
painikkeella siirryt CD- tai DVD-levyn edelliseen kappaleeseen.
7
Skip (ohitus eteenpäin): Tällä
painikkeella siirryt CD- tai DVD-levyn seuraavaan kappaleeseen.
8
Kuulokeliitäntä: Kun haluat kuunnella
ohjelmaa vain kuulokkeilla, kytke kuulokejohdon stereoplugi (3,5 mm) tähän liittimeen. Samalla kaiuttimien ääni mykistyy automaattisesti.
9
Volume (äänenvoimakkuus): Nosta
äänenvoimakkuutta kääntämällä voimakkuussäädintä myötäpäivään. Voimakkuus laskee,kun käännät säädintä vastapäivään. Huomioi, että mahdollinen mykistystila lakkaa automaattisesti kääntäessäsi säädintä.
Näyttö
1
POWER (käyttövirta)
2
Open/Close (avaa/sulje levypesä)
3
Play(toisto)
4
Source (ohjelmalähde)
5
STOP (pysäytys)
6
Skip (ohitus taaksepäin)
7
Skip (ohitus eteenpäin)
8
Kuulokeliitäntä
9
Volume (äänenvoimakkuus)
1 2 9 6 7 3 5 4
8
ETULEVYN NÄYTTÖ 7
SUOMI
Etulevyn näyttö
A Levytyypin ilmaisimet B Toistotila C Progressiivisen pyyhkäisyn ilmaisin D Katselunesto E Ohjelman aika F Testikuva-ilmaisin
G V-OFF-ilmaisin H Jatkuva toisto I VCD-toiston ilmaisin J Satunnaistoisto K A-B jatkuvan toiston ilmaisin L Ohjelmointi
M Kuvakulmailmaisin N Nimike O Jakson/kappaleen numero P Ohjelmalähdeilmaisimet
A Levytyypin ilmaisimet: CD,DVD ja DVD
Audio osoittavat toistettavana olevan levyn tyypin.
B Toistotila: Ilmaisimet ilmaisevat käytössä olevan toistotilan.
N
syttyy, kun levyä toistetaan normaalitilassa.
H
Syttyy, kun valittuna on pikasiirto eteen
-toiminto. Ruudulla näkyy valittu siirtonopeus (2x, 8x, 16x,100x).
1
syttyy, kun laitteen toisto on väliaikaisesti
pysäytetty.
G
Syttyy, kun valittuna on pikasiirto taakse
-toiminto. Ruudulla näkyy valittu siirtonopeus (2x, 8x, 16x,100x).
C Progressiivisen pyyhkäisyn ilmaisin:
Ilmaisin syttyy, kun videosignaalin syöttöfor­maatti on progressiivinen pyyhkäisy.
D Katselunesto: Ilmaisin syttyy, kun katselunestotoiminto on käytössä. Voit muuttaa katselunestoasetuksia vain salasanan avulla.
E Ohjelman aika: Ilmaisimet osoittavat toistettavan DVD-levyn toistetun ajan. CD-levyä toistettaessa ilmaisimet osoittavat toistettavan kappaleen toistetun ajan, jäljellä olevan ajan tai koko levyn jäljellä olevan ajan.
HUOMAUTUS: Ohjelma-ajan ilmaisimilla NOE näytetään myös viestejä DVD
-soittimen tilasta. Näitä ovat mm.
Reading
levyn latauksen aikana, STANDBY kun laite kytketään pois päältä ja
DiscError, kun
levy ei ole yhteensopiva DVD -soittimen kanssa. F Testi-ilmaisin: Syttyy, kun television
testikuva on aktivoituneena. G V-OFF-ilmaisin: Syttyy, kun videokuvan
syöttö on katkaistu kauko-ohjaimen V-OFF­painikkeella.
H Jatkuva toisto: Ilmaisimet palavat, kun jokin jatkuva toisto -toiminnoista on käytössä.
I VCD-toiston ilmaisin: Tämä merkkivalo syttyy kun toisto kytketään päälle VCD-levyllä.
J Satunnaistoisto: Ilmaisin palaa satunnaistoistotilassa.
K A-B jatkuvan toiston ilmaisin: Syttyy, kun toistetaan jatkuvasti tiettyä ohjelma­materiaalin kohtaa.
L Ohjelmointi: Ilmaisin palaa ohjelmointi- toimintoja käytettäessä.
M Kuvakulmailmaisin: Syttyy, kun DVD- levylle on tallennettu useampia kuvakulmia toistettavana olevasta kohtauksesta.
N Nimike: Ilmaisimet osoittavat DVD-levyn toistettavan nimikkeen numeron.
O Jakson/kappaleen numero: Ilmaisimet osoittavat DVD-levyn toistettavan jakson numeron. CD-levyä toistettaessa ilmaisimet osoittavat toistettavan kappaleen numeron.
P Ohjelmalähdeilmaisimet: Korostettuna näkyvä ilmaisin osoittaa valittuna olevan ohjelmalähteen.
PLAYER
JPEG MP3
RADIO
VCD
SCART
DVD
AUX 1
WMA
DIGITAL IN
P
B
GROUP
CD
TITLE
NE
A
DVD-AUDIO
TRACK
5.1ch CHAP
L IJ
PROG
RAND HOUR
O
H
REP
1 ALL
PBC
V.OFF
G M D
A-B
MIN
C
P.SCAN
FK
TEST
SEC
8 TAKALEVYN LIITÄNNÄT
Takalevyn liitännät
Komposiittivideolähtö
S-Videolähtö
Komponenttivideolähtö
SCART-lähtö
Virtaliitin (AC)
FM-antenniliitin
Audiotulo
Subwooferlähtö
Koaksiaalinen digitaalitulo
Optinen digitaalitulo
Analoginen audiolähtö
Etukaiutinlähdöt
Keskikaiutinlähtö
Surround-kaiutinlähdöt
Komposiittivideolähtö: Kytke tämä lähtö
television tai videotykin komposiittivideotuloon.
S-Videolähtö: Kytke tämä lähtö television
tai videotykin S-Videotuloon.
Komponenttivideolähtö: Nämä lähdöt on
tarkoitettu monitoreille, jotka on varustettu kom­ponenttivideotuloilla. Jos käytössäsi on tavallinen analoginen televisio tai projektori, joiden tuloli­itännät on varustettu Y/Pr/Pb- tai Y/Cr/Cb­merkinnällä, kytke nämä lähtöliittimet vastaaviin tuloliittimiin. Jos käytössäsi on teräväpiirtotelevi­sio tai projektori, joka pystyy hyödyntämään progressive scan -pyyhkäisymenetelmää, kytke nämä lähdöt HD Component -merkinnällä varustettuihin tuloihin. Huomaa, että saat teräväpiirtojärjestelmän käyttöön vasta, kun olet aktivoinut sen Video Setup -valikosta. Lue lisätiedot teräväpiirtojärjestelmästä sivulta 16.
TÄRKEÄÄ: Näitä jakkeja EI saa kytkeä tavallisiin komposiittivideotuloihin.
SCART-TV-lähtö: Jos televisiossasi on
SCART-liitin, voit kytkeä SCART-kaapelin DVD­soittimen ja televisioon välille parasta mahdol­lista kuvanlaatua varten. SCART-kaapelissa kulke­vat niin ääni kuin kuvakin.Valittavanasi on kom­posiitti- tai RGB-videosignaali.
Virtajohto: Kytke pistotulppa pistorasiaan.
Jos pistorasia on varustettu katkaisijalla varmista, että katkaisija on asennossa ON.
FM-antenniliitin: Kytke laitteiston mukana
toimitettu FM-antenni tähän liittimeen.
Audiotulo: Audiosignaalin tuloliittimiin voit
kytkeä ulkoisen ohjelmalähteen, joka syöttää lin­jatasoista signaalia. Tällaisia laitteita ovat esimerkiksi televisio, kasettinauhuri,MiniDisc­soitin ja PC-tietokone.
Subwoofer-lähtö: Kytke tämä lähtö sub-
wooferin SUB/LFE-tuloon.
Koaksiaalinen digitaalitulo: Kytke DVD-
soittimen, HDTV-virittimen,LD-soittimen, MD­soittimen, satelliittivirittimen tai CD-soittimen koaksiaalinen digitaalilähtö tähän tuloon. Liitäntään syötettävä signaali voi olla Dolby Digital-, DTS- tai tavallisen PCM-normin mukaista. Älä kytke LD-soittimen RF-lähtöä näihin liittimiin.
Optinen digitaalitulo: Kytke DVD-soitti-
men, HDTV-virittimen,LD-soittimen, MD-soitti­men, satelliittivirittimen tai CD-soittimen optinen digitaalilähtö tähän tuloon. Liitäntään syötettävä signaali voi olla Dolby Digital-, DTS- tai tavallisen PCM-normin mukaista. Älä kytke LD-soittimen RF-lähtöä näihin liittimiin.
Analoginen audiolähtö: Kytke nämä
liittimet television tai erillisen äänentoistojärjestelmän analogiseen audiotuloon tai tallentimen äänitystuloon (RECORD/INPUT).
Etukaiuttimien lähdöt: Kytke nämä liit-
timet vasemman ja oikean etukaiuttimen vas­taaviin (+)- ja (–)-liittimiin. CEA-värikoodien mukaisesti valkoinen liitin on positiivinen eli "+"-napa. Se pitää kytkeä vasemman etukaiutti­men "+"-napaan, joka vanhan värikoodauksen mukaan on merkitty punaisella värillä. Punainen liitin on oikealle etukaiuttimelle tarkoitettu positi­ivinen eli "+"-napa, joka pitää kytkeä oikean etukaiuttimen punaiseen "+"-liittimeen. Kytke
vahvistimen mustat (–)-liittimet kaiuttimien mustiin (–)-liittimiin. Lue lisätietoja kaiuttimien napaisuudesta sivulta 12.
Keskikaiuttimen lähtö: Kytke nämä liit-
timet keskikaiuttimen vastaaviin (+)- ja (–)-liit­timiin. CEA-värikoodien mukaisesti vihreä liitin on positiivinen eli "+"-napa. Se pitää kytkeä keskikaiuttimen "+"-napaan, joka vanhan värikoodauksen mukaan on merkitty punaisella värillä. Kytke vahvistimen musta (–)-liitin kaiuttimen mustalla merkittyyn negatiiviseen (–)-napaan. (Lue lisätietoja kaiuttimien napaisuudesta sivulta 12.)
Surround-kaiuttimien lähdöt: Kytke nämä
liittimet surround-kaiuttimien vastaaviin (+)- ja (–)-liittimiin. CEA-värikoodien mukaisesti sininen liitin on positiivinen eli "+"-napa. Se pitää kytkeä vasemman surround-kaiuttimen "+"-napaan, joka vanhan värikoodauksen mukaan on merkitty punaisella värillä. Harmaa liitin on oikealle surround-kaiuttimelle tarkoitettu positiivinen eli "+"-napa, joka pitää kytkeä oikean surround-kaiuttimen punaiseen "+"-liit­timeen. Kytke vahvistimen mustat (–)-liittimet surround-kaiuttimien mustiin (–)-liittimiin. (Lue lisätietoja kaiuttimien napaisuudesta sivulta 12.)
Huomaa: Lisätietoja audio/videoliitännöistä löy­dät seuraavilla sivuilla Asennus ja liitännät
-kappaleessa.
KAUKO-OHJAIN 9
SUOMI
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q        
Kauko-ohjain
ON OFF SUBTITLE TITLE ANGLE AUDIO ENTER OPEN/CLOSE OSD Nuolinäppäimet (
M/ N/ K/ L
) INFO MENU PAUSE STATUS SKIP/STEP (edellinen) SKIP/STEP (seuraava) PLAY SEARCH/SLOW STOP SEARCH/SLOW DISPLAY PIC +/PIC ­ZOOM PLAYLIST RANDOM A-B VOLUME (+/–) PLAYER Numeronäppäimet REPEAT CLEAR RADIO TV AUX DIGITAL IN
1
0 
 N
K
L
2
7
9
D
A 
 
O P
Q
5
B
6
8
M
4
G
H
J I
3
E
C
F
10 KAUKO-OHJAIN
Kauko-ohjain
0
ON: Kytkee soittimen päälle valmiustilasta
(Harman Kardon -logo ilmestyy näyttöön).
1
OFF: Kytkee soittimen valmiustilaan.
2
SUBTITLE: Tällä painikkeella valitaan
tekstityskieli tai poistetaan tekstitys kuvaruudulta DVD-levyn toiston aikana.
3
TITLE: Painaessasi näppäintä toiston
aikana toistokohta siirtyy levyn alkuun.
4
ANGLE: Tällä näppäimellä vaihdat
DVD-elokuvan kuvakulmaa (jos kohtaus on tallennettu useasta kuvakulmasta) tai käännät JPEG-kuvaa.
5
AUDIO: Paina näppäintä vaihtaaksesi
toiseen ääniraitaan (vain jos DVD:llä on useampi ääniraita).
6
ENTER: Tällä näppäimellä hyväksyt tehdyt
valinnat ja asetukset.
7
OPEN/CLOSE: Avaa tai sulkee
levylautasen.
8
OSD: Tällä näppäimellä avaat kuvaruutuva-
likon.
9
Nuolinäppäimet (M/ N/ K/ L): Tällä
näppäimellä siirrät osoitinta kuvaruutuvalikossa.
A
MUTE: Ääni mykistyy näppäintä
painettaessa.
B
MENU: Toistotilan aikana avaat tällä
näppäimellä kuvaruutuun DVD-levyvalikon. Jos toistettavana on JPEG-kuvatiedostoja sisältävä levy, avaat kuvaruutuun näyttökuvavalikon.
C
PAUSE: Soitin siirtyy taukotilaan.Toisto
jatkuu painettaessa näppäintä uudelleen.
D
STATUS: Näpäyttäessäsi painiketta
toiston aikana ruudulle ilmestyy työkalurivi. Voit selailla vaihtoehtoja nuolipainikkeilla. Kun haluamasi kuvake näkyy korostettuna, paina kauko-ohjaimen ENTER-painiketta hyväksyäksesi valinnan.
E
SKIP/STEP (edellinen): Tällä painikkeella
siirryt toistettavana olevan kappaleen alkuun. Näpäyttäessäsi painiketta nopeasti uudelleen siirryt edellisen kappaleen alkuun. Painettuasi ensin PAUSE-taukonäppäintä, siirto tapahtuu kuva kuvalta.
F
SKIP/STEP (seuraava): Tällä painikkeella
siirryt seuraavan kappaleen alkuun. Painettuasi ensin PAUSE-taukonäppäintä, siirto tapahtuu kuva kuvalta.
G
PLAY: Käynnistää levyn toiston (sulje ensin
levylautanen).
H
SEARCH/SLOW (haku taaksepäin):
Levyn toiston aikana voit etsiä tiettyä levyn kohtaa taaksepäin. Hakunopeus muuttuu jokaisella painalluksella, mitä havainnollistaa kuvaruudun oikeassa yläkulmassa olevien nuolien määrä. Painettuasi ensin PAUSE- taukonäppäintä, jokainen tämän näppäimen painallus kasvattaa portaittain hidastetun toiston nopeutta. Tällöinkin nopeus ilmaistaan kuvaruudun kulmassa olevilla nuolilla.
I
STOP: Pysäyttää levyn toiston. Kun levyn
soidessa painat STOP ja PLAY, toisto jatkuu uudelleen keskeytyneestä kohdasta. Kun painat kahdesti seis-painiketta ja sen jälkeen toistopainiketta, toisto aloitetaan levyn alusta.
J
SEARCH/SLOW (haku eteenpäin): Levyn
toiston aikana voit etsiä tiettyä levyn kohtaa eteenpäin. Hakunopeus muuttuu jokaisella painalluksella, mitä havainnollistaa kuvaruudun oikeassa yläkulmassa olevien nuolien määrä. Painettuasi ensin PAUSE-taukonäppäintä, jokainen tämän näppäimen painallus kasvattaa portaittain hidastetun toiston nopeutta. Tällöinkin nopeus ilmaistaan kuvaruudun kulmassa olevilla nuolilla.
K
DISPLAY:Tällä painikkeella voit säätää
etulevyn näytön kirkkautta tai sammuttaa näytön kokonaan.Vaihtoehdot ovat seuraavassa järjestyksessä:
PUOLIKIRKKAUS POIS TÄYSI KIRKKAUS PUOLIKIRKKAUS
L
PIC+/PIC-: Näillä näppäimillä haet näyt-
töön seuraavan tai edellisen JPEG-kuvan.
M
ZOOM: Tällä painikkeella voit zoomata
DVD- tai VCD-levyn kuvaa suuremmaksi neljän askeleen porrastuksella.Viidennellä painalluksel­la kuva asettuu takaisin normaalikokoiseksi.
N
PLAYLIST: Tämän näppäimen avulla voit
muuttaa levyn sisällön toistojärjestystä.
O
RANDOM: Käynnistää levyn toiston satun-
naisjärjestyksessä.
P
A-B: Käynnistää valinnan A-B jatkuvan tois-
ton.
Q
VOLUME +/–: Näillä painikkeilla voit
nostaa ja laskea järjestelmän kokonaisäänen­voimakkuutta.
PLAYER: Keskusyksikön CD/DVD-soittimen
valinta ohjelmalähteeksi.
Numeronäppäimet: Käytetään
numeroiden syöttämiseen esim. ohjelmoinnin yhteydessä.
REPEAT: Painike tuo näyttöön jatkuva tois-
to -valikon.Voit toistaa jatkuvasti tiettyä jaksoa, kappaletta tai koko levyä.
CLEAR: Tällä painikkeella poistat
työkalurivin kuvaruudulta.
RADIO: Keskusyksikön FM-radion valinta
ohjelmalähteeksi.
TV: SCART-tuloon kytketyn AV-laitteen
valinta ohjelmalähteeksi.
AUX: AUX-tuloon kytketyn audiolaitteen
valinta ohjelmalähteeksi.
DIGITAL IN: Digitaaliseen audiotuloon
kytketyn audiolaitteen valinta ohjelmalähteeksi.
PERUSTIEDOT 11
SUOMI
Tietoa tästä käsikirjasta
• Käytettävissä olevat toiminnot vaihtelevat eri levyillä ja joissakin tapauksissa toiminnot saat­tavat poiketa tässä käsikirjassa annetuista ohjeista. Noudata tällöin kuvaruudulle ilmestyviä ohjeita, sillä tämä käsikirja opastaa sinua ainoastaan perustoimintojen käytössä.
• Joidenkin toimintojen yhteydessä kuvaruudulle saattaa ilmestyä -kuvake. Tämä merkitsee sitä, että toiminto ei ole käytettävissä kyseisellä levyllä.
• Kuvaruudulle ja etulevyn näyttöön ilmestyvät tekstit ja kuvat saattavat erota hiukan tämän käsikirjan esimerkkikuvista, sillä käsikirjan kuvat on tarkoitettu ainoastaan havainnollista­maan kirjoitetuja ohjeita.
Levyjen käsittelyohjeita
• Pitääksesi levyn puhtaana tartu aina kiinni sen reunoista, älä pinnoista.
• Älä liimaa levyyn paperia tai teippiä. Poista levylle joutunut liima tai vastaava aine perusteellisesti ennen levyn asettamista levypesään.
• Älä altista levyä suoralle auringonvalolle äläkä aseta sitä lämmityslaitteen lähelle tai jätä levyä autoon. Auton sisällä lämpötila saattaa nousta niin korkealle, että levy vahingoittuu.
• Säilytä levyä aina omassa kotelossaan.
• Älä kirjoita levyn etikettiin kuulakärkikynällä tai vastaavalla.
• Älä pudota äläkä taivuta levyä.
Levyn puhdistusohjeita
• Ennen levyn asettamista levypesään pyyhi se puhtaalla kankaalla. Suuntaa pyyhintäliike levyn keskustasta reunaa kohti.
• Älä käytä liuottimia, kuten puhdistettu bensii­ni, tinneri, puhdistusnesteet tai vinyylilevyille tarkoitetut antistaattiset suihkeet.
Ohjeita levyn asettamisesta levypesään
• Laita levypesään vain yksi levy.
• Älä laita levyä levykelkalle ylösalaisin.
• Älä yritä sulkea levypesää, jos levy ei ole asian­mukaisesti levykelkassa.
Tietoa aluekoodeista
DVD-soittimet ja -levyt on suunniteltu käytet­täviksi ainoastaan tietyillä maantieteelisillä alueilla. Jos levyn aluekoodi ei vastaa soittimen vastaavaa koodia, levy ei toimi soittimessa. Etulevyn näyttöön ilmestyy viesti ”REGION ERR”.
Tämän soittimen aluekoodi on merkitty takalevyyn sekä myyntipakkaukseen.
Perustietoa
12 ASENNUS JA KYTKENNÄT
Asennus ja kytkennät
Järjestelmän asennus
Kun olet purkanut laitteen pakkauksestaan ja sijoittanut sen tukevalle alustalle, joka pystyy kannattamaan laitteen painon, sinun on kytket­tävä se järjestelmäsi audio- ja videolaitteisiin.
Audiolaitteiden kytkeminen
Suosittelemme, että käytät signaalin laadun säi­lyttämiseksi korkealaatuista audiokaapelia ohjel­malähteiden ja nauhureiden kytkemiseen.
Laite kannattaa aina irrottaa seinäpistokkeesta, kun kytket ääniohjelmalähteitä tai kaiuttimia. Näin et vahingossa lähetä audiosignaalia tai sig­naalipiikkiä kaiuttimiin, mikä saattaisi vahingoit­taa niitä.
1. Kytke etu-, keski- ja surround-kaiuttimet niitä vastaaviin kaiutinliittimiin

.
Seinien sisällä johdetuissa johdoissa tulee olla asianmukaiset merkinnät. Seinien sisäpuolelle suoritettavaa johdotusta koskevia asioita voit tiedustella asentajalta, joka tuntee asuinalueesi rakentamismääräykset. Kun kytket johdot kaiut­timiin varmista, että noudatat oikeaa napaisuut­ta. Muista kytkeä “negatiivinen” tai “musta” johdin samaan liitäntään sekä viritinvahvistimes­sa että kaiuttimessa. Vastaavasti kytke “positiivi­nen” tai “punainen”johdin samaan liitäntään sekä HS:ssä että kaiuttimessa.
Varmista oikea napaisuus tehdessäsi kaiutinkytkentöjä. Huomaa,että jokainen kaiutinlähdön positiivinen (+)-napa on merkitty omalla värillä, jotka on lueteltu sivulla yhdeksän. Useimmissa kaiuttimissa positiivinen (+)-napa on kuitenkin edelleen merkitty perinteisen tavan mukaan punaisella värillä. Kytke negatiiviset (–)-navat kaiuttimista vahvistimen vastaavaan liittimeen.
Suosittelemme, että käytät samanpituisia johtoja kaiutinparien kytkemiseen. Eli kytke esimerkiksi vasen ja oikea etukaiutin tai vasen ja oikea sur­round-kaiutin samanpituisella johdolla, vaikka kaiuttimet olisivat eri etäisyydellä HS-viritin­vahvistimesta.
2. Kytke linjatasoinen subwoofer-lähtö
subwooferin vastaavaan tuloon (SUB,violetti).
3. Kytke ULA- eli FM-antenni FM (75 Ω)
-liitäntään
. FM-antenni voi olla ulkoinen kattoantenni, sisällä pidettävä aktiivi- tai lanka-antenni tai liitäntä kaapeliverkkoon tai yhteisantenniin. Jos antenni tai tai sen liitäntä on 300 kaksijohtimista kaapelia, sinun on käytettävä liitännässä 300/75 -adapteria.
Videolaitteiden kytkeminen
Videolaitteiden liitännät suoritetaan samalla tavoin kuin audiolaitteiden liitännät. Suosittelemme, että käytät korkealaatuista videokaapelia signaalin laadun säilyttämiseksi.
Television ja lisälaitteiden kytkentä
HUOMAA: Voit kuunnella televisio-ohjelmia
HS-järjestelmän kaiuttimilla, kunhan olet kytkenyt television äänilähdön HS-keskusyk­sikköön. Jos olet kytkenyt television keskusyk­sikköön SCART-kaapelilla, ei sinun tarvitse tehdä lisäkytkentöjä, sillä ääni- ja kuvasignaali kulkevat automaattisesti SCART-johtoa pitkin. Jos sen sijaan kytket television keskusyksikköön S-Video­tai komposiittivideoliitäntää käyttäen, sinun tulee kytkeä lisäksi television äänilähtö HS-keskusyksikön AUDIO IN
-tuloon.
Television kytkentä varusteisiin kuuluvaa SCART-kaapelia käyttäen (tapa 1)
Kytke HS-keskusyksikön SCART-lähtö
televi­sion SCART-tuloon. Ääni kulkee samaa kaapelia pitkin, joten lisäkytkentöjä ei tarvita (huomio edellä oleva teksti).
Television kytkentä lisävarusteena hankit­tavaa S-Video-kaapelia käyttäen (tapa 2)
Jos televisiossasi on S-Videotulo, voit kytkeä sen HS-keskusyksikön S-Videolähtöön
. Äänisig­naali ei kulje S-Videokaapelia pitkin, joten sinun tulee kytkeä audiojohdot erikseen (huomioi edellä oleva teksti).
Television kytkentä lisävarusteena hankittavaa komposiittivideokaapelia käyttäen (tapa 3)
Jos televisiossasi ei ole S-Video- eikä SCART­liitäntää, kytke HS-keskusyksikön komposiit­tivideolähtö
television vastaavaan video­tuloon. Myöskään komposiittivideokaapeli ei kuljeta äänisignaalia, joten sinun tulee kytkeä audiojohdot erikseen (huomioi edellä oleva teksti).
Komponenttivideoliitäntä (Tapa 4)
Jos televisiosi on varustettu komponenttivideo­tuloilla
, kytke niihin DVD -soittimen kompo­nenttivideolähdöt. Jos käytössäsi on teräväpiir­totelevisio tai vastaava projektori, sinun tulee valita DVD-soittimen Video-valikosta Scan Type
-pyyhkäisymenetelmäksi Progressive-vaihtoehto Interlaced-vaihtoehdon sijaan.
Videonauhurin ja satelliittivirittimen kytkeminen (tavat 5 ja 6)
Alla olevat kaaviot 5 ja 6 osoittavat yleisen kytkentätavan järjestelmän rakentamiseksi. Nämä ovat kuitenkin vain suuntaa antavat ohjeet, sillä laitteistojen erilaisuuksien johdosta kytkentämenetelmät saattavat poiketa tässä kuvatusta tavasta. Lue tarkat ohjeet laitteiden käsikirjoista.
Multimediasovittimen tai digitaalisen satellittivirittimen kytkeminen koaksi­aalisella digitaalikaapelilla (tapa 7)
Kun haluat kuunnella multimediasovittimen (Set­Top-Box) tai satelliittivirittimen syöttämää digitaalista monikanavaohjelmaa, kytke ohjel­malähteen koaksiaalinen
digitaalilähtö
HS 100 -keskusyksikköön.
Erillisen audiolaitteen kytkentä
AUX IN -tuloliittimet
Voit kytkeä linjatasoista analogista stereosig­naalia syöttävän äänilähteen keskusyksikön takalevyn AUDIO IN
-tuloliittimiin. Tällaisia ohjelmalähteitä ovat esimerkiksi satelliittiviritin, kasettinauhuri ja etuvahvistimella varustettu levysoitin.
• Videonauhurin audiosignaalin syöttäminen
(kaapeli on lisävaruste) Halutessasi kuunnella stereofonisen videonauhurisi syöttämää ääntä tämän järjestelmän kaiuttimilla kytke video­nauhurin vasen ja oikea audiosignaalin lähtöli­itin keskusyksikön vastaaviin AUDIO IN
-tuloliittimiin.
AUDIO OUT
TV SET
S-VIDEO IN
AUDIO OUT
TV SET
AUDIO OUT AUDIO OUT
TV SET
AUDIO OUT AUDIO OUT
TV SET
VCR
VCR SATELLITE DECODER
DIGITAL OUT
ASENNUS JA KYTKENNÄT 13
SUOMI
• Audiolähtöliittimien kytkeminen ulkoiseen lait­teeseen Voit äänittää HS-järjestelmällä tuotet­tua ääntä videonauhurilla tai muulla tallen­timella (esimerkiksi kasettinauhuri, MD-soitin ja CDR-tallennin). Kytke tällöin AUDIO OUT
­lähtöliittimet vastaanottavan laitteen vastaaviin analogisiin tuloliittimiin. Voit kytkeä lähtöliit­timet vaihtoehtoisesti television audiotuloon. Tällöin HS-järjestelmän tuottama ääni kuuluu vain television kaiuttimista, kun subwoofer on pois päältä ja HS-keskusyksikön äänen­voimakkuus on säädetty minimiin. Kun käytät kuunteluun HS-järjestelmän satelliittikaiuttimia, television ääni kannattaa mykistää.
Kytke digitaalisen ohjelmalähteen,kuten CD- tai DVD-vaihtaja tai soitin, nykyaikainen videopeli, digitaalinen satelliittiviritin, HDTV-viritin,digitaa­linen kaapelitelevisiopääte tai järjestelmään sopiva tietokoneen äänikortti optisiin tai
koaksiaalisiin digitaalituloihin

.
Kaiuttimien sijoitus
Kaiuttimien sijoituksella on monikanavaisessa kotiteatterijärjestelmässä huomattava vaikutus äänentoiston laatuun.
Sijoita keskikaiutin välittömästi television ylä- tai alapuolelle. Jos järjestelmässäsi on valkokangas videotykkiä varten, sijoita keskikaiutin valkokankaan keskelle, kankaan taakse.
Kun olet asentanut keskikaiuttimen,sijoita vasen ja oikea etukaiutin niin, että ne ovat yhtä kaukana toisistaan kuin keskikaiutin on kuun­telupaikasta. Ihanneasennuksessa etukanavien kaiuttimien diskanttikaiuttimet eivät ole yli 60 cm korkeammalla tai matalammalla kuin keskikaiut­timen diskanttikaiutin.
Huoneen akustiikasta riippuen äänentoisto saat­taa parantua, kun sijoitat vasemman ja oikean etukaiuttimen hiukan keskikaiutinta edemmäs. Jos mahdollista, sijoita kaikki etukaiuttimet niin, että ne on suunnattu korvan tasolle, kun istut kuuntelupaikassa.
Seuraamalla näitä suuntaviivoja huomaat, että joudut kokeilemaan useita laitteiden sijoittelu­mahdollisuuksia ennen kuin löydät etukaiutti­mien ihanteellisen paikan. Älä epäröi siirrellä kaiuttimia, kunnes järjestelmän toisto kuulostaa oikealta. Hae kaiuttimille paras paikka niin, että äänen siirtymä huoneen etupuolella on saumaton.
Käyttäessäsi HS -viritinvahvistinta 5.1-monikana­vatilassa surround-kaiuttimet tulisi pyrkiä sijoitta­maan kuunteluhuoneen sivuseinille kuuntelupis­teen sivulle tai hieman sen taakse.
Voit sijoittaa 5.1-järjestelmän surround-kaiut­timet myös takaseinälle, jos sivuseinäasennus ei onnistu luontevasti. Surround-takakaiuttimet asennetaan kuun­telupisteen takana olevalle seinälle siten, että ne ovat yhtä etäällä kuuntelupisteestä ja suunnat­tuna sitä kohti. kaiuttimien tulisi olla enintään
kahden metrin etäisyydellä kuuntelupisteen takana.
Subwooferin tuottama ääni ei ole suunnattua, joten sen voi sijoittaa lähes mihin tahansa huoneessa. Subwooferin sijoitukseen vaikuttaa eniten huoneen koko. Sijoita subwoofer aluksi huoneen etuosaan, noin 15 cm päähän seinästä tai huoneen nurkasta. Voit hakea subwooferin ihanteellista sijoituspaikkaa esim. seuraavasti: aseta subwoofer kuuntelupaikallesi ja etsi huoneesta se kohta, jossa subwooferin toisto kuulostaa parhaalta.
Virtajohdon kytkentä
Huomaa
• Tarvittava käyttöjännite on AC 230 V, 50 Hz.
• Jos kytket järjestelmän muunlaiseen sähköverkkoon, seurauksena on laitteiston rikkoutuminen tai epänormaali toiminta.
• Suorita kaiuttimien ja muiden laitteiden keskinäiset kytkennät ennen järjestelmän kytkemistä seinässä olevaan jännitteelliseen pistorasiaan.
• Kytke vahvistimilla varustetun subwooferin virtajohto seinässä olevaan pistorasiaan.
• Kytke television ja muiden järjestelmään kytkettyjen laitteiden virtajohdot asianmukaiseen pistorasiaan.
Kun olet sijoittanut ja kytkenyt kaiuttimet,voit tehdä järjestelmäasetukset seuraavia ohjeita noudattaen.
Ensimmäinen käynnistys
Nyt voit kytkeä HS 100 -keskusyksikköön virran ja tehdä loput perusasetukset.
1. Kytke virtajohto pistorasiaan, jossa on virta
päällä jatkuvasti. Virtailmaisin
1
palaa oranssina osoittaen lait-
teen olevan valmiustilassa.
2. Poista suojakelmu etulevystä, jotta se ei hait-
taa kauko-ohjaimen toimintaa.
3. Asenna kauko-ohjaimeen kolme AAA-kokoista
paristoa oheisen kuvan mukaisesti. Huomioi paristokotelon kannessa olevat napaisuus­merkinnät (positiivinen (+) ja negatiivinen (–).
4. Kytke HS 100 valmiustilasta käyttötilaan
painamalla joko etulevyn virtakytkintä
1
,
etulevyn ohjelmalähdevalitsinta
4
tai kauko-
ohjaimen virtakytkintä
0
. Kun laite on käyt-
tötilassa, virtailmaisin
1
palaa sinisenä ja
etulevyn näyttö
on valaistuna.
Asennus ja kytkennät
Right Front Speaker
Left Front
Speaker
No more than
60cm
Center Front Speaker
A) Etukanavien kaiuttimien sijoitus, kun käytössä on televisio tai projektiotelevisio.
B) Vasemman ja oikean etukaiuttimen välisen etäisyyden tulisi olla yhtä suuri kuin katselu-etäisyys. Voit myös kokeilla sijoittamalla vasemman ja oikean kaiuttimen hiukan keskikaiuttimen etupuolelle.
Kuuntelupisteen sivuille tarkoitetut surround-kaiuttimet voidaan asentaa vaihtoehtoisesti surround-takakaiuttimien paikalle 5.1-järjestelmässä.
Keskikaiutin
Enintään
60 cm
Oikea etukaiutin
Vasen etukaiutin
Televisio tai valkokangas
Keskikaiutin
Vasen etukaiutin Oikea etukaiutin
Enintään 2 metriä,
jos kaiuttimet on
sijoitettu seinälle
Vaihtoehtoinen sijoitus takaseinälle
TV or Projection Screen
Left Front
Speaker
No more than 2m
speakers are used
when rear-mounted
Center Front
Speaker
Optional Rear-Wall Mounting
Right Front
Speaker
14 TOISTON PERUSTEET
Toiston perusteet
Valmistelu ja lataus
1. Kytke televisio päälle ja valitse tuloksi se liitän­tä, johon HS-keskusyksikkö on kytketty.
2. Kun kytket HS 100 -keskusyksikön käyttötilaan, televisioon ilmestyyy Harman Kardon HS -alkutunnus. Jos tunnus näkyy epäselvänä tai värittömänä, muuta Video Settings -valikon asetukset järjestelmään paremmin sopiviksi. Huomio asetuksissa television tyyppi ja liitäntä, jota käytät television ja HS 100 -keskusyksiön väliseen kytkentään.
3. Jos kuvaruudussa ei näy edes Harman Kardon
-aloituskuvaa, varmista,että televisiossa on valittuna oikea videotulo (useimmissa televi­sioissa SCART-liittimen toiminta voidaan määritellä valikoista). Ellet onnistu saamaan kuvaa, käytä komposiitti- tai S-Video-liitäntää soittimesta televisiolle nähdäksesi soittimen valikot.Voit nyt tehdä kuvasuhteen oikean valinnan.
4. Avaa levykelkka OPEN/CLOSE
27-
painikkeella.
5. Aseta levy kelkkaan.Tartu levyyn reunoista äläkä koske kumpaankaan pintaan.Aseta levy kelkkaan etikettipuoli ylöspäin.Varmista, että levy on kunnolla kelkassa.
• Sekä 3" (8 cm) että 5" (12 cm) levyt toimivat.
6. Paina PLAY
3G. Levykelkka sulkeutuu ja
toisto alkaa automaattisesti.
• Kun levykelkka suljetaan OPEN/CLOSE
27-
näppäimellä, toisto alkaa automaattisesti.
• Useimmilla DVD-levyillä, päävalikko tulee
näkyviin. Liiku valikossa nuolinäppäimillä
9
ja valitse haluamasi kohta ENTER 6-näp­päimellä.
Levyn toisto
Kappaleen, nimikkeen tai jakson ohitus
Next- ja Previous-näppäimillä voit siirtyä CD­levyn seuraavaan tai edelliseen kappaleeseen tai DVD-levyn seuraavaan tai edelliseen nimik­keeseen tai jaksoon
67
EF
.
Nopeutettu toisto / Pikahaku
1. Paina kauko-ohjaimen SEARCH-painiketta
HJ
siirtyäksesi CD-tai DVD-levyllä nopeasti eteen- tai taaksepäin. Pikasiirtotoiminto jatkuu siihen asti kunnes painat PLAY-toistopainiketta.
Valittavanasi on neljä pikasiirtonopeutta. Jokainen SEARCH-painikkeen painallus muuttaa nopeutta seuraavassa järjestyksessä: 2x,4x, 16x, 100x. Kuvaruudun oikeassa yläkulmassa olevien nuolien määrä osoittaa valittuna olevan nopeu­den.
2. Paina PLAY
3G-näppäintä kun haluat
palata normaaliin toistoon.
Huomaa, että ääni ei kuulu DVD-levyjen pika­toiston aikana. Tämä on DVD-toiston normaali ominaisuus, sillä surround-prosessori ei pysty käsittelemään digitaalista audiosignaalia pika­toiston aikana. Perinteisen CD-levyn pikatoiston aikana ääni sensijaan kuu­luu.
Pysäytyskuva ja kuva-kuvalta-toisto (vain DVD)
1. Paina PAUSE
3C-näppäintä DVD-levyn
soidessa ja kuva pysähtyy.
2. Toisto etenee kuva kuvalta eteen- tai taaksepäin jokaisella STEP
EF
-näppäi-
men painalluksella.
3. Paina PLAY
3G-näppäintä kun haluat
palata normaaliin toistotilaan.
Hidastettu toisto (vain DVD)
1. Kun DVD-toisto on tauko- tai pysäytyskuvati­lassa, voit siirtää kohtaa hitaasti eteen- tai taaksepäin painamalla kauko-ohjaimen vas­taavaa SEARCH
HJ
-näppäintä. Toistonopeus muuttuu joka painalluksella. Vaihtoehtoisia toistonopeuksia on neljä, ja kuvaruudun oikeassa yläkulmassa olevien nuolien määrä osoittaa valittuna olevan vaih­toehdon.
2. Paina PLAY
3G-näppäintä, kun haluat
palata normaaliin toistotilaan.
Huomaa, että ääni ei kuulu DVD-levyjen hitaan toiston aikana. Tämä on DVD-toiston normaali ominaisuus, sillä surround-prosessori ei pysty käsittelemään digitaalista audiosignaalia hidastetun toiston aikana. Perinteistä CD-levyä ei voi toistaa hidastettuna.
Huomaa: Toistonopeuden valinta ei välttämättä toimi levyn alussa. Tämä ei ole HS-keskusyksikön vika vaan levyn ominaisuus.
96 kHz/24 bit -DVD-levyjen toisto vaatii käyttöönsä piirejä, joita normaalisti käytetään muihin toimintoihin. Tämän takia toistonopeuden vaihtelut eivät ole käytössä.
VCD-levyn rakenteesta riippuen hidas ja kuva­kuvalta-toisto taaksepäin eivät välttämättä toimi ja 4x ja 8x pikatoisto ei välttämättä toimi.
Surround-toimintatila
HS 100 -keskusyksikön merkittävimpiä omi­naisuuksia on kyky tuottaa täysimittainen sur­round-äänikenttä digitaalisesta, matriisikooda­tusta analogisesta ja tavallisesta stereo-ohjel­masta.
Surround-tilan valinta riippuu kuuntelijan miel­tymyksistä sekä ohjelmamateriaalista. Sopiva toimintatila esimerkiksi Dolby Surround -logolla tai muulla tavalliseen surround­äänijärjestelmään viittaavalla merkillä varustetun elokuvan, CD-levyn tai televisio-ohjelman kuun­teluun on Dolby Pro Logic II Movie (elokuvat) tai Music (musiikki).
Valitse DVD-levyllä oleva surround-tila/audiofor­maatti painelemalla kauko-ohjaimen AUDIO
5
-näppäintä 5 Valinnan mukainen tunnus
ilmestyy kuvaruutuun. Kun ohjelma on digitaalinen, HS-keskusyksikkö
valitsee automaattisesti oikean toimintatilan (Dolby Digital tai DTS) riippumatta aiemmin valit­tuna olleesta tilasta.
Jos haluat kuunnella DVD-levyn ohjelmaa perin­teisesti kaksikana-vaisena stereona vasemmalla ja oikealla etukaiuttimella (sekä mahdollisesti subwooferilla), noudata Ääniasetukset (AUDIO) ­luvussa olevan DVD Sound Mode (DVD-äänitila) ­kohdan ohjeita.
JÄRJESTELMÄN MUOKKAUS 15
SUOMI
Järjestelmän Muokkaus
Perusasetukset
Asennuksen viimeinen vaihe on järjestelmän ole­tusasetusten määritteleminen. Sinun kannattaa käyttää muutama minuutti näihin asetuksiin tutustumiseen, koska niitä on ehkä muutettava ennen ensimmäistä käyttökertaa ja myöhemmin käytön aikana.
Kuvaruutuvalikoiden käyttö
HS 100 -soittimen asetukset tehdään edistyksel­listen ja kätevien kuvaruutuvalikoiden avulla. Avaa kuvaruutuvalikko painamalla kauko­ohjaimen OSD
8
-näppäintä ja poista se
kuvaruudulta painamalla näppäintä uudelleen. Päävalikosta voi avata PLAYER-, RADIO-, TV -,
AUX-, DIGITAL- ja SET UP -alavalikot. Ensin mainittu sisältää toistettavana olevaan levyyn liit­tyviä tietoja ja toimintoja ja jälkimmäisessä on ääneen ja kuvaan liittyviä perusasetuksia, jotka yleensä tarvitsee tehdä vain kerran.RADIO­valikosta pääset muuttamaan radio- ja RDS-ase­tuksia. TV -, AUX- ja DIGITAL-valikoista pääset muuttamaan kyseisiin tuloihin liittyviä surround­asetuksia.
Kummankin valikon vasemmassa reunassa on kuvakkeita, joilla avataan vastaavat alavalikot. Valittuna oleva kuvake näkyy korostettuna, ja voit muuttaa valintaa kauko-ohjaimen NUOLINÄP­PÄIMILLÄ
9
. Kun korostus on haluamassasi
kohdassa, paina ENTER
6
-näppäintä avatak-
sesi kyseisen alavalikon. Painettuasi ENTER
6
-näppäintä kuvake muuttuu sävyltään tumman siniseksi ja valikkoikkunan oikeaan puoliskoon ilmestyy kyseisen alavalikon mahdollistamat asetukset.
Valikoissa on useita alavalikoita ja asetuksia, mutta niissä navigointi on helppoa kauko­ohjaimen NUOLI- (
KLNM
9
) ja ENTER
6
-näppäimiä käyttäen. Kun haluat muuttaa jotain asetusta, siirrä ensin
osoitus sen kohdalle. Säädön kohteena oleva ase­tus näkyy vaaleansinisellä korostettuna. Samalla kuvaruudun alalaidan tietokenttään ilmestyy lyhyt toimintaohje ja valittavana olevat vaihtoehdot. Valitse sopiva vaihtoehto nuolinäppäimillä
M/ N
9
ja aktivoi uusi asetus painamalla ENTER
6
-näppäintä.
(A) Päävalikkorivi (B) Alavalikkojen kuvakkeet (C) Asetukset (D) Tietokentän ylemmällä rivillä näkyy
toimintaohjeita.
(E) Tietokentän alemmalla rivillä näkyy
valittavina olevat vaihtoehdot.
Asetusvalikko (SET-UP)
Ensimmäinen vaihe järjestelmän oletusasetuksia tarkastettaessa tai muutettaessa on asetusvalikon avaaminen.Varmista aluksi, että HS-keskusyk­sikkö on kytketty oikein televisioosi ja että se on kytketty verkkojännitteeseen.Asetustoimenpiteitä varten laitteeseen ei tarvitse ladata levyjä.
Kun painat kauko-ohjaimen OSD-näppäintä lait­teen ollessa pysäytys (STOP), tauko (PAUSE) tai toistotilassa (PLAY), kuvaruutuun avautuu asetuk­sien päävalikko.
Tämä päävalikko kuten muutkin valikot saattavat poiketa tästä käyttöohjeesta kieliasun suhteen riippuen aikaisemmin tehdyistä asetuksista. Tehdasasetuksena valikkokielenä on englanti, joten siksi tässä käyttöohjeessa valikkotekstit on esitetty englanninkielisinä.
Kaikki HS 100 -soittimen ääni- ja kuva-asetukset ja niihin liittyvät säädöt tehdään SET-UP-valikon alavalikoissa.
Avaa ensin kuvaruutuun päävalikko painamalla kauko-ohjaimen OSD
8
-näppäintä. Siirrä sitten korostusosoitus nuolinäppäimillä SET-UP-kuvak­keen kohdalle ja paina ENTER
6
-näppäintä. Nyt valikkoikkunassa näkyy aktivoituna SYSTEM­alavalikko järjestelmäasetuksia varten.
Järjestelmäasetukset (SYSTEM)
Järjestelmäasetusvalikko sisältää seuraavana kuvatut asetukset. Noudata asetuksia muokatessasi tietokentän ylemmän rivin ohjeita.
Display Language (näytön kieli): Tällä ase­tuksella valitset kuvaruutuvalikoiden kielen.
Preferred Subtitle Language (ensisijainen tekstityskieli): Tämän asetuksen mukainen
tekstityskieli aktivoituu aina automaattisesti, jos sellainen on tallennettu toistettavalle levylle. Jos vaihtoehtojen rivillä ei näy haluamaasi kieltä, etsi sitä vastaava nelinumeroinen koodi sivulla 23 olevasta luettelosta ja syötä se tähän kohtaan. Voit valita asetukseksi myös ”OFF”, jolloin teksti­tys ei näy lainkaan kuvaruudulla.
Panel Time-Out (näytön sammutusviive):
Etulevyn näyttö sammuu tässä asetuksessa määritetyn ajan kuluttua.
Status Bar Time-Out (työkalupalkin näkymisaika): Työkalurivi poistuu kuvaruudusta
tässä asetuksessa määritetyn ajan kuluttua. Parental Control (katselunesto): Tämä asetus
määrittää salasanan, jota käytät katselunesto-
toiminnossa eli niin sanotussa lapsilukossa. Tehdasasetuksen mukainen salasana on 8888. Kun olet syöttänyt sen, voit muuttaa kat­selunestoasetuksia tai salasanaa. Katselunestorajoituksen viisi pääluokkaa ovat ”G” (yleisluokka, taso 1),”PG” (vanhempien opastuksella, taso 3), ”PG13”(yli 13 vuotiaat vanhempien opastuksella, taso 4, ”R” (tiukka rajoitus, taso 6) ja ”NC” (yli 17 vuotiaat, taso 7). DVD-soitin tuntee jopa kahdeksan levynvalmista­jan asettamaa katselunestotasoa. Nämä lisätasot mahdollistavat entistä tarkemman kontrollin sen suhteen, mitä kukin yleisö voi katsella.Taso 8: kaikkien DVD-levyjen toisto on sallittu. Tasot 7–2: tavanomaiselle yleisölle ja lapsille tarkoitettujen DVD-levyjen toisto on sallittu. Taso 1: lapsille tarkoitettujen DVD-levyjen toisto on sallittu, mutta aikuisille ja tavanomaiselle yleisölle tarkoitettuja ohjelmia ei voi toistaa. Noudata valikon ohjeita, kun haluat vaihtaa salasanaa.
Disc Setting Memory (levyntunnistus):
Toiminnon ollessa käytössä (ON) soitin tunnistaa levyn, kun se ladataan soittimeen seuraavan kerran.Tällöin näyttöön ilmestyy teksti ”Disc Recognized” (levy tunnistettu). Samalla laite kysyy, haluatko aloittaa toiston levyn alusta vai kohdasta, johon toisto keskeytettiin edellisellä toistokerralla. Laite tunnistaa sata viimeksi toistettua levyä.
PBC Support (toistonohjaustoiminto): Tällä asetuksella voit aktivoida VCD-levyn PBC­toistonohjaustoiminnon (Play Back Control).
Screen Save (näytönsäästäjä):
Näytönsäästäjätoiminto estää kuvan ”palamisen” näyttöön. Jos kytket HS-keskusyksikön LCD- tai plasmanäyttöön tai videoprojektoriin, suosittelemme tämän toiminnon aktivoimista.
Show Angle Icon (kuvakulmailmaisin):
Tämän toiminnon ollessa käytössä kuvaruutuun ilmestyy erityinen kuvake, kun toistettavana oleva DVD-levy mahdollistaa kuvakulman vaihdon.
Ääniasetukset (AUDIO)
Ääniasetusvalikko sisältää seuraavana kuvatut asetukset. Noudata asetuksia muokatessasi tieto­kentän ylemmän rivin ohjeita.
Preferred Audio Language (ensisijainen kieli): Tämän asetuksen mukainen puhekieli
aktivoituu aina automaattisesti, jos sellainen on tallennettu toistettavalle levylle. Jos vaihtoehtojen rivillä ei näy haluamaasi kieltä, etsi sitä vastaava nelinumeroinen koodi sivulla 21 olevasta luet­telosta ja syötä se tähän kohtaan.
(B)
(E) (D)
(A)
(C)
16 JÄRJESTELMÄN MUOKKAUS
Järjestelmän Muokkaus
Dynamic Range (dynamiikan rajoitus):
Tämän toiminnon avulla Dolby Digital -äänittei­den dialogiosuudet toistuvat täysin selkeinä, mutta äänen voimakkaimpia kohtia vaimen­netaan hallitusti. Hienovarainen tasokompressio estää yllättäviä tasohuippuja häiritsemästä naa­pureita, mutta ei vaikuta merkittävästi digi­taalisen ohjelman vaikuttavuuteen.
Delay Unit (viiveen yksikkö): Tällä asetuksel­la valitset viivesäädön mittayksiköksi metrin tai jalan.
Tone Control (sävynsäätö): Asetuksesta riip­puen basso- ja diskanttisäädöt ovat joko käytössä tai pois käytöstä. Sävynsäätöasetus aktivoituu automaattisesti (ON), jos muutat basso- tai diskanttiasetusta.
Bass Level (basso): Matalien taajuuksien tasonsäätö.
Treble Level (diskantti): Korkeiden taajuuk­sien tasonsäätö.
DVD Sound Mode (DVD-äänitila): DVD-tois­ton audioformaatti valikoituu tämän asetuksen perusteella (lue tiedot muiden ohjelmalähteiden surround-toimintatiloista asianomaisista luvuista). Jos valitset stereotilan, DVD-levyn sur­round-ääni muunnetaan stereosignaaliksi. DPLII­tilassa DVD-levyllä oleva stereosignaali muun­netaan 5.1-kanavaiseen muotoon ja monikanavaiset signaalit toistetaan alkuperäisis­sä formaateissaan. Suosittelemme käytettäväksi tätä toimintatilaa. Original-vaihtoehto toistaa levylle tallennetun äänitilan alkuperäisenä.
Äänisäädöt (Audio Adjustment)
HS 100 -keskusyksikön Audio Adjustment -alava­likko mahdollistaa kaiutinlähtöjen viiveen ja lähtötason säädön. Noudata kuvaruudussa näkyvän valikon tietokentän ohjeita.
Delay (viive)
Etukaiuttimien ja surround-kaiuttimien erilainen etäisyys kuuntelupaikasta aiheuttaa sen, että etukaiuttimista ja surround-kaiuttimista tuleva ääni kuuluu kuuntelupaikassa eri aikaan. Voit korjata tätä eroa viiveajan asetuksilla.Viiveajan asetuksilla voit kompensoida kaiuttimien sijoitus­paikasta ja kuunteluhuoneen tai kotiteatterin akustisista ominaisuuksista aiheutuvia eroja. Mittaa ensin kunkin kaiuttimen etäisyys kuun­telupisteestä. Valitse sitten jokaiselle kaiuttimelle asetus, joka on lähimpänä mittaamalla saamaasi lukemaa.
Output Level (lähtötaso)
Lähtötason säätö on olennainen osa kaikkien surround-järjestelmien säätöä.
HUOMAA: Surround-kanavien toimintaperiaate ei ole kaikille kotiteatterijärjestelmän omistajille aivan selvä asia, sillä jotkut olettavat virheellises­ti, että jokaisesta kaiuttimesta pitää kuulua ääntä jatkuvasti.Tosiasiassa suurimman osan ajasta surround-kaiuttimet ovat hiljaa tai niistä kuuluu vain vähän ääniä. Niistä on nimittäin tarkoitus kuulua ääniä vain kohdissa, joihin elokuvan ohjaaja tai äänisuunnittelija on erityis­esti halunnut lisätä tilantuntua tai erikoiste­hosteita tai luoda illuusion liikkeen jatkumisesta huoneen poikki. Kun siis lähtötasot on säädetty oikein, surround-kaiuttimista kuuluu ääntä vain ajoittain. Surround-kanavien äänenvoimakkuu­den liiallinen nosto saattaa tuhota kiehtovan elokuvateatterimaisen tai konserttisalimaisen äänivaikutelman.
Tehdasasetuksen mukaan DVD-soittimen kunkin kanavan asetus on 0 dB. Jos lähtötasoja pitää mielestäsi säätää, käytä säädön apuna testilevyä, johon on tallennettu vaaleanpunaista kohinaa tai jotain sinulle tuttuja ja testiin sopivia äänitteitä.
Kuva-asetukset (VIDEO)
Kuva-asetusvalikko sisältää seuraavana kuvatut asetukset. Noudata asetuksia muokatessasi tietokentän ylemmän rivin ohjeita.
Aspect Ratio (kuvasuhde): Valitse kuvasuh­teeksi perinteinen (4:3) tai laajakuva (16:9) tele­visiosi tyypin perusteella.
TV Standard (televisionormi): Tästä asetuk­sesta riippuu HS-keskusyksikön syöttämän videosignaalin formaatti (NTSC tai PAL). Jos sin­ulla on moninormitelevisio, valitse asetukseksi ”AUTO” nauttiaksesi aina laadukkaimmasta kuvasta.
Scan Type (pyyhkäisytapa): Tämän asetuksen mukaisesti komponenttivideolähtö syöttää joko lomittaen (interlace) tai progressiivisesti (progres­sive) pyyhkäisevää signaalia. Varmista ennen jälkimmäisen vaihtoehdon valintaa, että kompo­nenttivideolähtöön kytketty näyttölaitteesi on varmasti yhteensopiva kyseisen signaalityypin kanssa. Koska asetus vaikuttaa nimenomaan komponenttivideolähdön signaaliin, komposiit­tivideo-, SCART- ja S-Videolähtöjen signaalityyppi on aina lomitettu. Komposiittivideo- ja S­Videolähtö pysyvät jatkuvasti aktiivisina, jotta voit halutessasi kytkeä järjestelmään toisenkin näytön (sille voi syöttää vain lomitettua sig­naalia).
Video Output (videolähtö): Valitse vide­olähdöksi SCART- tai komponenttilähtö. SCART sopii useimpiin televisioihin ja komponenttilähtö puolestaan useimpiin LCD- ja plasmanäyttöihin sekä projektoreihin.
Scart Output (scart-lähtö): Scart-lähdön videosyötön signaalityypin valinta. RGB-vaihtoe­hto tuottaa laadukkaan kuvan ja se soveltuu useimpiin televisioihin.
Kuvasäädöt (Video Adjustment)
Video Adjustment -alavalikosta aktivoit ensim­mäisenä testikuvan, jonka avulla säädät televi­sion tai muun näyttölaitteen. Kun testikuva näkyy kuvaruudussa, hienosäädä signaalin syöttö Color­(väri), Contrast- (kontrasti), Brightness­(kirkkaus), Tint- (sävy; edellyttää NTSC-värijär­jestelmää ja lomitettua signaalityyppiä) ja Black Level (musta; edellyttää NTSC-värijärjestelmää ja lomitettua signaalityyppiä) -asetuksilla. Siirrä osoitin säädettävän kohdan ”+” tai ”–” kuvakkeen kohdalle ja painele ENTER
6
-näp­päintä korostaaksesi tai vaimentaaksesi kyseistä asetusta. Kohdan vieressä oleva palkki havain­nollistaa muutosta. Poistu kuvasäätövalikosta siirtämällä osoitin DONE-kohtaan ja painamalla sitten ENTER
6
-näppäintä.
TESTIKUVA 17
SUOMI
Testikuva
Testikuvan käyttö
Aktivoi kuvaruutuvalikosta testikuvatoiminto ja säädä sen avulla televisiosi asetukset sopiviksi. Värillisillä pystypalkeilla näet seuraavat asiat:
• Oikea värikylläisyys.
• Palkkien oikea väri,josta näkee, että oikea videoformaatti on käytössä. Värien tulisi olla vasemmalta oikealle musta, valkoinen, keltainen, syaani (turkoosi), vihreä, magenta (purppura), sininen ja punainen.
• Terävät värirajat ilman pehmenemistä. S-Video on komposiittivideota terävämpi, RGB terävin kaikista.
• Television värisuotimen laatu. Palkkien reunois­sa ei saisi näkyä pystysuuntaista ryömimistä. S-Videolla ja RGB:llä ongelmaa ei yleensä esiinny.
Harmaasävyillä ja mustalla ja valkoisella alueella värien alapuolella voit säätää kirkkauden ja kontrastin optimaalisiksi. Katso kappale "Televisiokuvan säätäminen".
Television säätö testikuvan avulla
Voit suorittaa nämä säädöt jo tässä vaiheessa tai vasta sitten, kun olet tehnyt muut asetukset.
Kirkkaussäätö:
1. Käännä television värikylläisyys nollille niin, että kaikki ruudulla olevat palkit näkyvät mus­tavalkoisina.
2. Säädä kontrasti mahdollisimman alas niin, että voit vielä nähdä harmaasävypalkiston kaikki palkit erillisinä ja selvästi.
3. Säädä kirkkaus niin, että kaikki harmaasävypalkit näkyvät. Vasemmanpuoleisimman palkin tulee olla musta eikä harmaa, mutta seuraavan jo selvästi erottuva tummanharmaa. Jokaisen palkin tulee olla vasemmanpuoleista vaaleampi ja koko palkiston mustasta valkoiseen ulottuva.
Kontrastisäätö:
1. Säädä kontrasti niin, että näet kirkkaan valkoisen palkin oikealla alhaalla ja syvän mustan vasemmalla. Optimaalinen kontrasti­asetus riippuu omista mieltymyksistä ja televi­sion ympäristön kirkkaudesta.
2. Jos valkoisen palkin kirkkaus ei enää lisäänny kontrastia lisäämällä tai kun valkoisen äärivii­vat alkavat hehkua yli mustalle taustalle ja tekstin terävyys kärsii selvästi, kontrasia on säädetty liikaa. Vähennä kontrastia kunnes ongelmat häviävät ja videokuva näyttää silti realistiselta.
3. Jos katsot televisiokuvaa niin, että ympärillä on normaalia päivänvaloa, säädä kontrastilla televisiokuva vastamaan ympäristön valoisuut­ta. Näin silmät eivät rasitu katsottaessa kuvaa. Kontrastia voidaan vähentää kun televisiota katsotaan hämärässä, samalla myös terävyys yleensä paranee selvästi.
4. Keskellä ruutua olevassa harmaasävypalk­istossa tulee näkyä jokainen palkki selvästi erillään. Ellei näin ole,palaa kirkkaus- ja kon­trastisäätöihin ja tee vain pieniä hienosäätöjä kerrallaan saadaksesi kuvan optimaaliseksi.
Värikylläisyyden/värisävyn säätö:
1. Kun kirkkaus ja kontrasti on säädetty kohdalleen, nosta värikylläisyys takaisin sopi­valle tasolle. Säädä värikylläisyys sellaiseksi, että värit ovat voimakkaat, mutta eivät yliampuvat. Jos värikylläisyyttä on liikaa, televi­siosta riippuen värit eivät enää muutu kirkkaammiksi värikylläisyyttä lisäämällä tai väripalkiston joku palkki on toista leveämpi. Tässä tapauksessa värikylläisyyttä pitää vähen­tää. Tarkista värikylläisyys lopuksi sopivalla videomateriaalilla, jossa on luonnollisia värejä kuten ihmisihoa, kukkia, hedelmiä,vihannek­sia ja muita elämässä eteentulevia asioita.
2. Jos televisiosi on varustettu värisävyn säätö­toiminnolla (useimmissa eurooppalaisissa tele­visioissa toiminto on käytettävissä vain NTSC­ohjelman kanssa, ei PAL-ohjelman), sävytä kuvan värimaailmaa lämpimämmäksi käyttäen hyväksi harmaasävypaletin alla olevaa suurta valkoista palkkia. Jokaisella katsojalla on oma näkemys siitä, millainen sävy on juuri sopiva, sillä jotkut pitävät lämpimistä, jotkut taas hie­man kylmemmistä värisävyistä. Säädä kuvaa siten, että valkoisen palkin sävy miellyttää juuri sinua.
Väripalkit
Harmaasävyt
100% mus­tavalko-kentät
18 SOITINVALIKKO (PLAYER)
Soitinvalikko (PLAYER)
Työkalurivin käyttö
Kuvaruutuun avautuvassa työkalurivissä on useita toistonohjaukseen liittyviä toimintoja. Avaa työkalurivi ruudulle painamalla toiston aikana kauko-ohjaimen STATUS
D
-näppäintä. Siirrä osoitinta työkalurivillä kauko-ohjaimen NUOLINÄPPÄIMILLÄ
9
. Kun haluamasi toim­inta näkyy korostettuna, paina kauko-ohjaimen ENTER
6
-näppäintä, jotta valikkoikkunaan ilmestyy asetusvaihtoehdot. Hyväksy tekemäsi val­inta painamalla ENTER
6
-näppäintä.
Title (nimike): Numero osoittaa toistettavana olevan nimikkeen.
Chapter: Numero osoittaa toistettavana olevan jakson.
Time: Kun haluat vaihtaa DVD-levyn toistoon liit­tyvää aikanäyttöä, siirrä ensin osoitin kohtaan TIME. Valittuna oleva toimintatila näkyy nyt korostettuna.
Paina ENTER-näppäintä ja valitse sopiva aikanäyttö nuolinäppäimillä: Title Elapsed
(nimikkeen kulunut toistoaika),Title Remaining (nimikkeen jäljellä oleva toistoaika), Chapter Elapsed (jakson kulunut toistoaika), Chapter Remaining (jakson jäljellä oleva toistoaika). Valitusta vaihtoehdosta riippuen työkalurivin yhteydessä näkyvä kuvaaja havainnollistaa levyn toiston etenemistä.
Soitinvalikko (PLAYER)
Tehtyäsi kaikki perusasetukset olet valmis aloittamaan HS 100 -soittimen normaalin käytön. Voit käyttää PLAYER-valikon toimintoja, kun olet ladannut soittimeen levyn, jossa on joukko tois­toon ja ohjelmointiin liittyviä toimintoja ja tietoja toistettavana olevasta levystä. Huomaat helposti, että soitinvalikko vastaa rakenteeltaan asetusva­likkoa ja sen käyttökin onnistuu samalla periaatteella. Alavalikoiden kuvakkeet näkyvät valikkoikkunan vasemmassa reunassa, ja tehdasasetuksen mukaisesti valittuna on ensin INFO- (tieto) ja PROGRAM-alavalikot (ohjelmoin­ti). Valitse asetuksen kohde tuttuun tapaan kauko-ohjaimen NUOLINÄPPÄIMILLÄ
9
ja
hyväksy valinta painamalla ENTER
6
-näppäin­tä. Asetuskohtaan liittyvät vaihtoehdot näkyvät tietokentässä valikkoikkunan alalaidassa.
Disc (levy): Tällä rivillä näkyy levyn nimi. Audio (ääni): Kohta osoittaa valittuna olevan
ääniraidan.Vaihtoehdot näkyvät valikkoikkunan alalaidassa olevan tietokentän molemmilla riveillä.
Playlist (soittolista): Soittolista osoittaa levyn kappaleiden soittojärjestyksen.
Repeat (jatkuva toisto): Jatkuvan toiston tila. Random (Satunaistoisto): Toiminto aktivoi sat-
unnaistoiston, jos levy sen mahdollistaa. Subtitle (tekstitys): Toiminto aktivoi toistetta-
vana olevan levyn tekstitysnäytön.
PLAYER-valikossa näkyy nuolikuvake toistettavana olevan kohteen vieressä:
Chapter (DVD-levyn jakso), Track (CD-levyn kappale), MP3- tai WMA-tiedosto tai Picture (JPEG-kuva).Voit valita toistettavan jakson, kappaleen tai kuvan tämän valikon avulla kätevästi koska tahansa siirtämällä osoittimen haluamaasi kohtaan ja painamalla sitten ENTER
6
-näppäintä.
Voit halutessasi kasvattaa luettelon näkymää myös valikkoikkunan yläosan kohdalle, jolloin näyttöön mahtuu koko luettelo. Siirrä osoitin valikkoikkunan vasemmassa reunassa olevan INFO-kuvakkeen (i INFO) päälle ja paina ENTER
6
-näppäintä. Kuvake muuttuu vaaleansiniseksi ja koko luettelo avautuu näyttöön.Voit poistaa luettelon näytöstä vastaavalla tavalla PROGRAM­kuvakkeen avulla.
Toistettavana oleva kappale näkyy korostettuna, jos painat kauko-ohjaimen PLAY-näppäintä HS 100 -keskusyksikön ollessa toistotilassa.
Informaatiovalikon tietokentät (INFO)
DVD- ja MP3-toimintatiloissa DISC INFO -valikko tuo näyttöön tietoa soittimen toiminnasta ja tois­tettavana olevasta levystä. Ensimmäisillä riveillä näkyvät levytyyppi (Disc Name) ja levyn tunniste (Disc ID). Seuraavana näet tiedot soittimen syöt­tämän signaalin kuvasuhteesta (Aspect Ratio), värinormista (Video Standard) ja pyyhkäisytavasta (Scan Type). Jos toistettavana on MP3-tiedosto, näet tässä kohdassa ID3-tunnisteen.
Valikkoikkunan alaosassa näkyvät tiedot audiotal­lenteen erottelutarkkuudesta (Audio Resolution) ja formaatista (Audio Format), ja alimmat rivit havainnollistavat kuvaajien avulla video- ja audiosignaalien siirtonopeuksia.
Ohjelmoitu toisto (PROGRAM)
Kun soitin on pysäytystilassa voit luoda oman toistolistan (Playlist) levyn sisältöluettelon avulla (soveltuvuus: DVD,CD, MP3,WMA ja JPEG). Siirrä osoitin luetelon kohdalle valikkoikkunan oikeaan laitaan. Jos luettelo ei ole näkyvissä, aktivoi se valikkoikkunan vasemmassa laidassa olevan PRO­GRAM-kuvakkeen avulla.Tyhjennä nykyinen tois­tolista CLEAR-toiminnolla ja siirrä sitten osoitin sen kappaleen kohdalle, jonka haluat toistuvan
ensimmäisenä. Hyväksy valinta painamalla ENTER
6
-näppäintä. Osoitin siirtyy valikkoikkunan alalaidassa olevaan tietokenttään toimenpidevai­htoehtojen luo.Voit yksinkertaisesti lisätä valituksi tullen kappaleen (tai kuvan) toistolistaan, antaa sille toistolistaan liittyvän järjestysnumeron tai poistaa sen listalta. Siirrä osoitin tämän jälkeen seuraavan haluamasi kappaleen kohdalle ja toista edellä kuvatut toimenpiteet sen osalta. Kun olet näin ohjelmoinut koko toistolistan, siirrä osoitin kohtaan ”Playlist”.Valitse sen asetukseksi ”Programmed Order” (ohjelmoitu toistojärjestys) ja paina lopuksi PLAY-näppäintä aloittaaksesi toiston.
Jos levyllä on sekä MP3- että JPEG-tiedostoja, voit halutessasi toistaa niitä samanaikaisesti. Näin voit esimerkiksi yhdistää MP3-äänitiedostoja ottamiisi digitaalikuviin. Valitse kuvanvaihtoväli PICTURE-valikosta (kuva-asetukset).
Voit vaihtoehtoisesti asettaa kuvatiedoston vaih­don tapahtumaan audiosignaalin tahdistamana: kappaleen loppuessa kuvaruutuun ilmestyy seu­raava JPEG-kuva.
Voit myös toistaa vain pelkkiä MP3-äänitiedostoja tai JPEG-kuvatiedostoja. Suorita valinta osoitta­malla kuvaruudun vasemmassa laidassa olevaa AUDIO- tai PICTURE-kuvaketta, jonka jälkeen toistoluettelossa näkyy vain joko MP3- tai JPEG­tiedostot.
PLAYER- ja RADIO-valikot
HS 100 -keskusyksikön FM-virittimen ansiosta voit kuunnella myös radiota.Tallenna suosikkiase­masi pikavalintoihin ennen kuuntelua.Tallennus tapahtuu helpoimmin kuvaruutuvalikoiden avulla.
1. Aseta laite käyttötilaan painamalla kauko-
ohjaimen virtakytkintä
0
(ON). Varmista kuitenkin ensin, että laitteen päävirta on kytkettynä etulevyn virtakytkimellä, minkä osoituksena virtailmaisin palaa sinisenä. Varmista lisäksi, että HS 100-keskusyksikköön kytketty televisio tai muu näyttölaite on käyt­tötilassa.
2. Paina kauko-ohjaimen RADIO
-näppäintä tai painele toistuvasti keskusyksikön etulevyn SOURCE
4
-näppäintä valitaksesi ohjelmaläh­teeksi FM-virittimen. Television kuvaruutuun ilmestyy oheisen kuvan mukainen RADIO­valikko. Voit avata RADIO-valikon myös siirtämällä osoittimen ensin kauko-ohjaimen nuolinäppäimillä
9
kuvaruutuvalikon
kohtaan RADIO ja painamalla sitten ENTER
6
-näppäintä.
SOITINVALIKKO (PLAYER) 19
SUOMI
PLAYER- ja RADIO-valikot
RADIO-valikossa lukee valittuna oleva äänitila (audio mode), soivan radioaseman nimi (edellyt­tää RDS-signaalia) sekä asemaluettelo (station list), jossa näkyy 30 radioaseman pikavalintanu­mero, nimi ja viritystaajuus.
Huomaa: Voit hakea radioaseman automaatti­toiminnolla tai käsisäätöisesti. Käsisäätöinen hakutapa neuvotaan seuraavassa luvussa ja automaattitoiminnosta voit lukea lisää seuraaval­ta sivulta.
3. Tehdasasetuksen mukaan valittuna on RDS- ja AUTO Tune -toiminnot, minkä osoituksena niitä vastaavat kuvakkeet näkyvät tummansinisinä. Näiden toimintojen ansiosta suosikkiasemiesi viritys onnistuu mahdollisimman helposti. Siirrä osoitin valikossa ensimmäisen näkyvän aseman kohdalla rivin loppuun.Aseman viritystaajuus näkyy nyt korostettuna ja valikon tietokentässä lukee lyhyt ohje.
HUOMAA: Voit asettaa sekä RDS- että AUTO Tune -toiminnon pois käytöstä siirtämällä osoitti­men ensin asetusta vastaavan kuvakkeen kohdalle valikon vasemmassa laidassa ja paina­malla sitten kauko-ohjaimen ENTER-näppäintä. Kuvake muuttuu vaalean siniseksi.
4. Kun painat hakunäppäintä
H/G
HJ
, FM-viritystaajuus alkaa muuttua, kunnes viritettynä on riittävän voimakas asema. Haku pysähtyy aseman kohdalle automaattisesti. Haun pysähdyttyä näytössä lukee radioaseman nimi (edellyttää asemalta RDS-signaalia). Asema tallentuu automaattisesti valittuna ole­vaan pikavalintaan.
Jos tiedät aseman viritystaajuuden, voit tallentaa sen kauko-ohjaimen numeronäppäimillä seu­raavalla tavalla: siirrä ensin osoitin asemarivin loppuun, syötä sitten viritystaajuus numeronäp­päimillä ja paina lopuksi ENTER
6
-näppäintä
kaksi kertaa.
5. Siirrä osoitin seuraavalle asemariville.Tallenna loputkin suosikkiasemasi pikavalintoihin nou­dattamalla vaiheessa 3 selitettyjä ja tietoken­tässä lukevia ohjeita.
Asemaluettelon järjestäminen
Voit muokata asemaluetteloa, kun olet tallen­tanut haluamasi asemat pikavalintoihin. Järjestä esimerkiksi tärkeimmät asemat luettelon alkuun.
1. Siirrä osoitin asemaluettelon vasemman­puoleiseen sarakkeeseen sen aseman kohdalle, jota haluat siirtää.
2. Aktivoi kyseinen asema painamalla ENTER
6
-näppäintä. Osoitin siirtyy ikkunan
alalaidan tietokenttään.
3. Valitse sopiva pikavalintanumero siirtämällä osoitinta oikealle tai vasemmalle ja hyväksy valinta painamalla ENTER
6
-näppäintä.
Osoitin siirtyy takaisin asemariville.
4. Toista edellä kuvattuja vaiheita, kunnes olet järjestänyt koko asemaluettelon haluamaasi järjestykseen.
Radioaseman pikavalinta
Voit virittää pikavalintaan tallennetun radioase­man kuuluviin koska tahansa painamalla sitä vas­taavaa numeronäppäintä. Jos RDS-toiminto on aktivoituna, etulevyn näyttöön ilmestyy radioase­man nimi.
Vaihda radioasemaa painamalla näppäintä Previous/Next
N/M
EF
.
Radioaseman pikavalinta onnistuu myös RADIO­valikossa. Siirrä osoitin haluamasi pikavalinnan kohdalle ja aktivoi sitä vastaava radioasema painamalla ENTER
6
-näppäintä. Pikavalinnan eteen syttyvä nuoli osoittaa radioaseman olevan aktiivisena. Voit tämän jälkeen liikuttaa osoitinta valikossa ilman, että radioasema samalla muut­tuu. Seuraavana pikavalintaluettelossa oleva asema virittyy kuuluviin, kun painat näppäintä Previous/Next
N/M
EF
riippumatta osoitti­men senhetkisestä sijainnista. Siten esimerkiksi pikavalintaa 3 vastaava asema vaihtuu pikavalin­nan 4 asemaksi, vaikka osoitin olisi kyseisellä hetkellä pikavalinnan 11 kohdalla. Jos painat PLAY-näppäintä, osoitin siirtyy takaisin soivan aseman kohdalle (vaikka jokin toinen valikko olisi avattuna).
Pikavalintaan tallennetun radioaseman poisto
Poista radioasema pikavalinnasta seuraavalla tavalla.
1. Siirrä osoitin asemaluettelon vasemman-
puoleiseen sarakkeeseen sen aseman kohdalla, jonka haluat poistaa pikavalinnasta.
2. Aktivoi kyseinen radioasema painamalla
ENTER
6
-näppäintä. Samalla osoitin siirtyy
valikkoikkunan alaosaan.
3. Siirrä osoitin REMOVE-kohtaan (poista) ja
paina ENTER
6
-näppäintä. Osoitin siirtyy
takaisin asemaluetteloon.
4. Toista edellä kuvattuja vaiheita, kunnes olet
poistanut pikavalinnoista kaikki haluamasi radioasemat.
Asemien tallennus pikavalintoihin automaattisesti
Kun siirrät osoittimen pikavalintanumeroiden yläpuolella näkyvään Pre-Set-kohtaan, voit aktivoida automaattisen tallennuksen (Auto Preset), tyhjentää asemaluettelon tai palauttaa pikavalintoihin tehdasasetuksen mukaiset viritys­taajuudet.
Valittuasi automaattisen tallennuksen viritin hakee kaikki riittävän voimakkaat FM-asemat ja tallentaa ne pikavalintoihin.Valikon vasemmassa alalaidassa näkyy haun mukainen viritystaajuus ja oikeassa laidassa vastaavasti kunkin tallennetun aseman taajuuslukema. Haku loppuu automaat-
tisesti, kun viritin on käynyt läpi koko FM-alueen tai kaikki 30 pikavalintaa ovat täyttyneet. Samalla ensimmäiseen pikavalintaan tallentunut radioasema virittyy kuuluviin.
Voit halutessasi pysäyttää haun koska tahansa painamalla STOP
I
-näppäintä. Asemien järjestystä voit muuttaa ”Asemaluettelon jär­jestäminen” -luvussa neuvotulla tavalla (sivu 19).
RDS-aseman tunnus
RDS-toiminnon (Radio Data System) ansiosta näytössä lukee soivan radioaseman ja muiden pikavalintoihin tallenettujen asemien nimet.
Tehdasasetuksen mukaan RDS-toiminto on käytössä, minkä osoituksena RDS-kuvake näkyy tummansinisenä valikon vasemmassa laidassa. Tässä toimintatilassa radioaseman nimi näkyy sekä kuvaruutunäytössä että etulevyn näytössä.
Jos RDS-toiminto ei ole käytössä (valikon vasem­massa laidassa oleva kuvake on vaaleansininen), näet valikossa ja etulevyn näytössä viritettynä olevan radioaseman nimen sijasta vain viritystaa­juuden. Tällöin valikon ylälaidassa ei näy nimelle varattua kenttää lainkaan,mutta asemaluettelos­sa nimet näkyvät edelleen.
Voit vaihtaa etulevyn näyttöön RDS-aseman viri­tystaajuuden tai nimen painelemalla kauko­ohjaimen STATUS
D
-näppäintä.
Virittimen surround-tila
Voit kuunnella radiolähetystä haluamassasi sur­round-tilassa vastaavalla tavalla kuin muitakin HS
-keskusyksikön ohjelmalähteitä. Surround-tila lukee viritinvalikon (TUNER) ensimmäisellä rivillä, ja voit vaihtaa sitä seuraavalla tavalla:
1. Siirrä osoitin viritinvalikon ylälaidassa olevalle
AUDIO-riville,jolloin valittuna oleva surround­tila näkyy korostettuna. Paina ENTER
6
-näp­päintä aktivoidaksesi valittaviksi soveltuvat surround-tilat. Niiden nimet näkyvät nyt valikon alalaidassa.
2. Siirrä osoitinta vasemmalle tai oikealle valitak­sesi haluamasi surround-tilan.
3. Hyväksy valinta painamalla ENTER
6
-näp­päintä. Asetus on voimassa kaikille pikavalin­toihin tallennetuille radioasemille.
Huomaa: Voit vaihtaa äänitilaa vastaavalla tavalla kuin muita HS 100 -järjestelmän ohjelmalähteitä käytettäessä. Painele kauko-ohjaimen AUDIO
5
-näppäintä kunnes haluamasi surround-tilan tunnus näkyy kuvaruutuvalikon ensimmäisellä riv­illä.
20 TELEVISIO- (TV), LISÄLAITE- (AUX) JA DIGITAALITULOVALIKOT (DIGITAL IN)
Televisio- (TV), lisälaite- (AUX) ja digitaalitulovalikot (DIGITAL IN)
Televisiovalikko (TV)
SCART-AV-kaapeli pystyy kuljettamaan audio- ja videosignaalia molempiin suuntiin, joten televi­sion lähtösignaalin voi syöttää sitä pitkin keskusyksikköön kuunnellaksesi televisio­ohjelmien ääntä HS-järjestelmän kautta.
HUOMAA: Varmista, että käyttämäsi SCART­kaapelin kaikki navat on kytketty. Jos näin ei ole, kaapeli soveltuu vain DVD-soittimen videosig­naalin syöttöön televisioon.
1. Aseta laite käyttötilaan painamalla kauko­ohjaimen virtakytkintä
0
(ON). Varmista kuitenkin ensin, että laitteen päävirta on kytkettynä etulevyn virtakytkimellä, minkä osoituksena virtailmaisin palaa sinisenä. Varmista lisäksi, että HS 100 -keskusyksikköön kytketty televisio tai muu näyttölaite on käyt­tötilassa.
2. Paina kauko-ohjaimen TV
-näppäintä tai painele toistuvasti keskusyksikön etulevyn SOURCE
4
-näppäintä valitaksesi ohjelmaläh­teeksi SCART-vaihtoehdon. Television kuvaruu­tuun ilmestyy oheisen kuvan mukainen TV­valikko. Voit avata TV-valikon myös siirtämällä osoittimen ensin kauko-ohjaimen nuolinäp­päimillä
9
kuvaruutuvalikon kohtaan TV ja
painamalla sitten ENTER
6
-näppäintä.
Jos HS-keskusyksikkö on valmiustilassa, voit kytkeä sen käyttötilaan painamalla kauko­ohjaimen TV-näppäintä.
TV-valikko sisältää seuraavat asetukset. Muuta asetuksia noudattamalla valikon alalaidan tieto­kenttään ilmestyviä ohjeita.
Audio (ääni): Valitse surround-tila, jota haluat käyttää television tai muun SCART-liitäntään kytketyn ohjelmalähteen kuunteluun.
Level adjustment (tasonsäätö): Tämä asetus mahdollistaa television signaalitason korostuksen tai vaimennuksen, jotta äänenvoimakkuus vastaa radion, DVD-soittimen ja muiden äänilaitteiden tasoa.
Lisälaitevalikko (AUX)
Keskusyksikön DVD-AV/CD-soittimen ja radion sekä SCART-liitäntään kytketyn laitteen lisäksi HS 100 -keskusyksikköön voi kytkeä vielä yhden analogisen ohjelmalähteen. Kytke laite keskusyk­sikön takalevyssä olevaan AUDIO IN
-tuloon.
1. Aseta laite käyttötilaan painamalla kauko­ohjaimen virtakytkintä 0(ON) tai AUX-näp­päintä
. Varmista kuitenkin ensin, että lait­teen päävirta on kytkettynä etulevyn vir­takytkimellä, minkä osoituksena virtailmaisin
palaa sinisenä. Varmista lisäksi, että HS 100 ­keskusyksikköön kytketty televisio tai muu näyttölaite on käyttötilassa.
2. Paina kauko-ohjaimen AUX
-näppäintä tai painele toistuvasti keskusyksikön etulevyn SOURCE
4
-näppäintä valitaksesi ohjelmaläh­teeksi tämän vaihtoehdon.Television kuvaruu­tuun ilmestyy oheisen kuvan mukainen AUX­valikko. Voit avata AUX-valikon myös siirtämäl­lä osoittimen ensin kauko-ohjaimen nuolinäp­päimillä
9
kuvaruutuvalikon kohtaan AUX ja
painamalla sitten ENTER
6
-näppäintä.
AUX-valikko sisältää seuraavat asetukset. Muuta asetuksia noudattamalla valikon alalaidan tieto­kenttään ilmestyviä ohjeita.
Audio (ääni): Valitse surround-tila, jota haluat käyttää lisälaiteliitäntään kytketyn analogisen ohjelmalähteen kuunteluun.
Level adjustment (tasonsäätö): Tämä asetus mahdollistaa analogiseen tuloon syötetyn sig­naalin korostuksen tai vaimennuksen, jotta äänenvoimakkuus vastaa radion, DVD-soittimen ja muiden äänilaitteiden tasoa.
Digitaalitulo (DIGITAL IN)
Analogisten audio- ja videolaitteiden lisäksi voit kytkeä HS 100 -keskusyksikköön kaksi digitaal­ista audiolaitetta, kuten digitaalisen multimedi­asovittimen tai satelliittivirittimen. Käytä kytken­tään keskusyksikön takalevyn koaksiaalista tai optista tuloa.
1. Aseta laite käyttötilaan painamalla kauko­ohjaimen virtakytkintä
0
(ON) tai DIGITAL
IN
-näppäintä. Varmista kuitenkin ensin, että laitteen päävirta on kytkettynä etulevyn virtakytkimellä, minkä osoituksena virtail­maisin palaa sinisenä. Varmista lisäksi, että HS 100 -keskusyksikköön kytketty televisio tai muu näyttölaite on käyttötilassa.
2. Paina kauko-ohjaimen DIGITAL IN
-näp­päintä tai painele toistuvasti keskusyksikön etulevyn SOURCE
4
-näppäintä valitaksesi ohjelmalähteeksi digitaaliseen tuloon kytketyn laitteen. Television kuvaruutuun ilmestyy oheisen kuvan mukainen DIGITAL IN -valikko. Voit avata DIGITAL IN -valikon myös siirtämäl­lä osoittimen ensin kauko-ohjaimen nuolinäp­päimillä
9
kuvaruutuvalikon kohtaan DIGI-
TAL IN ja painamalla sitten ENTER
6
-näp-
päintä.
DIGITAL IN -valikko sisältää seuraavat asetukset. Muuta asetuksia noudattamalla valikon alalaidan tietokenttään ilmestyviä ohjeita.
Digital Input (digitaalinen tulo): Valitse ohjelmalähteeksi joko koaksiaaliseen tai optiseen digitaalituloon kytketty laite.
Audio (ääni): Valitse surround-tila, jota haluat käyttää digitaaliseen audiotuloon kytketyn ohjel­malähteen kuunteluun.
Level adjustment (tasonsäätö): Tämä asetus mahdollistaa digitaaliseen tuloon syötetyn sig­naalin korostuksen tai vaimennuksen, jotta äänenvoimakkuus vastaa radion, DVD-soittimen ja muiden äänilaitteiden tasoa.
Surround-toimintatilat
Dolby Digital: Edellyttää digitaalisen ohjel-
malähteen ja Dolby Digital -formaattiin koodatun ohjelman. Järjestelmä tuottaa viisi itsenäistä täyden kaistan audiokanavaa ja erityisen Low Frequency Effects -tehostekanavan.
DTS: Edellyttää digitaalisen ohjelmalähteen ja DTS-formaattiin koodatun ohjelman. Järjestelmä tuottaa yhteensopivilta DVD-, LD- ja audio-levy­iltä viisi itsenäistä täyden kaistan audiokanavaa ja erityisen Low Frequency Effects -tehostekana­van.
Dolby Pro Logic II: Dolby Pro Logic II on uusin versio Dolby Laboratories -yrityksen tunnettu sur­round tekniikka, joka luo tai dekoodaa täyden kaistan vasemman ja oikean etukanavan, keskikanavan sekä vasemman ja oikean sur­round-kanavan matriisi-koodatusta ohjelmasta tai perinteisestä stereo-ohjelmasta. Dolby Pro Logic II Movie -toimintatila sopii erityisesti matri­isikoodattujen elokuvien toistoon tuottaen eril­lisen vasemman ja oikean takakanavan sekä takakeskikanavan. Dolby Pro Logic II Music ­toimintatila sopii erityisesti matriisikoodatun tai tavallisen stereoäänen toistoon. Se tuottaa eril­lisen vasemman ja oikean takakanavan.
DVD-KIELIKOODIT 21
SUOMI
DVD-kielikoodit
Ääniraidan tai tekstityksen valittavissa olevat kielet riippuvat levyn tuottajan tekemistä valinnoista. Tarkasta levyn kannesta levylle tallennetut kieliversiot. Eräiden kielien yhteydessä sinun on syötettävä koodi alla olevasta taulukosta, jotta voit käyttää kyseistä kieltä.
Kieli Koodi Kieli Koodi Kieli Koodi
Abkhazian 6566 Afar 6565 Afrikaans 6570 Albanian 8381 Ameharic 6577 Arabic 6582 Armenian 7289 Assamese 6583 Aymara 6588 Azerbaijani 6590 Bashkir 6665 Basque 6985 Bengali; Bangla 6678 Bhutani 6890 Bihari 6672 Bislama 6673 Breton 6682 Bulgarian 6671 Burmese 7789 Byelorussian 6669 Cambodian 7577 Catalan 6765 Chinese 9072 Corsican 6779 Croatian 7282 Czech 6783 Danish 6865 Dutch 7876 English 6978 Esperanto 6979 Estonian 6984 Faroese 7079 Fiji 7074 Finnish 7073 French 7082 Frisian 7089 Galician 7176 Georgian 7565 German 6869 Greek 6976 Greenlandic 7576 Guarani 7178 Gujarati 7185
Hausa 7265 Hebrew 7387 Hindi 7273 Hungarian 7285 Icelandic 7383 Indonesian 7378 Interlingua 7365 Interlingue 7369 Iunpiak 7375 Irish 7165 Italian 7384 Japanese 7465 Javanese 7487 Kannada 7578 Kashmiri 7583 Kazakh 7575 Kinyarwanda 8287 Kirghiz 7589 Kirundi 8278 Korean 7579 Kurdish 7585 Laothian 7679 Latin 7665 Latvian, Lettish 7686 Lingala 7678 Lithuanian 7684 Macedonian 7775 Malagsy 7771 Malay 7783 Malayalam 7776 Maltese 7784 Maori 7773 Marathi 7782 Moldavian 7779 Mongolian 7778 Naru 7865 Nepali 7869 Norwegian 7879 Occitan 7967 Oriya 7982 Oromo (Afan) 7977 Panjabi 8065 Pashto,Pushto 8083 Persian 7065 Polish 8076 Portuguese 8084 Quechua 8185 Rhaero-Romance 8277 Romanian 8279 Russian 8285
Samoan 8377 Sangho 8371 Sanskrit 8365 Scots Gaelic 7168 Serbian 8382 Servo-Groatian 8372 Sesotho 8384 Setswana 8478 Shona 8378 Sindhi 8368 Singhalese 8373 Siswati 8383 Slovak 8375 Slovenian 8376 Somali 8379 Spanish 6983 Sundanese 8385 Suomi 7073 Swahili 8387 Swedish 8386 Tagalog 8476 Tajik 8471 Tamil 8465 Tatar 8484 Telugu 8469 Thai 8472 Tibetan 6679 Tigrinya 8473 Tonga 8479 Tsonga 8483 Turkish 8482 Turkmen 8475 Twi 8487 Ukrainian 8575 Urdu 8582 Uzbek 8590 Vietnamese 8673 Volapuk 8679 Welsh 6789 Wolof 8779 Xhosa 8872 Yiddish 7473 Yoruba 8979 Zulu 9085
22 VIANETSINTA
Vianetsinta
Jos kohtaat seuraavanlaisia ongelmia tämän jär­jestelmän käytössä, yritä ratkaista pulma ensin tämän ohjeiston avulla. Jos ongelma ei kuitenkaan poistu, ota yhteyttä valtuutettuunHarman Kardon-kauppiaaseen.
Ei virtaa
• Onko virtajohto kytketty kunnolla pistorasiaan?
• Jokin järjestelmän turvamekanismeista saattaa olla aktivoitunut. Irrota laitteet sähköverkosta hetkeksi ja kytke virta tämän jälkeen uudelleen.
Ei kuvaa
• Tarkasta, että kytkennät on tehty asian­mukaisesti.
• Videokaapeli saattaa olla vahingoittunut. Vaihda se uuteen.
• Varmista, että keskusyksikkö on kytketty televi­sion videosignaalin tuloliitäntään (lue sivu 12).
• Varmista, että televisioon on kytketty virta.
• Varmista, että televisio on viritetty sille kanavalle, jonka kautta se vastaanottaa tämän järjestelmän syöttämää signaalia.
Kuvassa esiintyy häiriöitä
• Puhdista levy.
• Jos tällä laitteistolla toistettava videokuva ohjataan televisiolle videonauhurin kautta, jois­sakin DVD-ohjelmissa oleva kopioinnin­estotoiminto saattaa aiheuttaa häiriöitä kuvaan.Tarkasta kytkennät. Jos häiriö ei poistu, kytke keskusyksikkö suoraan television S-Video-tuloon, mikäli sellainen on käytettävis­sä (lue sivu 12).
Kuvasuhde on väärä toistaessasi laajaku­vaohjelmaa (kuva on venynyt pystysuun­nassa), vaikka olet valinnut SETUP-valikon TV DISPLAY -asetuksen arvoksi 16:9
• Kytke SCART-kaapeli suoraan televisioon, sillä muuten automaattinen kuvasuhdetoiminto ei välttämättä toimi moitteettomasti.
• Jos televisiota ei ole kytketty HS-keskusyk­sikköön SCART-kaapelilla tai jos automaattinen kuvasuhteenvaihtotoiminto ei toimi, muuta television kuvasuhteeksi 16:9 television omilla säätimillä (mikäli televisiosi sen mahdollistaa).
• Joissakin televisioissa ei voi muuttaa kuva­suhdetta (television kuvasuhteeksi ei voida määrittää arvoa 16:9). Älä tällöin valitse TV DISPLAY -asetuksen arvoksi 16:9 -vaihtoehtoa. Tällaisessa tapauksessa kuvasuhteen muu­tostoiminto on hyödytön.
Ääntä ei kuulu tai ääni on erittäin hil­jainen
• Varmista, että kaiuttimet ja muut laitteet on kytketty asianmukaisesti.
• Varmista, että olet valinnut oikean ohjelmaläh­teen.
• Jos etulevyn näytössä vilkkuu tunnus MUTE ON, paina kauko-ohjaimen MUTE-näppäintä.
• Suojapiiri on aktivoitunut oikosulun takia. Sammuta järjestelmän virrat, korjaa oikosulku ja käynnistä laitteisto uudelleen.
• Jokin audiokaapeleista on vahingoittunut. Vaihda vioittunut kaapeli uuteen.
• Järjestelmä on tauko-, hidastus- tai pikasiirtoti­lassa. Palaa normaalitoistoon painamalla
N
.
• Tarkasta kaiutinasetukset (sivu 16).
Vasemman ja oikean kanavan äänentoisto on epätasapainossa tai äänet toistuvat väärästä kaiuttimesta.
• Tarkasta, että kaiuttimet ja muut laitteet on kytketty asianmukaisesti.
Kaiuttimista kuuluu häiritsevää hurinaa tai kohinaa
• Tarkasta, että kaiuttimet ja muut laitteet on kytketty asianmukaisesti.
• Tarkasta, että kytkentäjohdot eivät ole verkkovirtamuuntimen tai moottorin lähellä, ja että ne ovat vähintään 3 metrin etäisyydellä loistevalaisimesta.
• Siirrä televisio pois audiolaitteiden vierestä.
• Liittimet ovat likaisia. Puhdista ne kevyesti alkoholiin kostutetulla pyyhkeellä.
• Puhdista levy.
Surround-tehosteet eivät erotu selkeästi toistettaessa Dolby Digital -ohjelmaa
• Varmista, että Dolby Digital -tila on aktivoitunut asianmukaisesti. Jos näin ei ole, poista levy hetkeksi levypesästä ja lataa se soit­timeen uudelleen.
• Tarkasta kaiutinkytkennät.
• DVD-levyn äänimateriaali saattaa olla jossain kohdissa mono- tai stereomuotoista, vaikka ääni onkin tallennettu Dolby Digital
-formaatissa.
Ääni kuuluu vain keskikaiuttimesta
• Joissakin kohtauksissa ääni saattaa kuulua ain­oastaan keskikaiuttimesta.Tämä koskee myös mono-äänitteitä (levy tai jokin analoginen ohjelmalähde), jos valittuna on Pro Logic-otila. Tämä on aivan normaalia.
Keskikaiuttimesta ei kuulu ääntä
• Säädä keskikaiuttimen äänenvoimakkuutta (lue sivu 15).
Takakaiuttimista ei kuulu ääntä tai ääni on erittäin hiljainen
• Säädä takakaiuttimien äänenvoimakkuutta (lue sivu 15).
Radioasemien virittäminen ei onnistu
• Tarkista, että antenni on kytketty oikein. Säädä antennia ja kytke järjestelmään tarvittaessa lisäantenni.
• Radioaseman signaali on liian heikko automaattista viritystä varten.Viritä asema käsisäätöisesti.
• Radioasemia ei ole esivalittu.
• Ohjelmalähteeksi on valittu joku muu kuin vir­itin eli radio.Valitse viritin ohjelmalähteeksi.
Kauko-ohjain ei toimi
• Poista kauko-ohjaimen ja keskusyksikön välissä olevat esteet.
• Siirrä kauko-ohjainta lähemmäs keskusyk­sikköä.
• Suuntaa kauko-ohjain keskusyksikön etulevyssä olevaan anturiin.
• Vaihda kauko-ohjaimen paristot uusiin, jos ne ovat heikkotehoisia.
• Varmista, että paristot on asennettu oikein.
Levyn toisto ei onnistu
• Levypesässä ei ole levyä. (Keskusyksikön näytölle ja television kuvaruudulle ilmestyy tek­sti ”NO DISC”). Aseta levy levypesään.
• Aseta levy etikettipuoli ylöspäin.
• Puhdista levy.
• Järjestelmä ei pysty toistamaan CD-ROM-levyjä tai vastaavia (lue sivu 3).
• DVD-levyssä on toinen aluekoodi (lue sivu 11).
DVD-levyn toisto alkaa automaattisesti
• DVD-levylle on ohjelmoitu automaattinen tois­ton aloitus.
Levyn toisto loppuu automaattisesti
• Joihinkin levyihin on ohjelmoitu pysäytyssig­naali. Toistaessasi tällaista levyä järjestelmä keskeyttää toiston automaattisesti havaittuaan pysäytyssignaalin.
Raidan yli hyppäys, numeropainikkeilla tehty suoravalinta, haku, hidastus, jatkuva toisto tai ohjelmoitu toisto ei onnistu
• DVD-levystä riippuen jotkin edellä mainituista toiminnoista saattavat olla pois käytöstä (DVD­levy ohjaa itse toistoaan)
VIANETSINTA 23
SUOMI
Vianetsinta
Ohjetekstit ja valikot eivät ilmesty televi­sion kuvaruudulle haluamallasi kielellä
• Valitse haluamasi näyttökieli SETUP-valikosta (lue sivu 15). DVD-levyn tekstit (levyvalikko, tekstitys) pitää olla tallennettu levylle valitse­mallasi kielellä. Muussa tapauksessa kieleksi valikoituu jokin niistä kielistä, joilla tekstit on levylle tallennettu.
Puhekielen vaihtaminen ei onnistu DVD­levyn toiston aikana
• Vuoropuhelu on tallennettu DVD-levylle vain yhdellä kielellä.
• Kielen vaihtaminen on estetty kyseisessä DVD­levyssä.
Et voi poistaa tekstitystä toiston aikana
• Jotkut DVD-levyt eivät mahdollista tekstityksen poistamista.
Et voi vaihtaa kuvakulmaa DVD-levyn tois­ton aikana
• DVD-levylle ei ole tallennettu useampia kuin yksi kuvakulma.
• Voit vaihtaa kuvakulmaa vain silloin, kun kuvaruudulla näkyy kuvakulmailmaisin.
• Kuvakulman vaihtaminen on estetty joissakin DVD-levyissä.
Järjestelmä ei toimi kunnolla
• Staattinen sähkö tai vastaava ongelma saattaa vaikuttaa järjestelmän toimintaan. Irrota virta­johto pistorasiasta ja kytke se hetken kuluttua uudelleen.
Lue myös kaiutinjärjestelmän käsikirjassa olevat vianetsintäohjeet.
24 SANASTO
Sanasto
Bit rate (bittivirta)
Termi ilmaisee DVD-levyn syöttämän videodatan määrän sekunneissa. Yksikkö on Mbps (megabit­tiä sekunnissa). 1 Mbps tarkoittaa siis, että datavirta yhdessä sekunnissa on 1 000 000 bit­tiä. Mitä suurempi bittivirran määrä on, sitä enemmin tietoa välittyy.Tämä ei kuitenkaan aina merkitse parempaa kuvanlaatua.
Chapter (jakso)
DVD-levyllä oleva jakso (chapter) vastaa musi­ikkilevyn kappaletta. Levyllä on yleensä useita jaksoja ja ne muodostavat yhdessä nimikkeeksi (title) kutsutun kokonaisuuden. Jokaista jaksoa vastaa jaksonumero, jonka avulla se on helppo hakea toistettavaksi.
Dolby Digital (“5.1”, “AC-3”)
Tämä elokuvateattereihin suunniteltu äänen­toistoformaatti on paljon edistyksellisempi kuin Dolby Pro Logic Surround -äänijärjestelmä. Dolby Digital -formaatissa molemmille takakanaville ohjataan oma täyden kaistan signaali ja lisäksi bassotehosteiden toistolle on varattu täysin itsenäinen subwoofer-kanava. Formaattia kutsu­taan myös nimellä ”5.1”, jossa 0.1 viittaa sub­woofer-kanavaan (se on käytössä vain erikoiste­hosteissa). Kaikki kuusi kanavaa on äänitetty itsenäisinä erottelevan äänikuvan saavutta­miseksi. Digitaalisen signaalinkäsittelyn ansiosta äänenlaatu on loistava. ”AC-3”-nimitys juontaa juurensa siitä, että Dolby Digital on kolmas audiokoodaustekniikka, jonka Dolby Laboratories Licensing Corporation -yritys on kehittänyt.
Tämä laite on valmistettu Dolby Laboratories -yri­tyksen myöntämiä lisenssejä hyödyntäen. Dolby, AC-3, Pro Logic ja kaksois-D-symboli ovat Dolby Laboratories -yrityksen omistamia tavaramerkke­jä. Confidential Unpublished Works. © 1992. 1997 Dolby Laboratories, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.
Dolby Pro Logic II Surround
Tämä surround-koodausmenetelmä tuottaa viisi audiokanavaa kaksikanavaisesta alkuperäis­äänestä. Aikaisempaan Dolby Surround
-järjestelmään verrattuna Dolby Pro Logic II Surround -järjestelmä tuottaa luonnollisemman ja erottelevamman äänikuvan, jossa äänet paikantuvat entistä tarkemmin. Hyötyäksesi Dolby Dolby Pro Logic II -järjestelmän kaikista eduista äänentoistojärjestelmässäsi pitää olla stereokaiuttimien lisäksi keskikaiutin ja kaksi takakaiutinta. Kahdelle takakaiuttimille syötetään sama signaali.
DTS
DTS on digitaalinen audiopakkaustekniikka, jonka on kehittänyt Digital Theater Systems, Inc. ­niminen yritys.Tämän 5.1-surround-järjestelmän takakanavat toistavat ohjelmamateriaalinsa stereofonisena ja matalille bassotehosteille on varattu itsenäinen kanava. DTS-formaatti tuottaa siis 5.1 erillistä kanavaa laadukkaalle digi­taaliselle audiolle. Kanavien erottelu on erino­mainen, sillä kukin kanava on äänitetty itsenäis­esti ja käsitelty digitaalisesti.
Tämä laite on valmistettu Digital Theater Systems, Inc.-yrityksen myöntämiä lisenssejä hyödyntäen. Suojattu US.Pat. No. 5,451,942
-patentilla sekä muilla kansainvälisillä patenteilla tai patenttihakemuksilla. DTS ja DTS Digital Surround Digital Theater Systems, Inc. -yrityksen omistamia tavaramerkkejä.© 1996 Digital Theater Systems,Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.
MPEG AUDIO
ISO/IEC:n mukainen kansainvälinen normi digi­taalisen audion pakkaukseen. MPEG 1 -jär­jestelmässä on enimmillään kaksi kanavaa, ja sitä käytetään joissakin DVD-levyissä vaihtoe­htoisen ääniraidan formaattina.
DVD
DVD-levy sisältää enimmillään 8 tuntia video­ohjelmaa. Yksikerroksisen ja yksipuolisen levyn kapasiteetti on 4,7 GB (gigatavua), mikä on seit­semän kertaa enemmän kuin CD-levyllä. Kaksikerroksisen yksipuolisen levyn kapasiteetti on 8,5 GT, yksikerroksisen kaksipuolisen levyn kapasiteetti on 9,4 GT ja kaksikerroksisen kak­sipuolisen levyn kapasiteetti on 17 GT. Videodata on pakattu MPEG 2 -menetelmällä, joka on eräs kansainvälinen digitaalisen kuvan pakkaus­normeista. Sen avulla kuvatiedostot pakkautuvat 1/40:aan alkuperäisestä koostaan. DVD-jär­jestelmässä bittivirta muuttuu tilanteen mukaan, mikä tehostaa koodausta. DVD-levyn erittäin luonnollinen ääni on tallennettu Dolby Digital-, DTS- ja/tai PCM-muodossa. Lisäksi levy mahdol­listaa edistyksellisiä toimintoja kuten kuvakul­man, kielen ja tekstityksen valintamahdollisuu­den.
Multi-angle (kuvakulman valinta)
DVD-levyille voidaan tallentaa kohtaukset useista vaihtoehtoisista kuvakulmista.
Multilingual (monikielisyys) Joillekin DVD-levyille on tallennettu useita vaih-
toehtoisia kieliä dialogiin ja tekstitykseen. Parental Control (katselurajoitukset) Joihinkin DVD-levyihin (erityisesti USA:ssa) on
tallennettu koodi, jonka avulla vanhemmat voivat asettaa ikärajoituksia levyn katseluun. Rajoitukset ovat levykohtaisia.
Title (nimike)
Jakso on DVD-levyn pisin video- tai musi­ikkikokonaisuus, esimerkiksi elokuva, video­ohjelmiston kuvaosuus, albumi tai audio­ohjelmiston musiikkiosuus. Jokainen nimike on varustettu järjestysnumerolla, jonka avulla löydät sen helposti.
Track (kappale)
Kappale on CD-levyllä oleva musiikkiesitys ja joskus sitä kutsutaan myös raidaksi. Jokaisella kappaleella on järjestysnumero, jonka avulla se on helppo hakea soitettavaksi.
PCM
Lyhenne tulee sanoista Pulse Code Modulation, ja kyseessä on kompressoimaton dataformaatti.
NTSC
Lyhenne tulee sanoista National TV Systems Committee, ja kyseessä on USA:ssa käytetty videonormisto.
PAL
Lyhenne tulee sanoista Phase Alternation Line, ja kyseessä on monissa Euroopan maissa käytetty videonormisto.
HS 100 CONTROLLER SPECIFICATIONS 25
SUOMI
HS 100 Keskusyksikkö Tekniset Tiedot
DVD-soitin
Lukupää: puolijohdelaser, aallonpituus 650 nm TV-järjestelmä: NTSC / PAL Videosignaalin vaakaerottelu: yli 480 linjaa (DVD) Videosignaalin häiriöetäisyys: yli 60 dB (DVD) Äänen taajuusvaste: DVD (PCM): 20Hz ~ 22 kHz (+/- 1,0 dB)
(stereo) CD (PCM): 20Hz ~ 20 kHz (+/- 1,0 dB) Äänen häiriöetäisyys: yli 80 dB (PCM) Harmoninen kokonaissärö: alle 0,01 % (PCM) Dynamiikka: DVD (PCM): More than 85 dB (EIAJ, 2kHz)
CD: More than 85 dB (EIJA)
FM-viritin
Järjestelmä: PLL kvartsilukittu digitaalinen synteesi Viritysalue: 87,50 ~ 108,00 MHz Antenniliitännät: 75 ohmia, epäsymmetriset Välitaajuus: 10,7 MHz
Videolähdöt
Komponenttivideolähtö: Y: 1Vp-p/75 ohmia, negatiivinen tahdistus
Cr: 0,7Vp-p/75 ohmia
Cb: 0,7 Vp-p/75 ohmia CVBS-video: 1 Vp-p 75 ohmia S-video: Y: 1 Vp-p 75 ohmia
C: PAL 0,3 Vp-p 75 ohmia/ NTSC 0,286 Vp-p 75 ohmia
Audiolähdöt
L/R: 2 Vrms, 1 kilo-ohmia
Yleistä
Sähköntarve: AC 230 V, 50 Hz Max Virrankulutus: 380 W Idle Virrankulutus: Less than 2 W Mitat (LxKxS): 440 mm x 68 mm x 380 mm Paino: 8,5 kg * Pidämme oikeuden muutoksiin ilman ennakkoilmoitusta.
Syvyysmittaan sisältyvät nupit, painikkeet ja liitännät Korkeusmittaan sisältyvät jalat ja kotelo. Kaikki oikeudet muutoksiin pidätetään. Harman Kardon ja Power for the Digital Revolution ovat rekisteröityjä tuotemerkkejä, jotka omistaa Harman International Industries,Incorporated. Dolby, Pro Logic ja kaksois-D-tunnus ovat tavaramerkkejä,jotka omistaa Dolby Laboratories. Ne on rekisteröity Yhdysvalloissa ja/tai muissa maissa.
Kaikki oikeudet pidätetään. DTS on tavaramerkki, jonka omistaa Digital Theater Systems, Inc. Windows Media
®
Audio (WMA) on Microsoft-yrityksen kehittämä tiedostoformaatti.
HUOMIOI, ETTÄ TERÄVÄPIIRTOTELEVISIOSI EI VÄLTTÄMÄTTÄ OLE TÄYSIN YHTEENSOPIVIA TÄMÄN JÄRJESTELMÄN KANSSA, MIKÄ SAATTAA
ILMETÄ KUVASSA ESIINTYVINÄ HÄIRIÖINÄ. JOS PROGRESSIIVINEN PYYHKÄISY
(525 TAI 625) EI TUOTA HÄIRIÖTÖNTÄ KUVAA,VALITSE SIGNAALIN SYÖTTÖTAVAKSI TAVALLINEN LOMITETTU PYYHKÄISY. JOS HALUAT LISÄTIETOJA
TELEVISIOIDEN YHTEENSOPIVUUKSISTA TÄMÄN LAITTEEN KANSSA, OTA YHTEYS ASIAKASPALVELUUMME.
250 Crossways Park Drive,Woodbury, New York 11797
516.422.HKHK (4545) Fax: 516.682.3523 (USA only) www.harmankardon.com Harman Consumer Group International: 2, route de Tours, 72500 Château-du-Loir, France © 2005 Harman Kardon, Incorporated Part No.:312-AH0HS100-0000
Loading...