Behringer DI100 User Manual [fi]

Käyttöohje
Versio 1.1 Tammikuu 2001
SUOMI
DI100
®
ULTRA-DI
www.behringer.com
BEHRINGER toivottaa tervetulleeksi!
DI on lyhennys sanoista Direct Injection. Lavalla ja studiossa tulee aina esiin, että mikseriin halutaan mielellään kytkeä tietty äänilähde, mutta sopivaa liintäntää ei ole käytettävissä. Esim. kosketinsoittimissa on vain harvoin symmetrisiä sisäänmenoja. Kitaroita ei voida liittää suoraan mikseriin, eikä mikrofonin asettaminen suoraan back-linjan myöskään ole aina paras ratkaisu, koska mikrofoni kuljettaa aina signaaleja myös muista laitteista ja etenkin matalia taajuuksia (kuten esim. bassokitarasta), jotka ovat vain vaikeasti saatavissa otteeseen.
Direct-Injection-Boxin avulla on mahdollista virittää signaali suoraan suuriohmisesta, epäsymmetrisestä johdosta, esim. signaalin välioton tekeminen kitaran ja sen vahvistimen väliltä. Siitä se voidaan syöttää suoraan mikserisisäänmenoon ilman että siihen tarvitaan mikrofonia. Tässä ei kuitenkaan ole vielä kaikki. On huomattavasti enemmän tilanteita, joissa halutaan syöttää epäsymmetrisen lähteen signaali suoraan mikseriin - ja mahdollisuuksien mukaan jopa symmetrisessä muodossa. Ja juuri tämä on DI-Boxin tehtävä.
Impedanssilla ilmaistaan sähköisen vastuksen ja laitteen vaiheen ominaiskäyrän riippuvuus taajuudesta, mikä havainnollistaa monitahoista asianlaitaa. Impedanssi eli vaihtovirtavastus on siten myös eräs kriteeri, jonka avulla voidaan erottaa hyvä DI-Boxi huonosta. Kuten pääteasteessa ja siihen liitetyissä kovaäänisissä, laitteen impedanssi on eräs suorituskyvyn kriteeri. Hyvässä pääteasteessa kuormitusimpedanssi vaikuttaa vain maksimaaliseen ulostulotehoon. Muissa laitteissa impedanssi vaikuttaa sen sijaan aivan muihin ominaisuuksiin. Välivahvistimella, niin kuin se tulee käyttöön passiivisessa DI-Box:ssa, vaikuttavat liitetyt impedanssit (sisään- ja ulosmenot) kaistanleveys, toistokäyrä, vääristymäaste, jne.
DI-Boxeja on kahta perustavaa laatua: passiivinen ja aktiivinen. Molemmat liitetään mikserin mikrofonisisäänmenoon. Passiivisessa DI­Boxissa on se etu, että se on hieman edullisempi (vähemmän elektroniikkaa, ei paristoja), mutta sen suorituskyky riippuu siihen liitetystä impedanssista. Kun passiivisen mikserin sivussa oleva DI-Boxin impedanssi muuttuu, seuraa tästä impedanssin muuttuminen myös sisäänmenossa. Eikä vain tämä: Myös toistokäyrä on riippuvainen impedanssiolosuhteista. Passiivinen DI-Boxi toimii hyvin vain silloin, kun siihen liitetyt impedanssit on määritetty tarkasti (korkea sisäänmenossa, matala ulostulossa), siis vakiotilanteessa.
Aktiiviset DI-Boxit sitä vastoin eivät sisällä rajoituksia, sillä sisäänmenossa oleva signaali puskuroidaan vahvistimen avulla. ULTRA-DI:n sisääntuloimpedanssi on myös ultrakorkea, eli signaalin vienti DI-Boxin läpi ei vaikuta siihen. ULTRA-DI:n ulostuloimpedanssi on symmetrinen ja hyvin matala, jolloin signaali on selvästi vähemmän altis verkkohurinalle ja kohinalle. Tällä tavoin signaalilähteen impedanssi on täysin riippumaton käytettävän mikserin impedanssista, ja sama pätee myös päinvastoin. Mitään soinninmuutosta ei tapahdu. ULTRA-DI:n sisään laitetussa muuntajassa kysymys on luotettavasta BEHRINGERin OT-1:stä, joka takaa vääristymättömän ja kirkkaan soinnin kuten myös lineaarisen toistokäyrän. Lisäksi BEHRINGER ULTRA-DI:n sähkö voidaan syöttää niin mikseripöydän fantomsyötön kautta, kuin myös pariston avulla -vaihtaminen tapahtuu tällöin automaattisesti
+ Kytke mahdollisten kytkentähäiriöäänien vuoksi DI-Boxi ensin päälle, ja avaa vasta sitten siihen kuuluva kanavaketju.
Sama pätee paristojen vaihtoon fantomkäytössä ja päinvastoin.
DI100:ssa on neljä vakaata kumijalkaa, jotka suojaavat laitetta (myös silloin, kun se putoaa epähuomiossa lattialle) ja mahdollistavat kaapelien johtamisen alapuolella. Lisäksi niin voidaan pinota useampia DI100-laitteita tai sijoittaa muiden laitteiden päälle ilman, että voi aiheutua telinekontaktien kautta maadoitussilmukoita.
1. KÄYTTÖELIMET
Kuva 1.1: DI100:n etu- ja takasivu
1
ON/OFF-kytkimellä voidaan kytkeä pariston virransyöttö päälle ja pois pariston säästämiseksi. OFF-asennossa ULTRA­DI:hin voidaan syöttää virta yhä edelleen fantomsyötön kautta, ja ON-asennossa vaihdellaan automaattisesti pariston ja fantomsyötön välillä. Kun DI100 käy paristovirralla, ON/OFF-LED vilkkuu vain parin sekunnin välein. Fantomsyöttöä käytettäessä se sitä vastoin palaa jatkuvasti.
2
INPUT. Tämä 6,3-mm jakkiholkki toimii signaalilähteen liitäntänä.
3
Joustavuuden lisäämikseksi ULTRA-DI on varustettu myös epäsymmetrisellä XLR-SISÄÄNMENOLLA signaalilähteen liitäntää varten.
4
LINK OUT. Tämä on ULTRA-DI:n epäsymmetrinen rinnakkaisulostulo, joka liitetään Backlinen tai monitorivahvistimen sisäänmenoon.
+ 6,3-mm jakkiholkit (sisäänmeno ja Link Out) sekä XLR-sisäänmeno on johdotettu rinnakkain, eli voit käyttää kumpaa
tahansa sisäänmenoa.
Loading...
+ 2 hidden pages