TOMTOM Blue&Me User Manual [nl]

Blue&Me-TomTom

Wat zit er in de doos1.

C
D
Wat zit
er in de
doos
aBlue&Me-TomTom
bUSB-kabel cDocumentatiepakket
dDash Dock
A
B
AAan/Uit-knop BMicrofoon CLuidspreker DSleuf voor geheugenkaart (micro-sd-
kaart)
2

Voordat je begint2.

Voor-
dat je
begint

De Dash Dock installeren

Gebruik de Dash Dock om je Blue&Me-TomTom-navigatiesysteem in de auto te installe­ren.
Plaats de voet van de dock in de houder op het dashboard van je auto om de Dash Dock te bevestigen.
Plaats het navigatiesysteem in de dock door de knop aan de voorkant van de dock in te drukken om het bovenste gedeelte te openen. Plaats de onderkant van het navigatiesys­teem in de dock en duw vervolgens het bovenste gedeelte van de dock naar beneden tot­dat het systeem vastklikt. Draai het navigatiesysteem in de gewenste positie.
Verwijder het navigatiesysteem uit de dock door de knop aan de voorkant van de dock in te drukken en het systeem eruit te pakken.
Om de Dash Dock van het dashboard te verwijderen, druk je op de onderste knop aan weerszijden van het middenstuk en trek je de dock eruit.

Het navigatiesysteem in- en uitschakelen

Schakel je navigatiesysteem handmatig in door de Aan/Uit-knop ingedrukt te houden tot­dat het opstartscherm wordt weergegeven. De eerste keer dat je het navigatiesysteem inschakelt, kan dit enige tijd in beslag nemen.
Met de nieuwste versie van de applicatie voor je Blue&Me-TomTom, wordt je navigatie­systeem automatisch gestart zodra het door de dock is ingeschakeld. Met behulp van TomTom HOME kun je de applicatie bijwerken.
Als je het navigatiesysteem instelt, moet je enkele vr agen beantwoorden door het scherm aan te raken. Vervolgens moet je je navigatiesysteem verbinden met Blue&Me in je auto.
Opmerking: mogelijk heeft je dealer je navigatiesysteem al verbonden met Blue&Me. Als dit het geval is, kun je het navigatiesysteem direct gaan gebruiken.

Navigatiesysteem start niet op

In zeldzame gevallen komt het voor dat je Blue&Me-TomTom-navigatiesysteem niet cor­rect start of niet meer reageert wanneer je het scherm aanraakt.
Controleer in dat geval eerst of de batterij goed is opgeladen. Het kan twee uur duren voordat de batterij volledig is opgeladen.
Als het probleem hiermee niet wordt opgelost, kun je het navigatiesysteem resetten. Houd hiertoe de Aan/Uit-knop vijftien seconden lang ingedrukt en laat de knop los wanneer je navigatiesysteem opnieuw wordt opgestart.

GPS-ontvangst

Wanneer je je Blue&Me-TomTom-navigatiesysteem voor het eerst start, duurt het moge­lijk enkele minuten voordat je GPS-positie is bepaald en je locatie op de kaart wordt weer-
3
gegeven. Daarna zal je positie veel sneller worden gevonden, meestal binnen een paar seconden.
Om te waarborgen dat je een goede GPS-ontvangst hebt, moet je je navig atiesysteem bui­tenshuis gebruiken. Grote objecten, zoals hoge gebouwen, kunnen de ontvangst soms verstoren.

Verzorging van je navigatiesysteem

Laat je Blue&Me-TomTom-navigatiesysteem of de accessoires nooit in het zicht liggen wanneer je de auto verlaat. Zo zijn ze namelijk een gemakkelijke prooi voor dieven.
Je kunt een wachtwoord instellen voor je navigatiesysteem. Je moet dit dan altijd invoe­ren wanneer je het navigatiesysteem start.
Het is belangrijk dat je zorgvuldig omgaat met je navigatiesysteem.
• Je navigatiesysteem is niet ontworpen voor gebruik bij extreme temperaturen omdat het systeem hierdoor permanent beschadigd kan raken.
• Open onder geen enkele voorwaarde de behuizing van je navigatiesysteem. Dit kan gevaarlijk zijn en hierdoor vervalt je aanspraak op garantie.
• Veeg het scherm van je navigatiesysteem af of droog het met een zachte doek. Gebruik geen vloeibare schoonmaakmiddelen.

Veiligheidsvoorkeuren

We raden je aan de veiligheidsvoorkeuren te gebruiken om op een zo veilig mogelijke manier te rijden. De veligheidsvoorkeuren bevatten onder andere de volgende opties:
• Verberg meeste menu-opties tijdens het rijden
• Toon veiligheidsherinneringen
• Waarschuw bij overschrijding toegestane snelheid
Je kunt ook veiliger rijden door spraakopdrachten te gebruiken voor de bediening van je Blue&Me-TomTom.
4

Blue&Me-specifieke functies

Blue&Me-bediening3.

MAIN
MENU
Blue&M
e-
bedie-

Bediening via het stuur

ning
Je kunt bepaalde functies van je Blue&Me-TomTom-navigatiesysteem bedienen met de knoppen op het stuur in je auto. Hiervoor druk je op MAIN/MENU. Gebruik daarna de pijl­knoppen om Navigatiesysteem te markeren en druk vervolgens op SRC/OK.
Druk op een van deze knoppen om de geselecteerde items in het menu te openen of om aangevinkte selectievakjes te deactiveren.
of
Druk op deze knop om terug te keren naar de rijweergave en de knoppen op het stuur niet langer te gebruiken voor bediening van het navigatiesys­teem.
Druk op een van deze knoppen om omhoog of omlaag door een lijst of menu te navigeren.
Opmerking: de resterende knoppen worden voor specifieke Blue&Me-functies gebruikt, voor het beheer van het volume van de radio en inkomende gesprekken, en om Blue&Me­spraakopdrachten te activeren.
Er wordt een bericht weergegeven op je navigatiesysteem als je iets probeert te doen waarvoor de knoppen op het stuur geen ondersteuning bieden. Raak het scherm aan of gebruik stembesturing als je deze functies op je navigatiesysteem wilt bedienen. Raad­pleeg het hoofdstuk over stembesturing voor meer informatie.

Scherm van de boordcomputer

Opmerking: niet alle auto's ondersteunen de weergave van navigatie-instructies op het scherm van de boordcomputer.
Navigatie-instructies van je Blue&Me-TomTom-navigatiesysteem worden weergegeven op het scherm van de boordcomputer van je auto.
Op het scherm zie de volgende navigatie-instructie, de afstand tot de volgende navigatie­instructie en de naam van de volgende straat.
Je kunt de navigatie-instructies op het scherm van de boordcomputer in- of uitschakelen in het Blue&Me-TomTom-voorkeurenmenu, op pagina 2/2, met de optie Aanwijzingen op autodisplay tonen (Geef instructies weer in auto).
6

Registreren en verbinding maken4.

Regis-
treren
en ver-
In je auto staan je Blue&Me-TomTom-navigatiesysteem en Blue&Me met elkaar in verbin-
bin-
ding
maken
ding door middel van een Bluetooth-verbinding. Om een verbinding te maken tussen je navigatiesysteem en Blue&Me voer je onder-
staande stappen uit:
1. Draai je contactsleutel in de stand MAR.
2. Druk op de knop MAIN/MENU op het stuur om het Blue&Me-hoofdmenu te openen op het scherm van de boordcomputer in je auto.
3. Gebruik de pijlknoppen op het stuur om naar het instellingenmenu te navigeren.
4. Selecteer Instellingen en Registreer Gebruiker. Er verschijnt nu een 4-cijferige pincode in het scherm van de boordcomputer. Deze pin-
code gebruik je in een later stadium.
5. Raak op je navigatiesysteem achtereenvolgens Wijzig voorkeuren en Blue&Me aan.
6. Raak Blue&Me zoeken aan.
7. Raak Ja aan als je navigatiesysteem je vraagt of je verbinding wilt maken.
8. Raak Ja aan als je navigatiesysteem je vraagt of je naar Blue&Me wilt zoeken.
9. Voer de pincode voor Blue&Me in op je navigatiesysteem. Dit is de pincode die eerder op het scherm van de boordcomputer van je auto werd weergegeven (zie stap 4 hier­boven).
Er wordt een bericht weergegeven op het navigatiesysteem en op het scherm van de boordcomputer wordt bevestigd dat er verbinding is gemaakt. Elke keer dat het Blue&Me-TomTom-systeem wordt verbonden met Blue&Me of hiervan wordt losgekop­peld, wordt er een bevestigingsbericht weergegeven.
Zodra er verbinding is gemaakt tussen je navigatiesysteem en je auto, verschi jnt de kn op Automenu in het hoofdmenu van je navigatiesysteem.
Het kan voorkomen dat je de registratieprocedure af en toe opnieuw moet uitvoeren. Houd er rekening mee dat je bij elke registratieprocedure een andere pincode moet
7
gebruiken. Als je je Blue&Me-TomTom-navigatiesysteem wilt verbinden met een andere auto, moet je de registratie- en verbindingsprocedure weer helemaal uitvoeren.
Opmerking: als er een probleem met de verbinding optreedt, raak je Wijzig voorkeuren aan op het navigatiesysteem. Raak vervolgens Herstel fabrieksinstellingen aan en her­haal de verbindingsprocedure.
8

Je instellingen synchroniseren5.

Je
instel-
lingen
Sommige instellingen op je Blue&Me-TomTom-navigatiesysteem kun je synchroniseren
syn-
chroni-
seren
met de instellingen van je auto. Tot de instellingen die je kunt synchroniseren, behoren de taal, de tijd, eenheden, het
autosymbool en het opstartscherm. Je kunt ook een automerksymbool en een opstart­scherm gebruiken dat is afgestemd op je auto.
Wanneer je je navigatiesysteem voor het eerst verbindt met Blue&Me, wordt je gevraagd of je de instellingen automatisch wilt synchroniseren.
Als de synchronisatiefunctie is ingeschakeld, gebeurt dit elke keer dat je navigatiesysteem verbinding maakt met Blue&Me en elke keer dat je de instellingen van je auto wijzigt.
Je kunt de synchronisatie van afzonderlijke eigenschappen beheren in het Blue&Me-voor­keurenmenu.
9

Car menu6.

Car
menu
Raak in het hoofdmenu Car Menu aan voor toegang tot Telefoon, Trip, eco:Drive info (of
Fuel efficiency info, afhankelijk van je auto) en Media player.

Telefoon

Je kunt je Blue&Me-TomTom-navigatiesysteem gebruiken om handsfree gesprekken te beheren. Je moet een Bluetooth-verbinding maken tussen je telefoon en Blue&Me in je auto, en niet tussen je telefoon en het navigatiesysteem.
Daarnaast kun je Blue&Me gebruiken voor het voeren van handsfree-gesprekken zonder je navigatiesysteem te gebruiken. Als het navigatiesysteem zich echter in de Dash Dock
10
bevindt en is ingeschakeld, heb je via het navigatiesysteem toegang tot alle functies, waar­onder het beantwoorden van binnenkomende gesprekken en het bellen naar NP's.
Opmerking: voor informatie over handsfree bellen en Blue&Me in je auto, raadpleeg je de handleiding van Blue&Me.

Een telefonische oproep beantwoorden

Raak de knoppen op het scherm van je Blue&Me-TomTom-navigatiesys teem aan om bin­nenkomende oproepen te accepteren of te weigeren.
Raak tijdens een gesprek deze knop in de rijweergave aan om het menu Bel... te openen.
Met dit menu kun je het gesprek beëindigen, schakelen tussen gesprekken of het menu
Telefoon openen.

Het menu Telefoon

Doe het volgende om het menu Telefoon te openen:
1. Raak in het hoofdmenu van je navigatiesysteem Car menu aan.
2. Raak Telefoon aan.
3. Raak Kies nummer aan om via het toetsenbord op het scherm ee n telefoonnummer in te voeren.
Je kunt ook de lijst met onlangs gebelde nummers en het telefoonboek openen.

Trip

Je Blue&Me-TomTom-navigatiesysteem geeft continu bijgewerkte informatie weer over het huidige verbruik van brandstof en het maximaal resterende actieradius. Dit maximal e actieradius is de afstand die je nog kunt afleggen met het huidige brandstofpeil in je auto.
Als je deze informatie op je navigatiesysteem wilt weergeven, raak je Car Menu aan in het hoofdmenu van je navigatiesysteem, gevolgd door Trip.
11
Opmerking: deze functie is alleen gedeeltelijk beschikbaar in auto's die rijden op CNG en is niet volledig betrouwbaar voor auto's die rijden op LPG.
De informatie over trip A en B komt overeen met die in de dashboardweergave, maar wordt weergegeven op één scherm. Het type informatie dat wordt getoond is afhankelijk van je auto.
Opmerking: voor verdere uitleg over tripinformatie raadpleeg je de handleiding die bij je auto is geleverd.

Informatie over de rijstijl

Met informatie over je rijstijl kun je je rijstijl aanpassen en zo milieuvriendelijker rijden. Je rijstijl wordt geanalyseerd, waardoor je efficiënter kunt rijden. Zo verbruik je minder
brandstof, stoot je minder CO2 uit en bespaar je geld. De indicator links op het scherm geeft aan wanneer je een andere versnelling moet gebrui-
ken door de informatie te herhalen die wordt weergegeven in de schakelindicator op het scherm van de boordcomputer. Rechts op het scherm zie je de impact van je rijstijl op het milieu.
Doe het volgende om deze informatie te tonen:
1. Raak in het hoofdmenu van je navigatiesysteem Car Menu aan.
2. Raak eco:Drive info of Fuel efficiency info aan, afhankelijk van je auto. Het scherm wordt weergegeven totdat je OK aanraakt.
Informatie over de rijstijl is niet voor elk type automotor beschikbaar. Als je auto LPG gebruikt, wordt met de informatie over brandstofefficiëntie niet meer dan een benadering van je rijstijl weergegeven. Bij gebruik van CNG als brandstof, wordt het brandstofverbruik niet altijd betrouwbaar bijgehouden en om die reden wordt deze informatie niet weerge­geven.
12

Stembesturing7.

Stem-
bestu-
ring Er zijn twee typen stembesturing.
Het eerste type wordt aangestuurd door Blue&Me en kan worden gebruikt voor het be heer van de Blue&Me-functies. Dit doe je door middel van een knop op het stuur.
Het tweede type wordt aangestuurd door je navigatiesysteem en kan worden gebruikt om je routes te plannen en andere functies op je navigatiesysteem te beheren. Dit doe je door eerst het scherm van je navigatiesysteem aan te raken.

Stembesturing via Blue&Me

Druk op deze knop op je stuur om de stembesturing via Blue&Me in gebruik te nemen.
Geef vervolgens een van de volgende spraakopdrachten:
• Zeg "Navigatiesysteem" om de knoppen op je stuur te activeren voor de bediening van je navigatiesysteem.
• Zeg "Car menu" om het Car menu te openen. Geef daarna een van deze spraakopdrach­ten: "Telefoon", "Trip", "eco:Drive info" (of "Fuel Efficiency info", afhankelijk van je auto) of "Media player".
Het menu voor de gekozen spraakopdracht wordt geopend. Er wordt een lijst weerge­geven met spraakopdrachten die beschikbaar voor dat menu.
Je kunt op ieder gewenst moment terugkeren naar de rijweergave door op OK op je navi- gatiesysteem te drukken.
Opmerking: voor een lijst met alle Blue&Me-spraakopdrachten ga je naar de FAQ's op tomtom.com/support. Voor aanvullende informatie over de stembesturing via Blue&Me
raadpleeg je de handleiding die bij je auto is geleverd.
13

Media Player8.

Media
Player
Je kunt je TomTom GO-navigatiesysteem gebruiken om de Blue&Me Media Player te bedienen.
Je kunt Blue&Me ook in je auto gebruiken om de Media Player te bedienen zonder dat je het navigatiesysteem nodig hebt. Als het navigatiesysteem zich echter in de Dash Dock bevindt en is ingeschakeld, kun je de Media Player alleen via het navigatiesysteem bedie­nen.

De Media Player gebruiken

Doe het volgende om de Media Player in gebruik te nemen:
1. Plaats het USB-apparaat met de muziek die je wilt bel uisteren in de USB-aansluiting in je auto.
2. Raak Automenu aan in het hoofdmenu van je navigatiesysteem.
3. Raak Media Player aan.
De Media Player wordt geopend.
Rechts op het scherm zie je de titel van het huidige nummer, de naam van de artiest en het album (als deze informatie beschikbaar is), of de naam van de bibliotheek.
Raak de pijl-links of de pijl-rechts aan om het vorige of volgende nummer te selecteren. Raak de pijl-omhoog of de pijl-omlaag aan om het vorige of volgende item in de biblio-
theek te selecteren. Als je het nummer bijvoorbeeld in een map hebt geselecteerd, raak dan de pijlen aan om naar de volgende of vorige map te gaan.
Raak USB-bibliotheek aan om het bibliotheekmenu te openen.
14
Raak Willekeurig afspelen aan om een willekeurig nummer te selecteren. De Media Player speelt dit nummer nu af. Als de Media Player een nieuw nummer afspeelt, wordt de titel van dat nummer weergegeven.
Raak de andere knoppen aan om een nummer in de desbetreffende categorie te selecte­ren.
Raak USB-instellingen aan om het menu USB-instellingen te openen.
In het menu USB-instellingen kun je opgeven of je het nummer wilt afspelen zodra je Blue&Me hebt ingeschakeld, of je nummers in willekeurige volg orde wilt afspelen en of je het afgespeelde nummer wilt herhalen.
Opmerking: raadpleeg de handleiding die bij je auto is geleverd voor verdere uitleg over de Media player.
15

Fiat Group-servicepunten9.

Fiat
Group-
servi-
Nuttige plaatsen of NP's zijn nuttige plaatsen op de kaart. Een aantal voorbeelden zijn:
cepun-
ten
• Fiat Group-servicepunten (Fiat/Lancia/AlfaRomeo en Fiat Professional)
•Hotels
• Restaurants
• Parkeergarages
• Benzinestations
Je Blue&Me-TomTom-navigatiesysteem bevat een lijst met Fiat Group-servicepunten (Fiat/Lancia/AlfaRomeo en Fiat Professional) en LPG-/CNG-bezinestations voor heel Europa. Deze zijn allemaal opgeslagen als NP. Je kunt ze dus opgeven als bestemming en er naartoe navigeren.
Als je auto onderhoud nodig heeft, moet worden gerepareerd of als je moet tanken, kun je een NP kiezen, de bijbehorende contactgegevens weergeve n en er vervolgens n aartoe navigeren.
16

Waarschuwing voor laag brandstofpeil10.

Waar-
schu-
wing
Wanneer de hoeveelheid brandstof in je auto het reservepeil bereikt, geeft je Blue&Me-
voor
laag
brand­stofpeil
TomTom-navigatiesysteem je een waarschuwing. Raak Ja aan als j e een route naar het dichtstbijzijnde benzines tation wilt weergeven. Als je
geen route hebt gepland, raak je Ja aan om naar het dichtstbijzijnde benzinestation te wor­den geleid.
Je Blue&Me-TomTom-navigatiesysteem weet op welk type brandstof je auto rijdt en leidt je naar een benzinestation dat het juiste type brandstof aanbiedt.
Opmerking: de waarschuwing voor een laag brandstofpeil is niet in alle auto's beschik­baar.
17

TomTom HOME voor Blue&Me-TomTom11.

TomTo
m
HOME

TomTom HOME

voor
Blue&M
e­TomTo
m
De vormgeving van de TomTom HOME-applicatie op je computer is afgestemd op je auto­merk.
Je Blue&Me-TomTom navigatiesysteem onthoudt het merk auto waarin je rijdt en TomTom HOME wordt bijgewerkt en afgestemd op dat merk.
Raadpleeg het introductiehoofdstuk over TomTom HOME voor meer informatie over TomTom HOME.
18

TomTom-functies

Een route plannen12.

Een
route
plan-
Met je Blue&Me-TomTom-navigatiesysteem kun je eenvoudig een route plannen. Volg
nen
onderstaande stappen om een route te plannen.
Belangrijk: uit veiligheidsoverwegingen moet je je rit altijd plannen voordat je op reis gaat.
1. Raak het scherm aan om het hoofdmenu weer te geven.
Opmerking: de knoppen op je navigatiesysteem worden volledig in kleur weergegeven, tenzij een knop op dat moment niet beschikbaar is. Zo is de knop Zoek alternatief in het hoofdmenu alleen beschikbaar als je een route hebt gepland.
2. Raak
3. Raak Adres aan.
Voor het invoeren van een adres heb je de keuze uit de volgende opties:
Stadscentrum - raak deze knop aan om het centrum van een plaats als bestemming
in te stellen.
Straat en huisnummer - raak deze knop aan om een exact adres als bestemming in
te stellen.
Postcode - raak deze knop aan om een postcode als bestemming in te stellen.
Opmerking: je kunt een postcode voor elk willekeurig land invoeren. In sommige landen zijn de postcodes gedetailleerd genoeg om de ligging van een huis te bepalen. In andere
20
landen kun je een postcode invoeren om de ligging van een stad of gebied te bepalen. Je moet dan ook een straat en huisnummer invoeren.
Kruising - raak deze knop aan om het punt waar twee straten samenkomen als
bestemming in te stellen.
Gesproken adres - raak deze knop aan om je bestemming aan je navigatiesysteem te
dicteren.
In dit voorbeeld voeren we een adres in.
4. Raak Straat en huisnummer aan.
Opmerking: wanneer je voor de eerste keer een route plant, vraagt je navigatiesysteem je om een staat of land te kiezen. Je keuze wordt opgeslagen en voor alle te plannen rou­tes gebruikt.
Je kunt deze instelling altijd wijzigen door de vlag van het land aan te raken.
5. Begin met het typen van de naam van de plaats van bestemming.
Terwijl je typt, worden de plaatsnamen weergegeven die dezelfde beginletters hebben. Wanneer je bestemming in de lijst wordt weergegeven, raak je de naam van de plaats aan om deze in te stellen als je bestemming.
Tip: in plaats van de naam te typen, raak je deze knop aan om het adres op je navi-
gatiesysteem in te spreken.
6. Begin met het typen van de straatnaam. Zodra de naam in de lijst versc hijnt, raak je deze aan.
Net als met de plaatsnaam, worden alle straatnamen met dezelfde beginletters weerge­geven. Wanneer je bestemming in de lijst wordt weergegeven, raak je de naam van de straat aan om deze in te stellen als je bestemming.
7. Voer het huisnummer in en raak OK aan.
21
8. Je navigatiesysteem vraagt of je op een bepaalde tijd wilt aankomen. Raak voor deze oefening NEE aan.
De route wordt nu door je navigatiesysteem berekend met behulp van IQ Routes IQ Routes wordt gebruikt om de best mogelijke route te plannen aan de hand van de
werkelijke gemiddelde snelheid die op wegen is gemeten. Nadat de route is berekend, raak je OK aan.
Je wordt door je Blue&Me-TomTom-navigatiesysteem naar je bestemming begeleid.
TM
.

Routesamenvatting

Nadat je een route hebt gepland, zie je een samenvatting van de route. De routesamenvatting bevat een overzichtskaart van je route en de totale reistijd, inclusief
oponthoud dat wordt veroorzaakt door incidenten en drukke wegen. Je kunt de routesamenvatting op elk gewenst moment weergeven door de rechterkant
van de statusbalk aan te raken.

Je stem gebruiken om een route te plannen

Je kunt in plaats van het scherm aan te raken, ook je stem gebruiken om een route te plan­nen.
Zie Stembesturing voor meer informatie over de verschillende manieren waarop je een route kunt plannen door je stem te gebruiken.

Frequente bestemmingen

Als je vaak naar dezelfde bestemmingen reist, kun je het navigatiesysteem bij het opstar­ten steeds laten vragen of je een route naar een van deze locaties wilt plannen. Dit is snel­ler dat het plannen van een route op de normale manier.
Als je een nieuwe bestemming wilt selecteren, raak je in het voorkeurenmenu de optie Opstartvoorkeuren aan en selecteer je vervolgens Vraag een bestemming. Je wordt
22
gevraagd of je een nieuwe bestemming wilt selecteren, waarna je een paar vragen over de locatie moet beantwoorden.

Mijn frequente bestemmingen weergeven

Je kunt je Blue&Me-TomTom zodanig instellen dat je bij het opstarten van je navigatiesys­teem altijd wordt gevraagd of je een route naar een van je frequente bestemmingen wilt plannen.
Ga als volgt te werk als je deze instelling wilt wijzigen:
1. Raak Opstartvoorkeuren aan in het voorkeurenmenu en selecteer Vraag een bestem- ming.
2. Raak Ja aan en vervolgens nogmaals Ja voor het invoeren van informatie over de bestemming.
3. Selecteer een symbool voor de bestemming en raak OK aan om het symbool in te stel­len, gevolgd door Ja.
Tip: selecteer een genummerd symbool als je zelf een titel wilt kiezen.
4. Raak Ja aan en voer indien gewenst een nieuwe naam in, gevolgd door OK.
5. Voer de adresgegevens op dezelfde manier in als je doet bij het plannen van een route en raak OK aan.
6. Als je meer bestemmingen wilt instellen, herhaal je de bovenstaande stappen. Anders raak je OK aan.
Je wordt gevraagd of je de opstartafbeelding wilt wijzen.
7. Als je de afbeelding wilt wijzigen, volg je de aanwijzingen op het scherm. Anders raak je Nee aan.
Elke keer dat je Blue&Me-TomTom wordt opgestart, wordt je gevraagd of je een route wilt plannen. Als je Annuleer aanraakt, krijg je het hoofdmenu te zien.

Aankomsttijden gebruiken

Wanneer je een route plant, vraagt de Blue&Me-TomTom of je op een bepaald tijdstip moet aankomen.
Raak JA aan om een gewenste aankomsttijd in te voeren. De Blue&Me-TomTom berekent je aankomsttijd en laat zien of je op tijd aankomt. Je kunt deze informatie ook gebruiken om te berekenen wanneer je moet vertrekken. Als
je Blue&Me-TomTom aangeeft dat je 30 minuten te vroeg zult aankomen, kun je wachten en pas over 30 minuten vertrekken in plaats van te vroeg aan te komen.
23
Je aankomsttijd wordt tijdens je reis voortdurend bijgewerkt. De statusbalk geeft aan of je op tijd zult aankomen of dat je te laat komt, zoals je hierna kunt zien:
Je komt 55 minuten voor de ingevoerde aankomsttijd aan. Indien de geschatte aankomsttijd meer dan vijf minuten voor de
ingevoerde tijd valt, wordt dit in het groen weergegeven. Je komt 3 minuten voor de ingevoerde aankomsttijd aan. Indien de geschatte aankomsttijd minder dan 5 minuten voor de
ingevoerde tijd valt, wordt dit in het geel weergegeven. Je komt 19 minuten te laat aan. Indien de geschatte aankomsttijd later valt dan de ingevoerde tijd,
wordt dit in het rood weergegeven.
Raak Statusbalkvoorkeuren aan in het voorkeurenmenu zodat je meldingen voor de aankomsttijd kunt in- of uitschakelen.
Statusbalkvoor-
keuren
Selecteer de vereiste opties in het eerste menuscherm en raak ver­volgens OK aan.
Als je meldingen voor de aankomsttijd wilt inschakelen, selecteer je
Toon speling tot aankomsttijd.

Navigatiemenuopties

Als je Navigeer naar... aanraakt, kun je op verschillende manieren je bestemming opge­ven, niet alleen door het adres in te voeren. De andere opties vind je hieronder:
Raak deze knop aan om naar je thuislocatie te navigeren. Deze knop zul je waarschijnlijk het vaakst gebruiken.
Thuis
Raak deze knop aan om een Favoriet als je bestemming te selecte­ren.
Favoriet
Raak deze knop aan om een adres in te voeren als je bestemming.
Adres
Recente
bestemming
Nuttige plaats
Raak deze knop aan om je bestemming te selecteren uit een lijst van locaties die je onlangs als bestemming hebt gebruikt.
Raak deze knop aan om naar een Nuttige plaats (NP) te navigeren.
24
Raak deze knop aan om een locatie op de kaart als je bestemming te kiezen met behulp van de kaartbrowser.
Locatie op de
kaart
Raak deze knop aan om je bestemming in te stellen door de breedte­en lengtegraad in te voeren.
Lengte- en
breedtegraad
Raak deze knop aan om je laatste vastgelegde positie te selecteren als je bestemming.
Positie van
laatste stop

Een route van tevoren plannen

Je kunt je Blue&Me-TomTom gebruiken om van tevoren een route te plannen door je beginpunt en bestemming te selecteren.
Hier volgen nog een paar redenen om een route van tevoren te plannen:
• Je kunt voor vertrek uitzoeken hoe lang de reis duurt. Je kunt de reistijden voor dezelfde route op verschillende momenten gedurende de dag
of op verschillende dagen van de week met elkaar vergelijken. Je Blue&Me-TomTom gebruikt IQ Routes om een route te plannen. IQ Routes berekent de routes op basis van de werkelijk gemeten rijsnelheden op de wegen.
• Je kunt de route van een geplande rit bestuderen.
• Je kunt de route controleren voor iemand die op bezoek komt, zodat je een gedetail­leerde routebeschrijving kunt geven.
Om een route vooraf te plannen, doe je het volgende:
1. Raak het touchscreen aan om het hoofdmenu weer te geven.
2. Raak de pijlknop aan om naar het volgende menuscherm te gaan en raak Bereid route
voor aan.
Bereid route
voor
3. Selecteer het vertrekpunt van je reis op dezelfde wijze waarop je je bestemming selec­teert.
4. Stel de bestemming voor je reis in.
5. Kies het soort route dat je wilt plannen.
Snelste route - de route die de minste tijd kost.
Eco-route - de meest brandstofzuinige route voor je rit.
Kortste route - de kortste afstand tussen de ingestelde locaties. Dit is niet altijd de
snelste route, vooral niet wanneer de kortste route door een dorp of stad loopt.
Vermijd snelwegen - een route waarbij snelwegen worden vermeden.
Wandelroute - een route wanneer je te voet bent.
Fietsroute - een route wanneer je met de fiets bent.
25
Beperkte snelheid - een route voor een voertuig dat niet harder dan een bepaalde
snelheid kan. Je moet hier de maximumsnelheid opgeven.
6. Je kunt kiezen wanneer je de reis wilt maken die je plant. Hiervoor heb je drie mogelijk­heden:
Nu
Specifieke datum en tijd - je wordt gevraagd de datum en tijd op te geven.
Geen specifieke datum en tijd Als je Nu of Specifieke datum en tijd selecteert, gebruikt je Blue&Me-TomTom IQ Rou-
tes om de best mogelijke route voor dat tijdstip te berekenen op basis van de werkelijk gemeten gemiddelde snelheden op de weg. Zodoende kun je verge lijken hoe l ang een reis op verschillende momenten van de dag of op verschillende dagen van de week duurt.
7. De Blue&Me-TomTom plant de route tussen de twee locaties die je hebt opgegeven.

De route-informatie bekijken

Je kunt de opties voor de laatst geplande route bekijken door Toon route in het hoofd­menu of de knop Details in het scherm met de routesamenvatting aan te raken.
Je kunt de opties voor de laatst geplande route bekijken door de knop Details in het scherm met de routesamenvatting aan te raken.
Je kunt dan uit de volgende opties kiezen:
Toon als tekst
Toon als afbeel-
dingen
Toon routekaart
Toon routedemo
Raak deze knop aan voor een lijst van alle afslaginstructies onder­weg.
Deze functie is zeer handig als je de route aan iemand anders moet uitleggen.
Raak deze knop aan om alle afslagen onderweg te zien. Raak de pij­len naar links en naar rechts aan om door de route heen en weer te bewegen.
Raak het scherm aan om de 3D-weergave uit te zetten en de kaart van bovenaf te bekijken.
Raak deze knop aan om een overzicht van de route te zien met behulp van de kaartbrowser.
Raak deze knop aan om een demo van de route te zien. Je kunt de demo op elk moment stoppen door het scherm aan te raken.
Raak deze knop aan om het scherm van de routesamenvatting te zien.
Toon samenvat-
ting
Toon route
Raak deze knop aan om je route te zien.
26
Loading...
+ 58 hidden pages