Sony DSC-TX9C User guide [nl]

Inhoud
Zoeken op
bediening
Zoeken in MENU/
Index
Cyber-shot-handboek
DSC-TX9/TX9C
© 2010 Sony Corporation 4-193-203-72(1)
NL

Gebruik van dit handboek

Klik op een toets in de rechterbovenhoek om naar de betreffende pagina te verspringen. Dit is handig wanneer u een functie zoekt waarover u wilt lezen.
Inhoud
bediening
Instelli ngen
Inhoud
Zoeken op
Zoeken in ME NU/
Index
Zoeken naar informatie op functie.
Zoeken naar informatie op bediening.
Zoeken naar informatie in een lijst met MENU/Instellingen.
Zoeken naar informatie op trefwoord.
Markeringen en notatie gebruikt in dit handboek
In dit handboek wordt de volgorde van de bedieningen aangegeven door pijlen (t). U moet de onderdelen op het scherm aanraken in de aangegeven volgorde. Markeringen worden afgebeeld zoals ze worden verschenen in de standaardinstellingen van de camera.
Zoeken op
bediening
Zoeken in MENU/
Index
De standaardinstelling wordt aangegeven met .
Dit geeft voorzorgen en beperkingen aan die betrekking hebben op de correcte bediening van de camera.
zDit geeft informatie aan die nuttig is
om te weten.
NL
2

Opmerkingen over het gebruik van de camera

Inhoud
Opmerkingen over de typen geheugenkaarten die u kunt gebruiken (los verkrijgbaar)
De volgende geheugenkaarten zijn compatibel met deze camera: "Memory Stick PRO Duo", "Memory Stick PRO-HG Duo", "Memory Stick Duo", SD-geheugenkaart, SDHC­geheugenkaart en SDXC-geheugenkaart. MultiMediaCard kan niet gebruikt worden. In deze gebruiksaanwijzing wordt de term "Memory Stick Duo" gebruikt als verwijzing naar een "Memory Stick PRO Duo", "Memory Stick PRO-HG Duo" en "Memory Stick Duo", en wordt de term "SD­geheugenkaart" gebruikt als verwijzing naar een SD-geheugenkaart, SDHC­geheugenkaart en SDXC-geheugenkaart.
• Een "Memory Stick Duo" met een opslagcapaciteit tot 32 GB, en een SD-geheugenkaart met een opslagcapaciteit tot 64 GB, zijn goedgekeurd voor gebruik in deze camera.
• Voor het opnemen van bewegende beelden adviseren wij u een van de volgende geheugenkaarten te gebruiken: – (Mark2) ("Memory Stick
PRO Duo" (Mark2))
("Memory Stick PRO-
HG Duo")
– SD-geheugenkaart, SDHC-geheugenkaart of
SDXC-geheugenkaart (klasse 4 of sneller)
• Voor verdere informatie over de "Memory Stick Duo", zie pagina 181.
Bij gebruik van een "Memory Stick Duo" in een standaardformaat "Memory Stick"-gleuf
U kunt de "Memory Stick Duo" gebruiken door deze in de "Memory Stick Duo"-adapter (los verkrijgbaar) te steken.
Functies ingebouwd in deze camera
• Deze gebruiksaanwijzing beschrijft elke functie van TransferJet-compatibele/incompatibele apparaten, 1080 60i-compatibele apparaten en 1080 50i-compatibele apparaten. Om te controleren of uw camera de TransferJet­functie ondersteunt, en of het een 1080 60i­compatibel apparaat of 1080 50i-compatibel apparaat is, controleert u of de volgende merktekens op de onderkant van de camera staan. TransferJet-compatibel apparaat:
(TransferJet) 1080 60i-compatibel apparaat: 60i 1080 50i-compatibel apparaat: 50i
• Kijk niet gedurende een lange tijd naar 3D­beelden die zijn opgenomen met deze camera op een 3D-compatibele televisie.
• Wanneer u 3D-beelden die zijn opgenomen op deze camera bekijkt op een 3D-compatibele televisie, kunt u last krijgen van vermoeide ogen, vermoeidheid of misselijkheid. Om deze symptomen te voorkomen, adviseren wij u tijdens het kijken regelmatig een pauze te nemen. U dient echter voor uzelf te bepalen hoe vaak en hoe lang u een pauze nodig hebt aangezien dit verschilt van persoon tot persoon. Als u enig ongemak ervaart, stopt u met het bekijken van de 3D-beelden tot u zich beter voelt en raadpleegt u zo nodig uw huisarts. Raadpleeg tevens de gebruiksaanwijzing die werd geleverd bij het apparaat dat u hebt aangesloten op de camera, of het softwareprogramma dat u gebruikt met de camera. Vergeet niet dat het gezichtsvermogen van een kind zich nog ontwikkelt (met name bij kinderen jonger dan 6 jaar). Raadpleeg een kinderarts of oogarts voordat u uw kind toestaat 3D-beelden te bekijken, en zorg ervoor dat uw kind de bovenstaande voorzorgsmaatregelen in acht neemt tijdens het bekijken van dergelijke beelden.
Zoeken op
bediening
Zoeken in MENU/
Index
"Memory Stick Duo"­adapter
Wordt vervolgd r
NL
3
Opmerkingen over de accu
• Laad de accu (bijgeleverd) op voordat u de camera voor het eerst gebruikt.
• U kunt de accu opladen ook als deze niet volledig leeg is. Bovendien, zelfs als de accu niet volledig is opgeladen, kunt u de gedeeltelijke lading van de accu gebruiken.
• Als u de accu gedurende een lange tijd niet denkt te gaan gebruiken, verbruikt u de resterende acculading, haalt u de accu uit de camera, en bewaart u de accu op een koele, droge plaats. Dit dient om de functies van de accu te behouden.
• Voor verdere informatie over bruikbare accu’s, zie pagina 183.
Carl Zeiss-lens
De camera is uitgerust met een lens van Carl Zeiss die in staat is scherpe beelden met een uitstekend contrast te reproduceren. De lens van de camera is geproduceerd onder een kwaliteitsborgingssysteem dat is gecertificeerd door Carl Zeiss in overeenstemming met de kwaliteitsnormen van Carl Zeiss in Duitsland.
• In een koude omgeving kunnen de beelden op het LCD-scherm nasporen vertonen. Dit is geen defect.
• Wees voorzichtig dat u niet tegen de lens stoot en er geen kracht op uitoefent.
Condensvorming
• Als de camera rechtstreeks vanuit een koude naar een warme omgeving wordt overgebracht, kan vocht condenseren binnenin of op de buitenkant van de camera. Deze vochtcondensatie kan een storing in de camera veroorzaken.
• Als vocht condenseert, schakelt u de camera uit en wacht u ongeveer een uur om het vocht te laten verdampen. Als u probeert om opnamen te maken terwijl er nog vocht in de lens aanwezig is, zullen de opgenomen beelden niet helder zijn.
De beelden in dit handboek
De beelden die in dit handboek gebruikt worden als voorbeeld, zijn gereproduceerde beelden die niet daadwerkelijk met de camera zijn opgenomen.
Inhoud
Zoeken op
bediening
Zoeken in MENU/
Opmerkingen over het LCD-scherm en de lens
• Het LCD-scherm is vervaardigd met behulp van uiterste precisietechnologie zodat meer dan 99,99% van de beeldpunten effectief werkt. Echter, enkele kleine zwarte en/of heldere punten (wit, rood, blauw of groen) kunnen zichtbaar zijn op het LCD-scherm. Deze punten zijn een normaal gevolg van het productieproces en hebben géén invloed op de opnamen.
Zwarte, witte, rode, blauwe of groene puntjes
• Als water of een ander vloeistof op het LCD­scherm spettert waardoor het nat wordt, veegt u het scherm onmiddellijk af met een zachte doek. Als vloeistof op het oppervlak van het LCD­scherm blijft zitten, kan de kwaliteit ervan achteruitgaan en een storing worden veroorzaakt.
• Als het LCD-scherm of de lens langdurig wordt blootgesteld aan direct zonlicht, kan dit tot defecten leiden. Wees voorzichtig wanneer u de camera bij een venster of buiten neerzet.
• Druk niet op het LCD-scherm. Het scherm kan dan verkleuren, waardoor een storing wordt veroorzaakt.
Opmerking over het weergeven van bewegende beelden op andere apparaten
Deze camera gebruikt MPEG-4 AVC/H.264 High Profile voor het opnemen in het AVCHD-formaat. Bewegende beelden die met deze camera in het AVCHD-formaat zijn opgenomen, kunnen niet worden weergegeven op de volgende apparaten.
– Andere apparaten die compatibel zijn met het
AVCHD-formaat en die High Profile niet ondersteunen
– Apparaten die incompatibel zijn met het
AVCHD-formaat
Deze camera gebruikt ook MPEG-4 AVC/ H.264 Main Profile voor het opnemen in het MP4-formaat. Om deze reden kunnen bewegende beelden die met deze camera zijn opgenomen in het MP4-formaat niet worden weergegeven op apparaten die MPEG-4 AVC/H.264 niet ondersteunen.
Index
NL
4

Inhoud

Opmerkingen over het gebruik van de camera
Gebruik van dit handboek ····································· 2 Opmerkingen over het gebruik van de camera ····· 3 Zoeken op bediening············································· 9 Zoeken in MENU/Instellingen······························ 12 Namen van de onderdelen·································· 17 Lijst met pictogrammen die op het scherm
worden afgebeeld················································ 19 Het aanraakscherm gebruiken···························· 21 De MENU-onderdelen aanpassen ······················ 23 Het interne geheugen gebruiken························· 24
Inhoud
Zoeken op
bediening
Zoeken in MENU/
Opnemen
Index
Het scherm aanraken om scherp te stellen········· 25 De stilstaand/bewegend-beeldtoets gebruiken ··· 26 Opn.functie·························································· 27 Slim automatisch instellen··································· 28 Superieur autom. instellen ·································· 29 Intelligente panorama door beweging ················· 31 Bewegende beeldn ············································· 33 Autom. Programma············································· 34 Achtergr. onscherp makn.··································· 35 Scènekeuze ························································ 36 Onderw.iPanor. door beweging··························· 39 Zoom ··································································· 40
NL
5
Weergeven
Stilstaande beelden weergeven ·························· 41 Weergave zoom·················································· 42 Breedzoom·························································· 43 Tijdelijk geroteerde weergave ····························· 44 Burst-beelden bekijken········································ 45 Bewegende beelden weergeven························· 47
Inhoud
bediening
Zoeken op
3D-beelden
3D-functies ·························································· 48 3D-opname ························································· 50 Beelden in stereo bekijken die zijn opgenomen
in de functie Bewegen onder meerdere hoeken ···52 Een beeld bekijken op een 3D-televisie ·············· 53
MENU (Opnemen)
MENU-onderdelen (Opnemen) ··························· 12
MENU
(Weergeven)
MENU-onderdelen (Weergeven)························· 14
Zoeken in MENU/
Index
Instellingen
Instellingen·························································· 15
NL
6
Televisie
Computer
Een beeld bekijken op een standard­definitiontelevisie (SD-televisie) ························ 148
Een beeld bekijken op een high­definitiontelevisie (HD-televisie) ························ 149
Een beeld bekijken op een "BRAVIA" Sync-compatibele televisie··············· 152
Gebruiken met een computer···························· 154 Het softwareprogramma gebruiken··················· 155 De camera aansluiten op een computer···············158 Beelden uploaden naar een mediaservice········ 160 Een disc met bewegende beelden maken ········ 162
Inhoud
Zoeken op
bediening
Zoeken in MENU/
Afdrukken
Stilstaande beelden afdrukken·························· 165
Problemen oplossen
Problemen oplossen ········································· 166 Foutcodes en meldingen··································· 175
Index
NL
7
Overige
Index
Gebruik van de camera in het buitenland ········· 180 Geheugenkaart ················································· 181 Accu ·································································· 183 Acculader ·························································· 184 Intelligente opnamerichter································· 185 AVCHD-formaat ················································ 186 TransferJet-standaard······································· 187 Aantal stilstaande beelden en opnameduur van
bewegende beelden·········································· 188 Voorzorgsmaatregelen······································ 189
Index ································································· 190
Inhoud
Zoeken op
bediening
Zoeken in MENU/
Index
NL
8

Zoeken op bediening

Inhoud
De instellingen overlaten aan de camera
Bewegende beelden opnemen
3D-beelden opnemen
Opnemen van portretten
Slim automatisch instellen ································ 28 Superieur autom. instellen································ 29 Scènekeuze ·························································· 36 Scèneherkenning················································· 82
Bewegende beeldn ············································· 33 Bew.-beeldtoets ··················································· 59 Bew.-beeldformaat············································ 113
3D-panoram door beweging····························· 50 Bewegen meerdere hoeken····························· 50
Achtergr. onscherp makn.································· 35 Zachte huid···························································· 36 Soft Snap ······························································· 36 Schemer-portret··················································· 36 Lach-sluiter···························································· 57 Scèneherkenning················································· 82 Gezichtsherkenning············································ 85 Dichte-ogenvermindering ·································· 87 Rode-ogenvermind. ·········································· 119
Zoeken op
bediening
Zoeken in MENU/
Index
Opnemen van panoramabeelden
Opnemen dichtbij onderwerpen
Opnemen van bewegende onderwerpen
Intelligente panorama door beweging ··········· 31
Macro ······································································ 71 Superclose-up ······················································ 71
Scherpstellen-volgen·········································· 25 Bewegende beeldn ············································· 33 Korte sluitertijd······················································ 37 Burstinstellingen ·················································· 70
NL
9
Opnemen zonder wazige beelden
Hoge gevoeligheid ·············································· 36 Anti-bewegingswaas··········································· 36 Schemeropn. uit hand ········································ 36 Korte sluitertijd······················································ 37 Zelfontspanner met een vertraging van
2 seconden ISO··········································································· 73
···························································· 62
Inhoud
bediening
Zoeken op
Opnemen met tegenlicht
Opnemen op donkere plaatsen
Scherpstellingspositie veranderen
Beeldformaat/-kwaliteit veranderen
Tegenlichtopnamecorr. HDR ··························· 36 Altijd flitsen ···························································· 60 Scèneherkenning················································· 82
Hoge gevoeligheid ·············································· 36 Anti-bewegingswaas··········································· 36 Lgz synchro··························································· 60 ISO··········································································· 73
Het scherm aanraken om scherp te stellen······································································ 25
Scherpstellen-volgen·········································· 25 Scherpstellen ························································ 79 Gezichtsherkenning············································ 85
Beeldformaat/Panoramisch-beeldformaat/ Kwaliteit ·································································· 67
Zoeken in MENU/
Index
Beelden wissen
Vergrote beelden weergeven
Beelden weergeven op het hele scherm
Wissen ···································································· 95 Formatteren························································· 140
Weergave zoom··················································· 42 Trimmen (formaat wijz.) ··································· 101
Breedzoom···························································· 43 Tijdelijk geroteerde weergave·························· 44 Beeldformaat/Panoramisch-beeldformaat/
Kwaliteit ·································································· 67
10
NL
Beelden bewerken
Kleuren ··································································· 99 Bijwerken ····························································· 101
Inhoud
Een serie beelden op volgorde weergeven
3D-beelden bekijken
Beelden afdrukken met de datum erop
Datum- en tijdinstellingen veranderen
Instellingen terugstellen
Beelden afdrukken
Diavoorstelling······················································ 92
Beelden in stereo bekijken die zijn opgenomen in de functie Bewegen onder meerdere hoeken
"PMB (Picture Motion Browser)"··················· 155
Tijdzone instellen··············································· 146 Datum/tijd instellen············································ 147
Initialiseren ·························································· 126
Stilstaande beelden afdrukken······················ 165
················································ 52
bediening
Index
Zoeken op
Zoeken in MENU/
Weergeven op een televisie
Disc maken met bewegende beelden in het AVCHD-formaat
Informatie over optionele accessoires
Een beeld bekijken op een 3D-televisie········ 53 Een beeld bekijken op een standard-
definitiontelevisie (SD-televisie) ···················· 148 Een beeld bekijken op een high-
definitiontelevisie (HD-televisie)···················· 149
Een disc met bewegende beelden maken ··································································· 162
Intelligente opnamerichter ······························ 185
11
NL

Zoeken in MENU/Instellingen

MENU-onderdelen (Opnemen)
U kunt de diverse opnamefuncties eenvoudig selecteren op het .
Inhoud
1 Doe de lensafdekking omlaag om de
opnamefunctie in te schakelen.
2 Raak aan om het MENU-scherm af te
beelden.
De vier menuonderdelen die onder worden afgebeeld, worden niet afgebeeld op het MENU-scherm.
3 Raak het menuonderdeel aan t raak de
gewenste functie aan.
In onderstaande tabel geeft een instelling aan die kan worden veranderd, en geeft – een instelling aan die niet kan worden veranderd. Een instelling kan vast liggen of beperkt zijn, afhankelijk van de opnamefunctie. Zie voor meer informatie de betreffende pagina van het onderdeel. De onderstaande pictogrammen , en geven de beschikbare functies aan.
Opn.functie
Menuonderdelen
Eenvoudig-functie Scène bew. bldn.
opnemen Lach-sluiter
—————
——— ——
——
bediening
Index
Zoeken op
Zoeken in MENU/
Bew.-beeldtoets Flitser
Zelfontsp. Opnamerichting Onscherp-effect Beeldformaat/
Panoramisch­beeldformaat/ Kwaliteit
Burstinstellingen
Macro EV
ISO
——
——
—— ———
————— ——
——— ——
——— ——
———— ——
——
Wordt vervolgd r
12
NL
Opn.functie
Menuonderdelen
Witbalans Witbalans onderwater Scherpstellen Lichtmeetfunctie Scèneherkenning Zachte-huideffect Gezichtsherkenning
Dichte­ogenvermindering
Scherminstellingen
——
——— ——
——
——
————— ——
————— ——
——
—————— ——
——
Opmerkingen
• [Onderw.iPanor. door beweging] wordt alleen afgebeeld als [Behuizing] is ingesteld op [Aan].
• [Kwaliteit] wordt alleen afgebeeld als [Bew.-beeldformaat] is ingesteld op [AVCHD].
• Alleen de onderdelen die beschikbaar zijn voor een functie worden op het scherm afgebeeld.
• De vier menuonderdelen die onder worden afgebeeld, verschillen afhankelijk van de functie.
Inhoud
bediening
Zoeken op
Zoeken in MENU/
Index
13
NL
MENU-onderdelen (Weergeven)
U kunt de diverse weergavefuncties eenvoudig selecteren op het .
1 Druk op de (weergave-)toets om over te
schakelen naar de weergavefunctie.
2 Raak aan om het MENU-scherm af te
beelden.
De vier menuonderdelen die onder worden afgebeeld, worden niet afgebeeld op het MENU-scherm.
3 Raak het menuonderdeel aan t raak de
gewenste functie aan.
In onderstaande tabel geeft een instelling aan die kan worden veranderd, en geeft – een instelling aan die niet kan worden veranderd.
Inhoud
bediening
Zoeken op
Zoeken in MENU/
Weergavefunctie
Menuonderdelen
(Eenvoudig-functie) (Kalender) (Beeldindex)
(Diavoorstelling)
(Wissen)
(Verzenden via TransferJet)
(Kleuren) (Bijwerken)
(3D-weergave)
(Weergavefunctie) (Burstgroep weergeven)
(Beveiligen)
DPOF
(Roteren) (Volume-instellingen) (Scherminstellingen)
(Belichtingsgegevens)
(Aantal beelden in index)
(Map kiezen)
Geheugenkaart
Datum-
weergave
——
Mapweergave
(stilstaand)
————
————
Mapweergave
(MP4)
——
———
——
——
——
———
——
AVCHD-
weergave
Intern
geheugen
Mapweergave
Index
Opmerkingen
• Alleen de onderdelen die beschikbaar zijn voor een functie worden op het scherm afgebeeld.
• De vier menuonderdelen die onder worden afgebeeld, verschillen afhankelijk van de functie.
14
NL
Instellingen
U kunt de instellingen veranderen op het scherm (Instellingen).
1 Raak aan om het MENU-scherm af te
beelden.
2 Raak (Instellingen) aan t gewenste
categorie t gewenst onderdeel t gewenste instelling.
Categorieën Onderdelen
Opname-instellingn
Hoofdinstellingen
Bew.-beeldformaat AF-verlicht. Stramienlijn Digitale zoom Autom. Oriëntatie Gids scèneherken. Rode-ogenvermind. Dichte-ogenalarm Pieptoon LCD-helderheid Language Setting Kleur van infomatie Demonstratiefunctie Initialiseren HDMI-resolutie CTRL.VOOR HDMI COMPONENT Behuizing USB-aansluiting LUN-instellingen Downl. muz. Format. muz. Stroombesparing TransferJet Eye-Fi* Kalibratie
Inhoud
bediening
Index
Zoeken op
Zoeken in MENU/
Wordt vervolgd r
15
NL
Categorieën Onderdelen
Geheugenkaart-tool
Intern geheugen-tool
Klokinstellingen
* [Eye-Fi] wordt alleen afgebeeld wanneer een Eye-Fi -kaart (verkrijgbaar in de winkel) in de camera is
geplaatst.
Formatteren Opnamemap maken Opnamemap wijz. Opn.map wissen Kopiëren Bestandsnummer Formatteren Bestandsnummer Tijdzone instellen Datum/tijd instellen
Opmerkingen
• [Opname-instellingn] wordt alleen afgebeeld als het instelscherm is opgeroepen vanuit de opnamefunctie.
• [Geheugenkaart-tool] wordt alleen afgebeeld wanneer een geheugenkaart in de camera is geplaatst, en [Intern geheugen-tool] wordt alleen afgebeeld wanneer een geheugenkaart niet is geplaatst.
Inhoud
bediening
Zoeken op
Zoeken in MENU/
Index
16
NL

Namen van de onderdelen

Camera A Ontspanknop
B Microfoon C Lensafdekking D ON/OFF (aan/uit-)toets E Aan/uit-lampje F Flitser G Zelfontspannerlamp/Lach-sluiterlamp/
AF-verlichting
H Lens I LCD-scherm/aanraakscherm J (weergave-)toets (41) K (stilstaand beeld) lampje L (bewegend beeld) lampje M W/T-zoomknop (40, 42) N (stilstaand beeld)/ (bewegend
beeld) toets
O Oog voor polsriem* P Accu-uitwerphendel Q Accu-insteekgleuf R Schroefgat voor statief S Multifunctionele aansluiting T Deksel van geheugenkaartgleuf en
accuvak
U Toegangslampje V Geheugenkaartgleuf W (TransferJet™-)markering (97 en 136)
Inhoud
bediening
Index
Zoeken op
Zoeken in MENU/
Afdekpaneel
* De polsriem gebruiken
Bevestig de polsriem aan de camera en steek uw hand door de lus om te voorkomen dat de camera valt.
Oog
* De tekenpen gebruiken
De tekenpen wordt gebruikt bij het bedienen van het aanraakscherm. Hij is bevestigd aan de polsriem. Draag de camera niet aan de tekenpen. De camera kan dan vallen.
Wordt vervolgd r
17
NL
Multi-uitgangenstation
De netspanningsadapter AC-LS5 (los verkrijgbaar) gebruiken
v merkteken
Inhoud
Gebruik het multi-uitgangenstation om de camera aan te sluiten in de volgende gevallen:
– Een USB-kabel aansluiten op een computer – Een AV- of HDMI-kabel aansluiten op een
televisie
A Aansluiting voor de camera B DC IN-aansluiting C USB-aansluiting D HDMI-aansluiting E A/V OUT (STEREO)-aansluiting
1 Naar de DC IN­aansluiting
2 Naar een stopcontact
• Als de camera is aangesloten op de netspanningsadapter AC-LS5 (los verkrijgbaar) wordt de accu niet opgeladen. Gebruik een acculader om de accu op te laden.
bediening
Index
Zoeken op
Zoeken in MENU/
18
NL

Lijst met pictogrammen die op het scherm worden afgebeeld

De pictogrammen worden op het scherm afgebeeld om de toestand van de camera aan te geven. De plaats van de afgebeelde pictogrammen kan verschillen afhankelijk van de opnamefunctie.
Inhoud
Bij het opnemen van stilstaande beelden
Bij het opnemen van bewegende beelden
1
Indicator Betekenis
Media opnemen/weergeven
8/8 Beeldnummer/Aantal beelden
Pictogram van scèneherkenning
Witbalans
Bestemming Scèneherkenning Overlay-pictogram van de
superieure automatische instelfunctie
Trillingswaarschuwing Bewegende-beeldenopnamefunctie Weergavezoom
(geheugenkaart, intern geheugen) Eye-Fi-functie
opgenomen in datumbereik, de geselecteerde map
Beeldformaat/Panorama­beeldformaat/Beeldkwaliteit
bediening
Index
Zoeken op
Zoeken in MENU/
Bij het weergeven
TransferJet-instellingen Burst-opnamen Hoofdbeeld van de burst-groep
Databasebestand is vol/
Databasebestand-foutmelding Weergavemap
Map veranderen
3D-beelden Beveiliging Afdrukmarkering (DPOF) Dichte-ogenvermindering
Wordt vervolgd r
19
NL
2
Indicator Betekenis
Accu-restlading Waarschuwing voor zwakke
accu AF-verlichting Opnamemap
Media opnemen/weergeven
(geheugenkaart, intern geheugen)
Lichtmeetfunctie
Flitser
Eye-Fi-functie
Zoomvergroting
Witbalans
3
Indicator Betekenis
Burstinstellingen
C:32:00 Zelfdiagnosefunctie
Waarschuwing hoge temperatuur
Zelfontspanner
96 Aantal opneembare beelden 100 Min Opneembare tijd
Gezichtsherkenning
Onscherp-effect
Zachte-huideffect
Databasebestand is vol/
Databasebestand-foutmelding Beeldformaat/Panorama-
beeldformaat/Beeldkwaliteit
Indicator Betekenis
+2.0EV Belichtingswaarde 125 Sluitertijd F3.5 Diafragmawaarde
4
Indicator Betekenis
Scherpstellen
Vermindering van het rode­ogeneffect
z AE/AF-vergrendelingsindicator
NR lange-sluitertijd
125 Sluitertijd F3.5 Diafragmawaarde ISO400 ISO-nummer +2.0EV Belichtingswaarde
Close-scherpstelling
Flitsfunctie
Opladen flitser
Lichtmeetfunctie
OPNMN. Standby
0:12 Opnametijd (min:sec)
N Weergeven
0:00:12 Teller 101-0012 Map-bestandsnummer
2010 1 1 9:30 AM
Bewegende beelden opnemen/ Standby
Weergavebalk
Opgenomen datum/tijd van het weergavebeeld
Inhoud
bediening
Index
Zoeken op
Zoeken in MENU/
AF-bereikzoekerframe
Dradenkruis van de puntlichtmeetfunctie
ISO400 ISO-nummer
20
NL

Het aanraakscherm gebruiken

U kunt met deze camera bedieningen uitvoeren en instellingen maken door de toetsen aan te raken of met uw vinger over het LCD-scherm te vegen.
De camera bedienen door het LCD-scherm aan te
Inhoud
raken
Toets Werking
///
Opmerkingen
• Om het aanraakscherm te bedienen, raakt u het licht aan met uw vinger of de bijgeleverde tekenpen. Door hard drukken of het gebruiken van een puntig voorwerp anders dan de bijgeleverde tekenpen kan het aanraakscherm worden beschadigd.
• Als u tijdens het opnemen de rechterbovenhoek van het scherm aanraakt, gaan de toetsen en pictogrammen tijdelijk uit. De toetsen en pictogrammen worden weer afgebeeld zodra u uw vinger van het scherm afhaalt.
Geeft de verborgen onderdelen weer zodat de onderdelen die u wilt instellen op het scherm worden afgebeeld.
Keert terug naar het vorige scherm.
Hiermee kunt u een beschrijving afbeelden van de functies van elke instelling op de selectieschermen van MENU (opnemen), opnamefunctie, scènekeuzefunctie of 3D­opnamefunctie. Raak aan t raak de onderdelen aan waarvan u de beschrijving wilt lezen.
bediening
Index
Zoeken op
Zoeken in MENU/
21
NL
De camera bedienen door over het LCD-scherm te vegen
Werking Bedieningsmethode
Het MENU­scherm weergeven/ sluiten
Raak de linkerkant van het LCD-scherm aan en veeg naar rechts om het MENU-scherm af te beelden. Veeg van rechts naar links om het MENU-scherm te verbergen.
bediening
Inhoud
Zoeken op
De bedienings­toetsen afbeelden/ verbergen
Het volgende/ vorige beeld weergeven
Het indexweergave­scherm afbeelden
De volgende/ vorige pagina weergeven in de indexweergave­functie
Raak de linkerkant van het LCD-scherm aan en veeg naar links om de bedieningstoetsen te verbergen. Veeg van links naar rechts om de bedieningstoetsen af te beelden.
Veeg tijdens weergave naar rechts of links over het LCD-scherm. Om het beeld continu te veranderen, veegt u naar rechts of links en blijft u die kant aanraken.
Veeg omhoog over het LCD-scherm.
Veeg omlaag of omhoog over het LCD­scherm.
Zoeken in MENU/
Index
22
NL

De MENU-onderdelen aanpassen

Tijdens het opnemen/weergeven worden de vier MENU-onderdelen afgebeeld onder op het LCD-scherm. U kunt deze vier toetsen aanpassen met de gewenste MENU-onderdelen en op de gewenste positie op het LCD-scherm, zodat u veelgebruikte toetsen snel kunt vinden. U kunt deze toetsen aanpassen en de instellingen opslaan tijdens het opnemen voor iedere opnamefunctie, en tijdens het weergeven voor het interne geheugen en de geheugenkaart.
1 Raak aan om het MENU-scherm af te
beelden.
bediening
Inhoud
Zoeken op
2 (Custom) t [OK]
3 Selecteer een MENU-pictogram en sleep het naar
de gewenste positie aan de linkerkant van het LCD-scherm.
Het pictogram MENU in het aanpassingsgebied wordt omgeruild.
4 Raak aan om te annuleren.
Opmerking
• U kunt het pictogram MENU niet aanpassen in de Eenvoudig-functie.
Aanpassingsgebied
zHet menu naar wens aanpassen
U kunt niet alleen de MENU-pictogrammen omruilen met het menuscherm, maar u kunt ook de MENU-pictogrammen omruilen binnen het aanpassingsgebied, en u kunt het aantal MENU-pictogrammen verkleinen.
Zoeken in MENU/
Index
MENU-pictogrammen binnen het aanpassingsgebied omruilen
Terwijl u een MENU-pictogram binnen het aanpassingsgebied aanraakt, verplaatst u het naar de gewenste locatie.
Het aantal pictogrammen in het aanpassingsgebied verkleinen
Terwijl u een MENU-pictogram binnen het aanpassingsgebied aanraakt, verplaatst u het naar het gebied rechts.
23
NL

Het interne geheugen gebruiken

De camera heeft een intern geheugen van ongeveer 32 MB. Dit geheugen kan niet uit de camera worden verwijderd. Zelfs als er geen geheugenkaart in de camera is geplaatst, kunt u beelden opnemen in dit interne geheugen.
Als een geheugenkaart is geplaatst [Opnemen]: De beelden worden opgenomen op de
geheugenkaart.
B
[Weergeven]: De beelden op de geheugenkaart worden weergegeven. [Menu, Instellingen, enz.]: Diverse functies kunnen worden uitgevoerd op de beelden op de geheugenkaart.
bediening
Inhoud
Zoeken op
Als geen geheugenkaart is geplaatst [Opnemen]: De beelden worden in het interne geheugen
opgenomen.
• U kunt geen bewegende beelden in het interne geheugen opnemen in de volgende kwaliteiten of beeldformaten: – [AVC HD 17M FH], [AVC HD 9M HQ] – [MP4 12M], [MP4 6M]
[Weergeven]: De beelden die in het interne geheugen zijn opgeslagen worden weergegeven. [Menu, Instellingen, enz.]: Diverse functies kunnen worden toegepast op de beelden die in het interne geheugen zijn opgeslagen.
B
Intern geheugen
Over beeldgegevens die in het interne geheugen zijn opgeslagen
Wij adviseren u altijd een reservekopie (back-up) te maken van de beeldgegevens met behulp van een van de onderstaande methoden.
Een reservekopie (back-up) maken op de vaste schijf van de computer
Volg de procedure op pagina 158 zonder dat een geheugenkaart in de camera is geplaatst.
Een reservekopie (back-up) maken op een geheugenkaart
Bereid een geheugenkaart voor met voldoende vrije geheugencapaciteit en volg vervolgens de procedure beschreven onder [Kopiëren] (pagina 144).
Zoeken in MENU/
Index
Opmerkingen
• U kunt beeldgegevens op een geheugenkaart niet importeren in het interne geheugen.
• Door een USB-verbinding tot stand te brengen tussen de camera en een computer met behulp van de kabel, kunt u de beeldgegevens die in het interne geheugen zijn opgeslagen importeren in een computer. U kunt beeldgegevens echter niet exporteren van de computer naar het interne geheugen.
24
NL

Het scherm aanraken om scherp te stellen

Door het gebied dat scherpgesteld moet worden op het aanraakscherm aan te raken wordt een kader afgebeeld, en door vervolgens de ontspanknop tot halverwege in te drukken, wordt het kader scherpgesteld.
Het onderwerp op het scherm aanraken
De camera volgt het onderwerp en stelt automatisch scherp tot u de ontspanknop tot halverwege indrukt, ook wanneer het onderwerp beweegt (Scherpstellen-volgen). Druk de ontspanknop tot halverwege in om de positie van het onderwerp, de scherpstelling en belichting te vergrendelen.
Toets/Bedieningsmethode Werking
Raak het scherm aan De scherpstelling wordt
bijgeregeld. De functie wordt geannuleerd.
Opmerkingen
• Scherpstellen-volgen is niet beschikbaar in de volgende situaties: – In de functie intelligente panorama door beweging – In de 3D-opnamefunctie – Tijdens het opnemen van bewegende beelden – In de eenvoudig-functie – Wanneer de lach-sluiterfunctie is ingeschakeld – Als (Landschap), (Schemer), (Vuurwerk) of (Onderwater) is geselecteerd als de
scènekeuzefunctie – Als [Zelfontsp.] is ingesteld op [Zelfportret één persoon] of [Zelfportret twee personen] – Als u [Digitale zoom] gebruikt – In de superclose-upfunctie
• Scherpstellen-volgen kan niet worden ingeschakeld in de volgende situaties: – Het onderwerp beweegt te snel. – Het onderwerp is te klein of te groot. – Het onderwerp is dezelfde kleur als de achtergrond. – Onder zwakke belichtingsomstandigheden. – Onder omstandigheden waarin de helderheid varieert.
• Scherpstellen-volgen wordt automatisch geannuleerd wanneer het onderwerp van het scherm verdwijnt of niet kon worden gevolgd.
Inhoud
bediening
Index
Zoeken op
Zoeken in MENU/
25
NL
De stilstaand/bewegend­beeldtoets gebruiken
U kunt de opnamefunctie selecteren aan de hand van wat u wilt opnemen.
Inhoud
Ontspanknop
/ toets
1 Druk op de / toets en selecteer de opnamefunctie (stilstaand
beeld) of (bewegend beeld).
(stilstaand beeld) Hiermee kunt u stilstaande beelden opnemen.
Hiermee selecteert u de stilstaand-beeldopnamefunctie die is ingesteld met (Opn.functie) (pagina 27).
(bewegende beelden) Hiermee kunt u bewegende beelden opnemen.
Hiermee selecteert u de bewegend-beeldopnamefunctie die is ingesteld met (pagina 56).
t [Scène bew. bldn. opnemen]
bediening
Index
Zoeken op
Zoeken in MENU/
26
NL

Opn.functie

U kunt de opnamefunctie selecteren aan de hand van de situatie en het gewenste eindresultaat.
1 Doe de lensafdekking omlaag om de
opnamefunctie in te schakelen.
Inhoud
2 (Opn.functie) t gewenste functie
(Slim automatisch
instellen)
(Superieur autom.
instellen)
(iPanorama door
beweging)
(Bewegende beeldn)
(Autom. Programma)
(Achtergr. onscherp
makn.)
(Scènekeuze)
(3D-opname)
Hiermee kunt u stilstaande beelden opnemen terwijl de instellingen automatisch worden aangepast.
Hiermee kunt u stilstaande beelden opnemen met een hogere kwaliteit dan in de slimme automatische instelfunctie.
Hiermee kunt u een panoramabeeld opnemen uit samengestelde beelden.
Hiermee kunt u bewegende beelden opnemen.
Hiermee kunt u opnemen met automatisch ingestelde belichting (zowel de sluitertijd als de diafragmawaarde). U kunt ook de diverse instellingen kiezen op het menu.
Hiermee kunt u een beeld opnemen met een onscherpe achtergrond waar het onderwerp uitspringt.
Hiermee kunt u opnemen met vooraf gemaakte instellingen, afhankelijk van de scène.
Hiermee kunt u 3D-beelden opnemen door beelden samen te voegen.
bediening
Index
Zoeken op
Zoeken in MENU/
(Onderw.iPanor.
door beweging)
Hiermee kunt u panoramabeelden onderwater opnemen. [Onderw.iPanor. door beweging] is beschikbaar wanneer [Behuizing] is ingesteld op [Aan].
27
NL

Slim automatisch instellen

Hiermee kunt u stilstaande beelden opnemen terwijl de instellingen automatisch worden aangepast.
1 Doe de lensafdekking omlaag om de
opnamefunctie in te schakelen.
2 (Opn.functie) t (Slim automatisch
instellen)
3 Druk op de ontspanknop om een beeld op te
nemen.
bediening
Inhoud
Zoeken op
Opmerking
• [Flitser] staat in de stand [Autom.] of [Uit].
zOver de scèneherkenning
De scèneherkenning werkt in de intelligente automatische instelfunctie. In deze functie herkent de camera automatisch de opnameomstandigheden en neemt het beeld automatisch op.
Pictogram van de scèneherkenning en gids
De camera herkent (Schemer), (Schemer-portret), (Schemeropn. met statief),
(Tegenlichtopname), (Portretopn. met tegenlicht), (Landschap), (Macro),
(Superclose-up) of (Portretopname), en beeldt het betreffende pictogram en de gids af op het LCD-scherm nadat de scène is herkend. Voor verdere informatie, zie pagina 82.
zEen stilstaand beeld opnemen van een onderwerp
waarop moeilijk scherpgesteld kan worden
Zoeken in MENU/
Index
• De minimale opnameafstand is ongeveer 8 cm (1 cm in de intelligente automatische instelfunctie en
eenvoudig-functie) (W-kant) of 50 cm (T-kant) (vanaf de lens). Neem op in de close-up­opnamefunctie wanneer u een onderwerp wilt opnemen vanaf een kortere afstand dan de minimale opnameafstand.
• Als de camera niet automatisch op het onderwerp kan scherpstellen, verandert de AE/AF-
vergrendelingsindicator naar langzaam knipperen en klinkt geen pieptoon. Stel de opname opnieuw samen of verander de scherpstellingsinstelling (pagina 79).
• In de volgende situaties kan het moeilijk zijn scherp te stellen:
– Als het donker is en het onderwerp ver weg is. – Als het contrast tussen het onderwerp en de achtergrond slecht is. – Als het onderwerp door glas wordt opgenomen. – Als het onderwerp snel beweegt. – Bij reflecterend licht of glimmende oppervlakken. – Als het onderwerp van achteren wordt belicht of als er een zwaailicht in de buurt is.
28
NL

Superieur autom. instellen

De camera combineert scèneherkenning en een hoge beeldkwaliteit om de beelden automatisch op te nemen met optimale instellingen.
1 Doe de lensafdekking omlaag om de
opnamefunctie in te schakelen.
2 (Opn.functie) t (Superieur autom.
instellen)
3 Druk op de ontspanknop.
De camera neemt indien nodig burst-beelden op en legt meerdere beelden over elkaar (overlay). Door de beelden over elkaar te leggen, neemt de camera een beeld op met minder onderwerpbeweging en ruis.
Opmerkingen
• [Flitser] is vast ingesteld op [Autom.] of [Uit]. Onder zwakke belichtingsomstandigheden, zoals nachtscènes, stelt u [Flitser] in op [Uit] om een optimaal effect van de over elkaar liggende beelden te verkrijgen.
• Het effect van verminderde onderwerpbeweging en ruis is geringer in de volgende situaties: – Het onderwerp beweegt – Het onderwerp bevindt zich te dicht bij de camera – Het beeld heeft weinig contrast, zoals lucht, zandstrand of gazon – Het beeld verandert continue, zoals golven of watervallen
Inhoud
bediening
Index
Zoeken op
Zoeken in MENU/
Wordt vervolgd r
29
NL
zWat is het verschil tussen de superieure
automatische instelfunctie en de slimme automatische instelfunctie?
In de functie [Superieur autom. instellen] neemt de camera burst-beelden op op basis van de herkende scène. Na het opnemen, voegt de camera delen van de burst-beelden samen om zo een beeld van hogere kwaliteit te maken. Het kan echter langer duren om beelden op te nemen dan in de slimme automatische instelfunctie.
bediening
Inhoud
Zoeken op
Schemer
Schemer-portret
Schemeropn. met statief
Tegenlichtopname
Portretopn. met tegenlicht
Landschap
Macro
Superclose-up
Portretopname
De camera selecteert de optimale overlay-functie op basis van de herkende scène.
• In de functie tegenlichtopnamecorrectie of in de overlay-opnamefunctie wordt (het overlay-
pictogram) op het LCD-scherm afgebeeld.
Tegenlichtopnamecorr. HDR
Voorkomt over- en onderbelichting.
Overlay-opname
Vermindert ruis.
Een beeld opnemen
Zoeken in MENU/
Index
30
NL
Loading...
+ 163 hidden pages