Candy CFL3565A User Manual

ALLMÄNNA UPPLYSNINGAR
1) Läs instruktionerna i föreliggande bruksanvisning noggrant, då de innehåller viktiga upplysningar om säkerhet i samband med installation, användning och underhåll.
Förvara bruksanvisningen på säker plats för framtida bruk.
2) Kontrollera kylskåpet efter uppackning för eventuella skador. Kylskåpet bör endast användas till avsett ändamål, dvs förvaring av matvaror. Kylskåpet anses inte som lämpligt för andra ändamål, och annan användning är därför
förbunden med fara. Producenten avsäger sig allt ansvar för eventuella skador som kan uppstå till följd av
olämplig, oriktig eller oförnuftig användning. Harmoniseringsdeklaration: Alla delar i kylskåpet som kan komma i kontakt med mat-
varor uppfyller bestämmelserna i EU-direktiv 89/109.
Detta kylskåp uppfyller villkoren i direktiv 89/336/EU, 73/23/EU med senare ändringar.
SÅ HÄR ANVÄNDS KYLSKÅPET
El-anslutning
Kylskåpet skall anslutas till den den nominella nätspänning som anförts på typskylten som sitter inuti kylskåpet. Variationer i nätspänningen bör inte vara större än +10% av den nominella nätspänningen.
Innan kylskåpet ansluts, skall man försäkra sig om att de data som anges på typskylten stämmer överens med nätspänningen. Typskylten sitter inuti kylskåpet.
Om kylskåpets stickpropp inte passar till nätuttaget, skall stickproppen bytas till en som passar. Arbetet skall utföras av behörig elektriker, som samtidigt kan säkerställa att nätut­tagets ledningskapacitet är tillräcklig för kylskåpets förbrukning. Användning av multistick­dosor och/eller förlängningssladdar avrådes.
Kylskåpet skall anslutas till korrekt jordat nätuttag. Detta grundläggande säkerhetskrav skall kontrolleras. Vid minsta osäkerhet skall installationen ses efter av behörig elektriker.
Producenten avsäger sig allt ansvar för skador som kan uppstå till följd av bristande jordförbindelse av anslutningen.
INSTALLATION
Obs: I de här modellerna är det inte möjligt att ändra dörrhängningen. På modeller där fötterna inte redan monterats skall dessa skruvas i i respektive gänghål under kylskåpet. De två främre fötterna bör inte skruvas in helt, eftersom kylskåpet skall luta en aning bakåt.
Montera distanshållare där så behövs för att få tillräcklig luftcirkulation mellan kylskåpet och väggen bakom. Undvik också att blockera ventilationshål eller värmeavgivande gal­ler. Det bör vara minst 5 cm fritt utrymme kring skåpet (Fig. 4).
Installera inte kylskåpet för nära värmekällor. Kylskåpet bör dessutom inte installeras i rum, där temperaturen under längre perioder är under +16°C eller över +38°C.
Om kylskåpet installeras under ett överskåp eller väggplatta bör det finnas minst 5 cm fritt utrymme antingen bakom eller ovanför kylskåpet, så att luften kan cirkulera fritt.
Felaktig installation kan medföra skada på människor, djur eller föremål. Producenten avsäger sig allt ansvar för sådana skador.
3
Anvisningar för anslutning av kyl- och frysskåp till kallvattenledningen i vattenled­ningsnätet (Fig.7)
A) Skjut in ena änden av det böjliga röret tillsammans med kopplingen så långt det går. B) Anslut kopplingen och röret till magnetventilen på baksidan av kyl- och frysskåpet.
Placera en tätning mellan kopplingsdelarna. Skruva åt kopplingen för hand – skruva inte för hårt.
C) Dra röret till vattenledningsnätets avstängningskran. Korta av röret, om det är för långt. Kapa röret med en röravskärare så, att skärytan säkert ligger i 90 graders vinkel jämfört med röret för att undvika läckage.
D) Anslut den andra kopplingen till vattenledningsnätets avstängningskran. Placera en tätning mellan kopplingsdelarna. Skruva åt kopplingen för hand – skruva inte för hårt. Skjut in ena änden av det böjliga röret tillsammans med kopplingen så långt det går.
E) Om du vill ta loss röret från kopplingen skall du skjuta klämringen framåt så att röret fri­görs. Om röret sitter hårt fast, skall du först skjuta det framåt och sedan dra bakåt. Öppna kallvattenkranen och försäkra dig om att det inte förekommer läckage. Flytta kylskåpet på sin plats. Kontrollera att röret inte hamnar under skåpet eller bryts eller på annat sätt tar skada. Koppla apparaten till elnätet.
VÄGLEDNING I SAMBAND MED TEMPERATURJUSTERING OCH UPPFYLLANDE AV PRINCIPERNA FÖR LIVSMEDELSHYGIEN
Korrekt användning av kylskåpet och uppfyllande av hygienprinciperna förbättar kvalite­ten på matvarornas förvaring i kylskåpet väsentligt.
Temperaturstyrning
Placera de ömtåligaste matvarorna i kylskåpet kallaste område - i regel ovanför frukt- och grönsakslådorna i modeller med frysfack och längst upp i modeller utan frysfack.
Tillagade matvaror bör förvaras i lufttäta kärl. Låt dem först svalna och placera dem sedan mitt i kylskåpet.
Frukt och grönsaker läggs i frukt- och grönsakslådorna nedtill i kylskåpet.
Uppfyllande av principerna för livsmedelshygien
Avlägsna köpsförpackningen innan matvarorna placeras i kylskåpet. Färska matvaror bör förpackas för att säkerställa längre hållbarhet. Därmed undviks
också att matvarorna tar smak av varandra. Placera matvarorna på ett sådant sätt att luften kan cirkulera fritt i kylskåpet. Rengör kylskåpet regelbundet invändigt med ett milt desinficerande rengöringsmedel.
MILJÖINFORMATION Hantering av emballage och avfall
När kylskåpet packats upp bör inte allt emballage slängas i samma container, men sorte­ras efter de olika materialen (t ex styroskum, papp osv) enligt gällande bestämmelser för avfallshantering.
Viktigt:
Detta kylskåp är tillverkat utan CFC. Kylkretsloppet innehåller HFC R 134a-vätska eller R 600a-isobutangas. På typskylten med kylskåpets serienummer finns ytterligare upplysningar.
Vid rengöring av kylskåpet används uteslutande sådana material och det tillvägagångs­sätt som beskrivits i avsnittet om rengöring. I annat fall riskerar man att förstöra kylskåpet.
4
Kylskåp med isobutan (R 600a)
Isobutan är en naturgasart som inte skadar miljön. Isobutan är dock brännbar, varför man skall försäkra sig om
- att det finns minst 3 kubikmeter luft runt kylskåpet när det installeras,
- att kylskåpets ventilationshål inte blockeras och i övrigt hålls rena,
- att kylskåpets kylkretslopp inte skadats invändigt på grund av användning av skarpa eller spetsiga föremål, eller utvändigt på grund av att kondensatorn inte hålls ordentligt ren.
Uttjänta kylskåp skall förvaras säkert, innan de forslas bort. Kontakta relevanta lokala myndigheter för upplysningar om korrekt bortforsling av kylskåp.
KYLUTRYMMET
För optimal förvaring av matvaror (smak, fräschhet, konsistens) rekommenderas att de olika matvarorna förpackas i stanniol eller plastfilm eller förvaras i lufttäta kärl.
Detta förhindrar dessutom att matvarorna tar smak av varandra. Bäst resultat erhålls om matvarorna förvaras på följande sätt: Kött, fisk o.dyl förvaras på hyllan rakt ovanför frukt- och grönsakslådorna. Tillagade matvaror, kakor och liknande förvaras på de övre hyllorna.
Mjölkprodukter förvaras bäst i dörrhyllorna. Frukt och grönsaker: I särslid låda förpackade i små polyetenpåsar som har försetts med små hål för bättre ventilation.
Varning! All burkmat skall förvaras i plastkärl efter öppnandet. Se till att den kalla luften kan cirkulera fritt genom att placera matvarorna med lite avstånd mellan. Tillagade matva­ror skall svalna, innan de sätts in i kylskåpet. Dryckesvaror och vätskor skall förvaras i lufttäta behållare.
Om kylskåpet installerats i hög rumstemperatur, bör termostaten ställas in lågt för att säker­ställa att kylskåpet fungerar korrekt och för att undvika isbildning på kylskåpets bakvägg.
SYMBOLFÖRKLARING
Kylskåp
I ett kylskåps frysfack kan frysta matvaror förvaras under kortare perioder på ca en vecka.
Kylskåp
I ett kylskåps frysfack kan frysta matvaror förvaras under längre perioder på ca en månad.
Kylskåp
I ett kylskåps frysfack kan frysta matvaror förvaras under längre perioder på ca tre månader, och det lämpar sig för förvaring av glass och liknande produkter.
Kylskåp - Kyl/frys
-symbolen anger att frysta matvaror kan förvaras under lång tid, och att färska
matvaror kan förvaras enligt upplysningarna på frystabellen.
STYRDISPLAY I MODELL MED MAGNETVENTIL Bild 1 och 2 När apparaten startas första gången (också efter elavbrott), utför den ett ca 10
sekunder långt självtest, under vilket texten TEST visas på displayen. Vänta tills
5
testet är färdigt innan du använder knapparna MENU (F) och SET (G).
A) Display. Frysens temperatur visas till vänster på displayen och kylskåpets temperatur till höger. Vid reglering av kylskåpets och frysens inställningsvärden visas ifrågavarande värde mitt på displayen.
B) Signallampan
FREEZER ON anger om frysen är på eller av: om lampan lyser är fry-
sen i funktion. C) Signallampan
FRIDGE ON anger om kylskåpet är på eller av: om lampan lyser är kyl-
skåpet i funktion. Kylskåpet startar endast om även frysen är på (lampan B). D) Signallampan
CHILL REMINDER (tidsinställd kylning): funktionen är mycket behändig då du vill snabbt kyla ned drycker i frysen. Efter att du har startat funktionen anger med­delandet
MEMO på displayen (A) och en ljudsignal att dryckerna är avkylda och de bör
tas ut ur frysen. Tryck på knappen F eller G så att apparaten återgår till normal funktion. VARNING: flaskorna kan gå sönder om dryckerna lämnas kvar i frysen efter sig­nalen.
H) Signallampan PURE WATER för friskt vatten. Systemet PURE WATER producerar vatten från vilket eventuella orenheter har avlägsnats. Genom filtrering avlägsnas särskilt oangenäma lukter från vattnet, klor, atrazin och suspensionspartiklar som är större än en mikron. Apparaten ger rent och luktfritt vatten. Filterinsatsen i systemet PURE WATER bör alltid bytas ut efter 1000 liter för att garantera kvaliteten på det filtrerade vattnet. Kylskåpet är utrustat med automatik som bryter av vat­tendistributionen efter 1000 liter (se schema för byte av filterinsats).
E) Signallampan
SUPER MARKET & SNABBINFRYSNING. Funktionen är behändig när du vill snabbt kyla ned en stor mängd livsmedel (t.ex. då du kommer från butiken) samt vid infrysning av livsmedel. Funktionen kopplas av automatiskt efter 26 timmar eller då den avbryts manuellt genom att välja status OFF med knappen F eller G (se INSTÄLLNINGAR FÖR SNABBINFRYSNING).
F) Med knappen Tryck på knappen MENU
MENU väljer du funktionen vars inställningar du vill fastställa eller ändra.
flera gånger efter varann för att utföra inställningarna som de
blinkande signallamporna B, C, D (eller H) och E representerar. G) Med knappen
SET bekräftar du inställningen av den funktion som du valt med knap-
pen MENU. Knappen G fungerar först sedan när du först har valt en funktion med
knappen F. AV- OCH PÅKOPPLING AV APPARATEN OCH REGLERING AV FRYSENS
TEMPERATUR
När apparaten är avkopplad är signallamporna B, C, D (eller H) och E släckta och texten HOOVER visas på displayen (A).
Koppla på apparaten genom att trycka en gång på knappen MENU (F) tills signallampan FREEZER ON (B) börjar blinka och texten OFF visas på displayen (A). Tryck därefter på knappen SET (G) och välj önskad temperatur för frysen. Du kan också koppla av apparat­en genom att välja OFF.
Tryck på knappen SET (G)
genast efter det att du har en gång tryckt på knappen F när signallampan B blinkar: i annat fall måste du trycka på nytt på knappen MENU och börja om från början.
Temperaturen sjunker alltid med en grad från -15° till -24° när du trycker på knappen G (efter -24° återgår värdet till -15° och börjar om från början).
Rör inte på nytt vid knapparna efter att du har valt önskad temperatur: apparaten godkän-
6
ner inställningen automatiskt efter ett ögonblick, signallampan B fortsätter att lysa och fry­sens temperatur visas i vänstra kanten av displayen (A): om temperaturen överstiger +33°C visas endast två streck på displayen.
Vänta tills temperaturen har sjunkit till inställningsvärdet innan du börjar fylla frysen.
REGLERING AV KYLSKÅPETS TEMPERATUR
Apparaten måste vara på (signallampan B lyser) när du reglerar kylskåpets temperatur. Tryck två gånger på knappen MENU (F) tills signallampan FRIDGE ON (C) börjar blinka. Tryck därefter genast på knappen SET (G) och välj önskad temperatur i kylskåpet. Tryck på knappen SET (G)
genast efter det att du har en gång tryckt på knappen F när signallampan C blinkar: i annat fall måste du trycka på nytt på knappen MENU (F) och börja om från början.
Temperaturen sjunker alltid med en grad från 9° till 0° när du trycker på knappen G (efter 0° återgår värdet till 9° och börjar om från början).
Rör inte på nytt vid knapparna efter att du har valt önskad temperatur: apparaten godkän­ner inställningen automatiskt efter ett ögonblick, signallampan C fortsätter att lysa och kyl­skåpets temperatur visas i vänstra kanten av displayen (A): om temperaturen överstiger +9 °C visas två streck på displayen.
Vänta tills temperaturen har sjunkit till inställningsvärdet innan du börjar fylla kylskåpet.
INSTÄLLNING AV SNABBINFRYSNING (signallampan E)
Tryck tre gånger på knappen MENU (F) tills signallampan (E) börjar blinka och texten OFF visas på displayen.
Starta funktionen genom att genast trycka på knappen SET (G): texten ON visas på dis­playen. Om du trycker på nytt på knappen SET (G) visas OFF på displayen osv. Tryck på knappen SET (G) genast efter det att du har tryckt tre gånger på knappen F när signal­lampan E blinkar: i annat fall måste du trycka på nytt tre gånger på knappen MENU (F) och börja om från början.
Rör inte vid knapparna efter att du har gjort ditt val: apparaten godkänner inställningen automatiskt efter ett ögonblick och signallampan E fortsätter att lysa.
INSTÄLLNING AV CHILL REMINDER (TIDSINSTÄLLD KYLNING) (signallampan D)
Tryck fyra gånger på knappen MENU (F) tills signallampan (D) börjar blinka och texten OFF visas på displayen.
Starta funktionen genom att genast trycka på knappen SET (G): texten ON visas på dis­playen. Om du trycker på nytt på knappen SET (G) visas OFF på displayen osv. Tryck på knappen SET (G)
genast efter det att du har tryckt fyra gånger på knappen F när signal­lampan D blinkar: i annat fall måste du trycka på nytt fyra gånger på knappen MENU (F) och börja om från början.
Rör inte vid knapparna efter att du har gjort ditt val: apparaten godkänner inställningen automatiskt efter ett ögonblick och signallampan D fortsätter att lysa.
TEMPERATURALARM I FRYSEN
Om temperaturen i frysen stiger över 0 °C (t.ex. på grund av elavbrott), visas texten ALARM på displayen (A) och en ljudsignal avges. Om läget återställs till det normala kan alarmet kopplas bort genom att trycka på knappen F eller G. Kontrollera att livsmedlen inte luktar konstigt och att de ser fräscha ut. Använd dem inom ett dygn. Du kan också tillreda mat av dem och frysa in den färdiga maten.
7
REGLERING AV TEMPERATUREN
Kylskåpet och frysen kan regleras separat så att det är möjligt att koppla av kylskåpet. Kylskåpet startar inte då inställningarna ändras eftersom det är i beredskap. Vi rekom-
menderar en temperatur på ca +5 °C i kylskåpet och -18 °C eller kallare i frysen.
Om temperaturen i rummet är mycket hög kan det hända att apparaten är på hela tiden och då blir isbildningen eventuellt ojämn. Om detta sker skall du justera kyl­skåpets temperatur uppåt.
FÖRVARING
Vissa modeller har ett frysfack ovanför översta kulhyllan. Detta utrymme måste, som anges på skäpet, användas som 2-stjärnigt frysfack. Maximal förvaringskapacitet uppnår man genom att avlägsna alla grönsakslådor utom den nedersta.
-symbolen anger att frysvaror kan förvaras under lång tid, och att färska matvaror
kan frysas in. Förvaringstiden gäller bara om en konstant temperatur upprätthålls. Alla temperatursvän-
gningar påverkar alltså matvarornas hållbarhet. I fall av strömavbrott får dörrarna/luckorna under inga omständigheter öppnas. De frysta
matvarorna förvaras 10 till 12 timmar utan att ta skada. I fall av längrevarande strömav­brott bör matvarorna förpackas i speciellt matpapper och placeras i kylskåp eller på kall plats. I sådana fall bör matvarorna ätas inom 24 timmar eller tillagas och frysas in igen.
INFRYSNING
Det effektivaste sättet för infrysning är att ta ut alla lådor ur frysen med undantag av den nedersta. Vid infrysning av färskvaror rekommenderar vi följande åtgärder ett dygn innan produkter­na läggs i frysen:
- flytta över alla frysta varor i ett förvaringsfack
- starta snabbinfrysning i enlighet med anvisningarna under punkten INSTÄLLNING AV SNABBINFRYSNING.
ALLA APPARATER: maximimängden material som får infrysas enligt de europeiska bestämmelserna står angiven på kylskåpets typskylt.
AVFROSTNING
Avfrostning sker automatiskt varje gång kompressorn är släckt. Under de perioderna kommer det vatten som den smältande isen bildar att rinna ner i en därför avsedd behål­lare som sitter ovanför kompressorn. Den värme som kompressorn utvecklar får vattnet att förångas.
Placera inte matvaror eller förvaringskärl upp mot bakväggen. Gå tillväga enligt följande vid avfrostning av frysen:
a) Starta snabbinfrysning 24 timmar före upptining till en lägre temperatur. b) Packa in frysta matvaror i speciellt matpapper och placera dem i kylskåp eller på kall plats. c) Koppla av apparaten i enlighet med anvisningarna under punkten PÅ- OCH AVKOP­PLING AV APPARATEN OCH REGLERING AV FRYSENS TEMPERATUR. d) Låt dörren stå öppen. e) När avfrostningen är klar rengörs facket invändigt och torkas av, och matvarorna sätts på plats igen. f) Kyl-/frysskåpet sätts i ursprungligt läge, och skall sedan köra med termostaten på kalla­ste inställning.
8
Fig. 5b) Viktigt: I vissa modeller tappas smältvattnet från frysen med hjälp av ett rör (förslutet med en propp) som är förbundet med en dränpip i botten. OBS! Kom ihåg att avlägsna proppen som försluter röret för att dräna smältvattnet, och att sätta i den igen när vattnet tömts ut.
Rekommendationer angående infrysning
Gör så här innan du lägger livsmedel i frysen:
- Modellen för 390 liter: lägg den redan infrysta maten på nedersta hyllan eller i lådorna försedda med lucka och använd övre delen för infrysning av färsk mat.
- Modellen med nedre frys: töm zonen avsedd för infrysning av färsk mat (märkt ) genom att flytta redan infrysta varor till frysfacken.
- Starta funktionen SNABBINFRYSNING i enlighet med anvisningarna under punkten
INSTÄLLNING AV SNABBINFRYSNING. FUNKTIONEN PURE WATER, bild 2
- ANSLUTNING AV KYLSKÅPET TILL VATTENLEDNINGSNÄTET: Vattentrycket skall vara minst 0,8 bar och högst 8 bar. En kran installeras i inloppsröret med vilken kylskåpet kan kopplas bort från vattenled­ningsnätet när kylskåpet inte är i användning (särskilt under längre perioder). Om kyl­skåpet är avkopplat längre än ett dygn skall du slänga bort de första två liter vatten som systemet Pure Water producerar efter starten. Påsen som medföljer kylskåpet innehåller all utrustning som behövs för anslutning av kyl­skåpet till vattenledningsnätet. Anslutningsschemat ingår i samma påse. Vänligen kontak­ta Gias-underhållsservice om det uppstår problem i anslutning till installationen. Underhållsservicen säljer också filterinsatser.
- INSTALLATION AV FILTERINSATS: filterinsatsen levereras i en skyddspåse för att garantera dess hållbarhet. För att systemet Pure Water skall kunna användas skall fil­terinsatsen installeras på följande sätt:
1 – Ta loss nedre delen av lådan genom att vrida den medsols (vid behov kan du använ­da nyckeln som medföljer förpackningen). 2 – Ta ut insatsen från förpackningen. Undvik att smutsa ned insatsen under installatio­nen. Placera filterinsatsen in i filterlådan genom att försiktigt skjuta den uppåt så att den blir kvar i lådan. 3 – Skruva tillbaka skyddslådan av plast ända ned. Dra åt med nyckeln som medföljer förpackningen.
Stäng dörren och starta vattensystemet tills all luft har avlägsnats från det. Släng bort den första litern vatten.
- START AV SYSTEMET PURE WATER: tryck på knappen MENU (F)
fyra gånger, tills signallampan PURE WATER (H) börjar blinka och texten OFF visas på displayen. Starta funktionen genom att trycka på knappen SET (G): på displayen visas texten ON. Om du trycker på nytt på knappen SET (G), visas texten OFF på displayen osv. Tryck på knappen SET (G)
genast efter det att du har tryckt fyra gånger på knappen F när signal­lampan H blinkar: i annat fall måste du trycka på nytt fyra gånger på knappen MENU (F) och börja om från början. Rör inte vid knapparna efter att du har gjort ditt val: apparaten godkänner inställningen automatiskt efter ett ögonblick och signallampan H fortsätter att lysa som ett tecken på att systemet PURE WATER är igång. När systemet är igång kan du ta vatten från dörren genom att lätt trycka ett glas (eller annat kärl) mot dörren i riktning uppåt. Signallampan
9
FILTER börjar blinka på displayen (A) när det återstår 50 liter tills filterinsatsen måste bytas. När 1000 liter har använts avstängs vattentillförseln automatiskt. På displayen visas texten FILTER och du hör en ljudsignal om du försöker ta vatten. Vid ett eventuellt elavbrott startar systemet PURE WATER från samma läge som före avbrottet.
- BYTE AV FILTERINSATS. Ett elektroniskt system avbryter vattentillförseln efter 1000 liter. Byt ut filterinsatsen genom att vrida plastlådan motsols (vid behov kan du använda nyckeln som medföljer förpackningen). Gå försiktigt till väga och håll lådan i upprätt ställ­ning eftersom den är fylld med vatten och snabba rörelsen får vattnet att rinna över. Ta loss den gamla filterinsatsen genom att dra den kraftigt nedåt och skjut in den nya insat­sen i enlighet med anvisningarna i punkt 2 och 3 under INSTALLATION AV FILTERIN­SATS. Du kan starta systemet PURE WATER på nytt genom att trycka fyra gånger på knappen MENU tills signallampan PURE WATER (H) börjar blinka. Tryck genast efter det på knappen SET (G) varvid texten ON visas på displayen (A) och du hör en ljudsignal.
LJUDSIGNAL FÖR KYLSKÅPSDÖRREN
När kylskåpsdörren står öppen visas texten DOOR på displayen (A). Om dörren står öppen längre än 60 sekunder hörs en ljudsignal som du kan avbryta genom att kort trycka på knappen F eller G.
BORTKOPPLING AV LJUDSIGNAL
Du kan koppla bort ljudsignalen antingen genom att trycka på knappen MENU (F) eller knappen SET (G).
AVVIKANDE SITUATIONER
Det har uppstått ett fel i apparatens styrsystem, om texten ERR och ett nummer visas på displayen (A) och du hör en ljudsignal. Kontakta i detta fall en servicefirma. Du kan avbry­ta ljudsignalen genom att kort trycka på knappen F eller G. Apparaten fortsätter att fungera normalt för att garantera hållbarheten hos livsmedlen.
RENGÖRING
För att motverka obehaglig lukt rekommenderas att kylskåpet rengörs med jämna mellan­rum - minst två eller tre gånger årligen.
a) Dra loss nätledningen från stickkontakten innan du rengör apparaten eller utför underhåll (det räcker inte med att koppla av strömmen från apparaten). b) Avlägsna alla matvaror och isbitar från kyl-/frysskåpet. c) Vänta tills all is på kylplattan förångat. d) Rengör kyl-/frysskåpet invändigt med ljummet vatten tillsatt en eller två skedar bikarbonat. Skölj och torka av kylskåpet. VIKTIGT! Använd aldrig lösningsmedel, slipmedel eller såpa, e) Starta kyl-/frysskåpet, innan matvarorna sätts in igen. f) Rengör dränpipen med jämna mellanrum med hjälp av något lämpligt redskap (fig. 6), som därefter kan lämnas kvar i dränutloppet.
Skall kyl-/frysskåpet inte användas under en längre period bör det rengöras ordentligt, stickproppen tas ur och dörren ställas på glänt.
SERVICE
Vid alla reparationer skall man uteslutande vända sig de servicecenter som producenten rekommenderar och försäkra sig om att det endast är originalreservdelar som används. Iakttas detta inte, kan kylskåpets driftsäkerhet äventyras. Om kylskåpet inte fungerar kor-
10
rekt eller överhuvudtaget, bör följande kontrolleras innan en servicetekniker kontaktas:
1) Är nätuttaget som används strömförande? Pröva nätuttaget med en lampa.
2) Sitter stickproppen i ordentligt? Sätt i den.
3) Står termostaten på läge "0"? Vrid den till läge 3.
4) Är isbildningen på kylplattan för tjock (mer än 4-5 mm)? Avfrosta kylskåpet (se avsnittet "Avfrostning").
5) Har matvarorna placerats olämpligt i kylskåpet, så att den fria luftcirkulationen hindras?
6) Kan luften cirkulera fritt kring kondensatorn baktill på kylskåpet? Flytta ut kylskåpet lite från väggen.
Kvarstår problemen bör det lokala servicecentret kontaktas. Ange modelltypen. Det står på typskylten inuti kylskåpet (eller på garantibeviset). Därmed får ni snabbare och bättre service.
OM BELYSNINGEN I KYLSLÅBET INTE FUNGERAR, GÖR SA HÄR
- Stäng av strömtillförseln till kylskåbet.
- Haka av skyddslocket (om skåbet hat takbelysning, dra framåt och nedåt, om det har sidobelysning, skjut underkanten uppåt).
- Skruva loss glödlampan och ersätt den med en ny likadan.
- Sätt tilbaka locket och släpp på strömmen lgen.
11
GENERELLE OPPLYSNINGER
1) Les instruksjonene i denne veiledningen omhyggelig, da de inneholder viktige opply­sninger om sikkerhet i forbindelse med installasjon, bruk og vedlikehold.
Ta vare på denne veiledingen og legg på det sikkert sted slik at du kan slå opp i den senere.
2) Når kjøleskapet er pakket ut, må det kontrolleres for eventuelle skader. Dette kjøleskapet bør utelukkende brukes til det formålet det er beregnet til, nemlig
lagring av matvarer. Kjøleskapet betraktes om uegnet til andre formål. Annen bruk er derfor forbundet med fare. Produsenten fralegger seg ethvert ansvar for eventuelle skader som måtte oppstå som
følge av upassende, ukorrekt eller ufornuftige bruk. Samsvarserklæring: Alle deler av kjøleskapet som kan komme i kontakt med matvarer,
oppfyller bestemmelsene i EU-direktiv 89/109.
Dette kjøleskapet oppfyller betingelsene i direktiv 89/336/EU, 73/23/EU med senere
endringer.
SLIK BRUKER DU KJØLESKAPET
Elektrisk tilkobling
Dette kjøleskapet skal tilkobles den nominelle nettspenningen som er oppført på merke­platen, som sitter innvendig i kjøleskapet. Svingninger i nettspenningen bør ikke overstige ±10% av nominell nettspenning.
Før kjøleskapet tilkobles, bør du sikre deg at de data som er oppført på merkeplaten, stemmer med nettspenningen. Merkeplaten sitter inne i kjøleskapet.
Hvis støpselet ikke passer til stikkontakten, bør støpselet skiftes ut med et som passer. Dette arbeidet bør utføres av en faglært elektriker, som samtidig kan kontrollere at stikkontaktens ledningskapasitet er tilstrekkelig til kjøleskapets forbruk. Det frarådes å bruke skjøteledninger og/eller multistøpsler.
Den stikkontakten som kjøleskapet skal tilkobles til, skal være korrekt jordet. Dette er et grunnleggende sikkerhetskrav som må kontrolleres, og hvis det er den minste tvil, bør installasjonen kontrolleres omhyggelig av en faglært elektriker.
Produsenten fralegger seg ethvert ansvar for skader som måtte oppstå som følge av manglende jording av installasjonen.
INSTALLASJON
NB! I disse modellene kan dørhengslingen ikke endres. På modeller der bena ikke allerede er montert, skal de skrues inn i gjengehullene under kjøleskapet som er beregnet for dem. De to forreste bena bør ikke skrues helt inn, da kjø­leskapet helst skal lene litt bakover.
Monter om nødvendig avstandsstykkene (fig. 4) for å få tilstrekkelig luftsirkulasjon mellom kjøleskapet og veggen bak. Det anbefales også å unngå å blokkere ventilasjonshullene eller varmeavgangsristene. Det bør være minst 5 cm klaring.
Installer ikke kjøleskapet nær varmekilder. Dessuten bør kjøleskap ikke installeres på ste­der der temperaturen i lengre perioder ligger under +16°C eller over +38°C.
Hvis kjøleskapet installeres under et overskap eller en hylle, bør det være minst 5 cm kla­ring både bak og over kjøleskapet slik at det er fri luftsirkulasjon.
12
Feilaktig installasjon kan medføre skade på personer, dyr eller ting som produsenten fra­legger seg ethvert ansvar for.
Tilkobling av kombiskapet til vannledningsnettets kaldtvannsledning (Fig.7)
A) Trykk den ene enden av slangen med fingerklemmen så langt inn det går. B) Koble fingerklemmen med slangen til magnetventilen bak kombiskapet. Sett en pakn-
ing mellom koblingsdelene. Skru til koblingen med hendene – ikke stram for mye. C) Dra slangen til vannledningsnettets avstengningskran. Dersom slangen er for lang,
kan du forkorte den. For å unngå lekkasjer, kapp av slangen med en røravkapper, slik at kappeoverflaten er garantert i 90 graders vinkel i forhold til slangen.
D) Koble den andre fingerklemmen til vannledningsnettets avstengningskran. Sett en pakning mellom koblingsdelene. Skru til koblingen med hendene – ikke stram for mye. Trykk den ene enden av slangen med fingerklemmen så langt inn som det går.
E)Om du vil løsne slangen fra klemmen, trykk innløpsringen forover for å frigjøre slangen. Dersom slangen ikke vil løsne, trykk den først fremover og dra den deretter bakover. Åpne kaldtvannskranen og sjekk for lekkasjer. Flytt kjøleskapet på plass igjen. Pass på at slangen ikke kommer under skapet eller at den bøyer seg eller skades på annen måte. Koble ledningen til strømnettet.
VEILEDNING I FORBINDELSE MED TEMPERATURJUSTERING OG OVERHOLDEL­SE AV PRINSIPPER FOR MATVAREHYGIENE
Korrekt bruk av kjøleskapet og overholdelse av hygieniske prinsipper vil forbedre kvalite­ten på matvarenes lagring i kjøleskapet betydelig.
Temperaturstyring
Plasser de sarteste matvarene i det kaldeste området i kjøleskapet. Det er som regel rett over frukt- og grønnsakskuffene i vanlige modeller og helt øverst i modeller uten fryseavdeling.
Tilberedte matvarer bør oppbevares i lufttette beholdere. De bør først få lov til å kjøle av før de plasseres omtrent midt i kjøleskapet.
Frukt og grønnsaker skal anbringes i frukt- og grønnsakskuffene i bunnen av kjøleskapet.
Overholdelse av prinsipper for matvarehygiene
Fjern innpakningen før matvarene anbringes i kjøleskapet. Ferske matvarer bør pakkes inn. Det sikrer lengre holdbarhet og forhindrer at de enkelte
matvarene tar smak av hverandre. Plasser matvarene slik at det er fri luftsirkulasjon inne i kjøleskapet. Vask kjøleskapet innvendig med jevne mellomrom med et mildt rengjøringsmiddel som
inneholder bakteriedrepende stoffer.
MILJØINFORMASJON Behandling av emballasje og avfall
Når kjøleskapet er pakket ut, skal du ikke legge all emballasjen i samme avfallsbeholder, men derimot sortere de forskjellige materialene (som f.eks. styropor, papp, osv. ) i sam­svar med lokale regler og prosedyrer for avfallsbehandling.
Viktig:
Dette kjøleskapet er fremstilt uten KFK. Kjølekretsløpet inneholder HFC R 134a-væske eller R 600a-isobutangass. Merkeplaten med serienummer på kjøleskapet gir ytterligere
13
Loading...
+ 25 hidden pages