Harman kardon AVR 147 User Manual [nl]

AVR 147 Audio/VideoReceiver
HANDLEIDING
NEDERLANDS
Inhoud
3 Inleiding 4 Veiligheid 4 Uitpakken 5 Bedieningsorganen 7 Aansluitingen
9 Afstandsbediening Centrale Ruimte 13 Installeren en Aansluiten 13 Audioverbindingen 13 Videoverbindingen 14 HDMI-aansluitingen 14
Scart A/V Verbindingen
15 Lichtnetverbindingen 16 Luidsprekerkeuze 16 Luidsprekeropstelling 17 Systeemconfiguratie 17 In Gebruik Nemen 17 Gebruik Display 17 Instellingen 18 Opzet Ingangen 19 Surround Opzet 20 Instelling Nachtfunctie 20 Configureren Surround Uit
functies (stereo)
21 Automatische Luidspreker Opzet met
EzSet/EQ
23 Zelf Instellen 23 Luidspreker Opzet 26 Instelling vertraging 26 Instelling Uitgangsniveau 27 Bediening 30 Overzicht Surround Functies 32 Bediening 32 Bronkeuze 32 6 Kanaals Directe Ingang 33 Instelling en Gebruik Hoofdtelefoon 33 Keuze Surround Functie 33 Digitale Audioweergave 33 Dolby Digital 33 DTS 34 PCM Audioweergave 34 Digitale Bron Kiezen 34 Digitale Bitstream Indicatie 34 Surround Functies 35 Surround Functie Aanpassing 35 PCM Weergave Indicaties 35 Luidspreker/Kanaal Indicaties 36 Nachtfunctie 37 Opnemen 37 Gebruik van 38 Instelling Uitgangsniveau 38 Dimmer 38 Geheugen Beveiliging 39 Systeem Setup 39 Helderheid Display 39 Volume bij Inschakelen 39 Semi In-Beeld (OSD) Instellingen 40 Volledig In-Beeld (OSD) Instellingen 40 Standaard Surround Functie 40 Volledige In-beeld Achtergrondkleur 41 Tuner 41 Gebruik Tuner 41 Zenderkeuze 41 Voorkeurposities 42 RDS Gebruik 42 RDS Afstemmen 42 RDS Display Aanwijzingen 42 Programma Zoeken (PTY)
Programmeren Afstandsbediening
41 41 Programmeren met Codes 41 Code Direct Invoeren 41 Automatisch Zoeken 41 Code Uitlezen 42 Macro Programmeren 42 Geprogrammeerde Functies 42 Volume Doorschakelen 43 Kanaalbesturing Doorschakelen 43 Loopwerkbediening Doorschakelen 43 Resetten Geheugen Afstandsbediening
44 Functie Overzicht 46 Problemen 46 Processor Resetten 47 Technische Gegevens 48 Bijlage – Overzicht Instellingen
VERKLARING VAN CONFORMITEIT
Wij, Harman Consumer Group, Inc.
2 route de Tours, 72500 Château-du-Loir, Frankrijk
verklaren dat het product dat beschreven wordt in deze handleiding voldoet aan de technische normen:
EN 55013:2001 + A1:2003 EN 55020:2002 + A1:2003 EN 61000-3-2:2000 EN 61000-3-3:1995 + A1:2001 EN 60065:2002
Jurjen Amsterdam
Harman Consumer Group, Inc.
06/07
Opzet van de handleiding
Om de handleiding optimaal te kunnen gebruiken in combinatie met de afstandsbediening, de bedieningsorganen, de aansluitingen en de display is deze als volgt ingedeeld:
VOORBEELD (vet gedrukt) geeft een toets op de afstandsbediening of de voorzijde aan, dan wel een aansluiting op de achterzijde.
VOORBEELD (display) geeft een aanwijzing in de display aan.
1
- (cijfer in een hokje) verwijst naar een specifieke toets op de voorzijde.
- (cijfer in een cirkel) verwijst naar een aansluiting op de achterzijde.
0
- (cijfer in een ovaal) verwijst naar een toets op de afstandsbediening.
De vorm van de tekstcursor in de in-beeld menu’s kunnen iets afwijken van de afbeeldingen in deze handleiding. Ongeacht of de tekst verschijnt in hoofdletters of kleine letters, de prestaties en de bediening blijft hetzelfde.
2 INHOUD
Inleiding
Dank u voor de aanschaf van een Harman Kardon product!
Met de aanschaf van een Harman Kardon AVR 147 staat u aan het begin van vele jaren luisterplezier. Ontworpen voor alle spannende en gedetailleer­de effecten van films en alle nuances in muziek­weergave is de AVR 147 een echte meerkanaals receiver voor het nieuwe millennium. Naast de traditionele 5.1 digitale decoderfuncties zoals Dolby Digital en DTS, biedt hij de nieuwste ont­wikkelingen in surround technologie, zoals Dolby Pro Logic II, alle DTS functies, DTS Neo:6 en de nieuwste 5.1 kanaals versie van de eigen Harman Kardon Logic 7 technologie.
De AVR is zo opgezet dat optimaal profijt wordt getrokken van de kracht van de digitale technolo­gie. In-beeld menu’s, kleurgecodeerde aansluitin­gen maken snelle en eenvoudige installatie mogelijk. Om optimaal plezier te hebben van uw receiver, raden wij u aan even de tijd te nemen om deze handleiding in zijn geheel door te lezen. Controleer ook of alle verbindingen met de luid­sprekers, bronnen en andere externe apparatuur correct zijn uitgevoerd. Op deze manier raakt u zo snel mogelijk vertrouwd met alle functies en de bedieningsorganen en kunt u alle mogelijkhe­den van de AVR benutten. Bewaar de handleiding om deze later nog eens te raadplegen.
Beschrijving en functies
De AVR is een van de veelzijdigste, multifunctionele A/V receivers die er op de markt zijn en biedt tallo­ze luistermogelijkheden. Naast de Dolby Digital en DTS decoders voor de digitale bronnen is er een ruime keus aan surround functies voor Matrix sur­round gecodeerde en stereo opnamen, bedoeld voor bronnen als CD,VCR,TV-uitzendingen en de eigen MG/FM tuner van de AVR. Samen met Dolby Digital, Dolby Pro Logic II, DTS Neo:6,DTS 96/24, Dolby 3 Stereo, 5 Kanaals Stereo en de Hall en Theater functies,biedt de AVR het exclusieve Logic 7 proces van Harman Kardon in zowel 5.1 versies voor een breder, omringend geluidsbeeld met beter gedefinieerde overgangseffecten.
Dolby Virtual Speaker kan een omringend geluidsbeeld creëren vanuit de linker en rechter front luidsprekers en de nieuwste Dolby Headphone schakeling biedt een verbazingwek­kend open klankbeeld via de hoofdtelefoon.
Buiten het grote aantal luistermogelijkheden is de AVR ook gemakkelijk te configureren voor optimaal resultaat met uw luidsprekers in uw luisterruimte.
Een Stereo-Direct functie passeert de digitale pro­cessor om alle subtiele eigenschappen van het originele analoge, tweekanaals signaal te behou­den, terwijl het bas management, beschikbaar in zowel de surround als de digitale stereo functies, meer mogelijkheden biedt om het signaal aan uw smaak of de kamerakoestiek aan te passen.
Bij de AVR 147 is het videogedeelte uiterst serieus opgezet. Naast de twee HDMI-ingangen en twee 100 MHz analoge component video­ingangen beschikt de AVR 147 over A/V sync ver­traging om fouten in de synchronisatie tussen
beeld en geluid – vaak optredend wanneer digi­tale bewerkingen zijn toegepast in een bron, pro­gramma of beeldscherm – op te heffen.
Voor een maximale flexibiliteit biedt de AVR faciliteiten voor vier videoapparaten, elk met zowel composiet als S-Video ingangen. Verder twee extra audio ingangen en in totaal 6 digitale ingangen en twee uitgangen, maken de AVR 147 geschikt voor het verwerken van de nieuwste digitale audiobronnen.
Voor compatibiliteit met de nieuwste HDTV videobronnen en progessive scan DVD-spelers, bezit de AVR een breedband videoschakeling met geringe overspraak.
Coax en optisch digitale uitgangen zijn beschik­baar voor directe verbinding met digitale recor­ders. Een video opname-uitgang en een kleurge­codeerde achtkanalen ingang maken de AVR 147 verregaand toekomstzeker; alles wat nodig is om nieuwe toekomstige formaten te kunnen gebrui­ken is aanwezig.
Een belangrijke extra in de toch al indrukwekken­de lijst mogelijkheden van de AVR 147 is
EzSet/EQ
, een systeem dat het configureren automatiseert waardoor het eenvoudiger, gemak­kelijker en nauwkeuriger wordt. In combinatie met de speciale bij de receiver geleverde microfoon maakt het EzSet/EQ
het instellen van luidspre­kergrootte, wisselfilter en vertraging voor alle kanalen en luidsprekers een zekere zaak. Naast de configuratie omvat EzSet/EQ ook de equalizer voor de kamer zodat de signalen naar elke luid­spreker zijn aangepast voor wat betreft kamer­grootte, luidsprekertype en andere factoren die de kamerakoestiek beïnvloeden. Met EzSet/EQ wordt uw systeem in een paar minuten geconfigureerd met een tot voor kort zonder kostbare meetappa­ratuur ongekende nauwkeurigheid.
Naast EzSet/EQ bezit de AVR 147 een compleet stel handinstellingen voor hen die hun systeem helemaal zelf in willen stellen. Een drievoudig wisselfilter voor het laag maakt het mogelijk ver­schillende frequenties in te voeren voor elke set luidsprekers.
Tot nu toe waren de AVR receivers van Harman Kardon geschikt voor vrijwel alle bron­nen zoals lijnniveau analoog, optisch en coax digitaal, inclusief de meeste digitale mediaspe­lers. Door gebruik te maken van één simpele ver­binding tussen de AVR 147 en de extra leverbare Harman Kardon kunt u ook luisteren naar materiaal opgenomen op uw daartoe geschikte Apple
®
iPod®**. De systeemafstandsbe­diening van de AVR is geprogrammeerd met besturingscodes waarmee nummers voor weerga­ve gekozen en vele iPod functies genavigeerd kunnen worden, zelfs van de andere kant van de kamer. Met The Bridge
kunt u zelfs de iPod opla-
den. De krachtige versterker van de AVR is gebouwd
op de traditionele Harman Kardon technologieën voor de eindversterkers om een optimaal dyna-
misch bereik te kunnen bieden met elke denkbare programmabron. Harman Kardon heeft de ‘HiFi’ receiver meer dan 50 jaar geleden uitgevonden. Met state-of-the-art en beproefde schakelingen vormt de AVR de perfecte combinatie in digitale audio technologie, een rustige maar krachtige analoge versterker in een elegante, gemakkelijk te gebruiken vormgeving.
®
Dolby
Vijf kanalen high-current versterking.
De exclusieve Logic 7
Digital, Dolby Digital en Dolby Pro Logic pakket DTS
®
II Decoders, en het volldige
®
functies, inclusief DTS-6.1.
®
van Harman Kardon, samen met de keuze uit diverse Dolby Virtual Speaker processing bij gebruik van slechts twee luidsprekers
Dolby Headphone voor een open en
ruimtelijk geluidsbeeld bij gebruik van een hoofdtelefoon
Het moderne EzSet/EQ
van Harman Kardon configureert de luidspre­kerinstellingen automatisch en stelt de kamerequalizer in voor een gemakkelijke, snelle en nauwkeurige systeemopzet
Twee HDMI
1.1 en drie toewijsbare analoge component ingangen met grote bandbreedte maken hem geschikt voor alle high-definition videobronnen
Stereo Direct Functie voor tweekanaals
weergave die de DSP processor passeert om de kwaliteit van analoge bronnen volledig te behouden.
Stereo Digitale Functie voor program-
meerbaar bas management van de lage frequenties tussen de hoofd luidsprekers en de subwoofer.
Analoge A/V Ingangen op de voorzijde.
Digitale ingangen op de voorzijde voor
gemakkelijk aansluiten van draagbare digitale apparatuur en de nieuwste videospelletjes.
Verbindt een geschikte Apple
®
iPod®met de Harman Kardon (extra) voor laden, weergave en besturing.
Alle ingangen kunnen benoemd worden
(uitgezonderd tuner).
Talloze digitale ingangen en uitgangen.
In-beeld menu- en displaysysteem met
keus uit blauwe of zwarte achtergrond.
Instelbare A/V Sync vertraging voor elke
ingang zorgt voor lipsynchrone digitale programma’s en video-opnamen.
6-Kanalen directe ingang voor gebruik
van toekomstige audioformaten
Uitgebreide laagprocessing, inclusief
drie afzonderlijke wisselfiltergroepen.
Afstandsbediening met ingebouwde
codes.
** Compatibel met alle iPod typen voorzien van een dock-aansluiting inclusief derde generatie 'klikwiel' en latere modellen. Niet compatibel met iPod
'shuffle' modellen. Hoewel alle iPod 'photo' modellen compatibel zijn, kunnen beelden die op iPods zijn opgeslagen niet worden weergegeven.
NEDERLANDS
INLEIDING 3
Veiligheid
WAARSCHUWING
KANS OP ELEKTRISCHE
SCHOKKEN. NIET OPENEN
LET OP: VERMIJD HET RISICO VAN ELEKTRISCHE SCHOKKEN. OPEN NOOIT ZELF DE BEHUIZING. IN HET APPARAAT BEVINDEN ZICH GEEN ONDERDELEN DIE DOOR DE GEBRUIKER ZELF KUNNEN WORDEN ONDERHOUDEN, GEREPAREERD EN/OF VERVANGEN. LAAT ONDERHOUD EN REPARATIE OVER AAN GEKWALIFICEERDE TECHNICI.
WAARSCHUWING: VERKLEIN BRANDGEVAAR EN DE KANS OP ELEKTRISCHE SCHOKKEN; STEL HET APPARAAT NIET BLOOT AAN REGEN OF VOCHT.
Het symbool van de bliksemschicht met pijlpunt en een gelijkzijdige driehoek waarschuwt de gebruiker voor de aan­wezigheid van ongeïsoleerde gevaarlijke voltages binnen in de behuizing van het apparaat. Deze voltages kunnen elek­trische schokken veroorzaken.
Het uitroepteken in een gelijkzijdige driehoek waarschuwt de gebruiker voor de aanwezigheid van belangrijke infor­matie aangaande onderhoud en service in de gebruiksaanwijzing.
Belangrijke veiligheidsinformatie
in uw omgeving, raadpleeg dan eerst uw leverancier voordat het apparaat met het lichtnet
LEES DIT VOORDAT U HET APPARAAT IN GEBRUIK NEEMT
Installeer dit apparaat niet in een afgesloten ruimte zoals een kast of iets dergelijks - en achterzijde minimaal 10 cm ruimte vrij. Houd het apparaat uit direct zonlicht, uit de buurt van warmtebronnen, trillingen, stof, vocht en/of koude.
Vermijd opstelling op een plaats waar er iets op kan vallen of het apparaat kan worden blootge­steld aan lekkende of spattende vloeistoffen. Zet de volgende dingen nooit op de tuner:
– Brandende objecten (b.v. kaarsen) daar dat
brand kan veroorzaken, het apparaat kan beschadigen en tot letsel kan leiden.
– Vazen met vloeistof die om kunnen vallen en zo
elektrische schokken kunnen veroorzaken en het apparaat beschadigen.
Dek het apparaat niet af met kranten, een tafel­kleed of iets anders dat de ventilatie belemmert. Doordat de temperatuur in het inwendige dan oploopt, kan brand ontstaan en letsel worden toegebracht.
Stel het apparaat op in de nabijheid van een stop­contact waar de stekker gemakkelijk te bereiken is.
Dit apparaat voert stroom zolang het met het lichtnet is verbonden, ook wanneer het is uitge­schakeld. Die toestand noemen we standby en daarin wordt slechts een minimale hoeveelheid stroom opgenomen.
WAARSCHUWING OM HET RISICO OP BRAND OF ELEK­TRISCHE SCHOKKEN TE VERMINDEREN HET APPARAAT NOOIT BLOOTSTELLEN AAN VOCHT OF REGEN.
Controleer netspanning voor gebruik
Uw nieuwe AVR is ontworpen voor gebruik met 220 - 240 volt wisselspanning. Sluit u de receiver op een andere netspanning aan dan waarvoor deze is bedoeld, dan kan dit gevaarlijk zijn en zelfs brand ontstaan. Bovendien kan de receiver hier door beschadigd worden.
Heeft u vragen heeft over de juiste netspanning voor dit specifieke model of over de netspanning
verbindt.
Gebruik geen verlengsnoeren
Gebruik het apparaat alleen met het vaste net­snoer. Het gebruik van verlengsnoeren met dit product wordt afgeraden. Leg, net als bij andere elektrische apparaten, het netsnoer niet onder vloerbedekking of tapijten en zet er geen zware voorwerpen op. Een beschadigd netsnoer onmid­dellijk door een erkende technische dienst laten vervangen door een exemplaar dat aan de fabrieksspecificaties voldoet.
Ga voorzichtig met het netsnoer om
Wanneer u het netsnoer uit het stopcontact neemt, trek dan altijd aan de stekker en niet aan het snoer. Wanneer het apparaat voor langere tijd niet zal worden gebruikt, neem dan de stekker uit het stopcontact.
Open de behuizing niet
In dit product bevinden zich geen onderdelen die door de gebruiker gerepareerd kunnen worden. Bij het openen van de behuizing kunt u een schok oplopen en wijzigingen aan het product zullen de garantie ongeldig maken. Mocht water of een metalen voorwerp zoals een paperclip, een nietje of iets dergelijks in het apparaat terechtkomen, neem dan de stekker direct uit het stopcontact en raadpleeg een erkende reparateur.
Opstelling
Plaats het apparaat, om een goede werking te
verzekeren en risico’s te vermijden, op een ste­vige en vlakke ondergrond. Zet u het apparaat op schap, controleer dan of het schap en de steunen het gewicht kunnen dragen.
Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is voor
ventilatie rond het apparaat. Plaatst u dit product in een kast of andere gesloten ruimte, controleer dan of er voldoende lucht in de kast circuleert. In sommige gevallen kan een ventila­tor nodig zijn.
Plaats het apparaat niet op een tapijt of een
dergelijke ondergrond, daar dan de ventilaties­leuven worden afgesloten.
Gebruik het apparaat niet op extreem hete of
koude plaatsen, op een plaats waar het bloot­staat aan direct zonlicht, of in de nabijheid van een verwarming.
4 VEILIGHEID
Plaats het apparaat niet in een vochtige of stof-
fige omgeving.
Zorg ervoor dat de ventilatiesleuven in de
bovenzijde van het apparaat vrij blijven en plaats er geen voorwerpen op.
Vanwege het gewicht van de AVR 147 en de
warmte die de versterkers ontwikkelen, bestaat de kans dat de rubber inleg van de pootjes van het apparaat op sommige houten of fineer ondergronden afdrukken achterlaten.Wees voorzichtig met het opstellen van de receiver op een zacht houten ondergrond, dan wel op materiaal dat door zware objecten of warmte kan worden beschadigd. Sommige materialen zijn heel gevoelig en absorberen deze afdruk­ken, iets waar Harman Kardon geen invloed op heeft, zoals de soort afwerking, de gebruikte reinigingsmiddelen en normale warmte en tril­lingen tijdens het gebruik van het product, en andere factoren. Wees daarom voorzichtig bij het kiezen van de juiste plaats voor de receiver, daar dit soort zaken niet onder de garantie valt.
Schoonmaken
Maak het apparaat zonodig schoon met een schone, zachte en droge doek. Indien nodig kunt bevochtigt u een zachte doek met lauw sop en daarna met een doek met schoon water. Droog het apparaat onmiddellijk af met een droge doek. Gebruik NOOIT benzeen, reinigingsmiddelen met drijfgassen, verdunner, alcohol of andere vluchti­ge middelen. Gebruik geen schuurmiddelen, want deze kunnen de afwerking van metalen onderde­len beschadigen. Vermijd het gebruik van insecti­ciden in de buurt van dit apparaat.
Verplaatsen
Alvorens het apparaat te verplaatsen controleren of alle verbindingen met andere apparaten losgenomen zijn en dat de stekker van het apparaat zelf uit het stopcontact genomen is.
Uitpakken
De doos en overig verpakkingsmateriaal dat gebruikt werd om uw nieuwe receiver tijdens trans­port te beschermen zijn speciaal ontworpen om schokken en trillingen te absorberen.Wij adviseren u de doos en het verpakkingsmateriaal te bewaren voor het geval u gaat verhuizen of als het apparaat ooit gerepareerd zou moeten worden.
Om de omvang van de doos te verkleinen kunt u
deze plat maken. Dit doet u door het plakband op de bodem helemaal los te maken en de doos plat te drukken. De kartonnen hulpstukken kun­nen op dezelfde manier worden bewaard. Verpakkingsmateriaal dat niet samengedrukt kan worden kan in een plastic zak worden bewaard.
Wilt u het verpakkingsmateriaal niet bewaren, is het goed te weten dat de doos en het overige verpakkingsmateriaal gerecycled kunnen worden. Denk aan het milieu en lever dit materiaal in op de daarvoor aangewezen plaats.
Vergeet niet de plastic beschermingsfolie van de display te verwijderen. Deze folie kan de werking van de afstandsbediening negatief beïnvloeden.
Bedieningsorganen
DIGITAL LOGIC 7
VID 1
DVD
CD
TAPE
VID 2
VID 3
PRO LOGIC
3 STEREO
HEADPHONE
DSP
SURR. OFF
Hoofd Netschakelaar
1
Systeemschakelaar
2
Lichtnetindicatie
3
Hoofdtelefoonuitgang
4
Surround Functie Groep Keuze
5
Luidsprekerkeuze
6
Insteltoetsen
7
Klankregeling in/uit
8
Surround Functiekeuze
9
1
Netschakelaar: druk op deze toets om de AVR in te schakelen. Is de schakelaar ingedrukt, dan staat het apparaat in standby, wat wordt aangegeven door de oranje LED
3
. Wanneer deze toets NIET ingedrukt is, werkt het apparaat niet. Om het apparaat geheel uit te schakelen en ook de afstandsbediening te blokkeren, deze schakelaar indrukken zodat deze naar buiten komt en het woord ‘OFF’ (uit) op de bovenzijde van de schakelaar zichtbaar wordt.
Opmerking: Laat deze schakelaar normaal gesproken in de positie ON (aan) staan.
2
Standby: wanneer de netschakelaar ingedrukt is, drukt u op deze toets om de AVR i n te schakelen. Druk deze knop opnieuw in om het apparaat uit (standby) te schakelen. De lichtnetindicatie
3
wordt blauw als het
1
apparaat aan staat.
Afstemmen
)
FM/MG
!
Instellen
@
Voorkeurposities
#
Luidspreker/Kanaal Indicatie
$
Ingangskeuze
%
RDS functies
^
Vertraging
&
Digitale ingang 3 optisch
*
3
Lichtnetindicatie: licht oranje op tijdens standby, als teken dat het apparaat gereed is voor gebruik. Ingeschakeld licht deze blauw op.
4
Hoofdtelefoonuitgang: sluit hierop een hoofdtelefoon aan om ongestoord te kunnen luisteren. Gebruik een hoofdtelefoon met een standaard 6,3 jackplug. Zodra de hoofdtelefoon wordt aangesloten, worden de luidsprekers uitgeschakeld.
Bij het configureren van uw systeem met EzSet/EQ wordt de kalibratie microfoon hierop aangesloten
4
via de bijgeleverde adapter die de kleine miniplug van de microfoon in een 1/4" jackplug omzet.
Surroundfunctie indicaties
(
Digitale ingang 3 coax
Ó
Video 3 ingang
Ô
Ingangsindicaties
Display
Ò
Sensor afstandsbediening
Ú
Digitale ingangskeuze
Û
Kanaalkeuze
Ù
Volume
ı
5
Surround groep: indrukken om de eerste groep surround functies te kiezen. Telkens wan­neer u drukt wordt de volgende groep gekozen in deze volgorde: Dolby functies DTS Digital functies DSP functies Stereo functies Logic 7 functies, enz.
Na het indrukken verschijnt de naam van de gewenste surround functiegroep in de Onderste
Displayregel Functiekeuze
Ò
en dan drukt u op Surround
9
om door de beschikbare func­ties te schakelen. Druk hier bijvoorbeeld op om de gewenste Dolby functie te kiezen en druk dan op Surround Functiekeuze lende opties te kiezen.
6
Luidsprekerkeuze: kiest de luidsprekers
9
om de verschil-
die in uw kamer worden gebruikt. Zie pagina 17 voor meer informatie over installatie en configuratie.
NEDERLANDS
BEDIENINGSORGANEN 5
Bedieningsorganen
7
Insteltoetsen: bij het vastleggen van de configuratie kiest u met deze toetsen uit de beschikbare mogelijkheden die in de display worden aangegeven.
8
Klankregeling in/uit: de klankregeling en balans worden ingeschakeld door deze toets in te drukken. De indicatie
display
Ò
hoge tonen en balans kan het signaal naar de luidsprekers worden gecorrigeerd. Staat de indi­catie
TONE OUT in de display, dan wordt het
signaal ‘recht’ weergegeven.
9
Surround Functiekeuze: indrukken om te kiezen uit de beschikbare surround functies voor de gekozen functiegroep. De specifieke functies kunnen verschillen op basis van het aantal beschikbare luidsprekers, de functiegroep en of het om een analoge of een digitale bron gaat. Druk bijvoorbeeld op Surround Functie Groep
Keuze
5
om een functiegroep te kiezen als Dolby of Logic 7 en dan op deze toets om de beschikbare functies te zien. Voor meer informa­tie omtrent functiekeuze, zie pagina 30.
)
Afstemmen: druk op de linkerzijde van de toets om naar een lagere frequentie te gaan, of op de rechter zijde om naar een hogere frequen­tie te gaan. Wordt een zender met een sterk signaal gevonden dan verschijnt
TUNED of AUTO TUNED in de display
(met de hand afgestemd of automatisch afge­stemd). Zie pagina 41 voor meer informatie over afstemmen.
!
FM/MG keuze: druk op deze toets om tuner als bron van de AVR te kiezen. Na eenmaal indrukken hoort u de laatst gebruikte zender; nogmaals indrukken schakelt heen en weer tus­sen AM (= MG) en FM. Houd de toets vast om te schakelen tussen stereo en mono, handafstem­ming en automatische afstemming. Zie pagina 41 voor nadere informatie.
@
Instellen: regelt het instellen en configure­ren van de in de display ling, die dan in het geheugen van de AVR wordt opgeslagen.
#
Voorkeurposities: druk op deze toetsen om voor- of achteruit door het overzicht van de voorkeurzenders te schakelen. Zie pagina 41 voor nadere informatie.
TONE IN verschijnt in de
en met de regelaars lage tonen,
MANUAL
Ò
aangegeven instel-
Ò
Ò
$
Luidspreker/kanaal functie: geeft aan welke luidspreker voor elk kanaal gekozen is, of de configuratie van het binnenkomende signaal. De indicaties voor de luidsprekers links, centrum, rechts, links surround en rechts surround bestaan uit drie hokjes, terwijl de subwoofer een enkel hokje is. Het middelste hokje licht op wanneer een ‘kleine’ luidspreker is gekozen, de buitenste twee wanneer een grote luidspreker is gekozen. Brandt geen enkel hokje voor de kanalen cen­trum, surround of subwoofer, dan zijn er voor die posities geen luidsprekers gekozen. Zie pagina 23 voor nadere informatie over het configureren van de luidsprekers. De letter in het middelste hokje geeft een actief kanaal aan. Voor standaard analoge bronnen zullen alleen L en R oplichten, wat een stereobron aangeeft. Gaat het om een digitale bron dan geven de indicaties aan welke kanalen op de digitale ingang worden ontvan­gen. Een knipperende letter geeft een onder­broken digitaal signaal aan. Zie pagina 35 voor nadere informatie over deze indicaties.
%
Ingangskeuze: druk één of meermaals op deze toets om een andere bron te kiezen.
^ RDS functie: indrukken om de verschillende boodschappen van het RDS-systeem van de AVR tuner op te roepen. Zie pagina 42 voor nadere informatie over RDS.
&
Vertragingstijd: druk op deze toets om een vertragingstijd in te stellen. Zie pagina 26 voor nadere informatie over vertragingstijden.
*
Digitale ingang 3 optisch: sluit de opti­sche digitale audio uitgang van een audio of video product hierop aan. Wordt de ingang niet gebruikt zorg dan dat de ingang met het dopje is afgedekt om te voorkomen dat er stof in de ingang komt.
(
Surroundfunctie indicaties: de huidige bron verschijnt als één van de indicaties. Denk er aan dat bij het inschakelen van de AVR alle mogelijke functies kort oplichten, waarop naar normaal gebruik wordt overgeschakeld en alleen de actieve functie verlicht blijft.
Ó
Digitale ingang 3 coax: wordt gewoonlijk gebruikt voor het aansluiten van draagbare digitale audio apparaten, videospelletjes en andere producten die een coax digitale aansluiting hebben.
Ô
Video 3 ingang: deze audio/video aan­sluitingen kunnen gebruikt worden als tijdelijke verbinding met videospelletjes of draagbare audio/video apparaten zoals camcorders en draagbare audio spelers.
Ingangsindicatie: de gekozen bron licht op. Denk er aan dat bij het inschakelen van de AVR alle mogelijke functies kort oplichten, waarop naar normaal gebruik wordt overgeschakeld en alleen de actieve functie verlicht blijft.
Ò
Display: in de display worden aanwijzingen en in de display verschijnen aanwijzingen en indi­caties die helpen het apparaat te bedienen.
Ú
Sensor afstandsbediening: deze sensor ontvangt de bevelen van de afstandsbediening. Richt de afstandsbediening hierop en zorgt dat de sensor niet geblokkeerd wordt, tenzij een externe sensor is aangesloten.
Opmerking: wanneer /DMP is gekozen als ingang, licht geen Ingangsindicatie
DMP/THE BRIDGEI SCONNECTED
(DMP/Bridge is aangesloten) loopt over de bovenste regel van de Display naam van de bron heeft veranderd; in dat geval verschijnt de nieuwe naam. Zie pagina 19 voor nadere informatie over het benoemen van ingangen.
Û
Digitale ingangskeuze: druk op deze toets om te kiezen tussen de optische digitale ingangen. Zie pagina 18 en 33 en verder voor meer informatie over digitale audio.
Ù
Kanaalkeuze: indrukken om de verschillen­de kanalen in te stellen met behulp van een exter­ne audiobron. Voor meer informatie over het instellen van de uitgangsniveaus, zie pagina 38.
ı
Volume: draai deze knop naar rechts om het niveau te verhogen, of naar links om het niveau te verlagen. Mute (geluid uit) wordt automatisch opgeheven zodra de volumeregelaar wordt verdraaid.
Ò
tenzij u de
en coax
op.
6 BEDIENINGSORGANEN
Aansluitingen
MG antenne
FM antenne
Tape-ingang
Tape-uitgang
Subwoofer uitgang
DVD audio-ingang
CD ingang
Video 1 audio-uitgang
 
6-Kanalen directe-ingang
Digitale audio-uitgang
Opmerking: om het aansluiten van de ver­schillende verbindingen voor meerkanaals in­en uitgangen en de luidsprekers gemakkelijk te maken, zijn alle aansluitingen van een kleuren­code voorzien, overeenkomstig de nieuwste CEA standaard: Front Links Wit Front Rechts: Rood Centrum: Groen Surround Links: Blauw Surround Rechts: Grijs Surround Achter Links: Bruin Surround Achter Rechts: Tan Subwoofer (LFE): Paars Digitaal Audio: Oranje Composiet Video: Geel Component Video ‘Y’: Groen Component Video ‘Pr’: Rood Component Video ‘Pb’: Blauw
DMP aansluiting
TV/monitor uitgang
DVD video-ingang
Front Luidsprekers Uitgangen
Centrum Luidspreker Uitgang
Surround Luidsprekers Uitgangen
Geschakelde lichtnetuitgang
Video 1 audio-ingang
Netsnoer
Video 2 Component video-ingang
Component video-uitgang
Video 1 component-ingang
MG-antenne: sluit hierop de bijgeleverde MG raamantenne aan. Wordt een externe MG­antenne gebruikt, sluit die dan aan conform de daarbij gevoegde aanwijzingen.
FM-antenne: sluit hierop de bijgeleverde FM-antenne aan, of een buitenantenne, dan wel een kabelsysteem.
Tape-ingang: verbind deze ingangen met de Play/Out uitgangen van een audiorecorder.
Tape-uitgang: verbind deze uitgangen met de Record/In ingangen van een audiorecorder.
Subwoofer uitgang: verbind deze uitgang met de lijningang van een actieve subwoofer. Bij gebruik van een losse subwooferversterker wordt deze uitgang met de ingang van die versterker verbonden.
DVD audio-ingang: verbind deze ingang met de analoge audio uitgang van een DVD­speler of een andere audiobron.
Video 2 audio-ingang
Coax digitale ingangen
Video 2 video-ingang
Video 1 video-uitgang
Video 1 video-ingang
Optisch digitale ingangen
RS-232 Seriële Poort
RS-232 Functie
RS-232 Reset
HDMI Ingang
HDMI Uitgang
CD Ingang: verbind deze ingang met de analoge audio uitgang van een compact disc speler of CD-wisselaar of een andere audiobron.
Video 1 audio uitgang: verbind deze uitgangen met de Record/Input ingangen van een VCR.
verbind bij uitgeschakelde AVR 147 het ene einde van de extra Harman Kardon met de daarvoor bestemde aansluiting en de andere zijde met een geschikte Apple iPod. Wordt nu Digital Media Player als bron gekozen, dan ver­schijnt de besturing en navigatie van de iPod in het beeldscherm (indien aangesloten op de
Video Monitor Uitgang
onderste regel van de Display iPod navigeren en nummers voor weergave kiezen met plus de loopwerktoetsenPop de afstands­bediening van de AVR. Zie pagina 37 voor nadere informatie.
Digital Media Player (DMP):
en de bovenste en
Ò
. U kunt de
⁄/¤/‹/›
DE
en Set
F
NEDERLANDS
AANSLUITINGEN 7
Aansluitingen
6-Kanaals directe ingang: deze ingangen worden gebruikt voor het aansluiten van DVD-Audio of SACD spelers met discrete analoge uitgangen.
Digitale audio-uitgang: verbind deze uitgangen met de digitale ingang van een digitale recorder zoals een CD-recorder of een MiniDisc recorder.
Video Monitor Uitgang: verbind deze aansluiting met de composiet en/of S-Video ingang van een TV of monitor of videoprojector om de in-beeld menu’s te kunnen zien, plus de met de videoschakelaar op de AVR gekozen standaard video of S-Video bron.
DVD video-ingang: verbind deze ingangen met de composiet of S-video uitgangen van een DVD-speler of andere videobron.
Front Luidsprekers Uitgangen: verbind deze uitgangen met de juiste + en – aansluitin­gen van de linker en rechter luidspreker. Overeenkomstig de nieuwe CEA kleurcode is de witte aansluiting de positieve + aansluiting die verbonden wordt met de rode + aansluiting van de Front Links luidspreker, conform de oude codering. De rode aansluiting is de positieve + aansluiting die verbonden wordt met de rode positieve + van de Front Rechts luidspreker. Verbind de zwarte – aansluitingen van de AVR met de zwarte – van de luidsprekers. Zie pagina 13 voor nadere informatie over luidsprekerpolariteit.
Centrum Luidspreker Uitgang: verbind deze uitgang met de juiste + en – aansluitingen van de centrum luidspreker. Overeenkomstig de nieuwe CEA kleurcode is de groene aansluiting de positieve + aansluiting die verbonden wordt met de rode + aansluiting van de Centrum luid­spreker, conform de oude codering. Verbind de zwarte – aansluiting van de AVR met de zwarte – van de centrum luidspreker. Zie pagina 13 voor nadere informatie over luidsprekerpolariteit.
Surround Luidspreker Uitgangen:
verbind deze uitgangen met de juiste + en – aansluitingen van de surround luidsprekers. Overeenkomstig de nieuwe CEA kleurcode is de blauwe aansluiting de positieve + aansluiting die verbonden wordt met de rode + aansluiting van de Surround Links luidspreker, conform de oude codering. De grijze aansluiting is de positieve + aansluiting die verbonden wordt met de rode positieve + van de Surround Rechts luidspreker. Verbind de zwarte – aansluitingen van de AVR met de zwarte – van de surround luidsprekers. Zie pagina 13 voor nadere informatie over luid­sprekerpolariteit.
Geschakelde lichtnetuitgang: voor het voeden van andere apparaten, die dan tegelijk met standby ingeschakeld.
Opmerking: het totale opgenomen vermogen van alle op de Lichtnetuitgang apparaten mag niet meer bedragen dan 50 W.
Video 1 audio-ingang: verbind deze aan­sluitingen met de PLAY/OUT audio-uitgangen van een TV of een andere audio- of videobron.
Netsnoer: verbind de stekker met een ongeschakeld stopcontact.
Video 2 Component Video Ingang: ver­bind de Y/Pr/Pb component video uitgang van de HDTV settop converter, satellietontvanger of andere videobron met de component aansluitin­gen van dat apparaat.
Monitor Component Video Uitgang: sluit deze uitgangen aan op de component video­ingangen van een videoprojector of –monitor. Wanneer een bron, aangesloten op een van de twee Component video-ingangen wordt geselecteerd dan zal het signaal naar deze aansluitingen gestuurd worden.
Video 1 component ingang: sluit de Y/Pr/Pb component video-uitgangen van een DVD-speler aan op deze aansluitingen.
Opmerking: alle component ingangen/uitgan­gen kunnen ook voor RGB-signalen worden gebruikt op dezelfde wijze als beschreven voor de Y/Pr/Pb-signalen en verbonden met de aan­sluitingen van de overeenkomstige kleur. RGB­verbinding is niet mogelijk wanneer de bron een afzonderlijk sync-signaal afgeeft (zie pagina 15).
Video 2 Audio Ingang: verbind deze aan­sluitingen met de PLAY/OUT audio-uitgangen van een tweede VCR of een andere audio- of videobron.
2
op de AVR worden
aangesloten

,
Coax Digitale Ingangen: verbind de coax digitale uitgang van een DVD-speler, HDTV ont­vanger, de uitgang van een geschikte geluids­kaart voor MP3 files of streams, LD-speler, MD­speler of CD-speler met deze ingangen. Het signaal kan een Dolby Digital, DTS, 2-kanaals MPEG1 signaal zijn, dan wel een standaard PCM digitale bron. Verbind geen RF digitale uitgang van een LD-speler met deze ingangen.
Video 2 video-ingang: verbind deze ingan­gen met de PLAY/OUT composiet of S-video uit- gangen van een tweede VCR of andere video­bron.
Video 1 video-uitgang: verbind deze uitgangen met de RECORD/INPUT composiet of S-video ingang van een VCR.
Video 1 video-ingang: verbind deze ingangen met de PLAY/OUT composiet of S-video uitgangen van een TV of andere videobron.
Optisch digitale ingangen: verbind de optisch digitale uitgang van een DVD-speler, HDTV ontvanger, de uitgang van een geschikte geluidskaart voor MP3 files of streams, LD-speler, MD-speler of CD-speler met deze ingangen. Het signaal kan een Dolby Digital, DTS, 2-kanaals MPEG1 signaal zijn, dan wel een standaard PCM digitale bron.
RS-232 Seriële Poort: deze speciale aan­sluiting kan worden gebruikt met uw personal computer voor het geval dat Harman Kardon in de toekomst een nieuwe software upgrade voor de receiver aanbiedt.
RS-232 Functie: druk deze toets alleen in bij het opwaarderen (upgraden) van de AVR 147. In alle andere gevallen niet ingedrukt laten.
RS-232 Reset: deze toets wordt uitsluitend gebruikt bij het opwaarderen van de software. Een standaard reset wordt uitgevoerd door de toets Tone ( vast te houden.
van videobronnen met een DVD-speler, settop box of HDTV tuner op één van deze aansluitin­gen.
uitgang met de HDMI ingang op een geschikte van HDMI voorzien videoscherm.
Opmerking over videoverbindingen: bij het aansluiten van een video-apparaat zoals een VCR, DVD-speler, satellietontvanger, kabel settop box, personal videorecorder of een videospelletje op de AVR 147, kunt u de composiet of S-video aansluiting gebruiken, maar niet beide tegelijk.
8
– klankregeling) in te drukken en
HDMI Ingangen: verbind de HDMI uitgang
HDMI Uitgang: verbind deze geschikt
8 AANSLUITINGEN
Afstandsbediening
0
Standby
1
IR-zender
2
Programma Indicatie
3
Inschakelen
4
Ingangskeuze
5
AVR-keuze
6
MG/FM keuze
7
6-Kanaals Directe Ingang
8
Testsignaal
9
Sluimerfunctie
A
Surroundfunctie
B
Nachtfunctie
C
Kanaalkeuze
⁄/¤
D E F G H I J K L M N O P Q                
toetsen
toets Instellen Digitale keuze Cijfertoetsen Tunerfunctie Directfunctie Afstemmen hoger/lager In-beeld display/info (OSD) Dolby Functie DTS Digital Functie Logic 7 Functie Loopwerktoetsen Klankregeling Volgende/vorige Stereo Functie DTS Neo:6 Functie Macro's RDS-functie Voorkeuze hoger/lager Wissen Geheugen Vertraging/Voorgaande zender
toets Luidsprekerkeuze Muting Volume hoger/lager
DMP Functie TV/Video Keuze Dimmer
NEDERLANDS
Opmerking: de hier gebruikte functienamen
slaan op de voor de AVR gebruikte functies. De meeste toetsen hebben meerdere functies wan­neer de afstandsbediening voor andere appara­ten wordt gebruikt. Zie pagina 46-47 voor een overzicht van deze functies.
AFSTANDSBEDIENING 9
Afstandsbediening
Belangrijk: De afstandsbediening van de
AVR 147 kan geprogrammeerd worden voor het besturen van maximaal zeven apparaten, inclusief de AVR. Voordat u de afstandsbediening in ge­bruik neemt eerst de ingangskeuze
4
indruk­ken en het apparaat kiezen dat u wilt gebruiken. Af fabriek is de afstandsbediening van de AVR ingesteld op het bedienen van de AVR en de meeste Harman Kardon CD en DVD-spelers en cassettedecks. De afstandsbediening kan ook een reeks andere producten bedienen via de codes die al aanwezig zijn. Voordat u de afstandsbediening in gebruik neemt met andere producten, eerst de aanwijzingen op pagina 50-51 over het program­meren van bevelen uitvoeren.
Aan veel toetsen van de afstandsbediening kun­nen functies toegewezen worden die afhankelijk zijn van het product dat met de ingangskeuze
4
geactiveerd is. Hier worden in de eerste plaats de functies van de afstandsbediening voor de AVR beschreven. Zie pagina 46-47 voor infor­matie over andere functies voor de toetsen van de afstandsbediening.
0
Standby: indrukken om de AVR of een aan­gegeven apparaat in standby te zetten.
1
IR-zender: richt dit op de sensor van de AVR bij het indrukken van een toets, zodat de infrarood signalen goed worden ontvangen.
2
Programma-Indicatie: deze driekleurige indicatie wordt gebruikt om u door het program­meren van de afstandsbediening te leiden. Zie pagina 43 voor informatie over het programme­ren van de afstandsbediening.
3
Inschakelen: druk op deze toets om de netspanning van het apparaat in te schakelen dat met de ingangskeuze
4
is gekozen, uitge-
zonderd Tape.
4
Ingangskeuze: door een van deze toetsen in te drukken gebeuren er drie dingen: staat de AVR niet aan, dan wordt deze ingeschakeld; dan wordt de bron gekozen overeenkomend met de ingedrukt toets, en tenslotte wordt de afstands­bediening omgeschakeld, zodat deze de gekozen bron bedient.
De toetsen DVD, TAPE en HDMI 1 worden gebruikt voor één van de volgende twee ingangsbronnen:
• De eerste keer dat op DVD wordt gedrukt, kiest u de bron die is verbonden met de DVD-ingang. De tweede maal kiest de bron die is verbonden met de CD-ingang.
• De eerste keer dat u op TAPE drukt wordt Tape als ingang gekozen. Een tweede maal indrukken kiest The Bridge als ingang.
• De eerste keer dat op HDMI 1 wordt gedrukt, kiest u de bron die is verbonden met de HDMI 1 ingang. De tweede maal kiest de bron die is ver­bonden met de HDMI 2 ingang.
Nadat u op deze toets gedrukt hebt, drukt u op
5
AVR-keuze
om de functies van de AVR met
de afstandsbediening te activeren.
5
AVR-keuze: hiermee schakelt u de afstandsbediening om, zodat deze de functies van de AVR bedient. Staat de AVR op standby, dan wordt deze ingeschakeld.
6
MG/FM keuze: druk op deze toets om de tuner van de AVR als bron te kiezen. Drukt u op deze toets terwijl de tuner al gekozen is, dan wordt omgeschakeld tussen MG en FM.
7
6-Kanaals Directe Ingang: druk op deze toets om het apparaat dat is aangesloten op de 6-Kanaals Directe Ingang is aangesloten.
8
Testsignaal: druk hierop om het configure­ren van de uitgangsniveaus van de AVR te starten. Zie pagina 23-24 voor nadere informatie over het kalibreren van de AVR.
9
Sluimerfunctie: sluimerfunctie: druk op deze toets om het apparaat in de sluimerfunctie te zetten. Na de in de display aangegeven tijd zal de AVR automatisch in standby gaan. Elke keer dat u op deze toets drukt zal de tijd veranderen in deze volgorde:
Houd de toets twee seconden ingedrukt om de sluimerfunctie uit te schakelen. Denk er aan dat deze toets ook gebruikt wordt om een ander kanaal te kiezen op TV,VCR en Sat ontvanger wanneer die bron is gekozen via de
Ingangskeuze
A
Surround Functie: druk op deze toets om
4
.
één van de surround functies HALL, THEATER te kiezen. Denk er aan dat afhankelijke van het type ingang niet altijd alle functies beschikbaar zijn. Zie pagina 34-35 voor meer informatie over de surround functies. Denk er aan dat deze toets ook gebruikt wordt om een zender af te stem­men op TV,VCR en Sat ontvanger wanneer die bron is gekozen via de Ingangskeuze
B
Nachtfunctie: schakelt de nachtfunctie in.
4
.
Bedoeld voor digitale bronnen en zorgt ervoor dat ook op laag volume de dialoog in het cen­trum kanaal verstaanbaar blijft. Zie pagina 36 voor nadere informatie.
C
Kanaalkeuze: hiermee activeert u het instellen van de uitgangsniveaus van de AVR met een externe bron. Na eenmaal op deze toets gedrukt te hebben kan met de toetsen
⁄/¤
D
het kanaal worden gekozen, waarna met
instellen
F
en dan opnieuw met de ⁄/¤het niveau kan worden ingesteld. Zie pagina 23-24 voor aanvullende informatie.
⁄/¤
D
toetsen: Deze multifunctionele toet­sen worden gebruikt om te wijzigen of door items in de in-beeld menu’s of de display te lopen en de configuratie in te stellen van digitale ingangen of de vertraging. Bij het wijzigen van een instelling drukt u eerst op de toets voor de functie of instelling die veranderd moet worden, bijvoorbeeld de Digitale Keuze
G
om een digitale ingang te wijzigen. Druk vervolgens op één van deze toetsen om door de beschikbare opties te schakelen of om de instelling te verho­gen of te verlagen. In de verschillende paragrafen die de functies behandelen wordt het gebruik van deze toetsen per functie toegelicht.
Wanneer de afstandsbediening van de AVR geprogrammeerd wordt op de codes van een ander apparaat, wordt deze toets ook gebruikt bij 'Automatisch zoeken'. Zie pagina 43 voor nadere informatie omtrent het programmeren van de afstandsbediening.
10 AFSTANDSBEDIENING
Afstandsbediening
E‹toets: om het menu-item of –instelling te wijzigen wanneer een menugestuurd apparaat (TV, VCR, DVD, enz.) is gekozen.
F
Instellen: deze toets wordt gebruikt om instellingen in het geheugen van de AVR op te slaan. Tevens voor het invoeren van de vertra­gingstijd, instelling van de luidsprekerconfiguratie en het uitgangsniveau van de zender.
G
Digitale keuze: druk op deze toets om een van de digitale ingangen Zie pagina 34 voor nadere informatie over het gebruik van de digitale ingangen.
H
Cijfertoetsen: met deze tien cijfertoetsen kan de frequentie van een radiozender of een programma op TV of satellietontvanger, dan wel een nummer op CD, DVD, of LD worden inge­voerd, afhankelijk van de gekozen bron en de programmering van de afstandsbediening.
I
Tunerfunctie: indrukken terwijl de tuner actief is om te kiezen tussen hand- of automati­sche afstemming. Ingedrukt verschijnt er in de onderste regel van de display
MANUAL (met de hand) en door op Af-
stemming
K)te drukken gaat de frequen-
tie in enkele stappen hoger of lager. Is FM geko­zen en staat in de display
AUTO (automatische afstemming)
Ò
te drukken omgeschakeld naar mono ontvangst en worden ook zwakke zenders hoorbaar. Zie pagina 41 voor meer informatie.
J
Directfunctie: indrukken wanneer de tuner actief is om de frequentie van een zender direct in te toetsen. Voer vervolgens met de cijfer-
toetsen
H
de frequentie in. Zie pagina 41
voor nadere informatie.
K
Afstemmen hoger/lager: wanneer de tuner in gebruik is gaat u met deze toetsen omhoog of omlaag in het gekozen afstembereik. Heeft u op Tunerfunctie
Afstembereik
AUTO in de display
tuner na het indrukken van één van de toetsen de tuner zoeken naar de eerstvolgende zender die met voldoende sterkte voor goede ontvangst binnenkomt. Verschijnt
Ò
dan zal worden afgestemd in enkelvoudige
stappen. Zie pagina 41 voor meer informatie.

te kiezen.
Ò
de aanwijzing
dan wordt door op deze toets
I
gedrukt, of
!
ingedrukt gehouden zodat
Ò
verschijnt, dan zal de
MANUAL in de display
L
In-beeld display/info: indrukken om
aanwijzingen in beeld te zien en te kiezen.
M
Dolby Functie: kies hiermee de gewenste Dolby Surround processor functie. Door in te drukken wordt beurtelings een van de functies Dolby Pro Logic II, Dolby 3 Stereo of Dolby Digital gekozen. Denk er aan dat de Dolby functie alleen beschikbaar is bij een digitale ingang en de andere functies alleen zolang geen Dolby Digital bron wordt gebruikt, uitgezonderd Pro Logic II met Dolby Digital 2.0 opnamen, zie opmerking op pagina 35-36. Zie pagina 35 over de beschik­bare Dolby surround functies.
N
DTS Digital Functie: wordt een DTS bron gebruikt dan kiest de AVR automatisch de juiste functie en zijn geen andere beschikbaar. Door op deze toets te drukken wordt alleen de gekozen functie aangegeven, afhankelijk van het afge­speelde surround materiaal en de luidsprekercon­figuratie.Wordt geen DTS bron gebruikt, dan heeft deze toets geen functie. Zie pagina 36 voor de beschikbare DTS opties.
O
Logic 7 Functie: druk op deze toets om één van de beschikbare Logic 7 functie te kiezen. Zie pagina 36 voor de beschikbare Logic 7 functies.
P
Loopwerktoetsen: deze toetsen hebben geen enkele functie voor de AVR, maar kunnen wel geprogrammeerd worden voor het voor­waarts/achterwaarts afspelen van een breed scala aan CD- of DVD-spelers, en audio- of videocassetterecorders. Zie pagina 43 voor aan­vullende informatie over het programmeren van de afstandsbediening.
Q
Klankregeling: met deze toetsen wordt de klankregeling – bas, hoog en balans – in- en uitgeschakeld.Wanneer deze toets is ingedrukt en
TONE IN (klankregeling in) verschijnt in de
DisplayÒdan zijn de instellingen voor bas,
hoog en balans actief en beïnvloeden het uitgangssignaal. Wordt de toets nogmaals ingedrukt dan verschijnt regeling uit) in de Display
TONE OUT (klank-
Ò
en wordt het
uitgangssignaal niet beïnvloed en is ‘recht’.
Volgende/vorige: deze toetsen hebben geen functie voor de AVR, maar worden afhanke­lijk van de programmering gebruikt voor CD, DVD, audio- of videorecorders om naar een volgend of voorgaand nummer te gaan.
Stereo Functieschakelaar: indrukken om een stereofunctie te kiezen. Verschijnt na indruk­ken
SURROUND OFF (surround uit) in de
Display
Ò
en blijft alleen Surr Off Surround
Functie
(
branden, dan staat de AVR in de passeerfunctie en wordt de volledig analoge tweekanalen links/rechts stereofunctie gebruikt zonder surround processing of bass manage­ment, dit in tegenstelling tot andere functies waarin digitale bewerking wordt toegepast. Verschijnt na indrukken
SURROUND OFF
(surround uit) in de DisplayÒen blijven zowel DSP als Surr Off Surround Functie(bran­den, dan is tweekanalen weergave gekozen en is het bass management actief.Verschijnt
SURROUND OFF in de display
Ò
dan hoort u stereoweergave aangevuld met de voordelen van bas management. Verschijnt tenslotte
5 CH STEREO dan wordt het stereosignaal
naar alle vijf de luidsprekers gevoerd, voorzover aanwezig. Zie pagina 20-21 voor meer informa­tie over stereoweergave.
DTS Neo:6 Functie: door op deze toets te drukken schakelt de AVR door de verschillende DTS Neo:6 functies, waarmee een vijfkanalen surround klankbeeld wordt gedestilleerd uit tweekanalen programmamateriaal (van een PCM­bron of een analoog ingangssignaal). De eerste keer dat u drukt wordt de laatst gebruikte DTS Neo:6 functie gebruikt en elke volgende maal kiest de volgende functie.
Macro's: druk op deze toetsen om een 'macro' op te slaan of op te roepen. Een macro is een vastgelegde reeks bevelen. Zie pagina 44 voor informatie over het opslaan en oproepen van macro's.
RDS-functies: indrukken om de verschil­lende informaties op te roepen die RDS op de AVR biedt. Zie pagina 42 voor nadere informatie over RDS.
Voorkeuze hoger/lager: bij gebruik van de tuner drukt u op deze toets om door het over­zicht van de geprogrammeerde zenders in het geheugen van de AVR te gaan. Is CD of DVD gekozen met de ingangskeuze
4
dan func­tioneert deze toets als vertraagd voor/achteruit (DVD) of +10 (CD, CDR).
Wissen: druk op deze toets om verkeerde instellingen te wissen wanneer u met de afstandsbediening de frequentie van de zender invoert.
NEDERLANDS
AFSTANDSBEDIENING 11
Afstandsbediening
Geheugen: indrukken om een zender in het geheugen van de AVR op te slaan. Twee streepjes knipperen rechts in de display u heeft dan vijf seconden om met de Cijfer-
toetsen
H
een positie voor het geheugen te
kiezen. Zie pagina 41 voor meer informatie.
Vertraging/Voorgaande zender: druk op deze toets om het instellen van de vertragingstijd in te stellen, die door de AVR bij surround ge­bruikt. Voer vervolgens de tijd in door op instel-
len
F
te drukken en dan met ⁄/¤D stellen. Druk nogmaals op instellenFom het proces af te ronden. Zie pagina 26 voor aanvul­lende informatie.
›-toets: indrukken om de menu-instelling of keuze te wijzigen nadat een menugestuurd apparaat (TV, VCR, DVD, e.a.) is gekozen.
Luidsprekerkeuze: indrukken om het Bass Management Systeem van de AVR te configure­ren op het door u gebruikte luidsprekersysteem. Vervolgens gebruikt u de
⁄/¤
toetsen Dom het kanaal te kiezen dat u wilt instellen. Druk op de insteltoets
F
en kies het luid­sprekertype (Large, Small of None – groot, klein of geen) overeenkomend met de gebruikte luid­spreker. Zie pagina 24 voor meer informatie.
Muting: druk hierop om het geluid van de AVR of de TV (afhankelijk van het apparaat dat gekozen is) tijdelijk uit te schakelen.Wanneer de afstandsbediening van de AVR geprogrammeerd is voor gebruik met een ander apparaat, kan deze toets samen met Ingangskeuze worden ingedrukt om het programmeren te activeren. Zie pagina 43 voor informatie over het programmeren van de afstandsbediening.
Volume hoger/lager: verhoogt of verlaagt
het afspeelniveau van het systeem.
4
Ò
en
in te
Bridge Digital media Player
(DMP) Functie: wanneer de van
Harman Kardon (extra leverbaar) is aangesloten op Digital Media Player (DMP)
en een geschikte Apple®iPod®is in de geplaatst, wordt met deze toets de iPod als audiobron voor de AVR 147 gekozen. Bovendien, wanneer een beeldscherm is aangesloten op een
Video Monitor
aansluiting, verschijnen ook de aanwijzingen van de iPod in beeld en op de bovenste en onderste regels van de Display De toetsen
⁄/¤/‹/›
DE
en Set
Ò
F
plus de loopwerktoetsenPkunnen worden gebruikt om de iPod te navigeren en de functies te activeren. Zie pagina 37 en de handleiding voor de Bridge en uw iPod voor nadere informatie.
TV/Video Keuze: deze toets heeft op de AVR geen functie, maar bij gebruik van een geschikte VCR, DVD of satellietontvanger met een TV/Video functie, schakelt deze toets tussen het signaal van de speler of receiver en de externe video input van de speler. Raadpleeg de handleiding van de speler of receiver voor details over deze functie.
Opmerking: door op een willekeurige toets te drukken zal de ingangskeuze
45
relevant voor de ingedrukte toets kort rood oplichten om het bevel te bevestigen, mits er een functie voor die toets is in combinatie met het gekozen appa­raat. Zie functieoverzicht op pagina 46-47.
Dimmer: indrukken om de dimmer te acti­veren waarmee de helderheid van de display kan worden verminderd, of geheel kan worden uitge­schakeld. Eenmaal indrukken laat de standaard instelling zien. Nogmaals indrukken voor 50% reductie van de helderheid en binnen vijf secon­den nogmaals indrukken schakelt de display geheel uit. Denk er aan dat deze instelling tijde­lijk is; ongeacht de gekozen instelling zal de dis­play bij het inschakelen van de AVR altijd op volle
.
sterkte oplichten. De blauwe verlichting rond
Lichtnetindicatie
3
blijft altijd op volle sterkte branden ongeacht de instelling om aan te geven dat de AVR aan staat.
12 AFSTANDSBEDIENING
Installeren en Aansluiten
Plaats het apparaat nadat het uitgepakt is op een stevige ondergrond en controleer of deze het gewicht kan dragen. Vervolgens dient het apparaat aangesloten te worden op de overige audio- en videoapparatuur.
Aansluiten audioapparatuur
Wij raden u aan uitsluitend signaalkabels van goede kwaliteit te gebruiken om achteruitgang van het signaal te voorkomen.
Het is een goede gewoonte om bij het maken of veranderen van de verbindingen tussen audio­apparatuur of luidsprekers altijd de stekker uit het stopcontact te nemen. Daarmee wordt voor­komen dat er onbedoeld een schakelpuls o.i.d. naar de luidsprekers gaat, waardoor deze beschadigd zouden kunnen worden.
1. Sluit de analoge uitgang van een CD-speler op de CD-ingang
aan.
Opmerking: als de CD-speler zowel een vaste als variabele audio-uitgang heeft, kunt u het beste de vaste uitgang gebruiken, tenzij het signaal om wat voor reden dan ook in niveau aangepast dient te worden aan dat van andere bronnen.
2. Verbind de analoge uitgangen PLAY/OUT van en cassettedeck, MD, CD-R of andere audiorecor­der met de tape ingang
. Verbind de analo-
ge ingangen RECORD/IN met de uitgangen
Tape uitgang
op de AVR.
3. Verbind de digitale uitgang van een digitale bron zoals een CD of DVD speler of wisselaar, videospelletje, digitale satellietontvanger, HDTV ontvanger of digitale settop box, dan wel de uit­gang van een geschikte computer geluidskaart met de Optisch of Coax Digitale Ingangen

. Wij raden u aan de coax digitale audio-uitgang van de DVD-speler te verbinden met Coax
Digital Audio Ingang
daar die ingang stan-
daard is toegewezen aan de DVD bron.
De Video 2/Kabel/Sat bronnen worden standaard met de Optisch Digitale Audiobron 1
ver­bonden. Wanneer uw kabeltelevisie settop-box of satellietontvanger is uitgerust met een optisch digitale audio-uitgang, raden we u aan dat u deze verbindt met deze ingang om te profiteren van hoogwaardige digitale audio (zoals PCM, Dolby Digital 2.0 of Dolby Digital 5.1 signalen uitgezonden via de kabel of satelliet).
4. Verbind de Coax of Optische digitale uit-
gangen
op de achterzijde van de AVR met de overeenkomstige digitale ingangen van een CD-R of MiniDisc recorder.
5. Installeer de bij het apparaat geleverde MG kamerantenne als hieronder aangegeven. Sluit deze aan op de schroefklemmen AM en GND
6. Sluit de bijgeleverde FM-antenne aan op FM (75 ohm) ingang
. De FM-antenne kan een externe dakantenne, een draadantenne binnens­huis zijn, of een aansluiting op het kabelsysteem. Als de antenne is aangesloten via een lintkabel van 300 ohm, dient een 300 ohm/75 ohm adapter gebruikt te worden.
7. Verbind bij uitgeschakelde AVR 147 de extra leverbare Harman Kardon naar
Digital Media Player (DMP)
Een geschikte Apple
®
iPod®kan in de worden geplaatst om als audiobron te worden gebruikt. Videomateriaal van de iPod kan niet via de AVR worden bekeken.
8. Sluit de luidsprekers aan op de front, centrum en surround luidsprekeruitgangen

Voor een optimale signaaloverdracht naar de luidsprekers, adviseren wij luidsprekerkabels van goede kwaliteit te gebruiken. Er zijn vele merken kabels leverbaar en de keuze van een kabel kan worden beïnvloed door de afstand tussen uw luidsprekers en de receiver, het type luidsprekers dat u gebruikt, uw persoonlijke voorkeur en andere factoren. Uw leverancier of installateur kan u helpen bij het kiezen van de juiste kabel. Een kabel met een doorsnede van 1,5 mm voor korte afstanden (minder dan 4 m) worden gebruikt. Wij raden aan om geen kabels met een doorsnede van 1 mm
2
of minder te gebruiken, vanwege vermogensverlies en de teruggang in prestatie die zich zal voordoen.
Kabel die door een muur gaat dient van een keur­merk voorzien te zijn, ten teken dat deze aan alle eisen voldoet. Wend u zonodig tot uw installateur of een erkend elektriciën die op de hoogte is van de plaatselijke bouwvoorschriften met vragen over kabel die door de muur wordt gevoerd.
Bij het aansluiten van de luidsprekerkabels op de juiste polariteit letten. Merk op dat de positieve (+) pool van elke luidsprekeruitgang een specifie­ke kleurcode draagt als aangegeven op pagina 9. De meeste luidsprekers maken echter gebruik van een rode aansluiting voor de plus (+). Verbind de zwarte negatieve (-) pool van de luidsprekers met de zwarte aansluitingen op de versterker.
.
2
.
kan
Opmerking: hoewel de meeste luidsprekerfabri­kanten zich houden aan de industriële standaard waarbij zwarte aansluitingen voor de negatieve draad en rode voor de positieve draad worden gebruikt, kunnen sommige fabrikanten van deze configuratie afwijken. Om een goede fase en opti­male prestaties te verzekeren, het typeplaatje op uw luidspreker of de handleiding van de luidspre­kers controleren op de polariteit.Als u niet weet wat de polariteit van uw luidspreker is, vraag dan uw leverancier om advies voordat u verder gaat met de aansluiting, of raadpleeg de fabrikant/ importeur van de luidsprekers.
Gebruik ook bij voorkeur identieke kabellengten voor het aansluiten van de luidsprekerparen. Gebruik bijvoorbeeld dezelfde lengte voor de luid-
.
sprekers linksvoor en rechtsvoor en voor surround links en surround rechts, ook als de luidsprekers op verschillende afstanden van de AVR staan.
9. De verbindingen naar de subwoofer worden gewoonlijk aangesloten via een lijnniveau audio aansluiting van de subwooferuitgang een subwoofer met een ingebouwde versterker. Als er een passieve subwoofer wordt gebruikt, gaat de uitgang naar een eindversterker, waarop dan één of meer subwoofers worden aangeslo­ten. Gebruikt u een actieve subwoofer zonder lijnniveau ingangen, lees dan de instructies die bij de luidspreker zijn gevoegd voor informatie over de aansluiting.
10. Verbind de 5.1 uitgangen van een meer­kanaals audiobron zoals een externe digitale processor/decoder, DVD-Audio of SACD speler, met de 6-Kanaals Directe Ingang
Aansluitingen van videoapparatuur
Videoapparatuur wordt op dezelfde manier aan­gesloten als audiocomponenten. Het gebruik van signaalkabel van goede kwaliteit is belangrijk voor het behoud van de signaalkwaliteit.
1. Verbind de audio- en video Play/Out uitgan- gen met de Video 2 ingangen achterzijde. De audio en video Record/In ingan- gen van de VCR worden verbonden met de
Video 1 uitgangen
2. Hoewel op deze ingang elke videobron kan worden aangesloten, raden we u aan de TV op de Audio 1 Audio/Video Ingang sluiten zodat u kunt werken met de voorgepro­grammeerde TV afstandsbedieningscodes voor de Video 1 positie. Om dezelfde reden raden u aan de videorecorder, kabel-TV converter of satellietontvanger op de
Video 2 Audio/Video Ingang
sluiten.
3. Verbind de analoge audio- en video-uitgangen van een DVD- of laserdiscspeler met de
DVD-ingang


.
van de AVR.


op de

aan te
.
met
NEDERLANDS
aan te
AFSTANDSBEDIENING 13
Installeren en Aansluiten
4. Verbind de digitale audio uitgangen van een CD- of DVD-speler, satellietontvanger, kabel- of HDTV-converter aan op de juiste Optische of Coaxiale digitale ingangen Onthoud dat de DVD-bron standaard op Coax
Digitale Ingang 1
standaard naar de analoge ingangen hoewel in principe elke digitale bron op elke digitale audio­ingang van de receiver kan worden toegewezen.
Opmerking: bij het aansluiten van een digitale kabelbox of een ander set-top tuner met digitale audio-uitgang, raden we u aan zowel de digitale als de analoge uitgangen daarvan op de AVR aan te sluiten. De ingebouwde audio omschakelfunc­tie van de AVR zorgt er dan voor dat er een ononderbroken audiosignaal is, doordat bij onderbreking van het digitale signaal of het niet beschikbaar zijn ervan op een bepaald kanaal, automatisch wordt omgeschakeld naar de analo­ge aansluitingen.
5. Verbind de Composiet en S-Video (indien S-Video wordt gebruikt) Monitor Uitgang op de achterzijde van de receiver met de com­posiet of S-Video ingang van de televisie of videoprojector.
6. Indien u DVD-speler en monitor beide component video aansluitingen hebben, sluit de component video uitgangen van de Video 1
Component Video Ingang
zelfs wanneer de component video-aansluitingen gebruikt worden, de audio-aansluitingen nog steeds gemaakt moeten worden op de analoge
DVD audio-ingangen
of Optische digitale ingangen
7. Wanneer een andere component videobron beschikbaar is, sluit u deze aan op de Video 2
Component Video Ingang
verbindingen voor deze bron dienen naast de
Video 2 Ingangen Optische Digitale Ingang
8. Indien de component video-ingangen gebruikt worden, sluit dan de Component video-
uitgangen
ingangen van uw TV, projector of weergave­apparaat.
9. Gebruikt u een camcorder, videospelletje of ander audio/video apparaat dat is zo nu en dan tijdelijk wordt aangesloten op de AVR, verbind de audio, video en digitale audio uitgangen van dat apparaat dan met de Front Ingangen
*ÓÔ
sloten apparaat wordt gekozen als Video 3 ingang en aangesloten op de digitale ingan-
gen
ingang. Zie pagina 18 voor nadere informatie over de configuratie van de ingangen.
10. Verbind de AVR met uw beeldscherm via één van onderstaande aansluitingen, ook wanneer u tevens een HDMI-verbinding gebruikt:
aan op de component video-
. Een op Video 3 ingangÔaange-
gekozen als 'Optisch 3' of 'Coax 3'

hoort. Alle andere gaan
of op de Coaxiale
of een andere Coax of

.
. Merk op dat

.
. De audio-
.
• Heeft u een beeldscherm met een component ingang (Y/Pr/Pb), gebruik dan de Component
Video Uitgang
• Heeft u een beeldscherm met geen digitale of component ingangen, verbind dan de Video
Monitor Uitgang
overeenkomstige ingang van het beeldscherm. Er is slechts één verbinding nodig; S-video geeft de beste kwaliteit.
.
op de AVR met de
HDMI Verbinding
HDMI™staat voor High-Definition Multimedia Interface wat snel de standaard wordt tussen hoogwaardige audio/video apparatuur en de monitor, vooral bij high-definition videosignalen. HDMI is een digitale verbinding zodat het niet nodig is signalen van digitaal naar analoog en weer terug te converteren.
Sommige bronnen of beeldschermen in uw sys­teem maken wellicht gebruik van DVI (Digital Video Interface) voor de digitale videoverbindin­gen. DVI voert dezelfde digitale signalen als HDMI maar maakt gebruik van een grotere con­nector en voert geen audio- en stuursignalen. In de meeste gevallen kunnen DVI en HDMI digita­le videoverbindingen door elkaar worden gebruikt, eventueel met de nodige verloopplug­gen. Denk er echter wel aan dat sommige van DVI voorziene beeldschermen niet geschikt zijn voor de HDCP kopieerbeveiliging die steeds vaker aanwezig is in signalen die via HDMI zijn verbonden. Bij gebruik van een HDMI bron en een DVI beeldscherm kan soms het beeld weg­vallen wanneer het beeldscherm geen HDCP ontvangt. Dat is geen fout van de AVR of de bron, maar het geeft aan dat het beeldscherm niet geschikt is.
De AVR is uitgerust met HDMI-omschakeling wat betekent dat direct gekozen kan worden uit één van beide HDMI-ingangen als bron voor het beeldscherm van uw systeem. Zo wordt het digi­tale signaal in zijn oorspronkelijke vorm behou­den en direct van de bron naar het beeldscherm gevoerd. Dat betekent echter ook dat de AVR geen toegang tot het signaal heeft en geen menu’s of in-beeld aanwijzingen aan het HDMI­signaal kan toevoegen, noch het audiosignaal kan bewerken dat deel uitmaakt van de HDMI­verbinding.
Daarom zijn de volgende verbindingen noodza­kelijk wanneer de AVR 147 wordt gebruikt met HDMI-bronnen:
• Verbind de HDMI-uitgang van een bron met
een HDMI-Ingang
• Verbind de HDMI-Uitgang
met een HDMI-ingang van uw beeldscherm.
• Verbind de bron via een optische of coax digi-
tale audio-uitgang met de AVR. De standaard verbinding is Coax 2 den met HDMI 1 bron verbonden met HDMI 2 analoge of digitale audiobron gebruiken in com­binatie met een HDMI-ingang maar als het afwijkt van de standaard combinatie, dient u
.
van de AVR
voor een bron verbon-
of Optisch 2voor een
. U kunt elke
ook de instelling van de ingang te wijzigen, als aangegeven op pagina 18.
Ook bij gebruik van HDMI-ingangen is het be-
langrijk dat een component, S-video of compo­siet videoverbinding wordt gemaakt tussen de AVR en uw beeldscherm. Dat is nodig om zowel de setup menu’s als de in-beeld aanwijzingen te kunnen zien, alsmede andere (niet-HDMI) video­bronnen. DE AVR 147 zet analoge videosignalen niet om naar HDMI.
• Alle component in- en uitgangen kunnen ook voor RGB signalen worden gebruikt, op dezelfde wijze als beschreven voor de Y/Pr/Pb signalen, en verbonden met de aansluitingen van over­eenkomstige kleur. Maar dat werkt alleen zolang de drie RGB video­signalen door de bron worden afgegeven, alleen met een sync signaal in het ‘G’ signaal, zonder een afzonderlijk sync signaal van de bron.
Scart A/V-aansluitingen
Voor alle hiervoor omschreven verbindingen gebruikt uw videoapparaat cinch-aansluitingen en/of S-video aansluitingen, zowel voor de audio- als de videosignalen: elk normaal video­apparaat (niet S-VHS of High 8) gebruikt voor alleen afspelen 3 cinch verbindingen; video­recorders voor afspelen en opnemen zelfs 6 cinch verbindingen. Alle S-video-apparaten (S-VHS, High 8) hebben 2 cinch (audio) en 1 S-video verbinding nodig voor afspelen, of 4 cinch (audio in/uit) en 2 S-video (video in/uit) verbindingen als het een videorecorder betreft.
Veel Europese videoapparaten zijn maar ten dele voorzien van cinch of S-video aansluitingen, niet voor alle audio- en video in- en -uitgangen die nodig zijn als eerder beschreven, maar via een zogeheten Scart of Euro-AV connector, een vrij­wel haakse plug met 21 pennen, zie afbeelding. In dat geval zijn de volgende scart/cinch-adap­ters of kabels nodig:
• Voor weergave van satellietontvangers, cam­corders, DVD- of LD-spelers, een adapter van scart naar 3 cinch pluggen, zie afbeelding 1 (normale videoapparaten), of van scart naar 2 cinch +1 S-video stekkers, zie afbeelding 4 (S-videoapparaten).
• HiFi-videorecorders hebben een adapter van scart naar 6 cinch pluggen nodig, zie afbeelding 2 (normale video), of van scart naar 4 audio + 2 S-video pluggen, zie afbeelding 5 (S-video VCR). Lees de instructies bij de adapter zorg­vuldig, om vast te stellen welke van de zes stekkers voor het opnamesignaal is (aansluiten op de uitgangen van de AVR) en welke voor het weergavesignaal van de videorecorder (aanslui­ten op de Ingangen van de AVR). Maak onder­scheid tussen audio- en videosignalen. Aarzel niet uw leverancier te raadplegen indien u twijfels heeft.
• Gebruikt u uitsluitend normale videoappara­ten, dan is voor de TV-monitor een adapter van 3 cinch pluggen naar scart nodig (zie afbeelding
3). Gebruikt u ook S-video apparaten, dan is een
14 AFSTANDSBEDIENING
Installeren en Aansluiten
extra adapter van 2 cinch +1 S-video plug naar scart nodig (afbeelding 6), verbonden met de scart-ingang van uw TV, geschikt voor S-video.
Alleen de videopluggen (de ‘gele’ cinch pluggen in afbeelding 3 en de S-video plug in afbeelding
6) worden aangesloten op de TV/Monitor
Uitgang
en het volume van de TV wordt
geheel teruggedraaid.
Belangrijke opmerking over adapterkabels
Wanneer de cinch aansluitingen van de adapter die u gebruikt gemarkeerd zijn, sluit de audio en video ingangspluggen dan altijd aan op de audio en video uitgangen van de AVR en om­gekeerd. Is dat niet het geval, let dan op de sig­naalrichting zoals die is aangegeven in boven­staande afbeeldingen en in de aanwijzingen bij de adapter. Heeft u twijfels, aarzel dan niet uw leverancier om inlichtingen te vragen.
Belangrijke opmerkingen over S-video
Alleen de S-video in/uit van S-video apparatuur mag verbonden worden met de AVR, NOOIT zowel de normale als de S-video aansluitingen, uitgezonderd de TV, zie punt 2. Wanneer beide aansluitingen gemaakt zijn zal alleen het S-Video signaal zichtbaar gemaakt worden.
Belangrijk bij gebruik van scart/cinch adapters
Wanneer videobronnen op de TV aangesloten zijn via een scartkabel worden naast de audio/videosignalen ook stuursignalen naar de TV gezonden. Met deze signalen werkt bijvoor­beeld de automatische bronkeuze, zodat de TV automatisch naar de juiste bron schakelt zodra de videobron wordt gestart. En bij DVD-spelers wordt de TV ook automatisch op 16:9 gescha­keld (met 16:9 TV’s of met 4:3 TV’s waarop het 16:9 formaat kan worden gekozen) en wordt de RGB videodecoder van de TV in/uitgeschakeld, afhankelijk van de instelling van de DVD-speler. Bij gebruik van een adapterkabel gaan deze signalen verloren en dient de TV met de hand op de juiste positie gezet te worden.
Opmerking over het RGB-signaal met SCART:
indien u een toestel gebruikt dat RGB-signalen op een SCART-uitgang (b.v. de meeste DVD­spelers doen dit) levert en u wilt dit RGB-signaal gebruiken, dan moet de SCART-uitgang recht­streeks op uw TV aangesloten worden. Hoewel de AVR driewegs-videosignalen kan schakelen (zoals component signalen Y/Pb/Pr), hebben TV’s aparte sync-signalen nodig naast RGB (ook met SCART) die niet additioneel door de AVR gescha­keld en geleverd kunnen worden.
RGB signalen kunnen alleen door de AVR geleid worden wanneer geen afzonderlijk synchroni­satie signaal nodig is (zie laatste opmerking bij Video Aansluiting op pagina 14).
scart/cinch adapter voor
richting: scart
scart/cinch adapter voor
opnemen en weergeven;
richting: scart cinch
cinch/scart adapter voor
richting: cinch →scart
richting: scart
richting: scart cinch
richting: cinch
Afbeelding 1:
weergave;
cinch
Afbeelding 2:
Afbeelding 3:
weergave:
Afbeelding 4:
scart/S-video adapter
voor weergave:
cinch
Afbeelding 5:
scart/S-video adapter
voor opname en
weergave:
Afbeelding 6:
scart/S-video adapter
voor weergave:
scart
Zwart
Geel
Rood
Rood
Zwart
S-video uit
1
Ook andere kleuren mogelijk, b.v. bruin en grijs
Lichtnetaansluiting
Lichtnetuitgangen
Dit apparaat is voorzien van twee lichtnetuitgan­gen voor andere apparatuur. Het is belangrijk dat geen apparatuur wordt aangesloten die veel vermogen opneemt, zoals eindversterkers of monitoren. Het totale opgenomen vermogen mag per uitgang niet boven de 50 watt liggen.
De geschakelde lichtnetuitgang alleen spanning wanneer het apparaat geheel is ingeschakeld. Gebruik deze uitgang voor appa­raten die geen netschakelaar hebben, of een mechanische netschakelaar die continu inge­schakeld kan blijven.
voert
Zwart
Geel
Rood
Zwart
Rood
Blauw1
Geel
Groen1
Wit
Zwart Rood
S-video in
Zwart
Rood
1
Blauw
Geel
S-video in
S-video uit
Opmerking: veel audio- en videoproducten gaan over op standby wanneer deze met geschakelde lichtnetuitgangen worden gebruikt en kunnen via zo’n uitgang niet worden geacti­veerd, zonder gebruik van de afstandsbediening van dat product.
De AVR 147 trekt aanzienlijk meer stroom uit het stopcontact dan andere huishoudelijke apparatuur met losse netsnoeren zoals compu­ters. Daarom is het belangrijk dat alleen het bij­geleverde netsnoer wordt gebruikt en dat bij vervanging een identiek exemplaar wordt gebruikt.
Is het netsnoer eenmaal aangesloten dan bent u bijna klaar om van de AVR 147 te gaan genieten!
NEDERLANDS
INSTALLEREN EN AANSLUITEN 15
Installeren en Aansluiten
Luidsprekerkeuze
Welk merk luidsprekers ook wordt gebruikt, neem altijd hetzelfde merk en type voor de front luid­sprekers links,midden en rechts. Zo ontstaat een consistent front geluidsbeeld en wordt voorkomen dat zich vervelende bijeffecten voordoen, zoals bij front luidsprekers die niet goed bij elkaar passen. Harman Kardon adviseert luidsprekers van JBL of Infinity.
Opstelling van de luidsprekers
De opstelling van de luidsprekers in een home theater systeem met meerdere kanalen heeft een aanzienlijke invloed op de bereikte geluidskwaliteit.
Afhankelijk van het type centrum luidspreker en uw televisietoestel, dient u uw centrum luidspre­ker ofwel direct op of onder de TV opgesteld te worden, dan wel in het midden achter een akoestisch doorzichtig projectiescherm.
Nadat de centrum luidspreker is geïnstalleerd, wor­den de front luidsprekers links en rechts opgesteld en wel op een onderlinge afstand die gelijk is aan de afstand tussen de centrum luidspreker en de gewenste luisterpositie. Idealiter dienen de front luidsprekers zo te worden opgesteld dat de tweeters zich niet meer dan 60 cm boven of onder de tweeter in de centrum luidspreker bevinden.
Houd de front luidsprekers minimaal op een afstand van 0,5 meter van de TV, tenzij de luidspre­kers magnetisch afgeschermd zijn om vervorming van het TV-beeld te voorkomen. Denk er aan dat de meeste luidsprekers niet magnetisch zijn afge­schermd, zelfs die in complete surround sets, meestal is alleen de centrum luidspreker wel afge­schermd.
Afhankelijk van de kamerakoestiek en het type luidsprekers dat wordt gebruikt, kan het resultaat worden verbeterd door de front luidsprekers links en rechts ten opzichte van de centrum luidspreker iets naar voren te plaatsen. Corrigeer zo mogelijk alle front luidsprekers zo dat deze op oorhoogte staan wanneer u zich op uw luisterpositie bevindt.
Aan de hand van deze uitgangspunten kunt u experimenteren met de opstelling van de front luid­sprekers in uw systeem.Aarzel niet de onderdelen te verplaatsen, net zo lang tot het systeem een optimaal resultaat laat horen. Verplaats de luid­sprekers tot de audio-overgangen van de front luid­sprekers gebalanceerd klinken.Surround luidspre­kers dienen tegen de zijwanden van de kamer te worden opgesteld, ter hoogte van of iets achter de luisterpositie. Het hart van de luidspreker wordt op de kamer gericht. Wanneer het niet mogelijk is de luidsprekers tegen de zijwanden op te stellen, kun­nen de luidsprekers tegen de achterwand worden geplaatst, achter de luisterpositie.De luidsprekers bij voorkeur niet meer dan 2 meter achter de luis­terpositie opstellen.
Wanneer de AVR wordt gebruikt in de 5.1 kanaals functie kunnen de surround luidsprekers het beste tegen de zijwanden van de kamer worden opge­steld, of iets achter de luisterpositie.
Subwoofers produceren grotendeels niet gericht geluid en kunnen bijna overal in de ruimte worden opgesteld. De opstelling dient te worden gebaseerd op de afmetingen en vorm van het vertrek en het type subwoofer dat wordt gebruikt. Een methode om de optimale locatie voor een subwoofer te vinden is deze eerst in het front van de kamer te zetten, ongeveer 15 cm van een muur, of in de buurt van een hoek. Een andere methode is de subwoofer tijdelijk op de plaats te zetten waar u gewoonlijk zult zitten en vervolgens in de kamer rond te lopen totdat u een plaats vindt waar de subwoofer het beste klinkt. Zet de subwoofer dan op die plaats.Volg ook de instructies van de fabrikant van de sub­woofer op, of experimenteer om de beste locatie voor een subwoofer in de luisterruimte te vin­den.Zijn de luidsprekers in de kamer eenmaal opgesteld en aangesloten, dan dient het geheu­gen van de systeem geconfigureerd te worden.
Centrum luidspreker
Max.
60 cm
Front rechtsFront links
A) Opstelling van de front luidsprekers bij een TV-toestel of een projector achter het scherm.
5.1-Kanalen systeem
Minimaal 15 cm van het plafond
Minimaal 60 cm
16 INSTALLEREN EN AANSLUITEN
Loading...
+ 36 hidden pages