Acer AOA110, AOA150 User Manual [tr]

Aspire one Serisi
Uygulama Kılavuzu
Copyright © 2008. Acer Incorporated. Tüm Hakları Saklıdır.
Aspire one Serisi Uygulama Kılavuzu Orijinal İhraç: 07/2008
Bu şirket bu konunun içeriği ile ilgili olarak direkt ya da dolaylı biçimde bir açıklama yapmaz, hiç bir güvence vermez ve belli bir biçimde belirli bir amaç için zımni pazarlanabilirlik ya da uygunluk güvencelerini reddeder. Bu yayındaki hatalardan (baskı hataları ya da fiili hatalar gibi) kaynaklı mesuliyet kabul edilmez.
Bu yayındaki bilgilerde yapılan değişiklikleri herhangi bir kişiye bildirme yükümlülüğü olmaksızın dönemsel olarak değişiklik yapılabilir. Bu değişiklikler bu elkitabının yeni basımlarına ya da ilave belgelere ve yayınlara eklenecektir. Bu şirket burada belirtilenler ile ilgili olarak açıkça veya dolaylı olarak herhangi bir temsilde veya garantide bulunmamakta ve herhangi bir zımni garantiden, satılabilirlikten veya özel bir amaca uygunluktan özellikle feragat etmektedir.
Model numarasını, seri numarayı, satın alma tarihini ve satın alma bilgisi yerini aşağıda verilen yere kaydedin. Seri numarası ve model numarası bilgisayarınıza iliş ile ilgili tüm yazışmalara seri numarası, model numarası ve satın alma bilgisi dahil edilecektir.
Bu yayının hiçbir kısmı Acer Incorporated'ın önceden verdiği izin olmadan çoğaltılamaz, geri alma sistemine yüklenemez veya herhangi bir şekilde veya yolda elektronik, mekanik, fotokopi, kayıt veya diğer yollar kullanılarak aktarılamaz.
tirilen etikete kaydedilmiştir. Üniteniz
Aspire one Serisi Dizüstü Bilgisayarı
Model numarası: ________________________________
Seri numarası: _________________________________
Satın alma tarihi: ________________________________
Satın alma yeri:
Acer ve Acer logoso, Acer Şirketi’nin tescilli markasıdır. D iğer firmaların ürün isimleri ve ticari markaları burada sadece tanıtım amacıyla kullanılmıştır ve kendi şahsi firmalarına aittir.
_________________________________

İlk Yapılacaklar

Ta şınabilir bilgisayar ihtiyacınızı karşılamak için Acer dizüstü bilgisayarı tercih ettiğiniz için teşekkür ederiz.

Kılavuzlarınız

Acer dizüstü bilgisayarınızı kullanırken kolaylık sağlaması amacıyla bir kaç kılavuz tasarladık*:
Uygulama Kılavuzu yeni bilgisayarınız ile ilgili temel özellik ve fonksiyonları içermektedir. Bu kılavuz sistem hizmet programları, veri düzeltme, genişletme seçenekleri ve arıza giderme üzerine detaylı bilgiler içermektedir. Buna ek olarak bilgisayarınızla ilgili garanti bilgileri, genel kuralları ve güvenlik uyarılarını içerir. Bu, bilgisayarınıza önceden yüklenmiş şekilde PDF dosya formatında gelmektedir. Güvenlik ve rahatınız ile ilgili bilgiler.
Yapısına bağlı olarak Hızlı Başvuru Kılavuzu ve hatta Uygulama Kılavuzunda kimi zaman sadece belli serilerin modellerinde var olan fonksiyon ya da özellikler hakkında bilgiler ile karşılaşmanı özellikler satın aldığınız modele uymayabilir. Bu tarz örnekler (sadece belli modellerde) ibaresi ile belirtilmektedir.
* ÖNEMLİ NOT: Gerek basılı gerek elektronik formatta olsun, burada adı geçen kılavuzlar sadece yol gösterme amaçlı olup Uygulama Kılavuzuki özel garanti bilgileri dışında Acer, satın aldığınız ürün ile ilgili kılavuz bilgileri üzerine açıklama yapmak ya da güvence vermek sorumluluğunda değildir. Acer, bu kılavuzlarda bulunan hatalardan kaynaklı hiçbir mesuliyeti kabul etmez.
z mümkün olabilir, bu fonksiyon ve
iii
iv

Güvenlik talimatları

Bu talimatları dikkatlice okuyunuz. Bu belgeyi ileride referans olarak kullanmak üzere saklayın. Üründe işaretlenen tüm uyarıları ve talimatları yerine getirin.
Temizlemeden önce ürünü kapatın
Temizlemeden önce ürünün fişini prizden çekin. Sıvı temizleyiciler veya aerosol temizleyicileri kullanmayın. Temizlemek için ıslak bir bez kullanın.
İKAZ aygıtın bağlantısı kesme fişi hakkında
Güç besleme ünitesine güç bağlarken ve bağlantıyı keserken aşağıdaki kılavuz bilgileri müşehade ediniz:
Güç kablosunu AC elektrik prizine takmadan önce güç beslemesini takın. Güç beslemesini bilgisayardan çıkarmadan önce güç kablosunu prizden çekin. Eğer sistemde birden fazla güç kaynağı varsa, tüm güç kablolarını güç
beslemelerinden çıkarmadan önce güç bağlantısını kesin.
İKAZ Erişilebilirlik hakkında
Güç kablosunu taktığınız elektrik prizinin kolaylıkla erişilebilir olduğundan ve ekipman operatörüne mümkün olduğunca yakına yerleştirildiğinden emin olun. Ekipmana giden gücü kesmeniz gerektiğinde, güç kablosunu elektrik prizinden çıkardığınızdan emin olun.
İKAZ Dinleme hakkında
Duymanızı korumak için, bu talimatları yerine getirin.
Net ve rahat bir şekilde duyuncaya kadar sesi yavaş yavaş artırın.
Kulaklarınız ayarlandıktan sonra ses düzeyini artırmayın.
Uzun süre yüksek seste müzik dinlemeyin.
Çevredeki gürültüleri kapatmak için ses seviyesini artırmayın.
Yak ınınızda konuşan kişileri duyamıyorsanız sesi azaltın.
Uyarılar
Bu ürünü suya yakın yerlerde kullanmayın.
Bu ürünü düz durmayan bir araba, stand veya masa üzerine yerleştirmeyin.
Ürün düşerse, ciddi şekilde zarar görebilir.
Ürünün güvenilir çalışması ve aşırı ısınmaya karşı korunması için yuvalar ve
ıklıklar sağlanmıştır. Bu açıklıklar engellenmemeli veya kapatılmamalıdır. Ürünü yatağa, kanepeye, halıya veya diğer benzeri yüzeylere yerleştirerek ıklıklar asla engellenmemelidir. Bu ürün asla bir radyatör veya ısı çıkaran nesne yanına üstüne yerleştirilmemeli ya da düzgün havalandırma sağlanmadığı sürece kapalı bir yere kurulmamalıdır.
Herhangi bir nesneyi kabin yuvalarından bu ürüne sokmayın, aksi halde
tehlikeli voltaj noktalarına dokunabilir veya kısa devre yaparak yangın veya elektrik çarpması ile sonuçlanabilir. Herhangi bir sıvıyı asla bu ürüne damlatmayın.
Dahili parçalara zarra vermemek ve pilin sızmasını önlemek için ürünü titreyen
bir yüzeye yerleştirmeyin.
Asla spor, egzersiz yapılan veya tireyen ortamlarda kullanmayın, aksi takdirde
beklenmeyen kısa devreye veya rotor aygıtlarının, HDD, Optik sürücünün hasar görmesine sebep olacak ve hatta lityum pil ünitesini riske maruz bırakacaktır.
Elektrik gücünün kullanılması
Bu ürün etikette belirtilen güç türü kullanılarak çalıştırılmalıdır. Kullanılan güç
türünden emin değilseniz, bayinize veya bölgesel elektrik şirketine danışınız.
Güç kablosuna herhangi bir cismin dayanmasına izin vermeyin. Bu ürünü
insanların kabloyu çiğneyeceği yerlere yerleştirmeyin.
Bu ürün ile birlikte bir uzatma kablosu kullanılmışsa, uzatma kablosuna takılan
cihazın toplam amper oranının uzatma kablosu amper değerini aşmadığından emin olun. Ayrıca duvardaki prize takılan tüm ürünlerin toplam değerlerinin sigarta değerini aşmadığından emin olun.
Çok fazla aygıt takarak elektrik prizini, kayışı veya yuvayı aşırı yüklemeyin.
Genel sistem yükü şube devre oranının %80'ini aşmamalıdır. Güç kayışları kullanılmışsa, yük güç kayışının giriş oranının %80'ini aşmamalıdır.
Bu ürünün AC adaptörü üç telli topraklanan fiş ile birlikte verilmiştir. Fiş sadece
topraklanan elektrik prizine takılabilir. AC adaptör fişini takmadan önce elektrik prizinin doğru topraklandığından emin olun. Fişi topraklanmayan elektrik prizine takmayın. Ayrıntılar için elektrik teknisyeniniz ile temasa geçin.
v
Uyarı! Topraklama pimi bir güvenlik özelliğidir. Düzgün topraklanmayan elektrik prizi kullanılması elektrik çarpması ve/ veya yaralanma ile sonuçlanabilir.
Not: Ayrıca topraklama pimi bu ürünün performansı ile etkileşebilecek
olan ve yakındaki diğer elektrikli aygıtların çıkardığı beklenmeyen gürültülere karşı iyi bir koruma sağlar.
vi
Bu ürünü sadece verilen güç besleme kablosu seti ile kullanın. Güç kablosu
setini değiştirmeniz gerekirse yeni güç kablosunun aşağıdaki gereksinimlerini karşıladığından emin olun: sökülebilir tür, UL listesinde/CSA onaylı, türü SPT-2, en az 7 A 125 V değerinde, VDE veya dengi onaylı, 4,6 metre (15 ft) maksimum uzunluk.
Ürün bakımı
Bu ürünü kendiniz onarmaya çalışmayın, kapakların açılması veya çıkarılması sizi tehlikeli voltaj noktalarına veya diğer risklere maruz bırakabilir. Tüm onarım işlemlerini nitelikli servis personeline yönlendiriniz.
Bu ürünün duvardaki priz ile olan bağlantısını kesin ve servis işlemini şu durumlarda nitelikli personele bırakın:
güç kablosu veya fişi hasar gördüğünde, kesildiğinde veya yıprandığında
ürüne sıvı girdiğinde
ürün yağmura veya suya maruz kaldığında
ürün düşğünde veya mahfazası hasar gördüğünde
ürün performansında servise götürülmesi gerektiğini gösteren önemli bir fark
görüldüğünde
Çalıştırma talimatları yerine getirildikten sonra ürün normal çalışmadığında
Not: Sadece çalıştırma talimatları tarafından kapsama dahilinde bulunan kontrolleri ayarlayın, diğer kontrollerin yanlış ayarlanması hasar ile sonuçlanabilir ve ürünü normal çalışma şartlarına geri döndürmek için genellikle nitelikli bir teknisyen tarafından kapsamlı çalışma yapılmasını gerektirecektir.
Pilin güvenilir kullanılması için kılavuz bilgiler
Bu dizüstünde Lityum iyon pil kullanılmıştır. Bu pili nemli, ıslak veya aşındırıcı bir ortamda kullanmayın. Ürünü bir ısı kaynağının yakınında, yüksek sıcaklıktaki yerlerde, doğrudan güçlü güneş ışığı alan yerlerde, mikrodalga fırında ya da basınçlı kaplarda bulundurmayın, saklamayın veya bırakmayın ve 60°C'nin (140°F) üstündeki sıcaklıklara maruz bırakmayın. Bu kılavuz bilgilerin yerine getirilmemesi pil asidinin sızmasına, ısınmasına, patlamasına veya ateş almasına ve yaralanma ve/veya hasara sebep olabilir. Pili yırtmayın, açmayı sızarsa ve sızan sıvı ile temasa geçerseniz, bol su ile iyice durulayın ve derhal tıbbi yardım alın. Güvenlik sebepleri dolayısıyla ve pilin ömrünü uzatmak için, şarj işlemi 0°C (32°F) sıcaklığın altındaki ve 40°C (104°F) sıcaklığın üstündeki durumlarda şarj yapılamayacaktır.
Yeni pilin tam performansı sadece iki veya üç tam şarj ve deşarj yapıldıktan sonra elde edilebilir. Pil yüzlerce kez şarj ve deşarj edilebilir, fakat sonunda bitecektir. Çalıştırma süresi normalden gözle görülür oranda düşerse, yeni bir pil satın alın. Sadece Acer'in onayladığı pilleri kullanın ve Acer'in bu aygıt için belirttiği onaylı şarj aletlerini kullanarak şarj edin.
n veya sökmeyin. Eğer pil
vii
Pili sadece amaçlanan amacı doğrultusunda kullanın. Hasar gören bir pili veya şarj aletini asla kullanmayın. Pili kısa devre yaptırmayın. Bozuk para, klips veya kalem gibi metal nesneler pilin pozitif (+) ve negatif (-) kutuplarının temas etmesine sebep olursa istenmeyen kısa devre meydana gelebilir. (Bunlar pilde metal şeritler olarak görünür.) Bu durum örneğin cebinizde veya bir torbada yedek bir pil taşırken meydana gelebilir. Kutupların kısa devre yapılması pile veya bağlanan nesneye zarar verebilir.
Pil yaz veya kış aylarında kapalı bir araba içi gibi sıcak veya soğuk bir yerde kalırsa pilin kapasitesi ve ömrü düşecektir. Pilin sıcaklığını daima 15°C ve 25°C (59°F ve 77°F) sıcaklıkları arasında tutmaya çalışın. Sıcak veya soğuk pil bulunan bir aygıt pil tam şarj olduğunda dahi geçici olarak çalışmayabilir. Pil performansı özellikle donma noktasının altındaki sıcaklıklarda sınırlanabilir.
Pilleri ateşe atmayınız, patlayabilir. Piller hasar gördüğünde de patlayabilir. Pilleri yerel düzenlemelere göre atınız. Mümkün olduğunda lütfen geri dönüşüm yapınız. Lütfen ev atıkları ile birlikte atmayınız.
Kablosuz aygıtlar pilden gelen etkileşime maruz kalabilir, bu da performansı etkileyebilir.
Potansiyel olarak patlayıcı ortamlar
Potansiyel patlama tehlikesi bulunan yerlerde aygıtınızı kapatın ve işaretlere ve talimatlara uygun davranın. Potansiyel patlama tehlikesi bulunan alanlara normalde araç motorunuzu kapatmanız gereken alanlar dahildir. Bu gibi alanlardaki kıvılcımlar patlamaya veyaa yangına sebep olarak bedensel yaralanma ve hatta can kaybı ile sonuçlanabilir. Dizüstü bilgisayarınızı servis istasyonlarındaki gaz pompalarının yakınında kapatın. Radyo cihazının yakıt bulunan yerlerde, depo ve dağıtım alanlarında, patlama süreçlerinin bulunduğu kimyasal tesislerde kullanılması ile ilgili kısıtlamalarışahade ediniz. Potansiyel patlama tehlikesine sahip alanlar her zaman olmasa da büyük çoğunlukta işaretlenir. Bunlara tekne güverte altları, kimyasal madde aktarımı veya saklama tesisleri, sıvılaşt araçlar (örn propan veya bütan) ve havada kimyasal madde ya da tane, toz veya metal tozu gibi partiküller bulunan alanlar dahildir. Kablosuz telefon kullanımının yasak olduğu yerlerde ya da etkileşime veya tehlikeye sebep olacak durumlarda dizüstü bilgisayarını açmayın.
ırılan petrol gazı kullanan
Pil ünitesinin değiştirilmesi
Dizüstü bilgisayar lityum pil kullanmaktadır. Pili ürününüz ile birlikte gelen pilin aynı türü ile değiştirin. Başka bir pil kullanılması yangın veya patlama riski taşıyabilir.
Uyarı! Piller düzgün kullanılmadığında patlayabilir. Pilleri sökmeyin veya ateşe atmayın. Pilleri çocuklardan uzak tutun. Biten pilleri atarken yerel düzenlemelere uygun davranın.
viii
Telefon hattının güvenliği
Kullanılmadığında ve/veya onarım öncesi tüm telefon hatlarının cihaz ile olan
bağlantısını kesin.
Yıldırım sonucu elektrik çarpmasını önlemek için telefon hattını yıldırım
çakarken veya gök gürlerken bu cihaza bağlamayın.
Uyarı! Güvenlik sebepleri dolayısıyla komponentleri değiştirirken veya eklerken uygun olmayan parçaları kullanmayın. Satın alma seçenekleri için bayinize danışın.

İlave güvenlik bilgisi

Cihazınız ve eklemelerinde bazı küçük parçalar bulunabilir. Bunları küçük çocuklardan uzak tutun.

Çalışma ortamı

Uyarı! Güvenlik sebebiyle dizüstü bilgisayarınızı aşağıdaki şartlarda kullanırken tüm kablosuz veya radyo aktarım cihazlarını
kapatın. Bu aygıtlara herhangi bir sınırlama getirilmeden şunlar dahildir: kablosuz lan (WLAN), Bluetooth ve/veya 3G.
Herhangi bir alanda yürürlükte olan özel düzenlemere uygun davranmayı unutmayın ve kullanılmasının yasak olduğu yerlerde veya etkileşime ya da tehlikeye sebep olduğu durumlarda aygıtınızı daima kapatın. Aygıtı sadece normal çalışma pozisyonlarında kullanın. Bu aygıt normal kullanıldığında RF maruz kalma kılavuz bilgilerine uygundur ve alet ve anteni vücudunuzdan en az 1,5 santimetre (5/8 inç) uzakta tutulmalıdır (aşağıdaki ş vücudunuzdan yukarıda belirtilen mesafede uzağa yerleştirmelisiniz. Veri dosyalarını veya mesajları başarıyla aktarmak için bu aygıt ağa kaliteli bir şekilde bağlanmalıdır. Bazı durumlarda veri dosyalarının veya mesajların aktarılması bu bağlantı kuruluncaya kadar gecikebilir. Aktarım tamamlanıncaya kadar yukarıda belirtilen mesafe talimatlarının yerine getirildiğinden emin olun. Aygıtın parçaları manyetiktir. Metalik materyaller cihaza iliştirilebilir ve duyma yardımı kullanan kişiler duyma yardımı bulunan kulaklarında aygıtı tutmamal veya diğer manyetik saklama ortamı yerleştirmeyin, çünkü bunlarda bulunan bilgiler silinebilir.
ekle bakınız). Metal bulunmamalıdır ve aygıtı
ıdır. Aygıtı n yanına kredi kartı

Tıbbi aygıtlar

Kablosuz telefonlar da dahil olmak üzere herhangi bir radyo aktarım cihazının çalışması yetersiz korunan tıbbi aygıtların işlevselliği ile etkileşebilir. Harici RF enerjisinden yeterince korunup korunmadıklarını belirlemek veya aklınıza takılan soruları sormak için bir hekim veya tıbbi cihaz üreticisi ile temasa geçiniz. sağlık bakım tesislerinde iken cihazınızı kapatmanız uyarısı veriliyorsa cihazı kapatınız. Hastaneler veya sağlık bakım tesisleri harici RF aktarımlarına karşı hassas olan ekipmanı kullanabilir.
Kalp pilleri. Kalp pili ile etkileşmesini önlemek için kalp pili üreticileri kablosuz aygıt ile kalp pili arasında en az 15.3 santimetrelik (6 inç) bir boşluk bırak önermektedir. Bu öneriler, Kablosuz Teknoloji Araştırması ixle ortaya konulan bağımsız araştırmalar ile uyumludur. Kalp pili bulunan kişiler aşağıdakileri yapmalıdır:
ılmasını
Aygıtı daima kalp pilinden 15.3 santimetre (6 inç) uzakta tutun
Aygıt kapatıldığında aygıtı kalp pilinin yakınında taşımayın. Etkileşime
girdiğinden şüphelenirseniz, aygıtınızı kapatın ve taşıyın.
Duyma yardımları. Bazı dijital kablosuz aygıtlar bazı duyma yardımcı maddeleri ile etkileşebilir. Etkileşim meydana gelirse, servis sağlayıcınıza danışınız.

Araçlar

RF sinyalleri motorlu araçlarda elektronik yakıt enjeksiyon sistemleri, elektronik anti kayma (anti kilitlenme) fren sistemleri, elektronik hız kontrol sistemleri ve hava yastığı sistemleri gibi yanlış veya hatalı kurulan koruma altındaki elektronik sistemleri etkileyebilir. Daha fazla bilgi için, aracınızın ya da eklenen herhangi bir cihazın üretici firması veya temsilcisi ile ya görüşünüz. Aygıta sadece nitelikli personel servis vermeli veya aygıtı araca kurmalıdır. Yanlış kurulum veya servis tehlikeli olabilir ve aygıt için olan herhangi bir garantiyi boşa çıkarabilir. Aracınızdaki tüm kablosuz ekipmanın doğru takıldığını ve düzgün çalıştığını düzenli olarak kontrol edin. Alev alabilen sıvıları, gazları veya patlayıcı maddeleri aygıt, parçaları veya eklemeleri ile aynı yerde bulundurmay araçlar için hava yastıklarının büyük bir kuvvetle şiştiklerini aklınızda bulundurun. Kurulan veya taşınabilir kablosuz cihazlar da dahil olmak üzere nesneleri hava yastığının veya hava yastığının açılacağı bölgenin üzerine yerleştirmeyin. Araç içi kablosuz cihazları yanlış kurulursa ve hava yastığı patlarsa, ciddi yaralanma ile sonuçlanabilir. Aygıtınızı uçakta kullanmak yasaktır. Uçağa binmeden önce aygıtınızı kapatın. Uçakta kablosuz tele aygıtların kullanılması uçağın çalışmasına zararlı olabilir, kablosuz telefon şebekesini kesintiye uğratabilir ve yasa dışı olabilir.
ın veya taşımayın. Hava yastığı bulunan
ix
x

Potansiyel olarak patlayıcı ortamlar

Potansiyel patlama tehlikesi bulunan yerlerde aygıtınızı kapatın ve işaretlere ve talimatlara uygun davranın. Potansiyel patlama tehlikesi bulunan alanlara normalde araç motorunuzu kapatmanız gereken alanlar dahildir. Bu gibi alanlardaki kıvılcımlar patlamaya veyaa yangına sebep olarak bedensel yaralanma ve hatta can kaybı ile sonuçlanabilir. Dizüstü bilgisayarınızı servis istasyonlarındaki gaz pompalarının yakınında kapatın. Radyo cihazının yakıt bulunan yerlerde, depo ve dağıtım alanlarında, patlama süreçlerinin bulunduğu kimyasal tesislerde kullanılması ile ilgili kısıtlamalarışahade ediniz. Potansiyel patlama tehlikesine sahip alanlar her zaman olmasa da büyük çoğunlukta işaretlenir. Bunlara tekne güverte altları, kimyasal madde aktarımı veya saklama tesisleri, sıvılaşt araçlar (örn propan veya bütan) ve havada kimyasal madde ya da tane, toz veya metal tozu gibi partiküller bulunan alanlar dahildir.
ırılan petrol gazı kullanan

Acil aramalar

Uyarı: Bu aygıttan acil arama yapamazsınız. Acil arama yapmak için cep telefonunuzdan veya diğer telefonla arama sisteminden arama yapacaksınız.

İmha talimatları

Bu elektronik aygıtı imha ederken çöpe atmayın. Çevre kirliliğini en aza indirmek ve küresel ortamı en iyi şekilde korumak için lütfen yeniden işleyin. Elektronik ve Elektrikli Cihaz (WEEE) düzenlemeleri hakkında ayrıntılı bilgi için: http://global.acer.com/about/sustainability.htm
Civa uyarısı
LCD/CRT monitör veya ekranı içeren projektörler veya elektronik ürünler için: Bu üründeki lamba(lar)da civa vardır ve yerel, eyalet veya federal yasalara göre yeniden işlenmeli veya imha edilmelidir. Daha fazla bilgi için www.eiae.org adresinden Elektronik Endistri Derneği ile temasa geçiniz. Lambaya özel imha bilgileri için www.lamprecycle.org
sitesini ziyaret ediniz.
ENERGY STAR bir hükümet programı olup (kamusal/özel ortaklık) kişilerin çevresini kaliteden veya ürün özelliklerinden feragat etmeden uygun fiyatlar ile korumasını öngörmektedir. ENERGY STAR bulunan ürünler, ABD Çevre Koruma Ajansı (EPA) ve ABD Enerji Bakanlığı (DOE) tarafından belirlenen sıkı enerji verimliliği kılavuz bilgilerini karşılayarak sera gazı çıkışlarını önlemektedir. Ortalama bir evde elektronik eşyalara güç vermek için kullanılan tüm elektriğin %75'i ürünler kapalı iken tüketilmektedir. ENERGY STAR bulunan ev elektroniği ürünleri kapalı pozisyonda iken geleneksel cihazlardan %50'ye kadar daha az enerji kullanmaktadır. Daha fazla bilgi için http://www.energystar.gov
http://www.energystar.gov/powermanagement
Not: Yukarıdaki ifade sadece avuç içinin dayandığı sağ alt köşesinde
ENERGY STAR etiketi bulunan Acer dizüstü bilgisayarlar için geçerlidir.
ENERGY STAR ortağı olarak Acer Inc. bu ürünün enerji verimliliği için ENERGY STAR kılavuz bilgilerini karşıladığını saptamıştır.
Bu ürün güç yönetimini etkinleştirmek için gönderilmiştir:
ve
kısmına bakınız.
Ekranın Uyku modunu kullanılmadığında 3 dakika içinde etkinleştirin.
Bilgisayarın Uyku modunu kullanılmadığında 30 dakika içinde etkinleştirin.
Güç düğmesine basarak bilgisayarı Uyku modundan uyandırın.
xi

Rahat kullanım için ipuçları ve bilgiler

Bilgisayar kullanıcıları uzun süreli kullanımların ardından gözlerde yorgunluk ve baş ağrısı hissedebilir. Kullanıcılar ayrıca bilgisayar önündeki uzun süreli çalışma sonucunda fiziksel yaralanma riski altında da kalmaktadır. Uzun çalışma süresi, yanlış poz, kötü çalışma alışkanlıkları, stres, yetersiz çalışma şartları, kişisel sağlık ve diğer etmenler bedensel yaralanma riskini büyük oranda artırmaktadır.
Yanlış bilgisayar kullanımı bilek tünel sendromuna, tendonitis, tenosinovitis veya diğer kas-iskelet bozukluklarına sebep olabilir. Aşağıdaki semptomlar ellerde, bileklerde, kollarda, omuzlarda, boyunda veya sırtta görülebilir:
halsizlik veya yanma veya karıncalanma hissi
kşınma, kırgınlık veya kızarma
acı, şişme veya çarpıntı
sertlik veya gerginlik
soğuk alma veya halsizlik
xii
Bu semptomlar varsa veya bilgisayar kullanımı ile ilgili diğer sürekli rahatsızlığınız ve/veya acınız varsa derhal bir hekime danışın ve şirketinizin sağlık ve güvenlik departmanını durumdan haberdar edin.
Aşağıdaki bölüm daha rahat bilgisayar kullanımı için ipuçları içerir.
Rahat olduğunuz bölgenin bulunması
Monitörünüzün görüntüleme açısını ayarlayarak, ayak koyma yeri kullanarak veya oturma yüksekliğini ayarlayarak en rahat olduğunuz bölgeyi bulun. Aşağıdaki ipuçlarınışahade edin:
Sabit bir pozisyonda uzun süre kalmayın
İleri ve/veya geri yaslanmayın
Bacak kaslarınızdaki gerginliği almka için ayağa kalkın ve düzenli olarak
yürüyün
Boyun ve omuzlarınızı rahatlatmak için kısa molalar verin
Kaslarınızı germeyin veya omuzlarınızı silkmeyin
Harici ekranı, klavyeyi ve fareyi düzgün ve ulaşabileceğiniz şekilde kurun
Monitörünüze belgelerden daha fazla bakıyorsanız, ekranı masanızın ortasına
yerleştirerek sırt gerginliğini en aza indirin
Gözlerinize dikkat etme
Uzun süre bakma, yanlış gözlük veya kontakt lens kullanma, parlama, odanın aşırı aydınlık olması, kötü odaklanan ekranlar, çok küçük yazılar ve düşük kontrastlı ekranlar gözlerinizi yorabilir. Aşağıdaki bölümlerde gözlerdeki yorgunluğu nasıl şüreceğiniz anlatılmaktadır.
Gözler
Gözlerinizi sık sık dinlendirin.
Monitörden uzağa bakarak ve uzaktaki bir noktaya odaklanarak gözlerinize
düzenli molalar verin.
Gözlerinizin kurumasını önlemek için sık sık göz kırpın.
Ekran
Ekranınızı temiz tutun.
Başınızı ekranın üst kenarından daha yüksekte tutun, böylece ekranın ortasına
bakarken gözleriniz aşağıya baksın.
Metini daha rahat okumak ve grafiklerin net olması için ekranın parlaklığını ve/
veya kontrastını rahat bir düzeye ayarlayın.
Parlamayı ve yansımayı önleyin:
ekranı pencereye veya herhangi bir ışık kaynağına yandan bakacak
şekilde yerleştirin
perde, gölgelik veya ışık kapatıcı kullanarak odadaki ışığı en aza indirin
bir görev ışığı kullanın
ekranın görüntüleme açısının değiştirilmesi
yansıma düşürücü filtre kullanımı
ekranın ön üst kenarından çıkan bir kart tutucu gibi bir görüntü vizörünün
kullanılması
Ekranınızı bozuk bir görüntüleme açısına ayarlamayın.
ık pencereler gibi parlak ışık kaynaklarına uzun süre bakmayın.
İyi çalışma alışkanlıklarının geliştirilmesi
Bilgisayarınızı daha rahat ve üretken bir şekilde kullanmak için aşağıdaki çalışma alışkanlıklarını geliştirin:
Düzenli olarak ve sık sık kısa molalar verin.
Bazı gerilme egzersizleri yapın.
Mümkün olduğunca sık taze hava soluyun.
Düzenli egzersiz yapın ve vücudunuzun sağlığını koruyun.
Uyarı! Bilgisayarınızı yatak veya kanepe üzerinde kullanmanızı önermeyiz. Bu kaçınılmaz bir durum ise, sadece kısa bir süre çalışın, düzenli molalar verin ve bazı gerilme egzersizleri yapın.
xiii
Not: Daha fazla bilgi için lütfen "Düzenlemeler ve güvenlik uyarıları" sayfa 58 Uygulama Kılavuzu'na bakınız.
xiv
İlk Yapılacaklar iii
Kılavuzlarınıziii
Güvenlik talimatları iv
İlave güvenlik bilgisi viii Çalışma ortamı viii Tıbbi aygıtlar ix Araçlar ix Potansiyel olarak patlayıcı ortamlar x Acil aramalar x İmha talimatları x Rahat kullanım için ipuçları ve bilgiler xi
Sisteminizi tanıyın1 Uygulamaları öğrenme 2
Connect (Bağlan) 2 Work (İş)2 Fun (Eğlence) 3 Files (Dosyalar) 3 Settings (Ayarlar) 4
Sistem güvenliği için 5
Sistem şifresini ayarlama 5 BIOS için şifre kullanma 6 Gelişmiş kablosuz bağlantı ayarları için 7
Acer Communication Suite 12
Aspire one Mail 12 Messenger 39
Klavyenin kullanımı 52
Kilit tuşları ve sayısal tuş takı Faydalı tuşlar 53 Özel tuşlar 54
Sık Sorulan Sorular 55
Servis Talebi 57
Düzenlemeler ve güvenlik uyarıları 58
FCC uyarısı 58 Lazer uyumluluk bildirisi 59 LCD piksel açıklaması 60 Radyo cihazının düzenleme bildirimi 60 Genel 60 Avrupa Birliği (AB) 60 FCC RF güvenlik gereklilikleri 61 Kanada — Düşük güçle çalışan lisans harici radyo iletişim cihzları (RSS-210) 62 LCD panel ergonomic specifications 63
mı 52

İçindekiler

1

Sisteminizi tanıyın

Giriş ekranı, sıkça kullanılan fonksiyonlara erişiminizi ve yeni Acer sisteminizi kontrol edişinizi kolaylaştırır. Şu programlara erişim sağlar:
Not: Aşağıdaki içerik sadece genel kullanım için geçerlidir. Gerçek ürün spesifikasyonları çeşitlilik gösterebilir.
1 Connect (Bağlan): İnterneti tarar, görüntülü sohbet imkanı sunar, istediğiniz
yerde istediğiniz zaman e-posta yollamanızı ve almanızı sağlar. 2 Work (İş): Kullanışlı profesyonel araçlarla hareketli üretkenliğinizi arttırın. 3 Fun (Eğlence): Hareket ederken oyunların tadını çıkarın. 4 Files (Dosyalar): Veri ve multimedya dosyalarına kolaylıkla erişebilir, onları
düzenleyebilirsiniz 5 Settings (Ayarlar): En iyi performans için sistem ayarlarını düzenleyin ve
dosyalarınızı korumak için
şifre kullanın.
Türkçe
Daha fazla bilgi için Help (Yardım)’a tıklayın.
2

Uygulamaları öğrenme

Türkçe
Detaylı bilgiler ve kullanılan talimatlar için lütfen her uygulamanın yardım dosyasına bakın.

Connect (Bağlan)

Browser (Tarayıcı): Bilgiye ulaşma ya da eğlenme için İnternet üzerinde sörf
yapmanızı sağlar.
Messenger (Messenger): Günümüzün popular sohbet programlarını
kullanarak aileniz ve arkadaşlarınızla konuşma imkanı tanır.
Email (E-posta): Bu kullanımı kolay e-posta istemcisi ile e-posta yoluyla
iletişimde olun.
RSS Reader (RSS Okuyucu): Favori bloglarınızla ve yeni kaynaklarla ilgilenin.
Wikipedia: Ücretsiz çevrimiçi Wikipedia ansiklopedisi.
Google Maps: Kolay gezinim için Google Maps’ı kullanın.
Hotmail: Hotmail’i çalıştır.

Work (İş)

Writer (Yazar): Metin-tabanlı belge oluşturma, oluşturulan belgeyi düzenleme.
Spreadsheets (Elektronik Tablo): Elektronik tabloda nümerik hesaplamalar
ve veri analizi yapın.
3
Presentations (Sunumlar): Sunum hazırlayın.
Calendar (Takvim): Zamanınızı planlayın ve randevularınızı takip edin.
Contacts (Kişiler
Calculator (Hesap Makinesi): Temel hesaplamaları yapar.
Notes (Notlar): Hızlı, pratik hatırlatmalar yazın.
): Kolay ulaşılabilmesi için irtibatta bulunduğunuz kişileri ayarlayın.

Fun (Eğlence)

Media Master (Media Master): İşitsel ve görsel dosyaların tadını çıkarın.
Photo Management (Fotoğraf Yönetimi): Fotoğraflarınızı görüntüler,
düzenlersiniz.
Games (Oyunlar): Rahatlamak için oyun oynayabilirsiniz.
Webcam (Kamera): Kolaylıkla fotoğraf çeker, video kaydı yaparsınız.
Paint: Resim dosyaları yaratabilir, üzerlerinde değişiklik yapabilirsiniz.
Türkçe

Files (Dosyalar)

My Documents (Belgelerim): Belgelerinizi bulur, yönetirsiniz.
My Music (Müziğim): Müzik parçalarınızı bulur, yönetirsiniz.
My Pictures (Resimlerim): Resimlerinizi bulur, yönetirsiniz.
My Videos (Videolarım): Video dosyalarınızı bulur, yönetirsiniz.
My Downloads (İndirmelerim): İndirdiğiniz dosyaları bulur, yönetirsiniz.
Türkçe
4
My Files (Dosyalarım): Dosyalarınızı bulur, yönetirsiniz. Kullanılabilir belleği
arttırmak için Bellek Genişletme Yuvası’na bir SD kartı takın.

Settings (Ayarlar)

Display (Görüntüle): Düzgün görünüm elde etmek için çözünürlük, dış görüntü
ve ekran koruyucu ayarlarını yapın.
Power Center (Güç Merkezi): Güç ayarlarını enerji tasarrufu olarak ayarlayın.
Network Center (Ağ Merkezi): LAN ya da kablosuz ile internete bağlanın.
Audio: En iyi ses için ses ayarlarını yapın.
System: Sistem cihaz bilgileri ve ayarlarını görüntüleyin.
Date & Time (Tarih ve Saat): Bilgisayarınızın tarih ve saatini ayarlayın.
Touchpad (Dokunmatik yüzey): Dokunmatik yüzey ayarlarınızı yapın.
Live Update (İnternet Yoluyla Güncelleme): İşletim sisteminiz ve
programlarınız için çevrimiçi güncellemeler alın.
Printer (Yazıcı): Belge ya da fotoğraflarınızın çıktısını almak için USB yazıcıya
bağlayın.
Input Language (Giriş Dili): Alternatif giriş dillerini ayarlayın.
User Password (Kullanıcı Şifresi): Şifrenizi ayarlayın ya da değiştirin.
5

Sistem güvenliği için

Sistem şifresi olarak da bilinen şifreyi de ayarlamalısınız. Sistem güvenliğini garanti altına almak için BIOS şifresini de ayarlamalısınız.
Etkinleştirmek ya da etkisizleştirmek için 3 seviyeli şifre koruması seçebilirsiniz:
Ekran koruyucu
Uyku modu
Sistem gücü açık

Sistem şifresini ayarlama

1 Settings (Ayarlar) sekmesini tıklayın.
2 User Password (Kullanıcı Şifresini) tıklayın.
3 Şu iletişim kutusunu göreceksiniz. Change Password (Şifre Değiştir)’i
tıklayın.
Türkçe
Türkçe
6
4 Sorgulama iletişim kutusunda uygun yerlere şifrenizi girin ve onaylayın.
Şifreniz en az 6 en fazla 16 karakterden oluşmalıdır.
5 Şifreyi ayarlamak için OK (Tamam)’a basın.

BIOS için şifre kullanma

Şifreler bilgisayarınızı yetkisiz erişimden korur. Bu şifreleri ayarlamak bilgisayarınız için bir çok değişik düzeyde güvenlik yaratılması anlamına gelir. ve veri:
Supervisor Password BIOS yardımcı programına onaylanmayan girişleri
engeller. Eğer ayarlandıysa BIOS yardımcı programına girebilmeniz için bu şifreyi girmeniz gerekir.
User Password onaylamadığınız kullanımlara karşı bilgisayarınızı korur. Bu
şifrenin kullanımınıılıştaki şifre denetim noktası ile birleştirin ve maksimum güvenlik için uyku durumundan çıkışla tekrarlayın.
Password on Boot onaylamadığınız kullanımlara karşı bilgisayarınızı korur. Bu
şifrenin kullanımınıılıştaki şifre denetim noktası ile birleştirin ve maksimum güvenlik için uyku durumundan çıkışla tekrarlayın.
Önemli! Supervisor Password unutmayın! Şifrenizi unutursanız satıcınız ya da en yakın yetkili servis merkezi ile irtibata geçin.
7
Şifre Girme
Bir şifre ayarlandığında görüntü ekranının merkezinde bir şifre komutu belirir.
Supervisor Password ayarlandığında önyüklemedeki BIOS yardımcı
programına girmek için <F2>’ye bastığınızda bir komut belirir.
Supervisor Password’ni girin ve BIOS yardımcı programına erişebilmek için
<Enter> tuşuna basın. Şifreyi doğru giremezseniz bir uyarı mesajı çıkar. Tekrar
deneyin ve <Enter> tuşuna basın.
User Password ayarlandığında ve önyükleme şifresi parametresi
etkinleştirildiğinde açılışta bir komut belirir.
User Password’ni girin ve bilgisayarı kullanabilmek için <Enter> tuşuna basın.
Şifreyi doğru giremezseniz bir uyarı mesajı çıkar. Tekrar deneyin ve <Enter>
tuşuna basın.
Önemli! Bir şifreyi doğru biçimde girmek için üç şansınız var. Üç denemeden sonra şifreyi tekrar yanlış girerseniz sistem durur. Bilgisayarı kapatmak için açma düğmesine basın ve dört saniye basılı tutun. Sonra bilgisayarınızıın ve tekrar deneyin.

Gelişmiş kablosuz bağlantı ayarları için

(1) Aspire one bilgisayarınızın ön tarafındaki anahtarı kullanarak
kablosuz LAN özelliğini açın.
(2) Sistem tepsisindeki simgesini tıklayın ve bağlantı yapmak
istediğiniz kablosuz erişim noktasını ya da Connection Management (Bağlantı Yönetimi)’ni seçin.
Türkçe
Türkçe
8
(3) Kullanılabilir ağ tipinin listesini görüntülemek için New (Yeni)’yi
tıklayın.
(4) WLAN ’ı seçin ve Next (İleri)’ye tıklayın.
Loading...
+ 55 hidden pages