Yamaha RY9 User Manual [nl]

RHYTHM PROGRAMMER
GEBRUIKSAANWIJZING
- NEDERLANDSTALIG -
SPECIALE MEDEDELINGEN
Dit product gebruikt een batterij of een externe netvoeding (adapter). Gebruik NOOIT een andere netvoeding of adapter dan beschreven in de handleiding, op het naamplaatje, of speciek aanbevolen door Yamaha.
WAARSCHUWING: Plaats dit product niet daar waar men er op kan gaan staan of erover kan struikelen of waar zware voorwerpen over het stroomsnoer of andere snoeren kunnen rollen. Het gebruik van een verlengsnoer wordt afgera­den! Als het toch nodig is, gebruik dan bij een lengte van 6 meter (of minder) minimaal een 18 AWG snoer. OPMERKING: Hoe kleiner het AWG getal, hoe groter de stroomcapaciteit. Raadpleeg voor grotere lengtes een plaatselijke elektricien.
Dit product dient alleen gebruikt te worden met de meegeleverde onderdelen, of een karretje, rek of standaard, aanbevolen door Yamaha. Als er een karretje, etc. wordt gebruikt, volg dan alle veiligheidsaanwijzingen en instructies op van die accessoires.
SPECIFICATIES KUNNEN VERANDERD WORDEN: De informatie in deze handleiding was correct op het moment dat hij gedrukt werd. Yamaha behoudt zich echter het recht voor om speci­caties te veranderen of te modiceren zonder voorafgaande mededeling of de verplichting om eerdere exemplaren te updaten.
Door Yamaha geleverde banken zijn alleen ont­worpen om op te zitten. Andere toepassingen worden afgeraden.
OPMERKING: Servicekosten die te wijten zijn aan gebrek aan kennis betreffende een functie of effect (mits het apparaat werkt zoals het hoort) vallen niet onder de fabrieksgarantie en vallen derhalve onder uw eigen verantwoordelijkheid. Bestudeer deze handleiding daarom aandachtig en neem eerst contact op met uw dealer voordat u een beroep doet op service.
MILIEUPROBLEMATIEK: Yamaha streeft ernaar om producten te maken die zowel veilig als milieuvriendelijk zijn. Wij zijn er oprecht van overtuigd dat onze producten en productiemethoden aan deze doelstellingen beantwoorden. Overeenkomstig de letter en de geest van de wet, willen wij u van het volgende op de hoogte brengen:
Batterij: Dit product KAN een kleine, niet-oplaadbare bat­terij bevatten, die (indien van toepassing) vast­gesoldeerd is. De gemiddelde levensduur van deze batterij is ongeveer vijf jaar. Als vervanging noodzakelijk is, neem dan contact op met een erkend servicebedrijf om de vervanging uit te voeren.
Dit product, hetzij alleen of in combinatie met een versterker en hoofdtelefoon of luidspreker(s), kan wellicht geluidsniveaus produceren die perma­nente gehoorbeschadiging zouden kunnen ver­oorzaken. Werk NIET gedurende langere tijd op een hoog volumeniveau of op een niveau dat niet prettig aanvoelt. Als u gehoorverlies consta­teert, of als u last heeft van oorsuizingen, raad­pleeg dan een KNO-arts. BELANGRIJK: Hoe harder het geluid, hoe snel­ler er gehoorbeschadiging optreedt.
Voor sommige Yamaha producten kunnen een bank en/of uitbreidingen worden meegeleverd of verkrijgbaar zijn. Enkele hiervan moeten door de leverancier gemonteerd of geïnstalleerd worden. Controleer alstublieft of de bank(en) stabiel zijn en of alle gemonteerde onderdelen (indien van toepassing) stevig bevestigd zijn VOOR in gebruikname.
Dit product kan ook gebruikmaken van gewone batterijen. Sommige daarvan kunnen oplaadbaar zijn. Let erop dat u uitsluitend batterijen oplaadt die daarvoor geschikt zijn en dat het oplaadap­paraat voor dat batterijtype geschikt is.
Gebruik, wanneer u batterijen plaatst, nooit oude en nieuwe batterijen door elkaar, of batterijen van verschillende types. Batterijen MOETEN correct worden geplaatst. Het in de verkeerde richting of foutief plaatsen kan oververhitting en schade aan de batterijhouder veroorzaken.
Waarschuwing: Probeer nooit batterij uit elkaar te halen of te ver­branden. Houd batterijen altijd ver weg van kinde­ren. Gooi gebruikte batterijen meteen en volgens de plaatselijke wettelijke bepalingen weg.
Opmerking: Vraag een leverancier van batterijen naar de plaatselijke verordeningen in verband met het weggooien van batterijen.
Verwijdering: Wanneer dit product beschadigd raakt en niet meer te repareren is of het einde van zijn levens­duur bereikt heeft, verwijder het dan volgens de plaatselijke wettelijke bepalingen voor produc­ten die lood, batterijen, plastic e.d. bevatten. Zou uw dealer niet in staat zijn u hiermee te helpen, neem dan a.u.b. direct contact op met Yamaha.
LOKATIE NAAMPLAATJE:
Het naamplaatje bevindt zich op de bodemplaat van het product. Het modelnummer, serienum­mer, stroomvoorzieningsgegevens etc., kunt u hierop vinden. U kunt het modelnummer, het
serienummer en de aankoopdatum hieronder noteren en deze handleiding bewaren als bewijs van aankoop.
Model
Serie Nr.
Aankoopdatum
BEWAAR DEZE HANDLEIDING ALSTUBLIEFT GOED
92-BP
BELANGRIJK
Controleer de Netspanning
Verzeker u ervan dat de plaatselijke netspanning overeenkomt met het voltage dat staat aangegeven op het naamplaatje op de bodemplaat. In bepaalde landen wordt de PSR-9000 geleverd met een voltageschakelaar die zich op het achterpaneel bevindt, dichtbij het netsnoer. Controleer of de voltageschakelaar staat ingesteld op het voltage van uw land. Af fabriek staat de schakelaar op 240 V. Om de instelling te veranderen gebruikt u een platkopschroevendraaier waarmee u de schakelaar verdraait totdat het pijltje het juiste voltage aanwijst.
Versie 1
Versie 1
Nederlandstalige
Handleiding
Nederlandstalige
Handleiding
VOORZORGSMAATREGELEN
LEES A.U.B. ZORGVULDIG DOOR VOOR U VERDER GAAT
* Bewaar deze voorzorgsmaatregelen op een veilige plaats voor latere raadpleging.
WAARSCHUWING
Volg altijd de algemene voorzorgsmaatregelen op die hieronder worden opgesomd om te voorkomen dat u gewond raakt of zelfs sterft als gevolg van elektrische schokken, kortsluiting, schade, brand of andere gevaren. Deze voorzorgsmaatregelen houden in, maar zijn niet beperkt tot:
• Open het instrument niet, haal de interne onderdelen niet uit elkaar en modiceer het instrument niet. Het instrument bevat geen door de gebruiker te vervangen onderdelen. Als het instrument stuk schijnt te zijn, stop dan onmiddellijk het gebruik van het instrument en laat het nakijken door gekwalificeerd Yamaha service personeel.
• Stel het instrument niet bloot aan regen, gebruik het niet in de buurt van water of onder natte of vochtige omstandigheden en plaats geen voorwerpen op het instrument die vloeistoffen bevatten die in de openingen kunnen lekken.
• Als het stroomsnoer of de stekker beschadigd is of stuk gaat, of als er plotseling geluidsverlies is in het instrument, of als er plotseling een geur of rook uit het instrument komt, zet het instrument dan onmiddellijk uit, trek de adapterstekker uit het stopcontact en laat het instrument nakijken door gekwaliceerd Yamaha service personeel.
• Gebruik uitsluitend de voorgeschreven netadapter (PA-3B of een door Yamaha aanbevolen equivalent). Het gebruik van een verkeerde adapter kan schade aan het instrument, of oververhitting, veroorzaken.
• Trek altijd de adapter uit het stopcontact voordat u het instrument schoonmaakt. Trek nooit de adapter uit het stopcontact als u natte handen heeft.
• Controleer zo nu en dan de adapter en verwijder stof en vuil dat zich erop heeft verzameld.
PAS OP
Volg altijd de algemene voorzorgsmaatregelen op die hieronder worden opgesomd om lichamelijk letsel te voorkomen van uzelf of anderen, of schade aan het instrument, of andere eigendommen. De voorzorgsmaatregelen houden in, maar zijn niet beperkt tot:
• Plaats het adaptersnoer niet in de buurt van warmtebronnen zoals verwarming en kachels, verbuig of beschadig het snoer niet, plaats er geen zware voorwerpen op, leg het uit de weg, zodat niemand er op trapt of erover kan struikelen en zodat er niets overheen kan rijden.
• Als u de adapter uit het stopcontact haalt, moet u altijd aan de stekker trekken, nooit aan het snoer. Aan het snoer trekken kan het beschadigen.
• Sluit het instrument niet aan op een stopcontact dat een T-stuk bevat. Dit kan resulteren in een verminderde geluidskwaliteit en het stopcontact oververhitten.
• Haal de adapter uit het stopcontact als u het instrument niet gebruikt, of tijdens onweer.
• Zorg altijd dat alle batterijen zijn geplaatst overeenkomstig de +/- polariteitsaanduidingen. Foutief plaatsen kan resulteren in oververhitting, brand of lekkende batterijen.
• Vervang altijd alle batterijen tegelijk. Gebruik nooit nieuwe batterijen tezamen met oude. Gebruik ook geen batterijen van verschillende types door elkaar, zoals alkalinebatterijen met mangaanbatterijen, of batterijen van verschillende merken, of verschillende types van hetzelfde merk, omdat dit kan resulteren in oververhitting, brand, of lekkende batterijen.
I
• Batterijen mogen nooit verbrand worden.
• Probeer nooit om batterijen op te laden die daar niet voor zijn ontworpen.
• Indien u het instrument voor langere tijd niet gebruikt, verwijder dan de batterijen om eventuele lekkage van de batterijen te voorkomen.
• Houd batterijen buiten het bereik van kinderen.
• Voordat u het instrument aansluit op andere elektronische componenten moet alle betreffende apparatuur worden uitgezet. Voordat u alle betreffende apparatuur aan- of uitzet, moeten alle volumes op het minimum worden gezet. Voer de volumes van alle componenten, na het aanzetten, geleidelijk op tot het gewenste luisterniveau.
• Stel het instrument niet bloot aan extreme schokken of stof, extreme koude of warme omstandigheden (zoals in direct zonlicht, bij de verwarming, of in een auto) om vervorming van het paneel of schade aan de interne elektronica te voorkomen.
• Gebruik het instrument niet in de buurt van elektrische producten zoals televisies, radio’s, of luidsprekers, aangezien dit interferentie kan veroorzaken die invloed kan hebben op de prestaties van die andere apparaten.
• Plaats het instrument niet op een onstabiele plek waar het kan omvallen.
• Verwijder het adaptersnoer en andere kabels alvorens het instrument te verplaatsen.
• Gebruik bij het schoonmaken van het instrument een zachte, droge, schone doek. Gebruik geen verfverdunners (b.v. thinner), oplosmiddelen, schoonmaakmiddelen of chemische schoonmaakdoekjes. Plaats daarbij geen voorwerpen van vinyl, plastic of rubber op het instrument aangezien deze het paneel en het toetsenbord kunnen doen verkleuren.
• Leun niet op het instrument, en plaats er geen zware voorwerpen op, ga voorzichtig om met de knoppen, schakelaars en aansluitingen.
• Gebruik het instrument niet te lang op een niet-comfortabel geluidsniveau, aangezien dit permanent gehoorverlies kan veroorzaken. Consulteer een KNO-arts als u geruis in uw oren, of gehoorverlies constateert.
BACK-UP EN OPSLAG VAN DATA
Yamaha adviseert om regelmatig uw muziek data op te slaan met gebruik van een extern MIDI data
opslagmedium (zoals de Yamaha MDF3 MIDI Data Filer) en de diskettes te bewaren op een veilige, koele, droge plaats. YAMAHA KAN NIET VERANTWOORDELIJK WORDEN GESTELD VOOR HET VERLOREN GAAN VAN BELANGRIJKE MUZIEK DATA! Het User geheugen van de RY9 zal de User pattern, song en drum kit data vasthouden, ook al wordt hij uitgezet, zolang er volle batterijen in zitten (of er een AC netadapter is aangesloten). Het geheugen wordt tevens lang genoeg vastgehouden om oude batterijen te kunnen vervangen door nieuwe. Indien de RY9 belangrijke data bevat die u niet wilt verliezen, zorg dan altijd voor volle batterijen (of dat er een AC netadapter is aangesloten) en sla uw data regelmatig op via een MIDI data opslagmedium.
Yamaha kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor schade die te wijten is aan onzorgvuldig gebruik,
of modicaties die zijn aangebracht aan het instrument, of data die is kwijtgeraakt of vernietigd.
Zet het instrument altijd uit als u het niet gebruikt.
Werp batterijen weg met inachtneming van de plaatselijke verordeningen.
II
HARTELIJK DANK VOOR UW AANKOOP VAN
DE YAMAHA RY9 RHYTHM PROGRAMMER
De Yamaha RY9 is een stereo rhythm programmer, compleet met begeleiding en zelfs een gitaaringang. Hij heeft veel mogelijkheden, een hoge kwaliteit, een lage prijs en is zo klein dat u hem in de hand kunt houden, waardoor hij het ideale “maatje” is voor een gitarist om mee te nemen.
Met zijn compacte afmetingen, eenvoudige bediening, vele voorgeprogram­meerde patterns en songs, vele programmeermogelijkheden, veelzijdige MIDI mogelijkheden, en nog veel meer, is de handige RY9 - die gemakkelijk ver­dwijnt in een gitaarkoffer of hoes - altijd klaar voor gebruik, waar u ook bent. De RY9 is uw ideale oefenpartner en is ook erg handig als componeergereed­schap.
Of u nu een professionele gitarist of een amateur bent, een serieuze song schrijver of gewoon een muzikale hobbyist, u zult de RY9 ervaren als een unieke, krachtige aanvulling op de reeds in uw bezit zijnde muziekinstrumenten en hulpmiddelen. U zult u verbazen over zijn volle, dynamische stereo geluids­kwaliteit als hij is aangesloten op een goede geluidsinstallatie. Heel praktisch is ook de mogelijkheid om een gitaar en een hoofdtelefoon aan te sluiten, zodat u “stil” kunt werken zonder anderen te storen - of nog beter, zonder dat anderen ú storen!
Lees, om zoveel mogelijk voordeel te trekken van de vele functies en muzikale mogelijkheden, deze handleiding zorgvuldig door om goed vertrouwd te raken met de juiste bedieningsprocedures. Bewaar deze handleiding op een veilige plaats voor latere raadpleging.
III
IN DEZE HANDLEIDING GEBRUIKTE
UITDRUKKINGEN
Om verwarring tot een minimum te beperken, zullen er een aantal standaard­uitdrukkingen worden gebruikt, namelijk:
Namen van knopfuncties worden geschreven in hoofdletter/kleine letterstijl:
b.v. Pattern Mode, Song Opname Mode, System Mode Sync functie, User patterns, etc.
Namen van knoppen, schuiven en aansluitingen worden geschreven in
hoofdletters tussen rechte haken: b.v. [EXT IN] aansluiting, [VOLUME] schuif, [DELETE] knop, etc.
Speciale mededelingen of woorden die in het LCD scherm verschijnen
tijdens de bediening worden geschreven tussen aanhalingstekens: b.v. “NEXT”, “CHAIN”, “accnt”, “COPY SURE?”, etc.
Al het overige wordt gewoon in kleine letters geschreven.
BEWAAR DEZE HANDLEIDING OP EEN VEILIGE PLAATS VOOR
LATERE RAADPLEGING !
IV
HOE DEZE HANDLEIDING TE GEBRUIKEN
De handleiding van de RY9 is zo opgebouwd dat de hele RY9 aan bod komt: informatie over alle mogelijkheden en bedieningsprocedures, op een dusdanige wijze georganiseerd dat u snel en gemakkelijk de functie vindt die u wilt lokaliseren. De indeling van deze handleiding is als volgt.
VOORDAT U BEGINT
Een kort overzicht van de mogelijkheden en de systeemstructuur van de RY9, alsook een beschrijving van iedere paneelfunctie - alles wat u moet weten voordat u de RY9 begint te gebruiken, zodat u de vele functies en mogelijkheden in hun context kunt plaatsen.
AAN DE SLAG
Een gids die u stap voor stap helpt de RY9 aan te sluiten, aan te zetten, demo songs af te spelen en een basis pattern af te spelen, het gebruik van songs en drum kits - kortom alles wat u nodig heeft om snel aan de slag te
gaan met de RY9.
MODES & FUNCTIES
Een uitgebreid naslagwerk met alle modes en functies van de RY9 - alles wat u moet weten over alle bedieningsprocedures.
APPENDIX
Een aantal technische overzichten met o.a. Schermmededelingen, Problemen oplossen, alle drum voices en patterns, het MIDI implementation overzicht, en meer.
INDEX
Een alfabetisch trefwoordenregister waarmee u elk onderwerp snel en gemak­kelijk in de handleiding kunt terugvinden.
De illustraties en LCD schermen in deze handleiding zijn slechts bedoeld voor instructiedoeleinden en kunnen enigszins afwijken van de werkelijkheid.
V
INHOUDSOPGAVE
VOORDAT U BEGINT...................................2
1. DE RY9 .........................................................2
2. SYSTEEMSTRUCTUUR VAN DE RY9 ........4
3. BOVENPANEEL ...........................................7
4. ZIJ- & ACHTERPANEEL ............................10
AAN DE SLAG............................................12
5. AANSLUITEN & AANZETTEN ...................12
6. HET AFSPELEN VAN DE DEMO SONG ...18
7. HET BESPELEN VAN DRUM PADS.......... 19
8. HET AFSPELEN VAN PRESET PATTERNS... 21
9. HET AFSPELEN VAN PRESET SONGS ...26
MODES & FUNCTIES.................................30
10. PATTERN MODE...................................... 30
11. SONG MODE............................................ 41
12. DRUM KIT MODE..................................... 54
13. EXT IN MODE........................................... 61
14. SYSTEM MODE........................................ 67
15. TEMPO MODE.......................................... 73
16. MUTE MODE ............................................74
17. BALANCE MODE..................................... 75
18. TRANSPOSE MODE ................................76
APPENDIX ..................................................77
19. FABRIEKSINSTELLINGEN TERUGZETTEN...77
20. SCHERMMEDEDELINGEN...................... 78
21. PROBLEMEN OPLOSSEN ......................79
22. SPECIFICATIES .......................................81
23. INDEX .......................................................82
24. OVERZICHTEN ........................................84
VOORDAT U BEGINT
AAN DE SLAG
MODES & FUNCTIES
APPENDIX
1
VOORDAT U BEGINT
VOORDAT U BEGINT
1. DE RY9
De RY9 is een gemakkelijk te bedienen en toch krachtige rhythm programmer met een automatische bas- en akkoordbegeleiding, een externe ingang om te kunnen meespelen op een gitaar, vele MIDI mogelijkheden en nog veel meer.
Vanwege Yamaha’s exclusieve AWM (Advanced Wave Memory) klankopwek­kingstechnologie - de voices zijn digitale samples van hoge kwaliteit van echte instrumenten - heeft de RY9 een waveform ROM met een grote capaciteit die is gevuld met 128 “drum” voices voor de ritme patterns, 50 “normale” voices voor de begeleiding, plus 200 Preset ritme patterns met bijpassende begeleidingen in vele uiteenlopende populaire muziekstijlen, 50 Preset songs en 12 Preset drum kits die geschikt zijn voor elke muzieksoort. Daarbij heeft de RY9 nog krachtige programmeermogelijkheden waarmee u het volgende kunt doen:
Uw Eigen Ritme Patterns Creëren
Neem uw eigen één-maats User Patterns op in step-time of real-time. U kunt elk van de voorgeprogrammeerde begeleidingen - bestaande uit Bass, Chord 1 en Chord 2 tracks - toewijzen aan uw ritme.
Uw Eigen Songs Creëren
Koppel een serie Preset en User patterns aan elkaar om uw eigen User song ­inclusief het akkoordenschema dat u zelf invoert - te creëren.
Uw Eigen Drum Kits Creëren
Wijs drum voices toe aan de pads om uw eigen User drum kits - inclusief voor elke drum voice de pan (stereo) positie, de toonhoogte, etc. - te creëren.
2
Andere mogelijkheden van de RY9 zijn: songs aan elkaar koppelen, herhaling, een ritme “swing” functie voor een realistische “human feel”, een gitaarstemap­paraat en een gitaarsynthesizer, een polyfonie van 28 noten, stereo-uitgangen, een hoofdtelefoonaansluiting en een groot LCD scherm waarop u op elk moment kunt zien in welke mode en status u zich bevindt. Daarom is de RY9 het ideale muzikale gereedschap dat zijn nut zal bewijzen in praktisch elke muzieksituatie. U kunt hem gebruiken als:
Oefenpartner
Sluit een gitaar aan op de RY9 en speel mee met de patterns en songs. Zet één of meer van de begeleidings-tracks uit, of zet de begeleiding helemaal uit en speel mee met alleen het ritme. De RY9 is in staat om u altijd precies die muzikale ondersteuning te bieden die nodig is voor een geslaagde oefensessie.
Componeergereedschap
Koppel een aantal Preset en User ritme patterns aan elkaar om een achter­grondbegeleiding te creëren en voer een akkoordenschema in voor een song idee. Het creëren van uw eigen songs gaat heel snel en gemakkelijk omdat de RY9 zeer bedieningsvriendelijk is.
Krachtige Drumcomputer
Programmeer professioneelklinkende ritme patterns met de Step of Realtime opnamefunctie, inclusief dynamische accenten en de “swing” factor voor een realistische “human feel”. Ongeacht of u nu een Preset pattern aanpast, of dat u uw eigen ritme pattern “vanuit het niets” creëert, de automatische quantize functie van de RY9 zorgt ervoor dat uw ritmes altijd strak klinken.
VOORDAT U BEGINT
Gitaarsynthesizer
Sluit een gitaar rechtstreeks aan op de RY9 en “trigger” de gewone AWM voices (zoals accoustic piano, strings, brass, synth pad, etc.) zodat deze, wanneer u noten op de gitaar speelt, gaan klinken. U kunt op de RY9 instellen welke van de 50 gewone voices u aanstuurt als enkele noten, harmonieën, etc. - om interessante en unieke klankcombinaties te creëren.
MIDI Toongenerator
Sluit een extern MIDI keyboard of sequencer aan om daarmee de AWM drum voices van de RY9 te bespelen. U kunt de nootnummers instellen waarop de verschillende voices zullen reageren.
3
2. SYSTEEMSTRUCTUUR VAN DE RY9
De RY9 is in de eerste plaats een krachtige rhythm programmer waaraan een extra dimensie is toegevoegd door de aanwezigheid van een krachtige achtergrondbegeleiding, een song programmeermogelijkheid en een gitaarsyn-
VOORDAT U BEGINT
thesizer.
De belangrijkste onderdelen waaruit het bedieningssysteem van de RY9 bestaat zijn de AWM voices, de drum kits, de patterns en de songs. De voornaamste bedienings-modes zijn: de Pattern Mode en de Song Mode die elk bestaan uit verschillende “functies”. Andere modes zijn: de Drum Kit Mode, de Ext In Mode, de System Mode, de Tempo Mode, de Mute Mode, de Balance Mode en de Transpose Mode.
50 Gewone Voices
Akkoorden Track
Drumbank
Ritme
Percussiebank
Akkoorden Track
Ritme
Drumbank
Percussiebank
4
DE AWM VOICES
Er zijn 128 “drum” voices en 50 “gewone” AWM voices. De drum voices zijn toegewezen aan drum kits. De gewone voices zijn toegewezen aan de achtergrondbegeleidingen en aan de gitaarsynthesizer.
DE DRUM KITS
Er zijn 12 Preset drum kits en 4 User drum kits. Hoewel er slechts 12 pads op het bovenpaneel aanwezig zijn, bestaat elke drum kit uit 24 drum voices die zijn ondergebracht in twee “Pad Banken” - een “Drum Pad Bank” en een “Percussie Pad Bank” - waarbij 12 drum voices zijn toegewezen aan iedere Pad Bank. (U kunt naar wens van Pad Bank wisselen door op [PAD BANK] te drukken.)
De verschillende Preset drum kits zijn ontworpen voor uiteenlopende muziek­stijlen. U kunt uw eigen User drum kits samenstellen door de drum voices van uw keuze aan pads toe te wijzen en voor iedere pad de volume- en accentniveaus in te stellen, alsook hun pan (stereo) positie en toonhoogte.
DE PATTERNS
Er zijn 200 Preset patterns en 50 User patterns, elk daarvan is gebaseerd op een één-maats ritme pattern. De Preset patterns zijn ondergebracht in 50 muziekstijlen met elk een “A”, “B”, “C” en “D” sectie - die zowel uit “main” als “ll-in” types bestaan.
De Preset ritme patterns bevatten tevens speciale Bass, Chord 1 en Chord 2 begeleidings-tracks - passend bij iedere specieke pattern - die daaraan zijn toegewezen. Elke begeleidings-track kan naar wens worden uitgezet (“MUTE”) of het volume ervan ingesteld. Als u wilt kan de begeleiding ook helemaal worden uitgezet.
U kunt uw eigen User ritme patterns creëren en aan elk daarvan één van de achtergrondbegeleidingen toewijzen.
DE SONGS
Er zijn 50 Preset songs en 50 User songs. De Preset songs zijn opgebouwd uit Preset patterns plus een akkoordenschema, en zijn bedoeld als muziekvoor­beelden om u op ideeën te brengen, of om erop mee te spelen.
VOORDAT U BEGINT
U kunt uw eigen songs creëren met behulp van Preset en/of User patterns, compleet met een akkoordenschema die u kunt opnemen in de akkoorden track.
5
DE MODES EN FUNCTIES
De belangrijkste mogelijkheden van de RY9 zijn ondergebracht in de negen modes die kunnen worden geactiveerd door, terwijl u [MODE] ingedrukt houdt, op één van de drum pads te drukken (de namen van de modes staan op de pads).
VOORDAT U BEGINT
Alle modes behalve de Tempo Mode en de Transpose Mode bevatten meer­dere functiepagina’s die u kunt selecteren door, terwijl u [MODE] ingedrukt houdt, op [PAGE-] en [PAGE+] te drukken.
De meeste routineprocedures kunnen worden uitgevoerd vanuit hetzij de Pat­tern Mode of de Song Mode.
Houd, om de Pattern Mode te activeren, [MODE] ingedrukt en druk op
[PATTERN].
Houd, om de Song Mode te activeren, [MODE] ingedrukt en druk op
[SONG].
6
3. BOVENPANEEL
1 LCD SCHERM
De gemakkelijk af te lezen, contrastrijke Liquid Crystal Display (LCD) zorgt voor de nodige visuele feedback, zodat u altijd precies weet in welke mode of status u zich bevindt.
VOORDAT U BEGINT
2 [REC] KNOP
Om de Pattern Opname Mode of de Song Opname Mode te activeren of te verlaten. Zowel Step als Realtime opnames zijn mogelijk.
3 [TOP] KNOP
Om de song of pattern lokatie, als het afspelen is gestopt, terug te zetten op het beginpunt.
4 [BWD] KNOP
Om de song, als het afspelen is gestopt, een aantal maten terug te “spoelen”. Als u op [BWD] drukt in de Pattern Afspeel Mode, keert de pattern maatlokatie terug naar het beginpunt. Drukt u op [BWD] in de Pattern Opname Mode, dan kunt u er de clock positie mee selecteren.
7
VOORDAT U BEGINT
5 [STOP] KNOP
Om het afspelen van een song of pattern, of een realtime opname te stoppen.
6 [PLAY] KNOP
Om het afspelen van een song of pattern, of een realtime opname te starten vanaf de actuele maatlokatie. Wanneer u, nadat u op [STOP] gedrukt heeft, weer op [PLAY] drukt, zal het afspelen worden vervolgd waar u gestopt was. Druk, wanneer u de song of pattern bij het beginpunt wilt starten, eerst op [TOP] voordat u op [PLAY] drukt.
7 [FWD] KNOP
Om de song een aantal maten vooruit te “spoelen” terwijl het afspelen is gestopt. Als u op [FWD] drukt in de Pattern Afspeel Mode, keert de pattern maatlokatie terug naar het beginpunt. Drukt u op [FWD] in de Pattern Opname Mode, dan kunt u er de clock positie mee selecteren.
8 [ACCENT] KNOP
Om een accent toe te voegen aan bepaalde aanslagen op drum pads door [ACCENT] ingedrukt te houden als u de pad aanslaat. In de Pattern Step Opname Mode kunt u een accent opnemen door gewoon op [ACCENT] te drukken op de clock lokatie van de gewenste drumaanslag. U kunt in de Drum Kit Mode het accentniveau voor iedere drum pad van een User drum kit afzonderlijk instellen.
9 [MODE] KNOP
Om de diverse modes te activeren door, terwijl u [MODE] ingedrukt houdt, op één van de mode knoppen te drukken. Om één van de functies van iedere mode te selecteren, gebruikt u, terwijl u [Mode] ingedrukt houdt, op [PAGE-] en [PAGE+].
8
) [DELETE] KNOP
Om individuele drumaanslagen te wissen in de Pattern Opname Mode. Houd [DELETE] ingedrukt en druk op [ENTER], of op de betreffende drum pad, om de drum voice op de actuele cursorlokatie te wissen. Wanneer de Akkoordtoe­wijzing is geactiveerd, zal, als u de [DELETE] knop ingedrukt houdt en op [ENTER] drukt, het akkoord op de actuele cursorlokatie worden gewist.
!! [AUDITION] KNOP
Om in de Pattern Step Opname Mode drum sounds te checken voordat u een drumnoot opneemt. Druk, terwijl u [AUDITION] ingedrukt houdt, op de drum pad die u wilt horen. De drum voice zal klinken zonder dat er data wordt opgenomen.
@ [CHORD] KNOP
Om de Akkoordtoewijzing te activeren waarmee u de grondtoon en het type van het akkoord voor de begeleiding kunt speciceren.
# [PAD BANK] KNOP
Hoewel er slechts 12 drum pads op het bovenpaneel aanwezig zijn, bestaat elke drum kit uit 24 drumgeluiden die zijn ondergebracht in twee Pad Banken van 12 voices per bank. Door op [PAD BANK] te drukken kunt u omschakelen tussen de bank met 12 “Drum” voices en de bank met 12 “Percussie” voices.
$ DRUM PADS/MODE KNOPPEN
Knoppen met een dubbele functie: enerzijds gebruikt als drum pads om drum voices te bespelen tijdens afspelen of opnames, anderzijds gebruikt voor het selecteren van modes en functies indien u de [MODE] knop ingedrukt houdt. De namen van de verschillende modes staan op de pads. Met de [PAGE-] en [PAGE+] knoppen kunt u verschillende functies van elke mode activeren. Hoewel de drum pads niet aanslaggevoelig zijn, kunt u accenten toevoegen met behulp van de [ACCENT] knop.
% [ENTER] KNOP
Voor het bevestigen of uitvoeren van bepaalde data invoerhandelingen.
^ [-1] EN [+1] KNOPPEN
Voor het speciceren van data, of het wijzigen van geselecteerde parameters.
VOORDAT U BEGINT
& [E] EN [F] KNOPPEN
Om de knipperende cursor in het LCD scherm te verplaatsen en zodoende een parameter te selecteren.
9
4. ZIJ- & ACHTERPANEEL
VOORDAT U BEGINT
1 [VOLUME] SCHUIF
Om het totaalvolume van de [OUTPUT] en [PHONES] (hoofdtelefoon) aanslui­ting mee in te stellen.
2 [PHONES] AANSLUITING (MINI JACK)
Om een hoofdtelefoon met een stereo mini jack plug aan te sluiten om stil te kunnen oefenen.
3 [OUTPUT] AANSLUITINGEN
Om de RY9 aan te sluiten op een mixer, of een stereo versterker, of luidspre­kers met ingebouwde versterker. Gebruik de [L/MONO] aansluiting in geval van mono weergave.
4 [MIDI] AANSLUITINGEN
Om de RY9 aan te sluiten op andere MIDI apparaten zoals een synthesizer, of een muziek sequencer, of een MIDI data opslagmedium (of een andere RY9), om data van User songs, patterns en kits te verzenden/ontvangen via een bulk dump.
10
5 [EXT IN] AANSLUITING
Om een gitaar aan te sluiten om met een song of pattern mee te spelen, of voor het gebruik van het ingebouwde gitaarstemapparaat, of voor het op verschillende manieren “triggeren” van één van de 50 gewone AWM voices.
6 [DC IN] AANSLUITING (12 V GELIJKSTROOM)
Om een daarvoor geschikte netadapter (PA-3B of een ander door Yamaha aanbevolen equivalent) aan te sluiten om de RY9 van stroom te voorzien.
7 [ON/STANDBY] SCHAKELAAR
Deze schakelaar is voor het aan- of uitzetten van de RY9 (blz. 17).
Zelfs als de schakelaar in de “STANDBY” positie staat, stroomt er nog altijd elektriciteit, zij het zeer minimaal. Trek daarom de netadapter uit het stopcontact als u de RY9 langere tijd niet gebruikt.
8 BATTERIJHOUDER
Voor het plaatsen van zes 1,5 volt batterijen van het type “AA” (SUM-3 of R6P) om de RY9 van stroom te voorzien. Verwijder de batterijen altijd als u de RY9 langere tijd niet gebruikt.
VOORDAT U BEGINT
11
AAN DE SLAG
5. AANSLUITEN & AANZETTEN
De RY9 kan van stroom worden voorzien via een extra verkrijgbare netadapter, of zes batterijen. Volg de onderstaande instructies op, afhankelijk van welke stroomvoorziening u van plan bent te gebruiken.
HET GEBRUIK VAN EEN NETADAPTER
Steek het stroomsnoer van een extra verkrijgbare Yamaha PA-3B netadapter (verkrijgbaar via uw Yamaha dealer) voorzichtig in de [DC IN] aansluiting op het achterpaneel, steek daarna de adapter in een geschikt stopcontact.
AAN DE SLAG
Stopcontact
Gebruik nooit een andere netadapter dan de Yamaha PA-3B of een door Yamaha aanbevolen equivalent. Het gebruik van een verkeerde adapter kan resulteren in onherstelbare schade aan de RY9 en zou zelfs ernstige schokken kunnen veroorzaken! TREK DE NETADAPTER ALTIJD UIT HET STOPCONTACT ALS DE RY9 NIET GEBRUIKT WORDT.
Zodra er een adapterplug in de [DC IN] aansluiting van de RY9 wordt gestoken,
OPMERKING
worden de eventueel aanwezige batterijen automatisch ontkoppeld.
Het User geheugen van de RY9 zal data van de User patterns, songs en drum kits vasthouden, ook al wordt hij uitgezet, mits er volle batterijen in zitten (of er een netadapter is aangesloten). Het geheugen wordt tevens lang genoeg vastgehouden om oude batterijen te vervangen door nieuwe. Indien de RY9 belangrijke data bevat die u niet wilt verliezen, zorg dan altijd voor volle batterijen (of dat er een netadapter is aangesloten) en sla uw data regelmatig op via een MIDI data opslagmedium.
12
HET GEBRUIK VAN BATTERIJEN
Plaats zes 1,5 volt batterijen van het type “AA” (SUM-3 of R6P), of gelijkwaar­dige mangaan of alkaline batterijen, in de batterijhouder.
Verwijder het kapje van de batterijhouder
1.
Verwijder het kapje van de batterijhouder - in de bodemplaat van de RY9 - door voorzichtig het geribbelde gedeelte van het kapje in te drukken en het in de richting van de pijl die op het kapje staat te schuiven, op de manier die hieronder wordt getoond.
2.
3.
Plaats de batterijen
Plaats de zes batterijen, terwijl u goed oplet dat u ze in de goede richting legt in overeenstemming met de polariteitsmarkeringen op de bodemplaat van de RY9.
AAN DE SLAG
Polariteitsmarkeringen
Plaats het kapje terug
Plaats het kapje van de batterijhouder voorzichtig terug, waarbij u erop let dat het gemakkelijk op zijn plaats “klikt”.
Zorg altijd dat alle batterijen zijn geplaatst overeenkomstig de +/- polariteitsaan­duidingen. Foutief plaatsen kan resulteren in oververhitting, brand, of lekkende batterijen.
Vervang altijd alle batterijen tegelijk. Gebruik nooit nieuwe batterijen tezamen met oude. Gebruik ook geen batterijen van verschillende types door elkaar, zoals alkalinebatterijen met mangaanbatterijen, of batterijen van verschillende merken, of verschillende types van hetzelfde merk, omdat dit kan resulteren in oververhitting, brand, of lekkende batterijen.
Batterijen mogen nooit verbrand worden. Probeer nooit om batterijen op te laden die daar niet voor zijn ontworpen. Indien u het instrument voor langere tijd niet gebruikt, verwijder dan de batterijen
om eventuele lekkage van de batterijen te voorkomen. Houd batterijen buiten het bereik van kinderen.
13
WANNEER DE BATTERIJEN VERVANGEN MOETEN WORDEN
Als de batterijen bijna leeg zijn en niet langer in staat zijn om de RY9 van voldoende stroom te voorzien, kan het geluid vervormd gaan klinken, het uit­gangsvolume wordt vanzelf zachter en de mededeling “BATT LOW” verschijnt in de LCD.
Wanneer dit het geval is, vervang dan de batterijen door een complete set (6 stuks) nieuwe batterijen. WAARSCHUWING! GEBRUIK NOOIT OUDE EN NIEUWE BATTERIJEN, OF VERSCHILLENDE TYPES BATTERIJEN, DOOR ELKAAR (ZOALS ALKALINE EN MANGAAN)!
Om schade door eventueel lekkende batterijen te voorkomen kunt u het beste de
OPMERKING
batterijen uit de RY9 verwijderen als deze langere tijd niet wordt gebruikt.
HET AANSLUITEN VAN EXTERNE APPARATEN
AAN DE SLAG
Afhankelijk van uw persoonlijke wensen zijn er een aantal manieren om externe apparaten aan te sluiten aan de RY9.
Weergave via een Hoofdtelefoon
De eenvoudigste manier om het geluid van de RY9 weer te geven, is een hoofdtelefoon aansluiten op de [PHONES] aansluiting (mini stereo jack) en de [VOLUME] schuif naar wens in te stellen.
14
HOOFDTELEFOON
Weergave via een Geluidsinstallatie
Een andere eenvoudige manier om het geluid van de RY9 weer te geven is door audiokabels aan te sluiten van de [OUTPUT] aansluiting van de RY9 naar de ingangen van een mixer, of een stereoversterker, of een paar keyboard luidsprekers met ingebouwde versterker. Stel voorzichtig de [VOLUME] schuif in, in verhouding tot de ingangs- en uitgangsniveaus van de mixer en het volumeniveau van de versterker.
AAN DE SLAG
ZORG DAT TIJDENS HET AANSLUITEN VAN KABELS ZOWEL DE RY9 ALS DE GELUIDSINSTALLATIE ZIJN UITGESCHAKELD!
Een MIDI Apparaat Aansluiten
De RY9 heeft vele MIDI mogelijkheden en het soort MIDI apparaat dat u aansluit hangt af van uw persoonlijke wensen. Misschien wilt u bijvoorbeeld een data opslagmedium aansluiten (zoals de Yamaha MDF 3 MIDI Data Filer) om User patterns, songs en drum kits op te slaan, of een extern MIDI toetsenbord om de RY9 als een “slave” toongenerator te gebruiken zodat u zijn AWM drum voices kunt bespelen, of misschien wilt u een muziek sequencer aansluiten om de “sync clock” van de RY9 te besturen. Over het algemeen moet daarvoor een MIDI kabel worden aangesloten van de [MIDI OUT] aansluiting van de RY9 naar de MIDI IN aansluiting van het externe apparaat en een andere MIDI kabel van de [MIDI IN] aansluiting van de RY9 naar de MIDI OUT aansluiting van het externe MIDI apparaat. Afhankelijk van de gewenste applicatie kan het nodig zijn om op beide apparaten specieke MIDI instellingen te maken. (Zie “System Mode” op blz. 67 voor details over de MIDI en sync clock instellingen.)
15
MIDI instellingen
MIDI DATA OPSLAG
AAN DE SLAG
Een Gitaar Aansluiten
Eén van de meest unieke mogelijkeden van de RY9 is de [EXT IN] aansluiting, waarop u rechtstreeks een gitaar op de RY9 kunt aansluiten waardoor u mee kunt spelen met de patterns en songs, of de RY9 als gitaarstemapparaat, of zelfs als gitaarsynthesizer kunt gebruiken om één van de 50 gewone AWM voices te laten “triggeren” door de noten die op de gitaar worden gespeeld. Zet eerst de volumes van zowel de gitaar als van de RY9 op het minimum, sluit daarna een gitaarkabel aan van de gitaaruitgang naar de [EXT IN] aansluiting van de RY9. Verhoog daarna het volume van de RY9 en vervolgens dat van de gitaar. (Zie “Ext In Mode” op blz. 61 voor details over EXT IN mogelijkheden.)
GITAARUITGANG
16
PROCEDURE AAN-/UITZETTEN
Er bestaat een bepaalde volgorde waarin de verschillende componenten van een elektronisch muzieksysteem aan- en uitgezet dienen te worden. De regels zijn eenvoudig maar wel belangrijk.
VOORDAT U ENIG COMPONENT AANZET:
Controleer of alle componenten correct zijn aangesloten en alle volumerege-
laars op “nul” staan.
Zet altijd als eerste de RY9 aan (gevolgd door alle eventueel extra daaraan
aangesloten apparaten).
Zet de geluidsinstallatie altijd als laatste aan.
Verhoog het volume van de geluidsinstallatie tot een redelijk niveau.
Verhoog nu geleidelijk het volume van de RY9 terwijl u de drum pads
bespeelt totdat het gewenste luisterniveau bereikt is.
Wanneer u de componenten wilt uitzetten dient deze procedure in omgekeerde volgorde te worden uitgevoerd. De reden voor het als eerste aan- en als laatste uitzetten van de RY9 is om te voorkomen dat een eventuele van de RY9 afkomstige stroomstoot de versterker of de luidsprekers van de geluidsinstal­latie zou beschadigen.
AAN DE SLAG
Zelfs als de schakelaar in de “STANDBY” positie staat, stroomt er nog altijd elektriciteit, zij het zeer minimaal. Trek daarom de netadapter uit het stopcontact als u de RY9 langere tijd niet gebruikt.
17
6. HET AFSPELEN VAN DE DEMO SONG
Voordat u de RY9 gaat gebruiken of in zijn vele mogelijkheden “duikt”, wilt u wellicht eerst eens naar de voorgeprogrammeerde demo song luisteren voor een impressie van de RY9. Om de demo song te selecteren dient u eerst de Song Mode te activeren.
Houd, om de Song Mode te activeren, de [MODE] knop ingedrukt en druk
op [SONG].
AAN DE SLAG
Houd, om een demo song in de Song Select functie te selecteren, [+1]
langer ingedrukt, om zodoende de song nummers allemaal door te lopen, totdat het woord “DEMO” linksonder in de LCD verschijnt.
Druk op [PLAY] om de demo song te starten.
Druk op [STOP] om de demo song te stoppen. Als u opnieuw op [PLAY]
drukt zal de demo song verder spelen vanaf het punt waar hij gestopt was.
18
7. HET BESPELEN VAN DRUM PADS
U kunt direct na het aanzetten beginnen om op de drum pads te spelen. Probeert u de geluiden van de momenteel geselecteerde drum kit maar eens uit.
Op blz. 84 en 86 vindt u overzichten van de drum voices en de drum kits.
HET SELECTEREN VAN PAD BANKEN
Aan elk van de twaalf drum pads zijn twee drum voices toegewezen. Deze zijn ingedeeld in “Drum” en “Percussie” Pad Banken.
Druk op [PAD BANK] om naar een andere Pad Bank om te schakelen.
Hierdoor verschijnt afwisselend hetzij het woord “DRUM” (Voor Drum Pad
Bank) of het woord “PERC” (voor Percussie Pad Bank) in het LCD scherm, telkens als u op deze knop drukt.
19
AAN DE SLAG
HET SELECTEREN VAN DRUM KITS
Indien de Chase functie aanstaat, wordt de selectie van een drum kit automa­tisch door de pattern verzorgd, die u selecteert. Er zijn in totaal 16 drum kits ­12 Preset drum kits en 4 User drum kits. Om een andere drum kit te selecteren dient u eerst de Drum Kit Mode te activeren.
Houd, om de Drum Kit Mode te activeren, [MODE] ingedrukt en druk op
[KIT]. (Om de Kit Select functie te activeren, kan het nodig zijn om terwijl u [MODE] ingedrukt houdt, verscheidene malen op [PAGE-] te drukken; de Kit Select functie is de eerste functie in de Drum Kit Mode.)
AAN DE SLAG
Het woord “SELECT” verschijnt in de LCD alsook de naam van de momen-
teel geselecteerde drum kit. Het kit nummer (00~15) verschijnt eveneens in de LCD.
Gebruik, om een andere drum kit te selecteren, [-1] en [+1]. De kits 00~11
zijn Preset drum kits en de kits 12~15 zijn User drum kits.
Af-fabriek zijn de Preset drum kits 00~03 tevens toegewezen aan respectievelijk de User drum kits 12~15. Op blz. 86 vindt u een overzicht van de 16 drum kits met hun
OPMERKING
respectieve drum voice toewijzingen.
20
8. HET AFSPELEN VAN PRESET PATTERNS
De RY9 bevat één-maats ritme patterns (000~199). Elke Preset pattern is voorzien van een speciaal begeleidingsgedeelte dat is voorgeprogrammeerd in een specieke muziekstijl. Deze automatische achtergrondbegeleiding bestaat uit Bass, Chord 1 en Chord 2 tracks. Er zijn totaal 200 van zulke begeleidingen die tezamen een breed scala van populaire muziekstijlen beslaan. (Zie blz. 88 voor een overzicht van alle patterns van de RY9.)
De Preset ritme patterns zijn ondergebracht in 50 muziekstijlen die elk bestaan uit vier Secties. Een Sectie kan een “Main A” of “Main B” deel zijn, of een “Fill AB” (een ll-in die een Main A deel op een natuurlijke wijze laat overgaan in het Main B deel), of een “Fill BA” (een ll-in die een Main B deel op een natuurlijke wijze laat overgaan in het Main A deel).
U kunt onafhankelijk van het ritme van begeleiding veranderen (zie blz. 32), wat ook geldt voor akkoordveranderingen (zie blz. 32). U kunt de verschillende begeleidings-tracks ook afzonderlijk uitzetten (zie blz. 74), of de begeleiding geheel en al uitzetten zodat u alleen nog het ritme hoort (zie blz. 32).
Alle wijzigingen in Preset Patterns, behalve de Swing instelling, zijn tijdelijk. Zodra er een andere pattern wordt geselecteerd, of naar een andere mode wordt omge-
OPMERKING
schakeld, waarna weer naar de Pattern Mode wordt teruggekeerd, zijn de stan­daardinstellingen weer hersteld.
De patterns met de nummers 192 tot en met 199 bevatten geen bass en chord data.
OPMERKING
Activeer eerst, om een Preset pattern te selecteren, de Pattern Mode door
[MODE] ingedrukt te houden en op [PATTERN] te drukken.
(Om de Pattern Select functie te activeren kan het nodig zijn om, terwijl u [MODE] ingedrukt houdt, verscheidene malen op [PAGE-] te drukken; Pattern Select is de eerste functie in de Pattern Mode.)
21
AAN DE SLAG
De afkorting “PTN” (links van het nummer van de momenteel geselecteerde
pattern) zal gaan knipperen om aan te geven dat u het pattern nummer kunt wijzigen.
Gebruik [-1] en [+1] om een Preset pattern (000~199) te selecteren. (De
pattern nummers 200~249 zijn voor User patterns; dit zijn patterns die door u zelf zijn gecreëerd. De User patterns van een nieuwe RY9 bevatten geen data.)
Druk op [PLAY] om een geselecteerde Preset pattern af te spelen. De
geselecteerde pattern zal herhaaldelijk afspelen totdat u op [STOP] drukt. Druk, om het afspelen te hervatten vanaf het punt waar u bent gestopt,
AAN DE SLAG
opnieuw op [PLAY]. Om de pattern te starten vanaf zijn beginpunt, dient u voordat u op [PLAY] drukt, eerst op [TOP], [BWD], of [FWD] te drukken om de pattern op zijn beginpunt terug te zetten.
HET SELECTEREN VAN DE VOLGENDE PATTERN
Terwijl er een pattern speelt kunt u de volgende (“Next”) pattern al selecteren die moet gaan spelen direct nadat de huidige pattern eindigt.
Om de volgende pattern te selecteren drukt u gewoon op [-1] of [+1]. (Dit
is een goede manier om alle Preset patterns door te lopen om ze allemaal eens te beluisteren!)
22
Loading...
+ 74 hidden pages